KEMPEN #SUPPORTMAZLEE HANYA SIA-SIA, APAKAH PENGUNDURANNYA UNTUK MEMUDAHKAN MUKHRIZ DIBAWA KE PUSAT?

Tidak berapa lama selepas Dr. Mazlee Malik mengumumkan pemulangan jawatannya sebagai Menteri Pendidikan semalam, tiba-tiba muncul kempen di media sosial agar jawatan itu dikembalikan semula kepadanya.

Sehingga artikel ini ditulis, hampir 300 ribu sudah menandatangani menyokongnya.

Sementara sebelum ini, Dr. Mazlee banyak dikecam atas beberapa pendekatan atau kenyataannya, kini setelah beliau meletakkan jawatan, ramai pula yang seolah-olah merindui dan ingin beliau kembali.

Sebenarnya, mengharapkan untuk Dr. Mazlee dikembalikan ke jawatannya adalah sesuatu yang mustahil, sekurang-kurangnya dalam waktu yang terdekat ini.

Asasnya ialah Dr. Mazlee bukan berundur dengan sukarela atau dengan kehendak hatinya.

Beliau sebenarnya dinasihatkan (atau dalam bahasa lebih mudah – dipaksa) untuk meletakkan jawatannya.

Dalam kenyataannya semalam, Dr. Mazlee antara lain menyebut – Di atas nasihat YAB Perdana Menteri, dan atas dasar ketaatan dan disiplin kepada kepimpinan parti dan kerajaan, maka dengan hati yang reda walaupun berat, saya Mazlee Malik, dengan ini meletakkan jawatan sebagai Menteri Pendidikan Malaysia berkuatkuasa 3 Januari 2020.

Kenyataan itu jelas menggambarkan Dr. Mazlee telah diminta atau dipaksa untuk berundur atas dasar ketaatan kepada kepimpinan parti dan kerajaan yang mahukannya berbuat demikian, walaupun beliau berat hati untuk melakukannya.

Dalam hal ini, selain Tun Mahathir selaku Perdana Menteri dan Pengerusi Bersatu, siapakah lagi yang boleh meminta atau memaksa Dr. Mazlee untuk meletakkan jawatan?

Mustahil Muhyiddin Yassin selaku Presiden Bersatu yang meminta atau memaksa Dr. Mazlee untuk meletakkan jawatan, malah kalau beliau berbuat demikian pun, tidak mungkin Ahli Parlimen Simpang Renggam itu akan menurutinya.

Bermakna, yang boleh meminta atau memaksa Dr. Mazlee untuk meletakkan jawatan dan permintaan atau paksaan itu pula tidak boleh ditolak hanya jika ia dilakukan Perdana Menteri.

Tetapi, apakah sebabnya yang mendorong Tun Mahathir meminta atau memaksa Dr. Mazlee meletakkan jawatan?

Apakah ia berkaitan isu-isu yang berlegar di sekitar Kementerian Pendidikan atau ada sebab-sebab lain?

Dalam kenyataan medianya juga, Dr. Mazlee ada menyebut – Saya dilihat menimbulkan banyak krisis kepada kepimpinan terutama melibatkan isu Jawi, internet sekolah dan dan isu sarapan percuma.

Dalam hal ini, adakah Tun Mahathir meminta atau memaksa Dr. Mazlee meletakkan jawatan kerana adanya tekanan daripada DAP, NGO tertentu atau tauke-tauke berkaitan kontrak di Kementerian Pendidikan?

Atau Tun Mahathir ada perkiraan lain berkaitan politik?

Menguatkan lagi asas bahawa perletakan jawatan Dr. Mazlee adalah atas permintaan atau kehendak Tun Mahathir kerana hanya beberapa ketika selepas beliau mengumumkan perletakan jawatannya, dengan pantasnya keluar kenyataan media oleh Pejabat Perdana Menteri yang memakluman perletakan jawatan tersebut telah diterima.

Betapa pantasnya kenyataan media itu dikeluarkan seolah-olah ia telah disiapkan atau ditaip sebelum pun Dr. Mazlee mengadakan sidang medianya lagi.

Lantaran itu, oleh kerana yang meminta atau memaksa Dr. Mazlee meletakkan jawatan adalah Tun Mahathir sendiri, maka adalah membuang masa saja mengadakan sebarang kempen untuk mengembalikan beliau semula ke jawatan tersebut.

Selain mungkin Tun Mahathir ada muslihat atau perkiraan lain di sebalik tindakannya terhadap Dr. Mazlee itu, beliau juga diketahui jarang tunduk kepada tekanan.

Walaupun kerap melakukan U-Turn, Tun Mahathir pasti tidak akan berbuat demikian jika untung tidak memihak kepadanya. U-Turn Tun Mahathir adalah U-Turn yang boleh membawa untung.

Dalam hal ini, tidak nampak ada untungnya kepada Tun Mahathir jika Dr. Mazlee dikembalikan semula sebagai Menteri Pendidikan.

Sebaliknya, dengan ketiadaan Dr. Mazlee, Tun Mahathir mungkin ada ruang yang lebih terbuka untuk mencatur sesuatu, bukan mengenai rakyat atau negara, tetapi lebih tentang dirinya.

Semua ini hanya akan dapat diketahui atau dibaca selepas pengganti Dr. Mazlee diumumkan atau melalui rombakan kabinet dalam waktu terdekat ini.

Mungkinkah Mukhriz Mahathir yang kini merupakan Menteri Besar Kedah akan dibawa ke Pusat dalam rombakan kabinet nanti? (ShahbudinHusin 03/01/2020)

Updated: 3 January 2020 — 8:33 am

73 Comments

Add a Comment
  1. Dlm matematik, ada istilah rational numbers dan lawan dia, irrational numbers (nombor yg tak dapat diwakilkan dgn p/q dimana p dan q adalah integer (no. +ve, 0 dan -ve) dan q =/=0.
    jika diterjemah kpd “nombor nisbah” dan “nombor tak nisbah”, lg celaru jadinya.
    apapun, ni la usaha kecil ana nak meningkatkan mutu pendidikan negara. ana stop sini saje.

  2. MENTERI YANG PALING LAYAK GANTI IALAH BAPAK SENDIRI SUPAYA DAPAT TERIMA SUMPAHAN BERTIMPA2…….PAK LIWAT TAK MAIN PINTU DEPAN….KITA TENGOK SIAPA TEKA PALING TEPAT…..SEBENARNYA BAPAK PECAT MENTERI KASUT HITAM TUJUANNYA HANYA UNTUK BUAT TEKA TEKI…..

    Dr Maszlee korban peralihan kuasa untuk bawa masuk seseorang…….

    Kurang 24 jam, Dr Maszlee Malik meletakkan jawatannya sebagai menteri pendidikan, bertali arus spekulasi khususnya dari Umno yang mendakwa peletakan jawatan itu adalah sebagai ‘muslihat’ untuk membawa masuk seseorang.

    Ahli Majlis Tertinggi Umno, Dr Mohd Puad Zarkashi membuat spekulasi tindakan berkenaan ada kaitan dengan peralihan kuasa Perdana Menteri Dr Mahathir Mohammad kepada Presiden PKR Anwar Ibrahim yang sepatutnya dilaksanakan tahun ini.

    “Justeru Maszlee dikorbankan untuk membawa masuk seseorang. Ia adalah game plan peralihan kuasa. Pastinya dia bukan Anwar Ibrahim,” kata bekas menteri Umno itu melalui satu hantaran di Facebook.

    Dr Puad juga menolak bahawa Maszlee dipecat kerana prestasi buruk.

    “Kalau alasan prestasi sudah tentu beberapa lagi Menteri PPBM kena letak jawatan kerana kajian Malaysiakini mendedahkannya.

    “Antaranya, Syed Sadiq (Ketua Armada), Rina Harun (Ketua Serikandi), RedzuanYusof (Pengerusi Bersatu Melaka), Muhyiddin Yassin (Presiden) bahkan Mahathir sendiri,” katanya,

    Menurutnya, semua pemimpin yang disebutkan mempunyai jawatan dalam parti sedangkan bekas menteri pelajaran itu tidak berjawatan tinggi dalam Bersatu.

    Semalam, Dr Maszlee mengumumkan peletakan jawatannya dalam satu sidang media khas di Putrajaya dengan berkata keputusan itu dibuat selepas pertemuan dengan Dr Mahathir, yang beliau sifatkan sebagai seorang ayahanda.

    Selain Dr Puad, turut membuat spekulasi yang hampir sama adalah Setiausaha Agung Umno, Annuar Musa yang mendakwa ahli parlimen Simpang Renggam itu menjadi mangsa percaturan walaupun walaupun prestasinya bukan yang terburuk di kalangan anggota kabinet.

    Ahli politik veteran itu juga mendakwa bahawa menteri pendidikan seterusnya adalah seseorang yang paling berpengaruh.

  3. “Mungkinkah Mukhriz Mahathir yang kini merupakan Menteri Besar Kedah akan dibawa ke Pusat dalam rombakan kabinet nanti?” Tuan Budin yang kata.

  4. Kejora boleh donlot kat bawah
    https://drive.google.com/file/d/1tVUmySvUENGqCwsMwBnftSrrHhjvT4V2/view

    Bab 1.
    Yg celik matematik akan tanya, apa beza antara nisbah dgn nombor nisbah.
    Kenapa bertanya? Nisbah +ve sementara nombor nisbah mungkin -ve.

    Jika rational number diterjemahkan sebagai nombor rasional, pertanyaan sedemikian tak wujud.
    Saja “nak tunjuk hebat” kot diterjemahkan sbg nombor nisbah.

    1. Bro ApaNama,

      Nombor boleh positif atau negatif..
      Begitu juga dgn nombor rasional atau nombor nisbah.
      Nisbah dlm BI islah ratio.
      Mungkin sbb itu, ‘rational number’ diistilahkan dlm BM sbg nombor nisbah.

      1. Nisbah itu sendiri atau ratio ialah lbh kurang pembahagian, mana boleh negatif!

        Misalnya dlm pembahagian harta ikut faraid, nisbah perolehan pusaka anak lelaki kpd anak perempuan ialah 2:1, mana boleh ada negatif!

        1. 😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
          Itu adalah penjelasan ckgu Kejora secara kasar
          Tk da ksmpatan kat sini nk terang smpai dasar
          Nanti, ApaNama kata, Kejora ini nak putar kisar
          Kejora minta dirilah dulu, nk gi surau solat asar
          👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
          👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

        2. setuju. ni yg dimaksudkan. peliknya nombor nisbah boleh jadi -ve.
          bila disebut nombor rasional boleh jadi -ve, no confusion disini sbb nisbah dan nombor rasional 2 entiti yg berlainan.

      2. boleh nampak tak confusion ditimbulkan bila diterjemahkan sbg nombor nisbah?
        nisbah ==> a/b, dimana a adalah {0,1,2,3…..} dan b adalah ={1,2,3,4….}. hasilnya nombor +ve.
        nombor nisbah ==> p/q dimana p dan q adalah integer dan q =/= 0. hasilnya mungkin nombor +ve atau -ve.

        dr segi definisi, nisbah (ratio) adalah perbandingan 2 atau lebih nilai.
        nombor nisbah, apa yg dibandingkan?
        banyak confusion. dahla budak2 anggap matematik susah, tindakan ni tambah lg kacau-bilau.

  5. MENTERI KASUT HITAM DI MAKAN SUMPAH SENDIRI……….

    Rupanya Dr Mazlee letak jawatan ikut Nabi tapi mengikut fikrannya……..

    Ketika dia bekerja sebagai pensyarah UIA, Maszlee sangat rajin menulis status-status dan memberi ucapan-ucapan yang memperlekeh dan memperbodohkan pemimpin BN.

    DSN dan Datuk Ahmad Maslan adalah merupakan mangsa kegemaran dia.

    Maszlee Malik juga pernah ketawa menghina para penerima BR1M ketika bual bicara bersama seorang Cina. Dia kata Melayu miskin dan tak boleh hidup tanpa BR1M.

    Maszlee pernah berkata dengan sombong ketika ucapan Presiden UIA yang dia masuk politik hanya semata-mata untuk menjatuhkan Najib.

    Hampir semua Naib Canselor lantikan zaman PH adalah kawan-kawannya dari IKRAM.

    Maszlee juga pernah berikrar di dalam parlimen bahawa dia akan pastikan skandal 1MDB dimasukkan ke dalam silibus sejarah sekolah untuk dibaca generasi akan datang.

    Lahanat tul…kes liwat Bang Non tu sampai sekarang tak masuk langsung dalam silibus sejarah sekolah walau dah 21 tahun kes Liwat 1.0 tu. 😒

    Maszlee Malik ini sebenarnya tidak boleh dipercayai cara berfikir.. Jadi tak perlulah bersedih atau kesiankan dia.

    Nukilan
    Nabeel Naqie

  6. 🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃
    Atuk TN pndrhaka dgn kafir kena cucuk hidong
    Tapi dh jadi mcm babi luka dlm jerat tersadong
    Dgn cikgu Kejora, teruk dia kna tala dan ladong
    Kini dh belah cabut lari srupa dgn lipas kudong
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  7. alahai cikgu kejora…
    “Kpd ApaNama ini, cgu Kejora nk bgi pncerahan
    1/3 itu, bukan lah nisbah, tetapi suatu pecahan
    No nisbah msti blh ditulis tpat, dlm perpuluhan
    Cth, nisbah 1:2 = pchan 1/2 = 0.5 jka prpluhan”
    cikgu tak faham, anak murid lg la celaru.
    ni sebenarnya perkara besar, masa depan anak2 malaysia.
    nisbah tu boleh ditulis spt 1:3 atau 1/3.
    nombor nisbah tu, apa pulak?

    1. ApaNama 4:06 pm,

      👋👋👋👋👋👋👋👋👋👋👋👋👋👋👋👋👋👋
      ‘ApaNama’ nampak nya, masih lagi menggamit
      Kalau Kejora tidak layan, terasa macm berdosa
      Mmg le matematik ini, banyak istilah dan rumit
      Biarlah ckgu Kejora terang dgn ayat yang biasa
      👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

      1. Nombor nisbah or rational number is a number that can be converted into a perfect fraction. For example, 1.24 = 124/100 = 31/25, a perfect fraction.
        Therefore, 1.24 is a rational number (nombor nisbah).
        In ratio (nisbah), the decimal number 1.24 is written as 31:25.

        There are some number that can’t be written as a perfect fraction, for example the square root of 2 or √2 = 1.4142..a non lasting decimal. Therefore √2 is not a rational number and neither can it be written as a fraction.

        👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

        1. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
          Wah..hari cuti bgini pun, cg Kejora ada tugasan
          Org tnya maths, kna responsible beri pnjelasan
          Harapnya ApaNama dh dapat sedikit kepuasan
          Klu tak blh juga, pergi tuisyen mnengah atasan
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
          👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌

  8. 🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕
    Atuk TN biol sewel tak lebih taraf seekor anjing
    Dia anak tikus, yg merasa diri kuat macm gajah
    Ibarat tiada beban nk galas, batu dia prgi jinjing
    Kejora tunggu nak libas je, klu dia masuk terjah
    💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  9. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    TN bapok masuk skdar nk tunjuk dirinya gagah
    Hujah kosong abok, hanya suka nak bertelagah
    Tapi dgn Kejora ini, dia tk blh ler nk buat megah
    Bkn stkt Kejora sanggah, tpi juga Kejora sergah
    💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  10. Dan dengan izin Allah jua…Mahathir akan terajui negara sehingga ke penghujung 5 tahun.

    Manusia boleh bersetuju dalam council of PH.

    Dollah Sani, Johari Abdul, Syed Husin, Otai Reformasi dah basi boleh bising suruh serah baton.

    Malaysiakini, Malaysia Chronicle, blogggers pro Anwar boleh desak ini itu…..

    Namun Allah maha berkuasa….KUN FAYA KUN…maka mahathir akan terus pimpin negara. Anwar boleh jadi pm-in-waiting till kingdom comes ……

  11. 🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
    Kejora tak akan biar lagi, TN kera tu naik tocang
    Bebel mabok je, mcm salah telan pil perancang
    Hari ni, mmg Kejora nk ajar itu si mulut lancang
    Dia buka mulut sja, pasti, Kejora tampil cincang
    💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  12. BERKAT DOA ALMARHUM USTAZ FADHIL NOR….. BAPAK SKANDAL DAPAT RASAKAN TEKANAN SETIAP PENJURU…..DARI LUAR DAN DALAM…..KINI SEMAKIN HARI SEMAKIN RAMAI YANG BENCI….DULU TIPU ORANG PERCAYA….. SEKARANG ORANG DAH CERDIK….. AKHIR SEKALI KUBUR BAPAK PUN DIPIJAK ORANG……

    Padan muka kau maszlee!……..

    Itulah dah cakap, jawatan menteri untuk orang bodoh. Kau ada phd, kau nk masuk jugak. Skrg apa cer? Padan muka kau!

    Dulu masalah budak kecil dan miskin nk jaga kasut mereka. Mana dengan basuhnya mana dengan kapurnya. Mana dengan nak dijaganya. Asrama pula mengada nakkan kasut itam. Nak main futsal masa waktu pj, nak kena kasut sukan lagi. Takkan lah nk usung kasut putih tu kemana2. Pening famly miskin ni fikir. Menteri bertukar2 tak penah peduli pun hal ni. Yelah, menteri kot.. takkan nak pandang kaki budak miskin kan? So lantaklah mak pak dia nk berhutang pun. Kasut je pun. Tiba2 kau datang maszlee, by one simple arahan, tukar kasut hitam. Simple. So bdk miskin tadi ni tak pening dah, all-in.. tahan lasak. Apa kau dpt maszlee? From that day, orang gelar kau menteri kasut hitam! Yelah, tu tanda visi kau membumi, sbb tu kau nampak kasut. Cuba lah kau belajar dari menteri sorang lagi, visi dia melangit, sebab tu dia nampak kereta terbang! See, dia tak kena tekan pun ngan gergasi politik. Padan muka kau!

    Kan orang dah ckp, kpm ni lubuk duit. Kau ingat sapa nak peduli sekolah di ulu sabah sarawak dan hutan hutan? Kalau buat sekolah cantik cantik pun, diorang bukan datang pun. Diorang sibuk kutip petai dihutan. Buat ala kadar sudahlah, lebihan duit tu boleh jugak tampung melancong, kereta baru, anak bini, ketua2 cawangan semuanya nak kena suapkan makan. Tetiba kau datang, kau beriya iya nak pertahankan sekolah2 hulu tu.. siap usung gambar sekolah tu ke parlimen. Beriya betul. Kau ingat orang hairan? Orang x pandang la sekolah busuk hulu kampung tu. Menteri nak turun sekolah pandai, sekolah elit, ada jamuan besar besar, seluar pun tak kotor, ada alumni korporat jutawan, alih alih kau jadi menteri, kau pergi turun sekolah usang. Low class! kan dah mendapat. Padan muka kau!

    Orang dah pesan, jadi menteri ni, jangan cuba memahami. Tapi cuba difahami. Semua menteri buat mcmtu. Alih alih kau beriya iya nak memahami bebanan tugas guru bagai. Segala fail2 report yang merepek meraban tu semua tak perlu buat dah. Eh kau sapa? Kau tau tak ppd jpn dan nazir tak respect pun arahan kau. Diorang still tekankan fail berbanding murid. Murid bodoh piang takpe, asalkan fail lengkap. nazir dan menteri dulu turun tengok fail, tapi kau turun tengok murid. Kau dah kenapa? Murid tak pentinglah lee! Yang penting fail tu, menipu pun takpe, janji fail report tu lengkap. Ini amalan biasa penjawat awam. Kau nak lawan arus? Kau tahukan selama ni bila jpn kpm turun sekolah, cikgu sibuk mempersiapkan fail. Bukan mempersiapkan budak. Sbb diorang tak heran pun kat budak, yang penting fail semua tu. Kau datang nk buang semua ni.. marahlah diorang, ini kerajaan fail, laporan, meeting, jamuan, rombongan dan bungkus lauk lepas meeting. Tetiba kau nak tukarkan jadi kementerian “kemanusiaan”. Skrg terimalah, fail kau tak cantik, letaklah jawatan! Padan muka kau.

    Ni nak cakap.. cikgu duka lara, kenapa kau kisah sangat? Lantaklah dia tak jumpa suami dia ke isteri dia ke. Peduli apa. Kau menteri, fikir isteri kau sudahlah. Nak pakai beg apa kasut apa. Ini tidak, kau nak sangat tolong diorang. Dulu isu guru duka lara ni dah macam tanda2 kiamat. Punya susah nak settle. Alih alih kau datang, senang je kau settle. Banyak keluarga dah kembali tertaut. Kau melampau la maszlee, kau tak tahu ke dulu ni nak bertukar semua tu selain doa, cable kau kena kuat? Kau datang je semua cable tak function. Semua dilayan sama rata. Mana boleh macam tu! Dulu, guru nk angkat kepala dekat ketua pemuda kawasan pun takut. Sebab cable ni la. Tapi masuk je era kau, guru sendiri yang hina dan troll kau di facebook. Kau tak tukar pun mereka. Nak jadi baik konon, nah sekarang sebab kebaikan itulah kau ‘ditukar’.

    Orang dah cakap, bila ada jawatan kena berlagak sikit. Kau tak tahu ke cikgu yang baru naik gred 44 pun lain macam dia punya ketuk meja meeting? Cikgu yang bini datuk pun kena dihormati oleh pgetua walaupun dia mai kelas cuma melawa. Ini budaya dah lama. Alih alih kau datang nak jadi “pakcik”. Apa kelas kau lee? Kan dah kena berhenti. Padan muka kau.

    Nih satu lagi, orang dah cakap jangan kacau tokey besar. Elok2 je internet slow kat sekolah. Rileks je kitorang isi report budak berejam jam, pastu system down. Isi balik. Pastu internet putus, ilang semua data. Kitorang ok je guna data sendiri, asalkan jangan kacau “kawan2” menteri. Alih alih kau datang, kau hapuskan monopoli. Sapa nk tender kena peform. maxis digi celcom semua dapat, fight servis sapa terbaik. Abis internet jadi laju. Nk google apa pun senang. Google classroom frog semua tu dh boleh senang access. Susahlah cmni, internet ni kan senjata yahudi. Hmm.. kau degil. Tengok kan dah kena nasihat berhenti. Padan muka kau maszlee.

    Orang dah cakap, persetankanlah jawi tu. Bukan penting pun. Budak x reti baca jawi, apa kesannya? Alah sekadar x boleh baca quran. X penting pun. Yang penting budak boleh jadi saintis, engineer doktor. Quran tu hal peribadi la. Umno parti keramat melayu pun bunuh jawi dulu, alih alih kau barua DAP nak angkat jawi. Kau siapa lee?

    Satu lagi uec, kau tak iktiraf kenapa?Dong zong dah marah kau. Kau ingat diorang sapa? Diorang kan bumiputera asli. Kau tak tahu ke uec ada dalam manifesto ph dan bn? Kau tak paham lagi? Follow je. Gergasi politik ni dua2 side sama ja.. tapi kau degil, nak jadi hero bangsa jugak. Last tengok, bangsa ni jugak yang hari hari ketawakan kau troll kau pasal kasut hitam pasal tol simpang renggam.

    Padan muka kau!
    Takpelah.. kau ada phd, nama kau besar dalam akademik. Berebut universiti nak kan kau. Tak cukup dalam, luar negara pun nak. English fluent, arab fluent..agama pandai, akademik pandai.. nak apa lagi kan?

    Kami ok. Cuma pasni, pakcik mana lah yang nak peduli kasut anak anak kami. Pakcik mana lah yang nak kisah sarapan pagi anak anak kami kan..

    Padan muka kau maszlee.. kau boleh berehat, keluar dari kereta yang kau pandu kami ke depan. Sedang kami didalam, diam menanti, siapa yang akan pandu kami ke belakang kembali. 🙁

    Ust Ibnu rijal

    1. Doa Fadzil Nor tak masi sebab doa memusnahkan orang lain salah.

      Sebab itu Allah panjangkan usia mahathir dan jadi PM 2 kali….Allahhuakbar.

      Allah maha mengetahui lagi membuat keputusan yang paling bikaj

      1. ❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓
        Wau Bule, hadis dr mana, cuba sikit ko bayang?
        Klu pnjng sgt umur tu, ada kah smsti Allah syg?
        Allah benci ker klu muda lagi nyawa melayang?
        Sbnrnya, Allah kasih org yg ikhlas brsmbhyang!
        👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

        👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

  13. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Cikgu Kejora ni, semua org nmpk, tangkas bijak
    Wlu cikgu maths, cekap mngarang, pntun sajak
    Bkn mcm Suman kedi & TN kera bodoh terlajak
    Kalu depa tu cuba buat. mesti jadi serupa rojak
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  14. 💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
    Kejora ini blh belaka, math, BI, pantun, jdi imam
    Lihat kbolehan cg Kejora..TN monyet, trgamam
    Agak nya si tua sewel tu kini menggigil demam
    Ubat penuh di sisi, ada ditelan ada yg dikemam
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  15. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Atuk TN ‘Tua Nynyuk’ mcm PH le juga pndusta
    Semua itu, ada lah kerna dlm hati cmburu buta
    Tpi kelmarin dia terkantoi itu atuk bahalol unta
    Lihat ini, apa yg atuk TN, ‘Tua Nyanyuk’ itu kata
    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. Anonymous (TANPA NAMA)

      HAHAHA HOHOHO IHIIHI

      8 June 2019 11:11 pm?

      Kalau nak membohong menipu tu jangan lah bodoh sangat. mENEMPELENG MUKA SENDIRI, JADI NYA. bAGUS KAMU HENTAK2 KAN KEPALA KAMU KE DINDING, WAHAI GNG NAJIB YANG ASYIK MENJILAT NAJIB.

      sEBUT TARIKH LK 6 BULAN LEBIH AWAL. NYATA KAMU GILA.

      Reply

      2 January 2020 12:23 pm

      1. 👿👹💀👿👹💀👿👹💀👿👹💀👿👹💀👿👹💀
        Atuk TN, ‘Tua Nyanyuk’ msih lagi prangai hantu
        Kemain, konon Kejora ini, dia nk kenakan & latu
        Dia pun ada, masa Kejora mengurat Irah hari tu
        Tpi..dia dah nyanyuk, sbb tu lah, brtindak brgitu
        🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

        👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        1. Tanpa Nama

          Untuk makluman MUNIRAH MARYONO yang baru sahaja menyertai blog ini dengan mengeluarkan pendapat yang menarik dan menggalakkan, bagus muda mudi berbuat begitu, menyumbang kpd pembangunan negara one way or another, in a constructive manner –

          Selamat datang ke blog ini, MUNIRAH. Harap teruskan menulis, mengeluarkan pendapat.

          Pada umum nya blog ini ada lah pro-PH, pemunya blog kuat menyokong Anwar Ibrahim, pada masa2 nya mengkritik Tun Mahathir akibat itu.

          Sila lah keluarkan pendapat pro atau anti, disini bebas bercakap, biarkan jika ada yang mengkritik anda cara kurang semenggah.

           Reply

          10 June 2019 6:01 am

          1. Tanpa Nama

            Blog pos ini hampir di monopolikan penyokong tegar Najib yang dulu guna nama Geng Najib tapi sekarang malu mengguna nya sebab dia asyik menuduh PH dan pemimpin2 nya secara liar, tanpa bukti, fakta atau hujah2 yang munasabah.

            Maka dia dikritik keras tiap kali dia masuk dengan nama itu. Akibat bya, dia tidak masuk dengan nama itu lagi tapi mengguna berbagai nama, termasuk Anonymous kah3, MAHATHIRVSANWAR dll, terus mengkritik secara liar, dan mengkopipes.

            Oleh kerana Geng Najib itu selalu menyamar, terlintas juga di fikiran saya jika MUNIRAH MARYONO ini juga samaran dia. Hanya “terlintas di fikiran”, jika tidak, harap jangan rasa tersinggung.

             Reply

            10 June 2019 6:10 am

            1. 🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
              Atuk TN monyet tu..mmg sgt busuk punya kaki
              Hati dia, sangat kotor..pnuh dgn kudis dan daki
              Kalau tak nyanyuk, mmg kerana, dia pendengki
              Prangai serupa dgn mak dia punya lubang puki
              🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

              👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
              Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
              😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  16. INI LAWAK DARI BADUT TN MONYET TUA NYANYUK:
    (DARI ENTRY BUDIN YG SBLM INI)

    Anonymous (Tanpa Nama)

    HAHAHA HOHOHO IHIIHI

    8 June 2019 11:11 pm?

    Aku nak membohong menipu tu tapi bodoh sangat. mENEMPELENG MUKA SENDIRI, JADI NYA. bAGUS AKU HENTAK2 KAN KEPALA AKU KE DINDING, WAHAI DIRI KU TN, YANG ASYIK MENJADI NYANYUK.

    LUPA TARIKH LK 6 BULAN LEBIH AWAL. NYATA AKU NYANYUK ATAU GILA.

    Reply
    2 January 2020 12:23 pm

    1. Lupa lak, atuk TN ‘Tua Nyanyuk’,

      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  17. Budin sendiri menyebut, “Dr. Mazlee ada menyebut – Saya dilihat menimbulkan banyak krisis kepada kepimpinan terutama melibatkan isu Jawi, internet sekolah dan dan isu sarapan percuma.”

    Apa pulak Budin mengata dia “dipaksa” meletak jawatan? Sudah mereng nampak nya si Budin ini.

  18. “Nasihat” = “paksa”. Budin sudah gila.

    1. 🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
      Woi, atuk TN kera sewel, ko dh kehilangan hala
      Hujah kau, kosong abok, tapi Budin kau nk tala
      Bila ko nk mampos, sekutu pnyembah berhala?
      Aku rasa sudahnya ko akan brakhir di wad gila
      👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

      👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      1. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
        Mmg bodoh bangang lah..ini TN perangai jahat
        Ada saja le barua ifrit ini pnya helah & muslihat
        Maslee bkn mngaku, tpi dia sebut, “saya dilihat”
        Mmg ptut sgt, kepala bingai atuk TN ni dipahat
        👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

        👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  19. Irah,

    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    Tiada lgi atuk kacng bendi & Suman kcng sepat
    Kedua-dua sekali kelmarin, depa tu abg dh lipat
    Kini dgn abg..monyet2 tu, udah tak berani rapat
    Hati jdi sakit, maruah tercalar, malu yg depa dpt
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌷🌷
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  20. JANGAN CUBA SENTUH TOKONG SUCI NANTI BURUK PADAHNYA……

    .Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Nga Kor Ming mengarahkan Sayap Pemuda DAP membuat laporan polis ke atas Perwakilan Dewan Muslimat PAS, Salamiah Mohd Nor.

    Puncanya, Puan Salamiah minta kerajaan hentikan sistem pendidikan vernakular. Nga Kor Ming berkata, sekolah vernakular terjamin di dalam perlembagaan.

    Buat pengetahuan Timbalan Speaker Dewan Rakyat, sekolah vernakular tidak ada dalam perlembagaan. Yang ada hanyalah sekolah agama / sekolah mubaligh.

    Selain daripada sekolah agama Islam, kerajaan tiada kewajipan menyediakan apa-apa dana dari segi undang-undang. Ini tertulis dalam Perkara 12 (2) Perlembagaan.

    Sekolah vernakular diiktiraf selepas terbitnya Penyata Razak 1956. Asalnya, British hendak menghapuskan semua sekolah vernakular tetapi Tunku Abdul Rahman menghalang. Sebab itu sekolah vernakular wujud.

    Itupun hanya Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) sahaja yang dibenarkan. Masuk tahap menengah, semua orang kena masuk sekolah aliran kebangsaan. Dana untuk SJK masa itu tidak diberi. Pengurusan sekolah kena cari dana sendiri.

    Dana kepada SJK diberikan selepas kerajaan keluarkan Penyata Rahman Talib 1960. Tetapi kerajaan berkeras bahawa bahasa pengantar mesti kekal Bahasa Melayu walaupun pertubuhan Cina mendesak bahasa Mandarin dijadikan bahasa rasmi.

    Dengan kata lain, tak ada masalah pun kalau Kerajaan hendak hapuskan SJK atau hentikan dana kepada mereka. Ini tidak melanggar undang-undang pun. Ia cuma melibatkan pertukaran dasar Kerajaan sedia ada sahaja.

    Malah, bekas Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Mohd Noor Abdullah, berkata tiada peruntukan membenarkan penubuhan SJKC/T menurut Perlembagaan Malaysia…jadi bila2 masa aje boleh dibubarkan aje sekolah2 tu dan murid2nya diserapkan ke dalam sistem pembelajaran sekolah2 kebangsaan…baru lah perpaduan sebenar2nya boleh dicapai di Msia ni!!!!

  21. Irah,

    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    Dah tiada lagi..kelibat atuk ‘Tua Nyanyuk’ sialan
    Kelmarin dia trsembam kna abg punya pukulan
    Abg singkap balik wrkah Irah, selama enam bln
    Dia malu trkantoi, nak msuk sini tk nmpak jalan
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  22. KALAU DAH KELING YANG HITAM LEGAM JUGAK YANG DICARINYA……

    Putrajaya mulling workers from Africa
    to accommodate plantation sector…….

    Minister Thenga Mandey Kula said Vietnam, Indon no longer interested
    salary received not too different from their countries

    Thengy Mandy said….I’ve been discussing with ambassadors of African nations
    we look at suitability of African…..

    Here is the real situation. Foreign workers from Vietnam and Indonesia are no longer interested to work here because their salary has caught up with Malaysia, says Thenga Mande Kula.

    Malaysia has fallen behind Vietnam and Indonesia and soon Vietnam and Indonesia will need workers from Malaysia.

    Thenga Mandey has come up with a brilliant solution – get workers from Africa.

    Thenga Mandey does not know that the Immigration (?) just conducted an operation to round up 45 year old African college students. Too many of them are willing to spend thousands of Ringgit to disguise themselves as students just to get a visa into Malaysia.

    Now all they have to do is disguise themselves as illiterate African plantation workers and Thenga Mandey Kula will give them a visa to get into Malaysia. No need for them to go through tedious procedures pretending to be 45 year old college students to get a visa.

    Thus far all the other DAP Ministers (Anthony Loke, Yeo Bee Yin, Gobind Deo, Teo Nee Ching, Lim Guan Eng) have shown a little
    competency in their jobs.

    The exception is Thenga Mandey Kula. The brother does not seem to understand things as well.

    To conclude, if Indon workers do not find Malaysia attractive anymore, that is a very bad sign. Malaysia is regressing.

  23. Macai Madey si Kitol ketulahan sampai tak mampu nak komen ikut tajuk. Macai yang percaya tulah Madey si Kitol wajib percaya kroni Madey si Kitol punya tulah lebih besar sampai Maszlee dikorbankan pada awal 2020. Macai dan anak-beranak macai punya turn akan sampai juga. Kroni Madey si Kitol comeback. Kahkahkah!

  24. 💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
    Kejora write pantun although a mathematician
    Today he clarify..the idea, of number & fraction
    Suman got stunned, seeing cg Kejora in action
    He dare not come in..just watch..the television
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  25. 💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
    Suman never met a man like Kejora, so brilliant
    Facing Kejora, is just like a dwarf facing a giant
    Suman’s just a rat as compared to Kejora a lion
    Kejora is as if a gem..unlike Suman a rusty iron
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  26. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    Dah tiada kelibat terus, Suman ifrit perut busuk
    Menglupor dia..mcm org dgn hantu kena rasuk
    Dilihat pantun BI hatinya sangat pedih tertusuk
    Berlegar je iblis tu kat luar tk berani nak masuk
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  27. Irah,

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Terima kasih dinda krna ingatan kt abg tk luput
    Tdi abg tolong ayah kt tnh bndang yg sejemput
    Ayah, turun ke sawah, smbur racun ulat & siput
    Abg kt tepi batas jer tolong ayah mesin rumput
    🌾🌿🌾🌿🌾🌿🌾🌿🌾🌿🌾🌿🌾🌿🌾🌿🌾🌿
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  28. Yeoh Tiong Lay YTL kroni Madey dalam sabotaj TNB isu blackout zaman dinasour. IPP YTL Power sudah hisap darah Rakyat lama. Maszlee tamat kontrak YTL Communication hapus monopoli kroni. Maszlee kena sembelih bukan sebab Jawi. Madey si Kitol hangin satu badan kroni kena kacau ma. Itu pasal semburit dan kereta terbang selamat tak kena tulah Madey si Kitol. Kahkahkah!

  29. FOR THE LOONY LEBAI KADOK….PLEASE DREAM YOUR CONMAN BECOMES ANGEL…..

    ..agak2nya…korang semua percaya ke bahawa Mukhriz Mahathir ketika menjadi Pengerusi Badan Perhubungan parti itu tidak tahu mengenai dana 1MDB yang disalurkan ke akaun UMNO Kedah…. amatlah meloyakan lah beb!!!!!!.

    Menurut Muhammad Sanusi Mohd. Nor timbalan Pesuruhjaya Pas negeri Kedah…adalah amat2 mustahil Mukhriz sebagai Pengerusi UMNO Kedah pada masa itu tidak tahu mengenai kemasukan wang yang dikatakan mencecah jutaan ringgit.

    “Kalau duit masuk RM1 atau RM2 tidak apalah sekiranya tidak tahu. Ini UMNO Kedah pada masa itu dikatakan terima lebih RM1 juta, dia (Mukhriz) boleh kata tidak tahu,” katanya ketika berceramah dalam program penyatuan ummah di Padang Taman Sena, Labu Besar di sini, malam tadi.

    Yang turut hadir, Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi; Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom; Pendakwah, Ahmad Husam Baderudin dan pemimpin-pemimpin setempat.

    Mukhriz yang juga anak manja kepada Perdana Menteri paling tua membuat pusingan U berkata bahawa segala urusan berkaitan dana diuruskan oleh Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim sebagai Bendahari UMNO negeri,

    Berdasarkan rekod selain Mukhriz, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal juga masing-masing pernah menjadi Pengerusi UMNO Johor dan Sabah yang dikatakan turut menerima dana 1MDB.

    Namun mereka kini menganggotai parti kerajaan dan dipercayai telah disucikan dari dosa dan noda sebelum ini.

    Persoalan maha besar di sini ialah….berani ke Tipah tetipu yang bar perkhidmatannya tu sampai penuh dada, membuka kertas siasatan terhadap ketiga2 ni dan seterusnya mendakwa mereka kerana menerima wang dari 1MDB tu?????

  30. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
    Maslee mengurut2, idung nya yg tak mamcung
    Sblm Bg Non, rupanya dia dulu yg kna pancung
    Itu le rupa boss yg di luar pepat di dlm rencong
    Demi anakanda, apa saja, daddy boleh lencong
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  31. mutu pendidikan mmg dah jadi vely vely vely bad. Konsep salah diajar di sekolah.
    Contoh dlm matematik:
    Apa beza di antara nisbah dan nombor nisbah?
    nisbah adalah perbandingan di antara 2 atau lebih benda mengenai nilai yg sama spt berat (kg), bilangan dsbnya.
    1 biji tembikai seberat 1 kg dan 1 biji durian seberat 3kg. Nisbah berat tembikai kpd berat durian tersebut adalah 1/3. Ianya sentiasa mempunyai nilai +ve.
    nombor nisbah?????????

    1. 😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
      Kpd ApaNama ini, cgu Kejora nk bgi pncerahan
      1/3 itu, bukan lah nisbah, tetapi suatu pecahan
      No nisbah msti blh ditulis tpat, dlm perpuluhan
      Cth, nisbah 1:2 = pchan 1/2 = 0.5 jka prpluhan
      👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

      👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      1. 😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
        Ada sikit lagi, yg cikgu Kejora ingin nak tambah
        Ia cuma istilah, tapi silabus tetap tidak berubah
        Cth, π (disebut pie) = 3.142.., bkn lah no nisbah
        Sbb, kpd no pecahan, π itu, tak boleh nk diubah
        👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

        👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        1. 👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
          It is quite normal, people forgotten or mistaken
          Most of thm knew..maybe they can’t remember
          The difference lies, between a ratio & a fraction
          Fraction1/2= 1:2 as ratio = 0.5 as rtional nmber
          👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

          👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          1. 💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
            Wow what a very very good & clear explanation
            Even in “pantun”, maths..Kejora can give tuition
            Today it is regarding rational number & fraction
            Bloody Suman, must be crying in deep emotion
            😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭

            👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
            Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
            😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

            1. Auk Tua Geng Najib yang asyik menjilat Najib masuk bakul, angkat bakul sendiri.

              Sudah ketandusan modal. Atau akal.

              1. 🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
                Atuk TN monyet tu..mmg sgt busuk punya kaki
                Hati dia, sangat kotor..pnuh dgn kudis dan daki
                Kalau tak nyanyuk, mmg kerana, dia pendengki
                Prangai serupa dgn mak dia punya lubang puki
                🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

                👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
                Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
                😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

                1. 💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
                  Kejora ini blh belaka, math, BI, pantun, jdi imam
                  Lihat kbolehan cg Kejora..TN monyet, trgamam
                  Agak nya si tua sewel tu kini menggigil demam
                  Ubat penuh di sisi, ada ditelan ada yg dikemam
                  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

                  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
                  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
                  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  32. Rafidah against timeline for leadership change.

    Very true. I wholly support Rafidah

  33. Madey si Kitol nak masuk kubur pun akan ucap kroniku, kroniku, kroniku. Rakyat Malaysia yang bukan kroni pun belum tentu disebut. Maszlee Menteri PPBM sendiri kena tendang Madey si Kitol. Bala kroni cukong boleh tak kena tulah Madey si Kitol. Kahkahkah!

  34. ❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓
    Bermcm2 tekaan terhadap TDM punya agenda
    Ada juga rkyat jangka..itu strategi dri ayahanda
    Daddy dah plan lama mahu naik kan anakanda
    Pnggal dpan, nk letak Boboi di puncak persada
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

    1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
      Dlm PH, pmimpin Melayu, tk leh lagak kencang
      Klu cuba nk lwn tokey, pasti akan kena cincang
      Nak naikkan anakanda, dh lama daddy rancang
      Tapi hasilnya..PH akan jadi bertambah pincang
      👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  35. Budin’s job is to run down Mahathir

    Najib bini Rosmah has a mission to ensure Mahathir steps down. He used to say he was against Najib when 1MDB case came about in 2011. Not sure whether he supports the ex-convict of sodomy and china doll sex video fame. Who he supports is very unclear unless he is pro-DAP

    For a loony like MVSA, let him dream of GS. But rest assured PAS remains in Kelantan/Trengganu.

  36. Projek YTL bawah kroni Madey si Kitol ditamatkan kontrak oleh Maszlee. Francis Yeoh taikun YTL kroni yang Maszlee kacau. Ahli PPBM ke Francis? Apa pasal ketulahan Madey tak kena pada Francis Teoh? Kahkahkah!

  37. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Sian, sblm Nuat, Maslee dulu dah kena kencing
    Maslee kini..PH udah buang serupa taik kucing
    Tah2 jwtn MOE itu, nk diberi kt Teoh Mee Ching
    Sblm jdi lbh parah..elok kita beralih, kpd dacing
    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  38. najib bini rosmah

    Viral ramai para guru yang tak puas hati sejak semalam menunjukkan kes Maszlee dipecat adalah akibat ketololan Madey si Kitol sendiri. Rupanya Maszlee ada sokongan akar umbi yang besar setelah didakwa buat kerja melebihi Madey si Kitol sendiri. Siapa yang berkuasa boleh pecat PM Madey si Kitol yang tolol? Kahkahkah!

  39. najib bini rosmah

    Maszlee letak jawatan atas nasihat Madey si Kitol hanya bahasa berlapik orang tua nyanyuk 94 tahun. Dalam bahasa kita, Maszlee bidak catur tak berguna, kau berambos. Madey si Kitol nak ambil “si tolol” jadi PM. Kahkahkah!

  40. najib bini rosmah

    Maszlee pun sanggup dipecat sebab melihat Madey si Kitol kebulor nak Boboi jadi PM. PPBM ketulahan Madey si Kitol yang tamak dan gelojoh. Rakyat dipaksa salahkan DAP dan Jawi. Madey si Kitol ingat Rakyat tolol macam Madey si Kitol? Kahkahkah!

  41. najib bini rosmah

    Macai Madey si Kitol nampak tertekan bila nama anak Madey si Kitol yang tak perform sebagai MB nak jadi Menteri Penuh Kanan. Habislah projek Kementerian paling besar bajetnya dibaraikan oleh Madey si Kitol dan kroni anak beranak. Madey si Kitol desperate sangat. Allah Maha Tahu. Tulah Madey si Kitol sudah Allah turunkan kepada pengikutnya yang bebal. Kahkahkah!

  42. Dulu hang pun kutuk sakan Dr Maszlee ni. Menteri kasut hitam la…. macam2 lagi hang kata dia. Tetapi bila hang dapat tau ORANG TUA tu ysng nasihatkan supaya Maszlee letak jawatan, hang bulih kalih pusin spin cerita pulak seolah2 Maszlee ni sudah jadi mangsa percaturan politik Mahathir. Apakah yang dijanjikan oleh Raja Segambut itu kepada kamu wahai Budin sehingga kamu jadi sebegini rupa………?

    1. Bro jigit,

      👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌
      Bg Non dh pasti..mempunyai halatuju dan arah
      Klu tidak, tak kan begitu hebat, usaha dia kerah
      Mgkin jwtn ketua media JPM..Bg Non nk serah
      Kejora tak peduli lah, semua itu, asal je dpt Irah
      😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

      💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💙💙

  43. I told you this blog is about the fall and rise of Anwar Ibrahim.

    1. Anything to do with Mahathir/Bersatu is bad. Now making insinuation that Mukhriz is about to move to Federal. This will cause readers to hate mahathir and mukhriz….alleged nepotism:)

    2. Anything to do with DAP brings doomsday for Malays and Muslims.

    3. Amanah is painted as weak and ball carrier for Mahathir

    4. The only best individual is PM8-in-Waiting an ex-convict of sodomy and alleged china doll sex video fame. The savior. An angel who will resolve all problems facing Malaysia viz economy, politic, finance, foreign relation…name anything …Anwaar IS THE ONLY SAVIOR

    5. PKR is the only party that is clean, best and excellent albeit detractors like Azmin (who is also alleged to have been involved in sex video).

    Budin will be made Media Advisor to the most reliable and cleanest Anwar Ibrahim…..well a reward..an incentive for Budin to continually write on an angle Anwar

  44. Irah,

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Semoga Irah dlm damai & sejahtera, kt US sana
    Abg ini dkat kg jer, tak ada pergi ke mana-mana
    Lps solat subuh tadi, abg smbung jap tidur lena
    Ini abg jln-jln tepi bndng & sngai lihat2 suasana
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  45. 😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
    Ada org citer psl Maslee Kejora nak bwa ke sini
    Katanya Maslee trlalu rakus..buat trlebih berani
    Dia pi btal kontrek 1BstariNet milik taikun kroni
    Dgn tkanan taikun itu & DAP..Maslee jadi begini
    😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  46. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
    Kesian Maslee, dia dah terpilih jln yg tdak betul
    Dlu kmain knfiden Spg Rnggam nk bagi free tol
    Lps tu buat lawak kasut hitam mcm mat sentul
    Kini dgn KERAjaan PH Maslee udah kena botol
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Leave a Reply

Your email address will not be published.