APAKAH PH DI TANJUNG PIAI DISABOTAJ SPR?

Apabila SPR tiba-tiba mengeluarkan ingatan agar semua parti dan calon yang bertanding dalam PRK Tanjung Piai supaya memohon permit polis bagi kempen rumah ke rumah yang dijalankan,!persoalan utama ialah apakah tujuan peraturan itu dikeluarkan?

Ia bukan saja kerana ini pertama kali peraturan seperti itu dikeluarkan, tetapi yang lebih memusykilkan ialah sebab kempen PRK Tanjung Piai sudah pun di penghujung jalan sebelum pengundian pada 16 November ini.

Kenapa tidak dibiarkan saja peraturan lama berjalan dan syarat baru hanya akan dikuatkuasakan dalam PRK lain selepas ini?

Menurut Pengerusi SPR, Azhar Azizan Harun, perjumpaan antara pegawai-pegawai SPR bersama dengan Ketua Polis Daerah Pontian serta pegawainya telah diadakan dan hasil perbincangan tersebut telah diputuskan bahawa pihak PDRM meminta supaya calon dan parti terlibat dalam kempen mematuhi beberapa syarat kempen yang telah ditetapkan.

Katanya, termasuk kempen rumah ke rumah dan tinjauan mesra (walkabout) yang turut dianggap sebagai kempen bergerak perlu mempunyai tempoh masa dan lokasi yang jelas bagi tujuan pemantauan.

Tambah beliau, semua parti atau calon terlibat diingatkan agar mematuhi setiap peraturan yang ditetapkan bagi aktiviti berkempen khususnya melibatkan permohonan permit dengan pihak polis.

Sementara itu, Polis Johor pula menegaskan, semua bentuk kempen dalam pilihanraya memang memerlukan permit polis.

Ketua Polis Johor, Mohd Kamarudin Md Din berkata, perkara itu dicapai selepas perbincangan dengan pihak SPR dan setelah mengambil kira kempen yang sudah berjalan sejak minggu lepas.

“Permit untuk kempen di bawah Seksyen 24B Akta Pilihan Raya 1958…di mana apa jua kempen yang dijalankan mesti mendapat permit oleh ketua polis daerah.

“Sama ada ceramah atau bentuk lain…Apa juga bentuk mesti dapat permit dari polis.

“Kita juga membuat beberapa tambahan dalam soal permit yang digariskan dalam seksyen itu. Ketua polis daerah dapat menambah syarat yang diperlukan untuk aspek-aspek keselamatan. Ia untuk memastikan kempen berjalan dengan selamat,” katanya ketika sidang media di IPD Pontian.

Tidak saja pembangkang yang membantah peraturan yang tiba-tiba dikuatkuasakan itu, dua bekas orang kuat SPR juga turut mempertikaikan dengan mengatakan ia agak keterlaluan dan mengusahkan.

Bekas Pengerusi SPR yang kini merupakan Naib Presiden Bersatu, Abdul Rashid Abdul Rahman dan bekas Timbalan Pengerusi SPR, Wan Ahmad Wan Omar nampaknya sependapat bahawa peraturan baru itu adalah keterlaluan, menyusahkan serta bercanggah dengan amalan demokrasi dan kebebasan dalam berkempen.

Realitinya, tidak seperti ceramah atau seumpamanya, kempen rumah ke rumah lebih berbentuk kunjungan peribadi antara calon atau wakilnya dengan pengundi.

Ia juga dilakukan di kawasan kediaman pengundi itu sendiri dan bukan di tempat yang terbuka.

Lebih daripada itu, kempen rumah ke rumah itu juga biasanya dilakukan berdasarkan kelapangan masa calon atau wakilnya dan tiada jadual khusus untuknya serta kadangkala dilakukan secara mengejut.

Dengan itu, keperluan memohon permit memang sesuatu yang menyusahkan parti atau calon yang bertanding.

Kalau pun SPR mahu menguatkuasakannya, ia bukanlah dilakukan di Tanjung Piai yang tempoh kempennya tinggal dua hari saja lagi, tetapi untuk PRK yang lain selepas ini.

Tetapi, oleh kerana peraturan ini sudah dikuatkuasakan dan SPR pun nampaknya berkeras melaksanakannya, sambil bertegas ia adalah peraturan keselamatan yang dikehendaki oleh pihak polis, mahu tidak mahu, bebannya akan ditanggung oleh PH sebagai kerajaan yang sedang memerintah dan turut bertanding di Tanjung Piai.

Ini kerana SPR berada di bawah kerajaan dan Azhar pula dilantik sebagai pengerusi badan pengendali pilihanraya itu sebaik saja selepas PH mengambil alih kerajaan daripada BN.

Sudah tentu, tanggapan umum ialah peraturan SPR itu dikuatkuasakan kerana adanya arahan daripada kerajaan, meskipun tidak semestinya itu yang benar-benar berlaku.

Maka itu, ditambah dengan pihak pembangkang memainkan isu tersebut dengan semaksimum mungkin sambil mengatakan SPR telah bersikap berat sebelah, rasa kebencian rakyat kepada kerajaan dengan sendirinya berjaya diluap-luapkan.

Ini kebetulan pula dengan calon PH, Karmaine Sardini kelihatan tiada masalah dengan peraturan baru SPR itu dan sedia mematuhinya serta laporan gerak kerja kempen BN lebih ke hadapan berbanding PH.

Malah, berbanding dengan pembangkang yang secara berjemaah membelasah SPR berkaitan peraturan baru ini, pemimpin kerajaan rata-rata hanya berdiam diri saja.

Apakah dalam hal ini, SPR secara tidak sengaja atau tidak cermat, telah mensabotaj PH dan memberi kelebihan kepada BN untuk menang di Tanjung Piai? (ShahbudinHusin 14/11/2019)

Updated: 14 November 2019 — 9:38 am

107 Comments

Add a Comment
 1. Walau melayu ramai di tg piai, mereka ttp suka pemimpin bkn melayu… Ini menunjukkan bangsa melayu x suka dipimpin olh bangsa mereka sendiri. Sudah tiba masa nya BN pertimbangkan kerusi yg majoriti melayu ditempat lain seperti parlimen sembrong dll di beri kpd mca pd pru akan dtg. Ramaikan calon mca, melayu lbh suka parti asing berbanding parti melayu yg hanya pentingkan poket dan kuasa.

 2. Reclaim RM1.48bil From Failed Land Swap Deal, Hisham Tells Mindef……..

  Tun Dr Mahathir Mohamad was the Prime Minister, Anwar Ibrahim the Finance Minister, and Syed Hamid Albar the Minister of Defence in 1996, all now leaders of Pakatan Harapan

  (FMT) – Former defence minister Hishammuddin Hussein today urged Putrajaya to reclaim RM1.48 billion lost in the failed land swap deal involving the Plentong and Tebrau districts in Johor.

  The deal, covering 382.16 acres, had been approved by the Cabinet in 1996 but was eventually cancelled. (Tun Dr Mahathir Mohamad was the Prime Minister, Anwar Ibrahim the Finance Minister, and Syed Hamid Albar the Minister of Defence in 1996, all now leaders of Pakatan Harapan).

  Hishammuddin, in a statement, said when he was defence minister, he had felt the need to take stern action on the failed deal and, on Nov 2, 2015, the ministry had initiated a suit against the company at the KL High Court.

  However, he said that on Feb 17, 2017, the company failed to honour the terms of the agreement, even when the ministry had tried its level best to help, as required under the consent judgement.

  “Considering the seriousness of this issue, I ordered the ministry to file a second writ of summons over the company’s failure, with a claim for RM1.48 billion.

  “I hereby urge the government to follow up by reclaiming RM1.48 billion from this failed project.

  “The reality is that the losses suffered are the biggest recorded by the Government Administrative, Acquisition and Financial Investigative Committee,” he said, adding the committee and ministry needed to really focus on getting the money back.

  The Sembrong MP said based on the report, out of 16 land swap deals arranged by the defence ministry, seven contracts have yet to be signed.

  “If the ministry is really against the deals in lieu of the expected losses, I suggest that the ministry not proceed with these seven deals.

  “If it’s true that the land swap mechanism brings no benefit or good to the military, I urge the government to come up with an alternative solution which is more effective and cost-saving.

  “This is to ensure all interested parties benefit as a whole and not merely point fingers,” he said.

  Hishammuddin supported the move by the ministry to lodge reports with the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) on all 16 land swap deals.

  He said he had also asked his representative to lodge a report with MACC to take the necessary action on the 16 land swap deals.

  “We will hand over any information we have straight to MACC to assist in investigations,” he said.

  Hishammuddin added that MACC should now be accorded the space to investigate the deals and that the minister himself should not resort to playing politics.

 3. MAY
  16
  Hutang Kerajaan PH Semakin Meningkat, Taraf Hidup Rakyat Semakin Menurun…….

  Bank Negara Malaysia (BNM) hari ini mengeluarkan data hutang Kerajaan bagi suku pertama tahun 2019. Suku pertama (Jan-Mac) 2019 ialah RM775.918 billion atau RM776 billion. Ia bersamaan dengan 53.7% KDNK.

  Berbanding akhir bulan Disember 2018, hutang negara ialah RM774 billion. Semasa PRU14 dahulu, hutang negara hanyalah RM686.8 billion atau 50.1% KDNK. Dalam masa setahun PH perintah, hutang negara telah meningkat dengan begitu cepat sekali.

  RM686.8 billion (50.1% KDNK) masa PRU14.
  RM776 billion (53.7% KDNK) sukuan pertama 2019.

  Hutang bertambah tetapi produktiviti tiada. Cukai semakin bertambah pelbagai jenis. Harga barang semakin melambung. Taraf hidup Rakyat menurun. Pembuangan pekerja berleluasa. Pasaran saham makin merudum. Nilai Ringgit semakin susut.

  Tahniah Rakyat Malaysia memilih Kerajaan PH.

 4. Irah…..tngok tu, si Kejora tua kutok karong guni
  Baru tadi dia kata pantun abng spt Walt Disney
  Bukankah Walt Disney mmg populer di dunia ni
  Punahlah hidup Irah kalau bsuamikan Kejora ini

 5. SESI BERKENALAN DENGAN PEMIMPIN NEGARA DITERUSKAN…PAK SHEIKH YANG MEMPUNYAI PAKEJ LENGKAP BERUPA KEBEJATAN MORAL,,BERFAHAMAN LIBERALISME DAN PLURALISME SERTA AHLI FREEMASON..PUNYAI RAPPORT BAIK DENGAN ISRAEL …APALAGI PARTY YANG DITERAJUI ADALAH BERLAMBANG MATA SATU…PAK DAJJAL JUGA TERLIBAT DALAM MEGA SKANDAL..CONTOH KETARA IALAH SKANDAL FOREX YANG BERJUMLAH RM 30 BILLION KETIKA MENJADI MOF….MELAYAKKAN BELIAU MENDAPAT PANGKAT DAJJAL..

  TONG M HEBAT DARI SEGI MEMANIPULASI PEMIKIRAN RAKYAT ALA FIRAUN KUNO…SKANDAL BELIAU YANG BERTONG-TONG TELAH DI ILUSIKAN HANYA PERKARA YANG REMEH APABILA KEKAYAAN NEGARA LESAP LEBIH DARI SEPARUH DENGAN SKANDAL MEGA BERJUMLAH RM400 BILLION…BANYAK DASAR-DASAR KERAJAAN SEMASA PM-4 TELAH DIUBAH TERUTAMA DASAR PENSWASTAAN YANG MENYEBABKAN KEKAYAAN NEGARA BERTUKAR TANGAN KEPADA KRONI-KRONI…AKHIRNYA RAKYAT MENDERITA DENGAN JATUHNYA RINGGIT DARI RM 2.50 KEPADA RM 3.80..BERERTI KEKAYAAN NEGARA TELAH LESAP LEBIH DARIPADA SEPARUH….MANIPULASI MINDA YANG DIMAINKAN IALAH KERANA ANGKARA SOROS…OLEH KERANA KEJAYAAN MANIPULASI TERSEBUT MEMANG LAYAKLAH BELIAU DINAMAKAN FIRAUN MODEN YANG DIGELAR TONG M……..

 6. MARI BERKENALAN DENGAN DUA PEMUKA UTAMA PH…PAK SHEIKH DAJJAL WALAUPUN BANGSAT, HINA DAN KEJI TELAH DIPUJA,,DISUCIKAN DAN DI DEWAKAN OLEH MUNAFIK MELAYU DAN DIPERALATKAN OLEH KAFIR HARBI BERTUJUAN MENEUTRALKAN ISLAM DENGAN FAHAMAN LIBERAL DAN PLURALISM SEPERTI MEMANDANG MUDAH UMAT ISLAM MURTAD BERDASARKAN KEBEBASAN BERAGAMA …MENEUTRALKAN KETUANAN MELAYU DENGAN MENGUBAH PERLEMBAGAAN SPT STATUT ROM DAN UEC YANG TELAH DILULUSKAN…ICERD DAN PELBAGAI LAGI HASUTAN AKAN DIBUAT…DI LUAR NEGARA PAK DAJJAL MEMPUNYAI HUBUNGAN KUAT DENGAN ZIONIST..

  TONG M PULA TANPA DISEDARI TELAH DIPERALAT OLEH KAFIR HARBI KERANA DANGKAL ILMU AGAMA..SEBELUM MENJAWAT PM-7 MEREKA YANG MATANG TELAH MENJANGKA APA YANG AKAN BERLAKU SETELAH TONG M PEGANG KUASA BERDASARKAN PERILAKU BELIAU SEMASA PM-4…….

 7. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Jo Lok @ juburgang, hnya harap nafsu serakah
  Tapi, asyik saja sumbang, si tua tu pnya lngkah
  Dia masuk mcm mana pun..kna Kejora pngkah
  Dan Kejora, ttp akn terus ktawa brdekah-dekah
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

 8. JAWAPAN KEPADA PENYOKONG PARTI MATA SATU YANG MENDEWAKAN RAJA DAJJAL : SETELAH MAHKAMAH PERSEKUTUAN MEMUTUSKAN PAK SHEIKH ADALAH PESALAH LIWAT MAKA TERBUKTILAH PAK SHEIKH PENGAMAL LIWAT SEJATI…MAHKAMAH PERSEKUTUAN ADALAH MAHKAMAH TERTINGGI DALAM SISTEM NEGARA DI MANA KEPUTUSAN TIDAK BOLEH DIUBAH LAGI…SEBELUM ITU PROSES DILALUI IALAH MAHKAMAH TINGGI DAN MAHKAMAH RAYUAN…OLEH ITU PEGAMPUNAN AGONG TIDAK BOLEH MELEPASKAN KESALAHAN YANG TELAH DIBUAT KECUALI HENDAKLAH DIBICARAKAN SEMULA…NAMUN INI TENTU TIDAK AKAN BERLAKU…PAK SHEIKH HENDAKLAH MENCABAR KEPUTUSAN YANG TELAH DIBUAT DAN MENDESAK DI BICARAKAN SEMULA….NABI YUSOF AS SEBELUM DIBEBASKAN DARI PENJARA TELAH MEMINTA DIBICARAKAN SEMULA UNTUK MEMBERSIHKAN NAMA BAGINDA AS….APAKAH SUKAR UNTUK DIBICARAKAN SEMULA KERANA MAHKAMAH YANG ADA ADALAH MAHKAMAH TOM CAT YANG TENTU MENYEBELAHI BELIAU?….DENGAN STATUS PELIWAT ADAKAH INDIVIDU SEPERTI BELIAU LAYAK MENJAWAT JAWATAN PM-8?

 9. JAWAPAN KEPADA SOALAN : ADAKAH ISLAM TERANCAM DI MALAYSIA….

  PH perkasa Islam? Kosong peratus’

  Dalam ucapan ulang tahun kerajaan Pakatan Harapan, perdana menteri mengulangi apa yang sering kita dengar selama ini dari puak-puak anti-Islam dan Melayu supaya tidak memperkatakan tentang agama dan Melayu.

  Katanya dua perkara ini akan membawa perpecahan kaum dan menjejas hubungan antara penganut agama. Saya berbeza pendapat dengan Tun kerana jika isu agama dan bangsa Melayu ini tidak diperkatakan oleh orang Melayu sendiri maka siapa lagi yang akan mempertahankannya?

  Penganut agama lain sudah pasti tidak akan mempedulikan agama Islam sebaliknya akan berusaha memperkuatkan agama masing-masing. Ini sangat logik dan mudah difahami. Mustahil penganut agama lain akan mempertahan dan memperjuangkan agama Islam.

  Saya tidak tahu kenapa pemimpin kita begitu takut apabila rakyat mahu memperkatakan tentang agama Islam. Tetapi dalam masa yang sama, mereka membiarkan golongan liberal duduk di atas pentas-pentas untuk memperjuangkan pemikiran mereka.

  Dalam keadaan demikian :

  Adakah salah jika umat Islam berasa tertekan dan dipinggirkan oleh pihak kerajaan?
  Adakah kerajaan sengaja mahu menekan umat Islam dan membiarkan Islamophobia semakin berleluasa?
  Tidakkah umat Islam berhak berkata dan mempertahankan hak mereka?
  Semua persoalan ini bukanlah satu omongan atau sentimen kosong semata sebagaimana sesetengah pihak menuduh tetapi sebaliknya ia berdasarkan fakta yang berlaku dalam negara sekarang. Jika ada yang tidak tahu atau sengaja tidak mahu tahu berikut adalah beberapa perkara yang beraku kenapa umat Islam rasa dibuli dan ditekan oleh pihak kerajaan :-

  Pelantikan peguam megara yang bukan Muslim. Ini sudah pasti sesuatu yang sangat membimbangkan kerana bagaimana beliau mahu menasihati Majlis Raja-Raja tentang hal ehwal agama Islam di negara ini jika beliau sendiri tidak faham. Ini berlaku dalam isu Icerd di mana jelas ia menjejaskan kedudukan Islam apabila ia membenarkan kebebasan beragama. Kenapa peguam negara tidak menjelaskan hakikat ini kepada Agong atau memang beliau sengaja mahu menutup isu ini.

  Konsep Rahmatan Lil Alamin yang dibawa kerajaan jelas sangat bertentangan dengan pengertian yang sebenar sehingga seolah-olah hukum syariat tidak lagi bermakna. Akibatnya, segala maksiat yang berlaku tidak lagi berani diambil tindakan oleh penguatkuasa kerana menteri mengatakan itu adalah “Private Sphere”. Ini bertentangan dengan Islam sama sekali.
  Menteri juga mengkritik apabila rakyat berhimpun menentang penghinaan terhadap Rasulullah S.A.W walhal kalau di negara-negara Islam yang lain, gelombang protes secara besar-besaran dari rakyat akan meletus dengan mudah. Entah kenapa menteri sendiri tak mahu penentangan terhadap penghinaan kepada Rasulullah S.A.W dinyatakan secara terang-terangan.
  Buku-buku ajarat sesat yang telah diharamkan kini telah diberikan kebebasan untuk diedar dalam masyarakat. Ini sangat pelik dan sukar untuk difahami apa objektif kerajaan sebenarnya.
  Tidak ada tindakan mahupun teguran dibuat oleh kerajaan terhadap perarakan gologan LGBT walaupun dari perspektif syarak ia sangat bertentangan dan sesat. Sebaliknya himpunan aman yang menegur perarakan tersebut yang dikritik. Bukan itu saja; mereka dilayan dengan penuh hormat oleh menteri malah diberi ruang untuk berucap di persidangan Hak Asasi Manusia di Geneva. Saya tidak menolak kemungkinan satu hari nanti, jika tidak ada penentangan, maka golongan ini akan diiktiraf dan menjadi satu kelompok masyarakat yang sah untuk mereka berarak seperti di negara-negara barat. Suara mereka semakin hari semakin lantang.

  Kritikan terhadap pembelajaran agama Islam di sekolah-sekolah dan IPT di mana ia dianggap terlalu banyak. Walhal kita semua tahu masalah sosial yang berlaku dalam kalangan generasi muda dan remaja semakin berleluasa.
  Dan akhirnya apabila pemulihan hendak dijalankan, maka agensi-agensi yang ditugaskan akan kembali kepada penerapan dan pembelajaran agama Islam. Satu aspek mereka kritik tetapi di aspek yang lain mereka memerlukan agama. Tidakkah ini satu yang aneh?
  Hukuman sebat yang dijalankan telah dikritik hebat oleh puak liberal tetapi kerajaan dilihat membisu.
  Video-video ugutan bunuh kepada pendakwah dan mufti sudah semakin berani dipaparkan di media-media sosial seolah-olah mereka merasakan bahawa mereka akan dilindungi oleh ‘pihak-pihak tertentu’.
  Desakan kepada kerajaan untuk membenarkan umat Islam untuk murtad dilaungkan secara jelas dalam parlimen tetapi sekali lagi kerajaan diam membisu. Persoalannya, adakah kerajaan bersetuju? Kenapa mereka begitu berani mencabar hukum Islam jika tidak lain tidak bukan kerana mereka berasa ‘selamat’ dalam kerajaan sekarang?
  Ada menteri mengatakan hukum Islam yang melarang umat Islam untuk murtad adalah merupakan satu penindasan. Penghinaan yang macam mana lagi yang umat Islam harus tunggu?
  Ada juga seruan menyuruh kerajaan membuang perkataan ‘Islam’ dalam kad pengenalan. Walaupun kerajaan tidak bersetuju tetapi kita yakin ia tidak akan berhenti di sini.
  Sebenarnya banyak lagi yang boleh disenaraikan sebagai bukti kenapa umat Islam dan orang Melayu berasa tertekan dan terancam. Kerajaan hanya sibuk memperkatakan tentang isu 1MDB dan pelbagai skandal rasuah.

  Kita amat bersetuju dan menyokong segala tindakan kerajaan untuk mendakwa sesiapa yang bersalah. Tetapi kerajaan seolah-oleh membutakan mata dan memekakkan telinga terhadap isu-isu yang melibatkan agama Islam. Jadi jangan salahkan jika rakyat terpaksa bersuara di jalanan kerana itu saja alternatif yang ada.

  Jika dinilai apakah pencapaian kerajaan terhadap memperkasakan agama Islam selepas setahun memerintah, saya katakan; pencapaiannya adalah kosong peratus. Noktah!

  AMINUDDIN YAHAYA

  Reply

 10. SEKUMPULAN. PEROMPAK HARAM PH .TELAH MEROMPAK SEBUAH INSTITUSI ORG ISLAM …SEBANYAK RM 20 BILLION…APABILA DI SOAL DI MAHKAMAH TOM CAT…PEROMPAK JWB TEGAS BAHAWA TUJUAN INSTITUSI TERSEBUT DIROMPAK ADALAH KERANA TELAH RUGI RM 4 BILLION…PEROMPAK TERSEBUT BERI JAMINAN HASIL ROMPAKAN DI JAMIN OLEH PH DAN AKAN BAYAR CUKAI TAHUN… .APABILA DISOAL BALAS KENAPA SAMUN BEGITU BANYAK…JAWAPAN YANG DIBERI ADALAH ROMPAKAN TERSEBUT BERTUJUAN UNTUK BANGKAPKAN TERUS INSTITUSI TERSEBUT…ALASAN TERSEBUT DITERIMA MUDAH OLEH AG DAN PARA JURI SEBULAT SUARA …PEROMPAK BERNAMA TOKONG NOBITA DIBANTU MUJAHAT WAKANDA TELAH DIBEBASKAN BERSAMA HASIL ROMPAKAN DENGAN DI SAKSIKAN OLEH TONG M,,PAK DAJJAL DAN MAT SYABU SYIAH….SEKIAN…CERITA INI BENAR… ROMPAKAN BERLAKU DI SIANG HARI DI DEPAN KHALAYAK RAMAI….20 BILLION ORG TAK NAMPAK….TAPI 2 BILLION YG SIBUK MELALAK….SEMOGA ISU INI MENJADI YANG TERBESAR DI NEGARA INI..AMINN!!….SEMOGA PH HANCUR BINASA

 11. Apalah Nasib Kamu Dr MAZA Digelar Pekak

  Orang tua-tua sudah lama berpesan, kalau sayang seseorang atau membenci seseorang, jangan berlebih-lebihan. Kelak bila situasi menjadi sebaliknya, di mana muka hendak letak.

  Dulu beliau sebak di hadapan idolanya. Kini idolanya memanggil beliau sebagai pekak. Rezeki kamulah Dr Maza. Biarlah gambar-gambar arkib di bawah berbicara.

 12. Yeaaahhh, pada juragang Kejora telah ngaku kalah
  Kehebatan juragang dia dah pasrah dan menyerah
  Pantun juragang keseluruh dunia hebat menyerlah
  Samalah spt Walt Disney US tmpt blajarnya si Irah

  *********************************

  Alhamdulillah dan TAHNIAH juragang!

  1. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
   Kesian, Jo Lok @ juburgang, dah tak tentu arah
   Tadi, dia lari brsmbunyi, serupa babi luka parah
   Tpi, dia buat prangai dajal..nk fitnah pakwe Irah
   Bila masanya pmntun bistari juara ni menyerah
   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

   💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

 13. Di Mana Islam Dalam Polemik Perlembagaan …….-

  SAYA penganut Islam yang beriman, oleh yang demikian menafsirkan Islam yang diletakkan dalam Perlembagaan Persekutuan dengan jiwa merdeka. Maka tidak dipedulikan daripada kalangan yang masih berkiblat kepada rujukan penjajah, walaupun sudah dikatakan berada dalam negara yang merdeka dan berdaulat, tetapi otak dan rohnya masih dibelenggu penjajahan.
  Wajib seorang Islam merungkai ikatan yang disimpulkan oleh penjajah bagi mengekang kuasa Islam dalam Perlembagaan itu, bahkan kalau ada rantainya wajib diputuskan dan kalau ada tembok juga wajib dirobohkan.
  Tidakkah raja dan rakyat bersatu menentang penjajah, tanpa dinafikan adanya di kalangan raja dan rakyat yang khianat. Kalau masih ada saki baki pengkhianat warisan zaman penjajahan, maka mestilah dihapuskan.
  Kita menyaksikan konsep “The Rule of Law” (kedaulatan undang-undang) yang dinobat dan diuar-uarkan dengan bangga dan megah, dikatakan berpacak di atas Perlembagaan yang diciptanya. Namun kadang-kadang bukan diambil kira pun kerana ada kepentingan masing-masing.
  Pelbagai undang-undang digubal dan diluluskan daripada pokok perlembagaan. Slogan yang dilaungkan oleh orang-orang Greece purbakala di zaman jahiliyah “vox populi, vox dei” (suara rakyat adalah suara Tuhan), walaupun majoriti rakyat itu bodoh dan diperbodohkan.
  Ada pula raja yang berpaut dengan slogan yang disadurkan dengan agama, katanya “Raja adalah bayangan Allah yang menaungi rakyat dengan bayangan Allah itu”. Maka ada pula yang berlagak seperti Tuhan yang disembah.
  Ada pula yang melakarkan ungkapan “Rule of Law”. Katanya:
  • Pengertian “Rule of Law” adalah supremasi hukum atau superioriti hukum yang mutlak dan bertentangan dengan pengaruh kekuasaan yang sewenang-wenang, dan mencabut hak prerogatif atau bahkan kekuasaan bertindak yang besar di pihak pemerintah.

  • “Rule of Law” adalah doktrin hukum yang muncul pada abad ke-19, seiring dengan negara konstitusi dan demokrasi.
  • “Rule of Law” adalah konsep tentang “common law” iaitu seluruh aspek negara menjunjung tinggi supremasi hukum yang dibangun di atas prinsip keadilan dan egalitarian.
  • “Rule of Law” adalah “rule by the law”, bukan “rule by the man”.
  • “Rule of Law” adalah diawali dari adanya gagasan untuk melakukan pembatasan kekuasaan pemerintahan negara.
  • “Rule of Law” yang diertikan sebagai ‘kekuasaan sebuah hukum’ merupakan tradisi hukum Barat yang mengutamakan prinsip “equality before law”.
  • Dikatakan pula bahawa, pada hakikatnya “Rule of Law” adalah memposisikan hukum sebagai landasan bertindak dari seluruh elemen bangsa dalam sebuah negara.

  Semuanya cakap kosong, kalau tidak beriman dan budiman. Jadilah tujuannya mahu menetapkan kedudukan masing-masing tanpa peduli rakyat, bahkan rakyat dikastakan mengikut kuasa sewenang-wenang dan harta negeri atau negara dianggap miliknya.
  Maka kedudukan dalam kerajaan dikira peluang untuk membolot apa sahaja harta negara, bukannya memikul amanah sebenarnya yang ditakuti oleh langit, bumi dan gunung ganang, tetapi manusia bersedia memikulnya.
  Firman Allah:
  إِنَّا عَرَضْنَا الْأَمَانَةَ عَلَى السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَالْجِبَالِ فَأَبَيْنَ أَن يَحْمِلْنَهَا وَأَشْفَقْنَ مِنْهَا وَحَمَلَهَا الْإِنسَانُ ۖ إِنَّهُ كَانَ ظَلُومًا جَهُولًا (72)
  “Sesungguhnya Kami telah kemukakan tanggungjawab (yang dinamakan) amanah kepada langit dan bumi serta gunung-ganang (untuk memikulnya), maka mereka enggan memikulnya dan bimbang tidak dapat menyempurnakannya (kerana tiada pada mereka persediaan untuk memikulnya); dan (pada ketika itu) manusia (dengan persediaan yang ada padanya) sanggup memikulnya. (Ingatlah) Sesungguhnya tabiat kebanyakan manusia adalah suka melakukan kezaliman dan suka pula membuat perkara-perkara yang tidak patut dikerjakan”. (Surah Al-Ahzaab: 72)
  Maksud amanah itu adalah melaksanakan hukum Allah dengan istiqamah supaya berlaku adil kepada semua.
  Allah memilih daripada kalangan manusia sebagai contoh yang benar-benar mampu memikul amanah itu melalui firmanNya dengan menyatakan modelnya:
  إِذِ ابْتَلَىٰ إِبْرَاهِيمَ رَبُّهُ بِكَلِمَاتٍ فَأَتَمَّهُنَّ قَالَ إِنِّي جَاعِلُكَ لِلنَّاسِ إِمَامًا قَالَ وَمِن ذُرِّيَّتِي قَالَ لَا يَنَالُ عَهْدِي الظَّالِمِينَ(124)
  “Dan (ingatlah), ketika Nabi Ibrahim diuji oleh Tuhannya dengan beberapa kalimah (suruhan dan larangan), maka Nabi Ibrahim pun menyempurnakannya. (Setelah itu) Allah berfirman: “Sesungguhnya Aku melantikmu menjadi Imam (pemimpin ikutan) bagi umat manusia”. Nabi Ibrahim pun memohon dengan berkata: “(Ya Tuhanku!) Jadikanlah juga (apalah jua kiranya) dari keturunanku (pemimpin-pemimpin ikutan)”. Allah berfirman: “(Permohonanmu diterima, tetapi) janjiKu ini tidak akan didapati oleh orang-orang yang zalim”. (Surah Al-Baqarah: 124)
  Namun hari ini, bukan Nabi Ibrahim A.S. dijadikan contoh, tetapi penentang Nabi yang diambil menjadi guru dan teladan, termasuklah petunjuk yang dimasukkan oleh penjajah yang datang dari kanan atau kiri yang diizinkan oleh penjajah, asalkan Islam jangan diberi tempat. Bahkan ada yang lebih suka menjadi syaitan bisu dengan pelbagai dalih yang bukan dalil.
  Tegakkan Islam demi keredhaan Allah walaupun dimarahi oleh seluruh manusia, kerana percayakan kepada Allah yang Maha Suci daripada sifat kekurangan, yang sebenar-benarnya wajib bersifat adil secara mutlak dan menyeluruh. Maka muliakan Islam yang diletakkan dalam Perlembagaan, sepatutnya undang-undang yang ditulis wajiblah Maha Tinggi, mengatasi Raja dan Perdana Menteri mahupun Presiden.
  Allah berfirman:
  قُلِ اللَّهُمَّ مَالِكَ الْمُلْكِ تُؤْتِي الْمُلْكَ مَن تَشَاءُ وَتَنزِعُ الْمُلْكَ مِمَّن تَشَاءُ وَتُعِزُّ مَن تَشَاءُ وَتُذِلُّ مَن تَشَاءُ بِيَدِكَ الْخَيْرُ إِنَّكَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ (26)
  “Katakanlah (wahai Muhammad): “Wahai Tuhan yang mempunyai kuasa pemerintahan! Engkaulah yang memberi kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang mencabut kuasa pemerintahan dari sesiapa yang Engkau kehendaki. Engkaulah juga yang memuliakan sesiapa yang Engkau kehendaki, dan Engkaulah yang menghina sesiapa yang Engkau kehendaki. Dalam kekuasaan Engkaulah sahaja adanya segala kebaikan. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu”. (Surah Aali ‘Imraan: 26)
  Islam tidak mengharamkan dan menghalalkan perkataan monarki, republik, demokrasi dan pelbagai istilah lain yang tidak disebut di dalam Al-Quran, tetapi yang lebih diutamakan adalah menegakkan konsep keadilan dan menentang kezaliman, memperhambakan diri kepada Allah dengan prinsip iman dan konsep taqwa, dan menegaskan hanya Allah yang Maha Tinggi dan Maha Besar boleh menjamin berlaku keadilan yang sebenar. Semua yang memerintah walau apa nama dan gelarannya akan dipanggil mengadap Allah.
  Islam melaknat sekeras-kerasnya mereka yang berlagak kuasa seperti Tuhan yang Maha Tinggi terhadap rakyat dan harta negara sama ada seorang raja seperti Firaun atau seorang Perdana Menteri seperti Haman, atau kumpulan pemimpin yang dinamakan Al-Malaak walaupun di atas nama demokrasi, termasuk kumpulan agamawan para ulama’, paderi, sami dan sebagainya kalau menyalahgunakan kuasa di atas nama agama yang disebutkan teokrasi.
  Rasulullah S.A.W. yang dijadikan contoh tidak menyalahgunakan kuasanya sebagai pemimpin negara dan mengajar raja-raja dan pemimpin Islam mengikut contohnya.

  Raja Oman dan Raja Habsyah yang menerima Islam dikekalkan di atas takhtanya. Raja Kaisar Rom dan Raja Kisra Parsi yang melampau zalim terhadap rakyatnya ditentang sehingga jatuh, walaupun namanya kuasa besar dunia.

  Sebelum kewafatan Rasulullah S.A.W. dalam keadaan uzur, datang ke masjid dan menyampaikan khutbah, Nabi S.A.W. bersabda:

  فَمَنْ كُنْتُ جَلَدْتُ لَهُ ظَهْرًا فَهَذَا ظَهْرِي فَلْيَسْتَقِدْ مِنْهُ، أَلا وَمَنْ كُنْتُ شَتَمْتُ لَهُ عِرْضًا فَهَذَا عِرْضِي فَلْيَسْتَقِدْ مِنْهُ
  “Sesiapa yang aku sebat belakangnya, ini belakangku sila lakukan balasannya (sebatkan aku) dan sesiapa yang aku pernah mengaibkannya, ini diriku dan balaslah terhadapku”.
  Tiba-tiba ada seorang yang berkata: “Wahai Rasulullah saya ada hak yang masih ada kepadamu sebanyak tiga dirham”. Rasulullah mengarahkan Fadl bin Abbas (saudara sepupunya) supaya menjelaskan bayarannya. (Riwayat At-Thabrani)
  Demikianlah Rasulullah S.A.W. pemimpin yang dilantik Allah secara langsung tidak berlagak seperti Tuhan yang disembah sehingga menjadikan rakyatnya hamba abdi dan harta negara seperti milik peribadinya.
  Khalifah Abu Bakar R.A. menyampaikan ucapan setelah dilantik menjadi ketua negara, antaranya menegaskan:
  ‘’Taatilah aku selagi aku mentaati Allah dan Rasul. Sekiranya aku tidak mentaati Allah dan Rasul maka jangan taat kepadaku’’.
  Banyak lagi bukti sejarah Islam meletakkan ketua negaranya sama ada yang bergelar raja, khalifah, imam atau amir tidak berkuasa mutlak dan berada di bawah kuasa undang-undang, menolak dengan tegas konsep adanya seseorang atau kumpulan yang mengatasi undang-undang negara.
  Allah berfirman kepada Nabi Daud A.S. yang ditabalkan menjadi Khalifah:
  يَا دَاوُودُ إِنَّا جَعَلْنَاكَ خَلِيفَةً فِي الْأَرْضِ فَاحْكُم بَيْنَ النَّاسِ بِالْحَقِّ وَلَا تَتَّبِعِ الْهَوَىٰ فَيُضِلَّكَ عَن سَبِيلِ اللَّهِ إِنَّ الَّذِينَ يَضِلُّونَ عَن (26) سَبِيلِ اللَّهِ لَهُمْ عَذَابٌ شَدِيدٌ بِمَا نَسُوا يَوْمَ الْحِسَابِ
  “Wahai Daud, sesungguhnya Kami telah menjadikanmu Khalifah (ketua negara) di bumi, maka jalankanlah hukum di antara manusia dengan hukum yang benar (yang diwahyukan kepadamu); dan janganlah engkau menurut hawa nafsu, kerana yang demikian itu akan menyesatkanmu dari jalan Allah. Sesungguhnya orang-orang yang sesat dari jalan Allah, akan beroleh azab yang berat pada hari hitungan amal, disebabkan mereka melupakan (jalan Allah) itu”. (Surah Sad: 26)
  Perintah yang sama juga kepada puteranya Nabi Sulaiman A.S. yang ditabalkan menjadi raja yang memerintah dunia manusia, jin dan binatang secara mukjizat.
  Jelas menunjukkan Allah menegaskan bahawa ketua negara berada di bawah kuasa undang-undang walaupun seorang rasul yang dilantik oleh Allah secara langsung, apatah lagi yang dilantik sesama manusia.
  “Islam Memimpin”

  Presiden PAS

 14. LANGKAH PH YANG KE EMPAT UNTUK MENGHANCURKAN NEGARA IALAH DENGAN MENAMBAH HUTANG NEGARA… WALAUPUN MEREKA JAJA KE HULU HILIR KERAJAAN DAHULU BANYAK HUTANG TAPI MEREKA TERUS MENOKOK HUTANG NEGARA…HUTANG NEGARA KINI ADALAH 840 BILLION DARI 680 BILLION..…MEREKA RASA TIDAK BERSALAH MELAKUKAN SEMUA KESALAHAN ITU KERANA MEREKA TELAH LETAKKAN SEMUANYA PADA KERAJAAN LEPAS…BAGI MEREKA ITU LAH LAMPU ALADIN DAN LICENSE TO KILL …..ALASAN BUAT HUTANG BARU UNTUK BAYAR HUTANG LAMA ADALAH IDEA HAPRAK…KINI TERBUKTI APA YANG MEREKA LAUNGKAN HUTANG NEGARA 1 TRILLION AKAN DITOMPOK OLEH MEREKA…KEADAAN KINI BERTAMBAH PARAH DENGAN STAGFLASI YANG AKAN DIALAMI NEGARA…RINGGIT BAKAL JADI TIDAK BERHARGA SEPERTI VENEZUELA DI MANA KERTAS
  TISU JAUH LEBIH MAHAL DARI WANG KERTAS….RAKYAT MALAYSIA HENDAKLAH MENDESAK MENTERI2 PH DAN PEMIMPIN MEREKA BERI MANDAT BARU KEPADA RAKYAT…..

  Reply

 15. PH SENGAJA MUFLISKAN NEGARA SUPAYA NEGARA JADI KUCAR KACIR DAN PORAK PERANDA…TUJUAN MEREKA ADALAH UNTUK MENGUBAH STATUS QUO DAN PERLEMBAGAAN NEGARA DAN MENUKAR MENJADI REPUBLIK TANPA RAJA DAN SULTAN ..ITU LAH SATU SATUNYA MATLAMAT MEREKA..DAN SATU SATUNYA ALASAN MEREKA IALAH MELETAKKAN SEMUA KESALAHAN KEPADA KERAJAAN DAHULU…MEREKA BERUSHA KERAS KE ARAH ITU TANPA PEDULIKAN NASIB RAKYAT DAN KEMAKMURAN NEGARA…LANGKAH PH YANG KEDUA IALAH ISTIHAR BAHAWA NEGARA HANYA PUNYAI 4 SAHAJA JET PEJUANG YANG BERFUNGSI UNTUK MENGUNDANG CAMPUR TANGAN PIHAK ASING DALAM POLITIK NEGARA…
  LANGKAH SETERUSNYA IALAH MENJUAL SEGALA ASET2 NEGARA… TUMPUAN DIBERIKAN KEPADA ASET ISLAM MELAYU SUPAYA MELAYU TIDAK MAMPU BANGKIT..PALING KETARA IALAH ASET TABUNG HAJI TELAH DIROMPAK PH SEBANYAK RM 20 BILLION DENGAN MENYALAH GUNAKAN KUASA DI BERI RAKYAT…….JIKA BERPULUH2 SYARIKAT KERAJAAAN DAN GLC TELAH DI BAILED OUT SEBELUM INI KENAPA PULA TABUNG HAJI DI ROBBED OUT?…TIDAKKAH ITU MENUNJUKKAN TABUNG HAJI UNTUNG SEBENARNYA SEHINGGA DIROMPAK….ASSET TABUNG HAJI MELEBIHI LIABILITY…DUIT PETRONAS PULA TELAH DIJARAH RM 82 BILLION…

  Reply

 16. PH SENGAJA RANAPKAN EKONOMI NEGARA…MEREKA MEMANG MAHUKAN SUPAYA NEGARA INI JAHANAM…LANGKAH PERTAMA MEREKA LAKUKAN IALAH ISTIHARKAN SELURUH DUNIA… MALAYSIA BANKRAP …TINDAKAN TERSEBUT MENAKUTKAN PELABUR2 ASING MENYEBABKAN MEREKA BERTEMPIARAN LARI..AKIBATNYA NEGARA KEHILANGAN PELABURAN BERJUMLAH RM270 BILLION…BURSA HILANG 200 MATA…GDP JUGA JATUH DARI 5.9% KEPADA 4.7%
  ..RINGGIT JATUH DARI RM3.80 KEPADA RM 4.15….. PENGANGGURAN BERLELUASA..SISWAZAH KELUAR U MENGANGGUR..PELUANG TEMUDUGA HANYA 4% …ITU PUN BELUM TENTU DITERIMA…BERIBU2 DIBERHENTIKAN KERJA SETIAP BULAN…HARGA KELAPA SAWIT DAN GETAH JATUH MERUDUM…MEREKA BUKAN SAHAJA MENGENAKAN SST TETAPI MEMPERKENALKAN PELBAGAI CUKAI…CUKAI TANAH NAIK 800%…TARIF BILL UTILITY JUGA DINAIK KAN..PENJAWAT AWAM DIBERHENTIKAN KERJA 17 RIBU ORANG INI SEMUA BERLAKU SEJAK PH AMBIL ALIH PEMERINTAHAN NEGARA………NAK HARAP KAN SELANGOR SAMA JGK….BELI SPLASH HARGA 10 KALI GANDA 2.7 BILLION….

 17. Irah,

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Spt biasa lah, di Kedah, besok Jumaat, abg cuti
  Mcm selalu, memancing jadi abg punya aktiviti
  Abg akan keluar gi, bersama rkn2, malam nanti
  Klu abg tk dpt brpntun..jgn le Irah terasa di hati
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 18. Menyelang Hari Raya Yang Malang……

  Hari Raya Aidilfitri akan jatuh pada sekitar 5hb Jun.

  Bagaimanapun 30hb Mei adalah hari bekerja terakhir untuk 135 staff FELDA Engineering Services Sdn Bhd dan FELDA Properties Sdn Bhd.

  Lima hari sebelum Hari Raya, 130 orang akan kehilangan kerja.

  Kedua-dua syarikat ini sudah beroperasi 30 tahun di bawah BN dan selama ini adalah syarikat yang beruntung.

  Oleh itu, ramai yang dihentikan telah berkhidmat lebih dari 10 tahun di sana.

  Tetapi kerajaan PH berpendapat kedua-dua syarikat ini tidak lagi diperlukan.

  Dikhabarkan juga bahawa pampasan VSS kepada pekerja-pekerja yang akan diberhentikan tidak adil berbanding syarikat-syarikat yang lain.

  Itulah nasib rakyat di Malaysia Baharu ini.

  Komen : Benci kita kepada PH bukan kerana Najib tapi kerana ‘kencing’ rakyat dengan pelbagai janji palsu.

 19. Peniaga Rantau Panjang kecewa kerajaan PH gagal stabil ringgit

  RANTAU PANJANG: Rata-rata peniaga di kawasan zon bebas cukai Rantau Panjang, Kelantan meluahkan rasa kesal terhadap kerajaan Pakatan Harapan (PH) kerana gagal mengubah kedudukan ringgit yang didakwa mereka semakin lemah.

  Menurut mereka, walaupun selepas setahun PH mentadbir negara, nilai matawang negara menjadi semakin tidak menentu mengakibatkan mereka masih bergelut untuk menyelamatkan perniagaan, selepas diasak oleh nilai bath yang semakin mengukuh.

  Salah seorang penjaja makanan di pekan Rantau Panjang, Ahmad Naim, 60, berkata, kemelut yang dialaminya dan peniaga lain sudah masuk ke tahun ke-3.

  Dia yang mesra dengan panggilan Abe Naim berkata, situasi itu diharapkan berubah dengan peralihan kuasa pusat oleh PH, namun realitinya menghampakan.

  “Dahulu, dengan perdana menteri dulu, sudah tidak boleh tukar keadaan (kedudukan ringgit).

  “Kini, perdana menteri yang baru pun tak boleh juga. Meleset sangkaan pihak kami,” katanya ketika ditemui FMT.

  FMT dimaklumkan, rata-rata peniaga di Rantau Panjang membeli dan mendapatkan barangan jualan dari kawasan sempadan Thailand seperti di Sungai Golok dan Narathiwat.

  Setakat ini, pertukaran wang melibatkan ringgit kepada bath adalah RM7.72 bersamaan 100 Bath.

  Gerai Abe Naim menjual makanan cucuk, minuman dan buah mangga muda.

  Oleh sebab itu, kata Abe Naim, kos modal jualannya merosot selepas menukarkan ringgit kepada bath.

  “Bayangkan, duit RM100 yang saya tukar tu hilang RM30 menjadi RM70 sahaja.

  “Sedangkan, beberapa tahun dahulu, matawang kita sedap (kukuh), tukarlah di mana-mana pintu masuk sempadan Thailand pun, tetap tinggi,” katanya.

  Kata Abe Naim, harga makanan yang dijualnya tidak pernah dinaikkan kerana khuatir pelanggan akan lari.

  “Ya lah, tapi untung tak ada. Sehari cuma dapat RM70 hingga RM80 sahaja,” katanya sambil menambah keuntungan itu akan dibahagikan kepada 4 orang pembantunya.

  Sementara itu, peniaga pakaian sukan di Bazar Siti Fatimah yang mahu dikenali sebagai Hafiz berkata, hampir seluruh barangan jualan bagi peniaga di situ diperolehi daripada negara jiran berkenaan.

  Peniaga gerai makanan merungut mereka tidak memperoleh untung yang banyak akibat tukaran matawang yang lemah.

  Disebabkan kemelut pertukaran matawang, kebanyakan peniaga mengubah harga jualan yang mengakibatkan kekurangan pengunjung yang datang.

  “Sebab tu tak ramai lagi orang datang ke Rantau Panjang. Cuba tanya mereka, kenapa tak datang? Sebab mahal.

  “Tapi mereka tak tahu, kita tak boleh letak harga murah kerana modal sahaja sudah tinggi, macam mana nak jual murah?” kata graduan grafik itu kepada FMT.

  Rantau Panjang terletak kira-kira 40km dari bandar Kota Bharu dan bersebelahan dengan pekan Golok di Thailand. Kewujudan zon bebas cukai pada 2002 menjadikan ia kawasan yang paling kerap dikunjungi pelancong setiap tahun.

  Perniagaan di situ ditempatkan dalam sebuah bangunan 3 tingkat yang dibina kerajaan negeri selepas tapak asal bazar musnah dijilat api beberapa tahun sebelum ini.

  Komen : Kononnya bila PH menang ringgit akan stabil adalah omong-omong kosong sahaja

  Reply

 20. Najib Lame Duck In The Longkang

  FEDAP BETUI DEPA, KELUAQ ATAIGH NAMA Lame Duck In The House, kita pakai nama Najib Lame Duck In The Longkang.

  KELUAQ ATAIGH NAMA MAHATHIRVSANWAR, KITA KELUAQ ATAIGH NAMA YANG SESUAI. YANG CONVENIENT.

  PAKAI BANYAK NAMA TUH BUKAN PREROGATIF GENG NAJIB YANG ASYIK MENJILAT NAJIB SAJA – ORANG LAIN PUN BOLEH PAKAI. MANKIN SAKIT HATI LAH DIA. DAH 76 TAHUN UMOQ, KOT KENA STROKE, TAK LAMA KIOK. BYE, BYE, ATUK GN.

 21. Mujahid amat melucukan.

  Kekanda dulu lulus Matematik?

  Dia main Facebook tadi.

  Dia cakap ada orang fitnah pasal Malaysia hilang kuota haji.

  Tapi dia juga tersengih-sengih mengaku Malaysia hanya dapat kuota rasmi 30,200 tempat sekarang.

  Kuota tambahan tak ada.

  Dulu masa BN, kita dapat

  – kuota rasmi DAN
  – kuota tambahan

  Kerana hubungan baik saya dengan Raja Arab Saudi dan kerajaan mereka, kita dapat kuota tambahan yang banyak.

  Kira-kira 12,000.

  Jadi jumlahnya mencecah lebih 40,000.

  Saya yakin jika BN masih mentadbir Malaysia, kuota kita akan meningkat besar hari ini.

  Kekanda, kita congak-congak sikit.

  Kuota dulu 42,200 tolak kuota bawah kekanda 30,200, berapa?

  Kurang atau tidak? –

  Aljib

 22. Najib Lame Duck In The Longkang

  Kerana banyak karutan Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama, dan DAJJAL PAS, MAHATHIRVSANWAR, tak dapat nak keluarkan pendapat yang banyak berkenaan tajuk poos Budin.

  Tapi takpa, tiap kali depa keluaq, dapat balun, tibai dan bantai Najib Al Jibo & UMNO dan parti bangsat penunggang agama Islam, PAS.

 23. Nelayan Kelibang, Langkawi Bakal Diusir

  Pengkalan nelayan Kelibang, Langkawi minggu lepas telah menerima notis untuk menghalau para nelayan dalam tempoh 30 hari. Jika gagal keluar, akan didenda RM500,000.

  Mengikut notis, pengkalan nelayan boleh dimusnahkan disebabkan ianya dibina di atas tanah milik kerajaan, iaitu rizab Sungai Kelibang

  Sultan Johor tidak ada masalah untuk nemulangkan tanah kontroversi Bukit Chagar kepada Kerajaan Persekutuan tanpa kos untuk pembinaan Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) Johor.

  Kerajaan Negeri Kedah pula dipimpin oleh anak Mamak Bendahara dan Mamak Bendahara sendiri yang nerupakan Ahli Parlimen Langkawi berkira intuk memperuntukkan tanah buat nelayan untuk dibuat pengkalan nelayan di Langkawi.

 24. Pakatan’s Lies Are Catching Up On Them

  Yes, Kit Siang said Najib killed Altantuya and C4 was used to blow her up. Now the police say C4 was never used and Kit Siang says he never accused Najib of Altantuya’s murder. Then they say Najib stole RM42-52 billion of 1MDB’s money but they can only charge him for stealing RM42 million of SRC’s money. Then, during the trial, we are told the RM2.6 billion DID come from the Arabs after all.

  Some civil servants feel the Pakatan Harapan government should not be allowed to continue as this prevents them from getting bribes, Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad said. He said some felt it was better to return the former corrupt administration as it would benefit them. “If there is no corruption, the country will be developed and return as an Asian Tiger,” said Mahathir.

  The Four Asian Tigers or Asian Dragons are Hong Kong, Singapore, South Korea and Taiwan. Malaysia was NEVER one of the Four Asian Tigers (if Malaysia was, there would be FIVE and not FOUR Asian Tigers). So how can Malaysia RETURN as an Asian Tiger when it was never one in the first place?

  Furthermore, Mahathir admits that corruption is still a problem for the country even with the new Pakatan Harapan government. Yes, corruption never went away in spite of the so-called “New” Malaysia of Pakatan Harapan. It is still business as usual. (READ: Malaysia No Longer Corrupt? Apek Kit Siang Merepek!)

  Lim Kit Siang now says he NEVER accused Najib Tun Razak and Rosmah Mansor of being involved in Altantuya Shaariibuu’s murder (READ HERE).

  But then he did, many times (READ HERE). In fact, the entire DAP and Pakatan Harapan accused Najib and Rosmah of not only being behind Altantuya’s murder but a couple of other murders as well. And just recently Sarawak Report said Najib was involved in the murders of Altantunya Shaariibuu, Teoh Beng Hock, Hussain Najadi and Kevin Morais.

  The fake photo Pakatan has been circulating

  Najib’s involvement in the murders of Altantunya Shaariibuu, Teoh Beng Hock, Hussain Najadi and Kevin Morais has been DAP’s and Pakatan Harapan’s main election campaign weapon for ten years from 2008 right until 2018. I should know. I also used this weapon in the 2008 general election campaign all over Malaysia. I even signed a Statutory Declaration in June 2008 to that effect at the behest of those out to topple Najib.

  One very important point is the allegation that C4 was used to blow up Altantuya. During my sedition trial, the police denied that C4 was used. This caught my lawyer, Gobind Singh Deo, by surprise. He was stunned and he asked the police officer to repeat that statement, which he did.

  So, C4 was never used. But why is this not being highlighted? Why are they still spinning the lie that Altantuya was blown up with C4 when the police testified that C4 was never used?

  The police say C4 was never used and Gobind Singh knows about this
  Can you see how the entire story regarding Najib’s involvement in Altantuya’s murder is built on lies?

  Tun Daim Zainuddin says the Malays are split five ways (READ HERE). Actually, the Malays have always been divided into Umno and PAS since 1951, which means before Merdeka in 1957. In 1988, Mahathir split Umno into two. Hence the Malays became split three ways.

  In 1998, Mahathir split Umno into two again (but by then Semangat 46 had closed down and most of its leaders/members had re-joined Umno).

  In 2014, Mahathir split Umno into two again.

  So, as Daim said, the Malays are now split into five — Umno, PAS, PPBM, PKR, and Amanah. Actually, the Malays are now split into only four because Umno and PAS are now reunited since they first split in 1951 (PAS was an Umno splinter party). So, we now have Umno-PAS, PPBM, PKR and Amanah, only four. And the reason we have four Malay political groups is all because of Pakatan Harapan. If not, the Malays would today all be united under Umno-PAS.

  It was Mahathir who split the Malays and now he goes crawling to China to sell Malaysia to them
  Now the mother of all allegations, 1MDB.

  Mahathir said RM42 billion of 1MDB’s money has disappeared into thin air. In fact, it could even be RM50 billion or more, said Mahathir. And Mahathir said they have the evidence to prove this so the very next day that Pakatan Harapan forms the new government they are going to arrest Najib and throw him in jail.

  Okay, let us say Najib stole between RM42-52 billion of 1MDB’s money, as Mahathir alleged. And let us also say they have the evidence to prove this (which is why they dare accuse Najib or else they would have no grounds to accuse Najib of stealing RM42-52 billion of 1MDB’s money).

  Is Najib facing trial for stealing RM42-52 billion of 1MDB’s money? It is now almost a year. Why is Najib not facing trial for stealing RM42-52 billion of 1MDB’s money?

  Najib’s trial is not turning out well for Pakatan
  Najib is facing trial for stealing RM42 million of SRC’s money, not facing trial for stealing RM42-52 billion of 1MDB’s money. Even then, in the trial, we are being told that the RM2.6 billion that Najib allegedly stole from 1MDB actually came from the Saudis and the bank knew about it. And Bank Negara Malaysia was aware of this BEFORE the money came in and approved it. Then the unused money was returned to the donor and, again, Bank Negara knew about it.

  Yes, Kit Siang said Najib killed Altantuya and C4 was used to blow her up. Now the police say C4 was never used and Kit Siang says he never accused Najib of Altantuya’s murder. Then they say Najib stole RM42-52 billion of 1MDB’s money but they can only charge him for stealing RM42 million of SRC’s money. Then, during the trial, we are told the RM2.6 billion DID come from the Arabs after all.
  Rpk

 25. DOA PEMBUKA ENTRY……PH BERTUNJANGKAN KAFIR HARBI BERKUDAKAN MUNAFIK MELAYU PEROMPAK HARTA UMAT ISLAM…. SEJUTA KALI CILAKO….YA ALLAH!!!!! TUHAN YG PERKENANKAN DOA MEREKA YG TERANINYANYA!!!!!ENGKAU HANCUR LEBURKAN MEREKA!!!!!!!SEGERAKAN KEHANCURAN MEREKA!!!!YA QAHHAR!!!!!YA JABBAR!!!!!YA MUNTAQIM!!!!!YA ALLAH!!!!YA ALLAH!!!!!YA ALLAH¡!!!WAHAI TUHAN YANG TURUNKAN KITAB!!!!WAHAI TUHAN YANG MENJALANKAN AWAN!!!!!WAHAI TUHAN YANG MENGALAHKAN TENTERA AHZAB!!!!HANCUR BINASAKAN PH KERANA MENYAMUN ASET UMAT ISLAM!!!!!YA
  QAHHAR!!!!!!HANCUR LEBURKAN PH!
  !!…..

  1. DOA UNTUK MAHATHIRVSANWAR –

   YA ALLAH!!!!! TUHAN YG PERKENANKAN DOA MEREKA YG DIBOHONG FITNAHNYA!!!!! ENGKAU HANCUR LEBURKAN LAH MAMAT HATI BUSUK MAHATHIRVSANWAR.

   AMEEEEEEN!!!!!!!

 26. SEKUMPULAN. PEROMPAK HARAM PH .TELAH MEROMPAK SEBUAH INSTITUSI ORG ISLAM …SEBANYAK RM 20 BILLION…APABILA DI SOAL DI MAHKAMAH TOM CAT…PEROMPAK JWB TEGAS BAHAWA TUJUAN INSTITUSI TERSEBUT DIROMPAK ADALAH KERANA TELAH RUGI RM 4 BILLION…PEROMPAK TERSEBUT BERI JAMINAN HASIL ROMPAKAN DI JAMIN OLEH PH DAN AKAN BAYAR CUKAI TAHUN… .APABILA DISOAL BALAS KENAPA SAMUN BEGITU BANYAK…JAWAPAN YANG DIBERI ADALAH ROMPAKAN TERSEBUT BERTUJUAN UNTUK BANGKAPKAN TERUS INSTITUSI TERSEBUT…ALASAN TERSEBUT DITERIMA DENGAN SENANG HATI OLEH AG DAN PARA JURI SEBULAT SUARA …PEROMPAK BERNAMA TOKONG NOBITA DIBANTU MUJAHAT WAKANDA TELAH DIBEBASKAN BERSAMA HASIL ROMPAKAN DENGAN DI SAKSIKAN OLEH TONG M,,PAK DAJJAL DAN MAT SYABU SYIAH….SEKIAN…CERITA INI BENAR… ROMPAKAN BERLAKU DI SIANG HARI DI DEPAN KHALAYAK RAMAI….20 BILLION ORG TAK NAMPAK….TAPI 2 BILLION YG SIBUK MELALAK….SEMOGA ISU INI MENJADI YANG TERBESAR DI NEGARA INI..AMINN!!….SEMOGA PH HANCUR BINASA

 27. Bantah Penerusan DLP, Jelmaan Semula PPSMI -Prof Ir Dr Wan Ramli…….

  AKADEMI Sains Islam Malaysia (ASASI) meyakini bahawa orang Melayu yang berbahasa Melayu telah memiliki pemikiran saintifik dalam pelbagai bidang sejak mulanya zaman tamadun Melayu kira-kira dua puluh abad yang lalu. Kajian Etnosains Melayu ASASI telah membuktikan kenyataan ini.
  Kami dari ASASI bersama dalam Himpunan Ummah ini membantah sekeras-kerasnya penerusan DLP (Dual Language Programme)yang merupakan jelmaan semula PPSMI, pelaksanaan semula PPSMI dan pengiktirafan UEC kerana:
  1) Penerusan DLP, pelaksanaan semula PPSMI dan pengiktirafan UEC melanggar Perlembagaan Persekutuan, Akta dan Dasar Negara seperti berikut:
  a) Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan yang memperuntukkan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Rasmi Negara.
  b) Akta Bahasa Kebangsaan yang mengiktiraf Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan.
  c) Dasar Pendidikan Kebangsaan yang menetapkan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar tunggal dalam semua peringkat sistem pendidikan.
  2) Pelaksanaan PPSMI 2003-2012 telah menurunkan secara mendadak prestasi pelajar Malaysia dalam penilaian antarabangsa TIMSS dan PISA:
  a) Kajian Trends in International Mathematics and Science Studies (TIMSS) dari tahun 1999-2011 menunjukkan penurunan prestasi pelajar Malaysia bagi Sains dan Matematik sewaktu pelaksanaan PPSMI dan meningkat kembali pada tahun 2015 selepas PPSMI batal sepenuhnya.
  b) Kajian Program for International Students Assessment (PISA) dari tahun 2009-2015 menunjukkan prestasi pelajar meningkat setelah PPSMI dibatalkan pada tahun 2009 dan batal sepenuhnya pada 2012.
  3) Pelaksanaan PPSMI 2003-2012 telah menimbulkan persepsi negatif di kalangan pelajar Malaysia tentang kesukaran mata pelajaran sains dan matematik sehingga menyebabkan ramai pelajar enggan memilih aliran sains tulen.
  a) Peratus kemasukan pelajar ke aliran sains tulen mendatar sekitar 30% ketika pelaksanaan PPSMI kerana mereka dipaksa memilihnya bagi kelangsungan PPSMI.
  b) Peratusan itu menurun kepada sekitar 20% akibat persepsi pelajar bahawa aliran sains tulen susah walaupun PPSMI sudah batal sepenuhnya.
  c) Masa depan kira-kira 4 juta murid telah dirisakkan akibat PPSMI. Data TIMSS dan PISA menunjukkan dengan jelas PPSMI gagal meningkatkan kefahaman dan kemahiran mereka dalam Bahasa Inggeris dan dalam Sains dan Matematik.
  Apakah kita masih mahu meneruskan lagi dosa pemerintah terdahulu dalam hal ini?
  Kita sering mengangkat dan berbangga Bahasa Melayu pernah menjadi bahasa Lingua Franca, Apakah ia masih gagal membentuk pemikiran saintifik orang Melayu zaman berzaman?
  Tepuk dada, tanya akal fikiran kita!
  Bantah! Bantah! PPSMI!

  Bantah! Bantah! Iktiraf UEC!

  PROF IR DR WAN RAMLI WAN DAUD

  Presiden Akademi Sains Islam Malaysia (ASASI)

 28. Fitnah Terbaru PH, DS Najib Curi Duit KWAP Sebanyak RM4 Bilion
  Macai Fitnah Dengan Auta, DS Najib Jawab Dengan Fakta……

  Penyokong PH sedang cuba menularkan tuduhan bahawa saya telah curi RM4 bilion dari KWAP melalui syarikat SRC International…

  Propaganda mereka adalah berdasarkan tajuk berita sensasi yang berbunyi ‘pihak bank mengesahkan dana RM4 bilion telah dipindahkan dari KWAP kepada SRC’ (BACA DI SINI)…

  Biar saya jelaskan berdasarkan apa yang sudah di dedahkan dalam mahkamah sejak kes saya bermula…

  SRC International adalah syarikat 100% milik kerajaan…

  KWAP meminjam RM2 bilion pada tahun 2011 dan RM2 bilion lagi kepada SRC international pada tahun 2012…

  Pinjaman ini di jamin oleh kerajaan dan adalah untuk tempoh 10 tahun…

  Untuk 5 tahun pertama, SRC hanya membayar faedah antara 4.3% hingga 5.1% setahun kepada KWAP…

  Pada tahun ke 6, iaitu pada tahun 2016 dan 2017, SRC mula membayar balik secara ansuran pokok (prinsipal) dengan faedah tahunan kepada KWAP…

  Saya di dakwa menerima dana RM42 juta dari syarikat Ihsan Perdana pada akhir tahun 2014 dan permulaan tahun 2015 – iaitu TIGA tahun selepas KWAP meminjam kepada SRC…

  Saya BUKAN di dakwa menggelapkan atau mencuri RM4 bilion dari SRC…

  Lampiran ini adalah dari Laporan Tahunan 2017 KWAP yang di audit dan di keluarkan pada November 2018 iaitu selepas PH ambil alih kerajaan…

  Laporan tahunan ini jelas menunjukkan KWAP tidak mengalami apa2 kerugian dari pinjaman mereka kepada SRC…

  KWAP di bayar oleh SRC tepat pada masanya setiap 6 bulan mengikut jadual dan syarat pinjaman…

  Malah, laporan tahunan 2017 untuk KWAP menunjukkan prestasi yang baik untuk tahun itu di mana pendapatan KWAP telah naik ke RM9 bilion berbanding purata RM6 bilion pada tahun2 yang lepas…

  Saiz aset KWAP juga telah naik RM16 bilion ke RM141 bilion berbanding RM125 bilion untuk tahun 2016 dan RM100 bilion pada tahun 2013…

  Macai kata DS Najib curi duit dari KWAP dan pindahkan ke akaun peribadi beliau, hakikatnya, duit yang keluar dari KWAP TIDAK pernah masuk ke akaun peribadi DS Najib tapi masuk ke akaun SRC…

  Dan peralihan masuk nie adalah mengikut SOP yang betul serta dalam bentuk PINJAMAN (BACA DI SINI)…

  SRC TIDAK PERNAH GAGAL membayar balik kadar faedah yang di kenakan…

  Dalam ertikata lain, KWAP mendapat keuntungan hasil dari PINJAMAN dan SRC mendapat menafaat kerana duit yang di PINJAM di gunakan untuk menjana keuntungan kepada SRC…

  Celah mana yang di katakan DS Najib curi duit dari KWAP…

  Busuk betul fitnah kau cai!!!

  Sila BACA DI SINI untuk mendapatkan makluman lanjut mengenai Lapuran Tahunan 2017 KWAP…

  Dari FB Dato’ Seri Najib Razak
  Mantan Perdana Menteri Malaysia

 29. Cara Tabung Haji Pertahankan Kenyataan Menteri Agama Nampak Bodoh…….

  Lebih senang berdebat dengan 100 bijak pandai daripada berdebat dengan seorang bodoh. Beliau akan membawa kita setaraf dengannya dan mengalahkan kita dengan pengalaman. Itulah perumpamaan berdebat dengan Kekanda Menteri Agama, DS Mujahid Yusuf Rawa.

  Zaman Kerajaan BN, kuota Haji adalah sebanyak 42,200 orang, termasuk kuota tambahan sebanyak 10,000. Sekarang kuota Haji hanya 30,200 sahaja. Mujahid kata kuota Haji masih kekal dan laporan tentang pengurangan 10,000 kuota tambahan adalah tidak benar.

  Hari ini, Tabung Haji mengesahkan semasa pemerintahan Kerajaan BN dalam tahun 2017 dan 2018, kuota tambahan ini telah diluluskan oleh Kerajaan Arab Saudi. Mungkin untuk tutup kemaluan kenyataan Menteri Agama, Tabung Haji menyatakan dalam tempoh 10 tahun, dari tahun 2013 hingga 2016, kuota sebanyak 10,000 tidak diluluskan. Kenapa? Mungkin Tanah Suci pada tahun-tahun tersebut sibuk dengan pembinaan dan pembesaran.

 30. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Dah diam mnyepi..Jo Lok @ juburgang pnjahat
  Kejora dh benam habis si tua ini pnya muslihat
  Rasanya dah berbenjol kepala dia Kejora pahat
  Utk sementara ini, Kejora nak berhenti, berehat
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

 31. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
  Pasti kini Jo Lok @ juburgang dh rasa tertekan
  Sbb dgn cikgu Kejora, jelas yg dia tk blh makan
  Tak setanding Kejora ler, pantun yg dia berikan
  Kejora ni tahap jerung, dia hnya taraf anak ikan
  🐋🐠🐋🐠🐋🐠🐋🐠🐋🐠🐋🐠🐋🐠🐋🐠🐋🐠

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

 32. Lame Duck In The House

  Hangpa semua nak pi rumah saya, rumah jiran pak sedara hangpa, rumah pak mentua nomboq tiga hangpa dan rumah bini nomboq empat……..jangan duq buat lupa minum ketum, mohon permit polis hah! Hangpa nak kena cekup masuk lokap makan nasi bungkuih? Lepaih ini saya nak semua laluan masuk rumah Rakyat Malaysia letak tol bayaq 5 kupang sorang. Hangpa tunggu.

  1. Najib Lame Duck In The Longkang

   Hang selalu minum todi, awat nak minum ayaq ketum. Last depa nampak hang terbaring di tepi jalan dekat Kongsi Todi Estate Sungai Buluh.

   Mulut hang berbuih, terjerit jerit nama Budin, depa kata. Boss hang Najib Al Jibo di beri tau, tapi depa kata dia buat tak tau.

 33. Kami hanya takut pendatang yg di beri kerakyatan menjajah tanah melayu.. Kami beratus tahun dijajah.. Bila merdeka kami merasa nikmat kemerdekaan sedikit demi sedikit dirosakan pendatang yang diberi kerakyatan ini.. Mereka mengaku cintakan negara ini, tapi lagaknya lain macam, masih dari benua lain…

  Dengan wajah seperti tidak bersalah kamu langgar semua kontrak sosial.. Seinci sehasta yg dikongsi, telah lama jadi bukan milik kami lagi. Sudah lama berpindah tangan. Kami umat Melayu harus pertahan agama Islam dan tanah air kami.. Cukup undang undang yg ada dlm negara.. Kerana negara ini negara berdaulat..

  Tak perlu campur tangan luar.. Ini apa kamu masih sebok mahukan undang² luar dibawa masuk. Selagi 5 negara kuasa besar yg punyai kuasa veto…maka Statut Rom hanya layak dibuang dlm tong sampah..Negara² jiran pun tak sesibuk kita. Ini tidak, kita sign senyap² diluar parlimen. Kita pulak entahapa² beriya² nakkan Statut Rom. Apa agenda tersembunyinya?

  Tak siapa ambil tahu saat Israel membunuh umat Palestine.. Tak siapa ambil tahu bila umat islam di China di bunuh dan dinafikan agamanya.. Tak siapa peduli Myamar membunuh dan membakar perkampungan Rohingnya.. Tak siapa peduli masjid Al Babri di robohkan di India..

  PM dah istihar Statut Rom sudah ditolak atas desakan Raja² tapi pelik barua² termasuk pelajar tidak hormat pembatalan tersebut.. Sepatutnya beri idea pulih ekonomi.. Bukan buat benda bodoh..

  Ada 85% umat melayu tolak Statut Rom.. Tetapi yg 10% beria ria pertahan statut rom yg bertentangan dgn hukum Islam..Sepatutnya penghasut sebegini harus didakwa merosakan perlembagaan negara.. Tapi, apakan daya, DAP sudah kuasai negara. Bersatu 13 kerusi dan Amanah 11 kerusi, jadilah parti luncai dan lemah. PKR 50 kerusi terpecah dua, kartel Azmin dan Anwar.

  DAP solid 42 kerusi. Boleh kuasai PKR, Bersatu dan Amanah. Semua jawatan kementerian strategik, habis DAP pegang. You name it. Bersatu, Amanah adalah barua tunggangan saja. Apalagi PKR yg terpecah dua. Menteri² PKR hanyalah hiasan saja. TPM paling bangang pernah dok ada. Hanya hiasan saja, takdak sapa nak dengaq pun.

  Reply

 34. Lesaplah sudah si tua Kejora, itu berok mak yeh
  Teruk dia kena hari ni, parah Jo Lok lutu tenyeh
  Kalau tidak, kemain tayang muka kesing kenyeh
  Tu tngah dok menagis dengan hingus sememeh

  1. JoLok jubur gang 3:38 pm,

   💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
   Kejora bukn le budak kecik hingus nak meleleh
   Tapi Kejora rasa, muka ngkau tu nnti sememeh
   Pnduduk Tg Piai, dok tunggu 16/11, nak tenyeh
   Akan berulang kembali sejarah PRK Semenyeh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

   1. KEJORA KOJOLLA, BELUM TAU LAGI, DOL.

    kalau korang menang, BERSORAK LAH. kALAU KITA ORANG MENANG, KITA BERAK LAH. KE LONGKANG, TEMPAT SIPOLAN TINGGAL SEJAK KENA GULING DI PRU14.

 35. Kejora! Kelantan, jolokannya Negeri Serambi Mekah
  Terengganu tu pula disebut Terengganu Darul Iman
  Mungkin ko ni Kejora, jelmaan hantu si Kulup Sakah
  Sebab tu, dengan ko tiada siapa pon sudi berteman

  1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Apa Jo Lok@jburgang ni mmg kaki mabok todi
   Bertemankan Kejora, bukan ke si dara Irah sudi
   Cuma kini Irah dkat US, dia sgt sibuk dgn study
   Hbis grad nnti terlaksana lah cinta murni abadi
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

   (Bunga2 tu, Kejora tujukan kpd Irah jer tau..
   Utk kau, Jo Lok @ juburgang, Kejora nak tujukan ketul batu..😂)

   1. Jo Lok jubur gang 3:20 pm,

    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
    Tau lah Kejora Kelantan disebut srambi Mekah
    Trengganu pun Kejora tahu disebut Darul Iman
    Irah grad habis study nanti kami akan bernikah
    Dia lah hingga akhir hayat, Kejora punya teman
    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

 36. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Jo Lok @ juburgang dh diam mnyepi mati kutu
  Tak tertahan si badut tu..cikgu Kejora tibai latu
  Msti dia bangga..kalau dilihat, oleh Irah ku ratu
  Sayang kami trpisah dek jarak & jendela waktu
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

  (Bunga2 tu, Kejora tujukan kpd Irah..
  Utk Jo Lok @ juburgang, Kejora nak tujukan ketul batu..😂)

 37. Statut Rome : Si Kitol Dan Raja Mandeliar Moden Berjaya ‘MEMPERKOSA’ Kedaulatan Raja Raja Melayu!!!

  Melayu Mudah Lupa…
  Melayu Mudah Lupa…
  Melayu Mudah Lupa…

  Itu kata2 Perdana Menteri ke 7 sewaktu jadi Perdana Menteri ke 4…

  Tapi walau banyak mana pun Melayu sekarang terlupa, satu yang minta, supaya Melayu hari ini tak melupakan sejarah Si Kitol dan Raja Mandeliar berketurunan Keling…

  Inilah 2 watak utama yang memainkan peranan meruntuhkan Empayer Kesultanan Melayu Melaka…

  9

  Dan sebab itu, Melayu yang ada pada hari ini, janganlah lupa sejarah Si Kitol dan Raja Mandeliar pengkhianat bangsa kerana roh Si Kitol dan Raja Mandeliar dah meresap ke beberapa batang tubuh pemimpin negara sekarang ini!!!

  Tahun 2018, sejarah negara Malaysia mencatitkan beberapa sejarah besar…

  9 Mei 2018, tumbangnya kerajaan Barisan Nasional kepada Pakatan Harapan setelah memerintah lebih dari 6 dekad…

  Dengan tumbangnya kerajaan Barisan Nasional, maka ini bermakna hilangnya kuasa pemerintahan bangsa Melayu di tanah air sendiri…

  Benar, regim sekarang mempunyai beberapa pemimpin2 Melayu tetapi peranan mereka tidak lebih hanya sekadar ‘angguk angguk, geleng geleng’…

  Pandang sekeliling kita dengan hati dan fikiran terbuka, pasti akan nampak realitinya…

  Cubaan pencerobohan pertama bangsa pendatang ke atas kedaulatan Melayu, di lakukan apabila menteri Melayu di arahkan untuk meratifikasikan ICERD…

  Menteri Melayu di suruh menggerakkan usaha meratifikasikan ICERD dan menteri2 Melayu yang lain di kerah ke seluruh pelusuk negara untuk memutarbelitkan cerita ICERD yang kononnya tidak beri kesan pada Raja Raja Melayu dan kedudukan istimewa bangsa Melayu…

  Namun rakyat marhein Melayu sekarang tak mudah di perdaya…

  Segala2nya di rancang oleh Allah SWT dan setiap yang Allah SWT izinkan pasti ada hikmahnya…

  Kerakusan dan kebodohan puak pendatang yang baru mendapat kuasa ingin merampas hak dan keistimewaan bangsa Melayu yelah mendatangkan padah pada mereka…

  Bangsa Melayu yang sebelum ini berpecah, telah bersatu menentang regim pendatang dan Melayu2 kayu dalam kerajaan…

  Petikan Ucapan DYMM Sultan Ibrahin Ibni Almarhum Sultan Iskandar, Sultan Johor Berkenaan Statut Rom

  Petikan titah ucapan DYMM Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar, Sultan Johor berkenaan dengan Kuasa dan Kedaulatan Pelembagaan Negeri Johor, Statut Rom serta ICERD :

  Saudara saudari sekalian,

  Suka saya tegaskan di sini bahawa negeri Johor adalah sebuah negeri yang merdeka dan berdaulat, lebih awal daripada persekutuan tanah Melayu atau pun Malaysia…

  Kedaulatan itu bermakna negeri Johor mempunyai hak dan kuasa dalam melaksanakan perkara2 yang di peruntukkan oleh perlembagaan negeri dan persekutuan…

  Oleh itu, saya sebagai raja dan pemerintah utama negeri, mempunyai hak dan kuasa ke atas kerajaan saya, dan memikul tanggungjawab untuk menjaga negeri Johor dan rakyat yang bernaung di dalamnya…

  Kuasa negeri terhadap agama Islam, sumber air, hutan dan tanah tidak perlu di persoalkan lagi…

  Raja sebagai pemerintah negeri pula mempunyai keistimewaan yang termaktub dalam undang-undang dan bertanggungjawab menjaga kesucian agama Islam sebagai agama negeri dan keistimewaan orang Melayu sebagai bumiputera…

  Mana2 pihak yang telah menyentuh hak dan kuasa raja atau kerajaan negeri, adalah melanggar undang-undang negara dan boleh di anggap sebagai penderhaka…

  Tindakan Kerajaan Persekutuan yang ingin meratifikasi ICERD dan menandatangani Statut Rom, adalah satu tindakan yang bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan, kerana ia menyentuh kuasa Raja-Raja dan keistimewaan orang Melayu serta kemuliaan agama Islam di negara ini…

  Kerajaan haruslah ingat tentang kontrak sosial dalam sejarah pembentukan persekutuan tanah Melayu dahulu, di mana keistimewaan orang Melayu dan kuasa Yang Di Pertuan Agong dan Raja-Raja Melayu tidak boleh di sentuh atau di kurangkan…

  Oleh yang demikian, suka saya ingatkan kepada kerajaan supaya tidak terus mengikut apa juga konvensyen antarabangsa hanya untuk mendapatkan pengiktirafan orang luar, tetapi akhirnya nanti ia akan memusnahkan kedaulatan negara dan mengugat kesejahteraan hidup rakyat sendiri.

  Tindakan Menteri Luar Meratifikasi Statut Rom Adalah Satu Penderhakaan Terhadap Institusi Raja Raja Melayu

  Tapi niat busuk mereka tak pernah padam, akhirnya, ketika marhaen Melayu sibuk dengan PRK Semenyih, Si Kitol mengadap Yang Di Pertuan Agong dengan memberikan nasihat yang salah mengenai implikasi meratifikasi Statut Rome…

  Maka atas arahan tuannya, Raja Mandeliar yang berketurunan Raja Keling dan Si Kitol moden dengan bongkak mengeluarkan kenyataan, kalau tak buat salah, tak perlu takut!!!

  Baginda Yang Di Pertuan Agong bukanlah ahli undang2 yang mahir, maka sudah tentulah baginda akan meminta pandangan dan nasihat dari Peguam Negara dan juga Perdana Menteri…

  Sebagai Peguam Negara, Tommy Thomas memang sedia maklum bahawa termaktub di dalam Perkara 38 (4)(5) dan (6)(C) Perlembagaan Persekutuan, jelas menyatakan, apa saja perubahan atau pindaan yang hendak di lakukan, yang berkaitan dengan kedudukan istimewa Raja Raja, MESTI mendapat perkenan dari MAJLIS RAJA RAJA dan bukannya SPB YDP Agong sahaja (BACA DI SINI)…

  Setiap perubahan atau pindaan perlembagaan yang di lakukan ke atas kedudukan istimewa Yang Di Pertuan Agong, secara langsung akan juga memberi kesan kepada kedudukan istimewa institusi Raja Raja Melayu yang selama ini tercatat dalam perlembagaan…

  Peguam Negara, Menteri Luar dan juga Perdana Menteri sepatutnya menasihati Yang Di Pertuan Agong supaya memanjangkan isu Statut Rom ke Majlis Raja Raja untuk di bincangkan…

  Kerana dengan meratifikasi Statut Rom, kedaulatan SPB YDP Agong serta keseluruhan Raja Raja Melayu boleh di cabar di Mahkamah Jenayah Antarabangsa…

  Inilah yang MESTI di jelaskan…

  Tetapi inilah yang di lakukan oleh Saifuddin, Tommy Thomas dan Mahathir terhadap bukan saja YDP Agong malah keseluruhan institusi Raja Raja Melayu…

  Mereka dengan sengaja dan sedar telah meruntuhkan kedaulatan instusi Raja Raja Melayu yang di perakui dalam Perlembagaan Persekutuan…

  Sebab itulah DYMM Sultan Johor menititahkan :

  “Mana2 pihak yang telah menyentuh hak dan kuasa raja atau kerajaan negeri, adalah melanggar undang-undang negara dan boleh di anggap sebagai penderhaka”…

  Implikasi Ratifikasi Statut Rom Pada Institusi YDP Agong Dan Raja Raja Melayu

  Pensyarah Kuliah Undang Undang Ahmad Ibrahim di Universiti Islam Antarabangsa, Prof. Madya Mohd. Hisham Mohd. Kamal berkata, sebarang kekebalan yang di miliki oleh Ketua Negara atau Ketua Panglima Angkatan Tentera adalah tidak terpakai dalam Mahkamah Jenayah Antarabangsa…

  Ini bermakna, SPB YDP Agong, sebagai Ketua Angkatan Tentera, boleh di dakwa atas mana2 kesalahan yang di lakukan oleh Panglima Angkatan Tentera atau mana2 Pegawai Tentera di bawah kawalan efektif SPB YDP Agong…

  Ada pendapat yang mengatakan, tidak perlu bimbang kerana tiada kecenderungan YDP Agong atau Panglima Angkatan Tentera berperang dengan negara lain…

  Ini adalah pendapat yang dangkal, peperangan akan berlaku bukan saja kerana kita menyerang negara lain tetapi juga kerana negara lain menyerang atau menceroboh kedaulatan negara kita…

  Contoh yang terbaik ialah pencerobohan tentera Raja Sulu di Sabah…

  Sekiranya Panglima Angkatan Tentera atau mana2 pegawai yang berada dalam kawalan efektif SPB YDP Agong mengetuai Ops Daulat di Sabah melakukan tindakan atau perkara yang boleh di anggap jenayah perang, maka SPB YDP Agong dengan sendirinya boleh di hukum oleh Mahkamah Jenayah Antarabangsa…

  Di manakah kedaulatan Malaysia apabila SPB YDP Agong sendiri boleh di hukum atas kapasiti baginda sebagai Ketua Angkatan Tentera?

  Kita akui, Perdana Menteri dan Menteri Luar boleh menandatangani persetujuan ratifikasi Statut Rom TETAPI mereka MESTI memaklumkan dan mendapatkan persetujuan Majlis Raja Raja kerana jawatan YDP Agong akan di pilih secara bergilir2 di kalangan Raja Raja Melayu yang menganggotai Majlis Raja Raja…

  Kita ingin bertanya pada si Kitol moden dan juga Raja Mandeliar berketurunan dari Raja Keling, apakah keperluan yang mendesak hingga perlu mendapatkan persetujuan YDP Agong secara tergesa2 dan tidak mengikut adab yang sepatutnya?

  Apakah tujuan sebenar Si Kitol moden dan Raja Mandeliar yang berketurunan Raja Keling mengelak untuk berbincang dan mendapatkan persetujuan Majlis Raja Raja mengenai ratifikasi Statut Rom?

  Raja Raja Melayu bertanggungjawab melindungi kedudukan dan keistimewaan ugama Islam dan bangsa Melayu tetapi sekiranya kedaulatan institusi Raja Raja Melayu sendiri sudah tidak kukuh, maka runtuhlah benteng yang melindungi keistimewaan dan kedudukan ugama Islam dan bangsa Melayu…

  Sebelum Si Kitol Moden dan Raja Mandeliar bersekongkol dengan bangsa pendatang, bangsa Melayu WAJIB bangkit, pertahankan institusi Raja Raja, kerana itulah benteng kukuh yang melindungi bangsa Melayu selama ini!!!

  Reply

 38. TOLAK MENTERI PONDAN YANG JAHAT……

  Roslan SMS

  “Kamu ni macam pondan” bukan bermaksud fizikal kamu pondan tetapi perangai kamu sudah tersisih atau gugur kejantanannya. “Macam pondan” bermaksud seseorang yang bacul atau penakut.

  Di Dewan Rakyat semalam rakyat dapat tonton betapa bukti yang cuba dikemukakan oleh Ahli Parlimen Pengkalan Chepa YB Marzuk Shaary ditolak mentah-mentah oleh Menteri Kewangan Lim Gian Eng atas alasan boleh beri kepadanya secara bertulis kemudian.

  YB Marzuk cuba mendedahkan bahawa memang sudah ada tender kerja-kerja kecil yang dahulunya terhad penyertaannya buat kontraktor Bumiputera hari ini bawah PH ditawarkan secara TERBUKA.

  TERBUKA bermakna tiada lagi keistimewaan Bumiputera sahaja tetapi yang bukan Bumi juga boleh ambil bahagian. Bermakna mengurangkan peluang usahawan Bumiputera.

  Untuk mengukuhkan hujahnya YB Marzuk mahu membacakan beberapa bukti tetapi ditolak Guan Eng. Ternyata Guan Eng sedar dia terperangkap kerana itu mati-mati enggan membenarkan Marzuk.

  Konon kata Guan Eng TERBUKA itu bermaksud tiada “direct award”. Menteri terang-terang berbohong, nama pun tender memanglah bukan tawaran langsung. Tetapi TERBUKA di sini makna “free for all” semua boleh masuk.

  Lalu keluarlah perkataan “Macam pondan” pada Menteri yang ternyata pun ketika itu begitu malah penipu besar kerana tidak mahu menerima kenyataan.

  Dewan Rakyat adalah dewan yang membahas dan membicarakan suara dan keluhan rakyat. Ianya institusi atau forum demokrasi tertinggi. Mengapa perkara penting tidak boleh didedahkan kepada dewan tetapi perlu sorok-sorok hantar ke Menteri.

  Kesudahannya YB Marzuk dihalau keluar Dewan.

  Jangan pondankan demokrasi. Jangan pondankan hak dan kepentingan rakyat khususnya kaum Bumiputera yang majoriti. Jangan sokong Menteri yang pondan.

  Rakyat bersama ahli Pengkalan Chepa. Rakyat bosan dan benci pada Menteri yang pondan.

  * untuk rekod semasa PAS dalam kerajaan Negeri Selangor dulupun telah ada usaha dari DAP untuk membuka buat umum kerja-kerja yang dikhaskan untuk kontraktor kecil Bumiputera. Tetapi ditentang wakil dan pimpinan PAS.

  =======

  Mohon Sebarkan, biar rakyat tahu

 39. 💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
  Kejora, mmg tiada yg setanding dlm berpantun
  Setiap masa, nukilannya mnawan hati pnonton
  Bukan mcm juburgang badut wakil dr kem Tun
  Pntun diprsembah spt Walt Disney pnya kartun
  👺🤖💩👺🤖💩👺🤖💩👺🤖💩👺🤖💩👺🤖💩

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 40. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kalau Irah lihat, pasti hati si dara tu rasa girang
  Jejaka pilihan nya, tangkas spt pnglima perang
  Mcm kacang je..Kejora ratah musuh tiga orang
  Suman kedi, TN beruk & Juburgang memerang
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  (Bunga2 tu, Kejora tujukan kpd Irah..
  Utk tiga ekor haiwan tu, Kejora nak tujukan ketul batu..😂)

 41. Mari kita JoLok jubur bang Kejora smpai terburai
  Sebab dia nih serupa tercabut ekor punya murai
  Otak kosong tak berakai hal politik dia nak hurai
  Lebih baik lah ko harakiri guna pedang samurai!

  1. Jolok jubur gang 2:41 pm,

   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Tak semudah itu, perut cgu Kejora, nak terburai
   Dulu..cikgu ni prnah pi bertapa di Gunung Jerai
   Diri ni dah dilengkapi dgn pendinding serta tirai
   Bkn spt ko..ekor glumang tahi, kokok je brderai
   🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

 42. Dengar lah tuan2..ini citer bapok tiga serangkai
  Suman sami Hindu kt wad, hampir jadi bangkai
  TN beruk tua..kini trkedu monyok, serupa Sakai
  Jo Lok @ juburgang pula..mati kutu, idea pokai
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 43. Tommy Thomas Perlu Adil, Bukan Hanya UEC… Graduan USIM Juga Perlu Diiktiraf…….

  KUALA LUMPUR, 1 April – Pemuda UMNO mendesak agar Peguam Negara, Tommy Thomas berlaku adil dan mempertimbangkan dengan serius untuk program Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) diberikan pengiktirafan penuh dan memastikan syarat tambahan bagi graduan dari sistem Sijil Peperiksaan
  Bersepadu (UEC) iaitu sekurang-kurangnya lima Kepujian di peringat Sijil Pelajara Malaysia (SPM), O-Levels atau setara yang diperoleh dalam satu peperiksaan yang sama.

  Exco Biro Akademik dan Mahasiswa Pemuda UMNO, Farhan Khairuddin berkata Tommy Thomas tidak seharusnya menggunakan alasan bahawa ada beberapa universiti di United Kingdom (UK) yang menerima UEC sebagai syarat kemasukan ke program undang-undang mereka, maka graduan yang bersijil UEC harus diberi kelonggaran untuk menduduki Sijil Amalan Guaman (CLP).

  “Jika ini logik yang digunapakai beliau, saya rasa program undang-undang di USIM yang sememangnya berasaskan undang-undang negara wajar diiktiraf sepenuhnya,” tegasnya dalam satu kenyataan media hari ini.

  Katanya, USIM telah bertahun lamanya berusaha untuk mencapai pengiktirafan penuh ini.

  “Banyak siri lawatan ke fakulti oleh panel LPQB berserta semakan dan pematuhan dokuman-dokumen yang ketat bagi memastikan USIM dapat menyertai IPTA lain seperti UUM, UNISZA yang baru memperoleh pengiktirafan penuh Lembaga Kelayakan Profession Undang-Undang (LPQB) dan IPTA lain seperti UM, UKM, UiTM dan UIA.

  “Selaku Pengerusi LPQB, Tommy Thomas seharusnya bertindak adil dan saksama dengan memberikan pengiktirafan penuh LPQB kepada program Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang dari USIM agar kita boleh menyaksikan graduan program dari IPTA ini tidak perlu lagi menduduki peperiksaan CLP untuk mengamalkan undang-undang di negara ini.”

  Reaksi tersebut dibuat susulan tindakan Tommy Thomas untuk menerima graduan undang-undang yang mempunyai UEC untuk menduduki Peperiksaan CLP.

  “Ini keputusan unilateral Peguam Negara tanpa merujuk dasar muktamad Kerajaan Persekutuan mengenai UEC.” – MediaUMNO

 44. Hey Kejora tukun tua yang penuh dengan teritip
  Tidak beri faedah, ikan pun takut nak dekat intip
  Sudah tak brfaedah, suka pula mengait mngetip
  Ko Najib umno BN muka busuk rkyat tanak kutip

  1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Pasal UMNO/BN tu tk payah ko sibuk bercerita
   Maaflah juburgang rakyat kini cerdik tidak buta
   Tg Piai, 16 Nov ni, kita lihat pilihan rakyat jelata
   Kita akan tengok nanti..siapa yg nk lap airmata
   😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

 45. YADIM TIDAK WAJAR DICABULI UNTUK KEPENTINGAN PARTI POLITIK

  1. Belumpun reda kontroversi perlantikan anggota *Ahli Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM)* di kalangan penjawat parti *PPBM, PKR, AMANAH bahkan DAP*, kini timbul pula *isu tadbir urus yang perlu diberi perhatian serius oleh YB Menteri Datuk Seri Dr. Mujahid Yusof Rawa.*

  2. YADIM dikhabarkan terpaksa menanggung kos emolumen yang tinggi oleh kerana *pengambilan ramai kakitangan baharu di kalangan orang parti telah dibawa masuk ke pejabat Yang DiPertua (YDP) YADIM, Ustaz Nik Omar Nik Abdul Aziz.* Setiap pegawai khususnya dengan jawatan sebagai perunding (konsultan) dibayar dengan gaji besar antara *RM10,000 hingga RM12,000 seorang.* Dengan jumlah sedemikian untuk dibayar kepada beberapa pegawai yang telah ditawarkan jawatan tersebut khabarnya kos pejabat YDP sahaja mencecah *RM50,200 sebulan.* Ini bermakna YADIM harus menanggung *lebih daripada SETENGAH JUTA* setahun semata-mata untuk membayar gaji-gaji para pegawai di Pejabat YDP!

  4. Ini tidak termasuk iklan perjawatan Pengarah-pengarah Negeri untuk diisi bagi merealisasikan hasrat Kepimpinan YADIM baharu untuk *menubuhkan cawangan-cawangan YADIM di negeri-negeri.* Sebelum ini YADIM beroperasi mengikut Zon bagi memastikan perbelanjaan yang efisien berdasarkan bentuk gerak kerja YADIM kerana setiap kos operasi sesebuah pejabat YADIM negeri memerlukan kos pengurusan dan operasi yang besar.

  5. Persoalannya, di mana YADIM akan peroleh wang membayar *gaji perunding-perunding dan pegawai-pegawai baharu yang mencecah lebih setengah juta* dan hanya berperanan di pejabat YDP sahaja? Bagaimanakah kewangan YADIM akan terus kekal mapan jika kos melonjak tinggi dengan *pembukaan cawangan-cawangan seluruh Malaysia* sedangkan YADIM boleh sahaja menjalinkan kerjasama dengan Jabatan Agama Islam Negeri-negeri sebagaimana yang dilaksanakan sebelum ini?

  6. Lebih membimbangkan jika YADIM terpaksa menggunakan wang zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) untuk menanggung segala kos tambahan ini kerana peruntukan Kerajaan kepada YADIM adalah amat terhad.

  7. Sewajarnya dalam keadaan Kerajaan Pakatan Harapan meminta penjawat awam mengikat perut, YADIM sepatutnya memanfaatkan sahaja lebih kurang 200 orang kakitangan yang sedia ada. Bahkan mereka juga berhak diberi peluang untuk dikembangkan potensi masing-masing.

  8. Untuk makluman, YADIM yang ditubuhkan pada 1974 adalah sebuah institusi yang berpayung di bawah Jabatan Perdana Menteri dan berasaskan sebuah organisasi tanpa keuntungan ( Non-Profit Organisation). Matlamat penubuhannya adalah untuk menggerakkan usaha-usaha dakwah Islamiyah dan Islahiyah di negara ini melangkaui ideologi politik. Atas dasar inilah organisasi ini ditubuhkan di bawah Kerajaan BN sebelum ini dan hingga kini dibiayai oleh pihak Kerajaan bagi memperkasakan inisiatif memartabatkan agama Islam.

  9. Justeru Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia mendesak tindakan segera *YB Menteri Datuk Seri Dr. Mujahid Yusuf Rawa untuk memperbetulkan isu tadbir urus YADIM ini.* Hentikanlah usaha merubah YADIM seolah-olah menjadi seperti parti politik dengan melantik pegawai-pegawai baharu di kalangan orang parti dan mewujudkan cawangan di negeri-negeri yang bakal membebankan institusi. *Lebih malang sekali jika sebuah institusi Islam yang banyak jasanya kepada umat Islam hampir 5 dekad runtuh hanya untuk memuaskan agenda politik kepartian!*

 46. Mau PH x sibuk nak pinda macam², PH dan barua² DAP khuatir jadi kerajaan sepenggal. Next PRU, kalo kalah pun, kurang² ekonomi sudah dikebas kow² dah atas nama perundangan adil dan saksama. 👏👏👏

  Sbb tu kalo boleh nak rogol kow² bagi org² melayu terus tersandar ke dinding dan pakat² buat rumah dlm air.

  Penang sudah habis. Dulu Melayu mula² buka Penang. Skrg sudah dihalau dgn hormat utk pembangunan dan industri. Tiongkok Belt berjalan dgn lancar. 😝😝😝. Melayu dibodoh²kan dgn x pandai berniaga dan malas serba serbi. Hanya barua² DAP saja yg cekap dan pandai buat duit. Di Thailand, King Rama dah bitau lama dah.. Habis bandar² besar ditakluk Tiongkok. Sama juga di Indonesia. Sumer pemimpin tempatan, disogok berbagai² kesenangan supaya lupa dan khianati rakyat sendiri tanpa sedar. Akhirnya jadilah spt Singapore.

  Habis sumer Melayu tunggu masa nak lari ke hutan atau tinggal dlm air sajalah. 😘😘😘.. 30-50 tahun lagi, 500 juta umat Tiongkok bakal bertebaran lagi. Tanah Tiongkok sudah tepu dan padat dgn 1500 juta umat. Mana nak pergi? Mereka cari negara² bodoh piang tak tahu kemender utk menjarah rezeki. Sbb negara² maju, sudah ada undang² utk menghalang umat Tiongkok menjarah ekonomi mereka.

  Jual jangan tak jual.. Kasi raja² dan Melayu tinggal spender. Tiongkok Thai cuma 14%, dah boleh kuasai Thailand. Tiongkok Indonesian cuma 1.2%, sudah kuasai ekonomi dan bandar² besar. Sudah tentu Tiongkok Malaysian terasa mereka lebih kuat dgn 25% population.

  Reply

 47. Jo Lok juburgang kerdil, nk lagak mcm gergasi
  Badut tua ni asyik jer bikin lawak tk kering gusi
  Bkn le sbarang cokia, Kejora mahu berinteraksi
  Maaf jburgang..Kejora tk lyan pntun lapok basi
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. PEMBACA SEMUA:

   Jo Lok jburgng mwkili TN & Suman mabok todi
   Tapi, nak brpantun secara spontan, dia tk ready
   Yg dia bwa masuk, smua pntun basi, sejuk kedi
   Pembaca blh pergi lihat entri sblm ini, mlm tadi
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

 48. CEO SPV: MENTERI AGAMA TIADA MAKLUMAT? – SYAHIR SULAIMAN

  Kecoh di Parlimen hari ini, YB Menteri Agama gagal menjawab soalan mudah daripada YB Pendang (PAS) yang bertanyakan nama Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) dan Ahli Lembaga Pengarah Syarikat Urusharta Jamaah Sdn Bhd yang ditubuhkan sebagai langkah penstrukturan semula Tabung Haji.

  Keadaan ini pastinya menggusarkan para pendeposit Tabung Haji apabila YB Menteri sendiri tidak mengetahui nama CEO dan Ahli Lembaga Pengarah syarikat tujuan khas (SPV) yang menguruskan harta bernilai RM19.9 bilion milik Tabung Haji, dan kini dipindahmilik kepada Kementerian Kewangan Diperbadankan.

  Pada 11 Disember lalu, Tabung Haji mengumumkan untuk memindahkan aset tidak menguntungkan bernilai RM19.9 bilion kepada SPV yang dimiliki oleh Kementerian Kewangan sebelum 31 Disember 2018.

  Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif Tabung Haji, Datuk Seri Zukri Samat berkata, aset yang dipindahkan itu merangkumi hartanah dan ekuiti bertujuan menstabilkan imbangan tunai dan mempercepatkan pemulihan kewangan kumpulan.

  Beliau berkata keseluruhan aset tidak menguntungkan (non-performing asset) milik Tabung haji, dikenalpasti menerusi dua kriteria iaitu membabitkan aset dengan hasil kurang 2.5 peratus bagi hartanah dan ekuiti yang memiliki rosot nilai melebihi 20 peratus.

  Malah ketika ditanya di dalam Dewan Negara pada 17 Disember 2018, YB Timbalan Menteri Agama telah menyebutkan dua nama wakil Kementerian Kewangan yang dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah ketika penubuhan SPV Urusharta ini, iaitu Datin Rashidah Mohd Sies dan Tuan Haji Mohd Hassan Ahmad.

  Namun pastinya ada perlantikan CEO dan Ahli Lembaga Pengarah yang baharu sejak SPV ini mengambil alih aset Tabung Haji bermula 31 Disember 2018.

  Persoalannya, bagaimana YB Menteri boleh menunjukkan sikap sambil lewa dalam hal ini, sehingga tidak tahu siapakah CEO yang dilantik bagi menguruskan harta institusi umat Islam bernilai RM19.9 bilion, walaupun telah tiga bulan beroperasi.

  Jika inilah kualiti jawapan YB Menteri, pendeposit Tabung Haji berhak untuk bimbang akan kemampuan kalian menjaga kepentingan kami.

  – Syahir Sulaiman, Pengarah Strategi DPPM
  – 26 Mac 2019

  Reply

 49. Bila otaknya dah mula kecut Kejora jadi bingong
  Dek mrana mabok cinta Kejora dah jadi tongong
  MCA dlm BN tu peyokng kuat cina Dong Zhong!!
  Pjuagn suci KEPALA BAPAK KAU Kejora lotong

 50. Sbenaqnya otak Kejora dah kecut seinci seinci
  Dia dah tak kenai mana satu taufu mana sushi
  Memang kepala otak dia nih ptut kita kasi cuci
  MCA MIC BN tolak hudud dikata pjuangn suci!

 51. Kejora serupa MVSA spesis kodok dan labi labi
  Kau lupa gulai kwah UMNO + sketul dging babi
  Itu perumpamaan MCA UMNO BN oleh Hj Hadi
  Kini kau yang menghirup melahap bebaldi baldi

 52. Jo Lok@juburgang bapok, nk lagak hulubalang
  Tapi..harap pantun lapok basi jer, yg dia ulang2
  Sikap yg begini, tak ubahlah mcm bapok jalang
  Malas le, Kejora nk lyan..itu Jo Lok lbai malang
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 53. Kah kah kah, Kejora bingai keturunan bai bengali
  Aku ni taikun, dlm bab demokerasi ini akulah ahli
  Sejarah Malaysia trmterai Tun M jadi PM dua kali
  Nko budak beringus, Malaysia Boleh kini kembali

 54. Apa lak tak megah boleh menjadi PM dua kali
  Dgn janji mnifesto udah banyak yang dipenuhi
  Bila brkuasa..dgn puak kafir hrbi, kita sepakati
  Krjan PH, bkan mcm BN pngmal rasuah sejati

  1. Madey bapak kroni….janji ptptn dan tol di munafiki….madey penipu besar…

 55. Siapa lagi, Kerjoralah kera Kejora jugala lotong
  60 thn jadi tali barut kafir, kulup pelir tak potong
  Jadi pncacai MCA, makan rasuah bertong tong
  Sbb Mlayu mcm ko le, kuasa Mlayu kne potong

 56. Kejora spesis kera mmg xde akal cuma ada otak
  Sama mcm MVSA, dia nih pula dari spesis katak
  Dua2 spesis ni x tau fikir di luar mrk punya petak
  Elok korang pi berguru kat Ezam si mamat kotak

 57. ❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓
  Mana dia lari, atuk TN tua serabut busuk hapak
  Kata nya nk carutkan bro GN punya mak bapak
  Tpi dia tersilap, sbb Kejora ada, dia tak nampak
  Kini, blog Budin ini, dia tak berani lagi menapak
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 58. Hey Kejora kera, TN & Suman je yg ko rindukan?
  Dengan mereka tu pon bukannya ko boleh makan
  Aku tau, nak sebut nama aku je pon ko ketakutan
  Sbb bdan ko pnuh bebiloi kena aku pnye belantan

  1. Kah kah..juburgang, hasil Tganu kawin Klantan
   Kacukan jin ifrit, iblis, jembalang, hantu syiatan
   Tahap ini saja ke yg ada hulubalang dr pakatan
   Asyik je bbirat blakng, kna Kejora pnya sebatan
   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 59. PH pembohong.
  Saya dedahkan satu lagi fitnah dan penipuan dari PH sebelum PRU14.

  Pada bulan Mei 2015, Tabung Haji membeli tanah TRX dari 1MDB dengan harga sekitar RM190 juta.

  PH mengambil kesempatan dan menggunakan pembelian itu untuk menghasut Rakyat untuk membenci BN.

  Mereka tuduh kita rompak TH dengan memaksa TH membayar harga yang terlalu tinggi untuk tanah TRX, kononnya untuk “bail-out” 1MDB.

  Mereka kata tak ada banyak kegiatan di projek TRX dan ianya hanya satu lubang besar yang tidak bernilai.

  Saya percaya ramai pada masa itu telah diperdayakan dan dipergunakan oleh fitnah PH.

  Saya dan BN dimaki teruk pada masa itu. Kononnya saya nak rompak wang Umat Islam.

  Hari ini, kita semua boleh melawat ke TRX dengan MRT.

  Boleh saksikan sendiri bangunan tertinggi di Kuala Lumpur dan ASEAN.

  Boleh tengok bangunan ibupejabat syarikat antarabangsa seperti Prudential, CCCC, HSBC, Lend Lease dan sebagainya di sana.

  Berpuluh ribu pekerjaaan gaji tinggi secara langsung da dan ratusan ribu secara tidak langsung telah dan akan diwujudkan.

  Sehingga Menteri Kewayangan menyifatkan TRX bernilai RM40 bilion kini merupakan antara aset terbaik negara.
  https://www.nst.com.my/business/2019/02/459497/lge-describes-rm40b-trx-one-malaysias-best-assets-beckons-investors-take

  Kita yang usahakan dan kena fitnah, Menteri Kewayangan yang rasmikan TRX pulak.

  Minggu lepas, kerajaan PH mengumumkan bahawa tanah TRX milik TH ini telah dijual dengan harga RM400 juta dan ini telah memberi keuntungan RM204 juta kepada TH.

  Tak sampai masa 4 tahun pun.

  Dari menipu dan merompak Tabung Haji dengan tanah “lubang besar” kepada aset terbaik negara yang memberi keuntungan berganda beratus juta kepada Umat Islam.

  Adakah mereka yang pernah fitnah dan maki saya tentang isu ini pada masa itu mahu mengaku dan meminta maaf?

  BN dan saya buat dengan niat baik untuk memberi manfaat kepada kroni kita iaitu rakyat tetapi difitnah dan dimaki pula.

  Pihak sana yang memfitnah pula menang dengan fitnah dan kini mengaut hasil daripada usaha kita.

  Walaupun TH telah untung berganda, saya masih tidak setuju dengan penjualan tanah TRX itu.

  TH patut membangunkan tanah itu dengan sendiri.

  Mereka ada syarikat TH Properties Berhad yang mempunyai track-record yang baik.

  Boleh bangunkan sendiri dan menjana pendapatan jangkamasa panjang untuk TH membayar dividen.

  Kenapa nak jual tanah kosong dan membuka peluang untuk syarikat swasta kroni mengaut keuntungan dari pelaburan TH jika TH sendiri ada kebolehan untuk membangunkan tanah itu?

  Reply

 60. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
  Atuk TN renta mulut becok, tk berani lagi bising
  Bila dilihat cgu Kejora ada, dia mula lah runsing
  Dia takut ler nak rapat, nanti cikgu Kejora lesing
  Silap2 gaya, 180 drjah nnti..kepala dia brpusing
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

 61. ❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓❓
  Mana pergi habis, cai2, lembu, kerbau dan unta
  Semua takut juga kah, mcm Suman & TN renta?
  Kejora guna pantun jer, bkn parang sbg senjata
  Klu mcm ini, “tak ada fight” ler, orang putih kata
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

 62. 🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Tadi..atuk TN bangka kata..dia mahu mencarut
  Tapi, dia gebang je lbh, itu DAP punya tali barut
  Bila lihat cg Kejora ada, mula le dia kecut perut
  Trus lesap, cabut lari, itu malaun muka brparut
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaaahhhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 63. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Agak nya atuk TN renta tu, mata dia dah kelabu
  Kejora tala dia..bro GN pulak, yg dia pergi serbu
  Katanya nk dicarut, GN pnya adik pmpuan & ibu
  Tapi, bila tau Kejora ada, TN buka lngkah seribu
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  Kah. kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaaahhhhhhh
  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

 64. No DAp no Bersatu laa……

  #ApaMauTipuLagi : Lepas Isu Peja, DAP Boikot PRK Tg. Piai?

  Apakah benar, selepas meletop isu Menteri Besar Perak, YAB Ahmad Faizal Azumu aka Peja mendedahkan perangai sebenar DAP di Perak (BACA DI SINI), DAP ambil keputusan untuk TIDAK mahu melibatkan diri dengan kempen di PRK Tg. Piai?

  Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, ada memberi gambaran mengenai perkara ini (BACA DI

 65. Wak Seman sami Hindu tua berkempen di Th Piai patut ditangkap polis kerana tiada permit..

  1. Anon 12:45 pm,

   Tak apalah, biar je Suman tu tk perlu ditangkap
   Sbb si tua kedi tu merapu jer, bkn reti bercakap
   Di tu anak seluang..yg ingin nk berlagak siakap
   Keluar berkempen pun, muka penuh bermekap
   💄💍👜👙👚👗👓🎒👢📿💄💍👜👙👚👗👓🎒👢📿

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaaahhhhhhh

 66. Budin punya spin begitu ligat sekali hingga mencuriga tujuan SPR memberi ingatan agar semua pihak dalam PRK Tanjung Piai memohon permit polis bagi kempen rumah ke rumah.

  Dituduh nya pulak PH DI TANJUNG PIAI DISABOTAJ SPR. Di buat nya cara soalan. Tanda pemutar belit nombor satu si Budin nih.

  Pulak di kata nya “bebannya akan ditanggung oleh PH sebagai kerajaan yang sedang memerintah dan turut bertanding di Tanjung Piai.” Pada hal tiada pihak bekuasa menyebut kempen PH bersalah dalam hal ini.

  Kudut si Budin nih.

 67. Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama going personal on me, kaitkan aku dengan haiwan.

  Sekali lagi kau buat begitu aku akan carut kan kamu, emak bapak kamu, isteri dan anak perempuan kamu, akak dan adik perempuan kamu, secarut carut nya.

  1. 👺👺👺👺👺👺👺👺👺👺👺👺👺👺👺👺👺👺
   Wah..udah muncul atuk TN badut tukang karut
   Agak nya tadi tu pelir lembik tu, atuk pergi urut
   Bengkak telor yg sebelah atuk tu dah ker surut
   Naper kat bro GN pula, yg atuk nak pergi carut?
   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   1. Bro GN,

    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Atuk TN renta dah jadi sewel biol tak ketahuan
    Dia mahu carutkan, bro punya adik perempuan
    Dgn politik, beruk tua tu sudah hilang tumpuan
    Punca nya..pnyakit ED..tak blh keras kemaluan
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  2. Kling mabok todi asyik jilat jubo madey dan hirup kencing madey…

   Kikikik..

   1. Anon 12:47 pm,

    Saya tau ler siapa Anon kata keling mabuk todi
    Mesti lah itu ‘Tetamu Neraka’, si bapok tua kedi
    Mmg dia penakut le, itu beruk tali barut Yahudi
    Bapok itu, tak berani keluar, sejak dari pagi tadi
    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaaahhhhhhh

    1. 🐒🐕🐂🐷🐗🦃🐒🐕🐂🐷🐗🦃🐒🐕🐂🐷🐗🦃
     Mmg..atuk keling mabok todi tu serupa haiwan
     Dia mcm anjing betina yg baru lpas mengawan
     Celah kngkang kudis busuk tumbuh cendawan
     Dah tu, otak pula tk btul, mereng, sasau, sawan
     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
     Kah kaahh kaaahhh kaaahhhh kaaaaahhhhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 68. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Suman & TN..dgn Kejora, depa cuba nak lawan
  Depa tak tahu, yg Kejora ini berdarah pahlawan
  Akibatnya, Suman terus jdi sewel sasau sawan
  TN pula lesu, spt anjing btina lepas mengawan
  🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕🐕

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

 69. Dap tuduh HIV Tinggi di Kelantan
  *STATISTIK KES HIV*………

  _Oleh : Nasrudin bin Hassan_

  *DAP Hilang Kewarasan.*……

  1. Sebelum ini _(pada 6 dan 9 Mac 2019)_, pimpinan utama DAP _(Lim Guan Eng dan Nga Kor Ming)_ melompat lantun tidak ubah seperti *”kera kena belacan”*, lalu menyerang kerjasama PAS dan UMNO apabila dilihat ummat Islam kian bersatu.

  _(👆 saya telah jawab pada siri penulisan yang lalu)_

  2. Terkini, _(pada 21 Mac 2019)_ ADUN Keranji (DAP) Perak Chong Zhemin pula kepanasaran lantas menempelak Kelantan kerana tiada pawagam lalu mendakwa kononnya Kelantan catat kes HIV tertinggi.

  *Realitinya :*

  3. Statistik yang dicatat oleh *Kementerian Kesihatan Malaysia* (KKM) sebagaimana yang disunting oleh *Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia* (IYRES)

  4. *Statistik kes HIV tahun 2015:*

  01. Selangor : 767 kes
  02. Johor : 451 kes
  03. Wilayah : 448 kes
  04. Sabah : 233 kes
  05. Sarawak : 230 kes
  06. Pahang : 177 kes
  07. Kelantan : 169 kes

  👆 _(Negeri – negeri lain mencatat kes yang lebih rendah berbanding negeri-negeri di atas)_

  5. *Statistik kes HIV tahun 2016:*

  01. Selangor : 888 kes
  02. Wilayah : 499 kes
  03. Johor : 321 kes
  04. Sarawak : 258 kes
  05. Sabah : 256 kes
  06. Pahang : 212 kes
  07. Kelantan : 189 kes

  👆 _(Negeri – negeri lain mencatat kes yang lebih rendah berbanding negeri-negeri di atas)_

  6. *Statistik kes HIV tahun 2017:*

  01. Selangor : 986 kes
  02. Wilayah : 464 kes
  03. Johor : 347 kes
  04. Sarawak : 226 kes
  05. Sabah : 211 kes
  06. Penang : 193
  07. Kedah : 187
  08. Perak : 154
  09. Kelantan : 136 kes

  👆 _(Negeri – negeri lain mencatat kes yang lebih rendah berbanding negeri-negeri di atas)_

  7. Selepas ini, entah apa lagi fitnah murahan yang bakal direka cipta oleh bangsa DAP untuk *menutup isu skandal terowong di Penang* dan juga mendepani *gelombang kerjasama PAS dan UMNO* yang bakal merubah landskap politik tanahair.

  8. Saya percaya, DAP telah *hilang sentuhan politik waras.* Kini mereka terpaksa menggunakan *skil politik fitnah* dan *gaya politik provokasi* untuk mencetus keresahan rakyat agar tidak menyokong kerjasama PAS dan UMNO.

  9. Namun saya memberi keyakinan penuh kepada rakyat khasnya anak-anak muda yang *cerdas aqal dan celik politik* untuk menilai dan menolak *politik provokasi dan politik fitnah* yang diamalkan oleh DAP mutaakhir ini.

  10. *Politik arrogant DAP* yang dilihat sedang mendominasi kerajaan Pakatan Harapan hari ini semakin hilang kawalan. Terhuyung hayang _”kemabukan”_ dibawah pengaruh emosi teruja berada di puncak kuasa.

  _*Tolak Fitnah DAP*_

  Sekian

 70. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
  Blog Budin ini, dah jadi amat hambar dan sunyi
  Itu sbb, Kejora masukkan lagu utk kita mnyanyi
  Punca nya..dari mulut becok TN, tiada lgi bunyi
  Manakala Suman pula, ntah mana lari smbunyi
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 71. Lim Kit Siang Dah Senyap……..

  Lim Kit Siang sekarang ini sudah senyap dan tidak bersuara lagi semenjak pendedahan rasuah yang melibatkan anak beliau itu yang lebih besar dari isu 1MDB

  Patutlah Kit Siang yang terkenal dengan mulutnya yang besar itu semenjak kebelakangan ini diam tanpa berkata apa-apa. Kerana dia tahu yang anaknya sendiri terlibat dalam skandal yang paling besar dan ini boleh menyebabkan kejatuhan DAP dan Pakatan Harapan.

  Dalam kenyataan Zarul Ahmad Mohd Zulkifli kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada Januari 2018, dia mendedahkan bahawa 40% daripada pembangunan projek itu dipegang olehnya dan 60% dipegang oleh Ewe Swee Kheng dari Ewein Berhad. Tanah ini juga mempunyai nilai pembangunan kasar sebanyak RM15 billion dan dalam beberapa tahun akan datang apabila selesainya perojek itu, tanah ini nilainya berpotensi sebanyak RM50 billion.

  Sekarang semua orang tahu bahawa Swee Kheng adalah proksi kepada Guan Eng. Ianya bukan satu rahsia lagi. Dari 60% kepunyaan Swee Kheng itu, berapa banyak kepunyaan Guan Eng? Swee Kheng memberitahu kepada SPRM bahawa sebanyak 10% adalah kepunyaan Guan Eng dari 60% yang dimilikinya. Jadi, Guan Eng bukan sahaja dibayar sebanyak 10% dari jumlah kos pembinaan terowong yang bernilai RM6.3 billion itu, malah dia juga mendapat 10% lagi dari jumlah keseluruhan projek itu.

  Yang lebih menarik lagi, mengikut pengakuan Zarul Ahmad, RM22 juta dari RM305 juta untuk kajian kebolehlaksanaan itu sebenarnya digunakan untuk menyogok SPRM bagi menutupkan kes rasuah ini. Patutlah kajian itu menelan kos yang sangat tinggi. Rupanya, jumlah itu termasuk juga dengan RM22 juta untuk menyogok SPRM menutup kes siasatan rasuah.

  Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah membelanjakan sebanyak RM305 juta untuk mengkaji kebolehlaksanaan Terowong Bawah Laut Pulau Pinang. Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya Negeri Lim Hock Seng berkata (LIHAT DI BAWAH) kajian kebolehlaksanaan ini dibayar menerusi hasil dari penukaran tanah.

  10% daripada 60% share Swee Kheng adalah kepunyaan Guan Eng dan yang baki 40% adalah share Zarul Ahmad

  Tanah yang digunakan untuk ‘penukaran’ dengan Terowong Bawah Laut Pulau Pinang itu mempunyai nilai pembangunan kasar sebanyak RM15 billion. Apabila projek terowong itu selesai dan tanah itu telah dibangunkan sepenuhnya, nilainya boleh mencecah sekurang-kurangnya RM50 billion.
  RM50 billion itulah jumlah yang Kerajaan Negeri Pulau Pinang akan lepaskan untuk projek terowong bawah laut yang nilainya hanyalah sebanyak RM6.3 billion. Dan skandal ini adalah lebih besar dari 1MDB.
  Mengapa Lim Guan Eng membuat bising ke atas 1MDB sedangkan skandal Terowong Bawah Laut Pulau Pinang itu lagi besar? Dan mengapa Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad tidak marah kepada menteri kewangannya macam mana dia dahulu marah terhadap Najib Razak ?

  Jika Najib kleptokrat, seperti apa yang Lim Kit Siang kata, yang anaknya sendiri adalah Bapa Kleptokrat. Kit Siang ni tak malu ke? yang anak dia ini perompak terbesar di Malaysia.

  https://www.malaysia-today.net/2019/03/09/dari-fail-sprm-siri-9-guan-eng-kantoi-dia-adalah-shareholder-projek-terowong-bawah-tanah-pulau-pinang/

 72. 👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
  Di blog Budin ni, cgu Kejora terus je menunggu
  Tpi, Suman kedi terus diam je, serupa dgn tugu
  TN beruk pula, asyik mnggaru kote dia yg cagu
  Kedua-duanya terlopong saja menongkat dagu
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 73. Menunggu 16 hb Nov ini mmg terasa tak sabar
  Mlmnya tentu bendera BN akn megah berkibar
  Tg Piai..rakyat akan tolak parti yg abuk hambar
  PRU15 nanti..kerajaan PH rkyat akn kasi bubar
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 74. MAKIN MELAMPAU PEMIMPIN DAP APABILA MENGAITKAN INSIDEN CHRISTCHURCH DENGAN UMNO-PAS

  Makin kurang ajar dan melampau pimpinan DAP ni. Selepas Lim Gun Eng dan Nga Kor Ming membuat kenyataan rasis dan chauvinis, kali ini giliran YB Chew Chong Sin pula mengeluarkan kenyataan biadab dengan *mengaitkan insiden pembunuhan beramai-ramai umat Islam di dua Masjid di Christchurch New Zealand dengan permuafakatan UMNO-PAS*. Sedikitpun tidak sensitif dengan perasaan umat Islam yang sedang bersedih dan berduka-cita dengan kematian saudara-saudara seIslam di New Zealand. Bukannya mahu bersimpati tetapi *cuba memberi amaran seolah-olah insiden sama akan berulang di Malaysia jika permuafakatan UMNO dan PAS menjadi kenyataan dan didakwanya permufakatan ini hanya untuk memainkan sentimen Agama dan Bangsa.*

  Apakah asas kenyataannya ini? Apakah selama 61 tahun UMNO mentadbir Malaysia, kaum dan agama lain dizalimi dan ditindas? Apakah kerajaan Pas yang memerintah hampir 30 tahun di Kelantan juga pernah menindas bukan Islam?

  Nampaknya semakin hari semakin terserlah nilai pelampauan dan perkauman yang hakikatnya menjadi orientasi perjuangan DAP selama ini. Seharusnya rakyat berbilang Agama dan Bangsa wajar menolak parti rasis dan chauvinis DAP yang boleh menjadi punca persengketaan dan perselisihan agama dan kaum di negara ini.

 75. Mufti Bidas Mahathir Ciri Munafik…..

  Hati-hati pusingan U, jangan sampai jadi munafik……….

  Kata Mufti Negeri Sembilan, Datuk Mohd. Yusof Ahmad, ciri-ciri orang munafik adalah bermula dengan berbohong, selepas itu memungkiri janji seterusnya mengkhianati amanah dan semua perbuatan ini sedang berlaku dalam Pakatan Harapan.

  Menurut beliau, perkara itu jelas apabila calon Perdana Menteri Pkaatan Harapan diketuai DAP, Tun Dr. Mahathir Mohamad sanggup bekerjasama dengan musuh politiknya dahulu iaitu DAP dan pada masa sama menimbulkan tanda tanya berikutan gesaannya supaya membebaskan Datuk Seri Anwar Ibrahim, sedangkan sebelum ini beliau mendakwa Penasihat PKR itu tidak bermoral.

  “Apa yang paling dikhuatiri, strategi politik seperti itu dibimbangi mencontohi perbuatan Abdullah Ubay yang terkenal dalam sejarah Islam sebagai pemimpin munafik,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

  Sehubungan itu, Mohd. Yusof mengingatkan semua pihak supaya tidak sama sekali memandang ringan sebarang tindak-tanduk yang membawa kepada perbuatan munafik.

  “Ini perlu kerana Islam meletakkan orang munafik ini di kedudukan paling rendah di neraka.

  “Ramai orang Islam memandang ringan mengenai isu munafik, sedangkan golongan ini memang dilaknat malah Allah menyifatkan mereka ini mempunyai penyakit di dalam hati,” katanya.

  Dalam usahanya menjatuhkan kerajaan Barisan Nasional (BN) pimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak, Dr. Mahathir dilihat mengejutkan ramai apabila memilih DAP sebagai sekutu sedangkan parti itu ditentangnya sebelum ini kerana memperjuangkan konsep Malaysian Malaysia yang disifatkan beliau merugikan orang Melayu.

  Selain itu, menerusi Pakatan Harapan yang diketuai DAP, Dr. Mahathir bukan sahaja bergabung dengan PKR bahkan membuat beberapa pusingan U terhebat dalam karier politik beliau termasuk mendesak Anwar dibebaskan daripada penjara.

  Malah terbaharu, Dr. Mahathir yang dikritik hebat media asing ketika memecat Anwar dua dekad lalu memberi alasan yang beliau bertindak demikian sebab didorong polis.-UTUSAN ONLINE

 76. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Cgu Kejora terus berpantun, dgn penuh syahdu
  Entah kenapa pagi ni hati ini tetiba terasa rindu
  Bkn je kat Irah tpi juga TN kera & Suman Hindu
  Mana pergi..itu dua ekor beruk berhati khaudu?
  🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒🐵🐒

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  (Bunga2 tu, Kejora tujukan kat Irah..
  Kat TN beruk & Suman Hindu, Kejora nak tujukan ketul batu..😂)

 77. Pakatan’s Doomsday Talk Is Bankrupting Tabung Haji And Felda……

  With the political and financial chaos the country is facing, and with the many cases of corruption involving Pakatan Harapan leaders, the main question is: can the Pakatan Harapan government survive until GE15 in 2023 or will the government fall by 2020?

  The government has set aside RM10 billion in the event there is a run on Tabung Haji and depositors want to take their money out of the pilgrim’s fund. Felda, in turn, has asked the government for RM6 billion to save it from bankruptcy.

  That is what happens when you keep telling the world Malaysia is going bankrupt. The confidence level declines and the market drops. And last year the market lost RM270 billion.

 78. Clare Rewcastle Brown spearheaded the successful anti-palm oil campaign……….

  Sarawak Report was the main mover behind the anti-palm oil campaign. Sarawak Report received millions in funding from various sources and after years of campaigning they finally succeeded in getting a number of countries to boycott Malaysian palm oil. And the boycott is growing.

  China would have been able to make up for the drop in palm oil orders from the west, but because the Malaysian government called the Chinese a bunch of thieves and crooks, the Chinese market is not growing at the rate Malaysia had hoped. It is basically a case of Malaysia slaying the goose that lays the golden egg.

  Malaysia called the Chinese thieves and crooks

  This is what is called a self-inflicted wound. In the effort to paint a doomsday scenario and convince the world that Malaysia is going bankrupt, the two biggest Malay institutions, Tabung Haji and Felda, have to bite the dust.

  Pakatan Harapan is hoping the Malays would get hurt enough to get angry and blame Najib Tun Razak and Umno for the financial ruin they are facing. The problem is, people tend to blame the government of the day when they suffer any calamity and in this case they are blaming Pakatan Harapan for the problem.

  With the political and financial chaos the country is facing, and with the many cases of corruption involving Pakatan Harapan leaders, the main question is: can the Pakatan Harapan government survive until GE15 in 2023 or will the government fall by 2020?

 79. The DAP Chinese attack Najib to deflect from the fact that Pakatan is not capable of running the country….

  Guan Eng is still talking about Najib did this and Najib did that when he was in charge. Okay, we have already heard about the bad things that Najib did. No need to keep repeating those stories. Just tell us what the Pakatan government is doing about it?

  Najib did this. Najib did that. Cukuplah! Najib is no longer the Finance Minister. Guan Eng is. We know what Najib did. You have told us many times what Najib did.

  Now tell us what you are doing about it. You have had almost a year to figure out what happened and what you are going to do about it.

  No need to keep repeating the story about corruption. After all, you are also corrupt. You have corruption cases involving your house and the undersea tunnel.

  So enough stories about corruption. Tell us how come you are short of money after just three months and how come students all over the world are being recalled before they can finish their studies? And yet you have enough money to give RM50 million to Chinese schools.

  Reply

 80. 💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  Di medan tmpur cinta ini ku ingin jadi hulubang
  Lembing dan tombak rindu, akn terus ku julang
  Sangat brdebar rasa, menunggu, si dara pulang
  Risaulah juga nanti, kiranya kembang terhalang
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

  1. KEMBANG TERHALANG – GAMMA
   Karaoke: https://youtu.be/Q4jW9kc1OoU

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Rindu tenggelam
   berselubung pilu
   bunga-bunga cinta
   kembang terhalang
   kemarau menghampiri

   Mungkinkah dia
   merawat lara
   ditinggalkan pergi
   untuk selamanya
   bagai diri ku jua

   1. Chorus:

    Dalam rindu
    membuai derita
    di penghujung alam cinta
    mungkin ada
    penawar rahsia
    walau hanya secangkir saja

    kita sama
    rantai jiwa
    diolokkan cinta

    Di sini aku
    tetap merindu
    ingin ku membelai
    kuntuman impian
    untuk harumi jiwa
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 81. EXCO DAP Melaka buat hal lagi. Selepas berlagak, bergaduh dan tunjuk kuasa dengan orang kampung, beliau sekarang buat perkara yang sama kepada penarik beca pula.

  Siap hendak berkasar pula. Paling tidak boleh tahan adalah ayat sama juga yang keluar dari mulut beliau,

  AWAK TAHU SAYA SIAPA?

  Tidak adakah anak Melaka keturunan Hang Tuah 5 bersaudara yang boleh mengajar EXCO ini erti kesopanan? Bosan sudah melihat bagaimana wakil DAPigs biadap melayan Rakyat.

 82. Sobat2 seagama ku sekelian…korang tak perasan ke…satu tindakan yang agak IRONIK apabila Rejim Pakatan itu tampil mengecam tindakan Rejim Zionis Israel yang sering menceroboh Bumi Gaza sehingga ke hari ini seperti yang tular baru2 ni.

  Tak salah jika mereka mahu mengecam Israel….tetapi realitinya, apa yang dilakukan oleh Rejim Pakatan di Malaysia pada ketika ini tidak ubah sama seperti tindakan Rejim Zionis itu sendiri.

  Di Malaysia, Rejim Pakatan itu sendiri mengecam usaha Penyatuan Ummah sesama Islam yang dilabelkan sebagai satu tindakan Perkauman dan disifatkan sebagai Rasis.

  Malah, ada juga pemimpin komponen Rejim Pakatan itu yang menuduh usaha Penyatuan Ummah di Malaysia sebagai “Pengisytiharan Perang” ke atas mereka yang bukan Islam.

  Maka sebab itu rakyat yang waras menyifatkan ia sebagai satu langkah yang IRONIK apabila Rejim Pakatan itu tampil mengecam tindakan Rejim Zionis Israel, seolah-olah mereka ni Tak Sedar Diri…umpama mengata dulang , paku serpih..mengata orang..depa semua yang lebih2 beb!!!!!

  Reply

 83. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  Cgu Kejora terus saja santai, berpantun madah
  Mmg jadi minat hobi dgn ssunan bahasa indah
  Itu yg dh bikin trkedu TN & Suman haram jadah
  Huerghh..ptuiihh..utk depa, glema Kejora ludah
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

 84. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Blog Budin ni terus jadi lengang sunyi dan sepi
  Ke mana hilang, TN beruk & Suman lembu sapi
  Dh mmpos ke itu 2 ekor neraka punya kayu api
  Atau depa gi kenduri babi pnggang tajaan DAP
  🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷🐖🐷

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

 85. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Penyokong2 PH terus saja diam kelu membisu
  Nak berkempen pun, dah tak ada hujah dan isu
  Tak kan masih jugak lagi nak tabur janji2 palsu
  Pilihan yang ada ialah menangis & siapkan tisu
  😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 86. 👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮👮
  Sama jer keadaan, ada ker tak ada permit polis
  Idea kempen di pihak krjaan dh nampak muflis
  Kekalahan k’jaan PH seperti sudah pun tertulis
  Rakyat mahu tumbangkan, k’rajaan kepala iblis
  👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿👿

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

 87. 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  Krjaan dah nampak rkyat sokong pmbangkang
  Maka kempen rumah ke rumah cuba dikekang
  Nmun akhirnya, PH akn tetap juga ke longkang
  Kita hancurkan krjaan semburit main belakang
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

Leave a Reply

Your email address will not be published.