PERTANYAAN KEPADA HISHAMMUDDIN, SYARIKAT SIAPA DIBERI KONTRAK BEKAL HELIKOPTER?

Berikutan Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu menyatakan kementeriannya sedang menimbang untuk membawa ke mahkamah berhubung pembelian enam helikopter bernilai lebih RM300 juta oleh pentadbiran terdahulu, namun masih belum diterima, perkara itu segera mengundang respon pantas daripada bekas Menteri Pertahanan, Hishammuddin Hussein.

Beliau mempertikaikan kenyataan Mohamad Sabu itu dengan mendakwa ia sengaja dijadikan polemik serta isu.

“Sebenarnya tidak sampai atau tidak mahu terima? Kalau betul telah 98 peratus siap dan sudah dibayar, terima sahajalah helikopter tu.

“Apa masalahnya lagi sampai perlu tangguh, kemudian reka pelbagai isu dan polemik?

“Ini yang saya sering sebut sebelum ini, jangan disebabkan hendak bermain politik, keselamatan rakyat Sabah diperjudikan,” katanya katanya dalam satu hantaran di laman Facebooknya.

Bagaimanapun, dalam jawapan balas kepada Hishammuddin oleh Kementerian Pertahanan semalam, isu itu nampaknya lebih daripada yang kita jangkakan.

Menurut kenyataan Kementerian Pertahanan, kelewatan penerimaan helikopter tempur ringan MD530G kerana ia mengalami pelbagai masalah teknikal dengan syarikat pembuat asal (OEM).

“Semasa pembinaan helikopter tersebut, kerajaan telah mengkaji semula kesesuaian alatan serta spesifikasi dan mendapati pindaan dan perubahan perlu dibuat agar helikopter yang diterima memenuhi keperluan agensi.

“Berdasarkan kepada kontrak asal, syarikat telah gagal mematuhi obligasi utamanya iaitu menghantar enam buah helikopter.

“Tarikh penghantaran bagi helikopter tersebut juga telah dipinda sebanyak tiga kali, namun tiada sebuah helikopter pun yang telah diserahkan kepada kerajaan sehingga hari ini,” kata kenyataan itu lagi.

Menurut Kementerian Pertahanan juga, kerajaan telah membuat pembayaran kepada syarikat itu sebanyak RM112.6 juta yang bersamaan dengan 35 peratus daripada RM321.9 juta nilai keseluruhan kontrak.

Berdasarkan jawapan Kementerian Pertahanan itu, jelas ternampak ada sesuatu yang tidak kena dalam kontrak membekalkan helikopter tempur yang dibuat semasa Hishammuddin menjadi Menteri Pertahanan.

Sumber-sumber yang biasa dengan Kementerian Pertahanan menyebut, masalah utama kelewatan adalah kerana speaifikasi helikopter yang dihantar berbeza dengan yang ditempah dan ia menjadi sebab utama mengapa kerajaan enggan menerimanya.

Itulah juga yang dikatakan menjadi punca mengapa tarikh penghantaran telah dipinda sebanyak tiga kali, tetapi gagal diserahkan sehingga sekarang.

Kerajaan diberitakan berminat membeli helikopter tempur itu sewaru menyaksikan demonstrasinya ketika Pameran LIMA di Langkawi.

Walaubagaimanapun, helikopter yang dihantar kepada kerajaan dikatakan bukanlah helikopter yang melakukan demonstrasi tersebut.

Dalam bahasa yang mudah, sumber itu memberitahu, perumpaannya ibarat yang ditempah adalah helikopter tempur, namun yang dihantar tidak lebih seperti helikopter peninjau sahaja.

Di sebalik ura-ura Mohamad Sabu mahu mengambil tindakan undang-undang kepada syarikat penbekal dan ia kemudian mendapat reaksi pantas daripada Hishammuddin, seolah-olah ada yang sesuatu yang menarik mengenai kontrak itu.

Kenapa Hishammuddin tampak beria-ia mempertahankan helikopter itu sudah pun disiapkan dan sepatutnya diterima saja oleh kerajaan?

Kepada Ahli Parlimen Sembrong itu, ingin ditanyakan, bagaimana kerajaan mahu menerima  helikopter tersebut jika spesifikasinya tidak sama dengan yang ditempah?

Selain itu, oleh kerana kontrak lumayan itu ditandatangani sewaktu beliau menjadi Menteri Pertahanan, bolehkah Hishammuddin menjelaskan siapakah pemilik syarikat yang dianugerahkan membekal helikopter tersebut?

Benarkah sepertimana perbualan umum di merata tempat – dari kedai kopi hingga ke lounge Parlimen – yang mengatakan kontrak itu dianugerahkan kepada salah seorang kroninya yang difahamkan dalam waktu yang sama adalah juga merupakan pegawainya?

Benarkah juga dikatakan, ketika kemelut penghantaran berlaku dengan kerajaan, syarikat itu telah pun dijual kepada pihak lain – tentunya dengan tujuan untuk mengambil untung secara mudah dan atas angin – dan ia dikatakan menjadi faktor penghantaran helikopter terus tersangkut sehingga sekarang? (ShahbudinHusin 02/11/2019)

Kongsikan artikel ini
Updated: 2 November 2019 — 12:13 pm

107
Leave a Reply

avatar
11 Comment authors
Lame Duck In The HouseSpender ManKaki EntotDabbatul ArdhTum Merehe Apna besh Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Lame Duck In The House
Guest
Lame Duck In The House

Bola kalah. Tanjung Piai kalah. Pasaipa semua kalah? Saya nak jadi PM lagi 3 tahun. Pasaipa kalah?

Spender Man
Guest
Spender Man

Bekas Ketua Pemuda PKR, Mohamad Ezam Mohd Nor meminta para pemimpin, khususnya PM untuk berhenti menjadi munafik dan hipokrit. Katanya, “selepas lebih 50 tahun merdeka” dengan negara sepanjang masa dipimpin oleh orang Melayu tetapi terpaksa menganjurkan sebuah kongres yang “memalukan” untuk mempertahankan maruah orang Melayu. Sepanjang masa itu, Ezam berkata, pemimpin Melayu yang berkuasa hanya menjaga “anak bini dan kroni”, sedangkan bangsa Melayu “di bawah pentas” dan “di luar dewan” ramai yang melarat dan sengsara kehidupannya, termasuk juga rakyat dari bangsa-bangsa lain. “Buktinya jelas. Lihatlah yang di atas pentas kongres itu nanti majoritinya jutawan, anak-anaknya jutawan, rumah dan kereta paling… Read more »

Spender Man
Guest
Spender Man

PRK Tanjung Piai Dan Sindrom PHinocchio : Kenapa Bohong Lagi? Kerajaan PH jelas mungkir janji manifesto mereka sendiri yang tiada lagi lantikan politik dalam agensi dan GLC jika tadbir negara. Tapi apabila ditekan, Lim Guan Eng DAP dakwa jika ada lembaga pengarah yang merupakan ahli politik dari PH, mereka hanya anggota biasa atau hanya aktif di peringkat negeri dan bukan di peringkat nasional. “DAN tidak ada wakil rakyat yang dipilih menduduki lembaga pengarah GLC,” dakwa anak Lim Kit Siang DAP. https://m.malaysiakini.com/news/498043 Rupa-rupanya, Guan Eng DAP telah menipu! Memang ada wakil rakyat yang dilantik sebagai Lembaga Pengarah GLC! Contohnya: 1. Wong… Read more »

Spender Man
Guest
Spender Man

Penegasan dibuat pemimpin Pemuda DAP mengenai komik karya Hew Kuan Yau itu tidak ada kaitan dengan parti belum meyakinkan dan tidak boleh diterima, kata seorang pemimpin PAS. Justeru menurut anggota Jawatankuasa Pusat PAS, Dr Khairuddin Aman Razali, polis tidak wajar mengehadkan langkah mengambil keterangan Hew dan pelukis komik berkenaan semata-mata. Menurut Khairuddin, polis juga patut menyiasat Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, yang memberikan kata-kata aluan untuk komik berkenaan. “Apabila yang menulis kata-kata aluan (dalam komik tersebut) adalah Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, ini menunjukkan ia mendapat dukungan penuh DAP. “Tambahan pula dengan kedudukan Lim sebagai Menteri Kewangan, ia… Read more »

Kaki Entot
Guest
Kaki Entot

Mahathir PM Satu Penggal. Anwar? Rayer DAP Jelutong pun melenting. Beliau melenting apabila 6 ahli parlimen UMNO sanggup buat sidang akhbar menyatakan sokongan Dr Mahathir kekal jadi PM sampai hujung penggal ini. Mungkin teringat beliau busybody dan menyampuk dalam dewan. Apa pun …. ini semua percaturan politik. Ada game yang jelas (seperti sidang akhbar 6 MP UMNO) dan ada juga yang senyap-senyap tanpa pengetahuan rakyat dan ahli parti sendiri. Yang senyap-senyap itu yang sebenarnya menarik untuk saya tulis! Next time. 6 MP UMNO ini tentu fikir mereka ada hak untuk menyatakan pendirian peribadi mereka. Di manakah logik mereka? Mereka ialah… Read more »

Kaki Entot
Guest
Kaki Entot

Azmin Puji Formula Najib Razak Dan Kerajaan BN Tentang Konsensi Lebuhraya. Kenyataan Azmin Ali ini secara tidak langsung telah setuju dengan sumbangan besar Najib Razak dan kerajaan BN sebelum ini. Pada asalnya, perjanjian yang ditandatangani di era Dr Mahathir pada 1999 telah membenarkan PLUS menaikkan kadar tol 10% setiap 3 tahun. Jika tidak naik, kerajaan terpaksa bayar pampasan. Walau bagaimana pun, Khazanah Nasional Bhd dan KWSP (EPF) telah beli konsesi lebuh raya milik PLUS pada 2011 semasa Najib menjadi PM. Dan kadar tol tidak pernah dinaikkan pada tempoh 9 tahun sejak Najib jadi PM kerana konsesi lebuh raya telah dibeli… Read more »

Kaki Entot
Guest
Kaki Entot

Azmin-Hisham-Mukhriz? The Paper Tiger..!? Good Bye Aljubori you don’t have numbers..!! Antara kesilapan anwar ialah apabila beliau mengatakan akan reshuffle kabinet apabila menjadi perdana menteri. Kenyataan begini membuatkan menteri yang tak perform sudah dapat merasakan bahawa mereka akan tercicir dari jawatan apabila anwar menjawat jawatan itu nanti. Maka jalan terbaik sekiranya masih ada maruah Tun harus kekal hingga akhir penggal Ada sedikit kepelikan berkenaan orang orang bersatu ini. Dengan umno Atok dorang gaduh, dengan pkr atok dorang gaduh, dengan dap atok dorang gaduh, dengan pas atok dorang lagi lah gaduh dan yang paling hebat ialah sesama sendiri pun dorang gaduh…..kikikiki..… Read more »

Dabbatul Ardh
Guest
Dabbatul Ardh

Anwar Kata Hishammuddin Timbalan Perdana Menteri???? Ada cerita menarik dalam parlimen. Anwar bertemu dengan Hishamuddin di ruang duduk Parlimen. Anwar beritahu Hishamuddin : “You want to fight, I will give you war.” Hishammuddin pun jawab : “Bring it on, I’m ready.” Adalah balas senyum sebagainya tapi seperti tegang pun ada. Lebih-lebih lagi bila Anwar kata Hishamuddin : “Good luck, deputy prime minister.” Perli atau tidak, inilah cerita dalaman yang berlaku. Yang tersurat dan tersirat. Orang putih kata, read between the line. Apa mungkin Anwar melawak sahaja? Sekarang berlakunya ketidaktentuan tempoh peralihan kuasa Perdana Menteri yang semakin samar-samar. Malah, rakyat sendiri… Read more »

Dabbatul Ardh
Guest
Dabbatul Ardh

Kongres Barua : Mahathir Yang Minta Anwar Diserang? Ada ahli politik yang sangat yakin Anwar Ibrahim sebut bahasa kesat “kongres barua’ di hadapan Dr Mahathir. Beliau kata Anwar kecewa kerana tidak dijemput dan lebih pedih lagi perasaannya bila lihat Azmin Ali ditonjolkan di atas pentas Kongres Maruah Melayu dengan pemimpin-pemimpin lain. Beliau juga kata Anwar ‘haprak’ dan ‘penyangak’ yang sedang berlakon mempamerkan watak tokoh pemimpin dan manusia hipokrit dalam segenap segi. Anwar tidak layak untuk memimpin bangsa dan negara kerana beliau ini bersikap tidak rasional dan amat pendendam. Anwar seperti ‘musang berbulu ayam’ amat merbahaya untuk diizinkan memimpin negara. Ironi,… Read more »

Dabbatul Ardh
Guest
Dabbatul Ardh

Ekonomi makin terok,mata wang jatuh,rakyat makin tertekan dgn kos barang naik, rasuah LGE ditutup rapi, kes semburit menjadi moral kelakuan pemimpin, LTTE disanjung, LGBT dilaknat Allah semakin di agung,siswazah semakin biadap di kalangan barua pelampau kaum cina DaPigs yg tak beradab,agama islam dihina, hak bumiputera disentuh, “pendatang” kaum semakin kurang ajar kerana hilangnya perpaduan utuh ,gila kuasa menjadi taruhan, jawatan menjadi rebutan,rasis dan keharmonian terganggu gugat. rakyat makin tertekan,menghina bahasa melayu sbg bahasa persekutuan, bahasa Raja perlembagaan bukan lagi panduan,pembohongan pemimpin kepada rakyat di dahulukan, TUMBANGKAN PAKATAN HARAMJADAH….. Agar menjadi teladan kpd cucu,cicit dan tuhan puan, agar JGN BERJANJI BINTANG… Read more »

Tum Merehe Apna besh
Guest
Tum Merehe Apna besh

Ahli Parlimen Selayang William Leong berkata, Pakatan Harapan (PH) kini dalam separuh masa kedua sejak mengambil alih kerajaan pusat pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14. Justeru, katanya, sudah tiba masa untuk menukar kapten pasukan. “Rakyat bangkit pada PRU ke-14 dan memberi peluang kepada PH diterajui oleh Dr Mahathir Mohamad. “Malangnya, selepas satu setengah tahun apa yang berlaku adalah sangat menyedihkan,” kata Leong yang juga merupakan pemimpin veteran PKR. Ketika ini, tambah Leong, dia sudah boleh nampak perangai sebenar beberapa pemimpin khususnya daripada partinya sendiri iaitu PKR. Jelas Leong, pada konvensyen PH, sudah dipersetujui bahawa Dr Mahathir akan menjadi perdana menteri… Read more »

Tong Keng Kau Lok, Lu tonggeng, gwa jolok
Guest
Tong Keng Kau Lok, Lu tonggeng, gwa jolok

Mahathir The Paper Tiger & PH-DAP Tolak Dasar Bumiputera! The paper tiger bermaksud seseorang yang kelihatan kuat dan mengancam, tetapi sebenarnya tidak berkesan dan tidak dapat menahan cabaran. Itulah gelaran baharu Dr Mahathir yang diberikan oleh Ronnie Liu, sahabat Lim Guan Eng, Lim Kit Siang dan orang kuat parti DAP. Sebelum ini Kit Siang DAP labelkannya sebagai Mahathir KKN (Korupsi, Kronisme dan Nepotisme). Kita boleh baca sindiran, penghinaan dan kutukan orang DAP ini terhadap Mahathir. Memang pedas dan berasap seolah-olah Mahathir tiada nilai lagi di mata orang DAP ini. https://m.malaysiakini.com/news/496880 Tapi artikel ini bukan untuk pertahankan Mahathir walau pun artikel… Read more »

Alon Alon nanti klakon
Guest
Alon Alon nanti klakon

PRK Tanjung Piai : Anwar Dan DAP Tidak Bantu Calon Mahathir? Kalau dibaca 5 perkara utama yang perlu ditumpukan oleh calon PPBM di PRK Tanjung Piai, pengundi-pengundi kawasan parlimen itu sebenarnya tidak susah untuk memilih ahli parlimen mereka yang baharu. Tidak kira siapa calon BN, warga Tanjung Piai tidak perlukan seorang lagi ahli parlimen yang sekapal dengan kerajaan PH persekutuan hari ini. Mereka dan rakyat keseluruhannya sangat memerlukan wakil yang mampu sebagai check and balance, suara mendesak dan bukannya yes man kepada kerajaan persekutuan PH. Dan kerana terlalu ramai yes man dalam PH sekarang, mereka gagal untuk bersuara dan tidak… Read more »

Memek Ereng
Guest
Memek Ereng

Menteri Kewayangan tersayang dari DAP, YB Lim Guan Eng membuat HUTANG BARU negara pada setiap minggu hanya dalam tempoh sepanjang bulan Oktober 2019 sahaja… Diulang… TAMBAH HUTANG BARU NEGARA SETIAP MINGGU, atau bersamaan 4 kali berturut-turut hanya dlm bulan 10 ini sahaja!!! Jumlah hutang baru yg dibuat oleh LGE hanya dlm bulan Oktober 2019 ini sahaja adalah sebanyak RM10.0 BILLION, yakni merangkumi : 1) RM3.0 billion pada 8 Oktober 2019… Tahun matang atau bayar balik pada 2029… 2) RM2.5 billion pada 15 Oktober 2019… Tahun matang atau bayar balik pada 2039… 3) RM1.0 billion pada 23 Oktober 2019… Tahun matang… Read more »

Kontol Gedik
Guest
Kontol Gedik

Dasyat tengok level konfiden Menteri Kewayangan kita… Tak terjangkau dek atok… Tiap kali Guan Eng kuar kenyataan, jenuh pakar2 penganalisi ekonomi seluruh dunia nak kena mengkaji simbolik, tersurat dan tersirat setiap patah kenyataan yg kuar… Contoh… Masuk dlm senarai manipulator matawang membuktikan ekonomi Malaysia kukuh… Setahu rakyat, senarai manipulator ini dikeluarkan oleh kjaan Amerika Syarikat sbg langkah awal sebelum tindakan susulan diambil… Malaysia adalah antara negara yg tersenarai di kalangan 16 negara seluruh dunia… Puncanya, salah satunya disebabkan kjaan Amerika mendapati Malaysia terlibat dalam skandal perdagangan antarabangsa membabitkan beberapa negara seteru Amerika dalam perang perdagangan, iaitu Venezuela, Iran dan China…… Read more »

Teruncul
Guest
Teruncul

Gaji menteri, timbalan menteri di Malaysia mmg tinggi… Isunya samada adakah menteri dan timbalan menteri yg ada hari ini layak menerima imbuhan yg tinggi ini… Menteri yg baik mesti tahu cara membina hubungan yg baik dgn semua kakitangan kerajaan yg ada di bawah portfolio kementeriannya… Nak buat perubahan sekalipun biarlah rasional dgn berpijak di bumi yg nyata… Berlagak pandai seolah-olah tahu semua perkara bukanlah budaya yg sihat yg patut dibawa masuk di dalam kementerian… Dan tentunya lebih menjengkelkan bilamana menteri membawa bersama orang2 politik kepercayaannya ke dalam kementerian dan cuba mencampuri urusan pentadbiran kjaan hingga ada yg bertindak mengatasi kuasa… Read more »

Buskers politik
Guest
Buskers politik

PANAS!!! RM5 Bil Untuk KLCC, RM5 Bil Untuk Proksi… Maka Lahirlah Menara Berkembar Kuala Lumpur.. MENGENANG JASA TUN MAHATHIR… Projek Kronism dan Nepotism Tun Mahathir: Kos Luar Biasa Pembinaan Menara Berkembar KLCC RM10 bilion!!! ■ Hampir 7 tahun dihabiskan untuk membina struktur menara Berkembar Petronas. Arkitek yang bertanggungajawab mereka-bentuk binaan ini ialah Cessar Pelli, diimport khas dari Argentina. 3 kontraktor asing dijemput untuk memantau dan menyelenggara pembinaan KLCC; Hazama Corporation dari Jepun, Samsung C&T dan Kukdong Engineering dan Construction, kedua2 nya merupakan syarikat gergasi di Korea Selatan. Pelan pembinaan mula dirangka seawal 1992 dan siap dibina pada tahun 1998. ■… Read more »

SICARIO NARCOS
Guest
SICARIO NARCOS

DAP YANG RAKUS MELEBARKAN KUASA DAN PENSYARAH UM YANG RASIS Prof Dr Edmund Terence Gomez, atau nama penuhnya Prof Dr Edmund Terence A/L Eric Boniface Gomez, pensyarah dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, UM, dilaporkan secara meluas menghentam BERSATU yang didakwa “sedang melaksanakan apa yang pernah dilakukan oleh UMNO, menggunakan sistem sama, permainan yang sama” dengan membuat lantikan politik ke syarikat milik kerajaan yang dikuasai olehnya. Hujah utama yang beliau gunakan adalah: (1) Lantikan Dato’ Sazmi Miah, calon BERSATU yang kalah di P29 Machang, dan Dr Aminuddin Yaacob, calon BERSATU yang kalah di N37 Air Lanas, sebagai Pengerusi dan Timbalan Pengerusi… Read more »

SICARIO NARCOS
Guest
SICARIO NARCOS

Jawatan PM : Sah! Anwar Menipu Atau Ditipu & Gigit Jari. Akhirnya…. Syed Saddiq Syed Abdul Rahman buka pintu konflik yang lebih besar di antara Dr Mahathir dan Anwar Ibrahim! Kenyataannya juga akan menyebabkan keretakan yang bertambah besar di antara parti PKR dan PPBM. Selama ini Anwar Ibrahim dan PKR disogok dengan anggapan Anwar bakal menjadi Perdana Menteri dalam tempoh 2 tahun iaitu pada tahun 2020. Tapi Saddiq keluarkan kenyataan bahwa TIDAK ADA LANGSUNG garis masa 2 tahun transisi peletakan jawatan dalam dokumen yang ditandatangani oleh Majlis Presiden PH. https://www.malaysiakini.com/news/493808 Kenyataan Saddiq itu merujuk kepada kenyataan Mahathir yang akan menjadi… Read more »

SICARIO NARCOS
Guest
SICARIO NARCOS

Tun Mahathir tidak mahukan Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri lebih 20 tahun dahulu dan akibatnya Anwar dihumban ke penjara atas kesalahan salah guna kuasa. Punca sebenar adalah kerana meliwat, di mana ungkapan terkenal Mahathir ketika itu ialah, “Ini bukan isu politik tetapi isu moral”. Demi kuasa dan anakcucu pelan peralihan kuasa kepada Anwar yang dibencinya terpaksa dipersetujui. Ironinya dan amat memalukan, Azmin Ali juga terpalit dengan isu [email protected], lebih tragis apabila mempunyai bukti video dan pengakuan saksi pasangannya. Tiba-tiba kali ini nada Mahathir berbeza apabila mengungkapkan kata-kata, “Ini isu politik, bukan isu moral” ..lu fikir la sendiri.!! Mahathir,… Read more »

Один России!
Guest
Один России!

KESIHAN ANWAR NI! TAK FAHAM2 LAGI! NAK PUSING2 LAGI! Presiden PKR Anwar Ibrahim percaya bahawa pelan peralihan kuasa perdana menteri yang dijanjikan sebelum ini akan tetap berlaku meskipun ada orang yang “bermimpi” hendak memotong laluannya sebagai pengganti perdana menteri. Dalam temu bual bersama media Turki, TRT World, dia disoal tentang dakwaan bahawa Menteri Hal Ehwal Ekonomi yang juga timbalannya dalam PKR, Azmin Ali, juga berhajat hendak menjadi perdana menteri. “Bukan kesalahan kalau sesiapa berhajat nak jadi perdana menteri, tapi dia kenalah dapat sokongan majoriti. “Saya rasa buat masa sekarang, setakat mesyuarat minggu lalu di kalangan pemimpin parti, tak timbul nama… Read more »

Buskers politik
Guest
Buskers politik

Sekiranya Tun masih ada maruah…!! Akhirnya Siapa MO1 sudah diketahui ..?? dan celaka lah sang fitnah munafik serta pengikut pengikutnya.. KALAU TUN MASIH ADA MARUAH PLURALIS COMANGO PERLU DI SESAH TAK KIRA ANAK KAWAN KELILING YG ADA KLU BERANI YEAH.. BUKAN ACAH2 POWER LAH.!! 1. PM ke 7, merancang dng teliti yg berlaku hari ini, termasuk pelantikan Tommy [email protected] Negara & Lim Guan [email protected] Kewangan. 2. Pengundi Melayu-Islam mengundi PH biarpun tahu PH janji dicapati akhirnya. 3. Pengundi Melayu-Islam yg undi PH sanggup membiarkan dikuasai gandingan Anwar-DAP. 4. Matlamat Mahathir menumbangkan kjaan BN sememangnya diketahui pakar politik tidak mampu bertahan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭
Pilu juga..di hati..Kedah tak dapat kemenangan
Tak dpt Kejora nafikan..air mata ini berlinangan
Namun hati ini..dpt le jugak sedikit ketenangan
Sebb, yg menang tu, negeri si dara kesayangan
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

Anonymous
Guest
Anonymous

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
Bila Kedah tewas 3-0..hati trasa pedih berdarah
Spt sgt kejam Hrimau Selatan gigit Lang Merah
Namun semua keputusan Kejora reza & pasrah
Lgi pun Johor yg juara tu negri si manja ku Irah
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

Anonymous
Guest
Anonymous

⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽
Lang Merah tu, nama skuad Kedah ganti Kenari
Tpi, dah kena gigit dgn Harimau Selatan ini hari
Namun tahniahlah Johor, negri Irah ku bidadari
Sbb Kedah-Johor nanti, Kejora-Irah punya negri
🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆

💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Ahli Politik Macam Longkang Usah Alih Perhatian Ke Politik Longkang Kalau di pentas politik dunia, Bapa Politik Longkang ialah Niccolo Machiavelli… Tapi di Malaysia siapakah pula pengasas atau pembawa budaya politik longkang? Mari kita imbas balik sejarah politik Malaysia… Masa Al Marhum Tunku Abdul Rahman hendak di jatuhkan, langkah pertama yang di lakukan oleh perancang konspirasi itu ialah menulis buku ‘Malay Dilemma’ yang mengecam hebat kepimpinan Al Marhum Tunku Abdul Rahman… Selepas itu, saat menjelang PRU tahun 1970, Mahathir menulis surat yang mengecam Al Marhum Tunku Abdul Rahman dan di edarkan kepada hampir semua penjawat awam, terutamanya polis dan tentera…… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PH TIKUS BAIKI LABU…… Rekod baru dicipta lagi oleh kerajaan PH Sejarah Penarafan kredit PETRONAS oleh Moody’s: 20 Jul 2010: Penarafan A1 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻, prospek 𝘿𝙄𝙉𝘼𝙄𝙆𝙆𝘼𝙉 dari negatif ke stabil. 22 Jun 2012: 16 Mei 2013: Penarafan A1 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻, prospek 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻 stabil. 16 Mei 2013: Penarafan A1 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻, prospek 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻 stabil. 16 Dis 2015: Penarafan A1 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻, prospek 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻 stabil walaupun harga minyak dunia pada masa itu jatuh 80% ke bawah US$30 satu tong. 17 Mac 2016: Penarafan A1 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻, prospek 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻 stabil. 30 Ogos 2017: Penarafan A1 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻, prospek 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻 stabil. 28 Mar 2018: Penarafan A1 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻, prospek 𝗱𝗶𝗸𝗲𝗸𝗮𝗹𝗸𝗮𝗻 stabil.… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

HABIS HARTA NEGARA DITOMPOK DI PP Cancel 3 Islands Project, That’s Honour Enough, Says Brother Of Consumer Advocate SM Idris (FMT) – The brother of prominent consumer advocate SM Mohamed Idris, who died last month, has dismissed any suggestion that a road or park be named after him, saying this is not the kind of honour he would have wanted. “I don’t think he (Idris) would have wanted anything named after him,” Mohideen Abdul Kader told FMT. “Naming a road after him would be an insult to him as he had been fighting against building roads as a solution to… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Irah,

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Abg sekarang udah pun meninggalkan ibu kota
Bergilir dengan tiga orang kawan, pandu kereta
Kedah kalah pun, abg tidaklah nak berduka cita
Sbb yg kalah & mnang tu, kedua2nya negri kita
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Guest
Anonymous

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Tahniah lah..abg ucapkan, kepada Irah ku intan
Kejayaan Johor, 2-3 hari ni, akn trus jdi sebutan
Mmg abng akur dgn team JDT punya kekuatan
Nmun, Lang Merah tetap cintai Hrimau Selatan
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

Kun Fa Ya Kun
Guest
Kun Fa Ya Kun

PKR president Dato’ Seri Anwar Ibrahim has come out again in the DAP’s defence, this time, insisting that the Pakatan Harapan component party must not be blamed for the country’s problems. He deliberately skates over the fact that if anyone is to take blame for the country’s sliding economy, it should be the person who handles the finance portfolio, ie, Lim Guan Eng. Many Malay-Muslims are blaming the DAP secretary general for the rise in cost of living and have even found support in the form of Chinese, who, for the first time in 20 years, are beginning to curse… Read more »

Geng Najib
Guest
Geng Najib

Apa nak diherankan..memang terbukti depan mata Bang Non ni jadi baruah dan khadam besar Tokong kit sial dan DAPigs…punya lah mabuk sangat nak jadi PM sampai sanggup tawarkan Nobita jawatan TPM kalau dia jadi PM nanti dan rela buat apa saja asalkan cita2nya tu tercapai!!!

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

AKIBAT OBSES DGN KAFIR HARBI Oleh : Arif Atan Apa yang pengacau inkues Adib mahu sembunyikan? Salam Sabtu. Ketika ramai sibuk bercakap tentang video hubungan intim individu mirip menteri Kabinet itu, kita sebagai rakyat jangan mudah lupa tentang liku-liku ‘misteri’ prosiding inkues Adib. Kelmarin, peguam Syazlin Mansor yang sebelum ini mewakili Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) serta keluarga Muhammad Adib Mohd Kassim akhirnya bersuara dalam sidang media. Mari kita teliti kenyataan penuh Syazlin yang kemudiannya menjentik banyak persoalan yang mesti segera dileraikan pihak berwajib agar nasib menimpa arwah anggota bomba, Adib yang mulanya ditemui… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Semlm saya bersembang dgn seorg teman yg cacat penglihatan. Saya tanya dia macam mana dengan pentadbiran Kerajaan PH di bawah pimpinan Tun Mahathir.

Dia kata, “Ingatkan makjun TAPI rupanya TAHI KAMBING”

Kesimpulannya, semua yang di janjikan oleh PH adalah DUSTA semata mata dan dia kata rakyat telah di tipu oleh janji manis PH sebelum PRU.

Wow! Perumpamaan yang power

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TONG M TANGKAI JERING KEDEKUT NAK MAMPUS Rakyat bukan suka-suka mahukan duit percuma’ Yasmin Ramlan Rakyat berpendapatan rendah tidak mengharapkan “duit percuma” daripada kerajaan sekiranya keadaan ekonomi mereka tidak begitu mendesak, kata penganalisis ekonomi Prof Bajoyai Bardai. Barjoyai berkata, andaian bahawa golongan berkenaan sentiasa mengharapkan duit percuma daripada kerajaan adalah tidak adil kerana mereka juga mempunyai maruah diri. “Pada satu tahap apabila mereka merasa sangat resah dan hampir berputus asa, bagi apa sahaja mereka akan ambil. “Ini macam orang yang lemas dalam sungai tak tahu berenang. Jadi apa saja yang tercapai di sungai itu dia akan capai supaya dia selamat… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MAHA PENDENDAM… MAHA KEDEKUT… MAHA KRONI… MAHA KLEPTOKRASI Dendam Peribadi Mahathir Yang Membuat Rakyat Menderita Isu 1MDB sengaja di jadikan senjata sebagai ‘character assissination’ pemimpin BN dalam bentuk fitnah yang cukup kejam… Tertekan dengan keadaan krisis ekonomi dunia, rakyat yang sedang di himpit dengan kos sara hidup waktu itu, di hasut dengan dakyah segala keperitan yang di alami adalah kerana berlakunya salah laku pemimpin BN ketika itu… Fitnah pun di taburkan dengan memberi gambaran, pemimpin bermewah2 dengan duit rakyat tetapi rakyat di biarkan terkapai2… Termakan dengan hasutan dan fitnah, maka berlaku tsunami politik di PRU 14 dan kerajaan BN berjaya… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

BANGKOK – Media tempatan dan luar yang membuat liputan Persidangan Perniagaan dan Pelaburan Asean di sini, hari ini takjub dengan pendapat tajam dam analitikal Tun Dr Mahathir berhubung pelbagai isu semasa yang dibangkitkan. Semasa sesi dialog yang berlangsung selama 45 minit itu, Perdana Menteri bukan sahaja menarik perhatian media malah mereka pulang dengan rasa kagum. “Beliau seorang pemimpin yang tajam dan cemerlang,” kata seorang pemberita tempatan Thailand, Sirinet Domrongkitiphan. Sirinet berkata, ide dan pandangan Dr Mahathir boleh diguna pakai di negara lain termasuk Thailand. “Saya suka idea beliau bahawa Asean perlu berdiri teguh bersama untuk berkembang lebih pantas dan elak… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MUNAFIK MELAYU PERLU MENILAI KEMBALI IMAN DAN AKIDAH MEREKA…TAKUT NANTI MEREKA MATI DALAM SU UL KHATIMAH…. Di Manakah Iman Umat Islam Bila Masih Mempertahankan Tindakan DAP Mempolitikkan Rukun Islam Ke 4? DAP adalah parti yang mendokong pemikiran liberal dan sekular… Mereka sebelum ini tegar menyifatkan perjuangan Islam sebagai Taliban dan membawa kepada kemunduran… Anehnya, dalam bulan Ramadan ini mereka beriya2 pula mengagihkan harta zakat, salah satu daripada asas perjuangan Islam… Ketika Rasulullah di hina dan penghina tersebut menerima hukuman, Lim Kit Siang tampil mempersoalkan hukuman terhadap lelaki yang menghina Rasulullah tersebut (BACA DI SINI)… Kata Kit Siang, hukuman tersebut keterlaluan…… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

ahli neraka ni tak habis-habis menyumpah saranah

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

The Silly Distraction Game That Latheefa Koya Is Playing…….. Of course, the money was given to Umno, but someone, a person, in Umno must receive that money. And these people are Muhyiddin Yassin, Mukhriz Mahathir and Shafie Apdal. Why did Latheefa not reveal the real amount and the names of the people who received the money on behalf of Umno? First of all, the list of 41 names that MACC published two days ago is not the complete list. The complete list has about 100 names. The only problem is many from that list of 100 names are Pakatan Harapan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

LIBERALISME BERTUJUAN MANDULKAN ISLAM SEMAKIN MENJADI2 BWH PH…… Kerajaan PH makin hari makin mencemar Islam dan perlembangaan dalam agenda liberalisme…….. BANTAH RANCANGAN TV BERUNSUR PENYEBARAN AGAMA SELAIN ISLAM Saya difahamkan bahawa ada rancangan TV 1 mirip kuliah pada pagi hari ini tetapi malangnya disampaikan oleh orang yang beragama sikhism. Ini bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan yang melarang ajaran agama lain disebarkan secara terbuka. Kami desak supaya Kementerian Dalam Negeri mengambil tindakan sewajarnya. Siasatan wajib dilakukan. Siapa yang mengarahkan supaya ada tayangan kuliah agama lain? Kerajaan Pakatan Harapan tidak boleh mengambil ringan terhadap perkara ini kerana ia melanggar kontrak sosial yang termaktub… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ISLAM TERUS TERANCAM BWH PH……. Islam Malaysia dirobek sedikit demi sedikit kerana kebodohan PH, terutamanya parti AMANAH.. . .. . . Walaupun status ni dah dipadam oleh timb menteri ini tapi ambe tetap nak beri komentar. Keterbukaan atau lebih tepat keliberalan pimpinan PH tak kira yg kafir atau Islam semakin merimaskan umat Islam. Yg terbaru sehingga nak minta org pelbagai agama bagi memberi pandangan ttg subjek Pendidikan islam adalah suatu yg diibaratkan sebagai “bola tanggung”. Untuk depa cdgkan sesuatu yg jauh dr ajaran Islam sebenar. Alangkah baik jika ianya melibatkan umat Islam shj dan org kafir jgn turut serta. Isu… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Irah,

⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽
🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆
Johor juara Piala Malysia, tahniah abg ucapkan
Mesti Irah, kat US tu, seronok & bersorak sakan
Walaupun Kedah kalah, abg tidak rasa tertekan
Sbb keputusn ini, org yg abg sayang sdg raikan
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

Anonymous
Guest
Anonymous

Irah,

⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽
🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆🏆
Di stdium, sorakan pnykong Johor trus brgema
Kekalahan Kedah mlm ini..abg pasrah & terima
Sbb, Kedah-Johor, akn jadi negeri kita bersama
Owh ya, tk lupa ucpan tahiah utk abah & mama
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PEMIMPIN PH HANYA TAHU GOYANG KAKI….. Shafie Afdal, kau pemalas turun padang dan tidak mampu bangunkan Semporna…….. Oii Datuk Seri Panglima Shafie Apdal, Hari ini aku sangat terkejut tengok keadaan tempat jualan ikan di pekan Semporna. Aku mau beli ikan, Aku tidak jumpa bangunan pasar ikan. Masa aku kecik di Semporna tahun 2001, Ada lagi bangunan pasar ikan Semporna yang besar. Sekarang 2019 penjual-penjual ikan terpaksa jual di tepi jalan yang sangat kotor ni bosku. Semporna bukan makin membangun. Tapi semakin mundur dan semakin kotor. Kau tidak ada mata kah Shafie Apdal tengok keadaan Semporna ni? Kau tidak ada kemaluan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BERHATI2 DGN ORG POLITIK YG MEMUSNAHKAN DUNIA INI……. Politik Islam dan Politik Kotor……. Semalan ayoh cik (Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang) mulakan dgn mengingatkan bahawa ‘politik’ ni kerja kotor pada pandangan sebahagian manusia tapi Islam meletaknya ditempat yg tinggi. Ramai orang baik baik tak mahu terlibat dalam politik kerana menganggapnya ‘kotor’. Ini merugikan Islam. Akhirnya jadi politik kotor sungguh bila politik dikuasai orang orang yg tidak baik. Sehingga malaikat ketika Allah SWT memberitahu akan ciptakan manusia utk jadi khalifah dibumi, malaikat kata adakah Allah akan biarkan manusia berbuat kerosakan (jadi khalifah mentadbir bumi)? Allah SWT lebih tahu… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

.POLITIK KOTOR PH…… Rupanya Raiz Yatim Tahu Siapa Beri Video Rakaman Peribadi itu kepada Haziq!…… Rais Kata PDRM dah dapat maklumat siapa berikan “pemetik api” kepada Haziq. Rais kata lagi sekarang Tun Mahathir mungkin dah dapat maklumat ini. Dia tambah lagi jika rakyat tahu maka politik Malaysia akan bergegar. Ini aku rasa Ahmad Lutfi Othman, boleh buat buku lagi. Ramalan Lutfi berkenaan PM ke-8 mungkin meleset dan dia kena menulis buku lain. Ini akan jadi Box Office pecah “punggung”. Rafizi pun keluar daripada gua dalam isu ini. Aku teringat Anwar jaja kononnya ada pembayaran Hadi kepada SR. Dia jaja pagi… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TONG M DAH NYANYUK…… Mahathir dan Pulau Batu Putih Pada tahun 2008 Tun Mahathir ke hulu dan ke hilir membelasah pentadbiran Tun Abdullah Ahmad Badawi kerana kalah dalam perbicaraan merebut Pulau Batu Putih. Saya tahu kerana saya antara orang yang mengikut beliau ketika itu. Saksi hidup yang berjuang menulis isu ini termasuklah Zakhir Mohamed dan Salahuddin Hisham. 😂 Sekarang bila Allah beri peluang beliau menjadi PM sekali lagi, beliau langsung tidak berjuang untuk mendapatkan semula. Mengapa tarik diri? Apakah sebab dulu beliau hanya mahu menjatuhkan Pak Lah bukannya demi kepentingan negara? Apakah sebab dulu Ghani Patail bukan pasukan beliau dan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

RAKYAT DERITA…MENTERI PARTI HOMO BESARKAN KANTONG DGN SAMAN… . Rakyat Hanya Tanya, Minta Siasat… Menteri ‘Melompat’ Ugut Saman? Isu pencemaran udara yang kronik di Pasir Gudang hingga melibatkan nyawa penduduk bukanlah isu politik tetapi ia adalah soal kebertanggungjawaban kerajaan dan soal keselamatan masyarakat awam, tegas Presiden Sukarelawan Malaysia, Isham Jalil. Bidasnya dalam satu hantaran di Facebook, kerajaan Pakatan Harapan (PH) seharusnya melaksanakan tugas menyelesaikan masalah dengan sebaiknya dan bukan hanya mahu mengugut rakyat apabila timbul persoalan. “Rakyat bertanya dan suruh siasat betulkah syarikat berkaitan suami Menteri Alam Sekitar ini ada tiga kilang kimia di Pasir Gudang. “Terus menteri ini melompat… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MENTERI2 PORN PH TAK HABIS2 MERAPU ……. Luar konteks atau konek kau, Kula!? Asal salah cakap atau kenyataan ditegur atau ditolak, ini saja alasan ahli-ahli politik, terutamanya ahli politik berjawatan dalam kerajaan. Konek kaulah, Kula. Sudah jelas kamu yang kata sedang pertimbang pekerja-pekerja dari Afrika untuk sektor perladangan tempatan. Apa lagi konteks lain yang tak jelas hingga perlu nak tafsir antara celah kelentit ayat-ayat kamu? Bila kena tibai, keluarlah alasan-alasan pelik. Sebenarnya kenyataan Kula untuk bawa pekerja dari Afrika sudah cukup lucu dan tidak perlu alasan luar konek. Waka Waka Eh Ehh… This time for Africa! Shakira. Ada banyak sebab… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Lagi Penipuan Pengistiharan Harta Ahli Parlimen???? Pertama, jumlah aset Ahli Parlimen Jerlun, Mukhriz Mahathir dengan isteri hanya RM25 juta? Di Opcom sahaja, Mukhriz pegang 23.28% saham, isteri dia pegang 14.11% saham melalui M Ocean Capital Sdn Bhd. Jadi jumlah adalah 37.39%. Sepatutnya jumlah nilai harta RM37,984,501 jika diambil nilai pasaran Opcom sekarang berjumlah RM101.59 juta. Itu baru saham syarikat Opcom. Kedua, harta Ahli Parlimen Permatang Pauh, Wan Azizah Wan Ismail suami isteri adalah RM1,141,562.32. Manakala harta Ahli Parlimen Port Dickson, Anwar Ibrahim suami isteri adalah RM10,748,658.83 Wajib benda ni memang sah2 lah menipu kecuali Anwar Ibrahim mempunyai lebih dari seorang… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SN Rayer Dan Nobita Menipu Dalam Pengistiharan Harta? Dewan Rakyat baru2 ini sebulat suara meluluskan usul untuk mewajibkan semua Ahli Parlimen, termasuk pembangkang dan keluarga mereka mengisytiharkan pendapatan dan aset kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang), Datuk Liew Vui Keong, (Warisan-Batu Sapi) hari ini yang membentangkan usul itu di Dewan Rakyat mewakili kerajaan menegaskan bahawa usul itu dibuat berlandaskan perjuangan kerajaan di bawah Pakatan Harapan (PH) yang memperjuangkan prinsip akauntabiliti dan ketelusan. Betul ke ? Pertama, bagi Ahli Parlimen Jelutong, SN Rayer, beliau sudah bertahun menjadi seorang peguam. Beliau sudah dua penggal menjadi Ahli… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Irah,

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
2nd half, pnykong Kedah, trus cemas & brdebar
Pertmuan dua org Zakuan adik beradik kembar
Ternyata prsembahan negeri abg terus hambar
At final wistle..3-0, beza jaringan semakin lebar
😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭
Serangan dri Johor, Kedah tidak mmpu nk jaga
Tamat permainan, Kedah negri abg tumpas 0-3
Johor mnang pun abg tumpang mrasa bangga
Sbb nanti..Johor pun akan jadi negeri abg juga
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

Irah
Guest
Irah

😭😭😭😭😭

sedih pasukan negeri abang kalah

hik hik hik hik

abang jangan la sedih sangat no

nanti….nanti…irah sebak!

Anonymous
Guest
Anonymous

⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽⚽
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Ksudahn Piala Msia..Kedah akhirnya tewas jua
Namun begitu, abg tetap juga blh terus ketawa
Negeri menantu kalah degn negeri pak mertua
Apa2 pun Irah, Kedah-Johor negeri kita berdua
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

Hijau Kunin
Guest
Hijau Kunin

TAHNIAH KEJORA

KEDAH TEWAS PASAL PEMAIN BANYAK CEDERA

TERMASUK YANG DIGANTONG

SELAMAT PULANG

SEMOGA SEMUA SELAMAT!

Anonymous
Guest
Anonymous

Hijau Kunin 11:52 pm,

😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
Serangan Johor, brtali arus..Kedah tak dpt elak
Kejora tau..Kedah kalah..Kejora kena tempelak
Tapi, negri mak we mnang..Kejora masih gelak
Kini, menuju balik ke utara, Kejora sdg bertolak
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Belum pernah terjadi dalam sejarah Malaysia, mana-mana Ahli Parlimen mempersoalkan hak dan keistimewaan Raja Raja Melayu dalam Dewan Rakyat .. Tapi, Pang Hok Liong, Ahli Parlimen DAPigs dari Labis, Johor dengan angkuh mempersoalkan penggunaan nombor pendaftaran Sultanah Johor Darul Ta’azim, Raja Zarith Sofiah binti Almarhum Sultan Idris Iskandar Al-Mutawakkil Alallahi Shah Afifullah dan anakanda baginda yang bakal menjadi Sultan Negeri Johor Darul Ta’azim, Tengku Mahkota Johor, Tunku Ismail Idris Abdul Majid Abu Bakar Iskandar ibni Sultan Ibrahim Ismail di dalam Dewan Rakyat… Apa yang cuba Pang Hok Liong buktikan dengan pertanyaan yang kurang ajar tu? Adakah Pang Hok Liong cuba… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

PRK TG PIAI : PAS ARAH AHLI2NYA MENANGKAN CINA MCA = PAS MUNAFIQ

Tindakan Pas itu sebagai membodohkan ahli dan juga menelan ludah sendiri sekaligus menjelaskan parti itu bukan sahaja tidak TETAP dalam kata-katanya tetapi menjurus ke arah bersikap munafik.

P A S = PARTI AJARAN SESAT

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

Saifuddin “openly accused a PKR leader of wrongdoing” five years ago before admitting the following year that he falsified documents to tarnish the reputation of the leader. His case ended up being tried in court. He then entered a settlement agreement pursuant to terms set by the man he slandered, meaning, Saifuddin’s crime was more or less established. Yet, not only did the PKR disciplinary board fail to conduct investigations, he was returned as party secretary-general and went on to become Minister of Domestic Trade and Consumer Affairs. And Haziq? He was booted from PKR on grounds that have yet… Read more »