LEBIH TERPUJI JIKA MAHATHIR SENDIRI SEDIA MENENTUKAN TARIKH PENGUNDURANNYA

Pagi tadi Tun Mahathir Mohamad secara terbuka menyatakan kesediaannya untuk berundur serta-merta jika itu yang dimahukan oleh Majlis Presiden PH.

“Saya fikir perkara ini akan diputuskan oleh empat parti dalam PH secara bersama. Sama ada mereka mahu saya pergi atau tidak pergi.

“Jika mereka mahu saya berundur sekarang, saya akan berundur,” katanya.

Walaupun menyatakan sedia untuk berundur, tetapi Tun Mahathir tetap meletakkan kepada Majlis Presiden PH untuk membuat ketetapan bagi pihaknya.

Daripada satu segi, berbeza dengan banyak kenyataannya sebelum ini yang tidak begitu jelas dan kabur berkenaan tarikh penyerahan kuasa kepada penggantinya yang sudah dipersetujui iaitu Anwar Ibrahim, tetapi kali ini ternampak beliau agak jujur berkenaan dengannya.

Cuma, terserah kepada Majlis Presiden PH bagaimana untuk menyambut kesediaan Tun Mahathir mahu berundur itu.

Bagi kebanyakan orang dan pemerhati politik tempatan, mereka merasakan inilah masa yang terbaik untuk Majlis Presiden PH bertindak menjadikan isu peralihan kuasa itu sebagai agenda mesyuarat yang berikutnya dan kemudian membuat ketetapan berhubung dengannya.

Sesuai dengan kesediaan Tun Mahathir sendiri yang sedia akur kepada ketetapan Majlis Presiden berkenaan pengundurannya bagi menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada Anwar, dari segi logiknya menentukan tarikh itu bukanlah suatu masalah yang besar.

Ini kerana ia dilihat Tun Mahathir sendiri yang mahu ia ditetapkan.

Lagi pula, Tun Mahathir sendiri sebelum ini berkali-kali ada menyatakan beliau hanya mahu menjadi Perdana Menteri selama dua tahun saja iaitu sehingga Mei 2020.

Bermakna, dalam hal ini Majlis Presiden sama ada mahu memilih Mei 2020 atau tarikh lain yang sesuai bagi peralihan kuasa itu.

Bagaimanapun, sudah tentulah tarikh yang mahu dipilih itu tidak harus melepasi tempoh dua tahun setelah Tun Mahathir memegang jawatan Perdana Menteri.

Tempoh dua tahun itu adalah persefahaman yang telah difahami oleh semua pihak dalam PH sebelum PRU14 lagi kerana ia mengambil kira jangka masa Anwar untuk mendapat pengampunan, selain dua tahun itu juga merupakan tempoh yang selalu disebut dan diulang-ulang oleh Tun Mahathir.

Meskipun demikian, mengambil kira kedudukan Tun Mahathir sebagai seorang negarawan yang masih dipandang tinggi oleh masyarakat, sebenarnya adalah sangat terpuji jika beliau sendiri yang sedia menentukan tarikhnya berundur itu.

Tun Mahathir akan dipandang lebih mulia jika tidak meletakkan beban kepada Majlis Presiden PH sepenuhnya membuat keputusan berkenaan tarikh pengundurannya.

Mungkin ada sesetengah pihak dalam Majlis Presiden PH yang segan atau serba salah untuk bercakap secara berterus-terang kepadanya tentang pengunduran kerana menghormati kedudukannya sebagai Perdana Menteri serta tidak mahu menyinggung perasaannya.

Apa lagi, dalam usia 94 tahun, sebagaimana datuk dan nenek kita di kampung, Tun Mahathir juga difahami tentunya agak sensitif dan mudah terasa hati.

Lalu, dengan memilih sendiri tarikhnya untuk berundur, iaitu selewat-lewatnya 10 Mei 2020, Tun Mahathir dapat memastikan peralihan kuasa berjalan dengan aman, tertib dan lancar serta tidak ada mana-mana pihak yang serba salah jadinya.

Yang lebih penting, melaluinya juga, selain mampu mengekalkan kestabilan PH sebagai sebuah kerajaan, nama dan legasi Tun Mahathir akan terus harum dan disanjung sebagai negarawan yang lebih mementingkan masa depan negara berbanding kepentingan peribadinya sendiri. (ShahbudinHusin 14/01/2020)

Kongsikan artikel ini
Updated: 14 January 2020 — 6:36 pm

59
Leave a Reply

avatar
10 Comment authors
Othman AhmadAnonymousAnonymousMAHATHIRVSANWARTanpa Nama Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

PERINGATA KHAS BUAT KEJORA:

Mana tarikh & masa di JB untuk kita setelkan perkara once and for all,

Kau yg kuat memaki, mencarut kotor, mempamer aksi gayseks pada bulan puasa & memandai-mandai kata si polan kafirlah, hindulah & Naudzublillah… berani2nya menyatakan Allah meliwat Tun Mahathir dunia akhirat……!!

Sampai bila kau cuma memekak tapi menyorok diri mengelak face-to-face dgn aku……??

Toksah ler Kejora kau Tonggeng PANTAToon kau tuu yg lansung tak berpekdah……!!

Aku ulangi,
Mana tarikh & masa di JB untuk kita setelkan perkara once and for all, hmmmm……??”

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KALAU PAK DAJJAL JADI PM HABIS LEERR CAI2 KADOK LALOK MASUK PENJARA SEKALI DENGAN BAPAK SKANDAL DIA…….. INI AKIBATNYA LANTIK HAIWAN2 GANAS PERINTAH NEGARA…. TENTULAH YANG DIPAKAINYA UNDANG2 HUTAN…… Jual MyKad: Mengapa KP JPN bekas TKP MEIO yang ditahan SPRM bersama Datuk Hasanah tidak dipecat?…… Hanya di zaman PH Bekas TKP kontroversi ditahan SPRM yang bersekongkol salah guna kuasa boleh dilantik sebagai Ketua Pengarah JPN. Dan sekarang Pegawai JPN terlibat banyak skandal menjual MyKad & sijil lahir. Sepatutnya Datuk Ruslin dipecat kerana gagal! Isunya bermula dengan kebimbangan netizen dalam laman sosial yang memuat turun gambar-gambar passport, MyKad milik warga China… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

KALAU DAJJAL PAS JADI PM, HABIS LAH KITA. TAKDA SAPA YANG NAK BERHUBUNG DENGAN KITA.

CUSTODIAN OF THE TWO GREAT MOSQUES OF MECCA AND MEDINA PUN TAK TAU LER. DIKATAKAN BERTANGGUNG JAWAB ATAS PEMBUNUHAN WARTAWAN JAMAL KASHOGGI RAKYAT DIA.

Anonymous
Guest
Anonymous

Irah,

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Tadi, 7:40-8:20 am, abg ada 1 period kelas awal
Abg ajar tajuk ‘Integration’, kat budak2 tingktn 5
Hati resah merindu ini..mmg sukar nak dikawal
Sib baik ada pnghibur, wrkh2 Irah yg abg terima
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Abg mlm tadi, pergi brkunjung pak sedara sakit
Orng tua tu..agak tenat dan tk boleh nk bangkit
Kwsn rmah dia..tk de line U-mobile kt tepi bukit
Tk dpt nk pntun kt Irah hati resah bukan sedikit
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MEMANG TEPAT SKRIP TAN SRI P RAMLEE…..JUAL UNTA LAGI UNTUNG DARI JUAL ORANG….INSAFLAH WAHAI RAKYAT SEKELIAN PH YG KAU UNDI PEMIMPIN2 YG KORANG UNDI ADALAH PENJAJAH DAN PENJENAYAH……APA NAK JADI PADA TANAH AIR TERCINTA….. DAP Bela Pengkhianat Negara Dalam Kes Jual MyKad, Lepas Tu Tuduh BN Pulak!!! PENGKHIANAT NEGARA!!! Begitulah perkataan yang paling sesuai untuk digambarkan ke atas pegawai Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Pulau Pinang yang bersekongkol dengan sindiket menjual MyKad… Mereka dilaporkan menerima sejumlah wang antara RM100,000 dan RM600,000 hasil jualan MyKad kepada warga asing… Kelolosan dalam sistem pendaftaran negara ini amat membimbangkan… Ia menunjukkan terdapat individu yang mempunyai… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BENDA YG ELOK KITA PAKAT2 BUAT …..JANGANLAH PH MALU PULAK NAK TIRU GS……. Al-hamdulillah! Rumah Patuh Syariah Pula! Negeri Lain Boleh Tiru.. ….. Rumah patuh syariah lebih selesa, teratur PEMBAHARUAN Dasar Perumahan Terengganu berkuat kuasa 1 September lalu menyaksikan rumah patuh syariah yang lebih selesa dan teratur untuk keluarga diperkenalkan dalam pembinaan Rumah Mampu Milik (RMM) di negeri ini. Menteri Besar, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, menerusi dasar baharu yang lebih mesra pelabur dan pembeli, kerajaan negeri menyasarkan membina 20,000 unit RMM di seluruh negeri dalam tempoh empat tahun hingga 2022. Beliau berkata, menerusi Dasar Perumahan baharu itu,… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

DALAM SISTEM CAPITALISME BANK2 ADALAH RIBA YANG BUAT DUIT DENGAN MEMBERI HUTANG….APABILA EKONOMI TERUK PELANGGAN KURANG BERHUTANG DAN BANK KURANG DUIT….. CAP gesa BNM hentikan bank ‘cekik darah’ pelanggan ……. Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa Bank Negara menyekat caj bayaran transaksi sebanyak 50sen yang dikenakan bank bagi mesin deposit tunai (CDM) dan RM2 bagi bayaran transaksi di kaunter yang disifatkan “mencekik darah pelanggan”. Presiden CAP, Mohideen Abdul Kader, berkata pihaknya sudah menghantar surat kepada Bank Negara mengenai perkara itu, namun sehingga kini belum menerima sebarang jawapan. “Bank mestilah tidak dibenarkan untuk mengambil untung lebih daripada pelanggan dengan melaksanakan ‘dasar… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

POLITIK KIRI MENJALANKAN PROPAGANDA MEMBURUK2 KAN SISTEM KAPITALISME DAN FEUDALISME…..TUJUAN MEREKA IALAH UNTUK MENUKAR KEPADA SOCIALISTM COMMUNISM ATHEISM…..BLOK BARAT DAN TIMUR MEMANG DICIPTA UNTUK MENGANUT DUA FAHAMAN TERSEBUT DIMANA KEDUA2 FAHAMAN TERSEBUT AKAN MEMBAWA DUNIA KEPADA KEHANCURAN…… ‘Jangan tutup mata isu bank kutip RM2’ ………… Kesemua bank-bank komersil diminta supaya menghentikan kerakusan mereka dengan mengenakan caj tambahan perkhidmatan kaunter dan mesin deposit tunai (CDM) terhadap pelanggan. Langkah tersebut merupakan satu tindakan ‘zalim’ dan sangat tidak wajar kerana ia bukan sahaja menindas orang ramai dalam kemelut ekonomi sekaran malah menekan rakyat yang sememangnya telah terbeban dengan pelbagai cukai yang perlu dibayar.… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

DARI SEGI KEKUATAN HUJAH MEREKA TIDAK MAMPU KALAHKAN ISLAM…MEREKA GUNAKAN CARA KOTOR UNTUK KUASAI DUNIA….DENGAN KUASA EKONOMI,,MEDIA,,, CATURKAN POLITIK…. APABILA SAMPAI KEMUNCAK ALMAHDI AKAN MUNCUL MEMIMPIN .. SOSIALISASI ……. Maksud sosialisasi ialah pergaulan antara muslim dengan yang bukan muslim di dalam berbagai situasi dan peringkat. Faktor ini dilihat sebagai secara tidak langsung dan lebih berlaku berbanding dengan secara formal. Kita tidak bimbang dari segi prinsip akidah tauhid Islam, kerana ia merupakan kekukuhan utama di dalam Islam yang dapat menarik yang bukan Islam jika prinsip ini sampai kepada yang bukan Islam yang insya Allah secara rasional tidak dapat ditolak. Masalahnya bagaimana… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ASALKAN MELAYU SEGALANYA SALAH…..INILAH FALSAFAH PH….. Nasib Melayu Berniaga – Kampung Baru -September 25, 2019 Bukan tak Bersyukur….Cina meniaga bertahun² kat Petaling Street sampai jalan tu langsung xleh lalu = kerajaan wartakan kawasan sebagai “kawasan penjaja Petaling Street”. Hias lawa², siap pintu gerbang. India meniaga kat Brickfields sampai jem teruk jalan = kerajaan wartakan kawasan sebagai “Little India”. Siap buat aliran jalan baru utk accommodate kawasan niaga. Cina meniaga tiap petang kat Connaught bebetul lepas susur ke East West Link dari Silk Highway sampai jem tiap petang kat situ = kerajaan x buat apa. X rush, x kacau, xde apa.… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

WAWASAN 2020 BAPAK TIDAK BERJAYA KERANA BERTERASKAN KAPITALIS/FEUDALIST ……… Jepun bangun dari kehancuran bom atom,dengan semangat baru,bukan lagi cita-cita penjajahan tetapi pembangunan ekonomi,rakyat bersahsiah tinggi dan kerajinan yang tak terhingga.Mereka akhirnya berjaya .Wawasan 2020 ,dari idea Tun dan diserikan dengan slogan serta Dasar Pandang Ke Timur,dimulakan dengan penghantaran pelajar-pelajar Malaysia ke Jepun. Namun ciri-ciri menjayakan negara terutamanya pada kakitangan kerajaan langsung tidak mengikut ciri-ciri Jepun.Kurang malah sangat sedikit,nilai-nilai memperkasa Bahasa [email protected] dulunya Bahasa Malaysia dinobatkan sebagai bahasa pembangunan. Bahasa Inggeris pula diangkat naik.Penguasaan Bahasa Inggeris di lambangkan sebagai suatu darjat yang tinggi kepada rakyat yang dapat menguasai,namun sebenarnya,ianya sekadar alat… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SI JAHANAM YG TAK FASIH BM NI ELOK LAH DI HANTAR BALIK KE TANAH BESAR….. Rakyat hilang kepercayaan kepada Peguam Negara…….. TOMMY THOMAS PATUT MALU, SILA LETAK JAWATAN SEGERA: BERJASA……. BANGI– Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia (Berjasa) menggesa Tommy Thomas meletak jawatan sebagai Peguam Negara susulan tindakan biadap menghina mahkamah dan menyalahi prinsip perundangan inkues. Isnin lalu, Hakim Koroner, Rofiah Mohamad memutuskan secara prima facie bahawa Tommy Thomas menghina mahkamah menerusi afidavit yang difailkan oleh Jabatan Peguam Negara pada 3 April lalu. Dia juga didakwa telah campur tangan salah dalam pelaksanaan keadilan (‘unlawful interference in the cause of justice’). Peguam Negara… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

JANJI PH SI JAHANAM BUANG KES……. ADUN Tronoh Popular Di Kalangan Pelancong Wanita Terutamanya Dari Indonesia…….. Siapa kata kerajaan PH tak ada apa-apa sumbangan pada negara… Di peringkat pusat, segala-galanya bertambah sejak Pakatan ambil alih Putrajaya… Tapi yang paling win ialah sumbangan ADUN DAP Tronoh, Paul Yong Choo Kiong… Ramai yang tak sedar, ADUN Tronoh tu dah tolong mempopularkan Malaysia, terutamanya Perak, sempena Tahun Melawat Malaysia tahun depan… Khabarnya, ADUN Tronoh nie popular di kalangan pelancong-pelancong wanita, terutamanya yang datang dari Indonesia… Sebab apa, rasanya ramai dah tahu… Ingat Semburit, Jangan Lupakan Kes Rogol Adun TRONOH Kalau dalam kes Semburit,… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR ni menimbulkan kes yang sensitif, terjerit jerit tanpa bukti dan fakta, tak mahu terima penerangan yang sudah diberi pihak berkuasa.

Jika dia mengungkit keadaan secara yang boleh merosakkan ketenteraman negara, PDRM perlu tangkap dia, minta bukti, kalau tidak ada, heret dia ke mahkamah, Hakim boleh sumbat dia ke dalam penjara.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SI JAHANAM NI DI BACK UP KUAT OLEH TOKONG DAN PAK DAJJAL….TAPI DI LANTIK OLEH BAPAK SKANDAL…..MAKNANYA KESEMUA MEREKA SUBAHAT……MARILAH KITA BERI UNDI KEPADA GS…..SUPAYA ANDA TIDAK SUBAHAT JUGA SOKONG MEREKA YG BERSALAH…… PAS gesa tubuh pasukan khas, teruskan prosiding terhadap peguam negara …….. PAS menggesa polis segera menubuhkan pasukan siasatan khas dan membuka semula kertas siasatan pembunuhan anggota bomba, Muhammad Adib Mohd Kassim. Setiausaha Agung PAS, Takiyuddin Hassan berkata kes ini perlu disiasat sehingga ke akar umbi dan polis perlu menerima keputusan yang dibuat oleh mahkamah koroner sebagai keterangan prima facie. “PAS yakin pihak polis dengan bantuan semua pihak… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TIADA SATUPUN NEGARA UMAT ISLAM YANG BENAR2 LAKSANAKAN ISLAM….DINEGARA MEREKA MINORITY DI TINDAS DAN DIBUNUH…..KEBANGKITAN BERMULA MUNGKIN DI AFGHANISTAN KERANA SEJARAH MEMBUKTIKAN MEREKA PEJUANG HEBAT MENGALAHKAN KUASA2 BESAR DUNIA….. SEHINGGA ALMAHDI TIBA DI SAAT AKHIR PERJUANGAN…… Antara OIC dan Sidang Kemuncak Kuala Lumpur………. Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) lahir daripada Sidang Kemuncak Islam yang diadakan di Rabat, Maghribi selepas tragedi pembakaran Masjid Al-Aqsa beberapa dekad pada abad yang lalu. Ia ditubuhkan untuk meredakan kebakaran di hati umat Islam yang kuat menyala dengan nyalaan api Al-Aqsa dan kecintaan terhadap kiblat pertama, bumi para anbia, tempat berlakunya peristiwa Israk dan permulaan kepada Mikraj… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Tun M diminta jangan berundur sebelum capai kedudukan Melayu seimbang dengan jumlah mereka di negara ini.

30% kekayaan korporat yang di capai di masa Tun sebagai PM4 itu tidak cukup.

Mesti lebih dan juga dalam bidang2 ekonomi yang lain.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PERIBUMI MALAS IALAH MODAL DAN MODEL PENJAJAH ASING DAN PENJAJAH BANGSA SENDIRI……MEREKA ADALAH KAPITALIS FEUDALIST YANG MENJARAH ASET NEGARA DAN MENGAYA KRONI SENDIRI……. Daim: Siapa kata Melayu malas?……. Menurut Daim, banyak kejayaan yang telah diperoleh oleh orang Melayu serta ada yang menjadi kebanggaan ramai. Sumber (gambar): The Star Online Bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin tidak bersetuju dengan pandangan bahawa orang Melayu malas dan menjadi antara penyebab kaum itu sukar berjaya. “Kalau kata Melayu malas, yang malas itu adalah mereka dapat kontrak, mereka yang dapat AP tapi jual kepada pihak lain. “(Tetapi) Melayu sampai sekarang tidak malas. Kalau kita lihat… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

RASIS DILARANG KEPADA MELAYU SAHAJA TAPI DIBENAR UNTUK BANGSA LAIN….INILAH NARATIF DIPEGANG HANTU EXTRIMIS MAFIA KOMUNIS/GANGSTER SOSIALIST……. Mahathir: We told Zakir not to make racial statements, but many others are doing it…….. Zakir was present at Mahathir’s press conference. Source (pic): TTF Controversial speaker Dr Zakir Naik, who attended the Kuala Lumpur Summit 2019 here, has been told not to provoke racial sentiments, says Tun Dr Mahathir Mohamad. “Zakir Naik has been told not to provoke racial sentiments. He is here but we also have a lot of other racial statements being made by a lot of other people. On… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

D4P MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN WAJIB DIHARAMKAN SUPAYA NEGARA INI AMAN DAN MAKMUR……. Communism in Malaysia: Attempts to revive Chin Peng’s ideology violates Hatyai Peace Accord……. The Peace Agreement of Hat Yai (1989) marked the end of the Communist insurgency in Malaysia (1968–1989). Source (pic): akupeduliapa – WordPRess.com Attempts by certain parties to revive the ideology of the Malayan Communist Party (PKM) in this country can be considered a violation of the Hatyai Peace Accord 1989, said vice-president of the Retired Senior Police Officers Association of Malaysia (Respa), Datuk Wong Pui Lam. A member of the delegation involved in the… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

D4P MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN BERCANGGAH DENGAN DEMOKRASI DAN PERLEMBAGAAN NEGARA……PEMBAWA PANJI HITAM PENAKUT PUN RAMAI MELAYU SOKONG…….. For the sake of peace and harmony, the DAP must be destroyed…….. “The DAP has successfully pitted Muslims against Muslims and the Chinese to a point of no-return. In my books, there is only one solution that is viable if it is peace and harmony we seek. And that solution has to do with the dismantling of the DAP and to place several of its leaders under lock and key before throwing that key into the dustbin” Someone from ‘high up’ in… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KALAU BAPOK SKANDAL JADI PM HABISLAH MAT JAMBU DIANGKUTNYA….. TENTERA POLIS ASKAR DILANTIK DARI LGBT….. Sumpah Laknat Azizan. Ramai sudah lupa bahawa mangsa LIWAT Anwar Ibrahim pernah buat sumpah laknat tentang kerakusan Anwar meliwatnya. Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasih, saya Azizan bin Abu Bakar IC 5980324 dengan ini membuat pengakuan bersumpah bahawa saya telah menjadi mangsa hubungan sejenis yakni homoseksualdengan Anwar bin Ibrahimyang kini memangku jawatan Timbalan Perdana Menteri. Perbuatan terkutuk ini telah dilakukan untuk beberapa kali sekitar tahun 1992 tanpa kerelaan saya. Ia kerap berlaku di hotel-hotel mewah seperti PJ Hilton, Hyatt Saujana dan Holiday… Read more »

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Kutu berahak mana petik nama aku pagi buta? Aku tak main parti liar, dadah dan perempuan jalang ni. Madey si Kitol punya kuli ke? Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

Jangan perasan ler, Mamat?

Nama tu bukan kepala bapak kau punya.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Bukan soal nak makan puji tapi soal nak menentukan supaya kadaan di negara ini dah teratur sebelum passing the baton. Teratur dengan kadar yang berpatutan, supaya puak Pembangkan tidak boleh mengutuk dengan sewenang wenang nya dan mengharap Kerajaan di tombbangkan.

Sebenar nya tiada keadaan yang boleh menyebabkan gomen di tombangkan selain dari melalui Pru. PDRM cekap menjalankan tugas, tentu akan membenteras segala apa cobaan “mengundurkan” Tun M yang tidak mengikut undang2.

Mengomel, mengutuk, mengkritik sentiasa boleh tapi yang mengkritik si pengkritik pun ada ramai.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BAPAK SKANDAL BERKOKOK BERDERAI2 TAPI EKOR BERGELUMANG TAHI……. Layakkah Dr. Mahathir Bercakap Tentang Nasib Umat Islam Dunia Bila Rakyat Di Langkawi Dihalau Seperti Anjing Di Bumi Sendiri?… . Dalam ucapan Dr. Mahathir di perasmian KL SUMMIT 2019, beliau mengeluh dengan keadaan negara negara Islam di seluruh dunia di masa kini… Mungkin Dr. Mahathir kecewa dengan kehadiran Ketua Negara Negara Islam yang sangat sedikit… Dari lebih 50 Negara Islam yang diundang hanya 3 negara diwakili oleh Ketua Negara masing masing… Paling ketara adalah tetamu utama iaitu King Salman tidak hadir malah dimaklumkan King Salman menghubungi beberapa Ketua Ketua Negara Islam meminta… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

WOI NBR, KAU MEMANG SUSAH MAMPOSSS..

OHHHH..AHHHHH KAU NAIK KE TEBING LAGI,

OHHHHH..AHHHHH KAU TONGGEK JUBO KAU YERRR..

INI DIA..AKU SULA JUBO KAU DENGAN BATANG CANGKOLLL

KIKIKIKIKI….MELEKAT KAT JUBO KAU…

AKU TARIK NAIK..AKU SEPAK !!!!

MENJUNAM MASOK LONGKANG…kikikikiikik

Anonymous
Guest
Anonymous

CAM NA NBR!

NENEK KAU JUMPA KAU DALAM JERUMUN BABI,DIBELANYA KAU DAN BILA
BESAR KAU JADI “KITUL”.MEMBERAK DAN MENGENCING KAU MERATA-RATA

AKU SEPAK KAU MASOK LONGKANG!

KAU NAIK KE TEBING,AKU TERUS SEPAK..DAN KAU SISA MAMPOSSSS

KAH KAH KAH

JANGAN LARI WEI…JOM LAWAN SAMPAI PAGI…

CAM NA ANAK BABI!KIKIKIKI

Anonymous
Guest
Anonymous

najib bini rosmah adalah keturunan kepala butoh kitul

bermulut lobang jubo ayam,jari ibu babi tunggal..kikikikiki

kemutan tahi ayam pandu…kikikikiki

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Madey si Kitol berambus cepat. Level PM below par dari Parti Bersatu yang sudah terpalit isu Dadah, Seks Liar dan Disko sampai pagi. Rakyat tak boleh terima pemimpin yang pilih pekerja pun macam babi kebulor nak elaun. Nak pilih pengganti PM? Selisih. Berambuslah Madey si Kitol. Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

KEPALA BUTUH KAU DAN BAPAK KAU LAH YANG JADI KITUL TU
Kahkahkah!

KAU AMIK KIKIR DAN KIKIRKAN KEPALA BUTOH BAPAK KAU,
KEMUDIAN SURUH DIA KIKIR KEPALA BUTOH KAU..kikikik

HAYON TELOR KAU LAH
Kahkahkah!
Kahkahkah!

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

nbr sudah tidak ada fakta dan hujah2 yang munasabah lagi, hanya mengeluarkan pendapat nya sendiri tanpa bukti, fakta dan punca yang boleh diterima.

Ini lah jenis Pembangkang yang ada sekarang, yang menyebabkan Umno Bn terguling di Pru14. Rakyat sudah pandai menilai dan tidak menerima tuduhan liar tanpa bukti dan fakta.

Jika dia dan gerombolan nya terus begitu, selamat lah PH di Pru15. Begitu lah nampak nya.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

LAGI KES DILEPAS OLEH SI JAHANAM….BUAT UNDANG2 DI TANGAN SENDIRI…… Shafie bebas dari tuduhan salah guna dana RM1.5b…… PARLIMEN | Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dibebaskan daripada sebarang dakwaan salah laku semasa berkhidmat sebagai menteri pembangunan luar bandar dan wilayah suatu ketika dulu. Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Liew Vui Keong berkata Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menjalankan siasatan ke atas Mohd Shafie pada 21 April 2017. Katanya kertas siasatan berhubung kes berkenaan kemudian diserahkan kepada peguam kanan persekutuan pada 23 Mei tahun ini. “Setelah diteliti semua keterangan yang ada, pendakwa raya memututuskan pada 20 Jun… Read more »

anonymous
Guest
anonymous

laaaaa…kena minta baru nak pulang balik ke?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kroni2 Atok dah kena start pindahkan wang2 dan harta2 rampasan perang keluar negara cepat2 bermula dari sekarang! Cepat daftar dibank Europe, Swiss, Cayman Island etc etc…

Atok dah nak kena AMBUSH tuh!!! Tu yang minta talian hayat… he..he..he..

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Oooh, semalam ada Tanpa Nama lain. Kot dia menyamar. Takpa lah blog ini bebas.

Beza nya ialah dia hanya menuduh liar.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MEMANG JAHANAM PEGUAM TOM CAT YG SEKOR NI….DAH LAH TAK RETI CAKAP MELAYU….PEGI LEPAS SKANDAL TOKONG…… Pengguguran Kes Guan Eng Timbulkan Fenomena ‘Terkezut’ Di Malaysia…… Melengkapkan skrip drama ‘penyucian’ pemimpin kerajaan Mahathirisme – DAP, YB Lim Guan Eng dan Phang Li Koon di bebas dan di lepaskan dari tuduhan salah guna kuasa pembelian banglo di Jalan Pinhorn oleh hakim Mahkamah Tinggi Pulau Pinang, Datuk Hadhariah Syed Ismail… Walau pun kononnya pihak pendakwa yang di wakili Datuk Masri Mohd. Daud minta supaya mahkamah cuma membebaskan tanpa melepaskan tapi hakim bertegas dengan keputusan membebaskan dan melepaskan Lim Guan Eng dan Phang Li… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PADA MULANYA ADA TANGAN2 SYAITAN YANG CUBA MENGGAGALKAN PROSIDING MAHKAMAH…..TINDAKAN PENANGGUHAN TOM CAT ADA MAKSUD TERSIRAT…..RIAK AIR DI KALI SUDAH KU TAHU JANTAN BETINA.. Tinggal Beberapa Hari Inkues, AG Baru Nak Arah Peguam Bomba Berundur? Selepas Saksi Di Ugut, Peguam Pula Terima Tekanan Apakah keputusan terhadap inkues menentukan punca kematian Allahyarham Mohd. Adib sudah di tentukan? Ada asasnya kenapa admin bertanya soalan begitu… Tentu kita masih ingat lagi, bagaimana rakyat Malaysia di gemparkan dengan berita saksi ke 24 dan saksi ke 27, prosiding inkues punca kematian Allahyarham Mohd. Adib, Dr. Mohd. Hafizam Hasmi dan Datuk Dr. Mohd Shah Mahmood membuat… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ADIB PEMERGIAN MU AKAN DIKENANG SELAMANYA… DIKAU ADALAH LAMBANG PERJUANGAN KAMI UNTUK KAMI KEMBALIKAN MARUAH AGAMA DAN BANGSA……TAK KAN KAMI BIARKAN KAU PERGI BEGITU SAHAJA….AKAN KAMI TEBUS PERJUANGAN ANAK BANGSA….. Temple withdraws appeal after ‘Adib not beaten’ affidavit by AGC ……….. The Save Seafield Mariamman Temple Task Force today withdrew its appeal against the dismissal of its application to hold a watching brief at the inquest to determine the cause of firefighter Muhammad Adib Mohd Kassim’s death after the riots at the temple last November. The temple task force also withdrew its bid for a stay of the inquest pending… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

DENGAN PERGINYA ADIB PETANDA BERMULANYA EPISODE2 TERGURIS DAN TERCALARNYA MARUAH AGAMA DAN BANGSA….SATU PERSATU ASET2 BANGSA TELAH DIJUAL.,.SATU PERSATU KAWASAN KEDIAMAN PERIBUMI TELAH DIHALAU….SISTEM BERAJA CUBA DISINGKIR UNTUK GANTI DENGAN REPUBLIC…..SUPAYA POLITIK KIRI PUNYAI RUANG TERBUKA UNTUK MENJALANKAN AGENDA SULIT MEREKA….. Mahkamah tolak petugas, penganut kuil dalam inkues kematian Adib V Anbalagan -…… Pasukan petugas Sri Mariamman dan penganutnya tidak dibenar menjadi pihak berkepentingan dalam inkues kematian Muhammad Adib. SHAH ALAM: Mahkamah Koroner yang ditubuhkan untuk menentukan punca kematian anggota bomba, Muhammad Adib Mohd Kassim tahun lalu menolak permohonan pasukan petugas kuil Sri Maha Mariamman dan penganutnya mengambil bahagian dalam… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ADIB PERGI TINGGALKAN KITA SEBAGAI HERO BANGSA DAN AGAMA….ADAKAH KITA DIAM KELU UNTUK BANGKIT BERJUANG KEMBALIKAN MARUAH AGAMA DAN BANGSA….. Ada Tangan Ghaib Dalam Menentukan Keputusan Inkues Allahyarham Mohd. Adib? ……. Dalam kita meraikan beberapa kejayaan rakyat seperti penarikan Malaysia dari Statut Rom, kejayaan hatrik rakyat menumbangkan calun PH dalam 3 PRK, Cameron Highland, Semenyih dan yang terkini di Rantau serta perkembangan positif dalam usaha penyatuan ummah di Malaysia, jangan sekali2 kita lupakan tuntutan keadilan terhadap Allahyarham Mohd. Adib, anggota Bomba yang terkorban kerana di pukul oleh 4 orang perusuh India ketika Allahyarham Mohd. Adib di arahkan untuk memberikan bantuan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TOMCAT SALAH SORANG DARI 6 JAHANAM DALAM PARTI JAMBAN PH……. Azwanuddin Di Dakwa Kerana Membela Adib, AG Tolak Bukti Siasatan Di Bunuh? Adakah Salah Di Sisi Undang2 Malaysia Bila Kita Menuntut Keadilan Terhadap Penjawat Awam Yang Telah Di Pukul Hingga Mati Ketika Menjalankan Tugas?….. Di manakah Kedaulatan Undang-Undang atau Rule Of Law yang sering di laung2kan oleh pihak kerajaan Pakatan bila rakyat yang menuntut keadilan untuk Allahyarham Mohd. Adib bin Mohd. Kassim, seorang anggota bomba yang menjalankan tugas, jelas telah di pukul beramai2 dalam kejadian rusuhan di Kuil Seri Maha Mariamman, Subang Jaya tempoh hari, di tangkap dan di dakwa… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

INILAH JADINYA BIARKAN PENGGANAS KOMUNIS TAK BERTUHAN PERINTAH NEGARA…….MUNAFIK MELAYU AKAN TERUS BERDALIH…… Isu Kashmir………. Iktibar buat kita di Malaysia jangan sampai nasib begini Satu pekongsian utk renongan bersama. 13 jam yg lalu Parliman India telah meluluskan undang2 membatalkan Article 370 : Hak Autonomi Rakyat Kashmir : 1. Selepas merdeka dari Britain 1947, Kashmir sebuah wilayah majoriti Islam di pergunungan Himalaya samada nak join Pakistan atau India. 2. Kashmir pilih utk join India dgn syarat diberi autonomi di bawah Article 370: i) Orang Kashmir memilih Ketua Menteri nya sendiri, dan ii) Orang asing dari luar Kashmir tak boleh memiliki tanah… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KEPADA PARTI LIAR KADOK LALOK INSAFLAH KAMU…..MARI KITA SOKONG PERJUANGAN ALMAHDI…. TINGGAL KAN PEMBAWA PANJI HITAM PALSU… .. ADUN Selangor ditahan polis……. KUALA LUMPUR: Seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Selangor dan empat pegawai khas ahli politik, antara 17 individu ditahan polis dalam satu operasi, semalam. Mereka yang berusia antara 26 hingga 53 tahun, termasuk enam wanita itu ditahan pada jam 4.45 pagi di sebuah kondominium di Jalan Puchong, di sini. Menurut sumber, penahanan itu berpunca daripada laporan terhadap bunyi bising daripada sebuah parti persendirian di kondominium terbabit. “Hasil siasatan lanjut, polis turut menemukan serbuk dipercayai dadah dan rokok dipercayai… Read more »

PEJUANG SUCI (hanya Tun pilihan kami)
Guest
PEJUANG SUCI (hanya Tun pilihan kami)

SEJAK AZMIN DIBEBAS DAKWA KES VIDEO PACAK,GENG-GENG TERTENTU MACAM MABOK TODI,TERCIRIT DAN TERTONGGENG…..ALAMAK….ALAMAK..HABISLAH KITA.BUAT PROJEK LAIN!….BUAT PROJEK LAIN !….MELALAK MACAM ANJING TERTELAN SPANA(DISANGKANYA TULANG)

KAH KAH KAH

APAPON AZMIN DAN MUKHRIZ GET READY!

AKU RASA GANDINGAN KAMU BERDUA SESUAI UNTUK MASA DEPAN NEGARA!

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KEGANASAN RAKYAT MENINGKAT KERANA DIPIMPIN MAFIA KOMUNIS/ GANGSTER SOSIALIST/ PEMBERONTAK SYIAH….. Guru ditumbuk dan dihempas pelajar tingkatan 3 di sekolah di Song, Kapit…….. Seorang guru lelaki telah ditumbuk dan dihempas ke lantai oleh pelajar di sebuah sekolah menengah di Song, Kapit, Sarawak. Kejadian berlaku apabila guru tersebut menegur seorang pelajar yang menunggang motosikal tanpa lesen ke sekolah, . “Pelajar tingkatan tiga terbabit juga bertindak mengangkat serta menghempas guru bersaiz tubuh kecil berkenaan ke lantai sehingga pengadu mengalami luka di kepala dan tangan sebelah kiri… Suspek juga naik hantu dan membelasah guru yang bersaiz tubuh kecil sehingga lebam di pipi,” –… Read more »

PEJUANG SUCI (hanya Tun pilihan kami)
Guest
PEJUANG SUCI (hanya Tun pilihan kami)

SEMOGA DENGAN KENYATAAN TUN UNTUK MELEPASKAN JAWATAN PADA BILA-BILA MASA,MELEGAKAN PUAK-PUAK KAHAQ(GELOJOH) TERMASUK BUDIN.TUNGGU DAN TERUS MENUNGGU YA! NAK TERGELAK AKU….KAMU SUMER BOLEHLAH PAKAI TOPENG BURUNG PUNGGOK ,DAN SUMER BERTENGGEK KAT TEMBOK-TEMBOK MASA BULAN PENOH.LATIH BUNYI MACAM BURONG PUNGGOK..OOOOOKKKKK….OKKKKKKK.BERTENGGEKLAH KAT SITU,SAMPAI BULAN DAN TAHUN DAN SAMPAI PRU-15 NANTI. NANTI KAMI BUAT VIDEO ,PENANTIAN KAMU SUMERRRR… KEJORA PON BOLEH TOMPANG SEKALI.KEJORA HANYA PERLU PAKAI BAJU TANPA SELUAR DAN PERLU JUGA PAKAI TOPENG BURUNG PUNGGOK(KENA BEZA SIKIT,SEBAB DIA BUKAN GENG MATA SATU,,,,DIA GENG PENJILAT KLEPTO) KEMUDIAN TU,KEJORA JANGAN BERBUNYI MACAM BURUNG PUNGGOK,TETAPI DIA HANYA PERLU MENGHAYONKAN TELOR LABOHNYA,MENGIKUT IRINGAN BUNYI BURONG PUNGGOK.… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Kejora mesti tak berani tak pakai seluar sebab takda benda di celah kelengkang nya.

Hebohkan pasal Ira sebab nak tunjukkan konon nya dia ada benda di celah kelengkang nya itu. Kosong. Illek. Nan demo nain desu neh.

PEJUANG SUCI (hanya Tun pilihan kami)
Guest
PEJUANG SUCI (hanya Tun pilihan kami)

ye ke? laaaa baru amo tahu

Anonymous
Guest
Anonymous

😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
Rasa spt aku kenal..ini PEJUANG CUCI jamban
Riuh betul si tua ni tk ubah spt ayam dlm reban
Dia ini yg dulu reka cerita pasal Mas gadis Iban
Rentikan prangai budak2..ko tu dh tua beruban
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Guest
Anonymous

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Udah2 le mnyamar tu wahai Tok Gora jahanam
Tk kan lah dgn Kejora ni, uncle msih brdendam
Rupanya dengki cemburu masih juga tertanam
Blum serik ke uncle, dulu ko teruk kena godam
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Anonymous
Guest
Anonymous

Tok Gora @ PEJUANG CUCI jamban,

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Dek ditinggalkan bini..ko msih tnggelam lemas
Aku ni pula..ikatan cinta dgn Irah makin kemas
Bila lihat wrkh2 Irah, hati ko spt diramas-ramas
Dah habis kah citer dongeng pasal si Iban Mas?
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

EKONOMI JAHANAM BAWAH ENAM JAHANAM PH…….. KERA PH HANYA TAHU BUAT KACAU……. Ekonomi Negara Di Bawah PH Tiada Hala Tuju, Makin Merudum – ….. Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, ekonomi negara semakin merudum apabila Pakatan Harapan (PH) memerintah negara ini. Katanya, sepanjang berkhidmat menjadi Perdana Menteri ebelum ini, prestasi ekonomi negara lebih tinggi dan ia digeruni oleh negara-negara asia iaitu Hong Kong, Singapura, Korea Selatan dan Taiwan. “Tempoh sembilan tahun menjadi Perdana Menteri, prestasi ekonomi kita mendahului semua keempat-empat ‘Asian Tigers’ dalam masa sembilan tahun. Daripada sembilan tahun itu, enam tahun kita mempunyai prestasi ekonomi lebih tinggi dari Singapura.… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KORANG BANYAK MAIN PERASAAN DAN EMOSI…..KORANG BANYAK TEKA DAN TERJAH…..KORANG BUKAN TAHU NILAI HUJAH DAN FAKTA….. . Rules On Admissibility Of Evidence………. (NST) – There has to be a case that a crime has been committed, the actual identity of a suspect known and sufficient evidence to be brought to the public prosecutor. When investigations are completed, the enforcement agencies will submit the investigation papers to the public prosecutor, who will evaluate all the evidence and decide if there’s sufficient evidence to prosecute the suspect in court. Once the suspect is charged in court, a trial will begin. The suspect,… Read more »

Wau bulan
Guest
Wau bulan

Berundur namun ramai uang ikuti twrdiri daripada majority MP umno tak termasuk najib zahid adnan, MP Pas, segelintir MP DAP, majoriti MP PKR, Warisan dan majority GPS.

Masa dn ketika itu…..PH council tinggal nama sahaja…..

Budin….melepaslah kerusi Media Advisor

Anonymous
Guest
Anonymous

‘WHICH INTERNATIONAL LEADER WILL WANT TO TALK TO OUR PM NOW? YOU TELL ME…’ – HISHAM SCORES A RARE POINT WITH LATHEEFA’S DUBIOUS RELEASE OF NAJIB’S WIRE-TAPPED PHONE RECORDINGS JANUARY 13, 2020 https://www.malaysia-chronicle.com/?p=183544 H2O zero sum game looks dead confirming cousin blood is thicker than any unscrupulous self-fulfilling backdoor manoeuvre. Consider: 1. All H2O snake-oil salesman pitches like failed miserably: a. No Jho Low in sight b. No 30+ Umno MPs mega crossover to Bersatu c. KL Summit and the MACC wiretap leak has neutralised his self-claimed, overkilled mojo as the Gulf goto man. Madey went to the opposites of… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

It also Doesn’t take a rocket scientist to tell the trampled Umno Bn cannot rise up again and compete.

Also for simple reasons – a lack of sensible fellows who can defend and promote them to be rakyat-endearing.

Always talking nonsense, no facts, no evidence, no internet links given.

Anonymous
Guest
Anonymous

Hisham is a frustrated fellow. Sees no prospect for Umno not only under cousin Al Jibo, also under Wak Jahit with links to the old Indon town of Solo.

His slightest move has been questioned, and accused of wanting to join Bersatu/PH. Life must be boring for him, unable to lead on his own.

Moral of the story for him: Forget about ex-PM cousin if you want to progress politically.