17 MP PERLU SEGERA BUAT PILIHAN – KEKAL DALAM UMNO ATAU LOMPAT PARTI?

Tujuan pertemuan 17 Ahli Parlimen UMNO yang diketuai Hishammuddin Hussein dengan Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Azmin Ali akhirnya didedahkan oleh Tun Mahathir Mohamad.

Perdana Menteri menjelaskan, beliau diberitahu oleh Azmin bahawa 17 Ahli Parlimen UMNO berkenaan mengadu tentang UMNO yang ketika ini sudah hilang arah tuju.

“Saya tanya Azmin apa dia bincang, dia kata orang UMNO ini, mereka sudah ‘hilang parti’, tidak tahu hendak buat apa.

“Mereka tanya sama ada hendak masuk parti lain atau tidak.

“Ada yang membuat kenyataan mereka menyokong saya sebagai Perdana Menteri,” ujar Tun Mahathir lagi.

Dengan ini bermakna, kata-kata Azmin sebelum ini bahawa pertemuan itu hanya pertemuan biasa dan tidak ada apa-apa yang luar biasa, ternyata tidak benar sama sekali.

Di mana biasanya pertemuan itu apabila 17 Parlimen UMNO, termasuk Hishammuddin yang sudah lama menjadi wakil rakyat dan pernah menjadi menteri kanan, tiba-tiba datang mengadu kepada Azmin yang baru 18 bulan menjadi Menteri Hal Ehwal Ekonomi?

Sudah tentu, kedatangan bersama keluhan UMNO sudah hilang arah itu ada maksud besar yang tersembunyi di sebaliknya.

Juga, dengan penjelasan Tun Mahathir ini, turut tidak benar kata-kata Timbalan Menteri Pengangkutan, Kamaruddin Jaafar bahawa pertemuan itu hanya untuk mendengar taklimat berkenaan Dasar Kemakmuran Bersama.

Termasuk tidak benar adalah kenyataan Presiden UMNO, Zahid Hamidi yang menjelaskan Ahli-Ahli Parlimen UMNO itu bertemu Azmin berkaitan projek pembangunan di kawasan masing-masing.

Yang ternampak ada benarnya ialah keraguan Najib Razak berhubung pertemuan yang diadakan di rumah Azmin dan diadakan pula pada waktu malam.

“Ia boleh menimbulkan pelbagai tafsiran dan keraguan,” kata beliau.

Begitu pun, berikutan pendedahan Tun Mahathir berhubung pertemuan itu, Setiausaha Agung UMNO, Annuar Musa tetap yakin 17 Ahli Parlimen berkenaan masih setia kepada UMNO.

“Saya yakin Ahli-Ahli Parlimen BN yang diundang ke rumah Azmin baru-baru ini adalah anggota parti yang setia.

“Sebahagian dari mereka ada memaklumkan kepada saya sebelum mereka pergi.

“Azmin atur pertemuan itu, menggunakannya untuk membodek Perdana Menteri sebagai langkah menyelamatkan dirinya,” kata Annuar melalui laman Twitternya.

Apa pun persoalannya, 17 Ahli Parlimen berkenaan perlu segera tampil untuk menjernihkan kekeliruan.

Jika benar mereka melihat UMNO sudah hilang arah, segeralah buat pilihan.

Buat apa masih duduk dalam UMNO, jika percaya parti itu tiada arah tuju lagi?

Sebaliknya, kalau ingin kekal dalam UMNO, janganlah begitu mudah menjual dan menjaja “harga diri” seolah-olah tiada maruah lagi?

Kalau berterusan tiada ketentuan, malulah sikit kepada pengundi yang mengundi mereka dalam PRU14 dulu!!! (ShahbudinHusin 22/11/2019)

Updated: 23 November 2019 — 7:47 am

33 Comments

Add a Comment
 1. SIAPA SEBENARNYA MAHA KLEPETROKRASI YANG DIANGGAP SUCI SEBENARNYA?

  Kepada Yang Buta Sejarah, TNB Dan Mahathir?

  Bagi generasi muda yang lahir selepas dekad 1990-an, kisah seluruh Semenanjung Malaysia pernah bergelap tanpa elektrik atau disebut blackout mungkin tidak diketahui atau langsung tidak diambil peduli!

  Peristiwa hitam tersebut yang didakwa banyak pihak sebagai sabotaj akibat konspirasi perdana menteri waktu itu, Datuk Seri (kini Tun) Dr. Mahathir Mohamad dalam usaha sengaja aibkan imej Tenaga Nasional Berhad (TNB).

  Komplot jahat itu turut diakui bekas Pengerusi Eksekutif TNB, Allahyarham Tan Sri Ani Arope yang mengesahkan pelan blackout seluruh semenanjung pada 1992 bertujuan untuk mewujudkan Penjana Tenaga Bebas (IPP) di seluruh negara ini.

  Ia dinyatakan dalam buku beliau, Memoir Tan Sri Ani Arope setebal 143 surat menceritakan kisah permulaan IPP apabila Unit Perancang Ekonomi (EPU) dikuasai oleh Madey pada ketika itu ‘paksa’ TNB untuk segera serahkan dua bidang tanah miliknya.

  Ini melibatkan di Paka, Terengganu dan Pasir Gudang, Johor kepada pihak ketiga iaitu kroni Madey bagi projek pembinaan loji janakuasa IPP yang akan bekal tenaga elektrik kepada pihak TNB semula dengan harga amat tinggi.

  “TNB ada rancangan untuk hasil lebih banyak bekalan elektrik dengan bina loji di Pasir Gudang dan Paka. Tiada masalah pembiayaan dan penarafan kredit kami adalah sangat tinggi. Kami malah memiliki tanah sendiri dan bersedia untuk membina loji baharu.

  “Tetapi kami diberitahu oleh EPU bahawa ia pun ada rancangan sendiri. Kami diberi amaran oleh pihak EPU bahawa jika loji itu, yang ambil masa dua bulan untuk disiapkan tidak dibina, Malaysia akan alami satu lagi insiden blackout” katanya dalam nada amat kesal.

  Begitulah luahan sedih Ani ketika ditemuramah akhbar The Star pada 2014 mengenai apa yang berlaku pada 1992 sebelum keadaan buruk itu berjaya segera diperbetulkan oleh bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

  Mantan menteri kewangan itu yang sedar kemelut tersebut telah bertindak ambil alih semua IPP menerusi sayap pelaburan strategik kerajaan, 1Malaysia Development Berhad (1MDB) tetapi ini mencetuskan kemarahan Madey pula.

  Walhal langkah bijak Najib itu bertujuan untuk memastikan tarif elektrik yang kerap naik pada era Madey hingga bebankan pengguna miskin kemudian berjaya diturun setelah 1MDB kuasai semua IPP milik kroni negarawan tersebut.

  Mengulas lebih lanjut, Ani yang dilantik jadi bos TNB pada 1990 tegas berkata, syarikat utiliti awam tersebut semasa itu memiliki 250 jurutera terbaik dan adalah mustahil kes blackout boleh disebabkan perancangan lemah oleh mereka sendiri.

  Menurut Ani, selepas peristiwa hitam itu, TNB hasilkan elektrik pada 8 sen seunit (kwh) dan membekalkannya pada 17 sen seunit, namun pihak IPP menghasilkan elektrik untuk dijual balik kepada TNB pada kos 23 sen seunit.

  Ini menyebabkan TNB perlu kenakan caj mahal dengan kadar tidak kurang 30 sen seunit dan akhirnya ditanggung oleh jutaan pengguna. Bayangkanlah untung besar sebanyak 26 sen dibuat pihak IPP yang selamba ‘curi’ elektrik daripada sistem bekalan TNB sendiri!

  Jelas Ani lagi, sebenarnya memang tiada rundingan dilakukan dan perjanjian berat sebelah itu menyebabkan 20 juta pengguna pada dekad 1990-an tersebut tiada pilihan apabila mereka terpaksa bayar kenaikan tarif elektrik amat tinggi semasa era diktator Madey.

  “Pasukan saya kecewa. EPU hanya beri kami terma dan minta kami untuk bersetuju. Saya kata tidak mungkin!” kata Ani yang dipaksa letak jawatan sejurus kejadian pelik itu. Beliau berpendapat bahawa perjanjian itupun adalah sudah salah dari segi moral.

  Berdasarkan laporan tahunan yang dikeluarkan syarikat petroleum milik negara, Petronas pada 2008, pihak IPP dapat subsidi gas berjumlah RM8.1 bilion untuk hasilkan elektrik, manakala TNB pula peroleh hanya RM5.7 bilion.

  Subsidi ini menyebabkan kontroversi ekoran lebih 40 peratus daripada lebihan kapasiti yang dijana oleh IPP dan TNB setiap tahun adalah sia-sia kerana Malaysia secara kebetulan tidak memiliki teknologi simpanan bekalan gas.

  “Dengan ada klausa ambil-atau-bayar dan 40 peratus rizab berlebihan yang kita ada hari ini, seseorang hanya perlu menghasilkan setengah keupayaan seseorang tetapi perlu dibayar 80 peratus daripada kapasiti yang dipersetujui.

  “Syabas EPU – Economic Plundering Unit (unit rampas ekonomi),” sindir Ani. Allahyarham yang berasal dari Sungai Bakap, Pulau Pinang, akhirnya lepaskan jawatan pada 1996 setelah enam tahun berkhidmat penuh dedikasi.

  IPP pernah menyebabkan saham TNB jatuh junam daripada 20 sen pada 1993 berkurangan kepada 10 sen setahun kemudian. Ekoran itu, TNB terpaksa menaikkan tarif elektrik untuk mengekalkan margin keuntungan syarikat.

  Ani meninggal dunia di Pusat Perubatan Subang Jaya, Selangor pada 2014 dalam usia 82 tahun kerana penyakit kanser prostat, dengan meninggalkan balu, Puan Sri Saenah Ahmad dan tiga orang anak selain anak angkat.

  Untuk rekod, syarikat IPP yang telah dapat kadar keuntungan berbilion ringgit ialah Genting Sanyen Power Sdn. Bhd, Powertek Berhad, Segari Energy Ventures Sdn. Bhd. SEV 2nd dan YTL Power Generation Sdn. Bhd.

  Juga melibatkan ARL Tenaga Sdn. Bhd., TNB Janamanjung Sdn. Bhd., Teknologi Tenaga Perlis Konsortium Sdn. Bhd., Prai Power Sdn. Bhd., GB3 Sdn. Bhd. dan Tanjung Bin Sdn. Bhd. – Mynewshub.TV

  Reply

 2. PH PUAK SETAN

  Syukri Abdull kena dedahkan kenapa dia terpaksa letak jawatan.

  Sebelum menang janji semua badan GLC bebas lantikan politik. Bila menang ketua penguatkuasa SPRM pun lantikan politik.

  “Lateefah Koya dilantik KP SPRM yang baharu”

  Apa macam Shukri Abdul? Kamu buat perjanjian dengan syaitan itulah kamu dapat.

  Sekarang berani tak Shukri dedahkan punca beliau meletak jawatan? Siapa yang halang beliau jalankan tugas?

  Takkan salah Najib Razak lagi?

 3. Suaram: The appointment of Lateefa as MACC head has raised questions

  The appointment of Lateefa Koya as the head of the MACC has raised questions of her independence and effectiveness for the job, and rightly so. Corruption, as every Malaysian knows, has been the scourge of Malaysian life for decades.

  Thus, the selection of an independent and effective head of this Anti-Corruption Commission is of paramount importance if we are to successfully curb this obstacle to our social and economic development. Lateefa no doubt has a range of valuable skills, experience and qualities, however her political independence is sadly not one of them.

  First, heads of anti-corruption commissions should be appointed through a process that ensures their independence, impartiality, neutrality, integrity, apolitical stance and competence. That is surely the thinking that led Pakatan Harapan to stress the principle of non-political appointments in commissions in their GE14 Manifesto.

  So, does the appointment of Lateefa abide by that principle? In such a role as head of the MACC, perception of and trust in her neutrality are critical to her success. In the public eye, Lateefa has for many years been known as a PKR stalwart and leader who makes political statements not only pertaining to other political parties but also to factions within PKR itself.

  The technical point about her resignation from the party on the eve of her appointment does not detract from the fact that she is seen as a PKR leader with a strong propensity toward a particular faction of PKR which is linked to the Prime Minister.

  More significantly, both the leader of the Pakatan Harapan coalition and the leader of Lateefa’s erstwhile party PKR have been players on the Malaysian corporate scene for decades and as such, her connection to PKR and PH right up to the eve of her appointment does not say much for her independence or impartiality.

  The degree to which the MACC is able to function truly independently is vital to its ability to fight corruption effectively. The principle that these agencies should be independent is as axiomatic. Being free from undue influence is generally stated in the form of ‘being free from politics’.

  Political Independence and capacity to act
  The ideal is that the MACC is part of an ‘apolitical’ law enforcement system and implements a clear set of laws to bring about the apprehension, conviction and punishment of offenders. There should in fact be a statutory or constitutional basis for a claim to independence, asserting autonomy and limiting the powers of the executive. Other mechanisms relate to appointment, continuity, removal and remuneration of AC officials.

  In Singapore, which has risen to third place in annual ranking of least corrupt countries, the head of the anti-corruption bureau is nominated by Cabinet but appointed by the President. Moreover, one section of the Singapore Constitution on the powers of the President (Article 22G) provides that the director of the anti-corruption bureau can continue to investigate any minister or senior civil servant even if the PM does not consent, providing the director secures the President’s approval.

  Singapore has a prosecution success rate in corruption cases in excess of 90 per cent; between 2007 and 2011, the success rate was 97 per cent. (The Straits Times 2013) Their judiciary generally imposes the toughest available sanctions and there have been successful prosecutions of senior figures associated with the ruling party. Needless to say, the existence of an independent judiciary is a key component of the eradication of corruption.

  This concerted effort to root out corruption requires strong leadership and commitment, and it also requires skilled investigators and the ability to collaborate with other investigative and prosecuting bodies, not forgetting the possession of sufficient powers and resources to make its operations effective. Independence therefore means freedom from interference as well as the capacity to act.

  To conclude, eradicating corruption from our midst involves enhancing the citizens voice, including press freedoms; judicial reform, especially the creation of an ‘independent’ judiciary; civil service employment reform; removing unnecessary layers of bureaucracy; tough anti-corruption laws and politically independent law enforcement agencies

  Press statement by Kua Kia Soong, SUARAM Adviser

  Reply

 4. Kit Siang Says Mahathir’s Financial Scandals Cost Malaysia RM100 Billion

  In February 2013, Lim Kit Siang said Tun Dr Mahathir Mohamad’s financial scandals cost Malaysia RM100 billion and that if Pakatan ‘captures’ Putrajaya then a RCI must be set up to investigate Mahathir’s financial scandals in his 22 years as Prime Minister. A year ago Pakatan did capture Putrajaya but Kit Siang has still not set up the RCI to investigate Mahathir’s RM100 billion financial scandals as promised. Has Kit Siang done a U-turn again?

  47-Day Countdown to 13GE – RCI into the RM100 billion losses from financial scandals in the 22-year Mahathir premiership

  Lim Kit Siang, 23rd February 2013

  Yesterday, the three-day-old business news portal KiniBiz carried the report “Syed Mokhtar eyes Malaysia Airlines” by Jose Barrock, reporting that Syed Mokhtar Albukhary is proposing to the federal government to take over national investment arm, Khazanah Nasional Berhad’s 69.3 per cent equity interest in Malaysia Airlines which includes as part of the deal a long-term fuel subsidy by the government for as many as 60 years.

  Malaysians await the full disclosure of this latest development in the byzantine government-corporate nexus, with a “source close to Syed Mokhtar” denying that there is such a proposal to take over MAS with “two separate sources” confirming that such a deal is being contemplated.

  This report has, however, brought to the fore as priority issues in the impending 13th General Elections public concerns about good governance in Malaysia whether about past financial scandals arising from privatisation as a whole and specifically about the ailing national airline; Syed Mokhtar’s far-flung business empire and his mega-debts creating genuine fears whether they will require a massive bailout using taxpayers’ money and the history of corruption, cronyism and abuses of power in the long list of bailouts of Umnoputras at the public expense in the past few decades.

  The 13th General Elections is the most appropriate time to revisit these issues of public concern about accountability, transparency and good governance.

  Although the the Prime Minister, Datuk Seri Najib Razak, has given priority to accountability, transparency and good governance in his Government Transformation Programme (GTP) and National Key Result Areas (NKRAs), they remain at the level of sloganeering and lip-service as nothing has basically changed in these areas or Malaysia’s corruption ranking as reflected in the annual Transparency International (TI) Corruption Perception Index (CPI) under Najib would not be the worst as compared to all the previous five Prime Ministers – Tunku Abdul Rahman, Tun Razak, Tun Hussein, Tun Mahathir and Tun Abdullah.

  The continuing Malaysian Airlines System (MAS) scandals under Najib’s premiership is a case in point.

  Up to now, Najib has failed to give a frank and honest answer whether Malaysians are still paying for the RM100 billion financial scandals perpetrated in the 22 years of Mahathir premiership with the decision by his government in 2011 to write off Tan Sri Tajuddin Ramli’s RM580 million judgment debt in a “out-of-court” settlement between Danaharta and other GLCs with Tajuddin with regard to all suits pending between them.

  Before the “out-of-court” settlement for the Malaysian Government to write-off Tajuddin’s RM580 million judgement debt, Tajuddin had claimed in affidavits in court that former premier Mahathir had made him buy MAS in 1994 to help bail out Bank Negara after the central bank suffered massive foreign exchange losses due partly to speculation in foreign exchange markets as a “national service” with an “Overriding Agreement” to indemnify him against any losses suffered.

  Although this has been denied by Mahathir, it has still to be established who is telling the truth – Mahathir or Tajuddin; an answer which is relevant and pertinent to the question who must bear responsibility not only for some RM10 billion MAS losses – RM1.8 billion losses resulting from the government’s buy-back of Tajuddin’s 29.09 per cent stake in MAS at RM8 per share representing a premium of RM4.32 or 117 per cent over the market price at RM3.68 per share when the deal was signed on 20th December 2000 followed by MAS police reports from 2002 that Tajuddin had caused the national flag carrier to suffer losses in excess of RM8 billion.

  I had estimated in Parliament two decades ago that Bank Negara lost a colossal RM30 billion from the Bank Negara foreign exchange scandal under Mahathir’s premiership. But Bank Negara claimed RM10.1 billion loss in 1992 and RM5.7 billion in 1993 while former Bank Negara Deputy Governor Dr. Rosli Yaakop estimated last year at a public forum that Bank Negara lost between USD27 to USD33 billion, which was five times more than its foreign reserves and its entire assets of USD20.7 billion in 1992.

  What is the truth?

  Barry Wain, in his book “Malaysian Maverick”, estimates that Malaysia lost RM100 billion just in four financial scandals during Mahathir’s premiership.

  In the forthcoming general elections, Malaysian voters should not only pass a verdict on Najib’s non-transformation in the past four years, but also pass judgment on Mahathir’s 22 years of authoritarian and corrupt policies when he was Prime Minister from 1981 – 2003, as with Mahathir campaigning even more conspicuously than Najib in the run-up to the next general elections, both Najib’s policies and Mahathir’s legacies have become central issues in the 13GE.

  I am on public record as saying that if Pakatan Rakyat is to capture Putrajaya in the 13GE, we should re-open investigation not only on the RM30 billion Bank Negara forex scandal of 1992, there should be a Royal Commission of Inquiry into the RM100 billion losses suffered by the country in the financial scandals of the 22-year Mahathir era.

  Let the 13.3 million voters in the 13GE decide whether they endorse the proposal to have a wide-ranging public inquiry into Mahathir’s financial scandals in 22 years which have cost the country RM100 billion of losses and for which the present generation of Malaysians are still paying the price – although there is totally no accountability and transparency about these glaring instances of corruption, cronyism and abuses of power for more than three decades.

  Let me assure Mahathir that I do not want to see him suffer the fate of Mubarak or Gadafi.

  I do not even want to see Mahathir in jail but there must be full accounting for the RM100 billion losses from the financial scandals during the 22-year Mahathir era, a dark era in Malaysian history which saw key national institutions in the country like the Judiciary, the civil service, Attorney-General’s Chambers, the Police, the Anti-Corruption Agency , the Election Commission compromised and subverted to serve the behests of one man, the Prime Minister and from which disaster Malaysia has not yet fully recovered.

  Only then can Malaysia start afresh on a new page – to build a great Malaysian nation which is united, harmonious, competitive, progressive and prosperous.

  Reply

 5. Jika DAP ikhlas dekati Islam, kasi sunat, “potong”!

  DAP kini sedar mereka perlukan sokongan orang Melayu Muslim.

  Mula-mula DAP sedar adalah bila UMNO dan PAS umumkan kerjasama. Jika hubungan mereka dengan PPBM retak dan putus, lagi terjejas strategi pecah dan perintah undi-undi kaum majoriti Melayu.

  Ekoran itu, mereka sedang bersungguh-sungguh mengambilhati orang Melayu di bulan Ramadhan.

  terbaca komen berikut di media sosial:
  “Ramadhan kali ini pasti nya berbeza dengan ramadhan yang kita lalui sebelum ini. Apa yang beza nya..?
  Dalam sejarah kita berada di bulan ramadhan, tidak pernah lagi berlaku seperti majlis iftar di kuil sikh, cina dap beri tazkirah ramadhan di masjid, cina dap rasmi majlis khatam Al Quran di masjid, paderi dan ajk gereja edar bubur lambuk ramadhan..tapi ia berlaku di zaman ini bawah pemerintahan PH.

  Ada juga orang islam yang bersetuju perkara seperti ini berlaku sedang kan ulama’2 muktabar melarang perkara seperti ini kerana mendatangkan fitnah besar pada ummah dan agama bahkan ia sangat berbahaya kepada aqidah umat…
  Percaya lah jika perkara seperti ini di terus kan, nanti kita akan lihat ramai umat islam akan beri kepercayaan pada bukan islam untuk menjaga urusan agama islam, dengan matlamat menguasai sepenuh pemerintahan negara di tangan mereka…
  Dan ingat lah, ini lah perancangan yahudi ke atas tanah melayu..tolong ingat dan simpan fakta ini..”

  Bagi mereka yang bersetuju dengan penglibatan wakil-wakil rakyat bukan Islam DAP ini, ada yang bersangka baik kata ini dakwah untuk membuka hati mereka masuk Islam.

  Senang saja nak uji keikhlasan mereka, lepas raya ini buat majlis khatam beramai2 untuk wakil2 rakyat DAP ini.

  Wow! Berapa agaknya yang sedia disunat?

 6. MUNAFIK MELAYU PERLU MENILAI KEMBALI IMAN DAN AKIDAH MEREKA…TAKUT NANTI MEREKA MATI DALAM SU UL KHATIMAH….

  Di Manakah Iman Umat Islam Bila Masih Mempertahankan Tindakan DAP Mempolitikkan Rukun Islam Ke 4?

  DAP adalah parti yang mendokong pemikiran liberal dan sekular…

  Mereka sebelum ini tegar menyifatkan perjuangan Islam sebagai Taliban dan membawa kepada kemunduran…

  Anehnya, dalam bulan Ramadan mereka beriya2 pula mengagihkan harta zakat, salah satu daripada asas perjuangan Islam…

  Ketika Rasulullah di hina dan penghina tersebut menerima hukuman, Lim Kit Siang tampil mempersoalkan hukuman terhadap lelaki yang menghina Rasulullah tersebut (BACA DI SINI)…

  Kata Kit Siang, hukuman tersebut keterlaluan…

  Penghina Rasulullah di bela, anehnya pemberian harta zakat mereka bersungguh pula mereka agihkan…

  Menurut Astro Awani, Nga Kor Ming pula pernah menghina sambutan Aidilfitri, dengan menyifatkan sedekah di hari tersebut sebagai rasuah…

  Aidilfitri di hina, anehnya bila tiba Ramadan ini mereka bersungguh pula terlibat dengan urusan pengagihan duit zakat (BACA DI SINI)…

  YB Batu Kawan dalam satu coretan di dalam Facebook pernah memerli Kelantan dengan menyatakan seolah hiburan bagi orang Kelantan adalah kanak-kanak wanita (BACA DI SINI)…

  Ini seakan memerli isu perkahwinan kanak2 yang berlaku di Kelantan…

  Malah YB yang sama dalam satu ucapan di Parlimen seakan mempertahankan hak menukar agama yang dilihat oleh Muslim seakan hak kebebasan untuk murtad (BACA DI SINI)…

  Semalam, YB yang sama pula beriya terlibat dalam pengagihan zakat di Masjid di Pulang Pinang (BACA DI SINI)…

  Mengapa penghina agama tiba2 bersungguh terlibat dalam agihan zakat buat Muslim?

  Inilah konsep sekular yang hanya melihat Islam hanya sekadar urusan ibadah sahaja…

  Apabila agama di lihat memberi ‘mileage’ politik, maka bersegeralah mereka melompat masuk ke masjid untuk memberi sokongan…

  Apabila agama di lihat memberi ancaman kepada pemikiran liberal dan sekular, melompat2lah mereka membantah malah menghina Islam…

  Kalau yang kafir harbi mengeksploitasikan agama demi untuk kepentingan politik mereka, kita faham kerana memang mereka memusuhi Islam…

  Tapi yang buat kita rasa terkilan, ada umat Islam di Malaysia yang bersungguh2 pertahankan tindakan kafir harbi ini mempolitikkan kesucian ugama Islam (BACA DI SINI)…

  Mereka telah masuk menceroboh ke dalam Rumah Allah SWT dan mempermainkan Rukun Islam Ke 4, apakah kita masih membisu lagi?

  Pada yang masih mahu pertahankan tindakan kafir harbi mengagihkan zakat pada umat Islam, fahamkan maksud firman Allah SWT :

  مَا كَانَ لِلْمُشْرِكِينَ أَنْ يَعْمُرُوا مَسَاجِدَ اللَّهِ شَاهِدِينَ عَلَىٰ أَنْفُسِهِمْ بِالْكُفْرِ ۚ أُولَٰئِكَ حَبِطَتْ أَعْمَالُهُمْ وَفِي النَّارِ هُمْ خَالِدُونَ

  Mafhumnya :

  “Tidaklah pantas orang2 musyrik itu memakmurkan Rumah Allah, sedang mereka mengakui bahwa mereka sendiri kafir”…

  “Itulah orang2 yang sia2 pekerjaannya dan mereka kekal di dalam neraka”…

  At Taubah : 17

  2 pertanyaan admin pada pihak yang masih mempertahankan tindakan kafir harbi mengagihkan zakat pada umat Islam :

  》Setelah membaca terjemahan ayat ke 17 Surah At Taubah, masih tegakah menolak Kalam Allah SWT demi kepentingan kafir harbi DAP?

  》Sekiranya ada pihak yang beragama Islam mengagihkan wang gereja atau wang kuil, apakah akan di tentang atau di pertahankan?

  Ya Allah, ampunilah kami dan kami mengadu kepadaMu Ya Allah, akan kelemahan kami, oleh itu, bantulah kami untuk menentang puak kafir harbi dan sekutunya yang mempersendakan agamaMu…

  Semoga Allah memelihara agama Islam dan umatnya dari kehancuran di bumi Malaysia…

 7. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Di bwh perintah PH rakyat dh makin kerasahan
  Ekonomi teruk, ringgit jatuh, rkyt dlm ksusahan
  Sbb tu dah 4 PRK, Barisan Nasional jadi pilihan
  Ramai mnjangka, PRU15, PH tk mmpu brtahan
  😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 8. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Tiada lgi kelibat..atuk TN, bapok sotong lembut
  Klu Kejora tak ada, kemaiin si tua tu, mcm ribut
  Nampak je kelibat Kejora, hati dia mula serabut
  Lintng pukng bapok kedi tua tu lari belah cabut
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 9. Hutang
  Floor 88

  Kau nak cepat kaya
  Macam jual unta
  Tapi kau sendiri
  Malas nak usaha
  Cerita sana sini
  Gebang kau merata-rata

  Pantang depan mata
  Ada saja cerita
  Tipu belit kawan
  Dah macam ular sawa
  Bila dah tahu kau lari berbatu
  Macam kau nampak hantu

  Cerita zaman dulu
  Pak Kaduk gadai tanah
  Dia laga ayam bukan kepunyaannya
  Cerita zaman sekarang
  Kau yang guna duit orang
  ‘Pabila pecah tembelang
  Lari lintang pukang
  Kau tak mampu bayar sekupang-pang
  (Alakazam)

  Pok amai-amai belalang kupu-kupu
  Bayar duit aku yang semua kau sapu
  Kambing biri-biri ala sudah datang dari Jawa
  (Bayar hutang itu)
  Mana kau nak lari bawa duit tu ke mana
  (Takut nanti kau merana)
  Buai laju-laju buai sampailah pokok sena
  Duit tu beribu semua entah ke mana
  Memanda Fasola tikam di tapak kakinya
  Dah memang kau salah ‘ku taboh kau pon tak apa
  Rampo ngiseng…semarrr ti…lem

  1. JoLok jubur gang 8:42 am,

   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Mengutuk Najib skrg ni, dh tak bwa apa makna
   Lepas PH kencing PRU-14, dh jadi lain suasana
   Rakyat ingin kembali terima BN punya rencana
   Bukti nya, dah 4 PRK, parti kjaan PH teruk kena
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

 10. 🐌🐌🐌🐌🐌🐌🐌🐌🐌🐌🐌🐌🐌🐌🐌🐌🐌🐌
  Parti PH mngutip sisa2 ibarat mcm siput teritip
  Asyik je kutuk Umno, tpi MP2 Umno depa kutip
  Dmi nk brkuasa, depa hilang maruah tata tertib
  Kat blog ni, atuk TN kera brtugas sbg pengintip
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎✊✊

 11. Bersatu dan UMNO berebut nak Azmin Hotel Sandakan. Madey ketawa goyang kaki tengok blue eyed boynya buat kerja. Kahkahkah!

 12. ❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓
  Mana pergi macai2, langsung tak lagi bersuara
  Tak nampak pun, pantun2 bingai, dari Tok Gora
  Bgitu juga pantun taik ayam JoLok si kura-kura
  Yg ada pun hanya komen2 bodoh atuk TN kera
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎✊✊

  1. Kejora, Aku nak nyanyi je hari ni, ni liriknya utk ko dan lanon2 geng ko tu……jom nyanyiiii…….

   Hutang
   Floor 88
   Kau nak cepat kaya
   Macam jual unta
   Tapi kau sendiri
   Malas nak usaha
   Cerita sana sini
   Gebang kau merata-rata
   Pantang depan mata
   Ada saja cerita
   Tipu belit kawan
   Dah macam ular sawa
   Bila dah tahu kau lari berbatu
   Macam kau nampak hantu
   Cerita zaman dulu
   Pak Kaduk gadai tanah
   Dia laga ayam bukan kepunyaannya
   Cerita zaman sekarang
   Kau yang guna duit orang
   ‘Pabila pecah tembelang
   Lari lintang pukang
   Kau tak mampu bayar sekupang-pang
   (Alakazam)
   Pok amai-amai belalang kupu-kupu
   Bayar duit aku yang semua kau sapu
   Kambing biri-biri ala sudah datang dari Jawa
   Mana kau nak lari bawa duit tu ke mana
   Buai laju-laju buai sampailah pokok sena
   Duit tu beribu semua entah ke mana
   Memanda Fasola tikam di tapak kakinya
   Dah memang kau salah ‘ku taboh kau pon tak apa
   Rampo ngiseng…semar tiii….lemmm

   1. JoLok jubur gang 8:42 am,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Mengutuk Najib skrg ini dh tak bwa apa makna
    Lepas PH kencing PRU-14, dh jadi lain suasana
    Rakyat ingin kembali, terima BN punya rencana
    Bukti nya, dah 4 PRK, parti kjaan PH teruk kena
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

    1. Errata:

     JoLok jubur gang 9:20 am,

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

 13. Irah,

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Mlm tdi abg mncing di Kuala Tunjng kwsn batu
  Abg asyik ingt Irah, tpi tk de line Umobile kt situ
  Utk Irah, abg ucp, slm sjhtera & slmt pagi Sabtu
  Dan abg tk kan lupa..berdoa utk Irah stiap wktu
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 14. PH gali kuburnya sendiri

  Pelantikan Puan Latheefah Beebi Koya sebagai Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menggantikan Datuk Seri Mohd. Shukri Abdull sungguh-sungguh merupakan penglipur lara menjelang raya.

  Rakyat tidak dapat elak daripada menganggap penarikan diri Mohd. Shukri daripada jawatannya yang berbaki setahun lagi mirip dengan kes Tan Sri Abdul Ghani Patail. Ada udang di sebalik batu.

  Pasti akan banyak prasangka yang timbul yang akan menjadi mainan mulut ketika kunjung mengunjung hari raya walaupun telah ada kenyetaan dari Mohd. Shukri. Tetapi kita tidak dapat elak dari orang terus bersangkaan bahawa kenyataan itu mungkin dibuat atas desakan dan tekanan.

  Tanpa mempersoalkan kelayakan Latheefah, pelantikan beliau menimbulkan banyak persoalan. Boleh diibaratkan seperti Pakatan Harapan (PH) menggali kubur mereka sendiri jika tidak diuruskan dengan baik dan menyakinkan.

  Seperti yang dinyatakan oleh Yang Berhormat William Leong, Pengerusi Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen bagi perlantikan jawatan awam, SPRM adalah agensi yang paling penting untuk memerangi rasuah.

  Justru PH memberi penekanan utama memasukkan SPRM dalam Janji 14 Manifesto Harapan di mana SPRM mesti diletakkan di bawah kuasa Parlimen Malaysia dan pelantikan Ketua Pesuruhjayanya mestilah dirujuk kepada Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen itu untuk memastikan kepercayaan awam dan kebebasan badan itu sentiasa utuh dan terjamin.

  Persepsi buruk dan jelek terhadap SPRM akan berterusan walaupun Latheefah telah menarik diri daripada menjadi ahli PKR untuk menerima tawaran jawatan itu. Perkara itu telah terjadi ketika Apandi Ali yang pernah menjadi Bendahari UMNO dilantik menjadi Peguam Negara menggantikan Abdul Ghani Patail.

  Yang Berhormat Syed Saddiq Syed Abdul Rahman pula dalam kenyataannya pada 6 Mac 2018 menyatakan komitmen PH untuk mengembalikan kuasa kepada rakyat dan Ketua Pesuruhjaya SPRM serta Ketua Pesuruhjaya Pilihanraya tidak akan lagi dilantik oleh Perdana Menteri.

  Tetapi kenapa kini berubah? Indah kabar dari rupa. Seolah-olah PH sendiri mengenepikan janji yang di materai bersama dalam Manifesto Harapan. Ibarat menanam tebu di tepi bibir.

  Mereformasi SPRM tidak memerlukan belanja yang banyak. Dan tidak juga memerlukan pindaan perlembagaan. Kalau janji sebegini mudah pun dimungkiri, patutlah janji yang memerlukan kos yang besar dan pelaksanaan yang kompleks tidak dapat dilaksanakan.

  Berbagai reaksi terbit secara spontan dan cepat. Siapakah yang membuat lantikan ini? Apakah Tun M sahaja? Atau keputusan kabinet atau keputusan Majlis Presiden PH?

  Kalau Tun M yang membuat keputusan sendiri, tidak ada beza antara PH dengan Barisan Nasional (BN). Malah seolah-olah kita telah kembali ke zaman Mahathir 1.0 di mana Tun M didakwa banyak membuat keputusan sendiri dan memaksanya kepada ahli Kabinet.

  Atau apakah ada dalang di belakang semua ini? Kalau benar, siapakah dalang itu? Kerana kalau dibiarkan dalang itu bermaharaja lela menggunakan Tun M, pasti PH akan hancur tidak lama lagi ibarat retak menanti belah.

  Dan amat menarik jika dapat menyelongkar motif di sebalik semua ini. Dan kalau di amat-amati, kita tidak dapat lari daripada berfikiran dan bersangka tentang perkara besar yang akan berlaku setahun atau dua tahun yang akan datang.

  Apakah pelantikan Latheefah ini ada kena mengena dengan peralihan kuasa daripada Tun M ke Datuk Seri Anwar Ibrahim? Apakah ini strategi untuk memastikan tiada pendakwaan boleh dilakukan terhadap kesalahan lampau. Walaupun Tun M beberapa kali menyatakan yang beliau akan serahkan jawatan Perdana Menteri kepada Anwar, tetapi kenapa sampai sekarang tarikhnya belum dimuktamadkan?

  Mungkin yang merancang itu sedar terlalu banyak tengkorak tersimpan dalam almarinya. Dan bangkai gajah memang susah hendak disembunyikan. Mungkin juga mereka ini takut Anwar akan didesak oleh Reformis, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan pelbagai pihak untuk menyelongkar kembali apakah ianya melibatkan jenayah, salah guna kuasa dan sebagainya.

  Pelantikan Latheefah ini juga didakwa setengah pihak merupakan satu lagi perancangan teratur pihak tertentu untuk menolak dan menggagalkan peralihan kuasa dari Tun M kepada Anwar Ibrahim. Umum tahu siapa Latheefah ini dan kiblatnya. Bukan sekali dua dia berani mengkritik Anwar secara terbuka tetapi membisu terhadap kiblatnya dalam PKR. Tidak dapat tidak ramai yang terfikir akan kebenaran teori ini.

  PH harus komited dan konsisten dengan agenda perubahan dan reformasinya agar rasuah dan salah guna kuasa di zaman Datuk Seri Najib Razak dan sebelumnya tidak akan berulang lagi. Pemimpin PH dari DAP, PKR, Bersatu dan Amanah harus tampil menyatakan pendirian tegas tentang pelantikan ini agar rakyat tahu itu bukan keputusan PH tetapi keputusan Tun M seorang atau mainan politik dalang mempergunakan Tun M.

  Sayang seribu kali sayang usaha Mohd. Shukri memulihkan imej SPRM kini tercemar kembali. Apakah kurang pegawai SPRM yang layak yang pakar tentang selok-belok dan sistem SPRM untuk menggantikannya dan meneruskan kesinambungan rekod Mohd. Shukri?

  Satu per satu U-turn dibuat dan malangnya pemungkiran janji dilakukan oleh PH sendiri. Dalam sukan ini dinamakan ‘Unforced Error’ atau kesilapan yang tidak patut dilakukan.

  Dan jika ini berlanjutan sesuailah PH untuk dinobatkan sebagai ‘Cakap Tak Serupa Bikin’.

  Wai Tee

  Reply

 15. PH PEROSAK NEGARA

  Dendam Peribadi Mahathir Yang Membuat Rakyat Menderita

  Isu 1MDB sengaja di jadikan senjata sebagai ‘character assissination’ pemimpin BN dalam bentuk fitnah yang cukup kejam…

  Tertekan dengan keadaan krisis ekonomi dunia, rakyat yang sedang di himpit dengan kos sara hidup waktu itu, di hasut dengan dakyah segala keperitan yang di alami adalah kerana berlakunya salah laku pemimpin BN ketika itu…

  Fitnah pun di taburkan dengan memberi gambaran, pemimpin bermewah2 dengan duit rakyat tetapi rakyat di biarkan terkapai2…

  Termakan dengan hasutan dan fitnah, maka berlaku tsunami politik di PRU 14 dan kerajaan BN berjaya di tumbangkan dengan kuasa rakyat…

  Apakah benar apa yang di dakwa oleh pemimpin PH bahawa 1MDB di gunakan oleh pemimpin BN sebagai alat untuk merompak duit rakyat dan negara?

  Hingga ke saat ini, belum ada bukti yang sahih dan meyakinkan, perbicaraan di minta tangguh oleh pihak kerajaan dan keterangan saksi pendakwaan juga tidak membantu pihak pendakwaan

  Hakikatnya konspirasi menjatuhkan kerajaan BN dengan menggunakan isu 1MDB adalah kerana dendam peribadi Mahathir kepada DS Najib…

  Hanya kerana permintaan peribadi untuk melindungi anak2 serta kroni, Mahathir sanggup memperjudikan nasib rakyat dengan menjatuhkan pemimpin seperti DS Najib…

  Ianya juga untuk menutup penjarahan yang pernah di lakukan oleh Mahathir sewaktu menjadi Perdana Menteri ke 4…

  Demi melunaskan dendam peribadi, Mahathir sanggup bersekongkol dengan DAP, parti yang beliau sendiri katakan sebuah parti rasis…

  Dan dendam Mahathir menjadi barah kepada diri beliau, apabila beliau menjangkakan legasi DS Najib akan terus berkubur selepas di jatuhkan telah menjadi sebaliknya…

  DS Najib bukan saja makin di terima rakyat malah rakyat semakin menyayangi DS Najib bila menyedari bahawa selama ini telah tertipu dengan permainan fitnah dendam Mahathir dan ini menjadikan dendam dan kemarahan Mahathir terhadap DS Najib semakin membara…

  Mahathir lebih banyak menggunakan masa dan jawatan Perdana Menteri untuk terus menyerang DS Najib, tapi Mahathir lupa, keadaan sekarang jauh berbeza dengan keadaan beliau menjadi Perdana Menteri ke 4…

  Pembohongan2 dan hasutan beliau dengan mudah dapat di tangkis dengan fakta oleh DS Najib dan melalui penjelasan DS Najib dalam media sosial, akhirnya rakyat sedar, yang mana kaca dan yang mana permata…

  Ini menyebabkan rakyat sendiri mengecam setiap kenyataan Mahathir dan populariti Mahathir jatuh merudum selepas PRU 14…

  Usaha2 ke arah memulihkan ekonomi bukan saja tidak di beri perhatian oleh Mahathir malah kerana marah dengan respon rakyat yang mengecam setiap kenyataan yang beliau keluarkan, Mahathir memperkenalkan dasar pengurangan penjawat awam atas alasan ramai penjawat awam tidak setia dan tidak menyokong kerajaan PH…

  Reply

 16. MUNAFIK MELAYU MEMBERI ANCAMAN KEPADA ISLAM DAN BERTUHANKAN KAFIR HARBI

  Ancaman fenomena pluralism

  Ramadhan kali menyaksikan fenomena liberalisme dan pluralisme Islam yang agak membimbangkan.
  Liberal secara literasi membawa konotasi yang positif iaitu berfikiran terbuka, bebas, demokratik, pluralisme dan rasional.

  Namun Islam liberal merujuk kepada kumpulan manusia yang giat memperkenalkan persamaan sejagat antara agama (pluralisme) sehingga tidak lagi dapat membezakan antara kebaikan sejagat dan tuntutan khusus agama.

  Islam adalah agama yang penuh kasih sayang antara manusia walaupun berbeza agama dan warna kulit, namun ia mempunyai had dan ketertiban tertentu.

  Mungkin agak kasar, namun saya melihat sepanjang Ramdahan ini ada usaha “melacurkan” ibadah Islam bagi memberi gambaran bahawa kerajaan ini lebih terbuka dan sama rata kepada semua agama.

  Di Pulau Pinang sudah dibenarkan pemimpin bukan Islam menyampaikan bantuan zakat kepada umat Islam.

  Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Wan Salim Wan Mohd Noor dalam mempertahankan tindakan Baitumal Pulau Pinang itu menghukum “harus” bagi orang bukan Islam mengagihkan bantuan zakat kepada golongan asnaf Islam.

  Pandangan beliau tidak diiringi sebarang nas al-quran dan Sunnah, atau ijtihad para sahabat dan ulama-ulama terdahulu.

  Memang ada dalil jelas larangan perilaku ini. Ini adalah kerana zakat merupakan satu kerja ibadah khusus yang disebut berpuluh kali dalam al-Quran. Banyak kali kewajipan zakat ini diletakkan setara dengan solat.

  Allah berfirman dalam Surah An-Nur 24:56, “Dan tunaikanlah solat dan laksanakanlah zakat; serta taatilah Rasul; nescaya kamu beroleh rahmat” dan; Surah Al-Baqarah 2:43, “Dan dirikanlah kamu akan sembahyang dan keluarkanlah zakat dan rukuklah kamu semua (berjemaah) bersama-sama orang-orang yang rukuk.”

  Ulama-ulama muktabar terdahulu banyak berbincang mengenai kadar zakat, penerimanya dan pembahagian asnaf.

  Imam syafie menegaskan pemberian zakat hanyalah kepada orang Islam. Manakala imam-imam mazhab lain ada yang berpandangan sebahagian kecil zakat boleh diberikan kepada bukan Islam yang mahu belajar mengenai Islam.

  Adalah mudah untuk memahami mengapa tiada perbahasan dalam mewakilkan orang bukan Islam mengagihkan zakat. Ini kerana tidak pernah terjangkau dalam pemikiran mereka bahawa ada orang Islam sanggup membenarkan ia terjadi demi politik dan kuasa.

  Apakah semua orang Islam sudah kudung tangan sehingga terpaksa menggunakan bukan Islam untuk melaksanakan perintah Allah ini?

  Malah Ramadhan kali ini telah dijadikan pesta untuk menunjukkan pemimpin bukan Islam dari DAP terkehadapan memberi bantuan dan sumbangan kepada orang Islam, masjid dan surau.

  Ramadhan adalah bulan untuk umat islam beribadah puasa dan sedekah. Namun yang terjadi, kita menerima sedekah dan bantuan dari orang Islam tapi diagih oleh bukan Islam.

  Lebih menyedihkan, ada ahli politik bukan Islam yang menyampaikan bantuan wang kerajaan mendabik dada di media sosial bahawa beliau seorang yang prihatin kepada orang Islam.

  Merempat sangatkah orang Islam di negara ini?

  Tidak cukup itu, acara berbuka puasa sudah menjadi pesta makan mengaitkan dengan agama-agama lain atas nama muhibbah dan persaudaraan antara agama.

  Ada wakil rakyat muslim menganjurkan majlis sambutan Hari Wesak bersama majlis berbuka puasa. Wesak adalah hari keagamaan penganut Buddha, ia tidak harus bercampur dengan majlis berbuka puasa yang merupakan ibadah dalam agama Islam.

  Ada pula wakil rakyat muslim mengadakan majlis berbuka puasa di kuil Sikh seolah-olah ada kekangan tempat dan ruang untuk mengadakan majlis ibadah kita.

  Saya ingin ingatkan bahawa menyatukan kepercayaan agama lain dengan ibadah Islam sangat merbahaya dan jika tidak berhati-hati boleh menjurumuskan kepada syirik.

  Orang Islam yang berbangga berbuka puasa di Gereja, Kuil, dan rumah ibadat agama lain perlu bertanya kepada diri sendiri – anda sedang membesarkan syiar Islam atau memalukan agama sendiri dengan perlakuan sedemikian.

  Malah orang bukan Islam yang waras dan rasional juga akan kehairanan mengapa orang Islam di negara ini memerlukan bantuan bukan Islam untuk menyampaikan zakat atau berbuka puasa di rumah ibadat mereka.

  Zakat dan puasa adalah ibadah khusus yang diarahkan oleh Allah s.w.t kepada muslim. Oleh kerana ia ibadah khusus maka etika dan ketertiban itu perlu ada. Ingatlah firman Allah,

  “Katakanlah (wahai Muhammad): ‘Hai orang-orang kafir! Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah. Dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) yang aku sembah. Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat. Dan kamu pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat. Bagi kamu agama kamu, dan bagiku agamaku”. (Surah Al-kafirun 109:1-6)

  Banyak persamaan antara penganut agama kita boleh buat seperti saling membantu dalam ekonomi, kehidupan sosial, perayaan budaya, majis jamuan biasa, perkongsian idea dan persahabatan.

  Selamat hari raya, maaf zahir batin. Semoga Allah menerima semua ibadah kita pada bulan Ramadhan ini.

  Reply

 17. PH SUKA TEGAKKAN BENANG BASAH

  Bila Tukang Masak Bercakap Di Pentas Dunia…🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

  Bukan nak mengata atau nak menghina…

  Tapi bila dapat video klip nie, terdiam kejap…

  Timbul persoalan , nie ker ‘standard’ Menteri Pertahanan Malaysia bila bercakap di pentas dunia?

  Macam mana lah agaknya, Menteri Pertahanan dari negara lain menahan gelak bila dengar Abg Mat Sabu kita bercakap?

  Admin bukan seorang yang pakar dalam Bahasa Inggeris tapi kawan aku dah lebih 25 tahun mengajar Bahasa Inggeris kat sekolah menengah..

  Bila tanya pendapat dia, lepas tenguk video klip Mat Sabu nie, dia terkedu jap…

  Soalan pertama dari dia ialah, video nie edit ker bro?

  Bila tanya kalau dari 10, berapa markah boleh bagi bro?

  Dia cakap, nak bagi markah kesian pun, kena fikir lima enam kali!!!

  Cuba bezakan Bahasa Inggeris Menteri Pertahanan BN dengan Menteri Pertahanan PH…

  Mungkin Mat Sabu malu kot, dengan rakan sejawatan dari negara lain…

  Cuba tenguk nie :

  ASEAN Ministers of Defence

  Thailand Minister of Defence

  General Prawit Wongsuwan

  Qualifications :

  – Saint Gabriel’s College…
  – Armed Forces Academies Preparatory School…
  – Chulachomklao Royal Military Academy…
  – 36 years of military service rising up to rank of General….

  Singapore Minister of Defence

  Dr Ng Eng Hen

  Qualifications :

  – National Junior College…
  – National University of Singapore…
  – University of Texas…

  Indonesia Minister of Defence

  General Ryamizard Ryacudu

  Qualifications :

  – Indonesian Military Academy…
  – 31 years of military service rising up to rank of General…

  Secretary of National Defense, Philippines

  Maj. Gen. Delfin Negrillo Lorenzana

  Qualifications :

  – Philippine Military Academy…
  – MBA, Ateneo de Manila University…
  – Australian National University…

  Vietnam Minister of Defence

  General Ngô Xuân Lịch

  Qualifications :

  – Military Academy of Vietnam…
  – 44 years of military service rising up to rank of General…

  Malaysia Minister of Defence

  Mohamad bin Sabu

  Qualifications :

  – Kicked out of Mara Institute of Technology…
  – Good at cooking…
  – can crack jokes…

  Sepatutnya Mat Sabu akui kelemahan Bahasa Inggeris dia…

  Gunakan jer Bahasa Melayu, sebab ada penterjemah yang akan terjemahkannya ke dalam Bahasa Inggeris…

  Lebih elok dari gunakan Bahasa Inggeris, tapi memalukan diri sendiri dan negara…

  PH dah memerintah lebih dari setahun, kenapa tak ada inisiatif dari Mat Sabu untuk perbaiki Bahasa Inggeris?

  Mat Sabu kena ingat, sekarang nie dia seorang menteri dan imej serta kredibiliti seorang menteri akan melambangkan imej dan kredibiliti negara…

  Dah lah dalam ekonomi, dunia gelakkan kita dengan Menteri Kewangan yang berwatak BADUT!!!

  Sekarang muncul pula BADUT kedua dari Menteri Pertahanan!!!

  Memang layaklah kerajaan PH menjadi kerajaan sepenggal…

  Gagal mentadbir negara dengan baik dan gagal bawa imej negara di pentas antarabangsa…

  Ada lagi ker yang boleh kita harapkan dari kerajaan sepenggal nie?

  Reply

 18. HANYA MEREKA YANG BANGSAT PERCAYA PADA TOKONG

  Guan Eng Tipu Keadaan Sebenar Hutang Negara

  (FMT) – Bekas menteri kewangan, Najib Razak mendakwa penggantinya, Lim Guan Eng menipu mengenai keadaan sebenar hutang negara.

  Beliau mendakwa Lim bermain dengan statistik untuk memberi gambaran positif kewangan negara.

  “Semalam dia kata hutang dan liabiliti negara naik daripada RM1 trilion menjadi RM1.1 trilion.

  “Apabila dikecam Rakyat, hari ini dia kata pula nisbah hutang kepada KDNK (keluaran dalam negara kasar) sebenarnya turun 3.9%,” tulisnya di Facebook hari ini.

  Lim dalam satu kenyataan hari ini berkata, hutang dan liabiliti kerajaan persekutuan berkurangan kepada 75.4% berbanding KDNK pada 2018 daripada 79.3% pada 2017 hasil rasionalisasi kos projek mega dan pembayaran projek Kerjasama Awam Swasta (PPP).

  Katanya, hutang langsung kerajaan meningkat secara keseluruhan, tetapi hutang dan liabiliti kerajaan turun 3.9 mata peratusan.

  Bagaimanapun, Najib berkata, Lim bermain dengan angka dengan mencampurkan hutang langsung, jaminan kerajaan, pembayaran pajakan dan pembayaran projek PPP.

  Bekas perdana menteri itu berkata, kerajaan di seluruh dunia hanya menggunakan hutang langsung untuk mengira hutang negara.

  “Hari ini, Guan Eng mengesahkan jumlah dan nisbah hutang langsung naik. Dia tambah lagi jumlah dan nisbah jaminan kerajaan juga naik.

  “Tapi dia kata pembayaran pajakan (PPP) telah turun dengan banyak – iaitu penurunan 6.8%. Dan penurunan PPP ini yang menyebabkan hutang campur liabiliti kerajaan turun 3.9%.

  “Dia kata penurunan ini adalah akibat penurunan kos projek-projek mega seperti LRT3 (Transit Aliran Ringan 3), MRT2 (Transit Aliran Massa 2) dan ECRL (Laluan Kereta Api Pantai Timur).

  “Ini adalah satu penipuan besar kerana kos-kos projek ini tidak dimasukkan dalam komponen PPP, tetapi diambil kira dalam komponen jaminan kerajaan. Lagipun, kebanyakan jaminan ini belum dibuat lagi kerana projek-projek ini masih berjalan.”

  Najib mempersoalkan Lim bagaimana beliau boleh mendakwa PPP mengalami penurunan dan menyatakan PPP termasuk pembayaran pajakan serta sewa kerajaan sehingga 2045.

  “Apabila dia cakap PPP ini sudah turun dengan banyak, dia tak berani mengatakan secara spesifik bayaran PPP untuk projek atau sewa yang mana telah menurun.”

  Ahli Parlimen Pekan itu berkata, kerajaan Pakatan Harapan pada awal bulan lalu tiba-tiba melaksanakan pengasasan semula KDNK negara dari tahun asas 2010 kepada 2015.

  Katanya, apabila pengasasan semula dibuat, “kita sebenarnya main angka dan statistik yang boleh memberi gambaran serta angka berbeza berdasarkan data diumumkan sebelum ini”.

  “Maka, nilai KDNK dalam harga malar untuk 2018 juga tiba-tiba naik daripada RM1.23 trilion yang diumumkan mereka pada Mac kepada RM1.36 trilion selepas pengasasan semula.

  “Oleh kerana data untuk nilai KDNK ini tiba-tiba meningkat, maka nisbah hutang kepada KDNK turut turun.

  “Realitinya ialah jumlah nilai dan nisah hutang langsung serta jaminan hutang kerajaan sudah meningkat dengan amat tinggi di bawah kerajaan PH. Itu fakta.”

  Reply

 19. TOK GARU WAHABI MULUT CELUPAR….TAHU TAK KOMEN MASA BICARA MAHKAMAH TU MENGHINA MAHKAMAH…..NAK TUTUP KEMALUAN SALAH SOKONG PH DENGAN BUKA KEMALUAN…… MANGKUK HAYUN PAKAR HADAS……

  Najib jawab kritikan Mufti Perlis…….

  MUFTI PERLIS KENA SEMAK DULU. KETERANGAN SAKSI SEMASA PERBICARAAN TIDAK SEMESTINYA BETUL

  Oleh kerana kes audit 1MDB dalam perbicaraan, saya tidak boleh menjawab secara terperinci.

  Kena tunggu pemeriksaan semula saksi oleh peguam saya.

  Bagaimanapun, saya boleh menunjukkan apa yang telah didedahkan dalam mahkamah untuk menjawab beberapa propaganda menipu kerajaan PH.

  1. Rakaman audio yang dibuat secara sulit.

  Suara saya tidak ada dalam rakaman itu. Saya tidak hadir dalam mesyurarat tersebut.

  Ianya rakaman pegawai-pegawai yang berbincang.

  2. 53 dari 60 naskah salinan draf laporan telah dimusnahkan.

  Media melaporkan ini adalah draf laporan. Yang saya dituduh ialah mengubah laporan audit akhir.
  https://www.malaysiakini.com/news/500650

  1MDB audit tampering trial: Najib and six others received draft of final audit reports, 53 other copies destroyed
  https://www.malaymail.com/news/malaysia/2019/11/20/1mdb-audit-tampering-trial-najib-and-seven-others-received-draft-of-final-a/1811687

  3. Nama Jho Low dikeluarkan dari laporan audit tahun 2016 untuk menyembunyikan kelibatan dia dalam satu mesyuarat khas 1MDB pada 26 Sept 2009.

  Bagaimanapun perkara ini telah diberitahu kepada parlimen pada tahun 2015 dan juga dibincang dalam siasatan PAC.

  4. “Ketika perdana menteri (yang juga menteri kewangan) mengadap Yang di-Pertuan Agong pada 27 Mei 2009, perdana menteri setuju untuk menangguhkan terbitan bon agar ia diteliti jawatankuasa penyeliaan khas.”

  Bagaimanapun bon tersebut sudahpun diterbitkan pada 18 Mei 2009.

  Cuba perhatikan perbezaan tarikh-tarikh di atas.

  Tiada dakwaan dalam kes ini bahawa angka-angka dalam laporan audit itu sudah dipalsukan atau terdapat pemalsuan angka-angka.

  Turut perlu diperingatkan bahawa ketua audit negara sudah beberapa kali menafikan bahawa laporan akhir audit telah diubah.

  Draf memang boleh diubah. Sebab itu, namanya draf untuk dibincang. Laporan akhir bagaimanapun tak boleh diubah jika sudah disahkan oleh ketua audit negara

  30 Oktober 2018: Laporan 1MDB tidak dipinda – Ambrin
  http://www.astroawani.com/berita-malaysia/laporan-1mdb-tidak-dipinda-ambrin-189730

  Yang lain, tunggu pemeriksaan semula saksi oleh peguam saya.

  Dari FB Najib Razak

  Ancaman dari Jho Low : Kenapa tak pernah rujuk/tanya Najib, soal Shafee kepada Amhari.
  1MDB: Bukan Najib tetapi Jho Low beri ancaman kepada saya – Amhari Dua hari memberi keterangan, Datuk Amhari Efendi Nazaruddin beberapa kali menegaskan tentang senario di mana beliau berhadapan dengan ancaman dan tekanan sehinggga memaksanya bersetuju membuka akaun bank luar negara dan menyertai ‘misi’ menyelamatkan 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Hari…

 20. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

  “.. orang UMNO ini, mereka sudah ‘hilang parti’, tidak tahu hendak buat apa.” Tak kisah lah sama ada Tun M atau Amin yang kata.

  “Mereka tanya sama ada hendak masuk parti lain atau tidak.

  “Ada yang membuat kenyataan mereka menyokong saya sebagai Perdana Menteri,” ujar Tun Mahathir lagi.

  Patutlah. Sebab Najib Umno Bn dah karam.

 21. Tak banyak komen nak dijawab pagi ini sebab Geng Najib nampaknya tak beberapa aktif malam tadi. Gamak nya sibuk melayan kehendak isteri nya.

  Hah, kot dia marah aku mengata dia melayan seks bini dia. Dia memang selalu one-track minded, takda lain yang difikirkan nya melainkan seks.

  Macam Prince Andrew di England yang dihebohkan pergi US jumpa ibu ayam Yahudi Eipstein entahapakenama nya.

  Geng Najib dah tak larat seks sebab hampir 80 tahun umur.

 22. Sekarang Budin menyatakan ada 2 pengkomen. Bermakna komen atas nama MAHATHIRVSANWAR ITU LAIN ORANG NYA DARI najib bini rosmah.

  Kerana najib bini rosmah itu menulis komen nya di pukul 3 pagi, maka dia lah yang di gelar Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama yang otak overaktif penyakit gila ADHD.

  Bencikan Tun Mahathir. Mungkin dia juga orang PAS. Tapi lantaklah, hantam saja dia kerana dia puak Pembangkang.

 23. Berambuslah Madey. PM bukan kerja kutip sampah. Itu kerja tukang cleaner kontrak PMO. Apa kau tak bayar gaji dia orang ke sampai kena kutip sampah bila masuk kerja 18 jam? Kahkahkah!

  1. Memang lah pengkomen ini ia lah Geng Najib yang asyik menjilat Najib sebab otak nya bodoh kebodohan.

   Menulis komen pasal mengutip sampah itu memang pemikiran budak kecik. Atau bodoh bangang.

 24. NAK SANGAT BAPAK LETAK JAWATAN…. TENGOK JAWATAN SIAPA YANG HILANG…..

  Lantiklah Teresa Kok sebagai Pengerusi IJN…….

  Tersebar gambar Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamed mengadap DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong berbincang sesuatu yamg serius pada Rabu lepas.

  Ramai yang mengandaikan Perdana Menteri akan ubah anggota kabinet dan sedang berbincang dengan Agong.

  Sebaik kalah teruk kalah 15 ribu di PRK Tg Piai, PM memberitahu mesyuarat PPBM cadangkan kabinet (mungkin) dirombak.

  Malam tadi tersebar senarai Menteri dan Timbalan Menteri baru.

  Agak anih, Dato Seri Anwar dilantik Timbalan PM tetapi tiada portfolio Kementeriaan. Perlembagaan tiada peruntukan untuk TPM.

  Memang rakyat Malaysia harapkan Lim Guan Eng ditukar keluar dari Menteri Kewangan. Punah ekonomi disebabkan LGE dan Tony Pua yang hanya kewayangan.

  Dalam senarai, LGE dihantar ke Kementerian Industeri Utama untuk jaga kelapa sawit.

  Sedih pula, tiada lagi Teresa Kok untuk kita ketawakan. Seeloknya, lantiklah dia jadi Pengerusi IJN.

  Maklumlah ramai bakal sakit jantung akibat disuruh minum minyak kelapa sawit sesudu sehari.

  Wow! Untong jual kabinet Malaysia

  1. Mengutuk Teresa Kok orang DAP itu menandakan DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR ini memang orang PAS.

   Tapi bodoh bangand juga seperti Geng Najib yang asyik menjilat Najib bila mengata Tun M mengadap YDPA selepas kalah Tg Piai nak rombak kabinet konon nya.

   Orang PAS memang selalu jauh melayang pemikiran nya. Terutama bila PAS dapat RM90 juta, agihan wang RM2.6 billion Najib curi dari 1MDB. Di masuk ke akaun bank pemimpin2 PAS.

 25. ISU UTAMA YANG DISEPAKATI RAKYAT IALAH ISU EKONOMI…..ISU EKONOMI PERLU DITANGANI SUPAYA RAKYAT TIDAK MERASA LEBIH TERUK BAWAH PH…. BURSAPHOBIA,,, PELABUR2 TAKUT MELABUR….PRICE HIKE,,,PEMBERHENTIAN KERJA,,,SEMUANYA BUATKAN RAKYAT CEMAS…..RINGGIT TAK MENINGKAT DLL….

  Negara Bakal Ke ‘Longkang’ Sekiranya PH Terus Memerintah –……. Ketua Penerangan UMNO Negeri Johor, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, sekiranya Pakatan Harapan (PH) masih tidak melaksanakan tanggungjawab, janji dan transisi Mahathir-Anwar tidak diselesaikan maka pelabur akan mula tarik ‘handbreak’ yang akhirnya bakal menyebabkan negara akan ke ‘longkang’.

  Justeru jelas beliau, negara kini memerlukan satu kerajaan yang menggantikan PH.

  “… dan pengganti ini iaitu Barisan Nasional (BN) perlu menterjemahkan dua perkara iaitu satu telah diterjemahkan di PRK Tanjung Piai dan kedua usaha memperkukuhkan Muafakat Nasional, inilah penguat solidariti kita.

  “Sebab itu di PRK Tanjung Piai kita gunakan slogan ‘apa lagi mahu ditipu’ dan ia berjaya lekat di hati rakyat. Kita mahu rakyat sedar bahawa Muafakat Nasional tawaran baru kepada rakyat,” ujar beliau.

  Beliau yang juga Ahli Parlimen Tenggara berkata demikian ketika menjadi tetamu jemputan dalam segmen Dari Parlimen yang membawa tajuk ‘Tsunami Politik dan Muafakat Nasional’ pada Rabu, malam.

  Tambah Dr Adham, pembangkang bukannya mahu mencabar kerajaan tetapi dek kerana ketidakpuasan hati rakyat menyebabkan pembangkang menjadi pilihan rakyat bagi menterjemahkan rasa tersebut malah sekiranya ada lagi PRK di masa akan datang tidak mustahil apa yang terjadi di Tanjung Piai bakal berulang.

  “Dulu pelbagai perkara yang ditawarkan kepada rakyat namun ia tidak sampai ke bawah tetapi kini ‘dasar menjual aset dan ekonomi semakin menguncup semuanya sampai kat bawah. Rakyat betul-betul faham dan rasa ‘dasar’ ini.

  “Kemudian kita lihat pembentangan bajet baru-baru ini… tidak ada sebutan langsung berkaitan hutang PTPTN hendak dihapuskan atau hendak membantu hutang dimansuhkan malahan pendidikan percuma yang dilaung-laungkanpun tidak wujud… menyedihkan satu juta pekerjaan pun tidak ada.

  “Maka daripada 125 saluran, 124 saluran BN menang cuma satu saluran sahaja tewas tipis. Ini membawa erti bahawa pelbagai kaum bersatu hati menolak PH dan penolakan ini bukan melambangkan hari ini tetapi melambangkan masa depan,” jelas beliau.

 26. ULARMAK SYIAH TAK KISAH DENGAN RASUAH DAN KORUPSI……

  Pembangkang Persoal Pemberian Projek Input Tani Kepada Pertubuhan Peladang…….

  (FMT) – Pembangkang mempersoalkan pemberian projek pembekalan input pertanian sektor padi kepada Pertubuhan Peladang Kebangsaan (Nafas), melibatkan peruntukan RM1.4 bilion, mendakwa ia diberi secara rundingan terus walaupun tewas dalam persaingan tender terbuka.

  Wee Ka Siong (BN-Ayer Hitam) mendakwa terdapat suatu surat bertarikh 7 Nov 2019 daripada seorang menteri kepada perdana menteri memohon melantik Nafas secara rundingan terus bagi tempoh 3 tahun dari 2020 hingga 2022.

  Katanya, peruntukan RM1.4 bilion itu daripada jumlah peruntukan RM1.55 bilion yang diperakukan untuk subsidi dan insentif subsektor padi dan beras untuk 2020.

  “Sila sahkan surat itu. Kalau surat itu tidak betul, sila buat laporan polis,” kata Wee kepada Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Salahuddin Ayub di Dewan Rakyat hari ini, ketika membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan 2020 bagi peringkat jawatankuasa membabitkan kementerian itu.

  Wee mahu Salahuddin sendiri menjelaskan kenapa harus membatalkan syarikat-syarikat yang sudah terpilih melalui proses tender terbuka, kenapa projek itu harus dianugerahkan kepada Nafas, dan kenapa pemilihan itu harus secara rundingan terus.

  “Adakah penganugerahan kontrak bernilai RM1.4 bilion kepada Nafas ini ada kaitan dengan pimpinan Nafas, yang mana kita sedia maklum ahli jemaah pengarah Nafas itu sendiri terdiri daripada pemimpin parti politik, Amanah?” katanya.

  Beliau juga mempersoalkan kenapa Salahuddin mahu melibatkan perdana menteri dalam hal pemberian projek itu.

  “Adakah menteri tidak mempercayai keputusan yang telah pun dipersetujui oleh lembaga perolehan kementerian sendiri?” katanya.

  1. DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR ini berlawan dengan pesaing (competitor) nya yang di gelar nya ULARMAK SYIAH.

   Macam mana PAS nak dapat memerintah negara ini bila depa asyik nak bercekah antara depa.

   Begitu teruk nya sehingga Pak Lobai Hadi Bawang sanggup “bekerjasama” dengan pencuri wang rakyat RM2.6 biliun Najib Al Jibo. Tak tahu mcm mana “bekerjasama” nya. Kot tolong mengagih wang curi itu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.