AMBOI ABANG MAT…BUKAN SAJA GAYA DAH BERUBAH, NADA CAKAP PUN DAH BERUBAH SAMA NAMPAKNYA!!!

Presiden Amanah, Mohamad Sabu menggesa supaya isu peralihan kuasa daripada Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad kepada Presiden PKR, Anwar Ibrahim tidak terus dimainkan.

Mohamad yang juga Menteri Pertahanan berkata, isu itu jika terus dimainkan boleh mengganggu tugas-tugas kerajaan.

“Isu peralihan kuasa tidak harus terus-menerus dibangkitkan kerana ia akan mengganggu tugas kerajaan untuk memulihkan ekonomi negara.

“Biarlah Majlis Presiden PH yang menentukannya,” kata beliau dalam suatu kenyataan.

Amboii Abang Mat….sejak berjawatan menteri ini bukan saja gaya berpakaian dah berubah, nada percakapan pun dah berubah juga nampaknya?

Sejak bila rakyat, khususnya penyokong PH tidak boleh lagi bersuara tentang peralihan kuasa?

Apa masalah jika rakyat mahu bersuara tentang perkara itu?

Untuk makluman Abang Mat, ramai orang akan terus bersuara menuntut kepastian berkenaan tarikh peralihan kuasa adalah kerana Majlis Presiden PH sehingga ini gagal melaksanakan tanggungjawab yang sepatutnya.

Di mana logiknya jika isu peralihan kuasa terus dibangkitkan kononnya akan mengganggu tugas-tugas kerajaan?

Bukankah tugas kerajaan jadi terganggu kerana Majlis Presiden PH sendiri yang gagal berfungsi dalam menetapkan tarikh yang khusus berkenaan peralihan kuasa itu?

Kalau sudah ditetapkan tarikhnya, bukankah semuanya akan selesai dan tugas-tugas kerajaan tidak terganggu lagi?

Apakah yang menyebabkan susah sangat bagi Majlis Presiden PH untuk menetapkan tarikh peralihan kuasa itu sehingga Abang Mat sendiri tidak mahu lagi isu itu terus dibangkitkan?

Atau ia jadi susah kerana Abang Mat sudah ada jawatan menteri sekarang ini?

Kalau itu alasannya, apakah kerana sudah berjawatan menteri, maka mulut mesti jadi bisu dan lidah sudah jadi kelu untuk menyuarakan sesuatu perkara?

Lagi pula, cuba fikir dengan mendalam, siapakah yang memberi jawatan menteri kepada Abang Mat dan kawan-kawan yang lain dalam kerajaan sekarang – Tun Mahathir atau PH?

Untuk pengetahuan Abang Mat juga, mereka yang membangkitkan isu peralihan kuasa dan mahu ditetapkan tarikhnya bukanlah bercakap di luar kerangka yang sepatutnya.

Mereka bercakap mengenainya kerana Tun Mahathir sendiri sejak awal sudah menyatakan hanya mahu jadi Perdana Menteri bagi tempoh dua tahun saja dan selepas itu akan menyerahkannya kepada Anwar sebagai pengganti yang sudah dipersetujui oleh PH sendiri.

Oleh kerana sekarang sudah hampir dua tahun usia PH menjadi kerajaan sejak memenangi PRU14 pada 9 Mei 2018, maka semua orang ingin tahu bilakah tarikh penyerahan kuasa itu akan dilakukan?

Itu saja sebenarnya yang dituntut oleh mereka yang terus bercakap tentang peralihan kuasa.

Takkan itu pun salah, Abang Mat? (ShahbudinHusin 17/01/2020)

Updated: 17 January 2020 — 8:23 am

95 Comments

Add a Comment
 1. Tahniah Mat Sabu kerana berani berubah menerima perkara yang baik serta berealiti berfakta dan berkebenaran.

  Jangan jadi pemimpin gila kuasa seolah2 tiada lagi yang penting selain kuasa yang konon pada dirinya rakyat berhutang pm8 pada dia. Piiraah. Seposen tak berguna. Dahlah bekas banduan, dibukti peliwat di mahkamah….

  Orang berfikir secara waras akan melihat apa itu realiti fakta dan kebenaran.

 2. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Geng pnji hitam, tiga srangkai..spt dh brselerak
  Dh tak laku lagi dakyah depa di blog KD haprak
  Isi dakyah dh habis kot kini hanya tinggal kerak
  Kini masuk semula blog Budin nk kncing berak
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

  1. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
   Macai2 panji hitam..ke blog ini membawak diri
   Mereka ibarat kucing2 tua yg cuba lagak rimau
   Satu posting KD, hanya disambut 1-2 saja entri
   Bab kata pepatah..’Hidup Segan, Mati Tak Mau’
   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 3. Sejak mula saya mengetahui bahawa wujud perjanjian di antara Tun dengan Pak Sheikh untuk Pak Sheikh naik menjadi PM-8 selepas Tun, saya telah mengatakan saya tidak bersetuju Pak Sheikh menjadi PM dan tidak terikat dengan persetujuan itu memandangkan ketika saya mengundi PH, perkara tersebut belum dihebahkan kepada umum. Ia hanya dihebahkan oleh Rafizi Ramli selepas PH telah menang dan selepas Pak Sheikh keluar penjara melalui pengampunan diraja.

  Pak Sheikh mengetahui di dalam hatinya sebagai seorang yang terlibat dan malah sabit di mahkamah dengan pelakuan seks songsang, dia memang tidak layak menjadi PM Malaysia yang terasnya ialah Melayu dan Islam.

  Di dalam adab dan hukum Islam, angka 3 adalah jumlah maksimum yang dibenarkan di dalam banyak perkara. Misalnya alak raj’iy hanya 3 kali, beri salam di rumah orang juga cuma 3 kali. Pak Sheikh telah pun gagal sebanyak 3 apabila tidak menjadi PM-5, PM-6 dan PM-7 walaupun telah bergelar bakal. Mengekalkan gelaran bakal PM-8 melalui PH pimpinan Tun adalah melampaui batas yang dibenarkan.

  Melebihi angka 3 juga bermaksud kebinasaan. Misalnya memiliki sifat dusta bila berbicara, mungkir bila berjanji dan khianat bila diberi amanah adalah 3 sifat munafik, tetapi memiliki ketiga-tiganya masih tidak dikategorikan sebagai munafik tulen. Memiliki yang ke-4 iaitu fujur bila berdebat itulah yang menjadikan seseorang itu munafik tulen dan ia adalah satu kebinasaan.

  Pak Sheikh telah mencuba menjatuhkan Tun melalui 3 kaedah, tetapi telah gagal. Dia gagal menjatuhkan Tun semasa menjadi Timbalan Presiden UMNO, gagal menjatuhkan Tun semasa gerakan reformasi dan gagal lagi menjatuhkan Tun melalui PKR dan PR. Mencuba untuk menjatuhkan Tun dengan kaedah yang ke-4 bakal menjadi kebinasaan buat dirinya.

  Ini adalah satu nasihat dan peringatan untuknya. Walaubagaimanapun sekiranya Pak Sheikh mahu menganggap peringatan ini tidak bernilai dan cubaan untuk menafikan haknya untuk menjadi Perdana Menteri, maka silalah BRING IT ON, dan Pak Sheikh akan memahami maksud sebenar ‘menyesal kemudian tiada gunanya’.

  BRING IT ON kini telah menjadi trademark penyokong-penyokong Tun ke atas Pak Sheikh yang kelihatan kemaruk mahu Tun turun dan serahkan kerusi PM kepadanya.

  Terbaru, di dalam sidang media Yusof Rawther bersama peguamnya Hanif Khatri, Yusof juga telah berkata “Anwar wants to sue me? BRING IT ON”.

  So, Pak Sheikh, kalau benar-benar percaya anda mampu menang ke atas Tun, maka JUST BRING IT ON!!! Menggunakan pacat dan lintah seperti Joe Bedul, Dolah Sani Kapar, Rafizi Ramli, Pak Budin dan Kejora Bapuk Bodo @ najib bini rosmah tidak akan mampu mengubah apa-apa. Tun tetap PM dan Pak Sheikh tetap kekal bergelar bakal yang tidak pernah kesampaian.

  JUST BRING IT ON!!!!

  Wallahu a’lam.

 4. Kan bang Mat tu “kembar tak serupa” Guan Eng. Sama2 pernah dipenjara, you help me, I help u. Bila Guan Eng kata A, A lah kata bang mat. Ni bukan saya kata, tapi kawan2 kapal lama bang mat yang kata. Saya susah nak percaya, tapi lama2 ada sikit percaya. Bila Guan Eng lambung bola, setuju Tun M kekal sampai November 2920, bang mat sambut bola dan libas. Dah sebiji macam team takraw dah. Ya lah…bang mat dulu pun background catering, boleh jadi Defend Minister, cakap lebih2 lawan tokey kang boleh dapat susah. Tak ke gitu? Kena pandai lah kan..for survival.

 5. DAJJAL MAKNANYA PEMBOHONG BESAR…..JADI TIPU,,, KELENTONG SEMUANYA MAINAN DAN MAKANAN DORANG…….

  Kerajaan PH pernah berjanji bahawa tidak ada cukai baru dalam tahun ini.
  https://www.themalaysianinsight.com/s/141547

  Tetapi baru2 ini, dua cukai baru telah diluluskan di Dewan Rakyat .

  Cukai 6% untuk pembelian sebarang perkhidmatan digital dan levi pelepasan sehingga RM40 seorang yang bermula 1 Julai ini.

  Bulan Mac yang baru lalu, cukai untuk 4 bidang perkhidmatan juga diperkenalkan, iaitu untuk perkhidmatan hiburan, pembersihan, latihan dan pelaburan.
  https://www.freemalaysiatoday.com/…/kastam-4-lagi-perkhidm…/

  Kalau nak bawa kanak-kanak ke taman tema, basuh baju di dobi, pergi kursus dan beli saham, kena bayar cukai.

  Cukai gula juga akan mula dilaksanakan pada 1 Julai tahun in.

  Ini yang Rakyat mahu sambil bersama-sama mencapai impian hutang RM1 trilion dengan PH.

  Hutang rasmi negara sudah naik dari RM686 bilion ke RM780 bilion selepas PH memerintah.

  Raykat sudi sumbang kepada PH melalui banyak cukai-cukai baru.

  Tetapi, masalahnya ialah Rakyat turut terkena.

 6. ERA DAJJAL MEMANG BERTIMPA2 CUKAI DIKENAKAN………

  Dua cukai baru dari Kementerian Kewayangan telah dibentang dan diluluskan bacaan pertama di Dewan Rakyat……..

  1. Cukai 6% ke atas pembelian sebarang perkhidmatan digital seperti Netflix, Spotify, Steam, perisian, lagu, video, perkhidmatan emel dan web atau pembelian iklan bermula 1hb Januari tahun depan.

  Beli apps dari Appstore pun kena Senyap Senyap Tibai 6%.

  2. Levi pelepasan ke atas sesiapa yang mahu keluar negara akan dikenakan RM20 jika menuju ke negara Asean dan RM40 jika ke negara lain bermula 1hb Jun tahun in.

  Kedua-dua cukai ini tidak pernah wujud zaman BN tetapi inilah yang Raykat mahu.

 7. KALAU NAK HERET PENYAMUN TARBUS KE MUKA PENGADILAN KENALAH MENANGKAN GS………

  Baru2 INI.. Menteri Kewayangan dipaksa menjawab di Mahkamah tentang penjualan tanah kerajaan negeri Pulau Pinang di Peel Avenue dengan nilai RM156 juta pada tahun 2017 secara rundingan terus tanpa tender.

  Jualan terus yang di buat melalui Perbadanan Ketua Menteri Pulau Pinang (CMI) itu menimbulkan kontroversi pada masa itu kerana ramai berpendapat bahawa harga jualan RM560 satu kaki persegi adalah jauh di bawah harga pasaran di antara RM1,000 hingga RM1,500 satu kaki persegi untuk tanah-tanah berhampiran.

  Oleh itu, harga pasaran sebenar tanah jika dijual melalui tender terbuka didakwa adalah lebih dari RM350 juta berbanding harga jualan RM156 juta.

  Ini adalah antara jawapan-jawapan yang diberi oleh dia di Mahkamah:

  1. CMI ditubuhkan oleh beliau. Beliau juga dilantik sebagai ketua CMI.

  2. CMI yang diketuai oleh beliau mempunyai kuasa penuh untuk memutuskan perkara yang berkaitan dengan penjualan tanah.

  3. CMI tidak perlu diaudit kerana tidak mempunyai akaun atau ahli lembaga.

  4. Ya, benar bahawa jualan itu secara rundingan terus tanpa tender.

  5. Tetapi penjualan tanah ini bukan pembelian perolehan tetapi jualan itu adalah “pelaburan bernilai tinggi”.

  Oleh itu, dia kata tidak perlu jual secara tender.

  Memang betul lah jualan tanah bukan pembelian perolehan. Satu ialah jual dan yang satu lagi ialah beli. Apa punya jawapan ini?

  Pertama kali juga rakyat Msia pernah dengar bahawa penjualan tanah kerajaan sebenarnya bukan penjualan tetapi ianya satu pelaburan pulak.

  Maka, ilmu kewayangan telah “level-up” lagi.

  Dah sampai level apa, kita pun tak pasti.

  DS Najib pernah dedahkan isu ini beberapa minggu dahulu di mana Ah Beng mengaku telah menjual aset dan tanah kerajaan negeri bernilai RM35 bilion semasa dia Ketua Menteri:
  https://www.facebook.com/…/a.294787430951/10155973367875952/

  Ini jawapan Guan Eng di Mahkamah semalam: https://www.malaysiakini.com/news/471443

  Reply

 8. TERBUKTI GS LEBIH BERWIBAWA DARI PH DAN BN……..

  Masalah Kerajaan Lalu…….

  Apabila menjawab tentang kegagalan melaksanakan manifesto, pemimpin PH berkata, “ini adalah kesan hutang kerajaan lalu”.

  Apabila bercakap tentang masalah harga sawit jatuh, PH yang haprak berkata, “ini masalah yang ditinggalkan oleh kerajaan lalu”.

  Apabila bercakap tentang tentang hibah Tabung Haji yang paling rendah dalam sejarah, mereka terus berkata, “ini disebabkan kelemahan kerajaan lalu.”

  Semua kegagalan mereka dalam urus tadbir negara akan disabitkan kepada kerajaan lalu.

  Namun sebagai rakyat Terengganu, sehingga kini belum pernah kami dengar MB kami, Dr Ahmad Samsuri dan kerajaan negeri menyalahkan kerajaan lalu.

  Kalau nak diikutkan, apa masalah kerajaan lalu tidak tinggalkan untuk kerajaan hari ini. Mungkin lebih kronik daripada yang dihadapi oleh kerajaan pusat pada hari ini. Masalah hutangnya, projek-projek terbengkalainya yang mencecah ratusan juta ringgit. Projek sakit, baikpulih projek runtuh dan masalah royalti petroleumnya. Semuanya boleh dijadikan ‘modal’ sekiranya kerajaan PAS Terengganu hendak ‘berbasa-basi’ dengan rakyat.

  Jelaslah, kejujuran dan akauntabiliti dalam politik Islam jauh lebih bermaruah untuk diyakini dan menjadi pilihan rakyat. In sha Allah, tidak beberapa lagi, kerajaan PH hari ini juga akan menjadi “kerajaan lalu”. Kita hanya memerlukan ‘kepimpinan Dr. Ahmad Samsuri’ untuk maju ke hadapan.

  Pena Wakaf,
  8 April 2019

  komen : Masalah sebenar adalah PH tak tahu nak buat kerja

  Reply

  Reply

  Rep

 9. INI SEMUA KERJA HANTU EXTRIMIS PH……..

  Kalau macam ni la caranya berpolitik…asyik tertumpu pada serangan
  peribadi. Dah macam budak tadika.
  Suruh jawab tu…suruh jawab ni.
  Kalau jawab pun..tol akan dihapuskan ke…???
  Minyak akan turun pada $1.50 ke…???
  Tak ada pon turun……
  Kenapa tak suruh jawab kenapa PH tak tunaikan janji yg telah dijanjikan..???
  Lupa ada dah jawaban….ni salah kerajaan dulu…BN.
  Pasal TOK MAT…kan dah buat laporan kat pihak berkuasa, biar pihak berkuasa yg buat siasatan. Lepas tu biar mahkamah yang menentukan samada bersalah ataupun tidak.
  Yang kita nak jadi penyiasat tak bertauliah…apa yg kita dapat…???
  Dapat dosa kering ada la kalau perkara tu tak betul….contohnya seperti cincin yg diviralkan dulu.
  Akhirnya diistiharkan kat parlimen tiada pun perihal pembelian cincin tu.
  Cukup-cukuplah….

 10. SETAKAT INI TIDAK ADA SATUPUN TUDUHAN PH TERHADAP BN YANG BOLEH DIBUKTIKAN BENAR…… WALAUPUN PH TELAH BERKUASA…….

  Timbalan menteri sahkan Rosmah tidak beli berlian merah jambu………

  Ejen jualan yang membawa masuk berlian merah jambu dan barangan kemas lain ke Malaysia untuk isteri seorang VVIP telah mengisytiharkan barangan berharga berkenaan dengan Jabatan Kastam Diraja Malaysia.

  Dia juga mengisytiharkan barangan berkenaan dengan jabatan yang sama ketika meninggalkan negara ini, demikian menurut Timbalan Menteri Kewangan Amiruddin Hamzah.

  “Bagi kes berprofil tinggi ini, saya ingat telah dijawab oleh menteri (Lim Guan Eng) pada tahun lepas bahawa dia dibawa masuk oleh ejen. Ya, ejen dah ikrar bawa masuk, kemudian ada pengikraran benda yang sama bawa keluar.

  “Jadi tidak berlaku pembelian (oleh isteri VVIP itu), sudah dibawa balik oleh ejen ini,” kata Amiruddin di Dewan Rakyat semasa ucapan perbahasannya ketika menggulung peringkat dasar Rang Undang-Undang Kastam (Pindaan) 2019.

  “Tapi saya ingat sempat kita semua tengok pink diamond (berlian merah jambu) semua itu, tapi kemudiannya dia sudah dibawa balik daripada Malaysia,” katanya tanpa mengulas lanjut.

  Amiruddin menjawap soalan Wong Hon Wai (PH-Bukit Bendera) yang menyoal sama ada jika sebarang borang Jabatan Kastam telah diisi dan cukai atau duti kastam dibayar berhubung dengan lebih 40 unit barangan kemas yang melibatkan isteri seorang VVIP yang juga seorang ahli parlimen.

  ** Poster dan kartun menyerang Rosmah tanpa batas agama!!

  komen : Agakanya bagaimana mereka yang sebar fitnah nak minta maaf kepada Rosmah? Solat kamu, zakat kamu sedekah kamu mampu ke tebus dosa kamu?

  Reply

 11. MEMANG PH KHIANAT TERHADAP TH….BUKTI NYA TIDAK BERANI BUAT SIASATAN DIRAJA…….

  Kenyataan PH mengelirukan berkenaan TH……….

  Pengumuman dan kenyataan bersilih ganti berkenaan Tabung Haji (TH) sejak Malaysia ditadbir oleh Kerajaan Pakatan Harapan (PH) bukan sahaja mengejutkan malah mengelirukan umat Islam.

  Pesuruhjaya PAS Kedah, Dr Ahmad Fakruddin Fakhrurazi berkata, awalnya dimaklumkan berkenaan SPV yang dikatakan mengendalikan aset TH kemudian disusuli dengan syor pemotongan subsidi bagi pendeposit untuk menunaikan haji kali pertama atas konsep istito’ah.

  “Tidak berhenti setakat itu sahaja. Baru-baru ini pengumuman hibah 1.25 peratus untuk tahun 2018 sebelum satu lagi pemakluman terbaru iaitu tidak boleh mendaftar bagi mereka yang ingin menunaikan ibadah haji untuk kali kedua,” ujar beliau.

  Menurutnya lagi, sewajarnya kerajaan PH perlu berbincang dengan kerajaan Arab Saudi untuk menambah kuota jemaah haji, dan bukannya memberi alasan senarai menunggu yang panjang.

  Sebelum ini pun pihak TH telah meletakkan syarat-syarat tertentu kepada jemaah yang ingin melaksanakannya untuk kali kedua, dan ia diakur oleh pendeposit.

  “Setakat ini pendeposit masih lagi bersabar tapi jangan sampai berlaku seperti kata pepatah Melayu “sudah terantuk baru terngadah”.

  “Esok tunggu lagi, apa pula TH nak umum. Lepas itu menteri nak kata apa pula,” ujarnya.

  komen : Projek nak rompak TH

 12. CINA KAPITALIS LAWAN CINA KOMUNIS………..

  Jawab Lim Guan Eng…….

  1. Semasa di Dewan Rakyat pada 2 April 2019, saya tanya samada Menteri Kewangan memperolehi HKD1.6 bilion daripada penjualan Bangunan Malaysia di Hong Kong menerusi tender terbuka. Esoknya, 3 April 2019, Guan Eng dengan bangganya menunjukkan surat yang menyatakan bahawa Kementerian Kewangan telah menerima surat daripada pembeli yang berminat untuk membeli hartanah tersebut dengan harga RM1.68 bilion.

  2. Saya mendapati ianya hanyalah surat tunjuk minat pembeli yang ingin membeli hartanah tersebut pada harga RM1.6 bilion.

  3. Apa yang ditunjukkan oleh Guan Eng itu bukanlah bukti kukuh atau surat tawaran rasmi. Ini kerana, sekiranya mana-mana pembeli berminat untuk menyertai proses tender terbuka, mereka perlu mengikut prosedur dengan membayar deposit sekurang-kurangnya 10% dari harga jualan atau 1% ke 2% wang jaminan (earnest deposit). Sekiranya Guan Eng mahu membuktikan ia sebagai surat tawaran, beliau juga sepatutnya menunjukkan bukti pembayaran deposit 10% atau 1% ke 2% wang jaminan. Namun, Lim Guan Eng terpaksa menunjukkan surat tunjuk minat tersebut bagi menutup malu serta mengelirukan orang ramai.

  4. Sekali lagi saya mencabar Lim Guan Eng untuk menunjukkan :

  (i) Laporan penilaian hartanah yang menyatakan harga pasaran semasa ialah RM1.6 bilion atau HKD3.2 bilion.

  (ii) Surat tawaran jelas menyatakan harga rizab ialah RM1.6 bilion.

  (iii) Perjanjian jual-beli termasuk perincian dan resit deposit.

  5. Keahlian akauntan sementara (provisional) tidak sama tarafnya dengan akauntan profesional. Dengan menunjukkan surat minat untuk mendapatkan bangunan tersebut dengan harga RM1.6 bilion tidak bermaksud harga pemula bidaan yang ditetapkan dalam tender terbuka adalah RM1.6 bilion.
  Wee Ka Siong

  komen : LGE kaki beli… mudah bahasa PONDAN

 13. Irah,

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Abg dh nk gi mncing ni, duhai Irah dewi ku ratu
  Geng pncing abg tu Tunjang pnya anak2 muda
  Kat tasek itu Irah..line U-mobile, tidak menentu
  Klau line phone ok abg akn brpantun utk dinda
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Mmg abg ini dari kecil lgi minat dgn tgkap ikan
   Jadi hobi seronok2 jer bukn nya sangat makan
   Selalu turun gagau ikan dlm sawah dgn rakan2
   Klu ke sungai ikut aruah pk njang pak penakan
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Msa kecil dlu..kmi kwn semua lelaki & pmpuan
    Kat kg abg tu, blh kata pnduduk semua Melayu
    Kalau yg lelaki ramai suka pancing ikan haruan
    Mnakala yg pmpuan pula suka pncing ikn puyu
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
     Joran dulu pakai btg buluh, cari je tak perlu beli
     Klu musim ikn bnyak, kmi seluarga turun sekali
     Tapi mak abg tu, tak suka mncing haruan & keli
     Sbb nk guna umpn cacing & katak, dia rasa geli
     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

     💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

     1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
      Abg & ayah..suka pncing ikn hruan umpn katak
      Mak & mak njang pancing puyu umpn belalang
      Katak tu kami suluh wktu mlm tepi batas petak
      Belalang pulak mak tgkap kwsn rmput & lalang
      💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

      💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 14. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Dkat blog KD komen2 banyak ditapis dan sekat
  Blog Life of Anie pula, di’update’ sebulan sekali
  Sbb tu, ke blog Budin ni Suman cuba nak dekat
  Tapi..dia cabut lari..kena Kejora lanyak dan buli
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

 15. 👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Kejora tak nak kesah sangat lah, dgn Mat Sabu
  Dia berubah ke..tak berubah..apa Kejora peduli
  Bila merindu Irah..rasa dlm dada, sebak & sebu
  Tpi bila dpt wrkh dari Irah, hati jdi ceria kembali
  Dalam tasik pula ada banyak ikan keli & haruan
  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. Errata:

   👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
   Kejora tak nak kesah sangat lah, dgn Mat Sabu
   Dia berubah ke..tak berubah..apa Kejora peduli
   Bila merindu Irah..rasa dlm dada, sebak & sebu
   Tpi bila dpt wrkh dari Irah, hati jdi ceria kembali
   👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 16. Tn Budin,

  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
  Kita tk bulih nk kata apa lah sangat..dkt Bg Mat
  Dia mesti nak ‘play safe’, atau caghi jln selamat
  Dlu dikata, ‘Mhthir pala prompak’, kmain gamat
  Mungkin kini cinta di hatinya dh mula tersemat
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  https://youtu.be/CtigUfey9fQ

 17. Irah,

  🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠
  Mlm nanti abg nk gi pancing kat blkng Kg Asun
  Ada satu tasek luas nama Tasek Paya Phlawan
  Kat kawasan itu terdapat bnyak kebun & dusun
  Dalam tasik pula ada banyak ikan keli & haruan
  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Lupa nk jwb soalan Irah tnya..mak buat apa ikn
   Klu ikn keli, mak msak cabai, lps goreng garing
   Kalu ikan2 laut..mmg lah mak buat gulai sakan
   Ikan haruan pula..selalu jemur buat ikan kering
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 18. Budin

  The message is clear.

  Guan Eng kata lepas APEC. Tak payah ada PH council meeting

  Mat Sabu kata let existing government enhance economic activities. So PH council tak payah cakap peralihan kuasa sekarang.

  Sekarang PAS takyuddin pyla kata bring it on in Mac kalau ada sapa2 yng mahu YDM steps down. To PAS they support TDM as PM.

  Now….apa ini semua?

  Kalau kamu Budin dan Macai Anwar do not get the message….let be dumb and dumber

 19. TENTERA DAJJAL KENAKAN CUKAI TINGGI….ISA ALMASIH DATANG HAPUSKAN CUKAI…….

  Kerajaan PH pernah berjanji bahawa tidak ada cukai baru dalam tahun ini.
  https://www.themalaysianinsight.com/s/141547

  Tetapi baru2 ini, dua cukai baru telah diluluskan di Dewan Rakyat .

  Cukai 6% untuk pembelian sebarang perkhidmatan digital dan levi pelepasan sehingga RM40 seorang yang bermula 1 Julai ini.

  Bulan Mac yang baru lalu, cukai untuk 4 bidang perkhidmatan juga diperkenalkan, iaitu untuk perkhidmatan hiburan, pembersihan, latihan dan pelaburan.
  https://www.freemalaysiatoday.com/…/kastam-4-lagi-perkhidm…/

  Kalau nak bawa kanak-kanak ke taman tema, basuh baju di dobi, pergi kursus dan beli saham, kena bayar cukai.

  Cukai gula juga akan mula dilaksanakan pada 1 Julai tahun in.

  Ini yang Rakyat mahu sambil bersama-sama mencapai impian hutang RM1 trilion dengan PH.

  Hutang rasmi negara sudah naik dari RM686 bilion ke RM780 bilion selepas PH memerintah.

  Raykat sudi sumbang kepada PH melalui banyak cukai-cukai baru.

  Tetapi, masalahnya ialah Rakyat turut terkena.

 20. NEGARA TIDAK AKAN BERJAYA BAWAH PEMBERONTAK SYIAH…….

  Baru2 ini Menteri Kewangan, Mat Sabu mengeluarkan kenyataan bahawa laporan audit LTAT 2018 adalah satu pembohongan………

  Mat Sabu membuat u-turn dan mengeluarkan kenyataan akhbar bahawa beliau telah tersilap dalam ceramah semalam dan telah mengelirukan orang ramai.

  Beliau berkata pembohongan itu bukan ada di dalam laporan audit tetapi ada di laporan kewangan LTAT. Untuk maklumat Mat Sabu, setiap laporan kewangan yang dikeluarkan perlu diaudit oleh juruaudit. Setiap penemuan (findings/non-conformance) perlu dilampirkan di dalam laporan audit.

  Mat Sabu faham atau tidak proses pengauditan ke atas laporan kewangan? Sekiranya laporan kewangan yang diaudit didapati berbohong atau juruaudit yang berkenaan gagal mengesan sebarang penipuan di dalam laporan kewangan, tindakan tatatertib wajar diambil ke atas juruaudit-juruaudit berkenaan.

  Ini saranan daripada seorang juruaudit yang berpengalaman lebih 20 tahun kepada seorang pakar kulinari yang tidak habis belajar peringkat diploma.

  Reply

 21. EKONOMI JAHANAM JIKA TERUS BIARKAN DEEP STATE PERINTAH NEGARA……DEEP STATE ADALAH MAFIA KOMUNIS GANGSTER SOSIALIST PEMBERONTAK SYIAH…….

  Until it closed in October, the Samsung complex in Huizhou was the South Korean company’s last smartphone factory in China.
  China Economy
  Samsung: China smartphone factory closure leaves local community counting the cost
  The South Korean firm closed its last smartphone factory in China in October after it had operated at the Jinxinda complex in Huizhou city for almost 30 years
  Samsung relocated production to Vietnam and India in response in large part to the US-China trade war

  Looking out over her small restaurant in Huizhou city on the north of China’s Pearl River Delta, known to be the beating heart of China’s main manufacturing industry, Li Bing can still picture the hustle and bustle of a throng of customers from a nearby factory. But now, as Li looks up from her sweeping brush, she is greeted only by empty tables, a sight that has been familiar for the last two months, and one that is replicated around Jinxinda complex, which is located in the city in central Guangdong province. The reason behind the downturn is simple: the closure of Samsung’s complex in Huizhou, which until October was the South Korean company’s last smartphone factory in China. Li’s restaurant had benefited from the thousands of migrant workers who had until recently lived within reach of the 120,000-square-metre (1.2 million sq ft) facility, which had provided the life blood for many other local businesses for almost three decades.

  Before the Samsung factory moved, our turnover could reach 60,000 yuan [US$8,500] or 70,000 yuan [US$9,900] a month, but now we can only earn a few hundred yuan a day, only two or three tables a night

  Li Bing
  But after Samsung relocated production to Vietnam and India – in large part as a response to the trade war between China and the United States – industry insiders considered China’s changing position in the global supply chain, while businesses like Li’s were left counting the cost and wondering where to turn next.

  “Before the Samsung factory moved, our turnover could reach 60,000 yuan [US$8,500] or 70,000 yuan [US$9,900] a month, most guests were employees and suppliers of Samsung, but now we can only earn a few hundred yuan a day, only two or three tables a night,” Li said.

  Many of the employees who were forced to leave commented on social media that they had left unwillingly, with some sharing photos of the latest smartphones and watches they had been given as part of their redundancy packages.
  Read More

  China’s pork price jumps 110 per cent, sending consumer inflation rocketing to eight-year high

  Read More

  Samsung’s last China smartphone factory closing, raising questions about China’s role in global value chains

  Read More

  China’s corporate social credit system blacklist that companies pay US$2,500 an hour to avoid

  Read More

  China’s exports fall again in November as trade war continues to bite

  Read More

  China advisers warn government against major stimulus to keep economy on track

  With no new manufacturer in sight to take up the space, at least 60 per cent of the nearby businesses have already closed, with more to follow in the coming weeks if the situation does not change.
  At least 60 per cent of the businesses near the former Samsung factory have closed. Photos: He Huifeng

  “Samsung is the world’s leading manufacturing enterprise. Its Huizhou factory had built an entire ecosystem of supply chains in Guangdong and nearby provinces in the past 20 years” said Liu Kaiming, head of the Institute of Contemporary Observation, which supervises working conditions in hundreds of factories in China. “At least 100 factories in Guangdong are going to close down. They can’t make it without the Samsung’s Huizhou factory, let alone those small shops and restaurants in the surrounding area.” The impact of the closure also stretches as far as the town of Changan in Dongguan city, some 100km (62 miles) west of Huizhou, where thousands of migrant workers and executives of a factory once owned by the Shenzhen-listed Janus Intelligent Group, a leading Chinese robotics company, have had their hours significantly reduced. Some have been asked to take a three-month holiday, while some are handed one or two days’ work a week with Samsung having been the company’s largest client since the late 2000s.

  Last year, Janus reported a 14.25 per cent year-on-year decline, or 2.86 billion yuan (US$405 million) of net losses, attributing the huge deficit to Samsung having halted orders from the fourth quarter of 2018. In September, Janus sold most of the equity in the Dongguan factory to Firstar Panel Technology. A senior executive with Firstar’s board secretary office, who declined to offer his name, confirmed the drop in production but refused to comment on plans for lay-offs in the short-term. “The factory no longer works on Samsung’s orders. [Employees taking holidays and days off] is part of optimising the employee programme,” he said. On the first working day of December, many workers were seen sitting idly near the factory. “We just went to work for four hours this morning and were then told to have a day off and that there was no need to work. The managers said there were not enough production materials,” a female worker from Sichuan province said.
  We just went to work for four hours this morning and were then told to have a day off and that there was no need to work. The managers said there were not enough production materials

  Worker from Sichuan province
  Since last month, two-thirds of the factory’s workforce of more than 3,000 have been told they do not need to work for a variety of reasons, with most being asked to only work alternate days. “We feel the factory is running such a strategy that it does not need to formally lay off staff, but lets executives take three month holidays with less than 2,000 yuan (US$283) monthly income and the production line workers work one day and then take one or two days off, so that we cannot earn a normal income and are forced to leave ourselves,” said Liu Fang from Henan province, who has worked at the factory for over five years. According to local labour law, workers must work 22 days a month to receive the monthly basic salary of around 1,800 yuan (US$255). “Many of our workers worked for only 15 or 16 days total last month. Due to the insufficient attendance, the factory even deducted our basic salary,” Liu added.
  A few years ago, with a healthy order book from Samsung, the factory employed more than 10,000 workers. Janus plants stood on either side of the road, with the nearby bus stop even named after the company. “At the peak time, the factory rented more than 40 private six- or seven-floor residential buildings nearby as staff dormitories, but now it has reduced to around 20,” Liu added. Back in Huizhou, the local government has yet to confirm plans for the now abandoned site, with local residents eager for a replacement to be found soon. “Local consumer spending has got worse and is dying,” said Li Hua, a convenience store owner. “Our business has seen at least an 80 per cent drop compared to August. A large number of workers left from September. “Every store here – pharmacies, supermarkets, restaurants, convenience stores, internet cafes, rental houses, hotels and even adult stores – which one did not count on consumption of Samsung employees and workers?”
  Local consumer spending has got worse and is dying

  Li Hua
  The Huizhou factory started life in August 1992, four days before the establishment of diplomatic relations between Beijing and Seoul, as the South Korean electronics giant signed a joint venture contract with the local government. A year later, the company with a registered capital of US$32 million was officially put into production, and since then has produced the latest and most popular consumer electronics, from stereos in 1990s, MP3 players in early 2000s and smartphones since 2007. “There are about 100 local residential buildings, six to seven floors, around 1,000 square metres [10,800 sq ft], in Jinxinda complex; most were leased to Samsung workers,” said Huang Fumin, a sales manager from Huizhou Star Real Estate Broker. “As soon as the Samsung factory closed, the price immediately dropped from 4.8 million yuan [US$680,000] in August to 3.8 million yuan [US$540,000], and still none of the investors are interested at this price. “Before, these residential buildings were full of workers from Samsung and its supplier factories nearby. No matter how late, young workers came and went, having supper at restaurants and playing online games in internet bars. Now it looks like a ghost town at night because most of the houses are empty.”
  Samsung’s Huizhou factory opened in August 1992, four days before the establishment of diplomatic relations between China and South Korea.
  In its heyday in 2011, with Samsung’s smartphone sales ranked No 1 in the world, its two factories in Huizhou and Tianjin produced and exported 70.14 million and 55.64 million mobile phones respectively. According to Huizhou customs data, in October, the first month after the Samsung factory closed on October 3, exports from the city’s enterprises dropped to 14 billion yuan (US$2 billion), a year-on-year decline of 27 per cent. In 2017, the Huizhou facility produced 62.57 million mobile phones, accounting for about 31 per cent of Huizhou’s total import and export volume, or more than 105.2 billion yuan (US$15 billion), leaving it inside the top 10 exporters for the whole of China. Last year, the Huizhou factory dropped to 13 from 10, with import and export volume of around US$16.29 billion, according to a report published by consulting firm Askci.
  Only with workers can we have business to support locals’ livelihoods

  Li Bing
  Li’s restaurant and others nearby are under threat until a solution can be found, or they will be forced to close. “We most hope the local government can introduce a factory with 2,000 to 3,000 workers as soon as possible,” said Li. “Only with workers can we have business to support locals’ livelihoods.” An owner of another nearby restaurant would accept a plant with 1,000 or 2,000 employees, saying that his “business is dying and it can’t wait”.

 22. PEMANGSA AKAN TUMPU MANGSA YANG LEMAH…..KELEMAHAN MELAYU DI SUDUT EKONOMI DAN SUSUTNYA KUASA POLITIK DI JADIKAN MANGSA OLEH PEMANGSA POLITIK RAKUS…….

  Perancangan sulit pihak tertentu dalam kerajaan melibatkan Lembaga Tabung Haji………

  Pada 5hb April 2019, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Seri Dr Mujahid Yusof, mengejutkan rakyat Malaysia dengan mengumumkan bahawa agihan hibah kepada kesemua pendeposit TH ditetapkan sebanyak 1.25 peratus bagi tahun kewangan berakhir 2018.
  Menurut Mujahid, agihan tersebut dimungkinkan menerusi pelan penstrukturan yang dilaksanakan oleh kerajaan bagi menyelamatkan TH demi kepentingan 9.3 juta pendeposit.
  Dalam usaha menghalalkan agihan tersebut, beliau menuding jari terhadap kerajaan Barisan Nasional (BN) terahulu dengan mendakwa kononnya pentabdiran TH di bawah BN melakukan manipulasi bagi membolehkan agigan tinggi hibah diumumkan.
  “Kami terpaksa datang untuk menyelamatkan keadaan, komitmen kerajaan cukup tinggi untuk selamatkan TH.
  “Agihan hibah rendah disebabkan situasi TH.
  “Ini legasi yang ditinggalkan (pentadbiran terdahulu) dan bukan disebabkan kami,” katanya selepas membuat pengumuman di Putrajaya.
  Hakikatnya, bukan hanya beliau berbohong, beberapa pihak yang terbabit dengan pengurusan TH sememangnya bersekongkol untuk menimbulkan persepsi negatif terhadap TH agar lembaga tersebut mengalami krisis kewangan.
  Saudara saudari sekalian,
  Saya ingin membawa perhatian saudara saudari kepada satu artikel terbitan The Third Force pada 21hb Mac 2019, sehari selepas Mujahid mengumumkan bahawa kerajaan membuat keputusan untuk mengurangkan beban subsidi TH.
  Dalam artikel tersebut (rujuk pautan di bawah), saya membuat pendedahan bekenaan satu perancangan rapi melibatkan Tun Dr Mahathir Mohamad, Tun Daim Zainuddin, Mujahid, Datuk Seri Zukri Samat (selaku Ketua Pegawai Eksekutif baru TH) dan Datin Wan Norhiyati Wan Ibrahim, iaitu bekas pegawai kanan Maybank yang turut merupakan kenalan rapat Tan Sri Zeti Akhtar Aziz.

  Secara rumusan, kesemua yang dinamakan di atas sememangnya telah merancang dari awal untuk mengalihkan pengurusan aset-aset TH yang bernilai hampir RM20 bilion kepada sebuah syarikat penggerak khas (SPV) di bawah kementerian Lim Guan Eng atas alasan TH mengalami kerugian besar dibawah pentadbiran BN.
  Ianya merupakan sebahagian daripada pelan tindakkan “dua dalam satu” – untuk mengundang kemarahan para pendeposit TH terhadap DAP sambil menimbulkan keresahan di kalangan mereka agar sebilangan besar daripada mereka akan mengalihkan pelaburan ke institusi-institusi kewangan lain.
  Atas dasar itulah Mujahid membuat dakwaan palsu (rujuk pautan di atas) kononnya TH melanggar Akta Tabung Haji 1995 kerana meneruskan bayaran hibah (dividen) sejak tahun 2014 biarpun mengalami kerugian.
  Saudara saudari sekalian,
  Rancangan Mujahid untuk menimbulkan keresahan di kalangan para pendeposit TH sememangnya berjaya apabila sebilangan besar daripada mereka dilihat sudah mula menarik keluar dana pelaburan mereka atas sebab-sebab berikut:
  1. Marah kerana dana tersebut bakal dikawal sepenuhnya oleh orang-orang tertentu dari DAP.
  2. Bimbang kehilangan dana tersebut andaikata TH diisytiharkan muflis.
  Penarikan keluar dana inilah yang memaksa TH mengumumkan agihan hibah sebanyak 1.25 peratus bagi tahun kewangan 2018.
  Pengumuman tersebut sekaligus menimbulkan “snowball effect” apabila lebih ramai pelabur didapati mengalihkan pelaburan mereka ke unit-unit amanah yang ditawarkan institusi-institusi kewangan lain dalam tempoh dua hari yang lepas.
  Ini sekaligus menyebabkan beberapa cawangan TH di beberapa buah negeri mengalami krisis kewangan dan bakal kehabisan dana sekiranya kerajaan tidak masuk campur.
  Atas alasan inilah kerajaan akan secara tiba-tiba membekukan segala transaksi dan pelaburan yang melibatkan TH sebelum pengurusannya ‘diambil alih’ oleh sebuah syarikat milik proksi Daim dan Zeti.
  Akibatnya, bukan hanya kuncu-kuncu Lim Guan Eng di Kementerian Kewangan akan mendapat ‘ganjaran’ menerusi penguasaan aset-aset tertentu milik Melayu-Islam, Zeti sendiri akan dapat menguasai sepenuhnya satu lembaga yang diwujudkan atas saranan ayah beliau sendiri, iaitu Profesor Diraja Ungku Abdul Aziz bin Ungku Abdul Hamid.
  Bersambung…
  Raggie Jessy Rithaudeen
  Sumber : LINK

  komen : TH adalah sumber kekayaan bagi mereka yang melihat duit!!

  Reply

  Reply

  Repl

 23. Irah,

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Sini dah lewat ptg, rasanya US sana tu awl pagi
  Pasti Irah kini sdg nyenyak lena & dibuai mimpi
  Gembira sungguh abg, dgn warkah yg Irah bagi
  Keringkanlah airmata dinda yg membasahi pipi
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Semoga dinda, terus brjaya, dlm mengejar ilmu
   Di smping itu, tunai juga, tanggungjwab agama
   Doa restu dari abg..sentiasa mengiringi diri mu
   Agar kejayaan & kebahgiaan utk kita menjelma
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   1. Irah,

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Keinginan asm pds ubi kayu biarlah dlu padam
    Kerna, banyak lagi masa & peluang, yg kita ada
    Tapi, kalau lah satu masa nanti Irah mengidam
    Akan abg usaha cari, wlu Irah ingin hati garuda
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 24. CERITA TANAH BESAR INDIA…..800 TAHUN INDIA DIPERINTAH BAWAH ISLAM….MASJID BABRI USIA RATUSAN TAHUN….KINI DIPERINTAH PARTI HINDU….MEREKA RAMPAS BALIK DENGAN DAKWAAN PALSU…..SEMANGAT PENJAJAHAN ITU DI BAWA KE TANAH MELAYU OLEH LTTE….

  Ayodhya verdict: Indian top court gives holy site to Hindus……

  (BBC) – The disputed holy site of Ayodhya in northern India should be given to Hindus who want a temple built there, the country’s Supreme Court has ruled.

  The case, which has been bitterly contested for decades by Hindus and Muslims, centres on the ownership of the land in Uttar Pradesh state.

  Muslims would get another plot of land to construct a mosque, the court said.

  Many Hindus believe the site is the birthplace of one of their most revered deities, Lord Ram.

  Muslims say they have worshipped there for generations.

  At the centre of the row is the 16th Century Babri mosque that was demolished by Hindu mobs in 1992, sparking riots that killed nearly 2,000 people.

  What did the court say?

  In the unanimous verdict, the court said that a report by the Archaeological Survey of India (ASI) provided evidence that the remains of a temple existed beneath the structure of the demolished Babri mosque.

  It said that given all the evidence before it, the court had determined that the disputed land should be given to Hindus, while Muslims would be given land elsewhere to construct a mosque.

  It then directed the federal government to set up a trust to manage and oversee the construction of the temple.

  However, the court added that the demolition of the Babri mosque was against the rule of law.

  What has the reaction to the verdict been?

  Despite warnings by authorities not to celebrate the verdict, BBC correspondents in court say they heard chants of “Jai Shree Ram” (Hail Lord Ram) outside as the judgement was pronounced.

  “It’s a very balanced judgement and it is a victory for people of India,” a lawyer for one of the Hindu parties told reporters soon after.

  However, a representative for the Muslim litigants said that they were not satisfied and would decide whether to ask for a review after they had read the whole judgement.

  Outside the court, the situation has been largely calm.

  Hundreds of people were detained in Ayodhya on Friday ahead of the verdict, amid fears of violence.

  Thousands of police personnel have also been deployed in the city, and shops and colleges have been shut until Monday.

  Social media platforms are being monitored for inflammatory content, with police even replying to tweets and asking users to delete them.

  Prime Minister Narendra Modi and other political leaders have appealed for calm…

  Reply

  Reply

 25. Abg Mat dah tak makan kat kedai mamak lagi? Kari kepada ikan Double Tree by Hilton, Shangri-la, Le Meridian, Concorde lebih mengiurkan…

 26. ape citer audio abg mat dengan zaza? g-string oren

 27. Rais Yatim tempelak Anwar mengenai tarikh serah kuasa, bangkit kesahihan pengampunan https://www.themalayapost.my/rais-yatim-tempelak-anwar-mengenai-tarikh-serah-kuasa-bangkit-kesahihan-pengampunan/

  Berikut nasihat Tan Sri Rais buat Dato’ Seri Anwar.
  “Dato’ Seri Anwar buatlah kerja Ahli Parlimen terbaik dulu, bantu Tun capai kejayaan bersama. Jangan bersenandung lagu lama. Yang sudah-sudahlah. Lagipun Dato’ Seri Wan Azizah ialah org no. 2 dalam Kerajaan. Bantulah Tun M sedaya upaya. Apa-apa berlaku pada Tun M sehari dua ini konvensyen berkata Wan Azizah sebagai TPM memangku dulu jawatan Perdana Menteri”.

 28. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  Bila Suman dh tk ada, blog ni aman dan selesa
  Padan muka itu penjenayah yang banyak dosa
  Agknya dia kini..sdg ditahan olh pihak brkuasa
  Dlm pagar jarang le nanti, ifrit ni akan terseksa
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 29. tak kira pas ke, umno ke, pkr ke….kemelot ni, yg untung hanya la ppbm dan d4p.
  satu tahu pinjam.
  satu lagi tahu cair aset negara.
  walaa tafarraqu.

  1. Bodo punya statement. Tada baca punya budak. Lu buat statement kasi la bukti…. tada kalu lu kandang lumbu sana masuk cakap sama diaorang apa pun lu mau cakap…. sini kalu…. sekolah tinggi punya orang tau ka thamby….

   1. Mat Sabu takde sijil apa pun boleh jadi menteri?

    Jangan la sombong sangat!

  2. Saya sokong 2:30 punya statements, tak perlu pun ada PhD untuk masuk blog ini!

   Ini negara demokrasi! Hak bersuara bukanlah untuk orang2 yang ada PhD sahaja!

   Org kampung kata check & balance!

   Teruskan bersuara 2:30pm.

 30. PARTI SYAITAN D4P ADALAH IBU SEGALA KEJAHATAN DAN PAKSI HURU HARA…..

  Kit Siang should tell Chinamen about “Klepto-Guan-Eng”……

  Word on the ground is that the Chinese community has grown sick and tired of his son and fear that the DAP could bring about mayhem due to the way its leaders ‘bullied’ the Malay Muslims now that they’re in power. Source (pic): TTF
  Every Chinaman probably notices how the DAP provides near-perfect immunity for its leaders who “openly challenge everything Malay and Muslim” but demands obedience, tolerance and liberalism from the Malays on just about everything.
  The Chinese have grown tired of Guan Eng, concerned that his abject failure as Minister of Finance to juggle the country’s circumstances will cost future generations dearly.
  Many investors have already bolted, draining billions of dollars from local market vaults amid fears that the Finance Ministry’s jumble of “stylised and misleading” data and the redistribution of funds to make books look good simply means the economy is in trouble.
  And that’s not even mentioning the RM6.3 billion Penang Undersea Tunnel scam, a huge smokescreen billowed from Guan Eng’s former office in Komtar to mask a massive land scam deal.

  Lim Kit Siang took pot shots at everyone and everything that wasn’t Lim Guan Eng earlier today when laying out the cards on Pakatan Harapan’s future as ruling coalition.

  Word on the ground is that the Chinese community has grown sick and tired of his son and fear that the DAP could bring about mayhem due to the way its leaders ‘bullied’ the Malay Muslims.

  According to a theory, the Chinese are waking up to the idea that if the DAP continues to do this, there could be a Muslim uprising that would spell doom for the Chinese community.

  Every Chinaman probably notices how the DAP provides near-perfect immunity for its leaders who “openly challenge everything Malay and Muslim” but demands obedience, tolerance and liberalism from the Malays on just about everything.

  The party has traditionally been anti-Malay, anti-Islam and pro-evangelist, with Kit Siang himself having challenged the use of Bahasa Melayu as the official language, the special privileges accorded to the Malays, Islamic leadership and the Bumiputra status.

  In the eighties, he even told a forum in Universiti Malaya that underage kids were taken away from their parents and forcibly converted to Islam.

  Recently, his son told a DAP convention that the PAS and UMNO philosophy was extremist as it forbade Christians from gathering for religious prayers.

  The Chinese have grown tired of Guan Eng, concerned that his abject failure as Minister of Finance to juggle the country’s circumstances will cost future generations dearly.

  Many investors have already bolted, draining billions of dollars from local market vaults amid fears that the Finance Ministry’s jumble of “stylised and misleading” data and the redistribution of funds to make books look good simply means the economy is in trouble.

  And that’s not even mentioning the RM6.3 billion Penang Undersea Tunnel scam, a huge smokescreen billowed from Guan Eng’s former office in Komtar to mask a massive land scam deal.

  The deal involved kickbacks promised to politicians, consultants and shareholders from Consortium Zenith Construction Sdn Bhd (Zenith), the holdings company overlooking the Special Purpose Vehicle (SPV) awarded the project.

  It seems that the guys from the Penang Chinese Chambers of Commerce (PCCC) were complicit in a scheme to reap benefits from the wanton sale – or rather, ‘donation’ – of state land.

  And here we have Kit Siang taking about “klepto this and klepto that,” desperately trying to shift the spotlight from the police report I lodged against his son and the fact that the Chinese may just vote for “anything but DAP” to kill the party off.

  Reply

  Reply

 31. MARILAH KITA INSAF DAN KUATKAN EKONOMI UMAT ISLAM …..SELAMA INI BN BANYAK MEMBANTU TAIKUN DAN CUKONG JADI KAYA RAYA LUAR BIASA SEHINGGA LUPA DIRI DAN ANGKUH…..

  Membantu Melayu dan Islam bukannya rasis…….

  Tindakan masyarakat Melayu dan Islam memberi sokongan padu kempen BMF bukanlah bermaksud Islam dan Melayu di Malaysia bersifat rasis. Sumber (gambar): TTF
  Dr Mohammad Shatar Sabran
  SEJAK kebelakangan ini istilah rasis menjadi semakin popular dalam kalangan masyarakat di Malaysia.

  Istilah itu menjadi semakin kencang dibicarakan oleh masyarakat terutamanya isu yang berkaitan dengan bangsa Melayu, Cina dan India.

  Keadaan menjadi lebih runcing apabila terdapat segelintir daripada ahli masyarakat yang cuba mengeruhkan lagi keadaan dengan melemparkan pelbagai isu perkauman dalam kalangan masyarakat.

  Rasis mengikut tafsiran umum ialah persepsi dan tindakan yang menidakkan hak bangsa atau kumpulan lain untuk mendapatkan perkhidmatan, peluang atau layanan disebabkan mereka tidak sealiran dengan kumpulan yang memberi sama ada dalam aspek keturunan, bangsa, agama dan budaya.

  Istilah lain yang memberi impak yang sama dengan rasis ialah diskriminasi. Oleh yang demikian, istilah rasis perlu difahami dengan sepenuhnya sebelum membuat sebarang kenyataan mengenainya.

  Kefahaman itu teramat penting kerana kenyataan atau tindakan yang salah mengenai rasis boleh mengakibatkan pelbagai perkara yang tidak diingini berlaku seperti pergaduhan, pembunuhan dan peperangan. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu difahami mengenai rasis.

  Budaya dan amalan membantu sesama bangsa dan agama merupakan suatu amalan baik dan dituntut terutamanya dalam kalangan masyarakat Islam di Malaysia.

  Amalan itu, dalam kalangan masyarakat Melayu begitu kukuh dan popular terutama semasa negara mencapai kemerdekaan pada tahun 1957. Bagaimanapun, budaya itu mulai pudar sejak akhir-akhir ini.

  Menyedari kepentingan amalan tersebut, masyarakat Melayu telah mula menghidupkan kembali budaya dan amalan yang sudah mulai pudar dalam masyarakat Melayu.

  Salah satu amalan tersebut ialah memperkenalkan inisiatif mengutamakan produk Islam atau Buy Muslim First (BMF). Melalui inisiatif itu, kaum Melayu akan mengutamakan produk Islam daripada produk lain di negara ini dalam aktiviti seharian mereka.

  Perlu dijelaskan inisiatif BMF tiada kaitan dengan amalan rasis. Amalan BMF merupakan inisiatif dalam kalangan masyarakat Islam dan Melayu di negara ini untuk membantu masyarakat Islam dan Melayu dalam perniagaan masing-masing.

  Inisiatif BMF dipercayai mampu melonjakkan lagi prestasi perniagaan dalam kalangan orang Melayu dan Islam di negara ini. Amalan seperti itu sebenarnya telah lama dilaksanakan di beberapa buah negara lain seperti Korea yang sentiasa meletakkan produk tempatan terlebih dahulu sebelum membeli produk daripada negara-negara lain.

  Amalan yang dilakukan oleh masyarakat Korea itu bukanlah bermaksud mereka masyarakat yang rasis. Ia disebabkan amalan tersebut menjadi tanggungjawab sebagai rakyat Korea membantu rakan-rakan yang lain untuk berjaya dalam perniagaan atau aktiviti masing-masing.

  Oleh yang sedemikian, menjadi satu kesalahan kepada masyarakat di Malaysia yang melabelkan kempen BMF sebagai amalan rasis.

  Berdasarkan senario yang sama, kempen BMF ialah inisiatif dilaksanakan oleh masyarakat Islam dan Melayu untuk membantu orang Melayu dan Islam maju dan cemerlang dalam perniagaan dan aktiviti masing-masing di negara ini.

  Kempen BMF juga tidak boleh diklasifikasikan sebagai rasis kerana inisiatif itu memberikan jaminan dan kepastian kepada masyarakat Melayu dan Islam untuk mendapatkan makanan dan produk yang halal dan bersih. Status halal dan bersih adalah perkara penting untuk menjadi pilihan dalam agama Islam.

  Justeru, kempen BMF adalah selari dengan agenda tersebut kerana semua produk yang dikeluarkan masyarakat Melayu dan Islam adalah terjamin status halal dan kebersihannya.

  Adalah tidak wajar sekiranya ada dalam kalangan masyarakat di negara ini menghalang usaha mulia itu dan menganggapnya sebagai satu tindakan rasis kerana apa yang dilakukan oleh mereka selari dengan tuntutan agama Islam.

  BMF merupakan suatu inisiatif yang dilaksanakan masyarakat Islam dan Melayu di Malaysia untuk memastikan segala produk yang digunakan oleh mereka adalah halal, bersih dan selari dengan kehendak agama Islam.

  Tindakan masyarakat Melayu dan Islam memberi sokongan padu kepada usaha itu bukanlah bermaksud Islam dan Melayu di Malaysia bersifat rasis.

  Bahkan, amalan seperti itu disokong Civilization Theory yang menyatakan tidak ada bangsa dan agama lain yang akan membantu kecuali bangsa dan agama itu sendiri.

  Sumber:

  Reply

 32. ADA NON MUSLIM MASUK ISLAM KERANA KELANTAN……..

  Kelantan membuka hatinya kepada Islam…………

  KOTA BHARU 17 April – Kedatangannya ke negeri ini telah memberi lembaran baharu buat seorang pemuda kelahiran Miri, Sarawak apabila beliau mengambil keputusan untuk memeluk agama Islam.

  SHAMSUL RAHMAN

  Shamsul Rahman Hii Abdullah atau nama asalnya Steven Hii, 41, berada di Kelantan sejak dua minggu lalu sebagai pengarah program Koperasi Barisan Usahawan Berhad (Kopbaris) sempena Expo Karnival Bio Kelantan.

  Katanya, dia tidak menyangka hatinya terdetik untuk memeluk agama Islam di negeri ini yang terkenal dengan gelaran negeri Serambi Mekah selepas sekian lama menyimpan hasrat itu.

  “Keputusan untuk memeluk Islam ini dibuat Isnin lalu selepas majikan saya (Pengerusi Kopbaris), Sufian Ghani, menyatakan cadangan agar mengucap dua kalimah syahadah di depan Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob.

  “Waktu itu, saya terus bersetuju memandangkan saya sudah lama menyimpan hasrat ini. Tambahan pula, Menteri Besar adalah seorang yang sangat saya kagumi terutama dalam ilmu agamanya,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

  Shamsul Rahman berkata, dia amat bersyukur kerana akhirnya hidayah itu sampai kepadanya setelah sekian lama berhasrat untuk memeluk agam Islam.

  “Ketika proses mengucap dua kalimah syahadah itu, saya berasa sebak dan terharu selain dapat merasakan ketenangan jiwa.

  “Alhamdulillah, saya menjadi seorang muslim melalui seorang pemimpin dan tokoh agama yang menjadi idola saya sejak sekian lama,” katanya.

  Dalam pada itu, Hii berkata, sebelum ini dia sudah belajar sedikit sebanyak mengenai Islam termasuk berpuasa di bulan Ramadan dan menunaikan solat

  “Saya pernah berpuasa Ramadan selama tiga tahun berturut-turut dan pernah ikut kawan Muslim mendengar khutbah Jumaat.

  “Alhamdulillah, urusan saya untuk memeluk Islam dipermudahkan. Ayah saya sudah lama meninggal dunia namun ibu yang berketurunan Iban, tidak menghalang pilihan saya,” katanya.

  Tambah beliau, dia tertarik dengan Islam disebabkan pengisian agama ini yang sangat indah dan tidak pernah berubah.

  “Ada yang menganggap saya memeluk Islam kerana ingin berkahwin. Itu tidak benar.

  “Saya akan terus belajar mendalami ilmu Islam dan membuktikan tentang indahnya agama ini kepada segelintir golongan yang berprasangka negatif,” katanya. -UTUSAN ONLINE

  Komen : Bila Allah buka hati dan redha… suatu yang tak boleh nak dibandingkan itu nikmat

  Reply

 33. MENYESAL DAHULU PENDAPATAN….. MENYESAL KEMUDIAN TIDAK BERGUNA……

  Dari Penyokong Kepada Sworn Enemy………

  1) Viral tentang seorang kakitangan awam menyesal dengan penyesalan yang teramat sangat kerana mengundi Pakatan Harapan. Sebelum PRU14, beliau adalah penyokong tegar PH sehingga ke tulang sumsum. Ketika kejayaan PH menumbangkan BN, beliau melafazkan kegembiraan tidak terhingga.

  2) Namun kegembiraannya tidak lama. Agensi kerajaan yang ditubuhkan pada zaman BN, tempat beliau bekerja – dibubarkan oleh PH. Beliau bekerja dengan jawatan kualifikasi ijazah, merayu kepada pihak kerajaan mengenai jawatannya. Akhirnya diberi jawatan bertaraf diploma, itupun dibuang ke Sabah Sarawak.

  3) Siapa yang tidak kechewa dan marah dengan kejadian seperti ini menimpa kepada dirinya? Saya yakin sejak menerima surat terakhir tersebut, beliau secara peribadi telah bersumpah kepada dirinya untuk melawan PH, dengan tekad yang lebih membara berbanding para penyokong BN atau PAS sedia ada.

  4) Kalau penyokong BN dan PAS menganggap penyokong PH dikencing, tetapi orang seperti beliau bukan lagi rasa diri pada tahap dikencing sahaja, bahkan rasa dikhianati, dihiris, dilapah hidup-hidup oleh PH yang diberi keperchayaan olehnya melalui undi.

  5) Tahukah kita, bukan beliau ini seroang sahaja yang merasai kepedihan demikian. Beratus-ratus lagi merasainya. CUma mereka tidak viralkan atau belum mahu viralkan. Yang saja jumpa terviral dia empat lima orang sahaja. Takkan agensi yang dibubarkan itu ada empat lima orang saja?

  6) Dan semestinya ahli keluarga mangsa seperti beliau ini juga tidak akan berdiam diri dan akan memberi sepenuh solidariti kepada beliau. Rakan-rakan beliau? Saudara-mara beliau? Riak-riak kecil akan membentuk gelombang, dan akan membentuk tsunami menghempas kerajaan PH yang syok sendiri dengan kerja bodoh dan menindas ini.

  7) Kita takkan selamanya dapat menutup kezaliman kita terhadap mereka dengan menyampaikan cek-cek ratusan ribu kepada sekolah tahfiz. Kita takkan dapat redakan kemarahan mereka dengan membuat penjimatan ECRL. Takkan. Mereka dan keluarga mereka sudah nekad melawan.

  Sekian

  Dr Tanaka Mustafa

  Komen : Menyesal pun dah terlambat, PH makin naik hantu seksa rakyat…

  R

 34. PH ADA SET UNDANG2 TERSENDIRI UNTUK PEMBANGKANG………

  Siapa Kata Muat Naik Video Bicara Najib Langgar Peraturan?

  KUALA LUMPUR – Tindakan Presiden Sukarelawan Malaysia, Isham Jalil bakal memuat naik rakaman transkrip video perbicaraan Datuk Seri Najib Tun Razak di mahkamah semalam menimbulkan rasa tidak puas hati beberapa peguam pro Pakatan Harapan.

  Dalam satu kenyataan hari ini, bekas pegawai khas Najib itu berkata, beliau dimaklumkan, kumpulan peguam berkenaan akan membuat laporan polis terhadapnya.

  “Saya telah dimaklumkan terdapat beberapa peguam PH tidak berpuas hati apabila saya memuatnaik rakaman transkrip video Court Recording and Transcription (CRT) dalam perbicaraan Dato’ Seri Najib di mahkamah semalam.

  “Peguam-peguam PH ini berkata mereka akan membuat laporan polis.

  “Dalam hujah mereka, mereka berkata ini adalah satu kesalahan mengikut peraturan mahkamah dan mereka berkata saya boleh dikenakan tindakan kerana menghina mahkamah atau contempt of court,” katanya menerusi hantaran dalam akaun Facebooknya hari ini.

  Beliau yang merupakan bekas pegawai khas Najib bertanya kepada peguam terbabit, di manakah dalam peraturan mahkamah dinyatakan tidak boleh memuatnaik rakaman CRT perbicaraan awam dalam Facebook atau di media sosial atau di mana-mana media?

  Untuk pengetahuan mereka, katanya, terdapat dua perkara dalam peraturan umum mahkamah berkaitan rakaman semasa perbicaraan, pertama, tidak boleh membuat siaran langsung atau live telecast ketika perbicaraan sedang berlangsung (kecuali dengan kebenaran), dan kedua, tidak boleh merakam perbicaraan sendiri.

  Oleh itu kata Isham, dalam hal berkenaan, beliau ingin bertanya kepada mereka, di balik manakah yang beliau dikatakan bersalah menghina mahkamah seperti yang dikata peguam berkenaan.

  “Dalam video yang dimuatnaik semalam, tidak ada siaran langsung mahupun rakaman sendiri. Video itu bukan siaran langsung, tetapi rakaman, dan rakaman tersebut dibuat oleh mahkamah melalui CRT, bukan oleh pihak lain.

  “Rakaman CRT mahkamah dan rakaman video sendiri adalah berbeza. Apabila mahkamah merakam transkrip video CRT ianya tidak sama dengan orang lain merakam sendiri prosiding mahkamah,” ujarnya.

  Beliau menyatakan, di United Kingdom (UK), rakaman transkrip video CRT prosiding mahkamah dianggap seperti transkrip bertulis dan boleh didapatkan oleh orang ramai secara terbuka daripada Arkib Negara Britain (British National Archive) sepertimana juga transkrip bertulis.

  “Perkara ini juga sama di banyak negara-negara maju yang lain, dan di Malaysia setakat ini tidak ada peraturan bertulis berkenaan siaran rakaman transkrip video CRT prosiding mahkamah.

  “Saya pelik jika peguam-peguam PH ini tidak faham atau tahu akan hal ini. Saya juga pelik kenapa mereka takut sangat apabila rakyat melihat video rakaman perbicaraan ini.

  “Adakah peguam-peguam PH ini tidak mahu rakyat tahu atau lihat sendiri butiran perbicaraan Dato’ Seri Najib?” soal beliau.

  Kata Isham, perbicaraan bekas Perdana Menteri itu adalah suatu pendengaran awam (public hearing), oleh itu ianya bukan satu rahsia rasmi, namun satu rekod awam yang terbuka.

  Beliau turut menjelaskan, memandangkan kes itu berprofil tinggi dan menarik perhatian umum, rakyat berhak diberi peluang untuk mengikuti perbicaraan berkenaan dengan terbuka atau dengan kekangan yang minimum.

  Sebelum ini, ujarnya, ada pemimpin PH yang membocorkan rahsia rasmi kerajaan, tetapi lepas begitu sahaja.

  Namun, apabila beliau memuatnaik video perbicaraan awam yang bukan rahsia, mereka tidak senang duduk pula.

  “Dahulu semasa Dato’ Seri Najib pergi ke Langkawi mereka buat report polis. Sekarang apabila saya memuatnaik video CRT perbicaraan awam pun mereka hendak buat report polis juga.

  “Saya rasa polis pun tahu tindakan orang-orang PH ini adalah dangkal, lemah dan bermotifkan politik semata-mata.

  “Saya juga ingin bertanya kepada kerajaan PH dan penyokong mereka termasuk peguam PH ini, jika sebelum ini inkues mendiang Teoh Beng Hock boleh dibuat secara siaran langsung, mengapa perbicaraan Dato’ Seri Najib tidak boleh dibuat secara langsung?” tanya beliau.

  Walaupun kes Najib adalah perbicaraan awam dan kes Beng Hock adalah satu inkues, kedua-duanya adalah suatu pendengaran awam yang menarik perhatian umum.

  Tambahan lagi, katanya, inkues kematian Beng Hock mempunyai elemen emosi yang lebih tinggi berbanding kes SRC yang melibatkan Najib, oleh itu inkues tersebut sebenarnya mendatangkan lebih banyak risiko jika disiar secara langsung.

  Beliau berharap peguam PH menjawab soalan beliau dahulu sebelum membuang masa polis dan mahkamah dengan hujah lemah mereka untuk kepentingan politik semata-mata. – MalaysiaGazette

  Komen: Mereka tak nak rakyat tahu secara detail dan berfikir…

  Reply

  Reply

  Re

 35. SIAPA TAK PERCAYA PH PENJAHANAM EKONOMI NEGARA…..BACA SINI……

  Negara Kearah Kehancuran Keruntuhan dan Bankrup……….

  Rakyat harus tahu dibawah Kerajaan PH negara kearah kehancuran dan bankrup !!!.

  ✅ Hutang Negara Kian Meningkat hanya 11Bulan sudah mencecah 90Billion lebih .
  ✅ Pinjaman Bon Samurai 7Billion Dollar Tanpa arah tujuan lagi menambahkan Hutang Negara .
  ✅ Hutang Negara mencecah 840billion Lebih baru 11 bulan memerintah negara .
  ✅ Penjarahan Duit Petronas tanpa kawalan sudah mencecah 80billion .
  ✅ Penjualan besar besaran Aset Negara Milik GLC dan GLIC tanpa kawalan , Tanpa tender terbuka dan dijual pada negara luar .
  ✅ Penjualan saham ECRL pada CCCC milik China 50% saham pengangan . Rakyat dihimpit membayar sampai bila bila .
  ( Negara dijual pada China ) .
  ✅ Bursa Kuala Lumpur Diketegori bursa paling terburuk didunia sekarang jatuh merundum nilai mata indeks bursa ketahap teruk .
  ✅ Pelabur kian lari dari melabur di malaysia akibat polisi kerajaan sering bertukar dan tidak konsisten .
  ✅ Nilai Mata Wang Ringgit semakin jatuh jika sampai september 2019 nilai Mata Wang Ringgit tiada nilai lagi jadi lah seperti Greece
  ✅ Inflasi kian meningkat
  ✅ Harga barang melambungkan tinggi tanpa kawalan .
  ✅ Kos sara hidup rakyat ketahap membimbangkan mengakibatkan tekanan hidup emosi rakyat bertekanan tinggi .
  ✅ Indeks Kebahagian Rakyat dikeluarkan oleh PBB mengakibatkan turun 40 anak tangga ke 84 anak tangga akibat tekanan hidup rakyat beremosi .
  ✅ Statut Rome ditandatangani secara senyap tanpa dibawa ke Majlis Raja Raja dan Parlimen
  ✅ Islam dan Nabi kian makin dihina .
  ✅ Desakan berani dalam menuntut kesamarataan hidup dan hak asasi hidup bebas tanpa sekatan undang undang dan syariah oleh golongan G25 , Liberal dan LGBT .
  ✅ Tanda nama islam didesak dilucutkan didalam kad pengenalan warganegara malaysia .
  ✅ Golongan liberal dan kafir makin berani desak lucutkan Islam agama rasmi persekutuan .
  ✅ Diskriminasi terhadap hak bumiputra dalam projek projek kerajaan dengan dibuka pada tender terbuka disemua tender kerajaan sekarang ini .
  ✅ Penipuan Sijil Palsu menteri dan manifesto .
  ✅ Pendakwaan undang undang kian berat sebelah seperti undang undang rimba digunakan . Kroni dilepaskan dan kes ditutup walaupun tengah bicara .
  ✅ Pembayaran merugikan kerajaan dan rakyat akibat Ganti rugi pembatalan HSR .

  🔸Sebelum Parah desak dibubarkan Parlimen
  🔸Kerajaan PH menjual negara.
  🔸Kerajaan PH huru hara
  🔸 Kerajaan PH merosakkan sistem undang undang negara dan keharmonian kaum.
  🔸Kerajaan PH sepenggal .

  Komen : Takut tak sempat habis penggal

  Rep

 36. MEREKA YANG MUSYRIKUUN/ MUNAFIQUN/FAASIQUN BEROTAK SEWEL……..

  Menteri Luar Terlampau…………

  YB Saifuddin Abdullah, Menteri Luar di dalam Bual bicara bersama News Channel (BNC) cuba memesongkan fakta bahawa penarikan diri Malaysia daripada Statut Rom adalah disebabkan adanya “deep state’ atau aparat tidak demokratik yang ambil kesempatan.

  Saifudin secara terang terang mengakui Kerajaan yang lama telah mengkaji Statut Rom pada tahun 2011, tetapi tidak melaksanakan. Ini jelas membuktikan, Kerajaan Barisan Nasional benar-benar memahami implikasi Statut Rom jika di laksanakan.

  Demi menutup malu, Saifudin cuba menyalahkan pihak lain kerana kedangkalan sendiri. Jika dia benar benar faham mengenai pentadbiran, pasti Malaysia tidak menandatangani Surat Cara Statut Rom pada 4 Mac yang lepas, dimana Saifudin sendiri sebagai wakil.

  Tanpa mengakui kesilapan, Saifudin rupanya hanyalah bidak catur DAP, yang boleh diarah oleh DAP sesuka hati. Rasanya semua sedia maklum, agenda DAP untuk perkara seumpama ini telah bermula sejak ‘Langkah Setapak’ dan konsep Malaysia Malaysian.

  Dan seperti biasa, oleh kerana Saifudin hanya mengikut kemahuan dan nafsu DAP, dia kena mencari sebab yang paling utama dengan membuat tuduhan yang jelas di lemparkan kepada DYAM Tunku Ismail Tuanku Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor.

  Dengan niat untuk membuktikan kerajaan terpaksa menarik diri daripada Statut Rom kerana akan berlaku bencana yang besar, maka Saifudin kena menjelaskan apakah bencana yang akan berlaku? Dan sememangnya cukup memalukan bagi seorang Menteri Luar yang masih lagi bermain politik apabila bercakap soal pendirian dan keputusan kerajaan.

  Apakah benar, ini yang rakyat mahukan?
  Inikah Harapan Baharu yang rakyat impikan?
  Tepuk dada Tanya selera

  GERAKAN SETIA JOHOR

  Komen : PH ni kalau bercakap 10, 11 tak boleh percaya

  Repl

 37. APABILA TUHAN MAHU BALA BENCANAKAN SUATU NEGARA MAKA NEGARA ITU AKAN DITADBIR PEMIMPIN2 FAASIQUN /MUNAFIQUN/MUSYRIKUUN……DAN PENASIHAT ULAMA YANG BEBAL MANGKUK HAYUN……

  Kenali 41 NGO pro LGBT fitnah Jakim: Dr Sanusi……………

  1. SETELAH ramai muslim membantah kenyataan Numan Afifi yang memperjuangkan LGBT dan memfitnah JAKIM dalam persidangan UNHRC di Geneva baru-baru ini, tiba-tiba muncul 41 NGO yang berpakat mengeluarkan sokongan terhadap kenyataan Numan Afifi tersebut.

  2. Kenyataan sokongan mereka telah diterbitkan oleh akbar Malaymail. Dalam kenyataan tersebut, mereka turut mengeluarkan bukti-bukti yang menjelaskan bagaimana program anjuran JAKIM tersebut dikatakan mempunyai unsur keganasan anjuran kerajaan (state-sponsored violence).

  3. Berikut adalah senarai program anjuran JAKIM yang dikatakan mempunyai elemen keganasan terhadap LGBT iaitu:
  a. Program ‘Ilaj Wa Syifa’. Program kesukarelawanan bagi pemulihan LGBT.
  b. Program Mukhayyam JAKIM. (Program kesedaran terhadap peningkatan pengidap HIV/AIDS dikalangan golongan transgender)
  c. Seminar dan Bengkel tentang LGBT
  d. Buku e-book JAKIM yang berjudul: Memahami LGBT dari Perspektif Seorang Muslim
  e. Pelan Strategik 5 Tahun JAKIM dalam usaha Pemulihan LGBT.
  6. Kelima-lima program dan perancangan anjuran JAKIM ini dikatakan mempunyai unsur keganasan terhadap golongan LGBT. Kenyataan mereka menggambarkan seolah-oleh program di atas menganiaya dan mendiskriminasi golongan LGBT.

  7. Kesemua 41 NGO ini telah turut bersepakat untuk membantah WAFIQ dan MACSA, dua pertubuhan NGO Islam yang menuntut Numan Afifi memohon maaf kepada JAKIM.

  8. Saya berharap agar tuan-puan semua boleh mengingati dan mengenal pasti, setiap 41 NGO yang menyokong LGBT ini. Mereka adalah kumpulan yang bersetuju dengan Numan Afifi yang telah mengeluarkan kenyataan berunsur fitnah terhadap JAKIM ini. Berikut adalah senarai kesemua mereka seperti yang disenaraikan oleh akkbar Malaymail:

  1. Justice for Sisters
  2. Queer Lapis
  3. Seksualiti Merdeka
  4. Malaysian Atheists and Secular Humanists
  5. Parti Sosialis Malaysia
  6. Suara Rakyat Malaysia (SUARAM)
  7. Persatuan Kesedaran Komuniti Selangor (EMPOWER)
  8. Projek Ilmu Seks
  9. L-INC Foundation
  10. Beyond Borders
  11. PLUHO, People Like Us Hang Out!
  12. PLUsos (People Like Us Support Ourselves)
  13. PELANGI Campaign
  14. Our Journey, Malaysia
  15. KLSCAH Youth
  16. KL Queer Women Discussion Group
  17. The Malaysian Feminist
  18. Transmen of Malaysia
  19. All Women Action Society (AWAM)
  20. The Society for the Promotion of Human Rights (PROHAM)
  21. Tenaganita
  22. North South Initiative (NSI)
  23. Foreign Spouses Support Group (FSSG)
  24. Community Development Centre (CDC)
  25. Jaringan Rakyat Tertindas (JERIT)
  26. Center of Excellence for Research in AIDS (CERIA)
  27. Queer Academics, Students and Supporters Alliance (QUASSA)
  28. Persatuan Sahabat Wanita Selangor (PSWS)
  29. Diversity
  30. Malaysian AIDS Council (MAC)
  31. Malaysia Muda
  32. PT Foundation
  33. SEED Malaysia
  34. Pertubuhuan Kebajikan dan Kesihatan Umum (PPKUM)
  35. BIKAR ALAM
  36. BENTARAKATA
  37. Knowledge and Rights with Young people through Safer Spaces (KRYSS)
  38. GERAK (Pergerakan Tenaga Akademik Malaysia)
  39. Women Center for Change (WCC)
  40. Women’s Aid Organization (WAO)
  41. ASEAN SOGIE Caucus
  Moga Allah menyelamatkan Malaysia dari persatuan-persatuan yang menyokong kemungkaran.

  Dr Ahmad Sanusi Azmi
  Oxford Centre for Islamic Studies

  Komen: Kini mereka ada bapa baharu (PH) yang melindunginya

  Reply

 38. RUKUN PERTAMA UNTUK MUKMINUUN PEROLEH KEKUATAN IALAH IMAN YANG KENTAL…..KEDUA ADALAH PERPADUAN KUKUH……

  “30 Kepala D4P Terpaksa Berkumpul Memerah Otak Memikirkan Satu Batang Tubuh Ini”……….

  1.Tidak pernah berlaku dlm Sejarah Politik di Malaysia Abad ini di mana 30 PEMIMPIN tertinggi DAP terpaksa berkumpul hanya memikirkan tentang seorg individu yg digeruni ini. Siapakah… Individu Yg Paling Digeruni DAP..???

  2. Selepas bekas PM Tun Dr M kembali melutut kpd Lim Kit Siang, kini satu2nya lelaki yg paling digeruni DAP adalah PRESIDEN PAS, DATUK SERI ABDUL HADI AWANG.

  3. Sebabnya PAS pimpinan TG HJ A.Hadi pernah berada dlm Pakatan Rakyat (PR) gabungan 3 parti DAP, PKR & PAS dari tahun 2008 hingga 2015.

  4. 3 tokoh penting pimpinan PR adalah Lim Kit Siang (DAP), Anwar Ibrahim (PKR) dan TG HJ Hadi (PAS).

  5. Kebetulan, ketiga2 tokoh itu dilahirkan dlm tahun 1940-an, sebelum Malaysia mencapai kemerdekaan.

  6. Kit Siang lahir tahun 1941, kini usia 76 tahun, Anwar & TG HJ Hadi lahir 1947 yg kini berusia 70 tahun.

  7. TG Hj Hadi bukan anak kecil dlm politik, sejak 1964 sudah mula aktif dlm politik ketika masih belajar di Sekolah Menengah. Beliau pernah diamanahkan sbg Setiausaha Ranting (Cwgn) PAS Kampung Rusila, Marang.

  8.Pada 1964, Singapura telah menyertai Malaysia dan Kit Siang ketika itu di Singapura sbg Wartawan dan Tali Barut PM Lee Kuan Yew.

  9. Ketika PAP menyertai PRU Malaysia 1964, Kit Siang ditugaskan menjadi pemantau parti dari Singapura itu.

  10. Malah, ketika Singapura disingkirkan dari Malaysia 1965, masih menetap di Singapura dan berpihak kpd PAP pimpinan Kuan Yew.

  11. Kit Siang hanya kembali ke Malaysia 1966 diutuskan PAP utk menerajui Parti Baharu yg ditubuhkan dinamakan DAP.

  12. Sbg anggota PR, TG Hj Hadi tahu luar & sepak terajang strategi DAP utk menawan Putrajaya sama ada dlm PRU 2008 & PRU 2013.

  13. Pada10 Feb 2015, Mahkamah Persekutuan menyabitkan Anwar bersalah sbg penjenayah liwat yg memaksanya utk kembali semula meringkuk di Penjara Sungai Buloh.

  14. Ketiadaan Anwar menyebabkan kedudukan Kit Siang mula terancam kerana berhadapan secara langsung dgn TG Hj Hadi.

  15. Sebelum ini, Kit Siang memperalatkan Anwar untuk menjayakan misi DAP.

  16. Anwar dilantik sbg ketua pembangkang di Parlimen selepas PRU 2008, meskipun ketika itu DAP mendominasi PR dengan DAP (28), PKR (25) dan PAS (23).

  17. Pada awalnya, selepas keputusan PRU 2008 diumumkan Mac 2008, PKR mendahului dgn PKR (31), DAP (28) dan PAS (23), namun kira2 8 bulan selepas itu kedudukan kerusi PKR merosot setelah 6 Ahli Parlimennya melompat parti.

  18. Keluarnya, 6 Ahli Parlimen PKR iaitu N Gobalakrisnan(Padang Serai ), Zulkifli Noordin (Kulim-Bandar Baharu), Tan Tee Beng (Nibong Tebal ), Zaharin Mohd Hashim (Bayan Baru), Mohsin Fazli Samsuri (Bagan Serai), Wee Choo Keong (Wangsa Maju) menyebabkan DAP mula mendominasi dengan DAP (28), PKR (25) dan PAS (23).

  19. Namun, Kit Siang sbg Ketua Ahli Parlimen DAP mempunyai strategi politik jangka pnjg mengekalkan Anwar sbg Ketua Pembangkang.

  20. DAP memerlukan Melayu jenis Anwar yg boleh diperalatkan & digula2 dgn jawatan & wang ringgit tetapi dlm masa sama parti serpihan PAP itu bermaharajalela mencatur politik Malaysia.

  21. PRU 2013, permainan licik DAP makin ketara bila tetap membonekakan Anwar sbg Ketua Pembangkang meskipun keputusan mencatatkan parti ‘Anak Butir Tahi PAP’ itu mempunyai Ahli Parlimen paling ramai di kalangan PR di Dewan Rakyat dgn DAP (38), PKR (30) dan PAS (21).

  22. Itulah kelicikan berpolitik DAP utk mencapai misi parti mereka, sanggup memboneka, memberi wang & jawatan kpd individu Melayu seperti Anwar..

  23. DAP kehilangan tokoh utk diperalatkan selepas Anwar dipenjarakan. Walaupun Wan Azizah menggantikan tempat Anwar, namun Wan Azizah seperti tidak wujud.

  24. Kelemahan karisma Wan Azizah menyebabkan kepimpinan TG Hj Hadi semakin menyerlah, namun Kit Siang menolak TG Hj Hadi memimpin PR kerana Presiden PAS itu Tidak Boleh Diperalatkan dan Dirasuah dgn habuan jawatan dan duit seperti Anwar.

  25. Bimbang dgn kemaraan TG Hj Hadi menjadi saingan Kit Siang dlm PR pada 23 Mac 2015, DAP membuat keputusan utk memutuskan hubungan dgn Presiden PAS.

  26. Bayangkan Kit Siang terpaksa menggunakan 30 orang anggota CEC DAP semata-mata utk membincangkan satu batang tubuh seorang lelaki Melayu bernama TG Hj Hadi.

  27. Mesyuarat CEC DAP yg semata2 membincangkan sosok tubuh Presiden PAS merupakan bukti ketakutan Kit Siang terhadap TG Hj Hadi

  28. Keputusan Kit Siang yg menggunakan CEC DAP agar pelik, iaitu memutuskan hubungan dgn TG Hj Hadi selaku Presiden PAS tetapi masih mahu meneruskan hubungan politik dgn “Akar Umbi PAS”

  30. Mulanya, ramai di kalangan rakyat Malaysia tidak faham Siapakah “Akar Umbi PAS’ yg dimaksudkan DAP itu..?

  31. Namun slps Jun 2015, bila team “PRO DAP” pimpinan Us Ahmad Awang dan M Sabu tewas pemilihan merebut jawatan Presiden dan Timbalan Presiden PAS dlm Muktamar tahunan PAS kali ke-61, team ini kemudiannya keluar parti dan menubuhkan parti baharu yg dinamakan Parti Amanah Negara (PAN).

  32. Maksudnya, “Akar Umbi PAS” yg ditakrifkan DAP merujuk kpd Us Ahmad Awang (tewas jwtn Presiden PAS), Mohamad Sabu (tewas jwtn Tim Presiden PAS) dan Husam Musa, Salahuddin Ayub dan Mahfuz Omar yg ketiga2 mereka tewas utk jawatan Naib Presiden PAS.

  33. Selain itu, “Akar Umbi PAS” yg pro DAP termasuk juga Dr Hatta Ramli, Dr Dzulkifly Ahmad, Khalid Samad, Mujahid Yusof Rawa, Hanipa Maidin, Siti Mariah, Suhaizan Kayat dan lain-lain yg kesemua mereka tewas dlm pemilihan PAS.

  34. Slps PAN didaftarkan sbg Parti, DAP membubarkan Pakatan Rakyat bagi menyingkirkan pengaruh TG Hj Hadi & PAS.

  35. PR kemudian diganti dgn Pakatan Harapan (PH) yg dianggotai DAP, PKR & PAN.

  36. Walaupun PAS berada di luar PH, namun pengaruh TG Hj Hadi masih menghantui Kit Siang.

  37. Pelbagai usaha dilakukan Kit Siang bersama sekutunya, PKR & PAN utk melemahkan pengaruh TG Hj Hadi termasuklah memberi pelbagai LABEL Buruk & menuduh PAS ada hubungan sulit dgn UMNO.

  38. DAP memperalatkan Rafizi menuduh TG Hj Hadi menerima Dana IMDB semata2 utk Memburukkan Imej Presiden PAS itu. Namun tuduhan itu sekadar Tohmahan Fitnah Tanpa Bukti.

  39. Hakikatnya, DAP khususnya Kit Siang amat takut dgn TG Hj Hadi, sekali Presiden PAS itu buka mulut & mendedahkan tembelang DAP, ia pasti menusuk hingga ke Tulang Sum-Sum.

  Note: Kata Saidina Umar Al Khattab (Penakluk Kota Jerusalem) : “Kita Dimulia Oleh ALLAH Kerana ISLAM, Kita Akan Menjadi HINA apabila Meninggalkan (Perjuangan) ISLAM”_
  ☪🔰☪🔰☪🔰☪🔰☪🔰☪🔰

  Komen: Setiap gerakan berpendukan kepada kesedaran Islam selalu mendapat petunjuk drp Illahi

  Reply

 39. YA TEPAT SEKALI…..TAPI INI DUNIA…. SYURGA MEREKA YANG FAASIQUN/ MUNAFIQUN /MUSYRIKUUN……

  Mahathir dulu,,apa yg korang tak gelar dia, mahafiraun,mahazalim,mahataik, perompak,diktator dll gelaran yg buruk. Ya, semua gelaran itu adalah betul. Tapi,,korang juge yg bersetuju bekerjasama dgn beliau, dan memfitnah kerajaan bn sehingga menang pru14. Korang sendiri yg bersetuju beliau jadi pm selepas menang. Habis,,semua ini silap dan bodoh siape sebenarnye? Kah kah kah…saya yakin,,anwar akan kembali ke sg buluh. Itu tempat yg selayaknya untuk beliau,,mahathir ini,,sepatutnya beliau sudah disumbat ke sg buluh.

  1. Kamu guna bahasa asing, aku tahu hanya tahikun.

 40. HANYA HUDUD PENYELESAI MASALAH JENAYAH………

  Penyelia kedai emas maut ditembak dalam rompakan bersenjata di sebuah pasar raya di Seri Kembangan malam tadi. -Gambar hiasan

  Penyelia kedai emas maut ditembak dalam rompakan di Seri Kembangan

  SERDANG: Seorang lelaki yang merupakan penyelia kedai emas maut selepas ditembak dalam satu rompakan bersenjata di sebuah pasar raya di Seri Kembangan, dekat sini, malam tadi.

  Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Selangor, Senior Asisten Komisioner Fadzil Ahmat berkata dalam kejadian jam 7.13 petang, kedai emas berkenaan dimasuki tiga lelaki bertopi keledar yang memakai ves pantul cahaya.

  Ketika kejadian, mangsa yang berasal dari Perak itu berada di dalam kedai emas berkenaan bersama seorang lagi pekerja wanita berusia lewat 20-an.

  Salah seorang suspek melepaskan satu das tembakan yang tepat mengenai dada lelaki berkenaan dipercayai kerana tidak berpuas hati apabila mangsa tidak mengendahkan arahan mereka.

  “Tembakan ini akhirnya membawa maut ke atas penyelia tersebut dan suspek dalam kes ini seramai tiga orang tadi telah berjaya melarikan empat dulang emas yang mereka dapat daripada kejadian samun tadi.

  “Ketika kejadian terdapat dua pekerja yang bertugas iaitu seorang perempuan Melayu dan juga mangsa yang ditembak tadi,” kata Fadzil.

  Menurutnya, ketiga-tiga suspek mengambil masa dua ke tiga minit untuk melarikan empat dulang mengandungi barangan kemas sebelum meloloskan diri.

  Kesemua suspek melarikan diri dengan menggunakan dua motosikal yang ditinggalkan di luar pasar raya berkenaan yang dijaga oleh suspek keempat.

  Pemeriksaan forensik menemui satu kelongsong peluru dan mangsa dipercayai mati ditembak dengan menggunakan sepucuk pistol jenis semi automatik.

  Jelas Fadzil, anggota Unit Forensik masih melakukan siasatan bagi mengenal pasti jumlah kerugian.

  Kes disiasat di bawah Seksyen 395 Kanun Keseksaan dan Seksyen 302 kanun sama.
  PASUKAN polis memeriksa mayat penyelia kedai emas yang mati ditembak
  PASUKAN polis memeriksa mayat penyelia kedai emas yang mati ditembak penjenayah dalam kejadian rompakan di sebuah pasar raya di Seri Kembangan, Serdang, Selangor hari ini.

  Komen Weblog Ibnu Hasyim: Hukuman jenayah yang ada sekarang sudah tidak relevan lagi. Boleh cuba sistem perundangan Islam.

  Hudud paling praktikal cegah jenayah – Zakir Naik
  April 20, 2016 12:17 PM
  NILAI: Hudud adalah undang-undang pencegahan jenayah yang paling praktikal di muka bumi ini, kata pendakwah antarabangsa, Dr Zakir Naik.
  Dr Zakir berkata, Arab Saudi yang melaksanakan hukum hudud terbukti lebih berjaya menangani jenayah berbanding Amerika Syarikat (AS) yang tidak melaksanakan undang-undang sedemikian.
  Katanya, perkara itu dibuktikan menerusi statistik yang dikeluarkan pihak berkuasa AS sendiri, yang mana menunjukkan kadar rogol dan jenayah di negara kuasa besar itu adalah tertinggi di dunia.
  “3,000 jenayah direkodkan berlaku setiap saat di AS ketika ini. Bayangkan jika sistem zakat dibuat dan disusuli undang-undang Islam (hudud) di AS. Adakah ia akan menambah atau mengurangkan jenayah?
  “Sudah tentu ia mengurangkan jenayah. Undang-undang syariah adalah undang-undang paling praktikal untuk dilaksanakan di mana-mana tempat di muka bumi ini,” katanya.
  Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ceramahnya di Kolej Permata Insan, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) di sini, hari ini.
  Ceramah itu dihadiri Naib Canselor USIM, Prof Datuk Dr Musa Ahmad dan kira-kira 1,000 pelajar dan kakitangan universiti itu.
  Agenda pelaksanaan hukum hudud sering dibangkit di negara ini dan menjadi wadah utama perjuangan PAS bagi memperoleh mandat daripada pengundi.
  Terbaru, PAS cuba untuk meminda Akta Mahkamah Syariah 1965, bagi membolehkan hudud boleh dilaksanakan di Kelantan.
  Agenda hudud menjadi punca kepada perbezaan pendapat antara PAS dan DAP sehingga menyebabkan Pakatan Rakyat berkubur tahun lalu.

  Bagaimana Hukum Mencuri/merompak Menurut Ajaran Islam?
  Secara rngkasnya, lihat hadis ini.. Dari Amr bin Al Ash bahwasahnya Rasulullah SAW pernah ditanya tentang buah yang tergantung diatas pohon, lalu beliau bersabda:
  “Barangsiapa yang mengambil barang orang lain karena terpaksa untuk menghilangkan lapar dan tidak terus- menerus, maka tidak dijatuhkan hukuman kepadanya. Dan barangsiapa mengambil sesuatu barang, sedang ia tidak memerlunya dan tidak untuk menghilangkan lapar, maka wajib atasnya mengganti barang tersebut dengan yang serupa dan diberikan hukuman ta’zir. Dan barangsiapa mengambil sesuatu barang sedangkan ia tidak dalam keadaan memerlukan, dengan sembunyi-sembunyi setelah diletaknya di tempat penyimpanannya atau dijaga oleh penjaga, kemudian nilainya seharga perisai maka wajib atasnya dihukum potong tangan.” (HR. Abu Daud).
  Insya Allah, jika ada kelapangan akan dihuraikan lebih anjut lagi..

  Reply

  1. KORANG PAS TAK KASI PENERANGAN APA ITU HUDUD. QURAN SEBUT HUDU SIKIT SAJA. POTONG TANGAN PUN TAK SEBUT SIAPA YANG AKAN BUAT. ADA DOKTOR DI kEM kESIHATAN KATA MEREKA TAK SANGGUP POTONG UNTUK HUDUD.

   SEKARANG KAMU HANYA MENGARUT.

 41. DEEP STATE SEBENAR IALAH MAFIA KOMUNIS/ GANGSTER SOSIALIST /PEMBERONTAK SYIAH……..

  SAYA bersetuju sepenuhnya dengan kandungan kenyataan media Presiden PAS bertajuk “Jangan Musuhi Penjawat Awam” dan kenyataan media Dewan Pemuda PAS Malaysia bertajuk “Tiada Untungnya Sikap Memusuhi Penjawat Awam”.

  Di peringkat nasional, penjawat awam adalah merujuk kepada perkhidmatan awam am Persekutuan, angkatan tentera, pasukan polis, perkhidmatan kehakiman dan perundangan, perkhidmatan pendidikan dan perkhidmatan awam bersama.

  PH seharusnya sedar dalam beberapa pilihan raya kecil lalu, termasuk paling barunya di Rantau, keputusan menunjukkan undi penjawat awam, termasuk daripada angkatan tentera dan pasukan polis, tidak menyebelahi calonnya.

  Sedikit sebanyak sudah tentulah penurunan di dalam sokongan penjawat awam kepada PH ini ada hubung kaitnya dengan persepsi bahawa PH dilihat mengambil pendekatan bercorak konfrontasi dengan mereka.

  Kenyataan pemimpin PAN, Khalid Samad, mengenai kemungkinan berlakunya rampasan kuasa kerana angkatan tentera dan pasukan polis adalah institusi Melayu pasti sahaja mencuit jiwa kerana ia semacam meragui keprofesionalan mereka.

  Paling baru adalah kenyataan pemimpin DAP, Dr Ong Kian Ming, dalam rancangan “Agenda AWANI” pada 17 April lalu yang menjadi tular susulan laporan mengenainya bertajuk “Kerajaan akan teruskan proses pemutihan dalam perkhidmatan awam”.

  Untuk berlaku adil kepada Dr Ong Kian Ming, saya telah menonton sendiri keseluruhan wawancara beliau bersama Kamarul Bahrin Haron dalam rancangan yang berlangsung selama 25 minit 37 saat itu, tetapi ternyata laporan tular itu tidak salah.

  Ini kerana di dalamnya Dr Ong Kian Ming menyebut betapa “ada banyak orang yang lebih berpihak kepada kerajaan yang lalu” dalam beberapa kementerian beserta contohnya, iaitu “Kementerian Komunikasi yang diketuai oleh Menterinya Gobind Singh”.

  Pendedahan ini disertai pula oleh penegasan Dr Ong Kian Ming bahawa “kita (kerajaan) masih buat cleaning-up process (proses pembersihan) dan kita (kerajaan) perlu terus buat cleaning-up process (proses pembersihan) di sebahagian kementerian”.

  Pendedahan dan penegasan Dr Ong Kian Ming ini adalah sesuatu yang perlu dipandang serius kerana, walaupun beliau hanyalah seorang Timbalan Menteri, kenyataan beliau ini adalah bukan mengenai kementeriannya tetapi bagi seluruh kerajaan.

  Penjelasan tepat dan terperinci perlu diberikan mengenai “cleaning-up process (proses pembersihan)” membabitkan penjawat awam ini kerana kenyataan Dr Ong Kian Ming hanya mengaitkannya dengan “lebih berpihak kepada kerajaan yang lalu”.

  Larangan penjawat awam mengambil bahagian dalam aktiviti politik ada dijelaskan dalam Seksyen 21 Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) (Pindaan) 2002, tetapi Sub-Seksyen 5 membenarkan mereka menjadi ahli biasa parti politik.

  Selama mana “menjadi ahli biasa parti politik” tidak mengganggu keprofesionalan penjawat awam, tiada tindakan boleh dikenakan ke atas mereka, melainkan jika Peraturan-Peraturan Pegawai Awam ini dipinda bagi melarang mereka menjadi ahli biasa parti politik.

  Apatah lagi bila Perkara 132 (2A) Perlembagaan Persekutuan menyebut penjawat awam “memegang jawatan selama diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong” manakala Perkara 135 menyebut sekatan mengenai pembuangan kerja dan penurunan pangkat mereka.

  Melakukan “cleaning-up process (proses pembersihan)” ke atas penjawat awam jika dibuat semata-mata kerana pandangan politik mereka jelas merupakan satu perlanggaran kepada undang-undang malah bercanggah dengan Manifesto PH sendiri.

  Ini kerana Janji 21 Manifesto PH memperuntukkan dengan nyata bahawa “sektor perkhidmatan awam mestilah diberi penghormatan yang sewajarnya agar mereka boleh menjalankan tanggungjawab dengan profesional, tanpa tekanan atau ancaman”.

  Masa sama, kenyataan pemimpin BERSATU, Dato’ Dr Marzuki Mohamad, bahawa, tidak seperti di beberapa buah negara Arab, penjawat awam di negara kita adalah profesional yang telah dilatih untuk berkhidmat kepada negara dan kerajaan yang dipilih, patut dipuji. –

  Reply

  1. Amendenye “MAFIA KOMUNIS/ GANGSTER SOSIALIST /PEMBERONTAK SYIAH”?

   Tak payah kamu nak google lah. Aku pun reti menggoogle.

   Kamu cakap itu semua hanya nak impress saja, bukan tau apa sebenarnya, maka sepenuhnya.

 42. Hormati lah Mat Sabu yang sekarang memegang jawatan Menteri. Latar belakang nya orang biasa tapi siapa yang menyindir merupakan Pak Pandir.

  Sesiapa melanggar mana2 peraturan yang dia bertanggung jawab membuat atau mengimplementasi nya boleh di tangkap, diheret ke mahkamah.

  Maka janganlah memandang rendah seorang yang punyai humble beginnings. Turun naik nasib manusia hanya Tuhan yang berkuasa.

 43. Tapi perubahan tok lebai PAS lagi hebat cik din….. bca ni

  Kelantan membeli sebuah kereta Mercedes jenis S 450 L AMD berwarna hitam yang dikatakan berharga lebih RM600,000 sebagai kereta rasmi Menteri Besar, Ahmad Yakob.
  Ia susulan gambar kereta mewah dengan plat pendaftaran DV 1 itu tular di media sosial dengan pelbagai andaian dan tanda tanda.
  Bagaimanapun, sumber kerajaan Kelantan ketika dihubungi Malaysiakini mengesahkan kebenaran kenderaan itu merupakan kereta rasmi baru menteri besar Kelantan.

  Maklom la dah dpt rm400 juta. PH bagi suh utk bayar gaji penjawat awam. Bukan suh beli keta weh!!!

  1. Otak kecil, biasa manusia ada 140 gm berat otak, mereka punya kot 100 gm sahaja.

   Kalau nak beli pun, tunggu lah beberapa masa selepas menerima RM400 juta dari Kerajaan pusat tuh.

   Rakyat Kelantan perlu sedar pemimpin PAS yang singkat pemikiran dan jangan undi mereka lagi di masa depan.

 44. Nampaknya ramai di kalangan pemimpin PH yang dah naik muak dan meluat dengan cerita peralihan kuasa ini…..

  1. Sudah tentu. Terutama nya sebab yang cerita itu didakyah kan puak Pembangkang yang tersungkur di Pru14, iri hati, geram, malu, meradang ….

   Hell hath no fury like Pembangkang yang terbongkang …

 45. SEKUMPULAN. PEROMPAK HARAM PH .TELAH MEROMPAK SEBUAH INSTITUSI ORG ISLAM …SEBANYAK RM 20 BILLION…APABILA DI SOAL DI MAHKAMAH TOM CAT…PEROMPAK JWB TEGAS BAHAWA TUJUAN INSTITUSI TERSEBUT DIROMPAK ADALAH KERANA TELAH RUGI RM 4 BILLION…PEROMPAK TERSEBUT BERI JAMINAN HASIL ROMPAKAN DI JAMIN OLEH PH DAN AKAN BAYAR CUKAI TAHUN… .APABILA DISOAL BALAS KENAPA SAMUN BEGITU BANYAK…JAWAPAN YANG DIBERI ADALAH ROMPAKAN TERSEBUT BERTUJUAN UNTUK BANGKAPKAN TERUS INSTITUSI TERSEBUT…ALASAN TERSEBUT DITERIMA MUDAH OLEH AG DAN PARA JURI SEBULAT SUARA …PEROMPAK BERNAMA TOKONG NOBITA DIBANTU MUJAHAT WAKANDA TELAH DIBEBASKAN BERSAMA HASIL ROMPAKAN DENGAN DI SAKSIKAN OLEH TONG M,,PAK DAJJAL DAN MAT SYABU SYIAH….SEKIAN…CERITA INI BENAR… ROMPAKAN BERLAKU DI SIANG HARI DI DEPAN KHALAYAK RAMAI….20 BILLION ORG TAK NAMPAK….TAPI 2 BILLION YG SIBUK MELALAK….SEMOGA ISU INI MENJADI YANG TERBESAR DI NEGARA INI..AMINN!!….

 46. PH SENGAJA RANAPKAN EKONOMI NEGARA…MEREKA MEMANG MAHUKAN SUPAYA NEGARA INI JAHANAM…LANGKAH PERTAMA MEREKA LAKUKAN IALAH ISTIHARKAN SELURUH DUNIA… MALAYSIA BANKRAP …TINDAKAN TERSEBUT MENAKUTKAN PELABUR2 ASING MENYEBABKAN MEREKA BERTEMPIARAN LARI..AKIBATNYA NEGARA KEHILANGAN PELABURAN BERJUMLAH RM270 BILLION…BURSA HILANG 200 MATA…GDP JUGA JATUH DARI 5.9% KEPADA 4.7%
  ..RINGGIT JATUH DARI RM3.80 KEPADA RM 4.15….. PENGANGGURAN BERLELUASA..SISWAZAH KELUAR U MENGANGGUR..PELUANG TEMUDUGA HANYA 4% …ITU PUN BELUM TENTU DITERIMA…BERIBU2 DIBERHENTIKAN KERJA SETIAP BULAN…HARGA KELAPA SAWIT DAN GETAH JATUH MERUDUM…MEREKA BUKAN SAHAJA MENGENAKAN SST TETAPI MEMPERKENALKAN PELBAGAI CUKAI…TARIF BILL UTILITY JUGA DINAIK KAN..INI SEMUA BERLAKU SEJAK PH AMBIL ALIH PEMERINTAHAN NEGARA………

 47. TN,,PAK SEMAN,,WAU BULE DAN CAI2 PH TAK PERLU MERAPU DAN MENCARUT,,JWB SOKLAN NI….365 Kejayaan Kerajaan PH Memerintah selama setahun…..

  1. Hutang kerajaan telah meningkat kepada RM741 bilion (51.8% dari KDNK) di bawah PH berbanding RM686 bilion (50.7% dari KDNK) di bawah BN.

  2. Rizab antarabangsa Bank Negara MalUSD 109.4 bilion pada Mei 2018 kepada USD102.1 bilion pada Januari 2019.

  3. Nilai Ringgit merosot berbanding matawang utama sejak 9 Mei 2018. Ketika itu, Ringgit diniaga pada kadar RM3.94 bagi setiap 1 USD, jatuh teruk kepada RM4.067 per USD pada Februari 2019.

  4. Kita jatuh 2 anak tangga dalam Global Competitiveness Index bagi tahun 2018-2019 di kedudukan ke-25 dunia.

  5. Defisit kerajaan untuk tahun 2018 adalah RM52.5 bilion (3.7% dari KDNK) berbanding RM40.3 bilion (3.0% dari KDNK) di bawah BN.

  6. KDNK negara pada tahun 2019 dijangka pada paras 4.6% sedangkan sebelum PRU14 ekonomi Malaysia dinilai akan berkembang pada kadar 5.4% pada 2018 dan 5.1% pada 2019

  7. PETRONAS telah dipaksa membayar RM80 bilion untuk tahun 2018 sahaja, jauh lebih tinggi berbanding dividen RM16 bilion untuk tahun 2017 kepada kerajaan BN.

  8. Nilai ekuiti terkumpul Petronas turun RM7.5 bilion dari RM432.8 bilion kepada RM425.3 bilion. Buat kali pertama sejak 10 tahun yang lalu, nilai ekuiti PETRONAS jatuh.

  9. Kita diberi gelaran pasaran saham paling corot di dunia oleh Bloomberg

  10. Kita diberi gelaran pasaran saham paling corot di Asia oleh Nikkei.

  11. Peruntukan kepada subsidi baja padi dipotong daripada RM465 juta (2018) kepada RM232.5 juta dalam bajet 2019.

  12. Peruntukan kepada Insentif Pengeluaran Padi dipotong daripada RM563 juta (2018) kepada RM281.5 juta dalam bajet 2019.

  13. Peruntukan kepada Elaun Sara Hidup Nelayan dan Insentif Hasil Tangkapan Nelayan dipotong daripada RM262 juta (2018) kepada RM98.5 juta dalam bajet 2019.

  14. Subsidi Baja Padi Bukit/Huma dipotong 100% daripada RM70 juta (2018) kepada RM0 dalam bajet 2019.

  15. Program Food and Agro Council for Export (FACE) dihapuskan dalam bajet 2019 berbanding peruntukan sebanyak RM3 juta pada 2018.

  16. Elaun Sara Hidup Nelayan Darat (ESHND) dipotong daripada RM12.5 juta pada 2018 kepada hanya RM3.5 juta dalam bajet 2019.

  17. Peruntukan kepada Malaysian Bioeconomy Development Corporation dikurangkan sebanyak RM40 ribu dalam bajet 2019 berbanding 2018.

  18. Peruntukan keseluruhan kepada Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dipotong daripada RM5.1 bilion (2018) kepada RM4.4 bilion dalam bajet 2019.

  19. Pemindahan Khazanah daripada Kementerian Kewangan ke Jabatan Perdana Menteri

  20. Penjualan pegangan 0.66 peratus Khazanah dalam bank yang kedua terbesar di Malaysia iaitu CIMB

  21. Keengganan kerajaan Pakatan untuk menubuhkan jawatankuasa bebas bagi menyemak semula rangkaian kompleks GLCs yang berpotensi membawa kepada amalan ‘penaungan selektif’.

  22. Langkah menerima bekas ahli parlimen UMNO secara besar-besaran menimbulkan kecurigaan terhadap komitmen PM terhadap agenda reformasi institusi.

  23. Pelantikan Ronald Kiandee yang menyertai Parti Bersatu sebagai Pengerusi PAC sebelum digantikan menimbulkan persoalan mengenai komitmen Pakatan kepada reformasi.

  24. Jawatankuasa Reformasi Pilihan Raya (JRPR) digesa diletakkan di bawah bidang kuasa Parlimen, selari janji ke-16 dalam manifesto Pakatan Harapan (PH) yang dirangka ketika Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) lalu.

  25. Projek ECRL dikurangkan RM21 bilion melalui perubahan jajaran dan jumlah stesen, tidak dikurangkan RM30 bilion seperti mana dakwaan hutang 1MDB dahulu.

  26. Projek Bandar Malaysia diteruskan dengan kekalkan kontrak rundingan terus kepada IWH-CREC, bercanggah dengan prinsip tender terbuka Pakatan.

  27. Gaji kakitangan awam enggan dinaikkan, malah saiz kakitangan awam juga ingin dikurangkan

  28. Kecurigaan melampau kepada kesetiaan penjawat awam.

  29. Pengakuan Tun Daim bahawa ramai Menteri lantikan Tun M berpatah arang berkerat rotan dengan birokrat dan PTD, mengakibatkan dasar-dasar yang digubal dan dilaksanakan kucar-kacir.

  30. Kepakaran birokrat dan PTD kurang dimanfaatkan, sebaliknya nasihat mereka dipinggirkan dek kegopohan Menteri lantikan Tun M melakukan perubahan semata-mata demi dilihat melakukan perubahan tanpa pertimbangan pakar.

  31. Isu sijil akademik palsu dan cubaan menutup pembohongan oleh sebahagian menteri.

  32. Kawasan parlimen pembangkang dianaktiri dengan peruntukan RM100k berbanding Pakatan (RM500k). Seluruh negeri Pantai Timur terkesan dengan agihan yang tidak adil ini.

  33. Tiada fokus pada usaha menjana pendapatan baharu (tenaga Solar, ‘Artifical Intelligence’ AI, Torium, mikrob, dan sebagainya). Terperangkap dengan pemikiran ekonomi abad ke-20

  34. Pembocoran Surat MEIO kepada CIA tidak boleh diulangi kerana beri kesan kepada perisik negara di luar negara.

  35. Peruntukan khas RM10 juta kepada Kedah ditadbir Mukhriz Mahathir setiap tahun. Bagaimana dengan negeri-negeri lain?

  36. ‘U-Turn HSR’, jejas imej negara di Singapura

  37. ‘U-Turn ECRL’, sekejap batal, sekejap tidak, telah menjejaskan kredibiliti kerajaan dalam mengimbangi kepentingan nasional dan hubungan dengan China untuk tempoh 10 bulan lamanya.

  38. ‘U-Turn’ MRT3 yang amat diperlukan di bandar.

  39. MRT2 perlu dirunding kembali susulan penerusan projek Bandar Malaysia. Satu lagi ‘U-turn’.

  40. Amalan ‘bulldozer’ rang undang-undang di Parlimen seperti kes SST perlu dihentikan.

  41. Soalan pertama Najib Razak berkenaan 1MDB tidak terjawab hingga kini: Mengapa kerajaan PH membisu bila syarikat milik kerajaan Abu Dhabi, IPIC mengeluarkan kenyataan balas pada bulan Oktober lalu bahawa 1MDB tidak berhutang kepada IPIC, jelas bertentangan dengan tuduhan kerajaan PH? Jika ia prejudis, mengapa PH boleh keluarkan kenyataan mengenai perjanjian itu tetapi tak mahu dedahkan dokumen perjanjian itu?

  42. Soalan kedua Najib Razak berkenaan 1MDB tidak terjawab hingga kini: Mengapa tiada satu pun pemimpin PH pernah mempersoalkan mengapa pegawai-pegawai kanan Abu Dhabi dan bos mereka tidak dipanggil untuk disoalsiasat memandangkan wang itu dipindahkan kepada mereka dan merekalah yang didapati banyak menggunakan wang itu dan mengagihkan wang itu kepada pihak-pihak yang lain? Setiap satu sen yang didakwa hilang dari 1MDB telah dibayar atau dijamin oleh pihak IPIC.

  43. Soalan ketiga Najib Razak berkenaan 1MDB tidak terjawab hingga kini: Adakah perjanjian penyelesaian itu mengandungi klausa bahawa IPIC bersetuju untuk menyelesaikan semua wang dibayar oleh 1MDB kepada mereka yang kini didakwa hilang sebelum 30 Disember 2020?

  44. Soalan keempat Najib Razak berkenaan 1MDB tidak terjawab hingga kini: Mengapa masih tidak mahu mendedahkan perjanjian penyelesaian tahun 2015 dan 2017 ini?

  45. Kos jutaan ringgit selenggara kapal mewah Equanimity seharusnya disalurkan kepada lebih 50 ribu nelayan dan penoreh getah yang terkesan dengan kejatuhan harga komoditi

  46. Kerajaan lebih memfokus kepada kereta nasional ke-3 berbanding membangunkan pengangkutan awam moden untuk Greater KL dan negeri-negeri lain.

  47. Tidak cukup dengan Obses Tun M dengan Projek Kereta Ketiga walau ditentang ramai, kini fokus pula kepada usaha untuk kembalikan perlumbaan mahal F1 ke Malaysia.

  48. Alasan hutang RM1 trillion untuk kerajaan tidak menunaikan manifesto perlu dihentikan segera, sedangkan telah ‘memerah’ RM80 bilion daripada Petronas untuk tahun 2018 sahaja.

  49. Amalan mengutus individu bukan eksekutif seperti Tun Daim ke China, mengetepikan Menteri Luar dan Menteri Kewangan, perlu dihentikan

  50. IRI Amerika diundang ke Pejabat PM tanpa ketelusan, tidak dimaklum kepada rakyat

  51. Anggota Majlis Penasihat Kerajaan (CEP) tidak wajar memonopoli jawatan ekonomi politik

  52. Kontroversi pelantikan Peguam Negara tidak ditangani dengan cermat

  53. Tiada perkembangan siasatan kes Taib Mahmud

  54. Tiada perkembangan kes rasuah Azmin yang dilapor Rafizi

  55. Tiada penjelasan mantap dalam penyelesaian kes Banglo Lim Guan Eng

  56. Kes P. Ramasamy dan pengganas LTTE perlu ditangani dengan lebih tegas, tetapi kini sunyi sepi

  57. A Kadir Jasin yang disiasat kerana dedah perbelanjaan dan isteri YDPA dilantik Penasihat PM, hingga kini kes sunyi sepi

  58. Lemah dalam menyiasat laporan mendakwa syarikat konsesi Terowong Pulau Pinang setuju untuk memberi 10% kepentingan dalam syarikat mereka kepada seorang menteri DAP untuk menerima projek mega yang akhirnya akan bernilai berpuluh bilion. Pemimpin DAP berjanji untuk menganugerahkan projek berbilion ringgit ini kepada syarikat konsesi terbabit sebelum tender yang kononnya tender terbuka dilaksanakan.

  59. Tidak telus soal pinjaman dari Jepun & China, rakyat wajar dimaklumkan secara terperinci Bon Samurai dan Bon Panda.

  60. Pinjaman Bon Samurai adalah RM7.3 bilion tetapi jumlah masuk yang direkodkan kerajaan Pakatan hanya RM7.06 bilion. Persoalan ke mana RM 200 juta lagi belum dijawab.

  61. RM500,000 untuk turunkan logo ‘1Malaysia’ seharusnya disalurkan kepada golongan lebih memerlukan seperti nelayan dan penoreh getah

  62. Keseluruhan kabinet kerajaan Pakatan perlu segera untuk isytiharkan harta dengan jujur, bukannya dengan manipulasi definisi istilah aset tertentu.

  63. Kewujudan golongan ‘establishment’ di balik tabir yang terlalu berpengaruh mendobrak fabrik institusi tradisi Melayu-Islam di Malaysia.

  64. Jabatan Perangkaan Negara telah mengeluarkan Indeks Pelopor (IP) yang dikumpul untuk bulan Disember 2018, memantau prestasi ekonomi ke hadapan dan adalah petunjuk bagi keadaan ekonomi pada jangkamasa yang akan datang ataupun “leading indicator”, menunjukkan indeks ini telah susut bagi tempoh 7 dari 8 bulan yang dipantau selepas PRU14 iaitu dari Mei sehingga Disember berbanding indeks yang semakin naik sebelum itu. Ini menunjukkan angka negatif untuk 6 bulan berturut-turut.

  65. SST telah menyebabkan kos naik 10 peratus.

  66. Pemansuhan GST telah menyebabkan kerajaan hilang berpuluh-puluh bilion pendapatan.

  67. SST tidak mampu mengelakkan ketirisan dan penipuan cukai.

  68. Peruntukan kepada Kementerian Kewangan melonjak dengan berganda daripada RM38.1 bilion pada 2018 kepada RM68.4 bilion dalam bajet 2019 sedangkan kementerian-kementerian lain seperti Pertanian, Luar Bandar, Pembangunan Usahawan, dan Perumahan dikurangkan.

  69. Menteri menuduh kerjasama PAS-UMNO sebagai ‘perang ke atas bukan Melayu dan bukan Islam’.

  70. Menteri Kewangan tiada sijil akauntan bertauliah (chartered accountant) dari Australia.

  71. Keputusan berkenaan cermin kenderaan gelap tidak dirunding dengan pihak berkuasa yang lain seperti polis.

  72. Silap besar sifatkan matrikulasi sebagai ‘pintu belakang’ untuk anak-anak Melayu dan Bumiputera masuk universiti.

  73. Dahulu sifatkan pekerjaan pemandu Grab dan Uber serta 3D sebagai ‘tidak membanggakan’, kini menyeru anak-anak muda memilih sektor 3D dan jangan memilih kerja.

  74. Menyerang isu hutang kerajaan negeri Kelantan dengan amat tidak matang, terlalu emosional dan tidak rasional sama sekali.

  75. Menyerang isu hutang kerajaan negeri Pahang dengan amat tidak matang, terlalu emosional dan tidak rasional sama sekali.

  76. Menyerang Tengku Mahkota Johor sebagai ‘budak kecil yang bodoh’.

  77. Menyuruh Tengku Mahkota Johor tutup mulut.

  78. Khazanah luluskan penggabungan Axiata (Celcom) dengan Telenor (DIGI) sedangkan dahulu akan tuduh langkah sebegini sebagai jual aset negara seperti Proton-Geely.

  79. Menteri Pertahanan tidak cekap atasi isu sujud di atas batu Karbala – boleh dilapik kain seperti mana pemimpin lain lakukan, atau tidak perlu solat di belakang Imam Syiah sama sekali.

  80. Menteri Kewangan Salah titik perpuluhan.

  81. Kontroversi penghapusan pencen penjawat awam tidak ditangani dengan cekap

  82. Langkah pengurangan kakitangan awam sedang digerakkan.

  83. Seruan Menteri Industri Utama supaya minum minyak sawit tidak bijak untuk lonjakkan eksport minyak sawit negara.

  84. Kadar Bantuan Sara Hidup (BSH) kategori bujang yang melampau (dan menghina) iaitu 27 sen sehari

  85. Bajet 2019 silap kerana mengunjurkan harga minyak dunia pada tahap US$70 sedangkan hingga Mac 2019 pun harga minyak dunia masih tidak sampai ke tahap seperti yang diunjurkan. Akibatnya “compounded effect” memberi kesan kepada pelaksanaan kerajaan.

  86. Retorik penjawat awam ‘membebankan’ sangat kurang cermat dan memberi impak negatif kepada motivasi dan moral jentera pentadbiran negara.

  87. Dulu kos projek LRT3 ialah RM9 bilion di bawah BN sebelum Lim Guan Eng naikkan menjadi kos RM31 bilion dan kemudiannya “berjaya” turunkan kos menjadi RM16 bilion.

  88. Tiada keberanian untuk saman kes tuduhan RM18 bilion tuntutan GST ‘dicuri’

  89. Mata wang Ringgit gagal untuk diperkasakan, malah tiada perancangan sistematik seperti mana yang dijanjikan di halaman 18 Manifesto Pakatan.

  90. Pelaksanaan Bantuan Sara Hidup (BSH) lebih bermasalah berbanding Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), malah sekadar menggunapakai data BR1M

  91. Skim insurans B40 (yang kini diberi nama MySalam) menyaksikan kerajaan PH telah mengizinkan syarikat insurans Singapura yang besar (Great Eastern) untuk mendapat pengecualian daripada syarat-syarat BNM bagi menghadkan pemilikan asing dalam sektor insurans negara dengan membayar RM2 bilion.

  92. Ada cara lebih baik untuk mengumpul dana melalui bon kerajaan, cara REIT PH akan menyebabkan kerajaan rugi besar untuk bertahun-tahun dan cuma akan memanfaatkan sesetengah golongan (kroni) sahaja.

  93. Lim Guan Eng umum syarikat judi Da Ma Cai taja lawatan Ketua Polis Negara ke Turki.

  94. Cadangan pemansuhan tol 11 malam hingga 5 pagi yang bercelaru dari segi pengumuman dan meragukan dari segi
  ketelusan.

  95. Cadangan caj kesesakan agak kurang komprehensif dari segi impak positifnya.

  96. Dari segi fokus mengurangkan jurang antara kaya-miskin, tiadanya cukai ke atas orang kaya seperti ‘Higher income tax’

  97. Tiada usaha untuk laksanakan ‘Capital gain tax’

  98. Tiada usaha untuk laksanakan ‘inheritance tax’ ke atas orang kaya yang mewariskan kekayaan kepada anak mereka – lalu yang kaya semakin kaya, yang miskin makin miskin

  99. Insurans wajib masih samar buat golongan B40.

  100. FGV Holdings Bhd pula mencatat kerugian besar RM1.08 bilion untuk tahun 2018 berbanding untung RM131 juta bagi tahun 2017 di bawah BN.

  101. Axiata umumkan kerugian RM5.03 bilion untuk tahun 2018 berbanding keuntungan RM909.48 juta untuk tahun 2017.

  102. Syarikat Telekom Malaysia juga mengalami kerugian buat pertama kalinya sejak 10 tahun yang lalu.

  103. Syarikat Boustead Holdings milik LTAT juga melaporkan kerugian RM469.2 juta untuk tahun 2018 berbanding untung RM436.2 juta untuk tahun 2017.

  104. Keuntungan IHH Berhad naik 5 kali ganda untuk suku ke-4 2018 berbanding tahun sebelumnya. Tetapi malangnya, kerajaan PH jual IHH Berhad kepada Jepun pada bulan November 2018 dengan harga RM8.42 bilion.

  105. Ogos 2018, Khazanah jual syarikat insurans Turki, Acibadem Sigort – RM1.25 bilion.

  106. Seluruh pegangan Khazanah melalui Axiata di dalam Syarikat telco M1 juga telah dijual kepada Singapura dengan harga RM1.65 bilion.

  107. Lebih setengah dari pegangan Khazanah dalam bank Filipina terbesar BDO Unibank Inc telah dijual kepada Filipina dengan harga RM415 juta yang juga di bawah harga pasaran.

  108. Pada April 2019 Khazanah di bawah Pakatan menjual saham TNB sebanyak RM1.05 bilion.

  109. DRB-Hicom jual kepentingan 11% dalam Modenas kepada syarikat Jepun, Kawasaki yang kemudiannya membeli saham keutamaan boleh tukar (CPS) Modenas, menjadikan penguasaannya meningkat kepada 48%.

  110. PH sering memberi alasan bahawa aset-aset FELDA perlu dijual untuk membayar hutang FELDA RM8 bilion. Harga jualan minyak sawit mentah telah jatuh teruk selepas PRU14 di persekitaran RM1,700 sehingga RM2,000 satu tan – iaitu tidak jauh berbanding kos pengeluaran FELDA di persekitaran RM1,800 satu tan. Oleh kerana FELDA ada kos operasi dan kos tetap, harga jualan minyak sawit merupakan sebab utama pengaliran wang tunai FELDA terjejas.

  111. Menteri Hal Ehwal Ekonomi akhirnya mengaku hutang RM8 bilion FELDA yang selalu disebut-sebut oleh Pakatan sebagai telah ‘dirompak’ oleh BN sebenarnya dipinjam semula kepada para peneroka FELDA sendiri.

  112. Menara FELCRA yang dilancarkan oleh Najib dijual oleh PH.

  113. Projek TRX yang dituduh sebagai beban kepada negara pada era BN kini dianggap sebagai antara aset utama kerajaan.

  114. Khazanah juga telah bersedia untuk menjual pegangan mereka di dalam Bank CIMB, syarikat telekomunikasi Axiata, UEM Edgenta dan UEM Sunrise

  115. Pada bulan Disember 2018, Khazanah mula menjual CIMB Bank dengan penjualan 63 juta saham CIMB kepada pembeli-pembeli yang tidak dinamakan pada harga RM364 juta atau harga RM5.78 satu saham. Sebelum PRU14, harga saham CIMB adalah pada harga RM7.30. Sudahlah harga saham merudum, hasil jualan pula kurang RM86 juta.

  116. Disebalik kesemua penjualan aset dan kepentingan Khazanah Nasional, ia masih bertindak menjual bon sebanyak RM2 bilion pada Mei 2019.

  117. April 2019, Axiata di bawah Pakatan jual perniagaan digital mereka (Axiata Digital) kepada Singapura dengan harga RM579 juta.

  118. Hutang yang dipaksa ke atas peneroka FELDA masih tidak dihapuskan sama sekali

  119. Mengikut data rasmi Kementerian Pertanian, harga telur ayam terus naik. Sebelum PRU14, harga di ladang untuk telur gred AAA adalah serendah 27 sen dan harga gred C 24 sen. Tetapi harga telur gred AAA di ladang pada Februari 2019 sudah naik 59.2% sehingga 43 sen.

  120. Harga telur gred C naik 67% kepada 40 sen.

  121. Menteri mendakwa boleh minum air terus dari paip.

  122. Menteri sekadar melontarkan idea dengan mudah (contohnya nelayan perlu menanam nenas di belakang rumah) tanpa kajian rapi dan terperinci

  123. Masih tiada koordinasi yang sinergi rentas kementerian seperti Pertanian, Industri Utama, Pengangkutan, MITI, dan Keusahawanan dalam merangka pelan ‘keselamatan makanan negara’ (Food Security).

  124. Rancangan alternatif monopoli beras BERNAS masih perlahan

  125. Universiti Pertanian dicadang sedangkan UPM sudah lama wujud

  126. Pelantikan Faiz Fadzil yang tiada pengalaman sama sekali untuk terajui Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM), masih tiada pencapaian yang membanggakan.

  127. LKIM tidak berjiwa besar dalam merundingkan isu penahanan bot pukat tunda dengan pihak kerajaan negeri seperti kes Terengganu.

  128. Janji 30% wanita dalam kabinet tidak ditepati

  129. Kecekapan pelaksanaan KWSP Suri Rumah agak mengecewakan

  130. Kurang cekap menangani isu perkahwinan bawah umur

  131. Tidak efisien dalam menjelaskan isu khitan anak perempuan

  132. Tidak cekap menangani isu projek RTS dan tanah Sultan Johor di Bukit Chagar.

  133. Tidak sepatutnya dibubarkan Pasukan Taktikal Khas Anti Maksiat, Judi, dan Gangsterisme (Special Task Force for Anti-vice, Gaming and Gangsterism STAGG)

  134. Tidak sepatutnya dibubarkan Pasukan Petugas Khas Jenayah Terancang (Special Task Force on Organised Crime STAFOC)

  135. Tidak sepatutnya dibubarkan Pasukan Khas Taktikal Narkotik (Special Tactical Intelligence Narcotics Group STING)

  136. Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan seramai 200,000 orang dijangka akan mendapat sijil kewarganegaraan membabitkan pelbagai kategori dan kes berbeza. Pengkritik mempersoalkan kenapa perkara ini melibatkan sejumlah pemohon yang sebegitu ramai dan gusar mereka akan mempengaruhi pola pengundian pada PRU akan datang.

  137. Proses untuk menangkap Jho Low terlalu perlahan, hingga menimbulkan keraguan terhadap komitmen kerajaan

  138. Pertembungan dengan istana Johor tentang isu pelantikan Menteri Besar Johor.

  139. Pertembungan dengan istana Johor tentang isu rombakan EXCO kerajaan negeri Johor.

  140. Tiada perkembangan terkini kes pembunuhan Imam muda Palestin, Dr. Fadi Al-Batsh oleh ejen Zionis di Malaysia tahun lalu.

  141. Tiada program dan data khusus untuk membezakan prestasi penurunan kadar jenayah di bawah Pakatan berbanding di bawah BN sebelumnya

  142. Peruntukan kepada Kementerian Pertahanan Malaysia dalam bajet 2019 dikurangkan sebesar RM2 bilion berbanding tahun 2018.

  143. Tidak layak dipimpin Mat Sabu yang tiada pengetahuan selok-belok pertahanan dan dunia ketenteraan sama sekali.

  144. Lemah dan bisu dalam berhadapan dengan reaksi agresif Singapura yang menggugat had pelabuhan Johor berhampiran perairan Tuas. Jauh berbeza dengan Menteri Pertahanan Singapura yang berdegar-degar mengeluarkan ancaman keras.

  145. Timbalan Menteri Liew Chin Tong terlalu mesra Singapura, banyak program dengan pihak Singapura, hinggakan bisu untuk mengkritik sikap agresif Singapura menceroboh had pelabuhan Johor di perairan Tuas kita.

  146. Menteri Pertahanan tidak cermat dan terpaksa U-Turn dengan menarik balik kenyataan berkenaan isu penjualan hotel Royale Chulan kepada Singapura.

  147. Menteri perlu berhenti mendedahkan situasi pertahanan dalaman negara seperti jumlah Sukhoi yang boleh beroperasi

  148. Menteri perlu berhenti merendahkan kedudukan semasa ketenteraan negara sebagai paling lemah di Asia Tenggara sedangkan fakta tidak sedemikian

  149. Lembab dalam keputusan dan proses pembelian pesawat tempur Multirole Combat Aircraft (MRCA)

  150. Cita-cita Menteri Mat Sabu untuk mengeluarkan pesawat tempur buatan Malaysia pada 2030 masih belum diperjelaskan dengan teliti

  151. Lembab dalam keputusan dan proses pembelian Multirole Support Ship (MRSS).

  152. Pameran Antarabangsa Maritim dan Aeroangkasa Langkawi (LIMA 2019) kurang tarikan

  153. Laporan kemungkinan pemerolehan aset dengan Iran menjejaskan prospek pemerolehan aset kita dengan negara seteru Tehran seperti Kuwait.

  154. Pendekatan Unilateral seperti menamatkan KSCIP tanpa rundingan dengan Arab Saudi perlu dielakkan pada masa hadapan

  155. Kemaraan China di Laut China Selatan wajib diambil serius, tidak cukup sekadar nasihat kepada kuasa besar – strategi yang ampuh perlu dirangka segera.

  156. Kerajaan Pakatan juga meneruskan latihan bersama Tentera Laut China di Selat Melaka mulai 20 Oktober 2018 di saat berita penahanan besar-besaran umat Islam Uighur tersebar di seluruh dunia.

  157. Hotel Royale Chulan Bukit Bintang milik syarikat Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Boustead Holdings telah dijual kepada syarikat Singapura dengan harga RM197 juta.

  158. Tiada susulan perkembangan lawatan Menteri Pertahanan ke Turki.

  159. Menteri Pertahanan ‘syok sendiri’ umumkan penganjuran LIMA 2019 sebagai ‘yang terbaik dalam sejarah’.

  160. Jawatankuasa Siasatan Tadbir Urus, Perolehan dan Kewangan Kerajaan yang dipengerusikan bekas ketua audit negara Ambrin Buang telah meniliti semua urus niaga tukar tanah (land swap) melibatkan Kementerian Pertahanan dan mengeluarkan laporan bahawa terdapat keraguan di dalam 16 projek berlainan dengan syarikat-syarikat berbeza sejak tahun 1997 yang melibatkan 1,187 hektar (2,933) ekar tanah Kementerian Pertahanan bernilai RM4.75 bilion, tetapi tidak jelaskan kepada rakyat perincian termasuklah berapa banyak ia dilakukan ketika era Tun Mahathir dan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

  161. Peruntukan kepada sekolah dan kolej swasta Cina berbanding kepada sekolah-sekolah luar bandar yang jauh lebih memerlukan

  162. Pengecualian PTPTN Zaman BN: Automatik dapat pengecualian bagi pelajar cemerlang Kelas Pertama, Zaman PH: Kena merayu untuk pengecualian PTPTN.

  163. Tarik-tali pengiktirafan Sijil UEC jangan lagi diulangi

  164. Timbalan Menteri perlu berhenti daripada lebih sudu dari kuah berbanding Menteri

  165. Tiada penjelasan tuntas berkenaan isu keutamaan ahli IKRAM dalam lantikan posisi berkaitan Kementerian tertentu.

  166. Isu ‘Kiri’ dan ‘Komunisme’ dalam silibus Sejarah perlu ditangani dengan cermat oleh jawatankuasa pakar Sejarah, NGO, dan intelektual awam.

  167. Cubaan menghapuskan dominasi Melayu Islam dalam silibus Sejarah wajib diperangi

  168. Seramai 12,000 orang pengawal keselamatan sekolah ditamatkan perkhidmatan.

  169. Mekanisme bagi menangani isu ‘Guru Duka Lara’ belum komprehensif

  170. MyBrain dan MyPhD perlu dihidupkan kembali untuk merancakkan penyelidikan dan pembangunan (R&D) negara.

  171. ‘Tarik-tali’ Peminjam PTPTN wajib dihentikan dan pelan pembayaran yang lebih manusiawi perlu dibentangkan segera.

  172. Pada April 2019 baru PTPTN cuba untuk mendapatkan pandangan awam tentang kaedah terbaik bagi mengutip hutang pelajar.

  173. Pelan jangka panjang dan sederhana TVET masih kabur

  174. Reformasi Universiti Awam (UA) masih tidak jelas kelihatan, kuasa lantikan masih berkisar di tangan Menteri.

  175. Cubaan menyiasat salah urus kementerian bertukar menjadi ‘serangan’ kepada Tan Sri Muhyiddin yang merupakan bekas Menteri Pelajaran

  176. Polemik Menteri Pendidikan menjawat jawatan Presiden UIA meskipun didesak hebat perlu dielakkan.

  177. Tiada koordinasi dengan Menteri Kesihatan untuk isu murid tidak divaksin

  178. Menteri jadikan Oxford sebagai ‘contoh’ pendidikan, timbul persoalan jati diri untuk bangunkan dan perkasakan model tempatan.

  179. Pertukaran nama daripada PERMATA kepada GENIUS tidak perlu.

  180. Peruntukan kepada Kementerian Pembangunan Luar Bandar dipotong daripada RM8.5 bilion pada 2018 kepada RM8.4 bilion dalam bajet 2019.

  181. Menteri hanya umumkan agihan pembangunan luar bandar untuk negeri Pakatan sahaja dalam masa yang berbeza dengan agihan negeri pembangkang

  182. Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Rina Mohd.Harun turun berprogram ketika menjelang PRK Semenyih

  183. Membuat dua lantikan politik dalam MARA

  184. Tiada rancangan pemerkasaan kontraktor kecil Bumiputera secara komprehensif setakat ini.

  185. Menteri menyebut ‘malu’ dengan Kampung Baru yang majoritinya dihuni orang Melayu di tengah-tengah ibu kota.

  186. Menteri cuba mengubah demografi Kampung Baru dengan keperluan dana sebesar RM10 bilion.

  187. Pemilihan Doraemon untuk dipamerkan sempena Tahun Melawat Malaysia 2020 menganaktiri kartun tempatan.

  188. Timbalan Menteri ‘difitnah’ memilik ijazah.

  189. Timbalan Menteri silap besar menuduh Imam Jaafar ahlul bait sebagai pengamal Syiah.

  190. Menteri Perumahan memuji ‘precast technology’ ala-blok LEGO dalam pembinaan rumah di Singapura sedangkan banyak pemaju di Malaysia juga sudah menggunakan teknologi yang sama

  191. Masih tiada program konkrit untuk isu perumahan anak muda.

  192. Harga rumah masih tidak diturunkan dengan agresif.

  193. Masih tiada program konkrit untuk isu perumahan golongan M40.

  194. Masih tiada kata putus yang jelas berkenaan status 700,000 pemilikan asing di Forest City, Johor.

  195. Tiada kerelevanan apabila Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan pula yang keluarkan kenyataan tentang kilang vaksin di Negeri Sembilan.

  196. Fuziah Salleh mendakwa Zuraida Kamaruddin menyalahguna kuasa beliau sebagai menteri dengan memberi arahan kepada Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) yang mengadakan pemilihan parti di Bandar Tun Razak

  197. Pengenalan AWAS tidak dilaksanakan dengan cermat bagi menunjukkan perbezaannya dengan AES yang dituduh ‘zalim’ ketika era BN.

  198. Malah jumlah kamera AES (AWAS) ada dirancang untuk ditambah, bukannya dihapuskan seperti yang dituntut ketika masih menjadi pembangkang.

  199. Kamera AWAS kini digambarkan sebagai menepati Maqasid Syariah.

  200. Pertembungan Menteri Pengangkutan dengan PDRM kerana ingin menghapuskan diskaun saman trafik sedangkan bagi Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Bukit Aman PDRM, langkah sedemikian akan mengurangkan kutipan dengan mendadak malah tidak akan dapat mengumpul hasil saman

  201. Langkah simplistik menaikkan had laju kenderaan

  202. Usaha ‘diplomasi kereta api’ dengan China bagi menjadikan Malaysia hab pemasangan kereta api di ASEAN masih kabur.

  203. Wujud panduan kandungan liputan/ siaran bagi negeri-negeri di bawah pentadbiran pembangkang, jelas bersikap partisan.

  204. Panduan ‘Liputan’ RTM mesti pro Kerajaan Persekutuan.

  205. ‘Tetamu’ RTM mesti ‘selari dengan aspirasi kerajaan Persekutuan’.

  206. Tokoh-tokoh agama/akademik/pakar rujuk yang ingin dijemput RTM hendaklah selari dengan aspirasi Kerajaan Persekutuan.

  207. Program RTM di lokasi tidak melibatkan wakil politik kecuali yang memihak kerajaan Persekutuan.

  208. RTM Tidak dibenarkan terlibat dengan program kerajaan negeri pembangkang.

  209. Pegawai RTM tidak dibenarkan menjadi emcee bagi acara kerajaan/agensi negeri pembangkang sama ada secara percuma mahu pun secara berbayar.

  210. Penajaan dan sumbangan daripada kerajaan pembangkang tidak dibenarkan kepada RTM.

  211. Masih tiada pelan penghapusan monopoli Astro

  212. Syarikat Singapura Great Eastern akan diberi akses kepada segala butiran peribadi untuk semua rakyat Malaysia di dalam golongan B40 di Malaysia iaitu dari pangkalan data (database) iaitu 3.7 juta orang.

  213. Menteri Usahawan tidak mengetahui beza model dengan prototaip.

  214. Silap besar pemahaman beza antara ‘kereta terbang’ dengan dron mahu pun ‘air mobility’.

  215. Sekatan kepada para pendakwah dan penceramah yang tidak pro-Pakatan

  216. Persatuan Majikan Malaysia (MEF) menjangkakan 30 ribu orang akan hilang kerja pada 2019, berbanding sekitar 21 ribu orang pada 2018

  217. Menyifatkan gaji minimum RM1100 ‘terlalu tinggi’ untuk sesetengah sektor

  218. Gaji minimum tidak serius diperkasakan

  219. ‘U-turn’ pengharaman tukang masak warga asing

  220. Tiada impak nyata akan prestasi kementerian dalam menurunkan kadar pengangguran

  221. Tiada inisiatif yang agresif sama sekali untuk hapuskan diskriminasi syarikat-syarikat yang hanya mengambil pekerja berbahasa Mandarin dan pekerja Cina sahaja

  222. Harga ubat masih mahal, diakui Menteri sendiri

  223. Tiada data konkrit dan terperinci mengenai harga ubat yang diturunkan dengan signifikan di bawah Pakatan

  224. Klinik komuniti ada yang ditutup

  225. 34 Klinik 1Malaysia dilaporkan ditutup.

  226. Kontroversi kenaikan Caj konsultasi klinik swasta

  227. Tidak cekap tangani golongan anti-vaksin

  228. Isu menunggu lama untuk menjalani latihan siswazah (housemanship)

  229. Isu tempoh menunggu pesakit di hospital belum ditangani dengan serius

  230. Sasaran mencapai nisbah seorang doktor bagi 400 penduduk menjelang 2030 belum disertai pelan komprehensif.

  231. Isu kebajikan serta beban kerja kakitangan profesional perubatan perlu diberi perhatian serius.

  232. Kakitangan SPAD ditawarkan gaji dan gred yang lebih rendah daripada sebelumnya oleh Kementerian Pengangkutan

  233. Menteri Belia gagal memutarbelit hakikat bahawa kakitangan SPAD ditawarkan gaji dan gred yang lebih rendah daripada sebelumnya oleh Kementerian Pengangkutan.

  234. Usaha anjurkan konsert mungkar Kpop BTS yang tidak membangunkan jati diri anak-anak muda di Malaysia.

  235. Penganjuran Konsert BTS ini bakal mencetus konsert-konsert mungkar yang lain sebagai susulan.

  236. Pengisytiharan Mufti Perlis bahawa Islam terancam bawah kerajaan Pakatan.

  237. Perang terbuka Perdana Menteri dengan Mufti Perlis yang disifatkan sebagai pekak.

  238. Tiada proses penyertaan inklusif semua pihak dalam penggubalan program Malaysian Future Leaders School (MFLS) bagi menggantikan BTN dan PLKN. Terdedah kepada prospek perkaderan Parti Bersatu.

  239. Peruntukan KBS dipotong daripada RM1.3 bilion kepada RM1 bilion dalam bajet 2019.
  240. Menukar 1M4U kepada IMPAK

  241. Tindakan tidak cerdik mendedahkan gaji Lim Teong Kim sedangkan itulah harga untuk kualiti jurulatih professional bertaraf dunia

  242. Isu prioriti dan masalah pelaksanaan promosi barangan & perkhidmatan usahawan muda oleh Menteri Belia dan Sukan (Hausbaum).
  243. Kontroversi latihan atlet berprestasi tinggi ke luar negara wajib diberi penilaian yang sewajarnya, tidak patut menghampakan atlet

  244. MBM dan GPMS digelar ‘Macai Politik’ sebelum Menteri menarik balik kenyataan sedemikian

  245. Dana kebajikan bekas atlet tidak diperkasa hingga tiada pendaftaran baharu boleh dibuat, hanya untuk menampung bekas atlet sedia ada sahaja

  246. Peruntukan kepada Kementerian Pembangunan Usahawan dikurangkan daripada RM635 juta pada 2018 kepada RM520 juta dalam bajet 2019.

  247. Cadangan kereta terbang bukan untuk tujuan komersial, kurang agresif, kurang strategik.

  248. Tiada rancangan terperinci Revolusi Industri 4.0 untuk usahawan Bumiputera

  249. Tiada pembaharuan komprehensif dari segi penstrukturan TEKUN Nasional

  250. Kerajaan PH Selangor meminjam daripada kerajaan pusat PH untuk membeli SPLASH dengan harga RM2.55 bilion. Najib mengatakan ada kroni PH terlibat dalam pembelian ini dan harga belian ialah 10 kali ganda berbanding harga RM250 juta yang dinilaikan oleh bekas Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim. Oleh itu, air percuma Selangor akan dihentikan dan tarif air Selangor akan naik kerana perlu membayar balik hutang kepada kerajaan pusat.

  251. Tarif air cuba dinaikkan.

  252. Perbicaraan kes Najib Razak tidak dilakukan secara terbuka sedangkan tiada apa yang perlu diselindungkan.

  253. Lynas diteruskan sedangkan dahulu kuat menentang dengan sentimen ketika menjadi pembangkang

  254. Aktiviti bauksit diteruskan sedangkan dahulu dikecam hebat ketika masih menjadi pembangkang

  255. Jumlah penurunan harga barangan sangat kecil, diakui Menteri sendiri tidak mencapai 30 hingga 40 peratus.

  256. Harga makanan dan minuman di restoran, kedai makan serta medan selera berterusan melambung, diakui Menteri sendiri

  257. 10 ribu restoran mamak menaikkan harga makanan dan minuman, didedahkan Menteri sendiri

  258. Menteri Datuk Saifuddin Nasution tiada idea hinggakan terpaksa mohon bantuan Najib Razak untuk tangani kenaikan harga barang pada Januari 2019

  259. KPDNHEP gagal mengetengahkan mekanisme pencegahan inflasi terbaharu

  260. Ambil jalan mudah salahkan kos-kos lain yang mengakibatkan kenaikan kos sara hidup rakyat iaitu kos ‘perumahan, pendidikan, pengangkutan, bil utiliti, makanan, dan kesihatan’.

  261. Dahulu Pakatan bantah SOSMA, kini meneruskan SOSMA

  262. Dahulu Pakatan bantah Akta Hasutan, kini sebaliknya diteruskan

  263. Dahulu Pakatan bantah Akta POCA, kini sebaliknya diteruskan

  264. Dahulu Pakatan bantah Akta POTA, kini sebaliknya diteruskan

  265. Dahulu Pakatan bantah Akta Majlis Keselamatan Negara, kini sebaliknya diteruskan.

  266. Isu 18 perkara berkaitan Projek Tambakan Laut Pulau Pinang yang dirujuk ke Majlis Tanah Negara.

  267. Peruntukan kepada Kementerian Kerja Raya dipotong daripada RM7.7 bilion (2018) kepada RM7.1 bilion dalam bajet 2019.

  268. Menangguhkan janji menghapuskan tol lebuh raya memandangkan langkah itu akan menyebabkan kerajaan terpaksa membayar pampasan melebihi RM400 bilion.

  269. Isu kos pembinaan Lebuh Raya Pan Island Link (PIL 1) Pulau Pinang.

  270. Menteri Luar membuka ‘kotak Pandora’ dengan cuba menandatangani semua Konvensyen Hak Asasi Manusia

  271. Tidak cermat dan tidak cekap dalam memahami bahaya ICERD ke atas kedudukan istimewa Melayu dan Bumiputera

  272. Lemah dalam memahami ancaman Statut Rom ke atas kuasa dan kedaulatan negara daripada ancaman puak pemisah.

  273. Sikap konfrontasi terhadap 4 pensyarah dalam isu Statut Rom bercanggah dengan semangat kebebasan akademik.

  274. Serangan terbuka kepada Istana Johor dalam isu ‘U-turn’ Statut Rom adalah tidak perlu kerana ia sepenuhnya keputusan di tangan Perdana Menteri.

  275. Apologetik dalam berhadapan dengan reaksi agresif Singapura yang menggugat had pelabuhan Johor berhampiran perairan Tuas.

  276. Visi Malaysia dalam ASEAN dan OIC setakat ini tiada beza dengan kerajaan terdahulu

  277. Tindakan menyerah Pulau Batu Puteh begitu sahaja kepada Singapura jangan diulangi dalam kes rundingan HSR dan semakan harga air.

  278. Pengerusi DAP Tan Kok Wai jadi Duta Khas ke China, sedangkan selama ini mengkritik amalan melantik Duta Khas atas dasar politik

  279. Tan Kok Wai pula melantik ‘bekas ahli DAP’ Hew sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) untuk Pengerusi Majlis Perniagaan Malaysia-China (MCBC) – satu jawatan yang juga dibayar dengan wang Rakyat. Pelantikan Hew jelas ialah satu lagi lantikan politik walaupun manifesto PH telah berjanji untuk tidak akan ada sebarang lantikan politik.

  280. Hew pernah mengeluarkan kenyataan bahawa Laut China Selatan adalah milik negara China, tidak layak dilatik sebagai Pengerusi Majlis Perniagaan Malaysia-China (MCBC)

  281. Timbalan Menteri Luar yang terang-terang memanipulasi sijil tidak diiktiraf Cambridge yang tidak wujud di Amerika, sedangkan sepatutnya Cambridge di UK.

  282. Menteri Luar Datuk Seri Saifuddin Abdullah tidak cermat, mengherdik dua negara (yang dikatakan Amerika dan Arab Saudi) di Twitter sebelum memadamnya

  283. Untuk separuh bulan pertama Oktober 2018, pakar penyelidik Intertek telah melaporkan bahawa ekspot minyak sawit dari Malaysia telah jatuh sebanyak 32.8% berbanding bulan September 2018. Jumlah ekspot minyak sawit untuk tempoh ini hanya 505 ribu tan iaitu jauh lebih rendah dari ekspot 690 ribu tan pada tempoh yang sama pada tahun 2017.

  284. Tahun 2017 harga rasmi buah tandan segar (BTS) sawit gred C di Sabah sebanyak RM566 satu tan tetapi telah jatuh kepada RM349 se tan pada awal November 2018 dan kemudiannya jatuh lagi kepada RM311 satu tan pada pertengahan November 2018.

  285. Cukup bermasalah dengan cadangan semberono peladang sawit gantikan dengan buluh tanpa sebarang kajian terperinci dan mendalam

  286. Lemah pengurusan eksport sawit negara ke China, hinggakan China terlebih dahulu membeli sawit Indonesia secara tanpa had

  287. Dari segi pendekatan lobi minyak sawit terhadap Kesatuan Eropah pula kaedah Kementerian Industri Utama masih ‘klise’, tiada yang boleh dibanggakan.

  288. Eksport negara merosot sebanyak 0.5% pada Mac 2019.

  289. Sibuk menukar nama Pusat Transformasi Desa (RTC) kepada Pusat Komuniti Desa (PKD).

  290. Menteri Wilayah gagal dalam pengurusan bazar Ramadan Jalan TAR.

  291. Negara kita telah menjadi “sole loser”, Bank Negara terpaksa menurunkan kadar faedah dalam masa yang sama Amerika menaikkan kadar faedah mereka.

  292. Tindakan menurunkan kadar faedah ketika Amerika menaikkan kadar mereka telah mengakibatkan tekanan kepada Ringgit Malaysia kerana jurang perbezaan kadar faedah kita dengan Amerika Syarikat sudah terlalu dekat.

  293. Usaha menukar nama Kedai Rakyat 1Malaysia kepada Kedai Harapan yang hakikatnya bukan keperluan.

  294. Penoreh getah belum dibantu dengan agresif dan komprehensif.

  295. Menteri Industri Utama masih tiada rancangan jangka panjang yang komprehensif

  296. Kempen Sayangi Sawitku yang tidak berimpak tinggi sama sekali dan tiada hala tuju yang komprehensif

  297. Menteri Teresa Kok tidak layak, tidak memiliki latar kepakaran sama sekali untuk menerajui kementerian Industri Utama

  298. Tenaga Nasional mengumumkan kerugian untuk suku ke-4 tahun 2018. Walaupun telah naikkan tarif elektrik pada 1 Julai 2018, TNB rugi RM134 juta pada suku ke-4 2018 berbanding untung RM1.72 bilion pada suku yang sama tahun 2017.

  299. Surcaj elektrik untuk semua pengguna komersial telah dinaikkan. Surcaj ini telah hampir berganda dari 1.35 sen/kWj kepada 2.55 sen/kWj.

  300. Kenaikan surcaj elektrik bermaksud bil elektrik untuk semua pengguna ini akan naik sehingga 5.3%.

  301. Setakat ini sudah dua kali kenaikan surcaj elektrik selepas Pakatan menjadi kerajaan: pertama kali pada Julai 2018 dengan surcaj 1.35 sen/kWj atau kenaikan bil elektrik sehingga 6% yang telah memberi kesan kepada pengguna domestik dan bukan domestik.

  302. Isu perubahan waktu operasi UTC mengundang kemarahan rakyat

  303. Terdapat rungutan kenaikan sewa premis di UTC seperti di Labuan

  304. Dakwaan Menteri Wilayah Persekutuan individu Qatar melabur RM1.6 trilion (AS$400 bilion) termasuk di Malaysia dalam projek kereta nasional ketiga

  305. Menteri Wilayah menyifatkan Himpunan Bantah ICERD sebagai boleh merosakkan Dataran Merdeka

  306. Menteri MITI tidak cekap tangani Perang Perdagangan Amerika-China, setakat ini cuma tunggu dan lihat, tidak proaktif

  307. Pelaburan langsung asing (FDI) mencatatkan kejatuhan 3 kali ganda bagi suku kedua dan ketiga 2018 dengan jumlah RM6.7 bilion berbanding tempoh sama pada tahun 2017 iaitu RM20.4 bilion.

  308. Indeks Pengeluaran Perindustrian Malaysia merosot kepada 3.1% pada tahun 2018; terendah dalam tempoh 7 tahun.

  309. Jumlah pelancong dari China ke Malaysia jatuh sebanyak 35 peratus apabila Pakatan ambil alih

  310. Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Mohamaddin Ketapi, mendakwa beliau tidak memiliki harta untuk diisytiharkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Malah, Ahli Parlimen Silam daripada Parti Warisan Sabah (WARISAN) itu turut mengakui dirinya sebagai ‘orang miskin’ dan tidak mampu memiliki aset walaupun sebuah kereta atau rumah.

  311. Lantikan politik melampau dalam Yayasan Dakwah Islamiah (YADIM)

  312. Menuduh Tabung Haji (TH) mengalami defisit RM4.1 bilion kerana terlebih bayar dividen untuk 4 tahun berturut-turut walaupun telah diaudit dan diluluskan oleh Jabatan Audit Negara setiap tahun.

  313. Kecenderungan penyalahgunaan istilah ‘Maqasid Syariah’ untuk tujuan apologetik dengan ahli politik tertentu yang sememangnya rasis anti-Islam, ultra-kiasu.

  314. Menteri perlu cermat dalam melontarkan pandangan seperti isu istilah ‘Hifz Din’

  315. Menteri jangan apologetik dalam isu LGBT

  316. Dr. Ilyani yang jelas mengatakan kebenaran diberikan ingatan, tidak dijemput untuk sesi penerangan oleh mana-mana Menteri sama sekali. Golongan LGBT sebaliknya lebih disantuni Menteri.

  317. Menteri bukan Islam tidak sepatutnya perkecilkan usaha pakaian patuh Syariah

  318. Isu kontroversi subsidi Haji rayuan dan pengiring yang tidak sepatutnya timbul.

  319. Apologetik dalam isu penghinaan ke atas Nabi Muhammad S.A.W.

  320. Tidak pernah menegur dengan keras golongan seperti Siti Kasim dan G25

  321. Pemerkasaan mahkamah Syariah dan RUU355 masih belum dirundingkan secara komprehensif

  322. Kontroversi Peguam Negara dan (bekas) Ketua Hakim Negara menari dengan Ambiga dan Siti Kasim

  323. Lembab dalam penggubalan akta pembiayaan dana politik

  324. Waythamoorthy tidak sepatutnya dilantik menjadi Menteri Perpaduan berdasarkan rekodnya.

  325. Menteri Perpaduan Silap besar apabila mempersoalkan pihak keselamatan negara secara terbuka dalam kes kuil di Seafield

  326. Menteri Perpaduan Didesak letak jawatan oleh jutaan rakyat Malaysia

  327. Boustead Plantations di bawah LTAT yang sering kali untung besar saban tahun telah mengalami kerugian selepas PRU14. Boustead Plantations untung RM620 juta pada tahun 2017 di bawah BN berbanding kerugian RM52 juta tahun 2018 di bawah Pakatan.

  328. Boustead Plantations mengumumkan bahawa mereka akan jual tanah miliknya yang berharga RM1.2 bilion pada April 2019.

  329. Penjualan Boustead jatuh 23.2% selepas Pakatan ambil alih Putrajaya.

  330. Tiada inisiatif perpaduan negara sama sekali.

  331. Pakar berpendapat Projek Bandar Malaysia boleh mendatangkan pulangan sekurang-kurangnya RM90 bilion jika pelan asal era BN diteruskan.

  332. FGV dan Tabung Haji bawah Pakatan cuba menjual aset ladang sawit bernilai RM4.13 bilion di Kalimantan, Indonesia.

  333. MOU Pakatan dengan China di mana China berjanji untuk membeli 1.9 juta tan minyak sawit dari Malaysia dalam tempoh lima tahun akan datang adalah berdasarkan rundingan dan perjanjian asal dengan China oleh kerajaan BN semasa Najib Razak masih PM pada tahun 2015.

  334. Tidak telus tentang pembiayaan lawatan Anwar Ibrahim ke luar negara, adakah dibiayai wang pembayar cukai?

  335. Had harga (price cap) petrol RON95 telah dirancang untuk dihapuskan.

  336. Timbalan Menteri Kewangan Pakatan terpaksa mengaku di Dewan Negara bahawa hutang rasmi negara telah naik ke RM741 bilion (51.8% daripada KDNK) pada akhir tahun 2018 berbanding RM686.8 bilion (50.8% daripada KDNK) pada akhir tahun 2017. Bertentangan dengan pendirian hutang RM1 trilion Menteri Kewangan.

  337. Cadangan ‘pemutihan’ penjawat awam untuk dibersihkan daripada bekas penyokong BN adalah melampau.

  338. Pengenalan cukai gula mulai Julai 2019.

  339. Pengenalan cukai levi pelepasan RM40 seorang.

  340. Pengenalan cukai baharu kereta import terpakai antara 20 ke 39 peratus sejak Mac 2019.

  341. Pengumuman ‘bail-out’ besar-besaran untuk Tabung Haji dan FELDA mengakibatkan syarikat penarafan antarabangsa memberi amaran untuk menurunkan penarafan kredit negara kita.

  342. Cadangan Felda beli tanah peneroka melalui proses voluntary buyout dan ubah felda jadi lading bona fide cukup menggugat kepentingan pemilikan tanah para peneroka.

  343. FGV ketika di bawah BN pada 2017 mencatatkan kenaikkan 60% dari segi keuntungan sebelum cukai kepada RM417 juta dari RM260 juta pada tahun 2016. Namun selepas PRU14, hasil jualan FGV jatuh sebanyak RM3.5 bilion lalu mengakibatkan FGV rugi RM1.07 bilion.

  344. 6,000 pekerja FGV bakal menjadi mangsa diberhentikan kerja dalam tempoh 3 tahun.

  345. Pakatan menuduh defisit RM4.1 bilion Tabung Haji berpunca daripada tindakan BN ‘terlebih bayar’ dividen kepada pendeposit. Menjerat Pakatan sendiri di mana sebelum ini wang ini dituduh sebagai telah dicuri.

  346. Keengganan Menteri Hal Ehwal Agama mengadakan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) untuk “rompakan” RM17.8 bilion Tabung Haji membenarkan jawapan Najib Razak bahawa tiada kecurian yang berlaku.

  347. Isu kuota tambahan haji hilang tidak dijawab tuntas oleh Menteri terhadap tuduhan Najib Razak.

  348. Dalam isu pemulangan semula wang pelaburan 1MDB kepada IPIC, Kerajaan PH hanya mahu menuntut US$1.7 bilion ini melalui DOJ (Amerika Syarikat) sedangkan kerajaan BN dahulu mahu menuntut balik SEMUA US$4.5 bilion yang didakwa hilang setelah dipindah kepada IPIC atau dijamin oleh mereka.

  349. CEO FGV lantikan Pakatan sendiri akui IPO FGV bukan punca masalah FELDA.

  350. Usaha meminda Perlembagaan berkaitan Sabah dan Sarawak telah gagal di Parlimen pada 2019.

  351. Tiada konsultasi yang komprehensif dengan para pemimpin dan DUN Sabah serta Sarawak sebelum Pindaan Perlembagaan berkaitan Sabah dan Sarawak dikemukakan.

  352. Menteri Kewangan minta bajet tambahan RM19.6 bilion untuk tahun 2018 – kerana terlebih berbelanja.

  353. Menteri Kewangan silap memperkecilkan negara Sweden sebagai pusat timbang tara (arbitration center) untuk perjanjian antara Malaysia dengan China projek Belt and Road (BRI).

  354. Bantuan Bakti Negara (ketika era BN), pesara tentera diberi RM1200. Sebaliknya, Bantuan Harapan Negara oleh Pakatan dipotong kepada RM500.

  355. Laporan Jabatan Perangkaan Negara menunjukkan Indeks Pelopor (Leading Index) telah susut dalam 9 dari jumlah 10 bulan yang dipantau selepas PRU14 iaitu dari Mei 2018 sehingga Februari 2019.

  356. Jumlah pinjaman domestik dan asing oleh kerajaan Pakatan untuk 3 bulan pertama tahun 2019 adalah RM36.4 bilion, jauh lebih tinggi berbanding zaman BN untuk tempoh sama (2017: RM12.9 bilion, 2016: RM11.1 bilion).

  357. 135 pekerja FELDA Engineering Services Sdn Bhd dan FELDA Properties Sdn Bhd. kehilangan pekerjaan kurang sebulan sebelum Hari Raya Aidilfitri 2019.

  358. Dalam keadaan kita memiliki agensi-agensi seperti PR1MA dan SPNB yang berpengalaman menyediakan rumah mampu milik, kini sebaliknya China diharapkan untuk bina 100 ribu rumah mampu milik.

  359. Kerajaan Pakatan merancang untuk memansuhkan PR1MA, antara pelopor projek perumahan kos rendah.

  360. Import merosot kerana ringgit lemah dan kejatuhan pasaran saham. Dari segi bulan ke bulan, ia jatuh sebanyak 3.5% pada November dan 5.4% (Disember), menaik 1.4% pada Januari sebelum merosot sebanyak 24.8% pada Februari.

  361. Bank DBS, iaitu bank terbesar di Singapura telah menurunkan penarafan bon pinjaman Kerajaan Malaysia pada 1 Mei 2019.

  362. Indeks pembuatan Malaysia sekarang padadar paling teruk berbanding 15 negara-negara di Asia (Nikkei).

  363. Keyakinan pihak industri untuk 6 bulan pertama tahun 2019 berada pada tahap yang paling rendah dalam sejarah.

  364. Aliran keluar dana asing dari negara adalah yang terbesar di ASEAN. Sejumlah RM2.76 bilion dana asing keluar dalam tempoh empat bulan pertama tahun 2019 sahaja.

  365. KNDK negara untuk suku pertama 2019 adalah antara 3.8% hingga 4.2% di mana kadar bawah 4% adalah paling rendah sejak 10 tahun yang lalu.

  Kalau macam ni lah pencapaian dan prestasi mereka..konpom lah depa jadi kerajaan sepenggal aje!!

  Reply

  Reply

 48. LANGKAH PH YANG KE EMPAT UNTUK MENGHANCURKAN NEGARA IALAH DENGAN MENAMBAH HUTANG NEGARA… WALAUPUN MEREKA JAJA KE HULU HILIR KERAJAAN DAHULU BANYAK HUTANG TAPI MEREKA TERUS MENOKOK HUTANG NEGARA…HUTANG NEGARA KINI ADALAH 840 BILLION DARI 680 BILLION..…MEREKA RASA TIDAK BERSALAH MELAKUKAN SEMUA KESALAHAN ITU KERANA MEREKA TELAH LETAKKAN SEMUANYA PADA KERAJAAN LEPAS…BAGI MEREKA ITU LAH LAMPU ALADIN DAN LICENSE TO KILL …..ALASAN BUAT HUTANG BARU UNTUK BAYAR HUTANG LAMA ADALAH IDEA HAPRAK…KINI TERBUKTI APA YANG MEREKA LAUNGKAN HUTANG NEGARA 1 TRILLION AKAN DITOMPOK OLEH MEREKA…KEADAAN KINI BERTAMBAH PARAH DENGAN STAGFLASI YANG AKAN DIALAMI NEGARA…RINGGIT BAKAL JADI TIDAK BERHARGA SEPERTI VENEZUELA DI MANA KERTAS
  TISU JAUH LEBIH MAHAL DARI WANG KERTAS….RAKYAT MALAYSIA HENDAKLAH MENDESAK MENTERI2 PH DAN PEMIMPIN MEREKA BERI MANDAT BARU KEPADA RAKYAT…..,

  Rep

 49. Menyindir Mat Sabu “sejak berjawatan menteri ini bukan saja gaya berpakaian dah berubah ..”, Budin cetek pemikiran nya.

  Tentu lah bila tanggung jawab Mat Sabu sekarang sudah meliputi rakyat umum, bukan saja penyokong Amanah, dia bercakap bagi pihak dan untuk rakyat juga.

  Sedih lah bahawa idolanya Pak Sheikh pun tak dapat buat begitu, dia tak dapat bercakap sebagai Menteri, hanya huha sebagai biasa sahaja.

 50. KERAJAAN PENYAMUN TARBUS MESTI DIHAPUSKAN SUPAYA MEREKA DAPAT DIHERET KE MUKA PENGADILAN………

  Bekas ketua hakim: AGC guna ‘jalan selamat’ kes Guan Eng?…….

  Bekas ketua hakim Tun Abdul Hamid Mohamad mempersoalkan keputusan Pejabat Peguam Negara (AGC) melepaskan tanpa membebaskan dalam kes bekas ketua menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dan ahli perniagaan Phang Li Koon.

  Dalam tulisan di blognya hari ini, Hamid bertanya sama ada Ketua Bahagian Perbicaraan dan Rayuan, Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Mohamad Hanafiah Zakaria mengambil jalan selamat dengan membuat keputusan itu dan bukannya pembebasan penuh atau dilepaskan dan dibebaskan.

  “Menurut Hanafiah, dia hanya minta (Lim) dilepaskan tanpa dibebaskan.

  “Adakah dia tidak pasti dengan keputusan untuk tidak meneruskan pendakwaan, atau hanya mengambil jalan selamat, jalan tengah, agar dia tidaj disalahkan dan kedudukannya tidak terancam?” katanya dalam tulisan panjang yang mengkritik keputusan Peguam Negara Tommy Thomas dan jabatannya.

  Pada 3 Sept lalu, Mahkamah Tinggi Pulau Pinang memberi pembebasan penuh kepada Lim dan Phang meskipun pendakwaan hanya memohon untuk pelepasan tanpa pembebasan.

  Menurut Hamid, sekiranya pendakwaan berhasrat untuk pembebasan tanpa pelepasan, ia harus membuat rayuan terhadap keputusan mahkamah.

  “Jika arahan mahkamah untuk pembebasan penuh, mahkamah akan disalahkan, sementara Lim, DAP dan Pakatan Harapan (HARAPAN) akan gembira, dan peguam negara tidak akan rasa selesa apabila berjumpa Lim.

  “Sekiranya pendakwaan benar-benar serius ia hanya mahukan pembebasan tanpa pelepasan, ia harus membuat rayuan terhadap keputusan hakim itu,

  “Atau adakah mereka sangat gembira kerana dapat lebih daripada yang diminta, dan boleh tuding jari pada mahkamah atas keputusan itu?” katanya.

  Dalam tulisan itu juga, Hamid mendakwa Hanafiah didesak untuk menggugurkan dakwaan terhadap Lim dan Phang meskipun Thomas tidak memberi apa-apa arahan kepadanya.

  “Dalam situasi itu, dia (Hanafiah) tahu dia perlu membuat keputusan untuk tidak meneruskan pendakwaan terhadap Lim dan dia perlu mencari alasan.

  “Jadi dia beri alasan bahawa dia mendapati kes pendakwaan lemah selepas penelitian dan penemuan bukti baru! Saya rasa kasihan kepadanya,” katanya merujuk penjelasan Hanafiah dalam pengguguran kes itu.

  Bagaimanapun, menurut Hamid, Hanafiah seharusnya memanggil ketua pendakwaan kes itu dan SPRM bagi menangani kelemahan – seperti mencari bukti bari atau memanggil saksi tambahan.

  1. DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR TAK BOLEH HERET APA2 MELAINKAN GUNI ISI NAJIS NYA.

   Memang sentiasa ada 2 atau lebih cara melihat sesuatu isu.

   Tapi yang berkuasa lah yang punyai suara – mereka ialah pihak memerintah.

   Yang tak setuju memang boleh terjerit jerit membangkang.

   Bangkang lah sehingga menjadi kongkang.

 51. NAK KEKAL BERKUASA MESTILAH KUAT FITNAH DAN MANIPULATE MEDIA………

  Mahathir Tiada Modal Untuk ‘Fitnah’ PAS……

  Bukti Campurtangan Mahathir Dalam SPRM

  Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan pihaknya tidak mengesan sebarang transaksi dana RM90 juta daripada 1MDB di salurkan ke akaun bank rasmi PAS…

  Perkara itu di sahkan sendiri oleh Ketua Pesuruhjaya SPRM, Mohd Shukri Abdull pada sidang media di Terengganu…

  “Siasatan SPRM setakat ini memang tak ada dana RM90 juta yang di katakan duit 1MDB di masukkan ke dalam akaun (bank) PAS,” katanya ringkas ketika menjawab soalan mengenai isu tersebut…

  Tapi walau pun Shukri dah keluarkan kenyataan, tapi nampaknya Mahathir tak puas hati sebab kenyataan yang di buat SPRM tak memenuhi kehendak Mahathir (BACA DI SINI)…

  Lalu Mahathir keluarkan ‘arahan’ pada SPRM supaya di buka balik kertas siasatan sampai keluar kenyataan yang mengesahkan adanya aliran duit RM90 juta dari 1MDB ke dalam akaun PAS, tak kiralah walau dengan apa cara sekali pun (BACA DI SINI)…

  Jelas pada kita campurtangan Mahathir dalam SPRM…

  Apa saja keputusan yang memenuhi kehendak hati Mahathir, maka Mahathir akan merestuinya…

  Tapi kalau keputusan siasatan bertentangan dengan apa yang Mahathir kehendaki, maka tanpa teragak2, Mahathir akan berikan ‘arahan’ supaya siasatan di buat semula sehingga keputusan siasatan mengikut skrip yang dah Mahathir tetapkan, tak kiralah dengan apa cara sekali pun…

  Walau pun Mahathir tahu, campurtangan beliau dalam SPRM adalah jelas bertentangan dengan 5 Janji Pilihanraya PH yang dia sendiri lafazkan pada rakyat Malaysia…

  Timbul persoalan pada kita, masih bebas dan teluskah lagi SPRM?

  Fitnah RM90 Juta Yang Mahathir Cipta Adalah Talian Hayat Bersatu Dalam PRK Semenyih Dan Juga Talian Hayat Untuk Kekal Sebagai PM

  Siasatan RM90 juta dah di buat 3 tahun dahulu dan sememangnya dah lama di sahkan tak der kes…

  Mahathir terus mahu politik kan sebagai serangan terhadap PAS…

  Kemarahan Mahathir pada PAS kali ini adalah kerana keengganan PAS menghentikan kerjasama dengan BN dalam PRK Semenyih…

  Mahathir gunakan kesempatan permintaan PAS untuk berjumpa Mahathir bagi membincangkan bayaran royalti minyak di Kelantan dan Terengganu untuk memerangkap PAS (BACA DI SINI)…

  Dari kenyataan kedua2 pihak, dapat kita simpulkan, Mahathir meminta jaminan dari PAS untuk menyokong beliau SEKIRANYA ADA UNDI TAK PERCAYA KE ATAS BELIAU DI PARLIMEN…

  Berpegang atas prinsip mendaulatkan ugama Islam di Malaysia, kepimpinan PAS bersetuju dengan permintaan Mahathir…

  Tapi Mahathir ialah Mahathir, sebaliknya, sebaik saja selepas pertemuan antara beliau dengan PAS, Mahathir terus mengumumkan bahawa PAS berjanji tidak akan menyokong UMNO dalam PRK Semenyih…

  Terkejut dengan kenyataan Mahathir, kepimpinan PAS telah melakukan mesyuarat tergempar dan mengeluarkan kenyataan rasmi melalui Setiausaha Agong PAS, Takiyudin Hassan untuk menjelaskan perkara yang sebenar (BACA DI SINI)…

  Mahathir sememangnya mengharapkan agar PAS bertindakbalas dan menyatakan sokongan secara terbuka PAS terhadap Mahathir sekiranya gerakan untuk mengusulkan undi tak percaya terhadap beliau di parlimen menjadi kenyataan…

  Dengan cara itu, Mahathir menghantar isyarat yang cukup jelas kepada DAP dan kelompok tertentu dalam PKR, bahawa usul undi tidak percaya ke atas beliau, pasti akan gagal mendapatkan undi 2/3 dari ahli parlimen…

  Tujuan lain Mahathir menabur fitnah ke atas PAS ialah kerana bimbang dengan kerjasama antara UMNO dan PAS yang di lihat semakin mantap dari hari ke hari…

  Pukulan pertama yang di terima ialah kekalahan calon PH di Cameron Highland…

  Lepas BN menang di Cameron Highland hasil dari kerjasama yang mantap antara UMNO dan PAS, PRK Semenyih menyaksikan hubungan kerjasama yang lebih jitu antara BN dan PAS…

  Inilah yang merisaukan Mahathir…

  Mahathir tahu, kalau keadaan ini di biarkan, PH PASTI TUMBANG dalam PRU 15 nanti…

  Bagi Mahathir, kerjasama ini tak boleh di biarkan…

  Penyatuan yang terjalin MESTI di musnahkan…

  Cara yang terbaik bagi Mahathir ialah dengan menimbulkan rasa syak wasangka dan kemarahan antara UMNO dan PAS…

  Dengan menebarkan fitnah, Mahathir harap dapat membuat orang UMNO merasakan PAS adalah parti politik yang tak boleh di percayai dan menikam kawan di saat akhir…

  Dengan menabur fitnah, Mahathir harap, penyokong PAS pula akan bertindakbalas terhadap respon penyokong UMNO…

  Dengan cara itu, UMNO dan PAS tak akan berkerjasama lagi di dalam PRK yang akan datang dan yang paling penting, kerjasama itu mesti di musnahkan sebelum PRU 15…

  Bagi Mahathir, fitnah RM90 juta, adalah senjata yang paling berkesan untuk mencapai matlamat bukan saja memecahkan penyatuan ummah antara UMNO dan PAS, malah juga sebagai amaran kepada DAP dan PKR…

  Tapi Mahathir lupa, pepatah ada menyatakan :

  “Fitnah adalah senjata yang tajam tapi tidak setia, akan tiba masanya, senjata itu akan memakan tuannya sendiri”

  Dan sekarang, senjata tersebut mula memakan tuannya sendiri!!!

  Bila Si Munafik Menuduh Parti Orang Melayu Islam Sebagai Parti Kafir

  Mahathir lupa, walau pun dia berada di puncak kuasa atas bumi Malaysia nie, tapi kuasa mutlak tetap pada Allah swt…

  Ada masanya, Allah swt mengizinkan kebatjilan mengatasi yang hak, untuk memberi peluang pada hambaNya bertaubat, tapi bila tiba masanya, maka yang hak PASTI akan mengatasi yang batil…

  Segala perancangan Mahathir menemui jalan buntu…

  Mahathir mengharapkan agar kerjasama antara UMNO dan PAS musnah selepas memperalat dan menabur fitnah ke atas PAS, tapi Allah swt mengkehendaki yang sebaliknya berlaku…

  Firman Allah :

  وَمَكَرُواْ وَمَكَرَ اللّهُ وَاللّهُ خَيْرُ الْمَاكِرِينَ
  Mafhumnya :

  Dan mereka merancang (tipu daya), Allah juga merancang (membalas tipu daya), dan ALLAH sebaik2 perancang (membalas tipu daya)…

  Surah Ali Imran : Ayat 54

  Pemimpin dan penyokong UMNO tidak melatah manakala pemimpin dan penyokong PAS berjaya menangani isu tersebut dengan baik…

  Malah, kerjasama antara UMNO dan PAS di lihat semakin mantap (BACA DI SINI), ini semuanya adalah atas izin Allah swt…

  Marah dengan kegagalan memecahbelahkan antara UMNO dan PAS, akhirnya Mahathir menyuarakan apa yang terbuku di hatinya dengan mengatakan kerjasama antara PAS dan UMNO adalah kerjasama antara parti Islam dan parti kafir (BACA DI SINI)…

  Satu persoalan menarik, kenapa Mahathir tidak menuduh PAS sebagai parti kafir, sedangkan sejak dahulu, Mahathir secara konsisten menyerang PAS dan menuduh Haji Hadi dan PAS kafir?

  Ini adalah kerana, Mahathir masih bimbang pada undi tak percaya ke atas dirinya dan waktu itu, Mahathir amat2 memerlukan sokongan PAS untuk menyelamatkannya dan membuat PAS marah adalah ibarat menggali lubang untuk diri sendiri…

  Jadi, UMNOlah yang menjadi sasaran kemarahan Mahathir!!!

  Menuduh orang yang beriman sebagai kafir merupakan tuduhan yang berat…

  Daripada Abu Zar ra, di katakan bahawa beliau mendengar Nabi SAW bersabda :

  لاَ يَرْمِي رَجُلٌ رَجُلًا بِالفُسُوقِ، وَلاَ يَرْمِيهِ بِالكُفْرِ، إِلَّا ارْتَدَّتْ عَلَيْهِ، إِنْ لَمْ يَكُنْ صَاحِبُهُ كَذَلِكَ

  Mafhumnya :

  Tidaklah seseorang melempar tuduhan kepada orang lain dengan kefasiqan dan tidak pula menuduh dengan kekufuran melainkan (tuduhan itu) akan kembali kepadanya, jika saudaranya tidak seperti itu…

  Riwayat Al-Bukhari : 6045..

  Memang benar seperti apa yang telah di sabdakan oleh Rasulullah saw, malah ciri2 musuh Islam yang paling bahaya iaitu munafik, ada terdapat pada orang yang menuduh UMNO sebagai parti kafir…

  Perhatikan sabda baginda Rasulullah saw :

  عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ آيَةُ الْمُنَافِقِ ثَلَاثٌ إِذَا حَدَّثَ كَذَبَ وَإِذَا وَعَدَ أَخْلَفَ وَإِذَا اؤْتُمِنَ خَانَ

  Mafhumnya :

  Dari Abu Hurairah dari Nabi saw, baginda bersabda :

  “Tanda munafik ada tiga :

  》Jika berbicara dia dusta…
  》Jika berjanji ia mengingkari…
  》Dan jika di beri amanah dia khianat”…

  Riwayat Al-Bukhari : 32…

  Jika Abdullah bin Ubai laknatullah ialah bapa orang munafik yang cuba memecahbelahkan penyatuan ummah antara Muhajirin dan Ansar di zaman baginda Rasulullah saw, apakah Mahathir boleh di katakan sebaris dengan Abdullah bin Umar laknatullah kerana membawa perwatakan yang sama dengan matlamat yang sama!!!

  Pada penyokong UMNO dan PAS, jangan termakan hasutan yang membawa perpecahan yang cuba di lakukan oleh Mahathir, teruskan kerjasama dalam menyatukan ummah demi Islam dan Melayu di bumi Malaysia ini…

  Pada penduduk Semenyih, pilihlah panji perpaduan yang di julang oleh UMNO dan PAS pada 2hb Mac ini…

  Tolaklah panji perpecahan yang di bawa oleh Pakatan Harapan…

  Selamat mengundi pada PRK Semenyih, muga undi penduduk Semenyih akan jadi pemangkin pada penyatuan ummah di Malaysia…

  Amin…

 52. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
  Sian Mt Sabu, ke dlm tong najis, dia tercampak
  Dia kini lemah tk brdaya spt burung ptah kepak
  Kita pun tak tau..apa sbnarnya Mt Sabu nmpak
  Tpi yg psti dulu dia kata TDM kepala perompak
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  https://youtu.be/CtigUfey9fQ

 53. DEEP STATE AKAN TERUS TIMBULKAN HURU HARA DAN HARU BIRU……..

  ICERD: Perang belum tamat, bekas ketua hakim ingatkan Melayu……

  Abdul Hamid Mohamad berkata, kumpulan yang tidak senang dengan hak orang Melayu dan Bumiputera tidak akan mendiamkan diri.
  KUALA LUMPUR: Bekas ketua hakim negara, Tun Abdul Hamid Mohamad memberi amaran kepada orang Melayu supaya berhati-hati kerana kerajaan Pakatan Harapan (PH) mungkin membuat U-turn selepas memutuskan tidak menerima Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD).

  Katanya, ada kumpulan yang memberi tekanan kepada Putrajaya kerana tidak berpuas hati dengan hak keistimewaan orang Melayu, Sabah dan Sarawak.

  “Kita mungkin sudah memenangi satu pertempuran, tetapi perang belum lagi tamat. Saya percaya kumpulan yang tidak senang adanya hak keistimewaan orang Melayu dan anak-anak negeri Sabah dan Sarawak, tidak akan berdiam diri.

  “Jika perdana menteri tidak bertukar pun, mungkin tekanan terhadapnya di dalam kerajaannya sendiri terlalu kuat hingga beliau terpaksa membuat U-turn. Sejak 9 Mei 2018, kita sudah melihat beberapa kali U-turn dibuat.

  “Sebab itu kita perlu terus berwaspada dan bangun menentang semula, jika perlu. Kerajaan tidak boleh memberi jaminan konvensyen itu tidak akan diratifikasikan di masa depan,” katanya berucap dalam Kongres Tolak ICERD di Pusat Dagangan Dunia Putra hari ini.

  ICERD diluluskan Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu pada 1965. Tetapi, kumpulan Melayu dan parti politik tertentu bimbang ia akan menghakis hak Melayu serta Bumiputera yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

  Jumaat lalu, Pejabat Perdana Menteri mengumumkan Malaysia tidak akan menandatangani ICERD, sebaliknya terus mempertahankan Perlembagaan Persekutuan yang termaktub kontrak sosial dipersetujui wakil semua kaum ketika pembentukan negara.

  Hamid berpuas hati dengan pendirian kerajaan PH tidak mengiktiraf ICERD ketika ini, tetapi, beliau mahu Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng mendedahkan apa yang dibincangkan dalam pertemuan 90 minit dengan pengarang akhbar berbahasa Cina pada 23 November lalu berhubung isu ICERD.

  “Soalan saya yang pertama, mengapa beliau hanya memanggil pengarang-pengarang akhbar Cina, jika beliau hendak membuat kenyataan akhbar. Adakah ada sesuatu yang tersembunyi yang beliau tidak mahu orang Melayu tahu?

  “Mengapa selepas kenyataan itu dikeluarkan pun, orang-orang yang menentang ICERD masih dikatakan ‘memainkan sentimen masyarakat Melayu’ dengan menggunakan isu ICERD?”

  Beliau turut mempertikaikan tindakan sesetengah pihak menyifatkan orang Melayu yang menentang ICERD sebagai rasis.

  “Yang peliknya, orang Melayu yang mempertahankan hak mereka seperti yang dipersetujui dan termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dikatakan rasis. Tetapi, orang bukan Melayu yang hendak mengambil hak orang Melayu tidak rasis.

  “Saya seru semua rakyat Malaysia, termasuk Lim dan (Menteri di Jabatan Perdana Menteri) P Waytha Moorthy, marilah terima kenyataan kerajaan PH yang mereka sendiri menjadi anggota Kabinetnya dan jangan lagi menuduh penentang ICERD sebagai rasis dan pelampau, jika mereka mahu cuba mewujudkan perpaduan.”

  Reply

  Reply

  Repl

 54. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  Dah tiada lagi kelibat penjenayah Suman Hindu
  Kejora dedah, dia pnya kegiatan..dia jdi terkedu
  Agk nya, kegiatan itu pihak brkuasa dh dpt hidu
  Tk sabar nk dgr brita, dlm lokap, Suman beradu
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 55. Marah pulak si Budin bila Mat Sabu kata jangan politikkan isu peralihan kuasa.

  Tapi Budin mesti poliikkan berterusan. Sebab dia ada kepentigan peribadi. Dia mengharapkan dapat jawatan Penasihat Media bila dan jika Pak Sheikh jadi PM. Lagi cepat peralihan kuasa, lagi cepat boleh realisasikan impian nya.

  Tapi itu pun “kalau”. Ramai orang tak mahukan Pak Sheikh jadi PM sebab dia peliwat, bekas banduan 2 kali sebab liwat. Dan sebab China Doll.

  1. Ini negara Islam, Islam haramkan liwat.

   Mana boleh Pak Sheikh yang di penjara 2 kali sebab liwat.

 56. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Bagi Kejora hari ini, suasana Indah tidak terperi
  Sblm ini bulan Dec, dpt 2 wrkh dri Irah ku puteri
  Dlm keadaan gmbira ini..ada lagi wrkh Irah beri
  Wrkh Irah tiba jam 1:07 am tarikh 17 hb Januari
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. MUNIRAH MARYONO

   Salam Sir Abang,
   smgo abg & dlmph ksjhtraan
   irh kt sni ok je
   yer,mmg kt sni cca sjk sgt kni
   ttpi irh dh bsa je

   thks fr lot,krna doakn irh
   byk ucpan dri rkn2 kt Mesia utk irh
   Lst wk dri rkan Fcbk irah,Nisa dri Wscnsin
   psal stdy tu,bsa je,tk lh skar sgt ha ha
   cma agk syi kt rmh ,dlu ade 3 rkn
   kni tggal 1,rkn irah yg sme2 smbg msters
   bla snyi,mla la rsa sdih rndu
   ngis2 la,ha ha..pmpuan gtu la

   abg slalu mncing yer
   klau dpt ikn abg siang sndri ke?
   atau ibu abg yg tlgn
   slalu ibu abg buat msk ape?
   tkilan irh ,itu hri x jdi ke umh adk jnior
   mkn nsi asm pdas ubi kyu tu

   emm ppi dh bsah
   irh pgi dlu

   smga ibu prtiwi,amn dmai

   irh,US

    Reply

   17 January 2020 1:07 am

   1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Mmg nya dgn wrkh Irah..diri terasa amt syahdu
    Kejora faham bgmana Irah begitu sepi merindu
    Irah msih mngutus lembaran, dlm tangis sendu
    Begitulah, bila kasih cinta sudah kemas brpadu
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
     Irah bertanyakan Kejora..tntang pancing & ikan
     Sian Irah, asm pds sepat ubi kyu, dia ingin mkn
     Bila Irah nangis, rasa hati ini, sungguh tertekan
     Klu lah ada..istana emas utk Irah nk ku berikan
     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

     💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

     1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
      Gaya bahasa cinta Irah msih juga sperti dahulu
      Nak berlebih2 menyebut cinta, Irah masih malu
      Hanya airmata Irah beri gmbaran seperti selalu
      Utk Irah dewi..Kejora uts rindu di angin nan lalu
      💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

      💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

      1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
       Selain mak ayah..fikiran ini, hanya kat Irah saja
       Bila dpt wrkh dri Irah..rasa hati, sungguh teruja
       Sampai ke pagi, Kejora brpntun, utk Irah manja
       Nasib baik lah hari ini Jumaat..Kejora tak kerja
       💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

       💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

       1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
        Irah rasa sunyi di rumah dan mungkin tertekan
        Dulu ada tiga, kini dah tinggal seorang je rakan
        Nmpak nya, bnyak lgi pntun Kejora kna berikan
        Dan doa, utk ksjhteraan Irah..tk kan ku lupakan
        💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

        💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

        1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
         Ssungghnya Jmaat 21 Jmdilawal, hri yg berkat
         Walauu pun kami berjauhan, di hati kami dekat
         Hati Kejora & Irah..bagaikan dh kemas melekat
         Cuma mnunggu famili saja untuk kata sepakat
         💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

         💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
         Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
         💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

         1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
          Kini bru Kejora mengerti akn nilai sebuah cinta
          Kejora boleh nampak..pada Irah punya airmata
          Ianya bukn ukuran nilai wang ringgit yg berjuta
          Juga, tak sebanding, wlu dngan emas permata
          💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

          💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
          💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

          1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Blog Budin..tmpt brhujah dan juga caci mncaci
           Di pihak k’jaan & lwn, kedua pihak punya balaci
           Ada juga yng secara individu, saling membenci
           Namun, di sini juga, telah berputik cinta yg suci
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

           💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

          2. SUCI – YANTZEN
           Karaoke: https://youtu.be/zCT1y4259_o

           💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Alangkah indah kehidupan ini
           Jika saling menyayangi
           Kita hulurkan persahabatan
           Dengan niat suci

           Alangkah murni oh jiwa nurani
           jika saling mengasihi
           Tuhan tidak memandang wajah mu
           Tapi di hati mu

           Bersihkanlah jiwa dengan amalan
           Yang mendekatkan kita kepada
           Yang Esa
           Aku redha apa yang ditakdirkannya

          3. Chorus:

           Cinta suci yang telah engkau lafazkan
           Janganlah kau persiakan
           Aku mengharapkan kedamaian hati
           Bahgia bersama dengan mu

           Bersamalah kita berdoa
           Semoga cinta kau dan aku
           Bisa tembus ke pintu syurga
           Berkat rahmat-Nya

           Cinta yang berlandaskan suci
           Tidak pernah mungkiri janji
           Sama-sama menanggung rindu
           Dan jujur selalu
           Hingga ke akhirnya
           Suci dan setia…
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

          4. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Wrkah si dia, ku terima dlm iringan tangis sedu
           Sungguh lembut & sngt mulus sekali hati si dia
           Airmata & tangisan mengganti ungkapan rindu
           Begitulah luhurnya sebuah cinta suci dan setia
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

           💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

          5. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Jam 1:07 am awal pgi..Irah mngutus bingkisan
           Ada juga pilu hiba, wlu gmbira di hati brterusan
           Kejora rasa, tak trtahan, dgn Irah pnya tangisan
           Klu bgini, yg dpt pisahkan kmi hnya batu nesan
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

           💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

          6. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Dulu Kejora rasa, kehidupan, hambar dan tawar
           Kini..kehidupan, pnuh diisi dgn riang & gembira
           Wrkh dr Irah hadir..mnjadi pengubat & penawar
           Hilang lah kini, segala resah gelisah & hiba lara
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

           💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 57. KALAU DAH BIASA TONGGENG ARAK …..MABUK KETUM DAN PARTI LIAR DADAH….SAMPAI BILA NAK BERTEMU KEBENARAN….. PENYOKONG MAKSIAT DAN MURTAD……PATUTLAH PUN DIORANG NI SOKONG MAFIA KOMUNIS /GANGSTER SOSIALIST/PEMBERONTAK SYIAH /PENYANGAK KAPITALIS…..

  Ketatkan undang-undang penjualan arak………

  Angkatan Belia Islam Malaysia Pulau Pinang (ABIMPP) menggesa kerajaan memperketatkan undang-undang penjualan arak secara terbuka di negara ini.

  Ketua penerangannya, Syed Mikael Rizal Aidid berkata, kerajaan perlu memandang serius terhadap penjualan arak di kedai serbaneka dan pasaraya.

  Menurutnya, undang-undang berkaitan penjualan arak juga perlu dipinda agar ia hanya dijual di kedai arak sahaja.

  “ABIMPP menggesa pihak berkuasa tempatan dan di peringkat negara menerusi Dewan Rakyat memandang serius isu ini. Kami mahu undang-undang dan peraturan berkaitan penjualan arak dipinda dan diperketatkan iaitu penjualan arak dihadkan dijual di kedai arak sahaja.

  “Bukannya secara terbuka di kedai serbaneka atau pasaraya. Ini kerana, ia bukan hanya menjejaskan komuniti muslim, malah agama lain pun menolak arak sebagai norma kehidupan dan arak terbukti boleh memporak perandakan keluarga dan masyarakat,” katanya dalam satu kenyataan tadi.

  Tambahnya, pihaknya memandang serius terhadap insiden seorang pembantu kedai serbaneka diherdik dan dimalukan oleh pelanggannya hanya kerana tidak mahu menyentuh arak yang dibeli.

  “Insiden itu adalah satu penghinaan dan tidak wajar kerana ia seperti memperlekehkan agama Islam. Arak sepertimana yang disabdakan Nabi Muhamad SAW, ia merupakan ibu segala dosa. Sesiapa sahaja terlibat dengan arak, termasuk yang menghidangkan, juga akan berdosa.

  “Atas dasar ini, ABIMPP menyarankan pekerja-pekerja muslim menjauhi segala jenis pekerjaan yang berkaitan dengan arak. Kami percaya, dengan menghadkan penjualan arak di kedai tertentu sahaja, ia mampu mengelakkan insiden seperti pekerja Islam dimalukan di kaunter jualan awam berulang lagi,” katanya.

  Sebelum ini, tular satu klip video berdurasi 5 minit 15 saat yang dipercayai dirakam sendiri oleh seorang pembeli arak yang mengherdik pembantu kedai serbaneka kerana enggan memegang botol arak yang dibelinya.

  Insiden itu berlaku di kaunter pembayaran di mana, si pembeli berang lalu mengeluarkan kata-kata kesat apabila pembantu kedai tersebut enggan memegang botol arak kerana berada dalam keadaan berwuduk.

  Walaupun telah diterangkan oleh rakan sekerja pembantu kedai tersebut, lelaki itu masih tidak berpuas hati sambil mengatakan bahawa kedai serbaneka adalah premis yang terbuka untuk semua kaum.

  Reply

  1. BODOH LAH DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR ASYIK MENG KOPIPES.

   ORANG PAS MEMANG BEGITU.

 58. DR MANDELIAR KAKI GADUH DENGAN SEMUA ORANG DAN TIDAK AKAN PERCAYA DENGAN SESIAPA……..

  [VIDEO] ‘Mahathir khianati saya’ – Tunku Abdul Rahman—————

  ;——————————–
  MUKADIMAH: Berikut luahan hati Perdana Menteri pertama yang juga Bapa Kemerdekaan negara, Allahyarham Tunku Abdul Rahman terhadap Tun Dr. Mahathir Mohamad:

  Krisis hubungan antara Tunku dan Dr. Mahathir yang sebelum itu adalah rahsia, terdedah apabila surat yang ditulis oleh Dr. Mahathir kepada Tunku sekitar pertengahan 1969 tersebar luas dalam kalangan rakyat.
  Bagi Tunku sendiri, surat Dr. Mahathir kepadanya itu telah memusnahkan seluruh pengorbanannya terhadap bangsa dan negara selama 17 tahun.

  Seorang daripada itu ialah Mahathir sendiri, dia buat satu surat kepada saya. Tapi diedar beratus ribu salinannya kepada semua orang. Er… tentera-tentera, polis, orang-orang kebanyakan ni, diedarkan. Dan dimaki saya dalam itu dengan berbagai-bagai perkataan.

  Saya ini dibenci oleh semua orang Melayu, dibenci oleh pegawai-pegawai kerajaan, dibenci oleh askar Melayu, dibenci oleh polis dan sebagainya. Di sini nampaknya nak, caranya, tujuannya nak bagi orang semua-semua benci kepada saya. Buang saya dan ubahkan penmerintahan Malaya ini.

  Dia kata saya ini pro-Cina, saya berjuang begitu lama, begitu susah, dan begitu payah, susah-payah, adakah dengan untuk mengangkatkan Cina? Ini semua untuk nak bagi tempat dalam negeri ini kepada orang Melayu.

  Itu tujuan saya yang berjuang ini. Dia kata saya pro-Cina, saya buat itu bagi Cina, macam-macamlah dia kata. Jadi ditunjuk di situ khianatnya.

  Dr. Ismail masa itu dia jadi Pengerusi Guthrie. Dia berhenti. Tapi apabila dia dengar kejadian itu, dia letakkan jawatan Guthrie, pengerusi. Masuk balik dan saya angkat dia jadi, apa nama…Menteri Dalam Negeri. Jadi dialah ambil tindakan atas Mahathir ni.

  Tapi tak adalah buat apa-apa, Cuma pecat daripada UMNO sahaja. Kalau dia (Mahathir) sendiri, tentu dia buat macam sekarang ini, bubuh dalam penjara. Masuk tahan orang itu, tahan orang ini. Tahan suratkhabar-suratkhabar.”

  TUNKU ABDUL RAHMAN

  Reply

 59. BUKTI SYAITAN D4P ATHEIST TAK BERTUHAN……

  DAP sengaja uji kesabaran umat Islam
  By Manzaidi Mohd Amin –

  Apa lagi DAP mahu? Soal Ketua Dewan Pemuda Pas Malaysia (DPPM), Muhammad Khalil Abdul Hadi.

  Katanya, apabila Nga Hock Cheh mencadangkan agar digugurkan perkataan agama dari kad pengenalan, Senator DAP itu langsung tidak prihatin dengan sensitiviti rakyat negara ini.

  “Dia masih membangkitkan isu yang begitu sensitif,” tegasnya.

  Beliau yang menyifatkan kenyataan itu sebagai tidak bertanggungjawab, tidak prihatin serta tidak peka dengan apa yang telah termaktub dalam perlembagaan berkata, DAP sengaja membangkitkan kemarahan orang ramai.

  Katanya, kenyataan seperti itu sememangnya menimbulkan kemarahan umum, malah beliau dilihat seperti cuba menguji tahap kesabaran masyarakat terutama umat Islam.

  “Tidakkah beliau sebagai seorang peguam dan ahli politik tahu isu begini cukup sensitif, boleh mendatangkan kesan negatif serta memudaratkan masyarakat jika tidak ditangani dengan cermat dan bertanggungjawab.

  “Untuk apa beliau membangkitkan isu begini? Ternyata dengan membangkitkan isu ini, beliau sengaja menimbulkan kemarahan orang ramai dan berniat jahat,” katanya dalam kenyataan kepada media hari ini.

  Menurut Muhammad Khalil, keadaan lebih buruk apabila pada masa sama pemimpin DAP itu turut mencadangkan kerajaan Malaysia membuka kedutaan di Israel.

  “Apakah beliau sedar Israel adalah negara penjajah yang langsung tidak mematuhi undang-undang antarabangsa? Apakah beliau tidak sedar Israel menzalimi, menindas, menghalau rakyat Palestin dari rumah dan tanah air mereka sendiri.

  “Apakah beliau tidak sedar Israel seribu kali lebih teruk dari apartheid yang telah hapus di Afrika Selatan? Apakah beliau tidak sedar ketika Israel mengajak satu dunia memperingati “Holocaust“ kerana kezaliman Hitler dan Nazi ke atas orang Yahudi.

  “Israel sebenarnya sejuta kali lebih zalim dari Hitler dan Nazi, malah perbuatan mereka ke atas rakyat Palestin lebih zalim dan keji dari peristiwa “Holocaust“,” ujarnya.

  Muhammad Khalil turut mempersoalkan Hock Cheh, adakah beliau menyokong Israel apabila mencadangkan kerajaan Malaysia membuka kedutaan di sana.

  “Apakah beliau menyokong pengganas Israel yang menjajah, membunuh, melanggar undang-undang, malah menghalau rakyat Palestin keluar dari rumah dan negaranya sendiri?” soal beliau.

  Katanya, sejak DAP menjadi sebahagian daripada kerajaan dan parti komponen dalam PH yang memenangi PRU14 yang lalu, boleh dilihat banyak kenyataan dikeluarkan pimpinan parti yang mencetuskan kontroversi.

  “Apa lagi yang DAP mahu lagi sebenarnya, tidak cukup lagikah permainan politik yang kotor dan keji sebegini dimainkan,” tegasnya. – MalaysiaGazette

  Reply

  Reply

 60. Budin

  Mat Sabu dan Guan Eng berealiti berfakta dan berkebenaran….bukan macam mereka yang beratip setiap hari siang dan malam gila kuasa dan pangkat dan habuan

  Sebab itu PH akan hilang dari senario politik malaysia. Anwar and his men and DAP (not all) would disappear naturally from the politicl setting. A few coalition of MPs who believe in reality facts and truths will be set up to run Malaysia to the desired destination. No more worry on ex convict ex sodomites, china doll actor, semburit videp etc etc.

  Budin….superficiality breeds hypocrisy

Leave a Reply

Your email address will not be published.