PAS, PEMBANGKANG YANG KERJANYA LEBIH BANYAK MENJILAT PM

Pas adalah parti pembangkang di peringkat persekutuan dan atas kedudukan itu, ia sepatutnya memainkan peranan “semak dan imbang” terhadap kerajaan dengan sebaik-baiknya.

Tetapi, kerja Pas kebelakangan ini lebih banyak mengampu, malah kadang-kadang menjilat siapa saja yang menjadi Perdana Menteri daripada menjadi pembangkang dalam erti kata yang sebenarnya.

Barangkali kali terakhir Pas berperanan sebagai pembangkang yang benar-benar pembangkang ialah ketika bersama Pakatan Rakyat sebelum meninggalkan gabungan itu pada pertengahan tahun 2015.

Selepas itu hinggalah sekarang, Pas seolah-olah lupa kerjanya sebagai pembangkang, tetapi mencipta peranan baru – pembangkang yang asyik mengampu Perdana Menteri.

Sebaik meninggalkan PR dan bergerak sendirian atas kuasa ketiga kononnya ketika itu, Pas memilih untuk berbaik-baik dengan UMNO dan BN yang dipimpin oleh Najib Razak.

Selain berbaik dengan UMNO dan BN sebagai kerajaan serta secara terbuka menjadi penyerang kepada sesama pembangkang iaitu PH, terdapat juga dakwaan Pas dan pemimpin tertentunya ada menerima sumbangan wang yang lumayan daripada pemimpin tertentu untuk aktiviti partinya.

Oleh itu, meskipun bergerak secara sendirian dan sebagai kuasa ketiga, kerja utama Pas ialah untuk memecahkan undi bagi memberi kelebihan kepada UMNO dan BN memenangi PRU14.

Pilihan itu dijadikan keutamaan berdasarkan keputusan PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar pada tahun 2016 yang memperlihatkan pertandingan tiga penjuru – BN, PH dan Pas – memberi laluan mudah untuk BN memenanginya.

Bagi mencapai tujuan terselindung itu, sebelum PRU14, bukan saja PH yang menjadi sasaran kecaman serta serangan Pas, bahkan Tun Mahathir Mohamad, calon Perdana Menteri PH pada ketika itu, turut diserang dengan pelbagai kata nista dan penghinaan seperti sudah tua nyanyuk, patut banyakkan beramal ibadat dan bermain dengan cucu serta hanya layak menjadi doktor di Klinik 1Malaysia.

Bagaimanapun, dengan takdir Tuhan dan kuasa rakyat yang benar-benar mahukan perubahan, cubaan Pas membantu BN dalam PRU14 tidak menjadi kenyataan sepertimana keputusan PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar, sebaliknya PH yang berjaya menjadi kerajaan.

Sebaik saja PH menjadi kerajaan dan Tun Mahathir menduduki kerusi Perdana Menteri, dengan 18 kerusi Parlimen yang dimilikinya, walaupun masih kekal sebagai pembangkang, Pas mula mengubah haluan menjadi parti yang “makan keliling”,

Oleh sebab sudah akrab dengan UMNO dan barangkali kerana ada “budi yang perlu dibayar dengan body”, Pas terus mengukuhkan kerjasamanya dengan parti assabiyah itu sehingga membentuk Muafakat Nasional bagi tujuan memberi saingan kepada PH dalam PRU akan datang.

Bagaimanapun, dalam masa yang sama Pas tetap mengampu dan menjilat Tun Mahathir sehingga kerap membuat kunjungan, memberi puji-pujian dan menyokong agar Perdana Menteri berusia 94 tahun itu terus kekal berkhidmat sehingga habis penggal.

Terbaru, Hadi Awang sekali lagi memuji Tun Mahathir ibarat kelapa tua yang makin tua makin menjadi serta dianggap satu-satunya tokoh yang dianggap mampu menyelamatkan negara ini.

Dalam waktu yang sama, sementara bekerjasama dengan UMNO untuk menumbangkan PH dalam PRU15 akan datang, bukan saja Pas tidak pernah menyerang Tun Mahathir, malah mengkritik kerajaan pun jarang-jarang sekali dilakukan.

Sebaliknya, meriam serangan Pas lebih banyak dihalakan kepada Anwar Ibrahim dengan pelbagai persepsi dan andaian buruk mengenai nasib orang Melayu, kedudukan Islam dan negara apabila Presiden PKR itu menjadi Perdana Menteri nanti.

Juga dikatakan di belakang Anwar sebagai Perdana Menteri nanti adalah DAP, walhal dalam PH sekarang pun di mana Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri, DAP adalah sebahagian parti yang berada di dalamnya.

Sesekali, kalau ada pun kritikan kepada kerajaan, ia hanya yang berkaitan pemimpin DAP dan Amanah saja.

Hakikatnya, serangan Pas kepada Anwar amat melucukan dan seolah-olah ada dendam peribadi yang tak sudah-sudah kerana Ahli Parlimen Port Dickson itu belum lagi berkuasa dan belum terbukti apa-apa kesalahan, kecurangan dan kerosakan kepada agama, bangsa serta negara telah dilakukannya.

Realitinya, itulah Pas sekarang, duduk sebagai pembangkang, tapi kerjanya tak sudah-sudah mengampu dan menjilat Perdana Menteri, manakala kerja membangkang atau memberi pandangan bernas tidak lagi menjadi keutamaan.

Barangkali tiada ilmu sains politik yang dapat menghuraikan pendekatan dan caca marba pendirian serta hala tuju parti Islam yang dipimpin Hadi sekarang ini.

Najib sudah dibodek dan dijilat, kini giliran Tun Mahathir pula dibodek dan dijilat.

Walaupun berbeza parti dan sebagai pembangkang, tindakan membodek dan menjilat itu hanya kerana satu sebab – jawatan Perdana Menteri yang Najib dan Tun Mahathir sandang.

Maknanya, Pas di era Hadi ini wajib mengampu dan menjilat siapa saja yang menjadi Perdana Menteri, walaupun pernah mengutuk dan mencaci sebelum itu.

Untuk itu, walaupun tetap sebagai pembangkang, bila Anwar jadi Perdana Menteri nanti, janganlah terkejut jika ampu dan jilat Pas serta Hadi kelak akan segera beralih kepada Presiden PKR itu pula.

Sudah biasa mengampu dan menjilat Perdana Menteri – siapa pun yang duduk di kerusi itu, sama ada Najib, Tun Mahathir atau Anwar – nikmat dunianya tetap sama bagi Pas. (ShahbudinHusin 20/11/2019)

Updated: 20 November 2019 — 8:25 pm

148 Comments

Add a Comment
 1. Kalau Anwar jadi PM, Hadi mungkin akan jadi murung dan bingung. Sosok ni sejak dulu dulu lagi memang iri dan hasad dengan Anwar kerana keterampilan dan ketokohan Anwar yg lebih diterima dunia berbanding dirinya. Hanya spesis emosional dan fanatik melulu saja yang terus kekal sebagai walauta Hadi. Bukan rahsia lagi, umum juga tahu Hadi dulu berbulu dengan almarhum Fadhil Noor, bekas Presiden PAS. Kerana merasa diri hebat, tak boleh dia terima orang lain yang lebih menonjol dari nya.

 2. Kepimpinan Bersatu sudah huruhara…
  Naib Pengerusi PH Muar letak jawatan
  9:22 pagi (Dikemaskini 9:29 pagi)

  A A
  Naib Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Muar, Naim Jusri meletakkan selepas kecewa dengan gerakerja PH sebagai sebuah pasukan di kawasan parlimen berkenaan.

  Beliau berkata PH Muar “tiada hala tuju yang jelas” selepas pilihan raya umum ke-14 lalu dan kerana itu memerlukan kepimpinan baru yang tidak perlu diketuai oleh wakil rakyat.

  “Tiada penyusunan gerakerja sebagai satu pasukan yang selaras dengan falsafah; “Kita Satu Keluarga” dan “susah sama-sama susah”.

  “Ini menyebabkan keresahan di peringkat akar umbi, seterusnya menyebabkan sokongan terhadap PH semakin terhakis. Justeru, adalah dicadangkan supaya pucuk pimpinan Pakatan Harapan Muar perlu disusun semula.

  “PH Muar juga tidak perlu dipimpin oleh wakil rakyat agar fokus yang lebih baik dapat diberikan kepada gerakerja mengikut peranan masing-masing,” katanya.

  Beliau berkata demikian dalam surat bertarikh 19 Nov yang dilihat Malaysiakini hari ini.

  Surat itu ditujukan kepada Pengerusi PH Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, yang juga anggota parlimen Muar serta Menteri Belia dan Sukan.

 3. Tg Piai, kerjaan parti PH, rakyat kini dah tk suka
  Majority 15 ribu undi, mmg lah sgt besar angka
  25 ribu pnduduk, nk kan BN jdi pmimpin mreka
  Lagi 10 ribu tu China DAP & Melayu pnderhaka
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 4. KAFIR HARBI TAK SERIK KERANA DIBELAKANG MEREKA SETAN BESAR……

  Bangsa DAP Jahat dalam isu tulisan Jawi

  ………

  Bangsa DAp telah manipulasi khat Jawi ini dalam akhbar-akhbar Cina. Mereka menyebar maklumat salah dalam media sosial masyarakat bukan Islam.

  Adakah belajar Khat ini orang bukan Islam akan diserap agama Islam secara halus? Cuba berfikir secara rasional. Adakah dengan perkenalkan khat jawi ini Melayu dapat untung Islam adan menjadi hebat?

  Hanya terdapat enam muka surat aktiviti seni bahasa berkaitan tulisan khat dimuatkan di dalam buku teks setebal 164 muka surat.

  Pengenalan tulisan khat ini adalah untuk Tahap 2 dengan melibatkan tahun 4 pada tahun 2020, tahun 5 pada tahun 2021 dan tahun 6 pada tahun 2021. Murid Tahap 1 (Tahun 1 hingga 3) tidak terlibat dengan pengenalan tulisan khat.

  Ini boleh dirujuk kepada buku teks Bahasa Melayu untuk SJK Tahun 5 cetakan 2015 di muka surat 85 hingga 88 (bawah tema 6 Menghargai Budaya Bangsa Unit 17 Seni Tulisan).

  Aspek coding ini dipelajari melalui mata pelajaran Reka Bentuk dan Teknologi serta Asas Sains Komputer.

  Tapi Bangsa DAP manipulasi isu ini. LGE nak tunjuk hebat kononnya dia pembela masyarakat bukan Islam.

  Selepas pertemuan lewat malam dengan wakil rakyat DAP Lim Guan Eng, pagi itu dilaporkan sekali lagi berjumpa dengan Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad. Ia adalah pertemuan kedua Mahathir-Lim dalam tempoh 24 jam.

  LGE tak baca ke laporan daripada timbalan menteri pendidikan?

  12 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) bersama Timbalan Menteri Pendidikan Teo Nie Ching hari ini mencapai konsensus bahawa hanya pengenalan seni tulisan khat yang akan diperkenalkan di sekolah rendah pada tahun hadapan. “Tulisan khat sahaja dan bukan pembelajaran jawi. Itu saya rasa kita boleh beri gambaran jelas. Kita telah mencapai konsensus mengenai perkara itu.

  Tak mereka sebenarnya JAHAT.

  Mereka nak tunjuk belang…

  Tapi bagi Cina yang buat batu nesan, mereka boleh belajar dan menulis khat jawi
  Bagi syarikat cina yang menipu jualan dengan nama melayu. semua barangan mereka penuh dengan tulisn jawi.

  Memang celaka bangsa DAP.

  NASIR RAMLEE

  Reply

 5. Dh siap semua, juadah dan minuman kopi gula
  Pukul 10:15 pagi..majlis jamuan, akan bermula
  Pengetua & pntadbiran pun, Unit Maths persila
  Alahai..cgu Yati yg dirai dok menangis lah pula
  😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

 6. ELOK PARTI KUNYIT DICAMPAK KE LAUT JE…….

  MB Selangor Keluar Group WhatsApp, Kemelut PKR Kian Kusut……..

  Keadaan politik di Selangor menjadi kusut dengan sebaran khabar angin bahawa terdapat usaha untuk menjatuhkan Speaker Dewan Undangan Negeri, Ng Suee Lim dan Menteri Besar, Amirudin Shari.

  Perkembangan yang turut mencuri tumpuan ialah tindakan Amirudin meninggalkan satu kumpulan WhatsApp secara tiba-tiba.

  Walaupun beberapa pemimpin PKR cuba meredakan keadaan dengan mendakwa Menteri Besar “tersalah tekan” pada minggu lalu, namun China Press melaporkan pada Isnin bahawa Amirudin belum lagi masuk semula dalam kumpulan yang ditinggalkannya.

  Selain itu, terdapat juga pihak yang mendakwa bahawa kumpulan yang ditinggalkan Menteri Besar hanyalah “kumpulan tidak formal” .

  Menurut sumber, usaha menggantikan Speaker timbul apabila Sue Lim dikatakan tidak memberi kerjasama dalam isu pembahasan enakmen mengenai pertukaran agama untuk remaja di bawah 18 tahun.

  Ketika persidangan mesyuarat DUN minggu lalu, wajah Amirudin dikatakan “bertukar warna” apabila Suee Lim mengumumkan penangguhan mesyuarat, yang menandakan enakmen berkenaan pertukaran agama tidak akan dibahaskan seperti yang dikehendaki Menteri Besar.

  Suee Lim dilaporkan menangguhkan mesyuarat kerana wakil rakyat Pakatan Harapan belum mencapai kesepakatan akhir mengenai isu itu dan beliau mahu memberi lebih banyak masa untuk perbincangan dijalankan.

  Amirudin bagaimanapun mengadakan mesyuarat dengan penyokongnya dari PKR selain sesetengah ADUN dari Amanah dan Bersatu. Mesyuarat juga dihadiri Naib Presiden PKR, Zuraida Kamaruddin.

  Ekoran mesyuarat itu, telah timbul ura-ura mengenai kemunculan usaha untuk menjatuhkan Suee Lim sebagai Speaker.

  Selain isu pertukaran Speaker, timbul juga khabar angin mengenai gerakan menjatuhkan Menteri Besar yang disebabkan oleh kemelut dalaman PKR.

  Menurut sumber, daripada 21 ADUN PKR di Selangor, sebanyak sembilan orang ialah “orang Anwar”. Amirudin yang merupakan penyokong Azmin perlu mengukuhkan kedudukan sendiri dalam keadaan itu.

  Kemelut dalaman PKR juga dikeruhkan dengan isu video seks yang menyasarkan Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Azmin Ali.

  “Pemilihan PKR, isu pelantikan Menteri Besar dan video seks telah membawa kepada penyebaran khabar angin terdapat usaha menggantikan Menteri Besar.

  “Apa pun, semua ini ialah hal dalaman PKR dan tidak libatkan parti lain, termasuk DAP,” kata sumber kepada China Press. – MalaysiaGazette

  Reply

 7. Lame Duck In The House

  Hangpa sembang langit runtuh hoi. Saya baru jumpa sekoq pengundi rupanya dia pangkah pasai kuciwa. Saya sebaq video kayuh basikal masa dia pi beli megi cup dan ayaq sirap. Tak dak duit habih belanja dapuq. Dia tuduh saya PM pemalaih. Saya kata dakkkkkkk saya rajin. Saya kayuh basikal 18 jam untuk naik saham dan harga sawit. Hangpa yang bodoh tak tau.

 8. Geng politik bawah tanah tak peduli PH atau BN memerintah. Geng politik bawah tanah tak peduli Mukhriz atau Azmin atau Anwar atau KJ ambil alih jawatan Madey. Geng politik bawah tanah akan bergerak bila perlu tak kira parti apa. Sebab kami bukan kaki jilat macam Hadi Awang. Kahkahkah!

  1. B ajib ke yang Geng politik bawah tanah tu?

   Dia di tendang ke longkang di Pru14, memang di bawah tanah tuh.

   Enjoy. Bersama geng2 nya.3aa

 9. 👋👋👋👋👋👋👋👋👋👋👋👋👋👋👋👋👋👋
  Ok gang buat sementara Kejora mohon brhenti
  Sbb nak buat prsediaan Unit Maths punya parti
  Jamuan ini juga smpena perpisahan cikgu Yati
  Selesai je majlis tu, Kejora datang balik le nanti
  😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌

 10. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  PRK Tg Piai teruk PH kena rakyat tala & ladung
  Kebangkitan rakyat, tak dpt lagi nak dibendung
  15 ribu mjoriti undi..cai2 PH brwajah mendung
  Boss PH nangis teruk sampai berdarah hidung
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

 11. Referendum Tanjung Piai 16/11/2019

  Kuasa PM terhad kepada badan eksekutif tanpa ada campurtangan kepada badan Kerajaan yang lain.

  Badan Kerajaan yang melibatkan siasatan rasuah, jenayah, salahguna kuasa dan pemilihan jawatan tertinggi atau dalam GLC wajib berada di bawah Parlimen.

  Tiada keperluan mengadap PM untuk persembahan wayang kulit. Nak buat wayang kulit pergi Kelantan jumpa Pak Cong Codei. PM bukan kerja murahan tukang wayang.

  Madey gagal.
  Madey failed.
  Madey tidak berjaya.
  Madey 15000.
  Kahkahkah!

  1. Najib ditendang ke longkang di Pru14.

   1. Najib sudah tak relevan lagi…ini zaman madey yg sentiasa gagal..

 12. Politiking Madey semua orang sudah tahu. Madey nak menyorok celah kelangkang Azmin atau dalam lubang dubur Azmin pun orang boleh bau. Kalau bukan ugutan dan guna jentera Kerajaan yang dilantik apa lagi Madey ada dalam politik? Tinggal sejarah 15000 Tanjung Piai untuk masuk Muzium Madey. Kahkahkah!

 13. AKIBAT BIARKAN KAAFIRUN PERINTAH NEGARA….TAK TAHU HORMAT AGAMA RESMI NEGARA……

  DUN Melaka: Timbalan Speaker DAP larang Ketua Pembangkang habiskan ucapan sekadar petik ayat al-Quran……..

  Pada penutup ucapannya, Idris berhasrat untuk memetik ayat dari surah Yunus ayat 14, namun tidak dibenarkan Fort Pin kerana masa 10 minit yang diberikan kepada bekas Ketua Menteri Melaka itu tamat. Sumber (gambar): Malaysia Dateline
  Sesi perbahasan Belanjawan Melaka 2020 semalam kecoh seketika selepas Timbalan Speaker, Datuk Dr Wong Fort Pin tidak membenarkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Idris Haron (BN-Sungai Udang) menghabiskan ucapannya.
  Berlaku pertikaman lidah beberapa minit antara Idris dan Fort Pin, sehingga Datuk Seri Abd Ghafaar Atan (BN-Asahan) yang mengambil giliran berbahas, campur tangan dengan memberi laluan untuk Idris membacakan petikan ayat al-Quran berkenaan.
  Datuk Noor Effandi Ahmad (PH-Telok Mas) bangun menegur Fort Pin supaya jangan halang Ketua Pembangkang untuk membacakan al-Quran, diikuti Datuk Muhammad Jailani Khamis (PH-Rembia) dan Kerk Chee Yee (PH-Ayer Keroh).

  AYER KEROH: Sesi perbahasan Belanjawan Melaka 2020 semalam kecoh seketika berhubung isu bacaan petikan ayat al-Quran.

  Suasana ‘panas’ berlaku selepas Timbalan Speaker, Datuk Dr Wong Fort Pin tidak membenarkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Idris Haron (BN-Sungai Udang) menghabiskan ucapannya.

  Pada penutup ucapannya, Idris berhasrat untuk memetik ayat dari surah Yunus ayat 14, namun tidak dibenarkan Fort Pin kerana masa 10 minit yang diberikan kepada bekas Ketua Menteri Melaka itu tamat.

  Berlaku pertikaman lidah beberapa minit antara Idris dan Fort Pin, sehingga Datuk Seri Abd Ghafaar Atan (BN-Asahan) yang mengambil giliran berbahas, campur tangan dengan memberi laluan untuk Idris membacakan petikan ayat al-Quran berkenaan.

  Timbalan Speaker tetap bertegas dengan tidak membenarkan Idris berbuat demikian sehingga beberapa EXCO bangun menasihatinya supaya memberi peluang supaya ayat suci al-Quran itu dibacakan.

  Datuk Noor Effandi Ahmad (PH-Telok Mas) bangun menegur Fort Pin supaya jangan halang Ketua Pembangkang untuk membacakan al-Quran, diikuti Datuk Muhammad Jailani Khamis (PH-Rembia) dan Kerk Chee Yee (PH-Ayer Keroh).

  Selepas diasak wakil kerajaan dan pembangkang, Fort Pin akhirnya akur seterusnya meminta Idris meneruskan bacaan petikan al-Quran berkenaan.

  Perjalanan sidang DUN kembali tenang sejurus petikan bacaan ayat suci itu dibacakan Idris.

  1. Naper Hadi sokong Mahathir. Kamu GS….patut kutuk hadi. Ini tidak…..berbicara macam orang gila dalam blog Shah ni

   1. Setuju – dia selalu berbicara macam orang gila dalam blog Shah ni

  2. TAFSIR IBNU KATSIR SURAH YUNUS AYAT 13-14 :-
   sesungguhnya Kami telah membinasakan umat-umat yang sebelum kamu, ketika mereka berbuat kezaliman, padahal para Rasul mereka telah datang kepada mereka dengan membawa keterangan-keterangan yang nyata, tetapi mereka sekali-kali tak hendak beriman. Demikianlah Kami memberi pembalasan kepada orang-orang yang berbuat dosa. (QS. 10:13) KEMUDIAN Kami jadikan kamu pengganti pengganti (mereka) di muka bumi sesudah mereka, supaya Kami memperhatikan bagaimana kamu berbuat. (QS. 10:14)”

   Allah mengabarkan tentang apa yang telah terjadi pada kaum-kaum terdahulu, dalam kedustaan mereka terhadap apa yang dibawa oleh para Rasul, berupa keterangan-keterangan dan bukti-bukti yang nyata. Kemudian Allah menguasakan generasi setelah mereka atas kaum itu dan mengutus Rasul untuk melihat sejauh mana mereka mentaati dan mengikutinya.

   Dalam Shahih Muslim, dari hadits Abi Nadhrah, dari Abu Sa’id, ia berkata, Rasulullah saw. bersabda:
   “Sesungguhnya dunia itu adalah manis dan hijau, dan sesungguhnya Allah menguasakannya kepadamu, maka Ia melihat bagaimana kamu beramal, maka takutlah akan dunia dan perempuan, karena sesungguhnya fitnah yang pertama kali menimpa Bani Israil adalah (fitnah) perempuan.” (HR. Muslim)

   Saya tidak tahu apa ucapan YB tersebut sebelumnya yang mendorong beliau hendak menutupnya dengan membaca ayat 14 sahaja tanpa dimulai ayat 13 terlebih dahulu. Wallahu’alam bisshawab.

 14. laporan The Star yang memetik sumber berkata pihak berkaitan dengan Dr Mahathir BN mengarahkan Azmin bertemu MP Umno tersebut.

  “Mahathir sibuk, pihaknya mengarahkan mereka untuk berjumpa dengan Azmin terlebih dahulu supaya dia dapat mengukur sokongan mereka dan sama ada mereka ikhlas mahu menyokong kepimpinannya,” kata laporan itu memetik sumber.

  menurut MP Arau..beliau hadir kediaman Azmin bersama MP umno atas jemputan dan arahan Tun M. menurutnya kesemua 40 MP Umno di jemput tetapi yg hadir sekitar 20 orang sahaja, Azmin telah memaklumkan Tun M mohon sokongan semua MP melayu atas alasan ada cubaan guling Tun, Azmin beri bayangan DAP akan menjadi PM jika Tun di singkirkan.. Tun sendiri secara peribadi sudah memaklumkan pada presiden PAS melalui telefon beliau menerima tekanan dari DAP.. Azmin minta semua MP Umno bersatu pertahankan Tun jika ini berlaku, salah seorang MP umno bertanya secara sepontan bagaimana harapan Dato Seri Anwar mengambil alih PM selepas Tun, Azmin dengan nada tegas berkata Anwar tidak akan menjadi PM cukuplah isterinya saja menjadi TPM sehingga tamat penggal.

  1. Hahaha…..saya setuju dengan John Doe….DAP ke PKR ke Umno ke …… bring it on….let us see siapa yang terguling……

   Namun saya percaya Anwar and the gang coba namun gagal dapat sokongan ramai. It is never easy for a tainted ex-convict to overthrow Mahathir. He can pair up with Guan Eng …. i blif Guan eng takut….

   Well….head on…and see whose heads roll

   1. Umno dah nyata terguling. Tak mungkin naik lagi in the foreseeable future.

    1. Madey kerajaan tak cukup sepenggal..

   2. Allahyg tentukan..bukan jon dol nujum temberang….hidong madey sudah berdarah ditenyeh oleh pengundi Tg Piai…umir dah tua gayut…tak kuat lagi menahan tekanan..

    Kikikik..

  2. Sekurang-kurangnya 2 yang payah (mustahil) dipercayai (1) DAP akan menjadi PM jika Tun di singkirkan (DYMM YDP Agong, Raja-Raja Melayu dan hampir semua orang Melayu dari parti apa pun pasti bantah) (2) Kenapa tiada seorangpun MP PAS dijemput.
   Nota kaki : Polis Diraja Malaysia (PDRM) yakin identiti lelaki yang dirakam beraksi di atas ranjang – dan dikaitkan dengan Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Azmin Ali – akan diketahui sebelum hujung tahun ini. https://www.malaysiakini.com/news/500564

 15. Tak susah nak paham sikaplobai hadi…kes 90 jota pas terima dari najib tidak disiasat oleh sprm…hadi terpaksa sokong madey untuk selamatkan dirinye dan lobai2 pas…tapi kenape hadi tak sokong calon Bersatu di Tg Piai?

  Hadi takut anwar akan siasat semula kes 90 juta…

  1. Madey ingat ini sabotaj geng PH. Madey tak tahu geng politik bawah tanah tengah bersatu sekarang. Gerak sedikit check. Buka pintu belakang check. Bila sampai kena checkmate Madey pun akan lari ke luar negara. Kahkahkah!

   1. malay studies punya graduate…….patutlah tak laku

   2. Cakap geng politik bawah tanah tengah bersatu sekarang tapi tak kasi bukti atau penerangan pun. Mengarut.

  2. 15,000 bukti kukuh. Kahkahkah!

   1. Korang lingkup di Pru14. Kuhkuhkuh.

    Sangat pedih rasa di hati kalah Pru, eh?

   2. Barang yang lepas hai jangan dikenang.
    kalau dikenang merajuklah diri. Kahkahkah!

 16. Tak jalan di Tg Piai, walau PM turun brkempen
  Mlayu Tg Piai tk pndang songkok atau sampin
  25 ribu amik tndkan tolak PH punya pemimpin
  Yg 10 ribu lagi tu jenis mcm pengikut Ayah Pin
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. Sah bangsa kamu tak akan maju hingga akhir zaman…hahhaa

   1. Bangsa Melayu jenis Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama sekarag dah malu nak pakai nama itu sebab asyik dibalun, ditibai, dibantai.

 17. Penduduk Tg Piai tau janji PRU PH hnya mimpi
  Mreka tk mau terus jdi bodoh mcm lembu sapi
  25 ribu..ambil tindakan utk menolak PH ke tepi
  10 ribu lgi tu puak Mlayu liberal dan China DAP
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. Sebab itu bangsa kamu (Anonymous) tak pernah maju….senantiasa mundur. Dengki dengan orang yang berjaya

   Orang macam kamu penyamun diangkat tinggi sebab dedak. Hilang dedak hilang kompas hidup.sekarang kutuk PH agar dedak dapat kembali bila penyamun lepas nanti…sedih bangsa kamu.

   Walaupun aku melayu dan muslim, aku tak sebodoh melayu muslim kamu

   1. Apa yg kau merapu ni Wau Bule tua mentadak?
    Umur tu udah senja tapi perangai mcm budak2
    Pedih ke atuk..kna peluru pantun Kejora ledak?
    Hapa ke jadah yg engkau harung pi dgn dedak!
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. Bukan….kesian dengan melayu muslim macam kamu…. tak akan maju hingga akhir zaman

    2. Dah kalah berhujah, tuduh orang lain merapu, mcm2. Asyik itu saja kamu buat. Anonymous Kah kaahh kaaah = Geng Najib yang asyik menjilat Najib.

     Di kata bodoh, marah. Tapi apa lain kalau tak bodoh? Bangang?

     Berdiskusi, berhujah ler, Mamat.

 18. PAS tk mahu pemimpin negara sekarang yg disabitkan marksman seorang peliwat, kami Nabi Luth A.S. yg bumi bay di terbalikkan Allah, tu saja, biar lah dia pengampu ke penjilat ke dari menyokong seorang peliwat..

 19. Bila PH asyik kencing rakyat jadi sangat marah
  15 ribu majoriti undi, PH tewas dgn bgitu parah
  Menteri2, MP2 semua terkedu kehilangan arah
  Ketua PH pnya nangis sampai hidung berdarah
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. Masa najib kencing kes SRC dan 1MDB…tak pula kamu orang bising

   1. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Ini tk sngkut paut Najib le Wau Bule taik kucing
    Rakyat marah sebab janji PRU dulu PH kencing
    Depa guna, janji palsu, utk undi rkyat dipancing
    Skrg depa udah sakit, mcm gigi nak terkancing
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. kalau tak sangkut paut memang hang taik kucing.
     Kalau najib tak curi wang malaysia, tak lah kita sekarang bayar hutang berbillion2…..

     Memang melayu dan muslim macam kamu kurang daya berfikir. Sebab itu bangsa lain maju…..mereka berfikir secara rasional

     1. Ade bukti najib curi bilion2.. Kamu hearsay aje.

      1. suruh ambil kursus undng2….kamu ambil kursus senang Malay Studies…pas tu minta gaji tinggi2….sapa nak beri?

       1. Atuk Wau Bule 8:24 am,

        Wau Bule bahalol, aku rasa elok sja kau brhenti
        Apa yg aku karang itu, kau nmpak mcm tak reti
        Apasal mahu sabit Najib, aku cakap pasal parti
        Mmg ler atuk Wau Bule, bodoh kau berkati-kati
        🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

        👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       2. Kamu ambik kursys hearsay dan temberang ajee….kenape madey tak mau tangkap dan dakwa jho lok?..

 20. Shahbudin Husin,

  Tell us who make commentaries in your blog WHY ANWAR TAKUT AMBIL TINDAKAN ATAS AZMIN ATAU ZURAIDAH????????????????

  Orang PKR sendiri pernah berkata kepaada saya ANWAR is actually not strong……many DAP, PKR, Amanah, PAS, Bersatu yang tak sokong beliau. Anwar hanya bergantung pada ihsan Mahathir.

  1. Lame Duck In The House

   Hangpa punya sources semua tak guna. Jenih pemalaih bodoh lagi. Kalau tak saya bulih menang 55% undi Tanjung Piai. Sources apa kejadah anak haram hangpa pakai?

   1. Kamu saja yang betul. Ingat semua orang kata PH aakan kalah pru14. Doomsday sayers tilik ini itu. Najib could win. Suddenly siapa yang menang?????????

    Do not underestimate my source. Orang macam hang wajib balik sekolah darjah satu….. Hang cakap pun macam penghuni Hospital Bahagia.

  2. Sources cap ayam kau tu sila tanam dia hidup-hidup. Sampah politik macam dia pun kau pakai? Patutlah komen kau semua merapu dan tak ada sentuhan Rakyat langsung. Kau tahu tak apa akar umbi Bersatu sedang buat sekarang? Sebab itu aku pesan Madey jangan kutip sampah. Kahkahkah!

   1. hahaha….kesian najib dibicaarakan…..hahahahaha

   2. Naper Anwar tak berani ambil tindakan ke atas Azmin Zuraidah Baru Bian????????

  3. Lagi satu kalau kau baru belajar tilik nasib dari John Doe, ada satu badan je yang ramal PH menang besar PRU14. INVOKE by Rafizi Ramlee. Ini baru betul bukan sampah macam Madey. Kahkahkah!

   1. RAfizi……angin. I knew him very well when he was with Petronas…so do not say i do not know him inside out

  4. Ayoyo. Lembam sangat kau ni. Ingat aku macai Najib ke? Anwar pun tak mampu nak bayar duit kopi aku tau. Kahkahkah!

   1. kamu macai najib ke anwar ke guan eng ke….piiiirah….
    try your luck….poor boy

  5. Mengapa Madey tak mahu ambil tindakan kepada Azmin kes video semburit? Kahkahkah!

   1. itu polis punya kerja……suruhnambil kursus undang2…tapi ambil malay studies…pas tu minat gaji tinggi…..patutlah tak boleh berfikir…piiiirah

  6. Menteri lantikan PM der. Bukan PDRM lantik. Kau ni gradute U mana benda basic pun nak kena ajar. Kahkahkah!

 21. 👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
  Mlayu Tg Piai pilih MCA, bkn sbb sokong China
  Tapi, sebb mereka yakin dgn BN punya wacana
  Mereka dh nampak, PH tak bleh bawa ke mana
  Di bawah PH..rakyat susah..akan terus merana
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
   Di bawah motto BN..jelas matlamat dan tujuan
   Kerajaan dibentuk, berteraskan kpd perpaduan
   Di samping tak kecoh, dgn Melayu sebgai tuan
   Rkyat susah pula, sentiasa dihulurkan bantuan
   👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
   Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
   😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

   1. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    Krjaan BN prihatin dgn nsib rkyat, setiap waktu
    Pneroka, petani, nelayan, pelajar..asyik dibantu
    Bgi yg brpndpatan rndah..BR1M mmg dh tentu
    Sbb itu lah, dah empat PRK, BN rkyat beri restu
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
    😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

    1. PH pula parti dgn kmponen brsifat perkauman
     Brcakaran macam harimau singa berngauman
     Dalaman atau di antara parti..tak pernah aman
     Negara, seprti tak mampu capai ketenteraman
     😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
     Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

     1. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
      Masa dgn BN, pelaburan banyak & ringgit utuh
      Utk mlabur di sini negara asing minat tersntuh
      Bila PH pegang je, eknomi nmpak mula runtuh
      Manakala ringgit pula terus jer merudum jatuh
      😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
      Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

      1. Mlayu Tg Piai sedar yg dulu..mereka dh terjerat
       Dgn janji tipu dusta..mereka dh kena mgngurat
       Pngkah PH, apa yg depa dapt hnyalah mudarat
       16/11/2019 depa bngkit mnentang PH keparat
       👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
       Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
       👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

       1. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
        Kebencian org Tg Piai, kpd PH, makin menebal
        PRK 16/11/2019 parti PH dilenyek jadi sambal
        25 ribu pnduduk langgar PH mcm kereta kebal
        10 ribu lagi masih dgn sikap degil bodoh bebal
        👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
        Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        1. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
         Penduduk Tg Piai, mula sedar, mreka kena tipu
         Krajaan PH, hnya kpd politik saja kerja ditumpu
         Mreka kmbali, melihat BN, ibarat cahaya lampu
         Sebab itulah..25 ribu undi BN telah brjaya sapu
         👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
         Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
         👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

         1. Penduduk Tg Piai..dh tak boleh lagi ditipu auta
          Mereka sedar, janji PRU dulu, hnya palsu dusta
          25 ribu pnduduk dh mula sedar dan celik mata
          Lgi 10 ribu, tetap bebal bngap serupa dgn unta
          👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
          Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          1. Pnduduk Tg Piai tk suka k’jaan yg berpura-pura
           Kalu dibiarkan..rakyat akn terus dalm sengsara
           25 ribu dh bangkit, demi nk selamatkan negara
           Lgi 10 ribu..adalah pnderhaka seperti Tok Gora
           🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

           👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
           Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          2. Penduduk Tg Piai tdak rela ditipu PH lagi sekali
           Dulu, dgn umpan janji palsu, undi mereka dibeli
           25 ribu, tmpil pilih utk mnerima parti BN kmbali
           Lgi 10 ribu msih ttp juga bengap dan pekak tuli
           👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
           Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          3. Pnduduk Tg Piai sedar PH bnyak bwa musibah
           Mereka dh nekad mahukan PH tumbang rebah
           25 ribu pnduduk memilih BN demi utk berubah
           Mnakala 10 ribu lgi..kekal jdi pndrhaka bdebah
           👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
           Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          4. Pnduduk Tg Piai sdar..janji PH kekal basi lapuk
           PRK 16/11/99..mreka spakat, PH nk dihempuk
           25 ribu, memilih utk angkat BN, mnjadi tampok
           Lgi 10 ribu kekal sbg pndrhaka rebus tk empuk
           👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
           Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          5. Melayu Tg Piai nampak..yg PH bnyak bwa bala
           Hanya dgn BN saja..nasib Melayu akan terbela
           Sbb itu mreka dah brsedia memilih BN semula
           Walaupun calon MCA, itu kaedah atau formula
           👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

           👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
           Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
           💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

          6. Penduduk Tg Piai tau janji PRU PH hnya mimpi
           Mreka tk mau terus jdi bodoh mcm lembu sapi
           25 ribu..ambil tindakan utk menolak PH ke tepi
           10 ribu lgi tu puak Mlayu liberal dan China DAP
           🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

           👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          7. Tak jalan di Tg Piai, walau PM turun brkempen
           Mlayu Tg Piai tk pndang songkok atau sampin
           25 ribu amik tndkan tolak PH punya pemimpin
           Yg 10 ribu lagi tu jenis mcm pengikut Ayah Pin
           👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

           🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          8. Tg Piai, kerjaan parti PH, rakyat kini dah tk suka
           Majority 15 ribu undi, mmg lah sgt besar angka
           25 ribu pnduduk..nk kan BN jdi pmimpin mreka
           Lagi 10 ribu tu, China DAP & Melayu pnderhaka
           👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 22. PAS dan Pembangkang hidup berealiti, berfakta dan berkebenaran VIZ PM Mahathir dan PM Menunggu Seumur Hidup Anwar.

  Berealiti sehingga PAS’ Hadi sendiri telah menyatakan pendirian dan sesetengah pemimpin Umno yang menolak secara thinly veiled an ex-convict of sodomy to succeed the Old wily Fox

  Berfakta yang dengan sendirinya mempeakui kehebatan Mahathir as a Pentadbir albeit his weaknesses adn shortcomings

  Berkebenaran dalam menyatakan isi perut mereka siapa Mahathir sebenarnya walaupun dimusuhi dengan teruk sekali

  Ini semua penandatunjuk yang majoriti rakyat dan ahli politik yang rational (especially orang melayu) mahu bukan ex convict, bukan peliwat bukan member of LGBT memimpin negara.

  Saya suka statement Mahathir yang berkata kalau Pakatan wants to sack him….go ahead….He is not important but the government and the nation are…..Is this not in reference albeit thinly veiled to the importance of the government and the nation being led by irresponsible ex-convict?????? Do we rakyat want this kind of tainted leader? The answer is A BIG NO

  Wallahuaklam

 23. Tadi Kejora ada juga lihat seorang atuk ke mari
  Tapi atuk renta tu nampak mcm tak der jati diri
  Dilihat ada kelibat Kejora je, terus dia cabut lari
  Agak nya si tua tu takut, nanti cedera kena duri
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

 24. PRK Tg Piai 16/11/19, baru jer lima hari berlalu
  Tapi ramai cai yg masih lagi dalm bersedih pilu
  Mmg ramai yng masih monyok..makan tak lalu
  Dh tu, nak masuk ke blog ini pun tersipu2 malu
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

 25. BAPAK PATUT SANGAT HERET PAK DAJJAL DAN TOKONG KE MAHKAMAH…….

  Anwar and Guan Eng should admit their crimes and back off…..

  Lim Guan Eng is advised to relinquish his positions as Finance Minister and DAP secretary-general with immediate effect as the chances of him being arrested on charges of corruption and power abuse is very high.

  Lim is also advised to come clean on his misdemeanours and crimes as Minister of Finance and as the Chief Minister of Penang, including those involving the famed RM6.23 billion Penang Undersea Tunnel project and attempts to pit the non-Muslims against the Muslims through racially and religiously charged slurs and publications.

  There is a lot of dirt on the table. Lim could be looking at 20 or so years behind bars assuming the judge goes easy on him.

  As for Dato Seri Anwar Ibrahim, the crimes are many, including (but not necessarily limited to):

  1. alleged homosexual acts “against the order of nature” with “toy boys” in Jakarta and “carnal intercourse against the order of nature” on home ground,

  2. the alleged issuance and (or) sale of fake share certificates during his term as Minister of Finance

  3. the alleged falsification of critical financial reports having to do with the nineties forex scandal, and

  4. the alleged mediation of firearms purchases involving Dato’ Ishak Ismail and a company linked to Turkish president Recep Tayyip Erdoğan.

  Plans are also afoot for a nationwide exodus of disgruntled DAP assemblymen and parliamentarians who’re disillusioned with the party’s Central Executive Committee (CEC) and its role in promoting factionalism.

  Many in the DAP seem to believe that the rape charge against Perak exco Paul Yong Choo Kiong was trumped up by a Nga Kor Ming led group that seems determined to oust Perak Menteri Besar Ahmad Faizal Azumu on account of his relationship with Tun Dr Mahathir Mohamad.

  According to a source, Paul conforms to a faction in Perak that no longer believes in Guan Eng’s leadership of the DAP.

  The Tanjung Piai by-election, which saw a near 40 per cent swing of the Chinese ballot towards the MCA, was a clear sign that the community too has lost faith in Guan Eng’s leadership.

  His incessant lies on the state of affairs relating to the country’s finances cost billions in potential investment dollars and billions more from the outflow of crucial investment funds.

  Anwar too contributed to the outflow by giving investors the impression that the country was in a state of turmoil with chances of there being a “complete collapse of the federal administration.”

  He did this by getting the likes of Syed Husin Ali to pressure Mahathir over a non-existent transition agreement that purportedly states Anwar would be made Prime Minister in two years.

  Mahathir has repeatedly maintained that he would step down before his full term is up. Anwar, however, keeps bringing the issue up during press conferences without once offering to help with economic reforms.

  This has given foreigners the impression that Anwar, once Minister of Finance, is determined to take over the role of Prime Minister as he feels he can resolve the country’s economic woes better than the present government can.

  But the locals are not buying it.

  The Chinese, Indians and Malay-Muslims have grown tired of his obsession with becoming Prime Minister and are convinced that the obsession has nothing to do with resolving economic woes or fulfilling manifesto pledges.

  If it had, Anwar would never have declined to be part of “Mahathir’s government” by telling reporters that he preferred to take a break and wait until he himself became Prime Minister.

  The Chinese are also willing to give the MCA “a second chance” despite knowing of its alliance with PAS, proving once and for all that the community is sick and tired of the DAP and no longer pays attention to its leaders’ Islamophobic rants.

  The long and short is this – both Lim and Anwar should take direct blame for PH’s disastrous outing in Tanjung Piai instead of trying to pin the blame on someone else.

  Anwar should also abandon plans to become Prime Minister and announce his retirement from politics a.s.a.p before he experiences de ja vu and finds himself in a predicament much worse than what he experienced back in 1998.

  The clock is ticking…

 26. Bila PAS menjilat PM, UMNO pulak memaki hamun –

  MP Umno saling berbalas makian: Bangang! Bodoh!

  Astaghfirullah.

  https://www.malaysiakini.com/news/500545

 27. Nama saja Melayu tapi orang Umno nih ikut adat Melayu ke, bergaduh, nak berdamai, cium pipi.

  Nasib tak lip to lip.

  https://www.malaysiakini.com/news/500584

  Awat tak smoke peace pipe?

  1. Atuk TN 6:06 am,

   ❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓
   Mana ada, Melayu Umno suka untuk bergaduh?
   Jnis yg bgitu Mlyu pndrhaka PH prangai hodoh
   Di Tg Piai, mereka dlm kelompok 10K yg bodoh
   Kalah PRK bru2 ini, semua mreka brwjah teduh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

 28. BIARKAN TOKONG DAN PAK DAJJAL BERMAKNA BIARKAN NEGARA MUNDUR KE BELAKANG…… KITA TIDAK BOLEH BIARKAN NEGARA DIPERINTAH SOSIALIST COMMUNIST ATHEIST ANARCHISM LUCIFERIAN……..

  Anwar sudah melangkaui batas, sesuatu bakal berlaku……….

  “Saya akan menyokong sepenuhnya tindakan Mahathir menguburkan karier politik Anwar dan DAP biar apa pun cara yang digunakan”
  Raggie Jessy Rithaudeen
  Mesej yang tular kononnya Tun Dr Mahathir Mohamad akan mengumumkan peletakan jawatannya dalam masa terdekat adalah tidak benar.

  Ini berlaku selepas kekalahan Pakatan Harapan Sabtu lalu pada pilihan raya kecil Tanjung Piai, yang menurut pengkritik Dr Mahathir kekalahan itu sebagai referendum rakyat terhadap kepimpinannya.

  TTF difahamkan penularan mesej tersebut dibuat khususnya kumpulan penyokong DAP dan Dato’ Seri Anwar Ibrahim di WhatsApp dan Facebook.

  Anwar dikatakan mengeluarkan arahan kepada kumpulan penyokongnya untuk mendesak Mahathir berundur disebabkan kekalahan PH di Tanjung Piai.

  Kedua-dua DAP dan Anwar teramat khuatir Mahathir akan menumbangkan PKR dan Pakatan Harapan pada bila-bila masa dengan membawa sebilangan tertentu ahli parlimen dari DAP, AMANAH, PPBM dan PKR (kumpulan Azmin) keluar dari gabungan tersebut.

  Sekiranya ini berlaku, DAP dan kumpulan pro-Anwar tidak akan ada tempat untuk berpaut menghala ke Pilihan Raya Umum ke-15 memandangkan UMNO tidak boleh bekerjasama dengan mereka disebabkan PAS.

  Anwar dan DAP turut khuatir Mahathir akan bertindak menasihati Yang di-Pertuan Agong untuk membuat deklarasi darurat sebelum membubarkan parlimen dan membentuk kerajaan “penjaga” baru.

  Dalam senario ini, kedua-dua DAP dan PKR mungkin akan dikuburkan atas tuduhan terlibat dengan kumpulan-kumpulan keganasan tertentu seperti kumpulan militant di Indonesia dan (atau) serpihan LTTE di Sri Lanka.

  Pada 20hb Oktober 2019, saya menulis:

  Tidak ramai yang tahu, tujuan sebenar Mahathir mengarahkan penangkapan ahli-ahli DAP dan PKR bawah SOSMA adalah bagi menunjukkan taringnya kepada semua, termasuk UMNO, sebagai tanda beliau amat berkuasa dan mampu melakukan “apa-apa sahaja tanpa ditentang.”

  Ianya turut merupakan isyarat bagi DAP dan Anwar untuk buktikan mereka benar-benar mempunyai sokongan majoriti di parlimen dengan cuba menyingkirkan Mahathir daripada jawatan Perdana Menteri.

  Mahathir sebenarnya memberikan satu tempoh masa tertentu bagi Anwar dan DAP untuk buktikan perkara ini, di mana selepas tempoh ‘rahsia’ tersebut, beliau akan bertindak berdasarkan beberapa opsyen yang sedia ada pada dirinya.

  BACA ARTIKEL-ARTIKEL DI BAWAH (BHG 1 – 3)
  Kedua-dua Anwar dan DAP tidak ada pilihan melainkan mengerahkan kumpulan penyokong mereka untuk mendesak Mahathir berundur sambil berselindung di belakang alasan bahawa apa yang diperkatakan merupakan “pendapat peribadi.”

  Sekiranya benar Anwar mempunyai sokongan majoriti dan tidak khuatir parlimen dibubarkan, beliau tidak akan teragak-agak membuat sidang media bersama Lim Kit Siang untuk meminta Mahathir berundur secara rasmi.

  Percayalah, kedua-dua Anwar dan kumpulan penyokong Lim Guan Eng dari DAP tidak akan tahan lama lagi dalam kerajaan dan juga arena politik kebangsaan.

 29. 👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
  Mlayu Tg Piai pilih MCA, bkn sbb sokong China
  Tapi, sebb mereka yakin dgn BN punya wacana
  Mereka dh nampak, PH tak bleh bawa ke mana
  Di bawah PH..rakyat susah..akan terus merana
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
   Di bawah motto BN..jelas matlamat dan tujuan
   Kerajaan dibentuk, berteraskan kpd perpaduan
   Di samping tak kecoh, dgn Melayu sebgai tuan
   Rkyat susah pula, sentiasa dihulurkan bantuan
   👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

   1. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
    Krjaan BN prihatin dgn nsib rkyat, setiap waktu
    Pneroka, petani, nelayan, pelajar..asyik dibantu
    Bgi yg brpndpatan rndah..BR1M mmg dh tentu
    Sbb itu lah, dah empat PRK, BN rkyat beri restu
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

    1. PH pula parti dgn kmponen brsifat perkauman
     Brcakaran macam harimau singa berngauman
     Dalaman atau di antara parti..tak pernah aman
     Negara, seprti tak mampu capai ketenteraman
     😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

     1. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
      Masa dgn BN, pelaburan banyak & ringgit utuh
      Utk mlabur di sini negara asing minat tersntuh
      Bila PH pegang je, eknomi nmpak mula runtuh
      Manakala ringgit pula terus jer merudum jatuh
      😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

      1. Mlayu Tg Piai sedar yg dulu..mereka dh terjerat
       Dgn janji tipu dusta..mereka dh kena mgngurat
       Pngkah PH, apa yg depa dapt hnyalah mudarat
       16/11/2019 depa bngkit mnentang PH keparat
       👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

       1. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
        Kebencian org Tg Piai, kpd PH, makin menebal
        PRK 16/11/2019 parti PH dilenyek jadi sambal
        25 ribu pnduduk langgar PH mcm kereta kebal
        10 ribu lagi masih dgn sikap degil bodoh bebal
        👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        1. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
         Penduduk Tg Piai, mula sedar, mreka kena tipu
         Krajaan PH, hnya kpd politik saja kerja ditumpu
         Mreka kmbali, melihat BN, ibarat cahaya lampu
         Sebab itulah..25 ribu undi BN telah brjaya sapu
         👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
         Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
         👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

         1. Penduduk Tg Piai..dh tak boleh lagi ditipu auta
          Mereka sedar, janji PRU dulu, hnya palsu dusta
          25 ribu pnduduk dh mula sedar dan celik mata
          Lgi 20 ribu, tetap bebal bngap serupa dgn unta
          👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          1. Pnduduk Tg Piai tk suka k’jaan yg berpura-pura
           Kalu dibiarkan..rakyat akn terus dalm sengsara
           25 ribu dh bangkit, demi nk selamatkan negara
           Lgi 10 ribu..adalah pnderhaka seperti Tok Gora
           🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

           👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          2. Errata:

           Lgi 10 ribu, tetap bebal bngap serupa dgn unta
           👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          3. Penduduk Tg Piai tdak rela ditipu PH lagi sekali
           Dulu, dgn umpan janji palsu, undi mereka dibeli
           25 ribu, tmpil pilih utk mnerima parti BN kmbali
           Lgi 10 ribu msih ttp juga bengap dan pekak tuli
           👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          4. Pnduduk Tg Piai sedar PH bnyak bwa musibah
           Mereka dh nekad mahukan PH tumbang rebah
           25 ribu pnduduk memilih BN demi utk berubah
           Mnakala 10 ribu lgi..kekal jdi pndrhaka bdebah
           👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          5. Pnduduk Tg Piai sdar..janji PH kekal basi lapuk
           PRK 16/11/99..mreka spakat, PH nk dihempuk
           25 ribu, memilih utk angkat BN, mnjadi tampok
           Lgi 10 ribu kekal sbg pndrhaka rebus tk empuk
           👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          6. Melayu Tg Piai nampak..yg PH bnyak bwa bala
           Hanya dgn BN saja..nasib Melayu akan terbela
           Sbb itu mreka dah brsedia memilih BN semula
           Walaupun calon MCA, itu kaedah atau formula
           👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

           👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

 30. BUAT BLOK POLITIK BARU ATAU BUBAR PARLIMEN SUPAYA KERAJAAN STABIL…….BOLEH CUBA ROMBAKAN KABINET DULU…..

  Armada Bersatu: Sikap Shahbudin dan Syed Husin mampu runtuhkan PH……..

  Muzzammil berkata, masyarakat di Tanjung Piai menggambarkan bukan isu dasar atau polisi yang mahu didengari mereka. Sumber (gambar): Fail TTF
  Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) Bersatu memberi amaran PH tidak akan kekal lama jika masih ada ‘api dalam sekam’ atau suruhan pihak tertentu dalam parti itu yang memberi tekanan terhadap Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad agar melepaskan jawatan.
  Exco Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) Bersatu, Muzzammil Ismail berkata, pokok pangkal politik hari ini, masyarakat di situ tidak kenal menteri tetapi mendengar dan membaca isu sebenar yang dimainkan di luar.
  “Isu pendakwaan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang mendapat liputan meluas media juga tidak menyumbang persepsi buruk terhadap Barisan Nasional (BN).
  “Dahulu orang undi untuk turunkan Najib dan faktor gantikan dengan Tun Mahathir. Hari ini rakyat merasakan Tun akan melepaskan jawatannya. Jadi buat apa undi PH lagi.

  SHAH ALAM: Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) Bersatu memberi amaran PH tidak akan kekal lama jika masih ada ‘api dalam sekam’ atau suruhan pihak tertentu dalam parti itu yang memberi tekanan terhadap Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad agar melepaskan jawatan.

  Exco Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) Bersatu, Muzzammil Ismail berkata, sikap Timbalan Pengerusi Majlis Penasihat PKR, Syed Husin Ali dan penulis buku ‘Anwar PM ke-8’, Shahbudin Husin dilihat telah memperok-perandakan lagi Pakatan Harapan (PH).

  Katanya, individu terbabit bukan sahaja tidak membantu kempen (Pilihan Raya Kecil (PRK) Tanjung Piai) bahkan dengan sengaja menunggu kekalahan tersebut sambil ketawa besar.

  “Kita kalah bukan kerana BN kuat tetapi masalah fundamental dalaman dalam kalangan parti PH.

  “Sebenarnya kekalahan ini merupakan rahmat dalam kegagalan. Lebih banyak isu yang menekan Tun Dr Mahathir untuk melepaskan jawatan, isyaratnya adalah lebih tinggi risiko PH akan kalah.

  “Besar kemungkinan akan berlakunya penggabungan blok kuasa politik lain,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

  Syed Husin melalui kenyataan di Twitter semalam berkata, keputusan PRK Tanjung Piai jelas menunjukkan referendum rakyat terhadap PH di bawah pentadbiran Tun Mahathir.

  Shahbudin di Facebook pula mendakwa Tun Mahathir akan membuatkan sokongan rakyat terhadap PH terus merosot sekiranya lebih lama pemimpin itu memegang jawatan Perdana Menteri.

  Muzzammil berkata, masyarakat di Tanjung Piai menggambarkan bukan isu dasar atau polisi yang mahu didengari mereka.

  Menurutnya, pokok pangkal politik hari ini, masyarakat di situ tidak kenal menteri tetapi mendengar dan membaca isu sebenar yang dimainkan di luar.

  “Isu pendakwaan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang mendapat liputan meluas media juga tidak menyumbang persepsi buruk terhadap Barisan Nasional (BN).

  “Dahulu orang undi untuk turunkan Najib dan faktor gantikan dengan Tun Mahathir. Hari ini rakyat merasakan Tun akan melepaskan jawatannya. Jadi buat apa undi PH lagi.

  “Jika ingin mengatur dan menyusun semula kuasa politik orang Melayu merentasi ideologi, sebahagian besar pemimpin Melayu daripada Bersatu, UMNO dan Pas termasuk Amanah perlu menganalisa kembali hala tuju mereka,” katanya.

 31. CINA UTAMAKAN KESTABILAN EKONOMI DAN POLITIK…..ITU SEBAB PH KALAH TERUK……

  Tanjung Piai tanda berakhirnya politik kepalsuan DAP, Anwar…….

  Kejayaan calon Barisan Nasional Wee Jeck Seng memenangi Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Tanjung Piai dengan majoriti undi 15,086 merupakan tanda amat jelas penentangan masyarakat Melayu-Islam, Cina dan India terhadap politik kepalsuan DAP.

  Apa yang mengejutkan ialah sokongan besar-besaran masyarakat Cina terhadap calon MCA buat pertama kalinya semenjak berlakunya tsunami Cina yang pertama pada Pilihan Raya Umum ke 12.

  Jeck Seng berjaya meraih 25,466 undi mengatasi calon Pakatan Harapan Karmaine Sardini yang memperolehi 10,380 undi, Wendy Subramaniam (Gerakan) 1,707 undi dan Datuk Dr Badrulhisham Abdul Aziz (Berjasa) 850 undi.

  Manakala, dua lagi calon bebas, Dr Ang Chuan Lok dan Faridah Aryani Abdul Ghafar pula masing-masingnya memperoleh 380 undi dan 32 undi.

  Sejarah membuktikan masyarakat Cina tanah air amat mementingkan kestabilan ekonomi dan tidak teragak-agak menyokong pembangkang jika kerajaan dilihat gagal mengawal kewangan negara dengan bijak ataupun menyebabkan ekonomi negara merudum.

  Tsunami terbaru semalam merupakan petanda Cina sudah mula muak dengan Lim Guan Eng yang lebih giat memarakkan gelombang Islamophobia, pro-evangelis dan anti-Melayu daripada menarik pelabur asing atau menstabilkan matawang negara.

  Kenyataan-kenyataan berbaur hasutan dan perkauman oleh gandingan Guan Eng serta beberapa pemimpin DAP, termasuk ayah Guan Eng, Lim Kit Siang, turut menakutkan masyarakat Cina yang bimbang berlakunya huru-hara yang mampu menjejaskan lagi ekonomi mereka.

  Guan Eng turut dikaitkan dengan penarikan keluar dana pelaburan terus oleh pelabur asing yang sedar akan penipuan yang dilakukan oleh pihak Kementerian Kewangan berhubung situasi kewangan, hutang dan nisbah hutang kepada GDP negara.

  Penipuan-penipuan ini turut dikesan oleh beberapa agensi piawaian tersohor di dunia, seperti Moody’s, yang pernah menegur Guan Eng berhubung kepalsuan data hutang negara dan nisbah hutang kepada GDP yang tidak menepati laporan Bank Negara dan realiti semasa.

  Para pelabur juga dikhuatiri takut dengan persepsi ketidaktentuan politik yang sengaja ditimbulkan oleh gandingan Anwar dan kuncu-kuncu beliau seperti Otai Reformasi dan Syed Husin Ali.

  Mereka dipercayai menimbulkan persepsi ini untuk menakutkan para pelabur dengan niat mengganggu gugat perjalanan ekonomi negara.

  Mereka terus menerus mengungkitkan isu peralihan kuasa sejak beberapa bulan lalu biarpun Tun Dr Mahathir Mohamad sudah berulang kali mengesahkan akan letak jawatan sebelum berakhirnya penggal penuh parlimen ke-15.

  Anwar turut tidak pernah mengangkat jarinya membantu pihak kerajaan mengatasi kemelut ekonomi yang melanda biarpun pernah bergelar Menteri Kewangan dan tahu benar akan keresahan masyarakat Melayu-Islam terhadap pengendalian kewangan negara oleh Guan Eng.

  Beliau sebaliknya menuduh kerajaan tidak menepati janji biarpun terlibat sendiri dengan DAP dalam menabur janji-janji tersebut seperti penurunan harga minyak dan sebagainya.

  Keputusan PRK Tanjung Piai jelas menunjukkan penolakkan rakyat terhadap politik kepalsuan ini dan menandakan DAP sudahpun tiba ke penghujung jalan.

  Saya akan merungkai perkara ini dengan lebih terperinci dalam satu sidang media yang bakal disiarkan secara live petang ini menerusi FB Raggie Jessy Rithaudeen dan turut akan dipaparkan menerusi YouTube dan portal http://www.thethirdforce.net lewat malam nanti.

  Saya turut akan membincangkan perkara ini dalam satu sesi santai live bersama beberapa ahli poltik minggu hadapan di mana kami akan menyentuh beberapa isu berhubung hala-tuju PH, Barisan Barisan Nasional dan masyarakat Melayu-Islam sebelum dan selepas PRU15.

  Ttf

 32. TAK BOLEH SERAH PADA BAPOK SAMPAI PRU15…..NANTI SERAH NEGARA JADI KUCAR KACIR DAN PERANG……

  MP BN minta Azmin beri jawapan jujur……..

  Agak kecewa dengan perkembangan politik sekarang….

  Ni info Nabeel dapat tentang pertemuan 13 MP BN dengan Azmin semalam.

  Memang sah Azmin pujuk mereka bersama paksi Tun M + Azmin.
  Ini dilakukan kerana terdapat usaha jelas DAP dan kem Anwar untuk jatuhkan Tun.

  Perbincangan berlarutan selama hampir 1 jam setengah.

  Kebanyakan masanya Azmin yang bercakap.

  Akhirnya MP-MP BN cuma katakan mereka akan bersama Tun M dan Azmin sekiranya Azmin ikhlas dan jujur dengan mereka.

  Mereka mahukan komitmen Azmin tentang perkara ini.

  Azmin beri komitmen dan mahu buat live call Tun M untuk yakinkan MP-MP BN ini.

  MP-MP BN kata tak perlu. Mereka cuma mahu Azmin jawab soalan mudah;

  “Min…ko top ke bottom?”

  Sekian. Harap membantu semua.

  Nabeel Naqie

 33. KENAPA TAK SABAR NIE…. TUNGGU SETAHUN JE LAGI UNTUK BUBAR PARLIAMEN…..MASA TU MP2 DAH DAPAT PENCEN PENUH……KALAU TAK PERCAYA KAT TONG M….DARI SEBELUM PRU-14 LAGI JANGAN SERAH KAT DIA…….

  Kenapa Gelabah Nak Guling PM?…….

  (Ismaweb) – Krisis dalaman Pakatan Harapan (PH) semakin kritikal, malah terbaharu terdapat laporan mendedahkan senarai nama 101 Ahli Parlimen daripada pelbagai parti yang menuntut agar Tun Dr Mahathir Mohamad meletakkan jawatan.

  The Coverage yang melaporkan perkara itu mendakwa, senarai nama yang didedahkan adalah antara Ahli Parlimen yang mahu menolak Dr Mahathir dan menyatakan sokongan kepada Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

  Mengulas perkara itu, Penganalisis politik, Prof Dr Ahmad Atory Hussain berkata, ketika ini memang berlaku konflik kepimpinan untuk menaikkan orang lain bagi menggantikan Dr Mahathir sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-8.

  Katanya, terdapat tiga jenis pihak dalam situasi ini iaitu; yang mahukan Dr Mahathir terus memegang jawatannya, ada yang mahukan Dr Mahathir berhenti dan digantikan dengan Anwar Ibrahim dan terdapat juga satu kumpulan lain yang mahukan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali menggantikan PM ke-7 itu.

  Menyifatkan situasi politik ini sebagai kelam kabut, beliau berkata, keputusan yang sebaik-baiknya adalah mengekalkan Dr Mahathir sebagai perdana menteri tanpa perlu diadakan sebarang peralihan kuasa kepada sesiapa pun.

  “Apa masalahnya nak kekalkan Tun M? Belum pun sampai dua tahun sudah ada desakan supaya beliau letakkan jawatan. Kalau ada pihak yang menganggap keadaan negara sekarang tak aman. Kenapa sebelum pilihan raya dulu pilih Tun M? Patutnya tak perlu pilih Tun M.

  “Dulu kenapa lantik dia, kenapa tak lantik calon sendiri? Kenapa semua di letak di bawah Tun M tu kalau tak yakin? Sekarang belum 2 tahun dah nak Tun letak jawatan. Apa masalahnya?,” soalnya ketika dihubungi Ismaweb.net, hari ini.

  Melihat perkembangan terkini, beliau percaya ada pihak yang tidak sabar mahu mendapatkan kuasa.

  Namun katanya, walau apa sahaja desakan, beliau menegaskan bahawa kepimpinan Dr Mahathir perlu diteruskan bagi memastikan keharmonian negara terjamin.

  “Kalau tak diteruskan keadaan akan jadi kelam kabut. Masing-masing akan cuba jatuhkan sesama sendiri jika Tun M tidak lagi menjadi PM.

  “Supaya kembali tenang, Tun M perlu teruskan dulu, kalau dibiarkan orang yang nak menggantikan Tun M, keadaan akan jadi kelam kabut.

  “Orang yang tak suka Anwar akan kuat menentang, orang yang tak suka Azmin juga akan menentang. Keadaan politik akan jadi lagi tak stabil kalau Anwar jadi PM, kalau bukan Anwar pun, tetap tak stabil,” katanya.

  Bagaimanapun, beliau berkata, jika Dr Mahathir tidak dapat membuat keputusan dalam isu peralihan kuasa, maka pilihan yang terakhir ialah dengan mengadakan pilihan raya.

  “Itu pilihan yang paling terakhir. Itu sebaik-baiknya. Cukup 3 tahun 4 bulan. Lagi setahun, supaya semua Ahli Parlimen dapat pencen penuh. Kalau tak, mereka tak dapat pencen penuh. Jadi sabar la sikit,” selorohnya.

 34. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kerajaan PH spt rakyat dah tolak terang-terang
  PRK Tg Piai, terhadap PH, rakyat lancar perang
  Kalah smpai 15 ribu mjoriti undi tu, apa barang
  2023 nnti, akn lenyap le kjaan yg ada sekarang
  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

 35. Siapakah 25 ribu yang memenangkan BN di Tjg Piai?

  Analisis dari pakar strategi politik!

  1.Golongan Melayu yang buta hati,yang meletakkan politik,melebihi kepentingan bangsanya sendiri,yang buta terhadap masalah negara,golongan yang dulunya selesa sebagai pemakan dedak curi.
  Golongan ini disebut sebagai PARIAH MELAYU.

  Contoh : Kejora Teloq Landok

  2.Golongan Melayu yang sentiasa memutar belit kata dan fatwa untuk kepentingan politik,yang memperalat dan menodai kesucian agama, sebagai jalan untuk menang dalam politik.Golongan ini disebut sebagai MELAYU MUNAFIK.

  Contoh : MVSA

  3.Golongan bukan Melayu yang ingin mempersenda parti politik Melayu tulen dalam PH dan menukar PM .Golongan ini disebut sebagai SI SEPET KLEPET

  4.Puak Melayu yang tidak sedar mereka adalah bahan mainan fremasom dan tidak menerima pemimpin lain,selain dari puaknya sendiri.Puak ini disebut sebagai KELDAI DAJJAL.

  SAMA-SAMA KITA RENUNGANKAN!

  selamat malam.

  1. Anon@Tok Gora 12:01 am,

   ❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓
   Siapakah 10 ribu penduduk yg tertinggal di tepi
   Mereka itulah puak China, pnyokong tegar DAP
   Bercampur juga dgn sedikit Melayu lembu sapi
   Ttapi kali ini, dgn BN, puak2 tu dah tak boleh pi
   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   1. Anon@Tok Gora 12:01 am,

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
    PRK Tg Piai teruk PH kena rakyat tala & ladung
    Kebangkitan rakyat, tak dpt lagi nak dibendung
    15 ribu mjoriti undi..cai2 PH brwajah mendung
    Boss PH nangis teruk sampai berdarah hidung
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

    1. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
     Kesian sungguh dgn Tok Gora renta telur labuh
     Empayar kjaan PH..sdg dlm prjalanan nk roboh
     70% pnduduk Tg Piai..undi dkt BN pakat bubuh
     15 ribu majoriti undi..rata2 msih dicerita heboh
     👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
     Blm juga dia serik, Tok Gora ni, cg Kejora tabuh
     Luka baru dtg sdg luka lama blum lagi sembuh
     Tak tau insaf..dosa terus saja, dikumpul imbuh
     Mmfitnah & mngumpat..dri pagi sampai subuh
     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
     Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     1. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
      Tok Gora fasiq nk lagak pejuang Melayu konon
      Auta kelentong saja lebih ini pemuja Bang Non
      Prasan Mike Tyson..tk sedar..dia spt Mak Enon
      Asyik je brtukar nama..kini muncul guna ‘Anon’
      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

      👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      1. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
       Inilah Tok Gora, penyebab Melayu rosak binasa
       Dgn DAP kafir harbi, dia bergabung, dgn selesa
       Sanggup bantu kafir rampas Melyu pnya kuasa
       Demi kpentingan harta..dia tak mengenal dosa
       👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

       👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

       1. 🐋🐬🐋🐬🐋🐬🐋🐟🐋🐬🐋🐬🐋🐬🐋🐬🐋🐬
        Tok Gora ni jenis ikan jerung ataupun bapak yu
        Dia brselindung, di balik wajah, pmbela Melayu
        Dgn janji tipu palsu..bngsa sendiri dipujuk rayu
        Sanggup dilihat nya, ketuanan Melayu jadi layu
        🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

        👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
         Aku udah kenal lama ngko, wahai ifrit Tok Gora
         Dengn orang lain, boleh lah ngko bersandiwara
         Ngko lah pnghancur..kpd Melayu & bumiputera
         Ko mmbantu..puak kafir harbi takluk ini negara
         🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

         👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
         Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
         😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬

         1. 👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
          Rentikan lah sandiwara engko, Tok Gora puaka
          Tak usah kau nak berlakon dan bermuka-muka
          Engkau lah sbenarnya puak Melayu pnderhaka
          Puak kafir nk rmpas negara, kau bantu mereka
          👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

          🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
          😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬

          1. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
           Tak perlu berlakon ler Anon@Tok Gora lahanat
           Ngko itulah sebenarnya sebesar2 pengkhianat
           Ko serah kuasa kwangan, kt kafir pelir tk sunat
           Sanggup kau lihat, bangsa sendiri trsepit tenat
           👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

           👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪

          2. Tak usah le Anon@Tok Gora, ko nk tunjuk juah!
           Hujah kau lontar, tak ada isi tapi hanyalah kuah
           Kau jual bangsa nak kejar harta melimpah ruah
           Mmg kau jenis Mlyu, yg sanggup gadai maruah
           🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

           👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

          3. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
           Kau Tok Gora mmg nya tahap seorang palacor
           Ko jilat puak kafir & snggup bngsa sndiri hncor
           Ko tak peduli..kalu anak bngsa, panas melecur
           Kalu aku jumpa kau..mmg kepala kau tu bocor
           🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪🔪

           🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

          4. Kau pandai brlakon, dgn ko pnya lagak gebang
           Tpi kau Tok Gora jenis munafiq, lidah brcabang
           PRU14, ko bantu kafir bgi kuasa Mlyu tumbang
           Nmun..tk kan kkal lama lngkah ko yg sumbang
           👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

           🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          5. Mcm mana, hg insaf ka, Tok Gora Labu Kundoq
           Ok lah, smoga hg sedaq, Tok Gora teloq landoq
           Mintak dighi dulu lah no, aku ni nak beghundoq
           Pasai aku pun dah ngantok, nak masuk pi tidoq
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

           🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

 36. Org dulu cakap , kalau Jumpa ular dgn India, bunuh India dulu, Dan ular berikutnya. Tapi Sejak 2 menjak ni, kalau Jumpa ular dgn India. Jgn usik dedua Cari org pas dulu, hentak dgn besi ke, beluti yg berpaku ke, lepas tu cari org umno plak. Buat benda Yg sama, leoas tu baru la kerjakan ular dgn India tu plak. Ni la peribahasa baru Yg sesuai dgn pendirian lebai pas Sejak 2 menjak ni… Tapi nak hentak Yg lain tu Terpulang. Macai Umno seko Kat dlm ni tinggalkan Kat Aku. Aku Suka pukul org bodoh. Pasal mcm pijak batang pisang je. Terlalu bodoh hingga taK bleh nak melawan. Kalau tak takkan la perompak dipanggil bos… Bodoh la tu. Level kebangangngannya (panjang betul). Setahap nobita didarat Dan sebengong patrik star fish didasar lautan… Fuh, lepas beban otak aku Hari ni, Skang ni, kalau tak usik Macai walaun rasa Hari tu tak lengkap… Maki bangla pun tak sebest melawak dgn macai kelas bawahan ni…

 37. TAK KAN PEMBAWA PANJI HITAM TAKUT DENGAN KAFIRUN DAN MUNAFIQUN KOT…..

  Tun M Perlu Berani Rombak Kabinet, Kata Rais……..

  (Sinar Harian) – Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad perlu berani membuat rombakan Kabinet sekiranya mahu mendapatkan semula sokongan rakyat selepas Pakatan Harapan (PH) tewas pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Tanjung Piai.

  Ketua Badan Pimpinan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Negeri Sembilan, Tan Sri Dr Rais Yatim berkata, tindakan itu yang sepatutnya dilakukan Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu berbanding melakukan post-mortem untuk mengenalpasti punca sebenar kekalahan.

  “Bagi saya post-mortem boleh buat, tapi intisari kelemahan itu orang kampung sudah tahu.

  “Perdana Menteri kena berani rombak wira-wiranya di Kabinet,” katanya kepada Sinar Harian di sini semalam.

  Rais berkata, beliau juga sudah menjangkakan PH akan tewas di Tanjung Piai, namun bukan majoriti lebih 15,000 undi.

  “Saya tersentak dengan keputusan PRK kali ini. Orang Melayu lebih sukakan calon MCA, apatah lagi pengundi Cina sendiri,” katanya.

  Menurutnya, selain rakyat marah kerana janji PRU14 masih belum dilaksanakan, jentera PH juga didapati lemah kerana ada Pusat Daerah Mengundi (PDM) yang tidak cukup penyertaan tempatan.

  Selain itu, katanya, wujud ketidakselarasan pimpinan dalaman di Johor antara Pengerusi Bersatu, Menteri Besar dan lain-lain.

  “Malah, segelintir menteri dan pemimpin yang terlajak cakap turut memburukkan keadaan,” katanya.

 38. Lame Duck In The House

  YB PH dan MN yang tua renta sakit berderet ubat besaq gabai hangpa tolong jangan pedajai saya lagi. Hangpa pi bagi semua peruntukan bantuan pada Rakyat. Jangan pi gostan masuk poket hangpa. Hangpa mati masuk kuboq saya susah. Dulu saya bagi masa PRK depa kata takpa. La ni saya bagi depa cop rasuah. Hangpa jangan ikut dan menketedarah lembu jadi komputer. Loqlaq sungguh hangpa pun. Tiba-tiba PRK Marang mana tau? Hangpa nak hadap lagi ka PRK?

 39. NARATIF BAPAK BN KALAH KERANA JIBENG…… NARATIF BAPOK PH KALAH KERANA BAPAK…..INI SEMUA NARATIF PARTI JAMBAN…..

  Is The Tanjung Piai By-Election Mahathir’s Demise?……

  But now Otai Reformasi is going to use the Tanjung Piai defeat as the excuse to force Mahathir to resign and hand power to Anwar. They are going to say the Tanjung Piai defeat is a referendum against Mahathir. If Mahathir does not go and stays right until GE15, then Pakatan Harapan has as good as lost GE15. To save Pakatan Harapan, Mahathir must resign. That is the campaign from now on.

  The Anwar for PM Movement, also known as Otai Reformasi, is launching a campaign to ask Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad to resign and hand power to Prime Minister-in-waiting Anwar Ibrahim. The reason Mahathir must go, says Otai Reformasi, is the humiliating defeat in the Tanjung Piai by-election on Saturday.

  In fact, defeat is not even the right word to use. It is more like a massacre. If this was a football tournament, the club or owners of the football team would have sacked the manager the very next morning after the game. No way would the manager be allowed to continue managing the team after such a defeat.

  The reason for the Tanjung Piai defeat, says the anti-Mahathir gang, is because the voters want Mahathir to go. The Tanjung Piai by-election was actually a referendum against Mahathir.

  Otai Reformasi is using the Tanjung Piai by-election defeat to force Mahathir to resign
  Mahathir, in fact, used this same argument last year. Barisan Nasional’s defeat in the 14th general election or GE14 in May 2018 is mainly because of Najib Tun Razak. It was a referendum against Najib. The people were angry that Najib had stolen tens of billions of 1MDB’s money and that is why they kicked Najib out by kicking out Umno and Barisan Nasional.

  It is very naughty to say Umno-Barisan Nasional lost GE14 because of Najib just like it is very naughty to say PPBM-Pakatan Harapan lost the Tanjung Piai by-election because of Mahathir. There is never a single factor determining the outcome of any election. It is normally a multiple or collection of factors.

  The reason the rakyat voted Pakatan Harapan in GE14 was simply because they wanted change and Pakatan Harapan promised them this change. Different people wanted to see different changes so there is no one common change for everyone.

  For example, some viewed Umno as a racist party. Some viewed Pakatan Harapan as promoting “liberal” Islam, whatever that is supposed to mean. Some wanted the GST to be abolished. Some wanted their PTPTN debts to be “forgiven”. Some wanted the LGBT lifestyle to be legalised. Some wanted to “protect” Chinese schools and the Chinese education system. Some wanted the UEC examination to be recognised. Some wanted toll charges on highways to be abolished. Some wanted the minimum wage to be increased to at least RM1,500. Some wanted petrol prices to come down to RM1.50. Some wanted the cost of living to come down. Some wanted to see Najib arrested and jailed the day after GE14.

  PM7 out, PM8 in
  Different people had different reasons for voting Pakatan Harapan. However, whatever the reason may have been, these were all based on promises that Pakatan Harapan made before GE14 plus what was stated in their election manifesto.

  But Pakatan Harapan was not able to deliver all these promises. In fact, things not only did not get better, as promised, they actually became worse. They did abolish the GST, as promised, but then they replaced it with a worse form of tax, the SST. And the cost of living did not come down. It did not even remain the same. The cost of living has gone up.

  At the end of the day, say what you like, as far as the rakyat are concerned it all boils down to bread and butter issues. But now the bread is stale and the butter is rancid. There is no milk and honey and the roads are not paved in gold. That is the long and short of it all.

  So now, after 18 months, the people no longer want Pakatan Harapan. They no longer believe in Pakatan Harapan. Najib, Umno and Barisan Nasional may not be perfect, the rakyat are saying, but at least things were not as bad then as they are today. That is what it is all about. Compare “then” with “now”, and “then”, although not the best, is still better.

  Lim Kit Siang will make sure Mahathir goes to jail once he is ousted
  Politicians from both sides of the divide do not seem to understand that they cannot klentong the rakyat so easily like before. Out of a population of 32 million, 20 million Malaysians access the internet through their mobile phones. And 90% obtain their news and information through the electronic media (mainly videos) — it is a fact that Malaysians do not like reading as much as viewing. (Why do you think I also now do videos?).

  Maybe last year the rakyat wanted to give Pakatan Harapan the benefit of the doubt and voted for them. But after 18 months there is no longer any doubt that Pakatan Harapan cannot do what they said they would do. Even Mahathir confessed that when they made those promises they did not think they would win GE14.

  But now Otai Reformasi is going to use the Tanjung Piai defeat as the excuse to force Mahathir to resign and hand power to Anwar. They are going to say the Tanjung Piai defeat is a referendum against Mahathir. If Mahathir does not go and stays right until GE15, then Pakatan Harapan has as good as lost GE15. To save Pakatan Harapan, Mahathir must resign. That is the campaign from now on.

 40. PH LAGI TERUK RASUAH DARI BN…….

  RM25 Million Per MP To Cross Over…….

  Yes, whoever wants to become Malaysia’s Prime Minister, or stay as Malaysia’s Prime Minister, must make sure he or she has the numbers. And the numbers must be more than 112 Members of Parliament, in fact, 125 MPs to be safe……

  Sarawak PKR chief, Baru Bian, complained that money is being used to oust him. Baru Bian is aligned to one of the sides in the Anwar Ibrahim-Azmin Ali power struggle and that is why they want him out.

  Guess which side is paying big money to oust Baru Bian from power!

  Baru Bian said money is being used to oust him as the Sarawak PKR chief
  This is actually quite normal in Malaysian politics. DAP’s Hee Yit Foong and PKR’s Jamaluddin Mohd. Radzi and Osman Jailu were all paid RM25 million each to cross over and bring down the Pakatan Rakyat Perak state government in 2009 in what is now known as the “2009 Perak Constitutional Crisis”.

  I met one of the Barisan Nasional component party presidents at that time and he confirmed that a certain Chinese tycoon very close to Tun Dr Mahathir Mohamad (and a known Mahathir crony cum proxy) is funding the entire operation.

  Also guess who that Mahathir crony cum proxy Chinese tycoon is!

  DAP’s Hee and PKR’s Jamaluddin Radzi and Osman Jailu were paid RM25 million each to cross over and bring down the Pakatan Rakyat Perak state government
  Anyway, I informed Anwar about this plan and he in turn informed Lim Kit Siang. Anwar told me Kit Siang had everything under control but a few days later the Pakatan Rakyat Perak state government fell.

  So much for “Kit Siang has everything under control.”

  The battle between Mahathir and Anwar is now in full steam. What were mere whispers in the corridors of power before this are now loud and clear shouts. No more pretending, hints or innuendoes. The war is on. It is either Mahathir or Anwar. There is no room for two tigers on the same mountain.

  The going price is RM25 million per Member of Parliament. Both sides need at least 30 additional MPs to add to their current numbers be able to win. So that comes to RM750 million in total.

  But RM25 million does not seem to be enough. No one appears to be accepting the offer. This is a high-stakes game so the price has to be higher than just RM25 million. RM25 million was what was paid in 2009 to topple the Pakatan Rakyat Perak state government. This is 2019, not 2009, so the price has to go up. And we are talking about the post of Prime Minister of Malaysia, not just the post of Menteri Besar of Perak.

  The budget is RM25 million per MP in the Mahathir-Anwar power struggle but that does not seem to be enough any longer
  Yes, whoever wants to become Malaysia’s Prime Minister, or stay as Malaysia’s Prime Minister, must make sure he or she has the numbers. And the numbers must be more than 112 Members of Parliament, in fact, 125 MPs to be safe.

  So, if you do not have more than RM1 billion to spend then forget it. The cost is very high and a game for those who have deep pockets.

  The problem is, when one side says he or she has a budget of RM1 billion, the other side will up that budget to RM1.5 billion. And if you increase your budget also to RM1.5 billion, your competitor will increase his or hers to RM2 billion.

  Azmin Ali may have to increase his budget to RM2 billion or RM3 billion if he wants to keep Mahathir in power
  The bottom line is: the loser will be the one who runs out of money first and the winner will be the one who can keep increasing the pot with no limits.

  But then we all know there is no such thing as a free lunch. At the end of the day someone must pay, whether it is RM1 billion, RM2 billion or RM3 billion. So, who will pay? Yes, you guessed it right! At the end of the day the Malaysian taxpayers will be paying.

  Malaysia Baru, right?

  Nizar was toppled with just RM100 million back in 2009

  rpk

 41. BAPAK SUDAH MULA MAIN KASAR…..SAHUT CABARAN PAK DAJJAL……

  Pass Vote Of No Confidence If You Want, Says Mahathir…….

  (FMT) – Dr Mahathir Mohamad is unperturbed by rumours of attempts to remove him as prime minister through a no-confidence vote in the Dewan Rakyat.

  “You want to do anything, do it, you’re free,” he told reporters after chairing a PPBM Supreme Council meeting here.

  “We’re a democratic country. You can move a vote of no confidence or you can move a vote of confidence,” the prime minister said.

  Mahathir said any sudden change in the top leadership role could be “confusing” and cause problems, although he maintained he had no qualms about it.

  “What happens to me is not important. What happens to the government and the country is more important.”

  A flurry of political commentators had called for Mahathir to make way for PKR president Anwar Ibrahim, following Pakatan Harapan’s disastrous outing at the Tanjung Piai by-election on Nov 16.

  Barisan Nasional’s Wee Jeck Seng won the by-election by an overwhelming majority of 15,086 votes, in the ruling coalition’s worst electoral defeat since coming to power last year.

  Meanwhile, Mahathir denied he was behind PKR deputy president Mohamed Azmin Ali’s meeting with a group of BN MPs on Monday night.

  “Maybe I’m a dictator, but I didn’t dictate this time,” he said.

  He maintained that he had no knowledge about the purpose of the meetings, adding that any conflict within PKR should be handled within the party.

 42. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Fgn parti PH, rakyat kini, bagaikan dah tak sudi
  Kena kencing, PRU14 dulu, rakyat rasa spt badi
  PRK Tg Piai..PH tmpas dgn mjoriti 15 ribu undi
  Petanda..PRU15..PH akan terhenti denyut nadi
  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

 43. SOKONG BAPOK SKANDAL DAN TOKONG INILAH JADINYA…..CINTAKAN HAIWAN LEBIH DARI MANUSIA…..KENAPA DIAM NASIB ROHINGYA,,, KASHMIR,, PALESTINE,,, UIGHUR DLL…..

  Pencinta Haiwan Dakwa Anjing Liar Telah Didiskriminasi Dan Dibunuh Secara Berleluasa….,..

  Persatuan Haiwan Malaysia – Malaysia Animal Association | KENYATAAN MEDIA BERHUBUNG ANCAMAN DAN SERANGAN SEEKOR ANJING TERHADAP ORANG AWAM DI PORT DICKSON NEGERI SEMBILAN (BACA SAMPAI HABIS DENGAN RASIONAL DAN BUKAN DENGAN EMOSI)

  Seekor anjing liar gigit kanak-kanak di Port Dickson Negeri Sembilan merupakan insiden melibatkan nyawa manusia.

  Animal Malaysia berpendirian bahawa :

  1. Feeder kawasan yang memberi makan anjing perlu bertanggungjawab mendidik tingkah laku anjing dibawah pengawasan mereka. Ini dinamakan penanggungjawaban atas seliaan masing-masing.

  2. Orang awam dan kanak-kanak juga perlu lebih rasional terhadap anjing dan tidak memprovokasi anjing. Perbuatan provokasi anjing melahirkan tingkah laku anjing yang defensive dan memusuhi individu yang tidak dikenali kerana beranggapan manusia memusuhi mereka. Akhirnya menjadikan individu tidak bersalah menjadi mangsa kerana anjing bukan haiwan yang pandai pilih mangsa atau melakukan siasatan, tangkapan atau memburu manusia pelaku provokasi terhadapnya.

  3. Sebagaimana manusia ada jahat, nakal dan baik. Anjing tidak berakal juga memiliki pelbagai karakter yang diluar jangka bergantung pengalamnnya.

  4. Seperti kenakalan dan kejahatan seorang atau dua orang manusia atau secara berkumpulan. Anjing juga akan memiliki seekor atau dua ekor mahu pun berkumpulan yang berkelakuan jahat dan nakal.

  5. Namun begitu. Bukan alasan kepada manusia untuk menjatuhkan hukuman bunuh sewenang-wenangnya terhadap semua anjing-anjing di Malaysia hanya kerana kes serangan seorang dua melibatkan anjing. Animal Malaysia BERSETUJU SEKIRANYA ANJING TERLIBAT DITANGKAP PBT untuk elakkan insiden berulang. Namun tiada keperluan membunuh semua anjing jalanan untuk menghalalkan tindakan ambil mudah.

  6. Ibarat dalam keluarga ada seorang dua anak yang nakal. Mana mungkin semua anggota keluarga dibunuh atau dihukum. Ini melanggar hak asasi manusia dan begitulah perihalnya dengan binatang.

  7. Apa yang terjadi di negara ini. Sebelum kes serangan anjing Port Dickson berlaku. Anjing jalanan telah lama didiskriminasi dan dibunuh secara berleluasa dengan jumlah yang tidak dapat dihitung lagi.

  8. Serangan anjing terhadap kanak-kanak di Port Dickson Negeri Sembilan ini perlu dijadikan tauladan dan muhasabah bagaimana nyawa haiwan jalanan ciptaan tuhan juga ini dibunuh wewenang-wenangnya walau sebelum terjadi kes serangan melibatkan anjing secara serius.

  9. Kita kasihan akan nasib yang menimpa kanak-kanak pelajar di Port Dickson Negeri Sembilan digigit anjing jalanan. Namun apa yang dikhuatiri Animal Malaysia ialah ianya merupakan KIFARAH dan amaran tuhan terhadap apa yang negara lakukan kepada makhluk ciptaan tuhan ini secara sewenang-wenangnya walau tiada alasan kukuh untuk membunuhnya dahulu. Alasan PENYAKIT RABIES dan BAHAYA dijadikan lesen untuk memomokkan masyarakat tentang keperluan bunuh anjing tanpa melalui prosedur betul dan hak kepada nyawa yang negara abaikan.

  10. Adalah tidak adil apabila satu pihak menuntut agar pembunuhan dilaksanakan apabila anjing dipropagandakan sebagai ancaman walhal negara hanya mencatatkan hanya dua kes sahaja melibatkan serangan anjing. Itu pon dahulu ianya kes serangan anjing berpemilik termasuk pemilik anjing kilang, pembinaan, penduduk dan perumahan sedangkan apa yang kita bicarakan ini adalah perihal anjing jalanan. Akhirnya yang jadi mangsa adalah anjing jalanan.

  11. Kerana itu Animal Malaysia sering melaungkan mengenai pertanggungjawaban pemilik haiwan atau anjing milik masing-masing supaya mendidik haiwan peliharaan dan meletakkan di tempat betul. Kerana sikap anjing berpemilik akan memberi kesan kepada anjing jalanan. Sebagaimana onar anak-anak manusia beribu bapa tetapi yang mendapat nama buruk adalah anak-anak jalanan dan anak-anak yatim yang dilihat tidak mendapat pendidikan sebagai sampah dan jahat. Ini yang dimaksudkan tidak adil.

  12. Animal Malaysia sering melontarkan suara agar PBT dan DVS melaksanakan tugas dengan amanah dan beretika sesuai dengan peranan dan portfolio badan berkenaan sebagai pelindung dan pengamal dasar kebajikan haiwan yang mereka rangkakan untuk menuju negara maju. Maka apa yang dilontarkan dan diperhatikan oleh Animal Malaysia adalah segala berkaitan perundangan dam dasar yang diciptakan oleh manusia-manusia pembuat dasar itu tadi.

  13. Negara memiliki Akta Kebajikan Haiwan 2015 dan segala keperincian mengenai hak haiwan ada dalam akta untuk menjadikan negara bertamadun dalam memberi keadilan bukan sahaja manusia tetapi KEADILAN UNTUK SANG HAIWAN.

  14. Animal Malaysia ditubuhkan jelas sebagai NGO memperjuangkan nasib haiwan dan memastikan keselarasan hak haiwan dalam Akta Kebajikan Haiwan 2015 dijalankan dengan baik dan selaras di seluruh negara. Sebab itu kedengaran suara Animal Malaysia membela haiwan kerana ia sejajar dengan matlamat penubuhannya.

  15. Animal Malaysia percaya bahawa apa pon layanan rakyat dalam negara ini terhadap haiwan pasti ada imbal balas tuhan pada seluruh rakyat pada akhirnya. Kita sering menunding jari kepada haiwan terhadap serangan seekor anjing pada manusia. Tetapi terlupa pembunuhan dan penganiayaan kita telah lakukan kepada haiwan.

  16. Akhir sekali kita telah membunuh ribuan anjing sebelum insiden serangan anjing jalanan terhadap kanak-kanak dan melaung untuk membunuh semua haiwan ketika negara diuji dengan serangan seekor anjing jalanan terhadap kanak-kanak walau tidak mengenal pasti punca mengapa anjing berlaku ganas dan kemungkinan provokasi melampau telah berlaku sebelum-sebelum itu. Atau kita tidak memikirkan amaran tuhan dengan apa yang manusia lakukan terhadap nyawa-nyawa ribuan anjing yang dibunuh sebelum ini.

  17. Sampai bila kita mahu memomokkan masyarakat dan menjadikan ianya alasan membunuh anjing ?

  18. Akhir sekali jika PBT dan DVS serta Lembaga Kebajikan Haiwan melaksanakan pelan kebajikan haiwan secara selaras. Pasti ada jalan keluar dari kemelut ini. Apa yang dituntut adalah perkasakan kebajikan haiwan untuk mengelakkan berlaku konflik antara haiwan jalanan dan manusia. Selagi ianya tak dimulakan. Selagi itu perseteruan antara agensi, masyarakat dan haiwan tiada kesudahan.

  19. BERIKUT STATISTIK LAPORAN KEZALIMAN DAN PENGANIAYAAN ANJING SERTA BEBERAPA HAIWAN LAIN DICATATKAN YANG DIKELUARKAN OLEH DVS

  Tahun 2017
  Jumlah Kes Kezaliman Oleh Manusia – 510
  Jumlah Kes Kezaliman Yang Mampu Didakwa – 4

  Tahun 2018
  Jumlah Kes Kezaliman Oleh Manusia – 662
  Jumlah Kes Kezaliman Yang Mampu Didakwa – 13

  Tahun 2019 (Sehingga Oktober 2019)
  Jumlah Kes Kezaliman Oleh Manusia – 265
  Jumlah Kes Kezaliman Yang Mampu Didakwa – 7

  20. Daripada jumlah kes perbuatan zalim manusia terhadap anjing dan haiwan. Berapa puluh kes serangan anjing dan haiwan terhadap manusia hinggakan manusia tuntut semua anjing jalanan dibunuh? 80% anjing yang ditangkap dan dibunuh bukan dibuktikan berpenyakit atau mengancam nyawa. Cuma dikatakan memburukkan pemandangan dan laporan pembenci anjing. Adakah adil untuk kehidupan anjing yang dianiaya tanpa alasan?

  👆Inilah punca dan mengapa Animal Malaysia lantang bersuara dan mahukan Malaysia perubahan sejajar Dasar Kebajikan Haiwan Negara. Inilah perjuangan PERSATUAN HAIWAN MALAYSIA

  ADAKAH MALAYSIA CUKUP ADIL DENGAN HAIWAN?
  Berfikirlah secara rasional sebelum bala lebih besar menimpa negara.

  1. Lorong belakang tepi pintu rumah saya selalu diberakki oleh anjing-anjing liar. Kalau parking kereta depan pintu pagar akan dikencing tayar. Begitu juga di sekeling pasar pekan Tg Rambutan berselerak najis anjing dan kucing liar. Pehak berkuasa tempatan menghadapi masalah untuk bertindak akibat kekangan peraturan. Untuk mengatasi kegawatan ini bolehkah Pencinta Haiwan – Persatuan Haiwan Malaysia membantu kami membersihkan najis haiwan tersebut, kerana kami penduduk sekitar telah letih.

 44. Lim Lip Eng sudah break the ice for Madey dan Kabinet bodohnya. Rakyat sudah lama tahu Madey bodoh kaki tipu Rakyat. Kami tolak Madey dan Kabinet penipu. Hadi Awang sampah masyarakat tak ada siapa peduli. Madey dan Kabinet penipu akan dapat majoriti 15,000 jika ada YB mampus lagi. PRU15 nak takutkan pengundi PH? Kahkahkah!

 45. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  PRK Tg Piai..sana sini jdi perbualan, setiap hari
  Sbb, yg turun kempen, smpai ke Prdana Mentri
  Tpi, apa nasib, PH tewas di gelanggang sendiri
  Lbih 70% undi..kpada BN, pnduduk Tg Piai beri
  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 46. Ni penyokong PH ka…..kalau sokong PH kenapa marah orang memuji Perdana Menteri PH?

  1. Baik tanya soalan bodoh kau ini kepada pengundi DUN Semenyih dan Pengundi Parlimen Tanjung Piai. Jangan tanya pada 10,000 yang mengundi arwah. Kahkahkah!

 47. STRATEGI BEGINI NAMA NYER…. CHOOSE THE BETTER DEVIL BETWEEN TWO DEVILS….. STRATEGY INI SEMENTARA PRU15 AJEE…..

  Manusia Jadi Bodoh Apabila Tiada Sifat Takut Kepada Allah……

  Apabila tiada sifat takut kepada Allah (Al Khauf), kecerdikan manusia akan dimanipulasi’menjadi bodoh’, merosakkan agama untuk kepentingan diri dan nafsu.

  Timbalan Ketua Dewan Ulama PAS Negeri Terengganu, Ustaz Jamaluddin Jusoh menyelar sikap mereka yang memperalatkan ilmu agama hanya sebagai ‘jibayah’ iaitu melaksanakan Islam secara terpilih, bukan sebagai sumber hidayah.

  “Walaupun cerdik pandai, berkelulusan luar negara, cerdik pandai mereka itu tanpa ‘Al-Khauf’, hanya di dunia tidak sampai ke akhirat,” jelasnya.

  Beliau yang juga Pengerusi Lajnah Tarbiyah dan Perkaderan, PAS Dungun berkata demikian ketika berucap merasmikan Majlis Anugerah Kecemerlangan Sekolah Rendah Agama Bersepadu Zainal Abidin di Dewan Majlis Perbandaran Dungun, pada 18 November.

  Majlis tersebut turut dihadiri Ahli Dewan Undangan Negeri(ADUN) Rantau Abang dan ADUN Sura, Wan Hapandi Nik.

  Ustaz Jamaluddin turut menekankan perlunya ada kesinambungan pembelajaran anak-anak yang di hantar ke sekolah rendah Islam hingga ke sekolah menengah Islam.

  “Kita hantar ke Sekolah Rendah Islam, kita hantar ke Sekolah Menengah Islam sampai mereka matang dan kendiri.

  “Waktu tu kita boleh lepas(memberi kepercayaan) sebab input-input yang mereka dapat daripada sekolah rendah, sekolah menengah akan kekal di hati mereka,” katanya optimis.

  Ketika itu, tambahnya lagi, mereka boleh meneruskan kehidupan sebagai seorang anak yang soleh.

  “Walaupun mereka ingin mencari keduniaan itu, tetapi mereka dibatasi takut kepada Allah mereka tidak akan merentasi halal atau haram. Mereka tetap ingat Allah Subhanahu Wa Ta’ala,” ujarnya lagi.

 48. Parti sampah memang akan puji tempat sampah berkumpul. Takkan nak puji kebersihan pula. Kalau ada Madey lagi full of rubbish. Kahkahkah

  1. Pernahkah orang mengkaji asal usul dan peringkat kejadian lalat, pernahkan? Bermula dari telur, ulat, fly pupa dan seterusnya dewasa. Lalat berasal dari tempat kotoran sampah, tetapi bila dah jadi dewasa mereka tidak mahu lagi tinggal di tempat kotor. Mereka akan memasukki rumah2 orang untuk menikmati hidangan lazat dan persekitaran yang bersih. Sebab itu jika ada ladang ayam masyarakat sekeliling akan menderita diganggu lalat. Lalat dewasa yang dahpun cerdik tidak lagi mahu tinggal di premis seperti reban ayam.

 49. MAAF YEE…. CADANGAN DITUTUP….KORANG SEMUA DAH KENA KENCING…..ITU SEMUA JANJI MANIS SEBELUM MENANG SAHAJA….YANG KORANG BODOH PERGI PERCAYA KENAPA….KAH KAH KAH KAH……

  Kajisemula ‘pencen ekstrem’ Wakil Rakyatt -IH Sokong…….

  Kerajaan harus kajisemula pencen berganda diterima Ahli Parlimen, Adun, Exco …….

  Skim pencen bagi wakil rakyat bagi Ahli Parlimen, Ahli Dewan Undangan Negeri, Exco Kerajaan Negeri maupun jawatan lebih tinggi harus dikaji semula.
  Ini adalah bertepatan dengan usaha kerajaan untuk meminimakan kos dan perbelanjaan sepertimana yang sering diperkatakan sejak Pakatan Harapan menerajui kepimpinan selepas memenangi pilihan raya umum yang lalu.
  Demikian disarankan oleh aktivis masyarakat Noor Hasni Saad ketika ditemui di Kepala Batas, Seberang Perai Utara, semalam.

  Jelas beliau, pencen melampau yang diterima oleh wakil rakyat adalah tidak wajar kerana ia sudah melebihi apa yang diperolehi oleh penjawat awam yang telah berkhidmat berpuluh-puluh tahun sebelum pencen.
  “Berdasarkan kepada pertemuan dan perjumpaan dengan begitu ramai penjawat awam, mereka mengeluh dan menzahirkan rasa ketidakadilan yang berlakui.
  “Majoriti dari mereka telah pun berkhidmat begitu lama, namun begitu pencen yang diterima selepas perkhidmatan yang menjangkau puluhan tahun hanya sekadar cukup makan sahaja.
  “Walau bagaimana pun pencen melampau yang diterima oleh wakil rakyat amat tidak wajar dipraktikkan dalam usaha kerajaan mengurangkan kos dan perbelanjaan,” ujarnya.
  Beliau yang juga merupakan bekas tentera tidak berpencen turut berkata, ramai lagi lagi bekas tentera dan golongan marhaen yang hidup umpama kais pagi makan pagi dan kais petang makan petang.
  Namun begitu tegasnya, majoriti dari wakil rakyat yang hanya berkhidmat dalam tempoh yang singkat sepenggal sudah boleh menikmati pencen yang begitu lumayan jika dibezakan dengan penjawat awam yang lain.
  “Sekiranya wakil rakyat tersebut adalah Ahli Parlimen dan juga Adun sudah pasti ia akan menerima pencen bagi kedua-dua jawatan beliau selepas tamat sepenggal berkhidmat.
  “Apa lagi seandainya ia juga adalah menteri kabinet ataupun timbalan menteri, tidak dapat dinafikan pencennya akan turut berganda.
  “Manakala Adun negeri yang dilantik menjadi exco kerajaan negeri akan turut menerima imbuhan yang berganda sedangkan pemberian yang berganda itu boleh menjimatkan wang negara sepertimana yang sering dilaung-laungkan.
  “Sehubungan itu kerajaan harus peka dan peduli dengan serius isu pencen berganda yang diterima oleh wakil rakyat dan ahli politik, ” tambah beliau.
  Sejajar dengan itu kata Noor Hasni, cara terbaik ialah memberi hanya satu pencen tertinggi sahaja seandainya kerajaan benar-benar serius untuk melaksanakan penjimatan sepertimana yang kerap diwar-warkan.

  Komen Weblog Ibnu Hasyim: Sokong kajisemula skim pencen melampau (ekstrem) berganda kepada wakil rakyat.

 50. LAGI BUKTI PH LAGI TERUK DARI BN……..

  Dulu kutuk BN Berapi-rapi — Sidang Dewan Rakyat bermula lewat, korum tidak cukup…….

  Sidang Dewan Rakyat hari ini bermula lewat susulan jumlah ahli parlimen yang tidak mencukupi.

  Mesyuarat sepatutnya dimulakan seperti lazimnya dengan deringan loceng pada tepat jam 10 pagi sebagai isyarat untuk ahli parlimen memasuki dewan dan diikuti bacaan doa.

  Namun, sebaik sahaja bacaan doa selesai, Hasan Baharom (PH – Tampin) yang dijemput untuk mengemukakan soalan pertama semasa Waktu Soalan dicelah oleh Abdul Rahman Mohamad (BN-Lipis).

  “Standing Order, saya nampak tak cukup korum,” katanya.

  Speaker Dewan Rakyat Mohamad Ariff Md Yusof kemudiannya mengira jumlah ahli parlimen yang hadir.

  “26 eh? Hanya 24 orang. 25? 24? 24. Bunyikan loceng lagi,” katanya.

  Dewan Rakyat memerlukan kehadiran sekurang-kurangnya 26 ahli parlimen sebelum boleh bersidang.

  Ahli parlimen ke-26 yang memasuki Dewan adalah ahli parlimen yang baru mengangkat sumpah semalam, iaitu wakil Tanjung Piai, Wee Jeck Seng masuk.

  Selepas loceng berbunyi selama hampir tiga minit, beberapa ahli parlimen mula masuk.

  “Masuk sorang lagi, masuk masuk. Ahh nasib baik ada Tanjung Piai. Good Tanjung Piai,” kata Mohd Shahr Abdullah (BN-Paya Besar).

  “Ahhh… cukup. Lebih dah satu. 27, 28 – baik,” kata speaker.

  Mohamad Ariff kemudian meneruskan sidang dengan soalan pertama daripada Dr Hasan Bahrom (PH-Tampin) mengenai usaha-usaha Kementerian Pelancongan Seni dan Budaya mempromosikan budaya masyarakat Melayu, Sarawak dan Sabah sebagai fokus utama di peringkat antarabangsa.

  Ini bukan kali pertama Dewan Rakyat tidak mempunyai korum yang mencukupi untuk bersidang.

  Pada 17 Oktober lalu, sidang Dewan Rakyat terpaksa dihentikan seketika susulan jumlah ahli parlimen yang kurang daripada 26 orang.

  “Baik, jadi kita mula sekali lagi,” kata Mohamad Ariff.

  Ahli Parlimen Kelana Jaya Wong Chen, dalam satu hantaran di Facebook kemudian, berkata hanya ada seorang menteri dan timbalan menteri yang hadir pada sesi pagi.

  “Sidang itu digantung selama dua minit dan timbalan menteri serta ahli parlimen yang sedang minum kopi bergegas masuk.

  “Sidang kemudian diteruskan dengan kira-kira 32 ahli parlimen pagi ini dengan seorang menteri dan lima timbalan menteri yang hadir pada jam 10.10 pagi,” katanya.

 51. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  Kejora besok hari sekolah terakhir..lpas itu cuti
  Besok..’Unit Maths’ nak buat jamuan atau parti
  Ia nya juga bersempena perpisahan cikgu Yati
  Sbb, 22/11/2019, dia tamat kontrak & berhenti
  😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kejora ni baru jer letak phone, berbual dgn Yati
  Ratapn adik angkt Kejora tu, sgt mmilukan hati
  Dia kata, “lps ini, tk tau le Yati nk buat apa nnti”
  “Mintak2 sek ni thn dpn, nk pakai lgi cgu ganti”
  😧😧😧😧😧😧😧😧😧😧😧😧😧😧😧😧😧😧
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭

  1. 👜👝🎒👠💄👚🎁📱🖊👜👝🎒👠💄👚🎁📱🖊
   Kejora tnya, apa yg dia ‘expect’, sbg hadiah nnti
   Dia minta mak Kejora buatkan utk dia pulut inti
   Tpi, ada prmintaan yg sgt mngejutkan dr si Yati
   “Klu boleh..Yati nk hadiah dri abg..skeping hati”
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

   1. 😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷😷
    Kejora tak pernah ceritakan, pasal Irah kpd Yati
    Nak ceritakan hal sebenar rasa tak sampai hati
    Bgmana nk buat..agar adik angkat ku mengerti
    Bahawa tempat Irah itu..tiada org lain blh ganti
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

    1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
     Irah akn hadapi final exam Kejora tk nk ganggu
     Biar Kejora tanggung, rindu, yng membelenggu
     Tetapi, macam ada sesuatu dilema pd ini cikgu
     Ibarat nya spt, ‘di sana mnanti, di sini mnunggu’
     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

     💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

     1. Di Sana Menanti Di Sini Menunggu – UKAYS
      Karaoke: https://youtu.be/q__pHA_rEJc

      💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
      Seumur hidup aku ini yang pertama
      Pintu hati ku diketuk oleh dua wanita
      Punyai ciri selama ini ku cari
      Berbeza wajah ayu nya tetap asli

      Kalau ku pilih di sini apa kata di sana
      Kalau ku pilih di sana di sini akan terluka
      Perlukah aku pilih keduanya
      Bahagi kasih seadil adilnya

      Sungguh ku merasa resah
      Untuk menilai sesuatu yang indah
      Namun ku ada pepatah
      Yang aku gubah

      1. Chorus:

       Di sana hanyalah menanti
       Sampai bila pun ku tak pasti
       Bertanya khabar melalui tinta
       Jarang sekali bertemu muka
       Namun ku tahu dia setia

       Dan di sini tetap menunggu
       Berada jelas di mata ku
       Kasih tak luah terhadap aku
       Sanggup menunggu kata putus ku
       Sayang ketabahan mu menawan ku

       Ku terima satu nota ringkas tulisannya
       Dia sedia undur diri dan memaafkan ku
       Katanya anggap ini satu mimpi
       Yang datang sekadar untuk menguji
       💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 52. KAFIR HARBI SETIAP SAAT NAIKKAN DARJAH KEPANASAN…….MELAYU MUNGKIN ADA HAD KESABARAN……

  Jangan Bertindak Ikut Emosi, Buruk Padahnya – Huzir
  KUALA LUMPUR: Orang ramai dinasihat tidak mengambil tindakan sendiri termasuk mencederakan serta merosakkan kenderaan pihak lain apabila timbul rasa tidak puas hati ketika berada di jalan raya.

  Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ), Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed, berkata kebiasaannya tindakan seperti ini akan diambil jika berlakunya pertengkaran sehingga mengundang insiden buli di jalan raya yang berakhir dengan pergelutan.

  Beliau berkata, setiap kes buli jalan raya bermula dengan kesalahan trafik, namun akibat tidak berpuas hati dan mengambil tindakan sendiri maka kesalahan jalan raya bertukar kepada kes jenayah.

  “Kalau kita lihat pada setiap kes, ini adalah akibat pengguna jalan raya yang gagal mengawal perasaan marah dan tidak berpuas hati dengan cara pemanduan individu lain yang berkemungkinan melakukan kesalahan jalan raya.

  “Akibat ego dan ingin menunjukkan ‘dialah yang kuat’ di jalan raya, maka muncullah tindakan memberhentikan kereta pihak yang membuatkan dia marah, keluarkan pengunci stering, bawa kayu besbol, tunjuk isyarat lucah sehingga bertukar kepada kejadian buli dan samseng jalan raya,” katanya ketika dihubungi BH hari ini.

  Beliau berkata apabila pihak yang menjadi mangsa cuba menunjukkan rasa ego dan tidak mahu beralah, maka akan berlakulah pergelutan dan akhirnya kepada kejadian mencederakan sehingga boleh bertukar kepada kematian.

  “Itu yang saya tegaskan untuk tidak mengambil tindakan sendiri atau semberono di jalan raya, kerana masing-masing bakal berhadapan tindakan mengikut undang-undang sekiranya cuba bertindak samseng.

  “Paling penting apabila mana-mana pengguna jalan raya berhadapan dengan situasi seperti diugut, dipukul atau kenderaan dirosakkan segeralah membuat laporan polis dan tindakan segera juga akan diambil, itu jaminan saya,” katanya.

  Huzir berkata, polis khususnya JSJ tidak akan berkompromi dengan mana-mana pengguna jalan raya yang cuba berlagak samseng dan mencederakan orang lain serta merosakkan kenderaan.

  “Catatkan nombor pendaftaran, lokasi kejadian dan wajah orang itu dan lapor segera kepada polis, kami akan tangkap dan bawa dia ke muka pengadilan, pandai buat pandailah dia (suspek) tanggung,” katanya.

  Dalam kejadian jam 1.40 tengah hari semalam, seorang lelaki berusia 29 tahun maut akibat perselisihan faham dalam kemalangan kecil di Lebuhraya Utara Selatan, berhampiran Kajang.

  Pada mulanya mangsa dan suspek sudah ditenteramkan oleh orang ramai sebelum kedua-dua mereka masuk ke kereta masing-masing.

  Bagaimanapun mangsa yang masih tidak berpuas hati mengeluarkan kayu besbol dan memukul bahagian hadapan kereta suspek.

  Reply

 53. KAFIR HARBI ANTI APA SAJA BERBAU ISLAM….TAPI AKAN PERALAT UNTUK UMPAN MUNAFIK MELAYU…….

  HinaTulisan Jawi Tapi Tidak Malu Guna Untuk Poster Hari Raya……

  Seorang pemimpin DAP menghina penggunaan khat Jawi sehingga mengumpamakan tulisan berkenaan seperti menyapu tahi lembu ke muka. Seorang lagi sentiasa istiqamah di dalam menentang penggunaan tulisan Jawi dalam korikulum Sekolah Jenis Kebangsaan.

  Namun, mereka mempunyai persamaan yang ketara. Di hadapan orang Islam sanggup menggunakan tulisan Jawi untuk poster ucap Selamat Hari Raya Aidil Adha.

  Pemimpin-pemimpin DAP semuanya hipokrit. Di hadapan penyokong Cina, mereka menghina tulisan Jawi. Lihatlah video di atas di mana tulisan Jawi dikatakan perantara novel lucah oleh Ahli Parlimen Kluang. Kata Wong Shu Qi
  Tulisan Jawi diguna dalam buku lucah pada masa dulu … (gelak ketawa)

  AnonymousMonday, August 12, 2019 3:07:00 AM
  Pulau terus atau minimakan belian barangan niagaan sepet2 nih…
  Dan termasuk produk2 negara sepetkomunis atau sepet komintang…
  Kempen yg mulia nih kena sentiasa diteruskan untuk melawan sikap kebiasaan dan acuhtakacuh tentang perkara penting perkasakan ekonomi harian melayubumiputera nih.
  Sesiapa yg ada senarai produk2 sepetkeling maka sebarkan.. berulang2 supaya melekat kat fikiran.
  Sepetbabi sekarang nih durian pun dah claim tanaman cina..serta hasil usaha spesis sepet sedangkan memang satudunia tau durian tu tanaman native kepulauan melayu.. dan durian type D tu hasil kerja botanis melayu dimakmal mardi.
  Babi punya sepet.

  Reply

  AnonymousMonday, August 12, 2019 4:31:00 AM
  Spesis sepet dapigs meneruskan tradisi lky yg pakai songkok menipu
  Melayu singapork dulu.
  Diubahsuai mengikut kekinian.
  MASIH ADA LIBERAL/MELAYU YG SOKONG.

 54. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Naper lak Tn Budin nak alih tiang gi serang Pas
  Kputusan PRK Tg Piai baru2 ini, tk nk ke kupas?
  Buat kajian, bgmana 15 ribu mjoriti PH tumpas!
  Sebab, kuasa krajaan PH, 2023 nnti nk terlepas
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

Leave a Reply

Your email address will not be published.