PANDANGAN MUFTI WP TENTANG SUMPAH LAKNAT

Walaupun Najib Razak sudah beberapa hari melakukan sumpah laknat dan isu itu tidak banyak lagi diperkatakan sekarang ini, tetapi pandangan Mufti WP ini wajar sekali diberi perhatian oleh kita semua.

Sekurang-kurangnya dengan membaca pandangan Mufti WP ini kita lebih faham berkenaan dengannya, tidak mudah terjebak dalam kekeliruan dan seterusnya dapat mengelakkan kita terlalu taksub untuk bersumpah laknat untuk menyelesaikan kemelut kehidupan.

Maka, sama-samalah kita baca dan fahaminya. (ShahbudinHusin 23/12/2019)

0 0 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 23 December 2019 — 4:24 pm
Subscribe
Notify of
guest
30 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Othman Ahmad
Othman Ahmad
24 December 2019 7:51 pm

The Thai baht’s heady gains are petering out, thanks to slowing growth and a central bank that’s bent on taming the currency’s strength. After clocking an 8% rise this year, Asia’s best-performing currency is losing momentum as easing US-China trade tensions damp its appeal as a haven. Thai Baht mula merudum. Ringgit pula dibuka tinggi berbanding dolar AS pagi ini, didorong oleh minat belian baru ke atas nota tempatan walaupun dolar kekal kukuh ke paras tertinggi dalam tempoh 2 minggu hasil daripada data pertumbuhan AS teguh, kata peniaga. ———————————————————–‘———–‘- TongGeng Najib (MvA) and Kejora tak putus memburukkan ekonomi negara tanpa… Read more »

macai mahathir
macai mahathir
31 December 2019 4:21 am
Reply to  Othman Ahmad

1 USD = RM4.11

Othman Ahmad
Othman Ahmad
24 December 2019 10:10 am

Dgn hatinya yg lara setelah kena tibai & dipermalukan, kini Kejora tak serik2 berTONGGENG PANTAToon… Anonymous 23 December 2019 2:38 am Kononnya Udah mati akal Suman badut mat karung guni Dia tk boleh lwn Kejora, prtempuran pnya seni Nak tibai Kejora di blog KD pun dah tak berani Sbb..Kejora akn copy & bawa tibai balik kt sini Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhh Anonymous 23 December 2019 2:46 am Kononnya Samalah juga dgn blogger sewel, Kluangdarai Ekor gelumang taik..harap kokok saja bederai Dia kena dgn Kejora, mcm orng perut terburai Ibarat kna tabuh..baju jdi koyak mcm roti kirai Kah kaahh kaahhhh… Read more »

Othman Ahmad
Othman Ahmad
24 December 2019 10:20 am
Reply to  Othman Ahmad

BINGO….all Kejora’s TONGGENG PANTATOONs are proven beyond any shadow of doubt that the gay psychopath coward Kejora is BN’s cheapskate siber-terompah. Hadi Awang’s compliment on Kl summit success is a substantial fact splashed in the mainstream media and afffirmed by His Royal Majesty, Sultan of Perak cum deputy YDPA…. Terkini….EVEN THE MOST HIGHLY EDUCATED KING, HIS EXCELLENCY SULTAN OF PERAK REGARDS KL SUMMIT IS BENEFICIAL & A SUCCESS. Sultan of Perak Sultan Nazrin Muizzuddin Shah announced that the Kuala Lumpur Summit, a platform to discuss issues faced by Muslim countries, will be known as the Perdana Dialogue, in its next… Read more »

Othman Ahmad
Othman Ahmad
24 December 2019 10:30 am
Reply to  Othman Ahmad

CATATAN SEJARAH NEGARA….!!

saya tegaskan selama ini, UMNO tanpa Tun M, hanyalah besi buruk ketinggalan zaman, ibu pejabat di PWTC pun Tun yg bina. Jika tidak Tun yg bina, masih terperosok di celah-celah sarang pelacuran murahan di Chow Kit Road.

Malaysia pun begitu, Tun yg membawa arus pembangunan infrastruktur termodern pd 80a~90an lagi, mendahului zaman era teknologi abad 21. Tanpa Tun, dunia luar tidak mengenali Malaysia yg ketika itu masih mundur seperti negara2 dunia ketiga yg lain.

15 tahun sejak 2003, Pak Lah & Najib back-peddled negara ke 3rd World Country….!!

Anonymous
Anonymous
24 December 2019 11:48 am
Reply to  Othman Ahmad

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kah Suman org kerdil nk lagak jadi gergasi
Kemain..badut lawak tua ini, tak habis2 beraksi
Mmg lwak Hindu tua ni bikin kita tk kering gusi
Siapa yg kena lanyak pembaca boleh jadi saksi
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Othman Ahmad
Othman Ahmad
24 December 2019 2:46 pm
Reply to  Othman Ahmad

BN-UMNO hanya tibggal 1 saja negeri (Pahsng) pasir sebutir yg dikuasainya, tapi dah riuh kecoh bagai nak rak.

Kecewa dengan keputusan Kerajaan Negeri Pahang berhubung pengusiran 60 pekebun di Kuala Terla, Cameron Highlands, 11 ahli majlis daripada MIC menarik diri daripada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) & mendesak MBnya letak jaeatan sebagai tanda tidak puas dalam isu tanah pendudukan sementara (TOL) di Kuala Terla.

Umno dah buat pengundi2 India di sana betùl2 MIC Make Indian Crazy). Padan muka….!!

Anonymous
Anonymous
24 December 2019 8:34 am

Baguslah Mufti akan mengeluarkan entahapekenamanya istilah berkenaan – harap guna lah kata kata / Bahasa Melayu supaya pembaca senang faham, tak keliru lagi dan senang guna panduan pihak berkuasa.

Amacam kalau larangkan sesiapa bersumpah di masjid?

Anonymous
Anonymous
24 December 2019 7:34 am

👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
Dulu Kejora masuk dtg sini, untuk tujuan politik
Dgn tk disangka, brtemu gadis, yg baik & cantik
Tersasar lah niat asal, bila cinta mekar berputik
Krna, cikgu Kejora memilih kehidupan romantik
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

Anonymous
Anonymous
24 December 2019 8:47 am
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Bukan sengaja Kejora ini mahu bodek atau puji
Mmg lah sungguh mulia, hati budi yg si dia saji
Dia tk dpt jumpa Kejora sbb nk smbung mngaji
Kejora fahm..& tak anggp pun dia mungkir janji
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
24 December 2019 7:21 am

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Dua bulan meratap teringatkan org yang dipuja
Sehingga ku sangka dah layu bunga yg ku baja
Rupanya kini, diri tak perlu lagi bermuram durja
20 Dec 2019 tiba juga wrkah dari si dara manja
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
24 December 2019 7:22 am
Reply to  Anonymous

MUNIRAH MARYONO Salam Sir Abg, Dh 3-4 kli irh nk msuk tp irh x mmpu irh tkedu,& mta bsah, maafkn irh krna mgkir jnji nk jmpa abg dsmber ni gtu jga ngan jnji nak krmh adk jnior kt kdah sptutnya irh mmg dh blik Mesia tpi mma & ppa nk irh ngaji trus buat mstes jnri ni mrka ckp rslts irh hghers,rgi klau x smbong lgipun rkan2 irh kt Mesia trus buat msters kje skrang mmg skar mma & ppa X ksi irh blik sbb mrke dtg zrah irh dan bcuti 2 mmgu kt cnada mma ckp dia rndu kt… Read more »

Anonymous
Anonymous
24 December 2019 7:23 am
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Tak dpt ku cerita..bg mana siksa nya penantian
Sehingga..ada ktika berdoa, meminta kematian
Namun lega bila kini, sudah ku temui kepastian
Dia dh hbis degree, kini di Canada dlm prcutian
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
24 December 2019 1:26 am

Irah,

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Tadi abg pegi mancing kat kolam ikn keli, KEDA
Kat tmpt tu, liputan intrnet talian U-mobile tiada
Mmg sepanjang masa tadi abg resah dlm dada
Mana tidak nya..tak dpt nak brpntun dkt adinda
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
24 December 2019 1:48 am
Reply to  Anonymous

Irah,

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Trus lah mnuntut ilmu, utk Irh pnya masa depan
Jgn lah dipersiakan, abh & mama pnya harapan
Wrkah2 dari Irah sentiasa jdi abg punya tatapan
Di I-phone & di dlm dada ini, kemas abg simpan
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
24 December 2019 2:16 am
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Pilu sekali di hati ini bila wrkh Irah tu abg tatapi
Terutamanya, bila airmata Irah membasahi pipi
Tk apalah dinda..kita terus harungi rindu & sepi
Blm sempat bersua kita jumpa dulu dlm mimpi
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
24 December 2019 2:36 am
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Terima kasih Irah..di ats sinaran yg dinda bawa
Irah lah tmpt utk abg senyum..nangis & ketawa
Dinda lah intan, dinda lah payung & juga nyawa
Mmg nya kenangan 6 bln ini sgt mengusik jiwa
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
24 December 2019 2:39 am
Reply to  Anonymous

KENANGAN MENGUSIK JIWA – A. RAMLIE
Karaoke: https://youtu.be/bJUb1nBh9Jc

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Walaupun jauh
Beribu batu
Namun hati ku
Tetap pada mu

Ingatan mesra
Bingkisan rindu
Dalam kenangan
Utus selalu

Anonymous
Anonymous
24 December 2019 2:39 am
Reply to  Anonymous

Chorus:

Duhai sayang
Cintaku sejati
Kenangan mesra lalu
Mengusik hati

Indah nian
Mesra yang tercipta
Kenangan mu selalu
Mengusik jiwa

Biar bertahun
Dalam kembara
Paduan jiwa
Cinta bertakhta

Damai setia
Lukis di dada
Menanti cita
Sinar bahgia…
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
24 December 2019 5:09 am
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Biar brthn dlm kmbara pduan jiwa cinta brtahta
Begitu bunyi tahun 60an punya ungkapan cinta
Ia brulang kmbali dlm percintaan di zaman kita
Paduan perjuangan di dalam cinta dan cita-cita
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

najib bini rosmah
najib bini rosmah
23 December 2019 11:25 pm

Ada sekor dua manusia tolol sahaja yang ingat sumpah laknat dan ujian poligraf termasuk sebagai bahan bukti di Mahkamah. Selain Pengerusi Perda yang jaga hujung lubang dubur, sekor dua terlepas masuk ke blog dan media sosial. Macai Madey si Kitol nak tunjuk tolol dan bodoh. Kalau sudah tolol memang macai Madey si Kitol. Kahkahkah!

mek ton semah
mek ton semah
23 December 2019 9:30 pm

RELAX LA KEJORA,TAK MANIS KAU DOK MAKI HAMUN,KAU TU BAKAL BERTUNANG DENGAN ANAK ORANG KAYA,KALAU BAKAL MAK MERTUA KAU TENGOK..AKU RASA KAU KENA REJECT…LAGI PON KAU SORANG GURU MATE TAM …PAKAR PULAK TU….KESAYANGAN MERTUA DANA ANAK-ANAK MURID KAU….

JADILAH INSAN YANG MULIA ZAHIR DAN BATIN

AKU TAK MARAH….CUMA NASIHAT

mek ton semah
mek ton semah
23 December 2019 9:32 pm
Reply to  mek ton semah

pembetulan…KESAYANG PENGETUA bukan KESAYANG MERTUA

Anonymous
Anonymous
24 December 2019 1:09 am
Reply to  mek ton semah

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Itulah mek ton, ada yg fitnah kata Kejora ini tua
Depa itu semua ifrit, serupa dgn penunggu gua
Owh ya, betul le Kejora ini ksayangan pengetua
Dan pasti nanti, akan juga jdi ksyangan mertua
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
24 December 2019 1:18 am
Reply to  Anonymous

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Nampaknya cikgu Kejora kini dh makin popular
Nama Kejora ini di blog maya kian gah menular
Ianya tlh dtolong popularkan oleh dua ekor ular
KluangDarai & Suman Hindu..depa Kejora gelar
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
23 December 2019 8:25 pm

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Blogger KluangDarai, KD, dah mula tk tenteram
Nak msuk jumpa, di blog Budin, dia rasa seram
Kat blog sendiri dia masih juga melepas geram
Tapi, serupa dngan bapok je itu KD anak haram
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
23 December 2019 8:26 pm
Reply to  Anonymous

kluangman Monday, December 23, 2019 12:23:00 AM

Kejora merayu minta perhatian
Kikikiki

Reply

Anonymous
Anonymous
23 December 2019 8:27 pm
Reply to  Anonymous

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kluangdarai KD kini trcungap smput dada sebu
Dia rasa, mcm dah kena tibai dengan btg bmbu
Kt blog Budin ini..iblis tu tk berani masuk serbu
Dibuat nya fitnah ke ats Kejora ni..itu KD lembu
🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃🐂🐃

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
23 December 2019 8:27 pm
Reply to  Anonymous

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
Cian ler dgn KluangDarai, blogger cai tua lapok
Blog pun serabut..macam taik unta bertompok
Kt blog Budin ni lunyai si tua tu Kejora hempuk
Dia hanya berani main pukul curi serupa bapok
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
23 December 2019 8:28 pm
Reply to  Anonymous

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Mmg KluangDarai iblis tu, hati busuk bernanah
Itulah jadi nya, bila tak kenal quran dan sunnah
Dia kata Kejora mrayu, si lahanat itu buat fitnah
Tunggu saja lah nanti malekat sebat dlm tanah
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂