MENGAPA MAHATHIR SUKA CAKAP BERBELIT-BELIT?

Semakin hampir ketibaan tempoh matang dua tahun peralihan kuasa, kata-kata atau kenyataan Tun Mahathir Mohamad nampaknya makin berbelit-belit dan kian sukar difahami.

Apakah ia disebabkan faktor usia yang menyebabkan beliau semakin lupa dan tidak ingat lagi kepada janji lama?

Walaupun masih mengatakan nama Anwar Ibrahim sebagai penggantinya untuk mengisi kerusi PM8, ekor kata-kata sering menimbulkan banyak persoalan kekeliruan.

Mari kita perhatikan satu demi satu belitnya kata-kata Tun Mahathir itu:-

Sebelum dapat kuasa – saya hanya mahu jadi Perdana Menteri selama dua tahun saja dan oleh kerana saya ada pengalaman, tempoh itu memadai untuk saya memperbaiki kerosakan negara dan memulihkan ekonomi.

Tidak lama selepas dapat duduk di kerusi Perdana Menteri – mungkin dua tahun dan mungkin lebih daripada itu baru ada peralihan kuasa.

Kemudian – Tun Mahathir mengatakan jika Anwar memberi izin, dapatlah dia menjadi Perdana Menteri selama dua setengah tahun.

Kemudian daripada itu – peralihan kuasa akan dilakukan setelah ekonomi negara pulih.

Kemudian lagi daripada itu – peralihan kuasa mungkin berlaku dalam tempoh tiga tahun.

Setelah kecoh-kecoh orang bercakap – saya sedia bincang tentang tarikh peralihan kuasa dalam Majlis Presiden PH.

Dua tiga hari lalu – peralihan kuasa tidak akan berlaku sehingga selesai Sidang APEC di Kuala Lumpur pada November 2020.

Di Doha semalam – saya akan letak jawatan bila masalah yang ditinggalkan kerajaan dahulu dapat diselesaikan. Bila tempohnya tak disebut pula?

Di Doha semalam juga – walaupun Anwar adalah pengganti saya, saya tidak dapat menjamin beliau yang terbaik untuk mengambil alih kerana saya ada pengalaman buruk sebelum itu.

Perlukah disebut lagi pengalaman peralihan kuasa kepada Tun Abdullah Badawi dahulu, walhal dalam konteks sekarang, Tun Mahathir sebenarnya terikat dengan janji bersama PH sebelum PRU14 lagi?

Esok lusa entah apa-apa lagi kata-katanya yang berubah dan berbelit-belit dilafazkan daripada lidahnya yang tidak bertulang itu.

Apakah semua ini disebabkan faktor usia atau ciri-ciri Melayu mudah lupa ada dalam dirinya?

Malah, kalau ada anugerah untuk mereka yang suka cakap berbelit-belit dalam negara ini – mungkin juga di dunia – barangkali Tun Mahathirlah pemenangnya.

Dalam hal ini, selalu Tun Mahathir menyebut tentang perlunya kita sentiasa berdisiplin dalam kehidupan, bukan saja untuk memastikan kemajuan dapat dicapai, tetapi juga agar kehidupan kita selalu dihormati semua.

Ya…disiplin, disiplin, disiplin….itulah yang selalu diperingatkan oleh Tun Mahathir selama ini.

Tetapi, apakah tidak menepati janji dan suka cakap berbelit-belit itu suatu disiplin yang baik dalam kehidupan seorang manusia?

Apa yang boleh rakyat pelajari atau generasi muda contohi daripada sekian banyak cakap berbelit-belit yang dipamerkan Tun Mahathir itu?

Apalagi ia dilakukan bukan saja oleh seorang Perdana Menteri, tetapi juga daripada mulut antara warga tertua Malaysia yang sepatutnya kita hormati?

Sekali lagi, cukup-cukuplah Tun!!! (ShahbudinHusin 15/12/2019)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 15 December 2019 — 8:37 am
Subscribe
Notify of
guest
32 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Suhaib sukran
Suhaib sukran
16 December 2019 4:13 pm

22 thn tun menerajui negara..campur lagi dgn yg sekarang kalu genap lg 2thn bersamaan 24thn la tun dalam memgang tampuk sebagai perdana menteri malaysia.. kalu kita asyik nak paksa dia letak jawatan dengan tidak ada kesabaran sebalikny kita kna lihat keadaan sekarang yg menjadi hampir huru hara dgn pkr v pkr sekira ny kesabaran nakkn tun cepat berundur dr pm apa keburukan yg ada dgn kita sebagi rakyat adakah kita mahu kedua parti pembakang umno/pas mengabil alih…bagi saya pembakang belum masa ny lgi nak di boleh kan menjadi kerajaan sedang kan manefesto yg d janji kn ph belum kesampaian dalam… Read more »

Anon
Anon
16 December 2019 6:57 am

sesuai dah dimuziumkan, bersekali dgn yg menyokongnya.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
15 December 2019 9:13 pm

MANA ADA ATAS DUNIA NI PM IN WAITING……KALAU TAK BOLEH FIKIR LAGI SAH LAH OTAK KAT BONTOT…..INI SEMUA KERJA ORANG GILA MAIN BELAKANG….. 18 wakil rakyat PAS, 6 Umno sokong Dr M…….. KUALA LUMPUR: Sekiranya apa-apa berlaku berhubung tampuk pimpinan negara, semua 18 ahli Parlimen PAS dan enam dari Umno mahu Dr Mahathir Mohamad kekal memerintah negara. Sokongan itu dinyatakan mereka susulan Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali dilaporkan bertegas mahu Mahathir terus diberi mandat sehingga pilihan raya umum akan datang dan usaha memendekkan tempoh beliau dikira cubaan mewujudkan kerajaan “pintu belakang”. “Saya nak menyatakan, kalau apa-apa berlaku, sebagai Ketua… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
15 December 2019 9:09 pm

NEGARA SEKARANG NI CAPITALISME….NAK BAWA ARAH KE MANA?…. SOSIALISME ATAU ISLAMIC….. D4P DAN PKR GENG SOSIALIST DAN KOMUNIS….NAK IKUT KARL MARX ATAU ALQURAN?…..

Kerajaan Macam Siput Babi?……

LTTE DAN KOMUNISMA DAP GALAK MEMPERTAHAN?
Tun tiger on paper kata roney lew?
Betul sangat tu kerana setakat ini parti itu belum diharamkan lagi…
Kalau PAS buat hal.. memang dah kena.
Kalau melibatkan kaum lain, kerajaan slow macam siput babi…
Posted by kluangman

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
15 December 2019 9:07 pm

paKARTUN haraPORN PH SUKA BUAT LAWAK BODOH…… Lagi Cerita Pasal Riben Perkhidmatan, Kali Ini Menteri KPKT Pulak Sebelum ini Ketua Pesuruhjaya SPRM, Latheefa Beebi Koya dikritik hebat kerana bar riben perkhidmatan yang dikepilkan di seragamnya. Tepis punya tepis, Latheefa termalu sendiri dan kemudian hanya pakai bar riben sebaris saja. Bagaimana pula dengan bar riben yang dipakai oleh Menteri KPKT Zuraida Kamaruddin semasa sambutan Hari Bomba Sedunia hari ini? Layakkah? Adakah riben yang dipakai Menteri KPKT ini menunjukkan senarai jenis buah-buahan yang pernah dijual? AnonymousSaturday, July 20, 2019 3:13:00 PM KIKIKI MEMTERI INI ADA ‘FAKE DEGREE’ REBEN FAKE DEGREE PERKENALKAN DIRI… Read more »

ABDULLAH BIN HJ KASSIM
ABDULLAH BIN HJ KASSIM
15 December 2019 7:30 pm

Pm sdh wajib berundur skrg. Bukan tunggu selepas apec.
Tua faktor utama yg wajib berundur. Tak payah faktor lain.

Dsai layak ambil alih pm. Jika sblm Mei 2020 tun tidak turun pm..prn swk pH kalah.

Sy kecewa ..
Sy org sarawak. Sy mahu pH menang
Sy org pkr

Wau bulan
Wau bulan
15 December 2019 9:11 pm

Sdra Abdullah

PH sukar menang di Sarawak. DAP hanya kuat dalam bandar2 besar. PKR tak kuat dan tak boleh di harap. Amanah tiada pemimpin yang boleh ke depan.

GPS hanya akan boleh dikalahkan jika TDM masih terajui PH. Anwar tidak popular di sarawak fan hanya sekelompok yang sokong dia.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
15 December 2019 5:37 pm

TIONGKOK TADBIR NEGARA ALA MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN……TUDING SALAH PADA PEMBANGKANG….SALAH SENDIRI DITUTUP DAN COVER UP DENGAN NETWORKING…… Hancurlah negara ku jika DAP terus berkembang……… Apabila Melayu-Islam berhimpun bagi membincangkan permasalahan kaum serta mengorak langkah ke arah permuafakatan dan perpaduan ummah, mereka kata Melayu itu rasis. Apabila Melayu-Islam bermuzakarah ke arah kesepakatan dalam usaha memartabatkan agama Islam serta keunggulan peradaban Islam di bumi Allah, mereka kata Melayu itu rasis. Apabila Melayu-Islam cuba mengembangkan bidang kuasa Mahkhamah Syariah demi memelihara kebahagian, kesejahteraan serta kemakmuran umat Allah s.w.t. menurut perintah yang diwahyukan olehNya ke atas manusia dari segi akidah, amaliyyah dan akhlak,… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
15 December 2019 5:36 pm

TIONGKOK DISOKONG DAJJAL DAN TENTERA DAJJAL…..NEGARA DI BAWAH SISTEM SOSIALIST COMMUNIST….JADI JANGAN NAK DIHARAP INCOME TINGGI….LAGI CIPUT ADA LAA….ADA ORANG KATA EKONOMI NEGARA BERGANTUNG KEPADA EKONOMI GLOBAL….TAPI KENAPA PULA THAILAND DAN INDONESIA MAKIN MAJU?….. KAJIAN MENUNJUKKAN NATIONAL GROWTH SEBAHAGIAN BESAR DISUMBANG DOMESTIC CONSUMPTION..BERMAKNA FDI TAK MASUK KERANA EGO TIONGKOK DAN DAJJAL….. .. Gaji minimum: RM1,200 terlalu rendah bagi individu Lembah Klang……. Menteri Kewangan Lim Guan Eng ketika membentangkan Belanjawan 2020 pada 11 Oktober lepas, berkata kerajaan mencadangkan gaji minimum dinaikkan kepada RM1,200 sebulan di bandar utama berkuat kuasa tahun hadapan. Sumber (gambar): SAYS Profesor ekonomi Sunway University Business School, Dr… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
15 December 2019 5:34 pm

ADA ORANG TAK FAHAM MAKNA DAJJAL DAN SELOK BELOK TIPU DAYANYA…SILA PELAJARI ILMU ESKATOLOGY…..DIA TAK SEDAR DIA HIDUP DALAM SISTEM DAJJAL….MEMANG PENGHUNI GUA HANYA TAHU LINGKUNGANNYA SAHAJA….TAK LAMA LAGI DAJJAL AKAN KELUAR PERINTAH DUNIA….PENGHUNI GUA BERULAMA KAN TOK GURU GOOGLE…. Mahathir: When other races meet, it’s ok, but when Malays meet, we’re racist…….. Mahathir said it was unacceptable that other ethnic groups could have their gatherings to discuss their affairs, but not the Malays. Source (pic): TTF Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad today said he was saddened that indigenous people in their own country are not supposed to have… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
15 December 2019 5:33 pm

MACAM NI BUKAN DAJJAL KE?…. Penipu besar u turn bila tersepit… MAHATHIR AKHIRNYA BUAT U-TURN BERKENAAN MELAYU MALAS…… Sofea Amelia WhatsappFacebookTwitter…………. Semalam di Cambridge apabila ditanya berkenaan Melayu malas, Dr. Mahathir yang selama ini seumur hidupnya mengatakan orang-orang Melayu malas telah membuat U-turn. Kini dia mengatakan sebaliknya bahawa masih ramai lagi Melayu rajin dan ungkapan Melayu malas adalah satu ungkapan pukul rata yang diambilnya daripada penjajah British dahulu. Saya banyak membuat kritikan sebelum ini berkenaan ideologi Melayu malas Dr. Mahathir ini yang mana saya berfikir bahawa ideologi Dr. Mahathir yang sebeginilah yang telah memburukkan masalah prejudis dan menerukkan diskriminasi terhadap… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
15 December 2019 5:32 pm

MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN…TAK AKAN PEDULI NYERR……SUPERMAN HEW DAH NGAKU SOSIALIST….. COMMUNIST TERBAHAGI KEPADA SOSIALIST DAN ANARCHIST….. Rumah terbuka Kementerian Pengangkutan kecoh, pemandu teksi desak jumpa Loke……. PUTRAJAYA: Kira-kira 500 pemandu teksi dari kumpulan pemandu teksi seluruh negara berkumpul di depan bangunan Kementerian Pengangkutan enggan bersurai selepas desakan untuk bertemu dengan menterinya, Anthony Loke gagal dibuat. Pada masa yang sama, kementerian itu menganjurkan sambutan rumah terbuka sempena Hari Raya Aidilfitri. Kehadiran sekumpulan pemandu teksi itu bertujuan untuk menghantar memorandum kepada Loke yang menuntut hak sama rata antara industri teksi dan perkhidmatan e-hailing dalam negara. Segelintir daripada pemandu teksi dilihat berdiri… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
15 December 2019 5:31 pm

TIONGKOK KOMUNIS TAK BERTUHAN ANCAM ISLAM….. “Kenapa Bukan Islam Nak Tentukan Hal Orang Islam”…….. SEREMBAN – Mufti Negeri Sembilan, Datuk Mohd. Yusof Ahmad menegaskan adalah tidak wajar Kementerian Pendidikan mendapatkan pandangan bukan Islam bagi menambah baik silibus mata pelajaran Pendidikan Islam di sekolah kebangsaan. Beliau berkata, ini kerana mereka tidak memiliki kefahaman mengenai hukum dan peraturan agama tersebut berbanding orang Islam sendiri. “Apabila pesanan menerusi aplikasi WhatsApp mengenai perkara itu sampai kepada saya, saya tertanya-tanya kenapa pula bukan Islam nak tentukan macam mana hal-hal orang Islam? “Mereka mungkin akan ikut cara akal sedangkan orang Islam ikut ilmu yang kita tahu.… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
15 December 2019 5:30 pm

BUAT APA LEEE SUSAH2 NAK DAKWA JIBENG….BUANG MASA BUANG DUIT…..SUMBAT JE TERUS BAMBOO RIVER INN….YG PENTING DAKWA BAPAK,,,BAPOK DAN TOKONG….. ULAMAK SYIAH MAT SYABU BIN SABUN PUN BOLEH CONSIDER SEKALI…… Shafee: Kes SRC tiada bukti, tuduhan pecah amanah tidak terpakai……. Muhammad Shafee merujuk kepada beberapa keterangan saksi yang merujuk kepada ahli perniagaan dalam buruan, Low Taek Jho atau Jho Low. Sumber (gambar): Fail TTF Peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah semalam memberitahu Mahkamah Tinggi di sini bahawa tuduhan pecah amanah jenayah tidak terpakai kepada bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak. Muhammad Shafee berkata, dalam kes pengubahan wang haram, pihak… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
15 December 2019 5:29 pm

ISLAM/ MELAYU DALAM BAHAYA….SERANGAN LIBERALIST SOSIALIST KOMUNIS SYIAH ATHEIST ANARCHISM LUCIFERIAN BERTALU2 MENYERANG HENDAP…..BAPAK KALAU IKHLAS MESTI BUAT SESUATU….. LUPAKAN SEMENTARA SENGKETA LAMA….. Tun, act fast before it’s too late…… Dear Tun Dr Mahathir Mohamad, It is high time you considered uniting the Malays by commencing a series of dialogues with Muslim led parties. I think you should be aware, that the time has come for Malaysian Muslims to unite in the greater interest of the ummah and to uphold the sanctity of Islam. There is absolutely no doubt in my mind that Malaysian Muslims are currently under attack. As… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
15 December 2019 5:25 pm

BUKTI JELAS LAGI NYATA…..BAPAK SEORANG KAPITALIS @ [email protected]: KRONISME….HABISKAN DUIT RAKYAT DENGAN PENGSWASTAAN BERATUS BILLION DAN SELAMATKAN PULA TAIKUN2 …..DENGAN ALASAN SEMATA2 UNTUK DAPAT SEDIKIT CUKAI DARI TAIKUN2…SEHINGGA RAKYAT JATUH MISKIN HAMPIR 100% NILAI RINGGIT JATUH..APA JENIS UDANG DI SEBALIK BATU YG DISEMBUNYIKAN BAPAK?….ALASAN TIDAK MATANG DAN TIDAK BERMORAL…… Mahathir: Ya, memang saya pernah monolong taikun, tapi…….. Menerusi catatan terbaharu di blog Chedet hari ini, Dr Mahathir berkata, itu adalah cara beliau menyelesaikan krisis kewangan yang melanda negara ketika itu. Sumer (gambar): Fail TTF Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad memohon maaf atas tindakan beliau yang disifatkan menguntungkan taikun ketika… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
15 December 2019 4:43 pm

JERUNG2 MELAYU BERTEMPUR…..YANG UNTUNG JERUNG CINA…… PLUS debt not paid, where did all the money go?…….. It came to the attention of this blogger that the pioneer of PLUS, Tan Sri Halim Saad and Dato Wong Gian Kui entered a bid for PLUS. The offer is for Khazanah’s 51% stake for RM5.3 billion and came with 25% discount on toll rates. The discount is not the interesting part of the offer. For comparison, Guan Eng announced an 18% discount during Budget 2020 and MAJU offered a higher 36% discount. The issues raised against Khazanah in the letter of offer relate… Read more »

justice4all
justice4all
15 December 2019 3:20 pm

Memang pun Tun M jenis politikus pembelit. Ini FAKTA. Kesilapan besar beliau ialah memilih dan menentukan pengganti beliau yang salah. Ini kerana sikap beliau ingin menyerah “baton” kepada pelari kumpulan sendiri agar akhirnya “baton” itu dapat berada di tangan legasinya. Bijak kah Tun M mencatur ekonomi negara? Berabad lamanya Malaysia di bawah tadbir beliau dan anak didik pilihannya, realitinya kini negara tetangga telah semakin jauh meninggalkan kita, malah Malaysia makin “mencurut” berbanding negara kecil Singapore. Kehidupan rakyat marhaen kian tersepit dan kedudukan kewangan negara kian meruncing. Tidak kah ini gara2 “kepintaran” keterlaluan Tun yang dibanggakan para “dedalu” disekeliling beliau, dan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
15 December 2019 2:54 pm

INI PEGUAM TOMCAT GUNA SOVIET UNION LAW….DIIMPORT KHUSUS OLEH PARTI JAMBAN PENYAMUN TARBUS PH ……. Bila Peguam Negara Sendiri Membunuh Kedaulatan Undang-Undang Negara……. Peguam Negara adalah satu jawatan amat besar dengan tugas utamanya untuk menasihati Yang di-Pertuan Agong atau Jemaah Menteri atau mana-mana Menteri mengenai apa-apa perkara undang-undang, dengan kuasa budi bicaranya untuk memulakan, menjalankan atau memberhentikan apa-apa prosiding bagi sesuatu kesalahan… Disebabkan tugas amat penting dan kuasa amat luas inilah maka penjawat jawatan Peguam Negara yang dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong, atas nasihat Perdana Menteri, mestilah dipastikan mempunyai integriti yang amat tinggi… Institusi Peguam Negara adalah lambang Kedaulatan Undang-Undang… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
15 December 2019 2:40 pm

JANGAN SERAHKAN KUASA KEPADA BAPOK SOSIALIST NANTI LAGI JAHANAM NEGARA………… Dah Boleh Agak Nasib Najib.. Tapi Ini, K’jaan Pintu Belakang?……… Heboh desas desus di katakan ada 3 orang MP dari Amanah, 3 orang dari parti roket dan 15 orang dari PKR sudah bersetuju untuk menyokong kerajaan pintu belakang… SEORANG pengomen menulis.. 1 comment: Anonymous said… Malu apa bossku..!! Setiap pendakwaan nampaknya pasukan pembelaan Najib punyai hujahan yang sangat kukuh, padat, berfakta berserta dengan dokumen2nya sekali. Malah dikatakan ada dokumen surat2 asli yang disimpan rapi oleh PM7..!!?? Hujahan2 Najib yang secara sepontan dan prompted juga nampaknya sangat kukuh, berfakta, jitu, fakta… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
15 December 2019 1:48 pm

“menimbulkan keresahan terhadap penyokong Anwar”? Resah? Apasal? Tak boleh tunggu ke? Tak reti bersabar ke?

Kita tau ler bahawa Pak Sheikh keluar saja dari penjara melulu ke utara selatan timur barat mencium tangan. But the world is not created in a day, Malaysia did not get independence in just a few years, Pak Sheikh cannot get PM8 post according to the date he targeted.

Many factors at play, Beb. Among them is the dosa2 Kleptocrat Najib. Merosakkan negara amat sangat.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
15 December 2019 12:47 pm

MANIFESTO PH BUANG SEJUTA PEKERJA…..BOLEH BRO PH BAGI UNTIL TODAY DAH BERAPA ORANG YANG KENA?……. Janji Sejuta Kerja, Hakikatnya Ribuan Hilang Pekerjaan:…… Pakatan Harapan (PH) menjanjikan sejuta pekerjaan baharu melalui manifesto mereka namun yang berlaku setahun kebelakangan ini, ribuan rakyat Malaysia hilang pekerjaan. Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, keadaan ekonomi sekarang sudah tidak semakmur sebelum Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) mengakibatkan ramai hilang pekerjaan. “Bercakap menjual mimpi memang mudah namun apabila mahu melaksanakannya, nampak seperti bertelur sebiji riuh sekampung sahaja. “Apa yang lebih menyedihkan dan membimbangkan, terdapat kecenderungan kehilangan kerja ini membabitkan kepentingan bahasa kebangsaan. “Pada Oktober… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
15 December 2019 12:31 pm

PERANG LIWAT LAWAN SEMBURIT MAKIN PANAS DAN HEBAT……. Azmin Implicates Anwar And Sarawak Report In The Semburit Scandal………. (FMT) -Mohamed Azmin Ali has linked the owners of a travel agency suing him over unpaid travel bills to a conspiracy against him involving a gay-sex video controversy earlier this year. A counter-claim to the suit said the owners of the travel agency are the parents of Muhammad Haziq Hassan Mohd Ayub, who was arrested by police and implicated in the distribution of the sex video. It said Haziq’s parents are “very close” to PKR president Anwar Ibrahim and suggested that the… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
15 December 2019 11:39 am

Yang otak dan lidah berbelit ia lah penyokong2 tegar Pak Sheikh, always looking for any discrepancy in Tun’s statements so that they can belit. But never rationalize, not interested in doing so, because overkeeness in mengampu, membodek, whatever other words Budin had used before.

Kamon man, Tun said “.. saya hanya mahu jadi Perdana Menteri selama dua tahun saja .. memadai untuk saya memperbaiki kerosakan negara dan memulihkan ekonomi.” But, surely, allowance must be given for him, after taking over, finding the problems were huge and multifarious.

It’s called Pencuri Jibo’s Problems.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
15 December 2019 11:27 am

MINAH PENCACAI PH DAH KANTOI……… Sarawak Report sudah kantoi…….. Thus far Sarawak Report’s wild allegations have all been proven false. Mahathir’s people said Clare is a paid mercenary who is prepared to spin any story her paymasters’ so wish. That was why Mahathir used her for the 1MDB story, they said. And now Mahathir’s people are whacking Clare and are calling her all sorts of nasty names that are too awful to be repeated here. Clare is now in Team Anwar Sarawak Report’s name really stinks to high heavens. According to Azmin Ali, Sarawak Report is involved in the Sandakan… Read more »

Wau bulan
Wau bulan
15 December 2019 11:05 am

This is NOT ISSUE of putar belit but a well reasoned move in the light of having an impatient pm-in-waiting who thinks the people and the rakyat owe him pm8 seat 1. Out of jail…straight to kussing those hands in the north south east and west.. 2. Off to turkey indonesia india brunei unashamedly dsclaring himself as pm8 3. Let off barking dogs kapar sg petani otai refprmasi basi senator tak pernah menang pru dan ngos uang tiada kredibiliti to pressure tdm to step down and handover the baton 4. When things slowed down Sandakan video out in the open… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
15 December 2019 11:42 am
Reply to  Wau bulan

Bloody good comment, Sir.

Encore.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
15 December 2019 12:01 pm
Reply to  Tanpa Nama

It’s comments like the above that make Atuk Geng Najib takut nak masuk. Mengecut dia despite his 76 years of age. Mengarut dia tak dapat buat lagi. Memecut dia cabut lari. Gigil lutut dia nak mendekati. Hogeh otak dia, kalau di goncang, berbunyi.

Si Janggut
Si Janggut
15 December 2019 10:28 am

Istidraj 1. Apabila d beri panjang umur tp masih tak berubah. Panjangnya umur tidak mendekati dirinya pd Allah.

2. Bertambahnya harta dari masa ke masa, tidak mendekatkn dirinya pd Allah.

Si Janggut
Si Janggut
15 December 2019 10:33 am
Reply to  Si Janggut

3. Apabila diberi Pangkat/kuasa tidak menginsafknnya dan tidak menghampirkn dirinya pada Allah

Wau bulan
Wau bulan
15 December 2019 11:33 am
Reply to  Si Janggut

Sesiapa yg ingin tahu keadaan dirinya viz Allah swt sila tanya Si Janggut

1. Dia tahu sapa beri panjang umur tp masih tak berubah. Panjangnya umur tidak mendekati dirinya pd Allah.

2. Dia tahu sapa bertambahnya harta dari masa ke masa, tidak mendekatkn dirinya pd Allah.

3. Dia tahu sapa apabila diberi Pangkat/kuasa tidak menginsafknnya dan tidak menghampirkn dirinya pada Allah

Professor serba tahu setara kapar sg petani otai reformasi dah basi semator tak pernah menang pru.

Wallahuaklam

Tanpa Nama
Tanpa Nama
15 December 2019 11:46 am
Reply to  Si Janggut

Janggut kamu melayakkan kamu menuduh liar?

Ada kutu dalam janggut kamu, kot.

Selalu gatal bikin kamu tak senonoh bukak mulut.