SELEPAS KALAH TERUK DI TG PIAI, TUN M TIDAK SEPATUTNYA MELEWATKAN LAGI PERALIHAN KUASA

Apabila Tun Mahathir Mohamad mengumumkan untuk melewatkan tarikh penyerahan kuasa sehingga selepas Sidang APEC pada November 2020, tidak banyak yang gembira dengan perkhabaran itu.

Sebaliknya, lebih ramai yang kecewa serta rasa berduka atas pengumuman itu.

Kalangan orang Cina yang merupakan peniaga dan penggerak ekonomi negara, mereka merasakan pengumuman Tun Mahathir itu bermakna mereka perlu menahan sengsara lebih lama dalam kehidupan mereka.

Sejak bertukar kerajaan pada Mei 2018 lagi, harapan golongan peniaga ini tidak lain ialah agar sektor ekonomi lebih berkembang dengan beberapa dasar serta rangsangan baru akan diperkenalkan.

Malangnya, setelah beberapa bulan menunggu, ternampak tiada yang positif diperkenalkan oleh Tun Mahathir, sebaliknya beliau dilihat lebih banyak bermain politik serta menyalahkan kerajaan lama semata-mata.

Itulah yang menyebabkan di mana-mana, jika kita rajin berbual dan bertanya khabar dengan peniaga-peniaga Cina, rata-ratanya mengeluh kerana perniagaan serta pendapatan mereka yang lebih merosot berbanding dulunya.

Tidak cukup dengan itu, mereka juga tidak segan-segan menunjukkan betapa banyak ruang-ruang niaga di sekeliling mereka yang kini kosong atau sudah tutup kedai.

Lantaran itu, mereka mula menyedari Perdana Menteri yang sudah berusia 94 tahun ini tidak berdaya lagi memulih dan mengembangkan ekonomi negara ke arah yang lebih baik serta memuaskan.

Begitu pun, mereka juga tidak mahu lagi kepada BN dan harapan mereka dengan pengunduran Tun Mahathir setelah dua tahun menjadi Perdana Menteri di mana selepas itu kepimpinan negara akan diambil alih oleh Anwar Ibrahim yang lebih bertenaga, proaktif serta ada rekod cemerlang ketika menjadi Menteri Kewangan sebelum ini, sesuatu yang lebih positif akan segera terhasil.

Kata mereka, Tun Mahathir tidak perlu berada lebih lama di jawatannya sekarang dan beliau patut sedar ketidakmampuan serta faktor umur adalah halangan utamanya.

Bagi orang Melayu yang merupakan golongan pengguna pula, kekecewaan mereka tidak kurang dengan orang Cina kerana kelembapan ekonomi telah menyebabkan mereka sukar memperolehi wang, anak-anak tiada pekerjaan dan tiada lagi lebihan duit dalam duit untuk bercuti atau berjalan-jalan.

Ditambah dengan jawapan Tun Mahathir mengenai janji manifesto serta kelibatnya yang lebih banyak bermain politik dan menghuru-harakan rakan dan lawan, kebencian dalam diri mereka pun berkembang dengan sendirinya.

Tidak kurang yang secara terbuka menyatakan rasa menyesal menyokong Tun Mahathir dan mengundi PH dalam PRU14 lalu.

Mesej penolakan kepada Tun Mahathir itu secara umumnya boleh dirasa di mana-mana dan telah pun dizahirkan dalam PRK Tanjung Piai, baru-baru ini.

Keputusan pilihanraya itu bukanlah bermakna pengundi mahu menerima kembali BN atau menyokong semula MCA, tetapi lebih merupakan mesej kepada Tun Mahathir selaku “kepala ikan” agar mengelakkan keseluruhan badan ikan berbau dan membusuk dek kerana kegagalannya memberi kesejahteraan kepada rakyat.

Maka itu, apabila tiba-tiba Tun Mahathir mengumumkan hanya akan berundur dan melakukan peralihan kuasa selepas Sidang APEC pada November 2020 akan datang, tidak sedikit yang rasa kecewa dan tidak gembira dengan keputusannya itu.

Kata mereka, dengan mesej daripada keputusan PRK Tanjung Piai, tidak wajar sama sekali bagi Tun Mahathir melewatkan lagi tarikh penyerahan kuasa kepada Anwar.

Beliau, kata mereka, sepatutnya mempercepatkan lagi peralihan kuasa dan memberi peluang kepada Anwar mengambil alih teraju kepimpinan negara ini. (ShahbudinHusin 12/12/2019)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 12 December 2019 — 12:24 pm
Subscribe
Notify of
guest
45 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Othman Ahmad!!
Othman Ahmad!!
14 December 2019 5:20 pm

Kejora gayboy pembawa fitnah, wabak AIDS & HIV dan juga puak2 yg sejamban dengannya, Dengar sini baik-baik….. Justru Allah SWT tak putus-putus melimpahkan kurniaNya kpd Ayahanda Tun Mahathir panjang usia, kesihatan, kecerdasan, kewarasan, untuk kembali mengambil semula tampuk pemerintahan negara setelah terjejas teruk dek kegagalan PM5 yg ZZZZ kuat nyenyak lena, PM6 Jahanam yg menjahamkan, dan….. Ancaman lebih berbahaya datang dari “PM Tak Menjadi-Jadi”, tak ada jati diri, budak/hamba suruhan Zionis Yahudi-Amerika & naudzubillah….kebuasannya terhadap nafsu seks gila tidak kira jantan betina, atas bawah, depan belakang semua disapu bersih. Jati diri Tun Mahathir amat jelas & menyerlah dari dulu sampai… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
12 December 2019 4:17 pm

YANG KAYA PUN TAK PUAS HATI DENGAN PH…….YAMG MISKIN PULAK PUAS HATI TERUK DIKERJA KAN…….. High-Income Malaysians Unhappy With PH Over The Economy Says Survey…….. (FMT) – Those in the high income group appear to be unhappy with Pakatan Harapan (PH) over its performance on economic matters, a survey by a think tank finds. Emir Research said more than 49% of respondents earning RM5,000 and above were dissatisfied with PH’s performance in stabilising the prices of basic goods, while 33% said they were satisfied. They were also not impressed with the government in its handling of the ringgit slump (48%),… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
12 December 2019 3:46 pm

REFORMASI PAK DAJJAL NAK TUMBANGKAN BAPAK SKANDAL TIBA2 PAK DAJJAL BOLEH PULAK BERBAIK DAN BERPAKAT DENGAN BAPAK….LEPAS TU KONGSI KUASA NAK BAHAGI DUA …… SEMUANYA PELIK DAN JANGGAL……. Mahasiswa, Jangan Contohi Rafizi Ramli ………. IBARAT menanam tebu di tepi bibir, tebunya tiada, bibirnya berkudis. Setelah puas Rafizi Ramli memberi formula dan janji-janji, akhirnya pelaksanaannya tiada malah parti dan kerajaan kian huru-hara. Susuk tubuh Rafizi Ramli memang terkenal dengan seorang yang aktif dalam dunia politik. Melonjak naik dengan idea dan formulanya berkenaan pembangunan dan kos sara hidup. Akhirnya, segala apa yang difikirkan dan dilontarkan oleh Rafizi Ramli langsung tidak mendatangkan hasil.… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
12 December 2019 3:22 pm

Populariti PH menjunam: Jangan ‘kencing’ rakyat lagi……… Sempena ulang tahun pertama pemerintahan Pakatan Harapan (PH), para menteri sibuk mempromosi diri di dada akhbar dan media maya mengenai prestasi dan pencapaian masing-masing. Ada menteri yang memberikan markah seperti 6/10 dan 6.5/10 kepada diri sendiri. Ada juga menteri yang menyiarkan 10 pencapaian mereka sepanjang tahun lepas, termasuk senarai tugas yang sepatutnya mereka laksanakan. Ramai yang garu kepala melihat aksi “marketing” syok sendiri para menteri PH dalam keadaan ekonomi yang suram dan dibanjiri pelbagai laporan negatif media antarabangsa. Nilai ringgit yang tidak bermaya, Bursa Malaysia yang lesu dan peningkatan kos sara hidup yang… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
12 December 2019 3:21 pm

Statut Rom, raja dan kerajaan……. KERAJAAN kelihatan tidak dapat menerima hakikat diminta oleh Majlis Raja-Raja Melayu agar menarik semula ratifikasi Statut Rom yang telah dibuat secara senyap dan tanpa perundingan awam yang mencukupi. Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad pada sidang akhbar mengumumkan keputusan penarikan diri daripada Statut Rom, menyindir dan menampakkan perasaan amarah beliau terhadap keputusan Majlis Raja-Raja Melayu. Pada sidang akhbar tersebut Dr Mahathir menyatakan, “So I’d like to say to these cowards who during the last regime saw (ex-Prime Minister Datuk Seri) Najib (Razak) stealing money and doing all kind of things and they said nothing. A… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
12 December 2019 3:20 pm

Najib Punya Susu, Mahathir Dapat Nama Jadi, MoU yang ditandatangani pada 25 April 2019 bukannya satu MoU yang baru seperti yang di gembar-gemburkan oleh Kerajaan Pakatan Harapan. Ianya hanyalah lanjutan atau sambungan perjanjian asal yang ditandatangani pada 23 November 2015 oleh Najib. “Hari ini Malaysia dan China telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) bagi republik itu untuk membeli tambahan sebanyak 1.9 juta tan minyak sawit Malaysia dengan anggaran yang bernilai RM4.56 bilion untuk tempoh lima tahun (2019-2023),” kata Bernama. MoU tersebut telah ditandatangani di Beijing oleh Majlis Minyak Sawit Malaysia (MPOC) di bawah Kementerian Industri Utama (MPI) dengan Dewan Perdagangan Bahan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
12 December 2019 3:20 pm

Robert Kuok’s Brother Was A Communist Terrorist….. Today, Robert Kuok is still China’s agent. And whatever deals Malaysia is making with China helps China make money. Robert Kuok’s brother tried to bring Malaysia under China’s domination by using guns and bullets and was shot dead. Robert Kuok is succeeding where his brother failed, by bringing Malaysia under China’s domination through the economy. Robert Kuok’s lawyer, Cecil Abraham, is trying to silence me. He wants me to stop writing about Robert Kuok, the man Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad appointed to the Council of Eminent Persons (CEP) to handle matters… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
12 December 2019 3:18 pm

Islam dibuli, tak selamat di bawah KERAjaan PH – Maza….. Bila kawan sendiri kena tangkap baru rasa Islam tak selamat di bawah PH. Sebelum ni beriya-iya jatuhkan BN dan angkat PH. ARAU 29 April – Mufti Perlis, Datuk Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin menyifatkan realiti politik pada masa ini yang membiarkan umat Islam dibuli telah menyebabkan rakyat akur bahawa agama Islam berada dalam keadaan tidak begitu selamat di bawah pentadbiran kerajaan hari ini. Luahan kekecewaan Mohd. Asri itu susulan selepas rakannya yang juga Ketua Pegawai Eksekutif One Centre Malaysia negeri, Muhammad Zamri Vinoth ditahan serta direman kerana didakwa menghina agama… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
12 December 2019 3:17 pm

Kalau gini standard AG, kalah kes SRC……….. Tommy Thomas kunun dapat angle kaw berhubung debat isu Rom statute untuk beri asas untuk kekalkannya. Dengan mendedahkan BN ada rancang nak ratifikasikan Rom Statute, Tommy Thomas ingat ianya asas untuk kekalkan. Saksinya Dato Nur Faridah, anak dara tua yang memperjuangkan bersekedudukan, zina dan khalwat. Itu yang dia ikut selama jadi Dura ke Belanda. Setakat hal PBB, takkan tak dikaji. Yang mahukan pun Nur Faridah. Memang kaji pada 2011 tapi tak dilaksanakan pun. Menurut Peguam Negara ketika itu, ia mungkin bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan. Menteri Luar Negara, Dato Anifah Aman pun tak usahakan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
12 December 2019 3:15 pm

Benda boleh guna artis dan Ratu Naga, Buat apa marah Bloomberg Komen UBS di dalam program Boomberg benar-benar membuat Tony Pua marah. Bila dia persoalkan Bloomberg, orang tertanya-tanya… Zaman BN Najib yg kata Ekonomi Malaysia teruk ialah Oh Media, SiakapKeli, Ahmad Idham, Siti Nurhaliza, Fathia Latip, Farid Kamil dan beberapa artis lain yg belajar takat SRP….. SEMUA GELABAH Zaman PH Madey yg kata Ekonomi Malaysia teruk ialah Bloomberg, FTSE Russell. World Rating Agency dan beberapa pakar Ekonomi dunia…. SEMUA SENYAP Oleh itu… Malaysia Darul Kelakar. Penyamun dan pembohong depan mata dipercayai. Benda boleh curi, buat apa jual roti lagi. Wow!… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
12 December 2019 2:45 pm

Madey si Kitol menyorok hampir 2 hari daripada media dan keluar dengan hidung berdarah. Pengundi Tanjung Piai berjaya hantar referendum undi majoriti 15000.

Rakyat tak mahu penipu dan penjaga kroni macam Madey si Kitol. Rakyat tidak mahu Madey si Kitol jadi PM lagi. Madey si Kitol gagal buat perubahan dan gagal tunai janji manifesto.

Apa yang Madey si Kitol buat? Tanya Azmin semburit dan ahli mesyuarat malam hari. Madey si Kitol rasuah pembangkang malam buta. Sekarang Madey si Kitol buat drama liwat terbaru. Madey si Kitol jadi bahan ketawa Rakyat sampai mampus. Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
12 December 2019 2:06 pm

THE WINNER OF THE CLASH WILL BE A… ….. Azmin and Anwar in a state of war……. PKR deputy president Datuk Seri Azmin Ali (left) speaking at the Shared Prosperity Vision Dinner in Kuala Lumpur on Sunday. -NSTP/Syarafiq Abd Samad KUALA LUMPUR: After Sunday night’s Shared Prosperity Vision Dinner organised by PKR deputy president Datuk Seri Azmin Ali ended, one conclusion can be made: Azmin and party president Datuk Seri Anwar Ibrahim are in a state of war. It is too difficult to see any ray of hope of reconciliation at the moment. Neither side is willing to put aside… Read more »

Khairi
Khairi
12 December 2019 2:04 pm

Anwar bakal pm8 pun x boleh nk berkempen hebat di tanjung piai..adakah tewas di tpiai bersangkutan dgn tunm?..malahan byk menteri menteri ph yg x perform dibandingkan tunm..jika anwar naik pm tapi sokongan rakyat makin kurang mcm mana tu..nk kata tulis apa pulak en budin?

enbudin
enbudin
12 December 2019 3:35 pm
Reply to  Khairi

“Anwar Ibrahim yang lebih bertenaga, proaktif serta ada rekod cemerlang ketika menjadi Menteri Kewangan sebelum ini”
kahkahkah..
hanya jauhari yg mengenal manikam
bila ditunjuk dlm parlimen, rupe2nye kroni2 nuor g dpt projek2 kerajaang..ape cer en budin..??

najib bini rosmah
najib bini rosmah
12 December 2019 1:59 pm

Tahun lepas Madey si Kitol celupar dengan China. Dewan Perniagaan Malaysia – China sound Madey si Kitol “WATCH YOUR MOUTH!”

Tahun ini Madey si Kitol sibuk hal negara India – Kashmir dan Hong Kong. Mereka tidak layan langsung. Malah India ingatkan Madey si Kitol jangan sibuk hal Kashmir.

Kalau setiap kali orang luar jumpa kau Madey si Kitol dan tanya bila nak berambus? Apa maknanya? Lu fikirlah sendiri. Lu suka gaduh sampai dalam kubur pun lu gaduh sama Munkar dan Nakir. Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
12 December 2019 12:35 pm

PH PASTI BOLEH MENANG PRU15 KERANA MANIFESTO HANYA SATU IAITU PENJARA KAN JIBENG….OTW TO BAMBOO RIVER INN……. Bersedia Untuk PRU 15, Pakatan Harapan Bakal Tumbang Akibat Kemelut PKR……. Benar, ini isu rumah tangga Parti Keadilan Rakyat (PKR)… Tapi PKR adalah antara parti tunggak dalam Pakatan Harapan… Dan Pakatan Harapan adalah pakatan yang membentuk Kerajaan Persekutuan… Bermaksud, masaalah PKR adalah masaalah Pakatan Harapan dan masaalah Pakatan Harapan adalah masaalah negara dan rakyat Malaysia… Apa Kesudahan Pertembungan Geng Bang Non Dengan Geng Kartel Azmin Ada yang dakwa geng kartel Azmin cuma ada 13 Ahli Parlimen bersama mereka… Sedangkan 37 kekal setia dan… Read more »

Anonymous
Anonymous
12 December 2019 12:33 pm

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Parti keramat BN terus brdiri gagah dan unggul
Ternyata yg muafakat nasional, kian gah & utuh
BN mjoriti 15K, Suman terdiam, serupa tunggul
Dek malu terkedu, sentap dia pnya batng butuh
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
12 December 2019 12:25 pm

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Mana pegi Suman Hindu bingai samdol badigol
Tg Piai BN majoriti 15K, Suman jadi sedih sugul
Kejora tala tibai pun dia diam je, serupa tunggul
Agak nya tak sempat PRU15, si tua dajjal ini gol
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
12 December 2019 12:11 pm

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kejora cuba nk mmbanding antara Yati dgn Irah
Yati tidak risau tak dapat kerja kerna dia pasrah
Dia tak henti2 berusaha..tenaga & smgt dikerah
Brbgai kja smbilan dibuat, Yati bkn gadis murah
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Bagi Yati, tak dpt krja ttp, bukan lah suatu barah
Dia sentiasa berusaha, & kpd Allah dia berserah
Dngr khabar, ujung Jan, dia & famili nk gi umrah
Semoga Yati diberi Allah masa depan yng cerah
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
12 December 2019 10:53 am

INILAH AKIBATNYA JIKA BIARKAN DEEP STATE TERUS PERINTAH NEGARA……. Angry Mob Set Fire To Tyres, Chop Trees Over India’s ‘No-Muslims’ Bill WORLD…….. (FMT) – Protesters in northeast India set fire to tyres and cut down trees to block roads on Tuesday in a shutdown across the region hours after lawmakers approved the government’s new citizenship bill. The legislation, set to go before the upper house on Wednesday, will fast-track citizenship claims from refugees from three neighbouring countries – but not if they are Muslim. For Islamic groups, the opposition, rights groups and others this fits into Prime Minister Narendra Modi’s… Read more »

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
12 December 2019 10:35 am

Saya nak jadi PM lagi 3 tahun. Hangpa ni bodoh, pemalaih dan tidak bersyukoq!

Sawaludinlamin
Sawaludinlamin
12 December 2019 9:41 am

Budin, beralihlah cepat ke plan b atau c. Plan A nak ekon hang jd pm 8 dah kuyup. Xde harapan. X henti2 ngok ngek dlm blog hang hnya nunjuk kebodohan. Tun serah kuasa slepas pmilihan pkr, your boss Shit house is on fire.

Anonymous
Anonymous
12 December 2019 9:00 am

Tn Budin, Mmg le entry ttg Tg Piai ini, Kejora sangat rindu Sbb, BN telah mndpt mjoriti 15 ribu yg sgt padu Yg syok skali tu, tngok prangai, si Suman Hindu Kemain lahabau tu bersorak, YA BEDA BEDOO!! Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh _________________________________________ Othman Ahmad JENG JENG JENG – AMEKAWW…..!! “As rainfall hit southern Johor, votes for Pakatan Harapan (PH) at Tg Piai By-Rlection began pouring in, based on the observance of an International Independent source today at 2.30 local time. PH was leading the race at 55 per cent with Barisan Nasional (BN) trailing at 41 per cent”.… Read more »

Anonymous
Anonymous
12 December 2019 9:07 am
Reply to  Anonymous

Mmg 16 Nov 2019 menggamit knangan syahdu
Mlm tu tak psti Suman mabuk ketum ker candu
Bila tau 15K mjoriti Suman spt tertelan hmpedu
Lps tu..sbulan si tua lahanat tu monyok terkedu
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Anonymous
Anonymous
12 December 2019 9:15 am
Reply to  Anonymous

Kejora cuba le..nak bagi tahu dekat Suman unta
Agar iblis tu, dpt terima & berpijak di bumi nyata
Tapi si tua bangsat tu masih juga mahu berauta
Rupa2 nya dia tengok tv siaran LTTE pnya berita
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

Anonymous
Anonymous
12 December 2019 9:16 am
Reply to  Anonymous

Othman Ahmad

Nih aku sedang nonton berita 7:30 ptg, takder pun berita yg kau temberangkan.

Pengiraan undi belum selesai, sah2 banyaklah angkaww punyer temberang Kejora.

JENG JENG JENG – AMEKAWW…..!!

“As rainfall hit southern Johor, votes for Pakatan Harapan (PH) at Tg Piai By-Rlection began pouring in, based on the observance of an International Independent source today at 2.30 local time.

PH was leading the race at 55 per cent with Barisan Nasional (BN) trailing at 41 per cent”.

YABADABADOOO………!!

Reply

16 November 2019 7:50 pm

Anonymous
Anonymous
12 December 2019 9:22 am
Reply to  Anonymous

Mmg Tg Piai 16 Nov mnggamit kenangan silam
Suman hanya brpandu berita siaran Tamil Elam
Akhirnya dia tau, 15K mjoriti PH dah tenggelam
Apa lagi, ke dlm selimut le si Suman menyelam
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Anonymous
Anonymous
12 December 2019 9:32 am
Reply to  Anonymous

Mmg Tg Piai 16 Nov, mnggamit seribu knangan
Suman mbuk ketum hnyut dlm mimpi & angan2
Dikata PH leading tpi BN 15K mjoriti kmnangan
Akhirnya, Suman lap hingus, habis sapu tangan
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Anonymous
Anonymous
12 December 2019 9:45 am
Reply to  Anonymous

Kesian sngguh, dgn Suman Hindu barua haprak
Kemain lagi, YA BEDA BEDOO!..iblis tu bersorak
Tapi BN dpt 15K majoriti, PH hanya dapat kerak
Tg Piai 16 Nov 19..PH jadi gagak BN jadi merak
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
12 December 2019 9:54 am
Reply to  Anonymous

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Bila kenang Tg Piai 16 Nov, Kejora ini nk trgelak
YA BEDA BEDOO..srupa anjing Suman mnyalak
Tpi parti PH..25K pnduduk Tg Piai benci & tolak
Petanda kekalahan PH di PRU-15 tak dpt dielak
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
12 December 2019 10:11 am
Reply to  Anonymous

Kenangan Tg Piai 16 Nov kemas lagi tersimpan
Kejora siarkan semula, utk pmbca pnya tatapan
BN dapat 15K mjority, Suman kata, PH di depan
Suman monyok malu..kote dia terus ksentapan
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Anonymous
Anonymous
12 December 2019 10:26 am
Reply to  Anonymous

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Tak tau, bnyak mana todi Suman Hindu langgah
Dicanang, konon PH leading degn riak & megah
Tapi..BN dpt 15K majorty dan parti PH punggah
Bru Suman tau, yg muafakat nasional itu gagah
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
12 December 2019 10:45 am
Reply to  Anonymous

Tg Piai 16 Nov menggamit kenangan yng indah
YA BEDA BEDOO!..sorak si Suman haram jadah
Tpi, 15K mjoriti BN dpt, & parti PH terima padah
Apa lgi, sebulan lbh lah Suman malu terngadah
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Anonymous
Anonymous
12 December 2019 10:54 am
Reply to  Anonymous

Teringat Tg Piai..Kejora nk tergelak tak tertahan
YA BEDA BEDOO..Suman cari publisiti murahan
Tpi, dgn majoriti undi 15K, PH terima kekalahan
Kini, dia trkedu monyok, sperti org yg ketulahan
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Anonymous
Anonymous
12 December 2019 11:00 am
Reply to  Anonymous

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Mmg Suman ego bebal tak mau kalah bertekak
YA BEDA BEDOO..dia brsorak..riak dan bongkak
Tpi BN dpt 15 ribu mjoriti & parti PH merangkak
Suman malu terkedu, sebulan jadi bisu & pekak
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Anonymous
Anonymous
12 December 2019 11:08 am
Reply to  Anonymous

Tn Budin,

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Terima kasih, kerna entri Tg Piai, Tn siar semula
Boleh Kejora citer balik, sikap Suman sewel gila
Akibat bongkak, Suman kna hukum Allah Ta’ala
25K undi, brksan muafakt nsional pnya formula
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
12 December 2019 11:23 am
Reply to  Anonymous

Suman brhujah..hanya dgn temberang dan auta
Tapi ckgu Kejora berlapik kpd bukti data & fakta
Tg Piai, 16 Nov..majority 15K..PH berputih mata
Sebulan ler, monyok dan terkedu si Suman unta
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
12 December 2019 11:35 am
Reply to  Anonymous

Tg Piai 16 Nov, PH mcm kena lenyek keta kebal
25K pnduduk bangkit PH dibuat ulam & sambal
Tpi Suman kata PH leading..secara ego & bebal
Kini malu dia muka serupa kulit babi pnya tebal
🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
12 December 2019 11:55 am
Reply to  Anonymous

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Suman Hindu..hnya ikut nafsu dan prasaan hati
Sdg Kejora pula, brhujah, di atas fakta dan bukti
PRK Tg Piai, PH tewas truk dgn 15K undi mjoriti
Dek malu trkedu, sebulan di blog ni, Suman cuti
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Dgn parti PH..kini..rakyat tersangat benci & anti
Sbb utama, janji2 PRU dulu, PH dah buat capati
Kini rakyat mau krajaan Msia..BN kembali ganti
Rasa sungguh tak sabar PRU15 utk rakyat nanti
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Tanpa Nama
Tanpa Nama
12 December 2019 8:40 am

KALAH TG PIAI, ALIH KUASA KPD PAK SHEIKH?

ADA BUKTI KE PAK SHEIKH WAS IN CHARGE MENGURUSKAN MANA2 PRK DAN MENANG?

HEBOH SAJA KOT.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
12 December 2019 8:36 am

Jangan kasi Pak Sheikh jawatan PM on a silver platter. Biar dia bertungkus lumus, fikirkan strategy and uruskan kempen PH di Pru15. Serah jawatan PM itu bila dekat Pru15.

Memang dia pandai cakap, pintar berpidato, kot second to Bung Karno. Strateji? Tak tau lah. Melulu ke utara selatan timur barat mencium tangan bila lepas saja dari penjara nampak nya backfired – banyak negative comments ke atas nya.

Memang kita perlukan PH terus memerintah. Tapi Pak Sheikh sebagai PM tercemar imej negara dek tabiat liwat nya. Itu pasal Tun has been grooming Azmin.

Wau bulan
Wau bulan
12 December 2019 8:34 am

1. Kekalahan prk tg piai bukan penanda aras tdm kalah

2. Peralihan kuasa pada mada terdekat tak perlu kerana banyak kerja yang perlu tdm buat

3. Tiada siapa yang layak sambut kuasa ini terutama sekali bekas banduan peliwat dan individu yang terjebak dalam video seks

4.TDM patut terus terajui malaysia sebagai PM dan hanya serah pimpinan ini kepada PH selepas parlimen dibubarkan

5. Biat pemimpon baru terajui pru15 dan menamg. Tiada ragu atas kepimpinannya

Tanpa Nama
Tanpa Nama
12 December 2019 8:43 am
Reply to  Wau bulan

Setuju dan sokong pendapat2 di atas.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
12 December 2019 8:09 am

KEMAJUAN EKONOMI TIADA KENA MENGENA DENGAN PENYERAHAN KUASA…… SEMUANYA DUDUK SEKANDANG…..KALAU PAK DAJJAL HEBAT TUNJUKKAN BLUE PRINT KE WHITE PAPER KE …..MANA DIA RECOVERY PLAN….KE ISRAEL JANJI NAK TAMBAH FUND LEPAS PAK DAJJAL JADI PM…… Daim nak tolong?…….. Kena beli nombor ekor ni. Laporan berita April 19, 2019 dan dia sebut pada April 18. Cubalah 1804 atau 1919 atau 1819 Sebelum pilihanraya 2018, Daim dan Mahathir kata macam-macam pasal ECRL dan Bandar Malaysia. Seorang penipu mahu tolong adalah sesuatu yang luarbiasa. Mereka berdua yang fitnah kata ECRL dan Bandar Malaysia adalah skim untuk bayar hutang 1MDB. Sekarang mereka beria-ia benar.… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
12 December 2019 8:02 am

BUKTI JELAS TERANG …. MAT SYABU BIN SABUN ADALAH ULARMAK SYIAH….. Mat Sabu Dan Batu Karbala….. Menteri Pertahanan, Mat Sabu solat di Masjid Syiah berimamkan Imam Syiah dengan batu karbala di tempat sujud yang menjadi tular di media sosial bukanlah satu perkara yang pelik. Sebenarnya cerita Mat Sabu berfahaman Syiah ni sudah lama muncul, tapi ramai yang tidak percaya ikononnya tak ada bukti. Kali ni jelas, terang dan nyata Mat Sabu kantoi beserta bukti. Kalau ada juga yang mengaku Ahli Sunnah Wal Jamaah mempertahankan Mat Sabu ini, CTS tidak tahu la nak kata apa lagi. Patutlah la tentera kita ditarik… Read more »