BUAT APA NADIR BUMI DIKENAL PASTI KALAU BUKAN BERTUJUAN MELOMBONGNYA?

Bagi meredakan kebimbangan pelbagai pihak berhubung usaha penerokaan nadir bumi di Perak, Menteri Besarnya, Ahmad Faizal Azumu berkata, ia hanya bertujuan mengenal pasti saja.

Beliau berkata, pemeteraian Memorandum Persefahaman (MOU) di antara Perbadanan Menteri Besar (MB Inc) dengan sebuah syarikat dari China iaitu Chinalco GXNF Rare Earth Development baru-baru ini hanya untuk mengenal pasti nadir bumi yang ada di negeri itu.

“MOU ini adalah untuk kita eksplorasi, kita nak tahu apa ada dalam bumi dan selepas tahu kita akan buat kajian apakah ia economical untuk diekstrak, ada manfaat atau tidak.

“Bukan hari ini tandatangan, esok dah bawa keluar.

“Sebarang perlombongan sama ada emas, bijih timah, amang semua perlu dibuat kajian impak terhadap alam sekitar, dan hari ini kerajaan negeri masukkan pula kajian impak sosial,” ujar Ahmad Faizal lagi.

Soalnya, untuk apa kajian mengenal pasti itu dilakukan kalau bukan untuk tujuan melombongnya suatu hari nanti?

Bukankah dengan melakukan kajian mengenal pasti itu menyerlahkan maksud tersirat untuk mengeluarkan nadir bumi itu?

Apakah kerajaan negeri boleh menahan diri daripada tidak mengeluarkan nadir bumi itu jika hasilnya didapati lumayan?

Apakah negeri Perak sudah kekurangan ikhtiar lain untuk menambah pendapatan sehingga nadir bumi yang akhirnya merosak serta mencemarkan alam sekitar pun mahu dilombong juga? (ShahbudinHusin 29/11/2019)

Updated: 29 November 2019 — 11:06 pm

98 Comments

Add a Comment
 1. HANYA PENGHUNI GUA MASIH SOKONG PH………

  Malaysia Jer Merah Ni. Hahahaha……….

  Saya tengok ada penyokong PH yang masih tak mampu menerima hakikat bahawa pasaran saham Malaysia adalah paling corot dalam dunia.

  “elehhh ini akibat perang dagang USA-China. Bukan Malaysia sahaja yang kena”, kata mereka.

  Saya nak memberi beberapa fakta.

  1. Gambar ini menunjukkan prestasi pasaran saham, Amerika, China, Jepun, UK, Singapura dan Malaysia untuk tempoh satu tahun yang lalu.

  Hanya Malaysia sahaja yang mengalami penurunan. Yang lain semua positif. Tengok warna sahaja sudah tahu.

  Carta-carta ini kita ambil pagi semalam. Masa itu, indeks saham Malaysia jatuh 10 mata ke 1,572 point. Petang semalam, jatuh 10 point lagi ke 1,561 point – berbanding tahap paling tinggi dalam sejarah sebanyak 1,896 point pada bulan sebelum PRU14.

  2. Pasaran saham Amerika Syarikat sedang mencatat rekod paling tinggi dalam sejarah.

  27 Nov 2019: “Stocks rise for a fourth day in a row, hit record highs”
  https://www.cnbc.com/2019/11/27/stock-market-wall-street-in-focus-amid-earnings-beige-book-and-data.html

  3. Pada masa kini, pasaran China telah naik 31 peratus pada tahun ini dan mencatat prestasi pasaran saham paling baik dalam dunia untuk tahun 2019 ini.

  4 Nov 2019: “China’s stock market on track as world’s best-performing in 2019”

  https://www.ft.com/content/291f4e82-fa06-11e9-98fd-4d6c20050229

  5. Pada bulan April, Malaysia diberi gelaran pasaran saham paling teruk dalam dunia. Masa itu, indeks kita sekitar 1,640 point. Tetapi terus jatuh lagi 80 point ke 1,561 sekarang.

  16 April 2019: “Malaysia’s Bursa is world’s worst major stock market to date this year”
  https://www.straitstimes.com/business/companies-markets/malaysias-bursa-is-worlds-worst-major-stock-market-to-date-this-year

  6. Walaupun pasaran kita sudah rendah, Bloomberg melaporkan bahawa pelabur-pelabur asing masih tidak mahu membeli.

  Seorang pengurus dana yang mengawal tabung pelaburan dengan aset RM188 bilion terus-terang kata dia tak yakin dengan kerajaan hari ini.

  Dia sindir bahawa lama lagi hingga PRU15 pada tahun 2023:

  29 Nov 2019: “One of Asia’s stocks laggards still a no go at Jefferies”
  https://www.theedgemarkets.com/article/one-asias-stocks-laggards-still-no-go-jefferies

  7. Media bisnes tempatan juga melapor bahawa prestasi bursa saham kita sekarang adalah paling teruk sejuk krisis besar ekonomi global (The Great Global Recession) pada tahun 2008 (iaitu sebelum saya PM).

  Malah, seorang lagi dipetik bahawa prestasi saham kini sebenarnya lebih teruk berbanding tahun 2008.

  29 Nov 2019: “Is the equity market heading to the weakest finish since 2008 financial crisis?”
  https://themalaysianreserve.com/2019/11/29/is-the-equity-market-heading-to-the-weakest-finish-since-2008-financial-crisis/

  8. Malaysia juga merupakan negara yang mengalami penarikan keluar dana pelaburan asing paling tinggi nilainya dalam Asia.

  Sekali lagi, pelabur-pelabur asing menyatakan mereka tidak ada keyakinan terhadap kerajaan hari ini.

  29 Nov 2019: “M’sia has biggest fund outflow among emerging Asian equity markets”
  https://www.malaysiakini.com/news/501807

  Carta dah ada. Pelbagai laporan-laporan berita tempatan dan asing pun ada.

  Penyokong PH masih tidak mahu menerima hakikat?

 2. PERTARUNGAN SEMBURIT MELAWAN LIWAT SEMAKIN MENUJU KEMUNCAK……..

  Hukum Karma……..

  Beberapa hari lalu, heboh berkenaan penderhakaan dua orang Adun PKR di Melaka yang keluar dewan ketika Dun Melaka sedang bersidang, bagi mengusulkan nama untuk menjadi senator, mewakili Melaka. Dikatakan tindakan mereka itu sebagai protes kepada calon senator yang mana difahamkan, beliau adalah orang DS Anwar. Sementara mereka berdua adalah penyokong Azmin.

  Adun Rembia, Muhammad Jailani Khamis, Adun Machap Jaya Datuk Ginnie Lim Siew Lin keluar dewan, sebelum pengundian dimulakan. Akhirnya, Kerajaan PH Melaka, dimalukan kerana kalah dalam pengundian itu yang menyaksikan cadangan Pengerusi PKR Melaka, Datuk Abdul Halim Bachik untuk dilantik menjadi senator, ditolak oleh Dun Melaka.

  Lantas saya teringat kejadian yang ada persamaan dengan isu ini, iaitu peristiwa pengkhianatan dua orang Adun PAS di Selangor yang berpaling tadah daripada arahan Presiden PAS bagi tidak menyokong Wan Azizah sebagai Menteri Besar Selangor, yang cuba digantikan dengan cara hina, iaitu menurunkan Tan Sri Khalid Ibrahim menggunakan fitnah setebal 90 muka surat, yang akhirnya PKR terpaksa memohon maaf kepada Tan Sri Khalid.

  Cuma malang bagi kedua-dua Adun PKR Melaka ini kerana mereka tidak dijulang sebagai wira, sebagaimana DAP menjulang kedua-dua orang pembelot dari PAS itu sebagai penyelamat mereka. Namun begitu, tetaplah Wan Azizah tidak dapat menjawat jawatan MB Selangor itu atas beberapa faktor, termasuklah kegagalan DAP dan PKR menyediakan lebih dua nama calon, sebagaimana yang diarahkan oleh istana. Hanya PAS yang faham arahan istana.

  Hasil daripada kerja jahat dua orang bekas JIM inilah yang menyebabkan Pakatan Rakyat Selangor, berpecah dengan DAP mula-mula memutuskan hubungan disamping memaksa Azmin memecat Exco-Exco dari PAS. Dan sebagaimana yang kita ketahui, sewaktu itu, PAS lah yang menyelamatkan kerajaan Selangor daripada dijatuhkan dengan mengekalkan hubungan dengan PKR.

  Sikap Abu Urwah iaitu Saari Sungip yang bagai mahukan jawatan Exco kemudiannya ditempelak oleh Azmin dengan menyindir Saari mengemis jawatan Exco. Begitulah nasib pengkhianat, lari kepada pihak sebelah, tidak juga dipercayai. Rakan lama sendiri mereka khianati, apa jaminan rakan baru mereka akan setia. Sangat tepat tindakan almarhum Dato’ Harun Taib menolak kemasukan Saari ke dalam PAS. Bau busuk khianatnya itu dapat dihidu almarhum. Pergi dia ke Manir mencari restu almarhum. Dia gagal, dan akhirnya masuk PAS tanpa restu almarhum.

  Ketika DS Anwar sibuk menyucuk Tun bagi mendapatkan jawatan PM itu, rupanya penyokong Azmin juga menjolok DS Anwar bagi membuka ruang kepada Azmin. Perbalahan dalaman PKR semakin ketara, dapat dilihat oleh orang yang sekalipun buta politik. Sikap melempar dan berbalas sindiran, tuduhan, jelas memberitahu dunia bahawa mereka sudah lama tidak tinggal bersama, hanya menunggu fasakh. Ditambah pula dengan sikap orang kuat mereka yang juga campur tangan dengan perbalahan ini, menerangkan lagi kekaburan itu.

  Kita juga sedia maklum akan kesungguhan Anwar untuk menjadi PM. Maka seluruh ketumbukan tentera beliau, dikerahkan bagi menggoncang kerusi PM yang diduduki oleh Tun sekarang. Sikap gelojoh dan tidak tahu malu dengan saban hari menyanyikan lirik beliaulah PM ke 8 itu juga memualkan rakyat. Sedang dalam masa yang sama, beliau dan pasukannya semakin dibenci rakyat. Lebih-lebih lagi jika menonton kembali janji-janjinya yang menggegarkan Malaysia dahulu.

  Kekurangan Ahli Parlimen yang hadir adalah menunjukkan protes mereka terhadap Tun. Ini lebih jelas tetap dilakukan mereka walaupun setelah ditegur oleh Tun. Dan sangat ketara terjadi selepas PRK Tanjung Piai. Sehinggakan Ahli Parlimen Kepong sendiri marahkan kerajaan PH. Siapa yang mengetuai kerajaan PH? Jadi tembakan itu jelas kepada Tun. Mereka ini adalah soldaldu-soldaldu Anwar yang mahu menarik Tun jatuh ke bawah.

  Rakyat dihidangkan dengan cerita abu Chin Peng, kesejukan dalam Parlimen, Ahli Parlimen kepenatan, yang sebenarnya penat berperang sesama sendiri. Tetapi cerita di belakang tabir ialah cerita mereka rakus membaham sesama sendiri. Mereka telah mencapai suatu darjat kehinaan yang tinggi, tanpa rasa malu kepada rakyat yang memerhati dan menjadi mangsa mereka. Doa rakyat insyaallah dimakbulkan Allah. Tanjung Piai membuktikannya. Mereka bercakaran sesama mereka, hukum karma atas perbuatan mereka.

  Mohd Nasir Abdullah

 3. PARTI KUNYIT DALAM PROSES PEMBATALAN……..

  PKR Could Face Deregistration – Duo Stripped Of Their Positions Caution………

  (Malaysiakini) – PKR Youth leaders Mizan Adli Mohd Noor and Mohd Ramly Ahmad, who were stripped of their positions as the wing’s permanent chairperson and deputy permanent chairperson amid factional infighting, have cautioned that the party could face deregistration.

  As such, the duo urged the central leadership to thoroughly investigate their removal.

  “We demand that the central political bureau immediately investigates this matter professionally and without prejudice, as it concerns its legal status and involves the Registrar of Societies (ROS).

  “We do not want PKR to be declared illegal like Umno (in 1988),” Mizan Adli and Mohd Ramly said in a joint statement.

  Yesterday, PKR Youth secretary Ahmad Syukri Razab informed the duo, in letters to them, that they would be stripped of their positions due to doubts in their election.

  According to the letters sighted by Malaysiakini, manual counting showed that the duo had received more votes than the number of delegates present.

  The issue of their age qualification was also raised.

  Ahmad Syukri, when contacted, confirmed to Malaysiakini that the letters are authentic.

  Mizan Adli and Mohd Ramly have disputed the reasoning for their removal.

  They said the election committee had conducted the vote in a disorderly manner and also stressed that the position of permanent chairperson and deputy permanent chairperson were not limited to those aged 35 years and below.

  “We will not hesitate to raise this issue in the mass media if the voice of the grassroots is not heard.

  “We were elected by the grassroots and this decision should be left to them, not the rigid and narrow-minded leadership that has strayed from PKR’s original ideology,” they said.

  This comes amid a tussle between PKR president Anwar Ibrahim’s faction, which does not want party deputy president Azmin Ali to officiate the PKR Youth congress, and Azmin’s faction, which is refusing to budge.

  The permanent chairperson and deputy permanent chairperson do not have major roles in the party’s daily operations but are critical figures during a party congress as they will chair the gathering.

 4. TANAH AIR KU TERCINTA DAH JADI NEGARA KOMUNIS…………

  Perlantikan Tommy Thomas Petanda Mahathir Tak Pertahan Islam…….

  10 SEBAB KENAPA TOMMY THOMAS TIDAK SESUAI DILANTIK SEBAGAI PEGUAM NEGARA

  Bertentangan Dengan Perlembagaan Negara

  Profesor Mahamad Naser Disa
  Ketua Pegawai Eksekutif IKSIM

  (1) Keputusan Pakatan Harapan untuk mencadangkan Tommy Thomas sebagai Peguam Negara adalah bercanggah dengan Perkara 145(2) Perlembagaan Persekutuan yang menyebut “Menjadi kewajipan Peguam Negara menasihati Yang di-Pertuan Agong atau Jemaah Menteri atau mana-mana Menteri mengenai apa-apa perkara undang-undang”.

  Sebagai seorang bukan Islam sudah tentulah tidak akan dapat membantu Yang di-Pertuan Agong “memeliharakan pada setiap masa Agama Islam” seperti yang termaktub di dalam Sumpah Jawatan bagi Yang di-Pertuan Agong selaras dengan Perkara 3 (1) Perlembagaan Persekutuan yang berbunyi “Islam ialah agama bagi Persekutuan”, khususnya di dalam apa-apa perkara undang-undang yang menyentuh prinsip-prinsip Islam.

  Malah pendirian beliau yg secara konsisten mengatakan Malaysia adalah negara sekular jelas bercanggah dengan Sumpah Negara di bawah Perkara 37(1).

  Mendatangkan Kerumitan Pada Penggubalan Dan Perlaksanaan Dasar Berkaitan Ugama Islam

  (2) Di dalam buku-buku beliau bertajuk “Anything But The Law” dan “Abuse Of Power” terbitan tahun 2016, Tommy tegar berhujah mengenai betapa Malaysia bukan sebuah negara Islam.

  Baca di sini :

  http://www.malaysianbar.org.my/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=2020

  Juga di sini :

  https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/06/03/tommy-thomas-believes-malaysia-is-a-secular-state-and-cant-help-the-king-preserve-islam-says-group/

  Maka pendirian sebegini jelas bertentangan dengan pelbagai peruntukan Perlembagaan seperti Perkara 3(1), Perkara 11(4), Perkara 12(2) Perkara 37(1) komitmen SPB YDP Agong sebagai The Supreme Head of Federation untuk mendaulatkan Islam pada setiap masa, Butiran 1 kepada Perkara 74, Perkara 121(1A) dan semua dasar yang menyentuh kepentingan Islam.

  Menghina Keputusan Mahkamah Syariah

  (3) Tommy menyebut betapa keputusan-keputusan Mahkamah Tinggi, Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan yang akur kepada bidang kuasa Mahkamah Syariah bila timbul pertikaian membabitkan konflik antara undang-undang sivil dan undang-undang Syariah, adalah merupakan satu keputusan yang salah; betapa keputusan Mahkamah Rayuan di dalam kes penggunaan Nama “Allah” oleh Gereja Katolik adalah keputusan yang salah serta betapa rayuan dalam isu pertikaian antara Islam dan Kristian perlu diputuskan oleh hakim-hakim yang beragama Hindu, Buddha, Ateis atau Agnostic.

  Baca di sini :

  https://www.malaymail.com/s/549797/the-allah-decision-is-wrong-in-constitutional-law-tommy-thomas

  Menentang 5 Prinsip Rukunegara dan Perlaksanaan Dasar Ekonomi Baru

  (4) Keputusan Pakatan Harapan untuk mencadangkan Tommy Thomas sebagai Peguam Negara boleh menjejaskan dasar kerajaan dan boleh mendatangkan keresahan kepada rakyat Malaysia kerana pandangan beliau yang bercanggah dengan pendirian kerajaan terhadap Dasar Ekonomi Baru dan Rukunegara.

  Ini kerana di dalam buku beliau bertajuk “Anything But The Law” pada 2016 Tommy menyifatkan Dasar Ekonomi Baru dan Rukunegara sebagai tidak mempunyai asas perlembagaan dan perundangan.

  Menyokong Idealogi Parti Komunis Malaya Dan Mengangkat Chin Peng Sebagai Pahlawan!!!

  (5) Keputusan Pakatan Harapan untuk mencadangkan Tommy Thomas sebagai Peguam Negara boleh mendatangkan keresahan kepada rakyat Malaysia kerana pandangan beliau yang kontroversi terhadap pemimpin Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng yang diharamkan. Ini kerana di dalam buku beliau bertajuk “Anything But The Law” pada 2016 Tommy menceritakan mengenai kedudukan beliau sebagai peguam Chin Peng dan PKM selain mendesak Kerajaan Malaysia membenarkan mayat Chin Peng ditanam di Sitiawan, Perak, serta mengisytiharkan Chin Peng sebagai “one of the great liberation fighters of the second half of the twentieth century” dan “a major contributor to Merdeka” sedangkan ini bercanggah dengan pandangan majoriti rakyat Malaysia terhadap Chin Peng yang menyifatkan Chin Peng sebagai musuh negara.

  Baca di sini :

  http://malaysiansmustknowthetruth.blogspot.com/2013/09/chin-peng-obituary-by-lawyer-tommy.html?m=1

  Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong Dan Majlis Raja Raja Telah Menolak Bermakna Ianya Muktamad

  (6) Keputusan Pakatan Harapan untuk mencadangkan Tommy Thomas sebagai Peguam Negara adalah bercanggah dengan Perkara 145(1) Perlembagaan Persekutuan yang berbunyi “Yang di-Pertuan Agong hendaklah, atas nasihat Perdana Menteri, melantik seorang yang layak menjadi hakim Mahkamah Persekutuan sebagai Peguam Negara bagi Persekutuan”.

  Ini adalah kerana, telah menjadi pengetahuan umum bahawa Yang di-Pertuan Agong tidak memperkenankan hasrat Pakatan Harapan untuk melantik Tommy sebagai Peguam Negara dan mengikut Perlembagaan Persekutuan, pelantikan Peguam Negara hendaklah dibuat oleh Yang di-Pertuan Agong.

  Baca di sini :

  http://www.malaysianview.com/agong-tolak-cadangan-tun-m-lantik-bukan-melayu-islam-sebagai-peguam-negara/

  Bertentangan Dengan Manifesto Pakatan Harapan Sendiri

  (7) Keputusan Pakatan Harapan untuk mencadangkan Tommy Thomas sebagai Peguam Negara adalah bercanggah dengan Janji 11 di dalam “Manifesto Pakatan Harapan” yang berbunyi “Kerajaan Pakatan Harapan akan sentiasa meletakkan pandangan dan teguran Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja Melayu di tempat tertinggi, iaitu sesuai dengan kedudukan Raja Berperlembagaan dalam negara kita” yang menghendaki kerajaan Pakatan Harapan akur dengan keputusan Raja-Raja Melayu.

  Ini juga adalah kerana, telah menjadi pengetahuan umum bahawa Raja-Raja Melayu tidak memperkenankan hasrat Pakatan Harapan untuk melantik Tommy sebagai Peguam Negara.

  Baca di sini :

  http://www.harakahdaily.net/index.php/berita/15-tanah-air/5657-manifesto-ph-bakulsampahkan-raja-raja-melayu

  Perlantikan Yang Akan Mencemarkan Kedaulatan Undang Undang Kerana Ada Kepentingan Peribadi

  (8) Keputusan Pakatan Harapan untuk mencadangkan Tommy Thomas sebagai Peguam Negara adalah bercanggah dengan prinsip keadilan sejagat kerana ia membabitkan kepentingan YB Lim Guan Eng sebagai Menteri Kewangan.

  Ini kerana Lim Guan Eng sedang menghadapi dua pertuduhan rasuah di mahkamah yang kuasa untuk meneruskan atau menghentikannya berada di dalam tangan Peguam Negara di mana kedudukan Tommy sebagai peguam Lim Guan Eng dan sebagai peguam Kerajaan Negeri Pulau Pinang sewaktu Lim Guan Eng menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang sebelum ini memungkinkan Tommy memihak kepada Lim Guan Eng.

  Baca di sini :

  http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2018/05/21/dakwa-guan-eng/

  Konflik Antara Tommy Thomas Dengan Perdana Menteri

  (9) Tommy Thomas akan menghadapi masalah untuk bekerja dengan YAB Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, kerana beliau adalah pengkritik tegar Tun Dr Mahathir sebelum ini.

  Di dalam buku beliau bertajuk “Abuse Of Power” pada 2016 Tommy menyifatkan Tun Dr Mahathir sebagai “a very authoritarian leader who did not brook dissent”.

  Di dalam The International Bar Association (IBA)’s 3rd Asia Pacific Regional Forum Conference di Kuala Lumpur pada 25–27 November 2012 Tommy berkata:

  “The darkest days were in the authoritarian leadership of our 4th Prime Minister, Dr Mahathir, who ruled for 22 years from 1981 to 2003.”

  Baca di sini :

  http://www.malaysianbar.org.my/speeches/the_last_lawyers_standing_speech_by_tommy_thomas_member_of_the_bar_at_the_ibas_3rd_asia_pacific_regional_forum_conference_kuala_lumpur_26_nov_2012.html

  Bertentangan Dengan Janji 15 Manifesto Pakatan Harapan

  (10) Keputusan Pakatan Harapan untuk mencadangkan Tommy Thomas sebagai Peguam Negara adalah bercanggah dengan Janji 15 di dalam Manifesto Pakatan Harapan yang berbunyi “Peguam Negara akan dilantik dari kalangan Ahli Parlimen yang berkelayakan, dan beliau akan menjadi seorang Menteri yang boleh meneruskan peranan sebagai penasihat undang-undang bagi kerajaan”.

  Ini adalah kerana Manifesto Pakatan Harapan berjanji untuk melantik Peguam Negara dari kalangan Ahli Parlimen sedangkan Tommy Thomas bukan seorang Ahli Parlimen.

  Baca di sini :

  https://m.malaysiakini.com/news/428024

  Kesimpulannya, jawatan Peguam Negara perlu dicalonkan daripada kalangan hakim-hakim dan peguam-peguam kanan yang cakna dan peduli kepada agama Islam dan Raja-Raja, bukan hanya kepada prinsip undang-undang dan demokrasi yang selalunya sangat tertakluk kepada political will pemerintah.

  Jelas bagi kita sekiranya Tommy Thomas tetap di lantik sebagai peguam negara :

  》Kerajaan Pakatan Harapan jelas tidak menghormati keputusan Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong dan Majlis Raja Raja…

  》Seorang yang telah di tetapkan perbicaraan rasuah oleh mahkamah tinggi akan di lepaskan begitu saja jadi di manakah kedaulatan undang undang negara Malaysia…

  》Ianya di lihat sebagai langkah pertama ke arah perlantikan Perdana Menteri berbangsa Cina kerana DAP akan gunakan mengingkari perintah SPB YDPA dalam kes ini sebagai rujukan…

  》Undang undang syariah tifak lagi di martabatkan malah mahkamah syariah akan di anggap sebagai mahkamah kelas dua…

  SUDAH MASANYA BANGSA MELAYU BERUGAMA ISLAM BANGKIT MEMBANTAH DARI NEGARA INI DI PERINTAH MENGIKUT NAFSU MEREKA IBARAT BERAJA DI MATA BERSULTAN DI HATI!!!

  PERTAHANKAN KUASA DAN SUARA SERI PADUKA BAGINDA YANG DI PERTUAN AGONG DAN MAJLIS RAJA RAJA!!!

  PERTAHANKAN KEDAULATAN UNDANG UNDANG MALAYSIA!!!

  PERTAHANKAN STATUS AGAMA ISLAM SEBAGAI AGAMA RASMI MALAYSIA!!!

  PERTAHANKAN MARUAH PAHLAWAN KITA YANG TERKORBAN DALAM PEPERANGAN MELAWAN KOMUNIS!!!

  SELAMATKAN MALAYSIA!!!

  SERTAI KAMI DI DALAM BANTAHAN PERLANTIKAN TOMMY THIMAS SEBAGAI PEGUAM NEGARA DENGAN MENGHANTAR PETISYEN BERIKUT :

  https://www.ipetitions.com/petition/menolak-pelantikan-tommy-thomas-sebagai-peguam/thank-you

  Petikan tulisan asal :

  Dato’ Prof. Hj. Mahamad Naser Disa
  Peguam Kanan Persekutuan
  Ketua Pegawai Eksekutif
  Institut Kajian Strategik Islam Malaysia
  3 Jun 2018

  ———–

  TAMBAHAN

  11. Tommy Thomas sendiri menulis berikut:

  The power of Rulers in rejecting appointment,

  By Tommy Thomas himself, written in 2007.

  “Hence, the legal consequences of failure to consult the Conference of Rulers or the Conference not approving a candidate submitted by the Executive are not specified therein, thereby suggesting that all the authorities referred to in that Article must approve a particular candidate.

  Thus, in my opinion, the Conference of Rulers is entitled to reject a candidate for appointment submitted to it if a majority of Rulers deem him unsuitable for the constitutional office of judge.

  What may be beyond their constitutional right to be consulted is to repeatedly reject several candidates for a single position which would then remain vacant for a substantial period of time resulting in a constitutional impasse.

  No doubt, the good sense of those involved in the selection process would ensure that such an eventuality does not occur.

  The checks and balances system under Article 122 B(1) was put in place so that no one authority has sole monopoly over judicial appointments. In order for the constitutional system to work efficaciously some “give and take” has to take place.

  Consensus is the objective; not brushing aside of the views of the major actors.

  The importance of the constitutional right of the Conference of Rulers to be consulted on judicial appointments under Article 122 B(1) is further demonstrated by Article 38 (4) which declares that no law directly affecting “the privileges, position, honour or dignities of the Rulers shall be passed without the consent of the Conference of Rulers”.

  In my opinion, theright to be consulted under Article 122 B(1) constitutes a “privilege” or “position” within the meaning of Article 38 (6).

  Hence, the right of the Conference of Rulers to be consulted thereunder cannot be removed or diminished without their consent.”

  – by Tommy Thomas, 5th September 2007

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=232199384031099&id=100017231165490

  SnapShot

 5. AG SAMPAH TAK GUNA PASTI AKAN SEDAYA UPAYA SELAMAT KAN MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN………..

  PDRM Kenal Pasti 2 Individu Yang Bawa Abu Mayat Chin Peng, Apakah Tommy Thomas Sekali Lagi Akan Selamatkan Gunakan Kuasa Untuk Tutup Kes?……..

  Tahniah PDRM…

  Admin pernah tulis bahawa PDRM adalah antara pasukan elit terbaik dunia (BACA DI SINI)…

  Terbukti, hanya beberapa hari viral mengenai berita abu mayat Chin Peng telah berjaya diseludup masuk, Ketua Polis Negara, TS Hamid Badur membuat kenyataan bahawa pihak PDRM telah berjaya mengenal pasti 2 individu yang bertanggungjawab membawa masuk abu mayat Chin Peng ke Malaysia…

  Hamid Bador juga memberitahu, kedua-dua individu tersebut sudah dipanggil oleh pihak PDRM untuk memberikan keterangan…

  Tapi, dari pengumuman Hamid Bador, admin dapat mengesan, akan berlaku campurtangan tangan ghaib dalam siasatan PDRM…

  Hamid Bador memberitahu, apabila selesai penyiasatan PDRM, maka segala-galanya terserah kepada pihak Peguam Negara untuk menentukan sama ada terdapat kes atau pun tidak untuk didakwa di mahkamah (BACA DI SINI)…

  Apa yang cuba disampaikan oleh Hamid Bador?

  Mungkin Hamid Bador ingin memberitahu kita bahawa perjalanan kes menyeludup abu mayat Chin Peng akan berakhir seperti kes penglibatan ahli politik DAP dalam kegiatan pengganas LTTE?

  Bukan menjadi rahsia, Tommy Thomas, Peguam Negara sekarang ialah peguam yang mewakili Chin Peng sewaktu beliau memohon untuk balik ke Malaysia…

  Portal ini pernah menulis mengenai perkara itu (BACA DI SINI)…

  Dan juga bukan menjadi rahsia, DAP dan parti tajaannya PAN, merupakan parti yang kuat memperjuangkan Chin Peng dan Parti Komunis Malaya…

  Maka campurtangan politik dalam kes menyeludup abu mayat Chin Peng ke Malaysia memang sesuatu yang boleh dijangkakan…

  DAP Cuba Merasionalkan Isu Penyeludupan Abu Mayat Chin Peng

  Satu perkara yang agak pelik ialah sikap membisu DAP dalam kes penyeludupan abu mayat Chin Peng…

  Tidak ada pemimpin DAP yang membuat kenyataan mengenai kes tersebut…

  Sikap DAP berbeza waktu Chin Peng membuat permohonan untuk balik ke Malaysia…

  Bukan saja DAP melakukan perang saraf dengan cuba mengangkat Chin Peng sebagai wira negara, malah DAP menyediakan barisan peguam untuk mewakili Chin Peng dari kalangan pemimpin-pemimpin DAP…

  Sebagai pendokong ideologi komunis, sudah semestinya DAP tidak berdiam diri bila kes ini terbongkar…

  Namun suara DAP sebenarnya disuarakan oleh pihak-pihak tertentu :

  Dr. Mahathir

  “Dia (Chin Peng) sudah mati”…

  “Banyak orang yang dulu dera kita macam orang Jepun apa semua”…

  “Tetapi kita lupakan yang lama”…

  “Bukan dia boleh buat apa dah”…

  “Cuma abu dia saja yang balik”…

  “Kita beri Shamsiah Fakeh balik pun tiada siapa complaint”…

  “Kenapa?”

  “Sebab dia Melayu kot”…

  Apakah Dr. Mahathir lupa, dalam laman blog beliau, Chedet.cc bertarikh 2 Oktober 2013, pada perenggan yang ke 13, Dr. Mahathir menulis :

  ‘Kerajaan adalah betul TIDAK membenarkan pengkebumian Chin Peng di Malaysia atau membawa abunya pulang’ (BACA DI SINI)…

  Sebelum menjadi orang suruhan DAP, Dr. Mahathir sangat konsisten dengan sikap menolak apa saja yang berkaitan dengan ideologi Parti Komunis Malaya, tapi kenapa sekarang Dr. Mahathir membuat U-Turn 360°, atau lebih tepat lagi, siapakah yang mengarahkan Dr. Mahathir berbuat demikian?

  Apakah kerana nafsu mahu terus kekal menjadi Perdana Menteri telah membuatkan Dr. Mahathir ‘melacurkan’ maruah pada DAP dan membakul sampahkan perjuangan dan pengorbanan pejuang negara yang menentang kezaliman komunis?

  Mantan Ketua Polis Negara, TS Rahim Noor

  Disember 1989, Parti Komunis Malaya bersetuju untuk melucutkan senjata dan membuat perjanjian damai dengan Kerajaan Malaysia, Malaysia diwakili oleh TS Rahim Noor yang pada waktu itu adalah Ketua Cawangan Khas…

  Sebagai seorang mantan Ketua Polis Negara di zaman komunis masih ada dan sebagai salah seorang wakil dari Kerajjan Malaysia dalam perjanjian damai dengan komunis, kita merasa terkejut bila Rahim Noor mengeluarkan kenyataan mempertahankan menyeludup abu mayat Chin Peng…
  Lebih mengejutkan lagi bila Rahim Noor keluarkan kenyataan, “kalau Chin Peng boleh balik, kenapa abunya tak boleh balik?”…

  Apakah Rahim Noor lupa, pada 30 April 2009, Mahkamah Persekutuan telah mengekalkan keputusan tidak membenarkan Chin Peng balik ke Malaysia…

  Di mana asasnya dakwaan Rahim Noor bahawa Chin Peng telah dibenarkan masuk ke Malaysia dan apakah sebagai seorang yabg terlibat secara langsung dengan perjanjian damai, apakah Rahim Noor tidak tahu perkara ini atau sengaja menyembunyikannya?

  Dalam kes penyeludupan abu mayat Chin Peng, DAP tidak mahu menggunakan pemimpin PAN untuk mempertahankan kegiatan menyeludup abu mayat Chin Peng…

  Mungkin kerana DAP sedar, suara pemimpin PAN dah tak laku dan ditolak rakyat…

  Lalu mereka gunakan Dr. Mahathir, Rahim Noor dan juga Mohamed Arshad Raji, Presiden Patriot…

  Bijak DAP mengatur strategi…

  Waktu perjanjian damai dengan komunis, Dr. Mahathir, Rahim Noor dan Ardhad Raji adalah adalah pemimpin dalam bidang mereka di zaman komunis…

  DAP mahu rakyat berfikir, sedangkan mereka yang dulu hidup dan berjuang menentang komunis boleh berfikiran terbuka atas isu penyeludupan abu mayat Chin Peng, mengapa rakyat mahu rasa marah!!!

  Dan ketiga-tiga manusia ini sentiasa bersedia menurut segala perintah DAP, asalkan kepentingan peribadi mereka dipenuhi…

  Kes penyeludupan abu mayat Chin Peng PASTI tidak akan dibawa ke mahkamah kerana Tommy Thomas akan lakukan segala-galanya untuk memastikan ianya TIDAK BERLAKU…
  SnapShot

 6. PH PEMERAS KANTONG RAKYAT MAKAN GAJI BUTA……..

  PH Ponteng, Abai Tanggung-jawab. Makan Gaji Buta?…….

  Undi ‘amaran’ MP PAS-Umno kerana PH ponteng
  KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen PAS dan Umno mengundi tidak bersetuju meluluskan anggaran perbelanjaan mengurus Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) adalah untuk memberi amaran.
  Ahli Parlimen Rantau Panjang, Dato’ Siti Zailah Mohd Yusoff berkata, mesej sebenar tindakan itu agar ia menjadi peringatan kepada semua anggota Parlimen PH supaya tidak mengabaikan tanggungjawab menghadiri Sidang Parlimen.
  Bidas beliau, sekiranya Kerajaan PH benar-benar peka mengenai kebajikan di bawah KPWKM itu, sudah pasti perbahasan tersebut tidak hanya dihadiri oleh 32 Ahli Parlimen PH yang telah mengundi bersetuju pada malam tersebut.
  “Menteri (Kabinet) tiada. Ahli Parlimen (PH) pun ramai yang tiada dalam Dewan. Menteri (KPWKM), Dato’ Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail pun tiada.
  “Masa Pakatan Rakyat (sebagai Pembangkang) dulu pun pernah dibuat undi belah bagi secara spontan untuk menyedarkan pihak pemerintah,” ujarnya menerusi ciapan Twitter beliau.
  Ianya sebagai reaksi terhadap tuduhan Timbalan Menteri KPWKM, Hannah Yeoh Tseow Suan bahawa Ahli Parlimen Pembangkang mengundi tidak setuju menunjukkan mereka menafikan hak kebajikan golongan memerlukan.
  Pada Selasa, 26 November lalu, satu undian belah bagi dijalankan selepas perbahasan peringkat jawatankuasa bagi Belanjawan KPWKM di mana 32 Ahli Parlimen bersetuju, 28 tidak bersetuju dan dua berkecuali.
  Ketika undian tersebut dibuat, 160 Ahli Parlimen tidak hadir di mana 107 daripada mereka adalah daripada PH, namun Hannah bertindak membuat tuduhan demikian kepada Ahli Parlimen Pembangkang. –HARAKAHDAILY 29/11/2019
  Komen Weblog Ibnu Hasyim: PH ponteng, abai tanggung-jawab. Makan gaji buta?

 7. jangan tersilap anggap pulak.

  Apa yang saya maksudkan adalah semata2 untuk memberi peringatan ikhlas bahawa hasrat suci lagi murni yang telah disepakati oleh PAS dan UMNO ni, sememangnya tentu akan dapat bantahan dan rintangan dari bangsa kita sendiri yang sememangnya tak suka bani melayu Islam ni kuat.

  Mereka lebih suka bertuankan kafir harbi DAPigs dari berketuakan melayu Islam sendiri. Hanya Allah dan diri mereka sendiri yang tahu kenapa mereka bersikap sedemikian..semoga diberikan petunjuk dan hidayah kepada mereka semua..Aminnn!!!

 8. Korang dah tentu bersetuju 150% bahawa…dalam keghairahan kita melihat usaha penyatuan yang sedang subur berputik, jangan kita lupa pada musuh2 yang sentiasa menunggu peluang untuk menggagalkannya…

  Musuh yang datang dari luar seperti Pakatan Harapan pasti akan menggunakan kuasa yang ada pada mereka untuk menggagalkan usaha penyatuan ummah…

  Pujukan, tawaran dan ugutan adalah sangat sinonim dengan Mahathir dalam memperkukuhkan kuasanya…

  Memutar belitkan fakta, menabur fitnah untuk memecahbelahkan masyarakat adalah kemahiran yang ada pada Tun Madey, Anwar dan DAPigs…

  Sebagai masyarakat yang bijak dengan kemudahan teknologi maklumat berada di hujung jari, kita WAJIB menggunakannya dengan bijak bagi mengelakkan kita terpedaya dengan kelicikan musuh…dan mahacai2 haprakan mereka macam kau ni!!!!!

  Selain musuh2 yang datang dari luar, kita juga mesti berhati2 dari musuh yang datang dari dalam…yang sentiasa saja mencari jalan untuk menggagalkan gabungan keramat tersebut…

  Sudah jelas, bagaimana musuh2 dalam selimut ini telah menggerakkan usaha untuk menggagalkan gelombang penyatuan ummah…dan mahacai2 macam kau dan zunnun lah yang sanggup membalacikan diri korang untuk melaksanakan agenda kotor lagi jijik mereka tu..betul tak beb ????

 9. .have you ever thought that Ah Beng is afraid that with the marriage of PAS and UMNO, he realized that the chinese will become second class citizen in the near future???

  Let us look at a few examples.

  In GE14, Mukhriz Mahathir won 34.5% of the votes in Jerlun. PAS and Umno combined won 46.6%. But then, since it was a three-corner fight, Mukhriz won.

  In Kubang Pasu, Amirudin Hamzah won 40.6% of the votes versus 41.1% for PAS and Umno combined.

  In Pokok Sena, Mahfuz Omar won 33.3% versus 48.1% for PAS and Umno combined.

  In Kuala Kedah, Azman Ismail won 37.5% versus 43.5% for PAS and Umno combined.

  And this is repeated all over the State of Kedah such as in Sungai Petani, Kulim, Padang Serai, Merbok, etc.

  PAS and Umno are now married

  In fact, the only two parliament seats Pakatan Harapan would have won had PAS and Umno engaged in straight fights instead of three-corner fights would be Alor Setar and Langkawi. And the Kedah State Government would be in the hands of Umno-PAS and not Pakatan Harapan.

  And this would have been repeated in many other states as well.

  For example, there are 99 state and parliament seats in total in Terengganu and Kelantan (combined). PAS and Umno won all, 100% — about two-thirds and one-third each party respectively. Pakatan Harapan (meaning PKR, Amanah and PPBM) won none.

  Zero seats! (DAP did not even dare contest in Terengganu and Kelantan).

  And now the PAS President Abdul Hadi Awang announced that PAS is not only prepared to cooperate with Umno but with PPBM as well. But PAS will not cooperate with PKR (or even with Amanah, and for sure not with DAP).

  After Umno, next will be PPBM, to form a new Malay Triumvirate

  What does that mean? Even if PAS works with just Umno, that is already bad news for Pakatan Harapan. But if PAS works with PPBM as well, and they form a Triumvirate (remember that word), that would mean the non-Malays would no longer be part of the Malaysian political scene or have any involvement in the government.

  In short, finally, since 1955, the Malays need no longer share political power with the non-Malays.

  The Malays will have absolute rule and the non-Malays can no longer kurang ajar and insult the Malays, Islam and the Raja-Raja Melayu or demand their own schools. The non-Malays will now have to behave like they have to in Indonesia and the Philippines.

  Mark my words…this will be the best news that we’ve all been waiting for so long!!!!

 10. Mahcai2 haprak kat blog ni seperti nak tanyalah secara jujur, korang masih ingat tak ungkapan ni beb?????

  “Saya lebih rela makan babi bersama Guan Eng berbanding makan ayam dengan Najib?”..cuba korang teka sapa yang cakap macam tu haah???

  Masih ingat juga ungkapan ini yang diucapkan oleh mantan PM ke 6 tercinta kita????

  “Melayu akan jadi bangsa terbangsat di Malaysia seandainya UMNO hilang kuasa.”

  Memang betul…apa yang berlaku kepada 22 keluarga PPRT Taman Manggis Jalan Yahudi yang dihalau sehelai sepinggang dan sekarang menjadi gelandangan di KOMTAR serta penangkapan beberapa orang penduduk Kampung Tanah Wakaf Haji Cauder membuktikan kebenaran ungkapan-ungkapan di atas itu.

  Namun ungkapan pertama yang ‘seronok makan babi bersama Guan Eng’ sudah mula menunjukkan keberkesanannya apabila dia ketika memberikan reaksi berhubung penyatuan UMNO-PAS, terus menyatakan suara hatinya yang bukan sahaja penuh dendam terhadap Melayu dan Islam tetapi juga keinginannya untuk mengulangi kejayaan yang tidak sempat dicapai oleh bapanya, Lim Kit Siang pada tahun 1969 dahulu walaupun telah mengorbankan ratusan malahan ribuan orang di jalanan seluruh Kuala Lumpur.

  Berkata Ah Beng, kerjasama UMNO-PAS adalah PERISYTIHARAN PERANG terhadap orang bukan Islam dan Melayu.

  Ah Beng sedar kenyataannya itu akan mengundang reaksi negatif dan dia dikecam. Tapi dia peduli apa. Di negara ini sekarang, dia adalah pemerintah tertinggi yang bukan sahaja tidak lut dengan sebarang tindakan undang-undang bahkan dia boleh berbuat sekehendak hati tanpa perlu takut dengan sesiapa pun.

  Tapi Ah Beng juga sedar, matlamat untuk menjadi Zionis sepenuhnya seperti penjarah dan penjajah Palestin tidak boleh dilakukan secara tergoph2. Ah Beng belajar daripada kegagalan Parti Komunis Malaya (PKM) untuk menawan negara ini.

  Jadi dalam tempoh beberapa minit selepas kenyataan pertamanya keluar dan dirasakan sudah dimaklumi oleh para khalayaknya, Lim Guan Eng muncul dengan ‘PEMBETULAN.’ Dan dia dengan penuh bongkak dan angkuh berkata, kenyataannya perlu dirujuk kepada versi pembetulan iaitu versi kedua.

  Itulah yang seronoknya MAKAN BABI DENGAN GUAN ENG.

  Cuma yang Guan Eng tak tahu sebenarnya, terlalu ramai yang sudah bersedia. Mungkin Guan Eng cukup yakin dengan segala kongsi gelap yang sudah kow tow kepadanya kerana kuasa wangnya, namun dia juga lupa ada kekuatan lain yang menyokong musuhnya.

  Lebih malang lagi mahacai2 haprak melayu dalam PH masih dok sibuk terus menerus menjilat tolornya tu sampai licin berkilat, tanpa sikit pun rasa bersalah..betul kan beb?????

 11. …kalau kita telusuri betul2 kenyataan Menteri Kewayangan HK, Ah Beng bahawa UMNO dan Pas sedang ‘mengisytiharkan perang’ terhadap masyarakat bukan Melayu sepatutnya dianggap sebagai satu hasutan yang boleh membakar kebencian antara kaum dalam negara ini.

  Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Wee Ka Siong berkata, Ah Beng perlu bertanggungjawab dengan kenyataan itu dan pihak berkuasa perlu segera menyiasat Setiausaha Agung DAP tersebut.

  “Belum pernah dalam sejarah Malaysia, seorang ahli politik membuat kenyataan menghasut seperti Ah Beng yang mengatakan kerjasama UMNO dan Pas sebagai ‘pengisytiharan perang’ antara kaum. Sokong atau tidak sokong kerjasama seumpama ini, itu adalah hak dan pilihan masing-masing.

  “Sekiranya kenyataan ini keluar daripada mulut rakyat biasa, pasti mereka ditangkap oleh polis kerana menghasut tetapi sebagai seorang menteri Kabinet, sudah tentu Guan Eng terlepas daripadanya,” katanya dalam kenyataan melalui akaun Facebook miliknya di sini hari ini.

  Portal Malaysiakini hari ini melaporkan kenyataan Guan Eng yang menyifatkan kerjasama antara UMNO dan Pas sebagai satu ‘pengisytiharan perang’ ke atas masyarakat bukan Melayu dan bukan Islam di bawah panji penyatuan Melayu.

  Walau bagaimanapun, Malaysiakini memaklumkan bahawa Guan Eng telah memperbetulkan kenyataannya itu dan frasa ‘pengisytiharan perang’ diubah kepada ‘menyasarkan’.

  Sementara itu, Timbalan Presiden Parti Cinta Malaysia (PCM), Datuk Huan Cheng Guan pula menyifatkan Guan Eng sengaja mengeluarkan kenyataan sebegitu untuk memperoleh kelebihan politik.

  Kata beliau, Guan Eng seolah-olah terlupa bahawa DAP sendiri pernah bekerjasama dengan Pas sebelum ini melalui Pakatan Rakyat (PR).

  “Dia (memberi kenyataan) mengikut kesesuaian dan mengikut (arah) mana yang dia boleh dapat kelebihan politik,” katanya ketika dihubungi.

  Jadi..nak tanya lah.nak menyokong pemimpin2 macam ni agar terus kekal dalam kabinet dan kerajaan kita sekarang ni haah????

 12. Kengkawan semua..kalau korang betul2 cintakan Islam dan bangsa melayu..dah tentu lah korang WAJIB bersetuju dengan apa ayng diperkatakan oleh TGHH ni.

  Sperti macam yang dikatakannya..PKR dan Amanah ni tak masuk dalam book parti melayu kerana ahli2 mereka bukannya 100% melayu Islam seperti yang ada dalam PAS, UMNO dan Bersatu..

  Presiden PAS- Datuk Seri Haji Hadi Awang, dengan jelas menyatakan, parti Pas bukan sahaja bekerjasama dengan Umno akan tetapi Bersatu juga.

  Jika lah kenyataan Haji Hadi itu menjadi kenyataan, maka menerusinya, mengembalikan pemerintahan kaum melayu di tanah airnya sendiri, tanpa melibatkan pihak lain.

  Diharapkan menerusi kenyataan itu, kaum melayu menjadikannya panduan, sebagai faktor kekuatan, untuk bersatu semula, kerana terlihat sekali menerusi perpecahan kaum terbesar negara itu, diambil peluang oleh pihak lain untuk menjadikan kaum melayu melutut di tanah airnya sendiri.

  Semua pihak dalam Umno, Pas dan Bersatu, perlu menghayati mukadimah yang diutarakan Presiden Pas itu, kerana itulah sebaik-baiknya jalan untuk memelihara kerharmonian dalam negara.

  Jika ada yang curiga kepada kenyataan Tok Guru Hadi itu, sebenarnya hanya anggapan, kerana kaum melayu adalah kaum yang penuh dengan toleransi, yang berprinsip, agama mu, agama mu, agama ku agama ku, juga kesanggupan kaum melayu yang bersetuju menerima konsep jus soli selepas kemerdekaan terhadap kaum-kaum lain yang dibawah masuk penjajah ke tanah melayu, memperlihatkan keikhlasan dan tingginya tahap toleransi kaum melayu terhadap kaum2 lain di negara ini!!!

 13. Woiit..Bukan ke perancangan sejak dari awal lagi ialah Tun nak jenamakan semula Bersatu menjadi UMNO3.0???

  Sebab tu lah, Tun bersusah payah dan berhempas pulas untuk memujuk, mengugut, merasuah untuk mendapatkan seberapa ramai MP2 UMNO untuk melompat ke dalam Bersatu samaada di semenanjung, maupun di Sabah.

  .ko ingat senang2 ke macam tu aje, Tun nak lupuskan DNA UMNOnya tu dari dirinya.. yang dah berakar umbi sejak dia mula terjun dalam dunia politik.

  Tun sedar dan teramat2 berterima kasih kepada UMNO kerana parti itu lah yang telah memberikannya ruang dan peluang sehingga merasa kerusi empuk PM ke 4..dan lebih penting lagi..menjadikan dirinya, anak beranaknya serta kroni2 jutawan, malah mungkin juga billionaire.

  Walaupun ada MPT Bersatu yang mengatakan parti tu takkan bekerjasama dengan PAS, yang disifatkan mereka sebagai penjaja agama…tapi itu hanya lah smoke screen saja untuk melunakkan hati dan perasaan rakan2 pemimpin2 parti komponen dari DAPigs, PKR dan Amanah.

  Hakikat sebenarnya..kasih, sayang dan cintanya TUN serta ramai lagi pemimpin2 serta ahli2 Bersatu kepada UMNO masih tebal lagi, umpama. ..tempat jatuh lagi dikenang, ini kan pulak tempat bermain.

  Yang pastinya..Tun takkan berpuas hati selagi hajatnya untuk menjenamakan semula Bersatu menjadi UMNO3.0, kerana dia amat2 percaya bahawa orang2 melayu dan Islam di bumi permata nilam ni akan terus terbela di bawah UMNO2.0@Bersatu!!!!

 14. HARAPKAN PAGAR,,,PAGAR MAKAN PADI…….

  Wakil Mahathir pun penduduk tak penduli.. Mereka halang keluar

  GEORGE TOWN: Sekumpulan penduduk Projek Perumahan Rakyat (PPR) Taman Manggis yang diarahkan mengosongkan unit sewaan mereka baru-baru ini cuba menghalang setiausaha politik kepada Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad, daripada meninggalkan lokasi pertemuan mereka malam ini.

  Setiausaha politik perdana menteri, Abu Bakar Yahya, terpaksa menunggu di dalam keretanya hampir 20 minit selepas kumpulan penduduk menghalang laluan kenderaannya keluar dari bangunan Komtar di sini, di mana mereka berkumpul sejak semalam.

  Bagaimanapun, kehadiran beberapa orang pegawai dan anggota polis ke lokasi itu berjaya meredakan keadaan kecoh itu bagi membolehkan Abu Bakar meneruskan perjalanannya.

  Ketua Pemuda PPBM Pulau Pinang, Shameer Sulaiman yang turut dikepung oleh sekumpulan penduduk yang tidak berpuas hati dengan penjelasannya juga terpaksa meninggalkan ruang legar bangunan itu dengan bantuan polis.

  Sebelum itu, Abu Bakar tiba di bangunan Komtar kira-kira pukul 7.00 malam untuk bertemu penduduk yang terlibat bagi mendengar sendiri isu yang dihadapi mereka.

  Bercakap kepada pemberita selepas itu, Abu Bakar berkata, beliau membuat pertemuan itu atas arahan Dr Mahathir yang mahukan beliau mendapat gambaran sebenar berhubung isu dihadapi penduduk terbabit serta penduduk di Tanah Wakaf Abdul Cauder, Jalan Mengkuang, di Butterworth.

  Beliau juga mendapatkan maklum balas daripada Jabatan Perumahan Negeri dan menurutnya, jabatan itu memang bersedia membantu penduduk mengikut undang-undang dan peraturan yang sedia ada.

  “Saya akan menyediakan laporan yang akan diberikan kepada Tun (Mahathir),” katanya, dan seterusnya meminta rakyat tidak mudah menerima perkara yang tidak sahih yang disebarkan pihak tidak bertanggung jawab.

  Sebelum ini Ketua Menteri Pulau Pinang, Chow Kon Yeow berkata, kumpulan penduduk yang diarah mengosongkan unit kediaman di PPR Taman Manggis itu kerana mereka melanggar beberapa syarat mendiami kawasan berkenaan.

  Antara pelanggaran syarat itu ialah mendiami perumahan itu melebihi 5 tahun dan ada dalam kalangan mereka yang tinggal di PPR itu sehingga 11 tahun.

  Katanya tindakan mengeluarkan notis pengosongan itu terpaksa diambil kerana ingin memberi peluang kepada pihak yang lebih layak untuk mendapatkan kemudahan tersebut.

  KOMEN : Tak kira siapa, yang perlu kamu fikir mana mereka nak tinggal.. Ini bukan keputusan akan datang takkan bodoh nak faham?

 15. THE WORST AG IN THE WORLD………

  Tommy Thomas gagal menjawab soalan Tribunal SPR

  1. Ketika perbicaraan Tribunal SPR pagi tadi, anggota panel Tribunal merujuk kepada perenggan 7 HUJAHAN BERTULIS Peguam Negara bahawa Tribunal ini tidak hanya terhad untuk mencadangkan pemecatan tetapi boleh juga mencadangkan apa2 rekomendasi lain kepada YDPA jika sah wujud salahlaku di kalangan anggota SPR berkenaan.

  2. Panel kemudiannya merujukkan Peguam Negara kepada Perkara 114(3) di baca bersama Perkara 125(3) Perlembagaan yang menyatakan bahawa Tribunal ini hanya boleh mencadangkan 2 Perkara sahaja kepada YDPA iaitu samada untuk memecat atau tidak memecat mereka yg di tuduh.

  3. Tiada mana2 perkataan dalam Kedua2 Perkara berkenaan yg menunjukkan Tribunal boleh membuat rekomendasi lain sepertimana yg di cadangkan oleh Peguam Negara dalam perenggan 7 HUJAHANnya.

  4. Tommy Thomas mengambil masa 40 minit untuk berhujah menjawab soalan yg di kemukakan oleh panel Tribunal.

  5. Berpusing2 HUJAHAN Tommy Thomas sehingga terpaksa beliau merujuk kepada kes Mahkamah Agung di negara Namibia yg di laporkan Prosecutor-General of Namibia V Gomes and others (2016) 2 LRC 270 yang menyatakan bahawa walaupun sesuatu kes telah menjadi akademik, Mahkamah tetap boleh membicarakannya.

  6. Kemudian Tommy Thomas turut mengakui Tribunal ini adalah “master to his own prosedur”. Tidak seperti Suruhanjaya Siasatan Di Raja yg tertakluk prosedurnya kpd Akta Suruhanjaya Siasatan 1950, Tribunal ini boleh membuat apa2 keputusan dan rekomendasi kpd YDPA krn tiada apa2 statut yg boleh menghalang rekomendasi berkenaan di buat.

  7. Di pihak Peguam, kami tidak melihat hujah 40 minit Tommy Thomas itu menjawab soalan yg di kemukakan panel Tribunal terhadap beliau.

  8. Tiba2 Tommy Thomas memaklumkan beliau perlu menghadiri satu tugasan penting di Putrajaya dan memohon sidang Tribunal di TANGGUHKAN jam 1.30 tengahari.

  9. Jadi prosiding Tribunal tergantung di situ dan akan bersambung lagi di hari lain.

  10. Sejujurnya saya tak rasa Tommy Thomas mempunyai aura sbg Peguam Negara Malaysia.

  11. Mungkin Namibia lebih layak utk beliau.

  Sekian terima kasih

  MOHD KHAIRUL AZAM BIN ABDUL AZIZ
  Peguambela & Peguamcara.

  KOMEN : Tommy ini macam pimpinan PH juga cakap lebih kerja out..

 16. INILAH SEBENARNYA APA YANG DIMAHUKAN OLEH TOKONG NOBITA………

  Kerja roboh rumah atas tanah wakaf kecoh

  BUTTERWORTH: Kerja meroboh rumah di Tanah Wakaf Abdul Cauder, Jalan Mengkuang di sini, hari ini, kecoh apabila sebahagian penduduk bertindak agresif hingga menyebabkan seorang anggota polis patah kaki.

  Seorang petugas Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP) turut cedera diserang dalam kejadian itu.

  SEORANG anggota polis cedera di dalam kejadian kekecohan dengan penghuni yang menghalang kerja-kerja merobohkan rumah di Tanah Wakaf Abdul Cauder, Jalan Mengkuang, Butterworth, Pulau Pinang. – NSTP/Rosli Ahmad
  Sekumpulan anggota polis bersama Unit Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) ditempatkan di lokasi pagi tadi bagi menjamin keselamatan dan menghalang penduduk daripada melakukan perkara tidak diingini ketika petugas MAIPP melakukan kerja perobohan antara jam 9 pagi hingga 3 petang.

  Bagaimanapun, ada penduduk gagal mengawal emosi dengan merempuh anggota polis.

  Ketua Polis Daerah Seberang Prai Utara, Asisten Komisioner Noorzainy Mohd Noor, berkata berikutan kejadian itu, seramai 11 individu termasuk enam wanita berumur 18 hingga 50 tahun ditahan kerana cuba menghalang kerja perobohan.

  PENGHUNI menghalang pihak kontraktor merobohkan kediaman mereka di Tanah Wakaf Abdul Cauder, Jalan Mengkuang, Butterworth, Pulau Pinang. – NSTP/Rosli Ahmad

  “Kami terpaksa menahan enam wanita ini kerana enggan beredar apabila diarahkan, sebaliknya berbaring di atas jalan raya bagi menghalang jentera masuk.

  “Operasi merobohkan rumah berkenaan berjalan lancar selepas polis berjaya menyuraikan penduduk yang membantah di situ, kira-kira jam 3 petang tadi,” katanya.

  Anggota polis dan kakitangan MAIPP yang cedera dibawa ke Hospital Seberang Jaya untuk rawatan lanjut.

  Tinjauan BH mendapati ada sebahagian penduduk menjerit, menangis dan merayu kepada pihak berkuasa supaya tidak merobohkan kediaman mereka.

  SEORANG penghuni menghalang jentolak merobohkan kediaman mereka di Tanah Wakaf Abdul Cauder, Jalan Mengkuang, Butterworth, Pulau Pinang. – NSTP/Rosli Ahmad

  Bagaimanapun, usaha untuk mendapatkan reaksi penduduk dihalang, selain jalan untuk masuk ke perkampungan itu disekat oleh pihak berkuasa, dikatakan bagi mengelak insiden lebih buruk berlaku.

  Sementara itu, Timbalan Ketua Menteri I merangkap Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam negeri, Datuk Ahmad Zakiyuddin Abdul Rahman, berkata kerja meroboh di kawasan berkenaan dijalankan mengikut syarat ditetapkan.

  “Perintah mahkamah sudah dikeluarkan yang meminta penduduk mengosongkan rumah seperti yang diarahkan.

  “Kerajaan negeri akan melihat perkembangan seterusnya untuk meneliti kes ini sebelum mencari jalan penyelesaian terhadap penduduk di situ,” katanya.

  Pengerusi Persatuan Penduduk Kampung Jalan Mengkuang, Abdul Hamid Khan Hussin, berkata dia tidak mampu berfikir dengan waras selepas melihat nasib menimpa dirinya dan keluarga.

  “Bagi saya, MAINPP (Majlis Agama Islam Pulau Pinang) memang tidak patut buat kami macam ini dan tak boleh fikir nasib kami semua macam mana selepas rumah dirobohkan.

  “Saya buntu dan terkilan melihat satu persatu rumah penduduk di sini dirobohkan di depan mata,” katanya.

  Difahamkan, sebelum ini ada 19 keluarga yang diberikan notis pengosongan kediaman masing-masing, enggan berpindah seperti yang dijadualkan.

  Mereka kemudian memohon kepada MAINPP supaya membenarkan penangguhan pemindahan kerana memerlukan masa untuk mengemas kelengkapan rumah.

  Bagaimanapun, selepas tempoh masa diberikan terdapat empat penduduk lagi didapati tidak mengosongkan premis berkenaan, sebaliknya membuat kecoh ketika kerja meroboh mahu dilaksanakan.

  Pada 2010, Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji (JAWHAR) memperuntukkan RM50 juta bagi pembangunan atas Lot 208 Seksyen 2, Tanah Wakaf Abdul Cauder itu yang berkeluasan 1.09 hektar.

  Berdasarkan perancangan awal, sebanyak 470 unit rumah pangsa kos sederhana dirancang dibina di atas tapak itu termasuk menempatkan semula keluarga terbabit.

  Mereka ditawarkan rumah berkeluasan 1,000 kaki persegi dengan kadar sewa sementara bernilai RM500 sebulan, sehingga rumah pangsa kos sederhana di situ siap dibina.

  KOMEN : Selepas rakyat bantu PH jatuhkan BN, Rakyat pula di’gigit’… tak ada sifat nak bincangan bagaimana nak selesaikan masalah rakyat

 17. Diterjang Rakyat Setelah 9 Bulan………

  Umno atas tiket Barisan Nasional menyertai Pilihanraya Kecil DUN Semenyih dengan
  bantuan PAS dalam keadaan “underdog”.

  Kerusi DUN ini dimenangi oleh Pakatan Harapan dalam PRU lalu dan PH pula merupakan kerajaan Negeri di Selangor.

  Dalam keadaan serba kekurangan itu Umno dan PAS menjalin kerjasama bagi menumpaskan PH yang memang dijangka akan memobilisasikan kekuatan pada tahap
  maksima menghadapi lawannya memandangkan ia baru sahaja kecundang dalam PRK Parlimen Cameron Highlands.

  Tambahan pula PH diwakili PPBM iaitu parti Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohammad.

  Rekod memerintah kerajaan Persekutuan sejak bulan Mei 2018 rupanya tidak banyak
  menggahkan atau membantu PH dalam PRK ini. Walau mereka berupaya menumbangkan
  BN dan menguasai kedua negara dan negeri dalam P{RU lalu namun mereka gagal
  mencatatkan pencapaian yang boleh dibanggakan selain menyerang dan memburukkan kerajaan BN terdahulu dan paling ketara mengkambing hitamkan bekas PM Datuk Seri Najib Tun Razak yang masih melalui proses perbicaraan atas pelbagai tuduhan.

  Ternyata pengundi di Semenyih bukannya mahu menonton drama, tayangan ulangan
  kepincangan 1MDB dan kononnya “jenayah” Najib yang masih belum terbutkti di
  mahkamah.

  Mereka tidak laparkan semua itu.

  Apa yang mereka marahkan adalah janji palsu
  dan penipuan PH terhadap mereka dalam
  PRU lalu. Manifesto PH yang digunakan untuk mengula-gulakan mereka bagi
  memenangkan PH kini sungguh dikesali rakyat. Rakyat mengharapkan pelunasan janji-janji terutama yang melibatkan kehidupan langsung mereka. Kos hidup masih tinggi, gaji dan pendapatan tidak berubah, mereka tertipu menyangkakan segalanya akan berubah apabila memenangkan PH PRU lalu.

  Dan peluang PRK ini buat pengundi Semenyih bukannya untuk mendengar alunan janji-janji
  baru, tetapi lebih merupakan peluang buat mereka untuk menghukum PH yang telah
  memungkiri janji. Malanglah buat PH apabila menyangka rakyat khasnya di Semenyih masih taksub dan percaya pada mereka.

  Selain itu isu nasib dan masa depan agama dan bangsa turut menjadi perhatian pengundi
  dalam PRK ini. PH mungkin memandang seolah isu ini lebih merupakan ciptaan PAS dan Umno dan tidak banyak mampu memberikan kesan kepada para pengundi. Terbukti sekali lagi mereka tersilap.

  Orang Melayu hakikatnya memang penyantun dan berbudi bahasa. Akan tetapi apabila isu
  penting seperti kedudukan agama Islam dan masa depan dan kebajikan bangsa serta
  budaya mereka tergugat, mereka akan pantas bangkit dan bersuara demi memperbetulkan keadaan.

  Kedudukan Islam dan bangsa Melayu dilihat oleh ramai sebagai berada ditahap yang
  terancam di bawah pemerintahan PH. PH mungkin cuba menafikannya tetapi penafian
  mereka tidak mampu mengubati keraguan dan kebimbangan rakyat yang merasakan status quo Islam dan Melayu seakan tergugat di bawah PH. Ini ditambah pula dengan dominasi anggota dan wakil Parlimen bukan Melayu Islam terutamanya DAP dalam kerajaan Persekutuan berbanding diwaktu BN dahulu.

  Lantas Semenyih menjadi “platform” buat orang-orang Melayu khususnya untuk bersuara.

  Kerjasama PAS dan Umno yang terjalin di dalam PRK ini ternyata disenangi dan diyakini
  oleh mereka. PAS dan Umno yang berseteru lebih 60 tahun dilihat melonjakkan diri mereka
  ke hadapan untuk membela dan mempertahankan kepentingan umat Melayu Islam, jauh lebih meyakinkan dari PH yang dilihat dibayangi DAP yang sekular dan rasis itu.

  Kesungguhan PAS dan Umno megenepikan perbezaan mereka dan mengutamakan
  kepentingan rakyat atas nama kesatuan ummah dialu-alukan dan mendapat sokongan
  penuh di Semenyih.

  PH terus menafikan hakikat ini dan mereka turun berkempen di Semenyih dengan serba
  angkuh dan bongkak, memfitnah dan memburukkan PAS dan Umno serta kepimpinan mereka selain terus melancarkan serangan terhadap Dato Seri Najib sehingga keperingkat “overkill”.

  Beberapa tokoh PH terutama Dato Seri Anwar dan lain-lain memilih PRK Semenyih sebagai
  gelanggang untuk mencaci hina PAS dan Presiden PAS sampai keperingkat menambah api kemarahan para pengundi sedangkan yang bertanding di Semenyih bukannya PAS.

  Akibatnya kita sama-sama lihat parti yang baru memerintah 9 bulan ini dimalu dan diterajang keluar oleh rakyat setelah di Cameron Highlands berturut-turut kini di Semenyih pula.

  Semenyih bukan sekadar kejayaan buat rakyat tetapi ia sesungguhnya menjadi pencetus
  kebangkitan rakyat khasnya umat Melayu Islam yang kini sedar bahawa kiranya mereka
  bersatu hati dan suara mereka mampu meroboh dan meranapkan apa sahaja rintangan dan halangan di hadapan.

  Semenyih setelah Cameron Highlands menginsafkan orang-orang Melayu bahawa kiranya mereka bersatu mereka merupakan satu kuasa politik yang besar yang mampu
  mempengaruhi nasib dan masa depan agama, bangsa dan negara.

  Kuasa politik ini perlu digunakan dengan cermat dan bijaksana. Kerana itu PAS dan Umno perlu terus meyakinkan rakyat bahawa mereka punya iltizam dan kemampuan untuk
  membawa sesuatu yang lebih bermakna dan meyakinkan buat rakyat khasnya umat Melayu Islam.

  Jangan persiakan kepercayaan ini.

  Pemimpin PAS dan Umno perlu menyahut penerimaan rakyat terhadap mereka ini dengan mengemukakan sau pelan gagasan yang besar yang bakal menggamit seluruh undi Melayu Islam khasnya ke arah mereka demi merobah suasana politik yang ada, menumbangkan PH dan mengembalikan kuasa kepada yang selayaknya yakni di bawah dominasi PAS dan Umno.
  ROSLAN SMS

 18. Lame Duck In The House

  Saya nak jadi PM lagi 3 tahun. Nak jaga radioaktif makan masa berjutaq tahun. Saya mampuih dulu masuk kuboq, sisa radioaktif hangpa pandai-pandai jaga. Saya nak buat pusaka generasi nomboq 7 saya. Mana tau depa bolih makan lauk Thorium cicah sama lobster ka daging wagyu ka…

  1. Najib Lame Duck In The Longkang

   Saya dah tak boleh jadi PM. Depa tendang saya ke dalam longkang di Pru14. Celaka.

 19. Lame Duck In The House

  Saya umoq 94 tahun. Sisa radioaktif Thorium tak bahaya. Hangpa kena expose lagi 4 – 5 tahun baru hangpa ulang alik hospital pi buat chemo. Hangpa bayaq bil chemo selagi hangpa belum mampuih. Kalau mampuih hangpa bayaq bil gali kuboq dan van jenazah. Easy peasy Malay so lazy.

  1. Saya tak kisah radioaktif. Sebab dok dalam lobang. Depa sumbat saya di Pru14.

 20. Buletin Je lootong kini.

  Berita terkini
  Seorang ahli parlimen yg pernah berkata ‘… kalau saya tuhan…’ adalah calon utama utk menggantikan Tuhan Harun yg telah meninggal dunia dan seterusnya mengepalai ajaran sesat itu yg kini disandang sementara oleh pawang babi.

  1. Kamu nama pun lotong, suka sebut babi.

   Puak binatang, kamu selalu kena sondol babi hutan?

 21. Buletin Je lootong kini.

  Rakyat Melaka sedang mengumpulkan tandatangan bg mendesak kerajaan negeri Melaka mewujudkan portfolio khas utk seorang YB negeri berkenaan iaitu Portfolio Babi berenang. Pawang babi sila sahkan berita ini.

  1. Kamu babi terbang? Ada dalam mitos omputih, rasa nya.

 22. Amat berat negeri Perak ni apabila dapat MB dari Parti Tun Mahadhir. Sama semacam pengalaman TM sebelum ni yg tak pernah berjaya dalam memcari pengganti PM, di Perak amat malang dapat MB parti minority segini yg tak sedar diri, kurang bijak dan jelas ejen pembangkang khususnya UMNO Perak. Dari dulu Negeri ni kecuali zaman DS Nizar dari PAS, Perak kelihatan maju dan berjaya walaupun dalam waktu yg singkat. Semoga PH dapat selesaikan urusan pengganti PM dan seterusnya pengganti MB Perak yg bijaksana dengan bersemangat PH yg jujur dan utuh.

 23. Buletin Je lootong kini.

  Dlm banyak tempat dlm dunia ni, babi-babi dari Kalimantan sanggup berenang sejauh 1400 km ke Melaka semata-mata nak jumpa YB babi da pawang babi.

  1. Malangnya babi babi Kalimantan jumpa kamu. Tak jadi siggah atau menempat di sini. Sebab kamu babi yang babi lain pun tak suka. Kamu asyik menyodok tahi. Babi Kalimantan tu pun ada standat.

 24. Buletin Je lootong kini.

  Mengikut YB babi, babi-babi dari Kalimantan memilih Melaka sbg destinasi. Mungkin YB Melaka memberi layanan istimewa kpd mereka.
  Pawang babi boleh sahkan.

 25. Buletin Je lootong kini.

  YB babi boleh gunakan khidmat pawang utk menghalang babi berenang ke Melaka.
  Kat dlm blog ni ada sekor pawang babi.

  1. Kamu babi dari semua segi. Pawang ke, bawang ke, kamu babi kesemua nya, sokmo.

 26. Buletin Je lootong kini.

  Salam babi berenang utk pawang sami Hindu Jelutong. Di syorkan supaya pawang buat calitan kat dahi dgn menggunakan campuran air kencing sami Jelutong dgn abu mayat chin peng.

  1. Kamu palit dahi, pipi, dagu, mulut dengan tahi kamu?

   1. Saya dah check, kamu ni asnaf yg layak dpt bantuan kandang babi.

    1. Aku pulak chek, kau layak sentiasa ada dalam kandang babi.

 27. PAS UMNO HIPOKRIT MUNAFIQ KERANA TIDAK MENYOKONG PERUNTUKAN BELANJAWAN KERAJAAN PAKATAN HARAPAN PH UNTUK MEMBERIKAN BANTUAN KEPADA GOLONGAN ASNAF / ORANG KURANG UPAYA OKU / IBU TUNGGAL / GELANDANGAN / ORANG2 TUA / KANAK2 YANG MEMERLUKAN BANTUAN.
  PASUMNO = PARTI AHLUL SAQAR!!!

  Kalau hendak jatuhkan Kerajaan PH bukan dengan cara seragan hendap yang memalukan itu.Tunggulah pada PRU ke-15 nanti.Apa jadi kalau Rang Undang-Undang Perbekalan tahun 2020 untuk Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat itu tidak lulus? Dari mana Kerajaan yang ada sekarang hendak cari RM2,473,374,500 untuk bantu rakyat yang amat memerlukan.Ini yang gagal difikirkan baik-baik oleh 25 ahli parlimen BN dan sekutunya 3 ahli parlimen PAS.Bagi saya dua parti politik ini yang bergabung atas nama Muafakat Nasional adalah tidak layak menggunakan istilah itu.Perbuatan tidak bertanggungjawab mereka pada malam itu mendekati perbuatan anti-nasional.

 28. Madey satu punca utama pelabur semakin memilih tanam pelaburan di luar. Barang perindustrian berat dan elektronik lari ke Thailand, Vietnam, Indon kerana birokrasi komisen kroni dan cukong Madey tak nak ubah. Pelabur tak percaya Madey dan pentadbiran PH semasa.

  Kalau pelabur asing yang mari jenis RARE EARTH, kita semua tahu betapa terdesaknya PH nak dapat pelabur. RARE EARTH investment di negara sendiri pun banyak restriction. Banyak prosedur keselamatan dan kesihatan, alam sekitar dan sekatan undang-undang.

  Kalau kawasan storage sisa radioaktif anti leaching and breaking pun tak pernah buat dan tak pernah wujud masih nak korek sisa radioaktif… memang jenis Melayu bangang macam Menteri Kereta Terbang, Menteri Kasut Hitam dan Menteri Serba Serbi Boleh. Kahkahkah!

  1. Kamu h nya melacurkan mulut kamu di sini.

   Bukan ada bukti, fakta apa pun dalam komen kamu.

   Hanya tuduhan liar saja.

   Coba berguna lah dalam masyarakat. Boleh?

 29. Sebab Khazanah Rugi………

  Banyak analisa telah dibuat berkenaan kerugian Khazanah sebanyak RM6.3 billion.

  Saya mempunyai sedikit sebanyak latarbelakang dalam bidang pelaburan dan kewangan, dan pernah bekerja dalam bidang ini dan mempunya sarjana kewangan dari Wharton, sekolah kewangan tertua di dunia.

  Saya ringkaskan sebab-sebab kerugian ini dengan bahasa yang mudah difahami ramai seperti berikut:

  Khazanah rugi sebab aset-asetnya jatuh nilai sebab pasaran saham yang tidak memberansangkan.

  Pasaran saham tidak memberansangkan sebab keadaan ekonomi negara yang merudum.

  Ekonomi negara merudum antara sebab utamanya ialah pelabur lari akibat ketidakcekapan pentadbiran Kerajaan PH dan dasar-dasar mereka yang meranapkan ekonomi negara serta kesan tindakan-tindakan mereka seperti berikut:

  Sebagai contoh, dasar SST, kejatuhan eksport akibat hubungan tidak baik dengan negara-negara pengimport hasil Malaysia, kehilangan pekerjaan rakyat, kos sara hidup rakyat meningkat, kejatuhan pasaran kepenggunaan domestik i.e. rakyat tidak berbelanja, ke-tidakstabilan politik kerajaan PH, halatuju ekonomi yang malap, etc. etc.

  Aset-aset Khazanah dalam pelaburan-pelaburan mereka dan juga dalam syarikat-syarikat berkenaan kerajaan (GLC) termasuk yang disenaraikan seperti TM, TNB dan sebagainya telah jatuh nilai dan harga akibat sebab-sebab di atas.

  Apabila aset-aset ini dinilai secara nilai pasaran terkini atau ‘mark-to-market’ kepada nilai semasa atau harga pasaran semasa di bursa saham, maka nilainya jatuh dan terpaksa direkod sebagai kerugian.

  Kerugian ini mencecah berbilion ringgit.

  Apabila Menteri Ekonomi atau Menteri Kewangan PH cuba menyalahkan kerajaan BN dahulu pula berkenaan hal ini, ia langsung tidak masuk akal dan umpama menganggap rakyat mudah diperbodohkan.

  Mereka sebenarnya menembak kaki sendiri.

  Kerugian ini adalah salah pentadbiran Kerajaan PH sendiri dan dasar-dasar mereka.

  Mereka tidak boleh lagi salahkan orang lain.

  Semasa pentadbiran Kerajaan BN dahulu, Khazanah tidak pernah rugi sebegini walaupun semasa krisis ekonomi sub-prime pada tahun 2008 di mana syarikat pelaburan utama kerajaan negara jiran iaitu Singapura, Temasek rugi beratus juta dollar.

  Khazanah mencatatkan keuntungan dan peningkatan nilai aset sebanyak berbillion ringgit semasa pentadbiran BN namun sebaliknya berlaku dalam tempoh hanya 10 bulan sahaja PH memerintah.

  Apabila Khazanah dan syarikat-syarikat ini rugi, maka ramai lagi rakyat dijangka akan dibuang kerja.

  Dan Kerajaan PH akan menjadikan kerugian ini sebagai alasan untuk menjual lagi aset-aset kerajaan.

  Kedua-dua kesan di atas akan menekan lagi rakyat dan merugikan negara.

  KESIMPULAN: Kerajaan PH dan Menteri-menteri PH ini memang hancur. Rakyat semakin susah dan tertekan kerana mereka.

  Kita perlu berbuat sesuatu.

  ISHAM JALIL
  6 Mac 2019

  https://www.facebook.com/220524935369705/posts/421577465264450/

  1. Saya tak faham economics, tak pernah belajar economics, hanya tahu sedikit sebanyak, enough for bombarding what to me appears as unjustified, politics-influenced comments.

   In that respect, your blogging name is a repellant and attracts bombardment as it automatically conveys the impression that you are an Oppo person.

   I don’t mind reading and listening attentively to comments sounding like from the average guys. Your simple language above helps.

   1. In any case, economists often disagree among themselves, don’t they?

    They have not agreed on the causes of the World Economic Depression of the 1930s, have they?

   2. Dia cakap aje dia lulus Wharton. Takda tunjuk apa2 bukti. Siapa pun boleh buat begitu. Temberang sikit sini sana, google dan keluarkan kan istilah2 ekonomi, ngaku lah dia economist lulus Karton.

  2. sarjana kewangan dari Wharton? Kalau betul, apasal tak pakai nama betul masa blogging?

   Malu? Apa malukan, anda boleh menunjukkan berani dan pastikan diri sendiri. Pembaca pun boleh belajar 1-2 dari apa anda kata. Tidak mem balderdash kan anda.

 30. PH Lupa Waktu Mereka Bergaduh Dulu…….

  Apabila PAS bekerjasama dengan Umno, maka terdengar suara musuh PAS kata, dahulu macam-macam PAS kata kepada Umno.

  Jawapannya ia.

  Biasalah dalam politik.

  InsyaAllah kita cuba buka lembaran baru. Walau pun pahit itulah penawarnya demi Islam dan ummah di negara ini

  Yang seronoknya, puak PH lupa waktu mereka bergaduh satu ketika dahulu. Keluar macam-macam gelaran dan maki hamun daripada mulut mereka. Memang Melayu mudah lupa, tetapi PAS tidak lupa.

  Perkataan Mahazalim, Mahafiraun, penipu, perompak, bapa penyamun, agen asing, anti Melayu, rasis, penghapus hak melayu, tauke kilang arak, kaki liwat, al…….
  Inilah zikir yang keluar dalam setiap ceramah dan tulisan mereka.

  Sekarang bukan setakat belaga pipi, malahan belaga perut. Puji memuji, bodek membodek demi kuasa, prinsip perjuangan dan janji entah ke mana.

  Maka strateginya dengan serang PAS dan Umno untuk lindung masalah mereka yang begitu kalut. Walau pun perpaduan mereka retak menunggu belah. Hendak tunggu siapa makan siapa.

  Bak kata pepatah “ Bangkai Gajah Tidak dapat ditutup dengan nyiru”.

  Idris Hj Ahmad
  Naib Presiden PAS
  7/3/19

  komen : Mereka buat tak apa, orang lain tak boleh.. dipanggil dasar HANCING NEGARA

 31. Perjanjian Kontrak Terhapus Jika Mana-Mana Pihak Engkar……..

  1. Proses Malaya menuntut kemerdekaan daripada British dipermudahkan dengan dasar British Decolonisation Programme (BDP) selepas tahun 1945.

  2. BDP adalah dasar Kerajaan Britain untuk meninggalkan negara yang telah dijajah akibat kos pengurusan negara yang meningkat tinggi akibat perang dunia dan hasil bumi yang dirompak dari negara-negara yang dijajah tidak lagi menguntungkan British.

  3. Ketika ingin melepaskan Malaya, terdapat lebih 2 juta buruh paksa dari negara China dan India yang telah dibawa masuk oleh British ke Malaya untuk industri bijih timah dan getah British.

  4. Tunku Abdul Rahman mahu Malaya Merdeka dan pendatang semua dihantar balik ke NEGARA ASAL.

  5. Namun British enggan menanggung kos penghantaran balik pendatang dan Tunku dipaksa untuk menerima mereka semua sebagai warganegara.

  6. Tunku tiada pilihan melainkan menawarkan skim kontrak sosial kepada kaum pendatang.

  7. Sebagai balasan kepada kemurahan hati orang Melayu memberikan taraf warganegara kepada kaum-kaum pendatang, kaum pendatang telah bersetuju untuk mengiktiraf Islam sebagai agama Persekutuan, Raja-Raja Melayu sebagai Ketua Negara, hak istimewa MELAYU dan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan.

  8. Mengikut undang-undang kontrak, apabila mana-mana pihak memungkiri sesuatu kontrak maka pihak-pihak boleh dikembalikan kepada status quo asal masing-masing.

  9. Bermaksud jika satu pihak telah mula tidak menerima kedudukan Islam, Raja-Raja Melayu, hak istimewa MELAYU dan Bahasa Melayu, maka pihak yang satu lagi juga berhak menarik balik pemberian kewarganegaraan kepada kaum pendatang.

  10. Jadi berhati-hatilah dalam mengurus keturunan kamu. Jangan biar mereka buta sejarah.

  Beliau juga lebih dikenali sebagai Buzze Azam, seorang peguam di Tetuan Azam Aziz Shaharudinali & Co dan juga Ketua Penerangan (Penaja) kepada Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA)

  Mohd Khairul Azam Bin Abdul Aziz

 32. Puak Pan bodoh memahami cara Islam melihat dan menghukum sesuatu…….

  Ada org tegur saya kerana saya sebut ” wanita kafir” ketika mengulas mengenai clare dari SR. Mereka kata adalah lebih lunak dan lembut kalau saya guna istilah ” non Muslim atau Not Yet Muslim”.

  Saya kata tak mengapa lah. Saya lebih selesa memilih kalimat yg diguna pakai oleh Allah di dalam Al Quran. Beliau kata kalau guna perkataan Non Muslim lebih sesuai sebagai seorg Ustaz. Saya jawab..saudaraku. adakah anta mahu ana ” Lebih warak” dari Allah?.

  Beliau diam tapi sambung lagi. Kita patut sebut Not Yet Muslim. Sbb mana tau satu hari nanti dia akan masuk Islam. Saya tanya dia balik. Pastu kat anta ana kena panggil Not Yet Kafir lah. Sbb mana tahu satu hari nanti anta keluar Islam.

  Kemudian saya ajar beliau. Seseorg itu dihukum menurut zahir dan keadaan semasanya. Bukan dihukum bathinnya dan keadaannya yg telah lalu dan akan dtg. Tiba2 saya perasan..patutlah ramai yg tak faham mengapa dulu bersama DAP tapi hari ini Pas lawan Dap. Dulu Pas lawan UMNO tapi hari ini Pas bersama UMNO.

  Rupanya banyak perkara yg belum selesai dlm kepala sebahagian kita berkaitan cara Islam melihat dan menghukum sesuatu.

  UMS
  Penor Kuantan
  6.mac.2019

  komen : Bukan bodoh tapi jahat… macam iblis kenal Allah tapi kenapa dia lawan Allah?

  1. Islam ape nye lau bajet utk oku xnk sokong.. Smpan le nk juang Islam

 33. Kenyataan LGE Gugat Keamanan Negara ……..

  PERTUBUHAN Pendukung & Pencinta Ulamak (GU) mengambil serius terhadap kenyataan Lim Guan Eng (LGE) sebagaimana dilaporkan oleh MalaysiaKini bertarikh 6 Mac 2019 mengatakan: “Lim calls Umno-PAS union a declaration of ‘war’ on non-Malays”.
  Kenyataan LGE yang menyifatkan kerjasama Umno-PAS sebagai pengisytiharan perang terhadap bukan Melayu/bukan Islam adalah merupakan kenyataan yang benar-benar tidak bertanggungjawab,biadab, rasis, berunsur fitnah dan tersirat niat yang tidak baik untuk mengapi-apikan perkauman. Kenyataan ini amat-amat tidak boleh diterima kerana dilakukan oleh Menteri Kanan Kerajaan dan ianya terlalu menyingung perasaan antara kaum.
  Geng Ustaz meyakini bahawa kenyataan seumpama ini terlalu amat bahaya kepada kestabilan sebuah negara dan keharmonian sebuah masyarakat majmuk. Rakyat Malaysia wajib menolak ahli politik seumpama LGE ini kerana manusia seperti ini akan memporak peranda keamanan negara Malaysia.
  Dengan ini Geng Ustaz mendesak pihak berkuasa menyiasat LGE disebabkan kenyataan berunsur hasutan yang menggugat keselamatan negara. Kami juga mendesak LGE berundur daripada politik negara kerana keberadaan kamu membahayakan rakyat negara Malaysia.
  USTAZ NORAZLI MUSA

  Presiden Geng Ustaz

 34. RUMAH PEJUANG RAKYAT RM4.5 JUTA…..

  Anggota Parlimen Port Dickson Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengisytiharkan hartanya bernilai kira-kira RM10.7 juta kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

  Menurut kenyataan yang dikeluarkan setiausaha sulitnya Shukri Saad, jumlah itu termasuk anggaran nilai semasa RM9.5 juta bagi rumah milik Anwar yang juga Presiden PKR di Bukit Segambut di sini.

  Kediaman itu pada mulanya dibeli pada harga RM4.5 juta hasil daripada jualan rumah di Bukit Damansara pada 2005, kata kenyataan itu.

 35. Kerjasama PAS-Umno berdasar syariat Islam……..

  Faktor agama Islam yang dilihat semakin hari semakin dinodai akhirnya mencetus kerjasama rapat antara dua parti Melayu terbesar di negara ini.

  Mursyidul Am PAS Dato’ Ustaz Hashim Jasin berkata, dahulu kerjasama antara PAS dan Umno tiada asas seperti yang berlaku sekarang.

  “Dahulu tiada asas untuk kita bekerjasama dengan Umno, namun kini apabila Islam mula dinodai maka keadaan memudahkan usaha penyatuan antara PAS dan Umno.

  “Oleh sebab itu pada PRK di Cameron Highlands, kita mengambil satu sikap untuk bertaawun dan natijahnya kita telah mencapai kemenangan,” katanya kepada media di sini semalam.

  Selasa lepas berlangsung pertemuan rasmi antara pemimpin utama PAS dan Umno di Pusat Dagangan Dunia Putra sejak taawun kedua-dua parti berlaku pada Pilihan Raya Kecil pasca 9 Mei 2018.

  Ustaz Hashim berkata, PRK Cameron Highlands dan Semenyih membuktikan apabila dua parti besar ini berkerjasama dapat menghasilkan kemenangan.

  “Semangat dan penerimaan ahli-ahli PAS dan Umno ke arah perpaduan semakin hari semakin mendapat sambutan,” katanya.

  Beliau juga berkata, keputusan yang dibuat PAS tersebut adalah berlandaskan hukum dan syariat Islam. – HARAKAHDAILY

 36. BUAT DUIT DALAM PENJARA…….

  Anwar isytihar harta RM10.74 juta….

  Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengisytiharkan hartanya kepada suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

  Beliau berbuat demikian dua hari selepas Buletin TTKM melaporkan bahawa terdapat 9 ahli parlimen kerajaan yang masih gagal mengisytiharkan harta kepada SPRM termasuk beliau.

  “Justeru dengan ini dimuktamadkan bahawa jumlah harta milik Anwar adalah bernilai RM10,748,658.83,” kata Setiausaha Sulit beliau, Shukri Saad, dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

  1. HAHAHA, GOOD ONE –

   BUAT DUIT DALAM PENJARA

  2. SPRM DAH SIASAT PUNCA2 KEWANGAN NYA?

   1. Statutory Declaration by DATO’ ABDUL MURAD BIN KHALID (one of Bank Negara’s former top executives and later Director of Rashid Hussain Bank) on Anwar amassing RM3 billion –
    https://groups.google.com/forum/#!topic/soc.culture.malaysia/Jxot-HnyAjY

    Note: Click that link above, go a bit lower into the page to see the Statutory Declaration.

 37. Kenyataan Lim Guan Eng Sangat Bahaya…….

  Parti Islam Se-Malaysia (PAS) mengecam ulasan Lim Guan Eng yang menyifatkan kerjasama politik PAS dan UMNO sebagai isyarat ‘perang’ terhadap golongan bukan Melayu di Malaysia.

  Kenyataan Lim Guan Eng sangat bahaya, boleh mencetuskan api permusuhan dan mengundang persekitaran yang tidak harmoni dalam kalangan masyarakat berbilang kaum di Malaysia.

  Kerjasama politik PAS dan UMNO adalah satu tindakan untuk melindungi (protective action) kedudukan Islam, menyatu padukan ummah dan membela kebajikan orang Islam di Malaysia.

  Tidak ada satu pun kenyataan rasmi daripada pucuk pimpinan PAS yang mengecam golongan bukan Islam dan bukan melayu, apatah lagi melancarkan permusuhan terhadap mereka.

  Lim Guan Eng dan DAP cuba untuk menyalakan api permusuhan yang keterlaluan. Apakah mereka sangka kerjasama politik PAS dan UMNO bertujuan untuk menghapuskan hak dan kepentingan golongan bukan Melayu ?

  Walhal, PAS mempunyai sayap parti Dewan Himpunan Penyokong PAS yang terdiri daripada golongan bukan melayu dan bukan Islam. Malah, PAS telah menampilkan lebih ramai calon bukan Islam yang mewakili PAS dalam PRU14 lalu.

  PAS menuntut Lim Guan Eng memohon maaf secara terbuka dan membetulkan keadaan.

  Kenyataan politik yang sangat bahaya ini boleh dimanipulasi oleh pihak-pihak yang ekstremis untuk melancarkan pelbagai tindakan propaganda supaya agenda penyatuan ummah gagal dan kebencian terhadap golongan bukan melayu dan bukan Islam terus dimomokkan.

  Perjuangan PAS dan tindakan politiknya sehingga kini menepati lunas feqh politik Islam dan juga tidak bercanggah dengan amalan demokrasi negara.

  Persoalannya kenapa LGE dan DAP kelihatan begitu cemas, takut dan panik dengan kerjasama politik antara PAS dan UMNO ?

 38. ISLAM TERANCAM BAWAH PH…..

  Wanita berhijab diancam diskriminasi dalam temuduga kerja…….

  Golongan wanita berhijab berhadapan diskriminasi dalam mendapat panggilan temuduga di sektor swasta.

  Kajian Centre For Governance and Political Studies (Cent-GPS) mendapati graduan wanita tidak berhijab dipanggil untuk temuduga lebih kerap berbanding yang berhijab bagi jumlah permohonan kerja yang sama.

  Kajian itu mendapati graduan wanita tanpa hijab mendapat kadar panggilan temuduga lebih tinggi sebanyak 12.7 peratus berbanding 9.14 peratus yang berhijab.

  “Walaupun setiap graduan memiliki kelayakan, taraf pendidikan dan pengalaman yang sama, etnik dan warna kulit tetap memainkan peranan yang penting dalam mendapat peluang pekerjaan.

  “Kedua-dua graduan hanya dibezakan melalui gambar berhijab dan tidak berhijab,” kenyataan media Cent-GPS dipetik.

  Mengulas lanjut, Cent-GPS menjelaskan implikasi yang akan berlaku terutama masa depan golongan belia di Malaysia dalam memohon pekerjaan.

  “Jika hal ini berterusan tanpa penyelesaian lebih ramai golongan yang akan terpinggir hanya kerana warna kulit,” katanya.

  Cent-GPS menghantar 3,829 permohonan pekerjaan kepada lebih 500 peluang pekerjaan dalam kajian ‘Racism in Recruitment: A Study on Racial Bias for Entry Level Jobs in Malaysia’.

  Bagi setiap permohonan, Cent-GPS menghantar tujuh ringkasan pendidikan (resume) berlainan tetapi setaraf daripada segi kelayakan.

  Setiap resume tersebut mewakili jantina dan kumpulan etnik yang berbeza namun semua calon boleh berbahasa Melayu, Inggeris dan Mandarin.

  Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=73045

  1. PAS UMNO HIPOKRIT MUNAFIQ KERANA TIDAK MENYOKONG PERUNTUKAN BELANJAWAN KERAJAAN PAKATAN HARAPAN PH UNTUK MEMBERIKAN BANTUAN KEPADA GOLONGAN ASNAF / ORANG KURANG UPAYA OKU / IBU TUNGGAL / GELANDANGAN / ORANG2 TUA / KANAK2 YANG MEMERLUKAN BANTUAN.

   PASUMNO = PARTI AHLUL SAQAR!!!

  2. PAS HIPO MUNAFIQ, bawak la ke Parlimen, buat usul bantah, lepas tu mintak undi. Nak tengok MP PAS sokong ke tak sokong……..aku tengok seko seko MP PAS dah tak berJUBAH bergamis, dah sama mcm pakaian ahli parlimen Israel, berkot, bertali leher, kemain segak bergaya. Maklumlah…dah kaya, gaji, elaun pon berlipat kali ganda…kan!

 39. AHLI PARLIMEN PASUUMNO = PARTI AHLUL SAQAR = PASUUMNO

  WAKIL RAKYAT PAS MUNAFIQ, MENENTANG BELANJAWAN / BANTUAN UNTUK MENOLONG ORANG MISKIN, ORANG TUA, ORANG OKU, WANITA DAN KEBAJIKAN MASYARAKAT DI PARLIMEN MALAYSIA PADA 26/11/2019.

  Saya lihat persekongkolan Umno, PAS, MCA dan MIC pada malam 26 November itu yang menyerang secara ambush untuk menggagalkan anggaran belanjawan Kerajaan PH untuk kementerian yang menjaga kebajikan masyarakat,kebajikan kanak-kanak, Wanita, OKU dan Golongan Orang tua adalah tidak beretika, politik yang bangkerap dan tidak bermoral, tidak matang serta mementingkan SURVIVAL POLITIK MEREKA SEMATA MATA melebihi dari KEPENTINGAN UNTUK RAKYAT.

  PAS UMNO MUNAFIQ, AHLUL SAQAR!!!

  1. APA LAH KORANG ASYIK GUNA BAHASA ARAB SAJA. TAK HORMAT BM KE?

   AKU TAK FAHAM BAHASA ARAB.

   AKU NAK SOKONG KORANG PUN DAH MALAS.

 40. Irah,

  🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍
  Abg gi konvoi mtorsikal di Thailnd slama 4 hari
  Kini abg dah balik dan tiba di sempadan negeri
  Terasa bgitu lama, ke blog ini abg tidak ke mari
  Slm sjahtera abg ucapkan..kpd Irah ku bidadari
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. 🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍
   4 hari abg konvoi motor di Thailand luar negara
   Kini, kami sudah tiba di Pos Immigration Danok
   Brmcm pengalaman..buat abg merasa gembira
   Tapi, tk dpt berpantun kat Irah, rasa tak seronok
   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   1. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
    Selama 4 hari itu, abg asyik jer teringat kt dinda
    Banyak masanya..motorsikal yng kami perkuda
    Dlm rasa gmbira..tk kurang juga resah melanda
    Sbb tk dpt berpantun kat Irah, dek intrnet tk ada
    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    1. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
     Slama 4 hari itu, abg mmg dpt bnyk pngalaman
     Di kwsn pantai lah..yg paling bnyk ktenteraman
     Namun dlm hati abg ni, tetap juga rasa tk aman
     Sbb, asyik jer ingatkan bunga kmbang di taman
     💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
     Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

     1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
      Utk Irah di sana, salam & doa abg ingin nak beri
      Semoga adinda dlm slmt sejhtera Irah ku puteri
      Mgkin selepas ini, abg akan jarang sikit ke mari
      Sbb..nk bawa mak & ayah ke bnyk tmpt kenduri
      🍚🍛🍜🍝☕🍷🍚🍛🍜🍝☕🍷🍚🍛🍜🍝☕🍷
      Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
      💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 41. MB bodoh Bersatu pilihan Madey nak pancing Melayu. Konon ada emas, bijih, amang.

  Syarikat China nama pun rare earth. Emas, bijih dan amang bukan rare earth Peja bingai oi!

  Rare earth semua radioaktif. Kes Lynas dan ARE Perak 30 tahun dulu belum habis cuci.

  Apa bangang sangat Melayu belaan Madey yang nak korek sisa radioaktif dan jadi tempat longgokan sisa radioaktif? Madey memang pembawa sial sampai mampus. Kahkahkah!

  1. PILIHAN NAJIB AL JIBO SEMUA DAH KIOK. MCM DIA JUGA.

 42. AHLI PARLIMEN PASUUMNO = P ARTI A HLUL S AQAR = PASUUMNO

  WAKIL RAKYAT PAS MUNAFIQ, MENENTANG BELANJAWAN / BANTUAN UNTUK MENOLONG ORANG MISKIN, ORANG TUA, ORANG OKU, WANITA DAN KEBAJIKAN MASYARAKAT DI PARLIMEN MALAYSIA PADA 26/11/2019.

  Saya AMAT AMAT AMAT kecewa. 3 ahli parlimen PAS (itu saja yg hadir pada malam tu)mengundi menentang belanjawan untuk menolong orang miskin, orang daif, wanita, kanak-kanak.Jika kita bercakap soal dosa dan pahala, adakah tindakan ahli-ahli parlimen PAS yang bersubahat dengan Umno, MCA dan MIC untuk menggagalkan belanjawan tersebut merupakan satu jihad yang mendapat pahala?

 43. Salam nadir bumi di Perak.
  Tetiba je nadir bumi dijumpai di Perak selepas abu mayat chin peng dibawa balik.
  Tahniah rakyat Perak. Barokah dr abu mayat chin peng.

 44. Salam sisa radioaktif Lynas.
  Salam lombong nadir bumi.
  Salam kereta terbang rompak 20 juta.
  Salam car seat budak.
  Salam harga minyak naik.
  Salam Madey boleh pergi mampus.
  Kahkahkah!

  1. SORI LAH NAK SALAM PROJEK NAJIB TAPI TAKDAK

   1. 1MDB ADA TAPI TAK BOLEH SALAM KPD 1MDB SEBAB NNAJIB BUAT PROJEK ITU DENGAN NIAT JAHAT, DIA CURI RM2.6 B DARI SITU.

 45. Inilah contoh hamjadah gomen BN yang lalu –

  Peneroka tuntut jawapan projek loji biogas RM35 juta Felcra terbiar
  Kunjungan ke dua daripada lima loji biogas itu mendapati kedua-duanya tidak beroperasi dan terbiar.

  Felcra Bhd memeterai perjanjian dengan Megagreen Energy Sdn Bhd pada Disember 2014.

  1. Angkara Madey punya pilihan dan nak jaga kroni. 2009 – 2014 Madey memang penyokong kuat perompak dan penyangak.

   Setakat 35 juta lesap? Macam projek kereta terbang. Sudah hangus duit cukai kroni makan. Rakyat dapat tengok gambar projek gajah putih.

   Apa lagi Rakyat Malaysia? Makan gambar tu sampai kenyang 7 keturunan. Madey memang celaka dan bangsat. 20 – 35 juta bagi si bangsat macam Madey tak ada apa. Kahkahkah!

  2. Kerajaan dah bertukar broo. sprm, AG, ketua polis, menteri yg jaga agensi tu serta pengurusan pun dah tukar broo..buat report dan dakwalah yg terlibat buat kerja haram dan tak senonoh tu.
   Cakap je lebih kau ni, mulut bau taik babi.

   1. Tapi mulut kau betul2 rupa mulut babi, sodok menyodok, hanya belum tersodok razor blades.

    Mulut celupar, asyik menuduh liar, mulut mcm muncung babi, awas nanti bibir habis putus bila tersodok razor blades.

   2. Bodoh bangang orang cakap pasal zaman Najib Al Jibo kamu cakap pasal zaman selepas Najib di tendang ke longkang.

  3. MB sekor yang atas tu pilihan Madey juga. Jenis Madey bodoh tak boleh diajar. Cerdik tak boleh diikut.

   Kes tanah adat orang asal, kes cukong balak, kes lawan DAP sekor-sekor, kes bagi projek pada UMNO BN, kes rasuah, kes kalah 15k Tanjung Piai, kes lombong nadir bumi………….. senarai sampai Madey mampus takkan habis.

   Pakej lengkap MB PH Bersatu paling bodoh di Malaysia pilihan Madey. Kahkahkah!

   1. Projek Najib Al Jibo yng rakyat boleh ingat apa dia?

    Selain dari curi RM2 B di 1MDB.

 46. Salam perjuangan
  Salam 15 ribu
  Salam kantoi 1.4 billion
  Salam kpd kem semburit
  Salam juga kpd kem juburit

  1. Tak kasi salam kpd yang kena tendang terajang masuk longkang di Pru14?

 47. Hah, happiness is having got my morning fun and entertainment on and out of Beruk Tua Geng Najin yang asyik menjilat Najib menguna berbagai nama.

 48. MEREKA YANG BAWA IDEOLOGY KOMUNIS BOLEH DIBUANG NEGARA…… D4P MESTI DIHARAMKAN…….

  Sempena Abu Chin Peng Di Bawa Balik Ke Malaysia, Bendera Malaysia Berbintang Lima Di Perkenalkan
  ……..

  Setiap tahun, bulan Ogos hingga bulan September, kita menyambut bulan kemerdekaan…

  16 September 1969, ialah hari negara Malaysia ditubuhkan…

  Dalam perjalanan sejarah negara menjadi sebuah negara yang berdaulat dan merdeka, banyak liku-liku berduri dilalui…

  Beratus tahun negara dijajah kuasa asing dan bukan sedikit darah serta airmata anak watan yang tumpah di bumi tercinta ini dalam perjuangan mereka menentang penjajah hingga negara dapat dimerdekakan sepenuhnya…

  Portugis, Belanda, British dan Jepun adalah bangsa penjajah yang pernah menjajah negara…

  Walau pun Jepun merupakan antara penjajah yang dikatakan zalim dalam sejarah penjajahan mereke, tetapi keganasan dan kezaliman yang dilakukan oleh komunis lebih memberi kesan kepada rakyat…

  Walau pun sejarah mencatitkan komunis ditubuhkan pada tahun 1930 tetapi keganasan dan kezaliman komunis benar-benar dirasakan rakyat bermula pada 13 September 1945 selepas Jepun menyerah kalah dalam Perang Dunia Ke II hingga 30 Julai 1960 bila darurat diisytiharkan tamat…

  Kemuncak kezaliman komunis selama 14 hari, bermula pada 13 September 1945 hingga 27 September 1945, ketika berlakunya kekosongan pemerintahan di Tanah Melayu sementara menunggu kedatangan British selepas Jepun menyerah kalah…

  31 Julai 2018, portal ini pernah mendedahkan mengenai kezaliman dan keganasan komunis di Tanah Melayu (BACA DI SINI)…

  Selepas komunis mengisytiharkan meletak senjata, kerajaan Malaysia TIDAK membenarkan Chin Peng balik ke Malaysia, malah apabila Chin Peng mati, abu mayat beliau juga tidak dibenarkan dibawa balik ke Malaysia walau pun ada pihak yang mendesak untuk membawa balik abu mayat Chin Peng (BACA DI SINI)…

  Tapi kita dikejutkan bila diberitahu pada 16 September 2019, abu mayat Chin Peng telah berjaya dibawa masuk oleh pihak-pihak tertentu (BACA DI SINI)…

  Setahu admin, kerajaan Malaysia masih mengekalkan keputusan TIDAK membenarkan abu mayat Chin Peng dibawa masuk…

  Apa yang lebih mengejutkan bila pihak Kementerian Dalam Negeri (KDN) membuat kenyataan merasa terkejut mendengar berita tersebut (BACA DI SINI)…

  Mungkin negara sekali lagi dilanda fenomena terkejut!!!

  Biarlah matang bila membuat kenyataan…

  PDRM bernaung di bawah KDN, dan skuad elit PDRM adalah antara yang diakui terbaik di dunia, tak mungkin pihak risikan tidak mengetahui mengenai perkara itu…

  Mengambil kira kes LTTE, admin tak salahkan pihak PDRM tapi ada kemungkinan besar ada ‘tangan ghaib yang menghalalkan’ kemasukan abu mayat Chin Peng ke Malaysia, walau pun sudah diberi maklumat yang lengkap oleh pihak PDRM…

  Ada pihak yang cuba menganggap isu ini sebagai isu remeh dengan berhujah, kononnya ia hanya abu mayat, tak perlu diperbesarkan…

  Benar, ia hanya abu mayat, tetapi kita jangan lupa, pengasas LTTE sudah mati tapi doktrin perjuangan LTTE tetap subur dan telah sampai ke Malaysia dengan hanya memuja gambar beliau…

  Kalau hanya gambar boleh menyuburkan perjuangan LTTE, fikirkan apa yang boleh berlaku apabila abu mayat Chin Peng berada di depan mata!!!

  Terbongkar Kisah Abu Mayat Chin Peng, Jalur Gemilang Berbucu Lima Pula Di Zahirkan!!!

  Kebetulan @ Tak Di Sengajakan, Sangat Di Kesali, Minta Maaf dan lepas tu tutup kes…

  Itulah jawapan yang akan diberi oleh pihak-pihak yang biadab ini…

  Perbuatan mempamerkan Jalur Gemilang berbintang lima seakan mencabar kesabaran rakyat Malaysia!!!

  Apa juga alasan yang diberikan oleh Persatuan Bola Keranjang Malaysia (MABA), ianya pasti sukar diterima oleh rakyat Malaysia yang cintakan negara…

  Mana mungkin dalam majlis rasmi seperti itu, kesilapan yang sebesar itu boleh dilakukan!!!

  Malah bukan saja dalam majlis perasmian pertandingan bola keranjang anjuran (MABA), dalam Pertandingan Taekwando Malaysia yang dihadiri oleh pemimpin PKR, Anwar Ibrahim juga memaparkan gambar Jalur Gemilang berbintang lima!!!

  Isu ini mendapat perhatian khas dari SPB Raja Permaisuri Agong…

  Baginda mengecam pihak yang melakukan kesilapan yang menjijikkan ini (BACA DI SINI)…

  Malah dalam satu hantaran di Facebook, seorang pemain bola keranjang negeri Perak, negeri di mana abu mayat Chin Peng telah ditaburkan, telah didapati meletakkan lambang bendera Perak secara terbalik (BACA DI SINI)…

  Negara pernah dikejutkan dengan isu menaikkan Jalur Gemilang secara terbalik dan Jalur Gemilang yang diwarnakan hitam ketika bulan menyambut Hari Kemerdekaan, sebelum abu mayat Chin Peng berjaya dibawa masuk (BACA DI SINI)…

  Kini selepas terbongkar isu abu mayat Chin Peng telah berjaya dibawa masuk, sekali lagi Jalur Gemilang yang menjadi lambang maruah dan kemegahan negara dipersendakan…

  Bintang berbucu lima sangat sinonim dengan lambang parti Komunis Malaya, apakah benar ini satu kesilapan atau ideologi komunis yang di bawa oleh Chin Peng telah meresapi ke dalam jiwa sebahagian pengkhianat yang bersembunyi di sebalik MyKad Malaysia!!!
  SnapShot

  1. Kita kena waspada. Negara China Komunis ada 1.3 bilion penduduk. China masih komunis – tak pernah istiharkan buang konsep komunis mereka.

   Maka di Malaysia pun di jangka masih ada saki baki komunis yang digalakkan keluar ke Betong Salient, Thailand, selepas perjanjian dengan Chin Peng 1980an dulu. Nampak nya ada beberapa yang meresap, tak keluar. Mungkin ini yang menimbulkan gejala Jalur Gemilang ada lima penjuru.

   Pihak Polis mesti tangkap mereka – dipanggil interbiu saja tak cukup. Bahaya sebab pengaruh 1.3 billion di China itu.

 49. BAPAK KAPITALIS BERLEMBUT DENGAN KOMUNIS MAFIA TAK BERTUHAN……..

  Chin Peng: Mahathir 2013 vs Mahathir 2019…….

  Chin Peng’s communists “were prepared to use extreme violence”, wrote Mahathir in his 2 Oct 2013 chedet blog post.

  The kominis guerrillas “planted booby traps which caused many policemen and soldiers to lose their legs, arms and eyesight”, Mahathir penned in his chedet essay which was picked up by the New Straits Times.

  Chin Peng and his band of sadists had not only mutilated the soldiers but also committed atrocities on civilians, added Mahathir.

  Chin Peng’s men hammered nail through girl’s head
  Writing in Singapore publication Today, historian Kumar Ramakrishna said:

  “In Johore, guerrillas shot dead a Chinese squatter, hacked his wife to death with a parang, set their hut alight and threw their eight-year-old daughter into the flames.

  “In Perak, Chin Peng’s men hammered a nail through a Chinese girl’s head.

  “At Pantai Seremban, two young men were battered to death by guerrillas wielding cangkuls. Even captured guerrillas admitted that the tortures were ‘too horrible for description’, while a late 1952 police report noted that this ‘senseless cruelty’ was typical of ‘hundreds of similar incidents’ throughout the country.

  “This is precisely why at the Baling Peace Talks in December 1955, Singapore Chief Minister David Marshall asked Chin Peng what he was fighting for. When the CPM chief replied the ‘dignity of man’, Marshall replied caustically that employing violence to secure public compliance with an ideology they did not want was not compatible with the ‘dignity of man’. Tellingly, Chin Peng’s only response was that they had different outlooks and he was not going to argue about it.”

  Professor Kumar’s article titled ‘Chin Peng: A fanatic but no hero’ was published on 30 Sept 2013.

  What Singapore Chief Minister David Marshall said in 1955 – as quoted by Prof. Kumar above – about communists in Malaya “employing violence to secure public compliance with an ideology” reminds me of a similarly fanatical group of ideological thugs c. 2008-2018 who managed to secure the compliance of 95 percent of a certain community into agreeing with or supporting their own latter day political ideology.

  But to return to Mahathir, he had written in the same chedet post, “In the 1969 General Elections, the CPM defied the Government by holding a funeral procession to arouse hatred against the Alliance party. This contributed to the inter-racial tension and the subsequent riots”.

  Pi mai pi mai tang tu … seekor saja si kucing yang menang Game of Thrones jugak either which way.

  Six years ago, Mahathir had thought the communists of 1969 to be a troublemaking group of hate mongers who contributed to sparking the May 13 riots.

  Today it is not quite clear what Mahathir is trying to say about the brouhaha over Chin Peng’s scattered ashes but you can listen for yourself in the video below where he speaks to reporters.

 50. D4P ANTI AGAMA DAN TUHAN…….

  Wanita berhijab diancam diskriminasi dalam temuduga kerja…..

  Golongan wanita berhijab berhadapan diskriminasi dalam mendapat panggilan temuduga di sektor swasta.

  Kajian Centre For Governance and Political Studies (Cent-GPS) mendapati graduan wanita tidak berhijab dipanggil untuk temuduga lebih kerap berbanding yang berhijab bagi jumlah permohonan kerja yang sama.

  Kajian itu mendapati graduan wanita tanpa hijab mendapat kadar panggilan temuduga lebih tinggi sebanyak 12.7 peratus berbanding 9.14 peratus yang berhijab.

  “Walaupun setiap graduan memiliki kelayakan, taraf pendidikan dan pengalaman yang sama, etnik dan warna kulit tetap memainkan peranan yang penting dalam mendapat peluang pekerjaan.

  “Kedua-dua graduan hanya dibezakan melalui gambar berhijab dan tidak berhijab,” kenyataan media Cent-GPS dipetik.

  Mengulas lanjut, Cent-GPS menjelaskan implikasi yang akan berlaku terutama masa depan golongan belia di Malaysia dalam memohon pekerjaan.

  “Jika hal ini berterusan tanpa penyelesaian lebih ramai golongan yang akan terpinggir hanya kerana warna kulit,” katanya.

  Cent-GPS menghantar 3,829 permohonan pekerjaan kepada lebih 500 peluang pekerjaan dalam kajian ‘Racism in Recruitment: A Study on Racial Bias for Entry Level Jobs in Malaysia’.

  Bagi setiap permohonan, Cent-GPS menghantar tujuh ringkasan pendidikan (resume) berlainan tetapi setaraf daripada segi kelayakan.

  Setiap resume tersebut mewakili jantina dan kumpulan etnik yang berbeza namun semua calon boleh berbahasa Melayu, Inggeris dan Mandarin.

  Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=73045

 51. Guan Eng, mulut jangan celupar………. –

  “MCA kenapa tak bela saya?” Ini soalan tak masuk akal yang dikeluarkan oleh Menteri Kewangan. Kalau buat kenyataan mengisytiharkan perang, takkan MCA nak mempertahankan kenyataan berbaur perkauman?

  Selepas teruk dikecam rakyat Malaysia, Lim Guan Eng hari ini dilihat tidak senang duduk dan terpaksa ‘menarik’ tangan MCA untuk terjerumus ke dalam permainan politik sempitnya.

  Penjelasan Guan Eng bahawa malam tadi beliau melalui Pegawai Medianya telah mengeluarkan satu kenyataan untuk memperbetulkan kenyataan terdahulu yang dikatakan hanya satu “draf” kenyataan yang belum direstui oleh Guan Eng tetapi “terlepas pandang” dan diedarkan kepada media petang semalam.

  Maksudnya, kenyataan Guan Eng itu bukanlah disalah petik (misquoted) oleh media. Guan Eng kemudiannya meminda kenyataan tersebut akibat daripada kemarahan dan kecaman daripada segenap lapisan masyarakat.

  Menurut laporan media hari ini, Guan Eng berkecil hati dengan MCA kerana mengutuk kenyataannya yang menggunakan frasa “pengisytiharan perang” dengan kaum bukan Melayu semalam tetapi tidak mengutuk kenyataan racist daripada pemimpin-pemimpin lain.

  Saya sungguh hairan kenapa Guan Eng sendiri mengaku bahawa “pengisytiharan perang” yang termaktub di dalam kenyataan media asalnya itu setaraf dengan kenyataan racist seperti pemimpin-pemimpin lain.

  Guan Eng, mulut jangan celupar lagi!

  Hari ini dan sampai bila-bila pun saya masih dengan pendirian sama bahawa saya bukan hanya memperjuangkan SJKC tetapi juga sekolah pondok dan tahfiz.

  DAP mudah lupa tapi saya tak mudah lupa!

  Saya cabar Guan Eng agar tunjukkan bukti masa dan tarikh, saya selaku Presiden MCA pernah membantah peruntukan kepada sekolah tahfiz di Dewan Rakyat atau di mana-mana tempat.

  Untuk makluman Lim Guan Eng, MCA mengamalkan politik matang dan tidak berminat untuk terperangkap dengan politik kebencian atau mengadu domba.

  Semua maklum, walaupun MCA ini ahli-ahlinya berbangsa Cina tetapi sejak turun temurun kami juga memperjuangkan kepentingan semua kaum di Malaysia.

  #BeraniBuatBeraniTanggung

  Wee Ka Siong

 52. SALAM HORMAT UNTUK PM TUN
  ANDA INSAN TERHEBAT SEPANJANG ZAMAN
  KEKALLAH KAMU DIPERSADA

  PENYELAMAT NO 1 ,NEGARA

  SEMOGA PANJANG UMUR!
  KESIHATAN YANG TERBAIK!

  KAMI DOAKAN…..TQ. TUN

  1. Asal buat tahi mesti Parti Madey. Ini Madey patut sudah mampus. Sudah tua 94 tahun bikin susah orang lagi. Menteri perompak MB penyangak. Berambuslah Madey. Kahkahkah!

   1. ENGKAU MAMPOS DULU LEBIH BAIK

    HIDUP SEBAGAI MELAYU KELAS PARIAH!

    DULU DEDAK BANYAK

    BOLEH SUMBAT IKUT MULUT DAN JUBO KAU

    SEKARANG KAU DAH KETAGIH SEBAB BARANG TAK ADA

    AMBIL BATANG MOP,SUMBAT JUBO KAU

    SIAPA TU DALAM LONGKANG?

    ehhhh.eeehhh jangan kencing kat longkang tu
    NBR ada dalam..aaaaaaaaaaaa

    kah!!!!!kah!!!!!!kah!!!!!!

    pegi tido

    esok masok grilll sungai buloh

    kah!!!!!kah!!!!!!!!!! bodo

    1. Kaki kencing patut mampis dulu…penjilat madey dah hancing..

     1. Kamu lebih rendah dari pariah selalu meleset di pinggir tempat jamuan, dilanggar kenderaan, gol. Ramai yang kencingkan kamu bila begitu.

    2. Setuju dan sokong kata2 SUARA PEJUANG 12.42 am.

     Atuk Geng Najib itu lebih rendah dari pariah.

     Pariah di kasi makan jugak, dia langsung tak di kasi, supaya cepat mati.

  2. Melayu pariah sebenar macam kamu tukang jilat pungkok Madey. Tahun depan Madey naik harga minyak, wajib beli car seat budak dan kos sara hidup gerenti naik lagi. 15k majoriti akan naik kalau YB Bersatu mampus lagu. Kita harap ada lagi PRK di Langkawi lepas Tanjung Piai. Kahkahkah!

   Nilai RM dan saham merudum sebab pelabur tidak percaya Madey si tua kutuk. Ramai yang berdoa Madey mati tegak di kerusi PM supaya tidak lagi susahkan Rakyat Malaysia. Kahkahkah!

   1. Kamu jilat bukan saja pungkoq Najib, tapi … bila kamu melampau akan aku beri keterangan terperinci apa kamu buat.

    Terlungkup di Pru14, menang prk pun heboh. Tak faham faktor2 ekonomi antara bangsa tapi nak cakap pasal nilai RM dan saham turun. Ini lah Melayu hamsat dan bangsat.

  3. Yg selamat kroni dan anak branak madey…kamu dikencing madey..

   1. Tun M bawa banyak kemajuan masa dia memerintah 22 tahun. Najib Al Jibo ha nya curi RM2.6 billion wang rakyat di 1MDB. Kamu bukan saja kena kencing, jugak kena berak dek Najib.

  4. Setuju dgn SUARA PEJUANG 12.20 am. Walau pun Atuk Geng Najib yang selalu menjilat Najib menguna berbagai nama kot mengata aku Pak Sokong, Pak Enggeh.

   Pagi2 ni nak sakat dia. Dia yang mula gunakan istilah sakat, sekarang diterbalikkan kpd dia. Sia belum keluar, masih tersumbat dalam lubang bersama Bossdia Najib Al Jibo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.