KP SPRM MALUKAN DIRI SENDIRI, RAKAMAN AUDIO SEPATUTNYA DIJADIKAN BUKTI DI MAHKAMAH, BUKAN UNTUK HEBAHAN MEDIA

Pertama-tamanya ingin ditegaskan bahawa artikel ini bukan bertujuan untuk membela atau mempertahankan Najib Razak, Rosmah Mansor atau sesiapa yang lain berkaitan rakaman audio yang didedahkan oleh SPRM pagi tadi.

Malah, sejak 2011 sehinggalah PRU14 lalu, sayalah antara pengkritik Najib paling kuat melalui tulisan dalam blog ini, buku dan pelbagai penerbitan yang lain.

Tetapi, apa yang dilakukan oleh Ketua Pesuruhjaya SPRM, Latheefa Koya pagi tadi iaitu mendedahkan 9 rakaman audio yang didakwa sebagai konspirasi peringkat tertinggi, pembocoran maklumat dan salah guna kuasa melibatkan Najib dan beberapa pegawai tinggi kerajaan dalam usaha menutup skandal 1MDB, adalah sesuatu yang salah dan tidak boleh diterima.

Apa lagi pendedahan itu dilakukan ketika Najib sedang berdepan perbicaraan di mahkamah berkaitan SRC International, sebuah anak syarijat 1MDB dan sewaktu kempen PRK Kimanis sedang berjalan.

Ia dengan sendirinya menjadikan niat mengapa pendedahan itu dilakukan boleh dipertikaikan.

Walaupun rakaman-rakaman audio itu boleh dianggap menunjukkan adanya kesalahan di pihak Najib dan mereka yang lain, termasuk bekas KP SPRM, Dzulkifli Ahmad, namun membuat pendedahan kepada media bagi tujuan hebahan umum bukanlah cara yang betul.

SPRM adalah agensi penguatkuasa dan sebarang bukti berlakunya pelanggaran undang-undang hendaklah disiasat dan seterusnya dibawa ke mahkamah untuk didakwa dan diadili.

SPRM bukanlah parti politik atau alat kepada parti politik untuk kepentingan mereka yang memegang kuasa.

Untuk itu, SPRM mesti bertindak berlandaskan undang-undang untuk menegakkan keadilan tanpa memilih bulu atau memihak kepada sesiapa.

Walaupun SPRM sebelum ini, terutama di era Dzulkifli sebagai KPnya, badan itu banyak dituduh sebagai alat kepada Najib, tetapi dengan tindakan mendedahkan rakaman audio tersebut, apakah bezanya SPRM sekarang dengan dulu?

Jika KP SPRM dahulu didakwa alat kepada pemimpin politik BN, tidakkah dengan mendedahkan rakaman audio melibatkan Najib itu menunjukkan KP SPRM sekarang juga seolah-olahbtelah menjadi alat politik kepada PH?

Jika bukan bermotifkan politik, untuk apakah rakaman audio itu didedahkan kepada umum, sedangkan penyiasatan dan rakaman tersebut juga baru hendak diserahkan kepada pihak polis?

Tidakkah sepatutnya siasatan dijalankan terlebih dahulu dan jika cukup bukti – Najib, Rosmah, Dzulkifli dan lain-lain hendaklah dibawa ke pengadilan untuk didakwa serta rakaman audio itu boleh dijadikan bukti di mahkamah?

Mengapakah bukti didedahkan kepada umum terlebih dahulu, sedangkan penyiasatan belum bermula dan pendakwaan pula tak tahu bila tarikhnya?

Apakah pada tanggapan KP SPRM, mahkamah media lebih penting daripada mahkamah sebenar?

Dalam hal ini, Latheefa yang merupakan seorang lulusan undang-undang jelas telah memalukan dirinya sendiri dan keberadaannya mengetuai SPRM telah dah menimbulkan tanggapan umum beliau juga, sama seperti KP SPRM sebelumnya, dengan mudah menjadi atau dijadikan politik sepihak, walhal SPRM adalah agensi bebas untuk membanteras rasuah bersasaskan keadilan.

Ternampak di sini, Latheefa yang pernah aktif dalam politik sebelum memegang jawatan KP SPRM, gagal memisahkan naluri politik dan berpihak dalam tugasnya mengetuai agensi tersebut.

Selain itu, wujudnya rakaman audio secara haram melibatkan Najib ketika beliau memegang jawatan Perdana Menteri ini juga dengan sendirinya membuktikan negara kita tidak lagi selamat dan diancam bahaya.

Kalau Perdana Menteri pun boleh dirakam suaranya secara haram, apatah lagi menteri, ahli perniagaan dan rakyat biasa.

Soalnya, siapakah yang melakukan rakaman itu?

Apakah ini menunjukkan perbualan Perdana Menteri sekarang juga boleh diintip secara haram dan bakal didedahkan kepada umum setelah beliau tidak lagi berkuasa nanti? (ShahbudinHusin 08/01/2020)

Kongsikan artikel ini
Updated: 8 January 2020 — 4:23 pm

57
Leave a Reply

avatar
8 Comment authors
SahibulOthman AhmadAnonAnonymousMAHATHIRVSANWAR Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Sahibul
Guest
Sahibul

Dan janganlah kamu campur adukkan yang benar itu dengan yang salah, dan jangan kamu sembunyikan yang benar itu pula apabila kamu mengetahuinya. (Al-Baqara 2:42, Malay – Abdullah Muhammad Basmeih)

Sahibul
Guest
Sahibul

Dan janganlah kamu campur adukkan yang benar itu dengan yang palsu, dan jangan kamu sembunyikan yang benar itu pula apabila kamu mengetahuinya. (Al-Baqara 2:42, Malay – Abdullah Muhammad Basmeih)

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Kejora..Kojolla..

Since your horrendous Manglish is full load of rubbish, I’ll make it plain & simple bahasa Melayu befitting your typical ulu Malay education….

Kau menderita begitu teruk sekali bagai mati beragan cakap sorang2 sampai2 memaki mencarut membogelkan diri sendiri betapa rendahnya tahap akhlak, asuhan & pendidikan angkawww.

Tulahh….ajak jumpa tak mau, asyik melalut sebab takut.

Mana tarikh & masa di JB untuk kita setelkan perkara once and for all, hmmmm……??

Anon
Guest
Anon

kes angkot tilam berulang lg…modal lama sesuwey orang lama

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

HANYA 13% MELAYU SOKONG ANWAR…..!! Kaji selidik terkini mendedahkan sokongan masyarakat Melayu kepada Anwar Ibrahim untuk menjadi pm8 hanya berada di lingkungan 13% saja……!! Perkara ini jauh lebih mengejutkan daripada tindakan Maszlee Malik meninggalkan Kabinet pimpinan Dr Mahathir Mohamad. Impak sodomi III benar2 maut bagi Anwar. Meskipun Anwar mendapat sokongan tinggi daripada masyarakat Cina (58%) dan masyarakat India (62%), tapi impak sodomi III benar2 maut bagi Anwar bagi mendapat sokongan kaum Melayu. Ini amat jelas apabila Mahathir yang diserang kiri kanan saban hari masih mencatatkan purata sokongan jauh lebih tinggi daripada Anwar secara purata daripada semua kaum. Walaupun sokongan masyarakat… Read more »

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

PETALING JAYA: Prime Minister Dr Mahathir Mohamad’s popularity dropped sharply among Chinese and Indian voters in 2019, according to a survey by the Merdeka Center. A preference poll between the prime minister and PKR president Anwar Ibrahim found that only 14% of Indian voters and 20% of Chinese voters preferred Mahathir. The figure had dropped from 69% support among Indians and 57% support among Chinese voters in July. However, Mahathir with the Grace of Alah SWT, maintained a consistent and rising level of support among Malay voters, from 46% in January to 58% in November. Remember…. M – Mahathir M… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kejora nak tunjuk komen Suman gila dekat sini
Ini Kejora pegi ambil tdi, dari blog ‘Life of Annie’
Mmg tak sangka Suman kedi penakut tahap ini
Bila tau Kejora tk ada di blog tu, dia buat berani
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Guest
Anonymous

Othman Ahmad 7 January 2020 at 12:24

He he he 17:07….

Kejora pulak beraninya hanya mencarut kotor terhadap orang tua saya yg dah lama kembali ke Rahmatullah. Sya yg masih hidup, haram dia tak pernah berani muncul faceto-face dgn ku.

Anonymous
Guest
Anonymous

🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈
Tak tau lah apa nak jadi dgn Suman memerang
Dia tu jenis suka menunjuk berani depan orang
Kemain lagi, kat blog lain dia nak tunjuk garang
Betul2 spt org gila..cabar angin, cakap sorang2
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Guest
Anonymous

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kemain, dia buat gempar, ‘face to face dgn aku’
Klu face to face..dh sahih kpala dia Kejora luku
Nanti Kejora nak cari juga itu Suman kera duku
Nak tibai ganyang, bagi nyawa dia tinggal suku
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Buktikan kau tuu jantan, bukan pondan…..

Mana tarikh & masa di JB untuk kita setelkan perkara once and for all, hmmmm……??

Anonymous
Guest
Anonymous

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Mmg lah Suman tu..manusia jenis perut busuk
Klu di blog lain, kemain melalak spt kena rasuk
Dekat sini, dia akn kena tikaman bisa menusuk
Cuba lihat..udah 2 hari, mana dia berani masuk
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Buktikan kau tuu jantan, bukan pondan…..

Mana tarikh & masa di JB untuk kita setelkan perkara once and for all, hmmmm……??

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Toksah membebel bukan2…..

Mana tarikh & masa di JB untuk kita setelkan perkara once and for all, hmmmm……??

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Kejora..Kojolla..

Since your horrendous Manglish is full load of rubbish, I’ll make it plain & simple bahasa Melayu befitting your typical ulu Malay education….

Kau menderita begitu teruk sekali bagai mati beragan cakap sorang2 sampai2 memaki mencarut membogelkan diri sendiri betapa rendahnya tahap akhlak, asuhan & pendidikan angkawww.

Tulahh….ajak jumpa tak mau, asyik melalut sebab takut.

Mana tarikh & masa di JB untuk kita setelkan perkara once and for all, hmmmm……??

Othman Ahmad
Guest
Othman Ahmad

Toksah membebel bukan2…..

Mana tarikh & masa di JB untuk kita setelkan perkara once and for all, hmmmm……??

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

CHAPEEI NI APA2 PUN DIA BEDAL……KAYA RAYA BERHARTA DENGAN ADA BINI SPARE….. SHAFIE APDAL BERJIWA SABAH TETAPI ADA BINI SABAH KA?…….. Salahuddin Hisham “PRK kali ni, saya merayu kepada orang Sabah, supaya memilih orang Sabah, hati dan jantungnya Sabah, mukanya orang Sabah; bukannya mukanya orang Sabah, tapi hatinya Umno Kuala Lumpur,” kata Shafie Apdal. Hmmm…. bini pertama dari Kedah. Anak mantan Senator Dato Shuib Lazim dari UMNO yang kawan karib Tun Daim Zainuddin. Ada rumah mewah di kawasan mewah Kiara/Sri Hartamas di KL yang dlm rumah ada lift. Bini kedua anak mami dari Perak. Katanya artis dan jaga duitnya. Rumah… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ADA ULAMAK TERPEDAYA DENGAN LIBERALIST…..ADA TOK GURU TERPEDAYA DENGAN SYIAH…..DUNIA INI UJIAN UNTUK MENGUJI SETIAP HAMBA…..SIAPAKAH AMALNYA TERBAIK……KITA DI AMBANG THIRD WORLD WAR DI MANA KEMENANGAN NANTI BERPIHAK KEPADA SOSIALIST /COMMUNIST /SYIAH….. TENTUNYA FITNAH TERHADAP IMAN CUKUP BESAR DAN AMAT DAHSYAT…… Shias Are Enemies, Saudi Diplomat Tells KL Conference…… (FMT) – A Saudi Arabian diplomat in Malaysia has launched a scathing attack on Shia Muslims, saying it is useless to include them in any efforts to unite Muslims as they are deviant. Sheikh Abdurrahman Ibrahim Al-Rubai’in, who is the religious attache at the Saudi embassy in Kuala Lumpur, told a… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PEMIMPIN MELAYU TAKUT D4P…….. Biasiswa Palestin: Takutnya Kerajaan Kepada DAP……. . Semalam riuh-rendah rakyat memuji Dr Mahathir menawarkan biasiswa kepada pelajar Palestin. Hari ini Timbalan Menteri Pendidikan menggunakan Ahli Parlimen DAP Bandar Kuching, Kelvin Yi untuk memberi tahu kaum Cina bahawa biasiswa tersebut bukan menggunakan dana kerajaan. “only one of the 12 universities involved was a public university, but funds for the scholarship must be raised by the university itself and no government grant would be used for this purpose.” Jika bukan dana kerajaan dan ia merupakan inisiatif swasta mengapa PM yang sibuk umumkan? Tidak ada pula sebut inisiatif swasta… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PH DOKONG BIAWAK HIDUP…… MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN KEBAL UNDANG2…… Respect Constitution, Social Contract, Dr M’s Aide Tells Matriculation Quota Critics….. Bersatu Supreme Council member Abu Bakar Yahya claimed that questioning the Bumiputera quota for matriculation intakes is extreme and can bring about ‘negative perceptions’ and disharmony among the country’s ethnic communities. (MMO) – Politicians should respect the Constitution and the so-called social contract that guarantees Bumiputera rights, Tun Dr Mahathir Mohamad’s aide has said today amid an ongoing public debate over the matriculation ethnic quota. Bersatu Supreme Council member Abu Bakar Yahya claimed that questioning the Bumiputera quota for… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

D4P RASIS TAK JADI MASALAH……. Program KPM Dalam Bahasa Cina? Tidak Rasiskah?……… Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching telah meluangkan masa hampir tiga jam bagi bersama-sama memberikan penerangan berkaitan Pentaksiran Bilik Darjah (PBD) kepada lebih 50 orang peserta yang terdiri daripada ibu bapa dan orang awam di stesen penyiaran Astro di Bukit Jalil, Kuala Lumpur pagi tadi. Forum Pendidikan anjuran Melodyfm ini terbuka kepada semua pendengar stesen radio berkenaan yang diadakan secara percuma. Untuk makluman, Melodyfm adalah stesen radio bahasa Cina. Kita juga faham target penonton atau audiens juga dari kalangam orang Cina. Walaupun begitu program ini merupakan program rasmi… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌷🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Cikgu Kejora kini..berada dalm pnuh keriangan
Sbb dgn Suman & TN..dh menang pertarungan
Kini dengan si dia pula mula digamit kenangan
Dec lps, Kejora dpt 2 wrkh dri dara kesayangan
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌷🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Guest
Anonymous

MUNIRAH MARYONO Salam Sir Abg, Dh 3-4 kli irh nk msuk tp irh x mmpu irh tkedu,& mta bsah, maafkn irh krna mgkir jnji nk jmpa abg dsmber ni gtu jga ngan jnji nak krmh adk jnior kt kdah sptutnya irh mmg dh blik Mesia tpi mma & ppa nk irh ngaji trus buat mstes jnri ni mrka ckp rslts irh hghers,rgi klau x smbong lgipun rkan2 irh kt Mesia trus buat msters kje skrang mmg skar mma & ppa X ksi irh blik sbb mrke dtg zrah irh dan bcuti 2 mmgu kt cnada mma ckp dia rndu kt… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

MUNIRAH MARYONO

Salam Sir Abang,
slmat thn bru dri irh
smga skses dlm tgsn
fkas & trus fkas
admth sbjk skar kn,
hbt la,ade gru mlayu sbjk tu

irh dh smpai blk US
mma & ppa fly blik smlm
irh k Cnda jln2 ikt mma % ppa
bkn ngaji k sne
irh smbg kt uni yg sme
6 jn dh mla stdy
doakn kjyaan irh

dh rndu kt Mesia
rya ni,mgkin irh blik cti smter

irh US

Reply

31 December 2019 10:42 pm

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌷🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Wrkh2 Irah, menjadi ubat kpd luka dan kecewa
Wlau pendek..tersangat syahdu wrkh yg kedua
Msa tu Kejora kirim lgu Knangan Mngusik jiwa
Irah tampil, bgaikan brsama, senyum & ketawa
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌷🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Guest
Anonymous

KENANGAN MENGUSIK JIWA – A. RAMLIE
Karaoke: https://youtu.be/bJUb1nBh9Jc

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Walau pun jauh
Beribu batu
Namun hati ku
Tetap pada mu

Senyuman mesra
Bingkisan rindu
Dalam kenangan
Utus selalu

Anonymous
Guest
Anonymous

Chorus:

Duhai sayang
Cintaku sejati
Kenangan mesra lalu
Mengusik hati

Indah nian
Mesra yang tercipta
Kenangan mesra lalu
Mengusik jiwa

Biar bertahun
Dalam kembara
Paduan jiwa
Cinta bertakhta

Damai setia
Lukis di dada
Menanti cita
Sinar bahgia…
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌷🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Ungkapan syahdu, ‘biar brtahun, dalam kmbara’
Ianya seakan tepat dengan keadaan diri si dara
Sbb Irah akn brada lbih lama lagi di luar negara
Demi cita2 Irah..ianya tk mnjadi hal bagi Kejora
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌷🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌷🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Bgitu juga, ungkpn, ‘walaupun jauh beribu batu’
Ia tepat jugak, dengan keadaan diri Irah ku ratu
Takdir menentukan kami dipisah jarak & waktu
Nmun, dgn hadir wrkh Irah, Kejora tk lagi buntu
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌷🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌷🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Mmg sgt syhdu, ‘indah nian mesra yang trcipta’
Bgitu juga, syhdu..’paduan jiwa cinta bertakhta’
Perasan tk Irah, lagu ni mcm ditujukan kat kita?
Bila dengar lagu ini, abg tk tahan kluar airmata
😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌷🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Guest
Anonymous

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Syabas Budin kita patut berani demi kebenaran
Anda mmg mngikut..perintah suruhan al-Quran
Begini lah, contoh sikap, Nabi kita punya ajaran
Bkn mcm juak2, yg dgn dedak sntiasa klaparan
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Anonymous
Guest
Anonymous

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Budin seperti nmpak, kpd Mlyu bnyak bwa bala
Terhadap PH, Budin tak ragu2 untk taji dan tala
Kpd BN, api cinta, kelihatan sprti mula menyala
Pintu kami sntiasa trbuka Budin, anda dipersila
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

Anonymous
Guest
Anonymous

Errata:

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Budin spt nmpak, kpd Mlyu, PH bnyak bwa bala
Terhadap PH..Budin tak ragu2 untk taji dan tala
Kpd BN, api cinta, kelihatan sprti mula menyala
Pintu kami sntiasa trbuka Budin, anda dipersila
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

Anonymous
Guest
Anonymous

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Mmg le parti PH..asyik ctuskan isu tak sudah2
Bhan siasatan mhkamah..depa boleh pi dedah
Ketelusan parti PH, Budin mula risau & gundah
Dgn BN pula, bnga2 cinta, kini brkmbang indah
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Anonymous
Guest
Anonymous

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Dlm PH..pergerakan aktiviti2 Islam spt tersekat
Agaknya Budin mnyesal, dgn PH dia pegi dekat
Mngkin, doa dari Kejora ini, Allah dh beri berkat
Klihatannya, kpd BN, hati Budin dh mula trpikat
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Anonymous
Guest
Anonymous

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Dgn PH..klihatannya..Budin dh mula membenci
Cuma Budin brsopan, tk snggup kluar kata caci
Mngkin dia rasa, tak patut, jadi kafir pnya balaci
Dgn BN pula dh mnguntum bunga cinta yg suci
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Anonymous
Guest
Anonymous

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Semua bukti2, kes berkenaan, dh dibuat aduan
Agak nya Budin rasa Koya dah disogok habuan
Dgn parti PH..kini, Budin mula timbul keraguan
Sbb tu, dgn BN, dah mula brbunga kesyahduan
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Anonymous
Guest
Anonymous

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Budin sedar yg pemimpin2 PH ramai pendusta
Dalam parti..tk habis2 dgn kemelut & sengketa
Dgn BN..Budin udah menguntum bunga2 cinta
Cuma buat msa ini, Budin malu mluahkan kata
💐🌸💮🏵🌹🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Kes salahguna kuasa Koya dan Madey si Kitol yang melucukan. Madey si Kitol ingat Jibby sahaja yang malu. Kalau begini cara Madey si Kitol urus negara, kebocoran maklumat dan keselamatan rahsia rasmi dan peribadi juga sudah dicabuli secara langsung di Malaysia. Kedaulatan negara dan keselamatan Rakyat dalam bahaya. Macai Madey si Kitol mesti geleng kepala kerana agensi bebas bawah Madey si Kitol sudah jadi agen membawang. Koya wajib dipecat. Kahkahkah!

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Tipah betul2 sudah KOYAK RABAK?

Anonymous
Guest
Anonymous

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Budin kini nmpak, PH ibarat pohon yg kian layu
Lgi pulak..gbungan ini tk mguntungkan Melayu
KERAjaan PH buat tak peduli, bila rkyat merayu
Dlm hati Budin, spt berkata, ‘BN, actually I luv U’
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Pantun terbaek!!!

Anonymous
Guest
Anonymous

Tanpa Nama 9:39 pm,

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Terima kasih lah, kerana memuji pantun Kejora
Tapi, saya tak begitu pasti, dgn identiti saudara
Sbb ada satu lagi Tanpa Nama brperangai kera
Namun..si tua kutok itu dah mcm parah cedera
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Anonymous
Guest
Anonymous

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Budin dh nampak, Melayu perlu kpd penyatuan
Bgitu juga..dgn berbilang kaum pnya prpaduan
Dgn BN..Budin dh mula menguntum kerinduan
Dipersila Budin kami menunggu ketibaan Tuan
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

hakhaktui
Guest
hakhaktui

bla la lu budin..dlu benci najib skrg syg najib..lu bla la

Anonymous
Guest
Anonymous

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Budin makin tk suka..dengan PH punya tekong
Munkin Budin nmpk..akn pngaruh puak tokong
Lagi pulak..dlm PH, kian bnyak terbuka pekong
Kelihatan..kpada BN, Budin dh kembali sokong
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Guest
Anonymous

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Budin dh mula nmpak, yg parti PH itu sgt korap
Mkin sehari, tmbelang busuk mcm getah skrap
Hnya dgn BN, kesempurnaan, akan dpt digarap
Kelihatan..spt dgn BN, Budin bergantung harap
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Guest
Anonymous

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Blgger Shahbudin ini profesional & ada integriti
Sifat peribadi Tn Shahbudin ni, Kejora sgt kenal
Kini dgn PH dia dah mula meluat dan sakit hati
Tk mustahil..Budin akn sertai Barisan Nasional
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

Anonymous
Guest
Anonymous

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Budin dah nmpak..kerjaan PH kini tak lagi telus
Mmg wajar sangat lah, Budin tampil mengkritik
Bila rsa nk tumbang PH dh guna gerakan halus
SPRM depa gunakan, untuk kepentingan politik
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Bukan ke zaman sekarang SPRM, SPR dan AGC sudah jadi parti politik ke?

Tanye je?

Anonymous
Guest
Anonymous

Irah,

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌼🌷
Semoga dinda sntiasa riang ria..dlm senyuman
Alhamdulillah, di Kedah ni suasananya nyaman
Blog Budin pun..dah kembali tenang dan aman
Sbb dah tiada 2 ekor iblis tua kutok tak siuman
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Guest
Anonymous

Budin,

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Pandangan sdr itu, mmg dpt sokongan dr saya
Dia mcm tak belajar undang2..itu Lateefa Koya
Tengok muka dia tu pun, satu mcm punya toya
Tpi, bagus juga, ini meletakkan PH dlm bahaya
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

Anonymous
Guest
Anonymous

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Lateefa Koya tu mcm lah tidak belajar undang2
Bhan siasatan mhkmah, mna blh disiar canang
Tapi bagus juga, mudah ler nanti PH ditendang
PRU-15 nanti..laluan BN akan jadi lebih senang
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Guest
Anonymous

👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
Siapa betul siapa salah biar mhkamah yg bukti
Bahan dlm siasatan mhkmah mna blh didedah
Tpi, bagus juga..snang le nk kalahkan PH nanti
Laluan BN, ke Putrajaya, akan jadi lebih mudah
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Guest
Anonymous

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Elok sgt lah Lateefa Koyak tu..sdra Budin jentik
Peg krjaan yg ‘biase’ mmg wajar sangat dikritik
Dia masih tak dpt nak pisah diri nya, dari politik
Dah ler rupa satu mcm toya sikit pun tak cantik
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Anonymous
Guest
Anonymous

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Mmg le KERAjaan PH kini, serupa dgn bajingan
Nk bezakn khidmt awm dgn politik..depa tk reti
Pgwai krjaan, mana boleh ada lain kepentingan
Dia kena ‘neutral’ & tidak memihak mana2 parti
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Guest
Anonymous

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Pegawai kerajaan..ada peraturan dan tatatertib
Mreka ada tndatngan sumpah integriti & jatidiri
Tapi parti PH dulu dah smpai pasang pengintip
Sampai ke perbualan menteri pun dirakam curi
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂