APA TUJUAN PEMBIDA TENDER DIJEMPUT KE PERTANDINGAN GOLF KDN?

Satu tender bernilai berbilion ringgit di bawah Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang ditutup pada Ogos kini hangat diperkatakan di kalangan pemain industri, malah ia dikatakan tender sistem teknologi yang terbesar dalam sejarah negara yang pernah ditawarkan.

Tender Sistem Bersepadu Imigresen (IIS) bernilai lebih sebilion itu merupakan tender yang ditawarkan selepas KDN membatalkan kontrak Sistem Kawalan Imigresen Nasional (SKIN) bernilai RM3.5 bilion yang diberikan kepada Prestariang SKIN Sdn Bhd (PSSB).

Semua mata pemain industri teknologi maklumat sememangnya tertumpu ke arah tender IIS ini.

Menurut sumber dalaman, pihak KDN ketika ini dalam proses penilaian Request for Proposal (RFP) bagi tender dihantar oleh syarikat-syarikat yang masuk tender dan ia masih belum dimuktamadkan lagi.

Terdapat khabar angin mengatakan selepas selesai penilaian RFP, pihak KDN mungkin akan membuka Tender Terpilih yang mana beberapa syarikat yang layak atau melepasi syarat teknikal dan kewangan sahaja akan dipanggil untuk menyertai tender tersebut.

Khabar angin di pasaran terutamanya di kalangan pemain industri juga kecoh bercakap mengenai kemungkinan wujudnya amalam kronisme dalam penganugerahan tender ini.

Ini berikutan beberapa individu yang dikaitkan rapat dengan Perdana Menteri dan juga Menteri Dalam Negeri difahamkan turut berminat merebut tender ini.

Bagaimanapun, seorang sumber mendedahkan Menteri Dalam Negeri sendiri akan memantau tender IIS ini sama ada secara langsung atau tidak langsung.

Sumber mendedahkan, baru-baru ini pada 20 Oktober 2019 para kontraktor yang menyertai tender IIS telah dijemput ke Pertandingan Golf Hari Pendaftaran Negara di The Mines Resort and Golf Club di Seri Kembangan, Selangor.

Para kontraktor itu dikatakan menerima jemputan daripada KDN, malah mereka dapat peluang bermain golf bersama dengan pegawai kanan KDN, antaranya Ketua Setiausaha KDN, Alwi Ibrahim dan Menteri Dalam Negeri, Muhyiddin Yassin.

Yang menjadi persoalan, mengapa pertandingan golf Jabatan Pendaftaran Negara perlu menjemput pembida-pembina bagi tender IIS di bawah Jabatan Imigresen pada ketika proses penilaian RFP belum lagi selesai?

Beranikah pihak KDN mengeluarkan senarai jemputan dalam pertandingan golf tersebut kepada umum bagi menafikan jemputan yang dibuat kepada kontraktor-kontraktor IIS itu?

Dari segi moralnya, adakah kerajaan Pakatan Harapan membenarkan atau menghalalkan amalan menjemput pelobi-pelobi ini bergaul secara langsung dengan pegawai kanan di Kementerian di mana mereka adalah pihak yang akan membuat keputusan berkaitan tender IIS?

Jika amalan ini berterusan, apakah bezanya antara kerajaan PH sekarang dengan kerajaan BN dahulu yang mana pegawai-pegawai kementerian dilihat bebas duduk semeja dan bergaul bersama kontraktor? (ShahbudinHusin 21/10/2019)

Updated: 22 October 2019 — 2:10 pm

143 Comments

Add a Comment
 1. Wau bole sudah silap tafsir AMLA ke atas Nasharudin…Tuduhan keatas nasha tiada kaitan dgn tuduhan terima wang najib…hanye fitnah

  1. FORMER PAS deputy president Dr Nasharudin Mat Isa today claimed trial to 33 charges of money-laundering and criminal breach of trust involving RM4 million.

   Nasharudin was charged with three counts of money-laundering amounting to RM302,000 under the Anti-Money Laundering, Anti-Terrorism Financing and Proceeds of Unlawful Activities Act 2001 and 30 counts of CBT under Section 409 of the Penal Code involving RM3.7 million.

   1. We will wait for further info where he got the money he laundered from…..:)

   2. Yg penting AMLA bukan wang dari najib dan tiada kaitan dgn PAS..

    Wang ini dari mentri kewangan untuk Yayasan gerakan keserdahanaan yg ostaz nasha jadi CEO…

    Dia buat salah dia tanggong lah…

 2. Rupanye kerajaan PH menipu bayaran streamyx diturunkan mulai sept….potong hip tv baru bayaran boleh dikurangkan kpd 69 ringgit…..dulu tak boleh dipotong….bayaran secara paksa…

  Ingat BN saja menipu PH pon pandai jugak kununye baik sangat…

  1. Lame Duck In The House

   Hang bukan yang pertama kena kencing saya. Mungkin bukan yang terakhir. Melayu mudah lupa tapi malas.

 3. Saya cukup tak setuju dengan amalan kronisma ini. Jika mahu bermain golf sekalipun kenapa tidak dijemput bakal PM ke8. Adakah kerana beliau sering sakit pinggang, sakit bahu dan sakit belakang makanya dia diketepikan. Bukankah beliau adalah segala-galanya dalam hidup kita ini….

  1. Madey bapak kronisma sejak zaman dulu lagi…baru cakap tak setuju..

 4. Bekas timbalan presiden PAS, Nasharudin Mat Isa hari ini dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Shah Alam dan didakwa berhubung 30 pertuduhan pecah amanah membabitkan RM3.6 juta dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram berjumlah RM302,069.60.

  Tuduhan pecah amanah jenayah itu didakwa mengikut Kanun Keseksaan.

  Ia didakwa dilakukan sejak 2015, manakala pertuduhan pengubahan wang haram pula dibuat mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001.

  Semua pertuduhan itu dibacakan di hadapan hakim Rozilah Salleh.

  Pemimpin PAS itu ditahan sepasukan pegawai SPRM petang semalam selepas hadir memberi keterangan di ibu pejabat agensi antirasuah itu Putrajaya.

  Beliau kemudiannya dilepaskan dengan jaminan.

  RUPANYA EX VICE PRESIDENT OF PAS/CURRENT PAS MEMBER….I SEE….

  OOO CBT DAN AAMLA

  OOO 33 PERTUDUHAN

  TAK PER. .. MVSA boleh jadi peguambela….kuat merapu

  1. Ostaz Nasha dikatakan terima wang dari Najib sumber 1 mdb…tapi najib blm dibuktikan dimahkamah curi wang 1 mdb.

  2. Nasharudin mengaku tak bersalah……
   12:22 tengahari (Dikemaskini 12:33 tengahari)
   Alyaa Alhadjri…..

   A A………….
   Bekas timbalan presiden PAS, Nasharudin Mat Isa, hari ini mengaku tidak bersalah dan meminta dibicarakan selepas didakwa dengan 33 tuduhan di Mahkamah Masjitret Shah Alam.

   Nasharudin yang sebelum ini pernah menjadi anggota parlimen sebanyak dua kali dituduh melakukan tiga pengubahan wang haram, serta 30 kesalahan pecah amanah.

   Jumlah wang yang terlibat bagi semua pertuduhan tersebut hampir mencecah nilai RM4 juta.

   Untuk tuduhan mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001, beliau didakwa menyalurkan dana Kementerian Kewangan – sebanyak RM302,069.60 – untuk Gerakan Kesederhanaan Global (GMM) kepada tiga penerima lain melalui akaun syarikat miliknya, Wasatiyyah Centre For Peace Sdn Bhd.

   Kesalahan itu didakwa dilakukan Nasharudin pada Nov dan Dis 2018, iaitu kira-kira tiga bulan selepas Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad, mengarahkan operasi GMM ditamatkan.

   Nasharudin dilantik sebagai pengerusi eksekutif GMM pada 28 Okt 2015 sehinggalah operasi organisasi itu ditamatkan pada 31 Jul 2018.

   Sementara itu 30 tuduhan pecah amanah dibuat mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan.

   Tuduhan itu didakwa dilakukan Nasharudin di antara 2015 dan 2018. Ia membabitkan dana sebanyak RM3,721,683.80 yang dikaitkan dengan kedudukan beliau sebagai pengerusi Yayasan Nassar.

   Pertuduhan itu dibacakan pegawai pendakwa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Allan Suman Pillai dan Mohd Zaki Mohd Salleh di depan hakim Rozilah Salleh

 5. PAS: Pecat Guan Eng! I/Hasyim Sokong, Susuli Dengan Demontrasi?
  Tangkap layar

  KUALA LUMPUR 7 Mac – Pas mahu Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad bertindak dengan memecat Menteri Kewangan, Lim Guan Eng daripada barisan Kabinetnya berhubung kenyataan berbentuk hasutan yang dikeluarkan Setiausaha Agung DAP itu.
  Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan juga menganggap kenyataan DAP itu sekali gus mengesahkan DAP sebagai sebuah parti yang bersikap cauvinis dan tidak demokratik, walaupun nama DAP diterjemahkan sebagai ‘Parti Tindakan Demokratik’.
  Katanya, Guan Eng sepatutnya melihat penyatuan ummah yang dipelopori Pas dan UMNO sebagai suatu langkah positif ke arah perpaduan masyarakat demi kebaikan negara selepas berpecah lebih 60 tahun lalu.
  “Sebagai seorang pemimpin sebuah parti yang telah lama wujud, Guan Eng sepatutnya mengambil langkah yang sama untuk menyatukan masyarakat bukan Melayu terutamanya kaum Cina untuk kepentingan negara, bukannya mengapi-apikan perkauman sempit yang boleh ‘membakar’ negara.
  “Pas melihat kenyataan Guan Eng itu amat merbahaya kepada keharmonian, perpaduan dan semua sistem yang ada dalam negara ini. Justeru, saya menyeru seluruh rakyat yang cintakan keamanan dan kerukunan agar membuat laporan polis terhadap Guan Eng kerana menghasut,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.
  Portal berita MalaysiaKini semalam memetik kenyataan Guan Eng yang menyifatkan kerjasama UMNO dan Pas sebagai satu ‘pengisytiharan perang’ ke atas masyarakat bukan Melayu.
  Walau bagaimanapun, Guan Eng selepas itu telah mengubah kenyataannya dengan frasa ‘pengisytiharan perang’ ditukar kepada ‘menyasarkan’. – UTUSAN ONLINE

  Komen Weblog Ibnu Hasyim: “Pas melihat kenyataan Guan Eng itu amat merbahaya kepada keharmonian, perpaduan dan semua sistem yang ada dalam negara ini. Justeru, saya menyeru seluruh rakyat yang cintakan keamanan dan kerukunan agar membuat laporan polis terhadap Guan Eng kerana menghasut,” kata Setiausaha Agung PAS dalam kenyataan hari ini.
  Weblog Ibnu Hasyim sokong kenyataan tersebut. Apakah perlu disusuli dengan ‘demontrasi aman’ dari rakyat, NGO atau lain-lain?

  Reply

  1. Pecat madey dulu..

 6. INILAH AKAN JADI JIKA BIARKAN PH TERUS PERINTAH NEGARA

  Venezuela terpaksa bergelap selepas berlaku gangguan bekalan elektrik besar-besaran
  – @global – March 8, 2019

  CARACAS: Sebahagian besar Venezuela terpaksa bergelap mulai petang Khamis selepas berlaku gangguan bekalan elektrik secara besar-besaran dan kerajaan Presiden Nicolas Maduro menyalahkan “perbuatan sabotaj” sebagai punca perkara itu berlaku.

  Selain beberapa bangunan yang mendapat bekalan elektrik daripada sebuah penjana peribadi, ibu kota Caracas terpaksa bergelap mulai pukul 4.50 petang, yang turut menjejaskan sistem pengangkutan metro bandar serta perkhidmatan telefon dan internet.

  Digelar sebagai antara bandaraya paling berbahaya di dunia, jalan-jalan di Caracas biasanya lengang selepas hari beransur gelap.

  Laporan media tempatan menyebut insiden gangguan bekalan elektrik itu telah menjejaskan sebahagian besar Venezuela.

  “Mereka mensabotaj penjana pusat… ia adalah sebahagian daripada taktik peperangan yang menggunakan bekalan elektrik terhadap negara,” kata syarikat elektrik negara CORPOELEC melalui akaun Twitternya.
  “Kami tidak akan membenarkan ia berlaku dan kami sedang bertungkus-lumus untuk mengembalikan perkhidmatan itu.”

  Penjana hidroelektrik pusat di Guri, yang terletak di timur negeri Bolivar, adalah antara yang terpenting di Amerika Latin selain di Itaipu, yang terletak antara sempadan Brazil dan Paraguay.

  Gangguan bekalan elektrik sering berlaku di Venezuela, yang kini berdepan krisis ekonomi.

  Pakar menyalahkan kerajaan kerana kurang membuat pelaburan dalam infrastruktur manakala rejim menuding jari ke arah pensabotaj tanpa mengenal pasti siapa mereka.

  Setahun lepas, Maduro meminta angkatan bersenjata menjaga serta melindungi penjana hidroelektrik negara namun gangguan bekalan terus berlaku.

  — BERNAMA-NNN-AGENCIES

  Reply

 7. Teresa Kok “cock-up” lagi

  Baru Tun Daim kritik Menteri-Menteri kabinet. Keluar pulak komen terbaru dari Teresa Kok.

  Seolah-olah industri buluh itu besar sangat.

  Teresa Kok ni memang cock up …

  Serupa Salahuddin Ayub mahu nelayan tanam nenas belakang rumah.

  Adakah industeri Buloh besar sangat hingga boleh jadi supply Proton ker?

  Satu-satu idea merepek dari Teresa:

  Terbaik memang guna paying untuk menoreh getah.

  Lepas tu, dia nak mempromosi kelapa sawit dengan sekolah-sekolah menubuhkan kelab kelapa sawit. Kanak-kanak sekolah akan dilantik duta sawit.

  Eloklah kerajaan yang Daim kempen ketika PRU14.

  Menteri Buluh ada
  Menteri Kasut Itam ada
  Menteri air mata ada
  Menteri tisu ada
  Menteri tukang masak ada
  Menteri tipu sijil ada
  Menteri Nobita ada
  Menteri LGBT ada
  Menteri Kilang Carlsberg ada
  Menteri Kereta Terbang ada
  Menteri Aes Maqasid Syariah ada

  Wow! Makan rebung banyak-banyak

  Reply

 8. Kerajaan PH ambil dana sebanyak RM82 bilion dari Petronas

  Kerajaan BN di bawah saya tinggalkan rizab tunai yang besar dalam Petronas kepada kerajaan PH.

  Rizab tunai Petronas meningkat kepada hampir RM180 bilion pada akhir Jun 2018 berbanding RM128.2 bilion pada tiga bulan lalu iaitu pada penghujung 2017.

  Peningkatan ini adalah berikutan harga minyak yang memberangsangkan selain dari penerimaan bayaran dari pelaburan Aramco Saudi bagi projek RAPID Pengerang.

  Rizab tunai Petronas masa PH mengambil alih kerajaan adalah jauh lebih tinggi berbanding tahun 2008 semasa saya mula bertugas sebagai menteri kewangan.

  Pada ketika pentadbiran saya, saya amat teliti dalam memastikan Petronas tidak perlu membayar dividen kepada kerajaan melangkaui keperluan kerana saya mahu memastikan mempunyai imbangan tunai mencukupi bagi memenuhi pelan pengembangan dalam sektor perniagaan utama dan hiliran bagi menjadi sebuah syarikat tenaga berintegrasi bertaraf dunia.

  Hasilnya, baki tunai Petronas telah meningkat secara signifikan dan syarikat ini berupaya membuat pelaburan serta berkembang untuk melaksanakan projek bersifat ‘game changer’ seperti projek RAPID Pengerang, Projek Integrasi Minyak dan Gas Sabah Sarawak (SSIOGP) dan projek Amonia dan Urea Sabah (Samur).

  Pada masa itu, Petronas turut diberi ruang kebebasan untuk membuat pelaburan dalam projek huluan yang besar di Malaysia dan di merata tempat di dunia seperti Kanada, Iraq dan Brunei.

  Pelaburan-pelaburan ini akan berupaya menghasilkan dividen yang tinggi bagi Petronas serta Malaysia bagi jangka masa panjang. Kita melabur untuk memastikan manfaat bagi jangka masa panjang.

  Kerajaan PH baru-baru ini telah menyatakan pemansuhan GST akan dibiayai dengan meminta Petronas, Khazanah dan BNM untuk membuat bayaran dividen yang lebih tinggi kepada kerajaan. Bagaimanapun pendekatan ini adalah rapuh (not sustainable) dan bakal mengorbankan jangka masa panjang hanya untuk pembiayaan jangka masa pendek.

  Keuntungan Petronas juga bergantung kepada harga minyak dan gas dunia yang terletak di luar kawalannya. Kebergantungan yang keterlaluan terhadap harga minyak yang tinggi sepatutnya dielakkan.

  Walaupun harga minyak dunia sekarang agak tinggi berbanding jangkaan dalam bajet 2018 saya, kita perlu menjaga jika harga minyak jatuh lagi seperti kejatuhan sebanyak 80% yang berlaku pada tahun 2014 dan 2015.

  Pada akhir bulan Mei lalu, saya pernah mohon kerajaan PH untuk terus memberi ruang dan modal yang cukup besar kepada Petronas supaya mereka boleh terus memenuhi visi mereka dan bukannya menjarah dana Petronas atau bagi misi ‘bail-outs” sebagaimana dilakukan ketika pentadbiran PM ke-4 dulu.

  Tetapi, PH tidak hirau saya.

  Selepas mengambil alih, PH umum mereka sedang dan akan ambil dana sebanyak RM82 bilion dari Petronas untuk tahun 2018 dan tahun ini.

  Akibatnya, syarikat penarafan kredit antarabangsa Moody’s telah menjatuhkan unjuran penarafan Petronas kepada negatif daripada stabil pada bulan November lalu.
  https://www.bharian.com.my/bisnes/korporat/2018/11/496255/moodys-ubah-tinjauan-penarafan-petronas-lng-ke-negatif

  Reply

 9. ‘AES zaman BN zalim, masa PH tepati Maqasid Syariah’, sindir Najib

  Sia-sia sahaja kerajaan Barisan Nasional (BN) diserang mengenai pelaksanaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES), jika ianya bertepatan dengan Maqasid Syariah, sindir bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

  Beliau menyelar kenyataan Naib Presiden Parti Amanah Negara (PAN), Hasanuddin Mohd Yunus kelmarin, bahawa pemasangan AES dan saman yang dikeluarkan bertujuan menjaga nyawa pemandu, penumpang, keselamatan pengguna lebuh raya serta harta benda lain adalah menepati Maqasid Syariah.

  Hasanuddin berkata, sebelum Mesyuarat Jawatankuasa Pilihanraya Pakatan Harapan, beliau sempat beramah mesra dengan Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook.

  Hasil perbincangan berkenaan, beliau menganggap pelaksanaan AES adalah satu tindakan Islamik.

  Malah, Hasanuddin berkata, walaupun ada golongan yang mengapi-apikan kebencian terhadap kerajaan dalam urusan AES, rakyat Malaysia yang ikhlas dan waras secara senyap akhirnya menghargai usaha murni kerajaan ini.

  “Mengapa tidak pernah umum begitu sebelum ini? Kenapa tiba-tiba selepas jumpa menteri DAP terus dapat ‘sinar kerohanian’. Sia-sia BN kena serangan pasal AES pada masa dulu.

  “Zaman BN, AES ini zalim dan menindas rakyat. Zaman PH, AES ini menepati Maqasid Syariah. Cantik! Nampak sangat nak backup menteri ‘i don’t care’ DAP saja,” kata Najib di Facebooknya, hari ini.

  KOMEN : PH kuat auta

  Reply

 10. KAFIR HARBI KUTUK ISLAM BILA BISNES PAKAI AYAT QURAN

  28 restoran salah guna ayat al-Quran didenda sehingga RM1 juta

  KUALA LUMPUR: Sebanyak 28 restoran didenda sehingga RM1 juta masing-masing kerana menyalahgunakan ayat al-Quran untuk memberi tanggapan premis mereka berstatus halal, kata Pengarah Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Iskandar Halim Sulaiman.

  Katanya, tindakan itu diambil bulan lalu, di bawah Akta Perihal Dagangan 2011.

  “Dalam tempoh 11 Januari hingga 31 Januari lalu, sebanyak 1,975 premis telah diperiksa dan 28 daripadanya disyaki mempunyai elemen menyalahgunakan ayat al-Quran bagi menggambarkan premis seolah-olah halal.

  “Jadi, restoran-restoran itu didenda sehingga RM1 juta, tetapi nasihat saya kepada pengguna, jika restoran itu popular, tetapi tidak ada sebarang tanda halal, jangan masuk,” katanya dalam program bual bicara MyHalal di RTM, hari ini.

  Isu restoran mamak palsu terbongkar, susulan operasi KPDNHEP sejak bulan lalu untuk mengesan tindakan pengusaha menggunakan kalimah menyerupai ayat al-Quran dan gambar masjid bagi menarik pelanggan ke premis mereka yang tidak memiliki sijil halal.

  Penolong Pengarah Kanan Majlis Halal Malaysia, Mohd Amri Abdullah menggalakkan restoran bukan Islam yang mematuhi syarat ditetapkan untuk memohon sijil halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

  “Halal bukan hak mutlak orang Islam, tetapi untuk semua, selagi mana ia mematuhi konsep halalan toyyiban, termasuklah prosedur operasi standard yang ditetapkan Majlis Halal Malaysia.”

  Sementara itu, Presiden Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (Presma), Ayoob Khan Ayub Khan Muhamad Yakub berkata, cadangan untuk pengusaha restoran mamak mengambil 100% pekerja Islam tidak boleh dilakukan secara mendadak.

  “Kami cuba sedaya upaya bawa 100% orang Islam sebagai pekerja restoran, tetapi bukan mudah. Tenaga kerja dalam kalangan orang Malaysia kurang dalam bidang perkhidmatan makanan.

  “Kami sanggup bayar gaji tinggi untuk pekerja tempatan, tetapi tiada siapa yang mahu, sebab itu terpaksa ambil orang luar.”

  Reply

 11. GENG TUMMY TOM CAT

  AGC gugur dakwaan kes acung jari tengah Siti Kasim

  Pejabat Peguam Negara menggugurkan arahan untuk mendakwa peguam Siti Kasim yang didakwa mengacungkan jari tengah di sebuah forum dua tahun lalu, kata polis Selangor.

  Fadzil Ahmat, yang merupakan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah berkata, keputusan itu dibuat selepas Pejabat Peguam Negara menarik semula kertas siasatan kes itu Ahad lalu.

  “Pada 10/02/2019 kertas siasatan tersebut telah dipanggil semula oleh Jabatan Peguam Negara, Putrajaya.

  Setelah meneliti semula segala fakta dan keterangan, pihak Jabatan Peguam Negara memutuskan arahan pertuduhan yang dikeluarkan pada 18/04/2018 adalah dibatalkan,” kata Fadzil dalam kenyataan media hari ini.

  Kenyataan Fadzil hadir empat hari selepas polis memberitahu peguam bahawa Siti Kasim akan didakwa kerana tindakan mengacungkan jari tengah di khalayak ramai dalam forum di Shah Alam pada 2016.

  Kejadian itu dikatakan berlaku apabila Siti Kasim yang hadir forum itu bercakap tentang penguatkuasaan undang-undang Syariah yang tidak disenangi hadirin.

  Dalam kenyataan di Facebooknya hari ini, Siti Kasim memaklumkan pembatalan dakwaan ke atasnya dan menyifatkan ia sebagai “pertimbangan waras”.

  “Terima kasih kepada ibu pejabat polis Subang terutamanya pegawai yang membawa fail kes ke Pejabat Peguam Negara untuk menyemak dakwaan jahat ini.

  “Saya bersyukur kerana akhirnya pertimbangan waras masih wujud,” katanya.

  KOMEN : sebab dah menari dan berjoget sama…boleh settle tepi maa

  Reply

 12. TUMMY TOM CAT PUNCA PERBICARAAN JIBENG DITANGGUHKAN

  Kesilapan AGC punca bicara Najib tangguh

  Peguam Haniff Khatri Abdulla mengkritik apa yang menurutnya langkah silap oleh pihak pendakwaan dari Pejabat Peguam Negara yang menyebabkan penangguhan perbicaraan kes rasuah bekas perdana menteri Najib Razak berkaitan SRC International Sdn Bhd.

  Beliau yang sebelum ini menjadi penasihat undang-undang Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad menyifatkan langkah pihak pendakwaan sebagai “tahan jerat sorong kepala”.

  Katanya, jelas bahawa pasukan peguam Najib akan cuba menangguhkan perbicaraan dan beberapa langkah yang diambil pendakwa sebagai “aneh dan pelik”.

  Kesilapan pertama, katanya, adalah keputusan pendakwa untuk menambah tiga lagi pertuduhan berkaitan SRC International 15 hari sebelum perbicaraan.

  “Kenapa perlu ditambah pertuduhan lanjutan berkaitan SRC, sedangkan apa yang penting dari segi keadilan adalah agar sekurang-kurangnya satu pertuduhan dapat dibicarakan mengiku jadual iaitu 12 Februari, seperti yang didahaga semua pihak yang sudah lama menantinya,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

  Pada 28 Jan lalu, pihak pendakwaan mengenakan tiga lagi pertuduhan tambahan mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Aktiviti Haram 2001 di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, hanya untuk meminta Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali memberikan pembebasan tanpa dilepaskan pada 7 Februari.

  Peguam Negara Tommy Thomas berkata ada hujah berhubung sama ada tiga tuduhan itu perlu bertindak sebagai pencantuman (joinder) dengan tujuh lagi kes.

  Katanya lagi, tiga pertuduhan kemudian akan dikenakan secara berasingan di Mahkamah Sesyen kemudian.

  Najib kemudian didakwa semula di Mahkamah Sesyen pada 8 Februari. Pihak pendakwa juga memaklumkan mereka mahu memindahkan tiga pertuduhan itu ke mahkamah tinggi.

  Satu lagi langkah silap menurut Hanif adalah keputusan pendakwa untuk menarik balik sijil pindah kes untuk tujuh pertuduhan SRC International yang menjadi asas perpindahan kes dari Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi.

  Menurut Kanun Tatacara Jenayah, pemindahan kes dari Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi boleh dibuat melalui sijil itu atau budi bicara hakim.

  Ketika menarik balik sijil itu dan meminta budi bicara hakim untuk pemindahan kes, Thomas berkata ia bagi mengelakkan sebarang hujah bahawa pemindahan itu adalah satu pembatalan.

  Haniff bagaimanapun berkata, tindakan menarik balik itu sendiri membuka ruang pertikaian, yang menjadi asass kepada permohonan penangguhan Najib yang dibenarkan oleh Mahkamah Rayuan.

  “Ia membuka ruang untuk pihak pembelaan menghujahkan tiada mana-mana prosiding yang wujud pada masa itu untuk Mahkamah Tinggi memindahkan tujuh pertuduhan, mengikut Seksyen 417 Kanun Tatacara Jenayah, dan bahawa ia perlu disebut semula di Mahkamah Sesyen terlebih dulu,” katanya lagi.

  Haniff juga mempersoalkan mengapa pihak pendakwa mengambil masa enam bulan untuk mengubah kaedah kes dipindahkan ke Mahkamah Tinggi, yang bermula pada 10 Ogos 2018.

  Katanya, langkah untuk menarik balik sijil pindah kes pada 7 Februari dibuat hanya lima hari sebelum tarikh perbicaraan.

  “Sejujurnya, rakyat Malaysia berhak menuntutk pihak pendakwa memberi penjelasan munasabah ke atas kealpaan dan kecuaian (mereka).

  “Sudahlah pihak pembelaan pasti mencari jalan untuk melengahkan perbicaraan, tetapi amat sedih apabila pihak pendakwa yang diharapkan gagal bertindak profesional, dan menyumbang besar kepada penangguhan perbicaraan yang dinantikan ini,” katanya.

  Mahkamah Rayuan hari ini sebulat suara membenarkan permohonan penangguhan Najib sementara mendengar dan memutuskan rayuannya berhubung tindakan pendakwaan menarik balik sijil pindah kes berhubung kes berkenaan.

  KOMEN: Ada lagi kesilapan besar iaitu PH dapat Putrajaya…

  Reply

 13. IJAZAH KENCING SATU MALAYSIA

  Guan Eng himself admitted he was a failed accountant

  I take note of Tony Pua’s statement that Guan Eng reserves the right to sue anyone who dares to question his academic credentials.

  I also take note of the document furnished by Tony Pua today which shows Lim Guan Eng’s membership into the Australian Society of Accountants.

  However, it was clearly stated in his membership certificate that he was merely admitted as a PROVISIONAL member.

  A Provisional membership is one of the first steps to take necessary program modules and examinations in order to qualify as an accountant and qualify for a full membership in the Australian Society of Accountants.

  Therefore, a provisional membership is far from being a fully certified chartered accountant or even an accountant.

  You cannot call yourself using either designation.

  It was Guan Eng himself who told a business forum in March 2012 that he was a failed accountant and had spent less than a week in an accounting firm in Malaysia before being sacked.
  https://www.malaysiakini.com/news/192814

  Since then, there is no evidence that he has ever worked in any other accounting firm nor of him ever having taken the compulsory modules or professional exams needed for him to qualify as a duly certified accountant or chartered accountant.

  In fact, online checks with the Malaysian Institute of Accountants (MIA) do not show Lim Guan Eng as being a member.

  In Malaysia, you cannot misrepresent yourself as an accountant unless you are a member of MIA.

  Under the Akta Akauntan 1967 Section 25(e), it is a criminal offence for any individual or organization to call himself an accountant unless he is registered with the MIA.
  http://www.agc.gov.my/agcportal/uploads/files/Publications/LOM/EN/Accountants%20Act%201967%20%5BAct%2094%5D%20(Online%20version%20as%20at%201%20September%202016).pdf

  The punishment for this offence is a RM10,000 or 1 year’s jail or both.

  We note that DAP’s own website had misrepresented Guan Eng as a “akauntan bertauliah” or Certified Accountant.
  https://dapmalaysia.org/biografi/biodata-of-lim-guan-eng/

  Guan Eng himself had claimed to the media he was an accountant on 11 June 2018 when he said:

  ““It is a different league and ball game. But, rest assured that I know my job, I am an accountant myself,’’
  https://www.nst.com.my/news/nation/2018/06/378654/unpopular-finance-minister-so-be-it-says-guan-eng

  Neither MCA nor myself have any interest in pursuing this matter any further as the declining economy right now is a more important issue to address.

  We leave it to DAP and the Rakyat to judge if a legal offence has been committed.
  Wee Ka Siong

  KOMEN : Terkencing Nobita…

  Reply

 14. Hipokrasi Pemimpin DAP

  1. Semalam Mufti Perlis, Dr Asri Zainul Abidin menegur sikap pemimpin yang memiliki sijil palsu. Sikap ini menurut beliau menggambarkan sifat tidak jujur dan amanah seorang pemimpin negara.

  2. Teguran ini adalah sangat baik bahkan harus diperluaskan lagi kepada pemimpin yang bersifat hipokrit dan menipu. Pemimpin tidak seharusnya menjanjikan sesuatu yang indah lalu mengengkari janji tersebut setelah berada ditampuk pemerintahan.

  3. Berikut adalah antara sikap hipokrit yang ditampilkan oleh sebahagian pemimpin hari ini sebelum dan sesudah menjadi pemerintah:

  a. Pada 26 Jun 2013, DAP mendedahkan kewujdan menteri yang memiliki ijazah palsu. Mereka mendesak Menteri tersebut supaya meletak jawatan. Hari ini, Ahli Parlimen DAP tersebut diam seribu bahasa apabila Timbalan Menteri PH dikatakan memiliki sijil palsu.

  b. 11 November 2011, DAP menegaskan bahawa mereka menolak politik perkauman yang diperjuangkan UMNO. Namun setelah menjadi kerajaan, mereka merestui perlantikan Superman Hew, yang terkenal dengan kenyataannya yang bersifat rasis.

  c. 11 Disember 2012, Lim Guan Eng mendesak kerajaan BN supaya menghapuskan kamera AES bahkan mununtut supaya kerajaan memulangkan kembali wang saman yang dikenakan kepada rakyat. Hari ini, setelah menjadi kerajaan, mereka menambah lagi bilangan kamera AES.

  d. 24 Februari 2017, Ahli Parlimen DAP Lim Lip Eng mempersoalkan wang upah petrol yang diberikan oleh BN kepada penunggang motosikal. Ketika pilihanraya kecil Cameron Highland yang lalu, Lim Kit Siang sendiri dilaporkan mengaku memberikan duit petrol dalam tempoh PRK tersebut.

  e. 28 Mac 2014, Ahli Parlimen DAP menegaskan bahawa mereka mampu menemui pesawat MAS MH370 yang dilaporkan hilang dahulu. Sehinggakini, setelah hampir 9 bulan memerintah, masih tiada laporan mengenai kehilangan pesawat tersebut.

  4. Sikap hiprokasi seperti ini seharusnya tidak wujud pada pemimpin yang menjanjikan kesejahteraan buat negara. Sikap ini brmuka-muka ini lebih merbahaya. Ia menyembunyikan apa yang terpendam di dalam hati mereka.

  5. Sikap bermuka dan hipokrit ini adalah sesuatu yang ditegur di dalam al-Quran. Firman Allah:

  يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا بِطَانَةً مِّن دُونِكُمْ لَا يَأْلُونَكُمْ خَبَالًا وَدُّوا مَا عَنِتُّمْ قَدْ بَدَتِ الْبَغْضَاءُ مِنْ أَفْوَاهِهِمْ وَمَا تُخْفِي صُدُورُهُمْ أَكْبَرُ

  “Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengambil orang-orang yang bukan dari kalangan kamu (orang kafir) menjadi “orang dalam” (pemimpin/yang dipercayai). Mereka tidak akan berhenti-henti berusaha mendatangkan bencana kepada kamu. Mereka sukakan apa yang menyusahkan kamu. Telahpun nyata (tanda) kebencian mereka pada pertuturan mulutnya, dan apa yang disembunyikan oleh hati mereka lebih besar lagi.” (Surah Ali Imran: 118)

  Moga Allah membimbing kita semua.

  – Dr Ahmad Sanusi

  Reply

 15. TAHUKAH ANDA PERKARA DI BAWAH PERLU DIMASUKKAN DALAM BUKU TEKS KITA…

  1. Bahawa semasa Portugis menawan Melaka, Melaka bukannya bersenjatakan lembing, tombak dan keris tetapi senjata api dengan meriam termasuk Lela Rentaka berserta dengan kehebatan senjata api Melayu yang dikatakan setaraf kualitinya dengan yang dimiliki di Eropah?

  2. Bahawa tamadun Melayu tidak bermula dengan Melaka, bahkan dapat dijejak sehingga 600 SM sezaman dengan tamadun purba yang lain seperti Yunani, Babylon dan Rom?

  3. Bahawa ujian DNA yang dilakukan ke atas orang Melayu adalah berusia 60, 000 tahun lamanya menandakan bahawa Melayu bukan pendatang? Malangnya fakta ini tidak diketahui sehinggakan ada menteri dari PH seperti Kulasegaran yang begitu beriya-iya mengatakan Melayu pendatang.

  4. Bahawa terdapat tiga kumpulan utama Orang Asli di Semenanjung Malaysia iaitu Semang (Negrito), Senoi dan Melayu Asli (Aborigine Malay) yang dibezakan melalui bahasa, kebudayaan, cara hidup serta ciri-ciri fizikal. Daripada tiga kumpulan utama ini terbahagi pula suku kaum yang kecil?

  5. Bahawa suku Senoi merupakan suku yang terbesar di Semenanjung Malaysia. Suku Senoi terdiri daripada Temiar, Semai, Che Wong, Jahut, Semoq Beri dan Mah Meri. Kumpulan Melayu Asli pula merangkumi Temuas Belandas, Semelai, Jakun, Orang Kanaq, Orang Seletar dan Orang Kuala atau Laut. Dalam kumpulan Semang (Negrito) terdapat suku Kintak, Kensiu, Jahai, Mendriq, Batek dan Lanoh dan orang Melayu adalah serumpun dengan ketiga-tiga kumpulan orang asli yang disebutkan di atas?

  6. Bahawa untuk membaca sejarah silam yang berusia lebih tua dari sempadan geografi moden, kita tidak boleh memandang dengan sempadan geografi moden yang kita cakapkan hari ini?

  7. Bahawa tokoh-tokoh agung Melayu bukanlah merangkumi Hang Tuah sahaja, bahkan boleh dilihat dalam lipatan sejarah? Misalnya seperti mana Hang Nadim melawan Feringgi dengan strategi perangnya yang menarik sehingga menjadi lawan setanding Portugis di Alam Melayu, atau tentang bagaimana Laksamana Tun Abdul Jamil berjaya menakluk Melaka dari Belanda, atau tentang bagaimana wujudnya tokoh saintis merangkap ulama hebat seperti Sheikh Ahmad Wan Al-Fathani?

  8. Atau bercerita mengenai pengorbanan anak bumi Sabah dan Sarawak dalam mempertahankan kedaulatan negara dari zaman pra-merdeka seperti Panglima Kulow atau Apai Semaring atau Rukun 13 dan Pejuang Benteng 338 atau ketika Konfrontasi dengan Indonesia yang di mana anak Sabah dan Sarawak begitu gigih mempertahankan negara?

  9. Atau tentang bagaimana wujudnya taburan kerajaan Melayu di Borneo, atau bagaimana pulau ini dikatakan tempat datang dan berasalnya Bahasa Melayu bagi membetulkan tanggapan segelintir golongan di Sabah dan Sarawak yang mengatakan orang Melayu ialah pendatang dari Semenanjung semata-mata yang hari ini masih lagi dipinggirkan pembangunan mereka oleh kerajaan pusat.

  10. Atau bahawa memberikan penjelasan mengenai kedudukan 153, 152 atau hak-hak Bumiputera yang lain sehingga tidak ada menteri atau YB dari kerajaan atau pembangkang yang begitu galak mempertikaikan perkara ini sehingga mahu meratifikasikan ICERD.

  11. Terus bercerita keagungan kerajaan Melayu Purba selain Melaka seperti Srivijaya, Kedah Tua, Sri Dharmaraja, Johor, Pahang Tua dan sebagainya agar nanti tidaklah ada lagi seorang Menteri Perpaduan berucap mengatakan bahawa orang Melayu sebagai tidak bertamadun? Keagungan yang diceritakan selalu diiringi sikap segan untuk meletakkan nama Melayu padanya.

  12. Bahawa orang pertama mengelilingi dunia ialah orang Melayu, bukannya orang putih seperti mana yang kita jangkakan?

  13. Bahawa penceritaan sejarah yang “setengah masak” dalam buku teks mengenai Perjanjian Malaysia 1963, Suruhanjaya Cobbold, IGC report membuatkan banyak anak Sabah dan Sarawak yang lain tidak mengetahui mengenai hak-hak yang dimiliki oleh mereka apabila bersama dalam Persekutuan Malaysia?

  14. Bahawa daerah Dinding, Perak merupakan sebahagian daripada Negeri-Negeri Selat?

  15. Bahawa penjajahan efektif British cuma di Negeri-Negeri Selat?

  16. Bahawa 1 Februari 1948 merupakan tarikh penubuhan Persekutuan Tanah Melayu?

  17. Bahawa yang menyerahkan Sarawak kepada British adalah Anthony Brooke?
  Bahawa di sebalik tabir menentang penjajahan Jepun, PKM pernah cuba bergabung tenaga dengan Ibrahim Yaacob dan Jepun untuk menghalang kembalinya British ke Tanah Melayu?

  18. Bahawa yang menentang penjajahan Jepun bukan sahaja MPAJA, tetapi juga OCAJA, Askar Wataniah Pahang, Askar Wataniah Perak, Gerila Kinabalu dan Tentera Semut?

  19. Bahawa Tentera Merah Jepun pernah menawan Bangunan AIA yang menempatkan kedutaan Amerika Syarikat di Kuala Lumpur?

  20. Bahawa Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Rahman mati ditembak pengganas di celah-celah kota KL?

  21. Bahawa sebutir bom pernah meletup di bangunan Bank Muamalat hari ini di tahun 1980-an?

  22. Bahawa Tugu Negara pernah diletupkan pengganas?

  23. Bahawa seorang juruaudit Bank Bumiputera mati dibunuh sehari sebelum wang dilesapkan dalam skandal Carrian Group/BMF yang turut menyaksikan pengaplikasian injuksi Mareva?

  24. Bahawa seorang Prebet askar tengah mengamuk di tengah kota Chow Kit bersenjatakan rifle M16A1 dan kisahnya kemudiannya diputarbelit untuk menggerakkan rakyat menyokong pemansuhan imuniti bagi kerabat diraja?

  25. Bagaimana kumpulan Gerila Kinabalu di bawah Capt Albert Kwok menggerakkan 200 gerila menawan Api-Api dan Jesselton pada 10 Okt 1943 sehinggakan melumpuhkan pergerakan Tentera Jepun?

  26. Bagaimana tragedi runtuhnya pengkalan Feri di Pulau Pinang mengubah pandangan warga Pulau Pinang terhadap pembinaan Jambatan Pulau Pinang? Dan banyak lagi fakta-fakta yang penting dalam pembinaan negara kita yang masih belum dimasukkan, namun menteri pendidikan kita hanya tahu meratip 1MDB… 1MDB sepanjang masa. Biarlah kes tersebut diselesaikan di mahkamah, sambil itu kita sama-sama membangunkan anak bangsa ke tahap yang lebih baik daripada hari ini!

  Helmi Effendy dan Danny Liew
  December 3, 2018

  KOMEN : Mazslee ni lebih baik diam daripada bercakap… Dia buat kerja mungkin ada yang akan menyukai anda wahai Ahli Majlis Syura IKRAM!!

  Reply

 16. Anta tanya ana jawab
  Assistant Editor Februari 12, 2019 0

  Dulu PAS lawan Umno, sekarang pasal apa boleh berkawan.

  @Sebelum saya jawab soalan itu, samalah juga dengan pemimpin PH hari ini. Apa yang mereka tidak kata kepada Tun Mahathir dan apa yang Tun tidak kata kepada mereka.

  @Boleh tonton di dalam You Tube, kita pun geli hendak dengar sumpah seranah dan gelaran yang tidak tergamak untuk ditulis dan didengar.

  @Kenapa mereka boleh bersatu untuk duduk semeja, semata-mata hendak lawan DS Najib dan BN.

  @Samalah juga PAS berkawan dengan Umno, kerana Umno sekarang pembangkang.

  @Dulu PAS lawan Umno, kerana mereka kerajaan.

  @Mana ada di dalam negara demokrasi pembangkang lawan pembangkang

  @Sekarang matlamat kami melawan PH. Matlamat sama iaitu isu Islam dan melayu bumiputra.

  @Apa masalahnya.?

  @Soal ikhlas atau tidak ikhlas Umno kita serah kepada Allah SWT.

  @ Sama seperti kami berkawan dengan Parti Semangat 46, PKR, Dap dahulu.

  Nota
  Untuk maklumat keluarga saya dan anak cucu saya tidak ada yang menyokong parti selain PAS.

  Saya daripada sekolah, masuk universiti, sehingga menjadi pensyarah aktif dalam PAS.

  Termasuklah juga sebahagian besar pimpinan tertinggi PAS lahir daripada keluarga PAS.

  Apa yang pelik pemimpin PH terutama Pan, Pkr dan Bersatu mereka ini pun masih banyak keluarga mereka daripada Umno dan mereka pun lahir daripada uri umno.

  Mereka pun gagal untuk hendak ajak keluarga mereka keluar umno.

  Malahan ada yang menjadi rakan kongsi niaga dengan pemimpin Umno, sewaktu BN memerintah dahulu. Bohong ja lawan umno. Hipokrit.

  Kenapa PAS berkawan dengan perasuah (umno)

  @Bab rasuah pemimpin PH tidak layaklah bercakap. Selesailah masalah peribadi dan parti mereka dahulu.

  @Paku dulang, paku serpih. Kata dekat orang dia yang lebih.

  @Ambil cermin suluh muka terlebih dahulu.

  @Lebih baik cari isu lainlah daripada bercakap isu integriti dan rasuah.

  @Tujuh bulan memerintah sudah diketahui tahap integriti mereka.

  Hj Idris Hj Ahmad
  Naib Presiden PAS

  Reply

 17. Lame Duck In The House

  Absolute power corrupt absolutely. Caption gambaq kami main golf bersama kroni. Lagi 3 tahun no saya jadi PM.

  1. Saya tak dapat main golf selalu macam dulu. Loyar asyik mau bincang kes korapsi & wang 1MDB depa kata saya curi.

 18. Apa lagi aset negara yang akan dijual – Najib

  Ramai tidak tahu bahawa Malaysia di bawah kerajaan BN dahulu memiliki kumpulan hospital kedua terbesar di dunia.

  Ketika saya dilantik Perdana Menteri pada tahun 2009, Khazanah memiliki kumpulan hospital Pantai. Pada masa itu, kumpulan ini hanya bernilai RM5.2 bilion.

  Seterusnya, kumpulan ini terus berkembang termasuk pembelian kumpulan hospital Singapura bernama Parkway, di mana Khazanah menstruktur semula pegangan aset hospital mereka menjadi IHH Berhad pada tahun 2010.

  Selepas kumpulan ini disenaraikan (IPO) di Bursa Malaysia pada tahun 2012, nilai IHH Berhad meningkat menjadi RM25.6 bilion.

  IPO untuk IHH Berhad merupakan IPO ketiga terbesar di dunia untuk tahun itu.

  IHH Berhad terus berkembang selepas disenaraikan dengan pembelian kumpulan hospital di negara asing.

  Hari ini, IHH Berhad dianggarkan bernilai RM50 bilion dan memiliki kumpulan hospital terbesar di Malaysia dengan 14 buah hospital, 4 hospital di Singapura, 21 hospital di Turki dan 9 hospital di India.

  Ini antara faktor, aset Khazanah telah naik dari RM33.7 bilion pada akhir 2008 kepada RM115.7 bilion pada akhir tahun 2017.

  Selama ini, IHH Berhad dikenali sebagai kumpulan hospital Malaysia kerana Khazanah Nasional merupakan pemegang saham terbesar dan Khazanah yang mengawal halatuju IHH Berhad.

  Pengerusi IHH Berhad juga anak Malaysia, bermula dengan Tan Sri Dato’ Dr Abu Bakar Suleiman sehingga beliau bersara pada akhir tahun lepas dan digantikan dengan Dato’ Mohammed Azlan bin Hashim.

  Tetapi pengumuman hari ini bahawa Khazanah di bawah kerajaan PH telah menjual kepentingan 16% di dalam IHH Berhad kepada kumpulan Jepun Mitsui dengan harga RM8.42 bilion bermaksud Mitsui menjadi pemegang saham terbesar.

  Kumpulan hospital kedua terbesar di dunia ini tidak lagi boleh dipanggil sebagai kumpulan milik Malaysia atau menjadi kebanggaan negara tetapi telah menjadi kumpulan milik negara Jepun.

  Tidak mustahil Pengerusi kumpulan ini yang merupakan orang Malaysia selama ini akan digantikan dengan orang Jepun tidak lama lagi.

  Negara kehilangan peluang untuk membina dan memiliki sebuah syarikat MNC bertaraf global.

  Sebelum ini, Menteri Kewangan Guan Eng pernah mengumumkan bahawa antara langkah untuk menggantikan kehilangan hasil dari pemansuhan GST, dividen dari Petronas, Khazanah Nasional dan BNM akan dinaikkan.

  Mungkin penjualan aset negara hari ini merupakan antara langkah untuk Khazanah menaikkan dividen kepada kerajaan.

  Apa lagi aset negara akan dijual?

  NAJIB RAZAK

  KOMEN : Pengikut PH kalau baju dan seluar mereka dijual oleh kerajaan PH mereka tak kisah.. asal BN jatuh

  Reply

  1. Tak perlu jual asset negara. Buat macam Najib, kasi semua kemudahan supaya China dan rakyat nya boleh senang lenang di Malaysia, industrial site di Kuantan semua nya kominis China di dalam nya, BM pun takda.

   Dan Forest City di Johor Bahru, 700 unit kediaman di khaskan untuk rakyat China x 4 purata sekeluarga = 2,800 rakyat China jadi rakyat Malaysia selepas 10 tahun diam di sini.

   Mengarut.

   1. Kenape madey tak batalkan industri cina di kuantan dan forest city di JB?…cakap tak selupe bikin itu keling madey..

 19. Siti Kasim Akhirnya Tewas.
  Gaman Logiut Oleh Gaman Logiut

  Angin perubahan nampaknya bakal dirasai dalam Majlis Peguam apabila calon-calon yang jelas berpendirian mempertahankan Perlembagaan Persekutuan telah memenangi pemilihan jawatankuasa baharu pertubuhan itu.

  Kemenangan tersebut dimaklumkan oleh aktivis Concerned Lawyers For Justice, Aidil Khalid dalam akaun Facebook awal pagi ini.

  Aidil memberitahu, calon-calon yang menang itu juga merupakan dalam kalangan mereka yang menolak Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD).

  “Calon-calon yang jelas pendirian mereka untuk mempertahankan Perlembagaan Persekutuan dan menolak ICERD seperti Lukman Sheriff, Yusfarizal Yusof dan rakan-rakan telah menang dan terpilih.

  “Calon-calon yang menyokong ICERD seperti Siti Kasim dan kumpulannya telah disapu keluar,” kata beliau.

  Menurut Aidil, daripada 10 calon yang disarankan selamat untuk diundi sebelum ini, lapan daripadanya telah terpilih sebagai ahli Jawatankuasa Majlis Peguam.

  “Ini sekali gus menunjukkan bahawa jika kita bersatu-padu, dan memainkan peranan masing-masing untuk terlibat dalam proses mengundi, kita sebenarnya boleh mengambil alih Majlis Peguam supaya dapat dikembalikan kepada jalan yang lurus dengan matlamat asalnya yang suci,” tegas beliau.

  Reply

 20. Lame Duck In The House

  Tuduhan main golf bersama Menteri Bersatu – Kakitangan Kerajaan – Kaki Tender Kroni PM dan Menteri…. SPRM bulih siasat no. Hangpa jangan jejak lantai PMO Lame DUCK 3 Tahun, Putrajaya saya sokong hangpa.

  1. Quack quack quack

   1. Bunyi melayu pemalas wau bole kena kencing dgn mamak madey DKK…kikikikik..

  2. Lame Duck In The House

   Old McDonald have a farm. But Madey’s cronies bought it.

   1. Quack quack quack

    1. Bunyi Madey kencing lagi atas muka melayu bongok wau bole

     Kikikikik..

 21. Lame Duck In The House

  Melayu sudah malas, bodoh pula lagi. Kronisme dan saya ibarat najis dan jamban. Saya PM ke 7 sedia disiasat oleh SPRM yang KP saya lantik. Apa hangpa ingat saya takut?

  1. Mengakupun malas dan bodoh… quack quack quack

  2. Lame Duck In The House

   Termasuklah hang sekali kena kutuk. Kecuali hang DKK tua nak mampuih?

   1. Quack quack quack .. . A loony

 22. Lame Duck In The House

  Saya bawa kronisme dalam UMNO. Saya bawa kronisme dalam Bersatu. Saya nak jadi PM lagi 3 tahun sebab kronisme. Apa hangpa peduli?

  1. Quack quack quack cracko

   Another Loony in the house. Either he is jealous of Mahathir or he is in fact wanting something in the next 3 years. Get a life man…….

  2. Lame Duck In The House

   You have any objection with my opinion old stupid man? Tell us your lame views… don’t be judgemental old man.

   1. Quack quack quack…sorry loony man. Its your misplced sarcasm… hahaha

 23. Lame Duck In The House

  Bersatu bawah saya cuma mampu kutip MP UMNO bertaraf sampah yang sokong 1MDB dahulu. Rasuah cuma ibarat lembu jadi komputer. Saya amat bersyukur ada orang tua Boomers bijak yang sudi jilat pungkok saya 24/7. Kalau hang tak dak tak dapat saya jadi PM lagi 3 tahun.

  1. Carry on quacking and dreaming

  2. Lame Duck In The House

   Saya puji hang pun hang perli saya. Bodo punya macai tua.

   1. Quack quack quack…saya tak makan puji

 24. Lame Duck In The House

  Hangpa masih serang parti Bersatu saya yang kecil dan lemah. UMNO dan PAS pun serang DAP dan PAN. Mengapa hangpa dengki pada saya nak jadi PM lagi 3 tahun?

  1. Moga Allah kabul mimpimu…hahaha

 25. Bersatu dari umno yg diketuai madey bapak kroni…

  Inilah sebab utama madey nak buang najib….alasannye najib curi wang 1 mdb yg blm dibuktikan di mahkamah…

  Kalo najib jaga kroni dan anak branak madey najib takkan diusik oleh madey…

  Puak2 umno belajo dari cara madey rompak wang negara termasuk yideen sembab selama 22 tahun madey presiden umno..

  PH kena perkukuhkan keyakinan rakyat supaya boleh tendang Bersatu dan agenda reformasi boleh dilaksanakan….

  1. Heran bin Ajaib. Mengapa tiada yang berani tampil ke hadapan untuk lapor kepada pihak polis dan sprm pasal mahathir korup, anak2 mahathir kaya kerana mahathir dan sbgnya.

   Saya sokong kalau ada yang berani. Kalau tak ada…hanya berani kata ini itu….itu DAYUS namanya. No balls.

   Berani kerana Benar. Takut kerana SALAH. The choice is yours.

   1. Memang heran yg repot kena tangkap dgn polisi…jemin semburit tak kena dakwa…rafidah aziz lulus AP untuk menantu tak kena dakwa…

 26. Simbol Ini, Apa Kaitan PKR Dengan Freemason?
  Imej yang berkaitan
  Konvensyen Keadilan Negeri Pulau Pinang yang diadakan pada 8 November 2009 di Dewan Tunku, Komtar dengan jelas memaparkan gambar “mata satu” pada program tersebut.

  SEORANG Mat Kritik menulis..

  Apakah kaitan Freemason dengan Parti KeAdilan Rakyat (PKR)?

  Sehingga kini, MatKritik masih lagi terfikir apa maksud “utusan dari langit” yang dikatakan oleh Azizah dan juga maksud lambang pada bendera PKR. Sebab keduanya ada persamaan dari FREEMASON.

  Utusan Dari Langit kalau diterjemahkan dalam ideology FREEMASON adalah Al-Dajjal Al-Masih.
  Lambang pada bendera PKR adalah lambang mata satu seperti lambang mata milik FREEMASON yang juga melambangkan Al Dajjal itu bermata satu.

  Kenapa perlu dibuat bendera?Sebab bendera akan dikibarkan tinggi.
  Mata lambang FREEMASON juga diletakkan tinggi. Menunjukkan Dajjal melihat dari atas langit.
  Adakah benar PKR ini adalah tajaan FREEMASON?
  Ada juga perkara yang dilakukan Pakatan Rakyat ini ditaja oleh FREEMASON, contohnya semasa BERSIH tempoh hari.

  Mari kita kenali sedikit FREEMASON atau Illuminati.

  Maksud “novus ordo seclorum” dan “annuet aceptis” adalah bermaksud untuk pembulatan dunia atau pun dunia akan dikawal 100% oleh freemason .Mereka melakukan satu agenda iaitu “New World Order” dan kebanyakkan pemimpin-pemimpin dunia sekarang adalah di bawah agenda ni, termasuk datuk kepada G.W Bush, iaitu Prescott Bush.

  Illuminati yang ada sekarang ini diasaskan oleh Jesuits/Vatican. Ignatius Loyola asalnya adalah dari kumpulan alumbrados(the illuminated). Perkataan ini sebenarnya berasal daripada illumination atau enlightment.

  Sebenarnya, Jesuits yang menulis “the protocols of zion”, dan mereka jual nama Yahudi untuk agenda jahat mereka dan menuding jari ke arah Yahudi. Zion ini adalah kearah penubuhan negara untuk zionist dan perlu diingatkan, zionist tidak sama dengan yahudi yang lain kerana untuk menjadi zionist ,tidak perlu menjadi yahudi .

  Untuk pengetahuan anda, rabbi yahudi yang membantah sekeras-kerasnya kapal bantuan ke gaza yang diserang israel kerana bukannya yahudi yang buat, tetapi kerajaan zionist yang sedang memerintah israel sekarang. Rabbi yahudi juga membantah penubuhan negara israel kerana mereka ditegah untuk menubuhkan negara sendiri oleh tuhan.

  Kumpulan Jesuits telah diharamkan oleh Roman Catholic Churchmelalui Papal Bull pada tahun 1773 oleh Pope Clement XIV. Selepas itu Jesuits beroperasi secara undergound, dan Jesuits itulah yang telah mewujudkan illuminati moden yang menjadi kepala kepada kegiatan freemasonry di seluruh dunia .

  BULATAN: simbol IHS ini lambang Jesuits yang seperti diterangkan.

  Jesuits ini telah diwujudkan semula selepas membuat kacau di Eropah pada tahun 1814 oleh Pope Pius VII. Gambar ini diambil di Common Word, Universiti Georgetown : Dari kiri Tony Blair(bekas Perdana Menteri Britain), John Esposito, Mustafa Ceric (Mufti Bosnia/IIIT), Kjell Magne Bondevik (Bekas Perdana Menteri Norway) dan Anwar Ibrahim (IIIT). Ada juga yang mengatakan yang Anwar Ibrahim ni adalah ejen Nasrani(Jesuits/Vatican).

  Ini adalah Lodge Officers untuk tahun 2010-2011 . Berikut merupakan jawatan untuk Grand Lodge of Canada di Ontario . Organisasi ini adalah organisasi freemason di sana . Manakala Anwar Ibrahim adalah salah seorang ahli bagi pertubuhan ini . Anwar Ibrahim juga pernah memegang jawatan ini pada tahun 2008-2009 .

  Sesetengah ulama Islam menegaskan adalah tujuan utama Freemason ialah mengambil kembali tanah Palestin dan membina kembali Haikal Sulaiman di bawah runtuhan Masjid Al-Aqsa, kemudian akan melebarkan pemerintahannya ke Syria, Iraq, Jordan,Mesir dan terus menuju ke Al Madinah di Arab Saudi. Pergerakan ini didakwa dibentuk bagi mengembangkan fahaman Yahudi dengan cara bergiat cergas di dalam bidang pendidikan, politik, budaya dan sosial.

  Gerakan ini berkembang di seluruh dunia termasuk di negara-negara Islam seperti Turki era Mustafa Kamal Ataturk. Freemason juga berkembang luas di Mesir, Maghribi, Lubnan, Malaysia dan lain-lain. Gerakan ini dikaburkan melalui kegiatan amal seperti membantu keluarga yang miskin dan menganjurkan pertunjukan amal untuk disedekahkan kepada mereka yang memerlukan.

  Gerakan ini jelas nyata memperjuangkan kewujudan negara Israel dan Yahudi di bumi Palestin antara tahun 1940an dan 1970-an.Lantaran orang Islam bersikap anti-Freemason, anti-Semitisme dan anti-Zionisme. Ada yang mengaitkan Freemason dengan Dajjal yang akan hadir pada akhir zaman. Ini berdasarkan simbol Free Masonic yang dikenali “Satu Mata Melihat Semua” (All Seeing One Eye) dikatakan menyerupai Dajjal bermata satu.

  Mari kita teruskan dengan apa yang MatKritik cakap bendera PKR sama dengan mata the all-seeing eye, One-eyed God Horus ataupun dikenali “Tuhan Matahari” yang disembah sejak zaman Predynastic hingga Zaman Greece-Roman .

  Logo PKR, berbentuk seperti mata.

  Logo PKR tidak langsung kelihatan seperti dua bulan sabit kerana bentuk bulatan bulan adalah bulatan sama dan tidak bujur, tetapi bulatan PKR adalah bulatan membujur di bahagian luarnya dan mempunyai anak mata ditengahnya seperti satu mata.

  Antara yang menyamai logo mata satu:

  Logo illuminati, the all-seeing eye yang terdapat pada note $1 Amerika

  Logo freemasonry

  One-eyed God Horus ataupun dikenali “Tuhan Matahari”

  Eye On Israel

  Simbol Iblis Illuminati

  Juga terdapat dan menyerupai: Israel Supreme Court, U.S. national treasure, eye of Horus dan Eye of Ra, agama purba mesir kuno, logo lama MI5 badan perisikan British, Aachen Cathedral, Grand Lodge of Freemasonry di Perancis dan lain-lain.

  Takkan salah satu parti politik utama di Malaysia pun nak pakai logo ajaran sesat iblis laknatullah ini?Mesti ada sebab kan?Tanya ketua mereka kenapa.

  Kalau nak dikatakan ianya adalah logo 2 bulan sabit untuk menunjukkan keadilan, adakah selama ini logo Islam satu bulan dan satu bintang itu tidak adil? Sedangkan Allah s.w.t adalah Maha Adil.

  Konvensyen Keadilan Negeri Pulau Pinang yang diadakan pada 8 November 2009 di Dewan Tunku, Komtar dengan jelas memaparkan gambar “mata satu” pada program tersebut.

  Reply

 27. Kerajaan Pusat : Masanya Untuk Bangunkan Kelantan
  Disember 04, 2018 Penulis Tamu

  Oleh Mohammad Agus Yusoff

  Setelah PRU-14 berlalu, saya lihat Kelantan masih sama seperti dahulu. Lapangan terbang belum dibesarkan, lebuh raya Kuala Krai-Kota Bharu belum siap, air masih berkarat, bandar masih kotor, kilang IKS belum banyak, dadah masih menjadi masalah sosial utama, dan royalti minyak belum diberi kepada Kelantan. ECRL pula yang kerajaan BN dahulu hendak laksanakan dibatalkan oleh kerajaan baharu.

  Apa sebabnya Kelantan begitu? Apakah kerana kerajaan Kelantan lemah atau kerajaan pusat mendiskriminasikan Kelantan?

  Ramai menyalahkan pemimpin Kelantan lemah, tidak pandai menjana kewangan, hanya bergantung kepada hasil balak dan bantuan kewangan kerajaan pusat sahaja. Pandangan tersebut ada benarnya, tetapi lebih benar lagi adalah Kelantan tidak mempunyai sumber kewangan yang mencukupi.

  Maka, sampai waktunya dengan kerajaan baharu ini, apa yang menjadi hak Kelantan diberikan kepada Kelantan. Kerajaan pusat sekarang jangan lagi mengulangi kesilapan kerajaan BN dahulu.

  Menafikan hak Kelantan akan semakin mendekatkan rakyat Kelantan dengan kerajaan negerinya.

  Rakyat Kelantan cerdik politik. Semakin ditekan semakin mereka melawan. Majoriti mereka adalah petani yang tidak takut dengan binatang buas di hutan, dan nelayan yang tidak takut dengan ombak ganas di lautan.

  Maka, besarkanlah lapangan terbang. Penerbangan domestik sahaja dengan MAS, AirAsia, Firefly dan Malindo, Kelantan menerima 44 penerbangan sehari. Bukan hanya itu, kedudukan Kelantan membolehkan banyak penerbangan antarabangsa dari Indo-China, Singapura dan Timur Tengah membuat penerbangan terus sekiranya lapangan terbang Kelantan dibesarkan.

  Binalah pelabuhan. Kedudukan Kelantan di Laut China Selatan sesuai untuk kapal dagang yang hendak ke Indo China, Hong Kong, Korea, China dan Jepun berlabuh.

  Bangunkanlah Industri kecil dan Sederhana untuk hasil keluaran Kelantan dieksport ke luar negara. Kelantan banyak hasil seninya dan makanan tempatannya. Ada kain batik, budu, keropok, serunding daging, dan seni pertukangan yang laris laku di luar negara. Kelantan juga sesuai dibangunkan sebagai pengeluar gelatin halal terbesar di dunia.

  Tingkatkan pasukan keselamatan untuk menjaga sempadan dengan Thailand. Kemasukan dadah banyak melalui sempadan ini. Jika mencukupi pasukan keselamatan yang menjaga sempadan, banyak barang penyeludupan, termasuk dadah yang tidak boleh masuk ke negara kita.

  Berilah royalti minyak kepada Kelantan. Bila ada wang, kerajaan Kelantan boleh menyediakan bekalan air dan menjaga kebersihan bandar. Sekarang ini untuk tukar paip air yang berkarat itu memerlukan wang yang banyak. Untuk jaga kebersihan perlu tong sampah, lori sampah dan tempat pelupusan yang banyak.

  Lebih raya Kuala Krai-Kota Bharu, siapkan secepatnya. Sudahlah projek ECRL dibatalkan atas alasan kosnya mahal dan tidak ekonomi efektif, maka gantilah dengan pembesaran lapangan terbang dan lebuh raya yang telah lama dinantikan oleh rakyat Kelantan.

  Yakinlah, jika kerajaan pusat bertindak baik kepada Kelantan, maka rakyat akan mengenangnya. Sekarang di bawah kerajaan pusat yang baharu, jangan jadikan perbezaan politik untuk terus menghukum pembangunan Kelantan. Tak usah takut kerajaan PAS Kelantan menjadi kuat.

  PH boleh menyainginya jika mempunyai pemimpin hebat. Maka, binalah karekter pemimpin PH yang sesuai dengan selera rakyat Kelantan.

  Secara peribadi, tanpa mengira fahaman politik, sebagai anak Kelantan, saya mahukan prinsip federalisme ditegakkan.

  Menjunjung prinsip federalisme ini adalah langkah terbaik untuk kerajaan pusat buktikan transisi politik pada Mei 2018 adalah langkah negara kita menuju demokrasi sejati.

  Reply

 28. Marah Dipanggil Rasis Tetapi YB Salah Faham Bila Kritik Isu Perkahwinan Kanak-Kanak Kata Netizen.
  6:40:00 PM 1 Comment Viral

  Nampaknya isu kritikan pedas Ahli Parlimen Batu Kawan, Kasthuri Patto kepada kerajaan Kelantan berhubung isu perkahwinan kanak-kanak mendapat perhatian umum khususnya netizens muslim.

  Seorang individu dikenali sebagai Mohamad Jamalee tampil menjawab kritikan Ahli Parlimen DAP itu di Facebooknya bagi membetulkan tanggapan umum terhadap maksud sebenar perkahwinan kanak-kanak yang berlaku di Malaysia.

  Oleh : Mohamad Jamalee

  Kasthuri Patto playing victim.

  You nak marah orang panggil you ‘racist’, ‘pendatang’, ‘keling’, tapi you sendiri tak sedar you buka laluan untuk dipanggil begitu. You kata you ‘greatly respect Islam’ tapi you sendiri tak faham Islam dan kenyataan you sendiri menghina Islam.

  Meh I tunjukkan betapa bangangnya statement you:

  1. Perkahwinan bawah umur ni sering dimainkan dan dijadikan modal politik Pakatan Harapan. Tapi ulasan sentiasa bias dan radikal. Sentiasa dituju kepada Muslim sahaja dan dengan bangsatnya menidakkan masalah ini LEBIH BANYAK berlaku di kalangan non-Muslim. Sebab tu kerisauan you tu you boleh campak ke loji, sesen tak guna.

  2. You pendukung liberalisma yang bertunjangkan kebebasan individu termasuk apa saja ‘sexual orientation’ mereka. So why the double-standard? Di negara-negara Barat yang mendukung liberalisma ni ‘child sex’ dan ‘child pornography’ berlambak. Aktres-aktres Hollywood seawal umur 15 tahun dah dijadikan sex symbol.

  3. Dan disitulah (2) kepincangannya pemikiran bodoh ini. Promoting safe sex to minors, giving the freedom of choice to minors, letting them to freely “explore” things and ideology. But marrying, NO.. HELL NO! What a bunch of idiots. Tak tahu mana pangkal mana hujung.

  4. Child marriage ni sentiasa digambarkan dengan seorang lelaki tua yang rakus dengan seorang perempuan muda yang innocent. Walhal kebanyakan kes adalah budak lelaki muda terlanjur dengan perempuan muda. Lelaki umur 19, perempuan umur 16 macam tu.

  5. Dan solusi sivil statutory rape adalah perempuan dilepaskan, lelaki umur 19 tahun itu DISEBAT (yang akan dibawa parutnya sampai bila-bila) dan dihukum penjara paling kurang 5 TAHUN. Umur 19 tahun, tak semestinya budak tu jahat, dia dan perempuan tu cuma gatal. Dan budak ni DISEBAT dan DIPENJARA 5 tahun, dan kau harap budak lelaki ni keluar jadi baik? Elok-elok budak tu ok, keluar penjara jadi manusia tak guna.

  6. Sebab tu Islam beri alternatif kepada masalah ini. Dibenarkan pasangan berkahwin secara sah, berjima’ secara sah, mendapatkan anak yang sah. Islam dah lama dah adakan penyelesaian kepada masalah ini.

  So Kasthuri Patto, I mungkin tak bersetuju dengan panggilan-panggilan yang orang bagi kat you, tapi I sangat setuju you seorang manusia bodoh, tak menghormati agama, dan sekelumit tidak layak jadi seorang pemimpin dalam parlimen yang mewakili masyarakat majmuk. – SoZCyili.

  Reply

 29. MAHA KOTOR

  Tun Musa Hitam dalam satu wawancara dalam program Diskusi, pernah membangkitkan sikap jahat Mahathir yang dianggap sebagai satu dosa besar.

  Dalam video yang diterbitkan dalam YouTube atas nama WartaMalayaNews merakamkan wawancara tersebut.

  Kata Tun Musa, “Mahathir nak blackmail saya, ‘Kau berhenti kalau tidak aku akan dedahkan aktiviti kau dengan seorang perempuan bawah umor’.

  “Dia berdosa.. biarlah dia berdosa besar, dia punya cerita, punya kotor…” tambah Tun Musa.

  Walau bagaimanapun Tun Musa Hitam terpaksa tunduk dengan tekanan Mahathir kerana dia berpendapat sekiranya dia melawan diktator zalim itu, dia juga akan mengalami kezaliman sebagaimana yang dialami oleh DS Anwar Ibrahim.

  Dengan itu juga Tun Musa Hitam menegaskan, “Tun Dr Mahathir Mohamad tidak boleh merasakan dirinya lebih bersih daripada Datuk Seri Mohd Najib Razak.”
  Najib ada kekuatan tersendiri tetapi Najib tidak berjuang secara diktator.

  Mengakui kebijaksanaan Najib dalam menghadapi serangan bertubi-tubi daripada Mahathir itu, Musa berkata kesempatan untuk diasak dengan lebih teruk akan berlaku jika Najib tunduk pada kehendak Mahathir.

  Jika Najib mengaku salah, maka ia akan menunjukkan kelemahan Najib sekaligus tidak boleh dibiarkan berlaku bila berhadapan dengan seorang diktator.

  “Tidak mengakui kesilapan adalah tanda keberanian, di situlah kekuatan Najib.”

  Namun hanya Najib yang tahu dia tidak bersalah dan mahkamah akan membuktikannya. Itupun sekiranya mahkamah tidak dikawal oleh kuasa diktator.

  “Mengakui kesilapan menunjukkan kamu lemah dan dia akan mengeksploitasi kamu”, kata bekas Timbalan Perdana Menteri.

  Namun hari ini, dia bukan sahaja mengeksploitasi, tetapi dia akan seksa sebagaimana dia menyeksa Anwar Ibrahim.

  Melihat kepada sejarah kepimpinan Dr Mahathir pada 1981, beliau tidak mudah mengakui kesilapan, malah mengenakan tindakan kepada mana-mana pihak dengan menggunakan kuasa vetonya sebagai Perdana Menteri.

  “Beliau rasa sendiri akibat daripada tindakannya sebelum ini dengan cara Najib buat sekarang ni.”

  Dia (Mahathir) tidak akan sekali-kali mudah mengaku kesilapannya, malah dia akan menyalahkan orang lain jika berlaku kesilapan atas arahannya.

  “Tapi saya akui satu perkara, walaupun sesetengah orang tidak menyukainya, sangat menakjubkan bagaimana Najib menghadapinya dengan tenang, ia sangat menakjubkan,” tambah Musa.

  Mahathir sebelum ini menyatakan kepimpinan beliau tidak sama dengan Najib dengan mendakwa bahawa beliau lebih mementingkan rakyat khususnya masyarakat luar bandar dengan membuat jalan, sekolah dan klinik.

  Mahathir sebaliknya menyamakan kepimpinan beliau dengan Tun Abdul Razak Hussein dan bukan anaknya.

  Namun dia butakah dengan sumbangan besar Najib kepada rakyat selama ini terutamanya rakyat miskin tegar dan rakyat miskin bandar?

  Menurut Musa, perkara paling mudah untuk dilakukan Najib kini adalah dengan memandang ke hadapan demi memperbaiki diri dan parti.

  Jika ada yang salah, jangan sekali-kali berkata ‘saya minta maaf’, ia satu kesilapan jika mahu menentang seorang diktator.

  “Najib mesti ada keberanian,” ujar Musa lagi.

  Dalam perjuangan dengan manusia firaun yang terkenal kerana kediktatorannya, Najib tidak boleh sekali-kali ‘mengaku salah’.

  Lawanlah habis-habisan kerana asas senjata diktator hanyalah fitnah dan kedengkian.

  Setakat ini, jelaslah bahawa DS Najib telah menunjukkan keberanian dan keperwiraan untuk menentang pemimpin tamak haloba yang pandai menangis dipentas, tetapi penuh hasad dengki di dalam kamar.

  Sebagaimana kata The Third Force, “Mahathir is the greatest liar Malaysia has ever seen.”

  Akhirnya dia telah tunduk pada Anwar dan kemudian memberitahu media, “Anwar tidak bersalah, Anwar dizalimi, maafkan dosa silam saya.”

  Namun kenyanyukan diktator itu juga sudah beberapa kali tertonjol akhir-akhir ini. Bukan salah dia, tetapi itulah ketentuan Tuhan, setiap yang bermula akan berakhir juga nanti.

  Setiap yang sihat akan sakit, setiap yang sempurna akan rosak juga pada penghujung usia. – taipingmali

  : Yang mudah lupa Melayu PH

  Reply

 30. APA NAK CITER DENGAN BEKAS TIMBALAN,,,BEKAS ISTERI,,,BEKAS,,,ITU,,,BEKAS INI,,,,NANTI KATA PAS SYIAH PULAK SEBAB BEKAS TIMBALAN MAT SYABU SYIAH……

  Najib Shows Guan Eng’s Foreword In Comic Book As Hew Takes Down Facebook Page…….

  (FMT) – Najib Razak has questioned DAP’s denial that the party endorsed a controversial comic book praising China, citing a foreword to the book by party secretary-general Lim Guan Eng, and a photograph of Deputy Education Minister Teo Nie Ching taking delivery of a copy of the book last month.

  The former prime minister shared a screenshot of the “foreword’ to “Inisiatif Jalur dan Jalan – Meraih Manfaat Bersama”, published by former DAP man Hew Kuan Yau.

  In the foreword, Lim congratulated Hew for explaining China’s Belt and Road Initiative in a “simple and easy to understand matter”.

  Deputy Education Minister Teo Nie Ching accepts a copy of the controversial comic book from Hew Kuan Yau, in this Facebook picture shared by Najib. (Facebook pic)
  Najib said Lim should explain his foreword to the book as DAP leaders had previously denied that the party had anything to do with the publication.

  The 164-page comic book drew criticism after news that 2,500 copies in Bahasa Malaysia were distributed to school libraries as reference material.

  Among those critical of Hew was PPBM Youth leader Syed Saddiq Abdul Rahman and Education Minister Maszlee Malik, who barred the book from being distributed to schools.

  Critics also accused Hew of racism for labelling as “extremists” those who had sympathised with the persecuted Uighur minority in China.

  Najib today also shared a photograph of Maszlee’s deputy Teo accepting a copy of the book from Hew, about a month before publisher Asia Comic Cultural Museum said it was distributing the book to 2,500 schools.

  “Hew Kuan Yau visited the deputy minister at the Ministry of Education on Sept 12, 2019 to present the propaganda comic,” wrote Najib.

  “The propaganda comic was later distributed to all secondary schools in early October. Did Maszlee ask how Hew Kuan Yau was able to get addresses of the 2,500 secondary schools?” he asked.

  Najib said the photographs of Teo receiving the book at her ministry was posted on Hew’s Facebook which has since been deactivated.

 31. BERANI TAK BERTEMPAT….DENGAN D4P PENAKUT…..

  Indian Edible Oil Industry Has Issued Advisory To Avoid Import Of Palm Oil From Malaysia…..

  There were media reports that Government of India may take some action to curtail the import of palm oil from Malaysia following the hostile attitude by Malaysia at the United Nation on Kashmir issue.
  (The Economic Times) – Indian edible oil industry body Solvent Extractors’ Association (SEA) has issued an advisory to its members to refrain from importing palm oil from Malaysia.

  “We have issued the following Trade Advisory to the Members of the Association to refrain from importing Palm Oil from Malaysia,” said Atul Charturvedi, president, SEA in a letter addressed to its members. “The recent developments pertaining to strained relations between our Nation and Malaysia has put a lot of responsibility on our industry in view of huge imports of Palm oil from that country,” he said.

  The letter further mentioned: “Our Government has not taken kindly to the unprovoked pronouncements by the Malaysian Prime Minister and is contemplating some retaliatory action. It would be in fitness of things, as responsible Indian vegetable oil industry, we avoid purchasing of palm oil from Malaysia till such time clarity on the way forward emerges from Indian Government. In your own interest as well as a mark of solidarity with our Nation, we should avoid purchases from Malaysia for the time being. We trust you would heed our advise.”

  An earlier release from SEA had said that in the wake of the media report that Government of India may take some action to curtail the import of palm oil from Malaysia following the hostile attitude by Malaysia at the United Nation on Kashmir issue and fearing some action by Government of India, many importers and refiners have shifted their buying from Malaysia to Indonesia for Nov-Dec shipments.

  “The Malaysian Government is trying to cool down this issue by offering to buy larger quantity of sugar and buffalo meat from India. The confusion prevailing is not desirable and needs to be resolved immediately. It is needless to mention that India needs palm oil from both Malaysia and Indonesia and it may not be prudent to depend on only one supplier. However, we would abide by whatever decision Government of India takes. Hopefully this crisis would blow off,” it had said.

  1. Good Mornibg KING OF COPY & PASTE

 32. Sdra Shah,

  Saya sangat bersetuju jika Shah terus menulis pasal corruption. Tak kesah..PH ke BN ke PAS ke Warisan ke GPS ke .. sapa2 ajelah…anti rasuah inilah yang perlu kita terapkan.

  Saya rasa Shah will be doing justice to all malaysians irrespective of race and creed.

  1. Madey bapak korupsi dan pelindo g rasuah..

   1. Ada bukti? Dah report polis dan sprm? If not stfu

 33. Botak lago lah Raja Petra Kamarudin –

  Artikel projek terowong Pulau Pinang: Lim saman blogger Raja Petra
  Lim menyaman Raja Petra berhubung beberapa siri artikel “Dari Fail SPRM” yang disiarkan di oleh laman blog Malaysia Today. M’kini

 34. Korapsi? Ini berita korapsi lagi –

  SPRM tahan bekas timbalan presiden PAS, Nasharudin Mat Isa akan dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Shah Alam, esok (hari ini)

  Pada 8 Mac lalu, Nasharudin hadir di kompleks SPRM Pahang membantu siasatan berhubung dakwaan pemimpin PAS menerima RM90 juta daripada Umno sebagai balasan untuk memberi sokongan dalam PRU 14.

  SPRM telah memanggil beberapa individu untuk memberi keterangan berhubung siasatan, termasuk Nik Muhammad Abduh Nik Abdul Aziz.

  1. Nasha reaps what he sows

  2. Ini bukan kes korupsi ngok…kling mabuk todi..

   1. If not corruption, why money placed under AMLA? nah 20 sen… main jauh2

    1. Siapa yg letak bawah AMLA?…najib blm dibuktikan mencuri… Bongok..

     1. Sebenarnya yg bongok kamu. Mengapa Nasha tak jawab di mana dia daat duit ratusan juta itu? Ingat sprm bodoh nacam awak?

      1. Mana kamu tahu Nasha tak jawab?..sprm tuduh wang haram bukan rasuah… Tapi najib blm dibuktikan mencuri wang haram…

 35. Saya puji Shah kerana menulis artijek di atas…inilah realiti fakta dan tang benar… good work

  Namun cukuplah tulis pasal anwar, peraligan kuasa, DAP ini itu.

  Cuba tulis kelemahan dan kekuatan melayu muslin secara positif…

  Cuba kurang pengonen yang zero vakue seperti MVSA, the loony guy. Tak payah puji TDM. Tulis artikel that bribg positive discourse untuk buka minda kita. Kalau masih tertutup kita jadi buta bisu dan pekak..

  1. Ko bukak blog sendiri dan tulis pasal melayu korup mcm madey..

   1. Ada bukti? If no stfu

    1. Bagaimana madey dan anak branak kaya raya?…menabong dari kocik kar?…bagaimaba madey dapat wang beli saham golden horse place berjuta?…

     Diapa yg luluskan pembelian minyak untuk mas dari syarikat minyak anak madey?…siapa yg suruh petronas beli bail out syarikat kapal anak madey?…

     Yg bongok je kena koncing hancing dgn mamak madey…kikikik..

     1. Apa bukti? Dah lapor polus dan sprm? Bongok betul .. lapurlah..
      Bwrani kerana benar takut sebab paloi

      1. Madey letak jawatan baru aku lapor supaya siasat wang haram ato rasuah…..kalo sekarang polis akan tangkap..

 36. Selagi melayu masih dengan berfantasi dengan istilah sempit ketuanan melayu selagi itulah melayu layu dan berpuak2

  Selagi sebahagian melayu muslim masih berauta berbangga mereka adalah lebih muslim dari melayu yang lain selagi itulah penyatuan ummah gagal

  Selagi melayu muslim berkepalsuan mengatakan semua salah mereka saja betul selagi itulah malaysia tidak mungkin maju ke hadapan

  Selagi melayu muslim berdiri atas landasan superficiality, selagi itu melayu muslim hidup dalam hipokrisi.

  Melayu muslin perlu anjakan paradigma dengan BEREALITI BERFAKTA DAN BERKEBENARAN DENGAN NIAT LILLAH HITAALA jika mahu berjaya tanpa menuding jari pada pihak lain seperti orang bukan islam, bangsa lain dan sebagainya…wallahuaklam

  1. Selagi ada melayu mcm wau bole sokong bapak rasuah dan pelindong rasuah dan bapak kroni selagi itulah majoroti melayu miskin dan lemah..

   1. Ada bukti bapak rasuah dan pelindung rasuah? Tak ada…STFU

    1. Siapa yg lindongi rafidah aziz?…kikikikik…bongok selalu kena koncing…

     1. Pandai baca ke? B U A T L A PU R A N P O L I S A T A U S P R M

      1. Tak perlu repot pon…orang jahat aje sokong pelindong kejahatan..

 37. LAGI JANJI DITABURI

  Menteri Kewangan, Lim Guan Eng diminta tampil memberi penjelasan berhubung dakwaan Great Eastern Holdings Ltd. belum bersedia membuat sumbangan RM2 bilion bagi mewujudkan Skim Insurans B40.

  Naib Ketua Pemuda UMNO, Shahril Sufian Hamdan mempersoalkan, siapa yang betul dalam perkara tersebut, adakah Guan Eng telah berbohong di Dewan Rakyat dan di hadapan jutaan rakyat Malaysia?

  “Mungkin ramai tertanya kenapa Great Eastern Holdings Ltd. sanggup menyumbang? Adakah untuk CSR (tanggungjawab sosial korporat)? Laporan media sama mendedahkan, rupa-rupanya syarikat itu sedang berbincang dengan kerajaan bagi mendapat pengecualian daripada syarat Bank Negara Malaysia (BNM) untuk menjual kepentingan 30 peratus kepada syarikat tempatan.

  “Secara jelas, Great Eastern Holdings Ltd. memberitahu satu kaedah untuk mendapat pengecualian ialah dengan membuat sumbangan RM2 bilion. Nampak tak unsur `quid pro quo’ di situ,” katanya dalam satu kenyataan, di sini semalam.

  Guan Eng dalam pembentangan Belanjawan 2019 berkata, Great Eastern bersetuju untuk mencarum RM2 bilion kepada dana pembangunan insurans.

  Bagaimanapun, kelmarin, Great Eastern Holdings Ltd. mendakwa, pihaknya masih belum memberi kata putus berhubung sumbangan sebanyak RM2 bilion bagi memenuhi ketetapan pemilikan asing di Malaysia. – UTUSAN ONLINE

  Reply

  1. Puak yang kalah di Pru14 mesti lah banyak rungutan. Apa saja akan di rungut nya, termasuk isu2 yang mereka tak buat apa masa memerintah.

   Bila dah masuk longkang, susah lah mereka nak keluar. Akan terus di longkang di Pru15. Terutama sebab imej Najib sebagai pencuri, perompak, pelanun – kata2 TDM (berkaitan RM2.6 bilion lenyap dari 1MDB).

 38. NAMPAK SANGAT PARTI BABI HUTAN BELA TOKEY CINA

  Orang kaya tak dikenakan cukai kemewahan?……

  KUALA LUMPUR – Kerajaan tidak bercadang mengenakan cukai kemewahan terhadap golongan kaya di negara ini bagi menggelak kejutan terhadap pasaran modal dan kewangan.

  Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata, kerajaan kini dalam proses memulihkan kedudukan fiskal defisit yang dihadapi negara dan sebarang pengenalan cukai sedemikian seperti cukai keuntungan modal dikhuatiri akan menjejaskan usaha tersebut.

  Mengulas lanjut, beliau berkata kerajaan telah menubuhkan Jawatankuasa Reformasi Cukai untuk mengkaji cukai-cukai yang akan dilaksanakan dalam Belanjawan 2019.

  Bagaimanapun, katanya, cukai kemewahan tidak diketengahkan setelah ia mendapat maklum balas daripada beberapa pihak termasuk Bank Negara, Suruhanjaya Sekuriti (SC) dan Kementerian Kewangan.

  “Ini berikutan kebimbangan pulangan yang diterima oleh kerajaan tidak akan seimbang dengan kesan impak negatif terhadap pasaran modal dan juga kedudukan kewangan.

  “Oleh itu, jika langkah itu dijalankan dalam keadaan fiskal yang agak mencabar ini, ia juga akan merupakan satu kejutan kepada pasaran modal dan kewangan,” kata Lim menjawab soalan tambahan Hassan Abdul Karim (PH-Pasir Gudang) dan Datuk Seri Ronald Kiandee (BN-Beluran) pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

  Hassan dan Kiandee bertanya kepada Lim kenapa kerajaan tidak mahu mengenakan cukai kemewahan kepada golongan kaya sebagai satu langkah untuk meningkatkan pendapatan kerajaan.

  Lim berkata cukai sedemikian juga tidak dikenakan oleh negara-negara jiran.

  “Saya fikir apa yang kita patut buat sekarang ialah kita jangan terlalu ghairah sehingga kita kejutkan sistem secara keseluruhan,” katanya.

  Katanya, kerajaan juga telah menyasarkan tempoh tiga tahun untuk memulihkan kedudukan fiskal dan kewangan negara, sekali gus meletakkan semula Malaysia ke landasan yang betul.- Bernama

  Reply

  1. PARTI KATAK BAWAH TEMPURUNG KALAH PRU14 COBA MENULIS KOMEN DI BLOGS.

   PEMIKIRAN MASIH KATAK BAWAH TEMPURUNG. SUSAH NAK TUKAR SEBAB GELAP DI BAWAH TEMPURUNG.

 39. Sebab itu ramai tak setuju Muhyiddin jadi PM. He is so naive, not a material for PM.

  Weaknesses in PH are undeniably a plenty.

 40. BALING BATU SEMBUNYI WANG

  Dari beberapa sumber yang di percayai, sejumlah besar duit bernilai €2 bilion telah di pindahkan dari Kepulauan Cayman ke Labuan, Malaysia pada 04 September, 2018…
  Pemindahan tersebut telah di buat atas nama MTD Labuan Berhad…

  Hubungan Antara MTD Group Dan Dr. Mahathir

  Lembaga Pengarah MTD Capital Berhad
  Tan Sri Dato’ Dr. Nik Hussain b Abdul Rahman (Kiri)
  Tan Sri Dr. Azmil Khalili (Tengah)
  Dato’ Nik Hussin b Abdul Rahman (Kanan)

  Persoalannya, apakah ‘turnover’ dan keuntungan yang di perolehi oleh MTD Labuan Bhd dan adakah MTD Labuan Bhd. mempunyai kaitan dengan Perdana Menteri Malaysia sekarang ini iaitu Dr. Mahathir…

  Tan Sri Dr. Azmil Khalili juga salah seorang ahli Lembaga Pemegang Amanah Perdana Leadership Foundation yang di bawah kekuasaan Mahathir…

  Pemegang saham terbesar dan juga Ketua Pegawai Eksekutif MTD Group, Tan Sri Dato’ Dr. Nik Hussain ialah menantu kepada sahabat karib Mahathir…

  Semasa Dr. Mahathir menjadi perdana menteri kali pertama, beliau pernah di lantik sebagai timbalan menteri di dua kementerian iaitu Kementerian Kerjaraya dan juga Kementerian Komunikasi dan Pos…

  Dari sumber2 yang di percayai, kebelakangan ini beliau di lihat bersama2 dengan Ketua Menteri Melaka, Adly Zahari untuk membincangkan projek Pulau Melaka…

  Apakah Datuk Seri Anwar Ibrahim Juga Bersubahat Atau Beliau Tiada Maklumat

  Kalau kita masih ingat lagi, beberapa tahun yang lepas, sebelum PRU 13, Anwar Ibrahim dan Rafizi pernah menggemparkan rakyat Malaysia melalui pendedahan mereka mengenai pembelian syarikat arak San Miguel di Filipina oleh Mirzan Mahathir iaitu anak kepada Mahathir…

  Anwar juga mendedahkan, bagaimana dengan keuntungan dari syarikat arak San Miguel, telah di gunakan oleh Mirzan untuk mengambil alih syarikat Esso dan di jenamakan semula dengan nama Petron…

  Bukanlah menjadi rahsia, Petron telah merampas dari Petronas sebahagian dari kontrak membekalkan bahan api kepada semua kenderaan jabatan kerajaan di Malaysia…

  Persoalannya sekarang, apakah Anwar Ibrahim tiada maklumat mengenai pemindahan wang sebesar ini atau beliau sengaja ‘membisu’ untuk menggunakan isu ini sebagai senjata sekiranya Dr. Mahathir enggan melepaskan jawatan perdana menteri kepada beliau atau pun adakah Anwar juga adalah juga sebahagian dari komplot pemindahan wang ini!!!

  Dari Mana Sumber Wang Tersebut Dan Apakah Tujuan Wang Tersebut Di Pindahkan

  Agak mencurigakan bila sejumlah wang yang begitu besar di pindah masuk ke Malaysia dan pihak yang terlibat MESTI memberikan penjelasan dari manakah sumber wang itu, kenapakah selama ini wang itu di simpan di Kepulauan Cayman dan kenapakah wang itu di pindahkan dari Kepulauan Caymen dan sekiranya pihak MTD Labuan Bhd mendakwa wang itu milik mereka maka mereka perlulah menunjukkan bukti apakah perniagaan yang mereka lakukan di kepulauan Caymen sehingga mampu menjana keuntungan sehingga €2 bilion…
  Penjelasan dari pihak terlibat sangat penting supaya rakyat tidak tersalah anggap mengatakan duit itu adalah sebahagian dari ‘kawtim’ atau ‘ang pow’ dari Jho Lo kerana umum mengetahui ayah kepada Jho Lo ialah kawan karib Dr. Mahathir dan pada 27 September 2018, Dr. Mahathir sendiri mengakui ada bercakap dengan Jho Lo, 23 hari selepas duit itu di bawa masuk ke Malaysia dari Kepulauan Cayman!!!

  Kenapa mereka menyimpan duit tu di Kepulauan Cayman…������

  Sebab simpanan di Kepulauan Cayman di kecualikan dari cukai jadi selain melarikan diri dari cukai maka sukar untuk di kesan punca dari mana datangnya duit tu…

  Mengapa ‘Wartawan Tersohor’ Clare Rewcastle Brown Membisu

  Kita juga agak musykil, ‘wartawan hebat sepanjang zaman’, Clare Rewcastle Brown, seakan2 tak berminat atau tak ada makkumat tentang pemindahan duit tersebut…

  Ini bukan lagi andaian atau kemungkinan sebab ianya di sertakan dengan ‘hard evidence’ hitam putih…

  Agak pelik bila wartawan tersohor tertinggal bas dalam isu panas macam nie!!!

  Dr. Mahathir yang di katakan pernah menyelamatkan ekonomi Malaysia masa krisis kewangan 1998 dengan menambat ringgit pada kadar USD 1 = RM3.80, sekarang nie buat2 bodoh pulak bila nilai ringgit terus2an jatuh hingga ke paras terburuk USD 1 = RM4.17…������

  Sama ada suratan atau kebetulan dan besar kemungkinan juga memang sengaja di rancang, tapi hakikatnya dengan nilai ringgit yang makin jatuh, nilai €2 bilion tu tentunya akan jadi lebuh besar bila di tukarkan pada RM…

  Jadi bolehlah tuan ampunya duit tu beli lagi banyak aset…

  Maksudnya, bila Mahathir serah kuasa nanti, perdana menteri yang baru tak akan mampu godak @ siasat perkara2 yang di curigai pada anak2 dan kroni Mahathir…

  Sebabnya, kekayaan dan aset anak2 dan kroni Mahathir mampu gugat ekonomi Malaysia…

  Apa taknya, minyak depa pegang, pegangan saham dan ekuiti serikat besar depa pegang, sekali depa sergah Bursa Malaysia, harga saham berdesup2 jatuh, sekali depa putuskan bekalan minyak, separuh kenderaan gomen tak jalan, sekali depa boikot IPP, satu Malaysia gelap nanti…

  Muga Shukri Dan Mohd. Fuzi Di Berikan Hidayah

  Kita tahu dan sangat2 faham, bukan mudah untuk SPRM dan PDRM untuk membongkar rahsia di sebalik pemindahan duit tu…

  Kalau bukti tak kukuh maka kita dah tahu apa jawapan Dr. Mahathir nanti, ‘TAK TAHU’…

  Cuma kita mampu berdoa supaya Allah swt berikan hidayah, keberanian dan kekuatan pada Shukri (SPRM) dan juga Mohd. Fuzi (PDRM) untuk membongkar segala2nya…

  Rakyat Malaysia berhak tahu dari mana punca duit tu, kenapa di simpan di Kepulauan Caymen, berapakah jumlah sebenar yang di simpan di sana dan adakah lagi duit2 yang di simpan di tempat2 lain…

  Dan soalan yang terbesar ialah kenapa selepas Dr. Mahathir jadi perdana menteri baru duit tu di bawa masuk dengan tergesa2 iaitu kira2 3 bulan sebelum arahan BNM di kuatkuasakan!!!

  Sekiranya Shukri dan Mohd. Fuzi enggan atau sengaja atau takut untuk bongkarkannya maka di Padang Mahsyar nanti sediakanlah jawapan di depan Allah swt nanti…

  Satu permintaan mesra pada Shukri, HAPUSKANLAH AIR MATAMU, jadilah JANTAN yang sebenarnya, bongkarkan sehala kebenaran, In Sya Allah, di Padang Mahsyar nanti, Allah swt akan memandang dengan pandangan kasih sayang…

  Terfikir juga, Menteri Kewangan kita tahu tak tentang perkara nie…

  Mustahil pemindahan duit yang camnie punya besar tapi Menteri Kewangan tak tahu…

  Entah2, Menteri Kewangan dah ‘termakan dedak’ dan arahkan Gabenor BNM tutup mulut!!!

  Tanya jer…

  Sebab per, kalau ikut tukaran terkini, €2 bilion bila tukar pada RM, nilainya lebih kurang RM9.7 bilion!!!

  Banyak tu, bukannya RM9.70, mustahil Menteri Kewangan dan Gabenor BNM tak tahu

  Kita harap pihak media antarabangsa akan mula menyisat dan bongkarlan kebenaran tentang pemindahan duit €2 bilion…

  Akhir kata, sudah2lah tu menipu dan merompak harta rakyat Malaysia sebab satu masa nanti bila segala2nya terbongkar, takut2 nanti, bila kemarahan rakyat Malaysia dah sampai kemuncak, takut tak tertanggung nanti…

  Sumber : Fathima
  Virtual Journalist
  http://theunspinners.blogspot.com

  : Banyak teori mengenai duit kekayaan Mahathir, tapi setakat ini tak ada yang berani untuk buat pendedahan terbuka

  Reply

 41. JANJI BULAN BINTANG DAN IMDB HANYA MODAL NAK SISIHKAN MELAYU DAN ISLAM PADAHAL KORUP PH APA KURANGNYA

  Kerajaan Pakatan harapan sejak dari pembangkang lagi, mereka dimonopoli oleh orang-orang yang mempunyai agenda untuk mencabul, merobek kekuatan Melayu dan Islam dalam negara kita.”

  Demikian ucapan semangat Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki pada Perhimpunan Rakyat Bantah ICERD di Kompleks Sogo, Kuala Lumpur hari ini.

  Beliau berkata, keharmonian agama dan kaum dibentuk oleh asas yang kukuh melalui kontrak sosial yang dimeterai ketika merdeka dahulu, bahkan kontrak ini juga adalah asas kepada pembentukan Perlembagaan Persekutuan hari ini.

  Katanya, Perlembagaan telah meletakkan beberapa ‘tiang seri’ yang membentuk asas negara, termasuk Islam sebagai agama negara, namun ianya tidak menjadi sebab untuk mana-mana agama lain dinafikan hak mereka.

  “Kerana apa (negara ini istimewa), kerana kita ditautkan, kita disepadukan, kita diperkukuhkan dengan kontrak sosial ketika merdeka dahulu, dan kontrak inilah yang telah membangunkan Perlembagaan Persekutuan,” katanya.

  Mengulas lanjut Asyraf berkata, Malaysia boleh berbangga dengan sikap orang Islam yang menghormati agama-agama lain.

  Justeru, katanya, asas yang ada ini jangan dirobek, termasuklah Islam sebagai agama Persekutuan serta hak keistimewaan Bumiputera.

  “Tiada satu negara di dunia ini yang mempunyai cuti paling banyak kecuali di Malaysia. Deepavali kita cuti, Krismas kita cuti, Thaipusam kita cuti, Tahun Baru Cina kita cuti, banyak cuti di Malaysia.

  “Sebab apa? sebab inilah kekuatan kita, kita menghormati agama-agama lain, tetapi asasnya Islam jangan dirobek, Islam sebagai Agama Persekutuan, begitulah juga hak keistimewaan Melayu dan Bumiputera,” katanya.

  Reply

 42. Mujahid dibidas, Syiah dah jelas aliran sesat

  Kuala Lumpur: Cadangan untuk menetapkan satu garis panduan berkaitan perbezaan hukum antara individu menganut Syiah dan mereka mempromosikan fahaman itu tidak praktikal.

  Malah, cadangan itu bertentangan dengan keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan (MFK) berkaitan ajaran terbabit.

  Pendakwah bebas, Dr Mohd Sukki Othman (Dr Syauqi Othman) melihat cadangan itu sebagai tidak boleh dilaksanakan kerana ajaran berkenaan sudah diputuskan sesat dan tidak boleh diamalkan.

  ARTIKEL BERKAITAN : Chandra, Faisal gesa batal fatwa Syiah sesat

  “Tidak boleh…mana boleh kita mengikut ajaran sesat. Cadangan untuk menetapkan satu garis panduan berkaitan perbezaan hukum antara individu mengikut ajaran Syiah dan mereka yang mempromosikan fahaman itu tidak praktikal.

  “Kita dalam hal berkaitan beragama perlu menghormati MFK sebagai badan dipilih menyelesaikan isu dan kekeliruan ummah,” katanya.

  Beliau turut mengingatkan semua supaya sentiasa menghormati MFK dan mengikut apa juga keputusan yang sudah dibuat tanpa mempersoalkannya.

  ARTIKEL BERKAITAN : Peguam Negara mahu ‘buku Syiah’ dihalalkan

  Sementara itu, Penyandang Kursi Sheikh Abdullah Fahim, Institut Islam Hadhari, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Emeritus Datuk Zakaria Stapa berkata, fatwa sudah menetapkan ajaran itu sesat dan tidak sesuai untuk diamalkan di negara ini.

  “Oleh itu, ajaran berkenaan tidak boleh diamalkan dan mereka yang masih berpegang kepada ajaran ini perlu bertaubat.
  PROMOTED CONTENTMgid

  Petaling Jaya Husband In Tears After Exposing His Wife’s 3-Year Secret

  Petaling Jaya Husband Horrified – His Wife Exposes A 3-Year Secret

  These Sultry Slavic Girls Want To Date You
  anastasiabeauties.com

  30-Somethings Seeking A Soulmate, Look No Further
  anastasiabeauties.com

  “Bagaimana kita mahu menetapkan satu garis panduan untuk perbezaan hukuman sedangkan keputusan MFK sudah jelas meletakkan Syiah adalah sesat.

  ARTIKEL BERKAITAN : “Jangan tangkap Syiah lagi” – Ahli Parlimen PH

  “Apa dicadangkan dilihat sangat tidak praktikal dan seharusnya penganut ajaran berkenaan menghormati fatwa yang diputuskan,” katanya.

  Awal minggu lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof mencadangkan satu garis panduan perlu diwujudkan bagi membezakan antara penganut Syiah dan individu yang mempromosikan fahaman terbabit.

  Menerusi laporan itu, Mujahid berkata, biarpun ajaran itu sudah difatwakan sebagai haram, garis panduan itu perlu bagi membezakan hukuman atau tindakan terhadap mereka yang hanya menganut dan individu yang bertanggungjawab mempromosikannya.

  ARTIKEL BERKAITAN : Mufti P Pinang: Fatwa Syiah ‘sesat’ boleh disemak semula

  Zakaria berkata, semua pihak perlu memahami bahawa Syiah bukan agama lain, ia adalah satu aliran yang difatwakan sesat dan ia berbeza dengan agama lain.

  “Perlembagaan membenarkan agama lain diamalkan secara aman dan tidak boleh disebarkan, namun Syiah tidak begitu kerana ia satu ajaran sesat dan bukan agama lain yang diperuntukkan dalam Perlembagaan,” katanya. – HM

  © Mujahid dibidas, Syiah dah jelas aliran sesat – Abu Leman

  Sumber: http://www.abuleman.com/2018/11/mujahid-dibidas-syiah-dah-jelas-sesat.html

  Reply

 43. Kalau benar “Khabar angin di pasaran … kemungkinan wujudnya amalam kronisme dalam penganugerahan tender ini”, maka KEDN perlu di kutuk se kutuk2 nya.

  Bukan sahaja salah tapi amat bodoh KDN menjemput para kontraktor ke Pertandingan Golf Hari Pendaftaran Negara memberi mereka peluang bergesel bahu dengan pegawai2 kanan KDN, antaranya Ketua Setiausaha KDN, Alwi Ibrahim yang ada peranan menilai tender,

  Tiada maaf bagi nya, perlu di balun, di tibai dan di bantai bagi mengelakkan rasuah dalam apa bentuk sekali pun.

  1. Heeerp..yang kau sibuk2 pasal benda ni apasal lak..jeles lah tu tak dapat jemputan..betul tak???

   1. Budak kecik jangan lah blogging di blogs orang dewasa.

    Pergi lah main2 di blogs bebudak.

  2. Kutuk tak jadi ape pon…madey tetap bapak kroni..

 44. kERAjaan KRONISME & KELENTONG KRASI

  Kerajaan persekutuan sedang berusaha untuk menentukan cara agihan wang royalti petroleum kepada negeri Kelantan, kata Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

  Beliau berkata, cadangan kerajaan untuk memberi 20 peratus royalti minyak daripada hasil keuntungan sebelum ini tidak dipersetujui kerajaan negeri Kelantan.

  “Kita sedang berushaa bagaimana nak bagi royalti kepada Kelantan, caranya kita akan tentukan,” katanya ketika ditanya pada sidang media selepas menghadiri Majlis Beramah Mesra Harapan Kelantan bersama perdana menteri di Kota Bharu, hari ini.

  Sebelum ini Harapan melalui manifesto PRU14 menggariskan royalti akan diberikan kepada negeri Kelantan dan Terengganu yang sebelum ini diabaikan oleh BN.

  Kerajaan persekutuan yang kini ditadbir Harapan mencadangkan 20 peratus daripada keuntungan untuk diberikan kepada negeri berkenaan.

  Kelantan bagaimanapun tidak bersetuju dan menegaskan mahu jumlah royalti disalurkan mengikut perjanjian asal iaitu lima peratus.

  Kerajaan PH telah memutar manifesto 20% kepada 20 peratus daripada keuntunganbukan pengeluaran dengan niat nak kurangkan royalti Kelantan.

  “Royalti 20 peratus daripada keuntungan, bukan keseluruhan, mereka kurang setuju, mereka nak jadikan sebahagian daripada kos keseluruhan.

  : Bukan itu sahaja, mereka juga nak guna duit royalti itu untuk kuatkan PH dengan menyalurkan kepada Husam seperti UMNO buat sebelum ini

  Reply

 45. Ketua Audit Negara pula sahkan Kerajaan PH yang sebenarnya curi duit ‘refund’ GST

  Sebelum ini Ketua Pengarah Kastam (JKDM) sahkan kerajaan PH mencuri duit ‘refund’ GST dan betapa berbohongnya Lim Guan Eng.Terbaru Ketua Audit Negara pula mengesahkan penipuan Lim Guan Eng dan kerajaan PH sebagai pencuri sebenar

  Ogos lalu Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) mengakui tuntutan bayaran balik GST sebanyak RM82.9 bilion tidak dibayar sepenuhnya.

  Bagaimanapun kata Ketua Pengarahnya, Dato’ Sri Subromaniam Tholasy dari April 2015 hingga penghujung Mei 2018, RM63.9 bilion bayaran yang telah dipindahkan ke akaun amanah.

  “JKDM ada menuntut RM82.9 bilion daripada Mesyuarat Tabung Amanah Bulanan ini untuk tujuan pembayaran balik GST dalam tempoh 1 April 2015 sehingga 31 Mei 2018 tetapi jumlah penuh tidak dipindahkan kepada Tabung Amanah.

  “Oleh itu, pada 31 Mei 2018, Tabung Amanah masih memerlukan dan mengalami kekurangan untuk membayar tunggakan bayaran balik cukai GST sebanyak RM19.4 bilion,” katanya ketika itu.

  Kenyataan KP JKDM ini membuktikan Kerajaan BN sebelum ini telah membayar RM63.9 bilion tuntutan GST yang dimasukkan ke tabung amanah dari Kumpulan Wang Disatukan. Tidak hilang dan dirompak sebagaimana tuduhan Lim Guan Eng.

  Bakinya sehingga 31 Mei 2018 belum dibayar sejajar dengan peralihan kuasa selepas PRU 14 bermula 10 Mei 2018. Maka kerajaan Pakatan Harapannya yang mencuri duit ‘refund’ GST itu.

  [ARTIKEL BERKAITAN- KP Kastam Sahkan Kerajaan PH yang curi duit ‘refund’ GST

  Kali ini Ketua Audit Negara pula mengesahkan sebenarnya kerajaan PH pencuri duit ‘refund’ GST itu. Sudah berkuasa tidak mahu bayar.

  Ikuti artikel Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak dalam facebooknya yang dipetik oleh media massa sebagai “Terima kasih Ketua Audit Negara”.

  Setelah kerajaan BN dan saya dituduh berulangkali telah “rompak” RM19.2 bilion wang tuntutan balik input GST oleh Guan Eng, saya telah menunggu agak lama untuk Laporan Audit Negara terhadap isu bayaran balik input GST diterbitkan.

  Alhamdulillah, laporan ini akhirnya keluar pagi ini. Kebenaran itu pasti.

  Laporan Audit menunjukkan bahawa jumlah wang input GST yang belum dibayar balik setakat 5 Jun 2018 sebenarnya ialah RM19.47 bilion (Gambar A).

  Jumlah yang telah diluluskan tetapi belum dibayar hanya RM1.45 bilion dan ini juga kerana pelbagai masalah seperti akaun penerima ditutup, dibeku ataupun kurang dari 30 hari.

  Sebanyak RM3.90 bilion merupakan tuntutan pulang balik yang tiada pembekalan bercukai dan sejumlah RM3.52 bilion yang masih dalam siasatan – bermakna wang ini mungkin tidak sah untuk dibayar balik.

  Tunggakan yang terbesar pula ialah jumlah RM9.65 bilion yang dikategorikan sebagai wang dalam semakan. Tetapi, laporan audit juga mengesahkan bahawa bahagian terbesar tunggakan ini ialah dari 90 hari ke bawah. (Gambar B)

  Tuntutan untuk bulan April dibayar pada bulan Mei manakala tuntutan untuk bulan Mei dibayar pada bulan Jun.

  Ini bermaksud bahawa jikalau wang input GST lambat dibayar balik, ianya ialah kesalahan kerajaan PH sendiri.

  Yang tidak semak dan tidak bayar ialah PH sendiri.

  Laporan audit juga mengesahkan bahawa sebelum ini, pihak kastam di bawah pentadbiran BN dianggap cekap untuk membayar balik tuntutan GST (gambar C).

  Setakat akhir tahun 2017, 98.6% dari tuntutan bayaran balik dibayar dalam tempoh kurang dari 100 hari.

  Hanya 0.06% dari tuntutan yang diluluskan dibayar balik dalam tempoh 200 hari ke atas.

  Terima kasih kepada Jabatan Audit Negara untuk mengesahkan bahawa Guan Eng sebenarya seorang penipu bersiri dan cuba tai-chi kelemahan dan kedangkalan sendiri untuk menyalahkan kerajaan BN dahulu.

  Laporan Audit ini juga menunjukkan bahawa ada jumlah yang sangat besar bagi tuntutan bayaran balik yang mungkin tidak sah atau menunjukkan percubaan untuk menipu kastam iaitu RM3.90 bilion untuk mereka yang tiada pembekalan bercukai (no output tax) dan sejumlah RM3.52 bilion yang masih dalam siasatan.

  Oleh itu, saya hairan mengapa Guan Eng tergesa-gesa untuk menjarah wang Petronas berpuluh-puluh bilion untuk tahun depan dengan alasan mahu membayar balik tuntutan-tuntutan ini. – Mohd Najib Razak

  # LINK

  KOMEN : Makin hari makin terbongkar…rakyat kena kembali kepada parti berasaskan Islam

  Reply

 46. Apa Agenda Tersirat Dari Cadangan Penghapusan Identiti Agama Dan Bangsa?

  1. Cadangan supaya dibuang agama dan bangsa pada kad pengenalan kononnya bagi memelihara perpaduan mengandungi maksud jahat tersirat iaitu secara halus dan perlahan menghakis keistimewaan Islam dan Melayu yang menjadi identiti negara bernama Malaysia. Agama dan bangsa adalah identiti diri yang menjadi punca perpaduan sebuah masyarakat seperti Malaysia bukannya pertembungan dan perpecahan.

  2. Cadangan ini adalah bunga-bunga idea Malaysian Malaysia yang diperjuangkan oleh DAP. Ia juga petanda bahawa perjuangan meratifikasi ICERD yang akan menghapuskan Islam dan Melayu di negara Malaysia sebenarnya sedang berjalan. Ia digerakkan dengan pelbagai cara dan helah.

  3. Indentiti agama dan bangsa tidak boleh dihapuskan bahkan ia adalah identiti yang mesti dipertahankan. Kepelbagaian kaum adalah fitrah penciptaan alam oleh Allah s.w.t.. Manakala agama adalah pilihan diri sendiri berpandu petunjuk wahyu dan akal. Kedua-duanya menjadi keunikan identiti seseorang. Keunikan identiti perlu disantuni dengan betul kerana ia dapat memperteguh perpaduan dalam kalangan warganegara.

  4. Menyantuni kelainan ini Allah s.w.t. memerintahkan supaya manusia saling berta’aruf (al-Hujuraat 49:13) iaitu berkenal-kenalan antara satu sama lain antaranya dengan beramah-mesra dan menghormati hak orang yang berbeza bangsa dan agama supaya dapat menunaikan tanggungjawab sewajarnya terhadap mereka.

  5. Bukan kerana agama atau bangsa seseorang, perpaduan dalam kalangan kita menjadi bermasalah apatah lagi pernyataan agama dan bangsa pada kad pengenalan. Tetapi perpaduan menjadi masalah apabila ada individu dan kelompok yang tidak mahu mengiktiraf sejarah pembentukan negara Malaysia.

  6. Perpaduan dalam kalangan kita juga bermasalah apabila ada pihak tidak mahu mengetahui dan sengaja tidak menghormati hak penganut agama dan bangsa lain lebih-lebih lagi yang merupakan populasi majoriti di negara ini.

  7. Jangan dijolok sarang tebuan wahai saudara!
  Sekian.
  “Islam Memimpin”

  DATO’ DR. MOHD KHAIRUDDIN AMAN RAZALI AT-TAKIRI
  Ahli Parlimen Kuala Nerus

  KOMEN : Tiada agenda melainkan wujud pengkhianatan daripada bangsa sendiri

  Reply

 47. PH sengaja cari alasan untuk bayar deviden Tabung Haji rendah tahun ini

  Ada satu laporan oleh media Singapura yang dimiliki kerajaan Singapura semalam (Ahad), yang tiba-tiba memetik orang dalam yang tidak dinamakan bahawa Tabung Haji telah kekurangan dana RM4 bilion.

  Tuduhan ini tidak mendakwa RM4 bilion telah dirompak ataupun di curi tetapi mendakwa ada pemalsuan akaun yang membolehkan Tabung Haji untuk membayar dividen yang lebih tinggi dari sepatutnya untuk tahun-tahun yang lalu.

  Pokoknya ialah ia satu tuduhan berat di mana Tabung Haji didakwa terlebih bayar dividen kepada semua pencarum untuk beberapa tahun.

  Berat tuduhan ini. Iaitu membayar dividen yang terlalu tinggi. Alangkah kejamnya TH ini.

  Bagaimana agaknya sebuah akhbar Singapura adalah media yang ‘membongkar’ isu ini pada minggu sama himpunan 812 yang dijangka disertai jutaan rakyat bakal diadakan? Siapa yang bercakap dengan akhbar milik kerajaan Singapura itu?

  Bagaimana ini boleh terjadi pada ketika TH telah diaudit dan aset dinilai dengan teliti? Juga, anda perlu tahu bahawa TH dijamin sepenuhnya oleh kerajaan dan pendeposit tidak berada dalam situasi wang mereka akan hilang.

  Saya lebih pelik dengan cadangan-cadangan yang diberi oleh orang dalam tidak bernama ini kepada media milik kerajaan Singapura ini untuk mengatasi masalah RM4 bilion ini.

  Cadangan ini tidak lain dan tidak bukan ialah untuk Tabung Haji mengisytihar dividen yang jauh lebih rendah pada tahun ini untuk mengurangkan “jurang” RM4 bilion ini.

  Semua tahu bahawa pasaran saham dan ekonomi kita berada dalam prestasi buruk sejak PRU14. Sudah tentu dividen akan lebih rendah untuk tahun ini.

  Saya jangkakan kerajaan PH akan gunakan ‘kisah RM4 bilion’ ini sebagai alasan untuk menyalahkan BN dan mengisytihar dividen yang rendah untuk TH.

  Tabung Haji di bawah kerajaan PH terpaksa membayar dividen yang sangat rendah tahun ini kerana kerajaan BN telah membayar dividen yang terlebih tinggi untuk tahun-tahun yang lepas.

  Jalan yang paling mudah ialah untuk reka satu cerita untuk menyalahkan BN.

  NAJIB RAZAK

  KOMEN : Ada logik juga… Mahathir pembelit nombor satu.. No 2 kedekut dia ingat duit negara duit bapak dia

  Reply

 48. It Was Daim Who Sold The KTM Tanjung Pagar Land
  By MT Webmaster

  (FMT) – Former prime minister Najib Razak today refuted allegations that he had sold the KTM land in Tanjung Pagar, Singapore.

  Najib said many did not seem to understand the issue.

  He said the original agreement to stop the train station at Tanjung Pagar and convert the land was not decided by him but was instead negotiated by the finance minister in 1990.

  In 1990, under the then Prime Minister Dr Mahathir Mohamad, Daim Zainuddin was the finance minister.

  The Pekan MP said under the 1990 agreement, Malaysia agreed to shift the station in Tanjung Pagar to a new station in Kranji.

  “As compensation, Malaysia was to develop three packages of land belonging to KTM in Tanjung Pagar, Kranji and Woodlands in a joint venture with the Singapore government, at a ratio of 60% for Malaysia and 40% for Singapore.

  “After the government, under the fourth prime minister, inked the agreement, they also did not want to honour this agreement and asked for the three land packages in Bukit Timah, also belonging to KTM, to be included,” he said in a Facebook post.

  Najib said Singapore subsequently agreed to include the Bukit Timah land in the joint development plan, but Malaysia still refused to honour the agreement due to a feud with the city state on several issues at the time.

  “As a result, the agreement and the KTM plots of land were left like that for 20 years without a single sen earned,” he said.

  The former Umno president said the land were initially given to KTM in 1918 under the Railway Act at the time.

  The plots were on 999-year lease, and its use was only limited to railways. It could not be developed or used for other projects.

  Najib pointed out that most of the plots were too narrow because the railway tracks were by nature not wide.

  “If Singapore does not agree with us and does not convert the land use, those plots of KTM land will just be left to rot.

  “You wait another 999 years, it will not bring a single sen to anyone. Moreover, we will need to pay land tax to Singapore,” he said.

  Najib said in 2010, he then negotiated with the Singapore government and reached a new agreement where the city state would give four land packages at Marina Bay (nearby Marina Bay Sands) and two packages at Ophir-Rochor, as an exchange for one land package in Tanjung Pagar, one package in Kranji, one in Woodlands and three packages in Bukit Timah.

  He said anyone who knew Singapore would know that the land in Marina Bay is the most valuable in the country, while Ophir-Rochor is Singapore’s new central business district.

  “It is far more valuable than the land in Bukit Timah and Kranji,” he said.

  The plots of land, Najib said, were jointly developed by Malaysia and Singapore, under M-S Pte Ltd, where 60% of the ownership is placed under Khazanah Nasional Berhad.

  The project in Marina Bay, named Marina One, is valued at S$7 billion (RM21.3 billion), while the Ophir-Rochor project is valued at S$4 billion (RM12.2 billion).

  He said both projects were successfully completed earlier this year, bringing handsome returns to the country.

  “The Marina One project is 3.67 million square feet, covering two 34-storey luxury towers, two 30-storey grade A offices and a shopping mall known as ‘The Heart’.

  “Many well known companies such as Facebook, PwC, Grab, commercial banks, among others, have moved to Marina One and they have begun paying rent to a company owned by Khazanah, which will guarantee continuous long-term returns for us,” he said.

  Najib said several months ago, Singapore media had reported Khazanah, under the Pakatan Harapan government, was negotiating to let go of a 60% stake in M-S Pte Ltd to the Singapore government.

  “Even though the government has denied this, I expect that not too long from now, they will eventually sell it, giving the reason that it is a non-strategic asset,” he added.

  Reply

 49. Penuh dengan komen Atuk Geng Najib mengguna berbagai nama. Sekarang dah berani keluar di atas nama itu, dulu malu sebab asyik dibalun, ditibai dan dibantai.

  Masih terus di buat gitu tiap kali dia keluar. Sebab dia coba sabotaj blog ini dengan komen2 tak ikut tajok pos, menulis karutan2 menggila bayangkan Irah, watak yang di cipta nya sendiri.

  Umur 70an tahun, takda kerja lain, maka mengarut lah dia di sini. Takda guna kpd masyarakat langsung.

 50. DAPAT DANA DARI 7 NEGARA ASING DAN KONGSI GELAP

  Mohamed Razali Bin Abd Rahman bekas orang kanan DAP menceritakan tentang Dana Politik yang diperolehi oleh Parti DAP. Rakaman ini mendedahkan sumber Dana DAP yang dikatakan daripada negara-negara seperti Eropah, United Kingdom, Belanda, Sweeden, Australia dan Us. Mereka juga mendapatkan Dana Politik daripada kontraktor yang telah dibantu mereka bagi mendapatkan projek, kongsi gelap dan rumah urut.

  : Nak saman, terburai semua rahsia

 51. MAHA KONSPIRASI

  Bekas Pengerusi Eksekutif Tenaga Nasional Bhd. (TNB), Tan Sri Ani Arope mendedahkan perancangan ‘Black Out’ seluruh negara pada tahun 1992 yang bertujuan mewujudkan Penjana Tenaga Bebas (IPP) di negara ini.

  Katanya, TNB pada masa itu memiliki 250 jurutera dan adalah mustahil mengatakan kejadian black out disebabkan perancangan lemah syarikat tanaga berkenaan.

  Syarikat pengeluar tenaga yang telah mendapat kadar keuntungan sehingga berbillion ringgit adalah Genting Sanyen Power Sdn. Bhd, Powertek Berhad, Segari Energy Ventures Sdn. Bhd SEV 2nd, YTL Power Generation Sdn. Bhd, ARL Tenaga Sdn. Bhd, TNB Janamanjung Sdn. Bhd, Teknologi Tenaga Perlis Konsortium Sdn. Bhd, Prai Power Sdn. Bhd, GB3 Sdn. Bhd dan Tanjung Bin Sdn. Bhd.

  KUALA LUMPUR (22 Mei 2014): Bekas Pengerusi Eksekutif Tenaga Nasional Bhd. (TNB), Tan Sri Ani Arope mendedahkan perancangan ‘Black Out’ seluruh negara pada tahun 1992 yang bertujuan mewujudkan Penjana Tenaga Bebas (IPP) di negara ini.

  Perkara itu dinyatakan dalam buku beliau ‘Memoir Tan Sri Ani Arope’ setebal 143 surat yang menceritakan permulaan IPP, di mana Unit Perancang Ekonomi (EPU) yang dikuasai Dr Mahathir Mohamad ketika itu memaksa TNB menyerahkan tanah di Paka, Terengganu dan Pasir Gudang, Johor kepada pihak ketiga bagi pembinaan loji janakuasa.

  “TNB mempunyai rancangan untuk menghasilkan lebih banyak tenaga dengan membina loji di Pasir Gudang dan Paka. Pembiayaannya tidak ada masalah dan kredit kami adalah sangat tinggi. Kami mempunyai tanah dan bersedia untuk membina loji.

  “Tetapi kami diberitahu oleh EPU bahawa ia mempunyai rancangan sendiri. Kami diberi amaran oleh EPU bahawa jika loji itu, yang mengambil masa dua bulan untuk disiapkan tidak dibina, Malaysia akan mengalami satu lagi ‘black out’,” katanya dalam temuramah oleh Starbiz baru-baru ini mengenai apa yang berlaku pada tahun 1992.

  Katanya, TNB pada masa itu memiliki 250 jurutera dan adalah mustahil mengatakan kejadian black out disebabkan perancangan lemah syarikat tanaga berkenaan.

  Menurut Ani, selepas peristiwa itu, TNB menghasilkan elektrik pada 8 sen seunit (kwh) dan membekalkannya pada 17 sen seunit. Namun, IPP menghasilkan elektrik pada 23 sen seunit yang menyebabkan TNB perlu mengenakan caj dengan kadar tidak kurang daripada 30 sen seunit.

  Katanya, tiada rundingan dilakukan dan perjanjian itu menyebabkan 20 juta pengguna pada tahun-tahun tersebut tiada pilihan dan terpaksa membayar kenaikan tarif elektrik.

  “Selepas itu, pasukan saya kecewa. EPU hanya memberikan kami terma dan meminta kami bersetuju. Saya kata tidak mungkin,” katanya yang terpaksa meletak jawatan sejurus selepas kejadian itu. Beliau berpendapat perjanjian itu adalah salah dari segi moral dan berat sebelah.

  Berdasarkan laporan tahunan Petronas pada 2008, IPP mendapat subsidi gas berjumlah RM8.1 billion, manakala TNB pula memperoleh sebanyak RM5.7 billion.

  Subsidi itu menyebabkan kontroversi kerana lebih 40% daripada lebihan kapasiti yang dijana setiap tahun adalah sia-sia kerana Malaysia tidak memiliki teknologi menyimpan bekalan.

  “Dengan fasal ambil-atau-bayar dan dengan 40 peratus rizab berlebihan yang kita ada hari ini, seseorang hanya perlu menghasilkan setengah keupayaan seseorang dan dibayar 80 peratus daripada kapasiti yang dipersetujui. Syabas EPU – Unit merampas Ekonomi,” tambah Ani Arope dalam statusnya di Facebook.

  PPA menyebabkan saham TNB jatuh menjunam daripada 20 sen pada tahun 1993 berkurangan kepada 10 sen pada tahun 1994. TNB terpaksa menaikkan tarif elektrik untuk mengekalkan keuntungan syarikat.

  Syarikat pengeluar tenaga yang telah mendapat kadar keuntungan sehingga berbillion ringgit adalah Genting Sanyen Power Sdn. Bhd, Powertek Berhad, Segari Energy Ventures Sdn. Bhd SEV 2nd, YTL Power Generation Sdn. Bhd, ARL Tenaga Sdn. Bhd, TNB Janamanjung Sdn. Bhd, Teknologi Tenaga Perlis Konsortium Sdn. Bhd, Prai Power Sdn. Bhd, GB3 Sdn. Bhd dan Tanjung Bin Sdn. Bhd.

  Sumber: Keadilan Daily

  : Yang ini PH dah bua hati untuk melihat kebenarannya. Yang mereka nampak Najib aje.

  Reply

 52. Najib: 10 tahun saya jadi PM, Khazanah tak pernah rugi……

  Bekas perdana menteri Najib Razak mempertikaikan nilai aset bersih Khazanah Nasional yang turun sebanyak 21.6 peratus menjadi RM25 bilion berbanding jumlah RM91 bilion pada akhir tahun 2018 dan RM116 bilion tahun sebelumnya.

  Katanya, Khazanah merekodkan kerugian RM6.3 bilion untuk tahun 2018 berbanding untung RM2.896 bilion tahun sebelumnya di bawah pentadbiran BN.

  “Dalam tempoh sepuluh tahun saya menjadi PM dan pengerusi syarikat itu, Khazanah tidak pernah rugi.

  “Nilai asetnya juga tidak pernah turun dan naik setiap tahun semasa saya PM.

  “Dalam tempoh sepuluh tahun ini, nilai aset bersih (net asset value) Khazanah telah naik RM82.3 bilion (244 peratus) dari RM33.7 bilion pada akhir tahun 2008 kepada RM116 bilion pada akhir 2017.

  “Setelah PH ambil alih, nilai Khazanah terus jatuh RM25 bilion menjadi RM91 bilion,” katanya melalui satu hantaran di Facebook hari ini.

  Secara sinis bekas perdana menteri berkata, kerugian itu tidak menjadi masalah.

  “Tak apalah, RM91 bilion itu masih banyak.

  “Banyak lagi aset Khazanah boleh jual. Jual lagi semasa harga murah,” katanya.

  Pengarah Urusan Khazanah, Shahril Ridza Ridzuan dalam kenyataan medianya berkata portfolio Khazanah terjejas akibat ketidaktentuan ekonomi global pada 2018.

  Ini menyaksikan pasaran perlahan susulan ketegangan geopolitik serta unjuran lemah pertumbuhan negara pesat membangun.

  Justeru, katanya bagi 2019, Khazanah, akan memberi tumpuan kepada mengimbangkan kembali strategi portfolio dan mengukuhkan kedudukan kewangan.

  Aspek berkenaan termasuk memberi tumpuan kepada aset strategik seperti lapangan terbang di bawah Malaysia Airports, konsesi lebuhraya di bawah PLUS serta Malaysia Airlines.

  “Kami memberi tumpuan kepada aset strategik asas yang memberikan kesan berpanjangan kepada ekonomi Malaysia,” katanya.

  Reply

 53. Sumber SPRM: Tiada kemasukan RM90j dari 1MDB ke akaun rasmi PAS

  Sumber memaklumkan kepada Malaysiakini bahawa pihak berkuasa mendapati tiada dana dari 1MDB disalurkan ke akaun bank PAS.

  Penemuan itu dibuat selepas penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) meneliti akaun bank PAS dalam siasatan ke atas dakwaan yang mengatakan pemimpin parti itu menerima RM90 juta daripada Umno.

  “Tiada kemasukan wang RM90 juta dari 1MDB ke akaun (rasmi) PAS,” kata pegawai yang rapat dengan siasatan kes berkenaan.

  Sumber juga mengesahkan bahawa akaun yang diteliti adalah akaun yang didaftar di bawah nama parti dan bukannya akaun peribadi pemimpin PAS.

  Bagaimanapun, belum dapat dipastikan sama ada SPRM sudah selesai meneliti akaun peribadi pemimpin PAS yang dikaitkan dalam siasatan yang dilancarkan suruhanjaya itu enam hari lalu.

  Cubaan untuk mendapatkan ulasan dan perkembangan terbaru berhubung kes itu dari pegawai atasan SPRM tidak berhasil.

  Difahamkan, pegawai SPRM bersifat lebih tertutup berhubung siasatan berkenaan selepas Ketua Pesuruhjaya SPRM Shukri Abdull berkata beliau tidak mahu sebarang spekulasi berhubung kes itu.

  Rabu lalu, SPRM dalam kenyataan medianya mengesahkan memulakan siasatan ke atas dakwaan penyaluran dana berkenaan selepas menerima laporan.

  Laporan itu, yang menurut SPRM dilaporkan oleh orang awam, dibuat selepas Presiden PAS Abdul Hadi Awang bersetuju untuk membuat penyelesaian luar mahkamah berhubung kes saman fitnah ke atas Sarawak Report.

  Saman berkenaan berhubung laporan portal Sarawak Report pada 2016 yang mendakwa PAS menerima dana RM90 juta daripada Umno sebagai balasan kepada sokongan yang diberikan kepada parti berkenaan.

  Turut didakwa bahawa dana berkenaan kemungkinan datang dari 1MDB.

  Sejak siasatan bermula, SPRM dilaporkan telah merakam keterangan daripada beberapa pemimpin PAS termasuk Anggota Jawatankuasa Pusat Nik Abduh Nik Abdul Aziz dan bekas pengerusi Bersih, S Ambiga.

  KOMEN : Makin menarik, tunggu siapa yang kena

  Reply

 54. Bergema Presiden PAS tarik saman SR

  Berita besar dan gempar selepas Pakatan Harapan boleh dikalahkan di Cameron Highlands ialah kejutan Presiden PAS menarik samannya atas Sarawak Report demi diselesaikan di luar mahkamah.

  Gemanya diduga berakhir jika PRK Semenyih PH dikalahkan lagi. Jika PH menang juga, gema tidak disangka PAS itu berdengung lagi.

  Sekalian seteru rasa terhibur atas tindakan politik PAS itu sebagai ubat kekalahan PH/DAP di Cameron Highlands. Bersorak semua justeru ia dikira memalukan PAS yang amat sangat.

  Adakah PAS malu? Tidak boleh kata ia tidak malu kecualilah ia parti yang tidak pemalu. Memang malu. Malunya dua minggu saja. Lepas itu hilanglah malunya.

  Saya dipanggil semula hadir mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat setelah lebih 10 tahun rehat. Setiap mesyuarat lebih setahun lalu dibentangkan perkembangan Sarawak Report itu. Mesyuarat dimaklumkan kes itu sedap bagi PAS.

  Setahun dulu saya ziarah Tun Salleh Abas di Kuala Terengganu. Dia mentelaah buku tebal yang PAS beri laporan perbicaraan kes itu di Mahkamah London. Katanya pada saya, tidak hujah wartawan Inggeris itu yang dapat dipegang. Karut belaka.

  Setiap mesyuarat kami bincang tentang kos perbicaraan yang besar. Lagi lambat ia selesai lagi banyak duit diperlukan. Semuanya dibuat dalam matawang pound sterling. Beban kewangan itu bertambah apabila Ringgit jatuh terutama sejak PH berkuasa.

  Sumber duit PAS dari penyokongnya. Mereka tidak pernah culas menyumbang. Demikanlah sejak 68 tahun lalu. Sejak kerajaan baru ini harga semua barang dan perkhidmatan melambung. Dulu sudah tinggi, kini bertambah tinggi.

  Beban hidup sekalian penyokong PAS sudah bertambah payah. Mereka terpaksa bagi dua pendapatan antara keperluan hidup harian dan menampung kos saman di England. Ahli tidak lari dari tanggungjawab melainkan lari dari parti.

  Jika saman itu diteruskan penyokong PAS dan keluarganya mungkin terpaksa bergilir hari. Jika ini yang pimpinan putuskan ahli sedia puasa hingga tidak diketahui bila mereka berbuka.

  Perjuangan PAS itu panjang dan keperluannya banyak, bukan sekadar menghadapi Sarawak Report. Banyak lagi duit dan tenaga diperlukan untuk menyekat penguasaan total PH membentuk non-Malaysian Malaysia.

  Saya suka saman itu tidak diteruskan. Cukuplah dengan aduan kita kepada mahkamah duniawi bagi mendapat keadilan atas angkara Sarawak Report itu. Saya tidak salahkan sesiapa atas aduan kepada kejaksaan London yang mahal itu. Kepercayaan semua kejaksaan London lebih meyakinkan dari pengamal undang-undang dalam negeri.

  Saya sarankan kepada mesyuarat, mari kita kembali mengadu kepada Allah seperti Tuan Guru Nik Abdul Aziz di bawah pimpinan Dato’ Asri buat, membaca Yasin serentak oleh semua pihak di seluruh negara, mohon Allah lepaskan PAS dari fitnah. Dua kali itu dibuat atas isu berlainan.

  Gara-gara fitnah itu PAS ditentang dari BN, kalah di Kelantan. Saya tanya Tuan Guru Nik Abdul Aziz, apa jadi dengan Yasin kita? Dari menteri biasa Mahathir naik jadi TPM dan jadi PM.

  Jawab Tok Guru, kita tidak tahu cara mana Allah perkenan munajat kita. Sabar dan yakin, Allah mendengar rayuan hamba-Nya yang teraniaya.

  Tiga tahun berlalu, PAS diilhamkan mempromosi konsep kepimpinan ulama, PAS pulih dari krisis politik tertendang dari BN, PAS bertambah kuat. Tahun 1990 PAS kembali 100 peratus berkuasa di Kelantan, Tuan Guru Nik Abdul Aziz jadi Menteri Besar.

  Mari baca Yasin serentak. Apalah malunya menyelesaikan saman di luar mahkamah? Yang aula kini berdua Umno rampas Putrajaya dari PH dalam PRU15.

  “Islam Memimpin”

  – PAK SUBKY LATIF

  Reply

 55. Kenapa PAS sokong BN, selama ini ditentang habis-habisan…

  Mahu BN menang atau kalah itu persoalan lain.

  Yang penting *PH tak boleh menang!*

  Kita menentang Umno BN atas kerosakan yang dilakukan selama ini ke atas negara, *namun PH bukan pilihan terbaik untuk menggantikan UMNO BN.*

  Jahat UMNO BN ni main duit, tapi jahat PH ni lebih bahaya kepada umat Islam dan negara.

  Sejahat-jahat UMNO BN, non Muslim TIDAK berani bersuara dan sedar dia pendatang yang terikat dengan perlembagaan negara, tapi jahat PH, *memberi ruang perlembagaan negara dipertikai semula*. Pendatang sudah mahu jadi tuan.

  *Hak² bumiputera mula dilonggarkan.* Kedudukan *Islam sebagai agama Persekutuan tidak lagi dihormati.*

  Usaha-usaha mencabar Islam dengan *mempromosikan agama Kristian giat dilakukan.*

  Selain dari memberikan kebebasan penyebaran agama Kristian, *lambang kemegahan Kristian terbentang gah di Pulau Mutiara* ✝️ yang mana kita kira cahaya lampu yang didesign hebat sebegitu rupa adalah *lambang salib terbesar di Asia!*

  Pendakwah2 Kristian secara terbuka sudah berani datang kerumah orang2 Islam mengajak supaya MURTAD.

  Penyelesaiannya adalah kita WAJIB MENOLAK kemudharatan ini…

  *Hal ini bukan mudharatnya hanya kepada negara, bahkan terhadap bangsa dan agama kita.*

  Kita tidak ada pilihan. *Dalam keadaan perlu memilih antara 2 kemudharatan, maka pilihlah kemudharatan yang lebih ringan.*

  أخف الضررين …..

  Ini antara saranan dan *kaedah Fiqh yang diajar agama.*

  Semoga umat Islam faham situasi masakini. Masa depan Islam wajib dipertahankan.

  Walaupun orang Melayu TIDAK mengaku keluar agama, tetapi apabila AKIDAH SUDAH ROSAK, pada hakikatnya seseorang itu SUDAH TERKELUAR DARI ISLAM.

  Semoga mata hati kita tidak tertutup dlm soal *AQIDAH* ini.

  Sedih dalam bab AQIDAH ini pun masih ada yg sanggup back up PH…😭

  Nauzubillah min zalik

  DRP
  WHATSAPP

  Reply

 56. Peruntukan SRJK Tiap2 Bulan Tak Rasis Ker?

  Melihat sekali imbas aktiviti Timbalan Menteri Pendidikan, Teo Nie Ching (DAP), kita akan dapati hampir setiap bulan pengumuman peruntukan di berikan kepada Sekolah Jenis Kebangsaan Cina atau India…

  Anehnya, beberapa laporan menyebutkan bahawa beliau turut mengumumkan kelulusan peruntukan dari Kementerian Kewangan sedangkan Menteri Pendidikan, Maszlee Malik sendiri terkadang meluahkan kenyataan bahawa tiada peruntukan tertentu dari Kementerian Kewangan…

  Dan terkini, Maszlee Malik menafikan bahawa Kementerian Pendidikan memberikan keutamaan kepada Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina dan Tamil) serta menganaktirikan Sekolah Kebangsaan dan Sekolah2 Agama (BACA DI SINI)…

  Tahniah Maszlee Malik kerana terus ‘menghalalkan’ apa saja agenda DAP, walau pun dengan menggadai maruah dan masa depan anak bangsa!!!

  Bantuan Yang Sudah Di Luluskan Kepada Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina dan Tamil) Dan Juga Sekolah Cina Persendirian

  Berikut adalah kronologi penurunan agihan wang peruntukan yang di umumkan melalui page Teo Nie Ching, Timbalan Menteri Pendidikan, page Kementerian Pendidikan atau sumber media yang lain :

  30 Januari 2019

  Penyerahan sejumlah RM193,000 kepada Southern University College oleh Kementerian Kewangan (YB Lim Kit Siang)…

  29 Januari 2019

  Pecah tanah tapak baharu SJK(Cina) Poi Chee, Sungai Petani…

  20 Januari 2019

  Menyalurkan peruntukan kepada SJK(Cina) Ching Yeh, Ulu Choh…

  6 Januari 2019

  Mengumumkan RM 12 juta peruntukan untuk Sekolah Persendirian Cina…

  25 November 2018

  Memberikan penghargaan atas sumbangan kepada SJK(Cina) Ladang Grisek…

  15 Oktober 2018

  Mengumumkan kelulusan RM 23 juta untuk SJK(Cina) Permatang Tinggi dan SJK(Cina) Kay Cin dari Kementerian Kewangan…

  14 Oktober 2018

  Mengumumkan berita gembira kelulusan peruntukan dari Kementerian Kewangan kepada SJK(Cina) Kay Sin, Bukit Mertajam…

  6 Oktober 2018

  Mesyuarat penyelenggaran sebanyak enam buah SJK(Cina) dan SJK(Tamil) Perak…

  23 September 2018

  Mengumumkan peruntukan RM100,000 kepada SJK(Tamil) Pasir Gudang…

  5 Ogos 2018

  Mengumumkan kelulusan peruntukan RM20,000 kepada SJK(Cina) Li Chun…

  22 Julai 2018

  Memberikan sumbangan segera kepada SJK(Cina) Ayer Bemban…

  Reply

 57. Pembahagian Agihan Peruntukan Biarlah Adil Dan Saksama

  Sekiranya bilangan pelajar Muslim lebih ramai dan lebih memerlukan peruntukan, maka agihan kepada mereka juga perlu di segerakan…

  Sekiranya sekolah dan kolej swasta Cina boleh menerima peruntukan dari kerajaan, maka sekolah2 Islam, pondok2 persendirian, serta pusat2 tahfiz juga seharusnya perlu di beri perhatian yang sama…

  Percayalah, setelah berjaya membolot peruntukan untuk prasarana pendidikan Cina, Timbalan Menteri yang berketuakan menteri melayu yang terlebih cerdik ini pasti akan menyusun pula pembangunan sumber manusia di Kementerian Pendidikan, Jabatan Pendidikan, Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) dan sekolah2…

  Bersedialah para guru yg selama ini berbangga memiliki kerajaan Malaysia Baru bertunjangkan DAP utk menerima puak Cina pula yg akan mengurus pendidikan negara…

  Kepada Timbalan Menteri, cepatlah sikit bertindak…

  Dah lama guru2 menunggu perubahan nie…

  Duk tunggu juga bila nak lantik Ketua Pengarah Kementerian Pendidikan Malaysia, Pengarah2 Pendidikan Negeri, Pengetua2 sekolah di kalangan Cina yang pastinya lebih jujur, berintegriti dan pastinya lebih bijak dan berkualiti dari segi akademiknya…

  Sebab ramai pegawai kanan Kementerian, Pengarah2 Pendidikan negeri dan pengetua2, bila di semak SPM mereka dulu, resultnya cukup2 makan jer…

  Yang pasti akan menjadi mangsa nanti ialah anak cucu kita…

  Kementerian Pendidikan bukan sekadar bertanggungjawab merangka dasar pendidikan negara malah lebih dari itu, Kementerian Pendidikan juga berperanan untuk membentuk generasi yang akan datang…

  Tanyalah diri kita, apakah akan berlaku kepada anak2 kita, mampukah nanti mereka bersaing bila sekolah2 jenis kebangsaan Cina termasuk sekolah2 Cina persendirian mendapat keistimewaan dari kerajaan Pakatan dan dalam masa yang sama sekolah2 kebangsaan yang menempatkan anak2 kita untuk mendapat ilmu di anak tirikan!!!

  Selepas 9 bulan mengambil alih Putrajaya, mereka cuma memerlukan masa 2 bulan setengah untuk mengumumkan bantuan pertama kepada SJK (Cina) Ayer Bemban…

  Bukan setakat itu, mereka memerlukan cuma 8 bulan untuk mengumumkan bantuan sebanyak RM 12 juta kepada Sekolah Persendirian Cina yang jelas di dalam Perlembagaan BUKAN di bawah tanggungjawab kerajaan…

  Setakat ini, berapakah pula bantuan yang dah di salurkan kepada Sekolah Kebangsaan di mana anak2 kita belajar!!!

  Berapa banyak pula bantuan yang dah di salurkan kepada Sekolah2 Agama, Pusat2 Pondok dan Tahfiz!!!

  Duit siapakah yang mereka gunakan, dah tentu duit rakyat Malaysia khususnya bangsa Melayu Islam yang begitu seronok melihat kafir2 harbi nie menang dalam PRU 14…

  Pasti seronok bila melihat anak bangsa menuntut ilmu di sekolah2 kebangsaan dan pusat2 tahfiz yang penuh dengan kedaifan!!!

  INILAH HADIAH KAFIR HARBI INI KEPADA UNDI2 KAMU SEMUA…

  Sumber :

  FB Rafi Awg Kechik

  Reply

 58. Police Report Lodged Against Americk, Rameli, Clare, Bank Negara And Maybank
  HEADLINEMALAYSIA

  Raggie Jessy Rithaudeen lodged a police report today against lawyer Americk Sidhu, KTMB chairman Rameli Musa, Sarawak Report editor Clare Rewcastle Brown, Bank Negara Malaysia and Maybank alleging crimes of money-laundering and tax evasion. This is regarding the RM1.4 million that Rameli paid Clare and which they falsely declared as a payment for an out-of-court settlement between PAS President Abdul Hadi Awang and Clare.

  This matter was first raised by Anwar Ibrahim last week during the Semenyih by-election campaign and the following day Rafizi Ramli confirmed that the person who paid Clare the RM1.4 million is Rameli. Hadi and PAS, however, have no knowledge of the RM1.4 million payment and neither did they agree to that so-called out-of-court ‘costs’.

  Americk confirmed that a ‘third party’ had signed the cheque in front of him and that the RM1.4 million is an out-of-court settlement for the Hadi-Clare case. However, Hadi and Clare had earlier signed a settlement agreement in London that states the out-of-court settlement would involve no costs on both sides. Hence the RM1.4 million was for something else and not ‘costs’ for the out-of-court settlement.

  Reply

 59. The RM1.4 million cheque expose appears to have backfired on Anwar Ibrahim. The RM1.4 million that was allegedly paid to Clare Rewcastle Brown was not paid by PAS President Abdul Hadi Awang or the party. It was paid by Rameli Musa. And neither Hadi nor PAS are aware of this payment.

  Rameli Musa is the new KTMB Chairman, who was appointed around the same time he made that RM1.4 million payment to Clare.

  Rameli made it big during the time Anwar Ibrahim was the Finance Minister. Rameli’s brother-in-law is Kamarudin Md Nor, who was a key player in ABIM and who Anwar appointed to head WAMY (World Association of Muslim Youths).

  WAMY is based in Qatar and is the main funder for ABIM. WAMY is also said to be linked to the Egypt-based Muslim Brotherhood, which the United States has classified as a terrorist organisation.

  Why Anwar asked Rameli to pay Clare the RM1.4 million and why he leaked this ‘secret’ is not known yet at this stage. Even more strange is why are they pretending that the RM1.4 million is for the out-of-court settlement between Hadi and Clare? Is this so that they can launder the money and transfer it to the UK with no questions asked?

  There is also talk that Anwar wants to create the impression that Rameli is Tun Dr Mahathir Mohamad’s ‘boy’ and that it was Mahathir who asked him to pay Clare the RM1.4 million. This will more or less be the ‘proof’ that Clare works for Mahathir and that the RM1.4 million is Mahathir’s payment to her for ‘services rendered’.

  Anwar is certainly playing a very strange game. Maybe this is Anwar’s way of killing two birds with one stone: Mahathir as well as PAS for declaring it will support Mahathir in the event Anwar launches a coup against the Prime Minister. But then this has always been Anwar’s modus operandi from way back.

  Rameli Musa was appointed the KTMB Chairman three days after paying Clare RM1.4 million
  (NST, 4 Feb 2019) – Datuk Dr Rameli Musa, executive vice-chairman of Ingress Corp Bhd, has been appointed chairman of Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTMB).

  It is understood that Rameli, who was formerly chairman of Balfour Beatty Rail (BBRail) Sdn Bhd, had accepted the letter of appointment from the Ministry of Transport (MOT) here last week.

  He replaces Datuk Nawawi Ahmad who announced his resignation as the company’s chairman in July 2018, after Barisan Nasional suffered a crushing defeat in the May 2018 elections.

  His contract is believed to be for three years, effective February 1, 2019.

  Rameli, who sits on the board of several other private limited companies, was not reachable for comment at Press time.

  The bank account that the RM1.4 million came from belongs to Anwar Ibrahim crony Rameli Musa

  Bekas ketua Umno Pasir Puteh, Kamarudin Md Nor, keluar parti sertai PPBM
  (Malaysia Dateline, 9 Sep 2016) – Bekas Ketua Umno Bahagian Pasir Puteh, Datuk Kamarudin Md Nor hari ini menghantar surat berhenti menjadi ahli kepada Setiausaha Agong Umno sekaligus menguatkan desas-desus beliau akan menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

  Surat satu perenggan itu dihantar ke Ibu Pejabat Umno Malaysia di Tingkat 38, Menara Dato’ Onn, Jalan Tun Ismail, Kuala Lumpur.

  “Saya menulis surat ini untuk memaklumkan kepada YB Dato’ Seri selaku Setiausaha Agong Umno bahawa mulai hari ini saya telah keluar dari Umno dan telah berhenti menjadi ahli parti tersebut.

  “Keputusan ini saya ambil dengan fikiran yang waras dan tanpa ada paksaan daripada sesiapapun,” kandungan surat bertarikh 9 September 2016 itu dipetik.

  Selain mengetuai Umno Bahagian Pasir Puteh, Kamarudin juga ialah mantan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Semerak, bekas Setiausaha Agung Abim dan bekas Setiausaha Agung WAMY (World Association of Muslim Youths) Asia Pacific yang beribu pejabat di Qatar.

  Reply

 60. Guan Eng Cakap Karut……..

  So, the decision to award Zarul’s consortium the Penang Undersea Tunnel project and that the price would be RM6.3 billion and that it would be partly paid through a land-swap involving 50 acres of land along Gurney Drive with a gross development value of RM15 billion, was decided even before the open tender was called.

  “The contract for the Penang Undersea Tunnel Project was awarded through open tender. So how can there be corruption when there was an open tender? I mean, it’s ridiculous… you know? I don’t know what sort of lies (Raja Petra) will make up, but are we going to be entertaining these lies?”

  That was what Lim Guan Eng said today (READ MORE HERE).

  Let me relate a story regarding open tenders and how there can definitely be corruption in open tenders.

  Anwar Ibrahim was the President of UIA (University Islam Antarabangsa) or IIUM (International Islamic University Malaysia) for ten years from 1988 to 1998. Anwar was also Malaysia’s Education Minister in 1986 and Malaysia’s Finance Minister from 1991 to 1998.

  It was during Anwar’s time that the government built the new campus in Gombak. And that campus is huge and cost billions.

  Anwar Ibrahim also called for open tenders but they were all rigged and massive corruption was involved
  Anwar asked for an open tender to be called. But he had already decided who would be given the job. The procedure was they would first call for a prequalification exercise and only those who prequalified would be invited to tender.

  The tender was then called and all the prequalified companies bought the tender documents. The ‘nominated’ company then bought the tender documents from all the other companies at RM500,000 each. The ‘nominated’ company would decide the prices for the other companies but their own price would be the lowest.

  Hence the ‘nominated’ company was awarded the tender while all the others who ‘lost’ the tender received RM500,000 each for doing nothing. The lowest tenderer, the ‘nominated’ company, of course included the RM500,000 per company in their price plus the kickback they had to pay Anwar, which came to tens of millions.

  And how do I know all this? Well, I was the lobbyist for one of the companies that ‘lost’ the tender and that received RM500,000 from the company that ‘won’ the tender. So, if Guan Eng is trying to tell us that there is no corruption in open tenders, then he cakap karut.

  The Penang Undersea Tunnel was implemented on an open tender basis but everything had already been kowtim earlier
  Now, on Guan Eng’s statement that the Penang Undersea Tunnel was awarded to Zarul Ahmad Mohd Zulkifli’s consortium through an open tender, page 13 (SEE BELOW) of Zarul’s statement to the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) states that Guan Eng told him there will be no direct negotiations and the job would be tendered out. Nevertheless, Zarul’s consortium would be awarded the job.

  So, the decision to award Zarul’s consortium the Penang Undersea Tunnel project and that the price would be RM6.3 billion and that it would be partly paid through a land-swap involving 50 acres of land along Gurney Drive with a gross development value of RM15 billion, was decided even before the open tender was called.

  No one said there was no open tender. But it was a ‘staged’ open tender. What was going to happen was already decided before the open tender was called. Who would get it, at what price, the land-swap — all this had already been decided earlier. The open tender was just to make everything look halal because a negotiated job may raise questions.

  Guan Eng pointed out that the previous Barisan Nasional government had investigated the project for corruption and no action was taken against him — NFA (no further action).

  That is a load of hogwash. The pervious Barisan Nasional may have investigated the matter but it was not the previous BN government that dropped the case. It is the current Pakatan Harapan government that dropped the case.

  The MACC started investigations in January 2018. The investigations ended in February-March. But in May the government changed and Tommy Thomas took over as the new Attorney-General. It was Tommy who asked the MACC to close the file and stamp it NFA.

  Guan Eng is trying to give an impression that the previous government cleared him of corruption. That is not true. It was the current government that did this. And the AG, Tommy Thomas, is Guan Eng’s lawyer. So, there is an unethical conflict of interest here. Your defence lawyer becomes the AG and then makes the decision to drop the case against you.

  Why did Guan Eng settle his case with Nasrudin out of court if he is innocent of corruption?
  Guan Eng also said:

  “There was (even) a suit by me against Pas’s Nasrudin (Hassan Tantawi who made) a similar allegation, and you know, he withdrew his statement, expressed regret and even paid me legal fees of RM10,000. For those who try to (make this allegation), they must not only look at the facts, but this court case with Nasrudin. You’ve got to take this into account.”

  So, Guan Eng settled his case with Nasrudin out of court. But then if Guan Eng is innocent, and if Nasrudin lied, why settle the case out of court? Is this not what they are saying about Abdul Hadi Awang (if he is innocent why agree to an out-of-court settlement in the case against Clare Rewcastle Brown)?

  Yes, when Hadi settles his case with Clare out of court, that means he is guilty. When Guan Eng settles his case with Nasrudin out of court, that means he is innocent. Apalah apek ni! Cakap berpusing-pusing!

  Rpk

 61. One Small Step For Umno But A Giant Leap For Truth

  I have said this before and I will say it again. The Semenyih by-election is not just a by-election. It is a contest between truth and lies. Pakatan Harapan won the 14th general election in May 2018 against the backdrop of lies. The Semenyih by-election has proven that in the end truth prevails and lies can no longer sustain.

  Never mind what the majority is. As Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad himself said, a win by even one vote is still a win. And Umno won the Semenyih by-election by more than just one vote.

  We need to thank our comrades in PAS who, without them, this win would not have been possible. The Semenyih by-election, just like the Cameron Highlands by-election before this, has proven that when the Malays/Muslims unite the impossible becomes possible. Let us repeat this victory and win the third by-election in Rantau. We still have many battles ahead of us before we can win the war, which is GE15 in 2023 or so.

  Rsp

 62. Adakah Anda Bangang?

  “ARE YOU AN IDIOT?”
  (Kamu ni BANGANG ke?)

  (Luahan hati seorang lelaki Singapura terhadap rakyat Malaysia)

  Seorang lelaki Singapura pelik melihat rakyat Malaysia tumbangkan Najib …

  Orang Malaysia lah yang sering menghina negaranya sendiri dan suka membandingkan negaranya dengan Singapura.

  Saya mahu bertanya …
  “Are you an idiot?” (Kamu ni BANGANG ke?)

  Singapore bukanlah a ‘welfare state’ !!
  Sedangkan di zaman Najib dengan GST collection, sampai ke Nelayan dapat bantuan.
  Mungkin kalian akan mengatakan, itu salah mereka kerana mereka malas.
  “Are you an idiot?” (Kamu ni BANGANG ke?)

  Semua negara yang mengamalkan demokrasi pasti ada rakyat yang akan ketinggalan.

  Tahukah anda bahawa di Singapura juga kami mempunyai warga tua yang berumur 70-80 tahun yang masih bekerja mengumpul ‘cardboard’, ‘canned drinks’, ‘old newspaper’ hanya untuk menyara hidup mereka?
  Malay, chinese or indian and eurasian, ada di kalangan mereka juga tidak mempunyai rumah.

  Tahukah anda bahawa kami juga banyak kali ditipu oleh kerajaan kami sendiri?
  Kami dijanjikan yang kami akan mendapat wang simpanan CPF (seperti EPF/KWSP) apabila kami berusia 55 tahun. Tetapai mereka ubah undang-undang dan menetapkan umur 63 tahun baru dapat wang kami semula. Yang terkini had umur ditukar lagi, naik kepada umur 65 tahun.

  “Kenapa mereka naikkan had umur?”
  Kerana kerajaan Singapura mengguna wang CPF kami untuk melabur, dijaga oleh Temasek Holding (seperti Khazanah Holdings jika di Malaysia) mereka kerugian hampir mencecah SGD$ 55 billion pada waktu itu.

  Kenapa rugi? Kerana di zaman Najib ketika ekonomi Malaysia meningkat, ekonomi Singapura pula menurun.
  Ramai pelabur memilih Malaysia berbanding Singapura.

  Tahukah anda, ketika di zaman Najib, faedah EPF kalian adalah 8% dan selepas itu sedikit menurun ke 5% (kalau tak silap saya, betulkan jika salah) setiap tahun?

  Kami di Singapura, kadar faedah CPF setiap tahun hanya 2.4%. Kadar faedah ini sudah 20 tahun tidak pernah berubah.

  “Banyak bukan?”
  Jika anda menggunakan wang CPF anda sendiri untuk membiayai kos membeli rumah, anda akan dicaj dengan kadar faedah tertentu hanya kerana menggunakan wang anda sendiri.
  “Masuk akal tak?”

  Reply

 63. “Are you an idiot?” (Kamu ni BANGANG ke?)
  Singapore kaya dan moden. Ya mungkin itu betul. Rakyatnya membangunkan Singapura tetapi siapa yang kaya sekarang?”Kerajaan atau rakyatnya?”

  Sedangkan di Malaysia, kalian ada pelbagai polisi untuk membantu rakyat untuk terus maju.

  “Are you an idiot?” (Kamu ni BANGANG ke?)

  “Najib tidak bagus?”
  Aku tidak pernah nampak kerajaan Singapura bersikap rendah diri dengan kerajaan Malaysia sehinggalah tiba waktu pentadbiran Najib..

  Najib sangat bijak membuat rundingan usahasama dengan Singapura. Sedangkan yang lain datang ke sini sering diberi perjanjian yang tidak menguntungkan Malaysia atau tidak berpihak kepada Malaysia.
  Mungkin tidak pandai membuat rundingan contohnya seperti Perjanjian Air Malaysia-Singapura.

  “Are you an idiot?” (Kamu ni BANGANG ke?)

  Kami mempunyai 300,000 rakyat Malaysia yang bekerja di sini. Mengapa kurang daripada 0.5% sahaja yang mahu tinggal di sini dan menjadi rakyat Singapura?

  Kalau Singapura itu betul-betul bagus, mengapa mereka tidak mahu menukar kerakyatan?

  “Are you an idiot?” (Kamu ni BANGANG ke?)

  Tahukah anda, ramai orang Singapura mengumpul duit untuk berpindah keluar negara?
  Berpindah ke US, Canada, Australia, New Zealand, Malaysia, Fiji dan lain-lain.
  Jika Singapura bagus, kenapa kami mahu keluar? The truth is, Singapore is a bubble and the government will ensure the bubble wont burst.

  For any really bad news about Singapore, kalian tidak akan mendengarnya. Apa yang akan keluar tentang political activist seperti saya adalah character assasination.

  Tahukah anda juga, kerajaan Singapura harus mengambil 200,000 rakyat baru dari China dan India untuk cover the lost of People due to migration setiap tahun?
  Yes. Ramai dah tinggalkan Singapura.

  “Are you an idiot?” (Kamu ni BANGANG ke?)

  Sebenarnya, apa motif kalian menghina negara kalian sendiri?
  Adakah mahu dilihat lebih cerdik dari bangsa asing atau dari rakyat Malaysia yang lain?

  Tidak, kami hanya melihat kalian dan merasa, wow !!

  “Pengkhianat kepada negara, when you insult your own country, no matter you Malay, Chinese or Indian.”

  Do you think we think that you are smarter or different from the rest?
  No !! We look at you and think da f**k? What a traitor !!

  Do you still want to be an idiot? (Kamu masih nak jadi BANGANG ?)

  ITS YOUR CHOICE !!
  (ITU PILIHAN ANDA.!!!)

  Reply

 64. Один России!

  Tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengeluarkan notis kompaun terhadap 80 individu dan entiti yang dipercayai menerima dana daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB), menggunakan Seksyen 92(1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA 2001), adalah sangat tidak wajar dan bertentangan dengan prinsip keadilan manusiawi.

  Ini merupakan satu tindakan bermotif penindasan politik dan balas dendam secara zalim yang tidak sepatutnya berlaku dalam pentadbiran Malaysia moden.

  Seramai 80 individu dan entiti ini menerima wang daripada Perdana Menteri Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak, bukannnya daripada 1MDB. Pada masa tersebut belum timbul sebarang pendakwaan terhadap Mohd Najib.

  Malah ketika ini pun mahkamah belum memutuskan bahawa Mohd Najib bersalah mengambil wang 1MDB. Belum pun diputuskan sama ada wang dalam akaun Mohd Najib tersebut adalah wang 1MDB.

  Justeru prinsip keadilan apa yang digunakan oleh SPRM dan Kerajaan untuk mengenakan denda dan kompaun ke atas 80 orang ini sedangkan dakwaaan penyelewengan tersebut belum disahkan berlaku.

  SPRM telah melampaui prinsip keadilan bahawa seseorang itu tidak bersalah selagi belum dibuktikan bersalah.

  Perkara kedua yang tidak kurang pentingnya dalam memutuskan tindakan ke atas penerima ini ialah apakah mereka bersubahat dengan perbuatan tersebut?

  Pada masa mereka menerima dana politik atau pembayaran daripada Mohd Najib belum timbul pun tuduhan bahawa Mohd Najib menerima wang dari 1MDB.

  Tuduhan penyelewengan terhadap akaun ini hanya muncul pada 2015 setelah akaun ini ditutup.

  Jadi jelas tidak ada seorang pun antara mereka mempunyai pengetahuan mengenai tuduhan ini semasa menerima wang tersebut dan membelanjakannya.

  Kebanyakan ahli politik, organisasi politik dan NGO yang menerima sumbangan dari akaun ini telah membelanjakan bagi tujuan kebajikan dan kemasyarakatan.

  Apakah mereka perlu menuntut semula wang tersebut daripada rakyat yang menerima sumbangan kerusi roda, ubat-ubatan, pembaikan rumah rakyat miskin?

  Adalah tidak adil untuk kerajaan mengkompaun mereka yang tidak mendapat apa-apa keuntungan peribadi dari dana ini?

  Kelihatan keadilan tidak lagi penting kerana ini peluang kerajaan untuk menekan musuh politik mereka.

  Perkara ketiga lebih serius ialah tindakan SPRM mengkompaun syarikat-syarikat yang menerima bayaran daripada akaun ini.

  Syarikat-syarikat yang dikompaun ini telah melaksanakan perkhidmatan atas permintaan Perdana Menteri Malaysia.

  Ini termasuklah Institut Terjemahan & Buku Malaysia Bhd yang hanya mencetak buku atas permintaan Pejabat Perdana Menteri dan menerima bayaran atas perkhidmatan mereka.

  Tujuan AMLA digubal dan dikuatkuasakan ialah untuk menyekat kegiatan penggubahan wang haram. Ia bertujuan menghalang mana-mana individu atau syarikat daripada menerima wang daripada sumber yang meragukan atau tidak sah.

  Sebaliknya syarikat-syarikat ini menerima pembayaran dari akaun Perdana Menteri Malaysia yang dibuka secara sah dalam sistem perbankan Malaysia.

  Akaun ini tidak pernah dipertikaikan oleh Bank Negara Malaysia sepanjang transaksi tersebut sehinggalah ia ditutup.

  Syarikat-syarikat ini telah menggunakan modal dan tenaga kerja bagi memberi perkhidmatan yang diminta.

  Bagaimana Kerajaan boleh bertindak zalim meminta kembali wang tersebut dan mendenda mereka? Tidak mustahil ada syarikat-syarikat kecil akan ditutup berhadapan denda yang sebesar itu.

  Perdana Menteri seorang muslim, demikian juga Ketua Pengarah SPRM.

  Saya fikir jika mereka faham konsep keadilan dalam Islam maka penerima-penerima yang tidak bersalah ini tidak sepatutnya diminta mengembalikan wang tersebut apatah lagi dikenakan kompaun sehingan 2.5 kali ganda nilai penerimaan.

  Jika keadaan ini berterusan akan wujud kemungkinan balas dendam pada masa hadapan.

  Maka suatu hari nanti apabila Pakatan Harapan kalah, tidak mustahil syarikat-syarikat yang mendapat pembayaran daripada PH pula akan berhadapan keadaan yang sama.

  Sampai bila undang-undang akan disalahgunakan demi kelompok politik yang berkuasa?

  Hentikanlah politik balas dendam yang tidak bersempadan ini.

 65. Один России!

  Members of PPBM and DAP have squared off against each other in a controversy over a comic book produced by former DAP firebrand “Superman” Hew Kuan Yau, who came under a personal attack from PPBM Youth leader Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

  Syed Saddiq repeated his 2016 remark that Hew “is a Super Stupid Superman” for saying the South China Sea belonged to China, thus insulting Malaysia’s sovereignty. “Now he says the Malays who support the Uighurs are ‘radicals’. If this is not racism, I don’t know what is,” Syed Saddiq said in a Facebook posting.

  Later in the evening, PPBM Youth ticked off a DAP grassroots group, which included five state assemblymen, for making a “rude” attack on Education Minister Maszlee Malik, a PPBM member.

  Maszlee has ordered that the controversial comic book “Belt and Road Initiative for Win Winism” be withdrawn from schools, an action that led the DAP grassroots group to question whether Maszlee was a minister appointed by PH or by Umno.

  PPBM Youth communications chief Ulya Aqamah Husamudin.
  PPBM Youth’s chief of communications Ulya Aqamah Husamudin said the education minister had acted properly by stopping the distribution of the comic book in schools.

  “The comic book contains controversial elements and is not suitable to be distributed in schools. Even the home ministry has called the artist and the publisher for investigation,” Ulya told.

  Ulya said the comic book contained propaganda by glorifying China, while giving the wrong perspective about the Malays and Islam. It was a threat to racial sensitivities.

  “There’s no room for rudeness and selfishness which threatens Pakatan Harapan (PH) and Malaysia’s harmony,” he noted.

  “The book also misused (Prime Minister) Dr Mahathir Mohamad’s image for promotional purposes,” he said.

  Mahathir was featured in a photograph with China’s President Xi Jinping as Xi takes a look at the comic book at a Belt and Road Initiative forum held in Beijing in April.

  Ulya said DAP leaders should discipline the so-called grassroots members who had attacked their own ministers. He said PPBM Youth would lodge a police report for investigations on the publisher and artist to be carried out.

  The statement by 43 DAP grassroots leaders was also signed by assemblymen Phoong Jin Zhe ( Luyang), Chiong Yoke Kong (Tanah Rata), Chow Yu Hui (Tras), Lee Chin Chen (Bilut) and Leong Yu Man (Triang).

  The statement was sponsored by DAP national youth secretary Eric Teh and DAP Selangor deputy youth leader Koo Jeng Teng.

 66. Один России!

  Najib Razak berkata kerajaan pusat setakat ini mengumumkan projek bernilai RM7.3 juta dalam masa kurang seminggu menjelang pilihan raya kecil (PRK) Tanjung Piai bulan depan.

  Bekas perdana menteri itu menyenaraikan tiga pengumuman projek sejak 15 Oktober lalu yang katanya akan memberi manfaat kepada penduduk di Tanjung Piai, yang dijangka menyaksikan pertembungan antara Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional pada 16 Nov.

  “Kita sama-sama tunggu jika ada pengumuman ECRL yang akan belok ke Tanjung Piai,” katanya merujuk pengumuman semasa PRK Rantau awal tahun ini bahawa projek Laluan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) akan sampai ke Negeri Sembilan juga.

  “Jangan Hospital Semenyih atau Hospital Rantau bakal dipindahkan ke Tanjung Piai juga,” katanya.

  Pengumuman yang Najib senaraikan termasuk pemasangan 264 lampu jalan di jajaran jalan raya luar bandar Tanjung Piai dengan kos RM127,776, dan geran bernilai RM230,000 untuk ketua kampung seperti yang diumumkan Menteri Pembangunan Luar Bandar Rina Harun.

  Beliau juga merujuk Menteri Belia dan Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mengumumkan peruntukan RM4 juta untuk menaik taraf kemudahan sukan dan rekreasu di Tanjung Piai, serta peruntukan RM3 juta untuk menaik taraf tiga jeti nelayan di kawasan itu.

  “Senarai akan dikemas kini dari semasa ke semasa,” tulis Najib di Facebook.

  Minggu lalu, Bersih 2.0 mempersoalkan PH berhubung mengumumkan projek persekutuan dan peruntukan menjelang PRK itu.

  Kumpulan pemantau pilihan raya itu yang berjanji untuk memantau secara rapat PRK akan datang bagi mengelak pelanggaran undang-undang pilihan raya oleh semua pihak, juga meminta PH menghentikan menteri persekutuan melawat Tanjung Piai.

  “Tidak ada sumber kerajaan seperti dana awam, staf dan kenderaan boleh digerakkan oleh menteri dan timbalan menteri yang sedang berkempen sebagai pemimpin parti, dengan pengecualian terhadap kenderaan khas serta anggota keselamatan khas,” kata Bersih.

 67. Komik tiada kaitan DAP? Guan Eng tulis prakatanya, kata Najib

  Najib Razak terus membuat hantaran di Facebook mempersoalkan DAP selepas ketua menteri Pulau Pinang dan ketua pemuda DAP menafikan parti itu mempunyai apa-apa kaitan dengan sebuah komik.

  Dalam tulisan di media sosial itu Najib berkata, “seorang bernama Lim Guan Eng” yang menggunakan gelaran menteri kewangan dan setiausaha agung DAP menulis prakata dalam komik tersebut.

  Beliau juga menaikkan gambar prakata komik “Inisiatif Jalur dan Jalan – Meraih Manfaat Bersama” oleh bekas pemimpin DAP Hew Kuan Yau.

  “Nama komik, nama Hew Kuan Yau dan nama PM ke-7 turut disebut oleh orang bernama Guan Eng ini.”

  Najib menggesa Lim Guan Eng dan bapanya, pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang memberi penjelasan.

  Dalam pada itu, pemeriksaan oleh FMT mendapati halaman Facebook Hew telah dinyahaktifkan.

  Antara pihak yang mengkritik keras Hew adalah ketua Pemuda PPBM Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang menuduh beliau bersikap perkauman kerana memperkecilkan pihak yang menyokong kaum minoriti Uighur di China sebagai “ekstremis”.

  Buku komik itu juga terdapat dalam satu gambar foto yang dipaparkan oleh Hew menunjukkan Presiden China Xi Jinping meneliti komik berkenaan semasa pertemuan dengan Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad bersempena Forum Jalur dan Jalan di Beijing, April lepas.

  Jabatan Perdana Menteri sebelum ini berkata Mahathir tidak terlibat dalam penerbitan buku komik itu dan tidak maklum tentang kandungannya.

  Ia juga berkata perdana menteri tidak memberi kebenaran gambarnya digunakan untuk apa-apa tujuan.

 68. Pergerakan Pemuda UMNO Negeri Kelantan menyeru kepada Menteri Pertanian Dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Salahuddin Ayub supaya jangan mengeluarkan kenyataan syok sendiri yang boleh menimbulkan kemarahan rakyat yang merasai keperitan hakikat sebenar harga barang yang melambung dan semakin tidak terkawal.

  Ketuanya, Noor Hariri Mohamed Noor berkata demikian mengulas mengenai kenyataan Salahuddin yang menyebut di Parlimen pagi tadi bahawa harga barang keperluan asas di bazar telah berkurangan sehingga 30% berbanding pasar awam.

  “Bagi kami, nampaknya YB Menteri seolah-olah tidak pernah turun padang meninjau sendiri harga di pasaran.

  “Jangan hanya mendengar maklumat yang tidak tepat daripada pegawai yang hanya ingin mencapai KPI (indeks prestasi utama) mereka di atas kertas sahaja,” ujarnya dalam satu kenyataan.

  Noor Hariri turut memaklumkan kepada Salahuddin bahawa Bajet 2020 yang dibentangkan oleh Menteri Kewangan, Lim Guan Eng tidak menyebut subsidi diesel diberikan kepada lori pengangkutan yang tentunya menjadi medium utama bagi mengangkut bahan mentah dari ladang dan kilang yang akan memberi kesan signifikan terhadap harga barang keperluan ini.

  Tambah Noor Hariri, rata-rata semua rakyat di semua peringkat mengeluh dengan keadaan harga barang keperluan seperti ikan, ayam dan sayuran yang naik dan berubah saban minggu.

  “Bantuan khas kepada nelayan dan petani walaupun disebut dalam Bajet 2020 hanya omongan kosong sahaja sebelum ini.

  “Rakyat tidak yakin ini juga akan dapat menurunkan harga barang kerana nelayan dan petani ini masih lagi belum menerima insentif tahun 2019 yang lepas.

 69. Biadap, sombong, besar kepala itulah perkataan yang paling sesuai untuk Dap sekarang, tegas Ketua Pergerakan Puteri UMNO, Datuk Zahida Zarik Khan.

  Beliau berkata demikian ekoran kecoh dua tiga hari ini kerana tindakan biadap seorang pelajar Universiti Malaya (UM) menjerit dan mengangkat plakad di atas pentas ketika istiadat Konvokesyen tempoh hari.

  “Tindakan biadap pelajar bernama Wong Yan Ke itu mendapat pembelaan hebat daripada Dap yang kononnya itu adalah hak kebebasan pelajar tersebut,” katanya dalam kenyataan yang disiarkan menerusi laman facebooknya, hari ini.

  Bidasnya, walaupun dikecam teruk oleh netizen, Dap tetap dengan pendirian mereka mempertahankan tindakan Wong.

  “Kita imbas kembali insiden yang berlaku pada 17 May 2015, apabila seorang pelajar bernama Muhammad Hasrul Haris hanya mengambil ‘selfie’ di atas pentas konvokesyan telah digantung diplomanya selama dua tahun.

  “Pada ketika itu tidak kedengaran sedikit pun suara Dap mempertahankan tindakan Hasrul, mungkin pada ketika itu mereka pura-pura mati.

  “Satu lagi perkara yang mendapat pembelaan luar biasa dari Dap adalah mempertahankan tindakan beberapa pemimpin dah ahli mereka yang telah terbukti terlibat mempromosikan dan menyokong kumpulan pengganas LTTE.”

  Katanya, sudahlah menyokong dan mempromosi kumpulan pengganas, mereka makin besar kepala pula apabila berani mendesak agar pihak polis berhenti ambil tindakan dan menjalankan tugas menjaga keamanan negara.

  “Yang terkini, parti sama ‘kantoi’ mengiktiraf dan disebut menaja penerbitan Komik Propaganda yang penuh dengan hasutan serta fitnah jahat yang diedar kepada kanak-kanak pelajar sekolah.

  “Sekali lagi Dap menunjukkan sikap ‘abang besar’ di dalam kerajaan apabila mendesak PDRM menghentikan siasatan terhadap komik jahat mereka.”

  Soalnya, adakah ini nilai-nilai yang Dap mahu wariskan kepada generasi muda dan anak-anak kita pada masa hadapan?

  “Cukup-cukuplah peluang diberi kepada mereka mentadbir hingga negara sedang menuju kegagalan.

  “Jangan kita benarkan parti biadap dan extrimis ini terus berada di Putrajaya bagi penggal akan datang, cukuplah PH kerajaan sepenggal.”

 70. An Indian trade body representing oilseed crushers today advised its members not to buy palm oil from Malaysia, taking a cue from New Delhi’s protest against Prime Minister Dr Mahathir Mohamad’s remarks on the Kashmir conflict.

  “The recent developments pertaining to strained relations between our nation and Malaysia has put a lot of responsibility on our industry in view of huge imports of palm oil from that country,” said Atul Chaturvedi, president of the Mumbai-based Solvent Extractors’ Association (SEA) of India.

  “In your own interest as well as a mark of solidarity with our nation, we should avoid purchases from Malaysia for the time being. We trust you would heed our advice,” he said in a statement in New Delhi.

  Chaturvedi said the Indian government “has not taken kindly” to Malaysia’s position on Kashmir at the UN General Assembly.

  “It would be in the fitness of things, as responsible Indian vegetable oil industry, we avoid purchasing of palm oil from Malaysia till such time clarity on the way forward emerges from the Indian government,” he added.

  Malaysia exported palm oil worth US$1.65 billion to India in 2018.

  India, the world’s largest vegetable oil importer, relies on Indonesia and Malaysia for its palm oil supplies.

  The Indian government on Aug 5 had revoked Jammu and Kashmir’s legally autonomous status and imposed many unprecedented security measures, including cutting off Internet and phone services, to prevent protests in the region.

  Mahathir in his speech at the 74th session of the UN General Assembly had said “despite UN resolution on Jammu and Kashmir, the country has been invaded and occupied,” and called on India to “work with Pakistan to resolve this problem”.

  India’s External Affairs Ministry had on Oct 4 protested against Mahathir’s references to Kashmir.

 71. Norhizam Hassan Baktee, YB DAPigs Kereta Berlogo Yang Poyo!!!

  Mula-mula tular dengan cerita bersikap kasar dengan orang kampung …

  Tak nak cakap dengan orang yang tak sekolah konon, pada hal yang YB Berlogo sound tu pensyarah, sedangkan YB Berlogo sendiri tak habis belajar…🤭🤭🤭

  Lepas tu tular pula kisah serbu stor baja petani kampung waktu malam (BA…

  Dah lah ceroboh tanah persendirian tanpa kebenaran waktu malam, bila bertengkar, wirid ‘kau kenal aku siapa, aku YB tau’ tak pernah lekang dari mulut YB Berlogo…

  Lepas satu, satu, kecoh pula cerita YB Berlogo hina penarik beca di Melaka…🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

  Baru nak sejuk, keluar pula cerita teori migrasi babi dari Sumatera ke pantai negeri Melaka…

  Kita akui, memang orang-orang tua ada beritahu babi memang boleh berenang dan merentas sungai, tapi yang buat kita geleng kepala, begitu panjang pantai barat kat Semenanjung Malaysia nie, dari Perlis sampai ke Johor, boleh pula babi tu tahu kat mana nak landing…

  Pandai pula babi tu pilih untuk landing hanya kat pantai di Melaka, semata-mata sebab nak tunjukkan YB Berlogo nie satu-satunya saja YB dan Exco dalam Malaysia yang buat kerja…

  Kira babi-babi tu nak kasi ‘up’ nama YB Berlogo supaya CNN dapat buat lapuran tentang prestasi dan kejayaan YB Berlogo buat tesis tentang babi…

  Mungkin lepas nie wartawan dari National Geographic atau Discovery Channel boleh buat liputan tentang kejayaan YB Berlogo membuat kajian tentang migrasi babi…

  Sebab mesti dunia nak tahu, macam mana babi tu boleh pilih destinasi dengan tepat, apa panduan yang babi-babi tu gunakan, ada Waze ke atau kompas ke yang babi-babi tu gunakan!!!

  Atas jasa YB Berlogo mempopularkan frasa ‘Kau kenal aku siapa, aku YB tau’ dan kejayaan YB Berlogo membuat kajian tentang migrasi babi, maka kerajaan negeri Melaka mengurniakan pingat Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM) yang membawa gelaran Datuk…

  Masa terima anugerah DMSM pun jadi hal jugak…🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

  Katanya masa rehearsel tak datang, lepas tu masa Majlis Penganugerahan, tak tahu apa nak buat, sampaikan TYT Melaka, Tun Khalil Yaakub yang dah beribu kali bagi anugerah, pening kepala…

  Berbelit-belit kain selempang pingat darjah kebesaran tu…😒😒😒

  Dan terkini, YB Berlogo nie buat kecoh kat IPK Kuala Lumpur pulak…😏😏😏

  Dah kawasan tu kawasan larangan, tak payahlah nak main sondol macam ‘beliau’…

  Kalau YB Berlogo nak orang lain hormat logo yang ada pada kereta YB Berlogo tu, YB Berlogo kenalah juga hormat uniform PDRM, sebab logo yang dijunjung oleh anggota Sang Saka Biru ada tertulis nama Allah SWT dan nama Nabi Muhammad SAW…

  Kata sama-sama penjawat awam…

  Lagi pun, ular yang menyusur akar, takkan hilang bisanya…

  Cuba YB Berlogo baca, nombor 13 tu, nama siapa yang tertulis kat daftar senarai masuk tu…

  Kalau YB Berlogo tak tahu, rakyat beritahu yer, tu nama DYMM SPB Raja Permaisuri Agong…

  Kereta yang baginda naik, bukan saja berlogo, malah ada ‘out rider escort’ lagi, tapi she’s very humble queen…😊😊😊

  Takkan bila dah jadi Naib Pengerusi DAP Melaka, YB Berlogo dah lupa nasihat orang tua-tua Melayu…

  Harap YB Berlogo nie dapat muhasabah diri…

  Apa yang YB Berlogo nie nak buktikan sebenarnya…

  Ingat YB Berlogo yer, asal perkataan YB tu pada mulanya ialah Yang Berkhidmat dan bukannya Yang Berhormat atau Yang Berlogo…

  Tak salah kalau ditukar pada Yang Berhormat tapi orang Jawa kata, respect is honoured not given…

  Ingatlah YB Berlogo, menang kat DUN Pengkalan Batu masa PRU 14 hari tu pun sebab kekuatan fitnah yang Pakatan Harapan sebarkan secara tag team mainkan sampai rakyat tertipu…

  Buat kata orang, masa tu siapa atau apa saja yang bertanding, kalau tak pakai lambang dacing, mesti menang…

  Tiang letrik kalau disarungkan dengan lambang PKR pun boleh menang!!!

  Penggal ke 14, nie pun, dah nak masuk pertengahan, rasanya eloklah YB Berlogo mula hantar van kilang tu ke bengkel…

  Bukan apa, sebagai persediaan awal, apa orang tua-tua kata, sediakan payung sebelum hujan…

 72. Один России!

  Penegasan dibuat pemimpin Pemuda DAP mengenai komik karya Hew Kuan Yau itu tidak ada kaitan dengan parti belum meyakinkan dan tidak boleh diterima, kata seorang pemimpin PAS.

  Justeru menurut anggota Jawatankuasa Pusat PAS, Dr Khairuddin Aman Razali, polis tidak wajar mengehadkan langkah mengambil keterangan Hew dan pelukis komik berkenaan semata-mata.

  Menurut Khairuddin, polis juga patut menyiasat Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, yang memberikan kata-kata aluan untuk komik berkenaan.

  “Apabila yang menulis kata-kata aluan (dalam komik tersebut) adalah Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, ini menunjukkan ia mendapat dukungan penuh DAP.

  “Tambahan pula dengan kedudukan Lim sebagai Menteri Kewangan, ia menjadikan komik ini lebih perlu dipandang berat,” katanya dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

  Jalur dan Laluan (BRI) China itu adalah komik terbitan Muzium Kebudayaan Komik Asia dengan Hew – atau turut dikenali dengan gelaran Superman – menjadi pencerita, manakala Chong Po Ling menjadi pelukisnya.

  Ia menjadi kontroversi selepas diedarkan kepada sekolah tertentu di Pulau Pinang. Kerajaan juga secara jelas menyatakan komik tersebut diedarkan tanpa kebenaran, manakala Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad mengesahkan kerajaan tidak terlibat dalam penerbitannya.

  Untuk rekod Hew mula dikenali ramai kerana kelantangannya di pentas-pentas ceramah DAP. Dia bagaimanapun meninggalkan parti terbabit pada 2016.

  Hew kemudian dilantik menjadi ketua pegawai ekskutif Majlis Perniagaan Bersama China-Malaysia pada awal tahun ini.

  Menurut Khairuddin kenyataan Ketua Pemkuda DAP Kebangsaan, Howard Lee, bahawa parti itu tiada kaitan sama sekali dengan penerbitan komik BRI sebenarnya tidak boleh diterima sama sekali.

  “Bagaimana DAP boleh dikatakan tidak ada kaitan sama sekali dengan penerbitan komik itu serta isi kandungannya tidak mencerminkan pendirian DAP apabila penulis kata-kata aluan ialah Setiausaha Agung DAP?

  “Bagaimana Pemuda DAP boleh berkata ia tidak sama kaitan serta tidak mencerminkan pendirian mereka apabila majoriti pemimpin tertinggi Pemuda DAP mempertahankan pengedaran dan isi kandungan komik berkenaan?” katanya.

  Khairuddin yang juga anggota parlimen Kuala Nerus turut meminta semua 43 pemimpin akar umbi DAP yang meminta polis tidak menyiasat Hew, turut disiasat mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaan.

  Beliau yang turut dikenali sebagai tokoh ulama PAS menambah, menurut peruntukan tersebut, sesiapa yang sengaja menghalang penjawat awam menjalankan tugas boleh dihukum penjara sehingga dua tahun atau denda RM10,000 atau kedua-duanya asekali.

  “Ini bagi memberi mesej jelas kepada DAP dan mana-mana pihak lain supaya jangan sesekali cuba menekan dan mencampuri urusan pihak polis,” katanya.

  Tidak cukup dengan itu Khairuddin mendesak Menteri Dalam Negeri, Muhyiddin Yassin, menggunakan kuasanya mengikut Seksyen 7(1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 untuk mengharamkan komik berkenaan.

  Kata Khairuddin, BRI itu ternyata memudaratkan atau mungkin memudaratkan ketenteraman awam.

 73. Kenyataan Lee Chuan How, ketua pemuda DAP tentang komik propaganda pro-komunis telah dikritik keras oleh pihak netizen.

  Rata-ratanya jelek dengan cubaan melepaskan tengkuk sendiri dengan menafikan penglibatan DAP.

  Padahal, prakata komik itu ditulis khas oleh Lim Guan Eng sebagai Setiausaha Agung DAP!

  Malah, pihak yang pertama dan paling kuat melenting sehingga ke saat ini seperti kera kena belacan dan kepedasan ialah puak DAP. Pepatah Melayu kata siapa makan cili, beliau yang terasa pedasnya.

  43 pemimpin DAP sanggup buat kenyataan bersama membantah larangan komik rasis pro-komunis ini diedarkan ke sekolah-sekolah. Apakah ianya bermaksud mereka setuju dengan intipati komik yang simpati kepada pengganas komunis?

  Jika benar, tanggapan mereka itu amat salah, menghina kedaulatan negara dan wira-wira negara yang terbunuh kerana pertahankan negara daripada pengganas komunis.

  Di antara 43 orang itu ialah Setiausaha Kebangsaan Pemuda DAP, Eric Teh, Timbalan Ketua Pemuda DAP Selangor Koo Jeng Teng, Phoong Jin Zhe (Adun Luyang @ Menteri Belia dan Sukan Sabah), Chiong Yoke Kong (Adun Tanah Rata, Pahang), Chow Yu Hui (Adun Tras, Pahang), Lee Chin Chen (Adun Bilut, Pahang) dan Leong Yu Man (Adun Triang, Pahang).

  Malah, komik propaganda itu sampai ke tangan Teo Nie Chin DAP, timbalan Maszlee Malik! Kenapa Maszlee tidak tahu aktiviti timbalannya sendiri?

  Apakah puak DAP takut isu ini akan menjadi di antara topik panas semasa PRK Tanjung Piai nanti?

  Dan berbelitnya Ketua Pemuda DAPsy apabila perkataan ‘sekolah-sekolah’ ditukar pula kepada ‘perpustakaan-perpustakaan’. Sebab apa? Sudah rasa bersalah?

  Chuan How DAP sepatutnya berani menyatakan kesalahan dalam komik itu terutamanya bahagian yang simpati dengan pengganas komunis. Tapi beliau gagal. Memalukan.

  Komen rakyat Msia dalam FB Chuan How..

  Howard Lee….apakah pandangan anda mengenai part pengganas komunis yg diangkat seperti puak yg tidak bersalah yg kononnya ‘mangsa’ & ‘menderita’?

  Bagaimana dgn ribuan keluarga yg meratapi kematian pihak keselamatan & warganegara tidak bersalah yg telah dibunuh dgn kejam oleh traitor pengganas komunis itu? Mereka bukan ‘mangsa’?

  Come on Lee. Berani sikit & pertahankan wira2 negara ini & bukannya berbelit2 zero input & menambahkan lagi kepercayaan yg parti anda benar2 terlibat.

  Baca balik sejarah ttg Ketua Polis Negara ditembak mati oleh komunis & sebagainya.
  Malah, betapa rasisnya komik ini apabila menghina kaum Melayu sebagai radikal kerana simpati dengan nasib Uyghurs di China.

  Masih mahu pertahankan lagi komik itu?

 74. Irah,

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Tadi abg & kawan2, pergi mancing untuk suka2
  Hujan nak turun..mmg lngsung kami tk sangka
  Keadaan basah phone lngsung tk blh nak buka
  Tak dpt nak brpntun, kat Irah, abg brsedih duka
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💙❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💙❤💓💕💖💗💙

  1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Smoga Irah, dlm keadaan sihat & gmbira selalu
   Rindukn Irah, rasa dada abg bgai disiat sembilu
   Oklah sayang..abg mohon berundur diri dahulu
   Trimalah dr abg utk Irah, slm rindu di angin lalu
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💙❤💓💕💖💗💙

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💙❤💓💕💖💗💙

 75. Konflik dalaman Parti Amanah Negara (PAN) semakin parah apabila hari ini hampir kesemua cawangan di Kangar dibubarkan.

  Bekas Pengerusi PAN Kangar, Mokhtar Che Kasim berkata, ketidakadilan dalam pemilihan jawatankuasa PAN Kangar antara faktor mereka membubarkan cawangan.

  “Pemilihan yang dilakukan melalui sistem e-Voters semalam tidak telus kerana sepatutnya sistem itu hendaklah dimaklum lebih awal dan tidak sesuai dengan situasi di sini.

  “Banyak penipuan yang berlaku dan tiada ketidak telusan dalam pemilihan semalam. Ahli yang tidak membayar yuran tahunan pun boleh meneruskan undian.

  1. Yang peliknya..kenapa lah pemimpin2 prti yang jadi balaci DAPigs ni masih tak ambik iktibar apa yang berlaku pada Prti semburit kebangsaan yang gunakan sistem e-voting ni dulu…nasib baik takde pulak kes mengamuk sampai baling2 kerusi meja kerana tak puas hati macam dalam parti semburit tu!!!!

 76. Rakyat diberitahu oleh YB Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik, bahawa kementeriannya tidak terlibat dengan penerbitan dan pengedaran komik propaganda yang didakwa ‘pro-DAP’ dan jelas pro-China.

  Sebenarnya, rakyat percaya Maszlee bercakap benar dan tidak mengesyakinya biar sedikit pun.

  Persoalannya, adakah ini kerja timbalan beliau, Teo Nie Ching, bersama Superman Hew?

  Bolehkah Teo dan Superman Hew terangkan gambar mereka berdua berfoto sambil memegang komik tersebut…. yang sedang tular di WhatsApp pada ketika ini?

 77. Kalau ikut Jepun, 3 orang dah lama terburai perut

  Mahathir selalu petik sikap orang Jepun sebagai teladan mulia yang harus diikuti.

  Sejak kebelakangan ini riuh rendah, kecuh macam nak runtuh langit dan gegak gempita kisah:-

  1) Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal juga dikatakan menipu degree kerana namanya tiada dalam rekod Universiti Edith Cowan.

  2) Menteri Besar Johor, Osman Sapian juga disyaki menipu degree kerana ijazah perakaunan UPM belum wujud ketika tarikh dinyatakan beliau.

  3) Timbalan Menteri Luar, Marzuki Yahya pula kantoi terang-terang membeli ijazah palsu dari universiti palsu.

  Ikut sikap orang Jepun, demi maruah jika terkantoi dan terlondeh kerana menipu mereka akan melakukan harakiri (bunuh diri) dengan membelah perut menggunakan pedang.

  Rakyat tak minta pemimpin-pemimpin PPBM yang kantoi melakukan penipuan melakukan harakiri, tetapi cukup dengan meletakkan jawatan sebagai MB atau Timbalan Menteri atas nama maruah dan integriti.

  Pelakuan mereka amat memalukan sekali dan jelas mencemar nama PPBM dimata dan hati rakyat.

  Sila letak jawatan secara sukarela atau paling tidak, Mahathir sahaja pecat mereka.

  Nak marah marahlah … I don’t care!!!

  PH .. Harap Boleh Percaya Jangan.

  TENKIU
  #UP
  Hanisya Abdul Hamid

  Reply

 78. DAP turut mengalami keretakkan yang serius di negeri Perak, di mana beberapa ADUN parti yang tidak berpihak kepada Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng sudah berperang lidah secara terbuka dengan Nga Kor Ming dan dijangka akan meninggalkan parti.

  PKR pula dibelenggu masalah perpecahan yang teramat serius, di mana presiden parti, Dato’ Seri Anwar Ibrahim, tidak mampu mengawal timbalan beliau, Dato’ Seri Azmin Ali, yang dilihat mempunyai lebih banyak pengaruh dalam parti dan juga di parlimen.

  Kesemua masalah ini tidak berubat.

  Sekiranya terbukti DAP turut terlibat dalam usaha menghidupkan gerakan keganasan LTTE di Malaysia dan mengalirkan dana bagi tujuan tersebut, ia bukan sekadar boleh dibubarkan, pucuk pimpinannya boleh dihukum penjara dan dihalang dari bertanding dalam pilihanraya umum ke 15 (PRU15).

  Manakala itu, dalam kes Anwar dan Azmin, biarpun tidak mampu bersemuka ataupun berdamai, kedua-dua mereka tidak mahu lepaskan jawatan kerana masing-masing ingin menjadi Perdana Menteri Malaysia ke-8.

  Apa yang pasti, perkara ini akan menjurus kepada keruntuhan parti PKR tidak lama lagi apabila Azmin bertindak membawa sebilangan besar penyokongnya keluar dari parti tersebut.

  Ironinya, Mahathir tidak pernah menghadapi masalah besar sebegini dengan MCA, Gerakan dan MIC ketika menjadi PM ke-4 biarpun parti-parti tersebut pernah mengalami konflik dalaman melibatkan pemimpin-pemimpin mereka.

  Ini sekaligus membuktikan bahawa biar siapapun menjadi Perdana Menteri, dia tidak akan mampu mengawal integriti gabungan pemerintah jika majoriti pemimpin dalam gabungan terlalu bermasalah, taksub ataupun memiliki kekurangan kritikal dari segi kematangan politik.

  Justeru, biar Mahathir mempunyai pengalaman memimpin negara selama 22 tahun, dengan adanya PKR dan DAP, dia tidak mungkin akan dapat mengatasi masalah ekonomi negara ataupun menstabilkan PH, malah gabungan tersebut tidak mungkin akan kekal sehingga PRU 15.

 79. Ahli Parlimen Sembrong, Hishammuddin Hussein dan Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin dilihat sebagai ‘sinar harapan’ untuk melakukan perubahan terhadap kepimpinan UMNO, kata Penasihat Media dan Komunikasi Perdana Menteri, A Kadir Jasin.

  Menurutnya, beliau percaya kedua-dua pemimpin yang dianggap sebagai moderat Melayu itu mampu membawa kembali UMNO kepada prinsip asalnya.

 80. patutla kamu(MVSA) menjadi pendokong GS,sebab kamu ni baghal,

  Media Mstar menyebut:

  “Mukhriz melanjutkan pelajaran di Uni Sophia Jepun pada tahun 1982 dan memperoleh ijazah dalam Pengurusan Perniagaan”

  Kenyataan di atas bukannya bermaksud,Mukriz mendapat ijazah pada tahun tersebut,tetapi tahun berikutnya.

  Rasanya puak kau , mentafsir ayat AL-Ouran pon gini pa?

  Udahlah tak pandai tafsir, kau reka pulak cerita-cerita propaganda dan fitnah!

  TUHAN MALU DENGAN MAKHLUK BODOH YANG KONON MENJADI MEMBELA AGAMA
  SEPERTI KAMU.NGAKU PULAK TENTERA AL-MAHDI

  KAH!!!!!KA!!!!!!!!!!!KAH!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

 81. Menteri Paling Bijak Di Malaysia Adalah Menteri Besar Kedah, Mengalahkan DS Najib Tun Razak

  Menteri paling bijak di Malaysia adalah DS Mukhriz Tun Dr Mahathir. Beliau dilahirkan pada 1964. Ini bermakna beliau mengambil peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di MRSM, Kota Bharu (Pangkalan Chepa) pada tahun 1981. Laporan media Mstar di atas beberapa tahun lalu menyatakan beliau telah mendapat Ijazah Pengurusan Perniagaan dari Universiti Sophia Jepun pada 1982.

  Ini bermakna setahun selepas tamat SPM, beliau telah menerima telah menerima Ijazah Sarjana Muda. Tujuh tahun kemudian beliau mendapat Ijazah Jurusan Pemasaran dari Boston Massachusetts University (1989). Selain akhbar tempatan, Wikipedia juga memberikan maklumat yang sama.

  Kalau DS Najib Tun Razak dapat ijazah sarjana muda pada tahun 1974, pada usia 21 tahun, DS Mukhriz Tun Dr Mahathir pula dapat ijazah sarjana muda dari Sophia University pada tahun 1982, hanya setahun selepas beliau menduduki SPM, pada usia 18 tahun.

  Lagi cerdik Mukhriz Tun Dr Mahathir dari Najib Tun Abdul Razak.

  Read more at http://khairulryezal.blogspot.com/2019/02/menteri-paling-bijak-di-malaysia-adalah.html#jr8sTe7GyEpi0phd.99

  Reply

 82. Senjata makan tuan kerajaan PH tuah pembangkang

  Mutakhir ini semakin banyak isu jelek yang melibatkan pemimpin kerajaan Pakatan Harapan. Dari isu u-turn macam-macam dasar, ke isu menteri dibabikan usahawan, ke sijil kelulusan yang diragui, ke isu saman AES kini menjadi tindakan yang Islamik, macam-macam hal. Pembangkang tak perlu susah-susah cari isu, perjuangkan itu ini untuk rakyat. Mereka cuma perlu ungkit balik janji dan kata-kata lama pemimpin kerajaan hari ini sudah cukup untuk membuatkan sokongan beralih arah.

  Sumber Utusan Malaysia

  Senjata makan tuan…

  1. Ramai orang semakin jelek dan mual dengan kerajaan baru.

  2. Kejelekan ini bukanlah disebabkan pembangkang semakin kuat.

  3. BN masih lagi lemah. UMNO belum pulih, MCA dan MIC masih tergapai-gapai. PAS masih lagi mencari rentak.

  4. Sebaliknya kejelekan ini adalah disebabkan sikap kerajaan PH sendiri seperti beberapa contoh berikut.

  5. Dulu cakap A, sekarang cakap B, rakyat jelek.

  6. Dulu kata mansuh, sekarang selamba teruskan, rakyat jelek.

  7. Dulu kata zalim, sekarang maqasid syariah, rakyat jelek.

  8. Dulu cakap ia tak bagus, sekarang u-turn siap tambah beli baru, rakyat jelek.

  9. Dulu persoal kelulusan orang, sekarang kelulusan sendiri meragukan, rakyat jelek.

  10. Dulu berlaku apa-apa asyik salahkan kerajaan, sekarang ia masih berlaku tak salahkan pula diri sendiri, rakyat jelek.

  11. Dulu kutuk menteri lama bagi kenyataan dan alasan bodoh, menteri sekarang pun masih ada bagi alasan bodoh, rakyat jelek.

  12. Dulu marah kerajaan lama salah guna harta kerajaan untuk pilihan raya, sekarang guna juga untuk kempen pilihan raya kecil, rakyat jelek.

  13. Dulu kutuk kerajaan lama masa pilihan raya baru muncul tabur ‘dedak’, sekarang mereka pun baru muncul bagi ‘dedak’ juga tambah lagi alasan bodoh, rakyat jelek.

  14. Lagi mengharukan cakap hutang Malaysia banyak, perlu buat langkah penjimatan, kurang peruntukan sana sini, ketatkan kelayakan Bantuan Sara Hidup, tutup agensi dan pejabat kerajaan sana sini, kurangkan bilangan penjawat awam, tapi sekolah swasta yang kaya dibantu pula, tambah lagi kamera AES dengan harga yang mahal.

  15. Apa yang dikutuk masa kerajaan BN buat kini dijilat balik. Tol, PTPTN, kamera AES, menara TRX, bantuan tunai, apungan harga minyak mingguan dan sebagainya. Tak mustahil lepas ni 1MDB yang dicanang-canang bermasalah pun boleh diteruskan, cuma ‘rebrand’ dengan nama lain sahaja.

  16. Aku sebenarnya tak suka bagi gelaran yang tak elok pada sesiapa, tapi hakikatnya itulah yang diperkatakan oleh orang ramai, rakyat dah kena ‘kencing’ dengan kerajaan.

  17. Apa yang aku nampak masalah kerajaan hari ini adalah mereka ini dua kali lima, selalu u-turn, cakap tak serupa bikin, agak lemah dalam menangani isu-isu melibatkan perpaduan, keagamaan dan sebagainya.

  18. Kalau pembangkang dulu, mereka kena guna pelbagai isu untuk mendapatkan sokongan rakyat, kena berjanji bulan dan bintang, kena perjuangkan kos sara hidup, kena pertahankan hak golongan-golongan tertentu, kena bangkang segala jenis dasar yang dibuat hari ini, tapi pembangkang hari ini memang beruntung.

  19. Tengoklah dalam pilihan raya kecil selepas PRU14, mereka tak perlu perjuang, pertahan atau bangkang apa-apa sangat pun. Cukup dengan bermodalkan ‘senjata makan tuan’, ungkit dan bandingkan balik je apa yang kerajaan hari ini cakap dulu dan sekarang.

  20. Malah pemimpin dan parti pembangkang sekarang tak perlu bekerja dan berusaha begitu keras pun. Tak perlu berhabis ribuan jutaan ringgit upah cybertrooper macam dulu untuk mempertahankan mereka di media sosial.

  21. Cukup dengan troll dari mantan PM DS Najib dah cukup membuatkan sokongan beralih arah dan lupa pada semua kesusahan yang ramai orang suarakan ketika di zaman Najib, kerana apa yang berlaku sekarang tiada apa perbezaan sangat pun malah semakin teruk. Orang yang dulu sokong PH pun ramai dah malu dan tidak mahu lagi mempertahankan kerajaan.

  22. DS Najib hari ini telah menjadi seseorang yang rakyat perlukan untuk menegur dan mengkritik kerajaan hari ini. Namun selain dari troll, kenapa DS Najib semakin popular?

  23. Kerana beliau hari ini telah menjadi ahli politik pembangkang yang tulen, seperti mana pemimpin kerajaan hari ini menjadi pembangkang suatu masa dulu. Beliau dengan selamba pergi mana-mana turun padang jumpa rakyat, beramah mesra bergurau senda tanpa sebarang protokol dengan masyarakat, melayan sahaja karenah dan perangai orang muda, aktif bersuara di media sosial dan sebagainya, sangat berbeza ketika beliau dalam kerajaan menjadi PM dahulu.

  24. Manakala pemimpin pembangkang yang dulunya baik, mesra, rajin turun padang, senang nak jumpa mendengar luahan hati masyarakat, rajin bersuara di media sosial, sempoi, selamba, ramah, mudah bergurau senda, sanggup turun jalan raya bersama rakyat, kini dah jadi tokoh pemimpin kerajaan yang sama seperti pemimpin kerajaan sebelumnya.

  25. Nak jumpa susah, banyak protokol, jarang turun padang, malas update media sosial, kurang mesra, berlagak, asyik nak marah, tak boleh terima kritikan, banyak alasan bodoh yang membodohkan rakyat, kuat spin, nak bergurau senda rakyat rasa tak selesa dan sebagainya.

  26. Kesimpulannya, ahli politik ini paling best dan rasa dekat dengan rakyat adalah ketika mereka jadi pembangkang je. Bila dah jadi kerajaan tiba-tiba jadi bangang dan terus rasa jauh je dari rakyat.

  Reply

  1. HUTANG PH LEBIH BANYAK DARI HUTANG KEPALA BAPAK!

   KIRA….KIRA…KIRA

   KAH!!!!!KAH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!KAH!!!!!!!!!!!!!!

 83. OMG, It Was Pakatan And Not PAS Who Received The RM90 Million

  By Raja Petra Kamarudin

  In short, the RM1 million went to Saifuddin Abdullah and not to Nasharudin Mat Isa. Oh my God, what have Clare, Ambiga and Rafizi done? They have just shot the ball into their own goal! What a mess! So, what is the MACC going to do? Are they going to interrogate, arrest and charge Pakatan Harapan’s Minister of Foreign Affairs? Or are they going to drop this entire RM90 million investigation nonsense and hope the issue will die off soon?
  THE CORRIDORS OF POWER

  Raja Petra Kamarudin

  On 13th April 2017, Clare Rewcastle Brown said she received information from Rafizi Ramli that former prime minister Najib Tun Razak gave PAS RM90 million to bribe that party to leave Pakatan Rakyat. Rafizi, on the other hand, said he received that information from the MACC officer involved in the investigation.

  (You can read the two reports by Sarawak Report and Free Malaysia Today dated 13th April 2017 below).

  There are two things wrong here. First is the fact that the MACC officer involved in this investigation revealed information to Rafizi. This is a crime under the Official Secrets Act (OSA) and Rafizi (plus the MACC officer) can be jailed for that. Secondly, in Clare Rewcastle Brown’s written statement to the London court, she said that it was Ambiga Sreenevasan who told her that Najib gave PAS RM90 million. So, did Clare lie to the London court?

  So who is Clare’s real source after all, Rafizi or Ambiga?
  We now have two stories regarding who Clare’s source of information is. One story is it was Rafizi, and another story is it was Ambiga. Rafizi says the MACC told him while Ambiga did not mention who told her. And the MACC officer also did not confirm that he told Rafizi about the RM90 million.

  This was what Sarawak Report wrote on 13th April 2017:

  Most of these officials are now being retired and it is from this source that Rafizi Ramli has now said he received information that Nasharudin Mat Isa was one of the people to receive wads of cash from Najib, cementing a widespread view that UMNO is seeking to bribe senior figures in the party in order to take control of its agenda and break up the opposition before the next election. –– Sarawak Report

  Yes, Nasharudin Mat Isa was allegedly “one of the people to receive wads of cash from Najib”, to quote Sarawak Report.

  Sarawak Report said Najib gave Nasharudin Mat Isa millions but the records show it was only RM1 million and it was paid to Pakatan’s Minister of Foreign Affairs Saifuddin Abdullah
  According to Malaysia Today’s deep throat within the MACC, the Global Movement of Moderates Foundation (GMM) did, in fact, receive RM1 million. There are banking records and accounts records to prove this. But the RM1 million came from government funds and not from 1MDB, as Clare, Ambiga and Rafizi alleged.

  But that is not really the bombshell since the RM1 million is documented and not ‘under-the-table’ and was not from 1MDB (which means there is no money laundering involved). The bombshell is that the RM1 million was paid when Saifuddin Abdullah, Pakatan Harapan’s Minister of Foreign Affairs, was heading GMM.

  In short, the RM1 million went to Saifuddin Abdullah and not to Nasharudin Mat Isa. Oh my God, what have Clare, Ambiga and Rafizi done? They have just shot the ball into their own goal! What a mess! So, what is the MACC going to do? Are they going to interrogate, arrest and charge Pakatan Harapan’s Minister of Foreign Affairs? Or are they going to drop this entire RM90 million investigation nonsense and hope the issue will die off soon?

  Reply

 84. Ronnie Liu nasihat PH supaya sekadar jadi Melayu boneka aje…

  Ahli jawatankuasa eksekutif DAP, Ronnie Liu mengingatkan Pakatan Harapan agar tidak menjadi lebih Melayu berikutan kekalahan mereka pada pilihan raya kecil DUN Semenyih, Sabtu lalu.

  “Akan ada beberapa pemimpin PH yang mula ketakutan berhubung kekalahan di Semenyih dan mendesak supaya mereka menjadi lebih Melayu.

  “Dalam perkataan lain, mereka mahu PH menjadi ‘lebih Umno’ daripada Umno atau mungkin juga ‘lebih PAS’ daripada PAS.

  “Sekiranya PH atau parti komponennya mengikut laluan itu, ini akan menjadi kesilapan terbesar,” katanya dalam satu kenyataan.

  Liu berkata bahawa PH muncul sebagai pemenang pada pilihan raya umum tahun lalu kerana ia membawa mesej pluralistik.

  Justeru, katanya, meniru BN semata-mata kerana kekalahan di Semenyih akan membawa padah dan bertentangan dengan apa yang diperjuangkan oleh gabungan pemerintah selama ini.

  PH gagal mempertahankan Semenyih daripada BN pada Sabtu lalu, selepas hanya 10 bulan menawan kerusi DUN Selangor itu pada pilihan raya umum ke-14.

  Susulan kekalahan itu, Menteri Hal Ehwal Ekonomi Mohamed Azmin Ali menggesa kerajaan pusat tidak lagi “apologetik” dalam melaksanakan janji yang melibatkan agenda Melayu dan bumiputera.

  Liu walau bagaimanapun mencadangkan kepada Putrajaya memberi tumpuan kepada agenda berasaskan keperluan.

  “Apabila kamu mempunyai agenda Malaysia, secara definisi kamu membantu orang Melayu, kerana orang Melayu adalah komponen terbesar masyarakat Malaysia,” katanya.

  “Bukankah lebih baik menaikkan taraf keseluruhan masyarakat itu dan bukannya sekadar kelompok tertentu?”

  Jika PH menggandakan usaha pembaharuan dan komitmennya terhadap pluralisme, Liu berkata, rakyat akan tahu siapa yang sepatutnya mereka menyokong.

  KOMEN : Jadi Melayu bodoh supaya senang dibuli….

  Reply

  1. BERSATU SEPATUTNYA MENANG DALAM PRK SEMENYIH TU,
   KALAU TIDAK KERANA UNTA-UNTA YANG PERGI KEMPEN UNTUK PH ARI TU ASHIK KUTUK PAS…SEDANGKAN YANG BERTANDING UMNO.

   KAN HADI DAH BAIAH MAHATHIR…DAN TAK AKAN SOKONG UMNO MASA PRU SEMENYIH TU.

   YANG BAGUS SEKALI KEMPEN SI AZMIN…DIA TAK KUTUK PAS, TAPI MENGAJAK PAS SOKONG BERSATU!
   KALAU PAKAT-PAKAT PI KEMPEN GINI CARA,KAN BAGOS DULU!

 85. DAP Persoal pembinaan Masjid di Putrajaya

  Isu bina Masjid sama dan lebih perlu dalam perjuangkan Islam. Nga Kor Ming yang konon disanjung AMANAH pandai beri salam dan sebut ayat Quran persoalkan buka Masjid banyak2. Apa cerita AMANAH?

  Ini hak dan kedudukan istimewa dalam perlembagaan. Bina Masjid ada peruntukan perlembagaan. Bina kuil, gereja, dan tokong tak tanggungjawab kerajaan. Pasal Islam ugama persekutuan, beza dengan ugama rasmi. Wang kerajaan boleh dibelanjakan untuk rumah ibadat, sekolah ugama Islam dan lain-lain institusi Islam.

  Tahukah AMANAH jawab macam gini? Tapi AMANAH akhir2 ini tidak tahu cakap dalam Parlimen melainkan untuk fitnah PAS. Dalam isu ugama dan bangsa Melayu, AMANAH hanya berdiam saja dalam Parlimen. AMANAH seolah-olah tak pertahanakn Islam demi untuk dapat undi.

  komen : AMANAH dan PH dah jadi kudang tunggang… sudah dikasi nampak segak tapi mandul

  Reply

  1. DAP ni bukannye kuat kemana

   Masa tengah paling kuat pon hanya menang 43 kerusi saja.

   Sedangkan kerusi parlimen ada 212!

   biaq pi lah depa dok naik tocang masa ini

   memang sifat bukan islam gitu,kalau menang

   bila-bila masa saja MELAYU boleh kuasai balik!

   SERAH PADA KEBIJAKSANAAN PERCATURAN TUN

   TAHULAH DIA BUAT!

   masalah nya sekarang ,ada melayu-melayu “pekak” yang tak bijak berpolitik!

 86. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
  Geng BERSATU kat blog ni usah diduga
  Pejuang sejati demi bangsa dan agama
  Kepada negara kami sumpah dan setia
  Apa yg tak kena kami pangkas bersama

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼

Leave a Reply

Your email address will not be published.