PAS OH PAS….LEBIH BAIKLAH TAK PAYAH DATANG BERKEMPEN KE TANJUNG PIAI!!!

Ketika PRK Cameron Highlands di mana calon BN adalah daripada UMNO yang beragama Islam, manakala calon PH adalah DAP yang bukan Islam, Pas telah mengeluarkan fatwa wajib menyokong calon yang ada sifat keagamaan.

Justeru, Presiden Pas, Hadi Awang meminta pengundi Islam termasuk mereka yang bukan Islam agar tidak memilih calon dari DAP itu.

“Kita minta supaya pengundi-pengundi khususnya bagi penganut beragama Islam, wajib mereka menyokong calon yang ada sifat keagamaan.

“Calon yang mewakili BN yang kita kenal dimaklumkan bekas seorang pegawai polis. Beliau tidak pernah melakukan salah laku sepanjang perkhidmatannya.

“Dia dipujuk dan bukan dia minta untuk jadi calon supaya bertanding, dan mendapat persetujuan bukan sahaja Umno, MIC tetapi juga termasuk PAS.

“Minta persetujuan dan kita bersetuju melantik beliau menjadi calon dan memakai simbol Barisan Nasional, kerana kita mengambil kira undi Barisan Nasional undi yang terbesar (diperolehi) dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14, lalu,” ujar beliau.

Bagaimanapun, di Tanjung Piai di mana calon BN adalah daripada MCA dan bukan Melayu, sementara calon PH adalah Melayu daripada Bersatu, pendirian Pas tiba-tiba terus berubah.

Melalui kenyataan oleh Setiausaha Agung Pas, Takiyudddin Hassan, beliau mengumumkan pendirian Hadi menyokong calon MCA yang bukan Melayu itu.

Menurut Takiyuddin, sokongan itu selaras dengan persefahaman Muafakat Nasional yang dipersetujui PAS bersama Umno.

“Sokongan ini adalah selaras dengan persefahaman yang dipersetujui dalam Muafakat Nasional antara Umno dan PAS yang ditandatangani pada 14 September 2019 yang lalu.,” tambah beliau lagi.

Tidak cukup dengan itu, untuk mewajarkan lagi tindakan Hadi itu, Ketua Dewan Ulama Pas, Dr Nik Zawawi Salleh menegaskan, larangan parti itu sebelum ini untuk mengundi calon bukan Islam dalam pilihan raya bukan bersifat mutlak, sebaliknya bergantung kepada keadaan tertentu.

Kata Dr Nik Zawawi lagi, penentangan parti itu terhadap calon bukan Islam berdasarkan kepada sentimen berlainan agama atau bangsa.

“Bagaimanapun Islam tidak melarang untuk berbuat baik dan melakukan keadilan kepada non-Muslim yang tidak melawan Islam.

“Walaupun calon dari Muafakat Nasional (gabungan PAS dan Umno) yang diwakili oleh BN adalah non-Muslim, namun ia bukanlah terlarang secara mutlak,” tegasnya.

Tengok…hanya dalam tempoh tidak sampai setahun, pendirian Pas sudah berubah mengikut kepentingan selera serta nafsu politiknya.

Nampaknya, Pas boleh suka-suka saja mengeluarkan larangan mengundi calon bukan Islam jika tindakan itu memihak kepadanya dan di ketika yang lain membenarkannya pula menyokong calon bukan Islam kalau itulah kepentingan semasanya.

Di masa akan datang, jika Pas nantinya berkelahi dengan UMNO dan BN serta tiada lagi Muafakat Nasional dan bergerak sendirian, pastilah ketika itu akan keluar farwa baru lagi iaitu jatuh haram menyokong mana-mana calon bukan Melayu.

Adakah hukum Islam boleh diubah-ubah begitu saja?

Untuk itu, demi memelihara kesucian Islam, ada baiknya Pas tak payah datang sama sekali berkempen di Tanjung Piai nanti.

Sementara Pas tentunya akan berkempen menyokong calon MCA yang pernah mengeluarkan kenyataan menolak hukum hudud, umat Islam seluruh negara tentunya masih tidak lupa fatwa yang pernah dikeluarkannya di Cameron Highlands dahulu.

Bermakna, jika Pas turun berkempen juga kedatangan itu tidak lebih hanya untuk mempermain-mainkan hukum Islam semata-mata. (ShahbudinHusin 01/11/2019)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 1 November 2019 — 7:37 am
Subscribe
Notify of
guest
93 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Othman Ahmai
Othman Ahmai
2 November 2019 11:24 pm

BN is so damn bloody synonym with “Borosmah Najib” and and that goes too along with their “Unscrupulous Macai Najib Organization”(UMNO). STRANGE..VERY STRANGE…. 5 days ago Anwar said PKR fully backs Bersatu Karmaine Sardini as PH candidate for Tg Piai Parliamentary By Election. Strange… all PKR Top Guns (incl Anwar himself) are not seen at the nomination of the said polling at Dewan Jubilee Intan Pontian this morning. Najib, Zahid, Mat Hassan, Wee Kar Siong, LKS, Mat Sabu, Sallehudin Ayub, Muhyddin were present. Tun M was at Tg Piai yesterday & had to rush for ASEAN Meeting today at Bangkok.… Read more »

Rxak
Rxak
2 November 2019 4:21 pm

Kalau menangkan melayu bole jaga agama takpe.tgk sapa belakang

Nasya
Nasya
2 November 2019 12:01 pm

Penulis bongok..hahaha

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 7:12 pm

PH RASIS CINA DAN KOMUNIS…..pH MAIN POLITIK KOTOR….IKAT KAKI TANGAN MUSUH SURUH BERLAWAN…..BEKU AKAUN PEMBANGKANG MINTA BANTU UTUSAN…..CUBA AKHBAR CINA DAH LAMA KAFIR HARBI BANTU……. Henti bekukan akaun UMNO, esok kita bantu Utusan …….. Henti beku akaun, esok Umno tolong Utusan, kata Najib Hampir 100 pekerja Utusan Melayu Berhad mengadakan demonstrasi di luar ibu pejabat syarikat itu hari ini bagi menuntut tunggakan gaji selama 3 bulan. KUALA LUMPUR: Bekas perdana menteri, Najib Razak memberi jaminan sekiranya Pakatan Harapan (PH) menghentikan arahan membeku akaun Umno dan mengembalikan dananya yang disita secara haram, esok parti itu akan menolong Utusan Melayu Berhad. Beliau… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 7:10 pm

PH RASIS CINA DAN KOMUNIS…… RAKYAT DAH NAIK BIUL DGN PAKARTUN HARAMJADAH HARAPORN…… SEKEJAP OK… SEKEJAP KO…..INILAH AKIBATNYA BERTOKONGKAN D4P DAN BERULARKAN MUNAFIQUN….. ‘Jagoan LYNAS’ remeh usaha kerajaan, kata setpol Zuraida kepada Fuziah. ……. Setiausaha Politik kepada YB Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan. *BERSAMA MEMBANTU KERAJAAN MENYELESAIKAN MASALAH LYNAS.* Isnin, 19 Ogos 2019. Isu LYNAS yang hangat diperkatakan sejak operasinya pada tahun 2011 kini kembali menjadi tumpuan rakyat. Ini berikutan keputusan kabinet untuk melanjutkan permit operasi LYNAS bagi enam bulan lagi baru-baru ini yang telah mendapat pelbagai reaksi banyak pihak. YB Puan Hjh Zuraida Kamaruddin ketika ditanya wartawan dalam rangka… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 7:08 pm

PH RASIS CINA DAN KOMUNIS…. RAKYAT NAIK BIOL….. SEKEJAP OK…. SEKEJAP KO…..INI LAH AKIBAT BERTOKONGKAN PEMIMPIN biaDAP….. ‘Jagoan LYNAS’ remeh usaha kerajaan, kata setpol Zuraida kepada Fuziah. ……… Setiausaha Politik kepada YB Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan. *BERSAMA MEMBANTU KERAJAAN MENYELESAIKAN MASALAH LYNAS.* Isnin, 19 Ogos 2019. Isu LYNAS yang hangat diperkatakan sejak operasinya pada tahun 2011 kini kembali menjadi tumpuan rakyat. Ini berikutan keputusan kabinet untuk melanjutkan permit operasi LYNAS bagi enam bulan lagi baru-baru ini yang telah mendapat pelbagai reaksi banyak pihak. YB Puan Hjh Zuraida Kamaruddin ketika ditanya wartawan dalam rangka lawatan kerja ke negeri Pahang pada… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 7:05 pm

PH RASIS CINA DAN KOMUNIS …..LIBERAL MCM NI YG DIMAHUKAN KAFIR HARBI DAN MUNAFIK MELAYU…. Ini 17 Nama dan Tarif Artis yang Jadi ‘Pelacur’ Online MATA INDONESIA, JAKARTA – Selain nama Vanessa Angel dan Avriellya Shaqqila, nampaknya ada puluhan seniman muda yang terlibat dalam kes ini. Malah Inspektur Ketua Polis Daerah Jawa Timur, Luki Hermawan, mengatakan terdapat sekitar 45 artis lain yang terlibat dalam pelacuran dalam talian di bawah penjagaan ES dan TNC. Puluhan artis masih dalam rangkaian yang sama dengan Vanessa Angel. Mata Indonesia.id juga mendapat nama dan tarif bocor dari 17 dari 45 seniman yang terlibat dalam pelacuran… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 7:03 pm

PH RASIS CINA DAN KOMUNIS….. MUNAFIK MELAYU TUNDUK SEMBAH TOKONG CINA…… Jawi Di SRJK: Dong Zong Masih Tak Puas Hati……. Pertubuhan pendesak Cina, Dong Zong, bersama lapan badan lain menyuarakan rasa tidak puas hati mereka dalam isu pembelajaran tulisan Jawi untuk pelajar tahun empat sekolah rendah jenis kebangsaan (SRJK) di negara ini. Hal itu dinyatakan selepas kabinet memutuskan baru-baru ini, pembelajaran tersebut hanya akan dijalankan jika mendapat persetujuan persatuan ibu bapa dan guru (PIBG). Menurut Dong Zong – atau nama penuhnya Persekutuan Persatuan-persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia – keputusan tersebut akan menimbulkan pelbagai masalah, malah tidak akan dapat dilaksanakan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 6:58 pm

PH RASIS CINA DAN KOMUNIS…..KALAU KAJIAN KATA MELAYU BANYAK TERLIBAT KERA PH BIARKAN JEE….. Vape: Paru-paru Remaja AS Rosak? PH Ikut AS……. Paru-paru puluhan remaja AS rosak selepas hisap vape WASHINGTON – Pegawai-pegawai kesihatan Amerika Syarikat (AS) sedang menyiasat kes berpuluh-puluh orang, terutamanya remaja dimasukkan ke hospital kerana mengalami kecederaan teruk pada paru-paru selepas menghisap vape sejak beberapa minggu kebelakangan ini. Bagaimanapun, punca sebenar penyakit mereka masih misteri. Jabatan kesihatan di negeri Illinois, Minnesota dan Wisconsin mengeluarkan kenyataan melibatkan kes tersebut dengan menyatakan, pesakit mengalami batuk, sesak nafas, pening dan kepenatan. Simptom itu memaksa pesakit dirawat di hospital dengan tiub… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 6:29 pm

KAFIRUN ADALAH MEREKA YG TERTUTUP FIKIRAN MEREKA DARI MENERIMA KEBENARAN…..BAGAIMANA MUNGKIN FIKIRAN MEREKA DAPAT BERFUNGSI DENGAN BAIK SEDANGKAN DENGAN TUHAN PUN MEREKA BERSANGKA BURUK….MENDUA KAN TUHAN DENGAN MELETAKKAN MAKHLUK MEMPUNYAI KUASA SEPERTI TUHAN…. My Reply To Times Now, India, On The Zakir Naik Issue …… … The Malaysian government should arrest those Chinese and Indians who are exploiting the Dr Zakir non-issue to trigger racial and religious unrest to distract Malaysians from the fact that after 15 months the Pakatan Harapan government has proven to be a disaster. ……. Hi sir great to hear from you. Thank you for the… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 6:28 pm

TERBUKTI PH PENCETUS HURU HARA…. TERBUKTI PH FAILED GOVERNMENT….. The Fragile Race Relations In Malaysia ………… Home Minister Muhyiddin Yassin has expressed concern over rising sentiments regarding race, religion and royalty, referred to as ‘3R’. Muhyiddin said police data showed that the number of incidents involving these 3R issues have doubled since the beginning of the year when compared to last year. “Irresponsible people may trigger the sentiments of the people. We cannot compromise with these people as this is not good for the country,” added Muhyiddin. Muhyiddin is both right and wrong in his observation. The truth is, sentiments… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 6:26 pm

PH PERANGAI BABI KERA TAK LAYAK PERINTAH NEGARA…… Ini adalah tanda-tanda kebodohan PH terutama spesis D4P ……. Yang merogol ialah ADUN D4P Tronoh .. mangsa rogol pula ialah seorang warga Indonesia yang bukan ahli atau penyokong UMNO. Yang menyiasat kes ialah pegawai polis yang profesional, pun bukan ahli UMNO. Yang membuat keputusan untuk menuduh ialah Jabatan Peguam Negara, juga bukan mana-mana cawangan atau bahagian UMNO. Yang pentingnya UMNO bukan lagi pemerintah diperingkat kerajaan pusat. Mengapa nak tuduh UMNO terlibat??? BAGERO!!! TENKIU #UPHanisya Abdul Hamid Komen : Sudah-sudahlah PH salahkan UMNO. Memang kita tahu UMNO tu teruk tapi PH tu janganlah… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 6:25 pm

PH RASIS CINA BOLEH….YG TAK BOLEH RASIS MELAYU…..MUSLIM TAHU HALAL HARAM….BUKAN MCM KAFIR…… Kita Tak Suruh Boikot, Kita Suruh Dahulukan Produk Bumiputera – The Patriots …….. Kalau nak kata pasal #BMBF, kita sebenarnya hanya ajak orang Melayu untuk belajar buat ‘preference’. Serangang kepada Roti Gardenia atas p[erkauman Dan den tak nampak apa masalahnya dengan ‘preference’? Eh sebagai pembeli suka hati kita lah duit kita. Kalau pun nak sembang supply-chain bagai, konon dengan #bmbf akan menyusahkan peruncit atau kilang Melayu sebab akan menyebabkan pemborong dan pengedar tak nak supply barang kepada orang Melayu sekian-sekian.. Rasanya dengan ledakan digital ni, benda dah… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 6:24 pm

PH MEMANG BUAT KERJA TAIK…. NAK JIMAT RUPANYA BAGI APEK GAJI LBH TINGGI…..TAK RASIS PULAK KALAU PUAK DIA…… Kononnya atas nama penjimatan, Melayu dikorban …………… CEO Melayu Sime Darby Property bernama Datuk Wan bergaji RM62,000 sebulan. Besar sangat dah gaji dia tu. Jadi, atas nama penjimatan, dia dipecat dan digantikan pula dengan CEO baru bernama Voon Tin. Berbanding Datuk Wan, Voon Tin diberikan gaji sebanyak RM265,000 sebulan! Pada masa yang sama, Lim Guan Eng yang mengetuai Kementerian Kewangan sedang berusaha mendapatkan keluluasan Lembaga Pengarah untuk melupuskan tanah-tanah Sime Darby kepada syarikat-syarikat milik Cina. Lepas tu, DAP kata, mereka tak rasis… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 4:48 pm

PAK DAJJAL TIDAK ADA CREDIBILITY SENDIRI UNTUK MENANG PRU CUBA MENUMPANG POPULARITI BAPAK…..BUAT KERJA MUDAH AMBIL ALIH KUASA….INI SEBENARNYA KERJA BACOL….LATAR BELAKANG MAIN BELAKANG….NAK JADI PM PUN IKUT PINTU BELAKANG….TAK KAN BAPAK NAK BAGI KENA SONDOL KOT….INI LIWAT @ SEMBURIT POLITIK….. Anwar mengaku tidak wujud perjanjian peralihan kuasa dua tahun….. “Saya cabar Anwar sangkal dakwaan ini” Raggie Jessy Rithaudeen Menerusi satu kenyataan di lobi parlimen semalam, Presiden PKR, Dato’ Seri Anwar Ibrahim, mengesahkan tidak wujud perjanjian peralihan kuasa yang menetapkan Tun Dr Mahathir Mohamad perlu letak jawatan dalam tempoh dua tahun. Pengesahan tersebut dibuat secara tidak langsung ketika Anwar diminta… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 5:45 pm

TDM kata:

1. Saya mengaku saya terlibat dengan ciptaan pendekatan untuk mengatasi masalah kewangan pada 1997- 1998.

2. Ya, memang pun cara kita selesaikan krisis menolong taikun di Malaysia.

3. Memanglah baik jika kita tidak menolong taikun dan biarkan mereka dan perniagaan mereka rugi, gagal dan terpaksa ditutup.

Ontah la
Ontah la
1 November 2019 4:06 pm

Puak PH sebenarnya tak sangka BN akan letak calun bukan melayu,mereka sudah ketandusan isu untuk dimainkan. Sangkaan mereka pasti BN akan meletakkan calon melayu islam, mereka akan berkempen yang UMNO dan PAS parti perkauman. Sekarang ini mereka hanya boleh guna isu imdb dan rasuah saja untuk berkempen. Admin cuba mengumpan supaya PAS merasa sangsi dengan UMNO

Anonymous
Anonymous
1 November 2019 2:22 pm

Irah,

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Hebat jugak..final piala Malysia pnya penangan
Pagi ini, abg ada mesyrat dgn geng rombongan
Nak tengok lwn bola spt nak hadir persidangan
Hinggakan tk sempat, nk msg kat bkl tunangan
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 2:18 pm

BUKTI JELAS LAGI NYATA…. D4P PARTI KOMUNIS TAK BERTUHAN…… SYAITAN YG PALING JAHAT DAN GANAS….. Guan Eng admits writing forward note for controversial comic book…… Speaking to the press for the first time since controversy erupted over the book, deemed pro-communist, Lim claimed he did not want to say anything to allow Hew Kuan Yau and the book’s authors to pursue legal action. Source (pic): TTF Finance Minister Lim Guan Eng admitted to writing the foreword note for the controversial comic book “Belt & Road Initiative for Win-Winism.” A news report described him as being somewhat agitated when asked by… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 5:47 pm

TDM kata:

4. Dengan tidak menolong taikun di krisis kewangan, semua kakitangan mereka (yang kaya dan tidak kaya) akan menganggur. Eksport kita akan menurun dan tidak akan ada pengaliran wang asing ke dalam negara kita.

5. Kerajaan pula akan hilang cukai korporat dan cukai pendapatan kerana sebahagian besar cukai dibayar oleh taikun. Sebahagian besar dari dana Kerajaan akan hilang. Operasi dan pembangunan negara tidak dapat diteruskan. Segala infrastruktur tidak dapat dibangunkan.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 1:59 pm

GENG PH MASUK PERANGKAP….MANA ADA SYAITAN BAIK….SEMUA SYAITAN JAHAT LAA WEIII…… SYAITAN PALING JAHAT D4P… . Muafakat Nasional tidak rasis, GPS patut turut serta…… GABUNGAN Muafakat Nasional (MN) antara Umno, MCA, MIC dan Gagasan Sejahtera mencitrakan satu gagasan politik yang menjunjung Perlembagaan Negara dan mengangkat nilai Rukun Negara juga menghormati perjanjian kontrak sosial yang cuba dirobek oleh PH. Ini dibuktikan di PRK Tanjung Pia, apabila MN mencalonkan MCA untuk bertanding mewakili BN dan ia dipersetujui oleh semua komponen dalam MN termasuk pendirian tegas Presiden PAS. Ini Jelas menunjukkan MN menolak sebarang bentuk perkauman mahupun pelampau agama. Ianya bertentangan, kononnya MN… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 5:49 pm

TDM kata:

6. Dalam keadaan kehilangan cukai dari taikun kita terpaksa mengenakan cukai kepada yang bukan ditakrif sebagai taikun. Setelah membayar cukai oleh bukan taikun, mereka akan masuk dalam golongan mereka yang miskin.

7. Pada satu masa 70 tahun dahulu taikun dibunuh dan harta mereka dirampas di beberapa buah negara. Semua perniagaan dan perusahaan diambil oleh pemerintah dengan harapan 100% dari keuntungan akan diperolehi oleh Kerajaan.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 12:21 pm

PH RAKUS KAUT HARTA NEGARA ……TAK PEDULI NASIB RAKYAT…… Terjumpa Budak Di Kantin Sekolah, Pegang Sesuatu Makanan Pelik, Bila Dia Tunjuk Ingatkan Kuih ………. Kos hidup yang semakin meningkat pada hari ini nampaknya sangat memberi kesan kepada rakyat terutamanya mereka yang berpendapatan rendah. Mana tidaknya, gaji RM3000 dan kebawah sudah dikira sebagai miskin bandar jika korang menetap di bandar raya. Dek kerana kesempitan inilah, beberapa keperluan asas terpaksa dilupakan demi meneruskan kehidupan. Ikuti kisah wanita ini yang pada awalnya pergi ke sekolah untuk memberikan duit belanja anaknya namun apa yang di lihat semasa di sekolah tersebut sungguh menyayat hati.Bukan kuih… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 5:50 pm

TDM kata:

8. Jika kita hendak, kita boleh halau keluar semua taikun ini. Jangan tolong mereka. Biar mereka bankrap. Kita akan tolong yang bukan taikun sahaja.

9. Tetapi dengan apakah yang kita hendak tolong bukan taikun ini selepas semua taikun tidak dapat bayar cukai.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 12:19 pm

SEMOGA DIIKTIRAF TENTERA ALMAHDI……. PELAJARI LAH ALQURAN DAN BERAMAL DENGANNYA…… Gabungan UMNO, Pas makin utuh ……. KUANTAN – Ceramah Perpaduan yang diadakan di Bentong malam tadi, membuktikan pemimpin dan penyokong parti Pas dan UMNO kini sudah sedar pentingnya perpaduan ummah untuk masa depan agama, bangsa dan negara. Timbalan Pesuruhjaya Pas Negeri, Andansura Rabu berkata, penyatuan tersebut memberi harapan baharu kepada rakyat. Menurutnya, ceramah perpaduan lebih besar di peringkat negeri akan diadakan supaya rakyat lebih memahami gagasan yang dibawa. “Ceramah di parlimen Bentong adalah pencetus dan memberi kesan kepada kedua-dua parti dan juga orang atas pagar. “Kita mahu rakyat faham gagasan… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 5:54 pm

Jin menyerang dan menganggu jiwa tanpa kita sedari kerana kewujudannya kita tidak nampak dengan mata kasar.

Namun jika dapat dilihat, itulah apa yang dilihat oleh HBT dalam dunia realiti di zaman alam maya ini.

Walaupun begitu, ia tetap dikatakan sebaik baik jin adalah sejahat jahat manusia.

Maka berhati hatilah di zaman alam maya ini.

Apa kah barisan Pembangkang itu jin?

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 12:17 pm

TONG M SUDAH DITAMBAT TANGAN DAN KAKI OLEH D4P…..TAK MAMPU BUAT APA2 LAGI…..HANYA MAMPUS MENANTI….. Masa untuk Dr M guna kuasa prerogratif rombak Kabinet ………. Untuk mengatasi apa-apa masalah, langkah pertama ialah mengakui wujudnya masalah tersebut. Jika ditanya soalan ini kepada rakyat, perlukah Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad merombak Kabinetnya, dipercayai majoriti akan menjawab “Ya”. Ura-ura akan berlakunya rombakan Kabinet sudah lama bergema. Pada 19 Julai yang lalu, khabar angin akan berlakunya rombakan Kabinet menjadi rancak susulan penularan sekeping gambar Mahathir dengan barisan penuh jemaah menterinya. Ketika itu, Mahathir menafikannya. Beliau berkata gambar itu diambil sempena satu-satunya mesyuarat yang dihadiri… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 5:56 pm

DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR ITU DAH NYATA JIN.

Kerna dia “menyerang dan menganggu jiwa” pembaca.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 12:16 pm

NEGARA DIANCAM HEBAT OLEH PH……PORAK PERANDA DAN EKONOMI HANCUR……MESTI UTAMAKAN KESATUAN .,..KETEPIKAN PERKARA2 KECIL….. Ikatan, Berjasa kini sertai kerjasama Umno-PAS ……. Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan) dan Berjasa hari ini bersetuju untuk menyertai kerjasama politik yang digerakkan sebelum ini oleh PAS dan Umno. Perkara itu diumumkan Presiden PAS, Abdul Hadi Awang. Katanya Abdul Hadi, Ikatan dan Berjasa akan menyertai kerjasama politik Melayu itu melalui Gagasan Sejahtera. Kata anggota parlimen Maran itu Berjasa dan Ikatan juga menerima kerjasama dilakukan PAS dengan Umno yang dibuat atas kerangka taawun siyasi. Ditanya sama ada keputusan itu bermakna Ikatan dan Berjasa sedia menyertai kerjasama PAS… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 6:01 pm

With snap of fingers, money could be transfered online and carried in and out just because they are vvips, and above the law?

The worst part is, they stayed silent, and let it happened.

When they are good, they will survive. When they are no good even when special previledge is given to them, they will fail eventually.

Najib and RM2.6 billion 1MDB money he stole.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 12:11 pm

PILIH LAH JENAMA SAJI UNTUK MINYAK MASAK BILA ANDA MEMBELI BELAH….KELUARAN BUMIPUTRA….. Beristiqamah dan tabahlah…perjuangan untuk bangkitkan Islam bukan mudah… Minyak masak jenama SAJI merupakan keluaran Delima Oil Products Sdn Bhd iaitu syarikat milik Felda Global Ventures Holding Berhad (FGV)…maka secara tidak langsung, minyak jenama SAJI adalah hasil pekebun sawit khususnya yg berpayung di bawah Felda samada sebagai pekebun kecil mahupun peneroka Felda… Dengan meningkatnya kempen UTAMAKAN membeli barangan keluaran muslim, jenama2 keluaran kafir dah mula main harga… Cuba kita pikiaq, beza harga yg ditawarkan amat jauh antara kedua2 jenama…iaitu sebanyak RM6.80 dan hampir bersamaan dgn 1.5kg minyak jenama Saji…apakah… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 6:03 pm

Money easy come, easy go too.

A man without principles and will is like a ship without compass; it changes direction with every change of wind.

It is indeed scary as voter to know all these happenings.

Voters have known Najib walloped RM2.6 billion from 1MDB. PAS got RM 90 million.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 12:10 pm

BABI PH PERGI NEGARA ASAL BUAT PROPAGANDA JAHAT….. Ramasamy receives legal notice over interview with Indian TV channel ………. GEORGE TOWN: Penang Deputy Chief Minister II P Ramasamy today confirmed receipt of a legal notice from Dr Zakir Naik’s lawyer, saying the preacher plans to sue him over remarks made in a recent interview with an Indian TV channel. The notice of demand from Akberdin & Co, sighted by FMT, also called on Ramasamy to stop commenting on Naik and to issue an apology within 48 hours of receiving the letter. Naik’s lawyers also demanded a “reasonable sum of settlement”… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 6:09 pm

Is climate challenges real, can sink few most populated cities in Asia by 2050?

Are their politicians lawmakers, government and people are prepared?

Will there be regional conflicts that lead to chaos and military wars?

But don’t worry, PAS has salvation. Never mind whether they can raech Putrajaya or not.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 12:08 pm

PKR PARTI KUNYIT RASUAH……. Ahli PKR lapor audio dakwa exco cuba ‘kautim’ polis, SPRM …… Seorang ahli PKR membuat laporan polis berhubung rakaman audio panggilan telefon yang mendakwa exco Perak, Abdul Yunus Jamhari cuba menyelesaikan kesnya yang sedang disiasat polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Kes itu berkaitan dakwaan Yunus meminta komisen daripada dua syarikat supaya meluluskan permohonan tanah milik kerajaan negeri seluas 93 ekar. Sazali Shamsudin, anggota PKR cabang Kampar membuat laporan polis hari ini bagi meminta pihak berkuasa itu menyiasat ketulenan audio tersebut yang didakwa tular di media sosial. “Hari ini saya buat laporan polis di Balai… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 6:11 pm

The commenter said

But i do know if we just pray and do nothing, then, possible can become impossible, impossible can become possible.

Hehe. Pak Lobai.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 12:07 pm

BERSATU MENYAMBUT KEDATANGAN ALMAHDI…… Kenyataan Media Gagasan Sejahtera ……….. 1. Pada hari ini, Isnin 26 Ogos 2019, telah berlangsung Mesyuarat Majlis Kepimpinan Tertinggi Gagasan Sejahtera di Putrajaya. 2. Mesyuarat telah bersetuju untuk mengambil beberapa ketetapan seperti berikut: a. Mengukuhkan kerjasama politik di kalangan parti komponen Gagasan Sejahtera dalam aspek visi, misi dan organisasi; b. Menumpukan kepada agenda untuk menyelamatkan negara bermasyarakat majmuk dan menyelesaikan masalah rakyat dengan penglibatan semua pihak; c. Menumpukan kepada usaha untuk menarik sokongan anak muda dan segenap lapisan masyarakat terhadap visi yang diperjuangkan oleh Gagasan Sejahtera; dan d. Menerima kerjasama politik penyatuan ummah di antara PAS… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 12:05 pm

MALANG DATANG BERTALU2 BWH PH…… After the glitch, even darker days ahead for KLIA unless … Taman Tun, Aug 26: I’m happy to hear that things at the KL International Airport are back to normal after the four-day glitch. Honestly, I was sick, sad and tired of the things said about our airport and about MAHB, the people running our airports. The fact is, computer glitches happen to the best of airports. The KLIA even started off in 1998 with a glorious glitch, just like airports in Hong Kong, Thailand, Denver did [read Other airports’ rocky start]. The important thing… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 6:14 pm

He also said

semua perkara dalam dunia termasuk dalam bidang politik boleh pergi kepada mutu yang terendah dalam kehidupan.

Umno dan Pas.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 11:34 am

PEJUANG TANAH MELAYU TENTULAH ORANG MELAYU……PELAJARI LAH SEJARAH BANGSA DAN WARISAN PESAKA TURUN TEMURUN……TIADA SUATU BANGSA YANG SINONIM DENGAN ISLAM KECUALI MELAYU…….TIDAK MUNGKIN BANGSA ASING MAHU PERTAHAN TANAH AIR ORANG LAIN KECUALI ADA MUSLIHAT…… Jangan Tertipu Dengan Nga Kor Meng, Kiyai Salleh Adalah Antara Pejuang Sebenar…… Sebelum ini, Menyangkal Dakwaan Nga Kor Meng Bahawa Datuk Beliau Dan Hannah Yeoh Adalah Pejuang (BACA DI SINI)… Kali ini pula kisah perjuangan sebenar pejuang-pejuang Melayu yang benar-benar layak dipanggil pejuang malah mendapat pengiktirafan dari istana… rasanya rata-rata pernah dan tahu mengenai seorang aulia’ yang digelar Kiyai Salleh… generasi muda hari ini, agak kurang… Read more »

anonymous
anonymous
1 November 2019 11:58 am

MVSA ANAK GAMPANG. DAH ANAK GAMPANG, TOLOL BAHALOL PULAK. TG PIAI TU MAJORITI MELAYU. MELAYU UMNO PI KASI CINA KAFIR HARBI MCA JAGA DEPA PASAI APA? PAS SENYAP SAJA TAK BANTAH PON MELAYU UMNO SUH MELAYU ISLAM TG PIAI SEMBAH TOKONG BABI MCA TU! HANG MEMANG PUKIMAK HANG LA MVSA!!!

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 4:53 pm
Reply to  anonymous

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

SETUJU SETUJU SETUJU

SOLONG SOKONG SOKONG

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 11:33 am

PH SEMBAH TOKONG BABI
……..

Lagi tanda kebodohan dalam pentadbiran Pakatan Harapan
……..

A KADIR JASIN ni bekas ketua pengarang Kumpulan The New Straits Times Press (M) Bhd. Beliau kini bergiat dalam Bersatu sebagai pimpinan pusat parti itu. Dia juga penasihat kepada dr Mahathir Mohamad dalam beberapa isu politik. Antara orang yang banyak bersuara dalam isu-isu negara.

Tapi bila dengan DAP dia kecut teluq
Tak berani nak jumpa dengan Menteri untuk bertanya

Itu hakikatnya semua teluq pimpinan parti lain dalam PH dah kena kasi.

NASIR RAMLEE
https://www.facebook.com/nasirramlee89

Komen : Atuq sendiri satu dah tercabut

Reply

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 6:18 pm

Dan dia kata

Zaman yang kita lalui kini adalah zaman alam maya. Satu zaman yang Tun Mahathir sendiri tidak pernah lalui sebelum ini.

Najib dan Hadi tak alami hingga sekarang. Sebab depa tersumbat di longkang. Sejak kalah Pru14.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 11:32 am

TOKONG BABI SUCI TAK BOLEH USIK…… Projek terowong mana? ……… Ini adalah tahap pembinaan bulan ini untuk projek kondo oleh syarikat konsesi terowong bersama syarikat rakan kongsi. Projek Fasa pertama ini dibina di atas sebahagian tanah yang diberi oleh kerajaan DAP Pulau Pinang sebagai bayaran untuk projek terowong. Kondo ini terletak di tanah tepi laut di Tanjong Tokong ,dijual dengan harga RM1,350 setiap kaki persegi dan telah 90% habis dijual. Fasa pertama ini yang untungnya amat tinggi dengan nilai GDC RM800 juta akan siap dibina akhir tahun ini. Fasa kedua yang bernilai RM1.2 billion akan mula tahun depan. https://www.penangpropertytalk.com/2019/01/ewein-plans-to-launch-city-of-dreams-2-next-year/ Keseluruhan… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 6:21 pm

Dia kata lagi

Sihir bermaksud ia melibatkan peranan jin.

Jin pula adalah tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Namun ia wujud bersama sama dengan kwujudan kita di dunia ini.

Banyak di Umno dan Pas.

anonymous
anonymous
1 November 2019 11:25 am

UMNO (MAUFAKAT NASIONAL) TOLOL, PAS (PENYATUAN UMAH) BAHALOL! SEBAB, AKHIRNYA MCA CINA KAFIR (SYAITAN) JUGA MELAYU ISLAM YG MAJORITI TG PIAI DISURUH UNDI OLEH UMNO (MELAYU KONON) DAN PAS (ISLAM KONON) “UMNO seharusnya beri lebih fokus untuk menilai sekiranya berlaku peningkatan dalam peratus pengundi Melayu-Islam yang sanggup mengundi calon parti tersebut. “Andaikata UMNO meletakkan calon dan calon itu kalah, tidak mengapa, asalkan ada peningkatan undi, itu memang dikira sebagai tanda kekuatan UMNO meningkat selepas HPU. “UMNO tak nampak ke semua ini?” GERAKAN BANGSA NASIONAL ============================ NASIHAT AKU: MELAYU ISLAM TG PIAI! KAMU SEMUA WAJIB! WAJIB! WAJIB! BAGI UNDI KEPADA CALON… Read more »

Wau kemetek
Wau kemetek
1 November 2019 11:48 am
Reply to  anonymous

INI PETIKAN DARI SEBUAH AKHBAR BERTARIKH 1 NOVEMBER, 2019: Jika ramai dari kaum Cina yang terdiri dari 41.6 peratus pengundi memilih untuk tidak keluar mengundi sebagai tanda protes, penulis boleh jangkakan Tanjung Piai akan dirampas BN. BN akan rampas? makna nya majoriti orang Islam menolak calon Melayu? Terpengaruh dengan fatwa?

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 11:10 am

PH MAIN BELAKANG…. RAKYAT YG SENGSARA…….. Lynas: Now to weed out the real parias ……… Dirty Dozen, 27 Aug: Clearly, this message by the Prime Minister is meant primarily for his 12 ministers who signed last year the akujanji on Lynas, promising to shut down the RM1.7 billion rare earth plant in Gebeng, Pahang if they win the 14th general election and take over Putrajaya. They included the Deputy Prime Minister and the bungling Finance Minister. Recognise this one? None of the Dirty Dozen turned up at the last illegal protest organised in Kuantan by dubious NGOs that are curiously… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 6:23 pm

Dia juga cakap

Sifat jin jika HBT ada menonton tentang cerita perubatan Islam, ia bersifat sentiasa bermuslihat, menipu dan banyak lagi sifat sifat buruk.

Jin menyerang dan menganggu jiwa tanpa kita sedari kerana kewujudannya kita tidak nampak dengan mata kasar.

Terutama jin Umno dan Pas.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 11:09 am

BABI JUGA YANG DICARI……. Nak Satukan Ummah Tapi Dr. Mahathir Kowtim Dengan Kit Siang?……… Pada 13 dan 14 September 2019, In Sya Allah akan tercatat sejarah politik masyarakat Melayu Islam di Malaysia dengan termeterainya perjanjian kerjasama dan persefahaman antara 2 parti terbesar masyarakat Melayu Islam, UMNO dan PAS dalam Himpunan Penyatuan Ummah… Desas desus Hamzah Zainuddin dan Flamimgo pun nak adakan majlis perpaduan ummah, pada hari yang sama Dr. Mahathir akan umumkan kabinet baru… Boleh ker dalam masa yang pendik? Dr. Mahathir kononnya nak ummah bersatu tapi di bawah parti Bersatu… Tapi, dalam dok suruh ummah bersatu, rrrupa2nya, Dr. Mahathir… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 6:28 pm

Dia tambah lagi

Damned if you do, damned if you don’t.

That’s how a public figure lives. We simply can’t please everyone.

Mostly we public figured please ourselves, hehe

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 11:08 am

LIWAT TAK CUKUP KUASA PECAT SEMBURIT…….. Tak Hadir Pun, Anwar Bleh Buat Apa? Nak Pecat? …… Beberapa pemimpin PKR masih tidak hadir ke mesyuarat Majlis Pimpinan Pusat (MPP) parti itu walaupun peringatan telah dikeluarkan oleh setiausaha agungnya, Saifuddin Nasution. Antara mereka ialah Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali, Naib Presiden PKR, Zuraida Kamaruddin dan Pengerusi PKR Selangor, Amirudin Shari. PKR mengadakan mesyuarat bulanan parti itu hari ini dan dipengerusikan oleh presidennya, Anwar Ibrahim. Ketidakhadiran Azmin turut disahkan Pengarah Komunikasi PKR, Fahmi Fadzil ketika dihubungi namun beliau enggan mengulas lanjut. “Mesyuarat hari ini bermula sekitar jam 3 petang dan berlangsung lebih kurang… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 6:31 pm

“for a public figure, the most important thing is the long-term economics interest of the country.”

Najib says it’s the interest of his wife Rosy.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 11:07 am

BABI DAH NAIK KELAS TOKONG…… Kenapa P.Ramasamy Kebal Dari Undang-Undang Soal Pendakwah. …… Inilah yang dikatakan lebih taat kepada PM India berbanding PM Malaysia! Setelah IGP beri amaran jangan provokasi perkauman dan agama lagi, beliau terus menyebarkan fitnah menerusi wawancara dengan media India. Kami juga ada soalan yang saya iaitu selepas beratus laporan polis dilakukan ke atas Ramasamy, kenapa beliau masih bebas menonjolkan keceluparannya? Jikalau beliau menafikan beliau hanya terlibat dengan LTTE menjadi agen pendamai, apa pula penjelasan Ramasamy yang juga terlibat dengan TGTE, cabang dari LTTE yang telah disenaraikan sebagai kumpulan pengganas oleh kerajaan Sri Lanka? Mohon @pdrmsia_official segerakan… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 6:33 pm

“for a public figure, in my opinion, the most important thing is the long-term economics interest of the country.”

For Tok Garu Hadi, the interest keeping quiet about Najib whacking RM2.6 billion from 1MDB. Because PAS got RM90 million.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 11:06 am

WALAUPUN MANIFESTO BUKAN KITAB SUCI….GS TETAP TUNAI JANJI….. Tanah terkilan: Kerajaan PAS Terengganu tunai janji SETIU: Kerajaan Terengganu yang ditadbir oleh PAS kini satu persatu berjaya menunaikan janji manifesto pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 lalu, terutama dalam isu peserta tanah terkilan di seluruh negeri. Menteri Besar, Dato’ Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, manifesto adalah janji kerajaan kepada rakyat dan bukan suatu perkara yang menjadi mainan. Katanya, secara keseluruhan jumlah yang terkilan itu seramai 12,946 orang seluruh negeri dari tahun 1999 hingga 2004. Menurutnya, daripada jumlah itu sebanyak 27 peratus adalah di daerah Setiu yang merupakan jumlah terbesar berbanding… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 6:35 pm

The choice of who should be Malaysia’s next Prime Minister has to be decided purely on economic grounds, not personal or political or spiritual.

Tun has a lot to do yet before stepping down for good. Tun has to ensure that Malaysia gets over the line to be officially recognised as a developed country. The World Bank estimates this to be around 2024.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 11:04 am

KELAS BABI MMG INCOME TINGGI…….KERA BERTANYA APA BETUL BEGITU….. Gaji CEO baru Sime Darby Property Berhad lebih dari RM260,000 , soal Kadir Jasin. ………….. Berikut ada soalan yang dikemukakan oleh Kadir Jasin melalui FB beliau dan di bawah pula adalah komen dari Presiden Akar , Ab Jalil Backer. Makin parah kerajaan sekarang. Hari ini Penasihat Media dan Komunikasi Perdana Menteri, Datuk Abdul Kadir Jasin, mengemukakan pertanyaan kepada Sime Darby dan PNB melalui akaun facebooknya. Jika penasihat media Perdana Menteri pun tidak boleh dapat maklumat sebenar, apa yang benar mengenai kerajaan hari ini. Atau sebenarnya Kadir ada masalah dengan Menteri Ekonomi… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 6:37 pm

2. The world famous Jho Low, a Hainanese of Thai origin.

3. The Hainanese on trial in Singapore because he did not do anything wrong by rigging 1,300 times his own shares on the SGX.

4. The missing Hainanese holy man.

5. The convicted Singaporean Hainanese holy man.

6. The nude Alveen of NUS fame.

7. The late head of the MCA Co-op in the 1980s.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 11:03 am

SEKOLAH KEBANGSAAN TAK DAPAT SEBAB MELAYU UNDI PEMBANGKANG…..TAK RASIS PULAK KALAU KENA KAT DIA….. Selangor beri subsidi tambang bas kepada SJKT…… Aug 27 2019 / Keadilan Daily Selangor mengumumkan pemberian subsidi tambang bas sekolah kepada 641 orang pelajar daripada 10 Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) di seluruh negeri melibatkan peruntukkan berjumlah RM192, 300. Exco Pemberdayaan, Pembangunan Sosio Ekonomi dan Kerajaan Prihatin, V Ganabatirau berkata, bantuan itu akan mula diagihkan secara berperingkat mulai 27 Ogos sehingga 29 Ogos. “Kerajaan negeri di bawah pentadbiran Pakatan Harapan sentiasa peka dengan kebajikan rakyatnya tidak kira apa pun bangsa dan agama supaya masing-masing sentiasa terbela.… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 6:45 pm

“It had been a nail-biting and an emotional roller-coaster ride for me as a true Malaysian. We have our highs and lows, love and hate, happiness and sadness, hope and despair, anxiety and relieve, respect and disdain, enthusiasm and indifference, gratitude and anger, patience and frustration, humility and arrogance, contentment and disappointment, good time and bad time, have and have not, affirmation and discrimination, meritocracy and mediocracy, egalitarianism and elitism, democracy and Kleptocracy, old Malaysia and new Malaysia and whatever you can name it, we have it.” And the bloke who wrote that did not continue. He got lost in… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 11:02 am

ISU TERBESAR NEGARA IALAH ASET2 NEGARA DI JARAH PH…..MEREKA CUBA TUTUP DENGAN ISU2 KECIL…… Tak Guna Buat Hutang Berbilion Ringgit Tapi Rakyat Tak Dapat Manfaat, Makin Terbeban – Nicole Wong Ketua Pemuda MCA, Nicole Wong berkata jika Menteri Kewangan atau panggilan yang lagi tepat iaitu ‘Menteri Kewayangan’, Lim Guan Eng gagal menguruskan kewangan negara, duit yang banyak dipinjam tidak akan membawa manfaat bahkan menambah beban kepada rakyat. Ujarnya, masalah utama negara sekarang adalah kerana tidak mempunyai pendapatan yang cukup dan kerana itulah kerajaan Pakatan Harapan (PH) tidak boleh berharap kepada bon semata-mata dan perlu merangka cara lain untuk menambah pendapatan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 11:01 am

PUAK BABI SELALU KEBAL UNDANG2…. Keluarga Adib Dibenar Mula Prosiding Hina Mahkamah Terhadap Peguam Negara. ……… MAHKAMAH BENAR PERMOHONAN KOMITAL TERHADAP AG 1. Mahkamah Koroner sebentar tadi membenarkan permohonan komital (menghina mahkamah) keluarga arwah Adib terhadap Peguam Negara, Tommy Thomas kerana menghina mahkamah berkaitan prosiding inkues bagi mencari punca kematian Adib. 2. Koroner Rofiah Mohamad memutuskan demikian selepas mendapati wujud prima facie atas imbangan kebarangkalian dalam kes inkues itu serta berpuas hati dengan hujahan kedua-dua belah pihak yang dikemukakan sebelum ini. 3. Rofiah berkata mahkamah membenarkan permohonan itu atas alasan berlaku satu tindakan oleh Tommy yang menjurus kepada penghinaan mahkamah.… Read more »

anonymous
anonymous
1 November 2019 10:47 am

UMNO PAS TAKUT KEPADA MCA SI SYAITAN BAIK POJAAN MVSA

Menurut Rosdzaman, semenjak UMNO memasuki perjanjian permuafakatan dengan PAS, nampak sangat pemimpinnya takut dilabel sebagai pro-Islamik sekiranya MCA bertindak keluar dari BN.

“Nak takut apa? Daripada mengambil risiko hilang pengundi Melayu, lebih baik lepaskan MCA sekiranya itu yang dia hendak. Bukannya dengan simpan MCA akan dapat balik Sabah dan Sarawak.

“Nak raih undi Cina tu boleh bincang kemudian, bukannya UMNO tak boleh masuk perjanjian dengan parti lain sebelum PRU15. Bukannya MCA mampu berdiri sendiri ataupun diterima oleh PH.

anonymous
anonymous
1 November 2019 10:39 am

INI DIA HAKIKAT SEBENAR MCA SI SYAITAN BAIK SEMBAHAN MVSA DAN PAS “Terbaru pun sama, bila Dong Zong mendakwa pengenalan tulisan jawi dan seni khat di peringkat sekolah akan “mengislamkan pendidikan,” MCA tak tentang. “Sebaliknya, dia sokong DAP, disuruhnya DAP beri tekanan pada kerajaan untuk batalkan rancangan perkenalkan khat dan jawi di sekolah. “UMNO pula diam, tak pernah tegur MCA. Begini ke perjuangan UMNO ‘menentang’ DAP?” Sebelum ini, Umno bahagian Tanjung Piai dilaporkan inginkan pemimpinnya, Jefridin Atan, bertanding bagi kerusi campuran tersebut. Perkara ini ditentang hebat oleh Ketua MCA bahagian Kapar yang mengugut secara terbuka untuk keluar BN jika calonnya… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 10:38 am

TONG M DAH JARAH PETRONAS RM600 BILLIONS…..LAYANAN BAGAI LEMBU TUNAI…..TABUNG KRONI YANG PENUH…..LEPAS FUND PETRONAS KERING….TABUNG RAKYAT PULA KERING… MANA LAGI NAK CAKAU…. Our Squandered Oil Fund Could Have Been Our Pension Fund …………… The Malaysian government is pointing to our near-empty national coffers as a justification for not paying pensions to our civil servants. Considering our petroleum industry started in the 1970s, compare our financial state to that of the Government Pension Fund of Norway, also known as their Oil Fund which was only established in 1990 to invest the surplus revenues of the Norwegian petroleum sector. The Norwegian… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 10:37 am

TIDAK RUGI BERBAIK CUMA JANGAN SAMPAI DIPERALAT……. HPU914 Telah Menempa Sejarah Baharu …….. (Harakah) – Himpunan Penyatuan Ummah (HPU914) telah menempa sejarah baharu sekali gus mengingatkan semula sejarah kejayaan Islam sekitar abad ke-15. Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata kedatangan Islam di Asia Barat pada suatu ketika dulu telah menyatukan bangsa Arab yang saling berperang sesama sendiri. Katanya lagi, agama Islam tanpa paksaan dan membawa konsep persaudaraan sesama manusia berjaya melebarkan pengaruh Islam berkembang ke Timur dan Barat sehingga ke Rantau Alam Melayu. “Sejarah Islam meninggalkan kesan kepada lahirnya lebih tiga ratus juta rumpun Melayu sehingga… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 10:35 am

MANA BOLEH NAK BIARKAN PUAK REBEL,,PEMBERONTAK DAN TERRORIST DAN KOMUNIS BERMAHARAJA LELA DI NEGARA KITA…… Insulting Islam, Prophet Muhammad And The Sultans Should No Longer Be Crimes Under Malaysia Baru ………… (FMT) – DAP supremo Lim Kit Siang today called for the release of all those arrested under the Sedition Act and reminded the Pakatan Harapan government that it had promised to repeal the law in its election manifesto. He said the arrest of PSM activist Khalid Ismath and others was “completely indefensible as PH had pledged to abolish the repressive act”. “The police must free all arrested under the… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 10:34 am

BATAS IMAN DAN KUFUR…..MUSLIM BOLEH JADI KAFIR JIKA LANGGAR BATAS….TAK KIRA SIAPA….AHLI PAS SEKALIPUN…. BUKAN KAFIR MENGKAFIR….. Thousands Throng PWTC To Witness Signing Of Umno-PAS pact….. (The Star) – Thousands of supporters from PAS and Umno thronged Putra World Trade Centre on Saturday (Sept 14), as the two former political rivals are set to form a historical cooperation. Supporters, with men donned in white and women wearing red headscarves, were seen gathering at PWTC, Umno’s headquarters, as early as 8am on the second day of Himpunan Penyatuan Ummah 2019 (Ummah Unity Gathering). Traders were also seen setting up booths selling… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 10:33 am

MACAM MANA NAK IKUT POLITIK KIRI…..MEREKA DAPAT KUASA MALAM MENGUNDI TERUS ANCAM SISTEM BERAJA….MAK TUBUH REPUBLIC COUNTRY…..TERUS DECLARED NATIONAL BANKRUPTCY….. Shouts Of ‘Allahu Akbar’ At PWTC As Umno, PAS Sign Historic Charter ………. (FMT) – Umno and PAS today signed a historic charter of political cooperation, marking the coming together of the two largest Malay-Muslim parties after decades of conflict. Umno president Ahmad Zahid Hamidi and his PAS counterpart Abdul Hadi Awang inked their signatures on a historic charter, as thousands of members from both parties watched at the Putra World Trade Centre. Shouts of the takbir (“God is Great”)… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 10:32 am

ASAL MELAYU SATU PARTI UMNO…..SEBAB UMNO TAK NAK DAULATKAN ISLAM TERTUBUHLAH PAS…..LEPAS TU TERTUBUH LAGI PARTI LAIN IKUT NAFSU DAN EMOSI….. HPU914: PAS, Umno Sentiasa Terima Kaum Lain ………… (Harakah) – PAS dan Umno sentiasa terbuka untuk menerima kehadiran bersama kaum lain di dalam lanskap politik negara berpaksikan acuan yang dibentangkan Islam, kata Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang. Menurut beliau, tindakan itu boleh dibuktikan dengan kebersamaan PAS bersama ahli bukan Islam dalam Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) serta parti dari pelbagai kaum didalam Gagasan Sejahera serta Umno yang terus menjalinkan hubungan dengan MCA dan MIC. “Ini… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 10:32 am

ISLAM KUAT….. MELAYU LEMAH….MELAYU WAJIB BERGANTUNG DENGAN ISLAM….. HPU914 Telah Menempa Sejarah Baharu …….. (Harakah) – Himpunan Penyatuan Ummah (HPU914) telah menempa sejarah baharu sekali gus mengingatkan semula sejarah kejayaan Islam sekitar abad ke-15. Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata kedatangan Islam di Asia Barat pada suatu ketika dulu telah menyatukan bangsa Arab yang saling berperang sesama sendiri. Katanya lagi, agama Islam tanpa paksaan dan membawa konsep persaudaraan sesama manusia berjaya melebarkan pengaruh Islam berkembang ke Timur dan Barat sehingga ke Rantau Alam Melayu. “Sejarah Islam meninggalkan kesan kepada lahirnya lebih tiga ratus juta rumpun Melayu… Read more »