PERSOAL PERALIHAN KUASA, TERMASUK GESAAN MELANJUT TEMPOH TUN M HINGGA HABIS PENGGAL ADALAH KHIANAT KEPADA PH

Semua orang secara umumnya tahu mengenai adanya perjanjian penyerahan jawatan Perdana Menteri daripada Tun Mahathir Mohamad kepada Anwar Ibrahim.

Apa lagi bagi para pemimpin utama PKR, DAP, Amanah dan Bersatu yang menganggotai PH, mereka tentu lebih maklum mengenai perjanjian itu kerana semua mereka hadir dalam Konvensyen PH di Shah Alam ketika mana perjanjian tersebut dimetrai pada 7 Januari 2018 iaitu kira-kira lima bulan sebelum PRU14 lalu.

Dalam perjanjian itu dipersetujui jika PH menang PRU14, maka Tun Mahathir akan menjadi Perdana Menteri, Dr. Wan Azizah Wan Ismail sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Anwar Ibrahim sebagai calon PM ke-8 setelah beliau dibebaskan daripada penjara dan diberi keampunan penuh yang membolehkannya tiada sekatan lagi untuk memegang jawatan dalam politik serta kerajaan.

Sebab itu, selain tiga ketetapan di atas, turut dipersetujui untuk segera dilakukan setelah PH menjadi kerajaan ialah dua perkara lain iaitu membebaskan Anwar daripada penjara dan memohon pengampunan penuh baginya daripada Yang Dipertuan Agong.

Secara tersiratnya, permohonan membebaskan Anwar dan pengampunannya dengan segera adalah bagi membolehkannya memegang jawatan Perdana Menteri dalam tempoh yang tidak terlalu lama selepas Tun Mahathir menduduki kerusi empuk itu.

Bermakna, setelah menjadi kerajaan, oleh kerana perjanjian itu merupakan ketetapan serta konsensus bersama PH, empat daripadanya sudah pun dilaksanakan.

Hanya yang belum dilaksanakan ialah penyerahan jawatan Perdana Menteri daripada Tun Mahathir kepada Anwar.

Meskipun tiada tempoh masa disebutkan bagi penyerahan jawatan itu, ia merupakan suatu ketetapan yang statusnya adalah sama dengan empat perkara yang sudah dilaksanakan setakat ini.

Adanya perjanjian serah jawatan itu dengan sendirinya bermaksud bahawa Tun Mahathir bukanlah Perdana Menteri selama sepenggal penuh sehingga PRU15 akan datang.

Perjanjian penyerahan jawatan tersebut dengan jelas bererti Tun Mahathir hanyalah Perdana Menteri sementara sebelum Anwar menggantikannya.

Perkara itu bersesuaian kerana Anwar adalah calon Perdana Menteri sebenar bagi Pakatan Rakyat yang kemudian ditukar kepada Pakatan Harapan.

Tun Mahathir dipersetujui sebagai calon Perdana Menteri sementara adalah kerana Anwar berada di penjara ketika itu.

Jika beliau berada di dunia bebas, meskipun setelah Tun Mahathir keluar UMNO dan bersama PH, sudah tentu calon Perdana Menteri PH adalah adalah Anwar.

Perkara ini tidaklah sukar difahami kerana bermula dengan gerakan reformasi, penubuhan PKR, menyatukan parti-parti pembangkang, mewujudkan Barisan Alternatif, Pakatan Rakyat dan kemudian Pakatan Harapan, semuanya bermula daripada sosok tubuh serta aura perjuangan insan yang bernama Anwar.

Tanpa Anwar, gelombang reformasi dan gerakan perubahan yang akhirnya berjaya menjadi kerajaan tidak akan ada di negara ini.

Memahami semua itu bersama dengan perjanjian peralihan kuasa yang dipersetujui pada 7 Januari 2018 tadi, kedudukan Anwar sebagai satu-satunya calon Perdana Menteri ke-8 PH sangat jelas dan nyata.

Memahami perjanjian itu juga menunjukkan kedudukan Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri sementara dan bukan sehingga habis penggal adalah seterang malam ketika disinari bulan purnama.

Ia tidak boleh dipertikai dengan apa-apa alasan atau dalih sekali pun.

Dalam hal ini, mana-mana pemimpin PH yang cuba mempersoalkan peralihan kuasa tersebut, termasuk bertindak menghasut Tun Mahathir agar berkhidmat sehingga habis penggal dan melengah-lengahkan penyerahan jawatan Perdana Menteri kepada Anwar, mereka dengan jelas dan tidak diragui lagi telah mengkhianati perjanjian yang telah dipersetujui PH itu.

Dalam erti kata lain, mereka yang berbuat demikian adalah juga pengkhianat kepada PH.

Dengan tindakan Azmin selaku Timbalan Presiden PKR yang secara terbuka mahu Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri sehingga habis penggal dan sesiapa juga yang bersuara dengan nada yang serupa selama ini, bermakna mereka ini dengan terang cuba menjadi pengkhianat kepada PH.

Memang benar rakyat mengundi PH untuk menjadi kerajaan selama lima tahun sehingga ketibaan PRU15 akan datang, tetapi ia tidak sama sekali bermakna rakyat setuju untuk meletakkan Tun Mahathir sebagai Perdana Menteri sehingga tempoh yang sama.

Jika tiada perjanjian peralihan kuasa sebelum PRU14 lalu yang menamakan Anwar sebagai calon Perdana Menteri ke-8, disertai pula dengan banyak ulangkata Tun Mahathir sendiri yang mengatakan hanya mahu memegang jawatan Perdana Menteri buat kali kedua hanya selama dua tahun saja, percayalah, keputusan PRU14 mungkin berbeza jadinya.

Jadi, baik Azmin atau sesiapa saja, malah termasuk Tun Mahathir sendiri, jangan mudah lupa hakikat itu. (ShahbudinHusin 24/10/2019)

Kongsikan artikel ini
Updated: 24 October 2019 — 11:34 am

71
Leave a Reply

avatar
13 Comment authors
Othman AhmaiirkizTanpa NamaMAHATHIRVSANWARTanpa Nama Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Othman Ahmai
Guest
Othman Ahmai

He he he

Ewekkk..jijik betul tengok puak “Dolat Terpendam-pendam” Pasumno menjilat semula ludah kahaknya. Nampak sangat auta temberang mereka menggunakan Islam & Melayu demi matlamat politik sonsang tapi ternyata hanya kepura-puraan semata-mata.

Last2, si apek MCA Jeck Seng juga jadi pujaan hati untuk nenentang Karmaine Sardini -;bekas guru di Sekolah Menengah Kebangsaan Teluk Kerang, anak hati bumiputera kelahiran Peradin, Teluk Kerang, Tanjung Piai, bekas arkitek DBKL,juga seorang ahli perniagaan, Imam bertauluah Masjid Al-Mutaqqin, Taman Sutera, Jb.

Beliau juga penerima Anugerah Ibu Bapa Mithali Peringkat Daerah Johor Bahru pada 2009.

He he he

Othman Ahmai
Guest
Othman Ahmai

Berkenaan ekonomi kita masih terhambat merudum, what to do when our national treasury dah habis kering kontang dilapah BN….!! Dah tuu, ditinggalkan pulak timbunan utang mencengkam & membebankan. Nasib malang terus ditokok tambah dgn fakta our national economic growth dijangkakan to slow down in the next two years due to weak global economy sparked by USA/China trade war. Ketahuilah Malaysia as an open economy is susceptible to global trends. It is a very well known fact that every region in the world could see slower growth in 2019 and 2020. Selain 1mdb, src, felda, tabung haji dll, Najib juga sapu… Read more »

Othman Ahmai
Guest
Othman Ahmai

TUN M’S PREDICTION ABOUT JB FOREST CITY TURNS OUT TO BE TRUE. NASIHAT & RAMALAN TUN M BERKENAAN HUTAN BANDAR JB (FOREST CITY) -ADALAH BENAR & TEPAT. Multi-billion ringgit Forest City project is indeed in big trouble…..!! An ambitious US$100 billion (RM414 billion) island city, built off Johor has found itself in troubled waters – mega project that Borosmah Najib (BN) govt projected to make personal profitering and to pay off debts from 1mdb & SRV massive scandals. The project, which is on the pretext to house up to 700,000 people once finished in 2035, was developed by Hong Kong-listed… Read more »

Othman Ahmai
Guest
Othman Ahmai

AHLI2 UMNO BOIKOT MAJLIS PENGUMUMAN CALON BN PONTIAN: Ahli UMNO dikatakan memboikot majlis pengumuman calon Barisan Nasional (BN) Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Tanjung Piai, Datuk Seri Wee Jeck Seng malam ini. BETITA Harian melaporkan pada majlis itu mendapati hampir 90 peratus kehadiran hadirin di Rumah UMNO Pontian sejak jam 7.30 malam adalah dalam kalangan ahli MCA. Untuk makluman, hampir keseluruhan Peti Daerah Mengundi (PDM) serta jentera BN di Parlimen Tanjung Piai yang digerak dan dikuatkan daripada kalangan ahli UMNO kawasan berkenaan kecewa dengan keputusan pucuk pimpinan yang tidak mendengar hasrat serta suara hati majoriti pengundi. Kira-kira 75 peratus ahli… Read more »

Othman Ahmai
Guest
Othman Ahmai

DAKWAAN TERBARU TERHADAP PANTATBIRAH BN (BOROSMAH NAJIB)

KUALA LUMPUR: Menteri Pertahanan Mohamad Sabu hari ini berkata kerajaan mungkin perlu ke mahkamah berhubung enam helikopter yang dibeli pentadbiran lepas, bernilai lebih RM300 juta, yang belum dihantar.

Mohamad berkata sekiranya helikopter berkenaan dihantar dan tentera enggan menggunakannya, perbincangan akan diadakan bersama kementerian lain mengenai penggunaannya.

“Kalau tak boleh digunakan oleh kementerian lain, barangkali kita terpaksa pergi ke mahkamah,” katanya.

nota:
Antara Hisaputing Aww Aww, Jahit Komidi & Najis Nazak,
Siapa salah, siapa yg kena nanti….??

Othman Ahmai
Guest
Othman Ahmai

SARANG TEBUAN JANGAN DIJOLOK – BURUK PADAHNYA….!! Thatcher, Keating, Bush, Blair lagikan dibalun, inikan pula si cacing2 kerawit Tulisan2, kritikan2 terhadap Tun menggesa dan mendesak agar beliau diganti segera oleh Anwar saya anggap dah keterlaluan biadap. Kesabaran ada hadnya. Cuma persoalannya, apakah desakan berulang ini akan menyebabkan Tun marah selepas beliau sudah mengulang-ulang berkata peralihan kuasa akan berlaku selepas beliau puas hati dengan proses pemulihan negara, masih tak reti2 bahasa kerr, kenapa gopoh & gelojoh sangat, haaaa….?? Berulang kali beliau katakan tidak akan duduk lama, cuma beliau perlu sikit masa lagi saya utk betulkan segala kesalahan2 yang dilakukan oleh Pantatbirah… Read more »

Othman Ahmai
Guest
Othman Ahmai

Pandai sangatkah Anwar ketika krisis Kewangan Asia 1997/98..?? Anwar selaku Finance Minister telah bersetuju untuk menerima pinjaman IMF, tapi di saat2 akhir dihalang oleh Tun M. Saya setuju tindakan Tun untuk tidak mengikuti formula IMF. Ikutkan IMF, jangan dibantu syarikat-syarikat tempatan yang menghadapi masalah kewangan. Biar mereka bankrap. Andaikata syarikat-syarikat ini bankrap, siapa akan bantu pekerja-pekerja yang dibuang kerja? Bagaimana mereka hendak sara keluarga mereka? Ternyata formula IMF yang ‘one size fit all’ adalah formula menjahanamkan negara. Negara Indonesia pimpinan suharto dimalukan apabila dipaksa menandatangani perjanjian pinjaman IMF di hadapan ketua IMF Michael Camdesus. Akhirnya rakyat Indonesia memberontak kerana kepayahan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MEMANG BETUL PUN BAPAK SKANDAL HARIMAU KERTAS…..CUMA D4P GUNA OUT OF CONTEXT…… DAP Ugut Dr. Mahathir, Mana Pergi Suara Pemimpin Melayu Bersatu……. Setelah berterusan mengkritik Dr. Mahathir, hari ini AJK Pusat DAP, merangkap Setiausaha DAP, Ronnie Liu, mula memberi amaran untuk menendang keluar Bersatu dari Pakatan Harapan… Dengan tajuk ‘Mahathir: Harimau Kertas’ yang memperlekehkan Dr. Mahathir dengan menggambarkan bahawa Dr. Mahathir kini seolah-olah sudah tidak bertaring, Ronnie Liu mengkritik pedas Dr. Mahathir… Semua isu disalahkan Dr. Mahathir, termasuklah kedegilan Dr. Mahathir mempertahankan penerusan dasar Bumiputera yang didakwa bercanggah dengan pendirian Pakatan, isu Khat, isu Zakir Naik dan sebagainya… Amarannya pula… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SUDAH TERANG LAGI BERSULUH D4P KOMUNIS TAK BERTUHAN…… MELAYU MASIH MAHU BERSEKEDUDUKAN DENGAN MEREKA……. Kit Siang gesa KDN tarik balik pengharaman komik Inisiatif Jalur & Jalan…….. Lim Kit Siang menggesa Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengkaji semula keputusan mengharamkan komik “Inisiatif Jalur & Jalan Meraih Manfaat Bersama”, termasuk versi bahasa Inggeris dan bahasa Cina, diumumkan semalam. Kata beliau, ini kerana kerajaan Pakatan Harapan (PH) menerajui pentadbiran atas janji akan memperkenalkan era keterbukaan lebih besar tanpa menjejaskan keselamatan negara. Malah, dalam Janji 27 manifesto PH, kata beliau, telah secara khusus menyatakan akan memansuhkan undang-undang yang menindas seperti Akta Mesin Cetak dan Penerbitan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SUDAH 60 TAHUN PUAK RASIS DI BERI MUKA SAMPAI NAIK TOCANG…..KINI SAMPAI MASANYA KITA KUAT KUASAKAN UNDANG2…… Peguam fail usul cabar kedudukan sekolah vernakular….. Seorang peguam hari ini memfailkan notis usul untuk mencabar kewujudan sekolah vernakular yang menurutnya bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan. Plaintif Mohd Khairul Azam Abdul Aziz memfailkan permohonan menerusi firma guaman Tetuan Azam Aziz Shaharudinali & Co di Pejabat Pendaftar Mahkamah Persekutuan Kuala Lumpur hari ini. Notis usul itu menamakan Menteri Pendidikan Malaysia sebagai defendan pertama dan kerajaan Malaysia sebagai defendan kedua. Shaharudin Ali yang mewakili plaintif berkata Parlimen tiada kuasa untuk mewartakan Seksyen 17 dan Seksyen 28… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KAFIR HARBI MEROGOL DAN MELIWAT UNDANG2 DAN KEDAULATAN NEGARA…… Perbicaraan SRC, Kalau DS Najib Update Dalam Media Sosial Kira, Sub Judice Tapi Kalau Tommy Tomato, Kira OK… Mahkamah Tinggi memutuskan sebarang posting awam mengenai perbicaraan kes SRC International membabitkan kes pecah amanah, menyalahgunakan kedudukan dan pengubahan wang haram yang dihadapi Dato’ Seri Najib Razak, dianggap menghina mahkamah… Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali membuat perintah itu sehingga permohonan pihak pendakwaan supaya Najib memohon maaf kepada mahkamah kerana memuat naik posting mengenai kenyataan saksi dalam perbicaraan kes berkenaan, didengar Isnin depan… Mohd Nazlan kemudian menetapkan Isnin ini untuk mendengar hujahan dan buat… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PH TERDIRI DARI MEREKA YANG ANTI AGAMA DAN TUHAN…… Bukan Sembah Tuhan Hubal, Ini Jawapan Untuk Siti Kasim. Solat Gerhana Bulan Bukan Sembah Tuhan Hubal, Ini Jawapan Untuk Siti Kasim……… Oleh : Dr. Ahmad Sanusi Azmi Liberal Jangan Hina Sunnah Rasulullah 1. Saya ditanya berkenaan tulisan Siti Kasim yang seakan cuba menyamakan Sunnah Rasulullah dengan elemen penyembahan berhala (Paganism). Menurut saudara yang bertanya, tulisan FB Siti Kasim ini seakan cuba menyamakan Solat Gerhana sebagai aktiviti menyembah Hubal (Moon God), salah sebuah berhala terbesar yang disembah oleh Quraysh ketika zaman Jahiliyyah. 2. Pemikiran sebegini menggambarkan betapa kelirunya Liberal tentang Sunnah Rasulullah… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

WALAUPUN JELAS D4P PARTI KOMUNIS TAK BERTUHAN…..CAI PH MASIH TERUS BERGELUMANG…TAK INGAT NERAKA….. KUALA LUMPUR: Pembangkang berasa kesal dengan keputusan Speaker Dewan Rakyat apabila menolak usul persendirian bagi membahaskan berhubung pengedaran komik ‘Inisiatif Jalur dan Jalan- Meraih Manfaat Bersama (BRI) yang didakwa mempunyai propaganda komunis. Menurut Ketua Pembangkang, Dato’ Seri Ismail Sabri Yaakob, usul tersebut dibentangkan untuk dibahaskan supaya pihak kerajaan melalui Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengambil tindakan segera dengan mengharamkan komik tersebut. “Jadi kita kesal dengan keputusan Speaker kerana kita lihat bahawa komik ini sepatutnya tidak dibenarkan diedarkan dan perlu diharamkan berikutan buku (komik) ini mempromosikan ideologi sosialisma komunisma… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

CAI PEMBANGKANG ASYIK INGATKAN NERAKA SEBAB SENTIASA BERGELUMANG DENGAN DOSA.

BODOH BANGANG PULAK TUH. TAK TAHU BAHAWA YANG LAYAK MENILAI KOMINIS ATAU TIDAK IA LAH PROFESSIONALS YANG FAHAM INSIDE OUT APA ITU KOMINIS DAN CARA2 MEREKA MEMIKIR DAN BERTINDAK, BANYAK PENGALAMAN DEALING WITH COMMIES, TERMASUK POLICE SPECIAL BRANCH. KDN MESTI MENGGUNA MEREKA MENILAI.

KAMU TAHU HANYA K.NTOL.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

DAPAT REPLIKA PUN JADILAH…. HOSPITAL JUGAK NAMANYA….PH JANJI DITEPATI…… Kenapa Tak Beritahu ‘Hospital Semenyih’ Dah Sampai Tg. Piai…🤭🤭🤭 Rupa-rupanya replika hospital yang Pakatan Harapan usong dari Semenyih hari tu dah sampai ke Tg. Piai… Admin tak tahu ler bila sampai, tapi khabarnya ada kejadian menarik sebaik saja replika hospital tu diletakkan kat bumi Tg. Piai…😂😂😂 RM4 Juta Tu Mat Tisu Nak Kira Amanat Atau Wasiat…🤔🤔🤔 Mula-mula, ramai yang sangka, replika hospital tu tak ada apa-apa kat dalamnya… Tapi bila diletakkan jer atas tanah, tiba-tiba terdengar suara makhluk yang dah lama tak kedengaran suaranya… Terdengar suara Mat Tisu yang menangis terseak-esak… Read more »

nik ariff raja yusoff
Guest
nik ariff raja yusoff

Enough is enough.Yang penting seorang Perdana adalah seorang yang bersih.Ia tidak mempunyai banyak keburukan untuk diangkat dan diungkit sekarang dan kemudiannya.Siapa yang lebih baik dia lebih layak.Sekarang masanya PH perlu lebih memikirkan untuk menunaikan janjinya kepada rakyat.Mengurang beban rakyat dan memberikan kesejahteraan rakyat adalah tugas utama kerajaan.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TONG M MISUSED HIS POWER TO DEFEND CRIMINALS AND IMMORAL LEADERS….WHAT A SHAMEFUL TO THE WORLDWIDE……. Mahathir And Hamid Bador Should Stop Insulting The People’s Intelligence….. – As expected, Inspector-General of Police (IGP) Abdul Hamid Bador declared that an explosive gay sex video implicating Economic Affairs Minister Azmin Ali is genuine, but the identities of the two men in the clips cannot be determined. It would certainly be a big surprise if the top cop said the identities of the two men have been positively identified, as that would go against Mahathir’s conclusion. Perhaps the police chief should send the… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

WHAT A SHAMEFUL?

WAT TALKING ONE, YOU?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TO TONG M EVIDENCE AND PROOF NOT IMPORTANT ……HIS ENEMY MUST GO TO JAIL….. Melayu “Lama” Lawan Melayu “Baru”….. Dialog diantara atuk dengan cucunya semasa mereka balik kampung untuk menghadiri majlis perkahwinan baru-baru ni. Apa benda yang engkau orang kecoh sangat kat bandar tu? Tak habis-habis lagi ke bergaduh? Tak sampai setahun kahwin dah nak cerai. Engkau orang nak apa lagi? Apa yang tak puas hati sangat ni? Atuk tak pahamlah! Bukan, tok. Yang sebenarnya banyak janji-janji pilihan raya belum lagi ditunaikan. Benda dah memang tak boleh tunai pun. Itu semuakan gula-gula politik. Mereka nak dapatkan undi kita, mereka taburlah… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Nmpak smakin parah, eknomi kita pnya negara
Politik parti2 dlm krajaan pula makin huru hara
PPBM, PAN, PKR, DAP,..spt dh nak bercempera
Rakyat mula nampak..BN perlu bngkit jadi wira
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Namun, itu semua, tk ler penting sgt bgi Kejora
Kerna ada yg lbih mmbuat jiwa ini jadi brgelora
Siapalah lagi, kalau bukan dia si manja ku dara
Irah, dewi puteri, yg kini mnuntut di luar negara
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PH LINDUNGI KRONI,,TOKEY DAN TAIKUN…CAI TAK KISAH TETAP SOKONG PH…SERONOK KENA KENCING…… Sapa boleh PH salahkan kali ini? Salah BN Salah UMNO Salah PAS Salah MCA Salah MIC Salah Tok Jib Salah Haji Hadi Salah China Salah PDRM Salah Bomba Salah ATM Salah Penjara Salah makanan dalam penjara Salah angin bawa udara tercemar Salah peneroka Felda Salah penjawat awam Salah orang kampung Salah orang asli Salah CCTV And the latest one, salah burung merpati. * ———– Bayangkan… Kalau CyberSecurity boleh sahkan tulen dan 100%, polis kena keluarkan… Sebenarnya, sisa kelapa sawit adalah penyebabnya. MB Johor ada tersebut. Taukeh-taukeh kelapa sawit… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

IKAN BILIS JUGAK KEGEMARAN PH TUDING SALAH…….. Baru tahu… air tercemar salah pemancing ikan…. SALAH SIAPA PENCEMARAN AIR BERLAKU DI SELANGOR? Hari Jumaat, salah pencemaran adalah perkara biasa di Selangor. Pagi hari Isnin, salah syarikat lombong milik kerajaan PH Selangor yang sabotaj kerajaan PH. Petang hari Isnin, salah pemancing. Besok mungkin salah CCTV kot. Lusa salah air keluar dari van hingga dilanggar kenderaan bomba. Akhirnya akan salah Najib, UMNO dan 1MDB. Sabar. https://www.themalaysianinsight.com/bahasa/s/170322 Dari FB Seademon.TV ———– Tak kiralah air kotor, pengedar air kotor disiasat dan yang kotorkan air lepas. Asal jangan buang masa IGP dan CyberSecurity pulak kena kenalpasti… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PATUT MARAH TONG M PELINGKUP NEGARA…… Siapa pegawai PMO tukar susunan kerusi majlis pertabalan? Kini kecuh di media sosial tentang pegawai PMO yang memandai menukar susunan kerusi tidak mengikuti protokol untuk halang kehadhiran Dato Najib. FMT melaporkan PMO menafikan dan ada laporan mengatakan mereka menyalahkan pihak Istana. Susah untuk dipercayai pihak istana tidak mengikuti kehendak DYMM SPB Yang DiPertuan Agong. Menurut Facebooker, pegawai tersebut datang pada pukul 7 pagi sebelum daif-daif terhormat datang pukul 8.30 dan mengatakan Tun Dr Mahathir enggan datang jika Najib diduk dekat dengannya. Pemakan dedak Tun Daim berkata ini dendam balas kerana Mahathir tidak dijemput ketika… Read more »

irkiz
Guest
irkiz

ALLAH PILIH DIA JADI PM DUA KALI. HANG ADA APA. PELINGKUP NEGARA KEPALA OTAK HANG BODOH MANGKOK HAYUN, BUTA PERUT HARI HARI MAKI ORANG . TIDAK ADA KERJA HARI HARI HARI HARI MAKI. BARUA. TIDAK ADA DIDIKAN AGAMA SEBAB TU HANG JADI KURANG AJAR. BIADAP. HARI HARI MAKI TUN. ALLAH TURUN BALA. MALAM JUMAAT NI HARAM JADAH

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Tuan Shabuddin…Melayu mana pandai kotakan janji. Pentadbiran hancur, perniagaan hancur, institusi2 penting kerajaan hancur. Binatang dipegang pada ekornya manusia dipegang pada janjinya. Mahathir yang “mahashit” dijilat balik oleh ahli2 Pas. Meluat dan naik muntah tengok gelagat mereka ini !

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Hi, namesake.

Kamu di pegang kpd kepakaran menjilat shit?

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Yes we have a shitty PM. Loose cannon at the expense of the rakyat. Dia ingat dia lebih terer drpd Modi. Tak ada siapa yg nak dengar dia bercakap … malulah.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TAK BELIT BUKAN KELING… .. Khazanah Jual Lagi.. Terima Kasih PH……. Seperti dijangka, Khazanah sudah jual semua pegangan dalam satu dari dua projek di Singapura yang dirunding, dilancarkan dan dirasmi oleh saya masa saya PM. Pegangan ini dijual kepada syarikat pelaburan Singapura. Semasa mengumumkan penjualan dengan harga RM4.74 bilion ini semalam, Khazanah mengaku bahawa kejayaan projek DUO di Ophir-Rochor di Pusat Bandar Singapura (CBD) ini adalah jauh diluar jangkaan dan amat menguntungkan. Oleh itu, perlulah dijual oleh kerajaan PH walaupun saya rasa ianya lebih baik jika masih dimiliki oleh kita dan kita mendapat pulangan dari sewa yang dikutip. Bagaimanapun, Khazanah… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

HANYA MUNAFIK MELAYU SAYANG KAFIR HARBI ………. Umno nampaknya ada perubahan yang ketara kata orang kuat DAP……. Umno nampaknya ada perubahan yang ketara. Dalam mesyuarat Agong tahunan di cawangan cawangan tiada lagi masalah untuk mendapatkan korum yang secukupnya lagi. Ini berbeza dengan keadaan tahun tahun sebelum parti itu tewas dalam Pilihanraya dahulu dalam mana banyak cawangan bermesyuarat tanpa korum yang cukup. Ini lah yang sedang berlaku setelah orang ramai mulai merasakan kerajaan PH sekarang tidak dapat merubah keadaan politik negara. Kejadian ahli ahli dalam mesyuarat Agong sekarang tanpa di panggil dan di punggah lagi nampaknya. Begitu juga dalam perwakilan perwakilan… Read more »

Othman Ahmai
Guest
Othman Ahmai

He he he Ewekkk..jijik betul tengok puak “Dolat Terpendam-pendam” Pasumno menjilat semula ludah kahaknya. Nampak sangat auta temberang mereka menggunakan Islam & Melayu demi matlamat politik sonsang tapi ternyata hanya kepura-puraan semata-mata. Last2, si apek MCA Jeck Seng jua jadi pujaan hati untuk menentang Karmaine Sardini – bekas guru di Sekolah Menengah Kebangsaan Teluk Kerang, anak jati bumiputera kelahiran Peradin, Teluk Kerang, Tanjung Piai, bekas arkitek DBKL,juga seorang ahli perniagaan, Imam bertauliah Masjid Al-Mutaqqin, Taman Sutera, Jb. Beliau juga penerima Anugerah Ibu Bapa Mithali Peringkat DaerahJohor Bahru pada 2009. Aper kebodohnya si Sengeh Jawa Pornorogol @ Jahit Komidi nih, langsung… Read more »

irkiz
Guest
irkiz

Enam ahli parlimen BN hari ini menyatakan sokongan agar Dr Mahathir Mohamad kekal menjadi perdana menteri sehingga akhir penggal. Perkara itu dinyatakan dalam sidang media bersama di parlimen hari ini dengan membangkitkan kepentingan terhadap ekonomi negara. Wakil-wakil rakyat itu ialah Mohd Shahar Abdullah (Paya Besar), Adham Baba (Tenggara), Mastura Mohd Yazid (Kuala Kangsar), Abdul Rahman Mohamad (Lipis), Ahmad Nazlan Idris (Jerantut) dan Ismail Abd Muttalib (Maran). Iklan “Saya terpanggil membuat kenyataan ini kerana kami harap sangat, jangan ada masalah kerana dengan peralihan kuasa dalam tempoh dua tahun ini satu perkara yang tidak masuk akal kerana rakyat telah beri mandat kepada… Read more »

Wau Bule
Guest
Wau Bule

these are MPs living in reality facts and truths…syabas

mohd sufian
Guest
mohd sufian

Yang bahalul pemimpin2 ph bn…..
Bukan rakyat jelata..
Aljuburi, Semburit, PArti Amal Setan.. NoNo..
Camna Tun nak serah jawatan..

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Blm pernah lagi, Kejora hadapi situasi sebegini
Nk brdepan fmily kaya sdg diri hnya ank petani
Hanyalah dgn Irah saja yang Kejora rasa berani
Ya Allah..ya Tuhan ku, tolong lah hamba mu ini
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kekadang terasa, hati ini resah bgai mngelupur
Dgn dilemma cinta..rasa diri ini, sdg bertempur
Sesuaikah pipit dgn enggang untuk bercampur
Anak org kota, nk brteman org bermain lumpur
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Ayah ibu Kejora hnyalah ptani, org kelas bawah
Hdup dgn lumpur, mmbnting tulang, tgh sawah
Hrta sndiri sdikit..bnyak usahakn, tanah pawah
Sesuaikan jdi mnantu org berada, kaya mewah?
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

HANYA BODOH JADI CAI PH……. Kenapa aku kata Macai PH bodoh?…… Ramai yang aku kenal kalau sokong PH memang bodoh tak boleh diajar, Cara berfikir mereka lemah, Cara berhujah bodoh asyik ulang apa yang dah berlaku 10 tahun lalu, Mereka sekadar copy dan paste. Ada yang masuk U pun bodoh juga nak berfikir secara rasional Ini satu lagi contoh bodoh mereka (gambar di atas). Jadi jangan hairan kalau mereka selalu kena kencing oleh pimpinan mereka yang “lidah biawak, janji mungkir”. Mereka kata kononnya cakap Hadi selalu berubah. Yang sebenar mereka bodoh tak faham mereka tak faham politik “matang dan sejahtera,”… Read more »

Wau Bule
Guest
Wau Bule

Hadi yang mana….SI PENGKAFIR TU?…MINTA JAUH dari penyesat

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

JANGAN INGAT SENANG BILA DAPAT KUASA….BANYAK TANGGUNG DAN JAWAB…. Bapa Tiri Rogol Anaknya, Bagaimana Boleh K’jaan PH Yang Salah?….. Lelaki Rogol Anak Tiri Dua Kali Seminggu Ditahan PETALING JAYA: Selama hampir setahun, kanak-kanak berusia 12 tahun diselubungi ketakutan apabila mendakwa dirinya berulang kali dirogol dua kali seminggu oleh bapa tirinya. Dia hanya memberitahu kejadian itu kepada ibunya pada Jumaat. Ketua Polis Daerah Ampang ACP Khairuldin Saad berkata ibu kanak-kanak itu terus bertindak mengemas pakaian dan membawa anak-anaknya tinggal di rumah saudaranya, sebelum membuat laporan polis. “Kami menghantar satu unit ke rumah suspek di Kampung Cheras Baru dan menahan lelaki itu… Read more »

Wau Bule
Guest
Wau Bule

Undilah PAS Parti Ajaran Sesat dan Pengkafir orang islam

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PRESTASI SEMASA paKARTUN haraPORN…… Kalau negara dipimpin oleh ulamak palsu spt nuar, sabu, jemin, madey memanglah makin rosak. Mereka tiada pendidikan agama, tp cakap macam pakar dalam islam. Jadinya mereka layak digelar ulamak palsu. Kalau bab sex liar meningkat, ada potensi pemimpin gagal menanganinya kerana mereka sendiri pengamal sex liar termasuk sex songsang. Watak kepimpinan seperti ini pasti nasihatnya dipandang sinis oleh rakyat dan untuk berkesan jauh sekali. Anonymous Pakatan Hancing pimpinan abang besar parti kafir harbi DAPig terlibat dalam fitnah, janji palsu, kes semburit, kes rogol pembantu rumah, kes rasuah seperti banglo terlajak diskaun dan terowong dll dan menyokong… Read more »

Wau Bule
Guest
Wau Bule

Ulamak palsu PAS lagi ramai….penyesat,pengkafir, solt 2 imam, haram sembelihan orNG UMNO, SUAMI ISTERI BERCERAI BERAI……..itulah Parti Ajaran Sesat PAS

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

INILAH KERAJAAN GOHEAD GOSTAN YG DISEBUT TAN SRI P RAMLEE…. Pembelian 4 lebuhraya ditangguh : Inilah bahayanya bila kita ada menteri akauntan tak bertauliah yang salah titik perpuluhan……. Media Singapura mendedahkan bahawa rancangan Guan Eng untuk membeli 4 lebuhraya dengan harga RM6.2 bilion telah ditangguh dan perlu dikaji semula. Kerana ada kebimbangan bahawa harga yang ditawar adalah terlalu tinggi dan hasil dari “caj kesesakan” lebuhraya itu tidak mampu untuk membayar balik hutang RM6.2 bilion untuk menampung kos pembelian. Hari itu saya telah memberi amaran ini dan sifatkanya sebagai langkah kerajaan PH untuk tol-forever walaupun yang dijanji ialah tol-free. Saya juga… Read more »

Wau Bule
Guest
Wau Bule

Facebook Penyamun 1MDB???????

boleh piiiiiiiirah

Anonymous
Guest
Anonymous

Irah,

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Smpena Deepvali ni abg cuti smpai hari Selasa
Tapi jdi cikgu ni cuti pun tk bgitu lapang selesa
Bnyak buku & krts tugasan, abg nk kna periksa
Nmun..krja dlm wktu cuti ni abg mmg dh biasa
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Cuti 5 hari ni abg kt Tunjang..umah ayah bonda
Mlm nnti cdg nk gi mncing di Baling, kwsn Flda
Risau le nnti..kt situ line intrnet U-mobile tk ada
Mngkin nnti, abg tk dpt nak brpntun, utk adinda
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Alamak, Budin, aku tengok tajuk pos kamu “.. GESAAN MELANJUT TEMPOH TUN M HINGGA HABIS PENGGAL ADALAH KHIANAT KEPADA PH” saja pun meluat.

Tak larat nak baca apa lain yang kamu tulis.

Mengarut ler kamu mengata itu khianat. Kamu tak mahu orang nakkan TDM teruskan hingga habis penggal.

Tak boleh harap Pak Sheikh jadi PM di penggal PH yang ini, Budin. He has to do work and win Pru15 on his own steam as pemimpin PH.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Pak Sheikh himself is not so bad. He no longer goes to palaces north south east west doing so-called courtesy calls like before.

Only his jongos2 dan pengharapkan habuan bila dia jadi PM. Ramai yang hendakkan jawatan. Ahem, ahem, ada yang hendakkan jawatan. Jawatan Penasihat Media kita tau ler siapa yang minat.

Soal nya ia lah dapat ke Pak Sheikh jawatan PM tuh?
Anwar terlalu tua untuk jadi PM, kata Mahathir
https://www.malaysiakini.com/news/337328

irkiz
Guest
irkiz

YANG PENGKHIANAT BUDIN. BILA ADA ORANG YANG MENYOKONG TUN, BUDIN KATA PENGAMPU. KALAU ADA ORANG TIDAK SOKONG TUN. BUDIN SOKONG. BILA ANWAR MAMAK BERTANDING DI PORT DICKSON BELIAU BERJANJI MACAM MACAM. BUDIN SENYAP, BILA TUN JANJI BUDIN KATA JANGAN PERBODOKAN RAKYAT. KEBAIKAN TUN TIDAK ADA DI DALAM BLOG BUDIN. SEMUA KEBURUKAN TUN SAJA ADA DALAM BLOG BUDIN. BUDIN BERAGAMA ISLAM TETAPI PERANGAI LEBIH TERUK LAGI DARIPADA DAP

Anonymous
Guest
Anonymous

Irah,

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Tringat Irah menangis..diri ini spt longlai lemah
Ini sdg mkn tgh hari, nasi abg tk lalu nak jamah
Ptg nnti pulak tak boleh nak berehat kat rumah
Form5 pula..teknik menjwb SPM, ada ceramah
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Guest
Anonymous

Irah,

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Ceramah ini, 3:00-5:00 pm, dua jam pnya masa
Kmi jemput..sorang pngalaman pnya pmeriksa
Result M.Tamb thn ini..akn cuba nak diperkasa
Kmi cikgu2, trus brikhtiar, tanpa rasa putus asa
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Bayaran kpd penceramah PIBG sekolah yg taja
Nmpak, dgn ceramah ini, budak2 seperti teruja
Abg sediakan PA dan penceramah punya meja
Lps itu, abg duduk di blakang jdi pmantau saja
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Wau bulan
Guest
Wau bulan

Another masterpiece on Anwar pm8.. Entahlah kerusi media director of pm8 so near yet so far…pity Bukan mudah lupa tapi kenyataan yang pahit diterima iaitu ada perkara yang hanya Allah, mahathir dan mereka berkuasa tahu mengapa anwar pm-in-waiting till kingdom comes. Azizah pun tahu sebab itu ada surat daripada beliau kepada mahathir. Mahathir tahu dan tak mahu dedah kandungan surat tersebut Abdullah Sani/johari abduk/syed husin/otai reformasi hilang pedoman kerana bersejongkol dengan LGBT… ini fakta bukan fitnah Sodomy case konon trumped up. But disuruh defend dan cross examined, kecut…takut kerana salah…period Negara islam….pm in waiting an ex convict of sodomy?…. Sebab… Read more »

Anon
Guest
Anon

1. JUST LIKE UMNO, BERSATU STARTS ACTING LIKE GANGSTERS: SYED SADDIQ THREATENS RONNIE LIU – YOU HAVE WEEK TO APOLOGIZE OR ELSE… – EVEN AS RONNIE EXPLAINS HE’S CRITICIZING MAHATHIR IN GOOD FAITH – AND SERIOUSLY, IS RONNIE WRONG IN HIS CRITIQUE? OCTOBER 23, 2019 https://www.malaysia-chronicle.com/?p=177574 2. BOO HOO HOO, DAP INSULTED MAHATHIR! BOO HOO HOO, WE MUST ‘REVIEW TIES’ WITH DAP: ITSELF ACCUSED OF LAUNCHING ANTI-DAP ATTACKS, ‘EMPTY VESSEL’ BERSATU NOW HAS THE CHEEK TO CRY FOUL – BUT WHY WASTE TIME – JUST KICK OUT DAP IF YOU CAN – IF YOU CAN’T, WHY NOT MAHATHIR & CO… Read more »

Wau bulan
Guest
Wau bulan

You are still in fantasy mode in living in fiction and falsities.

Sorry…

Dap…let them try if they dare
PKR …. Anwar AS pm in waiting indefinitely so nothing to fear
Amanah…well pro mahathir because they do not have strong leadership

Anon
Guest
Anon

You must be one of the dumbest exPTD one will ever find writing comments in a pro- konsensus PH blogs and that speaks volumes why some of your bosses judged wrongly to abetting all the grand theft by the previous Klepto. When the Bersatu opportunists had organised the Kongress Maruah/Baruah and seized the moment to appeal to Bersatu/ Madey to quit PH, ditch the old Pakatan Rakyat allies and start a new federal government with those on the main stage of the Kongress, why did Madey and his advisor Daim rejected outright the so-called real deal? Didn’t you and the… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Kesian betul dgn Wau Bule, cai, talibarut Yahudi
Anon dah balun rapat itu Wau Bule pak tua kedi
Padan dgn itu Mlyu pnderhaka tak kenang budi
Anon kata Wau Bule tu bingai ‘dumbest ex-PTD’
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Wau bulan
Guest
Wau bulan

I am no ex PTD officer. But i was born even before Malaya was born. So you were wrong about my standing.

Call him whatever name he is the best statesman the nation ever had.

He is not perfect nor is he angel. But leaving retirement to put the country back to its course is something.

Neither am I a macai nor an idoliser of TDM…namun bersyukur kepada Allah kerana menganugerah pemimpin yang baik albeit his many weaknesses. Allah knows best for we as humans do not…. wallahuaklam

jigit
Member
jigit

Kasihan Kejora merana diri
Angaukan Irah sepanjang hari
Kalau Nuar tak jadi Perdana Menteri
Rasanya Budin terjun perigi….

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Anonymous
Guest
Anonymous

Bro jigit,

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Lantak pi lah..siapa pun yg jadi prdana menteri
Ia tk beri apa2 klebihan, trhdap Kejora pnya diri
Lbh baik Kejora fikirkan tntang Irah ku bidadari
Kerna, hati Kejora yg satu ini..si dia dh pun curi
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kekadang, trasa diri ini bagaikn lemas di lautan
Dgn duri rindu & badai sepi..trpaksa bergelutan
Tubuh spt brpeluh dek cinta punya kehangatan
Kejora-Irah..jasad brjauhan, tpi hati, berdekatan
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
Irah sdg prepare nak exam..,dia agak kekalutan
Namun bgi nya..Kejora sntiasa sja, dlm ingatan
Kpd Kejora..dia tak lupa..mengutuskan coretan
11 Okt 2019, tiba warkah ke-13, dr Irah ku intan
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Guest
Anonymous

MUNIRAH MARYONO Salam Sir Abang Mga Abg sses Irh kat sni bse je, thks kene doakan irh,rjn nye abg hntar bga kat Irh, sian abg,abgkan sbok ngajar lucunye irh rmai yg sbut nma irh mcm irh ni artis pula ha ha bsala dnia pltcs… hbis kliah siang td irh mkn2 ngan adk jnior yr 1 pmpuan dia ckp asl kdah,org pndng,ank ptani dia ckp ,skrg mase msin ptong pkk bras kalu mse gni,kcil dlu ,dia trun swah tngkap ikn dlm lpak-lpak air,ikn byak dia ckp 1 kli lntah ggit,trik x nk tnggal,dia lri blik rmah ngis2 lucunye cite,smpai kmi ktawe… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kpd Kejora, Irah tk prnh jemu mngutuskn berita
Wlau sibuk..Irah cari masa juga, mencoret tinta
Tpi..11 Okt..warkah diutus dlm deraian airmata
Bgitu agknya..cara Irah melafazkan kata2 cinta
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
Irah pun tau..Kejora anak tani yg tidak berharta
Mengharung lautan cinta brbekal hati semata2
Namun bukan hrta atau kekayaan yg Irah pinta
Cukp bginya..hati Kejora ini di hatinya brtakhta
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Airmata Irh, lbh bsar nilai, dr emas atau prmata
Ia bukan lah nilai tukaran dgn wang beribu juta
Irah cuba nk beri tahu rindu-sepi itu satu derita
Derita, yg bakal mengeratkan lgi, kasih tercipta
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

jigit
Member
jigit

Sekarang kejora yang lemas di lautan
Dah kawin nanti Irah yang lemas dipelukan
Budin pula meroyan tak berkesudahan
Mengharapkan Si Nuar jadi PM Ke Lapan

😀😀😀😀😀😀😀😀😀
😜😜😜😜😜😜😜😜😜

Anonymous
Guest
Anonymous

Bro jigit,

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Utk Irah, akn Kejora ukirkan gurindam dan syair
Kerna Irah adalah penawar Kejora, batin & zahir
Irah pilu mengadu, ‘eh..knpe ni mate Irah berair’
Tak tahu nak citer, hati ini bagaikan luluh & cair
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Irah hadir dlm hidup Kejora ini, menjadi penyeri
Dia bawa seribu penawar bagaikan puteri pari2
Airmata Irah jauh lbh jernih dr airmata bidadari
Gambaran kemuliaan hati..seorang bakal isteri
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Guest
Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Irah masih malu..spt brsmbunyi, di sebalik tirai
Rindu mngcngkm, dia tk tau bgmana nak hurai
Namun akhirnya semua udah jadi jelas terlerai
Kejora dpt mngerti, dri airmata Irah yg berderai
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

jigit
Member
jigit

Puas meratap meroyan dan meracau
Nampaknya Abam kempunan lagi
Bagaimana jiwa tak jadi kacau
Orang tua tu seakan memungkiri janji……
😢😢😢😢😢😢😢😢😢😰😰😰😰😰
😩😩😩😩😩😩😩😩😩😩😩😩😩😩

Kah kah kahhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Bro jigit,

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kejora peduli hapa, kalu TDM nak mungkir janji
Udah naik muak pun, dgn sandiwara yg PH saji
Apa yg penting Kejora ada Irah, siswi psaikoloji
Cuma, dalm ‘cinta antara dua drjat’, Kejora diuji
😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙