TUN, JANGANLAH CUBA PERBODOHKAN RAKYAT?

Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad mempertahankan tindakan beberapa menteri mengumumkan peruntukan pembangunan menjelang pilihanraya kecil di Tanjung Piai.

Katanya, pengumuman itu tidak ada kena mengena dengan cubaan mendapatkan undi dan cuma kebetulan dengan adanya pilihanraya kecil di kawasan itu.

“Memang menjadi amalan kerajaan, pengumuman mengenai sesuai projek atau peruntukan dibuat dari semasa ke semasa.

“Kerajaan meneruskan urusan pentadbiran seperti biasa kerana proses pengumuman calon untuk bertanding di Tanjung Piai belum berlaku.

“Sebelum dinamakan calon, kerajaan menjalankan tugas biasa.

“Waktu mana pun (kita) buat peruntukan, tetapi (sewaktu kita) buat peruntukan (baru-baru ini), secara kebetulan ada PRK di situ,” kata Tun Mahathir lagi.

Betulkah cuma kebetulan?

Tapi, kenapa semua menteri hanya berebut-rebut mengumumkan peruntukan pembangunan untuk Tanjung Piai saja?

Kenapa tidak di kawasan-kawasan lain?

Apakah kawasan-kawasan lain tidak memerlukan pembangunan?

Soal calon belum diumumkan tidak harus dijadikan hujah bahawa ia bukan cubaan untuk membeli undi kerana semua orang tahu tarikh pilihanraya sudah pun ditetapkan pada 16 November depan.

Lagi pula, bukankah sudah diumumkan calon PH yang akan bertanding di Tanjung Piai adalah daripada Bersatu, parti yang dipimpin oleh Tun Mahathir sendiri?

Adakah mentang-mentang calon yang bertanding daripada Bersatu, maka membeli undi jadi halal belaka?

Tun, janganlah cuba perbodohkan rakyat dalam era Malaysia Baru ini? (ShahbudinHusin 23/10/2019)

Updated: 23 October 2019 — 8:52 am

89 Comments

Add a Comment
 1. Alhamdulillah…..melayu dan muslim yang TAK BANGSAT dan TAK SESAT berjaya selamatkan negara dari bala Allah….

  Apa nak diharap mereka yang TERBANGSAT DAN TERSESAT……hari hari merepek merengek merintih meracau akibat kalah pru14 dan gagal ke Putrajaya…..

  Itulah kuasa Allah. Semuanya ada sebab mengapa TERBANGSAT kalah, TERSESAT tak akan kuasai Putrajaya, mengapa susah ex convict of sodomy nak jadi PM dan lain2.

  Call him Pariah. Call him Mahazalim. Call him Mahafiraun. Call him MahaUturn. Call him takut DAP. Call him Munafiq. Call him whatever you want to call him.

  We do not adore him but we believe he is still the best til today dengan izin Allah swt. Moga Allah terus pelihara TDM sehingga Malaysia diletak kembali ke atas landasan yang betul. Betul2 demi agama dan negara. …. wallahuaklam

 2. DARK FORCE TERUS MENERUS BERMAHARAJA…….

  Dong Zong lancar petisyen bantah Jawi
  ……….
  Persekutuan Persatuan-persatuan Lembaga Pengurus Sekolah Cina Malaysia (Dong Zong) akan menggerakkan kempen mengumpul tandatangan untuk menegaskan bantahan terhadap pembelajaran tulisan Jawi di sekolah vernakular.

  Pengerusinya Tan Tai Kim berkata, keputusan itu dicapai dalam mesyuarat Dong Zong pusat dengan Dong Zong negeri-negeri hari ini.

  Katanya lagi, petisyen itu akan turut disertai sebahagian pertubuhan masyarakat Cina, lembaga pengelola sekolah vernakular, PIBG dan persatuan alumni serta pertubuhan Tamil.

  Tan berpandangan tulisan Jawi dikaitkan dengan Islam, antaranya untuk menyebarkan Al-Quran, berdasarkan “kajian sesetengah cendekiawan dan karya sastera”.

  “Murid bukan Islam diperkenalkan pembelajaran khat bukan sahaja tidak diterima oleh komuniti bukan Islam, malah bercanggah dengan Artikel 12(3) Perlembagaan Persekutuan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

  Perkara 12(3) Perlembagaan Persekutuan menyatakan: “Tiada seorang pun boleh dikehendaki menerima ajaran sesuatu agama atau mengambil bahagian dalam apa-apa upacara atau upacara sembahyang sesuatu agama, selain agamanya sendiri.”

  Bagaimanapun beberapa pihak sebelum ini menjelaskan tulisan Jawi tidak semestinya berkaitan dengan agama Islam walaupun berasal dari Arab.

  Malah Kementerian Pendidikan sebelum ini berkata pembelajaran Jawi hanya melibatkan penulisan simpulan bahasa dalam tulisan itu.

  Jawi merupakan sistem tulisan yang digunakan untuk Bahasa Melayu sebelum digantikan sistem tulisan Rumi.

  Tan berkata lagi, Dong Zong menghormati khat Jawi dan budaya Islam serta menyokong usaha perpaduan kaum, tetapi Malaysia perlu ditadbir secara sekular berdasarkan “kontrak sosial” yang dipersetujui ketika kemerdekaan negara.

  Katanya, petisyen itu untuk menggesa Kementerian Pendidikan membatalkan pembelajaran khat Jawi di sekolah vernakular dan mengekalkan bahagian pengenalan tulisan Jawi, Cina dan Tamil seperti di dalam buku teks Bahasa Melayu Tahun 5 sebelum ini.

  Selepas pelbagai pihak mengeluarkan kenyataan berkenaan isu tersebut, Kementerian Pendidikan pada 8 Ogos lalu berkata pembelajaran tulisan Jawi di sekolah Cina dan Tamil dilaksanakan secara pilihan, dengan guru diberi kuasa menetapkan kaedah pengajaran.

  Menurut menterinya Dr Maszlee Malik, tulisan khat Jawi juga dikurangkan kepada tiga muka surat, berbanding enam muka surat sebelum ini.

  Hari ini, pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang – antara pihak yang menyokong pembelajaran Jawi – mengakui tentang ketakutan antara kaum.

  “Kita berada dalam keadaan di mana orang Melayu takut orang Cina dan Cina takut Melayu. Dulu, DAP dituduh cuba menghancurkan orang Melayu dan sekarang DAP dituduh mengkhianati orang Cina.

  “Kita perlu keluar dari (perspektif) ini. Budaya kita tidak boleh hilang begitu mudah… Jika hanya tiga muka surat (pengenalan tulisan Jawi) boleh membuat budaya Cina hilang, maka saya fikir ada yang tak kena,” katanya.

  Reply

 3. MULA2 TANGGUH DULU LAMA2 TAK JADI……PERANGAI BUSUK DEEP STATE…..

  Kertas siasatan kes rogol exco Perak dipulangkan kali kedua
  ………..
  Polis akan menyiapkan kertas siasatan berhubung kes pembantu rumah warga Indonesia yang mendakwa dirogol oleh exco kerajaan Perak, Paul Yong dalam masa 48 jam dan menyerahkannya semula kepada pengarah pendakwaan negeri buat kali ketiga.

  Ketua Polis Perak Razarudin Hussain berkata polis telah mengemukakan kertas siasatan selepas laporan perubatan dan forensik dikeluarkan pada Isnin lalu.

  “Kertas siasatan telah dipulangkan semula kepada pihak polis untuk melengkapkan sedikit lagi keterangan yang ada sebelum dihantar kembali kepada pengarah pendakwaan negeri,” katanya yang dipetik oleh Bernama.

  Razarudin berkata, pihaknya perlu menjalankan siasatan dengan teliti supaya memberi keadilan terhadap kedua-dua pihak yang terlibat.

  “Sebab itu kami perlu melengkapkan sedikit lagi siasatan yang tidak boleh didedahkan sebelum dibawa kepada pengarah pendakwaan Negeri,” katanya.

  Pada 8 Julai lalu, seorang wanita warga Indonesia berumur 23 tahun membuat laporan polis mendakwa dirogol oleh Paul Yong di rumah majikannya itu di Meru. Dia menafikan dakwaan itu.

  Yong adalah Adun penggal kedua, exco penggal pertama dan juga bendahari DAP Perak.

  Reply

 4. WALAU ADA BUNGA ISLAM TENTERA DAJJAL BERUSAHA KERAS MENOLAK………

  Tolak Jawi bukti masih dipengaruhi penjajah, kata Hadi
  ………….
  Presiden PAS, Abdul Hadi Awang menyifatkan mereka yang menolak tulisan Jawi masih dipengaruhi oleh kesan penjajah dalam diri.

  Beliau berkata, tulisan Jawi adalah kesan peninggalan tamadun Islam di alam Melayu.

  “Tulisan Jawi ini tulisan tamadun Islam di alam Melayu. Ini bukan benda baru dan kena sedar tulisan Jawi ini pengaruh Islam dalam ilmu.

  “(Mereka yang menolak tulisan Jawi), masih ada kesan penjajahan dalam diri dia. Kesan penjajahan, pengaruh penjajah masih ada,” katanya dalam satu rakaman secara langsung ketika ditemui media di Rusila, Marang hari ini.

  Isu tulisan Jawi menjadi polemik hangat apabila kementerian pendidikan mahu memperkenalkan seni tulisan khat dalam subek Bahasa Melayu darjah empat di sekolah Cina dan Tamil.

  Cadangan itu mendapat tentangan daripada pemimpin NGO Cina dan DAP pada awalnya, sebelum mereka bersetuju dengan pengenalan silibus berkenaan.

  Semalam, Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik mengumumkan keputusan kebinet yang menetapkan pembelajaran tulisan Jawi di sekolah Cina dan Tamil dilaksanakan secara pilihan.

  Maszlee berkata, guru juga diberi kuasa menetapkan sendiri kaedah pelaksanaannya.

  “Jemaah menteri dalam keputusannya memaklumkan bahawa pengenalan tulisan khat ini akan dimuatkan sebanyak tiga muka surat dalam buku teks.

  “Di samping itu, jemaah menteri juga menetapkan supaya pengenalan tulisan khas ini dilaksanakan secara pilihan dengan guru diberikan kuasa untuk membuat keputusan mengenai kaedah pelaksanaannya di bilik darjah masing-masing.

  “Jemaah menteri juga secara sepakat bersetuju agar pengenalan tulisan khat ini tidak dinilai dalam apa-apa ujian atau peperiksaan,” katanya dalam sidang media di Putrajaya, petang ini.

  Maszlee berkata pengenalan tulisan khat itu bukan merupakan proses Arabisasi ataupun Islamisasi terhadap murid-murid.

  Sementara itu Abdul Hadi berkata, rakyat Malaysia perlu mengambil iktibar daripada kebangkitan negara-negara maju seperti Jepun dan Korea Selatan yang menggunakan bahasa masing-masing.

  “Kita kena sedar orang Jepun bangkit dengan tulisan Jepun, Cina dengan tulisan Cina dan Korea (Selatan) dengan tulisan Korea (Selatan).

  “Apa salahnya (guna bahasa Jawi), yang penting menyebarkan ilmu dengan cara lebih mudah dan yang lebih betul,” katanya.

  Reply

 5. BILA MELIBATKAN KAFIR HARBI…. MUNAFIK MELAYU DIAM MEMBISU

  ………..

  ‘Keluarga Adib hanya mahu AG minta maaf, bukan dipenjara’
  ……….
  Keluarga allahyarham Muhammad Adib Mohd Kassim hanya mahu Peguam Negara Tommy Thomas memohon maaf dalam kes inkues bagi menentukan punca kematian bekas anggota bomba itu.

  Peguam keluarga Adib, Haniff Khatri Abdulla berkata anggota keluarga si mati tiada niat supaya Thomas dipenjarakan.

  Mahkamah koroner di Shah Alam diberitahu perkara itu hari ini.

  “Kami juga menjelaskan kepada mahkamah, sangat jelas, permohonan yang dibuat oleh keluarga Adib ini, jika dibenarkan oleh mahkamah sebagai penghinaan, pihak keluarga tak berhasrat untuk meminta suatu perintah supaya AG dipenjarakan.

  “Itu bukan niat kami.

  “Apa yang penting adalah sekiranya mahkamah mendapati sepertimana kami percaya beliau melakukan penghinaan mahkmaha, kami cuba minta dia minta maaf sebagai seorang yang memegang kerusi peguam negara Malaysia.

  “Minta maaf pada mahkamah dan keluarga Adib, dan beri aku janji bahawa perkara seperti itu tak akan berulang,” katanya kepada pemberita.

  Haniff Khatri Abdulla
  Koroner Rofiah Mohamad menetapkan 21 Ogos untuk mendengar permohonan ex parte bagi mendapatkan kebenaran merujuk Thomas kepada prosiding komital.

  Thomas diwakili peguam kanan persekutuan S Narkunavathy.

  Permohonan itu dibuat setelah afidavit peguam negara menyebut Adib meninggal dunia bukan disebabkan kecederaan akibat serangan.

  Terdahulu, Haniff membangkitkan dua isu melalui permohonannya itu.

  Pertama, Haniff mempersoalkan sama ada Thomas boleh membantah semasa pendengaran ex parte dan jika beliau dibenarkan berbuat demikian ia sampai ke tahap mana.

  Keduanya, peguam itu turut sekiranya afidavit peguam negara boleh digunakan semasa pendengaran.

  Rofiah memutuskan bahawa afidavit tidak boleh dirujuk ke mahkamah, dan kehadiran Peguam Kanan Persekutuan pada hari itu cuma sekadar membantu isu undang-undang.

  “Kami perlu yakinkan mahkamah bahawa menampilkan satu kes bahawa mahkamah harus berikan kebenaran untuk teruskan dengan proses penghinaan mahkamah,” kata Haniff.

  Mengulas mengenai dakwaan penghinaan oleh Thomas, Haniff berkata peguam negara mengeluarkan kenyataan itu berkaitan dengan peguam Syazlin Mansor yang mewakili Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan serta Jabatan Bomba dan Penyelamat untuk inkues itu, dan kemudian mewakili keluarga Adib.

  Dalam kenyataan berkenaan, terdapat sebab-sebab yang diberikan olehnya (AG yang) menyatakan kelakuan Syazlin semasa prosiding bertentangan dengan pendirian peguam negara dan kenyataan (Tommy Thomas) ini bersamaan dengan menghina.

  “Dalam prosiding inkues, tiada sesiapa pun yang berhak untuk membuat pendirian sehinggalah inkues itu berakhir.

  “Kamu tidak boleh ada pendirian pada satu sisi dan pada sisi yang lain meminta mahkamah membuat keputusan,” jelasnya.

  Dalam permohonan exparte pada bulan lalu, seorang lagi peguam yang mewakili keluarga allahyarham Adib, Mohd Zubir Embong berkata permohonannya membabitkan afidavit Thomas yang mengatakan bahawa Adib tidak mati akibat kecederaan yang dialami akibat serangan sebagaimana didakwa.

  Adib, anggota Jabatan Penyelamat Perubatan Kecemasan (EMRS) Jabatan Bomba dan Penyelamat Subang Jaya, cedera parah semasa rusuhan Seafield pada 27 November tahun lepas.

  Beliau meninggal dunia pada 17 Disember 2018 di Institut Jantung Negara di Kuala Lumpur.

  Inkues itu diadakan untuk menentukan punca kematiannya.

  Menjelaskan lanjut permohonannya, Haniff mengulangi bahawa permohonan tersebut tidak ada kena mengena dengan keputusan inkues itu.

  “Ia tak berkait langsung dengan keputusan inkues kelak.

  “Biarlah keputusan itu berjalan mengikut keputusan yang arif koroner inkues,” katanya lagi.

  Reply

 6. TENTERA DAJJAL TERUS MEMBUAT MAKAR SEHINGGA KE LUBANG NERAKA……

  Menjernihkan Emosi “Sang Kelembai”
  …………

  Sahabat saya Datuk Zaharin menganggap tindakan Umno Selangor menyokong agar YAB Amiruddin kekal sebagai Dato MB Selangor suatu tindakan yang tidal cerdik tetapi tidak pula mengemukakan hujah dan alasan.

  Isunya dalam kemelut politik Selangor hari ini mengapa perlu pertahankan MB?

  Umno dan PAS Selangor dalam kenyataannya jelas menegaskan apa pun krisis politik yang sedang dihadapi, samada yang melibatkan penarikan balik usul pindaan Enakmen Pentadbiran Agama Islam oleh Speaker dari DAP atau isu perbalahan dalaman PH yang melibatkan kem Azmin dan Anwar, jangan kestabilan dan ketenteraman negeri digadaikan.

  Rakyat Selangor telah beri mandat pada PH dan PH pun dan lmeantik MB dengan perkenan Istana maka teruslah mentadbir hingga tamat penggal.

  Rakyat tidak mahu melihat satu lagi Langkah Kajang, semata- mata kerana krisis politik dalaman PKR dan PH yang tidak berkesudahan.

  Umno dan PAS Selangor tetap akan memain peranan sebagai pembangkang yang bertanggungjawab dalam Dewan Negeri dan dengan terjalinnya muafakat bersama akan menjelajah seluruh Selangor menyedarkan rakyat bahawa PH mesti digantikan dengan kerajaan yang lebih berwibawa dan ke hadapan dalam membela hak dan kepentingan ummah.

  Perubahan mesti dilakukan dalam pilihanraya.

  Menyokong Amiruddin kekal sebagai MB bukan bermaksud menyokong PH. Tetapi tidak mahu rakyat terperangkap dalam krisis politik sehingga pentadbiran negeri terganggu dan kestabilan diperjudikan.

  Berpolitik mestilah bijak, berpandangan jauh dan bertanggungjawab bukannya emosi dan dangkal. Bergerak secara jemaah dan muafakat itulah adat dan amalan keturunan kita.

  ROSLAN SMS

  Reply

 7. KAFIR ADALAH MEREKA YG TIDAK BERSYUKUR DAN KENANG BUDI DGN ALLAH DAN MANUSIA…..HARBI ADALAH PENENTANG UNDANG2 ALLAH DAN MANUSIA……

  Rumusan buku THE CHINESE DILEMMA
  ………..

  APA PENULIS KATA BERKENAAN CINA:

  1. Pandangan ini adalah dari Ye Lin- Sheng yang berasal dari China tetapi seorang ahli perniagaan di:
  – Malaysia,
  – Hong Kong,
  – Australia,
  – Thailand,
  – Singapura,
  -.Britain dan
  – Amerika Syarikat.

  Beliau mempunyai banyak pengalaman yang melibatkan orang Cina di negara yang disenaraikan itu. Tetapi orang Cina di Malaysia lah yang paling :
  – tidak bersyukur,
  – kejam, serta
  – mengkhianati perjanjian ataupun
  – tidak mahu rujuk perlembagaan Malaysia
  Dalam buku Ye Lin- Sheng The Chinese Dilemma – East West Publishing, Australia, 2003, Ye Lin- Sheng menulis:

  2. Pengiktirafan orang Cina:

  “Orang Cina Malaysia mendapati mereka lebih mudah untuk menerima dominasi oleh orang- orang putih kerana mereka dapat memberi pengiktirafan terhadap kehebatan orang Barat.

  Tetapi Orang Cina Malaysia amat susah untuk menerima kehebatan orang Melayu kerana perasaan iri hati dan hasad dengki mereka bahawa Malaysia ini milik orang Melayu. Mana- mana orang Cina Malaysia sama sekali tidak boleh menerima tentang konsep ketuanan Melayu, mereka percaya bahawa mereka adalah lebih baik”

  3. Keangkuhan orang Cina:

  “Keangkuhan orang cina Malaysia telah membuatkan mereka sentiasa memandang rendah terhadap keupayaan orang Melayu, walhal ramai orang Melayu sebenarnya bekerja atau belajar lebih pandai dari kaum cina Malaysia ini.

  Perkara ini sudah lama saya perhatikan, kerana saya memiliki perniagaan di Malaysia dan telah bercampur dengan orang Cina Malaysia ini. Sikap mereka suka cakap belakang dan tekan orang Melayu adalah menjadi tabiat dan budaya mereka.

  Mana mana orang Cina Malaysia yang tidak menghina orang Melayu dikatakan kolot dan membelot bangsa cina”

  4. Perkauman orang Cina:

  “Kejayaan orang Cina Malaysia hanya tercapai jika mereka dapat menindas orang Melayu dalam masa yang sama menggunakan kudrat dan kelebihan orang Melayu.

  Mereka juga tidak akan mengakui bahawa kepimpinan Melayu adalah sangat mahir, cekap serta bagus dalam pengurusan politik, ekonomi dan sosial.

  Cina jarang menyifatkan kejayaan Malaysia daripada orang Melayu. Apa yang ada di minda mereka adalah semua kejayaan di Malaysia ini adalah kerana orang Cina. Sebab itu orang Cina yang asal dari China tidak suka bergaul dengan Cina Malaysia kerana sikap mereka yang ekstrim ini.

  Mereka masih lagi mengamalkan ideologi komunis”

  5. Penghinaan orang Cina : “Sampai hari ini, sesetengah orang Cina Malaysia masih menggunakan istilah “Menghina” terhadap orang Melayu.
  Dalam dialek Cina yg tertentu, orang Melayu dipanggil dengan nama yang bermakna ‘orang hutan’ atau ‘orang liar’. Maknanya, Bangsa yang tidak Bertamadun.. Malahan orang Cina yang memeluk Islam dikatakan telah ‘masuk Melayu’.

  Jarang ibu bapa Cina membenarkan anak mereka menjadi Askar atau Polis kerana anggap itu kerja kotor dan hanya Eksklusif kepada kaum Melayu sahaja.. Mereka sentiasa percaya bahawa budaya dan Tamadun Cina lebih tinggi berbanding Budaya dan Tamadun Melayu termasuklah penggunaan membersihkan diri menggunakan tisu dianggap lebih bertamadun.. Umumnya, orang Cina boleh menerima ‘Ketuanan orang Putih’ kerana menganggap tamadun dan Budaya Barat lebih bagus, tapi tidak terhadap Tamadun Melayu -Bumiputera.”

  6. Sikap negatif orang Cina :

  “Kejayaan orang Melayu turut dipandang sinis. Ia biasanya dikaitkan dengan bantuan Kerajaan atau hak istimewa yang diberi kepada mereka.

  Kebanyakan Cina Malaysia sukar menerima hakikat kejayaan Usahawan atau Syarikat2 Melayu.. di mana mereka berniaga secara jujur dan bukan seperti orang Cina berniaga. Jadi sebenarnya majoriti orang Melayu ada peniaga tulen yang jujur dan dicapai menerusi kerja keras mereka.

  Sikap sebegini sebahagiannya berpunca daripada kesukaran menerima hakikat orang Melayu lebih pandai daripada mereka dan sebahagian lagi bertujuan menunjukkan pencapaian mereka sebagai lebih hebat”

  7. Isu Tuan Rumah:

  “Siapakah Tuan Rumah Negara Malaysia? Ia adalah orang Melayu selaku Tuan Rumah, dan orang Cina dan India sebenarnya hanyalah sbg tetamu ataupun dipanggil menumpang kerana tiada tempat.

  Orang Cina Malaysia sepatutnya berasa malu kerana telah datang secara asal untuk menjadi pekerja dan selepas diberi Kerakyatan…. Akhirnya mereka cuba hendak merampas serta menindas Tuan Rumah – Bangsa Melayu. Sudahlah mereka datang dengan jumlah yang besar dan ramai.

  Jika saya: Ye Lin Sheng, penulis Buku, adalah orang Melayu, saya tidak akan membenarkan Perlembagaan dan Sosial Kontrak dicabar. Saya akan merasakan maruah dan penghormatan saya akan tercalar”

  8. Orang Melayu sebenarnya sedang dijajah oleh Cina :

  “Tetapi itulah keistimewaan orang Melayu, mereka adalah satu Bangsa yang bersopan santun dan kaya dengan kesabaran…

  Sudahlah mereka bersusah payah Berjuang bermati- matian untuk membebaskan diri dari Jajahan Barat. Sekarang mereka perlu bersusah payah pula untuk merampas dari orang Cina yang memegang kuasa ekonomi di Tanah airnya.. Sepatutnya orang Cina yang perlu berbakti kepada orang Melayu kerana mereka sudah diberi peluang utk mendapat kerakyatan, tetapi saya selaku orang asal dari negara China berasa malu dengan sikap Bangsa saya sendiri yang tinggal di Malaysia. Tidak ada perkataan yang dapat saya berikan kerana dasar orang Cina Malaysia terlalu keras, Ekstrim serta Perkauman.

  Kami sendiri orang yang tinggal di China tidak lagi menerima ideologi Komunis, tetapi orang Cina di Malaysia lebih selesa untuk mengamal. serta menyebarkan ideologi Komunis sehingga kini.. Sebenarnya jujur saya mengatakan orang Cina Malaysia sedang Menjajah Orang Melayu… Mereka seperti menganggap bahawa orang Melayu adalah musuh mereka yang nyata”

  Rujukan Buku:
  The Chinese Dilemma
  LIN-SHENG

  Reply

 8. BABI SAMA BABI OK JEE
  ………..

  Bila ludah itu jatuh dari langit
  ……..

  EXCO Perak, Paul Yong Choo Kiong adalah contoh klasik sikap tidak bertanggungjawab DAP dalam soal integriti dan kredibiliti.

  Rakyat tidak lupa pada 26 Jun 2013 sewaktu DAP kononnya mendedahkan dua ahli kabinet Kerajaan Barisan Nasional yang mereka dakwa memiliki ijazah palsu dan terus sahaja menggesa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengambil langkah tegas dengan meminta mereka meletakkan jawatan.

  Ahli Parlimen DAP Serdang waktu itu, Dr. Ong Kian Ming berkata, kedua-dua mereka adalah Menteri Sumber Manusia, Datuk Richard Riot dan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Dr Ewon Ebin. Walaupun belum dibuktikan tuduhan DAP berkenaan, namun mereka telah mendesak supaya mangsa tuduhan mereka melepaskan jawatan.

  Pada 10 Julai 2014, Kian Ming sekali lagi menggesa Perdana Menteri agar mengarahkan Bung Mokhtar Radin supaya meminta maaf berhubung kenyataan “Hidup Hitler”. Bahkan beliau juga mendesak Datuk Seri Najib Tun Razak meminta Ahli Parlimen Kinabatangan itu yang juga anggota Majlis Tertinggi Umno supaya letak jawatan wakil rakyat dan parti.

  Sewaktu Operasi Cantas dilancarkan oleh Kementerian Dalam Negeri pada tahun 2013 dahulu, Pemuda DAP Perak telah mendesak YB Menteri pada waktu itu, Datuk Seri Dr Zahid Hamidi meletak jawatan kerana mendakwa Zahid cenderung kepada kumpulan samseng.

  Setiausaha Pemuda DAP Perak, Howard Lee Chuan How dalam kenyataannya menerusi portal berita Roketkini.com menuduh Zahid yang juga Ahli Parlimen Bagan Datoh membela kumpulan samseng Melayu.

  Ini semua hanyalah sebahagian kecil daripada contoh dan sejarah yang membuktikan bahawa DAP yang pada setiap masa menjadi jagoan dan hero dalam mendesak orang lain meletakkan jawatan dan berehat daripada jawatan hanya kerana tuduhan tuduhan dangkal mereka sendiri.

  Kini, apabila Exco mereka sendiri berhadapan tuduhan rogol dan sedang dalam siasatan polis, mengapa DAP diam seribu bahasa? Di mana puak puak pemuda DAP yang lantang? Ke mana pergi integriti dan kredibiliti kalian? Rakyat perlu melihat perkara ini sebaik-baiknya.

  NAZMAN CHE IBERAHIM

  Reply

 9. KERA BABI PH TAK PANDAI GUNA OTAK…..

  Isu Dr Zakir: PAS syor bincang secara akademik
  ………

  MARANG: PAS mensyorkan penyelesaian isu kontroversi melibatkan pendakwah terkenal Dr Zakir Naik, perlu dibincangkan secara akademik dan bukan dengan cara tindakan politik persepsi.

  Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, parti itu melihat kemelut isu melibatkan Dr Zakir Naik hari ini berkait dengan akademik dan dakwah.

  Justeru, katanya penyelesaian secara akademik yang perlu dibuat dan bukan bertindak secara politik dan persepsi yang dimainkan oleh parti politik dan media.

  “Isu Dr Zakir Naik ini kita melihat ianya berkait dengan akademik, dengan ilmiah tetapi telah dipolitikkan. PAS memberi ruang kepada Dr Zakir Naik di Kelantan, dan berlaku fitnah ini.

  “Suasana polemik yang dicetuskan oleh parti politik dan media. Contoh, DAP dan Malaysiakini, yang memainkan isu ini dan menghangatkan. Oleh kerana, isu ini isu akademiki, isu dakwah. Maka, perlu ditangani secara akademik, secara demokratik sepatutnya.

  “Demokrasi digalakkan dialog akademik itu yang perlu dan bukan dialog politik. Dengan sebab itu, kita bertegas isu Zakir Naik perlu dipertahankan dan dihormati keilmuan dia. Dan hormat secara ilmu kena berdailoglah, bukan hantar balik.

  “Jika hantar balik itu menggambarkan ‘kebodohan’ dan kelemahan kita sendiri. Jika ada pihak yang berani berhujah sila berhujah dan itu yang sepatutnya,” tegas beliau.

  Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan Kuliah Dhuha Pagi Jumaat di Masjid Rusila, hari ini.

  Sehubungan itu, kata Ustaz Abdul Hadi, PAS menyambut baik penegasan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang kekal dengan keputusan tidak menghantar pulang Dr Zakir Naik ke India.

  Menurutnya, keputusan itu satu tindakan yang bijak berdasarkan kepada hujah dan bukan berdasarkan sentiment tertentu.

  Katanya, selepas mengadu kepada kerajaan agar tidak menganiaya pendakwah Islam itu, PAS akan mengadu kepada Allah S.W.T.

  “Kita telah mengadu kepada kerajaan supaya jangan aniaya Dr Zakir Naik ini kerana tidak boleh berhujah dengan dia. Selepas kita mengadu kepada kerajaan, saya minta supaya seluruh ahli-ahli PAS, seluruh pendukung Islam supaya mengadu kepada Allah Taala, buat solat hajat,” jelasnya.

  Menjawab pertanyaan wartawan, ada di kalangan NGO ‘non-Muslim’ mahu mengadakan himpunan mendesak kerajaan Malaysia mengusir Zakir Naik, kata Tuan Guru Abdul Hadi itu terserah kepada pihak polis.

  “Itu terpulang kepada polis menangani sama ada boleh menimbulkan ketegangan atau tidak. Jika mereka boleh buat himpunan, kita boleh buat himpunan juga, sila dia buat dulu.

  “Jika dia boleh buat, kita boleh buat dan PAS boleh buat (himpunan) tapi PAS tak buat lagi. PAS memilih pendekatan cara damai dahulu, biarkan kepada orang lain yang nak buat itu buatlah. Kalau kita rasa perlu buat juga, PAS akan kerah untuk buat,” tegasnya.

  Menurutnya, dari segi politik membawa Dr Zakir Naik ke Kelantan tidak menguntungkan PAS pun kerana pendakwah itu memuji Tun Dr Mahathir.

  “Kalau dari seri politiklah apa untungnya PAS? Dia (Dr Zakir) puji Tun Dr Mahathir dalam ceramah itu. Dr Mahathir bukan pemimpin PAS. Dia pemimpin PH dan yang untungnya PH, bukan kita.

  “PAS melihat keperluan dan PAS ada perancangan sendiri. Kita tidak mahu libat Zakir Naik dengan politik. Sebab itu, serah kepada NGO-NGO, badan-badan dakwah dan (program) di Kelantan itu pun kerajaan (anjur) bukan PAS, itu melalui kerajaan Kelantan,” ujarnya. –

  Reply

 10. ISLAM PERLU KUASA POLITIK UNTUK DILAKSANAKAN PERUNDANGANNYA…..

  Isu Zakir Naik dedahkan kuasa Islam di Malaysia
  ………

  IMAM Al-Ghazali pernah memberi amaran: agama dan kekuasaan itu ialah kembar yang tidak boleh dipisahkan. Agama ialah asas, kekuasaan pula ialah pelindung. Segala hal yang tidak mempunyai asas akan runtuh, manakala segala perkara yang tidak memiliki pelindung akan hilang dan lemah.

  2. Allah juga memberi ingatan keras dalam tiga surah berikut: ‘Surah As-Saff ayat 9: Dia lah yang telah mengutus RasulNya (Muhammad ﷺ) dengan membawa hidayah petunjuk dan agama yang benar (agama Islam), supaya Ia memenangkannya dan meninggikannya atas segala agama yang lain, walaupun orang-orang musyrik tidak menyukainya’.

  3. Surah Al-Fath ayat 28: ‘Dia lah yang telah mengutus RasulNya (Muhammad ﷺ) dengan membawa hidayah petunjuk dan agama yang benar (agama Islam), supaya Dia memenangkannya dan meninggikannya atas segala bawaan agama yang lain; dan cukuplah Allah menjadi Saksi (mengenai kebenaran apa yang dibawa oleh RasulNya itu)’.

  4. Surah At-Taubah ayat 33: ‘Dia lah yang telah mengutus RasulNya (Muhammad) dengan membawa petunjuk dan agama yang benar (agama Islam), untuk dimenangkan dan ditinggikannya atas segala agama yang lain, walaupun orang-orang musyrik tidak menyukainya’.

  5. Kontroversi serangan ke atas pendakwah perbandingan agama terkemuka iaitu Dr Zakir Naik membawa seribu satu hikmah di bumi Malaysia.

  6. Dalam keadaan rejim di seluruh dunia berusaha untuk menindas umat Islam – seperti rejim pelampau Hindu di Kashmir, rejim junta tentera dan pengganas Buddha Myanmar ke atas umat Islam Rohingya, rejim komunis China ke atas umat Islam Uighur di Xinjiang, dan rejim Zionis Israel ke atas umat Islam Palestin – kontroversi Dr Zakir Naik sebaliknya membangkitkan arus kuasa Islam di Malaysia ke segenap pelosok warga.

  7. Bangkitnya umat Islam Malaysia mempertahankan dakwah Dr Zakir Naik bukan sahaja diterajui parti politik seperti Parti Islam Se-Malaysia (PAS) dan UMNO, bahkan juga didukung kuat oleh para mufti dan pendakwah muda dan badan bukan kerajaan.

  8. Paling membanggakan kita tentulah keberanian para pendakwah muda seperti saudara Firdaus Wong Wai Hung (Multiracial Reverted Muslims), Dr Kamilin Jamilin (pakar kajian Hadis), dan juga saudara Yusuf Azmi (Pertubuhan Pengguna Semboyan 1Malaysia) yang tidak gentar dengan gerakan antidakwah Dr Zakir Naik – meskipun menyedari betapa sebahagian daripada pembenci itu memegang kuasa yang bukan sedikit dalam kerajaan.

  9. Hakikat ini cukup jelas kerana meskipun Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengulangi pendirian beliau untuk tidak menghantar pulang penceramah dari India, Dr Zakir Naik pulang ke negara asalnya, namun suara-suara sumbang yang bencikan dakwah Islamiah Dr Zakir Naik tetap terus bergema.

  10. Tun Dr Mahathir sendiri bahkan menegaskan beliau enggan berbuat demikian kerana bimbang sekiranya pendakwah itu dibunuh di India nanti: “Masalahnya sekarang (untuk hantar Zakir pulang) kita bimbang beliau akan dibunuh”.

  11. Sebaliknya, Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak bersetuju dengan pendekatan Dr Zakir Naik dan mendakwa Dr Zakir Naik memberi masalah: “kita nak tolong dia tapi dia beri masalah pula”.

  12. Pendirian Anwar Ibrahim ini selari dengan desakan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Gobind Singh Deo; Menteri Sumber Manusia, M Kula Segaran; Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli, Dr Xavier Jayakumar yang mendesak agar Dr Zakir Naik dihalau keluar dari Malaysia dan dihantar balik ke India.

  13. Pendirian sebegini turut disokong oleh Menteri Agama, Dr Mujahid Yusof Rawa dan Ketua Wanita Parti Amanah Negara, Dr Siti Mariah Mahmud.

  14. Menurut Menteri Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mujahid Yusof Rawa: “Kalau tanya saya, saya kira cara pemyampaian dakwah Zakir adalah tidak sesuai di Malaysia. Kita tidak perlukan kaedah perdebatan yang mencaci agama orang lain. Tetapi kita perlukan kaedah penyampaian dakwah yang lebih intelek dan tenang tanpa merendahkan maruah agama lain”.

  15. Kenyataan Menteri Agama ini tentulah berpunca daripada fahaman salah yang beliau pegang tentang ‘Hifz-ad-Din’ iaitu ‘menjaga SEMUA agama’ sedangkan ijmak (kesepakatan) para Ulama muktabar jelas mengatakan bahawa konsep berkenaan HANYA bertujuan melindungi agama Islam.

  16. Menteri Agama seolah-olah apologetik dengan Dasar Kebudayaan Kebangsaan susulan Kongres Kebudayaan Kebangsaan 1971:

  “Islam Menjadi Unsur Yang Penting Dalam Pembentukan Kebudayaan Kebangsaan: Agama atau kepercayaan kepada Tuhan merupakan unsur penting dalam proses pembangunan negara serta pembentukan rakyat yang berakhlak dan berperibadi mulia. Agama Islam memberi panduan kepada manusia dalam mengimbang dan memadukan usaha bagi mengisi kehendak-kehendak emosi dan fizikal dan kerana itu patut menjadi unsur yang penting dalam pembentukan Kebudayaan Kebangsaan memandangkan kedudukannya sebagai agama rasmi negara, di samping telah wujudnya fakta sejarah dan nilai-nilai Islam yang telah sedia didukung oleh sebahagian besar rakyat rantau ini”.

  17. Timbalan Mufti Perak, Zamri Hashim antara yang terkehadapan mencadangkan Dr Mujahid Yusof Rawa mengadakan dialog dan pertemuan secara harmoni dengan Dr Zakir Naik sebelum membuat sebarang dakwaan.

  18. Beliau berkata, dakwaan Mujahid bahawa kaedah penyampaian atau dakwah Dr Zakir tidak sesuai kerana menggunakan perdebatan yang mencaci agama lain perlu diiringi dengan bukti yang kukuh secara objektif.

  19. Menurut beliau: “Selalunya Dr Zakir akan mendahulukan orang bukan Islam untuk bertanya mengenai Islam, majlis beliau (Dr Zakir) beri peluang kepada orang bukan Islam untuk memahami Islam.

  20. Dr Siti Mariah yang juga Adun Sri Serdang pula mendakwa, negara kita mempunyai ramai pendakwah yang uruf dan waqi: “Apakah lumpuh dakwah di negara kita tanpa seorang pendawkah yang kontroversi ini. Pergilah bersuaka di negara Islam lain. Kita masih boleh mengikuti dakwahnya di YouTube”.

  21. Berbeza dengan Anwar Ibrahim, Mujahid Yusof, dan Siti Mariah yang apologetik, Parti Islam Se-Malaysia (PAS) sebaliknya berdiri teguh bersama Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir dalam melindungi Dr Zakir Naik.

  22. Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang terkehadapan dalam mempertahankan dakwah Dr Zakir Naik dengan menegaskan bahawa terdapat tiga asas penting yang perlu dihormati dan diberi perhatian oleh semua pihak termasuklah pihak berkuasa, parti politik, NGO dan pengamal media, serta Dr Zakir Naik sendiri, bagi menjernihkan keadaan iaitu:

  “Pertama, budaya debat dan dialog adalah ruang demokrasi yang perlu dihormati: Semua pihak perlu bersedia untuk bersemuka dan berdialog secara ilmiah dan berhikmah, demi mencari ‘kebenaran dan kebersamaan’. Pihak RTM dan kerajaan negeri wajar memberikan ruang supaya budaya dialog ini dapat disuburkan, sebagaimana yang telah dianjurkan oleh Kerajaan Negeri Kelantan tempoh hari”.

  “Kedua, perpaduan masyarakat majmuk adalah kerukunan hidup yang perlu dipelihara: Semua pihak bertanggungjawab untuk menjaga sensitiviti pelbagai kaum dan agama dalam negara. Siasatan juga perlu dilakukan terhadap pemimpin politik dan pengamal media yang menjadi ‘makhluk perosak’ yang mencetuskan kegelisahan ini. PAS dan pendukung DHPP sentiasa komited membela perpaduan kaum di negara ini, dan terbuka untuk berdialog dengan semua pihak di atas prinsip kebenaran”.

  “Ketiga, jaminan keselamatan yang perlu dijaga tanpa mengira agama dan bangsa, sebagaimana yang terkandung di dalam Surah At-Taubah ayat 6”.

  23. Pendirian Presiden PAS turut diterjemah secara tidak langsung melalui program Himpunan Tiga Menteri Besar Pantai Timur di Terengganu semalam. Program tersebut menyaksikan YAB Ustaz Datuk Bentara Kanan Menteri Besar Kelantan bersama YAB Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mohktar, Menteri Besar Terengganu dan YAB Datuk Seri Hj Wan Rosdy Wan Ismail, Menteri Besar Pahang berkongsi pentas menegaskan mesej berikut:

  “Perpaduan dan kesatuan mestilah meletakkan agenda Islam sebagai keutamaan. Ini kerana apabila meletakkan Islam sebagai keutamaan barulah wujudnya nikmat kesatuan”.

  “Pertalian atas tali keimanan inilah yang memperkukuh hubungan sesama individu dalam masyarakat, dan yang menjadikan masyarakat yang saling tolong menolong diantara satu sama lain”.

  “Umat Islam perlu mengambil pengajaran daripada pembentukan Kerajaan Islam Madinah yang berteraskan Sahifah Madinah yang mengutamakan Keadilan Untuk Semua Rakyat hidup dalam harmoni tanpa ada perbezaan walau pun berlainan agama dan kepercayaan”.

  24. Saudara Firdaus Wong Wai Hung dari Multiracial Reverted Muslims (MRM) pula secara realistik menjentik pihak-pihak yang apologetik:

  “Dakwah yang mengikuti cara Nabi Sallalahu Alaihi Wasalam pastinya akan menjadikan mad’u (prospek dakwah) kita merasa tidak selesa. Tidak selesa dengan kekufuran dan pegangan mereka. Kemudian diterjemahkan menjadi kemarahan kerana pegangan selama ini tergugat dengan hujah mantap dan logikal. Kalau mad’u merasa selesa maksudnya kita sekadar mengajak kepada yang baik tetapi tidak mencegah yang mungkar. Syirik dan kemaksiatan yang lain”.

  25. Beliau turut menyerang balas: “Bila nak usir Kula Segaran yang mengatakan Melayu adalah bangsa pendatang? Bila pula mahu mengusir Koon Yew Yin yang menghina tentera kita? Bila pula nak usir Lee Kim Yew yang menghina Jalur Gemilang? Bila pula nak usir Waytha Moorthy yang memburuk-burukkan Malaysia di luar negara?”

  26. Rakyat Malaysia boleh membantu menyokong usaha dakwah & kebajikan saudara Firdaus Wong dengan menyalurkan sumbangan dan zakat ke akaun-akaun berikut:

  MAYBANK
  Pertubuhan Mualaf Berbilang Bangsa Kuala Lumpur dan Selangor: 5648 1052 0353.

  AFFIN ISLAMIC
  Kuala lumpur and selangor multiracial reverted muslims: 1065 8000 9580.

  CIMB ISLAMIC
  Mrm Consultancy and Services: 8600 38 9006.

  BANK RAKYAT
  Kuala Lumpur And Selangor Multiracial Reverted Muslims: 1109 6100 1084

  27. Dr. Kamilin Jamilin pula secara terbuka membuat kenyataan berikut:

  “Hari ini kita menyaksikan seorang tokoh pendakwah terkenal telah berjaya ditutup mulutnya dari pentas terbuka negara. Betapa sedihnya kita yang mengenali beliau dan betapa gembiranya mereka yang memusuhi beliau. Hari ini kita sedar, betapa sukarnya tugas menyeru manusia ke jalan Allah dan Rasul. Betapa sukarnya melakukan dakwah tauhid berbanding dakwah akhlak. Hari ini kita faham, dakwah yang berkonsep menyingkap kebatilan itu lebih sukar dari menyeru ke arah kebenaran. Betapa sukarnya mencegah kemunkaran itu berbanding menyuruh kemakrufan. Saya yakin dugaan ini barangkali ringan sahaja bagi DZN yang masih memiliki pentas lain dalam menyampaikan dakwah, dan beliau tidak akan sesekali berhenti selagi nyawa tidak terpisah”.

  28. Semoga akan lebih ramai lagi para ilmuwan dan pendakwah muda daripada pelbagai latar bidang lahir untuk menegakkan kuasa Islam di bumi Malaysia seperti mana Dr Kamilin, saudara Firdaus Wong, dan juga Yusuf Azmi.

  29. Hakikatnya, gelombang raksasa kehadiran di Program pidato Dr Zakir Naik di Stadium Sultan Muhammad IV di Kota Bharu pada 9 Ogos lalu – yang dihadiri oleh lebih daripada 70,000 orang – serta kehadiran ribuan warga Pantai Timur ke Himpunan Tiga Menteri Besar di Terengganu semalam membuktikan ingatan Allah.

  “Mereka hendak memadamkan cahaya agama Allah dengan mulut-mulut mereka, Allah tetap menyempurnakan cahaya Islam ini walaupun dibenci oleh musuh-musuhnya.” (Surah As-Saff: ayat 8 )

  “Dan Mereka Merancang (tipu daya), Allah juga merancang (membalas tipu daya), Dan Allah sebaik-baik Perancang (membalas tipu daya)” (Surah Ali Imran: 54).

  ABDUL MUEIN

  Reply

 11. MENYESAL SAKAN SIAPA UNDI PH…..

  Malapetaka buat usahawan Bumiputera : Tiada lagi bantuan geran modal.
  ……….

  Ini berita buruk untuk usahawan bumiputera!

  Berikut adalah kenyataan Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan

  Memberhentikan bantuan geran modal kepada syarikat bumiputera adalah satu perkara yang drastik dan ‘counter-productive’. Lebih-lebih lagi semasa bank-bank sekarang ini lebih konservatif dalam meluluskan pinjaman ketika negara berhadapan dengan kemelesetan ekonomi.

  Bukan semua usahawan bumiputera gagal! Kalau diberhentikan, usahawan bumiputera yang berdaya maju akan menjadi mangsa. Kalau pun ada kelemahan, baiki bukan berhentikan. Jangan kerana ketidakupayaan kerajaan mengurus ekonomi dengan baik, usahawan bumiputera yang berwibawa menjadi mangsa.

  Zaman BN dulu, satu cara untuk menapis syarikat bumiputera yang berdaya saing daripada yang tidak, ialah melalui penubuhan agensi seperti Teraju yang diurus oleh kumpulan pengurusan profesional dengan tatacara kerja yang teliti. SOP (Standard Operating Procedure) mereka ketat dan telus.

  Teraju memastikan proses pemilihan dan proses pemantauan berterusan dapat dijalankan dengan lebih profesional, terbuka dan adil. Dan banyak contoh kejayaan syarikat bumiputera melalui Teraju termasuk di Sabah dan Sarawak.

  Saya ingin bertanya kenapa kerajaan Pakatan Harapan (PH), terutamanya Menteri Kewangan, kenapa boleh pula menyediakan dana besar untuk kereta nasional ketiga dan kereta terbang? Apakah Kementerian Kewangan merasakan itu lebih penting dari agenda membantu usahawan bumiputera?

  Saya lebih sedih kerana usahawan bumiputera dari Sabah dan Sarawak sudah tentu akan lebih terkesan dengan keputusan kerajaan ini kerana mereka berdepan dengan cabaran yang jauh lebih besar dari dalam mereka di Semenanjung!

  Dana usahawan adalah salah satu cara mereka mendapat modal untuk berniaga! Kalau tidak, mereka tidak akan berpeluang untuk menceburi bidang perniagaan.

  Kerajaan perlu diingatkan bahawa membantu usahawan bumiputera adalah sebahagian daripada agenda besar bumiputera yang telah diiktiraf oleh negara sejak merdeka lagi! Agenda ini wajib diteruskan sehinggalah ia mencapai objektifnya.

  Kalau ada kelemahan, baiki bukan berhenti!

  Abdul Rahman Dahlan

  Reply

 12. PH MAINKAN ISU MELAYU DAN ISLAM UNTUK JERAT ORANG MELAYU…..

  PH Ramai Agen Terlatih, Fahami &Hormatilah Abu Talib Kita -…

  Ahli PAS dan DHPP: Jangan terjerat oleh isu kaum
  …..
  FENOMENA jerebu yang saban tahun melanda negara ada kaitannya dengan tiupan angin dari negara orang. Akibatnya penduduk dalam negara sesak nafas dan terkesan. Lagi banyak hot spots lagi teruklah gejala.
  Semua teruja bila hari hujan apabila jerebu melanda kerana API (air pollutant index)atau kadar pencemaran akan turun dengan turunnya hujan. Lega!
  Mutakhir, jerebu kecamuk politik dalam negara yang melibatkan pimpinan tertinggi parti-parti politik yang sedang memerintah menyesakkan nafas pengikut dan pengundi mereka. Macam macam isu. Yang sulit dan memalukan. Isu ekonomi yang semakin membimbangkan. Paling kritikal dan bahaya adalah isu perkauman yang diledakkan.
  Maka seperti air hujan yang meredakan jerebu, ketegangan kaum berjaya melenyapkan isu hubungan sulit pimpinan serta isu integriti pemegang kuasa!
  Kelihatan pula dua parti terbesar Melayu di ambang bertaut dalam menzahir kerjasama yang serius maka logiknya akan benar benar mengancam kelestarian kuasa politik parti pemerintah.
  Mesti sedar
  Ahli PAS dan ahli DHPP serta penyokong PAS harus segera sedar permainan politik pihak lawan. Jangan cepat melatah.
  PH ada ramai agen terlatih yang ditugas khas untuk misi ‘divide and rule’PAS dan blok pembangkang. Mereka nekad mahu pecah dan terus perintah kita. Mereka mahu ahli PAS terikut ikut rentak yang dipasangnya. Sudah ada yang terus menari dengan rentak tersebut!Stop!!
  Ada yang terbawa bawa dengan budaya lama dan terikut ikut dengan kawan siber atau orang lain yang tidak sensitif dan sering terlajak kata dengan istilah dan bahasa yang kasar, kesat bahkan menyakitkan hati si pendengar atau pembaca.
  Ini bukan budaya PAS! Ini bukan ciri kita! Apa sahaja yang tidak menepati piawaian Islam ia juga bukan PAS. Mudah… kerana dasar PAS ialah Islam.
  Ia bertentangan dengan prinsip perjuangan PAS seperti yang termaktub dalam Perlembagaan PAS.
  PAS komited dengan usaha menjaga keharmonian kaum dan menjaminkan hak untuk semua termasuk beragama. Ucapan dasar Presiden PAS di Muktamar yang lalu telah jelas menyatakan dasar ini. Bahkan telah dimuatkan jaminan hak Non-Muslim dalam ucapan Presiden.
  Bagi ahli PAS, kita perlu banyak beristighfar, berlapang dada dan mencontohi akhlak Nabi S.A.W. Allah mencipta perbezaan dan kepelbagaian dari segi bahasa, warna, budaya bahkan agama. Bukan kerja kita. Itu kerja Allah. Jadi PAS tidak ada isu dengan berlainan warna, bahasa, budaya dan agama.
  Ahli DHPP jadi sasaran musuh PAS
  Ahli PAS perlu empati dengan rakan ahli DHPP. Mereka menjadi sasaran mudah bagi musuh yang mahu menangguk di air yang keruh.
  Isu sensitif yang melibatkan bahasa, bangsa dan agama akan digunakan sebagai senjata untuk menekan secara psikologi rakan ahli DHPP oleh mereka yang berkepentingan. Kasihan mereka diserang bertubi tubi kerana apa? Kerana mereka menyokong PAS.
  Perbezaan ras, bahasa dan agama mereka tidak menghalang mereka menyokong dan mendokong Parti Islam PAS….Ini tidak masuk akal!!! Ini terbalik daripada kemahuan lawan dan musuh PAS.

  Ini faktor utama mereka diserang agar mereka kurang yakin bahkan sanggup meninggalkan PAS. Ini fakta yang perlu difahami oleh semua ahli PAS dan saudara seperjuangan ahli DHPP.

  Lindungi Abu Talib PAS
  Fahami dan hormatilah Abu Talib kita. Sayangi mereka. Jangan jadi lidah musuh menyakiti mereka.
  Teladani akhlak Nabi S.A.W dalam hubungan denganNon-Muslims. Contohi kaedah dakwah siyasah Rasulullah S.A.W dalam masyarakat Madinah yang majmuk.
  HALIMAH

  Reply

 13. BABI KOMUNIS PH……..

  Menyangkal Dakwaan Nga Kor Meng Bahawa Datuk Beliau Dan Hannah Yeoh Adalah Pejuang
  ………

  Pada 18 Ogos 2019, portal Malaysia Dateline telah memetik kenyataan Pengerusi DAP Perak, Nga Kor Ming sebagai berkata dayuknya adalah bekas tentera yang mempertahankan negara ini ketika era Perang Dunia II lebih 70 tahun lalu…

  “Mendiang datuk saya dan Hannah Yeoh adalah bekas perajurit yang mempertahankan negata semasa Perang Dunia II bila Jepun menjajah tanah air kita, mereka yang mempertahankan kedaulatan tanah negara adalah wira dan wirawati, sumbangan mereka WAJIB diberi penghargaan”…

  Untuk makluman Nga Kor Memg dan Hannah Yeoh, berjuang mempertahankan negara dan melakukan kerja-kerja subversif adalah 2 perkara yang sangat berbeza…

  Nga Kor Ming dan Hannah Yeoh perlu sedar bahawa, pada tahun 1941 hingga 1945, datuk mereka BELUM menjadi warganegara Tanah Melayu…

  Pada masa itu, status datuk nenek mereka masih lagi berstatus kaum pendatang Cina ke Tanah Melayu…

  Jadi Nga Kor Meng dan Hannah Yeoh TIDAK BOLEH mendakwa bahawa datuk nenek mereka adalah pejuang negara…

  Sebenarnya, datuk nenek Nga Kor Meng dan Hannah Yeoh hanyalah sebahagian dari pendatang Cina ke Tanah Melayu yang diarahkan oleh kerajaan China untuk menentang tentera Jepun sebagai tindakbalas penaklukan Jepun ke atas Manchuria dan Nanking sekitar tahun 1937 hingga 1945 (BACA DI SINI)…

  Ini bermakna, datuk nenek Nga Kor Meng dan Hannah Yeoh menentang tentera Jepun BUKAN untuk mempertahankan Tanah Melayu dari dijajah oleh Jepun tetapi adalah kerana arahan yang dikeluarkan oleh kerajaan China…

  Kesetiaan kaum pendatang China pada waktu itu, masih lagi kepada kerajaan Tanah Besar China dan BUKAN kepada kerajaan British apatah lagi kepada Raja Raja Melayu (BACA DI SINI)…

  Adalah sangat tidak logik, secara tiba-tiba, pendatang dari China sanggup berjuang bermati-matian mempertahankan Tanah Melayu dari dijajah oleh tentera Jepun…

  Sebab itu sejarah Malaysia TIDAK ada mencatitkan golongan pendatang India yang dibawa masuk oleh British berjuang menentang tentera Jepun pada waktu itu…

  Kerana mereka sedar kedudukan mereka sebagai kaum pendatang dan tidak ada sebab yang kukuh untuk mereka mempertahankan Tanah Melayu ketika itu…

  Oleh yang demikian, datuk nenek Nga Kor Meng dan Hannah Yeoh, TIDAK LAYAK diiktiraf sebagai pejuang Tanah Melayu!!!

  Siapa Sebenarnya Yang Berjuang Dalam Pasukan MPAJA (Malayan People Anti Japanese Army)

  Pasukan yang menentang tentera Jepun ketika Jepun mendarat di Kota Bahru terdiri dari Askar Melayu, Askar British, Askar Australia dan Askar Gurkha…

  Dan pihak British juga memberikan bantuan kepada sekumpulan pendatang Cina yang diketuai oleh Chin Peng dan penduduk tempatan yang menggelarkan kumpulan mereka sebagai Malayan People’s Anti Japanese Army (MPAJA)…

  Namun tiada seorang pun dari kaum pendatang Cina yang terlibat berperang bermati-matian untuk menghalang kemaraan tentera Jepun dari Kota Bahru hingga ke Singapura…

  Apabila tentera Jepun bertindak kejam ke atas pendatang Cina di Tanah Melayu sebagai balas dendam terhadap pejuang-pejuang Cina yang menentang penaklukan Jepun ke atas Manchuria dan Nanking, pendatang-pendatang Cina telah bertempiaran lari masuk ke dalam hutan (BACA DI SINI)…

  Tujuan pendatang-pendatang Cina itu menggunakan nama Malayan People’s Anti Japanese Army adalah untuk mengelakkan dari terus menjadi sasaran kekejaman tentera Jepun terhadap mereka disamping bertujuan untuk mendapatkan sokongan warga tempatan yamg terdiri dari orang Melayu…

  Rundingan Damai Baling

  Seperti yang tercatit dalam sejarah Tanah Melayu, selepas tentera Jepun menyerah kalah kepada British, kaum pendatang Cina yang menggelar diri mereka sebagai MPAJA dan beberapa orang Melayu yang terpengaruh dengan helah mereka masih lagi meneruskan apa yang katakan sebagai ‘perjuangan’ di dalam hutan…

  Namun kerana penjajahan Jepun sudah berakhir di Tanah Melayu, maka MPAJA telah menukarkan nama kumpulan mereka kepada Bintang Tiga dan kemudiannya selepas merdeka, sekali lagi menukarkan nama kumpulan mereka sebagai Parti Komunis Malaya (PKM)…

  Selepas Persekutuan Tanah Melayu merdeka, PKM telah menentang Kerajaan Perikatan yang memerintah Tanah Melayu melalui mandat yang diberikan oleh rakyat dalam Pilihanraya Umum yang pertama pada tahun 1955…

  Dan penentangan mereka terhadap kerajaan berlarutan hingga ke tahun 1973 apabila kerajaan Perikatan menukar nama kepada Barisan Nasional…

  Kedua-dua kerajaan yang telah diberikan mandat oleh rakyat Malaysia melalui proses pilihanraya secara terus-terusan ditentang hebat oleh PKM…

  Malah pada tahun 1955, selepas pilihanraya umum yang dimenangi oleh Perikatan, Al Marhum Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj yang mewakili orang Melayu dan Tun Tan Cheng Lock yang mewakili orang Cina telah cuba membuat perundingan damai dengan pihak PKM…

  Rundingan Damai Baling merupakan perundingan antara Kerajaan Persekutuan Tanah Melayu dengan Parti Komunis Malaya (PKM)…

  Rundingan ini diadakan di Baling English School (sekarang Sekolah Kebangsaan Tunku Putra) di Baling, Kedah Darul Aman pada 28 dan 29 Disember 1955…

  Wakil parti Perikatan terdiri daripada Tunku Abdul Rahman, Tun Tan Cheng Lock dan David Marshall, sementara wakil PKM terdiri daripada Chin Peng, Chien Tien dan Rashid Maidin…

  Tiada kata sepakat dicapai selepas rundingan kerana PKM enggan menerima pelan damai kerajaan dan meneruskan gerakan bersenjata…

  Tunku telah menarik balik tawaran pengampunan pada bulan Februari 1956 (BACA DI SINI)…

  Antara fakta lain yang jelas kelihatan bercanggah dengan dakwaan Nga Kor Meng ialah bagaimana seorang yang tidak memiliki kerakyatan negara ini boleh dianggap sebagai pejuang negara hanya semata-mata kerana didakwa menentang tentera Jepun…

  Kerajaan Malaysia memang mengakui dan mengiktiraf pertolongan tentera Gurkha dalam membantu menentang tentera Jepun tapi tidak pernah mengakui atau mengiktiraf mana-mana tentera Gurkha sebagai pejuang negara ini…

  Sedangkan perjuangan tentera Gurkha yang dibawa oleh tentera British menentang tentera Jepun memang dicatit dalam sejarah pra kemerdekaan negara…

  Ini adalah kerana tentera Gurkha itu selain mereka adalah tentera upahan, mereka bukanlah rakyat negara ini dan perjuangan mereka bukanlah kerana mempertahankan Tanah Melayu tetapi kerana mereka diupah…

  Keadaan yang sama kepada pendatang-pendatang Cina yang menentang tentera Jepun di Tanah Melayu, penentangan mereka bukanlah untuk mempertahankan Tanah Melayu tetapi atas arahan dari kerajaan China yang mahu membalas dendam kepada tentera Jepun…

  Nga Kor Meng juga mengatakan, datuk nenek mereka mati semasa menentang tentera Jepun, ini bermakna datuk nenek mereka BUKAN rakyat Tanah Melayu kerana kaum pendatang yang terdiri dari bangsa Cina dan India hanya mendapat taraf kerakyatan pada tahun 1957…

  Sejarah juga mencatitkan, selepas merdeka, pengganas komunis (PKM) tidak pernah memohon untuk menjadi rakyat negara ini, malah mereka meneruskan penentangan bersenjata hingga tahun 1989…

  Selepas rundingan beberapa kali, antara kerajaan Barisan Nasional dengan PKM, memandangkan keadaan mereka yang sudah terlalu lemah, akhirnya mereka bersetuju untuk meletak senjata dan memilih untuk menetap di selatan Thailand (BACA DI SINI)…

  Memandangkan mereka bukanlah rakyat Persekutuan Tanah Melayu atau Malaysia maka mereka adalah kaum pendatang yang melakukan pemberontakan bersenjata terhadap Raja Raja dan kerajaan…

  Maka status mereka adalah sama seperti pengganas Sulu yang menyerang Lahad Datu pada tahun 2013 yang lalu (BACA DI SINI)…

  Kedua-dua kumpulan pengganas ini (pengganas PKM dan pengganas Sulu) TIDAK BOLEH diiktiraf sebagai pejuang yang mempertahankan negara…

  Sebaliknya, mereka adalah kumpulan pengganas bersenjata yang mengancam keselamatan negara dan telah banyak melakukan keganasan terhadap rakyat negara ini…

  Maka dimanakah kewajaran dakwaan Nga Kor Meng bahawa mereka wajib diberikan penghargaan sebagai pejuang negara?

  Kredit :

  Ariff Ahmad

  Reply

 14. KERAJAAN PH YANG BERTANGGUNG JAWAB, BERINTEGRITI, RESPONSIF………

  BUKA RUANG INDUSTRI SKALA BESAR………..

  Malaysia mengorak langkah apabila memperkenalkan Geran Pembangunan Ekosistem 5G bernilai RM50 juta ketika pembentangan Belanjawan 2020 dua minggu lalu……………

  Ia menjadikan Malaysia satu daripada negara paling awal di Asia Tenggara yang mengambil langkah pembangunan infrastruktur jaringan telekomunikasi Generasi Kelima (5G) berkenaan……………

  Memastikan jaringan 5G mampu diakses di negara ini bukan saja memberi faedah besar kepada pengguna yang bakal menikmati jaringan Internet berkelajuan tinggi, malah memberi laluan kepada industri berskala besar yang lain.

  Kewujudan 5G bukan hanya menawarkan jaringan Internet berkelajuan tinggi sebaliknya membolehkan beberapa industri atau segmen lain beroperasi dengan lebih optimum.

  Contohnya, industri perladangan yang menggunakan pemetaan dron boleh digunakan apabila dron berkenaan menghantar siaran langsung kepada pusat kawalan berkaitan pemantauan serta pembenihan tumbuhan secara lebih efektif.

  Segmen keselamatan juga menikmati faedah besar apabila pemantauan di kawasan sempadan boleh dilakukan menerusi dron atau kamera yang menghantar isyarat langsung dengan resolusi Definisi Ultra Tinggi (UHD) kepada pusat kawalan.

  INDUSTRI perubatan akan menerima faedah besar hasil penggunaan teknologi 5G secara meluas.
  Pakar perubatan juga boleh melakukan pembedahan secara maya apabila kelewatan penghantaran data (Ping) mampu dikurangkan dengan penggunaan jaringan 5G.

  Ini memberi gambaran kewujudan teknologi berkenaan bukan saja memberi faedah kepada pengguna dengan penawaran jaringan Internet kelajuan tinggi sebaliknya memberi ruang kepada industri dalam skala yang besar.

  Langkah awal negara dalam pelaksanaan infrastruktur 5G akan menjadikan Malaysia antara negara rantau Asia Tenggara terawal yang mempunyai teknologi berkenaan selain Singapura.

  Berdasarkan dapatan, Pertubuhan Pembekal Jaringan Mudah Alih (GSMA) meletakkan Malaysia akan menjadi negara awal yang memiliki teknologi berkenaan berbanding negara lain yang belum mengumumkan langkah pembangunan infrastruktur jaringan itu.

  Korea Selatan adalah negara pertama yang melancarkan jaringan 5G secara komersial dan maklum balas daripada penduduk negara itu terutama pemain industri sangat baik.

  Teknologi jaringan 5G bukan sekadar penawaran Internet berkelajuan tinggi saja malah ia memberi ruang kepada industri untuk mewujudkan teknologi yang selama ini hanya dibuktikan di peringkat teori.

  Pengenalan dana infrastruktur jaringan 5G oleh kerajaan dalam Belanjawan 2020 adalah langkah awal dan ia akan memberi kelebihan kepada negara dalam jangka panjang.

 15. YANG SALAH PEMBANGKANG….PH TETAP BETUL…..CAI SETUJU KAN….

  MB Suruh Ko Cuti Jer Pun.. Wakil Rakyat DAP Memang Suka Propa Jer Lebih!…

  Exco Perak Paul Yong, yang dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan rogol hari ini, menolak saranan supaya beliau bercuti.

  “Bagi saya, saya masih belum dijatuhkan hukuman,” katanya ketika ditanya sama ada akan bercuti.

  Beliau justeru berkata akan terus berkhidmat sebagai biasa dengan mengambil kira “mandat rakyat” kepadanya.

  “Mengapa saya mahu berhenti?

  “Apa sebab saya mahu cuti?” soalnya kembali kepada pemberita dengan nada yang tinggi.

  Yong pagi ini didakwa di Mahkamah Sesyen Ipoh atas tuduhan merogol seorang warga Indonesia yang menjadi pembantu rumahnya.

  Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Tronoh dari DAP itu mengaku tidak bersalah atas pertuduhan itu.

  Yong didakwa melakukan kesalahan itu di rumahnya pada 7 Julai dan mangsa membuat laporan polis keesokannya.

  Ditanya berkaitan saranan sama dari Menteri Besar Perak Faizal Azumu, Yong berkata:

  “Saya masih lagi exco kerajaan negeri. Saya mewakili rakyat!”

  Menegaskan beliau tidak bersalah dan bukan penjenayah, Yong menegaskan tiada sesiapa boleh dikatakan pesalah selagi tidak diputuskan mahkamah.

  Ahmad Faizal semalam menasihatkan Paul Yong bercuti daripada tugas rasmi kerana bakal berdepan tuduhan merogol itu, “bagi menghormati proses undang-undang”.

  Beliau menasihatkan Yong tidak mengambil bahagian dalam mesyuarat yang melibatkan proses membuat keputusan, sehingga proses perbicaraan selesai.

  Pada masa sama, Ahmad Faizal berkata, kerajaan negeri menghormati prinsip bahawa seseorang itu tidak bersalah sehingga dibuktikan sebaliknya.

  MK

  Loading…

  Reply

 16. KERAJAAN PH YANG BERTANGGUNG JAWAB, BERINTEGRITI, RESPONSIF

  UMNO BN YANG MULAKAN PEMBUANGAN PENJAWAT AWAM
  Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 24 Julai 2017……..

  KONGRES Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) merayu supaya isu penamatan perkhidmatan 281 kakitangan sementara Lembaga Koko Malaysia (LKM) dipertimbangkan semula melalui campur tangan kerajaan.

  Presiden CUEPACS Datuk Azih Muda berkata, pihaknya kecewa kerana dalam keadaan ekonomi meruncing, sebuah agensi di bawah kerajaan mengambil keputusan drastik dengan menamatkan perkhidmatan pekerja sementara dengan jumlah yang ramai.

  “Seramai 281 kakitangan LKM diberi notis pemberhentian kerja yang berkuat kuasa pada 13 Ogos depan dan 94 daripadanya diberikan tawaran semula untuk berkhidmat selama tiga bulan dengan gaji harian.

  “Walaupun mereka hanya pekerja sementara yang bukan berstatus tetap tetapi alasan penamatan tidak boleh diterima dan cara pemberhentian adalah drastik seluruh negara,” katanya ketika ditemui dalam Majlis Sidang Media di Kota Kinabalu, hari ini.

  Azih berkata, CUEPACS merayu dengan kerajaan melalui Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek sebagai Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani untuk membantu 281 pekerja di bawah LKM yang sedang berkhidmat di Sabah, Sarawak dan Semenanjung supaya perkhidmatan mereka diteruskan.

 17. KERAJAAN PH YANG BERTANGGUNG JAWAB, BERINTEGRITI, RESPONSIF

  ‘Itu pandangan peribadi Ronnie Liu’ – TPM

  DATUK Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menyifatkan kenyataan Ahli Jawatankuasa Eksekutif Pusat DAP, Ronnie Liu bahawa Pakatan Harapan (PH) akan tetap berjaya tanpa Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) hanyalah pandangan peribadi.

  Timbalan Perdana Menteri berkata, PH selama ini sentiasa berpegang dengan apa yang dijanjikan secara bersama termasuk dalam soal permuafakatan dan jalinan kerjasama rakan komponen.

  “Saya senada dengan Ahli Parlimen Port Dickson (Datuk Seri Anwar Ibrahim) di mana kenyataan Ronnie Liu bersifat peribadi,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Minggu Keselamatan Kenderaan 2019 dan Majlis Pelancaran Pelaksanaan Mewajibkan Penggunaan Kerusi Keselamatan Kanak-Kanak di Malaysia di Makmal Ujian Pelanggaran di Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS), Tiang Dua, Melaka, hari ini

 18. KERAJAAN PH YANG BERTANGGUNG JAWAB, BERINTEGRITI, RESPONSIF

  KES KOMIK DAP
  EMPAT individu termasuk bekas ahli DAP Dr Hew Kuan Yau memberi keterangan selama tiga jam di Bukit Aman, Kuala Lumpur hari ini berhubung penerbitan komik yang didakwa berunsur propaganda.

  Mereka yang hadir memberi keterangan bermula 2 petang adalah Pengurus Muzium Kebudayaan Komik Asia Raymond Chong, pelukis komik Chong Po Ling atau lebih dikenali sebagai Tomato dan individu daripada sebuah syarikat yang menaja komik itu dikenali Fong.

 19. KERAJAAN PH YANG BERTANGGUNG JAWAB, BERINTEGRITI, RESPONSIF

  Kes Nasharudin Isa PAS: Ke mana RM3.9 juta dibelanja

  Bekas timbalan presiden PAS Nasharudin Mat Isa hari ini dihadapkan dengan 30 pertuduhan pecah amanah jenayah berjumlah kira-kira RM3.7 juta. Nasharudin juga dihadapkan dengan tiga pertuduhan penggubahan wang haram membabitkan kira-kira RM300,000 dana yang diperuntukkan Kementerian Kewangan kepada Gerakan Kesederhanaan Global (GMM). Beliau merupakan ketua pegawai eksekutif GMM sebelum ia ditutup pada 31 Julai 2018. Malaysiakini memperincikan pergerakan wang tersebut, berdasarkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Manfaat peribadi Enam belas daripada 30 dakwaan pecah amanah jenayah melibatkan pembayaran gaji kepada dirinya sendiri selaku pengerusi Yayasan Nassar. Beliau dituduh membayar RM321,273.80 kepada dirinya sendiri dalam tempoh 2015 hingga 2016. Kebanyakan deposit dibuat dalam jumlah RM20,000.

 20. KERAJAAN PH YANG BERTANGGUNG JAWAB, BERINTEGRITI, RESPONSIF
  Mohamed Azmin akan dipanggil kes video lucah

  MENTERI Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali akan dipanggil dalam masa terdekat bagi memberi keterangan berhubung isu video lucah dengan seorang lelaki dikenali sebagai Haziq Aziz.

  Ketua Polis Negara, Datuk Seri Abdul Hamid Bador berkata, polis akan memanggil semua pihak yang terbabit bagi memberi keterangan termasuk yang menuduh dan dituduh (Azmin) bagi membantu siasatan.

  Menurutnya, buat masa ini pihaknya belum mempunyai petunjuk siapa benar dan siapa salah.

  “Kita juga akan menyiasat mengikut prosedur operasi standard (SOP) sedia ada sama seperti kes jenayah lain sebaik kertas siasatan dibuka.

 21. KALAU MACAM NI ZN PATUT DIHALAU…SETUJU KAN CAI….

  Halau Zakir Naik atau Cina, Keling PH?

  Akmal Sukeri menyeru:

  Saya menyokong sepenuhnya Zakir Naik diusir dan dihalau balik ke India.

  Banyak kenyataan beliau yang mengguris keharmonian kaum di Malaysia seperti

  1. Zakir Naik menggelarkan kerajaan Kelantan sebagai Taliban.

  2. Zakir Naik pernah mencadangkan agama Islam dibuang daripada kad pengenalan.

  3. Zakir Naik pernah memuat naik gambar bendera Malaysia dengan jalur warna hitam.

  4. Zakir Naik pernah menuduh orang melayu yang mencetuskan ketegangan di kuil Seafield.

  5. Zakir Naik pernah menggelar melayu kaum pendatang.

  6. Zakir Naik pernah menghina Angkatan Tentera Malaysia.

  7. Zakir Naik membantah tulisan jawi.

  8. Zakir Naik pernah mengatakan orang-orang Hindu di Malaysia dipaksa memeluk Islam untuk berkhidmat dalam sektor kerajaan.

  9. Zakir Naik sewaktu di Belanda mendakwa 10 ribu kuil hindu telah dirobohkan di Malaysia sejak merdeka dan 23 ribu lagi dalam risiko.

  Halau Zakir Naik.

  ——

  Hmmm….macam sindir, cakap terlabik ni.

  Zakir Naik atau pemimpin-pemimpin dan penyokong-penyokong PH dari kaum Cina, India dan Melayu bisu yang patut dihalau?

  Wow! Pengacau pasti patut dihalau

  Reply

 22. KEHEBATAM PH DLM MEMBESARKAN ISU KECIL DAN MENGADAKAN BENDA TAK ADA…..

  Politik Hipokrit dan membodohkan Melayu Islam Pakatan Harapan
  ………

  Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman kelihatan sudah berdamai dengan pendakwah terkenal Dr Zakir Naik.

  Kedua-duanya makan malam bersama di rumah Syed Saddiq di Petaling Jaya, hanya sepuluh hari selepas menteri itu menggesa supaya Zakir dihantar pulang susulan ucapan kontroversinya baru-baru ini.

  Bagaimanapun, gesaan menteri belia dan sukan itu mendapat kecaman di kalangan pengguna media sosial Melayu Islam, dan sumber memberitahu Syed Saddip turut mendapat tempias bidasan daripada penyokong dan ahli Bersatu.
  Iklan

  Pada suatu hantaran di media sosial hari ini, Syed Saddiq menyertakan bersama gambar beliau duduk semeja bersama pendakwah itu.

  “Tidak ada seorang pun dalam dunia ini yang bebas dari melakukan kesilapan. Dr Zakir Naik sudah minta maaf.

  “Saya sendiri banyak kali lakukan kesilapan dan kena berlapang dada bila ditegur. Tidak perlu nak mendabik dada dan mengeruhkan keadaan lagi. Tidak perlu nak menghina dan mencaci.

  “Let’s move on. Negara ini perlu penyembuhan,” katanya di Instagram.

  Isu Zakir Naik pula menjadi kontroversi susulan kenyataannya ketika berceramah di Kelantan pada 8 Ogos lalu apabila mempersoalkan kesetiaan penganut Hindu warga negara Malaysia.

  Ketika mengulas pertuduhannya di India, Zakir telah berkata rakyat Malaysia beragama Hindu lebih menyokong kerajaan India berbanding Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

  Beliau juga telah membuat beberapa kenyataan mengenai orang Cina Malaysia memanggilnya sebagai “tetamu lama.”

  Hal itu mencetuskan desakan supaya dia dihantar pulang ke India.

  Untuk rekod, Zakir telah memohon maaf serta menafikan semua tuduhan terhadapnya dan mendakwa kenyataannya mengenai orang Cina dan India rakyat Malaysia telah dipetik di luar konteks ucapannya. Beliau juga menyaman 4 pimpinan PH yang memutarkan kenyataannya dan menambah suasana keruh ini.

  Polis telah memulakan siasatan dan mengambil keterangan daripada pendakwah itu.

  Ketua Polis Negara Abdul Hamid Bador pada 20 Ogos lalu memaklumkan Zakir tidak dibenarkan memberi ceramah melalui semua wadah, termasuk media sosial.

  Beliau berkata larangan memberi ceramah di seluruh negara itu terpakai sehingga siasatan polis selesai.

  Semalam, Perdana Menteri Dr Mahathir berkata Malaysia tetap kekal dengan pendirian sebelum ini walaupun desakan mahukan Zakir dihantar pulang ke India cukup kuat.

  Dr Mahathir memutuskan untuk Zakir Naik terus tinggal di negara ini dan tidak akan diusir.

  Komwn : PH parti kencing rakyat, putar belit dan suka membodohkan rakyat dengan sikap hipokrit dalam banyak isu. Mereka fikir rakyat bodoh untuk berfikir dengan waras

  Reply

 23. MARI KITA UNDI GS……

  Najib Terima RM642 Juta Derma Dari Arab Saudi Bukti Shukri Bekas KP SPRM Berbohong!
  ……..

  Pada tahun 2015 tentu kita masih ingat lagi kata-kata Tun Dr Mahathir bahawa, “Orang Arab gila pun tak akan derma RM2.6b”. Begitulah tahun seterusnya mereka terus memperlekeh pemberian derma Arab itu.

  DERMA ARAB GILA
  Paling celaka ialah kata-kata Dato’ Sri Shukri Abdul bekas KP SPRM pada 22 Oktober 2018 berkata “Tiada bukti RM2.6b duit derma”. Agaknya kalau ditakdir dia mati esok pastinya dia tak sempat meminta maaf fitnahnya terhadap Najib Razak.

  KP SPRM SHUKRI
  Seorang lagi ialah 26 Oktober 2018, Menteri Luar Negeri Datuk Saifuddin Abdullah orang yang memutarbelitkan kenyataan Menteri Luar Arab Saudi Adel Ahmed Al-Jubeir berhubung derma RM2.6 bilion tidak ada kena mengena dengan kerajaan Arab Saudi walaupun sebelum ini telah disahkan menerima derma itu.

  Akhirnya pada 24 Ogos 2019 Penolong Kanan Pesuruhjaya (PKPj) Bahagian Operasi Khas (BOK) SPRM Rosli Husain, 54,mengesahkan terdapat kemasukan dana sebanyak RM642 juta daripada Kementerian Kewangan Riyadh (Arab Saudi) dan Putera Faisal Turki ke dalam akaun bank peribadi Datuk Seri Najib Tun Razak.

  Dana berkenaan dimasukkan ke dalam akaun bekas Perdana Menteri itu yang bernombor akhir 694.

  Rosli berkata, demikian ketika disoal peguam Harvinderjit Singh pada hari ke-56 perbicaraan kes Najib yang menghadapi tujuh pertuduhan berkaitan penyelewengan dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta.

  Harvinderjit: Dalam siasatan kamu, adakah kamu juga menyiasat akaun di atas nama Datuk Seri Najib berakhir nombor 694

  Rosli: Ya, ada

  Harvinderjit: Adakah kamu boleh mengesahkan dalam akaun itu ada kemasukan duit daripada Prince Faisal bin Turki?

  Rosli: Ada

  Harvinderjit: Jumlahya lebih kurang RM399 juta?

  Rosli: Ya, lebih kurang.

  Harvinderjit: Ada kemasukan duit dari Kementerian Kewangan Riyadh (Arab Saudi) sebanyak RM243 juta?

  Rosli: Ada

  Ketika ditanya mengenai undang-undang yang diguna pakai SPRM, supaya AmBank menyemak dengan suruhanjaya itu terdahulu sebelum membenarkan Najib mengakses dokumen banknya, saksi berkata beliau tidak merujuk pada mana-mana undang-undang tetapi menggunakan inisiatif sendiri untuk memberitahu AmBank supaya merujuk kepada SPRM sebelum membenarkan Najib mendapatkan dokumen bank.

  Harvinderjit: Saya mencadangkan, kamu mengarahkan bank supaya tidak memberi dokumen kepada pembelaan supaya pembelaan tidak dapat meneruskan kes?

  Rosli: Tidak sama sekali, Yang Arif.

  Saksi itu juga berkata, beliau tidak tahu nama penuh pegawai penyiasat SPRM yang mengendalikan kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

  “Seingat saya namanya ialah Aidah, penguat kuasa kanan… tetapi saya tak tahu nama penuhnya,” katanya.

  Harvinderjit: Bukankah Aidah rakan sekerja kamu?

  “Ya, Aidah rakan sekerja saya. Tapi dia bukan isteri saya, jadi saya tak pasti nama penuh beliau,” katanya, yang mencetuskan gelak ketawa orang ramai dalam mahkamah.

  Najib Razak berdepan tiga pertuduhan pecah amanah jenayah, satu pertuduhan menyalah guna kedudukan dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan dana SRC International berjumlah RM42 juta.

  Sejak awal perbicaraan tidak dapat dipastikan kemana hala tuju sasaran pasukan pendakwaan apabila yang dtunjukkan saksi-saksi membuktikan kebaikan Najib. Paling penting ialah saksi membuktikan wujudnya akaun derma daripada Kerajaan Arab Saudi.

  Perkembangan ini sudah membuktikan Najib tidak bersalah dan menunjukkan Tun Dr Mahathir, Dato’ Seri Shukri bekas KP SPRM dan Dato’Seri Saifuddin Menteri Luar, telah berlaku kesilapan dan fitnah keji berhubung derma daripada kerajaan Arab Saudi. Malah seawal 2016 media antarabangsa BBC News turut mengesahkan derma Arab Saudi itu.

  Persoalannya, mengapa Shukri Abdul bekas KP SPRM itu dengan kejinya memilih untuk berbohong?

  MOHD NASIR ISNIN

  Komen : Akhirnya temberang PH pecah, PAS bijak tak bersama dengan PEMBOHONG

  Reply

 24. ISLAM TERBELENGGU DI BUMI MELAYU….. MELAYU DIPIJAK DI BUMI SENDIRI……

  Masyarakat Melayu Islam Malaysia Bukan DiAsak Tapi Sedang DiPijak!!!……

  Kementerian Kewangan Campurtangan Dalam Penyediaan
  Khutbah Jumaat…
  Siapa Yang Tulis, Lim Guan Eng ker!!!

  Perasan tak kita orang Islam, teks khutbah Jumaat kita disediakan oleh Pejabat Agama Islam tiap negeri…

  Penceramah-penceramah agama disurau dan masjid kena dapatkan tauliah Pejabat Agama Islam tiap negeri…

  TETAPI…

  Adakah teks ucapan paderi-paderi di gereja Kristian ada badan pemantaunya?

  Sami-sami dikuil-kuil yang dikatakan kebanyakannya diimpot dari India, adakah ajaran dan pidato ceramahnya dipantau?

  Apakah paderi-paderi dari luar negara dipantau ucapannya?

  Adakah ucapan paderi-paderi pada tiap hari Ahad digereja, disediakan oleh kawalan kerajaan?

  Agama lain bebas sebebas-bebasnya beraktiviti tetapi Islam Agama Persekutuan serba dikawal..

  Maka sebab itu kebencian penganut agama lain terhadap Islam bertambah-tambah…

  Siapa ajar mereka benci Islam?

  Siapa provok mereka hina Rasulullah?

  Adakah dari gereja dan kuil?

  Ada kita dengar paderi tugasnya digantung sebab provokasi terhadap Islam?

  Ada kita dengar sami-sami dikuil diperiksa oleh Imigresen?

  Agama mereka bebas!!!

  Agama kita dibelenggu!!!

  Ucapan pendakwah Islam dipantau oleh org bukan Islam dan dianggap mengahasut…

  Apakah ada tangan-tangan ghaib merasa mereka sudah begitu kuat hingga mencampuri hal ehwal Agama Rasmi Persekutuan?

  Bukankah SPB YDP Agong serta Raja Raja Melayu adalah Ketua Agama Islam bagi Malaysia dan negeri-negeri beraja…

  Sejak bila pula kedudukan dan kuasa SPB YDP Agong dan Raja Raja Melayu sebagai Ketua Agama Islam dimansuhkan dan diambil alih oleh pihak berkuasa? (BACA DI SINI)…

  Apakah Malaysia sedang menuju ke arah Malayan Union 2.0?

  Dalam isu bantahan penduduk pada ceramah yang di adakan oleh Wan Ji di salah sebuah qariah di Melaka, walau pun surat bantahan dah dihantar kepada Jabatan Agama Islam Melaka dan lapuran polis dah dibuat kepada pihak PDRM, tapi atas campurtangan politik, ceramah tetap diteruskan…

  Apakah kemerdekaan umat Islam di negara ini sudah hilang, hingga umat Islam WAJIB mengikut apa saja keputusan yang dibuat oleh pihak berkepentingan politik?

  Lebih memburukkan keadaan, akibat dari menyuarakan yang hak, Penolong Pengarah Penguatkuasaan JAIM, Datuk Abdul Rahimin Bani telah ditamatkan kontraknya serta merta!!! (BACA DI SINI)…

  Apakah hala tuju kedaulatan bangsa dan maruah ugama Islam sebagai Ugama Rasmi Persekutuan berada sepenuhnya di dalam genggaman pihak-pihak yang mempunyai kepentingan politik?

  Dan terkini, pendakwah dan pakar perbanndingan ugama bertaraf antarabangsa, Dr. Zakir Naik, yang telah mensyahadahkan ribuan orang kafir telah ditekan dengan begitu hebat dan disuruh keluar dari negara ini dengan cara yang begitu tidak bermaruah…

  Apakah terlalu besar sangat kesalahan yang dilakukan oleh Dr. Zakir Naik hinggakan beliau mahu diusir sebegitu rupa?

  Atau Dr. Zakir naik hanya menjadi mangsa pihak yang berkepentingan politik tertentu, iaitu DAP?

  Ada asasnya DAP sengaja membesar-besarkan isu Dr. Zakir Naik…

  Admin senaraikan, terpulang pada pembaca untuk menilaikannya :

  Sebab Bangsa DAP Lancang Mengusir Dr Zakir Naik

  》TUTUP Isu Kewarganegaraan (BACA DI SINI)…

  》TUTUP Isu Rogol Amah (BACA DI SINI)…

  》TUTUP Isu Tambak Laut Pulau Pinang (BACA DI SINI)…

  》TUTUP Isu Sekat Pindaan Enakmen Agama Islam Selangor (BACA DI SINI)…

  》TUTUP Isu Hina Sultan (BACA DI SINI)…

  Admin tidak membina persepsi…

  Tapi itulah kenyataan yang dikaitkan dengan Bangsa DAP ini!!!

  Ingatlah masyarakat Melayu Islam Malaysia…

  Datang bersembah…
  Diberi ruang di bumi bertuah…
  Tuan rumah beralah…
  Biarlah, takpa, kita bantulah…

  Bila kaya mereka bermegah…
  Sikit-sikit mereka sanggah…
  Tuan rumah masih beralah…

  Datang bersembah…
  Kita kongsi bersama bumi bertuah…
  Kita cuba jadi satu dalam semua masalah…
  Kita masih lagi beralah…

  Mereka tolak sikit-sikit sampai nak rebah…
  Kita senyum masih beralah…

  Beralah punya beralah…
  Sampai kita tak cukup tanah…

  Beralah punya beralah…
  Sampai Jawi masuk tong sampah…

  Beralah punya beralah…
  Askar pula disuruh kait buah…

  Beralah punya beralah…
  Warna bendera pula diubah…

  Beralah punya beralah…
  Setiap hari makin bermasalah…

  Beralah punya beralah…
  Jangan sampai rumah kita musnah…

  Beralah punya beralah…
  Sakit hati makin bernanah…

  Beralah punya beralah…
  Mungkin tetamu bakal halau tuan rumah!!!

  Entah sampai bila nak beralah?
  Berkeras dituduh kita punca masalah…
  Berlembut kita dipijak sampai ke tanah!!!

  Reply

 25. KERAJAAN PH YANG BERTANGGUNG JAWAB, BERINTEGRITI, RESPONSIF

  KEMENTERIAN Dalam Negeri (KDN) mewartakan perintah larangan tiga penerbitan bertajuk ‘Inisiatif Jalur & Jalan Meraih Manfaat Bersama’ serta versi bahasa Inggeris dan Cina melalui Warta Kerajaan P.U. (A)288/2019.

  KDN dalam kenyataan hari ini menegaskan, warta perintah larangan itu adalah mengikut Seksyen 7 (1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 (Akta 301).

  “Perintah ini menetapkan percetakan, pengimportan, penghasilan, penghasilan semula, penerbitan, penjualan, pengeluaran, pengelilingan, pengedaran atau pemilikan hasil penerbitan ini dilarang secara mutlak di Malaysia.

  1. KERAJAAN PH YANG BERTANGGUNG JAWAB, BERINTEGRITI, RESPONSIF

   “Sehubungan itu, mereka yang mencetak, mengimport, menghasilkan, menghasilkan semula, menerbit, menjual, mengeluar, mengeliling, menawarkan untuk menjual, mengedar atau ada dalam milikan bagi apa jua maksud seperti itu apa-apa hasil penerbitan larangan melakukan kesalahan.

   “Boleh disabitkan dipenjara tidak melebihi tiga tahun atau didenda tidak melebihi RM20,000 atau kedua-duanya seperti ditetapkan di bawah Seksyen 8 (2) Akta 301,” kata kenyataan itu.

   Menurut kenyataan itu lagi, jika masyarakat awam mendapati masih terdapat penerbitan yang mungkin melanggar undang-undang diedarkan di pasaran, aduan boleh dibuat kepada Bahagian Penguatkuasaan dan Kawalan, KDN di talian 03-88868047 atau faks 03-88891682 atau melalui Sistem Pengaduan Awam Bersepadu KDN di laman sesawang http:/fmoha.spab.gov.my.

 26. APA YANG DI SEBUT TUN MEMANG BETUL!

  TAK SALAH APA-APA!

  “KEBETULAN” NAK PRK TG PIAI,MAKA PERUNTUKKAN DIBERI!

  AKU TAK NAMPAK APA YANG SALAH!

  lagi pon YB nya dah meninggal dunia!

  kawasan tu dah tak dak pemimpin!

  jadi menteri-menteri jadi wakil ,gi kasi peruntukkan..

  KAN GITU?

  jika di takdir 5 kawasan sekali gus ada kematian YB

  maka ke lima-lima kawasan tu juga akan dikunjungi menteri..

  YANG AKU HERAN,MENGAPA LAWAN POLITIK TAK GI KASI PERUNTUKKAN SAMA….GI LAH WAKTU INI…TAK SALAH PON…

  BUATLA TURAP JALAN BARU KA?

  BINA MASJID BARU KA?

  BANTUAN APA-APA?

  tak gitu?

 27. ELOK SKALI SI BUDIN NI UBAH SLOGANNYA

  “KRITIS & PEROSAK DEMI INDIVIDU “

 28. Lame Duck In The House

  Masa dulu lagi saya perbodoh hangpa. Angkat tilam dan korek,korek, korek. Bailout anak tak pandai berniaga pakai duit Rakyat. Rasuah Pilihanraya masa saya memang projek tumpah juta-juta. Saya nak jadi PM lagi 3 tahun. Apa salah? SPRM nak buat apa? Garu teluq lagi baguih. Saya lupa KP SPRM mana ada teluq.

  1. Umoq aku 76 tahun,
   Teloq aku dah laboh sampai lutut,
   Pukoi 2 pagi dok pi mengai,
   Ikan tak makan umpan,pasai bau hameh teloq aku,

   bedebah punya ikan!

 29. NASIB BAIK MELAYU BODOH PELUPA….KALAU TIDAK TENTU PH TAK MENANG PRU……

  Politik Hipokrit dan membodohkan Melayu Islam Pakatan Harapan
  …………..

  Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman kelihatan sudah berdamai dengan pendakwah terkenal Dr Zakir Naik.

  Kedua-duanya makan malam bersama di rumah Syed Saddiq di Petaling Jaya, hanya sepuluh hari selepas menteri itu menggesa supaya Zakir dihantar pulang susulan ucapan kontroversinya baru-baru ini.

  Bagaimanapun, gesaan menteri belia dan sukan itu mendapat kecaman di kalangan pengguna media sosial Melayu Islam, dan sumber memberitahu Syed Saddip turut mendapat tempias bidasan daripada penyokong dan ahli Bersatu.
  Iklan

  Pada suatu hantaran di media sosial hari ini, Syed Saddiq menyertakan bersama gambar beliau duduk semeja bersama pendakwah itu.

  “Tidak ada seorang pun dalam dunia ini yang bebas dari melakukan kesilapan. Dr Zakir Naik sudah minta maaf.

  “Saya sendiri banyak kali lakukan kesilapan dan kena berlapang dada bila ditegur. Tidak perlu nak mendabik dada dan mengeruhkan keadaan lagi. Tidak perlu nak menghina dan mencaci.

  “Let’s move on. Negara ini perlu penyembuhan,” katanya di Instagram.

  Isu Zakir Naik pula menjadi kontroversi susulan kenyataannya ketika berceramah di Kelantan pada 8 Ogos lalu apabila mempersoalkan kesetiaan penganut Hindu warga negara Malaysia.

  Ketika mengulas pertuduhannya di India, Zakir telah berkata rakyat Malaysia beragama Hindu lebih menyokong kerajaan India berbanding Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

  Beliau juga telah membuat beberapa kenyataan mengenai orang Cina Malaysia memanggilnya sebagai “tetamu lama.”

  Hal itu mencetuskan desakan supaya dia dihantar pulang ke India.

  Untuk rekod, Zakir telah memohon maaf serta menafikan semua tuduhan terhadapnya dan mendakwa kenyataannya mengenai orang Cina dan India rakyat Malaysia telah dipetik di luar konteks ucapannya. Beliau juga menyaman 4 pimpinan PH yang memutarkan kenyataannya dan menambah suasana keruh ini.

  Polis telah memulakan siasatan dan mengambil keterangan daripada pendakwah itu.

  Ketua Polis Negara Abdul Hamid Bador pada 20 Ogos lalu memaklumkan Zakir tidak dibenarkan memberi ceramah melalui semua wadah, termasuk media sosial.

  Beliau berkata larangan memberi ceramah di seluruh negara itu terpakai sehingga siasatan polis selesai.

  Semalam, Perdana Menteri Dr Mahathir berkata Malaysia tetap kekal dengan pendirian sebelum ini walaupun desakan mahukan Zakir dihantar pulang ke India cukup kuat.

  Dr Mahathir memutuskan untuk Zakir Naik terus tinggal di negara ini dan tidak akan diusir.

  Komen : PH parti kencing rakyat, putar belit dan suka membodohkan rakyat dengan sikap hipokrit dalam banyak isu. Mereka fikir rakyat bodoh untuk berfikir dengan waras

  Reply

 30. SYABAS LA BAPAK BERANI….CUMA TAK BERTEMPAT….DAH LE PARTI 13 KERUSI….EKONOMI PULAK TERUK….DAH KENA PULAU LAGI TERUK…..TAPI TAK PE….JIBENG ADA BOLEH TUNJUK KAT DIA ….APA2 PUN JIBENG MESTI SALAH…. WALAUPUN JIBENG TAK ADA KENA MENGENA…..

  Kerajaan Persekutuan Digesa Campur Tangani Krisis Kashmir
  ……….

  Oleh ; Husaif Mamat

  MARANG, 6 September – Kerajaan Persekutuan digesa campur tangan membela nasib umat Islam di wilayah Kashmir yang sedang ditindas dengan kejam oleh pemerintah India.

  Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT), Ustaz Nasir Abdul Razak menegaskan, kerakusan kerajaan India yang menarik status autonomi wilayah Kashmir menyebabkan rakyat di sana hidup dalam tekanan dan seksaan.

  Jelasnya, tindakan yang dilakukan oleh pihak tidak bertanggungjawab itu berada di luar prinsip kemanusiaan dan undang-undang, justeru perbuatan itu seharusnya dikecam semua pihak termasuk kerajaan Malaysia.

  “Kita tidak mahu peristiwa yang pernah berlaku di Arakan (Myanmar) merebak ke Kashmir, kita sangat mengharapkan tindakan daripada pihak berkuasa seperti Liga Arab supaya mengambil tindakan yang segera.

  “Kerajaan (Malaysia) juga boleh menghantar utusan (surat) atau pun adakan perjumpaan dan perbincangan dengan kerajaan India,” ujarnya ketika ditemui media selepas Himpunan Solidariti Untuk Kashmir di perkarangan Masjid Titian Baru di sini hari ini.

  Katanya, pihaknya akan terus mengadakan himpunan dan bantahan sekiranya isu tersebut tidak diselesaikan dengan segera.

  “Kita akan terus beri kesedaran (kepada rakyat) dan mendesak kerajaan Malaysia untuk campur tangan dalam hal ini sehingga umat Islam Kashmir mendapat pembelaan sewajarnya,” tambah beliau.

  Dalam himpunan aman berkenaan, kira-kira 1,000 orang menyatakan bantahan terhadap kebiadapan pihak yang tidak bertanggungjawab menyeksa rakyat Kashmir.

  Pada 5 Ogos lalu, kerajaan India menerusi satu dekri presiden secara tergesa-gesa membatalkan status khas Kashmir dan mengetatkan kawalan keselamatan secara besar-besaran di sebahagian besar rantau bergolak itu.

  Parti Bharatiya Janata (BJP) pimpinan Perdana Menteri India, Narendra Modi juga mengusul satu rang undang-undang untuk membahagikan wilayah itu kepada dua rantau yang akan diperintah secara langsung oleh New Delhi.

  Menteri Dalam Negeri India, Amit Shah, sekutu rapat Modi, memberitahu Parlimen bahawa presiden India sudah menandatangani satu perintah memansuhkan Artikel 370 Perlembagaan yang memberi kuasa autonomi istimewa kepada rantau Himalaya itu.

  Sekali gus membatalkan kedudukan istimewa wilayah Himalaya Kashmir dan memutuskan komunikasi serta menghalang pergerakan bebas rakyat rantau itu.

  Repl

 31. NEGARA KITA PUN APA KURANG DGN KERENAH BABI SAMPAI DAH CAMPUR URUSAN POLITIK NEGARA…..

  Vietnam hapus 4.7 juta babi
  ……..

  HANOI: Vietnam menghapuskan kira-kira 4.7 juta babi dalam usaha untuk mengawal wabak demam selesema Afrika yang merebak ke semua 63 daerah di negara itu, kata seorang pegawai, hari ini.

  Ketua Jabatan Kesihatan Haiwan, Pham Van Dong, berkata wabak itu mula dikesan pada Februari lalu dan sukar dikawal kerana tiada vaksin.

  “Kami sudah menghapuskan kira-kira 4.7 juta babi dan seperti anda sedia maklum, Kementerian Pertanian dan Pembangunan Luar Bandar mengesahkan, wabak itu sudah merebak ke 63 daerah dan bandar,” kata Dong kepada Reuters.

  Daging babi menyumbang kepada tiga suku keseluruhan jumlah pengambilan daging di Vietnam, negara yang mempunyai 96 juta penduduk dan kebanyakan ladang ternakan babi adalah untuk pasaran dalam negara.

  Ternakan babi Vietnam menurun kepada 18.5 peratus pada penghujung Julai kepada kepada 22.2 juta ekor sejak Disember tahun lalu.

  Industri ternakan babi bernilai 94 trilion dong (RM16.72 bilion) setahun atau hampir 10 peratus daripada sektor hasil pertanian negara itu. – Reuters

  Komen : Di Malaysia, ramai melayu jadi babi bila ada kempen utamakan produk muslim

  Reply

 32. BMF MEMANG BANYAK FAEDAHNYA……PALING MENONJOL HARGA BARANG TURUN…..APA NAK DIHARAP PADA PH KAKI PAU…..

  Guan Eng semakin hilang ‘kewarasan’
  …….

  KUALA LUMPUR – Lim Guan Eng dilihat semakin hilang kewarasan sejak kempen ‘utamakan barangan keluaran Muslim’ mendapat sokongan ramai.

  Pemerhati politik, Azizi Safar berkata, pemimpin Pakatan Harapan (PH) khususnya Menteri Kewangan itu seolah-olah tidak memahami maksud ‘mengutamakan’ dan boikot’ sebelum mengeluarkan kenyataan yang memperlihatkan ‘kebodohan’ dirinya.

  “Agama Islam ajar supaya makan dan minum benda yang suci, bersih dan halal. Jadi, mengutamakan yang lebih diyakini kebersihan, kesucian dan status halal adalah perlu dilakukan.

  “Kempen ini bukan kempen boikot barangan bukan Islam. Guan Eng patut faham apa maksud mengutamakan dan boikot. Umat Islam bukan boikot barangan keluaran bukan Islam malah banyak sahaja barangan bukan Islam yang digunakan oleh orang Islam tetapi apabila ia melibatkan soal makanan, sudah pasti orang Islam akan mencari yang suci, bersih dan halal.

  “Jadi, mengapa Guan Eng perlu panas punggung sehingga mengeluarkan kenyataan untuk umat Islam Bumiputera boikot telefon bimbit. Telefon bimbit perlu sijil halal ke? Boleh makan ke?” soalnya dipetik dari UMNO Online hari ini.

  Menurut Azizi, kempen itu juga bukan sesekali melambangkan perkauman ataupun rasis tetapi ia adalah sesuatu yang dituntut oleh agama Islam.

  Namun dalam soal barangan lain, umat Islam tidak ada masalah untuk membeli atau menggunakan produk keluaran bukan Islam.

  “Isu ini tidak sepatutnya dipolitikkan dan sekiranya bangsa lain berfikiran terbuka, memahami dan menghormati masyarakat majoriti negara ini maka tidak akan timbul pun salah faham.

  “Sama seperti orang Islam tidak boleh pegang anjing, tidak boleh makan daging babi… tapi bila semua isu berkaitan agama Islam hendak dicampurtangan oleh mereka yang bukan Islam maka timbullah masalah… timbullah salah faham,” ujarnya.

  Baru-baru ini Guan Eng menyatakan kegusarannya dengan gerakan utamakan barangan keluaran muslim yang dianggap sebagai boikot produk bukan bumiputera.

  Setiausaha Agong DAP itu berkata, kempen memboikot produk bukan bumiputera perlu dihentikan kerana ia boleh menjejaskan perpaduan nasional.

  Guan Eng berkata, gerakan boikot itu menyebabkan pengguna tidak boleh membeli barangan yang lebih berkualiti, kononnya hanya dikeluarkan oleh syarikat bukan bumiputera.

  Beliau juga menyindir kaum bumiputera supaya memboikot telefon bimbit kerana produk itu lazimnya dikeluarkan oleh syarikat kilang di China.- MalaysiaGazette

  Reply

 33. Irah,

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Abg ini kalau nak dikira..mmg benar2 keletihan
  Baru jer habis dgn budk2 form5 kelas tmbahan
  Jap lgi, team bola Tunjang pula, nk buat latihan
  Nmun, abg tmpil juga, krna rindu yg tk tertahan
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 34. HELLO CAI CUBA JAWAB SOKLAN MUDAH NI…..MANA LEBIH BESAR 2.6B ATAU 31.0B….,MANDELIAR DAN ALJUBRY SAMA2 TERLIBAT…..KALAU PH KAMBUS ISU INI NANTI LPS PRU15 GS PULA SAMBUNG……..

  Selepas Mahkamah Rayuan Tolak Rayuan Dr. Mahathir Dalam Kes FOREX RM31.5 Bilion, Beranikah Tommy Thomas Dakwa Dr. Mahathir?…….

  Mahkamah Rayuan telah menolak rayuan Perdana Menteri, Dr. Mahathir, untuk mengembalikan semula saman beliau yang memihin perisytiharan untuk membatalkan Lapuran Suruhanjaya Siasatan Di Raja (RCI) bagi menyiasat kerugian urus niaga matawang asing oleh Bank Negara Malaysia (BNM) pada tahun 1990’an…

  Hakim Ahmadi yang bersidang bersama Hakim Datuk Lau Bee Lan dan Hakim Datuk Has Zanah Mehat berkata, “Seksyen 22 Akta Suruhanjaya Siasatan 1950 memperuntukkan budi bicara yang meluas kepada RCI untuk mengawal selia urusannya dan prosedurnya sendiri, termasuk mengumpul laporan serta peraturan peraturan untuk laporan itu dipersembahkan kepada SPB YDP Agong”…

  “Kami juga berpendapat bahawa bukanlah peranan mahkamah ini untuk memberitahu RCI bagaimana untuk mengendalikan urusannya” (BACA DI SINI)…

  Kes Skandal FOREX Berjumlah RM31.5 Bilion

  Menurut Suruhanjaya Siasatan Di Raja (RCI) yang menyiasat perkara itu, Bank Negara Malaysia (BNM) telah mengalami kerugian sebanyak RM31.5 bilion dalam urusniaga matawang asing (FOREX) yang dijalankan antara tahun 1992 hingga 1994…

  Nor Mohamed Yackop menguruskan potfolio BNM dari 1986 hingga 1993, termasuk menguruskan rezab luar dan peraturan untuk pasaran kewangan dalaman…

  Dapatan siasatan RCI juga mengesahkan terdapat unsur pecah amanah yang boleh didakwa di bawah Seksyen 406 dan Seksyen 409 Kanun Keseksaan…

  Pada 30 November 2017, portal Malaysiakini melaporkan bahawa :

  》RCI juga memutuskan, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop, yang menjadi sebahagian dari pengurusan BNM ketika itu, sebagai pihak yang bertanggungjawab terhadap urusniaga itu…

  》Suruhanjaya telah meneliti juga liabiliti bersama individu-individu lain di bawah Seksyen 34 atau Seksyen 107 Kanun Keseksaan yang boleh dikaitkan sebagai mempunyai niat yang sama atau bersubahat…

  》Menurut RCI, individu-individu itu, adalah Gabenor BNM ketika itu, Jaafar Hussrin, Timbalan Gabenor BNM ketika itu, Lin See Yan, Lembaga Pengarah BNM, Menteri Kewangan ketika itu, Anwar Ibrahim dan Perdana Menteri ketika itu, Dr. Mahathir (BACA SI SINI)…

  Walau bagaimanapun kerajaan BN ketika itu tidak boleh mengambil tindakan kerana Dr. Mahathir telah memfailkan permohonan mahkamah untuk membatalkan laporan RCI tersebut…

  Alasan Dr. Mahathir Memohon Pembatalan Laporan RCI Skandal FOREX

  19 Disember 2017, portal Free Malaysia Today melaporkan bahawa :

  Dr. Mahathir memfailkan saman bagi mengisytiharkan Laporan Suruhanjaya Siasatan Di Raja (RCI) mengenai kerugian ditanggung Bank Negara Malaysia dalam urusniaga Mata Wang Asing (FOREX) sekitar 1990’an, tidak sah dan terbatal kerana tidak memasukkan dokumen Undang-Undang yang dikemukakan saksi dan nota prosiding (BACA DI SINI)…

  Ini susulan Hakim Azizah Nawawi membenarkan bantahan awal bahawa penemuan dalam RCI tidak boleh dicabar di mahkamah kerana mahkamah terikat dengan keputusan dalam kes rakaman video VK Lingam (BACA DI SINI)…

  Isu Kandungan Yang Dr. Mahathir Dakwa Hilang

  Pada 1 Disember 2017, portal The Malaysian Insight telah memetik kenyataan peguam Dr. Mahathir, Haniff Khatri Abdulla yang berkata :

  “Kami bercadang menulis kepada sekrrtariat RCI pada Isnin ini untuk menuntut mereka menghentikan pengedaran atau menerbitkan laporan semasa, sehungga mereka memasukkan kesemua 495 muka surat dokumen penyerahan bertulus Dr. Mahathir ke dalam laporan tersebut” (BACA DI SINI)…

  Alasan Dr. Mahathir bahawa dokumen penyerahan bertulis setebal 495 mukasurat tidak dimasukkan dalam laporan RCI adalah terlalu lemah dan langsung TIDAK BERASAS kerana :

  》Kalau dokumen tersebut ditulis sebelum Dr. Mahathir disoal siasat panel RCI, maka mengapa Dr. Mahathir menjawab ‘TIDAK TAHU’ semasa panel tersebut menyoal siasat beliau…

  Bukankah Dr. Mahathir boleh merujuk kepada dokumen penyerahan bertulis tersebut semasa dia menjawab soalan panel itu…

  》Kalau dokumen penyerahan bertulis tersebut ditulis selepas panel RCI melakukan soal siasat, maka dokumen tersebut TIDAK MEMPUNYAI MERIT…

  Walau bagaimanapun, Dr. Mahathir masih boleh melampirkan dokumen penyerahan bertulis tersebut sebagai eksibit semasa dia memfailkan afidavit pembelaannya di mahkamah…

  Ada kemungkinan dokumen penyerahan bertulis Dr. Mahatnir itu HANYA berdasarkan pada persepsi Dr. Mahathir dan tanpa ada sebarang dokumen-dokumen bagi menyokong hujah beliau…

  Kenyataan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri

  1 Julai 2019, portal Malaysiakini telah mengkritik kenyataan menteri di Jabatan Perdana Menteri, Liew Vui Keong :

  》Laporan polis berdasarkan dapatan RCI mengenai skandal tukaran matawang asing pada tahun 1990’an dulu, diklasifikasikan sebagai ‘Tiada Tindakan Lanjut”…

  》Penelitian daripada daripada dapatan itu mendapati ada kekurangan keterangan dokumentasi bagi membuktikan dakwaan tersebut…

  》Hal itu kerana katanya kejadian berlaku 25 tahun yang lalu dan dokumen asal mengenainya gagal diperolehi (BACA DI SINI)…

  》Dalam pada itu, pengadu juga telah menarik balik lapuran polis yang telah dilakukan…

  Kenyataan Liew Vui Keong itu telah menimbulkan 3 persoalan :

  》Yang membuat laporan polis ialah Datuk Yusof Ismail iaitu Setiausaha RCI dan juga merangkap Setiausaha Pelaburan Strategik Kementerian Kewangan…

  Memandangkan Datuk Yusof Ismail adalah seorang kakitangan di bawah Lim Guan Eng, maka wujud kemungkinan Yusof berada dalam keadaan ‘under duress’ (tertekan) semasandia menarik balik laporan polis tersebut…

  》Dewan Rakyat mendapati ada asas Dr. Mahathir sebagai mantan Perdana Menteri ketika itu terlibat di dalam skandal tersebut…

  30 November 2017, portal Utusan memerik kenyataan Setiausaha RCI, merangkap Setiausaha Pelaburan Strategik Kementerian Kewangan, Datuk Yusof Ismail sebagai berkata :

  “Laporan polis dibuat oleh Setiausaha RCI”…

  “Laporan dibuat supaya pihak polis dapat melakukan siasatan terhadap segala hasil rumusan RCI”…

  “Laporan polis adalah berdasarkan apa yang terkandung dalam laporan RCI”…

  Laporan setebal 400 mukasurat yang diedarkan ke Dewan Rakyat hari ini mendapati ada asas bagi mengesyorkan pihak polis menyiasat kemungkinan berlakunya pecah amanah dan penipuan oleh Perdana Menteri ketika itu, Dr. Mahathir, dalam skandal berkenaan…

  RCI itu turut nenyatakan adalah TIDAK DAPAT DITERIMA kemungkinan Perdana Menteri ketika itu, Dr. Mahathir, tidak mempeduli masalah yang dihadapi oleh Bank Negara Malaysis berdasarkan kenyataan pelbagai saksi (BACA DI SINI)…

  Jumlah duit yang DIROMPAK dari Bank Negara Malaysia berjumlah RM31.5 bilion ketika itu dan mengikut nilai terkini ianya melebihi RM100 bilion…

  Nilainya lebih 50 kali ganda dari RM2.6 bilion yang Dr. Mahathir fitnahkan kepada Dato’ Seri Najib Razak…

  Duit yang dirompak itu adalah duit rakyat dan duit negara…

  Sekiranya Dr. Mahathir benar-benar ‘suci’ sebagaimana yang sering beliau sendiri laungkan ‘TIDAK PERNAH MENCURI ATAU MEROMPAK DUIT RAKYAT DAN NEGARA’, maka Dr. Mahathir MESTI menjelaskan :

  》Mengapa Dr. Mahathir cuba menghalang laporan RCI digunakan sebagai bahan bukti untuk mendakwa beliau?

  》Atas asas apa Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Liew Vui Keong mengisytiharkan laporan RCI itu diklasifiasikan sebagai ‘No Further Action’ (NFA) atau tiada tindakan lanjut sedangkan Dewan Rakyat mendapati laporan RCI setebal 400 mukasurat mempunyai asas bagi mengesyorkan pihak polis menyiasat kemungkinan berlakunya pecah amanah dalam skandal berkenaan!!!

  》Atas kapasiti apa yang Liew Vui Keong isytiharkan laporan RCI sebagai NFA sedangkan pihak mahkamah sendiri pun menjelaskan TIDAK MEMPUNYAI KUASA untuk membatalkan laporan RCI!!! (BACA DI SINI)…

  Dr. Mahathir PASTI akan mengambil sikap membisu…

  Sama-samalah kita saksikan nanti, apakah di Mahkamah Rabbul Jalil, Dr. Mahathir masih mampu memberikan jawapan ‘TIDAK TAHU’ di hadapan Allah SWT…

  Sementara di dunia ini, muga pendedahan dan penerangan ini dapat membuka mata dan hati rakyat Malaysia bagi membezakan yang mana satu kaca dan yang mana satu permata…

  Kredit :
  Ariff Ahmad

  Reply

  1. Simple isu

   Najib mencuri. Duit masuk akaun peribadi
   Najib sebabkan wang hilang losses not becos business but grand theft viz disappear into thin air hand in hand with jho low.

   Nor yakup made business losses in forex. Ya anwar was FM. Ya Mahathir was PM. Nor yakup curi? Anwar curi? Mahathir curi? Wang2 ini ada masuk akaun mereka?

   Kalau tak nak ngaku bodoh…hang bingai saja lah.

   1. Najib dikatakan mencuri tapi bukti yileks….simple..

    Madey PM…madey bertanggaongjawab loses of forex…..setelah rugi madey masih biarkan perniagaan forex…madey jawab saya tak tahu…maminco dan perwaja pon sama….

   2. Kalo madey tidak dipertanggongjawabkan mahkamah tidak tolak rayuaan mahatahik…

    1. Umoq aku 76 tahun,
     Teloq aku dah laboh sampai lutut,
     Pukoi 2 pagi dok pi mengai,
     Ikan tak makan umpan,pasai bau hameh teloq aku,

     bedebah punya ikan!

 35. YANG BUAT HAL NI PARTI KUNYIT RASUAH GENG ALJUBRY…..SI KITUL HANYA JADI BABI DICUCUK HIDUNG……

  Ini ‘hadiah’ K’jaan PH Untuk Rakyat, Mansuh Skim Pencen……..

  JOHOR BAHRU 5 Sept. – Kenyataan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Datuk Seri Borhan Dolah berkenaan skim pencen mungkin tiada lagi menjelang tahun 2020 disifatkan sebagai ‘hadiah’ kerajaan Pakatan Harapan (PH) untuk rakyat.
  Ketua Pemuda UMNO Johor, Mohd. Hairi Mad Shah berkata, walaupun belum muktamad, namun ity adalah berita yang menyedihkan kerana kerajaan sepatutnya membela nasib rakyat tetapi jelas tidak mampu berbuat demikian.
  Beliau turut mempersoalkan apakah menteri yang diberi mandat oleh rakyat menerima gaji puluhan ribu tidak berupaya menjana pendapatan bagi menampung kos berkenaan.
  “Perkara itu secara tidak langsung memberi gambaran betapa lemah pentabiran Putrajaya hari ini dan tidak mempunyai kebijaksanaan untuk mengurus perkara sebegitu.
  “Kerajaan PH yang dikuasai DAP sememangnya cukup lemah dan gagal menarik pelaburan serta meningkatkan pendapatan negara,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.
  Tambahnya, janji populis mereka untuk menghapuskan GST sudah menyebabkan kerajaan hilang pendapatan berbilion ringgit dan gagal diganti dengan sumber baharu
  Sehubungan itu, Mohd. Hairi berkata, sebagai menyahut seruan yang dibuat itu, Datuk Seri Borhan dan menteri yang bergaji puluhan ribu terlebih dahulu mempraktikkannya dengan meninggalkan apa yang dinikmati kini kepada skim kontrak yang akan dipraktikkan. – UTUSAN ONLINE
  Komen Weblog Ibnu Hasyim: Skim pencen di Malaysia telah memanjangkan faedah persaraan kepada tanggungan anggota berpencen yang meninggal dunia sama ada semasa masih dalam perkhidmatan kerajaan ataupun selepas bersara. Faedah ini dikenali sebagai Ganjaran Terbitan dan Pencen Terbitan.
  Skim ini telah dimansuhkan, sebagai hadiah dari PH kepada rakyat yang mengundinya pada PRU lalu. Jika mahu semula skim ini, pastikan supaya PH ranap selepas PRU akan datang ini. ‘Tolak PH’, itulah hadiah yang layak diterima PH sekarang!

  1 comment:

  AnonymousSeptember 7, 2019 at 9:46 AM
  Inilah ‘hadiah’ dari PH pimpinan DAP untuk orang Melayu yang mengundi PH. Sepatutnya pencen menteri PH dihapuskan dahulu bukan pencen rakyat!

  Padan muka! Tepuk ……..

  Reply

  1. Kalau nak fitnah tolong check fakta. Jangan main hentam macam bangsatkan dan sesatkan melayu muslim

 36. INILAH PUNCA PENJAWAT AWAM JADI MANGSA….DEEP STATE BANKRAPKAN NEGARA MENJELANG 2020 UNTUK MENYAMBUT KEDATANGAN DAJJAL…..SIAPA BERTUHANKAN DIA NANTI SENANG LENANG……

  Lepas Bagi Gaji Suku Juta Ringgit Sebulan Pada CEO Sime Darby Lantikan DAP, 220,000 Hektar Ladang Pula DiJual!!!

  Sime Darby memliki konsesi ladang sawit dengan keluasan 220,000 hektar di negara Liberia di Afrika…

  Konsesi yang luasnya 3 kali jumlah keluasan Singapura adalah selama 63 tahun…

  Pokok kelapa sawit mula ditanam bermula tahun 2011…

  Setakat ini, kumpulan itu sudah menanam kelapa sawit seluas 10,280 hektar dan 121 hektar dengan getah…

  Seumpama hari ini kahwin esok takkan beranak, apa yang mereka tanam hanya mula matang dan berhasil sekarang, tapi dijual pulak…

  Oleh kerana ada pihak yang minat untuk mengambil alih konsesi mereka di Liberia dan dengan alasan operasi mereka di sana masih mengalami kerugian, Sime Darby di bawah kerajaan PH mengumumkan akan jual semua ladang mereka di Liberia selewat-lewatnya pada akhir tahun ini (BACA DI SINI)…

  Dua bulan dahulu, Sime Darby telah pun jual ladang sawit keluasan 7,074 hektar mereka di Indonesia dengan harga RM123.1 juta bersamaan 16 sen setiap kaki persegi (BACA DI SINI)…

  Kali ini jual lagi 220,000 hektar di Liberia walaupun ladang-ladang sawit mereka telah mula matang dan berhasil sekarang…

  Dulu kita sedar bahawa tanah untuk ladang sawit baru di Malaysia sudah terhad…

  Jika syarikat-syarikat sawit tempatan mahu teruskan perkembangan mereka, perlu lihat ke luar negara…

  CEO Sime Darby Yang Baru, Voon Tin Yow
  DiBayar Gaji Hingga RM250,000 Sebulan
  Tapi Hanya Tahu Menjual Aset Sime Darby!!!

  Tapi di bawah kerajaan PH, semua dijual…

  Semua yang kerajaan Barisan Nasional bina untuk masa depan negara, kerajaan Pakatan hancurkan!!!

  Kredit :

  N

  Repl

 37. NASIB BAIK MELAYU PH BODOH….KALAU TIDAK TAK BERPELUANGLAH PH NAK KENCING BERTALU2….NASIB BAIKLAH MELAYU PH MALAS….DAPATLAH CINA INDIA JADI KAYA RAYA….MEMANG CEKAPLAH PH NI ….BAYAR HUTANG YG DAH DIBAYAR…..BANYAK WANG YE….BILA NAK BAGI TOL PERCUMA…..

  Hutang sudah dibayar masih perlu bayar sekali lagikah, soal Najib….
  Oktober 23, 2019

  SHAH ALAM – Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menafikan beban hutang 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang ditanggung kerajaan sebanyak RM50.7 bilion seperti yang didedahkan oleh Menteri Kewangan, Lim Guan Eng.

  Najib yang meluahkan perkara tersebut di laman Facebooknya berkata, kenyataan media yang dikeluarkan oleh Guan Eng hanyalah semata-mata untuk mempertahankan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad disebabkan ramai tidak percaya serta memperlekehkan beliau bahawa negara hampir muflis kerana 1MDB.

  Namun, menurutnya, jika diperhatikan pecahan hutang dan faedah hutang RM50.7 bilion itu mendapati merupakan jumlah keseluruhan hutang serta faedah yang 1MDB perlu bayar sehingga tahun 2030.

  Najib mendedahkan bukti bahawa Guan Eng hanya bercakap bohong berkenaan hutang 1MDB mencecah RM50.7 bilion.
  “Itulah sebab prinsipal sukuk RM5 bilion itu perlu membayar faedah RM5.7 bilion. Lagi pelik ialah hutang dan faedah yang telah dibayar sebanyak RM8.9 bilion setakat ini juga dimasukkan dalam pengiraan beban hutang RM50.7 bilion ini.

  “Hutang sudah dibayar masih perlu dibayar sekali lagi ke?. Standard akaunting negara mana yang Guan Eng guna? Kalau kita tolak hutang yang sudah dibayar itu, beban sebenar hutang serta faedah 1MDB sehingga tahun 2039 adalah RM41.8 bilion.

  “Adakah RM41.8 bilion ini yang perlu dibayar secara ansuran sehingga RM2039 bakal mufliskan negara? Mari kita selidik sedikit lagi. Tahun lepas sahaja, kerajaan PH telah tambah RM54.2 bilion kepada hutang negara.

  Sehingga hari ini, kerajaan PH telah menambah RM67.4 bilion lagi kepada hutang negara dalam tahun ini.

  “Jadi maksud Guan Eng ialah hutang campur faedah 1MDB sehingga tahun 2039 sebanyak RM41.6 bilion akan mufliskan negara tapi dia pinjam RM54.2 bilion tahun lepas dan RM67.4 bilion tahun ini tidak mufliskan negara?. Kenapa pula Guan Eng sentiasa sebut hutang tapi tak pernah sebut aset 1MDB pula?,” tulisnya

  Reaksi netizen yang menyokong kenyataan yang dikeluarkan Najib melalui laman Facebooknya.
  Perkongsian posting Najib kira-kira jam 6 petang tadi kini tular di media sosial dan rata-rata netizen menyokong kenyataan yang dikeluarkan oleh bekas Presiden UMNO itu.

  Wan Sarawak memberitahu “Terbaik bossku, lawan ikut fakta bukan auta, suatu hari nanti pasti kebenaran akan terserlah. InsyaALLAH saya mendoakan bossku sentiasa di dalam lindungan ALLAH SWT. Amin,”.

  “Setakat ini keseluruhan kerajaan PH masih gagal untuk menandingi kehebatan Datuk Seri Najib dalam berhujah sesuatu isu negara,” tulis Mykamarz Kamaruddin di Facebook.

  Komen: Dah tahu PH memang kaki kencing

  1. NASIB BAIK MELAYU PH BODOH….KALAU TIDAK TAK BERPELUANGLAH PH NAK KENCING BERTALU2….

   Nasb baik melayu dan muslim bangsat dan sesat kalah…kalau tidak hancur negara malaysia ravaged by najib

   NASIB BAIKLAH MELAYU PH MALAS….DAPATLAH CINA INDIA JADI KAYA RAYA….

   Nasib baik melayu muslim kalah pru14 dan gagal kuasai putrajaya. Kalau tidak cina especially jgo low terlepas dari siasatan dan india (mic) terus lembik tanpa kuasa

   MEMANG CEKAPLAH PH NI ….BAYAR HUTANG YG DAH DIBAYAR…..BANYAK WANG YE….BILA NAK BAGI TOL PERCUMA

   Alhamdulillah Fin Minister Cina. Kalau melayu lagi alamat ada 2MDB. Sedikit demi sedikit kewangan diurus dengan berhemah.

   Setakat tol…tunggu…jangan gopoh.

   1. Mana jho lo?..jho lo kat mana?..kenape madey tak msu dakwa jho lo?…cakap pasal jho lo konon…

 38. KENAPA MARAHKAN D4P NI….BARU JE BELAJAR PERINTAH NEGARA 17 BULAN….MACAM NI SUSAHLAH….SIKIT2 KENA BELASAH….MACAM MANA NAK BUAT KERJA….ITU TAK KENA….INI TAK KENA….MARAHLAH BN…DIA KAN DAH JADI PEMBANGKANG…..

  Ronnie jangan melampau: Abu Bakar…..
  Oktober 23, 2019

  PUTRAJAYA – Ahli Jawatankuasa Eksekutif Pusat DAP, Ronnie Liu diingatkan supaya tidak bertindak melampaui batas dengan membuat kenyataan yang boleh menjejaskan hubungan serta kerjasama antara parti dalam Pakatan Harapan (PH).

  Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Abu Bakar Yahya berkata, tindakan Ronnie mempersoalkan kedudukan Bersatu serta Pengerusi parti itu, Tun Dr Mahathir Mohamad dianggap biadab selain melampaui pendirian pimpinan tertinggi PH.

  Malah, Ronnie yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Pelek itu katanya, tidak perlu berlagak sombong dengan membayangkan kononnya PH masih boleh membentuk kerajaan tanpa Bersatu.

  “Saya ingin bertanya kepada Ronnie, apakah kenyataan beliau itu mewakili peribadinya atau pendirian DAP?. Apakah dia lupa bahawa Bersatu itu salah satu parti komponen dalam PH bersama-sama PKR, DAP, Amanah, Warisan dan Pertubuhan Pasokmmogun Kadazandusun Murut Bersatu (Upko)?

  “Kenyataan beliau itu sudah tentunya mengundang pelbagai sentimen yang boleh menjelaskan hubungan antara parti dalam PH. Jangan lupa bahawa tanpa Dr Mahathir, PH mungkin tidak berpeluang untuk membentuk kerajaan pada hari ini. Itu faktanya,” katanya melalui kenyataan media hari ini.

  Pada masa sama, Abu Bakar yang juga Setiausaha Politik Perdana Menteri turut meminta kepimpinan DAP supaya lebih ‘prihatin’ berhubung tindakan Ronnie itu dan mengambil langkah yang sewajarnya.

  Ronnie menerusi laporan sebuah portal berita tempatan hari ini mendakwa PH masih boleh membentuk kerajaan tanpa Bersatu.

  Selain itu, beliau turut mendakwa Dr Mahathir mengejar model Barisan Nasional (BN) yang mempunyai parti dominan Melayu untuk mengawal pakatan itu.

  Malah, Ronnie antaranya mempersoalkan pendirian Dr Mahathir yang menerima bekas ahli politik UMNO sebagai ahli Bersatu selain kegagalan Perdana Menteri itu menetapkan tarikh peralihan kuasa kepada Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

 39. BUDIN,

  KAMU TERASA DIPERBODOHKAN, YER?

  WELL, MCM KATA PEPATAH OMPUTIH, IF THE HAT FITS, WEAR IT.

 40. PH DIA JANJIKAN PELBAGAI KEMUDAHAN KAT TG PIAI KERANA GILIRAN BARU SAMPAI….SEBAB TAK TAHU MANA MP NAK MATI DULU….TAK ADA MP YG DAFTAR NAK MATI DULU…BAJET TAK DE…UTAMAKAN SIAPA MATI DULU….OK LAH KAN….JANGANLAH SALAHKAN PH….BARU PEGANG 17 BULAN….KALAU BN BUAT MACAM TU KITA HENTAM…..

  Pengundi Tg Piai dahagakan perubahan, bukan janji kosong……
  Oktober 23, 2019

  TANJUNG PIAI: Penduduk tempatan di kawasan Parlimen Tanjung Piai rata-rata menuntut satu perubahan besar dan bukannya janji-janji manis ketika berkempen semasa waktu pilihan raya umum atau pilihan raya kecil.

  Sentimen penduduk berdasarkan tinjaun FMT rata-rata mereka terutamanya pengundi Melayu kecewa dengan kerajaan semasa berikutan janji-janji manifesto semasa pilihan raya umum lalu tidak ditunaikan manakala kehidupan orang kampung dan nelayan pula semakin terhimpit.

  Seorang penduduk tempatan, Jofri Abdul Rahim yang bekerja sebagai nelayan berkata kehidupan kelompok sepertinya semakin pupus akibat tiada penyelesaian daripada pihak kerajaan terdahulu dan masa ini dalam membela nasib mereka.

  Jofri, 46, berkata di kawasan Tanjung Piai, mata pencarian mereka yang berasaskan ikan dan hasil laut semakin berkurangan sehingga menyukarkan mereka untuk mendapatkan hasil pendapatan.

  “Kawasan nelayan semakin kecil, kos sara hidup semakin membebankan dan pemutihan dari kerajaan semasa juga menghimpit nelayan. Pemutihan bermaksud jika nelayan tidak turun ke laut, mereka sudah tidak dikategori nelayan.

  Jofri.
  “Tetapi kalau nak turun ke laut pun ikan tak ada, buat habis minyak sahaja. Masalah seperti pembinaan Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) yang menjejaskan pencarian kami juga tidak diselesaikan lagi, sehingga sekarang jadi ini menyukarkan kami,” katanya kepada FMT.

  Pilihan raya kecil Tanjung Piai akan diadakan pada 16 Nov. Seramai 57% pengundi kawasan ini adalah Melayu, diikuti Cina (42%), dan India (1%).

  Mengulas lanjut, Jofri berkata rata-rata penduduk Tanjung Piai tidak nampak perubahan dibawa kerajaan baru dan PPBM di sini.

  “Harapankan ada Taman Negara Tanjung Piai dan Resort Golf di Kukup sahaja, yang lain apa ada pembangunan di sini. Nak pilihan raya baru banyak projek atau bantuan diberi.

  “Tetapi sebelum itu, apa penduduk sini dapat? Kita tak nampak apa-apa yang membantu penduduk di sini,” katanya.

  Berubah sentimen?
  Sementara itu, Shamshudin Md Sairi, 48, berkata setakat ini selepas PH ambil alih kerajaan tidak nampak banyak perubahan yang ada di Tanjung Piai.

  Beliau juga berkata rata-rata yang ghairah mengundi PH kerana mahu perubahan sudah berubah sentimen mereka sebab kecewa banyak janji manifesto tidak ditunaikan.

  “Rakyat tidak minta banyak, seperti minyak, jika tidak boleh turun RM1.50, turun kepada RM1.80 pun turun OK. Ini dengar kata minyak nak naik lagi, rakyat kecewa.”

  Seorang lagi penduduk tempatan, Anuar Abas, 46, pula berkata ada juga sentimen penduduk yang mengundi berdasarkan parti.

  Bagi dia, tidak kira calon Melayu atau Cina akan menyokong parti pilihannya.

  Sebahagian pemandangan kawasan Parlimen Tanjung Piai menjelang pilihan raya kecil yang bakal diadakan.

  “Macam saya, BN letak calon Melayu ke Cina ke, saya akan pangkah mereka sebab dah dua tahun tak nampak apa-apa perubahan di Tanjung Piai,” katanya.

  Dalam pada itu, rata-rata pengundi muda yang ditemui FMT di Tanjung Piai juga kecewa dengan janji-janji kepada anak muda yang tidak ditunaikan.

  Seorang yang hanya ingin dikenali sebagai Shah, 24, berkata sekiranya PH kalah di Tanjung Piai, itu adalah signal penduduk di Tanjung Piai menolah mereka.

  “Bagi saya pilihan raya kecil ini salah satu mesej menunjukkan suara rakyat. Contohnya jika bukan PH menang, maknanya rakyat hilang kepercayaan kepada PH dan nak kembalikan kepada BN,” katanya.

  Shah.
  Bagaimanapun, Shah berkata walaupun ada kebaikan, seperti strategi ekonomi dibawa kerajaan PH nampak baik, tetapi dari segi modal insan dan masalah kaum semakin kurang baik.

  Seorang mahasiswa di Tanjung Piai, yang ingin dikenali sebagai Bahar, 24, kecewa golongan sepertinya dipinggirkan.

  Bahar berkata banyak bantuan seperti baucer buku dan biasiswa untuk mahasiswa sudah tidak ada malah tidak nampak bantuan apa yang ada masa ini.

  “Walaupun dulu tidak banyak tetapi sedikit sebanyak membantu mahasiswa di univeristi,” katanya.

  Fatimah Rashid yang berusia 69 tahun menjangkakan mungkin ramai yang duduk jauh tidak akan keluar mengundi sebab sudah bosan dengan politik masa kini.

  “Mungkin separuh turun, separuh tak turun. Yang jauh tak turun sebab mungkin ada yang agak PH akan menang dan mereka jadi malas nak turun undi.

  “Tetapi pada saya peluang masih 50-50 di sini walaupun penduduk Melayu rata-rata menyokong BN,” katanya.

  Kaum Cina anggap PH masih ada peluang
  Sementara itu, penduduk tempatan yang hanya ingin dikenali sebagai Ang pula berpandangan sebaliknya dan berkata dia yakin PH boleh menang.

  Ang.
  Ang, 70, yang seorang ahli perniagaan di Kukup Laut berkata, kerajaan sekarang bagus, namun tidak menolak akan mendapat tentangan sengit daripada pembangkang.

  “Pembangkang juga kuat di sini, jadi peluang 50-50. Namun PH ada kelebihan sikit sebab sudah jadi kerajaan, mungkin mereka boleh menang tetapi tipis,” katanya.

  Seorang lagi penduduk tempatan yang hanya ingin dikenali sebagai Ah Seng, 50, berkata, PH dan MCA di sini dua-dua teruk dan berkata jika letak calon Umno tidak menolak mungkin akan menyokongnya.

  “Masa undi mesti kita akan turun tetapi saya sebagai nelayan sini juga terbeban dengan kos sara hidup. Bayangkan air teh panas di kedai mamak pun sudah RM2.20. Kamu fikir sendiri lah.

  “Lagi kami nelayan, kami juga ada masalah kami seperti masalah lesen dan sebagainya. Jadi kita mahu perubahan,” katanya.

  1. MP Umno dll parti Pembangkang akan mati dulu. Sebab busuk hati, selalu geramkan PH, darah naik tinggi, alih2 jatuh, Inna Lillah …

   1. Yg rebah dlm parlimen beberapa hari lepas mp PH…yg kojol kat tg Piai mp Bersatu….

    Tak tahan tekanan rakyat kerana madey kencing rakyat..

 41. KITA MASIH LAGI MEMILIH SATANIC COALITION….YANG MANA THE WORST….ANTARA NON MUSLIM AG UNDER PH DAN BN MANA YG LEBIH TERUK?…..TENTU JAWAPANNYA …AG PH…..YANG LEBIH TERUK….JADI PILIH LAH PH KERANA…. PH THE WORST SATAN COALITION…..

  Ini, Misteri Rumah ‘Degil’ 92 Tahun, Di Jalan Chow Kit…….

  Pertahankan Rumah Hingga Hujung Nyawa, Ini Kisah Sebenar Rumah ‘Degil’ Jalan Chow Kit

  MEDIA pada hari ini hangat memperkatakan tentang isu pemilikan tanah di Kampung Baru yang mahu dibeli oleh kerajaan untuk dibangunkan. Rentetan daripada itu pelbagai spekulasi timbul seperti pemilik tanah enggan menjualkan tanah mereka meskipun ditawarkan pada nilai yang tinggi.
  Susulan daripada itu, pengguna Facebook Herman Plani Syafrudin sempat memuat naik perkongsian mengenai kisah sebuah Rumah Degil yang boleh dikaitkan dengan situasi Kampung Baru pada hari ini.
  Rumah ini milik Nenek Norma

  Siapa tahu ini rumah siapa? Jika tidak tahu, inilah Rumah Degil yang berada di Chow Kit di tengah-tengah pusat tumpuan ibu kota Kuala Lumpur. Nenek Norma adalah tuan Rumah Degil ini.
  Banyak versi cerita berkenaan rumah ini yang tuan rumahnya ‘degil’ tidak mahu menjual rumahnya kepada pihak pemaju di kawasan tersebut sehinggakan naik bangunan-bangunan tinggi disekelilingnya dan hanya rumah dia sahaja yang masih kayu dan utuh.
  Pelbagai usaha dilakukan untuk memujuk Nenek Norma menjual rumah itu bertahun-tahun lamanya sehingga beliau meninggal dunia. Pada tahun 2013 akhirnya rumah ini terpaksa juga dilepaskan.
  Sudah dipindahkan ke Balai Seni Negara

  Tapi ramai orang yang mungkin tidak tahu, struktur asli rumah itu telah dipindahkan ke Balai Seni Negara terletak di Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur untuk menjadi tatapan umum sejarah tentang Rumah Degil ini.
  Untuk pengetahuan kalian, walaupun tanah itu telah dijual kepada pemaju, namun Datuk Seri Nazri Aziz yang ketika itu memegang jawatan Menteri Pelancongan telah mengambil inisiatif untuk membeli rangka rumah tersebut dan diletakkan di Balai Seni Negara di Jalan Tun Razak.
  Rasa-rasa untuk apa?

  Ye, DS Nazri Aziz yang ramai orang tak suka tu. Korang rasa untuk apa? Aku rasa dulu lagi dia dah boleh nampak, apa yang akan terjadi di Kampung Baru. Sebab itu dia sanggup halang kontraktor dari musnahkan rumah tu dan letakkan rumah tu seketul di sana.
  Untuk apa? Untuk dijadikan iktibar kepada kita semua. Semoga Rumah Melayu No. 41 Jalan Chow Kit yang lebih dikenali sebagai Rumah Degil ini memberi inspirasi kepada pewaris Kampung Baru untuk mempertahankan tanah pusaka mereka sama seperti Nenek Norma yang bertahan selama 70 tahun itu.
  Rumah Degil di Balai Seni dijangka siap pada November

  Sementara itu, portal Berita Harian pernah melaporkan Rumah Degil yang sedang dibina di perkarangan Balai Seni Negara Jalan Tun Abdul Razak dijangka akan siap sepenuhnya pada November ini.
  Rumah itu bercirikan tradisional Melayu dan dibina pada 1926 di Jalan Chow Kit. Ia adalah kediaman yang dibina oleh Jaafar Sutan Sinomba juga dikenali dengan nama Sutan Mengatas Sutan Sinomba, iaitu keturunan Sutan Puasa, saudagar dari Mandailing, Sumatera dan kawasan tersebut adalah penempatan mereka.
  Menurut laporan tersebut, rumah berusia 92 tahun itu telah menyaksikan pelbagai perubahan di negara ini dari zaman British, Jepun, kemerdekaan negara hingga ke 13 Mei 1969. Namun malangnya ia terpaksa dijual pada tahun 2013 kerana keluarga Jaafar tidak lagi mampu menampung kos penjagaan rumah tersebut.
  Sumber: Facebook Herman Plani Syafrudin, Berita Harian (September 25th, 2019 | by Athirah)

  1. SATANIC COALITION UMNO PAS DLL SENTIASA THE WORST

   1. Fullu agree with you, sir. A coalition of pembangsat and penyesat is satanical….

    1. Madey bangsatkan melayu…madey takut DAP…

     Melayu Adib mati…tom cat hina mahkamah koroner…madey bisu takut nak bertindak..

 42. Tun Mahatahir bukan cuba perbodohkan rakyat.. Tapi mahatahir dah biasa tipu dan perbodohkan melayu…

  Melayu bodoh saja yg percaya….tapi sekarang dah ramai yg cedik tak mau dikencing oleh mahatahir lagi…hanye segelintir melayu hidong dah rosak tak bau hancing…

  Dulu mahatahir takut2kan melayu kpd DAP… Tapi sekarang mahatahir yg takut kpd DAP..

  1. Yang senyiasa bau hancing ia lah mereka yang duduk di bawah bila orang kencing. Yang kurang pandai. Atau sengaja suka bau hancing.

   Itu pasal mereka jadi Pembangkang. Tak merasa ke Putrajaya

  2. Hanya melayu muslim yang bangsat dan sesat yang diperbodohi najib dan hadi

   Yang majoriti gagal dibangsat dan sesat dan terus humban umno keluar. Yang pas pula gagal ke putrajaya till kingdom comes.

   Mahathir takut DAP? Hahaha….. maharajalawak.

   DAP lah yang berealiti berfakta dan berkebenaran kerana tahu mereka tak kan dapat jadi jerajaan tanpa mahathir…… budak kecik mana faham

   1. Madey tipu manipesto melayu hancing bisu..

 43. RAKYAT YANG COBA PERBODOHKAN DIRI SENDIRI. PUAK PEMBANGKANG DAN JUGA YANG TAK SABAR NAKKAN JAWATAN PM.

  DIA MEMIMPIN PH DI KEMPEN PRU14. TAKDA PERJANJIAN BERTULIS JADI PM 1-2 TAHUN SAJA.

  DI PRU15 AKAN DATANG, UKIRKAN LAH PERJANJIAN DI ATAS BATU. SUPAYA BOLEH JADI BATU BERSURAT, SEPERTI YANG JADI REKOD SEJARAH DI MASA SILAM, ADA DI SANA SINI.

  1. Janji bertulis ke janji lisan ker tetap janji…tipu janji jadi munafik…ko kling mabok todi mana tahu hukum islam…

   1. 16 sept kita jadi kerajaan. Saya berjanji….piirah

    Ini bukan munfiq….what is?

    Masuk sekolah pondok lagi bagus

    1. Piiraah.. 16 sept bukan penipuan…kegagalan…

     Tipu manipesto rakbyat yg hancing….bongok sejak dah hancing..

   2. Ko pariah langsung tak tahu undang2. The lowest rung of society, the untouchables, tak perlu tau undang2 langsung.

    1. Hahaha..hindu mabok todi dah merapu plak…hindu bukan tau apebenda munafik..

 44. ADA ORANG MASUK PERANGKAP ….MENGELAK TAK NAK JAWAB….SAH LAH PH THE WORST SATAN..
  ..JANGAN NAK TUDUH PARTI YG BELUM PERINTAH NEGARA…..

  Bukan Bangsa Melayu Malas, Tapi Dr. Mahathir Yang Malas Turun Padang!!!

  Benarkah bangsa Melayu malas?

  Bukan kami malas tapi kami ditindas oleh pemimpin yang berwajah Melayu tetapi berhati dan berjiwa kaulu…

  Kami dituduh sebagai bangsa subsidi tapi hakikatnya kamilah yang dipaksa supaya banyak memberi…

  Kami tidak di beri kesempatan oleh mereka sedangkan kami juga mempunyai segulung ijazah dan maruah…

  Kalau Dr. Mahathir mengaku dan merasakan dirinya sebagai pemimpin ultra Melayu, bacalah tentang hakikat bangsa Melayu yang kononnya selama ini Dr. Mahathir perjuangkan :

  Yang mati dijalanan kerana kerja menghantar makanan, pemandu lori berat ke sana sini tanpa henti2 siang malam itu bangsa Melayu…

  Yang ada degree tapi kerja di pasar raya, bawa teksi, Grab, itu bangsa Melayu…

  Yang menggenggam diploma yang dibasahi tangisan tiada kerja kerana tidak mampu berbahasa Cina, itu juga bangsa Melayu…

  Yang menggadai nyawa di tengah-tengah lautan menangkap ikan, berpanas di tengah bendang itu bangsa Melayu…

  Yang mengutip sampah membersih longkang, penjaja-penjaja, peniaga-peniaga kecil yang diancam penguatkuasa PBT di bandar besar atau kecil itu pun bangsa Melayu…

  Yang bersengkang mata tak tidur malam, menjaga kilang-kilang, yang bekerja di ladang dan di kebun dan menternak haiwan itu pun bangsa Melayu…

  Apakah itu semua bukti yang menunjukkan bahawa kami bangsa yang malas?

  Yang berniaga pasar malam, menjaja di karnival-karnival dan expo-expo adalah bangsa Melayu…

  Anak-anak muda Melayu ramai yang bekerja di Mc Donald, KFC, Pizza Hut dan banyak lagi rantaian restoran francais di negara ini…

  Penghantar surat, barangan dan posmen-posmen ramai bangsa Melayu…

  Tidak nampak Melayu ini tidak bekerja dan malas nak kerja…

  Apakah bangsa Melayu masih lagi dipandang sebagau bangsa yang malas, wahai Dr. Mahathir?

  Yang beratur panjang menghadap jem teruk ke Singapura setiap hari berhujan berpanas itu bangsa Melayu…

  Tentera, Polis, Bomba dan penjawat awam yang gaji tak seberapa itu hampir semuanya bangsa Melayu…

  Guru-guru, tenaga pengajar yang berkorban jiwa, dihantar ke ceruk tempat terpencil itu pun ramai yang berbangsa Melayu…

  Pekerja-pekerja kilang yang berkerja 12 jam satu shift selama 6 hari semunggu tapi pendapatan mereka cuma cukup-cukup makan juga ramai yang berbangsa Melayu…

  Yang bekerja sendiri di kampung menghasilkan kraf-kraf seni warisan, bertukang rumah dan pembuat makanan tradisi itu juga bangsa Melayu…

  Masih malaskah Melayu?

  Apakah pada pandangan Dr. Mahathir cuma bangsa Melayu saja yang malas berkerja? melayu enggan bekerja…

  Tak habis-habis dan tak puas-puas Dr. Mahathir hina bangsa Melayu…

  Hidup kalau terlalu mewah memang akan pandang orang lain semua pemalas kan?

  Keangkuhan akan mengatasi pemikiran…

  “Aku boleh kenapa kau tak boleh”, teruskan lah prinsip tu…

  Ketahuilah Tun dah banyak mengecewakan anak-anak muda yang struggle untuk hidup…

  Ceruk mana yang boleh jumpa Melayu tak kerja ni?

  Cubalah Dr. Mahathir keluar sekejap daro kelompok elit dan jengah bangsa Melayu yang di bawah nie…

  Banyak Melayu tetap berdiri tengah jalan, jual makanan walau kurang laku…

  Macam-macam mereka buat…

  Buat 4-5 kerja pun ada…

  Kenyataannya ialah Dr. Mahathir yang malas melihat dan memandang kepada realiti kehidupan bangsa Melayu…

  Dr. Mahathir yang mengamalkan cara pemerintahan British yang sengaja menempatkan orang Melayu di luar bandar tanpa berusaha bersungguh-sungguh menaikkan taraf kehidupan mereka…

  Dr. Mahathir hanya mementingkan kroni dan keluarga dan sentiasa memandang rendah kepada bangsa Melayu…

  Melayu bukan bangsa pemalas…

  Yang jelas kelihatan ialah ada Melayu berhati baruah yang amalkan rasuah dan pecah amanah, ramai…

  Melayu yang menjadi seperti pegar makan padi, berlambak…

  Pemimpin yang mengaku Melayu, melaungkan ketuanan Melayu dan keagungan Islam, tetapi merompak khazanah negara yang sepatutnya diagihkan kepada anak-anak Melayu dan Bumiputera miskin memang banyak…

  Cukup-cukuplah Dr. Mahathir menghina bangsa kami…

  Yang mengkayakan diri dan seperti pegar makan padi adalah pemimpin-pemimpin serta baruah mereka yang kebanyakannya Melayu…

  Ini sebenarnya penyakit orang Melayu…

  Tak payah buat kajian PhD, sudah terang-terang di depan mata kita…

  Tetapi, orang Melayu masih terkongkong dengan penjilat, pembohong, pengampu pemimpin politik, dan kerajaan yang asyik mendendangkan Melayu malas dan Melayu masih tidak cukup kuasa ekonomi…

  Tidak ada siapa pun yang sempurna…

  Kalau ada perbahasan dan perkataan yang baik, tetapi pedas dan pahit, cuba telan…

  Banyak ubat yang pahit, tetapi mujarab…

  Jarang kita jumpa ubat sedap seperti minum teh tarik…

  Cukup-cukuplah menghina kami…

  Kami bukan bangsa pemalas dan kami akan buktikannya…

  Kredit :

  Dr. Zaharah

  1. TIADA APA YANG LEBIH BESAR DARI SETAN NAJIB AL JIBO. SEBAGAI PM MENCURI WANG RAKYAT RM2.6 BILIUN DI 1MDB.

   1. Mana bukti?…dlm bontot ko ker?…tuduhan liar tanpa bukti..

    1. kO DAH KOREK BONTOT KO BERKALI KALI, DAH TAU BUKTI ADA DI SITU, SEKARANG NAK NAFIKAN PULAK.

     TAK MERASA KE PUTRAJAYA LER JENIS MACAM KO.

     1. Hindu liar merapu lagi..asyik merapu macam mana nak lebih sepenggal..

    2. Buktinya anwar TAKUT kena cross-examined…PERIOD

     Liar apa? Mengapa takut kena examined?

     Takut kerana salah….munafiq

     1. Hakim jatuh hukum kerana tertuduh takut di soalbalas?….kikikikikik..

      Hak dibenarkan oleh undang2…kenapa Dr osman di halang dari jadi saksi?…dlm sistem keadilan boleh ker saksi di halang?…

      Madey sendiri tak mau bagi bukti dimahkamah money trail najib mencuri…cakap berdegar2…

 45. PEMILIHAN ANTARA 2 PARTI SYAITAN DITERUSKAN…..ANTARA TAN SIU SIN DAN TOKONG MANA LEBIH BAIK?…
  OLEH KERANA PENENTANG TIDAK JAWAB SOALAN SEBELUM INI….MAKA SAHLAH PH THE WORST SATAN……

  Mustahil orang melayu jadi liberal?

  Ada yang berpendapat mustahil orang melayu jadi liberal (fahaman liberal) kerana orang melayu sahih berpegang teguh dengan Islam yang diajar Rasulullah SAW.

  Betulkah begitu? Amat tidak betul dengan telahan tersebut, kerana sudah ada pendapat yang keluar dari mulut ulamak Melayu dari Indonesia mengatakan, muslimah boleh kahwin dengan lelaki kafir.

  Islam mengharamkan muslimah berkahwin dengan lelaki kafir dan mengharamkan lelaki islam berkahwin dengan perempaun kafir, kecuali ahli kitab yang ada disebut didalam Al Quran.

  Baru baru ini Melayu di Indonesia membantah kerajaan mengharamkan rakyatnya melakukan hubungan seks bebas.

  Islam mengharamkan zina (seks bebas) sebahgian rakyat melayu Indonesia bangkit mebantah menerusi tunjuk perasaan secara bebas besaran.

  Islamkah mereka yang membantah itu? Di Turki (orang bukan melayu) mengatakan mereka juga Islam bangkit membantah perlaksanaan undang undang islam secara besar besaran di jalanan.

  menerusi tunjuk perasaan besar besaran dan melaungkan kata kata yang berbunyi: kami tak mahu undang undang islam.Di Indonesia mereka menyatakan mereka tidak setuju seks bebas diharamkan.

  Malayu di Malaysia setakat hari ini belum berbuat demikian, akan tetapi Tun Dr Mahathir yang mengaku melayu pernah mempersenda sendakan hukum hudud dan ada pengikutnya.

  Hari ini sudah ada orang melayu yang mahu Al Quran di tulis semula alasannya al quran dahulu tidak lengkap dan ada kelemahannya, maka mahu tidak mahu Al Quran hendaklah ditulis semula.

  Tun Dr Mahathir yang menjadi perdana menteri selama 22 tahun pernah syor bahawa Al Quran hendaklah ditafsir semula kerana tafsiran Al Quran yang dahulu itu sudah tidak sesuai lagi dengan zaman sekarang.

  Hari ini sudah ada syor bahawa Al Quran hendalah ditulis semula dan ditafsir semula agar selari dengan kehendak rakyat yang mengatakan Islam tidak melarang homoseksual (hubungan sejenis).

  Malah sudah dicanang kata kata “Gay yang warak” yang tak tinggal solat lima waktu sehari semalam dan sering kali mengerjakan umrah di Baitullah.

  Mengatakan Islam tak larang homoseksual sangat bercanggah dengan Al Quran dan sahih itulah pemikiran liberal yang meresap masuk dalam kepala orang Melayu.

  Yang sangat biadap ada pula yang mengatakan Rasulullah SAW tidak larang mereka melakukan hubungan seks sejenis (lelaki dengan lelaki, perempuan dengan perempuan)

  Pendapat ini bukan keluar dari mulut orang awam malah juga keluar dari mulut bergelar ustaz yang pernah belajar di university Al Azhar, Mesir.

  Tanpa disedari ada pelajar yang pernah belajar di university Azhar jadi sesat dan ikut ajaran sesat Ayah Pin di Besut Terengganu suatu masa dahulu.

  Bermakna university Al Azhar juga pernah jadi pusat pengembangan pemikiran liberal yang mana ada diantara pensyarahnya menganut ajaran liberal yang barang tidak boleh dinafikan lagi.

  Apatah lagi di university university Awam di Malaysia di samping ajaran syiah yang amat berbahaya itu.

  Abdullah Ngah

  1. Sebenarnya 2 parti syaitan adalah

   1. Umno…pembangsat penyamun bagi dedak. Dedak dari wang haram. Yang haram adalah associate of syaitan

   2. Pas…penyesat pemecah rumah tangga penghasut solat 2 imam dan mengharam sembelihan orang islam lain. Kan ini the work of syaitan??

   Jika ada orang yang akan tunduk pada parti DAP, Anwar and or Hadi…why? Anwar power crazy, want pm seat at whatever cost it takes. Hadi ingin duduk di putrajaya….

   1. Setuju dan sokong pendapat di atas.

 46. Shah

  The more you write to promote Anwar viz bashing of TDM, the further the chances if not NIL for him as well as yourself from both your dream seats.

  Pause for awhile….there must be a reason why it does not happen. Allah maha mengetahui and Allah knows the best for rakyat Malaysia

  MVSA dan mereka sekepala…….cry til blood oozes out….your attempts will be all futile…..inshaa Allah

 47. PEMILIHAN ANTARA 2 EKOR SETAN …..DITERUSKAN….ADALAH TOKONG DIPERSOAL KELAYAKAN PROFESSIONAL NYA?….ADALAH TOKONG ISTIHAR NEGARA BANGKRAP?….ADALAH TOKONG BANYAK BERI KENYATAAN PALSU….KEWIBAANNYA DIPERTIKAI…..JADI TENTU LAH PH THE WORST DEMON….ANY OBJECTION SHOWING IMMATURE FROM YOU….ADA ORANG TAK PUAS HATI NAK HERET PARTI TAK PERNAH PERINTAH NEGARA…..THE SECOND IMMATURE OF YOU….

  Lima peminjam PTPTN heret PH ke mahkamah…..

  Pakatan Harapan (PH) dan dua lagi dibawa ke mahkamah berhubung janji manifesto PRU ke-14 yang tidak dipenuhi.

  Ia terutama berkenaan penangguhan bayaran pinjaman pelajaran Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggit Nasional (PTPTN) untuk mereka yang berpendapatan kurang RM4,000 sebulan.

  Lima peminjam PTPTN hari ini memfailkan saman terhadap badan itu, PH dan kerajaan Malaysia.

  Plaintif – Andry Putra Haris, 28, Farah Athirah Kamarozaman, 27, dan Mohamad Asrol Md Jailani, 26, dari Kuala Lumpur; manakala Mohamad Muzakkir Mohamad Ali, 26, dan Mohammad Aswad Sobri, 34, dari Kedah – memfailkan writ saman melalui firma Messrs Adnan Sharida & Associates, menerusi sistem e-fail di Pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.
  Iklan

  Menurut salinan kenyataan tuntutan, lima individu itu mendakwa tiga defendan terikat secara kontrak untuk menunaikan janji manifesto ekoran kemenangannya dalam PRU ke-14.

  Mereka berkata rakyat Malaysia percaya dan berpegang kepada janji itu sebagai benar, mengikat dan akan dilaksanakan, dan kepercayaan rakyat, terutama pengundi, terhadap manifesto pilihan raya akan hilang jika ia tidak ditunaikan.

  Mereka juga membangkitkan sepuluh janji yang menurut PH akan dilaksanakan dalam masa 100 hari pentadbiran, antaranya penangguhan pembayaran pinjaman PTPTN itu.

  Kata mereka, janji itu disebut dalam beberapa janji pilihan raya PH, termasuk janji kelima berkenaan pengurangan kos sara hidup golongan muda, dan janji ke-50 berkenaan mengembalikan kewibawaan institusi dan universiti awam.

  “Kontrak ini tercipta apabila melalui Buku harapan di muka surat satu dan dua, defendan kedua melalui Dr Mahathir Mohamad pada 8 Mac 2018 telah menawarkan kepada seluruh rakyat Malaysia termasuklah plaintif bahawa semua janji yang dibukukan di dalam Buku Harapan adalah janji yang akan ditunaikan oleh defendan kedua apabila menubuhkan kerajaan, iaitu defendan ketiga,” kata mereka.

  Andry, Farah, Asrol, Muzakkir, and Aswad mendakwa walaupun dengan kemenangan itu, dan telah mentadbir negara lebih setahun, PH dan kerajaan masih gagal, enggan dan/atau lalai dalam melaksanakan hampir semua janji dalam Buku Harapan.

  “Melalui sidang media oleh defendan pertama bertarikh 16 Julai 2018, pengerusi defendan pertama Wan Saiful Wan Jan menyatakan pelaksanaan janji penangguhan bayaran balik pinjaman PTPTN kepada peminjam yang berpendapatan RM4,000 ke bawah sebulan akan dilaksanakan setelah kajian yang lebih teliti selesai dijalankan.

  “Bagaimanapun defendan-defendan masih gagal, enggan dan/atau cuai untuk melaksanakan janji tersebut dan sehingga hari ini, tiada apa-apa berita mengenai kajian itu telah dilaksanakan atau tidak,” kata mereka.

  Plaintif menuntut satu pengisytiharan bahawa janji dan manifesto PH adalah kontrak yang mengikat parti politik yang menang pilihan raya.

  Mereka juga menuntut satu perintah agar defendan menangguhkan bayaran balik PTPTN oleh semua peminjam yang mendapat gaji kurang RM4,000 sebulan.

  Ketika dihubungi, peguam plaintif Adnan Seman berkata salinan saman akan diserahkan kepada tiga defendan tidak lama lagi, selepas pihaknya mendapatkan salinan daripada Pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

  1. PEMILIHAN ANTARA 2 EKOR SETAN …..DITERUSKAN….ADALAH TOKONG DIPERSOAL KELAYAKAN PROFESSIONAL NYA?….ADALAH TOKONG ISTIHAR NEGARA BANGKRAP?….ADALAH TOKONG BANYAK BERI KENYATAAN PALSU….KEWIBAANNYA DIPERTIKAI…..JADI TENTU LAH PH THE WORST DEMON….ANY OBJECTION SHOWING IMMATURE FROM YOU….ADA ORANG TAK PUAS HATI NAK HERET PARTI TAK PERNAH PERINTAH NEGARA…..THE SECOND IMMATURE OF YOU….

   Kepada MVSA, King of Copy & Paste and Merapu,

   Tun Tan Sie Sin adalah bekas Presiden Parti MCA dan in the PArti Perikatan sebelum Barisan Nasional. Hang ni masih hingusan berlagak pandai. Kau sokonglah PAS….inshaa Allah tak akan berjaya tawan Putrajaya. Setakat SERAMBI MEKAH CUM GOLOK….boleh lah…….

   1. DAP dan kebanyakan Cina tak suka PAS. Takutkan Hudud yang depa percaya PAS akan laksanakan kalau depa sampai ke Putrajaya.

    Sampai bila pun PAS tak akan sampai Putrajaya. Walau pun bersama Umno. Nama Umno amat busuk sebab Najib curi wang rakyat RM2.6 billion di 1MDB. Tiada maaf baginya dan bagi Umno.

 48. Irah,

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Mnjlang wktu rehat nnti..abg skrg 1 period free
  Dek trlalu rindukan Irah..abg tampil lah ke mari
  Abg akn terus berdo’a untuk mu Irah..stiap hari
  Smga diri dinda tu..ksihatan & rhmat Allah beri
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Bila tk brpntun kat Irah, diri ini terasa amat sepi
   Diri Irah tu asyik saja terbawa-bawa dlm mimpi
   Mlm tdi, abg brhmps pulas, siapkan SKT & LPP
   Ramai yg tak siiap, pengetua dah marah berapi
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    SKT tu ialah sngktan bgi Sasaran Krja Tahunan
    LPP pula, akronim bgi Laporan Pnilaian Prstasi
    Ia satu kaedah utk ukur pkerja pnya ketekunan
    Dalm setahun, dua kali..dlm internet mesti diisi
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 49. MATLAMAT BAPAK JOIN PH NAK JATUHKAN JIBENG…. MATLAMAT DAH TERCAPAI…. SEPATUTNYA BAPAK TAK BOLEH JOIN PH KERANA BERBEZA IDEOLOGY…. IDEOLOGY BAPAK NASIONALIST KAPITALIS….PH PULAK LIBERALIST SOSIALIST….DAH TENTU BERTEMBUNG ….

  Adun Jeram cabar Ronnie Liu usul buang Bersatu dari PH……
  Oktober 23, 2019

  Adun Jeram Mohd Shaid Rosli mencabar Ahli Jawatankuasa Kerja Pusat (CEC) DAP Ronnie Liu mencadangkan kepada Majlis Presiden PH untuk membuang Bersatu dari gabungan itu.

  Adun Bersatu itu berkata demikian sebagai mengkritik kenyataan Liu sebelum ini yang menyifatkan PH akan tetap berjaya tanpa Bersatu.

  “Saya cabar Ronnie Liu dan kepimpinan tertinggi DAP untuk membawa satu usul untuk membuang Bersatu dari komponen parti PH di dalam mesyuarat Majlis Presiden PH,” kata Mohd Said dalam kenyataan media hari ini.

  Liu yang merupakan Adun Sungai Pelek sebelum ini turut berkata ketika PH sedang mengetengahkan agenda pelbagai kaum, Dr Mahathir Mohamad sebaliknya mengejar model parti dominan Melayu ala BN.

  Liu memberi contoh tindakan Dr Mahathir menerima bekas pemimpin Umno dalam Bersatu, selain mempersoalkan berhubung ketiadaan tarikh jelas peralihan kuasa perdana menteri.

  Sementara itu, Mohd Shaid dalam kenyataannya menyifatkan bahawa kenyataan Liu sebagai “keterlaluan dan sudah melampaui batas” sehingga boleh menjejaskan hubungan dan kerjasama antara parti di dalam PH.

  Katanya, kenyataan Liu itu mempersoalkan kredibiliti Dr Mahathir.

  “Atas kesedaran ini, saya bersedia untuk keluar daripada kerajaan PH di Selangor sekiranya Ronnie Liu tidak menghormati kepimpinan tertinggi PH.

  “Ini adalah tindakan protes saya kepada DAP,” katanya.

  Tanpa menyatakan secara spesifik, Mohd Said juga berkata Dr Mahathir dapat membina “kerajaan Melayu Islam” baru tanpa DAP.

  “Saya yakin dan percaya bahawa Dr Mahathir mampu membina satu kerajaan baru tanpa DAP sekaligus memadamkan keegoan DAP dengan membentuk gabungan kerajaan Melayu Islam yang baru,” katanya.

  1. MATLAMAT BAPAK JOIN PH NAK JATUHKAN JIBENG…. MATLAMAT DAH TERCAPAI

   Salah…Dengan izin Allah swt Tun led PH won not only to dethrone Najib but to put back Malaysia on he right footing. No Guarantee no easy task after the country was ravaged economicLLY and financially by Najib and BN

   …. SEPATUTNYA BAPAK TAK BOLEH JOIN PH KERANA BERBEZA IDEOLOGY…. IDEOLOGY BAPAK NASIONALIST KAPITALIS….PH PULAK LIBERALIST SOSIALIST….DAH TENTU BERTEMBUNG

   Wrong again. With Mahathir captaining PH, he led it to victory with the blessing of rational thinking rakyat and Allah swt. Without him at at the helm, PKR DAP or Amanah would have tersungkur menyembah bumi..a hard fact many had difficult to swallow

   It is because of unwarranted overboard criticisms that appear to see pertembungan between ideologies. Melayu bangsat and sesat beating war drum….with one mission to break up the winning coalition. Put Anwar, Kit siang, Mat Sabu or even muhyiddin at the foreg=front, they will not win in the next pru15….cry baby cry

   Allah maha mengetahui dari MVSA dan rakan sekepalanya

 50. Dalam ertikata lain…Anwar the ex convict of sodomy TAK BODOHKAN RAKYAT…..hahahha a good try Shah but…..sorry

  1. 1. JUST LIKE UMNO, BERSATU STARTS ACTING LIKE GANGSTERS: SYED SADDIQ THREATENS RONNIE LIU – YOU HAVE WEEK TO APOLOGIZE OR ELSE… – EVEN AS RONNIE EXPLAINS HE’S CRITICIZING MAHATHIR IN GOOD FAITH – AND SERIOUSLY, IS RONNIE WRONG IN HIS CRITIQUE?

   OCTOBER 23, 2019

   https://www.malaysia-chronicle.com/?p=177574

   2. BOO HOO HOO, DAP INSULTED MAHATHIR! BOO HOO HOO, WE MUST ‘REVIEW TIES’ WITH DAP: ITSELF ACCUSED OF LAUNCHING ANTI-DAP ATTACKS, ‘EMPTY VESSEL’ BERSATU NOW HAS THE CHEEK TO CRY FOUL – BUT WHY WASTE TIME – JUST KICK OUT DAP IF YOU CAN – IF YOU CAN’T, WHY NOT MAHATHIR & CO LEAVE PAKATAN

   OCTOBER 23, 2019

   https://www.malaysia-chronicle.com/?p=177571

   3. Kedua2 article diatas, menunjukkan betapa Ronnie Liu bercakap in good faith, berfakta dan berealiti politik PH bahawa the numbers don’t lie.

   4. Isunya yalah reaksi double standard pemimpin2 tertentu Bersatu terhadap Ronnie Liu kerana menegur Madey sbg Pengerusi PH tidak mengikuti semangat PH berbanding tindakan pemimpin Bersatu berterusan memperlekehkan Anwar dan tindakan2 24×7 memaksa Madey uturn konsensus PH dan halang Anwar dari peralihan kuasa.

   5. Dark reality yalah sama2 boleh pullout dari PH, bubar kan PH dan snap election PRU15 seperti kehendak Umno/PAS.

   Terpulang kpd Bersatu atau parti2 Pakatan Rakyat PKR/DAP/Amanah, siapa yang akan blink dulu.

   Jangan bagi Bersatu bully PH dgn sikap winner-take-all baik serah balik kpd rakyat tentukan disnap election. Syabas Ronnie Liu!

 51. ALQURAN DITURUNKAN LAMA DULU…….LEBIH 140O TAHUN LAMPAU….MASA TU BELUM ADA PARTI2 POLITIK DI TANAH MELAYU…..SEKARANG NI KITA BOLEH NILAI PH DAN BN SAHAJA….KERANA 2 PARTI NI PERINTAH NEGARA……ADA DUA EKOR SETAN…. KEDUANYA SETAN…. SEKARANG NI KITA PILIH MANA SATU SETAN LEBIH BAIK….PERNAH TAK BN LANTIK NON MUSLIM SEBAGAI MOF?….KALAU PERNAH BERAPA LAMA?…..

  Mahathir Harimau Kertas : Ronnie jangan melampau, kata pemimpin pusat PPBM…….

  Ronnie jangan melampau, kata pemimpin pusat PPBM

  Ahli Jawatankuasa Eksekutif Pusat DAP, Ronnie Liu diingatkan tidak bertindak melampaui batas dengan membuat kenyataan boleh menjejaskan hubungan dan kerjasama di antara komponen Pakatan Harapan (PH).

  Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PPBM, Abu Bakar Yahya berkata tindakan Liu membuat kenyataan mempersoalkan kedudukan partinya dan pengerusi Dr. Mahathir Mohamad satu tindakan biadap selain melampaui pendirian pimpinan tertinggi PH.

  Kata beliau, Liu yang juga Adun Sungai Pelek tidak perlu berlagak sombong dengan membayangkan kononnya PH masih boleh membentuk kerajaan tanpa PPBM.

  “Saya ingin bertanya kepada Ronnie (Liu), apakah kenyataan beliau itu mewakili pandangan peribadi atau pendirian DAP? Apakah dia lupa bahawa PPBM itu salah satu parti komponen dalam PH bersama-sama PKR, Amanah, Warisan dan UPKO?

  “Kenyataan beliau itu sudah tentunya mengundang pelbagai sentimen yang boleh menjelaskan hubungan antara parti dalam PH.

  “Jangan lupa bahawa tanpa Dr. Mahathir, PH mungkin tidak berpeluang untuk membentuk kerajaan pada hari ini. Itu faktanya,” kata beliau hari ini.
  Pada masa sama, Abu Bakar yang juga setiausaha politik Mahathir turut meminta kepimpinan DAP supaya lebih ‘prihatin’ berhubung tindakan Liu itu dan mengambil langkah yang sewajarnya.

  Pemimpin DAP itu dipetik portal berita tempatan mendakwa PH masih boleh membentuk kerajaan tanpa PPBM.

  Selain itu, beliau turut mendakwa Mahathir mengejar model Barisan Nasional (BN) yang mempunyai parti dominan Melayu untuk mengawal pakatan itu.

  Malah, Liu mempersoalkan pendirian Mahathir yang menerima bekas ahli politik Umno sebagai ahli PPBM selain kegagalan menetapkan tarikh peralihan kuasa kepada Presiden PKR, Anwar Ibrahim.

  FMT

  1. ALQURAN DITURUNKAN LAMA DULU…….LEBIH 140O TAHUN LAMPAU….MASA TU BELUM ADA PARTI2 POLITIK DI TANAH MELAYU…..

   This is factual….very good

   SEKARANG NI KITA BOLEH NILAI PH DAN BN SAHAJA….KERANA 2 PARTI NI PERINTAH NEGARA……ADA DUA EKOR SETAN…. KEDUANYA SETAN….

   PAS…..an angel who called Umno and others KAFIR who separated married couple and conduct solat 2 imams, who cannot eat sembelihan orang vukan PAS just because of differences in ideology….sounds angelic but worst than the King of Devil…And they continue to fantasize based on fictions and falsities

   SEKARANG NI KITA PILIH MANA SATU SETAN LEBIH BAIK….

   Umno known for thieving…the BossKu in Trial…a hard fact

   PH only a year plus but is condemned by those losers in PRU14 and those goons who wanted to rule Putrajaya but dengan kehendak Allah swt…TIDAK AKAN BERJAYA sampai bila2…mixed of hate fantasy fictions and falsities

   PERNAH TAK BN LANTIK NON MUSLIM SEBAGAI MOF?….KALAU PERNAH BERAPA LAMA?

   Ada…The late Tun tan Siew Sin…certainly more than 5 years. It shows to say you are immature barking dog who do not know your history…anyway young pungk berlagak pandai tapi HANCUS….piiiirah

 52. Ya Allah ya Tuhan Kami

  Jauhilah kami dari pemimpin yang didapati bersalah kerana liwat bukan sekali tapa 2 kali

  Jauhilah kami dari pemimpin yang telah didapati bersalah dan dijel walaupun diberi pengampunan. Dengan kuasaMU telah diperlihat pangampun dan diberi keampunan

  Berilah kesihatan yang baik, umur yang panjang supaya TDN terus memimpin malaysia.

  Berilah kekuatan pada TDM untuk jadi pm sehingga habis satu penggal.

  Wallahuaklam

Leave a Reply

Your email address will not be published.