JIKA TAK SETUJU DENGAN KEPUTUSAN KERAJAAN, LETAKLAH JAWATAN DAN BUKAN BUAT VIDEO RAKAMAN!!

Setakat ini sekurang-kurangnya dua orang menteri, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman dan Dzulkefly Ahmad telah tampil memberi reaksi tidak setuju dengan keputusan JPA menamatkan pemberian elaun kritikal kepada doktor, jururawat, jurutera dan profesional lain dalam pengambilan baru perkhidmatan awam bermula tahun depan.

Sementara Menteri Kesihatan hanya mengeluh dengan ciapan “Aduhh” di laman Twitternya, Menteri Belia dan Sukan sebaliknya dengan pantas membuat rakaman video dan menyebarkan melalui media sosialnya.

Dalam rakaman itu, Syed Saddiq secara jelas membantah keputusan JPA itu sambil menegaskan bahawa elaun ahli politik dan menteri sepertinya yang harus dipotong, bukan pekerja profesional dalam kerajaan tersebut.

Seterusnya, sebagai tanda simpati, beliau turut mengumumkan keinginan mengurangkan cuti tahunannya, memulangkan elaun percutian dan meneruskan pemotongan gaji bulanan sebanyak 10 peratus.

Berbanding keluhan Dzulkefly yang tidak banyak mendapat reaksi, apa yang lakukan Syed Saddiq lebih mengundang kecaman banyak pihak terhadapnya.

Ramai yang menyifatkan tindakan Syed Saddiq itu lebih bermotifkan mahu publisiti murahan dan ingin menampilkan dirinya seolah-olah pejuang rakyat, khususnya kepada anak-anak muda.

Sejujurnya Syed Saddiq harus sedar beliau kini adalah seorang menteri dan anggota kabinet, maka beliau seharusnya mendokong dan menyokong dasar serta keputusan kerajaan.

Apalagi, difahamkan keputusan JPA itu adalah berdasarkan hasil mesyuarat jawatankuasa kabinet yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad sendiri.

Maka, sebagai menteri dan anggota jemaah kabinet, Syed Saddiq tidak boleh sesuka hati menampilkan dirinya dalam rakaman video yang dibuatnya sendiri untuk membantah perkara itu.

Beliau harus ada etika atas kedudukannya sebagai anggota jemaah menteri.

Jika mahu membantah dan tidak setuju dengan perkara itu, beliau seharusnya menggunakan saluran yang betul iaitu melalui mesyuarat kabinet yang diadakan pada setiap minggu.

Kenapa Syed Saddiq tidak boleh menunggu mesyuarat kabinet untuk menyuarakan pandangan serta bantahannya dan mengapa mesti melalui video secara terbuka?

Kalau bukan kerana mencari populariti, apa lagi tujuan dan motifnya?

Apakah Syed Saddiq merasakan dirinya masih seorang pembangkang?

Jika beliau tidak setuju dengan sesuatu keputusan kerajaan dan kalau pun tidak mahu menggunakan saluran mesyuarat kabinet, langkah yang lebih terpuji ialah meletakkan jawatan sebagai menteri.

Jika mahu umum letak jawatan, bolehlah juga diterima jika dilakukan melalui video.

Itu baru betul, itu pun kalau betul-betul beranilah!! (ShahbudinHusin 26/12/2019)

Updated: 26 December 2019 — 11:07 pm

85 Comments

Add a Comment
 1. PH KERA BABI JADI KU KORANG AJAR SEBAB MELAYU BERDARAH YAHUDI YG BAGI MUKA…….

  Rasisme tidak pernah dipelopori oleh orang Islam
  ……
  …….

  Prinsip keadilan yang tertanam sejak awal-awal perutusan Nabi SAW itu sudah menjadi perkara maklum dalam agama secara darurat, yakni tanpa perlu kajian dan penelitian.

  Jadi buat apa sibuk-sibuk mempertahankan slogan asing itu ? Hakikatnya slogan itu di Malaysia hanyalah ‘camouflage’ atau ‘flagship’ atau pengalih pandangan, agar kita terpengaruh dengan isu-isu selektif yang dipilih oleh pertubuhan rasis yang semua orang tahu itu.

  Di antara prinsip keadilan juga adalah memperakui hak tuan tanah, menghormati bahasa dan identitinya, serta mengakui budaya tempatannya. Ia adalah fitrah yang diperakui oleh Islam, bahkan dikuatkan lagi dengan syariat yang menentukan hak-hak sesama manusia secara detail dan lengkap.

  Sebagaimana Islam itu adalah tanah air dan negara, ia juga adalah kaum dan bangsa. Yakni, ia memberikan nafas yang tulen dalam memahami erti perkauman, dalam erti bersatupadu membawa kemajuan, bekerjasama membina peradaban dan bersama-sama mempertahankan hak dan identitinya, yang jauh dari kefahaman nafsu yang dipenuhi kezaliman, kepentingan diri sendiri dan penindasan terhadap kaum dan bangsa lain.

  Jadi, seruan dalam menghapus semangat perkauman yang sahih, hakikatnya adalah seruan kepada kezaliman, kerana ia menidakkan intimak dan identiti seseorang kepada keluarga besarnya, dan menghilangkan hak-hak yang sepatutnya diutamakan, serta mengeluarkan seseorang daripada sistem kekeluargaan yang utuh, kepada sistem yang terikat dengan norma-norma kebebasan mutlak, walau ia dihiasi dengan istilah ‘universal values’ iaitu nilai sejagat, kebebasan mutlak, persaudaraan insani dan seumpamanya.

  Hakikatnya, seruan itu sedang menghancurkan jatidiri keislaman masyarakat, dengan cara menghancurkan ikatan dan identiti mereka, daripada ikatan akidah yang telah lama sejak zaman berzaman, berasimilasi dalam sebuah kaum, yang dinamakan Melayu.

  ‘Dan janganlah engkau bertentangan dengan sunnah kejadian, kerana sesungguhnya ia akan pasti menang. Tetapi alihkanlah haluannya, dan gunakanlah sebahagiannya bagi mengatasi sebahagian yang lain, lalu nantikanlah detik-detik kemenangan, sesungguhnya ia tidaklah jauh daripadamu” – Majmuat Rasail Imam Hasan Al-Banna

  Wallahua’lam
  Ustaz Syamil Esa

  MR : …………

  Reply

 2. BN BERDOLAK DALIK DAULATKAN ISLAM…..DATANG PH LAGI JAHANAM…. SEKARANG TIBA MASA UNTUK GS…..

  25 Tuntutan Sambut Ke-70 Penubuhan Tanah Melayu (Malaya)…….

  Peguam cadang guna istilah Tanah Melayu
  KOTA BHARU: Seorang peguam mencadangkan wajar diguna istilah Negeri-Negeri Tanah Melayu selaras dengan Perkara 113 (6), 116(2), 121(1)(a) dan 161E(1) Perlembagan Persekutuan.
  Mohd Khairul Azam Abdul Aziz berkata, penggunaan istilah Semenanjung Malaysia dihentikan kerana istilah itu tidak wujud dalam perlembagaan negara.
  Dalam surat terbuka kepada Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad beliau mengemukakan 25 tuntutan orang Melayu sempena sambutan ke-70 penubuhan Tanah Melayu (Malaya).
  Beliau juga mahu kerajaan mendedahkan sama ada 7.3 juta kewarganegaraan terhadap kaum-kaum lain yang diberi antara tahun 1957 hingga 1970 telah melalui proses mengangkat ikrar atau tidak.
  Surat terbuka itu turut disiarkan akhbar Harakah edisi terbaharu di pasaran sekarang.
  Manakala dalam perkembangan berkaitan Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, Dato’ Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh pula berkata, setiap bangsa di dunia ada negara sendiri.
  “Misalnya orang Cina ada negara Cina, orang India ada negara India, orang Jepun ada negara Jepun. Begitu juga Malaysia milik orang Melayu.
  “Jadi bangsa lain yang tinggal di negara ini hendaklah kena hormat kepada tuan asal negara ini,” katanya pada kuliah di Medan Ilmu, hari ini.
  Menurutnya juga orang Melayu sebagai pemilik asal negara ini sedia bertolak ansur dengan penjajah yang memberi kewarganegaraan kepada bangsa lain dibawa ke Tanah Melayu sebelum merdeka.

 3. TENTERA ALMAHDI ERATKAN PERPADUAN…..

  Perkasakan Kerjasama Tiga Buah Negeri
  …….

  Himpunan 3 Menteri Besar Pantai Timur (HIMPUN) julung kali diadakan untuk memperkasakan kerjasama diantara tiga buah negeri yang telah terjalin sekian lama.

  Timbalan Pesuruhjaya III negeri Terengganu, Dr Alias Razak berkata, ketiga-tiga buah negeri memiliki sumber daya, strategi dan digerakkan secara bersepadu akan mendapat hasil yang sangat menakjubkan nanti.

  “Tujuan kita mengadakan himpunan adalah hasil perjuangan yang membawa bagi mencetuskan gelombang kesatuan ummah tiga buah negeri majoriti umat melayu Pantai Timur .

  “Jika kita imbau kembali kejayaan yang dikecapi hari ini adalah hasil usaha dan titik peluh titisan darah pejuang Islam sebelum ini.

  “Kalau di Terengganu terkenal dengan Tuan Haji Abd Rahman Limbong, di Kelantan Tok Janggut dan Dato A Rahman di Pahang yang sanggup mengorbankan nyawa dan keringat demi perjuangan bangsa dan negara untuk mencapai kemerdekaan daripada penjajah yang akhirnya kita telah mencapai kemerdekaan pada 31 ogos 1957,” jelasnya.

  Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, kesihatan dabn Alam Sekitar Negeri berkata demikian pada Program HIMPUN di Stadium Tertutup, Kompleks Sukan Negeri, Kuala Nerus, Terengganu semalam.

  Menurutnya, lebih 20, 000 orang yang telah digerakkan dari seluruh ke tiga buah negeri iaitu Kelantan, Pahang dan Terengganu hadir ke program HIMPUN bermula petang semalam.

  “Sebagai harapan kita semua , harap seluruh umat melihat pada malam ini akan mencetuskan satu gelombang yang akan mengerakkan seluruh jentera kita di Terengganu Darul Iman, Pahang Darul Makmur dan Kelantan Darul Naim untuk mencapai hasrat kita untuk menyatupadukan ummat islam melayu ketiga-tiga negeri bagi mencapai ke Putrajaya pada pilihan raya umum (PRU) yang akan datang, Insya Allah.

  “Sama-samalah berdoa semoga kita terus maju ke hadapan dan mencapai apa yang kita impikan,” ujarnya.
  Tambah Dr Alias, beliau berharap agar berbuat baik dan menyantuni sesama kaum tanpa mengira bangsa dan agama agar dapat melembutkan hati untuk sama-sama berjuang untuk mendaulatkan Islam di bumi yang bertuah ini.

  Justeru itu, beliau merakamkan ucapan setinggi-tinggi penghargaan kepada kerajaan negeri Kelantan, Pahang dan tidak lupa tuan rumah Terengganu yang berjaya mengadakan program yang bersejarah seumpama ini.

 4. MENENTANG KERA BABI PH….JOM MARI KITA BERGANDING BAHU…..

  Penyerahan memorandum ke KBS bantah penukaran kempen hari sukan negara ke bahasa Inggeris

  …..

  Putrajaya 23 Ogos: Sekumpulan aktivis yang menggelarkan diri mereka sebagai Ikatan Warga Malaysia (IKWAM) akan menyerahkan memorandum bantahan kepada kementerian belia dan sukan berhubung penukaran kempen hari sukan negara ke Malaysia Sport Challenge.

  Penyelaras IKWAM, Mohd Affandi Ramli atau lebih dikenali sebagai Ronasina ketika dihubungi berkata mereka akan menyerahkan memorandum tersebut di bangunan KBS di Putrajaya pada jam 2.45 petang ini selepas solat jumaat.

  Berikut merupakan kenyataan akhbar penuh :

  Perkara : *MENYERAH MEMORANDUM MEMBANTAH PENUKARAN KEMPEN HARI SUKAN NEGARA KE BAHASA INGGERIS*

  Tarikh: Jumaat 23 Ogos 2019

  Jam: 2.45 petang

  Tempat : lobi Menara KBS
  Kementerian Belia dan Sukan
  No 27, Persiaran Perdana, Presint 4
  Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
  62570 Putrajaya

  Objektif :

  1. Membantah penukaran apa juga kempen atau program dari bahasa kebangsaan kepada bahasa Inggeris

  2. Mengekalkan nama nama kempen atau program yang menggunakan bahasa kebangsaan

  3. Memartabatkan bahasa kebangsaan sebagai bahasa perpaduan rakyat Malaysia

  Kenyataan bersama :

  1. Kami sebagai rakyat Malaysia membantah sebarang penukaran sesebuah kempen , program dan sebagainya yang menggunakan bahasa kebangsaan kepada bahasa Inggeris atas alasan dangkal seperti yang dinyatakan oleh timbalan menteri belia dan sukan dalam Bernama.com 21 Ogos 2019, “Saya rasa tiada masalah kerana intipatinya masih lagi Malaysia, penganjurnya Malaysia (kerajaan) dan pesertanya juga orang Malaysia.” di pautan http://bernama.com/bm/news.php?id=1759365
  Jika tiada masalah, maka ditegaskan ia tidak perlu ditukarkan.

  2. Kita sebagai warganegara Malaysia tidak perlu lagi menyangkal keupayaan bahasa kebangsaan sebagai bahasa yang tiada daya maju sebaliknya harus menanam rasa bangga dan menerimanya seperti yang telah lama dipersetujui dalam perlembagaan. Membuang bererti memperlekehkan bahasa kebangsaan dan enggan mengiktirafnya.

  3. Kerajaan melalui kementerian-kementerian yang ada wajib menjadi pemula kepada sebarang usaha menyatupadukan rakyat dan bahasa kebangsaan adalah simbol penyatuan yang paling baik. Ia bukan sesuatu yang asing di mana mana negara dalam dunia ini . Kerajaan harus meyakinkan rakyat dengan usaha usaha mengangkat bahasa kebangsaan sebagai identiti nasional .

  4. Dalam keadaan suasana rakyat Malaysia resah dengan berbagai isu sensitif menyentuh perpaduan kaum, tindakan Kementerian Belia dan Sukan dilihat tidak membantu malah boleh mencetuskan lebih ketegangan .

  5. Kami mendesak agar menghentikan sebarang tindakan yang boleh mencetus ketidakharmonian. Semua anak bangsa Malaysia berhak berasa aman dan tenteram . Bahasa kebangsaan adalah alat komunikasi yang dapat mengukuhkan keharmonian sesama kita.

  Sekian, terima kasih.

  ‘BAHASA KEBANGSAAN BAHASA KITA SEMUA’

  _*Penyelaras Mohd Affandi Ramli (

  Reply

 5. MARI KITA JSTUHKAN KERAjaan ZALIM PH……..

  Rombongan PAS Pahang sokong padu ke HIMPUN
  …………
  PAS Kawasan-kawasan seluruh negeri ini telah membuktikan dukungan padu apabila mengadakan rombongan ke Himpunan Perpaduan Ummah (HIMPUN) Pantai Timur di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri, Kuala Nerus, Terengganu, malam tadi.

  Ahli Jawatankuasa PAS Kawasan Raub, Nor Amin Mohd Hanafi mengetuai sebuah bas PAS Raub, sementara PAS Kawasan Kuala Krau lebih bersemangat apabila menghantar dua bas melibatkan ahli-ahlinya dari Dun Jengka, Dun Jenderak dan Dun Kerdau.

  Manakala PAS Kawasan Bera juga tidak ketinggalan dengan sebuah PAS, sementara PAS Kawasan Lipis pula saling ta’awun apabila mengumpulkan sumbangan ahli-ahlinya untuk turut menghantar sebuah bas sambil rombongan juga makan angin di beberapa lokasi.

  Kesempatan sama turut dilaksanakan PASTI At-Takwa Chegar Perah juga dalam Kawasan Lipis yang menyertai himpunan tersebut dengan mengadakan Lawatan Sambil Belajar, manakala PAS Kawasan Indera Mahkota pula berpakat dengan kenderaan masing-masing.

  PAS Kawasan Bentong dan PAS Kawasan Maran juga bergerak masing-masing dengan sebuah bas di mana turut serta memberi sokongan kepada anggota rombongan PAS Maran adalah Adun PAS Luit, Mohd Sofian Abd Jalil.

  Begitu juga tidak ketinggalan PAS Kawasan Rompin yang menyusur perjalanan paling Timur dengan sebuah bas, manakala PAS Kawasan Paya Besar pula berkonvoi enam kereta dan satu van, disertai PAS Kawasan Temerloh juga dengan sebuah bas.

  HIMPUN yang menampilkan tiga Menteri Besar dari negeri-negeri Pantai Timur iaitu Kelantan, Terengganu dan Pahang itu merupakan cetusan Presiden PAS yang mahu satu himpunan sebagai tonggak penting umat Melayu Islam terutama antara PAS dan Umno dari koridor itu.

  Di mana kata Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, kejayaan HIMPUN akan menjadi kayu ukur kepada ta’awun antara PAS dan Umno yakni kemampuan kebersatuan kepimpinan Islam di negara ini, selain memohon pertolongan daripada Allah S.W.T.

  Munajat mega menjadi latar belakang penting himpunan ini yang menyaksikan puluhan ribu hadirin tunduk kepada Allah menunaikan solat berjamaah dengan kemuncak acara adalah ceramah disampaikan oleh ketiga-tiga Menteri Besar tersebut. –

 6. PH @ D4P BUAT PERANGAI BABI……
  ..

  Sekarang baru DAP nak biising.. punye la lama polis siasat engkau diam
  ……..

  Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Perak Ngeh Koo Ham membuat laporan polis malam tadi berhubung maklumat yang diterimanya berkenaan dakwaan rogol Adun Tronoh Paul Yong Choo Kong.

  Menurut laporan polis yang dilihat Malaysiakini, Ngeh berada di Ipoh sekitar jam 6 petang tadi apabila mendapat maklumat mengenai seorang individu yang dikatakan telah menemani pembantu rumah warga Indonesia itu ketika dia membuat laporan polis.

  “(Saya) telah terima maklumat bahawa orang yang membawa pembantu rumah Indonesia YB Yong Choo Kiong (seorang ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Perak) untuk membuat laporan polis telah menerima wang sebanyak RM100,000.

  “Beliau telah diugut dengan sepucuk pistol, untuk tidak membongkarkan rahsia ini.
  Iklan

  “Saya mempercayai ada muslihat di belakang dakwaan bahawa YB Yong Choo Kiong telah merogol pembantu rumahnya.

  “Saya berharap pihak polis dapat menyiasat dengan lebih lanjut dakwaan yang dibuat oleh pembantu rumah tersebut,” kata penasihat DAP Perak itu.

  Ngeh yang juga MP Beruas menyebut di dalam laporan yang dibuat di Balai Polis Pasir Puteh, Ipoh bahawa beliau percaya maklumat itu relevan dengan kes melibatkan exco Perak itu.

  Yong dijangka akan didakwa di Mahkamah Sesyen Ipoh esok di bawah Seksyen 376 Kanun Keseksaan.

  Terdahulu, Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Azumu menasihatkan exco kerajaan negeri Paul Yong bercuti daripada tugas rasminya kerana bakal berdepan tuduhan merogol amah.

  Beliau berkata kerajaan negeri mengambil maklum keputusan peguam negara untuk mendakwa Yong.

  Yong, yang juga bendahari DAP Perak telah menafikan tuduhan itu dan kini dibebaskan di bawah ikat jamin polis.

  Pada sidang media singkat selepas membuat laporan polis, Ngeh memberitahu wartawan tujuan laporan polis untuk membantu penyiasatan.

  “Saya fikir polis tidak mempunyai maklumat ini ketika mereka (menyelesaikan) siasatan,” katanya.

  Komen : Kerja polis pon speaker nak sailang…?!

 7. BABI PH MANA TAHU PASAL CUTI…..SEHARI TAK MENYONDOL TAK SENANG DUDUK…..

  Exco Perak didakwa rogol pembantu rumah diminta bercuti
  ……
  ..

  PETALING JAYA: Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Azumu “menasihatkan” Exco Paul Yong Choo Kiong bercuti daripada tugas-tugas rasmi sehingga perbicaraan kes dakwaan merogol pembantu rumahnya selesai.

  Ia termasuk tidak mengambil bahagian dalam apa juga mesyuarat yang melibatkan proses membuat keputusan.

  Faizal berkata demikian selepas Peguam Negara Tommy Thomas memaklumkan Adun Tronoh itu akan didakwa mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan, yang memperuntukkan hukuman maksimum penjara 20 tahun dan sebatan jika sabit kesalahan.

  Paul dinasihatkan bercuti daripada tugas-tugas rasmi dan mesyuarat pembuat keputusan “bagi menghormati proses undang-undang”.

  “Pada masa yang sama, kita juga menghormati prinsip bahawa seseorang itu tidak bersalah sehingga dibuktikan sebaliknya,” katanya dalam kenyataan.

  Pada 8 Julai lalu, seorang wanita warga Indonesia berumur 23 tahun, membuat laporan polis mendakwa dirogol Yong di rumah majikannya itu di Meru, Ipoh.

  Sehari selepas laporan dibuat, polis menangkap Paul yang kemudian dibebaskan dengan jaminan polis selepas siasatan selesai dalam tempoh 24 jam.

  Faizal berkata proses perundangan terhadap Paul tidak akan menjejaskan pentadbiran kerajaan Perak, dan setakat ini tidak ada keperluan untuk melakukan sebarang rombakan drastik.

  “Semua barisan exco sedia ada mampu memikul tanggungjawab untuk menjalankan urusan pentadbiran secara bersama,” katanya.

  Faizal juga mempunyai pesanan kepada keluarga exconya itu, berharap isteri dan anak-anaknya bersabar melalui proses perundangan ke atas Paul.

  “Saya berharap keadilan akan ditegakkan kepada semua pihak yang terlibat di dalam kes ini,” katanya.

  Faizal juga menyeru semua penyokong Adun Tronoh itu supaya bertenang dan menghormati proses undang-undang, “dengan tidak melakukan perkara-perkara yang boleh merumitkan lagi keadaan”.

  “Pada masa yang sama, saya menyeru orang ramai turut menghormati proses perundangan dengan tidak membuat sebarang spekulasi dengan cuba mendahului tugas polis, pendakwa dan

  Reply

 8. KERA PH CAKAP APA PUN DIA BUKAN FAHAM…..CARI PELUANG MENCURI BILA ORANG LEKA……

  DBP tegur tukar ‘Hari Sukan Negara’ kepada ‘Malaysia Sports Challenge’
  ……..

  PETALING JAYA: Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) menegur tindakan Kementerian Belia dan Sukan menukar nama Hari Sukan Negara (HSN) kepada “Malaysia Sports Challenge” (MySC’19), mengatakan penjenamaan semula itu tidak selari dengan hasrat kerajaan meluaskan penggunaan bahasa Melayu dalam program rasmi.

  DBP dalam kenyataan menarik perhatian kepada Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan dan Akta Bahasa Kebangsaan iaitu bahasa kebangsaan hendaklah digunakan dalam semua maksud rasmi, meliputi wacana lisan dan tulisan di peringkat persekutuan, negeri, badan-badan berkanun dan pihak berkuasa tempatan.

  “Sekiranya program dan aktiviti diadakan di peringkat antarabangsa, DBP mencadangkan agar nama program dibuat secara dwibahasa, iaitu dengan mendahulukan bahasa kebangsaan dan dikuti dengan terjemahan,” katanya.

  DBP menyarankan semua kementerian dan agensi mendaulatkan bahasa kebangsaan sebagai identiti negara, serta wahana komunikasi dan perpaduan dalam semua program peringkat jabatan, kebangsaan dan antarabangsa.

  Semalam, Kementerian Belia dan Sukan berkata penukaran nama itu tidak merendahkan martabat bahasa Melayu, dan ia dilakukan untuk memperluaskan capaian program dan meningkatkan prestijnya kerana ia turut melibatkan sektor sukan antarabangsa.

  “Kita ada banyak syarikat jenama sukan antarabangsa yang mempunyai pasaran di sini dan kita ingin menarik perhatian dan juga penyertaan mereka dalam aspek ini,” katanya.

  MySC’19 akan berlangsung selamas 31 hari sepanjang Oktober.

  Reply

 9. BABI PH BUKAN MAIN LAGI KUTUK JAWI
  ….BILA BISNES PANDAI PULAK LETAK KHAT JAWI…..

  Produk Bukan Islam Guna Tulisan Jawi Kelirukan Pengguna

  ……..

  PERSATUAN Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menyokong larangan penggunaan tulisan jawi pada bungkusan produk dihasilkan pengusaha bukan Muslim.

  Ketua Aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan berkata, langkah itu perlu bagi mengelakkan pengguna keliru dengan syarikat pengusaha mahupun usahawan bukan Islam menggunakan tulisan jawi.

  “Ramai rakan kita yang bukan Islam membantah pendidikan jawi di peringkat sekolah atas alasan ia langkah islamisasi.

  “Oleh itu, kita setuju dengan pendapat mereka yang meletakkan tulisan jawi sebagai identifikasi Islam.

  “Maka, produk bukan Islam hendaklah dilarang sama sekali daripada menggunakan tulisan jawi pada bungkusan, iklan, papan tanda kedai dan apa jua label perniagaan bukan Islam,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

  Nadzim berkata, pengguna Muslim khususnya sudah lama tertipu dengan teknik pengiklanan, pemasaran dan pembungkusan menggunakan lambang dan tulisan sinonim dengan agama Islam seperti tulisan jawi, masjid serta nama Islamik sebagai jenama produk.

  “Sudah tiba masanya kita membezakan yang mana produk Islam dan mana produk bukan Islam supaya pengguna boleh membuat pilihan bijak,” katanya.

  Menurut beliau, kebanyakan syarikat bukan Muslim kurang memahami konsep halal dan toyyib.

  “Mereka sewenang-wenangnya mendapatkan pensijilan halal pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan kemudian melanggar syarat sah halal sehingga banyak kes sijil halal produk dan perkhidmatan mereka ditarik balik.

  “Namun, mereka hanya perlu membuat pembetulan dan memohon semula sijil halal. Hakikatnya, kesan daripada produk yang tidak halal kekal dan tidak boleh dihapuskan semudah itu,” katanya.

  Katanya, kriteria pengeluaran sijil halal Jakim juga tidak mengambil kira majikan yang tidak membenarkan pekerja solat atau memakai tudung.

  “Ada hotel mendapat sijil halal tetapi tidak benarkan pekerja memakai tudung, ia tidak masuk akal kerana halal bukan hanya pada makan dan minum.

  “Malah, peniaga bukan Islam juga tidak membayar zakat dan tidak menyumbang kepada masyarakat Islam walaupun memperoleh kekayaan daripada masyarakat Islam,” katanya.

  Semalam, Dewan Pembangunan Perniagaan Usahawan Malaysia (MCED) dilaporkan menggesa kerajaan membawa akta khas ke Parlimen bagi melarang penggunaan tulisan jawi pada pembungkusan produk bukan Muslim.

  Presiden MCED, Datuk Nazilah Idris dipetik berkata, tulisan jawi disalah guna mengelirukan pengguna kepada status halal sesuatu produk. – myMetro Online

  Reply

 10. JOM KITA JOIN TENTERA ALMAHDI….NAK MASUK SYURGA KAN……

  Government Malaysia: Solidariti Untuk Dr Zakir Naik
  …….

  Hello there,

  I just signed the petition “Government Malaysia: Solidariti Untuk Dr Zakir Naik” and wanted to see if you could help by adding your name.

  Our goal is to reach 50,000 signatures and we need more support. You can read more and sign the petition here:

  http://chng.it/f7rpvggvGB

  Thanks!
  muhammad ikhram

  —-

  Rakyat Malaysia bersifat penyayang dan bertolenrasi.Kepelbagaian kaum dan agama selama ini membuktikan kita boleh hidup secara harmoni.Kita menilai seseorang dengan ilmu dan hujah benar,bukan dengan prejudis dan melemparkan tuduhan melulu.

  Kedatangan Dr Zakir Naik ke Malaysia membawa banyak kebaikan melalui kepakaran ilmu beliau, bersikap matang dalam membuat ucapan dan berusaha keras membantu umat Islam memahami agama mereka serta menyampaikan mesej Islam secara harmoni dan tuntas.

  Apa yang berlaku hari ini adalah hasil prejudis dan sikap melampau sesetengah terhadap beliau sehingga beliau terpaksa mengharungi detik-detik kesusahan dan tidak lagi dibenarkan menyampaikan dakwah yang baik.

  Apa yang membimbangkan ialah ancaman terhadap keselamatan dan kelangsungan beliau jika dihantar pulang ke negara asal beliau.

  Maka petisyen ini mendesak dan mengharapkan agar Kerajaan Malaysia memberikan perlindungan sepenuhnya kepada beliau dan menjamin keselamatan beliau disamping mengekalkan status Penduduk Tetap (PR) terhadap Dr Zakir Naik

  Reply

 11. KALAU PH BERTUKAR RUPA AKAN JADI KERA DAN BABI…..BINATANG TAK PERLU TUNAI JANJI……

  Kerajaan Pakatan Harapan khianati amanah rakyat?
  …………

  Amanah diukur berdasarkan sejauh manakah seseorang berpegang kepada janjinya. Antara faktor yang menjurus kepada lelahnya rakyat terhadap politik adalah retorik yang melampau.

  Sememangnya, sesetengah retorik amat terharu buat pertama kali didengar. Ada yang mendebarkan, ada juga yang membakar semangat, ada yang menyentuh hati, tatkala satu Malaysia tersepit dalam kebuntuan politik, diselubungi kemurungan, satu ketika dahulu.

  Namun, lagu yang paling sedap pun, akan mencungkil rasa jemu di akhirnya, jikalau dimainkan secara berulangan. Apatah lagi, senario politik telah berubah, lanskap politik telah dirombak, dan posisi pemimpin politik telah bertukar selepas Pilihan Raya Umum ke-14.

  Kerajaan Pakatan Harapan menawan Putrajaya dengan dukungan rakyat. Jikalau kita mengimbas detik-saat ketika itu, rakyat diletakkan dalam dilema sebelum memangkah di kertas undi. Ada yang terus pasrah, menganggap kedua-dua Barisan Nasional dan Pakatan Harapan tidak memadai untuk undi kita. Mereka mengundi dengan kaki – terus menjarakkan diri dari PRU14, kalau bukan meninggalkan tanahair ini.

  Ada pula yang tetap mahu menerokai jalan keluar ketika menemui jalan buntu. Mereka hilang percaya terhadap BN, tetapi juga tidak yakin dengan PH. Banyak sindiran yang menghakis tekad pengundi ketika itu – lebih-lebih lagi apabila PH mengitar-semula Perdana Menteri keempat, Dr.Mahathir Mohamad untuk dinobatkan sebagai calon PM ke-7.

  Sentimen, dendam, kesangsian kekal menebal, tetapi cuba dikikis selapis demi selapis dengan jaminan pemimpin lain dalam PH. Undi untuk perubahan, bukan untuk mengangkat susuk tertentu.

  Dengan hadirnya tokoh seperti Mohamad Sabu, Lim Kit Siang – pembangkang veteran yang diuji dan teruji, ada juga pengundi yang akhirnya percaya bahawa mereka akan mengimbangi kuasa PM, seandainya “sifat kediktatoran Mahathir” muncul kembali.

  Ada juga yang membandingkan manifesto Pakatan Harapan dengan Barisan Nasional. Tidak adil untuk dikatakan “dua kali lima”, atau “tiada beza antara BN dengan PH”. PH menjanjikan pemansuhan akta zalim dan draconian, PH juga menjanjikan pembangunan lestari dengan mengutamakan perlindungan alam sekitar.

  Meskipun disindir sebagai janji manis yang ditaburkan politikus yang berlakon, tetapi faktor-faktor inilah antara punca yang mempengaruhi kecenderungan pengundi.

  Dengan kata lain, pemimpin PH sebenarnya menjadikan integriti mereka sebagai modal untuk meraih sokongan. Untuk pengundi yang hilang kepercayaan terhadap politikus, ada antaranya menjadikan undi mereka sebagai persetujuan untuk dasar dan agenda yang dijanjikan.

  Persoalannya, apakah pengundi kini dibalas dengan layanan yang memadai? Biar kita ambil contoh isu Lynas. Menurut laporan, 13 orang daripada 28 anggota kabinet sedia ada pernah menurunkan tandatangan ke atas petisyen agar kilang pemprosesan nadir bumi Lynas ditutup.

  Dan seandainya kita melihat barisan pimpinan tertinggi PH yang sedia ada, Anwar Ibrahim (PKR), Lim Guan Eng (DAP), Mohamad Sabu (Amanah) antara yang menurunkan tandatangan.

  Jadi, bagaimana permit operasi Lynas boleh diluluskan oleh kerajaan PH, yang telah lebih setahun mengambil alih tampuk pemerintahan? Bagaimana satu janji yang disepakati majoriti pemimpin PH, boleh diingkari begitu sahaja? Jadi, untuk apa muafakat dicapai? Untuk apa PH dibentuk?

  Soalan-soalan ini perlu dijawab, kerana isu ini bukan membabitkan Lynas semata-mata, tetapi juga soal amanah kerajaan dan pemimpin politik. Apakah 15 anggota kabinet yang tidak menandatangani petisyen itu memberi lampu hijau untuk Lynas, atau ada di kalangan 13 anggota kabinet yang pernah menandatangani petisyen, kini mengingkari janji mereka?

  Atau keputusan kabinet ini sebenarnya didominasi PM seorang, yang gagal disekat ataupun diimbangi menteri-menteri lain? Adakah 13 anggota kabinet yang pernah menurunkan tandatangan mereka untuk menolak Lynas dahulu, kini bangkit mempertahankan pendirian mereka? Apakah ia memadai sekadar dengan menyatakan pendirian, dan kemudian melepas tangan untuk permit Lynas dilanjutkan?

  Kesemua persoalan ini perlu dijawab, kerana integriti pemimpin PH kini sedang terhakis, sehari demi sehari, kerana kegagalan mereka untuk menunaikan janji. Jikalau trend ini berterusan, bayangkan, bagaimana pengundi boleh diyakini dengan janji PH pada PRU15?

  Persoalan ini wajar dipandang serius, kerana arus sedang menderas di peringkat akar umbi. Saya sebenarnya gusar apabila sesetengah menteri PH masih berjinak-jinak dengan beberapa slogan atau konsep yang diperkenalkan, misalnya maqasid syariah, “rahmatan lil alamin”. Bukan salah slogan atau konsep tersebut, malah baik sedap bunyinya dan baik maknanya.

  Cuma, bagaimana konsep-konsep ini menjawab soalan mengapa permit Lynas dilanjutkan?

  Zaman beretorik telah berakhir untuk PH. Masanya tiba untuk pemimpin PH menunaikan tanggungjawab mereka ke atas apa yang pernah diperkatakan, dan idealisme yang dipegang mereka, jika masih ada.

  LIM HONG SIANG

  Reply

 12. NAMPAK GAYA PELAN KERA BABI PH TAK MENJADI…….

  Arab Saudi, Putera Faisal Masuk RM642 Juta Dalam Akaun Najib
  …….

  (Bernama) – Seorang pegawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini mengesahkan terdapat kemasukan dana sebanyak RM642 juta daripada Kementerian Kewangan Riyadh (Arab Saudi) dan Putera Faisal Turki ke dalam akaun bank peribadi Datuk Seri Najib Tun Razak.

  Penolong Kanan Pesuruhjaya (PKPj) Bahagian Operasi Khas (BOK) SPRM Rosli Husain, 54, berkata, dana berkenaan dimasukkan ke dalam akaun bekas perdana menteri itu yang bernombor akhir 694.

  Rosli berkata, demikian ketika disoal peguam Harvinderjit Singh pada hari ke-56 perbicaraan kes Najib yang menghadapi tujuh pertuduhan berkaitan penyelewengan dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta.

  Harvinderjit: Dalam siasatan kamu, adakah kamu juga menyiasat akaun di atas nama Datuk Seri Najib berakhir nombor 694?

  Rosli: Ya, ada

  Harvinderjit: Adakah kamu boleh mengesahkan dalam akaun itu ada kemasukan duit daripada Prince Faisal bin Turki?

  Rosli: Ada

  Harvinderjit: Jumlahya lebih kurang RM399 juta?

  Rosli:Ya, lebih kurang.

  Harvinderjit: Ada kemasukan duit dari Kementerian Kewangan Riyadh (Arab Saudi) sebanyak RM243 juta?

  Rosli: Ada

  Ketika ditanya mengenai undang-undang yang diguna pakai SPRM, supaya AmBank menyemak dengan suruhanjaya itu terdahulu sebelum membenarkan Najib mengakses dokumen banknya, saksi berkata beliau tidak merujuk pada mana-mana undang-undang tetapi menggunakan inisiatif sendiri untuk memberitahu AmBank supaya merujuk kepada SPRM sebelum membenarkan Najib mendapatkan dokumen bank.

  Harvinderjit: Saya mencadangkan, kamu mengarahkan bank supaya tidak memberi dokumen kepada pembelaan supaya pembelaan tidak dapat meneruskan kes dan Rosli menjawab: “Tidak sama sekali, Yang Arif.”

  Saksi itu juga berkata, beliau tidak tahu nama penuh pegawai penyiasat SPRM yang mengendalikan kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

  “Seingat saya namanya ialah Aidah, penguat kuasa kanan… tetapi saya tak tahu nama penuhnya,” katanya.

  Harvinderjit: Bukankah Aidah rakan sekerja kamu?

  “Ya, Aidah rakan sekerja saya. Tapi dia bukan isteri saya, jadi saya tak pasti nama penuh beliau,” katanya, yang mencetuskan gelak ketawa orang ramai dalam mahkamah.

  Najib, 66, berdepan tiga pertuduhan pecah amanah jenayah, satu pertuduhan menyalah guna kedudukan dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan dana SRC International berjumlah RM42 juta.

  Perbicaraan berlangsung di hadapan Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali.

  Reply

 13. THE TRUE GAME…GAME OF THRONE…ANTARA AGONG DAN RAJA…MELAYU JADI BENTENG AKHIR….

  The Real Target Is Not Zakir Naik But Mahathir
  ……….

  The only way they can topple Mahathir would be if the Malays-Muslims abandon him. The Chinese and Indians are solidly behind DAP and Anwar. Once the Malays-Muslims abandon Mahathir he can be isolated and then ousted. Then Anwar will take over as the new Prime Minister with DAP as the Deputy Prime Minister cum Finance Minister.

  Why do the Chinese and Indians want the government to deport Dr Zakir Naik or extradite him to India? Who was the person who gave Zakir Naik his PR status and/or allowed him to live in Malaysia? Who is the person “behind” Zakir Naik or who gave him sanctuary or refuge in Malaysia?

  Yes, the person who has to be “blamed” for allowing Zakir Naik to live in Malaysia is Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad. And many Malays-Muslims, even those from PAS and Umno, who may hate DAP and Pakatan Harapan, are grateful to Mahathir for that. Hence Mahathir has huge support from the “anti-government” Malays for this gesture: they love Mahathir even if they may hate DAP-Pakatan Harapan.

  DAP, and by extension Pakatan Harapan, needed Mahathir to face GE14 in May 2018 because they needed the Malay votes. Without Mahathir, DAP-Pakatan Harapan would not have won enough Malay votes to form the government. So, they had to “tolerate” Mahathir and allow him to become Prime Minister. If not, they would not have been able to defeat Umno-Barisan Nasional in May 2018.

  But they would tolerate Mahathir and allow him to become Prime Minister for only a year or two. After that, Mahathir has to leave and Anwar Ibrahim would take over. And, to get DAP to support him to become Prime Minister or PM8, Anwar agreed that DAP would be given the post of Deputy Prime Minister and Finance Minister.

  And this is the part that Mahathir does not like. A Deputy Prime Minister cum Finance Minister would be more powerful than the Prime Minister. This means DAP instead of Anwar would be effectively running the country, a case of the tail wagging the dog. And that is why Mahathir is not keen for Anwar to take over just yet.

  READ MORE HERE: Do Not Twist What Zakir Naik Said, Says Umno Sec-Gen Annuar Musa

  As long as the Malays-Muslims from both sides of the political divide support Mahathir, there is nothing DAP and Anwar can do (and Mahathir’s stand on Zakir Naik unites the Malays-Muslims behind him). In fact, according to DAP’s and Anwar’s timetable, Mahathir was supposed to have gone three months ago but until today he is still the Prime Minister. Mahathir is proving to be unshakeable and not that easy to oust after all.

  The only way they can topple Mahathir would be if the Malays-Muslims abandon him. The Chinese and Indians are solidly behind DAP and Anwar. Once the Malays-Muslims abandon Mahathir he can be isolated and then ousted. Then Anwar will take over as the new Prime Minister with DAP as the Deputy Prime Minister cum Finance Minister.

  And that is why they are attacking Zakir Naik and are accusing him of saying what he did not say (see the video below of Zakir Naik’s talk in Kota Bharu, Kelantan, on 8th August 2019). They want the government to cancel Zakir Naik’s PR status and to kick him out of Malaysia. If no other country wants to take Zakir Naik then he would have to be sent back to India where he would end up in jail for a very long time.

  The real target is not Zakir Naik but Mahathir
  If Zakir Naik is deported, or worse, sent back to India, the Malays-Muslims will never forgive Mahathir. Mahathir would become the pariah of the Malay community. That would be the end of Mahathir and without a doubt Anwar will be able to take over as PM8 before the end of this year.

  Anwar has been noticeably very silent. He may be overseas but that does not mean he cannot say anything. Anwar knows if he defends Zakir Naik the Chinese and Indians would turn against him and if he joins the call for Zakir Naik to be deported the Malays-Muslims would turn against him. So, Anwar is saying nothing.

  But then that is typical Anwar. He wants both the Jews and the Arabs to support him — so he plays both sides of the field at the same time. In the Zakir Naik matter, Anwar is not saying whether he supports allowing Zakir Naik to stay in Malaysia or whether he supports the deportation of Zakir Naik. And Anwar knows if he plays this Zakir Naik issue properly he can use it to oust Mahathir and take over as PM8.

  What Zakir Naik really said, which has been distorted by the Chinese and Indians

  Reply

 14. PH RASIS CINA DAN KOMUNIS……
  KERA BERJANTUNG BABI SUKA BUAT FITNAH DAN HURU HARA…..

  Guna Zakir Naik untuk tutup kejahatan ultra kiasu……

  Isu Zakir Naik disensasikan bagi menutup kejahatan ultra kiasu yang sangat rasis melibatkan tulisan jawi, tulisan porno, tentera makan tidur, ubah warna bendera negara daripada merah kepada hitam dan lain lain
  Ultra kiasu boleh jemput penceramah luar seperti Mustafa Akyol, Irshad Manji, Amina Wadud sehingga porak peranda kita. Manakala, Zakir Naik mahu didiamkan agar mereka bermaharajalela. Ikuti respon saya
  https://www.ismaweb.net/…/guna-zakir-naik-untuk-tutup-keja…/
  MENDENGAR ucapan Dr Zakir Naik sepenuhnya ketika berceramah di Kelantan, saya tidak nampak kata-katanya menghasut atau boleh memporak-perandakan kehidupan berbilang kaum di negara ini, berbanding dengan ultra kiasu yang menghina Angkatan Tentera Malaysia dan tulisan jawi.
  Dalam negara yang mengamalkan sistem demokrasi, sesiapa sahaja berhak bersuara dalam ruang lingkup yang dibenarkan Perlembagaan, apatah lagi mereka yang bertaraf warganegara dan penduduk tetap.
  Jika ultra kiasu boleh menjemput sesiapa sahaja yang mereka suka daripada luar negara untuk merosakkan budaya hidup kita, yang tidak ada kena mengena dengan kita, dan bercakap sesuka hati sehingga kadangkala menimbulkan huru-hara, kenapa mereka yang bertaraf penduduk tetap tidak boleh bersuara?
  Lihat wajah ultra kiasu sebenar, mereka jemput penceramah kesukaan mereka, sesuai dengan kehendak mereka, diberikan publisiti besar-besaran. Bercakap sesuka hati, termasuk isu-isu sensitif seperti mahukan negara mengamalkan kebebasan seks, LGBT dan sebagainya.
  Apakah kita sudah lupa watak-watak yang dijemput seperti Mustaffa Akyol dan Irshad Manji yang jelas mahu menghalalkan LBGT dan perkahwinan sejenis, diberikan publisiti besar-besaran sehingga menggemparkan negara. Begitu juga dengan, Amina Wadud, dengan ajaran sesat mengenai hak wanita menjadi imam jumaat dan khutbah Jumaat.
  Perkara yang dibawa bukan sahaja bercanggah dengan budaya dan cara hidup Islam, malah bercanggah dengan sama sekali dengan Perlembagaan. Mana lebih bahaya antara Zakir Naik dengan ultra kiasu dan liberalis, pembawa ajaran sesat ini.
  Belang ultra kiasu terserlah apabila mempertahankan habis-habisan perosak-perosak ini atas dasar kebebasan hak asasi manusia, sedangkan ia bercanggah dengan cara hidup, undang-undang Islam negeri dan Perlembagaan negara.
  Namun, apabila kena pada kita, penceramah yang mereka tidak sukai, tunggu buat silap sedikit sahaja, maka di situ mereka akan ambil kesempatan dan akan diviralkan agar, orang yang mereka tidak sukai itu dikenakan hukuman berat. Satu kesilapan yang ditutup tutup habis 999 kebaikan.
  Inilah yang berlaku kepada Zakir Naik. Tunggu masa dan saat yang sesuai untuk bertindak.
  Sedangkan ucapan Zakir Naik itu tidak pun menimbulkan huru-hara. Tindakan Dong Zong yang terang-terangan, jauh lebih menghasut.
  Begitu juga dengan ultra kiasu yang sanggup pergi ke India berjumpa dengan pemimpin subversif, LTTE.
  Sudahlah ultra kiasu, kami kenal siapa kamu?
  Zakir Naik sudah menjelaskan bahawa ucapannya itu diambil di luar konteks dan menjelaskan ada beberapa kumpulan ultra kiasu di negara ini memilih untuk menyokong Perdana Menteri India, berbanding Dr Mahathir, dalam isu Zakir Naik.
  Penjelasan Zakir Naik ini sudah cukup difahami, tetapi ultra kiasu ini tidak puas hati. Persoalan yang ingin saya lontar kepada ultra kiasu, selama umat Islam mengikuti dan mendengar ceramah Zakir Naik, tidak kedengaran pula bukan Islam di negara ini dianiaya, dizalimi dan dibunuh.
  Rata-rata yang saya dengar umat Islam terbunuh, sama ada ketika berada di lebuh raya, mahu pun ketika menjalankan tugas sebagai anggota bomba.
  Bagaimana pula dengan Ahli Parlimen Kluang yang berucap menyamakan tulisan jawi dengan tulisan porno. Apabila isu ini menjadi viral, apa kata ultra kiasu ini? Dia kata, ucapannya diambil di luar konteks, salah MCA, UMNO dan PAS kerana viral isu ini. Hairan sungguh kenapa ultra kiasu diam seribu bahasa malah sanggup mempertahankannya.
  Masih tak nampak. Kena pada mereka boleh, kena pada kita, bukan main lantangnya ultra kiasu ini berbicara.
  Bila Zakir Naik berkata pihak yang mahu dirinya sebagai tetamu baru keluar, harus menghantar orang Cina selaku “tetamu lama” keluar dari negara ini, terlebih dahulu. Adakah kata-kata ini semua salah?
  Tetamu lama bukan sahaja perlu keluar, malah sebelum keluar perlu disumbatkan dalam penjara. Bayangkan, mereka sanggup mengeluarkan kata-kata yang menghiris anggota tentera yang majoritinya orang Melayu, hanya makan tidur.
  Jika Zakir Naik yang menjadi tetamu baru sedikit celupar, boleh dimaafkan lagi, sebab nama pun baru. Ini terbalik pulak, tetamu lama, bergenerasi tinggal di sini, tidak pernah faham akan kehidupan bernegara. Agenda negara tidak dihayati, penguasaan Bahasa Cina mereka jauh lebih fasih daripada penguasaan Bahasa negara.
  Bayangkan jika majoriti anggota tentera adalah orang Cina, sanggupkah Cina ultra kiasu yang telah dikayakan oleh sistem yang sedia ada ini berkata sedemikian?
  Saya amat yakin, jika anggota tentera itu majoritinya orang Cina, dia tidak akan mengeluarkan kata-kata sebegini. Anggota tentera di negara China antara anggota yang paling ramai dalam kalangan negara dunia, kenapa tidak berani kata mereka juga makan dan tidur?
  Sama juga tindakan ahli perniagaan besar, yang mewarnakan bendera Malaysia dengan warna hitam daripada warna asal merah. Kenapa begitu kurang ajar ubah bendera Malaysia dengan warna hitam.
  Banyak tindakan lain boleh dibuat selain mengubah bendera. Bila isu menjadi viral, dia pun minta maaf. Kenapa tidak bising dan viral isu ini. Itulah wajah ultra kiasu sebenar.
  Ultra kiasu ini dikayakan oleh kerajaan, apabila mereka kaya, ultra kiasu inilah juga yang menjadi pengkhianat. Permohonan maaf oleh ultra kiasu ini tidak cukup. Beliau mesti didakwa.
  Tidak dinafikan Zakir Naik agar celupar sedikit tetapi adakah apa yang dikatakan itu semua salah? Lebih-lebih jika Zakir Naik merujuk kepada segelintir bukan semua.
  Nasihat saya kepada Zakir Naik, supaya lebih berhati-hati apabila berkata. Fikir dulu. Fokus pasal dakwah. Tidak perlu singgung pasal hal ehwal negara ini. Biar kami yang selesaikan.
  Ingat Zakir Naik, musuh sentiasa memerhatikan kamu, tunggu buat silap sikit sahaja. Kesilapan yang sedikit itulah yang akan disensasikan agar kamu dikenakan tindakan dan keluar daripada negara ini. Jadi, sebelum perkara tersebut berlaku, lebih baik kamu berhati-hati
  Fokus kepada dakwah dan perbandingan agama. Tidak perlu memandai-mandai bercakap hal ehwal politik negara ini. Ramai lagi rakyat Malaysia yang boleh memberikan komen sedemikian tetapi bukan kamu.
  Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad sudah cukup baik mempertahankan kamu, menegaskan Malaysia tidak akan tunduk kepada desakan mana-mana pihak supaya Zakir dihantar pulang ke India selagi pendakwah itu tidak dijamin mendapat perbicaraan yang adil di sana.
  Setelah mengalisis semua perkara ini, saya fikir semua ini dilakukan oleh ultra kiasu dengna penuh berstrategi dan licik semata-mata untuk menutup isu jawi yang ditimbulkan oleh mereka sendiri. Dengan hangatnya isu Zakir Naik, membolehkan rakyat lupa isu jawi, tentera makan tidur dan lain-lain. Isu Zakir Naik sengaja disensasikan bagi menutup kejahatan mereka.
  Bukti menunjukkan memang benar ada pemimpin negara ini lebih menunjukkan kesetiaan kepada negara China dan India daripada negaranya sendiri
  Dahulu orang Tanah Besar China sibuk mencari warisnya di sini. Kini, jauh berbeza, Cina Malaysia sebuk mencari waris mereka di China. Malah ada yang berdemonstrasi agar China mengiktiraf hak rakyat Hong Kong dan Taiwan.
  Ridhuan

 15. BUAT PAGAR LETRIK SUPAYA KERA DAN BABI PH TIDAK GANGGU RAKYAT…..

  Wujudkan Akta Jaga Jalur Gemilang
  ……
  KUALA LUMPUR: Yayasan Keprihatinan Komuniti Malaysia (MCCF) gesa agar satu akta khusus diwujudkan bagi melindungi Jalur Gemilang.

  Felo Penasihat Biro Perhubungan MCCF Abu Bakar Darham berkata, isu penghinaan kepada Jalur Gemilang yang menjadi maruah dan lambang kemerdekaan Malaysia bukanlah pertama kali berlaku di negara ini.

  Menurutnya, ia sudah beberapa kali berlaku sejak 2013 hingga sekarang yang menerbitkan perasaan kurang senang dan marah majoriti rakyat Malaysia lapor HMetro.

  “Perbuatan sebegini amatlah memalukan pemimpin dan rakyat Malaysia sebagai sebuah negara yang merdeka.

  “Jadi, sudah tiba masanya pihak kerajaan merangka satu akta khusus untuk melindungi maruah Raja-Raja, pemimpin kerajaan dan prestij bendera Jalur Gemilang yang menjadi kebanggaan rakyat Malaysia.

  “Menerusi akta itu, tindakan hukuman penjara dan denda yang berat boleh dikenakan sebagai pengajaran kepada yang lain,” katanya dalam satu kenyataan di Kuala Lumpur hari ini.

  Sementara itu, Pengerusi MCCF Halim Ishak berkata, beliau berharap dengan penubuhan pasukan khas kes pencabulan perpaduan yang ditubuhkan oleh Ketua Polis Negara Datuk Seri Abdul Hamid Bador semalam akan berjaya mengambil tindakan ke atas mana-mana pihak atau individu yang cuba merosakkan keharmonian atau menerbitkan kemarahan dalam kalangan masyarakat.

  “Saya juga menyarankan supaya semua pimpinan masyarakat membantu Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam memantau aktiviti komuniti setempat dengan melaporkan kepada balai polis berhampiran jika terlihat perbuatan memasang Jalur Gemilang secara terbalik,” katanya.

  Reply

 16. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Trikh 20 hb Dec 2019, baru sja enam hari brlalu
  Irah mengutus wrkh, dlm suasana yg sngat pilu
  Utk mnyebut rindu & cinta..mmg Irah rasa malu
  Airmata akan mmbasahi pipinya macam selalu
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. MUNIRAH MARYONO

   Salam Sir Abg,
   Dh 3-4 kli irh nk msuk tp irh x mmpu
   irh tkedu,& mta bsah,
   maafkn irh krna mgkir jnji nk jmpa abg dsmber ni
   gtu jga ngan jnji nak krmh adk jnior kt kdah
   sptutnya irh mmg dh blik Mesia
   tpi mma & ppa nk irh ngaji trus buat mstes jnri ni
   mrka ckp rslts irh hghers,rgi klau x smbong
   lgipun rkan2 irh kt Mesia trus buat msters
   kje skrang mmg skar

   mma & ppa X ksi irh blik
   sbb mrke dtg zrah irh dan bcuti 2 mmgu kt cnada
   mma ckp dia rndu kt tmpat ngaji dlu diUni Btish Clmbia

   Skrg irh kat Vncnver,rht kt chlet kki gng sni
   cntknya kt sni,byk phn pine

   enth bla irh dpt blik,irh X psti
   kna rjuk jdl uni

   tq,kne stiasa bri drgn kt irah

   wlau kmana irh pegi,tnahair Mesia,irh ttp rndui

   jmpa lgi abg
   irh,Vncver

    Reply

   20 December 2019 12:07 am

   1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Irah msih tk berubah..seperti dulu jugak, manja
    Dia nk smbung mstrs..sbb skrg susah dpt kerja
    Klau nk terus, sampai PhD pun, Kejora ikut saja
    Sbb klu lbh lama..lgi bnyak smpt kmpul belanja
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
     Betul kata pepatah cinta tak dapt nak dijual beli
     Kejora fahm, keadaan Irah spt lelayang ptus tali
     Bila tk dpt tunai janji, hati nya bgitu sedih sekali
     Irah nangis bila cuba masuk ke sini dah 3-4 kali
     😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

     💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
     Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 17. PH KERA BERJANTUNG BABI MANA PANDAI TADBIR NEGARA….TAHU CURI DAN MENYONDOL JE LAA…..

  Rizab Antarabangsa BNM susut AS$800 juta pada 15 Ogos
  ………..

  Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia (BNM) menyusut AS$800 juta (RM3.35 bilion) kepada AS$103.1 bilion (RM431.1 bilion) pada 15 Ogos 2019 daripada AS$103.9 bilion (RM434.45 bilion) dicatatkan pada 31 Julai 2019.

  BNM dalam kenyataan berkata kedudukan rizab itu adalah memadai untuk membiayai 7.6 bulan import tertangguh dan 1.1 kali jumlah hutang luar negara jangka pendek.

  “Komponen utama rizab antarabangsa terdiri daripada rizab mata wang asing sebanyak AS$96.8 bilion (RM404.76 bilion); kedudukan rizab Tabung Kewangan Antarabangsa, AS$1.2 bilion (RM5.02 bilion); Hak Pengeluaran Khas (SDR), AS$1.1 bilion (RM4.60 bilion); emas, AS$1.8 bilion (RM7.53 bilion) dan lain-lain aset rizab, AS$2.2 bilion (RM9.2 bilion),” katanya di sini hari ini.

  Menurut bank pusat itu, aset termasuk emas dan pertukaran asing serta rizab-rizab lain lain termasuk SDR berjumlah RM427.04 bilion, kertas kerajaan Malaysia (RM2.26 bilion), deposit dengan institusi kewangan (RM2.20 bilion), pinjaman dan pendahuluan (RM6.91 bilion), tanah dan bangunan (RM4.16 bilion) dan aset-aset lain (RM11.91 bilion).

  Modal dan liabiliti terdiri daripada modal berbayar (RM100 juta), rizab (RM140.63 bilion), mata wang dalam edaran (RM108.96 bilion), deposit institusi kewangan (RM158.71 bilion), deposit kerajaan persekutuan (RM13.84 bilion), deposit lain (RM1.53 bilion), kertas Bank Negara (RM20.56 bilion), peruntukan SDR (RM7.72 bilion), dan liabiliti lain (RM2.43 bilion). – UTUSAN ONLINE

  Reply

 18. Lame Duck In The House

  Tahun ini kadar pertumbuhan ekonomi menguncup sampai 4.5%. Unjuran awal tahun 4.8% gagal. World Bank tak beri keyakinan kepada Madey si Kitol. Tahun 2020 Madey si Kitol masih unjur 4.8%. Kalau merudum kepada 4.5% lagi Madey si Kitol wajib mati. Kahkahkah!

 19. TENTERA ALMAHDI KUATKAN SAF MENENTANG TENTERA DAJJAL…….

  HIMPUN: Solat Buka Medan Penyatuan Tiga Negeri
  ………..

  Himpunan 3 Menteri Besar Pantai Timur (HIMPUN) membuka tirai solat Maghrib berjemaah diketuai Imam Besar Terengganu, Mukhtar Salleh bersama Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar, Menteri Besar Kelantan, Dato’ Bentara Kanan Ahmad Yakob dan Menteri Besar Pahang, Dato’ Sri Wan Rosdy Wan Ismail.

  Ketiga-tiga pemimpin utama negeri pantai timur itu tiba di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Gong Badak, sekitar jam 7.05 petang tadi diiringi konvoi bermotosikal belia Terengganu merentasi mercu baharu, Jambatan Angkat Seberang Takir.

  Turut hadir, Datuk Tengku Kaya Perkasa, Pemangku Setiausaha Kerajaan (SUK) Kelantan, SUK Pahang, Dato’ Sri Dr. Sallehuddin Ishak dan SUK Terengganu yang baharu dilantik, Dato’ Mohd. Zahari Md. Azahar.

  Usai solat, sekitar 30,000 hadirin yang membanjiri lokasi turut disajikan dengan Bicara Murabbi Ummah oleh penceramah terkenal, Ustaz Azhar Idrus bersama Pengarah Institut Modal Insan Terengganu Sejahtera (i-MiTS), Ustaz Kamaruzzaman Abdullah.

 20. PH HANYA UTAMAKAN RASIS CINA DAN IDEOLOGI KOMUNIS…….

  Banyak agenda rakyat terhenti bawah PH Selangor
  ………
  Semarakkan kenegaraan
  BANGI: Sejak pemerintahan PH, banyak program kesejahteraan kebajikan rakyat dihentikan, sebaliknya berbangkit perkara-perkara yang meresahkan mereka, demikian menurut Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Selangor, Ustaz Mohd Shafie Ngah.

  Sehubungan itu katanya, amat penting PAS dan Umno berganding bahu memimpin pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor serta membuktikan kemampuan mentadbir dengan mendepani segala hal ehwal rakyat dan kemajuan negeri.

  Beliau yang juga Yang DiPertua PAS Kawasan Bangi menyatakan demikian ketika hadir ke majlis jamuan meraikan ahli-ahli PAS Cawangan Seksyen 4 Tambahan dan Umno Cawangan Jalan 4/11 di Seksyen 4 Tambahan, di sini semalam.

  Hadir sama pada majlis yang dihadiri sekitar 30 ahli kedua-dua parti dari Cawangan tersebut dengan tujuan mengeratkan lagi perpaduan ummah antara PAS dan Umno itu adalah Ketua Umno Bahagian Bangi, Dato’ Mohd Zaidi Md Zain.

  Beliau dalam ucapannya turut menyeru agar umat Islam bersatu sebagai bukti kekuatan di mana natijahnya sudahpun terzahir semasa PRK Semenyih sebelum ini, sedangkan perpecahan hanya merugikan bangsa Melayu.

  Program julung kali bagi kedua-dua Cawangan tersebut bertambah seri dengan kejutan menjelang jam 12 malam apabila ditampilkan kek bagi meraikan Ustaz Shafie dan Dato’ Dr Zaidi yang ulang tahun kelahiran mereka jatuh pada 21 dan 22 Ogos. –

  Reply

 21. PH HANYA TAHU TUDING JARI ORANG TAK SEBULU…..SAMA3 RASIS DAN KOMUNIS DIA OK JEEE…..

  MB Perak minta EXCO DAP, Paul Yong bercuti
  ……..

  Ahli exco kerajaan negeri, Paul Yong yang akan didakwa di mahkamah esok atas tuduhan merogol pembantu rumahnya dinasihatkan supaya bercuti daripada tugas-tugas rasmi.

  Utusan Online melaporkan Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu sebgai berkata, ini bagi menghormati proses undang-undang.

  Menurutnya lagi, Paul Yong perlu berehat daripada tugas rasmi termasuk tidak mengambil bahagian dalam apa juga mesyuarat yang melibatkan proses membuat keputusan sehingga proses perbicaraan selesai.

  Beliau berkata, pada masa yang sama, kerajaan negeri menghormati prinsip bahawa seseorang itu tidak bersalah sehingga dibuktikan sebaliknya.

  “Saya menasihatkan Yang Berhormat Paul Yong untuk bercuti daripada tugas-tugas rasmi beliau.

  “Secara peribadi saya amat terkejut atas apa yang berlaku dan berharap keluarga beliau khususnya isteri dan anak-anak beliau akan bersabar dalam melalui proses perundangan ke atas beliau.

  “Saya berharap keadilan akan ditegakkan kepada semua pihak yang terlibat di dalam kes ini,” – Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu

  Menurut Ahmad Faizal, setakat ini tidak ada keperluan untuk melakukan sebarang rombakan drastik dan semua ahli exco kerajaan negeri sedia ada mampu memikul tanggungjawab untuk menjalankan urusan pentadbiran secara bersama.

  “Saya memberi jaminan proses perundangan ke atas Paul Yong tidak akan menjejaskan perjalanan pentadbiran kerajaan negeri Perak,” – Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu

  Paul Yong yang disiasat atas tuduhan merogol pembantu rumah warga Indonesia akan dituduh di Mahkamah Sesyen Ipoh esok.

  Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tronoh dari DAP itu akan dituduh di bawah Seksyen 376 Kanun Keseksaan.

  Pada 8 Julai lalu, Paul Yong dikaitkan dengan tuduhan rogol berikutan laporan polis yang dibuat pembantu rumahnya.

  Beliau menafikan tuduhan tersebut.

  Kedudukan kerusi di DUN Perak ketika ini adalah PH dengan 30 kerusi, UMNO 25 kerusi, PAS 3 kerusi dan 1 bebas. –

 22. TONG M BAPA TOLol NEGARA…….

  Najib Kata Masa Tu Tangannya Terikat…

  Ingat lagi tahun 2011?

  KWSP dan Khazanah beli PLUS.

  Nak tahu kenapa?

  Masa itu tangan saya terikat.

  Sebab konsesi PLUS dan lebuhraya-lebuhraya lain bukan saya buat.

  Kos pembinaan, kadar tol dan semua itu ditetapkan berpuluh tahun dahulu.

  Tahu tak berapa?

  Setiap 3 tahun kadar tol PLUS dibenarkan naik 10 peratus (sebelum Khazanah melalui UEM dan KWSP ambil alih).

  Saudara-saudari pun tahu siapa yang bertanggungjawab, siapa Bapa Tol.

  Kita tak mampu sekaligus hapuskan tol tapi kita tetap ada hapuskan tol secara berperingkat.

  Kita tak tipu macam PH.

  Ingat lagi janji-janji PH menjelang PRU 14?

  Ingat lagi ada yang janjikan tol percuma ke Simpang Renggam?

  Apa yang kita pertimbangkan masa kita ambil alih PLUS ialah biarpun tak boleh hapuskan tol serta merta, sekurang-kurangnya GLC memilikinya.

  Segala cukai dan dividen keuntungan dikembalikan kepada pemegang saham iaitu Kerajaan dan pencarum KWSP.

  Duit yang kita kutip itu kita guna untuk macam-macam.

  Ada yang kita bayar pampasan kepada tol lain juga supaya tidak menaikkan kadar tol.

  Kita juga pastikan kenaikan harga tol dihadkan kepada 5 peratus sahaja setiap 3 tahun.

  Itu pun dengan kebenaran kerajaan.

  Tahu tak apa yang berlaku selepas kita beli PLUS?

  Kerajaan saya tidak pernah benarkan PLUS naikkan harga tol.

  Kini?

  Kroni sudah mahu ambil alih PLUS.

  Lepas itu rakyat tetap perlu bayar tol.

  Maknanya apa?

  Keuntungan sudah bukan milik kerajaan atau rakyat.

  Duit Putrajaya sekarang setiap hari masuk saku kroni.

  Dahulu kita jadikan aset-aset ini hak milik rakyat Malaysia.

  Kini satu demi satu diberi kepada kroni.

  Amat menyedihkan.

  Apa komen saudara-saudari?

  Najib Razak

  Loading…

  Reply

 23. RASIS DAN KOMUNIS KEBAL DALAM PH…..

  Zakir Naik buat laporan polis ke-2 terhadap Ramasamy
  ……….

  Dr Zakir Naik membuat satu lagi laporan polis terhadap Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, P Ramasamy berhubung tuduhannya terhadap penceramah kontroversi itu di media India.

  Peguamnya, Akhberdin Abdul Kadir memberitahu pemberita bahawa Ramasamy dalam temubual dengan India Today menuduh Naik seorang yang “venomous”, “stricter”, “hate monger” dan “fraudster”.

  Akhberdin berkata anak guamnya akan mengeluarkan surat tuntutan terhadap Ramasamy esok, menuntut timbalan menteri itu memohon maaf.

  Beliau juga berharap polis bertindak terhadap Ramasamy susulan kenyataan Ketua Polis Negara, Abdul Hamid Badoor bahawa mana-mana pihak yang cuba membangkitkan sensitiviti perkauman, bangsa dan agama.

  “Tapi Ramasamy masih lagi buat dan minta Zakir Naik dihukum,” katanya.

  Terdahulu, Zakir ke Bukit Aman berhubung laporan polisnya terhadap Menteri Sumber Manusia, M Kula Segaran, mendakwa Kula memfitnahnya dan mahu menteri itu menarik balik kenyataannya dan memohon maaf.

  Akhberdin malam tadi berkata pihaknya sedang membuat persediaan untuk menyaman Ramasamy, Kula, Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago dan bekas duta, Dennis Ignatius.

  “Kita sedang siapkan beberapa dokumen. Kita akan failkan dalam masa terdekat,” katanya.

 24. MEMANG PH SENGAJA NAK RANAPKAN EKONOMI NEGARA……ADA DIA KESAH…….

  Najib “Ngajing” kepada PH lagi
  …………

  Hello Nik Nazmi.
  Saya pinjam, copy dan edit kenyataan lama kamu sekejap.

  Enam kedai sudah tutup tahun lepas dan dua puluh lagi akan tutup tahun ini tapi Nik Nazmi sekarang ini macam buat tak tahu.

  Oleh itu, saya tolong edit sikit. Harap Nik tak marah.

  Tutup Pasaraya Giant: Realiti ekonomi negara tenat

  Laporan berita yang menyatakan bahawa Pasaraya Giant akan menutup l̶i̶m̶a̶ ̶ 𝐝𝐮𝐚 𝐩𝐮𝐥𝐮𝐡 (tidak ambil kira enam lagi yang sudah tutup tahun 2018 lepas) lagi pasaraya di sekitar Malaysia membuktikan sekali lagi bahawa ekonomi Malaysia bukanlah seindah yang digambarkan oleh N̶̶̶a̶̶̶j̶̶̶i̶̶̶b̶̶̶ ̶̶̶ ̶d̶a̶n̶ ̶K̶e̶r̶a̶j̶a̶a̶n̶ ̶U̶m̶n̶o̶-̶B̶a̶r̶i̶s̶a̶n̶ ̶N̶a̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶.̶ Kerajaan Pakatan Harapan.

  Ketua Pemuda Pakatan Harapan Nik Nazmi Nik Ahmad dalam kenyataan hari ini berkata, dengan peningkatan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dan sebagainya tidak memberi sebarang makna sekiranya perniagaan dan rakyat terus tertekan dengan keadaan ekonomi yang kian meruncing akibat kegagalan pentadbiran Kerajaan.

  “Pengenalan cukai G̶S̶T̶ SST yang tidak teratur dan kejatuhan nilai ringgit sehingga mengakibatkan kenaikan harga barang jelas memberi kesan kepada peniaga dan juga pembeli yang semakin berkurangan kuasa membeli.

  “Apa akan jadi kepada pekerja Pasaraya Giant, dan ribuan pekerja perniagaan lain yang terlibat dengan mereka?,” ujarnya.

  Ketua Angkatan Muda PKR ini berkata isu penutupa pasaraya itu hanyalah sebahagian daripada krisis yang melanda sektor runcit negara.

  Bagaimanapun ujarnya lagi, banyak kedai-kedai kecil dan sederhana serta pembekal-pembekal menjadi mangsa namun dalam pembentangan Bajet 2̶0̶1̶8̶ ̶ 2019 oleh p̶e̶r̶d̶a̶n̶a̶ ̶m̶e̶n̶t̶e̶r̶i̶ Lim Guan Eng, pun tidak menyentuh mengenai nK̶e̶r̶a̶j̶a̶a̶n̶ ̶U̶m̶n̶o̶-̶B̶a̶r̶i̶s̶a̶n̶ ̶N̶a̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶.̶ Kerajaan PH yang selamas ini ujarnya, gagal membela rakyat.

  “Ketidaktentuan masa depan mereka adalah akibat dasar K̶e̶r̶a̶j̶a̶a̶n̶ ̶U̶m̶n̶o̶-̶B̶a̶r̶i̶s̶a̶n̶ ̶N̶a̶s̶i̶o̶n̶a̶l̶.̶ Kerajaan PH yang gagal membela rakyat.

  “Pengumuman bajet oleh p̶e̶r̶d̶a̶n̶a̶ ̶m̶e̶n̶t̶e̶r̶i̶ Lim Guan Eng,tempoh hari langsung tidak menyentuh isu-isu genting seperti ini atau memberi solusi kepada masalah rakyat, malah hanya berperanan menjanjikan gula-gula sempena pilihanraya.

  “N̶a̶j̶i̶b̶ ̶d̶a̶n̶ ̶B̶N̶ Guan Eng dan PH tidak mampu memulihkan ekonomi negara sendiri.

  August 20, 2019: 20 more Giant and Cold Storage stores to close?
  https://www.theedgemarkets.com/ar…/more-giant-stores-closing

  NAJIB RAZAK

  Komen : Najib perli PH dengan edit kenyataan PH lama

  Reply

 25. DIAM SEMUA….DENGAR APA RAJA TOLol NAK BERTITAH……..

  Tol tetap dikenakan walaupun PLUS diambil alih – PM Mahathir
  ……..

  Pelaksanaan kutipan tol tetap diteruskan walaupun PLUS Malaysia Sdn Bhd (PLUS) diambil alih oleh mana-mana entiti, kata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

  Beliau berkata kerajaan masih mempertimbangkan tawaran daripada Maju Holdings Sdn Bhd yang mahu mengambil alih syarikat pengendali lebuh raya itu.

  “Dia nak ambil alih PLUS, kita kaji tengok cadangan itu tapi dia (cadangan Maju Holdings) kena ada tol, tiada tol dia tidak boleh beli, (nanti) dia tidak dapat balik duit.

  “Dia punya cadangan termasuk mengurangkan kadar tol dan dia nak buat macam-macam lagi, nak perbaiki jalan…jadi kita sedang timbang,” katanya kepada media selepas Majlis Perjumpaan Pegawai-pegawai Kerajaan Bersama Perdana Menteri di sini hari ini.

  Dr Mahathir berkata sekiranya kerajaan mahu menghapuskan tol, kerajaan perlu membelanjakan duit yang banyak untuk mengambil alih konsensi lebuh raya.

  “Sekarang kita dapati bahawa…perkara pertama jika kita tidak mengutip tol, kita mesti membeli lebuh raya itu dan ia melibatkan kos berbilion-bilion.. dan kita tidak mempunyai wang.

  “Perkara lain ialah jika kita berjaya membeli, kita perlu membelanjakan wang untuk menyelenggaranya.

  “Jadi, orang ramai perlu perlu memahami masalah yang kita hadapi,” katanya.

  Dr Mahathir berkata selain itu sekiranya tol dihapuskan, bagaimana sesebuah lebuh raya itu akan diselenggara.

  “Masalahnya ialah lebuh raya perlu diselenggara, perlu diperlebar, ditambah lorong baharu. Semua melibatkan wang.

  “Belum ada keputusan muktamad. Kita masih menelitinya,” kata beliau.

  Selain Lebuhraya Utara-Selatan, PLUS turut mengendalikan Lebuhraya Baru Lembah Klang, Lebuhraya Seremban-Port Dickson, Lebuhraya Lingkaran Tengah Utara-Selatan, Link Kedua Malaysia-Singapura, Lebuhraya Butterworth-Kulim dan Jambatan Pulau Pinang.

  — BERNAMA

 26. DEMO KERASI ALA KERA BABI PH……..

  Pendakwah terkenal terpenjara
  ………..

  Hari ini kita menyaksikan seorang tokoh pendakwah terkenal telah berjaya ditutup mulutnya dari pentas terbuka negara. Betapa sedihnya kita yang mengenali beliau dan betapa gembiranya mereka yang memusuhi beliau.

  Hari ini kita sedar, betapa sukarnya tugas menyeru manusia ke jalan Allah & Rasul.
  Betapa sukarnya melakukan dakwah tauhid berbanding dakwah akhlak.

  Hari ini kita faham, dakwah yang berkonsep menyingkap kebatilan itu lebih sukar dari menyeru ke arah kebenaran.
  Betapa sukarnya mencegah kemunkaran itu berbanding menyuruh kemakrufan.

  Saya yakin dugaan ini barangkali ringan sahaja bagi DZN yang masih memiliki pentas lain dalam menyampaikan dakwah, dan beliau tidak akan sesekali berhenti selagi nyawa tidak terpisah.

  Bacalah al-Quran…
  Demikianlah dakwah tauhid para Nabi dan Rasul sejak ribuan tahun dahulu yang juga dituduh menghina sembahan kaum mereka, serta ditohmah memecah belahkan masyarakat mereka, lalu ditentang dan ditekan begitu dahsyat demi menutup mulut mereka.

  Tiada dakwah sesukar dakwah tauhid yang mengajak manusia menyembah Allah Yang Esa tanpa mempersekutukan-Nya, kerana suka atau tidak, ia pasti akan menggugat kepercayaan pihak lain, dan menyentap sensitiviti penganut lain.

  Cukup dengan mengatakan Allah sahaja Tuhan yang layak disembah, pasti akan dikata menghina penganut kepercayaan yang menyembah banyak “ilah”.
  Cukup dengan menyebarkan risalah surah “قل هو الله أحد” yang menegaskan Allah itu tidak diperanak mahupun memperanak, pasti akan dikata menyerang agama lain kelak.
  Ia lebih mencabar dari dakwah menyebarkan ilmu, mahupun dakwah mengajak manusia bersikap mulia.

  Seruan dakwah yang pelbagai itu wajib bagi umat Islam yang mampu mengikut kapasiti masing-masing sehingga ‘cahaya’ Islam ini dapat disampaikan ke seluruh ceruk alam.
  Namun fitrah dakwah itu sebagaimana yang Allah firmankan:

  يُرِيدُونَ أَن يُطۡفِـُٔواْ نُورَ ٱللَّهِ بِأَفۡوَٲهِهِمۡ وَيَأۡبَى ٱللَّهُ إِلَّآ أَن يُتِمَّ نُورَهُ ۥ وَلَوۡ ڪَرِهَ ٱلۡكَـٰفِرُونَ * هُوَ ٱلَّذِىٓ أَرۡسَلَ رَسُولَهُ ۥ بِٱلۡهُدَىٰ وَدِينِ ٱلۡحَقِّ لِيُظۡهِرَهُ ۥ عَلَى ٱلدِّينِ ڪُلِّهِۦ وَلَوۡ ڪَرِهَ ٱلۡمُشۡرِكُونَ
  “Mereka hendak memadamkan cahaya Allah (agama Islam) dengan mulut mereka, sedang Allah tidak menghendaki melainkan menyempurnakan cahaya-Nya, sekalipun orang-orang kafir tidak suka akannya. Dialah yang telah mengutus Rasul-Nya (Muhammad) dengan membawa petunjuk dan agama yang benar (agama Islam), untuk dimenangkan dan ditinggikannya atas segala agama yang lain, walaupun golongan musyrikin tidak menyukainya” [al-Tawbah: 32-33].

  Hari ini juga kita menyaksikan kebenaran sabda Nabi SAW akan ramainya bilangan umat baginda di akhir zaman yang tidak mampu berbuat apa-apa melainkan hanya menjadi mangsa ratahan ‘pemangsa’ dari segenap penjuru umpama makanan yang terhidang.
  Sabda baginda: “Pada saat itu Allah mencabut perasaan gerun dari hati-hati musuh kamu dan tersemat di dalam hati-hati kamu penyakit wahan”.
  Lalu sahabat bertanya, “Apakah yang dimaksudkan dengan wahan itu wahai Rasulullah?”.
  Baginda menjawab, “Wahan ialah sikap cintakan dunia dan takutkan mati” [riwayat Ahmad].

  Benar, hari ini kita ramai, namun kita lemah,
  Masing-masing membawa panji yang memecah belah,
  Akhirnya perpaduan umat kian goyah,
  Masing-masing tidak rela kepentingannya dilapah,
  Akhirnya agama ini semakin rakus diratah.

  Di manakah ‘Umar? Di manakah al-‘Izz ‘Abd al-Salam?
  Muncullah! Kerana cahaya agama ini semakin kelam,
  Auranya semakin suram tenggelam,
  Umat ini telah kehilangan ‘izzah Islam,
  Seakan bulan yang terlindung disebalik awan malam.

  Sekadar luahan,
  Dr. Kamilin Jamilin

  Reply

 27. KERA BABI PH SALING BANTU MEMBANTU……

  Rogol Amah: DAP Kemuka Laporan Baru, Bebaskan ADUNnya?……..

  Rogol amah: DAP dakwa individu bawa mangsa lapor polis terima RM100,000
  IPOH 22 Ogos – Penasihat DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham membuat laporan polis hari ini dengan mendakwa menerima maklumat baharu berhubung kes rogol pembantu rumah warga Indonesia melibatkan Exco kerajaan negeri, Paul Yong Choo Kiong.
  Menurut Koo Ham, beliau menerima maklumat bahawa individu yang membawa pembantu rumah terbabit untuk membuat laporan polis telah menerima sejumlah wang sebanyak RM100,000.
  “Semasa saya berada di sebuah hotel di Jalan Datoh pada pukul 6 petang tadi, saya terima maklumat yang individu membawa pembantu rumah itu untuk membuat laporan polis telah menerima wang sebanyak RM100,000.
  “Individu itu juga telah diugut dengan sepucuk pistol untuk tidak membongkar rahsia tersebut,” katanya ketika ditemui di luar perkarangan Ibu pejabat Polis Daerah (IPD) Ipoh di sini hari ini.
  Menurut Koo Ham, beliau percaya dengan maklumat terbaharu itu kemungkinan terdapat muslihat di belakang dakwaan rogol melibatkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tronoh itu.
  Sehubungan itu katanya, laporan polis telah dibuat pada pukul 10.15 malam ini berhubung maklumat terbaharu itu bagi membolehkan pihak polis menjalankan siasatan lanjut.
  “Saya berharap pihak polis dapat menjalankan siasatan lanjut dakwaan yang dibuat oleh pembantu rumah berkenaan.
  “Saya tidak mahu mendedahkan butiran lanjut mengenai saksi itu dan menyerahkan segala maklumat kepada polis untuk siasatan lanjut supaya kita tahu agenda tersembunyi di sebalik tuduhan itu,” katanya.
  Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed hari ini memaklumkan bahawa Choo Kiong akan dituduh esok di Mahkamah Sesyen Ipoh selepas merogol seorang pembantu rumah warga Indonesia pada bulan lalu.
  Menurut Huzir, pertuduhan itu akan dilakukan mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan.-UTUSAN ONLINE

  Koo Ham (dua dari kanan) ditemui media selepas membuat laporan polis malam tadi.
  Komen Weblog Ibnu Hasyim: Begitulah contoh gagalnya perlaksanaan hukum jenayah masa kini. Sepatutnya negara umat Islam perlu memilih sistem perundangan Islam, yang tidak dapat dikuasai oleh rasuah wang. Bagaimana cara atasinya? Pilihlah PAS, tolak PH dalam PRU 15 ini.
  Jom lihat perbicaraan hari ini..
  Lihat gambar ini..

  Reply

 28. JAWI WARISAN TURUN TEMURUN BUDAYA BANGSA TANAH MELAYU…….JANGAN PEDULI RASIS KOMUNIS PH…..

  TRADISI PENULISAN JAWI SUMBER PERADABAN MELAYU
  ………
  Utusan dak kumpulan serta tradisi persuratan Melayu bermula dengan Islam yang memperkenalkan kepada budaya Melayu Tulisan Jawi (Melayu) sejak akhir abad ke 13M. sebagaimana terbukti pada Batu Bersaurat Terengganu (Islam lebih awal hadir).
  Selama lapan abad tradisi keilmuan dan peradaban Melayu adalah terhimpun di dalam persuratan Jawi. Tradisi keilmuan yang dirakam di dalam tulisan jawi ini bermula dari Kerajaan Trengganu, Pasai, Melaka, Johor Riau, Acheh, Patani, Banten, Banjar dan negeri-negeri Melayu yang lain. Tradisi tulisan Jawi berterusan hingga zaman kemerdekaan dan naskhah perisytiharan kemerdekaan adalah dalam tulisan jawi. Sebagaimana telah disebut perbincangan bagi menggunakan tulisan rumi hanyalah berlaku selepas 1960an (setengah abad cuma). Walaupun tulisan rumi digunakan selepas 1960an, tetapi tulisan jawi tetap digunakan. Kalau kita tengok Utusan Malaysia masih membawa ruangan bertulisan jawi hingga kini, iaitu pada keluaran akhbar berkenaan pada setiap hari Isnin. Tiada siapa dapat menafikan tentang kepentingan tulisan jawi bagi peradaban Melayu Islam dan Malaysia. Tiada siapa dapat mengkaji tentang tamadun dan peradaban Melayu dan negara tanpa membaca segala dokumen di dalam tulisan jawi.
  Tulisan jawi mempunyai hubungan yang amat rapat dengan Islam. Huruf-huruf di dalam tulisan jawi adalah diambil daripada huruf-huruf Al-Quran dengan beberapa tambahan huruf juga berdasarkan kepada hurufAl-Quran seperti ga, cha, nga, nya. Kemasukan huruf Al-Quran sebagai tulisan jawi adalah berasal dari pengajian terhadap Al-Quran. Dari kaedah pembacaan terhadap Al-Quran, maka dipinjam huruf-hurufnya dieja bagi perkataan-perkataan Melayu
  Selaion dar membaca Al-Quran yang merupakan tuntutan wajib bagi setiap muslim dan muslimat sekurang-kurang sebagai pembacaan wajib di dalam solat memperkenalkan kaedah ejaan di dalam bahasa Melayu. Pada asalnya tulisan berdasarkan baris-baris dan panjang pendek berdasarkan tambahan huruf saksi (madd). Penulisan tulisan jawi adalah juga satu keperluan , terutama bagi mempelajari keilmuan-keilmuan fardhu di dalam Islam, Keilmuan-keilmuan induk Islam adalah terdapat di dalam bahasa Arab. Pengajaran dengan menggunakan kitab-kitabArab atau di dalam bahasa Arab tentulah membebankan bagi orang yang tidak mengetahui bahasaArab, jadi secara logiknya perlu kepada karangan-karangan di dalam bahasa Melayu.
  Sebelum terkarangnya kitab-kitab di dalam bahasa Melayu sepenuhnya, kita dapati kitab-kitab di dalam bahasa Arab yang ringkas-ringkas terutama yang bersifat matan, dibuat terjemahan ke bahasa Melayu secara terjemahan gantung. Ini dapat dilihat contoh terjemahan gantung seperti terhadap matan akidah Al-Taftazani, Matan al-Barahin oleh Muhammad Yusuf al-Sanusi yang kedua-duanya kitab akidah yang bidang keilmuan perlu dipelajari. Begitu juga dengan bidang-bidang fiqh dan sebagainya. Daripada sini berkembang kepengarangan secara tulisan kitab seperti kitab Bidayat al-Hidayah berasaskan Matan al-Sanusi seperti yang dihasilkan oleh Muhammad Zain bin al-Faqih Jalaluddin dan juga disyarah oleh Syaikh Muhammad Zainal Abidin al-Fatani dengan karangannya yang berjudul Aqidat al-Najin.
  Tradisi kepengarangan kitab-kitab keilmuan ini bermula dari tradisi di Aceh seperti oleh Syeikh Nuruddin al-Raniri yang mengarang di dalam banyak bidang , tetapi di dalam fiqh seperti kita Sirat al-Mustaqim, Syeikh Abdul Rauf Singkel mengarang tafsir terawal dalam bahasa Melayu berasaskan Tafsir Baidhawi, dilanjutkan oleh tradisi mengarang i Terengganu seperti oleh Abdul Malik bin Abdullah yang mensyarah Hikam Melayu, mengarang kitab Kifayah (aqidah dan fiqh) dan mengarang kitab Kayfiyat al-Niyyah sezaman dengan zaman Aceh pada akhir abad ke 17.
  Selepas itu lahir tradisi keilmuan dan kepengarangan seperti di Patani, Johor Riau,, Kedah, Kelantan, Banjar, Sambas, Banten, dan meluas ke berbagai pusat keilmuyan dan pengajian dari zaman tradisi sehingga ke zaman moden sehingga zaman kemeredekaan. Tradisi keilmuan telah mnenghasikan lebuh dai 15,000 manuskrip yang sebahagian besar masih belum dikaji. Ianya merupakan inti peradaban Melayu yang dihasilkan di dalam tulsan jawi yang menuntut diteliti.
  Sekian.

  Dr Shafie Abu Bakar at 8:20 AM
  Share

  Reply

 29. PDRM ada lagi ke kat Malaysia? Dah pupus kot? SD Azilah Hadri terang-terang beri maklumat TPM arah saya bunuh perisik asing Altantuya Shaaribu. Madey si Kitol punya skrip sangkut lagi ke? Saddiq tak nak potong elaun lagi ke untuk solidariti? Kahkahkah!

  1. Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama nih perlu di lapor kpd Polis sebab menidakkan adanya Polis mengawal keselamatan di negara ini.

   Se kuang2 nya dia menghasut, boleh ditangkap, diheret ke mahkamah, dibicara, dihukum penjara di bawah Akta berkenaan.

 30. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Udah lunyai, Kejora lanyak itu Suman tua cabok
  Tapi, dia tetap tak malu, itu si tua muka tembok
  Kejora mmg akn cari dia jugak, itu anjing dubok
  Dia, hnya blh diajar..dgn Kejora pnya penumbok
  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh

 31. Madey si Kitol ingat mainstream Melayu mudah di tarik guna sentimen Melayu, Raja dan agama. Malangnya, kad kaum, agama dan Raja “semua” dipegang oleh Muafakat Nasional. Madey si Kitol boleh pakai balaci Melayu yang PPBM ada, tapi takkan ada undi Melayu masuk punya.

  Itulah kesan kalau kerja copy paste 18 jam tapi tak ada hasil. Masa kita tegur awal dulu Madey si Kitol cukup punya berlagak nak mampus. Manifesto bukan kitab suci. Saddiq tak nak potong gaji untuk mansuhkan tol? Kahkahkah!

  1. Kamu kaki botol, mabuk air ketum, menghasut, perlu di heret ke balao Polis, didakwa di mahkamah, di hukum di bawah Akta yang sesuai.

   Najib dah pupus, Hadi dah lupus, RM90 juta dah takda fulus, mulut ternganga, berlubang, bola tenis boleh bolos.

 32. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Suman Hindu fasiq ini nak insaf..tk tahu lah bila
  Dh ditduh nya pula, Kejora kata Budin main bola
  Tak tau lah apa nak jadi..ini penyembah berhala
  Kesudahan..si kedi ini akan berakhir di wad gila
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  1. Kejora,

   I’ll make it plain & s8mple….

   DON’T TALK COCK – JUST GIVE ME THE DATE & TIME BILA KAU BERANI BERSUA MUKA DGN AKU DI JB UNTUK MENGULANG KATA2 BIADAB CARUT kAMU ITU……!!

 33. Subscribe
  newest oldest
  Othman Ahmad
  Othman Ahmad
  Berita TERKINI….. Kejora dan yg sewaktu2 dgnnya semalam telah berdusta konon blog Kluangman tak pernah siarkan PANTAToon Kejora. Tak hal berjela-jela carutan PANTAT-PANTAToon Kejora disiarkan, tapi dek permintaan pengunjung2 lain, PANTAT-PANTAToon sialan itu kemudiannya telah dipadamkan oleh Kluangman. Hari ini Kejora tak puas hati terus melontar PANTAT-PANTAToonnya di blog Kluangman tapi malangnya pulak dahh mendapat ‘habuan bayaran cash’ dunia (semua PANTAT-PANTAToonnya hari ini dihumban ke laut dgn penuh kehinaan)… itu belum lagi balasan di alam barzakh & akhirat nanti. Saya bukan pembawa fitnah, saya ada bukti sahih. Sila kunjung blog Kluangman keluaran hari ini dgn topik…… kluangdiamond Thursday, December 19,… Read more »

  Reply
  20 December 2019 4:22 pm
  Othman Ahmad
  Othman Ahmad
  KRONOLOGI REKOD POSTING DLM BLOG INI BUKTI KEJORA PENGECUT TAK BERANI FACE-TO-FACE DGN SAYA

  Anonymous 1 February 2018 at 22:09
  Hamba kini sdg menunggu si Suman puaka
  Tak sabar mau cepuk, ini bapok tua bangka
  Inii mlm, iblis ini akan tempuhi nasib celaka
  Jam 23.00, meniarap le dia di Pdg Merdeka
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Anonymous 1 February 2018 at 22:28
  WAK SUMAN TEMPE….
  WAK KAT MANA…WAK KAT MANA…WAK KAT MANA…
  WOI KELUAR LAH…

  Othaman Ahmad 1 February 2018 at 22:33
  Saya dah berada di Bangunan Sulaiman, bersebelahan Dataran Merdeka.

  Anonymous 1 February 2018 at 22:36
  Di Pdg Merdeka, kini hamba tercegat berdiri
  Kalau Suman tiba, hamba mudah saja dicari
  Jeket hiitam, sapu tangan putih di poket kiri
  Awak pula Suman dajal, tolong perkenal diri
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

  Anonymous 1 February 2018 at 22:38
  Kahkahkah..

  Othaman Ahmad 1 February 2018 at 23:11
  Kejora..
  Kamu di mana, saya sekarang ada di tengah dataran merdeka.
  Saya track suit biru, berkaca hitam ‘rayban’, tinggi 175.26 cm

  Othaman Ahmad 1 February 2018 at 23:16
  Kejora..
  Kamu di mana, saya sekarang ada di tengah2 dataran merdeka.

  Othaman Ahmad 1 February 2018 at 23:17
  Kejora..
  Kamu di mana, saya sekarang ada di tengah2 dataran merdeka.
  Saya berpakain track suit biru, berkaca hitam ‘rayban’, tinggi 175.26 cm.

  Othaman Ahmad 1 February 2018 at 23:18
  Kejora..
  Kamu di mana, saya sekarang ada di tengah2 dataran merdeka.
  Saya berpakain track suit biru, berkaca hitam ‘rayban’, tinggi 175.26 cm.
  Saya berpakain track suit biru, berkaca hitam ‘rayban’, tinggi 175.26 cm.

  Othaman Ahmad 1 February 2018 at 23:19
  Kejora..
  Kamu di mana, saya sekarang ada di tengah2 dataran merdeka.
  Saya berpakain track suit biru, berkaca hitam ‘rayban’, tinggi 175.26 cm.

  Anonymous 1 February 2018 at 23:22
  Kahkahkah…
  Kahkahkah…
  Kahkahkah..
  Kahkahkah…
  Kahkahkah..
  Kahkahkah…
  Kahkahkah…
  Kahkahkah…
  Kahkahkah…
  Kahkahkah…
  BODOOOO…
  BODOOOOO…..HHHHHH…
  Kahkahkah…
  Kahkahkah…
  Kahkahkah.
  Kahkahkah…
  Kahkahkah..
  Kahkahkah…
  Kahkahkah.
  Kahkahkah…
  Kahkahkah..
  Kahkahkah…
  BODOOOO…
  BODOOOOO…..HHHHHH…
  Kahkahkah…
  Kahkahkah…
  Kahkahkah…
  Kahkahkah…
  Kahkahkah..
  Kahkahkah…
  Kahkahkah.
  Kahkahkah…
  Kahkahkah…
  Kahkahkah…
  BODOOOO…
  BODOOOOO…..HHHHHH…

  Anonymous 1 February 2018 at 23:09
  Mari kita main bola kat padang bola Budin nih!!!
  Budin suka main bola…
  hari-hari Budin main bola…

  Anonymous 1 February 2018 at 23:10
  Mari kita main bola kat padang bola Budin nih!!!
  Budin suka main bola…
  hari-hari Budin main bola…

  Anonymous 1 February 2018 at 23:10
  Mari kita main bola kat padang bola Budin nih!!!
  Budin suka main bola…
  hari-hari Budin main bola…

  Bersambung…..

  1. KRONOLOGI REKOD POSTING DLM BLOG INI BUKTI KEJORA PENGECUT TAK BERANI FACE-TO-FACE DGN SAYA

   Othaman Ahmad 1 February 2018 at 23:24
   Kejora..
   Kamu di mana, saya sekarang ada di tengah2 dataran merdeka.
   Saya berpakain track suit biru, berkaca hitam ‘rayban’, tinggi 175.26 cm

   Anonymous 1 February 2018 at 23:11
   Mari kita main bola kat padang bola Budin nih!!!
   Budin suka main bola…
   hari-hari Budin main bola…

   Othaman Ahmad 1 February 2018 at 23:22
   Kejora..
   Kamu di mana, saya sekarang ada di tengah2 dataran merdeka.
   Saya berpakain track suit biru, berkaca hitam ‘rayban’, tinggi 175.26 cm.

   Anonymous 1 February 2018 at 23:25
   Kahkahkah.
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah..
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   BODOOOO…
   BODOOOOO…..HHHHHH…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah.
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah..
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   BODOOOO…
   BODOOOOO…..HHHHHH…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   BODOOOO…
   BODOOOOO…..HHHHHH…

   Anonymous 1 February 2018 at 23:26
   WAK SUMAN TEMPE DAH MACAM ORANG GILA…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   BODOOOO…
   BODOOOOO…..HHHHHH…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   BODOOOO…
   BODOOOOO…..HHHHHH…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   BODOOOO…
   BODOOOOO…..HHHHHH…

   Anonymous 1 February 2018 at 23:11
   Mari kita main bola kat padang bola Budin nih!!!
   Budin suka main bola…
   hari-hari Budin main bola…

   Replies
   Othaman Ahmad 1 February 2018 at 23:23
   Kejora..
   Kamu di mana, saya sekarang ada di tengah2 dataran merdeka.
   Saya berpakain track suit biru, berkaca hitam ‘rayban’, tinggi 175.26 cm.

   Anonymous 1 February 2018 at 23:29
   WOIII…WAK SUMAN GILO….
   Kahkahkah
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   BODOOOO…
   BODOOOOO…..HHHHHH…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   BODOOOO…
   BODOOOOO…..HHHHHH…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   BODOOOO…
   BODOOOOO…..HHHHHH…

   Anonymous 1 February 2018 at 23:18
   Jam 11.00, hamba tunggu bagaii yg dikata
   Tak menyahut pun Suman bapok tua renta
   Ternyata pak kadok inii hanya banyak aota
   Bacul dayus, udah kecut peliir ini pendusta
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhh

   Replies
   Othaman Ahmad 1 February 2018 at 23:21
   Kejora..
   Kamu di mana, saya sekarang ada di tengah2 dataran merdeka.
   Saya berpakain track suit biru, berkaca hitam ‘rayban’, tinggi 175.26 cm

   Anonymous 1 February 2018 at 23:31
   WOIII…WAK SUMAN GILO….
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   BODOOOO…
   BODOOOOO…..HHHHHH…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   BODOOOO…
   BODOOOOO…..HHHHHH…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   Kahkahkah…
   BODOOOO…
   BODOOOOO…..HHHHHH…

   Othaman Ahmad 1 February 2018 at 23:25
   Kejora..
   Kamu di mana, saya sekarang ada di tengah2 dataran merdeka.
   Saya berpakain track suit biru, berkaca hitam ‘rayban’, tinggi 175.26 cm.

   Bersambung….

   1. Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    BODOOOO…
    BODOOOOO…..HHHHHH…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    BODOOOO…
    BODOOOOO…..HHHHHH…

    Othaman Ahmad 1 February 2018 at 23:25
    Kejora..
    Kamu di mana, saya sekarang ada di tengah2 dataran merdeka.
    Saya berpakain track suit biru, berkaca hitam ‘rayban’, tinggi 175.26 cm.

    Bersambung….

    Reply
    19 December 2019 11:34 pm
    Othman Ahmad
    Othman Ahmad
    KRONOLOGI REKOD POSTING DLM BLOG INI BUKTI KEJORA PENGECUT TAK BERANI FACE-TO-FACE DGN SAYA

    Anonymous 1 February 2018 at 23:32
    WOIII…WAK SUMAN GILO…
    Kahkahkah.
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    BODOOOO…
    BODOOOOO…..HHHHHH…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    BODOOOO…
    BODOOOOO…..HHHHHH…

    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    BODOOOO…
    BODOOOOO…..HHHHHH…

    Othaman Ahmad 1 February 2018 at 23:28
    P E R H A T I A N :
    Tolong hebahkan kalau2 Kejora terlepas pandang.
    Saya sekarang ada di tengah2 dataran merdeka.
    Saya berpakain track suit biru, berkaca hitam ‘rayban’, tinggi 175.26 cm.

    Replies
    Anonymous 1 February 2018 at 23:34
    WOIII…WAK SUMAN GILO….
    Kahkahkah.
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    BODOOOO…
    BODOOOOO…..HHHHHH…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    BODOOOO…
    BODOOOOO…..HHHHHH…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    BODOOOO…
    BODOOOOO…..HHHHHH…

    Anonymous 1 February 2018 at 23:34
    Yennadey Suman, yengge poodachit poodah
    Pembohongan si bacul ni ternyata lah sudah
    Mlm2 pakai cermin mata hitam apa ke jadah
    Huerghh…ptuihh..muka ifrit ni aku nak ludah
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

    Replies
    Anonymous 1 February 2018 at 23:38
    WAK SUMAN TEMPE DAH GILO….
    Kahkahkah.
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    BODOOOO…
    BODOOOOO…..HHHHHH…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    BODOOOO…
    BODOOOOO…..HHHHHH…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    Kahkahkah…
    BODOOOO…
    BODOOOOO…..HHHHHH…

    Anonymous 1 February 2018 at 23:39
    Mari kita main bola kat padang bola Budin nih!!!
    Budin suka main bola…
    hari-hari Budin main bola…

    Anonymous 1 February 2018 at 23:40
    Mari kita main bola kat padang bola Budin nih!!!
    Budin suka main bola…
    hari-hari Budin main bola…

    Bersambung……

    1. Kahkahkah…
     Kahkahkah…
     Kahkahkah…
     Kahkahkah…
     Kahkahkah…
     Kahkahkah…
     Kahkahkah…
     Kahkahkah…
     BODOOOO…
     BODOOOOO…..HHHHHH…

     Anonymous 1 February 2018 at 23:39
     Mari kita main bola kat padang bola Budin nih!!!
     Budin suka main bola…
     hari-hari Budin main bola…

     Anonymous 1 February 2018 at 23:40
     Mari kita main bola kat padang bola Budin nih!!!
     Budin suka main bola…
     hari-hari Budin main bola…

     Bersambung……

     Reply
     19 December 2019 11:37 pm
     Othman Ahmad
     Othman Ahmad
     KRONOLOGI REKOD POSTING DLM BLOG INI BUKTI KEJORA PENGECUT TAK BERANI FACE-TO-FACE DGN SAYA

     Anonymous 1 February 2018 at 23:41
     Mari kita main bola kat padang bola Budin nih!!!
     Budin suka main bola…
     hari-hari Budin main bola…

     Anonymous 1 February 2018 at 23:44
     Mari kita main bola kat padang bola Budin nih!!!
     Budin suka main bola…
     hari-hari Budin main bola..

     Anonymous 1 February 2018 at 23:45
     Mari kita main bola kat padang bola Budin nih!!!
     Budin suka main bola…
     hari-hari Budin main bola…

     Replies
     Othaman Ahmad 1 February 2018 at 23:47
     Kenapa kamu tak datang berjumpa saya di tengah2 Dataran Merdeka sekarang, Kejora….??

     Anonymous 1 February 2018 at 23:46
     Mari kita main bola kat padang bola Budin nih!!!
     Budin suka main bola…
     hari-hari Budin main bola…

     Replies
     Othaman Ahmad 1 February 2018 at 23:47
     Kenapa kamu tak datang berjumpa saya di tengah2 Dataran Merdeka sekarang, Kejora….??

     Anonymous 1 February 2018 at 23:46
     Mari kita main bola kat padang bola Budin nih!!!
     Budin suka main bola…
     hari-hari Budin main bola…

     Replies
     Othaman Ahmad 1 February 2018 at 23:49
     Kenapa kamu tak datang berjumpa saya di tengah2 Dataran Merdeka sekarang, Kejora….??

     Anonymous 1 February 2018 at 23:49
     Lawak Suman bikin hamba ketawa meronta
     Adakah si jahanam bapok tua ini orang buta
     Mlm2 dipakai nya hitam punya cermin mata
     Suman…Sumaan…udah2 ler kelentong aota
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

     Replies
     Othaman Ahmad 1 February 2018 at 23:50
     Sengaja berkaca mata supaya mudah kamu menfenali saya.
     Kenapa kamu tak datang berjumpa saya di tengah2 Dataran Merdeka sekarang, Kejora….??

     Anonymous 1 February 2018 at 23:49
     Lawak Suman bikin hamba ketawa meronta
     Adakah si jahanam bapok tua ini orang buta
     Mlm2 dipakai nya hitam punya cermin mata
     Suman…Sumaan…udah2 ler kelentong aota
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

     Replies
     Othaman Ahmad 1 February 2018 at 23:52
     Sengaja berkaca mata hitam supaya mudah kamu mengenali saya.
     Kenapa kamu masih tak datang berjumpa saya di tengah2 Dataran Merdeka sekarang, Kejora, kenapa..kenapa..kenapa….?

     Othaman Ahmad 1 February 2018 at 23:57
     Satu dunia boleh lihat betapa pengecut, auta, pembohong, penipu si bedebah kejora bila dia tak berani berdepan berjumpa saya face-to-face.
     Saya dah buat persiapan, berbelanja beratus-ratus ringgit duit perjalanan dan masa berjam-jam sejak semalam lagi.
     Hasilnya, kejora kecing lagi……!!

     Anonymous 1 February 2018 at 23:53
     Kecewa hamba, mlm inii tak dpt bayar hutang
     Suman bapok hamba nanti, tak berani datang
     Dia sedari, Kejora dia tak kan mampu tentang
     Kalau berjumpa dah pasti dia akan terlentang
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

     Replies
     Othaman Ahmad 1 February 2018 at 23:59
     Apa yg kamu merepek nie, kejora.
     Saya masih berdiri tercegat menanti kamu di tengah2 Dataran Merdeka.
     Toksah temberanglah……..!!

     Bersambung…..

     1. KRONOLOGI REKOD POSTING DLM BLOG INI BUKTI KEJORA PENGECUT TAK BERANI FACE-TO-FACE DGN SAYA

      Othaman Ahmad 2 February 2018 at 00:03
      P E R H A T I A N S E M U A :
      Tolong hebahkan kalau2 Kejora terlepas pandang.
      Saya sekarang ada di tengah2 dataran merdeka.
      Saya berpakain track suit biru, berkaca hitam ‘rayban’ (untuk mudah dia kenali saya, tinggi 175.26 cm.

      Othaman Ahmad 2 February 2018 at 00:05
      Satu dunia boleh lihat betapa pengecut, auta, pembohong, penipu si bedebah kejora bila dia tak berani berdepan berjumpa saya face-to-face.
      Saya dah buat persiapan, berbelanja beratus-ratus ringgit duit perjalanan dan masa berjam-jam sejak semalam lagi.
      Hasilnya, kejora kecing lagi……!!

      Othaman Ahmad 2 February 2018 at 00:07
      Sengaja berkaca mata hitam supaya mudah kamu mengenali saya.
      Kenapa kamu masih tak datang berjumpa saya di tengah2 Dataran Merdeka sekarang, Kejora, kenapa..kenapa..kenapa….?

      Anonymous 2 February 2018 at 00:08
      Pak Man….Pak Man….
      Buat ape nak di layan si sial kejora ni nihh!
      Dia tak akan datang punya!!!!!
      Baru tadi aku nampak KEJORA rayau kat co ket
      pakai skirt atas lutut
      Lepas dia letak Plekad
      “DISKAUN 90%”
      sejak juboq dia koyak ari tu
      dia makin menjadi
      kikikikikiki

      Othaman Ahmad 2 February 2018 at 00:10
      Hoiiii Kejora bacul lagi pengecut….
      Kenapa kamu masih tak datang berjumpa saya di tengah2 Dataran Merdeka sekarang, Kejora…??
      Kenapa, haaaaaaa, takut kerrr……..?
      Othaman Ahmad 2 February 2018 at 00:14
      Cakap bukan main kencang lagi, siap pantatun sampah, bagi masa, tarikh & tempat lagi…tapi habuk pun tarak……!!
      Hoiiii Kejora bacul lagi pengecut….
      Kenapa kamu masih tak datang berjumpa saya di tengah2 Dataran Merdeka sekarang…??
      Kenapa, haaaaaaa, takut kerrr……..????

      Othaman Ahmad 2 February 2018 at 00:17
      Satu dunia boleh lihat betapa pengecut, auta, pembohong, penipu si bedebah kejora bila dia tak berani berdepan berjumpa saya face-to-face.
      Saya dah buat persiapan, berbelanja beratus-ratus ringgit duit perjalanan dan masa berjam-jam sejak semalam lagi.
      Hasilnya, kejora kecing lagi……!!

      Othaman Ahmad 2 February 2018 at 00:18
      Cakap bukan main kencang lagi, siap pantatun sampah, bagi masa, tarikh & tempat lagi…tapi habuk pun tarak……!!
      Hoiiii Kejora bacul lagi pengecut….
      Kenapa kamu masih tak datang berjumpa saya di tengah2 Dataran Merdeka sekarang…??
      Kenapa, haaaaaaa, takut kerrr……..????

      Anonymous 2 February 2018 at 00:19
      Kih kih kih…
      Wak Suman ni orang buta rupanya..

      Othaman Ahmad 2 February 2018 at 00:23
      Jgn jadi Mat Maslan, takut cakaplah takut, toksah beri mat malasan,
      Sebenarnya sengaja berkaca mata hitam supaya mudah kamu mengenali saya.
      Kenapa kamu masih tak datang berjumpa saya di tengah2 Dataran Merdeka sekarang, nie haaaaaa…??
      Kenapa..kenapa..kenapa….???
      Takot ker………..!

      Othaman Ahmad 2 February 2018 at 00:19
      Cakap bukan main kencang lagi, siap pantatun sampah, bagi masa, tarikh & tempat lagi…tapi habuk pun tarak……!!
      Hoiiii Kejora bacul lagi pengecut….
      Kenapa kamu masih tak datang berjumpa saya di tengah2 Dataran Merdeka sekarang…??
      Kenapa, haaaaaaa, takut kerrr……..????

      Bersambung….

      1. KRONOLOGI REKOD POSTING DLM BLOG INI BUKTI KEJORA PENGECUT TAK BERANI FACE-TO-FACE DGN SAYA.

       Othaman Ahmad 2 February 2018 at 00:26
       P E R H A T I A N S E M U A :
       Tolong hebahkan kalau2 Kejora terlepas pandang.
       Saya sekarang ada di tengah2 dataran merdeka.
       Saya berpakain track suit biru, berkaca hitam ‘rayban’ (untuk mudah dia kenali saya, tinggi 175.26 cm

       Othaman Ahmad 2 February 2018 at 00:32
       Kejora macam Najib, berani cakap besar belakang2.
       Bila diajak face-to-face, haram dorang tak berani, kecut macam tak ada buah perlir.
       Cakap bukan main kencang lagi, siap pantatun sampah, bagi masa, tarikh & tempat lagi…tapi habuk pun tarak……!!
       Hoiiii Kejora bacul lagi pengecut….
       Kenapa kamu masih tak datang berjumpa saya di tengah2 Dataran Merdeka sekarang…??
       Kenapa, haaaaaaa, takut kerrr……..????

       Othaman Ahmad 2 February 2018 at 00:41
       Kejora….
       Kenapa masih diam membisu…kamu sembunyi di mana, haaaa…??
       Cakap bukan main kencang lagi, siap pantatun sampah, bagi masa, tarikh & tempat lagi…tapi habuk pun tarak……!!
       Kenapa kamu masih tak datang berjumpa saya di tengah2 Dataran Merdeka sekarang…??
       Kenapa, haaaaaaa, takut kerrr……..????

       Anonymous 2 February 2018 at 02:04
       Suman punya belit aota, hamba dah khatam
       Dia mahu kelentong tapi pakai main hantam
       Ada ke mlm buta, pakai spek rayband hitam
       Hamba gelak berguliing2 sampai nak pitam
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

       Othaman Ahmad 2 February 2018 at 02:12
       Apa yg kamu merepek nie, kejora.
       Saya masih berdiri tercegat menanti kamu di tengah2 Dataran Merdeka.
       Toksah temberanglah……..!!

       Othaman Ahmad 2 February 2018 at 02:08
       Penat saya menunggu Kejora tak kunjung tiba. Saya akan minta anak saya menggantikan sebentar tempat saya sementara saya berehat sekejap dalam kereta.
       Saya akan terus menunggu kejora, itu azam & tekad saya.

       Replies
       Anonymous 2 February 2018 at 02:28
       Aiikk…Wak Suman Tempe konon hebat, tapi bawa anak teman…
       Kih kih kih…tak berani ke berdepan sorang sama sorang dgn cikgu tu…
       Kih kih kih

       Anonymous 2 February 2018 at 02:18
       Mlm ini Suman udah jadi mcm sambal petai
       Dia mau kelentong, tetapii pakai main bantai
       Ini kah yg dibangga, sbg geng PH punya otai
       Hamba tergelak gila, berguling2 dekat lantai
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

       Anonymous 2 February 2018 at 02:25
       Alahaii…ketawa lagi hamba ini meronta-ronta
       Suman tambah lagi dia punya kelentong aota
       Tadi disuruhnya cam hitam punya spek mata
       Apa ker jadah pula masuk tunggu dlm kereta
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

       Othaman Ahmad 2 February 2018 at 02:30
       Baik, sekarang saya kembali di tengah2 Dataran memakakai cap/topi ‘nike’ tanpa pakai spec ‘rayban’.
       Amacam, boleh datang sekarang……??

       Anonymous 2 February 2018 at 02:42
       Udah2 ler Wak Suman Tempe…
       Pembaca dah boleh nilai kelentong aota Wak tu…Wak dah dua kali kantoi & terperangkap dgn cikgu matematik tu…gi tidor le Wak.

       Othaman Ahmad 2 February 2018 at 03:05
       Cikgu mathematic konon, tak hal dia si kejora puaka jugak….!!

       Bersambing…..

       1. KRONOLOGI REKOD POSTING DLM BLOG INI BUKTI KEJORA PENGECUT TAK BERANI FACE-TO-FACE DGN SAYA.

        Othaman Ahmad 2 February 2018 at 03:07
        Hey bangsat, dah lebih dua jam setengah saya tercegat menunggu kamu di tengah2 Dataran Merdeka….kenapa kamu tak datang, takut ker…..???
        Othaman Ahmad2 February 2018 at 03:09
        Sekarang 1Malaysia & satu dunia boleh lihat betapa pengecut, auta, pembohong, penipu si bedebah kejora bila dia tak berani berdepan berjumpa saya face-to-face.
        Saya dah buat persiapan, berbelanja beratus-ratus ringgit duit perjalanan dan masa berjam-jam sejak semalam lagi.
        Hasilnya, kejora kecing lagi……!!

        Othaman Ahmad 2 February 2018 at 03:10
        Sebelum ini cakap bukan main kencang lagi, siap pantatun sampah, bagi masa, tarikh & tempat lagi…tapi habuk pun tarak……!!
        Kenapa dia masih tak datang berjumpa saya di tengah2 Dataran Merdeka sekarang…??
        Kenapa, dia takut kerrr……..????

        Anonymous2 February 2018 at 03:29

        N6ata jelas sah terpatri fakta.
        Jira bapok takut gigil tk berani dgn pak man.
        Jenis bapok gay mmg ramai dan paling bising dlm umno, mahupun pas.
        Kalau ada atau tiada isu, mereka ni lah yg paling mulut byk.
        Budaya ini dimula oleh tv3 pada zaman azwan.Semua ponen control.
        Hati mereka ni paling busuk hitam,lebih berdendam mengumpat dari perempuan tulin.
        Umnopas dihijack rosak oleh bapok sudah lama.
        KETUA BESAR KEPALA BAPAK JIBBO,DIBAWAH TELUNJUK BADAK.
        Hanya tinggal yg bodoh dan bapok.Blog org pun hendak dimusnahkan.
        Mungkin Budin patut buat satu expose khusus siapa Kejora hati hitam,mulut jahat

        Othaman Ahmad 2 February 2018 at 03:36
        Di Perhimpunan P Harapan pada bulan Sept tahun lepas, Kejora tak berani muncul jumpa face-to-face dgn saya.
        Kemudian di perjumpaan felda Taib Andak pun dia tak berani datang setelah dia perlekeh-lekehkan jumlah ahli cawangan PPBM di sana.
        Kini, dia yg sendiri menetapkan tempat, tarikh & masa tapi tak juga muncul2 datang berjumpa dgn saya setelah saya tercegat berdiri di tengah2 Dataran Merdeka lebih 3 jam.
        Jenis apa si bangsat ini, bukankah terang2 dia pengecu t& bacul…..??
        Benar kata orang tua2, orang yg ‘tak kota janji’ memang penipu & tak boleh dipercayai walau sepatahpun kata2nya.
        Apatah lagi, bila dia mempermain-mainkan ayat2 suci dan mengata ‘Allah meliwat dunia akhirat Tun Mahathir.

        Bersambung…..

        1. KRONOLOGI REKOD POSTING DLM BLOG INI BUKTI KEJORA PENGECUT TAK BERANI FACE-TO-FACE DGN SAYA.

         Anonymous 2 February 2018 at 11:07
         Di Hari Malaysia 16 hb bulan Sept tahun lepas, Suman Tempe bapok tak berani muncul jumpa face-to-face dgn hamba.
         Kemudian di Hari Wilayah, 1 hb Februari mlm tadi, tak muncul juga bapok khunsya tua ini.
         Hamba sendiri menetapkan tempat, tarikh & masa tapi si bacul itu tak juga muncul2 datang berjumpa dgn hamba setelah hamba tercegat berdiri di tengah2 Dataran Merdeka lebih 3 jam.
         Jenis apa si bangsat ini, bukankah terang2 dia pengecut & bacul…..?? Dah tu, menipu pula, cakap pakai cermin mata Rayban hitam di tengah mlm buta…jenis munafiq apakah Suman kufur ini…???
         Benar kata orang tua2, orang yg ‘tak kota janji’ memang penipu & tak boleh dipercayai walau sepatahpun kata2nya.
         Apatah lagi, bila dia mempermain-mainkan agama suci kita Islam dan mengata:
         ‘Islam berasal dari Hindu’
         ‘Allah sama dgn Visnu’
         ‘Muhammad sama dgn Al-Khalki Authar’
         Kalau dia datang mlm tadi, lunyai si tua bangsat ini hamba kerjakan…namun kebaculan dirinya telah menyelamatkan dia dari tangan hamba…
         Suman…Sumaan…masul ler Maharaja Lawak Mega, MLM..

         Othaman Ahmad 2 February 2018 at 12:27
         Hey budak biadap kejora…
         Toksah temberanglah, bukan sekali tapi banyak kali dah kamu tak berani muncul face-to-face-dgn saya.
         Semalam dari jam 11.00 malam sampai 4.00 pg saya tercegat berembun menunggu kamu di tengah2 Dataran Merdeka tapi kelibat kamu pun tiada.
         Kamu beri alasan konon saya pakai spec hitam macam orang gila konon tapi sebenarnya untuk memudahkan kamu mengenali saya.
         Kemudian kamu beri alasan sebab kehadhiran anak lelaki saya (yg memang menetap di Tmn Tun Dr Ismail). Apa salahnya, saya pun dah 2 bulan tak sempat menjenguk isteri, anak & cucu2 di sana. Lagipun saya perlu dia jadi pemandu supaya saya dapat rehat secukupnya.
         Dah lah pengecut, kini kami tabur fitnah saya konon mempermainkan agama Islam dgn mengatakan, ‘Islam berasal dari Hindu’ & ‘Allah sama dgn Visnu’.
         Apa buktinya, mana buktinya, bukankah kamu sering memutar belit dan membohong serta memfitnah orang,……..???
         Tak hal, kamu sendiri siang malam menyebut-nyebut nama dewa2 hindu & tuhan jesus. Munafik betul kamu….!!Demi Allah, sekiranya aku berjumpa budak kurang ajar seperti kamu satu hari nanti, akan ku ajar kamu secukup-cukupnya…..!!!
         Apapun 1Malaysia & dunia dah menyaksikan kamu hanya cakap besar saja tapi isi kosong, dah tuu pengecut pulak

         Kesimpulannya:
         Sepajang malam hingga dini hari saya tercegat menunggu kemuncukan kejora, tapi kelibat atau bayangnya pun tak ada.
         Kenapa dia tak datang jumpa saya, apakah dia nie memang benar2 bapok mulut celupar macam jalang di Chow Kit Road….??

         Lihatlah sendiri rekod ‘all the chains in yesterday’s portal of this blog’ sebagai bahan bukti & fakta. Sama-samalah kita renungkan betapa jahanamnya si kejora ini…!!

         Bersambung…..

         1. KEJORA MUSIBAT,

          MANA BUKTI YG KAU TOHMAH AKU LARI, TAK HAL KAU YG TAK MUNCUL DI DATARAN MERDEKA – asyik merepek Kahh kahh kah, bodo bodo bodo, budin suka main bola……!!

          Memang dasar anak haramjadah tak beradab langsung dan pengecut hanya cakap besar di alam siber saja….!!

          DON’T TALK COCK – JUST GIVE ME THE DATE & TIME BILA KAU BERANI BERSUA MUKA DGN AKU DI JB UNTUK MENGULANG KATA2 BIADAB CARUTNYA ITU……!!

     2. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
      Suman Hindu fasiq ini nak insaf..tk tahu lah bila
      Dh ditduh nya pula, Kejora kata Budin main bola
      Tak tau lah apa nak jadi..ini penyembah berhala
      Kesudahan..si kedi ini akan berakhir di wad gila
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
      Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
      👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

 34. I tak nampak masa depan PPBM dalam politik Melayu. Apa lagi dalam politik Malaysia. PPBM wujud selepas Jibby hapuskan pemberontakan dalam UMNO-BN. Ahli politik yang PPBM ada jenis sudah out of date. Yang muda jenis pak lawak macam Saddiq.

  I really don’t mind kalau parti PPBM bubar, jadi MP Bebas dan buat Kerajaan Pintu Belakang bersama Muafakat Nasional. Tapi Madey si Kitol wajib mampus dulu. PPBM bukan ada apa selepas Madey mampus. Syed Saddiq pun cabut lari kalau PPBM yang tinggal jenis sengal macam dalam UMNO. Kahkahkah!

  1. I nampak Umno Bn dah lingkup buat selama lama nya, Najib sudah terhumban ke longkang.

   Umno dah bubar, hidup semua, Umno baru dah jadi Umno lama, Pak Sheikh pun sodok sodok belakang depa, kot akan dibubar lagi, banyak bertelingkah antara puak.

   Pas nak tumpang naik bas ke Putrajaya tapi mana boleh sampai Kajang pun.

 35. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Tuan2 lihat lah perangai Suman tua bapok kedi
  Mmang sah Hindu tua pengecut ini mabok todi
  Dia tuduh nya Kejora..komen Anon, kat blog KD
  Kat situ jer..dia berani, di blog ini dia kecut badi
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
  Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. Anonymous Wednesday, December 25, 2019 12:32:00 AM

   Lu olang sumaaa…Apah ?… Apah…? Apa lu olang bule bikin punya… Sikalang… wa laaa… government… Tak tau…kaaa… ? Hai..ya… Sochai… mengong punya malayu….!!!!

   Reply

   Othman Ahmad Wednesday, December 25, 2019 4:05:00 AM

   Selepas teruk kena tibai sana sini, Kejora meracau-racau ntah aper2 bagai kena sampuk tak tentu karuan.

   Reply

   1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Begitu lah perangai Suman tua serabut serabai
    Pala butoh pak dialah Suman lahanat ma ci bai
    Di blog KD blh ler, Kejora tak brpeluang nk tibai
    Mari blog ke Budin ini jubor dia kna jolok cabai
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 36. Mahathir’s pariah dog Ibrahim Ali is working overtime to bully Malaysians who are not happy with the stupid happenings today.

  After 19 months none of the Cabinet Ministers have proven they have worked for the country. Instead every single one today are millionaires.

  Mahathir and Azmin have come out with another Malaysian Economy 2020 with objectives of Shared Prosperity Vision 2030 (Wawasan Kemakmuran Bersama 2030), this too will fail because no one is working for the country. Instead everyone is looking out for themselves.

  It has proven too that Azmin is only good for sucking cock and nothing else. He has done nothing to develop this nation nor has he brought in any big investment. Instead Azmin has being selling our assets to China, Turkey, Brunei and whoever wants to buy. Azmin is only a SALEMAN doing what Mahathir wants and getting paid in commission that are tax free. When Azmin was MB of Selangor he sold sand to Singapore, took billion ringgit commission from Splash and other business. Azmin did not create a single job for Selangorian. Today as Economic Minister he is doing the same selling off the Malay assets and not creating jobs for the people. Because of Mahathir and Azmin Ali for 19 months 70,000 Malaysians lost their jobs and 10,000 business have closed shops.

  Mahathir and Azmin know the people are not happy and are frustrated so there is a need to have the BULLY BOYS to control us once again.

  Ibrahim Ali is well known for his attack on other races and religion.

  Sultan being the Head of Religion has no control over Ibrahim Ali and Zakir Naik because the former is just as corrupted and useless like those sitting in the Cabinet today.

  Today if GE 15 is here, no Malaysians will vote for PH and that is a fact which Mahathir is stubbornly refusing to accept. So these Bully Boys are needed to teach Malaysians especially Non Muslim and Non Malay a lesson. Mahathir wants May 13 again to secure his Premiership.

  I have known Ibrahim Ali since 2000 and knows that without Mahathir instruction and money, the former will not lift a finger. This illegal gangster also has the support and protection of IGP Hamid.

  SO EXPECT IBRAHIM ALI THE FROG TO ATTACK AND INSULT ALL NON MUSLIM AND NON MALAY FROM TODAY ONWARDS. ALL PLACES OF WORSHIP WILL EITHER BE BURNT OR SPLASH WITH BLOOD.

  DON’T BELIEVE, JUST WAIT FOR THE SHOWS THAT ARE COMING. MAKING POLICE REPORTS WILL BE USELESS.

  MAHATHIR WANTS EXCUSE TO CREATE MAY 13 AND AT THE SAME TIME TO OBSTRUCT ANWAR FROM BECOMING THE 8TH PM.

  EVERYDAY MAHATHIR IS INSTIGATING CHAOS IN THE NEWS.

  1. Madey si Kitol punca utama Melayu bergaduh sama Melayu, Cina dan India. Kalau Rakyat berjaya hapuskan PPBM pada PRU15 dengan majoriti besar, Madey si Kitol mampus sia-sia. PH kekal, PPBM mampus. Kahkahkah!

   1. Kamu si botol asyik mabuk air ketum, masuk sini hasut sini hasuut sana, satu hari di tempeleng semua pihak yang berkenaan, senget muka kau seumur hidup, awas.

 37. POLITIK KERA BABI PH……..

  Dr Mahathir terjebak politik peras ugut, provokasi anti Melayu Islam
  ……..
  Bekas Ahli Dewan Negara, Datuk Dr. Firdaus Abdullah berpendapat kepimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad sedang berdepan tekanan politik peras ugut dan provokasi yang bersifat anti Melayu Islam.

  Menurutnya, hal tersebut dapat dilihat pada desakan berterusan pihak tertentu termasuk dari pemimpin kerajaan supaya menghantar pulang pendakwah Dr. Zakir Naik ke India.

  “Sekarang secara halus, seakan-akan Tun (Mahathir) dan pemimpin PH (Pakatan Harapan) sedang terjebak dalam politik peras ugut.

  “Kerajaan juga seolah-olah terpalit dalam politik provokasi oleh sebahagian pemimpin dalam Pakatan Harapan yang cenderung memusuhi Melayu Islam,” ujar bekas Ketua Pengarah Dewan Bahasa Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) itu.

  Dr. Firdaus, 75, berkata demikian ketika ditemui Malaysia Dateline semasa riadah pagi di Pantai Dalam, Kuala Lumpur semalam.

  Mengulas lanjut, bekas Felo Penyelidik Kanan (Pelawat) di Akademi Pengajian Melayu, Universiti Malaya (UM) itu berkata, desakan yang dialami Dr. Mahathir termasuk dari DAP.

  “Sekarang yang mendesaknya (Mahathir) dari dalam (kerajaan) termasuk DAP yang saya rasa sangat kuat dan terbuka suara mereka.

  “Tambahan pula, rata-rata pemimpin muda dan veteran DAP sangat terlatih dalam politik lempar batu sembunyi tangan.

  “Hal inilah yang terpaksa ditanggung oleh Tun Mahathir sekarang termasuk gejala lain di mulut, lain di hati atau dengan bahasa mudahnya, cakap tak serupa bikin oleh pemimpin di sekeliling Tun Mahathir,” tambahnya lagi.

  Reply

 38. SIAPA YG LEBIH HAPRAK DARI PAK DAJJAL DAN PAK LIWAT…….

  Mengenali ciri-ciri pemimpin haprak
  …….

  SEMASA berucap menggulung konvensyen Kepemimpinan Berhikmah, baru-baru ini terluncur gesaan oleh Anwar Ibrahim agak menolak pemimpin Melayu haprak.

  Menurut Kamus Dewan; Haprak, membawa maksud kata-kata makian untuk seseorang. Ia tidak mempunyai pengertian khusus, mengenai cacian itu tetapi berbentuk umum. Haprak itu membawa konotasi buruk, kotor, cemar dan busuk, tidak berguna.

  Kata-kata itu bersifat hembuan untuk menggambarkan betapa buruknya sesuatu itu dan kalau ia rangkaikan dengan pemimpin bermakna pemimpin itu tidak boleh dipakai.

  Kata-kata dan percakapan pemimpin sebegitu perlu ditolak dan jangan dipercayai. Ia tidak layak lagi untuk diberikan peluang meneruskan kerja kepemimpinannya.

  Anwar semasa menghemburkan kata-kata itu beliau tidak memberi contoh atau nama pemimpin Melayu yang dikategorikan dalam pengertian haprak itu. Kalau beliau menyebut dapat sama-sama kita mengenali dan mengetahuinya serta dijadikan model pemimpin Melayu yang haprak.

  Justeru apa yang boleh kita faham dan mengenali siapa pemimpin haprak itu atau golongan mana, ialah dengan kita memahami erti haprak itu sendiri. Kita bedah perkataan haprak itu nescaya akan ada dan terkeluarlah pemimpin demikian.

  Jadi berdasarkan pengertian Kamus Dewan, terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka, Edisi ke Empat 2005 saya boleh menghuraikan begini mengenai haprak dan untuk mengenali pemimpin haprak, sebagai ia sesuatu yang tidak berguna, busuk maka pemimpin haprak itu bolehlah digolongkan dalam beberapa ciri-ciri berikut:

  1. Mereka yang tidak ada wibawa; wibawa ini termasuk lemah ilmu dunia dan akhirat. Dalam konteks kepimpinan lemah dan cetek ilmu politik. Sebagai orasng Melayu tentulah ia terkait langsung dengan ilmu agama. Dari segi siasah di negara ini yang masyarakatnya majmuk dia dangkal peranan dan hubungan kaum di negara ini.

  2. Mereka yang tidak ada integriti, tidak amanah tidak bertanggungjawab dan malas berfikir dan merancang untuk negara. Mereka menggunakan kuasa yang diberikan untuk kepentingan diri dan tidak mempedulikan rakyat. Bila disebut tidak amanah bukan sahaja kerana terlibat dengan rasuah, merompak dan menyangak wang negara tetapi tidak menjaga harta benda negara juga.

  3. Sebagai pemimpin Melayu, mereka tidak menjaga kepentingan Melayu dan agamanya sebaik mungkin dan sepatutnya. Mereka memungkiri dan mengkhianati apa yang dijanjikan kepada rakyat seperti mana tertera dalam manifesto.

  4. Mereka yang hipokrasi, bercakap lain berbuat lain. Dalam konteks agama mereka bercakap dan berhujah mengunakan Quran dan hadith mengambil contoh dan tauladan kisah-kiasah sahabat dan para wali dengan niat untuk mengabui mata rakyat tetapi tidak sedia untuk mempraktikannya. Mereka hanya tahu berkata-kata dan berpesan untuk orang tetapi bukan untuk diri sendiri.

  5. Pemimpin malas dan kosong, yang bercakap tanpa fakta dan dalil dan tahu mengeksploitasikan semua perkara kerana kepentingan politik, tanpa mengambil kira halal haram, haq dan batil. Mereka ini juga yang malas dan lembab mengisi diri dengan ilmu.

  6. Pemimpin yang lembab dan babil untuk tidak mendengar nasihat dan penuh keegoaan kononnya dialah serba pandai dan terbaik. Tidak mahu berkonsultasi dan berintraksi dengan golongan di luar jabatan mereka untuk mencari solusi dan idea tambahan baik memperbaiki pentadbiran.

  Itulah antara ciri-ciri pemimpin yang boleh dikategorikan sebagai haprak yang perlu ditolak dari kaca mata saya. Kesimpulannya mereka jadi haprak, kerana tidak berpekerti, tidak bersaksiah, berakal budi dan cemar moral.

  Jadi pemimpin Melayu jenis demikianlah yang disarankan agar ditolak dan tidak dipercayai. Sudah tentu jika mereka diberi peluang dan kuasa mereka tidak akan melaksanakan apa dikehendaki itu.
  mohd sayuti

  Reply

 39. PH RASIS CINA DAN KOMUNIS…… MALAYSIA HARU BIRU BWH KERA PH…..

  It’s time Dapsters were honest with themselves
  ……..

  And Dong Jiao Zong plus some segments of DAP are busy trying to save Chinese pupils from Jawi and khat.

  Cukup kelakar to see all these heroic efforts at saving Malaysia from each other.

  BELOW: Jeng, jeng, jeng … a khat-astrophe awaits

  They said they would do this by kicking out Umno and bringing back Mahathir.

  DAP also said they would save Malaysia by stopping Lynas — see the party sec-gen holding anti-Lynas placard below.

  Mahathir, however, has not stopped Lynas but chosen to green light the plant.

  The Emperor makes unilateral decisions which his eunuchs then quickly kowtow to.

  Guan Eng had once described Lynas as “nuclear”, “radioactive” and just waiting to “explode”. Now that Mahathir is A-okay with Lynas, the plant is no longer nuclear, radioactive nor going to explode.

  Little running dog DAP is all happy happy smile smile sIutting in the old man’s lap.

  Mahathir is really like the Old Man of the Sea. And Dapsters are actually like a zombie army.

  Irony indeed. Because it is none other than DAP that has brought back the Old Man – a fabled character encountered by Sinbad the Sailor – to climb piggyback onto Putrajaya, grip its neck in a stranglehold and refuse to either let go or ever climb down.

  Yet hordes of brain dead Cina DAP still want to defend their Beloved Tun tooth and nail fang and claw.

  BELOW: This is now … Last time Dapsters were truly convinced that exposure to Lynas ‘radioactivity’ would turn Malaysians into green-scaled mutants

  Umno and PAS too promise to #saveMalaysia. PAS really hates the DAP. So does Umno. Presumably the Umno-PAS combo will save Malaysia by kicking out DAP.

  The two Malay-Muslim parties will hold mega rallies in KL to save Malaysia, just like Bersih once did.

  Bersih’s series of mammoth rallies had helped to topple the BN gomen. Umno-PAS’s street protests should similarly help topple the Harapan regime soon.

  malaysiakini.com

  @malaysiakini
  Umno-PAS to hold ‘Save M’sia’ mega rally in KL https://www.malaysiakini.com/news/488371

  View image on Twitter
  48
  5:54 PM – Aug 17, 2019
  Twitter Ads info and privacy
  68 people are talking about this
  Old Man Opposition becomes new gomen lapdog
  Kit Siang recently admitted that post GE14, Malaysians have become more polarized rather than united.

  Over the past 15 months, he said, some dangerous but unnamed threats “pit race against race, religion against religion to destroy the ‘Save Malaysia’ mission”.

  BELOW: “Appreciating khat” … Kit Siang claimed also that learning the exquisitely beautiful Jawi didn’t make him less Chinese but instead made him more Malaysian

  Kit Siang said despite all this race-religion pitting, Malaysia could nonetheless be saved and become “a model plural nation of unity, freedom, justice, excellence and integrity”.

  All we have to do is follow the DAP’s Malaysian Malaysia model.

  This would guarantee us rising above the mutual “fear, distrust, suspicion and hate of other races and religions”, and instead turning our country into a “haven of mutual trust and appreciation of each other’s different ethnic, cultural and religious identities”.

  Hallelujah! Amen, brother Bangsa Malaysia.

  https://facebook.com/ANALISISTVALHIJRAH/

  What kind of people can hate on khat?
  Prof. Datuk Dr Teo Kok Seong feels that the hate fest against khat, including an offensive outburst by DAP Kepong Christian MP Lim Lip Eng, reflects an aspect of the failure in nation building.

  REPORT THIS AD

  In a live evening programme on Aug 9 – see above, Facebook entry Analisis Bersama Finaz Yunus – the UKM professor said the recent brouhaha telegraphed “satu aspek kegagalan pembentukan negara bangsa”.

  “Setelah 62 tahun, kita menghasilkan manusia Malaysia yang macam mana …”, Prof. Teo told TV AlHijrah, a broadcast media operated by Jakim.

  He said these strangers in a strange land were quite oblivious “dan mereka marah kalau dipanggil pendatang sebab mereka kata mereka sudah empat keturunan di sini”.

  He said their detachment “memperlihatkan tidak ada rasa keterikatan kepada negara ini. They don’t belong to this country”.

  Reply

 40. PH RASIS CINA DAN KOMUNIS
  ….RULE OF THUMB PH IALAH JUAL ASET NEGARA,,TAMBAH HUTANG,,TOMPOK KAT PP SINGAPORK2,,,RAKYAT BISING SALAHKAN JIBENG……LAGI SATU TAMBAH CUKAI SENYAP3….

  Pakar bimbang hutang negara bertambah RM58 bilion dalam 6 bulan
  ……….

  Pakar ekonomi menggesa Putrajaya mengurangkan perbelanjaan dengan memetik angka Bank Negara Malaysia (BNM) menunjukkan kerajaan sudah meminjam RM58.1 bilion dalam tempoh 6 bulan pertama tahun ini.

  Barjoyai Bardai dari Universiti Tun Abdul Razak berkata angka itu menunjukkan hutang kerajaan persekutuan meningkat daripada RM686.8 bilion pada akhir 2017 kepada RM931.1 bilion sekarang.

  Beliau berkata angka BNM juga menunjukkan nisbah hutang berbanding Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) menunjukkan trend menurun pada 2018, kini meningkat 4% daripada 48.7% pada akhir Q1 2018 kepada 52.7% pada akhir Q2 2019.

  “Berita tidak gembira ialah peningkatan hutang tempatan, hutang luar negara kita menurun,” katanya, sambil menyatakan nisbah hutang berbanding KDNK meningkat daripada 34.5% pada Q1 2018 kepada 40.1% pada Q2 2019.

  Walaupun kutipan cukai jualan dan perkhidmatan melepasi jumlah yang diunjurkan, katanya, hasil yang diperoleh masih jauh rendah berbanding cukai barang dan perkhidmatan (GST).

  “Harapnya, trend ini (perbelanjaan) adalah jangka pendek. Jika ia berterusan kita akan menghadapi masalah yang serius.

  “Nisbah hutang berbanding KDNK masih di bawah 55%, jadi ia boleh diurus, tetapi jika kemelesetan berlaku – dan kita menjangkakan – maka kita harus ingat bahawa KDNK kita untuk 2019 akan jatuh.”

  Gabenor BNM Nor Shamsiah Mohd Yunus baru-baru ini berkata ekonomi meningkat 4.9% pada suku kedua tahun ini, dan dijangka terus berada di tahap pertumbuhan yang stabil sepanjang tahun ini, antara 4.3% hingga 4.8%.

  Barjoyai berkata ia adalah tidak jelas mengapa perbelanjaan kerajaan begitu tinggi. Beliau berspekulasi ia mungkin disebabkan perbelanjaan Pakatan Harapan dalam memenuhi beberapa janji manifestonya.

  “Apa yang paling penting sekarang ialah kerajaan mengawal perbelanjaannya dan mengelakkan lebih banyak pinjaman daripada negara asing.

  “Ia mungkin perlu menangguhkan projek-projek besar seperti ECRL, MRT2 atau LRT3, tetapi ini akan memberi kesan kepada ekonomi tempatan kerana tidak ada rangsangan untuk itu.”

  sumber FMT

  Reply

 41. BATU API PALING BESAR BUDIN. KALAU MEREKA PKR BUDIN BUAT BODOH MACAM LEMBU KELDAI. ORANG ISLAM TIDAK IKHLAS TAK INGAT NAK MATI

 42. Gaji Madey si Kitol sebelum ini khabarnya naik 31% berbanding tahun lepas.. Apakah Madey si Kitol sudah rompak duit elaun kritikal penjawat awam yang baru? Lu pikirlah sendiri beb. Kahkahkah!

  1. khabarnya? Khabar angin dari lubang belakang kamu?

 43. Saddiq ingat JPA bertindak atas arahan alien planet DKK. Menteri Madey si Kitol macam macai Madey dalam blog Shahbudin. Percaya supernatural dan ketulahan, tapi tak sedar diri nampak bodoh. Kahkahkah!

  1. Yang paling bodoh ia lah Geng Najib yang asyik menjilat Najib, menulis komen sentiasa membikin pembaca bencikan dia, Najib dan Umno Bn.

   Tapi dia dah tak kisah sebab Najib dan Umno Bn dah di tendang terajang, tersumbat di longkang, sejak Pru14.

 44. Dah banyak komen dia, nate’ Geng Najib yang asyik menjilat Najib ini tidak langsung coba komen tajuk atau isi kandungan pos Budin.

  Dia nak sabotaj blog pro-PH ini. Bedebah punya jenis.

 45. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Udah lunyai, Kejora lanyak itu Suman tua cabok
  Tapi, dia tetap tak malu, itu si tua muka tembok
  Kejora mmg akn cari dia jugak, itu anjing dubok
  Dia, hnya blh diajar..dgn Kejora pnya penumbok
  👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 46. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
  Sian tul..Suman mati pucok tk mmpu layan bini
  Msih lgi fitnah Kejora dikait dgn blg Life of Anie
  Di blog Budin ini, si bapok dayus tu tidak berani
  Dia bawa smpah dr luar fitnah Kejora kt blog ini
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. Othman Ahmad

   Hi hi hi hi

   Budak gay Kejora nak menafikan konon…
   “Sdg..ke blog Life of Anie tu aku lngsung tk prnh”.

   Pegi jalan dahh dgn temberang angkaww. Ini PANTAToon dan FORMULAELAKJDIBODO = TEPUKK + POP CORN TAMBAH, aper kejadah nyer, haaaaaa…..??
   —————————————————————————-

   POSTING KEJORA DI BLOG ‘LIFE OF ANNIE’.

   Anonymous 24 December 2019 at 13:56
   ORANG TUA NAKNIKTIRAF DI SEMUA DOONIA
   RUMAH ROBOH LANGKAWI ANAK BRANAK WAT BODOH BLAKA
   DEKLARASI APA KL SUMMIT 19 ATOK JAJA
   SUMAN BODO DEKLARASI SUMMIT TU APA DIA..!?

   SLLU ADA DEKLARASI YG NAK DIJAJA INI SENYAP SENYI AJER…!!
   FORMULAELAKJDIBODO = TEPUKK + POP CORN TAMBAH

   ps:
   Sebelum ini pun dia ngaku2 tak pernah masuk ke blog kluangman.
   Pengecut satu hal, penipu & pembohong pulak tuu si Kejora sewel nih.
   Lambat sianglah kau, Kejora.

   Hi hi hi hi

    Reply

   26 December 2019 10:10 am

   1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kesiian raja fitnah, Suman fasiq tak ada agama
    Macam lah cikgu Kejora ni dia tidak kenal lama
    Pantun cgu Kejora ni..ada trademark @ jenama
    Pnjg baris, & stiap sukukata trakhir, bunyi sama
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

    💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
    Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. 🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒
     Entah bila dia nk mampos, Suman monyet kera
     Tak habis2 si dajal tu tabur fitnah buat angkara
     Pantun yg dia copy paste itu..tulisan Virgo Lara
     Ttg kjahatan Suman ni, ost Doe pernah brsuara
     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

     👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
     Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 47. Buku berkenaan penjawat awam di Britain, Readers in Bureaucracy, kata penjawat awam yang tak setuju dengan dasar Kerajaan perlu letak jawatan. Tapi penjawat awam di Malaysia masih belum mature/ mantap pemikiran dan pendirian nya, mungkin belum baca buku seperti itu.

  Ramai yang tidak faham apa perlu nya berpegang kpd perinsip, atau apa makna nya istilah perinsip itu, perinsip hidup dsb nya.

  Seperti Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama di blog ini. Mulut celupar, main tuduh liar, tiada bukti, fakta atau punca maklumat yang sahih.

  1. Ini contoh betapa low class dan below par macai Madey si Kitol. Copy paste 18 jam tapi tak paham apa benda. Lepas itu buat video viral nak publisiti murahan. Kahkahkah!

   1. Bodoh bangang otak kontang Geng najib tak reti bezakan mana kopipes mana tulisan sendiri.

    Itu pasal Najib dapat di tendang terajang ke longkang di Pru14.

  2. INI COPY PASTE
   Buku berkenaan penjawat awam di Britain, Readers in Bureaucracy, kata penjawat awam yang tak setuju dengan dasar Kerajaan perlu letak jawatan.

  3. INI BUDAK TOLOL PUNYA STATEMENT. KAHKAHKAH!

   Tapi penjawat awam di Malaysia masih belum mature/ mantap pemikiran dan pendirian nya, mungkin belum baca buku seperti itu.

   Ramai yang tidak faham apa perlu nya berpegang kpd perinsip, atau apa makna nya istilah perinsip itu, perinsip hidup dsb nya.

   Seperti Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama di blog ini. Mulut celupar, main tuduh liar, tiada bukti, fakta atau punca maklumat yang sahih.

 48. Najib…dah kalah pru14, dah di tuduh dalam mahkamah kerana kes 1MDB dan SRS, dah sumpah laknat konon tak arah bumuh altsntuya dah taknlaku lagi…elok diam

  Anwar… majoriti rakyat tak hendak pesalah liwat dan bekas banduan jadi PM8 dan sekarang berdepan kemunginan dituduh sexual assault…elok duduk di rumah saja.

  Yang suka kutuk cerca mahathir… jangan lupa takut kena KETULAHAN dan berkemungkinan dimurkai Allah swt.

  Wallahuaklam

  1. Juga mungkin orang Pas yang suka kutuk cerca Tun M. Kebelakangan ini Pas mahu kerjasama dengan Umno. Sebab tak pernah dan tak mungkin menang Pru dan perintah negara ini sendirian.

   Tapi bukan Melayu tak suka Pas. Sebab takut Hudud dilaksanakan dan dikenakan kpd bukan Muslim kalau Pas merintah.

  2. What I can assume now, Madey si Kitol sedang ketulahan diri sendiri. Menteri partinya sendiri kondem dan tidak sokong polisi Madey si Kitol. Siap buat viral. Tulah Madey bukan kena pada Rakyat. Tapi pada PPBM PRU15. Need prove? Tanya 15000 majoriti pengundi Tanjung Piai. Kahkahkah!

   1. Kalau tak reti BI, cakap BM ajer ler.

    Need proof, bukan need prove.

    1. Hihihihi

     What a big shame….!!

  3. What issue si tolol? Divert pada grammar vocab dan isu ADHD? Macai Madey si Kitol low class and below par. Kahkahkah!

 49. I loike Saddiq. He proves what I said dulu. Madey si Kitol PM low class and below par. Madey si Kitol will lantik all the low class and below par Menteri. If Menteri high class, Madey si Kitol will make sure that Menteri look below par macam dia. Kahkahkah!

  1. Kamu kaki botol air ketum sapa mau percaya. Takda seorang pun yang kamu agongkan ada kelas. Semua nya sengkek betul. Kamu, apatah lagi. Puak pariah, tak boleh bercampur dengan khalayak ramai.

   1. Dia ni lah yang di gelar Geng Najib, yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.