PERALIHAN KUASA – ADAKAH JANJI MULUT DAN JANJI POLITIK BOLEH DIMUNGKIRI?

Ada dua perkara berbeza yang perlu difahami berhubung janji peralihan kuasa daripada Tun Mahathir Mohamad kepada Anwar Ibrahim yang berterusan menjadi perbualan ramai di sepanjang masa.

Pertama, janji yang telah disepakati dalam Majlis Presiden PH itu menetapkan Anwar adalah pengganti tunggal kepada Tun Mahathir.

Oleh kerana ia keputusan konsensus, bermakna janji itu turut dipersetujui oleh Tun Mahathir sendiri.

Anwar adalah satu-satunya nama yang dipersetujui untuk menjadi Perdana Menteri selepas Tun Mahathir dan tiada nama kedua atau ketiga yang dicadangkan sebagai simpanan.

Dalam erti kata lain, meski pun tiada tarikh bila peralihan kuasa mesti dilakukan, Anwar adalah satu-satunya penerima baton yang sah bagi kerusi Perdana Menteri daripada Tun Mahathir.

Nama-nama lain yang cuba dicadangkan, sama ada melalui pintu belakang atau pintu tepi, apalagi melalui tingkap, adalah tidak sah selagi PH yang menguasai kerajaan.

Kedua, di sebalik tiada tarikh peralihan kuasa dan tiada juga tempoh masa tertentu untuk Perdana Menteri ke-7 mentadbir negara yang termaktub dalam konsensus Majlis Presiden sebelum perlu menyerahkan jawatan itu kepada penggantinya, jangan lupa bahawa Tun Mahathir berkali-kali berjanji hanya mahu memenang kuasa buat kali kedua ini hanya untuk tempoh dua tahun saja.

Sebelum PRU14 diadakan, tempoh dua tahun itulah yang selalu disebut oleh Tun Mahathir untuk menjadi Perdana Menteri, tentu antaranya kerana mengambil kira usia beliau yang sudah 93 tahun ketika itu.

Selain itu, tambah Tun Mahathir lagi, dengan pengalaman selama 22 tahun sebagai Perdana Menteri sebelum ini, tempoh dua tahun itu sudah memadai baginya untuk membaiki kerosakan dan memulihkan ekonomi negara yang ditinggalkan BN.

Dalam maksud yang mudah dan jelas, tempoh dua tahun itu adalah janji yang dilafazkan oleh tuan punya badan sendiri.

Maka, sementara isu peralihan kuasa terus menjadi pertikaian terutama kerana Tun Mahathir sendiri nampaknya tidak lagi berpegang kepada janji asal dua tahun yang kerap disebutnya sebelum ini, penyelesaian terbaik tentulah dengan kembali semula kepada di mana semuanya bermula sebelum ini.

Semuanya bermula dengan termaktubnya perjanjian peralihan kuasa yang secara jelas menyebut hanya Anwar sebagai pengganti dan pengisi jawatan Perdana Menteri ke-8 yang selepas itu diikuti dengan janji mulut Tun Mahathir untuk memegang kuasa selama paling lama dalam tempoh dua tahun saja.

Walaupun satu adalah janji bertulis dan satu lagi hanya janji mulut, kedua-duanya adalah janji yang dalam pengetahuan serta dengan persaksian Tuhan sebagai pencipta alam ini.

Kecuali bagi mereka yang mengutamakan dunia melebihi kehidupan abadi di akhirat, mungkin ada yang berani mengatakan janji mulut tidak salah untuk dimungkiri kerana tidak boleh dibawa ke mahkamah untuk diambil tindakan undang-undang, lebih-lebih lagi ia adalah janji politik semata-mata.

Tetapi, bagaimana dengan pengadilan di mahkamah akhirat nanti dan adakah janji politik tidak masuk dalam perbicaraan di hadapan Tuhan? (ShahbudinHusin 13/11/2019)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 13 November 2019 — 11:46 am
Subscribe
Notify of
guest
74 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
13 November 2019 7:35 pm

MAMPUKAH BAPAK HARAM KAN MAFIA KOMUNIS D4P?….. Ketegangan DAP-Mahathir pada tahap kritikal…….. Keputusan Jawatankuasa disiplin DAP menerima penjelasan Ronnie Liu berhubung artikelnya yang membidas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menimbulkan persoalan sekiranya tindakan Ronnie dirancang dengan teliti oleh DAP, khususnya, Lim Kit Siang. Ini memandangkan isi kandungan artikel tersebut jelas bercanggah dengan prinsip kesefahaman yang dipersetujui oleh kesemua parti komponen Pakatan Harapan. Menurut prinsip ini, ketua-ketua parti Pakatan Harapan wajib membawa segala permasalahan ataupun sengketa dalaman melibatkan gabungan tersebut ke meja perbincangan bagi mencapai kata sepakat menerusi konsensus Majlis Presiden. Ronnie, menerusi sebuah laporan portal berita tempatan, mendakwa Pakatan… Read more »

Othman Ahmai
Othman Ahmai
13 November 2019 11:49 pm

MVA…. “Luahan Ronnie dipercayai berpunca dari beberapa insiden melibatkan DAP baru-baru ini, di mana Mahathir dilihat memberi ‘tekanan’ kepada parti tersebut atas pelbagai isu bermula dari isu seni khat dan penulisan jawi. Sudah pasti masyarakat Melayu-Islam akan mempercayai Mahathir melihatkan cara beliau menekan DAP menerusi penahanan empat ahli parti tersebut di bawah SOSMA atas tuduhan cuba menghidupkan keganasan LTTE di Malaysia. Malah, masyarakat Melayu-Islam akan turut rasa bersyukur dengan Mahathir dan akan terus bersatu di belakang mana-mana gabungan yang diterajuinya selagi gabungan tersebut tidak melibatkan Lim Kit Siang dan kuncu-kuncunya” ——————————————————————————- Ayat2 kamu itu sedikit sebanyak telah menyentuh qalbuku dan… Read more »

Othman Ahmai
Othman Ahmai
14 November 2019 12:10 am
Reply to  Othman Ahmai

Kebetulan, baru2 ini saya sedang berperang urat saraf dgn seorang Zionist Yahudi yg amat membenci Tun Mahathir. Untuk makluman, di bawah ini saya terterakan pertikaman lidah kami… Othman Ahmad, November 10, 2019 at 12:01 am Friends, foes, Malaysians & countrymen…. TUN M IS HOLDING THE TRIUMPH CARD – A WINNER & TRUE LEADER. Tun M is holding the triumph card – history has shown that which ever fence he stood, he’s always end up the ultimate winner. He is the true ‘Kingmaker, unlike Pas Hardy Bawang, a mere kingfisher. His strong self-confidence always made him to believe leaving the country… Read more »

Mamatdude
Mamatdude
14 November 2019 7:54 pm

Penipu dan hancing berpisah tiada kui kui kui…

Othman Ahmai
Othman Ahmai
13 November 2019 6:38 pm

P E N G U M U M A N Hari ini Kejora haramjadah nak putar belit berauta temberang untuk cover malunya….!! Yg telah sudah2 dia melarikan diri dgn pelbagai alasan…. – konon sibuklah, – kerana spek hitam sayalah, – Mas Sarawaknya datang bulanlah, – Irah & dia terburu-buru konon nak balik Kedahlah, – dia dapat kemalanganlah, dll Tau-tau akhirnya, hari ini last2 @ 11:49 dia mengaku tak perlu datang pulak dahh. Cissssss…betul2 takder pelir…!! Sah-sah budak taik kucing Kejora takut kecut mengelak diri beralasan ala Mat Malasan untuk berdepan dgnku. Memang dasar PENIPU & PENGECUT….!! Hi hi hi Ho… Read more »

Jigit
Jigit
13 November 2019 5:26 pm

Janji mudah diukir tapi sukar ditepati
Sebab tu banyak yang sudah di capati
Tok Det kata abam boleh tagih janji sampai mati
Bagi atau tidak ikut dia punya suka hati

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

Anonymous
Anonymous
13 November 2019 5:40 pm
Reply to  Jigit

Bro jigit,

👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
Manusia perlulah akur dalam menunaikan janji
Klu tidak..kita akn jdi golongan munafiq, yg keji
Dlm perkara janji ini..Kejora rasa bagaikan diuji
Dia janji, mau jumpa Kejora..Irah siswi saikoloji
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
13 November 2019 5:42 pm
Reply to  Anonymous

MUNIRAH MARYONO Assalamualaikum,ini Irah datang cikgu Abah dan mama bawa beraye keliling.Irahkan suku Jawarian.Abah cakap “KENE ERET NEH’.Irah pon setahun sekali je balik kampong.Itupon abah dan mama guna duit sendiri.Cian abah,tiap tahun ribu-ribu abis. Cikgu,Irah kena bantu cikgu.Irah kena jumpa cikgu.Not now,tapi bila Irah abis study ok cikgu.Irah janji.Irah dah tahun akhir nih,Disember abislah.Irah nak keje kat Mesia,tak nak keje kat US,mama cakap kalau tak dak keje kat Mesia,keje sane Irah tak nak lah.Kalau jodoh ngan omputeh,tak nak le Irah.Irah nak kawin orang Melayu la. Irah study Psychology Cikgu,cikgu kehilangan sesuatu yg berharga kasih sayang Irah agak ? kan atau… Read more »

Anonymous
Anonymous
13 November 2019 5:48 pm
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Begitulah..9 Jun 2019 tibanya wrkh dari si dara
Walau baru kenal, Irah begitu manja dan mesra
‘Irah janji..’, dlm wrkah itu mmg sgt jelas tertera
Sbb itu le, kpulangan Irah sgt dinantikan Kejora
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

Othman Ahmai
Othman Ahmai
13 November 2019 6:04 pm
Reply to  Anonymous

Takyah gormal banyak mulut, buktikan dgn live action, meh mai datang sini di Tg Piai….!!

Berani ker, budak…??

Anonymous
Anonymous
13 November 2019 6:16 pm
Reply to  Othman Ahmai

Bro jigit,

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Suman sami Hindu bukan saja perangai hodoh
Tpi dia juga bebal bangang bingai biol & bodoh
Kna dgn Kejora..muka dia, dah mendung teduh
Bila kalah brhujah..dia mula nak ajak bergaduh
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

Othman Ahmai
Othman Ahmai
13 November 2019 6:21 pm
Reply to  Anonymous

Tak abis2 berangan syok sendiri. Dulu berangan konon dgn Mas Iban yg tak wujud.

Toksah kotorkan laman orang dgn PANTATOON2 Sampah. Cakap jer berdegar-degar tapi buah pelir takdak…..Pengecut…..!!

He he he

Othman Ahmai
Othman Ahmai
13 November 2019 6:22 pm
Reply to  Anonymous

Tak abis2 berangan syok sendiri. Dulu berangan konon dgn Mas Iban yg tak wujud.

Toksah kotorkan laman orang dgn PANTATOON2 Sampah. Cakap jer berdegar-degar tapi buah pelir takdak…..Pengecut…..!!

He he he

Othman Ahmai
Othman Ahmai
13 November 2019 5:23 pm

Untuk pengetahuan, ramai orang di kawasan Ceramah Perdana Tun Mahathir malam ini tidak tahan senak perut membaca PANTAT-PANTAToon Kejora yg tersangatlah bodoh & menggelikan.

He he he

Salam dari
TG Piai

Anonymous
Anonymous
13 November 2019 5:18 pm

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Nampak Kejora jer, Suman bapok mula gelisah
Mlm tdi, menangis tersedu, bantal habis basah
Bila Suman ada kat sini..kerja Kejora tak susah
Sbb dah siap sedia ada bahan untuk dibelasah
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Othman Ahmai
Othman Ahmai
13 November 2019 5:58 pm
Reply to  Anonymous

Alahai Budak Taik Kejora baruah, Angkaww berPANTAToon konon2 ngaku berdarah Hang Tuah. KENAPA SOROK DIRI DGN ORANG TUA, ANGKAWW SEMBUNYI DI MANA, HAAAA….?? Angkaww yg tak habis2 sebar berita palsu, berita menghasut-mengadu domba tiap2 hari di alam maya. Toksah ler gormal ala si bibir tebal Mat Malasan…..!! P E R I N G A T A N Aduhai Kejora Kojolla Pengecut… MANA… MANA…MANA…DIA JAWAPAN MU ITU, HAAA…?? APA KAU TAKUT KERRRRR…??? Aku masih menanti jawapan mu, beranikah angkaww datang ke Tg Piau buat kita bersama menyelusuri kampung2 di sini membuat tinjauan live…..?? Dan….jika Angkaww masih tak berpuas hati, apa kata… Read more »

Anonymous
Anonymous
13 November 2019 5:11 pm

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
Kasihan Suman kedi, sana sini dia mengelupor
Mlm tadi Kejora titik dia, jadi ayam berak kapor
Tak padan dgn tua bapok..ingin nak bertempur
Ksudahn kini, tolong bini cuci pinggan kt dapor
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Othman Ahmai
Othman Ahmai
13 November 2019 6:01 pm
Reply to  Anonymous

Takyah gormal bNtak mulut, buktikan dgn live action, meh mai datang sini di Tg Piai….!!

Berani ker, budak…??t

Othman Ahmai
Othman Ahmai
13 November 2019 3:35 pm

Jeng Jeng Jeng KHAS BUAT SI PENGECUT KEJORA Keep on running, keep on hiding One fine day I’m gonna be the one To make you understand Oh, yeah, I’m gonna be the man. Keep on running, running from my arms One fine day I’m gonna be the one To make you understand Oh yeah, I’m gonna be the man. Chorus: Hey, hey, hey Everyone is looking at you now It makes you feel so sad. Hey, hey, hey Everyone is laughing at you now, It makes me feel so glad, So keep on running Keep on running, keep on hiding… Read more »

Anonymous
Anonymous
13 November 2019 4:02 pm
Reply to  Othman Ahmai

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Suman kedi dh teruk kna ganyang dgn ini ckgu
Sbb cari pasal dgn Kejora emosi dia terganggu
Melopong trkedu ler ifrit tua tu mnongkat dagu
Udah mati akal, dia bawa, itu bapok punya lagu
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Othman Ahmai
Othman Ahmai
13 November 2019 3:20 pm

Tak sudah2 syok sendiri – tapi bila diajak berjumpa face-to-face, hapah pun tarak.

Cisssss…Kejora betul2 takder kotey, bacol pengecut…..!!

ps:
Malam ini ada CERAMAH-AMANAT PERDANA MENTERI di Tg Piai.

Anonymous
Anonymous
13 November 2019 3:32 pm
Reply to  Othman Ahmai

Nk gi Tg Piai ke bnda Wak, esok Kejora sekolah
Tpi..klu Kejora tk ada pun rsanya tk jdi masalah
Sbb pertandingan dkat Tg Piai tu, berat sebelah
Rata2 org menyebut, yg PH dah pasti akn kalah
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

Othman Ahmai
Othman Ahmai
13 November 2019 4:41 pm
Reply to  Anonymous

Haiiii…angkaww sekolah tadika belum abis2 lagi kerr….??
He he he

Banyak ler angkaw punya temberang. Takut cakap ler takut. Baru jer semalam angkaww berPANTAToon dg Ira konon angkawww sedang bercuti panjang.
He he he

Anonymous
Anonymous
13 November 2019 3:19 pm

👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹👹
Suman sami Hindu..dah jadi serupa kain buruk
Tak tahu di mana, bapok kedi ini, lari menyorok
Dah tak de ker komen konco dia atuk TN beruk
Tak kan Kejora tibai sikit pun udah kena stroke
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

Tanpa Nama
Tanpa Nama
13 November 2019 3:30 pm
Reply to  Anonymous

Beruk Tua Geng Najib kena stroke ada 3 sebab – merokok, genetic factor dan umur tua.

Dulu dah kena, nyaris mampossssss, kena sekali lagi, mesti gol.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
13 November 2019 3:33 pm
Reply to  Tanpa Nama

Kalau dia mamposss cepat, aman blog ini, baru ada peluang nak bincang tajuk / isi pos yang dicoba sabotaj nya. Orang tua bedebah.

Jo Lok
Jo Lok
13 November 2019 2:59 pm

PAS PEROSAK ISLAM YANG MULIA : SESUNGGUHNYA AMAT TERHINA LAGI MEMALUKAN ISLAM KERANA PAS YANG BERTUNJANGKAN AGAMA ISLAM MELINDUNGI DAN MEMBELA KEMUNGKARAN YANG NYATA DILAKUKAN OLEH NAJIB UMNO……

SEDANGKAN FATIMAH ANAK NABI SAW AKAN NABI POTONG TANGANNYA JIKA MENCURI SEBALIKNYA PAS MELINDUNGI DAN MEMBELA PENCURI HAK RAKYAT. PAS PENGKHIANAT ISLAM, MELAYU DAN NEGARA \

Wujud Prima facie ke atas Najib bermaksud segala keterangan dlm perbicaraannya sebelum ini telah meyakinkan Mahkamah bahawa keterangan yang dikemukakan adalah mencukupi untuk memastikan wujudnya elemen utama dalam pertuduhun kes jenayah ke atas Najib.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
13 November 2019 3:25 pm
Reply to  Jo Lok

PAS tak merasa ke Putrajaya, sekarang nak tumpang bas UMNO ke situ.

Kot tak lama lagi depa kafir mengkafir antara dua puak tuh.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
13 November 2019 2:54 pm

SEMUA PARTI CINA BERSATU MAINKAN ISU RASIS TERHADAP MELAYU DAN ANTI ISLAM…… BAPAK MESTI PASTIKAN D4P THE AXIS OF EVILS DIHARAMKAN SEBELUM PRU 15…… Setiausaha politik Maszlee Malik buat laporan polis terhadap Presiden Gerakan……. Laporan dibuat oleh Mahmmod Kassim, Setiausaha Politik kepada Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik atas perbuatan Dominic memfitnah serta menyebarkan persepsi negatif terhadap Maszlee dan pentadbiran Pakatan Harapan (PH). Sumber (gambar): The Star Online Satu laporan polis telah dibuat terhadap Presiden Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan), Dr Dominic Lau kerana memfitnah pentadbiran kerajaan Pakatan Harapan yang kononnya akan membawa masuk guru dari Arab Saudi untuk mengajar Sains… Read more »

Anonymous
Anonymous
13 November 2019 2:46 pm

Kejora nk peduli apa, janji mulut ker janji politik
Sbb bidang tugas cgu Kejora ngajar matematik
Lbh baik, Kejora fikir tentang cinta yang brputik
Hiba & sayu di hati ini..bila airmata Irah menitik
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
13 November 2019 2:47 pm
Reply to  Anonymous

MUNIRAH MARYONO Salam Sir Abang Mga Abg sses Irh kat sni bse je, thks kene doakan irh,rjn nye abg hntar bga kat Irh, sian abg,abgkan sbok ngajar lucunye irh rmai yg sbut nma irh mcm irh ni artis pula ha ha bsala dnia pltcs… hbis kliah siang td irh mkn2 ngan adk jnior yr 1 pmpuan dia ckp asl kdah,org pndng,ank ptani dia ckp ,skrg mase msin ptong pkk bras kalu mse gni,kcil dlu ,dia trun swah tngkap ikn dlm lpak-lpak air,ikn byak dia ckp 1 kli lntah ggit,trik x nk tnggal,dia lri blik rmah ngis2 lucunye cite,smpai kmi ktawe… Read more »

Anonymous
Anonymous
13 November 2019 2:53 pm
Reply to  Anonymous

👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
Bgitulah tkdir suratan..anugrah yg Allah nk beri
Sungguh mulia hatinya..si manja, Irah ku puteri
Walau anak org kaya, & berada, dia tk besar diri
Airmata krinduan Irah mngalir, tanpa dia sedari
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

Tanpa Nama
Tanpa Nama
13 November 2019 3:22 pm
Reply to  Anonymous

“suratan” yang kau cipta sendiri, watak yang kau reka sendiri.

Very cheapskate pembohong, penipu, pemfitnah, penjilat Najib tak renti2.

Othman Ahmai
Othman Ahmai
13 November 2019 4:43 pm
Reply to  Anonymous

Tak sudah2 syok sendiri – tapi bila diajak berjumpa face-to-face, hapah pun tarak.

Cisssss…Kejora betul2 takder kotey, takder pelir, bacol pengecut…..!!

Othman Ahmai
Othman Ahmai
13 November 2019 5:00 pm
Reply to  Anonymous

Ha ha ha

Temberang jer lebih…..last2 @ 11:49 dia mengaku tak perlu datang pulak dahh. Cissssss…betul2 takder pelir..,!!

Sah-sah budak taik kucing Kejora takut kecut mengelak diri beralasan ala Mat Malasan untuk berdepan dgnku.

Memang dasar PENIPU & PENGECUT….!!
Hi hi hi
Ho ho ho
He he he

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
13 November 2019 2:45 pm

PERJUANGAN BAPAK SKANDAL BERTONG2 BELUM SELESAI SELAGI SEKOLAH VERNAKULAR TIDAK DIHAPUSKAN….. SJK Cina medan propaganda perkauman, perlu dimansuhkan segera………. Saya mempersoal kebijaksanaan Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching, menyeru semua pihak berhenti pertikai kewujudan terus sekolah jenis kebangsaan Cina dan Tamil sedangkan beliau senyap ketika pihak Dong Zong mempertikaikan pengenalan tulisan jawi dan seni khat di peringkat sekolah rendah. Saya turut mempersoal watak yang dimainkan Teo dalam mencemar minda dan pemikiran pelajar sekolah vernakular menerusi penyebaran komik propaganda yang terang-terang memiliki unsur anti-Islam, pro-komunis dan pro-China. Komik tersebut diterbitkan oleh bekas aktivis DAP, Hew Kuan Yau, bersama seorang pelukis, Chong… Read more »

Othman Ahmai
Othman Ahmai
13 November 2019 5:01 pm

Ha ha ha

Temberang jer lebih…..last2 @ 11:49 dia mengaku tak perlu datang pulak dahh. Cissssss…betul2 takder pelir..,!!

Sah-sah budak taik kucing Kejora takut kecut mengelak diri beralasan ala Mat Malasan untuk berdepan dgnku.

Memang dasar PENIPU & PENGECUT….!!
Hi hi hi
Ho ho ho
He he he

Anonymous
Anonymous
13 November 2019 2:31 pm

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Hari ini hari yg menggembirakan bg cgu Kejora
Krna, Suman sami Hindu tua, dah parah cedera
Begitu le juga, dgn si tua bebal bahalol TN kera
Kena pukulan Kejora..beruk itu, panas mmbara
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Othman Ahmai
Othman Ahmai
13 November 2019 3:17 pm
Reply to  Anonymous

He he he

Tak sudah2 syok sendiri – tapi bila diajak berjumpa face-to-face, hapah pun tarak.

Cisssss…Kejora betul2 takder kotey, bacol pengecut…..!!

ps:
Malam ini ada CERAMAH-AMANAT PERDANA MENTERI di Tg Piai.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
13 November 2019 3:19 pm
Reply to  Anonymous

Cikgu KEPALA BAPAK KAU.

Pagi petang siang malam melekap di blog ini, Cikgu KEPALA HOTAK KAU.

Jo Lok
Jo Lok
13 November 2019 2:19 pm

MELAYU UMNO SILA MINTA TOLONG TOK2 LEBAI HAJI2 PAS BUAT SOLAT HAJAT PERDANA KAT STADIUM BUKIT JALIL KE KAT PADANG MERBOK KE KAT MASJID RUSILA KE MASJID MARANG KERAPU MERENG SKEPER KE…….SEBABBBBBBB………. NAJIB RAZAK LANON KETUA JEMAAH PENASIHAT [email protected] NASIONAL GAGASAN SEJAHTERA PAS IKATAN BERJASA SEKONGKOLAN MCA MIC KAWAN BAIK AKRAB PEMBELA BANGSA MELAYU DAN AGAMA ISLAM POJAAN KAMU TUH AKAN MULA DIBICARAKAN!!! Perbicaraan pembelaan ditetapkan pada 3, 4, 9 hingga 12 dan 16 hingga 19 Disember ini. Bekas Perdana Menteri itu berdepan masing-masing tiga dakwaan pecah amanah jenayah (CBT), tiga pertuduhan pengubahan wang haram dan satu pertuduhan salah guna… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
13 November 2019 2:17 pm

Untuk menghiburkan hati nya dan untuk menutup (shut out) orang membalun Najib Al Jibo dan Umno, Geng najib ini ciptakan watak Ira, kaangkan surat2 cinta dsb nya.

Dia sudah gila. Mengaku dia guru tapi pagi petang siang malam masuk di blog ini dll, menipu, membohong pembaca sekalian, memfitnah mcm2,

Dia mesti di balun, di tibai, di bantai sekerap mana yang boleh. And get fun and entertainment on and out of the bloke in doing so.

Anonymous
Anonymous
13 November 2019 2:21 pm
Reply to  Tanpa Nama

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
Rasanya atuk TN renta ni dh tersalah mkn ubat
Dia dgn Suman parah tu..Cikgu Kejora yg sebat
Tpi heran, knapa bro GN pula, TN beruk nk libat
Mmg udah sasau teruk ler ini TN dajal musibat
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Tanpa Nama
Tanpa Nama
13 November 2019 3:17 pm
Reply to  Anonymous

Atuk Geng Najib Babi hutan bertaring tapi tak ada gigi. Tak dapat gigit, hanya sondol saja.

Selalu tersondol batu, dah tu menyodok pulak, Tersodok tahi babi, sedap di makan, kata nya.

Othman Ahmai
Othman Ahmai
13 November 2019 3:21 pm
Reply to  Anonymous

He he he

Tak sudah2 syok sendiri – tapi bila diajak berjumpa face-to-face, hapah pun tarak.

Cisssss…Kejora betul2 takder kotey, bacol pengecut…..!!

ps:
Malam ini ada CERAMAH-AMANAT PERDANA MENTERI di Tg Piai.

Othman Ahmai
Othman Ahmai
13 November 2019 5:14 pm
Reply to  Anonymous

Kejora Kojolla…. Angkaww nih tak abis berangan syok sendiri di alam siber. Pendekar syok sendiri pukul angin yg juga melancap sorang2 leoas gian sorang2, kan kan kan……?? Dah tuu….angkaww hanya smbang kencang tapi habuk pun tarak. Kuat putar belit & temberang pulak tuu….!! KEJORA Tanpa Nama & Malu bukan saja dayus & baruah, tapi juga BAHLOL, TOLOL, BADIGOL, SAMDOL & BACOL…..!! BACOL sebab masih ketakutan kecut sembunyi melarikan diri dari saya. Mana kejantanannya, mana kelakiannya, mana telur pelirnya, mana batang koteynya….,??? he he he HEY PENGECUT – ANGKAWW SEMBUNYI DI MANA, HAAAA….?? Tak habis2 berita palsu, berita menghasut-mengadu domba tiap2… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
13 November 2019 2:11 pm

Tiap kali ada blog pos baru, mesti Beruk Tua Geng Najib yang asyik menjilat Najib yang mula komen dan banyak komen.

Sebab dia OKU, dah duduk saja di wheelchair nya dengan laptop atau hp, tulis komen sini sana.

Hati tak habis geram sebab idol nya kena guling di Pru14. Marah orang sebut hal itu selalu, tak tahan dengar orang kata Najib dah tersungkur ke longkang.

Anonymous
Anonymous
13 November 2019 2:22 pm
Reply to  Tanpa Nama

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
Rasanya atuk TN renta ni dh tersalah mkn ubat
Dia dgn Suman parah tu..Cikgu Kejora yg sebat
Tpi heran, knapa bro GN pula, TN beruk nk libat
Mmg udah sasau teruk ler ini TN dajal musibat
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Tanpa Nama
Tanpa Nama
13 November 2019 3:05 pm
Reply to  Anonymous

Kamu lari dari Spotal Bahagia Rg Rambutan atau Tampoi ke?

Harap kamu ditangkap semula, di paksa i spital makan ubat, tak menyusahkan rakyat dengan telatah kamu.

Othman Ahmai
Othman Ahmai
13 November 2019 3:22 pm
Reply to  Anonymous

He he he

Tak sudah2 syok sendiri – tapi bila diajak berjumpa face-to-face, hapah pun tarak.

Cisssss…Kejora betul2 takder kotey, bacol pengecut…..!!

ps:
Malam ini ada CERAMAH-AMANAT PERDANA MENTERI di Tg Piai.

Jo Lok
Jo Lok
13 November 2019 2:03 pm

Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Mohd Nazlan Mohd Ghazali menyatakan wujudnya prima facie;

• Najib memainkan peranan dalam pinjaman SRC daripada Kumpulan Wang Persaraan (KWAP) pada 2011.
• Najib menggunakan dana sebanyak RM42 juta daripada SRC untuk kepentingan sendiri.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
13 November 2019 3:07 pm
Reply to  Jo Lok

Kot Najib menggunakan sebahagian dari wang songlap itu menggodeh politik di sana sini.

Anonymous
Anonymous
13 November 2019 12:58 pm

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Dalaman PH makin timbul mcm2 rupa kemelut
Bersatu..perang dgn DAP..belum lgi habis kalut
Kini timbul pula, bab janji bersurat & janji mulut
Nak jadi PM mmg ler kena licik licin mcm belut
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Othman Ahmai
Othman Ahmai
13 November 2019 5:03 pm
Reply to  Anonymous

Kejora haramjadah nak putar belit berauta temberang untuk cover malunya….!!

Yg telah sudah2 dia melarikan diri dgn pelbagai alasan….

– konon sibuklah,
– kerana spek hitam sayalah,
– Mas Sarawaknya datang bulanlah,
– Irah & dia terburu-buru nak balik Kedahlah,
– dia dapat kemalanganlah, dll

Tau-tau hari ini, besarlah dia punya temberang – last2 @ 11:49 dia mengaku tak perlu datang pulak dahh.
Cissssss…betul2 takder pelir…!!

Sah-sah budak taik kucing Kejora takut kecut mengelak diri beralasan ala Mat Malasan untuk berdepan dgnku.

Memang dasar PENIPU & PENGECUT….!!
Hi hi hi
Ho ho ho
He he he
Ha ha ha

Anonymous
Anonymous
13 November 2019 12:38 pm

Irah,

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
Besok budak2 form 5, exam SPM math tmbhan
Lps pper Agama pgi tdi, budak2 mula kresahan
Cgu mcm abg pun turut sama dlm kegelisahan
Kami semua, brtwakal dan berserah kpd Tuhan
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Othman Ahmai
Othman Ahmai
13 November 2019 4:31 pm
Reply to  Anonymous

Angkaww nih tak abis berangan syok sendiri di alam siber. Dah tuu….angkaww hanya smbang kencang tapi habuk pun tarak. Kuat putar belit & temberang pulak tuu….!! KEJORA Tanpa Nama & Malu bukan saja dayus & baruah, tapi juga BAHLOL, TOLOL, BADIGOL, SAMDOL & BACOL…..!! BACOL sebab masih ketakutan kecut sembunyi melarikan diri dari saya. Mana kejantanannya, mana kelakiannya, mana telur pelirnya, mana batang koteynya….,??? he he he HEY PENGECUT – ANGKAWW SEMBUNYI DI MANA, HAAAA….?? Tak habis2 berita palsu, berita menghasut-mengadu domba tiap2 hari kau sebarkan di alam maya. Toksah ler gormal ala Mat Malasan…..!! MANA… MANA…MANA…DIA JAWAPAN MU ITU,… Read more »

Anonymous
Anonymous
13 November 2019 12:24 pm

👿👹👿👹👿👹👿👹👿👹👿👹👿👹👿👹👿👹
Suman kdi & TN beruk tua..dua dajal kaki fitnah
Aku rasa dua ekor fasiq ni solat mmg tk pernah
Neraka ler tmpt depa dua, tak akan bau Jannah
Kt situ..hirup le korang puas2..darah dan nanah
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Tanpa Nama
Tanpa Nama
13 November 2019 2:06 pm
Reply to  Anonymous

Babi hutan Anonymous Kah kaahh kaaahh @ Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama ini dah lama pencen, tiada kerja lain, tak dibenarkan anak nya dia menjaga cucu, sebab dah nyanyok / senile, lupa itu ini, yang tak lupa hanya menyodok dan menyondol.

Itu pun, kekadang mulut nya penuh tahi anjing, berbau busuk, sebab tersalah sondol.

Anonymous
Anonymous
13 November 2019 2:59 pm
Reply to  Tanpa Nama

Komen dari atuk TN monyet tua hanya merapu
Hanya setakat itu saja, yg beruk tua itu mampu
Syaitan masuk ke badan atuk ni mcm dah tepu
Elok atuk sewel ini, ditibai dgn batang penyapu
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Tanpa Nama
Tanpa Nama
13 November 2019 3:10 pm
Reply to  Anonymous

Komen kamu membuntu. masuk lubang yang tak ada tempat keluar.

Nanti kena macam appendix, perlu di bedah, silap jaga, kamu mati, alamak, ramai nya yang suka hati.

Othman Ahmai
Othman Ahmai
13 November 2019 5:04 pm
Reply to  Tanpa Nama

Kejora haramjadah nak putar belit berauta temberang untuk cover malunya….!! Yg telah sudah2 dia melarikan diri dgn pelbagai alasan…. – – konon sibuklah, – kerana spek hitam sayalah, – Mas Sarawaknya datang bulanlah, – Irah & dia terburu-buru nak balik Kedahlah, – dia dapat kemalanganlah, dll Tau-tau hari ini, besarlah dia punya temberang – last2 @ 11:49 dia mengaku tak perlu datang pulak dahh. Cissssss…betul2 takder pelir…!! Sah-sah budak taik kucing Kejora takut kecut mengelak diri beralasan ala Mat Malasan untuk berdepan dgnku. Memang dasar PENIPU & PENGECUT….!! Hi hi hi Ho ho ho He he he Ha ha ha… Read more »

Othman Ahmai
Othman Ahmai
13 November 2019 3:23 pm
Reply to  Anonymous

He he he

Tak sudah2 syok sendiri – tapi bila diajak berjumpa face-to-face, hapah pun tarak.

Cisssss…Kejora betul2 takder kotey, bacol pengecut…..!!

ps:
Malam ini ada CERAMAH-AMANAT PERDANA MENTERI di Tg Piai.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
13 November 2019 12:01 pm

“berterusan menjadi perbualan ramai” itu berlaku ha nya di antara penyokong Pak Sheikh saja, Budin.

Tapi majoriti mahukan Tun M teruskan sebagai PM hingga satu penggal. Sebab majoriti itu yang menang di Pru14.

Anonymous
Anonymous
13 November 2019 12:00 pm

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kemelut politik dalam PH sudah semakin berat
Budin udah mula nak ungkit..sampai ke akhirat
Rakyat tak boleh tunggu, smpai jdi lbh mudarat
PRU15, kita tumbangkan je itu parti PH keparat
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Tanpa Nama
Tanpa Nama
13 November 2019 12:07 pm
Reply to  Anonymous

Najib yang dah lama terguling dalam longkang dah karat
Tak boleh nak bergerak apa tah lagi nak bersilat
Tak buat kerja lain melainkan memungut tahi pal.t

Anonymous
Anonymous
13 November 2019 12:15 pm
Reply to  Tanpa Nama

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
Sian dgn atuk TN monyet kedi mulut tempayan
Kena Kejora pelakong dia kini terkedu meroyan
Mmbebel beruk tua ni srupa dgn nenek kbayan
Tapi, rungutan dr beruk tus ni, tn Budin tk layan
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Tanpa Nama
Tanpa Nama
13 November 2019 1:57 pm
Reply to  Anonymous

Beruk Tua 70an tahun, Babi Hutan dah tak bergigi Geng Najib yang asyik menjilat Najib – amat senang sebab dah tak bergigi.

Membohong, menipu, memfitnah, tiap hari siang malam pagi petang mengomel di sini, jadi Resident Blogger yang takda gigi, menyodok sana sini, selalu kena tahi.

Anonymous
Anonymous
13 November 2019 12:45 pm
Reply to  Tanpa Nama

🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
Woi TN monyet tua, pukimak lahanat, taik kuda
Kalu dh bingai, tak usah lah, nk mendabik dada
Org skrg, sdg bincang hal krajaan, yg sedia ada
Yg kau nak kalut dgn Najib tu, haper ker benda?
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Tanpa Nama
Tanpa Nama
13 November 2019 2:01 pm
Reply to  Anonymous

puki mak kau dah koyak, kena rodok bapak kau dengan buas, siang malam, tak pakai grease, berdarah.

Begitu sejak kau kecik, takda masa nak bimbing kau, jadi biadab dan kurang ajar, tak jaga bahasa hingga ke tua bangka.

Bila kau nak mampossss? Kasi tau, yer.

Anonymous
Anonymous
13 November 2019 2:59 pm
Reply to  Tanpa Nama

Komen dari atuk TN monyet tua hanya merapu
Hanya setakat itu saja, yg beruk tua itu mampu
Syaitan masuk ke badan atuk ni mcm dah tepu
Elok atuk sewel ini, ditibai dgn batang penyapu
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Tanpa Nama
Tanpa Nama
13 November 2019 3:13 pm
Reply to  Anonymous

Takda lain hanya mengguna perkataan merapu. Kamu sekolah darjah berapa dulu?

Kamu lari dari Spital Bahagia, nanti kena tangkap, tak dapat blogging lagi.

Awas.

Othman Ahmai
Othman Ahmai
13 November 2019 4:35 pm
Reply to  Tanpa Nama

Amin.

Othman Ahmai
Othman Ahmai
13 November 2019 4:34 pm
Reply to  Tanpa Nama

Padan muka Kejora Kojolla…..!!

Othman Ahmai
Othman Ahmai
13 November 2019 5:07 pm
Reply to  Tanpa Nama

Mana berani si Kejora Pengecut yg cakap besar di alam maya jer.

Dah 7-8 tahun dia beralasan Mat Malasan atau temberang mengelak berdepan dgn saya. Kini dah 10 hari saya menanti, hapah pun dia tak jawab nak datang.

Memang dasar haramjadah penipu & pengecut…..!!