AZMIN TAK PERNAH MASUK PENJARA KERANA REFORMASI…

Dalam ucapan berapi-apinya di Hotel Renaissance petang semalam, Azmin Ali berkata, beliau lebih dulu melalui pengalaman masuk penjara berbanding Presiden PKR. Anwar Ibrahim.

Katanya, beliau masuk penjara pada 16 September 1998 iaitu sebelum Anwar ditangkap pada 20 September tahun yang sama.

“Jangan padam sejarah, saya masuk penjara pada 16 September.

“Saya ditelanjangkan, dibogelkan, ditanggalkan, dipijak, dihina…

“Kerana apa? Kerana perjuangan Keadilan yang kita bina ini,” demikian antara kata-kata yang diucapkan Azmin yang mendapat tepukan gemuruh daripada para penyokongnya.

Bagaimanapun, menerusi semakan dengan beberapa kenalan yang pernah bersama PKR sejak awal, disahkan bahawa Azmin tidak pernah sama sekali dipenjarakan kerana perjuangan reformasi yang dicetuskan oleh Anwar.

Azmin direman bermula 16 September 1998 untuk beberapa hari kerana disiasat polis berhubung buku 50 Dalil Anwar Tidak Boleh Jadi PM yang menjadi antara sebab Anwar dipecat ketika itu.

Direman bermakna bukanlah Azmin pernah dipenjara, cuma dilokap polis untuk siasatan saja.

Dalam hal ini, apakah Azmin tidak boleh membezakan antara lokap dan penjara?

Atau adakah Azmin sengaja berbuat demikian untuk menunjukkan betapa besar pengorbanannya kepada PKR?

Kata mereka yang merupakan pejuang asal PKR itu lagi, satu-satunya pemimpin PKR yang pernah dipenjara kerana reformasi hanyalah Mohamad Ezam Mohd Nor. Ezam juga turut pernah ditahan di bawah ISA.

Yang lain-lain umpamanya Tian Chua, Gobalakrishnan, Lokman Adam dan ramai lagi cuma pernah ditahan polis, direman dan dilokap saja, termasuk ditahan di bawah ISA seperti Zahid Hamidi dan Zambry Abdul Kadir, manakala ada juga yang lain melarikan diri ke luar negara.

Selain itu, Azmin juga kata mereka, bukanlah antara penggerak awal ketika PKR mula-mula ditubuhkan pada 1999 di Hotel Renaissance sebagaimana yang didakwanya bahawa beliau dan Zuraidah Kamaruddin adalah antara yang berada di hotel tersebut ketika itu.

Azmin tidak termasuk dalam senarai kepimpinan PKR pada awal penubuhannya, manakala Zuraidah pula hanya muncul dalam PKR beberapa tahun kemudiannya.

Walaupun kemudiannya Azmin merupakan antara yang lantang mengkritik kerajaan dan Tun Mahathir Mohamad, Perdana Menteri ketika itu dalam ucapan-ucapannya, beliau tidak pernah lagi diusik oleh pihak polis selepas itu.

Hebat tak, Azmin? (ShahbudinHusin 09/12/2019)

1 1 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 10 December 2019 — 6:37 am
Subscribe
Notify of
guest
49 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 1:46 pm

SIAPA MULUT CELUPAR SUKA TUDUH KERAJAAN KELANTAN….BACA SINI….. Tiada pelepasan sisa dari lombong manganese: Wan Azizah.. … GUA MUSANG – Siasatan Jabatan Alam Sekitar (JAS) mendapati tiada sebarang kejadian pelepasan sisa dari perlombongan manganese di Aring 10 yang terletak tiga kilometer dari perkampungan orang asli Kuala Koh, Gua Musang. Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, JAS telah menjalankan persampelan di kawasan lombong manganese dan tandak air di kampung tersebut bagi mendapatkan keputusan yang lebih jelas. “Jabatan Kimia pada 12 Jun secara keseluruhannya mendapati kualiti air di lokasi persampelan tersebut adalah mematuhi Standard Kualiti Air Minum… Read more »

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
10 December 2019 12:23 pm

Saya promo filem M for MELIWAT MALAYSIA, apa tak laku? 8 jam tayang hangpa tak ada sekoq komen like. Hangpa tak percaya saya ka? Saya nak jadi PM lagi 3 tahun.

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
10 December 2019 12:15 pm

Amboi hang Azmin semburit. Hang cerita lokap sama penjara pun hang pusing? Mampuih la hang. Saya suruh hang gaduh sama Anwar, bukan suruh hang tunjuk buduh. Hang ni kapla dungga tak pakai seduit.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 10:20 am

WAHAI POLITIK TOKSIK KAMI SUDAH TAHU ARAH TUJU KAMU….. MALAYSIA BARU MEANS NEW NATIONAL ORDER LINKING CLOSELY AND GLOBALLY TO MEW WORLD ORDER… REGIME CHANGE FROM MONARCHY TO REPUBLIC ANARCHIST COUNTRY…..TO THE ARRIVAL OF ANTI CHRIST/DAJJAL… Broken Promises: No 20% Oil Royalty After All As Promised……. The front page of Sabah’s Daily Express newspaper yesterday screamed “No 20pc oil royalty for now”. In a press conference in Kuala Lumpur on Friday, Finance Minister Lim Guan Eng delivered bad news to Sabahans and Sarawakians. Lim said the Pakatan Harapan (PH) promise to give 20% instead of the current 5% in oil… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 10:19 am

KACANG SAMAK LUPAKAN KULIT……ISLAM TETAP PUNYAI MASA DEPAN GEMILANG DI DUNIA DAN AKHIRAT…..JATUH BANGUN PERKARA BIASA TAPI KESUDAHAN BAIK AKHIRNYA MILIK ISLAM…..OLEH ITU ARAB BERJAYA KERANA ISLAM….MEREKA JADI HINA KERANA JAUH DARI ISLAM….INGAT PESAN NABI SAW….BERPUTARLAH KAMU IKUT RODA ISLAM….. Khalid Samad Does A U-Turn On Memali (FMT) – Amanah’s Khalid Samad said that PAS should be the one to push for a royal commission of inquiry (RCI) into the Memali incident as the Islamist party had raised the issue again recently. “Tell them (PAS and former prime minister Najib Razak) to push for an RCI. Why should they ask… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 10:17 am

ISLAM IS THE WAY OF LIFE…..ISLAM PUNYAI PENYELESAIAN TERHADAP SEGENAP ASPEK KEHIDUPAN MANUSIA…..SEBUT APA SAHAJA MESTI ADA ISLAM DI SANA…..KERANA ITU ISLAM MENGATASI AGAMA2 YANG LAIN…… MASALAH YG TIMBUL SELAMA INI KERANA KITA TIDAK AMBIL ISLAM SEBAGAI CARA HIDUP….SEBAGAI CONTOH KENAPA SELAMA INI KITA TIDAK BERJAYA SELESAIKAN MASALAH EKONOMI….SEBABNYA PEMIMPIN2 KITA AMBIL FEUDALISM DAN KAPITALISME SEBAGAI IDEOLOGY EKONOMI MEREKA…. Kegiatan Semburit Membawa Risiko Yang Tinggi …… . Sejak kebelakangan ini kita sering dengar perkataan “semburit” berikutan kes yang disebarkan dalam media sosial. (FMT) – Dari sudut definisi, semburit merupakan sejenis aktiviti luar tabii yang dilakukan oleh sepasang lelaki. Ia membabitkan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 10:16 am

PRU-14 : CINA UNDI DAP 97%…..MELAYU UNDI PECAH DUA KEPADA PAS DAN UMNO 70%……MANA KAUM YANG RASIS …..CUBA CAI JAWAB…… What In Heaven’s Name Is Dominic Lau Smoking? ……….. “Penyatuan UMNO dan Pas yang membentuk satu perikatan hari ini tidak hanya akan menulis semula peta politik Malaysia, tetapi akan membahagikan lagi struktur sosial Malaysia yang pluralistik,” said Gerakan President Dominic Lau Hoe Chai. Dominic Lau added, “Pada PRU lalu, PH hanya mendapat 25 peratus hingga 30 peratus daripada sokongan orang Melayu dan sejak PH berkuasa, mereka berusaha untuk mengembalikan kepercayaan orang Melayu dengan mengekalkan matrikulasi serta meningkatkan pengambilan pelajar ke… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 10:15 am

PH BUAT CYBER TROOPERS BAZIRKAN DUIT NEGARA……BETULLAH PH MASIH BERMENTALITI PEMBANGKANG…KO DAH JADI KERA TAK YAH LAH SUSAH2 NAK MASUK KELUAR KAMPUNG BUAT PENERANGAN…..KO TU PELAKSANA BUKAN CAKAP KOSONG…..KURANGKAN HARGA TOL DULU NAK BAGI RAKYAT SOKONG….TAPI KO NAK SAPU SEMUA TU…… 1,430 Buah Pusat Red Bean Army Cybertoopers Ditubuhkan Oleh Kerajaan ………… (FMT) – Sebanyak 1,430 buah Komuniti Harapan Malaysia (KHM) ditubuhkan di seluruh negara bagi menyampaikan maklumat daripada kerajaan dan memupuk semangat perpaduan dalam kalangan rakyat. Menteri Komunikasi dan Multimedia Gobind Singh Deo berkata bantuan rakyat amat penting dalam memainkan peranan sebagai rakan strategik melalui platform yang disediakan Jabatan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 10:13 am

PH TAK HABIS2 DENGAN MENTALITY PEMBANGKANG…..ELOKLAH SANGAT LEPAS PRU15 KO JADI PEMBANGKANG….. SEKARANG KO KERA….KO HERET LAH KE MAHKAMAH ORANG YG KO BENCI TU….NANTI LEPAS PRU15….SIAPLAH KO DGN TOKONG SAMA GENG MASUK PENJARA…… Ramasamy Reveals That PAS And Its Leaders Are Crooks … .. So, according to Ramasamy, PAS leaders are facing corruption charges while the party received money stolen from 1MDB. If the authorities do nothing about these crimes then Pakatan Harapan will be accused of aiding and abetting criminal acts. The Attorney-General has to tell us when are these cases involving corruption charges against PAS leaders going to… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 10:12 am

SIAPA KATA TONG M BAIK….TAHUN 2000 DIA RAMPAS 5% ROYALTY DARI TRENGGANU….DAH LAH BAGI CIPUT KLEPET PULAK TUU…..MEMANG SAH LAH CAI BUAT TONG JADI DEWA DOK SEMBAH….. Pakatan Harapan’s Election Manifesto Was A Huge Blunder ………. Hence the only way Pakatan Harapan can deliver its election promise of giving Sabah, Sarawak, Terengganu and Kelantan 20% oil royalty would be to bring back the GST. As long as there is no GST then the oil royalty has to remain at 5%. In short, the poor people and Bumiputeras of Sabah, Sarawak, Terengganu and Kelantan are paying for the removal of the… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 10:11 am

APA YANG BERLAKU SETELAH 62 TAHUN MERDEKA ADALAH KRGAGALAN SISTEM FEUDALISM DAN KAPITALISME…… POLITIK KIRI CUBA BUAT REGIME CHANGE KE ARAH MARXISM COMMUNISM…..TENGOKLAH KETIKA TANAH BESAR DULU….APABILA MEREKA BUKA EKONOMI KEPADA KAPITALISME MEREKA MENJADI MAJU……TAPI KAPITALISME ADA LIMIT DAN EKONOMI JADI BEKU SEPERTI USA…..APA PUN YG TADBIR DUNIA ADALAH ILLUMINATI/FREEMASON…..ITULAH SISTEM DICIPTA MEREKA UNTUK PORAK PERANDA KAN DUNIA…… PH Jangan Perlekeh Kerjasama PAS-UMNO …………… Penyatuan dua parti Melayu terbesar dengan menandatangani piagam muafakat dalam Himpunan Penyatuan Ummah kelmarin tidak boleh dilihat sebagai satu peristiwa yang remeh atau tidak signifikan. Pakatan Harapan (PH) harus peristiwa ini dengan cemas dan melakukan segala… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 10:10 am

SYAITAN MCA JADI KURANG AJAR KERANA SYAITAN D4P…..YANG SELALU PROVOKE UNTUK DAPAT SOKONGAN RASIS CINA…..UMNO KALI INI MESTI LEBIH TEGAS BERSESUAIAN DENGAN KEHENDAK ALQURAN…..JANGAN LAGI BERTOLAK ANSUR ISU ISLAM DAN MELAYU…. Jangan Melatah Dengan Provokasi Pakatan Harapan, Datuk Wee Jeck Seng Adalah Pilihan Calon Terbaik Di PRK Tg. Piai…… Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Johor, Datuk Ir. Hasni Mohamad, telah mengumumkan calon Barisan Nasional, Datuk Wee Jeck Seng, untuk PRK Tg. Piai… Ramai juga yang tak bersetuju bila Pengerusi Barisan Nasional merangkap Presiden UMNO, DS Zahid Hamidi bersetuju dengan pemilihan calon dari MCA untuk PRK Tg. Piai… Seharusnya kita jangan terlalu… Read more »

Anonymous
Anonymous
10 December 2019 8:50 am

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Dilema hati ini, mmg sukar utk org lain mengerti
Penantian ku seakan menjadi suatu yg tak pasti
Apakah yg di sini, akn ku jadikan, sbg pengganti
Ibaratnya sperti di sini mnunggu di sana mnanti
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
10 December 2019 8:51 am
Reply to  Anonymous

Di Sini Menunggu Di Sana Menanti – UKAYS
Karaoke: https://youtu.be/kUE4Wo5Gbvc

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Seumur hidup aku ini yang pertama
Pintu hati ku diketuk oleh dua wanita
Punyai ciri selama ini ku cari
Berbeza wajah ayu nya tetap asli

Kalau ku pilih di sini apa kata di sana
Kalau ku pilih di sana di sini akan terluka
Perlukah aku pilih keduanya
Bahagi kasih seadil adilnya

Sungguh ku merasa resah
Untuk menilai sesuatu yang indah
Namun ku ada pepatah
Yang aku gubah

Anonymous
Anonymous
10 December 2019 8:52 am
Reply to  Anonymous

Chorus:

Di sana hanyalah menanti
Sampai bila pun ku tak pasti
Bertanya khabar melalui tinta
Jarang sekali bertemu muka
Namun ku tahu dia setia

Dan di sini tetap menunggu
Berada jelas di mata ku
Kasih tak luah terhadap aku
Sanggup menunggu kata putus ku
Sayang ketabahan mu menawan ku

Ku terima satu nota ringkas tulisannya
Dia sedia undur diri dan memaafkan ku
Katanya anggap ini satu mimpi
Yang datang sekadar untuk menguji
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
10 December 2019 8:55 am
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Mmg tersgt hiba & pilu bila ditinggal kkasih hati
Namun aku ttp juga ada penghibur di masa cuti
Krna, setiap hari phone ku berdering tiada henti
Brbagai gurauan ucpn manja dari gadis Sg Mati
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 8:31 am

ADA PROS AND CONS DARI PIHAK KETIGA…. PERALAT KAN SYAITAN KAPITALIS UNTUK KALAHKAN SYAITAN SOSIALIST MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN…. Tanjung Piai: Meletakkan calon MCA kesilapan teramat besar….. Rosdzaman Dato’ Haji Mohd Yusop. Sumber (gambar): TTF Menurut Pengerusi Bersama Gerakan Bangsa Nasional (GBN), Rosdzaman Dato’ Haji Mohd Yusup, tindakkan Barisan Nasional menamakan ketua bahagian MCA Taiping Wee Jeck Seng sebagai calon kerusi Tanjung Piai merupakan kesilapan yang teramat besar oleh gabungan parti pembangkang tersebut dan tanda kegagalan UMNO membaca sentimen Melayu-Islam. Menurut Rosdzaman, semenjak UMNO memasuki perjanjian permuafakatan dengan PAS, nampak sangat pemimpinnya takut dilabel sebagai pro-Islamik sekiranya MCA bertindak keluar… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 8:30 am

TRACK RECORD BAPOK SKANDAL HANYALAH PAKAR KELENTONG,,,SALAH GUNA KUASA,,,,PINTU BELAKANG,,,IKUT CAKAP YAHUDI,,,MEMANG HANCUR NEGARA DIKERJA KAN NYERR NANTI….. ‘PM Ke-8’: Anwar Tak Mungkin Boleh Bina Kerajaan Kuat… (Ismaweb) – Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak mungkin boleh membangunkan negara dan membina kerajaan yang kuat jika menjadi perdana menteri menggantikan Tun Dr Mahathir Mohamad Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), Haji Aminuddin Yahaya berkata, sikap Anwar yang tidak peduli dan mesra Melayu menyukarkan beliau – yang kononnya bakal perdana menteri kelapan – membina sebuah kerajaan yang kuat. Katanya, sejarah Anwar ketika menjadi menteri kewangan pada tahun 1991 juga tidak menampakkan beliau… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 8:29 am

WOIII PH….TAK PAYAH CAKAP BANYAK….KO CAMPAK DULU D4P KE LAUT….LEPAS TU BARU CITER….. Muslim First Or Muafakat First?…… DAP’s and Pakatan’s greatest fear is that Umno and PAS will prove them wrong — which is, under an Umno and PAS Muafakat the non-Malays and non-Muslims are going to suffer discrimination and persecution. If Umno can field a non-Muslim Chinese candidate in the Tanjung Piai by-election, and if PAS can support that move, then what is DAP talking about? PAS should support PPBM’s candidate for Tanjung Piai since he is a Muslim, several Pakatan Harapan leaders said today (FMT) – Ketua… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 8:28 am

BASIKAL LAJAK ATAU KAFIR D4P YG TERLAJAK…..SEKALI HENTAM 8 MATI….BIAR BETUL!!!!….. Benarkah Kata TPM ‘Basikal Lajak’ Menjadi Trend Remaja Masa Kini?…… Kuala Lumpur : ‘Basikal Lajak’ iaitu basikal yang diubah suai sehingga mendatangkan situasi bahaya, sememangnya haram berada di atas jalan raya, tegas Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail. Basikal Lajak ni memang tiada brek, itu dah memang salah, sebarang kenderaan yang mempunyai masalah brek memang haram berada di atas jalan raya, jadi tak perlu nak haram-haram lagi,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Bengkel Usahawan Muda Parlimen Pandan di sini hari ini. Beliau mengulas mengenai… Read more »

Aisyh
Aisyh
10 December 2019 8:10 am

What a liar… He needs to be sacked.. Few days ago there the old malay movie MEGAT TEREWEH… In that movie,the power very much rested on the king who was advised by the advisor(the advisor to PM, you know better who that person is now) … resemble very much to our situation at this moment. The son of the King was in love with kamsiah(symbolically the title PM) and was in dire hard to get it. The son(ironically can be understood to be Azmin). If we were to take this scenario on what has happened.. The power struggle.. The end… Read more »

nagachini
nagachini
10 December 2019 7:41 am

bodoh dan bengap sungguh alasan2 yang kau bagi tu budin.. macam ini kah fakta2 yang mampu diberikan oleh machai yang kononnya bakal menjadi penasihat media anwar ibrahim..
1. lokap itu penjara lah bangang.. ditahan kebebasan.. malah sebenarnya berada dalam lokap itu lebih seksa daripada berada dalam penjara..

2. tidak memegang jawatan bukan bermakna tidak berjuang bersama parti.. apa maksud kau hanya yang memegang jawatan sahaja yang boleh dianggap pejuang parti?

pekat sangat bodoh kau ni budin!!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 7:03 am

TUMMY TOMCAT DAH TENTU BUANG KES AWAL2 LAGI……… ANWAR BERDEPAN PENJARA MAKSIMA 10 TAHUN…….. Setelah tujuh jam memberikan keterangan kepada polis, Muhammed Yusoff Rawther akhirnya keluar dari Bukit Aman kira-kira jam 900 malam. Mengikut peguam beliau, Mohamed Haniff Khatri Abdulla, masa lama diambil kerana polis hendak tahu perincian insiden tersebut dari tarikh ia berlaku (2 Oktober 2018) ke tarikh laporan polis dibuat (7 Disember 2019). Mengikut Mohamed Haniff Khatri Abdulla juga, siasatan ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah dibuat di bawah Seksyen 354 Kanun Keseksaan. Seksyen 354 Kanun Keseksaan adalah mengenai kesalahan “menyerang atau menggunakan kekerasan jenayah kepada mana-mana… Read more »

Wau bulan
Wau bulan
10 December 2019 7:02 am

PKR sec-gen says SPV 2030 dinner did not violate party discipline

What is this….COWARDICE???????

Anwar…failed to manage a party, and yet ao lustful to manage the whole nation. Silly Joke kata Yhe Strollers.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 6:09 am

TAK PAYAHLAH SOKONG BEKAS BANDUAN YG TIDAK DAPAT PENGAMPUNAN PENUH…..MACAM KAT NEGARA KITA TAK ADA ORANG LAIN……. SAYA CABAR ANWAR IBRAHIM……. ADALAH LEBIH BAIK ABDUL AZIZ BARI DUDUK DIAM-DIAM KALAU TAK ADA FAKTA!! SAYA CABAR ANWAR IBRAHIM MENGADAP KE BAWAH DYMM AGUNG SECARA KADAR SEGERA SEKIRANYA DIA MEMPUNYAI CUKUP SOKONGAN DI KALANGAN AHLI PARLIMEN!! Analisa abdul aziz bari ini selalunya tersimpang jauh dari fakta!! Setakat mana keberkesanan dia buat analisa saya pun tak tahu!! Dia seorang tokoh akademik yang tidak habis beretorika mengenai ‘findings’ analisanya tetapi apa yang malang hasil kerja abdul aziz bari ini tidak pernah tepat!! Bagi saya… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 4:14 am

POLITIK KIRI TIDAK DAPAT BAGI CONTOH NEGARA MANA YG JADI IKON MODEL POLITIK MEREKA….. TERNYATA MEREKA HIDUP DALAM KHAYALAN SEMATA…..PEMILIKAN HARTANAH PERIBUMI BARU 26% BERBANDING BANGSA LAIN… HAKIKATNYA PERIBUMI JADI HAMBA DI TANAH AIR SENDIRI… Guan Eng Digesa Berhenti Salahkan BN Kerana Pakatan Gagal Tunai Janji ……… (FMT) – Seorang aktivis hak Sarawak berkata, Menteri Kewangan Lim Guan Eng sepatutnya berhenti menyalahkan Barisan Nasional (BN) atas kegagalan kerajaan menunaikan banyak janjinya kepada negeri itu, sebaliknya wajar menawarkan “alasan lebih kukuh”. Pengasas Movement for Change Sarawak (MoCS), Francis Paul Siah berkata, rakyat Sarawak telah terlalu kerap mendengar alasan sehingga “ia tidak… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 4:13 am

BANGSA ASING TELAH DIBERI HAK KEISTIMEWAAN BERMULA DENGAN WARGA NEGARA PERCUMA SECARA BERAMAI2….HAK MEMILIK TANAH DAN HARTA SEHINGGA KEKAYAAN MEREKA JIKA DIKUMPULKAN AKAN MELEBIHI ASET NEGARA… WALAUPUN MEREKA BAWA FAHAM KOMUNIS ANTI MELAYU DAN ANTI ISLAM TETAPI MELAYU TETAP BERTOLAK ANSUR DENGAN MEREKA……TIADA NEGARA YG LEBIH BAIK DARI TANAH MELAYU YG MELAYAN MINORITY LEBIH DARI MELAYU…..KALAU TAK PERCAYA CUBA TUNJUKKAN IKON NEGARA MANA YG MENJADI MODEL KAMU WAHAI POLITIK KIRI.. … PH Jangan Cuba Jadi Lebih Melayu Daripada Umno, Lebih Islam Daripada PAS, Kata Kit Siang ………. (FMT) – Lim Kit Siang hari ini mengingatkan pakatan kerajaan supaya tidak cuba… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 4:11 am

ISLAM KUAT….. MELAYU LEMAH….MELAYU WAJIB BERGANTUNG DENGAN ISLAM….. HPU914 Telah Menempa Sejarah Baharu …….. (Harakah) – Himpunan Penyatuan Ummah (HPU914) telah menempa sejarah baharu sekali gus mengingatkan semula sejarah kejayaan Islam sekitar abad ke-15. Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata kedatangan Islam di Asia Barat pada suatu ketika dulu telah menyatukan bangsa Arab yang saling berperang sesama sendiri. Katanya lagi, agama Islam tanpa paksaan dan membawa konsep persaudaraan sesama manusia berjaya melebarkan pengaruh Islam berkembang ke Timur dan Barat sehingga ke Rantau Alam Melayu. “Sejarah Islam meninggalkan kesan kepada lahirnya lebih tiga ratus juta rumpun Melayu… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 4:11 am

ASAL MELAYU SATU PARTI UMNO…..SEBAB UMNO TAK NAK DAULATKAN ISLAM TERTUBUHLAH PAS…..LEPAS TU TERTUBUH LAGI PARTI LAIN IKUT NAFSU DAN EMOSI….. HPU914: PAS, Umno Sentiasa Terima Kaum Lain ………… (Harakah) – PAS dan Umno sentiasa terbuka untuk menerima kehadiran bersama kaum lain di dalam lanskap politik negara berpaksikan acuan yang dibentangkan Islam, kata Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang. Menurut beliau, tindakan itu boleh dibuktikan dengan kebersamaan PAS bersama ahli bukan Islam dalam Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) serta parti dari pelbagai kaum didalam Gagasan Sejahera serta Umno yang terus menjalinkan hubungan dengan MCA dan MIC. “Ini… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 4:10 am

MACAM MANA NAK IKUT POLITIK KIRI…..MEREKA DAPAT KUASA MALAM MENGUNDI TERUS ANCAM SISTEM BERAJA….MAK TUBUH REPUBLIC COUNTRY…..TERUS DECLARED NATIONAL BANKRUPTCY….. Shouts Of ‘Allahu Akbar’ At PWTC As Umno, PAS Sign Historic Charter ………. (FMT) – Umno and PAS today signed a historic charter of political cooperation, marking the coming together of the two largest Malay-Muslim parties after decades of conflict. Umno president Ahmad Zahid Hamidi and his PAS counterpart Abdul Hadi Awang inked their signatures on a historic charter, as thousands of members from both parties watched at the Putra World Trade Centre. Shouts of the takbir (“God is Great”)… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 4:09 am

BATAS IMAN DAN KUFUR…..MUSLIM BOLEH JADI KAFIR JIKA LANGGAR BATAS….TAK KIRA SIAPA….AHLI PAS SEKALIPUN…. BUKAN KAFIR MENGKAFIR….. Thousands Throng PWTC To Witness Signing Of Umno-PAS pact….. (The Star) – Thousands of supporters from PAS and Umno thronged Putra World Trade Centre on Saturday (Sept 14), as the two former political rivals are set to form a historical cooperation. Supporters, with men donned in white and women wearing red headscarves, were seen gathering at PWTC, Umno’s headquarters, as early as 8am on the second day of Himpunan Penyatuan Ummah 2019 (Ummah Unity Gathering). Traders were also seen setting up booths selling… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 4:08 am

MANA BOLEH NAK BIARKAN PUAK REBEL,,PEMBERONTAK DAN TERRORIST DAN KOMUNIS BERMAHARAJA LELA DI NEGARA KITA…… Insulting Islam, Prophet Muhammad And The Sultans Should No Longer Be Crimes Under Malaysia Baru ………… (FMT) – DAP supremo Lim Kit Siang today called for the release of all those arrested under the Sedition Act and reminded the Pakatan Harapan government that it had promised to repeal the law in its election manifesto. He said the arrest of PSM activist Khalid Ismath and others was “completely indefensible as PH had pledged to abolish the repressive act”. “The police must free all arrested under the… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 4:07 am

TIDAK RUGI BERBAIK CUMA JANGAN SAMPAI DIPERALAT……. HPU914 Telah Menempa Sejarah Baharu …….. (Harakah) – Himpunan Penyatuan Ummah (HPU914) telah menempa sejarah baharu sekali gus mengingatkan semula sejarah kejayaan Islam sekitar abad ke-15. Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata kedatangan Islam di Asia Barat pada suatu ketika dulu telah menyatukan bangsa Arab yang saling berperang sesama sendiri. Katanya lagi, agama Islam tanpa paksaan dan membawa konsep persaudaraan sesama manusia berjaya melebarkan pengaruh Islam berkembang ke Timur dan Barat sehingga ke Rantau Alam Melayu. “Sejarah Islam meninggalkan kesan kepada lahirnya lebih tiga ratus juta rumpun Melayu sehingga… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 4:06 am

TONG M DAH JARAH PETRONAS RM600 BILLIONS…..LAYANAN BAGAI LEMBU TUNAI…..TABUNG KRONI YANG PENUH…..LEPAS FUND PETRONAS KERING….TABUNG RAKYAT PULA KERING… MANA LAGI NAK CAKAU…. Our Squandered Oil Fund Could Have Been Our Pension Fund …………… The Malaysian government is pointing to our near-empty national coffers as a justification for not paying pensions to our civil servants. Considering our petroleum industry started in the 1970s, compare our financial state to that of the Government Pension Fund of Norway, also known as their Oil Fund which was only established in 1990 to invest the surplus revenues of the Norwegian petroleum sector. The Norwegian… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 4:05 am

ISU TERBESAR NEGARA IALAH ASET2 NEGARA DI JARAH PH…..MEREKA CUBA TUTUP DENGAN ISU2 KECIL…… Tak Guna Buat Hutang Berbilion Ringgit Tapi Rakyat Tak Dapat Manfaat, Makin Terbeban – Nicole Wong Ketua Pemuda MCA, Nicole Wong berkata jika Menteri Kewangan atau panggilan yang lagi tepat iaitu ‘Menteri Kewayangan’, Lim Guan Eng gagal menguruskan kewangan negara, duit yang banyak dipinjam tidak akan membawa manfaat bahkan menambah beban kepada rakyat. Ujarnya, masalah utama negara sekarang adalah kerana tidak mempunyai pendapatan yang cukup dan kerana itulah kerajaan Pakatan Harapan (PH) tidak boleh berharap kepada bon semata-mata dan perlu merangka cara lain untuk menambah pendapatan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 4:03 am

SALAH SATU PUNCA KEJAYAAN DAJJAL KUASAI DUNIA KERANA MEREKA KUASAI MEDIA……APA YG BURUK ADALAH MILIK MUSUH MEREKA……..LAPORAN BERAT SEBELAH KUASAI FIKIRAN RAKYAT…… Dong Zong rasis, tak suka Melayu, kata Mahathir …….. Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad melabelkan badan pertubuhan pendidikan Cina, Dong Zong sebagai “rasis” kerana mendakwa langkah kerajaan memperkenalkan tulisan Jawi di sekolah sebagai satu bentuk “Islamisasi”. “Dong Zong ini rasis. (Dahulu) kita buat sekolah satu kampus – Sekolah Wawasan – sekolah Cina, sekolah Tamil, dan sekolah kebangsaan di dalam satu kampus. “Dia tak mahu (kerana) takut anak dia konon bercampur dengan orang Melayu. Jadi dia (Dong Zong) tak… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 4:02 am

KAFIR HARBI BERMUSUH DENGAN ISLAM KERANA KUASA POLITIK……. MUNAFIK CARI KESEMPATAN DI MANA ADA UNTUNG…..FASIK TIDAK BOLEH BERPISAH DENGAN MAKSIAT…..AGENDA2 TERSEBUT SEBABKAN MEREKA TIDAK NAMPAK KEBENARAN ISLAM…….. Profesor Okuda: Islam adalah hadiah terbesar dari Allah dalam hidup saya! ………… Prof. Dr. Atsushi Kamal Okuda, Profesor bidang Politik di Universiti Keio merupakan ilmuwan Muslim Jepun dan pensyarah pakar di beberapa universiti di Tokyo Jepun. Dr Kamal Okuda telah lama berjuang mencari kebenaran dan agama yang haq, sampai akhirnya beliau memutuskan untuk memeluk agama Islam. Beliau menjelaskan hidupnya sebelum memeluk Islam: “Sebelum memeluk Islam hidup saya adalah liar.. Sangat liar! Jahil.. saya… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 4:01 am

INILAH AKIBATNYA BERI KEPERCAYAAN KEPADA KAFIR HARBI/MUNAFIK MELAYU…… Majlis Penasihat Yang DiTubuhkan Bermacam-Macam Tapi Ekonomi Makin Jahanam!!! Tak tahulah, sama ada rakyat Malaysia masih ingat lagi ker tak, masa Pakatan Harapan mula-mula tubuhkan kerajaan, Dr. Mahathir umumkan penubuhan Majlis Penasihat Kerajaan negara… Dengan bangganya Dr. Mahathir umumkan, tujuan Majlis Penasihat Kerajaan ditubuhkan adalah untuk membantu kerajaan Pakatan pulihkan ekonomi negara yang kononnya dah jahanam di tangan kerajaan Barisan Nasional yang terdahulu (BACA DI SINI)… Tak cukup dengan tu, awal tahun 2019, Dr. Mahathir tubuhkan pula Majlis Tindakan Ekonomi yang kononnya dapat memacu ekonomi negara yang makin tenat (BACA DI SINI)…… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 4:00 am

BERAPA BANYAK AYAT2 ALQURAN YANG MELARANG UMATNYA LANTIK MUSYRIKIN JADI PEMIMPIN….. MUNAFIK MELAYU TELAH CAMPAK KE BELAKANG AMARAN AYAT2 SUCI……. Siapa sebenarnya rasis dan anti-Islam? …….. MERUJUK kepada beberapa video yang viral di media sosial antaranya: i. Video YB Wong Shu Qi (Ahli Parlimen DAP Kluang) di mana beliau secara sinis dan sambil ketawa di depan audien mengatakan bahawa tulisan Jawi digunakan untuk menulis buku-buku lucah di zaman dahulu. https://www.malaysia-today.net/2019/08/11/tulisan-jawi-diguna-dalam-buku-lucah-pada-masa-dulu-kata-yb-dap/ ii. Seorang lelaki Cina yang melempar telur ke Pejabat DAP di Ipoh, Perak disebabkan gara-gara tulisan khat Jawi mahu diperkenalkan SRJK(C). Saya mengucapkan syabas dan terima kasih kepada Kementerian Pendidikan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 3:58 am

ALQURAN MENYEBUT CIRI ORANG BERIMAN IALAH YANG TEGAS DENGAN KAFIRUN……BAPAK SKANDAL BERTONG2 TAK BOLEH DIHARAP…….. Hanya Rahman Talib boleh tundukkan Dong Zong ………….. Di dalam sejarah perjuangan Dong Jiao Zong sejak ditubuhkan pada 22 Ogos 1954, hanya sekali sahaja ‘kedegilan’ mereka benar-benar bertemu ruas. Ketika mana mereka terpaksa berdepan dengan Abdul Rahman Talib, Menteri Pelajaran pada era 1960-an. Ketegasan Rahman Talib selaku Menteri Pelajaran dan kesetiaan Dr Aminuddin Baki selaku Pengarah Pelajaran ketika itu menyebabkan Dong Jiao Zong terpaksa mengalah. Atas ketegasan beliau, Abdul Rahman Talib berjaya mempengaruhi lebih separuh sekolah menengah persendirian Cina (SMPC) untuk masuk ke dalam sistem… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 3:56 am

LIWAT SEMBURIT ROGOL PECAH AMANAH …..PERKARA BIASA AMALAN TENTERA DAJJAL………. Kedudukan Amirudin masih selamat, kata penganalisis ……….. SHAH ALAM – Kedudukan Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari masih berada dalam posisi selamat walaupun wujud desas-desus yang mendakwa jawatan beliau bakal digantikan selepas ini. Penganalisis poliitk Universiti Sains Malaysia (USM), Dr Sivamurugan Pandian berkata, walaupun wujud dakwaan terdapat gerakan untuk menggulingkan Amirudin, namun perkara itu dijangka tidak mengugat kedudukan beliau memandangkan Pakatan Harapan (PH) Selangor sebulat suara menyatakan sokongan terhadap kepimpinannya. Bagaimanapun, beliau berkata sekiranya perpecahan di dalam PKR masih berlarutan, keadaan itu berkemungkinan akan memberi kesan terhadap kedudukan Amirudin selepas ini.… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
10 December 2019 3:55 am

UNDILAH GS UNTUK KEMAKMURAN EKONOMI MAMPAN NEGARA……… Harga 1 Dinar K’tan, Cecah RM1,000……Kerajaan Negeri Kelantan melalui Kelantan Gold Trade Sdn. Bhd., KGT (anak syarikat milik penuh Perbadanan Menteri Besar Kelantan, PMBK) tekal beristiqamah mendaulatkan mata wang sunah Dinar Dirham sebagai produk utama keluaran syarikat di samping wafer bar 1g berketulenan 24K sebagai produk pelaburan alternatif. Berprinsipkan syukur ketika untung dan sabar semasa rugi, pihak pengurusan KGT kekal memberikan khidmat terbaik sepanjang hampir satu dekad dalam menyediakan tukaran fiat kepada mata wang emas dan perak kepada semua pelanggannya. KGT juga cekal berdepan segala mehnah dan tribulasi dunia perniagaan dan bersungguh-sungguh mahu… Read more »

Selumbar
Selumbar
10 December 2019 12:27 am

Selepas puas mengutuk dan menghina presiden dan ahli dalam PKR, Azmin ajak Anwar berunding atas alasan dia bersedia cari jalan penyelesaian…geli hati melihat sandiwara Azmin vs Anwar.

Serangan terhadap Anwar dari luar mengenai pencabulan sedang diatur….. Jika ketika ini BN masih berkuasa … Hakim hanya perlu bersandar pada DNA saja sebagai bukti, Anwar pasti akan masuk penjara lagi.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
10 December 2019 12:00 am

Yusop sudah siap skrip drama untuk cerita baru Madey si Kitol. 8 jam beb. Rakyat Malaysia bersedia. Lawak jenaka Madey Si Kitol nak mula dah. Hafal Yusop jangan silap. Kahkahkah!

Othman Ahmad
Othman Ahmad
10 December 2019 1:14 am

Dgn ketentuan Illahi bersesuaian dgn Rukun Iman ke 6…
By the Wills of the Almighty Allah SWT in accordance to Islam’s Article of Faith (No. 6)….

Tun Mahathir dah termaktub dalam sejarah sebagai….
– Living Legend till kingdom comes.
– The One and Only Eldest World Statesman.
– The Father of Malaysia’s Modernization ahead of time.

Najib:
The disgraced fallen pm like the notorious King & Lady Macbeth of Scotland.

Anwar:
The lustful disgraced ‘pm in waiting till kingdom comes’.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
9 December 2019 11:13 pm

Parti Madey Si Kitol yang kalah 15,000 Tanjung Piai, Azmin semburit pula yang meroyan sampai putus urat. Tulah Madey kena pada Azmin semburit. Kahkahkah!

Othman Ahmad
Othman Ahmad
10 December 2019 1:09 am

Alahai Borosmah Najib @ Benawe Najib @ BN…. No hal punyer, selagi namanya p/raya kecil-kecilan keciput kacang putih, ianya tak ada makna langsung tak menjadi kudis pun untuk menggugat kekuasaan pemerintahan Kerajaan PH pimpinan Tun Mahathir. Kemenangan BN p/raya kecil keciput kacang putih di Tg Piai itu apalah sangat….ada cipta rekod dunia ker….merampas kembali kekuasaan di singgahsana Putrajaya ker….?? Kemenangan keciput kacang outih yg diibarat baru dapat “pengat” sukan SEA, riuhnya ealah..ealah..macam seolah-olah dapat pingat Olimpik. Toksah perasan syok sendiri ler….,!! 15,000 pengundi Tg Piai betul2 aku kesian di atas kebongokan & kebengapan tahap gaban mudah dibodoh2kan puak MUAKFUCKat KeBANGSATan.… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
9 December 2019 11:08 pm

Blue eyed boy Madey si Kitol sejak dalam UMNO nak kena penjara? Manja macam Azmin semburit jangan kutip sabun. Kahkahkah!

Othman Ahmad
Othman Ahmad
10 December 2019 1:56 am

Antara Lebai Songsang, Pak Sheikh Al Jub & Penyamun Tarbus – mana lebih menjahanamkan……??