KERAJAAN SUDAH BERTINDAK, HENTIKAN SEBAR VIRUS CORONA PALSU

Kerajaan telah mengambil tindakan segera menggantung sementara semua kemudahan imigresen iaitu eNTRY, Visa on Arrival, e-visa dan visa manual kepada rakyat negara China dari Bandar Wuhan dan Wilayah Hubei di kelilingnya berkuatkuasa serta merta.

Keputusan ini diumumkan oleh Pejabat Perdana Menteri dalam kenyataan medianya petang ini.

Tindakan ini bagi mencegah penularan virus Corona yang sehingga ini telah mengakibatkan 81 kematian di China daripada kemungkinan terus merebak dan mengancam nyawa rakyat negara ini.

Walaupun virus Corona adalah sangat merbahaya, virus berita palsu berkaitan Corona adalah jauh lebih bahaya dan mengancam negara.

Dalam hal ini kerajaan sebenarnya telah mengambil tindakan yang tepat dan wajar dan ia bukanlah sesuatu yang terlewat.

Oleh itu, bersama-samalah kita berganding bahu bersama kerajaan menangani wabak ini dan tidak cuba mengambil kesempatan atau ingin meraih laba politik daripadanya. (ShahbudinHusin 27/01/2020)

Updated: 27 January 2020 — 6:07 pm

113 Comments

Add a Comment
 1. Anonymous (TN monyet ๐Ÿ’)

  HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  NYATA BERUK TUA GENG NAJIB YANG ASYIK MENJILAT NAJIB MENGGUNA BERBAGAI NAMA SUDAH NYANYOK. AKU TAK KELUAR PUN DIA NAMPAK AKU.

  MAKLUMLAH, DIA UMUR HAMPIR 80AN TAHUN. DAH SENILE.

  PULAK KENA PENYAKIT GILA ATTENTION DEFICIT HYPERACTIVITY DISORDER, ADHD. FIKIRAN NYA SELALU MELAYANG, JALAN DAH TAK STABLE, TUNGGANG LANGGANG.

  JAGA2, ATUK, NANTI KAU TERCAMPAK KE LONGKANG.

  Reply
  28 January 2020 6:13 am

  1. ๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•
   Woi atuk TN kedi barua lahanat pukimak sialan
   Pembaca dah boleh kenal..ko punya kebebalan
   Usah klentong le, tua kutuk lahir tk cukup bulan
   Siapa lah yg nak ngaku..klu dah berak tgh jalan!
   ๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž

   ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘

   1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    ๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’
    TN monyet bingai bahalol, mmg tak ada jati diri
    Kna dgn Kejora, asyik jer bapok tua ni cabut lari
    Tak tau ler, bila beruk tua sewel ini, nak harakiri
    Ditulis pnjng taji Kejora, pstu dia komen sendiri
    ๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•

    ๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

     ๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’
     Mmg TN monyet tua ni, betul2 badut pak lawak
     Mcm2 watak samaran bapok tua kedi ni bawak
     Kejora yakin, yg kafir ni pemakan babi & biawak
     Rasa nya ifrit ini, Kristian dayak Sabah Sarawak
     โ›ชโœโ›ชโœโ›ชโœโ›ชโœโ›ชโœโ›ชโœโ›ชโœโ›ชโœโ›ชโœ

     ๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

 2. TAKUT SAMAN BIMBANG NANTI STATUS BANDUAN DIPERSOAL……ORANG SALAH NAK SAMAN ORANG LAIN YANG BELUM TENTU SALAH…….

  Haniff: Peguam Negara tidak pernah bersihkan nama Anwar Ibrahim……

  Muhammed Yusoff Rawther (kiri), Mohamed Haniff Khatri Abdulla (kanan). Sumber (gambar): Fail TTF
  Mohamed Haniff Khatri Abdulla
  ุญู†ูŠูู: ฺคฺฌูˆุงู… ู†ฺฌุงุฑุง ุชูŠุฏู‚ ฺคุฑู†ู‡ ุจุฑุณูŠู‡ูƒู† ู†ุงู… ุงู†ูˆุฑ ุฅุจุฑุงู‡ูŠู…
  Wahai Rakyat Malaysia yang prihatin,
  AsSalamualaikum dan Salaam Sejahtera :

  1. Pada 14.01.2020 selepas sahaja PEGUAM CARA NEGARA membuat KEPUTUSAN untuk tidak mengambil apa-apa tindakan pertuduhan jenayah berhubung aduan salahlaku seksual oleh YUSOFF RAWTHER, Laporan ASTRO AWANI 14.01.2020 bertajuk โ€œAnwar tidak dapat maafkan Yusoff Rawtherโ€ dalam memetik DS ANWAR IBRAHIM telah melaporkan :

  โ€ โ€œSaya tidak dapat memaafkan tuduhan yang jelek, semberono dan yang menghina terhadap saya,โ€ kata Ahli Parlimen Port Dickson itu dalam akaun Twitter peribadinya pada Selasa.

  Kenyataan Anwar itu merujuk pada dakwaan Muhammed Yusuf yang sebelum ini turut membuat akuan bersumpah mendakwa dia berdepan serangan seksual di sebuah kediaman di Segambut, pada 2 Oktober tahun lepas.

  Dalam masa sama, Anwar berkata, beliau akan meneruskan tindakan undang-undang terhadap Muhammed Yusoff.

  Reaksi Anwar itu dibuat susulan keputusan Pejabat Peguam Negara tidak akan membuat pendakwaan atas dakwaan serangan seksual terhadap Muhammed Yusoff.

  โ€œYa saya (sudah) keluarkan kenyataan berkenaan (berhubung kenyataan Jabatan Peguam Negara) dan saya terus saman,โ€ katanya ringkas.โ€

  (Link Laporan : http://www.astroawani.com/berita-malaysia/anwar-tidak-dapat-maafkan-yusoff-rawther-228048)

  2. Kenyataan DS ANWAR IBRAHIM itu telah kemudiannya disahkan oleh peguamnya RAMKARPAL SINGH, seperti yang telah dilaporkan oleh ASTRO AWANI bertarikh 17.01.2020 bertajuk โ€œRamkarpal sahkan terima arahan Anwar mulakan saman terhadap Yusoff Rawtherโ€, di mana dilaporkan :

  โ€œPeguam Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ramkarpal Singh mengesahkan menerima arahan daripada Presiden PKR itu untuk memulakan saman fitnah terhadap Muhammad Yusoff Rawther berkenaan kandungan perisytiharan berkanun (SD) yang dibuat olehnya pada 19 November tahun lalu.

  MORE COOL STUFFMgid

  I Was Just An Average Woman, Now Iโ€™m Earning A Lot
  Free Money System

  Saya minum ini sebelum tidur & turun 2 kg dalam semalam!
  Black Latte
  โ€œDengan ini saya mengesahkan bahawa saya telah menerima arahan daripada Datuk Seri Anwar Ibrahim beberapa hari lalu untuk memulakan saman fithnah terhadap Muhammad Yusoff Rawther berkenaan kandungan perisytiharan berkanun yang dibuat beliau pada 19.11.2019,โ€ katanya dalam satu kenyataan media pada Jumaat.

  Tambahnya, beliau akan mengambil langkah-langkah yang perlu untuk memfailkan saman fitnah tersebut pada minggu hadapan.โ€

  (Link Laporan : http://www.astroawani.com/berita-malaysia/ramkarpal-sahkan-terima-arahan-anwar-mulakan-saman-terhadap-yusoff-rawther-228333)

  3. Seperti yang telah ditegaskan di dalam SIDANG AKHBAR yang dikendalikan oleh YUSOFF RAWTHER bersama saya di pejabat saya pada 17.01.2020, yang mana antara lain telah dipetik oleh MYMETRO 17.01.2020 bertajuk โ€ โ€˜Bring it onโ€™ โ€“ Yusoff Rawtherโ€ dan dilaporkan :

  โ€ โ€œBRING it on (teruskan saya bersedia),โ€ kata Muhammed Yusoff Rawther mengenai tindakan sivil yang akan diambil Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadapnya.

  โ€œSaya perlu menegakkan kebenaran walaupun dengan apa kos sekalipun. โ€

  (Link Laporan : https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2020/01/536101/bring-it-yusoff-rawther)

  (Video penuh boleh ditonton di Siri :1953 dan di Link : https://www.facebook.com/astroawani/videos/848860398907609/UzpfSTEwMDAxMTcyNzE4MTQ3OTo5NzM3Mzg0ODMwMjcwNDk/?id=100011727181479)

  4. Namun anehnya pada hari ini, 27.01.2020 FREE MALAYSIA TODAY bertajuk โ€œAnwar tidak saman Yusoff berhubung dakwaan serangan seksualโ€, telah memetik kenyataan RAMKARPAL SINGH, peguam DS ANWAR IBRAHIM sebagai berkata :

  โ€œAnwar Ibrahim tidak akan menyaman Muhammed Yusoff Rawther berhubung dakwaan bahawa presiden PKR itu melakukan serangan seksual terhadap bekas pembantunya.

  Keputusan ini mengejutkan berikutan janji Anwar sebelum ini untuk membersihkan namanya.

  Peguam Anwar, Ramkarpal Singh berkata, beliau menasihati anak guamnya supaya tidak meneruskan saman berkenaan berikutan satu saman lain yang difailkan oleh setiausaha politik Anwar, Farhash Wafa Salvador Rizal Mubarak terhadap Yusoff, yang merupakan bekas pembantu penyelidik di pejabat Anwar di Petaling Jaya, Jumaat lepas.

  Ramkarpal berkata, keputusan itu juga berkait dengan keputusan peguamcara negara untuk tidak meneruskan kes jenayah berhubung laporan polis Yusoff yang mendakwa Anwar membuat serangan seksual ke atasnya pada Okt 2018.โ€

  (Link Laporan : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2020/01/27/anwar-tidak-saman-yusoff-berhubung-dakwaan-serangan-seksual/)

  5. Saya telah dihubungi oleh pemberita FREE MALAYSIA TODAY untuk memberi respons kepada kenyataan RAMKARPAL SINGH yang mengeluarkan kenyataan itu bagi pihak anakguamnya, DS ANWAR IBRAHIM, dan seperti yang dilaporkan dalam FREE MALAYSIA TODAY 27.01.2020 bertajuk โ€ โ€˜Pelik dan bercanggahโ€™ Anwar tak saman Yusoff Rawther, kata Haniffโ€, yang mana adalah dimuat naik di Ruang Bawah, untuk kemudahan rujukan para pembaca.

  6. Sememangya keputusan DS ANWAR IBRAHIM untuk tidak meneruskan dengan niat dan arahan terdahulu kepada peguamnya RAMKARPAL SINGH itu bukan sahaja PELIK dan BERCANGGAH, malah tidak disokong mana-mana alasan yang dinyatakan dalam kenyataan RAMKARPAL SINGH seperti yang dipetik FREE MALAYSIA TODAY bertajuk โ€œAnwar tidak saman Yusoff berhubung dakwaan serangan seksualโ€ bertarikh 27.01.2020 itu, antara lain kerana :

  (a) mana-mana KEPUTUSAN oleh PEGUAM CARA NEGARA untuk tidak mengambil pertuduhan jenayah berhubung dengan aduan YUSOFF RAWTHER berkaitan salah laku seksual itu, TIDAK dari segi undang-undang bermaksud โ€œnama baik DS ANWAR IBRAHIMโ€ telah kononnya dibersihkan, seperti yang digesa oleh RAMKARPAL SINGH dalam kenyataan itu, kerana satu-satunya institusi yang boleh membersihkan nama mana-mana pihak adalah MAHKAMAH sahaja, dan

  (b) mana-mana TINDAKAN SIVIL yang kononnya difailkan oleh pembantu DS ANWAR IBRAHIM iaitu Farhash Wafa Salvador Rizal Mubarak, jikapun ada, yang masih belum diserahkan kepada YUSOFF RAWTHER, adalah kononnya tindakan Farhash Wafa Salvador Rizal Mubarak secara peribadi, dan tiada kaitan dan tidak boleh di sisi undang-undang diterima sebagai tindakan yang diambil oleh DS ANWAR IBRAHIM, yang telah mengesahkan penarikan balik niat dan hasrat untuk menyaman YUSOFF RAWTHER itu.

  7. Setakat pada tindakan lanjut oleh YUSOFF RAWTHER berhubung aduan salah laku seksual itu, beliau masih konsisten dan berhasrat untuk mengambil TINDAKAN yang wajar dan berpadanan kelak, sepertimana yang dibenarkan di sisi undang-undang, dan seperti yang ditegaskan dalam SIDANG AKHBAR 17.01.2020 itu, namun antara lain tertakluk kepada penerimaan balasan daripada PEGUAM CARA NEGARA berhubung isu-isu yang dibangkitkan oleh YUSOFF RAWTHER seperti yang terkandung dalam surat kami bertarikh 16.01.2020, yang masih belum memperolehi balasan daripada Pejabat PEGUAM CARA berkenaan.

  8. Semestinyalah, kami bagi pihak YUSOFF RAWTHER akan memberikan perkembangan berhubung tindakan lanjut dalam masa yang terdekat, kelak.

  BERANI KERANA BENAR !!!

  DEMI AGAMA DAN NEGARA TERCINTA !!!

  Ttf

 3. PH TAK PEDULI ISU AGAMA PASAL DIORANG KOMUNISโ€ฆโ€ฆ..

  Gojek tak sopan, boleh timbul fitnah, kata Mufti Selangor
  โ€ฆโ€ฆโ€ฆ
  Langkah kerajaan untuk memperkenalkan perkhidmatan teksi motosikal atau lebih dikenali sebagai Gojek disifatkan sebagai tidak Islamik dan tidak sopan.

  Mufti Selangor, Datuk Mohd Tamyes Abd Wahid berkata, secara terus terang apabila lelaki dan perempuan yang bukan muhrim membonceng motosikal boleh mengundang kepada fitnah.

  Menurutnya, bagi mengelakkan tuduhan fitnah berkenaan, adalah lebih elok ditiadakan perkhidmatan Gojek itu.

  โ€œTak sesuai, lelaki dan perempuan bukan muhrim membonceng motosikal yang sama. Mungkin penunggangnya lelaki dan pemboncengnya perempuan atau sebaliknya. Apa ke halnya kena ada situasi begitu?

  โ€œKeadaan itu jelas tidak Islamik dan tak sopan. Naik motosikal berdua bukan muhrim, tak diharuskan,โ€ katanya seperti dilapor Sinar Harian hari ini.

  Media melaporkan semalam, Jemaah Menteri dalam mesyuarat Kabinetnya memberi โ€˜lampu hijauโ€™ berhubung cadangan pelaksanaan perkhidmatan gojek di negara ini.

  Menteri Pembangunan Usahawan, Datuk Seri Mohd. Redzuan Md. Yusof dipetik berkata, untuk pelaksanaan perkhidmatan itu, jemaah menteri memutuskan agar kajian undang-undang perlu dibuat terlebih dahulu.

  Beliau berkata, Kementerian Pengangkutan dan Kementerian Belia dan Sukan telah diberikan tangungjawab untuk mewujudkan ruang dan undang-undang bagi membenarkan perkhidmatan itu dilaksanakan.

 4. LEPAS NI TUKAR KES MCM KES ADIBโ€ฆ.DAH TAU DAH SILAP MATA PHโ€ฆ

  Akhirnya, didakwa atas membunuh.
  โ€ฆโ€ฆโ€ฆ.

  KAJANG: Seorang lelaki dituduh atas kesalahan membunuh hari ini selepas didakwa menyebabkan kematian Syed Muhammad Danial Syed Syakir selepas pergelutan di kilometer 293.5 Lebuhraya Utara-Selatan pada 10 Ogos lepas.

  Menurut laporan The Star, lelaki tersebut Yew Wei Liang didakwa dibawah seksyen 302 kanun kesiksaan yang membawa hukuman mandatori sekiranya didapati bersalah.

  Pertuduhan dibacakan di hadapan majistret, Nor Afidah Idris yang menetapkan 27 September depan untuk sebutan kes.

  Kes tersebut dikendalikan oleh Timbalan Pendakwaraya Awam, Siti Noor Hafizan Zakaria manakala tertuduh diwakili peguam S. Selvam dan Varghese Onny.

  Tertuduh berpakaian kemeja T hitam, tiba di majistret Kajang pada jam 9 pagi yang dibawa dari penjara Sungai Buloh.

  Beliau menundukkan kepalanya sepanjang dibawa ke kamar mahkamah.

  Insiden yang mendapat perhatian ramai pihak itu berlaku diantara arwah Syed Muhammad Daniel dengan Yew pada jam 1.45 pm, 10 Ogos berdekatan Tol Sungai Besi lebuh raya PLUS.

  Kedua mereka dikatakan terlibat dalam insiden kejar mengejar di mana kedua kereta berhenti pada akhirnya.

  Pergelutan berlaku diantara kedua mereka yang kemudian dileraikan oleh pengguna lebuhraya lain..

  Keduanya selepas itu kembali ke kenderaan masing-masing sebelum Syed Muhammad dikatakan keluar dari keretanya dengan bet besball dan mula memukul bahagian depan kereta tertuduh.

  Tertuduh kemudian menekan pedal minyak kereta, merempuh Syed Muhammad Daniel yang kemudiannya terhimpit diantara kereta tertuduh dengan penghadang jalan.

  Syed Muhammad Daniel dibawa ke Pusat PErubatan Nilai dan menghembuskan nafas terakhir pada hari yang sama.

  Reply

 5. Coba analisa di bawah ini secara factual dan objective

  1. What did I tell you two years ago – TMJ on gov’t and coronavirus
  Published: Jan 26th, 2020

  2. Dr M bukan mahu selamatkan negara, tetapi anaknya, dakwa TMJ
  FMT Reporters -April 8, 2018 1:24 AM

  AND I have commented in this blog recently by asking the question WHO SAVE WHO?

  AND I have also mentioned we wait and see vis Najib’s famous KEPALA BAPAK KAU

  Alhamdulillah. ALLAH is great.

  1. Who is the developer of Forest CIty in Johor? A Chinese firm based
  in Hongkong and a Malaysian entity……who? you find the answer

  2. There would suppose to be approximately 700,000 home dwellers and
  the majority would be…..? you find the answer

  3. The outbreak of Coronavirus disease started in which
  country?….you find the answer.

  4. Suddenly someone came forward to tell you “What did I tell you two
  years ago”. Sapa nak selamat sapa?

  TULAH TULAH TULAH….Allah yang menunjukkan sapa TULAH. First case dari johor….sapa yang bawa? Blame it on PH government kerana tak selamat sapa?

 6. KELAS BABI MMG INCOME TINGGIโ€ฆโ€ฆ.KERA BERTANYA APA BETUL BEGITUโ€ฆ..

  Gaji CEO baru Sime Darby Property Berhad lebih dari RM260,000 , soal Kadir Jasin.
  โ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆ..

  Berikut ada soalan yang dikemukakan oleh Kadir Jasin melalui FB beliau dan di bawah pula adalah komen dari Presiden Akar , Ab Jalil Backer.

  Makin parah kerajaan sekarang.

  Hari ini Penasihat Media dan Komunikasi Perdana Menteri, Datuk Abdul Kadir Jasin, mengemukakan pertanyaan kepada Sime Darby dan PNB melalui akaun facebooknya.
  Jika penasihat media Perdana Menteri pun tidak boleh dapat maklumat sebenar, apa yang benar mengenai kerajaan hari ini.
  Atau sebenarnya Kadir ada masalah dengan Menteri Ekonomi dan Menteri Kewangan yang mempunyai kuasa pelantikan?
  Ada empat tahun lagi, lingkuplah negara ini โ€“ Ab Jalil Backer…..

 7. SEKOLAH KEBANGSAAN TAK DAPAT SEBAB MELAYU UNDI PEMBANGKANGโ€ฆ..TAK RASIS PULAK KALAU KENA KAT DIAโ€ฆ..

  Selangor beri subsidi tambang bas kepada SJKTโ€ฆโ€ฆ
  Aug 27 2019 / Keadilan Daily
  Selangor mengumumkan pemberian subsidi tambang bas sekolah kepada 641 orang pelajar daripada 10 Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) di seluruh negeri melibatkan peruntukkan berjumlah RM192, 300.

  Exco Pemberdayaan, Pembangunan Sosio Ekonomi dan Kerajaan Prihatin, V Ganabatirau berkata, bantuan itu akan mula diagihkan secara berperingkat mulai 27 Ogos sehingga 29 Ogos.

  โ€œKerajaan negeri di bawah pentadbiran Pakatan Harapan sentiasa peka dengan kebajikan rakyatnya tidak kira apa pun bangsa dan agama supaya masing-masing sentiasa terbela.

  โ€œMalah, terima kasih juga kepada Menteri Besar, Amirudin Shari kerana sentiasa prihatin dengan komuniti India di Selangor khususnya.

  โ€œSemoga dengan bantuan ini sedikit sebanyak dapat meringankan beban ibu bapa pelajar menghantar anak mereka ke sekolah,โ€ katanya memetik laporan SelangorKini.

  Beliau berkata demikian selepas Majlis Penyerahan Bantuan Peruntukan Rumah Ibadat Bukan Islam (Kuil) Fasa 5 dan Bantuan Yuran Pengajian IPTA/IPTS Fasa 6 di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (SSAAS) Shah Alam, pada 26 Ogos.

  Terdahulu, antara sekolah terlibat menerima peruntukan itu adalah SJKT Sungai Manggis dengan jumlah penerima seramai 96 orang; SJKT Simpang Morib (61); SJKT Sungai Renggam (91) dan SJKT Ladang North Hummock (47).

  Selain itu, sekolah lain adalah SJKT Ladang Vallambrosa (81); SJKT Semenyih (41); SJKT Ladang Coalfields (50); SJKT Ladang Sungai Rambai (47); SJKT Ladang Sungai Bernam (35) dan SJKT Sabak Bernam (92).

  Reply

 8. RAKYAT JADI PAPA KEDANA BAWAH PM4 DAN PM7……..

  Penasihat PM: Akui kita miskin
  ……..

  Indikator yang digunakan oleh Kementerian Hal Ehwal Ekonomi (MEA) untuk mengukur kadar kemiskinan di Malaysia sudah lapuk, kata Penasihat Ekonomi Perdana Menteri, Muhammed Abdul Khalid.

  โ€œKita tidak perlu malu jika indikator baru menunjukkan tahap kemiskinan yang tinggi. Itu adalah fakta, dan untuk menyelesaikan masalah, adalah lebih baik untuk kita menerima kenyataan.

  Barulah dengan pantas jalan penyelesaian dapat dicari,โ€ katanya dalam satu artikel yang diterbitkan di Sinar Harian hari ini.

  Bekas pengarah Institut Penyelidikan Khazanah itu berkata walaupun pendapatan garisan kemiskinan (PLI) telah berkurangan daripada 50 peratus sejak tahun 1957, ukuran mutlak kemiskinan tidak lagi boleh digunakan.

  Muhammed berkata penggunaan PLI oleh MEA โ€“ apabila isi rumah ditakrif sebagai miskin apabila pendapatan isi rumah tersebut adalah kurang daripada RM980 sebulan untuk di Semenanjung Malaysia, RM1,180 untuk di Sabah manakala RM1,020 untuk Sarawak โ€“ adalah tidak realistik.

 9. WALAUPUN MANIFESTO BUKAN KITAB SUCIโ€ฆ.GS TETAP TUNAI JANJIโ€ฆ..

  Tanah terkilan: Kerajaan PAS Terengganu tunai janji

  SETIU: Kerajaan Terengganu yang ditadbir oleh PAS kini satu persatu berjaya menunaikan janji manifesto pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 lalu, terutama dalam isu peserta tanah terkilan di seluruh negeri.
  Menteri Besar, Datoโ€™ Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, manifesto adalah janji kerajaan kepada rakyat dan bukan suatu perkara yang menjadi mainan.
  Katanya, secara keseluruhan jumlah yang terkilan itu seramai 12,946 orang seluruh negeri dari tahun 1999 hingga 2004.
  Menurutnya, daripada jumlah itu sebanyak 27 peratus adalah di daerah Setiu yang merupakan jumlah terbesar berbanding daerah-daerah lain di negeri ini.
  โ€œPada hari ini penyerahan borang Jadual 5A melibatkan seramai 503 orang penerimanya. Ini merupakan sebahagian daripada peserta terkilan yang telah selesai sehingga proses borang 5A.
  โ€œKita buat seluruh negeri Terengganu, tinggal lagi proses untuk keluar borang (Jadual) 5A dan selepas itu kita hendak bahagi pula kepada semua peserta yang โ€˜terkilanโ€™ ini memakan masa daripada Besut sampai ke Kemaman,โ€ ujarnya ketika berucap pada Majlis Penyerahan Borang (Jadual) 5A Peringkat Daerah Setiu, di Dewan Sungai Tarom, Permaisuri, Setiu, hari ini.
  Pada majlis itu, Menteri Besar Terengganu turut mengumumkan peserta terkilan hanya perlu membayar premium tanah sebanyak 10 peratus pada harga asal tahun 1999 hingga 2004.
  โ€œSebagai satu contohnya, di kawasan Sungai Toman. Menurut Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta, jika dahulunya nilaian tanah di situ pada kadar RM6,300 satu lot pada tahun 1999-2004, tetapi sekarang kadar (harga) semasa ialah RM28,000 satu lot.
  โ€œNamun premium sebenar yang perlu dijelaskan oleh peserta terkilan ini hanya 10 peratus daripada nilaian lot lama, dan ini merupakan penjimatan yang amat besar diterima oleh rakyat berbanding nilaian semasa.
  โ€œKita faham bagaimana rakyat perlu kepada tanah dan tentunya perlu kepada rumah. Kita hendak beri belaka kepada rakyat Terengganu yang cukup syarat. Tetapi, cara pembahagiannya memakan masa dan kita buat setakat mana sempat dalam tempoh setahun ini,โ€ jelasnya di hadapan 2,000 hadirin.
  Dr Samsuri turut mengumumkan lanjutan tempoh permohonan tanah peserta terkilan itu hingga tarikh berakhir 31 Disember 2019.
  โ€œSaya ada satu pengumuman penting yang hendak saya sampaikan kepada tuan-tuan dan seluruh rakyat negeri Terengganu.
  โ€œJumlah pemohon terkilan seramai 12,946 orang sehingga Ogos 2019. Penyelesaian yang dapat direkodkan oleh PTG (Pejabat Tanah Galian) berjumlah 6,178 orang pemohon iaitu 48 peratus daripada jumlah keseluruhan bilangan lot orang yang terkilan.
  โ€œTempoh permohonan bagi peserta terkilan yang asalnya akan tamat pada 29 Ogos 2019 ini, sedangkan kita ada lebih 6,000 lagi yang belum diselesaikan. Saya ingin mengumumkan dan kerajaan negeri bersetuju untuk melanjutkan sehingga 31 Disember 2019.
  โ€œDaripada jumlah 12,946 itu hanya separuh telah selesai dan kita buat berperingkat-peringkat. Ini keutamaan kita dahulu (yang terkilan) dan jika selesai baharulah kita fokus kepada rakyat yang tidak ada tanah untuk lot tapak rumah dan lot pertanian,โ€ tegasnya.
  Menurutnya, setelah mendapat borang Jadual 5A ini dan selesai pembayaran peserta akan diberikan terus geran tanah masing-masing.
  Hadir sama pada majlis itu, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri (Dun) Terengganu, Datoโ€™ Yahaya Ali, Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu, Datoโ€™ Mohd Zahari Md Azahar, Pegawai Kewangan Kerajaan Terengganu, Datoโ€™ Zainal Abidin Hussin, Ahli Parlimen Setiu, Shaharizukirnain Abd Kadir, Adun Jabi, Dr Azman Ibrahim serta Penyelaras-penyelaras Dewan Undangan Negeri (Dun) Permaisuri, Langkap dan Batu Rakit……

 10. LEMBU DAH NAIK KELAS TOKONG BABIโ€ฆโ€ฆ

  Kenapa P.Ramasamy Kebal Dari Undang-Undang Soal Pendakwah.
  โ€ฆโ€ฆ

  Inilah yang dikatakan lebih taat kepada PM India berbanding PM Malaysia! Setelah IGP beri amaran jangan provokasi perkauman dan agama lagi, beliau terus menyebarkan fitnah menerusi wawancara dengan media India.

  Kami juga ada soalan yang saya iaitu selepas beratus laporan polis dilakukan ke atas Ramasamy, kenapa beliau masih bebas menonjolkan keceluparannya? Jikalau beliau menafikan beliau hanya terlibat dengan LTTE menjadi agen pendamai, apa pula penjelasan Ramasamy yang juga terlibat dengan TGTE, cabang dari LTTE yang telah disenaraikan sebagai kumpulan pengganas oleh kerajaan Sri Lanka?

  Mohon @pdrmsia_official segerakan tangkapan dan siasatan serta dakwaan ke atas Ramasamy dan gengnya. Apakah mereka ini kebal dari tindakan undang-undang? Yang lemah dihukum dan yang berkuasa dan berharta terlepas? Kenapa Ramasamy and the geng kebal sangat?

  #islam #muslim #dakwah #firdauswong #multiracialrevertedmuslims #tangkapramasamy #ramasamyltte #ramasamytgte

  Firdaus

 11. LIWAT TAK CUKUP KUASA PECAT SEMBURITโ€ฆโ€ฆ..

  Tak Hadir Pun, Anwar Bleh Buat Apa? Nak Pecat?
  โ€ฆโ€ฆ

  Beberapa pemimpin PKR masih tidak hadir ke mesyuarat Majlis Pimpinan Pusat (MPP) parti itu walaupun peringatan telah dikeluarkan oleh setiausaha agungnya, Saifuddin Nasution.

  Antara mereka ialah Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali, Naib Presiden PKR, Zuraida Kamaruddin dan Pengerusi PKR Selangor, Amirudin Shari.

  PKR mengadakan mesyuarat bulanan parti itu hari ini dan dipengerusikan oleh presidennya, Anwar Ibrahim.

  Ketidakhadiran Azmin turut disahkan Pengarah Komunikasi PKR, Fahmi Fadzil ketika dihubungi namun beliau enggan mengulas lanjut.

  โ€œMesyuarat hari ini bermula sekitar jam 3 petang dan berlangsung lebih kurang dua jam setengah,โ€ katanya kepada Malaysiakini.

  Terdahulu, Zuraida berkata beliau tidak hadir ke mesyuarat itu disebabkan perlu menghadiri program lain.

  Bagaimanapun, anggota parlimen Ampang itu berkata ketidakhadirannya tidak perlu diperbesarkan.

  โ€œSaya tak datang sebab saya ada beberapa program tadi dan terus ke sini untuk perasmian (Mesyuarat Agung Tahunan Wanita Cabang Selangor).

  โ€œIni juga satu tanggungjawab parti yang mana kita harus jalankan tugas untuk perasmian mesyuarat agung,โ€ katanya ketika ditemui selepas menghadiri Mesyuarat Agung Tahunan Wanita Cabang PKR peringkat Selangor di Shah Alam.

  Mengulas lanjut, Zuraida berkata beliau sebelum ini seorang yang โ€˜rajinโ€™ menghadiri mesyuarat parti, namun komitmen kerja menyebabkan kesuntukan masa menghadiri mesyuarat itu.

  โ€œTak datang mesyuarat tak menjadi isu kerana saya seorang yang rajin datang mesyuarat sebelum ini. Lepas jadi menteri ada kewajipan urusan menjadi menteri perlu diuruskan. Beri saya masa tumpu kementerian, lepas kita stabil insha-Allah kita akan hadir mesyuarat,โ€ katanya.

  Sementara itu, Amirudin ketika diminta mengulas berhubung ketidakhadirannya enggan mengulas lanjut.

  โ€œSaya bergegas ke Batu sekarang,โ€ katanya ringkas ketika ditemui pada program yang sama.

  Bagaimanapun, Setiausaha Akhbar Amirudin, Mohamed Fareed Mohamed Ashaaree mengesahkan Adun Sungai Tua itu mempunyai program lain.

  โ€œSaya tak pasti (hadir atau tidak mesyuarat MPP) kerana petang ini beliau perlu merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan Wanita Selangor dan Cabang Batu,โ€ katanya kepada Malaysiakini.

  Amirudin bulan lalu memberi alasan beliau tidak hadir mesyuarat MPP kerana terperangkap dalam kesesakan lalu lintas.

  Anwar semalam dilapor berharap timbalannya Azmin akan muncul dalam mesyuarat pimpinan tertinggi parti itu hari ini, selepas berkali-kali tidak hadir.

  Anwar juga membayangkan ada ketikanya Azmin tidak memberikan alasan mengapa tidak hadir dalam mesyuarat parti berkenaan.

  MK

  Loadingโ€ฆ

  Reply

 12. BABI JUGA YANG DICARIโ€ฆโ€ฆ.

  Nak Satukan Ummah Tapi Dr. Mahathir Kowtim Dengan Kit Siang?โ€ฆโ€ฆโ€ฆ

  Pada 13 dan 14 September 2019, In Sya Allah akan tercatat sejarah politik masyarakat Melayu Islam di Malaysia dengan termeterainya perjanjian kerjasama dan persefahaman antara 2 parti terbesar masyarakat Melayu Islam, UMNO dan PAS dalam Himpunan Penyatuan Ummahโ€ฆ

  Desas desus Hamzah Zainuddin dan Flamimgo pun nak adakan majlis perpaduan ummah, pada hari yang sama Dr. Mahathir akan umumkan kabinet baruโ€ฆ

  Boleh ker dalam masa yang pendik?

  Dr. Mahathir kononnya nak ummah bersatu tapi di bawah parti Bersatuโ€ฆ

  Tapi, dalam dok suruh ummah bersatu, rrrupa2nya, Dr. Mahathir dah kowtim dengan Kit Siang untuk Guan Eng kekal MOFโ€ฆ

  Nampaknya, Anwar dikencing tua2 dua orang (BACA DI SINI)โ€ฆ

  UMNO yang haus H20 dan mahu selamatkan Dr. Mahathir dari DAP dikencing sekaliโ€ฆ

  Hakikatnya, masyarakat Melayu Islam akan terus dibiar sengsara oleh Dr. Mahathir dan akhirnya seluruh ummah akan ditundukkan pada DAPโ€ฆ

  Kita nak kembalikan Malaysia balik kepada majoriti, bukan majoriti dipecahkan untuk minoriti memerintah!!!

  Cuba fikir, lojikkah Dr. Mahathir nak satukan ummah jika seumur hidup membenci PAS melampau sangat?

  Ada personaliti korporat kata Dr. Mahathir nak betulkan balik hala tuju agenda untuk majukan orang Melayuโ€ฆ

  Dah kaya tak nampak kesusahan dan masaalah rakyatโ€ฆ

  Tun Razak buat dah elok-elokโ€ฆ

  Semua dia hentikan program dan usaha orang yang bawa dia balik ke dalam UMNOโ€ฆ

  Anak Tun Razak nak utamakan rakyat tapi dia jatuhkan dan mahu sumbat ke penjaraโ€ฆ

  Tak ker celaka orang tua nieโ€ฆ

  Ikutkan hati Tun Dr. Ismail, dah lama dia sumbat troublemaker ini ke penjaraโ€ฆ

  Sampai sekarang Tawfiq Ismail tak percaya pada Dr. Mahathirโ€ฆ

  Masyarakat Melayu Islam, janganlah sampai kena tipu lagi dengan Dr. Mahathirโ€ฆ

  Anda fikir Dr. Mahathir ada masa untuk fikirkan tentang masyarakat Melayu Islam?

  Tak pernah ada dalam agenda Dr. Mahathir untuk bangunkan masyarakat Melayu Islamโ€ฆ

  Yang ada cuma kuasa, kuasa dan kuasaโ€ฆ

  Macam tu lah keadaan bila manusia hidup bertuhankan nafsu, terus hanyut dibuai nafsu yang tak pernah lesuโ€ฆ

  Biarlah Dr. Mahathir hanyut dengan nafsu dia sendiri, jangan kita hanyut sama!!!

  Reply

 13. PH MAIN BELAKANGโ€ฆ. RAKYAT YG SENGSARAโ€ฆโ€ฆ..

  Lynas: Now to weed out the real parias
  โ€ฆโ€ฆโ€ฆ

  Dirty Dozen, 27 Aug: Clearly, this message by the Prime Minister is meant primarily for his 12 ministers who signed last year the akujanji on Lynas, promising to shut down the RM1.7 billion rare earth plant in Gebeng, Pahang if they win the 14th general election and take over Putrajaya. They included the Deputy Prime Minister and the bungling Finance Minister.

  Recognise this one?
  None of the Dirty Dozen turned up at the last illegal protest organised in Kuantan by dubious NGOs that are curiously still against Lynas despite all the scientific findings and export reports on the safety of the plant but Lim Guan Eng has pledged to continue to try and persuade the Prime Minister โ€œto understand the genuine concerns of the environmentalistsโ€. Last week, immediately after the illegal protest, Anwar Ibrahim decided to differ from Mahathir on the Lynas issue ( Anwar backs calls to review Lynasโ€™ licence renewal) but, not surprisingly, until yesterday the so-called PM-in-waitng has made no formal proposal on the matter (No proposal on Anwar on Lynasโ€™ license renewal, says Gobind).
  In other words, while Dr M is trying to get the investors to come and stop the economy from sliding further, those around him continue to undermine his efforts to score a few political points more. Because, maaf kata, thatโ€™s all they were, are and will always be good for.
  But of course the Old Man knew that……

 14. TOKONG BABI SUCI TAK BOLEH USIKโ€ฆโ€ฆ

  Projek terowong mana?
  โ€ฆโ€ฆโ€ฆ

  Ini adalah tahap pembinaan bulan ini untuk projek kondo oleh syarikat konsesi terowong bersama syarikat rakan kongsi.

  Projek Fasa pertama ini dibina di atas sebahagian tanah yang diberi oleh kerajaan DAP Pulau Pinang sebagai bayaran untuk projek terowong.

  Kondo ini terletak di tanah tepi laut di Tanjong Tokong ,dijual dengan harga RM1,350 setiap kaki persegi dan telah 90% habis dijual.

  Fasa pertama ini yang untungnya amat tinggi dengan nilai GDC RM800 juta akan siap dibina akhir tahun ini.

  Fasa kedua yang bernilai RM1.2 billion akan mula tahun depan.
  https://www.penangpropertytalk.com/2019/01/ewein-plans-to-launch-city-of-dreams-2-next-year/

  Keseluruhan nilai pembangunan di atas separuh tanah yang diberi oleh kerajaan negeri kepada syarikat terowong adalah RM15 bilion.

  Ada separuh lagi tanah yang belum ditentukan nilai lagi.

  Kondo dah nak siap.

  Tapi masih tidak ada sebarang pembinaan untuk projek terowong yang telah bermula.

  Saya baca ada komen dalam posting semalam yang bertanya kenapa tak lapor atau kenapa SPRM tak siasat.

  Sebenarnya, SPRM sudah siasat dan ada 6 kertas siasatan telah siap yang masih tunggu pejabat peguam negara untuk bertindak sejak awal tahun lepas:
  https://www.facebook.com/najibrazak/photos/a.294787430951/10156166557810952/

  NAJIB RAZAK

  Komen : Pengundi PH Melayu Islam mesi bangga

  Reply

 15. PH SEMBAH TOKONG BABI
  โ€ฆโ€ฆ..

  Lagi tanda kebodohan dalam pentadbiran Pakatan Harapan
  โ€ฆโ€ฆ..

  A KADIR JASIN ni bekas ketua pengarang Kumpulan The New Straits Times Press (M) Bhd. Beliau kini bergiat dalam Bersatu sebagai pimpinan pusat parti itu. Dia juga penasihat kepada dr Mahathir Mohamad dalam beberapa isu politik. Antara orang yang banyak bersuara dalam isu-isu negara.

  Tapi bila dengan DAP dia kecut teluq
  Tak berani nak jumpa dengan Menteri untuk bertanya

  Itu hakikatnya semua teluq pimpinan parti lain dalam PH dah kena kasi.

  NASIR RAMLEE
  https://www.facebook.com/nasirramlee89

  Komen : Atuq sendiri satu dah tercabut

  Reply

 16. PEJUANG TANAH MELAYU TENTULAH ORANG MELAYUโ€ฆโ€ฆPELAJARI LAH SEJARAH BANGSA DAN WARISAN PESAKA TURUN TEMURUNโ€ฆโ€ฆTIADA SUATU BANGSA YANG SINONIM DENGAN ISLAM KECUALI MELAYUโ€ฆโ€ฆ.TIDAK MUNGKIN BANGSA ASING MAHU PERTAHAN TANAH AIR ORANG LAIN KECUALI ADA MUSLIHATโ€ฆโ€ฆ

  Jangan Tertipu Dengan Nga Kor Meng, Kiyai Salleh Adalah Antara Pejuang Sebenarโ€ฆโ€ฆ

  Sebelum ini, Menyangkal Dakwaan Nga Kor Meng Bahawa Datuk Beliau Dan Hannah Yeoh Adalah Pejuang (BACA DI SINI)โ€ฆ

  Kali ini pula kisah perjuangan sebenar pejuang-pejuang Melayu yang benar-benar layak dipanggil pejuang malah mendapat pengiktirafan dari istanaโ€ฆ

  rasanya rata-rata pernah dan tahu mengenai seorang auliaโ€™ yang digelar Kiyai Sallehโ€ฆ

  generasi muda hari ini, agak kurang pengetahuan mengenai sejarah perjuangan bangsa Melayu yang telah berkorban darah dan airmata dalam mempertahankan maruah ugama dan bangsaโ€ฆ

  Apabila generasi muda kurang mengetahui tentang sejarah perjuangan mempertahankan ugama dan bangsa, semangat cintakan ugama, tanahair dan bangsa semakin menipis dan terhakis di kalangan generasi mudaโ€ฆ

  Bila ini berlaku, maka akan hilanglah jati diri bangsa Melayuโ€ฆ

  Akan mudahlah bangsa Melayu ditipu dengan berbagai-bagai penipuan yang dilakukan oleh pengkhianat ugama, tanah air dan bangsaโ€ฆ

  Ini adalah sejarah perjuangan datuk nenek kita dalam mempertahankan ugama, tanah air dan bangsa di bumi Malaysiaโ€ฆ

  Kepada anak muda, kenalilah pejuang-pejuang bangsa kitaโ€ฆ

  Keamanan, kesenangan, kedaulatan ugama Islam dan ketuanan bangsa Melayu yang masih tersisa yang kita nikmati hari ini, adalah hasil perjuangan dan pengorbanan mereka semuaโ€ฆ

  Al Allamah Kiyai Salleh Selempang Merah (1916-1959)

  Pendekar sufi yang mahsyur di Johor ini lahir di Tanjung Olak Panchur, Bukit Pasir, Muar, Johorโ€ฆ

  Nama penuhnya ialah Kiyai Haji Mohd Salleh bin Abdul Karimโ€ฆ

  Kiyai Salleh mendirikan rumahtangga dengan suri pilihannya Esah binti Abdul Rashidโ€ฆ

  Masa mudanya banyak dihabiskan dengan menuntut ilmu daripada beberapa orang guruโ€ฆ

  Di antaranya ialah :

  ใ€‹Tuan Guru Haji Hussein โ€“ Belajar agama dan Al Quran

  ใ€‹Tuan Guru Haji Alias

  ใ€‹Tuan Guru Haji Adam

  ใ€‹Tuan Guru Haji Ahmad

  ใ€‹Tuan Guru Haji Abdul Fadhil bin Abu Bakar Benten โ€“ Wirid Khaujakan

  Beliau merupakan seorang pahlawan Melayu keturunan Banjar yang bangkit menentang kekejaman komunis semasa selepas kekalahan Jepun semasa Perang Dunia IIโ€ฆ

  Dengan hanya bersenjatakan parang panjang dan amalan Ayat Empat, Kiyai Haji Mohd Salleh telah memimpin masyarakat Batu Pahat untuk menggempur kubu-kubu Askar Bintang Tigaโ€ฆ

  Pernah diriwayatkan beberapa kisah karomah Kiyai Sallehโ€ฆ

  Di antara yang mahsyur ialah pada suatu hari, pihak Komunis Bintang Tiga pernah melihat beribu-ribu pejuang yang tinggi menghala menuju ke arah mereka untuk mencabut nyawa mereka, sedangkan yang datang itu hanyalah Panglima Salleh dan pasukannya yang dianggarkan berjumlah seratus orang sahajaโ€ฆ

  Kegagahan dan keberanian, Kiyai Haji Mohd Salleh diiktiraf oleh Sultan Johor Almarhum Sultan Ibrahim Ibni Sultan Abu Bakar yang bertitah pada 26hb Disember 1945 bahawa Haji Mohd Salleh adalah Panglima Melayuโ€ฆ

  Sejak itu Kiyai Haji Mohd Salleh mendapat gelaran Panglimaโ€ฆ

  Beliau meninggal dunia ketika berusia 43 tahun di Hospital Johor Bahruโ€ฆ

  Moga Allah Taala merahmati roh auliaNyaโ€ฆ

  Bangsa Melayu adalah bangsa yang sangat dikenali dengan budi pekerti yang tinggi dan toleransiโ€ฆ

  Namun bangsa Melayu boleh berubah wajah menjadi bangsa yang digeruni bila maruah ugama, tanah air dan bangsanya dicaciโ€ฆ

  Namun, tidak kita nafikan, ada juga antara kalangan bangsa Melayu yang sudah hilang jatidiriโ€ฆ

  Di zaman penjajahan, ada segelintir Melayu yang kerana berkepentingan peribadi telah menjadi Melayu yang berwajah Melayu tetapi berhati penjajahโ€ฆ

  Dan mutakhir ini, sifat pengkhianatan itu meresap kembali ke jiwa anak bangsa bila rela menjadi Melayu yang berwajah Melayu tetapi berhati hamba abdi kepada DAPโ€ฆ

  Mereka inilah pengkhianat ugama, tanah air dan bangsaโ€ฆ

  Mereka inilah yang sering mereka-reka cerita, memutar belitkan fakta, menabur fitnah untuk meracuni fikiran anak muda bangsa Melayu supaya merasa jijik dengan bangsa sendiriโ€ฆ

  Kepada anak muda Melayu, selamilah sejarah bangsa, hayatilah perjuangan pejuang-pejuang bangsa, amalkanlah budaya bangsaโ€ฆ

  Rosak pokok kerana akarnya, musnah bangsa kerana anak muda yang diracuni pemikirannyaโ€ฆ

  Marilah sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah kepada pejuang-pejuang yang telah mempertahankan ugama Islam, tanah air dan bangsa tercintaโ€ฆ

  Reply

 17. CADANGAN UNTUK SELAMATKAN UTUSANโ€ฆโ€ฆMEDIA NEGARA DIKUASAI VIRUS BABIโ€ฆ.

  Kahwinkan Tinta Utusan dan Harakah
  Alangkah indahnya jika dalam Utusan ada tinta Presiden PAS. Begitu juga tinta Presiden UMNO dalam Harakah

  โ€ฆโ€ฆโ€ฆ.

  Jika ahli UMNO dan PAS pakat-pakat beli dua akhbar ini pasti semua selamat dan penyatuan makin utuh

  SELAMATKAN Utusan Melayu dengan mengahwinkan dengan akhbar Harakah demi perpaduan ummah dan keuntungan bersama. Saya yakin, jika sebahagian ahli UMNO dan PAS membeli Utusan dan Harakah, pasti kedua akhbar ini akan menjadi gah.

  Akhbar Utusan ada sisipan berita Harakah. Manakala, akhbar Harakah ada sisipan berita Utusan. Jika ini boleh dilakukan, perpaduan ummah semakin menjadi kenyataan.

  Memang tidak dinafikan bahawa Utusan Melayu agak terlebih UMNO atau menjadi lidah UMNO suatu masa dahulu dalam pemberitaannya. Belajarlah daripada kesilapan.

  Namun, peranan Utusan Melayu yang pada ketika bertulis jawi, jangan dilupakan. Semangat wartawan mereka sangat kental dalam penulisan mereka menuntut kemerdekaan.

  Pendek kata, akhbar Utusan memainkan peranan besar dalam menyumbang kemerdekaan negara tercinta ini.

  Dalam muhasabah terhadap Utusan, jangan kerana nila setitik rosak susu sebelanga. Utusan perlu hidup sebagai lidah Melayu dan Islam.

  Jika akhbar Cina ultra kiasu begitu banyak di pasaran, terbit dua kali sehari, disokong oleh hartawan ultra kiasu. Apakah kita sanggup melihat Utusan Melayu mati? Maka, bertepuk tanganlah ultra kiasu.

  Utusan pula jangan jadi seperti akhbar orang kaya, Pengerusi, CEO dan Ketua Pengarang berpada-padalah dalam soal elaun dan gaji.

  Selamat lidah Melayu yang benar pada masa dahulu yang memperjuangkan Islam dan Melayu. Perbetulkan ia jika sudah tersasar.

  Marilah kita mulakan munasabah hari ini agar utusan tidak bermasalah lagi. Apatah lagi kita mula memasuki era baru berpolitik, melibatkan kerjasama UMNO-PAS, menuju kepada masa depan Malaysia yang lebih gemilang.

  Kini saya kira, Utusan telah insaf sejak kekalahan PRU14. Jadilah akhbar sebenar-benar akhbar, jangan terlalu bermain politik, berkata benar walaupun pahit atau terkena hidung sendiri

  Segelitir ultra kiasu marah apabila saya mempertahankan akhbar Utusan Melayu daripada ditutup. Kenapa seorang Cina sanggup mempertahankan akhbar Melayu. Tidakkah sepatutnya Ridhuan Tee bersama ultra kiasu mempertahankan tiga rukun politik Cina iatu mempertahankan sekolah Cina, akhbar Cina dan NGO Cina.

  Jawapannya tidak, ultra kiasu dahulu minat kepada ekonomi sahaja. Tetapi hari ini ultra kiasu mahu kuasa. Dengan adanya kuasa, mereka dapat segala-galanya. Dia akan benam sesiapa juga yang tidak sefahaman dengan mereka.

  Bila saya bersuara mengenai Utusan Melayu, bukan saya mahu menjadi Melayu atau tuduhan ultra kiasu mahu menjadi lebih Melayu daripada Melayu. Terus terang, saya terus menjadi Cina sampai bila-bila tetapi Cina yang sedar diri, Cina yang tidak buta sejarah. Cina yang akan tetap mempertahankan hujah secara konsisten. Jika komunis itu komunis, ia tetap komunis sampai bila-bila.

  Jangan sampai yang akan berkata komunis itu pejuang kemerdekaan. Tetapi itu lah yang kata-kata yang kita dengar daripada seorang beberapa bertaraf Menteri, timbalan dan speaker.

  Mereka mahukan komunis-komunis ini dinobatkan sebagai pejuang, sedangkan semua orang tahu bahawa komunis Cina itulah pengkhianat sebagaimana yang turut disebut oleh Panglima Angkatan Tentera, baru-baru ini.

  Penentangan PKM terhadap Jepun bukan untuk memerdekakan negara ini, tetapi lebih kepada permusuhan yang tidak pernah kunjung padam antara kedua bangsa ini, Perang China-Jepun (1894-1895).

  Justeru, apabila Jepun menduduki Tanah Melayu peluang ini digunakan untuk membalas dendam terhadap orang Cina. Rata-rata orang Cina menyertai PKM (MPAJA), dan bertindakbalas kepada Jepun dari hutan.

  Akhbar ultra kiasu selalu memutarbelitkan sejarah ini dengan mendakwa komunis itulah pejuang kemerdekaan.

  Segelintir netizen tidak setuju dengan cadangan supaya akhbar Utusan Melayu ini diselamatkan. Utusan Malaysia dicop sebagai โ€˜utusan meloyaโ€™, menyokong korupsi, penipu dan memutarbelikan cerita.

  Persoalan saya adakah berita-berita ultra kiasu sama berbahasa Cina atau Inggeris, tidak pernah menipu dan menyembunyikan sesuatu. Begitu juga liputan mengenai komunis sebagai pejuang.

  Saya tidak akan pernah lupa bagaimana akhbar dan laman sosial ultra kiasu melaporkan berita tentang diri saya suatu ketika dahulu.

  Contoh, laman web ultra kiasu yang menipu, dalam melaporkan isu saya ditahan di Lapangan Antarabangsa Kuching pada tahun 2015. Antara link adalah seperti berikut:

  https://www.nst.com.my/news/2015/09/sarawak-bars-ridhuan-tee-entering-state

  http://wongchunwai.com/2016/04/fear-god-not-men/

  Untuk makluman saudara, apabila saya tidak dibenarkan berceramah di Sarawak. Saya mengambil keputusan untuk membatalkan keputusan tersebut dan duduk rumah sahaja. Tiba-tiba apabila viral menjadi berita hangat seluruh negara. Saya ditahan di Lapangan Antarabangsa Kuching. Persoalannya, bila saya pergi?

  Memang tidak dinafikan ketika UMNO memimpin kerjaaan, Utusan menjadi lidah rasmi UMNO. Propaganda terlalu berlebihan diberikan kepada Najib Razak dan isterinya, Rosmah.

  Persoalannya, apakah akhbar lain bebas? Apa kurang Nanyang Siang Pau, Shin Chew, Oriental dan lain-lain yang menjadi lidah ultra kiasu. Hartawan ultra kiasu inilah yang menghidupkan akhbar-akhbar ini melalui pembelian, penajaan dan iklan.

  Malang sekali Utusan Melayu tidak dilanggani oleh sebahagian agensi kerajaan apabila kerajaan bertukar. Kerana nila setitik rosak susu sebelanga.

  Saudara cuba baca akhbar-ahkbar Cina, apakah kandungan akhbar ini tidak rasis.

  Untuk makluman, akhbar Melayu di negara kita tidak banyak yang berpengaruh, satu dua sahaja. Berbanding dengan akhbar Cina, jauh lebih banyak, ada yang terbit sehari dua kali.

  Ingat jasa Utusan, telusuri sejarah, terutama dalam pada zaman dahulu. Jika saudara masih menganggap akhbar ini lidah UMNO, lupakahlah, seburuk-buruk UMNO, jasa mereka tetap ada.

  Sebaik-baik PH, jasanya masih belum jelas tampak kelihatan. Ekonomi makin merudum, Gerakan liberal, penghinaan kepada raja, Bahasa Melayu dan hak hak istimewa bumiputera, serta LGBT makin berleluasa.

  UMNO sudah banyak belajar sejak kekalahan ini. Ramai yang sudah insaf. Dengan keinsafan ini, jangan pula Menteri PH jadi bongkak sehingga sanggup berkata pergi jahaman dengan Utusan. Bersorak gembira seperti sarkas.

  Ingat sejarah utusan Melayu, sebab Allah sentiasa mahukan umatnya mengingat sejarah.

  Awal penerbitan Utusan Malaysia bertulis JAWI, merupakan saluran utama penduduk Semenanjung Tanah Melayu dalam menentang penjajah British. Kerana meraikan kepelbagaian Melayu sanggup korban identiti jawinya, kini ia telah dicetak menggunakan huruf rumi. Itulah sifat Melayu yang terlalu okomodatif berbanding dengan akhbar ultra kiasu yang sangat tegar pencinaannya.

  Kumpulan Utusan telah diperbadankan pada tahun 1938 di Singapura sebagai Utusan Melayu Press Limited. Keluaran sulung Utusan Melayu, telah dilancarkan pada 29 Mei 1939. Akhbar tersebut dicetak di Singapura dan memenuhi kehendak para pembaca yang celik Jawi di Tanah Melayu jajahan British, termasuk mendiang Lee Kuan Yew membaca jawi. Ultra kiasu Malaysia macam mana? Jangan jadi kacang lupa kulit dan kurang ajar.

  Pada tahun yang sama edisi Ahad, Utusan Zaman turut diterbitkan ketika itu. Utusan Melayu dan Utusan Zaman berada di barisan hadapan membangunkan intelek-intelek nasionalis Melayu yang kemudiannya telah melahirkan pemimpin-pemimpin politik Melayu agar bangkit menuntut kemerdekaan daripada penjajah. Apakah kita lupa semua ini hanya kerana kita berada berada dalam zaman moden, bersekongkol dengan ultra kiasu membenamkan Utusan?

  Masa berlalu, pada tahun 1967, Utusan Melayu telah diperbadankan sebagai sebuah syarikat berhad awam di bawah Akta Syarikat, bernama Utusan Melayu (Malaysia) Berhad.

  Bermula daripada itulah, Utusan telah berkembang maju sehingga tersenarai dalam Papan Utama Bursa Saham Kuala Lumpur pada 1994.

  Kemudian, Utusan Melayu terus berkembangan dalam bidang percetakan yang lain. Antaranya ialah pengiklanan melalui Utusan Media Sales (UMES) dan Utusan Airtime, penerbitan majalah (Utusan Karya), penerbitan buku (Utusan Publications & Distributions โ€“ UP&D), percetakan (Utusan Printcorp) dan perkhidmatan Online (Perfisio).

  Akhirnya saya ingin mengingatkan. Parti politik orang Islam yang dominan, ada dua sahaja UMNO dan PAS. Lidah rasmi mereka tidak banyak Utusan dan Harakah. Berbanding dengan akhbar Cina, India dan lain-lain, jauh melebihi sehingga menenggelam identiti negara ini yang sepatutnya akhbar Melayu dan Melayu mengakar dan mendominasi.

  Bukan setakat akhbar UMNO-PAS tidak mendominasi, malah stesen radio dan tv juga percuma juga, mereka mendominasi. Lihat apa yang telah berlaku kepada TV2, TV8, NTV7 sudah menjadi TV Hong Kong, tiada langsung identiti Malaysia (Melayu selaku bangsa majoriti).

  Ini tidak termasuk stesen radio percuma dan berbayar. TV-TV swasta usah ceritalah. Proses pencinaan terangat kuat. Di Thailand, semua itu tidak dibenarkan, kecuali disiamkan terlebih dahulu.

  Jangan cakap banyak, cuba alihkan berita waktu perdana TV ultra kiasu, daripada jam 8 malam kepada jam 7 malam misalnya, cuba tengok macam mana mereka melompat. Di situ sudah cukup untuk memperlihatkan wajah hodoh ultra kiasu sebenar.

  Akhirnya, dalam usaha memperkemaskan penyatuan UMNO-PAS yang sedangkan berjalan, apa kata akhbar harakah bertukar bahan sisipan dalam Utusan, sebalik, akhbar harakah mempunyai sisipan.

  Pengikut dan penyokong UMNO dan PAS pakat-pakat membeli dua akhar yang mempunyai sisipan masing-masing. Bayangkan jika 1 juta ahli UMNO dan PAS membeli kedua-dua akhbar tersebut, pastinya akhbar ini akan berdiri megah. Beri ruang kepada Presiden untuk menumpahkan tinta di dalam Utusan.

  Begitu juga dengan Harakah, beri ruang kepada Presiden UMNO. Dengan ini akan wujud saling faham memahami, saling mentarbiyyah dan pastinya penyatuan ummah menjadi lebih mantap sebab dua-dua โ€˜win-winโ€™.

  Ingat, agenda penyatuan bukan untuk lima tahun setiap kali datang PRU. Tetapi selama-lamanya menyelamatkan bumi Jawi atau bumi Melayu ini serta bumiputera Sabah dan Sarawak.

  RIDHUAN

 18. โ€œโ€ฆThis is why I visited China and signed an important agreement with them to undertake the construction instead. Upon my return, Trump called me to ask me to reject this agreement. When I refused, he threatened to unleash huge demonstrations against me that would end my premiership.
  Huge demonstrations against me duly materialized and Trump called again to threaten that if I did not comply with his demands, then he would have Marine snipers on tall buildings target protesters and security personnel alike in order to pressure me.
  I refused again and handed in my resignation. To this day the Americans insist on us rescinding our deal with the Chinese.
  After this, when our Minister of Defense publicly stated that a third party was targeting both protestors and security personnel alike (just as Trump had threatened he would do), I received a new call from Trump threatening to kill both me and the Minister of Defense if we kept on talking about this โ€˜third party.’โ€

  https://www.veteranstoday.com/2020/01/27/vt-had-it-first-pentagons-top-spy-plane-downed-by-taliban-crypto-gear-docs-captured-warning-unpleasant-photos/

  dah kena bodovirus dari lim kit malang, trump terpaksa berpuas hati dgn tempat ke 2.

  hadi awang antidote bg bodovirus nih?
  Raih ketaatan pengikut, prioriti utamanya.
  https://www.youtube.com/watch?v=XAUjdGgeA5k

  dia lupa 1 atau 2 taat, sama je
  http://search-the-quran.com/search/%22O%20ye%20who%20believe%21%20Obey%20Allah%20%22

  pejuang reformasi sebenar adalah antidote bagi bodovirus nih.
  Tak kisah la anwar ke atau budin ke atau โ€ฆ..
  janji pejuang reformasi tulen, bukan pelesu.

 19. MALANG DAN BENCANA DATANG BERTALU2 BWH PHโ€ฆโ€ฆ

  After the glitch, even darker days ahead for KLIA unless โ€ฆ

  Taman Tun, Aug 26: Iโ€™m happy to hear that things at the KL International Airport are back to normal after the four-day glitch. Honestly, I was sick, sad and tired of the things said about our airport and about MAHB, the people running our airports. The fact is, computer glitches happen to the best of airports. The KLIA even started off in 1998 with a glorious glitch, just like airports in Hong Kong, Thailand, Denver did [read Other airportsโ€™ rocky start].

  The important thing is, did we handle the crisis well? Some said yes (.. praise for MAHB handling of glitch); others are not too convinced (When an airport loses its value). Yet some others may agree with Senyum Kambing that the reputation of KLIA is now completely in tatters, destroyed!

  I certainly do not share Kambingโ€™s view for I still believe that KLIA can still fulfil its potential and promises. But the Malaysia Airports Holding Berhad people need to go back to basic. And that means putting passengers first (again) instead of minding petty squabbles and suing the client because their CEO was too critical for the MAHBโ€™s liking!

  Even the Prime Minsiter has raised concerns about unfair charges that passengers are being made to pay at the KLIA. Not to mention the potentially-disastrous airport departure levy that will take effect on Sept 1.

  It is the MAHB โ€“ not the airlines โ€“ that should be championing such causes for passengers. For a start, it can take the cue from Dr Mahathir and bring the levy up with the Ministry of Finance and talk to MAVCOM about the โ€œunfairโ€ Passenger Service Charge (PSC).

  Before the four-day computer glitch, some people were already asking why they needed to pay both the levy and PSC when they fly Malaysia and KLIA. After the glitch, we might want to ask why anyone would want to fly here at all .

  Bro

 20. BERSATU MENYAMBUT KEDATANGAN ALMAHDIโ€ฆโ€ฆ

  Kenyataan Media Gagasan Sejahtera
  โ€ฆโ€ฆโ€ฆ..

  1. Pada hari ini, Isnin 26 Ogos 2019, telah berlangsung Mesyuarat Majlis Kepimpinan Tertinggi Gagasan Sejahtera di Putrajaya.

  2. Mesyuarat telah bersetuju untuk mengambil beberapa ketetapan seperti berikut:

  a. Mengukuhkan kerjasama politik di kalangan parti komponen Gagasan Sejahtera dalam aspek visi, misi dan organisasi;

  b. Menumpukan kepada agenda untuk menyelamatkan negara bermasyarakat majmuk dan menyelesaikan masalah rakyat dengan penglibatan semua pihak;

  c. Menumpukan kepada usaha untuk menarik sokongan anak muda dan segenap lapisan masyarakat terhadap visi yang diperjuangkan oleh Gagasan Sejahtera; dan

  d. Menerima kerjasama politik penyatuan ummah di antara PAS dan Umno di atas kerangka Taawun Siyasi.

  YB DATOโ€™ SERI TUAN GURU HAJI ABDUL HADI AWANG
  Presiden PAS
  Pengerusi Gagasan Sejahtera

  Reply

 21. PKR PARTI KUNYIT RASUAHโ€ฆโ€ฆ.

  Ahli PKR lapor audio dakwa exco cuba โ€˜kautimโ€™ polis, SPRM
  โ€ฆโ€ฆ

  Seorang ahli PKR membuat laporan polis berhubung rakaman audio panggilan telefon yang mendakwa exco Perak, Abdul Yunus Jamhari cuba menyelesaikan kesnya yang sedang disiasat polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

  Kes itu berkaitan dakwaan Yunus meminta komisen daripada dua syarikat supaya meluluskan permohonan tanah milik kerajaan negeri seluas 93 ekar.

  Sazali Shamsudin, anggota PKR cabang Kampar membuat laporan polis hari ini bagi meminta pihak berkuasa itu menyiasat ketulenan audio tersebut yang didakwa tular di media sosial.

  โ€œHari ini saya buat laporan polis di Balai Polis Pusat Ipoh, Perak. Empat lagi laporan dibuat di beberapa tempat lain dari semalam.

  โ€œTujuan kami membuat laporan polis ini untuk meminta pihak polis menyiasat ketulenan audio tersebut. Ini sangat penting,โ€ katanya kepada Malaysiakini.

  Beliau menjelaskan kelima-lima laporan dibuat atas inisiatif NGO yang dikenali sebagai Pro98.

  Bagaimanapun Yunus yang merupakan Pengerusi Kemudahan Awam dan Infrastruktur, Pertanian dan Perladangan Perak sebelum ini menafikan audio tersebut.

  โ€œ(Audio itu) palsu,โ€ kata Yunus kepada Malaysiakini pada 15 Ogos.

  Dalam audio perbualan telefon yang turut dihantar kepada Malaysiakini, pemanggilnya memperkenalkan diri sebagai pembantu Yunus dan dikatakan bercakap dengan seorang pegawai polis untuk membantu menyelesaikan kes membabitkan kelulusan tanah berkenaan.

  Dalam klip audio selama 1.14 minit itu, pemanggilnya turut memberitahu kes tersebut dengan SPRM sudah โ€˜kautimโ€™.

  Ketua Polis Perak, Razarudin Husain ketika dihubungi Malaysiakini sebelum ini turut memaklumkan belum menerima sebarang laporan polis berkenaan audio berkenaan.

  โ€œKetua polis Perak sebelum ini kata tiada laporan polis. Jadi, kami (Pro98) membuat laporan,โ€ kata Sazali.

  Beliau menambah, mereka akan menyerahkan satu memorandum di Istana Perak dalam masa terdekat agar Sultan Perak menitahkan Yunus berehat sehingga siasatan selesai.

  โ€œIni kerana kami tak nak siasatan polis kali ini diganggu lagi,โ€ tambah beliau.

  Yunus merupakan ahli PKR dan memenangi DUN Kuala Krau pada PRU14 sebelum dilantik sebagai exco Perak.

  Mkini

  Reply

 22. BABI PH PERGI TANAH LAHIR BUAT PROPAGANDA JAHATโ€ฆ..

  Ramasamy receives legal notice over interview with Indian TV channel
  โ€ฆโ€ฆโ€ฆ.
  GEORGE TOWN: Penang Deputy Chief Minister II P Ramasamy today confirmed receipt of a legal notice from Dr Zakir Naikโ€™s lawyer, saying the preacher plans to sue him over remarks made in a recent interview with an Indian TV channel.

  The notice of demand from Akberdin & Co, sighted by FMT, also called on Ramasamy to stop commenting on Naik and to issue an apology within 48 hours of receiving the letter.

  Naikโ€™s lawyers also demanded a โ€œreasonable sum of settlementโ€ for the โ€œdamage, embarrassment, humiliation and dishonour causedโ€ through the interview with India Today, a video of which was posted on YouTube.

  This is Ramasamyโ€™s second legal notice from Naik.

  The first was served on him, Klang MP Charles Santiago, Bagan Dalam assemblyman Satees Muniandy and former diplomat Dennis Ignatius on Oct 19.

  Naik has also sued Human Resources Minister M Kula Segaran.

  All five have vowed to fight the Indian Muslim preacher in court.

  When contacted, Ramasamy said that while he was willing to face Naik in court, he was upset with the legal notice sent to him.

  โ€œThe notice of demand claims that I am attacking Naik because of my โ€˜sagging popularityโ€™ in DAP, and accuses me of abusing my position as deputy CM.

  โ€œThe letter also says that I am responsible for the protests in Brickfields last Saturday.โ€

  Accusing the lawyer in question of unprofessional behaviour, Ramasamy said he should have defined what constitutes defamation instead of attributing his actions to โ€œsagging popularityโ€.

  โ€œI will be writing to the Bar Council and the Advocates and Solicitors Disciplinary Board over this matter,โ€ he said.

  โ€œAnd to Naik, see you in court.โ€

  Reply

 23. PILIH LAH JENAMA SAJI UNTUK MINYAK MASAK DAN UTAMAKAN KELUARAN MUSLIM BILA ANDA MEMBELI BELAHโ€ฆ.KELUARAN BUMIPUTRAโ€ฆ..

  Beristiqamah dan tabahlahโ€ฆperjuangan untuk bangkitkan Islam bukan mudahโ€ฆ

  Minyak masak jenama SAJI merupakan keluaran Delima Oil Products Sdn Bhd iaitu syarikat milik Felda Global Ventures Holding Berhad (FGV)โ€ฆmaka secara tidak langsung, minyak jenama SAJI adalah hasil pekebun sawit khususnya yg berpayung di bawah Felda samada sebagai pekebun kecil mahupun peneroka Feldaโ€ฆ

  Dengan meningkatnya kempen UTAMAKAN membeli barangan keluaran muslim, jenama2 keluaran kafir dah mula main hargaโ€ฆ

  Cuba kita pikiaq, beza harga yg ditawarkan amat jauh antara kedua2 jenamaโ€ฆiaitu sebanyak RM6.80 dan hampir bersamaan dgn 1.5kg minyak jenama Sajiโ€ฆapakah faktor2 yg boleh membawa penawaran harga serendah itu???โ€ฆ

  Aku harap semua pengguna muslim bersedia utk menghadapi situasi begini dgn terus konsisten mengutamakan produk muslim khususnya berasaskan makananโ€ฆaku mmg menjangkakan situasi sebegini wujud sebelum aku menjalankan kempen UTAMAKAN beli barangan muslim lagiโ€ฆ.

  Beristiqamah dan bertabah lahโ€ฆperjuangan bukan mudahโ€ฆ

  alfaqir ilallah ppk

  Komen : Biar perit setahun ini dengan masa depan yang lama

 24. NEGARA DIANCAM HEBAT OLEH PHโ€ฆโ€ฆPORAK PERANDA DAN EKONOMI HANCURโ€ฆโ€ฆMESTI UTAMAKAN KESATUAN .,..KETEPIKAN PERKARA2 KECILโ€ฆ..

  Ikatan, Berjasa kini sertai kerjasama Umno-PAS
  โ€ฆโ€ฆ.

  Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan) dan Berjasa hari ini bersetuju untuk menyertai kerjasama politik yang digerakkan sebelum ini oleh PAS dan Umno.

  Perkara itu diumumkan Presiden PAS, Abdul Hadi Awang. Katanya Abdul Hadi, Ikatan dan Berjasa akan menyertai kerjasama politik Melayu itu melalui Gagasan Sejahtera.

  Kata anggota parlimen Maran itu Berjasa dan Ikatan juga menerima kerjasama dilakukan PAS dengan Umno yang dibuat atas kerangka taawun siyasi.

  Ditanya sama ada keputusan itu bermakna Ikatan dan Berjasa sedia menyertai kerjasama PAS dan Umno, Abdul Hadi berkata: โ€œYa, seperti mana PAS mewakili Gagasan Sejahtera, sebagaimana Umno mewakili BN.โ€

  Abdul Hadi berkata demikian dalam sidang media selepas menghadiri mesyuarat Majlis Kepimpinan Tertinggi Gagasan Sejahtera di Putrajaya, hari ini.

  Hadir sama, Presiden Ikatan Abdul Kadir Sheikh Fadzir dan Naib Presiden Berjasa, Mohd Hazizi Ab Rahman.

  Sebelum ini, Abdul Kadir berkata Ikatan masih belum berminat untuk menyertai kerjasama membabitkan Umno dan PAS, namun parti itu kekal dalam Gagasan Sejahtera.

  โ€œSetakat ini kita belum fikir lagi sama ada hendak bersama dengan PAS dan Umno dalam perpaduan ummah. Kita tengok dulu macam mana.

  โ€œLagi pun masih terlalu awal untuk kita membuat sebarang keputusan atau pendirian kerana kerjasama PAS dan Umno masih baru dan belum ada apa-apa hala tuju yang tetap,โ€ katanya pada awal Ogos lalu.

  Sementara itu, Abdul Kadir memberi penjelasan berhubung keputusan parti itu menyertai kerjasama politik PAS dan Umno.

  Kata bekas menteri kanan Umno itu, keputusan berkenaan dibuat memandangkan PAS dapat menerima perjuanga Ikatan untuk masyarakat berbilang kaum di negara ini.

  โ€œKami ahli bersama dengan PAS, nama parti Ikatan Bangsa Malaysia, makna kata, berbilang kaum.

  โ€œJadi bermakna apabila kami sudah sepakat dengan PAS makna parti itu (PAS) dapat menerima konsep bangsa Malaysia bahawa di negara ini, parti politik akan melindungi kepentingan semua kaum dan agama,โ€ katanya.

  Sementara itu, Abdul Hadi ketika ditanya sama ada Ikatan kurang senang dengan kerjasama Umno, PAS, beliau berkata dakwaan itu tidak betul.

  โ€œItu tidak betul, kita berunding atas nama Gagasan Sejahtera merangkumi Ikatan dan Berjasa,โ€ katanya.

  Reply

 25. TONG M SUDAH DITAMBAT TANGAN DAN KAKI OLEH D4Pโ€ฆ..TAK MAMPU BUAT APA2 LAGIโ€ฆ..HANYA MAMPUS MENANTIโ€ฆ..

  Masa untuk Dr M guna kuasa prerogratif rombak Kabinet
  โ€ฆโ€ฆโ€ฆ.

  Untuk mengatasi apa-apa masalah, langkah pertama ialah mengakui wujudnya masalah tersebut.

  Jika ditanya soalan ini kepada rakyat, perlukah Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad merombak Kabinetnya, dipercayai majoriti akan menjawab โ€œYaโ€.

  Ura-ura akan berlakunya rombakan Kabinet sudah lama bergema. Pada 19 Julai yang lalu, khabar angin akan berlakunya rombakan Kabinet menjadi rancak susulan penularan sekeping gambar Mahathir dengan barisan penuh jemaah menterinya.

  Ketika itu, Mahathir menafikannya. Beliau berkata gambar itu diambil sempena satu-satunya mesyuarat yang dihadiri semua ahli Kabinet.

  Baru-baru ini, ura-ura rombakan kabinet kembali menjadi rancak.

  Kali ini, Mahathir tidak menafikannya. Beliau berkata ia sekadar satu cadangan kepada Kabinet untuk melakukan sedikit pertukaran portfolio dalam kalangan anggotanya.

  Selain itu, beliau juga menegaskan tiada menteri baru akan dimasukkan dalam penyusunan semula portfolio ini untuk mematikan cakap-cakap kedai kopi bahawa Ahli Parlimen Jeli Mustapa Mohamed akan dibawa menyertai Kabinet.

  Mengikut pecahan kabinet hari ini, PPBM menguasai 6 kerusi menteri iaitu perdana menteri, menteri dalam negeri, menteri pendidikan, menteri pembangunan luar bandar, menteri belia dan sukan dan menteri pembangunan usahawan.

  Seperti PPBM, DAP juga menguasai 6 kerusi menteri iaitu menteri kewangan, menteri pengangkutan, menteri komunikasi dan multimedia, menteri sumber manusia, menteri industri utama dan menteri tenaga, sains, teknologi, alam sekitar dan perubahan iklim.

  Sebagai parti yang mempunyai kerusi Parlimen terbesar di dalam Pakatan Harapan, PKR pula menguasai 7 kerusi menteri iaitu timbalan perdana menteri, menteri ehwal ekonomi, menteri perumahan dan kerajaan tempatan, menteri air, tanah dan sumber asli, menteri perdagangan dalam negeri dan hal ehwal pengguna, menteri kerja raya dan menteri luar negeri.

  Amanah pula menguasai 5 kerusi menteri iaitu menteri pertahanan, menteri pertanian dan industri asas tani, menteri kesihatan, menteri di Jabatan Perdana Menteri dan menteri wilayah persekutuan, Warisan menguasai 3 kerusi menteri iaitu menteri di Jabatan Perdana Menteri, menteri perdagangan antarabangsa dan industri dan menteri pelancong, seni dan budaya dan kerusi terakhir menteri di Jabatan Perdana Menteri diberikan kepada Waytha Moorthy.

  Melihat kepada pembahagian kerusi menteri antara kelima-lima parti, apakah DAP, PKR dan Amanah akan bersetuju portfolio kementerian yang diberikan kepada parti masing-masing ditukar-tukar dengan parti lain? Sekiranya pertukaran sedemikian berlaku, dijangka akan menimbulkan protes dalaman kerana masing-masing berusaha untuk membina jambatan dalam kementerian yang dipegang parti masing-masing.

  Ataupun penyusunan semua portfolio ini hanya melibatkan lingkungan portfolio kementerian yang dipegang oleh parti masing-masing, dan memerlukan persetujuan antara Mahathir dan ketua parti berkenaan?

  Apakah atas sebab tersebut, Mahathir hanya sekadar mengumumkan pertukaran portfolio sedangkan apa yang diperlukan ialah rombakan Kabinet? Persoalannya, bagaimana pertukaran portfolio ini boleh membantu untuk menguatkan kabinet Mahathir sekiranya tiada pertukaran pemainnya? Sudah tentu, perubahannya sangat terhad.

  Jika ya, nampaknya rombakan Kabinet yang bakal berlaku hanya akan melibatkan kementerian yang dipegang PPBM.

  Sekiranya keadaannya begitu, Mahathir nampaknya tersepit untuk melakukan perubahan yang sepatutnya untuk memantapkan Kabinet dan pentadbirannya daripada terus dibelenggu menteri berprestasi lemah, menteri yang hanya tahu bercakap, menteri berego tinggi yang tidak reti mematuhi keputusan mesyuarat Kabinet, menteri yang tidak berupaya melaksanakan tugas kerana kesihatan yang lemah serta menteri yang mengutamakan agenda parti berbanding agenda negara.

  Dalam pelbagai isu, ramai yang tidak suka sekiranya perdana menteri menggunakan kuasanya sewenang-wenangnya.

  Tapi dalam isu rombakan Kabinet, perasaan muak rakyat terhadap prestasi Kabinet hari ini akan memberikan ruang yang secukupnya kepada Mahathir untuk menggunakan kuasa prerogatifnya bagi merombak Kabinetnya sebelum kerosakan yang ada mula mereput.

  Sekiranya ada mana-mana parti yang membantah keputusan rombakan Kabinet Mahathir, mereka seharusnya melakukan perkara terhormat iaitu mengundurkan diri daripada pentadbiran Mahathir sehingga persaraan beliau.

  Dengan usia yang lanjut dan masa yang semakin suntuk, Mahathir memerlukan Kabinet yang efektif dan stabil agar beliau dapat menumpukan kerja memulihkan ekonomi dan bukannya membazirkan masa diri dan Kabinet dengan perkara remehโ€ฆ..
  TIMMY SAY

  Reply

 26. Coronavirus dari cina
  bodovirus dari lim gone end
  aset TH mau dirompaknya?

 27. SEMOGA DIIKTIRAF JUNDULLAHโ€ฆโ€ฆ.

  Gabungan UMNO, Pas makin utuh
  โ€ฆโ€ฆ.

  KUANTAN โ€“ Ceramah Perpaduan yang diadakan di Bentong malam tadi, membuktikan pemimpin dan penyokong parti Pas dan UMNO kini sudah sedar pentingnya perpaduan ummah untuk masa depan agama, bangsa dan negara.

  Timbalan Pesuruhjaya Pas Negeri, Andansura Rabu berkata, penyatuan tersebut memberi harapan baharu kepada rakyat.

  Menurutnya, ceramah perpaduan lebih besar di peringkat negeri akan diadakan supaya rakyat lebih memahami gagasan yang dibawa.

  โ€œCeramah di parlimen Bentong adalah pencetus dan memberi kesan kepada kedua-dua parti dan juga orang atas pagar.

  โ€œKita mahu rakyat faham gagasan dan konsep yang dibawa untuk pastikan agama, bangsa dan negara ditadbir urus dengan lebih baik mengikut kehendak Islam,โ€ katanya kepada Sinar Harian.

  Beliau berkata, rakyat kaum lain tidak perlu risau dengan penyatuan tersebut kerana mereka tidak akan dipinggirkan.

  โ€œPenyatuan ini nak jaga agama Islam tetapi tidak ketepikan bangsa-bangsa lain. Kaum lain tidak perlu rasa tergugat kerana perjuangan ini untuk semua,โ€ katanya.

  Sementara itu, Wakil rakyat UMNO yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pulau Tawar, Datuk Nazri Ngah berkata, sudah tiba masanya orang Melayu Islam bergabung.

  Bagaimanapun, kedua-duanya perlu ikhlas terutamanya pengikut UMNO.

  โ€œTiba masanya umat Islam di bawah UMNO dan Pas bergabung bermula pemimpin hingga ke peringkat akar umbi. Ia untuk mempertahankan kedudukan Melayu, raja-raja Melayu dan agama Islam.

  โ€œOrang UMNO jangan sombong dan ego serta perlu ikhlas dengan penyatuan ini,โ€ katanya.

 28. PH RAKUS KAUT HARTA NEGARA
  โ€ฆโ€ฆTAK PEDULI NASIB RAKYATโ€ฆโ€ฆ

  Terjumpa Budak Di Kantin Sekolah, Pegang Sesuatu Makanan Pelik, Bila Dia Tunjuk Ingatkan Kuih
  โ€ฆโ€ฆโ€ฆ.

  Kos hidup yang semakin meningkat pada hari ini nampaknya sangat memberi kesan kepada rakyat terutamanya mereka yang berpendapatan rendah. Mana tidaknya, gaji RM3000 dan kebawah sudah dikira sebagai miskin bandar jika korang menetap di bandar raya. Dek kerana kesempitan inilah, beberapa keperluan asas terpaksa dilupakan demi meneruskan kehidupan. Ikuti kisah wanita ini yang pada awalnya pergi ke sekolah untuk memberikan duit belanja anaknya namun apa yang di lihat semasa di sekolah tersebut sungguh menyayat hati.Bukan kuih tapi kulit ayam

  26/08/2019 Aduan

  Terjumpa Budak Di Kantin Sekolah,Pegang Sesuatu Makanan Pelik,Bila Dia Tunjuk Ingatkan Kuih.

  Kos hidup yang semakin meningkat pada hari ini nampaknya sangat memberi kesan kepada rakyat terutamanya mereka yang berpendapatan rendah. Mana tidaknya, gaji RM3000 dan kebawah sudah dikira sebagai miskin bandar jika korang menetap di bandar raya.

  Dek kerana kesempitan inilah, beberapa keperluan asas terpaksa dilupakan demi meneruskan kehidupan.

  Ikuti kisah wanita ini yang pada awalnya pergi ke sekolah untuk memberikan duit belanja anaknya namun apa yang di lihat semasa di sekolah tersebut sungguh menyayat hati.Bukan kuih tapi kulit ayam

  Kisah yang dikongsi oleh pengguna Facebook bernama Ct Sarah ini mendapat lebih seribu share oleh netizen.

  Pada awalnya dia ke sekolah bagi memberi wang persekolahan anaknya yang tertinggal namun terserempak seorang murid dalam keadaan yang sangat menyedihkan.

  Lupa nk bg duit sklh ank pg td.pastu lbh krg kul 9 lbh trus chow g sklh dia nk bg duit.ms tu wktu bdk2 rehat. tgh tngu ank kt kantin tb2 tlihat sorang bdk yg lalu dpn mata..kecik sngt bdnnya..baju sluar kasut smua lusuh,wrna kuning n x bgosok.hati dh mula rs smcam.dia jln slow jer lht kiri kanan.pastu hlg dr pndangan.. tcari2 gak la dn mata aku tpaku bla tgk bdk td duk ats bangku kantin.tgn dia pgang ssuatu.pastu dia mkn.nmpk cam pyh je dia gigit. aku ingt kuih tp cam pelik jer.aku pegi dkt dia..tnya apa dia mkn.

  dia pn tnjuk.ms tu tuhan je tau mcmane prasaan aku bla tgk dia cuma mkn kulit aym yg kwn bg katanya..aku tnya knape xmkn bnda lain dia jwb ni dh ada mkanan.itu yg dia ulang bkali2 smbil tnjuk kulit aym.pd aku tu bkn kulit aym tp hnya tpung yg makcik kantin bt grg aym.
  Tak pernah bawa duit ke sekolah

  Kasihan melihat murid tersebut, wanita berkenaan menghulurkan wang. Murid tersebut bagaimanapun hanya membeli sebatang hotdog

  xpuas aty aku tnya lg knape xbli mkn,dia tnduk.kwn dia jwb dia x penah bwk duit pn g sklh.subhanallah tkedu aku.apa dia mkn kt umh pg td.mgkn jg dia leh mkn rmt pg kt sklj.tp bnyk mane sngt.tgh hr x lpr ke dia? time tu jgk ngalir airmata aku.sshnya hdp dia. aku bg duit sh dia g bli mkn.aku prati apa dia bli.nk tau apa?

  cuma sbtg hotdog.pastu makcik kantin pngl dia bg duit lbh.dia amik tp xtgk pn duit tu.mata dia asyk pndang hotdog tu jer smbil bjln.dr ctu aku dh blh agk dia xpernah leh bli hotdog tu kot.pastu aku nmpk lak yg sorg lg bdk duk bgayut je kt palang tmpt bdk bratur bli mkn.duk tgk bdk lain bli mkn.
  Si adik pun tak bawa duit

  pastu tb2 bdk tu amk duit dr yg bdk yg aku tlg td.aku tnya nape amk duit org.bdk tu ckp tu abg dia. patutpn.aku tnya x bwk duit jgk ke,dia angguk.mcmane mrk leh tahan lpr dr pg smpai ptg.sklh dhla kul 4.30 br hbs..kite rs kite dh ckup ssh tp org lain lg ssh dr kite kn.dhla mkanan kt kntin skrg mahal.air jer dh 50sen.ns lak antara rm1-rm2.mcmane mrk nk mkn lau singgit pn mrka x mampu bwk?

  hrni mgkn aku dpt tlg tp mcmane hr2 mrk yg akn dtg? bsyukurla kite dgn apa yg kite ada sb apa yg kite miliki xsmua org lain leh miliki.tp pepun msh tbyg muka bdk tu..dia ckp namadia haikal drjah 1.abg dia drjh 3..moga Allah pmudahkan hdp mrka dn dmurahkan rzeki.

  Sumber : Ct Sarah A via real merah.

  Reply

 29. PH MEMANG BUAT KERJA TAIKโ€ฆ.
  NAK JIMAT RUPANYA BAGI APEK GAJI LBH TINGGIโ€ฆ..TAK RASIS PULAK KALAU PUAK DIAโ€ฆโ€ฆEXCO PAS DAPAT 50K SEKALI SEUMUR HIDUP PUN DIA KECOH……..

  Kononnya atas nama penjimatan, Melayu dikorban
  โ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆ

  CEO Melayu Sime Darby Property bernama Datuk Wan bergaji RM62,000 sebulan. Besar sangat dah gaji dia tu. Jadi, atas nama penjimatan, dia dipecat dan digantikan pula dengan CEO baru bernama Voon Tin.

  Berbanding Datuk Wan, Voon Tin diberikan gaji sebanyak RM265,000 sebulan!

  Pada masa yang sama, Lim Guan Eng yang mengetuai Kementerian Kewangan sedang berusaha mendapatkan keluluasan Lembaga Pengarah untuk melupuskan tanah-tanah Sime Darby kepada syarikat-syarikat milik Cina.

  Lepas tu, DAP kata, mereka tak rasis dan mereka tak merompak.

  Sime Darby adalah syarikat GLC.

  FB
  Muhd Izat Hadi

 30. PH RASIS CINA BOLEHโ€ฆ.YG TAK BOLEH RASIS MELAYUโ€ฆ..MUSLIM TAHU HALAL HARAMโ€ฆ.BUKAN MCM KAFIRโ€ฆโ€ฆ

  Kita Tak Suruh Boikot, Kita Suruh Dahulukan Produk Bumiputera โ€“ The Patriots
  โ€ฆโ€ฆ..

  Kalau nak kata pasal #BMBF, kita sebenarnya hanya ajak orang Melayu untuk belajar buat โ€˜preferenceโ€™.

  Serangang kepada Roti Gardenia atas p[erkauman

  Dan den tak nampak apa masalahnya dengan โ€˜preferenceโ€™?

  Eh sebagai pembeli suka hati kita lah duit kita.

  Kalau pun nak sembang supply-chain bagai, konon dengan #bmbf akan menyusahkan peruncit atau kilang Melayu sebab akan menyebabkan pemborong dan pengedar tak nak supply barang kepada orang Melayu sekian-sekian..

  Rasanya dengan ledakan digital ni, benda dah berubah, kalau dulu peniaga Melayu nak beli cili atau kentang, dia tak ada pilihan selain ambil dekat pemborong tempatan, tapi hari ni dia sebenarnya dah boleh beli direct dari China atau India hanya dengan deal dekat WeChat atau Alibaba, dunia dah jadi โ€˜borderlessโ€™.

  Itu belum cerita pasal โ€˜supply and demand curveโ€™ lagi,
  Kalau nak sembang akan jadi panjang, nak baca versi mudah faham bolehlah baca bebelan Mohamad Jamalee dekat sini:

  โ€”-

  Bagus soalan abang. Izinkan saya ulas secara umum.

  Tak ada isu benda ni. Jangan risau. Ekonomi suatu benda yang hidup. Ia kuasa โ€˜demandโ€™ dan โ€˜supplyโ€™. Mungkin awalnya saja benda ni berlaku tapi lama-lama ia akan perbetulkan dirinya sendiri.

  Macam mana ia perbetulkan diri sendiri? Macam ni:

  1. Bila pengeluar, pengedar dan pemborong hentikan โ€˜supplyโ€™ kepada peniaga, bukan peniaga saja terkesan, dia pun sama. Dia pun akan sakit juga.

  2. Kita ambil contoh kes 10 orang pengedar hentikan โ€˜supplyโ€™, kita hanya perlukan 1 saja pengedar yang tak tahan tengok โ€˜demandโ€™ yang tinggi dan akan mula mengedar semula. 9 yang lain ni takkan senyap tengok saja. Mereka pun akan mula mengedar balik. Dalam perniagaan โ€˜cashflowโ€™ tu penting.

  3. Tak ada pengedar, pengeluar dan pemborong dalam negara, kat luar negara banyak saja. Cari saja di luar.

  4. Jarang sangatlah orang tak nak โ€˜supplyโ€™ ni. Dia mungkin tak suka ke kita, tapi bila bab bisnes dan duit, yang berlainan ideologi pun dia ok.

  Konsep โ€œtak kisah kucing tu oren atau hitam, janji dia pandai tangkap tikusโ€.

  5. Saya sebelum berpindah ke Firdaus Press untuk cetak buku-buku baru ni pun, kilang cetak kami sebelum ni non-Muslim juga. Semua buku dia sebat. Buku Kiri ka, Kanan ka, liberal ka, konservatif ka, buku jawi ka, buku mandarin, semua dia cetak. Takdak isu.

  Jadi janganlah kita membebankan otak dan usaha kita dengan perkara-perkara remeh begini. Takkan ke mana.

  *bang Mohanep Parman, bukan tuju ke abang tau. saya jawab secara umum sebab saya yakin ramai berfikiran yang sama.

  โ€”โ€”-

  Cumanya yang den hairan, bila ada #BMBF kau risau.

  Kononnya akan jadi โ€˜distruptiveโ€™, kacau ketenangan supply and demand siap quote pasal khabar angin sebuah pasaraya kena boikot di Pahang, apa akan jadi pada pekerja-pekerja Melayunya? Tak kesian ke?

  Ni nak tanya, ni yang Go-Jek nak masuk ni, sebuah SuperApps yang akan โ€˜usikโ€™ hampir kesemua local apps yang berkaitan dengan transportation apps macam Dego, MatDespatch, Karhoo dsbnya..

  Malah sudah pasti akan merebak lebih dari itu, local services apps ataupun apa-apa marketplace macam kaodim, GoGet, The Lorry, Servis Hero, mudah.my, lelong dsbnya semuanya pasti akan terkesan.

  Tak masuk lagi logistik company macam Pos Malaysia, GDEX. Ribuan pekerja, silap-silap berpuluh ribu akan terkesan, takkan diaorang ni takde pekerja Melayu ye dak?

  Dah masuk hari ke 5 dah announce pasal Go-Jek ni.

  Senyap je den tengok.
  .
  Terakhir, kalau nak cerita pasal boikotยฒ ni..

  Dulu 2012, ada golongan yang memang terang-terangan boikot Gardenia, buat smear campaign, Gardenia dah jadi syarikat kroni.

  Kononnya Gardenia ni dah jadi company roti โ€˜Bumiputera dan pro Bumiputera bagai.

  Hanya semata-mata sebab lepas PadiBeras(Syed Bukhari) take over sebahagian saham Gardenia dan buat keputusan beli tepung buat roti jenama berkenaan dari MFM instead of FFM(Robert Kuok).[1]

  Mengamuk bukan main, siap sembang bodoh kita kena simpati dengan Robert Kuok kononnya dia yang bagi subsidi gula, minyak dan tepung yang kita guna, walhal satu dunia tahu kerajaan yang bayar subsidi.

  Tak dengar pula ada orang kata apa-apa.

  Walhal yang tu terang-terangan boikot based on race dan affiliation on politics.

  Ni kita baru sembang โ€˜preferenceโ€™ dah meloncat apakes?

  Reply

 31. PH PERANGAI BABI KERA TAK LAYAK PERINTAH NEGARAโ€ฆโ€ฆ

  Ini adalah tanda-tanda kebodohan PH terutama spesis D4P
  โ€ฆโ€ฆ.

  Yang merogol ialah ADUN D4P Tronoh .. mangsa rogol pula ialah seorang warga Indonesia yang bukan ahli atau penyokong UMNO.

  Yang menyiasat kes ialah pegawai polis yang profesional, pun bukan ahli UMNO. Yang membuat keputusan untuk menuduh ialah Jabatan Peguam Negara, juga bukan mana-mana cawangan atau bahagian UMNO.

  Yang pentingnya UMNO bukan lagi pemerintah diperingkat kerajaan pusat.

  Mengapa nak tuduh UMNO terlibat??? BAGERO!!!

  TENKIU
  #UPHanisya Abdul Hamid

  Komen : Sudah-sudahlah PH salahkan UMNO. Memang kita tahu UMNO tu teruk tapi PH tu janganlah teruk daripada UMNO walaupun setahun memerintah

  Reply

 32. TERBUKTI PH PENCETUS HURU HARAโ€ฆ. TERBUKTI PH FAILED GOVERNMENTโ€ฆ..

  The Fragile Race Relations In Malaysia
  โ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆ

  Home Minister Muhyiddin Yassin has expressed concern over rising sentiments regarding race, religion and royalty, referred to as โ€˜3Rโ€™. Muhyiddin said police data showed that the number of incidents involving these 3R issues have doubled since the beginning of the year when compared to last year. โ€œIrresponsible people may trigger the sentiments of the people. We cannot compromise with these people as this is not good for the country,โ€ added Muhyiddin.

  Muhyiddin is both right and wrong in his observation. The truth is, sentiments regarding race, religion and royalty (or Raja-Raja Melayu) have not increased. They have always been there. The 3R issue has always been sensitive and a divisive factor for Malaysia since long before Merdeka. That, in the first place, was why Umno was formed in 1946 โ€” to defend the position of the Malays, Islam and the Raja-Raja Melayu โ€” which would have been eroded had the British been allowed to proceed with the Malayan Union plan.

  So, for 73 years since 1946, the sentiments regarding the 3R issue have remained the same. It has not increased or become worse and neither has it reduced or improved. Selama 73 tahun, sama jer. Tak berubah.

  What has increased or become worse is that Pakatan Harapan is using 3R issues to trigger incidences so that Malaysians will focus on issues involving race, religion and royalty instead of issues involving the economy, the performance of Pakatan Harapan, delivery of election promises, etc.

  The Zakir Naik issue, the Seni Khat issue, blaming the Sultans โ€˜interferenceโ€™ in politics as the reason why people kicked out Barisan Nasional in May 2018, and so on, were all started by Pakatan Harapan. And now people are focusing on that while forgetting that Pakatan Harapan is a failure and is unable not only to perform or to deliver its election promises but is making so many U-turns.

  Yes, what Muhyiddin said is true. But that has always been the case since long ago. But what Muhyiddin failed to mention is that Pakatan Harapan is the one guilty of fanning sentiments regarding 3R issues.

  Reply

 33. KAFIRUN ADALAH MEREKA YG TERTUTUP FIKIRAN MEREKA DARI MENERIMA KEBENARANโ€ฆ..BAGAIMANA MUNGKIN FIKIRAN MEREKA DAPAT BERFUNGSI DENGAN BAIK SEDANGKAN DENGAN TUHAN PUN MEREKA BERSANGKA BURUKโ€ฆ.MENDUA KAN TUHAN DENGAN MELETAKKAN MAKHLUK MEMPUNYAI KUASA SEPERTI TUHANโ€ฆ.

  My Reply To Times Now, India, On The Zakir Naik Issue
  โ€ฆโ€ฆ
  โ€ฆ

  The Malaysian government should arrest those Chinese and Indians who are exploiting the Dr Zakir non-issue to trigger racial and religious unrest to distract Malaysians from the fact that after 15 months the Pakatan Harapan government has proven to be a disaster.
  โ€ฆโ€ฆ.

  Hi sir great to hear from you. Thank you for the prompt reply.

  We at Times Now have been extensively reporting on the issue of Dr Zakir Naik and the unrest he has caused in Malaysia. Currently I am in Malaysia and I would like to record your views on this matter.

  If it is possible, can you kindly record your answers in a video format and share it with us. So that we can report your views on our channel.

  Questions:

  1) What kind of damage Zakir Naik has caused to Malaysiaโ€™s communal harmony by making racist remarks on Chinese and Indianโ€™s?

  2) Why is the Malaysian government turning a deaf ear to the demands calling for his deportation?

  3) What do you think that the Malaysian government do in order to deal with the controversy stroked by Zakir Naik?

  If you can share the video of you answering these questions, it would be great to have it as part of our show.

  Regards

  Shabbir Ahmed

  Deputy News Editor, Times Now, India

  a.shabbir84@gmail.com

  **********************************************************

  Iโ€™m afraid I would not be able to video-record my response to your questions because I do not quite like the way you have framed your questions. Clearly you are biased and either you have been misinformed about what is really happening in Malaysia or you are intentionally trying to distort events.

  You start off by saying โ€œโ€ฆthe issue of Dr Zakir Naik and the unrest he has caused in Malaysiaโ€. What do you mean by โ€˜unrestโ€™? Are you suggesting what is happening in Malaysia is the same unrest that India is triggering in Kashmir by provoking Pakistan into starting a war mainly to further your Prime Ministerโ€™s Hindu agenda?

  No, there is no unrest in Malaysia. What we DO have is a group of Hindus who have accused Dr Zakir Naik of saying what he did not say.

  Regarding your first question, Dr Zakir has NOT caused any damage to Malaysiaโ€™s communal harmony by making racist remarks on Chinese and Indians, as you suggest. Race relations between Malays and non-Malays has never been cordial ever since the 1800s when wars between different groups of Malays and Chinese erupted. That was the reason the British stepped in to take control of the country: to stop the many incidences of civil unrest (which the history books refer to as โ€˜British intervention in the Malay Statesโ€™).

  The only reason Malays and non-Malays did not kill each other like in 1969 is because Malaysia had the Internal Security Act (ISA) that allowed detention without trial. So people were very careful with what they said and did lest they get detained like during the Operasi Lalang in 1987. Today, since there is no more ISA, the non-Malays have become very bold because they no longer fear arrest.

  If you have watched the video of Dr Zakirโ€™s talk in Kota Bharu, there is nothing he said which is wrong, seditious or racist in nature. And what he said was the absolute truth.

  The Indian Prime Ministerโ€™s Hindu agenda in Kashmir
  The Indian Prime Minister wants Dr Zakir extradited back to India while the Malaysian Prime Minister refuses to do so. The Pakatan Harapan Chinese and Indians have sided with Indiaโ€™s Prime Minister and oppose the decision by the Malaysian Prime Minister. And Dr Zakir mentioned this. So what is so wrong with what he said? Is this not true?

  Your second question, again, shows bias. What deaf ear? Why is the Malaysian government turning a deaf ear to the demands calling for the extradition of Ananda Krishnan? Why is the Australian government turning a deaf ear calling for the extradition of Sirul Azhar Umar?

  The Malaysian government tried to extradite me back to Malaysia as well back in 2009 but the British government also โ€˜turned a deaf earโ€™, even though I held a Malaysian passport and not a British passport. It would also be the same if Anwar Ibrahim sought refuge in the UK and the Malaysian government tried to extradite him back to Malaysia for the crime of sodomy, even though he holds a Malaysian passport.

  Dr Zakir just told the truth regarding Indiaโ€™s attempt to extradite him
  The first requirement in any extradition action is dual criminality. That means the so-called crime you have been accused of is a crime in both countries. India would need to go to a Malaysian court and prove to the judge that Dr Zakir committed a crime in India that is also a crime in Malaysia (such as rape, murder, bank robbery etc.). Has the Indian government done this?

  Regarding your third question โ€” โ€˜What do you think that the Malaysian government do in order to deal with the controversy stroked by Zakir Naik?โ€™ โ€” my reply is: the Malaysian government should arrest those Chinese and Indians who are exploiting the Dr Zakir non-issue to trigger racial and religious unrest to distract Malaysians from the fact that after 15 months the Pakatan Harapan government has proven to be a disaster.

  Anyway, the fact you said โ€œcontroversy stroked by Zakir Naikโ€ shows you have pronounced him guilty of racism even before you receive my reply. So why should I bother to convince you otherwise?

  PETRA

 34. ada yg masih mau percaya? penipu sejak azali. D4p parti longkang.

 35. nak buat macam mana, anak kepada cina apek bodoh tak bertebing.

 36. Irah,

  ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
  Untuk dinda, salam dan doa je, yg dapt abg beri
  Di hati ini..tak pernah melupakan Irah ku manja
  Tidak terasa pun..bgitu cepat berlalu cuti 5 hari
  Hari ini abg kembali semula ke sekolah bekerja
  ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

  ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

  1. ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
   Mmg lah, di hati abg ini..rasa riang tidak terperi
   Lebih dari wang sejuta nilai warkah yg Irah beri
   Tak jemu2 abg ulang tatap warkah itu, tiap hari
   Ianya bagai utusan dr syurga..seorang bidadari
   ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

   ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

   1. ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
    Terima kasih..kerana dinda sudi mencoret tinta
    Mmglah rasa gmbira di hati abg ini, tidk terkata
    Perasaan riang ini tk tahu lah camna nak cerita
    Mklum le..kini hidup diterangi dek cahaya cinta
    ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

    ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

    1. CAHAYA CINTA – FLYBAITS
     Karaoke: https://youtu.be/nTLMfuc6oQc

     ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
     Ingin ku selam lautan hati mu
     Ingin aku mencoba
     Akan ku lukis gambaran hati mu
     Akan aku lukiskan

     Ingin ku rasa belaian kasih mu
     Ingin aku rasakan
     Akan ku semai keikhlasan hati mu
     Akan aku semaikan…

     Chorus:

     Cahaya cinta mu menerangi dunia ku
     Bersemadi di jiwa ku
     Bagaikan bunga hidup subur di taman
     Tak mungkin gugur tak kan layu

     Akan ku sahut seruan hasrat mu
     Ku sematkan di kalbu
     Akan ku puja selama-lamanya
     Ku jadikan permata…
     ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

 37. BINATANG YANG OTAK NYA LAIN DARI MANUSIA BIASA, BERUK TUA GENG NAJIB YANG ASYIK MENJILAT NAJIB INI MEMANG KURANG AJAR, BIADAB DAN TIDAK SOPAN.

  ORANG CAKAP PASAL PERKARA SERIUS CORONAVIIRUS, DIA MENGARUT DAN MENCACAH.

  NYATA EMAK BAPAK NYA TAK MEMBIMBING DIA DI MASA KECIL. PELAJARAN NYA TIDAK TINGGI, TIDAK ADA RASA TANGGUNG JAWAB, TIDAK BERGUNA, MALAH MEMBEBANKAN MASYARAKAT.

  1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

   ๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’
   Kejora rasa TN monyet masa kecil tk dibimbing
   Asal celik mata jer, mula lah beruk ini caci maki
   Masa kecik dulu..dia kutip makan taik kambing
   Psl tu mulut busuk, mcm mak dia pnya lbg puki
   ๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•

   ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   ๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž

   1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    ๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’
    Mmg TN monyet tua ni, betul2 badut pak lawak
    Mcm2 watak samaran bapok tua kedi ni bawak
    Kejora yakin, yg kafir ni pemakan babi & biawak
    Rasa nya ifrit ini, Kristian dayak Sabah Sarawak
    โ›ชโœโ›ชโœโ›ชโœโ›ชโœโ›ชโœโ›ชโœโ›ชโœโ›ชโœโ›ชโœ

    ๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

     ๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’
     Kejora rasa TN monyet ini pelajaran tidak tinggi
     Sbb tu pasal entri Budin dia tak ada pun sentuh
     Rasanya si tua dungu ini dh tanggal semua gigi
     Tinggal gusi je, mcm pak dia pnya kepala butuh
     ๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•

     ๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

 38. Irah,

  ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
  Abg tertidur tadi, dngan phone masih di tangan
  Mimpi tetap dtg mengganggu, tanpa undangan
  Bgaikan Irah di depan abg, airmata berlinangan
  Hangat..jatuh ke dada..airmata dara sanjungan
  ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

  ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

  1. ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
   Mimpi, yg abg tidak rancang, tetap datang juga
   Irah spt hadir, setiap detik di kala lena dan jaga
   Nmun, abg tak rasa terganggu, sebaliknya lega
   Kerna, hadirnya Irah, bagai bidadari dari syurga
   ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

   ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

   1. ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
    Sini 3:30 am, rasa nya, hmpir tghari Irah di sana
    Smoga Irah lancar dgn urusan program sarjana
    Abg nk bermohon diri..untuk kembali tidur lena
    Izinkn abg mimpikn Irah di tmn syurga nirwana
    ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

    ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

 39. Kerajaan GAGAL…

  1. KAU TAKDA AKAL.

   KENA TINGGAL.

 40. Irah,

  ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
  Sini 11:45 pm, rasanya Irah di sana dkt 9:00 pgi
  Barngkali..ke kelas atau ke kuliah, Irah dh pergi
  Abg ni..terus saja menatap warkah yg Irah bagi
  Kekadng tu, hingga trsenyum sndiri nmpak gigi
  ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

  ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

  1. ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
   Terima ksih Irah krna diri ini Irah tak prnah ragu
   Irah sibuk study, diri mu itu abg tak nak ganggu
   Biar je abg tanggung rindu yang membelenggu
   Wrkh Irah, abg akn jdikan, cinta kita punya tugu
   ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

   ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

 41. Irah,

  ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
  Biarkan di pergunungan cinta ini..abng bertapa
  Tak kan abg lari, wlu dugaan dtg, pelbagai rupa
  Zikir dan wirid cinta..di hati ini abg tak kan alpa
  Kerana sesungguhnya, cinta itu tak kenal siapa
  ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

  ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

  1. CINTA TAK KENAL SIAPA – ARIS ARIWATAN
   Karaoke: https://youtu.be/MhqVcLhGYTs

   ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
   Tidak salah rasanya
   Andai ku memuja
   Anggun di wajah mu
   Kerna hati ini dah tertawan

   Cinta tak kenal siapa
   Hadir tanpa dipaksa
   Walau berkecai badan
   Melepaskan mu
   Aku rela berputih tulang

   Dan tak sanggup aku lihat
   Engkau dipimpin oleh insan lain… Oh
   Dan tak sanggup aku dengar
   Tentang keburukan mu… Ooh

   Hendak ku hampiri mu
   Untukku luahkan semuanya
   Sayangnya lidah ku kelu
   Apa lagi yang harus ku perbuat
   Agar kau mengerti maksud tersirat

   1. Chorus:

    Maka terpaksalah aku melepaskan
    Apa yang telah tersimpan sekian lama
    Aku cintakan mu
    Aku perlukan mu
    Untuk mengisi ruang kekosongan

    Kau merenung bersahaja
    Lalu (kau) tersenyum tanda rela

    Kemari lah kekasih
    Tak perlu kau menoleh
    Aku di depan mu bukanlah bayang
    Ku ingin cipta sejarah
    Sejarah indah… dengan mu
    ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

    1. ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
     Abg yg berada di dpan mu ini bukanlah bayang
     Berasama mu kita kan cipta satu sejarah indah
     Jiwa dan raga ini, hnyalah, utk dinda ku sayang
     Biar lautan api..sekali pun..akan rela abg redah
     ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

     ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

 42. ISU TERBESAR NEGARA IALAH ASET2 NEGARA DI JARAH PHโ€ฆ..MEREKA CUBA TUTUP DENGAN ISU2 KECILโ€ฆโ€ฆ

  Tak Guna Buat Hutang Berbilion Ringgit Tapi Rakyat Tak Dapat Manfaat, Makin Terbeban โ€“ Nicole Wong

  Ketua Pemuda MCA, Nicole Wong berkata jika Menteri Kewangan atau panggilan yang lagi tepat iaitu โ€˜Menteri Kewayanganโ€™, Lim Guan Eng gagal menguruskan kewangan negara, duit yang banyak dipinjam tidak akan membawa manfaat bahkan menambah beban kepada rakyat.

  Ujarnya, masalah utama negara sekarang adalah kerana tidak mempunyai pendapatan yang cukup dan kerana itulah kerajaan Pakatan Harapan (PH) tidak boleh berharap kepada bon semata-mata dan perlu merangka cara lain untuk menambah pendapatan negara.

  โ€œMenurut penganalisis, bon ini bukanlah pinjaman (loan aid) daripada Jepun, sebaliknya kerajaan akan mengeluarkan bon (berhutang) yang akan dijamin oleh kerajaan Jepun.

  โ€œMudah fahamnya ianya adalah sebuah hutang yang dimiliki oleh Malaysia namun dengan jaminan daripada kerajaan asing.

  โ€œOleh itu, faktor โ€˜exposureโ€™ kepada โ€˜exchange rateโ€™ matawang Yen (ยฅ) yang kita kena tempuhi bila kita buat pinjaman dalam matawang asing yang kukuh seperti ยฅ. Makin tinggi beza โ€˜exchangeโ€™, makin banyak yang kita kena bayar,โ€ katanya dalam satu hantaran di Facebook.

  Nicole berkata demikian merujuk kepada kenyataan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad baru-baru ini yang memberi bayangan bahawa kerajaan PH mungkin menerbitkan satu lagi Bon Samurai, berikutan Bon Samurai pertama iaitu pada Mac lalu kerajaan menerbitkan Bon tersebut dengan jaminan Japan Bank for International Cooperation (JBIC) sebanyak RM7.3 bilion, had tempoh matang sepuluh tahun dengan kos keseluruhan kepada kerajaan Malaysia sebanyak 0.63% setahun.

  Tambahnya, apabila nilai bila Yen meningkat kos pembayaran semula akan meningkat.

  โ€œKita kena ambil kira juga risiko ini sebelum membuat pinjaman, sebab โ€˜nyawaโ€™ kita sekarang dipegang oleh Bank Of Japan di mana segala polisi yang dibuat seperti menaikkan kadar faedah (interest rate) atau apa-apa polisi yang โ€˜effectโ€™ watawang Yen mempengaruhi jumlah pembayaran servis hutang Yen kita,โ€ ujarnya lagi.

  Dalam perkembangan berkaitan, Nicole turut mengulas mengenai nilai Ringgit Malaysia (RM) yang semakin hari semakin merudum.

  โ€œSebelum 509 (9 Mei) tahun 2018, PH mengeluarkan kata-kata emas โ€œNajib turun, Ringgit naikโ€, tapi hari ini, ringgit susut melepasi paras RM4.20 berbanding dolar AS, iaitu 4.2065 terendah sejak 9 November 2017.

  โ€œJelas PH sudah memfitnah Datuk Seri Najib masa ituโ€ฆ sekali lagi ia dibongkar, ia bukan pertama kali dibongkar dan memang ada banyak kali lagi pada masa akan datang,โ€ tegasnya. โ€“

  Reply

 43. PUAK BABI SELALU KEBAL UNDANG2โ€ฆ.

  Keluarga Adib Dibenar Mula Prosiding Hina Mahkamah Terhadap Peguam Negara.
  โ€ฆโ€ฆโ€ฆ

  MAHKAMAH BENAR PERMOHONAN KOMITAL TERHADAP AG

  1. Mahkamah Koroner sebentar tadi membenarkan permohonan komital (menghina mahkamah) keluarga arwah Adib terhadap Peguam Negara, Tommy Thomas kerana menghina mahkamah berkaitan prosiding inkues bagi mencari punca kematian Adib.

  2. Koroner Rofiah Mohamad memutuskan demikian selepas mendapati wujud prima facie atas imbangan kebarangkalian dalam kes inkues itu serta berpuas hati dengan hujahan kedua-dua belah pihak yang dikemukakan sebelum ini.

  3. Rofiah berkata mahkamah membenarkan permohonan itu atas alasan berlaku satu tindakan oleh Tommy yang menjurus kepada penghinaan mahkamah.

  4. Beliau turut berkata โ€œIa apabila semasa prosiding mahkamah (inkues) sedang berlangsung terdapat perkembangan untuk memberhentikan peguam yang mewakili Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dan keluarga mangsa iaitu, Syazlin Mansor yang boleh mencacatkan dan memudaratkan kelancaran inkues.

  โ€œSelain itu dalam afidavit yang dikemukan Pegawai Pengendali Hamdan Hamzah pada 3 April lalu, ia menjadi rentetan hingga ada gesaan supaya inkues ini digantikan dengan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) dan keadaan itu sekaligus menimbulkan persepsi terhadap inkues yang dijalankan oleh saya atas arahan peguam negara sendiri seolah-olah sebagai satu permainan wayang,โ€ katanya.

  5. Berikutan itu mahkamah menetapkan 23 September ini bagi pendengaran dan pengurusan kes selanjutnya.

  Reply

 44. Irah,

  ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
  Abg kini di rumah sewa..dah balik dari Tunjang
  Klu hari kerja abg balik rumah le sewa kat Jitra
  Kt rumah skrg ni, dah ada rkn sewa cgu bujang
  Ada teman serumah ni, kurang le sikit sepi lara
  ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

  ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

  1. ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
   Abg, dgn rkn sewa rumah tu, sekolah tak sama
   Org PAS kot dia, klu ke surau srban mcm bakul
   Dulu dia jaga budak2 sbg guru warden asrama
   Ada masalah sikit..waris budak mari nak pukul
   ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

   ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

   1. WARIS AKHIR ZAMAN,
    ANAK JADI TUAN,
    BAPAK JADI KULI DAN KAKI PUKUL!!

  2. HATI-HATI SIKIT WAHAI RAKAN SERBAN BAKUL,
   DIA BELUM TAHU LAGI TU SIAPA KEJORA!

   MASOK BILIK,KENA KUNCI

   KALU KEJORA KETUK,JANGAN BUKA YERR..KIKIKIKI

   1. anon 12:18 am @ TN monyet ๐Ÿ’,

    ๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•
    Ciss anon, naper cakap begitu kpd org beriman
    Kejora ini, org brtaqwa dan tau menilai kelamin
    Rakan serumah ku itu hanyalah sebagai teman
    Tak kan lah Kejora nak bertindak, spt Mt Jemin
    ๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž

    ๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

 45. TONG M DAH JARAH PETRONAS RM600 BILLIONSโ€ฆ..LAYANAN BAGAI LEMBU TUNAIโ€ฆ..TABUNG KRONI YANG PENUHโ€ฆ..LEPAS FUND PETRONAS KERINGโ€ฆ.TABUNG RAKYAT PULA KERINGโ€ฆ MANA LAGI NAK CAKAUโ€ฆ.

  Our Squandered Oil Fund Could Have Been Our Pension Fund
  โ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆ

  The Malaysian government is pointing to our near-empty national coffers as a justification for not paying pensions to our civil servants.

  Considering our petroleum industry started in the 1970s, compare our financial state to that of the Government Pension Fund of Norway, also known as their Oil Fund which was only established in 1990 to invest the surplus revenues of the Norwegian petroleum sector. The Norwegian Government Pension Fund Global has invested in international financial markets, so the risk is independent of the Norwegian economy. Today, their Pension Fund has over US$1 trillion in assets, including 1.5% of global stocks and shares, making it the worldโ€™s largest sovereign wealth fund. In 2018 it was worth about US$195,000 per Norwegian citizen.

  So, who should bear responsibility for squandering all our oil & gas revenue since the seventies? And pensions are not the only casualty of our parlous financial state โ€“ in our oil-producing state of Sarawak, there are insufficient funds to repair the thousand or so dilapidated schools!

  Petronas, the non-pensionable cash cow

  The truth is, since the seventies, the profligate spending of the New Economic Policy has been largely funded by the exploitation of offshore oil which, by 1985 contributed 26% of all government revenues. This has continued right up to the 2019 budget.

  Tengku Razaleigh Hamzah, who was the founding chairman and chief executive of Petronas, has said that Putrajaya had been using the oil and gas firm as a cash cow, especially in bailing out government-linked outfits of financial trouble. He said that since its inception in 1974 and until 2011, Petronas had paid the government RM529 billion in dividends, taxes, petroleum proceeds and export duties. He said the reliance of Petronas to help government-linked outfits out of financial trouble had been going on since 1985.

  A finance minister from 1976 to 1984, Tengku Razaleigh said Petronas had rescued Bank Bumiputra with a RM2.5 billion bailout in 1985 and again in 1991 when it coughed up another RM1 billion. He said Petronas also had to rescue the financially ailing Konsortium Perkapalan Berhad for RM2 billion in 1997. He added that Petronas was made to underwrite the construction of the Twin Towers, located in the heart of Kuala Lumpur, for RM6 billion and the building of the extravagant Putrajaya, the administrative capital of the federal government, for RM22 billion:

  โ€œThis amount could have been used more productively to fund a national pension programme for Malaysians, as has been done by a certain Scandinavian country.โ€

  Tengku Razaleigh said the exorbitant amount of the bailout and construction of these projects that were forced onto Petronas had deprived the company of the much-needed cash build-up for reinvestment, which would ensure its business sustainability. According to him, since 1997 the subsidies to the national power supplier, the independent power producers and some other non-power outfits amounted to RM136.5 billion. And while these power producers continued to enjoy subsidised fuel price, petroleum subsidy to the consumers โ€“ which purportedly cost the government RM14 billion in 2011 โ€“ was partly discontinued.

  When the English are in a fix, they settle for a cup of tea; In Malaysia, we call for a Royal Commission of Inquiry (RCI). This Petronas-linked pension issue does look like an RCI moment!

  Kua Kia Soong is the adviser to Suaram.

  Reply

 46. TIDAK RUGI BERBAIK CUMA JANGAN SAMPAI DIPERALATโ€ฆโ€ฆ.

  HPU914 Telah Menempa Sejarah Baharu
  โ€ฆโ€ฆ..

  (Harakah) โ€“ Himpunan Penyatuan Ummah (HPU914) telah menempa sejarah baharu sekali gus mengingatkan semula sejarah kejayaan Islam sekitar abad ke-15.

  Presiden PAS, Datoโ€™ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata kedatangan Islam di Asia Barat pada suatu ketika dulu telah menyatukan bangsa Arab yang saling berperang sesama sendiri.

  Katanya lagi, agama Islam tanpa paksaan dan membawa konsep persaudaraan sesama manusia berjaya melebarkan pengaruh Islam berkembang ke Timur dan Barat sehingga ke Rantau Alam Melayu.

  โ€œSejarah Islam meninggalkan kesan kepada lahirnya lebih tiga ratus juta rumpun Melayu sehingga kini.

  โ€œNamun telah dipecahkan oleh penjajah menjadi beberapa negara, termasuk Malaysia, sehingga berpecah lagi dalam satu negara dan bangsa sendiri.

  โ€œKini kita ingin mencipta sejarah baru untuk generasi yang akan datang, dengan kembali semula kepada penyatuan umat dan bangsa, mengikut acuan petunjuk Allah bagi mencapai kejayaan itu,โ€ ucapnya.

  Beliau yang berucap dalam HPU914 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) mewakili seluruh keluarga besar PAS bersama Gagasan Sejahtera menyampaikan salam persaudaraan kepada keluarga besar Umno, BN dan rakan-rakan NGO.

  Reply

 47. BATAS IMAN DAN KUFURโ€ฆ..MUSLIM BOLEH JADI KAFIR JIKA LANGGAR BATASโ€ฆ.TAK KIRA SIAPAโ€ฆ.AHLI PAS SEKALIPUNโ€ฆ. BUKAN KAFIR MENGKAFIRโ€ฆ..

  Thousands Throng PWTC To Witness Signing Of Umno-PAS pactโ€ฆ..

  (The Star) โ€“ Thousands of supporters from PAS and Umno thronged Putra World Trade Centre on Saturday (Sept 14), as the two former political rivals are set to form a historical cooperation.

  Supporters, with men donned in white and women wearing red headscarves, were seen gathering at PWTC, Umnoโ€™s headquarters, as early as 8am on the second day of Himpunan Penyatuan Ummah 2019 (Ummah Unity Gathering).

  Traders were also seen setting up booths selling food and party memorabilia inside and outside of PWTC.

  As the speeches by top leaders from both parties began, supporters were even seen spilling out onto the main road, given the sheer amount of supporters who turned up at PWTC.

  An unnamed Umno supporter told The Star that this was the biggest crowd PWTC had seen in many years.

  โ€œEven the previous Umno general assemblies werenโ€™t able to pull a crowd this size,โ€ he added.

  Some PAS supporters even spent the night here, as they slept inside the PWTC after attending the first day of the Himpunan Perpaduan Ummah on Friday (Sept 13).

  โ€œMy back hurts but it is all worth it. We need to unite at times like this,โ€ said a PAS supporter.

  The two parties are set to sign an official charter to make their political cooperation official.

  Pakatan Harapan leaders have criticised the pact as championing Malay-centric interests and accused the cooperation as sidelining other races.

  Reply

 48. Irah,

  ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
  Ohh..Mek Klate kain batik berbaju kebaya ketat
  Tau tau..SMS tu terletak sblm Pdg Sera & Putat
  Lain kali, alamat lengkapnya tu, tolonglah catat
  Tpi jgn tipu, nnti Kejora jolok Mek punya pantat
  ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท

  ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ

  1. Irah,

   ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
   ๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž
   Mcm2 lah pe’el, manusia, duhai dinda ku puteri
   Dekat hati Irah tu Anon 9:41 pm nak cucuk duri
   Pantun entry lepas tu Anon 9:41 pm ni dah curi
   Irah pun tentu tahu apa niat yg dia bwa ke mari
   ๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž

   ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

   1. Irah,

    ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
    ๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž
    Abg syak..Anon 9:41 pm itu, TN kera Hanuman
    Sbb..cara penyamaran, dia mmg selalu beraksi
    Dia mahu cucuk Irah, ikut style si Hindu Suman
    Ingat tk dulu, Suman bwa mri pntun hal Mekcy?
    ๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•

    ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

 49. MANA BOLEH NAK BIARKAN PUAK REBEL,,PEMBERONTAK DAN TERRORIST DAN KOMUNIS BERMAHARAJA LELA DI NEGARA KITAโ€ฆโ€ฆ

  Insulting Islam, Prophet Muhammad And The Sultans Should No Longer Be Crimes Under Malaysia Baru
  โ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆ

  (FMT) โ€“ DAP supremo Lim Kit Siang today called for the release of all those arrested under the Sedition Act and reminded the Pakatan Harapan government that it had promised to repeal the law in its election manifesto.

  He said the arrest of PSM activist Khalid Ismath and others was โ€œcompletely indefensible as PH had pledged to abolish the repressive actโ€.

  โ€œThe police must free all arrested under the Sedition Act,โ€ the Iskandar Puteri MP said in a statement.

  โ€œAll police and civil service personnel should familiarise themselves with the PHโ€™s 14th general election manifesto to know the spirit, philosophy and direction of the PH government even though laws and policies have not yet been changed.

  โ€œ(This is) so that they would not act in open opposition of the PH pledge for a New Malaysia.โ€

  Mohd Radzi Alias
  yes release all of them but replace with LKS and LGE. That will be wonderful.

  Fookokkin Foo
  Kit siang should also say

  1.fuel price should be at RM1.50 /litre
  2.toll should be abolished
  3.studets should stop repay ptptn loan
  4.employers should pay minium salary of RM1500/ month
  5.car price should drop 20% as taxes will be reduced.
  6. Prices of daily goods should drop as gst 6% alredy removed. Price should be cheaper.
  (These are some of it)
  All those above are promised by ph/dap.
  Like ยท Reply ยท Mark as spam ยท 9 ยท 21h

  Sayadi Damansuri
  Memang Paria si tua LKS ini, dia mahu semua bebas dalam Malaysia ini, tak ada Undang2 macam bangsa Cina DAP berniaga tak ada halal haram, janji dapat duit, duit adalah Tuhan mereka. Apa nak heran !!!!
  Orang macam ini akan mempo
  rak-perandakan negara macam yang di buat 13 Meiโ€ฆ.

  Randpakir Rand
  Catch this toxic man and put inside.

  Mohd Razali
  You asked police and civil service personnel to familiarise themselves PHโ€™s general election manifesto, while you yourselves dumped your own manisfesto? Bloody hypocrite!

  Alisya Alias
  paria lksโ€ฆu want to use jungle law???

  M Zin
  โ€ All police and civil service personnel should familiarise themselves with the PHโ€™s 14th general election manifesto to know the spirit, philosophy and direction of the PH governmentโ€

  What Police familiar, maybe only DAP supporters(?) for YB Tn Haji Mohamad and YB Dr Wan never told us this โ€˜it is OK to insultโ€™ spirit
  ( nor YB Tan Sri MoHA Muhyiddin

 50. ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
  Dulu, Kejora hidup, bagaikan lelayang putus tali
  Tapi kini bila Irah hadir..semua dah elok kmbali
  Hal brkaitan politik, dah kurang nk ambil peduli
  Btul, kata pepatah, ‘kasih tk dapat nk dijual beli’
  ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

  ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

  1. ๐Ÿ˜‚–CINTA KONON!!!!
   ๐Ÿ˜‚–AIR MATA TANDA RINDU DENDAM KONON!!!!
   ๐Ÿ˜‚–KASIH KONON..KIK..KIK…KIK

   MANA BUKTI YANG BUDAK JAWA TU CINTAKAN KAU!!

   BILA AKU BACA ENTRI BUDAK TU,TIADA SEPATAHPUN
   DI SEBOT CINTA!!..kan…kan

   AKU BUKA APA!
   BILA KAU MELUCAH,MELAKNAT DAN MENFITNAH ORANG,
   ADAKAH BUDAK YANG EDUCATED TU TAK DAPAT MENIMBANG?

   CARI MAMPOSSS BILA BERKAHWIN DENGAN KAU!
   NANTI KAU MAKI HAMUN DIA…

   1. AKU INGAT GINI YERRR!!kikkikkik

    SEBELAH RUMAH AKU ADA MAK CIK NAMA “MAK ENON”

    -UMOR 66 TAHUN
    -PONGGONG TONGGEK!
    -GIGI RONGAK DEPAN!

    DIA JANDA

    AKU INGAT KAU AMIK DIA BUAT ISTERI!
    KESIAN DIA..DUDOK SORANG-SORANG!

    DIA PEMINAT IKAN LAMPAM PEKASAM DAN SUKA MASAK!

    PIIIUUUWETTTTTTTTTTTTTTTT……

    1. YERRRR KE? LAMPAM?

     NANTI KITA TOLONG PINANG UNTUK ABG. KEJORA TU

     1. anon 9:30 pm @ TN monyet ๐Ÿ’,

      ๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž
      Sedar le atuk tu muka kerepot mcm katak puru
      Usah biar hasad dngki bermaharajalela di dada
      Irah cintakan Kejora naper atuk resah camburu
      Dah tua kerepot, jgn dicampuri hal orang muda
      ๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•

      ๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      1. ๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข
       Bila tk dpt hubungi Kejora..Irah jdi risau gelisah
       Dicarinya juga ruang masa untk mencoret tinta
       Tk sempat Irah, brcerita pnjang..pipi Irah basah
       Airmata Irah itu, menceritakan rindu dalm cinta
       ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท

       1. MUNIRAH MARYONO

        Salam Sir Abang,
        smgo abg & dlmph ksjhtraan
        irh kt sni ok je
        yer,mmg kt sni cca sjk sgt kni
        ttpi irh dh bsa je

        thks fr lot,krna doakn irh
        byk ucpan dri rkn2 kt Mesia utk irh
        Lst wk dri rkan Fcbk irah,Nisa dri Wscnsin
        psal stdy tu,bsa je,tk lh skar sgt ha ha
        cma agk syi kt rmh ,dlu ade 3 rkn
        kni tggal 1,rkn irah yg sme2 smbg msters
        bla snyi,mla la rsa sdih rndu
        ngis2 la,ha ha..pmpuan gtu la

        abg slalu mncing yer
        klau dpt ikn abg siang sndri ke?
        atau ibu abg yg tlgn
        slalu ibu abg buat msk ape?
        tkilan irh ,itu hri x jdi ke umh adk jnior
        mkn nsi asm pdas ubi kyu tu

        emm ppi dh bsah
        irh pgi dlu

        smga ibu prtiwi,amn dmai

        irh,US

        ย Reply

        17 January 2020 1:07 am

        1. ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
         Itulah wrkah yg Irah utus tanggal 17 hb Januari
         Bukan nya lama pun, baru lah saja sepuluh hari
         Airmata membasahi pipi nya, Irah tk menyedari
         Rindu teramat pd kekasih, tak dpt nak dihindari
         ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

         ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
         Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
         ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

         1. ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
          Dh banyak kali, Irah nangis, bila kirim bingkisan
          Itu yg mmbuat Kejora bagai di darat kelemasan
          Akn Kejora beli nanti..Irah manja pnya tangisan
          Cuma menunggu, ‘msters Irah’ pnya keputusan
          ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

          ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
          ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

          1. ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
           Sgt syhdu Irh ucp, ‘bla snyi,mla la rsa sdih rndu’
           Disambung lagi, ‘ngis2 la,ha ha..pmpuan gtu la’
           Begitulah kesan bila kasih dah kemas berpadu
           Trkenang ucpn Irah tu Kejora rindu bgai nk gila
           ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

           ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

          2. ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
           Irah dgn mnja, ksi tau Kejora, ’emm ppi dh bsah’
           Sian..dek terlalu hiba dia mintak diri, ‘irh pgi dlu’
           Kejora faham, bila terlalu rindu Irah jadi gelisah
           Cuma..untuk sebut kata cinta..Irah masih malu
           ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

           ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

      2. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

       NYATA BERUK TUA GENG NAJIB YANG ASYIK MENJILAT NAJIB MENGGUNA BERBAGAI NAMA SUDAH NYANYOK. AKU TAK KELUAR PUN DIA NAMPAK AKU.

       MAKLUMLAH, DIA UMUR HAMPIR 80AN TAHUN. DAH SENILE.

       PULAK KENA PENYAKIT GILA ATTENTION DEFICIT HYPERACTIVITY DISORDER, ADHD. FIKIRAN NYA SELALU MELAYANG, JALAN DAH TAK STABLE, TUNGGANG LANGGANG.

       JAGA2, ATUK, NANTI KAU TERCAMPAK KE LONGKANG.

       1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

        ๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’
        TN monyet bingai bahalol, mmg tak ada jati diri
        Kna dgn Kejora, asyik jer bapok tua ni cabut lari
        Tak tau ler, bila beruk tua sewel ini, nak harakiri
        Ditulis pnjng taji Kejora, pstu dia komen sendiri
        ๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•

        ๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

        1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

         ๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’
         Mmg TN monyet tua ni, betul2 badut pak lawak
         Mcm2 watak samaran bapok tua kedi ni bawak
         Kejora yakin, yg kafir ni pemakan babi & biawak
         Rasa nya ifrit ini, Kristian dayak Sabah Sarawak
         โ›ชโœโ›ชโœโ›ชโœโ›ชโœโ›ชโœโ›ชโœโ›ชโœโ›ชโœโ›ชโœ

         ๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž
         Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
         ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

 51. Irah,

  ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
  Bukn niat abg..nak usik sakat selera dinda dara
  Mmg hari ini, kt rumah mak, abg mkn berselera
  Ptg tadi, mak buat pula cendol dngan pulut sira
  Ini abg dok bersiap2..nk balik umah sewa, Jitra
  ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

  ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

 52. MACAM MANA NAK IKUT POLITIK KIRIโ€ฆ..MEREKA DAPAT KUASA MALAM MENGUNDI TERUS ANCAM SISTEM BERAJAโ€ฆ.MAK TUBUH REPUBLIC COUNTRYโ€ฆ..TERUS DECLARED NATIONAL BANKRUPTCYโ€ฆ..

  Shouts Of โ€˜Allahu Akbarโ€™ At PWTC As Umno, PAS Sign Historic Charter
  โ€ฆโ€ฆโ€ฆ.

  (FMT) โ€“ Umno and PAS today signed a historic charter of political cooperation, marking the coming together of the two largest Malay-Muslim parties after decades of conflict.

  Umno president Ahmad Zahid Hamidi and his PAS counterpart Abdul Hadi Awang inked their signatures on a historic charter, as thousands of members from both parties watched at the Putra World Trade Centre.

  Shouts of the takbir (โ€œGod is Greatโ€) reverberated through the hall as both leaders signed a document calling for political cooperation, in what is seen by observers as posing the greatest challenged to the year-old Pakatan Harapan government which came to power on the back of a promise of reforms and multicultural engagement.

  Thousands of PAS and Umno members watch as their top leaders bury decades-old enmity at PWTC today.

  Reply

 53. ASAL MELAYU SATU PARTI UMNOโ€ฆ..SEBAB UMNO TAK NAK DAULATKAN ISLAM TERTUBUHLAH PASโ€ฆ..LEPAS TU TERTUBUH LAGI PARTI LAIN IKUT NAFSU DAN EMOSIโ€ฆ..

  HPU914: PAS, Umno Sentiasa Terima Kaum Lain
  โ€ฆโ€ฆโ€ฆโ€ฆ

  (Harakah) โ€“ PAS dan Umno sentiasa terbuka untuk menerima kehadiran bersama kaum lain di dalam lanskap politik negara berpaksikan acuan yang dibentangkan Islam, kata Presiden PAS, Datoโ€™ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

  Menurut beliau, tindakan itu boleh dibuktikan dengan kebersamaan PAS bersama ahli bukan Islam dalam Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) serta parti dari pelbagai kaum didalam Gagasan Sejahera serta Umno yang terus menjalinkan hubungan dengan MCA dan MIC.

  โ€œIni adalah titik persamaan di antara dua parti Melayu Islam yang boleh menerima siapa sahaja yang bersama konsep ini. Kita juga bersama menentang siapa sahaja yang mahu merosakkan negara ini yang tidak mahu mengikut acuan kita,โ€ katanya ketika menyampaikan ucapan bersempena Himpunan Penyatuan Ummah di PWTC, di sini, hari ini.

  Selain itu, beliau turut menyeru rakyat pelbagai kaum dan etnik dari Sarawak dan Sabah agar sama-sama memelihara perpaduan yang sedia terjalin dan menolak sebarang pendekatan ekstrem yang boleh memecahkan penyatuan tersebut.

  Berpegang kepada semangat Perlembagaan Persekutuan, beliau mewakili PAS dan agenda penyatuan ummah bersama-sama beriltizam untuk meningkatkan taraf hidup peribumi Sabah dan Sarawak serta menyeru semua pihak memperkukuhkan komitmen terhadap Perjanjian Malaysia 1963 dengan memperbaiki segala kelemahan sepanjang perlaksanaannya supaya menuju ke arah ymenguatkan Persekutuan dan merapatkan jurang perbezaan yang wujud selama ini.

  โ€œMarilah kita kekalkan sistem demokrasi dan menyuburkannya. Halang campur tangan asing terhadap perubahan negara kita. Biarlah kita sendiri yang membuat perubahan. Maka potongkan tangan-tangan yang melambai โ€˜makhluk asingโ€™ untuk mengacau negara kita.

  โ€œTanamkan sifat sayangkan bangsa sendiri dan selamatkan semua bangsa bersama Islam. Ini bukannya perkauman, kerana kalaulah kita ini bersifat perkauman (rasis) sudah lama bangsa lain tidak boleh hidup bersama kita.

  โ€œTeruskan perjalanan kita mencipta sejarah perpaduan bangsa bersama Islam dan perpaduan manusia bersama Islam yang tetap memimpin,โ€ ujarnya.

  Reply

 54. ISLAM KUATโ€ฆ.. MELAYU LEMAHโ€ฆ.MELAYU WAJIB BERGANTUNG DENGAN ISLAMโ€ฆ..

  HPU914 Telah Menempa Sejarah Baharu
  โ€ฆโ€ฆ..

  (Harakah) โ€“ Himpunan Penyatuan Ummah (HPU914) telah menempa sejarah baharu sekali gus mengingatkan semula sejarah kejayaan Islam sekitar abad ke-15.

  Presiden PAS, Datoโ€™ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata kedatangan Islam di Asia Barat pada suatu ketika dulu telah menyatukan bangsa Arab yang saling berperang sesama sendiri.

  Katanya lagi, agama Islam tanpa paksaan dan membawa konsep persaudaraan sesama manusia berjaya melebarkan pengaruh Islam berkembang ke Timur dan Barat sehingga ke Rantau Alam Melayu.

  โ€œSejarah Islam meninggalkan kesan kepada lahirnya lebih tiga ratus juta rumpun Melayu sehingga kini.

  โ€œNamun telah dipecahkan oleh penjajah menjadi beberapa negara, termasuk Malaysia, sehingga berpecah lagi dalam satu negara dan bangsa sendiri.

  โ€œKini kita ingin mencipta sejarah baru untuk generasi yang akan datang, dengan kembali semula kepada penyatuan umat dan bangsa, mengikut acuan petunjuk Allah bagi mencapai kejayaan itu,โ€ ucapnya.

  Beliau yang berucap dalam HPU914 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) mewakili seluruh keluarga besar PAS bersama Gagasan Sejahtera menyampaikan salam persaudaraan kepada keluarga besar Umno, BN dan rakan-rakan NGO.

  Reply

 55. BANGSA ASING TELAH DIBERI HAK KEISTIMEWAAN BERMULA DENGAN WARGA NEGARA PERCUMA SECARA BERAMAI2โ€ฆ.HAK MEMILIK TANAH DAN HARTA SEHINGGA KEKAYAAN MEREKA JIKA DIKUMPULKAN AKAN MELEBIHI ASET NEGARAโ€ฆ WALAUPUN MEREKA BAWA FAHAM KOMUNIS ANTI MELAYU DAN ANTI ISLAM TETAPI MELAYU TETAP BERTOLAK ANSUR DENGAN MEREKAโ€ฆโ€ฆTIADA NEGARA YG LEBIH BAIK DARI TANAH MELAYU YG MELAYAN MINORITY LEBIH DARI MELAYUโ€ฆ..KALAU TAK PERCAYA CUBA TUNJUKKAN IKON NEGARA MANA YG MENJADI MODEL KAMU WAHAI POLITIK KIRI..
  โ€ฆ

  PH Jangan Cuba Jadi Lebih Melayu Daripada Umno, Lebih Islam Daripada PAS, Kata Kit Siang
  โ€ฆโ€ฆโ€ฆ.

  (FMT) โ€“ Lim Kit Siang hari ini mengingatkan pakatan kerajaan supaya tidak cuba menjadi โ€œlebih Melayu daripada Umno dan lebih Islam daripada PASโ€ bagi menghadapi kerjasama rasmi 2 parti terbesar orang Melayu itu yang ditandatangani semalam.

  Pemimpin veteran DAP itu berkata, Pakatan Harapan (PH) akan โ€œgagal dan gagalโ€ sekiranya ia cuba berbuat demikian kerana taktik itu akan meminggirkan 5.5 juta penyokong daripada pelbagai latar belakang kaum dan agama yang mengundinya dalam pilihan raya umum tahun lepas.

  Beliau berkata, PH sebaliknya harus melaksanakan agenda Malaysia Baru dan memenangi 2.5 juta pengundi yang menyokong Umno dan 2 juta pengundi PAS dalam pilihan raya 9 Mei itu.

  โ€œJika kerajaan PH tidak mengambil langkah itu, sebaliknya terus dipandu oleh 5 janji teras manifestonya dalam pilihan raya umum ke-14, kerjasama Umno-PAS akan ambruk dari dalam, hatta sebelum pilihan raya umum ke-15 akan datang,โ€ katanya dalam satu kenyataan.

  Kit Siang memberi amaran bahawa kerjasama PAS-Umno akan memburukkan lagi โ€œpolitik toksik kaum dan agamaโ€ ke paras yang tidak pernah dilihat sebelum ini.

  Beliau juga membidas komponen Barisan Nasional (BN), iaitu MCA dan MIC, kerana merestui kerjasama itu.

  โ€œIni berlaku walaupun MCA sebelum ini mengugut untuk โ€œmenendangโ€ Umno keluar daripada BN jika ia โ€œmesra dengan PASโ€.

  Menjelang acara bersejarah itu, MCA berkata, ia โ€œbersetuju dan menghormatiโ€ apa-apa kerjasama antara parti pembangkang di Malaysia selagi ia selari dengan Perlembagaan Persekutuan dan menjunjung kesederhanaan.

  MCA juga menghantar wakil ke majlis menandatangani piagam kerjasama antara PAS dan Umno itu atas semangat BN dan โ€œbagi memastikan perhimpunan tersebut akur kepada nilai kepelbagaian budaya dan kesederhanaanโ€.

  Reply

 56. POLITIK KIRI TIDAK DAPAT BAGI NEGARA MANA YG JADI IKON MODEL POLITIK MEREKAโ€ฆ.. TERNYATA MEREKA HIDUP DALAM KHAYALAN SEMATAโ€ฆ..PEMILIKAN HARTANAH PERIBUMI BARU 26% BERBANDING BANGSA LAINโ€ฆ HAKIKATNYA PERIBUMI JADI HAMBA DI TANAH AIR SENDIRIโ€ฆ

  Guan Eng Digesa Berhenti Salahkan BN Kerana Pakatan Gagal Tunai Janji
  โ€ฆโ€ฆโ€ฆ

  (FMT) โ€“ Seorang aktivis hak Sarawak berkata, Menteri Kewangan Lim Guan Eng sepatutnya berhenti menyalahkan Barisan Nasional (BN) atas kegagalan kerajaan menunaikan banyak janjinya kepada negeri itu, sebaliknya wajar menawarkan โ€œalasan lebih kukuhโ€.

  Pengasas Movement for Change Sarawak (MoCS), Francis Paul Siah berkata, rakyat Sarawak telah terlalu kerap mendengar alasan sehingga โ€œia tidak boleh diterima lagiโ€.

  โ€œSatu soalan penting yang mesti dijawab oleh Lim dan rakan PH ialah: โ€˜Apakah manifesto pilihan raya umum ke-14 Pakatan Harapan (PH) juga dirangka oleh kerajaan BN sebelum ini?โ€™. Tentu PH sedar tentang hutang besar BN, hatta pada masa itu.

  โ€œJika demikian, kenapa buat janji kosong kepada rakyat, termasuk di Sabah dan Sarawak?โ€ katanya.

  Francis berkata, Guan Eng harus menawarkan โ€œalasan lebih kukuhโ€ atas kegagalan menunaikan janji yang dibuat oleh PH.

  Beliau berkata, kenyataan menteri kewangan itu berhubung royalti minyak kepada Sabah dan Sarawak seolah-olah menunjukkan Malaysia tidak boleh hidup tanpa minyak dan gas dari 2 negeri Borneo itu.

  โ€œDengan kata lain, Guan Eng memberitahu rakyat Sabah dan Sarawak bahawa Putrajaya memerlukan hasil minyak dan gas dari negeri mereka untuk membiayai keutamaan lain,โ€ katanya.

  โ€œMereka menjanjikan (royalti) 20%, tetapi beri hanya 5%. Hari ini rakyat Sarawak berkata: โ€˜Kenapa berjuang untuk dapatkan hanya 20%, sedangkan ia 100% milik kita?โ€.

  โ€œMoCS mahu mengingatkan Putrajaya bahawa rakyat Sarawak tidak lagi naif seperti ibu bapa kami sebelum ini yang menandatangani MA63 (Perjanjian Malaysia 1963) dan membawa Sarawak ke dalam Malaysia.โ€

  Francis berkata, rakyat Sarawak โ€œmengimpikan saat mereka memiliki 100% daripada kekayaan negeri ituโ€, tanpa perlu berkongsi dengan Semenanjung.

  โ€œIni pesanan kami kepada Putrajaya,โ€ katanya.

  Pada Jumaat, Guan Eng berkata, kerajaan mahu menunaikan janjinya memberi 20% royalti minyak kepada Sarawak, tetapi tidak dapat berbuat demikian kerana negara dibebani hutang yang ditinggalkan oleh kerajaan sebelum ini.

  โ€œJumlahnya RM150 bilion. Ia bukan angka kecil. 1MDB dan skandal berkaitannya serta skandal lain bukan 1MDB, semuanya melibatkan dana sebanyak RM150 bilion,โ€ katanya di Kuala Lumpur.

  Ahli Parlimen Batang Sadong Nancy Shukri berkata, Guan Eng cuba mencari alasan untuk mengelak daripada membayar wang yang dijanjikan kepada Sarawak.

  Beliau bertanya sama ada Guan Eng takut sekiranya Sarawak menjadi kaya dalam sekelip mata jika diberikan haknya.

  โ€œKami tuntut semua yang menjadi hak kami seperti yang terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan. Kami juga mahu janji yang dibuat sebelum pilihan raya umum ke-14 dahulu ditunaikan,โ€ katanya.

  Nancy juga mengingatkan Pengerusi DAP Sarawak Chong Chieng Jen bahawa beliau pernah berkata Sarawak tidak perlu mengemis bagi mendapatkan royalti 20% itu sekiranya PH menang pilihan raya.

  โ€œBeliau mengulangi kenyataan serupa dalam satu klip video. Semua rekod ini masih ada,โ€ katanya kepada FMT.

  Reply

 57. ARAHAN MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN KEPADA MELAYU PH……..

  Perintah Kit Siangโ€ฆ….

  PH jangan cuba jadi lebih Melayu daripada Umno, lebih Islam daripada PAS, kata Kit Siangโ€ฆโ€ฆ
  FMT

  Lim Kit Siang berkata, PH sebaliknya harus memenangi pengundi yang menyokong Umno dan PAS dalam pilihan raya tahun lepas.
  PETALING JAYA: Lim Kit Siang hari ini mengingatkan pakatan kerajaan supaya tidak cuba menjadi โ€œlebih Melayu daripada Umno dan lebih Islam daripada PASโ€ bagi menghadapi kerjasama rasmi 2 parti terbesar orang Melayu itu yang ditandatangani semalam.

  Pemimpin veteran DAP itu berkata, Pakatan Harapan (PH) akan โ€œgagal dan gagalโ€ sekiranya ia cuba berbuat demikian kerana taktik itu akan meminggirkan 5.5 juta penyokong daripada pelbagai latar belakang kaum dan agama yang mengundinya dalam pilihan raya umum tahun lepas.

  Beliau berkata, PH sebaliknya harus melaksanakan agenda Malaysia Baru dan memenangi 2.5 juta pengundi yang menyokong Umno dan 2 juta pengundi PAS dalam pilihan raya 9 Mei itu.

 58. WAHAI POLITIK TOKSIK KAMI SUDAH TAHU ARAH TUJU KAMUโ€ฆ.. MALAYSIA BARU MEANS NEW NATIONAL ORDER LINKING CLOSELY AND GLOBALLY TO NEW WORLD ORDERโ€ฆ REGIME CHANGE FROM MONARCHY TO REPUBLIC ANARCHIST COUNTRYโ€ฆ..TO THE ARRIVAL OF ANTI CHRIST/DAJJALโ€ฆ

  Broken Promises: No 20% Oil Royalty After All As Promisedโ€ฆโ€ฆ.

  The front page of Sabahโ€™s Daily Express newspaper yesterday screamed โ€œNo 20pc oil royalty for nowโ€.

  In a press conference in Kuala Lumpur on Friday, Finance Minister Lim Guan Eng delivered bad news to Sabahans and Sarawakians.

  Lim said the Pakatan Harapan (PH) promise to give 20% instead of the current 5% in oil royalties to the two states could not be fulfilled yet. The Finance Minister blamed the usual suspect, the 1MDB financial scandal, for the governmentโ€™s failure to carry out the election manifesto promise. The DAP secretary-general said the 20% quantum had to wait.

  In a WhatsApp group, a Sabahan who had voted for PH in GE14, attached a photograph of the Daily Express front page and commented: โ€œWait? See you in GE15. You shall wait.โ€

  Rewind to the countryโ€™s 14th General Election in 2018.

  PH told Sabahans and Sarawakians that it supported more autonomy for the two states: โ€œIn line with the spirit of the Malaysia Agreement and the ascension of Sabah and Sarawak with Malaya to form Malaysiaโ€ฆ. Full autonomy on education and healthcare, 20% oil royalty and half of all tax receipts collected in Sabah and Sarawak must be returned to the states.

  โ€œThey will be fully responsible for the administration and financing of all healthcare and education in their respective states,โ€ Lim said in a video shot before GE14 which is still going viral among Sabahans and Sarawakians.

  โ€œSo remember, 20% oil royalty, from the present 5%, 50% of all tax receipts, whether itโ€™s corporate, personal or GST, return to the respective states.โ€

  About 500 days after the formation of the PH government, Sabahans and Sarawakians still remember Limโ€™s yet to be delivered promises.

  Three days before Malaysia Day tomorrow, the Finance Ministerโ€™s bad news put a dampener on the celebration of the 56th anniversary of Sabah, Sarawak, Singapore and Malaya coming together to form the Federation of Malaysia.

  Oil royalties are among the sharpest thorns in the relationship between the Borneon states and Putrajaya. They believe that they have been cheated out of their own natural resources. They think that rapid development in Peninsular Malaysia came at the expense of their statesโ€™ wealth.

  Take, for example, the 102km Kampung Tongod to Kampung Inarad unsealed road โ€“ a combination of gravel and tanah merah (red earth) โ€“ that passes through virgin jungle and oil palm plantations in Sabahโ€™s Kinabatangan Parliamentary constituency, which is about the size of Pahang.

  Depending on the roadโ€™s condition, the trip can take anywhere from six to 13 hours. Over the same distance in the peninsula, Kuala Lumpur to Melaka takes less than two and a half hours.

  After 56 years of being a part of Malaysia, the Malaysians in Kampung Tongod wonder why their village is not linked to the rest of the world by a sealed road like those they see in Peninsular Malaysia on feel good television ads. They feel Putrajaya treats them like stepchildren.

  With the fall of Barisan National (BN), Sabahans and Sarawakians were hopeful that the new coalition of hope would bring change. They have found that in terms of the promise of development, it is a different government but the same betrayal.

  But then, betrayal is nothing new to these two states.

  Take, for example, the promise by the then Deputy Prime Minister and Umno deputy president Datuk Seri Anwar Ibrahim that if BN defeated Parti Bersatu Sabah (PBS) in the 1994 state election, it would fully develop the state within 100 days of forming the government. PBS won the polls narrowly but BN eventually came to rule the state when political frogs jumped to join the coalition. But its promise remained a promise.

  Sabah and Sarawak are an important political block when thereโ€™s a deadlock in Peninsular Malaysia. In GE13, BN and PH were almost even in terms of MPs. Sabahans and Sarawakians overwhelmingly voted for the ruling coalition and kept it in power. As a reward, then Prime Minister Datuk Seri Najib Razak appointed seven ministers from Sarawak and six ministers from Sabah in his Cabinet. It was the highest number of Cabinet representatives from the two states ever.

  Realising the importance of these two states in winning the Federal government, one of the promises of the PH GE14 manifesto was to return Sabah and Sarawak to the status accorded to them in the original Malaysia Agreement 1963. PH has tried to amend the Federal Constitution to restore the status of Sabah and Sarawak as equal partners with Peninsular Malaysia. How-ever, it failed to do so when it could not get the support of all 19 MPs from Gabungan Parti Sarawak (GPS, the coalition of Sarawak political parties that abandoned BN after GE14). GPS felt that the amendment was vague. It wanted the government to spell out what rights were to follow.

  PH has also established a special Cabinet committee to study the implementation of MA63, the Malaysian Agreement of 1963 which set out the terms and conditions under which Sabah, Sarawak and Singapore agreed to merge with Malaya to form Malaysia. On Aug 19, the Federal government announced it had moved closer to restoring Sabah and Sarawakโ€™s full rights under MA63 by resolving seven of the 21 issues raised by the two Borneon states.

  However, opposition leaders in Sabah and Sarawak are not too impressed with the progress of this high-powered committee. They feel that it is the same old, same old talk.

  For ordinary Sabahans and Sarawakians, discussions about resolving the 21 issues under MA63 are too technical. Judging by social media posts and man-in-the-street conversations, many feel that whether it is BN or PH, their lives have not changed. They are concerned about bread and butter issues. They think that their lives will improve when the billions โ€œstolenโ€ from their statesโ€™ oil resources are returned.

  They envy the prosperity of their oil-producing neighbour, Brunei, which declined Kuala Lumpurโ€™s invitation to join the Federation of Malaysia in 1963.

  Sabahans and Sarawakians can only wait for the 20% of oil royalties promise to be fulfilled or for GE15. Whichever comes first.

 59. KACANG SAMAK LUPAKAN KULITโ€ฆโ€ฆISLAM TETAP PUNYAI MASA DEPAN GEMILANG DI DUNIA DAN AKHIRATโ€ฆ..JATUH BANGUN PERKARA BIASA TAPI KESUDAHAN BAIK AKHIRNYA MILIK ISLAMโ€ฆ..OLEH ITU ARAB BERJAYA KERANA ISLAMโ€ฆ.MEREKA JADI HINA KERANA JAUH DARI ISLAMโ€ฆ.INGAT PESAN NABI SAWโ€ฆ.BERPUTARLAH KAMU IKUT RODA ISLAMโ€ฆ..

  Khalid Samad Does A U-Turn On Memali

  (FMT) โ€“ Amanahโ€™s Khalid Samad said that PAS should be the one to push for a royal commission of inquiry (RCI) into the Memali incident as the Islamist party had raised the issue again recently.

  โ€œTell them (PAS and former prime minister Najib Razak) to push for an RCI. Why should they ask me to do it? It is PASโ€™ issue, they brought it up, not us,โ€ Khalid, who is the Amanah communications director, told reporters at the โ€œFestival Permainan Malaysiaโ€ here today.

  He was asked to comment on Najibโ€™s criticisms of the delay in setting up an RCI to probe the tragedy despite Khalid previously promising that Pakatan Harapan would do so if it won the last general election.

  Najib had wondered what PH was waiting for despite being in power for 16 months.

  But Khalid, who is the Federal Territories minister, said that even though the government did not discuss establishing an RCI on Memali, it did not downplay the incident.

  โ€œOnly the heartless would say the tragedy was a minor issue,โ€ he said in an apparent swipe at PAS secretary-general Takiyuddin Hassan.

  Takiyuddin had recently appeared to downplay the tragedy, saying it was seen as a โ€œsmall issueโ€ compared to the bigger agendas involving PAS and Umno, which signed their unity charter yesterday.

  The Kampung Memali incident in Baling, Kedah, in 1985 saw a confrontation between police and supporters of religious teacher Ibrahim Libya, who resisted attempts to arrest him under the Internal Security Act.

  It resulted in the deaths of 18 people, including four policemen.

  The incident cropped up again after Prime Minister Dr Mahathir Mohamad questioned the cooperation between PAS and Umno, reminding the latter that it was once called โ€œkafirโ€, or infidel, by the Islamist party.

  In response, Umno Youth said Mahathir has yet to apologise to PAS over the incident, which happened during his tenure as the fourth prime minister.

  Reply

 60. ISLAM IS THE WAY OF LIFEโ€ฆ..ISLAM PUNYAI PENYELESAIAN TERHADAP SEGENAP ASPEK KEHIDUPAN MANUSIAโ€ฆ..SEBUT APA SAHAJA MESTI ADA ISLAM DI SANAโ€ฆ..KERANA ITU ISLAM MENGATASI AGAMA2 YANG LAINโ€ฆโ€ฆ MASALAH YG TIMBUL SELAMA INI KERANA KITA TIDAK AMBIL ISLAM SEBAGAI CARA HIDUPโ€ฆ.SEBAGAI CONTOH KENAPA SELAMA INI KITA TIDAK BERJAYA SELESAIKAN MASALAH EKONOMIโ€ฆ.SEBABNYA PEMIMPIN2 KITA AMBIL FEUDALISM DAN KAPITALISME SEBAGAI IDEOLOGY EKONOMI MEREKAโ€ฆ.

  Kegiatan Semburit Membawa Risiko Yang Tinggi
  โ€ฆโ€ฆ
  .

  Sejak kebelakangan ini kita sering dengar perkataan โ€œsemburitโ€ berikutan kes yang disebarkan dalam media sosial.
  (FMT) โ€“ Dari sudut definisi, semburit merupakan sejenis aktiviti luar tabii yang dilakukan oleh sepasang lelaki.

  Ia membabitkan tusukan alat kemaluan salah seorang pasangan ke dalam ruang dubur pasangan mereka.

  Dalam kajian populasi, terma paling tepat yang digunakan untuk lelaki yang melakukan aktiviti semburit ini adalah MSM, iaitu โ€œMen who have sex with menโ€.

  Terma ini lebih tepat kerana ia membuka minda masyarakat bahawa mereka yang bersemburit tidak semestinya golongan โ€œgayโ€ sahaja.

  Perlu kita tahu bahawa terdapat juga golongan yang gemar melakukan seks terhadap kedua-dua lelaki dan juga wanita (biseksual).

  Anda juga perlu tahu bahawa seseorang yang melakukan semburit juga tidak semestinya mempunyai minat terhadap lelaki.

  Populasi dalam penjara misalnya, banyak melakukan aktiviti bersemburit walaupun mereka berorientasi heteroseksual.

  Namun sudah pasti ia mempunyai risiko tertentu pada kesihatan badan anda.

  Golongan MSM merupakan populasi paling berisiko untuk menghidap jangkitan kelamin yang berbahaya.

  Menurut Pusat Kawalan Penyakit Amerika Syarikat (CDC), kumpulan ini mewakili 67% daripada keseluruhan kes HIV baru pada tahun 2016 di Amerika Syarikat.

  Di Malaysia pula, mereka membentuk 46% daripada keseluruhan populasi penghidap penyakit HIV. Selain HIV, bersemburit juga mempunyai risiko paling tinggi untuk jangkitan kelamin yang lain seperti sifilis dan chlamydia.

  Asasnya, lubang dubur manusia bukanlah bahagian badan yang dicipta untuk menerima tusukan oleh sesuatu objek khususnya yang dilakukan berulang kali.

  Lapisan permukaan dinding lubang dubur adalah nipis dan cenderung untuk koyak atau luka.

  Ia juga tidak mempunyai rembesan cecair semula jadi yang dikaitkan dengan keterangsangan ketika bersetubuh.

  Untuk itu, tusukan zakar ketika bersetubuh ini akan menyebabkan berlakunya trauma (luka) pada pembukaan lubang dubur dan juga dinding dalaman lubang dubur.

  Luka atau koyak pada tisu permukaan dubur menjadi titik masuk yang mudah untuk bakteria dan juga virus daripada air mani seseorang untuk masuk.

  Kesimpulannya, tabiat seks melalui lubang dubur membawa risiko penyebaran penyakit jangkitan kelamin yang sangat tinggi akibat daripada kecenderungan untuk berlakunya kecederaan permukaan dalaman badan.

  Bakteria dan virus yang berada dalam cecair badan seseorang dapat dipindah masuk ke badan orang lain ketika bersetubuh melalui titik-titik masuk ini.

  Sekiranya anda pernah melakukan aktiviti semburit, berjumpalah dengan doktor untuk mendapatkan ujian saringan dan, jika perlu, nasihat berkaitan dengan pilihan rawatan yang sesuai.

  Reply

 61. ๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’
  Mana prgi TN monyet tua, tak de pun kelihatan
  Kat wad spital ker itu kafir kulup pelir tk khatan
  Atau dia kecut btg pelir itu barua lahanat setan
  Atau dlm gereja, kpd Kristian, sdg bri pringatan
  โ›ชโœโ›ชโœโ›ชโœโ›ชโœโ›ชโœโ›ชโœโ›ชโœโ›ชโœโ›ชโœ

  ๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

 62. Dr M bukan mahu selamatkan negara, tetapi anaknya, dakwa TMJ

  Alhamdulillah….biar Allah tentukan. Kita akan lihat SAPA SELAMAT SAPA….

  Let the truth shows up

  1. Anak madey dapat kontrak 5 G berbilion2…tak selamat ker tu?…wau bole memang bongok…

   Rakyat derita..itu ini naik harga…tol tak di hapuskan…peluang kerja tak bertamnah…ptptn kena paksa bayar…pendidikan pervima tak free…
   Madey penipu….

   1. Jangan lupa ketulahan KEPALA BAPAK KAU…

 63. ๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข๐Ÿ˜ข
  Nasib PH sedikit masa ini..kelihatan kian ironis
  Sbb rakyat tidak suka, kepimpinan ala-komunis
  Tg Piai, 15 ribu majority, mmg kenangan manis
  Dilengkapkan dgn kmenangan ke-5, di Kimanis
  ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘

  ๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž
  PH menang PRU-14 dgn cara menipu dan jahat
  Kini bila kncing janji, depa buat plbgai muslihat
  Dah 5 PRK..kebencian trhdap PH, rkyat perlihat
  PRU ke15, rakyat akan paksa PH untuk berehat
  ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘

  ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

 64. PRU-14 : CINA UNDI DAP 97%โ€ฆ..MELAYU UNDI PECAH DUA KEPADA PAS DAN UMNO 70%โ€ฆโ€ฆMANA KAUM YANG RASIS โ€ฆ..CUBA CAI JAWABโ€ฆโ€ฆ

  What In Heavenโ€™s Name Is Dominic Lau Smoking?
  โ€ฆโ€ฆโ€ฆ..

  โ€œPenyatuan UMNO dan Pas yang membentuk satu perikatan hari ini tidak hanya akan menulis semula peta politik Malaysia, tetapi akan membahagikan lagi struktur sosial Malaysia yang pluralistik,โ€ said Gerakan President Dominic Lau Hoe Chai.

  Dominic Lau added, โ€œPada PRU lalu, PH hanya mendapat 25 peratus hingga 30 peratus daripada sokongan orang Melayu dan sejak PH berkuasa, mereka berusaha untuk mengembalikan kepercayaan orang Melayu dengan mengekalkan matrikulasi serta meningkatkan pengambilan pelajar ke insititusi pendidikan itu.โ€

  โ€œGerakan sentiasa menekankan kepelbagaian dan percaya bahawa politik pluralistik adalah masa depan negara dan berharap akan mendapat sokongan rakyat secara bersama khususnya dalam mempertahankan sistem politik majmuk di negara ini.โ€

  What in heavenโ€™s name is Dominic Lau smoking? Whatever it is it is making him hallucinate and lose his mind. I have heard many ridiculous things in my life but what Dominic Lau said takes first prize.

  Dominic Lau says the Umno-PAS unity move would turn Malaysia into a racist country. He also says that 25-30% of the Malays voted for Pakatan Harapan. If 25-30% of the Malays voted for Pakatan Harapan, as Dominic Lau says, that means 70-75% of the Malays voted for Umno and PAS.

  But then DAP proudly shouts and screams that 95-97% of the Chinese voted for Pakatan Harapan. If 95-97% of the Chinese voted for Pakatan Harapan but only 70-75% of the Malays voted for Umno and PAS, who are the racists here? Dominic Lau says that by combining Umnoโ€™s and PASโ€™s 70-75% support that makes the Malays racist but if 95-97% of the Chinese vote for Pakatan Harapan that does not make them racists.

  Logic apa benda ni? Dominic Lau should just close down Gerakan and all its members go join DAP. Or Maybe DAP and Gerakan can do their own Penyatuan Ummah Cina.

  But then would DAP even want Gerakan? DAP sapu 95-97% of the Chinese votes while the balance went to MCA. How many Chinese votes did Gerakan win? Almost nothing. In fact, the votes that Gerakan won were not Chinese votes. And Gerakan did not win a single seat.

  Gerakan is what the Malays would say hidup segan mati tak mahu. Dominic Lau should focus on his own party instead of talking about Umno and PAS. At least Umno and PAS won 100% of the 99 state and parliament seats in Terengganu and Kelantan. And Umno will soon be joining the Kelantan and Terengganu state governments.

  What is Dominic Lauโ€™s mission and vision for Gerakan? Does he have any? Or is his mission merely to whack Umno, PAS, the Malays and Islam, hoping that the Chinese will throw Gerakan a few votes just so that the party has an excuse for not closing down?

  RSP

  Reply

 65. Kalau Anwar Ibrahim jadi PM tak mungkin coronavirus melanda Malaysia.

  Budin as Media Director will never allow such news to be circulated in the country

  1. Betul tu bro.

   Dulu tuan Budin yang pong pang pong pang gebang tak ingat dunia konon Anwar adalah pejuang kebenaran yang tidak pernah takut, bila Anwar kata akan saman Yusof Rawther. Tanpa rasa malu dia juga mencamdek Azmin suruh lakukan perkara yang sama ke atas Haziq.

   Hari ini sudah tersebar cerita Anwar tak jadi saman Yusuf. Paling lawak diberinya alasan tak jadi saman sebab pembantu dia si Farhash Salvador dah saman Yusuf padahal subjek saman si Farhash tu langsung takdak kena mengena dengan serangan seksual seorang yang berahi kepada kaum sejenis.

   Baru saja si Yusud Rawther cakap ‘bring it on’, Anwar terus terkendon.

   Hahahaha.. Akibat berlebihan mempromosikan seorang kaki temberang jadi PM, tuan Budin akhirnya ikut jadi kaki temberang juga, dan ikut terkendon nak berkongsi berita yang Anwar tak jadi saman Yusuf.

   1. Saman tak saman anwar tak terjejas….tengah sibok kempen prk yg teentukan hidup mati karier politik masih sempat raba jubo yusof yg muka pon meloyakan?….ostaz dog kaki temberang…kepala bau hancing kencing madey..

    Lebih kau jual temberang ko kat blog hancing kluang Demon…

   2. Sodomi 3 Yusof Rawter yalah wayang geng2 Madey PM 5 tahun batal Konsensus PH dah direject outright oleh Solicitor General AGC walaupun kedua2 Pengerusi PERDA dan Pengerusi BOCE Broker Kelapa Sawit lantikan2 Madey beria kata lulus ujian polygraph syok sendiri with flying colors. No case kerana discrepancies of material facts and insufficient evidences to prosecute from investigations.

    Dalam bahasa mudah yalah political conspiracy evil and nefarious scheme to stop a political career akin mcm Saiful jolok bontot sendiri dgn botol mineral water ikut Dr Pusrawi Sodomi 2.

    Rancangan nak frame Anwar, terbalik pulak cerita. Mula2 keluar Video Semburit Sandakan favorite blue-eyed boy. Lepas itu, kena raid Pesta Seks Bebas, Dadah dan Perempuan2 Call Girl kononnya lobi rasuah projek masyuk KKBS geng2 muda Panji Hitam Bersatu. Sebiji ala Jho Low, Paris Hilton, I feel the earth moving under my feet enjoy sakan duit curi 1MDB diHollywood.

    Masa PRK PD dulu pun, habis semua kitab spin2 dan tukang nujum dari Papagomo, Najib UMNO, TIBAI, PERKASA di pakai semua kojol.

    Nak tunggu APEC, gaya nya kena pulun plan D pulak, A B C semua tak jalan adooi Sodomi 4, 5.. โ‚ฌ pulak lah.

  2. Kepala butuh ko…madey pm ko dapat kencing madey…

   1. anon 8:37 pm,

    ๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•
    Dh selerak habis, geng panji hitam KluangDarai
    Suman Hindu baju koyak rabak serupa roti kirai
    FuckTun kering modal pantun, airmata berderai
    Tinggal ostat Dol je, masih mericau mcm murai
    ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ๐Ÿฆ

    ๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

    1. ๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž
     Blog KluangDarai, dah seperti blog orang2 bisu
     Suman trus biol sewel lbh dr org mabuk samsu
     Fuctun bingai nak reka pantun, dh tiada lagi isu
     Ostat Dol pula dh hbis putus modal hadis palsu
     ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘

     ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

     1. ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘
      Dah nampak mcm nak tutup je..blog KD cendol
      Suman nak kena lenyek lunyai, jdi serupa dodol
      FuckTun bingai mati modal asyik telan panadol
      KD hantar sini wakil..pakar hadis palsu, Ost Dol
      ๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•

      ๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

      1. ๐Ÿ‘บ๐Ÿ‘บ๐Ÿ‘บ๐Ÿ‘บ๐Ÿ‘บ๐Ÿ‘บ๐Ÿ‘บ๐Ÿ‘บ๐Ÿ‘บ๐Ÿ‘บ๐Ÿ‘บ๐Ÿ‘บ๐Ÿ‘บ๐Ÿ‘บ๐Ÿ‘บ๐Ÿ‘บ๐Ÿ‘บ๐Ÿ‘บ
       Mmg depa kmpulan badut, blg KluangDarai KD
       Tksub btul depa dgn citer dongeng panji hitam
       Puak2 ni sbnarnya tentera al-Mahdi ker Yahudi
       Kejora ni asyik gelak brguling2 smpai nk pitam
       ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

       ๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

       ๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž

       1. ๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•
        Mmg lawak giler, drama, kt blog KD memerang
        Kt blog KuangDarai tu tmpt Dol jual temberang
        Taksub btul..dgn tentera panji hitam 313 orang
        Nk sokong..plbgai hadis palsu, si Dol tu karang
        ๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž

        ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        ๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š๐Ÿ‘Š

        1. Hehehe.. Satu komen balas pendek sahaja daripada saya dan konco-konco peliwat dan penyangak sudah meroyan. Kah kah kah.

         Kepada sahabat-sahabat pro-Tun semua, kita jalan terus bersama Tun. Pintu akan terbuka untuk peliwat tidak mendapat kuasa, untuk penyangak tidak kembali berkuasa, dan untuk penunggang agama tidak dapat terus menjadikan agama sebagai tunggangan.

         Biarkan mereka terus meroyan, kerana itu sahajalah yang mereka mampu lakukan. Untuk menang ke atas Tun dan pasukannya mereka takkan mampu, walaupun sekiranya mereka bersekutu sesama sendiri. Bahkan apabila mereka bersekutu sesama sendiri itu adalah satu berita yang sangat baik kerana ia akan memberikan peluang kepada Tun dan pasukannya untuk menewaskan kesemua mereka serentak.

         Tun dan pasukannya bakal berkata โ€˜CHECKMATEโ€™. Hahahaha.

         #jalanterusbersamaTun.

         Que sera sera.

         Wallahu aโ€™lam

  3. Hehehe.. Satu komen balas pendek sahaja daripada saya dan konco-konco peliwat dan penyangak sudah meroyan. Kah kah kah.

   Kepada sahabat-sahabat pro-Tun semua, kita jalan terus bersama Tun. Pintu akan terbuka untuk peliwat tidak mendapat kuasa, untuk penyangak tidak kembali berkuasa, dan untuk penunggang agama tidak dapat terus menjadikan agama sebagai tunggangan.

   Biarkan mereka terus meroyan, kerana itu sahajalah yang mereka mampu lakukan. Untuk menang ke atas Tun dan pasukannya mereka takkan mampu, walaupun sekiranya mereka bersekutu sesama sendiri. Bahkan apabila mereka bersekutu sesama sendiri itu adalah satu berita yang sangat baik kerana ia akan memberikan peluang kepada Tun dan pasukannya untuk menewaskan kesemua mereka serentak.

   Tun dan pasukannya bakal berkata ‘CHECKMATE’. Hahahaha.

   #jalanterusbersamaTun.

   Que sera sera.

   Wallahu a’lam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.