KEPUTUSAN TANJUNG PIAI MANIFESTASI PENGUNDI CINA TIDAK LAGI SUKA TUN M

Dalam bahasa yang paling mudah, kemenangan bergaya BN di Tanjung Piai adalah disebabkan “pengundi Melayu undi calon Cina dan pengundi Cina pun undi calon Cina”.

Bermakna, pilihan pengundi kali ini terkeluar sama sekali daripada faktor kaum, walaupun dalam beberapa keadaan, isu perkauman cuba dimainkan.

Dalam konteks sokongan pengundi Melayu kepada calon BN, Wee Jeck Seng, ia bukanlah sangat disebabkan adanya Muafakat Nasional antara UMNO dan Pas sekarang ini.

Muafakat Nasional hanyalah faktor sampingan yang memperkukuhkan lagi sokongan pengundi Melayu kepada BN.

Berdasarkan pola pengundian PRU14, pengundi Melayu memang sentiasa bersama UMNO dan BN.

Sebab itu, dalam PRU14 lalu, PH hanya menang dengan 524 undi saja di Tanjung Piai di mana faktor utama kemenangan ketika itu adalah disebabkan sokongan kuat daripada pengundi Cina.

Adanya Muafakat Nasional sekadar memberi keselesaan saja kepada BN dalam berhadapan dengan PH kali ini.

Bagi sokongan pengundi Cina kepada BN pula, ia bagaimanapun bukanlah disebabkan calon yang bertanding datang daripada kaum Cina.

Malah, kalau DAP pun yang bertanding di Tanjung Piai berlawan dengan Wee Jeck Seng daripada MCA, DAP tetap akan kalah juga.

Ini berikutan tindakan pengundi Cina yang dilaporkan meninggalkan PH atau tidak lagi menyokong gabungan itu lebih tinggi daripada pengundi Melayu dan disertai sokongan pengundi Melayu, tidak mungkin calon DAP dapat mencapai kemenangan.

Ertinya, pengundi Cina benar-benar mahu memberi isyarat penting kepada PH dan kerajaan setelah mereka memberi sokongan yang padu dalam PRU14 yang lalu.

Dalam hal ini, apakah sebenarnya yang menyebabkan pengundi Melayu dan Cina boleh bersatu hati mengundi calon Cina dan menolak calon Melayu?

Bagi pengundi Melayu, penolakan mereka lebih disebabkan prestasi kerajaan yang tidak memuaskan serta janji-janji manifesto yang gagal ditunaikan.

Harapan mereka apabila PH menjadi kerajaan, tentulah lebih banyak kebaikan dan kelebihan yang dapat dirasakan sebagaimana yang terkandung dalam buku manifesto serta ucapan para pemimpinnya yang menjanjikan macam-macam ketika berkempen.

Malangnya, selain banyak janji tidak ditunaikan dan reformasi tidak dilaksanakan, yang selalu kedengaran hanyalah kenyataan menteri-menteri yang tidak menyenangkan, menyakitkan hati serta lebih teruk daripada Ahmad Maslan.

Sebab itu, sekarang ini Ahmad Maslan dilihat lebih cerdik kerana ada sesetengah menteri ternampak jauh lebih “bodoh” daripada beliau.

Untuk pengundi Cina, kekecewaan mereka adalah berkaitan ekonomi dan perniagaan yang tidak berkembang dan terlalu perlahan.

Sokongan pengundi Cina kepada pembangkang di Tanjung Piai sebenarnya adalah isyarat kekecewaan kaum itu daripada seluruh negara kepada PH.

Di mana-mana, jika kita rajin berbual-bual dengan peniaga kaum Cina, rata-ratanya melahirkan rasa kecewa dengan prestasi ekonomi negara sehingga perniagaan mereka terus merudum dan jatuh.

Dalam konteks itu, mereka kecewa dengan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan yang dilihat terlalu banyak bermain dan memikir soal politik berbanding memperkembangkan keadaan ekonomi negara.

Berbanding peringkat awal di mana ramai yang gembira dengan perlantikan Lim Guan Eng sebagai Menteri Kewangan, sebaliknya kini lebih ramai yang kecewa dan putus asa dengan prestasinya.

Begitu juga dengan Tun Mahathir Mohamad, kaum Cina tidak lagi menyukainya seperti sebelum PRU14 lalu kerana setelah 18 bulan memegang kuasa, beliau dianggap telah gagal membawa kebaikan dan kesejahteraan kepada perniagaan mereka.

Mereka kini sedar Tun Mahathir bukan lagi seperti Perdana Menteri era BN dahulu kerana usia tua dan partinya yang minoriti telah menjadikannya lemah dan tidak berupaya.

Bagi pengundi Cina, sudah sampai masanya untuk Tun Mahathir berundur untuk memberi peluang pula kepada Anwar Ibrahim memakmur dan memajukan negara ini.

Kata mereka, Anwar yang pernah menjadi TPM dan pernah juga mengalami derita paling teruk dalam perjuangannya, selain kedudukan PKR yang majoriti dalam PH, adalah pemimpin yang lebih memahami kesusahan rakyat yang sebenar-benarnya.

Tun Mahathir, kata mereka, walaupun pernah menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun, dilaporkan memiliki kekayaan kira-kira RM32 juga, ada gaji bulanan sehingga RM70 ribu dan anak-anak yang semuanya kaya raya, tetapi masih lagi mengaku beliau tidak kaya sekarang ini.

Ini bermakna, tambah mereka lagi, Perdana Menteri tidak faham apa-apa pun tentang kesusahan atau kekayaan rakyat bawahan. (ShahbudinHusin 17/11/2019)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 17 November 2019 — 6:05 pm
Subscribe
Notify of
guest
59 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
17 November 2019 8:21 pm

Strategi nak undi Melayu pemalaih dan bodoh dalam UMNO-Pas sudah kena balas taik. Saya tak salah. Sapa punya ide nak lawan DAP? Saya nak dia jilat pungkok saya 24/7 sampai saya masuk kuboq.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 November 2019 7:52 pm

ISU TERBESAR NEGARA IALAH ASET2 NEGARA DI JARAH PH…..MEREKA CUBA TUTUP DENGAN ISU2 KECIL…… Tak Guna Buat Hutang Berbilion Ringgit Tapi Rakyat Tak Dapat Manfaat, Makin Terbeban – Nicole Wong Ketua Pemuda MCA, Nicole Wong berkata jika Menteri Kewangan atau panggilan yang lagi tepat iaitu ‘Menteri Kewayangan’, Lim Guan Eng gagal menguruskan kewangan negara, duit yang banyak dipinjam tidak akan membawa manfaat bahkan menambah beban kepada rakyat. Ujarnya, masalah utama negara sekarang adalah kerana tidak mempunyai pendapatan yang cukup dan kerana itulah kerajaan Pakatan Harapan (PH) tidak boleh berharap kepada bon semata-mata dan perlu merangka cara lain untuk menambah pendapatan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 November 2019 7:51 pm

PUAK BABI SELALU KEBAL UNDANG2…. Keluarga Adib Dibenar Mula Prosiding Hina Mahkamah Terhadap Peguam Negara. ……… MAHKAMAH BENAR PERMOHONAN KOMITAL TERHADAP AG 1. Mahkamah Koroner sebentar tadi membenarkan permohonan komital (menghina mahkamah) keluarga arwah Adib terhadap Peguam Negara, Tommy Thomas kerana menghina mahkamah berkaitan prosiding inkues bagi mencari punca kematian Adib. 2. Koroner Rofiah Mohamad memutuskan demikian selepas mendapati wujud prima facie atas imbangan kebarangkalian dalam kes inkues itu serta berpuas hati dengan hujahan kedua-dua belah pihak yang dikemukakan sebelum ini. 3. Rofiah berkata mahkamah membenarkan permohonan itu atas alasan berlaku satu tindakan oleh Tommy yang menjurus kepada penghinaan mahkamah.… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 November 2019 7:49 pm

TONG M DAH JARAH PETRONAS RM600 BILLIONS…..LAYANAN BAGAI LEMBU TUNAI…..TABUNG KRONI YANG PENUH…..LEPAS FUND PETRONAS KERING….TABUNG RAKYAT PULA KERING… MANA LAGI NAK CAKAU…. Our Squandered Oil Fund Could Have Been Our Pension Fund …………… The Malaysian government is pointing to our near-empty national coffers as a justification for not paying pensions to our civil servants. Considering our petroleum industry started in the 1970s, compare our financial state to that of the Government Pension Fund of Norway, also known as their Oil Fund which was only established in 1990 to invest the surplus revenues of the Norwegian petroleum sector. The Norwegian… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 November 2019 7:48 pm

TIDAK RUGI BERBAIK CUMA JANGAN SAMPAI DIPERALAT……. HPU914 Telah Menempa Sejarah Baharu …….. (Harakah) – Himpunan Penyatuan Ummah (HPU914) telah menempa sejarah baharu sekali gus mengingatkan semula sejarah kejayaan Islam sekitar abad ke-15. Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata kedatangan Islam di Asia Barat pada suatu ketika dulu telah menyatukan bangsa Arab yang saling berperang sesama sendiri. Katanya lagi, agama Islam tanpa paksaan dan membawa konsep persaudaraan sesama manusia berjaya melebarkan pengaruh Islam berkembang ke Timur dan Barat sehingga ke Rantau Alam Melayu. “Sejarah Islam meninggalkan kesan kepada lahirnya lebih tiga ratus juta rumpun Melayu sehingga… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 November 2019 7:47 pm

MANA BOLEH NAK BIARKAN PUAK REBEL,,PEMBERONTAK DAN TERRORIST DAN KOMUNIS BERMAHARAJA LELA DI NEGARA KITA…… Insulting Islam, Prophet Muhammad And The Sultans Should No Longer Be Crimes Under Malaysia Baru ………… (FMT) – DAP supremo Lim Kit Siang today called for the release of all those arrested under the Sedition Act and reminded the Pakatan Harapan government that it had promised to repeal the law in its election manifesto. He said the arrest of PSM activist Khalid Ismath and others was “completely indefensible as PH had pledged to abolish the repressive act”. “The police must free all arrested under the… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 November 2019 7:46 pm

BATAS IMAN DAN KUFUR…..MUSLIM BOLEH JADI KAFIR JIKA LANGGAR BATAS….TAK KIRA SIAPA….AHLI PAS SEKALIPUN…. BUKAN KAFIR MENGKAFIR….. Thousands Throng PWTC To Witness Signing Of Umno-PAS pact….. (The Star) – Thousands of supporters from PAS and Umno thronged Putra World Trade Centre on Saturday (Sept 14), as the two former political rivals are set to form a historical cooperation. Supporters, with men donned in white and women wearing red headscarves, were seen gathering at PWTC, Umno’s headquarters, as early as 8am on the second day of Himpunan Penyatuan Ummah 2019 (Ummah Unity Gathering). Traders were also seen setting up booths selling… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 November 2019 7:45 pm

MACAM MANA NAK IKUT POLITIK KIRI…..MEREKA DAPAT KUASA MALAM MENGUNDI TERUS ANCAM SISTEM BERAJA….MAK TUBUH REPUBLIC COUNTRY…..TERUS DECLARED NATIONAL BANKRUPTCY….. Shouts Of ‘Allahu Akbar’ At PWTC As Umno, PAS Sign Historic Charter ………. (FMT) – Umno and PAS today signed a historic charter of political cooperation, marking the coming together of the two largest Malay-Muslim parties after decades of conflict. Umno president Ahmad Zahid Hamidi and his PAS counterpart Abdul Hadi Awang inked their signatures on a historic charter, as thousands of members from both parties watched at the Putra World Trade Centre. Shouts of the takbir (“God is Great”)… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 November 2019 7:44 pm

ASAL MELAYU SATU PARTI UMNO…..SEBAB UMNO TAK NAK DAULATKAN ISLAM TERTUBUHLAH PAS…..LEPAS TU TERTUBUH LAGI PARTI LAIN IKUT NAFSU DAN EMOSI….. HPU914: PAS, Umno Sentiasa Terima Kaum Lain ………… (Harakah) – PAS dan Umno sentiasa terbuka untuk menerima kehadiran bersama kaum lain di dalam lanskap politik negara berpaksikan acuan yang dibentangkan Islam, kata Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang. Menurut beliau, tindakan itu boleh dibuktikan dengan kebersamaan PAS bersama ahli bukan Islam dalam Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) serta parti dari pelbagai kaum didalam Gagasan Sejahera serta Umno yang terus menjalinkan hubungan dengan MCA dan MIC. “Ini… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 November 2019 7:43 pm

ISLAM KUAT….. MELAYU LEMAH….MELAYU WAJIB BERGANTUNG DENGAN ISLAM….. HPU914 Telah Menempa Sejarah Baharu …….. (Harakah) – Himpunan Penyatuan Ummah (HPU914) telah menempa sejarah baharu sekali gus mengingatkan semula sejarah kejayaan Islam sekitar abad ke-15. Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata kedatangan Islam di Asia Barat pada suatu ketika dulu telah menyatukan bangsa Arab yang saling berperang sesama sendiri. Katanya lagi, agama Islam tanpa paksaan dan membawa konsep persaudaraan sesama manusia berjaya melebarkan pengaruh Islam berkembang ke Timur dan Barat sehingga ke Rantau Alam Melayu. “Sejarah Islam meninggalkan kesan kepada lahirnya lebih tiga ratus juta rumpun Melayu… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 November 2019 7:42 pm

BANGSA ASING TELAH DIBERI HAK KEISTIMEWAAN BERMULA DENGAN WARGA NEGARA PERCUMA SECARA BERAMAI2….HAK MEMILIK TANAH DAN HARTA SEHINGGA KEKAYAAN MEREKA JIKA DIKUMPULKAN AKAN MELEBIHI ASET NEGARA… WALAUPUN MEREKA BAWA FAHAM KOMUNIS ANTI MELAYU DAN ANTI ISLAM TETAPI MELAYU TETAP BERTOLAK ANSUR DENGAN MEREKA……TIADA NEGARA YG LEBIH BAIK DARI TANAH MELAYU YG MELAYAN MINORITY LEBIH DARI MELAYU…..KALAU TAK PERCAYA CUBA TUNJUKKAN IKON NEGARA MANA YG MENJADI MODEL KAMU WAHAI POLITIK KIRI.. … PH Jangan Cuba Jadi Lebih Melayu Daripada Umno, Lebih Islam Daripada PAS, Kata Kit Siang ………. (FMT) – Lim Kit Siang hari ini mengingatkan pakatan kerajaan supaya tidak cuba… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 November 2019 7:40 pm

POLITIK KIRI TIDAK DAPAT BAGI NEGARA MANA YG JADI IKON MODEL POLITIK MEREKA….. TERNYATA MEREKA HIDUP DALAM KHAYALAN SEMATA…..PEMILIKAN HARTANAH PERIBUMI BARU 26% BERBANDING BANGSA LAIN… HAKIKATNYA PERIBUMI JADI HAMBA DI TANAH AIR SENDIRI… Guan Eng Digesa Berhenti Salahkan BN Kerana Pakatan Gagal Tunai Janji ……… (FMT) – Seorang aktivis hak Sarawak berkata, Menteri Kewangan Lim Guan Eng sepatutnya berhenti menyalahkan Barisan Nasional (BN) atas kegagalan kerajaan menunaikan banyak janjinya kepada negeri itu, sebaliknya wajar menawarkan “alasan lebih kukuh”. Pengasas Movement for Change Sarawak (MoCS), Francis Paul Siah berkata, rakyat Sarawak telah terlalu kerap mendengar alasan sehingga “ia tidak boleh… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 November 2019 7:39 pm

WAHAI POLITIK TOKSIK KAMI SUDAH TAHU ARAH TUJU KAMU….. MALAYSIA BARU MEANS NEW NATIONAL ORDER LINKING CLOSELY AND GLOBALLY TO MEW WORLD ORDER… REGIME CHANGE FROM MONARCHY TO REPUBLIC ANARCHIST COUNTRY…..TO THE ARRIVAL OF ANTI CHRIST/DAJJAL… Broken Promises: No 20% Oil Royalty After All As Promised……. The front page of Sabah’s Daily Express newspaper yesterday screamed “No 20pc oil royalty for now”. In a press conference in Kuala Lumpur on Friday, Finance Minister Lim Guan Eng delivered bad news to Sabahans and Sarawakians. Lim said the Pakatan Harapan (PH) promise to give 20% instead of the current 5% in oil… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 November 2019 7:38 pm

KACANG SAMAK LUPAKAN KULIT……ISLAM TETAP PUNYAI MASA DEPAN GEMILANG DI DUNIA DAN AKHIRAT…..JATUH BANGUN PERKARA BIASA TAPI KESUDAHAN BAIK AKHIRNYA MILIK ISLAM…..OLEH ITU ARAB BERJAYA KERANA ISLAM….MEREKA JADI HINA KERANA JAUH DARI ISLAM….INGAT PESAN NABI SAW….BERPUTARLAH KAMU IKUT RODA ISLAM….. Khalid Samad Does A U-Turn On Memali (FMT) – Amanah’s Khalid Samad said that PAS should be the one to push for a royal commission of inquiry (RCI) into the Memali incident as the Islamist party had raised the issue again recently. “Tell them (PAS and former prime minister Najib Razak) to push for an RCI. Why should they ask… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 November 2019 7:37 pm

ISLAM IS THE WAY OF LIFE…..ISLAM PUNYAI PENYELESAIAN TERHADAP SEGENAP ASPEK KEHIDUPAN MANUSIA…..SEBUT APA SAHAJA MESTI ADA ISLAM DI SANA…..KERANA ITU ISLAM MENGATASI AGAMA2 YANG LAIN…… MASALAH YG TIMBUL SELAMA INI KERANA KITA TIDAK AMBIL ISLAM SEBAGAI CARA HIDUP….SEBAGAI CONTOH KENAPA SELAMA INI KITA TIDAK BERJAYA SELESAIKAN MASALAH EKONOMI….SEBABNYA PEMIMPIN2 KITA AMBIL FEUDALISM DAN KAPITALISME SEBAGAI IDEOLOGY EKONOMI MEREKA…. Kegiatan Semburit Membawa Risiko Yang Tinggi …… . Sejak kebelakangan ini kita sering dengar perkataan “semburit” berikutan kes yang disebarkan dalam media sosial. (FMT) – Dari sudut definisi, semburit merupakan sejenis aktiviti luar tabii yang dilakukan oleh sepasang lelaki. Ia membabitkan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 November 2019 7:36 pm

PRU-14 : CINA UNDI DAP 97%…..MELAYU UNDI PECAH DUA KEPADA PAS DAN UMNO 70%……MANA KAUM YANG RASIS …..CUBA CAI JAWAB…… What In Heaven’s Name Is Dominic Lau Smoking? ……….. “Penyatuan UMNO dan Pas yang membentuk satu perikatan hari ini tidak hanya akan menulis semula peta politik Malaysia, tetapi akan membahagikan lagi struktur sosial Malaysia yang pluralistik,” said Gerakan President Dominic Lau Hoe Chai. Dominic Lau added, “Pada PRU lalu, PH hanya mendapat 25 peratus hingga 30 peratus daripada sokongan orang Melayu dan sejak PH berkuasa, mereka berusaha untuk mengembalikan kepercayaan orang Melayu dengan mengekalkan matrikulasi serta meningkatkan pengambilan pelajar ke… Read more »

Anonymous
Anonymous
17 November 2019 7:35 pm

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Merata-rata blog, Wak Suman tidak dapat dicari
Ada yg kata Suman dah trjun jmbatn bunuh diri
Tpi dia ada di ICU, klu ikut mklumat trkini diberi
Dikelilingi sanak saudara & meraung para isteri
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 November 2019 7:35 pm

PH BUAT CYBER TROOPERS BASIRKAN DUIT NEGARA……BETULLAH PH MASIH BERMENTALITI PEMBANGKANG…KO DAH JADI KERA TAK YAH LAH SUSAH2 NAK MASUK KELUAR KAMPUNG BUAT PENERANGAN…..KO TU PELAKSANA BUKAN CAKAP KOSONG…..KURANGKAN HARGA TOL DULU NAK BAGI RAKYAT SOKONG….TAPI KO NAK SAPU SEMUA TU…… 1,430 Buah Pusat Red Bean Army Cybertoopers Ditubuhkan Oleh Kerajaan ………… (FMT) – Sebanyak 1,430 buah Komuniti Harapan Malaysia (KHM) ditubuhkan di seluruh negara bagi menyampaikan maklumat daripada kerajaan dan memupuk semangat perpaduan dalam kalangan rakyat. Menteri Komunikasi dan Multimedia Gobind Singh Deo berkata bantuan rakyat amat penting dalam memainkan peranan sebagai rakan strategik melalui platform yang disediakan Jabatan… Read more »

juragang
juragang
17 November 2019 7:34 pm

Saja nak tenguk antra pytuan umah & mfkat nsonal
Mana yg orng Melayu utamakan nak dijadikan amal
Kini terbukti sudah peynatuan umah mereka tinggal
Sesungguhnya Melayu kini cuma buih2 yg menebal

Anonymous
Anonymous
17 November 2019 7:51 pm
Reply to  juragang

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Udah2 ler juburgang tak perlulah kau menyalak
Mmg PH ‘parti brebut jwatan’ yg asyik bergolak
Bila tanya pasal janji depa asyik saja mengelak
Kini dah jelas yg PH tu, org Melayu/China tolak
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 November 2019 7:34 pm

PH TAK HABIS2 DENGAN MENTALITY PEMBANGKANG…..ELOKLAH SANGAT LEPAS PRU15 KO JADI PEMBANGKANG….. SEKARANG KO KERA….KO HERET LAH KE MAHKAMAH ORANG YG KO BENCI TU….NANTI LEPAS PRU15….SIAPLAH KO DGN TOKONG SAMA GENG MASUK PENJARA…… Ramasamy Reveals That PAS And Its Leaders Are Crooks … .. So, according to Ramasamy, PAS leaders are facing corruption charges while the party received money stolen from 1MDB. If the authorities do nothing about these crimes then Pakatan Harapan will be accused of aiding and abetting criminal acts. The Attorney-General has to tell us when are these cases involving corruption charges against PAS leaders going to… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 November 2019 7:33 pm

SIAPA KATA TONG M BAIK….TAHUN 2000 DIA RAMPAS 5% ROYALTY DARI TRENGGANU….DAH LAH BAGI CIPUT KLEPET PULAK TUU…..MEMANG SAH LAH CAI BUAT TONG JADI DEWA DOK SEMBAH….. Pakatan Harapan’s Election Manifesto Was A Huge Blunder ………. Hence the only way Pakatan Harapan can deliver its election promise of giving Sabah, Sarawak, Terengganu and Kelantan 20% oil royalty would be to bring back the GST. As long as there is no GST then the oil royalty has to remain at 5%. In short, the poor people and Bumiputeras of Sabah, Sarawak, Terengganu and Kelantan are paying for the removal of the… Read more »

Anonymous
Anonymous
17 November 2019 7:33 pm

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Mmg tanpa Suman blog ini agak tawar hambar
Tpi Suman kini sdg brselimut dalam kain gebar
Dlu trkucil dia, bila di Dtrn Mrdeka Kejora cabar
Kini dia dlm wad ICU, gitu le, trkini pnya khabar
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 November 2019 7:32 pm

APA YANG BERLAKU SETELAH 62 TAHUN MERDEKA ADALAH KRGAGALAN SISTEM FEUDALISM DAN KAPITALISME…… POLITIK KIRI CUBA BUAT REGIME CHANGE KE ARAH MARXISM COMMUNISM…..TENGOKLAH KETIKA TANAH BESAR DULU….APABILA MEREKA BUKA EKONOMI KEPADA KAPITALISME MEREKA MENJADI MAJU……TAPI KAPITALISME ADA LIMIT DAN EKONOMI JADI BEKU SEPERTI USA…..APA PUN YG TADBIR DUNIA ADALAH ILLUMINATI/FREEMASON…..ITULAH SISTEM DICIPTA MEREKA UNTUK PORAK PERANDA KAN DUNIA…… PH Jangan Perlekeh Kerjasama PAS-UMNO …………… Penyatuan dua parti Melayu terbesar dengan menandatangani piagam muafakat dalam Himpunan Penyatuan Ummah kelmarin tidak boleh dilihat sebagai satu peristiwa yang remeh atau tidak signifikan. Pakatan Harapan (PH) harus peristiwa ini dengan cemas dan melakukan segala… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 November 2019 7:31 pm

SYAITAN MCA JADI KURANG AJAR KERANA SYAITAN D4P…..YANG SELALU PROVOKE UNTUK DAPAT SOKONGAN RASIS CINA…..UMNO KALI INI MESTI LEBIH TEGAS BERSESUAIAN DENGAN KEHENDAK ALQURAN…..JANGAN LAGI BERTOLAK ANSUR ISU ISLAM DAN MELAYU…. Jangan Melatah Dengan Provokasi Pakatan Harapan, Datuk Wee Jeck Seng Adalah Pilihan Calon Terbaik Di PRK Tg. Piai…… Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Johor, Datuk Ir. Hasni Mohamad, telah mengumumkan calon Barisan Nasional, Datuk Wee Jeck Seng, untuk PRK Tg. Piai… Ramai juga yang tak bersetuju bila Pengerusi Barisan Nasional merangkap Presiden UMNO, DS Zahid Hamidi bersetuju dengan pemilihan calon dari MCA untuk PRK Tg. Piai… Seharusnya kita jangan terlalu… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 November 2019 7:30 pm

ADA PROS AND CONS DARI PIHAK KETIGA…. PERALAT KAN SYAITAN KAPITALIS UNTUK KALAHKAN SYAITAN SOSIALIST MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN…. Tanjung Piai: Meletakkan calon MCA kesilapan teramat besar….. Rosdzaman Dato’ Haji Mohd Yusop. Sumber (gambar): TTF Menurut Pengerusi Bersama Gerakan Bangsa Nasional (GBN), Rosdzaman Dato’ Haji Mohd Yusup, tindakkan Barisan Nasional menamakan ketua bahagian MCA Taiping Wee Jeck Seng sebagai calon kerusi Tanjung Piai merupakan kesilapan yang teramat besar oleh gabungan parti pembangkang tersebut dan tanda kegagalan UMNO membaca sentimen Melayu-Islam. Menurut Rosdzaman, semenjak UMNO memasuki perjanjian permuafakatan dengan PAS, nampak sangat pemimpinnya takut dilabel sebagai pro-Islamik sekiranya MCA bertindak keluar… Read more »

Anonymous
Anonymous
17 November 2019 7:30 pm

💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
Tg Piai, 16/11/2019, BN makin menyerlah aura
Rakyat nampak hanya BN yg blh bwa sejahtera
Mmg giler..15 ribu mjoriti bila undi slesai dikira
Itu lah yng menyebabkan Suman jadi sengsara
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 November 2019 7:30 pm

TRACK RECORD BAPOK SKANDAL HANYALAH PAKAR KELENTONG,,,SALAH GUNA KUASA,,,,PINTU BELAKANG,,,IKUT CAKAP YAHUDI,,,MEMANG HANCUR NEGARA DIKERJA KAN NYERR NANTI….. ‘PM Ke-8’: Anwar Tak Mungkin Boleh Bina Kerajaan Kuat… (Ismaweb) – Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak mungkin boleh membangunkan negara dan membina kerajaan yang kuat jika menjadi perdana menteri menggantikan Tun Dr Mahathir Mohamad Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), Haji Aminuddin Yahaya berkata, sikap Anwar yang tidak peduli dan mesra Melayu menyukarkan beliau – yang kononnya bakal perdana menteri kelapan – membina sebuah kerajaan yang kuat. Katanya, sejarah Anwar ketika menjadi menteri kewangan pada tahun 1991 juga tidak menampakkan beliau… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 November 2019 7:29 pm

WOIII PH….TAK PAYAH CAKAP BANYAK….KO CAMPAK DULU D4P KE LAUT….LEPAS TU BARU CITER….. Muslim First Or Muafakat First?…… DAP’s and Pakatan’s greatest fear is that Umno and PAS will prove them wrong — which is, under an Umno and PAS Muafakat the non-Malays and non-Muslims are going to suffer discrimination and persecution. If Umno can field a non-Muslim Chinese candidate in the Tanjung Piai by-election, and if PAS can support that move, then what is DAP talking about? PAS should support PPBM’s candidate for Tanjung Piai since he is a Muslim, several Pakatan Harapan leaders said today (FMT) – Ketua… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
17 November 2019 7:28 pm

BASIKAL LAJAK ATAU KAFIR D4P YG TERLAJAK…..SEKALI HENTAM 8 MATI….BIAR BETUL!!!!….. Benarkah Kata TPM ‘Basikal Lajak’ Menjadi Trend Remaja Masa Kini?…… Kuala Lumpur : ‘Basikal Lajak’ iaitu basikal yang diubah suai sehingga mendatangkan situasi bahaya, sememangnya haram berada di atas jalan raya, tegas Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail. Basikal Lajak ni memang tiada brek, itu dah memang salah, sebarang kenderaan yang mempunyai masalah brek memang haram berada di atas jalan raya, jadi tak perlu nak haram-haram lagi,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Bengkel Usahawan Muda Parlimen Pandan di sini hari ini. Beliau mengulas mengenai… Read more »

Anonymous
Anonymous
17 November 2019 6:53 pm

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Blog Budin kini, terus lengang, senyap dan sepi
Tiada pun komen dr cap bunga pnya lmbu sapi
Begitu juga dgn cai2 Budin geng Nuat PM Tepi
Agak nya, gi knduri babi panggang, tajaan DAP
🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖🐖
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
17 November 2019 6:46 pm

15,000 referendum hangpa bagi undi Tanjung Piai, saya masih nak jadi PM lagi 3 tahun. Kalu ada YB Bersatu masuk kuboq lagi hangpa bagi referendum lebih 30,000 saya habaq mai kat hangpa. Baru limau purut 3 serangkai, buta perut saya, saya mana ada akai.

Anonymous
Anonymous
17 November 2019 6:37 pm

🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓
Keadaan Suman kini tak ubah mcm ayam togel
Terlantar di atas katil wad mnggeletar mnggigil
Di dlm wad ICU tanpa pakaian terlentang bogel
Tunggu masa jer dia, malaikat maut nk panggil
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
17 November 2019 6:27 pm

❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓
Suman hilang dari blog ini & jugak dari blog KD
Betul lah, dia ada kat wad spital, itu bapok kedi
Dah tak lama ler tu, dlm tanah dia nk brsemadi
Neraka lah tmpt sesuai utk dia kekal dan abadi
🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
17 November 2019 6:20 pm

😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
Ini citer, pasal Suman..Kejora ada sikit, nk hurai
Biasalah dia, gi Tg Piai buat kecoh mulut murai
Sib baik, hmpir saja perut Suman pecah trburai
Ada org BN kejar, nk libas dgn pedang samurai
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Baju dia, habis koyak rabak, srupa dgn roti kirai
Dia nk lagak hero..tk sdar yg diri tu bapok darai
Klu tk ada org tolong, nywa & badan dia brcerai
Kini Suman di Wad, adik bradik airmata brderai
😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
17 November 2019 6:02 pm

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Dh hilang lesap, Suman tua kedi mulut lancang
Tiada lagi cai2 yng nak tampil gebang kencang
Lagi pulak..dah tiada apa lagi, yg dpt dibincang
Sbb di Tg Piai, parti PH udah lumat BN cincang
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
Trnyata, yg PH kini, dah mula goyah & goncang
Di Tg Piai, PH kena ratah dgn BN, mcm kacang
Cai2 bingai dah tak berani lagi nak naik tocang
Msing2 trkedu mcm silap trtelan pil perancang
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Anonymous
Anonymous
17 November 2019 5:50 pm

💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
15 ribu, majoriti undi, mmg ramai tak menduga
Ptunjuk jelas, yg PH rakyat dah sangsi & curiga
Suman merasa diri, ibarat jatuh ditimpa tangga
Kini dia dlm wad ICU, bini2 dia bergilir-gilir jaga
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
17 November 2019 5:41 pm

💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
15 ribu majoriti undi..bukan le kecil pnya angka
Di pihak BN sendiri pun..tak pernah manjangka
Ptunjuk dh jelas bhw PH tu Mlyu/China tk suka
Di blog Budin ni, sethn Suman akn hilang muka
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
17 November 2019 5:04 pm

Wak suman ke tg Piai untuk lihat 10 ribu penyokong PH yg wak suman kata PH dapat sambutan hebat….wak suman tak nampak 25000 lagi benci madey..

Kecian wak suman bukit disangka gunung..

Anonymous
Anonymous
17 November 2019 5:27 pm
Reply to  Anonymous

Anon 5:04 pm,

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Seminggu Suman ke Tg Piai, undi nk dipancing
Tapi..org nmpak Suman, spt kurap pnya kucing
Suman lintang pukang..diprambat geng dacing
Ksudahannya, mnggigil le dia terberak trkncing
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👍

Anonymous
Anonymous
17 November 2019 5:00 pm

Sejak kejatuhan ekonomi yg gagal dipulihkan oleh madey pengundi cina .ula hilang keyakinan kpd madey…

Pengundi melayu plak hilang minat dgn madey kerana madey kuat putarbelit tak mau laksanakan manipestol.

Kehidupan rakyat tidak banyak berubah…madey bagi harapan palsu dlm pru14..

Madey mereka alasan kununye kerana kerosakan besar oleh kerajaan dulu…

Madey ingat rakyat madih nodoo mcm 22 tahun dulu..

Anonymous
Anonymous
17 November 2019 4:35 pm

15 ribu majoriti..pnduduk Tjg Piai brsorak riang
Tapi sebalik nya, nasib Suman tua bodoh piang
Agaknya, dia kini mengadu nasib, dgn Kit Siang
Mnangis, mraung..smbil hmpok kepala di tiang
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Anonymous
Anonymous
17 November 2019 4:16 pm

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Di Tg Piai, rakyat masih lagi riuh gamat brpesta
Meraikan BN, yang bakal nk ganti, kerajaan kita
Tapi sebaliknya pula, keadaan Suman tua renta
Dia dekat wad ICU, sanak saudara berduka cita
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Anonymous
Anonymous
17 November 2019 4:00 pm

Irah,

😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
Di Tg Piai, Johor, Pilihnraya Kcil baru jer berlalu
Bila PRK..biasa lah, BN akn mnang mcm selalu
Mrindui Irah, abg spt tidur tk lena makn tak lalu
Utk Irh dr abg, smbutlah slm rindu di angin lalu
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
17 November 2019 3:56 pm

No DAP no Bersatu laah..munge layu laa..

Anonymous
Anonymous
17 November 2019 3:52 pm

kluangmanSaturday, November 16, 2019 11:05:00 PM
pangkah islam pangkah non muslim rhampa kata sama, hampa kata non muslim lebih baik…terpulang pada hampa

ini soal akidah hampa
aku dah payung

Ini tulisan blogger bengong kapla masuk air..

Tak ada kaitan langsong dgn akidah…

Anonymous
Anonymous
17 November 2019 3:31 pm

😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
Mmg ler BN mnang pun tak mngubah kerajaan
Tpi..sedikit sebanyak akn brubah juga keadaan
Sama lah juga dgn Kejora pnya kisah prcintaan
Apa jadi pun, hanya Irah, kekal sbg dara pujaan
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
17 November 2019 3:24 pm

😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱
Mmg spt sukar dipercayai, 15 ribu undi majoriti
Namun di Tg Piai itu lah hakikat nya atau realiti
Bukan saja ptanda, bhw BN kmbali lekat di hati
Tapi juga isyarat..bhw PH kini..rakyat mula anti
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

juragang
juragang
17 November 2019 3:21 pm

INI HADIAH PERTAMA MCA WEE JECK SENG PAK IMAM KORANG YANG BARU KORANG LANTIK SEMALAM DI TANJUNG PIAI JOHOR PENDUKUNG AHLULSUNAHWALJAMAAH KONONNYA? BARU NAK LAKSANA TULISAN JAWI DAH DITENTANGNYA, APATAH LAGI HUKUM HAKAM ISLAM! …………. PRK TG PIAI | Dua hari menjelang hari pengundian pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Tanjung Piai, calon BN Wee Jeck Seng merayu pengundi untuk menolak perdana menteri Dr Mahathir Mohamad yang didakwanya rasis. Menulis catatan di Facebook dalam bahasa Mandarin, Wee berkata langkah mengundi PH bermakna bersetuju dengan pelaksanaan Jawi di sekolah vernakular dan menyokong Himpunan Maruah Melayu. “Keputusan PRK ini tidak dapat mengubah kerajaan,… Read more »

Anonymous
Anonymous
17 November 2019 3:40 pm
Reply to  juragang

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Elehh..benda kecik gitu pun juburgang nk kritik
Biasa lah, mmg bgitu strategi dlm kncah politik
Mcm TDM hari tu..blh tahan juga Ronie Liu titik
Lps itu, sbg balas, telor DAP, [email protected] jentik
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Anonymous
Anonymous
17 November 2019 3:47 pm
Reply to  Anonymous

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Udah2 ler mroyan raban, juburgang lembu sapi
Bangkit lah ngko juburgang dari igauan mumpi
Ko tak nk citer pulak hadiah..bila pangkah DAP
Kuasa politik Melayu udah hmpir nk terbang pi
👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
17 November 2019 3:49 pm
Reply to  Anonymous

Errata:

igauan mimpi

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
17 November 2019 3:58 pm
Reply to  juragang

Dap sokong jawi?….kikikik..

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
17 November 2019 2:31 pm

Saya tak kaya. Saya takdak kroni dan cukong. Tol nak lanjut tempoh sampai 2058 mana saya tau sapa punya kerja. IPP pelahap duit TNB apa saya peduli? Hutang PTPTN ka Felda ka hangpa punya pasai. Hangpa lalu hangpa bayaq. Hangpa guna hangpa kena. Saya jaga cukong. Bukan kerja saya jaga hangpa. Saya nak jadi PM lagi 3 tahun.

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
17 November 2019 2:18 pm

Hangpa kena bijak. Jangan jadi bodoh. Kalau majoriti kurang 500 punca arwah Farid baguih buat kerja tapi calon PH lembam. Kalau majoriti 2000 punca utama Pas dan Umno mengundi bersama. Kalau majoriti 5000 hangpa benci PH dah. Tapi kalau majoriti dah 15,000? Hangpa pikiaq sendiri. Saya tetap nak jadi PM lagi 3 tahun. Saya peduli apa? Ini semua salah hangpa.

Jigit
Jigit
17 November 2019 2:02 pm

Apalah sdr Budin bermaksud bahawa masyarakat China lebih mempercayai dan menyukai DSAI….? Jika ini hakikatnya…. ini bermakna bahaya besar sedang menanti ….. bayangkan situasi di mana Perdana Menteri berdiri di atas sokongan orang bukan Melayu kerana sokongan di dalam parti sendiri berbelah bagi. Senanglah telor PM di ramas dipulas dicucuk hidung. Lebih baik Ahmad Maslan dilantik jadi PM……

Jigit
Jigit
17 November 2019 2:05 pm
Reply to  Jigit

Atau Wan Azizah yang jadi PM….. sebab dia tak ada telor untuk dipulas….🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Anonymous
17 November 2019 3:55 pm
Reply to  Jigit

Madey menang pru14 dgn undi cina DAP jugak..tak bahaya?..

Tg piai cina Dap tak sokong Bersatu madey kiok..