KALAU PERALIHAN KUASA MAHU DIANJAK KEPADA NOVEMBER, IA MESTI DISETUJUI ANWAR TERLEBIH DULU

Pada November 2018, setelah sebelum itu berkali-kali mengatakan hanya mahu memegang jawatan Perdana Menteri selama dua tahun, Tun Mahathir Mohamad berkata, beliau tidak berhasrat melebihi tempoh yang sudah dijanjinya itu.

Kata Tun Mahathir, beliau tidak akan berganjak daripada keputusannya untuk menyerahkan jawatan ketua kerajaan kepada Presiden PKR, Anwar Ibrahim selepas tempoh dua tahun menjadi Perdana Menteri.

“Saya sudah berjanji akan meletak jawatan. Saya akan pegang janji saya.

“Adakah anda ingat sebarang perkara yang saya tidak menepati janji saya? Saya adalah satu-satunya ‘diktator’ yang meletakkan jawatan,” tambahnya lagi.

Seterusnya, Tun Mahathir juga menolak perkhabaran adanya persetujuan baru mengenai tempohnya menjadi Perdana Menteri.

“Tak ada. Saya cuma dua tahun sahaja. Dua tahun atau… tak tahulah, kalau dia (Anwar) bagi izin, dua tahun setengahlah,” kata Tun Mahathir berseloroh sambil melirik kepada Anwar yang duduk di sebelahnya.

Anwar ketika itu hanya ketawa saja, tidak mengangguk dan tidak juga menggelengkan kepalanya.

Dengan menyebut “kalau Anwar beri izin, dua tahun setengahlah” bermakna Tun Mahathir sejak awal memang menyedari tempohnya menjadi Perdana Menteri tidak akan melebihi dua tahun.

Mudah kata, kalau mahu menjadi Perdana Menteri lebih daripada tempoh itu – dua tahun setengah misalnya – ia hanya akan berlaku jika Tun Mahathir mendapat keizinan daripada Anwar.

Kenapa Tun Mahathir berkata demikian?

Jawapannya mudah saja. Tun Mahathir sejak awal sedar beliau hanya menumpang perjuangan PH bagi tujuan menumbangkan UMNO dan BN serta untuk menyingkirkan Najib Razak.

PH sejak PRU13 telah meletakkan Anwar sebagai calon Perdana Menteri ke-7 dan pada PRU14, oleh kerana beliau berada di penjara, maka adalah mustahil namanya diletakkan sebagai calon Perdana Menteri.

Di situlah munculnya persetujuan meletakkan Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri sementara sehingga Anwar dibebaskan dan sebelum mendapat pengampunan daripada Yang Dipertuan Agong.

Setelah bebas dan mendapat pengampunan, jawatan Perdana Menteri hendaklah diserahkan kepada Anwar.

Tempoh dua tahun bagi Tun Mahathir memegang jawatan Perdana Menteri bererti sehingga Mei 2020.

Baru-baru ini, di sebalik ketidak-tentuan yang berterusan berhubung peralihan kuasa, Tun Mahathir memberitahu, beliau akan menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Anwar selepas Sidang Apec 2020 di Kuala Lumpur pada November depan.

“Saya berjanji menyerahkan kuasa dan saya akan kotakannya tetapi saya rasa perubahan kepimpinan negara sebelum Sidang Apec akan menimbulkan gangguan,” ujarnya.

Dengan menganjakkan tempoh peralihan kuasa sehingga November, secara tidak langsung Tun Mahathir mahu memegang jawatan Perdana Menteri selama dua setengah tahun sebagaimana pernah dibayangkannya pada November 2018 dulu.

Tetapi, adakah beliau mendapat izin daripada Anwar terlebih dahulu?

Semalam, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng tampak bersetuju untuk memberi pemanjangan tempoh Tun Mahathir memegang jawatan Perdana Menteri sehingga November sebagaimananya yang pernah dimintanya.

Kenapa Guan Eng begitu mudah bersetuju dengan Tun Mahathir?

Kenapa beliau tidak bertanya atau berbincang dengan Anwar terlebih dahulu?

Tidak dapat tidak, berikutan tarikh peralihan kuasa ini terus menjadi isu, bukan saja kepada PH tetapi juga kepada rakyat di merata-rata tempat, PH mesti bermesyuarat dalam waktu terdekat ini untuk memutuskannya.

Jika Mei atau bulan-bulan yang hampir dengannya mahu diputuskan untuk peralihan kuasa, yang penting untuk ditetapkan ialah tarikhnya saja.

Tetapi, jika mahu dianjakkan sehingga November iaitu dua tahun setengah selepas Tun Mahathir memegang jawatan Perdana Menteri, izin daripada Anwar perlulah diperolehi terlebih dahulu.

Hanya jika Anwar setuju memberi izin, sesuai dengan janji Tun Mahathir mahu mendapat izin daripada Presiden PKR itu terlebih dahulu, maka barulah boleh ditetapkan tarikh peralihan kuasa sama ada pada penghujung November atau tarikh-tarikh lain pada Disember 2020.

Kalau Anwar tidak setuju atau tidak sedia memberi izin, Majlis Presiden PH harus kembali kepada janji asal Tun Mahathir mahu memegang jawatan Perdana Menteri selama dua tahun saja dan Mei adalah tarikh muktamad penyerahan kuasa yang sepatutnya. (ShahbudinHusin 16/01/2020)

Updated: 16 January 2020 — 4:26 pm

127 Comments

Add a Comment
 1. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  Dah tiada lagi kelibat penjenayah Suman Hindu
  Kejora dedah, dia pnya kegiatan..dia jdi terkedu
  Agk nya, kegiatan itu pihak brkuasa dh dpt hidu
  Tk sabar nk dgr brita, dlm lokap, Suman beradu
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 2. TAK BOLEH NAK SALAHKAN SESIAPA…..SEMUA MENTERI2 KABINET BERSALAH…..BUBAR PARLIMEN SAHAJA JAWAB NYERRRR…….

  Apanya pelik ahli-ahli PKR ni. Dah hangpa semua lantik dia jadi PM. Siapa yang berkuasa dalam kerajaan sekarang? Tu dah kira bertuah, Tun dah janji nak serah jawatan, cepat atau lambat, itu hak dia. Tu pun dah kira beruntung. Rakyat dok perati, macam Anuar dan penyokong-penyokong beliau tergila-gilakan jawatan PM tak boleh nak sabar dah. Asyik kompang dia diperlukan untuk mambantu memenuhi kehendak rakyat dan menifesto, untuk meningkatkan kadar ekonomi dan membenteras rasuah, apa? barisan kerajaan sekarang tak buat ke? Maksudnya Anuar dok peleceh dan memberikan pandangan negatif kepada barisan kabinet, pemimpin dan peneraju kerajaan dan badan kerajaan sekarang. Anda rasa apa perasaan komponen PH yang lain dalam hal ini? Memang pun semua berhak bersuara, tetapi apakah sumbangan Anuar untuk membantu selain darpada memperleceh? Kalau anuar berterusan bertindak seperti ini, saya percaya beliau tak akan dapat kepercayaan penuh dari parti komponen lain dalam PH untuk menerajui negara.

  1. BODOH LAH DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR ASYIK SEBUT LIBERALISM PLURALISM LGBT DENGAN TAK TAHU MENAHU APA MAKNA NYA.

   ORANG PAS MEMANG BEGITU.

 3. INILAH AKIBATNYA BERSEKONGKOL DENGAN SYAITAN D4P MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN…… MELAYU PH HARAP KEMBALI KE PANGKAL JALAN…..

  Muslim housewife charged with insulting Islam……..

  Fadhilah faces the maximum RM50,000 fine or one year imprisonment, or both if found guilty and can also be additionally fined RM1,000 for each day the offence continued to be committed post-conviction. Source (pic): NST Online
  Fadhilah Abdulhamid, 42, pleaded not guilty to all of the charges which were read separately before judges Saifulakmal Mohd Said and Tengku Shahrizam Tuan Lah.
  She was charged under Section 233(1)(a) Communication and Multimedia Act 1998, which is punishable under Section 233(3) of the same Act.

  SEPANG: A housewife was charged at the Sessions Court here today with six counts of insulting Islam.

  Fadhilah Abdulhamid, 42, pleaded not guilty to all of the charges which were read separately before judges Saifulakmal Mohd Said and Tengku Shahrizam Tuan Lah.

  According to the charge sheet, Fadhilah, in her right mind, had uploaded postings that insulted Islam on her personal Facebook account and that her actions triggered dissatisfaction among other Facebook users.

  She was accused to have committed all of the offences between 8.52pm on Feb 19 and 1.25pm on March 4.

  She was charged under Section 233(1)(a) Communication and Multimedia Act 1998, which is punishable under Section 233(3) of the same Act.

  Fadhilah faces the maximum RM50,000 fine or one year imprisonment, or both if found guilty and can also be additionally fined RM1,000 for each day the offence continued to be committed post-conviction.

  Deputy public prosecutor Norhani Mohamad Adzhar prosecuted. Both judges fixed Dec 18 as mention and for the accused to appoint a lawyer.

  Source:

  Reply

  Reply

  1. BODOH LAGI DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR ASYIK SEBUT LIBERALISM PLURALISM LGBT DENGAN TAK TAHU MENAHU APA MAKNA NYA.

   ORANG PAS MEMANG BEGITU.

 4. SEKALI SEKALA BAPAK SKANDAL RASA DIA PM ORANG MELAYU…..SEKALI SEKALA DIA RASA PM ORANG CINA INDIA….SEKALI SEKALA DIA RASA DI TANAH MELAYU…. SEKALI SEKALA DIA RASA DI TANAH BESAR INDIA DAN CINA…..

  ‘Kemelayuan’ Tun kan terlebih, jadi tak hairanlah Tun lupa segala kepincangan Tommy Thomas…….,

  Saya merayu kepada rakyat Malaysia untuk memaafkan Perdana Menteri kita, Tun Dr Mahathir Mohamad, kerana tidak sedar betapa jahilnya dan tersasarnya Tommy Thomas dari landasan perundangan yang betul.

  Maklum lah, Tun dah tua, kemelayuan dia dah terlebih, jadi sememangnya dia lebih mudah lupa daripada Melayu-Melayu lain betapa pincangnya Thomas biarpun kepincangan tersebut berlaku depan-depan mata Tun.

  Ya, disebabkan kemelayuan yang terlebih tu, Tun lupa akan kesemua laporan polis yang saya buat terhadap Thomas atas pelbagai tuduhan, termasuk tuduhan menyalahgunakan kuasa dan membocorkan maklumat sulit milik Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

  Tun lupa, pada 9hb Febuari 2019, saya membuat satu laporan terhadap kedua-dua Dato’ Ambiga Sreenevasan dan Tommy Thomas di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Subang Jaya, Selangor.

  Dalam laporan tersebut, saya memaklumkan kepada pihak polis bahawa Ambiga pernah terlibat dalam satu konspirasi bersama Peguam Negara Tommy Thomas untuk menjatuhkan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim semasa Khalid masih lagi Menteri Besar Selangor.

  Kalau laporan yang dibuat tahun ini Tun boleh lupa, sedangkan dia boleh ingat laporan yang saya buat pada 16hb Julai tahun lepas, di mana saya meminta pihak polis menyiasat Thomas atas tuduhan bersubahat untuk mengaibkan Najib.

  Pada 29hb Mei 2019 pula, saya membawa perhatian umum kepada beberapa kejanggalan dalam kenyataan Thomas berhubung pengunduran peguam Nor Syazlin Mansor daripada inkues kematian Muhammad Adib Mohd Kassim.

  Tetapi Tun turut lupa akan perkara tersebut, kerana maklumlah, kemelayuan Tun dah teramat lebih, di mana orang yang terlebih kemelayuannya itu lebih cepat lupa daripada orang-orang lain…

  Mungkin sebab itulah Tun turut lupa pembongkaran saya berkenaan satu perjumpaan sulit melibatkan Thomas, Richard Malanjum (Ketua Hakim Negara pada ketika itu), Lim Guan Eng dan seorang lagi dari pihak pendakwaan kes Dato’ Seri Najib Tun Razak malam sebelum Guan Eng dilepas dan dibebaskan oleh Mahkhamah Tinggi Pulau Pinang (lihat video di bawah).

  Bersambung selepas video

  Pada 13hb Ogos 2018 pula, saya membuat satu laporan polis di IPD Petaling Jaya, di mana saya memberitahu pihak polis bahawa Thomas menyalahgunakan kuasa dan jawatannya apabila melantik Sitpah Selvaratnam sebagai penasihat Jabatan Peguam Negara dalam hal-hal bersangkut-paut perampasan kapal Equanimity.

  Saya memberitahu polis bahawa Thomas turut menyalahgunakan kuasa dan jawatannya sebagai Peguam Negara apabila menipu kerajaan Malaysia kononnya Sitpah terpaksa dilantik kerana Jabatan Peguam Negara tidak mempunyai unit perkapalan yang khusus dan kepakaran dalam undang-undang admiralty.

  Tetapi masakan Tun nak ingat laporan tersebut, sedangkan dia boleh lupa bagaimana Thomas cuba mempengaruhi inkues Adib dengan mengambil kedudukan mengenai punca kematian arwah Adib biarpun inkues sedang berjalan.

  Mungkin juga Tun termakan kata-kata Thomas bahawa beliau tidak percaya pada prinsip sub judis yang kononnya “tidak relevan dan tidak kena pada sistem perundangan kita” (lihat video).

  Bersambung selepas video

  Tetapi saya rasa tidak, saya rasa semua ini berpunca daripada kemelayuan Tun yang terlebih tu, di mana Tun lebih cepat lupa daripada Melayu-Melayu yang lain..

  Ya, maafkanlah Tun, kerana bukan niat dia untuk membela orang yang terbukti jahil dan tersasar dari landasan perundangan yang betul, cuma Tun dah tua, dan kemelayuan Tun dah terlebih, jadi Tun ni orang yang teramat mudah lupa, jauh lebih mudah daripada orang-orang lain…

  Reply

  Reply

  1. BODOH LAH DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR TAK TAHU APA DEFINISI LIBERALISM PLURALISM DENGAN TAK TAHU MENAHU APA MAKNA NYA.

   MELAYU SIM PUN TAK TAHU APEKEBENDENYE.

   ORANG PAS MEMANG BEGITU.

 5. TUKAR PM BUBARKAN PARLIAMENT…..TUKAR MUPPETI TERAJANG JERRR…….

  Pantang di kritik sikit madey akan meloncat melolong….nanti kena tibai lagi dgn TMJ…

  Tukar pm ato tukar mupeti?..

  Asri: Saya tak pasti siapa yang pekak..,….

  Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin mempertahankan kenyataannya bahawa ramai orang kini beranggapan Islam berada dalam keadaan tidak selamat di bawah pentadbiran kerajaan PH.

  Beliau juga memulang paku buah keras terhadap kenyataan Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad malam tadi bahawa tidak pasti siapa yang ‘pekak’ terhadap rungutan umat Islam itu.

  “Banyak berita pagi ini pasal kenyataan YAB Tun M: Mufti Perlis pekak sebab kritikan yang saya suarakan mempertahankan Islam kurang kedengaran dalam kalangan pimpinan kerajaan hari ini. Umat Islam rasa kurang selamat.

  “Namun, sesiapa yang mampu mendengar keresahan rakyat, itulah realiti yang disuarakan oleh setiap lapisan masyarakat Islam di negara ini.

  “Saya tidak pasti siapa yang pekak,” kata Asri di Facebooknya hari ini.

  Malam tadi, Mahathir menafikan dakwaan Mohd Asri bahawa kedudukan Islam semakin tidak selamat di bawah PH.

  “Pasal dia ‘pekak’.

  “Kalau dia boleh dengar, dia boleh dengar kita buat macam-macam untuk orang Islam, untuk Islam. Tapi dia tak dengar,” sindir Dr Mahathir

  Reply

  R

  1. BODOH LAH DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR ASYIK MENG KOPIPES.

   ORANG PAS MEMANG BEGITU.

 6. PENYAMUN TARBUS PANDAI MENYAMAR……MALAM DIA LAH PALING JAHAT…..SIANG HARI DIA LAH PALING ALIM……

  Pesara tentera tidak berpencen baru kenal kerajaan PH (kaki kencing)…….

  Ramai golongan mengatakan kerajaan PH kaki kencing. Kini mereka mula sedar janji dan percakapan sebelum PRU-14 adalah bohong semata-mata.

  Dulu Roketkini (akhbar DAP) menyiarkan…
  Kemenangan Pakatan Harapan (HARAPAN) pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) bakal memberi makna yang besar kepada seluruh anggota keselamatan tentera dan polis.

  Selain meningkatkan peruntukan dan memastikan keberkesanan serta kemajuan teknologi pasukan keselamatan itu, Kerajaan HARAPAN tidak akan melupakan jasa bakti bekas anggota yang telah bersara dari perkhidmatan.

  Segala jaminan itu telah dimasukkan dalam Janji 20, Manifesto HARAPAN (Buku HARAPAN) untuk Menjadikan Angkatan Tentera Malaysia dan pasukan Polis DiRaja Malaysia sebagai sebuah pasukan yang dihormati dan disegani.

  “Untuk menjaga kebajikan pesara tentera dan polis, kadar pencen yang sedia ada akan dikaji semula dan diselaraskan dengan kos sara hidup semasa. Bagi pesara polis, kadar pencen sebelum tahun 1970 dan selepas tahun 1970 akan diselaraskan.
  Tapi apa terjadi?
  Semuanya kena kencing.

  Anda boleh baca di sini..

  PETALING JAYA: Pesara tentera tidak berpencen meluahkan rasa kecewa selepas kerajaan Pakatan Harapan (PH) memansuhkan skim Bantuan Bakti Negara (BBN) sebanyak RM1,200.

  Sebaliknya, Pertubuhan Kumpulan Veteran Tentera Tidak Berpencen Negeri Pahang berkata, jumlah bantuan itu dikurangkan kepada RM500 setahun di bawah program baru yang diberi nama Bantuan Harapan Negara (BHN) menggantikan BBN.

  Pengerusinya, Mohd Sani Ishak berkata lebih mengecewakan bantuan itu juga diberikan secara bersyarat dan tidak semua pesara tidak berpencen layak menerimanya.

  “Bantuan di bawah BBN RM1,200 yang kami dapat dulu sudah tidak ada, sekarang ini kerajaan sudah tukar nama, tiada lagi BBN, tukar kepada BHN dengan bayaran RM500 one-off, tapi ia hanya dimaklumkan tapi belum dapat lagi kita juga sedang tunggu.

  “Antara syarat yang diletakkan, pesara tidak berpencen layak bagi mereka yang mempunyai pingat perkhidmatan. Dulu semua pesara tidak berpencen dapat,” katanya kepada FMT.

  Mohd Sani Ishak.
  Sani berkata pihaknya bukan tidak bersyukur diberi bantuan RM500 tetapi jumlah itu tidak mencukupi memandangkan kos sara hidup sekarang semakin meningkat.

  “Kita perjuang demi negara pertahankan negara, kami kecewa, sebelum ini kami dapat RM1,200 sepatutnya dinaikkan kepada RM2,500 sepertimana cadangan sebelum ini, bukan dikurangkan kepada RM500.

  “Ia tidak cukup memandangkan kos sara hidup meningkat, kami tidak ada bantuan lain dari kerajaan. Dulu dapat juga BR1M boleh tambah-tambah pendapatan kami,” katanya sambil memaklumkan pesara tidak berpencen terpaksa berniaga sendiri untuk menyara keluarga.

  Katanya, pihaknya juga bercadang untuk bertemu Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad untuk membangkitkan perkara ini.

  “Kita juga bercadang untuk jumpa bekas perdana menteri, Najib Razak dan bekas menteri pertahanan supaya mereka boleh bawa permasalahan kami dalam Parlimen,” katanya.

  Skim BBN diperkenalkan di bawah pentadbiran Najib dan ia mula diagihkan pada 2016 pada kadar RM1,000 setahun dan dinaikkan RM200 pada 2017.

  Terdapat lebih 60,000 pesara tentera tidak berpencen seluruh negara.

  Pada 26 Mac lalu, Menteri Pertahanan Mohamad Sabu mengumumkan kerajaan bersetuju dan meluluskan pelaksanaan inisiatif BHN 2019 sebanyak RM500 secara one-off kepada pesara tidak berpencen.

  Ia menggantikan BBN 2017 dan Sumbangan Veteran Tidak Berpencen 1Malaysia (SVTB1M) 2013 dan pelaksanaan inisiatif ini adalah lebih bersasar di mana penerimanya adalah veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dalam kumpulan B40.

  Kerajaan memperuntukkan RM79,684,000 untuk pelaksanaan BHN 2019.

  Antara kriteria penerima BHN 2019 yang ditetapkan menerusi laman sesawang Kementerian Pertahanan adalah penerima merupakan veteran ATM, tarikh tamat tempoh perkhidmatan (TTP) sebelum 31 Disember 2019, bermastautin di Malaysia, veteran yang layak menerima Bantuan Sara Hidup 2019 Persekutuan.

  Mereka juga perlu memohon untuk mendapatkan BHN 2019, veteran ATM tidak berpencen yang belum pernah memohon bantuan SVTB1M dan BBN 2017, veteran dengan jumlah pendapatan isi rumah kasar bulanan RM4,000 dan ke bawah dan tidak dipanjangkan kepada balu, duda, tanggungan atau waris.

  Kementerian Pertahanan melalui Jabatan Hal Ehwal Veteran (JHEV) ATM bertangungjawab melaksanakan inisiatif BHN dan permohonan dibuka pada 14 April lalu dan pembayaran akan mula dilaksanakan pada 27 Mei 2019.

  Nasir Ramlee
  nasirramlee@gmail.com
  https://www.facebook.com/nasirramlee89

  komen : Kini kena kencing dah biasa… yang pelik macai PH masih taat..macam tak ada akal nak berfikir

  Reply

  Repl

 7. WAHABI KETULAHAN…..SEBELUM PRU-14 DIA KUAT MENYOKONG……KENA SONDOL BABI BARU DIA TAHU…..PADAN MUKA……SI MANGKUK HAYUN……

  Terdahulu Mohd Asri di laman Facebooknya mendakwa ramai beranggapan bahawa Islam berada dalam keadaan tidak selamat di bawah pentadbiran kerajaan hari ini……

  Baca: Mufti Perlis persoal penahanan anak murid Zakir Naik

  Beliau berkata demikian ketika mengulas penahanan pendakwah bebas, Muhammad Zamri Vinoth Kalimuthu awal pagi semalam atas dakwaan menghina agama Hindu dalam satu ceramah.

  “Inilah realiti yang kelihatan pada hari ini. Pelbagai kenyataan yang dibuat oleh individu-individu yang berada dalam kerajaan hari ini yang menghina Umat Islam dan menimbulkan ketegangan kaum, mereka hanya dipanggil untuk beri keterangan.

  “Betapa ramai yang menghina Nabi Muhammad dan mempersenda ajaran Islam, juga hanya dipanggil memberikan keterangan.

  “Tapi, ceramah dalam masjid untuk umat Islam sahaja di Kelantan oleh seorang yang menceritakan pengalaman peribadi menukar agama dan memilih agama Islam, telah menyebabkan beliau ditangkap,” tulis Mohd Asri.

  Mohd Asri mendakwa penangkapan itu menunjukkan masyarakat Islam semakin “dibuli” oleh kerajaan PH.

  “Suara-suara mempertahankan Islam sukar kedengaran dalam kalangan yang memimpin pentadbiran hari ini melainkan sejumlah kecil. Apakah ini suatu keadilan?

  “Realiti ini menjadikan rakyat makin akur bahawa Islam berada dalam keadaan yang tidak begitu selamat di bawah pentadbiran hari ini,” tegasnya.

  Reply

  Reply

 8. KALAU IKUT AMARAN ALQURAN AWAL2 LAGI KAN SENANG…..JANGAN TERTIPU DENGAN KAFIRUN MUNAFIQUN FAASIQUN……TAPI TAK TIPU TAK BEST KAN….YANG HARAM TU LAH YG DIBURU…. WALAUPUN SEDAP SEKEJAP…..NEGERI MAFIA KOMUNIS RAKYAT TAK BOLEH CARI MAKAN……

  Esok nak makan ikan atau konkrit, nelayan P Pinang demo bantah projek tambakan laut…….

  Sambil memegang keratan ikan mati dan gegantung mengecam cadangan projek mega tebus guna tanah, kira-kira 1,000 nelayan dan individu-individu yang simpati menunjuk perasaan di padang Esplanade hari ini.

  Dalam hartal satu hari, kira-kira 4,000 nelayan meninggalkan jala masing-masing bagi menunjuk perasaan terhadap projek tambakan laut di selatan Pulau Pinang (PSR), yang merancang untuk menebus guna lebih 1,800ha di kawasan yang dianggap kawasan perikanan paling subur di utara Semenanjung.

  Nelayan datang menaiki bot di ghaut North Beach, atau berkereta dari Seberang Perai, dan melaungkan slogan membantah tebus guna tanah selama hampir tiga jam.

  Ketua Persatuan Nelayan Pulau Pinang Nazri Ahmad berkata seramai 4,000 nelayan mahu menunjuk perasaan tetapi polis hanya membenarkan 1,000 orang mengikut permit perhimpunan aman.

  Nelayan dari Teluk Tempoyak menyertai hartal satu hari membantah projek PSR.
  Beliau berkata tunjuk perasaan hari ini menunjukkan pasar-pasar di negeri itu akan terjejas tanpa ikan segar dan pihaknya mahu menimbulkan kesedaran bahawa ia boleh berlaku.

  Nazri berkata isu ini bukan mengenai periuk nasi nelayan tetapi juga masa depan warisan makanan Pulau Pinang.

  “Dalam bebarapa tahun mendatang, mungkin tidak ada lagi udang untuk cucur udang dan mee udang. Char koay teow mungkin hanya ada seekor udang, dibelah dua,” katanya kepada hadirin.

  “Ancaman ini suatu kenyataan. Penambakan itu akan menjejaskan rantai makanan. Ia akan memusnahkan hidupan laut Pulau Pinang dan habitat. Kita nak makan apa esok? Ikan atau konkrit?”

  Para nelayan kemudian menyerahkan memorandum kepada wakil kerajaan negeri di Dewan Undangan Negeri dan kepada Adun Mohd Yusni Mat Piah.

  Yusni, seorang wakil rakyat PAS, memberi jaminan rungutan mereka akan dibawa ke mesyuarat DUN yang akan bersidang sehingga Jumaat.

  Projek PSR bernilai RM46 bilion itu merancang untuk membina tiga pulau buatan di selatan Teluk Kumbar, yang kemudian akan dijual kepada pembida tertinggi, sebagai bayaran untuk membina lebuh raya, laluan Transit Aliran Ringan, dan bentuk pengangkutan lain dalam Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang.

  FMT

  Reply

  Repl

  1. DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR,

   Ikut ajaran Quran bagus, tapi boleh juga ikut ajaran lain yang tidak bertentangan dengan ajaran Islam.

   Tapi kamu nak promosikan ajaran PAS saja, mana boleh.

 9. PATUT NEGARA KITA IKUT CYPRUS….JUAL KEDIAMAN RM2 JUTA KE ATAS KEPADA ORANG ASING…..HOBI PH JUAL NEGARA……

  Cyprus mahu teliti semula cara Jho Low dapat pasport,…….

  Kerajaan Cyprus akan mengkaji semula Pelan Pelaburan Cyprus yang membantu ahli perniagaan Jho Low mendapat pasport negara itu, di saat penyiasat antarabangsa semakin hampir mengesannya berkaitan skandal 1MDB pada 2015.

  Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri Cyprus Constantinos Petrides di Twitter hari ini, berkata kerajaan akan menyiasat isu yang dibangkitkan dalam laporan akhbar negara itu, Politis, bahawa Low mendapat status kewarganegaraan walaupun pemeriksaan latar belakang menimbulkan beberapa amaran (red flag).

  Katanya lagi, kerajaan negara itu juga akan menyiasat kes-kes lain yang serupa, di mana individu menyalahgunakan sistem tersebut yang turut membolehkan mereka mendapat status warga Kesatuan Eropah.

  ConstantinosPetrides
  @Petrides_C
  Σε σχέση με τα δημοσιεύματα που αφορούν συγκεκριμένες πολιτογραφήσεις μέσω του ΚΕΠ, καθώς και για τους σχετικούς ελέγχους που ήδη διεξήχθησαν / διεξάγονται για πολιτογραφήσεις που έγιναν στο παρελθόν, το Υπ. Συμβούλιο θα ενημερωθεί στην επόμενη συνέδρια και θα ληφθούν αποφάσεις

  24
  6:19 PM – Nov 4, 2019
  Twitter Ads info and privacy
  24 people are talking about this

  Sementara itu, Socrates Hasicos yang menjadi menteri dalam negeri ketika kewarganegaraan diberi kepada Jho Low, menggesa status itu ditarik balik jika terbukti lelaki kelahiran Pulau Pinang itu melakukan jenayah.

  Dalam hantaran di Facebook, Socrates berkata ketika kelulusan diberi, polis Cyprus memberitahunya bahawa Jho Low tiada rekod jenayah.

  Ia di sebalik laporan Low sudah pun dalam perhatian pihak berkuasa yang menyiasat skandal 1MDB.

  Menerusi Pelan Pelaburan Cyprus, individu boleh mendapatkan taraf warganegara dengan mendepositkan lima juta euro ke dalam bank negara itu untuk tempoh tiga tahun dan membeli kediaman kekal yang berharga paling kurang 500,000 euro.

  Laporan muka depan akhbar Cyprus, Politis hari ini mendakwa Jho Low menerima sokongan Ketua Biskop Cyprus Chrysostomos II untuk mendapatkan pasport dari negara kepulauan Mediterranean itu.

  Menurut laporan itu, ketua gereja Kristian Ortodoks itu dalam sepucuk surat kepada menteri hal ehwal dalam negeri ketika itu Socrates Hasicos bertarikh 1 September 2015, menyatakan permintaannya agar Jho Low diberikan status warga naturalisasi.

  Ia berkata Low kemudiannya diberi status warganegara pada 18 September 2015, selepas bertemu Hasicos dan membeli sebuah villa yang tidak siap berharga lima juta euro di negara itu bagi memenuhi syarat permohonannya.

  Semalam, ia melaporkan pemeriksaan latar belakang bagi permohonan Jho Low membangkitkan membangkitkan kebimbangan terhadap status Low sebagai ‘politically exposed person’ (PEP) serta dakwaan kegiatan pengubahan wang haram, penipuan dan pelanggaran undang-undang.

  PEP ditakrifkan sebagai individu yang diberi kepercayaan awam dan lebih berkemungkinan untuk terlibat dengan rasuah dan korupsi ekoran kedudukannya itu.

  Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) percaya sekurang-kurangnya AS$4.5 bilion telah diselewengkan daripada 1MDB dan kini bekerjasama dengan Malaysia untuk mendapatkan semula dana tersebut.

  Bekas perdana menteri Najib Razak kini dibicarakan atas dakwaan rasuah sementara Low masih tidak dapat dikesan.

  1. “HOBI PH JUAL NEGARA”?

   KEPALA BAPAK KAU.

   Tak perlu hujah2 lain.

 10. KES JHO LOW DALAM KES POLIS….MEMANG TENGAH BAWA PINDAH DARI LUAR NEGARA….. PATUT KES MAHKAMAH JIBENG TAK BOLEH MULAKAN TANPA SAKSI UTAMA……MASALAH SEMBURIT NI SUKA SAMA SUKA…..JADI BAWAH LIBERALISM PLURALISM LGBT ,,KEBEBASAN INDIVIDU ,,MACAM MANA NAK DAKWA….INIKAN MALAYSIA BARU
  ….

  #ApaMauTipuLagi : Apek Lim Guan Eng @ Nabita Kantoi Menipu Lagi!!!……

  Kerajaan Pakatan Harapan jelas mungkir janji manifesto mereka sendiri yang tiada lagi lantikan politik dalam agensi dan GLC jika mereka mentadbir negara…

  Bila ditekan, Guan Eng DAP dakwa jika ada lembaga pengarah yang merupakan ahli politik dari Pakatan Harapan, mereka hanya anggota biasa atau hanya aktif di peringkat negeri dan bukan di peringkat nasional…

  “DAN tidak ada wakil rakyat yang dipilih menduduki lembaga pengarah GLC,” dakwa anak Lim Kit Siang dari DAP tu (BACA DI SINI)…

  Rupa-rupanya, Guan Eng DAP telah menipu!!!

  Memang ada wakil rakyat yang dilantik sebagai Lembaga Pengarah GLC!!!

  Contohnya :

  》Wong Tack DAP, Ahli Parlimen Bentong sebagai Pengerusi Malaysian Timber Industry Board (MTIB) pada Ogos 2018…

  》Chan Foong Hin DAP, Ahli Parlimen Kota Kinabalu sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah Labuan Port Authority (LPA) pada Februari 2019…

  Ada beberapa orang lagi yang terlibat (BACA DI SINI)…

  Bukan itu jer, ada lagi nie…

  》Zakaria Mohd Salleh PPBM, ADUN Permas sebagai pengarah Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (Kejora)…

  》Ismail Salleh PAN, ADUN Pengkalan Kundar sebagai lembaga pengarah Lembaga Kemajuan Kedah (Keda)…

  》Charles Santiago DAP, Ahli Parlimen Klang sebagai Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) pada November 2018…

  Begitu mudahnya puak DAP menipu rakyat tanpa rasa bersalah langsung!!!

  Pengundi-pengundi PRK Tg. Piai mempunyai tanggungjawab yang besar dan harapan dari seluruh rakyat Malaysia…

  Inilah peluang pengundi-pengundi di Tanjung Piai untuk bagi signal yang jelas dan dapat menyedarkan puak PH-DAP supaya tidak menipu lagi…

  Tolak calon PPBM-PH, Wak Karmane dan lantik calon nombor 2 dari Barisan Nasional, Datuk Wee Jeck Seng BN, wakil rakyat yang banyak pengalaman dan sudah pasti bukan ‘yes man’ PH-DAP…

  ‘Gula-gula PRK Tg. Piai’ yang Pakatan Harapan sedang ditaburkan, sebat jer, kalau tak sebat, rugi, lagi pun tu semua datangnya dari duit rskyat juga, tapi jangan bagi undi kepada calon PH-DAP…

  Lagi besar majoriti kemenangan calon Barisan Nasional, lagi bagus, kalau calon Pakatan Harapan hilang wang pertaruhan, lagi canteekk…

  Tak habis-habis nak menipu jer kerja Pakatan Harapan nie…

  Bila kantoi, bagi alasan-alasan bodoh, tak ker hamblau namanya tu, seolah-olah rakyat nie bodoh sangat dan akan telan apa jer alasan yang dia orang bagi…

  #ApaMauTipuLagi

  Dari tulisan asal :

  Fb Dr. Novandri Hasan Basri
  SnapShot

  1. Kamu selalu cakap LIBERALISM PLURALISM LGBT – kamu reti ke apa itu LIBERALISM PLURALISM?

   Cakap mcm di kedai kopi ajer si Mamat nih.

 11. MANIFESTO PH UNTUK TANGKAP PEMBANGKANG……MAT SABUN TIADA DALAM SENARAI……..

  Kalau Najib Razak Bersalah, Mat Sabu Pula Macam Mana?…….

  Boss SPRM, Latheefa Koya berkata, rakaman suara Najib Tun Razak sudah cukup untuk membuktikan yang beliau bersalah. Kalau macam itu, bagaimana pula dengan rakaman suara Mat Sabu? Adakah ini bermaksud Mat Sabu juga bersalah?

 12. Kamu telah dilalaikan oleh perbuatan berlumba-lumba untuk mendapat dengan sebanyak-banyaknya (harta benda, anak-pinak pangkat dan pengaruh)
  Sehingga kamu masuk kubur.
  Jangan sekali-kali (bersikap demikian)! Kamu akan mengetahui kelak (akibatnya yang buruk semasa hendak mati)!
  Demi sesungguhnya! Kalaulah kamu mengetahui dengan pengetahuan yang yakin.

  1. Bodoh lah mengata tak boleh berlumba-lumba untuk mendapat dengan sebanyak-banyaknya

 13. Tak perlu desak: sendiri mau faham.
  barang dipinjamkan, kena pulang balik w/p tak diminta.
  Bukan sekali-dua rakyat tolak PM SEMENTARA.
  4 prk rakyat tolak dgn terang dan jelas.
  GAGAL disana-sini.
  Yg berjaya adalah: pinjam-cair aset, pinjam-cair aset, pinjam-cair aset.

  Najib Razak
  15 Januari jam 5:37 PTG ·
  Ekonomi? Gagal.
  Pasaran saham? Gagal.
  Janji manifesto? Gagal.
  Sukan SEA? Gagal.
  Hibah TH, dividen LTAT dan ASB? Gagal
  Cam identiti pelaku dalam video? Gagal.

  1. “Tak perlu desak: sendiri mau faham.
   barang dipinjamkan, kena pulang balik w/p tak diminta.”

   Ini bukan politik, ini dakyah orang PAS.

   Padan lah PAS tak pernah memerintah negara.

   Najib masukkan RM90 juta wang dia curi keakuan bank pemimpin2 PAS, terima pulak. Cakap tak ikut serban.

 14. Siapa kata KALAU PERALIHAN KUASA MAHU DIANJAK KEPADA NOVEMBER, IA MESTI DISETUJUI ANWAR TERLEBIH DULU?

  Peralihan kuasa tiada dipersetujui di dalam surat perjanjian atau di rakam di atas batu. Di atas yang pegang kuasa sekarang lah.

  Ramai yang mendesak Tun Mahathir teruskan pegang jawatan PM sekurang kurang nya hingga penuh penggal.

  1. Tun Mahathir telah memimpin barisan PH di kempen Pru14 dan menang. Munasabah lah dia memimpin hingga penuh penggal.

   Pemimpin baru perlu memimpin PH di kempen Pru15. Peralihan kuasa boleh lah berlaku tak lama sebelum Pru15.

   Jika banyak desakan Tun Mahathir teruskan memimpin di Pru15, maka perkara itu boleh di bincang dan di persetujukan di antara Presidential Council PH sebelum nya.

 15. Salam Sir Abang,
  smgo abg & dlmph ksjhtraan
  irh kt sni ok je
  yer,mmg kt sni cca sjk sgt kni
  ttpi irh dh bsa je

  thks fr lot,krna doakn irh
  byk ucpan dri rkn2 kt Mesia utk irh
  Lst wk dri rkan Fcbk irah,Nisa dri Wscnsin
  psal stdy tu,bsa je,tk lh skar sgt ha ha
  cma agk syi kt rmh ,dlu ade 3 rkn
  kni tggal 1,rkn irah yg sme2 smbg msters
  bla snyi,mla la rsa sdih rndu
  ngis2 la,ha ha..pmpuan gtu la

  abg slalu mncing yer
  klau dpt ikn abg siang sndri ke?
  atau ibu abg yg tlgn
  slalu ibu abg buat msk ape?
  tkilan irh ,itu hri x jdi ke umh adk jnior
  mkn nsi asm pdas ubi kyu tu

  emm ppi dh bsah
  irh pgi dlu

  smga ibu prtiwi,amn dmai

  irh,US

  1. Sir Abang?

   Kejora karang sendiri ke mesej di atas?

  2. Irah,

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Owh, rupanya ada bingkisan wrkh dari Amerika
   Nak dpt wrkh dari Irah ini, mmg abg tak sangka
   Balik tdi, abg letih tidur trus..phone pun tk buka
   Harapnya, Irah tidak marah, atau bersedih duka
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Ikan kurang mkn tadi, dari jemu bertukar malas
    Kami pulang awal, blm sampai pukul dua belas
    Abg letih..trtidur terus lepas minum air segelas
    Maafkan abg kerna wrkh Irah lambat abg balas
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
     Irah nk utus wrkh ni, mmg lngsung abg tk duga
     Dek kerna, bermimpi indah..abg terkejut & jaga
     Abg buka phone, klau ada musuh mari berlaga
     Rupa2 nya..ada perutusan dari bidadari syurga
     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

     💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

     1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
      Terus terang Irah, memasak tu..abg tak pandai
      Ikan2 tu abg bagi kat mak, atau pun dekat jiran
      Klau hari sekolah mkn nya di kantin atau kedai
      Mlm klu mls kluar, mkn magie ler bila klaparan
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

      1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
       Teruja sungguh abg ini..dgn utusan dr bidadari
       Mklum lah asyik trkenang & merindu stiap hari
       Sehingga terlupa nak smbut salam yg Irah beri
       Wa ‘alaikumus salam duhai dewi Irah ku puteri
       💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

       💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

       1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
        Airmata Irah tu..mmbuat diri abg ini kelemasan
        Sian Irah, asm pds sepat ubi kayu tk dpt makan
        Tak apa lah dinda manja, hentikan lah tangisan
        Utk Irah trsayang ‘Salam Mesra’ abg nk berikan
        💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

        💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

        1. SALAM MESRA – A. HALIM
         Karaoke: https://youtu.be/4_2bgmBXuVg

         💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
         Salam mesra kan ku berikan
         Harap terima sepenuhnya
         Oh tangisan kau hentikan
         Mari gembira bersama

         Oh oh adik ku
         Abang bukannya seperti dulu
         Membuat adik ku ragu
         Tunjukkanlah kasih sayang mu
         Kasih yang lama tertunggu

         Chorus:

         Oh adik ku usahlah bimbang
         Kebahagiaan mu kian menjelang
         Di samping orang yang kau sayang

         Oh oh adik ku
         Salam mesra kan ku berikan
         Harap terima sepenuhnya
         Oh tangisan kau hentikan
         Mari gembira bersama

         Mari gembira bersama
         Mari gembira bersama
         💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

         1. Irah,

          💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
          Apa yg abg inginkah..hanyalah Irah bergembira
          Biarlah abg yg tlng ganti, jika Irah ada duka lara
          Brgembira lah dinda..hntikan tangisan mu dara
          Sambutlah dr abg, doa ikhlas dan salam mesra
          💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

          💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
          💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

          1. Irah,

           💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Sini dah 5:00 pagi, mngkin US sana tu tgah hari
           Terima kasih dari abg..di atas wrkh, yg Irah beri
           Rasa gembira, di hati abg ini..mmg tidak terperi
           Tiada kata2 dpt gmbar, dr kmus atau dictionary
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

           💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

          2. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Tdi abg teralpa, hingga lmbt bls wrkh buah hati
           Maaf lah abg ini, kira nya dh buat Irah ternanti2
           Sib baik esok abg tk kerja sbb Jumaat abg cuti
           Tk apa lah, lps solat subuh abg bleh tidur ganti
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

           💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

          3. Irah,

           💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Abg pun bila meridu akan dihimpit rasa gelisah
           Klu Irah sibuk, nk utus wrkh, tk perlu bersusah2
           Irah klut dgn study, lmbt utus wrkh abg tk kisah
           Semoga wrkh abg ini, dpt lap pipi Irah yg basah
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

           💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

          4. Irah,

           💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Mmg dlm bercinta, irama rindu & sepi berbunyi
           Keresahan dan hiba lara tk dpt nak disembunyi
           Abg pun mcm Irah juga ada kala dihimpit sunyi
           Sbb itu abg selalu buka radio, dgr lagu dinyanyi
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

           💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

          5. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Bukanlah brmaksud, abg ni hanyut dgn hiburan
           Cuma itu adalah satu cara nk tenangkan fikiran
           Mungkin ia ada dlm psaikologi punya pelajaran
           Tapi ada satu lagi cara..mmbaca ayat2 alQuran
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

           💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

          6. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Berusaha lah dinda ku Irah, dngn sedaya upaya
           Abg sentiasa mendoakan, semoga Irah berjaya
           Jdikanlah juga alQuran sbgai ptunjuk & cahaya
           Sbab kt akhrat pun..kita ingin juga, nk jadi kaya
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

           💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

          7. Irah,

           💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Tahankanlah, airmata Irah yng sering berlinang
           Klu Irah dlm ksedihan, hati abg, turut tk senang
           Abg pun, hiba merindu..tpi abg cuba bertenang
           Bila dtg resah, kemesraan lalu, abg kan kenang
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

           💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

          8. Irah,

           💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Kt sini, dh tk lama lagi nak masuk waktu subuh
           Abg rasa mahu pergi solat jemaah dekat surau
           Bila kelapangan, abg usaha, pahala nk diimbuh
           Sbb tk nk..hnya subur di sini..kt akhirat kmarau
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
           Gembira sungguh abg, dgn warkah yg Irah bagi
           Tak tidurlah nmpak nya abg ini..sampai ke pagi
           Kelihatannya ayah dh bersiap, kt surau nk pergi
           Abg pun nk ikut..klu lapang nnti..abg masuk lgi
           💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Subhanallah walhamdulillah laa ilaaha illallaah
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

          9. Irah,

           💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Terima kasih..wrkh2 dari Irah, jdi peneman sepi
           Abg dgn ayah balik surau singgah kt kedai kopi
           Ngantuk rasa, abg bwa motor ke tengah ke tepi
           Jap lagi mau tidur, kot2 dpt indah punya mimpi
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

           💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

          10. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Semoga Irah dlm riang dan sjahtera di US sana
           Wrkh dr Irah..bgi abg ini jadi penghias suasana
           Abg tadi, bnyak berjaga..kini nk ganti tidur lena
           Harap2, akan mimpi jumpa Irah di tmn nirwana
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

           💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 16. PARTI KUNYIT,,KUALI DAN TOKONG SEMUANYA ON TRACK….MEREKA MESTI JADIKAN DR MADEYLIAR SEBAGAI KELDAI UNTUK MEREKA NAIK….KALAU TIDAK PRU 14 KALAH…..INI KAN PEREBUTAN KUASA…..SIAPA PALING JAHAT DAN PINTAR DIA MENANG……

  Tindakan paling bodoh PKR,DAP dan AMANAH ialah melantik musuh no.1 mereka sebagai ketua mereka setelah menang..mmberi kuasa tanpa had kpd seteru lama…bodoh tahap gaban, mudah trtipu dgn lakunan musuh no.1, sebelum jd PM..jln pun hoyong hayang, suara pun terketar2..bila dpt jawatan semua berubah..

  Setelah selesa semangat juang sewaktu jd pembangkang cair.

  manefesto utk melantik jawatan trtinggi kerajaan oleh Parlimen bukan dgn kuasa mutlak PM pun tak dpt dilaksanakan..bukan perlukn modal.

  Dulu pembangkang ..susah, sekarang pemerintah.. sedang bersedap2 menikmati titisan2 madu sementara menunggu waktu untuk dicantas satu..persatu..

  HIPOKRIT…

  1. Wahai DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR, awat hang keluaq awai sangat, agama kata Dajjal keluaq sebelum kiamat.

   MADEYLIAR? HADIBONGOK nak tumpang bas Najib ke Putrajaya tapi tak akan berjaya. Rakyat sudah tahu Najib Al Jibo curi wang rakyat RM2.6 bilion di 1MDB, masukkan RM90 juta ke akaun bank pemimpin2 PAS.

   Dua2 pihak busuk, akan terguling lagi spt di Pru14.

 17. REVERSE PSYCHOLOGY SYAITAN D4P…..HUTANG NEGARA RM1 TRILLION…. SEBENARNYA DIALAH AKAN BUAT TAIK HUTANG SEBANYAK ITU……

  Hutang Langsung Negara Akan Benar-Benar Capai RM1 Trilion Pada 2023……..

  AHLI Parlimen Pekan, Datuk Seri Najib Tun Razak memberi gambaran bahawa hutang langsung negara akan benar-benar capai RM1 trilion menjelang Pilihan Raya Umum 15 iaitu pada tahun 2023.

  Katanya, ini berdasarkan kepada trend defisit yang diamalkan oleh kerajaan Pakatan Harapan (PH) sekarang.

  Malah kata Najib, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng sendiri tidak dapat menjawab soalan yang ditanya di Parlimen mengenai hutang negara.

  “Saya tanya soalan di Dewan Rakyat. Mula-mula, Menteri Kewayangan cuba sindir saya.

  “Lepas itu, dia terperangkap.Soalan saya mudah. Berapakah andaian hutang langsung negara pada tahun 2023?

  “Dia pusing-pusing satu dunia tapi soalan tetap tak dijawab. Kerana dia tahu saya sudah mengira berdasarkan trend deficit kerajaan PH sekarang, ” kata Najib dalam hantaran di Facebooknya.

  Kata Najib, berdasarkan trend yang diamalkan kerajaan PH sekarang, hutang RM1 trilion itu mungkin dicapai lebih awal dari 2023.

  “Oleh itu, dia (Guan Eng) cuba sekali lagi kaburkan isu hutang dengan angka liabiliti dan PPP ciptaan mereka.

  “Dia kata syarikat penarafan antarabangsa pun tak terkejut dengean hutang “sebenar” besar yang dia “dedahkan” dan masih kekalkan penarafan Malaysia,” kata Najib.

  Padahal, menurut Najib, syarikat penarafan tidak tengok angka-angka ciptaan Guan Eng apabila mengira hutang sebenar negara.

  “Dah lama saya jelaskan tentang liabiliti dan PPP ini dan bagaimana PH gunakan angka-angka untuk mengkaburi mata dan mengelirukan Rakyat.

  “Akhirnya, dia tak jawab. Kerana malu nak sebut bahawa hutang negara akan benar-benar capai visi PH untuk RM1 trilion pada akhir penggal PH,” kata Najib.

  Reply

  Reply

 18. NAH KORANG NAK SANGAT SEMBURIT DISAMAN….. SEMBURIT HANYA BOLEH DISAMAN BAWAH SYARIAH…. BAWAH CIVIL LAW TAK LAKU….PAS BAWA USUL RUU 355 KORANG LAWAN….TAPI KORANG NAK SANGAT POK MIN DI SAMAN…..INSAFLAH KENGKAWAN MELAYU KU……

  Azmin Ali Taken To Court Over Unpaid Sandakan Travel Bill – EXCLUSIVE…..

  According to a writ lodged in the KL Sessions Court last week, Economics Minister Azmin Ali, who is also Deputy President of Malaysia’s biggest parliamentary party PKR, ran up a staggering travel bill of over RM300,000 ringgit, mainly for private family trips, in the course of just six months this year.

  Also listed in the claim brought by his travel agency for alleged unpaid costs, is the bill for what has become a notorious visit to Sandakan in May (leaving KL on 10th and returning 11th) during which Santubong Youth PKR Chief, Haziq Abdullah Abdul Aziz has claimed he was filmed having a sex session with his senior party boss at the Four Points Hotel.

  The material, which Azmin says is fake and a smear, has been widely distributed on WhatsApp. Police investigators say they have not proven its authenticity and are conducting a probe into who was guilty of circulating the intimate hour long video.

  What is not in dispute is that Azmin Ali was campaigning in Sandakan at that time and the travel company, who say they arranged his flights, are now suing him for non-payment of this and an extensive list of other travel services, following what they say have been numerous requests for him to honour the bill.

  Astonishing RM300,000 Travel Bill Run Up In Just Six Months
  Perhaps more noteworthy than the apparent failure to pay for a return local flight, is the staggering size of the over-all bill of over RM300,000 that the company, YHA Travel & Tours, alleges Azmin ran up in the course of just six months for flights alone, which they claim he has never disputed.

  They say he has merely refused on this occasion to pay it:

  Despite repeated demand of payments by the Plaintiff and/or its representative from the Defendant and/or his representative, the Aggregate Amount has not been forthcoming even though the claimed sum was never disputed.
  [Par 12 – writ WA-B52NCvC-505-11/2019 KL Sessions Court]

  The writ continues by saying this has broken an established pattern by which Azmin (described as a frequent traveller) would arrange to pay or send a representative to pay bills much more promptly:

  Due to the frequency of their travels, and by mutual understanding between the Plaintiff and the Defendant, payments have always been made and/or arranged by the Defendant and/or his representative every 1 to 6 months….
  However, in this instance, the payments have been outstanding for far longer than the aforesaid time frame.” [Pars 9-10]

  The Economics Minister, who is seen as a contender seeking to leapfrog his boss in the succession to the top job, has merely listed his ministerial salary (RM50,000 per month) and a house worth just over one million ringgit in the declaration of assets that all elected parliamentarians are now required to submit under new laws.

  Under the circumstances it is therefore hard to understand how he ran up such enormous outstanding sums with a view to being able to meet the bill – many of the flights are for family members, who appear to have travelled business:

  One prolific traveller is son Ameer, apparently funded by his Dad, who has posted many of his experiences on Facebook. These earlier trips prior to the bill in question included KL to Dubai, Singapore to LA and ‘London Bound’ in 2018
  One prolific traveller is son Ameer, apparently funded by his Dad, who has posted many of his experiences on Facebook. These earlier trips prior to the bill in question included KL to Dubai, Singapore to LA and ‘London Bound’ in 2018

  According to the figures laid out in the claim Azmin ran up the RM300,000 between last September and June on what appear to have been a series of business/first class flights for various members of his family across the world.

  They include a New Year’s break in Morocco that became widely reported after it emerged the Azmin family spent time at a luxury resort together with a senior political rival, ex-Defence Minister Hishamuddin Hussein, who is the cousin of disgraced ex-PM Najib Razak now facing multiple charges over 1MDB.

  Athough all of Azmin’s six children are now adult the minister continues to pay for them and spouses to join him on holiday, according to the billing laid out in the statement of claim. Sarawak Report has enquired as to whether the Minister expects them to pay him back and if so how?

  Including interest, the travel company says it is now owed RM328,901 plus damages and costs largely run up by the Azmin family’s leisure trips:

  Alleged outstanding costs

  Nearly Rm100,000 (RM92,280.00) of the total bill appears to have been run up in flights enjoyed by the minister’s newly-wed son Mohamed Ameer Shazrin Mohamed Azmin and his spouse Mazreen Shanim Shaheen during their travel to Marrakech, London and Geneva. The lavish wedding ceremonies of the couple and that of another sibling were society high points in KL over recent months.

  The bill does not include hotels and other expenses involved in the trips, which raise concerns about further potential costs. Azmin is known to favour London’s top hotel Claridge’s when he comes to the UK (where he has frequently come to visit his children), which costs around RM4,500 a night according to online booking sites:

  Son Mohamed Ameer Shazrin Mohamed Azmin’s Facebook postings over the past couple of years have revealed he also has expensive tastes.

  He in the past uploaded a plethora of pictures boasting himself in first/business class cabins, wearing large quantities of designer clothing, enjoying top global holiday destinations, five star restaurants and expensive tickets to international sports events. These have been removed in recent weeks according to followers. Whether the family funded the items or whether they were gifted (and if so by whom) was not detailed.

  The pattern extends to other children in the family. According to reports, another daughter boasted on Facebook about her seat 1A (premier class) on a flight to London as recently as September before pulling down the posting. The designer outfits and accessories boasted by the family over the years has caused criticism on social media:

  Sarawak Report has forwarded a request for comment on this matter to the Economic Minister’s office, asking if he confirms the travel bills cited in the writ are genuine and undisputed, as claimed, and if so how he had planned to pay the bill?

  Customer for Two Decades

  Whatever the reason for Azmin’s alleged failure to pay this latest bill, the writ makes clear the travel firm claims a long relationship with this client going back twenty years, which now appears to have broken down:

  The Plaintiff and Defendant have had a long-standing history of business relationship which spans approximately 20 years. These separate account numbers with the Plaintiff are as per the Defendant’s instructions. (client to confirm)
  During this period, the Plaintiff has been instructed by the Defendant (whether by himself or through his representative) to make travel arrangements for the Defendant’s colleagues and/or family members and/or business associates and/or friends [Pars 4-5]

  In the past Azmin had paid up in reasonable time, the travel film claims. There is no indication as to whether the scandal that broke out over the Sandakan trip, one of the last items listed on the bill, is in any way linked to the sudden dispute with the agency.

  However, in order to establish whether the RM300,000 bill was especially high or an abberation, Sarawak Report contacted YHA and has learnt there is believed to be nothing unusual in the scale of the sum spent on travel by this client compared to other bills in recent years.

  Our informantion is that the minister’s travel bills have been in the region of one million ringgit annually and that these have been settled in the past by a regular third party envoy, who paid the KL office in cash.

  Sarawak Report has requested confirmation from the minister about the role of the individual named as the intermediary for these cash settlements and for his own comments on the matter.

  source : http://www.sarawakreport.org/2019/11/azmin-ali-taken-to-court-over-unpaid-sandakan-travel-bill-exclusive/

 19. SYAITAN D4P TAK AKAN INSAF NYERR….. MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN MANA TAHU KESIAN2 KAT ORANG….KALAU ADAPUN NAK MERAYU UNDI…. KALAU MELAYU SENGSARA LAGI DIA SUKA….TENGOK BILA DAPAT KUASA BERAPA BANYAK MELAYU KENA HALAU DARI RUMAH……PARTI KUNYIT PUN LEBIH KURANG SAMA…..

  4 Beranak Redah Hujan Demi Sekampit Beras.. Sedarlah PH!……

  4 Beranak Naik Motor Redah Hujan Untuk Sekampit Beras & Barang Dapur
  NASIB setiap insan berbeza-beza, dan dalam kesempitan wang pasti ada keluarga yang sanggup mengharungi segalanya demi sesuap nasi.

  Begitulah yang dialami seorang ibu yang menunggang motosikal bersama tiga anaknya meredah hujan renyai pada waktu malam.

  Pertemuan empat beranak itu untuk mendapatkan bantuan seorang guru yang sering terlibat dengan program kebajikan dipermudahkan.

  Menurut perkongsian Mohd Fadli Salleh di laman Facebooknya pada Sabtu, kedatangan mereka hanya mahu mendapatkan sekampit beras dan barang dapur.

  “Kali ini, aku serah troli kat dia. Akak pergi ambil apa keperluan akak. Nanti dah siap panggil saya. Saya bayarkan,” katanya yang berada di sebuah pasar raya.

  Ketika beratur untuk membuat bayaran, kata Mohd Fadli, wanita itu kemudian tiba-tiba bertanya untuk menambah barangan yang dibeli.

  “Cikgu. Boleh tak nak ambil ni? Kalau tak boleh saya letak semula,” ujar wanita sambil menunjukkan tuala wanita.
  “Ambillah. Keperluan tu kan,” jawab Mohd Fadli sebelum wanita tersebut mengucapkan terima kasih.

  Tidak sekadar sekampit beras, barang dapur dan tuala wanita, tiga beranak itu kemudian dipelawa untuk makan di sebuah restoran.

  “Meh makan dulu. Dah makan, pulanglah,” kata guru tersebut sambil disambut jeritan kegembiraan salah seorang anak wanita itu seperti menang cabutan bertuah.
  “Makan. Lima huruf sahaja. Hampir setiap kita tidak pernah terfikir ia sesuatu yang sangat menggembirakan sebahagian kanak-kanak dan keluarga,” tambahnya.

  Mohd Fadli berkata, anak kecil itu turut diberikan beg sekolah dan pensel warna, sekali gus keseronokan jelas terpancar di wajah mereka menerima pemberian itu.

  “Seronok betul budak-budak tu dapat pensel warna dan beg baharu. Terus mereka minta izin ibu mereka untuk bawa ke sekolah Isnin ini.
  “Mereka pulang dengan naik motor berempat, dengan kekenyangan dan barang yang sarat,” katanya.

  Menurut Mohd Fadli, kerana motosikal yang dinaiki mereka berempat dan barang yang dibeli di pasar raya juga banyak, maka mereka berulang-alik sebanyak dua kali.

  “Belajar elok-elok dik. Semoga kiriman beg dan pensel warna baharu ini menaikkan semangatmu untuk belajar bersungguh-sungguh seterusnya mengubah nasib keluargamu ini.
  “Tidak banyak tapi sentiasa. Tidak ramai tapi ada. Tidak kaya tapi cakna,” katanya.

  Sumber: Mstar online

  Komen Weblog Ibnu Hasyim: Sedarlah wahai PH! Kemskinan rakyat itu tanggungjawabmu juga! Jangan salahkan negeri pembangkang, sedangkan kerajaan Persekutuan pun terus menerus mengutip cukai di negeri pembangkang. Cara fikir bodoh kalau menganggap begitu.

  Reply

  Reply

 20. AKHIR ZAMAN NIE BUKAN SAHAJA FITNAH DATANG DARI SYAITAN D4P….TAPI ULARMAK SYIAH,,TOK GARU WAHABI,,ALIM KUCING IKRAM PUN PANDAI BUAT FITNAH….ITULAH SEBABNYA KELUAR PAK DAJJAL SEBAGAI PEMIMPIN MEREKA…..

  “Wardina murung, dikejarkan ke hospital, diagnosis ‘suicid@l “- FB Friends of Maszlee Malik…….

  Media sosial, 5 Nov : Laman facebook Friends of Maszlee Malik mendakwa bekas pelakon sitcom Spanar Jaya, Wardina Safiyyah mengalami kemurungan lalu dikejarkan ke hospital dan diberi diagnosis ‘suicidal’ (bunuh diri), akibat daripada laporan berita oleh Buletin TTKM yang menurutnya bersifat cyber bully.

  Laman facebook tersebut berkata demikian dalam satu aduan yang dibuat kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

  “Pada pukul 1800 hrs, saya telah membaca ‘laporan’ di laman web Tentera Troll Kebangsaan Malaysia yang menghuraikan bagaimana Puan Wardina Safiyyah telah dibuli secara online oleh gerombolan netizen sehinggakan beliau mengalami kemurungan dan dikejarkan ke hospital dan diberi diagnosis ‘suicidal’. Saya membuat laporan ini untuk tujuan rekod bagi tindakan lanjut Pejabat YBM KKMM”– Laman FB Friends Of Maszlee Malik.

  koyak1.jpg

  Walau bagaimanapun, setakat ini Buletin TTKM mendapati tiada sebarang berita dari mana-mana sumber yang melaporkan Wardina Safiyyah ada dikejarkan ke hospital lalu didiagnosis ‘suicidal’ kerana kemurungan akibat dari laporan portal kami seperti yang didakwa.

  Sementara itu, seorang doktor yang enggan dinamakan apabila dihubungi Buletin TTKM berkata dalam terma perubatan, tiada sebarang diagnosis ‘suicidal’ seperti yang didakwa laman facebook Friends of Maszlee Malik itu , kerana jika dilihat dalam konteks, perkara tersebut adalah cubaan membunuh diri.

  “Diagnosis adalah seperti depressi, mania atau schizophrenia. Suicidal bukan diagnosis” – Doktor perubatan.

  Pada hujung minggu lepas, netizen men’troll Wardina di bahagian komen pada satu hantaran laman facebook perniagaan menjual tudung dimana video yang menampilkan Wardina dinaikkan.

  Laman perniagaan tersebut kemudian telah ditutup gara-gara terlalu ramai ‘tentera bawang’ dari Malaysia berkampung dan membawang di ruang komen hantaran video itu.

  Lantaran itu, Wardina tampil secara langsung di akaun instagramnya menyatakan kekesalan terhadap rakyat Malaysia yang memberikan komen negatif di laman facebook itu .

  Beliau mendakwa komen-komen yang diberikan mengganggu (harassing) laman facebook perniagaan tersebut. Di akhir video, beliau menitiskan air mata lalu mengesatnya menggunakan tudung beliau.

  “Saya berasa sangat sedih. Saya tidak tahu. Ini tidak betul. Kesian dekat dia, ini sudah tentu bukan laman (FB saya). dia terpaksa tutup laman dia. Saya tidak mahu menangis. “ – Wardina

  Walau bagaimanapun, melalui beberapa komen yang ditunjukkan beliau, Buletin TTKM mendapati kebanyakan komen yang diberikan netizen adalah lebih kepada berbentuk sinis dan troll terhadap Wardina sendiri, antaranya:

  “Makcik Pakcik, Dia ni baik orangnya.. Baik sangat… Tol free”

  “Maszlee baik orangnya… terus pakcik makcik percaya ***** Wardina. moga bahagia di akhirat nanti.”

  “This will contribute to toll demolish or not? If purchase from Malaysia, GST included?”

  “Shawl gambar tol Simpang Renggam warna merah PPBM ada tak? Kalau ada nak beli satu kasi Maszlee pakai…”

  “I believe Maszlee Malik is a good man, i know him aunties!” yeah right, says a woman living in Australia. Thousand have lost their jobs and the figures keep counting”

  “Amboi kak! Lawa tudung tu.. Sesuai sangat-sangat kalau dipadankan dengan kasut hitam.. Meletop!”

  komen1.jpg
  Tangkap layar komen di FB perniagaan tudung yang ditunjukkan pada video IG Story Wardina.
  Tidak lama selepas Buletin TTKM melaporkan kejadian itu, akaun IG Wardina pula tidak dapat diakses dipercayai dinyahaktif.

  Untuk rekod, ketika kempen PRU 14 lepas, Wardina berkempen untuk Pakatan Harapan dan Dr Maszlee ( Pakatan Harapan-PPBM) bagi kerusi parlimen Simpang Renggam.

  “Dr Maszlee ni suka sangat tolong orang susah, miskin, kanak-kanak OKU, peramah sangat, kalau jumpa Dr Maszlee dengan keluarga insyaallah sejuk hati makcik.Bukan apa makcik, saya nak cakap macam ni makcik. Dr Maszlee ni memang orang yang baik makcik, jadi kita… orang yang memang baik makcik, orang Simpang Renggam bertuah dapat Dr Maszlee Malik ni. Makcik, undilah Dr Maszlee Malik ni, dia orang yang jujur, orang yang ikhlas, makcik. Makcik dan pakcik, bukan apa, kita nak hantar orang baik-baik ni pergi parlimen insya allah makcik. Makcik, pakcik, undi Dr Maszlee Malik yeh? Dia orang baik makcik. Orang yang baik ni jangan kita lepaskan. “ – Wardina.

  Antara kempen yang dimainkan oleh Pakatan Harapan untuk Maszlee Malik adalah memansuhkan tol di Simpang Renggam sekiranya PH menang PRU 14.

  Walaubagaimanapun, setelah lebih setahun memenangi pilihanraya, plaza tol di Simpang Renggam masih tersergam indah dan pembayaran tol tetap berjalan seperti biasa. -Buletin TTKM-

  Jangan lupa kongsikan!

  Reply

  Reply

 21. CUBALAH FIKIR LOGIK SIKT….BOLEH KE NAK MINTA SYAITAN BUAT BAIK?….DAH NAMAPUN SYAITAN….SEKADAR TIPU PERKARA KECIK BAGI SYAITAN….BAHKAN SYAITAN DIA PUNYA SKIL ORANG TAK PERASAN KENA TIPU….TAPI GENG DAJJAL SUKA LAH DENGAN SYAITAN….PASAL BOLEH CARI MAKAN….. HASILNYA LUMAYAN…..

  Pelantikan GLC: Guan Eng didakwa menipu…….

  KUALA LUMPUR – Lim Guan Eng didakwa menipu apabila mendakwa hanya anggota biasa atau hanya aktif di peringkat negeri dan bukan di peringkat nasional dilantik sebagai lembaga pengarah syarikat milik kerajaan (GLC).

  Ini kerana sejak memegang tampuk pemerintahan kerajaan beberapa ahli politik telah dilantik di dalam GLC.

  Mereka ialah Wong Tack, Naib Pengerusi DAP Pahang yang dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia; Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago, sebagai Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN); Dr John Brian Anthony, Ahli Jawatankuasa CEC DAP dan Ahli Jawatankuasa DAP Sarawak, sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah Lembaga Pelabuhan Bintulu.

  Selain itu, Chan Foong Hin, yang merupakan Setiausaha DAP Sabah, sebagai Pengerusi Lembaga Pelabuhan Labuan, LPA; Jeffrey Chew Gim Eam, mantan Penolong Bendahari DAP Pulau Pinang, sebagai Pengerusi Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang dan Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang Teluk Ewa dan Ean Yong Hian Wah, Timbalan Pengerusi DAP Selangor, sebagai Pengerusi Lembaga Pelabuhan Klang, PKA.

  Wong Kah Woh, Ahli Jawatankuasa CEC DAP dan Setiausaha DAP Perak, sebagai Pengerusi Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari dan Lanang, Alice Lau, yang merupakan Setiausaha Publisiti DAP Sarawak, sebagai Pengerusi Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Negara.

  Ahli politik lain yang turut dilantik dalam GLC ialah Zakaria Mohd Salleh, ADUN Permas sebagai pengarah Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (Kejora) dan Ismail Salleh PAN, ADUN Pengkalan Kundar sebagai lembaga pengarah Lembaga Kemajuan Kedah (Keda).

  “Rupa-rupanya, Guan Eng DAP telah menipu! Begitu mudahnya puak DAP menipu rakyat tanpa rasa bersalah langsung!,” kata pemerhati politik, Dr Novandri Hasan Basri.

  Beliau berkata demikian selepas Setiausaha Agung DAP itu berkata, pelantikan ahli politik PH yang menyertai GLC tidak berleluasa dan bukan pada peringkat kebangsaan.

  “Malah jika ada lembaga pengarah yang merupakan ahli politik dari PH, mereka hanya anggota biasa atau hanya aktif di peringkat negeri dan bukan di peringkat nasional.

  “Dan tidak ada wakil rakyat yang dipilih menduduki lembaga pengarah GLC,” kata Guan Eng yang mengulas kajian badan pemikir, Institut Hal Ehwal Demokrasi dan Ekonomi (Ideas) yang mendapati pelantikan politik terus diamalkan di bawah pentadbiran Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad di sebalik janji-janji PH untuk melakukan pembaharuan. – MalaysiaGazette

  Reply

  Reply

 22. BUBARKAN PARLIAMENT…JANGAN SERAH PADA PAK DAJJAL…..DAH PASTI PAK DAJJAL BAWA NEGARA KE NERAKA JAHANAM……..SETERUK2 DR MANDELIAR JAUH LEBIH JAHANAM PAK DAJJAL…..

  Politik Malaysia akan berterusan caca marba selagi “situa” ego dan perasan diri terbaik itu tidak dinyahkan. PH akan rebah jika “sibangka” itu terus dibiar dipuncak kuasa. “Gunting Dalam Lipatan” dan “Parang Dua Mata” ini hakkatnya sedang membina kembali kekuatan gerombolannya sejak awal dulu lagi dan diketika yang sama berusaha terus untuk meruntuhkan PH secara halus. Sokongannya kepada PH selama ini aalah suatu yang terpaksa yang harus dilakonkan kerana beliau sedar akan “trend” penolakan rakyat terhadap UMNO BN dalam beberapa PRU lepas. Untuk beliau kekal dalam UMNO BN membahayakan dia dan kroninya kerana musuh politik tradisinya berkemungkinan akan berkuasa. Ini antara sebab kenapa beliau perlu bersama PH, yang kini tak ubah bagaikan “Batu Loncatan” bagi mencapai hasrat tersembunyinya. PKR, DAP dan AMANAH telah terpedaya dengan putar belit beliau. Lebih lama musuh dalam selimut ini dibiarkan, makin reput PH menunggu rebah.

 23. Mereka memberikan pentafsiran sendiri berkaitan perjuangan yang berkonsepkan ‘jihad’, ‘mati syahid’, siapakah ‘musuh Allah’ dan siapakah sebenarnya ‘musuh Islam’ ‘yang halal darahnya’ dan sebagainya.

  1. Biar Allah SWT menentukan nya lah. Muslimin perlu hanya menjalankan tugasnya sebagai orang Islam. Mengapa kamu pulak nak menentukan nya?

 24. KEPUTUSAN PENJARA DAH ADA CUMA PERLU SEDIKIT MASA LAGI…….

  SRC International: Tommy asak, Najib jawab balik……….

  Datuk Seri Najib Tun Razak yang disoal balas pasukan pendakwaan yang diketuai Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas semalam kelihatan begitu panas.

  Pada perbicaaran kes berprofil tinggi SRC International, bekas Perdana Menteri yang membela diri dari kandang saksi diasak dengan pelbagai soalan, ada ketika membuatkan beliau hilang sabar.

  Ini kerana pada pandangan Najib, Tommy mengemukakan soalan-soalan yang tidak relevan amalah ada yang seolah-olah terpesong jauh.

  Antara soalan yang tidak relevan diajukan seperti kem manakah yang disokong oleh Najib ketika krisis 1986 antara Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tengku Razaliegh Hamzah bagi perebutan kerusi Presiden UMNO.

  Namun demikian ketika Tommy cuba mengaitkan Najib dengan menuduhnya sengaja melantik dirinya sendiri sebagai Menteri Kewangan ketika menjawat jawatan Perdana Menteri ke-6, Najib berjaya mendiamkan Tommy untuk seketika.

  Tommy melahirkan kemusykilan mengapa Najib yang sudah berjawatan Perdana Menteri dan Presiden UMNO serta Pengerusi Barisan Nasional (BN) masih perlu memikul beban sebagai Menteri Kewangan.

  Malah dakwa Tommy, adakah Najib telah mengambil kesempatan sebagai Menteri Kewangan untuk melulusan peruntukan tertentu bagi kepentingan peribadi.
  MGF13062019_NAJID-SRC-MAHKAMAH03
  Peguam Negara, Tommy Thomas
  Malah dalam nada bersahaja serta sinis, kata Najib, oleh kerana dirinya adalah Menteri Kewangan ketika itu, sejak memegang tampuk pemerintahan selama sembilan tahun, pertumbuhan ekonoimi negara telah meningkat.

  Kata Najib, negara mencatatkan Keluaran Dala Negara Kasar (KDNK) sehingga 5.9 peratus.

  “Saya bukanlah mahu bercakap besar atau besar kepala, hakikatnya kita telah berkembang dengan lebih cepat berbanding negara Asia lain. Pasaran saham kita baik, bukan roller coaster tetapi kita stabil dan berkembang.

  “Ringgit juga dalam keadaan stabil. Kebajikan rakyat terjaga, banyak inisiatif yang dinikmati oleh rakyat pada waktu yang sama. Bukan mahu berlagak tetapi ini berlaku kerana saya pegang jawatan Menteri Kewangan,” ujarnya.

  Tommy tidak menyoal lebih mendalam selepas mendengar jawapan Najib sekadar mengatakan ‘pengkritiknya’ tidak berpendapat sedemikian.

  Najib: Tetapi ekonomi berkembang. KDNK juga berkembang.

  Thomas: Ini bukan tempat untuk bercakap tentang perkara ini.

  Malah ketika Tommy mengasak bagaimanakah Najib boleh memegang dua jawatan penting, kata beliau, itu bukan kali pertama berlaku sebalikya ia adalah ‘tradisi’ yang mana Perdana Menteri terdahulu termasuk Dr Mahathir dan Tun Abdullah Badawi turut memegang jawatan tersebut.

  “Bukan baharu, mereka juga pegang dua jawatan. Malah saya juga telah melantik dua timbalan untuk jawatan-jawatan ini,” ujarnya.

  Selepas itu Tommy berhenti mengasak Najib, sebaliknya menyoal perkara lain.

  Pada 11 November lalu, mahkamah mengarahkan Ahli Parlimen Pekan itu membela diri atas semua tujuh pertuduhan kes pecah amanah, pengubahan wang haram dan menyalah guna kedudukan melibatkan sejumlah dana bernilai RM42 juta milik SRC International.

  Pendengaran kes di hadapan Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali bersambung sekitar jam 9.30 pagi ini. – MalaysiaGazette

  Reply

 25. HANYA PADA MU – QIARA
  Karaoke: https://youtu.be/huxn-vWDqVk

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Hanya pada mu
  Ku serahkan segalanya
  Kau bertakhta di nurani
  Anggun cinta mu abadi
  Hanya pada mu
  Pertama dan yang terakhir
  Pohon cinta ku merendang
  Disirami kasih suci

  1. Chorus:

   Jiwa ku dipalu gemersik tak terkira
   Hampir ku terlena dalam belaian mu
   Cinta mu selembut sutera
   Menjadi saksi kasih ku
   Tiada dua hanyalah satu
   Kau yang ku cintai…

   Sekelumit cinta sekurun kerinduan
   Ku rempuhi ranjau duka
   Membara sehangat api
   Terhapus sepi di hati ku

   Seulas bibir mu kelu tidak berkata
   Namun ada sesuatu
   Nurbisa dari mata mu
   Terpancar cinta yang sejati
   Awan yang berarak saujana membiru
   Cerahlah wajah mu di rimba sendu ku
   Menjadi hamparan cinta suci…
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Indah bunyi ‘jiwa ku dipalu gemersik tak terkira’
    Begitu juga ‘sekelumit cinta sekurun kerinduan’
    Hati dan fikiran ini sntiasa hanya pada mu dara
    Bila mnatap wrkh mu, terasa pnuh kesyahduan
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 26. Sekarang ini, nampaknya menjadi trend dan hak mutlak kumpulan dan golongan masyarakat tempatan sendiri yang menentukan konsep dan corak perjuangan serta pembunuhan yang dilakukan sesama Islam, siapakah yang benar dan siapakah yang salah………..

  Ketika dua kumpulan Islam mengangkat senjata dan berbalas tembakan untuk membunuh ‘musuh’ masing-masing, kedua-dua kumpulan ini akan berteriak ‘Allahu Akbar’ ketika berjaya membunuh ‘musuh’, malah semua pihak akan mengangkat bendera yang bertulis kalimah suci, dan ‘menghalalkan’ darah lawan mereka.

  TAHNIAH MELAYU ……. KIAMAT SUDAH DEKAT!!!!!

  1. hah, apa lagi , tepukkkkkkkkkk……………

  2. Kalau kiamat sudah dekat, kamu DAJJAL ler.

   Mengikut pengertian Islam, Dajjal keluar sebelum kiamat.

   Hi, DAJJAL.

 27. Irah,

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Abg mancing kat sungai kami menaiki sampan
  Air deras jugak, ikan kurang nak makan umpan
  Sib baik dlm phone ada wrkh2 Irah abg simpan
  Nk hilangkan jemu..wrkh Irah abg buat tatapan
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 28. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Even silly things, idiot Suman like to exaggerate
  But..that goon can’t challenge Kejora The Great
  He always get hurt when Kejora attack and raid
  Now..he ran away..feeling so scared and afraid
  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 29. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Suman rasa diri kapal tk sedar dia hnya perahu
  Akibat fitnah Kejora, kesannya kini bru dia tahu
  Pkulan Kejora, dirasa berat nk dipikul dgn bahu
  Biar pdan muka..itu Yahudi, sepupu Netanyahu
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

 30. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  Nanti lapang cuti sekolah, Kejora akan gi ke JB
  Kejora nk cari sampai jumpa, Suman tua cabok
  Akan ku ajar sehabis-habis itu tua lahanat babi
  Kerna dia, hnya boleh diajar dengan penumbok
  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

 31. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Suman mrata blog mmbebel mcm wayar putus
  Tmpt Kejora tak ada, kemain lagi, dia mengarut
  Di blog KD & Annie, berani le, bapok tu meratus
  Klu kt blog Budin, telur & pelir masuk dlm perut
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

 32. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Old idiot Suman, is now, in real fear and tension
  Kejora had disclosed all this culprit’s corruption
  We can’t see anymore this dumb goon in action
  I think..he is trembling, in front of the television
  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 33. DR MADEYLIAR TUMPANG JASA JIBENG……..

  Najib Punya Susu, Mahathir Dapat Nama……..

  Jadi, MoU yang ditandatangani pada 25 April 2019 bukannya satu MoU yang baru seperti yang di gembar-gemburkan oleh Kerajaan Pakatan Harapan. Ianya hanyalah lanjutan atau sambungan perjanjian asal yang ditandatangani pada 23 November 2015 oleh Najib.

  “Hari ini Malaysia dan China telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) bagi republik itu untuk membeli tambahan sebanyak 1.9 juta tan minyak sawit Malaysia dengan anggaran yang bernilai RM4.56 bilion untuk tempoh lima tahun (2019-2023),” kata Bernama.

  MoU tersebut telah ditandatangani di Beijing oleh Majlis Minyak Sawit Malaysia (MPOC) di bawah Kementerian Industri Utama (MPI) dengan Dewan Perdagangan Bahan Makanan dan Produk Asli China (CFNA) di bawah Kementerian Perdagangan. Majlis menandatangani MoU itu disaksikan oleh Perdana Menteri Malaysia Tun Dr Mahathir Mohamad dan Perdana Menteri China Li Keqiang.

  Yang sebenarnya, perjanjian diantara Malaysia dan China sudah pun ditandatangani dulu lagi. Ianya ditandatangani empat tahun yang lepas pada November 2015 oleh Najib Tun Razak, yang ketika itu Najib masih lagi menjadi Perdana Menteri Malaysia.

  Jadi, MoU yang ditandatangani pada 25 April 2019 bukannya satu MoU yang baru seperti yang di gembar-gemburkan oleh Kerajaan Pakatan Harapan. Ianya hanyalah lanjutan atau sambungan perjanjian asal yang ditandatangani pada 23 November 2015 oleh Najib.

  Bukan ke ini yang di panggil: lembu punya susu, sapi dapat nama? Atau pun dalam kes ini: Najib punya susu, Mahathir dapat nama.

  Reply

  Reply

  Reply

 34. BUKTI PH BERHASRAT TUBUHKAN NEGARA REPUBLIC SOSIALIST COMMUNIST……..

  Statut Rom, raja dan kerajaan…….

  KERAJAAN kelihatan tidak dapat menerima hakikat diminta oleh Majlis Raja-Raja Melayu agar menarik semula ratifikasi Statut Rom yang telah dibuat secara senyap dan tanpa perundingan awam yang mencukupi.

  Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad pada sidang akhbar mengumumkan keputusan penarikan diri daripada Statut Rom, menyindir dan menampakkan perasaan amarah beliau terhadap keputusan Majlis Raja-Raja Melayu.

  Pada sidang akhbar tersebut Dr Mahathir menyatakan, “So I’d like to say to these cowards who during the last regime saw (ex-Prime Minister Datuk Seri) Najib (Razak) stealing money and doing all kind of things and they said nothing. A lot of cowards who want to benefit from Najib’s misadministration so that they too can benefit.”

  Siapakah golongan pengecut yang dimaksudkan oleh Perdana Menteri mendiamkan diri ketika isu 1MDB? Dakwaan Dr Mahathir itu bertujuan mislead rakyat seolah-olah Raja-Raja Melayu menyokong pentadbiran lalu dan menentang pentadbiran hari ini.

  Apakah ini adalah kemuncak rentetan smear campaign terhadap institusi beraja yang tampak telah bermula sejak pentadbiran baharu mengambil alih kerajaan? Ramai masih ingat tulisan oleh penasihat media Perdana Menteri tahun lalu yang mendedahkan perbelanjaan Yang di-Pertuan Agong sehingga mewujudkan perbahasan tidak sihat dalam kalangan rakyat.

  Sebenarnya adalah tidak betul Raja-Raja Melayu tidak berbuat apa-apa dalam isu 1MDB. Pada tahun 2015 Majlis Raja-Raja Melayu telah menitahkan Ketua Pesuruhjaya, timbalan dan pegawai kanan SPRM, menyembahkan taklimat berkaitan isu syarikat itu pada 2015.

  Selepas taklimat tersebut, Majlis Raja-Raja Melayu dengan jelas mengeluarkan titah rasmi agar kerajaan menyelesaikan secepat mungkin siasatan berkaitan 1MDB selain mengambil tindakan tegas yang sewajarnya terhadap pihak terbabit.

  Ini telah dilaporkan secara meluas oleh media ketika itu. Maka seperti Statut Rom, Majlis Raja-Raja Melayu telah membuat titah dan arahan mengenai isu 1MDB setakat mana kuasa perlembagaan yang ada kepada mereka.

  Dr Mahathir turut menyatakan bahawa Kabinet membuat keputusan menarik diri daripada Statut Rom kerana tindakan seorang individu yang telah mengelirukan rakyat dan mahu dirinya di atas undang-undang.

  Raja-Raja Melayu yang membuat keputusan termasuklah Duli Yang Maha Mulia Sultan Dr Nazrin Muizzuddin Shah yang mempunyai pendidikan tinggi dalam pentadbiran awam dan falsafah politik dunia. Mustahil mereka boleh dipengaruhi oleh seorang individu.

  Isu sebenar apabila kita menentang tindakan meratifikasi Statut Rom Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) bukanlah kerana kita mahu melakukan jenayah atau melindungi penjenayah.

  Sebaliknya tindakan kerajaan meratifikasi statut ini tanpa mendapat pandangan Majlis Raja-Raja Melayu dan rakyat adalah sesuatu yang tidak sepatutnya berlaku.

  Kerajaan melakukan satu keputusan penting tanpa mengambil kira pandangan pihak berkepentingan dan pemegang amanah negara seperti Majlis Raja-Raja Melayu dan Parlimen.

  Ini kerana meratifikasi Statut Rom bermakna anda membenarkan para penyiasat asing bertindak melepasi batas perundangan negara.

  Statut Rom merupakan satu deklarasi yang membenarkan ICC menyiasat sebarang aduan mengenai empat jenayah utama dalam statut iaitu jenayah perang, jenayah pencerobohan, jenayah kemanusiaan dan jenayah pembunuhan beramai-ramai.

  Katakanlah esok ada rakyat Malaysia yang jahil membuat aduan mengenai jenayah kemanusiaan terhadap Sultan Kelantan yang membenarkan pelaksanaan hudud. Apakah anda boleh jamin ICC akan bertindak secara adil?

  Kerajaan tidak wajar mengelirukan rakyat seolah-olah tindakan tidak menyertai Statut Rom bermakna kita mahu menjadi penjenayah atau melindungi jenayah. Banyak negara di dunia ini tidak menyertai Statut Rom termasuklah Singapura, Indonesia, Brunei, Thailand, Amerika Syarikat dan terbaru, Rusia turut menarik diri. Apakah negara-negara itu berhasrat melakukan jenayah atau melindungi penjenayah?

  Menyertai Statut Rom bermakna kita meletakkan sebahagian kawalan perundangan kepada pihak asing. Ia adalah baik jika semua negara di dunia menyertainya. Jika ada negara lain tidak menyertainya, mengapa kita perlu menyerahkan sebahagian kedaulatan kita kepada sistem perundangan pihak luar?

  Sejak Mei 2018 wujud tulisan-tulisan daripada anggota pentadbiran kerajaan baharu yang menyindir dan mengkritik institusi beraja negara. Ini menimbulkan kebimbangan jika Statut Rom sebenarnya adalah agenda setting bagi mewujudkan kebencian rakyat terhadap institusi Raja-Raja Melayu di negara ini. Tidak bolehkah negara ini ditadbir secara tertib, terhormat dan penuh diplomasi seperti budaya Melayu dan ajaran Islam?

  Persoalan lebih penting, Malaysia hanya ada sehingga Jun 2019 untuk menarik diri daripada Statut Rom yang ditandatangani pada Mac 2019. Adakah surat penarikan sudah dihantar?

  * Ab Jalil Backer ialah Presiden Angkatan Karyawan Nasionalis (Akar)
  SIna….

 35. KEGAGALAN PM4 DIANGGAP KEJAYAAN…..SEMOGA RAKYAT TIDAK TERTIPU LAGI DENGAN SANDIWARA PH……..

  Populariti PH menjunam: Jangan ‘kencing’ rakyat lagi……..

  Sempena ulang tahun pertama pemerintahan Pakatan Harapan (PH), para menteri sibuk mempromosi diri di dada akhbar dan media maya mengenai prestasi dan pencapaian masing-masing.

  Ada menteri yang memberikan markah seperti 6/10 dan 6.5/10 kepada diri sendiri. Ada juga menteri yang menyiarkan 10 pencapaian mereka sepanjang tahun lepas, termasuk senarai tugas yang sepatutnya mereka laksanakan.

  Ramai yang garu kepala melihat aksi “marketing” syok sendiri para menteri PH dalam keadaan ekonomi yang suram dan dibanjiri pelbagai laporan negatif media antarabangsa.

  Nilai ringgit yang tidak bermaya, Bursa Malaysia yang lesu dan peningkatan kos sara hidup yang membebankan, apakah mereka tidak dapat merasai denyutan hati rakyat yang semakin marah?

  Tidakkah mereka sedar rakyat adalah penilai terbaik prestasi kerajaan, bukannya para menteri? Bahaya perbuatan syok sendiri sedemikian ialah jika penilaian yang dibuat oleh menteri tidak selari dengan kenyataan yang dialami rakyat, maka rakyat yang sebelum ini suka akan jadi menyampah dan rakyat yang sudah menyampah akan berasa meluat.

  Inilah yang terjadi kini.

  Denyutan sebenar hati rakyat akhirnya didedahkan badan penyelidik bebas, Merdeka Center, minggu lepas.

  Badan itu mendapati kadar sokongan terhadap kerajaan PH merosot kepada 39% berbanding 79% pada 31 Mei 2018 berdasarkan kajian yang dijalankan di seluruh negara pada 5 hingga 11 Mac lalu.

  Bukan itu sahaja, jumlah pengundi yang berpuas hati terhadap pentadbiran Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad juga didapati menurun daripada 71% pada Ogos 2018, jatuh kepada cuma 46% sahaja Mac lepas.

  Jumlah pengundi yang berasa negara menuju ke arah yang salah meningkat sebanyak 46% pada Mac 2019 berbanding 24% pada Ogos 2018, tambah Merdeka Center lagi.

  Jadi di manakah asasnya markah 6/10 atau 6.5/10 yang diberikan menteri PH terhadap prestasi sendiri sedangkan kepuasan hati terhadap pentadbiran Dr Mahathir hanya dalam lingkungan 46%?

  Rakyat boleh bayangkan prestasi PH jika Dr Mahathir tidak ada untuk memimpin Kabinet. Ke lautlah jawapannya!

  Antara punca utama kemerosotan populariti PH ialah rakyat terasa mereka “dikencing” oleh janji-janji PH, terutamanya yang terkandung dalam manifesto pilihan raya umum pakatan politik itu.

  Kedua ialah prestasi para menteri sendiri dan hujah menteri yang dikatakan merapu dan hipokrit.

  Jika PH berfikir bahawa Anwar Ibrahim boleh menjadi penyelamat kepada keadaan ini, maka rakyat tertanya-tanya bagaimanakah beliau boleh menjadi penawar tatkala Anwar memberitahu dunia akan menolak jawatan menteri kewangan jika ia ditawarkan kepadanya ketika ini susulan kekangan ekonomi negara yang tidak menentu.

  Jawapan Anwar menunjukkan seolah-olah beliau hanya mahu menjadi PM apabila segalanya sudah pulih.

  Perlu diingat, tahap populariti PH kini hanya tinggal 39% dan kepuasan hati rakyat terhadap pentadbiran Dr Mahathir berada di tahap 46%.

  Ini amat berbeza dengan keadaan pada 2003. Kemarahan rakyat ketika itu hanya tertumpu pada Dr Mahathir, tetapi pentadbiran Barisan Nasional masih diterima umum. Justeru apabila Dr Mahathir menyerahkan kuasa kepada Abdullah Badawi, BN menguasai 90% kerusi Parlimen dalam pilihan raya umum yang ke-11.

  Kini kemarahan rakyat tertumpu pada PH, bukannya Dr Mahathir. Justeru, menggantikan Dr Mahathir dengan Anwar tidak akan memberi kesan seperti menggantikan Dr Mahathir dengan Pak Lah.
  Bagi rakyat yang sudah tidak menyukai PH yang diterajui Dr Mahathir hari ini, sudah pasti mereka juga tidak akan menyukai PH yang dipimpin Anwar.

  Bagi mereka, jika Anwar tidak sanggup menjadi menteri kewangan ketika ekonomi gawat walaupun ditawarkan, maka apakah beliau sesuai untuk menjadi perdana menteri kerajaan PH yang sudah hilang populariti dan kepercayaan rakyat?

  Walaupun 67% rakyat berpendapat kerajaan PH perlu diberi lebih masa untuk menunaikan janji mereka, namun janganlah rakyat dibohongi lagi agar mereka tidak mengubah fikiran tentang peluang masa itu.

  TIMMY SAY

  komen : Keputusan kajian pun mereka cuba putar belit dan kencing…

  Reply

  Reply

  Reply

 36. PH SENGAJA RANAPKAN EKONOMI NEGARA…MEREKA MEMANG MAHUKAN SUPAYA NEGARA INI JAHANAM…LANGKAH PERTAMA MEREKA LAKUKAN IALAH ISTIHARKAN SELURUH DUNIA… MALAYSIA BANKRAP …TINDAKAN TERSEBUT MENAKUTKAN PELABUR2 ASING MENYEBABKAN MEREKA BERTEMPIARAN LARI..AKIBATNYA NEGARA KEHILANGAN PELABURAN BERJUMLAH RM270 BILLION…BURSA HILANG 200 MATA…GDP JUGA JATUH DARI 5.9% KEPADA 4.7%
  ..RINGGIT JATUH DARI RM3.80 KEPADA RM 4.15….. PENGANGGURAN BERLELUASA..SISWAZAH KELUAR U MENGANGGUR..PELUANG TEMUDUGA HANYA 4% …ITU PUN BELUM TENTU DITERIMA…BERIBU2 DIBERHENTIKAN KERJA SETIAP BULAN…HARGA KELAPA SAWIT DAN GETAH JATUH MERUDUM…MEREKA BUKAN SAHAJA MENGENAKAN SST TETAPI MEMPERKENALKAN PELBAGAI CUKAI…CUKAI TANAH NAIK 800%…TARIF BILL UTILITY JUGA DINAIK KAN..PENJAWAT AWAM DIBERHENTIKAN KERJA 17 RIBU ORANG INI SEMUA BERLAKU SEJAK PH AMBIL ALIH PEMERINTAHAN NEGARA………NAK HARAP KAN SELANGOR SAMA JGK….BELI SPLASH HARGA 10 KALI GANDA 2.7 BILLION….

  Reply

 37. EKONOMI JAHANAM BAWAH PH….. PEMIMPIN2 PH BAGAIKAN TIKUS BAIKI LABU……. PENYAMUN TARBUS DAPAT KUASA….. SEPERTI KERA DAPAT BUNGA……

  PH JUAL NEGARA KEPADA TIONGKOK…..

  Hartanah, jangan sampai rakyat merempat,…….

  ULASAN | Seperti yang dibentangkan di Dewan Rakyat pada awal bulan yang lalu, #Belanjawan2020 terus mendapat respons pelbagai pihak. Banyak isu yang dibangkitkan dan banyak juga yang digunakan sebagai strategi politik.

  Secara umumnya, yang paling menarik perhatian adalah jumlah belanjawan yang memperuntukkan RM297 bilion (18.4 peratus daripada nilai Keluaran Dalam Negeri Kasar atau KDNK dan 45.1 peratus daripada cukai pendapatan) dengan sasaran kadar defisit sebanyak 3.2 peratus.

  Hal ini membuatkan ramai yang terus mempersoalkan kemampuan kerajaan dalam mengurangkan kadar hutang negara yang dinyatakan bernilai RM1 trilion (24 Mei 2018) yang merangkumi hutang kerajaan persekutuan (RM686.8 bilion), jaminan kerajaan (RM199.1 bilion) dan bayaran pajakan (RM201.4 bilion).

  Terlalu banyak yang ingin diperincikan sebelum membuat rumusan, tetapi apa yang ingin saya fokuskan ialah tentang polisi baharu kerajaan dalam menangani lambakan hartanah yang tidak bertuan.

  Dalam belanjawan, kerajaan ada mengutarakan penyelesaian untuk mengurangkan bilangan kondominium dan pangsapuri yang tidak terjual di kawasan bandar dengan menurunkan harga minimum untuk pemilikan warga asing daripada RM1 juta kepada RM600,000.

  Seperti yang dijelaskan oleh Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin, fokus kerajaan hanya pada 3,938 unit daripada 54,078 unit yang tidak terjual dengan bertujuan mengurangkan lambakan hartanah yang tidak dimiliki yang sekarang ini mencecah nilai AS$8.9 bilion (RM37.2 bilion).

  Bagi pihak kerajaan, langkah ini perlu bagi memastikan kelangsungan penglibatan pemaju dalam ekonomi negara dengan adanya aliran tunai (cashflow) dan meningkatkan kadar kecairan dalam industri hartanah di Malaysia.

  Pihak kerajaan juga telah mengambil beberapa langkah proaktif di dalam melaksanakan cadangan ini. Sebagai contoh tawaran ini hanya akan berlangsung selama setahun (Januari 2020 sehingga December 2020), unit yang terlibat juga hanya tertumpu kepada kawasan bandar dan unit yang sudah siap dibina.

  Bagi pihak rakyat, kami melihat kerajaan seakan-akan memberi nyawa kepada pemaju untuk terus membina hartanah mewah yang berada di luar kemampuan warganegara. Langkah ini bukan sahaja menguntungkan pemaju, malah akan terus merancakkan peningkatan harga hartanah di negara ini yang dengan jelas tidak mampu milik oleh rakyat.

  Banyak yang mengharapkan pihak kerajaan memberi tekanan kepada pihak pemaju untuk menurunkan harga hartanah kepada harga mampu milik tetapi #Belanjawan2020 menunjukkan kerajaan mengambil langkah sebaliknya.

  Selain itu pemilikan hartanah oleh warga asing bukanlah suatu pertumbuhan yang sihat kepada ekonomi rakyat setempat untuk jangka masa panjang. Dengan harga matawang negara yang makin menyusut, hartanah di Malaysia dilihat mampu milik oleh warga asing terutamanya warga Hong Kong dan China.

  Ini dibuktikan melalui laporan South China Morning Post. Akhbar itu melaporkan Malaysia adalah negara kelima paling popular untuk pembeli daripada negara China dan laporan menunjukkan nilai itu meningkat sehingga dua kali ganda untuk lima suku terakhir ini.

  Nilai hartanah warga China

  Pada 2018, nilai hartanah yang dibeli oleh warga China ialah sebanyak AS$2.3 bilion (RM9.6 bilion) dan 75 peratus daripadanya berbentuk kediaman.

  Berdasarkan laporan Bank Negara Malaysia (BNM), melalui kaedah median multiple yang digunakan oleh kebanyakan organisasi termasuk bank dunia dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), nilai rumah di Malaysia diklasifikasikan sebagai sangat tidak mampu milik oleh rakyat.

  Kaedah ini mengambil kira perbezaan harga rumah dan juga pendapatan isi rumah dan keputusan menjukkan peningkatan 4.8 kali ganda berbanding 3.9 kali ganda pada 2012 sedangkan nilai pekali yang menunjukkan rakyat mampu memiliki hartanah adalah pada kadar 3.0 kali ganda.

  Laporan tersebut turut menyatakan harga purata hartanah di Malaysia pada masa ini ialah RM417,262 manakala kemampuan purata rakyat hanya pada nilai RM282,000, daripada nilai ini kita mampu lihat kadar ketidakmampuan rakyat memiliki rumah di negara ini adalah di kadar yang merungsingkan.

  Dalam laporan yang berasingan pula, BNM menyatakan kadar gaji permulaan siswazah baharu menurun berbanding 2010. Berdasarkan laporan itu, kelulusan diploma menerima RM1,458 (2010) dan RM1,376 (2018), manakala pemegang ijazah sarjana muda pula RM1,993 (2010) dan RM1,983 (2018).

  Hal ini berpunca daripada peningkatan kadar pengangguran siswazah peringkat pengajian Ijazah Pertama dan ke atas yang menurut Menteri Pendidikan Malaysia, Dr Maslee Malik mencecah hampir 60 peratus.

  Pada umumnya berdasarkan laporan Jabatan Perangkaan Malaysia pada Mac 2019, kadar pengangguran rakyat Malaysia kekal pada 3.3 peratus. Kedua-dua laporan ini amat berkait rapat dengan pertumbuhan dan kestabilan ekonomi Malaysia pada jangka masa panjang dengan harga hartanah berada melebihi daripada paras kemampuan rakyat dan pada waktu yang sama paras gaji dilihat menurun.

  Bagi pihak kerajaan, mereka tidaklah melepaskan batuk di tangga, telah banyak inisiatif yang diambil oleh pihak kerajaan untuk membantu rakyat Malaysia, paling tidak memiliki satu rumah setiap keluarga. Antara inisiatif yang di ambil ialah Skim Rumah Pertamaku, Skim Jaminan Kredit Perumahan, Skim Perumahan Belia dan inisiatif baharu di perkenalkan di dalam #Belanjawan2020 ialah Skim Sewa Untuk Memiliki (rent to own).

  Tidak kurang hebatnya langkah diambil oleh setiap kerajaan negeri untuk membina rumah mampu milik. BNM pula mengambil inisiatif tersendiri untuk membantu B40 memiliki rumah pertama dengan memperuntukkan RM1 bilion untuk jangka masa dua tahun.

  Ekonomi gagal total

  Dengan mengambil langkah mengurangkan nilai minimum untuk pemilikan warga asing boleh diklasifikasikan sebagai jalan mudah untuk kerajaan. Apa yang lebih rakyat mahukan adalah tindakan seterusnya yang kerajaan akan ambil untuk mengurangkan jurang pendapatan dan harga hartanah di Malaysia.

  Langkah sekarang hanyalah langkah sementara untuk kerajaan melarikan diri daripada isu sebenar iaitu ketidakmampuan rakyat membeli hartanah di negara sendiri.

  Sejauh manakah perancangan kerajaan untuk memastikan “insiden” seperti ini tidak akan berlaku lagi masih menjadi tanda tanya. Jika semua rumah yang ditawarkan kepada warga asing terjual, apakah pelan seterusnya?

  Membuka lebih banyak peluang kepada warga luar untuk membeli hartanah mewah di Malaysia dan terus membina lebih banyak rumah mampu milik untuk rakyat sendiri?

  Rakyat mahukan penyelesaian jangka masa panjang yang dipelankan secara rapi oleh pihak kerajaan untuk membela dan meningkatkan mutu hidup rakyat M40 dan B40 sepertimana yang dilaungkan di jalanan dahulu.

  Ini baru sahaja dibicarakan soal hartanah, tidak termasuk lagi sistem kapitalis yang makin menguasai industri kesihatan dan pendidikan negara yang juga sebahagian daripada keperluan asas rakyat.

  Kebimbangan rakyat memang berasas, pemilikan hartanah oleh warga asing pada masa ini di kadar 0.4 peratus tetapi jika warga asing benar benar mengambil kesempatan yang diberikan oleh pihak kerajaan sepanjang 2020, kenaikan yang drastik akan berlaku dan tidak mustahil peristiwa yang menimpa ke atas rakyat Singapura sekarang akan berlaku ke atas rakyat Malaysia juga.

  Peristiwa yang dirujuk ialah rakyat merempat di negara sendiri dengan hartanah dimiliki oleh warga luar makin meningkat. Tambahan pula, jika langkah ini boleh diambil oleh pihak kerajaan buat kali pertama maka tiada jaminan yang langkah ini tidak akan diambil pada masa hadapan.

  Kerisauan tentang harga hartanah akan terus meningkat pula boleh dikatakan kurang berasas jika bersandarkan kepada Malaysian House Price Index (MHPI) 2018 yang menunjukkan harga hartanah di Malaysia sedang menurun pada kadar sederhana iaitu 1.2 peratus (high-rise homes) dan 1.8 peratus (detached homes).

  Oleh yang demikian, kebimbangan rakyat perlu diambil kira oleh kerajaan bukan sahaja tentang pemilikan hartanah oleh warga asing tetapi juga kemampuan rakyat memiliki hartanah di negara sendiri. Negara memang ingin bergerak ke hadapan untuk bersaing dengan kuasa ekonomi serantau tetapi jangan pernah meninggalkan rakyat majoriti di belakang dan hanya fokus kepada kumpulan T20 dan pelabur luar yang memberi pendapatan terbanyak kepada negara.

  Jika hal ini dibiarkan berterusan, hartanah di Malaysia akan terus di monopoli oleh golongan T20 dan juga warga asing. Yang paling menyedihkan ialah rakyat M40 dan B40 akan terus hidup menyewa di negara sendiri yang akan membawa kepada “yang kaya makin kaya, yang miskin makin miskin” dan secara nyata akan membuktikan pelan ekonomi kerajaan gagal secara total.

  Sebelum langkah memakan diri, adalah baik untuk kerajaan mengambil serius semua rungutan rakyat dan berjuang untuk rakyat majoriti dan bukannya minoriti dan membawa mutu hidup rakyat berjalan seiringan dengan kemajuan negara.

  AHMAD FADHLULLAH MOHAMED RAFI’E mempunyai kelulusan dalam bindang kewangan dan perakaunan dari Universiti Cardiff, United Kingdom.

  Reply

  Reply

 38. Budin and those thinking alike

  1. Never underestimate the old wily fox who is a Statesman and a master strategist.

  2. Did you all find him jumpy when all of you (Anwar’s men and or some DAP MPs) call and or pressure him to hand over the baton to the ex-convict of sodomy? No. he was cool and smile.

  3. Apparently less than 72 hours ago, the old wily fox said, “If PH council wants me to step down “NOW”, I will do it”.

  4. Budin echoed Rafizi’s “warning” that better to step down now or be removed/sacked. Saifuddin started to make noise as well. Ronnie Liu was ever excited and made the call that it should be by May 2020. Pursuant to that many making loud calls for TDM to step down.

  4. BUT LGE came in to say TDM had said he would step down after APEC. No point to call for a PH council meeting to discuss the date of power transition…..a sign of cautious move due to forthcoming movement by TDM?

  5. Even mat Sabu made the appeal that let the government do the good effort to improve the economy as signs of FDI are coming in droves… by letting TDM stays and completes his term till pru15?

  6. Of course, BERSATU man said if TDM leaves, PH would lose. Many of the rakyat also predicted the same. They also predicted the death of PH and the formation of a new coalition forming the government.

  Well let us wait for the show to begin

  1. http://msomelayu.blogspot.com/2020/01/kalau-tak-berani-desak-mahathir-elok.html?m=1

   Mohd Sayuti Omar atau MSO Melayu yalah penulis politik veteran spt Budin kuat mempertahankan konsensus PH dari hari pertama tertubuhnya Pakatan Harapan sebelum PRU14 sehingga kini.

   Mesej terkini beliau ringkas dan padat, kalau Bersatu ingin bolot sapu bersih semua dan mendominasi PH selepas kemenangan PH diPRU14, tak perlu lah berpakatan, berkonsensus PH, pinjam bendera dan logo PKR utk bertanding malah Madey nak jadi PM7 pun dengan jumlah 13 MP2 terpaksa berharap kpd konsensus PH utk sokongan majoriti MP.

   Kalau Bersatu dulu menang outright PRU14 sendiri tanpa berpakatan, bolehlah Bersatu nak amalkan winner-take-all semua jawatan, projek2, pencen Menteri selepas 3 tahun dan bagai. Atau selepas sahaja Kongress Maruah Melayu, apabila UMNO tawarkan bergabong serta merta atas nama Pakatan Nasional tanpa Anwar PKR, DAP dan Amanah mengapa Madey dan Bersatu menolak bulat2 peluang keemasan utk kencingkan konsensus PH sehingga dimalukan kekalahan besar diTP?

   Peringatan MSO ini supaya tarikh konsensus PH dituntas adalah jawapan terbaik kpd amaran2 bekas Mursyidul Am TIBAI SetPol Madey Zahid Mat Arip 2 kali dan amaran macai Madey Khairuddin Abu Hasan kpd Anwar supaya mengawal anjing2 belaan dari menuntut tarikh peralihan kuasa konsensus PH atau terima akibat.

   Penyokong PH tidak sebodoh yg mereka2 ini sangkakan jika tak boleh nak kaitkan drama Sodomi 3 yg di tolak AGC mentah2 msbg amaran smoking gun WMD ini.

   Suara MSO Melayu adalah suara Pakatan Rakyat dan Penyokong PH sejati dan response quid pro quo terbaik, jika Majlis Presiden PH tetapkan tarikh, maka binatang2 peliharaan yg berkeliaran mengelingi Madey terpaksa mengaku kalah dan game-over.

   Kalau setakat bertanding jadi calon PH pakai tauliah PKR, kalah pulak PRU14, dan kalah parah lagi kena bayar denda election petitions beratus ribu tidak memberi lesen tanpa had utk menyerang pemimpin PH sendiri. Yolah, jika kena boikot kelapa sawit, ada lesen komoditi pun tak masyuk jugak!

   Itu tandanya, tiada keberkatan dan Allah memberi laknat kpd mereka yg berterusan berdusta, fitnah dan batu api spt kata blogger Ayahanda, Syed Outside the Box yg sudah menjadi pengritik tegar Ayahanda sendiri gara2 brain malfunction spt claim MP dari Parti Modi India.

   Tanpa tarikh konsensus PH yang tuntas, risikonya PDRM terpaksa berkerja luar skop dan bertungkus lumus menyiasat dan membuat polygraph test kpd bermcm2 evil dan nefarious scheme politik dan konspirasi berterusan utk membatalkan konsensus PH, halang Anwar dan kekalkan Madey PM 5 tahun. Barangkali ini dimaksudkan IGP, PDRM terpaksa byk menghabiskan masa dan tenaga kerja2 politik.

   Moralnya, berbalik kpd saranan Syed Outside the Box dalam posting terkini, Ayahanda has a serious failure and malfunction when making choices so it is better to ease him off and let Majlis Presiden PH decides the best course for PH sendiri. APEC is another smoking gun!

   1. “Mohd Sayuti Omar atau MSO Melayu yalah penulis politik veteran? Awat tak pernah dengaq pun?

    “saranan Syed Outside the Box dalam posting terkini, Ayahanda has a serious failure and malfunction when making choices …”? Itu hangpa punya pendapat. Berduyun pendapat yang menyokong ayahnda.

    “so it is better to ease him off”? Hang tak tau ker DAP dan Amanah pun sokong ayahnda? Mat Sabu sokong dia. LKS / LGE pun ok saja.

 39. PH SENGAJA MUFLISKAN NEGARA SUPAYA NEGARA JADI KUCAR KACIR DAN PORAK PERANDA…TUJUAN MEREKA ADALAH UNTUK MENGUBAH STATUS QUO DAN PERLEMBAGAAN NEGARA DAN MENUKAR MENJADI REPUBLIK TANPA RAJA DAN SULTAN ..ITU LAH SATU SATUNYA MATLAMAT MEREKA..DAN SATU SATUNYA ALASAN MEREKA IALAH MELETAKKAN SEMUA KESALAHAN KEPADA KERAJAAN DAHULU…MEREKA BERUSHA KERAS KE ARAH ITU TANPA PEDULIKAN NASIB RAKYAT DAN KEMAKMURAN NEGARA…LANGKAH PH YANG KEDUA IALAH ISTIHAR BAHAWA NEGARA HANYA PUNYAI 4 SAHAJA JET PEJUANG YANG BERFUNGSI UNTUK MENGUNDANG CAMPUR TANGAN PIHAK ASING DALAM POLITIK NEGARA…
  LANGKAH SETERUSNYA IALAH MENJUAL SEGALA ASET2 NEGARA… TUMPUAN DIBERIKAN KEPADA ASET ISLAM MELAYU SUPAYA MELAYU TIDAK MAMPU BANGKIT..PALING KETARA IALAH ASET TABUNG HAJI TELAH DIROMPAK PH SEBANYAK RM 20 BILLION DENGAN MENYALAH GUNAKAN KUASA DI BERI RAKYAT…….JIKA BERPULUH2 SYARIKAT KERAJAAAN DAN GLC TELAH DI BAILED OUT SEBELUM INI KENAPA PULA TABUNG HAJI DI ROBBED OUT?…TIDAKKAH ITU MENUNJUKKAN TABUNG HAJI UNTUNG SEBENARNYA SEHINGGA DIROMPAK….ASSET TABUNG HAJI MELEBIHI LIABILITY…DUIT PETRONAS PULA TELAH DIJARAH RM 82 BILLION…

  Reply

 40. LANGKAH PH YANG KE EMPAT UNTUK MENGHANCURKAN NEGARA IALAH DENGAN MENAMBAH HUTANG NEGARA… WALAUPUN MEREKA JAJA KE HULU HILIR KERAJAAN DAHULU BANYAK HUTANG TAPI MEREKA TERUS MENOKOK HUTANG NEGARA…HUTANG NEGARA KINI ADALAH 840 BILLION DARI 680 BILLION..…MEREKA RASA TIDAK BERSALAH MELAKUKAN SEMUA KESALAHAN ITU KERANA MEREKA TELAH LETAKKAN SEMUANYA PADA KERAJAAN LEPAS…BAGI MEREKA ITU LAH LAMPU ALADIN DAN LICENSE TO KILL …..ALASAN BUAT HUTANG BARU UNTUK BAYAR HUTANG LAMA ADALAH IDEA HAPRAK…KINI TERBUKTI APA YANG MEREKA LAUNGKAN HUTANG NEGARA 1 TRILLION AKAN DITOMPOK OLEH MEREKA…KEADAAN KINI BERTAMBAH PARAH DENGAN STAGFLASI YANG AKAN DIALAMI NEGARA…RINGGIT BAKAL JADI TIDAK BERHARGA SEPERTI VENEZUELA DI MANA KERTAS
  TISU JAUH LEBIH MAHAL DARI WANG KERTAS….RAKYAT MALAYSIA HENDAKLAH MENDESAK MENTERI2 PH DAN PEMIMPIN MEREKA BERI MANDAT BARU KEPADA RAKYAT…..

  Reply

 41. SESI BERKENALAN DENGAN PEMIMPIN NEGARA DITERUSKAN…PAK SHEIKH YANG MEMPUNYAI PAKEJ LENGKAP BERUPA KEBEJATAN MORAL,,BERFAHAMAN LIBERALISME DAN PLURALISME SERTA AHLI FREEMASON..PUNYAI RAPPORT BAIK DENGAN ISRAEL …APALAGI PARTY YANG DITERAJUI ADALAH BERLAMBANG MATA SATU…PAK DAJJAL JUGA TERLIBAT DALAM MEGA SKANDAL..CONTOH KETARA IALAH SKANDAL FOREX YANG BERJUMLAH RM 30 BILLION KETIKA MENJADI MOF….MELAYAKKAN BELIAU MENDAPAT PANGKAT DAJJAL..

  TONG M HEBAT DARI SEGI MEMANIPULASI PEMIKIRAN RAKYAT ALA FIRAUN KUNO…SKANDAL BELIAU YANG BERTONG-TONG TELAH DI ILUSIKAN HANYA PERKARA YANG REMEH APABILA KEKAYAAN NEGARA LESAP LEBIH DARI SEPARUH DENGAN SKANDAL MEGA BERJUMLAH RM400 BILLION…BANYAK DASAR-DASAR KERAJAAN SEMASA PM-4 TELAH DIUBAH TERUTAMA DASAR PENSWASTAAN YANG MENYEBABKAN KEKAYAAN NEGARA BERTUKAR TANGAN KEPADA KRONI-KRONI…AKHIRNYA RAKYAT MENDERITA DENGAN JATUHNYA RINGGIT DARI RM 2.50 KEPADA RM 3.80..BERERTI KEKAYAAN NEGARA TELAH LESAP LEBIH DARIPADA SEPARUH….MANIPULASI MINDA YANG DIMAINKAN IALAH KERANA ANGKARA SOROS…OLEH KERANA KEJAYAAN MANIPULASI TERSEBUT MEMANG LAYAKLAH BELIAU DINAMAKAN FIRAUN MODEN YANG DIGELAR TONG M…

 42. Irah,

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Seperti biasa ler dinda, besok Jumaat, abg cuti
  Jap lgi nak gi mancing, abg pnya hobi & aktiviti
  Tmpt abg nak gi tu..keadaan internet blm pasti
  Klu internet ok, abg akan brpntun utk Irah nanti
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Klu tk salah abg di US tu blm habis musim salji
   Abg faham, Irah skrg tntu sibuk dgn hal mngaji
   Smoga dinda akn lulus mstrs dgn pngkat trpuji
   Wah hebat Irah nnti dgn ‘Msters of psychology’
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kekadang terasa segan juga abg ni dgn adinda
    Irah nanti grad sarjana, abg hnya sarjana muda
    Abg anak petani miskin, Irah tu, ank org berada
    Terasa mcm janggal..pipit nk trbng dgn garuda
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
     Abg ini ank org kg biasa, Irh tu, ank org trbilang
     Terasa kekok nanti..utk pipit trbang dgn helang
     Takut org minta hantaran hati kuman sedulang
     Nmun piala cinta yg dipegng ttp abg kan julang
     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

     💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 43. KEPADA MEREKA YG MENDEWA DAN MENYUCIKAN DR MANDELIAR….SILA BACA…..

  10 kesilapan Mahathir Mohamad……

  (Oleh: Nawawi Mohamad, Wong Choon Mei, Malaysia Chronicle )………
  Bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad telah mengkritik kesemua perdana menteri Malaysia dari Allahyarham Tunku Abdul Rahman sehinggalah Najib Razak, kecuali dirinya sendiri.Mahathir juga telah mengkritik pemimpin dunia yang lain termasuk PM Britain, Tony Blair dan sudah tentu George W Bush, presiden Amerika Syarikat yang ke-43

  Setakat ini tiada yang berani bersuara terhadapnya.Ini tidaklah menghairankan memandangkan hanya seorang dua daripada PM- PM ini masih hidup termasuk Najib sendiri. Bagi pemimpin antarabangsa, sebahagian besar daripada mereka tidak mahu mempedulikan Mahathir, dan ini hanya menambah kemarahannya, tetapi tiadaapa yang boleh dia lakukan terhadap mereka. Walau bagaimanapun, dia boleh menjadikan hidup penggantinya sukardan dia telah berjaya melakukan ini.

  Setelah Mahathir bersara pada tahun 2003, selepas 22 tahun menjadi PM, ada yang mula bercakap tentang legasinya yang ‘hebat’ dan dia dikenali pula sebagai Bapa Pemodenan Malaysia. Kira-kira 9 tahun selepas dia bersara, kepincangandalam perancangan dan dasar ekonomi, sosial dan politik mula mendatangkan malapetaka besar pada negara lebih teruk daripada tsunami 2006 yang melanda sebahagian besar Asia Selatan.

  Pada usia 86 tahun, Mahathir kini dihina oleh kebanyakan rakyat Malaysia, dan dipersalahkan kerana rasuah besar-besaran yang boleh membankrapkan negara jika tiada tindakan pemulihan ekonomi yang diambil, dan untuk jurang antara kaum yang begitu ketara di kalangan pelbagai kumpulan etnik di negara ini.

  DEB

  Lihat sahaja Dasar Ekonomi Baru, yang merupakan idea pembuat dasar pada tahun 1960-an yang telah disalahgunakannya secara maksimum. Penyalahgunaan ini sahaja cukup untuk memastikan bahawa dia akan kekal sebagai ‘Penjahat terulung di Malaysia’ dan bukannya sebagai tokoh terbilang sepertimana yang difikirannya.

  Bagi rakan-rakan yang masih mengingatitujuan utama NEP termasuk bekas Menteri Kewangan TengkuRazaleighHamzah, dia berkata pada minggu lepas bahawa DEB tidak pernah bertujuan untuk mencipta atau digunakan untuk melahirkan golongan kelas kapitalis Melayu, tetapi untuk menangani kemiskinan dan meningkatkan tahap penyertaan Melayu ke dalam ekonomi.Ia tidak pernah bertujuan untuk seperti yang berlaku sekarang disalahgunakan oleh kerajaan hari ini untuk memilih kumpulan usahawan Melayu yang mereka mahu, memberikan mereka projek kerajaan yang mendapat diskaun hebat dan kemudian mengharapkan mereka untuk maju dan mewujudkan peluang ekonomi yang banyakbagi membantu meningkatkan keupayaanekonomi masyarakat.

  Ini adalah kesilapan Mahathir yang pertama dan utama. Tetapi adakah ia benar-benar satu kesilapan? Mereka yang ragu-ragu dan para pengkritik menyatakan kekayaan yang diperolehinya untuk kroni dan proksi melalui skim menjanawang berselindung di sebalik DEB, dan penswastaan aset kerajaan yang menguntungkan usahawan Melayu yang dipilih, seperti bekas pengerusi MASTajudinRamli. Tidak mampu untuk menguruskan‘kejayaansegera ‘ atau tekanan perniagaan berisiko tinggi, ramai yang terjebak dalam hutang semasa krisis kewangan Asia pada tahun 1998.Tajudin dan juga rakannya seperti HalimSaad telah menjadiorang yang terbuangberbanding zaman kegemilangan mereka.Merekakerugiansejumlah besar wang dan memerlukan jaminan kerajaan bagi jumlah yang banyak pula.

  Untuk kroni sahaja tapi yang lain tiada

  Kesilapan kedua Mahathir adalah kebodohannya.sebahagian besar kekayaan negara berada dalam tangan beberapa orang yang tertentu sahaja di Malaysia. Kali ini iatermasuk jutawan bukan Melayu seperti Vincent Tan, Robert Kuok dan Ananda Krishnan. Tan baru sahaja mengumumkan persaraannya. Kuok kerana tidak berpuas hati dengan hubungankaum yang parah di negara ini telah memilih untuk tinggal di Hong Kong, manakala Ananda dikehendaki oleh pihak berkuasa India kerana didakwa telah merasuah pemberi lesen telekom untuk membeli Aircel

  Reply

  Reply

 44. PERANGAI DR MADEYLIAR DIA SUKA DESAK ORANG LETAK JAWATAN TAPI BILA DIA KENA DESAK…..MACAM DAUN PISANG BUSUK TAK MAHU LURUH……

  Senarai 8 individu yang pernah desak Tun Mahathir letak jawatan………

  TAHUKAH anda? pada zaman pentadbiran bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, ada lapan individu pernah mendesak beliau meletakkan jawatan sekitar tahun 1987, kira-kira enam tahun selepas beliau menjadi Perdana Menteri…………………

  Pada ketika itu pun, Dr Mahathir tidak mempedulikan desakan tersebut dan terus menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun sebelum meletakkan jawatan pada 2003.

  Terdapat lapan individu yang pernah mendesak beliau meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri yang pernah diperkatakan iaitu Tengku Razaleigh Hamzah, Bekas Timbalan Perdana Menteri Tun Musa Hitam, Bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi, Tan Sri Dr Rais Yatim dan Tan Sri Syed Hamid Albar.

  Baki mereka yang mahu Dr Mahathir meletakkan jawatan ialah Bekas Menteri Penerangan Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir dan Datuk Seri Shahrir Abdul Samad dan bekas Menteri Perusahaan Awam Datuk Abdul Manan Othman.

  Kebanyakan daripada individu itu merupakan anggota awal Parti Semangat 46 dipimpin Tengku Razaleigh. Parti itu ditubuhkan selepas Dr Mahathir enggan meletakkan jawatan biarpun didesak.

  Daripada beberapa laman blog, ada mengatakan bahawa Dr Mahathir merupakan Perdana Menteri yang paling banyak menerima desakan untuk melepaskan jawatan.

  Tetapi beliau berkata “Saya tidak pernah didesak letak jawatan sepanjang jadi Perdana Menteri,” kenyataan yang dipetik The Edge baru-baru ini.

  Antara kejadian yang menyebabkan timbul desakan itu ialah peristiwa Memali, pemilihan Presiden UMNO 1987, pengharaman UMNO pada 1988, kerugian Bank Negara, kes Perwaja Steel dan isu berkaitan pemecatan Bekas Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

  Beliau juga pernah didesak letak jawatan kerana skandal pembelian 88 buah pesawat pejuang jenis Skyhawk pada awal 80-an.

  Ia menjadi satu kontroversi kerana dari 88 buah yang dibeli, hanya separuh sahaja boleh digunakan itupun dengan pelbagai masalah teknikal sehingga dikatakan ramai juruterban Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) hilang atau terbunuh dalam nahas

  Reply

  Reply

  Reply

 45. TOM CAT JAGA UNDANG2 MACAM JAGA GOL…..HABIS KES2 MAHKAMAH DITEPISNYA KELUAR……

  Richard Malanjum Dah, Tommy Tomato Bila Pulak?…….

  Dah Selamat Ker Malaysia Nie?

  Pejam celik, pejam celik, dah dekat dua tahun PH memerintah Malaysia…

  Teringat masa pra PRU 14, dulu, slogan2 Selamatkan Malaysia antara slogan yang paling kerap di laungkan…

  Kalau ada pertandingan slogan paling popular dalam Malaysia nie, slogan Selamatkan Malaysia mesti kat carta teratas…

  Sekarang nie, apa yang dah di selamatkan?

  Yang admin tahu dan pasti, harta benda orang Melayu memang dah selamat kena jual!!!

  ‘Report Card’ Tommy Tomato

  Penasihat Kepada SPB YDP Agong Mengenai Hal Ehwal Ugama Islam

  Antara perkara WAJIB yang mesti macai DAP (saper lagi kalau bukan Atok) buat ialah lantik Tommy Thomas (peguambela Guan Eng dalam kes rasuah banglo dan peguambela Chin Peng, Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya) jadi Peguam Negara…

  Ramai yang tak setuju sebab antara tugas dan tanggungjawab Peguam Negara ialah memberi nasihat perundangan mengenai hal ehwal Ugama Islam pada DYMM SPB YDP Agong…

  Nama pun dah Tommy a/l Thomas dan bukannya Mohd. Tommy bin Mohd. Thomas, ugama pun dah memang ugama Kristian, macam mana dia nak bagi nasihat perundangan tentang Ugama Islam pada Agong?

  Berak dengan kencing pun tak beristinjak, inikan pula nak cakap pasal hukum hakam Ugama Islam dari sudut perundangan?

  Dah gilaker apa!!!

  Terang2 dah fail si Tommy nie…

  Tapi, DON’T SAY NO TO DAP!!!

  Tak Fasih Bahasa Melayu

  Carilah mana2 negara dalam dunia nie yang Peguam Negaranya tak fasih bahasa kebangsaan atau bahasa ibunda sendiri…

  Gerenti tak ada, cuma Malaysia punya Peguam Negara jer yang tak fasih Bahasa Kebangsaan…

  Admin pelik juga sebab dah berpuluh tahun si Tommy nie duduk dalam Malaysia, mengaku rakyat Malaysia dan dah jadi Peguam Negara pun tapi tak fasih bercakap dan menulis dalam bahasa kebangsaan mat Nepal dengan mat Bangla yang baru empat lima tahun duduk Malaysia pun dah boleh kita kategorikan fasih, walau pun cakap ada bunyi ‘kacang dal’ lagi!!!

  Taraa malukah AVANG Tommy?

  Sebab Tommy tak fasih bahasa kebangsaan, dia minta prosiding di bacakan dalam Bahasa Inggeris…

  Baca Di Sini dan Di Sini…

  Gugurkan Kes Rasuah Banglo LGE

  Nie kes pencabulan Kedaulatan Undang Undang yang ‘RARE’ dalam planet bumi…

  Kalau tak percaya cubalah google, ada tak mana2 negara dalam dunia nie yang batalkan kes yang tengah berjalan dalam mahkamah? (BACA DI SINI)…

  Lagi ‘EPIC’ bila yang buat arahan tu ialah Peguam Negara sendiri!!!

  Siapa lagi kalau bukan avang Tommy Thomas!!! (BACA DI SINI)…

  Yang syahdunya, satu negara di landa fenomena TERKEJUT!!! (BACA DI SINI)…

  Inkues Kes Adib Di Adakan

  Masih belum kering airmata ayah dan ibu Allahyarham Mohd. Adib…

  Tak ada yang di inginkan oleh kedua ayah dan ibu Allahyarham Mohd. Adib cuma keadilan untuk anak mereka…

  4 ekor Mat Sentol dah di kenal pasti oleh PDRM…

  Ada beberapa perkara yang timbulkan keresahan masyarakat :

  1) 4 ekor Mat Sentol yang pada peringkat awalnya di dakwa bawah Seksyen 307 Kanun Keseksaan yang membawa tuduhan cubaan membunuh telah ‘di arahkan’ untuk di bebaskan dengan jaminan polis!!!

  Kes cubaan membunuh tu kot, belum pernah berlaku di bebaskan dengan jaminan polis, yang biasanya berlaku ialah pihak DPP akan cuba menahan jamin kerana di khuatiri suspek akan membahayakan mangsa, tapi 4 ekor Mat Sentol nie, di bebaskan dengan jaminan polis, dah tentulah ‘happy se happy happynya’, apa lagi passport antarabangsa tak di rampas dan sekatan untuk buat passport antarabangsa tak di keluarkan oleh mahkamah!!!

  2) Keengganan Tommy Thomas untuk meluluskan permohonan pihak polis supaya pindaan di pinda dari Seksyen 307 Kanun Keseksaan (Cubaan Membunuh) kepada Seksyen 302 Kanun Keseksaan (Membunuh), selepas kematian Allahyarham Mohd. Adib…

  Ini adalah prosedur biasa bagi OKT yang pada awalnya di tuduh bawah Seksyen 307 Kanun Keseksaan (Cubaan Membunuh), bila mangsa meninggal dunia, pertuduhan akan di pinda pada Seksyen 302 Kanun Keseksaan (Membunuh) yang membawa hukuman gantung sampai mati mandatori…

  Tapi permohonan pihak polis di jawab dengan keputusan mengadakan inkues terhadap punca kematian Allahyarham Mohd. Adib!!! (BACA DI SINI)…

  Nak siasat punca kematian apa lagi, semua dah ada dalam IP (Kertas Siasatan) polis masa pertuduhan bawah Seksyen 307 Kanun Keseksaan (Cubaan Membunuh), kalau tak ada bukti yang kukuh, polis tak akan buat pertuduhan…

  Lebih pelik lagi, masa kes bawah Seksyen 307 Kanun Keseksaan (Cubaan Membunuh), Tommy Thomas setuju pendakwaan di buat, maksudnya setuju 4 Mat Sentol tu pukul Allahyarham Mohd. Adib, tapi bila nak di pinda pertuduhan bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan (Membunuh), dah tak setuju pulak, tak ker vavie namanya tu!!!

  Ada persepsi yang mengatakan, wujud konspirasi untuk melepaskan 4 ekor Mat Sentol tu dengan membuktikan bahawa Allahyarham Mohd. Adib tidak di pukul tapi di langgar oleh kenderaan Jabatan Bomba dan Penyelamat dari keterangan saksi yang akan di panggil nanti, ini terbukti bila ada saksi buat lapuran polis dengan mengakui mereka di ugut untuk beri keterangan palsu masa di panggil oleh Mahkamah Inkues (BACA DI SINI)…

  Tidak Berakhlak Dan Tidak Melambangkan Budaya Bangsa Malaysia

  Kita faham dan kita tahu yang Tommy Thomas nie kafir harbi…

  Tapi janganlah tunjukkan perangai tak bermoral tu di khalayak umum…

  Kalau kau nak mabuk ker, berzina ker, beronani ker, rakyat Malaysia peduli apa kalau kau buat kat tempat tertutup…

  Sebagai Peguam Negara, Tommy Thomas mesti membuktikan beliau mendukung sepenuhnya 5 Prinsip Rukun Negara…

  Nie nak tanya Tommy Thomas, prinsip kelima Rukun Negara tu apa yer?

  Kesopanan dan Kesusilaan atau Berjoget Macam Yahudi Mabuk?

  (BACA DI SINI) dan (DI SINI)…

  Bersikap Prejudis Dan Bias Pada Parti Politk Yang Mewakili Kerajaan

  Perlu di ingatkan, sistem pentadbiran negara terbahagi pada dua :

  》Eksekutif (Kumpulan pembuat dasar, ahli politik)…

  》Legislatif (Perundangan yang terdiri dari hakim2 dan peguam2)…

  Kedua2 badan melapur terus kepada sistem monarki (SPB YDP Agong)…

  Maksudnya, badan legislatif MESTI bebas dari sebarang pengaruh badan eksekutif dan begitulah sebaliknya…

  Tapi perbuatan Tommy Thomas memfailkan saman terhadap Kerajaan Negeri Kelantan mengenai isu tanah orang asli ketika kempen PRK Cameron Highland (BACA DI SINI), menimbulkan persoalan :

  1) Apa relevannya kes yang lama tiba2 di naikkan semula?

  2) Sudahkah pihak Peguam Negara merujuk pada badan penasihat perundangan Negeri Kelantan sebelum memfailkan saman?

  3) Kenapa di buat tergesa2 dan di waktu menjelang PRK Cameron Highland yang di ketahui undi penentunya ialah masyarakat Orang Asli?

  Kalau nak berpolitik, ‘gentlelah’ Tommy Thomas, letak jawatan dan masuk politik…

  Atau kalau rasa tak boleh lepas dari cengkaman tangan ghaib, eloklah letak jawatan, main dengan anak cucu kat rumah, atau kalau tak ada anak cucu, main nyorok2 dengan bini, kan tu permainan yang lebih sesuai untuk ‘kanak2 Dumex’!!!

  Janganlah jadi bahan sejarah sebagai Peguam Negara yang mencemarkan integriti institusi Peguam Negara!!!

  Lepaskan Suspek Pembunuh Kim Jong Nam

  Serius, ini satu keputusan yang sangat2 bodoh dan membahayakan negara…

  Kalau si Tommy nie lupa, Kim Jong Nam bukannya orang ‘bisher bisher’…

  Mendiang ialah abang kepada Presiden Korea Utara…

  Dan pembunuhan mendiang berlaku di Malaysia…

  Betul, Mahkamah Tinggi Shah Alam buat keputusan ‘melepaskan TANPA membebaskan’…

  Takkan Tommy Thomas tak faham maksud lepas tanpa bebas…

  Biasanya keputusan lepas tanpa bebas di buat mahkamah bila pihak mahkamah percaya dan mengakui kesalahan OKT tapi pihak pendakwaraya kekurangan fakta yang kukuh untuk sabitkan kesalahan pada OKT…

  Jadi mahkamah menangguhkan kes dengan melepaskan tanpa membebaskan OKT untuk beri peluang pada pihak pendakwaraya mencari fakta atau bukti yang lebih kukuh…

  Pada bila2 masa, bila pihak pendakwaraya dah bersedia, pertuduhan baru boleh di buat dan kes boleh di jalankan semula…

  Benat, ada permintaan dari pihak Peguam Negara Indonesia untuk melepaskan Siti Aisyah (BACA DI SINI) tapi :

  1) Adakah Tommy Thomas dah buat semakan semula kes tersebut?

  2) Adakah Tommy Thomas dah rujuk dan maklumkan pada pihak Korea Utara sebelum membebaskan Siti Aisyah?

  Sekali lagi di ingatkan, mangsa ialah ABANG kepada Presiden Korea Utara dan Korea Utara ialah salah satu dari kuasa nuklear besar dunia, hingga Amerika sendiri cuma berani menyalak dari jauh tapi apa yang Tommy buat ialah menusuk jarum terus ke hati Korea Utara!!!

  Jangan suka bermain apai dengan kuasa besar apa lagi kuasa nuklear dunia!!!

  Iktiraf UEC Sebelum Kabinet Buat Keputusan

  Wah, nie betul2 tindakan yahudi mabuk yang tak tahu undang2…

  Lagi pelik bila yang buat tindakan nie ialah si Tommy Thomas, Peguam Negara…

  Belum pernah terjadi dalam sejarah manusia, Peguam Negara satu2 negara merasakan ada kuasa untuk mengubah satu2 dasar negara sebelum merujuk dan mendapatkan persetujuan dari kabinet kerajaan…

  Cuma Tengku Tommy Thomas jer yang buat camtu, ingat aney, lu sudah lawan abang busat DYMM Mahathir Mohamad!!!

  (BACA DI SINI) dan (DI SINI)…

  Gagal Siapkan Dokumen Kes SRC-Najib Hingga Prosiding Tertangguh

  Nie nak gelak ker nak maki nie!!!

  Kes SRC ialah ker berprofil tinggi dan di ikuti oleh bukan jer rakyat Malaysia tapi seluruh dunia, sebab melibatkan mantan Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Seri Najib…

  Dan Tommy Thomas terlibat secara langsung dan menganggotai barisan pendakwa dalam kes tu…

  Tapi bila prosiding nak di mulakan, dokumen pun tak siap lagi…🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

  Apa punya haprak Peguam Negara Malaysia nie (BACA DI SINI)…

  Kes Belum Berjalan Tapi Bahan Bukti Kes Dah Di Lupuskan (Di Jual)

  Pertuduhannya ialah, kapal mewah Equanimity di dakwa di beli oleh Jho Lo hasil dari penipuan dalam kes 1MDB…

  Jho Lo masih lagi gahal di kesan, kes 1MDB pun belum lagi di adili di mahkamah dan kapal mewah Equaminity sudah pun di lupuskan dengan di jual…

  (BACA DI SINI) dan (DI SINI)…

  Baik, beberapa persoalan yang timbul ialah :

  1) Apa alasan sebenarnya kapal Equanimity di bawa pulang dari Indonesia selepas pihak berkuasa Indonesia merampasnya tapi pihak CIA sendiri mengakui ianya tiada kaitan dengan kes 1MDB?

  2) Sudahkah keterangan Jho Lo di ambil, sudahkah di sahkan kapal Equqnimity tu kepunyaan Jho Lo?

  3) Kalau kapal mewah Equanimity bukan kepunyaan Jho Lo atau memang kepunyaan Jho Lo, maka kerajaan Malaysia akan di anggap kerajaan penyamun kerana menjual hak milik orang lain tanpa kebenaran dan tanpa apa2 asas yang kukuh!!!

  Sepatutnya Tommy Thomas cadangakan pada pihak yang nak sangat ada kapal mewah macam Equanimity tu supaya jual aset TH ker, aset Felda ker atau aset PNB, bukan kata satu kapal mewah, sepuluh kapal mewah boleh tempah, boleh bagi sorang satu, macam tak biasa pulak!!!

  Gagal Urus Isu Statut Rom

  Dulu ICERD, Tommy Thomas bagi maklumat salah, sekarang Statut Rom…

  Depan Majlis Raja Raja, Tommy dengan Menteri Luar, Salehuddin Abdullah, cakap lain, depan media cakap lain!!!

  Kalau betul Statut Rom tu tak ada apa2 kesan pada DYMM SPD YDP Agong, kenapa tak jelaskan bila di panggil?

  (BACA DI SINI), (DI SINI), (DI SINI) dan (DI SINI)…

  Oh ya, untuk menjawab apa yang di dakwa Tommy Thomas seperti dalam gambar di atas, sila (BACA DI SINI)…

  Daripada ‘report card’ Tommy Thomas, berapa markah kita nak bagi dia…

  Nasaruddin Nasution dengan poyonya bagi diri dia sendiri 6.5 markah…

  Din Pudu pulak bagi dirinya sendiri 6 markah…

  Untuk Tommy Thomas, bagilah markah kesian…

  Tapi kalau ikut admin, baik Nasaruddin, Din Pudu apa lagi Tommy Thomas, yang terbaim ialah markah negatif, sebabnya, sejak dia orang pegang jawatan, tak ada satu pun kebaikan yang rakyat dapat!!!

 46. TAK PAYAH NAK BAGI TEMPOH LAGI KEPADA PH…..MAKIN LAMA TEMPOH DIBERI MAKIN JAHANAM…… BUBARKAN PARLIAMENT SEKARANG……

  Harga barang tidak turun lepas hapus GST antara kegagalan besar PH, kata pakar ekonomi…….

  Seorang pakar ekonomi berkata antara kegagalan kerajaan Pakatan Harapan (PH) setelah kira-kira setahun berkuasa ialah tidak berjaya menurunkan harga barang walaupun selepas menghapuskan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).

  Prof Barjoyai Bardai berkata, rakyat mahu GST dihapuskan supaya harga dan kos barangan turun, tetapi keadaan sebaliknya berlaku, iaitu harga naik lebih banyak.

  “Nampak kerajaan telah silap. Di satu pihak ia hilang RM20 bilion sumber cukai (daripada GST) dan di pihak lain ia tak berjaya menurunkan harga barang-barang.

  “Rakyat melihat ini sebagai satu kegagalan besar PH,” katanya kepada FMT.

  Beliau mengulas dapatan terbaru Merdeka Centre yang berkata tahap kepuasan pengundi terhadap pencapaian Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri merosot daripada 71% yang dicatatkan pada Ogos 2018 kepada 46% pada Mac tahun ini.

  Kajian itu juga mendapati hanya 39% pengundi bersikap positif terhadap kerajaan PH berdasarkan bancian yang dijalankan badan penyelidik bebas itu di seluruh negara pada Mac.

  Dalam kenyataan yang dikeluarkan Jumaat lalu, Merdeka Center berkata, kemerosotan sokongan awam kepada kerajaan persekutuan boleh dilihat pada peningkatan jumlah pengundi yang beranggapan “negara menuju ke arah yang salah” daripada 24% pada Ogos 2018 kepada 46% pada Mac 2019.

  maka adalah jelas bahawa isu paling penting bagi pengundi adalah masalah ekonomi negara.

  Beliau berkata ekonomi berkait rapat dengan harapan rakyat untuk melihat kos sara hidup yang tinggi dapat dikurangkan bagi membolehkan mereka menjalani kehidupan yang lebih baik.

  “Dari segi pendapatan misalnya, ia dilihat masih sangat rendah berbanding kos sara hidup. Secara purata lebih 50% penduduk berpendapatan kurang RM2,000 sebulan.

  “Sedangkan Kos sara hidup minimun adalah RM2,500 sebulan. Jadi sebenarnya, rakyat semakin susah dalam tempoh setahun ini. Pendapatan tak cukup bagi menampung perbelanjaan. Jadi terpaksa pinjam, menyebabkan ramai yang terjerat dengan hutang dan sebagainya,” kata beliau.

  Barjoyai berkata, kebanyakan pengundi muda hilang harapan kepada PH dan dilihat mula memindahkan sokongan mereka kepada Barisan Nasional (BN).

  Merujuk kepada tahap populariti Dr Mahathir yang dikatakan menurun ke tahap 46%, Barjoyai berkata beliau bukanlah individu yang mahukan popularti sebaliknya lebih fokus kepada agenda jangka panjang untuk melakukan pembaharuan, khususnya melibatkan orang Melayu.

  “Kerajaan masih berpeluang untuk melakukan perubahan dalam 3 atau 4 tahun lagi sebelum pilihan raya umum ke-5 akan datang,” katanya.

  Penganaslis ekonomi, Mohd Nazari Ismail juga senada dengan Barjoyai mengenai harapan rakyat yang mahukan PH menyelesaikan masalah ekonomi dan kos sara hidup.

  “Populariti PH merosot kerana rakyat tidak merasai berlakunya perubahan dalam kualiti hidup mereka, terutamaya dari kos sara hidup yang dihadapi,” katanya.

  berapa cepat respons kerajaan dalam mengatasi masalah itu akan menjadi perhatian ramai dan sepatutnya ditonjolkan.”

  FMT

 47. KELDAI D4P TAK HABIS2 JILAT BONTOT TOKONG…….MUJAHAT WAKAKA……

  Since when did Mujahid become Dong Zong’s spokesperson?…….

  When the Jawi polemic got out of hand, Dong Zong refused to budge. It was clear testimony that the group was anti-Islam and racist. And this isn’t the first time this has happened. Source (pic): TTF Files
  سجق بيلا مجاهد جادي جوروچاكڤ دوڠ زوڠ؟
  Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Seri Mujahid Yusof Rawa’s claim that Dong Jiao Zong (Dong Zong) met him yesterday and admitted that the teaching of Jawi was not an attempt to bring non-Muslim students under the influence of Islam doesn’t help solve problems.
  Dong Zong simply cannot hope to let Mujahid do the talking and pretend as if “it’s all over.” Since IT was bold enough to fly straight in the face of Malaysian Muslims with racially and religiously toned lies, it should face these Muslims directly, not through Mujahid.
  Let’s face it, Dong Zong just wasn’t bothered to set the record straight even though it was pointed out over and over again that Jawi was constitutionally a part of the national language and that its learning was the prerogative of the Ministry of Education.
  Not only do Dong Zong’s actions rhyme with prejudice, racism and bigotry, it’s open opposition towards the learning of Jawi was unconstitutional and bordered on national security given that lies were openly spread regarding a very sensitive issue.

  SUBANG JAYA: Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Seri Mujahid Yusof Rawa’s claim that Dong Jiao Zong (Dong Zong) met him yesterday and admitted that the teaching of Jawi was not an attempt to bring non-Muslim students under the influence of Islam doesn’t help solve problems.

  The group should instead issue a public apology for pitting the non-Muslims against Muslims, the religion of Islam, Islamic administration and the Islamic way of life by alleging that the learning of Khat Calligraphy and Jawi would Islamise education in Malaysia.

  Dong Zong simply cannot hope to let Mujahid do the talking and pretend as if “it’s all over.” Since it was bold enough to fly straight in the face of Malaysian Muslims with racially and religiously toned lies, it should face these Muslims directly, not through Mujahid.

  Don’t be cowards.

  Let’s face it, Dong Zong just wasn’t bothered to set the record straight even though it was pointed out over and over again that Jawi was constitutionally a part of the national language and that its learning was the prerogative of the Ministry of Education.

  Instead of taking the matter up with then Education Minister Dr Maszlee Malik through formal and amicable means, the group preferred to stir the issue up in public and was even supported by the DAP and the MCA.

  And when things got out of hand, its representatives refused to budge. It was clear testimony that the group was anti-Islam and racist. And this isn’t the first time this has happened.

  On the 30th of December 2019, I wrote:

  Back in the eighties, when the Ministry of Education decided to appoint some 100 senior assistants and supervisors to Chinese-medium primary schools, concerns were raised by Chinese politicians and organizations that the appointees were not Chinese-educated

  These politicians and organisations implied that students and parents would be forced to forgo the Chinese language and use English or Malay to communicate with school personnel in Chinese vernacular schools.

  The concern was first raised by Dong Zong. Instead of calling for a meeting with the Minister of Education to discuss the concern, the group decided to go public with it, impressing upon the Chinese that the GoM was “slowly nationalising vernacular schools.”

  This caused a furore among Chinese educationists and parents. As if things weren’t bad enough, on the 11th of October 1987, Dong Jiao Zong organised a 2,000-strong gathering at the Hainanese Association Building beside the Thean Hou Temple in Kuala Lumpur.

  Interestingly enough, the MCA and Gerakan openly teamed up with the DAP during the event and shared a stage to call for a three-day boycott in Chinese schools if the government did not settle the appointment issue.

  What was so ironical about the whole affair was the fact that the MCA and Gerakan were both part of government but chose to stand alongside the DAP to call for policy reviews.

  And that was at a time when PAS kept a ten foot pole distance from UMNO, each trying to outdo the other to prove it was more Malay and more Muslim.

  Not only do Dong Zong’s actions rhyme with prejudice, racism and bigotry, it’s open opposition towards the learning of Jawi was unconstitutional and bordered on national security given that lies were openly spread regarding a very sensitive issue.

  Mujahid should stop behaving like Dong Zong’s spokesperson and get the group to issue a public apology instead.

  RJ RITHAUDEEN

 48. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Suman bermati2 sokong Tun tu bkn lah ikhlaih
  Konon nk perjuang bangsa itu, semuanya auta
  Banyak lorong haram buat duit dia bulih balaih
  Rupanya Cap Munga tu, tmpt untk sakau harta
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
   Bila didedah, aktiviti kronisma..Suman cbut lari
   Tun berundur saja Suman boleh jatuh pengsan
   Mesti bnyak duit, Suman simpan, kt luar negeri
   Akaun Suman di Israel..kerajaan perlu pi kesan
   👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

   1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Hairan Suman nk pertahan Tun bgitu beriya-iya
    Takut sgt geng Bersatu dgn Nuat, TPM mantan
    Rupanya duduk dlm.Cap Munga, depa blh kaya
    Mmg cai2 Cap Munga..semua jnis mata duitan
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
     Hari ini, dgn cikgu Kejora, Suman terperangkap
     Mmg udah kerap kali dia malu tercalar maruah
     Klu PH tumpas..Suman, org yg patut ditangkap
     Kerna Kejora percaya, dia bnyak terlibat rasuah
     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     1. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
      Kita tunggu saja nanti PRU15..bila PH dh kalah
      Dia tak akan boleh lari nanti, Suman barua iblis
      Suman korup pasti akan menghadapi masalah
      Kejora lah org pertama akan buat laporan polis
      💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

      1. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
       Suman kini dalm keadaan resah & tidak selesa
       Dia tahu..nasib buruk, boleh tiba bila-bila masa
       Patut le dia begitu menentang peralihan kuasa
       Rupanya dia bnyak terlibat dgn jenayah & dosa
       🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

       👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       1. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
        Dengar Tun nak undur Suman resah tak karuan
        Cara Suman cakap tu..mcm hamba dngan tuan
        Ptut le kat Tun tu, Suman puji tinggi mengawan
        Rpa nya, di jlan gelap, dia blh dpt bnyak habuan
        🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

        👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        1. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
         Selama ini..bontot Tun tu..Suman sapu dan lap
         Klau Tun undur..Suman cirit, mcm makan julap
         Sbb, Suman dah bnyak msuk duit cara songlap
         Bwh Bg Non dia akn dicari polis & mata2 gelap
         👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

         👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
         Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
         😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

         1. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
          Betul lah Budin cakap..ramai akan mengelupor
          Lps ni, Suman akn jadi mcm ayam berak kapor
          Dh psti dia akn di rumah..smbunyi ceruk dapor
          Dtg polis..dia terjun lari redah paya dan lumpor
          👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
          🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

          1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
           Suman snjung Tun dia tu, lbih dari tahap Tuhan
           Klu org cuba kutuk Tun, dia psti, tmpil pertahan
           Bila Tun brundur, Suman akn ditimpa ksusahan
           Dgn famili dia..mngkin kna ucp slm perpisahan
           👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

          2. 👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
           Mungkin Suman boleh berbangga, hebat skrng
           Sbb dia boleh dpt banyak duit dgn jalan curang
           Tapi bila Tun tiada, bintang Suman tk lgi terang
           Sbb Suman mngkin mrengkok, dlm pgar jarang
           👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

          3. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
           Mampos le Suman bila naik Nuar TPM mantan
           Dia psti selongkar siasat Suman pnya kegiatan
           Suman trpaksa lari Singapore atau msuk hutan
           Silap2 gaya..dia jadi sewel, msuk Tg Rambutan
           🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

          4. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
           Tngoklah tuan2, Suman pnyangak dh cabut lari
           Dia sgt takut, klu Nuar naik jdi perdana menteri
           Sbb Nuar akn siasat harta kjaan yg Suman curi
           Rasa tak sabar, nak lihat, Suman iblis kena gari
           👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

          5. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
           Skrng ini Suman sakau harta..licik seperti belut
           Bercakap pun kemain lancang dia punya mulut
           Tapi, bila TDM undur, Suman mula ler jadi kalut
           Sbb nanti..dgn pihak polis dia nk kena bergelut
           👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

           🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          6. 🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
           Suman kini, spt anjing dubok di dalam jerumun
           Bila TDM nk brundur..Suman risau mngelamun
           Tk senang duduk le, dia kini, Suman penyamun
           TDM lps jwtn je..Suman tu, polis akan kerumun
           👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

           👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          7. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
           Mmg Suman dari dulu..dgn Tun tu..dia melekat
           Dia jatuh, dalm prangkap Tun, tangan spt diikat
           Marah btul dia dgn BN bila projek kroni disekat
           Dgn Brsatu dia msuk brjuta2 wlu hilang pngkat
           👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

           👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          8. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
           Mmg bila TDM nk berundur, Suman sgt terkilan
           Lorong sakau duit, bagi dia, mcm tertutup jalan
           Tak ada lah lagi berguni dedak msuk tiap bulan
           Nmun..Suman trpksa hdpi wlu pahit utk ditelan
           👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

           👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 49. BAYANGKAN – HANYA 13% MELAYU SOKONG ANWAR…..!!

  Kaji selidik terkini mendedahkan sokongan masyarakat Melayu kepada Anwar Ibrahim untuk menjadi pm8 hanya berada di lingkungan 13% saja……!!

  Perkara ini jauh lebih mengejutkan daripada tindakan Maszlee Malik meninggalkan Kabinet pimpinan Dr Mahathir Mohamad.
  Impak sodomi III benar2 maut bagi Anwar.

  Meskipun Anwar mendapat sokongan tinggi daripada masyarakat Cina (58%) dan masyarakat India (62%), tapi impak sodomi III benar2 maut bagi Anwar bagi mendapat sokongan kaum Melayu.

  Ini amat jelas apabila Mahathir yang diserang kiri kanan saban hari masih mencatatkan purata sokongan jauh lebih tinggi daripada Anwar secara purata daripada semua kaum.

  Walaupun sokongan masyarakat Cina dan India menjunam kepada 20% dan 14%, Mahathir masih mempunyai sokongan purata 42% kerana 58% masyarakat Melayu menyokongnya sebagai Perdana Menteri.

  Mahathir yang diserang kiri kanan saban hari oleh puak Anwar, masyarakat Cina dan India terhadap Mahathir boleh dilihat daripada 2 isu utama…..

  – keputusan kerajaan memberi ruang kepada Dr Zakir Naik untuk terus bermastautin di Malaysia meskipun beliau dikehendaki India,

  – pelaksanaan 3 muka surat tulisan Jawi di sekolah vernakular.

  ps:
  Sampai tua lah ‘REAR’ Admiral bang non menanti terus menanti, kempunanlah lagi…!!

  1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Patut lah Suman bermati2..tk nak Tun berhenti
   Rupa nya, Tun PM, Suman ada duit punya liang
   Pantun dekat bawah nun jawapan Kejora nanti
   Tapi Suman dh lari ke sini pula..mengalih tiang
   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

  2. http://www.financetwitter.com/2020/01/the-boycott-begins-india-willingly-pays-higher-for-indonesian-crude-palm-oil-to-teach-mahathir-a-lesson.html

   Faktor luaran dlm bentuk economic sanctions sudah mengancam ekonomi Malaysia menjadi lebih parah gara2 KL Summit berpehak kpd musoh2 GCC, komen2 tak diplomatik kpd India dan overprotection kpd Zakar Naik walaupun kita berharap negara lain menyerah Jho Low.

   Indonesia meraih keuntungan berganda melimpah pelaburan dan foreign exchange, bila Abu Dhabi mencurah berbilion2 USD pelaburan kpd Indonesia dan India borong semua kelapa sawit dari Indonesia gara2 mulut recalcitrant membunuh diri.

   Jika putaran menjadi vicious, takut tak dang datang APEC ekonomi Malaysia dan tindak balas pasaran saham terus merudum dan Rakyat memprotes tuntut perubahan drastik.

   Lagi pun kalau diambil iktibar KL Summit, APEC akan jadi ego trip nostalgia bakal gagal lagi kerana ramai pemimpin2 luar akan boikot kehadiran termasuk India dan USA.

   Spt KL Summit, APEC akan jadi promosi syok sendiri sekali lagi kpd geng2 Semburit dan Boboi, shadow PM dan TPM?

   Majlis Presiden PH tak perlu alasan APEC.

 50. KENAPA LGE BUAT U-TURN…..??

  – LGE sedar 10 MP Cina DAP sokong Tun M.
  – Amanah pimpinan Mat Sabu kini sokong Tun.
  – Warisan pun 100% sokong Tun + beberapa ex umno Sabah.
  – Umno & Pas pun sokong Tun.
  – Abang Johari pun sokong Tun.
  – Tinggallah 60% anak2 ikan muka kunyit sokong ‘REAR’ Admiral.
  Dan….
  – 100% DAP keling hindu anti Tun & Zakur Naik sokong Brader ‘REAR’ Admiral.

  1. Wak Suman,

   👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
   Masa untuk Tun nak melepaskan jwtn dh dekat
   Dlm hati kau, dh tentu brcampur sedih & geram
   Dedak bulanan kau itu nanti..pasti akn tersekat
   Trtutup le nnti..ko pnya pintu smber duit haram
   👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

   1. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Nampak seperti Suman, udah jadi terkedu kelu
    Dah tak ada lagi jawapan..Suman munafiq beri
    Bila org tau dia punya jahat, tau pulak dia malu
    Kejora ddah dia pnya aktiviti haram dia pun lari
    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

 51. NAMAPUN PAK DAJJAL DAH TENTULAH HEBAT DALAM MANIPULASI DAN TIPU HELAH…..GENG PAK DAJJAL MENGGELUPUR KEPANASAN SEPERTI MASA BERGERAK TERLALU PERLAHAN…LAMBAT NYERRR TUNGGU MEI 2020…….

  Anwar pandai ‘wayang kulit’ biarpun kubu kosong……..

  “Inilah masalah sebenar dengan Anwar. Beliau selalu menjadi “overconfident,” “overexcited” dan “overemotional” (3O) semakin beliau mennghampiri garisan penamat, menyebabkan beliau menjadi kurang teliti dan banyak melakukan kesilapan”

  انور ڤنداي ‘وايڠ كوليت’ بيارڤون كوبو كوسوڠ
  Menjelang akhir tahun 1990-an, hubungan Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan Tun Dr Mahathir Mohamad mula tegang, dicetuskan oleh pandangan yang bercanggah berhubung hal ehwal urus tadbir negara.

  Pada ketika itu, Mahathir berulang kali memberitahu wartawan bahawa Anwar akan mengambil alih tugas Perdana Menteri apabila tiba masanya kelak.

  Biarpun tahu Mahathir bersungguh-sungguh, Anwar tidak sabar ingin menjadi Perdana Menteri dan kerap bercerita kepada wartawan perihal isu “peralihan kuasa.”

  Saban hari, sokongan terhadap Anwar dari kalangan pemimpin bahagian UMNO makin meningkat biarpun jauh ketinggalan dari Mahathir di peringkat akar umbi.

  Tetapi Anwar tidak mengendahkan perkara tersebut kerana tahu sokongan boleh dibeli dengan wang. Beliau juga tahu bahawa sentimen perwakilan UMNO yang akhirnya menentukan kedudukan Presiden dikawal oleh sekumpulan pemimpin yang tamakkan wang, kuasa dan kedudukan (wkk).

  Justeru, Anwar membuat keputusan untuk mencabar Mahathir secara halus di Perhimpunan Agung UMNO pada tahun 1998 sebelum melancarkan gerakan besar-besaran mencantas Mahathir sepenuhnya.

  Untuk jayakan rancangan ini, Anwar menjadikan gejala “nepotisme dan kronisme” dalam UMNO sebagai bekalan di perhimpunan UMNO dan menyerang pentadbiran Mahathir secara terbuka.

  Niat Anwar pada ketika itu adalah untuk membuktikan kepada para perwakilan bahawa beliau benar-benar berani, progresif dan seorang reformis Melayu.

  Walaubagaimanapun, sebilangan besar projek kerajaan yang dirunding secara terus dijalankan oleh mereka yang mempunyai pertalian persaudaraan dengan Anwar serta kuncu-kuncu dan kroni-kroni beliau.

  Untuk membuktikan perkara ini, Mahathir nekad menerbitkan senarai pemilik syarikat yang dianugerahkan projek kerajaan bagi mendedahkan kepada para perwakilan siapa sebenarnya yang giat memarakkan gejala “nepotisme dan kronisme” dalam UMNO.

  Inilah masalah sebenar dengan Anwar. Beliau selalu menjadi “overconfident,” “overexcited” dan “overemotional” (3O) semakin beliau mennghampiri garisan penamat, menyebabkan beliau menjadi kurang teliti dan banyak melakukan kesilapan.

  Tidak lama kemudian, sehari selepas sambutan Merdeka, Anwar dipecat dari kerajaan dan UMNO atas dakwaan melakukan hubungan seks luar tabii bersama adik angkatnya dan seorang pensyarah universiti.

  Pada ketika itulah majoriti pemimpin UMNO sedar bahawa kubu Anwar sebenarnya kosong, di mana kebanyakkan retorik yang dimainkan berhubung “sokongan padu yang tidak berbelah-bahagi dari majoriti pemimpin” semuanya pembohongan belaka.

  Ya, Anwar akan menceritakan kepada semua perihal malaikat yang dating ke kubunya dan unta yang turun dari langit untuk meragut rumput di halaman kubunya biarpun tahu kubunya itu kosong dan dipenuhi aura kejahilan dan dosa yang pasti tidak disukai malaikat.

 52. MENURUT SEORANG SAINTIS BARAT…..MAKHLUK ASING HIDUP BERSAMA MANUSIA DI DUNIA KITA….MEMANG TEPAT SEKALI….ADA SEKOR TU JADI PM7 TAPI TAK DAPAT SOKONGAN KERAJAAN….YANG MENYOKONG PEMBANGKANG….ADA SEKOR LAGI MAKHLUK ASING KAKI LIWAT DAN SUNDAL….BERANGAN NAK JADI PM8….. MANUSIA OTAK KAT BONTOT YANG MENYOKONG……DEMIKIANLAH KISAH MAKHLUK ASING DI TANAH MELAYU……..

  Khairuddin: Anwar manusia berpenyakit, penyangak, suka ‘mimpi di siang hari’……….

  Menurut Khairuddin, kedudukan Mahathir sebagai Perdana Menteri adalah bidang kuasa sokongan majoriti ahli-ahli dewan rakyat melalui proses parlimen dan bukannya keputusan Majlis Presiden Pakatan Harapan. Malaysiakini
  خير الدين: انور مأنسي برڤڽاكيت، ڤڽاڠاق، سوك ءميمڤي د سياڠ هاريء

  Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan semalam menasihati Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad agar tidak tunduk pada tekanan dari kalangan penyokong Datuk Seri Anwar ibrahim yang disifatkan olehnya sebagai “penyangak.”

  Menyifatkan Anwar sebagai “manusia berpenyakit,” Khairuddin menzahirkan rasa yakinnya Mahathir memiliki “sokongan majoriti ahli-ahli yang berhormat di dewan rakyat untuk terus memimpin negara malaysia secara lebih gemilang sepenuh penggal.”

  “Andaikata Anwar Ibrahim merasakan beliau mempunyai cukup sokongan di Dewan Rakyat, saya cabar beliau untuk siapkan senarai penuh bagi dipersembahkan kebawah Duli Yang Maha Mulia Yang Di-Pertuan Agong bagi mendapat perkenan menjawat jawatan Perdana Menteri ke-8.
  “Para penyokong penyangak Anwar Ibrahim pun harus menasihati bos mereka untuk mengambil tindakan selaras dengan kehendak perlembagaan negara. Jangan sentiasa mimpi di siang hari!”

  Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan semalam menasihati Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad agar tidak tunduk pada tekanan dari kalangan penyokong Datuk Seri Anwar ibrahim yang disifatkan olehnya sebagai “penyangak.”

  Sepupu kepada Anwar itu turut berkata, penyokong Anwar berserta segelintir ahli PKR cuba tunjuk “samseng” apabila menggea Mahathir memberikan tarikh spesifik peralihan kuasa Perdana Menteri kepada Anwar.

  “Siapa mereka hendak tunjuk samseng, mana boleh kita sokong peliwat untuk jadi khalifah bagi memimpin ummah di tanahair kita?

  “Ini bukan soal politik tetapi ini pegangan ajaran agama islam yang berteraskan kepada al- quran serta as-sunnah. Tolong jangan sesiapapun mempersendakan ajaran agama islam,” kata Kharuddin.

  Menurut beliau lagi, kedudukan Mahathir sebagai Perdana Menteri adalah bidang kuasa Yang di-Pertuan Agong dan berdasarkan sokongan majoriti ahli-ahli dewan rakyat melalui proses parlimen, bukannya keputusan Majlis Presiden Pakatan Harapan.

  “Keputusan yang dibuat oleh majlis presiden PH tidak boleh diterima pakai oleh perlembagaan negara.

  “Apa yang termaktub dalam perlembagaan adalah sokongan majoriti di dalam dewan rakyat yang bakal menentukan kedudukan seseorang perdana menteri secara sah ataupun tidak,” katanya.

  Khairuddin kemudian beralih ke soal kewujudan “perjanjian peralihan kuasa” yang sebelum ini didakwa Anwar wujud secara bertulis.

  “Sebelum Pilihan Raya ke-14 dulu pun tiada perjanjian bertulis bahawasanya Tun Dr Mahathir Mohamad akan menjawat jawatan perdana menteri hanya sehingga bulan Mei 2020.

  “Mana-mana ‘malaun’, termasuk ‘penyangak’ Anwar Ibrahim, harus membuktikan sekiranya ada perjanjian bertulis bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad kena serah jawatan Perdana Menteri kepada beliau pada bulan Mei 2020.”

  Menyifatkan Anwar sebagai “manusia berpenyakit,” Khairuddin menzahirkan rasa yakinnya Mahathir memiliki “sokongan majoriti ahli-ahli yang berhormat di dewan rakyat untuk terus memimpin negara malaysia secara lebih gemilang sepenuh penggal.”

  “Andaikata Anwar Ibrahim merasakan beliau mempunyai cukup sokongan di Dewan Rakyat, saya cabar beliau untuk siapkan senarai penuh bagi dipersembahkan kebawah Duli Yang Maha Mulia Yang Di-Pertuan Agong bagi mendapat perkenan menjawat jawatan Perdana Menteri ke-8.

  “Para penyokong penyangak Anwar Ibrahim pun harus menasihati bos mereka untuk mengambil tindakan selaras dengan kehendak perlembagaan negara. Jangan sentiasa mimpi di siang hari!”

  THE THIRD FORCE

  Reply

 53. Kejora tak sudah2 mempamerkan kegoblakan B Inggerisnya melalui TONGGENGan PANTAToonnya…..

  “Kejora sarcast & cursed the old goon kept quiet”.

  Wtf is that, sekolah kat mana tuu…..??
  Sarcast is a noun not verb, why you bloody fucking fool….!!

  Kejora…

  Since your horrendous Manglish is full load of rubbish, I’ll make it plain & simple bahasa Melayu befitting your typical ulu Malay education….

  “Kau menderita begitu teruk sekali bagai mati beragan cakap sorang2 sampai2 memaki mencarut membogelkan diri sendiri betapa rendahnya tahap akhlak, asuhan & pendidikan angkawww.

  Tulahh….ajak jumpa tak mau, asyik melalut sebab takut.
  Mana tarikh & masa di JB untuk kita setelkan perkara once and for all, hmmmm……??”

  Hi hi hi hi
  He he he he
  Ha ha ha ha

  1. Kejora with his usual cock talk, lewd vulgarities and gibberish manglish also exhibited his absurdity at Blog Shahbudin and been schooled by me…

   Sorry Kejora punk….

   First of all, there’s no such thing as Pantun in English. Pantun is exclusively Malay’s.

   Pantun ada nilai bahasa tinggi, beradab, ada rangkap pembayang dan rangkap maksud. Rangkapnya pula tidak berjela-jela sampai terkeluar ring masuk longkang, fahammmmmm……!!

   PANTAToon yg kau tonggengkan, apa ada, haaaaa…..??

   So, stop those silly ugly acrobatic running away from the main issue.

   Now..now..where is the date & time for our face-to-face JB showdown, boy – why keep on nagging like a gay slut…where is the date & time, where is it..ARE YOU GETTING WET ALL OVER THE PLACEß, PISSING & SCARED, BOY…….??

   HI Hi Hi Hi
   He he he he
   Ha ha ha ha

   1. Wak Suman,

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Tun nk undoq psai dia tk larat, mata pun kaboq
    Lagi pulak..dia pun dah tak jauh dengan kuboq
    Habih la hang..loghong buat duit, semua leboq
    Ada satu cagha kt Bg Non hang pi tahan juboq
    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

   2. Last2 bila dah mati akal untuk menangkis dan berkeadan kesipuan tak terbendungkan. Kejora mulalah mencarut kotor dgn berTONGGENG PANTAToon.

    Inikah keperibadian seorang cikgundu – cikgu, my foot…..?!

    Hi hi hi hi
    He he he he
    Ha ha ha ha

    1. Wak Suman,

     👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
     Tun tak lama akan berundur..habis lah engkaw
     Menangis lah kau, terisak2, mcm budak-budak
     Lps ini, projek curi, ko dah tak boleh lagi sakau
     Bulan2 pulak, dh tak de le lagi, masyuuk dedak
     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

     1. Kejora,

      TAKE NOTE…..till this hour, you still have not given the date & time for our JB showdown.

      Stop wasting time with those uncalled silly ugly acrobatic running away from the main issue.

      I REPEAT….
      Where is the date & time for our face-to-face JB showdown, boy – why keep on nagging like a gay slut…where is the date & time, where is it..ARE YOU GETTING WET ALL OVER THE PLACES, PISSING & SCARED, BOY…….??

      1. Wak Suman,

       👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
       Tun dah nak lepaskan jwtn PM..suatu yg nyata
       Mesti kau akan menangis mcm org kena rasuk
       Tertutup lah sudah lorong kau nak sakau harta
       Dedak bulan2 pulak nanti tak der lagi masyuuk
       👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

       1. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
        Nampak seperti Suman, udah jadi terkedu kelu
        Dah tak ada lagi jawapan..Suman munafiq beri
        Bila org tau dia punya jahat, tau pulak dia malu
        Kejora ddah dia pnya aktiviti haram dia pun lari
        👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

 54. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  TDM dah tk lama lgi dia nk teghuih beghundoq
  Cap Munga pun nanti akan pelan-pelan pupuih
  Pdan muka Suman & TN..dua ekoq tloq landoq
  Mghoyan la depa dua tu, geng peliaq mampuih
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

 55. Saya tidak yakin sesiapa lain boleh mendapatkan % kekayaan korporat kaum Melayu Bumiputera setinggi yang dicapai Tun Mahathir.

  Maka berilah Tun masa yang cukup untuk meningkatkan % kekayaan Melayu Bumiputera hingga setimpal dengan jumlah orang Melayu Bumiputera di negara ini. Tidak lain, tidak bukan.

  Ini dahulu di kenali sebagai Tanah Melayu, diduduki oleh kaum Melayu keseluruhan nya. British kolonial telah membenarkan bangsa asing masuk tapi Melayu mesti mendapat faedah yang setimpal.

  1. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
   Tak usah lah, Anon cuba nak kelentong kat sini
   Kejora ini tahu lah, sbg org Melayu, anak petani
   Melayu dpt tak bnyak mana..yg banyak tu kroni
   Pihak lain yg ramai bilionair dah tentu anak bini
   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👍

 56. Anwar, anak2 ikannya serta sdra Budin terus berdesperado kemaruk sakan konon Anwar ‘penentu segalanya’ dalam PH.

  Hi hi hi hi
  He he he he
  Ha ha ha ha

  1. 💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
   Biarlah Budin, klu bakal PM tu Suman nak cela
   Tk kesahlah, Suman kata Nuat penentu segala
   Yg kita tau bila Tun undur..Suman akn dpt bala
   Dia kena siap banyak duit lah cari peguambela
   👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

 57. Saya mendesak Tun Mahathir teruskan sebagai PM hingga satu penggal atau lebih, selagi kesihatan nya membenarkan.

  Nyata dia banyak sumbangan untuk memajukan bangsa Melayu Bumiputera. Dia telah capaikan 30% kekayaan korporat orang Melayu Bumiputera di perkhidmatan nya yang lalu. Diharapkan dia akan capai lebih lagi, setimpal dengan jumlah bangsa Melayu Bumiputera di negara ini.

  Tun Dol dan Najib Al Jibo tak berani pun kira berapa % dicapai di zaman mereka memerintah.

  1. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
   Tak usah lah, Anon cuba nak kelentong kat sini
   Kejora ini tahu lah, sbg org Melayu, anak petani
   Melayu dpt tak bnyak mana..yg banyak tu kroni
   Pihak lain yg ramai bilionair dah tentu anak bini
   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👍

Leave a Reply

Your email address will not be published.