APA TUJUAN PEMBIDA TENDER DIJEMPUT KE PERTANDINGAN GOLF KDN?

Satu tender bernilai berbilion ringgit di bawah Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang ditutup pada Ogos kini hangat diperkatakan di kalangan pemain industri, malah ia dikatakan tender sistem teknologi yang terbesar dalam sejarah negara yang pernah ditawarkan.

Tender Sistem Bersepadu Imigresen (IIS) bernilai lebih sebilion itu merupakan tender yang ditawarkan selepas KDN membatalkan kontrak Sistem Kawalan Imigresen Nasional (SKIN) bernilai RM3.5 bilion yang diberikan kepada Prestariang SKIN Sdn Bhd (PSSB).

Semua mata pemain industri teknologi maklumat sememangnya tertumpu ke arah tender IIS ini.

Menurut sumber dalaman, pihak KDN ketika ini dalam proses penilaian Request for Proposal (RFP) bagi tender dihantar oleh syarikat-syarikat yang masuk tender dan ia masih belum dimuktamadkan lagi.

Terdapat khabar angin mengatakan selepas selesai penilaian RFP, pihak KDN mungkin akan membuka Tender Terpilih yang mana beberapa syarikat yang layak atau melepasi syarat teknikal dan kewangan sahaja akan dipanggil untuk menyertai tender tersebut.

Khabar angin di pasaran terutamanya di kalangan pemain industri juga kecoh bercakap mengenai kemungkinan wujudnya amalam kronisme dalam penganugerahan tender ini.

Ini berikutan beberapa individu yang dikaitkan rapat dengan Perdana Menteri dan juga Menteri Dalam Negeri difahamkan turut berminat merebut tender ini.

Bagaimanapun, seorang sumber mendedahkan Menteri Dalam Negeri sendiri akan memantau tender IIS ini sama ada secara langsung atau tidak langsung.

Sumber mendedahkan, baru-baru ini pada 20 Oktober 2019 para kontraktor yang menyertai tender IIS telah dijemput ke Pertandingan Golf Hari Pendaftaran Negara di The Mines Resort and Golf Club di Seri Kembangan, Selangor.

Para kontraktor itu dikatakan menerima jemputan daripada KDN, malah mereka dapat peluang bermain golf bersama dengan pegawai kanan KDN, antaranya Ketua Setiausaha KDN, Alwi Ibrahim dan Menteri Dalam Negeri, Muhyiddin Yassin.

Yang menjadi persoalan, mengapa pertandingan golf Jabatan Pendaftaran Negara perlu menjemput pembida-pembina bagi tender IIS di bawah Jabatan Imigresen pada ketika proses penilaian RFP belum lagi selesai?

Beranikah pihak KDN mengeluarkan senarai jemputan dalam pertandingan golf tersebut kepada umum bagi menafikan jemputan yang dibuat kepada kontraktor-kontraktor IIS itu?

Dari segi moralnya, adakah kerajaan Pakatan Harapan membenarkan atau menghalalkan amalan menjemput pelobi-pelobi ini bergaul secara langsung dengan pegawai kanan di Kementerian di mana mereka adalah pihak yang akan membuat keputusan berkaitan tender IIS?

Jika amalan ini berterusan, apakah bezanya antara kerajaan PH sekarang dengan kerajaan BN dahulu yang mana pegawai-pegawai kementerian dilihat bebas duduk semeja dan bergaul bersama kontraktor? (ShahbudinHusin 21/10/2019)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 22 October 2019 — 2:10 pm
Subscribe
Notify of
guest
143 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
22 October 2019 3:19 pm

Wau bole sudah silap tafsir AMLA ke atas Nasharudin…Tuduhan keatas nasha tiada kaitan dgn tuduhan terima wang najib…hanye fitnah

Wau Bule
Wau Bule
22 October 2019 5:42 pm
Reply to  Anonymous

FORMER PAS deputy president Dr Nasharudin Mat Isa today claimed trial to 33 charges of money-laundering and criminal breach of trust involving RM4 million.

Nasharudin was charged with three counts of money-laundering amounting to RM302,000 under the Anti-Money Laundering, Anti-Terrorism Financing and Proceeds of Unlawful Activities Act 2001 and 30 counts of CBT under Section 409 of the Penal Code involving RM3.7 million.

Wau Bule
Wau Bule
22 October 2019 5:43 pm
Reply to  Wau Bule

We will wait for further info where he got the money he laundered from…..:)

Anonymous
Anonymous
22 October 2019 7:22 pm
Reply to  Wau Bule

Yg penting AMLA bukan wang dari najib dan tiada kaitan dgn PAS..

Wang ini dari mentri kewangan untuk Yayasan gerakan keserdahanaan yg ostaz nasha jadi CEO…

Dia buat salah dia tanggong lah…

Anonymous
Anonymous
22 October 2019 1:20 pm

Rupanye kerajaan PH menipu bayaran streamyx diturunkan mulai sept….potong hip tv baru bayaran boleh dikurangkan kpd 69 ringgit…..dulu tak boleh dipotong….bayaran secara paksa…

Ingat BN saja menipu PH pon pandai jugak kununye baik sangat…

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
22 October 2019 1:47 pm
Reply to  Anonymous

Hang bukan yang pertama kena kencing saya. Mungkin bukan yang terakhir. Melayu mudah lupa tapi malas.

Jigit
Jigit
22 October 2019 12:13 pm

Saya cukup tak setuju dengan amalan kronisma ini. Jika mahu bermain golf sekalipun kenapa tidak dijemput bakal PM ke8. Adakah kerana beliau sering sakit pinggang, sakit bahu dan sakit belakang makanya dia diketepikan. Bukankah beliau adalah segala-galanya dalam hidup kita ini….

Anonymous
Anonymous
22 October 2019 1:21 pm
Reply to  Jigit

Madey bapak kronisma sejak zaman dulu lagi…baru cakap tak setuju..

Wau bulan
Wau bulan
22 October 2019 11:55 am

Bekas timbalan presiden PAS, Nasharudin Mat Isa hari ini dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Shah Alam dan didakwa berhubung 30 pertuduhan pecah amanah membabitkan RM3.6 juta dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram berjumlah RM302,069.60. Tuduhan pecah amanah jenayah itu didakwa mengikut Kanun Keseksaan. Ia didakwa dilakukan sejak 2015, manakala pertuduhan pengubahan wang haram pula dibuat mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001. Semua pertuduhan itu dibacakan di hadapan hakim Rozilah Salleh. Pemimpin PAS itu ditahan sepasukan pegawai SPRM petang semalam selepas hadir memberi keterangan di ibu pejabat agensi antirasuah itu Putrajaya. Beliau… Read more »

Anonymous
Anonymous
22 October 2019 1:24 pm
Reply to  Wau bulan

Ostaz Nasha dikatakan terima wang dari Najib sumber 1 mdb…tapi najib blm dibuktikan dimahkamah curi wang 1 mdb.

Anonymous
Anonymous
22 October 2019 1:54 pm
Reply to  Wau bulan

Nasharudin mengaku tak bersalah…… 12:22 tengahari (Dikemaskini 12:33 tengahari) Alyaa Alhadjri….. A A…………. Bekas timbalan presiden PAS, Nasharudin Mat Isa, hari ini mengaku tidak bersalah dan meminta dibicarakan selepas didakwa dengan 33 tuduhan di Mahkamah Masjitret Shah Alam. Nasharudin yang sebelum ini pernah menjadi anggota parlimen sebanyak dua kali dituduh melakukan tiga pengubahan wang haram, serta 30 kesalahan pecah amanah. Jumlah wang yang terlibat bagi semua pertuduhan tersebut hampir mencecah nilai RM4 juta. Untuk tuduhan mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001, beliau didakwa menyalurkan dana Kementerian Kewangan – sebanyak RM302,069.60… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 11:18 am

PAS: Pecat Guan Eng! I/Hasyim Sokong, Susuli Dengan Demontrasi? Tangkap layar KUALA LUMPUR 7 Mac – Pas mahu Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad bertindak dengan memecat Menteri Kewangan, Lim Guan Eng daripada barisan Kabinetnya berhubung kenyataan berbentuk hasutan yang dikeluarkan Setiausaha Agung DAP itu. Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan juga menganggap kenyataan DAP itu sekali gus mengesahkan DAP sebagai sebuah parti yang bersikap cauvinis dan tidak demokratik, walaupun nama DAP diterjemahkan sebagai ‘Parti Tindakan Demokratik’. Katanya, Guan Eng sepatutnya melihat penyatuan ummah yang dipelopori Pas dan UMNO sebagai suatu langkah positif ke arah perpaduan masyarakat demi kebaikan negara… Read more »

Anonymous
Anonymous
22 October 2019 1:25 pm

Pecat madey dulu..

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 10:50 am

INILAH AKAN JADI JIKA BIARKAN PH TERUS PERINTAH NEGARA Venezuela terpaksa bergelap selepas berlaku gangguan bekalan elektrik besar-besaran – @global – March 8, 2019 CARACAS: Sebahagian besar Venezuela terpaksa bergelap mulai petang Khamis selepas berlaku gangguan bekalan elektrik secara besar-besaran dan kerajaan Presiden Nicolas Maduro menyalahkan “perbuatan sabotaj” sebagai punca perkara itu berlaku. Selain beberapa bangunan yang mendapat bekalan elektrik daripada sebuah penjana peribadi, ibu kota Caracas terpaksa bergelap mulai pukul 4.50 petang, yang turut menjejaskan sistem pengangkutan metro bandar serta perkhidmatan telefon dan internet. Digelar sebagai antara bandaraya paling berbahaya di dunia, jalan-jalan di Caracas biasanya lengang selepas hari… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 10:43 am

Teresa Kok “cock-up” lagi Baru Tun Daim kritik Menteri-Menteri kabinet. Keluar pulak komen terbaru dari Teresa Kok. Seolah-olah industri buluh itu besar sangat. Teresa Kok ni memang cock up … Serupa Salahuddin Ayub mahu nelayan tanam nenas belakang rumah. Adakah industeri Buloh besar sangat hingga boleh jadi supply Proton ker? Satu-satu idea merepek dari Teresa: Terbaik memang guna paying untuk menoreh getah. Lepas tu, dia nak mempromosi kelapa sawit dengan sekolah-sekolah menubuhkan kelab kelapa sawit. Kanak-kanak sekolah akan dilantik duta sawit. Eloklah kerajaan yang Daim kempen ketika PRU14. Menteri Buluh ada Menteri Kasut Itam ada Menteri air mata ada Menteri… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 9:59 am

Kerajaan PH ambil dana sebanyak RM82 bilion dari Petronas Kerajaan BN di bawah saya tinggalkan rizab tunai yang besar dalam Petronas kepada kerajaan PH. Rizab tunai Petronas meningkat kepada hampir RM180 bilion pada akhir Jun 2018 berbanding RM128.2 bilion pada tiga bulan lalu iaitu pada penghujung 2017. Peningkatan ini adalah berikutan harga minyak yang memberangsangkan selain dari penerimaan bayaran dari pelaburan Aramco Saudi bagi projek RAPID Pengerang. Rizab tunai Petronas masa PH mengambil alih kerajaan adalah jauh lebih tinggi berbanding tahun 2008 semasa saya mula bertugas sebagai menteri kewangan. Pada ketika pentadbiran saya, saya amat teliti dalam memastikan Petronas tidak… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 9:56 am

‘AES zaman BN zalim, masa PH tepati Maqasid Syariah’, sindir Najib Sia-sia sahaja kerajaan Barisan Nasional (BN) diserang mengenai pelaksanaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES), jika ianya bertepatan dengan Maqasid Syariah, sindir bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak. Beliau menyelar kenyataan Naib Presiden Parti Amanah Negara (PAN), Hasanuddin Mohd Yunus kelmarin, bahawa pemasangan AES dan saman yang dikeluarkan bertujuan menjaga nyawa pemandu, penumpang, keselamatan pengguna lebuh raya serta harta benda lain adalah menepati Maqasid Syariah. Hasanuddin berkata, sebelum Mesyuarat Jawatankuasa Pilihanraya Pakatan Harapan, beliau sempat beramah mesra dengan Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook. Hasil perbincangan berkenaan, beliau menganggap pelaksanaan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 9:54 am

KAFIR HARBI KUTUK ISLAM BILA BISNES PAKAI AYAT QURAN 28 restoran salah guna ayat al-Quran didenda sehingga RM1 juta KUALA LUMPUR: Sebanyak 28 restoran didenda sehingga RM1 juta masing-masing kerana menyalahgunakan ayat al-Quran untuk memberi tanggapan premis mereka berstatus halal, kata Pengarah Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Iskandar Halim Sulaiman. Katanya, tindakan itu diambil bulan lalu, di bawah Akta Perihal Dagangan 2011. “Dalam tempoh 11 Januari hingga 31 Januari lalu, sebanyak 1,975 premis telah diperiksa dan 28 daripadanya disyaki mempunyai elemen menyalahgunakan ayat al-Quran bagi menggambarkan premis seolah-olah halal. “Jadi, restoran-restoran itu didenda sehingga… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 9:52 am

GENG TUMMY TOM CAT AGC gugur dakwaan kes acung jari tengah Siti Kasim Pejabat Peguam Negara menggugurkan arahan untuk mendakwa peguam Siti Kasim yang didakwa mengacungkan jari tengah di sebuah forum dua tahun lalu, kata polis Selangor. Fadzil Ahmat, yang merupakan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah berkata, keputusan itu dibuat selepas Pejabat Peguam Negara menarik semula kertas siasatan kes itu Ahad lalu. “Pada 10/02/2019 kertas siasatan tersebut telah dipanggil semula oleh Jabatan Peguam Negara, Putrajaya. Setelah meneliti semula segala fakta dan keterangan, pihak Jabatan Peguam Negara memutuskan arahan pertuduhan yang dikeluarkan pada 18/04/2018 adalah dibatalkan,” kata Fadzil dalam kenyataan media hari… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 9:51 am

TUMMY TOM CAT PUNCA PERBICARAAN JIBENG DITANGGUHKAN Kesilapan AGC punca bicara Najib tangguh Peguam Haniff Khatri Abdulla mengkritik apa yang menurutnya langkah silap oleh pihak pendakwaan dari Pejabat Peguam Negara yang menyebabkan penangguhan perbicaraan kes rasuah bekas perdana menteri Najib Razak berkaitan SRC International Sdn Bhd. Beliau yang sebelum ini menjadi penasihat undang-undang Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad menyifatkan langkah pihak pendakwaan sebagai “tahan jerat sorong kepala”. Katanya, jelas bahawa pasukan peguam Najib akan cuba menangguhkan perbicaraan dan beberapa langkah yang diambil pendakwa sebagai “aneh dan pelik”. Kesilapan pertama, katanya, adalah keputusan pendakwa untuk menambah tiga lagi pertuduhan berkaitan SRC… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 9:49 am

IJAZAH KENCING SATU MALAYSIA Guan Eng himself admitted he was a failed accountant I take note of Tony Pua’s statement that Guan Eng reserves the right to sue anyone who dares to question his academic credentials. I also take note of the document furnished by Tony Pua today which shows Lim Guan Eng’s membership into the Australian Society of Accountants. However, it was clearly stated in his membership certificate that he was merely admitted as a PROVISIONAL member. A Provisional membership is one of the first steps to take necessary program modules and examinations in order to qualify as an… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 9:47 am

Hipokrasi Pemimpin DAP 1. Semalam Mufti Perlis, Dr Asri Zainul Abidin menegur sikap pemimpin yang memiliki sijil palsu. Sikap ini menurut beliau menggambarkan sifat tidak jujur dan amanah seorang pemimpin negara. 2. Teguran ini adalah sangat baik bahkan harus diperluaskan lagi kepada pemimpin yang bersifat hipokrit dan menipu. Pemimpin tidak seharusnya menjanjikan sesuatu yang indah lalu mengengkari janji tersebut setelah berada ditampuk pemerintahan. 3. Berikut adalah antara sikap hipokrit yang ditampilkan oleh sebahagian pemimpin hari ini sebelum dan sesudah menjadi pemerintah: a. Pada 26 Jun 2013, DAP mendedahkan kewujdan menteri yang memiliki ijazah palsu. Mereka mendesak Menteri tersebut supaya meletak… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 9:41 am

TAHUKAH ANDA PERKARA DI BAWAH PERLU DIMASUKKAN DALAM BUKU TEKS KITA… 1. Bahawa semasa Portugis menawan Melaka, Melaka bukannya bersenjatakan lembing, tombak dan keris tetapi senjata api dengan meriam termasuk Lela Rentaka berserta dengan kehebatan senjata api Melayu yang dikatakan setaraf kualitinya dengan yang dimiliki di Eropah? 2. Bahawa tamadun Melayu tidak bermula dengan Melaka, bahkan dapat dijejak sehingga 600 SM sezaman dengan tamadun purba yang lain seperti Yunani, Babylon dan Rom? 3. Bahawa ujian DNA yang dilakukan ke atas orang Melayu adalah berusia 60, 000 tahun lamanya menandakan bahawa Melayu bukan pendatang? Malangnya fakta ini tidak diketahui sehinggakan ada… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 9:39 am

Anta tanya ana jawab Assistant Editor Februari 12, 2019 0 Dulu PAS lawan Umno, sekarang pasal apa boleh berkawan. @Sebelum saya jawab soalan itu, samalah juga dengan pemimpin PH hari ini. Apa yang mereka tidak kata kepada Tun Mahathir dan apa yang Tun tidak kata kepada mereka. @Boleh tonton di dalam You Tube, kita pun geli hendak dengar sumpah seranah dan gelaran yang tidak tergamak untuk ditulis dan didengar. @Kenapa mereka boleh bersatu untuk duduk semeja, semata-mata hendak lawan DS Najib dan BN. @Samalah juga PAS berkawan dengan Umno, kerana Umno sekarang pembangkang. @Dulu PAS lawan Umno, kerana mereka kerajaan.… Read more »

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
22 October 2019 9:28 am

Absolute power corrupt absolutely. Caption gambaq kami main golf bersama kroni. Lagi 3 tahun no saya jadi PM.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
22 October 2019 9:34 am

Saya tak dapat main golf selalu macam dulu. Loyar asyik mau bincang kes korapsi & wang 1MDB depa kata saya curi.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 9:23 am

Apa lagi aset negara yang akan dijual – Najib Ramai tidak tahu bahawa Malaysia di bawah kerajaan BN dahulu memiliki kumpulan hospital kedua terbesar di dunia. Ketika saya dilantik Perdana Menteri pada tahun 2009, Khazanah memiliki kumpulan hospital Pantai. Pada masa itu, kumpulan ini hanya bernilai RM5.2 bilion. Seterusnya, kumpulan ini terus berkembang termasuk pembelian kumpulan hospital Singapura bernama Parkway, di mana Khazanah menstruktur semula pegangan aset hospital mereka menjadi IHH Berhad pada tahun 2010. Selepas kumpulan ini disenaraikan (IPO) di Bursa Malaysia pada tahun 2012, nilai IHH Berhad meningkat menjadi RM25.6 bilion. IPO untuk IHH Berhad merupakan IPO ketiga… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
22 October 2019 9:40 am

Tak perlu jual asset negara. Buat macam Najib, kasi semua kemudahan supaya China dan rakyat nya boleh senang lenang di Malaysia, industrial site di Kuantan semua nya kominis China di dalam nya, BM pun takda.

Dan Forest City di Johor Bahru, 700 unit kediaman di khaskan untuk rakyat China x 4 purata sekeluarga = 2,800 rakyat China jadi rakyat Malaysia selepas 10 tahun diam di sini.

Mengarut.

Anonymous
Anonymous
22 October 2019 1:30 pm
Reply to  Tanpa Nama

Kenape madey tak batalkan industri cina di kuantan dan forest city di JB?…cakap tak selupe bikin itu keling madey..

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 9:16 am

Siti Kasim Akhirnya Tewas. Gaman Logiut Oleh Gaman Logiut Angin perubahan nampaknya bakal dirasai dalam Majlis Peguam apabila calon-calon yang jelas berpendirian mempertahankan Perlembagaan Persekutuan telah memenangi pemilihan jawatankuasa baharu pertubuhan itu. Kemenangan tersebut dimaklumkan oleh aktivis Concerned Lawyers For Justice, Aidil Khalid dalam akaun Facebook awal pagi ini. Aidil memberitahu, calon-calon yang menang itu juga merupakan dalam kalangan mereka yang menolak Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD). “Calon-calon yang jelas pendirian mereka untuk mempertahankan Perlembagaan Persekutuan dan menolak ICERD seperti Lukman Sheriff, Yusfarizal Yusof dan rakan-rakan telah menang dan terpilih. “Calon-calon yang menyokong ICERD seperti Siti… Read more »

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
22 October 2019 9:12 am

Tuduhan main golf bersama Menteri Bersatu – Kakitangan Kerajaan – Kaki Tender Kroni PM dan Menteri…. SPRM bulih siasat no. Hangpa jangan jejak lantai PMO Lame DUCK 3 Tahun, Putrajaya saya sokong hangpa.

Wau bulan
Wau bulan
22 October 2019 9:18 am

Quack quack quack

Anonymous
Anonymous
22 October 2019 11:51 am
Reply to  Wau bulan

Bunyi melayu pemalas wau bole kena kencing dgn mamak madey DKK…kikikikik..

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
22 October 2019 9:21 am

Old McDonald have a farm. But Madey’s cronies bought it.

Wau bulan
Wau bulan
22 October 2019 9:43 am

Quack quack quack

Anonymous
Anonymous
22 October 2019 11:52 am
Reply to  Wau bulan

Bunyi Madey kencing lagi atas muka melayu bongok wau bole

Kikikikik..

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
22 October 2019 9:08 am

Melayu sudah malas, bodoh pula lagi. Kronisme dan saya ibarat najis dan jamban. Saya PM ke 7 sedia disiasat oleh SPRM yang KP saya lantik. Apa hangpa ingat saya takut?

Wau bulan
Wau bulan
22 October 2019 9:17 am

Mengakupun malas dan bodoh… quack quack quack

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
22 October 2019 9:22 am

Termasuklah hang sekali kena kutuk. Kecuali hang DKK tua nak mampuih?

Wau bulan
Wau bulan
22 October 2019 9:44 am

Quack quack quack .. . A loony

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
22 October 2019 9:06 am

Saya bawa kronisme dalam UMNO. Saya bawa kronisme dalam Bersatu. Saya nak jadi PM lagi 3 tahun sebab kronisme. Apa hangpa peduli?

Wau bulan
Wau bulan
22 October 2019 9:10 am

Quack quack quack cracko

Another Loony in the house. Either he is jealous of Mahathir or he is in fact wanting something in the next 3 years. Get a life man…….

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
22 October 2019 9:19 am

You have any objection with my opinion old stupid man? Tell us your lame views… don’t be judgemental old man.

Wau bulan
Wau bulan
22 October 2019 9:45 am

Quack quack quack…sorry loony man. Its your misplced sarcasm… hahaha

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
22 October 2019 9:04 am

Bersatu bawah saya cuma mampu kutip MP UMNO bertaraf sampah yang sokong 1MDB dahulu. Rasuah cuma ibarat lembu jadi komputer. Saya amat bersyukur ada orang tua Boomers bijak yang sudi jilat pungkok saya 24/7. Kalau hang tak dak tak dapat saya jadi PM lagi 3 tahun.

Wau bulan
Wau bulan
22 October 2019 9:12 am

Carry on quacking and dreaming

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
22 October 2019 9:16 am

Saya puji hang pun hang perli saya. Bodo punya macai tua.

Wau bulan
Wau bulan
22 October 2019 9:46 am

Quack quack quack…saya tak makan puji

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
22 October 2019 9:02 am

Hangpa masih serang parti Bersatu saya yang kecil dan lemah. UMNO dan PAS pun serang DAP dan PAN. Mengapa hangpa dengki pada saya nak jadi PM lagi 3 tahun?

Wau bulan
Wau bulan
22 October 2019 9:13 am

Moga Allah kabul mimpimu…hahaha

Anonymous
Anonymous
22 October 2019 8:58 am

Bersatu dari umno yg diketuai madey bapak kroni…

Inilah sebab utama madey nak buang najib….alasannye najib curi wang 1 mdb yg blm dibuktikan di mahkamah…

Kalo najib jaga kroni dan anak branak madey najib takkan diusik oleh madey…

Puak2 umno belajo dari cara madey rompak wang negara termasuk yideen sembab selama 22 tahun madey presiden umno..

PH kena perkukuhkan keyakinan rakyat supaya boleh tendang Bersatu dan agenda reformasi boleh dilaksanakan….

Wau bulan
Wau bulan
22 October 2019 9:05 am
Reply to  Anonymous

Heran bin Ajaib. Mengapa tiada yang berani tampil ke hadapan untuk lapor kepada pihak polis dan sprm pasal mahathir korup, anak2 mahathir kaya kerana mahathir dan sbgnya.

Saya sokong kalau ada yang berani. Kalau tak ada…hanya berani kata ini itu….itu DAYUS namanya. No balls.

Berani kerana Benar. Takut kerana SALAH. The choice is yours.

Anonymous
Anonymous
22 October 2019 11:45 am
Reply to  Wau bulan

Memang heran yg repot kena tangkap dgn polisi…jemin semburit tak kena dakwa…rafidah aziz lulus AP untuk menantu tak kena dakwa…

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 8:47 am

Simbol Ini, Apa Kaitan PKR Dengan Freemason? Imej yang berkaitan Konvensyen Keadilan Negeri Pulau Pinang yang diadakan pada 8 November 2009 di Dewan Tunku, Komtar dengan jelas memaparkan gambar “mata satu” pada program tersebut. SEORANG Mat Kritik menulis.. Apakah kaitan Freemason dengan Parti KeAdilan Rakyat (PKR)? Sehingga kini, MatKritik masih lagi terfikir apa maksud “utusan dari langit” yang dikatakan oleh Azizah dan juga maksud lambang pada bendera PKR. Sebab keduanya ada persamaan dari FREEMASON. Utusan Dari Langit kalau diterjemahkan dalam ideology FREEMASON adalah Al-Dajjal Al-Masih. Lambang pada bendera PKR adalah lambang mata satu seperti lambang mata milik FREEMASON yang juga… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 8:46 am

Kerajaan Pusat : Masanya Untuk Bangunkan Kelantan Disember 04, 2018 Penulis Tamu Oleh Mohammad Agus Yusoff Setelah PRU-14 berlalu, saya lihat Kelantan masih sama seperti dahulu. Lapangan terbang belum dibesarkan, lebuh raya Kuala Krai-Kota Bharu belum siap, air masih berkarat, bandar masih kotor, kilang IKS belum banyak, dadah masih menjadi masalah sosial utama, dan royalti minyak belum diberi kepada Kelantan. ECRL pula yang kerajaan BN dahulu hendak laksanakan dibatalkan oleh kerajaan baharu. Apa sebabnya Kelantan begitu? Apakah kerana kerajaan Kelantan lemah atau kerajaan pusat mendiskriminasikan Kelantan? Ramai menyalahkan pemimpin Kelantan lemah, tidak pandai menjana kewangan, hanya bergantung kepada hasil balak… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 8:43 am

Marah Dipanggil Rasis Tetapi YB Salah Faham Bila Kritik Isu Perkahwinan Kanak-Kanak Kata Netizen. 6:40:00 PM 1 Comment Viral Nampaknya isu kritikan pedas Ahli Parlimen Batu Kawan, Kasthuri Patto kepada kerajaan Kelantan berhubung isu perkahwinan kanak-kanak mendapat perhatian umum khususnya netizens muslim. Seorang individu dikenali sebagai Mohamad Jamalee tampil menjawab kritikan Ahli Parlimen DAP itu di Facebooknya bagi membetulkan tanggapan umum terhadap maksud sebenar perkahwinan kanak-kanak yang berlaku di Malaysia. Oleh : Mohamad Jamalee Kasthuri Patto playing victim. You nak marah orang panggil you ‘racist’, ‘pendatang’, ‘keling’, tapi you sendiri tak sedar you buka laluan untuk dipanggil begitu. You kata… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 8:41 am

MAHA KOTOR Tun Musa Hitam dalam satu wawancara dalam program Diskusi, pernah membangkitkan sikap jahat Mahathir yang dianggap sebagai satu dosa besar. Dalam video yang diterbitkan dalam YouTube atas nama WartaMalayaNews merakamkan wawancara tersebut. Kata Tun Musa, “Mahathir nak blackmail saya, ‘Kau berhenti kalau tidak aku akan dedahkan aktiviti kau dengan seorang perempuan bawah umor’. “Dia berdosa.. biarlah dia berdosa besar, dia punya cerita, punya kotor…” tambah Tun Musa. Walau bagaimanapun Tun Musa Hitam terpaksa tunduk dengan tekanan Mahathir kerana dia berpendapat sekiranya dia melawan diktator zalim itu, dia juga akan mengalami kezaliman sebagaimana yang dialami oleh DS Anwar Ibrahim.… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 8:36 am

APA NAK CITER DENGAN BEKAS TIMBALAN,,,BEKAS ISTERI,,,BEKAS,,,ITU,,,BEKAS INI,,,,NANTI KATA PAS SYIAH PULAK SEBAB BEKAS TIMBALAN MAT SYABU SYIAH…… Najib Shows Guan Eng’s Foreword In Comic Book As Hew Takes Down Facebook Page……. (FMT) – Najib Razak has questioned DAP’s denial that the party endorsed a controversial comic book praising China, citing a foreword to the book by party secretary-general Lim Guan Eng, and a photograph of Deputy Education Minister Teo Nie Ching taking delivery of a copy of the book last month. The former prime minister shared a screenshot of the “foreword’ to “Inisiatif Jalur dan Jalan – Meraih Manfaat… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 8:29 am

BERANI TAK BERTEMPAT….DENGAN D4P PENAKUT….. Indian Edible Oil Industry Has Issued Advisory To Avoid Import Of Palm Oil From Malaysia….. There were media reports that Government of India may take some action to curtail the import of palm oil from Malaysia following the hostile attitude by Malaysia at the United Nation on Kashmir issue. (The Economic Times) – Indian edible oil industry body Solvent Extractors’ Association (SEA) has issued an advisory to its members to refrain from importing palm oil from Malaysia. “We have issued the following Trade Advisory to the Members of the Association to refrain from importing Palm… Read more »

Wau bulan
Wau bulan
22 October 2019 8:35 am

Good Mornibg KING OF COPY & PASTE

Wau bulan
Wau bulan
22 October 2019 8:25 am

Sdra Shah,

Saya sangat bersetuju jika Shah terus menulis pasal corruption. Tak kesah..PH ke BN ke PAS ke Warisan ke GPS ke .. sapa2 ajelah…anti rasuah inilah yang perlu kita terapkan.

Saya rasa Shah will be doing justice to all malaysians irrespective of race and creed.

Anonymous
Anonymous
22 October 2019 9:01 am
Reply to  Wau bulan

Madey bapak korupsi dan pelindo g rasuah..

Wau bulan
Wau bulan
22 October 2019 10:35 am
Reply to  Anonymous

Ada bukti? Dah report polis dan sprm? If not stfu

Tanpa Nama
Tanpa Nama
22 October 2019 8:24 am

Botak lago lah Raja Petra Kamarudin –

Artikel projek terowong Pulau Pinang: Lim saman blogger Raja Petra
Lim menyaman Raja Petra berhubung beberapa siri artikel “Dari Fail SPRM” yang disiarkan di oleh laman blog Malaysia Today. M’kini

Tanpa Nama
Tanpa Nama
22 October 2019 8:14 am

Korapsi? Ini berita korapsi lagi –

SPRM tahan bekas timbalan presiden PAS, Nasharudin Mat Isa akan dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Shah Alam, esok (hari ini)

Pada 8 Mac lalu, Nasharudin hadir di kompleks SPRM Pahang membantu siasatan berhubung dakwaan pemimpin PAS menerima RM90 juta daripada Umno sebagai balasan untuk memberi sokongan dalam PRU 14.

SPRM telah memanggil beberapa individu untuk memberi keterangan berhubung siasatan, termasuk Nik Muhammad Abduh Nik Abdul Aziz.

Wau bulan
Wau bulan
22 October 2019 8:26 am
Reply to  Tanpa Nama

Nasha reaps what he sows

Anonymous
Anonymous
22 October 2019 9:03 am
Reply to  Tanpa Nama

Ini bukan kes korupsi ngok…kling mabuk todi..

Wau bulan
Wau bulan
22 October 2019 10:36 am
Reply to  Anonymous

If not corruption, why money placed under AMLA? nah 20 sen… main jauh2

Anonymous
Anonymous
22 October 2019 11:35 am
Reply to  Wau bulan

Siapa yg letak bawah AMLA?…najib blm dibuktikan mencuri… Bongok..

Wau bulan
Wau bulan
22 October 2019 11:47 am
Reply to  Anonymous

Sebenarnya yg bongok kamu. Mengapa Nasha tak jawab di mana dia daat duit ratusan juta itu? Ingat sprm bodoh nacam awak?

Anonymous
Anonymous
22 October 2019 1:34 pm
Reply to  Wau bulan

Mana kamu tahu Nasha tak jawab?..sprm tuduh wang haram bukan rasuah… Tapi najib blm dibuktikan mencuri wang haram…

Wau bulan
Wau bulan
22 October 2019 7:56 am

Saya puji Shah kerana menulis artijek di atas…inilah realiti fakta dan tang benar… good work

Namun cukuplah tulis pasal anwar, peraligan kuasa, DAP ini itu.

Cuba tulis kelemahan dan kekuatan melayu muslin secara positif…

Cuba kurang pengonen yang zero vakue seperti MVSA, the loony guy. Tak payah puji TDM. Tulis artikel that bribg positive discourse untuk buka minda kita. Kalau masih tertutup kita jadi buta bisu dan pekak..

Anonymous
Anonymous
22 October 2019 9:04 am
Reply to  Wau bulan

Ko bukak blog sendiri dan tulis pasal melayu korup mcm madey..

Wau bulan
Wau bulan
22 October 2019 10:37 am
Reply to  Anonymous

Ada bukti? If no stfu

Anonymous
Anonymous
22 October 2019 11:40 am
Reply to  Wau bulan

Bagaimana madey dan anak branak kaya raya?…menabong dari kocik kar?…bagaimaba madey dapat wang beli saham golden horse place berjuta?…

Diapa yg luluskan pembelian minyak untuk mas dari syarikat minyak anak madey?…siapa yg suruh petronas beli bail out syarikat kapal anak madey?…

Yg bongok je kena koncing hancing dgn mamak madey…kikikik..

Wau bulan
Wau bulan
22 October 2019 11:48 am
Reply to  Anonymous

Apa bukti? Dah lapor polus dan sprm? Bongok betul .. lapurlah..
Bwrani kerana benar takut sebab paloi

Anonymous
Anonymous
22 October 2019 1:36 pm
Reply to  Wau bulan

Madey letak jawatan baru aku lapor supaya siasat wang haram ato rasuah…..kalo sekarang polis akan tangkap..

Wau bulan
Wau bulan
22 October 2019 7:51 am

Selagi melayu masih dengan berfantasi dengan istilah sempit ketuanan melayu selagi itulah melayu layu dan berpuak2

Selagi sebahagian melayu muslim masih berauta berbangga mereka adalah lebih muslim dari melayu yang lain selagi itulah penyatuan ummah gagal

Selagi melayu muslim berkepalsuan mengatakan semua salah mereka saja betul selagi itulah malaysia tidak mungkin maju ke hadapan

Selagi melayu muslim berdiri atas landasan superficiality, selagi itu melayu muslim hidup dalam hipokrisi.

Melayu muslin perlu anjakan paradigma dengan BEREALITI BERFAKTA DAN BERKEBENARAN DENGAN NIAT LILLAH HITAALA jika mahu berjaya tanpa menuding jari pada pihak lain seperti orang bukan islam, bangsa lain dan sebagainya…wallahuaklam

Anonymous
Anonymous
22 October 2019 9:06 am
Reply to  Wau bulan

Selagi ada melayu mcm wau bole sokong bapak rasuah dan pelindong rasuah dan bapak kroni selagi itulah majoroti melayu miskin dan lemah..

Wau bulan
Wau bulan
22 October 2019 10:38 am
Reply to  Anonymous

Ada bukti bapak rasuah dan pelindung rasuah? Tak ada…STFU

Anonymous
Anonymous
22 October 2019 11:42 am
Reply to  Wau bulan

Siapa yg lindongi rafidah aziz?…kikikikik…bongok selalu kena koncing…

Wau bulan
Wau bulan
22 October 2019 11:50 am
Reply to  Anonymous

Pandai baca ke? B U A T L A PU R A N P O L I S A T A U S P R M

Anonymous
Anonymous
22 October 2019 1:38 pm
Reply to  Wau bulan

Tak perlu repot pon…orang jahat aje sokong pelindong kejahatan..

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 7:36 am

LAGI JANJI DITABURI Menteri Kewangan, Lim Guan Eng diminta tampil memberi penjelasan berhubung dakwaan Great Eastern Holdings Ltd. belum bersedia membuat sumbangan RM2 bilion bagi mewujudkan Skim Insurans B40. Naib Ketua Pemuda UMNO, Shahril Sufian Hamdan mempersoalkan, siapa yang betul dalam perkara tersebut, adakah Guan Eng telah berbohong di Dewan Rakyat dan di hadapan jutaan rakyat Malaysia? “Mungkin ramai tertanya kenapa Great Eastern Holdings Ltd. sanggup menyumbang? Adakah untuk CSR (tanggungjawab sosial korporat)? Laporan media sama mendedahkan, rupa-rupanya syarikat itu sedang berbincang dengan kerajaan bagi mendapat pengecualian daripada syarat Bank Negara Malaysia (BNM) untuk menjual kepentingan 30 peratus kepada syarikat… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
22 October 2019 7:49 am

Puak yang kalah di Pru14 mesti lah banyak rungutan. Apa saja akan di rungut nya, termasuk isu2 yang mereka tak buat apa masa memerintah.

Bila dah masuk longkang, susah lah mereka nak keluar. Akan terus di longkang di Pru15. Terutama sebab imej Najib sebagai pencuri, perompak, pelanun – kata2 TDM (berkaitan RM2.6 bilion lenyap dari 1MDB).

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 7:34 am

NAMPAK SANGAT PARTI BABI HUTAN BELA TOKEY CINA Orang kaya tak dikenakan cukai kemewahan?…… KUALA LUMPUR – Kerajaan tidak bercadang mengenakan cukai kemewahan terhadap golongan kaya di negara ini bagi menggelak kejutan terhadap pasaran modal dan kewangan. Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata, kerajaan kini dalam proses memulihkan kedudukan fiskal defisit yang dihadapi negara dan sebarang pengenalan cukai sedemikian seperti cukai keuntungan modal dikhuatiri akan menjejaskan usaha tersebut. Mengulas lanjut, beliau berkata kerajaan telah menubuhkan Jawatankuasa Reformasi Cukai untuk mengkaji cukai-cukai yang akan dilaksanakan dalam Belanjawan 2019. Bagaimanapun, katanya, cukai kemewahan tidak diketengahkan setelah ia mendapat maklum balas daripada beberapa… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
22 October 2019 7:43 am

PARTI KATAK BAWAH TEMPURUNG KALAH PRU14 COBA MENULIS KOMEN DI BLOGS.

PEMIKIRAN MASIH KATAK BAWAH TEMPURUNG. SUSAH NAK TUKAR SEBAB GELAP DI BAWAH TEMPURUNG.

Wau bulan
Wau bulan
22 October 2019 7:33 am

Sebab itu ramai tak setuju Muhyiddin jadi PM. He is so naive, not a material for PM.

Weaknesses in PH are undeniably a plenty.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 7:32 am

BALING BATU SEMBUNYI WANG Dari beberapa sumber yang di percayai, sejumlah besar duit bernilai €2 bilion telah di pindahkan dari Kepulauan Cayman ke Labuan, Malaysia pada 04 September, 2018… Pemindahan tersebut telah di buat atas nama MTD Labuan Berhad… Hubungan Antara MTD Group Dan Dr. Mahathir Lembaga Pengarah MTD Capital Berhad Tan Sri Dato’ Dr. Nik Hussain b Abdul Rahman (Kiri) Tan Sri Dr. Azmil Khalili (Tengah) Dato’ Nik Hussin b Abdul Rahman (Kanan) Persoalannya, apakah ‘turnover’ dan keuntungan yang di perolehi oleh MTD Labuan Bhd dan adakah MTD Labuan Bhd. mempunyai kaitan dengan Perdana Menteri Malaysia sekarang ini iaitu… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 7:17 am

JANJI BULAN BINTANG DAN IMDB HANYA MODAL NAK SISIHKAN MELAYU DAN ISLAM PADAHAL KORUP PH APA KURANGNYA Kerajaan Pakatan harapan sejak dari pembangkang lagi, mereka dimonopoli oleh orang-orang yang mempunyai agenda untuk mencabul, merobek kekuatan Melayu dan Islam dalam negara kita.” Demikian ucapan semangat Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki pada Perhimpunan Rakyat Bantah ICERD di Kompleks Sogo, Kuala Lumpur hari ini. Beliau berkata, keharmonian agama dan kaum dibentuk oleh asas yang kukuh melalui kontrak sosial yang dimeterai ketika merdeka dahulu, bahkan kontrak ini juga adalah asas kepada pembentukan Perlembagaan Persekutuan hari ini. Katanya, Perlembagaan telah meletakkan beberapa… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 7:17 am

Mujahid dibidas, Syiah dah jelas aliran sesat Kuala Lumpur: Cadangan untuk menetapkan satu garis panduan berkaitan perbezaan hukum antara individu menganut Syiah dan mereka mempromosikan fahaman itu tidak praktikal. Malah, cadangan itu bertentangan dengan keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan (MFK) berkaitan ajaran terbabit. Pendakwah bebas, Dr Mohd Sukki Othman (Dr Syauqi Othman) melihat cadangan itu sebagai tidak boleh dilaksanakan kerana ajaran berkenaan sudah diputuskan sesat dan tidak boleh diamalkan. ARTIKEL BERKAITAN : Chandra, Faisal gesa batal fatwa Syiah sesat “Tidak boleh…mana boleh kita mengikut ajaran sesat. Cadangan untuk menetapkan satu garis panduan berkaitan perbezaan hukum antara individu mengikut ajaran Syiah dan… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
22 October 2019 6:58 am

Kalau benar “Khabar angin di pasaran … kemungkinan wujudnya amalam kronisme dalam penganugerahan tender ini”, maka KEDN perlu di kutuk se kutuk2 nya.

Bukan sahaja salah tapi amat bodoh KDN menjemput para kontraktor ke Pertandingan Golf Hari Pendaftaran Negara memberi mereka peluang bergesel bahu dengan pegawai2 kanan KDN, antaranya Ketua Setiausaha KDN, Alwi Ibrahim yang ada peranan menilai tender,

Tiada maaf bagi nya, perlu di balun, di tibai dan di bantai bagi mengelakkan rasuah dalam apa bentuk sekali pun.

El Chapo guzman
El Chapo guzman
22 October 2019 7:13 am
Reply to  Tanpa Nama

Heeerp..yang kau sibuk2 pasal benda ni apasal lak..jeles lah tu tak dapat jemputan..betul tak???

Tanpa Nama
Tanpa Nama
22 October 2019 7:35 am

Budak kecik jangan lah blogging di blogs orang dewasa.

Pergi lah main2 di blogs bebudak.

Anonymous
Anonymous
22 October 2019 9:09 am
Reply to  Tanpa Nama

Kutuk tak jadi ape pon…madey tetap bapak kroni..

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 6:49 am

kERAjaan KRONISME & KELENTONG KRASI Kerajaan persekutuan sedang berusaha untuk menentukan cara agihan wang royalti petroleum kepada negeri Kelantan, kata Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad. Beliau berkata, cadangan kerajaan untuk memberi 20 peratus royalti minyak daripada hasil keuntungan sebelum ini tidak dipersetujui kerajaan negeri Kelantan. “Kita sedang berushaa bagaimana nak bagi royalti kepada Kelantan, caranya kita akan tentukan,” katanya ketika ditanya pada sidang media selepas menghadiri Majlis Beramah Mesra Harapan Kelantan bersama perdana menteri di Kota Bharu, hari ini. Sebelum ini Harapan melalui manifesto PRU14 menggariskan royalti akan diberikan kepada negeri Kelantan dan Terengganu yang sebelum ini diabaikan oleh BN.… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 6:48 am

Ketua Audit Negara pula sahkan Kerajaan PH yang sebenarnya curi duit ‘refund’ GST Sebelum ini Ketua Pengarah Kastam (JKDM) sahkan kerajaan PH mencuri duit ‘refund’ GST dan betapa berbohongnya Lim Guan Eng.Terbaru Ketua Audit Negara pula mengesahkan penipuan Lim Guan Eng dan kerajaan PH sebagai pencuri sebenar Ogos lalu Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) mengakui tuntutan bayaran balik GST sebanyak RM82.9 bilion tidak dibayar sepenuhnya. Bagaimanapun kata Ketua Pengarahnya, Dato’ Sri Subromaniam Tholasy dari April 2015 hingga penghujung Mei 2018, RM63.9 bilion bayaran yang telah dipindahkan ke akaun amanah. “JKDM ada menuntut RM82.9 bilion daripada Mesyuarat Tabung Amanah Bulanan ini… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 6:47 am

Apa Agenda Tersirat Dari Cadangan Penghapusan Identiti Agama Dan Bangsa? 1. Cadangan supaya dibuang agama dan bangsa pada kad pengenalan kononnya bagi memelihara perpaduan mengandungi maksud jahat tersirat iaitu secara halus dan perlahan menghakis keistimewaan Islam dan Melayu yang menjadi identiti negara bernama Malaysia. Agama dan bangsa adalah identiti diri yang menjadi punca perpaduan sebuah masyarakat seperti Malaysia bukannya pertembungan dan perpecahan. 2. Cadangan ini adalah bunga-bunga idea Malaysian Malaysia yang diperjuangkan oleh DAP. Ia juga petanda bahawa perjuangan meratifikasi ICERD yang akan menghapuskan Islam dan Melayu di negara Malaysia sebenarnya sedang berjalan. Ia digerakkan dengan pelbagai cara dan helah.… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 6:46 am

PH sengaja cari alasan untuk bayar deviden Tabung Haji rendah tahun ini Ada satu laporan oleh media Singapura yang dimiliki kerajaan Singapura semalam (Ahad), yang tiba-tiba memetik orang dalam yang tidak dinamakan bahawa Tabung Haji telah kekurangan dana RM4 bilion. Tuduhan ini tidak mendakwa RM4 bilion telah dirompak ataupun di curi tetapi mendakwa ada pemalsuan akaun yang membolehkan Tabung Haji untuk membayar dividen yang lebih tinggi dari sepatutnya untuk tahun-tahun yang lalu. Pokoknya ialah ia satu tuduhan berat di mana Tabung Haji didakwa terlebih bayar dividen kepada semua pencarum untuk beberapa tahun. Berat tuduhan ini. Iaitu membayar dividen yang terlalu… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 6:44 am

It Was Daim Who Sold The KTM Tanjung Pagar Land By MT Webmaster (FMT) – Former prime minister Najib Razak today refuted allegations that he had sold the KTM land in Tanjung Pagar, Singapore. Najib said many did not seem to understand the issue. He said the original agreement to stop the train station at Tanjung Pagar and convert the land was not decided by him but was instead negotiated by the finance minister in 1990. In 1990, under the then Prime Minister Dr Mahathir Mohamad, Daim Zainuddin was the finance minister. The Pekan MP said under the 1990 agreement,… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
22 October 2019 6:44 am

Penuh dengan komen Atuk Geng Najib mengguna berbagai nama. Sekarang dah berani keluar di atas nama itu, dulu malu sebab asyik dibalun, ditibai dan dibantai.

Masih terus di buat gitu tiap kali dia keluar. Sebab dia coba sabotaj blog ini dengan komen2 tak ikut tajok pos, menulis karutan2 menggila bayangkan Irah, watak yang di cipta nya sendiri.

Umur 70an tahun, takda kerja lain, maka mengarut lah dia di sini. Takda guna kpd masyarakat langsung.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
22 October 2019 6:44 am

DAPAT DANA DARI 7 NEGARA ASING DAN KONGSI GELAP

Mohamed Razali Bin Abd Rahman bekas orang kanan DAP menceritakan tentang Dana Politik yang diperolehi oleh Parti DAP. Rakaman ini mendedahkan sumber Dana DAP yang dikatakan daripada negara-negara seperti Eropah, United Kingdom, Belanda, Sweeden, Australia dan Us. Mereka juga mendapatkan Dana Politik daripada kontraktor yang telah dibantu mereka bagi mendapatkan projek, kongsi gelap dan rumah urut.

: Nak saman, terburai semua rahsia