“POLITIK KOTOR TETAP JADI KESUKAAN MAHATHIR”

1. Januari 2020 , riuh soal Menteri Pendidikan. Sepi soal Perdana Menteri. Itu lah politik kotor Mahathir.

2. 2020 adalah tahun peralihan Perdana Menteri bukan tahun peralihan Menteri.

3. Dalam suasana ekonomi semakin mencengkam rakyat, Januari semestinya riuh soal ekonomi, bukan pendidikan.

4.Tapi kalau riuh hal ekonomi kena batang hidung PM dan Menteri Ekonomi yang kita semua tahu apa ceritanya. Makanya mesti cipta keriuhan lain. Pendidikan dan Menterinya jadi mangsa.

5. Dr Maszlee tidak sempurna.Tetapi cukup untuk tangani Pendidikan. Ada isu besar pendidikan hari ini tetapi lebih besar dan parah adalah isu ekonomi.

6. Peralihan PM penting bagi ekonomi. Apatah lagi APEC sidang terbesar ekonomi dunia disini tahun ini. Dan ekonomi Malaysia parah, amat parah. Logiknya Januari cerita ekonomi bukan pendidikan.

7. Yang betulnya Januari cerita peralihan Perdana Menteri bukan Menteri. peralihan PM kalau berlaku Januari kesan kepada APEC dan ekonomi besar dan manfaat besar kepada rakyat .Tapi itulah politik kotor Mahathir. Manfaat hanya pada kroni dan keluarga.

8. Kita fikir dan percaya buat kali kedua diberi kuasa oleh Allah swt. Politik kotor dulu menjadi bersih. Kelihatannya tidak. Dia tetap suka pada yang kotor.

9.Terkenang doa Almarhum Ust Fadzil Nor suatu ketika dahulu, Mahathir akan panjang umur dan bermain dengan tahi.Yang pastinya tahi kotor politik memang menjadi mainannya dan semakin tua, semakin menjadi.

Mohamad Ezam Mohd Nor

3 Jan 2020, 7 Jamdil Awwal 1441H

Updated: 3 January 2020 — 4:14 pm

59 Comments

Add a Comment
 1. A promise is made to be fulfilled. Otherwise the person who makes a promise will be cursed forever. He will be remembered as a liar for the rest as human can remember. The choice is yours!!!

 2. Tun M adalah antara punca dan penyebab utama politik kaum Melayu kian lemah dan layu akibat perpecahan. Kaedah politik beliau, matlamat menghalalkan cara langsung tidak pedulikan kesan buruk akibat perbuatannya. Paling penting buatnya, sasaran peribadi demi diri, keluarga dan kroni terdekat. Dan kini demi legasinya, kekuasaan yang tersisa ketika ini akan dipergunakan semaksima olehnya untuk realisasikan hajat itu. PH telah melakukan kesilapan paling besar, membawa “bapak musang” ke reban ayam. Dan sebahagian ayam ayam di dalam reban sudah lentuk dan angau, terpesona dengan sibapak musang berbulu ayam cantik itu. PH tak ubah memasang “time bomb” di leher sendiri. Jika tiada yang berubah tahun 2020 ini, bersedia lah untuk gali kubur sendiri!

 3. Kroni Madey si Kitol YTL akan alami boikot terbesar orang Melayu. Madey si Kitol pengkhianat bangsa yang tidak berguna. Madey si Kitol berambos. Kahkahkah!

 4. PPBM bakal jadi lauk. Orang Melayu kenduri DKK. Hampir 400,000 Rakyat Malaysia bangkit lawan YTL kroni Madey si Kitol dalam masa 2 hari. Kroni Madey si Kitol buat petition singkir Maszlee sejak 8 bulan lalu hanya dapat undian 100,000 lebih. Madey si Kitol sudah mampos. Macai Madey si Kitol sedekah Yassin pada PPBM. Madey si Kitol ketulahan sendiri sampai masuk kubur. Kahkahkah!

 5. HEBAT BETUL PARTI BABI MAFIA KOMUNIS…..BABI BETINA DIA MENYONDOL SAMPAI TERPELANTING MENTERI KASUT HITAM…..DAHLAH YANG SEKOR LAGI BABI BETINA TU ADA COCK…..

  Raja Permaisuri Agong menjawab Teo Nie Ching: Siapa lebih berkuasa, Kementerian Pelajaran atau PIBG?…….

  Tunku Azizah menegaskan, jawi sebagai warisan orang Melayu dan perlu dimartabatkan. Sumber (gambar): Fail TTF
  راج ڤرماءيسوري اڬوڠ منجواب تيو ني چيڠ: سياڤا لبيه بركواس، كمنترين ڤلاجرن اتاو ڤيبڬ؟
  Siapa lebih berkuasa? Kementerian pelajaran atau PIBG?” soal Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah di Twitter hari ini.
  “Anak-anak saya juga ke sekolah kerajaan. PIBG hanya untuk menjaga kebajikan dan mutu pelajaran yang disampaikan oleh guru-guru mengikut silibus kementerian,” tulis baginda.
  Semalam, Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching dipetik sebagai berkata, pelaksanaan tulisan jawi dalam subjek Bahasa Melayu Tahun Empat di sekolah vernakular hanya boleh dilaksanakan dengan majoriti mudah 51 peratus ibu bapa serta PIBG bersetuju.

  SHAH ALAM: “Siapa lebih berkuasa? Kementerian pelajaran atau PIBG?” soal Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah di Twitter hari ini.

  Ciapan menggunakan tulisan jawi itu membangkitkan bidang kuasa Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) dalam menentukan pembelajaran jawi di sekolah vernakular.

  Dalam ciapan lain, baginda turut menghuraikan peranan PIBG.

  “Anak-anak saya juga ke sekolah kerajaan. PIBG hanya untuk menjaga kebajikan dan mutu pelajaran yang disampaikan oleh guru-guru mengikut silibus kementerian,” tulis baginda.

  Semalam, Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching dipetik sebagai berkata, pelaksanaan tulisan jawi dalam subjek Bahasa Melayu Tahun Empat di sekolah vernakular hanya boleh dilaksanakan dengan majoriti mudah 51 peratus ibu bapa serta PIBG bersetuju.

  Jelasnya, pengajaran tulisan jawi di satu-satu sekolah akan dijalankan jika 51 peratus atau lebih borang yang diterima daripada ibu bapa menyatakan persetujuan.

  Mengulas lanjut, Tunku Azizah menegaskan, jawi sebagai warisan orang Melayu dan perlu dimartabatkan.

  “Tulis jawi itu adalah warisan kita orang Melayu. Mari kita semua gunakan dan memartabatkan tulisan jawi jadi kita semua senang baca,” tulis baginda.

 6. BUDIN SAKIT JIWA. BUDIN SAKIT JIWA. MUSTAHIL ANWAR BOLEH JADI PM. ANWAR TIDAK SIBUK TAPI BUDIN SIBUK. BUDIN SAKIT JIWA.

 7. KEPADA PENYOKONG BUTA TULI PAK LIWAT TAK PAYAH NAK BERANGAN…….KEPADA BAPAK KAPITALIS YANG PENIKUS SILA ISYTIHAR KAN JAWATAN KEKAL SAMPAI PRU15……

  Pakatan Harapan putuskan tiada tarikh peralihan kuasa Perdana Menteri kepada Anwar………

  ڤاكتن هارڤن ڤوتوسكن تياد تاريخ ڤراليهن كواس ڤردان منتري كڤد انور
  Ketua Setiausaha Pakatan Harapan, YB Dato Saifuddin Abdullah telah mengeluarkan satu kenyataan media berkenaan tarikh peralihan kuasa jawatan Perdana Menteri kepada Dato Seri Anwar Ibrahim.

  Kenyataan ini dikeluarkan berikutan desakan oleh beberapa pemimpin Parti Keadilan Rakyat yang menggesa supaya PH mengumumkan tarikh perletakan jawatan Tun Dr Mahathir dan penyerahan jawatan kepada Anwar.

  Gesaan ini dibuat setelah Menteri Pendidikan Maszlee Malik dinasihatkan untuk meletakkan jawatan beliau.

  Menurut kenyataan tersebut, Majlis Presiden Pakatan Harapan memutuskan bahawa tarikh peralihan kuasa Perdana Menteri tidak timbul sama sekali

  Jika ingin ditimbulkan juga, perlu dirujuk kepada kenyataan Tun Mahathir yang menyatakan akan menyerahkan jawatan selepas Persidangan APEC pada hujung tahun ini.

  KREDIT: TUN CARLOS

 8. KALAU PAK DAJJAL JADI PM HABISLAH BONTOT MAT2 JAMBU DISONDOLNYA…….. PERUNTUKAN POLIGRAF PASTI DIPOTONG……

  Isu serangan seksual: Ujian ‘pengesan penipuan’ mengesahkan Yusoff bercakap benar………

  Yusoff mendakwa diperlakukan secara tidak senonoh pada 2hb Oktober 2018 di sekitar pukul 3 petang di mana Anwar didakwa telah menyerangnya secara fizikal dan seksual serta cuba meliwatnya secara paksa. Sumber (gambar): TTF
  ايسو سراڠن سيكسوال: اوجين ءڤڠسن ڤنيڤوانء مڠسهكن يوسف برچاكڤ بنر
  Saya baru menerima maklumat daripada sumber tertentu bahawa ujian poligraf (pengesan penipuan) yang diambil oleh Muhammed Yusoff Rawther mengesahkan bahawa dakwaan beliau terhadap presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah benar.
  Saya juga diberitahu bahawa kehadiran Yusoff di rumah Bukit Segambut milik Anwar pada 2hb Oktober 2018 di sekitar pukul 3 petang direkodkan oleh pengawal keselamatan di pintu pagar masuk dan juga disaksikan oleh seorang pembantu rumah.
  Pada 17hb Disember 2019, Yusoff telah menjalani ujian poligraf di Bukit Aman selama empat jam atas kerelaan dirinya tanpa diminta atau dipaksa oleh pihak polis untuk berbuat demikian.
  Walaubagaimanapun, saya difahamkan bahawa sehingga kini, pelawaan pihak polis untuk Anwar melakukan ujian yang sama ditolak oleh presiden PKR tersebut.

  SUBANG JAYA: Saya baru menerima maklumat daripada sumber tertentu bahawa ujian poligraf (pengesan penipuan) yang diambil oleh Muhammed Yusoff Rawther mengesahkan dakwaan beliau terhadap presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah benar.

  Menurut sumber tersebut, perkara itu turut terpapar di Facebook ‘Solidariti buat Muhammed Yusoff Rawther’ di mana pihak yang memuat naik maklumat tersebut mengaku “dimaklumkan oleh sumber dalaman dari Bukit Aman”

  Saya turut diberitahu bahawa kehadiran Yusoff di rumah Bukit Segambut milik Anwar pada 2hb Oktober 2018 di sekitar pukul 3 petang direkodkan oleh pengawal keselamatan di pintu pagar masuk dan juga disaksikan oleh seorang pembantu rumah.

  Pada 12hb Disember 2019, saya menulis:

  Yusoff mempunyai cukup bukti untuk menyokong segala dakwaan yang terkandung dalam akuan bersumpahnya.

  Saya turut diberitahu bahawa pengawal keselamatan yang mengawal pintu keluar masuk tempat kejadian mempunyai rekod kehadiran Anwar dan Yusoff pada 2hb Oktober 2018, iaitu tarikh dan masa kejadian didakwa berlaku.

  Menurut sumber, tindakkan Anwar menjemput Yusoff masuk ke rumahnya (tempat kejadian) dan turun ke perpustakaan disaksikan sendiri oleh seorang pembantu rumah yang berada di situ.

  Huraian terperinci kejadian yang dimaksudkan terkandung dalam satu Surat Akuan Bersumpah bertarikh 19hb November 2019.

  Dalam akuan bersumpah tersebut, Yusoff mendakwa diperlakukan secara tidak senonoh pada 2hb Oktober 2018 di sekitar pukul 3 petang di mana Anwar didakwa telah menyerangnya secara fizikal dan seksual serta cuba meliwatnya secara paksa.

  Menurut Anwar, pada tarikh berkenaan, beliau giat menjalankan kempen sempena Pilihan Raya Kecil (PRK) Port Dickson serta menghadiri Majlis Memperingati Ulang Tahun Kelahiran Mahatma Gandhi ke-150 di Kuala Lumpur sebelum kembali semula ke Port Dickson untuk memenuhi jadual kempen.

  Bagaiamanapun, saya telah menyemak jadual program Anwar pada tarikh berkenaan dan mengesahkan bahawa beliau sememangnya berada di Kuala Lumpur pada waktu kejadian dan sempat berjumpa dengan Yusoff (rujuk artikel bawah)

  Pada 12hb Disember 2019, sekumpulan anggota polis Bukit Aman telah pergi ke Rumah Dato’ Seri Anwar Ibrahim di Bukit Segambut bagi tujuan pengumpulan maklumat.

  Lima hari kemudian, Yusoff telah menjalani ujian poligraf di Bukit Aman selama empat jam atas kerelaan dirinya tanpa diminta atau dipaksa oleh pihak polis untuk berbuat demikian.

  Walaubagaimanapun, saya difahamkan bahawa sehingga kini, pelawaan pihak polis untuk Anwar melakukan ujian yang sama ditolak oleh presiden PKR tersebut.

  RJ RITHAUDEEN

 9. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Betul kata pujangga, kasih tk dpt nak dijual beli
  Kejora dan Irah kini..bgaikan merpati dua sejoli
  Hati Irah & hati Kejora, bagai dah diikat, dgn tali
  Dlm bulan Dec sja..wrkh Irah tiba sampai 2 kali
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. MUNIRAH MARYONO

   Salam Sir Abg,
   Dh 3-4 kli irh nk msuk tp irh x mmpu
   irh tkedu,& mta bsah,
   maafkn irh krna mgkir jnji nk jmpa abg dsmber ni
   gtu jga ngan jnji nak krmh adk jnior kt kdah
   sptutnya irh mmg dh blik Mesia
   tpi mma & ppa nk irh ngaji trus buat mstes jnri ni
   mrka ckp rslts irh hghers,rgi klau x smbong
   lgipun rkan2 irh kt Mesia trus buat msters
   kje skrang mmg skar

   mma & ppa X ksi irh blik
   sbb mrke dtg zrah irh dan bcuti 2 mmgu kt cnada
   mma ckp dia rndu kt tmpat ngaji dlu diUni Btish Clmbia

   Skrg irh kat Vncnver,rht kt chlet kki gng sni
   cntknya kt sni,byk phn pine

   enth bla irh dpt blik,irh X psti
   kna rjuk jdl uni

   tq,kne stiasa bri drgn kt irah

   wlau kmana irh pegi,tnahair Mesia,irh ttp rndui

   jmpa lgi abg
   irh,Vncver

    Reply

   20 December 2019 12:07 am

   1. MUNIRAH MARYONO

    Salam Sir Abang,
    slmat thn bru dri irh
    smga skses dlm tgsn
    fkas & trus fkas
    admth sbjk skar kn,
    hbt la,ade gru mlayu sbjk tu

    irh dh smpai blk US
    mma & ppa fly blik smlm
    irh k Cnda jln2 ikt mma % ppa
    bkn ngaji k sne
    irh smbg kt uni yg sme
    6 jn dh mla stdy
    doakn kjyaan irh

    dh rndu kt Mesia
    rya ni,mgkin irh blik cti smter

    irh US

    Reply

    31 December 2019 10:42 pm

    1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
     Irah ku manja..hati nya, seputih dan sesuci salji
     20 Dec, Irah nangis..sbb tk dpt nk tunaikan janji
     31 Dec, Irah kasi tau, dia balik US smbung ngaji
     Begitu lah, dara yg jujur dgn pekerti sngt terpuji
     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

     💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

     1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
      Wrkh dari Irah bagaikan mmbawa sinar cahaya
      20 Dec..krna tk dpt tnai janji Irah sdih tk brdaya
      31 Dec, Irah gembira, bgi tahu dia dpt cuti Raya
      Apa2 pun, yg pling utama, Kejora nk Irah brjaya
      💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

      💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 10. Irah,

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Suara Ank Mrdeka (SAM)..cmburu degn Kejora
  Puncanya sbab abg dah berjaya pikat Irah dara
  Dia nak kenakan abg..sudah tk jumpa lagi cara
  Lalu si ifrit ni lempar fitnah kata NBR itu Kejora
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 11. TN JADI TOK MUDIM
  .ADA BAKAT KE?……..

  YB DAP, Ke Surau Sudah, Ke Masjid Pun Sudah, Berkhatan Jer Belum…….

  DAP kini sedar mereka perlukan sokongan orang Melayu Muslim…

  Mula2 DAP sedar adalah bila UMNO dan PAS umumkan kerjasama…

  Jika hubungan mereka dengan PPBM retak dan putus, lagi terjejas strategi pecah dan perintah undi2 kaum majoriti Melayu…

  Sebab tu, mereka sedang bersungguh2 mengambilhati orang Melayu di bulan Ramadhan…

  Antara komen di media sosial berkaitan ‘kewayangan’ DAP :
  “Ramadhan kali ini pasti nya berbeza dengan ramadhan yang kita lalui sebelum ini. Apa yang beza nya..?
  Dalam sejarah kita berada di bulan ramadhan, tidak pernah lagi berlaku seperti majlis iftar di kuil sikh, cina dap beri tazkirah ramadhan di masjid, cina dap rasmi majlis khatam Al Quran di masjid, paderi dan ajk gereja edar bubur lambuk ramadhan..tapi ia berlaku di zaman ini bawah pemerintahan PH.
  Ada juga orang islam yang bersetuju perkara seperti ini berlaku sedang kan ulama’2 muktabar melarang perkara seperti ini kerana mendatangkan fitnah besar pada ummah dan agama bahkan ia sangat berbahaya kepada aqidah umat…
  Percaya lah jika perkara seperti ini di terus kan, nanti kita akan lihat ramai umat islam akan beri kepercayaan pada bukan islam untuk menjaga urusan agama islam, dengan matlamat menguasai sepenuh pemerintahan negara di tangan mereka…
  Dan ingat lah, ini lah perancangan yahudi ke atas tanah melayu..tolong ingat dan simpan fakta ini..”

  Bagi mereka yang bersetuju dengan penglibatan wakil-wakil rakyat bukan Islam DAP ini, ada yang bersangka baik kata ini dakwah untuk membuka hati mereka masuk Islam…

  Senang saja nak uji keikhlasan mereka, lepas raya ini buat majlis khatan beramai2 untuk wakil2 rakyat DAP ini…

  Wow! Berapa agaknya yang sedia di sunat?

 12. PH PAKATAN HANCING HAMPEH HAPRAK HANCUSS HANGUSS…….

  DAP Cuba Menutup Kemaluan Mereka Dengan Menghentam Najib

  DAP malu besar kerana Pakatan Harapan tidak mampu menunaikan janji-janji mereka yang dibuat sebelum PRU14. Sebab itu mereka bangkitkan cerita-cerita lama tentang Najib Tun Razak dan 1MDB. Pakatan Harapan sudah tidak ada modal lain dan tidak dapat menjawab kritikan tentang kegagalan mereka selama satu tahun mentadbir Malaysia. Ini yang dipanggil bankrap idea.

  No GST and no toll charges if Pakatan takes Putrajaya says Lim Guan Eng
  (Free Malaysia Today, 16 January 2017) – The opposition will scrap GST and toll collections on the North-South Expressway (PLUS) and the first Penang bridge if it takes over Putrajaya, DAP secretary-general Lim Guan Eng said yesterday.

  He said Pakatan Harapan, if given the chance to control the federal government, would undertake both measures to ease the people’s financial burden.

  Guan Eng said the 6% GST had contributed to higher living cost for the people, instead of “saving Malaysia” as Prime Minister Najib Razak had claimed.

  He also said people should not have to keep paying toll on PLUS, which had cost RM5.9 billion to build, since the concessionaire had already collected toll worth RM37.4 billion over the past three decades.

  “If we want to bring prices down, Barisan Nasional has to go down,” he said.

  Dr Mah To Nga: Apologise For Failing To Keep Promise To Abolish Highway Tolls

 13. Irah,

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Abg dh mula sangsi, identiti Suara Ank Mrdeka
  Tk mustahil ifrit ni samaran Suman tua bangka
  Bila kalah berhujah, mulalah fitnah, ifrit ini reka
  Dikata nya NBR itu Kejora, dia buat pe’el celaka
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 14. MACAI PH BANGANG….TENDANG JE TONG M KELUAR. ..

  Apabila Macai Bandingkan Perlantikan Lathefaa Koya Dan TS Apandi Ali…….

  Macai-macai PH mewajarkan perlantikan Latheefa Koya dengan cuba membandingkan Peguam Negara (AG), TS Apandi Ali. TS Apandi Ali dikatakan adalah ahli UMNO. Ini alasan-alasan kenapa macai amat bodoh membandingkan kedua-dua mereka ini.

  Pertama, TS Apandi Ali dilantik sebagai AG selepas 24 tahun meninggalkan UMNO. Sementara Latheefa Koya dilantik sebagai KP SPRM selepas 24 JAM meninggalkan PKR. Itupun Setiauasaha PKR menafikan menerima surat berkenaan pada mulanya. Malah, lantikan Latheefa Koya juga tidak dimaklumkan kepada Majlis Tertinggi PH dan kabinet.

  Kedua, TS Apandi Ali merupakan ahli UMNO dari 1982-1991. Beliau dilantik ke jawatan AG pada 27 Julai 2015. Boleh macai kira berapa lama gap masa tersebut? Kalau macai boleh kira la.

  Ketiga, perlantikkan politik ini tiada dalam manifesto BN seperti mana terkandung dalam manifesto PH. Bukan kah ini satu pengkhianatan terhadap rakyat oleh PH. Dalam bahasa yang lembut, Rakyat dikencing lagi oleh Kerajaan PH. Hancing.

  Kesimpulannya, macai memang bodoh!

  3 View comments

  Kumpulan Melayu Penentang Penjajahan DAP!!Thursday, June 06, 2019 9:32:00 AM
  Bukan main lagi Ketua Polis Negara baru nak SIASAT mantan PEGUAM NEGARA Islam/Melayu kita atas repot polis oleh si PENJAJAH/PENGGANAS/PEROMPAK/PERASUAH DAP bangkai ANJING homo JIJIK Zionis ISrael, dgn. ALASAN semua repot2 polis akan diSIASAT! Tapi REPOT2 POLIS ke atas pemimpin2 PERASUAH/PEROMPAK DAP-rejim PH – terus TAK diPEDULIkan!! PENIPU betul!!! Tgklah juga REPOT2 POLIS oleh Raggy Jessy amat BERANI kita terhdp. syukri HOMO, yg. dah LARI lintang pukang dr. SPRM tu – apa jadi, jawab KETUA POLIS NEGARA!! Lihat di –

  https://www.thethirdforce.net/your-resignation-is-good-news-not-breaking-news/

  Your resignation is good news, not breaking news

  By Raggie Jessy

  The Third Force net
  June 5, 2019

  Reply

  Damak MWSUThursday, June 06, 2019 9:43:00 AM
  Bukan rahsia lagi, prasyarat WAJIB untuk menjadi anggota kerajaan dap ada perlu BODOH SEBODOH²UMAT!

  Reply

  tunfatimahThursday, June 06, 2019 10:40:00 AM
  its not UMNO members who are whining like there’s no tommorow on LKK appointment as SPRM chief!!

  😋😋😋

  kalau tak percaya, tanya dia( nuar brahim and friends)

  ** aku bukan batu api** 😂😂😂

  but I just love the drama. wily old fox at work.

 15. PH LAGI HINA DAN BANGSAT DARI BN…….

  The Old Pigs Of Barisan Versus The New Babi Of Pakatan…….

  You tell us you just want to kick out the pigs. I can buy that if that is really want you are doing. But then you are just replacing the so-called pigs you said you are kicking out with babi. So, what’s the difference between the old pigs of Barisan Nasional and the new babi of Pakatan Harapan? What changes are you talking about?

  These three cost Malaysia RM200 billion and yet they are not on trial in the New Malaysia of Pakatan Harapan

  Malaysians, especially non-Malay Malaysians, say they are fighting for justice, fair-play, democracy, civil liberties, freedom of speech, freedom of choice, freedom of religion, good governance, a corrupt-free government-country, etc.

  Any Malaysian who tells you that is a liar and a hypocrite. That statement is as real as the tooth fairy and Santa Claus.

  Since May 2018, a number of people have been arrested and are now facing trial for all sorts of crimes. Are they on trial because they committed a crime or because they are considered enemies of Pakatan Harapan? What about those people who have committed worse crimes but are friends of Pakatan Harapan. Why are they not also on trial?

  Those people currently facing trial may have committed crimes. Time will tell and the courts will have to decide that. But they are on trial not because they committed crimes but because they are considered enemies of Pakatan Harapan.

  Do you think the Pakatan Harapan supporters do not know this? Of course, they do. But they will pretend that these people are facing trial because of the crimes they have committed and for no other reason — such as they are enemies of Pakatan Harapan.

  And even before these people have been pronounced guilty by the court the Pakatan Harapan people will tour the country and call these people, the enemies of Pakatan Harapan, thieves and criminals. Have the courts pronounced them guilty? Not yet! So how can they be called thieves and criminals? They can because Pakatan Harapan says they can.

  That one example alone is enough for Pakatan Harapan and their supporters to fail the test. That alone is enough to show that Pakatan Harapan is not fighting for justice, fair-play, democracy, civil liberties, freedom of speech, freedom of choice, freedom of religion, good governance, a corrupt-free government-country, and so on.

  Maszlee was safe, never mind how bodoh he may be, until he sentuh the Chinese
  Pakatan Harapan wants the Education Minister sacked and 150,000 people have signed the petition for his removal. In the UK, any petition with 100,000 signatures or more gets debated in Parliament. The petition to sack Dr Maszlee Malik has exceeded 100,000 and what is the government doing about it? Will this matter go to Parliament?

  But hold on. Why do the Chinese want Maszlee sacked? Is it because of his black shoe fiasco? No, it is because he made a statement regarding the Chinese. In Malaysia, any unfavourable statement about the Chinese is like making an unfavourable statement about the Jews in Europe. They will make you pay for it.

  Can we make an unfavourable or even demeaning statement about the Malays, the Raja-Raja Melayu, Islam, Hudud, RUU355, Malay unity, Umno, PAS, Islamic State, etc? Yes! Even the Prime Minister himself does so. But not about the Chinese, Chinese schools or Chinese education. You do that and they will start a petition to demand your sacking.

  Is there now freedom of speech in the New Malaysia of Pakatan Harapan? Can I speak out against Chinese schools and Chinese education — say like if I were in the UK? Why do the Chinese condemn me and call me a racist if I do? And why demand the Education Minister be removed merely for exercising his freedom of opinion? Is freedom of speech and freedom of opinion not guaranteed in Malaysia Baru?

  You are no longer a criminal once you support DAP
  Why can’t Christians preach Christianity to Muslims? Why can’t Muslims convert to Christianity? Why can’t Muslims adopt Shia Islam? Why can’t Muslims reject Hadith and adopt only the Qur’an? Why can’t Malaysians become atheists?

  The New Malaysia of Pakatan Harapan is about the same Old Malaysia of Barisan Nasional in that the government decides if you go to heaven and how you get to heaven.

  Kit Siang says PDRM is the most corrupt agency in Malaysia and Amar Singh Ishar Singh is that proof
  They condemn corruption. Then these same people pay bribes or under-the-table money. They oppose GST and support SST. This is because with GST it is harder to evade tax whereas with SST the tax evasion is easier.

  Basically, business people and those with money want to avoid paying tax. And who are these business people and those with money? Their argument or excuse for evading tax is that 90% of the tax is paid by the Chinese and yet the Chinese are treated as second-class citizens and the tax the Chinese pay goes towards paying for the privileges of the Malays and to build mosques, etc. So, they have a moral reason for not paying tax.

  The excuse these Pakatan Harapan people and the non-Malays give for kicking out Umno and Barisan Nasional is that they want to see a better Malaysia. But what we are seeing after one year is the same old Malaysia. This is just turning Animal Farm into reality.

  You tell us you just want to kick out the pigs. I can buy that if that is really want you are doing. But then you are just replacing the so-called pigs you said you are kicking out with babi. So, what’s the difference between the old pigs of Barisan Nasional and the new babi of Pakatan Harapan? What changes are you talking about?

 16. PAK SHEIKH LANGSUNG TAK ADA KREADIBILITY UNTUK JADI PM-8…….

  Anwar, Stop Trying To Convince Us……

  Anwar Ibrahim is really going overboard in trying to convince us that he is poised to take over as Malaysia’s next prime minister. He keeps announcing he is in discussions with Tun Dr Mahathir Mohamad regarding the details of his take over and what Mahathir’s role will be once the take over has been completed and so on.

  Why talk so much about what is in the pipeline or what is being done behind the scenes? That is like counting your chickens before they hatch. Just take over first and show Malaysia what you can do. No need to talk so much now because when you were in the Cabinet, from 1982 to 1998, you really did not do anything impressive that you can be remembered for.

  Anwar seems preoccupied with only two things. One is about attacking PAS. The other is about taking over as prime minister. Other than that Anwar has nothing to tell us. Anwar wants PAS to stand behind him but then even the ex-PAS people in Amanah condemn him behind his back. Why not get Mat Sabu to openly state he thinks Anwar is innocent of sodomy first before asking PAS to do the same?

 17. SAH AGONG TONG M DIKTATOR……

  Nik Nazmi: Cara pelantikan Latheefa tak selari janji PH…….

  Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR Nik Nazmi Nik Ahmad menyifatkan cara pelantikan Latheefa Koya sebagai ketua pesuruhjaya SPRM tidak selari dengan janji yang dibuat PH dalam manifesto pilihan raya.

  Memetik janji ke-14 Buku Harapan, Nik Nazmi mengingatkan ikrar PH untuk memastikan SPRM melapor terus kepada parlimen dan bukan lagi kepada perdana menteri.

  “Benar bahawa pindaan undang-undang belum lagi dilakukan untuk memberi ruang kepada janji-janji ini, termasuk pengesahan Pesuruhjaya oleh Parlimen.

  “Walau bagaimanapun, pelantikan tersebut sepatutnya dirujuk kepada Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen untuk Melantik Jawatan-Jawatan Utama Perkhidmatan Awam untuk menunjukkan bahawa kerajaan pusat Pakatan Harapan berniat untuk mengotakan janji-janjinya,” katanya dalam kenyataan media hari ini.

  Janji ke-14 Buku Harapan, antara lain menyatakan: “SPRM akan melapor terus kepada Parlimen, dan bukan lagi kepada Perdana Menteri. Untuk memastikan semak imbang yang efektif, bilangan Pesuruhjaya SPRM akan ditambah dengan mewujudkan kuota untuk pertubuhan masyarakat sivil menjadi ahli SPRM. Salah seorang dari mereka akan menjadi Pengerusi SPRM, dan semua pesuruhjaya akan mempunyai jaminan pelantikan tetap (security of tenure). Pelantikan Pesuruhjaya-Pesuruhjaya SPRM perlu disahkan secara demokratik oleh Parlimen.”

  Semalam, Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad mengesahkan bahawa beliau sendiri memilih Latheefa untuk jawatan itu tanpa berbincang dengan menteri kabinet.

  Dr Mahathir berkata pelantikan itu dibuat dengan mengambil kira perwatakan tegas Latheefa.

  Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen untuk Melantik Jawatan-Jawatan Utama Perkhidmatan Awam dan menteri kabinet turut mengesahkan bahawa mereka tidak dimaklumkan tentang pelantikan itu.

  Mengulas aspek sama sebelum ini, peguam Syahredzan Johan berkata terdapat salah faham berhubung fungsi Jawatankuasa Khas Pemilihan Parlimen.

  Jelas Syahredzan, jawatankuasa itu tidak mempunyai peranan dalam pelantikan awam atau meluluskan sesuatu pelantikan.

  Sebaliknya, kata Syahredzan, jawatankuasa itu adalah untuk semak dan imbang keputusan eksekutif.

  Bagaimanapun, tambah Syahredzan, Jawatankuasa Pemilihan Parlimen boleh meminta kerajaan menjelaskan sesuatu pelantikan dan memintak saksi termasuk ketua setiausaha negara untuk tampil disoal siasat berhubung pelantikan itu.

  Tak boleh pandang sebelah mata

  Pelantikan Latheefa turut dipertikai kerana latar belakangnya dalam politik sebagai bekas ahli PKR yang pernah memegang pelbagai jawatan dalam parti.

  Mengulas lanjut, Nik Nazmi berkata, kebimbangan tentang ketidaberpihakan Latheefa wujud kerana peguam itu meletakkan jawatan daripada PKR selepas mendapat tahu tentang pelantikannya.

  “Oleh itu, kebimbangan terhadap ketidakadilan beliau sebagai ketua pesuruhjaya SPRM—yang merupakan institusi awam yang penting dalam proses reformasi negara—tidak boleh dipandang sebelah mata,” katanya.

  Tambah Nik Nazmi lagi, pelantikan Latheefa menjadi tumpuan perhatian kerana ia menimbulkan persoalan tentang komitmen kerajaan kepada agenda reformasi.

  Mkini

 18. PM 26 %. TPM lebih baik prestasinya pada penilaian rakyat. PM Mahathir perlu segera letak jawatan bukan bermain silap mata lagi. Majlis Presiden PH perlu mengadakan mesyuarat segera untuk membuat pertukaran PM Sementara kepada yang dijanjikan. Tak perlu nak tunggu 2 tahun. 19 bulan ni pun hidup rakyat semakin merana.

  MAHATHIR PERLU LETAK JAWATAN SEGERA. ROMBAK KABINET, PM PUN DISERAHKAN KEPADA DSAI SEPERTI DALAM PERJANJIAN SEBELUM PRU 14. RAKYAT DAH TAK MAHU MAHATHIR MENJADI PM LAGI. CUKUPLAH HAMPIR 24 TAHUN RAKYAT TERPAKSA MENGIKUT TELUNJUK MAHATHIR. RAKYAT MAHU BEBAS DAN HIDUP DALAM KEDAMAIAN BUKANNYA SENGKETA YANG BERPANJANGAN. MAHATHIR YANG GAGAL, WAWASAN 2020 OUN GAGAL. LETAK JAWATAN DAN JANGAN SAMPAI KERAS KAKU DI KERUSI PM.

 19. HABIS HARTA NEGARA DITOMPOK DI PP……

  Cancel 3 Islands Project, That’s Honour Enough, Says Brother Of Consumer Advocate the late SM Idris…..

  (FMT) – The brother of prominent consumer advocate SM Mohamed Idris, who died last month, has dismissed any suggestion that a road or park be named after him, saying this is not the kind of honour he would have wanted.

  “I don’t think he (Idris) would have wanted anything named after him,” Mohideen Abdul Kader told FMT.

  “Naming a road after him would be an insult to him as he had been fighting against building roads as a solution to traffic problems.

  “This is the same man who hugged the trees on Green Lane to prevent their relocation.”

  Instead, he said, the best way to honour Idris’ memory would be to cancel the three islands reclamation project which he had been against.

  “That would be the best honour for him.”

  Idris, who died at 93 on May 17, is best remembered as the father of the consumerist movement. He became president of the Consumers Association of Penang (CAP) in 1969, turning it into the country’s most active and vocal consumer association.

  Following his death, the Penang government was said to be considering naming a road or park after him.

  His close friend Anwar Fazal, who is chairman of urban regeneration agency Think City, reportedly said that it would be a good idea to name the Bukit Dumbar park after him as he had been instrumental in getting the trees planted there.

  Mohideen, the vice-president of CAP, also said he would be acting president until an extraordinary general meeting is called in July to elect a new president, in line with the association’s constitution.

  As for Sahabat Alam Malaysia, of which Idris was also president, he said the council had appointed public litigation lawyer and senior member Meenakshi Raman to replace him.

 20. NAK HARAPKAN TIPAH KOYAK DAN TOMCAT TAK JALAN…..JATUHKAN PH BARU BOLEH DAKWA…….

  Dari Fail SPRM: Guan Eng telah menerima sogokan 10% tetapi Peguam Negara telah mengkuburkan kes tersebut

  Zarul Ahmad Mohd Zulkifli memberitahu SPRM bahawa dia telah merasuah Lim Guan Eng sebanyak 10% dari kos projek tersebut

  Ini apa yang telah dilaporkan oleh Free Malaysia Today pada 22 Jun 2017:
  The head of the construction company which won the tender to build an undersea tunnel and three major roads in Penang says, as an Umno member, he will not be filing any suit against Minister in the Prime Minister’s Department Abdul Rahman Dahlan. Consortium Zenith Construction Sdn Bhd (Zenith) chairman Zarul Ahmad Mohd Zulkifli said it was unethical for an Umno member to sue another, and he would refrain from doing so.

  “I have ethics. Besides, I am an Umno member and I don’t want to sue another Umno member. For Rahman to do this, I am very hurt. It’s unbecoming for him to carry on with this relentless onslaught against me. I wonder what wrong I have done against him,” Zarul said in a press conference at Komtar today (22 June 2017).

  Zarul telah ditahan pada 9 Januari 2018 dan laporannya telah direkod pada 12 Januari 2018
  Zarul was responding to a reporter’s query on whether he would sue Rahman who, as Barisan Nasional Strategic Communications director, has been attacking his company.

  “Also, I am a genuine Bumiputera businessman. I think everyone knows that I am a self-made man, and not ‘Ali Baba’,” Zarul said, referring to the name given for projects where a Bumiputera businessman sub-contracts his work to a non-Bumiputera company.

  Penang Chief Minister Lim Guan Eng, who was also present at the press conference, said there was nothing defamatory in Rahman’s statement, hence a suit was not necessary. Lim said Zarul’s company winning the open tender for the RM6.3 billion project involving an undersea tunnel and three major roads showed that the Penang government was not bothered about political links.

  “I hate to say this, it shows that even though Zarul is an Umno member, we chose his company because it offered the lowest price.”

  Itulah apa yang terjadi hampir dua tahun yang lepas pada Jun 2017. Selepas pada itu, Malaysia Today telah menerima timbunan dokumen berkaitan perkara ini. Ada dikalangan dari Suruhan Jaya Pilihan Raya (SPRM) telah berjumpa kami dan menyerahkan pada kami dokumen yang lebih kurang 200 muka surat. Dokumen itu menunjukkan bahawa Lim Guan Eng dan beberapa pemimpin dari Pakatan Harapan dan Barisan Nasional telah disogok wang berjumlah ratusan juta ringgit.

  Malaysia Today akan mendedahkan dokumen-dokumen dari fail SPRM yang telah diserahkan pada kami dalam beberapa hari lagi.

  Ekstrak dalam kandungan FAIL SPRM: Guan Eng telah dibayar 10% dari harga kos projek
  Siasatan itu telah pun diselesaikan oleh SPRM pada April 2018, tetapi sebelum sempat mengambil sebarang tindakan kerajaan telah pun bertukar dan Tommy Thomas telah dilantik untuk menjadi Peguam Negara yang baru.

  Tommy Thomas telah mengarahkan SPRM untuk menutupkan kes tersebut dan menandakannya sebagai NFA (NO FURTHER ACTION)

  Malaysia Today akan mendedahkannya satu per satu dokumen kes ini dalam masa beberapa hari lagi untuk membuktikan kerjasama jenayah antara Peguam Negara, SPRM dan pemimpin Pakatan Harapan yang menyembunyikan rasuah berkaitan dengan terowong bawah laut dan bukan itu sahaja, mereka juga menyembunyikan jumlah sogokan yang Guan Eng dan beberapa pemimpin dari Pakatan Harapan telah terima. Tunggu sahaja dari kami di Malaysia Today.

  Fail dari SPRM yang lebih kurang 200 muka surat ini akan menhancurkan Lim Guan Eng, DAP dan Pakatan Harapan

  KOMEN : Fail dalam genggaman Mahathir..

 21. KALAU TAK BODOH TAK SOKONG PH LAH PULAK……..

  Kebodohan penyokong PH pasal Bank…….

  Ade yg kata pulak:..SR tak kata masuk acc. rasmi PAS…sebenarnya masuk acc..peribadi pemimpin PAS ???

  Acct persendirian kepala hotak apa 90 juta????

  Kalau 20ribu bolehlah ..
  Kalau 90juta masuk acct persendirian confirm LHDN boleh kesan. .

  Takkanlah bank negara tak dpt kesan… LHDN kita buat full settlemen kereta RM 40k pun dia dpt kesan inikan pulak 90juta..

  kalaulah pun 90juta dibagi 1 juta sorang iaitu masuk 1juta dlm acct 90org PAS ttp juga bank negara dan LHDN dpt kesan..

  Apa cara sekalipun mesti dpt kesan jika masuk acct persendirian .

  SPRM tak banggang… Bank negara juga tak banggang yg banggang adalah org PAN shj sb percaya pd husam musa dan mat sabu ..

  SPRM dia tgok fail kes pun dia dah gelak sb dia tahu tak logik tapi bila dah ada report maka mereka siasat jugak lah sb SPRM adalah profesional….

  Tahniah SPRM kerana telus dlm menjalankan tugas.

  FB Azmi Jusoh

  Akaun bank Peribadi yg mngkin trima ribu2 rngit pn kena beku..apatah lagi yg terima puluhan juta….nampak x???…so xpyah jd banggangg sgt… wahai puak hancing PH

  KOMEN : Bukan bodoh tapi jahat… member iblis dengki Tuhan pun lawan, Puak PAN & IKRAM sama macam iblis kenal Allah tapi jahat punya pasal sanggup fitnah

 22. Kali ni aku setuju dgn catatan Ezam kotak….Madey kaki kencing blm insaf…

  Madey dan kroni berpisah tiada….

 23. SUARA ANAK MERDEKA

  MANUSIA KEJORA YANG PANDAI BERPURA-PURA

  MACAM SYAITAN BERTANDOK!

  JIWA KAU MEROSAKKAN!

  KAU TAK TAKOT NERAKA KE?

 24. SUARA ANAK MERDEKA

  KEJORA OIIII

  KAU LANGSONG TAK HORMAT KAT PM MELAYU,DENDAM SYAITAN KAU TERLALU KUAT

  JIWA KAU TERLALU HITAM!SEHINGGA TAK DAPAT MEMBEZAKAN BAIK BUROK

  ORANG TUA(PM) TU SEDANG MEMULIHKAN NEGARA,SEDANGKAN ORANG YANG KAU JADIKAN NAKHODA DULU,TELAH MEROSAKKAN NEGARA!

  KAU BERJIWA ASSOBIYAH,SEPERTI MASYARAKAT JAHILIAH ZAMAN NABI DULU!

 25. najib bini rosmah

  Siapa yang gila nak undi parti yang orang paling atas dan paling wahid beritahu manifesto bukan kitab suci? Petunjuk Madey si Kitol pemungkir janji aka tidak amanah aka pengkhianat besar. Hanya orang gila akan angkat Madey si Kitol jadi pengibar panji hitam. Kahkahkah!

  1. SUARA ANAK MERDEKA

   KAU YANG MENJADI SI KITOL WAHAI KEJORA LAHANAT!

   TUN KEMBALI UNTUK MENYELAMATKAN NEGARA

   WALAU TERPAKSA BERPAKAT DENGAN MUSUH-MUSUHNYA DAHULU

 26. SUARA ANAK MERDEKA

  ITU LAH ONGKO

  CABAR-CABAR ORANG MASOK

  KAN DAH SENTAP…

  SENTAP YERRRR BRO KEJORA!

 27. REFORMASI ASALNYA BERMAKSUD PENGURANGAN PEMUSATAN KUASA PM DENGAN DILETAK BAWAH PARLIAMEN…..PERSOALANNYA MAHUKAH PM DIKURANGKAN KUASA…..PH TERDIRI PEMIMPIN2 KOMUNIS DAN SOSIALIST YANG TENTUNYA PEMUSATAN KUASA YANG MELAMPAU SEPERTI REPUBLIC CHINA…..PH TERKENAL DENGAN PEMUMGKIR JANJI……JADI JANGAN TERPEDAYA DENGAN PENYERAHAN KUASA KEPADA SOSIALIST/COMMUNIST……

  KRITIKAN utama kita berhubung pelantikan Ketua Pesuruhjaya SPRM yang baharu sebenarnya bukan pada siapa personaliti yang dilantik, tetapi sama ada proses pelantikannya dilakukan sebaiknya mengambilkira prinsip dan gagasan Malaysia Baharu yang kita semua siap serta bermotivasi menggerakkannya.

  Letak jawatan dan keluar dari menjadi ahli mana-mana parti politik tertentu; atau suka dan benci kepada kumpulan mana, pada saya itu bukan isu sebenar.

  Isu paling pokok ialah bagaimana Pakatan Harapa” (PH) melalui keputusan ini telah seolah dengan sengajanya “menghantar mesej yang salah” bahawa apa jua manifesto mereka semasa PRU14 itu boleh saja diketepikan, sekalipun tidak melibatkan faktor kewangan yang memerlukan masa untuk ditunaikan.

  Kedua, ia satu “precedent” yang sangat tidak baik untuk Malaysia Baharu, iaitu bilamana kerajaan wewenangan boleh melantik anggota Majlis Pimpinan Tertinggi sebuah parti dalam komponennya untuk menjawat posisi utama dalam sebuah institusi penguatkuasa seperti SPRM.

  Ketiga, yang lebih malang, apabila ia jelas merupakan satu pelanggaran yang paling ketara dalam manifesto dan prinsip segar Malaysia Baharu yang diperjuangkan sekian lama oleh PH.

  Apabila PH berjanji dalam manifesto PRU14 untuk “mengembalikan proses pelantikan” Ketua Pesurujaya SPRM kepada rakyat, apa yang sebenarnya dimaksudkan adalah untuk melepaskan beberapa kuasa pembuat keputusan daripada Perdana Menteri.

  Menjadi amalan Malaysia Dahulu, PM (Najib) hanya memecat pegawai-pegawai SPRM yang tidak menguntungkannya dan melantik seorang ketua yang tidak akan membuka siasatan terhadapnya.

  Lantas PH menganggap bahawa ini telah mengakibatkan wujud satu keadaan di mana kebebasan institusi ini telah dikompromikan secara menyeluruh atas kepentingan pihak yang melantik seseorang itu ke satu jawatan utama penguatkuasaan undang-undang yang sewajarnya menjalankan amanah “without fear and favour”.

  Justeru, penyelesaiannya sebagaimana yang dicadangkan oleh PH adalah untuk memastikan pelantikan Ketua Pesuruhjaya SPRM bukan lagi menjadi hak prerogatif seorang Perdana Menteri.

  Sebaliknya, memasukkan Jawatankuasa Pilihan Parlimen dalam proses pelantikan supaya suara rakyat – melalui wakil mereka yang dipilih – boleh didengar, sekali gus diambilkira dalam proses demokrasi serta konsultasi yang jelas.

  Sudah tentu, pendapat Jawatankuasa Pilihan Parlimen buat masa ini belum mempunyai kesan undang-undang terhadap pelantikan tersebut kerana masih belum ada peruntukan perlembagaan yang memerlukan ianya dibuat melalui pendapat Parlimen.

  Akan tetapi, bukankah kita semua jelas mengetahui bahawa PH sedang mengejar prinsip akauntabilitas yang lebih tinggi; iaitu tidak ada lagi kuasa mutlak yang hanya berpusat di tangan tunggal seorang Perdana Menteri.

  Jika Ketua Pesuruhjaya SPRM tidak sepenuhnya bebas daripada orang yang melantiknya, maka tiada siapa yang boleh menafikan bahawa sistem itu hakikatnya tidak berfungsi dengan baik.

  Prinsip tidak sewajarnya boleh disenyapkan hanya kerana kita meyakini seseorang itu baik atau berupaya membuat keputusan sendiri atau yang dilantik itu adalah orang yang tepat.

  Budaya boleh untuk aku dan tidak boleh jika untuk engkau, seharusnya tidak menghantui pentadbiran Malaysia Baharu yang menjanjikan perubahan sistem dan reformasi institusi demi melahirkan sebuah negara madani dan rahmah.

  Kita mesti melindungi prinsip kebertanggungjawaban sebelum babak stereotaip politik lama sepertimana Najib yang melantik Ketua-ketua SPRM kembali hadir menghantui kita.

  Kegagalan memastikan prinsip penting ini dilaksanakan secara tuntas dan tertib sewajarnya dilihat sebagai satu daripada kecuaian dan salahguna kuasa seseorang individu yang diberikan amanah serta kepercayaan oleh parti, penyokong dan seterusnya rakyat jelata.

  Sepatutnya itulah cara kita mula membudayakan prinsip dan amalan akauntabiliti (kebertangungjawaban) dalam pentadbiran negara. Itu jugalah cara kita memastikan setiap institusi awam terpenting negara dapat berperanan bebas dan berkesan.

  Fahami kekecewaan Ahli dan Pengundi

  Sangat mengecewakan ketika mana PH tidak menghormati janji dan prinsipnya sendiri, khususnya pada perkara yang hanya memerlukan “keinginan politik” bagi menjayakannya.

  Manifesto ini berbeza dengan beberapa manifesto yang terlebih dahulu memerlukan fasa pemulihan ekonomi negara untuk membolehkan pelaksanaannya.

  Perlu juga kita saling mengingatkan mereka yang mengaku tidak ada perundingan kabinet mengenai pelantikan, tetapi dengan segera menutup rasa terkejut mereka dengan cuba mengalihkan topik kepada kelayakan Ketua Pesuruhjaya SPRM yang baharu.

  Tidakkah usaha penyimpangan isu tersebut hanyalah menzahirkan percubaan merendahkan intelektualiti ahli, penyokong dan rakyat yang telah memberikan pentadbiran baharu ini sepenuh harapan dan kepercayaan? Boleh bayangkan jika sebaliknya berlaku?

  Saya, malah mula terdetik, apakah ada percubaan yang sengaja untuk melemahkan prinsip akauntabiliti atau janji manifesto PH, sekali gus memandang pelbagai prinsip baik yang telah diperjuangkan bersama selama ini sebagai tidak lagi menjadi perkara utama dan pertama yang seharusnya menjadi pertimbangan dalam membuat keputusan? Saya sangat berharap saya silap.

  Justeru, sekiranya polemik pelantikan Ketua Pesuruhjaya SPRM ini dibiarkan terus berlaku tanpa rasa tanggungjawab dan keberanian untuk sekurang-kurangnya menegur dan usaha memperbetulkan prosesnya, saya malah percaya bahawa kita sebenarnya hanya mengulangi sejarah Malaysia dahulu yang berakhir dengan salahguna kuasa, urustadbir yang pincang dan penolakan serta cemuhan kalangan rakyat.

  Perlu terus diingati bahawa usaha kita dalam PRU14 yang lepas adalah solid, bukan hanya berniat untuk menggantikan Najib, tetapi yang lebih utama adalah untuk “membina semula negara” ini.

  Janganlah hendaknya kita memilih untuk berdiam dan mengambil mudah akan semua ini sehingga kelak ada kalangan penyokong dan pendokong kita sendiri mula merasakan adakah mereka terlalu naif untuk mempercayai bahawa hasrat murni itu benar-benar akan dicapai bersama dengan PH.

  Proses pembuatan keputusan secara konsensus tidak wajar difahami sebagai “pembatasan” tindakan dan kebijaksanaan seorang pemimpin.

  Apabila Perdana Menteri ditanya sama ada beliau berunding dengan kabinet mengenai pelantikan SPRM, Tun bukan sahaja menyatakan tiada perundingan dan itu adalah keputusan beliau sendiri, malah turut menegaskan dia tidak mahu ‘dibatasi’ oleh pendapat kabinet.

  Beliau juga berkata, dia biasanya membuat banyak keputusan sendiri kerana tidak perlu meminta pandangan kabinet mengenai apa yang perlu dilakukan dan siapa yang hendak meluluskannya.

  Pada saya, pendirian ini mungkin ada keperluannya pada beberapa perkara, tetapi bukan untuk semua perkara khususnya untuk hal sepenting dan menjadi tumpuan serta harapan kebanyakan rakyat seperti pelantikan KP SPRM ini.

  Apatah lagi ia merupakan salah satu daripada tunjang utama yang digariskan dalam gagasan Reformasi Institusi.

  Seluruh perkara merujuk kepada Kabinet atau Jawatankuasa Pilihan Parlimen adalah bagi memastikan tidak ada kuasa mutlak berada di tangan seorang Perdana Menteri. Lebih lagi tanpa proses konsultasi.

  ‘Pembatasan’ yang disebut oleh Perdana Menteri sebenarnya bukanlah pembatasan, tetapi sewajarnya difahami lebih kepada “tanggungjawab bersama” pasukan anggota pentadbiran.

  Menjadi harapan kita agar Malaysia mempunyai sebuah Pasukan Kabinet yang boleh dipertanggungjawabkan dan mengambil sikap tanggungjawab bersama secara sedar dan siap untuk dipersoalkan jika berlaku kegagalan.

  Sejujurnya pada saya, ini adalah minimum yang ramai harapkan berlaku dalam proses pelantikan tersebut untuk melindungi integriti dan keberkesanan institusi.

  Ia juga tuntutan paling minimum kebanyakan pengundi bagi mengekalkan dorongan demokratik mereka dalam memastikan wujud sebuah pentadbiran terbaik untuk Malaysia.

  Antara hujah kita kepada khalayak penyokong dan pengundi pada awal menerima Tun sebagai Pengerusi PH dan PM ke-7 adalah Tun akan dibantu, dinasihat dan diingatkan oleh sekurang-kurangnya Majlis Presiden Pakatan Harapan. Tun tidak akan dibiar mengulangi apa yang menjadi amalan BN sebelum ini, PM buat keputusan dan semua akan tunduk akur.

  Adakah konsultasi sebegini terlalu berat untuk dilaksanakan dalam era langit terbuka dan kebijaksanaan yang bukan lagi menjadi hak segelintir pihak khususnya kelompok elit.

  Sangat perlu untuk kita terus memastikan wujud pihak bebas yang akan terus menjaga sempadan demokrasi dengan berani, kerana manifesto PH tetap selamanya segar dalam ingatan dan komitmen kita.

  Tiada siapa yang menafikan Tun adalah individu pimpinan yang paling berpengalaman, dan beliau adalah yang terbaik untuk memberikan nasihat serta pandangan.

  Tetapi, itu sama sekali tidak menghapuskan keperluan terhadap proses konsultasi. Proses itu sendiri akan menjadi nilai tambah yang bukan sedikit kepada keputusan bersama yang akan dicapai akhirnya nanti.

  Adalah amat malang jika dari semasa ke semasa, kita seolah mangli dan sengaja melalaikan diri dengan budaya pengambilan keputusan sendiri hanya kerana percaya seseorang itu lebih tahu dan bijak. Hakikatnya ia sudah kita lalui dan mengulanginya adalah satu kedunguan yang disengajakan.

  Sehubungan itu, dengan penuh harapan, rasa kerdil dan rendah diri saya sebagai salah seorang anggota dalam PH ini, sekaligus untuk kepentingan negara; mohon mencadangkan agar Majlis Presiden Pakatan Harapan segera bersidang membantu kita merundingkan semula hal ini.

  Sekali gus memberi nasihat yang tepat dan baik kepada pemimpin PH dalam anggota pentadbiran kerajaan.

  Jujurlah, Malaysia Baharu tidak wajar dipandu sama sepertimana Malaysia yang dahulunya. – MalaysiaGazette

  *Senator Raj Munni Sabu adalah Ahli Dewan Negara dan Ketua Penerangan Wanita Pakatan Harapan Malaysia

 28. Irah,

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  jantan betina nafsu abg memantul
  ini di sebot serakah penyamon
  abang ni la sebenarnya si kitul
  sejak kalah PRU-14,dok ngelamun

  lelaki lembot memang kuat merajuk
  kalu berdendam yang tu nombor 1
  hentam suman sampai keluar tajuk
  nanti bila kawin,irah abang latu

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

  1. irah,

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
   Hidup abang ni macam Mat Karung Guni
   umor 76,semua dara tak mau jadi bini
   Irah tak yah balas panton abang ni
   Wahai awek abang sayang yang cenoni

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖

   1. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kau ni mabok ketum ker, Anon mt karung guni?
    Apa Anon ini bru brcerai kah atau bru mati bini?
    Kenapa lah Anon ni bodoh sampai ke tahap ini?
    Tk kan Irah nak percaya, Kejora mngaku begini
    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 29. MACAM MANA MARAH PUN KAT BUDIN …..TETAP BLOG BUDIN PALING MERIAH…..ADA YANG BENCI TAPI RINDU…..ADA YANG MALU TAPI MAU…….

  PERTAMA KALI BUDIN SENTUH TOKONG SUCI….TAK TAKUT KE?…NANTI KENA SUMPAH….

  Kit Siang Trying To Distract Us From The Latheefa Koya Controversy

  Orang semua cerita pasal Latheefa Koya, Kit Siang cuba main game of distraction dengan mencerita tentang peristiwa empat tahun dulu yang sudah selesai. Apek ni ketinggalan zamanlah. Wake up old man. Malaysians have already moved on and you are still screaming about expired events of July 2015.

  Lim Kit Siang has asked for a full investigation into what he calls the “Black Tuesday” episode and the “Week of Long Knives Operation” of July 2015. He said, this is so that they can “learn the lessons from this dark chapter in the six decades of democracy in Malaysia to ensure that these events would not be repeated in the future”. (READ MORE BELOW).

  This is nothing but poppycock. What’s the difference between Kit Siang’s so-called “Black Tuesday” of 2015 and the “Black Tuesday” of 2019 involving Latheefa Koya’s appointment as the new MACC chief? Shukri Abdull, a suspected PAS sympathiser, was asked to go because he came out with a statement in February saying that the MACC has discovered no evidence that Umno gave PAS RM90 million.

  Kit Siang loves coming out with such things. For 50 years he has been asking for “full investigation”, ‘Royal Commission of Inquiry”, etc., into hundreds of things. Tak habis-habis full investigation, Royal Commission of Inquiry, dan kepala bapak engkau. But now they are in power, abuk pun takde. Where are all his full investigations and his Royal Commission of Inquiries into all those hundreds of other issues he has been screaming about for 50 years?

  Orang semua cerita pasal Latheefa Koya, Kit Siang cuba main game of distraction dengan mencerita tentang peristiwa empat tahun dulu yang sudah selesai. Apek ni ketinggalan zamanlah. Wake up old man. Malaysians have already moved on and you are still screaming about expired events of July 2015.

  Do you still want full investigations and Royal Commission of Inquiries regarding May 13 massacres, BMF scandal, Memali massacre, Maminco scandal, Malaysian Overseas Investment Corporation scandal, Abdullah Ang scandal, Bank Negara forex scandal, Operasi Lalang, PKFZ scandal, MAS scandal, Perwaja scandal, Teoh Beng Hock murder, etc., or have you already changed your mind on those?

  ********************************************************************************

  (Bernama) – DAP advisor Lim Kit Siang today called for a full investigation into the “Black Tuesday” episode and the “Week of Long Knives Operation” in July 2015 to learn the lessons from this dark chapter in the six decades of democracy in Malaysia to ensure that these events would not be repeated in the future.

  The Member of Parliament for Iskandar Puteri claimed that the events triggered by both represented the most serious, deplorable and disgraceful attack on the democratic principles of the Malaysian Constitution and the independence, impartiality and professionalism of all the important national institutions in the history of the country.

  The “Black Tuesday and the “Week of Long Knives Operation” relate to the 1MDB scandal and the sacking of three key figures then, namely Attorney-General Tan Sri Abdul Gani Patail, Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin and Rural and Regional Development Minister Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

  Muhyiddin is now president of Bersatu which together with DAP, PKR and Amanah formed the Pakatan Harapan coalition. In alliance with Mohd Shafie’s Warisan party, the coalition swept into power in the 14th general election in May last year, thus leaving former Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak with the ignominy of causing Barisan Nasonal’s defeat after six decades of ruling the country.

  The former AG is now a barrister at law, Muhyiddin is Home Minister and Mohd Shafie the Chief Minister of Sabah.

  He said these dark events should never be allowed to recur in the future and is the reason why the fullest light must be allowed to expose all the nooks and corners of the Federal Government that allowed such a dastardly chapter in the history of Malaysian democracy to happen.

  “The Prime Minister, Tun Dr Mahathir Mohamad should present a White Paper on the “Week of Long Knives in July/August 2015” at the July sitting of Parliament,” Lim said in a statement.

  Apart from that, Lim also questioned the availability of the website (https://therecounter.wordpress.com/2015/07/) which still could be opened until today.

  He said the website played an important role in the campaign to spread a regime of terror among top political and government leaders.

  “This website made its first appearance with an article headlined “Ops Lalang 2015: Special Branch Leads Investigation into Conspirators”, making the most ludicrous and outrageous allegations implicating top officers in government, especially key officers in three of the four “Special Task Force” investigating 1MDB and the RM2.6 billion in Prime Minister (former) Najib Razak’s personal bank accounts.

  “It reached a stage where anyone who wants to have a change of prime minister or government was liable to be investigated, arrested and charged under Section 124B for “activities detrimental to Parliamentary Democracy” which was a total betrayal of the precepts and principles of parliamentary democracy as well as declared Parliamentary and Ministerial intentions in enacting Section 124B of the Penal Code,” he said.

 30. najib bini rosmah

  Politik Madey si Kitol Darah Keturunan Keling (DKK) kalau tak kotor, hina dan jijik tak dipanggil genius oleh Macai low classnya. Macai low class dan below par ketulahan Madey si Kitol sampai mampos. Kahkahkah!

  1. irah,

   ini wajah sebenar abang!

   ini sebenarnya bahasa abang!

   bahasa panton bahasa pura-pura

   kalu kawin ngan abang nanti,irah abang carotkan!!

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

   1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Apa Anon ini bru brcerai kah atau bru mati bini?
    Tk rasa malu ker Anon, buat lwk bodoh kat sini?
    Kenapa lah Anon ni bodoh sampai ke tahap ini?
    Tk kan Irah nak percaya, Kejora mngaku begini
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 31. SUARA ANAK MERDEKA

  HARAM JADAH PUNYA EZAM..

  BAWAK KOTAK LAH KAU…

  GI JALAN KAT LEBUH RAYA….

  KALAU DAH SIAL..TETAP SIAL

  BERAMPOS SI EZAM KOTAK!!!

  KALAU KAU TERRER SANGAT..APASAL TAK JADI CALON MASA PRU-PRU YANG TERDAHULU..UKUR SPENDA KAT KANGKANG SENDIRI LA

  POLITIKUSS CAP KATAK!

  1. Kamu blm merdeka…mana fakta kamu?..kena kencing dgn madey bertambah bongok..

 32. PM-6 TERLALU HORMAT PM-4 SEHINGGA DIA TAK SANGGUP DAKWA SKANDAL BERTONG2……KALAU DIA DAKWA NAMA KAPITALIS/ FEUDALIST UMNO JUGA YANG ROSAK DAN BUSUK……TAPI DALAM PERANG KALAU MUSUH TIDAK DIPANCUNG NANTI MUSUH PULA AKAN MEMANCUNG…..PM-7 DALAM PROSES PANCUNG PM-6……

  CAI2 KADOK TAK RETI ENGLISH…KALAU PANDAI CUBA TRANSLATE…

  Shukri Failed To Deliver Najib’s Head On A Platter

  The MACC is not delivering what the voters want. Worse still, the MACC is not delivering Pakatan Harapan’s election promises. Najib’s head on a platter is one of the promises. A clean government under Pakatan Harapan is another. Both are not being delivered and most people now see Pakatan Harapan as merely old wine in a new bottle.

  When Mohd Shukri Abdull was appointed the new head of the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) soon after the May 2018 general election, it was with great hope and expectations that he would deliver Najib Tun Razak’s head on a platter.

  To date, Najib has not been arrested and charged for any crime involving 1MDB. And yet, according to Lim Kit Siang and DAP, the 1MDB ‘theft’ is the biggest financial scandal in history. How would they know that unless there is hard evidence? And if there is hard evidence why is Najib not yet in jail?

  Actually, that is not true. The Enron and Vatican Bank scandals are the biggest financial scandals in history. Kit Siang and DAP are just playing drama, trying to con you into believing that Malaysia holds the world record for financial scandals.

  Anyway, whether 1MDB is the biggest or 100th biggest financial scandal in history does not matter. What matters is Pakatan Harapan promised, “Hari ini kita memerintah, esok Najib akan masuk jail.” That went alongside the promise, “Hari ini kita memerintah, esok harga minyak akan turun RM1.50.”

  Shukri failed to deliver Najib’s head on a platter and he told Mahathir there is no evidence to nail Najib for allegedly stealing RM42 billion of 1MDB’s money
  None of that happened and one year later Najib Tun Razak is becoming more popular while Pakatan Harapan is becoming more unpopular. Where is Najib’s head that was supposed to have been delivered one year ago?

  Shukri told Tun Dr Mahathir Mohamad they cannot seem to find any evidence against Najib so they cannot nail him for stealing RM42 billion of 1MDB’s money. So far, they can only charge him for stealing RM42 million of SRC International’s money. And, even then, the case is not going too well. Najib may actually escape that case as well.

  But RM42 million is not RM42 billion. Mahathir personally told the nation that Najib stole RM42 billion of 1MDB’s money. Even if they can nail Najib for the RM42 million SRC case, that is not good enough. It has to be RM42 billion, not just RM42 million. And if the RM42 million SRC case tak lekat, that would be even worse.

  Najib is becoming more popular while Pakatan Harapan is losing credibility
  Then Najib was supposed to have given PAS and/or the PAS leaders, Abdul Hadi Awang included, RM90 million. Shukri then announces that they investigate this allegation and it is not true.

  Then Hadi was supposed to have instructed Rameli Musa to pay Clare Rewcastle Brown RM1.4 million to settle their case out of court. The MACC then investigates this allegation and, again, it is proven false.

  To make matters worse, the MACC drops the cases against Lim Guan Eng involving his house and the Penang Undersea Tunnel. There is, in fact, a third case involving more than RM150 million but the MACC is not taking any action against Guan Eng.

  There are many corruption cases against Guan Eng but the MACC is not taking any action
  All this is going to hurt Pakatan Harapan very badly. In fact, it is going to hurt Mahathir personally even worse. That is why Shukri had to go.

  The MACC is not delivering what the voters want. Worse still, the MACC is not delivering Pakatan Harapan’s election promises. Najib’s head on a platter is one of the promises. A clean government under Pakatan Harapan is another. Both are not being delivered and most people now see Pakatan Harapan as merely old wine in a new bottle.

 33. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Mna dh mnghilang, Suman bebal tk reti bahasa?
  Dh brhenti ke lahabau ni..hobi mngumpul dosa?
  Bila si tua kedi tu tiada, Kejora mcm sepi terasa
  Sbb..nk lanyak ganyang, dh kkurangan mangsa
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

  1. irah,

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   pergi langkawi naik bot
   nakhoda tua kuat berdehem
   abang ni lelaki lembot
   burong abangpon panjang 2 cm

   Orang pi kebon pakai kain
   tekejut pacat latah melompat
   umor 70an pon belum kawin
   pekena irah,mana tau dapat

   menyelam sungai tangkap sepat
   memukat keli dapatnya kerapu
   malam petama dah sah irah tak dapat
   setakat geli-geli,itu ja yg mampu

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

   kesian kat irah

   1. 🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
    Rentikan lah Anon jadi srupa anjing mnyeringai
    Naper ler Anon ini dilahirkan jdi sebegini bingai
    Tak kan Kejora nk ngaku kat Irah buruk prangai
    Kejora cdg, Anon brubat cara terjun dlm sungai
    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 34. HAIRAN BETUL MUFTI YANG ANTI SYIAH BOLEH TERIMA PENDAPAT SYIAH…..MACAM PEMIMPIN2 PH YANG KUTUK SYAITAN TAPI DIALAH KEPALA SYAITAN……LEBAI KADOK TAK SEDAR DIRI DOK IKUT SYAITAN MERASA DIRINYA BENAR…..PUNYALAH TAKSUB PADA BAPAK SKANDAL MACAM HINDU……

  Pendapat yang berniat jahat
  Mufti Perlis pernah sebut lebih baik berada dibawah kerajaaan kafir yang adil berbanding kerajaan Islam yang zalim.

  Andai tahu tak siapakah yang punya pendapat yang disebarkan kepada umum oleh Mufti Perlis itu.

  Pendapat itu adalah pendapat syiah agar umat Islam menyerahkan kuasa memerintah kepada orang kafir.

  Pada hal mana ada orang kafir berlaku adil, atau akan berlaku adil terhadap uma t Islam.

  Sejarah telah membuktikan bahawa tidak pernah berlaku adil dengan umat Islam miskipun kerajaan Palestin sudah mengikat kerjasama dengan Yahudi.

  Sesungguhnya umat Islam di Palestin telah dibunuh sejumlah 2.5 juta oleh Yahudi sehingga hari ini.

  Umat Islam Islam di Kebomja telah dibunuh sejumlah 2 juta oleh kerajaan Kemboja.
  Umat Islam di Myanmar telah dibunuh hidup hidup termasuk dibakar pada angka ratusan ribu orang.

  Oleh itu, mustahil kerajaan kafir boleh berlaku adil terhadap umat Islam, maka pendapat itu adalah pendapat yang berniat jahat terhadap Umat Islam.

  Di negara China umat Islam telah ditahan dan diseksa dan pada bulan Ramadan umat tidak dibenar berpuasa,malah kerajaan menyediakan makanan kepada umat islam yang berpuasa untuk membatalkan puasa masing masing.
  Abdullah Ngah

 35. Irah,

  🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠🐟🐠
  Mlm ni abg nk gi mncing dgn kg punya budak2
  Pancing keli kolam, umpan nya tu, kepal dedak
  Tk pasti lah kat situ..line U-mobile, ada ke tidak
  Klu tk der, keresahan di dada ini, pasti meledak
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 36. MELAYU HANYA MENANG SORAK…KAMPUNG TERGADAI

  Strategi D4P Luaskan Kuasa

  (1)
  Megah sekali Lim Guan Eng berkokok dalam Persidangan Kebangsaan DAP.
  Dia jadi Setiausaha Agung DAP pada 2004, waktu DAP hanya ada 12 kerusi.
  Di bawah pimpinannya, DAP dapat 28 kerusi PRU 12, dia jadi Ketua Menteri.
  Ini diterus lagi dalam PRU 13, DAP dapat 38 kerusi, dia kekal Ketua Menteri.
  Paling baru, PRU 14 DAP dapat 42 kerusi, dia dan 5 rakannya jadi Menteri.
  Itu belum dikira dengan Timbalan Menteri, Ahli EXCO Kerajaan Negeri.
  Perdana Menteri malah akui pelannya tertakluk kepada kelulusan Menteri.
  Hanya ada 172,673 ahli, tetapi kehebatannya seolah-olah tidak terperi lagi.

  (2)
  Maka dihitunglah satu per satu segala kehebatan DAP pasca PRU 14.
  DAP kini ada 42 Ahli Dewan Rakyat, 7 Ahli Dewan Negara, 109 ADUN!
  DAP kini ada 1 Timbalan Speaker Dewan Rakyat, 2 Speaker DUN, 2 Timbalan Speaker DUN!
  DAP kini ada 6 Menteri, 1 Duta Khas, 7 Timbalan Menteri!
  DAP kini ada 1 Ketua Menteri, 1 Timbalan Ketua Menteri!
  DAP kini ada 2 Menteri, 2 Pembantu Menteri di Sabah!
  DAP kini ada 30 Ahli EXCO Kerajaan Negeri!
  DAP kini ada 450 Ahli Majlis, 500 Ketua Kampung!

  (3)
  Lalu timbullah suara, apakah Lim Guan Eng sudah puas hati dengan semua ini.
  Sudah pastilah tidak, malah DAP sedang giat meluaskan kuasa di seluruh negara.
  DAP gunakan semaksima mungkin segala jawatannya untuk perkukuhkan kedudukan.
  DAP pastikan semua kemenangan dikekalkan dan tempat baru mampu diterobosi.
  DAP tentukan semua pemegang jawatan bersatu hati dan hadam semua strategi parti.
  29-30 Jun 2018, 15-17 Mac 2019, dibuat Pemukiman Kepimpinan Kebangsaan DAP.
  5-6 Januari 2019, 20-21 April 2019, dibuat juga Pemukiman Ahli Majlis DAP.
  DAP sebuah parti yang menyelesaikan masalah orang Melayu, itulah mesej diberi.

  (4)
  Lalu ditanya lagi, apakah antara strategi utama perluasan kuasa DAP selepas ini.
  Sudah pastilah perkukuhkan kedudukan di Pusat dan di Negeri-Negeri teras utama.
  Perjawatan Kabinet boleh sahaja berubah bila penjawat Perdana Menteri berubah.
  Peruntukan kerusi juga boleh sahaja bertambah bila kawasan pilihan raya berubah.
  Cadangan persempadanan semula DAP 2013 pernah menambah kerusi menjadi 262.
  143 kerusi bandar, 39 kerusi separa bandar, 80 kerusi luar bandar, ini dihitung sudah.
  Bersedekah, berbuka bersahur bersama; dekati masjid, sekolah agama, pusat tahfiz.
  Peruntukan untuk Melayu Islam tiada masalah, asal saja tidak melibatkan syariah.

  (5)
  Kekuatan di Negeri-Negeri juga pasti boleh mengubah kedudukan di Pusat.
  Pulau Pinang sudah DAP kuasai, Sarawak sedang menanti berpandukan janji.
  Bila Sarawak diberi lebih kuasa melalui MA63, DAP tentulah bakal penerima.
  Di Perak, Negeri Sembilan, Melaka, Johor, DAP boleh cuba usahakan ketuai.
  DAP sudah menguasai majoriti di empat negeri ini, tetapi akur kepada janji.
  Kuala Lumpur pun Lim Guan Eng pernah umum akan tubuh kerajaan negeri.
  Lagi penting adalah perluasan pengaruh DAP dalam politik peringkat tempatan.
  Ini pasti akan jadi lebih mudah jika pilihan raya kerajaan tempatan diadakan.

  (6)
  Dan kalau ditanya siapa EXCO Kerajaan Tempatan semua negeri PH, jawablah.
  EXCO Kerajaan Tempatan Pulau Pinang adalah Jagdeep Singh Deo dari DAP.
  EXCO Kerajaan Tempatan Selangor adalah Ng Sze Han dari DAP.
  EXCO Kerajaan Tempatan Perak adalah Yong Choo Kiong dari DAP.
  EXCO Kerajaan Tempatan Negeri Sembilan adalah Teo Kok Seong dari DAP.
  EXCO Kerajaan Tempatan Melaka adalah Tey Kok Kiew dari DAP.
  EXCO Kerajaan Tempatan Johor adalah Tan Chen Choon dari DAP.
  EXCO Kerajaan Tempatan Kedah adalah Tan Kok Yew dari DAP.

  (7)
  Apa, mengapa, bila, bagaimana, semua kini sudah tidak lagi jadi tanda tanya.
  Forward we march, for a Malaysian Malaysia, itulah cogan kata, matlamatnya.
  Sama rata sama rasa sama segala-gala, hanya menunggu masa jika Melayu masih alpa dan mudah lupa.

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2446455078731869&id=100001022016761

  Reply

 37. Dari dulu lagi madey guna taktik kotor…bermula menekan musa hitam letak jawatan lepas tu buang tun salleh abas dan 5 hakim kanan…penjarakan anwar ibrahim…

  Sekarang tekan plak maszlee kerana tamatkan kontrak YTL cina kroni madey…

  Madey pandai cuci tangan…

  1. najib bini rosmah

   Khianat Madey si Kitol sejak Tunku Abdul Rahman lagi. Madey si Kitol darah DKK yang kebulur kuasa dan tamak haloba. Projek yang tak dapat kepada kroni habis jadi dendam kesumat hati hitam Madey si Kitol.

   PLUS, IPP dan Khazanah tempat kroni bangsat dan sial Madey si Kitol merompak Rakyat. Jangan mudah kena tipu dengan darah keturunan Raja Mandeliar dan Kitol wahai Melayu! Kita wajib bersatu hapuskan pengkhianat macam Madey si Kitol. Kahkahkah!

 38. Moga Allah swt membalas KETULAHAN mereka2 yang suka kutuk dan hina TDM

  1. najib bini rosmah

   Francis Yeoh tak kena tulah. Kaya dan akan makin kaya dengan projek baru KPM. Maszlee Malik dan macai Madey si Kitol yang terima ketulahan tahun 2020. Kahkahkah!

  2. 2020 THE YEAR FOR PAKATAN TO WALK TALL & ‘CARRY A BIG STICK’ – BUT WILL MAHATHIR JUMP SHIP SOON? BERSATU STRATEGIST CALLS FOR FOCUS & DIRECTION IN THE YEAR AHEAD – EVEN AS TALK SWIRLS DR M MAY REJOIN UMNO

   DECEMBER 27, 2019

   https://www.malaysia-chronicle.com/?p=183047

   Bukan Budin dan Ezam Nor sahaja yg memberi peringatan kpd Madey.

   Blogger2 PH lain semua yg mengkritik Madey kerana indah khabar dari rupa PH termasuk Syed OSTB, Steadyaku47, Finance Twitter, MSO Melayu blogspot.

   Spt Budin, mereka tidak mengejar jawatan Pengarah Media PM tetapi berjuang utk konsensus PH dilaksanakan tanpa helah oleh Bersatu.

   Malah Kadir Jasin yg dah jadi Pengarah Media PM Madey bersetuju bahawa konsensus PH yalah isu fundamental PH dan Majlis Presiden boleh menjadi game changer kesinambungan PH.

   Terkini Rais Husin, pakar strategi Bersatu diPRU14, mengulas tepat dilema semasa Bersatu yalah antara masuk mulut buaya atau masuk mulut naga jika memilih utk batalkan konsensus PH kerana realiti tidak cukup kerusi2 Parlimen.

   Membatalkan konsensus PH secara sine die
   adalah tindakan bunuh diri kerana bakal robohkan PH, hilang Kerajaan/jawatan PM dan lenyap semua kredibiliti Bersatu. Bukan pilihan Madey yg ingin kekal PM.

   Membatalkan konsensus PH secara backdoor mengundang implikasi yg sama diatas tapi bertambah bebanan Bersatu kerana terpaksa berkonsensus baru termasuk memberi perlepasan dan habuan2 NFA kpd Kleptos UMNO termasuk Najib, Zahid dan Hishamuddin. Jugak bukan pilihan Madey yg ingin kekal PM tapi mahu penjarakan Najib dan Zahid.

   Mungkin saranan pelobi PH Dennis Ignatius yalah terbaik, Anwar dan Pakatan Rakyat patut berundur dari PH secara prinsip utk ajar parasite2 Bersatu mengenai political honor. Dan terus trigger robohkan Kerajaan PH, Madey hilang jawatan PM serta merta dan gagalkan Bersatu dari sapu bersih dan makan solo PH. Ini lah hadiah terbaik kpd penyokong2 PH yg dikencing oleh Bersatu.

   Snap PRU15? Pakatan Rakyat akan dihormati rakyat kerana pegang kpd prinsip PH sampai akhir. Dan Bersatu? Ada ke siapa2 kecuali Kartel Semburit yg ingin berkonsensus dgn kaki2 kencing?

  3. Allah tak balas kejahatan madey pecat salleh abas?…tekan musa hitam letak jawatan…penjarakan anwar dgn fitnah…bagi IPP kpd kroni dengan subsidi gas..rakyat yg tanggong kos termaduk pentaksub tun madey yg bongok….

   Kena kencing hancing dgn madey masih tak sedar diri….

 39. Mahadir sudah berani tunjuk belang melindongi kroni cina…

  Mahadir hanye berani dgn menteri Bersatu….dgn menteri parti lain dia tak berani…takut tergolek dog…

  KD pon blogger penakut…berani siarkan cerita temberang lambong atok ajee…

  Maszlee sudah umumkan kenape dia tamatkan projek YTL kroni atok…dia senyum ajee…syabas Maszlee…

  Lagi bagus maszlee umum kluar dari Bersatu dan letak jawatan mp supaya prk boleh dibuat dan boleh lihat sokongan kpd atok..

 40. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Mana dia, Suman raja fitnah, dh tk lgi kelihatan?
  Dah mampos ker dia, itu jahanam bapak setan?
  Apa bapok tua kedi tu pergi bertapa dlm hutan?
  Tk kan dh mati pucok, masih lagi nk berkhatan?
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 41. PEMIMPIN2 PH GILER….. PENGIKUT2 PH GILER BABI…….

  Phuiii…Konon sekolah vernakular ada termaktub dalam perlembagaan…..Ngok ni cakap tak boleh buang…illegal…

  Tapi Institusi kesultanan yang ada perlembagaan. mereka nak buang…Msia nak ditukar kepada Republik, kepentingan islam dan melayu ada dalam perlembagaan….mereka selalu cabar… dan banyak lagi yang ada dalam perlembagaan tu, yang tidak memihak kepada mereka…balik balik mereka nak buang…. tapi yang depa punya…. oh… nak buat report polis pulak… memang puak2 keparat nie besar sungguh kepala depa semua…. patut semua pendatang dihantar balik semasa kita tuntut kemerdekaan dulu…baru lah aman malaysia sekarang nie!!!!

 42. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
  Suman masih kt luar, dlm keadaan mati berahi
  Agaknya, Suman kini sdg letak tgn di atas dahi
  Klu dia msuk..msti Suman tu, dgn Budin kelahi
  Sbab Budin muat artikel, TDM gemar main tahi
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

  1. Suman sudah mati pucuk…cina kroni madey kaye raye…suman dan penjilat2 bongok masih miskin dan kena kencing dgn madey…

Leave a Reply

Your email address will not be published.