BUAT APA NADIR BUMI DIKENAL PASTI KALAU BUKAN BERTUJUAN MELOMBONGNYA?

Bagi meredakan kebimbangan pelbagai pihak berhubung usaha penerokaan nadir bumi di Perak, Menteri Besarnya, Ahmad Faizal Azumu berkata, ia hanya bertujuan mengenal pasti saja.

Beliau berkata, pemeteraian Memorandum Persefahaman (MOU) di antara Perbadanan Menteri Besar (MB Inc) dengan sebuah syarikat dari China iaitu Chinalco GXNF Rare Earth Development baru-baru ini hanya untuk mengenal pasti nadir bumi yang ada di negeri itu.

“MOU ini adalah untuk kita eksplorasi, kita nak tahu apa ada dalam bumi dan selepas tahu kita akan buat kajian apakah ia economical untuk diekstrak, ada manfaat atau tidak.

“Bukan hari ini tandatangan, esok dah bawa keluar.

“Sebarang perlombongan sama ada emas, bijih timah, amang semua perlu dibuat kajian impak terhadap alam sekitar, dan hari ini kerajaan negeri masukkan pula kajian impak sosial,” ujar Ahmad Faizal lagi.

Soalnya, untuk apa kajian mengenal pasti itu dilakukan kalau bukan untuk tujuan melombongnya suatu hari nanti?

Bukankah dengan melakukan kajian mengenal pasti itu menyerlahkan maksud tersirat untuk mengeluarkan nadir bumi itu?

Apakah kerajaan negeri boleh menahan diri daripada tidak mengeluarkan nadir bumi itu jika hasilnya didapati lumayan?

Apakah negeri Perak sudah kekurangan ikhtiar lain untuk menambah pendapatan sehingga nadir bumi yang akhirnya merosak serta mencemarkan alam sekitar pun mahu dilombong juga? (ShahbudinHusin 29/11/2019)

Kongsikan artikel ini
Updated: 29 November 2019 — 11:06 pm

98
Leave a Reply

avatar
11 Comment authors
MAHATHIRVSANWARTanpa NamaNajib Lame Duck In The LongkangAnonymousLame Duck In The House Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

HANYA PENGHUNI GUA MASIH SOKONG PH……… Malaysia Jer Merah Ni. Hahahaha………. Saya tengok ada penyokong PH yang masih tak mampu menerima hakikat bahawa pasaran saham Malaysia adalah paling corot dalam dunia. “elehhh ini akibat perang dagang USA-China. Bukan Malaysia sahaja yang kena”, kata mereka. Saya nak memberi beberapa fakta. 1. Gambar ini menunjukkan prestasi pasaran saham, Amerika, China, Jepun, UK, Singapura dan Malaysia untuk tempoh satu tahun yang lalu. Hanya Malaysia sahaja yang mengalami penurunan. Yang lain semua positif. Tengok warna sahaja sudah tahu. Carta-carta ini kita ambil pagi semalam. Masa itu, indeks saham Malaysia jatuh 10 mata ke 1,572… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PERTARUNGAN SEMBURIT MELAWAN LIWAT SEMAKIN MENUJU KEMUNCAK…….. Hukum Karma…….. Beberapa hari lalu, heboh berkenaan penderhakaan dua orang Adun PKR di Melaka yang keluar dewan ketika Dun Melaka sedang bersidang, bagi mengusulkan nama untuk menjadi senator, mewakili Melaka. Dikatakan tindakan mereka itu sebagai protes kepada calon senator yang mana difahamkan, beliau adalah orang DS Anwar. Sementara mereka berdua adalah penyokong Azmin. Adun Rembia, Muhammad Jailani Khamis, Adun Machap Jaya Datuk Ginnie Lim Siew Lin keluar dewan, sebelum pengundian dimulakan. Akhirnya, Kerajaan PH Melaka, dimalukan kerana kalah dalam pengundian itu yang menyaksikan cadangan Pengerusi PKR Melaka, Datuk Abdul Halim Bachik untuk dilantik… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PARTI KUNYIT DALAM PROSES PEMBATALAN…….. PKR Could Face Deregistration – Duo Stripped Of Their Positions Caution……… (Malaysiakini) – PKR Youth leaders Mizan Adli Mohd Noor and Mohd Ramly Ahmad, who were stripped of their positions as the wing’s permanent chairperson and deputy permanent chairperson amid factional infighting, have cautioned that the party could face deregistration. As such, the duo urged the central leadership to thoroughly investigate their removal. “We demand that the central political bureau immediately investigates this matter professionally and without prejudice, as it concerns its legal status and involves the Registrar of Societies (ROS). “We do not want… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TANAH AIR KU TERCINTA DAH JADI NEGARA KOMUNIS………… Perlantikan Tommy Thomas Petanda Mahathir Tak Pertahan Islam……. 10 SEBAB KENAPA TOMMY THOMAS TIDAK SESUAI DILANTIK SEBAGAI PEGUAM NEGARA Bertentangan Dengan Perlembagaan Negara Profesor Mahamad Naser Disa Ketua Pegawai Eksekutif IKSIM (1) Keputusan Pakatan Harapan untuk mencadangkan Tommy Thomas sebagai Peguam Negara adalah bercanggah dengan Perkara 145(2) Perlembagaan Persekutuan yang menyebut “Menjadi kewajipan Peguam Negara menasihati Yang di-Pertuan Agong atau Jemaah Menteri atau mana-mana Menteri mengenai apa-apa perkara undang-undang”. Sebagai seorang bukan Islam sudah tentulah tidak akan dapat membantu Yang di-Pertuan Agong “memeliharakan pada setiap masa Agama Islam” seperti yang termaktub di… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

AG SAMPAH TAK GUNA PASTI AKAN SEDAYA UPAYA SELAMAT KAN MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN……….. PDRM Kenal Pasti 2 Individu Yang Bawa Abu Mayat Chin Peng, Apakah Tommy Thomas Sekali Lagi Akan Selamatkan Gunakan Kuasa Untuk Tutup Kes?…….. Tahniah PDRM… Admin pernah tulis bahawa PDRM adalah antara pasukan elit terbaik dunia (BACA DI SINI)… Terbukti, hanya beberapa hari viral mengenai berita abu mayat Chin Peng telah berjaya diseludup masuk, Ketua Polis Negara, TS Hamid Badur membuat kenyataan bahawa pihak PDRM telah berjaya mengenal pasti 2 individu yang bertanggungjawab membawa masuk abu mayat Chin Peng ke Malaysia… Hamid Bador juga memberitahu, kedua-dua… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PH PEMERAS KANTONG RAKYAT MAKAN GAJI BUTA…….. PH Ponteng, Abai Tanggung-jawab. Makan Gaji Buta?……. Undi ‘amaran’ MP PAS-Umno kerana PH ponteng KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen PAS dan Umno mengundi tidak bersetuju meluluskan anggaran perbelanjaan mengurus Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) adalah untuk memberi amaran. Ahli Parlimen Rantau Panjang, Dato’ Siti Zailah Mohd Yusoff berkata, mesej sebenar tindakan itu agar ia menjadi peringatan kepada semua anggota Parlimen PH supaya tidak mengabaikan tanggungjawab menghadiri Sidang Parlimen. Bidas beliau, sekiranya Kerajaan PH benar-benar peka mengenai kebajikan di bawah KPWKM itu, sudah pasti perbahasan tersebut tidak hanya dihadiri oleh 32 Ahli Parlimen… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

jangan tersilap anggap pulak.

Apa yang saya maksudkan adalah semata2 untuk memberi peringatan ikhlas bahawa hasrat suci lagi murni yang telah disepakati oleh PAS dan UMNO ni, sememangnya tentu akan dapat bantahan dan rintangan dari bangsa kita sendiri yang sememangnya tak suka bani melayu Islam ni kuat.

Mereka lebih suka bertuankan kafir harbi DAPigs dari berketuakan melayu Islam sendiri. Hanya Allah dan diri mereka sendiri yang tahu kenapa mereka bersikap sedemikian..semoga diberikan petunjuk dan hidayah kepada mereka semua..Aminnn!!!

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Korang dah tentu bersetuju 150% bahawa…dalam keghairahan kita melihat usaha penyatuan yang sedang subur berputik, jangan kita lupa pada musuh2 yang sentiasa menunggu peluang untuk menggagalkannya… Musuh yang datang dari luar seperti Pakatan Harapan pasti akan menggunakan kuasa yang ada pada mereka untuk menggagalkan usaha penyatuan ummah… Pujukan, tawaran dan ugutan adalah sangat sinonim dengan Mahathir dalam memperkukuhkan kuasanya… Memutar belitkan fakta, menabur fitnah untuk memecahbelahkan masyarakat adalah kemahiran yang ada pada Tun Madey, Anwar dan DAPigs… Sebagai masyarakat yang bijak dengan kemudahan teknologi maklumat berada di hujung jari, kita WAJIB menggunakannya dengan bijak bagi mengelakkan kita terpedaya dengan kelicikan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

.have you ever thought that Ah Beng is afraid that with the marriage of PAS and UMNO, he realized that the chinese will become second class citizen in the near future??? Let us look at a few examples. In GE14, Mukhriz Mahathir won 34.5% of the votes in Jerlun. PAS and Umno combined won 46.6%. But then, since it was a three-corner fight, Mukhriz won. In Kubang Pasu, Amirudin Hamzah won 40.6% of the votes versus 41.1% for PAS and Umno combined. In Pokok Sena, Mahfuz Omar won 33.3% versus 48.1% for PAS and Umno combined. In Kuala Kedah, Azman… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Mahcai2 haprak kat blog ni seperti nak tanyalah secara jujur, korang masih ingat tak ungkapan ni beb????? “Saya lebih rela makan babi bersama Guan Eng berbanding makan ayam dengan Najib?”..cuba korang teka sapa yang cakap macam tu haah??? Masih ingat juga ungkapan ini yang diucapkan oleh mantan PM ke 6 tercinta kita???? “Melayu akan jadi bangsa terbangsat di Malaysia seandainya UMNO hilang kuasa.” Memang betul…apa yang berlaku kepada 22 keluarga PPRT Taman Manggis Jalan Yahudi yang dihalau sehelai sepinggang dan sekarang menjadi gelandangan di KOMTAR serta penangkapan beberapa orang penduduk Kampung Tanah Wakaf Haji Cauder membuktikan kebenaran ungkapan-ungkapan di atas… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

…kalau kita telusuri betul2 kenyataan Menteri Kewayangan HK, Ah Beng bahawa UMNO dan Pas sedang ‘mengisytiharkan perang’ terhadap masyarakat bukan Melayu sepatutnya dianggap sebagai satu hasutan yang boleh membakar kebencian antara kaum dalam negara ini. Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Wee Ka Siong berkata, Ah Beng perlu bertanggungjawab dengan kenyataan itu dan pihak berkuasa perlu segera menyiasat Setiausaha Agung DAP tersebut. “Belum pernah dalam sejarah Malaysia, seorang ahli politik membuat kenyataan menghasut seperti Ah Beng yang mengatakan kerjasama UMNO dan Pas sebagai ‘pengisytiharan perang’ antara kaum. Sokong atau tidak sokong kerjasama seumpama ini, itu adalah hak dan pilihan masing-masing. “Sekiranya… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Kengkawan semua..kalau korang betul2 cintakan Islam dan bangsa melayu..dah tentu lah korang WAJIB bersetuju dengan apa ayng diperkatakan oleh TGHH ni. Sperti macam yang dikatakannya..PKR dan Amanah ni tak masuk dalam book parti melayu kerana ahli2 mereka bukannya 100% melayu Islam seperti yang ada dalam PAS, UMNO dan Bersatu.. Presiden PAS- Datuk Seri Haji Hadi Awang, dengan jelas menyatakan, parti Pas bukan sahaja bekerjasama dengan Umno akan tetapi Bersatu juga. Jika lah kenyataan Haji Hadi itu menjadi kenyataan, maka menerusinya, mengembalikan pemerintahan kaum melayu di tanah airnya sendiri, tanpa melibatkan pihak lain. Diharapkan menerusi kenyataan itu, kaum melayu menjadikannya panduan,… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Woiit..Bukan ke perancangan sejak dari awal lagi ialah Tun nak jenamakan semula Bersatu menjadi UMNO3.0??? Sebab tu lah, Tun bersusah payah dan berhempas pulas untuk memujuk, mengugut, merasuah untuk mendapatkan seberapa ramai MP2 UMNO untuk melompat ke dalam Bersatu samaada di semenanjung, maupun di Sabah. .ko ingat senang2 ke macam tu aje, Tun nak lupuskan DNA UMNOnya tu dari dirinya.. yang dah berakar umbi sejak dia mula terjun dalam dunia politik. Tun sedar dan teramat2 berterima kasih kepada UMNO kerana parti itu lah yang telah memberikannya ruang dan peluang sehingga merasa kerusi empuk PM ke 4..dan lebih penting lagi..menjadikan dirinya,… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

HARAPKAN PAGAR,,,PAGAR MAKAN PADI……. Wakil Mahathir pun penduduk tak penduli.. Mereka halang keluar GEORGE TOWN: Sekumpulan penduduk Projek Perumahan Rakyat (PPR) Taman Manggis yang diarahkan mengosongkan unit sewaan mereka baru-baru ini cuba menghalang setiausaha politik kepada Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad, daripada meninggalkan lokasi pertemuan mereka malam ini. Setiausaha politik perdana menteri, Abu Bakar Yahya, terpaksa menunggu di dalam keretanya hampir 20 minit selepas kumpulan penduduk menghalang laluan kenderaannya keluar dari bangunan Komtar di sini, di mana mereka berkumpul sejak semalam. Bagaimanapun, kehadiran beberapa orang pegawai dan anggota polis ke lokasi itu berjaya meredakan keadaan kecoh itu bagi membolehkan Abu… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

THE WORST AG IN THE WORLD……… Tommy Thomas gagal menjawab soalan Tribunal SPR 1. Ketika perbicaraan Tribunal SPR pagi tadi, anggota panel Tribunal merujuk kepada perenggan 7 HUJAHAN BERTULIS Peguam Negara bahawa Tribunal ini tidak hanya terhad untuk mencadangkan pemecatan tetapi boleh juga mencadangkan apa2 rekomendasi lain kepada YDPA jika sah wujud salahlaku di kalangan anggota SPR berkenaan. 2. Panel kemudiannya merujukkan Peguam Negara kepada Perkara 114(3) di baca bersama Perkara 125(3) Perlembagaan yang menyatakan bahawa Tribunal ini hanya boleh mencadangkan 2 Perkara sahaja kepada YDPA iaitu samada untuk memecat atau tidak memecat mereka yg di tuduh. 3. Tiada mana2… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

INILAH SEBENARNYA APA YANG DIMAHUKAN OLEH TOKONG NOBITA……… Kerja roboh rumah atas tanah wakaf kecoh BUTTERWORTH: Kerja meroboh rumah di Tanah Wakaf Abdul Cauder, Jalan Mengkuang di sini, hari ini, kecoh apabila sebahagian penduduk bertindak agresif hingga menyebabkan seorang anggota polis patah kaki. Seorang petugas Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP) turut cedera diserang dalam kejadian itu. SEORANG anggota polis cedera di dalam kejadian kekecohan dengan penghuni yang menghalang kerja-kerja merobohkan rumah di Tanah Wakaf Abdul Cauder, Jalan Mengkuang, Butterworth, Pulau Pinang. – NSTP/Rosli Ahmad Sekumpulan anggota polis bersama Unit Pasukan Simpanan Persekutuan (FRU) ditempatkan di lokasi pagi tadi bagi… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Diterjang Rakyat Setelah 9 Bulan……… Umno atas tiket Barisan Nasional menyertai Pilihanraya Kecil DUN Semenyih dengan bantuan PAS dalam keadaan “underdog”. Kerusi DUN ini dimenangi oleh Pakatan Harapan dalam PRU lalu dan PH pula merupakan kerajaan Negeri di Selangor. Dalam keadaan serba kekurangan itu Umno dan PAS menjalin kerjasama bagi menumpaskan PH yang memang dijangka akan memobilisasikan kekuatan pada tahap maksima menghadapi lawannya memandangkan ia baru sahaja kecundang dalam PRK Parlimen Cameron Highlands. Tambahan pula PH diwakili PPBM iaitu parti Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohammad. Rekod memerintah kerajaan Persekutuan sejak bulan Mei 2018 rupanya tidak banyak menggahkan atau membantu… Read more »

Lame Duck In The House
Guest
Lame Duck In The House

Saya nak jadi PM lagi 3 tahun. Nak jaga radioaktif makan masa berjutaq tahun. Saya mampuih dulu masuk kuboq, sisa radioaktif hangpa pandai-pandai jaga. Saya nak buat pusaka generasi nomboq 7 saya. Mana tau depa bolih makan lauk Thorium cicah sama lobster ka daging wagyu ka…

Najib Lame Duck In The Longkang
Guest
Najib Lame Duck In The Longkang

Saya dah tak boleh jadi PM. Depa tendang saya ke dalam longkang di Pru14. Celaka.

Lame Duck In The House
Guest
Lame Duck In The House

Saya umoq 94 tahun. Sisa radioaktif Thorium tak bahaya. Hangpa kena expose lagi 4 – 5 tahun baru hangpa ulang alik hospital pi buat chemo. Hangpa bayaq bil chemo selagi hangpa belum mampuih. Kalau mampuih hangpa bayaq bil gali kuboq dan van jenazah. Easy peasy Malay so lazy.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Saya tak kisah radioaktif. Sebab dok dalam lobang. Depa sumbat saya di Pru14.

Buletin Je lootong kini.
Guest
Buletin Je lootong kini.

Berita terkini
Seorang ahli parlimen yg pernah berkata ‘… kalau saya tuhan…’ adalah calon utama utk menggantikan Tuhan Harun yg telah meninggal dunia dan seterusnya mengepalai ajaran sesat itu yg kini disandang sementara oleh pawang babi.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu nama pun lotong, suka sebut babi.

Puak binatang, kamu selalu kena sondol babi hutan?

Buletin Je lootong kini.
Guest
Buletin Je lootong kini.

Rakyat Melaka sedang mengumpulkan tandatangan bg mendesak kerajaan negeri Melaka mewujudkan portfolio khas utk seorang YB negeri berkenaan iaitu Portfolio Babi berenang. Pawang babi sila sahkan berita ini.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu babi terbang? Ada dalam mitos omputih, rasa nya.

Ahmad Uthman
Member
Ahmad Uthman

Amat berat negeri Perak ni apabila dapat MB dari Parti Tun Mahadhir. Sama semacam pengalaman TM sebelum ni yg tak pernah berjaya dalam memcari pengganti PM, di Perak amat malang dapat MB parti minority segini yg tak sedar diri, kurang bijak dan jelas ejen pembangkang khususnya UMNO Perak. Dari dulu Negeri ni kecuali zaman DS Nizar dari PAS, Perak kelihatan maju dan berjaya walaupun dalam waktu yg singkat. Semoga PH dapat selesaikan urusan pengganti PM dan seterusnya pengganti MB Perak yg bijaksana dengan bersemangat PH yg jujur dan utuh.

Buletin Je lootong kini.
Guest
Buletin Je lootong kini.

Dlm banyak tempat dlm dunia ni, babi-babi dari Kalimantan sanggup berenang sejauh 1400 km ke Melaka semata-mata nak jumpa YB babi da pawang babi.

Anonymous
Guest
Anonymous

Malangnya babi babi Kalimantan jumpa kamu. Tak jadi siggah atau menempat di sini. Sebab kamu babi yang babi lain pun tak suka. Kamu asyik menyodok tahi. Babi Kalimantan tu pun ada standat.

Buletin Je lootong kini.
Guest
Buletin Je lootong kini.

Mengikut YB babi, babi-babi dari Kalimantan memilih Melaka sbg destinasi. Mungkin YB Melaka memberi layanan istimewa kpd mereka.
Pawang babi boleh sahkan.

Buletin Je lootong kini.
Guest
Buletin Je lootong kini.

YB babi boleh gunakan khidmat pawang utk menghalang babi berenang ke Melaka.
Kat dlm blog ni ada sekor pawang babi.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu babi dari semua segi. Pawang ke, bawang ke, kamu babi kesemua nya, sokmo.

Buletin Je lootong kini.
Guest
Buletin Je lootong kini.

Salam babi berenang utk pawang sami Hindu Jelutong. Di syorkan supaya pawang buat calitan kat dahi dgn menggunakan campuran air kencing sami Jelutong dgn abu mayat chin peng.

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu palit dahi, pipi, dagu, mulut dengan tahi kamu?

Anonymous
Guest
Anonymous

Saya dah check, kamu ni asnaf yg layak dpt bantuan kandang babi.

Anonymous
Guest
Anonymous

Aku pulak chek, kau layak sentiasa ada dalam kandang babi.

pawang
Guest
pawang

PAS UMNO HIPOKRIT MUNAFIQ KERANA TIDAK MENYOKONG PERUNTUKAN BELANJAWAN KERAJAAN PAKATAN HARAPAN PH UNTUK MEMBERIKAN BANTUAN KEPADA GOLONGAN ASNAF / ORANG KURANG UPAYA OKU / IBU TUNGGAL / GELANDANGAN / ORANG2 TUA / KANAK2 YANG MEMERLUKAN BANTUAN. PASUMNO = PARTI AHLUL SAQAR!!! Kalau hendak jatuhkan Kerajaan PH bukan dengan cara seragan hendap yang memalukan itu.Tunggulah pada PRU ke-15 nanti.Apa jadi kalau Rang Undang-Undang Perbekalan tahun 2020 untuk Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat itu tidak lulus? Dari mana Kerajaan yang ada sekarang hendak cari RM2,473,374,500 untuk bantu rakyat yang amat memerlukan.Ini yang gagal difikirkan baik-baik oleh 25 ahli parlimen BN… Read more »

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Madey satu punca utama pelabur semakin memilih tanam pelaburan di luar. Barang perindustrian berat dan elektronik lari ke Thailand, Vietnam, Indon kerana birokrasi komisen kroni dan cukong Madey tak nak ubah. Pelabur tak percaya Madey dan pentadbiran PH semasa. Kalau pelabur asing yang mari jenis RARE EARTH, kita semua tahu betapa terdesaknya PH nak dapat pelabur. RARE EARTH investment di negara sendiri pun banyak restriction. Banyak prosedur keselamatan dan kesihatan, alam sekitar dan sekatan undang-undang. Kalau kawasan storage sisa radioaktif anti leaching and breaking pun tak pernah buat dan tak pernah wujud masih nak korek sisa radioaktif… memang jenis Melayu… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Kamu h nya melacurkan mulut kamu di sini.

Bukan ada bukti, fakta apa pun dalam komen kamu.

Hanya tuduhan liar saja.

Coba berguna lah dalam masyarakat. Boleh?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Sebab Khazanah Rugi……… Banyak analisa telah dibuat berkenaan kerugian Khazanah sebanyak RM6.3 billion. Saya mempunyai sedikit sebanyak latarbelakang dalam bidang pelaburan dan kewangan, dan pernah bekerja dalam bidang ini dan mempunya sarjana kewangan dari Wharton, sekolah kewangan tertua di dunia. Saya ringkaskan sebab-sebab kerugian ini dengan bahasa yang mudah difahami ramai seperti berikut: Khazanah rugi sebab aset-asetnya jatuh nilai sebab pasaran saham yang tidak memberansangkan. Pasaran saham tidak memberansangkan sebab keadaan ekonomi negara yang merudum. Ekonomi negara merudum antara sebab utamanya ialah pelabur lari akibat ketidakcekapan pentadbiran Kerajaan PH dan dasar-dasar mereka yang meranapkan ekonomi negara serta kesan tindakan-tindakan mereka… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Saya tak faham economics, tak pernah belajar economics, hanya tahu sedikit sebanyak, enough for bombarding what to me appears as unjustified, politics-influenced comments.

In that respect, your blogging name is a repellant and attracts bombardment as it automatically conveys the impression that you are an Oppo person.

I don’t mind reading and listening attentively to comments sounding like from the average guys. Your simple language above helps.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

In any case, economists often disagree among themselves, don’t they?

They have not agreed on the causes of the World Economic Depression of the 1930s, have they?

Anonymous
Guest
Anonymous

Dia cakap aje dia lulus Wharton. Takda tunjuk apa2 bukti. Siapa pun boleh buat begitu. Temberang sikit sini sana, google dan keluarkan kan istilah2 ekonomi, ngaku lah dia economist lulus Karton.

Anonymous
Guest
Anonymous

sarjana kewangan dari Wharton? Kalau betul, apasal tak pakai nama betul masa blogging?

Malu? Apa malukan, anda boleh menunjukkan berani dan pastikan diri sendiri. Pembaca pun boleh belajar 1-2 dari apa anda kata. Tidak mem balderdash kan anda.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PH Lupa Waktu Mereka Bergaduh Dulu……. Apabila PAS bekerjasama dengan Umno, maka terdengar suara musuh PAS kata, dahulu macam-macam PAS kata kepada Umno. Jawapannya ia. Biasalah dalam politik. InsyaAllah kita cuba buka lembaran baru. Walau pun pahit itulah penawarnya demi Islam dan ummah di negara ini Yang seronoknya, puak PH lupa waktu mereka bergaduh satu ketika dahulu. Keluar macam-macam gelaran dan maki hamun daripada mulut mereka. Memang Melayu mudah lupa, tetapi PAS tidak lupa. Perkataan Mahazalim, Mahafiraun, penipu, perompak, bapa penyamun, agen asing, anti Melayu, rasis, penghapus hak melayu, tauke kilang arak, kaki liwat, al……. Inilah zikir yang keluar dalam… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Perjanjian Kontrak Terhapus Jika Mana-Mana Pihak Engkar…….. 1. Proses Malaya menuntut kemerdekaan daripada British dipermudahkan dengan dasar British Decolonisation Programme (BDP) selepas tahun 1945. 2. BDP adalah dasar Kerajaan Britain untuk meninggalkan negara yang telah dijajah akibat kos pengurusan negara yang meningkat tinggi akibat perang dunia dan hasil bumi yang dirompak dari negara-negara yang dijajah tidak lagi menguntungkan British. 3. Ketika ingin melepaskan Malaya, terdapat lebih 2 juta buruh paksa dari negara China dan India yang telah dibawa masuk oleh British ke Malaya untuk industri bijih timah dan getah British. 4. Tunku Abdul Rahman mahu Malaya Merdeka dan pendatang semua… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Puak Pan bodoh memahami cara Islam melihat dan menghukum sesuatu……. Ada org tegur saya kerana saya sebut ” wanita kafir” ketika mengulas mengenai clare dari SR. Mereka kata adalah lebih lunak dan lembut kalau saya guna istilah ” non Muslim atau Not Yet Muslim”. Saya kata tak mengapa lah. Saya lebih selesa memilih kalimat yg diguna pakai oleh Allah di dalam Al Quran. Beliau kata kalau guna perkataan Non Muslim lebih sesuai sebagai seorg Ustaz. Saya jawab..saudaraku. adakah anta mahu ana ” Lebih warak” dari Allah?. Beliau diam tapi sambung lagi. Kita patut sebut Not Yet Muslim. Sbb mana tau… Read more »

No name
Guest
No name

Islam ape nye lau bajet utk oku xnk sokong.. Smpan le nk juang Islam

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Kenyataan LGE Gugat Keamanan Negara …….. PERTUBUHAN Pendukung & Pencinta Ulamak (GU) mengambil serius terhadap kenyataan Lim Guan Eng (LGE) sebagaimana dilaporkan oleh MalaysiaKini bertarikh 6 Mac 2019 mengatakan: “Lim calls Umno-PAS union a declaration of ‘war’ on non-Malays”. Kenyataan LGE yang menyifatkan kerjasama Umno-PAS sebagai pengisytiharan perang terhadap bukan Melayu/bukan Islam adalah merupakan kenyataan yang benar-benar tidak bertanggungjawab,biadab, rasis, berunsur fitnah dan tersirat niat yang tidak baik untuk mengapi-apikan perkauman. Kenyataan ini amat-amat tidak boleh diterima kerana dilakukan oleh Menteri Kanan Kerajaan dan ianya terlalu menyingung perasaan antara kaum. Geng Ustaz meyakini bahawa kenyataan seumpama ini terlalu amat bahaya… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

RUMAH PEJUANG RAKYAT RM4.5 JUTA…..

Anggota Parlimen Port Dickson Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengisytiharkan hartanya bernilai kira-kira RM10.7 juta kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Menurut kenyataan yang dikeluarkan setiausaha sulitnya Shukri Saad, jumlah itu termasuk anggaran nilai semasa RM9.5 juta bagi rumah milik Anwar yang juga Presiden PKR di Bukit Segambut di sini.

Kediaman itu pada mulanya dibeli pada harga RM4.5 juta hasil daripada jualan rumah di Bukit Damansara pada 2005, kata kenyataan itu.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Kerjasama PAS-Umno berdasar syariat Islam…….. Faktor agama Islam yang dilihat semakin hari semakin dinodai akhirnya mencetus kerjasama rapat antara dua parti Melayu terbesar di negara ini. Mursyidul Am PAS Dato’ Ustaz Hashim Jasin berkata, dahulu kerjasama antara PAS dan Umno tiada asas seperti yang berlaku sekarang. “Dahulu tiada asas untuk kita bekerjasama dengan Umno, namun kini apabila Islam mula dinodai maka keadaan memudahkan usaha penyatuan antara PAS dan Umno. “Oleh sebab itu pada PRK di Cameron Highlands, kita mengambil satu sikap untuk bertaawun dan natijahnya kita telah mencapai kemenangan,” katanya kepada media di sini semalam. Selasa lepas berlangsung pertemuan rasmi… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BUAT DUIT DALAM PENJARA…….

Anwar isytihar harta RM10.74 juta….

Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengisytiharkan hartanya kepada suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Beliau berbuat demikian dua hari selepas Buletin TTKM melaporkan bahawa terdapat 9 ahli parlimen kerajaan yang masih gagal mengisytiharkan harta kepada SPRM termasuk beliau.

“Justeru dengan ini dimuktamadkan bahawa jumlah harta milik Anwar adalah bernilai RM10,748,658.83,” kata Setiausaha Sulit beliau, Shukri Saad, dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

HAHAHA, GOOD ONE –

BUAT DUIT DALAM PENJARA

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

SPRM DAH SIASAT PUNCA2 KEWANGAN NYA?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Statutory Declaration by DATO’ ABDUL MURAD BIN KHALID (one of Bank Negara’s former top executives and later Director of Rashid Hussain Bank) on Anwar amassing RM3 billion –
https://groups.google.com/forum/#!topic/soc.culture.malaysia/Jxot-HnyAjY

Note: Click that link above, go a bit lower into the page to see the Statutory Declaration.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Kenyataan Lim Guan Eng Sangat Bahaya……. Parti Islam Se-Malaysia (PAS) mengecam ulasan Lim Guan Eng yang menyifatkan kerjasama politik PAS dan UMNO sebagai isyarat ‘perang’ terhadap golongan bukan Melayu di Malaysia. Kenyataan Lim Guan Eng sangat bahaya, boleh mencetuskan api permusuhan dan mengundang persekitaran yang tidak harmoni dalam kalangan masyarakat berbilang kaum di Malaysia. Kerjasama politik PAS dan UMNO adalah satu tindakan untuk melindungi (protective action) kedudukan Islam, menyatu padukan ummah dan membela kebajikan orang Islam di Malaysia. Tidak ada satu pun kenyataan rasmi daripada pucuk pimpinan PAS yang mengecam golongan bukan Islam dan bukan melayu, apatah lagi melancarkan permusuhan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ISLAM TERANCAM BAWAH PH….. Wanita berhijab diancam diskriminasi dalam temuduga kerja……. Golongan wanita berhijab berhadapan diskriminasi dalam mendapat panggilan temuduga di sektor swasta. Kajian Centre For Governance and Political Studies (Cent-GPS) mendapati graduan wanita tidak berhijab dipanggil untuk temuduga lebih kerap berbanding yang berhijab bagi jumlah permohonan kerja yang sama. Kajian itu mendapati graduan wanita tanpa hijab mendapat kadar panggilan temuduga lebih tinggi sebanyak 12.7 peratus berbanding 9.14 peratus yang berhijab. “Walaupun setiap graduan memiliki kelayakan, taraf pendidikan dan pengalaman yang sama, etnik dan warna kulit tetap memainkan peranan yang penting dalam mendapat peluang pekerjaan. “Kedua-dua graduan hanya dibezakan melalui… Read more »

pawang
Guest
pawang

PAS UMNO HIPOKRIT MUNAFIQ KERANA TIDAK MENYOKONG PERUNTUKAN BELANJAWAN KERAJAAN PAKATAN HARAPAN PH UNTUK MEMBERIKAN BANTUAN KEPADA GOLONGAN ASNAF / ORANG KURANG UPAYA OKU / IBU TUNGGAL / GELANDANGAN / ORANG2 TUA / KANAK2 YANG MEMERLUKAN BANTUAN.

PASUMNO = PARTI AHLUL SAQAR!!!

pawang
Guest
pawang

PAS HIPO MUNAFIQ, bawak la ke Parlimen, buat usul bantah, lepas tu mintak undi. Nak tengok MP PAS sokong ke tak sokong……..aku tengok seko seko MP PAS dah tak berJUBAH bergamis, dah sama mcm pakaian ahli parlimen Israel, berkot, bertali leher, kemain segak bergaya. Maklumlah…dah kaya, gaji, elaun pon berlipat kali ganda…kan!

pawang
Guest
pawang

AHLI PARLIMEN PASUUMNO = PARTI AHLUL SAQAR = PASUUMNO

WAKIL RAKYAT PAS MUNAFIQ, MENENTANG BELANJAWAN / BANTUAN UNTUK MENOLONG ORANG MISKIN, ORANG TUA, ORANG OKU, WANITA DAN KEBAJIKAN MASYARAKAT DI PARLIMEN MALAYSIA PADA 26/11/2019.

Saya lihat persekongkolan Umno, PAS, MCA dan MIC pada malam 26 November itu yang menyerang secara ambush untuk menggagalkan anggaran belanjawan Kerajaan PH untuk kementerian yang menjaga kebajikan masyarakat,kebajikan kanak-kanak, Wanita, OKU dan Golongan Orang tua adalah tidak beretika, politik yang bangkerap dan tidak bermoral, tidak matang serta mementingkan SURVIVAL POLITIK MEREKA SEMATA MATA melebihi dari KEPENTINGAN UNTUK RAKYAT.

PAS UMNO MUNAFIQ, AHLUL SAQAR!!!

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

APA LAH KORANG ASYIK GUNA BAHASA ARAB SAJA. TAK HORMAT BM KE?

AKU TAK FAHAM BAHASA ARAB.

AKU NAK SOKONG KORANG PUN DAH MALAS.

Anonymous
Guest
Anonymous

Irah,

🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍
Abg gi konvoi mtorsikal di Thailnd slama 4 hari
Kini abg dah balik dan tiba di sempadan negeri
Terasa bgitu lama, ke blog ini abg tidak ke mari
Slm sjahtera abg ucapkan..kpd Irah ku bidadari
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Guest
Anonymous

🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍🏍
4 hari abg konvoi motor di Thailand luar negara
Kini, kami sudah tiba di Pos Immigration Danok
Brmcm pengalaman..buat abg merasa gembira
Tapi, tk dpt berpantun kat Irah, rasa tak seronok
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Guest
Anonymous

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
Selama 4 hari itu, abg asyik jer teringat kt dinda
Banyak masanya..motorsikal yng kami perkuda
Dlm rasa gmbira..tk kurang juga resah melanda
Sbb tk dpt berpantun kat Irah, dek intrnet tk ada
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Guest
Anonymous

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Slama 4 hari itu, abg mmg dpt bnyk pngalaman
Di kwsn pantai lah..yg paling bnyk ktenteraman
Namun dlm hati abg ni, tetap juga rasa tk aman
Sbb, asyik jer ingatkan bunga kmbang di taman
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Utk Irah di sana, salam & doa abg ingin nak beri
Semoga adinda dlm slmt sejhtera Irah ku puteri
Mgkin selepas ini, abg akan jarang sikit ke mari
Sbb..nk bawa mak & ayah ke bnyk tmpt kenduri
🍚🍛🍜🍝☕🍷🍚🍛🍜🍝☕🍷🍚🍛🍜🍝☕🍷
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

MB bodoh Bersatu pilihan Madey nak pancing Melayu. Konon ada emas, bijih, amang.

Syarikat China nama pun rare earth. Emas, bijih dan amang bukan rare earth Peja bingai oi!

Rare earth semua radioaktif. Kes Lynas dan ARE Perak 30 tahun dulu belum habis cuci.

Apa bangang sangat Melayu belaan Madey yang nak korek sisa radioaktif dan jadi tempat longgokan sisa radioaktif? Madey memang pembawa sial sampai mampus. Kahkahkah!

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

PILIHAN NAJIB AL JIBO SEMUA DAH KIOK. MCM DIA JUGA.

pawang
Guest
pawang

AHLI PARLIMEN PASUUMNO = P ARTI A HLUL S AQAR = PASUUMNO

WAKIL RAKYAT PAS MUNAFIQ, MENENTANG BELANJAWAN / BANTUAN UNTUK MENOLONG ORANG MISKIN, ORANG TUA, ORANG OKU, WANITA DAN KEBAJIKAN MASYARAKAT DI PARLIMEN MALAYSIA PADA 26/11/2019.

Saya AMAT AMAT AMAT kecewa. 3 ahli parlimen PAS (itu saja yg hadir pada malam tu)mengundi menentang belanjawan untuk menolong orang miskin, orang daif, wanita, kanak-kanak.Jika kita bercakap soal dosa dan pahala, adakah tindakan ahli-ahli parlimen PAS yang bersubahat dengan Umno, MCA dan MIC untuk menggagalkan belanjawan tersebut merupakan satu jihad yang mendapat pahala?

Anonymous
Guest
Anonymous

Salam nadir bumi di Perak.
Tetiba je nadir bumi dijumpai di Perak selepas abu mayat chin peng dibawa balik.
Tahniah rakyat Perak. Barokah dr abu mayat chin peng.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Salam sisa radioaktif Lynas.
Salam lombong nadir bumi.
Salam kereta terbang rompak 20 juta.
Salam car seat budak.
Salam harga minyak naik.
Salam Madey boleh pergi mampus.
Kahkahkah!

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

SORI LAH NAK SALAM PROJEK NAJIB TAPI TAKDAK

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

1MDB ADA TAPI TAK BOLEH SALAM KPD 1MDB SEBAB NNAJIB BUAT PROJEK ITU DENGAN NIAT JAHAT, DIA CURI RM2.6 B DARI SITU.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Inilah contoh hamjadah gomen BN yang lalu –

Peneroka tuntut jawapan projek loji biogas RM35 juta Felcra terbiar
Kunjungan ke dua daripada lima loji biogas itu mendapati kedua-duanya tidak beroperasi dan terbiar.

Felcra Bhd memeterai perjanjian dengan Megagreen Energy Sdn Bhd pada Disember 2014.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Angkara Madey punya pilihan dan nak jaga kroni. 2009 – 2014 Madey memang penyokong kuat perompak dan penyangak.

Setakat 35 juta lesap? Macam projek kereta terbang. Sudah hangus duit cukai kroni makan. Rakyat dapat tengok gambar projek gajah putih.

Apa lagi Rakyat Malaysia? Makan gambar tu sampai kenyang 7 keturunan. Madey memang celaka dan bangsat. 20 – 35 juta bagi si bangsat macam Madey tak ada apa. Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

Kerajaan dah bertukar broo. sprm, AG, ketua polis, menteri yg jaga agensi tu serta pengurusan pun dah tukar broo..buat report dan dakwalah yg terlibat buat kerja haram dan tak senonoh tu.
Cakap je lebih kau ni, mulut bau taik babi.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Tapi mulut kau betul2 rupa mulut babi, sodok menyodok, hanya belum tersodok razor blades.

Mulut celupar, asyik menuduh liar, mulut mcm muncung babi, awas nanti bibir habis putus bila tersodok razor blades.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Bodoh bangang orang cakap pasal zaman Najib Al Jibo kamu cakap pasal zaman selepas Najib di tendang ke longkang.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

MB sekor yang atas tu pilihan Madey juga. Jenis Madey bodoh tak boleh diajar. Cerdik tak boleh diikut.

Kes tanah adat orang asal, kes cukong balak, kes lawan DAP sekor-sekor, kes bagi projek pada UMNO BN, kes rasuah, kes kalah 15k Tanjung Piai, kes lombong nadir bumi………….. senarai sampai Madey mampus takkan habis.

Pakej lengkap MB PH Bersatu paling bodoh di Malaysia pilihan Madey. Kahkahkah!

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Projek Najib Al Jibo yng rakyat boleh ingat apa dia?

Selain dari curi RM2 B di 1MDB.

Anonymous
Guest
Anonymous

Salam perjuangan
Salam 15 ribu
Salam kantoi 1.4 billion
Salam kpd kem semburit
Salam juga kpd kem juburit

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Tak kasi salam kpd yang kena tendang terajang masuk longkang di Pru14?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Hah, happiness is having got my morning fun and entertainment on and out of Beruk Tua Geng Najin yang asyik menjilat Najib menguna berbagai nama.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MEREKA YANG BAWA IDEOLOGY KOMUNIS BOLEH DIBUANG NEGARA…… D4P MESTI DIHARAMKAN……. Sempena Abu Chin Peng Di Bawa Balik Ke Malaysia, Bendera Malaysia Berbintang Lima Di Perkenalkan …….. Setiap tahun, bulan Ogos hingga bulan September, kita menyambut bulan kemerdekaan… 16 September 1969, ialah hari negara Malaysia ditubuhkan… Dalam perjalanan sejarah negara menjadi sebuah negara yang berdaulat dan merdeka, banyak liku-liku berduri dilalui… Beratus tahun negara dijajah kuasa asing dan bukan sedikit darah serta airmata anak watan yang tumpah di bumi tercinta ini dalam perjuangan mereka menentang penjajah hingga negara dapat dimerdekakan sepenuhnya… Portugis, Belanda, British dan Jepun adalah bangsa penjajah yang… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Kita kena waspada. Negara China Komunis ada 1.3 bilion penduduk. China masih komunis – tak pernah istiharkan buang konsep komunis mereka.

Maka di Malaysia pun di jangka masih ada saki baki komunis yang digalakkan keluar ke Betong Salient, Thailand, selepas perjanjian dengan Chin Peng 1980an dulu. Nampak nya ada beberapa yang meresap, tak keluar. Mungkin ini yang menimbulkan gejala Jalur Gemilang ada lima penjuru.

Pihak Polis mesti tangkap mereka – dipanggil interbiu saja tak cukup. Bahaya sebab pengaruh 1.3 billion di China itu.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BAPAK KAPITALIS BERLEMBUT DENGAN KOMUNIS MAFIA TAK BERTUHAN…….. Chin Peng: Mahathir 2013 vs Mahathir 2019……. Chin Peng’s communists “were prepared to use extreme violence”, wrote Mahathir in his 2 Oct 2013 chedet blog post. The kominis guerrillas “planted booby traps which caused many policemen and soldiers to lose their legs, arms and eyesight”, Mahathir penned in his chedet essay which was picked up by the New Straits Times. Chin Peng and his band of sadists had not only mutilated the soldiers but also committed atrocities on civilians, added Mahathir. Chin Peng’s men hammered nail through girl’s head Writing in Singapore… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

D4P ANTI AGAMA DAN TUHAN……. Wanita berhijab diancam diskriminasi dalam temuduga kerja….. Golongan wanita berhijab berhadapan diskriminasi dalam mendapat panggilan temuduga di sektor swasta. Kajian Centre For Governance and Political Studies (Cent-GPS) mendapati graduan wanita tidak berhijab dipanggil untuk temuduga lebih kerap berbanding yang berhijab bagi jumlah permohonan kerja yang sama. Kajian itu mendapati graduan wanita tanpa hijab mendapat kadar panggilan temuduga lebih tinggi sebanyak 12.7 peratus berbanding 9.14 peratus yang berhijab. “Walaupun setiap graduan memiliki kelayakan, taraf pendidikan dan pengalaman yang sama, etnik dan warna kulit tetap memainkan peranan yang penting dalam mendapat peluang pekerjaan. “Kedua-dua graduan hanya dibezakan… Read more »