ALHAMDULILLAH… MAHATHIR AKHIRNYA TERBUKA HATI UNTUK BERUNDUR

Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad hari ini menyatakan kesediaannya untuk berundur pada bila-bila masa jika Majlis Presiden PH berkehendakan demikian.

“Saya fikir perkara ini akan diputuskan oleh empat parti (PH) secara bersama. Sama ada mereka mahu saya pergi atau tidak pergi.

“Jika mereka mahu saya berundur sekarang, saya akan berundur,” katanya.

Alhamdulillah…apa lagi lafaz kata yang sesuai untuk diucapkan dengan kesediaan Tun Mahathir ini.

Kesediaan Tun Mahathir berundur ini dinyatakannya di tengah-tengah ramai yang tidak setuju dengan hasratnya untuk berundur selepas Sidang Apec 2020 di Kuala Lumpur pada November depan.

Hasrat beliau untuk berundur selepas Sidang Apec itu adalah bertentangan dengan janji awalnya untuk menyerahkan jawatan Perdana Menteri kepada pengganti yang sudah dipersetujui PH pada bulan Mei ini iaitu setelah dua tahun memegang jawatan tersebut.

Maka itu, ramai yang mahukan Tun Mahathir berpegang kepada janji asalnya iaitu hanya dua tahun saja menjadi Perdana Menteri dan selepas itu akan menyerahkannya kepada Anwar.

Semalam, beberapa ahli Parlimen PKR dalam sebuah forum di Kuala Lumpur menggesa agar peralihan kuasa dikekalkan pada Mei ini dan menolak sebarang perlanjutan tempohnya.

Mereka berpendapat, peralihan harus disegerakan bagi memberi lebih masa kepada Anwar untuk melaksanakan reformasi dalam pentadbiran negara.

Dengan perkembangan terbaru ini iaitu Tun Mahathir sendiri sudah terbuka hati untuk berundur, Majlis Presiden PH harus mengambil langkah susulan yang segera ke arah itu.

Dalam mesyuarat Majlis Presiden PH yang akan datang, tarikh peralihan kuasa mesti segera dijadikan agenda perbincangan supaya ada ketetapan khusus berkenaan dengannya.

Jangan pula Majlis Presiden bersikap terlalu baik hati dan mahu memberi lebih masa lagi kepada beliau menjadi Perdana Menteri.

Dua tahun menjadi Perdana Menteri sudah memadai bagi Tun Mahathir kerana ini adalah buat kali keduanya baginya memegang jawatan itu.

Selepas ini, yang lebih penting ialah PH harus mengukuhkan lagi kedudukannya sebagai sebuah kerajaan yang bertunjangkan reformasi serta mampu menang lagi pada PRU15 akan datang. (ShahbudinHusin 14/01/2020)

Updated: 14 January 2020 — 1:06 pm

68 Comments

Add a Comment
  1. PERINGATAN BUAT KHAS BUAT KEJORA:

    Teruk lagi kalau tak berilmu masuk bakul angkat sendiri. Dahtu, kuat memaki, mencarut kotor, tak malu pamer aksi gayseks pada bulan puasa & memandai-mandai kata si polan kafirlah, hindulah & Naudzublillah… berani2nya menyatakan Allah meliwat Tun Mahathir dunia akhirat.

    Sampai bila dia cuma memekak tapi menyorok diri mengelak face-to-face dgn saya……??

    Toksah ler Kejora kau Tonggeng PANTAToon kau tuu yg lansung tak berpekdah……!!

    Aku ulangi,
    Mana tarikh & masa di JB untuk kita setelkan perkara once and for all, hmmmm……??”

  2. MESSAGE KHAS BUAT KEKORA:

    Teruk lagi kalau tak berilmu masuk bakul angkat sendiri. Dahtu, kuat memaki, mencarut kotor, tak malu pamer aksi gayseks pada bulan puasa & memandai-mandai kata si polan kafirlah, hindulah & Naudzublillah… berani2nya menyatakan Allah meliwat Tun Mahathir dunia akhirat.

    Sampai bila dia cuma memekak tapi menyorok diri mengelak face-to-face dgn saya……??

    Toksah ler Kejora kau Tonggeng PANTAToon kau tuu yg lansung tak berpekdah……!!

    Aku ulangi,
    Mana tarikh & masa di JB untuk kita setelkan perkara once and for all, hmmmm……??”

  3. Elok Madey berundur kalau tidak Anwar sepak je Madey bulan Mei ini.

  4. TIADA BUKTI EKONOMI PH LEBIH BAIK DARI BN…..BAHKAN BERDASARKAN DATA DAN FAKTA PRESTASI EKONOMI BN JAUH LEBIH BAIK DARI PH……

    DIAM2 MAFIA KOMUNIS/ GANGSTER SOSIALIST ROSAKKAN HUTAN PERAK……MEREKA CUBA ROSAKKAN BANDAR2 UTAMA DENGAN PILIHAN RAYA PBT……..

    Henti pemusnahan hutan di lereng bukit Banjaran Kledang……….

    SATU lagi kawasan hutan di lereng bukit Banjaran Kledang iaitu bekas sebahagian Hutan Simpan Kledang Saiong (HS Kledang Saiong) seluas 500.2 hektar berhampiran Chemor dalam Mukim Hulu Kinta, Daerah Kinta telah mula dimusnah dan dieksploitasi sejak 1 November lalu.

    Berdasarkan pemerhatian di lapangan pada 6 Disember, seluas kira-kira 20 hektar kawasan hutan telah dibalak secara tebang habis sehingga gondol.

    Di samping itu, Sahabat Alam Malaysia (SAM) dan Persatuan Aktivis Sahabat Alam (KUASA) mempersoal sama ada pelesen kegiatan pengusahasilan (pembalakan) di bekas sebahagian HS Kledang Saiong tersebut telah mengemuka dan mendapat kelulusan Laporan Penilaian Kesan Kepada Alam Sekeliling (Laporan EIA) sebelum memulakan kegiatan pengusahasilan (keluasan kawasan kelulusan lesen pengusahasilan ialah 151.49 hektar).

    Berdasarkan Jadual Pertama, Aktiviti 5(b), Perintah Kualiti Alam Sekeliling (Aktiviti Yang Ditetapkan) (Penilaian Kesan Kepada Alam Sekeliling) 2015:

    “Pembalakan, atau penebangan atau pengambilan kayu bagi maksud pengubahan hutan kepada kegunaan tanah yang lain meliputi kawasan seluas 100 hektar atau lebih tetapi kurang daripada 500 hektar.”

    SAM dan KUASA telah kerap kali menyuarakan kebimbangan dan menggesa Pihak Berkuasa Negeri tidak lagi memansuhkan sesuatu kawasan Hutan Simpanan Kekal (HSK) di samping mencadangkan supaya diwarta semula atau diganti kawasan tanah lain sebagai HSK tetapi saranan-saranan tersebut tidak begitu diambil perhatian.

    Malah agenda pertama yang dibincangkan semasa pertemuan di antara SAM dengan YAB Menteri Besar Perak pada 19 Februari lalu ialah Pihak Berkuasa Negeri tidak harus memansuhkan sesuatu kawasan perlindungan terutama HSK tanpa justifikasi dan keperluan yang munasabah.

    Walaupun pemansuhan sebahagian HS Kledang Saiong seluas 500.2 hektar tersebut adalah semasa pentadbiran kerajaan terdahulu, YAB Menteri Besar selaku Exco yang bertanggung-jawab terhadap portfolio tanah, hutan dan sumber asli perlulah mengambil-kira kesannya kepada kesejahteraan alam sekitar dengan mewartakan semula sebagai HSK selari dengan salah-satu objektif Dasar Perhutanan Negara serta matlamat dan sasaran Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia (JPSM) iaitu pada tahun 2020 keluasan HSK di Semenanjung Malaysia mencapai lima juta hektar.

    Bekas sebahagian HS Kledang Saiong tersebut juga sepatutnya perlu dipelihara dan dilindungi kerana ia merupakan sebahagian daripada kawasan Geopark Lembah Kinta.

    Setiap perancangan pembangunan khususnya yang melibatkan pengubahan guna-tanah yang hendak dilaksana oleh Pihak Berkuasa Negeri perlu merujuk dan mengambil-kira serta selari dan tidak bercanggah dengan semua dasar, pelan perancangan fizikal, ketetapan dan garis panduan berkaitan alam sekitar sedia-ada.

    SAM dan KUASA berharap Pihak Berkuasa Negeri Perak akan meneliti dan memperhalusi semula lain-lain cadangan projek yang boleh memberi impak atau kesan ketara kepada kesejahteraan alam sekitar sebagaimana yang terkandung dalam salah satu inisiatif Manifesto Pakatan Harapan pada Pilihan Raya Umum ke-14 lalu.

    MEENAKSHI RAMAN
    Presiden Sahabat Alam Malaysia –

    1. Anak anak madey kaya raya sejak madey jadi PM bila madey berundur dari PM maka anak anak madey pun bakal jadi muflis

  5. Sayangkan parti tinggal-tinggalkan (jawatan PM yang tak mampu dipikul).

    Sayangkan Rakyat batal-batalkan (kontrak kroni yang beban Rakyat bertahun-tahun).

    Sayangkan negara korban-korbankan (yang sudah tua bagilah peluang pada yang lebih muda dan lebih layak)

    Tak payah hidup menongkat langit macam Madey si Kitol. Kahkahkah!

  6. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    Elok sgt la tu, kalu dia sunggoh nak beghundoq
    Badan pun makin lemah..mata pulak koi kaboq
    Kulit dia pun nmpak, habih bgelambiaq kendoq
    Lagi pulak, tak beghapa haghi dah nk ke kuboq
    😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. PERINGATAN BUAT KEJORA:

      Teruk lagi kalau tak berilmu masuk bakul angkat sendiri. Dahtu, kuat memaki, mencarut kotor, tak malu pamer aksi gayseks pada bulan puasa & memandai-mandai kata si polan kafirlah, hindulah & Naudzublillah… berani2nya menyatakan Allah meliwat Tun Mahathir dunia akhirat.

      Sampai bila dia cuma memekak tapi menyorok diri mengelak face-to-face dgn saya……??

      Toksah ler Kejora kau Tonggeng PANTAToon kau tuu yg lansung tak berpekdah……!!

      Aku ulangi,
      Mana tarikh & masa di JB untuk kita setelkan perkara once and for all, hmmmm……??”

  7. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    Akibat suka mmfitnah, Suman dpt nasib begini
    Kejora cerca, mak bapak dia, skali dia pnya bini
    Terus Suman tak berani lagi, nak jengah ke sini
    Meroyan ler si tua tu, kt blog KD & Life of Annie
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. MESSAGE KHAS BUAT KEKORA:

      Teruk lagi kalau tak berilmu masuk bakul angkat sendiri. Dahtu, kuat memaki, mencarut kotor, tak malu pamer aksi gayseks pada bulan puasa & memandai-mandai kata si polan kafirlah, hindulah & Naudzublillah… berani2nya menyatakan Allah meliwat Tun Mahathir dunia akhirat.

      Sampai bila dia cuma memekak tapi menyorok diri mengelak face-to-face dgn saya……??

      Toksah ler Kejora kau Tonggeng PANTAToon kau tuu yg lansung tak berpekdah……!!

      Aku ulangi,
      Mana tarikh & masa di JB untuk kita setelkan perkara once and for all, hmmmm……??”

  8. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Tk kan Suman mati pucok mampu nk beromen
    Lagi pun, bini dia tidak suka telur dia yng busuk
    Si tua tu..kt blg KD & Anie, msih juga berkomen
    Tpi blg Budin ni, dia kecut pelir tk berani masuk
    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. KEKORA..K8jolla…

      Teruk lagi kalau tak berilmu masuk bakul angkat sendiri. Dahtu, kuat memaki, mencarut kotor, tak malu pamer aksi gayseks pada bulan puasa & memandai-mandai kata si polan kafirlah, hindulah & Naudzublillah… berani2nya menyatakan Allah meliwat Tun Mahathir dunia akhirat.

      Sampai bila dia cuma memekak tapi menyorok diri mengelak face-to-face dgn saya……??

      Toksah ler Kejora kau Tonggeng PANTAToon kau tuu yg lansung tak berpekdah……!!

      Aku ulangi,
      Mana tarikh & masa di JB untuk kita setelkan perkara once and for all, hmmmm……??”

  9. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    Suman kedi kini dlm keadaan penat termengah
    Melopong trkedu le, itu barua lahanat tua kutuk
    Kat blog Budin ini, dia dah tk berani, nak jengah
    Muncul je pala dia..psti dgn pntas, Kejora ketuk
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

    1. KEJORA…:

      Teruk lagi kalau tak berilmu masuk bakul angkat sendiri. Dahtu, kuat memaki, mencarut kotor, tak malu pamer aksi gayseks pada bulan puasa & memandai-mandai kata si polan kafirlah, hindulah & Naudzublillah… berani2nya menyatakan Allah meliwat Tun Mahathir dunia akhirat.

      Sampai bila dia cuma memekak tapi menyorok diri mengelak face-to-face dgn saya……??

      Toksah ler Kejora kau Tonggeng PANTAToon kau tuu yg lansung tak berpekdah……!!

      Aku ulangi,
      Mana tarikh & masa di JB untuk kita setelkan perkara once and for all, hmmmm……??”

  10. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Dia kini tak boleh nak berhelah yg bukan-bukan
    Hasrat PM dari bekas musuh ttp jugak tercapai
    Trpaksa le dia akur..bila mjlis presiden mnekan
    Cita2 nak naikkan anaknda PM pasti tk sampai
    😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
      Untuk balas dendam PM baru terbuka peluang
      Kita yakin PM baru, tntu akan bertindak pantas
      Kroni2 musuh pasti dia tk akan nak bagi ruang
      Anaknda dibela utk jadi PM, pasti akn dicantas
      👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  11. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Mmg dgn Suman tu, Kejora mnyimpan dendam
    Kejora nak lihat..setakat mana si kedi itu gagah
    Btg hidung Suman tu..lama penumbok ini idam
    Menunggu masa saja, untuk ku layang singgah
    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

    1. PERINGATAN BUAT KEJORA:

      Teruk lagi kalau tak berilmu masuk bakul angkat sendiri. Dahtu, kuat memaki, mencarut kotor, tak malu pamer aksi gayseks pada bulan puasa & memandai-mandai kata si polan kafirlah, hindulah & Naudzublillah… berani2nya menyatakan Allah meliwat Tun Mahathir dunia akhirat.

      Sampai bila dia cuma memekak tapi menyorok diri mengelak face-to-face dgn saya……??

      Toksah ler Kejora kau Tonggeng PANTAToon kau tuu yg lansung tak berpekdah……!!

      Aku ulangi,
      Mana tarikh & masa di JB untuk kita setelkan perkara once and for all, hmmmm……??”

  12. Tun Mahathir dijanjikan sebagai perdana menteri untuk 2 tahun semasa kempen PRU14 kerana keadaan pentabiran BN masa itu. Ramai ahli UMNO menyertai Parti Bersatu. PKR, DAP dan Amanah dengan rela memberi laluan yang akhirnya Pakatan Harapan berjaya dan membentuk kerajaan. Kini selepas dapat memerintah ramai penyokong berpaling tadah atas berbagai alasan. Kerajaan PH “dipaksa” memberi lebih tumpuan kepada politik/sabotaj dan sewaktu dengannya. Ekonomi yang diwarisi dari pemerintah terdahulu sesuatu yang sangat membebankan untuk dipulihkan. Dua tahun terlalu singkat, kes mahkamah bekas pemimpin BN belum satupun yang selesai. Hutang berbilion, PATI ada berjuta orang, percubaan mengadu dumba antara kaum, hubungan dengan Sabah dan Sarawak dan macam-macam lagi. Terdapat banyak tangan-tangan ghaib yang sentiasa berusaha siang malam untuk menggambarkan betapa teruk dan gagalnya PH. Ya! kita dapat lihat kesan buruk hasil usaha mereka yang kemudiannya diperbesarkan sebagai kegagalan PH. Selogan mereka PH bakal menjadi kerajaan sepenggal dicanang setiap masa.

  13. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    20 Dec 2019, Kejora rsa, bgai bulan jtuh ke riba
    2 bln sblm itu wrkah Irah Kejora nanti & damba
    Sungguh terharu rasa di hati bila wrkh Irah tiba
    Begitu pilu, Irah merindu smpai menangis hiba
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💙❤💓💝💖💗💙

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💙❤💓💝💖💗💙

    1. MUNIRAH MARYONO

      Salam Sir Abg,
      Dh 3-4 kli irh nk msuk tp irh x mmpu
      irh tkedu,& mta bsah,
      maafkn irh krna mgkir jnji nk jmpa abg dsmber ni
      gtu jga ngan jnji nak krmh adk jnior kt kdah
      sptutnya irh mmg dh blik Mesia
      tpi mma & ppa nk irh ngaji trus buat mstes jnri ni
      mrka ckp rslts irh hghers,rgi klau x smbong
      lgipun rkan2 irh kt Mesia trus buat msters
      kje skrang mmg skar

      mma & ppa X ksi irh blik
      sbb mrke dtg zrah irh dan bcuti 2 mmgu kt cnada
      mma ckp dia rndu kt tmpat ngaji dlu diUni Btish Clmbia

      Skrg irh kat Vncnver,rht kt chlet kki gng sni
      cntknya kt sni,byk phn pine

      enth bla irh dpt blik,irh X psti
      kna rjuk jdl uni

      tq,kne stiasa bri drgn kt irah

      wlau kmana irh pegi,tnahair Mesia,irh ttp rndui

      jmpa lgi abg
      irh,Vncver

       Reply

      20 December 2019 12:07 am

      1. Irah,

        💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
        Terima kasih sekali lgi..di atas wrkh yg Irah saji
        Lupakan lah dahulu ttg soal prtemuan dan janji
        Tumpukan kpd, prog msters Irah dlm psaikoloji
        Abg doakan agar Irah lulus dgn pangkat terpuji
        💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💙❤💓💝💖💗💙

        💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💙❤💓💝💖💗💙

  14. PARTI KUNYIT SOSIALIST TIDAK SETUJU BIPK TAPI MEREKA MESTI SEDAR 30% PENJAWAT AWAM ADALAH LEBAI KADOK……..

    The Malaysian Civil Service Is Not Overworked And Underpaid…….

    TK Chua, Free Malaysia Today

    When Cabinet ministers and PKR president Anwar Ibrahim support the critical service allowance (BIPK), does this mean the decision to discontinue the payment for new recruits to the civil service is a wrong decision?

    So many questions may be asked on this issue.

    First, when a government department such as the Public Service Department (PSD) issues an important circular, has that decision not been discussed in the Cabinet? If not, why not? If yes, why are a number of ministers questioning the wisdom of the circular on BIPK now? Were they not a party to the decision?

    Second, how does the government make a major decision? Does it make a study, table it for discussion and finally decide?

    In government, I thought the process is as important as the decision. Usually, in all major decisions, there are Cabinet papers prepared that require feedback and comments from relevant agencies like the Treasury and the Prime Minister’s Department.

    Cabinet ministers may influence and seek to amend the decision being considered but once decided, they can’t openly dispute or challenge the decision. This is the essence of collective responsibility which I am sure all ministers are aware. So, where did it go wrong in this case?

    Third, when we look at the issues pertaining to BIPK, was the government rational or emotional?

    Reforming the government needs bold and clear thinking, not populist emotion.

    I think the decision to withdraw BIPK is a correct and fair decision based on rationale and economic reality. We can’t continue using allowances as proxies to clandestinely increase the pay of civil servants. In fact, over the years, there have been too many of this occurring.

    Contrary to general belief, the civil service, including those from the so-called critical agencies, is not overworked and underpaid. The market forces have indicated to us that more people are now attracted to government service than the private sector.

    Succumbing to populist demands is, of course, the simplest thing to do. Just give the people what they want and the problem is “solved”.

    But history has shown that a populist government is never a good government. The pay of the civil service, in its current trajectory, is unjustified and unsustainable. Further delay to reform and to restructure will cause the economy more problems.

    It is not a coincidence that the ringgit is weak and inflation is high when we have many people getting more than they deserve but producing little. Sometimes we are just too politically correct to state the truth.

    Reply

  15. SAMPAI BILA LEBAI KADOK TIDUR SATU KELAMBU DENGAN SYAITAN D4P MAFIA LTTE KOMUNIS TAK BERTUHAN……..

    Malay Anger Over Chinese Congress Will Intensify, Says Academic……

    (FMT) – An academic has predicted a buildup in the Malay retaliation to Chinese opposition to the teaching of the Jawi script in schools.

    Commenting on yesterday’s statement from Universiti Pendidikan Sultan Idris about its intention to revive the use of Jawi at its two campuses, Teo Kok Seong of Universiti Kebangsaan Malaysia said it could be a signal of Malay anger over the Dong Zong education group’s insistence on proceeding with a congress of Chinese NGOs to discuss the introduction of the script in vernacular schools.

    He said he would not be surprised to hear of more manifestations of such anger in the coming days.

    In his statement, UPSI vice-chancellor Mohammad Shatar Sabran said his university would help the education ministry empower Jawi by intensifying its effort to promote it as a national heritage.

    Teo acknowledged that Shatar did not sound angry, but said the statement was a form of indirect retaliation, which was the kind the prime minister had warned of.

    “Dong Zong and others who want to hold the Dec 28 congress are undermining the harmony of the country,” he said.

    “If they go ahead with it, it may be seen as a provocation, an attempt to cause trouble.”

    He noted that some Malay groups were already reminding the Chinese of the 1969 race riots.

    Yesterday, Pertubuhan Kebajikan Darul Islah Malaysia lodged a police report against Dong Zong leaders for alleged sedition and called for the cancellation of the congress.

    Teo noted that the government had already given in to Dong Zong by halving the weight of Jawi in the Malay syllabus.

    “Furthermore, it is optional,” he said. “If they don’t want to teach it, they don’t have to do it.

    “Why do they need to have a congress on the issue? What Dong Zong is doing is not good.”

    He said some Chinese groups held “imagined fears” of Islamisation creeping into the education system.

    He criticised some Chinese NGOs for wanting Malay to be taught “on their own terms and conditions”.

    “When the government wants to teach a higher level of Malay in Chinese schools, they will say it would affect the identity of the Chinese schools. They will resist.”

    The Parent Action Group for Education has also reacted to UPSI’s statement. Its secretary, Tunku Munawirah Putra, said the group understood the need to support government initiatives to preserve Jawi as a national heritage.

    However, she added, a more important agenda for UPSI would be to ensure it becomes a prestigious university for teacher education.

    Reply

  16. D4P LEBIH RELA CINA ANUT FAHAMAN KOMUNIS TAK BERTUHAN DARI PELUK ISLAM…..INSAFLAH WAHAI LEBAI KADOK…….

    Chinese Worried Jawi May Islamise The Non-Muslims……

    (Malaysiakini) – Amid rising tensions over Jawi lessons at vernacular schools, proponents Education Ministry and critics the United Chinese School Committees’ Association (Dong Zong) have come forth to explain their respective stances.

    Admitting that learning Jawi back in school did not convert him to Islam, Dong Zong secretary-general Ng Chai Heng explained that there was significant fear among his members that the move would “Islamise” students.

    “There is no fear of Jawi, that is wrong. It is actually the fear to be Islamised,” he said.

    Ng elaborated that this fear and lack of trust in the ministry’s actions stemmed from a perceived notion that students at sekolah kebangsaan (national schools) would be “converted” to Islam.

    “It is not what I saw but I was told. (Whether) it is true or not, I am not sure. But what I am trying to define here is why there is the fear factor,” he added.

    Ng repeatedly stated that the Chinese educationist group was not opposed to Jawi but wanted school boards to be included in determining if Year Four students will be taught the three pages of Jawi as part of their Bahasa Malaysia syllabus starting next year.

    The ministry’s present guidelines state that parents and Parent-Teacher Associations (PTAs) get the first say on the issue. School boards can only step in to decide at schools without PTAs, once parents have voted on the matter.

    He also urged the ministry to be more forthcoming in communicating these issues with stakeholders.
    Jawi is appreciation, not Islamisation.

    Siti Kasim also opposed to Jawi
    Responding to Dong Zong’s concerns, Education Ministry deputy director-general for Policy and Curriculum Habibah Abdul Rahim explained that Jawi was included in textbooks to encourage students to appreciate the traditional Malay script while they learned the mechanics of language.

    Habibah stressed that the intention was not to Islamise students.

    “I don’t think that if we learn Jawi or khat (Jawi calligraphy), it will change our religion, beliefs or principles. It is to learn another language through its script and to appreciate the artistry of writing in that language…

    “(And) we are not going backwards, we just want to be aware that this has been our heritage – that we used to write (Malay) in Jawi,” she said.

    Habibah also explained that the cabinet had decided to give parents the biggest say in deciding what their children would learn at school.

    “We cannot have the PTA and school board in the same school making the decisions because not all PTAs work in close rapport with the school board.

    “I think that is the truth and we don’t want any miscommunication (or) misunderstanding between these important people in the schools,” she said.

    Ever since Dong Zong and other groups voiced their opposition to the new Bahasa Malaysia syllabus back in July, she noted that the ministry had communicated with them and subsequently amended the syllabus five times.
    This includes halving Jawi lessons to three pages, making it non-examinable plus shifting the focus away from

    Jawi vocabulary to recognising Jawi scripts in national and everyday objects.

    However, she admitted that the ministry needed to improve its engagement with stakeholders.

    Habibah hoped the ministry’s willingness to accommodate Jawi-related concerns would be recognised in discussions during Dong Zong’s upcoming Chinese Organisations Joint Conference.

    “School is going to start after all and if we are still thinking about Jawi and our fear of Jawi, it has been so much reduced… I think we should think (about this) and move forward,” she added.

    She shared that Jawi will be included in the revised Year Five and Year Six Bahasa Malaysia syllabi for vernacular schools. The former will roll out in 2021 while the latter will be implemented in 2022.

    Impasse and interruptions

    Ng and Habibah shared their perspectives at a public forum last night entitled “Jawi Forum: Understanding Each Other”.

    Held at the Kuala Lumpur and Selangor Chinese Assembly Hall (KLSCAH) and organised by NGO Gabungan Bertindak Malaysia, the event was to clear the air ahead of Dong Zong’s conference tomorrow (Dec 28).

    Perceiving as being “anti-Jawi”, the conference has hit a raw nerve among Malay nationalist groups. Some have threatened violence and called for Dong Zong to be banned should it proceed. The police are expected to be present at the scene.

    Met afterwards, both Ng and Habibah did not appear to have budged from their stances.

    Habibah maintained that the ministry’s latest decision on Jawi was final while Ng said that the conference would carry on. He remained hopeful that Education Minister Maszlee Malik would meet Dong Zong over the issue.

    “I openly appeal that the minister will grant us the opportunity to meet him,” Ng said.

    During the forum earlier, audience members who appeared dissatisfied with the dialogue attempted to throw questions and comments from the floor. Among those who spoke up was lawyer and activist Siti Kasim.

    They were urged against interrupting the event by panellists, other audience members as well as moderator Nathaniel Tan.

    Siti is part of Gabungan Seni Khat Action Team (Sekat), the NGO that is organising a separate congress on Dec 29, also to oppose the Jawi lessons.

    Ng clarified that Sekat’s event was not related to Dong Zong.

    “It is not organised by Dong Zong, but it is organised by people who are not satisfied. However, this is a different organisation,” he said during the forum.

    Aside from Ng and Habibah, the other panellists were Tamil Foundation president K Arumugam, Ikram deputy president Badlishah Sham, Abim president Muhammad Faisal Abdul Aziz and KLSCAH exco member Isabella Pek.

    Telegram Subscribe Banner
    1 1 4 0 0 0
    124
    Shares

    Bahasa MalaysiaDong ZongIslamJawiNg Chai Heng

    Reply

  17. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    Nanti lapang cuti sekolah, Kejora akan gi ke JB
    Kejora nk cari sampai jumpa, Suman tua cabok
    Akan ku ajar sehabis-habis itu tua lahanat babi
    Kerna dia, hnya boleh diajar dengan penumbok
    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  18. BORGOUISE KAPITALIS/ FEUDALIST KAYA RAYA DENGAN RAKYAT DAPAT TULANG….. PROLETARIAT SOSIALIST/ COMMUNIST KAYA RAYA DENGAN RAKYAT DAPAT KUAH……LEBAI KADOK DAPAT TULANG PUN OKAY……

    How Much Do Pakatan Harapan Ministers And MPs Actually Earn?…

    (MMO) – In the interest of transparency, Domestic Trade and Consumer Affairs Minister Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail has reportedly revealed the allowance of Pakatan Harapan (PH) lawmakers and ministers.

    Detailing the allowance list to Malaysiakini, Saifuddin said that PH ministers are paid exactly what BN ministers made in the previous administration, but with a 10 per cent reduction.

    The allowance list is listed as “confidential”, but Saifuddin said he agreed to share the details as “there is nothing to hide”.

    “When government files are labelled as ‘confidential’, it means the letter, circular or document cannot be circulated but the contents and details can be shared.

    “There is nothing to hide. My view on this issue of this viral image [on ministers’ allowance] is to be transparent with our incomes and not exploit or partake in corruption. The rest, we leave to the rakyat,” he said.

    He was referring to a news report on how a PH minister allegedly can claim RM5,700 a month for parking.

    Saifuddin explained that a PH minister is paid RM13,400 a month in salary, as well as the RM16,000 monthly wage as an MP.

    A PH minister also enjoys the same allowance as other lawmakers; however, without the RM400 per day allotment to attend parliamentary sittings, he said.

    Saifuddin then detailed what PH ministers can claim as follows:

    Entertainment allowance: RM12,000

    Cabinet minister’s allowance: RM4,000

    Housing allowance: RM4,000 (not claimable if residing in an official residence)

    Domestic helper allowance: RM2,500

    Driver allowance: RM2,500

    Ministers can also claim a vacation allowance that includes first- or business-class air travel for their spouse, and economy class for their children below the age of 21.

    Ministers can also claim a daily subsistence and food allowance if they travel for work. Saifuddin, however, said he did not remember the exact amount.

    Members of the Dewan Rakyat’s allowance

    While the allowance of a Cabinet minister is not detailed by the Treasury Department, all ministers, deputy ministers and their respective political secretaries have publicly declared their monthly incomes, allowance and assets to the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC), and the information is accessible to the public.

    This differs from the allowance for lawmakers, including the Speaker and deputy Speakers of the upper and lower houses which available through Statute Papers published on the Parliament website.

    Listed below is the allowance accorded to lawmakers:

    Attendance for Parliamentary sittings: RM400 per day

    Attendance for government agency meetings or workshops: RM300 per day

    Entertainment allowance: RM2,500 per month

    Special payment: RM1,500 per month (except if the MP is member of the administration)

    Business-class air travel allowance and first-class rail travel allowance

    Hotel allowance when overseas: Standard room

    Hotel allowance when on domestic duty more than 32km from home: No more than RM400 a night

    Daily stipend during business trips: RM100 a night (domestic), RM170 a night (international)

    Food allowance when overseas: RM340 a night

    Fixed travel allowance: RM1,500 per month

    Fuel allowance: RM1,500 per month

    Toll allowance: RM300 per month

    Driver allowance: RM1,500 per month

    Black-tie attire subsidy: RM1,500

    Saifuddin’s revelation to Malaysiakini comes after public uproar over the Public Service Department’s announcement that it would stop paying critical service incentives to newly recruited professional civil servants.

    The Critical Services Incentive Payment or BIPK — a special allowance worth RM750 — is intended to attract and retain skilled workers in professions deemed vital to the country’s development.

    Those serving in the public sector who will be affected include government-employed nursing lecturers, doctors, pharmacists, medical officers, engineers and lecturers.

  19. SAMPAI BILA LEBAI KADOK NAK BIAR KAN ZOMBIE D4P BERMAHARAJALELA………JASAD DI TANAH MELAYU TAPI JIWA RAGA DI TANAH BESAR……….

    Court Order Obtained To Stop Dong Zong’s Anti-Jawi Gathering………

    (CNA) – Malaysian police have obtained a court order against education group Dong Zong on Friday (Dec 27) to stop it from holding the Chinese Organisation Congress, a gathering of Chinese associations against Jawi script lessons in vernacular schools.

    Local media reported that the court order was delivered to Dong Zong, or United Chinese School Committees’ Association of Malaysia, on Friday evening

    The Chinese Organisation Congress was originally scheduled to be held at New Era University College on Saturday to appeal to the government to rescind its decision to introduce jawi script lessons in vernacular primary schools.

    “Based on latest information collected by the applicant (the police), there will be rowdy behaviour or riots if the congress is held,” read the court order, as cited in a Nanyang Siang Pau news article.

    “Therefore, your presence at the hall of New Era University College, Kajang, on Dec 28, 2019 is prohibited. You have been warned not to appear, gather or take part in the congress.”

    The issue has been brewing since August when the Education Ministry decided to include Jawi script lessons in Chinese and Tamil vernacular schools as part of the Malay language syllabus beginning next year.

    The decision caused uneasiness among the Chinese groups known to be protective of its mother tongue education.

    Following news reports of a planned Chinese Organisation Congress to rally against the teaching of Jawi script, Prime Minister Mahathir Mohamad said such event could lead to repercussions from the Malay community.

    The Malay community might respond by organising their own congress to talk about closing down Chinese vernacular schools, he said.

    Resistance to Jawi script lessons has angered the Malay community, which views Jawi script as a national heritage.

    In a forum on Jawi on Thursday night, Education Ministry’s deputy director-general Habibah Abdul Rahim explained that the lessons aims to expose students to Malaysia’s heritage through the meaning of Jawi script on everyday items such as bank notes and stamps.

    “A long time ago Bahasa Malaysia was in Jawi but now people are more familiar with the Romanised version. We are not going backwards but only to raise awareness on our heritage that we had used in the past,” she said, according to Malay Mail.

  20. BAPAK SKANDAL BERSEKONGKOL DGN MAFIA KOMUNIS/ GANGSTER SOSIALIST/PEMBERONTAK SYIAH DAN PENAKUT HANYA BERANI SALAK BUKIT…..BAWA PANJI HITAM PALSU BOLEH LEERR….PAK DAJJAL LAGI LAH BERGELUMANG DENGAN TAHI BABI DUDUK SEKANDANG…..LEBAI2 KADOK BERSORAK – SORAK SOKONG PEMIMPIN KORUP……

    Remember you’re living in a ‘Malay world’, Hadi warns Dong Zong ahead of congress……….

    Hadi also accused Dong Zong of disrespecting ‘native residents’ here, and being ungrateful to ‘those who allow them to stay here’. — Picture by Yusof Mat Isa
    Hadi also accused Dong Zong of disrespecting ‘native residents’ here, and being ungrateful to ‘those who allow them to stay here’. — ……..

    Islamist party PAS lambasted Dong Zong today for allegedly behaving unethically in a multi-ethnic society, ahead of the Chinese Organisations Joint Conference that the Chinese educationists’ group is co-organising with Jiao Zong.

    However, its president Datuk Seri Abdul Hadi Awang also warned the ethnic Chinese group to remember that its members are living in “a Malay world”, and therefore should not overstep its purported boundaries.

    “This is not about the government’s soft tone against them, but their attitude. They understand, but they act as if they don’t get which world they are living in.

    “Is it a Malay world or Chinese world or the media world? They should understand which world they’re living in,” the Marang MP was quoted as saying by Malay daily Sinar Harian.

    Hadi’s remarks come even as PAS secretary-general Datuk Takiyuddin Hassan said the party is ready to hold a dialogue with Dong Jiao Zong together with Barisan Nasional component member, MCA, in a bid to defuse tension and seek an amicable solution.

    On the other hand, the head of PAS’ ulama wing Nik Muhammad Zawawi Salleh labelled Dong Jiao Zong as “anti-national” and a racist organisation for planning this weekend’s protest against the teaching of the jawi script in vernacular schools.

    In an open letter, PAS information chief Kamaruzaman Mohamad had also urged the Home Ministry to ban Dong Zong.

    Despite that, Hadi insisted that his remarks were not directed at the Chinese community, but just Dong Zong.

    Hadi also accused Dong Zong of disrespecting “native residents” here, and being ungrateful to “those who allow them to stay here”.

    “They have overstepped their boundaries and we hope they will change. If they don’t, it will become fiery,” he reportedly said, adding that it is possible for others in the Chinese community to live peacefully here.

    Around 1,000 people are expected to attend the event tomorrow, from representatives of school boards, parent-teachers associations and alumni associations, to those from the Malay and ethnic Indian communities.

    The organisation’s refusal to heed advice that it cancel its conference has caused concern that tensions could escalate, as more conservative and hardline Muslim groups threaten reprisals.

  21. MAHATHIRVSANWAR
    LAGI SAKSI UNTUK ALTANTHUYA……IKUT LAW KEPUTUSAN MAHKAMAH TIDAK BOLEH DISEMAK SEMULA…. PEGUAM PH MEMANG BAHALOL BUAT MISSION IMPOSSIBLE…..LEBAI KADOK PULAK JADI PENGIKUT TAKSUB HANTU EXTRIMIS…. PEMBANGSAT DAN PENYESAT……

    Projek Altantuya: Ezam Sanggup Jadi Saksi……….

    Ezam Mohd Noor (bekas Ketua Angkatan Muda KeADILan) sanggup menjadi saksi tentang pendedahan yang dilakukan oleh YB Zul Noordin berkenaan TIADA penglibatan PM dan isteri dalam Projek Pembunuhan Altantuya

  22. KESIAN BETUL LEBAI2 KADOK…..MENANG SORAK KAMPUNG TERGADAI…….NAK SENARAI KERENAH PARTI JAMBAN PH TERLALU BANYAK…..APA SAHAJA PERUBAHAN MESTI MELAYU JADI MANGSA…..DULU KITA DENGAR MELAYU PP TERUK TERANCAM….KINI MELAYU TINGGAL DI BANDARAYA2 SEDANG DALAM ANCAMAN…….

    8 tekanan PH terhadap penjawat awam………

    Kerajaan PH yang menjanjikan langit dan bumi kepada pejawat awam jika BN dijatuhkan. Penjawat awam sangat mengharapkan suatu perubahan demi kebaikan penjawat awam yang 60 tahu dalam pemerintahan BN.

    Harapan itu berkecai apabila PH memang bukan janji ditunai malah penjawat awam makin tertekan dengan prinsip dan cara gaya PH memerintah.

    Ini ibarat keluar mulut buaya masuk mulut NAGA.

  23. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kemain Suman kedi, Kejora ni dia cuba nk acah
    Tk sedar, yg diri tu, dah hampir nk masuk kubor
    Klu terjumpa Kejora, sahih mulut Suman pecah
    Mau le berbulan..si tua tu terpaksa hirup bubor
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  24. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Suman rasa diri kapal tk sedar dia hnya perahu
    Akibat fitnah Kejora, ksannya kini baru dia tahu
    Pkulan Kejora, dirasa berat nk dipikul dgn bahu
    Biar pdan muka. itu Yahudi, sepupu Netanyahu
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  25. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    Proverb use say this: ‘just call a spade a spade!’
    That’s how, idiot Suman is living, in worry & fear
    The bullets from Kejora, Suman can’t anticipate
    Even Kejora whacked him, he dare not interfere
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  26. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kt blog KD & Annie je, Suman bbel mulut becok
    Kalau kat blog Budin, pelir Suman sentap kecut
    Baru dia tau, itu Suman tua kerepot, mati pucok
    Takut dgn Kejora, dia lari seluar terlondeh lucut
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
      Nak ke blog Budin Suman lgsung dh tak berani
      Klu tau, Kejora ada..lngsung dia tk berani dekat
      Dia hnya menyenyeh kat blog KD & Life of Anie
      Sbb dia tau..kat situ, pantun Kejora akn disekat
      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

      1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
        Sian betul, Suman badut pak lawak karung guni
        Takut duduk rumah..mati pucok, tk leh lyan bini
        Mcm2 dia bbel Kejora, di blog KD & Life of Anie
        Cuba lah dia bebel tengok kt sini, klu dia berani
        👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

        🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
          Suman mrata blog mmbebel mcm wayar putus
          Tmpt Kejora tak ada, kemain lagi, dia mengarut
          Di blog KD & Annie, berani le, bapok tu meratus
          Klu kt blog Budin, telur & pelir masuk dlm perut
          🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
          👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

  27. ERRATA:

    💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
    To beat stupid Suman, Kejora is looking forward
    From idiot Suman, we can’t see anymore clause
    There’ll be lots of excuses..from the old coward
    The goon will give a silly excuse, ‘my pen is lost’
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

    (When pronounced, it’ll sound, ‘my penis lost’)

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  28. He feels..as if in darkness even during daylight
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    Reply
    14 January 2020 2:13 pm
    Anonymous
    Anonymous
    💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
    To beat stupid Suman, Kejora is looking forward
    From idiot Suman, we can’t see anymore clause
    There’ll be lots of excuses..from the old coward
    The goon will give a silly excuse, ‘my pen is lost’
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

    (When pronounced, it’ll sound, ‘my penis lost’)

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  29. KITA TAHU DR MANDELIAR MAHA ZALIM MAHA FIRAUN DAN SEGALA JENIS MAHA…..MUNGKIN RAMAI BERANGGAPAN TAK MENGAPA BERI SEKEJAP BAPOK JADI PM….NANTI TUKAR BALIK PRU15…..ANDA SEMUA JANGAN MENYESAL PAK DAJJAL AKAN JADIKAN NEGARA SISTEM SATU PARTI SEPERTI NEGARA KOMUNIS…..

    Yang menjadi tali barut kepada kerajaan Melayu Melaka ialah Datuk Syahbandar Melaka iaitu Raja Mendeliar (keturunan Keling, peranakan India Singapura). Portugis tahu konflik antara Sultan dan Bendahara. Sultan berkenan dengan Tun Fatimah, tetapi Bendahara mengahwinkan cepat cepat anaknya dengan Tun Ali, tunangan Tun Fatimah. Hubungan Sultan dan Bendahara bertambah kusut akibat Tun Fatimah.

    Untuk menyemarakan lagi konflik, api fitnah ditambah untuk mengusutkan lagi hubungan Sultan dan Bendahara. Seorang saudagar bernama Nina Sura Dewana pergi menghantar wang suap kepada Bendahara untuk melindungi kedainya. Bendahara menerima wang suap itu.

    Perkara ini diketahui oleh Si Kitul (seorang lagi Keling). Si Kitul memberitahu Raja Mendeliar bahawa Nina Sura Dewa telah merasuah Bendahara. Kitul dan Raja Mendeliar kemudian membuat konspirasi menjatuhkan Bendahara. Mereka berdua berpakat menggunakan Laksamana Koja Hasan (seorang yang sangat dipercayai Sultan) untuk mendapat peluang mengadap Sultan. Raja Mendaliar menyatakan Bendahara sedang membuat singgahsana yang bersalut emas dan merancang untuk merampas takhta Sultan.

    Mendengarkan cerita Raja Mendeliar, Sultan tanpa usul periksa lagi terus menitahkan Tun Sura Diraja dan Tun Indera untuk membunuh Bendahara. Tanpa usul periksa, fitnah Kitul dan Mendeliar terus dipercayai Sultan. Turut dibunuh ialah Tun Hasan Temenggung, Seri Nara Diraja dan Tun Ali. Emas Bendahara diangkut ke Istana, Tun Fatimah diambil menjadi isteri Sultan. Melaka hilang Bendahara yang bijak mentadbir negeri dan panglima perang yang mengalahkan serangan pertama Portugis.

    Pada awal Julai 1511, Melaka diserang pula oleh armada Portugis yang diketuai oleh Alfonso De’ Albuquerque. Baru sahaja angkatan perang Portugis sampai, Sultan Mahmud Syah telah mengutus utusan naik ke kapal Portugis menyatakan bahawa orang yang bersalah (Bendahara) membakar gudang Portugis sudah dihukum bunuh. Sultan minta berdamai, tetapi Portugis meminta agar tawanan Portugis dibebaskan. Sultan gagal membebaskan tawanan. Akhirnya sesudah serangan selama sepuluh hari sepuluh malam, Melaka akhirnya jatuh ke tangan Portugis.

  30. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Suman kini dgn Kejora..dh terus tk berani rapat
    Akibat nak tunjuk juah malu besar yg dia dapat
    Di blog KD & Annie, tmpt si bacul itu merempat
    Ini, pntun2 BI utk dia..Kejora nk kmpul stempat
    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
      Even silly things idiot Suman like to exaggerate
      But..that goon can’t challenge Kejora The Great
      He always get hurt when Kejora attack and raid
      Now..he ran alway, feeling so scared and afraid
      👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

      🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      1. 💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
        Cgu Kejora, is a smart guy, with energy & speed
        He appeared to be superb..intelligent & brilliant
        Unlike old idiot, Suman..who’s dumb and stupid
        The idiot’s face is also ugly resembling an alien
        👺👺👺👺👺👺👺👺👺👺👺👺👺👺👺👺👺👺

        👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        1. 💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
          Kejora, is born to be, superb, brilliant & talented
          People see this young teacher, smart & elegant
          Unlike idiot Suman..who is not highly educated
          That’s why, the old goon behave like a hooligan
          🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

          👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          1. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
            During the past Kejora’s school district is urban
            That’s why, he is good and well-verse in English
            Unlike idiot Suman, who is stupid and stubborn
            Studying at ‘ulu’ school, Suman became foolish
            👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

            🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
            Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
            😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

            1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
              Lame duck Suman, challenge Kejora, for a fight
              But only with Eng ‘pantun’ Suman made a flight
              Now..the bloody idiot old skunk, shiver in fright
              He feels..as if in darkness even during daylight
              👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

              👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
              Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
              😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

              1. 💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
                To beat stupid Suman, Kejora is looking forward
                From idiot Suman, we can’t see anymore clause
                There’ll be lots of excuses..from the old coward
                The goon will give a silly excuse, ‘my pen is lost’
                😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
                Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
                👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

                (When pronounced, it’ll sound, ‘my penis lost’)

                😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
                Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh
                kaaaaahhhhhh
                😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
                Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh
                kaaaaahhhhhh
                😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
                Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh
                kaaaaahhhhhh
                😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
                Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh
                kaaaaahhhhhh
                😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
                Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh
                kaaaaahhhhhh
                😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                1. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
                  Proverb use say this: ‘just call a spade a spade!’
                  That’s how, idiot Suman is living, in worry & fear
                  The bullets from Kejora, Suman can’t anticipate
                  Even Kejora whacked him, he dare not interfere
                  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

                  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
                  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
                  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  31. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Dua hari yng lepas..Suman bongok ada ke mari
    Tpi telor pelir dia tk bwa, dia simpan dlm almari
    Trkedu si tua kedi tu, dgn pntun2 BI, Kejora beri
    Apa lagi, lintang pukang le si bacul tu cabut lari
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  32. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Suman serupa bapok tidak ada pun gaya lelaki
    Mcm kacng kuda je si Suman tu Kejora kunyah
    Dekat blog Budin ini..dia dh tk berani jejak kaki
    Kini di blog KD & Anie, mmbebel srupa mknyah
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  33. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Suman ibarat kucing kurap tua kuku dh tumpul
    Perangai badut pondan itu..Kejora nak tergelak
    Dia kt blog KD & Anie..tmpt bapok2 berkumpul
    Kejora tak ada di situ, anjing tu berani lah salak
    🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  34. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Suman capik cepah..teringin nk berlagak brutal
    Jumpa di JB, tapak simen le jdi dia pnya bantal
    Klu kna pnmpar Kejora mau sbulan dia kt spital
    Jika tidk pun..dia brakhir di rumah sakit mental
    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  35. 💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
    Mmg satu hari..Kejora akan sampai juga, ke JB
    Tujuan utk mncari, badut tua, Suman Labu Labi
    Tak ada le, nak pukul teruk sgt, itu lahanat babi
    Cuma nak jolok..jubor bapok tu dgn batang ubi
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  36. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Mmg jelas nyata, Suman kedi tu mknyah bapok
    Nak pijak kaki ke sini, si bacul tu dah tak berani
    Kat blog ni..dia jdi mcm serbok, Kejora hempuk
    Kini dia sdg meroyan di blog KD & Life of Annie
    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  37. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Suman nak cabar Kejora tak mahu fikir panjang
    Dia nak megah..tak padan jalan pun bertongkat
    Tersentap le dia, bila Kejora tampil nak terajang
    Kini terus mnyepi, blog ini dh tk berani nk dekat
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  38. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Mana dh hilang..Suman Hindu tua, jubor ketuat?
    Tk padan jln hoyong hayang..ingin brlagak kuat
    Kesian dia, pantun BI langsung dia tak reti buat
    Mngkin dia dah sedar dirinya itu org sgt meluat
    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  39. I bet Dap Pkr n Amanah wud not dare. The old wily fox needs to roll up his sleeve to silence all 3 presidents. By then it wud be too late….a new coalition is around the corner…..let us wait for it.

    Sapa yang akan gigit jari….kita tunggu

    1. Kes Rasuah Isa Samad Felda- Zahid Mat Arip Setiausaha Politik Tun M Mengaku Menjadi ‘Tukang Kutip Duit Rasuah’

      http://wrlr.blogspot.com/2020/01/kes-isa-samad-zahid-mat-arip-setiausaha.html?m=1

      Solicitor General bagi pihak AGC telah mengeluarkan kenyataan selepas mengkaji kertas siasatan PDRM kes Sodomi 3 susulan dari SD Yusof Rawter, mendapati tiada kes utk mendakwa Anwar kerana “contradiction of material facts” dan “insufficient evidences made available in the investigation papers submitted”.

      Beliau mengambil alih case supervision dari Tommy Thomas AG yg recuse dari kes atas desakan peguam Yusof, Hanif Khatri Loyar Madey.

      Berita ini coincide dgn statement Madey spt post Budin terpulang kpd Majlis Presiden PH dan perbicangan Ketua2 4 parti2 PH dan Parti Warisan utk tetapkan tarikh peralihan PM mengikut konsensus PH.

      Boleh ramal konspirasi Sodomi 4 atau 5 atau infiniti keatas Anwar bakal dirancang lagi oleh geng2 keliling Madey utk kekalkan Madey PM 5 tahun dan membatalkan konsensus PH?

      Dari berita Mahkamah bicara kes rasuah Isa Samad Felda diatas pulak, Zahid Mat Arip dibayar RM10,000 ke RM50,000 oleh Isa setiap kali kutip duit rasuah dgn memberi Salam sebanyak 9 kali trip. Woo, 9 kali subahat masyuk RM450,000 max wang rasuah. Ini baru satu projek beli Hotel dalam negera.

      Kalau ikut Kadir Jasin, berpuloh2 projek curi Felda kang dalam negara dan luar negara oleh geng2 Klepto ini sampai rebah Felda dan Peneroka2.

      Isunya apakah lantikan SetPol Madey ini tak ikut rule of law PH sendiri kerana terpalit dgn kes high profile rasuah walaupun tak didakwa, sedangkan dia begitu lantang menyerang Anwar seolah masih Mursyidul Am TIBAI zaman Najib?

  40. DR MADEYLIAR KITA DAH TAHU SIAPA DIA LUAR DAN DALAM…..TAPI PAK DAJJAL KITA HANYA TAHU DALAM SELUAR….LUAR SELUAR KITA BELUM TAHU SEMASAKNYA…..ORANG SEPERTI BAPOK SKANDAL BILA DAPAT KUASA TENTU LEBIH GANAS DAN MENGILER…..SEJARAH JADI TPM KITA TAHU LUAR SELUAR…..BILA JADI PM TENTULAH DIA MELAMPIAS SEMAHUNYA APA YANG DIPENDAM SELAMA INI……..

    Pengkhianatan Madey si Kitol pada masa hadapan……..

    Madey si Kitol menyimpan kes jenayah dan salahguna kuasa untuk ugut dan paksa sokongan politik. Jijiknya pengkhianat DKK, Madey si Kitol juga sanggup mengadakan konspirasi dan tuduhan jenayah yang palsu demi meraih sokongan politik. Apakah Rakyat yakin dengan Kerajaan yang melindungi penjenayah dan mereka-reka jenayah demi tujuan politik di bawah Madey si Kitol?

    I don’t think so. Madey si Kitol and PPBM will be betrayed by everybody next PRU15. Pengakhiran hayat pengkhianat seperti Madey si Kitol sudah ditetapkan mati mata celik. Madey si Kitol takkan selamat lagi. Legasi Madey si Kitol pengkhianat akan tamat. Kahkahkah!

  41. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
    Kesian lah..dia terlalu tua, kulit pun dah kendur
    Bila dia sudi, menyerah jwtan..kita rasa terharu
    Wow..berita yg baik..PM lama dh nak berundur
    Yay yay yay..kita nnti akan dapat PM yang baru
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  42. SETELAH KAFIR HARBI HARBI/ MUNAFIK MELAYU BELASAH ISLAM/BUMIPUTRA….JUAL ASET MEREKA…..SEKARANG PAKSA BERHUTANG……INI SEMUA KERJA DAJJAL……..

    Kerajaan paksa pekebun kecil buat pinjaman……
    Nampaknya setiap perkara baharu yang cuba diperkenalkan Kerajaan PH mendapat bantahan rakyat.

    Terbaharu Menteri Industri Utama, Teresa Kok Suh Sim mengumumkan tidak melaksanakan lagi skim bantuan penanaman semula kepada pekebun kecil alasan mahu bersikap adil kepada semua pihak.

    Pesuruhjaya PAS Perlis Mohd Shukri Ramli pula berkata, polisi baru yang diperkenalkan kerjaaan PH seolah-olah memaksa pekebun kecil membuat pinjaman untuk menanam semula.

    “Sudahlah pekebun kecil berdepan dengan kesukaran kerana harga komoditi begitu rendah sekarang, skim bantuan untuk menanam semula yang sudah lama dilaksanakan mahu dihapuskan.

    “Hasil jualan kebun tidak menentukan sekarang, hendak menanam semula kena mohon pinjaman semula,” katanya yang juga Adun Sanglang.

    Kerajaan BN sebelum ini melaksanakan Skim Tanaman Semula Sawit Pekebun Kecil bagi membantu mereka menanam semula bagi meningkatkan hasil.

    Pengerusi Majlis Belia Felda Perlis Izan Asmawi Habidan berkata, dalam keadaan getah dan sawit merudum sekarang pekebun kecil pula dipaksa buat pinjaman bagi melaksanakan menanam semula.

    “Sudah tentu mereka berdepan kesukaran biarpun kebun getah atau sawit mereka sudah berusia dan hasil berkurangan,” ujarnya. – H

    Reply

  43. INILAH JADINYA BIARKAN MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN PERINTAH NEGARA…….MUNAFIK MELAYU AKAN TERUS BERDALIH……

    Isu Kashmir……….

    Iktibar buat kita di Malaysia jangan sampai nasib begini
    Satu pekongsian utk renongan bersama. 13 jam yg lalu Parliman India telah meluluskan undang2 membatalkan Article 370 : Hak Autonomi Rakyat Kashmir :

    1. Selepas merdeka dari Britain 1947, Kashmir sebuah wilayah majoriti Islam di pergunungan Himalaya samada nak join Pakistan atau India.

    2. Kashmir pilih utk join India dgn syarat diberi autonomi di bawah Article 370:

    i) Orang Kashmir memilih Ketua Menteri nya sendiri, dan

    ii) Orang asing dari luar Kashmir tak boleh memiliki tanah di Kashmir

    3. 13 jam yg lalu Article 370 telah diluputkan kerana itu adalah janji kerajaan BJP yg disokong oleh militan Hindu waktu pilihanraya baru2 ini dgn tujuan utk menjayakan impian kebanyakan orang Hindu di India utk menghindukan Kashmir sebab dgn pembatalan Article 370, bermaknalah:

    i) Kashmir hilang autonomy dan ditadbir direct oleh Kerajaan Pusat di New Delhi,

    ii) Ketua Menteri tak semestinya Islam walau pun majoriti penduduk Islam,

    iii) Orang Hindu dari luar Kashmir boleh bermastautin dan membeli tanah di Kashmir.

    4. Adalah dijangka dan memang itu pun niat BJP bahawa orang Hindu akan membanjiri Kashmir dan mengubah lanskap demografi Kashmir dari negeri majoriti Islam kpd negeri majoriti Hindu.

    5. Pengajaran utk kita semua :

    i) Betul lah kata alim ulamak bahawa jgn berjanji dgn orang kafir kerana mereka akan memungkiri janji.

    ii) Pada 1947, Kashmir ada 2 pilihan samada untuk join Pakistan atau India. Kerana janji2 India, Kashmir terpengaruh utk join India dan meninggalkan jiran Islamnya.

    iii) Seburuk – buruk jiran Islam kita ianya lebih baik dari orang Kafir.

    Tragedi di Palestin berulang semula. Jagalah baik2 negara kita jgn sampai tergadai !!!

    Credit Ust Adam Lawrence

    Komen : Tapi puak parti AMANAH sanggup jadi khadam DAP demi kuasa

    Reply

  44. UNDI GS UTK KESEJAHTERAAN NEGARA……

    Kemelut S’ngor: Hadap Sultan Rombak EXCO, Itu Jalan Selesai Menurut P/PAS.

    : Kemelut politik berpunca dari sikap Adun-adun DAP di Selangor telah meletakkan Menteri Besar Selangor, Amiruddin Shari dalam kewajaran untuk menyingkirkan DAP dari pentadbiran kerajaan negeri.
    Ahli Parlimen Pasir Mas, Ustaz Ahmad Fadhli Shaari yang juga Naib Ketua Pemuda PAS Malaysia berkata, Amiruddin boleh memulakan langkah proaktif mengadap Sultan Selangor bagi mewajarkan rombakan Exco Negeri Selangor.
    “Keluarkan semua Exco daripada DAP, seterusnya singkirkan Speaker Dun Selangor yang juga daripada parti tersebut. Saya seru rakan-rakan Adun di Selangor supaya ambil langkah segera pada masa yang terbaik hari ini untuk singkirkan DAP dari pentadbiran negeri,” ujarnya.
    Menurut beliau, sekiranya sokongan daripada PAS dan Umno diperlukan, tiada sebab untuk kedua-dua parti ini walaupun dengan jumlah kerusi kecil menolak berkerjasama menjayakan agenda ini.
    Tambah beliau, jika permulaan terlerainya Pakatan Rakyat adalah kerana Langkah Kajang, tiada peliknya jika terlerainya PH juga bermula dengan Langkah Sekinchan.
    “Jika ada yang masih pura-pura tidak nampak dengan kemelut Selangor ini, saya kira ianya adalah situasi yang sangat malang,” katanya. –

  45. KERA PH HANYA TAHU BUAT KACAU…….

    Ekonomi Negara Di Bawah PH Tiada Hala Tuju, Makin Merudum – …..

    Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, ekonomi negara semakin merudum apabila Pakatan Harapan (PH) memerintah negara ini.

    Katanya, sepanjang berkhidmat menjadi Perdana Menteri ebelum ini, prestasi ekonomi negara lebih tinggi dan ia digeruni oleh negara-negara asia iaitu Hong Kong, Singapura, Korea Selatan dan Taiwan.

    “Tempoh sembilan tahun menjadi Perdana Menteri, prestasi ekonomi kita mendahului semua keempat-empat ‘Asian Tigers’ dalam masa sembilan tahun. Daripada sembilan tahun itu, enam tahun kita mempunyai prestasi ekonomi lebih tinggi dari Singapura.

    “Negara kita menjadi sebuah negara berpendapatan tinggi dan memang kita berada di atas landasan ke arah sebuah ‘advance economy’. Apabila saya menjadi Perdana Menteri saiz ekonomi kita RM730 bilion lebih kurang.”

    Tambahnya lagi, dasar transformasi nasional yang diangkat ada wawasan dan matlamatnya untuk mentransformasikan negara ini menjadi sebuah negara yang berpendapatan tinggi.

    Malah, ketika beliau berhenti sebagai Perdana Menteri ekonomi negara ketika itu mencecah kepada RM 1.4 trilion size ekonomi.

    “Memang kita berada di atas landasan kearah sebuah ‘advance economy’ dan apabila saya menjadi Perdana Menteri saiz ekonomi kita RM 30 bilion lebih kurang, bila saya berhenti sebagai Perdana Menteri ekonomi kita mencecah kepada RM 1.4 Trilion saiz ekonomi.

    “Jadi kalau apa-apa pun ukurannya… memang ekonomi kita berkembang… kalau orang tuduh saya menambahkan hutang negara, saya nak beritahu zaman Dr Mahathir 1986 hutang negara mencecah 100-300 Gross Domestic Product (GDP) dan bila saya berhenti hutang negara mencecah 50.4 peratus GDP.”

    “Kalau dia nak tuduh apa pun… buktinya apa? buktinya zaman kita lebih berhemah perbelanjaan dan bertanggungjawab,” tegasnya lagi yang juga Ahli Parlimen Pekan.

    Beliau berkata demikian pada program Wacana Ilmu anjuran Penerangan UMNO Malaysia bertajuk ‘Hard Truth: Cash Is King’ yang disiarkan secara langsung menerusi facebok UMNO-Online, malam tadi. Wacana ini dimoderatorkan oleh Sdr Mohd Shafiq Fadhly dan Sdr Farhan Khairudin. –

    Reply

    Reply

  46. Irah,

    💐🌷💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Abg tdi ada kelas double period, mulai pukul 12
    Tak kalut sgt..dlm sehari, 5 @ 6 period jer kelas
    Irah buat msters, tentu bnyak beban, yg digalas
    Klu Irah sibuk, wrkh abg tak perlulah nk dibalas
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    💐🌷💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  47. Boleh kah dipercayai kata2 manusia yg sanm2 kita maklum perangainya baik semasa beluau 22 tahun jd pm4, dan lakukan periara sama selama jd pm7? Tapi,,lebih baik beliau berundur samada secara suka rela atau dipaksa. Nampaknya,,sekalipun beliau nampak seperti sukarela, pada hakikatnya beliau terpaksa. Kerana majoriti rakyat termasuk pembangkang sudah meluat dgn corak kepimpinan beliau. Di sebelah pembangkang, saya hairan dgn sikap pas yg terhegeh2 solid menyokong pm 8, manusia yg banyak menzalimi pas dan org2 pas. Bagi aku,,aku tak ambik kisahpun apa nak jd kpd ph ni, lantak korang lah. Yg penting bagi aku, kerajaan kafir cina dap ini mesti diusir dari putrajaya,,dap penghancur keharmonian diantara kaum di negara ini….

    1. Eloklah SITUA BANGKA ni berundur! Dah 20 bulan tak nampak apa2 lagi deliverable.

      20 bulan suatu tempoh yang amat mencukupi untuk menjarah kekayaan negara juga membahagi2kan kontrak2 kerajaan kepada kaum keluarga, kroni dan sahabat handai!

      Rasanya matlamat SITUA BANGKA ini untuk kembali menjadi PM telah pun tercapai dan semua kaum kroninya sangat berpuas hati!

Leave a Reply

Your email address will not be published.