TETAPKAN SEGERA TARIKH SERAH KUASA, KRISIS PKR AKAN TAMAT DENGAN SENDIRINYA

Sama ada memang dirancang atau hanya kebetulan, semakin hari krisis yang berlaku dalam PRK ternampak lebih mempunyai satu tujuan – menggagalkan Anwar Ibrahim daripada menjadi Perdana Menteri menggantikan Tun Mahathir Mohamad.

Tetapi, jika diimbas detik awal sejak PH menang PRU14 lalu di mana Azmin Ali terus dilantik sebagai Menteri Hal Ehwal Ekonomi, suatu jawatan kanan dalam kabinet walaupun namanya tidak pernah dicalonkan oleh PKR kerana ketika itu sudah mengangkat sumpah sebagai MB Selangor dan sekarang beliaulah yang menjadi punca krisis dan kuat mahukan Tun Mahathir berkhidmat sehingga habis penggal, sukar untuk menolak bahawa semua ini adalah perancangan halus yang sengaja dicatur Perdana Menteri.

Sebab itulah juga sehingga kini Tun Mahathir masih berdolak-dalik mengenai tempoh memegang jawatan Perdana Menteri, meskipun sebelum PRU14 pernah berjanji mahu memegangnya selama dua tahun saja.

Jika tempoh memegang jawatan pun sukar mahu beliau putuskan, menetapkan tarikh penyerahan jawatan kepada Anwar tentulah lebih sukar lagi bagi Tun Mahathir melakukannya, walaupun sebelum ini bersetuju agar perkara itu dibincangkan dalam Majlis Presiden PH.

Sementara Majlis Presiden PH bermesyuarat hampir setiap bulan, malangnya sehingga ini isu penetapan tarikh peralihan kuasa belum lagi dijadikan agenda mesyuarat.

Dalam hal ini, tidak sedikit masyarakat umum membuat kesimpulan bahawa Tun Mahathir bukan saja mencatur pergolakan dalam PKR, malah tidak pernah ikhlas terhadap Anwar sebagaimana Presiden PKR itu sentiasa bersikap pemaaf dan menerima baik kehadiran Tun Mahathir dalam PH.

Sebaik saja kuasa dalam genggaman, Tun Mahathir tidak membuang masa untuk mencatur pergolakan dalam PKR dengan menjadikan Azmin sebagai umpannya.

Sama ada Azmin sedar atau tidak, umum percaya beliau sebenarnya tidak lebih seolah-olah alat yang sedang diperalatkan oleh Tun Mahathir untuk memecah-belahkan PKR dan mengekang Anwar.

Ibarat habis madu sepah dibuang, itulah nasib Azmin selepas ini.

Dengan menjadi kumpulan serpihan kecil yang tidak mampu menandingi kekuatan Anwar, di samping kes “video Haziq” yang sedang dihadapinya, Azmin tidak akan ke mana-mana dan boleh dikata tiada masa depan lagi.

Masa depannya hanya ada selagi Tun Mahathir mampu melindunginya.

Bagaimanapun, dengan paparan yang terang dan jelas dalam paparan video yang dikaitkan itu dan terlalu sukar untuk dinafikan, terus melindungi Azmin hanya akan menjadi beban kepada Tun Mahathir sendiri.

Oleh itu, lebih lama Azmin dilindungi, lebih banyak kemerosotan sokongan akan diterima Tun Mahathir dan PH seluruhnya.

Mahu tidak mahu, Tun Mahathir kini mesti sedar dan tiada pilihan lain selain wajib segera kembali kepada janji asalnya iaitu hanya dua tahun saja menjadi Perdana Menteri.

Tun Mahathir, melalui mesyuarat Majlis Presiden PH, mesti dalam tempoh terdekat ini menetapkan tarikh pengunduran untuk seterusnya Anwar mengambil alih teraju kepimpinan negara daripadanya.

Hanya dengan menetapkan tarikh serah kuasa saja dapat mengakhiri krisis Azmin – Anwar dalam PKR ini.

Selepas disahkan tarikh Anwar menjadi Perdana Menteri, Azmin pasti tiada selera lagi untuk terus berbalah dengan Ahli Parlimen Port Dickson itu atau berani ponteng mesyuarat PKR lagi sepertimana sekarang.

Pilihan Azmin selepas adanya tarikh serah kuasa hanya dua – akur dengan kepimpinan Anwar menerajui PKR, sekurang-kurangnya sehingga pemilihan seterusnya dan menerima kedudukan Presiden PKR itu sebagai bakal PM8 atau jika masih berhati batu – tinggal dan keluar saja daripada parti itu.

Begitu dengan para penyokong Azmin, pilihan mereka juga sama ada akur dengan kepimpinan Anwar dan kekal dalam parti atau keluar mencari haluan lain.

Dengan itu, apa juga pilihan Azmin dan penyokong beliau seterusnya, ia tidak lagi menggugat PKR sebagai parti paling besar dalam PH.

Namun demikian, semua ini hanya akan menjadi kenyataan jika Tun Mahathir benar-benar ikhlas terhadap Anwar, ikhlas mahu krisis PKR berakhir dan ikhlas mahu melihat PH terus stabil serta mampu menang lagi pada PRU15 nanti. (01/12/2019)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 1 December 2019 — 12:28 pm
Subscribe
Notify of
guest
65 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 December 2019 8:36 pm

TEORI MAHA…..A ADALAH AZMIN…..YAHOOOOOO…..RAMAI NETIZEN BERSORAK GUMBIRA……… Menjelang kongres, pemimpin Pemuda mahu undi tak percaya terhadap Anwar selepas surat Azmin, sekutu…….. Sekumpulan pemimpin Pemuda PKR mahu usul undi tidak percaya terhadap presiden mereka, Anwar Ibrahim selepas Timbalan Presiden Mohamed Azmin Ali dan sekutu menolak keputusan parti memecat beberapa ahli baru-baru ini dan mahu Anwar memohon maaf. Kumpulan terbabit, Naib Ketua Pemuda PKR Lembah Pantai, Nazrin Idham Razali bersama beberapa ahli jawatankuasanya berkata tindakan “mencantas” kepimpinan yang menyokong Azmin membawa kepada perpecahan yang teruk. “Sehingga ramai menteri dan timbalan menteri PKR gagal menjalankan amanah dengan sempurna,” kata kumpulan Nazrin dalam kenyataan,… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 December 2019 8:06 pm

SEMBURIT LEMBUT AKAN RAMPAS KUASA DARI LIWAT GANAS UNTUK NAIK PM8…… Kemelut PKR boleh halang Anwar jadi PM, kata penganalisis…….. Dua penganalisis mengingatkan bahawa peluang presiden PKR Anwar Ibrahim dilantik sebagai perdana menteri berdepan risiko berikutan perbalahan terbuka antara penyokong beliau dengan penyokong timbalan presiden parti itu, Mohamed Azmin Ali. James Chin dari Institut Asia di Universiti Tasmania dan Azmi Hassan dari Universiti Teknologi Malaysia berkata, perbalahan itu kini merebak ke bahagian PKR di beberapa negeri serta sayap pemuda parti itu. Chin berkata, Anwar perlu bertindak pantas menamatkan perbalahan itu bagi menghalang pihak tertentu daripada menggunakanya sebagai alasan utama kenapa… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 December 2019 7:54 pm

DOA PEMBUKA ENTRY…PH BERTUNJANGKAN KAFIR HARBI BERKUDAKAN MUNAFIK MELAYU PEROMPAK HARTA UMAT ISLAM…. SEJUTA KALI CILAKO….YA ALLAH!!!!! TUHAN YG PERKENANKAN DOA MEREKA YG TERANINYANYA!!!!!ENGKAU HANCUR LEBURKAN MEREKA!!!!!!!SEGERAKAN KEHANCURAN MEREKA!!!!YA QAHHAR!!!!!YA JABBAR!!!!!YA MUNTAQIM!!!!!YA ALLAH!!!!YA ALLAH!!!!!YA ALLAH¡!!!WAHAI TUHAN YANG TURUNKAN KITAB!!!!WAHAI TUHAN YANG MENJALANKAN AWAN!!!!!WAHAI TUHAN YANG MENGALAHKAN TENTERA AHZAB!!!!HANCUR BINASAKAN PH KERANA MENYAMUN ASET UMAT ISLAM!!!!!YA
QAHHAR!!!!!!HANCUR LEBU
RKAN PH!
!!…..

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 December 2019 7:54 pm

SEKUMPULAN. PEROMPAK HARAM PH .TELAH MEROMPAK SEBUAH INSTITUSI ORG ISLAM …SEBANYAK RM 20 BILLION…APABILA DI SOAL DI MAHKAMAH TOM CAT…PEROMPAK JWB TEGAS BAHAWA TUJUAN INSTITUSI TERSEBUT DIROMPAK ADALAH KERANA TELAH RUGI RM 4 BILLION…PEROMPAK TERSEBUT BERI JAMINAN HASIL ROMPAKAN DI JAMIN OLEH PH DAN AKAN BAYAR CUKAI TAHUN… .APABILA DISOAL BALAS KENAPA SAMUN BEGITU BANYAK…JAWAPAN YANG DIBERI ADALAH ROMPAKAN TERSEBUT BERTUJUAN UNTUK BANGKAPKAN TERUS INSTITUSI TERSEBUT…ALASAN TERSEBUT DITERIMA DENGAN SENANG HATI OLEH AG DAN PARA JURI SEBULAT SUARA …PEROMPAK BERNAMA TOKONG NOBITA DIBANTU MUJAHAT WAKANDA TELAH DIBEBASKAN BERSAMA HASIL ROMPAKAN DENGAN DI SAKSIKAN OLEH TONG M,,PAK DAJJAL DAN MAT SYABU… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 December 2019 7:52 pm

LANGKAH PH YANG KE EMPAT UNTUK MENGHANCURKAN NEGARA IALAH DENGAN MENAMBAH HUTANG NEGARA… WALAUPUN MEREKA JAJA KE HULU HILIR KERAJAAN DAHULU BANYAK HUTANG TAPI MEREKA TERUS MENOKOK HUTANG NEGARA…HUTANG NEGARA KINI ADALAH 840 BILLION DARI 680 BILLION..…MEREKA RASA TIDAK BERSALAH MELAKUKAN SEMUA KESALAHAN ITU KERANA MEREKA TELAH LETAKKAN SEMUANYA PADA KERAJAAN LEPAS…BAGI MEREKA ITU LAH LAMPU ALADIN DAN LICENSE TO KILL …..ALASAN BUAT HUTANG BARU UNTUK BAYAR HUTANG LAMA ADALAH IDEA HAPRAK…KINI TERBUKTI APA YANG MEREKA LAUNGKAN HUTANG NEGARA 1 TRILLION AKAN DITOMPOK OLEH MEREKA…KEADAAN KINI BERTAMBAH PARAH DENGAN STAGFLASI YANG AKAN DIALAMI NEGARA…RINGGIT BAKAL JADI TIDAK BERHARGA SEPERTI VENEZUELA… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 December 2019 7:51 pm

PH SENGAJA MUFLISKAN NEGARA SUPAYA NEGARA JADI KUCAR KACIR DAN PORAK PERANDA…TUJUAN MEREKA ADALAH UNTUK MENGUBAH STATUS QUO DAN PERLEMBAGAAN NEGARA DAN MENUKAR MENJADI REPUBLIK TANPA RAJA DAN SULTAN ..ITU LAH SATU SATUNYA MATLAMAT MEREKA..DAN SATU SATUNYA ALASAN MEREKA IALAH MELETAKKAN SEMUA KESALAHAN KEPADA KERAJAAN DAHULU…MEREKA BERUSHA KERAS KE ARAH ITU TANPA PEDULIKAN NASIB RAKYAT DAN KEMAKMURAN NEGARA…LANGKAH PH YANG KEDUA IALAH ISTIHAR BAHAWA NEGARA HANYA PUNYAI 4 SAHAJA JET PEJUANG YANG BERFUNGSI UNTUK MENGUNDANG CAMPUR TANGAN PIHAK ASING DALAM POLITIK NEGARA… LANGKAH SETERUSNYA IALAH MENJUAL SEGALA ASET2 NEGARA… TUMPUAN DIBERIKAN KEPADA ASET ISLAM MELAYU SUPAYA MELAYU TIDAK MAMPU BANGKIT..PALING… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 December 2019 7:50 pm

PH SENGAJA RANAPKAN EKONOMI NEGARA…MEREKA MEMANG MAHUKAN SUPAYA NEGARA INI JAHANAM…LANGKAH PERTAMA MEREKA LAKUKAN IALAH ISTIHARKAN SELURUH DUNIA… MALAYSIA BANKRAP …TINDAKAN TERSEBUT MENAKUTKAN PELABUR2 ASING MENYEBABKAN MEREKA BERTEMPIARAN LARI..AKIBATNYA NEGARA KEHILANGAN PELABURAN BERJUMLAH RM270 BILLION…BURSA HILANG 200 MATA…GDP JUGA JATUH DARI 5.9% KEPADA 4.7% ..RINGGIT JATUH DARI RM3.80 KEPADA RM 4.15….. PENGANGGURAN BERLELUASA..SISWAZAH KELUAR U MENGANGGUR..PELUANG TEMUDUGA HANYA 4% …ITU PUN BELUM TENTU DITERIMA…BERIBU2 DIBERHENTIKAN KERJA SETIAP BULAN…HARGA KELAPA SAWIT DAN GETAH JATUH MERUDUM…MEREKA BUKAN SAHAJA MENGENAKAN SST TETAPI MEMPERKENALKAN PELBAGAI CUKAI…CUKAI TANAH NAIK 800%…TARIF BILL UTILITY JUGA DINAIK KAN..PENJAWAT AWAM DIBERHENTIKAN KERJA 17 RIBU ORANG INI SEMUA BERLAKU SEJAK… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 December 2019 7:49 pm

MARI KITA KENALI PARA PEMIMPIN UTAMA KERAJAAN SEKARANG….RAMAI YANG LEBIH MENGENALI PAK SHEIKH DAJJAL BERBANDING TONG M BERDASARKAN PAK DAJJAL TELAH DIMAHKAMAHKAN DAN DISAHKAN SEBAGAI PENGAMAL LIWAT DAN MENJADI BANDUAN DUA KALI….TONG M DI ANGGAP LICIK WALAUPUN TELAH MEMBUAT BEGITU BANYAK SKANDAL TERUS DIPUJA DAN DIANGGAP SEPERTI TUHAN YANG SUCI TIADA KESALAHAN….SEMATA-MATA KERANA TIDAK PERNAH DIBICARAKAN OLEH MAHKAMAH DENGAN RM 400 BILLION SKANDAL MAKA PEMIMPIN INI DI ANGGAP SEPERTI DEWATA.…SEJARAH PM-4 YANG TELAH MERANAPKAN SEPARUH DARI EKONOMI NEGARA TELAH DIABAIKAN OLEH MEREKA YANG FANATIK INI…FAKTA DAN ANGKA DI MANA RINGGIT TELAH JATUH DARI RM 2.50 KEPADA RM 3,80 TELAH DICAMPAK… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 December 2019 7:48 pm

SESI BERKENALAN DENGAN PEMIMPIN NEGARA DITERUSKAN…PAK SHEIKH YANG MEMPUNYAI PAKEJ LENGKAP BERUPA KEBEJATAN MORAL,,BERFAHAMAN LIBERALISME DAN PLURALISME SERTA AHLI FREEMASON..PUNYAI RAPPORT BAIK DENGAN ISRAEL …APALAGI PARTY YANG DITERAJUI ADALAH BERLAMBANG MATA SATU…PAK DAJJAL JUGA TERLIBAT DALAM MEGA SKANDAL..CONTOH KETARA IALAH SKANDAL FOREX YANG BERJUMLAH RM 30 BILLION KETIKA MENJADI MOF….MELAYAKKAN BELIAU MENDAPAT PANGKAT DAJJAL.. TONG M HEBAT DARI SEGI MEMANIPULASI PEMIKIRAN RAKYAT ALA FIRAUN KUNO…SKANDAL BELIAU YANG BERTONG-TONG TELAH DI ILUSIKAN HANYA PERKARA YANG REMEH APABILA KEKAYAAN NEGARA LESAP LEBIH DARI SEPARUH DENGAN SKANDAL MEGA BERJUMLAH RM400 BILLION…BANYAK DASAR-DASAR KERAJAAN SEMASA PM-4 TELAH DIUBAH TERUTAMA DASAR PENSWASTAAN YANG MENYEBABKAN KEKAYAAN… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 December 2019 7:47 pm

MARI BERKENALAN DENGAN DUA PEMUKA UTAMA PH…PAK SHEIKH DAJJAL WALAUPUN BANGSAT, HINA DAN KEJI TELAH DIPUJA,,DISUCIKAN DAN DI DEWAKAN OLEH MUNAFIK MELAYU DAN DIPERALATKAN OLEH KAFIR HARBI BERTUJUAN MENEUTRALKAN ISLAM DENGAN FAHAMAN LIBERAL DAN PLURALISM SEPERTI MEMANDANG MUDAH UMAT ISLAM MURTAD BERDASARKAN KEBEBASAN BERAGAMA …MENEUTRALKAN KETUANAN MELAYU DENGAN MENGUBAH PERLEMBAGAAN SPT STATUT ROM DAN UEC YANG TELAH DILULUSKAN…ICERD DAN PELBAGAI LAGI HASUTAN AKAN DIBUAT…DI LUAR NEGARA PAK DAJJAL MEMPUNYAI HUBUNGAN KUAT DENGAN ZIONIST.. TONG M PULA TANPA DISEDARI TELAH DIPERALAT OLEH KAFIR HARBI KERANA DANGKAL ILMU AGAMA..SEBELUM MENJAWAT PM-7 MEREKA YANG MATANG TELAH MENJANGKA APA YANG AKAN BERLAKU SETELAH TONG… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 December 2019 7:45 pm

27 Luxury Vehicles, 29 Bank Accounts Not Mine, Says Najib Najib also said that a lawyer told him that The Edge report is wrong. “It turns out that the bank accounts, property and those ‘luxury cars’ are not mine or my family’s but are linked to others,” he said. (FMT) – Former prime minister Najib Razak has rubbished a report that “gave the impression” that he and his wife have 27 luxury cars, 29 bank accounts and a property in the Klang Valley said to be financed with 1MDB funds. “I was also surprised yesterday because I did not expect… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 December 2019 7:43 pm

TN,,PAK SEMAN,,WAU BULE DAN CAI2 PH TAK PERLU MERAPU DAN MENCARUT,,JWB SOKLAN NI….365 Kejayaan Kerajaan PH Memerintah selama setahun….. 1. Hutang kerajaan telah meningkat kepada RM741 bilion (51.8% dari KDNK) di bawah PH berbanding RM686 bilion (50.7% dari KDNK) di bawah BN. 2. Rizab antarabangsa Bank Negara MalUSD 109.4 bilion pada Mei 2018 kepada USD102.1 bilion pada Januari 2019. 3. Nilai Ringgit merosot berbanding matawang utama sejak 9 Mei 2018. Ketika itu, Ringgit diniaga pada kadar RM3.94 bagi setiap 1 USD, jatuh teruk kepada RM4.067 per USD pada Februari 2019. 4. Kita jatuh 2 anak tangga dalam Global Competitiveness Index… Read more »

Tanpa Nama UK
Tanpa Nama UK
1 December 2019 10:18 pm

66. Pemansuhan GST telah menyebabkan kerajaan hilang berpuluh-puluh bilion pendapatan. MALAS NAK JAWAB BANYAK AMBIL SATU INI DULU – PENDAPATAN BERPULUH-PULUH BILION? BUKANKAH INI CUKAI YANG DIPUNGUT DARI RAKYAT (YANG SUSAH ATAU SENANG,KAMPUNG ATAU BANDAR PEMBELI BARANGAN RUNCIT)?

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 December 2019 7:42 pm

JAWAPAN KEPADA SOALAN : ADAKAH ISLAM TERANCAM DI MALAYSIA…. PH perkasa Islam? Kosong peratus’ Dalam ucapan ulang tahun kerajaan Pakatan Harapan, perdana menteri mengulangi apa yang sering kita dengar selama ini dari puak-puak anti-Islam dan Melayu supaya tidak memperkatakan tentang agama dan Melayu. Katanya dua perkara ini akan membawa perpecahan kaum dan menjejas hubungan antara penganut agama. Saya berbeza pendapat dengan Tun kerana jika isu agama dan bangsa Melayu ini tidak diperkatakan oleh orang Melayu sendiri maka siapa lagi yang akan mempertahankannya? Penganut agama lain sudah pasti tidak akan mempedulikan agama Islam sebaliknya akan berusaha memperkuatkan agama masing-masing. Ini sangat… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 December 2019 7:40 pm

PAS dakwa penduduk Sandakan takut ke ceramah pembangkang kerana diugut……….. PAS mendakwa ia menerima maklumat terdapat penduduk di Sandakan diugut sehingga tidak berani keluar mendengar ceramah pembangkang semasa kempen pilihan raya kecil Parlimen itu. Setiausaha Agung, Takiyuddin Hassan berkata maklumat itu diperolehinya apabila melihat tidak ramai pengundi menghadiri ceramah atau program pembangkang. “Saya ada di Sandakan beberapa hari. Kita dapat maklumat penduduk tak berani keluar dengar ceramah pembangkang, kerana menerima ugutan akan dikeluarkan dari perumahan kalau didapati menyokong pembangkang. Sementara itu, Presiden PAS, Abdul Hadi Awang berkata antara sebab kekalahan pembangkang yang dikenalpasti adalah isu perkauman, penggunaan jentera kerajaan, kemerosotan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 December 2019 7:38 pm

Bukan Setakat Menteri PH Suka Curi Kredit, MP PH Semakin Galak Mengaku Nama Sapi……… Dua hari lepas, Ahli Parlimen Lembah Pantai, Fahmi Fadzil sibuk memotong riben merasmikan 3 lif baru di Apartment Putra Ria. Ahli Patlimen (MP) PH ini tidak ubah seperti Menteri-Menteri lain yang berkelakuan lembu punya susu, sapi yang dapat nama. Pertama, peruntukan penukaran lif sebanyak RM400,000 ini dilakukan pada April 2018. Oleh itu jelas sekali peruntukan dibuat pada zaman Kerajaan Barisan Nasional (BN). Menteri Kerajaan BN yang bertanggungjawab kerap kali menukar lif yang rosak dan usang di penempatan di bawah Parlimen Lembah Pantai. Namun, tidak sekalipun, beliau… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 December 2019 7:37 pm

Cuepacs: Ada aduan staf lantikan politik ganggu tugas penjawat awam…….. Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) memaklumkan pihaknya masih menerima laporan terdapat staf lantikan politik yang mengganggu tugas penjawat awam. Presiden Cuepacs, Azih Muda ketika mendedahkan hal ini, berkata tindakan tersebut disifatkan sebagai mencampuri urusan perkhidmatan awam. “Sehingga hari ini kita masih menerima aduan terdapat mereka-mereka yang dilantik dikalangan anggota politik ini telah pun mencampuri urusan (tugas) perkhidmatan awam kita,” katanya pada sidang media di Kuala Lumpur, hari ini. Ketika ditanya jumlah laporan yang telah diterima Cuepacs, Azih enggan memberikan butiran lanjut. Bagaimanapun, Azih berkata menjadi harapan Cuepacs supaya… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 December 2019 7:33 pm

ANTARA PH DAN PERTAHAN NILAI BUDAYA…….. Kemenangan PH, antaranya dapat dilihat kepada nilai dan budaya masyarakat Malaysia. Penduduk Malaysia adalah terdiri dari 65% Melayu dan selebihnya bukan Melayu. Orang Cina dapat diambil kesimpulan mereka adalah penyokong Dap, baik Dap secara bersendirian atau berada di dalam PH. Contoh kemenangan kerusi parlimen Sandakan pada Sabtu 11 Mei 2019. Bagi orang Cina melihat Dap adalah parti yang membela orang Cina, walaupun Dap dari segi ideologinya bukan untuk satu kaum. Hingga sekarang Dap masih dilihat parti orang Cina. Keberadaannya di dalam PH mengukuhkan parti itu yang dapat sokongan hampir solid dari orang Cina. Bagi… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 December 2019 7:08 pm

mana mungkin boleh dilupakan… bolehlah jika mahu dikatakan ia adalah kerana titik peluh rakyat.. tapi yang lebih tepat adalah disebabkan kerana isu lubang punggung dan masalah moral seseorang sahaja… dan rakyat yang kurang daya fikir dimanipulasi untuk menyokong gerakan kononya menentang kezaliman seorang mahazalim dan diktator.. maka wujudlah golongan ektremis yang berdemo, ganas dan tidak hiraukan kedaulatan undang2 yang tertipu dengan gerakan reporbasi termasuklah puak2 partai islam malaysia. kini puak puak reporbasi dengan selamba tanpa merasa bersalah memanggil puak pas adalah puak ekstrem rasis dan memanggil puak umno sebagai samseng… malah bukan itu saja dengan bangga mereka mengangkat orang yang… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
1 December 2019 7:30 pm

Madey wajib berambus sebelum mampus. Period. Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 December 2019 7:01 pm

All I can say REFORMASI dah BASI…

Yang dah basi kita buang saja.

Keadilan pada individu bukan keadilan buat rakyat.

Jadi rakyat tidak berhutang pada keadilan untuk individu

Individu tanpa kredibiliti dan tercalar dek perbuatan tangan sendiri tidak perlu keadilan rakyat.

Yang bersusah payah rakyat tapi yang individu ini terhegeh2 minta simpati dan jawatan….pelik tapi benar…

Sedarlah meteka yang dulu berReformasi kerana Reformasi itu dah basi

Wallahuaklam

najib bini rosmah
najib bini rosmah
1 December 2019 7:27 pm

The truth is Madey sudah basi. Madey sudah nak mati. Madey yang sudah basi patut kita buang sebelum Madey mati. Kalau sudah mati dan basi, Madey tak boleh pakai lagi. Rakyat tak terima PM yang basi macam Madey. Semenyih 3200, Rantau 4500 dan Tanjung Piai 15,000 majoriti Rakyat bersuara Madey sudah basi. PM basi mesti dibuang. Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 December 2019 6:58 pm

BAPAK HIPOKRIT……

Dr M: Tanah k’jaan hanya dijual kepada rakyat M’sia

Tun Dr Mahathir Mohamad berkata pentadbiran PH tidak akan mengulangi kesilapan yang dilakukan oleh kerajaan terdahulu sebelum ini, yang sanggup menjual aset negara kepada pihak asing.

Dr Mahathir berkata tanah kerajaan hanya akan dijual kepada rakyat di negara ini sekiranya perlu sebagai langkah mengurangkan beban hutang negara.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
1 December 2019 7:22 pm

Madey kencing macai togok. Mak lampir yang jaga rumah sudah umum. Kediaman 600,000 ke atas boleh dibeli orang asing dan PR. Kau ni tertinggal bas atau suka minum kencing Madey sampai mabuk? Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
1 December 2019 8:02 pm

APA HIPOKRIT NYA KATA2 TUN M ITU?

KAMU BAPAK AUTOKRIT?

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 December 2019 6:56 pm

Nak tunjukkan bodoh nya kamu amat sangat. Peratus Cina pun tak tahu. Census terakhir kata 23%, bukan 25%.

Cina naik 40%? Kau ingat Malaysia mcm Spore yang Cina perintah ker? Kau buat malu ajer Melayu, pakai nama Melayu tapi bodoh amat sangat.

Kau penyamar ke? Kau Cina ker? Nak promosikan kepentingan Cina ker?

Anonymous
Anonymous
1 December 2019 8:07 pm

KAMU YANG PALING BODOH –

CENSUS TERAKHIR DIBUAT PADA TAHUN 2010. SEKARANG SUDAH 2019.

KAMU TAK TAHU BAHAWA CENSUS DIBUAT TIAP 10 TAHUN SEKALI?

HABIS KENAPA CAKAP MULUT MACAM BONTOT AYAM NGERAM?

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 December 2019 6:55 pm

Jangan bodoh ler, Din. Mengarut kamu mengata “Melayu² tiada pilihan, melainkan ikut arus ..”

Apa itu koloni Tiogkok? Itu istilah Indon untuk bngsa Cina. Kau Indon ke? Apasal nak coba asak pahat antara Melayu dan Cina di negara ini. Kau COMMUNIST DAN ANARKIS mcm lanun yang dah lesap dari sini ker?

Kau tak kesian Melayu Spura ker? Kau tak tau yang salah ia lah si bodoh bangang Tengku A Rahman kasi Spore kpd LKY FOC? LKY dah bawak kominis hingga Cina jadi 72% penduduk Spore sekarang.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
1 December 2019 6:54 pm

Madey dalang di belakang Azmin semburit yang diketahui orang ramai. Madey sudah nak mampus tetapi masih nak berpolitik kotor. Berambuslah Madey. Janji dengan Rakyat kau mungkir. Janji dengan orang kau kencing. Memang Madey tidak layak jadi PM lagi.

Sampai mampus Madey dan kroni akan berpolitik dan tak bekerja untuk kurang beban Rakyat. Beban kroni kau orang Rakyat akan bayar. TOL, IPP, Kereta Terbang E Hang….. Macam tak biasa cara urus tadbir Madey dan anak- beranaknya yang bangsat. Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 December 2019 6:53 pm

https://pemudaseremban.blogspot.com/2009/12/penguasaan-secara-senyap-teori-chinese.html?fbclid=IwAR2VjJwZcQdI2qVfE7ijSAEw9v4HecYvzpndM2ZxoYJVRwjzVij0gJ2P7cI&m=1

PAP Singapore tinggalkan telor², bercambah jadi DAP. Melayu² tiada pilihan, melainkan ikut arus menjadi BARUA DAP atas semangat kongsi keharmonian, kongsi kuasa, kongsi kekayaan.. Senyap² koloni Tiongkok dah kaya 10 kali ganda. 🤣🤣🤣

Akhirnya jadilah melayu mcm melayu singapura. Tunggu masa utk diterajang ke laut dan dihalau ke hutan. Bila hutan dimajukan, datang koloni Tiongkok bertempek tumpang, bila dah maju.. Habis pulak tanah² Felda jadi milik koloni Tiongkok.

Skrg x nampak sbb koloni Tiongkok ni, baru 25%.bila dah capai 40%..50%.. Melayu kene teroka kawasan pergunungan pulak.. 😘😘

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 December 2019 6:52 pm

Melayu kehilangan S’pore, kalau tak jaga, jugak Penang, sebab Melayu tak bersatu, nak jatuhkan fellow Melayus, termasuk Pak Sheikh (masa dulu). Apasal kamu tak cakap apa yang perlu Melayu buat – e.g, sokong gomen pimpinan Melayu sekarang.

Tengku A Rahman amat bodoh dan derhaka kpd negara sebab kasi S’pore kpd Lee Kuan Yew FOC, konon nya “tendang” S’pore dari Malaysia, meradang keultra kiasuan LKY. Buku sejarah mesti tulis begitu supaya tidak terlintas buat begitu di kepala sesiapa lain.

Kamu patut hebohkan hal ini supaya siapa tak jual banyak tanah kpd China kominis hingga nak menjejas kedaulatan negara.

Anonymous
Anonymous
1 December 2019 8:11 pm

YANG INI AKU SETUJU DAN SOKONG – PERLU DI ULANG BERKALI KALI:

“Tengku A Rahman amat bodoh dan derhaka kpd negara sebab kasi S’pore kpd Lee Kuan Yew FOC, konon nya “tendang” S’pore dari Malaysia, meradang keultra kiasuan LKY. Buku sejarah mesti tulis begitu supaya tidak terlintas buat begitu di kepala sesiapa lain.”

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 December 2019 6:49 pm

Pak Sheikh ni takat jadi Barua DAP, boleh la. Nampak duit billion² Melayu penat bangunkan negara; Cina dgn koloni 25% jadi penguasa. Bila la nak sedar Budin ni jadi Barua DAP ha? Sikik² tanah, Cina immigran amik. Singapura dah habih. Skrg giliran Penang pula. Gi tgk sendiri koloni Tiongkok ni buat kerja atas nama integriti, kerja suci koloni Tiongkok ni beli tanah ala Israel. Melayu terpinggir secara terhormat. British Amerika Australia dah halang koloni Tiongkok ni menguasai negara mereka. Sialan² barua koloni Tiongkok ni, bagi tanah sedepa sehasta atas nama integriti, perlawanan yg adil dan saksama. Penang dulu pulau Melayu,… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 December 2019 6:48 pm

Reformasi 1. Ditubuh untuk Anwar 2. Dicanang bela Anwar 3. Digambarkan seolah2 rakyat mendokong Anwar 4. Dikerah turun ke jalanan demi Anwar 5. Dituduh meliwat (sodomi 2) adalah Anwar 6. Dituduh (sodomi 1) salahguna kuasa adalah Anwar 7. Kajang move direstui oleh Anwar gagal 8. Vote of no confidence initiated by Anwar gagal 9. Rafizi dilontar kegelanggang lawan azmin oleh Anwar tapi gagal Dan seolah2 rakyat hutang Anwar kerusi pm8 …sorry mate… insyaAllah gagal Ramai dah tinggalkan Anwar Ramai naik jemu lihat Anwar Azizah reluctant politician..no impact at all Nurul izzah merajuk sana sini.. sapa nak hormat yb “belakang pintu”… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 December 2019 6:46 pm

Hola syeikh albodin.. Sejarah parti yg otama atu sejarah mlayu yg mengasaskan parti yg diambik kira-kira. Kata prof dr ropa jika mlayu lopa dan taktau sejarah maka sejarah itu akn mengajag bangsa mlayu sekali lg. Pasaitu kita sebot sejarah akn berulang, yg bwat-bwat lopa, mau dok ingat bagos-bagos. Ingat molek-molek, takot-takot nnti mlayu depan romah sendiri jatoh bergolek-golek. Contoh uumno jatoh pasai pemimpin lopa akn sejarah mlayu depa dok agongkan sejarah penjajah,ingeris jepon dan komenah. Sabit tu pemimpin berwajah mlayu tapi berhati ingeris ada plak berwajah mlayu berhati jepon, bagero bagero bagero.banzai banzai. Lebih celaka lagi berwajah mlayu tapi berhati… Read more »

Tanpa Nama UK
Tanpa Nama UK
1 December 2019 6:46 pm

Bagaimanapun, dengan paparan yang terang dan jelas dalam paparan video yang dikaitkan itu dan terlalu sukar untuk dinafikan, terus melindungi Azmin hanya akan menjadi beban kepada Tun Mahathir sendiri.
TEPAT SEKALI sekiranya DS Anwar telah berada di tampuk/puncak kuasa, bukan sahaja ahli-ahli PKR akan bertaut semula malah daripada pembangkang juga akan cuba merisik-risik peluang. BIASALAH DUNIA.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 December 2019 6:43 pm

Ingat semula, kParti Keadilan ditubuhkan bukanlah untuk perjuangkan rakyat, ianya lebih kepada perjuangkan individu sebab itulah ianya dipanggil parti anak beranak. Kita memerlukan seorang pemimpin yang bukan yang pandai bercakap berfalsafah tetapi yang mampu membawa negara ini ke era maju dan harmoni.

Jo Lok
Jo Lok
1 December 2019 6:13 pm

Kepaada Kejora dan yang se angkaatan dengannya
Yang mahukan perubahan belaku dalam seklip mata
Aku cadabg elok korng bertukar jadi beruk ato ungka
Sebab korang sema nih sama taraf dgn otak mereka

Jo Lok
Jo Lok
1 December 2019 5:59 pm

ni choras nya kejora………..

Pok amai-amai belalang kupu-kupu
Bayar duit aku yang semua kau sapu
Kambing biri-biri ala sudah datang dari Jawa
Mana kau nak lari bawa duit tu ke mana

Buai laju-laju buai sampailah pokok sena
Duit tu beribu semua entah ke mana
Memanda Fasola tikam di tapak kakinya
Dah memang kau salah ‘ku taboh kau pon tak apa
Rampo ngiseng……semar tiiilem

Jo Lok
Jo Lok
1 December 2019 5:55 pm

1 2 3……..teruskan Kejora……..

Cerita zaman dulu
Pak Kaduk gadai tanah
Dia laga ayam bukan kepunyaannya
Cerita zaman sekarang
Kau yang guna duit orang
‘Pabila pecah tembelang
Lari lintang pukang
Kau tak mampu bayar sekupang-pang
(Alakazam)

Jo Lok
Jo Lok
1 December 2019 5:53 pm

3 2 1….nyanyi…Kejora….

Pantang depan mata
Ada saja cerita
Tipu belit kawan
Dah macam ular sawa
Bila dah tahu kau lari berbatu
Macam kau nampak hantu

Jo Lok
Jo Lok
1 December 2019 5:51 pm

Jom Kejora, nyanyi lagu Baby Shima nih sama2 yuk…..

HUTANG (1MDBtmovie)

Kau nak cepat kaya
Macam jual unta
Tapi kau sendiri
Malas nak usaha
Cerita sana sini
Gebang kau merata-rata

Anonymous
Anonymous
1 December 2019 4:57 pm

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
Rindu yang melanda di jiwa ini, bukan kepalang
Menunggu janji ditunai, & menanti si dia pulang
Tpi..apakah kan terus kekal, cinta yang dijulang
Atau bnga yg mnguntum kmbangnya terhalang
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
1 December 2019 4:57 pm
Reply to  Anonymous

KEMBANG TERHALANG – GAMMA
Karaoke: https://youtu.be/6I77mUmm2Gc

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Rindu tenggelam, berselubung pilu
bunga-bunga cinta, kembang terhalang
kemarau menghampiri
Mungkinkah dia, merawat lara
ditinggalkan pergi, untuk selamanya
bagai diri ku jua

Chorus:

Dalam rindu, membuai derita
di penghujung alam cinta
mungkin ada, penawar rahsia
walau hanya secangkir saja
kita sama, rantai jiwa
diolokkan cinta

Di sini aku, tercambah rindu
inginku membelai, untuk pengimpian
untuk harumi jiwa
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
1 December 2019 4:28 pm

Kartel Azmin kerja keraih sampai mampuih. Saya groom Mukhriz naik. Boboi jangan nangis. Daddy janji Boboi jadi PM nomboq 9. Daddy cupcup cikiciki bom Boboi.

Anonymous
Anonymous
1 December 2019 4:40 pm

Saya tak boleh keraih sesiapa lagi dah. Cilaka depa gulingkan saya ke longkang di Pru14. Pak Sheikh pun tak tentu jadi PM8. Hangpa nak betting heavily pun, silakan. Hangpa banyak dedak.

Buletin Je lootong kini.
Buletin Je lootong kini.
1 December 2019 3:36 pm

Perarakan kereta terbang ke parlimen tahun depan akan dikepalai oleh MP jee lootong, sesuai dgn statusnya seorang sami. Yg paling win, jee lootong akan calit dahi dgn abu mayat chin peng.

Najib Lame Duck In The Longkang
Najib Lame Duck In The Longkang
1 December 2019 4:04 pm

Hangpa bakpa nak heboh? Dok hingaq sana sini bukan dapat tayar basikal free pun. Kayuh lah basikal hangpa tu sampai tayar meletup. Dahtu sorong basikal tuh. Gilir lah.

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
1 December 2019 2:51 pm

La ni saya nak gaduh dengan Modi, Modi tarik kelapa sawit. Saya nak gaduh sama Hong Kong, depa tak layan saya. Saya nak gaduh dengan Trump, Trump dah tak mai datang Asia. Macam mana saya nak dapat sokongan kalau saya tak gaduh dengan orang luaq? Mampuih la saya nak gaduh dengan Mungkaq Nakir dalam kuboq.

Najib Lame Duck In The Longkang
Najib Lame Duck In The Longkang
1 December 2019 3:48 pm

Tapi saya sejak lingkup di Pru14 tarak orang nak layan saya langsung. Di dalam negara pun tarak, apa tah di luar negara.

Silap saya sikit saja aritu curi RM2.6 billion wang rakyat di 1MDB.

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
1 December 2019 2:46 pm

Masa zaman dinasour saya punya taktik politik kotoq. Saya adu domba hangpa. Saya hasut hangpa. Saya rasuah hangpa. Saya janji kosong pada hangpa. Gaduh sama Melayu dengan Melayu. Gaduh sama kaum, agama dan suku.

Hangpa gaduh sampai pecah 6. Apa saya peduli? Pi mai pi mai saya punya skandal tadak sapa peduli. Saya rompak billion-billion, hangpa kenyang bergaduh sampai hangpa masuk kuboq. Saya nak jadi PM lagi 3 tahun.

Najib Lame Duck In The Longkang
Najib Lame Duck In The Longkang
1 December 2019 3:51 pm

Saya tak buat itu semua, hanya jaga Rosmah, cater tgo her every need. Pulak nya dia needed wang banyak – berbillion. Saya pun curi lah 2.6 billion dari 1MDB.

Cilaka, depa tangkap saya, hebohkan akaun bank saya ada berbillion. La ni do pi mai pi mai mahkamah. Kot nanti masuk Penjara pun sama dengan Rosmah.

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
1 December 2019 2:17 pm

Saya nak Mukhriz ganti saya. Tapi hangpa pun tak nak pasai Boboi tadak PM material seciput. Sapa lagi saya nak pilih? Saya mampuih masuk kuboq tak sempat dah. Azmin semburit harapan saya nak jadi PM lagi 3 tahun. PRU15 saya lompat pi masuk UMNO balik. Tapi tukaq nama jadi UMNO 3.0. Saya jaga kroni dan cukong lagi.

Najib Lame Duck In The Longkang
Najib Lame Duck In The Longkang
1 December 2019 3:55 pm

Saya nak 1-2 penggal lagi pun tak dapat. Madey hebohkan saya curi duit berbillion hingga kalah saya, Umno Bn di Pru14. Takpa lah, saya tunggu se dekad dua, kot ada peluang jadi PM lagi. Tak kisah lah PM di Sg Buluh ke tak

Anonymous
Anonymous
1 December 2019 2:01 pm

Ooooooo, nak suruh Tun M tolong Pak Sheikh jadi PM? Itu naive, tak sedarkan bahawa kmungkinannya ada lah disebaliknya.

Pak Sheikh Peliwat dan beks banduan 2 kali sebab liwat. Ini negara Islam, mana boleh Peliwat jadi PM.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 December 2019 2:55 pm
Reply to  Anonymous

Dia nih China Doll pun ia. He will go for anything in a skirt. Including Scotsmen.

muafakat nasional
muafakat nasional
1 December 2019 1:50 pm

Apa punya gila meroyan geng2 pkr kemaruk kuasa. Hangpa dok jaja seluruh dunia kata tun nak serah kuasa pd mei 2020,, nak tetap tarikh apa lagi? Aku yakin,,tun akan lakukan apa sahaja utk tidak serah pm kpd anwar,,,tunggu dan lihat. Silap tak silap,,pengampunan kedalahan meliwat ke atas anwar di tarik balim oleh ydpa yg baharu.

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
1 December 2019 1:57 pm

Saya nak Kartel buat kerja untuk saya dan anak saya. Saya katuk kapla dungga Hamid Badoq. Keluaq video semburit Azmin, depa kerja lagi kuat. Melayu bodoh pemalaih kena paksa dan katok lebih. Barulah saya bulih rompak berbillion-billion.

Najib Lame Duck In The Longkang
Najib Lame Duck In The Longkang
1 December 2019 3:58 pm

Saya tak boleh katuq kepala sesiapa. Yang di ataigh ni cakap katuq pala Hamid Bador pun silap2 kena heret ke Balai Polis di bawah Akta Hasutan ke, undang2 lain ke.

Anonymous
Anonymous
1 December 2019 2:06 pm

Mana boleh muafakat nasional? Divide and rule, boleh lah. Itu yang celaka Penjajah British ajar kita di masa mereka memerintah dan itu yang ada di antara orang kita lakukan selepas Merdeka dengan tujuan nak lama pegang kuasa.

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
1 December 2019 1:37 pm

Hangpa layan saja Azmin semburit dan Kartel lawan Presiden dalam media. Saya yakin depa akan menang jawatan Presiden “online”. Hangpa ingat Hadi Awang sekoq nak jadi PM online? Saya nak jadi PM lagi 3 tahun.

Anonymous
Anonymous
1 December 2019 2:09 pm

Hang gentel bol. Najib ajer cukup lah.

Najib Lame Duck In The Longkang
Najib Lame Duck In The Longkang
1 December 2019 4:01 pm

Saya silap curi wang rakyat di 1MDB, kena guling di Pru14. Tarak apa boleh cakap pasai nak jadi PM ke apa. Depa tentu benci saya semacam, seolah olah saya curi seluruh dana negara.

Ooops, RM2.6 billion yang saya curi itu sebenarnya amat besaq.

Buletin Je lootong kini.
Buletin Je lootong kini.
1 December 2019 12:43 pm

Mulai tahun hadapan, semua ahli parlimen kerajaan (PH) diwajibkan menaiki kereta terbang utk menghadiri sidang parlimen.

Anonymous
Anonymous
1 December 2019 2:11 pm

Dan hangpa naik basikal. Punctured, talipon Tukar Tiub – nombornya ada di catit di pam minyak. Hangpa kena tolak basikal tu ke pam minyak.