PROVOKASI PENAMPILAN AZMIN SENDIRI LEBIH JADI PUNCA PERWAKILAN KONGRES MELUAT DENGANNYA

Dalam sidang medianya selepas keluar dewan kongres semalam dan kemudian diikuti ratusan penyokongnya yang turut berbuat demikian, Azmin Ali menuduh Anwar Ibrahim mungkir janji berhubung ucapan-ucapan perwakilan.

Beliau mengungkit mengenai beberapa persetujuan yang didakwa dicapai dalam pertemuan dengan Anwar minggu lalu yang antaranya,

• Perbahasan hanya akan tumpu kepada isu-isu dasar serta pengukuhan PKR.

• Komposisi pembahas mewakili semua pihak, dengan jaminan membawa agenda parti.

• Pembahas tidak dibenarkan menyinggung, menyindir dan menyerang mana-mana pihak.

Menurut Timbalan Presiden PKR itu lagi, Anwar telah memberi jaminan bahawa pembahas akan mematuhi perimeter dan garis yang dipersetujui itu.

Beliau seterusnya menuduh ucapan Anwar berkaitan Si Kitul dan Raja Mendeliar ketika perasmian adalah berupa sindiran yang membuka ruang kepada para perwakilan menyerang dan menghentamnya.

Azmin juga berkata, beliau sebaliknya sudah melaksanakan persetujuan itu dan ia boleh dilihat pada ucapan perasmian Kongres Pemuda dan Wanita yang menumpukan kepada penyatuan anggota dan peranan PKR dalam kerajaan.

Dalam hal ini, jika diperhati bukannya Anwar yang mungkir janji, tetapi Azmin sendiri yang memulakan provokasi yang menyebabkan perwakilan jadi meluat dengannya.

Ketika perasmian Kongres Pemuda dan Wanita, beliau masuk ke dewan dengan menaiki beca bersama Zuraidah Kamaruddin dan Tian Chua dengan diiringi lagu Merisik Khabar yang mana acara itu dilihat terlalu gah dan berlebih-lebihan serta tidak sesuai bagi sebuah pemimpin dan parti reformasi.

Azmin, melalui acara perasmian itu ternampak ingin menunjuk-nunjuk seolah-olah beliau telah menang menewaskan Anwar apabila berjaya menuntut dikembalikan tradisi merasmikan Kongres Pemuda dan Wanita serta menggambarkan dirinya seolah-olah pemimpin paling besar dalam PKR.

Memang ketika ucapan perasmiannya beliau bercakap berkaitan penyatuan dan peranan parti dalam kerajaan, tetapi kenapa mesti kehadirannya disambut secara besar-besaran?

Lebih daripada itu, kenapa tidak dibawa Ketua Pemuda dan Ketua Wanita menaiki beca bersamanya?

Kenapa mesti Zuraidah dan Tian Chua duduk di sebelahnya?

Kemudian, ketika hadir ke Kongres Nasional PKR pagi semalam, Azmin sekali lagi cuba menunjuk-nunjuk dan mempamerkan dirinya seorang pemimpin besar apabila ketibaannya diiringi dengan pasukan pemuzik dan gendang yang dilihat agak keterlaluan.

Sementara Anwar dan Dr. Wan Azizah Wan Ismail pun masuk ke dewan dalam keadaan biasa saja, untuk apa Azmin hadir dengan diiringi bunyi bising paluan gendang seperti itu?

Apakah pemimpin reformasi begitu sifat dan kelakuannya?

Mahu tidak mahu, perlakuan Azmin itu sendiri adalah suatu bentuk provokasi yang merangsang orang lain bertindak balas terhadapnya kerana terlalu meluat dengan karenah mengada-ngadanya.

Sudahlah tidak hadir mesyuarat selama setahun, tiba-tiba cuba menunjuk kehadiran dalam kongres seolah-olah “superstar”, maka siapa yang tidak menyampah jadinya?

Bermakna, bukan ucapan Anwar yang menyentuh tentang Si Kitul dan Raja Mendeliar itu yang menyebabkan perwakilan menyerang Azmin, tetapi lebih disebabkan provokasi yang ditimbulkannya sendiri.

Seterusnya, apabila Azmin keluar dewan bersama penyokongnya, ia lagilah menyebabkan perwakilan yang berucap tambah meluat dan menyampah kepadanya.

Ehhh….kena tegur sikit dah nak merajuk?

Bukankah kongres adalah medan untuk perwakilan yang mewakili suara akar umbi untuk menegur dan memperbaiki salah pemimpin atasan?

Bukan saja Azmin, malah Anwar sendiri pun banyak ditegur oleh perwakilan.

Lantaran itulah, setelah Azmin tidak lagi berada dalam dewan, mood perwakilan majoritinya lebih ke arah mahukannya disingkir dan melabelnya sebagai pengkhianat parti.

Di hotel lain kemudiannya, Azmin mengadakan sidang media mengecam dan mengkritik Anwar sebagai Presiden PKR yang didakwanya tidak menepati janji.

Beliau turut mengumumkan akan mengadakan jamuan makan malam di KL malam ini bersama para penyokongnya, walaupun ketika PKR mengadakan jamuan Makan Malam 20 Tahun Reformasi malam semalam, beliau tidak menghadirinya.

Di hari terakhir kongres hari ini, sebagaimana dibayangkannya semalam, Azmin hampir pasti tidak hadir dan akan meneruskan pemboikotannya.

Ertinya, Azmin mahu bebas mengkritik sesiapa saja, termasuk Anwar atau melakukan apa juga dalam PKR ini, walaupun dirinya sendiri tiada ketahanan dikritik dan diserang oleh perwakilan.

Pemimpin seperti ini, elok masih ada dalam PKR atau lebih baik dipecat saja? (ShahbudinHusin 08/12/2019)

Updated: 8 December 2019 — 8:19 am

82 Comments

Add a Comment
 1. Kemudian, ketika hadir ke Kongres Nasional PKR pagi semalam, Azmin sekali lagi cuba menunjuk-nunjuk dan mempamerkan dirinya seorang pemimpin besar apabila ketibaannya diiringi dengan pasukan pemuzik dan gendang yang dilihat agak keterlaluan.

  Sementara Anwar dan Dr. Wan Azizah Wan Ismail pun masuk ke dewan dalam keadaan biasa saja, untuk apa Azmin hadir dengan diiringi bunyi bising paluan gendang seperti itu?

  KIASAN (1) Secupak beras sepatutnya diperiksa antah, ulat, bubuk & sewaktu dengannya, dibuang semua itu kemudian beras dibasuh hingga bersih baharulah dimasak.

  KIASAN (2) Di kemudian hari Nabi Ibrahim as datang setelah Nabi Ismail as menikah untuk mengetahui kabarnya, namun dia tidak menemukan Ismail. Ibrahim bertanya tentang Ismail kepada istri Ismail. Istrinya menjawab, “Dia sedang pergi mencari nafkah untuk kami.” Lalu Ibrahim bertanya tentang kehidupan dan keadaan mereka. Istri Ismail menjawab, “Kami mengalami banyak keburukan, hidup kami sempit dan penuh penderitaan yang berat.” Istri Ismail mengadukan kehidupan yang dijalaninya bersama suaminya kepada Ibrahim. Ibrahim berkata, “Nanti apabila suami kamu datang sampaikan salam dariku dan katakan kepadanya agar mengubah palang pintu rumahnya.”

 2. D4P = ISRAEL = ANTI ISLAM DAN PENGHUNI ASAL……..

  DAP PP: Apa Punya Lanun Raa…….
  Hasil carian imej untuk bendera lanun…..
  Sampaikan Duit Tabung Derma Masjid Pun Kerajaan DAP Pulau Pinang Nak Sakau Ker?

  Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Ir Dr. Shaik Hussein Mydin membidas tindakan Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP) yang memerah duit sumbangan masjid bagi memenuhi kantung tabung wakaf institusi tersebut…

  “10% duit sumbangan tabung masjid hak anak kariah pun MAIPP nak?”…

  “Carilah jalan lain untuk menambahkan tabung wakaf bukan dengan memerah duit sumbangan masjid yang perlu digunakan bagi tujuan mengimarahkan masjid dan kebajikan anak-anak kariah,” tegasnya dalam satu hantaran di Facebook (BACA DI SINI)…

  Majlis Agama Pulau Pinang menyerahkan 10% dari hasil sumbangan jemaah setiap Jumaat berkuatkuasa Julai lalu, atas tujuan sebagai dana membiayai pembelian projek-projek tanah dan hartanah…

  Kata Ketua UMNO Bahagian Bagan itu lagi, sepatutnya MAIPP mendesak kerajaan negeri DAP kembalikan peruntukan wajib dan bukan menikus menuruti kemahuan kerajaan…

  “MAIPP tidak sepatutnya menikus depan tuannya dan terus merampas hak anak-anak kariah,” tegasnya lagi…

  Alasan Kerajaan DAP Negeri Pulau Pinang

  Alasan yang diberikan ialah MAINPP setiap kutipan masjid disalurkan sebanyak 10% kepada tabung ‘dana waqaf’ bertujuan membeli aset seperti tanah atau bangunan untuk diwaqafkan bagi kepentingan umat Islam…

  Fokus utamanya adalah untuk beli tanah orang Islam yang nak dijual kepada bukan Islam terutama di dalam Pulau Pinang…

  Kononnya bertujuan nak selamatkan tanah orang Islam dan mengembangkan ekonomi umat Islam…

  Kalau sememang itu tujuannya, memang baik…

  Tapi persoalannya, apakah betul seperti apa yang dikatakan…

  Setakat yang kita tahu, perangai DAP nie lebih teruk dari telunjuk lurus kelingking berkait…

  Dalam isu tanah Masjid Sungai Nibong Besar, Pulau Pinang, tanah yang sekangkang kera tu pun, DAP nak sakau (BACA DI SINI)…

  Inikan pula kononnya nak tebus tanah orang Melayu yang dah tergadai…

  Tentu ramai yang masih ingat macam mana kerajaan DAP Pulau Pinang halau dan roboh rumah penduduk di tanah wakaf Lampung Caider (BACA DI SINI)…
  Dan kerajaan Pakatan terutamanya DAP memang terkenal dengan sikap penipu dan merampas harta rakyat terutamanya yang menjadi milik masyarakat Melayu Islam…

  Jadi celah mana yang boleh diletakkan hujah, dengsn cara sakau duit tabung derma masjid bertujuan membantu masyarakat Melayu Islam!!!

  Reply

 3. KAFIR HARBI SETIAP SAAT NAIKKAN DARJAH KEPANASAN…….MELAYU MUNGKIN ADA HAD KESABARAN……

  Jangan Bertindak Ikut Emosi, Buruk Padahnya – Huzir
  KUALA LUMPUR: Orang ramai dinasihat tidak mengambil tindakan sendiri termasuk mencederakan serta merosakkan kenderaan pihak lain apabila timbul rasa tidak puas hati ketika berada di jalan raya.

  Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ), Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed, berkata kebiasaannya tindakan seperti ini akan diambil jika berlakunya pertengkaran sehingga mengundang insiden buli di jalan raya yang berakhir dengan pergelutan.

  Beliau berkata, setiap kes buli jalan raya bermula dengan kesalahan trafik, namun akibat tidak berpuas hati dan mengambil tindakan sendiri maka kesalahan jalan raya bertukar kepada kes jenayah.

  “Kalau kita lihat pada setiap kes, ini adalah akibat pengguna jalan raya yang gagal mengawal perasaan marah dan tidak berpuas hati dengan cara pemanduan individu lain yang berkemungkinan melakukan kesalahan jalan raya.

  “Akibat ego dan ingin menunjukkan ‘dialah yang kuat’ di jalan raya, maka muncullah tindakan memberhentikan kereta pihak yang membuatkan dia marah, keluarkan pengunci stering, bawa kayu besbol, tunjuk isyarat lucah sehingga bertukar kepada kejadian buli dan samseng jalan raya,” katanya ketika dihubungi BH hari ini.

  Beliau berkata apabila pihak yang menjadi mangsa cuba menunjukkan rasa ego dan tidak mahu beralah, maka akan berlakulah pergelutan dan akhirnya kepada kejadian mencederakan sehingga boleh bertukar kepada kematian.

  “Itu yang saya tegaskan untuk tidak mengambil tindakan sendiri atau semberono di jalan raya, kerana masing-masing bakal berhadapan tindakan mengikut undang-undang sekiranya cuba bertindak samseng.

  “Paling penting apabila mana-mana pengguna jalan raya berhadapan dengan situasi seperti diugut, dipukul atau kenderaan dirosakkan segeralah membuat laporan polis dan tindakan segera juga akan diambil, itu jaminan saya,” katanya.

  Huzir berkata, polis khususnya JSJ tidak akan berkompromi dengan mana-mana pengguna jalan raya yang cuba berlagak samseng dan mencederakan orang lain serta merosakkan kenderaan.

  “Catatkan nombor pendaftaran, lokasi kejadian dan wajah orang itu dan lapor segera kepada polis, kami akan tangkap dan bawa dia ke muka pengadilan, pandai buat pandailah dia (suspek) tanggung,” katanya.

  Dalam kejadian jam 1.40 tengah hari semalam, seorang lelaki berusia 29 tahun maut akibat perselisihan faham dalam kemalangan kecil di Lebuhraya Utara Selatan, berhampiran Kajang.

  Pada mulanya mangsa dan suspek sudah ditenteramkan oleh orang ramai sebelum kedua-dua mereka masuk ke kereta masing-masing.

  Bagaimanapun mangsa yang masih tidak berpuas hati mengeluarkan kayu besbol dan memukul bahagian hadapan kereta suspek.

  Reply

 4. KAFIR HARBI ANTI APA SAJA BERBAU ISLAM….TAPI AKAN PERALAT UNTUK UMPAN MUNAFIK MELAYU…….

  HinaTulisan Jawi Tapi Tidak Malu Guna Untuk Poster Hari Raya……

  Seorang pemimpin DAP menghina penggunaan khat Jawi sehingga mengumpamakan tulisan berkenaan seperti menyapu tahi lembu ke muka. Seorang lagi sentiasa istiqamah di dalam menentang penggunaan tulisan Jawi dalam korikulum Sekolah Jenis Kebangsaan.

  Namun, mereka mempunyai persamaan yang ketara. Di hadapan orang Islam sanggup menggunakan tulisan Jawi untuk poster ucap Selamat Hari Raya Aidil Adha.

  Pemimpin-pemimpin DAP semuanya hipokrit. Di hadapan penyokong Cina, mereka menghina tulisan Jawi. Lihatlah video di atas di mana tulisan Jawi dikatakan perantara novel lucah oleh Ahli Parlimen Kluang. Kata Wong Shu Qi
  Tulisan Jawi diguna dalam buku lucah pada masa dulu … (gelak ketawa)

  AnonymousMonday, August 12, 2019 3:07:00 AM
  Pulau terus atau minimakan belian barangan niagaan sepet2 nih…
  Dan termasuk produk2 negara sepetkomunis atau sepet komintang…
  Kempen yg mulia nih kena sentiasa diteruskan untuk melawan sikap kebiasaan dan acuhtakacuh tentang perkara penting perkasakan ekonomi harian melayubumiputera nih.
  Sesiapa yg ada senarai produk2 sepetkeling maka sebarkan.. berulang2 supaya melekat kat fikiran.
  Sepetbabi sekarang nih durian pun dah claim tanaman cina..serta hasil usaha spesis sepet sedangkan memang satudunia tau durian tu tanaman native kepulauan melayu.. dan durian type D tu hasil kerja botanis melayu dimakmal mardi.
  Babi punya sepet.

  Reply

  AnonymousMonday, August 12, 2019 4:31:00 AM
  Spesis sepet dapigs meneruskan tradisi lky yg pakai songkok menipu
  Melayu singapork dulu.
  Diubahsuai mengikut kekinian.
  MASIH ADA LIBERAL/MELAYU YG SOKONG.

  Reply

  Loading

  Reply

 5. TENTERA ALMAHDI AKAN KEMBALIKAN KEGEMILANGAN ISLAM……..

  Hayati Kemeriahan Sejarah Lebuh Acheh Di PP -………
  Hasil carian imej untuk masjid lebuh Aceh Pulau pinang
  Hayati Aidil Adha disebalik sejarah Lebuh Acheh
  KEMERIAHAN sambutan Hari Raya Haji atau Hari Raya Korban dalam konteks Pulau Pinang wajar membawa kita untuk mengimbau kemeriahan di Lebuh Acheh.
  Setiap tahun di musim haji sejak pertengahan kurun ke-19 hingga sekitar 1970-an adalah pesta syiar Islam yang sangat penting di Pulau Pinang.
  Lebuh Acheh merupakan tempat himpunan jemaah Haji daripada beberapa negeri iaitu Seberang Perai (dikenali Province Wellesley), Kedah, Perak Utara, Kelantan dan Siam.
  Bahkan pelabuhan Pulau Pinang juga adalah tempat persinggahan kapal-kapal haji daripada Indonesia.
  Sehingga Lebuh Acheh mendapat jolokan ‘Jeddah Kedua’ atau boleh juga dikatakan Serambi Jeddah.
  Lebuh Acheh pernah menjadi pusat kemasyarakatan, keagamaan dan keintelektualan walaupun pada ketika itu dibawah kekuasaan British.
  Segala memori kolektif tadi tersemat dalam lipatan sejarah. Namun amat menghairankan jika umat Islam sendiri tidak mengetahui sejarah penting ini.
  Sempena Sambutan Aidil Adha 1440H, kami Pemuda PAS Kawasan Bayan Baru ingin menyeru seluruh anak muda muslim khususnya di Pulau Pinang dan anak muda Malaysia umumnya membuka mata dan menghayati semula sejarah.
  Kita harus bangkit “Demi Islam” untuk mengangkat semula naratif kebudayaan yang menjadi syiar Islam ini di Pulau Pinang.
  Ya, memang kita sedar bahawa ramai generasi baharu dengan melihat tulisan Jawi pun mereka telah menjadi seperti janggal. Bahkan paling menyedihkan ada sebahagian yang kelihatan Islamofobia, seolah-olah syiar Islam itu asing di bumi Malaysia yang berakar umbi kebudayaan Islam dan Melayu.
  Menghayati semangat korban, anak muda Islam harus bangkit dengan izzah menjelaskan kepada masyarakat Pulau Pinang bahawa negeri bertuah ini adalah negeri umat Islam dan persekitarannya juga mesti menghormati tatabudaya masyarakat Muslim.
  Sempena bulan haji kali ini, marilah kita angkat semula persekitaran serambi Jeddah di Lebuh Acheh di setiap kali musim Haji dan perayaan Hari Raya Aidil Adha.
  Dewan Pemuda PAS Bayan Baru komited supaya hal ini akan direalisasikan pada tahun mendatang dan seterusnya.
  ‘Untuk Negeri Kita’, kita bangkit bersama meriahkan syiar Islam di negeri bertuah negeri Pulau Pinang.
  Akhir kata, Dewan Pemuda PAS Bayan Baru ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya AidilAdha 1440H. Semoga kita terus kuat berpadu sesama Muslim dalam memberi pengorbanan untuk Islam dan sentiasa menghayati suasana harmoni dalam kepelbagaian masyarakat di Pulau Pinang.
  MUHAMMAD ZIKRI ISMAIL

  Hasil carian imej untuk masjid lebuh Aceh Pulau pinang

  Komen Weblog Ibnu Hasyim: Saya bersetuju pandangan Ketua Pemuda PAS Bayan Baru supaya menghayati Aidil Adha disebalik sejarah Lebuh Acheh. Terutama ahli-ahli PAS.

  Dicatatkan, pada 1892, persatuan Islam yang pertama ditubuhkan dengan nama Peranakan Club, diketuai oleh K Patchee. Pada 1894, telah diwujudkan pula “tempat berhimpun” atau kelab yang digunakan oleh Jawi Peranakan Club, Muhammadan Cricket Club, SM Jamsyid Club dan The Muslim Recreation Club.

  Kelab-kelab ini merupakan persatuan-persatuan sosial dan sukan orang Islam yang tidak berbau politik, tetapi menjadi sekumpulan organisasi orang Islam yang terawal wujud di Pulau Pinang menjelang abad ke-20. Di samping itu juga sejak 1880-an telah wujud usaha menubuhkan badan perniagaan Islam di kalangan orang Tamil Muslim, Jawi Peranakan, Arab dan Aceh sehingga akhirnya berdiri Muslim Merchant Society pada 1912 dan Muslim Mahajana Sabha pada 1914.

  Sebuah pertubuhan yang lebih penting telah ditubuhkan sebagai kelab inteligen orang Islam di kalangan mereka yang terpelajar ialah Association of Young English Educated Muhammadan yang ditubuhkan pada 1 Januari 1911. Persatuan-persatuan begini telah wujud di Pulau Pinang.
  Apa yang menariknya ianya dipelupori oleh golongan berbagai kaum bukan bangsa Melayu sahaja. Semangat kepaduan begini yang perlu dihayati oleh PAS dan mampu menerobos masyarakat majmuk di Malaysia. Saya akan ulas selanjutnya mengenai hal ini.. Insya Allah!

  Reply

 6. MARI KITA KENALI PARA PEMIMPIN UTAMA KERAJAAN SEKARANG….RAMAI YANG LEBIH MENGENALI PAK SHEIKH DAJJAL BERBANDING TONG M BERDASARKAN PAK DAJJAL TELAH DIMAHKAMAHKAN DAN DISAHKAN SEBAGAI PENGAMAL LIWAT DAN MENJADI BANDUAN DUA KALI….TONG M DI ANGGAP LICIK WALAUPUN TELAH MEMBUAT BEGITU BANYAK SKANDAL TERUS DIPUJA DAN DIANGGAP SEPERTI TUHAN YANG SUCI TIADA KESALAHAN….SEMATA-MATA KERANA TIDAK PERNAH DIBICARAKAN OLEH MAHKAMAH DENGAN RM 400 BILLION SKANDAL MAKA PEMIMPIN INI DI ANGGAP SEPERTI DEWATA.…SEJARAH PM-4 YANG TELAH MERANAPKAN SEPARUH DARI EKONOMI NEGARA TELAH DIABAIKAN OLEH MEREKA YANG FANATIK INI…FAKTA DAN ANGKA DI MANA RINGGIT TELAH JATUH DARI RM 2.50 KEPADA RM 3,80 TELAH DICAMPAK KE BELAKANG…TONG M SEMEMANGNYA BIJAK MEMANIPULASI FIKIRAN RAKYAT DENGAN MELETAKKAN KESALAHAN KEPADA SOROS TELAH DITELAN BULAT2 OLEH PENTAKSUB TANPA DIPERSOAL….KEKAYAAN NEGARA YANG TELAH BERPINDAH TANGAN KEPADA KRONI TERMASUK ANAK2NYA TELAH DINAFIKAN BEGITU SAHAJA…

 7. MARI BERKENALAN DENGAN DUA PEMUKA UTAMA PH…PAK SHEIKH DAJJAL WALAUPUN BANGSAT, HINA DAN KEJI TELAH DIPUJA,,DISUCIKAN DAN DI DEWAKAN OLEH MUNAFIK MELAYU DAN DIPERALATKAN OLEH KAFIR HARBI BERTUJUAN MENEUTRALKAN ISLAM DENGAN FAHAMAN LIBERAL DAN PLURALISM SEPERTI MEMANDANG MUDAH UMAT ISLAM MURTAD BERDASARKAN KEBEBASAN BERAGAMA …MENEUTRALKAN KETUANAN MELAYU DENGAN MENGUBAH PERLEMBAGAAN SPT STATUT ROM DAN UEC YANG TELAH DILULUSKAN…ICERD DAN PELBAGAI LAGI HASUTAN AKAN DIBUAT…DI LUAR NEGARA PAK DAJJAL MEMPUNYAI HUBUNGAN KUAT DENGAN ZIONIST..

  TONG M PULA TANPA DISEDARI TELAH DIPERALAT OLEH KAFIR HARBI KERANA DANGKAL ILMU AGAMA..SEBELUM MENJAWAT PM-7 MEREKA YANG MATANG TELAH MENJANGKA APA YANG AKAN BERLAKU SETELAH TONG M PEGANG KUASA BERDASARKAN PERILAKU BELIAU SEMASA PM-4…

 8. SESI BERKENALAN DENGAN PEMIMPIN NEGARA DITERUSKAN…PAK SHEIKH YANG MEMPUNYAI PAKEJ LENGKAP BERUPA KEBEJATAN MORAL,,BERFAHAMAN LIBERALISME DAN PLURALISME SERTA AHLI FREEMASON..PUNYAI RAPPORT BAIK DENGAN ISRAEL …APALAGI PARTY YANG DITERAJUI ADALAH BERLAMBANG MATA SATU…PAK DAJJAL JUGA TERLIBAT DALAM MEGA SKANDAL..CONTOH KETARA IALAH SKANDAL FOREX YANG BERJUMLAH RM 30 BILLION KETIKA MENJADI MOF….MELAYAKKAN BELIAU MENDAPAT PANGKAT DAJJAL..

  TONG M HEBAT DARI SEGI MEMANIPULASI PEMIKIRAN RAKYAT ALA FIRAUN KUNO…SKANDAL BELIAU YANG BERTONG-TONG TELAH DI ILUSIKAN HANYA PERKARA YANG REMEH APABILA KEKAYAAN NEGARA LESAP LEBIH DARI SEPARUH DENGAN SKANDAL MEGA BERJUMLAH RM400 BILLION…BANYAK DASAR-DASAR KERAJAAN SEMASA PM-4 TELAH DIUBAH TERUTAMA DASAR PENSWASTAAN YANG MENYEBABKAN KEKAYAAN NEGARA BERTUKAR TANGAN KEPADA KRONI-KRONI…AKHIRNYA RAKYAT MENDERITA DENGAN JATUHNYA RINGGIT DARI RM 2.50 KEPADA RM 3.80..BERERTI KEKAYAAN NEGARA TELAH LESAP LEBIH DARIPADA SEPARUH….MANIPULASI MINDA YANG DIMAINKAN IALAH KERANA ANGKARA SOROS…OLEH KERANA KEJAYAAN MANIPULASI TERSEBUT MEMANG LAYAKLAH BELIAU DINAMAKAN FIRAUN MODEN YANG DIGELAR TONG M…

 9. PH BERTUNJANGKAN KAFIR HARBI BERKUDAKAN MUNAFIK MELAYU PEROMPAK HARTA UMAT ISLAM…. PENYELEWENG AGAMA KEPADA LIBERAL PLURALIS KOMUNIS SYIAH DLL……SEJUTA KALI CILAKO….YA ALLAH!!!!! TUHAN YG PERKENANKAN DOA MEREKA YG TERANINYANYA!!!!!ENGKAU HANCUR LEBURKAN MEREKA!!!!!!!SEGERAKAN KEHANCURAN MEREKA!!!!YA QAHHAR!!!!!YA JABBAR!!!!!YA MUNTAQIM!!!!!YA ALLAH!!!!YA ALLAH!!!!!YA ALLAH¡!!!WAHAI TUHAN YANG TURUNKAN KITAB!!!!WAHAI TUHAN YANG MENJALANKAN AWAN!!!!!WAHAI TUHAN YANG MENGALAHKAN TENTERA AHZAB!!!!HANCUR BINASAKAN PH KERANA MENYAMUN ASET UMAT ISLAM!!!!!

 10. APR
  18
  Eksklusif: Pendedahan Penipuan Kos ECRL?

  1. Pengumuman YAB Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad bahawa projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) akan diteruskan dengan kos RM44 bilion menimbulkan seribu satu persoalan.

  2. Sejak 2016, sebahagian pemimpin Pakatan menegaskan bahawa kos sebenar untuk projek ECRL (termasuk pembinaan Terowong Genting di Banjaran Titiwangsa) hanyalah sekitar RM27 bilion ke RM30 bilion sahaja, berbanding RM55 bilion yang ditandatangani bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

  3. Sebaliknya, ahli politik Pakatan menuduh bahawa RM30 bilion daripada kos projek ECRL yang asal (RM60 bilion) yang ditandatangani Najib adalah bertujuan untuk disalahguna bagi membayar hutang syarikat 1MDB dan Jho Low.

  4. Sumber utama rujukan pemimpin Pakatan dalam tuduhan kaitan ECRL-1MDB-Jho Low ini ialah laporan Sarawak Report yang bertajuk ‘OUTRAGE! – Najib’s Secret Deal With China To Pay Off 1MDB (And Jho Low’s) Debts!’ bertarikh 26 Julai 2016. Baca di sini.

  5. Laporan tersebut menuduh kos ECRL sepatutnya hanya sekitar RM27 bilion sahaja, di mana ia menyatakan bahawa ‘Cost of project delivery’ oleh China Communications Construction Company Ltd (CCCC) ialah RM27 bilion. Sebaliknya, kos tambahan hampir RM30 bilion lagi adalah penyelewengan untuk membayar hutang 1MDB kepada syarikat Abu Dhabi, IPIC, di samping pembayaran kepada dua syarikat berkaitan Jho Low iaitu Loh & Loh Corporation Berhad (LLCB) dan Putrajaya Perdana Berhad (PPB). Satu lagi siri pembayaran pula dituduh melibatkan pembelian aset dan ‘unit-unit’ 1DMB.

  6. Pecahan tuduhan-tuduhan tersebut adalah seperti berikut: RM850 juta untuk membayar aset-aset 1MDB (tanah di Ayer Hitam, unit-unit Brazen Sky Limited, unit-unit 1MDB Global Investments Limited Fund, dan 1MDB Energy Holdings Ltd.), RM243.6 juta untuk membayar 90% pegangan syarikat berkaitan Jho Low iaitu Loh & Loh Corporation Berhad (LLCB), RM 71.3 juta untuk 70% pegangan satu lagi syarikat berkaitan Jho Low iaitu Putrajaya Perdana Berhad (PPB), RM65 juta lagi untuk syarikat perunding dan komunikasi strategik, manakala bakinya untuk membayar hutang 1MDB dan faedah kepada syarikat Abu Dhabi, IPIC menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak RM29.852 bilion (Rujuk imej Salinan dokumen kiri).

  7. Namun begitu, laporan Sarawak Report yang sama turut melampirkan satu lagi dokumen ‘rasmi’ yang kononnya akan digunakan oleh pentadbiran Najib Razak untuk menutup ‘perancangan’ mereka bagi menggunakan RM29.852 bilion daripada pinjaman projek ECRL ini bagi membayar hutang 1MDB dan Jho Low.

  8. Lampiran ‘palsu’ yang bertujuan mengaburi ‘perancangan’ ECRL-1MDB-Jho Low oleh pentadbiran Najib itu kononnya memperincikan kos projek ECRL seperti berikut: ‘General, Preliminaries, Enabling Works, and Design and Build Elements’ (RM10.2 bilion), ‘Infrastructure and Buildings’ (RM18.08 bilion), ‘Permanent Guide Way’ (RM14.1 bilion), ‘System Works’ (RM13.2 bilion), ‘Rolling Stock’ (RM4 bilion), ‘Testing and Commissioning’ (RM120 juta), dan ‘Training & Maintenance’ (RM300 juta) di mana keseluruhannya ialah RM60 bilion.

  9. Maka hari ini selepas kerajaan Pakatan berjaya merundingkan kembali kos projek ECRL, timbulnya persoalan-persoalan berikut: jika ECRL ini adalah ‘alat’ Datuk Seri Najib untuk membayar hutang 1MDB dan Jho Low seperti mana dakwaan Clare Rewcastle Brown (Sarawak Report), mengapa kerajaan Pakatan hanya mengurangkan kosnya menjadi RM44 bilion (selepas ditolak RM10 bilion terowong Banjaran Titiwangsa)?

  10. Jika dahulu kos ECRL dituduh sepatutnya hanya bernilai RM27 bilion, dan bukannya RM55 bilion atau RM60 bilion atau RM65 bilion, mengapa hari ini kosnya hanya dikurangkan kepada RM44 bilion dengan jajaran yang berbeza dan enam stesen dihapuskan?

  11. Memang benar pemeteraian Perjanjian Tambahan (SA) antara CCCC dan Malaysia Rail Link Sdn Bhd (MRL) menjadikan harga projek berkenaan dikurangkan sebanyak RM21.5 bilion daripada kos asal sebanyak RM65.5 bilion. Soalnya sekarang di bahagian manakah dalam kos ECRL yang dikurangkan kerajaan Pakatan ini yang dikatakan sebagai bertujuan ‘membayar hutang 1MDB’ dahulu sedangkan pengurangan kos yang dilaporkan adalah disebabkan pengubahsuaian jajaran dan penghapusan stesen-stesen?

  12. Jika benar RM29.852 bilion daripada projek ECRL ini bertujuan untuk membayar hutang 1MDB dan Jho Low, maka bukankah sepatutnya tiada sebarang perubahan jajaran atau penghapusan stesen ECRL yang terlibat sama sekali?

  13. Bukankah sepatutnya jika berlaku penyelewengan dalam perancangan kerajaan terdahulu, maka kita seharusnya akan dapat menyaksikan satu projek ECRL yang sama dengan harga kos yang berbeza? Satu dengan kos RM60 bilion (Najib Razak) dan satu lagi dengan kos RM27 bilion (kerajaan Pakatan). Sebaliknya projek ECRL yang diluluskan hari ini adalah bernilai RM44 bilion dengan pengurangan stesen dan perubahan jajaran yang tidak memerlukan kerja-kerja menggali terowong di Banjaran Titiwangsa sama sekali.

  14. Adakah hal ini tidak dijelaskan kerana sememangnya dalam perjanjian ECRL Datuk Seri Najib dahulu tidak melibatkan kos ‘membayar hutang 1MDB’ seperti mana yang didakwa Sarawak Report sama sekali? Jika itulah realitinya maka bolehlah disimpulkan bahawa laporan Sarawak Report pada 26 Julai 2016 itu adalah satu penipuan dan fitnah. Penipuan ini bahkan turut diulangi dalam buku beliau, ‘The Sarawak Report: The Inside Story of the 1MDB Expose’ khususnya Bab 37 ‘The China Connection’ dari halaman 459 hingga ke halaman 470.

  15. Tentulah kita sebagai rakyat Malaysia berbangga kerana kerajaan Pakatan kita hari ini adalah satu-satunya kerajaan yang berjaya merundingkan semula kontrak gergasi dengan China di bawah Inisiatif ‘Belt and Road’ (BRI) yang dilancarkan sejak 2013. Selain daripada penjimatan berbanding kos asal, penyertaan kontraktor tempatan turut ditingkatkan daripada 30% kepada 40% dan perkongsian risiko kini tidak lagi ditanggung kita 100%, sebaliknya dikongsikan 50-50 dengan CCCC.

  16. Malah, ahli ekonomi Yunani Panos Mourdoukoutas melalui majalah perniagaan Forbes memuji Perdana Menteri Tun Mahathir kerana berani melawan China manakala pemimpin dunia lain tidak. Hal ini berbeza dengan negara-negara lain seperti Sri Lanka, Pakistan, dan Filipina yang diperangkap hutang oleh China.

  17. Namun begitu, pada sisi yang lain, pemeteraian perjanjian tambahan (SA) ECRL ini menimbulkan lebih banyak persoalan politik berbanding jawapan. Malah, Tun Mahathir sendiri turut mendedahkan bahawa rundingan semula perjanjian projek mega ini ditandatangani tanpa sebarang syarat supaya China menyerahkan ahli perniagaan dalam buruan kerajaan iaitu Jho Low.

  18. Sebaliknya, beberapa hari lalu, akhbar Sin Chew Daily melaporkan bahawa Jho Low bukan sahaja bebas bergerak antara Hong Kong, Macau, Shanghai, Shenzhen, Beijing dan Hainan di China, malah beliau turut memiliki kad penduduk Hong Kong dan syarikat beliau masih beroperasi di sana.

  19. Ringkasnya, lima persoalan berikut wajib dijawab:

  i. Jika dahulu kos ECRL dituduh sepatutnya hanya bernilai RM27 bilion atau RM30 bilion, dan bukannya RM55 bilion atau RM60 bilion atau RM65 bilion, mengapa hari ini kosnya hanya dikurangkan kepada RM44 bilion dengan jajaran yang berbeza, tanpa penggalian Terowong Banjaran Titiwangsa, dan enam stesen dihapuskan?

  ii. Di bahagian manakah dalam kos ECRL yang dikurangkan kerajaan Pakatan ini yang dikatakan sebagai bertujuan ‘membayar hutang 1MDB’ dahulu sedangkan pengurangan kos yang dilaporkan adalah disebabkan pengubahsuaian jajaran dan penghapusan stesen-stesen? Mengapa tiada perbandingan kos ditunjukkan sama sekali dalam aspek ini oleh kerajaan hari ini?

  iii. Jika benar RM29.852 bilion daripada projek ECRL dahulu bertujuan untuk membayar hutang 1MDB dan Jho Low, maka bukankah sepatutnya tiada sebarang perubahan jajaran atau penghapusan stesen ECRL yang terlibat sama sekali?

  iv. Bukankah sepatutnya jika berlaku penyelewengan dalam perancangan kerajaan terdahulu, maka kita seharusnya akan dapat menyaksikan satu projek ECRL yang sama dengan harga kos yang berbeza? Satu dengan kos RM60 bilion (Najib Razak) dan satu lagi dengan kos RM44 bilion (atau 27 bilion menurut Sarawak Report).

  v. Mengapakah Jho Low yang dituduh sebagai antara dalang di sebalik cubaan penyelewengan projek ECRL ini tidak dijadikan syarat supaya ditangkap dan diserahkan oleh China sebaliknya bebas bergerak dan mengoperasikan syarikatnya di Hong Kong seperti mana laporan Sin Chew Daily baru-baru ini?

  Selagi kesemua persoalan ini tidak dapat dijelaskan, maka bolehlah disimpulkan bahawa laporan Sarawak Report pada 26 Julai 2016 itu adalah satu penipuan dan ahli politik Pakatan perlu berhati-hati dalam memetik sumber maklumat selepas ini – terutama sekali yang melibatkan kepentingan nasional kita.

  Apa pun, setinggi-tinggi terima kasih kepada kerajaan Pakatan kerana meneruskan projek ECRL ini. Ikhlas daripada saya, anak Terengganu dan Pantai Timur.

  Oleh: Abdul Muein Abadi
  Penulis ialah Pensyarah Program Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)

  Reply

 11. MASYARAKAT PERLU DISEDARKAN DENGAN KEFAHAMAN ISLAMIC ECONOMY SYSTEM VS CAPITALISME & SOSIALISM…..NEGARA YG AMALKAN CAPITALISME & SOCIALISTM AKAN SENDIRINYA GAGAL KERANA KEGAGALAN SISTEM TERSEBUT YG MEMANG DICIPTA UNTUK GAGAL….UNTUK ELAK KORUP PEMIMPIN BOLEH DICEGAH DENGAN HADKAN HANYA SEPENGGAL BERKUASA……

  Gerakan LTTE di Terengganu?

  Suspek aktivis LTTE ditahan polis
  Di Kuala Terengganu masyarakat India tidak ramai dan di negeri Terengganu daripada 1.3 juta penduduk, 96% orang Islam. Baki 4% kaum Cina yang ramai.

  Tiada maklumat tentang LTTE di Terengganu.

  Walau bagaimanapun memang ada dalam makluman saya ada sebilangan pesalah SOSMA, POCA serta banduan kesalahan berat yang dibuang negeri dan ditempatkan di Terengganu. Mereka ini dari kalangan anggota kongsi gelap tertentu termasuk kongsi gelap India.

  Setakat yang saya tahu antara 5 atau 6 anggota kongsi gelap India ditahan bawah POCA dibuang ke Terengganu. Ada yang di Pulau Redang dan ada di Chabang Tiga Kuala Terengganu. Ada yang mungkin kerja di restoran atau tempat cuci kereta.

  Selain itu, bekas tahanan dari kaum lain, Melayu dan Cina juga ada.

  Kita harap pergerakan mereka terus diperhati kerana bimbang selain latar belakang kongsi gelap mereka, kita bimbang pengaruh idealism LTTE dan rangkaian pengumpulan Dana LTTE seperti disebut Dato’ Ayub.

  YB Haji Ahmad Amzad Hashim
  Ahli Parlimen Kuala Terengganu.

  Reply

 12. Sejak ditunjukkan penumbuk oleh Tun dalam satu sidang PC, bang Non merasakan maruahnya telah tercabar teruk dan kesempatan untuk membalas dendam kunjung tiba dalam PC di parlimen tempoh hari tu.

  Fuuuh..terkedu dan terkejut king kong sampai Tun tunduk aje bila Bnag Non mengatakan Tun bersemangat satu macam sejak balik dari kongres baruah..KMM tu. Malah api telah disiram dengan petrol bila Mat Syabu tumpang semangkuk memperli Tun….sambil ketawa terbahak2.

  Macam mana lah Bang Non tak marah dan kexewa yang amat sangat bila Tun tegaskan di NY bahawa dia akan terus memegang jawatan PM hingga PRU15 dan selepas itu, akan menyerahkan pada penggantinya..iaitu orang lain, selain dari Bang Non.

  Memang WAJIB lah Bnag Non meroyan bagai nak rak malah dalam konvensyen Parti semburit rakyat di Penang, dia memperli konco2 dan penjilat Tun dalam kerajaan, yang ditujukan khas kepada Jemin dan Mak Lampir dengan melabelkan mereka sebagai onak dan duri dalam parti.

  Malah Tun juga disindir kaw2 punya…orang yang curi seluar jeans kena penjara 7 tahun, tapi orang2 yang mencuri dan menyapu berbillion2 harta negara dan rakyat dapat anugerah Tan Sri dan Tun pulak..bukan ke itu ditujukan khas kepada Tun Madey yang semua rakyat tau, memang merembat duit rakyat sejak dari PM ke 4 lagi.

  Selagi Tun tak junjung Al Quran dan buat sumpah dalam mesjid untuk menepati janji pelan peralihan kuasa tu, selagi itu lah Bang Non takkan berdiam diri dan pastinya..ada lah komplot yang bakal direncanakannya , dengan bantuan dari Tokong kit Sial dan DAPigs untuk memastikan kerusi empuk PM ke 8 tu tak terlepas ke tangan Jemin…hebat kan, walaupun sama2 geng semburit, dengki mendengki tetap ada punya beb!!!

  Reply

 13. Sejak madey angkat sumpah PM pelabor2 asing lari hingga ekonomi dan ringgit menjunam sampai sekarang…satu sebabnye madey sudah terkenal kayakan kroni dan anak branak…

  Madey sudah habiskan berpuluh juta wang kerajaan ke luar negara pujuk pelabor asing tapi hasilnye zero…

  Bajet 2020 bajet defisit sebanyak 54 billion…lge umumkan kerajaan perlu pinjam lagi 135 billion untuk bayar hutang lama dan tampong defisit…jika harga minyak turun madey akan jual lagi aset…

  Ekonomi negara dijangka berada hanya pada kadar 4.9% sahaja…

  Penukaran KERAjaan KEPADA GS perlu di buat segera untuk memulihkan ekonomi negara seblm bertambah parah…..

  1. KEPALA BAPAK KAU.

   MENUDUH LIAR AJER TAHU NYA. TAKDA BUKTI, FAKTA ATAU PUNCA MAKLUMAT YANG SAHIH.

   Jangka itu jangka ini KEPALA HOTAK KAU.

   THANKS NAJIB FOR INTRODUCING THOSE WORDS WHICH ARE ALSO VERY FITTING FOR YOU MOST TIMES YOU OPEN YOUR MOUTH.

 14. Bang Non cakap, SOSMA tu terlalu keras..perlu dilembutkan sikit. Tap yang peliknya, masa menyemburit dulu..takde pulak lembut2..ganas semacam aje.

  5 kaedah SOSMA lebih Lembut Seperti Saranan Bang Non yang boleh diambil perhatian oleh PDRM!!!!

  Bang Non berkata kaedah undang SOSMA terlalu keras, ini merujuk kepada penangkapan pengganas LTTE.

  Maksud Bang Non,undang-undang ini perlu dipinda dengan lebih lembut seperti di bawah ini sesuai dengan hasrat dia.

  1. Polis perlu beri salam sebelum memberkas penjenayah

  2. Polis perlu raikan penjenayah bukan menggari atau berkasar kepada penjenayah yang memberontak ketika ditangkap.

  3. Polis perlu dengar dan berlembut dengan mana-mana pihak yang membantah ke atas penangkapan ahli DAP.

  4. Polis tidak perlu ada soal siasat terperinci sebaliknya ajak mengopi sambil makan

  5. Polis tidak perlu lokapkan penjenayah tetapi cukup jemput ke balai dan bebaskan setelah 5 minit berborak kosong tanya khabar ok ke tak ok.

  Dengan cadangan di atas akan menjadikan polis lebih lembut dan dapat mencapai matlamat membenteras kegiatan keganasan seperti saranan Bang Non..setuju ke sobat2 sekelian????

  Reply

 15. Memang tak deapat dinafikan seolah2 LTTE ni dah defunt berikutan dengan kematian pengasasnya, Prabhakaran tu..tapi hakikatnya ideologi pergerakan ni masih hidup dan subur dengan sokongan kewangan dan moral dari diaspora penyokong2nya di seluruh dunia…dan mereka ini lah yang gigih untuk memastikan intipati perjuangan terus hidup..termasuk lah dari penyokong2 di Msia, khususnya ADUN2 DAP tu.

  LTTE kini semakin bertapak kukuh melalui sokongan padu ahli2 politik, khususnya dari DAPigs yang merasakan ia adalah satu kewajipan bagi mereka kerana ia melibatkan bangsa tamil yang kononnya dilihat ditindas di Sri Langka.

  Malah satu ketika duku, Ceylonese congress of Malaya telah ditubuhkan semata2 untuk tujuan tersebut dan mendapat sokongan kuat dari ahli2 perniagaan India, termasuk lah golongan penggurup wang terutamanya dalam bentuk dana kewangan.

  Malah Dato Ayub menyatakan terdapat rampasan sejumlah wang yang besar untuk membiayai pergerakan tu dari mereka yang telah ditangkap, buat digunakan untuk membiayai pergerakan tersebut. Untuk makluman kita, Msia dan Indonesia ini adalah termasuk dalam grand design LTTE untuk membentuk greater India dan dah tentu lah matlamat ini mendapat sokongan kuat dari pihak2 tertentu di negara ini.

  Dato Ayub juga menegaskan, ada bukti kukuh yang menunjukkan pergerakan ini sudah melebarkan sayap mereka di hampir seluruh Msia dan jika tidak dibendung dari awal, dah tentu lah bakal menimbulkan isu keselamatan yang cukup2 besar kepada negara.

  Malangnya, terdapat suara2 sumbang dari dalam kerajaan sendiri, khususnya dari pemimpin2 tertinggi DAPigs yang membantah keras penahanan mereka tu di bawah SOSMA oleh PDRM. malah Ah Beng, Kit Sial dan Ramasamy lah yang paling lantang suaranya. Dulu masa SOSMA digunakan ke atas militan2 Islam di negara ini, takde pulak mereka melenting dan bising bagai nak rak pulak macam sekarang. Nampak sangat double standard yang ditunjukkan oleh mereka iaitu pembelaan berpilih2.

  Kini isu penangkapan ADUN2 DAPigs ini dah menunjukkan perpecahan besar sedang berlaku dalam kwrajaan…apa taknya, Tun madey dah berpuas hati dengan penjelasan dari PDRM berkaitan penangkapan tersebut, tetapi DAPigs, khususnya Ah Beng dan Kit Sial pulak yang tak setuju dengan Tun. Malah Ram Karpal dan Rayer telah dilantik oleh DAPigs untuk mencabar penahanan tu atas arahan Ah Beng.

  Memang betul lah kalau rakyat Msia membuat kesaimpulan..yang berkuasa dalam kerajaan sekarang ni adalah DAPigs dan bukannya Tun…mereka tampak begitu berani melawan arus dan tak memperdulikan Tun dan Din Pagoh..yang penting, kepentingan parti mereka terus dibela dan diutamakan walaupun terpaksa mencabar PDRM.

  Ini lah yang dinamakan kaduk naik junjung..dah beri betis nakkan peha pulak…apa nak dikato..macibai2 PH , termasuklah yang bewrsepah2 kat blog ni yang mempunyai saham untuk menjadikan DAPigs begitu berkuasa macam sekarang…padan muka loe orang, dah lah kena kincin…siap kena pijak2 lagi kapla loe semua…sodap ke haah???

  Reply

 16. PH bincang tarikh peralihan kuasa PM tak lama lagi, kata Anwar

  Yang ini Anwar paling gemar. Patutlah Azmin kata setiap saat, hari minggu, minggu, bulan….bercakap pasal peralihan kuasa sedangkan kerajaan bertungkus lumus hendak majukan negara setelah dibedal Najib.

  This is what greed and power crazy is

  1. WAAAAAAAAAAAAAH, DARI KATA2 PAK SHEIKH DI ATAS, NAMPAK NYA MASIH BELUM ADA PERBINCANGAN TARIKH PERALIHAN KUASA.

   BEDEBAH JONGOS2 ANWAR YANG MEMPROPAGANDAKAN SE OLAH2 SUDAH DI BINCANG DI MASA YANG LALU.

   KERAPOT PUNYA JENIS.

 17. KETAKUTAN PELABUR2 DISEBABKAN TOKONG DAN MAT SYABU SYIAH….YG MENGGAMBARKAN NEGARA INI TERUK DGN HUTANG DAN JET2 YG TAK BOLEH TERBANG….KETIKA SEBAIK SHJ PRU14….JIKA BAPOK AMBIL ALIH BERANIKAH BAPOK PECAT 2 ORANG ITU?..
  …TIDAK DINAFIKAN DASAR GADOH DGN NEGARA LUAR JUGA MELIBATKAN BAPAK….JIKA BAPOK NEGARAWAN SEJATI KENAPA TIDAK DITEGUR SIKAP BEGITU.?…KENAPA BAPOK PILIH JADI SYAITAN BISU?….NASI SUDAH JADI BUBUR….APA BAPOK BOLEH BUAT UNTUK PULIHKAN KEADAAN?…..

  Belanjawan 2020 Banyak Kelemahan…….

  Zahida Zarik Khan, Ketua Pergerakan Puteri Umno Malaysia

  Adakah pihak kerajaan yakin yang mereka akan memperolehi RM300 billion untuk membiayai Belanjawan 2020 yang dibentangkan pada hari jumaat yang lepas di Parlimen? Nampaknya kerajaan akan menerbitkan bon, maksudnya kerajaan akan meminjam duit untuk membiayai Bajet 2020.

  Pakatan Harapan sering berkata bahawa negara menghadapi masalah disebabkan oleh hutang lama yang di tinggalkan oleh kerajaan sebelum ini. Tetapi, hutang yang kononnya kerajaan sebelum ini tinggalkan tidak di “serviced” pun. Malah, hutang makin meningkat lagi. Jadi, dari segi apa hutang kerajaan terdahulu tinggalkan yang boleh menyakitkan negara?

  Sabah dan Sarawak tidak berpuas hati dengan bajet yang dibentangkan. Rakyat dari Sabah dan Sarawak sedang mengkaji belanjawan tersebut berdasarkan kepada jumlah wang yang diperuntukkan kepada mereka berbanding dengan jumlah sumbangan mereka kepada ‘Faderal Coffers’. Dan juga, apa yang disumbangkan oleh mereka kepada negara tidak setimpal dengan apa yang diperuntukkan untuk mereka yang dari Sabah dan Sarawak.

  Faktor penting lain yang tidak menjadi keutamaan dalam Belanjawaan 2020 adalah terhadap golongan muda. Penduduk Malaysia berkembang dengan pesat sekali dan ini bermakna penduduk di bawah umur 30 tahun telah meningkat. Dalam 50 tahun, dari tahun 1969 sehingga 2019, jumlah populasi di Malaysia telah meningkat dari 11 juta sehingga 30 juta orang. Bagaimanakah kerajaan hendak menguruskan dari segi peluang pekerjaan dan peluang pendapatan untuk golongan belia yang populasi mereka sedang pesat meningkat?

  Kerajaan perlu mengambil serius pada golongan muda kerana peluang pekerjaan berkemungkinan tidak dapat menampung kesemua daripada mereka disebabkan populasi yang sedang pesat meningkat. Jadi, apakah akan terjadi dengan golongan muda dan bagaimana mereka akan meneruskan kehidupan mereka? Di negara-negara lain seluruh dunia, peningkatan kadar jenayah adalah disebabkan oleh kadar pengangguran yang meningkat. Sekiranya mereka dari golongan muda ini tidak disediakan peluang untuk mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan, maka ini akan menimbulkan ketidakstabilan kepada Negara.

  Reply

 18. BETINA KOYAK ADALAH SEORANG BERFAHAMAN SOSIALIST…..KITA BOLEH AGAK KEKERASAN DAN KEKEJAMAN SEORANG BERFAHAMAN COMMUNISM…..

  Kami akan lawan, kata Umno pada SPRM…….

  Lebih 40 pemimpin Umno yang diarah mengembalikan dana yang diterima daripada Najib Razak sebelum ini bertekad untuk tidak akan tunduk kepada arahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) itu.

  Bekas pengerusi Felda, Shahrir Samad, berkata dengan sikap yang begitu mereka juga bersedia berdepan dengan sebarang tindakan balas SPRM, termasuk didakwa di mahkamah.

  “Kami tak akan terima tawaran ini, kalau mereka proses untuk mendakwa, dakwahlah.

  “Kami akan lawan, kami akan tuntut hak kami,” katanya pada sidang media di Pusat Dagangan Dunia Putra di Kuala Lumpur hari ini.

  Turut hadir, anggota Majlis Tertinggi Umno merangkap anggota parlimen Pontian, Ahmad Maslan.

  Shahrir juga mendakwa Ketua Pesuruhjaya SPRM, Latheefa Koya, berbohong apabila mengumumkan bahawa 80 individu atau entiti itu menerima dana 1MDB melebihi RM500,000.

  “Ia satu pembohong yang datang daripada ketua pesuruhjaya SPRM,” katanya.

  Menurut Shahrir ada antara individu atau entiti yang disenarai SPRM itu menerima wang hanya sebanyak RM100,000 atau RM200,000.

  Buat secara berjemaah

  Justeru kata bekas anggota parlimen Johor Bahru itu, Latheefa sepatutnya bersikap profesional dan tidak memalukan SPRM yang berpegang kepada cogan kata bebas, telus dan profesional.

  Lebih daripada itu Shahrir berkata, mereka juga membantah apabila dikenakan ditawarkan kompaun sebanyak RM2.5 juta walaupun wang yang diterima hanya RM200,000.

  “Itu tak betul,” katanya.

  Pada 7 Okt lalu, SPRM mengeluarkan notis kompaun bernilai RM420 juta terhadap 80 individu dan entiti tertentu bagi mendapatkan semula dana 1MDB.

  Menurut SPRM, tindakan itu dibuat mengikut Seksyen 92 (1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001.

  Selain Ahmad, antara individu lain yang menerima notis itu ialah bekas pengerusi Kumpulan CIMB Nazir Razak; dan bekas pengerusi Felda, Shahrir Samad.

  Antara entiti tersenarai pula ialah Puteri Umno Malaysia, Badan Perhubungan Umno Perak, 15 bahagian Umno, MIC dan Jawatankuasa Perhubungan MCA Selangor.

  Sementara itu Ahmad berkata 42 pemimpin Umno di pelbagai peringkat bersepakat untuk membuat laporan polis secara “berjemaah” ke atas SPRM pada hari ini dan esok.

  Katanya tindakan itu diambil sebagai simbolik bantahan Umno terhadap SPRM yang didakwa mereka berlaku kejam.

  “Kami akan buat laporan polis secara berjemaah pada hari ini dan esok untuk menyatakan rasa tak puas hati terhadap notis yang diberi SPRM.

  “Wang yang diterima daripada presiden parti ketika itu (Najib Razak) adalah dana politik dan dana politik dibenarkan mengikut undang-undang,” katanya.

  Ahmad juga membangkitkan kemarahannya apabila mereka dituntut membayar kompaun lebih tinggi dan secara purata berbanding jumlah yang yang diterima.

  Katanya, kompaun yang ditetapkan SPRM ialah RM2.5 juta walaupun wang yang diterima hanya RM10,000.

  Mkini

  Reply

  1. Sangat setuju isu ini diselesaikan di mahkamah. Tertanggung kepada para hakim memutuskannya. Yang penting KP SPRM dan pengarah2 di bawahnya telah lepas dari tanggung jawabnya sebagai penjawat awam.

 19. PKR no intention to sack Azmin, says Anwar

  Why? Scared?

 20. Sack Azmin? Issue does not arise, says Anwar

  Mengapa? Mana “that is his problem”??

  And this character nak jadi PM8…..buat malu saja.

 21. Azmin signals Anwar to step down…………

  “Not many are aware that Azmin deliberately took “one step back to advance three steps forward”

  Dato’ Seri Azmin Ali has offered two hints that Dato’ Seri Anwar Ibrahim needs to step down as PKR president and pave the way for a leadership transition within the party.

  Speaking to reporters at a press conference in Ames Hotel, Melaka, Azmin chided Anwar over his obsession with premiership instead of helping the ruling Pakatan Harapan rebuild the country.

  “You don’t have to talk about it (power transition) every day, every week and every month.

  “When the people voted us in, they wanted us to reform and deliver and that should be the focus of the new government,” he said.

  That was the first hint.

  The second was when Azmin stressed that he had no intention whatsoever of leaving PKR, insisting that the problems between him and Anwar “can be sorted out.”

  “I am still optimistic, because we have faced so many crises in the past and thank God we managed to resolve them.

  “I believe we can resolve this crisis too, provided that all leaders are honest and adhere to what has been discussed and promised.

  “This is a party that we have built for 20 years. We will stay and there is no way I will quit the party,” he said.

  That’s all political talk.

  In the first place, claims that the two can sort things out contradicts a previous claim by Azmin himself that he was betrayed by Anwar despite having given the latter a chance.

  In the second place, if indeed Azmin thinks he is better able to run PKR than Anwar, he has to speak in terms of unity rather than division and portray a sense of optimism in realising the party’s reformist agenda.

  Reformation, in its core essence, has to do with the will to embrace change by sorting out differences and facing new realities.

  By staying true to the agenda, Azmin can and will succeed in seizing control of PKR without having to do a damned thing as he has proven time and again to be a loyalist and someone Anwar’s people can always rely on.

  Back in 1998, when Anwar was sacked from government on charges of sodomy, it was Azmin who came to his defence and stood by him all the way through a court verdict validating the crime.

  In 2008, when the PKR president was slapped with the same charge, Azmin maintained the latter’s innocence even after the courts found him guilty.

  In both cases, it was Azmin who looked after Anwar’s men and funded most of their activities, a deed not even the founder of PKR, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, was capable of performing.

  As a matter of fact, had it not been for Azmin, PKR would have been reduced to shambles, as not only did Wan Azizah abandon Anwar’s men, she was not able to manage many of the party’s strategic assets and was forced to seek Azmin’s help.

  So you see, it was Azmin to the rescue all the way.Yet, when Haziq Abdullah Abdul Aziz released two sex clips featuring him and a man he insisted was Azmin, Anwar had the cheek to insinuate that it was time Azmin took a hike.

  But the numbers are on Azmin’s side.

  Many branch and division leaders as well as PKR Members of Parliament (MPs) were pissed as hell that Anwar failed to defend Azmin, the very Azmin who stood by him all the way throughout his decades long sodomy tribulations.

  The betrayal cost Anwar dearly when many of his loyalists began hopping over to Azmin’s side of the isle.

  This was made manifest when Sarawak PKR chief Baru Bian managed to lead a majority laced entourage to Putrajaya to protest the way Anwar had treated Azmin in recent days.

  But the most glaring indictor was probably the overwhelming support Azmin received during Friday’s youth and wanita congress which Anwar tried very hard to prevent the former from officiating.

  Another indicator was Azmin’s ability to lead more than two thirds of PKR’s central command and hundreds of delegates out of a conference hall where the party’s national congress was ongoing.

  The walkout, in retaliation to Anwar’s address, was indicator enough that his days as PKR president were coming to an end.

  Everyone from central command involved with the protest agreed that Anwar had betrayed a ceasefire agreement which he entered with Azmin.

  Late Wednesday evening, Anwar got his men to contact Azmin and sought for a four-eyed meeting. The PKR president was on the verge of a breakdown following renewed allegations of sexual misconduct that a young lad had hurled against him.

  It was during this meeting that Anwar agreed to all of Azmin’s terms, including the right for the latter to officiate the youth and wanita congress and the need to review the sacking of Zakaria Abdul Hamid, Baru Bian’s former political secretary.

  Anwar upheld his end of the bargain, though not in its entirety.

  While he did allow Azmin to officiate the youth and Wanita congress, a well-placed source insists that he also ordered his men to prevent a number of Azmin’s people from attending the youth congress for no apparent rhyme or reason.

  One of those affected was Mizan Adli Md Noor, who, only days earlier, was sacked from his position as youth chairman on grounds that made no sense whatsoever.

  Anwar had promised Azmin to review the sacking.

  However, the treatment Mizan received at the youth congress touched off a notorious and riotous assault outside the conference hall and ended with injuries and bloodshed.

  Seemingly perturbed, Anwar sought for an investigation into the riot and made it appear as if he was concerned about the treatment Azmin’s men had received.

  Later, however, he reneged on the ceasefire agreement he entered with Azmin by criticising the latter in a roundabout manner.

  “He starts mentioning about Si Kitol and Raja Mandeliar, and this has opened the path for the debaters to attack (me) personally and break the unity of the leadership and members of Keadilan (PKR).

  “The debaters for policy speech was also one sided and left out the grassroots voices… The speeches only brought up one man’s dream and brings down other leaders,” Azmin explained.

  Anwar’s betrayal came barely a day after Azmin had openly defended him against allegations of sexual misconduct.

  On Wednesday, hours before the duo met, Muhammed Yusoff Rawther flashed a statutory declaration during a press conference in which he accused Anwar of assaulting him physically and sexually.

  The SD, dated the 19th of November 2019, also stated that Anwar had attempted to force himself upon Yusoff with the intent of sodomising the latter.

  Azmin could easily have used this to take revenge on Anwar by insinuating – like Anwar did – that the latter needed to step down on account of the allegation.

  Instead, he chose to put Yusoff’s claim down to “gutter politicking” and went so far as to vouch for Anwar’s morals.

  That immediately put a dose of glamour into Azmin’s already ‘glamourous’ profile – to the seasoned politician, it showed that Azmin was mature enough to “take one step back to advance three steps forward.”

  That is to say, Azmin was intelligent enough to know that if he did the exact opposite of what Anwar did, it would help distinguish him from Anwar in terms of leadership quality and skills.

  Quite frankly, that is all Azmin needed to gain majority support, which explains why he currently has 33 PKR MPs and the majority of state and national level leaders on his side.

  To them, he is one to sacrifice his own goals for the sake of unity and the party, unlike Anwar, who is all about wrecking havoc on PKR just to ‘kill’ off anyone he thinks can come between him and his premiership ambition.

  All Azmin needs to do now is to continue playing “good cop” by insisting that the problems between him and Anwar “can be sorted out” and that he will stay put in the party.

  Given that Anwar cannot sack a deputy president who clearly wants to ‘reconcile’, would that not mean Anwar himself needs to step down as PKR president now that it’s clear he has no intention whatsoever of reconciling with his deputy?

 22. Azmin to Anwar: You don’t have to talk about becoming PM every day, week and month…………

  Azmin accused Anwar of betraying a ceasefire agreement they entered barely three days ago. Source (pic): MMO
  Datuk Seri Anwar Ibrahim should prioritise helping Pakatan Harapan rebuild the country instead of obsessing over becoming the next prime minister, Datuk Seri Azmin Ali said today.
  Azmin, who is the Economic Affairs Minister, said since PH had only come into power less than two years ago, the ruling coalition needs to work overtime to ensure the country’s stability.
  “There is so much to do. We couldn’t even fulfil all the manifesto yet because that manifesto was planned for five years.
  “We are committed to delivering it and we are here to ensure that we will deliver, but we have to work as a team. We should not undermine each other,” he said.

  AYER KEROH: Datuk Seri Anwar Ibrahim should prioritise helping Pakatan Harapan rebuild the country instead of obsessing over becoming the next prime minister, Datuk Seri Azmin Ali said today.

  “You don’t have to talk about it (power transition) every day, every week and every month.

  “When the people voted us in, they wanted us to reform and deliver and that should be the focus of the new government,” he told a press conference at Ames Hotel lobby today.

  Azmin, who is the Economic Affairs Minister, said since PH had only come into power less than two years ago, the ruling coalition needs to work overtime to ensure the country’s stability.

  “There is so much to do. We couldn’t even fulfil all the manifesto yet because that manifesto was planned for five years.

  “We are committed to delivering it and we are here to ensure that we will deliver, but we have to work as a team. We should not undermine each other,” he said.

  Prior to the 14th General Election last year, Pakatan Harapan had agreed that Anwar will replace Tun Dr Mahathir Mohamad but did not set the time frame.

 23. Pantang Azmin dipanggil si Kitol……..

  Ketiga-tiga Naib Presiden dan 22 MPP PKR keluar dari dewan ketika Anwar berucap di Konvensyen PKR di Air Kerah, Melaka.

  Media melaporkan Azmin kata Anwar melanggar 4 perjanjian dalam pertemuan 4 mati.

  Entah apa yang dijanjikan tetapi berikut kenyataan rasmi kumpulan yang keluar:

  Ingatkan, ia dendam sebagai membalas pihaknya gagal membuat usul tak percaya terhadap Anwar.

  Rupanya, tiada dendam langsong. Hanya keluar atas sebab tidak ikut prinsip perjanjian, kononnya.

  Azmin pantang dipanggil si Kitol. Langgar perjanjian supaya tiada sindir-sindir.

  Dia tak kisah dan marah dipanggil semburit. Boleh tidak pedulikan. Si Kitol pantang.

  Wow! Jual orang hipokrit tetap untong

 24. Azmin dan sekutu tak hadir hari terakhir Kongres PKR……

  Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali tidak kelihatan pada hari terakhir Kongres Nasional parti di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MiTC) hari ini.

  Selain Azmin, Naib Presiden, Zuraida Kamaruddin, Ketua Wanita PKR, Haniza Talha dan timbalannya, Dr Daroyah Alwi, Timbalan Ketua Pemuda, Hilman Idham, Ketua PKR Sarawak, Baru Bian, Ketua PKR Selangor, Amirudin Shaari dan Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP), Mohd Rashid Hasnon, Sivarasa Rasiah, Saifuddin Abdullah serta Kamaruddin Jaafar juga tidak kelihatan.

  Daripada kalangan pemimpin yang meninggalkan dewan ketika kongres berlangsung semalam, hanya Naib Presiden PKR, Tian Chua yang kelihatan di kongres hari ini.

  Presiden PKR, Anwar Ibrahim tiba di dewan separuh kosong sejurus selepas 9 pagi tadi.

  Tetapi, lebih ramai perwakilan tiba kemudian dan seorang pegawai parti berkata, kongres hari ini mempunyai kuorum 1/3 perwakilan.

  Semalam, Azmin dan sekutunya mendakwa Anwar gagal memenuhi janji bagi memastikan komposisi pembahas mewakili semua pihak, tidak menyindir dan melakukan serangan peribadi.

  Katanya, tindakan Anwar memulakan ucapan dasarnya dengan mengupas kisah Si Kitol dan Raja Mendeliar membuka laluan kepada pembahas untuk melakukan serangan peribadi dan memecahkan perpaduan dalam parti, tetapi Anwar menafikan kisah itu menyasarkan mana-mana pihak.

  Azmin, 3 naib presiden dan Haniza dijadual menyampaikan ucapan penggulungan hari ini.

  FMT

 25. Tanpa nama tak ori

  Tanpa nama ori…

  Presiden hang terkantoi dgn kes jubo
  Tim. Presiden juga dikenakan dgn kes jubo.

  Tak ada cadangan ke nak tukar nama parti kpd parti Jubo?

  1. Tapi Bossmu dah tak pegang jawatan apa2. Nak heoh sana sini, Wka Jahit dah kata Umno hanya ada satu nakhoda.

   Terkontang kanting Bossmu Al Jibo. Pangkat dia dah ada kaitan dengan Jubo. Kau selalu dia mainkan ker? Atau kau mainkan dia? Or kau dua2 orang buat – You do, I do punya cerita.

   Jaga2, kena AIDS nanti. Bernanah barang dan jubor ko.

 26. Antara PAU Dan Kuntau , Mana Satu Jadi Pilihan Rakyat Malaysia?………

  Dirancang atau tidak segala yang berlaku adalah atas izin Allah SWT…

  Persidangan Agung UMNO 2019 dan Kongres Nasional 2019 berlangsung pada hari dan waktu yang sama…

  Itulah perancangan Allah SWT dan yang lebih penting, rakyat Malaysia mesti menyelaminapa yang tersirat dari sebalik yang tersurat…

  Apa yang Allah SWT mahu tunjukkan kepada rakyat Malaysia…

  Dua senario yang jauh berbeza dari dua persidangan dari dua parti politik yang brrbeza bukan saja dari nama tetapi juga dari sudut ideologi politik serta perjuangan…

  Sama-samalah kita buat perbandi

  Konvensyen Nasional PKR Bertukar Menjadi Pertandingan Muay Thai

  Sebelum konvensyen dah kecoh (BACA DI SINI)…

  Waktu nak diadakan konvensyen pulak bergaduh!!! (BACA DI SINI)…

  Punca pergaduhan dikatakan sebab Pengerusi Tetap dan Timbalan Pengerusi Tetap Angkatan Muda Keadilan (AMK) serta lebih kurang 200 ahli PKR tak dibenarkan masuk ke dalam dewan…

  Dan dalam masa yang sama, sekumpulan yang tak dikenali menggunakan T-Shirt hitam dilihat dibenarkan memasuki dengan persidangan…

  Ini menimbulkan kekecohan yang membawa kepada pergaduhan…

  Sewaktu konvensyen pula, menyaksikan hampir separuh perwakilan meninggalkan dewan konvensyen…

  Ianya berpunca dari rasa tidak puas hati dari team Kartel Azmin kepada Presiden PKR…

  Terdapat juga perwakilan PKR yang dilihat cuba menimbulkan kekecohan di luar dewan dengan cuba membuat provokasi!!!

  Bagaimana pun, Presiden PKR cuba menafikan adanya unsur-unsur sindiran dalam ucapan perwakilan yang membahaskan ucapan dasar presiden…

  Malah secara sindiran Anwar menjelaskan, sekiranya Azmin terasa dengan kisah Si Kitol yang dibangkitkan oleh perwakilan, itu terpulang pada Azmin dan bukan masaalah beliau…

  Persoalannya, ke manakah hala tuju dan matlamat perjuangan PKR?

  Saling berbalah sesama mereka semata-mata kerana gilakan pangkat dan kedudukan…

  Tidak hairan selepas rakyat memberi mereka mandat, keadaan rakyat dan negara ini berada dalam keadaan kacau bilau kerana untuk uruskan parti sendiri sudah gagal, apa lagi untuk menguruskan rakyat dan negara ini!!!

  Persidangan Agung UMNO 2019 Berjalan Dengan Lancar Dan Bersemangat

  UMNO bukan lagi parti pemerintah…

  Tidak dinafikan, sewaktu PAU 2018, keadaan adalah suram dan kebanyakan perwakilan dilihat lesu…

  Waktu itu UMNO baru saja tumbang di tangan Pakatan Harapan dalam PRU 14…

  Ibarat luka yang masih mengalir darahnya, bisa yang masih terasa denyutannya, kebanyakan ahli dan pemimpin UMNO berada dalam keadaan terpinga-pinga…

  Tetapi selepas 19 bulan kehilangan kuasa, PAU 2019 menyaksikan kehadiran perwakilan dan pemerhati dalam keadaan yang cukup bersemangat…

  Luka yang dialami 19 bulan dahulu sudah mula sembuh walau pun parutnya masih jelas kelihatan…

  UMNO menuju ke arah dimensi baru…

  Kehadiran Presiden PAS bersama 20 orang perwakilan dari kepimpinan tertinggi PAS pusat menambahkan seri PAU 2019…

  Lagu UMNO didendangkan oleh perwakilan UMNO dan PAS dengan penuh semangat…

  Halatuju UMNO semakin jelas dan keyakinan dan harapan rakyat, khususnya orang Melayu kepada UMNO semakin tinggi…

  UMNO dan PAS diharap dapat mentunjangi Muafakat Nasional untuk kembali meletakkan Malaysia di kedudukan sebelumnya dan memakmurkan rakyat Malaysia tidak kira ugama atau pun bangsa…

  Lebih 7 dekad UMNO berdiri dan selama itulah dan In Sya Allah selama-lamanya UMNO akan terus menjadi parti keramat orang Melayu dan rakyat Malaysia keseluruhannya…

  Dua senario yang jauh berbeza dari dua persidangan dari dua parti politik yang brrbeza bukan saja dari nama tetapi juga dari sudut ideologi politik serta perjuangan…

  Sama-samalah kita buat perbandingan agar dapat membuat pilihan yang tepat supaya tidak terpedaya sekali lagi seperti di PRU 14…

  Antara PAU dan Kuntau, mana satu pilihan rakyat Malaysia?
  SnapShot

 27. MUMBAI: Indian refiners have stopped buying Malaysian palm oil fearing New Delhi could curtail imports from Malaysia
  five traders told Reuters on Monday.

  India biggest buyer of Malaysian palm oil in 2019
  lead to higher inventories and pressure palm oil prices

  This will surely help rival Indonesia in raising shipments to India

  India restricting imports Malaysian palm oil
  reaction to Dr M’s criticising New Delhi for Kashmir

  Now Indian buyers are preferring Indonesian shipments

  Malaysian oil palm imports would plunge from Nov as new contracts not being signed – Reuters

  Well its not too much. India bought only 3.9 Million tons of palm oil from Malaysia (so far in 2019).

  Maybe Dr Mahathir and his brilliant Cabinet can find simple and fantastic alternatives.

  Here is one suggestion : Dr Mahathir can ask Zakir Naik to sembahyang hajat. Or baca doa. That may work. After they have finished praying for rain.

  Reply

 28. Sesiapa yang buat perjanjian dengan Dr. Mahathir mesti akan kena tipu

  Mei 2017: Tun Mahathir menulis surat kepada Tan Sri Muhyiddin kononnya mencadang untuk membawa parti Bersatu keluar daripada PH.

  Jul 2017: Laporan mengatakan Nurul Izzah telah bergegas memujuk Dr. Mahathir di London supaya kekal dalam PH.

  28 Jun 2017: “Sesiapa saja boleh bertaubat, menyokong dan bersama-sama agenda reformasi. Apabila saya lihat kembali apa yang Dr. Mahathir lakukan saya tidak boleh menolak sesiapa saja yang menyokong agenda reformasi kita. Kita haruslah berjiwa besar. Kita haruslah berfikiran terbuka.” -Nurul Izzah

  7 Dec 2017: “Jangan benci Tun Mahathir, benci perbuatannya.” -Nurul Izzah

  30 Dec 2017: “Saya menerima permohonan maaf Dr. Mahathir dan penglibatannya untuk menyelamatkan Malaysia.” -Nurul Izzah

  7 Jan 2018: PH umum Tun Mahathir bakal PM jika menang pilihanraya.

  Feb 2018: “Tun Mahathir 2018 tak sama dengan Tun Mahathir 1998.” -Nurul Izzah

  22 Julai 2018: “Mahathir bukan Soeharto.”-Nurul Izzah

  9 Jun 2018: “Dua tahun sebagai PM bukan perjanjian tetap, ia adalah hanya suatu cadangan.” -Tun Mahathir

  16 Sep 2018: “[Ada] perjanjian yang mengikat semua parti dalam Pakatan Harapan (PH), ia mengikat dari proses peralihan daripada Perdana Menteri yang dipilih kepada Anwar Ibrahim.” -Nurul Izzah

  17 Dec 2018: “Saya umumkan perletakkan jawatan saya sebagai Naib Presiden PKR dan Pengerusi PKR Pulau Pinang.” -Nurul Izzah

  12 Feb 2019: Tun Mahathir terima enam Ahli Parlimen UMNO masuk Bersatu.

  12 Feb 2019: Anwar Ibrahim dan Wan Azizah diketepikan daripada Majlis Tindakan Ekonomi Negara. Azmin dilantik orang nombor dua dalam majlis tersebut di bawah Tun Mahathir.

  22 Mac 2019: “Bukan senang untuk bekerja dengan bekas diktator (Mahathir) yang telah membuat banyak kerosakan kepada rakyat. Ini penggal terakhir saya sebagai ahli parlimen. Saya (kecewa dan) patah hati.”- Nurul Izzah

  25 Mac 2019: “Saya kecewa dengan siapa yang kecewa.” -Tun Mahathir

  KOMEN SAYA:

  Saya telah kata lama, sesiapa yang buat perjanjian dengan Dr. Mahathir mesti akan kena tipu, baik Anwar Ibrahim, mahupun anak beliau Nurul Izzah pun dah kena.

  Mereka ini tidak pernah belajar dari sejarah.

  Kepada Nurul Izzah, apabila anda dan papa anda memujuk Dr. Mahathir untuk masuk PH dahulu, saya rasa agak jelik sebab saya lihat langkah anda tersebut adalah satu langkah yang tiada pendirian.

  Sebab selama hampir dua puluh tahun anda dan papa anda telah menentang Dr. Mahathir, dan parti anda pun ditubuhkan atas dasar menentang regim Dr. Mahathir.

  Namun tiba-tiba mungkin sebab mabuk kuasa dan ingin mengambil kesempatan untuk menang pilihanraya dengan memecahbelahkan orang-orang Melayu, anda sanggup menggadaikan pendirian anda tersebut dan menggunakan Dr. Mahathir untuk menarik undi Melayu kononnya atas dasar untuk menjatuhkan Najib.

  Saya ingin bertanya ikhlas kepada anda Nurul Izzah: selama ini siapa yang sebenarnya banyak menyeksa keluarga dan papa anda?

  Dan regim siapakah yang telah melebamkan mata papa anda sebelum menyumbatnya dalam penjara?

  Tiba-tiba sebab gelap mata untuk menang pilihanraya anda tiba-tiba lupa?

  Dan tiba-tiba anda telah memuji Dr. Mahathir melangit seolah-olah tiada apa-apa yang beliau telah buat kepada anda dan keluarga anda, walaupun sebelum ini macam-macam mudarat yang beliau telah buat kepada papa dan keluarga anda, dan anda dan papa anda pun telah mengecam, mengkeji dan memaki hamun beliau selama hampir 20 tahun?

  Kini angin telah berubah lagi. Anda pun nampaknya mengubah pendirian anda lagi secepat angin berlalu.

  Kita berjuang untuk menegakkan kebenaran dan menentang fitnah. Bukan untuk mengambil kesempatan semata-mata untuk mendapat kuasa.

  Usah salahkan orang lain tentang hal ini termasuk Dr. Mahathir. Mahathir adalah Mahathir. Dan anda terutamanya sepatutnya lebih tahu dari ini.

  Salahkan diri anda sendiri kerana terperdaya mempercayai beliau dan goyah pendirian.

  Kembalilah ke pangkal jalan.

  Isham Jalil

  Reply

 29. Padan muka kerajaan penipu. Malaysia di malukan

  Jack Ma yg membawa kuntungan 1 billion kpd pelaburan Khazanah melalui Ali Baba Group nya di bawah pemerintahan DSNR tidak mahu ada kena mengena dan tidak mahu berurusan yg baru dgn kerajaan Pakatan Harapan Malaysia.

  Jack Ma juga berkata bagi pihak kerajaan China.

  Perjumpaan antara Jack Ma dan Tokong serta Tony Puaka di Hong Kong gagal mengubah pendirian Jack Ma.

  Imej perasuah LGE di ketahui nya , malah dakwaan terhadap DSNR pun di fahami oleh nya sebagai agenda politik.

  Berapa bulan lalu putera Saudi juga nembatalkan lawatan nya tanpa alasan walau sudah di jadualkn tp kemudian pergi ke negara China pula.

  Ketika DAP dan Tun Mahathir bermain isu Najib menjual negara kepada China sedangkn ia perniagaan dan pelaburan semata mata kedutaan dan media attache China merekodkan dan memerhatikn nya.

  Lalu apabila Tun Mahathir melawat China beliau di Malukan di majlis resepsi bila pemimpin China memperli nya dengan ucapan “unprecedented” oleh mana mana protokol , kata nya ” If you think this business is a form of China colonisation, our meeting ends here”.

  “Jika kamu fikir urusan ini sebagai kami mahu menakluki Malaysis ,pertemuan kita sampai di sini sahaja”.

  Bermakna China tahu kempen politik kotor DAP dn Tun M yang menuduh Najib jual negara.

  Tun M bakal ke China bulan April tp anggap lah sebagai melutut sahaja dan damage control projek ECRL.

  Jelas imej Malaysia mmg hancur.

  Kredit: @Chu Lan
  FB
  Api Dalam Mata

  komen : Itulah cakap kena berlapik

  Reply

 30. Saranan Agar Minum Satu Sudu Minyak Sawit Sehari

  Kelmarin, Tun Mahathir, Perdana Menteri berkata, “Saya ucap tahniah kepada Kementerian kerana mengadakan kempen Sayangi Sawitku.” (idea bernas Menteri Sawit Teresa Kok) “Kita harap semua dari kita akan minum satu sudu kelapa sawit sehari..” (sila rujuk di sini)

  Menteri Industri Utama, Teresa Kok hari ini menjelaskan maksud pesanan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang meminta rakyat Malaysia agar meminum sesudu minyak sawit sehari.

  Teresa memberitahu bahawa Perdana Menteri menyeru rakyat Malaysia menjadi duta kepada produk minyak sawit negara terutamanya minyak sawit dara atau virgin yang sangat kaya dengan kandungan vitamin E.

  “Sebenarnya kita ada minyak sawit dara atau minyak sawit merah yang sangat bagus untuk menambah baik penglihatan kita.

  “Memang ada penyelidikan dibuat oleh pakar nutrisi di China berkenaan minyak sawit merah yang dapat membantu meningkatkan lagi penglihatan terutamanya kanak-kanak. Jadi apabila Perdana Menteri kata kena minum satu sudu setiap hari merujuk kepada minyak sawit merah atau dara,” katanya ketika ditemui media di Lobi Parlimen, hari ini.

  Dengan nada berseloroh, Teresa berkata, sejak mengetahui khasiat ekstrak minyak sawit tersebut beliau sendiri juga meminumnya sehari sesudu dan kini berasa lebih muda.

  “Jadi kempen Sayangi Sawitku sebenarnya untuk memberi kesedaran dan pendidikan kepada warga Malaysia tentang produk lima bintang kita itu kelapa sawit dan juga jadi duta kepada minyak sawit.

  Bukan sahaja minyak sawit, buahnya juga boleh dibuat ulam ketika makan nasi. KERAjaanD4P juga diharapkan membuat kempen minum susu getah untuk mengatasi masalah harga getah makin menurun.

  Dan kedai mamak juga sediakan stok minyak masak lebih bukan apa, takut bekalan habis kerana rakyat Malaysia sudah menjadikan tabiat paginya bersama roti canai….

  Nasir Ramlee
  nasirramlee@gmail.com
  https://www.facebook.com/nasirramlee89

  komen : Aku rasa Atok panjang umur mesti dia minum minyak sawit

  Reply

 31. SEKUMPULAN. PEROMPAK HARAM PH .TELAH MEROMPAK SEBUAH INSTITUSI ORG ISLAM …SEBANYAK RM 20 BILLION…APABILA DI SOAL DI MAHKAMAH TOM CAT…PEROMPAK JWB TEGAS BAHAWA TUJUAN INSTITUSI TERSEBUT DIROMPAK ADALAH KERANA TELAH RUGI RM 4 BILLION…PEROMPAK TERSEBUT BERI JAMINAN HASIL ROMPAKAN DI JAMIN OLEH PH DAN AKAN BAYAR CUKAI TAHUN… .APABILA DISOAL BALAS KENAPA SAMUN BEGITU BANYAK…JAWAPAN YANG DIBERI ADALAH ROMPAKAN TERSEBUT BERTUJUAN UNTUK BANGKAPKAN TERUS INSTITUSI TERSEBUT…ALASAN TERSEBUT DITERIMA MUDAH OLEH AG DAN PARA JURI SEBULAT SUARA …PEROMPAK BERNAMA TOKONG NOBITA DIBANTU MUJAHAT WAKANDA TELAH DIBEBASKAN BERSAMA HASIL ROMPAKAN DENGAN DI SAKSIKAN OLEH TONG M,,PAK DAJJAL DAN MAT SYABU SYIAH….SEKIAN…CERITA INI BENAR… ROMPAKAN BERLAKU DI SIANG HARI DI DEPAN KHALAYAK RAMAI….20 BILLION ORG TAK NAMPAK….TAPI 2 BILLION YG SIBUK MELALAK….SEMOGA ISU INI MENJADI YANG TERBESAR DI NEGARA INI..

 32. ADA ORANG SUCIKAN SISTEM KAPITALISME SEBAB DIA PENYOKONG KUAT BAPAK KAPITALIS SKANDAL BERTONG2..DIA LANGSUNG TAK KOMEN SISTEM CAPITALISME…DIA CUBA KOMEN PENGAGIHAN ZAKAT….ITU SALAH PELAKSANA BUKAN SALAH SISTEM ZAKAT…..

  Wang Royalti Kelantan : Lim Guan Eng bohong lagi……
  October 15, 2019 …

  MB Kelantan: Itu wang ehsan, bukan royalti

  Menteri Besar Kelantan, Ahmad Yakob menegaskan Menteri Kewangan Lim Guan Eng mengeluarkan kenyataan tidak benar berhubung pembayaran royalti petroleum kepada Kelantan.

  Menurut beliau, kerajaan persekutuan bukan membayar wang royalti sebaliknya hanya wang ehsan.

  “Kenyataan itu kenyataan tidak benar dan mengelirukan rakyat. Yang dituntut oleh kerajaan negeri ialah royalti minyak atau gas. Yang diberi atau disalurkan adalah wang ehsan.

  “Apa yang disebut beliau telah mendahului tahun ini pada 7 September adalah mungkin di situ maksud menteri kewangan telah mendahului (bayaran) adalah wang ehsan, bukan royalti minyak.

  “Beza terlampau jauh. Wang ehsan nak beri tak apa, tak nak beri pun tak apa. Royalti hak kita.

  “Kewajipan hendaklah dibayar kepada kerajaan Kelantan,” katanya ketika menjawab soalan dikemukakan (PAS-Semerak) pada sesi soal-jawab lisan pada Persidangan Dewan Undangab Negeri (DUN) Kelantan di Kota Bharu, hari ini.

  Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Lim yang menyatakan kerajaan persekutuan sudah membuat bayaran royaltu kepada Kelantan pada September lalu.

  Malah, Lim dalam kenyataannya semalam menegaskan bayaran tersebut dibuat lebih awal berbanding sepatutnya pada Januari tahun depan.

  Sementara itu Ahmad meminta supaya Lim merujuk kamus Dewan untuk mendapatkan pencerahan tepat maksud wang royalti.

  Malah katanya, kerajaan negeri sememangnya ada menerima wang ehsan pada bulan September lalu.

  “Kita memang telah terima wang ehsan pada bulan September. Saya maklum kepada ahli dewan dan rakyat yang saya hormati pada 17 September sebanyak RM15.75 juta dalam tajuk penyaluran wang ehsan kepada Kelantan bagi tahun 2019,” jelasnya.

  Mkini

  Reply

 33. AKU ANAK MERDEKA kata bahawa MVSA, NBR, KEJORA ORANG YANG SAMA.

  Strong possibility. Sebab Atuk Geng Najib yang asyik menjilat Najib memang selalu mengguna berbagai nama.

  Can be treated so bila membalun, menibai da membantai Atuk GN tuh.

 34. INILAH KERAJAAN GOHEAD GOSTAN YG DISEBUT TAN SRI P RAMLEE….

  Pembelian 4 lebuhraya ditangguh : Inilah bahayanya bila kita ada menteri akauntan tak bertauliah yang salah titik perpuluhan…….

  Media Singapura mendedahkan bahawa rancangan Guan Eng untuk membeli 4 lebuhraya dengan harga RM6.2 bilion telah ditangguh dan perlu dikaji semula.

  Kerana ada kebimbangan bahawa harga yang ditawar adalah terlalu tinggi dan hasil dari “caj kesesakan” lebuhraya itu tidak mampu untuk membayar balik hutang RM6.2 bilion untuk menampung kos pembelian.

  Hari itu saya telah memberi amaran ini dan sifatkanya sebagai langkah kerajaan PH untuk tol-forever walaupun yang dijanji ialah tol-free.

  Saya juga menyifatkan langkah PH ini sebagai durian runtuh untuk penjual dan memberi bukti harga saham mereka telah melonjak naik selepas pembelian ini diumumkan.

  Tapi Guan Eng dan Tony Pua penat lelah untuk mempertahankan projek mereka.

  Macam-macam alasan dikeluarkan setiap hari oleh mereka.

  Sehingga Tony Pua mengeluarkan kenyataan dan alasan setengah-masak yang saya sangkal di sini:

  Sebenarnya, penangguhan rancangan pembelian 4 lebuhraya ini adalah tamparan hebat untuk Guan Eng dan Tony Pua.

  Saya ingat hanya projek kerajaan BN dahulu perlu dikaji semula.

  Rupa-rupanya projek PH baru pun perlu dikaji semula.

  Surat tawaran sudah disampaikan secara rasmi oleh kerajaan kepada penjual lebuhraya itu.

  Lembaga pengarah syarikat penjual dah bermesyuarat untuk menerima tawaran dan diumumkan kepada Bursa Malaysia.

  Harga saham mereka pun dah naik kerana ini.

  Tiba-tiba rancangan ini ditangguhkan pulak untuk kaji semula.

  Kini, harga saham akan jatuh semula.

  Mereka yang telah membeli saham syarikat penjual itu pada harga tinggi dengan harapan akan mendapat durian runtuh tentu akan “berterima kasih” besar kepada Guan Eng.

  Sekejap tawar untuk membeli. Sekejap U-turn dan kata nak kaji semula.

  Pelabur-pelabur asing pun pening kepala.

  Kita boleh salahkan pelabur tak jika mereka tidak lagi ada keyakinan kepada kerajaan PH dan pasaran saham kita?

  Inilah bahayanya bila kita ada menteri-menteri akauntan tak bertauliah yang salah titik perpuluhan.

  Matematik mereka untuk pembelian yang bernilai berbilion-bilion Ringgit pun ke laut.

  dari FB Najib Razak

  Reply

  Reply

 35. PRESTASI SEMASA paKARTUN haraPORN……

  Kalau negara dipimpin oleh ulamak palsu spt nuar, sabu, jemin, madey memanglah makin rosak. Mereka tiada pendidikan agama, tp cakap macam pakar dalam islam. Jadinya mereka layak digelar ulamak palsu. Kalau bab sex liar meningkat, ada potensi pemimpin gagal menanganinya kerana mereka sendiri pengamal sex liar termasuk sex songsang. Watak kepimpinan seperti ini pasti nasihatnya dipandang sinis oleh rakyat dan untuk berkesan jauh sekali.

  Anonymous
  Pakatan Hancing pimpinan abang besar parti kafir harbi DAPig terlibat dalam fitnah, janji palsu, kes semburit, kes rogol pembantu rumah, kes rasuah seperti banglo terlajak diskaun dan terowong dll dan menyokong pelbagai bentuk kesesatan dan kemungkaran seperti LGBT, pesta arak dll dan menghina ajaran Islam dan menafikan hak umat Islam dan mahu menghapuskan raja-raja dll.

  Maka kita tidak terkejut melihat di bawah pemerintahan Pakatan Hancing ekonomi negara, pelaburan asing, nilai RM, harga minyak kelapa sawit dan getah, pendapatan rakyat semuanya merundum dan harga barang dan perkhidmatan, minyak, kadar pengangguran, hutang negara dll meningkat.

  Pelbagai tindakan parti rasis kafir harbi DAPig membawa kepada perpecahan dan konflik perkauman.

  Ini membuktikan poliTIKUS Pakatan Hancing hanya pandai membaiki labu sahaja.

  Reply

  Reply

  Reply

 36. JANGAN INGAT SENANG BILA DAPAT KUASA….BANYAK TANGGUNG DAN JAWAB….

  Bapa Tiri Rogol Anaknya, Bagaimana Boleh K’jaan PH Yang Salah?…..

  Lelaki Rogol Anak Tiri Dua Kali Seminggu Ditahan

  PETALING JAYA: Selama hampir setahun, kanak-kanak berusia 12 tahun diselubungi ketakutan apabila mendakwa dirinya berulang kali dirogol dua kali seminggu oleh bapa tirinya.

  Dia hanya memberitahu kejadian itu kepada ibunya pada Jumaat.

  Ketua Polis Daerah Ampang ACP Khairuldin Saad berkata ibu kanak-kanak itu terus bertindak mengemas pakaian dan membawa anak-anaknya tinggal di rumah saudaranya, sebelum membuat laporan polis.

  “Kami menghantar satu unit ke rumah suspek di Kampung Cheras Baru dan menahan lelaki itu pada pukul 4 pagi Sabtu.
  “Dia kini direman sehingga 18 Disember bagi membantu siasatan.

  “Kanak-kanak itu memberitahu bahawa bapa tirinya mula merogolnya pada Disember tahun lepas.

  “Dia tidak ingat berapa kali dia telah melakukannya.

  “Katanya, ia berlaku banyak kali, mungkin juga dua kali seminggu,” kata Khairuldin.

  Beliau berkata suspek, yang menganggur dalam tempoh yang panjang tahun ini merogol kanak-kanak itu di bilik tidurnya atau di bilik tidur utama, ketika ibu dan adik beradik tiri kanak-kanak itu berada di luar rumah.

  Komen : Ada orng bertanya, bapa tiri rogol anaknya, bagaimana boleh karajaan PH pimpinan Mahathir yang salah?

  “Ya! Kerana kerajaan PH tidak melaksanakan undang-undang yang adil. Al-Quran menyebutkan sesiapa yang tidak berhukum dengan hukum Allah, dibahagikan kepada 3 kategori,
  Zalim,
  Kafir
  Fasik.
  “Bila undang-undang tidak adil, berlakulah pemberontakan maksiat di mana-mana. Bila tidak dihukum dengan hukum Allah SWT, maksiat terus jadi raja. Tahu, apa hukum lelaki yang sudah berkahwin merogol atau zina walau suka sama suka dalam perundangan Islam?

  “Sila rujuk kepada ahli-ahli agama bukan ‘orang-orang tak mengaji agama’ walau bertopengkan menteri. Perundangan begitu yang boleh mengajar dan mentarbiah penajis-penajis zina!” Jelas saya Ibnu Hasyim.

  “Bagaimana mengatasinya?” Ada yang tanya lagi.

  “Tolak PH, undilah PAS! Itulah jalan pintas dan mudah.” kataku..

  Reply

  Reply

 37. HANYA BODOH JADI CAI PH…….

  Kenapa aku kata Macai PH bodoh?……

  Ramai yang aku kenal kalau sokong PH memang bodoh tak boleh diajar, Cara berfikir mereka lemah, Cara berhujah bodoh asyik ulang apa yang dah berlaku 10 tahun lalu,

  Mereka sekadar copy dan paste.
  Ada yang masuk U pun bodoh juga nak berfikir secara rasional

  Ini satu lagi contoh bodoh mereka (gambar di atas). Jadi jangan hairan kalau mereka selalu kena kencing oleh pimpinan mereka yang “lidah biawak, janji mungkir”.

  Mereka kata kononnya cakap Hadi selalu berubah.
  Yang sebenar mereka bodoh tak faham
  mereka tak faham politik “matang dan sejahtera,”

  Aku bagi analogi ringkas.
  Jika kita berebut dalam pemilihan ketua kelas. Siapa yang kalah akan akur dengan ketua kelas yang menang, Sebelum tanding mesti ada kempen mengatakan ketua kelas yang menang itu tak pandai kawal kelas dan macam-macam lagi.
  Takkan nak kata dulu engkau kata dia tak pandai sekarang engkau akur cakap dia?

  Hadi kata Mahathir dan tua sebelum PRU-14, patut urus klinik aje kalau nak berbakti (takkan nak suruh mengajar Al Quran — pasal dia kata orang melayu tak ikut Al Quran)
  Apabila PH tawan Putrajaya, Anwar dan PH bodoh lantik Mahathir jadi PM lagi dan bawa wawasan lama, yang kita terpaksa kena akur sebab sekarang dia PM.

  Kenapa Hadi kata Mahathir kena kekal sebagai PM sehingga habis penggal.
  Mereka tak dengar hujah Hadi.
  mereka nak bangkang aje… sedangkan mereka pemerintah.. itu mentaliti lemah PH

  Hadi kata.
  Antaranya banyak janji yang PH buat belum selesai, jadi PH kena tunai janji Mahathir kena lakukannya. Ada alasan Mahathir kata tak cukup masa nak tunai janji kononnya BN banyak buat kerosakan. Jadi kita bagi dia masa biar dia tunai janji. Kan kata lepas kahwin takkan terus dapat anak.
  Ada yang kata janji sebelum kahwin tapi bila kahwin ada banyak hutang.. ok kita terima

  Janji itu bukan kerana apa. Janji PH bukan untuk Hadi dan PAS tapi untuk seluruh rakyat Malaysia.
  Apa pun Mahathir sebagai PM mesti tunai janji untuk rakyat.
  Jangan banyak alasan takkan 5 tahun tak cukup??

  Ini hebatnya Hadi, selepas aje PRU Hadi buang kepartian untuk utama Mahathir adalah PM dan tanggungjawab Mahathir kepada Rakyat. Itu kita lihat demi rakyat Terengganu dan Kelantan, Hadi rendah diri jumpa PM.
  Siapa hebat??

  Ini yang macai PH bodoh nak fikir.
  Sebab banyak sangat demo dan berguling di jalan raya hingga otak macai PH ada gangguan.

  Kalau PM tak tunai janji
  mereka hanya kencing sehingga habis tempoh
  Masa tu rakyat akan kencing atas kepala Mahathir dan PH.. termansuk Anwar Ibrahim.

  Siapa cerdik
  Hadi memang bijak.
  Macai PH memang bodoh

  HHO

  Komen : Setuju

  Reply

  Reply

 38. HANYA MUNAFIK MELAYU SAYANG KAFIR HARBI
  ……….

  Umno nampaknya ada perubahan yang ketara kata orang kuat DAP…….

  Umno nampaknya ada perubahan yang ketara. Dalam mesyuarat Agong tahunan di cawangan cawangan tiada lagi masalah untuk mendapatkan korum yang secukupnya lagi.

  Ini berbeza dengan keadaan tahun tahun sebelum parti itu tewas dalam Pilihanraya dahulu dalam mana banyak cawangan bermesyuarat tanpa korum yang cukup.

  Ini lah yang sedang berlaku setelah orang ramai mulai merasakan kerajaan PH sekarang tidak dapat merubah keadaan politik negara.

  Kejadian ahli ahli dalam mesyuarat Agong sekarang tanpa di panggil dan di punggah lagi nampaknya.

  Begitu juga dalam perwakilan perwakilan Bahagian selain dari kehadiran perwakilan yang mencukupi sudah ramai pemerhati peerhati datang seperti tahun tahun sembilan puluhan dan tahun tahun sebelumnya.

  Ini bayangan awal yang baik. Hanya yang masih di oersoalka sekarang ialah pimpinan atasan parti yang belum diubah. Ini lah yang mungkin membantutkan usaha mengembalikan Umno itu untuk di beri mandat.

  Jika selesai masalah moral pucuk pimpinan parti itu dan pimpinan yang sedang menghadapi undang undang di Mahkamah bersara Umno akan kembali di terima rakyat.

  Olih itu Umno perlu mengenepikan pemimpin. Pusat yang mempunyai persepsi buruk dari rakyat untuk rakyat kembali kepada Umno itu.
  Aspan Alias

  Komen : Bila orang kuat DAP mula memuji UMNO…!!

  Reply

  Reply

 39. TAK BELIT BUKAN KELING…

  ..

  Khazanah Jual Lagi.. Terima Kasih PH…….

  Seperti dijangka, Khazanah sudah jual semua pegangan dalam satu dari dua projek di Singapura yang dirunding, dilancarkan dan dirasmi oleh saya masa saya PM.

  Pegangan ini dijual kepada syarikat pelaburan Singapura.

  Semasa mengumumkan penjualan dengan harga RM4.74 bilion ini semalam, Khazanah mengaku bahawa kejayaan projek DUO di Ophir-Rochor di Pusat Bandar Singapura (CBD) ini adalah jauh diluar jangkaan dan amat menguntungkan.

  Oleh itu, perlulah dijual oleh kerajaan PH walaupun saya rasa ianya lebih baik jika masih dimiliki oleh kita dan kita mendapat pulangan dari sewa yang dikutip.

  Bagaimanapun, Khazanah memilih untuk memegang semua kepentingan mereka dalam Hotel Andaz di projek yang sama itu.

  Tapi semua ruang runcit, pejabat dan bangunan lain di projek itu yang kini memberi pulangan besar setiap bulan kepada Khazanah dah dijual.

  Tak apa.

  Banyak lagi aset-aset yang dibina oleh kerajaan BN masih boleh dijual oleh PH.

  https://www.bharian.com.my/bisnes/korporat/2019/07/590504/ms-jual-ruang-pejabat-runcit-duo-rm474-bilion

  Saya pernah menulis tentang asal-usul projek ini dengan projek Marina One. Boleh baca di sini:

  Saya lihat ramai masih tidak tahu kebenaran tentang isu tanah KTM di Tanjong Pagar, Singapura dan menuduh saya telah jual tanah tersebut.

  Biar saya jelaskan sekali lagi.

  Perjanjian asal untuk menghentikan stesen KTM di Tanjong Pagar dan menukar tanah 271 hektar KTM di Singapura bukan di persetujui oleh saya tetapi dirunding dan ditandatangan oleh Menteri Kewangan kita pada tahun 1990.

  Di bawah perjanjian 1990 ini, Malaysia bersetuju untuk memindah stesen di Tanjong Pagar kepada stesen baru di Kranji.

  Sebagai pampasan, Malaysia akan membangunankan tiga pakej tanah milik KTM di Tanjong Pagar, Kranji dan Woodlands bersama dengan Singapura mengikut nisbah 60% untuk Malaysia dan 40% untuk Singapura.

  Selepas kerajaan PM4 menandatangani perjanjian ini, kerajaan PM4 juga tidak mahu menghormati perjanjian ini dan meminta untuk 3 pakej tanah di Bukit Timah milik KTM juga di masukkan.

  Singapura pun bersetuju untuk memasukkan tanah Bukit Timah dalam rancangan pembangunan bersama tetapi Malaysia tetap tidak mahu menghormati perjanjian ini kerana masih bersengketa dengan Singapura dalam pelbagai isu pada masa itu.

  Oleh itu, perjanjian dan tanah-tanah KTM terbiar begitu sahaja selama 20 tahun tanpa memberi hasil satu sen kepada kita.

  Tanah-tanah ini asalnya diberi kepada KTM pada tahun 1918 mengikut Akta Keretapi pada masa itu.

  Ianya tanah pajakan 999 tahun dan syarat guna tanah dihadkan kepada kegunaan keretapi sahaja.

  Ia TIDAK boleh dibangunkan atau digunakan untuk projek-projek lain.

  Kebanyakan tanah itu juga terlalu sempit untuk projek pembangunan kerana laluan landasan keretapi memang tidak luas.

  Jika Singapura tidak bersetuju menukar syarat kegunaan tanah, tanah KTM itu akan terus dibiarkan begitu sahaja.

  Tunggu lagi 999 tahun pun tidak akan memberi satu sen faedah kepada sesiapa.

  Malah kita perlu membayar cukai tanah tahunan kepada Singapura.

  Pada tahun 2010, saya pun berunding dengan kerajaan Singapura dan mencapai persetujuan baru di mana mereka akan memberi 4 pakej tanah di Marina Bay (dekat dengan Marina Bay Sands) dan 2 pakej di Ophir-Rochor sebagai tukaran kepada satu pakej tanah di Tanjung Pagar, satu pakej di Kranji, satu pakej di Woodlands dan 3 pakej di Bukit Timah.

  Iaitu, 6 pakej tanah bertukar dengan 6 pakej tanah.

  Sesiapa yang mengenali Singapura tahu bahawa tanah di Marina Bay ialah yang paling berharga manakala kawasan Ophir-Rochor ialah pusat perniagaan (CBD) baru Singapura.

  Jauh lebih berharga berbanding tanah-tanah di Bukit Timah, Kranji atau Bukit Timah.

  Pada masa itu, Singapura juga mahu Malaysia membayar S$1.47 bilion (RM4.5 bilion) sebagai caj pembangunan kerana tanah-tanah yang mereka bayar sebagai pampasan adalah sangat berharga.

  Saya tidak setuju dan mengarah perkara ini dilawan di mahkamah dunia di The Hague, Belanda.

  Pada tahun 2014, kita menang dan Singapura kehilangan RM4.5 bilion kepada kita.

  Baca link ini:
  https://mothership.sg/2014/11/spore-watched-1-47-billion-in-revenue-evaporate-before-her-very-eyes/

  Saya rasa ini kali pertama Malaysia menang kes besar dengan Singapura dan pada masa itu ramai rakyat Singapura sangat marah tetapi itu hak mereka nak marah asalkan negara kita berjaya untuk dapat manfaat bernilai RM4.5 bilion.

  Selepas itu, tanah-tanah yang kita dapat telah dibangunkan oleh syarikat perkongsian bersama antara negara Malaysia dan Singapura bernama M-S Pte Ltd di mana pemilikan 60% kita diletak di bawah Khazanah Nasional.

  Projek di Marina Bay dinamakan Marina One dan bernilai S$7 bilion (RM21.3 bilion) manakala projek di Ophir-Rochor diberi nama DUO Residences bernilai S$4 bilion (RM12.2 bilion).

  Kedua-dua projek ini telah berjaya disiapkan pada awal tahun 2018 dan kini amat berjaya, memberi pulangan besar kepada negara.
  https://www.todayonline.com/singapore/pm-lee-najib-open-marina-one-and-duo-integrated-developments

  Projek di Marina One sebesar 3.67 juta kaki persegi melingkupi dua menara 34 tingkat kediaman mewah, dua bangunan 30 tingkat pejabat gred A dan pusat membeli-belah “The Heart”.

  Banyak syarikat terkenal seperti FaceBook, PWC, Grab, bank komersil dan sebagainya telah berpindah ke Marina One dan telah mula membayar sewa kepada syarikat milik Khazanah – pulangan berterusan jangka panjang untuk kita.

  Pada masa ini, kedua-dua pembangunan yang bernilai RM33.5 bilion ini masih dipegang oleh kerajaan Malaysia tetapi besar kemungkinan ianya akan dijual oleh PH juga tidak lama lagi.
  https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2018/08/23/khazanah-akan-jual-pegangan-dalam-2-firma-hartanah-kepada-temasek/

  Sekali lagi, saya yang cuba menyelesaikan masalah legasi untuk kebaikan negara tetapi difitnah oleh PH pula bahawa saya telah derhaka kepada negara pula.

  Najib Razak

  Reply

  Reply

 40. KORANG PATUT MARAH TONG M PELINGKUP NEGARA……

  Siapa pegawai PMO tukar susunan kerusi majlis pertabalan?

  Kini kecuh di media sosial tentang pegawai PMO yang memandai menukar susunan kerusi tidak mengikuti protokol untuk halang kehadhiran Dato Najib.

  FMT melaporkan PMO menafikan dan ada laporan mengatakan mereka menyalahkan pihak Istana.

  Susah untuk dipercayai pihak istana tidak mengikuti kehendak DYMM SPB Yang DiPertuan Agong.

  Menurut Facebooker, pegawai tersebut datang pada pukul 7 pagi sebelum daif-daif terhormat datang pukul 8.30 dan mengatakan Tun Dr Mahathir enggan datang jika Najib diduk dekat dengannya.

  Pemakan dedak Tun Daim berkata ini dendam balas kerana Mahathir tidak dijemput ketika pertabalan Sultan Muhammad sebagai Agong sebelum ini.

  TPM dan mantan TPM tidor?

  Ini tidak logik kerana Mahathir sedia duduk dua kerusi saja dari Anwar Ibrahim. Kedudukan bekas PM adalah di kerusi 10.

  Tambah lagi, Mahathir perlu bertentang muka dengan Najib di Parlimen.

  Pelbagai pihak menganggap pegawai PMO tersebut mahu lindung boss dari termalu.

  Entah apa yang Mahathir perlu malu.

  Di PMO, ada pegawai yang macam berok diberi bunga.

  Ada pegawai PMO jenis lebih sudu dari kuah yang masih pakai tie hingga ke tengah malam untuk dilihat hebat tetapi bodoh hingga melawat rumah rakyat pun masuk dengan kasut.

  Ada pegawai PMO jenis budak muda kuat main-main tetapi tidak peka dan ambil mudah dalam pelbagai hal.

  Ada pegawai PMO yang kuat memandai hingga membuat keputusan tanpa izin mana yang dia tiada ilmu dan pengalaman mengendali hal-hal sedemikian.

  Ada pegawai PMO yang memandai hingga semua hal dia boleh beri penyelesaian dalam sepintas masa tetapi bila ditugaskan, hanya menimbulkan kemarahan dan menyusahkan PM.

  Ada pegawai PMO yang berdegar-degar di atas pentas tapi pass LCE saja dan kini tukang collect tol.

  Tidak menolak kemungkinan, ada pegawai PMO ditugaskan pihak luat PMO untuk jadi tukang sabotaj untuk mengeruhkan keadaan agar urusan PM gagal.

  Zahid Hamidi memberi tiga syarat kepada Mahathir selepas Haji Hadi menyatakan kesediaan UMNO dan PAS untuk Mahathir habiskan sepenuh penggalnya.

  Mungkin ada pihak dalam PMO yang tidak mahu PM kekal lebih 2 tahun.

  Ingatkan Atoq marah pasal TTTTTT

  Wow! Jual orang lagi untung dari jual unta

  Dirgahayu
  Daulat Tuanku!

 41. IKAN BILIS JUGAK KEGEMARAN PH TUDING SALAH……..

  Baru tahu… air tercemar salah pemancing ikan….

  SALAH SIAPA PENCEMARAN AIR BERLAKU DI SELANGOR?

  Hari Jumaat, salah pencemaran adalah perkara biasa di Selangor.

  Pagi hari Isnin, salah syarikat lombong milik kerajaan PH Selangor yang sabotaj kerajaan PH.

  Petang hari Isnin, salah pemancing.

  Besok mungkin salah CCTV kot.

  Lusa salah air keluar dari van hingga dilanggar kenderaan bomba.

  Akhirnya akan salah Najib, UMNO dan 1MDB. Sabar.

  https://www.themalaysianinsight.com/bahasa/s/170322

  Dari FB Seademon.TV

  ———–

  Tak kiralah air kotor, pengedar air kotor disiasat dan yang kotorkan air lepas.

  Asal jangan buang masa IGP dan CyberSecurity pulak kena kenalpasti pemancing.

  IGP perlu bantu PM kenalpasti penjawat awam yang dia tak kenal dan tak boleh percaya.

  Wow! Benda boleh salahkan orang, buat apa bertanggungjawab

  Reply

  Reply

 42. PH LINDUNGI KRONI,,TOKEY DAN TAIKUN…CAI TAK KISAH TETAP SOKONG PH…SERONOK KENA KENCING……

  Sapa boleh PH salahkan kali ini?

  Salah BN
  Salah UMNO
  Salah PAS
  Salah MCA
  Salah MIC
  Salah Tok Jib
  Salah Haji Hadi
  Salah China
  Salah PDRM
  Salah Bomba
  Salah ATM
  Salah Penjara
  Salah makanan dalam penjara
  Salah angin bawa udara tercemar
  Salah peneroka Felda
  Salah penjawat awam
  Salah orang kampung
  Salah orang asli
  Salah CCTV

  And the latest one, salah burung merpati.

  *
  ———–

  Bayangkan…

  Kalau CyberSecurity boleh sahkan tulen dan 100%, polis kena keluarkan…

  Sebenarnya, sisa kelapa sawit adalah penyebabnya. MB Johor ada tersebut. Taukeh-taukeh kelapa sawit di Johor dah cerita ..

  Timbul pula isu suami Yeo Bee Yin ada 3 kilang di situ.

  Berilah penjelasan untuk dikatakan fitnah atau penafian mudah pun….

  Bolehkah dipercayai?

  Kini sudah berbulan tidak boleh kenalpasti sebab lalu salahkan tahi burung merpati. Tidak ada pula pencemaran toksik di Batu Caves atau Trafalgar Square di London?

  Hakikatnya, susah nak sanggah ada usaha nak tutup…

  Beberapa bulan lepas dah sebut tidak apa-apa dan dah selamat kata Menteri.

  Inilah PH

  Panggil bodoh tapi orang bodoh yang diajak lompat dan diajak jadi ahli. Yang sokong dan undilah yang paling mudah dapat dibodoh-bodohkan.

  Dapatlah tongong macam gini…

  Senang sekali, minta Teo Nee Ching wajibkan budak sekolah kebangsaan minum dua sudu terus dari Sungai Kim Kim.

  SRJKC tak diwajibkan kerana sumbangan kerajaan maaih belum cukup.

  Selesailah usaha pembersihan sungai tercemar…

  Wow! Budak sekolah sekali selesai

  * Dipetik dari FB John Amru Addalami

  Reply

  Reply

 43. TO TONG M EVIDENCE AND PROOF NOT IMPORTANT ……HIS ENEMY MUST GO TO JAIL…..

  Melayu “Lama” Lawan Melayu “Baru”…..

  Dialog diantara atuk dengan cucunya semasa mereka balik kampung untuk menghadiri majlis perkahwinan baru-baru ni.

  Apa benda yang engkau orang kecoh sangat kat bandar tu? Tak habis-habis lagi ke bergaduh? Tak sampai setahun kahwin dah nak cerai. Engkau orang nak apa lagi? Apa yang tak puas hati sangat ni? Atuk tak pahamlah!

  Bukan, tok. Yang sebenarnya banyak janji-janji pilihan raya belum lagi ditunaikan.

  Benda dah memang tak boleh tunai pun. Itu semuakan gula-gula politik. Mereka nak dapatkan undi kita, mereka taburlah janji-janji manis untuk kita. Jangankan bulan dan bintang, langit pun dia boleh bagi hanya nak dapatkan undi kita. Tapi, apa kena mengena dengan si Azmin tibai bontot si Haziq pulak?

  Itu pun satu lagi isu tok. Ketua Polis Negara kata rakaman tu sah, tapi tak boleh kesan siapa dalam rakaman tersebut, tapi mati-mati dia sahkan individu tu bukan Azmin. Macam mana dia tahu bukan Azmin sedangkan dia tak boleh kesan siapa dalam rakaman tersebut? Lepas tu dia kata ini satu konspirasi yang evil. Memanglah konspirasi yang evil. Takkan konspirasi yang suci pulak? Cakap pun tak betul. Nampak sangat nak lindung si Azmin tu.

  Kan engkau orang dah tahu yang si Azmin dengan si Anwar memang dah lama bercinta? Semenjak tahun 1998 lagi kita semua dah tahu kan yang Anwar dan Azmin tu menjalinkan hubungan sejenis. Sampaikan Wan Azizah pun cemburu dimadukan oleh Anwar, kalau madu perempuan takpa jugak, ni madu dia pula lelaki. Jadi apa yang nak dihairankan pulak? Benda ni bukannya benda baru. Yang polis sekarang ni pula bagi tumpuan kepada pembuat rakaman tersebut. Langsung tak ambil kisah pada pelakon dalam rakaman tu. Kau ingat polis tak tahu siapa Azmin ke?

  Ialah, tok. Tapi sebelum ni takda bukti. Sekarang ni dah ada bukti. Jadi sekarang polis bolehlah ambil tindakan.

  Sejak bila pulak engaku orang perlu bukti? Yang engkau orang fitnah Najib tu ada bukti ke? Betina mat saleh yang duduk di UK tu tulis cerita dongeng engkau orang boleh percaya bulat-bulat pulak. Bukti satu pun takde. Sekarang engkau orang nak cerita pasal bukti pulak.

  Tapi, tok, bukan semua dia orang tuduh tu tidak berasas.

  Yang betina mat saleh tu tuduh PAS terima RM90 juta ada asas ke? Katanya ada sekeping cek RM90 juta pulak tu. Mana bukti dia?

  Ialah, tok. Yang tu memanglah fitnah.

  Jadi, engkau orang dah tahu betina mat saleh tu kuat fitnah, yang engkau orang masih percaya dia lagi tu buat apa?

  Tapi cerita Azmin ni bukan fitnah, tok.

  Kalau betul bukan fitnah kenapa dia belum di tangkap? Dia bukannya menyorok atau melarikan diri pun, dia siap buat majlis doa selamat lagi ahad ni kat rumah dia.

  Itulah yang kami tak puas hati dan sekarang ni jadi kecoh.

  Engkau ni cacat otak ke apa? Buat perabis duit je hantar kau ke universiti. Sejak bila pula kat Malaysia ni orang kena tangkap sebab melakukan jenayah? Mereka hanya kena tangkap bila tak sebulu dengan pemimpin politik. Kau cuba tenguk apa Mahathir lakukan semenjak tahun 80an lagi. Dulu sebelum pilihan raya bukan main dia cakap macam-macam. Dah menang pilihan raya lain pula dicakapnya.

  Itu lain, tok.

  Lain apa? Engkau dah lupa ke? MAMINCO, bankrap. MAKUWASA, bankrap. PERWAJA, bankrap. BMF, bankrap. Bank Negara, rugi RM31.5 bilion. Bank Bumi, rugi berbilion-bilion. BAKUN, rugi. MAS, rugi. PKFZ, rugi. BAS INTRAKOTA, bangkrap. MEC ELECTRONIC GAMBANG, bangkrap. SOGOSHOSHA, bangkrap. PROTON, rugi. Beli 88 pesawat pejuang SKYHAWK, 44 tiba, baki 44 tersadai di US. PUTRA LRT, bankrap-bailout. STAR LRT, bankrap-bailout. MONOREL, bankrap-bailout. Tu baru sikit. Ada banyak lagi tau. Lebih dari RM200 bilion. Dan semua melibatkan rasuah dan salah guna kuasa. Jadi apa tindakannya?

  Kita tak boleh lihat dari sudut tu je, tok.

  Kalau tak leh lihat dari sudut tu, kau nak tengok dari sudut mana lagi? Engkau orang singkir Umno kononnya sebab Najib terlibat rasuah. Tapi rasuah yang engkau orang cerita hanya melibatkan 1MDB. Engkau orang cerita Najib kebas RM50 bilion. Ada ke Najib kena dakwa atas curi RM50 bilion? Nampaknya kes kat makhamah hanya melibatkan RM42 juta, bukan RM50 bilion. Yang kes RM200 bilion melibatkan Mahathir apa jadi? Kan ke Pakatan janji apabila mereka berkuasa kelak mereka akan dakwa Mahathir? Semua karut. Alasan je untuk matikan politik Melayu.

  Tok tak boleh cakap macam tu. Pakatan pun Melayu juga.

  Melayu apa? Melayu barua Cina? Siapa yang sebenarnya berkuasa? Melayu ke Cina? Engkau ingat atuk duduk kat kampung ni tak tahu apa yang berlaku kat bandar ke? Ni bukan macam dulu, bukan zaman 80an dan 90an. Semua berita kena sekat. Sekarang zaman dah maju, semua berita masuk dalam handphone. Cuba kau tengok, Melayu sibuk lawan Melayu berebut kuasa, yang untung Cina. Samalah macam orang Islam kat Arab tu. Orang Islam berperang dengan orang Islam, orang kafir juga yang untung.

  Atuk ni tak pahamlah.

  Tak paham apa lagi? Yang aku tahu Melayu Pakatan semua gila kuasa. Mereka rela biarkan orang Melayu rugi asalkan mereka boleh berkuasa. Mereka rela pakat dengan Cina untuk bunuh orang Melayu. Ni lah jadinya bila tepuk dada tanya selera dan bukannya tepuk dada tanya iman. Sampaikan yang haram pun boleh jadi halal.

  Susahlah cakap dengan tok ni. Tok masih dalam pemikiran kuno.

  Yelah, engkau orang yang muda-muda ni kan suka pemikiran moden, pemikiran lama, kuno engkau orang tolak dan tak suka. Matlamat pemikiran moden sebenarnya digunakan untuk menghalalkan apa yang haram. Konon pemikiran lama ni tak boleh guna pakai lah, negara maju pemikiran tak maju lah. Cuba engkau tengok kat luar tu sekarang.

  Tenguk apa, tok?

  Tu, tenguk kubur tu.

  Cu, kita ni, tak kisah la pemikiran kuno ke, moden ke, destinasi terakhir kita akan tetap ke dalam kubur. Tamak kuasa, gila harta, gila pangkat. Kau rasa semua tu boleh bawa pergi ke dalam kubur ke? Bila kau ke kubur nanti, semua harta, kuasa dan pangkat akan meninggalkan kau. Cuba kau fikir apa akan jadi pada bangsa dan agama kau nanti. Jangan ingat engkau akan hidup menongkatkan langit. Apa yang haram akan tetap menjadi haram. Janganlah cuba nak halalkan apa yang haram macam Pakatan Harapan tengah buat tu. Pakatan Harapan tu rakan syaitan. Kalau engkau ikut mereka engkau juga akan berkawan dengan syaitan. Mati nanti nak kemana? Nak jadi penghuni neraka bersama rakan-rakan syaitan yang lain ke? Taubatlah sebelum terlambat, cu! Pakatan Harapan ialah bara yang akan bakar engkau di neraka nanti. Pakatan Harapan ialah pemusnah bangsa Melayu dan pemusnah agama Islam.

  Reply

  Reply

 44. TONG M MISUSED HIS POWER TO DEFEND CRIMINALS AND IMMORAL LEADERS….WHAT A SHAMEFUL TO THE WORLDWIDE…….

  Mahathir And Hamid Bador Should Stop Insulting The People’s Intelligence…..

  – As expected, Inspector-General of Police (IGP) Abdul Hamid Bador declared that an explosive gay sex video implicating Economic Affairs Minister Azmin Ali is genuine, but the identities of the two men in the clips cannot be determined. It would certainly be a big surprise if the top cop said the identities of the two men have been positively identified, as that would go against Mahathir’s conclusion.

  Perhaps the police chief should send the video clip to the U.S. for identification. If that is beyond the police budget, China could do the job too. China “Hikvision” products and solutions were part of the Chinese surveillance system where facial recognition databases have almost every one of the nation’s 1.4-billion citizens. Even the U.S. and U.K. have been using their products.

  Cameras from Hikvision can produce not only sharp, full-color images in fog and near-total darkness, but also possess AI technology. Although the gay sex video was not recorded using Hikvision, chances are the company possesses the software to identify if the two men in the low-resolution clip were indeed Azmin Ali and Muhammad Haziq Abdul Aziz.

  Because Mr. Haziq has already admitted to be one of the men in the video clip, it isn’t difficult to authenticate the other man, whom Haziq claimed was his sex partner Azmin. What the facial recognition software needs to do to establish its capability and reliability is to match Haziq with highest accuracy. Then the other man can be matched against Azmin Ali.

  For the police to rely only on the local Cybersecurity Malaysia to conduct the verification of the video clip is laughable. To prevent the Royal Malaysia Police under the new leadership of Abdul Hamid Bador from being labelled as the lapdog of Prime Minister Mahathir Mohamad, the homosexual video clips should be sent to both China and the U.S. for ultimate authentication.

  Unfortunately, both PM Mahathir and IGP Bador appear to have failed in the handling of the gay sex scandal with utmost professionalism and integrity involving Azmin, the blue-eyed boy of Mahathir. The premier had already demonstrated his bias when he announced that Azmin was innocent and the clip was fake – even “before” the police could start the process of authenticating the video.

  The 94-year-old prime minister’s remarks have essentially destroyed the credential of IGP Bador, who was appointed due to his extreme loyalty to Mahathir. It makes the police chief a lame duck – even a political tool – as he could not possibly go against the “wish” of his boss. Hence, the mocking that the police cannot identify who the porn stars in that gay video are but can confirm 100% it is “not Azmin Ali”.

  Today is not 1998. Mahathir and the police should stop insulting the people’s intelligence. The prime minister should explain why a “homosexual Anwar” was unacceptable in 1998 but a “homosexual Azmin” is welcome in 2019. Ahh, Mahathir said – “I see this as a political move, not because of crime. The crime is that there is a coalition to bring down Azmin.”

  Going by Mahathir’s logic, did he admit that a crime was committed by himself back in 1998 when he brought down Anwar Ibrahim using the same modus operandi? Heck, back in 1998, there was no sex video clip when the former deputy prime minister Anwar was sacked for sodomizing his wife’s drive, Azizan Abu Bakar. Was it not a political move back then?

  Perhaps Dr Mahathir should explain to the people the difference between the homosexual activities conducted by both Anwar and Azmin to the extent that the premier was absolutely convinced Azmin’s extracurricular is “halal” (allowed) but Anwar’s was “haram” (forbidden). Both men screwed their male partners, were they not?

  It didn’t help the situation when top cop Abdul Hamid Bador offered a statement mixed with political statement – that the police investigation into the matter showed the existence of an “evil conspiracy” masterminded by a leader of a political party aimed at shaming the reputation of a particular individual (Azmin Ali). It is not the job of the police to make judgements.

  As far as the gay sex video is concerned, both men – Haziq and Azmin – have committed homosexual acts, a crime punishable to a 20-year in prison and whipping. Although Mahathir dislikes the fact that Haziq shamelessly confessed that he was one of the two men in the sex video, that does not give the prime minister and the police the right to discriminate only Haziq.

  While Haziq is still being detained on a 6-day remand order, Economic Affairs Minister Azmin Ali appears to be protected by the authorities, or at least the impression from the public is such that the powerful prime minister has given the instruction to the police to put all the blame on Haziq while Azmin is being painted as an innocent lamb.

  Wait a minute. Are we sure the other man in the video clip was Azmin Ali? There’s only one way to find out – send it to the U.S. or China to be identified. But without Azmin realizing, he has indirectly admitted it was him in the video clip. On Wednesday (July 17), Anwar Ibrahim suggested that Azmin should resign if he is conclusively identified as one of the two men in a recent viral sex video.

  Without thinking wisely, Azmin Ali hit back at lightning speed at his boss Anwar Ibrahim, saying that the PKR president should “look at the man in the mirror”. When former PM Najib Razak was condemned for stealing money from 1MDB funds, he once retaliated and suggested that Mahathir had also stolen money during his time. So, it takes a crook to recognize another crook.

  Clearly Azmin’s foolish retaliation can be interpreted as telling Anwar that since both of them are homosexual (or heterosexual), PM-in-waiting Anwar has no right to lecture him about quitting. However, Azmin has forgotten that Anwar, despite his cry of political persecution, had been punished by the law and sent to prison. But Azmin has not even been arrested, let alone charged for involving in the unnatural sex.

  Like it or not, Anwar was right that Azmin should resign – if it’s proven – that it was indeed the Economic Affairs Minister caught in the gay sex video. Anwar didn’t say Azmin must resign immediately. Azmin’s refusal to resign in the event that it’s established that both men in the video clip were Haziq and he could drag not only PKR, but also the Pakatan Harapan government down.

  Perhaps that’s what Azmin Ali determines to do – to drag Anwar and everyone together with him if the selfish blue-eyed boy of Mahathir is forced to resign. For the greater good of the coalition, the power-hungry Azmin should think twice about going nuclear. Suddenly, former MCA president Chua Soi Lek, who was involved in a sex scandal, looks like a saint.

  Despite his earlier decision to stay, Mr. Chua tendered his resignation as Health Minister, MCA vice-president, Johor MCA chief and Labis Member of Parliament on January 2, 2008. As compared to Azmin Ali, Chua quit with honour after he held a press conference in Labis, Johor, where he admitted to being the man in the sex DVDs circulating in the state of Johor.

  Apparently, the two DVDs showed Chua Soi Lek having sex with a woman whom he described as a “personal friend”. Mocked and insulted as a “sex actor”, Mr. Chua was allegedly framed by his own colleagues – Wee Ka Siong and Liow Tiong Lai. The four-star Hotel Katerina in quiet Batu Pahat was the hotel where Chua engaged in an extra-marital affair with the young woman.

  Chua’s mistake was bonking his “woman friend” – Ms Angela Yam – in the same hotel in the same room for convenience sake. Four cameras hidden in the suite recorded him having sex without his knowledge. When caught with his pants down, he took the responsibility and confessed of his affair and apologised and when that failed – he resigned.

  Unlike Azmin, Chua did not throw tantrums and cries like a baby and blame everyone but himself. Miraculously, Chua made a comeback 2 years later and emerged victorious as MCA president in 2010. Yes, he did not bonk another man, but committed “natural sex” with another woman and yet, he resigned. Mahathir is doing more harm than good to his own community by trying too hard to protect Azmin.

  Reply

  Reply

 45. DAPAT REPLIKA PUN JADILAH…. HOSPITAL JUGAK NAMANYA….PH JANJI DITEPATI……

  Kenapa Tak Beritahu ‘Hospital Semenyih’ Dah Sampai Tg. Piai…🤭🤭🤭

  Rupa-rupanya replika hospital yang Pakatan Harapan usong dari Semenyih hari tu dah sampai ke Tg. Piai…

  Admin tak tahu ler bila sampai, tapi khabarnya ada kejadian menarik sebaik saja replika hospital tu diletakkan kat bumi Tg. Piai…😂😂😂

  RM4 Juta Tu Mat Tisu Nak Kira Amanat Atau Wasiat…🤔🤔🤔

  Mula-mula, ramai yang sangka, replika hospital tu tak ada apa-apa kat dalamnya…

  Tapi bila diletakkan jer atas tanah, tiba-tiba terdengar suara makhluk yang dah lama tak kedengaran suaranya…

  Terdengar suara Mat Tisu yang menangis terseak-esak nak keluar dari replika hospital tu…

  Keluar jer dari replika hospital tu, Mat Tisu terus beritahu yang dia ada perkara penting nak beritahu…

  Kata Mat Tisu lagi, beliau datang bukan dengan tangan kosong tapi dengan dana RM4 juta yang dah DILULUSKAN untuk menaik taraf dan pembangunan kemudahan sukan dan rekreasi di Tg. Piai (BACA DI SINI)…

  Tambah Mat Tisu lagi, RM4 juta nie hanya sebahagian dari RM14.6 juta yang mantan Ahli Parlimen Tg. Piai, Allahyarham Dr. Md. Farid minta…

  Perghhh, kalau tak betul-betul, luruh kesetiaan pada Muafakat Nasional derrr…

  Kesian juga admin tengok Mat Tisu nie…

  Bukan apa, suka benar cari publisiti murahan yang tak sepatutnya seorang bertaraf menteri buat…

  Bukan sebab kereta berLOGO macam ‘beliau’, tapi mungkin Mat Tisu nie anggap jawatan Menteri Belia dan Sukan yang dia sandang sekarang nie hanya mimpi…

  Awal bulan hari tu, Mat Tisu nie dah kencing rider Pandafood yang boleh kita katakan seratus peratus anak muda…

  Beriya-iya panggil rider Pandafood datang ke rumah dia, konon nak dengar sendiri apa masaalah sebenarnya rider Pandafood…

  Siap ambil nota bagai dan berjanji akan bawa masaalah tu untuk dibincangkan dalam mesorat kabinet…

  Beriya-iya rider Pandafood luahkan masaalah dia orang dengan harapan Mat Tisu nie akan perjuangkan nasib mereka…

  Lepas tu, Mat Tisu cakap isu tu dah dibincangkan dalam mesorat kabinet…

  Tiba-tiba Dr. Mahathir buat kenyataan, tak ada siapa pun yang bawa isu rider Pandafood tu ke mesorat kabinet…🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

  Terus keluar tanduk rider-rider Pandafood bila tersedar dah diperbodoh dan dikencing Mat Tisu hingusan nie…😂😂😂

  Bila Mat Tisu janji nak bangunkan dan naik taraf kemudahan sukan dan rekreasi kat Tg. Piai, admin terus teringat janji sama yang Mat Tisu buat kat Semenyih sebelum PRK Semenyih dulu (BACA DI SINI)…

  Pembangunan pelancongan berbasikal dah buat ker belum…

  Kata nak buat track bagai, dah siap ker belum?

  Pada Mat Tisu, berhentilah buat kerja-kerja bodoh tu, simpanlah sikit bodoh tu sebab banyak lagi tempat nak digunakan, ker terlampau banyak sangat stok bodoh Mat Tisu tu…

  Pengundi bukannya bodoh, sekarang nie bukan zaman media cetak, tapi zaman media sosial…

  Apa yang Hitler cakap masa Perang Dunia II pun kita boleh recall balik, inikan pula apa yang Mat Tisu cakap dan janji dalam masa setahun dua nie…

  Satu jer admin nak tanya, harap Mat Tisu jawab dengan jujur, sejak menang PRU 14 hari tu, berapa kali Mat Tisu balik Johor?
  Sn…………

 46. WALAUPUN JELAS D4P PARTI KOMUNIS TAK BERTUHAN…..CAI PH MASIH TERUS BERGELUMANG…TAK INGAT NERAKA…..

  KUALA LUMPUR: Pembangkang berasa kesal dengan keputusan Speaker Dewan Rakyat apabila menolak usul persendirian bagi membahaskan berhubung pengedaran komik ‘Inisiatif Jalur dan Jalan- Meraih Manfaat Bersama (BRI) yang didakwa mempunyai propaganda komunis.

  Menurut Ketua Pembangkang, Dato’ Seri Ismail Sabri Yaakob, usul tersebut dibentangkan untuk dibahaskan supaya pihak kerajaan melalui Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengambil tindakan segera dengan mengharamkan komik tersebut.

  “Jadi kita kesal dengan keputusan Speaker kerana kita lihat bahawa komik ini sepatutnya tidak dibenarkan diedarkan dan perlu diharamkan berikutan buku (komik) ini mempromosikan ideologi sosialisma komunisma China.

  “Dalam muka surat 10 (komik itu) jelas mengatakan bahawa kejayaan China merupakan bukti bahawa model ekonomi sosialisma mempunyai daya saingan abad ke-21 dan model yang sepatutnya menjadi inspirasi kepada negara lain.

  “Jadi, jelas buku ini mempromosikan ideologi komunis,” katanya kepada pemberita di lobi parlimen hari ini.

  Jelasnya, pengedaran komik tersebut di sekolah-sekolah seolah cuba untuk menerapkan ideologi komunisma di kalangan pelajar sekolah.

  Malahan katanya, komik tersebut cuba mengambarkan ketidakadilan kepada umat Melayu Islam di negara ini apabila mengatakan 18 peratus rakyat menyokong jemaah Islamiah yang dikatakan sebagai ekstremis.

  “Kalau nak menyebutkan tentang sokongan kepada golongan ekstremis ini, masyarakat India yang menyokong LTTE misalanya, tidak pun dimasukkan dalam buku ini, seolah-olah memberikan gambaran bahawa umat Islam menyokong kumpulan ekstremis di negara ini,” katanya.

  Ahli Parlimen Bera itu turut mendakwa berkemungkinan komik tersebut ada perkaitan dengan DAP kerana kata penghantarnya oleh Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng.

  Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Mohamad Ariff Md Yusof menolak usul tersebut untuk dibahaskan perpandukan aturan mesyuarat 18 berikutan ia masih dalam siasatan.

  Terlebih dahulu, Dato’ Seri Mahdzir Khalid (BN-Padang Terap) bangun membentangkan Peraturan Mesyuarat 18(1), untuk membahaskan mengenai pengharaman komik propaganda (Inisiatif Jalur dan Jalan Meraih Manfaat Bersama) di Dewan Rakyat.

  Reply

 47. PH TERDIRI DARI MEREKA YANG ANTI AGAMA DAN TUHAN……

  Bukan Sembah Tuhan Hubal, Ini Jawapan Untuk Siti Kasim.
  Solat Gerhana Bulan Bukan Sembah Tuhan Hubal, Ini Jawapan Untuk Siti Kasim………

  Oleh : Dr. Ahmad Sanusi Azmi

  Liberal Jangan Hina Sunnah Rasulullah

  1. Saya ditanya berkenaan tulisan Siti Kasim yang seakan cuba menyamakan Sunnah Rasulullah dengan elemen penyembahan berhala (Paganism). Menurut saudara yang bertanya, tulisan FB Siti Kasim ini seakan cuba menyamakan Solat Gerhana sebagai aktiviti menyembah Hubal (Moon God), salah sebuah berhala terbesar yang disembah oleh Quraysh ketika zaman Jahiliyyah.

  2. Pemikiran sebegini menggambarkan betapa kelirunya Liberal tentang Sunnah Rasulullah itu sendiri. Solat Gerhana telah disyariatkan oleh Allah melalui Sunnah Rasulnya. Ketika berlakunya gerhana di zaman Rasulullah, ada dikalangan sahabat yang masih berfikir bahawa gerhana itu berlaku disebabkan oleh kematian seseorang. Rasulullah membetulkan kefahaman ini lalu bersabda:
  إِنَّ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَ لاَ يَنْكَسِفَانِ لِمَوْتِ أَحَدٍ وَلاَ لِحَيَاتِهِ، فَإِذَا رَأَيْتُمْ فَصَلُّوا وَادْعُوا اللَّهَ“Sesungguhnya gerhana matahari dan bulan itu tidak berlaku disebabkan kerana kelahiran atau kematian seseorang. Sekiranya kamu menyaksikan gerhana berlaku maka dirikanlah solat dan berdoalah kepada Allah.” (HR al-Bukhari)

  3. Sebahagian sarjana Muslim berpandangan bahawa hukum solat gerhana ini adalah Sunat Muakkad. Ini kerana Rasulullah bukan sahaja mengarahkan umatnya supaya mendirikan solat gerhana, bahkan Baginda sendiri menunaikannya. Kata al-Imam Ibn Qudamah:
  وصلاة الكسوف سنة مؤكدة؛ لأن النبي صلى الله عليه وسلم فعلها وأمر بها
  “Dan solat gerhana itu adalah Sunat Muakkad. Kerana Rasulullah bukan sahaja melakukan solat tersebut, bahkan Baginda turut memerintahkan para sahabat untuk menunaikannya.”

  4. Solat Gerhana ini langsung tiada kaitan dengan konsep paganism atau kepercayaan dalam penyembahan berhala. Dakwaan Liberal yang mengaitkan Solat Gerhana dengan penyembahan berhala Hubal (Mood God) adalah tidak benar sama sekali. Ini kerana Rasulullah mendidik umatnya supaya menolak Hubal bahkan Baginda sendiri mengarahkan agar Hubal dimusnahkan.

  5. Ketika umat Islam berada dalam situasi yang sukar di dalam Perang Uhud, Abu Sufyan dengan megah menjerit dan menyeru supaya Quraysh mengangkat dan memuliakan berhala Hubal. Rasulullah menempelak seruan Abu Sufyan ini dengan menyatakan bahawa Allah lebih tinggi dan mulia dari Hubal. Peristiwa ini direkodkan oleh al-Bukhari yang menyebutkan:

  قَالَ أَبُو سُفْيَانَ: اعْلُ هُبَلُ، فَقَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: «أَجِيبُوهُ» قَالُوا: مَا نَقُولُ؟ قَالَ: ” قُولُوا: اللَّهُ أَعْلَى وَأَجَلُّ
  “(dalam Perang Uhud) Abu Sufyan berkata: Tinggikanlah (angkat dan sanjunglah) berhala Hubal! Mendengar seruan Abu Sufyan ini Rasulullah lantas bersabda: Sahutlah (iaitu bantahlah) seruan Abu Sufyan itu! Para sahabat bertanya: Apa yang harus kami ucapkan? Rasulullah berkata: Ucapkanlah: Allah lebih tinggi dan lebih mulia (dari Hubal).” (HR al-Bukhari)

  6. Jelas melalui hadith ini bahawa Rasulullah menolak sama sekali Hubal bahkan menegaskan bahawa Allah adalah Tuhan manusia. Ia jauh mulia dari tuhan ciptaan manusia iaitu Hubal. Bagaimana Liberal menyatakan bahawa Solat Gerhana adalah menyembah Hubal sedangkan Rasulullah sendiri menolaknya.

  7. Bahkan ketika berlakunya pembukaan Kota Mekah, Rasulullah sendiri mencucuk mata berhala Hubal dan memerintahkan agar berhala tersebut dirobohkan. Perkara ini direkodkan oleh Ibn Khuzaimah di dalam Sahihnya. Sirah al-Halabiyyah turut merekodkan:

  فأتى في طوافه على صنم إلى جنب البيت: أي من جهة بابه يعبدونه وهو هبل وكان أعظم الأصنام فجعل يطعن بها في عينيه، ويقول: {جاء الحق وزهق الباطل إن الباطل كان زهوقا} أي فأمر به فكسر
  “Selesai Tawaf (ketika berlaku Pembukaan Kota Mekah), Baginda menuju ke sisi Ka’bah yang terdapat Hubal, berhala yang paling besar. Baginda mencucuk kedua mata Hubal dengan busur panah dan berkata: “Telah datang kebenaran (Islam), dan hilang lenyaplah perkara yang salah (kufur dan syirik)”. Rasulullah memerintahkan agar Hubal dimusnahkan. Maka, hancurlah Hubal di tangan Nabi SAW. (Sahih Ibn Khuzaimah dan Sirah al-Halabiyyah)
  8. Berdasarkan hadith yang sahih serta sumber penulisan sejarah, telah jelas di sini bahawa Rasulullah dengan tegas menolak berhala Hubal, bahkan mencucuk mata Hubal dan memerintahkan sahabat agar memusnahkan berhala tersebut. Tindakan sebahagian Liberal yang seolah cuba mengaitkan Solat Gerhana dengan kefahaman paganism adalah tindakan yang tidak wajar. Ia kelihatan merendahkan Sunnah Rasulullah bahkan seakan menghinanya.

  Semoga Allah membimbing kita serta menyelamatkan kita dari penyelewengan pemikiran Liberal yang memfitnah Islam.

  Reply

  Reply

 48. KAFIR HARBI MEROGOL DAN MELIWAT UNDANG2 DAN KEDAULATAN NEGARA……

  Perbicaraan SRC, Kalau DS Najib Update Dalam Media Sosial Kira, Sub Judice Tapi Kalau Tommy Tomato, Kira OK…

  Mahkamah Tinggi memutuskan sebarang posting awam mengenai perbicaraan kes SRC International membabitkan kes pecah amanah, menyalahgunakan kedudukan dan pengubahan wang haram yang dihadapi Dato’ Seri Najib Razak, dianggap menghina mahkamah…

  Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali membuat perintah itu sehingga permohonan pihak pendakwaan supaya Najib memohon maaf kepada mahkamah kerana memuat naik posting mengenai kenyataan saksi dalam perbicaraan kes berkenaan, didengar Isnin depan…

  Mohd Nazlan kemudian menetapkan Isnin ini untuk mendengar hujahan dan buat sementara waktu, beliau memutuskan sebarang posting yang dikeluarkan sehingga pendengaran itu, dikira menghina mahkamah!!!

  Tommy Thomas mengemukakan permohonan menuntut Najib memohon maaf kepada mahkamah kerana menyiarkan posting pada laman Facebook berhubung keterangan saksi membabitkan penggunaan kad kredit miliknya…

  Beliau berkata, DS Najib memuat naik posting menjelaskan penggunaan kad kredit miliknya dengan menyatakan ia bagi membeli hadiah untuk kerabat Di Raja luar negara…

  “Kebebasan berucap walau di mana-mana negara seluruh dunia adalah tidak muktamad”…

  “Apa yang dilaporkan media mengenai perbicaraan ini adalah versi kami kerana pada peringkat ini ialah kes pendakwaan”…

  “Apa yang kami mahu ialah sehingga Isnin ini, tertuduh memberikan aku janji untuk tidak mengeluarkan kenyataan membabitkan perbicaraan kes ini,” katanya…

  Ketua Barisan Peguambela Pertikaikan Sikap Ridak Konsisten Pihak Pendakwaraya

  Pada prosiding terdahulu, ketua barisan peguambela DS Najib, Tan Sri Muhammad Shafee berkata, tindakan anak guamnya bukan subjudis dan meminta semua pihak kembali pada Isnin depan untuk pihaknya menjawab permohonan pendakwaan…

  Beliau berkata, apa yang dinyatakan anak guamnya, tidak bersifat kontroversi…

  “Sebagai peguam hak asasi, kita pernah meminta perintah larangan daripada orang awam dan media membicarakan merit kes itu, tetapi mereka (pendakwaan) tak bagi”…

  “Kini mereka minta aku janji supaya anak guam kami tidak keluarkan kenyataan, ini adalah bertentangan”…

  “Saya boleh beritahu bahawa alasan utama anak guam saya berbuat demikian ialah media tidak melaporkan penuh apa yang berlaku, mereka sekadar memetik apa mereka hendak tulis,” katanya…

  Tommy Thomas ‘Merogol’ Mahkamah Dan Undang-Undang Malaysia

  Tommy a/l Thomas lupa atau terlupa…

  Dia pernah cakap, dia tak pernah menerima Prinsip Sub Judice…

  Cuba baca apa yang Tommy Tomato cakap dalam 2 tarikh yang berbeza…

  Tommy Thomas Aug 14, 2018 :

  “I have never accepted the principle of sub judice”…

  “The principle of sub judice does not exist in Malaysia because jurists don’t exist”…

  Tommy Thomas Jul 18, 2019 :

  “My Lord, his (Najib) action is sub judice, and he must be treated the same as any other accused”…

  “He cannot be treated any differently just because he is a politician and former prime minister”…

  “The prosecution demands an unconditional apology from the accused and his word that he will not repeat it”…

  Tommy rasa sangat-sangat seronok bila orang ramai terpengaruh dengan fitnah-fitnah mengenai 1MDB…

  Untuk menggalakkan supaya fitnah-fitnah 1MDB tersebar luas, Tommy mengatakan beliau tidak pernah terima Prinsip Sub Judice…

  Malah Tommy menggalakkan satu dunia bercakap tentang 1MDB!!!

  Tapi bila dilihat setiap tuduhan dalam perbicaraan kes SRC terhadap DD Najib, dijawab dengan fakta dan bukti-bukti sahih oleh DS Najib sendiri, dengan serta merta Tommy Tomato ‘beriman’ dengan prinsip Sub Judice…

  Kenapa?

  Kerana Tommy Tomato takut ‘ditelanjangkan’ dengan fakta-fakta serta bukti-bukti sahih yang DS Najib kemukakan…

  Kalau itu berlaku, maka rakyat malah satu dunia akan tahu betapa ‘adilnya’ proses perbicaraan mahkamah di era kerajaan Pakatan…

  Seperti yang dihujahkan oleh ketua barisan peguambela DS Najib, TS Shafiee Abdullah, apa yang dilakukan oleh DS Najib adalah memberikan penerangan kepada masyarakat tentang apa yang berlaku…

  Media pasti tidak akan melapurkan perkembangan yang sebenar kerana media terpaksa akur dengan apa yang diperintahkan kepada mereka…

  Dan sampai sekarang, kita masih tertanya-tanya, kenapakah kerajaan Pakatan tidak bersetuju untuk membuat siaran langsung perbicaraan kes SRC (BACA DI SINI)…

  Kenapakah kerajaan Pakatan tidak bersikap telus dan apakah yang mereka takutkan atau cuba sembunyikan?

  Dalam satu perkembangan lain, apakah keputusan Mahkamah Tinggi mengurangkan hukuman penjara dari 10 hari kepada 5 hari kepada seorang ibu muda, Chong Ann Ni yang didapati bersalah kerana mencuri pelbagai barangan yang bernilai RM291.39 kepunyaan Aeon Co. Malaysia, di pasaraya Aeon Mid Valley pada 2 Jun 2019, adalah kerana dipengaruhi kritikan terhadap hukuman yang telah dijatuhkan? (BACA DI SINI)…

  Hakim Mahkamah Tinggi, Mohamed Zaini Mazlan dalam penghakimannya, Mohamed Zaini berkata hukuman penjara 10 hari yang dijatuhi terhadap perayu yang tidak mempunyai rekod jenayah lampau adalah berlebihan setelah mengambil kira keadaan perayu yang mempunyai bayi perempuan berusia 15 bulan yang masih menyusu…

  “Seorang ibu (yang kesempitan hidup) pasti akan melakukan apa sahaja tanpa berfikir panjang, mahkamah mengambil kira keperluan anak yang masih menyusu badan itu,” kata hakim itu dan menambah perayu juga telah mengaku bersalah dan telahpun meringkuk dalam penjara selama lima hari…

  Sedangkan Chong Ann Ni dituduh mengikut Seksyen 380 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun dan denda…

  10 hari penjara dari 10 tahun penjara, apakah tidak cukup ringan hukuman yang dijatuhkan?

  Sebelum perbicaraan semakan dan juga selepas Mahkamah Tinggi membuat keputusan mengurangkan hukuman, isu ini hangat dibincangkan dalam media sosial…

  Apakah ini tidak dianggap Sub Judice yang boleh mempengaruhi keputusan mahkamah atau menghina keputusan yang telah dibuat oleh pihak mahkamah?

  Atau penentuan Sub Judice hanya akan di sah perlakukan selepas mendapat kelulusan dari Tommy Tomato…

  Dan kelulusan Tommy Tomato adalah bergantung sepenuhnya pada ‘endorsement’ pihak-pihak tertentu…

  Reply

  Reply

 49. SUDAH 60 TAHUN PUAK RASIS DI BERI MUKA SAMPAI NAIK TOCANG…..KINI SAMPAI MASANYA KITA KUAT KUASAKAN UNDANG2……

  Peguam fail usul cabar kedudukan sekolah vernakular…..

  Seorang peguam hari ini memfailkan notis usul untuk mencabar kewujudan sekolah vernakular yang menurutnya bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.

  Plaintif Mohd Khairul Azam Abdul Aziz memfailkan permohonan menerusi firma guaman Tetuan Azam Aziz Shaharudinali & Co di Pejabat Pendaftar Mahkamah Persekutuan Kuala Lumpur hari ini.

  Notis usul itu menamakan Menteri Pendidikan Malaysia sebagai defendan pertama dan kerajaan Malaysia sebagai defendan kedua.

  Shaharudin Ali yang mewakili plaintif berkata Parlimen tiada kuasa untuk mewartakan Seksyen 17 dan Seksyen 28 Akta Pendidikan 1996 yang berkaitan dengan sekolah jenis kebangsaan.

  Beliau berkata keputusan Mahkamah Persekutuan pada 9 Julai 1982 dalam kes penubuhan Universiti Merdeka sebagai asas kepada permohonannya.

  “Keputusan mahkamah itu mengatakan hal-hal bersangkutan dengan pelajaran dan pendidikan bagi maksud rasmi maka jelas Perkara 152 hendaklah digunakan.

  “Kalau sekolah rendah jenis Melayu tidak wujud, bagaimana sekolah rendah jenis Cina dan Tamil boleh wujud. Jadi itu persoalan undang-undang yang kita akan cuba hujahkan di mahkamah kelak,” katanya.

  Menurut Shaharudin, Parlimen tiada kuasa untuk membolehkan menteri pendidikan dalam soal penubuhan Sekolah Rendah Jenis Cina (SKJC) dan Sekolah Rendah Jenis Tamil (SKJT).

  Katanya lagi, Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan menunjukkan menteri pendidikan tiada kuasa untuk berbuat demikian.

  “Permohonan ini ialah untuk mendapatkan perintah Mahkamah Persekutuan, sama ada Parlimen ada kuasa untuk membuat Seksyen 28 dan Seksyen 17 Akta Pendidikan 1996,” katanya sewaktu ditemui pemberita di Putrajaya.

  Akta Pendidikan 1996 diluluskan pada tahun itu untuk meminda Ordinan Pendidikan 1957 dan Akta Pendidikan 1961.

  Seksyen 17(1) menyatakan bahasa kebangsaan hendaklah menjadi bahasa pengantar utama di semua institusi pendidikan dalam Sistem Pendidikan Kebangsaan kecuali sekolah jenis kebangsaan yang ditubuhkan di bawah seksyen 28 atau mana-mana institusi pendidikan lain yang dikecualikan oleh Menteri daripada subseksyen ini.

  Seksyen 17(2) pula menyatakan jika bahasa pengantar utama di sesuatu institusi pendidikan adalah selain daripada bahasa kebangsaan, maka bahasa kebangsaan hendaklah diajarkan sebagai mata pelajaran wajib di institusi pendidikan itu.

  Seksyen 28 pula berkenaan penubuhan dan penyenggaraan sekolah kebangsaan dan sekolah jenis kebangsaan. Ia menyatakan, “tertakluk kepada peruntukan akta ini, menteri boleh menubuhkan sekolah kebangsaan dan sekolah jenis kebangsaan dan hendaklah menyenggarakan sekolah-sekolah itu.

  Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan pula berkenaan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan merupakan tulisan yang diperuntukkan melalui undang-undang dalam Parlimen.

  Seterusnya, Perkara 152 (1)(a) menyatakan tiada siapa yang boleh dilarang menggunakan (selain bagi maksud rasmi) atau daripada mengajar atau belajar bahasa lain. Perkara 152(1) (b) pula berkata kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri boleh meneruskan penggunaan dan pengajian bahasa mana-mana kaum lain dalam persekutuan.

  ‘Bukan kerana perkauman’
  Sementara itu, Khairul Azam menolak tanggapan tindakannya memfailkan notis usul itu atas dasar perkauman.

  “Ini bukan isu perkauman tetapi isu undang-undang dan perlembagaan.

  “Kita failkan secara perundangan di mahkamah. Kita failkan juga di mahkamah tertinggi negara, di Mahkamah Persekutuan di bawah perkara 4(4) Perlembagan Persekutuan,” katanya.

  Katanya lagi, beliau membuat permohonan itu susulan pengumuman Belanjawan 2020 yang memperuntukkan RM127 kepada sekolah vernakular.

  “Selaku rakyat yang membayar cukai, kita berhak untuk pastikan kerajaan membelanjakan duit rakyat ke institusi yang dibenarkan perlembagaan dan undang-undang.

  “Kalau insitusi ini tidak sah di sisi undang-undang, maka duit rakyat tidak sewajarnya disalurkan kepada institusi berkenaan,” katanya.

  Reply

 50. PKR nampak spt parti elit… Org besar spt Azmin walaupun jelas melanggar peraturan parti namun tidak dikenakan tindakan disiplin… Jika peraturan sindiri gagal dilaksanakan dgn tegas… Lemahlah namanya

 51. Manifesto tak jalan. Kereta terbang habis 20 juta. Bodoh si Madey sibuk buka Pintu Belakang. Madey patut berambus! Kahkahkah!

 52. Balasan Kerajaan Pintu Belakang Madey yang tolol. Jangan jadi pengkhianat. Jangan mesyuarat dalam gelap dengan musuh. Madey bangang tua tapi tak ada otak. Amanah dan etika berpolitik korok mu Madey. Madey boleh pergi mampus. Kahkahkah!

 53. Tanpa nama tak ori

  Kongres PKR berbunuhan sesama sendiri kerana berebut lubang jubor.

  1. Kalau kamu oeang Umno / Pas hati sentiasa busuk, selalu nak marah, nanti kena darah tinggi, cepat ke liang kubor

 54. Tanpa nama tak ori

  Parti kerajaan buat kongres, belum apa-apa dah nak berbunuh sesama sendiri.
  Haaa…bunuh…bunuh…bunuh…
  Kah kah kah

  1. Orang Umno Bn Pas tak berbunuh, hanya bercekau, calar muka, kafir mengkafir, calar agama.

   Kalau nampak yang muka cacat, itu lah depa.

 55. SUDAH TERANG LAGI BERSULUH D4P KOMUNIS TAK BERTUHAN…… MELAYU MASIH MAHU BERSEKEDUDUKAN DENGAN MEREKA…….

  Kit Siang gesa KDN tarik balik pengharaman komik Inisiatif Jalur & Jalan……..

  Lim Kit Siang menggesa Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengkaji semula keputusan mengharamkan komik “Inisiatif Jalur & Jalan Meraih Manfaat Bersama”, termasuk versi bahasa Inggeris dan bahasa Cina, diumumkan semalam.

  Kata beliau, ini kerana kerajaan Pakatan Harapan (PH) menerajui pentadbiran atas janji akan memperkenalkan era keterbukaan lebih besar tanpa menjejaskan keselamatan negara.

  Malah, dalam Janji 27 manifesto PH, kata beliau, telah secara khusus menyatakan akan memansuhkan undang-undang yang menindas seperti Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984.

  “Saya tidak nampak KDN telah bertindak dengan betul dalam mendakwa buku komik Hew Kuan Yau mempromosikan komunisme ataupun dia simpati terhadap perjuangan komunis,” kata beliau dalam kenyataan dikeluarkan hari ini.

  Semalam, KDN mewartakan perintah larangan terhadap komik “Inisiatif Jalur & Jalan Meraih Manfaat Bersama”, termasuk versi kedua-dua bahasa Inggeris dan Cina.

  Perintah itu menetapkan pencetakan, pengimportan, penghasilan, penghasilan semula, penerbitan, penjualan, pengeluaran, pengelilingan, pengedaran atau pemilikannya dilarang secara mutlak.

  Menurut kementerian itu, terdapat kandungan yang mungkin memudaratkan ketenteraman awam dan keselamatan serta mungkin menggemparkan fikiran orang ramai.

  “Kandungan penerbitan ini antara lain cuba mempromosikan ideologi komunisme dan sosialisme, menyebarkan fakta yang salah dan mengelirukan tentang komunis serta mengandungi unsur untuk membangkitkan sokongan dan simpati terhadap perjuangan komunis,” katanya.

  Menurut KDN, ia juga boleh menimbulkan keraguan kepada pembaca khususnya generasi muda tentang sejarah Malaysia, seterusnya mempertikaikan usaha serta perjuangan tokoh dan pemimpin terdahulu dalam memperjuangkan kemerdekaan dan membangunkan negara.

  “Kandungan penerbitan ini dilihat tidak mengambil kira sensitiviti rakyat Malaysia yang berbilang kaum dan agama serta dibimbangi boleh memecah belahkan keharmonian dan perpaduan masyarakat,” tambahnya.

  Dalam kenyataannya Lim yang juga ahli Parlimen Iskandar Puteri berkata beliau mengenali Hew lebih tiga dekad, sejak tahun-tahun awal dia sebagai seorang “pemuda yang berang” , sehingga boleh bertindak sangat kasar dan mencetuskan situasi tidak senang, tetapi demi keadilan dan keadaan di Malaysia yang lebih baik, dan tindakan terakhir yang dia akan lakukan adalah menjadi komunis atau mempromosikan komunisme.

  “Oleh itu, menjadi kejutan kepada saya apabila buku komik diharamkan oleh KDN atas alasan mempromosikan komunisme dan bersimpati kepada perjuangan komunis.

  “Saya tidak bersetuju dengan semua pemikiran dan idea Hew, dan saya tidak membaca buku komiknya apabila kontroversi itu tercetus tetapi Hew bukanlah seorang komunis atau seorang yang bersimpati kepada komunis,” kata beliau.

  FMT

  Reply

 56. MEMANG BETUL PUN BAPAK SKANDAL HARIMAU KERTAS…..CUMA D4P GUNA OUT OF CONTEXT……

  DAP Ugut Dr. Mahathir, Mana Pergi Suara Pemimpin Melayu Bersatu…….

  Setelah berterusan mengkritik Dr. Mahathir, hari ini AJK Pusat DAP, merangkap Setiausaha DAP, Ronnie Liu, mula memberi amaran untuk menendang keluar Bersatu dari Pakatan Harapan…

  Dengan tajuk ‘Mahathir: Harimau Kertas’ yang memperlekehkan Dr. Mahathir dengan menggambarkan bahawa Dr. Mahathir kini seolah-olah sudah tidak bertaring, Ronnie Liu mengkritik pedas Dr. Mahathir…

  Semua isu disalahkan Dr. Mahathir, termasuklah kedegilan Dr. Mahathir mempertahankan penerusan dasar Bumiputera yang didakwa bercanggah dengan pendirian Pakatan, isu Khat, isu Zakir Naik dan sebagainya…

  Amarannya pula adalah kononnya, walaupun BERSATU ada 26 MP, DAP, PKR, AMANAH, WARISAN dan UPKO pula ada 113 MP yang didakwa cukup untuk membentuk kerajaan tanpa BERSATU…

  Kononnya juga, walaupun mungkin akan ada kem serpihan dari PKR, tetapi ini akan diimbangi oleh kem serpihan dari BERSATU yang akan menyokong DAP, PKR, AMANAH, WARISAN dan UPKO…

  Kononnya juga, jika ia berakhir dengan pilihanraya mengejut, BERSATU adalah pihak yang paling rugi kerana tidak akan ada mana-mana parti, baik dari PH mahupun PAS-BN, yang mahu berpakat dengannya…

  Kita tunggu dan lihat sahaja apakah benar Dr. Mahathir adalah harimau kertas yang sudah tidak bertaring ataupun tidak…

  Slot Drama Sangat Dari DAP

  Setiausaha Organisasi DAP, Anthony Loke, pantas memberi respon…

  “Kenyataan yang sangat-sangat tidak patut dikeluarkan”…

  Wow, tu antara kata-kata Anthony Loke…

  “Kenyataan Ronnie satu sabotaj, saya akan merujuk neliau kepada Jawatankuasa Displin”, tambah Anthony lagi…

  Boleh percaya ker kenyataan dari dua-dua apek DAP nie?

  DAP memang licik dalam strategi…

  Biasanya, setiap buah hang DAP keluarkan PASTI ada 2 mata…

  Lawan membalas kena, lawan pertahankan diri juga kena…

  Portal ini pernah dedahkan bagaimana liciknya DAP menggunakan Kongres Melayu untuk meraih ‘political mileage’…

  Walau apa pun respon masyarakat Melayu pada kongres tersebut, yang untung pasti DAP, sebab tu sanggup bagi dana untuk kongres tu (BACA DI SINI)…

  Kita sangat-sangat mengenali kedua-dua apek DAP nie, baik Anyhony Loke mahu pun Ronnie Liew…

  Jadi rmtak perlulah nak mainkan watak ‘good police’ dengan ‘bad police’…

  Muntahlah nak tengok drama skema nie…

  Apa pun, bagi admin, isu nie hanya mendedahkan satu perkara, iaitu, Pakatan Harapan berada di ambang kehancuran…

  Inilah kifarah dari Allah SWT akibat terlalu angkuh…

  Pada semua rakyat Malaysia, tak ada gunanya lagi menaruh harapan pada pakatan yang dah tak ada harapan…

  Rakyat bagi mandat untuk tadbir negara dengan baik, bukan untuk berdrama…

  Kalau ahli politik suka sangat berdrama, admin cadangkan supaya jadi pelakon dan bukannya pemimpin politik…

  Dah tua pun bodoh!!!
  Snap

 57. Bila UMNO dan PAS mula berbaik, puak-puak penyokong kafir harbi mula panas jubor. Geng semburit, juburit & geng kutty bergaduh macam anjing liar gila. Kongres pecah kepala.

  1. Tak heran … tak lama lagi Umno Pas kafir mengkafir lagi lah

 58. Kesian macai Madey. Sama otak dengan Azmin semburit. Buat apa mesti duit. Tak dapat duit dapat jawatan. Tak dapat jawatan dapat sisa dedak. Macam mana kamu nak kuat Bersatu? Rasuah projek pada MP UMNO – Pas. Tolol si Kitol Madey. Ajarlah macai kau Madey dengan etika dan amanah. Jahanam Madey buat negara kita. Sampai mampus Madey nak Melayu bergaduh dan bergaduh sedang dia dan anak bini makan harta haram. Berambuslah Madey. Kahkahkah!

  1. Yang perlu berambus ada lah kamu. Si Motol yang merosakkan bangsa Melayu. Mahu Najib yang curi duit berbillion di 1MDB. Dan Pak Lobai Hadi yang terima M90 juta dalam akaun bank pemimpumpin2 Pas.

   Jahanam lah bangsa dan negara jika monyet2 spt kamu semua dibenarkan memerintah negara ini.

 59. One nice quote on speculation –

  Rumours are rumours. The Internet is going to report whatever they have to speculate on.

  Budin also speculates. The beauty about speculating is that it doesn’t cost anything. Except maybe enmity by Azmin.

  But then, Budin is known being pro-Anwar. Only that if Azmin becomes PM8, gone is the prospect of Budin being the Media Adviser.

  1. Budin should not complain being taunted as a PM Media Adviser.

   Taunting him can, in fact, be construed by readers as Budin having the potential of a PM’s Media Adviser.

   You owe me lunch for saying that, Budin. Nothing better than today, a Sunday.

 60. Berhantu betul pantun ni, tak berhenti aku pakai pantun lepas kes Si Kitol. Azmin semburit tak ada tokoh nak pimpin Malaysia. Kena sembur terus cabut lari. Madey memang nak jahanamkan Malaysia semata-mata nak naikkan anaknya Mukriz yang tak ada apa kecuali kekayaan anugerah bapak. Rakyat Malaysia kena sedar dan bersedia dengan agenda Madey yang kotor dan jijik. Siaran ulangan macam kroni Madey dalam Astro sejak 1998. Kahkahkah!

  1. Agenda Najib lebih kotor – mennsuri wang rakyat berbillion di 1MDB.

   Lobai Hadi pun otor juga, bersubahat dengan Najib, RM90 jut dimasukkan ke dalam akaun bank pemimpin2 Pas, di diamkan ajer.

   Tapi pahal pun rakyat Malaysia tak akan undi Naib atau Umno lagi. Sekali kena gigit, sepuluh kali menjerit. Hingga masuk ke dalam Umno dan Pas punya bur.t

 61. Madey punya pilihan hati jenis tak guna, itulah balasan Madey suka buat aniaya, sampai mampus “jasa Madey” tak dilupa, kaki tidur, kleptokrat dan sekarang si manja. Kahkahkah!

  1. Pilihan Tun M bernama Najib Al Jibo itu bukan saja jenis tak guna, juga mencuri berbillion Ringgit, subversive to the integrity of this nation Malaysia. Bedebah dia.

   1. Tapi PAS pun bedebah juga. RM90 juta di masukkan ke dalam akaun bank pemimpin2 depa, mula2 di diamkan saja.

    Kedua dua Umno Pas tak guna dan bahaya. Jahanam negara jika dibenarkan depa memerintah.

 62. Azmin semburit Madey yang bela, mana tahu reformasi kronisme maharajalela, Madey hanya tahu lantik pemimpin tak tentu hala, Madey si Kitol patut kena sula. Kahkahkah!

  1. Kamu patut di sula ke mulut kamu.

   Hanya Najib yang Tun M lantik tapi bila dapat kuasa, buat tak tentu hala.

   Mencuri wang rakyat RM2.6 billion di 1MDB bukan saja tak tentu hala, dia dah jadi gila.

 63. Sdra Budin, pro PAs (MVSA), pro umno(najib bini rosmah).

  1. Mengapa Anwar/PAS TAKUT BUANG AZMIN. Give one rational reason

  2. Mengapa GS yang dicanang2 oleh MVSA tak laku?

  3. Sapa perlu sapa untuk kuat…Umno perlu PAS atau PAS perlu umno?

  1. Aku ni United Front si TT bangang punya supporter, jangan buat malu diri tuduh aku UMNO puppeter. Siapa hentam Madey kita Rakyat marhaen give power, jenis kayakan kroni kita jadilah undertaker dia. Best juga berpantun sambil komen rupanya. Patutlah si Kejora memantun tak kira masa. Kahkahkah!

 64. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  Berharap ler kamu Budin, mengata PROVOKASI PENAMPILAN AZMIN SENDIRI LEBIH JADI PUNCA PERWAKILAN KONGRES MELUAT DENGANNYA.

  Jangan terperanjat jika sebalik nya berlaku.

  Penting nya ialah ramai di Kongres itu yang menyokong Azmin. Hal ini tentu Azmin dah congak. Lebih dari congak, dia dan puak nya dah analisa, kaji, buat kesimpulan sebelum bertindak begitu.

 65. 1. Najib dituduh mwncuri wang 1MDB/SRC NAMUN ramai ahli umno masih percaya NAJIB TAK BERSALAH DAN HANYA DIFITNAH. 2 kes sedang dibicara dalam mahkamah

  2. Zahid dituduh pecah amanah viz wang sebuah Yayasan. NAMUN ahli masih tak percaya konon ZAHID DIFITNAH. Kes sedang dalam perbicaraan di mahkamah

  3. Anwar pernah dituduh di mahkamah kes liwat dan didapati bersalah dan di jel. Ramai tak mahu percaya konon FITNAH. Sekarang timbul pula kes LIWAT 3. Juga ahli ramai marah itu FITNAH

  4. Hadi dituduh terima wang umno. Konon mak saman SR TAPI TAKUT DAN TERUS TARIK BALIK KES…mengapa? Ahli PASckata FITNAH. Naper takut terus saman??????

  Inilah cara melayu muslim yang ingin ketuanan melayu dan islam dipertahankan. Jelas melayu muslim tak pernah berealiti berfakta dan berkebenaran.

  Wallahuaklam

  1. Ramai antara depa yang mengata NAJIB TAK BERSALAH DAN HANYA DIFITNAH itu bercakap with tongue in cheek.

   Penyokong tegar Umno sudah tentu lah bermati mati mengata begitu, tapi ramai penyokong yang “tak tegar”. Sokong ala sokong ajer, buat kadar ajer, sebab dah jadi ahli Umno.

 66. MASA MENGUNDI GS TELAH TIBA….MARI KITA SOKONG BERAMAI2……..

  Ramai yang keliru di antara menolak pemimpin BN Melayu yang rasuah atau menyokong PH bawah PM Tun Dr.Mahathir Mohamad!…….

  Baru baru ini tersebar luas rakaman video menunjukkan murid murid Sekolah Jenis Kebangsaan Cina yang menyanyikan Lagu Kebangsaan Negara Ku dalam Bahasa Mandarin!

  Bilamana saya siarkan video tersebut didalam akaun Facebook saya dan menzahirkan perasaan menyampah dan geram saya terhadap perbuatan teramat biadap dan penderhakaan terhadap martabat negara kita yang berasaskan Persekutuan Negeri2 Tanah Melayu itu, ada pula yang membalas dengan komen kurang cerdik:

  Agak malang bagi segelintir rakyat warganegara ini yang masih keliru dan tidak dapat membezakan di antara hak rakyat marhaen untuk menolak mana mana para pemimpin Melayu yang terbukti korup, rasuah, pecah amanah dan pengkhianat negara di dalam PRU ke 14 yang lepas dan memilih kepimpinan alternatif di bawah pentadbiran mantan Perdana Menteri Malaysia yang ke 4 dahulu, YAB Tun Dr.Mahathir bin Mohamad yang kini menerajui Kerajaan Persekutuan Malaysia di bawah Pakatan Harapan yang terdiri daripada PPBM, PKR, AMANAH dan DAP serta WARISAN.

  Jika ada perkara perkara melampaui batas seperti yang sedang di lakukan puak puak cauvinis Cina dan India sejak kebelakangan ini, ianya tidak bermakna bahawa orang orang seperti saya yang mengundi PH di dalam PRU ke 14 setuju dengan perbuatan perbuatan mereka.

  Jauh panggang dari api. Saya tetap menyokong ketuanan Melayu di dalam Malaysia tetapi saya mahukan kepimpinan Melayu2 yang berintegriti, jujur dan bersih serta memegang amanah terhadap negara ini.

  Bukannya menyokong membuta tuli terhadap mana mana pemimpin Melayu yang haprak dan tak boleh di harap, rakus mentekedarah duit kerajaan dan berlagak seolah diri mereka itu maksum.

  Saya menyokong Tun Dr. Mahathir Mohamad untuk menyelamatkan Malaysia dari tergadai ke tangan Negara Komunis China.

  Saya tidak setuju dengan cadangan untuk Anwar Ibrahim yang terbukti kaki temberang dan tidak pernah menunaikan janji janjinya terhadap rakyat untuk naik menggantikan Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai PM ke 8!

  Itu perbuatan khianat terhadap harapan para pengundi PH seperti saya yang menyokong PH semata mata kerana Tun Dr. Mahathir yang di persetujui untuk di lantik sebagai PM ke 7 andai gabungan Pakatan Harapan berjaya memenangi PRU ke 14 dan membentuk Kerajaan Persekutuan Malaysia.

  Orang orang Melayu harus bijak dan tahu membezakan di antara yang hak dengan yang batil. Jangan semberono menyokong segala penyamun dan penyangak semata mata kerana ianya berbangsa Melayu.

  Masih ramai lagi Melayu lain yang boleh kita angkat sebagai ketua kerajaan dan yang sadar diri, tidak rakus mengkhianati negara demi mengisi tembolok masing masing.
  MAHAGURU58

  1. Bagus bahawa yang aku anggap DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR tapi menerbitkan komen pro PH spt di atas itu. Sila teruskan langkah kamu itu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.