MENTERI YANG WAJIB “DITERBANGKAN” JAWATAN KABINETNYA

Hasil laporan PAC mengenai Menteri Pembangunan Usahawan, Mohd Redzuan Md Yusof dan projek kereta terbangnya nampaknya sungguh mengejutkan.

Pertama, berkaitan pengunaan dana awam sebanyak RM20 juta yang dilaburkan dalam projek itu, walhal sebelum itu diumumkan ia adalah inisiatif swasta.

Kedua, pengumuman projek kereta terbang itu juga dibuat tanpa pengetahuan atau dimaklumkan kepada kabinet.

Apa sudah jadi ni?

Kenapa seorang menteri berani buat begini?

Tidakkah ini suatu perbuatan menipu kerajaan dan rakyat?

Sudahlah begitu, kereta terbang yang cuba diperkenalkan itu pula bukanlah kereta terbang dalam erti kata sebenar, tetapi hanya dron yang diambil daripada China.

Tidakkah pelik, China mencipta dron tersebut, tetapi Malaysia mengambilnya untuk dijadikan kononnya sebuah kereta terbang?

China yang lebih maju pun belum ada kereta terbang, tetapi Menteri Pembangunan Usahawan yang separuh masak terlebih berangan-angan kononnya kereta terbang boleh memendekkan perjalanan Kuala Lumpur ke Pulau Pinang hanya memakan masa selama dua jam.

Sebelum kerajaan PH lebih dicemuh dengan perangai beliau yang memalukan ini, eloklah jawatan menterinya “diterbangkan” dengan segera.

Lihatnya di media sosial, semua orang mencemuh dan menempelaknya dengan projek kereta terbang itu yang dianggap tidak praktikal serta tidak memberi manfaat kepada rakyat.

Lagi pun sebagai Menteri Pembangunan Usahawan, Mohd Redzuan sepatutnya buatlah banyak usaha untuk membantu dan mengembangkan usahawan dalam pelbagai bidang, bukan sibuk dengan kereta terbangnya itu.

Lagi pun Tun Mahathir Mohamad mahu bangunkan projek kereta ketiga negara, mengapa dia pula kecoh dengan kereta terbangnya?

Adakah beliau mahu sabotaj projek kereta ketiga yang diilhamkan Perdana Menteri? (ShahbudinHusin 28/11/2019)

Kongsikan artikel ini
Updated: 29 November 2019 — 6:25 am

32
Leave a Reply

avatar
7 Comment authors
najib bini rosmahNajib Lame Duck In The LongkangTanpa NamaMAHATHIRVSANWARAnonymous Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Pak Wan. Pak Wan. Hobi bodoh kau nak buat jadi hobi nasional. Curi pula duit cukai Rakyat sampai 20 juta. Mampuslah kau Pak Wan. Mampuslah dengan Madey sekali. Kahkahkah.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

gambar ini ditularkan dengan niat menyatakan ia adalah gambar Tuan Guru menandatangani cek 1.4 juta……. . Ia adalah gambar Tuan Guru sedang minum pagi di hotel penginapan di Bangkok bersama dengan Mr Jalaluddin Sarawoot (peguam muslim di Bangkok, yang juga mantan Presiden World Muslim Youth Thailand) membincangkan isu umat Islam Selatan Thai dan isu kebajikan serta hak asasi pelarian Rohingya pada tahun 2017. . Boleh rujuk penerangan gambar berkenaan di pautan https://www.facebook.com/…/a.22852161383…/1626057567410981/…. . Pemimpin dan ADUN jenis apa yang PAN ambil dan tawarkan kepada rakyat? Tak tahu dosa pahala ke sampai fitnah sebegini? . Untuk rekod, Dato Dr Ismail Salleh… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

“sampai fitnah sebegini”?

Fitnah memfitnah, kafir mengkafir lah korang,

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Agenda Melayu dan Bumiputera dianggap sempit, Azmin dihentam…….. Menteri hal ehwal ekonomi, Azmin Ali bercakap berkenaan agenda Melayu dan Bumiputera baru-baru ini sebeagai reaksi mengejut selepas keputusan pilihan raya kecil (PRK) Semenyih. Saranan Azmin ada logiknya untuk kestabilan Malaysia semua kaum perlu mendapat keadilan bukan sama rata. Tapi malangnya sebuah NGO yang didalangi DAP dengan terang melahirkan rasa kecewa kepada Azmin. NGO D4P ini mengingatkan Pakatan Harapan (PH) agar mengotakan janji manifesto mereka, Naib Presiden Centre For Better Tomorrow, Simon Lim Seng Chai berkata, tidak ada ruang untuk sikap perkauman sempit yang boleh memudaratkan kepelbagaian di negara ini. “Sebaliknya, mereka… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Koleksi fitnah Rafizi Ramli dari dulu sampai sekarang NAIB Presiden PKR, Rafizi Ramli yang kononnya banyak mendedahkan salahguna kuasa sebaliknya sering kantoi kerana membuat tuduhan tanpa menyemak fakta terlebih dahulu. Semalam, Ahli Parlimen Pandan itu memalukan dirinya apabila terpaksa meminta maaf kerana memfitnah CRT Insights Technologies Sdn Bhd yang kononnya syarikat pengantara di antara Kerajaan Malaysia dan satu firma lobi di Amerika Syarikat dalam kontrak untuk melobi Kerajaan Amerika Syarikat. Rafizi bukan sahaja tidak membuat semakan terlebih dahulu, malah bertindak menyiarkan nama syarikat dan pengarah tersebut sehingga menyebabkan nama buruk kepada mereka. Seorang pengamal media sosial, Syed Agil Jamalullail mengumpulkan… Read more »

Lame Duck In The House
Guest
Lame Duck In The House

Sapa dia PAC la ni? Hangpa tak kesian ka Pak Wan. Pak Wan perompak tua bodoh pemalaih. Saya lantik dia nak bagi makan duit pencen YB sampai mampuih. Harta dia saya tahu juta-juta. Otak Pak Wan otak perompak. Hangpa duk ingat perompak terhingin 20 juta?

Najib Lame Duck In The Longkang
Guest
Najib Lame Duck In The Longkang

Oooooo la la … perompak yang paling besar sekali di Malaysia ia lah Najib Al Jibo.

RM2.6 billion wang rakyat di rompak nya dari 1MDB, beb. Bukan sesikit duit di hentam dek lanun itu.

Buletin Je lootong kini.
Guest
Buletin Je lootong kini.

Hakikat yg rakyat Malaysia tak tahu. Maksud projek kereta nasional ke 3 ialah projek kereta terbang 2020.

Hahaha hihihi huhuhu

Anonymous
Guest
Anonymous

Irah,

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Abg skrg ini tidak berada di Mlsia, Irah ku puteri
Mungkin Irah hairan abg agk lama tidak ke mari
Abg gi knvoi motor dgn rkn2 di Thailnd..3-4 hari
Skrg ni kmi di Selatan Thai, kwsan Kancanaburi
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Buletin Je lootong kini.
Guest
Buletin Je lootong kini.

LRT, MRT, komuter dll public transport bakal gulung tikar mulai tahun 2020 selepas kereta terbang dilancarkan oleh PM Malaysia.

Hahaha hihihi huhuhu

Buletin Je lootong kini.
Guest
Buletin Je lootong kini.

Sama-samalah kita tunggu pelancaran kereta terbang oleh PM Malaysia menjelang tahun 2020 nanti.

Hahaha hihihi huhuhu

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

NEW MALAYSIA ONE GOD ONE RELIGION….BAN D4P NO GOD NO RELIGION…… Hidayah dengan Politik……. Hidayah milik mutlak Allah, bahkan Abu Talib bapa saudara Nabi tidak diberi Hidayah walau didoakan Nabi saat akhir hayat beliau Abu Lahab juga bapa saudara Nabi tetapi tidak diberi petunjuk bahkan menentang Nabi Manakala Abu Jahal pula bukan bapa saudara Nabi lantas menjadi penentang paling kuat Nabi dan Islam Diturunkan surah khas Al Lahab untuk Abu Lahab dan As Massad untuk Abu Jahal mengecam perbuatan mereka terhadap Nabi Abu Talib walau tidak memeluk Islam tetapi tidak menentang Nabi dan Islam Dan tiada surah khas untuk Abu… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Mari kita Berfikir… Kenapa Melayu Islam Mesti Bersatu…. Orang Cina 90% menyokong PH. Bukan sebab apa pun. Sebab DAP je. Sebab dia tau DAP yang berkuasa di belakang. Di Semenyih hari ni pun PDM majoriti Cina yang beri undi pada Aiman. Tengok apa jadi lepas PRU14. PH menang sahaja yang banyak dapat adalah orang Cina. Siapa yang push untuk dapatkan?DAP. Dah lepas tu banyak hak orang Melayu dipertikai. Isu orang Melayu dan Islam mereka masuk campur. Bila hal Zakir Naik terus menteri Bagi Agama Bukan Islam ni dia tembak. Tapi bila hina Nabi dia suruh dialog dulu dengan kapir kurang… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

India ‘Tindas’ Umat Islam Kashmir, Sikap PH Bagaimana?.. PENUNJUK perasaan menuntut keamanan berikutan ketegangan di Kashmir PENUNJUK perasaan menuntut keamanan berikutan ketegangan di Kashmir ketika di Lahore, Pakistan, kelmarin. – AFP….,. INDIA didakwa melakukan penganiayaan terhadap umat Islam Kashmir semasa operasi pasukan keselamatan kerajaan memerangi kumpulan pemisah di Kashmir Al Jazeera melaporkan, difahamkan ratusan penduduk sudah ditahan kerana dituduh bersimpati dan didakwa menyokong penentangan terhadap negara itu. Ini mendorong beberapa pemimpin wilayah Kashmir mengecam operasi kerajaan India terhadap kumpulan pemisah di wilayah pertikaian tersebut. Menurut mereka, langkah itu juga menjejaskan pembangunan kanak-kanak selain menu­tup peluang anak Kashmir terdiri daripada keluarga… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Apa Muslihat Sebenarnya Di Sebalik Kisah Buloh Dan Sawit Teressa Kok….. Pekebun kecil, peneroka Felda ‘bernasib baik’ sebab dapat Menteri Industri Utama yang sel2 otak dia terlebih bersambung macam Teressa Kok… Apa taknya, sebelum nie, masa Teressa Kok hentikan bantuan sara hidup musim tengkujuh pada petani, pekebun kecil dan nelayan, Teressa bagi idea ‘canggih’ yang tak pernah terfikir oleh mana2 pekebun kecil, terutamanya penoreh getah, menoreh getah waktu musim tengkujuh!!! Tentu korang ingat lagikan, camner Teressa dengan bersungguh2 tunjukkan macam mana mangkuk getah tu di pakaikan payung… Nasib baik pokok getah tu Teressa Kok tak cadangkan supaya pakai ‘rain coat’…😂😂😂… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Anwar Distances Himsef From Azmin’s Malay Agenda…. (FMT) – PKR president Anwar Ibrahim today appeared to distance himself from a call by his deputy Mohamed Azmin Ali for the government to push forth policies in favour of Malays and Bumiputera if it wanted to regain confidence of the community. The prime minister-in-waiting said his party was committed to a policy of helping not only the Malays but also the poor from other communities. “That’s his personal opinion,” Anwar told reporters after attending the launch of the Digital Native Agenda (DNA23) initiative at the Astro headquarters here. “The Pakatan Harapan manifesto… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

NEW MALAYSIA ONE GOD ONE RELIGION….BAN D4P NO GOD NO RELIGION…… Kenyataan Ronnie: Ada berani sanggah?…….. PAS tidak terkejut dengan kenyataan ahli jawatankuasa eksekutif DAP, Ronnie Liu yang berkata Pakatan Harapan (PH) jangan jadi lebih Melayu daripada Umno dan PAS. “PAS tidak terkejut, kenyataan ini sesuai dengan Deklarasi Setapak 1967,” ujar Naib Presiden PAS, Ustaz Idris Ahmad kepada Harakahdaily. Beliau turut memetik deklarasi itu: “Deklarasi Setapak memperkukuh pandangan DAP bahawa dalam proses membina negara, kesamarataan etnik harus menjadi prinsip paling penting, dan di atas prinsip ini lah pengasingan rakyat ke dalam dua kelompok ‘Bumiputera’ dan ‘bukan Bumiputera’ ditentang. Berkenaan polisi… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Cuba rakyat, khususnya orang2 melayu fikirkan betul2..sapa kah yang kini menjadi taiko atau big boss dalam PH..dah tentu lah DAPigs kan. kalau kit tengok pulak, apakah agenda DAPigs ni..bukan ke untuk menguasai negara ini, dan terus menindas melayu dan bumiputera..dan seperti yang telah diluahkan oleh Ah beng..melayu Islam dalam gabungan perpaduan ummah ini telah mengisytiharkan perang kepaad non muslim dan Ngah kor ming pula menyamakannya dengan gerakan Taliban…jadi, dah tentu lah agenda utama PH ni bukannya untuk membela melayu islam, seperti yang menjadi prinsip perjuanagn DAPigs selama ni!!!!! Kalau ada menteri2 melayu dalam PH yang berani2 membela melayu, pastinya akan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Rakyat dah buat penilaian
Barisan kabinet yg ada sekarang langsung tak ada kredibel bermula dr PM hingga kpd semua menteri dan timbalan menteri.
Bodoh tp berlagak pandai
Dah jd kerajaan tp perangai mcm pembangkang yg bangang.

Penilaian rakyat dah jelas
PRK kerajaan dah kalah 15 ribu
PRU 15 kerajaan akan bertukar tangan.
Selepas PRU 15, Je lotong boleh jadi pembangkang semula.
Guan eng boleh tanding kerusi DUN, nasib baik boleh jd KM sekali lagi.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kamu mengarut. Karut, karut, karut, takda lain, hanya mengarut.

Tun M dah merintah 22 tahun dulu masih tak kredible?

KEPALA BAPAK KAMU.

Tak payah penerangan lanjut.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Selepas PRU 15, Je lotong boleh jadi pembangkang semula?

Sekarang beruk, monyet, babi hutan korang Pembangkang kena tendng terajang tonggang langgang ke longkang.

Bodoh lah, kalah PRU14, menang 1-2 prk korang ingat boleh menang Pru15.

But you can dream, man. Dreaming is a cheap form of entertainment – it does not cost a sen.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Izinkan saya suatu pencelahan –

Saya tak setuju dengan kata2 berikut –

Abu mayat Chin Peng dijadikan isu untuk burukkan kerajaan – PM
“Nak suruh kita pi kutip balik abu dia tu, hantar dia balik?” kata Dr Mahathir.

14 jam yang lepas

Kalau Chin Peng boleh balik, kenapa abunya tidak – Bekas IGP

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Dulu Chin Peng di bolehkan balik tapi dia tak balik, itu dia punya pasal.

Tapi bila dah mampus, dia masih komunis, tak pernah umumkan dia singkirkan fahaman komunis itu, masih komunis hingga mampus.

Sentimen rakyat terhadap komunis masih kuat sebab mereka menyebabkan ramai rakyat dll mati terbunuh, harta benda rosak dsb nya.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Tak payah memandai rombak Kabinet. Menteri yang ada sedang elok. Kaki bodek, kaki tipu, kaki rasuah, kaki semburit, kaki goyang kaki, kaki kerja 18 jam copy paste. Salahkan KSU, salahkan penjawat awam, salahkan everybody. Kekalkan mereka sampai Madey mampus. Madey deserves this type of Ministers sebelum Madey mampus. Bila Madey mampus they will go to the world of history of rubbish PH cabinet. Kahkahkah!

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Tak bijaklah mengguna kriteria / ukuran yang berlaku di zaman Najib Al Jibo merintah.

Bila tak dapat “Salahkan KSU, salahkan penjawat awam, salahkan everybody,” laungkan frustrasi kpd diri sendiri ‘KEPALA BAPAK KAU”. Merekot toh Arwah Tun Razak tiap kali kau menjerit begitu.

“Tak bijak” = bodoh.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kali ini saya setuju sepenuh nya dengan Budin. Mohd Redzuan ini perlu di singkirkan dari kabinet. Nampak nya dia membohong, menipu Kerajaan dan rakyat. Tak boleh ada sesiapa yang berbuat begitu dalam Kerajaan. Malu, kita rakyat pun terasa.

Dia seorang jurutera awam (civil engineer) tapi berpuluh tahun bekerja di industri minyak. Mana ada pengtahuan dan pengalaman dalam industri kereta atau penerbangan.

Memang lah Tun Mahathir tidak ada banyak pilihan bila melantik beliu sebagai menteri. Dia ahli Bersatu yang ada kelulusan kejuruteraan. Tapi square peg in a round hole.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Mengguna wang rakyat sebanyak RM20 juta untuk projek itu, pada hal sebelum itu mengata itu inisiatif swasta, adalah membohong dan menipu.

RM20 juta bukan sesikit wang rakyat. KEPALA BAPAK DIA. Kali ini saya setuju dengan istilah yang Najib Al Jibo keluarkan bila dia meradang itu. Walau pun bagi Najib yang curi beratus kali ganda wang rakyat di 1MDB dia layak dijeritkan KEPALA BAPAK DIA tak habis habis.

Anonymous
Guest
Anonymous

REPORT ‘FLYING CAR’ REDZUAN TO MACC, CHARGE HIM IF AUDIT SHOWS ABUSE OF POWER: CONTRADICTING BERSATU MINISTER, PAC FINDS PUBLIC MONEY WAS USED TO FUND PRIVATE PROJECT ‘DISGUISED’ TO LOOK LIKE ANOTHER NATIONAL CAR PROJECT NOVEMBER 28, 2019 https://www.malaysia-chronicle.com/?p=180911 PAC yg mendedahkan byk kepincangan projek kereta terbang ini menggesa Audit Negara melakukan audit segera keatas Dana RM20juta yang dikeluarkan Kementerian Ekonomi Azmin kpd projek ini supaya tidak berlaku repeat penyelewengan ala miniFelda atau miniNFC zaman Najib dibawah Kerajaan PH. MACC disaran menyiasat projek mee segera ini. Menteri Bersatu ini yalah diantara kartel backdoor Azmin-Hishamuddin supaya Madey kekal PM 5 tahun… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Sokong – MACC perlu ambil tindakan. Sebenarnya tidak perlu tunggu report, depa boleh ammbil tindahan dengan menyiasat bila ada berita di media massa.

Be proactive.

Ini masalah di Malaysia, nak ambik tindakan mesti ada report. Sebenarnya tak perlu. Orang boleh mati di tembak, di tikam dll jika begitu.

Tun Mahathir sudah lantik Latifah Koya ke jawatan yang boleh membuktikan “action speaks louder than words”. Jangan tunggu laporan. Siasat bila ada berita yang ada reason(s) to believe as true.

Lame Duck In The House
Guest
Lame Duck In The House

Koya hang berani ka nak tangkap Pak Wan? Hang pi ambik kenyataan Pak Wan. Mai hantaq pada Lembaga Disiplin PPBM. Macam tak biasa hang pi buat pada Kartel Azmin nak pekena Anwar. Tak payah bawak court. Court tadak guna. Takat 20 juta celah gigi saya tak lekat aih. 20 juta nak beli mainan cucu cicit saya tak cukup.

Anonymous
Guest
Anonymous

RM20 juta claim R&D fund on new technology as to launch gamechanging landscape on air mobility industry in Malaysia.

Very high sounding bs nak sedut RM20 juta just to be a CKD agent for EHang China drone manufacturer.

No wonder this Mamak already start lounging in KL like a Klepto with big expensive cigar in hand. No different to the old Najib gang of thieves.

Najib Lame Duck In The Longkang
Guest
Najib Lame Duck In The Longkang

Saya ambik RM2.6 billion lah. Bukan untuk mainan cucu, untuk mainan Ros.ah. Jangan bikin saya cakap banyak nnti di pelangkong nya kepala saya. Buas.