“KALAH 15 RIBU DI TG PIAI LUAR BIASA, PERLU SEGERA RESPON LUAR BIASA”

1. Dalam politik angka penting. Saya tidak perlu mengajar PM dan PH yang jauh lebih lama dan hebat politik mereka.

2. Tapi Post Mortem PH Sabtu lalu seolah2 PH kalah 500 undi bukan 15000 undi.(PH menang di PRU 500 undi)

3. Beza besar kalah/menang 500 undi dengan kalah/menang 15000 undi.

4. Post Mortem PH Sabtu lalu post mortem biasa seolah2 PH kalah 500 undi bukan kalah 15000 undi. Walhal kekalahan PH tempohari bukan kalah biasa. Kalah yang luarbiasa.

5. Rombak kabinet bukan satu yg luarbiasa. Rombak Kabinet perkara biasa. Malah dalam kes kerajaan PH ini rombakan sudah seharusnya berlaku lama dahulu. Tidak perlu tunggu mssej Tg Piai.

6. Kekalahan luarbiasa Tg Piai menuntut tindakbalas luarbiasa. Mengapa hanya tindakbalas biasa yang kita lihat Sabtu lalu?

7. Apakah PH juga sudah jadi tidak peka dan pekak sepertimana BN dahulu? BN menjadi pekak selepas 60 tahun manakala PH menjadi pekak dalam masa 16 bulan shj.

8. Mengapa double standard dan hipokrit? Dahulu semasa BN berkuasa, setiap mesej kekalahan BN di letakkan tanggungjawab kepada Najib. Mengapa sekarang Mahathir tidak dikatakan bertanggungjawab? Jatuh BN dalam PRU 14 kerana Najib, Kalah besar PH di PRK bukan kerana Mahathir?Itu double standard dan hipokrit namanya.

9. Ya, orang marah menteri kabinet. Bukankah yang melantik dan menggugur menteri kabinet Perdana Menteri? Mengapa beliau degil tidak mahu gugurkan menteri tak tahu buat kerja? Mengapa terus bela menteri yang tiada maruah dan ada dakwaan serius terhadapnya?Mengapa PM tidak mahu bertanggungjawab bila sekarang rakyat marah?

10. Ya, orang marah juga kerana politik kaum. Bukankah Kongres Maruah Melayu PM sendiri pengucap utama? Mengapa tidak ambil tanggungjawab?

11. Ya, pengundi keliru kerana sikap tidak menentu. Bukankah PM yang semasa PRU14 sekutunya PKR dan DAP dan Amanah tetapi selepas PRU di Kongres Maruah Melayu, PM yang sama menjulang tangan musuhnya semasa PRU14, UMNO dan PAS? Siapa yang kelirukan orang? Bukan PM?

12. Bila kalah teruk, menteri salah, parti salah tapi bukan PM? Ini kalau tidak munafik dan hipokrit kelas tertinggi, Ianya adalah kebebalan kelas tertinggi. Sampai bila Mahathir mahu main politik jijik ini?

13. Terimalah hakikat PRK Tg Piai adalah mesej luarbiasa dan menuntut tindakbalas luarbiasa. Rombakan kabinet tindakan biasa dan tidak akan beri kesan apa2. Yang akan memberi kesan ialah tindakan luarbiasa dan perlu. PM sendiri mesti bertanggungjawab dan beliau sendiri harus berundur dan bikan sekadar berundur tetapi BERUNDUR SEGERA!

14. Sekiranya berundur setahun lagi itu langkah biasa dan memang sepatutnya tetapi setelah Tg Piai dia harus berundur lebih awal dan itu barulah dikatakan langkah luarbiasa.

15. Dari segi praktis, kekalahan luarbiasa ini menuntut perubahan besar bukan sekadar perubahan kecil dr PH. PH perlu menukar naratifnya dan menukar naratif politik tidak mudah. Ia perlu masa. Amat sukar dan amat bahaya PM baru yang mengetuai PH didalam PRU 15 nanti boleh menukar naratif sekiranya waktunya memimpin pendek dan terhad.

16. Tg Piai memberi amaran jelas bahawa PM baru perlu membawa naratif baru PH dan perlu waktu lebih panjang kerana penolakan rakyat sekarang maksimal.

17. Makanya, PM janganlah berdolak dalik lagi. Lakukanlah perkara yang betul dan perlu. Sila undur diri dan undur dengan segera!

18. Kalah 500 undi ya kalah biasa dan respons biasa, rombak kabinet. Kalah 15000 kalah luarbiasa dan perlu respons luarbiasa. Rombak ketua kabinet!

Mohamad Ezam Mohd Nor

25 Nov 2019, 28 Rabiul Awwal 1441H.

Updated: 26 November 2019 — 11:32 am

61 Comments

Add a Comment
 1. DOA PENUTUP ENTRY…PH BERTUNJANGKAN KAFIR HARBI BERKUDAKAN MUNAFIK MELAYU PEROMPAK HARTA UMAT ISLAM…. SEJUTA KALI CILAKO….YA ALLAH!!!!! TUHAN YG PERKENANKAN DOA MEREKA YG TERANINYANYA!!!!!ENGKAU HANCUR LEBURKAN MEREKA!!!!!!!SEGERAKAN KEHANCURAN MEREKA!!!!YA QAHHAR!!!!!YA JABBAR!!!!!YA MUNTAQIM!!!!!YA ALLAH!!!!YA ALLAH!!!!!YA ALLAH¡!!!WAHAI TUHAN YANG TURUNKAN KITAB!!!!WAHAI TUHAN YANG MENJALANKAN AWAN!!!!!WAHAI TUHAN YANG MENGALAHKAN TENTERA AHZAB!!!!HANCUR BINASAKAN PH KERANA MENYAMUN ASET UMAT ISLAM!!!!!YA
  QAHHAR!!!!!!HANCUR LEBU
  RKAN PH!
  !!…..

 2. SEKUMPULAN. PEROMPAK HARAM PH .TELAH MEROMPAK SEBUAH INSTITUSI ORG ISLAM …SEBANYAK RM 20 BILLION…APABILA DI SOAL DI MAHKAMAH TOM CAT…PEROMPAK JWB TEGAS BAHAWA TUJUAN INSTITUSI TERSEBUT DIROMPAK ADALAH KERANA TELAH RUGI RM 4 BILLION…PEROMPAK TERSEBUT BERI JAMINAN HASIL ROMPAKAN DI JAMIN OLEH PH DAN AKAN BAYAR CUKAI TAHUN… .APABILA DISOAL BALAS KENAPA SAMUN BEGITU BANYAK…JAWAPAN YANG DIBERI ADALAH ROMPAKAN TERSEBUT BERTUJUAN UNTUK BANGKAPKAN TERUS INSTITUSI TERSEBUT…ALASAN TERSEBUT DITERIMA DENGAN SENANG HATI OLEH AG DAN PARA JURI SEBULAT SUARA …PEROMPAK BERNAMA TOKONG NOBITA DIBANTU MUJAHAT WAKANDA TELAH DIBEBASKAN BERSAMA HASIL ROMPAKAN DENGAN DI SAKSIKAN OLEH TONG M,,PAK DAJJAL DAN MAT SYABU SYIAH….SEKIAN…CERITA INI BENAR… ROMPAKAN BERLAKU DI SIANG HARI DI DEPAN KHALAYAK RAMAI….20 BILLION ORG TAK NAMPAK….TAPI 2 BILLION YG SIBUK MELALAK….SEMOGA ISU INI MENJADI YANG TERBESAR DI NEGARA INI..AMINN!!….SEMOGA PH HANCUR BINASA

 3. JAWAPAN KEPADA SOALAN : ADAKAH ISLAM TERANCAM DI MALAYSIA….

  PH perkasa Islam? Kosong peratus’

  Dalam ucapan ulang tahun kerajaan Pakatan Harapan, perdana menteri mengulangi apa yang sering kita dengar selama ini dari puak-puak anti-Islam dan Melayu supaya tidak memperkatakan tentang agama dan Melayu.

  Katanya dua perkara ini akan membawa perpecahan kaum dan menjejas hubungan antara penganut agama. Saya berbeza pendapat dengan Tun kerana jika isu agama dan bangsa Melayu ini tidak diperkatakan oleh orang Melayu sendiri maka siapa lagi yang akan mempertahankannya?

  Penganut agama lain sudah pasti tidak akan mempedulikan agama Islam sebaliknya akan berusaha memperkuatkan agama masing-masing. Ini sangat logik dan mudah difahami. Mustahil penganut agama lain akan mempertahan dan memperjuangkan agama Islam.

  Saya tidak tahu kenapa pemimpin kita begitu takut apabila rakyat mahu memperkatakan tentang agama Islam. Tetapi dalam masa yang sama, mereka membiarkan golongan liberal duduk di atas pentas-pentas untuk memperjuangkan pemikiran mereka.

  Dalam keadaan demikian :

  Adakah salah jika umat Islam berasa tertekan dan dipinggirkan oleh pihak kerajaan?
  Adakah kerajaan sengaja mahu menekan umat Islam dan membiarkan Islamophobia semakin berleluasa?
  Tidakkah umat Islam berhak berkata dan mempertahankan hak mereka?
  Semua persoalan ini bukanlah satu omongan atau sentimen kosong semata sebagaimana sesetengah pihak menuduh tetapi sebaliknya ia berdasarkan fakta yang berlaku dalam negara sekarang. Jika ada yang tidak tahu atau sengaja tidak mahu tahu berikut adalah beberapa perkara yang beraku kenapa umat Islam rasa dibuli dan ditekan oleh pihak kerajaan :-

  Pelantikan peguam megara yang bukan Muslim. Ini sudah pasti sesuatu yang sangat membimbangkan kerana bagaimana beliau mahu menasihati Majlis Raja-Raja tentang hal ehwal agama Islam di negara ini jika beliau sendiri tidak faham. Ini berlaku dalam isu Icerd di mana jelas ia menjejaskan kedudukan Islam apabila ia membenarkan kebebasan beragama. Kenapa peguam negara tidak menjelaskan hakikat ini kepada Agong atau memang beliau sengaja mahu menutup isu ini.

  Konsep Rahmatan Lil Alamin yang dibawa kerajaan jelas sangat bertentangan dengan pengertian yang sebenar sehingga seolah-olah hukum syariat tidak lagi bermakna. Akibatnya, segala maksiat yang berlaku tidak lagi berani diambil tindakan oleh penguatkuasa kerana menteri mengatakan itu adalah “Private Sphere”. Ini bertentangan dengan Islam sama sekali.
  Menteri juga mengkritik apabila rakyat berhimpun menentang penghinaan terhadap Rasulullah S.A.W walhal kalau di negara-negara Islam yang lain, gelombang protes secara besar-besaran dari rakyat akan meletus dengan mudah. Entah kenapa menteri sendiri tak mahu penentangan terhadap penghinaan kepada Rasulullah S.A.W dinyatakan secara terang-terangan.
  Buku-buku ajarat sesat yang telah diharamkan kini telah diberikan kebebasan untuk diedar dalam masyarakat. Ini sangat pelik dan sukar untuk difahami apa objektif kerajaan sebenarnya.
  Tidak ada tindakan mahupun teguran dibuat oleh kerajaan terhadap perarakan gologan LGBT walaupun dari perspektif syarak ia sangat bertentangan dan sesat. Sebaliknya himpunan aman yang menegur perarakan tersebut yang dikritik. Bukan itu saja; mereka dilayan dengan penuh hormat oleh menteri malah diberi ruang untuk berucap di persidangan Hak Asasi Manusia di Geneva. Saya tidak menolak kemungkinan satu hari nanti, jika tidak ada penentangan, maka golongan ini akan diiktiraf dan menjadi satu kelompok masyarakat yang sah untuk mereka berarak seperti di negara-negara barat. Suara mereka semakin hari semakin lantang.

  Kritikan terhadap pembelajaran agama Islam di sekolah-sekolah dan IPT di mana ia dianggap terlalu banyak. Walhal kita semua tahu masalah sosial yang berlaku dalam kalangan generasi muda dan remaja semakin berleluasa.
  Dan akhirnya apabila pemulihan hendak dijalankan, maka agensi-agensi yang ditugaskan akan kembali kepada penerapan dan pembelajaran agama Islam. Satu aspek mereka kritik tetapi di aspek yang lain mereka memerlukan agama. Tidakkah ini satu yang aneh?
  Hukuman sebat yang dijalankan telah dikritik hebat oleh puak liberal tetapi kerajaan dilihat membisu.
  Video-video ugutan bunuh kepada pendakwah dan mufti sudah semakin berani dipaparkan di media-media sosial seolah-olah mereka merasakan bahawa mereka akan dilindungi oleh ‘pihak-pihak tertentu’.
  Desakan kepada kerajaan untuk membenarkan umat Islam untuk murtad dilaungkan secara jelas dalam parlimen tetapi sekali lagi kerajaan diam membisu. Persoalannya, adakah kerajaan bersetuju? Kenapa mereka begitu berani mencabar hukum Islam jika tidak lain tidak bukan kerana mereka berasa ‘selamat’ dalam kerajaan sekarang?
  Ada menteri mengatakan hukum Islam yang melarang umat Islam untuk murtad adalah merupakan satu penindasan. Penghinaan yang macam mana lagi yang umat Islam harus tunggu?
  Ada juga seruan menyuruh kerajaan membuang perkataan ‘Islam’ dalam kad pengenalan. Walaupun kerajaan tidak bersetuju tetapi kita yakin ia tidak akan berhenti di sini.
  Sebenarnya banyak lagi yang boleh disenaraikan sebagai bukti kenapa umat Islam dan orang Melayu berasa tertekan dan terancam. Kerajaan hanya sibuk memperkatakan tentang isu 1MDB dan pelbagai skandal rasuah.

  Kita amat bersetuju dan menyokong segala tindakan kerajaan untuk mendakwa sesiapa yang bersalah. Tetapi kerajaan seolah-oleh membutakan mata dan memekakkan telinga terhadap isu-isu yang melibatkan agama Islam. Jadi jangan salahkan jika rakyat terpaksa bersuara di jalanan kerana itu saja alternatif yang ada.

  Jika dinilai apakah pencapaian kerajaan terhadap memperkasakan agama Islam selepas setahun memerintah, saya katakan; pencapaiannya adalah kosong peratus. Noktah!

  AMINUDDIN YAHAYA ialah presiden Ikatan Muslimin Malaysia (Isma).EI

  Reply

 4. TN,,PAK SEMAN,,WAU BULE DAN CAI2 PH TAK PERLU MERAPU DAN MENCARUT,,JWB SOKLAN NI….365 Kejayaan Kerajaan PH Memerintah selama setahun…..

  1. Hutang kerajaan telah meningkat kepada RM741 bilion (51.8% dari KDNK) di bawah PH berbanding RM686 bilion (50.7% dari KDNK) di bawah BN.

  2. Rizab antarabangsa Bank Negara MalUSD 109.4 bilion pada Mei 2018 kepada USD102.1 bilion pada Januari 2019.

  3. Nilai Ringgit merosot berbanding matawang utama sejak 9 Mei 2018. Ketika itu, Ringgit diniaga pada kadar RM3.94 bagi setiap 1 USD, jatuh teruk kepada RM4.067 per USD pada Februari 2019.

  4. Kita jatuh 2 anak tangga dalam Global Competitiveness Index bagi tahun 2018-2019 di kedudukan ke-25 dunia.

  5. Defisit kerajaan untuk tahun 2018 adalah RM52.5 bilion (3.7% dari KDNK) berbanding RM40.3 bilion (3.0% dari KDNK) di bawah BN.

  6. KDNK negara pada tahun 2019 dijangka pada paras 4.6% sedangkan sebelum PRU14 ekonomi Malaysia dinilai akan berkembang pada kadar 5.4% pada 2018 dan 5.1% pada 2019

  7. PETRONAS telah dipaksa membayar RM80 bilion untuk tahun 2018 sahaja, jauh lebih tinggi berbanding dividen RM16 bilion untuk tahun 2017 kepada kerajaan BN.

  8. Nilai ekuiti terkumpul Petronas turun RM7.5 bilion dari RM432.8 bilion kepada RM425.3 bilion. Buat kali pertama sejak 10 tahun yang lalu, nilai ekuiti PETRONAS jatuh.

  9. Kita diberi gelaran pasaran saham paling corot di dunia oleh Bloomberg

  10. Kita diberi gelaran pasaran saham paling corot di Asia oleh Nikkei.

  11. Peruntukan kepada subsidi baja padi dipotong daripada RM465 juta (2018) kepada RM232.5 juta dalam bajet 2019.

  12. Peruntukan kepada Insentif Pengeluaran Padi dipotong daripada RM563 juta (2018) kepada RM281.5 juta dalam bajet 2019.

  13. Peruntukan kepada Elaun Sara Hidup Nelayan dan Insentif Hasil Tangkapan Nelayan dipotong daripada RM262 juta (2018) kepada RM98.5 juta dalam bajet 2019.

  14. Subsidi Baja Padi Bukit/Huma dipotong 100% daripada RM70 juta (2018) kepada RM0 dalam bajet 2019.

  15. Program Food and Agro Council for Export (FACE) dihapuskan dalam bajet 2019 berbanding peruntukan sebanyak RM3 juta pada 2018.

  16. Elaun Sara Hidup Nelayan Darat (ESHND) dipotong daripada RM12.5 juta pada 2018 kepada hanya RM3.5 juta dalam bajet 2019.

  17. Peruntukan kepada Malaysian Bioeconomy Development Corporation dikurangkan sebanyak RM40 ribu dalam bajet 2019 berbanding 2018.

  18. Peruntukan keseluruhan kepada Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dipotong daripada RM5.1 bilion (2018) kepada RM4.4 bilion dalam bajet 2019.

  19. Pemindahan Khazanah daripada Kementerian Kewangan ke Jabatan Perdana Menteri

  20. Penjualan pegangan 0.66 peratus Khazanah dalam bank yang kedua terbesar di Malaysia iaitu CIMB

  21. Keengganan kerajaan Pakatan untuk menubuhkan jawatankuasa bebas bagi menyemak semula rangkaian kompleks GLCs yang berpotensi membawa kepada amalan ‘penaungan selektif’.

  22. Langkah menerima bekas ahli parlimen UMNO secara besar-besaran menimbulkan kecurigaan terhadap komitmen PM terhadap agenda reformasi institusi.

  23. Pelantikan Ronald Kiandee yang menyertai Parti Bersatu sebagai Pengerusi PAC sebelum digantikan menimbulkan persoalan mengenai komitmen Pakatan kepada reformasi.

  24. Jawatankuasa Reformasi Pilihan Raya (JRPR) digesa diletakkan di bawah bidang kuasa Parlimen, selari janji ke-16 dalam manifesto Pakatan Harapan (PH) yang dirangka ketika Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) lalu.

  25. Projek ECRL dikurangkan RM21 bilion melalui perubahan jajaran dan jumlah stesen, tidak dikurangkan RM30 bilion seperti mana dakwaan hutang 1MDB dahulu.

  26. Projek Bandar Malaysia diteruskan dengan kekalkan kontrak rundingan terus kepada IWH-CREC, bercanggah dengan prinsip tender terbuka Pakatan.

  27. Gaji kakitangan awam enggan dinaikkan, malah saiz kakitangan awam juga ingin dikurangkan

  28. Kecurigaan melampau kepada kesetiaan penjawat awam.

  29. Pengakuan Tun Daim bahawa ramai Menteri lantikan Tun M berpatah arang berkerat rotan dengan birokrat dan PTD, mengakibatkan dasar-dasar yang digubal dan dilaksanakan kucar-kacir.

  30. Kepakaran birokrat dan PTD kurang dimanfaatkan, sebaliknya nasihat mereka dipinggirkan dek kegopohan Menteri lantikan Tun M melakukan perubahan semata-mata demi dilihat melakukan perubahan tanpa pertimbangan pakar.

  31. Isu sijil akademik palsu dan cubaan menutup pembohongan oleh sebahagian menteri.

  32. Kawasan parlimen pembangkang dianaktiri dengan peruntukan RM100k berbanding Pakatan (RM500k). Seluruh negeri Pantai Timur terkesan dengan agihan yang tidak adil ini.

  33. Tiada fokus pada usaha menjana pendapatan baharu (tenaga Solar, ‘Artifical Intelligence’ AI, Torium, mikrob, dan sebagainya). Terperangkap dengan pemikiran ekonomi abad ke-20

  34. Pembocoran Surat MEIO kepada CIA tidak boleh diulangi kerana beri kesan kepada perisik negara di luar negara.

  35. Peruntukan khas RM10 juta kepada Kedah ditadbir Mukhriz Mahathir setiap tahun. Bagaimana dengan negeri-negeri lain?

  36. ‘U-Turn HSR’, jejas imej negara di Singapura

  37. ‘U-Turn ECRL’, sekejap batal, sekejap tidak, telah menjejaskan kredibiliti kerajaan dalam mengimbangi kepentingan nasional dan hubungan dengan China untuk tempoh 10 bulan lamanya.

  38. ‘U-Turn’ MRT3 yang amat diperlukan di bandar.

  39. MRT2 perlu dirunding kembali susulan penerusan projek Bandar Malaysia. Satu lagi ‘U-turn’.

  40. Amalan ‘bulldozer’ rang undang-undang di Parlimen seperti kes SST perlu dihentikan.

  41. Soalan pertama Najib Razak berkenaan 1MDB tidak terjawab hingga kini: Mengapa kerajaan PH membisu bila syarikat milik kerajaan Abu Dhabi, IPIC mengeluarkan kenyataan balas pada bulan Oktober lalu bahawa 1MDB tidak berhutang kepada IPIC, jelas bertentangan dengan tuduhan kerajaan PH? Jika ia prejudis, mengapa PH boleh keluarkan kenyataan mengenai perjanjian itu tetapi tak mahu dedahkan dokumen perjanjian itu?

  42. Soalan kedua Najib Razak berkenaan 1MDB tidak terjawab hingga kini: Mengapa tiada satu pun pemimpin PH pernah mempersoalkan mengapa pegawai-pegawai kanan Abu Dhabi dan bos mereka tidak dipanggil untuk disoalsiasat memandangkan wang itu dipindahkan kepada mereka dan merekalah yang didapati banyak menggunakan wang itu dan mengagihkan wang itu kepada pihak-pihak yang lain? Setiap satu sen yang didakwa hilang dari 1MDB telah dibayar atau dijamin oleh pihak IPIC.

  43. Soalan ketiga Najib Razak berkenaan 1MDB tidak terjawab hingga kini: Adakah perjanjian penyelesaian itu mengandungi klausa bahawa IPIC bersetuju untuk menyelesaikan semua wang dibayar oleh 1MDB kepada mereka yang kini didakwa hilang sebelum 30 Disember 2020?

  44. Soalan keempat Najib Razak berkenaan 1MDB tidak terjawab hingga kini: Mengapa masih tidak mahu mendedahkan perjanjian penyelesaian tahun 2015 dan 2017 ini?

  45. Kos jutaan ringgit selenggara kapal mewah Equanimity seharusnya disalurkan kepada lebih 50 ribu nelayan dan penoreh getah yang terkesan dengan kejatuhan harga komoditi

  46. Kerajaan lebih memfokus kepada kereta nasional ke-3 berbanding membangunkan pengangkutan awam moden untuk Greater KL dan negeri-negeri lain.

  47. Tidak cukup dengan Obses Tun M dengan Projek Kereta Ketiga walau ditentang ramai, kini fokus pula kepada usaha untuk kembalikan perlumbaan mahal F1 ke Malaysia.

  48. Alasan hutang RM1 trillion untuk kerajaan tidak menunaikan manifesto perlu dihentikan segera, sedangkan telah ‘memerah’ RM80 bilion daripada Petronas untuk tahun 2018 sahaja.

  49. Amalan mengutus individu bukan eksekutif seperti Tun Daim ke China, mengetepikan Menteri Luar dan Menteri Kewangan, perlu dihentikan

  50. IRI Amerika diundang ke Pejabat PM tanpa ketelusan, tidak dimaklum kepada rakyat

  51. Anggota Majlis Penasihat Kerajaan (CEP) tidak wajar memonopoli jawatan ekonomi politik

  52. Kontroversi pelantikan Peguam Negara tidak ditangani dengan cermat

  53. Tiada perkembangan siasatan kes Taib Mahmud

  54. Tiada perkembangan kes rasuah Azmin yang dilapor Rafizi

  55. Tiada penjelasan mantap dalam penyelesaian kes Banglo Lim Guan Eng

  56. Kes P. Ramasamy dan pengganas LTTE perlu ditangani dengan lebih tegas, tetapi kini sunyi sepi

  57. A Kadir Jasin yang disiasat kerana dedah perbelanjaan dan isteri YDPA dilantik Penasihat PM, hingga kini kes sunyi sepi

  58. Lemah dalam menyiasat laporan mendakwa syarikat konsesi Terowong Pulau Pinang setuju untuk memberi 10% kepentingan dalam syarikat mereka kepada seorang menteri DAP untuk menerima projek mega yang akhirnya akan bernilai berpuluh bilion. Pemimpin DAP berjanji untuk menganugerahkan projek berbilion ringgit ini kepada syarikat konsesi terbabit sebelum tender yang kononnya tender terbuka dilaksanakan.

  59. Tidak telus soal pinjaman dari Jepun & China, rakyat wajar dimaklumkan secara terperinci Bon Samurai dan Bon Panda.

  60. Pinjaman Bon Samurai adalah RM7.3 bilion tetapi jumlah masuk yang direkodkan kerajaan Pakatan hanya RM7.06 bilion. Persoalan ke mana RM 200 juta lagi belum dijawab.

  61. RM500,000 untuk turunkan logo ‘1Malaysia’ seharusnya disalurkan kepada golongan lebih memerlukan seperti nelayan dan penoreh getah

  62. Keseluruhan kabinet kerajaan Pakatan perlu segera untuk isytiharkan harta dengan jujur, bukannya dengan manipulasi definisi istilah aset tertentu.

  63. Kewujudan golongan ‘establishment’ di balik tabir yang terlalu berpengaruh mendobrak fabrik institusi tradisi Melayu-Islam di Malaysia.

  64. Jabatan Perangkaan Negara telah mengeluarkan Indeks Pelopor (IP) yang dikumpul untuk bulan Disember 2018, memantau prestasi ekonomi ke hadapan dan adalah petunjuk bagi keadaan ekonomi pada jangkamasa yang akan datang ataupun “leading indicator”, menunjukkan indeks ini telah susut bagi tempoh 7 dari 8 bulan yang dipantau selepas PRU14 iaitu dari Mei sehingga Disember berbanding indeks yang semakin naik sebelum itu. Ini menunjukkan angka negatif untuk 6 bulan berturut-turut.

  65. SST telah menyebabkan kos naik 10 peratus.

  66. Pemansuhan GST telah menyebabkan kerajaan hilang berpuluh-puluh bilion pendapatan.

  67. SST tidak mampu mengelakkan ketirisan dan penipuan cukai.

  68. Peruntukan kepada Kementerian Kewangan melonjak dengan berganda daripada RM38.1 bilion pada 2018 kepada RM68.4 bilion dalam bajet 2019 sedangkan kementerian-kementerian lain seperti Pertanian, Luar Bandar, Pembangunan Usahawan, dan Perumahan dikurangkan.

  69. Menteri menuduh kerjasama PAS-UMNO sebagai ‘perang ke atas bukan Melayu dan bukan Islam’.

  70. Menteri Kewangan tiada sijil akauntan bertauliah (chartered accountant) dari Australia.

  71. Keputusan berkenaan cermin kenderaan gelap tidak dirunding dengan pihak berkuasa yang lain seperti polis.

  72. Silap besar sifatkan matrikulasi sebagai ‘pintu belakang’ untuk anak-anak Melayu dan Bumiputera masuk universiti.

  73. Dahulu sifatkan pekerjaan pemandu Grab dan Uber serta 3D sebagai ‘tidak membanggakan’, kini menyeru anak-anak muda memilih sektor 3D dan jangan memilih kerja.

  74. Menyerang isu hutang kerajaan negeri Kelantan dengan amat tidak matang, terlalu emosional dan tidak rasional sama sekali.

  75. Menyerang isu hutang kerajaan negeri Pahang dengan amat tidak matang, terlalu emosional dan tidak rasional sama sekali.

  76. Menyerang Tengku Mahkota Johor sebagai ‘budak kecil yang bodoh’.

  77. Menyuruh Tengku Mahkota Johor tutup mulut.

  78. Khazanah luluskan penggabungan Axiata (Celcom) dengan Telenor (DIGI) sedangkan dahulu akan tuduh langkah sebegini sebagai jual aset negara seperti Proton-Geely.

  79. Menteri Pertahanan tidak cekap atasi isu sujud di atas batu Karbala – boleh dilapik kain seperti mana pemimpin lain lakukan, atau tidak perlu solat di belakang Imam Syiah sama sekali.

  80. Menteri Kewangan Salah titik perpuluhan.

  81. Kontroversi penghapusan pencen penjawat awam tidak ditangani dengan cekap

  82. Langkah pengurangan kakitangan awam sedang digerakkan.

  83. Seruan Menteri Industri Utama supaya minum minyak sawit tidak bijak untuk lonjakkan eksport minyak sawit negara.

  84. Kadar Bantuan Sara Hidup (BSH) kategori bujang yang melampau (dan menghina) iaitu 27 sen sehari

  85. Bajet 2019 silap kerana mengunjurkan harga minyak dunia pada tahap US$70 sedangkan hingga Mac 2019 pun harga minyak dunia masih tidak sampai ke tahap seperti yang diunjurkan. Akibatnya “compounded effect” memberi kesan kepada pelaksanaan kerajaan.

  86. Retorik penjawat awam ‘membebankan’ sangat kurang cermat dan memberi impak negatif kepada motivasi dan moral jentera pentadbiran negara.

  87. Dulu kos projek LRT3 ialah RM9 bilion di bawah BN sebelum Lim Guan Eng naikkan menjadi kos RM31 bilion dan kemudiannya “berjaya” turunkan kos menjadi RM16 bilion.

  88. Tiada keberanian untuk saman kes tuduhan RM18 bilion tuntutan GST ‘dicuri’

  89. Mata wang Ringgit gagal untuk diperkasakan, malah tiada perancangan sistematik seperti mana yang dijanjikan di halaman 18 Manifesto Pakatan.

  90. Pelaksanaan Bantuan Sara Hidup (BSH) lebih bermasalah berbanding Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), malah sekadar menggunapakai data BR1M

  91. Skim insurans B40 (yang kini diberi nama MySalam) menyaksikan kerajaan PH telah mengizinkan syarikat insurans Singapura yang besar (Great Eastern) untuk mendapat pengecualian daripada syarat-syarat BNM bagi menghadkan pemilikan asing dalam sektor insurans negara dengan membayar RM2 bilion.

  92. Ada cara lebih baik untuk mengumpul dana melalui bon kerajaan, cara REIT PH akan menyebabkan kerajaan rugi besar untuk bertahun-tahun dan cuma akan memanfaatkan sesetengah golongan (kroni) sahaja.

  93. Lim Guan Eng umum syarikat judi Da Ma Cai taja lawatan Ketua Polis Negara ke Turki.

  94. Cadangan pemansuhan tol 11 malam hingga 5 pagi yang bercelaru dari segi pengumuman dan meragukan dari segi
  ketelusan.

  95. Cadangan caj kesesakan agak kurang komprehensif dari segi impak positifnya.

  96. Dari segi fokus mengurangkan jurang antara kaya-miskin, tiadanya cukai ke atas orang kaya seperti ‘Higher income tax’

  97. Tiada usaha untuk laksanakan ‘Capital gain tax’

  98. Tiada usaha untuk laksanakan ‘inheritance tax’ ke atas orang kaya yang mewariskan kekayaan kepada anak mereka – lalu yang kaya semakin kaya, yang miskin makin miskin

  99. Insurans wajib masih samar buat golongan B40.

  100. FGV Holdings Bhd pula mencatat kerugian besar RM1.08 bilion untuk tahun 2018 berbanding untung RM131 juta bagi tahun 2017 di bawah BN.

  101. Axiata umumkan kerugian RM5.03 bilion untuk tahun 2018 berbanding keuntungan RM909.48 juta untuk tahun 2017.

  102. Syarikat Telekom Malaysia juga mengalami kerugian buat pertama kalinya sejak 10 tahun yang lalu.

  103. Syarikat Boustead Holdings milik LTAT juga melaporkan kerugian RM469.2 juta untuk tahun 2018 berbanding untung RM436.2 juta untuk tahun 2017.

  104. Keuntungan IHH Berhad naik 5 kali ganda untuk suku ke-4 2018 berbanding tahun sebelumnya. Tetapi malangnya, kerajaan PH jual IHH Berhad kepada Jepun pada bulan November 2018 dengan harga RM8.42 bilion.

  105. Ogos 2018, Khazanah jual syarikat insurans Turki, Acibadem Sigort – RM1.25 bilion.

  106. Seluruh pegangan Khazanah melalui Axiata di dalam Syarikat telco M1 juga telah dijual kepada Singapura dengan harga RM1.65 bilion.

  107. Lebih setengah dari pegangan Khazanah dalam bank Filipina terbesar BDO Unibank Inc telah dijual kepada Filipina dengan harga RM415 juta yang juga di bawah harga pasaran.

  108. Pada April 2019 Khazanah di bawah Pakatan menjual saham TNB sebanyak RM1.05 bilion.

  109. DRB-Hicom jual kepentingan 11% dalam Modenas kepada syarikat Jepun, Kawasaki yang kemudiannya membeli saham keutamaan boleh tukar (CPS) Modenas, menjadikan penguasaannya meningkat kepada 48%.

  110. PH sering memberi alasan bahawa aset-aset FELDA perlu dijual untuk membayar hutang FELDA RM8 bilion. Harga jualan minyak sawit mentah telah jatuh teruk selepas PRU14 di persekitaran RM1,700 sehingga RM2,000 satu tan – iaitu tidak jauh berbanding kos pengeluaran FELDA di persekitaran RM1,800 satu tan. Oleh kerana FELDA ada kos operasi dan kos tetap, harga jualan minyak sawit merupakan sebab utama pengaliran wang tunai FELDA terjejas.

  111. Menteri Hal Ehwal Ekonomi akhirnya mengaku hutang RM8 bilion FELDA yang selalu disebut-sebut oleh Pakatan sebagai telah ‘dirompak’ oleh BN sebenarnya dipinjam semula kepada para peneroka FELDA sendiri.

  112. Menara FELCRA yang dilancarkan oleh Najib dijual oleh PH.

  113. Projek TRX yang dituduh sebagai beban kepada negara pada era BN kini dianggap sebagai antara aset utama kerajaan.

  114. Khazanah juga telah bersedia untuk menjual pegangan mereka di dalam Bank CIMB, syarikat telekomunikasi Axiata, UEM Edgenta dan UEM Sunrise

  115. Pada bulan Disember 2018, Khazanah mula menjual CIMB Bank dengan penjualan 63 juta saham CIMB kepada pembeli-pembeli yang tidak dinamakan pada harga RM364 juta atau harga RM5.78 satu saham. Sebelum PRU14, harga saham CIMB adalah pada harga RM7.30. Sudahlah harga saham merudum, hasil jualan pula kurang RM86 juta.

  116. Disebalik kesemua penjualan aset dan kepentingan Khazanah Nasional, ia masih bertindak menjual bon sebanyak RM2 bilion pada Mei 2019.

  117. April 2019, Axiata di bawah Pakatan jual perniagaan digital mereka (Axiata Digital) kepada Singapura dengan harga RM579 juta.

  118. Hutang yang dipaksa ke atas peneroka FELDA masih tidak dihapuskan sama sekali

  119. Mengikut data rasmi Kementerian Pertanian, harga telur ayam terus naik. Sebelum PRU14, harga di ladang untuk telur gred AAA adalah serendah 27 sen dan harga gred C 24 sen. Tetapi harga telur gred AAA di ladang pada Februari 2019 sudah naik 59.2% sehingga 43 sen.

  120. Harga telur gred C naik 67% kepada 40 sen.

  121. Menteri mendakwa boleh minum air terus dari paip.

  122. Menteri sekadar melontarkan idea dengan mudah (contohnya nelayan perlu menanam nenas di belakang rumah) tanpa kajian rapi dan terperinci

  123. Masih tiada koordinasi yang sinergi rentas kementerian seperti Pertanian, Industri Utama, Pengangkutan, MITI, dan Keusahawanan dalam merangka pelan ‘keselamatan makanan negara’ (Food Security).

  124. Rancangan alternatif monopoli beras BERNAS masih perlahan

  125. Universiti Pertanian dicadang sedangkan UPM sudah lama wujud

  126. Pelantikan Faiz Fadzil yang tiada pengalaman sama sekali untuk terajui Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM), masih tiada pencapaian yang membanggakan.

  127. LKIM tidak berjiwa besar dalam merundingkan isu penahanan bot pukat tunda dengan pihak kerajaan negeri seperti kes Terengganu.

  128. Janji 30% wanita dalam kabinet tidak ditepati

  129. Kecekapan pelaksanaan KWSP Suri Rumah agak mengecewakan

  130. Kurang cekap menangani isu perkahwinan bawah umur

  131. Tidak efisien dalam menjelaskan isu khitan anak perempuan

  132. Tidak cekap menangani isu projek RTS dan tanah Sultan Johor di Bukit Chagar.

  133. Tidak sepatutnya dibubarkan Pasukan Taktikal Khas Anti Maksiat, Judi, dan Gangsterisme (Special Task Force for Anti-vice, Gaming and Gangsterism STAGG)

  134. Tidak sepatutnya dibubarkan Pasukan Petugas Khas Jenayah Terancang (Special Task Force on Organised Crime STAFOC)

  135. Tidak sepatutnya dibubarkan Pasukan Khas Taktikal Narkotik (Special Tactical Intelligence Narcotics Group STING)

  136. Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan seramai 200,000 orang dijangka akan mendapat sijil kewarganegaraan membabitkan pelbagai kategori dan kes berbeza. Pengkritik mempersoalkan kenapa perkara ini melibatkan sejumlah pemohon yang sebegitu ramai dan gusar mereka akan mempengaruhi pola pengundian pada PRU akan datang.

  137. Proses untuk menangkap Jho Low terlalu perlahan, hingga menimbulkan keraguan terhadap komitmen kerajaan

  138. Pertembungan dengan istana Johor tentang isu pelantikan Menteri Besar Johor.

  139. Pertembungan dengan istana Johor tentang isu rombakan EXCO kerajaan negeri Johor.

  140. Tiada perkembangan terkini kes pembunuhan Imam muda Palestin, Dr. Fadi Al-Batsh oleh ejen Zionis di Malaysia tahun lalu.

  141. Tiada program dan data khusus untuk membezakan prestasi penurunan kadar jenayah di bawah Pakatan berbanding di bawah BN sebelumnya

  142. Peruntukan kepada Kementerian Pertahanan Malaysia dalam bajet 2019 dikurangkan sebesar RM2 bilion berbanding tahun 2018.

  143. Tidak layak dipimpin Mat Sabu yang tiada pengetahuan selok-belok pertahanan dan dunia ketenteraan sama sekali.

  144. Lemah dan bisu dalam berhadapan dengan reaksi agresif Singapura yang menggugat had pelabuhan Johor berhampiran perairan Tuas. Jauh berbeza dengan Menteri Pertahanan Singapura yang berdegar-degar mengeluarkan ancaman keras.

  145. Timbalan Menteri Liew Chin Tong terlalu mesra Singapura, banyak program dengan pihak Singapura, hinggakan bisu untuk mengkritik sikap agresif Singapura menceroboh had pelabuhan Johor di perairan Tuas kita.

  146. Menteri Pertahanan tidak cermat dan terpaksa U-Turn dengan menarik balik kenyataan berkenaan isu penjualan hotel Royale Chulan kepada Singapura.

  147. Menteri perlu berhenti mendedahkan situasi pertahanan dalaman negara seperti jumlah Sukhoi yang boleh beroperasi

  148. Menteri perlu berhenti merendahkan kedudukan semasa ketenteraan negara sebagai paling lemah di Asia Tenggara sedangkan fakta tidak sedemikian

  149. Lembab dalam keputusan dan proses pembelian pesawat tempur Multirole Combat Aircraft (MRCA)

  150. Cita-cita Menteri Mat Sabu untuk mengeluarkan pesawat tempur buatan Malaysia pada 2030 masih belum diperjelaskan dengan teliti

  151. Lembab dalam keputusan dan proses pembelian Multirole Support Ship (MRSS).

  152. Pameran Antarabangsa Maritim dan Aeroangkasa Langkawi (LIMA 2019) kurang tarikan

  153. Laporan kemungkinan pemerolehan aset dengan Iran menjejaskan prospek pemerolehan aset kita dengan negara seteru Tehran seperti Kuwait.

  154. Pendekatan Unilateral seperti menamatkan KSCIP tanpa rundingan dengan Arab Saudi perlu dielakkan pada masa hadapan

  155. Kemaraan China di Laut China Selatan wajib diambil serius, tidak cukup sekadar nasihat kepada kuasa besar – strategi yang ampuh perlu dirangka segera.

  156. Kerajaan Pakatan juga meneruskan latihan bersama Tentera Laut China di Selat Melaka mulai 20 Oktober 2018 di saat berita penahanan besar-besaran umat Islam Uighur tersebar di seluruh dunia.

  157. Hotel Royale Chulan Bukit Bintang milik syarikat Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Boustead Holdings telah dijual kepada syarikat Singapura dengan harga RM197 juta.

  158. Tiada susulan perkembangan lawatan Menteri Pertahanan ke Turki.

  159. Menteri Pertahanan ‘syok sendiri’ umumkan penganjuran LIMA 2019 sebagai ‘yang terbaik dalam sejarah’.

  160. Jawatankuasa Siasatan Tadbir Urus, Perolehan dan Kewangan Kerajaan yang dipengerusikan bekas ketua audit negara Ambrin Buang telah meniliti semua urus niaga tukar tanah (land swap) melibatkan Kementerian Pertahanan dan mengeluarkan laporan bahawa terdapat keraguan di dalam 16 projek berlainan dengan syarikat-syarikat berbeza sejak tahun 1997 yang melibatkan 1,187 hektar (2,933) ekar tanah Kementerian Pertahanan bernilai RM4.75 bilion, tetapi tidak jelaskan kepada rakyat perincian termasuklah berapa banyak ia dilakukan ketika era Tun Mahathir dan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

  161. Peruntukan kepada sekolah dan kolej swasta Cina berbanding kepada sekolah-sekolah luar bandar yang jauh lebih memerlukan

  162. Pengecualian PTPTN Zaman BN: Automatik dapat pengecualian bagi pelajar cemerlang Kelas Pertama, Zaman PH: Kena merayu untuk pengecualian PTPTN.

  163. Tarik-tali pengiktirafan Sijil UEC jangan lagi diulangi

  164. Timbalan Menteri perlu berhenti daripada lebih sudu dari kuah berbanding Menteri

  165. Tiada penjelasan tuntas berkenaan isu keutamaan ahli IKRAM dalam lantikan posisi berkaitan Kementerian tertentu.

  166. Isu ‘Kiri’ dan ‘Komunisme’ dalam silibus Sejarah perlu ditangani dengan cermat oleh jawatankuasa pakar Sejarah, NGO, dan intelektual awam.

  167. Cubaan menghapuskan dominasi Melayu Islam dalam silibus Sejarah wajib diperangi

  168. Seramai 12,000 orang pengawal keselamatan sekolah ditamatkan perkhidmatan.

  169. Mekanisme bagi menangani isu ‘Guru Duka Lara’ belum komprehensif

  170. MyBrain dan MyPhD perlu dihidupkan kembali untuk merancakkan penyelidikan dan pembangunan (R&D) negara.

  171. ‘Tarik-tali’ Peminjam PTPTN wajib dihentikan dan pelan pembayaran yang lebih manusiawi perlu dibentangkan segera.

  172. Pada April 2019 baru PTPTN cuba untuk mendapatkan pandangan awam tentang kaedah terbaik bagi mengutip hutang pelajar.

  173. Pelan jangka panjang dan sederhana TVET masih kabur

  174. Reformasi Universiti Awam (UA) masih tidak jelas kelihatan, kuasa lantikan masih berkisar di tangan Menteri.

  175. Cubaan menyiasat salah urus kementerian bertukar menjadi ‘serangan’ kepada Tan Sri Muhyiddin yang merupakan bekas Menteri Pelajaran

  176. Polemik Menteri Pendidikan menjawat jawatan Presiden UIA meskipun didesak hebat perlu dielakkan.

  177. Tiada koordinasi dengan Menteri Kesihatan untuk isu murid tidak divaksin

  178. Menteri jadikan Oxford sebagai ‘contoh’ pendidikan, timbul persoalan jati diri untuk bangunkan dan perkasakan model tempatan.

  179. Pertukaran nama daripada PERMATA kepada GENIUS tidak perlu.

  180. Peruntukan kepada Kementerian Pembangunan Luar Bandar dipotong daripada RM8.5 bilion pada 2018 kepada RM8.4 bilion dalam bajet 2019.

  181. Menteri hanya umumkan agihan pembangunan luar bandar untuk negeri Pakatan sahaja dalam masa yang berbeza dengan agihan negeri pembangkang

  182. Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Rina Mohd.Harun turun berprogram ketika menjelang PRK Semenyih

  183. Membuat dua lantikan politik dalam MARA

  184. Tiada rancangan pemerkasaan kontraktor kecil Bumiputera secara komprehensif setakat ini.

  185. Menteri menyebut ‘malu’ dengan Kampung Baru yang majoritinya dihuni orang Melayu di tengah-tengah ibu kota.

  186. Menteri cuba mengubah demografi Kampung Baru dengan keperluan dana sebesar RM10 bilion.

  187. Pemilihan Doraemon untuk dipamerkan sempena Tahun Melawat Malaysia 2020 menganaktiri kartun tempatan.

  188. Timbalan Menteri ‘difitnah’ memilik ijazah.

  189. Timbalan Menteri silap besar menuduh Imam Jaafar ahlul bait sebagai pengamal Syiah.

  190. Menteri Perumahan memuji ‘precast technology’ ala-blok LEGO dalam pembinaan rumah di Singapura sedangkan banyak pemaju di Malaysia juga sudah menggunakan teknologi yang sama

  191. Masih tiada program konkrit untuk isu perumahan anak muda.

  192. Harga rumah masih tidak diturunkan dengan agresif.

  193. Masih tiada program konkrit untuk isu perumahan golongan M40.

  194. Masih tiada kata putus yang jelas berkenaan status 700,000 pemilikan asing di Forest City, Johor.

  195. Tiada kerelevanan apabila Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan pula yang keluarkan kenyataan tentang kilang vaksin di Negeri Sembilan.

  196. Fuziah Salleh mendakwa Zuraida Kamaruddin menyalahguna kuasa beliau sebagai menteri dengan memberi arahan kepada Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) yang mengadakan pemilihan parti di Bandar Tun Razak

  197. Pengenalan AWAS tidak dilaksanakan dengan cermat bagi menunjukkan perbezaannya dengan AES yang dituduh ‘zalim’ ketika era BN.

  198. Malah jumlah kamera AES (AWAS) ada dirancang untuk ditambah, bukannya dihapuskan seperti yang dituntut ketika masih menjadi pembangkang.

  199. Kamera AWAS kini digambarkan sebagai menepati Maqasid Syariah.

  200. Pertembungan Menteri Pengangkutan dengan PDRM kerana ingin menghapuskan diskaun saman trafik sedangkan bagi Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Bukit Aman PDRM, langkah sedemikian akan mengurangkan kutipan dengan mendadak malah tidak akan dapat mengumpul hasil saman

  201. Langkah simplistik menaikkan had laju kenderaan

  202. Usaha ‘diplomasi kereta api’ dengan China bagi menjadikan Malaysia hab pemasangan kereta api di ASEAN masih kabur.

  203. Wujud panduan kandungan liputan/ siaran bagi negeri-negeri di bawah pentadbiran pembangkang, jelas bersikap partisan.

  204. Panduan ‘Liputan’ RTM mesti pro Kerajaan Persekutuan.

  205. ‘Tetamu’ RTM mesti ‘selari dengan aspirasi kerajaan Persekutuan’.

  206. Tokoh-tokoh agama/akademik/pakar rujuk yang ingin dijemput RTM hendaklah selari dengan aspirasi Kerajaan Persekutuan.

  207. Program RTM di lokasi tidak melibatkan wakil politik kecuali yang memihak kerajaan Persekutuan.

  208. RTM Tidak dibenarkan terlibat dengan program kerajaan negeri pembangkang.

  209. Pegawai RTM tidak dibenarkan menjadi emcee bagi acara kerajaan/agensi negeri pembangkang sama ada secara percuma mahu pun secara berbayar.

  210. Penajaan dan sumbangan daripada kerajaan pembangkang tidak dibenarkan kepada RTM.

  211. Masih tiada pelan penghapusan monopoli Astro

  212. Syarikat Singapura Great Eastern akan diberi akses kepada segala butiran peribadi untuk semua rakyat Malaysia di dalam golongan B40 di Malaysia iaitu dari pangkalan data (database) iaitu 3.7 juta orang.

  213. Menteri Usahawan tidak mengetahui beza model dengan prototaip.

  214. Silap besar pemahaman beza antara ‘kereta terbang’ dengan dron mahu pun ‘air mobility’.

  215. Sekatan kepada para pendakwah dan penceramah yang tidak pro-Pakatan

  216. Persatuan Majikan Malaysia (MEF) menjangkakan 30 ribu orang akan hilang kerja pada 2019, berbanding sekitar 21 ribu orang pada 2018

  217. Menyifatkan gaji minimum RM1100 ‘terlalu tinggi’ untuk sesetengah sektor

  218. Gaji minimum tidak serius diperkasakan

  219. ‘U-turn’ pengharaman tukang masak warga asing

  220. Tiada impak nyata akan prestasi kementerian dalam menurunkan kadar pengangguran

  221. Tiada inisiatif yang agresif sama sekali untuk hapuskan diskriminasi syarikat-syarikat yang hanya mengambil pekerja berbahasa Mandarin dan pekerja Cina sahaja

  222. Harga ubat masih mahal, diakui Menteri sendiri

  223. Tiada data konkrit dan terperinci mengenai harga ubat yang diturunkan dengan signifikan di bawah Pakatan

  224. Klinik komuniti ada yang ditutup

  225. 34 Klinik 1Malaysia dilaporkan ditutup.

  226. Kontroversi kenaikan Caj konsultasi klinik swasta

  227. Tidak cekap tangani golongan anti-vaksin

  228. Isu menunggu lama untuk menjalani latihan siswazah (housemanship)

  229. Isu tempoh menunggu pesakit di hospital belum ditangani dengan serius

  230. Sasaran mencapai nisbah seorang doktor bagi 400 penduduk menjelang 2030 belum disertai pelan komprehensif.

  231. Isu kebajikan serta beban kerja kakitangan profesional perubatan perlu diberi perhatian serius.

  232. Kakitangan SPAD ditawarkan gaji dan gred yang lebih rendah daripada sebelumnya oleh Kementerian Pengangkutan

  233. Menteri Belia gagal memutarbelit hakikat bahawa kakitangan SPAD ditawarkan gaji dan gred yang lebih rendah daripada sebelumnya oleh Kementerian Pengangkutan.

  234. Usaha anjurkan konsert mungkar Kpop BTS yang tidak membangunkan jati diri anak-anak muda di Malaysia.

  235. Penganjuran Konsert BTS ini bakal mencetus konsert-konsert mungkar yang lain sebagai susulan.

  236. Pengisytiharan Mufti Perlis bahawa Islam terancam bawah kerajaan Pakatan.

  237. Perang terbuka Perdana Menteri dengan Mufti Perlis yang disifatkan sebagai pekak.

  238. Tiada proses penyertaan inklusif semua pihak dalam penggubalan program Malaysian Future Leaders School (MFLS) bagi menggantikan BTN dan PLKN. Terdedah kepada prospek perkaderan Parti Bersatu.

  239. Peruntukan KBS dipotong daripada RM1.3 bilion kepada RM1 bilion dalam bajet 2019.
  240. Menukar 1M4U kepada IMPAK

  241. Tindakan tidak cerdik mendedahkan gaji Lim Teong Kim sedangkan itulah harga untuk kualiti jurulatih professional bertaraf dunia

  242. Isu prioriti dan masalah pelaksanaan promosi barangan & perkhidmatan usahawan muda oleh Menteri Belia dan Sukan (Hausbaum).
  243. Kontroversi latihan atlet berprestasi tinggi ke luar negara wajib diberi penilaian yang sewajarnya, tidak patut menghampakan atlet

  244. MBM dan GPMS digelar ‘Macai Politik’ sebelum Menteri menarik balik kenyataan sedemikian

  245. Dana kebajikan bekas atlet tidak diperkasa hingga tiada pendaftaran baharu boleh dibuat, hanya untuk menampung bekas atlet sedia ada sahaja

  246. Peruntukan kepada Kementerian Pembangunan Usahawan dikurangkan daripada RM635 juta pada 2018 kepada RM520 juta dalam bajet 2019.

  247. Cadangan kereta terbang bukan untuk tujuan komersial, kurang agresif, kurang strategik.

  248. Tiada rancangan terperinci Revolusi Industri 4.0 untuk usahawan Bumiputera

  249. Tiada pembaharuan komprehensif dari segi penstrukturan TEKUN Nasional

  250. Kerajaan PH Selangor meminjam daripada kerajaan pusat PH untuk membeli SPLASH dengan harga RM2.55 bilion. Najib mengatakan ada kroni PH terlibat dalam pembelian ini dan harga belian ialah 10 kali ganda berbanding harga RM250 juta yang dinilaikan oleh bekas Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim. Oleh itu, air percuma Selangor akan dihentikan dan tarif air Selangor akan naik kerana perlu membayar balik hutang kepada kerajaan pusat.

  251. Tarif air cuba dinaikkan.

  252. Perbicaraan kes Najib Razak tidak dilakukan secara terbuka sedangkan tiada apa yang perlu diselindungkan.

  253. Lynas diteruskan sedangkan dahulu kuat menentang dengan sentimen ketika menjadi pembangkang

  254. Aktiviti bauksit diteruskan sedangkan dahulu dikecam hebat ketika masih menjadi pembangkang

  255. Jumlah penurunan harga barangan sangat kecil, diakui Menteri sendiri tidak mencapai 30 hingga 40 peratus.

  256. Harga makanan dan minuman di restoran, kedai makan serta medan selera berterusan melambung, diakui Menteri sendiri

  257. 10 ribu restoran mamak menaikkan harga makanan dan minuman, didedahkan Menteri sendiri

  258. Menteri Datuk Saifuddin Nasution tiada idea hinggakan terpaksa mohon bantuan Najib Razak untuk tangani kenaikan harga barang pada Januari 2019

  259. KPDNHEP gagal mengetengahkan mekanisme pencegahan inflasi terbaharu

  260. Ambil jalan mudah salahkan kos-kos lain yang mengakibatkan kenaikan kos sara hidup rakyat iaitu kos ‘perumahan, pendidikan, pengangkutan, bil utiliti, makanan, dan kesihatan’.

  261. Dahulu Pakatan bantah SOSMA, kini meneruskan SOSMA

  262. Dahulu Pakatan bantah Akta Hasutan, kini sebaliknya diteruskan

  263. Dahulu Pakatan bantah Akta POCA, kini sebaliknya diteruskan

  264. Dahulu Pakatan bantah Akta POTA, kini sebaliknya diteruskan

  265. Dahulu Pakatan bantah Akta Majlis Keselamatan Negara, kini sebaliknya diteruskan.

  266. Isu 18 perkara berkaitan Projek Tambakan Laut Pulau Pinang yang dirujuk ke Majlis Tanah Negara.

  267. Peruntukan kepada Kementerian Kerja Raya dipotong daripada RM7.7 bilion (2018) kepada RM7.1 bilion dalam bajet 2019.

  268. Menangguhkan janji menghapuskan tol lebuh raya memandangkan langkah itu akan menyebabkan kerajaan terpaksa membayar pampasan melebihi RM400 bilion.

  269. Isu kos pembinaan Lebuh Raya Pan Island Link (PIL 1) Pulau Pinang.

  270. Menteri Luar membuka ‘kotak Pandora’ dengan cuba menandatangani semua Konvensyen Hak Asasi Manusia

  271. Tidak cermat dan tidak cekap dalam memahami bahaya ICERD ke atas kedudukan istimewa Melayu dan Bumiputera

  272. Lemah dalam memahami ancaman Statut Rom ke atas kuasa dan kedaulatan negara daripada ancaman puak pemisah.

  273. Sikap konfrontasi terhadap 4 pensyarah dalam isu Statut Rom bercanggah dengan semangat kebebasan akademik.

  274. Serangan terbuka kepada Istana Johor dalam isu ‘U-turn’ Statut Rom adalah tidak perlu kerana ia sepenuhnya keputusan di tangan Perdana Menteri.

  275. Apologetik dalam berhadapan dengan reaksi agresif Singapura yang menggugat had pelabuhan Johor berhampiran perairan Tuas.

  276. Visi Malaysia dalam ASEAN dan OIC setakat ini tiada beza dengan kerajaan terdahulu

  277. Tindakan menyerah Pulau Batu Puteh begitu sahaja kepada Singapura jangan diulangi dalam kes rundingan HSR dan semakan harga air.

  278. Pengerusi DAP Tan Kok Wai jadi Duta Khas ke China, sedangkan selama ini mengkritik amalan melantik Duta Khas atas dasar politik

  279. Tan Kok Wai pula melantik ‘bekas ahli DAP’ Hew sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) untuk Pengerusi Majlis Perniagaan Malaysia-China (MCBC) – satu jawatan yang juga dibayar dengan wang Rakyat. Pelantikan Hew jelas ialah satu lagi lantikan politik walaupun manifesto PH telah berjanji untuk tidak akan ada sebarang lantikan politik.

  280. Hew pernah mengeluarkan kenyataan bahawa Laut China Selatan adalah milik negara China, tidak layak dilatik sebagai Pengerusi Majlis Perniagaan Malaysia-China (MCBC)

  281. Timbalan Menteri Luar yang terang-terang memanipulasi sijil tidak diiktiraf Cambridge yang tidak wujud di Amerika, sedangkan sepatutnya Cambridge di UK.

  282. Menteri Luar Datuk Seri Saifuddin Abdullah tidak cermat, mengherdik dua negara (yang dikatakan Amerika dan Arab Saudi) di Twitter sebelum memadamnya

  283. Untuk separuh bulan pertama Oktober 2018, pakar penyelidik Intertek telah melaporkan bahawa ekspot minyak sawit dari Malaysia telah jatuh sebanyak 32.8% berbanding bulan September 2018. Jumlah ekspot minyak sawit untuk tempoh ini hanya 505 ribu tan iaitu jauh lebih rendah dari ekspot 690 ribu tan pada tempoh yang sama pada tahun 2017.

  284. Tahun 2017 harga rasmi buah tandan segar (BTS) sawit gred C di Sabah sebanyak RM566 satu tan tetapi telah jatuh kepada RM349 se tan pada awal November 2018 dan kemudiannya jatuh lagi kepada RM311 satu tan pada pertengahan November 2018.

  285. Cukup bermasalah dengan cadangan semberono peladang sawit gantikan dengan buluh tanpa sebarang kajian terperinci dan mendalam

  286. Lemah pengurusan eksport sawit negara ke China, hinggakan China terlebih dahulu membeli sawit Indonesia secara tanpa had

  287. Dari segi pendekatan lobi minyak sawit terhadap Kesatuan Eropah pula kaedah Kementerian Industri Utama masih ‘klise’, tiada yang boleh dibanggakan.

  288. Eksport negara merosot sebanyak 0.5% pada Mac 2019.

  289. Sibuk menukar nama Pusat Transformasi Desa (RTC) kepada Pusat Komuniti Desa (PKD).

  290. Menteri Wilayah gagal dalam pengurusan bazar Ramadan Jalan TAR.

  291. Negara kita telah menjadi “sole loser”, Bank Negara terpaksa menurunkan kadar faedah dalam masa yang sama Amerika menaikkan kadar faedah mereka.

  292. Tindakan menurunkan kadar faedah ketika Amerika menaikkan kadar mereka telah mengakibatkan tekanan kepada Ringgit Malaysia kerana jurang perbezaan kadar faedah kita dengan Amerika Syarikat sudah terlalu dekat.

  293. Usaha menukar nama Kedai Rakyat 1Malaysia kepada Kedai Harapan yang hakikatnya bukan keperluan.

  294. Penoreh getah belum dibantu dengan agresif dan komprehensif.

  295. Menteri Industri Utama masih tiada rancangan jangka panjang yang komprehensif

  296. Kempen Sayangi Sawitku yang tidak berimpak tinggi sama sekali dan tiada hala tuju yang komprehensif

  297. Menteri Teresa Kok tidak layak, tidak memiliki latar kepakaran sama sekali untuk menerajui kementerian Industri Utama

  298. Tenaga Nasional mengumumkan kerugian untuk suku ke-4 tahun 2018. Walaupun telah naikkan tarif elektrik pada 1 Julai 2018, TNB rugi RM134 juta pada suku ke-4 2018 berbanding untung RM1.72 bilion pada suku yang sama tahun 2017.

  299. Surcaj elektrik untuk semua pengguna komersial telah dinaikkan. Surcaj ini telah hampir berganda dari 1.35 sen/kWj kepada 2.55 sen/kWj.

  300. Kenaikan surcaj elektrik bermaksud bil elektrik untuk semua pengguna ini akan naik sehingga 5.3%.

  301. Setakat ini sudah dua kali kenaikan surcaj elektrik selepas Pakatan menjadi kerajaan: pertama kali pada Julai 2018 dengan surcaj 1.35 sen/kWj atau kenaikan bil elektrik sehingga 6% yang telah memberi kesan kepada pengguna domestik dan bukan domestik.

  302. Isu perubahan waktu operasi UTC mengundang kemarahan rakyat

  303. Terdapat rungutan kenaikan sewa premis di UTC seperti di Labuan

  304. Dakwaan Menteri Wilayah Persekutuan individu Qatar melabur RM1.6 trilion (AS$400 bilion) termasuk di Malaysia dalam projek kereta nasional ketiga

  305. Menteri Wilayah menyifatkan Himpunan Bantah ICERD sebagai boleh merosakkan Dataran Merdeka

  306. Menteri MITI tidak cekap tangani Perang Perdagangan Amerika-China, setakat ini cuma tunggu dan lihat, tidak proaktif

  307. Pelaburan langsung asing (FDI) mencatatkan kejatuhan 3 kali ganda bagi suku kedua dan ketiga 2018 dengan jumlah RM6.7 bilion berbanding tempoh sama pada tahun 2017 iaitu RM20.4 bilion.

  308. Indeks Pengeluaran Perindustrian Malaysia merosot kepada 3.1% pada tahun 2018; terendah dalam tempoh 7 tahun.

  309. Jumlah pelancong dari China ke Malaysia jatuh sebanyak 35 peratus apabila Pakatan ambil alih

  310. Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Mohamaddin Ketapi, mendakwa beliau tidak memiliki harta untuk diisytiharkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Malah, Ahli Parlimen Silam daripada Parti Warisan Sabah (WARISAN) itu turut mengakui dirinya sebagai ‘orang miskin’ dan tidak mampu memiliki aset walaupun sebuah kereta atau rumah.

  311. Lantikan politik melampau dalam Yayasan Dakwah Islamiah (YADIM)

  312. Menuduh Tabung Haji (TH) mengalami defisit RM4.1 bilion kerana terlebih bayar dividen untuk 4 tahun berturut-turut walaupun telah diaudit dan diluluskan oleh Jabatan Audit Negara setiap tahun.

  313. Kecenderungan penyalahgunaan istilah ‘Maqasid Syariah’ untuk tujuan apologetik dengan ahli politik tertentu yang sememangnya rasis anti-Islam, ultra-kiasu.

  314. Menteri perlu cermat dalam melontarkan pandangan seperti isu istilah ‘Hifz Din’

  315. Menteri jangan apologetik dalam isu LGBT

  316. Dr. Ilyani yang jelas mengatakan kebenaran diberikan ingatan, tidak dijemput untuk sesi penerangan oleh mana-mana Menteri sama sekali. Golongan LGBT sebaliknya lebih disantuni Menteri.

  317. Menteri bukan Islam tidak sepatutnya perkecilkan usaha pakaian patuh Syariah

  318. Isu kontroversi subsidi Haji rayuan dan pengiring yang tidak sepatutnya timbul.

  319. Apologetik dalam isu penghinaan ke atas Nabi Muhammad S.A.W.

  320. Tidak pernah menegur dengan keras golongan seperti Siti Kasim dan G25

  321. Pemerkasaan mahkamah Syariah dan RUU355 masih belum dirundingkan secara komprehensif

  322. Kontroversi Peguam Negara dan (bekas) Ketua Hakim Negara menari dengan Ambiga dan Siti Kasim

  323. Lembab dalam penggubalan akta pembiayaan dana politik

  324. Waythamoorthy tidak sepatutnya dilantik menjadi Menteri Perpaduan berdasarkan rekodnya.

  325. Menteri Perpaduan Silap besar apabila mempersoalkan pihak keselamatan negara secara terbuka dalam kes kuil di Seafield

  326. Menteri Perpaduan Didesak letak jawatan oleh jutaan rakyat Malaysia

  327. Boustead Plantations di bawah LTAT yang sering kali untung besar saban tahun telah mengalami kerugian selepas PRU14. Boustead Plantations untung RM620 juta pada tahun 2017 di bawah BN berbanding kerugian RM52 juta tahun 2018 di bawah Pakatan.

  328. Boustead Plantations mengumumkan bahawa mereka akan jual tanah miliknya yang berharga RM1.2 bilion pada April 2019.

  329. Penjualan Boustead jatuh 23.2% selepas Pakatan ambil alih Putrajaya.

  330. Tiada inisiatif perpaduan negara sama sekali.

  331. Pakar berpendapat Projek Bandar Malaysia boleh mendatangkan pulangan sekurang-kurangnya RM90 bilion jika pelan asal era BN diteruskan.

  332. FGV dan Tabung Haji bawah Pakatan cuba menjual aset ladang sawit bernilai RM4.13 bilion di Kalimantan, Indonesia.

  333. MOU Pakatan dengan China di mana China berjanji untuk membeli 1.9 juta tan minyak sawit dari Malaysia dalam tempoh lima tahun akan datang adalah berdasarkan rundingan dan perjanjian asal dengan China oleh kerajaan BN semasa Najib Razak masih PM pada tahun 2015.

  334. Tidak telus tentang pembiayaan lawatan Anwar Ibrahim ke luar negara, adakah dibiayai wang pembayar cukai?

  335. Had harga (price cap) petrol RON95 telah dirancang untuk dihapuskan.

  336. Timbalan Menteri Kewangan Pakatan terpaksa mengaku di Dewan Negara bahawa hutang rasmi negara telah naik ke RM741 bilion (51.8% daripada KDNK) pada akhir tahun 2018 berbanding RM686.8 bilion (50.8% daripada KDNK) pada akhir tahun 2017. Bertentangan dengan pendirian hutang RM1 trilion Menteri Kewangan.

  337. Cadangan ‘pemutihan’ penjawat awam untuk dibersihkan daripada bekas penyokong BN adalah melampau.

  338. Pengenalan cukai gula mulai Julai 2019.

  339. Pengenalan cukai levi pelepasan RM40 seorang.

  340. Pengenalan cukai baharu kereta import terpakai antara 20 ke 39 peratus sejak Mac 2019.

  341. Pengumuman ‘bail-out’ besar-besaran untuk Tabung Haji dan FELDA mengakibatkan syarikat penarafan antarabangsa memberi amaran untuk menurunkan penarafan kredit negara kita.

  342. Cadangan Felda beli tanah peneroka melalui proses voluntary buyout dan ubah felda jadi lading bona fide cukup menggugat kepentingan pemilikan tanah para peneroka.

  343. FGV ketika di bawah BN pada 2017 mencatatkan kenaikkan 60% dari segi keuntungan sebelum cukai kepada RM417 juta dari RM260 juta pada tahun 2016. Namun selepas PRU14, hasil jualan FGV jatuh sebanyak RM3.5 bilion lalu mengakibatkan FGV rugi RM1.07 bilion.

  344. 6,000 pekerja FGV bakal menjadi mangsa diberhentikan kerja dalam tempoh 3 tahun.

  345. Pakatan menuduh defisit RM4.1 bilion Tabung Haji berpunca daripada tindakan BN ‘terlebih bayar’ dividen kepada pendeposit. Menjerat Pakatan sendiri di mana sebelum ini wang ini dituduh sebagai telah dicuri.

  346. Keengganan Menteri Hal Ehwal Agama mengadakan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) untuk “rompakan” RM17.8 bilion Tabung Haji membenarkan jawapan Najib Razak bahawa tiada kecurian yang berlaku.

  347. Isu kuota tambahan haji hilang tidak dijawab tuntas oleh Menteri terhadap tuduhan Najib Razak.

  348. Dalam isu pemulangan semula wang pelaburan 1MDB kepada IPIC, Kerajaan PH hanya mahu menuntut US$1.7 bilion ini melalui DOJ (Amerika Syarikat) sedangkan kerajaan BN dahulu mahu menuntut balik SEMUA US$4.5 bilion yang didakwa hilang setelah dipindah kepada IPIC atau dijamin oleh mereka.

  349. CEO FGV lantikan Pakatan sendiri akui IPO FGV bukan punca masalah FELDA.

  350. Usaha meminda Perlembagaan berkaitan Sabah dan Sarawak telah gagal di Parlimen pada 2019.

  351. Tiada konsultasi yang komprehensif dengan para pemimpin dan DUN Sabah serta Sarawak sebelum Pindaan Perlembagaan berkaitan Sabah dan Sarawak dikemukakan.

  352. Menteri Kewangan minta bajet tambahan RM19.6 bilion untuk tahun 2018 – kerana terlebih berbelanja.

  353. Menteri Kewangan silap memperkecilkan negara Sweden sebagai pusat timbang tara (arbitration center) untuk perjanjian antara Malaysia dengan China projek Belt and Road (BRI).

  354. Bantuan Bakti Negara (ketika era BN), pesara tentera diberi RM1200. Sebaliknya, Bantuan Harapan Negara oleh Pakatan dipotong kepada RM500.

  355. Laporan Jabatan Perangkaan Negara menunjukkan Indeks Pelopor (Leading Index) telah susut dalam 9 dari jumlah 10 bulan yang dipantau selepas PRU14 iaitu dari Mei 2018 sehingga Februari 2019.

  356. Jumlah pinjaman domestik dan asing oleh kerajaan Pakatan untuk 3 bulan pertama tahun 2019 adalah RM36.4 bilion, jauh lebih tinggi berbanding zaman BN untuk tempoh sama (2017: RM12.9 bilion, 2016: RM11.1 bilion).

  357. 135 pekerja FELDA Engineering Services Sdn Bhd dan FELDA Properties Sdn Bhd. kehilangan pekerjaan kurang sebulan sebelum Hari Raya Aidilfitri 2019.

  358. Dalam keadaan kita memiliki agensi-agensi seperti PR1MA dan SPNB yang berpengalaman menyediakan rumah mampu milik, kini sebaliknya China diharapkan untuk bina 100 ribu rumah mampu milik.

  359. Kerajaan Pakatan merancang untuk memansuhkan PR1MA, antara pelopor projek perumahan kos rendah.

  360. Import merosot kerana ringgit lemah dan kejatuhan pasaran saham. Dari segi bulan ke bulan, ia jatuh sebanyak 3.5% pada November dan 5.4% (Disember), menaik 1.4% pada Januari sebelum merosot sebanyak 24.8% pada Februari.

  361. Bank DBS, iaitu bank terbesar di Singapura telah menurunkan penarafan bon pinjaman Kerajaan Malaysia pada 1 Mei 2019.

  362. Indeks pembuatan Malaysia sekarang padadar paling teruk berbanding 15 negara-negara di Asia (Nikkei).

  363. Keyakinan pihak industri untuk 6 bulan pertama tahun 2019 berada pada tahap yang paling rendah dalam sejarah.

  364. Aliran keluar dana asing dari negara adalah yang terbesar di ASEAN. Sejumlah RM2.76 bilion dana asing keluar dalam tempoh empat bulan pertama tahun 2019 sahaja.

  365. KNDK negara untuk suku pertama 2019 adalah antara 3.8% hingga 4.2% di mana kadar bawah 4% adalah paling rendah sejak 10 tahun yang lalu.

  Kalau macam ni lah pencapaian dan prestasi mereka..konpom lah depa jadi kerajaan sepenggal aje!!!!

  Reply

 5. Keajaiban Kerajaan Madey dan PH…….
  ………………………………05 April 2019, dividen paling rendah dalam sejarah Tabung Haji diistiharkan iaitu sebanyak 1.25%. Ini disebabkan menurut Menteri (Semua) Agama, Mujahid Yusuf Rawa, Tabung Haji mengalami kerugian.

  Apa yang berlaku seterusnya adalah kononnya aset Tabung Haji yang rosak disorokkan di syarikat tujuan khas (SPV). Aset Lembaga Tabung Haji yang dipindahkan kepada SPV adalah pada nilai RM19.9 bilion. 02 April 2019, Izad Shahadi Mohd Sallehuddin dilantik sebagai CEO SPV baru.

  09 April 2019, Mujahid berkata, Suruhanjaya Siasatan Diraja bagi menyiasat dakwaan salah laku dalam pengurusan Tabung Haji tidak perlu kerana kerajaan berjaya memulihkan keadaan institusi tersebut.

  Patutlah Kerajaan PH tidak berani buat RCI, kerana hari ini, Kerajaan PH sedang melakukan satu magika perakaunan kreatif atau creative accounting. Secara tiba-tiba Tabung Haji untung semula.

  Sebanyak 91,000 akaun simpanan baharu dibuka dengan jumlah deposit sebanyak RM4.3 billion. Purata satu akaun baharu adalah RM47,253. Sama ada Rakyat Malaysia kaya menyimpan simpanan permulaan berjumlah puluhan ribu atau terdapat individu hartawan yang dipaksa menabung.

  Kesimpulannya, kalau bukan kaki kencing, bukan Kerajaan PH namanya

  Reply

 6. EKONOMI TERANCAM BWH PH .
  PH HANYA PANDAI BUAT HUTANG

  BNM terbitkan BON Setiap Bulan Langkah Biasa? PH dan Hancing Berpisah Tiada

  Saya tunjukkan lagi taktik PH untuk menipu Raykat.

  Di sini, Tony Pua kata langkah BNM terbitkan bon setiap bulan untuk menguruskan defisit kerajaan itu perkara biasa sahaja.

  Bahasa yang amat cantik dan sofistikated.

  Tapi apa maksudnya?

  Kerajaan terbitkan bon = kerajaan gunakan bon pinjaman untuk pinjam duit.

  Defist kerajaan = kerajaan belanja lebih banyak berbanding hasil tahunan.

  Oleh itu, apa yang Tony Pua kata sebenarnya adalah kerajaan sedang pinjam duit tiap-tiap bulan untuk menutup defisit kerajaan.

  Ini bermakna hutang negara sedang bertambah tiap-tiap bulan.

  Bukan menurun – seperti ditipu oleh Menteri Kewayangan.

  Apabila keajaan BN buat yang sama dahulu, PH tuduh kita boros, hutang negara naik tak terkawal dan negara mahu bankrap.

  Bila PH buat, ia bertukar menjadi “BNM terbitkan bon setiap bulan untuk menguruskan defisit kerajaan itu perkara biasa.”

  Ya.. yang dulu semakin bankrap sekarang menjadi “perkara biasa”.

  Ya, hutang negara yang semakin naik itu sudah jadi “perkara biasa” di bawah PH.

  Bukan boros, hutang naik ataupun mahu bankrap.

  Raykat pun telan sahaja kerana tak faham apa sebenarnya maksud Tony.

  Tetapi perbezaannya ialah defisit dan kadar kenaikkan hutang negara di bawah PH jauh lebih tinggi berbanding masa BN.

  Kenapa?

  Kerana kekurangan hasil kerajaan dan perbelanjaan tahunan di bawah PH naik dengan tinggi.

  Kerana tidak ada lagi hasil GST dan juga kerana kutipan cukai kerajaan menurun apabila ekonomi menjadi semakin lembab.

  Pada masa yang sama, perbelanjaan PH setiap tahun juga meningkat dengan tinggi.

  Mengapa meningkat?

  Duit guna di mana sedangkan banyak projek sudah henti dan bantuan dimansuhkan?

  Itu perlu tanya PH.

  Reply

 7. kat belakang rumah aku ada banyak kotak kosong,

  pangge “Ezam kotak” mai amek sat!

 8. PARTI KUNYIT MAKIN CACA MERBA DAN PORAK PERANDA…….

  PKR Bera: Lembaga Disiplin perlu tarik balik pemecatan Zakaria…….

  Semalam, pihak SPRM mengumumkan kes terhadap Zakaria selesai siasatan dan memutuskan tiada pendakwaan keatasnya. Sumber (gambar): Fail TTF
  PKR Cabang Bera hari ini menzahirkan rasa dukacita dengan tindakan Lembaga Disiplin parti memecat ketua cawangan Zakaria Abdul Hamid bersama Ismail Dulhadi pada Ahad lepas tanpa memanggil kedua-dua tertuduh membela diri.
  Menyifatkan tindakan Lembaga Disiplin parti sebagai “tergopoh gapah,” cawangan berkenaan, menerusi kenyataan media, mendakwa kes tersebut adalah fitnah musim pemilihan parti yang direkacipta oleh musuh-musuh politik Zakaria untuk membunuh karier politik beliau.
  “Seluruh anggota dan AJK Cabang mengingatkan pimpinan tertinggi parti supaya jangan terkhilaf lagi dalam melaksanakan agenda keadilan dan reformasi yang sedang kita pelopori,” menurut kenyataan itu.

  PKR Cabang Bera hari ini menzahirkan rasa dukacita dengan tindakan Lembaga Disiplin parti memecat ketua cawangan Zakaria Abdul Hamid bersama Ismail Dulhadi pada Ahad lepas tanpa memanggil kedua-dua tertuduh membela diri.

  Semalam, pihak SPRM mengumumkan kes terhadap mereka selesai siasatan dan memutuskan tiada pendakwaan keatas mereka.

  Menyifatkan tindakan Lembaga Disiplin parti sebagai “tergopoh gapah,” cawangan berkenaan, menerusi kenyataan media, mendakwa kes tersebut adalah fitnah musim pemilihan parti yang direkacipta oleh musuh-musuh politik Zakaria untuk membunuh karier politik beliau.

  “Cabang Bera mendesak Lembaga Disiplin parti menarik balik dengan serta-merta pemecatan keatas dua anggota Cabang kami tersebut kerana tindakan maksima iaitu pemecatan anggota yang dibuat itu ternyata terkhilaf, tersasar tanpa keadilan hakiki.

  “Kami juga menuntut pihak yang melakukan fitnah memohon maaf secara terbuka kerana merosakkan imej Cabang Bera dan kami tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan susulan melalui lunas undang-undang yang dibenarkan.

  “Seluruh anggota dan AJK Cabang mengingatkan pimpinan tertinggi parti supaya jangan terkhilaf lagi dalam melaksanakan agenda keadilan dan reformasi yang sedang kita pelopori,” menurut kenyataan itu.

  TTF difahmkan bahawa kenyataan tersebut dibuat oleh Setiausaha Cabang Dahalan Ismail bersama dua Naib Ketua Cabang, Mohd Shakri Othman dan S Saravanan.

  THE THIRD FORCE

 9. BAPAK TOKONG PERLU NASIHAT ANAK DIA LETAK JAWATAN SEBELUM DESAK TONG M…….

  Lim Kit Siang perlu nasihatkan anaknya berundur terlebih dahulu……

  Lim Kit Siang harus berhenti berpura-pura masalah kesepakatan antara parti-parti komponen Pakatan Harapan merupakan sebab gabungan tersebut kalah di Tanjung Piai.

  Sebaliknya, beliau perlu mengaku bahawa kegagalan anaknya, Lim Guan Eng, mengurus tadbir Kementerian Kewangan merupakan sebab utama PH menerima pukulan kencang Barisan Nasional menerusi kemenangan calon MCA.

  Justeru, saya menyatakan agar Kit Siang menasihati dulu Guan Eng untuk berundur dari Kementerian Kewangan bagi memberi laluan kepada pihak yang benar-benar mampu merangka dasar pemulihan kewangan sebelum terlambat.

  Kehadiran berterusan Guan Eng bakal merencatkan lagi pertumbuhan ekonomi negara yang sudahpun terbantut atas beberapa sebab, antaranya kecenderungan beliau bercakap terlalu banyak.

  Ya, Guan Eng sememangnya layak bergelar “Menteri paling banyak bercakap” di Malaysia dan juga di dunia.

  Sikap ini akhirnya mamakan dirinya apabila para pelabur mula peka terhadap penipuan-penipuan serta percanggahan dalam kenyataan yang dibuatnya dan tertanya-tanya mengapa beliau suka berpaut pada ‘prestasi’ kerajaan lepas.

  Tanpa mempamerkan sebarang bukti, Guan Eng kerapkali merujuk kepada ‘kerosakan’ yang kononnya ditinggalkan oleh kerajaan lepas, termasuk bebanan hutang lampau yang ‘terpaksa diperbetulkan’ oleh kerajaan kini.

  Ini termasuklah ‘hutang RM1 trilion’ yang kononnya ditinggalkan Barisan Nasional biarpun angka rasmi Bank Negara pada ketika PH memenangi Pilihan Raya Umum ke-14 menunjukkan hutang negara berada pada tahap RM686.8 bilion.

  Malah, hutang negara pada ketika artikel ini ditulis berada pada paras RM757,301.10 bilion tanpa mengambil kira jaminan-jaminan baru kerajaan bernilai lebih RM199 bilion dan bayaran pajakan sebanyak RM201 bilion melibatkan syarikat perkongsian swasta-awam.

  Angka-angka ini sememangnya diketahui pakar-pakar ekonomi dunia yang pasti tertawakan Guan Eng dan juga formula yang digunapakai beliau untuk menghitung beban hutang negara.

  Malah, beliau pernah ditegur oleh agensi piawaian tersohor dunia seperti Moody’s kerana mengemukakan angka-angka palsu yang jauh tersasar dari realiti.

  Penipuan-penipuan sebegini, termasuklah dakwaan kononnya kerajaan lepas merompak wang bayaran balik Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) berjumlah RM19.4 bilion amat merisaukan pelabur yang mula khuatir akan kemampuan kerajaan pusat mengurus tadbir kewangan negara.

  Mereka turut tertanya-tanya hubungkait skandal 1MDB dengan skop tugas Guan Eng memandangkan beliau sentiasa mengungkit perihal syarikat berkenaan biarpun kes berjalan di Mahkamah.

  Kesemua ini menjurus kepada penarikkan keluar berbilion ringgit dana pelaburan oleh sebilangan besar pelabur yang mula rasakan ekonomi negara kita bakal mencapai tahap kritikal dengan kehadiran Guan Eng.

  Masyarakat tempatan turut dapat rasakan akibat terus kepincangan dalam pentadbiran Kementerian Kewangan menerusi pemerosotan nilai matawang negara dan peningkatan mendadak kos sara hidup.

  Kit Siang harus peka terhadap semua ini dan menasihati anaknya terlebih dahulu sebelum cuba menasihati parti-parti komponen PH berhubung kekalahan di Tanjung Piai.

  Beliau harus akur bahawa kegagalan anaknya mengurus tadbir Kementerian Kewangan dengan berkesan menjadi faktor utama peralihan hampir 40 peratus undi Cina dari DAP ke MCA dan kemarahan rakyat terhadap kerajaan persekutuan.

 10. PARTI AGAMA SYIAH JADIKAN PENJAWAT AWAM KAMBING DI CAT HITAM……KALAU SUKA CAT PUTIH…… MALAYSIA BARUA…..

  Padan muka penjawat awam…….

  Menurut FB Mohd Fadzil:

  Yang ini Mahacai Lawak Mega

  Mula-mula menteri yang pecat semua dalam Nafas kononnya hendak benteras ketirisan dalam Nafas

  Kemudian dia lantik orang PAN PKR ganti jawatan-jawatan penting dalam Nafas

  Kemudian kerana hendak tunjuk tulus, mereka buka open tender untuk dana pembekalan baja dan benih.

  Kononnya menteri tak masuk campur dalam urusan ini.

  Kemudian bila Nafas sendiri kalah tender, Menteri tulis surat kepada PM7 memohon batalkan pemenang tender dan beri tender secara terus kepada Nafas.

  Kemudian entah kerja tangan siapa Nafas boleh sewa keseluruhan bilik dalam sebuah hotel untuk membolehkan Nafas bawa staff berkempen di Tanjung Piai

  Bila skandal Tender RM1.4 bilion disailang dari pintu belakang terbongkar. Menteri tak berani tampil menjawab di parlimen. Tiba-tiba KSU pula dibekukan ke jabatan lain. Amboi senang main ciluk ciluk yer

  Kalaulah KSU ini dibeku kerana dedah dokumen, dia sepatutnya dinobatkan sebagai wira seperti perempuan audit yang buat rakaman mesyuarat secara sulit untuk mendakwa Najib.

  Walhal Najib tak ada pun dalam mesyuarat itu malah suara Najib pun tak ada dalam rakaman, tapi boleh diangkat wira. Jadi kenapa KSU tidak dinamakan sebagai wira dan bukan sebagai mensabotaj atau lebih kepada mengkhianati. Niat dia bagus pa untuk kebenaran dan keadilan.

  Pelik sungguh adengan Mahacai Raja Lawak ini

  Menurut FB Nabeel Naqie:

  KSU Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dengar kata dah kena gantung kerja sebab kononnya sabotaj menteri bila terdedah skandal 1.4 billion NAFAS.

  Malaysia Baru-a….

  Rakam audio curi-curi – Penjawat awam adalah hero. Dapat macam-macam gelaran….Srikandi, Wonder Women, Kajol…bla bla bla… 😝

  Dedah skandal jahat menteri – Penjawat Awam pengkhianat.

  Nampak kan? 🤣

  ——–

  Audio Salwani diguna SPRM. Video semburit Azmin tak dikenalpasti?

  FB Salahuddin Hisham peringatkan:

  Fikir2kan….

  DAP pun diam pasal Jalil Ibrahim. RCI forex tu belum dpt dibatalkan orang tertentu di mahkamah.

  ——–

  Bawah kerajaan bangang, penjawat awam akhirnya diperbodohan.

  Wow! Merasa penjawat awam tak syukur

 11. Gambar di link berikut di dedikasikan kpd Geng Najib –

  https://www.kinitv.com/video/8f95da45-b7f2-4984-89d2-7a9e504054e9

 12. Bedebah Najib dan kawan2 nya anggap juta ringgit itu macam 20 sen saja –

  Kenalan rapat Najib pulangkan RM3.68 juta 1MDB kepada k’jaan

  Pihak SPRM telah menerima cek berjumlah RM3,683,117.94 juta daripada peguam ahli perniagaan Sarawak, Bustari Yusof.

 13. BUKTI MALAYSIA BARU PH MENUJU COMMUNISM…….

  Abu Chin Peng Pulang Ke Malaysia……..

  Mendiang bekas setiausaha agung Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng yang meninggal dunia pada 2013 akhirnya dapat “kembali ke rumah” pada 16 September tahun ini selepas enam tahun kematiannya.

  Menurut kumpulan pengurusan abu mayat Chin Peng dibawa pulang oleh mereka dari Thailand ke Malaysia dua bulan lalu dan ditabur ke laut dan gunung di tanah kelahirannya.

  Chin Peng atau nama sebenarnya Ong Boon Hua lahir di Sitiawan, Perak pada 1924. Semenjak Perjanjian Damai Hat Yai pada 1989, dia telah bermastautin di Thailand.

  Penyelaras kumpulan berkenaan, Chan Kan Fook, 81 tahun berkata selepas abu mayatnya tiba di Ipoh, mereka telah menganjurkan majlis peringatan yang dihadiri lebih 150 orang pada hari yang sama.

  Menurut Chai, separuh daripada abu Chin Peng ditaburkan di laut berhampiran Lumut di Perak dan sebahagian lagi di kawasan hutan banjaran Titiwangsa, tanpa sebarang tugu atau jirat.

 14. D4P RASIS TAK APA…..KAMPUNG BARU MELAYU YANG HENDAK KENA JUAL…….

  “Beri hak milik kekal kampung baru Cina!” – DAP Perak…….

  DAP Perak mendesak kerajaan negeri menunaikan janji pemberian hak milik kekal tanah kampung baru bermula hujung tahun ini.

  Sinar Harian melaporkan Pengerusinya, Nga Kor Ming sebagai berkata, beberapa janji lain yang terkandung dalam buku manifesto tawaran Pakatan Harapan (PH) sebelum Pilihan Raya Umum ke-41 (PRU14) lalu itu juga akan dituntut.

  Menurutnya, video Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu ketika membacakan tawaran PH Perak itu kini tular di media sosial.

  “Saya sarankan dan mempunyai harapan yang tinggi janji pemberian hak milik kekal kepada kampung baru Cina seharusnya bermula akhir tahun ini sempena Tahun Baru Cina dan satu keputusan wajar perlu dibuat oleh Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

  “Kita cukup yakin menteri besar tidak akan mengecewakan rakyat negeri Perak dan menyanjung tinggi komitmen yang ditunjukkan,” – Nga Kor Ming

  Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan dasar pada Konvensyen DAP Perak di Hotel Ritz Garden, di sini hari ini.

  Hadir sama merasmikan konvensyen tersebut, Ahli Jawatankuasa DAP Pusat, Lim Kit Siang.

  Dalam pada itu, Kor Ming turut mengarahkan lima Exco Kerajaan Perak dari DAP supaya membantu Ahmad Faizal melaksanakan janji yang termaktub dalam tawaran PH itu.

  Menurutnya, segala janji diumumkan itu bukan janji DAP sebaliknya janji PH yang perlu ditunaikan segera selepas rakyat menghantar isyarat jelas pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Tanjung Piai dengan kekalahan besar lebih 15,000 majoriti undi.

  Terdahulu ketika ucapannya, Kor Ming turut menayangkan klip video yang didakwa diedit itu menunjukkan Ahmad Faizal sedang berucap membacakan tawaran PH sebelum PRU14 dan satu ucapan selepas PRU14 ketika sambutan Tahun Baharu Cina Peringkat Negeri Perak.

  Sementara itu, Kor Ming berkata, jika janji tersebut tidak dilaksanakan, maka video tersebut akan digunakan oleh MCA, UMNO dan Pas untuk mempengaruhi pengundi pada PRU15.

  Ketika kempen pilihanraya kecil Tanjung Piai baru-baru ini, satu video memaparkan Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal yang berkata beliau berseorangan melawan ‘puak-puak DAP’ tular di media sosial.

  “Ketika saya di Perak, saya keseorangan terkontang-kanting nak berlawan dengan puak-puak DAP ni. Saya nak pertahankan tanah orang Melayu, saya nak perjuangkan agama kata. Saya lakukan itu perlahan-lahan. Tetapi, Alhamdulillah. Di sana (Perak), kawan-kawan UMNO tak adalah marah-marah saya macam ini ( seperti pengundi di Tanjung Piai).Kawan-kawan UMNO baik dengan saya” – Ahmad Faizal.

  Video tersebut telah menyebabkan pemimpin DAP mendesak tindakan diambil terhadap Ahmad Faizal.

  Pada 13 Ogos 2018, Ahmad Faizal ketika menggulung perbahasan atas Titah Diraja pada Sidang Dewan Undangan Negeri Perak ke-14 menjelaskan pihaknya tidak boleh memberikan status hak milik 999 tahun atau hak milik kekal kepada kampung baharu itu kerana ia bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan.

  Beliau berkata, mesyuarat Majlis Tanah Negara (MTN) pada 25 April 1997 menetapkan tempoh pegangan pajakan bagi kampung-kampung baharu tersebut hendaklah sekurang-kurangnya 60 tahun tetapi tidak melebihi 99 tahun.

  Sementara itu, Buletin TTKM mendapati ketika kempen PRU 14 yang lalu, Harapan Perak turut berjanji untuk memansuhkan semua tol termasuk Lebuhraya Persisiran Pantai Barat, susur keluar ke Teluk Intan jika berjaya membentuk kerajaan selepas PRU nanti.

  Pengerusi DAP Perak, Nga Kor Ming ketika itu berkata, hasrat itu bakal direalisasikan apabila Harapan berjaya mentadbir Putrajaya.

  Menurutnya, segala kontrak lebuh raya akan didedahkan selain mencari pendekatan terbaik untuk menghapuskan tol demi meringankan beban rakyat.
  Walau bagaimanapun, kini setelah 18 bulan Pakatan Harapan memerintah Putrajaya, Nga Kor Ming membisu mengenai janji menghapuskan tol di Perak, sebaliknya beliau kini mahu menjuarai pula janji memberikan hak milik kekal tanah kampung baru Cina berikutan sokongan pengundi Cina kepada PH yang jatuh merudum ketika pilihanraya kecil Tanjung Piai baru-baru ini. -Buletin TTKM-

 15. Takda sesiapa respon komen2 MAHATHIRVSANWAR.

  Lebih penting lagi – ada sesiapa baca kopipes panjang2 tu ker?

  The bloke has been engaged in an exercise in futility.

  1. Orang GS sepert MAHATHIRVSANWAR ini tak layak komen di balas. I do not respond to anything a mad man says.. waste of time

   1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    I AGREE

 16. PEMBAHARUAN SEBENAR PH IALAH KEPADA NEGARA KOMUNIS SYIAH SOSIALIST……

  Pembaharuan dibawa PH penuh kepincangan…….

  Pesuruhjaya PAS Negeri Perak, Razman Zakaria mencabar PH membubarkan Dun mahupun Parlimen bagi melihat perubahan semasa rakyat Malaysia seluruhnya pasca PRK P.165 Tanjung Piai.

  Beliau selaku Adun Gunung Semanggol membidas hujah pincang Kerajaan PH Perak yang menolak keputusan PRK tersebut sebagai tidak menggambarkan keseluruhan kebangkitan rakyat di Malaysia ini.

  Gesaan tersebut diutarakan beliau di pentas Pidato Perpaduan Ummah sempena Sambutan Ulang Tahun PAS Kali Ke-68 Peringkat Negeri Perak di Markas PAS Gunung Semanggol, di sini kelmarin.

  “Perubahan ini benar-benar membuktikan rakyat sudah muak dengan Kerajaan PH. Pertama kali dalam sejarah kita diperlihatkan pihak kerajaan sendiri terkejut kerana tewas dengan majoriti yang besar dalam PRK.

  “Rakyat sentiasa mengharapkan perkara baharu dalam pemerintahan mereka. (Tetapi) Sampai hari ini tiada satu benda baru pun yang mereka (PH) buat untuk negara. Bukan sahaja tidak membawa perubahan, malah telah merosakkan perkara-perkara yang sedia ada.

  “Mereka mengisytiharkan bajet untuk kakitangan kerajaan di dalam Sidang Dun, namun bagaimana pula nasib sebahagian besar rakyat Perak yang kehidupan mereka bergantung kepada penoreh getah, nelayan dan bendang? Apa bonus yang mereka bagi?

  “Cukuplah tiada pembaharuan yang mereka lakukan, jangan pula merosakkan perkara baik yang sedia ada,” bidas beliau yang menyenaraikan tindakan-tindakan Kerajaan PH hingga memberi kesengsaraan kepada rakyat.

  Sehubungan itu katanya, Penyatuan Ummah antara PAS dan Umno merupakan anugerah Allah untuk sama-sama dipelihara dan dijadikan persediaan bagi memastikan PH dapat ditumbangkan pada PRU akan datang.

  Yakini beliau, penyatuan bersama dengan agenda Muafakat Nasional itu mampu menerajui Kerajaan Negeri Perak kelak, bahkan dengan kedudukan selesa iaitu 40 kerusi daripada 59 keseluruhan negeri Perak.

  “Orang bendang buat padi dalam setahun kebiasaan akan mendapat empat kali hasil dalam masa tempoh dua tahun. Kalau mereka (PH) boleh buat pembaharuan, sepatutnya hasil yang diterima adalah lima kali.

  “Pelbagai bantuan yang diperoleh rakyat pada musim lalu sudah tidak diperoleh di era pemerintahan PH. Jika mahu buat pembaharuan, maka harus pembaharuan yang membawa kepada kebaikan, bukan pembaharuan ke arah yang lebih teruk.

  “Kita tak ada masa lagi untuk biarkan PH rosakkan negara,” ujarnya menyeru sokongan rakyat untuk bersama mendukung hasrat tersebut. –

  ELBI RISALAH

 17. HEBAT NEGARA KU BAWAH PH…..PASUKAN BOLA TELANJANG KOMUNIS……

  Bendera Malaysia 5 bintang – rasis dan mempromosikan komunisme kata natizen…….

  Persatuan Bola Keranjang Malaysia (Maba) hari ini memohon maaf atas paparan bendera Malaysia 5 bintang pada majlis perasmian sebuah kejohanan di Kuala Lumpur baru-baru ini.

  Maba dalam catatan di Facebook berkata, pasukan siaran langsungnya tersilap memaparkan bendera salah pada skrin digital.

  “Kami minta maaf atas kesilapan ini dan kami mengambil tanggungjawab penuh terhadap tindakan ini.

  “Tolong maafkan kami, kami sentiasa berusaha mengembang dan membangunkan sukan bola keranjang di Malaysia.”

  Gambar dan klip video paparan bendera silap itu dalam majlis perasmian Piala Maba Milo Lum Mun Chak ke-28 tersebar di media sosial dengan sesetengah pengguna internet mendakwa persatuan terbabit rasis dan mempromosikan komunisme.

  Dalam satu mesej kepada media, Ketua Polis Kuala Lumpur, Mazlan Lazim berkata, Maba membuat satu laporan mengenai perkara itu yang sedang disiasat polis.

  Timbalan Presiden Umno, Mohamad Hasan berkata, kejadian itu menunjukkan sesetengah rakyat tidak menghargai identiti negara dan makna di sebalik lambang serta warna Jalur Gemilang.

  Bagaimanapun, katanya, kes ini mungkin berpunca daripada kejahilan berbanding perkauman dan komunisme.

  “Kejahilan ini kerana kita tidak peduli atau benar-benar sayangkan negara ini. Kita tidak menghargai kemakmuran yang kita capai berdekad lalu,” katanya dalam kenyataan hari ini.

  Beliau mengucapkan terima kasih kepada tindakan segera Maba memohon maaf, tetapi berkata, persatuan itu perlu sedar kenapa ramai yang mencurigai kejadian itu.

  “Maba dilihat dimonopoli kaum tertentu dan tidak menghormati identiti negara. Facebook Maba hanya memuatkan catatan dalam bahasa Inggeris dan Mandarin. Poster kejohanan itu hanya menekankan bahasa Inggeris dan Mandarin.”

  Malah, Katanya, permohonan maaf Maba di Facebooknya hanya dalam bahasa Inggeris dan Mandarin.

  Jadi, katanya, jika Maba mahu dimaafkan rakyat, ia perlu menunjukkan contoh baik dengan menghormati bahasa kebangsaan dan Jalur Gemilang.

  Komen : bendera pun tak tahu, sekolah di mana?

 18. PH HANYA ADA SATU JE MANIFESTO…..U TURN……

  Tian Chua gesa Lembaga Disiplin PKR tarik balik pemecatan 2 ahli…….

  Naib Presiden PKR, Tian Chua menggesa Lembaga Disiplin menarik balik pemecatan 2 ahli parti itu atas syor Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), yang disifatkannya tidak adil dan tergesa-gesa tanpa siasatan terperinci.

  Beliau meminta Lembaga Disiplin menjalankan proses sewajarnya dan PKR menyelesaikan masalah itu atas semangat setia kawan, selepas SPRM semalam mengakui terkhilaf dalam mencadangkan tindakan tatatertib terhadap 2 ahli PKR itu.

  “Sebagai sebuah parti yang ditubuh berasaskan gerakan pembaharuan dan keadilan, agak malang tindakan berat sedemikian dikenakan.

  “Untuk memecat ahli ialah perkara yang amat serius, khasnya jika tindakan itu diambil terhadap seorang aktivis veteran parti yang turut dipilih sebagai ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP).

  “Ia tidak boleh diterima untuk sesiapa dipecat tanpa diberikan notis terlebih dahulu dan peluang untuk mempertahankan diri,” katanya dalam kenyataan hari ini.

  Isnin lalu, Pengerusi Lembaga Disiplin PKR, Ahmad Kassim mengumumkan pemecatan Ahli MPP dan Ketua PKR Bahagian Bera, Zakaria Abdul Hamid serta ahli PKR Pahang, Ismail Dulhadi.

  Katanya, ia susulan surat SPRM kepada PKR pada 23 Okt lalu mengenai dakwaan salah laku dalam pemilihan parti tahun lalu.

  Zakaria bagaimanapun dilaporkan berkata, beliau tidak tahu mengenai pemecatan itu dan akan menunggu penjelasan rasmi parti sebelum memaklumkan tindakan susulan yang mungkin diambilnya.

  Semalam, Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Azam Baki berkata, mengikut garis panduan tatatertib agensi anti-rasuah itu, laporan salah laku hanya perlu dihantar kepada agensi dan kementerian kerajaan persekutuan atau negeri, bukannya parti politik.

  Katanya, SPRM akan menghantar surat kepada Lembaga Disiplin PKR bagi menjelaskan kekhilafan itu agar tidak timbul salah faham pada masa depan.

  Hari ini, Tian Chua berkata, ada sesetengah pihak cuba mewajarkan pemecatan tidak adil itu dengan menyalahkan ketidakhadiran beberapa ahli MPP utama, sedangkan hakikatnya “salah laku” yang didakwa itu berlaku hampir setahun lalu.

  “Jadi, kenapa ada keperluan tiba-tiba untuk tindakan drastik ini? Kami diberitahu Lembaga Disiplin ‘hanya’ menerima nota dari SPRM.

  “Jika begitu, mengapa Lembaga Disiplin tidak mengadakan perbincangan dan siasatan secara mendalam?

  “Tindakan mereka bolah ditafsirkan sebagai tergesa-gesa dan menyasarkan (orang tertentu) secara tidak wajar, tanpa proses sewajarnya untuk memaklumkan ahli niat mereka serta memberi tertuduh peluang menjelaskan tuduhan itu.”

  Katanya, berdasarkan pengalamannya dengan Anwar Ibrahim, presiden PKR itu lebih suka “tindakan kurang keras” seperti penggantungan keahlian atau memberi surat tunjuk sebab berbanding pemecatan.

 19. MANIFESTO PH PECAT DULU BARU CARI BUKTI……RAMAI TU PATUT KENA PECAT……

  Tindakan dua Adun PKR di Melaka tidak dapat diterima kata Anwar…….

  Presiden PKR, Anwar Ibrahim berkata tindakan dua Adun parti itu sehingga menyaksikan usul yang dibawa oleh kerajaan negeri Melaka tewas di dewan undangan negeri, semalam, tidak dapat diterima.

  “Saya sedang berhubungan dengan mereka, saya sepatutnya berjumpa mereka hari ini ataupun berkomunikasi dengan mereka.

  “Ini tentunya tidak dapat diterima kerana mereka harus menghormati keputusan negeri dan kedudukan kami adalah mereka mesti menyokong keputusan ketua menteri,” katanya kepada wartawan di lobi Parlimen hari ini.

  Semalam, usul Adly Zahari yang mencadangkan Pengerusi PKR Melaka, Abdul Halim Bachik dilantik sebagai ahli dewan negara ditolak apabila ia hanya mendapat 12 undi berbanding 13 yang menolaknya, manakala tiga lagi tidak hadir.

  Dua wakil PKR iaitu Adun Machap Jaya Ginie Lim dan Adun Rembia Muhammad Jailani Khamis, yang dikatakan penyokong Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali, bertindak meninggalkan sidang sebelum undian bermula.

  Halim Bachik pula dikatakan menyokong Anwar.

  Ditanya apakah kekalahan usul ada dikaitkan dengan perbalahan dalaman PKR yang sedang berterusan, Anwar berkata, penyokong PKR negeri itu harus menyokong kerajaan negeri tanpa mengira kecenderungan mereka.

  “Perbalahan dalaman atau tidak, keputusan negeri dan parti mesti dihormati,” katanya.

  Ditanya sama ada tindakan dua Adun itu ada kaitan dengan spekulasi bahawa ada usaha untuk menjatuhkan pentadbiran kerajaan Melaka yang dipimpin oleh Adly Zahari dari Amanah, Anwar menegaskan PKR berdiri teguh bersama ketua menteri itu.

  “Saya tidak fikir demikian tetapi dari segi parti kita, kita akan mempertahankan kerajaan Pakatan Harapan termasuk ketua menteri Melaka,” katanya.

 20. BANGKAI AYAM MAKSUDNYA SAMPAI MAMPUS BAPOK TAK DAPAT JADI PM…….

  Pusat khidmat ketua AMK disimbah cat merah, bangkai ayam
  ……….

  Pusat khidmat Anggota Parlimen Johor Bahru Akmal Nasir disimbah dengan cat merah pagi ini.

  Selain itu seekor bangkai ayam beserta mesej ugutan turut diletakkan di depan pintu.

  Dalam satu kenyataan ringkas, Akmal yang juga ketua pemuda PKR (AMK) berkata beliau dimaklumkan tentang perkara itu oleh kakitangannya yang tiba di sana pada pukul 7.20 pagi tadi.

  “Saya dimaklumkan pusat khidmat rakyat Parlimen Johor Bahru telah disimbah cat dan seekor bangkai ayam beserta mesej ugutan kepada saya telah dicampak di depan pintu,” katanya.

  “Satu laporan polis telah dibuat oleh pekerjsa saya. Saya serahkan kepada pihak polis untuk menjalankan siasatan,” katanya lagi.

  Sementara itu, Bernama melaporkan Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan ACP Shahurinain Jais mengesahkan telah menerima laporan itu.

  “Ada (terima laporan)…dalam siasatan” katanya seperti dipetik.

  Ketika ditemui di Parlimen, Akmal berkata beliau tidak mahu membuat spekulasi berhubung dalang di sebalik perkara itu.

  Beliau memberikan jawapan sama ketika ditanya sama ada ia mempunyai kaitan dengan pergeseran dalaman Pemuda PKR.

  “Tak mahu buat spekulas cuma saya akan terus menyuarakan pandangan akar umbi dan cuba menyelesaikan masalah rakyat,” katanya.

  Akmal merupakan salah seorang pemimpin PKR yang dilihat menyokong presiden Anwar Ibrahim dan bergeser dengan pemimpin Pemuda PKR lain yang menyokong timbalan presiden Azmin Ali.

  “saya percaya bangkai ayam tanpa kepala adalah satu ugutan bunuh,” katanya lagi yang tidak menyatakan kandungan mesej yang disertakan bersama bangkai itu.

 21. Angka 15 ribu menandakan kebencian yg meluat2…majoriti besar pengundi dah hilang sabar….

  Madey turun kempen bertambah kebencian…

  1. Ramai pengundi di sogok duit dek Mr Cash Is King & Co.

   1. Ko ade bukti?…nah ambik sebotol todi..pi togok kat lain…jgn sibok disini…

 22. Jika ada 20 lagi prk dan madey kalah semua madey boleh lingkop tak sampai sepenggal…

  1. 20 prk? Tunggu wakil rakyat BN letak jawatan beramai ramai. Bosan dgn Najib dll.

   1. Lepas mabok ko mimpi plak…kikikikik..

 23. Kalah sana kalah sini pentaksub madey kata kalah 1 prk saja…bongok betol….

  Pru14 rakyat menaruh harapan kpd Pakatan Harapan tapi rakyat ditipu oleh madey….hancur harapan rakyat…punah Pakatan Harapan kerana madey…madey tak mengaku rakyat sudah bencikan dia…

  Lagi lama madey pm lagi terok PH punah….madey mesti digantikan segera…

  1. Kamu Geng Najib yang bongok. Sebut sana sini tapi tak kasi pun nama kawasan.

   Sebenarnya rakyat dah fedap dan bosan dgn Najib dll pemimpin Umno Bn. Bukti nya, terajang depa terlugkup di Pru14.

   1. Kamu memang bongok asyik mabok todi tak tahu kat mana madey kalah…keling mabok mudah lupo…kikikikik..

 24. Ezam Mohd Nor nak rombak Ketua Kabinet sebab mahukan Pak Sheikh ambik jawatan PM. Mana boleh. Bukan begitu senang.

  Pak Sheikh pun bukan calon yang luar biasa untuk jawatan PM. Dia Peliwat, bekas Banduan 2 kali sebab liwat. Ini negara Islam. Islam haramkan liwat.

  China Doll pun ia. Tambah pulak, Anwar terlalu tua untuk jadi PM, kata Mahathir –
  https://www.malaysiakini.com/news/337328

  1. Bekas banduan kerana difitnah…abwar lebih tua dari madey..madey baru 95… Kling mabok todi otak senget…

   Mai ambik todi sebotol…pii nabok jauh2… Bau gancing…

   Kikikikik..

   1. Bodoh mengata fitnah. Di bicara di Mahkamah. Hakim yang membuat keputusan.

    1. Hakim mahkamah rayuan Hamid soltan abo Becker sudah sahkan camportangan hakim kanan tetapkan anwar bersalah…

     Kling mabok todi bongok mana tau…ni ada sebotol lagi todi…pi togok jauh2.. Bau hancing kuat sangat…
     Kikikikik..

   2. Kmu otak letak di kepala lutut.

   3. piraaahh..nak bela diri pun takut…
    kikikikiki

    1. Itu pasai dia masuk penjara.

     2 kali.

     Kerana liwat.

    2. Loyar dah ada…bongok..

 25. Bukan kalah fi Tg piai saja malah tewas 3 prk lagi kerana rakyat bagi signal sudah benci dgn madey penipu…

  Madey masih ego…kajian juga sudah tunjukkan populariti madey terus merosot…

  Laskar madey melaporkan Bersatu akan kalah 2000 undi saja….maknanye madey masih popular….berdarah hidong madey terkejut berok kalah lebih 15000…. Tak pernah berlaku kpd najib…

  Rakyat sudah bagi signal supaya madey berundur tapi madey degil kerana kroni dan anak branak blm cukup kaya…

  PH rosak kerana mamak madey menipuu..

  1. Bila menang Pru baru hangpa boleh cakap banyak.

   1. Dah kalah 15 tibu tak pernah berlaku senlm ni hingga berdarah…

    Pru 15 madey bungkuih awal laa…

 26. Tg Piai Postmortem : As Expected Dr M Says It Is Other People’s Fault………

  First of all here is Mr Lim Kit Siang plugging Dr Mahathir for the Tg Piai disaster……..

  We will fix our mistakes, PM says after Tg Piai post-mortem
  Dr M said PH has identified problem areas to be resolved
  Dr M declined to say what problems were
  those who know what needs to be done are the ministers
  and Harapan component parties

  Coming back to Dr Mahathir pointing fingers at the Ministers and the PH components, didnt Gobind Singh Deo announce (per the PH Manifesto) that the Sedition Act will be abolished? Gobind even announced that pending the Parliamentary process to abolish it, the Sedition Act will be frozen.

  Then Gobind got overturned. By whom? By the Minister of Women’s Affairs? By the Minister of Defense? No. Obviously by the Prime Minister. The Sedition Act stays.

  The Minister of Transport did not say anything about the toll roads. Which was bad. But who gave the green light for Halim Saad, Abu Zahid, etc to submit their proposals to “take over” PLUS and extend the tolls until 2058? It was not the Minister of Transport. Or the Minister of Foreign Affairs. Or the Minister of Agriculture.

  Obviously it was someone higher up.
  Who is higher than the Ministers?
  Jesus Christ? God?

  1. No mention of Allah. So, maybe not the mistake of the Muslim component of PH.

   hehe

 27. *Bersedia untuk hadapi keruntuhan ekonomi Malaysia*

  *The Mahathir Slump!*

  Itulah nama yang diberikan ekoran kegawatan ekonomi Malaysia pasca pemerintahan Tun Dr Mahathir Mohammad selepas May 10 2018 oleh pakar ekonomi dari Bloomberg, @Shuli Ren.

  Graf menunjukkan dengan sangat jelas ekonomi Malaysia menuju kearah yang tidak kita ingin lihat sebagai rakyat.

  Ramai Pelabur menarik pelaburan mereka selepas Pakatan Harapan menang dan Tun Mahathir menjadi perdana menteri buat kali ke2 pada usia 93 tahun

  Kami tidak mahu buat spekulasi, namun keadaan ini sangat membimbangkan.

  Pada masa yang sama kami juga berasa hairan kenapa media tempatan tidak memberikan liputan meluas terhadap masalah ini.

  Dari berita ini agak jelas Malaysia sudah dalam kegawatan ekonomi sejak PRU 14 berakhir. Kami berharap tuan tuan dan puan puan pembaca akan berhati hati dalam perbelanjaan seharian dan cuba menyimpan sebanyak mungkin.

  Sekiranya keadaan ekonomi tidak dapat di selamatkan oleh jemaah menteri yang ada sekarang simpanan anda boleh membantu pada masa kegawatan ekonomi yang mungkin melanda di masa terdekat.

  Oleh kerana jemaah menteri Malaysia masih kurang berpengalaman, berkemungkinan besar mereka tidak dapat mengelak Malaysia dari masuk ke fasa kegawatan dan ramai dari anda kehilangan kerja dan pendapatan.

  Berhati hati dan bercermat dalam perbelanjaan seharian.

  Posting ini di upload balik, dengan tulisan Rakyat CENTRIC, supaya rakyat yang biasanya tidak membaca Bloomberg dan berita ekonomi lain dapat manfaat, faham bahaya yang ada di hadapan mungkin dalam tempoh beberapa bulan dari sekarang.

  Sila share posting ini supaya kesedaran masalah ekonomi ini dapat di terapkan dan rakyat sedar mungkin di masa depan adalah masa kegawatan. Berjimat cermat dalam perbelanjaan anda.

  Terima Kasih.

  Disclaimer: Posting di buat berdasarkan laporan portal Bloomberg dan mengambil kira positive spin yang di buat oleh penganalisis. Selepas pertimbangan jemaah admin, kami merasakan adalah tanggungjawab kami memeberikan amaran kepada rakyat atas kemungkinan kegawatan ekonomi yang maha dasyat melanda Malaysia.

  Sediakan payung sebelum hujan tuan tuan.

  https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2018-11-12/malaysia-s-market-calm-may-be-shattered-as-oil-turns-lower?fbclid=IwAR2oKlD2-2EsjyVsAiWyXtGWIcOiH9CcCVThoZsADTbfx9rGMMauCrXdPpk

  Source:

  1. You hv no clue about economic matters.

   World economic situation has a big influence on the local economy.

   The Economic Slump of the 1930s affected all countries.

   The dampening economic situation at a give time also does.

   1. Kenape thailand dan negara lain steady aje?..thailand duduk luar dunia ker bongok?…

    Ekonomi merudum sejak madey angkat sumpah…seblm tu okey aje…suywey madey kot..

 28. Kalah terok di Tg Piai kerana rakyat sudah bencikan madey penipu kencing merata…giliran rakyat kencingkan madey.. Rakyat Tg Piai tak mahu kena kencing sekali lagi seperti pentaksub2 madey yg dah hancing..

  1. Sapa PM sekarang? Dah step down?

   1. Sedang merepot….kikikikikik..

    1. Berdarah hidong tu kerana merepot laa…tak sangka dah tua kena tonyoh dgn pengundi tg Piai…

     1. Di Pru14, orang BN bukan berdarah hidung saja –

      jugak di belakang bila demam, cirit birit diarrhoea, shock sebab kalah hilang kuasa.

      1. Prk BN tak pernah kalah terok hingga berdarah…kikikikikik..pH untuk sepenggal jeer…

 29. MANIFESTO PALING MUDAH PUN PH TAK DAPAT LAKSANAKAN…..NAFAS PUN SUDAH HILANG…….

  sekarang siapa perompak siapa penyamun……

  GURU saya pernah berpesan, ujian atau dugaan yang paling getir dalam kehidupan ini ada tiga “TA”, harta, takhta dan wanita. Saya hanya ingin menyentuh dua “TA” pertama, iaitu harta dan takhta.

  Tidak perlu saya bahaskan wanita, kerana dengan adanya harta dan takhta, mudahlah mendapatkan wanita.
  Dahulu, ketika menjadi pembangkang, memang sedap mengata orang lain mengenai harta dan takhta.

  Perompaklah…penyamunlah….Bila tiba giliran mendapat takhta dan harta, sama sahaja. Cuma yang membezakan daripada berapa banyak dirompak dan disamun.

  Seorang demi seorang ahli politik kini yang kononnya dikatakan berpegang kepada nilai-nilai Islam, mula tersungkur.

  Mulanya saya agak kurang mahu percaya, tetapi melihat semua ahli Lembaga pengarah dan orang kuat yang dilantik, semua terdiri dalam ahli politik, maka saya mula menjadi ragu. Sudah ketandusankah negara ini dengan ahli professional dan mereka yang non partisan?

  Badan agama yang berkaitan dengan dakwah pun dipolitikkan. Begitu juga institusi yang lain. Semua orang mereka.

  Paku dulang, paku serpih, mengata orang, sendiri pun lebih. Dahulu, sebelum berkuasa, pernah berjanji, tidak akan kacau, semua badan dan institusi berkaitan kerajaan.

  Bila dapat kuasa, pusing 360 darjah. Semua mahu dicampur tangan dan meletakkan orang politik yang tidak kena pada tempatnya.

  Benar kata Lord Action, power tends to corrupt, absolute power, corrupt absolutely.

  Semua tahu, bahawa tiada satu benda atau makhluk yang akan terus kekal di alam maya ini. Semua akan lenyap, tetapi biasalah manusia kan. Takhta dan harta tetap jadi buruan. Bila dapat takhta dan harta. Lupa Tuhan. Inilah kehidupan orang politik yang semakin jauh daripada Tuhan.

  Takhta yang dimaksudkan adalah membolot dan mengekalkan kuasa, manakala harta itu maknanya mengumpul wang berjuta-juta.

  Kehidupan moden manusia hari ini hampir semua sama. Tidak kiralah apa asal usulnya. Sanggup berlakon, meniru gaya hidup palsu yang telah ditonton di kaca televisyen dan di pawagam.

  Akhirnya, Nafas pun tidak dapat bernafas lagi apabila amanah hanya tinggal pada nama. Apabila sudah tidak dapat bernafas lagi, tunggulah saat kematiannya.

  Tanpa segan silu, matlamat hidup individu tertentu pelbagai peringkat lapisan umur, tertumpu kepada mengejar pangkat, rumah besar, gaji yang lumayan, pengawal peribadi, pejabat besar, dan sebagainya.

  Setelah mendapat jawatan yang difikirkan adalah untuk terus mempertahankan jawatan, kuasa, pendapatan, dan kenderaan, seolah-olah ibu bapa, rumahtangga, keluarga, lebih-lebih lagi rakyat bukan lagi menjadi tanggungjawab asasnya.

  Dalam kata lain, manusia memanglah bukan berasal daripada beruk, malangnya ramai berperangai macam beruk. Dahulu, kita nampak aib orang, hari ini Allah SWT buka pula aib kita.

  Benarlah apa yang disabdakan oleh Baginda Rasulullahﷺ.

  Hampir sahaja bangsa-bangsa mengepung kalian, sebagaimana orang lapar mengepung tempat makanan. Berkata seorang sahabat, “apakah kerana kita sedikit pada saat itu? Rasulullah s.a.w. menjawab, “bahkan kalian pada saat itu banyak, tetapi kalian seperti buih, seperti buih lautan. Allah akan mencabut dari hati musuh kalian rasa takut pada kalian. Dan Allah memasukkan ke dalam hati kalian Wahn. Berkata seorang sahabat,”apakah Wahn itu wahai Rasulullah? Rasulullah ﷺ menjawab, “cintakan dunia dan takut mati” (hadis riwayat Abu Daud)

  Nasihat saya, sebelum nasi merjadi bubur, sebelum kita hilang semuanya. Eloklah kembali semula ke jalan yang benar. Buatlah muhasabah diri.

  Berpada-pada dalam berpolitik. Jika amanah itulah yang menjadi paksi, berpegang teguhlah kepada paksi itu. Jangan biarlah amanah itu hanya lekat pada nama, hakikatnya, kita terlampau rakus.

  Ingat amaran Allah SWT,

  Hai orang yang yang beriman, janganlah kamu mengkhianati Allah dan Rasul dan juga jangalah kamu mengkhianati amanah-amanah yang dipercayakan kepadamu, sedang kamu mengetahui (Surah al-Anfaal: 27)

  Ingat juga, seseorang yang memegang amanah, jika melalaikannya, ia termasuk dalam golongan munafik. Cakap lain, buat lain.

  Seseorang yang tidak amanah, boleh tergolong dalam kalangan yang kufur kerana tidak menjalankan amanah itu mengikut syariat Islam

  Namun, seseorang yang amanah dan menunaikannya dengan rasa takut kepada Tuhan, ia dalam kalangan yang beruntung kerana akan dicintai Allah dan mendapat rahmatNya.

  Justeru, biarkan NAFAS untuk terus bernafas, jangan biarkan nafas hilang nafas, kerana buruk padahnya.

  RIDHUAN TEE

 30. Perang dalaman PKR antara dua pihak bertelagah luar biasa…perlu respon luar biasa.

  Namun respon luar biasa takut dibuat sebab takut kerusi PM hilang dari genggaman

  1. Azmin yg sedang merepot…kata Tun Daim azmin sudah habis tak boleh pakai lagi….ko paham tak?…

   1. Azmin pun setara anwar…main belakang

    I do not support azmin

    I like to see pkr pecah sebab pkr untuk anwar. Anwar pun main belakang.

    Main belakang tak boleh jadi pm.. ada faham? Kamu orang islam ke?

    1. Sokong kata2 di atas.

    2. Ko tengok dia orang main belakang?..ko dah biasa hearsay jee sebab bongok…

  2. Knp WB dah pernah kena semburit oleh AI dan Azmin ke?

  3. DSAI tak takut dia dah lali dengan sepak teranjang politik. Form that matter, DSAI, LKS and Mahathir they breath and live politics. ISA, jailed, being the opposition is nothing new to them.

Leave a Reply

Your email address will not be published.