BUKAN TIDAK SABARNYA PENYOKONG ANWAR JADI MASALAH, TUN M YANG BERDOLAK-DALIK PUNCA SEGALA MASALAH

Dalam tulisan di blognya semalam, Penasihat Media dan Komunikasi Perdana Menteri, A Kadir Jasin berkata, adalah lebih baik soal peralihan kuasa daripada Tun Mahathir Mohamad kepada Anwar Ibrahim diselesaikan oleh kedua-dua pemimpin itu saja.

Tambah beliau, campurtangan pihak lain boleh menjejaskan peralihan yang sudah dipersetujui itu.

Mengimbas kembali episod 1998 di mana Anwar dipecat oleh Tun Mahathir yang kemudiannya mencetuskan gelombang reformasi dalam negara, Kadir seterusnya menasihatkan Anwar agar mengawal para penyokongnya yang tidak sabar sekarang ini.

“Dan jika Anwar ada belajar apa-apa daripada episod itu, saya yakin dia perlu mengawal penyokongnya yang tidak sabar itu,” tegasnya lagi.

Ada beberapa persoalan timbul daripada tulisan beliau kali ini.

Pertama, tulisan Kadir ini dengan sendirinya mengesahkan pemecatan Anwar pada tahun 1998 itu bukanlah kerana masalah moral yang melingkari bekas Timbalan Perdana Menteri itu sebagaimana yang kerap didakwa oleh Tun Mahathir sebelum ini, tetapi semata-mata kerana ketakutan Perdana Menteri ketika kepada kehilangan kuasanya.

Dan ketakutan kepada kehilangan kuasa itu, sebagaimana digambarkan oleh Kadir, ternyata lebih membimbangkan Tun Mahathir berikutan ternampaknya sikap penyokong Anwar yang tidak sabar mahukannya menjadi Perdana Menteri.

Lantaran itulah, untuk kali ini Kadir menasihatkan Anwar agar mengawal para penyokongnya agar lebih bersabar menanti peralihan kuasa kepadanya menjadi kenyataan.

Benarkah kali ini penyokong Anwar tidak sabar?

Benarkah juga ketidaksabaran penyokong Anwar akan menjadi punca segala masalah dalam peralihan kuasa kali ini?

Kalau kita imbau kembali isu peralihan kuasa ini sejak awal lagi, masalah sebenarnya bukanlah berpunca daripada sikap atau gambaran para penyokong Anwar yang tidak sabar itu.

Sebaliknya, semua punca masalah adalah bermula daripada kenyataan demi kenyataan Tun Mahathir yang tidak konsisten dan berdolak-dalik mengenai peralihan kuasa itu.

Sebelum menang PRU dan sebelum kuasa berada dalam genggaman, Tun Mahathir sentiasa mengatakan beliau hanya mahu menjadi Perdana Menteri untuk tempoh selama dua tahun saja.

Malangnya, sebaik saja kuasa ada dalam tangan, nada suaranya mula berubah dengan keinginan berkuasa selama dua tahun tadi sudah bertukar menjadi dua tahun setengah, kemudian tiga tahun, seterusnya sehingga ekonomi pulih dan sebagainya.

Kenapakah beliau tidak boleh sentiasa setia dengan lafaz janji dua tahun itu sebagaimana setianya sepanjang kehidupan kepada isterinya, Tun Siti Hasmah Mohd Ali?

Dalam waktu yang sama, selain tidak konsisten dan berdalik-dalik berhubung tempohnya menjadi Perdana Menteri, Tun Mahathir juga melakukan beberapa tindakan yang mencurigakan seperti membawa masuk Azmin Ali menyertai kabinet dan menarik beberapa Ahli Parlimen UMNO menyertai Bersatu.

Apakah istimewanya Azmin yang tidak pernah ada pengalaman di peringkat kerajaan persekutuan untuk dilantik sebagai menteri kanan, Menteri Hal Ehwal Ekonomi, walhal beliau telah diperkenan oleh Sultan Selangor untuk meneruskan khidmat sebagai Menteri Besar Selangor?

Dalam hal ini, di mana rasa hormat Tun Mahathir terhadap Sultan Selangor?

Selain itu, jika benar hanya mahu dua tahun memegang kuasa, untuk apa terus mengukuhkan kuasa dengan mengimport Ahli Parlimen UMNO menyertai Bersatu?

Timbulnya perasaan tidak sabar di kalangan penyokong Anwar, sebagaimana yang didakwa oleh Kadir itu, kalau pun ia membimbangkan beliau dan Tun Mahathir, ia sebenarnya adalah reaksi kepada tindak-tanduk dan sikap dolak-dalik Perdana Menteri sendiri.

Maka itu, daripada Kadir mahu menasihatkan Anwar agar mengawal para penyokongnya yang tidak sabar itu, lebih baik, sebagai Penasihat Media dan Komunikasi Perdana Menteri, beliau memberi nasihat kepada Tun Mahathir agar setia dengan lafaz janji yang diucapkan sebelum beroleh kuasa dan tidak berdolak-dalik dalam berkata-kata.

Seterusnya, patut juga Kadir menasihatkan Tun Mahathir agar mengawal sama para penyokongnya supaya berhenti mendesak Perdana Menteri untuk berkhidmat sehingga habis penggal.

Selain tindak-tanduk Tun Mahathir, sikap para penyokongnya yang tidak puas-puas itulah punca sebenar segala masalah dalam peralihan kuasa sekarang ini. (ShahbudinHusin 03/12/2019)

Updated: 3 December 2019 — 7:59 am

70 Comments

Add a Comment
 1. Ada sorang situa yang acap menjilat ludah sendiri.
  1. Dulu dia pecat orang bawahan dia, konon kerana moral/liwat wlu pun waktu tu mahkamah belum pun tentu kan salah benar, hanya berdasarkan sumber yang tak sahih. Tapi sekarang situa ini mati2 pertahan pula sorang lain orang bawahnya yang didakwa bermasalah moral/liwat, siap dengan videonya, dikatakan pula teknologi boleh buat apa saja (berbanding akuan mulut dulu yg boleh sebut dan kelentong apa saja).
  2. Dulu orang tua ni cakap dan canang sana sini, bekas orang bawahya dulu tu dah terlalu tua untuk jadi PM, tak layak konon kerana dah tua bangka. Kata situa ni lagi, orang muda lebih layak jadi PM. Tapi sekarang situa ni yang dapat jawatan sementara sebagai PM, katanya 2 tahun saja. Anihnya situa ni yang jauh lebih tua dari bekas orang bawahnya dah rasa dirinya makin muda, dah gian nak terus jadi PM, klik kluk klik kluk sana sini cari dalil nak bukti kan dia lebih muda dan layak jadi PM lebih lama. Kesian.
  3. Dulu situa ini lah juga cakap akan laksanakan manifesto yang dipersetujui bersama sebelum kembali berkuasa. Lepas berkuasa situa ni cakap manifesto bukan macam Alquran, tak boleh diubah sesuka hati. Dengan kata lain dia persetan dan perlekeh kan janji janji sendiri. Cakap dah tak serupa bikin.
  4. Dulu situa ni perlekeh kerjasama projek PROTON dgn sykt China. Macam2 keluar dari mulut dia. Bila situa ini berkuasa, lain pula nadanya, senyum lebar dapat test jadi orang terawal cuba kereta kerjasama proton China. Dah nampak macam bangga pula berbanding sebelumnya, memperlekehkan.

  Banyak lagi kisah situa ini yang kerap benar menjilat ludah kembali. Mungkin sedap dan nikmat agaknya dapat jilat ludah sendiri??? Pun begitu spesis pak angguk dan jenis dedalu keliling situa, hidup menumpang, tak henti2 menyondol membabi buta mengiyakan apa saja kata situa. Hebat situa ni…dia pakai hitam, tapi pak yit2 keliling dia nampak serba putih. Ish isk isk.. hebat..

  1. Jeles ke? Orang macam kamu memang pendengki…..

 2. Keretapi bersatu atau Bersatu?……

  bekas Pengerusi PPBM sebuah negeri menghantar video keretapi lama.

  Katanya ini adalah video susah dapat keretapi pertama di dunia pada Desimber 24hb 1809, 210 tahun dahulu!

  menarik sambil tertanya-tanya. Ketika itu, wayang sudah ada ker belum?

  Keretapi bersatu atau Bersatu?

  Ingatkan dia nak beretorik konon Melayu kena bersatu dan bersatu bawah PPBM dengan Atoq sebagai kepala keretapi.

  Sebenarnya PPBM ni parti yang sungguh mengelirukan. Perlembagaan tulis jelas Presiden ketua dan urus parti, tapi Pengerusi untuk Mesyuarat Agong yang penentu segala-gala.

  DIA tidak lagi Pengerusi dan agak marah cara dia dihentikan. Masa 2017-2018 lagi, main sukahati Presiden tukar ketua-ketua Penaja hingga pecahbelah parti.

  Rasanya menyindir PPBM yang masih tidak lancar dan lucu urus tadbir parti dan politiknya.

  Mungkin juga dia anggap PPBM umpama situasi kaldai yang berdiri menyekat landasan. Bila engkar tak mahu dialih, boleh alihkan landasan.

  Semua boleh ‘adjust’. Hahaha…. Akhirnya masuk terowong, keluar semua muka comot hitam berceloreng.

  Tunggulah bila Atoq takde. Penggantinya boboi. Berduyun nak balik semula. Yang lompat ke PPBM, konon kata menyesal. Entah iye ke tidak?

  Wow! Simbolik kereta Bersatu,

 3. Dengan Menteri yang ada, apa nak jadi ?………

  Apa lah malangnya nasib kita di negara tercinta ni?

  Ada PM yg berpengalaman tetapi sudah terlalu lanjut usia sehingga bercakap pun sering terlupa.

  Ada TPM berucap pulak tak berbutir dan sukar nak difahami.

  Ada Menteri KDN tak sihat pulak.

  Ada Menteri Keewangan lansung tak cerdik strategi ekonomi sampai pelabur semua lari.

  Ada Menteri Pertahanan berterabur pulak bila cakap orang putih.

  Ada Menteri pertanian sibuk duk kira ikan kembong dan suruh nelayan tanam nenas dan rambutan jer.

  Ada Menteri Pelajaran sibuk dgn kasut hitam Timbalannya pulak lagi power.

  Ada Menteri Hal ehwal pengguna sibuk menyalahkan Najib harga barang makin mahal.

  Ada Menteri Pelaburan dan perdagangan sibuk nak buat kereta Terbang.

  Ada Menteri agama sibuk nak jaga agama lain dan terlalu libral.

  Ada Menteri Belia sibuk nak berdebat dan manja lak tu cepat koyak tisu.

  Ada Menteri jaga Komoditi duk sibuk nak minum minyak sawit.

  Ada Menteri ekonomi sibuk nak jadi PM pulak.

  Ada menteri Luar syok cakap dengan media dari cakap dengan diplomat asing dan utamakan konvensyen ICERD dan Statut Rome yang tak ada faedah.

  Ada Menteri pengangkutan sibuk dgn AES dan cermin gelap jer.

  Ada AG duk sibuk gugur kes kroni dan kes sensitif seperti kes Adib pun tak leh nak selesai.

  Ada bakal PM bekas Banduan Liwat pulak.

  Terpaksalah kita layan lagu ‘Apa nak jadi’ Allahyarham SM Salim jer lah ….

  Wow! Bior Mahathir sorang saja Menteri

 4. SIAPA SEBENARNYA MAHA KLEPETROKRASI YANG DIANGGAP SUCI SEBENARNYA?

  Kepada Yang Buta Sejarah, TNB Dan Mahathir?

  Bagi generasi muda yang lahir selepas dekad 1990-an, kisah seluruh Semenanjung Malaysia pernah bergelap tanpa elektrik atau disebut blackout mungkin tidak diketahui atau langsung tidak diambil peduli!

  Peristiwa hitam tersebut yang didakwa banyak pihak sebagai sabotaj akibat konspirasi perdana menteri waktu itu, Datuk Seri (kini Tun) Dr. Mahathir Mohamad dalam usaha sengaja aibkan imej Tenaga Nasional Berhad (TNB).

  Komplot jahat itu turut diakui bekas Pengerusi Eksekutif TNB, Allahyarham Tan Sri Ani Arope yang mengesahkan pelan blackout seluruh semenanjung pada 1992 bertujuan untuk mewujudkan Penjana Tenaga Bebas (IPP) di seluruh negara ini.

  Ia dinyatakan dalam buku beliau, Memoir Tan Sri Ani Arope setebal 143 surat menceritakan kisah permulaan IPP apabila Unit Perancang Ekonomi (EPU) dikuasai oleh Madey pada ketika itu ‘paksa’ TNB untuk segera serahkan dua bidang tanah miliknya.

  Ini melibatkan di Paka, Terengganu dan Pasir Gudang, Johor kepada pihak ketiga iaitu kroni Madey bagi projek pembinaan loji janakuasa IPP yang akan bekal tenaga elektrik kepada pihak TNB semula dengan harga amat tinggi.

  “TNB ada rancangan untuk hasil lebih banyak bekalan elektrik dengan bina loji di Pasir Gudang dan Paka. Tiada masalah pembiayaan dan penarafan kredit kami adalah sangat tinggi. Kami malah memiliki tanah sendiri dan bersedia untuk membina loji baharu.

  “Tetapi kami diberitahu oleh EPU bahawa ia pun ada rancangan sendiri. Kami diberi amaran oleh pihak EPU bahawa jika loji itu, yang ambil masa dua bulan untuk disiapkan tidak dibina, Malaysia akan alami satu lagi insiden blackout” katanya dalam nada amat kesal.

  Begitulah luahan sedih Ani ketika ditemuramah akhbar The Star pada 2014 mengenai apa yang berlaku pada 1992 sebelum keadaan buruk itu berjaya segera diperbetulkan oleh bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

  Mantan menteri kewangan itu yang sedar kemelut tersebut telah bertindak ambil alih semua IPP menerusi sayap pelaburan strategik kerajaan, 1Malaysia Development Berhad (1MDB) tetapi ini mencetuskan kemarahan Madey pula.

  Walhal langkah bijak Najib itu bertujuan untuk memastikan tarif elektrik yang kerap naik pada era Madey hingga bebankan pengguna miskin kemudian berjaya diturun setelah 1MDB kuasai semua IPP milik kroni negarawan tersebut.

  Mengulas lebih lanjut, Ani yang dilantik jadi bos TNB pada 1990 tegas berkata, syarikat utiliti awam tersebut semasa itu memiliki 250 jurutera terbaik dan adalah mustahil kes blackout boleh disebabkan perancangan lemah oleh mereka sendiri.

  Menurut Ani, selepas peristiwa hitam itu, TNB hasilkan elektrik pada 8 sen seunit (kwh) dan membekalkannya pada 17 sen seunit, namun pihak IPP menghasilkan elektrik untuk dijual balik kepada TNB pada kos 23 sen seunit.

  Ini menyebabkan TNB perlu kenakan caj mahal dengan kadar tidak kurang 30 sen seunit dan akhirnya ditanggung oleh jutaan pengguna. Bayangkanlah untung besar sebanyak 26 sen dibuat pihak IPP yang selamba ‘curi’ elektrik daripada sistem bekalan TNB sendiri!

  Jelas Ani lagi, sebenarnya memang tiada rundingan dilakukan dan perjanjian berat sebelah itu menyebabkan 20 juta pengguna pada dekad 1990-an tersebut tiada pilihan apabila mereka terpaksa bayar kenaikan tarif elektrik amat tinggi semasa era diktator Madey.

  “Pasukan saya kecewa. EPU hanya beri kami terma dan minta kami untuk bersetuju. Saya kata tidak mungkin!” kata Ani yang dipaksa letak jawatan sejurus kejadian pelik itu. Beliau berpendapat bahawa perjanjian itupun adalah sudah salah dari segi moral.

  Berdasarkan laporan tahunan yang dikeluarkan syarikat petroleum milik negara, Petronas pada 2008, pihak IPP dapat subsidi gas berjumlah RM8.1 bilion untuk hasilkan elektrik, manakala TNB pula peroleh hanya RM5.7 bilion.

  Subsidi ini menyebabkan kontroversi ekoran lebih 40 peratus daripada lebihan kapasiti yang dijana oleh IPP dan TNB setiap tahun adalah sia-sia kerana Malaysia secara kebetulan tidak memiliki teknologi simpanan bekalan gas.

  “Dengan ada klausa ambil-atau-bayar dan 40 peratus rizab berlebihan yang kita ada hari ini, seseorang hanya perlu menghasilkan setengah keupayaan seseorang tetapi perlu dibayar 80 peratus daripada kapasiti yang dipersetujui.

  “Syabas EPU – Economic Plundering Unit (unit rampas ekonomi),” sindir Ani. Allahyarham yang berasal dari Sungai Bakap, Pulau Pinang, akhirnya lepaskan jawatan pada 1996 setelah enam tahun berkhidmat penuh dedikasi.

  IPP pernah menyebabkan saham TNB jatuh junam daripada 20 sen pada 1993 berkurangan kepada 10 sen setahun kemudian. Ekoran itu, TNB terpaksa menaikkan tarif elektrik untuk mengekalkan margin keuntungan syarikat.

  Ani meninggal dunia di Pusat Perubatan Subang Jaya, Selangor pada 2014 dalam usia 82 tahun kerana penyakit kanser prostat, dengan meninggalkan balu, Puan Sri Saenah Ahmad dan tiga orang anak selain anak angkat.

  Untuk rekod, syarikat IPP yang telah dapat kadar keuntungan berbilion ringgit ialah Genting Sanyen Power Sdn. Bhd, Powertek Berhad, Segari Energy Ventures Sdn. Bhd. SEV 2nd dan YTL Power Generation Sdn. Bhd.

  Juga melibatkan ARL Tenaga Sdn. Bhd., TNB Janamanjung Sdn. Bhd., Teknologi Tenaga Perlis Konsortium Sdn. Bhd., Prai Power Sdn. Bhd., GB3 Sdn. Bhd. dan Tanjung Bin Sdn. Bhd. – Mynewshub.TV

  Reply

 5. Asyraf bangkitkan kes libatkan pemimpin PH pada Latheefa………

  Ketua Pemuda Umno Dr Asyraf Wajdi Dusuki menyarankan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang baru, Latheefa Koya memberi tumpuan kepada beberapa kes yang dikaitkan dengan pemimpin PH.

  Beliau berkata ia dengan mempercepatkan atau membuka kembali siasatan kes-kes tersebut.

  Ia bagi membuktikan kesungguhan Latheefa untuk membanteras rasuah di Malaysia, katanya lagi.

  “…Maklumbalas yang diterima dari SPRM mengenai kes-kes ini sama ada ‘masih dalam siasatan’ atau ‘tiada tindakan lanjut’, seolah-olah disenyapkan,” dakwanya dalam kenyataan hari ini.

  “Maka bagi membuktikan kewibawaan dan integritinya selaku ketua pesuruhjaya SPRM yang baru, Pemuda Umno mendesak agar kes-kes ini dapat disegerakan tindakannya dan statusnya didedahkan kepada rakyat,” katanya lagi.

  Antara kes yang dibangkitkan Asyraf ialah dakwaan rasuah dan salah guna kuasa dalam projek terowong dasar laut Pulau Pinang dan pembelian banglo melibatkan bekas ketua menteri negeri itu, Lim Guan Eng.

  Berkenaan projek terowong dasar laut, SPRM pada Mac lalu memaklumkan telah membuka enam kertas siasatan sejak 2017.

  Menurut SPRM, lima kertas siasatan telah dirujuk kepada timbalan pendakwa raya – tiga daripadanya dikembalikan untuk siasatan lanjut manakala dua lagi dalam kajian timbalan pendakwa raya.

  Dakwaan rasuah dalam projek itu, yang antara lain dibangkitkan blogger Raja Petra Kamarudin, dinafikan syarikat pemaju, Consortium Zenith Construction (CZC) dan Lim.

  Bagi kes pembelian banglo pula, Mahkamah Tinggi George Town membebaskan Lim dan ahli perniagaan, Phang Li Koon selepas pihak pendakwaan menarik balik tuduhan.

  Pada hari sama, SPRM dalam satu kenyataan menyatakan pihaknya “amat terkejut” dengan keputusan itu

  Selain itu, Asyraf turut membangkitkan jumlah keanggotaan PKR yang naik mendadak menjelang pemilihan parti itu tahun lalu, serta dakwaan pembelian undi ketika pemilihan.

  Beberapa lagi dakwaan yang dibangkitkannya adalah berkaitan setiausaha politik perdana menteri, Zahid Mat Arip yang disebut dalam pertuduhan terhadap bekas pengerusi Felda Mohd Isa Samad dan dakwaan transaksi RM800,00 melibatkan pegawai kepada menteri pertahanan.

  Menurut kertas pertuduhan itu, Zahid menjadi perantara syarikat dengan Isa dalam pembelian sebuah hotel di Kuching, Sarawak oleh Felda Investment Corporation (FIC) Sdn Bhd.

  Pada 14 Ogos lalu, SPRM mengesahkan sedang menyiasat pegawai Mohamad Sabu yang didakwa menerima RM800,000 daripada beberapa pihak untuk membantu menyelesaikan hutangnya.

  Dalam kenyataan sama, Asyraf turut menyindir PH yang menurutnya “meneruskan tradisi dan konsistensi” dalam memungkiri janji manifestonya.

  Lantikan Latheefa dipertikai sesetengah pihak, termasuk dalam PH sendiri, kerana melangkaui jawatankuasa pilihan khas Parlimen mengenai lantikan awam.

  Bagaimanapun terma rujukan jawatankuasa itu menunjukkan ia hanya berfungsi sebagai peneliti pelantikan awam utama seperti Suhakam, SPR, SPRM dan Jawatankuasa Pelantikan Kehakiman.

  Reply

 6. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Dalam kerinduan & sepi..di jendela aku terpaku
  Mmg tak pernah ku duga kau akn berubah laku
  Khangatan cinta dulu..kini spt dingin membeku
  Adakah rindu di hati mu, sperti sendu di jiwa ku
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. Sendu Di Hati Mu Rindu Di Jiwa Ku – ARROW
   Karaoke: https://youtu.be/ddwMSUcPjCs

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Takdir yang menentukan
   Pertemuan yang tak disangka
   Takdir jua yang menentukan
   Perpisahan…

   Di talian cinta ini
   Terjalin ikatan mesra
   Walau hanya seketika
   Bagi ku sungguh bermakna

   Masih terkenang lagi
   Kepada mu Insan misteri
   Yang sudi bertamu di hati
   Tersentuh hati ku ini
   Rasa ingin bersama mu
   Menyapu si airmata
   Menghilangkan rasa sendu di hati

   1. Chorus:

    Setiap malam
    Kutunggu panggilan mu
    Resah hati ku menanti
    Walaupun sehari
    Tak ku dengar suara mu
    Hati rindu…
    Ku terasa dunia ini bagai terhenti…

    Aku tahu kau rindukan aku
    Belaian kasih mesra untuk mu
    Tak sempat lagi kita bersua bermesra
    Engkau telah pergi jauh
    Terlerai genggaman mawar dari tangan ku

    Masih terkenang lagi
    Kepadamu Insan Misteri
    Yang sudi bertamu di hati
    Tersentuh hati ku
    Rasa ingin bersama mu
    Menyapu si airmata
    Menghilangkan rasa sendu dihati…
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 7. I strongly blif TDM has been asked to stay firstly to bring malaysia back to correct path albeit difficulties faced with new coalition partners.

  Secondly on the impending threat on security and sovereignity of malaysia should the baton is passed to a tainted leader of the infamous sodomy 1 & 2 and the china doll. Again I must stress friends and enemies are lurking around waiting for internal cue. The nation is exposed to blackmails and compromised.

  1. “impending threat on security and sovereignty of Malaysia……”?????

 8. We have to wait for APEC 2020. Tun will step down, only after officiating the biggest gathering of all top leaders. So we have to wait, another agonising year. He will never leave before Apec.

 9. Setuju 100% dan saya yakin atok tak akan berubah selagi ada kemampuan

 10. Hari ini, ada undangan khas, untuk cikgu Kejora
  Yati menjemput ke kenduri sunat anak saudara
  Kejora brsama ayah ibu disambut begitu mesra
  Dilayan istimewa oleh Yati punya saudara mara
  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

  1. Undngan Yati itu mmg langsung Kejora tk duga
   Sbb kami dijemput semua sekali, satu keluarga
   Nmpak seperti, kehadiran kami, sangat brharga
   Risau jugak..kalau diatur..timba bertemu telaga
   😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   1. Rmah mak Yati dgn mak Kejora sama je sempit
    Keadaannya mak kmi tu, sprti pipit brtemu pipit
    Kejora bagi le RM50, dkt ank sedara Yati, si Apit
    Mak Yati pula bgi dkt kmi, beras pulut sekampit
    😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

    1. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
     Kejora kagum, degn jiwa Yati, punya kekentalan
     Dia skrng ini mengajar tuisyen secara sambilan
     Katanya..dia juga nk brniaga scara kecil-kecilan
     Baru je dia pohon dari MPKS, gerai tapak jualan
     👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌷💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

 11. HANYA TINGGAL MELAYU BIUL DAN SIUL SAHAJA YANG SOKONG PH…….

  Reinkarnasi Komunis Terserlah Di Bawah PH……….

  Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor

  Nasib tanahair ini tak seburuk seperti tanah seberang yang pernah Partai Komunis Indonesia berada disekeliling elit pemerintah sehingga berlaku Gestapo 1965. PKI dibawah D.N Aidit, Soebandrio dan lain-lain agak mempengaruhi halatuju Indonesia bahkan memicu berlakunya konfrontasi Malaysia Indonesia pada tahun 1962 -1963. Soekarno condong kepada Soviet dalam era perang dingin malah merasakan penubuhan Malaysia adalah bidak catur kuasa Barat terutama Britain.

  Kader-kader PKI pernah melakukan kekerasan dan pembantaian kepada kaum muslimin di Indonesia sehingga ratusan ribu yang terkorban, terutama para santri dan agamawan. Begitu ketat permusuhan komunis kepada santri dan ilmuan Islam kerana agama inilah yang berseberangan idea dengan ideologi komunis. Pembersihan etnik juga melanda Cambodia di era Pol Pot dengan pembunuhan skala besar terhadap umat Islam. Komunis Cambodia lebih ekstrem dalam menanggani umat Islam dengan cuba mengubah demografi negara itu, namun cahaya Allah tak mampu dipadamkan kerana muslimin terus bangkit terutama selepas kejatuhan ideologi tersebut diseluruh dunia.

  Ideologi komunis cuba untuk bangkit di Indonesia pasca Mei 1998, namun umat Islam di tanah seberang mengawasinya dengan serius. Mantan perwira negara dengan gerakan rakyat sedar tidak membiarkan anak-anak muda yang tolol mempamerkan apa sahaja lambang PKI pada pakaian , program -pgram untuk menghidupkan PKI diawasi malah akan berdepan dengan bentrokan massa jika cuba dilakukan oleh kader-kader PKI dan pseudo komunis.

  Keadaan ini berbeda dengan negara kita, reinkarnasi komunisme menjalar pasca Mei 2018 dengan kemenangan PH yang ditunjangi oleh DAP. Usaha keras untuk meluluskan gran-gran tanah kepada kampong baru (Min Yuen), mengubah naratif sejarah melalui komik dan wacana-wacana ilmu, bahkan ramai anggota legislatif daripada DAP mengakui keluarga mereka adalah bintang tiga, anggota MPAJA dan petualang PKM. Seminggu ini negara kita digegerkan dengan isu abu mayat Chin Peng ,seolah menoreh luka jutaan muslimin. Bersambung pula dengan himpunan reuni kader dan penyokong PKM di sebuah kolej swasta di Kajang, semuanya dengan mesej jelas bahawa komunisme mahu diwirakan di tanahair yang menyaksikan keganasan mereka lebih lima dekad.

  Seperti babi yang sifatnya menyondol, mereka tak peduli akan kritikan apabila merasa mereka menggenggam secubit kuasa pasca Mei 2018. Terdapat satu usaha terancang untuk mengangkat naratif baru sejarah pejuang kemerdekaan. Segelintir daripada kalangan kelompok penguasa juga antara yang cuba-cuba berani untuk menukar naratif perjuangan kemerdekaan seperti usaha mengiktiraf perjuangan Malayan People Anti Japanese Army (MPAJA). Elit penguasa berfikrah sosialis ini mahukan rakyat percaya bahawa MPAJA juga adalah pejuang Perang Dunia II, menentang penjajahan negara matahari terbit selama tiga tahun lapan bulan di tanahair ini.

  Sejarah perkembangan Partai Komunis Malaya di negara ini berkait rapat dengan perkembangan komunisme di luar negara seperti di Tanah Besar China (PKC ). Ideologi komunis disebarkan melalui kesatuan buruh, kesatuan sekerja serta melalui sekolah-sekolah persendirian Cina sehingga British memantau dengan ketat ketiga elemen yang disebutkan tadi.

  Partai Komunis Malaya ditubuhkan pada tahun 1930 dengan mendapat bantuan dan pengarahan antarabangsa. Terdapat juga segelintir orang Melayu yang berjaya dikaderkan oleh mereka seperti Mokhtaruddin Lasso serta kader komunis Melayu yang datang ke Tanah Melayu untuk merekrut anak watan,namun mereka kurang berjaya . Masyarakat Cina di negara ini agak terdedah dengan pengaruh komunis kerana kemenangan PKC di Tanah Besar China menubuhkan kerajaan republik komunis serta era penjajahan Jepun yang menindas etnik ini.

  Pembantaian Sook Ching yang mengorbankan 70,699 orang cina di Malaya dan Singapura adalah kemuncak pertembungan tajam tentera Jepun keatas masyarakat Cina. Sejarah etnik Cina di Tanah Melayu yang menentang Jepun disebabkan Jepun mula-mula menakluki Manchuria, bahagian Timur Laut China sebelum meletusnya Perang Dunia II sekitar tahun 1939. Etnik Cina yang sebahagian besar dilahirkan di Tanah Besar China mempunyai semangat patriotik yang tinggi,menurut Dr Cheah Boon Ken, generasi kedua migran Cina di Malaya mula berpartipasi dengan fahaman komunis.

  Di Tanah Melayu, segelintir orang-orang Cina yang datang sebagai imigran ini ada yg telah kembali ke China untuk bersama rakyat menentang Imperialis Jepun. Kekejaman tentera Jepun terhadap bangsa Cina dan Korea telah menjadi api yang membakar kemarahan etnik Cina di Malaya. Mereka juga telah bertindak, membentuk solidariti dengan menghantar bantuan kewangan untuk menentang imperialisme Jepun.

  Kedatangan penjajah Jepun ke Tanah Melayu membuka pintu pembalasan dendam tentera Jepun kepada etnik Cina, ribuan yang mati dibunuh, disiksa, diperkosa. Di Tanah Melayu PKM telah membuka satu front perlawanan rakyat, militia awam atau dikenali pasukan bersenjata Malayan People Anti Japanese Army (MPAJA). Kolaborasi PKM dengan British telah berlaku dalam era penindasan Jepun ini, termasuk bantuan risikan, juga sebahagian persenjataan MPAJA telah dibekalkan oleh British sebagai pasukan gerila.

  Jepun telah menyerah kalah akibat ledakan bom atom di Hiroshima dan Nagasaki pada tahun 1945, maka pemerintah tentera Jepun di Tanah Melayu juga telah menyerah kalah dengan acara penyerahan kuasa telah diadakan di perkarangan Victoria Institution Kuala Lumpur. Sebaik saja Jepun menyerah kalah, agen-agen komunis telah berpesta pora meraikan kemenangan, masa untuk membalas dendam terutama apa yang disifatkan sebagai talibarut Jepun. Anggota MPAJA, juga disebut anggota Bintang Tiga telah mengambil kesempatan dalam keadaan “vacum power” atau kekosongan kuasa di Malaya. Reaksi balas akhirnya berlaku dan menyebabkan pergaduhan kaum di Batu Pahat Johor, Sungai Manik Perak dan tempat-tempat lain di Malaya.

  Situasi balas dendam, pertembungan kaum, mahkamah rakyat tanpa hak bela diri ini ini adalah gambaran kerakusan pejuang MPAJA atau bintang tiga apabila mendapat segenggam kuasa. Tempoh kekacauan massa ini berlaku Tanah Melayu selama 14 hari. Kegawatan ini kembali reda apabila Malayan British Army (MBA) kembali ke Tanah Melayu, mereka cuba membetulkan kondisi kekacauan awam. Tempoh untuk menenangkan orang Melayu seperti yang berlaku di Batu Pahat Johor akibat kebangkitan gerakan Selempang Merah (Gerakan Kiai Haji Salleh).

  MBA mahukan supaya MPAJA dilucutkan senjata yang dibekalkan kepada mereka diera perlawanan dengan Jepun. Namun MPAJA enggan tunduk kepada British dengan hanya menyerahkan sedikit alatan peperangan dan merasakan agenda mereka untuk menegakkan republik komunis belum berakhir, sehinggalah PKM akhirnya menerima arahan komunis antarabangsa untuk melancarkan pemberontakan bersenjata pada tahun 1948.

  Darurat yang berlangsung selama 12 tahun sehingga tahun 1960 telah mengorbankan belasan ribu tentera, polis dan rakyat negara ini. Perjuangan PKM dibawah Chin Peng bersambung lagi kerana keengganan mereka meletakkan senjata walaupun mempunyai peluang. Dalam dekad 1960an dan 70an tak sedikit kekacauan digerakkan oleh PKM termasuk membunuh pegawai-pegawai tinggi keselamatan, mengebom tugu negara, infiltrasi dalam gerakan mahasiswa , mensabotaj aset negara dan lain- lain kerosakan.

  Jangan menganggap isu debu mayat dan himpunan komrad PKM di Kajang sebagai isu remeh dan usaha bermain politik. Betapa pentingnya kita mempertahankan naratif sejarah Tanah Melayu ini, jika kita leka maka maka generasi baru dan mentah akan disuntik normalisasi terhadap komunisme. Ada kalangan pimpinan DAP seperti Ronnie Liu selain bersungguh menyentuh isu-isu umat Islam, juga cuba mengubah naratif sejarah negara ini. Cukup berbangga dengan ahli keluarga mereka yang menjadi anggota komunis maka dimanakah maruah keluarga kita yang sebahagiannya adalah anggota keselamatan yang berjuang dihutan menentang komunis?

  Jangan kita mudah melupakan sejarah, diantara syarat Perjanjian Hatyai 1989 adalah anggota Parti Komunis Malaya (PKM) mesti berikrar taat setia kepada ketua negara Malaysia iaitu Yang DiPertuan Agong. Taat setia bermaksud semua anggota PKM hendaklah turut sama berhenti mempromosi, menyebar serta mempertahankan ideologi dan perjuangan PKM kerana antara tujuan PKM dahulu adalah bagi menggulingkan YDPA dan kerajaan baginda yang sah untuk menubuhkan sebuah kerajaan republik.

  Usai perjanjian 1989 yang mengakhiri penentangan PKM terhadap kerajaan dan rakyat Malaysia, sebahagian komrad PKM ini menetap di kampong Perdamaian Betong Thailand dan kerajaan Malaysia juga menawarkan permohonan kewarganegaraan secara pukal kepada 338 bekas komrad PKM yang dilahirkan di Malaysia. Jika tidak kerana reuni anggota komrad PKM di Kajang, ramai kita menyangka mereka sebahagiannya telah insaf atau telah meninggal dunia tetapi jika himpunan itu bertujuan bagi membuka naratif baru sejarah bahawa perjuangan mereka adalah untuk kemerdekaan, demokrasi, keamanan dan kebebasan, maka semua warga negara wajib membuka mata akan keseriusan usaha melakar naratif baru sejarah negara ini oleh regim PH. Masih lena dan butakah mata kalian untuk menjadi barua DAP?

  (Penulis ialah pendakwah dan penulis 59 buah buku)

 12. Ahli2Parlimen PH, tak kira AMANAH, PKR, Bersatu atau WARISAN berhentilah jadi pondan dalam dewan Rakyat…. kalau game UMNO dan PAS pun hangpa tak boleh nak baca.. baik jangan jadi orang Politik……jgn ngaku anak merdeka la woi klu cara pikir kuno!!!

  Mau play safe yaa? Korang tunggu…….

 13. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Di ruang maya ini, aku terjumpa penawar derita
  Di blog syhdu ini lah tlah mnguntum bnga cinta
  Di sinilah, trcetusnya bibit kmesraan antara kita
  Ntahlah, tak tau mengapa kini sepi tanpa berita
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. MENGAPA SEPI TANPA BERITA – THE STEPS
   https://youtu.be/b-dXkEwQoZ8

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Sejak kepergian mu 
   Fikiran ku sering terganggu 
   Perasaan makin rindu pada mu 
   Saban malam ku terkenang 
   Saban hari terbayang 
   Setiap saat ku menunggu 

   Hati ku tertanya-tanya 
   Apa khabar kau di sana 
   Mengapa sepi tanpa berita 
   Kirimkan lah berita mu 
   Walau sebaris ayat 
   Buat penawar rindu ku

   Chorus:

   Masihkah kau ingat
   Diri ku di sini 
   Seorang insan yang pernah kau sayangi 
   Bagi diri ku tak mungkin melupakan mu 
   Kerana ku masih menyintai mu 

   Masihkah kau ingat 
   Suatu masa dahulu 
   Betapa indahnya percintaan kita 
   Lupakah engkau pada peristiwa itu 
   Kini kau berubah hati
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 14. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Dulu kau tolak cgu mt salih krna nk cgu Melayu
  Kata-kata, manis dan indah, bgai memujuk rayu
  Tpi kini, apa yg tinggal, hanya sedih hiba & sayu
  Di hjung mekar, kini kuntum sudah terkulai layu
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. LAYU DI HUJUNG MEKAR – RIO
   Karaoke: https://youtu.be/PQSG1HrHH6Y

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Haruskah ku terus
   Melayani perasaan
   Meski pun ku tahu
   Itu hanyalah khayalan

   Cinta ku pada mu
   Haruskah aku teruskan
   Kerana ku tahu
   Diri mu sudah berteman

   Tiada ertinya
   Apakah akhirnya percintaan

   Chorus:

   Pohon cinta
   Yang dulu mekar berbunga
   Kini tandus tiada bermaya

   Bunga cinta
   Yang dulu mekar mewangi
   Kini layu di pusara bumi

   Tidak mungkin kembang lagi
   Dan berseri…
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 15. Ala sodin.

  Lagu ram ram ramelah ..
  Kalu bota penglihatan jgn bota akai dan pikiran .
  Atu dgn kata laen jgn bota perot.
  pakpandiag dia sebot habih pasai mata, telinga, molot,kakitangan , palak bapak-bapak dan palakbapak-palakbapak..

  Kalu rakyat besa disobot bapak-bapak bila dah ado pangkat dan berjawatan, contoh jadi mentori disobot palak bapak.
  Adat jadi manosia yg dicipta dgn sebaik-baik kejadian diberi pangkat dan pengat-pengat yg berjela-jela tapi akai sempit,mata kelabu asap pasai doit ,kakitangan pelingkop bahasa dan bangsa. Taktau depani ado hati ke idok.
  Sebagai palakbapak-palakbapak yg dodok tinggi diatas pandang dan ingat sama bapak-bapak yg dibawah.
  Kalu bapak-bapak jadi kolicina dari moda sampe toa dan sampe mampoih.
  Palakbapak-palakbapak pong hanya jadi barua haramjadah cina dari moda sampe toa dan sampe mampoih juge.

  Sarang tabuan jgn dijolok .
  Mcm-mcm pekara telah berlaku terang-terangan palakbapak-palakbapak boleh dok nga-nga biag lalat masok atu berlembot dan sabag sampe mampoih.
  Betoila hangpa coma jadi barua haramjadah cina terang-terangan.
  Ketuanan mlayu yg hangpa sebot elok hangpa tukag pada ketuan cino dan ketuanan kolingparia…rakyar mlayu tentu soka sangat-sangat.

  Cari penyakit jolok sarang tabuan , dak aihh depa jolok pungkog polak pasai kemot keliling sedap dapat mata terang langkah panjang-panjang berak senang sampe takdan nak meneran bag hang.
  Hebatnya bila menjadi palakbapak.
  Toa kotok toa nak mampoih toa nyanyok toa tak sedag diri toa bangka toa saja boleh bekeroja sampe berpoloh-poloh jam satu hari, kalu 22 tawon tentu dah berpoloh-poloh ribu jota masok masok masok sampe mampoih..

  Onta padang pasiag lagi rajen dar baguih dari mlayu yg seropa rebau balau yg dicocok hidong, tandok yg tajam coma jadi hiasan ontok anakcoco turon temoron.
  .

 16. BARU TAHU PENYOKONG PH BUKAN SEKADAR BADUT TAPI GILA BABI……..

  “Apa nak jadi ni!” – Raja Permaisuri Agong terkejut kontroversi ekspo tatu………….

  RAJA Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah tidak ketinggalan terkejut dengan laporan peragaan separuh bogel sempena Tattoo Malaysia Expo 2019.

  Dalam entri di akaun Twitter, baginda memuat naik kenyataan mempersoalkan tindakan penganjuran acara demikian.

  “Allah akbar… apa nak jadi ni!” titah baginda dalam entri yang dimuat naik sekitar dua jam lalu.

  Entri Tunku Azizah mendapat perhatian pengikut baginda termasuk 159 orang yang menurunkan komen sementara 6,000 pengikut mengulang kicau manakala 6,000 pengikut lain menurunkan tanda ‘like’.

  Teguran baginda itu merujuk pada acara Tattoo Malaysia Expo 2019 yang mencetus kontroversi kerana mempamerkan peragaan model tanpa seurat benang.

  Media tempatan melaporkan Menteri Pelancongan Seni dan Budaya, Datuk Mohammaddin Ketapi sudah mengarahkan tindakan sewajarnya diambil ke atas penganjur.
  Menurut Mohammaddin, acara berkenaan telah melanggar tatasusila masyarakat sekali gus tidak mempamerkan wajah sebenar Malaysia.

  “Adalah satu yang mustahil bagi kementerian untuk meluluskan sebarang permohonan penganjuran yang ada elemen-elemen lucah seperti itu sebab itu bukan budaya Malaysia, lebih-lebih lagi apabila majoriti rakyat Malaysia adalah beragama Islam.

  “Kami akan menanti laporan penuh siasatan dan tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan undang-undang sekiranya mereka didapati melanggar syarat yang telah ditetapkan,” kata Mohamaddin.

  Tattoo Malaysia Expo 2019 yang berlangsung di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur pada 29 November hingga 1 Disember lalu menghimpunkan peserta dari 35 negara.

  Komen: Celakalah mereka yang memenangkan PH

 17. If Claire Brown of SR can get najib finally to court after her investigative journalism, what is case of sodomy for anwar and azmin?

  SR could have done mor damaging Anwar Azmin and the government

  So let it be delayed until the line is as clear as crystal…..

 18. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Bgitu sunyi rasanya hidup..tnpa bunga di taman
  Kini terasa spt kehilangan bunga di genggaman
  Smpai hati kau pergi dr ku, duhai bunga idaman
  Teramatlah sepi ku rasa, rindu ku tiada brteman
  💘❤💓💕💖💗💙💛💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💛💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. RINDU KU TIADA BERTEMAN – JELMOL
   Karaoke: https://youtu.be/whU2vhM4_jg

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Tidak pernah ku rasa sepi sebegini
   Rindu pada mu kasih bila ditinggal pergi
   Mana sumpah dan janji setia mu pada ku
   Manis cuma dibibir mainan kata-kata mu

   Terpaksa terima walau kering airmata
   Berserah pada yang esa
   Tiada harta berjuta dapatt ku berikan
   Hanya hati dan belaian dapat ku pertahankan

   Terpaksa terima walau kering airmata
   Tak sanggup ku bercinta
   Indah cuma kata-kata
   Terpaksa ku telan kata indah pujangga
   Merindu tak kesampaian
   Seperti pungguk dan bulan

   Tiada harta berjuta dapat ku berikan
   Hanya hati dan belaian dapat ku pertahankan

   Pada angin sampaikan kasih ku pada mu
   Agar dapat kau rasakan
   Rinduku tiada berteman
   💘❤💓💕💖💗💙💛💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 19. Kenapa aku kata cara berfikir penyokong PH bodoh? AMANAH paling bodoh ada sikit agama tapi kuat nafsu……….

  MP Pembangkang (PAS+BN) tidak sokong usul bantu OKU..? APA DAA!! Ada ka patut!

  Baru2 ni menteri cina ( maaf kasar banyak) senaraikan MP2 yang tidak sokong bantuan OKU ,siap pesan jangan main politik dalam isu kebajikan.Dengar mcm baik dah kan ? tapi hakikatnya itu lah kelicikan mereka dalam menutup kes MP kerajaan yang tidak hadir, sekaligus tembak MP2 pembangkang yg tidak sokong usul itu….

  Antara senarai yg tidak sokong adalah YB Siti Zailah..korang kenal kan Yb zailah mcm mana dalam parlimen ? Paling lantang dalam mempertengahkan hak2 orang islam, seperti pemakaian muslimah pramugari , sosial dan sebagainya..

  Tiba² YB Zailah tersenarai yang menolak bajet belanjawan kementerian pembangunan manusia ,keluarga dan masyarakat yg di bawahnya membantu golongan2 OKU, ibu tunggal, keluarga miskin, warga emas dn lain2..

  Korang tak rasa pelik ? Yb yang paling lantang pertahankan hak manusia, tiba² tidak sokong bajet belanjawan ?

  SEBENARNYA Belanjawan 2020 yang dibentang ini banyak lompong dan kesangsian. Antaranya, peruntukan dipotong untuk belanja Pemulihan Dalam Komuniti (PDK OKU), wang saku kanak-kanak dan warga emas, agenda sosioekonomi keluarga miskin, taska OKU dan lain-lain, sebaliknya ditambah secara mendadak pada perbelanjaan aset dan dilambakkan dalam satu dua program khusus (rujuk B48).

  Jadi pembangkang mahukan belanjawan di cadangkan pada yg LEBIH BAIK . Sebb itu mereka tolak belanjawan dalam parlimen tempoh hari.

  Nampak? ingat pembangkang ni JAHAT sngat sampai tak nak sokong belanjawan pada golongan yg memerlukan ? Usul mengundi umur 18 tahun pun, pembangkang sokong asalkan benda yg baik. ini kan pulak mengenai bantuan golongan2 yg memerlukan..

  Ada otak pikiaq la….

  Jadi korang nampak dah siapa yang JAHAT ?

  1 lagi pasal MP2 kerajaan yang tidak hadir masa mengundi cadangan tu..itu nk kira mcm mana ? Kira mereka ni tidak sokong la kan ?

  Seramai 107 Ahli Parlimen (MP) PH tidak hadir.

  – 37 daripada 50 MP PKR tidak hadir.

  – 30 daripada 42 MP DAP tidak hadir.

  – 24 daripada 26 MP PPBM tidak hadir.

  – 9 daripada 11 MP AMANAH tidak hadir.

  – 7 daripada 9 MP Warisan tidak hadir.

  – Menteri KPWKM, Wan Azizah Wan Ismail sendiri tidak hadir.

  – Seramai 42 Menteri dan Timbalan Menteri daripada keseluruhan 47 Jemaah Menteri tidak hadir.

  Mereka2 ni tidak hadir parlimen, automatik mereka tidak mengundi sokong atau tidak..

  Tapi yg mereka tunjuk pada DUNIA adalah MP pembangkang yg tidak sokong . Nak tutup kes MP kerajaan tidak hadir, nk tutup kes Abu chen peng

  Nampak permainan DAP.?

  LICIK SERUPA KOMUNIS !!

 20. MEREKA YANG BERSEKONGKOL DENGAN KOMUNIS BUKAN SAHAJA PENJENAYAH KEPADA NEGARA TAPI JUGA KEPADA ALLAH SWT……….

  Apakah Ada Keperluan Untuk Mengagungkan Pengganas Komunis?
  Kenapa Kau Bersungguh Agungkan Pengganas Komunis!!!………..

  Apa yang kamu mahu sebenarnya?

  Mengiktiraf perjuangan KOMUNIS yang selama ini merupakan tali barut negara!!!

  Sebab apa kau nak mereka diagungkan walhal mereka lah yang menyebabkan peristiwa sejarah hitam negara yang menyebabkan negara dan ramai rakyat sengsara…

  Cara kau ternyata seperti kau bersungguh-sungguh mahu mengagungkan perjuangan komunis dan nak pengorbanan mereka diiktiraf, sampai kau sebut keturunan atuk dan keluarga kau ketika hadir memberi ucapan dalam program sambutan memperingati Perjanjian Damai HATYAI antara PARTI KOMUNIS MALAYA (PKM), Kerajaan Thailand dan Malaysia di Kolej New Era, Kajang…

  Kenapa kau anggap mereka wira kemerdekaan sejati yang langsung dibenci setiap pelusuk rakyat Malaysia…

  Sudahlah mayat abu Chin Peng dibawa masuk ke dalam negara!!!

  Manakah tanda hormat korang ke atas pejuang sebenar yang mempertahankan negara dan keluarga mereka…

  Malu rakyat Malaysia mempunyai pemimpin derhaka seperti kamu!!!

  SnapShot

 21. Apa jua perjumpaan libatkan PKM adalah haram – Musa Hassan
  December 3, 2019 rhg
  Share

  Apa jua aktiviti membabitkan Parti Komunis Malaya (PKM) termasuk perjumpaan adalah haram dan salah dari segi Undang-undang Akta Pertubuhan di negara ini.

  Bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan berkata, ini disebabkan PKM adalah sebuah pertubuhan yang diharamkan.

  Sehubungan itu, katanya, polis perlu menyiasat sama ada mereka yang hadir pada majlis memperingati ulang tahun ke-30 Perjanjian Damai Hat Yai di Kajang kelmarin masih menyokong idealogi komunis.

  “Kalau mereka masih menyokong idealogi komunis, maka tak betullah (tak patutlah).

  “Sebab mereka ini dulu ahli PKM. Maka ia adalah satu keadaan di mana ‘mewujudkan sejarah’ berkaitan peranan komunis di Malaysia. Siapa yang menganjurkannya (juga) perlu dikenakan tindakan termasuk siasat siapa yang hadir,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

  Selesai segera siasatan pertemuan ahli PKM di Kajang

  Mengenai kehadiran kata Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Pelek, Ronnie Liu Tian Khiew yang turut hadir pada majlis tersebut, Musa juga meminta perkara itu disiasat walaupun ahli politik itu mendakwa ia sebagai kapasiti peribadi kerana bagi memperingati jasa datuknya.

  “Apa jua alasan kita terima. Jika mereka itu saudara, cucu kepada orang yang terlibat dengan komunis, kerana kita tidak menghukum dia. Kita hanya menyatakan ideologi komunis memang tidak boleh diterima oleh rakyat Malaysia. Itu sahaja,” tegasnya

  Sinar

 22. Tarik Kewarganegaraan Mereka!
  ……..

  Salah satu syarat Perjanjian Hatyai 1989 adalah anggota Parti Komunis Malaya (PKM) mesti berikrar taat setia kepada YDPA. Taat setia di sini bermaksud semua anggota tersebut hendaklah turut sama berhenti mempromosi atau mempertahankan ideologi dan perjuangan PKM kerana antara tujuan komunis dahulu adalah bagi menggulingkan YDPA dan kerajaan baginda yang sah.

  Dari perjanjian inilah, maka kerajaan akhirnya menawarkan permohonan kewarganegaraan secara one off kepada 338 bekas pengganas komunis yang dilahirkan di Malaysia.

  Jadi apabila terdapat reunion di kalangan bekas anggota PKM hari ini yang antaranya bertujuan bagi membuka naratif baru sejarah bahawa perjuangan mereka adalah untuk kemerdekaan, demokrasi, keamanan dan kebebasan, maka secara automatik kesemua mereka sudah melanggar syarat perjanjian yang telah ditandatangani 30 tahun dahulu [1]

  Bagaimana kita boleh mengatakan mereka setia kepada Yang DiPertuan Agong jika keparat-keparat ini masih mempertahankan perjuangan yang cuba menggulingkan baginda dahulu?

  Tarik semula kewarganegaraan mereka! Penderhaka-penderhaka ini tidak layak berkongsi tanah dengan kita rakyat Malaysia


  Abdul Rahim Hilmi Zakariya
  Dataran Austin, Kuala Terengganu

  Rujukan:

  [1] https://m.malaysiakini.com/news/501967

 23. Lame Duck In The House

  My gutter politic way will blame ALL OF YOU. I BLAME ALL OF YOU!

  Even my macais. Macai saya tak boleh pakai la ni merungut saja.

  NOT MY FAULT OK. NEVER!!!!!!!!!!!!!!

  Saya nak jadi PM lagi 3 tahun.

  Ini semua salah hangpa. YOUR FAULT!

  Hangpa semua bodoh, pemalaih dan tak bersyukuq. Saya tau.

  Tak macam anak-anak saya, cukong dan kroni saya.

  Depa semua bijak, rajin dan bersyukuq hangpa semua bayaq Tol, IPP, bailout, hutang negara, projek gajah putih, projek kereta terbang, projek kereta ke 3, projek ……………………………………………..

 24. KAKI MENTEKEDARAH BABI MMG TAK TAHU MALU…. ..

  DAP Penipu Bersiri, Tol Lebuhraya Persisiran Barat Dan Susur Keluar Teluk Intan Bukti Penipuan

  19/04/2018, calon Ahli Parlimen Teluk Intan berjanji akan menghapuskan tol Lebuhraya Persisiran Barat dan Susur Keluar Teluk Intan sekiranya Pakatan Harapan berjaya membentuk Kerajaan Persekutuan.

  Hari ini, 31/05/2019, Nga Ko r Ming sudahpun menjadi Ahli Parlimen Teluk Intan. Pakatan Harapan sudahpun menjadi Kerajaan Persekutuan dan Negeri. Namun, tol Lebuhraya Persisiran Barat dan Susur Keluar Teluk Intan masih belum percuma.

  Malah, dengan muka tembok tidak tahu malu, Nga Kor Ming telah merasmikan tol berkenaan dengan memotong riben, bersama Timbalan Kerja Raya, Mohd Anuar Mohd Tahir.

 25. PLURALISM DAN LIBERALISM MENJADI2 BWH PH

  Mengharapkan Hujan, Air Tempayan Habis Dibuang

  Apabila membaca tentang kesungguhan Ketua AMK menganjurkan majlis berbuka puasa di sebuah kuil di Johor, ia bukan suatu yang melegakan hati umat Islam, tetapi Ia sesuatu yang membimbangkan kita semua. Mana tidaknya, apa yang kita sebut sebagai kontroversi, sepatutnya dibincangkan dengan alim ulamak terdahulu sebelum melakukannya.

  Tidak sedikit ahli agama yang tidak bersetuju dengan tindakan ini. Mereka memberikan dalil-dalil yang menceritakan tindakan beribadat di dalam kuil adalah tidak dicontohi anbiya, walaupun tidaklah sampai menjadi murtad dan sebagainya. Namun, melihat ketegaran mereka meneruskan juga acara, sehingga beberapa orang sahaja yang hadir, memberi kefahaman kepada kita bahawa rakyat juga meluat. Dan mereka yang dipanggil agamawan dalam PH mulut mereka seperti diletakkan mangga emas.

  Kurang pasti pula adakah tindakan ini seperti mahu mempersendakan arahan Sultan Perak yang bagi aku kelihatannya menghalang DAP yang sangat gatal daripada menggunakan masjid. Yalah DAP taiko PH kena, mana boleh yang lain duduk diam. Atau sengaja mahu alihkan isu AMK menganjurkan iftar sambil berpesta. Yang pasti, iftar di kuil, tak akan dapat pahala iktikaf.

  Yang terjadi ialah buat dulu, bincang kemudian. Bila salah, buat muka tak tahu. Sangat dibimbangi kerana bukan baru sekali Ketua AMK bertindak sedemikian, beberapa purnama dahulu, dia secara sengaja telah memfitnah PAS dalam di parlimen berkenaan tuduhan menerima rasuah RM90 juta. Tuduh dulu baru siasat.Tetapi dia silap, PAS tidak sama dengan penyokong PH yang hanya membatu bila diperbodohkan. Maka tuduhan beliau itu ditarik balik dengan malunya.

  Kegelisahan rakyat di bawah PH, bukan sahaja melibatkan ekonomi tetapi jauh dari itu ialah laungan membebaskan pemikiran Islam yang dikatakan kolot itu. Atas nama kebebasan manusia juga, kerajaan Malaysia ditekan agar menerima cara kehidupan songsang. Dan paling ditakuti, tekanan itu bukan sahaja dari luar, tetapi juga dari dalam pentadbiran mereka sendiri.

  Ketika ini, banyak dubur-dubur mula bersuara agar diiktiraf peranan mereka disamatarafkan dengan vagina-vagina yang sememangnya disediakan tuhan untuk manusia. Seruan kesongsangan ini berlaku dengan lebih giat semenjak PH memerintah. Dubur-dubur itu mahukan hak sama depan dengan vagina walaupun mereka sepatutnya berada di belakang. Begitulah keadaan yang sangat menakutkan ini berlaku sekarang.

  Naik kepada peringkat yang lebih kritikal, pasukan PH ini tidak berjaya mencontohkan sosok yang terbaik yang diharap untuk menjaga agama Islam. Mufti Perlis, walaupun tidak menyukai PAS, tetapi beliau juga mengecam akan mutu PH dalam mengawal ekonomi dan juga agama. Jadi, siapakah yang boleh diharap lagi menjaga agama ini di Malaysia?

  Setelah PAS dan Umno menawarkan kerjasama atas nama Islam dan Melayu, maka inilah sahaja jalan yang ada bagi umat Islam di Malaysia memikirkan tentang kesejahteraan dan keselamatan Islam di bumi tercinta ini. Kepada kenyataan bahawa mengundi bukan memilih agama, ia tidak dapat diterima kerana agama pemerintah akan mempengaruhi agama rakyatnya.

  Dan walaupun pemerintah itu beragama Islam, tetapi Islam yang bagaimana yang mereka fahami dan anuti. Bukan semua apabila bernama Islam itu, memenuhi kehendak Allah dan rasul. Banyak Islam yang hanya digunakan sebagai tempelan bagi menghalalkan kelakuan sesat mereka.

  Bagi anda yang telah melihat segalan kebrobokan ini, marilah bersama PAS dan Umno dalam mempertahankan agama suci ini. Tanyalah hati kecil anda, adakah begini cara yang Allah dan rasul mahukan Islam diperlakukan? Anda bukan bodoh, tetapi diperbodohkan. Keluarlah, bebaskan diri anda daripada kepompong yang membelenggu ini. PH nyata bukan berjalan atas kehendak agama. Kitalah benteng agama kita, sedarlah.

  Air hujan yang kita harapkan kerana mendengar guruh yang kuat lalu kita membuang air dalam tempayan, rupanya air longkang yang dicurahkan PH. Lebih busuk dan kotor dari air yang sedia ada dalam tempayan kita dahulu. Tiada hujan. Guruh itu hanyalah guruh tiruan bagi membohongi rakyat yang hujan akan turun.

  Mohd Nasir Abdullah
  Al-Khor, Qatar

 26. What Makes You Think Malaysians Want Anwar As PM?……

  In short, Anwar is a political prostitute who imagines he is doing humanity a huge favour by becoming the Prime Minister of Malaysia. He imagines that Allah created him with only one motive in mind, to become Malaysia’s Prime Minister. The uncertainty and confusion that will be triggered if Anwar ever becomes Prime Minister will be so bad that many will commit suicide out of regret for supporting Anwar.

  In the May 2018 general election, only 2 million people voted for PKR. Another 2.5 million voted for Umno, 2 million voted for PAS, 2 million voted for DAP, 700,000 voted for PPBM, 655,000 voted for Amanah, and 4.2 million voted for the other parties.

  So what makes these PKR people, Anwar Ibrahim and Dr Wan Azizah Ismail included, imagine that with just 2 million votes which PKR received this is indicative that Anwar has been chosen by Allah to become Malaysia’s Prime Minister?

  Not everyone in PKR supports Anwar. Many PPBM, DAP and Amanah people also do not support Anwar, while some in Umno support Anwar, though for selfish reasons. Most in PAS detest Anwar. In fact, many of the ex-PAS people who are now in Amanah also believe that Anwar is an immoral person and is guilty of all the crimes he was alleged to have committed.

  Anwar will not committ himself and will kiss all sides of the divide just to become popular
  Just because Pakatan Harapan currently happens to be the federal government that does not mean they all want Anwar as Prime Minister. Between Tun Dr Mahathir Mohamad and Anwar, many prefer Mahathir. In fact, between Najib and Anwar many would choose Najib in spite of what you may say about Najib.

  The ‘good’ thing about having Anwar as the prime minister would be Malaysia would be in a even bigger mess than now. So, in the interest of seeing Pakatan Harapan fall faster, it is better that Anwar takes over as soon as possible.

  Whatever you may think or say about Mahathir, whether he is a dictator or not, one positive quality about Mahathir is he is decisive and firm. He will decide based on what he wants and he will implement his decisions without caring what people may say.

  Anwar banyak wayang but no substance
  At least with Mahathir things get done, popular or not. With Anwar you will get wishy-washy decisions. Anwar will not commit himself to anything. He will try to please both sides — or even three or four sides — and not take an unpopular stand.

  Take RUU355 as one example. Anwar will not state whether he is pro-RUU355 or anti-RUU355. RUU355 was the catalyst to break up Pakatan Rakyat so it is a very important issue but Anwar never said what his stand is.

  When during an interview he was asked if he is gay, he refused to answer and went on and on about the political conspiracy against him. Anwar meant Mahathir, of course, but now he refuses to repeat the allegation he made in the past that Mahathir fabricated the allegations against him.

  At least with Mahathir what you see is what you get and he does what he wants without caring about popularity
  Anwar kisses the Arabs and at the same time kisses the Jews. Anwar is pro-America and also pro all those who hate America as well. Where does Anwar stand? He will never reveal where he stands and will kiss and hug any and all who can further his political ambitions.

  In short, Anwar is a political prostitute who imagines he is doing humanity a huge favour by becoming the Prime Minister of Malaysia. He imagines that Allah created him with only one motive in mind, to become Malaysia’s Prime Minister. The uncertainty and confusion that will be triggered if Anwar ever becomes Prime Minister will be so bad that many will commit suicide out of regret for supporting Anwar.

 27. Fulamaaak…tular berita yang mengatakan SU akhbar YB Zuraidah yang juga suami kepada bekas peguam Allahyarham Adib yang meletak jawatan, telah melepaskan jawatannya sebagai press sercetary tersebut berkuakuasa hari ini dan dia akan bercuti selama sebulan.

  Perletakkan jawtannya tu telah menimbulkan tanda tanya oleh seluruh rakyat Msia yang sedar ada yang tak kena dalam isu tersebut. Kini ternyata menteri tersebut tidak mendapat sokongan dari pegawai2nya kerana tak mengendalikan isu ni dengan profesional.

  Apa lah kita semua nak herankan..Tun Madey sendiri memberi markah bawah 50% untuk semua menteri2 PH…prestasi mereka semua semakin teruk dan langsung tidak mencapai tahap yang diharapkan oleh rakyat…dan bagi rakyat, markah paling rendah ialah PM sendiri…bawah 30% aje..jauh berbeza dengan mantan PM ke 4 dulu…umpama langit dengan bumi..kalau bandingkan dengan DSNR…ternyata di bawah telapak kaki DSNR aje lah kan!!!!

  Reply

 28. Sobat2 sekelian..korang tau tak kenapa Latheefa Koya dilantik secara tergesa2 dan tak mengikut prosedur sebelum Raya hari tu oleh Tun Madey…ada sebabnya beb !!!!……..

  Latheefa ni kan sorang MPT PKR dari kartel Jemin Jamban yang paling kuat menyokong Jemin dan amat2 anti dan tak sebulu dengan Bang Non. Dulu masa Bang Non memberi sokongan secara terbuka kepada Pizi sotong semasa perebutan jawatan timbalan presiden PKR dulu, latheefa lah yang paling vokal menghentam Bang Non dan membela Jemin jamban hingga hampir memecah belahkan PKR.

  Kini, orang yang sama telah dilantik oleh Tun Madey untuk jadi KP SPRM…jadi Jemin lah yang paling gembira sekali.

  Korang tentu ingat isu Jemin yang dikatakan ada menyimpan 300juta RM dalam bank di luar negara, hasil dari kick back yang diperolehinya semasa jadi MB Selangor…wang tersebut diletakkan di bawah nama isteri, anak2nya serta pegawai khasnya khairul Idham.

  Dengan Latheefa sebagai KP SPRM, dah tentu lah isu tersebut akan disweepkan under the carpet dan diletakkan di bawah fail NFA…takde sebarang siasatan akan dilakukan terhadapnya.

  Dah tentu lah Jemin tak mahu isu tersebut menjadi penghalang kepadanya untuk menjadi PM ke 8 nanti apabila Tun Madey melepaskan jawatannya nanti. Latheefa akan pastikan isu tersebut tertutup rapat2 dan takkan dibuka selagi dia jadi BOS SPRM.

  Silap2 haribulan..Bang Non dan proksi2 serta kroni2nya pulak akan disiasat pulak oleh SPRM atas pelbagai tuduhan rasuah serta salahguna kuasa semasa Bang Non jadi TPM dan menteri kewangan dulu..tak mustahil kan.

  Yang penting..akan dilakukan apa saja untuk menggagalkan Bang Non jadi PM…kini Tun Madey dah letakkan orang2nya di jawatan2 penting kerajaan…nampak gayanya, kempunan dan gigit jari kaki lagi sekali lah Bang Non nak menjamah kerusi empuk PM ke 8 tu…dan Jemin tentu bertepuk tangan kerana matlamatnya semakin hampir menjadi kenyataan beb !!!!!

 29. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Setiap masa..hanya dpt ku berserah kpd Tuhan
  Apakah aku harus terus hidup dlm kegelisahan
  Sampai bila kah derita seksa ini harus ku tahan
  Biarlah ku sapu airmata ini, sbg tnda prpisahan
  💘❤💓💕💖💗💙💛💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💛💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. KU SAPU AIRMATA PERPISAHAN – STINGS
   Karaoke: https://youtu.be/vvPiXqUE_60

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Siapa sangka ‘kan jadi begini
   Siapa duga kita ‘kan berpisah
   ‘Ku tak percaya biarpun kenyataan
   Yang pastinya ku ‘kan kehilangan mu

   Kita sebumbung tapi tak bersama
   Kita bercinta tapi tidak sekata
   Rindu setahun hilang sekelip mata
   Lautan kasih disapa kemarau

   Chorus:

   Ku ku ku ku derita
   Kau kau kau kau berpura
   Diriku menangis engkau ketawa ho-o

   Kau kau kau aku sayang
   Ku ku ku kau singkirkan
   Siksa aku selamanya hu-hu …

   Ku ku ku tak menduga
   Kau kau kau dah berubah
   Dalam diam kau menolak cinta ku

   Aku sedar siapalah diri ini
   Bagaikan pipit di sisi mu
   Dan kau merak kahyangan
   ‘Ku tak disenangi

   Ku sapu air mata
   Tanda perpisahan…
   💘❤💓💕💖💗💙💛💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 30. PH JANJI SEBELUM PRU14 NAK LETAK KAN SPRM BAWAH PARLIMEN….TIADA BANTAHAN DARI RAKYAT……JANJI HANYA TINGGAL JANJI……..

  Selepas berkonspirasi dengan saksi kes, kini Shukri KP SPRM arah sekat peguam Najib akses fail bank

  Kekalahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada kes berprofil tinggi bekas Exco Johor, Datuk Abdul Latif Bandi bersama anaknya Ahmad Fauzan Hatim dan perunding hartanah, Amir Shariffuddin Abd Raub, tanpa dipanggil membela diri sangat memalukan SPRM. Kesimpulannya kes SPRM kalah kes itu.

  Ketiga-tiga mereka dibebaskan daripada 37 pertuduhan rasuah serta kes Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLA) berjumlah lebih RM30 juta.

  SPRM dilaporkan akan mengemukakan rayuan ke Mahkamah Tinggi susulan keputusan Mahkamah Sesyen melepas dan membebaskan Datuk Abdul Latif Bandi. Tapi percayalah SPRM akan terus kalah kes tersebut.

  Kerapuhan SPRM dan kebodohan pegawainya

  Keghairahan Dato’ Seri Shukri KP SPRM untuk membalas dendam hanya akan memerangkapnya dikemudian hari.

  Membawa pegawai SPRM dari TM, KPKPj Mohamad Zamri Zainul Abidin, mengurus AMLA akan lebih memburukkan SPRM. Kalah kes Datuk Mirza Mohammad Taiyab Ketua Pengarah Lembaga Penggalakkan Pelancongan Malaysia (LPPM), gagal pada Ops Gergaji’ walau 519 akaun syarikat dan individu bernilai hampir RM700 juta dibekukan, terbaru kes Latif Bandi dan banyak lagi kes beliau gagal kerana jenis terburu-buru dan tidak terperinci.

  KPKPj Mohamad Zamri Zainul Abidin
  Pegawai bermasalah itu pasti akan menambahkan lagi koleksi kekalahan kes SPRM dan tidak mustahil kes SRC dan 1MDB yang dihadapi oleh Dato’ Sri Najib sekarang.

  AG, Pendakwa dan SPRM sekarang hanya mampu memainkan persepsi media rakyat untuk membunuh imej Najib namun secara teknikal SPRM mengakui terdapat banyak kekurangan mereka untuk bertempur dengan pasukan peguam bela Najib. Oleh itu mereka akan menghalang segala cara untuk melumpuhkan pasukan peguam bela Najib.

  Saman sivil pelucutan hak barang rampasan

  Terdesak tidak dapat membuat pendakwaan terhadap barang rampasan 8 Mei lalu kerana kekurangan bukti Peguam Negara dan kerajaan PH mengambil langkah membuat saman sivil bagi pelucutan hak barang rampasan. Tujuannya hanya satu tempoh sitaan itu akan luput dua hari lagi pada 18 Mei ini jadi mereka perlu melengahkan lagi kes itu. Lebih buruk barang bernilai RM710 juta tu bukan milik Najib seorang tetapi individu, syarikat dan badan lain.

  Membuktikan SPRM menjadi suruhan untuk melawan kes Najib, 9 Mei lalu media melaporkan Saksi ke-34 mengaku SPRM telah membantu bina ayat bagi keterangannya sebagai saksi di mahkamah

  Amirah saksi ke 34 mengaku maklumatnya disusun oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Nampak tak permainan SPRM?

  SPRM sekat akses fail bank

  Betapa takutnya SPRM… semua transaksi perlu dilihat kepada siapa dan kemana. Kenapa nak pilih item-item tertentu. Namapun akaun Najib. Jadi Peguam perlu tahu kemana semua urusan itu. Dan mengesahkan bagaimana wang itu mudah dipindahkan kepada pelbagai pihak

  Najib dalam facebooknya mendakwa sebelum ini, pihak pendakwa raya berulang-kali menolak permintaan proses “discovery” dari peguamnya untuk mendapat dokumen-dokumen berkatian dengan kes SRC dari pihak SPRM dan Pendakwa Raya.

  Terbaru 15 Mei 2019 SPRM tiba-tiba menghantar surat kepada pihak bank untuk menyekat butiran-butiran transaksi akaun milik Najib daripada dihantar kepada peguam-peguam belanya. Untuk apa sekatan itu?

  Sebelum ini, mahkamah juga telah diberitahu bahawa adanya dokumen bank yang membuktikan Kementerian Kewangan Arab Saudi dan putera-putera Arab pernah menghantar dana kepada akaun bank Najib.

  Jadi semua transaksi itu perlu diteliti. Mengapa SPRM menghalang jika tidak kerana bimbang.

  Tahukah anda siapakah yang membuat arahan dari SPRM untuk menghalang Najib dan peguamnya akses ke akaun Najib?

  Tidak lain dan tidak bukan Mohamad Zamri Zainul Abidin budak suruhan Dato’ Seri Shukri KP SPRM.


  laporan MalaysiaKini:
  Pembelaan bantah arahan SPRM sekat akses fail Ambank
  1.45 tengah hari: Perbicaraan disambung dengan pasukan pembelaan menyuarakan rasa tidak puas hati kepada hakim berkenaan arahan yang dikeluarkan SPRM kepada Ambank, yang menghalang Najib dan peguamnya untuk mendapatkan dokumen berkenaan akaun banknya yang telah ditutup.

  Peguam Muhammad Shafee Abdullah dan Harvinderjit Singh berkata Ambank telah memberikan dokumen yang diperlukan selama setahun setengah kepada mereka untuk membuat persediaan dalam perbicaraan.

  Namun, kata mereka, ia terhenti baru-baru ini apabila seorang pegawai Ambank memberitahu pihaknya telah diarah oleh SPRM untuk tidak memberikan sebarang dokumen berkenaan akaun Najib tanpa kebenaran mereka.

  Kata Shafee, arahan itu menjejaskan persediaan pembelaan anak guamnya dan pengesahan dokumen-dokumen utama.

  “Kami memerlukan dan berhak ke atas dokumen ini. Pemegang akaun sentiasa berhak terhadap dokumen, sama ada ia masih diteruskan atau telah ditutup… Untuk tahu transaksi (yang dibuat).

  “Tiada asas untuk SPRM untuk melakukannya. Mereka tidak boleh berbuat demikian, kerana ini akaun anak guam saya,” kata Shafee.

  Dia mendakwa arahan itu diberi oleh pegawai penyiasat SPRM yang dikenali sebagai Rosli ( anak buah Mohamad Zamri Zainul Abidin).

  Pasukan pembelaan memberitahu hakim mereka telah menghantar emel berkenaan perkara itu kepada mahkamah.

  Seorang anggota pendakwaan kemudian memberitahu mahkamah bahawa mereka perlu membincangkan perkara itu terlebih dahulu sebelum memberi maklum balas, memandangkan emel itu yang diterima sebaik sebelum mahkamah berehat pada pukul satu tengah hari tadi. https://www.malaysiakini.com/news/476168

  Kamu nampak betapa buruknya jika Pegawai SPRM menjadi anjing Kerajaan PH? Sebab itu kes Shafie Apdal yang terang-terang saksinya pegawai Gred 54 memiliki wang RM29 juta pun boleh bebas tak didakwa hanya kerana semata-mata ‘kawtim’ untuk menutup kes rasuah Shafie Apdal.

  Sumber LINK

 31. JAWAPAN KEPADA PENYOKONG PARTI MATA SATU YANG MENDEWAKAN RAJA DAJJAL : SETELAH MAHKAMAH PERSEKUTUAN MEMUTUSKAN PAK SHEIKH ADALAH PESALAH LIWAT MAKA TERBUKTILAH PAK SHEIKH PENGAMAL LIWAT SEJATI…MAHKAMAH PERSEKUTUAN ADALAH MAHKAMAH TERTINGGI DALAM SISTEM NEGARA DI MANA KEPUTUSAN TIDAK BOLEH DIUBAH LAGI…SEBELUM ITU PROSES DILALUI IALAH MAHKAMAH TINGGI DAN MAHKAMAH RAYUAN…OLEH ITU PEGAMPUNAN AGONG TIDAK BOLEH MELEPASKAN KESALAHAN YANG TELAH DIBUAT KECUALI HENDAKLAH DIBICARAKAN SEMULA…NAMUN INI TENTU TIDAK AKAN BERLAKU…PAK SHEIKH HENDAKLAH MENCABAR KEPUTUSAN YANG TELAH DIBUAT DAN MENDESAK DI BICARAKAN SEMULA….NABI YUSOF AS SEBELUM DIBEBASKAN DARI PENJARA TELAH MEMINTA DIBICARAKAN SEMULA UNTUK MEMBERSIHKAN NAMA BAGINDA AS….APAKAH SUKAR UNTUK DIBICARAKAN SEMULA KERANA MAHKAMAH YANG ADA ADALAH MAHKAMAH TOM CAT YANG TENTU MENYEBELAHI BELIAU?….DENGAN STATUS PELIWAT ADAKAH INDIVIDU SEPERTI BELIAU LAYAK MENJAWAT JAWATAN PM-8?

 32. NAK HARAPKAN KAFIR HARBI JAGA ISLAM?….SORILAH

  Ultra kiasu akan bantah syor ajar subjek Islam

  NEGARA AKAN LEBIH AMAN JIKA BUKAN ISLAM FAHAM MENGENAI AGAMA ISLAM

  Malaysia akan lebih aman jika orang bukan Islam memahami agama Islam, walaupun tidak menganut agama itu, kata pendakwah bebas, Prof Dr Riduan Tee Abdullah.

  Menyokong cadangan pemimpin PAS supaya subjek kenali agama Islam diperkenalkan kepada murid Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK), beliau berkata, salah faham yang timbul hari ini kerana kegagalan orang bukan Islam memahami agama majoriti di negara ini, seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

  Pernah menyuarakan cadangan sama sebelum ini, Ridhuan Tee menjangkakan bahawa syor itu pastinya akan dibantah oleh golongan ultra kiasu.

  “Sejarah membuktikan bukan Islam boleh hidup senang-lenang dalam sebuah negara Islam, berbanding orang Islam yang hidup dalam negara bukan Islam.

  “Tidak pernah aman, sentiasa umat Islam menjadi mangsa keadaan, dianiayai, dizalimi, dan dibunuh. Contoh yang berlaku di Myanmar, India, China dan lain-lain,” katanya ketika dihubungi Ismaweb.net, hari ini.

  Membanding keadaan di Thailand, beliau berkata, agama Buddha tidak boleh disentuh langsung kerana dilindungi, bahkan umat Islam di negara itu wajib menghormatinya.

  “Bandingkan juga di Terengganu dan Kelantan, kenapa orang Cina di sana begitu lunak dan amat lembut terhadap Islam? Kerana mereka begitu rapat dengan budaya Melayu dan Islam. Sebab itulah orang Melayu begitu baik dengan mereka.

  “Di Jalan Pusara, bandar Kuala Terengganu, orang Melayu berjiran lagi dengan kubur orang Cina,Kristian dan India. Bolehkah orang Cina berjiran atau mendirikan rumah berhampiran kubur Melayu? Fikirkan,” katanya.

  Justeru, beliau menegaskan bahawa agama Islam yang membawa keadilan sejagat mesti diketengahkan sebagai subjek wajib untuk diambil oleh pelajar bukan Islam.

  “Memahami cara berfikir orang Melayu yang bersifat horizontal (mendatar) selalu berfikir apa yang boleh diberikan, disumbangkan, dengan Islam yang menjadi pegangan.

  “Sudah tentu orang Cina yang berfikir secara vertikal (menegak) yang tidak puas, begitu dengan kecenderungan India yang lebih kepada lateral, pastinya dengan kefahaman Islam kepada mereka ini, keadaan akan menjadi lebih baik,” katanya.

  Sebelum ini, Ahli Majlis Syura Ulama PAS, Datuk Mohd Khairuddin Aman Razali mencadangkan supaya memperkenalkan subjek mengenali agama Islam kepada murid bukan Islam, di Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) peringkat rendah dan menengah.

  Khairuddin berkata, syor itu lebih tepat untuk dilaksanakan berbanding cadangan mewujudkan subjek mengenali agama lain di sekolah dan universiti diutarakan oleh Majlis Belia Malaysia (MBM) pada minggu lalu, bertujuan memupuk perpaduan dan keharmonian antara kaum di negara ini.

  Reply

 33. BADUT POLITIK BUKAN BOLEH PERCAYA………

  8 kali hantar surat tak dilayan, persatuan teksi mahu anjur himpunan

  Sebuah persatuan teksi merancang menganjurkan satu himpunan di hadapan Jabatan Perdana Menteri (JPM) bagi menyuarakan rasa tidak puas hati terhadap Kementerian Pengangkutan, khususnya menterinya, Loke Siew Fook.

  Yang Dipertua Gabungan Teksi Malaysia, Kamarudin Mohd Hussain berkata, himpunan itu akan diadakan pada 19 Jun ini dan akan disertai pemandu teksi seluruh negara.

  “Kita sekali lagi mahu hantar memorandum meminta Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad supaya campur tangan.

  “Loke tak nak jumpa dan tutup pintu rundingan dengan kami. Walaupun sudah hantar surat 8 kali untuk berjumpa. Malah dia cop kami sebagai pemberontak,” katanya kepada FMT.

  Pada 21 Mei lalu Gabungan Teksi Malaysia membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendakwa Loke menyalahgunakan kuasa sebagai menteri pengangkutan.

  Kamarudin mendakwa Loke dilihat meminda peraturan semata-mata untuk kepentingan pemandu e-panggilan.

  Beliau berkata, sebelum ini pihak persatuan telah menyerahkan satu memorandum kepada Mahathir di Perdana Putra meminta campur tangan beliau dalam pertikaian itu, tetapi tidak mendapat respons.

  Katanya, beliau mahu memastikan pemandu teksi mendapat layan sama rata seperti yang diberikan kepada pemandu e-panggilan.

  Beliau mendakwa tindak-tanduk Loke adalah sama seperti kerajaan sebelum ini dan tidak ada pembaharuan dibuat untuk pemandu teksi.

  Katanya, antara isu yang berbangkit adalah langkah Kementerian Pengangkutan membenarkan pemandu e-panggilan membuat permohonan lesen kenderaan pengangkutan awam (PSV) secara atas talian, dengan menyifatkan ia merupakan layanan istimewa kepada syarikat seperti Grab.

  FMT

 34. Pas mahu Latheefa selesaikan isu RM90 juta…….BADUT POLITIK SUKA TAJUK NI……..

  Pemuda Pas mahu Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Latheefa Koya yang baru dilantik memberikan keutamaan kepada kes dakwaan RM90 juta dimasukkan ke dalam akaun pimpinan parti itu.

  Naib Ketua Pemuda Pas, Ahmad Fadhli Shaari berkata, pihaknya mahu kes itu diselesaikan secepat mungkin bagi membersihkan nama dan maruah parti berkenaan.

  “Jika ada yang terlibat sila hadapkan terus ke mahkamah untuk tindakan lanjut.

  “Seandainya tiada yang terlibat dengan isu tersebut sebagaimana didakwa, sila buat kenyataan segera bagi membersihkan Pas daripada tuduhan itu,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

  Terdahulu, Ahmad Fadhli ditemui pada Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Yang Dipertua Pas Kawasan Pasir Mas, Datuk Hanifa Ahmad.

  Menurutnya, Pas sentiasa terbuka dalam memberikan kerjasama bagi menyelesaikan isu tersebut.

  Sebelum ini, editor portal Sarawak Report, Clare Rewcastle-Brown dalam artikelnya yang diterbitkan oleh portal Sarawak Report mendakwa pimpinan tertinggi Pas mungkin menerima RM90 juta daripada bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk mendorong bekerjasama dengan UMNO dan Barisan Nasional (BN).

  Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang kemudiannya memfailkan saman fitnah di Mahkamah Tinggi di London pada 21 April 2017.

  Bagaimanapun, Ahli Parlimen Marang selepas itu bersetuju memuktamadkan penyelesaian dengan Rewcastle-Brown.

  Keputusan menerima penyelesaian di luar mahkamah dengan Rewcastle-Brown adalah disebabkan kos guaman yang terlalu tinggi dengan menambah wang berjumlah berjuta-juta itu boleh digunakan untuk tujuan yang lebih bermanfaat.

  Dalam pada itu, Najib juga menafikan memberikan wang kepada pemimpin Pas serta memaklumkan akaun bank beliau telah pun disiasat oleh pihak berkuasa selepas kalah dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) pada 9 Mei tahun lepas.

  Ahmad Fadhli berkata, pihaknya memberikan sokongan padu terhadap pelantikan Latheefa sebagaimana dinyatakan oleh Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang sebelum ini.

  Katanya, gabungan parti komponen dalam Pakatan Harapan (PH) tidak perlu menolak pelantikan tersebut yang sememangnya telah melanggar prinsip sebagaimana dijanjikan sebelum ini.

 35. Aura Najib tanpa ‘seri’ Rosmah……..BADUT POLITIK SILA BACA…….

  SAYA setuju dengan saranan Najib Razak, agar kajian dibuat kenapa sambutan luar biasa diperoleh meskipun beliau tidak lagi menjadi PM dan sedang menghadapi tidak kurang 50 pertuduhan di mahkamah.

  Sekiranya Najib sedar daripada awal, sudah tentu lain keadaannya hari ini. Sebelum PRU14, cakap-cakap daripada rakyat marhaen begitu kencang. Mereka terlalu meluat dengan Rosmah Mansor.

  Kenapa Najib tidak boleh kawal Rosmah sehingga seolah-olah kelihatan Rosmah itulah Perdana Menteri. Kini, apabila Najib berjalan tanpa Rosmah, rakyat marhaen mengerumuninya sehingga lupa skandal 1MDB, Jho Low, dan perbicaraan berkaitannya yang sedang berjalan.

  Pun begitu, jangan teruja sangat pula dengan sambutan luar biasa rakyat yang diberikan kepada Najib.

  Sama seperti keyakinan BN untuk menang PRU14. Badan penyelidik, think tank dan kumpulan akademik pro-Najib terlalu yakin BN boleh menang dan dapat majoriti lebih besar. Sedangkan mereka yang menjadi rakyat, mengatakan sebaliknya.

  Rakyat hanya menunggu masa sahaja tarikh PRU14 diumumkan. Bila diumumkan sahaja, rakyat sudah nekad dengan pilihannya menolak BN. BN akhirnya kecundang.

  Sebab itu, jangan terlalu yakin dengan sambutan ‘malu apa bossku’. Apa yang penting hari ini adalah buat kerja yang terbaik untuk rakyat, sebab rakyat sudah muak dengan apa yang dilakukan oleh Pakatan Harapan (PH) hari ini.

  Tindak tanduk pemimpin PH semakin memualkan. Percakaran sesama mereka tidak boleh dibendung lagi. Lebih membahayakan, rahsia kelemahan keselamatan dan pertahanan negara didedahkan di khalayak.

  Lihatlah juga bagaimana reaksi mereka dengan perlantikan Ketua Pesuruhjaya SPRM yang baharu.

  Hari demi hari berlalu, keadaan ekonomi tidak banyak berubah, malah rakyat semakin terhimpit. Begitu juga dengan kenyataan demi kenyataan yang dikeluarkan oleh pemimpin PH, semakin menyakitkan hati dan gagal mencuri perhatian rakyat.

  Justeru, pimpinan UMNO dan BN perlu mengambil segala ruang dan peluang ini. Cuba hindarkan kenyataan demi kenyataan yang boleh meluntur hati rakyat.

  Misalnya, kenyataan Zahid Hamidi mengenai Lailatul Qadar dan ’18 missed call’ daripada Najib tahun lalu, kaitan dengan perlantikan menjadi Timbalan Perdana Menteri, gara-gara tidak dapat menunaikan umrah kerana passport beliau masih ditahan sementara menunggu perbicaraan.

  Pada hemat saya, Lailatul Qadar ini adalah sesuatu yang amat bersifat peribadi. Saya tidak fikir mereka yang bertemu dengannya akan menceritakan kepada orang ramai. Tetapi Zahid mengambil sikap sedemikian. Sama ada itu petanda Lailatul Qadar atau tidak, kita serah kepada Allah. Tetapi ucapan seperti itu tidak sepatutnya keluar.

  Saya tidak nafikan hari ini Najib dan Zahid serta beberapa menterinya masih popular. Tetapi perlu ingat, apakah dengan hampir 50 pertuduhan itu, tidak ada satu pun yang akan lekat?

  Pada pengamatan awal saya, sokongan yang Najib dan Zahid terima hari ini, bukan kerana rakyat terlalu suka atau yakin dengan mereka, tetapi rakyat terlalu muak dengan cara PH menerajui kerajaan.

  Terus terang, saya lebih suka Najib dan Zahid duduk di belakang UMNO. Begitu juga dengan mereka yang pernah memegang jawatan menteri sebelum ini.

  Apa yang boleh dilakukan oleh semua bekas menteri ini adalah, terus aktif dengan laman sosial mereka dan ciapan setiap hari. Rakyat suka membaca dan mendengarnya. Pengamalan yang ada pada kamu begitu mahal harganya, meskipun kamu pernah melakukan kesilapan ketika memegang kuasa dahulu.

  Jangan malu mengakui kesilapan. Ingat kata-kata ini, ‘old generation are using walking sticks…young generation are using selfie sticks…’

  Serahkan kepemimpinan UMNO sepenuhnya kepada Tok Mat tanpa diganggu-gugat oleh pengikut-pengikut yang agak fanatik.

  UMNO memerlukan suntikan baharu di bawah pimpinan Tok Mat. Tok Mat tanpa Najib dan Zahid serta bekas menteri yang diragui integritinya, perlu membuktikan bahawa UMNO benar-benar bersih daripada rasuah dan politik wang dalam dan luar parti.

  Integriti UMNO mesti menyerlah tanpa diselubungi dengan noda. ‘Success without integrity is failure’.

  Selain itu, UMNO tidak boleh terlalu bergantung kepada bukan Melayu (Cina) untuk menang sehingga Melayu dan Bumiputera berasa terpinggir. Dalam kata lain, terlebih menjaga BN sehingga terguris hati Melayu sama ada di dalam atau di luar UMNO.

  Jaga ketuanan Melayu/Bumiputera, yang lebih boleh diharap dari ketuanan BN yang sudah tertiarap. Ingat, berdasarkan congakan saya, dalam PRU15, undi Melayu di Semenanjung mampu memberikan kemenangan kepada UMNO dan PAS.

  Untuk memerintah dan membentuk kerajaan, tidak ada cara lain, melainkan mendapatkan sokongan padu daripada Bumiputera Sabah dan Sarawak.

  Suka atau tidak, dalam PRU15 akan datang, UMNO dan PAS perlu menekankan dan menjaga aspek majoriti Melayu atau Bumiputera, tanpa mengetepikan bukan Melayu.

  UMNO dan rakan baharunya PAS perlu segera bertindak untuk memulihkan ‘damaged’ yang telah dibuat selama ini. Pasukan khas atau taskforce hendaklah ditubuhkan bagi tujuan pemulihan itu.

  Antara perkara yang perlu dilakukan segera adalah, pertama, memulihkan kedaulatan negara yang telah dirobek oleh ultra kiasu.

  Kedua, bertindak segera ke atas jembalang-jembalang ultra kiasu yang begitu berani merobek kedaulatan Islam, Melayu dan Bumiputera serta raja-raja Melayu.

  Ketiga, segera memperkasakan kedudukan Islam, Melayu/Bumiputera dan raja-raja Melayu seperti termaktub dalam Perlembagaan.

  Keempat, pulihkan sistem pendidikan negara berasaskan Perlembagaan.

  Pendek kata, selagi tindakan yang dilakukan berpaksikan Perlembagaan, selagi itu kita akan berada di pihak kebenaran. Tidak perlu takut.

  Apa yang saya dapat simpulkan, kegagalan UMNO membina jati diri Melayu Islam yang kuat pada masa lalu, adalah punca apa yang berlaku hari ini.

  Sama ada UMNO bersetuju dengan saya atau tidak, saya tidak peduli, apa yang penting saya sudah luahkan.

  UMNO perlu berani mengakui kesilapan dan kelemahan yang pernah dilakukan terhadap Melayu dan Bumiputera Sabah Sarawak selaku tuan tanah bersama bumi bertuah ini berbanding yang lain.
  DR RIDHUAN TEE

 36. KE MANA DUIT NEGARA PERGI KALAU TIDAK KE PP D4P………..HANYA BADUT MASIH SOKONG PH…….

  Projek penambakan laut Melaka Gateway

  Dulu PH bantah projek penambakan laut Melaka Gateway (608 ekar) dan Forest City Johor (3,425 ekar).

  Tapi selepas menang, kerajaan PH sedang mengusahakan projek penambakan laut yang jauh lebih besar.

  Misalnya, kerajaan PH sedang meluluskan projek penambakan laut Pulau Pinang Selatan (4,500 ekar) di pulau yang kini sedang kuat dibantah oleh NGO-NGO dan rakyat tempatan.

  Hari ini pula, media melaporkan bahawa kerajaan PH dalam perbincangan untuk dua projek pembinaan lapangan terbang di negeri Pulau Pinang.

  Satu cadangan ialah untuk penambakan laut sebesar 5,000 hektar (12,400 ekar) di Seberang Perai.

  Satu lagi pula ialah untuk mengambil beribu-ribu hektar tanah milik pesawah-pesawah tempatan.

  Pemimpin-pemimpin PH yang dulu kuat bantah kini semua bisu. Ada yang terang-terang kuat menyokong projek-projek baru ini pula.

  NAJIB RAZAK

 37. Macai PH Meroyan Buat Persepsi Kononnya Harga Barang Murah ………

  Penyokong dan pentaksub Pakatan Harapan (PH) cuba membuat persepsi di media sosial bahawa harga barangan telah menjadi murah bersempena Hari Raya Aidil Fitri. Ini kononnya pengawalan yang baik oleh kementerian dan Menteri yang berkenaan.

  Kepada para macai berkenaan, pertama, sila hadamkan senarai barangan daripada laman web KPDNKK sendiri yang disertakan di bawah. Majoriti barangan meningkat dan bukan menurun lah bodoh. Warna merah tanda peningkatan harga.

  Kedua perbandingan Hari Raya Aidil Fitri tahun 2018 dan 2019 adalah tidak tepat. Ini kerana hari raya kedua-dua tahun berkenaan diperintah oleh PH. Bandingkan dengan tahun Hari Raya tahun 2017 yang diperintah oleh BN lah bodoh.

  Kesimpulannya, kalau tidak bodoh bukan macai PH namanya.

  tunfatimah said…
  minyak dah turun harga boh? sepanduk dah simpan dlm stor ke?? 😂😂😂

  kedai mana yg turunkan harga mcm didakwa? ada bajet lebih ni nk g shopping…. 😀😀😀

  Monday, June 10, 2019 8:34:00 PM
  image:comment image

  Anonymous said…
  Sebelum pru14, aku beli tissu pek 4kotak gambar kucing harga RM10.50. termasuk GST kat Maiden… biasa la aku beli beberapa pek untuk stok kalau barangan jenis tampa expire date mcm tu.
  Harga tu kekal seketika sehingga stok baru aku agak sebab..ya sebab..
  Sebabnya, pada awal 2019 bila aku pergi beli harga dah berubah jadi rm11.20,,, tampa gst… naik harga dah tu namanya…
  mula tu aku rasa mcm naik singgit jer…tapi.. ya tapi bila aku isikan dlm bonet kreta aku yg biasa sendat dhn jumlah yg aku beli, tapi kali nih rasa macam longgar pulaknya…
  Bila sampai umah masa nak simpan dlm stor mula la aku perasan yg pek empak kotak yg baru aku beli tu lebih rendah dari yg lama.. semak punya semak rupanya sekotak isi yg baru tu cuma ada 200helaian sahaja berbanding dgn yg lama 250helaian per-kotak. Jadi wujud kekurangan 200helaian lah dari setiap pek empat kotak berbanding dengan kotak sebelum pru14.
  Jadi kenaikan harga hancing bukan lagi singgit la kalau mcm tu, sebab aku ianya bermakna dah kurang ‘sekotak’ bagi setiap pek4 kotak.
  Dari segi quality pulak aku tgk kertas tisu pek lama lebih berqualiti dari pek yg baru.

  Nah… moral ceritanya adalah bukan setakat harga bertambah naik malah jumlah berkurang dan qualiti pun berkurang.

  Itu baru cerita barangan murah pakaibuang… banyak lagi la benda2 lain yg aku beli bukan saja kat pasaraya murah mcm maiden dll yg berlaku hal2 yg mcm nih..

  Jadi … dizaman tadbiran penjajahan bintangtiga serta barua2nya ini bukan saja menteri2 yang takdak kualiti mentabir.. bahkan barangan kegunaan harian oun dah susut kualitinya.
  Dan ini menyemarakkan lagi semangat perjuangan MalaysiaMerdeka-2.0 aku nih sebelum mesia nih menjadi negara kuality tahap paria …
  atau mesia yg majujaya makmor jadi setaraf dengan Kerala disebabkan proses yg sedang giat dilakukan penjajah bintang3 untuk mentranformasikan mesia menjadi New Kerala oleh golongan perancangtadbir mesia yg begitu kagum dgn tanahtumpahdarah mereka iaitu Kerala,

  Ya Allah ya Tuhanku.. selamatkanlah kami dari bencana wabak kerala.. wabak maoist dan segala yg sejenis denganya. . amien ya Allah.

  Monday, June 10, 2019 8:37:00 PM
  image:comment image

  Anonymous said…
  Kita tak boleh percaya apa apa saja berita dari PH sebelum orang2 kita sendiri periksa sesabihannya…… kerana mereka mempubyai rekod buruk sebagai kaki penipu dan pembohong.

  #JANGAN TERTIPU DUA KALI

  Monday, June 10, 2019 10:24:00 PM
  image:comment image

  Anonymous said…
  Impian seorang BODOH untuk memikat LGE and menteri2 PH bodoh yg lain..

  Monday, June 10, 2019 10:27:00 PM
  image:comment image

  Anonymous said…
  Mahacai memang bodoh, mcm Mad Sabo, Gone End & Mahpuz gak. Depa suka buat statement ikut sedap sendiri. Nah, sekali CTS keluarkan bukti. Dlm dunia ni, manusia yg bodoh adalah para pemimpin & penyokong Pakatan Hanching.. har har har

  Read more at http://khairulryezal.blogspot.com/2019/06/macai-ph-meroyan-buat-persepsi-kononnya.html#ahtPGoh4RR7f6ZIP.99

 38. UNDILAH GS UNTUK KEMAKMURAN NEGARA

  Kelantan singkat tempoh pemohonan pelabur

  Kerajaan negeri berusaha mempercepatkan permohonan kemasukan pelabur yang kini semakin mendapat sambutan.

  Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan, Pelaburan dan Pembangunan Usahawan negeri, Dato’ Hanifa Ahmad berkata, sektor tersebut sedang berkembang di Kelantan.

  “Kita telah berunding dengan beberapa pelabur, cuma kita hendak mempercepatkan permohonan mereka supaya tidak sampai dua tiga tahun.

  “Pelaburan yang berminat walaupun kecil atau besar, kita mahu ia diluluskan segera kerana boleh memberi keuntungan kepada kedua-dua pihak,” katanya.

  Beliau berkata demikian ketika ditemui pada majlis rumah terbuka Aidilfitri Dun Pengkalan Pasir di Pusat Asuhan Tunas Islam (Pasti) Taman Mekasar di sini semalam.

  Hadir sama anggota Parlimen Pasir Mas Ustaz Ahmad Fadhli Shaari; Adun Chetok Zuraidin Abdullah dan Adun Salor Saiful Adli Abu Bakar.

  Kira-kira 3,000 pengunjung hadir walaupun diadakan di lokasi agak jauh dari bandar. Sebelum ini diadakan di Dewan Majlis Daerah Pasir Mas.

  Reply

  1. GS coalition lives in fantasies, fictions and falsities.

   They thrive on ignorance and arrogance

 39. DI BELAKANG D4P IALAH TAIKUN2…MEMPERKUDAKAN MELAYU BODOH

  Menteri tangguh 14 Jun pertukaran Pengarah Perhutanan Pahang ke Ibupejabat kerana lobi taikun balak LLT!
  Laporan Malaysiachoice 18 April lalu “Rasuah balak Taikun LLT, SPRM siasat Pengarah Perhutanan Pahang” mendapat respon hangat rakyat Pahang.

  RASUAH BALAK LLT

  Gabungan pertubuhan bukan kerajaan (NGO)  turut melaporkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Negeri Pahang dakwaan salah guna kuasa dan rasuah membabitkan Dato’ Dr Mohd Hizamri Mohd Yasin Pengarah Perhutanan Pahang itu.

  laporan sprm balak

  SPRM dilaporkan menyiasat Dato’ Dr Mohd Hizamri Mohd Yasin itu. Sehingga ke hari ini SPRM kekal berdiam diri isu rasuah pembalakan haram melibatkan taikun cina ini.

  Menurut sumber Perhutanan Pahang Dato’ Dr Mohd Hizamri Mohd Yasin telah mendapat surat perpindahan ke Ibupejabat Bahagian Latihan Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia berkuat kuasa 14 Jun ini sebagai satu tindakan KIV atau meredakan isu balak di Negeri Pahang.

  Hizamri ditukar ke HQ
  Surat perpindahan 31 Mei 2019 dah keluar oleh KP Perhutanan Semenanjung Malaysia. Tinggal angkat barang nak pindah..tetapi kabel taikun macam-macam boleh jadi.
  Dr. Xavier Jayakumar Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli (KATS) bimbang isu lebih merebak telah mengarahkan Ketua Pengarah Perhutanan untuk mengambil tindakan memindahkan Hizamri ke Ibu Pejabat.

  Bagaimanapun Taikun Cina balak Liew Leong Tat (LLT) telah membuat rayuan menjual nama ‘Istana’ agar perpindahan Dato’ Dr Mohd Hizamri Mohd Yasin ditangguhkan dahulu. Nampak tak kuasa wang dan taikun cina Liew Leong Tat yang mempunyai kawasan balak terbesar di Pahang. Dato’ Dr Mohd Hizamri Mohd Yasin hanya perlu mengadu dengan Taikun Balak LLT untuk selamatkan diri!

  Apa tindakan KP SPRM Baharu?

  Menteri Besar Pahang YAB Dato’ Sri Wan Rosdy Wan Ismail sudah tentu tidak berani menyentuh Hizamri sekalipun pelbagai laporan rasuah dibuat.

  Datuk Borhanudin Hj Arshad Ketua Pengarah Perhutanan Semenanjung Malaysia yang mengeluarkan surat perpindahan berkuatkuasa pada 14 jun apakah akan berani meneruskannya atau akur kepada tangan ghaib menangguhkannya?

  kp perhutanan tkp
  Beranikah mereka meneruskan perpindaan Hizamri ke Ibu Pejabat Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia?
  Oleh itu jika Taikun balak Liew Leong Tat lebih berkuasa menjual nama ‘Istana’ untuk mengekalkan kedudukan Pengarah Perhutanan Pahang apa boleh NGO dan rakyat buat? Demi wang mereka sanggup berhadapan kuasa tular rakyat.

  Apa pula tindakan Latheefa Bebe Koya Ketua Pesuruhjaya SPRM yang baharu yang berjanji membenteras rasuah? Beranikah Latheefa mengambil tindakan terhadap Liew Leong Tat dan Hizamri? Malaysia alah rasuah atau kalah kepada Rasuah taikun?

  latheefa koya aa

  Kekalkan pertukaran Pengarah Perhutanan Pahang pada 14 Jun 2019!

  Jika penangguhan diteruskan 14 Jun ini ternyata amatlah buruk Dr. Xavier Jayakumar Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli dan Datuk Borhanudin Hj Arshad Ketua Pengarah Perhutanan Semenanjung Malaysia akur kepada taikun balak.

  Salahguna kuasa dan rasuah di depan mata tetapi disokong. Paling hina ialah laporan NGO Gabungan pertubuhan bukan kerajaan Pahang yang melaporkan kepada SPRM disampahkan. Berapa juta agaknya LLT tu dah beri kepada Hizamri sehingga mereka sanggup bermati-matian pertahan Hizamri.

  Penangguhan bertugas 14 Jun jika diluluskan ia hanya mengesahkan lagi peranan taikun balak LLT bersama Hizamri di Pahang. Tunggu dan lihat 14 Jun ini sama ada Hizamri pindah ke Kuala Lumpur, taikun balak kekal berkuasa atau rakyat berkuasa.

  Rakyat Pahang pelru bertekad dan berusaha agar Dato’ Dr Mohd Hizamri Mohd Yasin dipindahkan ke ibupejabat.

  Reply

 40. MAHATHIR – SAVIOUR OR DESTROYER? EVEN THOUGH HE KNOWS DELAYING SUCCESSION ISSUE WILL BE THE DEATH OF PAKATAN & NEW MALAYSIA – HE REFUSES TO BUDGE

  Malaysia Chronicles is critical of transition of power. BUT the portal failed to differentiate between the death of pakatan & new malaysis AND THE LOST OF SOVEREIGNITY OF THE NATION ONCE ANWAR TAKES THE SEAT. THE SECURITY OF NATION WILL BE HEAVILY COMPROMISED.

  Remember friends and foes are waiting for the right time to strike with help of insiders within the coalition who has been keeping their cards close to their chest. They are also praying for early transition so that the next move could be executed.

 41. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Rimba lara duri ksih ini sgt sukar utk dimngerti
  Di jambatan lara rindu ini aku terus juga meniti
  Biar pun sgt menyiksa, aku tetap setia menanti
  Tpi, kau terus mmbisu, tanpa kata..sampai hati
  💘❤💓💕💖💗💙💛💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💛💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. SAMPAI HATI – SPRING
   Karaoke: https://youtu.be/Gmy3Dm6DRck

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Tergamaknya diri mu menghiris hati ku
   Tidakkah di hati mu punya perasaan
   Sampainya hati mu meninggalkan aku
   Di manakah janji mu yang setia

   Betapa sepinya perjalanan hidup ini
   Di kiri kanan ku penuh duri cinta mu
   Sampainya hati mu membiarkan ku rindu
   Kau terus menghilang tanpa berita

   Chorus:

   Entah mengapa
   Rindu di hati ku masih di dada
   Bukannya mudah nak ku lupakan
   Adakah tanda aku masih menyinta
   Sedangkan engkau entah di mana

   Hanya Tuhan
   Yang mengerti hati dan perasaan ku
   Di tengah malam syahdu hati ku merindu
   Sampai hati
   Kau pergi tanpa pedulikan ku lagi
   Aku berdoa agar engkau bahgia

   Biarlah aku abadikan cinta ku yang setia…
   Oh… kekasih
   Segala kenangan menjadi rinduan
   Cinta di hati ku seperti dulu
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 42. Anonymous and MahathirvsAnwar are clowns to distract and disinterest other readers.

  This strategy is deployed by Budin to dilute comments of other readers who contested Budin’s biased articles which is promoting Anwar the ex jailbird of sodomy albeit pardoned.

 43. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Di blog yng syahdu ini, kita telah pun dipertemu
  Dulu prnah kau izin hati mu utk hati ku bertamu
  Tak ku sangka, bgitu cepat diri ini, kau rsa jemu
  Katakan terus terang siapa yg rampas cinta mu
  💘❤💓💕💖💗💙💛💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💛💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. SIAPA YG RAMPAS CINTA MU – UKAYS
   Karaoke: https://youtu.be/rvtXUSJ3KDo

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Harapan hati ku ingin hidup bahgia
   Tetapi mengapa sering saja
   Hati ini diluka
   Baru ku cuba
   Nak bercinta
   Lalu kau pun buat angkara

   Mengapa mesti
   Aku yang menjadi mangsa
   Harapan untuk kekalan
   Hanya tinggal igauan
   Walaupun telah aku bertahan
   Tapi apakan daya
   Retak akhirnya kasih kita
   Tanpa ku tahu apa punca

   1. Chorus:

    Mudah benar
    Kau mematah dahan asmara
    Sampai bila harus diri ku begini
    Oh kekasih
    Sampai bila mesti kau dera hati ku
    Dimanakah janjimu
    Yang kau tabur dulu
    Sebelum ku serahkan cinta
    Betapa hancurnya hati ku…

    Siapa yang ganggu hati mu
    Siapa yang rampas cinta mu
    Katakan pada ku
    Biarlah jelas segalanya
    Siapa yang sedang kau sayang
    Siapa yang sedang kau buru
    Berterus teranglah
    Dari kau terus menyiksa ku…
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 44. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kekurangan pda diri ini aku mmg nya mengerti
  Mungkin diri yg hina ini, kau dh temui pngganti
  Rasa sperti tiada pnghujung..utk terus ku nanti
  Izinkan lah selamanya nama mu ku selit di hati
  💘❤💓💕💖💗💙💛💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💛💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. Izinkan Selamanya Namamu Di Hati – EYE
   Karaoke: https://youtu.be/IygAHFe02y4

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Telah aku terima takdir dari Yang Esa
   Tertusuk sembilu pedih hati terluka
   Terkubur impian kita bina bersama
   Terlerai sudah ikatan cinta

   Baru aku sadari siapa diri ini
   Sebalik suratan cahya cinta yang suci
   Sedalam renungan terlihat dalam diri
   Hakikat cinta yang sejati

   Chorus:

   Ku turutkan cahaya di hadapan berliku
   Keyakinan di dada mengiringi langkah ku
   Jalinan bahagia, iringan doa restu
   Di dalam jiwa cinta yang satu

   Jalanan yang berduri tetap aku gagahi
   Biar gunung yang tinggi pasti ‘kan ku daki
   Detik-detik kenangan segar buat pedoman
   Sepanjang jalan taman impian

   Selamat sejahtera kepada diri mu
   Semoga berbahagia tanpa aku
   Izinkan selamanya nama mu di hati
   Biarkan selamanya ‘ku begini

   Sudah lumrahnya insan tak lepas kesilapan
   Maafkan dosa ku lupakan detik hitam
   Sejarah yang berlalu jadikan pengajaran
   Menuju bahagia idaman
   💘❤💓💕💖💗💙💛💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   1. Izinkan Selamanya Namamu Di Hati – EYE
    Karaoke: https://youtu.be/IygAHFe02y4

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Telah aku terima takdir dari Yang Esa
    Tertusuk sembilu pedih hati terluka
    Terkubur impian kita bina bersama
    Terlerai sudah ikatan cinta

    Baru aku sadari siapa diri ini
    Sebalik suratan cahya cinta yang suci
    Sedalam renungan terlihat dalam diri
    Hakikat cinta yang sejati

    1. Chorus:

     Ku turutkan cahaya di hadapan berliku
     Keyakinan di dada mengiringi langkah ku
     Jalinan bahagia, iringan doa restu
     Di dalam jiwa cinta yang satu

     Jalanan yang berduri tetap aku gagahi
     Biar gunung yang tinggi pasti ‘kan ku daki
     Detik-detik kenangan segar buat pedoman
     Sepanjang jalan taman impian

     Selamat sejahtera kepada diri mu
     Semoga berbahagia tanpa aku
     Izinkan selamanya nama mu di hati
     Biarkan selamanya ‘ku begini

     Sudah lumrahnya insan tak lepas kesilapan
     Maafkan dosa ku lupakan detik hitam
     Sejarah yang berlalu jadikan pengajaran
     Menuju bahagia idaman
     💘❤💓💕💖💗💙💛💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 45. The Kleptocrats
  The Kleptocrats
  82 min • Current Affairs, Crime, Malaysia • 2018 • NC16
  It is the world’s biggest white-collar heist involving government corruption at the highest level, abuse of power and international money laundering. A hot-shot financier embezzles US$3.5 billion from Malaysia’s wealth fund 1MDB (1Malaysia Development Berhad); money from the audacious scam flows into New York and Hollywood, where the thieves court A-list celebrities and even finance Leonardo DiCaprio’s passion project “The Wolf of Wall Street”. But investigative journalists from the New York Times, Wall Street Journal and the Hollywood Reporter trace the money trail and unravel the scheme, the US Department of Justice gets involved, the Prime Minister and his inner circle are implicated, assets are frozen, money is seized and the Malaysian people fight back. Watch this great documentary now on iwonder.

  Ratings: *****

 46. Kepaada Kejora dan yang se angkaatan dengannya
  Yang mahukan perubahan belaku dalam seklip mata
  Aku cadang elok korng bertukar jadi beruk ato ungka
  Sebab otak korang sama saja taraf dgn otak mereka

 47. Kepada kekanda Kejora usahlah asyik berduka lara
  Lagu lagu Spring memanglah sangat meruntun jiwa
  Seperti Butakah Cinta juga Sejujur Mana Kata Kata
  Ayuh, mari berhibur dngan lagu ini, by Baby Shima!

  https://www.youtube.com/watch?v=MNRwMKqC1Fk

  original by floor88 for HUTANG 1MDB RM50BILION

 48. FULLY NUDE BUKAN SEPARUH……HEBAT BETUL MALAYSIA BARUA BAWAH PH…….

  Peragaan Separuh B0gel Insiden Mendukacitakan……..

  Peragaan separuh bogel sempena Tatoo Malaysia Expo 2019 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) baru-baru ini nyata insiden yang mendukacitakan.
  Budayawan Negara, Tan Sri Dr. Rais Yatim berkata, penganjuran berkenaan secara keseluruhannya memberikan gambaran seolah-olah sudah tiada garis panduan khususnya yang melibatkan warisan budaya negara.

  “Perimbangan harus dibuat pihak berkuasa kementerian menarik pelancongan ala Malaysia yang menghormati budaya tempatan yang dikongkong atau ditentukan sosio budaya dan nilai-nilai pelbagai kaum.

  “Dalam hal ini tentu sekali bertentangan dengan nilai di Malaysia khasnya bagi kita menjadikan Islam sebagai agama rasmi,” katanya bagi mengulas berhubung penganjuran berkenaan yang berlangsung Jumaat lalu.

  Menurutnya, ia sekali gus menggambarkan garis panduan pertunjukan awam yang diluluskan Kabinet pada 2010 dan 2012 lalu sudah hilang.

  “Saya berpendapat kita sudah hilang garis panduan seperti saya berada dalam kerajaan dahulu.

  “Saya suka merujuk kepada petua garis panduan pertunjukan awam yang telah diluluskan oleh Kabinet pada tahun 2010 dan 2012 lalu,” katanya.

  Sementara itu, Rais menyifatkan sebarang keputusan berhubung penganjuran ekspo berkenaan boleh dibuat oleh menteri, timbalan menteri atau ketua setiausaha kementerian yang berkaitan.

  Katanya, keputusan berhubung penganjuran ekspo sedemikian tidak perlu mengambil masa yang lama jika dilihat kepada kandungan penganjurannya.

  “Jadi dalam soal itu tak payah panjang logiknya, menteri atau timbalan menteri atau ketua setiausaha boleh buat keputusan. Lihat kandungan tatu tadi.

  “Jadi, apa yang berlaku ini memang mendukacitakan seolah-olah kita ini tak ada garis panduan budaya dan warisan kita,” katanya.

  Difahamkan, ekspo berkenaan membabitkan penyertaan 35 negara dan pernah dianjurkan di Sabah pada 2015, 2016 dan 2017 lalu. – Sinar Harian

  1. Adakah anda mengomen pasal tajuk? Kalau tidak….FO and fly kite

 49. Expo Tatu 1/2 Bogel. Apa Lagi Di Bawah PH, M’sia Kepala Bapak Penghancur?……….

  VIRAL foto di media sosial ini, menyaksikan beberapa individu tampil berkeadaan separuh bogel dalam acara Malaysia Tatoo Expo 2019.
  Rata-rata tidak bersetuju dengan penganjuran acara sedemikian yang bertentangan dengan agama dan nilai moral masyarakat di Malaysia.
  Lebih menimbulkan kemarahan lagi apabila netizen mendapati acara itu mendapat sokongan dari kerajaan melalui Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC).
  Penyertaan lebih 40 buah negara.

  Difahamkan acara yang berlangsung di Kuala Lumpur Convention Centre ini mendapat sokongan dari Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) setelah viral pada poster di acara tersebut.

  Acara ini turut menampilkan lebih 60 artis tatoo dari 40 buah negara termasuk Australia Hongkong Indonesia, Thailand, India dan banyak lagi.

  M’sia Jadi Kepala Bapak Penghancur?

  Rata-rata netizen meluahkan kekesalan terhadap sistem pentadbiran politik Malaysia yang kurang memantau isu sebegini. Malah, mereka turut menyifatkan Malaysia yang berstatus sebagai negara umat Islam semakin musnah disebabkan penganjuran acara separuh bogel sedemikian.
  Sumber: Malaysia Tatoo Expo, Mynewshub
  Malaysia Tatoo Expo langgar budaya Malaysia

  DEWAN Muslimat PAS Malaysia menyelar penganjur Program Malaysia Tatoo Expo 2019, yang pertama kalinya diadakan di Semenanjung Malaysia yang telah berlangsung di KLCC mulai 29 November hingga 1 Disember 2019. Expo seperti ini pernah diadakan di tahun-tahun lalu tetapi berlangsung di Negeri Sabah .

  Budaya bertatoo adalah berlawan arus dengan nilai ketimuran dan melanggar tata susila budaya Malaysia selayaknya tidak dijadikan acara atau dijadikan normalisasi dalam kehidupan masyarakat Malaysia.

  Biarpun, kita menghormati kepelbagaian amalan dan budaya masyarakat pelbagai bangsa dan agama,tetapi apabila Kementerian Pelancongan di bawah pentadbiran Kerajaan Malaysia turut memberikan sokongan kepada aktiviti seperti ini amatlah mendukacitakan.

  Pertunjukan separa bogel yang dipenuhi dengan tatoo di sebuah Expo yang disertai oleh pelbagai peringkat pengunjung tidaklah layak menjadi nilai norma rakyat Malaysia yang menjunjung prinsip kesopanan dan kesusilaan dalam Rukun Negara kita.

  Kementerian yang berkaitan mestilah membuat siasatan segera dan mengumumkan laporannya kepada awam bagaimana program seperti itu boleh mendapat sokongan dari Kementeriannya.

  YB SENATOR USTAZAH NURIDAH MOHD SALLEH,

  1. If you cannot comment based on Written Article…..nah RM2 dan pergi main jauh-jauh

 50. Budin,

  1. Ingat TDM tak ada special security and military advisors?

  2. Ingat YDPA tak ada special security and military advisors?

  3. Ingat TDM yang mahu berdolak dalih tanpa sebab?

  4. Ingat TDM mahu bermain dengan sovereignity of Malaysia?

  Terima hakikat

  1. Sapa yang ke utara selatan timur dan barat untuk cari sokongan
  Royalties?

  2. Sapa keluar negara ke turki brunei indonesia india etc etc?

  3. Sapa buat roadshow sana sini untuk tunjuk I AM THE NEXT ONE?

  4. Sapa tunjuk tak sabar?

  5. Macai sapa yang menyalak tanpa segan silu?

  6. Sapa yang coba mengalah/slowdown konon semua dah dipersetujui??

  7. Sapa yang berdegar2 nak ambil tindakan terhadap azmin NAMUN SEHINGGA KINI TAK PERNAH AMBIL?

  8. Sapa tak ada telur???

  Isu lengah melengah ini ada rahmatnya:

  …… Agar rakyat tak dimurkai Allah jika bersekongkol dengan makhluk dua alam…

Leave a Reply

Your email address will not be published.