PERTANYAAN KEPADA HISHAMMUDDIN, SYARIKAT SIAPA DIBERI KONTRAK BEKAL HELIKOPTER?

Berikutan Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu menyatakan kementeriannya sedang menimbang untuk membawa ke mahkamah berhubung pembelian enam helikopter bernilai lebih RM300 juta oleh pentadbiran terdahulu, namun masih belum diterima, perkara itu segera mengundang respon pantas daripada bekas Menteri Pertahanan, Hishammuddin Hussein.

Beliau mempertikaikan kenyataan Mohamad Sabu itu dengan mendakwa ia sengaja dijadikan polemik serta isu.

“Sebenarnya tidak sampai atau tidak mahu terima? Kalau betul telah 98 peratus siap dan sudah dibayar, terima sahajalah helikopter tu.

“Apa masalahnya lagi sampai perlu tangguh, kemudian reka pelbagai isu dan polemik?

“Ini yang saya sering sebut sebelum ini, jangan disebabkan hendak bermain politik, keselamatan rakyat Sabah diperjudikan,” katanya katanya dalam satu hantaran di laman Facebooknya.

Bagaimanapun, dalam jawapan balas kepada Hishammuddin oleh Kementerian Pertahanan semalam, isu itu nampaknya lebih daripada yang kita jangkakan.

Menurut kenyataan Kementerian Pertahanan, kelewatan penerimaan helikopter tempur ringan MD530G kerana ia mengalami pelbagai masalah teknikal dengan syarikat pembuat asal (OEM).

“Semasa pembinaan helikopter tersebut, kerajaan telah mengkaji semula kesesuaian alatan serta spesifikasi dan mendapati pindaan dan perubahan perlu dibuat agar helikopter yang diterima memenuhi keperluan agensi.

“Berdasarkan kepada kontrak asal, syarikat telah gagal mematuhi obligasi utamanya iaitu menghantar enam buah helikopter.

“Tarikh penghantaran bagi helikopter tersebut juga telah dipinda sebanyak tiga kali, namun tiada sebuah helikopter pun yang telah diserahkan kepada kerajaan sehingga hari ini,” kata kenyataan itu lagi.

Menurut Kementerian Pertahanan juga, kerajaan telah membuat pembayaran kepada syarikat itu sebanyak RM112.6 juta yang bersamaan dengan 35 peratus daripada RM321.9 juta nilai keseluruhan kontrak.

Berdasarkan jawapan Kementerian Pertahanan itu, jelas ternampak ada sesuatu yang tidak kena dalam kontrak membekalkan helikopter tempur yang dibuat semasa Hishammuddin menjadi Menteri Pertahanan.

Sumber-sumber yang biasa dengan Kementerian Pertahanan menyebut, masalah utama kelewatan adalah kerana speaifikasi helikopter yang dihantar berbeza dengan yang ditempah dan ia menjadi sebab utama mengapa kerajaan enggan menerimanya.

Itulah juga yang dikatakan menjadi punca mengapa tarikh penghantaran telah dipinda sebanyak tiga kali, tetapi gagal diserahkan sehingga sekarang.

Kerajaan diberitakan berminat membeli helikopter tempur itu sewaru menyaksikan demonstrasinya ketika Pameran LIMA di Langkawi.

Walaubagaimanapun, helikopter yang dihantar kepada kerajaan dikatakan bukanlah helikopter yang melakukan demonstrasi tersebut.

Dalam bahasa yang mudah, sumber itu memberitahu, perumpaannya ibarat yang ditempah adalah helikopter tempur, namun yang dihantar tidak lebih seperti helikopter peninjau sahaja.

Di sebalik ura-ura Mohamad Sabu mahu mengambil tindakan undang-undang kepada syarikat penbekal dan ia kemudian mendapat reaksi pantas daripada Hishammuddin, seolah-olah ada yang sesuatu yang menarik mengenai kontrak itu.

Kenapa Hishammuddin tampak beria-ia mempertahankan helikopter itu sudah pun disiapkan dan sepatutnya diterima saja oleh kerajaan?

Kepada Ahli Parlimen Sembrong itu, ingin ditanyakan, bagaimana kerajaan mahu menerima  helikopter tersebut jika spesifikasinya tidak sama dengan yang ditempah?

Selain itu, oleh kerana kontrak lumayan itu ditandatangani sewaktu beliau menjadi Menteri Pertahanan, bolehkah Hishammuddin menjelaskan siapakah pemilik syarikat yang dianugerahkan membekal helikopter tersebut?

Benarkah sepertimana perbualan umum di merata tempat – dari kedai kopi hingga ke lounge Parlimen – yang mengatakan kontrak itu dianugerahkan kepada salah seorang kroninya yang difahamkan dalam waktu yang sama adalah juga merupakan pegawainya?

Benarkah juga dikatakan, ketika kemelut penghantaran berlaku dengan kerajaan, syarikat itu telah pun dijual kepada pihak lain – tentunya dengan tujuan untuk mengambil untung secara mudah dan atas angin – dan ia dikatakan menjadi faktor penghantaran helikopter terus tersangkut sehingga sekarang? (ShahbudinHusin 02/11/2019)

Updated: 2 November 2019 — 12:13 pm

107 Comments

Add a Comment
 1. Lame Duck In The House

  Bola kalah. Tanjung Piai kalah. Pasaipa semua kalah? Saya nak jadi PM lagi 3 tahun. Pasaipa kalah?

 2. Bekas Ketua Pemuda PKR, Mohamad Ezam Mohd Nor meminta para pemimpin, khususnya PM untuk berhenti menjadi munafik dan hipokrit.

  Katanya, “selepas lebih 50 tahun merdeka” dengan negara sepanjang masa dipimpin oleh orang Melayu tetapi terpaksa menganjurkan sebuah kongres yang “memalukan” untuk mempertahankan maruah orang Melayu.

  Sepanjang masa itu, Ezam berkata, pemimpin Melayu yang berkuasa hanya menjaga “anak bini dan kroni”, sedangkan bangsa Melayu “di bawah pentas” dan “di luar dewan” ramai yang melarat dan sengsara kehidupannya, termasuk juga rakyat dari bangsa-bangsa lain.

  “Buktinya jelas. Lihatlah yang di atas pentas kongres itu nanti majoritinya jutawan, anak-anaknya jutawan, rumah dan kereta paling besar dan mewah di kota-kota besar dunia semuanya ada di atas pentas itu.

  “.. Maka berhentilah jadi munafik dan hipokrit wahai pemimpin-pemimpin negara. Khusus buat Mahathir yang Allah telah beri kuasa paling panjang dan lama, berhentilah.

  “Tun telah gagal. Kongres ini adalah manisfestasi sebuah kegagalan,” kata Ezam lagi.

  Ezam turut menggesa PM untuk melakukan “pembetulan” dalam negara ini, atau sekurang-kurangnya mengambil dua tindakan.

  Pertama, membuang menteri-menteri yang mempunyai perangai sibuk mengumpul harta buat anak-pinak serta kroni dan kedua membuang menteri yang terang-terang melakuan perbuatan tidak bermaruah, ditayang di seluruh dunia, namun terus menjadi menteri kerana dilindungi perdana menteri.

  Kata Ezam lagi dia yakin Dr Mahathir tidak akan melakukan pembetulan tersebut, kerana katanya, kongres itu sebenarnya bukanlah untuk bangsa Melayu.

  “Menjijikkan. Memang tepat namanya kongres maruah tetapi bukan maruah Melayu, maruah pemimpin-pemimpin Melayu yang sudah hilang maruah.

  “Nama yang betul dan sewajarnya ialah Kongres Maruah Pemimpin Melayu,” katanya lagi.

 3. PRK Tanjung Piai Dan Sindrom PHinocchio : Kenapa Bohong Lagi?

  Kerajaan PH jelas mungkir janji manifesto mereka sendiri yang tiada lagi lantikan politik dalam agensi dan GLC jika tadbir negara.

  Tapi apabila ditekan, Lim Guan Eng DAP dakwa jika ada lembaga pengarah yang merupakan ahli politik dari PH, mereka hanya anggota biasa atau hanya aktif di peringkat negeri dan bukan di peringkat nasional.

  “DAN tidak ada wakil rakyat yang dipilih menduduki lembaga pengarah GLC,” dakwa anak Lim Kit Siang DAP.

  https://m.malaysiakini.com/news/498043

  Rupa-rupanya, Guan Eng DAP telah menipu! Memang ada wakil rakyat yang dilantik sebagai Lembaga Pengarah GLC! Contohnya:

  1. Wong Tack DAP, ahli parlimen Bentong sebagai Pengerusi Malaysian Timber Industry Board (MTIB) pada Ogos 2018.

  2. Chan Foong Hin DAP, ahli parlimen Kota Kinabalu sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah Labuan Port Authority (LPA) pada Februari 2019.
  Ada beberapa orang lagi yang terlibat. Anda boleh juga rujuk FB Dr Kamarul Yusoff
  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2782257458484961&id=100001022016761
  Selain daripada itu,

  3. Zakaria Mohd Salleh PPBM, ADUN Permas sebagai pengarah Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (Kejora).

  4. Ismail Salleh PAN, ADUN Pengkalan Kundar sebagai lembaga pengarah Lembaga Kemajuan Kedah (Keda).

  5. Charles Santiago DAP, ahli parlimen Klang sebagai Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) pada November 2018.
  Begitu mudahnya puak DAP menipu rakyat tanpa rasa bersalah langsung!

  Untuk rekod, calon-calon yang akan bertanding di PRK Tanjung Piai ialah:
  1. Wee Jeck Seng (BN)
  2. Wendy (Gerakan)
  3. Badhrulhisham (Berjasa)
  4. Karmanie (PH)
  5. Faridah Aryani (Bebas)
  6. Ang Uan Lock (Bebas)
  Kita harap pengundi-pengundi di Tanjung Piai bagi signal yang jelas dan dapat menyedarkan puak PH-DAP supaya tidak menipu lagi.

  Caranya ialah lantik Dr Wee Jeck Seng BN, wakil rakyat yang banyak pengalaman dan definitely bukan yes man PH-DAP.

  Ambillah ‘gula-gula’ yang sedang ditaburkan oleh kerajaan PH-DAP kerana itu wang rakyat tapi jangan bagi undi kepada calon PH-DAP.

 4. Penegasan dibuat pemimpin Pemuda DAP mengenai komik karya Hew Kuan Yau itu tidak ada kaitan dengan parti belum meyakinkan dan tidak boleh diterima, kata seorang pemimpin PAS.

  Justeru menurut anggota Jawatankuasa Pusat PAS, Dr Khairuddin Aman Razali, polis tidak wajar mengehadkan langkah mengambil keterangan Hew dan pelukis komik berkenaan semata-mata.

  Menurut Khairuddin, polis juga patut menyiasat Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, yang memberikan kata-kata aluan untuk komik berkenaan.

  “Apabila yang menulis kata-kata aluan (dalam komik tersebut) adalah Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, ini menunjukkan ia mendapat dukungan penuh DAP.

  “Tambahan pula dengan kedudukan Lim sebagai Menteri Kewangan, ia menjadikan komik ini lebih perlu dipandang berat,” katanya dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

  Jalur dan Laluan (BRI) China itu adalah komik terbitan Muzium Kebudayaan Komik Asia dengan Hew – atau turut dikenali dengan gelaran Superman – menjadi pencerita, manakala Chong Po Ling menjadi pelukisnya.

  Ia menjadi kontroversi selepas diedarkan kepada sekolah tertentu di Pulau Pinang. Kerajaan juga secara jelas menyatakan komik tersebut diedarkan tanpa kebenaran, manakala Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad mengesahkan kerajaan tidak terlibat dalam penerbitannya.

  Untuk rekod Hew mula dikenali ramai kerana kelantangannya di pentas-pentas ceramah DAP. Dia bagaimanapun meninggalkan parti terbabit pada 2016.

  Hew kemudian dilantik menjadi ketua pegawai ekskutif Majlis Perniagaan Bersama China-Malaysia pada awal tahun ini.

  Menurut Khairuddin kenyataan Ketua Pemkuda DAP Kebangsaan, Howard Lee, bahawa parti itu tiada kaitan sama sekali dengan penerbitan komik BRI sebenarnya tidak boleh diterima sama sekali.

  “Bagaimana DAP boleh dikatakan tidak ada kaitan sama sekali dengan penerbitan komik itu serta isi kandungannya tidak mencerminkan pendirian DAP apabila penulis kata-kata aluan ialah Setiausaha Agung DAP?

  “Bagaimana Pemuda DAP boleh berkata ia tidak sama kaitan serta tidak mencerminkan pendirian mereka apabila majoriti pemimpin tertinggi Pemuda DAP mempertahankan pengedaran dan isi kandungan komik berkenaan?” katanya.

  Khairuddin yang juga anggota parlimen Kuala Nerus turut meminta semua 43 pemimpin akar umbi DAP yang meminta polis tidak menyiasat Hew, turut disiasat mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaan.

  Beliau yang turut dikenali sebagai tokoh ulama PAS menambah, menurut peruntukan tersebut, sesiapa yang sengaja menghalang penjawat awam menjalankan tugas boleh dihukum penjara sehingga dua tahun atau denda RM10,000 atau kedua-duanya asekali.

  “Ini bagi memberi mesej jelas kepada DAP dan mana-mana pihak lain supaya jangan sesekali cuba menekan dan mencampuri urusan pihak polis,” katanya.

  Tidak cukup dengan itu Khairuddin mendesak Menteri Dalam Negeri, Muhyiddin Yassin, menggunakan kuasanya mengikut Seksyen 7(1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 untuk mengharamkan komik berkenaan.

  Kata Khairuddin, BRI itu ternyata memudaratkan atau mungkin memudaratkan ketenteraman awam.

 5. Mahathir PM Satu Penggal. Anwar?
  Rayer DAP Jelutong pun melenting.

  Beliau melenting apabila 6 ahli parlimen UMNO sanggup buat sidang akhbar menyatakan sokongan Dr Mahathir kekal jadi PM sampai hujung penggal ini. Mungkin teringat beliau busybody dan menyampuk dalam dewan.

  Apa pun …. ini semua percaturan politik. Ada game yang jelas (seperti sidang akhbar 6 MP UMNO) dan ada juga yang senyap-senyap tanpa pengetahuan rakyat dan ahli parti sendiri.

  Yang senyap-senyap itu yang sebenarnya menarik untuk saya tulis! Next time.

  6 MP UMNO ini tentu fikir mereka ada hak untuk menyatakan pendirian peribadi mereka. Di manakah logik mereka?

  Mereka ialah Mohd Shahar Abdullah (Paya Besar), Adham Baba (Tenggara, Mastura Mohd Yazid (Kuala Kangsar), Abdul Rahman Mohamad (Lipis), Ismail Abdul Muttalib (Maran) dan Ahmad Nazlan Idris (Jerantut).

  Sebagai pembangkang,
  1. Mereka juga patut fokus bersuara lantang menjadi wakil suara rakyat.

  2. Mereka juga yang sepatutnya setiap hari menjawab, membongkar segala pembohongan, fitnah dan putar belit kerajaan PH.

  3. Mesti ada isu-isu besar yang mereka katakan dan disiarkan dalam media dan socmed. Ini adalah tugas harian mereka sebagai pembangkang.
  Jika boleh buat sidang akhbar sebelum ini, kita minta 6 MP UMNO lebih kerap buat sidang akhbar tapi mengenai isu rakyat, menjawab tohmahan, fitnah dan putar belit kerajaan PH. Terlalu banyak isu rakyat yang perlu diperjuangkan.

  Syed Saddiq telah membuka pekung Anwar sebelum ini.

 6. Azmin Puji Formula Najib Razak Dan Kerajaan BN Tentang Konsensi Lebuhraya.

  Kenyataan Azmin Ali ini secara tidak langsung telah setuju dengan sumbangan besar Najib Razak dan kerajaan BN sebelum ini.

  Pada asalnya, perjanjian yang ditandatangani di era Dr Mahathir pada 1999 telah membenarkan PLUS menaikkan kadar tol 10% setiap 3 tahun. Jika tidak naik, kerajaan terpaksa bayar pampasan.

  Walau bagaimana pun, Khazanah Nasional Bhd dan KWSP (EPF) telah beli konsesi lebuh raya milik PLUS pada 2011 semasa Najib menjadi PM.

  Dan kadar tol tidak pernah dinaikkan pada tempoh 9 tahun sejak Najib jadi PM kerana konsesi lebuh raya telah dibeli oleh sayap pelaburan negara. Malah, pampasan sebanyak RM6.5 bilion tidak lagi dibayar kepada pihak swasta itu.

  Now, dari setiap ringgit tol yang dikutip, Khazanah Nasional akan dapat 51 sen dan KWSP dapat 49 sen. Hasil dapat balik kepada kerajaan dan rakyat. Tiada lagi swasta atau taikun.

  Jelas bahwa formula Najib dan kerajaan BN ini berjaya. Kerajaan dan rakyat adalah kroni untuk konsesi lebuh raya.

  Malah, Azmin sendiri mengaku Khazanah melalui EPF sedang memberi khidmat kepada pengguna jalanraya @ rakyat. Lihat video :

  Dan tidak mungkin ada pihak swasta yang boleh janji hapuskan tol jika mahu beli konsensi itu. Seperti kata Azmin, “Good luck to you”.

  Kita juga harap pengundi-pengundi PRK Tanjung Piai bangkit menyedarkan puak PH supaya tidak menipu lagi dan tunaikan janji-janji mereka. Hanya dengan menolak calon PPBM saja barulah puak PH akan sedar diri.

  Lagi pun, kita tidak akan terkejut jika ada penyokong dan pihak dalaman PH yang setuju jika calon parti Mahathir kalah.

 7. Azmin-Hisham-Mukhriz? The Paper Tiger..!?

  Good Bye Aljubori you don’t have numbers..!!

  Antara kesilapan anwar ialah apabila beliau mengatakan akan reshuffle kabinet apabila menjadi perdana menteri.

  Kenyataan begini membuatkan menteri yang tak perform sudah dapat merasakan bahawa mereka akan tercicir dari jawatan apabila anwar menjawat jawatan itu nanti.

  Maka jalan terbaik sekiranya masih ada maruah Tun harus kekal hingga akhir penggal

  Ada sedikit kepelikan berkenaan orang orang bersatu ini.

  Dengan umno Atok dorang gaduh, dengan pkr atok dorang gaduh, dengan dap atok dorang gaduh, dengan pas atok dorang lagi lah gaduh dan yang paling hebat ialah sesama sendiri pun dorang gaduh…..kikikiki.. bodoss..!!

  Satu kenyataan Ronnie Liu DAP Tun ‘The Tiger Paper’ yang TIDAK dilaporkan oleh mana-mana media ialah :

  “Sementara pemimpin-pemimpin lain di Harapan menyeru dasar tindakan affirmative berasaskan keperluan yang akan membantu semua rakyat Malaysia tanpa mengira kaum atau agama, Mahathir adalah untuk meneruskan dasar bumiputera. Ia sebaliknya dengan harapan Harapan.”

  Maksudnya, Ronnie Liu DAP kata Pakatan Harapan perjuangkan kesamarataan dan tidak akan teruskan dasar bumiputera!

  Kenyataan ini sangat kontroversi, menghina perlembagaan dan mencerminkan DNA puak DAP selama ini!
  1. Mana DAP dan PH mahu buang Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan?

  2. Bukankah harapan Harapan ini turut menghina institusi Yang DiPertuan Agung yang bertanggungjawab menjaga kedudukan orang Melayu dan Bumiputera?

  Ronnie Liu DAP kata, there is an English saying, give a man an inch he will take a mile. Seriously…. siapakah yang dimaksudkan itu, diberi betis nak peha?

  Di manakah nilai dan maruah pemimpin-pemimpin Melayu/Bumiputera PH di mata DAP ..!? elekkk poodah citt..!!

  Menawarkan Mukhriz menjadi timbalan perdana menteri mungkin satu umpan untuk mendapatkan restu Perdana menteri untuk melepaskan jawatan kepada siapa..???

  Politik negara yang perlu pertimbangkan ‘pintu belakang’ juga dalam membahaskan isu kerajaan campuran yang mahu di wujudkan oleh kem Azmin-Hisham-Mukhriz.

  Gerakan pintu belakang dimulakan oleh Brother Anwar Bin Ibrahim dlm PRU tahun 2008, perkatan “ i have the numbers’ terpacul daripada mulut Anwar, sehinggakan mendiang Karpal Singh menuduh jika berlaku perubahan kerajaan, maka ianya merupakan malapetaka kepada demokrasi negara.

  HIPOKRIT SUNGGUH SI ALJUB KITA
  DOLU I HAVE NUMBERS HARAMJADAH
  KINI JANGAN DENGOR SYAITAN KATA
  Si HIPOKRIT HARAMJADAH CEMAS GELABAH

  WAK JEMIN JANGAN NAK BERANGAN
  BANG NON BOLE KO GELI GELIKAN
  ATOK KO TU LAGI KUAT MENCIPAN
  SKLI KETIS BOBOI YANG KE DEPAN

  KIKIKIKI..

  WOOII BOBOI MANA KO NAK HUMBAN
  HAAH GADOH JANGAN TAK GADOH SAKAN
  POP CORN TAMBAH JANGAN DILUPAKAN
  TEPUK PADU KASI BUNYI KUAT MENCIPAN

  KIKIKIKIKI..

  Gegaran perkataan “i have the numbers” menyebabkan puluhan MP Bn masa itu terpaksa menghiburkan hati ke Taiwan, dalam usaha “regrouping” para MP Bn, untuk menghalang berlakunya perubahan kerajaan pada 16 September, 2008 menerusi GERAKAN 16 SEPTEMBER!!!.

  Janganlah membuang masa rakyat yang masih lagi menunggu dan mengharap agar kemelut politik dapat diselesaikan secepat mungkin.

 8. Anwar Kata Hishammuddin Timbalan Perdana Menteri????

  Ada cerita menarik dalam parlimen.

  Anwar bertemu dengan Hishamuddin di ruang duduk Parlimen. Anwar beritahu Hishamuddin : “You want to fight, I will give you war.”

  Hishammuddin pun jawab : “Bring it on, I’m ready.”

  Adalah balas senyum sebagainya tapi seperti tegang pun ada. Lebih-lebih lagi bila Anwar kata Hishamuddin : “Good luck, deputy prime minister.”

  Perli atau tidak, inilah cerita dalaman yang berlaku. Yang tersurat dan tersirat. Orang putih kata, read between the line.

  Apa mungkin Anwar melawak sahaja? Sekarang berlakunya ketidaktentuan tempoh peralihan kuasa Perdana Menteri yang semakin samar-samar.

  Malah, rakyat sendiri sudah boleh membaca naratif politik yang berkisar kepada jumlah kerusi ahli parlimen yang menyokong Perdana Menteri dan calon yang sepatut menggantikannya beberapa bulan lagi.

  Merujuk kenyataan Anwar iaitu presiden parti-parti dalam PH akan membuat keputusan tentang peralihan kuasa ini.

  Jika ini keputusannya, Mahathir tahu majoritinya akan sokong Anwar dan beliau tidak mungkin akan menjadi Perdana Menteri hingga hujung penggal ini.

  Dan tidak mungkin Mahathir biarkan begitu sahaja. Kerana itu terdapat beberapa cerita termasuk DAP akan ditolak keluar daripada kerajaan.

  Persoalannya, bila?

 9. Kongres Barua : Mahathir Yang Minta Anwar Diserang?

  Ada ahli politik yang sangat yakin Anwar Ibrahim sebut bahasa kesat “kongres barua’ di hadapan Dr Mahathir.

  Beliau kata Anwar kecewa kerana tidak dijemput dan lebih pedih lagi perasaannya bila lihat Azmin Ali ditonjolkan di atas pentas Kongres Maruah Melayu dengan pemimpin-pemimpin lain.

  Beliau juga kata Anwar ‘haprak’ dan ‘penyangak’ yang sedang berlakon mempamerkan watak tokoh pemimpin dan manusia hipokrit dalam segenap segi.

  Anwar tidak layak untuk memimpin bangsa dan negara kerana beliau ini bersikap tidak rasional dan amat pendendam. Anwar seperti ‘musang berbulu ayam’ amat merbahaya untuk diizinkan memimpin negara.

  Ironi, bukan pemimpin UMNO/BN atau PAS yang menghina Anwar sehina-hinanya itu tapi Khairuddin Abu Hassan, orang kuat Mahathir dan pemimpin parti PPBM.

  Anwar Ibrahim mahu berdiam diri saja?

  Wan Azizah, seluruh penyokong dan kepimpinan PKR mahu melihat saja boss mereka dipijak-pijak dan dihina oleh orang kuat Mahathir PPBM?

  Atau Anwar memang akan zip mulut kerana beliau sendiri telah memaki dan mengutuk keras beberapa individu yang terbabit sebagai penganjur Kongres Maruah Melayu. Dan individu-individu ini ada kaitannya dengan Mahathir.

  MAKA timbul persoalan, apakah Mahathir yang minta Khairuddin serang Anwar?

 10. Ekonomi makin terok,mata wang jatuh,rakyat makin tertekan dgn kos barang naik, rasuah LGE ditutup rapi, kes semburit menjadi moral kelakuan pemimpin, LTTE disanjung, LGBT dilaknat Allah semakin di agung,siswazah semakin biadap di kalangan barua pelampau kaum cina DaPigs yg tak beradab,agama islam dihina, hak bumiputera disentuh, “pendatang” kaum semakin kurang ajar kerana hilangnya perpaduan utuh ,gila kuasa menjadi taruhan, jawatan menjadi rebutan,rasis dan keharmonian terganggu gugat. rakyat makin tertekan,menghina bahasa melayu sbg bahasa persekutuan, bahasa Raja perlembagaan bukan lagi panduan,pembohongan pemimpin kepada rakyat di dahulukan, TUMBANGKAN PAKATAN HARAMJADAH….. Agar menjadi teladan kpd cucu,cicit dan tuhan puan, agar JGN BERJANJI BINTANG DAN BULAN hingga rakyat menggelar kerajaan penuh PENIPUAN.

 11. Tum Merehe Apna besh

  Ahli Parlimen Selayang William Leong berkata, Pakatan Harapan (PH) kini dalam separuh masa kedua sejak mengambil alih kerajaan pusat pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14.

  Justeru, katanya, sudah tiba masa untuk menukar kapten pasukan.

  “Rakyat bangkit pada PRU ke-14 dan memberi peluang kepada PH diterajui oleh Dr Mahathir Mohamad.

  “Malangnya, selepas satu setengah tahun apa yang berlaku adalah sangat menyedihkan,” kata Leong yang juga merupakan pemimpin veteran PKR.

  Ketika ini, tambah Leong, dia sudah boleh nampak perangai sebenar beberapa pemimpin khususnya daripada partinya sendiri iaitu PKR.

  Jelas Leong, pada konvensyen PH, sudah dipersetujui bahawa Dr Mahathir akan menjadi perdana menteri dan seterusnya digantikan oleh Presiden PKR, Anwar Ibrahim.

  “Semua setuju. Dr Mahathir sendiri setuju. Tapi, malangnya hari ini kita lihat ada pemimpin dari parti saya sendiri kata Dr Mahathir perlu diberi menjadi perdana menteri bagi satu penggal penuh.

  “Kita boleh nampak perangai sebenar mereka yang bercita-cita menjadi perdana menteri sampai lupa perjuangannya,” tegasnya.

  Walaupun Leong tidak menyebut nama, namun dipercayai beliau merujuk kepada Timbalan Presiden PKR Azmin Ali yang semalam menyatakan bahawa Dr Mahathir perlu diberi peluang satu penggal penuh bagi menerajui kerajaan.

  Malah menurut Azmin, mereka yang berhasrat untuk mengambil alih sebelum berakhirnya penggal kerajaan sekarang harus dirujuk sebagai “kerajaan pintu belakang”.

 12. Tong Keng Kau Lok, Lu tonggeng, gwa jolok

  Mahathir The Paper Tiger & PH-DAP Tolak Dasar Bumiputera!

  The paper tiger bermaksud seseorang yang kelihatan kuat dan mengancam, tetapi sebenarnya tidak berkesan dan tidak dapat menahan cabaran.

  Itulah gelaran baharu Dr Mahathir yang diberikan oleh Ronnie Liu, sahabat Lim Guan Eng, Lim Kit Siang dan orang kuat parti DAP. Sebelum ini Kit Siang DAP labelkannya sebagai Mahathir KKN (Korupsi, Kronisme dan Nepotisme).

  Kita boleh baca sindiran, penghinaan dan kutukan orang DAP ini terhadap Mahathir. Memang pedas dan berasap seolah-olah Mahathir tiada nilai lagi di mata orang DAP ini.

  https://m.malaysiakini.com/news/496880

  Tapi artikel ini bukan untuk pertahankan Mahathir walau pun artikel Ronnie Liu DAP itu begitu mudah ditongsampahkan. Itu kerja ahli-ahli PPBM dan Azmin Ali tapi kita tahu mereka hanya melenting di FB dan sekadar buat kenyataan akhbar saja.

  Satu kenyataan Ronnie Liu DAP yang TIDAK dilaporkan oleh mana-mana media ialah :
  “Sementara pemimpin-pemimpin lain di Harapan menyeru dasar tindakan affirmative berasaskan keperluan yang akan membantu semua rakyat Malaysia tanpa mengira kaum atau agama, Mahathir adalah untuk meneruskan dasar bumiputera. Ia sebaliknya dengan harapan Harapan.”

  Maksudnya, Ronnie Liu DAP kata Pakatan Harapan perjuangkan kesamarataan dan tidak akan teruskan dasar bumiputera!

  Kenyataan ini sangat kontroversi, menghina perlembagaan dan mencerminkan DNA puak DAP selama ini!
  1. Mana DAP dan PH mahu buang Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan?

  2. Bukankah harapan Harapan ini turut menghina institusi Yang DiPertuan Agung yang bertanggungjawab menjaga kedudukan orang Melayu dan Bumiputera?
  Ronnie Liu DAP kata, there is an English saying, give a man an inch he will take a mile. Seriously…. puak manakah yang selama ini diberi betis nak peha?

  Dan di manakah nilai dan maruah pemimpin-pemimpin Melayu/Bumiputera PH apabila DAP anggap mereka juga perjuangkan kesamarataan dan tidak akan teruskan dasar bumiputera?

  Apakah mereka akan diam diri dan angguk setuju dengan DAP?

  Kita berharap agar lebih ramai lagi yang sedar tentang isu ini kerana ianya tentang survival masa depan Melayu/Bumiputera dan rakyat Malaysia.

 13. Alon Alon nanti klakon

  PRK Tanjung Piai : Anwar Dan DAP Tidak Bantu Calon Mahathir?

  Kalau dibaca 5 perkara utama yang perlu ditumpukan oleh calon PPBM di PRK Tanjung Piai, pengundi-pengundi kawasan parlimen itu sebenarnya tidak susah untuk memilih ahli parlimen mereka yang baharu.

  Tidak kira siapa calon BN, warga Tanjung Piai tidak perlukan seorang lagi ahli parlimen yang sekapal dengan kerajaan PH persekutuan hari ini.

  Mereka dan rakyat keseluruhannya sangat memerlukan wakil yang mampu sebagai check and balance, suara mendesak dan bukannya yes man kepada kerajaan persekutuan PH.

  Dan kerana terlalu ramai yes man dalam PH sekarang, mereka gagal untuk bersuara dan tidak berani pertikai kerosakan yang dilakukan oleh kerajaan PH, jualan besar-besaran aset negara, ekonomi yang merudum, nilai ringgit yang jatuh, hutang negara yang semakin meningkat dan tidak terkawal.

  Lebih jelek lagi ialah 5 perkara utama itu telah gagal dilaksanakan oleh kerajaan persekutuan PH. Antaranya ialah kos sara hidup yang terbukti meningkat dan harga barang bakal meningkat apabila harga petrol dan air akan naik tidak lama lagi.

  Peluang pekerjaan terutama untuk golongan muda juga gagal dilaksanakan dan hanya janji kosong budak-budak PPBM dan PH.

  Kerajaan PH juga bukannya perbanyakan rumah mampu milik tapi mesra pemaju dengan membenarkan warga asing beli rumah yang lebih murah bernilai RM600,000 bukannya RM 1 juta.

  Kesemua kegagalan kerajaan PH persekutuan ini amat memerlukan ahli parlimen yang tiada kepentingan dengan PH supaya boleh bersuara dengan bebas.

  Dan dengan konflik besar yang berlaku di antara Anwar Ibrahim dan Dr Mahathir, puak DAP dan Dr Mahathir, kita tidak akan terkejut jika ada sabotaj atau jentera PKR dan DAP tidak serius dan ala kadar sahaja membantu calon parti Mahathir ini.

  Apa tidaknya, jika PPBM kalah, maka bertambah kurang lagi ahli parlimen yang sokong Mahathir! Free bonus untuk mereka dalam PH yang mahu Mahathir letak jawatan beberapa bulan lagi.

  Penyokong-penyokong DAP dan PKR juga akan buat undi protes.

  Azmin Ali akan hadir. Dan selepas keluarnya artikel ini, Lim Kit Siang DAP atau Lim Guan Eng DAP terpaksa hadir untuk tunjuk ‘keseriusan’ parti DAP.

  Begitulah wayang puak Pakatan Harapan.

 14. Menteri Kewayangan tersayang dari DAP, YB Lim Guan Eng membuat HUTANG BARU negara pada setiap minggu hanya dalam tempoh sepanjang bulan Oktober 2019 sahaja…

  Diulang… TAMBAH HUTANG BARU NEGARA SETIAP MINGGU, atau bersamaan 4 kali berturut-turut hanya dlm bulan 10 ini sahaja!!!

  Jumlah hutang baru yg dibuat oleh LGE hanya dlm bulan Oktober 2019 ini sahaja adalah sebanyak RM10.0 BILLION, yakni merangkumi :

  1) RM3.0 billion pada 8 Oktober 2019… Tahun matang atau bayar balik pada 2029…

  2) RM2.5 billion pada 15 Oktober 2019… Tahun matang atau bayar balik pada 2039…

  3) RM1.0 billion pada 23 Oktober 2019… Tahun matang atau bayar balik pada 2020…

  4) RM3.5 billion pada 31 Oktober 2019… Tahun matang atau bayar balik pada 2024…

  Fuhhh… Gila babi punya Menteri Kewayangan… Apa sebenarnya yg sedang dihadapi oleh Rejim PH ini? Bagi alasan konon bayar hutang kjaan lama… Masalahnya, hutang apa yg dibayar??? Jumlah hutang negara jelas sedang meningkat, dari RM686.6 bil pada hujung 2017 dah meningkat kpd RM810 bil berdasarkan fakta dari BNM sendiri… Kat mana yg kata bayar hutang lama tu???

  Kerajaan PH bayar jaminan2 hutang yg pernah diendorse ketika zaman BN melibatkan hutang milik 5 syarikat… Kenapa kjaan begitu terdesak nak tolong bayar hutang bagi pihak 5 syarikat tersebut pula??? Apakah background 5 syarikat itu hingga berdepan masalah hutang??? Syarikat 1MDB, Tabung Haji, FELDA merupakan syarikat yg kukuh berdasarkan jumlah aset yg mereka ada… Tapi, apabila MOF memutuskan untuk ambil aset2 mereka dan diletakkan di bawah SPV milik MOF, tentulah syarikat2 ini menghadapi masalah memandangkan sumber aliran tunai syarikat telah diambil oleh MOF… Adakah ini yg LGE maksudkan dgn istilah ‘BAYAR HUTANG KJAAN LAMA’???

  Atau sebenarnya kjaan PH sudah memasuki fasa kritikal yg mana kjaan sudah hilang kemampuan untuk menanggung kos operasi dan perbelanjaan pengurusan, sehingga akhirnya terpaksa berhutang utk bayar gaji kakitangan awam???

 15. Dasyat tengok level konfiden Menteri Kewayangan kita… Tak terjangkau dek atok… Tiap kali Guan Eng kuar kenyataan, jenuh pakar2 penganalisi ekonomi seluruh dunia nak kena mengkaji simbolik, tersurat dan tersirat setiap patah kenyataan yg kuar…

  Contoh… Masuk dlm senarai manipulator matawang membuktikan ekonomi Malaysia kukuh… Setahu rakyat, senarai manipulator ini dikeluarkan oleh kjaan Amerika Syarikat sbg langkah awal sebelum tindakan susulan diambil… Malaysia adalah antara negara yg tersenarai di kalangan 16 negara seluruh dunia…

  Puncanya, salah satunya disebabkan kjaan Amerika mendapati Malaysia terlibat dalam skandal perdagangan antarabangsa membabitkan beberapa negara seteru Amerika dalam perang perdagangan, iaitu Venezuela, Iran dan China… Malaysia dituduh menjadi hub perantara untuk membawa keluar minyak dari Venezuela dan Iran sebelum dihantar ke China menggunakan label tong dan declaration yg mencurigakan…

  Sbg respon, Amerika telah menyenaraikan Malaysia dalam senarai negara yg paling aktif melakukan manipulasi dalam perdagangan… Kesannya tentu lah sangat buruk buat ekonomi Malaysia… Selain berdepan risiko akan dikenakan sekatan perdagangan dgn Amerika, negara2 proksi dan pro Amerika juga berkemungkinan akan mengenakan sekatan yg sama ke atas Malaysia…

  Atau sekurang-kurangnya Malaysia akan jadi negara yg tidak lagi popular dlm kalangan antarabangsa, malah byk negara yg berpotensi besar akan mula mengelakkan diri drpd berurusan dan menjalinkan kerjasama perdagangan dgn Malaysia sehinggalah Amerika bersetuju untuk mengeluarkan Malaysia drpd senarai tersebut…

  Amerika merupakan antara 3 negara dunia yg mencatatkan perdagangan terbesar dgn Malaysia… Malaysia sudah bermasalah dgn China dan India sebelum ini hingga menjejaskan beberapa sektor penting negara khususnya dlm sektor perladangan dan minyak sawit…

  Jika selepas ini bermasalah pula dgn Amerika, mustahil ekonomi Malaysia akan jadi lebih kukuh spt kata LGE…

 16. Gaji menteri, timbalan menteri di Malaysia mmg tinggi… Isunya samada adakah menteri dan timbalan menteri yg ada hari ini layak menerima imbuhan yg tinggi ini…

  Menteri yg baik mesti tahu cara membina hubungan yg baik dgn semua kakitangan kerajaan yg ada di bawah portfolio kementeriannya… Nak buat perubahan sekalipun biarlah rasional dgn berpijak di bumi yg nyata… Berlagak pandai seolah-olah tahu semua perkara bukanlah budaya yg sihat yg patut dibawa masuk di dalam kementerian… Dan tentunya lebih menjengkelkan bilamana menteri membawa bersama orang2 politik kepercayaannya ke dalam kementerian dan cuba mencampuri urusan pentadbiran kjaan hingga ada yg bertindak mengatasi kuasa yg ada pada menteri…

  Menteri yg hebat akan fokus dgn bidang kuasa yg diamanahkan kpdnya, cuba memahami cara kerja dan kaedah urus tadbir yg dipraktikkan di dalam kementeriannya… Mesti kena ada objektif yg jelas dgn strategi yg terperinci… Menteri mesti berfikir ke arah olahan kpd sistem dan dasar yg boleh diterjemahkan dan akan memberi manfaat semaksima mungkin… Menteri dgn idea kereta terbang hanya bersifat populis… Menteri tidak berfikr utk bina kereta terbang tetapi sepatutnya memikirkan cara nak menyediakan Malaysia ke arah yg mana ketika itu kereta terbang menjadi alternatif yg paling efisyen…

  Menteri yg hebat boleh kita kenal melalui cara dia berhujah di parlimen… Hujahnya itu boleh menggambarkan sejauh mana dia menguasai portfolio dan bidang tugasnya dlm kementerian… Dgn hujahnya juga kita boleh kenal antara menteri yg ada objektif dgn menteri ‘asal boleh’… Cara menjawab soalan juga boleh memberi bayangan kpd kita aspirasi yg menteri ingin bawa, tidak hanya lontaran alasan2 semata mata…

  Hakikatnya, menteri yg hebat mempunyai auranya tersendiri… Karisma yg terpancar dapat dilihat dari raut wajah, cara berdiri, gaya melangkah, tutur kata… Jika ada semua pakej ini, maka layaklah utk si menteri mendapt imbuhan yg tinggi dan lumayan…

 17. PANAS!!! RM5 Bil Untuk KLCC, RM5 Bil Untuk Proksi… Maka Lahirlah Menara Berkembar Kuala Lumpur..

  MENGENANG JASA TUN MAHATHIR…
  Projek Kronism dan Nepotism Tun Mahathir: Kos Luar Biasa Pembinaan Menara Berkembar KLCC RM10 bilion!!!

  ■ Hampir 7 tahun dihabiskan untuk membina struktur menara Berkembar Petronas. Arkitek yang bertanggungajawab mereka-bentuk binaan ini ialah Cessar Pelli, diimport khas dari Argentina. 3 kontraktor asing dijemput untuk memantau dan menyelenggara pembinaan KLCC; Hazama Corporation dari Jepun, Samsung C&T dan Kukdong Engineering dan Construction, kedua2 nya merupakan syarikat gergasi di Korea Selatan. Pelan pembinaan mula dirangka seawal 1992 dan siap dibina pada tahun 1998.

  ■ Dihitung pada nilai semasa 1992/98, kos Pembinaan Menara Berkembar Petronas menelan belanja AS$1.6 bilion (RM6 bilion). Ini tidak termasuk lagi kos tanah (RM900 juta), taman KLCC (RM200 juta), Dewan Simfoni Filharmonik (RM500 juta), dan Loji ’Gas District Cooling (RM300 juta). Jumlah kosnya mencecah lebih RM10 bilion dan tidak termasuk kos penyelenggaraan sebanyak RM250 juta setahun.

  ■ Kebanyakan rakyat Malaysia tidak mengetahui kos sebenarnya projek KLCC, yang merangkumi pembinaan Menara Kembar Petronas dan bangunan2 serta segala infrastruktur lain di sekitar tanah bekas lumba kuda di Jalan Ampang itu.

  ■ Perkara ini perlu didedahkan kepada rakyat Malaysia, kerana ia melibatkan pembaziran wang Petronas yang amat banyak dan Petronas adalah kepunyaan rakyat. Fakta-faktanya adalah seperti berikut:-

  1. Siapa Yang Mempunyai Kuasa Penuh Mengawal Selia Petronas?

  ■ Pada zaman Tun Mahathir, Petronas adalah 100% dibawah Perdana Menteri Malaysia. Saham Petronas dipegang oleh Kementerian Kewangan Inc (99%), dan Menteri Kewangan (1%). Segala hal yang bersangkutan dengan perlantikan Pengerusi, Pengarah2, Naib2 Presiden dan Presiden Petronas perlu kelulusan Perdana Menteri (secara lisan dan bertulis).

  2. Bagaimana Petronas Malaysia Diarah Membina KLCC?.

  ■ Petronas terpaksa memajukan KLCC melalui sebuah syarikat bernama KLCC Holdings yang sahamnya dipegang oleh Petronas (51%), sebuah syarikat TS Ananda Krishnan (40%) dan sebuah syarikat lagi (9%-dirahsiakan).

  ■ Kemua wang untuk membiayai projek KLCC datang dari Petronas Malaysia, samada sebagai sumbangan ekuiti atau sebagai pinjaman.

  3. Bagaimana Kos Pembinaan KLCC Mencecah RM10 Bullion?

  3.1 Kos Tanah: RM900 juta

  ■ Petronas telah diarahkan membeli tanah bekas gelanggang lumba kuda kepunyaan TS Ananda dengan harga RM900 Juta. TS Ananda telah membeli tanah pertanian itu dengan harga RM300 juta hanya setahun sebelum itu, dan telah tukar syarat kegunaan kepada komersial. Jika ditolak kos penukaran syarat, serta faedah ke atas pinjaman wang dari bank, jangkakan TS Ananda telah diberi keuntungan tidak kurang dari RM400 juta oleh Tun Dr Mahathir.

  ■ Bagi menutup peranannya, semua arahan Perdana Menteri kepada Petronas adalah secara lisan, dan Lembaga Pengarah Petronas didesakkan meluluskan dengan resmi, lengkap dengan kertas cadangan yang menggambarkan keuntungan yang bakal diperolehi Petronas dari projek KLCC. Harga RM900 juta dibayar secara tunai oleh Petronas melalui sekeping cek sahaja.

  3.2 Kos Menara Berkembar Sahaja RM4 Billion.

  ■ Kos bangunan kosong sahaja ialah RM2.3 billion, belum dicampur kos persiapan dan pemasangan alat2 di sebelah dalam, yang menelan belanja lebih RM1 billion lagi.

  ■ KLCC mempunyai 2 menara yang dipanggil Menara Berkembar. Setiap satu Menara KLCC tersebut dipegang oleh Ipar2 Tun Dr Mahathir. Semasa proses perpindahan anak2 syarikat Petronas dari bangunan Dayabumi ke petempatan pejabat baru di Menara Petronas, anak2 syarikat petronas yang berpindah ke ‘Menara Satu’ tidak dibenarkan membawa atau membeli perabot sendiri, malah dipaksa membeli “workstation” dari SYARIKAT ARTWRIGHT yang majoriti sahamnya dipegang oleh DATO Mirzan Bin Mahathir. Dengan harga RM10,000 tiap2 sebuah “workstation”, dan memandangkan terdapat 5,000 kakitangan Petronas di Menara Satu, maka kontrak ini dianggarkan bernilai RM50 juta. Dari segi mutu, harga ini dianggap sebagai luarbiasa tingginya.

  ■ Selain dari “workstation”, bilik pengurus2 dilengkapi dengan perabut dari luar negeri dan harga yang dikenakan kepada Petronas ialah RM70,000 sebilik. Untuk pengurus2 besar pula RM138,000 sebilik; dan untuk Naib2 Presiden, Presiden dan Pengerusi pula tentulah lebih tinggi lagi.

  ■ Selain daripada itu ada beratus bilik mesyuarat, yang pelbagai nilai perabutnya. Jika dicampur dan didarabkan semua bilik2 ini, maka didapati kontraknya bernilai lebih dari RM200 juta, terutama jika diambil kira perabut untuk ARAS 86, di mana ia dibina khas untuk Tun Dr Mahathir yang terdiri daripada sebuah pejabat, bilik tetamu, bilik mesyuarat dll.

  ■ Tiap2 satu menara Petronas ini mempunyai luas lantai berjumlah 1.85 juta kaki persegi. Di Menara Satu, hampir tiap2 aras dipasangkan dengan permaidani berharga RM70-RM90 tiap kaki persegi. Dianggarkan 1.5 juta kaki persegi dihiaskan dengan permaidani maka kontrak pembekalan dan pemasangannya bernilai lebih RM100 juta.

  3.3 Kos Taman KLCC: RM200 juta.

  ■ Konsultan dari Brazil telah diberi kontrak untuk mereka bentuk dan membina taman seluas 50 ekar. Pada mulanya semua pokok yang ditanam diimport dari Brazil, dan semuanya MATI. Akhirnya, ia diganti dengan pokok2 hiasan tempatan.

  ■ Kos penyelenggaraan taman ini dilaporkan bernilai RM7 juta sebulan. Kalau kroni tidak terlibat, masakan sebuah pokok pinang, yang biasanya berharga RM200-RM300, dikenakan harga RM1,200 kepada KLCC.

  4.4 Kos Dewan Simforni FILARMONIK: RM500 juta.

  ■ Dewan ini amat canggih dan tinggi mutunya. Lebih 100 ahli muzik asing digajikan oleh Petronas, sehingga kos bersih operasi8 sebulan mencapai RM5 juta.

  3.5 Kos Loji “Gas District Cooling (GDC)”: RM300 juta.

  ■ Loji ini dibina untuk menjana elektrik untuk KLCC, dan air sejuk untuk alat2 hawa dingin bagi seluruh KLCC. Proses pembesaran yang dilakukan waktu itu menelan belanja lebih kurang RM80 juta.

  3.6 Bagaimana Baki Lebih Dari RM4 Billion Dibelajakan?.

  ■ Ini merangkumi membiayai kos bangunan2 dan infrastruktur berikut:-

  a. Bangunan pejabat Esso (40 tingkat);

  b. Bangunan hotel Mandarin Oriental (yang amat mewah bertaraf antarabangsa; berpuluh tingkat); kos dianggap beberapa ratus juta Ringgit;

  c. Bangunan pencakar langit MAXIS, untuk kegunaan syarikat TS Ananda Krishnan;

  d. Bangunan kompleks membeli-belah KLCC SURIA;

  e. Kemudahan letak kereta bawah tanah 5-tingkat, untuk 5,000 kereta;

  f. Rangkaian jalan diatas dan dibawah tanah serta terowong untuk menghubungkan KLCC dengan Jalan Tun Razak, Jalan P Ramlee, Jalan Pinang, Jalan Ampang,8 serta dengan lebuhraya baru yang sedang dibina diatas Sungai Kelang (melalui terowong terus ke tempat letak kereta bawah tanah KLCC), termasuklah peningkatan taraf sebahagian Jalan P. Ramlee, dan beberapa jalan baru disekeliling KLCC;.

  g. Sebuah masjid saiz sederhana yang berhawa dingin (pada mulanya Ananda Krishnan tidak bersetuju dengan pembinaan mesjid ini, kononnya tidak membawa keuntungan kepada KLCC Holdings !!).

  ■ Adalah dilaporkan banyak juga perbelanjaan tambahan dari kos asal yang perlu dikeluarkan oleh KLCC Holdings kerana banyak pertukaran dibuat kepada bangunan2 dan infrastuktur.

  6. Berapa Kos Penyelenggaraan/Operasi KLCC Setahun?

  ■ Dianggarkan bernilai RM250 juta setahun melibati Menara Kembar dll (RM9 juta sebulan), Taman KLCC (RM7 juta sebulan), dan gaji ahli muzik asing (RM5 juta sebulan).

 18. DAP YANG RAKUS MELEBARKAN KUASA DAN PENSYARAH UM YANG RASIS

  Prof Dr Edmund Terence Gomez, atau nama penuhnya Prof Dr Edmund Terence A/L Eric Boniface Gomez, pensyarah dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, UM, dilaporkan secara meluas menghentam BERSATU yang didakwa “sedang melaksanakan apa yang pernah dilakukan oleh UMNO, menggunakan sistem sama, permainan yang sama” dengan membuat lantikan politik ke syarikat milik kerajaan yang dikuasai olehnya.

  Hujah utama yang beliau gunakan adalah:

  (1) Lantikan Dato’ Sazmi Miah, calon BERSATU yang kalah di P29 Machang, dan Dr Aminuddin Yaacob, calon BERSATU yang kalah di N37 Air Lanas, sebagai Pengerusi dan Timbalan Pengerusi Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (KESEDAR).

  (2) Lantikan Dato’ Zulkifli Mohamad, calon BERSATU yang kalah di N15 Ladang, dan Dato’ Seri Wan Marzuki Wan Sembok, calon BERSATU yang kalah di N30 Kijal, sebagai Pengerusi dan Timbalan Pengerusi Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH).

  Tidak dinafikan bahawa lantikan politik ke agensi-agensi kerajaan adalah bercanggah dengan Janji 22 Manifesto Pakatan Harapan yang berbunyi

  “Kerajaan Pakatan Harapan akan memastikan pelantikan ahli lembaga pengarah ke dalam syarikat milik kerajaan nasional dan negeri adalah dari kalangan golongan profesional, dan bukan berdasarkan kaitan politik mereka”.

  Begitupun, apa yang kita mahu persoalkan ialah mengenai sikap rasis Prof Gomez ini ibarat “kuman di seberang lautan nampak, gajah di pelupuk mata tiada nampak” ekoran tindakan beliau hanya menyerang BERSATU tetapi tidak pula menyerang DAP sedangkan yang jauh lebih banyak membuat lantikan politik ke syarikat milik kerajaan yang dikuasai olehnya ialah DAP.

  Berikut adalah sebahagian lantikan politik ke syarikat milik kerajaan utama membabitkan pemimpin yang memegang jawatan tinggi dalam DAP Pusat dan DAP Negeri, dengan majoriti daripadanya adalah sama ada Ahli Parlimen atau Ahli Dewan Undangan Negeri DAP:

  (1) Lantikan Ahli Parlimen DAP P89 Bentong, Wong Tack, yang merupakan Naib Pengerusi DAP Pahang, sebagai Pengerusi Malaysian Timber Industry Board (Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia, MTIB) pada Ogos 2018. Boleh rujuk laporan ini: MalaysiaKini

  (2) Lantikan Ahli Parlimen DAP P110 Klang, Charles Santiago, sebagai Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) pada November 2018. Boleh rujuk laporan ini: Free Malaysia Today

  (3) Lantikan Dr John Brian Anthony, yang merupakan Ahli Jawatankuasa CEC DAP dan Ahli Jawatankuasa DAP Sarawak, sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah Bintulu Port Authority (Lembaga Pelabuhan Bintulu, BPA) pada November 2018. Boleh rujuk laporan ini: The Borneo Post

  (4) Lantikan Ahli Parlimen DAP P172 Kota Kinabalu, Chan Foong Hin, yang merupakan Setiausaha DAP Sabah, sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah Labuan Port Authority (Lembaga Pelabuhan Labuan, LPA) pada Februari 2019. Boleh rujuk laporan ini: Malay Mail

  (5) Lantikan Jeffrey Chew Gim Eam, yang merupakan mantan Penolong Bendahari DAP Pulau Pinang, sebagai Pengerusi Penang Port Commission dan Pengerusi Penang Port Commission Teluk Ewa (Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang dan Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang Teluk Ewa, PPC dan PPC Teluk Ewa) pada Mac 2019. Boleh rujuk laporan ini: Bernama

  (6) Lantikan Ahli Dewan Undangan Negeri DAP N28 Seri Kembangan, Ean Yong Hian Wah, yang merupakan Timbalan Pengerusi DAP Selangor, sebagai Pengerusi Port Klang Authority (PKA) (Lembaga Pelabuhan Klang, PKA) pada Mei 2019. Boleh rujuk laporan ini: MalaysiaKini

  (7) Lantikan Ahli Parlimen DAP P64 Ipoh Timor, Wong Kah Woh, yang merupakan Ahli Jawatankuasa CEC DAP dan Setiausaha DAP Perak, sebagai Pengerusi Sustainable Energy Development Authority (Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari, SEDA) pada Julai 2019. Boleh rujuk laporan ini: The Star

  (8) Lantikan Ahli Parlimen DAP P211 Lanang, Alice Lau, yang merupakan Setiausaha Publisiti DAP Sarawak, sebagai Pengerusi National Institute of Occupational Safety and Health (Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Negara, NIOSH) pada Oktober 2019. Boleh rujuk laporan ini: MalaysiaKini

  Mengapa mereka yang menyerang Naib Canselor UM sebagai rasis tidak pula menyerang pensyarah dari UM ini sebagai rasis kerana menghentam pemimpin-pemimpin Melayu sahaja tetapi mendiamkan diri dari menyentuh pemimpin-pemimpin bukan Melayu sedangkan yang jauh lebih rakus melebarkan kuasa mereka adalah pemimpin-pemimpin bukan Melayu?

  Kamarul Yusoff

 19. Jawatan PM : Sah! Anwar Menipu Atau Ditipu & Gigit Jari.
  Akhirnya…. Syed Saddiq Syed Abdul Rahman buka pintu konflik yang lebih besar di antara Dr Mahathir dan Anwar Ibrahim!

  Kenyataannya juga akan menyebabkan keretakan yang bertambah besar di antara parti PKR dan PPBM.

  Selama ini Anwar Ibrahim dan PKR disogok dengan anggapan Anwar bakal menjadi Perdana Menteri dalam tempoh 2 tahun iaitu pada tahun 2020.

  Tapi Saddiq keluarkan kenyataan bahwa TIDAK ADA LANGSUNG garis masa 2 tahun transisi peletakan jawatan dalam dokumen yang ditandatangani oleh Majlis Presiden PH.

  https://www.malaysiakini.com/news/493808

  Kenyataan Saddiq itu merujuk kepada kenyataan Mahathir yang akan menjadi PM untuk 3 tahun lagi.

  Maksud mudah, Anwar Ibrahim telah membohongi diri sendiri kononnya beliau akan menjadi PM pada tahun 2020. Anwar juga masih bermimpi akan dikurniakan jawatan PM begitu sahaja oleh Mahathir. Atau Mahathir tipu Anwar.

  Anwar …..dream on and don’t wake up sebab realitinya, kamu tidak akan dapat merasa menjadi PM dalam masa terdekat ini.

  Anwar dan penyokong-penyokongnya tentu berasa amat marah dengan pengakuan Saddiq dan kenyataan terbaru Mahathir yang akan menjadi PM dalam masa 3 tahun lagi.

  Tapi apa yang mampu lagi dibuat oleh Anwar walau pun terang-terangan telah diperdaya dalam game politik Mahathir? Nothing!

  Puak Reformasi yang sebelum ini bersusah payah berdemo siang dan malam, bergelut dengan FRU dan ada yang ditangkao kerana pertahankan Anwar dan melawan kezaliman Mahathir, TIDAK MUNGKIN mahu ulangi kerja bodoh itu setelah Anwar langgar janjinya bila kembali bersama Mahathir.

  Anwar boleh terus berlakon berceramah depan orang ramai, mempengerusikan forum atau mesyuarat-mesyuarat untuk menunjukkan beliau PM on waiting. Tapi sia-sia sahaja.

  Anwar tidak mempunyai sokongan ahli parlimen yang kuat. Malah, ahli-ahli parlimen PKR sendiri berpecah dan tidak solid menyokong beliau. Mahathir telah berjaya porak peranda dan pecahkan PKR dengan memegang Azmin Ali.

  Anwar akan gigit jari kakinya.

  Satu bonusnya ialah Lim Kit Siang akan berhenti dari politik jika Mahathir tidak memberi jawatan PM kepada Anwar. Aman sikit negara ini!

 20. Tun Mahathir tidak mahukan Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri lebih 20 tahun dahulu dan akibatnya Anwar dihumban ke penjara atas kesalahan salah guna kuasa.

  Punca sebenar adalah kerana meliwat, di mana ungkapan terkenal Mahathir ketika itu ialah, “Ini bukan isu politik tetapi isu moral”.

  Demi kuasa dan anakcucu pelan peralihan kuasa kepada Anwar yang dibencinya terpaksa dipersetujui.

  Ironinya dan amat memalukan, Azmin Ali juga terpalit dengan isu liwat@semburit, lebih tragis apabila mempunyai bukti video dan pengakuan saksi pasangannya.

  Tiba-tiba kali ini nada Mahathir berbeza apabila mengungkapkan kata-kata, “Ini isu politik, bukan isu moral” ..lu fikir la sendiri.!!

  Mahathir, siapa yang disukainya dikekalkan dan tidak disukainya ditendang keluar.

  Takrif ‘Rule of law‘ adalah mengikut terjemahannya sendiri…kepala otak berjambul..!!

  Dengan UMNO Tun gaduh, dengan PKR Tun gaduh, dengan DAP Tun tengah gaduh, dengan PAS Tun gaduh sampai mati dan yang paling hebat ialah sesama sendiri pun Tun gaduh.

  Dolu gaduh dengan Singapore sekarang gaduh dengan India. Walaupun gaduh dengan Singapork sampai sekarang jambatan bengkok tidak disiapkan. Macai bodoh bangang yang terkinja dengan atok ni…Puii.!!

  MANA PERGI ADUN EXCOO ‘BELIAU’ YB ATO AKU YB
  PEMUDA BERSATU MELAKA DAH BAKAR BENDERA DAP
  WALAYEY INI KALI BETUL2 ATAU SAJA NAK GELI2
  APA2 PUN POPCORN TAMBAH TEPUK KASI PADU KALI INI

  kikkkikikiki…!!

  Apa yang diperlukan Mahathir mungkin seperti lirik Fade To Black, lagu oleh kumpulan Metallica, iaitu “Need the end to set me free…”

  Ketika ‘at the end‘ dlm lagu Linkin Park pula tetap Anwar yang menjadi Perdana Menteri, tentu lagi kasihan nasib Mahathir anak beranak…

  Padan muka anak cucu kau lepas ni….!!!

  KAH KAH WOII APO NI GADOH GADOH
  SESAMO SINDRI PUN NAK GADUH KER.!
  HAAHH APA LAGI SILA LA GADOH BODOH.!
  POP CORN TAMBAH TEPUK PADU KASI ROBOH YER..!!

  KIKIKIKI.

  Anwar dan penyokong-penyokongnya tentu berasa amat marah dengan kenyataan terbaru Mahathir yang akan menjadi PM dalam masa 3 tahun lagi.

  Tapi apa yang mampu lagi dibuat oleh Anwar walau pun terang-terangan telah diperdaya dalam game politik Mahathir? Nothing!

  Anwar tidak mempunyai sokongan ahli parlimen yang kuat. Malah, ahli parlimen PKR sendiri berpecah dan tidak solid menyokong beliau. Mahathir telah berjaya porak peranda dan pecahkan PKR dengan memegang Azmin Ali.

  Anwar akan gigit jari kakinya.

 21. Один России!

  KESIHAN ANWAR NI! TAK FAHAM2 LAGI! NAK PUSING2 LAGI!

  Presiden PKR Anwar Ibrahim percaya bahawa pelan peralihan kuasa perdana menteri yang dijanjikan sebelum ini akan tetap berlaku meskipun ada orang yang “bermimpi” hendak memotong laluannya sebagai pengganti perdana menteri.

  Dalam temu bual bersama media Turki, TRT World, dia disoal tentang dakwaan bahawa Menteri Hal Ehwal Ekonomi yang juga timbalannya dalam PKR, Azmin Ali, juga berhajat hendak menjadi perdana menteri.

  “Bukan kesalahan kalau sesiapa berhajat nak jadi perdana menteri, tapi dia kenalah dapat sokongan majoriti.

  “Saya rasa buat masa sekarang, setakat mesyuarat minggu lalu di kalangan pemimpin parti, tak timbul nama lain (sebagai pengganti PM).

  “Orang boleh bermimpi, boleh berhajat, tapi itu tak bermakna kamu mampu menggoyahkan atau mengaramkan proses itu (peralihan kuasa). Lebih-lebih lagi, ia telah dipersetujui dan ditandatangani, jadi kamu kenalah putar balik proses ini.

  “Tiada cubaan atau usaha seumpama itu,” jawab Anwar.

  Disoal sama ada Azmin sendiri ada menyuarakan keinginannya untuk menjadi PM, Anwar menafikannya.

  “Spekulasi itu datang daripada sebahagian kem dia (Azmin), sebahagian penyokong, tapi ia tak ganggu kami daripada tugas utama untuk membina ekonomi […],” katanya.

  Anggota parlimen Port Dickson itu menegaskan bahawa dia tidak menaruh rasa curiga terhadap Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad dalam menunaikan persetujuan PH dan menyerahkan baton kepemimpinan negara kepadanya.

  Sejak kebelakangan ini, Azmin didakwa sebagai sebahagian watak yang menggerakkan plot untuk membina kerajaan baru tanpa DAP dan Amanah. Plot itu bertujuan memastikan Mahathir dapat menghabiskan penggal lima tahun sebagai PM, berbanding menyerahkan jawatan kepada Anwar di pertengahan penggal.

  Minggu ini, Azmin secara terbuka menyokong Mahathir untuk menghabiskan penggal sebagai PM. Dia menggelar mereka yang cuba mengambil-alih sebelum habis penggal kerajaan sekarang sebagai cuba membentuk “kerajaan pintu belakang”.

 22. Sekiranya Tun masih ada maruah…!! Akhirnya Siapa MO1 sudah diketahui ..?? dan celaka lah sang fitnah munafik serta pengikut pengikutnya..

  KALAU TUN MASIH ADA MARUAH
  PLURALIS COMANGO PERLU DI SESAH
  TAK KIRA ANAK KAWAN KELILING YG ADA
  KLU BERANI YEAH.. BUKAN ACAH2 POWER LAH.!!

  1. PM ke 7, merancang dng teliti yg berlaku hari ini, termasuk pelantikan Tommy Thomas@Peguam Negara & Lim Guan Eng@Menteri Kewangan.

  2. Pengundi Melayu-Islam mengundi PH biarpun tahu PH janji dicapati akhirnya.

  3. Pengundi Melayu-Islam yg undi PH sanggup membiarkan dikuasai gandingan Anwar-DAP.

  4. Matlamat Mahathir menumbangkan kjaan BN sememangnya diketahui pakar politik tidak mampu bertahan lama.

  5. Mahathir tahu, seandainya BN memenangi PRU14, gabungan tersebut tidak akan mampu melepasi PRU15 akan memasuki perjanjian pintu belakang dng Anwar dlm keadaan terdesak sebelum PRU seterusnya

  6. Mahathir membuat keputusan untuk bersekutu dengan DAP dasar “to defeat the common enemy,” yakni “menumpaskan musuh bersama,” di mana kedua-dua DAP dan PPBM bersetuju untuk berganding bahu bagi menumpaskan UMNO

  7. UMNO sememangnya leka, tidak mampu membaca sentimen pengundi, teramat yakin merasakan mereka tidak mampu dikalahkan oleh mana2 pihak, apatah lagi Anwar dan DAP.

  8. UMNO /BN menjadi teramat egoistik hingga wujud beberapa ‘pakar strategi’ yang tak berguna

  9. Setelah berjaya tumpaskan UMNO pada PRU14, beliau terus mengorak langah melakukan tiga perkara berikut secara berperingkat:

  a. memberikan kuasa ‘mutlak’ kpd DAP untuk menentukan aliran dan agihan kewangan negara kecuali dalam hal-hal bersabit raja-raja Melayu.

  b. memberikan kuasa ‘mutlak’ perundangan kpd DAP, dan

  c. memberikan kuasa kpd AMANAH bagi menentukan dasar agama dengan niat menguji kesabaran dan keikhlasan PAS.

  10. Pelantikan Lim Guan Eng sebagai Menteri Kewangan, Tommy Thomas@Peguam Negara, Dato’ Seri Mujahid bin Yusof Rawa @Menteri Semua Agama dan Richard Malanjum@Ketua Hakim Negara.

  11. Mahathir membiarkan Guan Eng dan kuncu-kuncunya, termasuk Tony Pua, untuk mengurus Kementerian Kewangan sesuka hati tanpa sebarang kekangan.

  12. Tun yakin pengundi Melayu-Islam yang sebelum ini sanggup mengundi PKR, AMANAH dan DAP telah belajar dari kesilapan, beliau menggantikan kedudukan ketua SPRM, ketua hakim negara dan ketua polis negara dengan orang-orangnya.

  13. Menerusi lantikan ini Tun memperolehi kesemua fail melibatkan berpuluh-puluh ADUN dan ahli parlimen PKR, AMANAH dan DAP dan mengarahkan beberapa yang bersekutu dengan barua Anwar untuk membuat pilihan dan ‘bersiap-sedia’.

  14. Anjuran Kongres Maruah Melayu (KMM), beliau teramat yakin pucuk pimpinan PAS dan perkumpulan tertentu mampu meletakkan perjuangan perpaduan ummah dan penentangan terhadap musuh Islam sebagai prioriti

  15. Berbekalkan keyakinan ini dan menerusi perjanjian tertentu dng sebilangan ahli parlimen yg ‘bermasalah’, Tun memulakan operasi menangkap ahli DAP & PKR yg terlibat dng Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) sebagai tanda “semboyan sudah berbunyi.”

  16. Semboyan ini turut merupakan ‘isyarat’ kpd UMNO supaya “membuka mata,” sedar diri dan “lakukan apa yang patut,” memandangkan “apa-apa sahaja boleh berlaku” termasuk bubar Parlimen

  17. Mahathir mengarahkan penangkapan ahli DAP dan PKR bawah SOSMA adalah bagi menunjukkan taringnya kpd semua, termasuk UMNO, sebagai tanda beliau berkuasa dan mampu melakukan “apa-apa sahaja tanpa ditentang.”

  JAWABAN MO1 SUDAH DI TEMUI JUGA AKHIRNYA
  TERJAWABNYA KERJA SI MUNAFIK SANG FITNAH
  KINI KERJA SANG FITNAH JIJIK SUDAH SEMPURNA
  CELAKA LAH WAHAI SANG FITNAH DAN MACAI HARAMJADAH

  18. Isyarat bagi DAP dan Anwar mempunyai sokongan majoriti di parlimen dengan cuba menyingkirkan Mahathir drp jawatan Perdana Menteri.

  19. Mahathir berikan tempoh masa tertentu kpd Anwar dan DAP utk buktikan perkara ini,selepas tempoh ‘rahsia’ tersebut, beliau akan bertindak berdasarkan beberapa opsyen yg sedia ada pada dirinya.

 23. 😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭
  Pilu juga..di hati..Kedah tak dapat kemenangan
  Tak dpt Kejora nafikan..air mata ini berlinangan
  Namun hati ini..dpt le jugak sedikit ketenangan
  Sebb, yg menang tu, negeri si dara kesayangan
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

  1. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
   Bila Kedah tewas 3-0..hati trasa pedih berdarah
   Spt sgt kejam Hrimau Selatan gigit Lang Merah
   Namun semua keputusan Kejora reza & pasrah
   Lgi pun Johor yg juara tu negri si manja ku Irah
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

   1. ⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽
    Lang Merah tu, nama skuad Kedah ganti Kenari
    Tpi, dah kena gigit dgn Harimau Selatan ini hari
    Namun tahniahlah Johor, negri Irah ku bidadari
    Sbb Kedah-Johor nanti, Kejora-Irah punya negri
    🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆

    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

 24. Ahli Politik Macam Longkang Usah Alih Perhatian Ke Politik Longkang

  Kalau di pentas politik dunia, Bapa Politik Longkang ialah Niccolo Machiavelli…

  Tapi di Malaysia siapakah pula pengasas atau pembawa budaya politik longkang?

  Mari kita imbas balik sejarah politik Malaysia…

  Masa Al Marhum Tunku Abdul Rahman hendak di jatuhkan, langkah pertama yang di lakukan oleh perancang konspirasi itu ialah menulis buku ‘Malay Dilemma’ yang mengecam hebat kepimpinan Al Marhum Tunku Abdul Rahman…

  Selepas itu, saat menjelang PRU tahun 1970, Mahathir menulis surat yang mengecam Al Marhum Tunku Abdul Rahman dan di edarkan kepada hampir semua penjawat awam, terutamanya polis dan tentera…

  Akhirnya, terpaksa tunduk dengan tekanan, Al Marhum Tunku Abdul Rahman terpaksa melepaskan jawatan Presiden UMNO dan Perdana Menteri Malaysia dan menyerahkannya kepada Allahyarham Tun Abdul Razak…

  Kali kedua amalan budaya politik longkang berlaku dengan skala yang besar ialah apabila berlakunya krisis antara kerajaan dan Raja Raja…

  Al Marhum Tuanku Iskandar (Sultan Johor yang ketika itu menjadi SPB YDP Agong), telah di fitnah membunuh kedi golf baginda…

  Peristiwa amukan Prebet Adam telah di ambil kesempatan untuk menyebarkan FITNAH yang kononnya kedi golf yang mati itu adalah adik kepada Prebet Adam dan Prebet Adam di katakan mengamuk di sekitar Chow Kit kerana menuntut keadilan untuk adiknya…

  Tujuannya supaya kerajaan ketika itu mempunyai alasan yang kukuh untuk membuat pindaan Perlembagaan yang akan menghadkan kuasa Raja Raja Melayu serta mencabut kekebalan Raja Raja Melayu (BACA DI SINI)…

  Kali ketiga ialah ketika Anwar Ibrahim hendak di singkirkan…

  Cerita dan gambar2 aksi seks luar tabiee Anwar Ibrahim di sebarkan dengan seluas2nya ke serata Malaysia, malah ke seluruh dunia…

  Atas alasan mengamalkan seks luar tabiee, maka Anwar Ibrahim di singkirkan dengan cara yang paling terbangsat…

  Yang terkini ialah edaran video aksi seks luar tabiee yang di kaitkan dengan Azmin Ali…

  Amalan songsang yang sama tapi mendapat respon yang berbeza dari pemimpin2 utama Malaysia…

  Sebenarnya banyak lagi cerita2, gambar2 serta video2 lucah yang melibatkan pemimpin2 utama negara seperti Muhyiddin Yassin, Chua Soi Lek pernah di edarkan, tapi kalau di tulis satu persatu, 10 mukasurat pun tak habis…

  Apa yang admin ingin tekankah di sini ialah, politik longkang datangnya dari pemimpin yang berhati busuk seperti longkang…

  Tanpa mengambil kira maruah dan harga diri batang tubuh yang di aibkan dengan cara yang paling menjijikkan, mangsa akan terus di telanjangkan selagi tidak mengibarkan bendera putih…

  Bagi pemimpin yang menjadikan amalan politik longkang ini sebagai ‘mazhab politik’nya, maruah keluarga mangsa bukanlah perkara utama yang harus di fikirkan…

  Apakah dosa ayah dan ibu, anak isteri serta adik beradik mangsa kepada perancang politik longkang, sehingga mereka juga ‘di palitkan’ dengan aib yang di lakukan oleh mangsa?

  Apakah tidak ada cara lain (tanpa menyebarkan keaiban) untuk memberikan tekanan kepada mangsa untuk berundur, sekiranya memang benar mangsa politik longkang melakukan dosa2 yang di tuduh itu…

  Kepada perancang politik longkang yang menjijikkan itu, lihatlah diri sendiri, apakah ianya sesuci salju?

  Ingatlah, sekiranya kita di pandang mulia dan si sanjung, ianya adalah kerana Allah SWT menutup aib kita…

  Teringat satu kisah ulamak besar dunia, Imam Ahmad bin Hanbal, pengasas mazhab Hambali…

  Satu ketika, di dalam perjalanan pulang Imam Ahmad bin Hanbal dari pasar ke rumahnya, orang ramai berebut2 mahu membantu beliau membawa bakul yang berisi barangan yang beliau beli di pasar…

  Orang ramai berkata kepada Imam Ahmad bin Hanbal :

  “Tidaklah layak bagi seorang ulamak di biarkan membawa sendirian bakul barangannya ke rumah, biarlah kami membawanya”…

  Tetapi di tolak dengan baik oleh Imam Ahmad bin Hanbal dengan berkata :

  “Aku di pandang mulia oleh masyarakat adalah kerana Allah SWT sedang menutup segala aibku”…

  Kepada yang perancang politik longkang yang menjijikkan, apakah kamu sudah bersedia sekiranya Allah SWT membuka aib kamu satu persatu?

  Dan kepada manusia2 yang merasakan dirinya adalah pemimpin, atau bercita2 untuk menjadi pemimpin, lihatlah akhlak diri sendiri sebelum memimpin masyarakat…

  Janganlah menjadi pemimpin yang munafik, ibarat seekor ayam jantan yang berkokok berderai2 tapi ekor bergelumang tahi…

  Bagaimana untuk memimpin masyarakat ke arah kebaikan, sekiranya diri sendiri bergelumang dengan dosa dan maksiat?

  Sebelum memimpin masyarakat, pimpinlah diri sendiri serta keluarga ke arah kebaikan dan ketaatan kepada Allah SWT…

  Lihatlah dulu diri sendiri, anak isteri sendiri, adik beradik sendiri, apakah termasuk ke dalam golongan yang mendapat keredhaan dan kerahmatan dari Allah SWT…

  Sekiranya diri dan keluarga sendiri berada di dalam maksiat, ini adalah mesej yang jelas dari Allah SWT supaya berhenti dari menjadi pemimpin yang bersifat munafik…

  Bertaubatlah, janganlah berputus asa dengan keampunan dan rahmat dari Allah SWT…

  Berundurlah dengan cara terhormat sebelum ‘di telanjangkan’ lagi di mana orang2 tersayang turut akan terpalit dengan onar yang di lakukan…

  Kepada masyarakat, jangan biarkan diri kita di peralatkan oleh ahli politik longkang yang mahu mengalihkan kegagalan demi kegagalan mereka dengan melekakan kita dengan politik longkang yang sangat2 menjijikkan!!!

  Reply

 25. PH TIKUS BAIKI LABU……

  Rekod baru dicipta lagi oleh kerajaan PH

  Sejarah Penarafan kredit PETRONAS oleh Moody’s:

  20 Jul 2010: Penarafan A1 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻, prospek 𝘿𝙄𝙉𝘼𝙄𝙆𝙆𝘼𝙉 dari negatif ke stabil.

  22 Jun 2012: 16 Mei 2013: Penarafan A1 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻, prospek 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻 stabil.

  16 Mei 2013: Penarafan A1 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻, prospek 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻 stabil.

  16 Dis 2015: Penarafan A1 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻, prospek 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻 stabil walaupun harga minyak dunia pada masa itu jatuh 80% ke bawah US$30 satu tong.

  17 Mac 2016: Penarafan A1 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻, prospek 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻 stabil.

  30 Ogos 2017: Penarafan A1 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻, prospek 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻 stabil.

  28 Mar 2018: Penarafan A1 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻, prospek 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻 stabil.

  Gred A1 PETRONAS kekal sepanjang masa saya PM walaupun melalui krisis kejatuhan harga minyak dunia paling teruk dalam sejarah.

  ** 𝑃𝑅𝑈14 **

  20 Ogos 2018: Penarafan A1 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻, prospek 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻 stabil.

  08 Nov 2018: Penarafan A1 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻, prospek 𝘿𝙄𝙏𝙐𝙍𝙐𝙉𝙆𝘼𝙉 dari stabil ke negatif.

  21 Jun 2019: Penarafan 𝘿𝙄𝙏𝙐𝙍𝙐𝙉𝙆𝘼𝙉 ke A2.

  Rekod baru dicipta lagi oleh kerajaan PH.

  Reply

 26. HABIS HARTA NEGARA DITOMPOK DI PP

  Cancel 3 Islands Project, That’s Honour Enough, Says Brother Of Consumer Advocate SM Idris

  (FMT) – The brother of prominent consumer advocate SM Mohamed Idris, who died last month, has dismissed any suggestion that a road or park be named after him, saying this is not the kind of honour he would have wanted.

  “I don’t think he (Idris) would have wanted anything named after him,” Mohideen Abdul Kader told FMT.

  “Naming a road after him would be an insult to him as he had been fighting against building roads as a solution to traffic problems.

  “This is the same man who hugged the trees on Green Lane to prevent their relocation.”

  Instead, he said, the best way to honour Idris’ memory would be to cancel the three islands reclamation project which he had been against.

  “That would be the best honour for him.”

  Idris, who died at 93 on May 17, is best remembered as the father of the consumerist movement. He became president of the Consumers Association of Penang (CAP) in 1969, turning it into the country’s most active and vocal consumer association.

  Following his death, the Penang government was said to be considering naming a road or park after him.

  His close friend Anwar Fazal, who is chairman of urban regeneration agency Think City, reportedly said that it would be a good idea to name the Bukit Dumbar park after him as he had been instrumental in getting the trees planted there.

  Mohideen, the vice-president of CAP, also said he would be acting president until an extraordinary general meeting is called in July to elect a new president, in line with the association’s constitution.

  As for Sahabat Alam Malaysia, of which Idris was also president, he said the council had appointed public litigation lawyer and senior member Meenakshi Raman to replace him.3

  Reply

 27. Irah,

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Abg sekarang udah pun meninggalkan ibu kota
  Bergilir dengan tiga orang kawan, pandu kereta
  Kedah kalah pun, abg tidaklah nak berduka cita
  Sbb yg kalah & mnang tu, kedua2nya negri kita
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
   Tahniah lah..abg ucapkan, kepada Irah ku intan
   Kejayaan Johor, 2-3 hari ni, akn trus jdi sebutan
   Mmg abng akur dgn team JDT punya kekuatan
   Nmun, Lang Merah tetap cintai Hrimau Selatan
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

 28. PKR president Dato’ Seri Anwar Ibrahim has come out again in the DAP’s defence, this time, insisting that the Pakatan Harapan component party must not be blamed for the country’s problems.

  He deliberately skates over the fact that if anyone is to take blame for the country’s sliding economy, it should be the person who handles the finance portfolio, ie, Lim Guan Eng.

  Many Malay-Muslims are blaming the DAP secretary general for the rise in cost of living and have even found support in the form of Chinese, who, for the first time in 20 years, are beginning to curse the DAP left, right and centre.

  It is a known fact that Anwar, Lim Kit Siang and Guan Eng are gunning for a speedy leadership transition amid fears of a ‘reverse Chinese Tsunami’ and realisation that Tun Dr Mahathir Mohamad has gotten too strong and is about to pounce on Guan Eng.

  1. Apa nak diherankan..memang terbukti depan mata Bang Non ni jadi baruah dan khadam besar Tokong kit sial dan DAPigs…punya lah mabuk sangat nak jadi PM sampai sanggup tawarkan Nobita jawatan TPM kalau dia jadi PM nanti dan rela buat apa saja asalkan cita2nya tu tercapai!!!

 29. AKIBAT OBSES DGN KAFIR HARBI

  Oleh : Arif Atan

  Apa yang pengacau inkues Adib mahu sembunyikan?

  Salam Sabtu.

  Ketika ramai sibuk bercakap tentang video hubungan intim individu mirip menteri Kabinet itu, kita sebagai rakyat jangan mudah lupa tentang liku-liku ‘misteri’ prosiding inkues Adib.

  Kelmarin, peguam Syazlin Mansor yang sebelum ini mewakili Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) serta keluarga Muhammad Adib Mohd Kassim akhirnya bersuara dalam sidang media.

  Mari kita teliti kenyataan penuh Syazlin yang kemudiannya menjentik banyak persoalan yang mesti segera dileraikan pihak berwajib agar nasib menimpa arwah anggota bomba, Adib yang mulanya ditemui cedera parah dalam rusuhan kuil haram di Subang Jaya pada 27 November tahun lalu segera terbela.

  🔹 “Pada awalnya setelah Allahyarham Muhammad Adib meninggal dunia, kes diklasifikasikan sebagai bunuh oleh polis dan Menteri KPKT, Zuraida Kamaruddin telah melantik saya sebagai peguam pemerhati dalam perbicaraan jenayah.

  “Saya juga turut dilantik oleh keluarga arwah sebagai peguam pemerhati bagi mereka. Malangnya tiada perbicaraan jenayah dijalankan dan Peguam Negara, Tommy Thomas memutuskan untuk membuat prosiding inkues bagi menentukan sebab kematian Muhammad Adib.”

  ❓Mengapa tiada perbicaraan jenayah selepas pihak polis telah mengklasifikasikan kes Adib sebagai bunuh?

  🔹 “Saya merasakan ia pelik bahawa apabila saya mula menyoal teori Pakar Forensik Patologi Hospital Kuala Lumpur (HKL) dan membawa saksi Pakar Perunding Kanan Forensik Patologi United Kingdom, Professor Dr Shahrom Abd Wahif untuk membantu inkues, isu konflik kepentingan dan pelantikan saya baru dibangkitkan.”

  ❓Imbas semula. Dr Shahrom adalah saksi ke-29. Apa katanya:

  “Adib tidak mungkin dilanggar pintu van Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS)”.

  Pakar itu memberitahu jika Adib dilanggar dengan kelajuan 17 kilometer per jam dibahagian pintu van EMRS, mangsa akan terpusing ke belakang dan akan jatuh di kawasan yang dilanggar.

  Jadi, wajar menimbulkan persoalan kepada kita semua, mengapa isu pelantikan Syazlin sebagai peguam mewakili anggota keluarga Adib dipersoal selepas berbulan-bulan prosiding inkues berlangsung.

  🔹”Kronologi peristiwa yang terjadi juga pada pandangan saya jelas menunjukkan bahawa ada cubaan untuk mengacau ganggu prosiding inkues ini terutamanya dalam hal berkaitan keterangan yang dikemukakan oleh Dr Shahrom.”

  ❓Siapa pihak yang mengacau itu? Mengapa dia mengacau? Apa yang pengacau itu mahu takutkan? Apa yang galau benar di hati pengacau itu sehingga tidak berlapang dada membiarlan saja prosiding inkues itu berjalan adil dan lancar?

  🔹”Selanjutnya saya merujuk kepada kenyataan media Tommy yang bertarikh 28 Mei di mana beliau menyatakan empat sebab mengapa KPKT diarah untuk menamatkan perkhidmatan saya.

  “Saya rasakan bahawa kenyataan tersebut mempersoalkan pertimbangan profesional dan integriti saya sebagai peguam. Tambahan saya merasakan empat alasan tersebut tidak berasas sama sekali. Justeru saya ingin menjawab empat alasan tersebut satu persatu.”

  ❓ Jika Syazlin sebagai seorang yang sudah bertauliah dalam bidang undang-undang mempersoal tindakan penamatan perkhidmatan itu, apa lagi kita sebagai orang awam yang hanya mahu melihat kematian Adib dibela mengikut lunas undang-undang.

  Adakah wujud semacam konspirasi untuk menutup punca kematian sebenar Adib? Jika ya, mengapa? Dan inilah persoalan masyarakat sivil yang terus berlarutan…

  Apatah lagi sebelum ini berlegar dakwaan ada pihak telah menghantar surat mengarahkan KPKT menarik diri daripada menjadi pihak berkepentingan.

  Bahkan paling mengejutkan mengapa Pejabat Peguam Negara memfailkan afidavit menyatakan Allahyarham Adib tidak dipukul sedangkan inkues masih belum selesai?

  🔹 Peguam Syazlin menimbulkan persoalan:

  “Apakah fungsi inkues sekiranya semua pihak bersetuju dan tidak boleh mempersoalkan hasil dapatan dan teori yang dibuat pakar HKL?”

  ❓Kalau seorang peguam pun menimbulkan pertanyaan begitu, apa lagi kita orang awam yang walaupun tiada latar belakang ilmu undang-undang tetapi masih boleh berfikir secara logik.

  🔹”Saya ingin menegaskan bahawa tiada konflik kepentingan kerana tidak pernah timbulnya isu untuk keluarga menyaman KPKT dan JBPM. Ini adalah kerana teori arwah dilanggar oleh bomba merupakan teori yang tidak berasas, yang mana, teori tersebut dibuat oleh pihak yang tidak terlibat dengan prosiding.

  “Ini juga bukan teori yang telah dibuat oleh pakar HKL. Oleh itu, tiada asas untuk keluarga mempercayai bahawa arwah dilanggar oleh bomba.

  “Dalam keterangan di Mahkamah juga, ayah arwah Muhammad Adib sendiri menyatakan bahawa Adib gembira apabila menerima kunjungan daripada rakan-rakan anggota yang turut bertugas bersama beliau pada malam kejadian, sewaktu Muhammad Adib terlantar di hospital.

  “Sekiranya Muhammad Adib benar-benar dilanggar oleh rakan-rakan beliau ini, adakah dia akan gembira menerima kunjungan mereka di hospital?

  “Saya ingin menegaskan bahawa keluarga arwah dan JBPM berkongsi pendapat yang sama dan menolak teori yang dibuat oleh pakar HKL. Keluarga arwah dan JBPM tidak pada bila-bila masa berada dalam keadaan kepentingan yang bertentangan.

  “Saya percaya perkara ini juga telah disahkan oleh keluarga arwah Adib sepertimana yang dilaporkan oleh media.”

  ❓Mengapa alasan itu ditimbulkan selepas lebih 30 hari inkues berlangsung?

  Adakah wujud semacam usaha untuk melindungi pesalah yang boleh didakwa di bawah Seksyen 212 Kanun Keseksaan?

  Adakah wujud salah guna kuasa yang wajar ditangani mengikut Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia?

  Dan berikut ini adalah persoalan yang dikemukakan peguam Syazlin juga pastinya persoalan buat semua rakyat yang mahu isu Adib bukan dilihat dalam tempurung sempit kepentingan mana-mana politik kepartian.

  Kita bercakap tentang keadilan dan kemanusiaan!

  🔹❓”Apakah yang cuba dinyatakan oleh Tommy apabila beliau mengaitkan jawatan yang dipegang oleh suami saya (Setiausaha Akhbar Zuraida)”

  🔹❓”Adakah salah bagi saya, seorang peguam, ingin membantu keluarga arwah dan bomba secara Pro Bono? Ingin juga saya tekankan bahawa saya merupakan peguam kes jenayah dan firma guaman saya hanya mengambil kes-kes jenayah sahaja.”

  🔹❓”… kenapakah baru sekarang Tommy mempersoalkan pelantikan saya dan ingin menyingkirkan saya sebagai peguam yang mewakili KPKT dan JBPM. Bukankah dari awal lagi Peguam Negara maklum saya mewakili KPKT, JBPM dan keluarga?”

  🔹❓”… bilakah masa Tommy berpendapat bahawa saya tidak membantu inkues dan bertindak dengan mala fide (niat jahat)?”

  ➿➿❓❓Akhirnya, soal paling penting yang perlu segera ditangani:

  📌 Apakah paling mungkin boleh berlaku ke atas arwah Muhammad Adib yang menyebabkan kematiannya?

  🔎 Jadi, jangan ada mahu disembunyi. Benang yang basah usah ditegakkan. Hembusan nafas terakhir Adib pada 17 Disember lalu di Institut Jantung Negara selepas 21 hari bertarung nyawa tidak harus dibiarkan berlalu sia-sia.

  🔥 Jika hari ini kita gagal membela kematian Adib, dibimbangi kita menyampaikan mesej yang berbahaya kepada penjenayah untuk menzalimi 10, 100 atau 1,000 ‘Adib’ lagi selepas ini!

  ⚖ Mereka yang bersalah mesti diheret ke muka pengadilan. Rakyat menuntut keadilan buat Adib.

  Reply

 30. Semlm saya bersembang dgn seorg teman yg cacat penglihatan. Saya tanya dia macam mana dengan pentadbiran Kerajaan PH di bawah pimpinan Tun Mahathir.

  Dia kata, “Ingatkan makjun TAPI rupanya TAHI KAMBING”

  Kesimpulannya, semua yang di janjikan oleh PH adalah DUSTA semata mata dan dia kata rakyat telah di tipu oleh janji manis PH sebelum PRU.

  Wow! Perumpamaan yang power

 31. TONG M TANGKAI JERING KEDEKUT NAK MAMPUS

  Rakyat bukan suka-suka mahukan duit percuma’
  Yasmin Ramlan

  Rakyat berpendapatan rendah tidak mengharapkan “duit percuma” daripada kerajaan sekiranya keadaan ekonomi mereka tidak begitu mendesak, kata penganalisis ekonomi Prof Bajoyai Bardai.

  Barjoyai berkata, andaian bahawa golongan berkenaan sentiasa mengharapkan duit percuma daripada kerajaan adalah tidak adil kerana mereka juga mempunyai maruah diri.

  “Pada satu tahap apabila mereka merasa sangat resah dan hampir berputus asa, bagi apa sahaja mereka akan ambil.

  “Ini macam orang yang lemas dalam sungai tak tahu berenang. Jadi apa saja yang tercapai di sungai itu dia akan capai supaya dia selamat dan tidak lemas.

  “Kalau sekiranya mereka masih boleh cari pendapatan lain, mereka akan mengelakkan untuk dapat duit percuma sebab mereka pun ada rasa harga diri,” katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

  Beliau diminta mengulas kenyataan Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad kelmarin yang mengatakan kerajaan Pakatan Harapan tidak begitu disukai sesetengah rakyat kerana tidak meneruskan amalan pentadbiran BN yang memberi “duit percuma”.

  Menurut Mahathir, ini kerana PH perlu menanggung beban hutang yang menyebabkan kerajaan yang berusia setahun itu tidak mampu berbuat demikian.

  Tanggungjawab kerajaan jaga rakyat

  Sebaliknya Barjoyai berkata, apa yang perlu dilakukan kerajaan adalah mengkaji secara terperinci kedudukan golongan B40, bukannya mempertikai pemberian duit percuma.

  Beliau menjelaskan, tanggungjawab kerajaan adalah untuk memastikan setiap warga Malaysia mempunyai sumber pendapatan yang cukup untuk menjalani kehidupan yang selesa.

  “Bagi saya, mereka bukan B40 tapi B60 sebab ada 60 peratus penduduk Malaysia yang sebenarnya berpendapatan kurang daripada kos sara hidup,” katanya.

  B40 merupakan istilah kepada kumpulan isi rumah berpendapatan terendah 40 peratus, iaitu bergantung kepada peratusan populasi negara.

  “Dalam suasana ekonomi sekarang ini, mereka sangat putus asa, tak tahu apa lagi sumber yang boleh mereka dapat. Mungkin dah sampai ke peringkat mencuri, ambil apa saja asalkan boleh makan misalnya,” katanya.

  Kerajaan tak tunai janji pulih ekonomi

  Kenyataan Barjoyai itu turut disokong penganalisis politik Prof Awang Azman Awang Pawi dari Universiti Malaya yang menyifatkan rakyat tidak terlalu terdesak mahukan duit percuma.

  Katanya, mereka mahukan ekonomi dipulihkan bagi menjana pendapatan rakyat, seperti yang dijanjikan kerajaan.

  “Bukan rakyat mahu duit percuma, cuma rakyat mahu misalnya tol dapat dihapuskan sebagaimana janji PH, PTPTN (Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional) dapat ditangani dengan lebih bijaksana.

  “Namun, kenaikan harga barangan dan perkhidmatan walaupun GST (cukai barangan dan perkhidmatan) dihapuskan, tidak sama seperti dijanjikan oleh PH yang mengatakan dapat menurunkan harga barangan dan perkhidmatan.

  “Maka, ini amatlah membebankan hidup rakyat bawahan, selain masyarakat pertengahan turut terasa bahangnya,” katanya.

  Beliau berkata, pemberian wang tunai seperti Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang kini dikenali sebagai Bantuan Sara Hidup (BSH) turut dilaksanakan negara maju seperti Singapura dan Belanda.

  “Malah Finland memberikan gaji minima kepada penganggur untuk tempoh tertentu sebelum dapat berdikari.

  “Negara Jepun sendiri pula terkenal dengan dasar negara kebajikan yang memfokuskan kewangan, perubatan dan insuran rakyat,” katanya.

  Namun, katanya bantuan seperti itu tidak semestinya diberi dalam bentuk wang tunai tetapi boleh diberikan dalam bentuk subsidi harga barangan dan perkhidmatan.

  “Dengan kata lain, sudah menjadi tanggungjawab kerajaan memastikan nasib rakyatnya terbela.

  “Tidak ada kerajaan di dunia yang dapat menghapuskan pemberian duit percuma ini,” katanya.

  Sebelum ini, Menteri Hal Ehwal Ekonomi Mohamed Azmin Ali memberi gambaran tidak akan memberikan insentif duit raya kepada mereka tahun ini kerana kerajaan lebih menumpukan proses pemulihan Felda.

  Reply

 32. MAHA PENDENDAM… MAHA KEDEKUT… MAHA KRONI… MAHA KLEPTOKRASI

  Dendam Peribadi Mahathir Yang Membuat Rakyat Menderita

  Isu 1MDB sengaja di jadikan senjata sebagai ‘character assissination’ pemimpin BN dalam bentuk fitnah yang cukup kejam…

  Tertekan dengan keadaan krisis ekonomi dunia, rakyat yang sedang di himpit dengan kos sara hidup waktu itu, di hasut dengan dakyah segala keperitan yang di alami adalah kerana berlakunya salah laku pemimpin BN ketika itu…

  Fitnah pun di taburkan dengan memberi gambaran, pemimpin bermewah2 dengan duit rakyat tetapi rakyat di biarkan terkapai2…

  Termakan dengan hasutan dan fitnah, maka berlaku tsunami politik di PRU 14 dan kerajaan BN berjaya di tumbangkan dengan kuasa rakyat…

  Apakah benar apa yang di dakwa oleh pemimpin PH bahawa 1MDB di gunakan oleh pemimpin BN sebagai alat untuk merompak duit rakyat dan negara?

  Hingga ke saat ini, belum ada bukti yang sahih dan meyakinkan, perbicaraan di minta tangguh oleh pihak kerajaan dan keterangan saksi pendakwaan juga tidak membantu pihak pendakwaan

  Hakikatnya konspirasi menjatuhkan kerajaan BN dengan menggunakan isu 1MDB adalah kerana dendam peribadi Mahathir kepada DS Najib…

  Hanya kerana permintaan peribadi untuk melindungi anak2 serta kroni, Mahathir sanggup memperjudikan nasib rakyat dengan menjatuhkan pemimpin seperti DS Najib…

  Ianya juga untuk menutup penjarahan yang pernah di lakukan oleh Mahathir sewaktu menjadi Perdana Menteri ke 4…

  Demi melunaskan dendam peribadi, Mahathir sanggup bersekongkol dengan DAP, parti yang beliau sendiri katakan sebuah parti rasis…

  Dan dendam Mahathir menjadi barah kepada diri beliau, apabila beliau menjangkakan legasi DS Najib akan terus berkubur selepas di jatuhkan telah menjadi sebaliknya…

  DS Najib bukan saja makin di terima rakyat malah rakyat semakin menyayangi DS Najib bila menyedari bahawa selama ini telah tertipu dengan permainan fitnah dendam Mahathir dan ini menjadikan dendam dan kemarahan Mahathir terhadap DS Najib semakin membara…

  Mahathir lebih banyak menggunakan masa dan jawatan Perdana Menteri untuk terus menyerang DS Najib, tapi Mahathir lupa, keadaan sekarang jauh berbeza dengan keadaan beliau menjadi Perdana Menteri ke 4…

  Pembohongan2 dan hasutan beliau dengan mudah dapat di tangkis dengan fakta oleh DS Najib dan melalui penjelasan DS Najib dalam media sosial, akhirnya rakyat sedar, yang mana kaca dan yang mana permata…

  Ini menyebabkan rakyat sendiri mengecam setiap kenyataan Mahathir dan populariti Mahathir jatuh merudum selepas PRU 14…

  Usaha2 ke arah memulihkan ekonomi bukan saja tidak di beri perhatian oleh Mahathir malah kerana marah dengan respon rakyat yang mengecam setiap kenyataan yang beliau keluarkan, Mahathir memperkenalkan dasar pengurangan penjawat awam atas alasan ramai penjawat awam tidak setia dan tidak menyokong kerajaan PH.

  Reply

 33. BANGKOK – Media tempatan dan luar yang membuat liputan Persidangan Perniagaan dan Pelaburan Asean di sini, hari ini takjub dengan pendapat tajam dam analitikal Tun Dr Mahathir berhubung pelbagai isu semasa yang dibangkitkan.

  Semasa sesi dialog yang berlangsung selama 45 minit itu, Perdana Menteri bukan sahaja menarik perhatian media malah mereka pulang dengan rasa kagum.

  “Beliau seorang pemimpin yang tajam dan cemerlang,” kata seorang pemberita tempatan Thailand, Sirinet Domrongkitiphan.

  Sirinet berkata, ide dan pandangan Dr Mahathir boleh diguna pakai di negara lain termasuk Thailand.

  “Saya suka idea beliau bahawa Asean perlu berdiri teguh bersama untuk berkembang lebih pantas dan elak daripada dibuli jika kita bersendirian,” katanya.

  Sementara itu, seorang wartawan antarabangsa berkata, Dr Mahathir selalu memberi ide segar dan pelbagai bentuk pandangan.

  “Ia adalah pembuka mata kepada wartawan tempatan dan antarabangsa pada dialog hari ini,” katanya.

  Seorang lagi wartawan tempatan Thailand yang enggan dikenali berkata, beliau seronok mendengar sesi apabila Dr Mahathir berkongsi tip beliau sentiasa sihat.

  “Saya berharap beliau dapat menulis tip kesihatan beliau tidak lama lagi,” katanya.

  Semakan segera dalam media Thailand, tip kesihatan Dr Mahathir dilaporkan dengan meluas dalam talian.

 34. MUNAFIK MELAYU PERLU MENILAI KEMBALI IMAN DAN AKIDAH MEREKA…TAKUT NANTI MEREKA MATI DALAM SU UL KHATIMAH….

  Di Manakah Iman Umat Islam Bila Masih Mempertahankan Tindakan DAP Mempolitikkan Rukun Islam Ke 4?

  DAP adalah parti yang mendokong pemikiran liberal dan sekular…

  Mereka sebelum ini tegar menyifatkan perjuangan Islam sebagai Taliban dan membawa kepada kemunduran…

  Anehnya, dalam bulan Ramadan ini mereka beriya2 pula mengagihkan harta zakat, salah satu daripada asas perjuangan Islam…

  Ketika Rasulullah di hina dan penghina tersebut menerima hukuman, Lim Kit Siang tampil mempersoalkan hukuman terhadap lelaki yang menghina Rasulullah tersebut (BACA DI SINI)…

  Kata Kit Siang, hukuman tersebut keterlaluan…

  Penghina Rasulullah di bela, anehnya pemberian harta zakat mereka bersungguh pula mereka agihkan…

  Menurut Astro Awani, Nga Kor Ming pula pernah menghina sambutan Aidilfitri, dengan menyifatkan sedekah di hari tersebut sebagai rasuah…

  Aidilfitri di hina, anehnya bila tiba Ramadan ini mereka bersungguh pula terlibat dengan urusan pengagihan duit zakat (BACA DI SINI)…

  YB Batu Kawan dalam satu coretan di dalam Facebook pernah memerli Kelantan dengan menyatakan seolah hiburan bagi orang Kelantan adalah kanak-kanak wanita (BACA DI SINI)…

  Ini seakan memerli isu perkahwinan kanak2 yang berlaku di Kelantan…

  Malah YB yang sama dalam satu ucapan di Parlimen seakan mempertahankan hak menukar agama yang dilihat oleh Muslim seakan hak kebebasan untuk murtad (BACA DI SINI)…

  Semalam, YB yang sama pula beriya terlibat dalam pengagihan zakat di Masjid di Pulang Pinang (BACA DI SINI)…

  Mengapa penghina agama tiba2 bersungguh terlibat dalam agihan zakat buat Muslim?

  Inilah konsep sekular yang hanya melihat Islam hanya sekadar urusan ibadah sahaja…

  Apabila agama di lihat memberi ‘mileage’ politik, maka bersegeralah mereka melompat masuk ke masjid untuk memberi sokongan…

  Apabila agama di lihat memberi ancaman kepada pemikiran liberal dan sekular, melompat2lah mereka membantah malah menghina Islam…

  Kalau yang kafir harbi mengeksploitasikan agama demi untuk kepentingan politik mereka, kita faham kerana memang mereka memusuhi Islam…

  Tapi yang buat kita rasa terkilan, ada umat Islam di Malaysia yang bersungguh2 pertahankan tindakan kafir harbi ini mempolitikkan kesucian ugama Islam (BACA DI SINI)…

  Mereka telah masuk menceroboh ke dalam Rumah Allah SWT dan mempermainkan Rukun Islam Ke 4, apakah kita masih membisu lagi?

  Pada yang masih mahu pertahankan tindakan kafir harbi mengagihkan zakat pada umat Islam, fahamkan maksud firman Allah SWT :

  مَا كَانَ لِلْمُشْرِكِينَ أَنْ يَعْمُرُوا مَسَاجِدَ اللَّهِ شَاهِدِينَ عَلَىٰ أَنْفُسِهِمْ بِالْكُفْرِ ۚ أُولَٰئِكَ حَبِطَتْ أَعْمَالُهُمْ وَفِي النَّارِ هُمْ خَالِدُونَ

  Mafhumnya :

  “Tidaklah pantas orang2 musyrik itu memakmurkan Rumah Allah, sedang mereka mengakui bahwa mereka sendiri kafir”…

  “Itulah orang2 yang sia2 pekerjaannya dan mereka kekal di dalam neraka”…

  At Taubah : 17

  2 pertanyaan admin pada pihak yang masih mempertahankan tindakan kafir harbi mengagihkan zakat pada umat Islam :

  》Setelah membaca terjemahan ayat ke 17 Surah At Taubah, masih tegakah menolak Kalam Allah SWT demi kepentingan kafir harbi DAP?

  》Sekiranya ada pihak yang beragama Islam mengagihkan wang gereja atau wang kuil, apakah akan di tentang atau di pertahankan?

  Ya Allah, ampunilah kami dan kami mengadu kepadaMu Ya Allah, akan kelemahan kami, oleh itu, bantulah kami untuk menentang puak kafir harbi dan sekutunya yang mempersendakan agamaMu…

  Semoga Allah memelihara agama Islam dan umatnya dari kehancuran di bumi Malaysia…

  Reply

  1. ahli neraka ni tak habis-habis menyumpah saranah

 35. The Silly Distraction Game That Latheefa Koya Is Playing……..

  Of course, the money was given to Umno, but someone, a person, in Umno must receive that money. And these people are Muhyiddin Yassin, Mukhriz Mahathir and Shafie Apdal. Why did Latheefa not reveal the real amount and the names of the people who received the money on behalf of Umno?

  First of all, the list of 41 names that MACC published two days ago is not the complete list. The complete list has about 100 names. The only problem is many from that list of 100 names are Pakatan Harapan people or ex-Barisan Nasional people now defected to Pakatan Harapan. So that is why Latheefa Koya released only 41 names and not the entire list of 100 names.

  That is point number one.

  Point number two is that list is a very old list, long before GE14. But the MACC could not release it or take action on that list because they cannot prove the money came from 1MDB. They can only prove that the money came from Umno. But then Umno is supposed to own RM100 billion in cash, assets and investments so the party could more than afford to donate all that money, even if it is RM1 billion and not RM265 million as the MACC claims.

  Latheefa’s game of distraction has backfired badly and has opened a Pandora’s box
  Umno acquired these RM100 billion in cash, assets and investments since the 1980s, which means since the time of Tun Dr Mahathir Mohamad. These cash, assets and investments were not acquired since 2013. That means the money Umno distributed to those 100 people/organisations (41 of them on the MACC list) did not come from 1MDB but were acquired BEFORE the 1MDB issue erupted.

  Point number three: the money given to Umno Johor, Umno Kedah and Umno Sabah shows RM677,872, RM1,054,019 and RM1,254,113 respectively. Actually, these state Umnos were given RM50 million each (RM1 million cannot even pay for one division in the state let alone the whole state) and the money was handed to Muhyiddin Yassin, Mukhriz Mahathir and Shafie Apdal (Mukhriz denies this and says he knows nothing: see news item below).

  Muhyiddin received RM50 million on behalf of Umno Johor
  Of course, the money was given to Umno, but someone, a person, in Umno must receive that money. And these people are Muhyiddin Yassin, Mukhriz Mahathir and Shafie Apdal. Why did Latheefa not reveal the real amount and the names of the people who received the money on behalf of Umno?

  From the amount of RM265 million on the list that MACC released, about RM212 million went to Umno. And Najib Tun Razak had already declared way back that the RM2.6 billion he received from the Saudis was to finance political activities, which means he told the truth. And it was not only Umno but also all parties in Barisan Nasional that received financing.

  Unfortunately, Latheefa’s attempt to distract Malaysians from the Azmin Ali-Haziq Aziz sex scandal by revealing this list has backfired badly. And now many Pakatan Harapan people are going to be in trouble. The point that the money was not given to Umno but to people representing Umno seems to have been missed by most people. And many of those people are now in Pakatan Harapan.

  Bad move, Latheefa.

  **************************************************************************

  Mukhriz: Saya tak tahu Umno Kedah dapat dana 1MDB
  (Bernama) – Menteri Besar Kedah Mukhriz Mahathir berkata beliau tidak mengetahui mengenai dana yang dikaitkan dengan 1MDB disalurkan kepada Umno Kedah sewaktu memegang jawatan sebagai pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, sebelum ini.

  Katanya, segala urusan berkaitan dana parti diserahkan sepenuhnya kepada Bendahari Umno negeri pada ketika itu iaitu Abdul Azeez Abdul Rahim yang turut menguruskan perbelanjaan dan agihan kepada setiap Umno bahagian di negeri ini.

  “Waktu saya jadi Pengerusi Umno negeri, memang ada keperluan perbelanjaan untuk setiap bahagian tetapi saya serah kepada bendahari. Saya tidak tahu apa kaedah yang dia (bendahari) gunakan tetapi peruntukan yang diperoleh itu adalah untuk gerakkan aktiviti di setiap bahagian.

  “Selepas itu (peruntukan diperoleh), apa yang berlaku saya tidak tahu tetapi ia langsung tidak libatkan sebarang projek, kontrak atau benda-benda lain,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Hari Belia Negara Peringkat Negeri Kedah di Alor Setar, hari ini.

  The police told Dr Mahathir that it is impossible to save Azmin Ali, so all they can do now is to play delay tactics and in the meantime distract the people with the 1MDB issue
  Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai langkah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memfailkan permohonan perlucuthakan sivil terhadap 41 responden untuk memperoleh semula dana kira-kira RM270 juta yang mempunyai kaitan dengan 1MDB.

  Dalam satu kenyataan semalam, Ketua Pesuruhjaya SPRM Latheefa Koya berkata tindakan itu diambil mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan (Amla) di mana suruhanjaya itu percaya wang berkenaan dipindahkan daripada akaun bank bekas perdana menteri Najib Razak.

  Kesemua 41 individu dan entiti terbabit termasuk parti politik, yayasan dan syarikat, termasuk bahagian Umno, Parti Rakyat Bersatu Sabah, MCA serta Persatuan Kebajikan Islam dan Dakwah Islamiah Malaysia (Pekida).

  Mengulas lanjut, Mukhriz yang kini timbalan presiden Bersatu berkata jika dana diperoleh oleh Umno daripada sumber yang salah, maka parti itu harus memulangkannya semula.

  Mukhriz memegang jawatan sebagai pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri pada Ogos 2013 dan melepaskan jawatan tersebut pada Februari 2016 selepas meletak jawatan sebagai menteri besar susulan majoriti adun Kedah memutuskan hilang kepercayaan terhadap kepimpinanny

  Rpk

 36. LIBERALISME BERTUJUAN MANDULKAN ISLAM SEMAKIN MENJADI2 BWH PH……

  Kerajaan PH makin hari makin mencemar Islam dan perlembangaan dalam agenda liberalisme……..

  BANTAH RANCANGAN TV BERUNSUR PENYEBARAN AGAMA SELAIN ISLAM
  Saya difahamkan bahawa ada rancangan TV 1 mirip kuliah pada pagi hari ini tetapi malangnya disampaikan oleh orang yang beragama sikhism.

  Ini bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan yang melarang ajaran agama lain disebarkan secara terbuka.

  Kami desak supaya Kementerian Dalam Negeri mengambil tindakan sewajarnya. Siasatan wajib dilakukan. Siapa yang mengarahkan supaya ada tayangan kuliah agama lain? Kerajaan Pakatan Harapan tidak boleh mengambil ringan terhadap perkara ini kerana ia melanggar kontrak sosial yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

  Jika benarlah ianya disengajakan, ini bermakna konsep ‘rule of law’ (kedaulatan undang-undang) telah dicabuli!

  WAN MOHD FAIZUL WAN ABAS
  Pengerusi UMMAH Terengganu
  19 Jun 2019/15 Syawal 1440

  Komen : Parti AMANAH adalah pasu bunga dalam PH. Cakap agama tapi bertopeng agama.. mana puak IKRAM?

  Reply

 37. ISLAM TERUS TERANCAM BWH PH…….

  Islam Malaysia dirobek sedikit demi sedikit kerana kebodohan PH, terutamanya parti AMANAH..
  .
  ..
  .
  .

  Walaupun status ni dah dipadam oleh timb menteri ini tapi ambe tetap nak beri komentar.
  Keterbukaan atau lebih tepat keliberalan pimpinan PH tak kira yg kafir atau Islam semakin merimaskan umat Islam.

  Yg terbaru sehingga nak minta org pelbagai agama bagi memberi pandangan ttg subjek Pendidikan islam adalah suatu yg diibaratkan sebagai “bola tanggung”. Untuk depa cdgkan sesuatu yg jauh dr ajaran Islam sebenar.
  Alangkah baik jika ianya melibatkan umat Islam shj dan org kafir jgn turut serta.

  Isu solat berjemaah yg hendak dibuat dulu pun, ditentang hebat oleh tokoh liberal nikan pula nak minta pndgn semua tanpa mengira agama. Pelik sungguh.

  Walaupun status ni dah dipadam oleh timb menteri ini tapi ambe tetap nak beri komentar.
  Keterbukaan atau lebih tepat keliberalan pimpinan PH tak kira yg kafir atau Islam semakin merimaskan umat Islam.

  Yg terbaru sehingga nak minta org pelbagai agama bagi memberi pandangan ttg subjek Pendidikan islam adalah suatu yg diibaratkan sebagai “bola tanggung”. Untuk depa cdgkan sesuatu yg jauh dr ajaran Islam sebenar.
  Alangkah baik jika ianya melibatkan umat Islam shj dan org kafir jgn turut serta.

  Isu solat berjemaah yg hendak dibuat dulu pun, ditentang hebat oleh tokoh liberal nikan pula nak minta pndgn semua tanpa mengira agama. Pelik sungguh.

  PU Syed.

  Komen: Kebodohan AMANAH itu makna bodoh pengikutnya dengan kefahaman salah tentang perjuangan Islam

  Reply

 38. Irah,

  ⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽
  🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆
  Johor juara Piala Malysia, tahniah abg ucapkan
  Mesti Irah, kat US tu, seronok & bersorak sakan
  Walaupun Kedah kalah, abg tidak rasa tertekan
  Sbb keputusn ini, org yg abg sayang sdg raikan
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

  1. Irah,

   ⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽
   🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆
   Di stdium, sorakan pnykong Johor trus brgema
   Kekalahan Kedah mlm ini..abg pasrah & terima
   Sbb, Kedah-Johor, akn jadi negeri kita bersama
   Owh ya, tk lupa ucpan tahiah utk abah & mama
   👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

 39. PEMIMPIN PH HANYA TAHU GOYANG KAKI…..

  Shafie Afdal, kau pemalas turun padang dan tidak mampu bangunkan Semporna……..

  Oii Datuk Seri Panglima Shafie Apdal,
  Hari ini aku sangat terkejut tengok keadaan tempat jualan ikan di pekan Semporna.
  Aku mau beli ikan,
  Aku tidak jumpa bangunan pasar ikan.
  Masa aku kecik di Semporna tahun 2001,
  Ada lagi bangunan pasar ikan Semporna yang besar.
  Sekarang 2019 penjual-penjual ikan terpaksa jual di tepi jalan yang sangat kotor ni bosku.
  Semporna bukan makin membangun.
  Tapi semakin mundur dan semakin kotor.

  Kau tidak ada mata kah Shafie Apdal tengok keadaan Semporna ni?
  Kau tidak ada kemaluan kah Shafie Apdal tengok Semporna tidak ada Pasar Ikan?
  Tawau, Kunak, Sandakan, Lahad Datu dan daerah lain ada pasar ikan dan pasar sayur yang tersusun di seluruh Sabah.
  Semporna saja ni kawasan mu tidak ada bangunan Pasar ikan malah antara kawasan paling kotor dan tidak tersusun di dunia.

  Ingat Shafie Apdal.
  Pelancong luar negara dan dalam negara ramai datang Semporna tapi keadaan ni macam Semporna ni tidak ada wakil rakyat.
  Rojak sampah sudah aku tengok keadaan Semporna ni selepas PRU-14.
  Jika ini level kau Shafie Apdal sebagai Ketua Menteri Sabah tidak mampu bina bangunan pasar ikan dan pasar sayur yang bersih untuk kemudahan awam rakyat Semporna memang cukup memalukan.
  Kau jangan cakap baru satu tahun kau jadi pemimpin yang berkuasa.
  Kau jangan nyanyuk bosku.
  Sudah 24 Tahun kau berkuasa di Semporna, Sabah tapi kawasan Parlimen mu pun tidak ada bangunan pasar ikan dan pasar sayur.

  Last warning Shafie Apdal.
  Sila letak jawatan sebagai Ahli Parlimen Semporna & Ketua Menteri Sabah kalau kau pemalas turun padang dan tidak mampu sudah bangunkan Semporna yang menjadi Ibu Daerah paling mundur dan paling kotor di Sabah ni.

  CHECKMATE HABIS BOSKU, BOSNYA & BOSMU!

  😜😛😂😂😂😂💪💪💪💪💪💪💪💪💪

  Yang Benar & Yang Paling Berani,

  PENGUNDI PARLIMEN SEMPORNA PRU-15

  Reply

 40. BERHATI2 DGN ORG POLITIK YG MEMUSNAHKAN DUNIA INI…….

  Politik Islam dan Politik Kotor…….

  Semalan ayoh cik (Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang) mulakan dgn mengingatkan bahawa ‘politik’ ni kerja kotor pada pandangan sebahagian manusia tapi Islam meletaknya ditempat yg tinggi. Ramai orang baik baik tak mahu terlibat dalam politik kerana menganggapnya ‘kotor’. Ini merugikan Islam. Akhirnya jadi politik kotor sungguh bila politik dikuasai orang orang yg tidak baik.

  Sehingga malaikat ketika Allah SWT memberitahu akan ciptakan manusia utk jadi khalifah dibumi, malaikat kata adakah Allah akan biarkan manusia berbuat kerosakan (jadi khalifah mentadbir bumi)? Allah SWT lebih tahu apa yg tidak diketahui makhluknya.

  Allah SWT mengangkat tinggi darjat pemimpin yg adil. Jihad paling besar berkata benar kepada pemimpin yg zalim. Ini semua kerja politik kepimpinan.

  PAS perlu menyesuaikan diri dengan perubahan semasa tetapi tetap pada landasan prinsip.

  Ada perkara yg pemimpin punya pandangan yg lebih menyeluruh dan berpandangan jauh yg tersirat yg ahli cuma nampak yg tersurat yg disangka merugikan tetapi sebenarnya mempunyai hikmah yg besar.

  Itu yg berlaku dengan Peristiwa Hudhaibiyah yg akhirnya membuka jalan kpd pembukaan Mekah, kemaraan Islam.

  Keutamaan hari ini memimpin penyatuan ummah yg memberi keuntungan kepada perjuangan Islam.

  PAS mengambilkira negara ini yg majmuk pelbagai kaum dan agama. Kerana itu PAS jalin hubungan malah menperkasa peranan DHPP (bukan Islam).

  PAS pentingkan hubungan harmoni dan sejahtera antara kaum dan agama. Tingkatkan Budaya Politik Matang dan Sejahtera.

  Dalam Islam , Bukan Islam tiada masalah boleh jadi Menteri yg melaksanakan kerja Eksekutif. Untuk kedudukan membabitkan dasar dan prinsip, mesti orang Islam.
  Ahmad Amzad Hashim

  Reply

 41. .POLITIK KOTOR PH……

  Rupanya Raiz Yatim Tahu Siapa Beri Video Rakaman Peribadi itu kepada Haziq!……

  Rais Kata PDRM dah dapat maklumat siapa berikan “pemetik api” kepada Haziq. Rais kata lagi sekarang Tun Mahathir mungkin dah dapat maklumat ini.

  Dia tambah lagi jika rakyat tahu maka politik Malaysia akan bergegar.

  Ini aku rasa Ahmad Lutfi Othman, boleh buat buku lagi.
  Ramalan Lutfi berkenaan PM ke-8 mungkin meleset dan dia kena menulis buku lain.

  Ini akan jadi Box Office pecah “punggung”.

  Rafizi pun keluar daripada gua dalam isu ini.

  Aku teringat

  Anwar jaja kononnya ada pembayaran Hadi kepada SR. Dia jaja pagi petang, siang malam atas isu ini untuk menyerang Hadi dan mengorbankan rakannya dan rakan Hadi yang menjadi orang tengah dalam isu Hadi – SR.

  Hadi bila balik luar negara sangat marah (memang marah betul) terus mengarah solat hajat, katanya kita mengadu kepada ALLAH! biar Allah menentukannya.

  Tuan Ibrahim, patut arahan (kalau Mat Sabu… dia hanya akan baling mic) mengarahkan semua cawangan PAS, bukan sahaja PAS kawasan untuk membuat solat hajat atas isu ini.

  Kalau kita percaya janji Allah, tidak miskin orang yang bersedekah, kita pasti percaya jika Anwar fitnah Hadi dan Hadi mengadu kepada Allah, Allah akan terima pengaduan orang dizalimi tanpa hijab.

  Bagaimana nak tahu terima tak terima?
  Tapi bila aku lihat apa terjadi kepada PKR, aku terasa tempiasnya fitnah itu sangat hebat janji Allah.

  Itu pendapat aku.
  engkau orang bagaimana?

  Komen : Jangan main fitnah… jangan rasa bila orang fitnah kepada kita kita ada lesen untuk fitnah orang kerana itu bukan cara Islam

  Reply

 42. TONG M DAH NYANYUK……

  Mahathir dan Pulau Batu Putih

  Pada tahun 2008 Tun Mahathir ke hulu dan ke hilir membelasah pentadbiran Tun Abdullah Ahmad Badawi kerana kalah dalam perbicaraan merebut Pulau Batu Putih.

  Saya tahu kerana saya antara orang yang mengikut beliau ketika itu. Saksi hidup yang berjuang menulis isu ini termasuklah Zakhir Mohamed dan Salahuddin Hisham. 😂

  Sekarang bila Allah beri peluang beliau menjadi PM sekali lagi, beliau langsung tidak berjuang untuk mendapatkan semula.

  Mengapa tarik diri?

  Apakah sebab dulu beliau hanya mahu menjatuhkan Pak Lah bukannya demi kepentingan negara?

  Apakah sebab dulu Ghani Patail bukan pasukan beliau dan sekarang Ghani antara orang yang membantu beliau menjatuhkan Najib Razak?

  Atau ada rundingan peribadi dan konspirasi di belakang tabir antara Singapura dan Mahathir?

  Atau kerana Mahathir sekarang sekadar boneka DAP?

  Demikianlah Allah membuka sedikit demi sedikit hipokrasi Tun M.

  Dan demikian juga Allah menunjukkan kebenaran kepada mereka yang terpedaya dengan laungan perjuangan Mahathir dahulu.

  Reply

 43. RAKYAT DERITA…MENTERI PARTI HOMO BESARKAN KANTONG DGN SAMAN…
  .

  Rakyat Hanya Tanya, Minta Siasat… Menteri ‘Melompat’ Ugut Saman?

  Isu pencemaran udara yang kronik di Pasir Gudang hingga melibatkan nyawa penduduk bukanlah isu politik tetapi ia adalah soal kebertanggungjawaban kerajaan dan soal keselamatan masyarakat awam, tegas Presiden Sukarelawan Malaysia, Isham Jalil.

  Bidasnya dalam satu hantaran di Facebook, kerajaan Pakatan Harapan (PH) seharusnya melaksanakan tugas menyelesaikan masalah dengan sebaiknya dan bukan hanya mahu mengugut rakyat apabila timbul persoalan.

  “Rakyat bertanya dan suruh siasat betulkah syarikat berkaitan suami Menteri Alam Sekitar ini ada tiga kilang kimia di Pasir Gudang.

  “Terus menteri ini melompat nak saman atau ambil tindakan undang-undang ke atas rakyat pula,” katanya.

  Semalam, tular di media sosial yang menimbulkan persoalan kilang kimia terbabit adakah dimiliki anak syarikat IOI Corp Berhad di mana suami kepada Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Yeo Bee Yin, Lee Yeow Seng adalah Ketua Pegawai Eksekutif bagi syarikat tersebut.

  Bee Yin yang juga Ahli Parlimen Bakri dalam satu status di Facebooknya berkata akan mengambil tindakan undang-undang kepada mereka yang mengaitkan dakwaan tersebut dengan kes pencemaran udara kronik; yang diistilahkannya sebagai gangguan kesihatan di kawasan Pasir Gudang itu.

  Isham turut melahirkan kebimbangan jika siasatan ke atas punca sebenar kejadian keracunan udara tidak dibuat dengan cekap atau lambat bertindak kerana kilang-kilang yang mungkin terlibat tidak disiasat kerana ada konflik kepentingan sebagaimana yang menjadi tanda-tanya rakyat.

  “Maka kejadian ini akan berlaku lagi dan beribu-ribu rakyat Johor di Pasir Gudang dan kawasan sekitaran akan terus terdedah kepada keracunan udara tersebut termasuklah penjawat-penjawat awam yang menjalankan tugas atas arahan menteri,” ujarnya lagi.

  Sebagai rekod, tragedi terbaharu ini merupakan kejadian kali kedua berlaku dalam tempoh tiga bulan sahaja.

  Pada Mac lalu, ribuan rakyat Pasir Gudang menjadi mangsa pencemaran udara yang teruk kesan dari pembuangan sisa bahan toksik di Sungai Kim Kim oleh pihak yang tidak bertanggungjawab di mana menurut Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad pada 20 Mac lalu, seramai 5,848 kanak-kanak dan orang dewasa dirawat sejak 8 Mac akibat pencemaran sisa beracun di sungai tersebut.

  Daripada jumlah itu, 951 mangsa dimasukkan dalam wad, manakala 25 pula dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU).

  Kelmarin juga dilaporkan, jurugambar dari sebuah media perdana yang membuat liputan di tempat kejadian telah dimasukkan ke wad selepas mengalami gejala muntah, demam, sesak nafas dan pitam dipercayai akibat pencemaran udara di Pasir Gudang dan turut disahkan dijangkiti virus Influenza B.

  Reply

 44. MENTERI2 PORN PH TAK HABIS2 MERAPU
  …….

  Luar konteks atau konek kau, Kula!?

  Asal salah cakap atau kenyataan ditegur atau ditolak, ini saja alasan ahli-ahli politik, terutamanya ahli politik berjawatan dalam kerajaan.

  Konek kaulah, Kula.

  Sudah jelas kamu yang kata sedang pertimbang pekerja-pekerja dari Afrika untuk sektor perladangan tempatan.

  Apa lagi konteks lain yang tak jelas hingga perlu nak tafsir antara celah kelentit ayat-ayat kamu?

  Bila kena tibai, keluarlah alasan-alasan pelik.

  Sebenarnya kenyataan Kula untuk bawa pekerja dari Afrika sudah cukup lucu dan tidak perlu alasan luar konek.

  Waka Waka Eh Ehh… This time for Africa! Shakira.

  Ada banyak sebab tidak mahu pekerja dari Afrika.

  Namun tidak sesuai untuk buat andaian salah atau prejudis lagi rasis dari tindak tanduk segelintir pendatang haram dari Afrika yang ada di Malaysia.

  Yang jelasnya, Menteri dan kerajaan fail dalam memahami masaalah sebenar sektor perladangan.

  Macam kita tak tahu ini muslihat sebab ada Menteri DAP yang ada permit untuk bawa 40,000 pekerja asing. Bawah nama anaknya yang macam-macam kontroversi sejak di bangku sekolah.

  Dan, entah apa kepala butuh ni ingat?

  Wow! Apa salah Menteri Afrika dari keling karam kuat temberang

  Reply

 45. Lagi Penipuan Pengistiharan Harta Ahli Parlimen????

  Pertama, jumlah aset Ahli Parlimen Jerlun, Mukhriz Mahathir dengan isteri hanya RM25 juta? Di Opcom sahaja, Mukhriz pegang 23.28% saham, isteri dia pegang 14.11% saham melalui M Ocean Capital Sdn Bhd.

  Jadi jumlah adalah 37.39%. Sepatutnya jumlah nilai harta RM37,984,501 jika diambil nilai pasaran Opcom sekarang berjumlah RM101.59 juta. Itu baru saham syarikat Opcom.

  Kedua, harta Ahli Parlimen Permatang Pauh, Wan Azizah Wan Ismail suami isteri adalah RM1,141,562.32. Manakala harta Ahli Parlimen Port Dickson, Anwar Ibrahim suami isteri adalah RM10,748,658.83

  Wajib benda ni memang sah2 lah menipu kecuali Anwar Ibrahim mempunyai lebih dari seorang isteri tapi tidak diistiharkan….betul ke dia ada lebih dari sorang bini?????

  Reply

 46. SN Rayer Dan Nobita Menipu Dalam Pengistiharan Harta?

  Dewan Rakyat baru2 ini sebulat suara meluluskan usul untuk mewajibkan semua Ahli Parlimen, termasuk pembangkang dan keluarga mereka mengisytiharkan pendapatan dan aset kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

  Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang), Datuk Liew Vui Keong, (Warisan-Batu Sapi) hari ini yang membentangkan usul itu di Dewan Rakyat mewakili kerajaan menegaskan bahawa usul itu dibuat berlandaskan perjuangan kerajaan di bawah Pakatan Harapan (PH) yang memperjuangkan prinsip akauntabiliti dan ketelusan. Betul ke ?

  Pertama, bagi Ahli Parlimen Jelutong, SN Rayer, beliau sudah bertahun menjadi seorang peguam. Beliau sudah dua penggal menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan setahun menjadi Ahli Parlimen dengan gaji sebanyak RM37,800, Namun, apabila deklarasi harta dibuat, tidak ada apa-apa harta distiharkan….kosong..yilek!!!!

  Kita husnuzon sajalah, mungkin beliau tiada kereta, hanya naik Grab. Tiada wang simpanan dan insurans serta saham amanah. Mana tahu mungkin beliau tinggal di bawah jambatan dengan memasang kelambu.kot???

  Kedua, Menteri Kewayangan, Lim Guan Eng mungkin seorang penipu. Harga pembelian rumah kontroversi ‘banglo tanpa kolam renang’ di Jalan Pinhorn, Pulau Pinang dibeli dengan harga RM2.1 juta tetapi seluruh harta yang diisytiharkan kepada SPRM hanya RM1.35 juta. Mustahil harga aset di Pulau Pinang jatuh dengan mendadak.

  Tu tak termasuk kick back RM puluh2 juta yang disapunya dalam projek terowong bawah laut tu…kenapa tak diisytiharkannya eerrkk????

  Semasa menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng pernah mengistiharkan harta memiliki bangunan rumah kedai di Melaka.

  Datuk Liew Vui Keong juga berkata, menipu deklarasi aset boleh dikenakan penjara. Mungkin kalau hendak menipu macai Tomato bolehlah.

  Nota Tapak Kaki: YB Wong Chen dari PKR mempersoalkan deklarasi harta MP PH sebelum ini bilamana ada anak-anak MP menunjuk kemewahan luar biasa kepada umum. Dah tentu lah dia tujukan kenyataan tu kepada anak Jemin dan Tun Madey yang bermewah2an menunjukkan kekayaan bapanya tu!!!!!

  Reply

 47. Irah,

  😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
  2nd half, pnykong Kedah, trus cemas & brdebar
  Pertmuan dua org Zakuan adik beradik kembar
  Ternyata prsembahan negeri abg terus hambar
  At final wistle..3-0, beza jaringan semakin lebar
  😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭
  Serangan dri Johor, Kedah tidak mmpu nk jaga
  Tamat permainan, Kedah negri abg tumpas 0-3
  Johor mnang pun abg tumpang mrasa bangga
  Sbb nanti..Johor pun akan jadi negeri abg juga
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

  1. 😭😭😭😭😭

   sedih pasukan negeri abang kalah

   hik hik hik hik

   abang jangan la sedih sangat no

   nanti….nanti…irah sebak!

  2. ⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Ksudahn Piala Msia..Kedah akhirnya tewas jua
   Namun begitu, abg tetap juga blh terus ketawa
   Negeri menantu kalah degn negeri pak mertua
   Apa2 pun Irah, Kedah-Johor negeri kita berdua
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

   1. TAHNIAH KEJORA

    KEDAH TEWAS PASAL PEMAIN BANYAK CEDERA

    TERMASUK YANG DIGANTONG

    SELAMAT PULANG

    SEMOGA SEMUA SELAMAT!

    1. Hijau Kunin 11:52 pm,

     😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
     Serangan Johor, brtali arus..Kedah tak dpt elak
     Kejora tau..Kedah kalah..Kejora kena tempelak
     Tapi, negri mak we mnang..Kejora masih gelak
     Kini, menuju balik ke utara, Kejora sdg bertolak
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

 48. Belum pernah terjadi dalam sejarah Malaysia, mana-mana Ahli Parlimen mempersoalkan hak dan keistimewaan Raja Raja Melayu dalam Dewan Rakyat ..

  Tapi, Pang Hok Liong, Ahli Parlimen DAPigs dari Labis, Johor dengan angkuh mempersoalkan penggunaan nombor pendaftaran Sultanah Johor Darul Ta’azim, Raja Zarith Sofiah binti Almarhum Sultan Idris Iskandar Al-Mutawakkil Alallahi Shah Afifullah dan anakanda baginda yang bakal menjadi Sultan Negeri Johor Darul Ta’azim, Tengku Mahkota Johor, Tunku Ismail Idris Abdul Majid Abu Bakar Iskandar ibni Sultan Ibrahim Ismail di dalam Dewan Rakyat…

  Apa yang cuba Pang Hok Liong buktikan dengan pertanyaan yang kurang ajar tu?

  Adakah Pang Hok Liong cuba menunjukkan bahawa sekarang ini DAP sudah mempunyai kuasa dan boleh mengganggu gugat hak siapa saja termasuk hak dan keistimewaan Raja Raja Melayu?

  Atau adakah Pang Hok Liong cuba memberitahu rakyat Malaysia dan dunia bahawa kuasa yang ada pada DAP sekarang sudah terlalu kuat hingga semua pihak termasuk Raja Raja Melayu juga berada di bawah cengkaman kuasa DAP!!!

  Cuma dengan sedikit mandat yang baru diperolehi dari rakyat, DAP sudah menjadi kadok yang naik junjung!!!

  Tahukah Pang Hok Liong, tanpa ihsan dan belas kasihan daripada Raja Raja Melayu, bapak dan nenek moyang beliau sudah pasti akan dihantar balik ke negara China oleh British…

  Dan kalau itu berlaku, manusia yang lupa diri macam Pang Hok Liong, tidak mungkin akan dapat menjadi ahli politik di negara China…

  Mungkin kerjaya Pang Hok Liong sekarang ini adalah penternak babi!!!

  Punca DAP Semakin Berani Dan Semakin Langsi!!!

  Tanpa dokongan ahli politik yang berpengaruh, puak-pudk cauvinis DAP tidaklah begitu berani mempersoal atau menyentuh sensiviti ugama, kedudukan Raja Raja Melayu dan keistimewaan bangsa Melayu secara terbuka…

  Sebelum PRU14, walau pun Pulau Pinang di bawah penguasaan DAP sepenuhnya, namun tidak terlalu kedengaran suara-suara puak cauvinis DAP menyentuh sensiviti bangsa Melayu…

  Keharmornian masyarakat majmuk Malaysia menjadi tegang bila Pakatan Harapan berjaya menumbangkan Barisan Nasional…

  Kenapa?

  Kerana demi mendapatkan sokongan dan bantuan kewangan dari DAP, pemimpin-pemimpin Melayu Pakatan Harapan sanggup menggadaikan maruah ugama, raja dan bangsa mereka…

  Sewaktu berkempen sebelum PRU 14, Dr. Mahathir yang ketika masih lagi belum di lantik sebagai Pengerusi Pakatan Harapan adalah contoh bagaimana pemimpin Melayu sendiri telah membuka ruang yang seluas-luasnya kepada puak-puak cauvinis DAP memperlekeh dan mempersendakan ugama Islam, Raja-Raja Melayu dan juga bangsa Melayu…

  Demi mendapatkan sokongan, bantuan dan juga keyakinan dari DAP, Dr. Mahathir ketika itu dengan lantang dan tanpa segan silu telah menghina suku bangsa Bugis, yang menjadi sebahagian besar suku bangsa Raja-Raja Melayu…

  Malah bukan menjadi rahsia, Dr. Mahathir mempunyai sejarah hubungan yang buruk dengan kebanyakan Raja-Raja Melayu terutamanya dengan kerabat Johor Darul Ta’azim…

  Tohmahan dan fitnah Dr. Mahathir terhadap kerabat Johor tidak akan di lupakan sampai bila-bila, terutamanya oleh rakyat dan kerabat Johor …

  Sikap biadap Dr. Mahathir di warisi oleh anak bongsu kesayangan beliau, yang kini menjadi Menteri Besar Kedah, Mukhri…

  Tidak cukup dengan itu, mantan Penasihat Media kerajaan Pakatan Harapan, A. Kadir Jasin, telah mengeluarkan kenyataan menghina institusi SPB YDP Agong dengan membuat tuduhan SPB YDP Agong membazirkan duit rakyat berjuta-juta ringgit, untuk menampung perbelanjaan SPB YDP Agong (BACA DI SINI)…

  Manusia-manusia seperti Dr. Mahathir, Mukhriz, Kadir Jasin dan beberapa pemimpin Melayu Pakatan Harapan lah yang membuka pintu untuk menghina ugama Islam, Raja-Raja Melayu dan bangsa Melayu seluas-luasnya kepada puak cauvinis DAP!!!

  Kesimpulannya, kalau pemimpin Melayu sendiri sudah biadab dengan Raja-Raja Melayu, apakah ada alasan bagi puak cauvinis DAP untuk menghormati institusi Raja-Raja Melayu?

 49. PRK TG PIAI : PAS ARAH AHLI2NYA MENANGKAN CINA MCA = PAS MUNAFIQ

  Tindakan Pas itu sebagai membodohkan ahli dan juga menelan ludah sendiri sekaligus menjelaskan parti itu bukan sahaja tidak TETAP dalam kata-katanya tetapi menjurus ke arah bersikap munafik.

  P A S = PARTI AJARAN SESAT

 50. Saifuddin “openly accused a PKR leader of wrongdoing” five years ago before admitting the following year that he falsified documents to tarnish the reputation of the leader.

  His case ended up being tried in court. He then entered a settlement agreement pursuant to terms set by the man he slandered, meaning, Saifuddin’s crime was more or less established.

  Yet, not only did the PKR disciplinary board fail to conduct investigations, he was returned as party secretary-general and went on to become Minister of Domestic Trade and Consumer Affairs.

  And Haziq?

  He was booted from PKR on grounds that have yet to be proven or tried in the court of law merely three weeks after “openly accusing a party leader of wrongdoing.”

 51. Woitt Kejora , mak nyah si tukang andam
  Patut pon team ngko Johor udah hantam
  Irah tak nak sb kote ngko tak mengncam
  Kote cegu mat saleh Irah trus mengidam
  😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭
  kik kik kik kik kik kik kik kik kik

  1. 😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭
   Memang malam ni nasib agak malang
   Kedah kalah takpa Johor Irah menang
   Kote kocik tapi kerasnya kepalang
   Mekcy pon mengalah,aku yang menang

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

   1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
    Woi Biskut Marry @ Tloq De ‘Hayun tua durjana
    Usahlah Irah ku yang setia..ngko cuba nak hina
    Nanti trganggu, dia nk ambil exam, kat US sana
    Kalu ko dekat dgn aku, sah, penumbuk ko kena
    👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬😬

 52. Ini lah sebabnye hisham bersungguh2 mahu tarik ahli umno dan mp umno masuk Bersatu sokong madey terus jadi PM… Dia mahu lari dari didakwa rupanye….

  Ingat hisham ni bersih tapi ada bintik hitam jugak rupanye…

 53. CAI2 PH TAK PERLU MERAPU DAN MENCARUT,,JWB SOKLAN NI….365 Kejayaan Kerajaan PH Memerintah selama setahun…..

  1. Hutang kerajaan telah meningkat kepada RM741 bilion (51.8% dari KDNK) di bawah PH berbanding RM686 bilion (50.7% dari KDNK) di bawah BN.

  2. Rizab antarabangsa Bank Negara MalUSD 109.4 bilion pada Mei 2018 kepada USD102.1 bilion pada Januari 2019.

  3. Nilai Ringgit merosot berbanding matawang utama sejak 9 Mei 2018. Ketika itu, Ringgit diniaga pada kadar RM3.94 bagi setiap 1 USD, jatuh teruk kepada RM4.067 per USD pada Februari 2019.

  4. Kita jatuh 2 anak tangga dalam Global Competitiveness Index bagi tahun 2018-2019 di kedudukan ke-25 dunia.

  5. Defisit kerajaan untuk tahun 2018 adalah RM52.5 bilion (3.7% dari KDNK) berbanding RM40.3 bilion (3.0% dari KDNK) di bawah BN.

  6. KDNK negara pada tahun 2019 dijangka pada paras 4.6% sedangkan sebelum PRU14 ekonomi Malaysia dinilai akan berkembang pada kadar 5.4% pada 2018 dan 5.1% pada 2019

  7. PETRONAS telah dipaksa membayar RM80 bilion untuk tahun 2018 sahaja, jauh lebih tinggi berbanding dividen RM16 bilion untuk tahun 2017 kepada kerajaan BN.

  8. Nilai ekuiti terkumpul Petronas turun RM7.5 bilion dari RM432.8 bilion kepada RM425.3 bilion. Buat kali pertama sejak 10 tahun yang lalu, nilai ekuiti PETRONAS jatuh.

  9. Kita diberi gelaran pasaran saham paling corot di dunia oleh Bloomberg

  10. Kita diberi gelaran pasaran saham paling corot di Asia oleh Nikkei.

  11. Peruntukan kepada subsidi baja padi dipotong daripada RM465 juta (2018) kepada RM232.5 juta dalam bajet 2019.

  12. Peruntukan kepada Insentif Pengeluaran Padi dipotong daripada RM563 juta (2018) kepada RM281.5 juta dalam bajet 2019.

  13. Peruntukan kepada Elaun Sara Hidup Nelayan dan Insentif Hasil Tangkapan Nelayan dipotong daripada RM262 juta (2018) kepada RM98.5 juta dalam bajet 2019.

  14. Subsidi Baja Padi Bukit/Huma dipotong 100% daripada RM70 juta (2018) kepada RM0 dalam bajet 2019.

  15. Program Food and Agro Council for Export (FACE) dihapuskan dalam bajet 2019 berbanding peruntukan sebanyak RM3 juta pada 2018.

  16. Elaun Sara Hidup Nelayan Darat (ESHND) dipotong daripada RM12.5 juta pada 2018 kepada hanya RM3.5 juta dalam bajet 2019.

  17. Peruntukan kepada Malaysian Bioeconomy Development Corporation dikurangkan sebanyak RM40 ribu dalam bajet 2019 berbanding 2018.

  18. Peruntukan keseluruhan kepada Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dipotong daripada RM5.1 bilion (2018) kepada RM4.4 bilion dalam bajet 2019.

  19. Pemindahan Khazanah daripada Kementerian Kewangan ke Jabatan Perdana Menteri

  20. Penjualan pegangan 0.66 peratus Khazanah dalam bank yang kedua terbesar di Malaysia iaitu CIMB

  21. Keengganan kerajaan Pakatan untuk menubuhkan jawatankuasa bebas bagi menyemak semula rangkaian kompleks GLCs yang berpotensi membawa kepada amalan ‘penaungan selektif’.

  22. Langkah menerima bekas ahli parlimen UMNO secara besar-besaran menimbulkan kecurigaan terhadap komitmen PM terhadap agenda reformasi institusi.

  23. Pelantikan Ronald Kiandee yang menyertai Parti Bersatu sebagai Pengerusi PAC sebelum digantikan menimbulkan persoalan mengenai komitmen Pakatan kepada reformasi.

  24. Jawatankuasa Reformasi Pilihan Raya (JRPR) digesa diletakkan di bawah bidang kuasa Parlimen, selari janji ke-16 dalam manifesto Pakatan Harapan (PH) yang dirangka ketika Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) lalu.

  25. Projek ECRL dikurangkan RM21 bilion melalui perubahan jajaran dan jumlah stesen, tidak dikurangkan RM30 bilion seperti mana dakwaan hutang 1MDB dahulu.

  26. Projek Bandar Malaysia diteruskan dengan kekalkan kontrak rundingan terus kepada IWH-CREC, bercanggah dengan prinsip tender terbuka Pakatan.

  27. Gaji kakitangan awam enggan dinaikkan, malah saiz kakitangan awam juga ingin dikurangkan

  28. Kecurigaan melampau kepada kesetiaan penjawat awam.

  29. Pengakuan Tun Daim bahawa ramai Menteri lantikan Tun M berpatah arang berkerat rotan dengan birokrat dan PTD, mengakibatkan dasar-dasar yang digubal dan dilaksanakan kucar-kacir.

  30. Kepakaran birokrat dan PTD kurang dimanfaatkan, sebaliknya nasihat mereka dipinggirkan dek kegopohan Menteri lantikan Tun M melakukan perubahan semata-mata demi dilihat melakukan perubahan tanpa pertimbangan pakar.

  31. Isu sijil akademik palsu dan cubaan menutup pembohongan oleh sebahagian menteri.

  32. Kawasan parlimen pembangkang dianaktiri dengan peruntukan RM100k berbanding Pakatan (RM500k). Seluruh negeri Pantai Timur terkesan dengan agihan yang tidak adil ini.

  33. Tiada fokus pada usaha menjana pendapatan baharu (tenaga Solar, ‘Artifical Intelligence’ AI, Torium, mikrob, dan sebagainya). Terperangkap dengan pemikiran ekonomi abad ke-20

  34. Pembocoran Surat MEIO kepada CIA tidak boleh diulangi kerana beri kesan kepada perisik negara di luar negara.

  35. Peruntukan khas RM10 juta kepada Kedah ditadbir Mukhriz Mahathir setiap tahun. Bagaimana dengan negeri-negeri lain?

  36. ‘U-Turn HSR’, jejas imej negara di Singapura

  37. ‘U-Turn ECRL’, sekejap batal, sekejap tidak, telah menjejaskan kredibiliti kerajaan dalam mengimbangi kepentingan nasional dan hubungan dengan China untuk tempoh 10 bulan lamanya.

  38. ‘U-Turn’ MRT3 yang amat diperlukan di bandar.

  39. MRT2 perlu dirunding kembali susulan penerusan projek Bandar Malaysia. Satu lagi ‘U-turn’.

  40. Amalan ‘bulldozer’ rang undang-undang di Parlimen seperti kes SST perlu dihentikan.

  41. Soalan pertama Najib Razak berkenaan 1MDB tidak terjawab hingga kini: Mengapa kerajaan PH membisu bila syarikat milik kerajaan Abu Dhabi, IPIC mengeluarkan kenyataan balas pada bulan Oktober lalu bahawa 1MDB tidak berhutang kepada IPIC, jelas bertentangan dengan tuduhan kerajaan PH? Jika ia prejudis, mengapa PH boleh keluarkan kenyataan mengenai perjanjian itu tetapi tak mahu dedahkan dokumen perjanjian itu?

  42. Soalan kedua Najib Razak berkenaan 1MDB tidak terjawab hingga kini: Mengapa tiada satu pun pemimpin PH pernah mempersoalkan mengapa pegawai-pegawai kanan Abu Dhabi dan bos mereka tidak dipanggil untuk disoalsiasat memandangkan wang itu dipindahkan kepada mereka dan merekalah yang didapati banyak menggunakan wang itu dan mengagihkan wang itu kepada pihak-pihak yang lain? Setiap satu sen yang didakwa hilang dari 1MDB telah dibayar atau dijamin oleh pihak IPIC.

  43. Soalan ketiga Najib Razak berkenaan 1MDB tidak terjawab hingga kini: Adakah perjanjian penyelesaian itu mengandungi klausa bahawa IPIC bersetuju untuk menyelesaikan semua wang dibayar oleh 1MDB kepada mereka yang kini didakwa hilang sebelum 30 Disember 2020?

  44. Soalan keempat Najib Razak berkenaan 1MDB tidak terjawab hingga kini: Mengapa masih tidak mahu mendedahkan perjanjian penyelesaian tahun 2015 dan 2017 ini?

  45. Kos jutaan ringgit selenggara kapal mewah Equanimity seharusnya disalurkan kepada lebih 50 ribu nelayan dan penoreh getah yang terkesan dengan kejatuhan harga komoditi

  46. Kerajaan lebih memfokus kepada kereta nasional ke-3 berbanding membangunkan pengangkutan awam moden untuk Greater KL dan negeri-negeri lain.

  47. Tidak cukup dengan Obses Tun M dengan Projek Kereta Ketiga walau ditentang ramai, kini fokus pula kepada usaha untuk kembalikan perlumbaan mahal F1 ke Malaysia.

  48. Alasan hutang RM1 trillion untuk kerajaan tidak menunaikan manifesto perlu dihentikan segera, sedangkan telah ‘memerah’ RM80 bilion daripada Petronas untuk tahun 2018 sahaja.

  49. Amalan mengutus individu bukan eksekutif seperti Tun Daim ke China, mengetepikan Menteri Luar dan Menteri Kewangan, perlu dihentikan

  50. IRI Amerika diundang ke Pejabat PM tanpa ketelusan, tidak dimaklum kepada rakyat

  51. Anggota Majlis Penasihat Kerajaan (CEP) tidak wajar memonopoli jawatan ekonomi politik

  52. Kontroversi pelantikan Peguam Negara tidak ditangani dengan cermat

  53. Tiada perkembangan siasatan kes Taib Mahmud

  54. Tiada perkembangan kes rasuah Azmin yang dilapor Rafizi

  55. Tiada penjelasan mantap dalam penyelesaian kes Banglo Lim Guan Eng

  56. Kes P. Ramasamy dan pengganas LTTE perlu ditangani dengan lebih tegas, tetapi kini sunyi sepi

  57. A Kadir Jasin yang disiasat kerana dedah perbelanjaan dan isteri YDPA dilantik Penasihat PM, hingga kini kes sunyi sepi

  58. Lemah dalam menyiasat laporan mendakwa syarikat konsesi Terowong Pulau Pinang setuju untuk memberi 10% kepentingan dalam syarikat mereka kepada seorang menteri DAP untuk menerima projek mega yang akhirnya akan bernilai berpuluh bilion. Pemimpin DAP berjanji untuk menganugerahkan projek berbilion ringgit ini kepada syarikat konsesi terbabit sebelum tender yang kononnya tender terbuka dilaksanakan.

  59. Tidak telus soal pinjaman dari Jepun & China, rakyat wajar dimaklumkan secara terperinci Bon Samurai dan Bon Panda.

  60. Pinjaman Bon Samurai adalah RM7.3 bilion tetapi jumlah masuk yang direkodkan kerajaan Pakatan hanya RM7.06 bilion. Persoalan ke mana RM 200 juta lagi belum dijawab.

  61. RM500,000 untuk turunkan logo ‘1Malaysia’ seharusnya disalurkan kepada golongan lebih memerlukan seperti nelayan dan penoreh getah

  62. Keseluruhan kabinet kerajaan Pakatan perlu segera untuk isytiharkan harta dengan jujur, bukannya dengan manipulasi definisi istilah aset tertentu.

  63. Kewujudan golongan ‘establishment’ di balik tabir yang terlalu berpengaruh mendobrak fabrik institusi tradisi Melayu-Islam di Malaysia.

  64. Jabatan Perangkaan Negara telah mengeluarkan Indeks Pelopor (IP) yang dikumpul untuk bulan Disember 2018, memantau prestasi ekonomi ke hadapan dan adalah petunjuk bagi keadaan ekonomi pada jangkamasa yang akan datang ataupun “leading indicator”, menunjukkan indeks ini telah susut bagi tempoh 7 dari 8 bulan yang dipantau selepas PRU14 iaitu dari Mei sehingga Disember berbanding indeks yang semakin naik sebelum itu. Ini menunjukkan angka negatif untuk 6 bulan berturut-turut.

  65. SST telah menyebabkan kos naik 10 peratus.

  66. Pemansuhan GST telah menyebabkan kerajaan hilang berpuluh-puluh bilion pendapatan.

  67. SST tidak mampu mengelakkan ketirisan dan penipuan cukai.

  68. Peruntukan kepada Kementerian Kewangan melonjak dengan berganda daripada RM38.1 bilion pada 2018 kepada RM68.4 bilion dalam bajet 2019 sedangkan kementerian-kementerian lain seperti Pertanian, Luar Bandar, Pembangunan Usahawan, dan Perumahan dikurangkan.

  69. Menteri menuduh kerjasama PAS-UMNO sebagai ‘perang ke atas bukan Melayu dan bukan Islam’.

  70. Menteri Kewangan tiada sijil akauntan bertauliah (chartered accountant) dari Australia.

  71. Keputusan berkenaan cermin kenderaan gelap tidak dirunding dengan pihak berkuasa yang lain seperti polis.

  72. Silap besar sifatkan matrikulasi sebagai ‘pintu belakang’ untuk anak-anak Melayu dan Bumiputera masuk universiti.

  73. Dahulu sifatkan pekerjaan pemandu Grab dan Uber serta 3D sebagai ‘tidak membanggakan’, kini menyeru anak-anak muda memilih sektor 3D dan jangan memilih kerja.

  74. Menyerang isu hutang kerajaan negeri Kelantan dengan amat tidak matang, terlalu emosional dan tidak rasional sama sekali.

  75. Menyerang isu hutang kerajaan negeri Pahang dengan amat tidak matang, terlalu emosional dan tidak rasional sama sekali.

  76. Menyerang Tengku Mahkota Johor sebagai ‘budak kecil yang bodoh’.

  77. Menyuruh Tengku Mahkota Johor tutup mulut.

  78. Khazanah luluskan penggabungan Axiata (Celcom) dengan Telenor (DIGI) sedangkan dahulu akan tuduh langkah sebegini sebagai jual aset negara seperti Proton-Geely.

  79. Menteri Pertahanan tidak cekap atasi isu sujud di atas batu Karbala – boleh dilapik kain seperti mana pemimpin lain lakukan, atau tidak perlu solat di belakang Imam Syiah sama sekali.

  80. Menteri Kewangan Salah titik perpuluhan.

  81. Kontroversi penghapusan pencen penjawat awam tidak ditangani dengan cekap

  82. Langkah pengurangan kakitangan awam sedang digerakkan.

  83. Seruan Menteri Industri Utama supaya minum minyak sawit tidak bijak untuk lonjakkan eksport minyak sawit negara.

  84. Kadar Bantuan Sara Hidup (BSH) kategori bujang yang melampau (dan menghina) iaitu 27 sen sehari

  85. Bajet 2019 silap kerana mengunjurkan harga minyak dunia pada tahap US$70 sedangkan hingga Mac 2019 pun harga minyak dunia masih tidak sampai ke tahap seperti yang diunjurkan. Akibatnya “compounded effect” memberi kesan kepada pelaksanaan kerajaan.

  86. Retorik penjawat awam ‘membebankan’ sangat kurang cermat dan memberi impak negatif kepada motivasi dan moral jentera pentadbiran negara.

  87. Dulu kos projek LRT3 ialah RM9 bilion di bawah BN sebelum Lim Guan Eng naikkan menjadi kos RM31 bilion dan kemudiannya “berjaya” turunkan kos menjadi RM16 bilion.

  88. Tiada keberanian untuk saman kes tuduhan RM18 bilion tuntutan GST ‘dicuri’

  89. Mata wang Ringgit gagal untuk diperkasakan, malah tiada perancangan sistematik seperti mana yang dijanjikan di halaman 18 Manifesto Pakatan.

  90. Pelaksanaan Bantuan Sara Hidup (BSH) lebih bermasalah berbanding Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), malah sekadar menggunapakai data BR1M

  91. Skim insurans B40 (yang kini diberi nama MySalam) menyaksikan kerajaan PH telah mengizinkan syarikat insurans Singapura yang besar (Great Eastern) untuk mendapat pengecualian daripada syarat-syarat BNM bagi menghadkan pemilikan asing dalam sektor insurans negara dengan membayar RM2 bilion.

  92. Ada cara lebih baik untuk mengumpul dana melalui bon kerajaan, cara REIT PH akan menyebabkan kerajaan rugi besar untuk bertahun-tahun dan cuma akan memanfaatkan sesetengah golongan (kroni) sahaja.

  93. Lim Guan Eng umum syarikat judi Da Ma Cai taja lawatan Ketua Polis Negara ke Turki.

  94. Cadangan pemansuhan tol 11 malam hingga 5 pagi yang bercelaru dari segi pengumuman dan meragukan dari segi
  ketelusan.

  95. Cadangan caj kesesakan agak kurang komprehensif dari segi impak positifnya.

  96. Dari segi fokus mengurangkan jurang antara kaya-miskin, tiadanya cukai ke atas orang kaya seperti ‘Higher income tax’

  97. Tiada usaha untuk laksanakan ‘Capital gain tax’

  98. Tiada usaha untuk laksanakan ‘inheritance tax’ ke atas orang kaya yang mewariskan kekayaan kepada anak mereka – lalu yang kaya semakin kaya, yang miskin makin miskin

  99. Insurans wajib masih samar buat golongan B40.

  100. FGV Holdings Bhd pula mencatat kerugian besar RM1.08 bilion untuk tahun 2018 berbanding untung RM131 juta bagi tahun 2017 di bawah BN.

  101. Axiata umumkan kerugian RM5.03 bilion untuk tahun 2018 berbanding keuntungan RM909.48 juta untuk tahun 2017.

  102. Syarikat Telekom Malaysia juga mengalami kerugian buat pertama kalinya sejak 10 tahun yang lalu.

  103. Syarikat Boustead Holdings milik LTAT juga melaporkan kerugian RM469.2 juta untuk tahun 2018 berbanding untung RM436.2 juta untuk tahun 2017.

  104. Keuntungan IHH Berhad naik 5 kali ganda untuk suku ke-4 2018 berbanding tahun sebelumnya. Tetapi malangnya, kerajaan PH jual IHH Berhad kepada Jepun pada bulan November 2018 dengan harga RM8.42 bilion.

  105. Ogos 2018, Khazanah jual syarikat insurans Turki, Acibadem Sigort – RM1.25 bilion.

  106. Seluruh pegangan Khazanah melalui Axiata di dalam Syarikat telco M1 juga telah dijual kepada Singapura dengan harga RM1.65 bilion.

  107. Lebih setengah dari pegangan Khazanah dalam bank Filipina terbesar BDO Unibank Inc telah dijual kepada Filipina dengan harga RM415 juta yang juga di bawah harga pasaran.

  108. Pada April 2019 Khazanah di bawah Pakatan menjual saham TNB sebanyak RM1.05 bilion.

  109. DRB-Hicom jual kepentingan 11% dalam Modenas kepada syarikat Jepun, Kawasaki yang kemudiannya membeli saham keutamaan boleh tukar (CPS) Modenas, menjadikan penguasaannya meningkat kepada 48%.

  110. PH sering memberi alasan bahawa aset-aset FELDA perlu dijual untuk membayar hutang FELDA RM8 bilion. Harga jualan minyak sawit mentah telah jatuh teruk selepas PRU14 di persekitaran RM1,700 sehingga RM2,000 satu tan – iaitu tidak jauh berbanding kos pengeluaran FELDA di persekitaran RM1,800 satu tan. Oleh kerana FELDA ada kos operasi dan kos tetap, harga jualan minyak sawit merupakan sebab utama pengaliran wang tunai FELDA terjejas.

  111. Menteri Hal Ehwal Ekonomi akhirnya mengaku hutang RM8 bilion FELDA yang selalu disebut-sebut oleh Pakatan sebagai telah ‘dirompak’ oleh BN sebenarnya dipinjam semula kepada para peneroka FELDA sendiri.

  112. Menara FELCRA yang dilancarkan oleh Najib dijual oleh PH.

  113. Projek TRX yang dituduh sebagai beban kepada negara pada era BN kini dianggap sebagai antara aset utama kerajaan.

  114. Khazanah juga telah bersedia untuk menjual pegangan mereka di dalam Bank CIMB, syarikat telekomunikasi Axiata, UEM Edgenta dan UEM Sunrise

  115. Pada bulan Disember 2018, Khazanah mula menjual CIMB Bank dengan penjualan 63 juta saham CIMB kepada pembeli-pembeli yang tidak dinamakan pada harga RM364 juta atau harga RM5.78 satu saham. Sebelum PRU14, harga saham CIMB adalah pada harga RM7.30. Sudahlah harga saham merudum, hasil jualan pula kurang RM86 juta.

  116. Disebalik kesemua penjualan aset dan kepentingan Khazanah Nasional, ia masih bertindak menjual bon sebanyak RM2 bilion pada Mei 2019.

  117. April 2019, Axiata di bawah Pakatan jual perniagaan digital mereka (Axiata Digital) kepada Singapura dengan harga RM579 juta.

  118. Hutang yang dipaksa ke atas peneroka FELDA masih tidak dihapuskan sama sekali

  119. Mengikut data rasmi Kementerian Pertanian, harga telur ayam terus naik. Sebelum PRU14, harga di ladang untuk telur gred AAA adalah serendah 27 sen dan harga gred C 24 sen. Tetapi harga telur gred AAA di ladang pada Februari 2019 sudah naik 59.2% sehingga 43 sen.

  120. Harga telur gred C naik 67% kepada 40 sen.

  121. Menteri mendakwa boleh minum air terus dari paip.

  122. Menteri sekadar melontarkan idea dengan mudah (contohnya nelayan perlu menanam nenas di belakang rumah) tanpa kajian rapi dan terperinci

  123. Masih tiada koordinasi yang sinergi rentas kementerian seperti Pertanian, Industri Utama, Pengangkutan, MITI, dan Keusahawanan dalam merangka pelan ‘keselamatan makanan negara’ (Food Security).

  124. Rancangan alternatif monopoli beras BERNAS masih perlahan

  125. Universiti Pertanian dicadang sedangkan UPM sudah lama wujud

  126. Pelantikan Faiz Fadzil yang tiada pengalaman sama sekali untuk terajui Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM), masih tiada pencapaian yang membanggakan.

  127. LKIM tidak berjiwa besar dalam merundingkan isu penahanan bot pukat tunda dengan pihak kerajaan negeri seperti kes Terengganu.

  128. Janji 30% wanita dalam kabinet tidak ditepati

  129. Kecekapan pelaksanaan KWSP Suri Rumah agak mengecewakan

  130. Kurang cekap menangani isu perkahwinan bawah umur

  131. Tidak efisien dalam menjelaskan isu khitan anak perempuan

  132. Tidak cekap menangani isu projek RTS dan tanah Sultan Johor di Bukit Chagar.

  133. Tidak sepatutnya dibubarkan Pasukan Taktikal Khas Anti Maksiat, Judi, dan Gangsterisme (Special Task Force for Anti-vice, Gaming and Gangsterism STAGG)

  134. Tidak sepatutnya dibubarkan Pasukan Petugas Khas Jenayah Terancang (Special Task Force on Organised Crime STAFOC)

  135. Tidak sepatutnya dibubarkan Pasukan Khas Taktikal Narkotik (Special Tactical Intelligence Narcotics Group STING)

  136. Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan seramai 200,000 orang dijangka akan mendapat sijil kewarganegaraan membabitkan pelbagai kategori dan kes berbeza. Pengkritik mempersoalkan kenapa perkara ini melibatkan sejumlah pemohon yang sebegitu ramai dan gusar mereka akan mempengaruhi pola pengundian pada PRU akan datang.

  137. Proses untuk menangkap Jho Low terlalu perlahan, hingga menimbulkan keraguan terhadap komitmen kerajaan

  138. Pertembungan dengan istana Johor tentang isu pelantikan Menteri Besar Johor.

  139. Pertembungan dengan istana Johor tentang isu rombakan EXCO kerajaan negeri Johor.

  140. Tiada perkembangan terkini kes pembunuhan Imam muda Palestin, Dr. Fadi Al-Batsh oleh ejen Zionis di Malaysia tahun lalu.

  141. Tiada program dan data khusus untuk membezakan prestasi penurunan kadar jenayah di bawah Pakatan berbanding di bawah BN sebelumnya

  142. Peruntukan kepada Kementerian Pertahanan Malaysia dalam bajet 2019 dikurangkan sebesar RM2 bilion berbanding tahun 2018.

  143. Tidak layak dipimpin Mat Sabu yang tiada pengetahuan selok-belok pertahanan dan dunia ketenteraan sama sekali.

  144. Lemah dan bisu dalam berhadapan dengan reaksi agresif Singapura yang menggugat had pelabuhan Johor berhampiran perairan Tuas. Jauh berbeza dengan Menteri Pertahanan Singapura yang berdegar-degar mengeluarkan ancaman keras.

  145. Timbalan Menteri Liew Chin Tong terlalu mesra Singapura, banyak program dengan pihak Singapura, hinggakan bisu untuk mengkritik sikap agresif Singapura menceroboh had pelabuhan Johor di perairan Tuas kita.

  146. Menteri Pertahanan tidak cermat dan terpaksa U-Turn dengan menarik balik kenyataan berkenaan isu penjualan hotel Royale Chulan kepada Singapura.

  147. Menteri perlu berhenti mendedahkan situasi pertahanan dalaman negara seperti jumlah Sukhoi yang boleh beroperasi

  148. Menteri perlu berhenti merendahkan kedudukan semasa ketenteraan negara sebagai paling lemah di Asia Tenggara sedangkan fakta tidak sedemikian

  149. Lembab dalam keputusan dan proses pembelian pesawat tempur Multirole Combat Aircraft (MRCA)

  150. Cita-cita Menteri Mat Sabu untuk mengeluarkan pesawat tempur buatan Malaysia pada 2030 masih belum diperjelaskan dengan teliti

  151. Lembab dalam keputusan dan proses pembelian Multirole Support Ship (MRSS).

  152. Pameran Antarabangsa Maritim dan Aeroangkasa Langkawi (LIMA 2019) kurang tarikan

  153. Laporan kemungkinan pemerolehan aset dengan Iran menjejaskan prospek pemerolehan aset kita dengan negara seteru Tehran seperti Kuwait.

  154. Pendekatan Unilateral seperti menamatkan KSCIP tanpa rundingan dengan Arab Saudi perlu dielakkan pada masa hadapan

  155. Kemaraan China di Laut China Selatan wajib diambil serius, tidak cukup sekadar nasihat kepada kuasa besar – strategi yang ampuh perlu dirangka segera.

  156. Kerajaan Pakatan juga meneruskan latihan bersama Tentera Laut China di Selat Melaka mulai 20 Oktober 2018 di saat berita penahanan besar-besaran umat Islam Uighur tersebar di seluruh dunia.

  157. Hotel Royale Chulan Bukit Bintang milik syarikat Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Boustead Holdings telah dijual kepada syarikat Singapura dengan harga RM197 juta.

  158. Tiada susulan perkembangan lawatan Menteri Pertahanan ke Turki.

  159. Menteri Pertahanan ‘syok sendiri’ umumkan penganjuran LIMA 2019 sebagai ‘yang terbaik dalam sejarah’.

  160. Jawatankuasa Siasatan Tadbir Urus, Perolehan dan Kewangan Kerajaan yang dipengerusikan bekas ketua audit negara Ambrin Buang telah meniliti semua urus niaga tukar tanah (land swap) melibatkan Kementerian Pertahanan dan mengeluarkan laporan bahawa terdapat keraguan di dalam 16 projek berlainan dengan syarikat-syarikat berbeza sejak tahun 1997 yang melibatkan 1,187 hektar (2,933) ekar tanah Kementerian Pertahanan bernilai RM4.75 bilion, tetapi tidak jelaskan kepada rakyat perincian termasuklah berapa banyak ia dilakukan ketika era Tun Mahathir dan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

  161. Peruntukan kepada sekolah dan kolej swasta Cina berbanding kepada sekolah-sekolah luar bandar yang jauh lebih memerlukan

  162. Pengecualian PTPTN Zaman BN: Automatik dapat pengecualian bagi pelajar cemerlang Kelas Pertama, Zaman PH: Kena merayu untuk pengecualian PTPTN.

  163. Tarik-tali pengiktirafan Sijil UEC jangan lagi diulangi

  164. Timbalan Menteri perlu berhenti daripada lebih sudu dari kuah berbanding Menteri

  165. Tiada penjelasan tuntas berkenaan isu keutamaan ahli IKRAM dalam lantikan posisi berkaitan Kementerian tertentu.

  166. Isu ‘Kiri’ dan ‘Komunisme’ dalam silibus Sejarah perlu ditangani dengan cermat oleh jawatankuasa pakar Sejarah, NGO, dan intelektual awam.

  167. Cubaan menghapuskan dominasi Melayu Islam dalam silibus Sejarah wajib diperangi

  168. Seramai 12,000 orang pengawal keselamatan sekolah ditamatkan perkhidmatan.

  169. Mekanisme bagi menangani isu ‘Guru Duka Lara’ belum komprehensif

  170. MyBrain dan MyPhD perlu dihidupkan kembali untuk merancakkan penyelidikan dan pembangunan (R&D) negara.

  171. ‘Tarik-tali’ Peminjam PTPTN wajib dihentikan dan pelan pembayaran yang lebih manusiawi perlu dibentangkan segera.

  172. Pada April 2019 baru PTPTN cuba untuk mendapatkan pandangan awam tentang kaedah terbaik bagi mengutip hutang pelajar.

  173. Pelan jangka panjang dan sederhana TVET masih kabur

  174. Reformasi Universiti Awam (UA) masih tidak jelas kelihatan, kuasa lantikan masih berkisar di tangan Menteri.

  175. Cubaan menyiasat salah urus kementerian bertukar menjadi ‘serangan’ kepada Tan Sri Muhyiddin yang merupakan bekas Menteri Pelajaran

  176. Polemik Menteri Pendidikan menjawat jawatan Presiden UIA meskipun didesak hebat perlu dielakkan.

  177. Tiada koordinasi dengan Menteri Kesihatan untuk isu murid tidak divaksin

  178. Menteri jadikan Oxford sebagai ‘contoh’ pendidikan, timbul persoalan jati diri untuk bangunkan dan perkasakan model tempatan.

  179. Pertukaran nama daripada PERMATA kepada GENIUS tidak perlu.

  180. Peruntukan kepada Kementerian Pembangunan Luar Bandar dipotong daripada RM8.5 bilion pada 2018 kepada RM8.4 bilion dalam bajet 2019.

  181. Menteri hanya umumkan agihan pembangunan luar bandar untuk negeri Pakatan sahaja dalam masa yang berbeza dengan agihan negeri pembangkang

  182. Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Rina Mohd.Harun turun berprogram ketika menjelang PRK Semenyih

  183. Membuat dua lantikan politik dalam MARA

  184. Tiada rancangan pemerkasaan kontraktor kecil Bumiputera secara komprehensif setakat ini.

  185. Menteri menyebut ‘malu’ dengan Kampung Baru yang majoritinya dihuni orang Melayu di tengah-tengah ibu kota.

  186. Menteri cuba mengubah demografi Kampung Baru dengan keperluan dana sebesar RM10 bilion.

  187. Pemilihan Doraemon untuk dipamerkan sempena Tahun Melawat Malaysia 2020 menganaktiri kartun tempatan.

  188. Timbalan Menteri ‘difitnah’ memilik ijazah.

  189. Timbalan Menteri silap besar menuduh Imam Jaafar ahlul bait sebagai pengamal Syiah.

  190. Menteri Perumahan memuji ‘precast technology’ ala-blok LEGO dalam pembinaan rumah di Singapura sedangkan banyak pemaju di Malaysia juga sudah menggunakan teknologi yang sama

  191. Masih tiada program konkrit untuk isu perumahan anak muda.

  192. Harga rumah masih tidak diturunkan dengan agresif.

  193. Masih tiada program konkrit untuk isu perumahan golongan M40.

  194. Masih tiada kata putus yang jelas berkenaan status 700,000 pemilikan asing di Forest City, Johor.

  195. Tiada kerelevanan apabila Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan pula yang keluarkan kenyataan tentang kilang vaksin di Negeri Sembilan.

  196. Fuziah Salleh mendakwa Zuraida Kamaruddin menyalahguna kuasa beliau sebagai menteri dengan memberi arahan kepada Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) yang mengadakan pemilihan parti di Bandar Tun Razak

  197. Pengenalan AWAS tidak dilaksanakan dengan cermat bagi menunjukkan perbezaannya dengan AES yang dituduh ‘zalim’ ketika era BN.

  198. Malah jumlah kamera AES (AWAS) ada dirancang untuk ditambah, bukannya dihapuskan seperti yang dituntut ketika masih menjadi pembangkang.

  199. Kamera AWAS kini digambarkan sebagai menepati Maqasid Syariah.

  200. Pertembungan Menteri Pengangkutan dengan PDRM kerana ingin menghapuskan diskaun saman trafik sedangkan bagi Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Bukit Aman PDRM, langkah sedemikian akan mengurangkan kutipan dengan mendadak malah tidak akan dapat mengumpul hasil saman

  201. Langkah simplistik menaikkan had laju kenderaan

  202. Usaha ‘diplomasi kereta api’ dengan China bagi menjadikan Malaysia hab pemasangan kereta api di ASEAN masih kabur.

  203. Wujud panduan kandungan liputan/ siaran bagi negeri-negeri di bawah pentadbiran pembangkang, jelas bersikap partisan.

  204. Panduan ‘Liputan’ RTM mesti pro Kerajaan Persekutuan.

  205. ‘Tetamu’ RTM mesti ‘selari dengan aspirasi kerajaan Persekutuan’.

  206. Tokoh-tokoh agama/akademik/pakar rujuk yang ingin dijemput RTM hendaklah selari dengan aspirasi Kerajaan Persekutuan.

  207. Program RTM di lokasi tidak melibatkan wakil politik kecuali yang memihak kerajaan Persekutuan.

  208. RTM Tidak dibenarkan terlibat dengan program kerajaan negeri pembangkang.

  209. Pegawai RTM tidak dibenarkan menjadi emcee bagi acara kerajaan/agensi negeri pembangkang sama ada secara percuma mahu pun secara berbayar.

  210. Penajaan dan sumbangan daripada kerajaan pembangkang tidak dibenarkan kepada RTM.

  211. Masih tiada pelan penghapusan monopoli Astro

  212. Syarikat Singapura Great Eastern akan diberi akses kepada segala butiran peribadi untuk semua rakyat Malaysia di dalam golongan B40 di Malaysia iaitu dari pangkalan data (database) iaitu 3.7 juta orang.

  213. Menteri Usahawan tidak mengetahui beza model dengan prototaip.

  214. Silap besar pemahaman beza antara ‘kereta terbang’ dengan dron mahu pun ‘air mobility’.

  215. Sekatan kepada para pendakwah dan penceramah yang tidak pro-Pakatan

  216. Persatuan Majikan Malaysia (MEF) menjangkakan 30 ribu orang akan hilang kerja pada 2019, berbanding sekitar 21 ribu orang pada 2018

  217. Menyifatkan gaji minimum RM1100 ‘terlalu tinggi’ untuk sesetengah sektor

  218. Gaji minimum tidak serius diperkasakan

  219. ‘U-turn’ pengharaman tukang masak warga asing

  220. Tiada impak nyata akan prestasi kementerian dalam menurunkan kadar pengangguran

  221. Tiada inisiatif yang agresif sama sekali untuk hapuskan diskriminasi syarikat-syarikat yang hanya mengambil pekerja berbahasa Mandarin dan pekerja Cina sahaja

  222. Harga ubat masih mahal, diakui Menteri sendiri

  223. Tiada data konkrit dan terperinci mengenai harga ubat yang diturunkan dengan signifikan di bawah Pakatan

  224. Klinik komuniti ada yang ditutup

  225. 34 Klinik 1Malaysia dilaporkan ditutup.

  226. Kontroversi kenaikan Caj konsultasi klinik swasta

  227. Tidak cekap tangani golongan anti-vaksin

  228. Isu menunggu lama untuk menjalani latihan siswazah (housemanship)

  229. Isu tempoh menunggu pesakit di hospital belum ditangani dengan serius

  230. Sasaran mencapai nisbah seorang doktor bagi 400 penduduk menjelang 2030 belum disertai pelan komprehensif.

  231. Isu kebajikan serta beban kerja kakitangan profesional perubatan perlu diberi perhatian serius.

  232. Kakitangan SPAD ditawarkan gaji dan gred yang lebih rendah daripada sebelumnya oleh Kementerian Pengangkutan

  233. Menteri Belia gagal memutarbelit hakikat bahawa kakitangan SPAD ditawarkan gaji dan gred yang lebih rendah daripada sebelumnya oleh Kementerian Pengangkutan.

  234. Usaha anjurkan konsert mungkar Kpop BTS yang tidak membangunkan jati diri anak-anak muda di Malaysia.

  235. Penganjuran Konsert BTS ini bakal mencetus konsert-konsert mungkar yang lain sebagai susulan.

  236. Pengisytiharan Mufti Perlis bahawa Islam terancam bawah kerajaan Pakatan.

  237. Perang terbuka Perdana Menteri dengan Mufti Perlis yang disifatkan sebagai pekak.

  238. Tiada proses penyertaan inklusif semua pihak dalam penggubalan program Malaysian Future Leaders School (MFLS) bagi menggantikan BTN dan PLKN. Terdedah kepada prospek perkaderan Parti Bersatu.

  239. Peruntukan KBS dipotong daripada RM1.3 bilion kepada RM1 bilion dalam bajet 2019.
  240. Menukar 1M4U kepada IMPAK

  241. Tindakan tidak cerdik mendedahkan gaji Lim Teong Kim sedangkan itulah harga untuk kualiti jurulatih professional bertaraf dunia

  242. Isu prioriti dan masalah pelaksanaan promosi barangan & perkhidmatan usahawan muda oleh Menteri Belia dan Sukan (Hausbaum).
  243. Kontroversi latihan atlet berprestasi tinggi ke luar negara wajib diberi penilaian yang sewajarnya, tidak patut menghampakan atlet

  244. MBM dan GPMS digelar ‘Macai Politik’ sebelum Menteri menarik balik kenyataan sedemikian

  245. Dana kebajikan bekas atlet tidak diperkasa hingga tiada pendaftaran baharu boleh dibuat, hanya untuk menampung bekas atlet sedia ada sahaja

  246. Peruntukan kepada Kementerian Pembangunan Usahawan dikurangkan daripada RM635 juta pada 2018 kepada RM520 juta dalam bajet 2019.

  247. Cadangan kereta terbang bukan untuk tujuan komersial, kurang agresif, kurang strategik.

  248. Tiada rancangan terperinci Revolusi Industri 4.0 untuk usahawan Bumiputera

  249. Tiada pembaharuan komprehensif dari segi penstrukturan TEKUN Nasional

  250. Kerajaan PH Selangor meminjam daripada kerajaan pusat PH untuk membeli SPLASH dengan harga RM2.55 bilion. Najib mengatakan ada kroni PH terlibat dalam pembelian ini dan harga belian ialah 10 kali ganda berbanding harga RM250 juta yang dinilaikan oleh bekas Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim. Oleh itu, air percuma Selangor akan dihentikan dan tarif air Selangor akan naik kerana perlu membayar balik hutang kepada kerajaan pusat.

  251. Tarif air cuba dinaikkan.

  252. Perbicaraan kes Najib Razak tidak dilakukan secara terbuka sedangkan tiada apa yang perlu diselindungkan.

  253. Lynas diteruskan sedangkan dahulu kuat menentang dengan sentimen ketika menjadi pembangkang

  254. Aktiviti bauksit diteruskan sedangkan dahulu dikecam hebat ketika masih menjadi pembangkang

  255. Jumlah penurunan harga barangan sangat kecil, diakui Menteri sendiri tidak mencapai 30 hingga 40 peratus.

  256. Harga makanan dan minuman di restoran, kedai makan serta medan selera berterusan melambung, diakui Menteri sendiri

  257. 10 ribu restoran mamak menaikkan harga makanan dan minuman, didedahkan Menteri sendiri

  258. Menteri Datuk Saifuddin Nasution tiada idea hinggakan terpaksa mohon bantuan Najib Razak untuk tangani kenaikan harga barang pada Januari 2019

  259. KPDNHEP gagal mengetengahkan mekanisme pencegahan inflasi terbaharu

  260. Ambil jalan mudah salahkan kos-kos lain yang mengakibatkan kenaikan kos sara hidup rakyat iaitu kos ‘perumahan, pendidikan, pengangkutan, bil utiliti, makanan, dan kesihatan’.

  261. Dahulu Pakatan bantah SOSMA, kini meneruskan SOSMA

  262. Dahulu Pakatan bantah Akta Hasutan, kini sebaliknya diteruskan

  263. Dahulu Pakatan bantah Akta POCA, kini sebaliknya diteruskan

  264. Dahulu Pakatan bantah Akta POTA, kini sebaliknya diteruskan

  265. Dahulu Pakatan bantah Akta Majlis Keselamatan Negara, kini sebaliknya diteruskan.

  266. Isu 18 perkara berkaitan Projek Tambakan Laut Pulau Pinang yang dirujuk ke Majlis Tanah Negara.

  267. Peruntukan kepada Kementerian Kerja Raya dipotong daripada RM7.7 bilion (2018) kepada RM7.1 bilion dalam bajet 2019.

  268. Menangguhkan janji menghapuskan tol lebuh raya memandangkan langkah itu akan menyebabkan kerajaan terpaksa membayar pampasan melebihi RM400 bilion.

  269. Isu kos pembinaan Lebuh Raya Pan Island Link (PIL 1) Pulau Pinang.

  270. Menteri Luar membuka ‘kotak Pandora’ dengan cuba menandatangani semua Konvensyen Hak Asasi Manusia

  271. Tidak cermat dan tidak cekap dalam memahami bahaya ICERD ke atas kedudukan istimewa Melayu dan Bumiputera

  272. Lemah dalam memahami ancaman Statut Rom ke atas kuasa dan kedaulatan negara daripada ancaman puak pemisah.

  273. Sikap konfrontasi terhadap 4 pensyarah dalam isu Statut Rom bercanggah dengan semangat kebebasan akademik.

  274. Serangan terbuka kepada Istana Johor dalam isu ‘U-turn’ Statut Rom adalah tidak perlu kerana ia sepenuhnya keputusan di tangan Perdana Menteri.

  275. Apologetik dalam berhadapan dengan reaksi agresif Singapura yang menggugat had pelabuhan Johor berhampiran perairan Tuas.

  276. Visi Malaysia dalam ASEAN dan OIC setakat ini tiada beza dengan kerajaan terdahulu

  277. Tindakan menyerah Pulau Batu Puteh begitu sahaja kepada Singapura jangan diulangi dalam kes rundingan HSR dan semakan harga air.

  278. Pengerusi DAP Tan Kok Wai jadi Duta Khas ke China, sedangkan selama ini mengkritik amalan melantik Duta Khas atas dasar politik

  279. Tan Kok Wai pula melantik ‘bekas ahli DAP’ Hew sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) untuk Pengerusi Majlis Perniagaan Malaysia-China (MCBC) – satu jawatan yang juga dibayar dengan wang Rakyat. Pelantikan Hew jelas ialah satu lagi lantikan politik walaupun manifesto PH telah berjanji untuk tidak akan ada sebarang lantikan politik.

  280. Hew pernah mengeluarkan kenyataan bahawa Laut China Selatan adalah milik negara China, tidak layak dilatik sebagai Pengerusi Majlis Perniagaan Malaysia-China (MCBC)

  281. Timbalan Menteri Luar yang terang-terang memanipulasi sijil tidak diiktiraf Cambridge yang tidak wujud di Amerika, sedangkan sepatutnya Cambridge di UK.

  282. Menteri Luar Datuk Seri Saifuddin Abdullah tidak cermat, mengherdik dua negara (yang dikatakan Amerika dan Arab Saudi) di Twitter sebelum memadamnya

  283. Untuk separuh bulan pertama Oktober 2018, pakar penyelidik Intertek telah melaporkan bahawa ekspot minyak sawit dari Malaysia telah jatuh sebanyak 32.8% berbanding bulan September 2018. Jumlah ekspot minyak sawit untuk tempoh ini hanya 505 ribu tan iaitu jauh lebih rendah dari ekspot 690 ribu tan pada tempoh yang sama pada tahun 2017.

  284. Tahun 2017 harga rasmi buah tandan segar (BTS) sawit gred C di Sabah sebanyak RM566 satu tan tetapi telah jatuh kepada RM349 se tan pada awal November 2018 dan kemudiannya jatuh lagi kepada RM311 satu tan pada pertengahan November 2018.

  285. Cukup bermasalah dengan cadangan semberono peladang sawit gantikan dengan buluh tanpa sebarang kajian terperinci dan mendalam

  286. Lemah pengurusan eksport sawit negara ke China, hinggakan China terlebih dahulu membeli sawit Indonesia secara tanpa had

  287. Dari segi pendekatan lobi minyak sawit terhadap Kesatuan Eropah pula kaedah Kementerian Industri Utama masih ‘klise’, tiada yang boleh dibanggakan.

  288. Eksport negara merosot sebanyak 0.5% pada Mac 2019.

  289. Sibuk menukar nama Pusat Transformasi Desa (RTC) kepada Pusat Komuniti Desa (PKD).

  290. Menteri Wilayah gagal dalam pengurusan bazar Ramadan Jalan TAR.

  291. Negara kita telah menjadi “sole loser”, Bank Negara terpaksa menurunkan kadar faedah dalam masa yang sama Amerika menaikkan kadar faedah mereka.

  292. Tindakan menurunkan kadar faedah ketika Amerika menaikkan kadar mereka telah mengakibatkan tekanan kepada Ringgit Malaysia kerana jurang perbezaan kadar faedah kita dengan Amerika Syarikat sudah terlalu dekat.

  293. Usaha menukar nama Kedai Rakyat 1Malaysia kepada Kedai Harapan yang hakikatnya bukan keperluan.

  294. Penoreh getah belum dibantu dengan agresif dan komprehensif.

  295. Menteri Industri Utama masih tiada rancangan jangka panjang yang komprehensif

  296. Kempen Sayangi Sawitku yang tidak berimpak tinggi sama sekali dan tiada hala tuju yang komprehensif

  297. Menteri Teresa Kok tidak layak, tidak memiliki latar kepakaran sama sekali untuk menerajui kementerian Industri Utama

  298. Tenaga Nasional mengumumkan kerugian untuk suku ke-4 tahun 2018. Walaupun telah naikkan tarif elektrik pada 1 Julai 2018, TNB rugi RM134 juta pada suku ke-4 2018 berbanding untung RM1.72 bilion pada suku yang sama tahun 2017.

  299. Surcaj elektrik untuk semua pengguna komersial telah dinaikkan. Surcaj ini telah hampir berganda dari 1.35 sen/kWj kepada 2.55 sen/kWj.

  300. Kenaikan surcaj elektrik bermaksud bil elektrik untuk semua pengguna ini akan naik sehingga 5.3%.

  301. Setakat ini sudah dua kali kenaikan surcaj elektrik selepas Pakatan menjadi kerajaan: pertama kali pada Julai 2018 dengan surcaj 1.35 sen/kWj atau kenaikan bil elektrik sehingga 6% yang telah memberi kesan kepada pengguna domestik dan bukan domestik.

  302. Isu perubahan waktu operasi UTC mengundang kemarahan rakyat

  303. Terdapat rungutan kenaikan sewa premis di UTC seperti di Labuan

  304. Dakwaan Menteri Wilayah Persekutuan individu Qatar melabur RM1.6 trilion (AS$400 bilion) termasuk di Malaysia dalam projek kereta nasional ketiga

  305. Menteri Wilayah menyifatkan Himpunan Bantah ICERD sebagai boleh merosakkan Dataran Merdeka

  306. Menteri MITI tidak cekap tangani Perang Perdagangan Amerika-China, setakat ini cuma tunggu dan lihat, tidak proaktif

  307. Pelaburan langsung asing (FDI) mencatatkan kejatuhan 3 kali ganda bagi suku kedua dan ketiga 2018 dengan jumlah RM6.7 bilion berbanding tempoh sama pada tahun 2017 iaitu RM20.4 bilion.

  308. Indeks Pengeluaran Perindustrian Malaysia merosot kepada 3.1% pada tahun 2018; terendah dalam tempoh 7 tahun.

  309. Jumlah pelancong dari China ke Malaysia jatuh sebanyak 35 peratus apabila Pakatan ambil alih

  310. Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Mohamaddin Ketapi, mendakwa beliau tidak memiliki harta untuk diisytiharkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Malah, Ahli Parlimen Silam daripada Parti Warisan Sabah (WARISAN) itu turut mengakui dirinya sebagai ‘orang miskin’ dan tidak mampu memiliki aset walaupun sebuah kereta atau rumah.

  311. Lantikan politik melampau dalam Yayasan Dakwah Islamiah (YADIM)

  312. Menuduh Tabung Haji (TH) mengalami defisit RM4.1 bilion kerana terlebih bayar dividen untuk 4 tahun berturut-turut walaupun telah diaudit dan diluluskan oleh Jabatan Audit Negara setiap tahun.

  313. Kecenderungan penyalahgunaan istilah ‘Maqasid Syariah’ untuk tujuan apologetik dengan ahli politik tertentu yang sememangnya rasis anti-Islam, ultra-kiasu.

  314. Menteri perlu cermat dalam melontarkan pandangan seperti isu istilah ‘Hifz Din’

  315. Menteri jangan apologetik dalam isu LGBT

  316. Dr. Ilyani yang jelas mengatakan kebenaran diberikan ingatan, tidak dijemput untuk sesi penerangan oleh mana-mana Menteri sama sekali. Golongan LGBT sebaliknya lebih disantuni Menteri.

  317. Menteri bukan Islam tidak sepatutnya perkecilkan usaha pakaian patuh Syariah

  318. Isu kontroversi subsidi Haji rayuan dan pengiring yang tidak sepatutnya timbul.

  319. Apologetik dalam isu penghinaan ke atas Nabi Muhammad S.A.W.

  320. Tidak pernah menegur dengan keras golongan seperti Siti Kasim dan G25

  321. Pemerkasaan mahkamah Syariah dan RUU355 masih belum dirundingkan secara komprehensif

  322. Kontroversi Peguam Negara dan (bekas) Ketua Hakim Negara menari dengan Ambiga dan Siti Kasim

  323. Lembab dalam penggubalan akta pembiayaan dana politik

  324. Waythamoorthy tidak sepatutnya dilantik menjadi Menteri Perpaduan berdasarkan rekodnya.

  325. Menteri Perpaduan Silap besar apabila mempersoalkan pihak keselamatan negara secara terbuka dalam kes kuil di Seafield

  326. Menteri Perpaduan Didesak letak jawatan oleh jutaan rakyat Malaysia

  327. Boustead Plantations di bawah LTAT yang sering kali untung besar saban tahun telah mengalami kerugian selepas PRU14. Boustead Plantations untung RM620 juta pada tahun 2017 di bawah BN berbanding kerugian RM52 juta tahun 2018 di bawah Pakatan.

  328. Boustead Plantations mengumumkan bahawa mereka akan jual tanah miliknya yang berharga RM1.2 bilion pada April 2019.

  329. Penjualan Boustead jatuh 23.2% selepas Pakatan ambil alih Putrajaya.

  330. Tiada inisiatif perpaduan negara sama sekali.

  331. Pakar berpendapat Projek Bandar Malaysia boleh mendatangkan pulangan sekurang-kurangnya RM90 bilion jika pelan asal era BN diteruskan.

  332. FGV dan Tabung Haji bawah Pakatan cuba menjual aset ladang sawit bernilai RM4.13 bilion di Kalimantan, Indonesia.

  333. MOU Pakatan dengan China di mana China berjanji untuk membeli 1.9 juta tan minyak sawit dari Malaysia dalam tempoh lima tahun akan datang adalah berdasarkan rundingan dan perjanjian asal dengan China oleh kerajaan BN semasa Najib Razak masih PM pada tahun 2015.

  334. Tidak telus tentang pembiayaan lawatan Anwar Ibrahim ke luar negara, adakah dibiayai wang pembayar cukai?

  335. Had harga (price cap) petrol RON95 telah dirancang untuk dihapuskan.

  336. Timbalan Menteri Kewangan Pakatan terpaksa mengaku di Dewan Negara bahawa hutang rasmi negara telah naik ke RM741 bilion (51.8% daripada KDNK) pada akhir tahun 2018 berbanding RM686.8 bilion (50.8% daripada KDNK) pada akhir tahun 2017. Bertentangan dengan pendirian hutang RM1 trilion Menteri Kewangan.

  337. Cadangan ‘pemutihan’ penjawat awam untuk dibersihkan daripada bekas penyokong BN adalah melampau.

  338. Pengenalan cukai gula mulai Julai 2019.

  339. Pengenalan cukai levi pelepasan RM40 seorang.

  340. Pengenalan cukai baharu kereta import terpakai antara 20 ke 39 peratus sejak Mac 2019.

  341. Pengumuman ‘bail-out’ besar-besaran untuk Tabung Haji dan FELDA mengakibatkan syarikat penarafan antarabangsa memberi amaran untuk menurunkan penarafan kredit negara kita.

  342. Cadangan Felda beli tanah peneroka melalui proses voluntary buyout dan ubah felda jadi lading bona fide cukup menggugat kepentingan pemilikan tanah para peneroka.

  343. FGV ketika di bawah BN pada 2017 mencatatkan kenaikkan 60% dari segi keuntungan sebelum cukai kepada RM417 juta dari RM260 juta pada tahun 2016. Namun selepas PRU14, hasil jualan FGV jatuh sebanyak RM3.5 bilion lalu mengakibatkan FGV rugi RM1.07 bilion.

  344. 6,000 pekerja FGV bakal menjadi mangsa diberhentikan kerja dalam tempoh 3 tahun.

  345. Pakatan menuduh defisit RM4.1 bilion Tabung Haji berpunca daripada tindakan BN ‘terlebih bayar’ dividen kepada pendeposit. Menjerat Pakatan sendiri di mana sebelum ini wang ini dituduh sebagai telah dicuri.

  346. Keengganan Menteri Hal Ehwal Agama mengadakan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) untuk “rompakan” RM17.8 bilion Tabung Haji membenarkan jawapan Najib Razak bahawa tiada kecurian yang berlaku.

  347. Isu kuota tambahan haji hilang tidak dijawab tuntas oleh Menteri terhadap tuduhan Najib Razak.

  348. Dalam isu pemulangan semula wang pelaburan 1MDB kepada IPIC, Kerajaan PH hanya mahu menuntut US$1.7 bilion ini melalui DOJ (Amerika Syarikat) sedangkan kerajaan BN dahulu mahu menuntut balik SEMUA US$4.5 bilion yang didakwa hilang setelah dipindah kepada IPIC atau dijamin oleh mereka.

  349. CEO FGV lantikan Pakatan sendiri akui IPO FGV bukan punca masalah FELDA.

  350. Usaha meminda Perlembagaan berkaitan Sabah dan Sarawak telah gagal di Parlimen pada 2019.

  351. Tiada konsultasi yang komprehensif dengan para pemimpin dan DUN Sabah serta Sarawak sebelum Pindaan Perlembagaan berkaitan Sabah dan Sarawak dikemukakan.

  352. Menteri Kewangan minta bajet tambahan RM19.6 bilion untuk tahun 2018 – kerana terlebih berbelanja.

  353. Menteri Kewangan silap memperkecilkan negara Sweden sebagai pusat timbang tara (arbitration center) untuk perjanjian antara Malaysia dengan China projek Belt and Road (BRI).

  354. Bantuan Bakti Negara (ketika era BN), pesara tentera diberi RM1200. Sebaliknya, Bantuan Harapan Negara oleh Pakatan dipotong kepada RM500.

  355. Laporan Jabatan Perangkaan Negara menunjukkan Indeks Pelopor (Leading Index) telah susut dalam 9 dari jumlah 10 bulan yang dipantau selepas PRU14 iaitu dari Mei 2018 sehingga Februari 2019.

  356. Jumlah pinjaman domestik dan asing oleh kerajaan Pakatan untuk 3 bulan pertama tahun 2019 adalah RM36.4 bilion, jauh lebih tinggi berbanding zaman BN untuk tempoh sama (2017: RM12.9 bilion, 2016: RM11.1 bilion).

  357. 135 pekerja FELDA Engineering Services Sdn Bhd dan FELDA Properties Sdn Bhd. kehilangan pekerjaan kurang sebulan sebelum Hari Raya Aidilfitri 2019.

  358. Dalam keadaan kita memiliki agensi-agensi seperti PR1MA dan SPNB yang berpengalaman menyediakan rumah mampu milik, kini sebaliknya China diharapkan untuk bina 100 ribu rumah mampu milik.

  359. Kerajaan Pakatan merancang untuk memansuhkan PR1MA, antara pelopor projek perumahan kos rendah.

  360. Import merosot kerana ringgit lemah dan kejatuhan pasaran saham. Dari segi bulan ke bulan, ia jatuh sebanyak 3.5% pada November dan 5.4% (Disember), menaik 1.4% pada Januari sebelum merosot sebanyak 24.8% pada Februari.

  361. Bank DBS, iaitu bank terbesar di Singapura telah menurunkan penarafan bon pinjaman Kerajaan Malaysia pada 1 Mei 2019.

  362. Indeks pembuatan Malaysia sekarang padadar paling teruk berbanding 15 negara-negara di Asia (Nikkei).

  363. Keyakinan pihak industri untuk 6 bulan pertama tahun 2019 berada pada tahap yang paling rendah dalam sejarah.

  364. Aliran keluar dana asing dari negara adalah yang terbesar di ASEAN. Sejumlah RM2.76 bilion dana asing keluar dalam tempoh empat bulan pertama tahun 2019 sahaja.

  365. KNDK negara untuk suku pertama 2019 adalah antara 3.8% hingga 4.2% di mana kadar bawah 4% adalah paling rendah sejak 10 tahun yang lalu.

  Kalau macam ni lah pencapaian dan prestasi mereka..konpom lah depa jadi kerajaan sepenggal aje!!!!!

 54. Sparuh masa ke 2, Kedah, Johor terus benam
  Kote Kejora pon sama dah tperesok ke dalam
  Lepas nih dalam air mata dia akan brendam
  Irah tau, Kejora nih mak nyah tukang andam

  😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭
  kik kik kik kik kik kik kik kik kik

 55. PELIWAT DAN SEMBURIT PATUT BOLEH BERBAIK…..BETUL KAN CAI….

  Tengok Cermin, lihat siapa engkau

  Di balik cermin mimpi
  Aku melihat engkau
  Di dalam engkau
  Aku melihat aku
  Ternyata kita adalah sama
  Di arena mimpi yang penuh bermakna

  Bila bulan bersatu dengan mentari
  Bayang-bayang ku hilang
  Di selebungi kerdip nurani
  Mencurah kasih, kasih murni
  Mencurah kasih

  Di balik cermin, cermin mimpi
  Adalah realiti yang tidak kita sedari
  Hanya keyakinan dapat merestui
  Hakikat cinta yang sejati
  Hakikat cinta yang sejati

  Dengan tersingkapnya tabir siang
  Wajah kita jelas terbayang
  Dan terpecah cermin mimpi
  Menjadi sinar pelangi
  Pelangi

  Reply

 56. SATU SPESIS BERLAINAN JENIS……

  Azmin jawab Anwar: Muhasabah – cermin muka dulu

  Pergeseran dalaman PKR semakin memuncak petang ini apabila membabitkan dua pemimpin tertinggi parti itu – Anwar Ibrahim dan Mohamed Azmin Ali.

  Selepas gesaan Anwar agar timbalan presiden PKR itu perlu meletakkan jawatan daripada Kabinet jika terbukti beliau terlibat dalam video seks yang kini dalam siasatan polis, Azmin membidas presidennya dan memintanya untuk “cermin diri sendiri”.

  “Baca bibir saya. Bagitahu dia, dia mesti tengok ‘siapa lelaki dalam cermin itu’,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen selepas sidang berakhir petang ini.

  Diminta pemberita untuk mengulas lanjut, katanya “Suruh Anwar muhasabah. Cermin muka dia dulu,” katanya sebelum berlalu pergi.

  Bulan lalu, bekas ketua Pemuda PKR (AMK) Santubong Haziq Abdullah Abdul Aziz mengakui bahawa dia adalah lelaki dalam video seks itu dan mengheret Azmin sebagai teman lelakinya.

  Azmin menafikan dakwaan itu dan menganggapnya sebagai fitnah yang berttujuan untuk memusnahkan kerjaya politiknya.

  Malah, katanya, ia adalah kerja dalaman parti itu.

  Terdahulu hari ini, Anwar berkata pendirian awalnya adalah bahawa Azmin tidak perlu meletak jawatan tetapi harus berbuat demikian jika video berkenaan terbukti benar.

  Pada sidang akhbar yang sama, pada tengah hari tadi, Anwar turut menafikan perpecahan berlaku dalam PKR dan yakin bahawa asas parti masih kukuh.

  Kes video berkenaan sedang disiasat dengan polis, buat masa ini, menumpukan perhatian terhadap pihak bertanggungjawab yang merakam dan mengedarkan video seks itu.

  Polis telah menahan beberapa individu termasuk Haziq dan juga seorang pembantu kepada Anwar untuk membantu siasatan.

  Anwar sebelum ini pernah dipenjarakan atas kesalahan meliwat, sebelum mendapat pengampunan penuh daripada Yang di-Pertuan Agong. Presiden PKR itu dibebaskan pada 16 Mei tahun lepas.

  Reply

 57. LAWAN VIDEO…..LAKONAN HEBAT KENA MASUK DALAM…..

  Khairuddin lapor polis, gesa klip video seks dikaitkan Anwar disiasat

  Pergeseran antara Presiden PKR, Anwar Ibrahim dan timbalannya Mohamed Azmin Ali kini turut melibatkan laporan polis dibuat terhadap Anwar.

  Laporan polis itu dibuat ketika Azmin yang dikaitkan dengan klip video seks mendapat sokongan daripada Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad yang menyifatkan skandal itu sebagai konspirasi terhadap menteri hal ehwal ekonomi berkenaan.

  Khairuddin Abu Hassan, yang dilihat sebagai penyokong setia Mahathir, hari ini membuat laporan polis di ibu pejabat polis daerah Dang Wangi menggesa polis untuk menyiasat klip video seks yang pernah dikaitkan dengan Anwar.

  “Atas dasar untuk mengelak fitnah dari terus melanda bakal perdana menteri kelapan (merujuk Anwar) sebab itulah saya membuat laporan polis memohon siasatan forensik ke atas semua video-video yang pernah mengaitkan Anwar bagi mengetahui sama ada video-video ini tulen ataupun palsu,” kata Khairuddin dalam kenyataan media memaklumkan laporan polis itu.

  Khairuddin, dalam satu kenyataan, berkata beliau mahu “mempertahankan” Anwar dari fitnah sama seperti Azmin sedang dipertahankannya.

  “Di sekeliling kita mempunyai pelbagai jenis kawan. Ada kawan-kawan yang ikhlas dan ada sahabat yang bersifat munafik.

  “Seandainya kita terjumpa dengan ular dan kawan munafik; kita harus palu kawan munafik terlebih dahulu kerana dia lebih bahaya dari ular pada hakikatnya,” katanya.

  Khairuddin tidak menyebutkan nama tertentu merujuk ‘kawan munafik’ yang dimaksudkannya.

  Bagaimanapun, perkataan ‘munafik’ semalam digunakan Azmin ketika diminta pemberita mengulas gesaan Ketua Penerangan PKR Shamsul Iskandar Mohd Akin agar pemimpin politik yang dikaitkan salah laku bercuti sementara siasatan dijalankan.

  Bulan lalu, bekas ketua Pemuda PKR (AMK) Santubong, Haziq Abdullah Abdul Aziz mengaku bahawa dia adalah salah seorang daripada dua lelaki yang melakukan hubungan seks dalam video yang tular. Dia juga mendakwa pasangannya adalah Azmin.

  Azmin menyifatkan klip video itu sebagai fitnah dan cubaan untuk memusnahkan kerjaya politiknya. Beliau juga menyifatkan ia adalah pekerjaan dari dalam.

  Polis sudah menahan beberapa individu, termasuk Haziq dan pembantu kepada Anwar, sebagai sebahagian daripada siasatan penyebaran klip video lucah itu.

  Anwar sebelum ini berkata siasatan itu bukan sahaja memberi tumpuan kepada dalang penyebaran video tetapi juga kesahihannya.Anwar turut berkata, sekiranya video itu terbukti sahih, Azmin harus meletakkan jawatan, yang mengundang respons Azmin meminta presiden PKR itu “melihat cermin”.

  Reply

 58. FILEM PORN YG MENANG BOLEH JADI PM…..

  Selepas Azmin minta Anwar cermin diri kini video baru Anwar dengan lelaki tersebar

  Gambar video cctv yang menyerupai Anwar Ibrahim dengan seorang lelaki di dalam bilik hotel telah dimuat naik oleh Page Mahathir The Legend.
  Kat hotel mana pulak ni?
  Fuhh..ngeri beb Pakatan Porno Hub ni..

  Komen : Berrgaduhlah.. lagi cepat lagi bagus

  Reply

 59. PH THE RULER FROM JUNGLE……KRONI DIUTAMAKAN…..

  Adakah Anak Yang Dipertua Dewan Rakyat Setiausaha Akbar Kepada Lim Guan Eng?

  Tersebar di laman sosial bahawa anak Yang Dipertua Dewan Rakyat, Mohamad Lutfi Hakim adalah nerupakan Setiausaha Akhbar kepada Menteri Kewayangan, Lim Guan Eng. Angin malam menyampaikan berita ianya satu perlantikan politik secara kontrak di dalam Gred JUSA C.

  Jadi tidak hairanlah sekiranya hari ini, Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Mohammad Ariff Md. Yusof didakwa bertindak berat sebelah selepas menolak usul untuk merujuk Menteri Kewayangan ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen.

  Keputusan Mohammad Ariff yang mendapati tidak berlakunya unsur provokasi serta mengelirukan dalam kenyataan ‘merompak’ oleh Guan Eng untuk membolehkan Menteri Kewayangan itu dibawa ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen telah mencetuskan kekecohan di Dewan Rakyat hari ini.

  Reply

 60. PH TUNAI JANJI TAMBAH HUTANG NEGARA……

  Malaysian Govt Debt Rises To RM741 Billion From RM686 Billion End Of Last Year

  (The Edge Market) – The total amount of debt held by the Federal Government had increased to RM741.05 billion at the end of 2018, from RM686.84 billion at the end of 2017.

  This higher figure now constitutes 51.2% of Malaysia’s gross domestic product (GDP), from 50.1% in 2017.

  In a report by the parliamentary select committee on the Budget, the total amount of debt held by the government increased to RM1.090 trillion at the end of 2018, from RM1.087 trillion at the end of 2017. The report was tabled in parliament today.

  Meanwhile, government guarantees increased to RM132.7 billion at end-2018, from RM102.1 billion at end-2017. Other liabilities stemming from public private partnerships, public finance initiatives and Pembinaan BLT Sdn Bhd decreased to RM184.9 billion at the end of 2018 from RM260.1 billion at the end of 2017.

  As of May 31, 2019, total loans from the Ministry of Finance (MoF) and MoF Inc amounted to RM8.93 billion.

  Reply

 61. DENGAN MESRA PAS UMNO BERMAKNA TONG M BERJAYA CHECK MATE TOKONG DAN PAK DAJJAL…….

  Anwar And Kit Siang Underestimated Mahathir…….

  When the Chinese said back in 2015 that Tun Dr Mahathir Mohamad is the lesser of the two evils compared to Najib Tun Razak, many of us knew what the game plan was — well, at least many of us who have been in this game of thrones long enough, such as we from the 1970s era of Tun Razak Hussein.

  Yes, that’s right, I was already on the streets back in 1968 and joined the Pudu Jail protest where we were shot with tear gas and I also witnessed the slaughter of Chinese and Indians in Bangsar in May 1969, etc. So, yes, I was already “on the streets” 50 years ago before many of you were even born yet.

  Is Mahathir the horse or the jockey?
  So, Mahathir is the lesser of the two evils, said the Chinese. And then Superman Hew told the Chinese a secret. And that secret is: DAP is just using Mahathir to divide the Malays and to kill Umno. Hence DAP does not really support Mahathir. DAP Is merely tunggang Mahathir to matikan Umno and once Umno telah dikuburkan they will in turn kuburkan Mahathir.

  Such a simple and uncomplicated plan. Just like the US used Saddam Hussein to fight against Ayatollah Khomeini and used the Taliban to fight against the Russians. Once the job is done, the US can then destroy Saddam and the Taliban.

  PAS and Umno are now friends

  The only problem with this plan is that Mahathir was actually using Pakatan Harapan to remove his enemy, Najib Tun Razak. But to get Pakatan to support him in removing Najib, he needed to give an impression he was prepared to be used. Hence he allowed Pakatan to use him and once the job is done he can then turn around and use them back.

  To be fair, Pakatan and Mahathir were both using each other. They both shared a common objective, to defeat Umno and Barisan Nasional. So, they teamed up to kill Umno and Barisan Nasional. What happens after that was left open. Pakatan had their own ideas while Mahathir had his. And these two ideas did not necessarily meet in the middle. But it was another problem for another day to be addressed only if they succeed in killing off Umno and Barisan.

  After GE14, they entered into phase two of the plan, the post-GE14 plan. And unlike the pre-GE14 plan, the post-GE14 plan did not meet in the middle. So masing-masing rancang plan masing-masing. And this post-GE14 plan was simple. Pakatan wanted Anwar Ibrahim as PM8. Mahathir did not. So, each launched their own moves to either make Anwar PM8 or block Anwar from becoming PM8.

  Mahathir still has friends on the other side
  What you see today is the result of that one year of planning and plotting various conspiracies. Within ten months from now, Mahathir is either mantan PM or Anwar is mantan PM-in-waiting. It is one or the other. There cannot be two tigers on the same mountain.

  The political situation is so fluid that it changes by the day. One day Anwar is on top and the following day Mahathir is. It is almost like a game of musical chairs. Whom gets that chair is still uncertain. As long as the music keeps playing they will keep moving. Only when the music stops and whoever is lucky enough to be in front of the chair gets to sit while the other goes home.

  Yesterday it was still 50:50 and looked like a stalemate. But today Mahathir made a move that has just strengthened himself. And it is a most interesting move that involves Umno and PAS. Yes, if this move succeeds, Anwar and DAP are checkmated. And Mahathir will prove he is a far better plotter than Anwar and Lim Kit Siang.

  Reply

 62. Irah,

  😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
  Ramai players injured Kedah main dlm tekanan
  Rodriguez..terpaksa berada di bngku simpanan
  Johor sangat jelas telah menguasai permainan
  Kedah terus kucar kacir, di bahgian pertahanan
  ⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽
  Johor negri Irah bertubi-tubi mlancar serangan
  Awal permainan..hanya tiang gol jadi halangan
  Ternyata Kedah tidak berdaya nak beri saingan
  Abis first half..Kedah ketinggalan, dua jaringan
  😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 63. Dah lebih 1 tahun kerajaan Pakatan memerintah era Malaysia Baru, berapakah markah penilaian yang yang boleh rakyat berikan?

  Kajian Merdeka Centre menunjukkan tahap sokongan rakyat terhadap kerajaan Pakatan merudum begitu teruk iaitu hanya 39%…

  Siapakah yang patut dipersalahkan?

  Kerajaan Pakatan Patut Jadikan Bangau Sebagai Ikon

  Mengikut skrip wajib pemimpin Pakatan, semua kelemahan pentadbiran yang berlaku sekarang berpunca daripada kerajaan lama, Barisan Nasional dan juga Najib Razak!!!

  Senangkan jadi pemimpin Pakatan nie…

  Manusia yang berwatak bangau…

  Hanya reti menyalahkan pihak lain, bukannya bermuhasabah atas kesilapan diri sendiri…

  Suka atau tidak, kemenangan Pakatan yang terukir pada tanggal 9 Mei 2018 dulu, adalah atas hasil kejayaan mesin propaganda fitnah dan persepsi…

  Kini, apabila mereka sudah berkuasa barulah rakyat nampak dengan sendiri sejauh mana kebenaran terhadap segala isu yang didendangkan Pakatan selama ini…

  Lihat sahaja isu fitnah PAS dapat RM90 juta yang sampai sekarang, masih dijaja dalam ceramah…

  Tak seorang pun pemimpin Pakatan dapat mendedahkan apa-apa bukti…

  Tidak ada seorang pun pemimpin PAS yang diheret ke mahkamah atas pertuduhan menerima rasuah…

  Dulu Lain, Sekarang Dah Lain

  Dulu, Pakatan kata projek ECRL merugikan…

  Kini, ianya projek yang menguntungkan…

  Dulu Pakatan kata projek Bandar Malaysia menjual kedaulatan negara…

  Kini, ianya tidak lagi menjadi projek yang menjual kedaulatan Malaysia kepada China…

  Dulu, Pakatan kata kamera AES ini menindas rakyat…

  Kini, kamera dijenama sebagai AWAS dan mahu ditambah banyak lagi…

  Dulu, Pakatan kata harga minyak petrol boleh diturunkan dalam masa 24 jam…

  Kini, mereka mahu apungkan sepenuhnya harga minyak, harga yang disubsidi hanya kepada golongan B40 sahaja…

  Dulu, Pakatan kata kebebasan akademik itu perlu diperjuangkan…

  Kini, Pakatan menggelarkan 4 ahli akademik sebagai Profesor Kangkung kerana berpendirian yang tidak seiring dengan mereka dalam hal ratifikasi Statut Rom…

  Dulu, Pakatan kata institusi Raja perlu dihormati…

  Kini, Pakatan sewenangnya bersengketa dengan istana…

  Dulu, Pakatan kata identiti tempatan perlu diutamakan…

  Kini, Pakatan berbangga mahu mengimport kumpulan K Pop BTS buat konsert di sini bersempena Tahun Melawat Malaysia 2020…

  Dulu, Pakatan kata Rule of Law perlu dijunjung tinggi…

  Kini, pendakwaan terpilih sakan dilaksanakan oleh Peguam Negara lantikan Pakatan…

  Pembangkang dicari sehingga ke lubang cacing, manakala pemimpin Pakatan, kroni dan keluarga mereka dibebaskan daripada pertuduhan…

  Dulu, Pakatan kata mahu membela nasib orang Melayu Bumiputera…

  Kini, DAP secara khususnya mendesak kuota dan keistimewaan Bumiputera dihapuskan…

  Dulu, Pakatan kata mereka mahu menegakkan Islam yang sebenar…

  Kini, Pakatan atas jenama Rahmatan Lil Alamin dan Maqasid boleh pula mengiktiraf kumpulan liberal seperti SIS…

  LGBT pula kian lantang bersuara menuntut hak ketika Pakatan berkuasa…

  Dulu, Pakatan kata harga barang dan kos sara hidup akan diturunkan…

  Kini, rakyat kian terbeban dan hidup susah pula akibat kelemahan Pakatan mentadbir…

  Dulu, Pakatan kata hutang negara menimbun tinggi…

  Kini, Pakatan pula menambah lagi hutang negara…

  Dulu, Pakatan kata ekonomi negara akan diselamatkan…

  Kini, ketika Pakatan berkuasa saban hari pasaran saham merudum teruk, pelabur asing semakin ramai yang lari keluar…

  Ke mana sebenarnya halatuju Malaysia yang Pakatan mahu bawa?

  Kian kelam dan suram nampaknya…

  Itu tak termasuk dengan skandal-skandal seks yang memualkan…

  Cabul, rogol, onani dalam pejabat, rakam seluar dalam amoi pembantu kedai dan seks luar tabiee…

  Benar-benar meloyakan…

  Pakatan sememangnya layak menjadi Kerajaan Sepenggal sahaja…

  Cukup-cukup sudah, sampai di sini sahaja…

  Rakyat sudah muak dengan semuak-muaknya…ibarat perumpamaan melayu lama tu…ditelan kena semburit…diluah pun kena jugak…tak boleh lari lagi!!!!!!!!!

 64. PH HANYA MINAT BOLOT HARTA NEGARA……

  Hak dan nasib penduduk Pasir Gudang: Apa solusi?……

  ANCAMAN Kesihatan dan Keselamatan Penduduk Pasir Gudang…..

  Ancamankesihatan dan keselamatan akibat tragedi pencemaran pembebasan gas dan sisa toksik amat meresahkan penduduk di Pasir Gudang. Pengulangan tragedi pencemaran itu telah menimbulkan tanda tanya masyakarat, apakah tahap jaminan kesihatan dan keselamatan meraka untuk meneruskan kehidupan?

  Menilai tragedi tersebut dan laporan kajian alam sekitar yang pernah dilakukan memaparkan kemerosotan penjagaan alam sekitar yang mampu membahayakan kehidupan penduduk dan ekosistem alam di Pasir Gudang sekiranya tidak ditangani dengan betul.

  Laporan akhbar tempatan menyenaraikan 8 Sungai di Pasir Gudang berada dalam keadaan kotor dan busuk. Keadaan pencemaran itu juga dikaitkan dengan peningkatan pencemaran di Selat Johor.(1)

  Merujuk laporan akbar dan hasil kajian penyelidikan yang pernah dilakukan memaparkan kesan pencemaran sisa domestik dan industri yang bertoksik seperti polycyclic aromatic hydrocarbons dan logam berat termasuk plumbum, kromium, cadmium, arsenik dan nikel yang pernah mencapai paras tertinggi melebihi 1.5 ppm, berbanding bawah paras bahaya iaitu 1.0 ppm, pada 2013, 2014 dan 2015.(1)(2)(3)

  Peningkatan aktiviti pencemaran yang telah berlalu secara beterusan ini seolah-olah tidak terbendung lagi apabila peristiwa pencemaran Sungai Kim-Kim mengancam kesihatan dan keselamatan penduduk di Pasir Gudang.

  Kegusaran itu kian membarah dengan kes pencemaran gas bertoksik (methyl mercaptan, and acrylonitrile and acrolein) yang diklasifikasikan sebagai gas luar dari kebiasaan. Gas tersebut dikesan telah dibebaskan daripada tiga industri kimia yang tidak dinamakan.(4) Persoalanya apakah tindakan yang telah diambil ketas mereka yang tidak bertangungjawap membahayakan kesihatan dan keselamatan penduduk yang terlibat?

  Jaminan keselamatan oleh pihak kerajaan dan cadangan untuk tindakan

  Dengan jumlah operasi kira-kira 257 industri berasaskan kimia di Pasir Gudang apakah jaminan Kerajaan PH kepada penduduk di Pasir Gudang agar perkara seumpama ini tidak berulang lagi?

  Rakyat mempunyai hak untuk menuntut jaminan keselamatan dan kesihatan mereka bagi meneruskan kehidupan. Langkah bagi membendung ancaman seumpama ini tidak berulang lagi perlu disegerakan oleh Kerajaan PH.

  Jarak Zon penampan yang sedia ada seperti kategori industri rendah (50 meter), industri sederhana (250 meter) dan industri berat (500 meter) perlu dikaji semula dan diperkukuhkan dengan mewujudkan infrastruktur pusat pemantauan kualiti udara atau commanding center yang menilai dan melaporkan kualiti udara semasa.

  Hal ini penting kerana terdapat kediaman dan pusat pendidikan yang terletak berhampiran operasi kawasan industri. Selain itu, jumlah penduduk yang kian meningkat dengan tawaran peluang pekerjaan semasa memerlukan Prosedur Operasi Standard (SOP) yang lebih terjamin.

  Selain itu juga, penduduk juga perlu didedahkan dan dibekalkan dengan panduan keselamatan ancaman pencemaran toksik melalui pemberian latihan dan penerangan.

  Penduduk juga perlu diberi hak untuk mengetahui jenis dan kandungan bahan yang dibebaskan oleh industri kimia yang berhampiran kediaman mereka. Justeru inventori pembebasan tosik oleh industri yang beroperasi perlu di wujudkan bagi meningkatkan kepekaan dan tanggungjawap penduduk dan pemilik industri.

  Peranan dan kepekaan penduduk amat penting bagi mendesak pengawalan dari segala bentuk pembebasan bahan kimia yang mampu mengugat keselamatan dan kesihatan mereka.

  Penambahan dan peningkatan piawaian tahap minimum pembebasan setiap jenis bahan kimia dari industri perlu di pebaharui agar menjamin keselamatan dan kesihatan penduduk yang terlibat.

  Dalam pada itu, undang-undang yang sedia ada seperti Environmental Protection and Anti-Corruption Caucus (EPACC) bagi menangani salah laku rasuah berkaitan pencabulan alam sekitar dan pelindungan identiti pemberi maklumat seperti mana yang diperuntukkan dalam Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 akta Pelindungan Pemberi Maklumat 2010 [Akta 711] perlu di perkasakan perlaksanaanya dan dihebahkan secara meluas.

  Perhatian terhadap setiap perkara ini amat penting agar tragedi pencemaran sungai dan pembebasan gas tercemar yang diklasifikasi sebagai gas luar biasa tidak berulang lagi.

  Koordinator Kajian Dasar & Solusi Isu –

  Reply

  1. Wahai siber trooper pengecut… Nama pun tak berani nak letak… Carilah kerja lain… Jual tisu tandas kat restoran lebih sesuai utk org mcm awak😜

 65. DEEP STATE AMBIL KESEMPATAN KELEKAAN MELAYU…….

  Pelajar Perlu Cakna Politik…….

  BESUT – Pengarah Majlis Tindakan (MTD) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut, Haji Azbi Salleh menasihati agar para pelajar perlu cakna dengan politik tanah air.

  Ini bertujuan untuk memastikan kepimpinan negara berada di tangan pemimpin yang layak agar urusan negara dan juga agama terjaga.

  “Parlimen baru-baru ini telah meluluskan umur mengundi turun daripada 21 tahun kepada 18 tahun pada Pilihanraya Umum yang akan datang, ” ujarnya.

  Beliau berkata demikian ketika merasmikan Program Khidmat Komuniti Kolej Vokasional Besut Bersama Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) Kampung Baharu pada 31 Julai 2019.

  “Anak muda merupakan penentu kepada hala tuju politik negara pada masa akan datang.

  “Oleh sebab itu para pelajar perlu belajar bersungguh-sunguh dalam bidang akademik dan juga ilmu agama agar anak muda dapat memilih pemimpin yang boleh membimbing berjaya dunia dan akhirat”, ujar beliau.

  Program yang berlangsung selama sehari itu telah disertai seramai 105 orang pelajar Kolej Vokasional Besut.

  Di antara aktiviti yang telah diadakan ialah gotong-royong membersihkan kawasan Masjid, tanah perkuburan dan juga Dewan Sivik kampung tersebut.

  Reply

 66. DARK FORCE BERMAHARAJA LELA BWH PH…….

  Lagi Kilang Cina Menindas Pekerja Melayu

  Semalam tular satu memo mengenai satu kilang di Selangor yang tidak membenarkan pekerja mereka bersolat kecuali pada waktu makan tengah hari sahaja.

  Ironinya, kegagalan berbuat demikian akan menyebabkan pekerja dikenakan denda sebanyak RM500. Satu denda yang melebihi saman had laju sebanyak RM300.

  Walaupun pihak kilang berkenaan cuba membuat penafian, namun laporan dari Utusan Malaysia hari ini mendakwa sebaliknya dan mengiyakan berita di atas.

  Hari ini, sebuah lagi kilang melakukan kontroversi, kali ini di Johor. Cuti gantian HARI RAYA HAJI 2019 pada hari Isnin (12/08/2019) akan digantikan pada CUTI RAYA CINA tahun 2020?

  Persoalannya, tiada pekerja Melayu kah di kilang ini? Adilkah buat mereka? Penggunaan ayat Bahasa Malaysia dalam memo di atas juga salah. Apa yang salah?

  Frasa “sila maklumkan” adalah lebih sesuai digantikan dengan frasa “adalah dimaklumkan” dan frasa “boleh itu” sepatutnya menggunakan frasa “oleh itu” atau “oleh yang demikian”.

  Kesimpulan, kalau Cina DAP Bukit, Cina DAP Bukit jugalah….

  RD.Thursday, August 01, 2019 11:50:00 PM
  Cuti Raya Haji diganti dengan Cuti Raya Cina… memang tak patut dan Syarikat itu mesti dikenakan tindakan undang-undang, sebagai pengajaran.

  Reply

  Kumpulan Melayu Penentang Penjajahan DAP!!Friday, August 02, 2019 5:08:00 AM
  KILANG2 Pendatang RASIS ni patut diBAK*Q aja!! Bukan main lagi, makin BONGKAK kat NEGARA ISLAM kita ni, yg. punya mengHI-NA/MENGERTAK Islam/umatnya dan memPROVOKASI bangsa ORANG ASAL Islam/Melayu kita habis2an, serta MEMIJAK2 Undg2 PER-LEMBAGAAN 3 kita!! Mana juga AGUNG yg. baru BERSUMPAH nak memPERTAHAN kan ISLAM dlm. IKRAR PERTABALAN dan dlm. UNDG2 PERLEMBAGAAN kita?!! Dan MAJIKAN2 dr. PENDATANG2 rasis bangsat ni juga makin NAIK MUKA kerana menteri pendatang PARIA bangkai ANJING Sumber Manusia DAP ANJING homo JIJIK Zionis ISrael tu pun amat RASIS, yg. ANTI-Islam/Umatnya!!

  Ya, KESILAPAN amat MALANG buat ORANG ASAL Islam/Melayu kita adalah TIDAK berperang habis2an dgn. PENJAJAH British/ZIONIS KEPARAT utk. menuntut KEMERDEKAAN – tetapi terpaksa TUNDUK mcm. KULI, sewenangnya diPAKSA menerima BERJUTA Pendatang2 CINA dan INDIA sbg. ‘RAKYAT‘ di TANAH MELAYU, pusaka nenek moyang BUMIPUTERA berzaman kita ni – yg. MAJORITI keturunan depa sekarang, punyalah RASIS dan TAK tahu pun BERTERIMA KASIH walau setitik EMBUN, kerana diberi MENUMPANG kat TANAH MELAYU kita ni!!

  Reply

  Reply

 67. KELING JUMPA ULAR….MANA LEBIH BELIT……

  Aney Waytha, Apa Sudah Bikin, Ada Betulkah Ini Cerita…😉😉😉

  Patutlah tiba-tiba Menteri Perpaduan, Senator Waytha Moorthy tiba-tiba senyap…

  RM100 juta der…🤑🤑🤑

  Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang II, Dr. P. Ramasamy dalam laman sosialnya mempersoalkan Menteri Perpaduan, Waytha Moorthy mengenai peruntukan RM100 juta kepada masyarakat India yang diumumkan dalam Belanjawan 2019 lalu…

  Peruntukan RM100 juta di bawah Unit Transformasi Masyarakat India yang dijenamakan sebagai Mitra, terus panas antara Waytha Moorthy dan Ramasamy…

  Ramasamy kecewa dengan jawapan Waytha yang memberitahu media bahawa, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Perai itu boleh pada bila-bila masa sahaja mengangkat telefon dan menghubunginya untuk mengetahui tentang peruntukan itu (BACA DI SINI)…

  Sebagai respon pada jawapan Waytha Moorthy, di laman Facebooknya, Ramasamy berkata, dana yang beliau sebutkan itu bukanlah isu peribadi yang memerlukan beliau mengangkat telefon menghubungi Waytha sebaliknya ia tanggungjawab menteri untuk menjawab kepada masyarakat India (BACA DI SINI)…

  “Peruntukan sebanyak RM100 juta itu bukan isu peribadi antara saya dan Waytha sebaliknya perkara berkaitan dengan komuniti India di negara ini”…

  “Saya bercakap tentang isu dengan terbuka kerana mahu mengetahui siapakah yang menerima wang itu, organisasi mana dan adakah pemberian itu sebenarnya disalurkan kepada kumpulan yang sasar untuk peningkatan taraf masyarakat India” tegas Ramasamy…

  Ramasamy, pemimpin DAP itu juga mengkritik Waytha kerana tidak hadir mesyuarat Majlis Wakil Rakyat India Pakatan Harapan (EIRCPH) bagi memberi penjelasan berhubung peruntukan tersebut…

  Apa Cerita Sebenarnya?

  MalaysiaGazette.com mendedahkan, dana sebanyak RM 31,500,066 yang telah dikeluarkan dalam dua fasa berbeza dipercayai tidak sampai secara telus kepada yang benar-benar memerlukan…

  Dana tersebut sepatutnya disalurkan kepada kumpulan marhaen yang memerlukan bantuan perniagaan, bukan syarikat atau individu berkepentingan…

  Antara penerima dana itu adalah sebuah syarikat yang baru sahaja ditubuhkan dan telah menerima peruntukan sebanyak RM700,000…

  Apa yang mengejutkan, siasatan sumber melalui Suruhanjaya Syarikat Malaysia mendapati syarikat itu baru ditubuhkan pada 14 Januari lepas!!!

  Waytha Moorthy mesti tampil untuk memberikan penjelasan secara terbuka dan terperinci…

  Benar, dana itu adalah untuk komuniti India di Malaysia…

  Benar, kerajaan Pakatan yang meluluskan dan menyalurkan dana RM100A juta tersebut…

  Tetapi setiap sen dari duit dana tersebut datangnya dari hasil titik peluh rakyat Malaysia dan rakyat Malaysia berhak tahu ke mana setiap sen hasil yabg dikutip dari keringat dan airmata mereka dibelanjakan…

  Tiba-tiba teringat tragedi rusuhan di kuil Sri Mariamman, Subang Jaya, Selangor…

  Punca sebenar dari rasa tidak puas hati adalah kerana wang pampasan bernilai jutaan ringgit yang dibayar oleh pihak pemaju kepada pihak pengurusan kuil yang lama tak sampai kepada pihak pengurusan kuil yang baru tak puas hati dan enggan berpindah…

  Yang menjadi mangsa ialah Allahyarham Mohd. Adib, seorang anggota bomba…

  Yang dituduh mencetuskan rusuhan ialah masyarakat Melayu Islam…

  Yang dipersalahkan ialah penyokong UMNO dan PAS…

  Yang kenyang?

  Aney Waytha, tolong kasi jawab itu soalan!!!

  Reply

 68. DARK FORCE ANCAM NEGARA……..

  Siasat Larangan Solat &Denda. Mengapa K’jaan Memihak Kilang? –
  …..

  Gesa siasat isu larangan solat dan denda……

  LARANGAN kepada pekerja Muslim bersolat pada waktu kerja dan denda RM500 jika melanggarnya oleh sebuah kilang di Selangor hampir mencetus polemik agama dan perkauman. Bagaimanapun, setakat ini pihak pengurusan kilang telah menafikannya seperti yang dimaklumkan pihak Polis DiRaja Malaysia menerusi media.

  Namun, semua pihak harus menyedari wujud dakwaan dan pengakuan lisan. Apatah lagi wujud ‘pembelaan’ politik oleh politikus dari kerajaan yang memihak kepada pihak kilang. Dengan sebab kecurigaan tersebut, maka secara adil menuntut satu siasatan telus dilakukan. Kepentingan semua pihak mesti dijamin, tidak memadai selesai penafian.

  Kerana realitinya, perkara seumpama terjadi di banyak sektor terutama perkilangan yang laporan meluas telah ada kepada pihak-pihak berkaitan. Penafian disungguhkan pihak berkenaan tidak dapat menutup masalah yang masih menjadi konflik tidak berkesudahan di banyak tempat. Oleh itu penyelesaian sebaiknya mesti diadakan.

  Pun demikian, menjadikan solat pada waktu dan di premis kerja sebagai larangan dalam peraturan dan dikenakan hukuman berat adalah keterlaluan lagi melampau. Ianya manifestasi sikap tidak menghormati hak menunaikan kewajiban agama yang wajib diberikan tanpa sekatan dan prejudis atau dijadikan kesalahan.

  Majikan dan pekerja harus berbincang tanpa konflik untuk diberi masa dan tempat sewajarnya bagi memenuhi tuntutan tersebut. Pihak majikan tidak wajar menggunakan ‘kuasa’ padanya untuk menidakkan hak tersebut. Kami berpegang bahawa pekerja yang patuh pada agama memiliki integriti, kualiti dan kompetensi boleh menguntungkan majikan.

  Kami juga menyeru semua majikan untuk berkompromi perkara yang tidak sewajarnya disengketakan, manakala pekerja pula dipelawa untuk membuat aduan kepada pihak berkuasa atau kepada kami. Kami juga mengingatkan agar tiada tekanan diberi kepada pekerja atas usaha mereka mendapatkan hak atau menyatakan aduan yang benar mengenai perkara berkaitan ini.

  “Islam Memimpin Perpaduan

 69. KAFIR HARBI TENTULAH ANTI ISLAM…..

  Wafiq terima banyak aduan pekerja dilarang berhijab……..

  SHAH ALAM – Pertubuhan Ikatan Wanita Antarabangsa bagi Institusi Keluarga dan Pendidikan Berkualiti (Wafiq) menerima banyak aduan daripada pekerja swasta terutama sektor perhotelan yang mendakwa mereka dilarang untuk memakai hijab ketika bekerja.

  Exco Belia dan Media Wafiq, Nur Farihah Meor Mazli berkata, sejak akhir 2017 hingga awal 2018, aduan berkaitan larangan itu banyak diterima apabila pengadu mendakwa larangan itu termaktub dalam polisi hotel.

  “Hotel-hotel ini telah kenakan polisi tidak boleh memakai tudung ketika bekerja, baik yang bekerja di bahagian pentadbiran mahupun yang duduk di kaunter hadapan hotel.

  “Jadi bila kita lihat adik dan kakak kita serta ada juga pelajar yang memohon menjalani latihan industri di hotel mengadu mereka dikenakan syarat tidak boleh memakai hijab, maka kita rasa ia amat bercanggah dengan peruntukan Perlembagaan Persekutuan yang sedia ada.

  “Larangan itu juga jelas satu bentuk diskriminasi, sedangkan dalam Perlembagaan Persekutuan telah ada peruntukan tidak boleh ada diskriminasi terhadap agama dan juga pekerjaan,” katanya.

  Beliau berkata demikian pada Wacana Sinar ke-119 membawakan tajuk ‘Diskriminasi Agama Masih Berlaku?’ di Studio C, Kompleks Media Karangkraf di sini hari ini.

  Dalam pada itu, Nur Farihah berkata, Wafiq yang ditubuhkan membela isu-isu berkaitan wanita, kekeluargaan dan pendidikan telah membawa isu larangan itu ke peringkat lebih tinggi.

  “Kami melakukan pertemuan dengan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) dan Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC).

  “Kami juga melakukan pertemuan dengan pihak Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof mengenai hal tersebut,” katanya.

  Nur Farihah berkata, hasilnya pada Mac lalu, pihak hotel yang terlibat telah menarik balik polisi tersebut dan membenarkan pekerja mereka mengenakan hijab ketika bekerja.

  “Alhamdulillah setelah usaha Wafiq bertemu sendiri pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan pihak menteri, akhirnya kami terima berita baik pada Mac lalu di mana pihak hotel membuang polisi larangan berhijab itu.

  “Maka pada pandangan kami, segala solusi setiap isu boleh segera diselesaikan jika ada kerjasama antara kerajaan, pihak swasta dan NGO,” katanya.

 70. MUNAFIK MELAYU BIARKAN KAFIR HARBI PIJAK KEPALA…….

  Rosak fabrik kepala bapak kau?……..

  “Merosakkan fabrik kepala ‘bapak’ kau? Kamu sudah menjadi secina-cinanya, malah lebih Cina daripada Cina di negara China, mahu apa lagi. Berbaris minta jadi warganegara tetapi Bahasa Melayu tunggang-langgang? Layakkah kamu tinggal di sini.”

  Demikian bidas pendakwah bebas, Prof Dr Ridhuan Tee Abdullah mengenai gesaan DAP termasuk Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) kepada anggota Kabinet parti itu supaya membantah rancangan memperkenalkan tulisan ‘khat’ atau seni kaligrafi dalam kurikulum tahun 4 Bahasa Malaysia untuk sekolah vernakular.

  Terdahulu, seramai 138 pemimpin akar umbi DAP, termasuk 13 Adun membuat gesaan itu berikutan murid sekolah vernakular sudah mempelajari ‘tiga bahasa dan tiga sistem penulisan’.

  Kumpulan itu mendakwa, pengenalan tulisan ‘khat’ adalah usaha untuk ‘melembagakan’ dan mempolitikkan tulisan Jawi.

  “Kami bukan tak setuju bahawa ‘khat’ mempunyai nilai artistik, tetapi orang ramai harus digalakkan untuk menghargainya sendiri dan bukan dibuat dasar.

  “Mereka yang mempunyai agenda mungkin merebut peluang untuk memperkenalkan Jawi di semua peringkat. Jika Jawi diinstitusikan, ia akan merosakkan fabrik sosial di Malaysia,” katanya.

  Difahamkan, gesaan itu timbul selepas Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching baru-baru ini memaklumkan bahawa, penggunaan tulisan Jawi dalam buku teks sekolah akan terus digunakan sehingga tahun 2020.

  Beliau menjelaskan tulisan Jawi atau seni khat dalam buku teks sudah digunakan sejak tahun 2016.

  Menyifatkan gesaan pemimpin DAP itu sebagai agresif, Ridhuan Tee berkata, proses ‘pencinaan’ sedang berlaku secara besar-besaran untuk menenggelamkan sebarang identiti Melayu dan Islam selaku penduduk asal negara ini.

  Beliau mengingatkan ultra kiasu yang juga ‘pendatang’ supaya sedar diri sekiranya mahu meneruskan proses ‘pencinaan’ di negara ini.

  “Kerajaan sudah terlalu baik, memberikan kebebasan pendidikan dengan wujud sekolah vernakular secina-cinanya sehingga orang daripada negara Komunis China menggeleng kepala melihat proses ‘pencinaan’ yang sangat keterlaluan, mereka yang Cina di China pun tidak dapat ‘pencinaan’ seperti ini.

  “Bandar Sekinchan seolah-olah berada di negara China. Saya tidak tahu, apa kerja PBT (pihak berkuasa tempatan) dalam memantau perkara ini? PBT di sana goyang telurkah?

  “Seultra-ultra mendiang Lee Kuan Yew, mendiang masih boleh membaca jawi dengan baik. Bukankah itu satu kredit. Peliknya ultra kiasu ini lebih ultra daripada mendiang Lee Kuan Yew. Dalam kata lain, ultra kiasu yang ada di negara ini sangat bahaya. Pemikiran mereka lebih Komunis daripada Komunis,” kata beliau.

  Pada masa sama, Ridhuan Tee meminta kerajaan menghidupkan semula Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) untuk mengajar ultra kiasu ini daripada menjadi kurang ajar.

  “Apa-apa yang boleh mencetuskan keharmonian negara ini sehingga mereka hilang rasa hormat kepada penduduk dan peribumi, humban terus mereka ini ke penjara,” tegas beliau.

 71. ANTARA AGENDA DEEP STATE……

  Belanda larang wanita Islam pakai niqab…

  THE HAGUE: Belanda mengeluarkan larangan pemakaian kain penutup muka termasuk niqab kepada wanita Islam pada Khamis, lapor agensi berita Anadolu memetik Kementerian Dalam Negeri.

  Larangan itu termasuk menutup muka dengan kain, topeng dan topi keledar, dikuatkuasakan di kawasan tertentu seperti institusi pendidikan, pusat penjagaan kesihatan, pengangkutan awam dan di bangunan kerajaan.

  Menurut kenyataan itu lagi, pegawai di kawasan terbabit berhak meminta individu yang memakai penutup muka untuk menanggalkannya atau dilarang memasuki kawasan berkenaan.

  Menurut media Belanda, mereka yang didapati melanggar larangan itu boleh didenda sekurang-kurangnya €150 (AS$165).

  Akhbar harian Algemeen Dagblad melaporkan pada Rabu di bawah Artikel 53 Kanun Jenayah Belanda, orang ramai yang merasakan terganggu dengan wanita yang memakai niqab mempunyai hak untuk bersuara secara lisan atau fizikal.

  Umat Islam tempatan menyuarakan kebimbangan mereka terhadap larangan itu dan menuduh akhbar itu menjadikan wanita Islam sebagai sasaran.

  Amnesty International dan Dewan Negara Belanda membantah larangan itu, dengan mengatakan ia menyekat kebebasan beragama.

  Parti Nida Belanda, yang diasaskan komuniti Islam, berkata pihaknya akan membayar denda bagi pihak wanita yang memilih untuk memakai niqab.

  Dianggarkan kira-kira 150 wanita Islam di Belanda memakai niqab.

  Komen : Celaka!!

 72. PAS PENGKHIANAT UMAT ISLAM MALAYSIA SEBENAR! JIKA PAS MENYERTAI PAKATAN HARAPAN DALAM PRU 14 YANG LALU, SEKURANG KURANGNYA 165 MP MELAYU ISLAM PASTI MENGUASI KERAJAAN DAN PARLIMEN MELAYU ISLAM MALAYSIA MEMILIKI MAJORITI 2/3 LANTAS DAPAT MELAKSANAKAN ISLAM SEPENUHNYA DI MALAYSIA!!! MALANGNYA NAFSU PEMIMPIN2 PAS MENGATASI IMAN MEREKA + KEBODOHAN POLITIK PAS. KHALAS!

 73. ASAL KOMUNIS
  …LEPAS TU JADI SERPIHAN PAP SINGAPORK……

  Lebih 30,000 undi Kit Siang keluar Malaysia…….

  .

  KUALA LUMPUR 1 Ogos – Lebih 32,000 warga maya mengundi mahukan Penasihat DAP, Lim Kit Siang keluar Malaysia, disebalik suara-suara mendesak pendakwah terkenal, Dr. Zakir Naik meninggalkan negara ini.

  Undian melalui laman media sosial Facebook itu dilakukan oleh akaun Fakir Ilmu bermula hari ini, yang setakat 8.10 malam tadi telah mengumpul 33,700 pengundi.

  Daripada kesemua pengundi yang terlibat, 98 peratus memilih ‘Lim Kit Siang keluar Malaysia’.

  “Memandangkan Lim Kit Siang meminta Dr. Zakir Naik keluar secara sukarela dari Malaysia, maka kami di Fakir Ilmu hendak buat undian, siapa hendak Lim Kit Siang keluar dari Malaysia dan Dr. Zakir Naik kekal di Malaysia,” menurut keterangan undian tersebut.

  Kemudian, Fakir Ilmu menerusi laman web berkata, walhal tiada langsung jenayah atau salah laku yang dilakukan Dr. Zakir selama (berada) di negara ini.

  “Amat menghairankan apabila ahli politik yang dikaitkan dengan salah laku besar iaitu rogol pula seolah dilindungi oleh ahli politik Malaysia baharu, serta cuba ‘disapu’ di bawah karpet,” dakwa Fakir Ilmu menerusi laman web, http://www.fakirilmu.com, hari ini.

  Jelas laman web itu lagi, di sebalik janji manifesto yang dimungkiri, ekonomi yang cacamarba, kestabilan politik yang semakin merisaukan dan perpaduan rakyat yang semakin retak, nampaknya terdapat satu hal yang sentiasa konsisten diperjuangkan oleh ahli politik kerajaan Malaysia baharu.

  “Mereka bermati–matian cuba menghalau serta memburukkan pendakwah Islam, Dr Zakir Naik.

  ”Ini membuatkan kita tertanya–tanya sama ada agenda menghalau Dr. Zakir Naik ini sememangnya ditulis sebagai salah satu janji pilihan raya mereka,” soal laman web itu.

  Mengulas mengenai undian yang dijalankan, Fakir Ilmu membangkitkan reaksi sesetengah warga maya yang meminta agar Kit Siang mengemukakan bukti bahawa beliau sememangnya lahir di Malaysia.-UTUSAN ONLINE

 74. PAS MENJAMU SELERA GULAI KAWAH CAMPUR SEKETUL DAGING BABI MCA BERSAMA UMNO DI TANJUNG PIAI JOHOR.

  TG PIAI | Setiausaha Agung PAS Takiyuddin Hassan menjelaskan parti itu tidak memberi restu kepada Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia (Berjasa) untuk bertanding pada pilihan raya kecil (PRK) Tanjung Piai.

  Jelasnya, semua ahli PAS diarahkan WAJIB mengundi calon MCA, Wee Jeck Seng.
  =================================
  GS (GAGASAN SYAITAN) PAS IKATAN BERJASA + MN (MELAYU NERAKA) UMNO PAS MCA MIC GERAKAN GPS = PENDERHAKA NEGARA kerana menentang KERAJAAN PAKATAN HARAPAN PH yang DISAH OLEH YANG DIPERTUAN AGONG.

 75. MAHA KRONI TAK BIARKAN PAK SHEIKH LIWAT DINASTI AGONG TONG M YG TELAH LAMA DIBINA…..

  Why Should Mahathir Allow Anwar To Become Prime Minister?…….

  Mahathir has charted out what he wants. And Anwar is not part of that chart. So, there is no way Mahathir can allow Anwar to become the next Prime Minister. That is the long and short of it all. Anwar is not on the same page as Mahathir so that is that. End of story.

  Why did Tun Dr Mahathir choose Tun Musa Hitam instead of Tengku Razaleigh Hamzah as his Deputy Prime Minister in 1981?

  Why did Mahathir allow Anwar Ibrahim to join Umno in 1982?

  Why did Mahathir choose Tun Daim Zainuddin to replace Tengku Razaleigh as his new Finance Minister in 1984?

  Why did Mahathir choose Tun Ghafar Baba to replace Tun Musa as his new number two in 1986?

  Why did Mahathir choose Anwar to replace Tun Daim as his new Finance Minister in 1991?

  Why did Mahathir allow Anwar to oust Tun Ghafar and take over as the new DPM in 1993?

  Why did Mahathir sack Anwar and replace him with Tun Abdullah Ahmad Badawi as the new DPM in 1998?

  Why did Mahathir force Tun Abdullah to appoint Najib Tun Razak as the new Deputy Prime Minister in 2004?

  Why did Mahathir force Najib to resign in 2015 (but only happened in 2018)?

  Why did Mahathir form a new party and allied PPBM with Pakatan Harapan in 2016?

  Why did Mahathir appoint Dr Wan Azizah Wan Ismail as his DPM in 2018?

  Why should Mahathir allow Anwar to become Prime Minister?
  Yes, many questions, which those of us who have been around since all these events happened can answer. Anyway, if you want to be enlightened, maybe you can speak to people like Ibrahim Ali, Shahrir Abdul Samad, etc., who can give you the full story of the man named Mahathir Mohamad and why he does what he does.

  Mahathir never does anything without a reason. There are reasons as to why Mahathir does what he does.

  And that brings us to another very important question: Why should Mahathir allow Anwar to become Prime Minister?

  If you think Mahathir will appoint Anwar as the next Prime Minister because this is what DAP or PKR wants or because this was what he promised then you do not know Mahathir. From 1981 to 2018, Mahathir did not do what others wanted him to do or because this was what he promised he would do. He does what fits in to his game plan.

  Does Anwar becoming the new Prime Minister fit in to Mahathir’s game plane? No! In fact, it may even disrupt his game plane because Anwar will sabotage whatever Mahathir is currently doing and has planned for the future.

  Mahathir has charted out what he wants. And Anwar is not part of that chart. So, there is no way Mahathir can allow Anwar to become the next Prime Minister. That is the long and short of it all. Anwar is not on the same page as Mahathir so that is that. End of story.

  Reply

 76. Irah,

  ⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽
  Riuh rendah, Stad Bkt Jalil ini serupa dgn pesta
  Kedah & Johor..brsaing merebut puncak takhta
  Negeri Kedah abg sayang, Johor pula abg cinta
  Kedua-dua, Kedah & Johor akan jadi negeri kita
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

 77. Irah,

  🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆
  Mmg lain sekali, pnyokong Kedah pnya ghairah
  Selain pergi dgn bas, 50 buah lori, juga di kerah
  Itulah smgt Kenari..yng nama baru Lang Merah
  Nmun tk kurang le hebat juga. Johor, negri Irah
  ⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 78. Irah,

  ⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽
  Di dlm stadium kini, abg penuh debaran mnanti
  Negri abg Kedah..nak lwn negri Irah, Johor JDT
  Kedah tetap di fikiran..nmun Johor tetap di hati
  Johor&Kedah, negri kita brsama, itu mmg pasti
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆

 79. DALAM BAB EKONOMI PASTIKAN TIADA ELEMEN BABI DALAM PRODUK HARIAN KITA……DALAM BAB POLITIK KITA HARAMKAN PARTI BABI D4P YG JAHANAMKAN EKONOMI DAN SISTEM MASYARAKAT…..

  Kempen BMF jawapan kepada keresahan cari barangan halal………

  Barjoyai berkata, pengguna muslim resah kerana melihat konsep halal ditafsirkan secara berbeza-beza kerana lebih 90 peratus pengeluar barangan halal terdiri daripada kumpulan bukan Islam. Sumber (gambar): Astro Awani
  Penganalisis ekonomi, Prof Emer Dr Barjoyai Bardai berkata, Kempen Beli Produk Muslim atau ‘Buy Muslim First’ (BMF) yang bertujuan membantu ekonomi umat Islam adalah jawapan kepada pengguna Islam yang resah untuk mendapatkan barangan halal khususnya makanan dalam kegunaan harian.
  Contohnya halal untuk makanan yang berasal daripada haiwan adalah haiwan yang halal disembelih dan diproses secara Islam, bahkan kata beliau konsep khinzir juga banyak disalahtafsir di mana kepada pengeluar bukan Islam ini, khinzir bagi mereka ialah daging babi sahaja.
  “Tetapi bagi kita orang Islam khinzir itu meliputi apa-apa elemen dan komponen daripada haiwan itu termasuk gelatin, kulit dan elemen lain. Justeru, keresahan ini menyebabkan selalu kita dengar dan baca di internet bahawa setengah barang adalah tidak halal walaupun sudah mendapat pengesahan jenama halal.
  Selain itu, ketika ditanya mengenai tindakan pemimpin Melayu yang mempertikaikan malah ada yang turut menghalang penganjuran kempen BMF di kawasan masjid, Prof Barjoyai berkata, tindakan mereka mungkin memikirkan dalam ruang lingkup semasa sahaja.

  BANGI: Kempen Beli Produk Muslim atau ‘Buy Muslim First’ (BMF) yang bertujuan membantu ekonomi umat Islam adalah jawapan kepada pengguna Islam yang resah untuk mendapatkan barangan halal khususnya makanan dalam kegunaan harian.

  Penganalisis ekonomi, Prof Emer Dr Barjoyai Bardai berkata, pengguna muslim resah kerana melihat konsep halal ditafsirkan secara berbeza-beza kerana lebih 90 peratus pengeluar barangan halal terdiri daripada kumpulan bukan Islam.

  Beliau berkata, bagi pengeluar barangan halal yang bukan Islam, apa yang ditakrifkan sebagai halal bagi mereka asalkan tidak ada khinzir dan alkohol, sedangkan takrifan halal itu sebenarnya lebih luas daripada itu.

  Contohnya halal untuk makanan yang berasal daripada haiwan adalah haiwan yang halal disembelih dan diproses secara Islam, bahkan kata beliau konsep khinzir juga banyak disalahtafsir di mana kepada pengeluar bukan Islam ini, khinzir bagi mereka ialah daging babi sahaja.

  “Tetapi bagi kita orang Islam khinzir itu meliputi apa-apa elemen dan komponen daripada haiwan itu termasuk gelatin, kulit dan elemen lain. Justeru, keresahan ini menyebabkan selalu kita dengar dan baca di internet bahawa setengah barang adalah tidak halal walaupun sudah mendapat pengesahan jenama halal.

  “Pengguna muslim sentiasa menunggu dan mencari apakah pilihan lain untuk penggunaan barang yang benar-benar halal. Justeru BMF mewujudkan satu peluang kepada penguna Islam untuk benar-benar mendapatkan barangan halal khususnya barang makanan sebagai asas,” katanya kepada Ismaweb.net hari ini.

  Prof Barjoyai berkata, jika dilihat dari aspek peluang kepada peniaga muslim yang bertanggungjawab, mereka sedaya upaya cuba mengeluarkan barangan benar-benar halal kepada pelanggan mereka.

  Bagaimanapun, kata beliau, ini boleh menyebabkan peniaga muslim mengalami kos mahal sedikit dan mereka mengalami masalah untuk memasarkan barangan sekiranya skop perniagaan mereka kecil.

  “Mereka tidak dapat memasarkan barangan mereka ke supermarket dan hypermarket juga kerana kaedah atau syarat penjualan dan pembelian yang ketat dikenakan kepada peruncit hypermarket. Disebabkan itu banyak barang keluaran peniaga muslim tidak sampai ke pasaran, tersorok di kawasan berhampiran kilang sahaja .

  “Justeru, dengan wujudnya kempen BMF ini memberi harapan kepada lebih 5,000 peniaga muslim yang mengeluarkan barangan makanan sahaja. Setengah daripada mereka mungkin tidak mempunyai logo halal pun kerana untuk mendapatkan logo halal bukan usaha mudah.

  “Namun mereka yakin sebagai peniaga muslim mereka mengeluarkan barangan halal. Oleh itu kempen BMF ini menemukan kedua-dua pihak, pelanggan yang memerlukan barangan halal dan peniaga muslim yang perlu memasarkan barangan halal,” katanya.

  Selain itu, ketika ditanya mengenai tindakan pemimpin Melayu yang mempertikaikan malah ada yang turut menghalang penganjuran kempen BMF di kawasan masjid, Prof Barjoyai berkata, tindakan mereka mungkin memikirkan dalam ruang lingkup semasa sahaja.

  “Mereka sebenarnya takut isu (kempen BMF) ini menjadi isu perkauman serius yang boleh menyebabkan satu masalah besar kepada negara,” katanya.

 80. D4P IALAH SYAITAN JAHAT DAN GANAS YG MESTI DIHAPUSKAN DI TANAH MELAYU SUPAYA RAKYAT HIDUP MAKMUR DAN TENTERAM ………KAEDAH DIGUNA D4P SEBIJIK MACAM IBLIS YG MANIPULASI KEADAAN DAN PECAH BELAHKAN MASYARAKAT…….

  ArtikelKenyataan Media
  Cubaan DAP Hakis Keyakinan Rakyat Terhadap PDRM………….

  DAP selalu menyatakan ia menghormati kedaulatan undang-undang (rule of law). Malangnya, kenyataan terbaru Lim Guan Eng menunjukkan DAP sedang berusaha keras untuk menghakis keyakinan rakyat terhadap kedaulatan undang-undang.

  Melalui kenyataan ini, Lim Guan Eng menyatakan wakil-wakil rakyat DAP dalam mesyuaratnya di Ibu Pejabat DAP pada malam 31 Oktober 2019 menegaskan :

  (1) Mereka sangat tidak gembira dengan tindakan pihak berkuasa menggunakan SOSMA ke atas pemimpin-pemimpin kerajaan negeri DAP atas alasan-alasan yang tidak berasas (on unsubstantiated grounds).

  (2) Mereka mempersoalkan mengapa tindakan ke atas wakil-wakil rakyat DAP diambil atas kesalahan-kesalahan yang dilakukan sebelum 2018 sedangkan Kerajaan BN sebelum ini tidak mengambil tindakan ke atas mereka.

  (3) Mereka mempersoalkan mengapa tindakan begini tidak diambil terhadap pemimpin-pemimpin BN sewaktu mereka berada dalam kerajaan sebelum PRU 14, di mana sesetengahnya didakwa “menyalurkan dana”.

  (4) Mereka merumuskan bahawa kegagalan pihak berkuasa mengambil tindakan sama terhadap pemimpin-pemimpin kerajaan BN yang sekarang ini menjadi pembangkang menimbulkan soalan mengenai wujudnya “deep state”.

  Tindakan DAP menyifatkan penahanan dan pendakwaan ke atas pemimpin-pemimpin kerajaan negeri DAP atas alasan-alasan yang tidak berasas (on unsubstantiated grounds) adalah satu penghinaan terhadap keprofesionalan Polis Di-Raja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Peguam Negara (AGC).

  Begitu juga dengan tindakan DAP mempersoalkan mengapa tindakan ke atas wakil-wakil rakyat DAP diambil atas kesalahan-kesalahan yang dilakukan sebelum 2018 yang cuba mengelirukan rakyat kerana tuduhan utama ke atas wakil-wakil rakyat DAP adalah atas kesalahan-kesalahan yang dilakukan pada 28 November 2018, selepas PH memerintah.

  Tindakan DAP mempersoalkan mengapa tindakan begini tidak diambil terhadap pemimpin-pemimpin BN sewaktu mereka berada dalam kerajaan sebelum PRU 14, di mana sesetengahnya didakwa “menyalurkan dana”, adalah tuduhan yang berat. Jika pemimpin DAP tahu ada pemimpin BN yang “menyalurkan dana” kepada kumpulan pengganas LTTE maka menjadi kewajipan untuk mereka membuat laporan rasmi kepada PDRM, bukannya melemparkan tuduhan umum tanpa bukti.

  Tindakan DAP merumuskan bahawa kegagalan pihak berkuasa mengambil tindakan sama terhadap pemimpin-pemimpin kerajaan BN yang sekarang ini menjadi pembangkang menimbulkan soalan mengenai wujudnya “deep state” sekali lagi merupakan satu penghinaan terhadap keprofesionalan PDRM dan AGC.

  Malah, tuduhan mengenai wujudnya “deep state” ini memberi implikasi yang besar kepada keutuhan PH sebagai sebuah pakatan kerana jika benar “deep state” ini wujud maka pastilah Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang diterajui oleh Presiden BERSATU, Tan Sri Muhyiddin Yasin, juga bersekongkol dengannya.

  Saya menggesa PDRM dan AGC khususnya supaya mengambil tindakan sewajarnya ke atas segala tuduhan DAP ini demi memastikan kedaulatan undang-undang sentiasa terpelihara.

  Saya juga menggesa KDN, terutamanya Tan Sri Muhyiddin, membuat penjelasan segara mengenai dakwaan kewujudan “deep state” ini demi memastikan integriti KDN sentiasa terjaga.

  Sekian.

  “Islam Memimpin Perpaduan”

  MOHD KHAIRUDDIN

 81. KOREA UTARA JADIKAN RAKYAT LEMBU DAN HIDUP MAKAN RUMPUT….INILAH YG DIBUAT D4P MAFIA KOMUNIS TAK BERTUHAN DI TANAH MELAYU…… TENGOKLAH SEKARANG EKONOMI MAKIN JAHANAM…..

  Perkukuh Muafakat Nasional atasi agenda jahat DAP……

  IPOH: Kerajaan PH dilihat dikawal dan dinakhodai DAP di mana sekali gus meletakkan orang Melayu Bumiputera yang merupakan 70 peratus rakyat negara ini berada di bawah kekuasaan mereka.

  Pesuruhjaya PAS Negeri Perak, Razman Zakaria bahkan menempelak, betapa DAP biarpun kecil jumlah mereka, tetapi giat melaksanakan rancangan yang memecahbelahkan umat Islam khususnya.

  Sehubungan itu, beliau menggesa Muafakat Nasional diperkukuhkan sebagai formula rakyat pelbagai kaum mendepani penguasaan DAP dan menjaga kesinambungan kemakmuran negara dari tangan-tangan jahat.

  “Dengan hanya kuasa yang kecil dalam kerajaan, DAP mula menunjuk belang dengan menyuntik pengiktirafan (kepada) Komunis. Misalnya, mereka berani menyebarkan komik mengiktiraf perjuangan komunis di sekolah-sekolah.

  “Dalam keadaan graduan Melayu digantung ijazah kerana berswafoto di atas pentas, DAP pula lantang mempertahankan kebiadaban graduan Cina yang melakukan kekacauan di hari graduasi Universiti Malaya. Lebih malang lagi, ijazah tetap diberikan kepada graduan biadab itu.

  “Kita bukanlah rasis dalam memperjuangkan Muafakat Nasional ini. Hal ini kerana kerakusan DAP dalam menyuntik Islamofobia semakin hari semakin membimbangkan kedudukan Melayu dan agama Islam ini wajar kita tangani,” ujarnya.

  Sedangkan menurut beliau, tiada mana-mana kaum minoriti bukan Islam ditindas di dalam negara umat Islam sebagaimana Muafakat Nasional juga menjadi rancangan untuk memelihara kepentingan semua.

  Razman turut menyifatkan bahawa pemimpin PH memperbodohkan kecerdikan rakyat dengan membohongi serta memungkiri janji-janji palsu dan kenyataan yang tidak masuk akal.

  “Jikalau pengurusan benih padi pun mereka tidak boleh urus dengan baik, bagaimana pula PH mahu urus negara,” tempelak Razman yang juga merupakan Adun Gunung Semanggol itu.

 82. Irah,

  ⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽
  Abg hari ini sibuk mnguruskan geng rmbongan
  Ke Bkit Jalil, mereka datang, mmberi sokongan
  Dah tentu..mereka nak Kedah dpt kemenangan
  Tapi abg tk lupakan Johor..negeri bkl tunangan
  🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Jgn pula anggap diri Irah tu abg buat tak endah
   Abg cuma kalut uruskn geng penyokong Kedah
   Utk Irah, abg tetap cari ruang berpantun madah
   Kerna Kedah-Johor, trcatat bnyak kengan indah
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   ⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆

   1. 👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
    Dlm prjlanan tadi, abg jamak solat asar & zohor
    Johor & Kdah dlm bolasepak mmg dh masyhur
    Dua ank ngeri ini pula, mngukir cinta suci luhur
    Kedua2 negri ini, ttp di hati abg..Kedah & Johor
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    ⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

 83. ..nampaknya macam prev. defence minister, hisham dah ‘kau-tim’ dgn macc, and no wonder he’s trying so hard ‘licking’ madey and collaborating with his ‘besan’ azmin scheming to form the ‘backdoor’ govt, and its puzzling latifah koya so very quite !!!

  1. Najib Lame Duck In The Longkang

   Macam mana orang nak caya apa you cakap, you even confuse the word “quiet” with “quite”.

   ‘backdoor’ govt? You “that way inclined” ha, always go thru the ‘backdoor’ ?

   1. Patriot ups pressure on Hisham over helicopter purchase
    FMT Reporters – November 2, 2019 11:37 AM

    https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2019/11/02/patriot-ups-pressure-on-hisham-over-helicopter-purchase/

  2. Lame Duck In The House

   My backdoor guy will stay safe. As long as I PM nobody touching him. Not even fleas.

   1. Kalau ikut NGO Tentera PATRIOT yang berkerja keras utk kemenangan Madey dan PH, H2O inilah yalah Menteri Pertahanan terburuk dan patut dah lama dihadapkan dgn kes Mahkamah kerana salahlaku2 diMindef sesuai peranan dia sbg Klepto No. 3 selepas Komedi dan sepupu nya dihadapkan dgn bertimbun tuduhan2.

    Dari kes Helicopter ini dan melihat cara dia cepat mempertahankan pembekal salahlaku bekalan tak patuhi spesifikasi teknikal pembelian helicopter tempur seolah dia pun dah pow bayaran dari syarikat kroni.

    Mengingatkan pembelian submarine oleh sepupu yang tak boleh selam tetapi dah pow komisen sampai terbunuh Minah Mongolia.

    Tetapi apakan daya Patriot dan penyokong2 PH lain, H20 seolah diberi immuniti dari rule of law PH kerana peranan backdoor.

    Tidak sia2 H2O bekejar keMorocco utk bercuti dgn long lost friend, berkerja keras jadi broker utk bawa lompat MP2 UMNO keBersatu, berkerja keras utk menyokong kempen Madey PM 5 tahun atau menawar diri utk jadi bounty hunter persendirian mencari Jho Low.

    Tengok sahaja gambar2 penamaan calon PRK TP Hari ini, terpampang gambar2 dia dgn sepupu yang cuti dari Mahkamah kerana chronic conjugivitus Haloween lengkap dgn bukan baju Merah Bersatu.

    Strategi backdoor yalah strategi sepupu dua ekor ini utk nego konsensus selamat dari Sungai Buloh sama spt strategi Jho Low bayar utk selamat dari KARI DOJ.

 84. 1. Kegagalan YB Menteri Pendidikan Malaysia Dr Dr Maszlee Malik menjawab soalan lisan yang dibangkitkan oleh YB Ayer Hitam, Datuk Seri Ir Dr. Wee Ka Siong kelmarin mengenai status Program Sarapan Percuma (PSP) amat mengejutkan.

  2. Semakan pada Buku Anggaran Perbelanjaan Persekutuan 2020 B/P. 63 Kementerian Pendidikan mendapati tiada peruntukan khusus dalam Belanjawan 2020 untuk PSP yang dianggarkan mencecah RM1.67 billion sebagaimana yang diumumkan YB Menteri sebelum ini. Sebaliknya program Kerajaan BN terdahulu iaitu Rancangan Makanan Tambahan (RMT) masih menerima peruntukkan berjumlah RM 295,120,000 dibawah Butiran 081200.

  3. Demikian juga dengan status Program Baucar Buku RM250 seperti yang dijanjikan Dr Maszlee untuk diperkenalkan semula pada tahun 2020, di hadapan mahasiswa di Universiti Malaysia Kelantan (UMK) pada 4 Mac 2019 lalu. Ternyata tiada langsung tercatat peruntukan untuk Program Baucar Buku RM250 dalam Belanjawan 2020.

  Persoalan yang bermain di fikiran rakyat:

  (i) Apakah benar Program Sarapan Percuma dan Program Baucar Buku ini akan bermula 1 Januari 2020 sebagaimana yang dijanjikan kepada rakyat sedangkan tiada peruntukan khusus yang disebut dalam Belanjawan 2020?

  (ii) Apakah YB Menteri Pendidikan ada berbincang atau berwhatsapp dengan YB Menteri Kewangan mengenai program-program besar ini sedangkan langsung tidak disebut dalam ucapan mahupun dicatatkan dalam mana-mana bahagian dalam Belanjawan 2020?

  (iii) Apakah peruntukan RM295 juta untuk RMT dalam Belanjawan 2020 memberikan isyarat dasar kerajaan BN terdahulu ini lebih berkesan untuk diteruskan berbanding idea PSP YB Menteri?

  (iv) Apakah nasib PSP dan Baucar Buku ini akan menjadi seperti janji YB untuk menghapuskan tol Simpang Renggam dan bersedia untuk membayar kembali tuntutan bayaran balik tol oleh pengundi Simpang Renggam?

  4. Justeru Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia mendesak penjelasan segera daripada pihak YB Menteri Pendidikan kerana ia melibatkan harapan rakyat. Cukuplah rakyat ditipu sekali lantaran kegagalan PH melaksanakan janji Manifesto PRU14.

  Dr Asyraf Wajdi Dusuki
  Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia

  1. Lame Duck In The House

   Tak jadi breakfast. Kroni kantoi kena sorok muka depa dulu. Saya nak jadi PM lagi 3 tahun. Hangpa bayaq sendiri kasut hitam, hangpa bayaq sendiri breakfast. Tol Simpang Renggam hangpa bayaq guna duit pak hang. Apa saya peduli?

 85. Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak mungkin boleh membangunkan negara dan membina kerajaan yang kuat jika menjadi perdana menteri menggantikan Tun Dr Mahathir Mohamad

  Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), Haji Aminuddin Yahaya berkata, sikap Anwar yang tidak peduli dan mesra Melayu menyukarkan beliau – yang kononnya bakal perdana menteri kelapan – membina sebuah kerajaan yang kuat.

  Katanya, sejarah Anwar ketika menjadi menteri kewangan pada tahun 1991 juga tidak menampakkan beliau mampu mengurus ekonomi negara dengan baik.

  “Bahkan, kebergantungan Anwar dengan Amerika Syarikat (AS) dan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) membimbangkan dan berbahaya dari segi ekonomi negara.

  “Saya dan rakyat juga melihat Anwar tidak konsisten dalam pendirian beliau untuk sesuatu isu,” katanya kepada Ismaweb.net, hari ini.

  Beliau berkata demikian mengulas kenyataan penganalisis politik, Prof Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff yang menyifatkan Anwar sebagai individu sesuai menjadi pengganti Dr Mahathir jika berlaku peralihan kuasa dalam penggal ini.

  Mohammad Agus berkata, Anwar adalah pemimpin yang mampu melonjakkan ekonomi negara, memartabatkan kesejahteraan rakyat, mengharmonikan hubungan kaum dan membawa Malaysia ke depan, walaupun mengakui pelantikan itu akan dibantah oleh orang Melayu.

  “Bagaimanapun, orang Melayu tidak perlu risau hal ini kerana kedudukan Melayu sudah dijamin dalam Perlembagaan. Janganlah setelah 62 tahun merdeka, kita masih lagi dikongkong dengan politik perkauman,” kata Mohammad Agus.

  Mengulas perkara itu, Aminuddin berkata, walaupun hak Melayu ada dalam Perlembagaan, ia tidak menjamin kerana proses melaksanakannya yang selalu sahaja berlaku penyelewengan.

  “Bukan hanya tidak mesra dan peduli Melayu, pemikiran Islam Anwar yang liberal itu juga tidak menjamin keabsahan agama Islam,” katanya.

  Polemik peralihan kuasa perdana menteri terus menjadi isu hangat, bukan sahaja dalam kalangan ‘pemain’ politik, malah rakyat apabila Dr Mahathir pernah mengumumkan akan menyerahkan kepimpinan negara kepada Anwar dalam tempoh dua tahun.

  Difahamkan, perjanjian yang ditandatangani pada 6 Januari 2018 hanya menamakan Anwar sebagai perdana menteri kelapan, tanpa tempoh akhir rasmi ditetapkan.

 86. Lame Duck In The House

  Saya ajaq depa MO perabih cukai. Hidup cukong. Depa lagi bijak daripada saya. Jho Low pun lari tak dapat cari. Takpa asai saya jadi PM apa hangpa peduli?

  1. Najib Lame Duck In The Longkang

   Saya dah tak jadi PM, sebab Tun gulingkan saya di Pru14. Tapi sebelum saya kena guling, saya sudah arrange kan Jho Taek dapat asylum di sebuah negara lain.

Leave a Reply

Your email address will not be published.