SEBAB ITU KITA JANGAN TERLAMPAU BERSIKAP PERKAUMAN….

Berikutan akhirnya BN meletakkan calon MCA di Tanjung Piai, bukan saja UMNO, malah Pas yang merupakan rakan kerjasamanya juga menerima kecaman serta kritikan daripada pelbagai sudut.

UMNO didawa tunduk kepada kaum Cina, UMNO bukan pejuang Melayu, MCA lebih hebat daripada UMNO, kempen BMF atau Buy Muslim First jadi tidak bermakna dan macam-macam lagi serangan bertalu-talu datang menimpa.

Sejak semalam, bukan saja banyak kecaman ditujukan kepada UMNO berikutan perkara itu, malah tentera siber UMNO pun nampaknya sibuk mempertahankan diri tentang kewajaran memberikan MCA bertanding di Tanjung Piai itu.

Pas pula turut dilemparkan dengan pelbagai kritikan, termasuk diketengahkan semula beberapa kenyataan media Hadi Awang sebelum ini yang menyebut tentang perlunya orang Islam mengundi calon Islam dan mengutamakan pemimpin beragama Islam.

Sebetulnya, dalam konteks Malaysia yang berbilang kaum serta agama dan BN sendiri merupakan parti yang dianggotai oleh UMNO, MCA dan MIC, meletakkan calon Melayu atau bukan Melayu di sesuatu kawasan bukanlah isu besar, malah suatu keperluan.

Untuk mentadbir negara, mana-mana parti sekali pun perlukan sokongan daripada semua kaum. Tidak mungkin dengan sokongan satu-satu kaum saja sesiapa dapat mentadbir negara ini.

Maka, tidak ada salahnya meletakkan MCA atau calon bangsa Cina atau MIC (India) bertanding di mana-mana kawasan yang difikirkan sesuai.

Tambahan lagi, dalam konteks Tanjung Piai misalnya, kerusi itu memang kouta MCA sejak ia diwujudkan pada 2004 lagi.

Maka, di mana salahnya memberi semula MCA peluang bertanding di situ?

Apa yang salah ialah sikap UMNO sendiri yang terjerumus kepada politik kaum dan agama yang keterlaluan sejak kebelakangan ini, terutama sejak berkawan dan bekerjasama dengan Pas.

Sikit sikit Melayu, sikit sikit Islam dan seolah-olah kaum lain tiada hak di negara ini.

UMNO tidak harus terperangkap dengan sikap melampau Pas yang melihat kaum Cina adalah sama seperti DAP. Bermusuh dengan DAP tidak seharusnya bermusuh dengan semua pengundi Cina secara pukul rata.

Fikirlah bahawa Pas yang dulu hanya berjuang atas nama Islam, tetapi kini turut sama tebal berjiwa Melayu dan anti DAPnya hanya mampu berkuasa di Kelantan dan Terengganu saja.

Jika begitu sikap Pas, selama-lamanya hanya Kelantan dan Terengganu sajalah tapak untuk parti itu bergelumang dan berkubang.

Hanya apabila Pas bersikap terbuka seperti beberapa tahun sebelum ini saia mereka dapat menang di Selangor, Johor, Perak, Wilayah Persekutuan dan beberapa negeri yang lain.

Apabila kembali semula kepada sikap perjuangan memusuhi kaum dan bangsa lain, Pas akhirnya tidak mampu ke mana-mana, kecuali Kelantan dan Terengganu saja.

Dalam konteks Tanjung Piai khususnya dan lain-lain kawasan amnya, baik kepada BN atau PH, meletakkan sesiapa juga sebagai calon tidak harus dilihat daripada sudut kaum dan agama semata-mata.

Ia adalah berdasarkan kesesuaian dan adanya kerjasama kedua-dua pihak, baik BN atau PH, dengan semua kaum dan perlunya sokongan yang pelbagai untuk mencapai kemenangan.

Jika hari ini UMNO dan BN menerima kesan dan serangan berhubung tindakan meletakkan MCA bertanding di Tanjung Piai, ia tidak lain berpunca daripada salah serta silap mereka sendiri yang suka bermain sentimen kaum secara keterlaluan kebelakangan ini.

Sikit-sikit apa yang berlaku dalam PH, semua disalahkan DAP dan orang Cina, meskipun bukan itu hakikatnya.

Tetapi, untuk menunjukkan mereka lebih berjuang untuk Melayu kononnya, tambahan pula dikipas oleh Pas, itulah yang dilakukan oleh UMNO sejak akhir-akhir ini.

Sedarlah, politik kaum yang melampau tidak akan membawa sesebuah parti itu ke mana-mana, malah akhirnya akan menikam diri sendiri apabila dalam waktu yang lain kita sebenarnya memerlukan sokongan semua untuk meraih kemenangan.

Sudah insafkah UMNO atau selepas Tanjung Piai nanti, mereka akan kembali kepada perkauman semula? (ShahbudinHusin 31/10/2019)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 31 October 2019 — 11:40 am
Subscribe
Notify of
guest
106 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Mr Tloq Land Doq
Mr Tloq Land Doq
1 November 2019 2:41 pm

irah, abang ni……..

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮
Kejora,Lame Duck,tloq Land Doq dan Anonymous abang la
Seronok oooooo main nyamar-nyamar sapa lah yang tahu
Mekcy golok bapok dulu, kekasih mantat,kini irah pula
Kalau kawin dengan Irah, abang janji no,perangai baru
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮

masa gol bola, abang lompat dalam rumah
pakai kain pelikat
senang sikit benda tu nak begengok- beghayon

sau lagi rokok daun temakau jawa
tak lepaih…

mana ada jue John Kelabu hah!

kah kahhhhhhhh kahhhhhhhh kahhhhhhhhhhhhhh

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 7:51 am

PARTI KATAK,,KUALI MINTA NYAWA DENGAN TOKONG BABI…… Minta nyawa… Seorang bekas DO Muar, pernah ceritakan kisah-kisah manis ketika dia memegang jawatan tersebut. Bekas DO ini naik jadi orang yang sangat berjaya di Kolumpo hingga bergelar Tan Sri. Sudah arwah pun, Puan Sri pun sudah arwah. Banyak terhutang budi dan ilmu yang ditimba dari kedua-dua mereka. Al Fatihah. Suatu malam Tan Sri kongsi cerita pengalaman Keling mohon lesen kedai todi. Dengan kain pelikat putih datang pejabat mahu jumpa dengan DO tapi sebab sibuk, Tan Sri tak ada ruang masa lalu arahkan pegawai bawahan uruskan. Tahulah Muo banyak kampong parit yang nak… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 7:49 am

SABDA NABI SAW…. ISLAM ITU TINGGI…TIADA AGAMA YG AKAN MENGATASI NYA….OLEH ITU BARANG SIAPA YG INGIN MENGATASI ORANG LAIN HENDAKLAH IA BERPEGANG TEGUH DGN ISLAM….. Calon Muafakat Nasional seorang yang kompeten dan berwibawa yang boleh bersuara bagi masyarakat Tanjung Piai ………. KUALA LUMPUR – Sesiapapun wakil calon pembangkang dalam PRK Tanjung Piai tidak semestinya perlu mengikut acuan semasa pemilihan PRU-14. Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, pasukan pembangkang tidak perlu terikat dengan paradigma politik sempit. “Memberitahu UMNO dan Pas bahawa oleh kerana kami telah mengetengahkan agenda Muafakat Nasional, maka kami harus memberikan laluan kepada MCA untuk membuktikan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 7:21 am

POLITIK KIRI AKAN GUNA KUASA POLITIK UNTUK RAMPAS MELALUI KUASA UNDANG2…… Kes Kampung Baru Selesai Jika Kerajaan Bayar Harga Pasaran ……,… KUALA LUMPUR – UMNO mengingatkan kerajaan Pakatan Harapan (PH) agar tidak mempolitikkan isu Kampung Baru. Setiausaha Agungnya, Tan Sri Annuar Musa berkata, kes itu akan selesai sekiranya kerajaan membayar mengikut harga pasaran bukan harga yang disifatkan menindas penduduk serta pewarisnya. “Tak payah nak politik Kampung Baru. Bayar ikut harga pasaran, selesai,” katanya menerusi ciapan Twitternya hari ini. Beliau mengulas kenyataan Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Abd. Samad yang harga yang ditawarkan kerajaan PH iaitu RM850 kaki persegi bagi tanah Kampung… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 7:20 am

SELALUNYA REGIME CHANGE BUAT RAKYAT SUSAH MENDERITA TERUK DAN MERANA…… BERHATI2 LAH DENGAN POLITIK KIRI…… Protes anti-Sisi: Lebih 650 rakyat Mesir ditahan ……. Lebih 650 rakyat pro-demokrasi Mesir ditangkap dalam gelombang demonstrasi terbaharu bagi menuntut peletakan jawatan Presiden diktator, Abdel-Fattah al-Sisi, lapor sumber kumpulan hak asasi tempatan, semalam. Sumber-sumber memberitahu akhbar, 300 orang tahanan sedang dibicarakan di Mahkamah Tinggi, manakala 60 yang lain masih dipenjarakan sementara menunggu siasatan. Terdahulu, peguam-peguam defendan mengatakan bahawa pasukan keselamatan telah menahan aktivis Mesir dan peguam hak asasi manusia, Mahienour El-Masry, bersama beberapa wartawan lain, yang disiasat oleh Mahkamah Tinggi negara. Salah seorang peguam memaklumkan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 7:18 am

TAHAP REVOLUSI MENGIKUT MARXIST….PRE CAPITALIST,,, BOURGEOIS,,, PROLETARIAN,,, SOCIALIST……APA YG BERLAKU DI NEGARA BLOK BARAT TERMASUK NEGARA KITA IALAH KRGAGALAN KAPITALISME DAN FEUDALISME… MENYEBABKAN RAKYAT AKHIRNYA MEMBERONTAK,, REVOLUSI2 SETERUSNYA AKAN MENUKAR KEPADA COMMUNISM ATHEISM….. KESUDAHAN LUCIFERIAN….INILAH AGENDA JAHAT TERSIRAT ILLUMINITY FREEMASONRY….. PH perlu hentikan kerakusan bank – PSM ………. ULASAN l Parti Sosialis Malaysia (PSM) menggesa Bank Negara sebagai bank pusat yang bertanggungjawab dalam menentukan regulasi bank tempatan supaya campurtangan dengan segera untuk menghentikan kerakusan dan ketamakan bank-bank komersial yang mengenakan bayaran tambahan terhadap perkhidmatan kaunter dan mesin deposit tunai (CDM) bagi pembayaran bil kad kredit dan pembiayaan pinjaman. Tindakan tamak… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 7:17 am

NARATIF NEW NATIONAL ORDER LINKING CLOSELY AND GLOBALLY TO NEW WORLD ORDER IALAH LIBERALISM PLURALISM MEMBAWA KEPADA INDIVIDUAL FREEDOM,,FREE FROM FAMILY RELATIONSHIP,,FREEDOM TO CHANGE RELIGION,,,SEXUAL FREEDOM…MODELNYA TELAH BERLAKU DI NEGARA2 BARAT…… Dua lelaki didenda RM1,000 kerana bercium ………… DUNGUN: Dua lelaki dijatuhi hukuman denda RM1,000 di Mahkamah Rendah Syariah di sini hari ini kerana melakukan perbuatan tidak sopan di tempat awam dengan bercium di dalam sebuah kereta, April lalu. Kedua-dua tertuduh yang masing-masing berusia 25 dan 20 tahun turut berdepan hukuman penjara enam bulan sekiranya gagal membayar denda berkenaan. Bagaimanapun, kedua-dua tertuduh yang masih bujang dibebaskan selepas menjelaskan denda berkenaan.… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 7:16 am

BAPOK SKANDAL PERMANENT AS EX CONVICT EVEN PARDONED….JIBENG STILL AMBIGUOUS….. BAPAK SKANDAL ESCAPED GALLOW TWO TIMES….NOW SELLING NATIONAL ASSETS RM 22 BILLIONS AND ROBBED PETRONAS RM82 BILLIONS…. COULD HE ESCAPE GALLOW ONCE AGAIN…… Najib objects to ‘hearsay evidence’ by ex-1MDB chief….,. Najib Razak has filed an objection to stop former 1MDB CEO Shahrol Azral Ibrahim from linking him to fugitive businessman Low Taek Jho, saying this would amount to hearsay evidence. His lawyer Muhammad Shafee Abdullah said such evidence could only be given if the prosecution undertakes that Low, better known as Jho Low, appears in court. The former prime… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 7:15 am

PEEIBUMI TERUS DIBANGSATKAN DENGAN USAHA YG JITU DAN BERTALU2…..MEMPERALATKAN PEMIMPIN2 PERIBUMI YG HINA DAN SARAT DENGAN SKANDAL…..BAPAK&BAPOK SKANDAL,,MAT SYABU SYIAH PENGKAFIR SAHABAT NABI….MEMANG ADA SILAP PADA UMNO….TAPI APA YG DILAKUKAN PH ADALAH USAHA YG DISEMGAJAKAN UNTUK MEMBANGSAT PERIBUMI…… Matlamat Membangsatkan Bangsa Melayu Sudah Hampir Menjadi Kenyataan……. …. Mantan Perdana Menteri ke 6 dan Presiden UMNO, Dato’ Seri Najib Razak pernah mengingatkan, bangsa Melayu akan TERBANGSAT di tanah air sendiri sekiranya kehilangan kuasa… Kini, kebimbangan yang pernah dilontarkan oleh pemimpin itu semakin jelas kelihatan… Hinanya besi kerana karat dan hinanya manusia kerana miskin… Itu peringatan nenek moyang kita untuk kita ambil… Read more »

Anon
Anon
1 November 2019 6:13 am

Melayu dan cina dah benci ppbm/d4p
Jika masih ada sebarang maruah, bubarkan saje parlimen.

Anonymous
Anonymous
1 November 2019 3:48 am

Irah,

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Sini dah lbh 3:30 am, rasanya tmpt Irah tgh hari
Abg ini baru balik mancing, duhai Irah ku puteri
Dah sampai Jitra, ada internet..abg dtg ke mari
Utk Irah, salam & doa tulus ikhlas, abg nak beri
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💙❤💓💕💖💗
💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💙❤💓💕💖💗
💙

Anonymous
Anonymous
1 November 2019 3:58 am
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Tgh malam begini..abg tak tahu apa nak dibuat
Sakit rindu, yg sgt berat ini, abg cuba nak rawat
Satu caranya ke blog Budin ni abg dtg melawat
Esok cuti, tak jadi masalah kalu abg tidur lewat
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💙❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💙❤💓💕💖💗💙

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 5:47 am
Reply to  Anonymous

Pakcik Geng Najib ini orang gila, otak nya, hyper – pagi, petang, siang, malam. Kali ini sampai hampir 4 pagi. Di kata nya “Tgh malam begini”.

Dia ada penyakit otak yang dinamakan Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD.

Lihat
https://www.nimh.nih.gov/health/topics/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/index.shtml

ADHD is a brain disorder marked by an ongoing pattern of inattention and/or hyperactivity-impulsivity that interferes with functioning or development.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 5:48 am
Reply to  Tanpa Nama

Inattention means wanders off task, has difficulty sustaining focus, and is disorganized – contoh nya, BLOGGING TAK IKUT TOPIC, MAIN HANTAM KROMO.

Hyperactivity means talks excessively or fidgets.
Jadi, PENUH KOMEN DIA DI SINI DI ATAS BERBAGAI NAMA, MENCIPTA WATAK MUNIRAH, MENCIPTA “WARKAH”2 DARI NYA. MENGGILA BAYANG NYA, MEMANTUN MANTAT, DLL.

Impulsivity means making hasty actions that occur in the moment without first thinking about them and that may have potential for harm. E.g MEMBUAT PERSONAL ATTACKS – BILA BUAT DEMIKIAN, DIA DI CARUT SE CARUT2 NYA.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
1 November 2019 12:16 am

POLITIK KIRI BERJAYA PECAH BELAHKAN PERIBUMI UNTUK RAMPAS KUASA DENGAN PERALAT PERIBUMI SARAT SKANDAL DAN MASALAH PERIBADI….. ARTICLE INI SEBAIK SHJ LEPAS PRU-14 …. PH Menang Melayu Kalah – Melayu Hilang Kuasa Politik ………… Kemenangan PH pada PRU14 sungguh mengejutkan dan tidak disangka-sangka bagi kebanyakkan rakyat Malaysia. Ramai orang yang terkesima dan teruja dengan kemenangan PH tetapi ramai juga rakyat Malaysia yang takut dan berjaga-jaga kepada sebarang kemungkinan negatif, maklumlah BN kalah selepas 61 tahun berkuasa. Alhamdulillah peralehan kuasa telah berlaku dengan aman dan lancar tanpa berlaku sebarang perkara yang tidak diingini. BN, Umno dan Najib Razak akhirnya terpaksa akur… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 5:54 am

Ada perkara nabi sendiri tidak komen, aktivis beritahu PAS

Pengarah Islamic Renaissance Front, Dr Ahmad Farouk Musa
PETALING JAYA: Seorang aktivis Islam terkenal mengkritik tindakan PAS memetik satu hadis untuk menyokong pendirian parti itu yang menolak keperluan ahli Parlimen mengisytiharkan aset mereka.

Dr Ahmad Farouk Musa mengingatkan parti Islam itu bahawa Nabi Muhammad sendiri mengelak beberapa topik kerana baginda merasa tidak mempunyai kepakaran mengenainya.

Mr Tloq Land Doq
Mr Tloq Land Doq
31 October 2019 11:57 pm

Irah,abang ni……

Dulu masa muda,pi stadium ajak saja bila-bila
La ni dah tua,driving melelong badan tak larat
Baring-baring sandar bantal busuk tengok bola
Pakai kain pelikat, bila gol saja abang lompat

Bengayon la benda tu!

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Anonymous
Anonymous
1 November 2019 3:38 am

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Mr. Tloq Land Doq, dh mcm dgn penunggu gua
Ke sana ke sini, srupa pengemis, tak tentu arah
Bagus lah..kalau atuk dah sedar..diri tu dah tua
Tak usah lah atuk menggatal, mau ganggu Irah
👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 10:51 pm

SELEPAS ASET2 NEGARA PERIBUMI DIJUAL…..MEREKA PULA DI HALAU DARI KEDIAMAN MEREKA…..KEMBALI LAH KEPADA ALQURAN DAN BERSATU LAH WAHAI SAUDARA BERIMAN…… Penduduk Kg Jawa Tronoh perak dihalau Syarikat Cina walaupun tanah ada geran! ……… 35 keluarga penduduk asal yang sudah lebih 30 tahun menduduki Kamoung Jawa Tronoh Mines Air Kuning Kampar, Perak diberi notis untuk mengosongkan rumah dalam masa seminggu oleh sebuah Syarikat milik individu Cina. Sekumpulan NGO telah menemui ketua Kampung Encik Khairuddin dan kemudiannya kumpulan NGO tersebut bersama Ketua Kampung serta penduduk telah pergi ke Pejabat Tanah Daerah Batang Padang & Tapah bagi menyelesaikan masaalah tersebut. Wakil Pejabat Tanah… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 6:01 am

Pengarah Islamic Renaissance Front, Dr Ahmad Farouk Musa berkata ini bukan kali pertama umat Islam memetik hadis untuk membenarkan dasar politik dan ekonomi pilihan mereka, mengatakan Islam umumnya membiarkan sebahagian besar daripada hal ehwal keduniaan berkembang mengikut masa dan ruang.

“Seperti penyokong pasaran bebas menggunakan hadis bahawa nabi melarang campur tangan untuk menghadkan harga barang untuk mereka menyebarkan agenda kapitalis,” kata Farouk yang mengetuai Front Renaissance Islam kepada FMT.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 10:49 pm

MEMANG TEPATLAH RAMALAN TAN SRI P RAMLEE…..PARTI JAMBAN PH RAKYAT HANYA DAPAT TAHI DAN AIR KENCING…… Rumah diroboh, penduduk tidur dalam khemah terbuka RUMAH 2 BEGINILAH keadaan yang telah dirobohkan pagi semalam di Paya Jaras Hilir, Sungai Buloh 19 September 2019 11:13 AM ………. KUALA LUMPUR – “Ke manakah kami akan pergi? Rumah dirobohkan, kami tiada tempat tinggal. Yang ada ialah khemah yang dibina di atas tanah lapang milik individu yang sudi memberi kebenaran buat kami berteduh dari hujan dan panas.” Demikianlah antara kesimpulan yang dapat diungkapkan dalam menyelami perasaan sebahagian daripada penduduk di Paya Jaras Hilir, Sungai Buloh, Selangor… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 6:05 am

Pengarah Islamic Renaissance Front, Dr Ahmad Farouk Musa mempersoalkan hujah pemimpin PAS bahawa pengisytiharan harta akan menjejaskan keselamatan harta dan individu tersebut.

“Kajian menunjukkan rejim pengisytiharan aset tidak menimbulkan risiko yang ketara terhadap kebebasan dan keselamatan walaupun terhadap hakim, apa lagi penjawat awam atau ahli parlimen,” kata Farouk.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 10:48 pm

IKUT SKRIP TAN SRI P RAMLEE….PH PARTI JAMBAN DI BARISI 6 JAHANAM….SALAH SORANG TOMCAT… Sah, Campurtangan Tommy Thomas Dalam Prosiding Inkues Mohd. Adib. …….. Hakim Mahkamah Koroner Sahkan Campurtangan Tommy Thomas Dalam Prosiding Inkues Allahyarham Mohd. Adib….. “Oleh itu, atas imbangan kebarangkalian, saya memutuskan bahawa pemohon telah menunjukkan secara prima facie bahawa AG telah melakukan PENGHINAAN TERHADAP MAHKAMAH” Hakim Mahkamah Koroner Yang Arif Rofiah bte Mohamad Peguam Negara mencabol prinsip Kedaulatan Undang Undang!!! Ini adalah satu perkara yang sangat serius!!! Hakim Mahkamah Koroner, Hakim Rofiah bte Mohamad mengesahkan ada campurtangan dari Peguam Negara, Tommy Thomas untuk dalam menentukan keputusan inkues… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 6:08 am

Pemimpin PAS Tuan Ibrahim tidak menyatakan dengan jelas hadis yang dirujuknya bila bercakap berkaitan isu ahli Parlimen pembangkang mengisytiharkan aset.

Tetapi ketika dihubungi, sumber yang dekat dengan kepimpinan PAS merujuk kepada hadith yang kesahihannya dipersoalkan oleh pakar hadis.

“Mintalah bantuan untuk menyelesaikan keperluanmu dengan kerahsiaan. Sesungguhnya setiap orang yang mendapat nikmat ada pendengkinya,” hadis tersebut dibacakan.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 10:44 pm

DI BELAKANG SST IALAH POLITIK KIRI YANG MENGENDALIKAN RM1 TRILLION BISNESS GELAP…..MEREKA MENJALANKAN KEMPEN ANTI GST SUPAYA DAPAT MENGELAK DARI CUKAI…..PH SEBENARNYA LINDUNGI TAIKUN2 BUKAN RAKYAT….. Dua Sebab PH Hapuskan GST (Dan Satu Sebab DAP Tidak Akan Perkenalkannya Semula)………. Oktober 04, 2019 Kerajaan PH sudah lama tahu bahawa GST adalah lebih baik daripada SST. Dan mereka juga tahu bahawa apabila mereka hapuskan GST dan memperkenalkan SST tahun lepas maka akan ada kelompongan bajet berbillion ringgit kerana ketirisan kutipan hasil daripada sistem cukai SST yang tidak cekap. Namun mereka degil dan buat juga dan hapuskan GST. Ini adalah kerana dua sebab:… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 6:13 am

Pengarah Islamic Renaissance Front, Dr Ahmad Farouk Musa berkata

“Nabi diutuskan untuk mengajar kita tentang ketakutan kepada Allah. Baginda tidak dihantar untuk mengajar kita perubatan, senibina, kejuruteraan, bahkan bagaimana mentadbir negara.”

Juga pendapat pengisytiharan harta akan menjejaskan keselamatan harta dan individu tersebut.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 10:42 pm

PH DIJANGKA PERKENAL POLISI BARU….BAYAR KONSULTANT MAHAL GUNA DUIT RAKYAT…..SEKADAR NAK COPY PASTE DARI BANK DUNIA…… ‘Shared Prosperity’ Pakatan Harapan Adalah Polisi Copy Paste Dari Laman Bank Dunia…😯😯😯 Sempena Kongres Melayu nanti, kerajaan Pakatan Harapan dikatakan dengan ‘bangganya’ akan perkenalkan ‘polisi baru’, Shared Properity Vision 2030… Macam pernah dengar jer… Menurut Zakhir Mohamed, idea ini kononnya dari konsultan parti PPBM… Wow, marbeles… “It’s done not by MEA, EPU, PM’s Dept, MOF, ISIS, PEMANDU, Teraju or any GLCs”… Jadi siapa yang buat polisi canggih nie? Institut Masa Depan (MASA) – supaya cerah masa depan nanti, tapi untuk masa depan siapa? Kalau… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 6:18 am

Mencanggah kata2 pemimpin Pas, Pengarah Islamic Renaissance Front, Dr Ahmad Farouk Musa berkata nabi memberitahu bahawa umat Islam tidak semestinya mengikut pendapatnya mengenai pendebungaan silang.

“Nabi berpendapat pendebungaan silang tidak akan bermanfaat. Petani di Madinah mengikut pandangannya tetapi kemudian memberitahunya tentang kemerosotan hasil pertanian mereka.

“Nabi berkata kepada mereka, ‘kamu lebih mengetahui perkara duniawi kamu’,” kata Farouk.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 10:21 pm

BAGAIMANA MUNGKIN SEORANG MENGAKU MUSLIM BERIMAN TIDAK YAKIN KEPADA SISTEM ALQURAN DALAM SEGENAP SUDUT KEHIDUPAN…..KALAU BEGITU SISTEM MANAKAH LAGI YG DITERIMA PAKAI?…. Sarjana PAS S’wak mohon PH henti bebankan rakyat …….. PAS sebelum PRU14 telah mengemukakan cadangan pelaksanaan cukai “Taxation on Deposit” atau cukai ke atas syarikat dan koporat dan “Tax on share Trading Gain” atau cukai keuntungan perdagangan saham. Kedua-dua cukai ini tidak langsung membebankan rakyat malah apabila cukai barangan seperti, GST dan SST tidak dilaksanakan ianya akan menggalakkan rakyat dalam membeli dan berbelanja. Ini akan melonjakkan lagi aktiviti perniagaan sekali gus meningkatkan hasil negara melalui cukai. Sarjana PAS… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 6:28 am

Tun Dr Mahathir Mohamad mempersendakan cara PAS menilai Islam.

Dia berkata PAS hari ini bukan lagi seperti dulu kerana didakwa beliau sudah dikaburi wang ringgit.

“Dulu (PAS) kata UMNO kafir, tetapi lani (sekarang) UMNO bagi depa duit, jadi (UMNO) Islam balik la.

“Bila nampak duit boleh la jadi Islam,” sindir nya.

anonymous
anonymous
31 October 2019 10:20 pm

LEBAI PAS WALA’ KEPADA UMNO DAN UMNO WALA’ KEPADA MCA – HJ HADI AWANG KATA MCA IBARAT SEKETUL DAGING BABI DALAM SEKAWAH GULAI UMNO, KINI DIHIRUP SAMA OLEH AHLI AHLI PAS!……… Apapun, PRK ini membuktikan telahan Pas dan Umno untuk membentuk pentadbiran berasaskan Melayu Muslim semata adalah sangat tidak praktikal. Parti politik di Malaysia perlukan kesepaduan dan kerjasama antara kaum untuk kekal relevan. Pas dan Umno (PASUmno), apabila muncul serpihan mereka iaitu Amanah dan Bersatu, maka satu proses tapisan pun berlaku. Pati santan telah keluar dan yang tinggal hanyalah hampas. Lihatlah keputusan politik PASUmno. Itulah bukti betapa hampasnya mereka sekarang… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 6:34 am
Reply to  anonymous

Tun Dr Mahathir mengulangi tuduhan bahawa PAS menerima wang daripada UMNO.

“Dulu PAS miskin kena kerabat (panjat) pokok nyior (kelapa) nak pasang bendera, tetapi lani (sekarang) boleh upah orang sebab banyak duit…mana dapat duit? UMNO bagi la sebab kawan baik.

“Ini semua karut sahaja .. (PAS) guna agama untuk pancing undi,” katanya.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 10:19 pm

BN GALI DAN KAMBUS…..PH HANYA PANDAI GALI TAK PANDAI KAMBUS….. Nak Tambah Hutang Negara Lagi Lerr tu… -October 04, 2019 Semalam, Guan Eng mesyuarat dengan Gabenor Japan Bank for International Cooperation (JBIC). JBIC merupakan bank kerajaan Jepun yang menjamin Bon Samurai yang dipinjam oleh Kerajaan Malaysia. PM ke-7 baru-baru mengesahkan bahawa kerajaan PH akan meminjam bon samurai kedua selepas meminjam bon pertama bernilai RM7.3 bilion awal tahun ini. Pagi ini, Guan Eng pula bermesyuarat dengan Pengarah Eksekutif Bank Pembangunan Asia (ADB). ADB merupakan institusi yang meminjam kepada kerajaan-kerajaan Asia dan memainkan peranan agak serupa dengan Bank Dunia tetapi untuk rantau… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 6:42 am

Dewan Ulama Pas Pusat (DUPP) menyokong penuh kenyataan Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berhubung kewajaran DAP diharamkan.

“Terlalu banyak kenyataan yang dikeluarkan pimpinan parti itu yang biadab serta mengguris perasaan rakyat Malaysia khususnya Melayu dan bumiputera.”

Ada kah yang mahukan PAS di haramkan?

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 10:18 pm

GS BARU JADI KERAJAAN NEGERI NEGARA LUAR DAH DATANG MELABUR KERANA KAGUM…..KALAU DAPAT PUTRAJAYA MEMANG TIADA TANDINGAN LAH…..BUKAN MACAM PH SENGAJA BANGKRAP KAN NEGARA…… Singapore Sees Opportunity For Terengganu Industry…….. 04/10/201963 Singapore’s Foreign Minister Vivian Balakrishnan wrapped up his visit to three Malaysian states yesterday after meeting Terengganu’s leaders and discussing opportunities for them to gain knowledge on building industrial parks. Terengganu, a state governed by the opposition Parti Islam SeMalaysia (PAS), has long been seen as one of the backwaters of Peninsular Malaysia. It is known more for its idyllic islands of Redang and Perhentian. But an upcoming project,… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 6:45 am

“Jelas sikap DAP yang rasis dan bermusuhan kerana pendiriannya yang anti Islam apabila mempertikai dan mengkritik apa sahaja usaha yang membawa kepada penyatuan ummah khususnya melibatkan Pas dan UMNO dengan melemparkan label yang tidak sewajarnya,” kata Tuan Man.

Menurutnya, beberapa pendirian dangkal pernah dibuat DAP juga membuktikan betapa rasisnya parti itu dan boleh mengundang kerosakan lebih teruk jika dibiarkan berterusan tanpa diambil tindakan tegas.

Asyik mencakau. Macam anjing dan kucing.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 10:17 pm

ILMU UNTUK PATAHKAN HUJAH LAWAN…..SKILL UNTUK MAJUKAN KEHIDUPAN…..MACAM NI BARU KERAJAAN BETUL DAN ATAS LANDASAN RAKYAT….BUKAN MCM PH YG BANGSAT PENYESAT DAN KERING IDEA….. Terengganu Rintis Program Latihan Kemahiran Bagi Pelajar Pondok…… HULU TERENGGANU, 24 September – Terengganu menjadi negeri perintis yang memberi fokus kepada pelajar pondok melalui program latihan kemahiran yang telah diperkenalkan. Menteri Besar, Dato’ Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar berkata pihaknya akan memperkasakan inisiatif ini di pondok supaya lebih tersusun dan sistematik untuk memberikan sumbangan terbaik kepada masyarakat. Katanya, untuk permulaan seramai 30 pelajar Pondok Ibtida’i Ajil mengikuti kursus pertukangan dan perkayuan di Pusat Latihan Industri Perkayuan… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 6:48 am

Pemimpin PAS Tuan Man dalam satu kenyataan mengemukakan tiga bukti yang menganggap DAP mempunyai agenda politik bahaya dan perlu diharamkan.

Katanya, beberapa isu kontroversi telah dibangkitkan DAP akhir-akhir ini antaranya melibatkan ucapan Ahli Parlimen Bukit Mertajam, Steven Sim Chee Keong berhubung Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) dan penerbitan komik bertajuk Inisiatif Jalur dan Jalan Meraih Manfaat Bersama.

Kot ada yang desak PAS di haramkan pulak?

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 10:14 pm

ORANG PENANG KATA ….PI MAI TANG TU…..ITU LA SEBABNYA APA3 PUN MESTI KEMBALI KEPADA DOKTRIN DAN IDEOLOGY…..NAK PAKAI YG MANA …. CAPITALISME ATAU COMMUNISM ATAU HEAVENLY SYSTEMS…… Mengolah Persetujuan Untuk Perkenalkan Semula GST……. Oktober 03, 2019 1) Mula-mula MIER cadang supaya GST diperkenalkan semula dalam Belanjawan 2020. 2) Kemudian, PM kata kerajaan sedia kaji balik GST jika itu kehendak rakyat. 3) Kemudian, MP PKR dari Kangar Perlis pula nyatakan sistem GST lebih baik. 4) Sekarang, Dr Xavier Menteri Air Tanah dan Sumber Asli pula kata setuju GST dihidupkan semula demi rakyat. 5) Ini adalah drama mengolah persetujuan, menggunakan nama rakyat… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 6:52 am

Hah, dah betul, PAS pulak mahukan DAP di haramkan –

Pas kemuka tiga bukti kenapa DAP wajar diharamkan

Pas mengemukakan tiga bukti yang menganggap DAP mempunyai agenda politik bahaya dan perlu diharamkan.

Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, beberapa isu kontroversi telah dibangkitkan DAP akhir-akhir ini antaranya melibatkan ucapan Ahli Parlimen Bukit Mertajam

anonymous
anonymous
31 October 2019 10:13 pm

LEBAI PAS WALA’ KEPADA UMNO DAN UMNO WALA’ KEPADA MCA – HJ HADI AWANG KATA MCA IBARAT SEKETUL DAGING BABI DALAM SEKAWAH GULAI UMNO, KINI DIHIRUP SAMA OLEH AHLI AHLI PAS!……… Sana sini Pas menjerit negara ini mesti dipimpin Melayu. Sana sini Pas melaung betapa Islam terancam di negara ini. Dan sana sini juga Pas menghasut betapa Cina mahu hapuskan hak orang Melayu. Tiba-tiba, bila ada PRK, di mana penyandangnya sebelum ini adalah seorang Muslim, Pas boleh serahkan kepada seorang Cina. Di mana ketuanan Melayu kalau Pas cuma nak bantu Cina tambah kerusi? Eh walaun akan jawab. Yang mereka maksudkan… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 6:56 am
Reply to  anonymous

Pemimpin PAS Tuan Man kata Ahli Parlimen DAP Steven Sim Chee Keong telah membangkitkan isu kontroversi berhubung Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) dan penerbitan komik bertajuk Inisiatif Jalur dan Jalan Meraih Manfaat Bersama.

“.. saya telah mengemukakan bukti ucapan Steven Sim Chee Keong (DAP) dalam forum Naratif Malaysia Baru yang diadakan pada 14 September di Mega Chinese Methodist Church, Kota Damansara, Selangor.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 10:12 pm

KAPITALIS YAKIN DGN CAPITALISME….. COMMUNIST YAKIN DENGAN COMMUNISM….TAPI ADA MUSLIM TAK YAKIN DENGAN SISTEM ISLAM….. LUCIFERIAN YAKIN DENGAN SYAITAN TAPI ADA MUKMIN TAK YAKIN DGN ALLAH SWT….. PAS Bantah GST ada alternatif, PH Bantah bodoh aje…… Oktober 04, 2019 1) PAS dulu pun bantah GST. Katanya GST menzalimi orang miskin dan tidak syar’ei. Lalu PAS mahu strukturkan semula sistem percukaian menggantikan GST dengan memperkenalkan cukai yang lebih efektif tanpa menzalimi orang miskin. Lalu dicadangkan cukai korporat, cukai keuntungan saham serta cukai atas untung syarikat. Sehingga hari ini, cadangan PAS masih lagi dianggap teori kerana belum dibukti. 2) Tawaran yang pelik… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 6:58 am

Pemimpin PAS Tuan Man kata, “Saya telah mendesak pihak polis menyiasat ucapan Ahli Parlimen DAP Steven Sim (yang berbunyi) ‘The Kingdom of God is an unstoppable mission, and the reason is simply this, God Himself will act on it and that is our unshakeable confidence’,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Selain itu, Tuan Ibrahim yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian berkata, beberapa pemimpin DAP didakwa terlibat dengan kumpulan pengganas LTTE, susulan penahanan dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) parti itu.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 10:10 pm

ADA ORANG ISLAM HANYA YAKIN DENGAN QADA DAN QADAR TAPI TIDAK YAKIN DENGAN ALQURAN…..BERAPA BANYAK PERINTAH DAN TEGAHAN ALQURAN YG DILANGGAR…..SEMUANYA BERDALIH DENGAN TAKDIR…. Pernah dikepung Pemuda Tahan Lasak….. KOTA BHARU: Bukan mudah untuk PAS bangkit seperti yang ada sekarang, berdepan tribulasi perjuangan tidak sedikit. Bekas Timbalan Menteri Besar Kelantan, Dato’ Abdul Halim Abdul Rahman berkata, pernah ketika hadir berceramah, terpaksa membawa gergaji. Katanya, gergaji digunakan untuk memotong batang pokok yang ditebang Pemuda Tahan Lasak Umno. “Pernah saya sendiri dikepung oleh 30 orang ketika menghadiri ceramah di Rantau Panjang. Saya hanya tiga orang sahaja pada masa itu. “Alhamdulillah, saya diselamatkan… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 7:00 am

Pemimpin PAS Tuan Man kata, “Ketua Polis Negara juga telah mengakui bahawa penahanan terhadap beberapa individu yang dikaitkan dengan LTTE adalah berdasarkan bukti kukuh dan hasil risikan polis.

“Hal ini menunjukkan bahawa penangkapan pemimpin DAP yang dikaitkan dengan LTTE bukan satu tindakan politik tapi demi kepentingan negara,” katanya.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 10:08 pm

KALAU HIDUP TIDAK PEDULI KEPADA ALQURAN SAMALAH SEPERTI HAIWAN TERNAK YG HIDUP MAKAN MUNUM BERAK KENCING.DAN BERANAK PINAK…..BAHKAN LEBIH TERUK LAGI….JADI HAIWAN LIAR GANAS….MAKAN DAN BUNUH MANGSA….. Melayu dan Bumiputera sama macam haiwan? ………. Kata kata Melayu dan Bumiputera sama macam haiwan keluar dari mulut Datuk Kadir Jasin jurucakap Tun Dr Mahathir Mohammad perdana menteri Malaysia. Penulis tak nak kata yang ini sudah tentu Tun Dr Mahathir Mohammad yang suruh cakapkan, akan tetapi itulah hakikatnya. Sebab ada perkataan malas dimasukkan sebagai dimaksudkan punca melayu dan bumiputera sama macam haiwan. Perkataan orang malas punca Melayu lemah sering disebut sebut oleh Tun… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 7:03 am

PAS terus asak DAP –

Bukti seterusnya dakwa Tuan Ibrahim bin Tuan Man adalah perintah larangan terhadap penerbitan buku komik bertajuk Inisiatif Jalur dan Jalan Meraih Manfaat Bersama yang ditulis oleh aktivis DAP, Hew Kuan Yau dan pengantarnya ditulis oleh Setiausaha DAP, Lim Guan Eng

“Menurut KDN, buku ini telah mempromosi ideologi komunisme, sosialisme, menyebarkan fakta salah, mengelirukan dan juga mempertikaikan perjuangan tokoh terdahulu dalam memperjuangkan kemerdekaan negara,” katanya.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 10:06 pm

PH MASIH TAK SEDAR DIRI SEDANG BERKUASA…..KENAPA PERLU SIBUK DENGAN PEMBANGKANG YG DAH TAK BERKUASA….. TUDUHAN KLEPTOKRASI KPD PEMBANGKANG DAH TAK RELEVAN KERANA PH BOLEH SUMBAT TERUS DALAM PENJARA…..YG JADI MASALAH BILA NAK DAKWA BAPAK SKANDAL MCM JIBENG DAN BAPOK SKANDAL…… “Shared Prosperity Vision 2030” Is Pakatan’s Manifesto 2.0…….. The SPV 2030 is just one big scam. It is just like Pakatan Harapan’s GE14 Election Manifesto, which Mahathir himself said was a scam meant to trap Barisan Nasional. At best SPV 2030 is an aspiration. That is what you hope will happen. But how is it going to happen? They… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
1 November 2019 7:07 am

Tuan Ibrahim bin Tuan Man berkata, tiga bukti tiga bukti yang sudah di keluarkan nya itu sekurang-kurangnya menjadi asas bahawa agenda DAP semakin bahaya kepada politik negara.

“Malah, tindakan tersebut bercanggah dengan pembentukan asas kenegaraan dan Perlembagaan Persekutuan. Maka dengan ini wajarlah DAP diharamkan,” katanya.

Depa mahu parti2 depa saling diharamkan. Kalau dua2 nya di haramkan, gamaknya lengang sikit suasana politik di negara ini.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 10:05 pm

ADA ORANG TUA HIDUP ZAMAN LAMPAU….DIA TAK SEDAR DIRI MASA TELAH LAMA BERLALU…..DAN BERUBAH….INI MALAYSIA BARU….TIADA LAGI KAFIR MENGKAFIR….SEMUA MEREKA YG TERLIBAT DULU ADA YG DAH MATI DAN ADA YG KELUAR PARTI…..HADI GENERASI BARU…ZAMAN TU DAH BERLALU….DIA TAK SEBUTPUN PASAL TU….LAGIPUN YG BERLAKU KES TU DI BESUT….HADI MARANG….. Apo Nak Dikato: Kena Serang Tak Habis-Habis…… Ialah, cakapkan senang, bila dah duduk dalam padang jadi lain pulak cerita. Baru tahu rupanya teori dengan praktikal tak sama. Hari ini mana si Tony Pua dan si Rafizi Ramli tu? Dulu cakap sampai berbuih-buih mulut. Macam-macam teorilah, strategilah dengan siap kira-kira sekali. Sekarang satu… Read more »

anonymous
anonymous
31 October 2019 10:04 pm

Lebai PAS kini wala” kepada Umno. Umno pula terpaksa wala’ kepada MCA dan MIC kerana takut Bn diharamkan jika MCA atau MIC keluar dari Bn. Ertinya di dalam Bn dan pakatan mereka, parti dominan adalah MCA. AKHIRNYA LEBAI2 PAS SAMA2 MELAHAP GULAI KAWAH NAJIS BABI UMNO!!!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 10:02 pm

KEPADA BRO PH…..SORI LAH YEA….MCA SYAITAN…. D4P PUN SYAITAN……TAPI SYAITAN MCA ADA SIKIT BAIK…… 𝐌𝐄𝐍𝐆𝐀𝐏𝐀 𝐙𝐀𝐇𝐈𝐃 𝐏𝐔𝐓𝐔𝐒𝐊𝐀𝐍 𝐌𝐂𝐀 𝐔𝐍𝐓𝐔𝐊 𝐏𝐑𝐊 𝐓𝐀𝐍𝐉𝐔𝐍𝐆 𝐏𝐈𝐀𝐈?….. (from left) Johor Umno chief Datuk Hasni Mohamad, Tanjung Piai Umno chief Datuk Jefridin Atan, Datuk Seri Wee Jeck Seng, MCA president Datuk Seri Dr Wee Ka Siong Oleh : Nabeel Naqie Ini adalah analisis Nabeel tentang kenapa BN meletakkan calon MCA pada PRK Tanjung Piai kali ini. Abang kakak baca dulu. Keputusan ini sangat strategik dan rasional. Jangan ingat Presiden UMNO dan Pengerusi BN, DS Zahid tak stress nak buat keputusan kali ini. Ini bukan keputusan mudah… Read more »

anonymous
anonymous
31 October 2019 11:00 pm

HA HA HA, MACHAI 10.02 pm FASIQUN MUNAFIQUN PENYEMBAH SYAITAN BAIK. HA HA HA…………

SYAITAN TETAP SYAITAN!!! DILAKNAT ALLAH, TETAP SEBAGAI PENGHUNI NERAKA!!!. MACHAI SESAT LAGI MENYESATKAN SEPERTI PARTI PAS!!!

anonymous
anonymous
31 October 2019 9:58 pm

LEBAI PAS WALA’ KEPADA UMNO DAN UMNO WALA’ KEPADA MCA – HJ HADI AWANG KATA MCA IBARAT SEKETUL DAGING BABI DALAM SEKAWAH GULAI UMNO, KINI DIHIRUP SAMA OLEH AHLI AHLI PAS!………
Lebai pernah kata, parti Islam ini kuat bersendirian dan jika parti ini mahu bergabung dengan mana-mana parti sekalipun, parti Islam mesti dominan. Hari ini, terbukti bahawa Taawun di antara lebai dengan parti keris telanjang tidak bersarung itu yang dominan adalah Umno. Lebai seperti biasa juga. Lebai kena wala’ dengan Zahid Hamidi yang telah dihadapkan dengan berpuluh kes di mahkamah.

anonymous
anonymous
31 October 2019 9:55 pm

LEBAI PAS WALA’ KEPADA UMNO DAN UMNO WALA’ KEPADA MCA – HJ HADI AWANG KATA MCA IBARAT SEKETUL DAGING BABI DALAM SEKAWAH GULAI UMNO, KINI DIHIRUP SAMA OLEH AHLI AHLI PAS!………. Wahai lebai, dengan budak hingusan dalam politik bolehlah kamu jual agama. Siapa tidak tahu kisah pertandingan 3 penjuru banyak berlaku yang melibatkan lebai langgar perjanjian sewaktu berada di dalam Pakatan Rakyat? Langgar perjanjian, tidak cukup dengan itu reka fitnah kononnya calon Keadilan adalah berfahaman komunis dan pengedar pil kuda, maka lebai pun letak calon di situ. Kalah pun takpe, asalkan parti kawan tidak menang. Akhirnya Umno menang dan Umno… Read more »

anonymous
anonymous
31 October 2019 9:53 pm

LEBAI PAS WALA’ KEPADA UMNO DAN UMNO WALA’ KEPADA MCA – HJ HADI AWANG KATA MCA IBARAT SEKETUL DAGING BABI DALAM SEKAWAH GULAI UMNO, KINI DIHIRUP SAMA OLEH AHLI AHLI PAS!………..
Alasannya apa? Lebai kata hujahnya adalah kerana Taawun dengan Umno. Umno telah diberi mandat untuk jadi parti dominan (bos), maka wajib wala’ dengan Umno. Umno pula wala’ dengan MCA? Kahkahkah355…melucukan!!

Lebai kata lagi, Islam tidak boleh langgar perjanjian dan parti lebai tidak akan langgar perjanjian. Wah !! Betulkah ada perjanjian dengan Umno? Perjanjiannya Umno jadi bos? Perjanjian berkaitan calon pilihanraya pun telah ada? Betulkah lebai tak pernah langgar perjanjian?

anonymous
anonymous
31 October 2019 9:50 pm

LEBAI PAS WALA’ KEPADA UMNO DAN UMNO WALA’ KEPADA MCA – HJ HADI AWANG KATA MCA IBARAT SEKETUL DAGING BABI DALAM SEKAWAH GULAI UMNO, KINI DIHIRUP SAMA OLEH AHLI AHLI PAS! Tepat jangkaan saya bahawa akan ada “fatwa” baru oleh hu la mak PAS bila MCA letak calon di PRK Tg Piai. Tidak seperti di PRK Cameron Highland dimana fatwanya adalah wajib undi calon Melayu Islam (Umno) dan haram undi calon bukan Islam (PH-Dap). Di atas mimbar Jumaat disebut tu oiiii!!!. Kali ini, di TG Piai fatwanya lain. PAS kata Wajib undi calon MCA Cina bukan Islam dan HARAM undi… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 9:44 pm

SEBENARNYA BN KALAU TAK SEBAB GS ….BN DAH TERKUJUR KAKU….KERANA GS YG SUDI HULUR TANGAN….NYAWA BN DIKEMBALIKAN SEMULA…. PEMIMPIN2 BN YG BAWA DIRI KINI KEMBALI MENYAPA…..SILAP PH JUGA YG BERTUHANKAN D4P…..KALAU TIDAK GS MASIH BERSENDIRIAN….. Umno: PRK Tanjung Piai Antara Paling Sukar, Uji Muafakat Pembangkang…… (FMT) – Seorang pemimpin Umno berkata, pilihan raya kecil (PRK) Tanjung Piai adalah antara pilihan raya yang paling sukar, mencabar dan menguji semangat Barisan Nasional (BN) serta Muafakat Nasional. Setiausaha Agungnya, Annuar Musa berkata, beliau bagaimanapun berbangga melihat semangat kepelbagaian kaum dan jiwa besar pemimpin pembangkang Johor. “Saya terlibat dalam kesemua rundingan dan perbincangan, khususnya… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 9:31 pm

MELAYU PERINTAH CINA HIDUP…..CINA PERINTAH MELAYU MAMPUS…..KAWASAN MELAYU CINA MP…. KAWASAN CINA MELAYU CAPATI…… FORMULA PERKONGSIAN KUASA JADI ASAS KEPADA PEMILIHAN CALON BN DI TG PIAI…. 1. Segala persoalan terhadap teka teki pemilihan calon untuk bertanding kini sudah terjawab pada awal malam tadi apabila Barisan Nasional telahpun mengumumkan calonnya yang akan bertanding di P165, Tanjong Piai. 2 Pemilihan semula Dr Wee Jeck Seng, bekas calon Parlimen P165 Tanjong Piai pada Pilihanraya Umum ke 14 yang lalu dalam Pilihanraya Kecil pada kali ini amat besar impaknya jika hendak dibandingkan sewaktu keputusan diperolehi pada Pilihanraya Umum ke 14 yang lalu. 3. Pemilihan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 8:52 pm

HAI INI KAN KERAjaan MAFIA…..TAK KAN NAK SAMAN TOKEY2….SEBAB TOKEY2 DAH BAYAR PAU….. Pemandu Lori Mogok. Teruskan! Ajar Mereka Hingga Dalam P’raya.. (Video) Pemandu Lori Berkumpul Buat Mogok, Dipercayai Tak Puas Hati Syarat Baru ”Renew” Lesen Putrajaya – Ratusan pemandu lori berkumpul di beberapa kawasan seluruh negara termasuk di hadapan kompleks kerajaan di sini bagi melakukan tunjuk perasaan terhadap Menteri Pengangkutan, Anthony Loke hari ini. Dalam demonstrasi berkenaan, mereka mendesak beberapa tuntutan antaranya penghapusan mata demerit dan menolak syarat baru pembaharuan lesen yang didakwa memerlukan pemeriksaan kesihatan. Mereka juga meminta kerajaan agar menghargai sumbangan pemandu lori dalam sektor pengangkutan di… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 8:40 pm

PH KAN KERAjaan MUNAFIK…HANYA PANDAI BERJANJI….JADI JANGANLAH MENGHARAP….. PH dan janji royalti petroleum kepada Kelantan…… KUALA LUMPUR: Kerajaan Persekutuan dilihat terus berdolak-dalih untuk menunaikan hak kepada Kerajaan Negeri Kelantan berhubung pembayaran royalti petroleum sebagaimana termaktub dalam akta berkaitan dan janji pernah dinyatakan. Ahli Parlimen Tumpat, Dato’ Che Abdullah Mat Nawi membidas kenyataan berubah-ubah daripada PH yang berjanji sebelum PRU14 lalu, hinggalah kini telahpun menjadi kerajaan di peringkat Persekutuan. Namun kesali beliau yang juga Setiausaha PAS Kelantan, hal mengenai pembayaran tersebut terus dijadikan mainan, pembohongan dan pelbagai alasan tanpa ia ditunaikan secara jaminan serta kepastian. Sehubungan itu, beliau menyenaraikan semula semua… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 8:17 pm

SEBELUM PRU-14 PIJAK SEMUT PUN TAK MATI…..LEPAS PRU PIJAK GAJAH PUN MATI….. Penduduk tanah rizab Sungai Kedondong teraniaya, tertindas Sep 24,……. Sebagai respon kepada kenyataan Menteri Besar Selangor berkenaan terdapat golongan yang menangguk di air keruh serta tuduhan kerajaan negeri bahawa banjir berpunca daripada kedegilan penduduk. Maka PAS Sungai Buloh menyatakan pendirian kami sebagaimana berikut: PAS secara konsisten membantah pencerobohan tanah kerajaan yang memberikan kesan buruk kepada kepentingan awam seperti banjir, pencemaran dan seumpamanya. PAS Sungai Buloh juga secara konsisten terlibat membantu penduduk yang rumahnya dirobohkan atas dasar kemanusian, bukan menangguk di air keruh sebagaimana dakwaan Menteri Besar Selangor yang… Read more »

Mr. Tloq Land Doq
Mr. Tloq Land Doq
31 October 2019 7:34 pm

Irah,abang ni……

Dulu masa muda,pi stadium ajak saja bila-bila
La ni dah tua,driving melelong badan tak larat
Baring-baring sandar bantal busuk tengok bola
Pakai kain pelikat, bila gol saja abang lompat

Bengayon la benda tu!

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Anonymous
Anonymous
1 November 2019 3:40 am

Mr. Tloq Land Doq, dh mcm dgn penunggu gua
Ke sana ke sini, srupa pengemis, tak tentu arah
Bagus lah..kalau atuk dah sedar..diri tu dah tua
Tak usah lah atuk menggatal, mau ganggu Irah
👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 7:20 pm

WALAUPUN KAFIR TAPI JUJUR DAN IKHLAS PASTI MENEMUI KEBENARAN Walaupun penulis (Lim Sian See) ialah non muslim tetapi demi kebenaran beliau menulis dgn fakta yang telus dan benar.. PAS tidak pernah nak menipu rakan bersama…tapi PAS selalu ditipu dan dibuli… PAS dah banyak berlembut hati… sudah sampai masa nya… perjuangan harus diteruskan sendirian walau apa pun terjadi… . DARI SEKUTU KUAT MENJADI SETERU KETAT … EMPAT PERISTIWA BESAR YANG MENYEBABKAN PAS DAN DAP BERSENGKETA. Satu setengah tahun lepas, PAS merupakan penyokong kuat Pakatan Rakyat yang sudah berkubur sekarang. PAS sentiasa memenuhi janji mereka untuk berpakat dengan PKR dan DAP dan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 7:18 pm

KAN DAH KATA ….PATUT SUMBAT JE TERUS MP2 PEMBANGKANG DALAM PENJARA….TAK PAYAH NAK DSKWA2…..BUKAN SENANG NAK LEKAT KES…..TOM CAT BUKAN BOLEH HARAP….DIA TAK PAKAR PUN PASAL LAW….MACAM MANA DIA NAK KELENTONG…. Shafee ‘belasah’ hingga Shahrol terdiam……. Ketika diasak bertalu-talu oleh peguam bela, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah sebentar tadi, saksi ke-9 perbicaraan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) terkedu dan seolah-olah tidak tahu apa yang hendak dijawab. Shafee ketika pemeriksaan balas dengan Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi yang merupakan bekas Ketua Eksekutif 1MDB terdiam dan tidak mampu menjawab soalan tentang mengapakah beliau sesuka hati menandatangani minit mesyuarat yang tidak dihadirinya. Walaupun tidak… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 7:17 pm

KEPADA KEM BAPAK….PATUT KORANG SUKA KAT PEMBANGKANG YG SOKONG BAPAK…..NAK HARAPKAN BAPOK DIA DAH ADA PENYOKONG CINA INDIA BELAKANG DIA….BAPOK NAK TUMPANG POPULARITI BAPAK DAPAT JADI PM DENGAN MUDAH….PATUT DIA USAHA LAH SENDIRI PRU15 NANTI….TENGOK AURA DIA POWER KE TIDAK….. “Universiti bukan pusat tuisyen atas kedai kopi sebelah pusat urut lah brother!”….. Oleh : Dr Shamser Thind Singh Universiti awam ini bukan pusat tuisyen atas kedai kopi sebelah pusat urut lah brother. Universiti awam ada undang-undang yang boleh dikuat kuasakan. Mari kita lihat tiga peraturan dalam University of Malaya (Discipline of Students) Rules 1999 untuk rujukan dan panduan. ‘A student… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 7:16 pm

MENTERI BUDAK BARU PANDAI CAKAP….TOKONG LA AMBIK DUIT TU BAGI D4P….. Syed Saddiq,where did the RM10mil went? ……… E-sport is rising in the world market. A new form of sport and also a new business. It is all started when game developer starts their competition in regional as well as internationally. It rose quickly when businessmen see this as an opportunity and invested a lot of money into it. Games like Dota 2, LoL, Overwatch and Pubg are currently the most famous games in the market as well as Tekken 7 and Fifa. Not to mention there are other games… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 7:13 pm

Kos operasi penternakan ayam meningkat selepas PH memerintah kata persatuan PETALING JAYA: Persatuan terbesar mewakili industri ternakan mengalu-alukan siasatan berhubung dakwaan tentang kewujudan kartel di sebalik kekurangan bekalan telur ayam yang dikatakan menjadi punca kenaikan harganya sejak kebelakangan ini. Persekutuan Persatuan Penternak Malaysia (FLFAM) berkata, anggotanya bersikap telus dan tidak menyembunyikan apa-apa. “Jika ada pihak yang mahu menyiasat, silakan, kami kita menyembunyikan apa-apa,” kata presiden FLFAM, Datuk Jeffrey Ng. Beliau berkata, penternak berhadapan cabaran kos operasi lebih tinggi dan juga kos pematuhan peraturan sekarang ini (Selepas PH ambil alih kerajaan). Katanya, harga perlu “adil”, selain menambah bahawa murah dan mahal… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 7:12 pm

P, PANDIR JASIN TIADA KERJA LAIN SELAIN HINA SULTAN Pihak polis diminta menyiasat tokoh wartawan veteran, Datuk A Kadir Jasin, berhubung artikelnya yang didakwa menghina dan memburukkan institusi diraja terutama Sultan Kedah, Sultan Sallehuddin Ibni Almarhum Sultan Badlishah. Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul, berkata tulisan Kadir boleh mencetuskan prasangka seolah-olah baginda mengambil kesempatan dan menyalah guna kedudukan sebagai Sultan. “Ini bukan kali pertama beliau mengeluarkan artikel begini dan pastinya ramai akan baca sebab dia ada ramai pengikut. “Sebagai wartawan, memang ada kebebasan media dan tulislah apa saja, tetapi kenalah ada etika. “Kalau beliau ada masalah dengan Sultan, buat… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 7:10 pm

EKONOMI BN VS PH Ekonomi BN: Pertumbuhan lebih 5% Ekonomi PH: Pertumbuhan bawah 5% Defisit fiskal BN: 2.8% Defisit fiskal PH: 3.7% Dividen Petronas: BN hanya perlu RM16-19b Dividen Petronas: PH perlu RM30b PTPTN BN: Diskaun, tangguh bayaran PTPTN PH: Tiada diskaun, potong gaji terus Cukai BN: Hanya GST, cukai pendapatan turun Cukai PH: SST, banyak cukai baru Tol BN: Mansuh beberapa tol untuk semua kelas kenderaan Tol PH: Mansuh 2 tol terpilih untuk motosikal sahaja BR1M BN: RM1,200 (2017), RM2,000 (jika BN memimpin) BR1M PH: RM1,000 (2019) Penjawat awam BN: Bonus RM1500, kenaikan gaji khas Penjawat awam PH: RM500… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
31 October 2019 7:08 pm

Berbalik kpd MCA dan MIC ni. Bagi sayalah, mereka ni dahlah melukut di tepi gantang berpuluh puluh tahun atas ihsan UMNO tapi masih tak sedar diri. Mereka juga tahu kedua-duanya akan padamlah jika keluar BN sama macam parti di Sabah dulu. Tapi mereka tak akan keluar BN punya. Sebabnya apa ????? Sebabnya mereka percaya BN akan memang kembali apabila UMNO dan PAS bergabung dan orang Cina dan India perlukan suara mereka di dlm kerajaan BN nanti pada masa tersebut seperti dulu-dulu. Percayalah ! Sebabnya, ahli MCA dan ahli DAP adalah orang yg sama je. Ahli MIC dan ahli PKR juga… Read more »