“KALAU MAHU BERCAKAP SOAL MARUAH, CAKAPLAH TENTANG MARUAH SEMUA WARGANEGARA”

Dua minggu telah berlalu sejak Kongres Maruah Melayu diadakan pada 6 Oktober 2019 lalu di Shah Alam Selangor. Kongres itu adalah satu perhimpunan aman yang telah berlangsung dengan aman.

Hak berhimpun secara aman itu dijamin dan dilindungi oleh undang-undang dan Perlembagaan Persekutuan di bawah Perkara 10.

Walaupun Kongres itu satu perhimpunan aman, tetapi bagaimana dengan ucapan, laungan, tuntutan, serta usul yang disuarakan dan diluluskan di dalam Kongres tersebut?

Hal ini perlu dibincang dan dianalisis kerana ia boleh membawa keadaan tidak aman kepada masyarakat berbilang kaum di negara ini.

Hak bersuara dan membuat tuntutan serta menzahirkan pandangan juga dijamin oleh undang-undang dan perlembagaan negara. Namun begitu kebebasan bersuara tersebut tidaklah bersifat mutlak. Ada batas yang perlu dijaga.

Sekiranya suara, pandangan, tuntutan dan usul Kongres tersebut bersifat ekstrim dan boleh menimbulkan keadaan permusuhan dan ketegangan di kalangan rakyat maka ada undang-undang dan peraturan yang akan berkuatkuasa.

Sebagai seorang Melayu dan seorang ahli parlimen yang dipilih oleh rakyat pelbagai kaum di kawasannya, saya ingin bertanya kepada pihak penganjur Kongrers Maruah Melayu itu dan semua pemimpin-pemimpin Melayu yang hadir di kongres berkenaan, sama ada yang berucap atau tidak berucap.

Soalan saya mudah sahaja iaitu berbunyi begini: Bagaimana pula kalau ada aorang-orang Cina ingin mengadakan Kongres Maruah Cina sebagai membalas Kongres Maruah Melayu. Kemudian bagaimana kalau kaum India pula datang dengan cadangan untuk mengadakan Kongres Maruah India. Diikuti pula rakyat kita keturunan Kadazan, Murut, Dusun, Iban dan, Bidayuh juga ingin mengadakan Kongres Maruah kaum masing-masing?

Apakah hanya kaum Melayu sahaja yang boleh mengadakan Kongres Maruahnya? Bagaimana dengan yang lain? Ke arah mana negara kita hendak kita bawa sekiranya selepas lebih 62 tahun Persekutuan Tanah Melayu Merdeka dan 56 tahun Malaysia ditubuhkan jika kaum-kaum di dalam negara kita tampil dengan tuntutan, seruan, jeritan, laungan dan usul dari Kongres Maruah masing-masing?

Apakah kita sebenarnya sudah gagal membina sebuah Bangsa Malaysia yang merdeka dan bersatu padu?

Sebagai seorang ahli parlimen, semasa saya mengangkat sumpah pada 16 haribulan Julai 2018 selepas Pilihanraya Umum Ke-14 yang bersejarah, bahawa saya telah bersumpah untuk mempertahankan Perlembagaan Malaysia. Saya memulakan sumpah itu dengan membaca kalimah Bismillah.

Sebagai seorang Islam saya bersumpah untuk mempertahankan Perlembagaan Persekutuan yang melindungi rakyat Malaysia dari semua kaum, agama dan budaya supaya semuanya dapat hidup bebas, merdeka serta menikmati keadilan sosial di dalam sebuah negara Malaysia yang demokrasi yang bergerak atas landasan hukum yang adil lagi saksama.

Saya ingin menyatakan kepada semua para pemimpin Melayu khususnya sama ada pemimpin politik ataupun tidak, sama ada di pihak kerajaan yang memerintah sekarang ataupun di pihak pembangkang supaya secara jujur dan ikhlas berani menerima hakikat bahawa negara Malaysia yang di dalamnya terdapat tiga wilayah iaitu Persekutuan Tanah Melayu atau Malaya, Sabah dan Sarawak di Borneo bukanlah negara untuk orang Melayu sahaja secara eksklusif.

Ia juga bukan sebuah negara untuk orang-orang Islam sahaja secara eksklusif. Negara Malaysia ini adalah sebuah negara pelbagai kaum dan agama serta perlbagai budaya, satu kurniaan dari Allah, Tuhan Maha Pencipta untuk kita semua hidup rukun dan bersatu dalam sebuah negara yang dianugerahkan dengan kekayaan hasil bumi dan laut yang tidak terkira banyaknya.

Kepada kaum Melayu dan Islam yang menjadi kaum majoriti di negara ini, maka saya menyeru supaya kita bersikap inklusif iaitu menerima kepelbagaian yang ada di negara kita dan itu sebenarnya adalah satu kekuatan serta satu kelebihan, dan sekiranya kita urus dan tadbir dengan baik secara beramanah, maka Malaysia ini akan menjadi sebuah negara yang maju, progresif dan bersatu.

Justeru itu, sebagai seorang ahli parlimen Melayu dan Islam, saya secara terbuka membuat seruan yang patriotik ini. Inilah jawapan saya terhadap Kongres Maruah Melayu yang diadakan dua minggu yang lalu. Maruah orang Melayu tidak dapat dibela dengan seruan dan usul yang sempit secara eksklusif hanya untuk kepentingan satu kaum sahaja.

Maruah orang Melayu hanya dapat diperjuangkan di dalam kerangka bersama maruah Bangsa Malaysia keseluruhannya yang bergerak seiring untuk merapatkan jurang kaya miskin dan jurang maju mundur tanpa mengira kaum, agama dan wilayah.

Sudah sampai masanya kita tidak bercakap atas nama kaum itu dan kaum ini. Kita bercakap atas nama semua warganegara yang menjadi rakyat Malaysia. Kalau kita mahu bercakap soal maruah, maka kita bercakap soal maruah seluruh rakyat dan seluruh warganegara.

Maruah rakyat Malaysia. Maruah Bangsa Malaysia. Inilah jawapan saya terhadap Kongres Maruah Melayu tersebut.

Hassan Abdul Karim

Ahli Parlimen Pasir Gudang

19 Oktober 2019

0 0 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 19 October 2019 — 8:42 pm
Subscribe
Notify of
guest
67 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
20 October 2019 10:33 am

La ni saya cucuk pakai SOSMA. Saya cucuk pakai kartel. Tapi depa dah lagi pandai. Saya cucuk depa, saya pulak kena cucuk pungkok. Saya nak jadi PM 3 tahun sakit pungkok.

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
20 October 2019 10:30 am

Kalau depa nak bersatu mesti jilat pungkok saya. Kalau depa lawan, saya keluaq video semburit. Dulu-dulu saya pakai tilam pasai smartphone tak dak.

Wau bulan
Wau bulan
20 October 2019 11:45 am

Moga mahathir dan Allah ampubkan kamu……

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
20 October 2019 10:28 am

Sejak 60-an saya cucuk pemimpin Melayu bergasak sesama mereka. Saya cucuk depa pakai nama Che Det. Sampai la ni depa pecah 6 ketui.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
20 October 2019 10:02 am

Biadap! Jual Arak, Ugut Ketua Polis. Pengerusi DAP Jerantut Ditahan. KUANTAN 19 Mei – Pengerusi DAP Jerantut, Loo Why Leong ditahan polis hari ini bagi membantu siasatan kerana dipercayai mengugut Ketua Polis Daerah Jerantut, Superintenden Mazlan Hassan pada Khamis lalu. Ketua Polis negeri, Datuk Seri Mohd. Zakaria Ahmad berkata, Why Leong ditahan pukul 3 petang di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Jerantut selepas dipanggil bagi membantu siasatan berhubung kes berkenaan. “Selepas diambil keterangan, dia (Why Leong) dibebaskan dengan jaminan polis. Telefon bimbitnya turut dirampas,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini. Difahamkan, laporan polis dibuat Mazlan pada Jumaat lalu selepas… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
20 October 2019 9:59 am

DOA PEMBUKA ENTRY…PH BERTUNJANGKAN KAFIR HARBI BERKUDAKAN MUNAFIK MELAYU PEROMPAK HARTA UMAT ISLAM…. SEJUTA KALI CILAKO….YA ALLAH!!!!! TUHAN YG PERKENANKAN DOA MEREKA YG TERANINYANYA!!!!!ENGKAU HANCUR LEBURKAN MEREKA!!!!!!!SEGERAKAN KEHANCURAN MEREKA!!!!YA QAHHAR!!!!!YA JABBAR!!!!!YA MUNTAQIM!!!!!YA ALLAH!!!!YA ALLAH!!!!!YA ALLAH¡!!!WAHAI TUHAN YANG TURUNKAN KITAB!!!!WAHAI TUHAN YANG MENJALANKAN AWAN!!!!!WAHAI TUHAN YANG MENGALAHKAN TENTERA AHZAB!!!!HANCUR BINASAKAN PH KERANA MENYAMUN ASET UMAT ISLAM!!!!!YA
QAHHAR!!!!!!HANCUR LEBU
RKAN PH!
!!…..

Wau bulan
Wau bulan
20 October 2019 9:28 am

Salam kepada semua melayu muslim yang gagal dibangsat dan disesat oleh melayu muslim (Barisan mereka kalah dalam pru14 dan Parti yang gagal sehingga hari ini untuk tawan Putrjaya) yang maruah digadaikan hanya kerana wang ringgit dan pangkat (rasuah) Seterusnya, 1. Kita dituduh pro PH 2. Kita dituduh pro Tun sedangkan beliau seorang PM untuk seluruh rakyat malaysia 3 Kita dituduh bersekongkol dengan orang bukan islam 4. Kita dituduh sokong liberism 5 kita dituduh sokong lgbt 6. Kita dituduh takut dengan DAP 7. Kita dituduh gagal bela melayu 8. Kita dituduh gagal bela raja2 9. Kita dituduh sokong PH yang KONONNYA… Read more »

Anonymous
Anonymous
20 October 2019 8:09 am

Madey tipu manipestol ade maruah kar?..

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
20 October 2019 8:16 am
Reply to  Anonymous

Saya pertahan maruah si Kitol DKK sahaja. Saya hina dan kutuk maruah Melayu. Melayu malas. Saya nak undi Melayu lagi 3 tahun nak jadi PM.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
20 October 2019 9:35 am

Cari hujah2 lain ler, Mat. Nampak benor kamu ketandusan idea. Kena tunjuk pandai siki ler kalau korang nak menang Pru15. Pengundi dah bijak memilih sekarang.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
20 October 2019 7:33 am

DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR JUGA LIGAT DI PUKUL 4 PAGI.

KOT DIA JUGA GENG NAJIB YANG ASYIK MENJILAT NAJIB MENGGUNA BERBAGAI NAMA.

KERANA SELALU CAKAP MENGARUT, PERLU DIBALUN, DITIBAI DAN DIBADUT.

Anonymous
Anonymous
20 October 2019 8:11 am
Reply to  Tanpa Nama

Ko jeles ker?..kling mabok todi tak mampu lawan hujjah mva …kling hanye mam.pu merapuu jee…kikikkikik..

Tanpa Nama
Tanpa Nama
20 October 2019 9:31 am
Reply to  Anonymous

Tidak, Mat Tonjol. Ha nya nak kasi tahu kau (yang mungkin tak sedor sebab sudah sewel) dan pembaca2 lain bahawa kau selalu mengarut dan perlu di balun.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
20 October 2019 7:23 am

Cara Ahli Politik Menunggang Agama Untuk Sebarkan Fitnah Di Bulan Ramadhan Bagi PH, keutamaan politik jauh melebihi dari kemuliaan bulan Ramadhan… Fitnah serta politik jijik PH, tak ada sempadan masa… Fitnah PH Terhadap DS Najib Dalam Kes Salah Guna Kuasa YAPEIM Mari kita fahamkan macam mana PH membuat propaganda jahat dan menipu untuk menyerang DS Najib… Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YAPEIM), di saman bersama 7 individu di atas kapasiti mereka sebagai Ahli Lembaga Pemegang Amanah YAPEIM… YAPEIM dan Ahli Lembaga Pemegang Amanah mereka perlu membela diri dengan mengupah sebuah syarikat guaman… YAPEIM menang kes tersebut dan dakwaan YAPEIM telah… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
20 October 2019 7:20 am

SEKUMPULAN. PEROMPAK HARAM PH .TELAH MEROMPAK SEBUAH INSTITUSI ORG ISLAM …SEBANYAK RM 20 BILLION…APABILA DI SOAL DI MAHKAMAH TOM CAT…PEROMPAK JWB TEGAS BAHAWA TUJUAN INSTITUSI TERSEBUT DIROMPAK ADALAH KERANA TELAH RUGI RM 4 BILLION…PEROMPAK TERSEBUT BERI JAMINAN HASIL ROMPAKAN DI JAMIN OLEH PH DAN AKAN BAYAR CUKAI TAHUN… .APABILA DISOAL BALAS KENAPA SAMUN BEGITU BANYAK…JAWAPAN YANG DIBERI ADALAH ROMPAKAN TERSEBUT BERTUJUAN UNTUK BANGKAPKAN TERUS INSTITUSI TERSEBUT…ALASAN TERSEBUT DITERIMA DENGAN SENANG HATI OLEH AG DAN PARA JURI SEBULAT SUARA …PEROMPAK BERNAMA TOKONG NOBITA DIBANTU MUJAHAT WAKANDA TELAH DIBEBASKAN BERSAMA HASIL ROMPAKAN DENGAN DI SAKSIKAN OLEH TONG M,,PAK DAJJAL DAN MAT SYABU… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
20 October 2019 7:17 am

EKONOMI TERANCAM BWH PH Setahun sebagai Menteri Kewangan, Guan Eng gagal tadbir ekonomi Selepas setahun memikul tugas sebagai Menteri Kewangan, Lim Guan Eng dilihat gagal mentadbir ekonomi negara sebaliknya hanya mengeluarkan kenyataan bagi menutup kelemahan diri. Ketua Pemuda Parti Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan), Shahir Adnan berkata, satu persatu kenyataan yang dikeluarkan Guan Eng sebelum ini tidak mencerminkan Ahli Parlimen Bagan itu sebagai seorang akauntan profesional seperti dicanang oleh DAP. “Setahun Pakatan Harapan (PH) memerintah, dasar-dasar ekonomi yang rapuh menyebabkan Malaysia bakal terjerumus ke dalam kegawatan ekonomi yang teruk. Menteri Kewangan juga diperli teruk dek insiden ‘salah titik perpuluhan’ di Dewan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
20 October 2019 7:15 am

D4P DE FACTO LEADER OF PH Ultra kiasu sudah tua dan nyanyuk Kempen “malu apabossku” bercanggah dengan Rukun Negara. Kempen “Malaysian Malaysia” atau Malaysia untuk orang Malaysia, yang mahukan sama rata dan sama rasa bagaimana pula bapak ultra kiasu? Malaysian Malaysia, bukan sahaja bercanggah dengan Rukun Negara, malah lebih dahsyat lagi bercanggah dengan Perlembagaan Negara. Mahu apa sebenarnya kamu ultra kiasu? Kamu mahu tunjukkan kamu itu malaikat? Ini tidak termasuk kenyataan demi kenyataan dan tindakan kamu ketika Peristiwa 13 Mei 1969. Kamu kata kempen maluapabossku bertentangan dengan Rukun Negara kelima, kesopanan dan kesusilaan, ingin saya bertanya, bagaimana tulisan-tulisan dan ucapan-ucapan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
20 October 2019 7:14 am

PH JERUMUSKAN EKONOMI NEGARA KE LEMBAH BAHAYA Kerajaan PH Sedar Ker Kegawatan Ekonomi??? Kegawatan ekonomi (recession) semakin dapat di rasai di negara ini… Ekonomi negara semakin malap… Petanda2 negara akan menghadapi krisis ekonomi semakin nyata (BACA DI SINI)… Dalam membangunkan ekonomi sesebuah negara, terdapat 2 aspek yang cukup penting iaitu ‘people economy’ dan ‘capital economy’… Kedua2nya berkait rapat dan saling bergantung antara satu sama lain… ‘People economy’ adalah berkaitan dengan pembangunan ekonomi rakyat di mana ianya secara langsung menjadi pemangkin bagi kerajaan untuk memacu kemajuan negara… Lebih dari itu, ‘people economy’ adalah aspek yang sangat penting kerana ianya akan memberikan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
20 October 2019 7:11 am

NAK HARAPKAN KAFIR HARBI JAGA ISLAM?….SORILAH Ultra kiasu akan bantah syor ajar subjek Islam NEGARA AKAN LEBIH AMAN JIKA BUKAN ISLAM FAHAM MENGENAI AGAMA ISLAM Malaysia akan lebih aman jika orang bukan Islam memahami agama Islam, walaupun tidak menganut agama itu, kata pendakwah bebas, Prof Dr Riduan Tee Abdullah. Menyokong cadangan pemimpin PAS supaya subjek kenali agama Islam diperkenalkan kepada murid Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK), beliau berkata, salah faham yang timbul hari ini kerana kegagalan orang bukan Islam memahami agama majoriti di negara ini, seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan. Pernah menyuarakan cadangan sama sebelum ini, Ridhuan Tee menjangkakan bahawa syor… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
20 October 2019 7:10 am

Pakcik Geng Najib 70an tahun yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama tak tidur hingga pukul 4 pagi memasukkan komen di atas berbagai nama di blog ini.

Dia ada peyakit tak boleh tidur awal, otak nya sentiasa berjalan, susah nak rehat.

Ada dua jens manusia saja yang macam itu – yang geliga seperti Einstein dan yang bangang seperti Geng Najib yang sentiasa frustrated, geram dan penuh dendam sejak Najib terguling di Pru14.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
20 October 2019 7:05 am

KAKI MENTEKEDARAH BABI MMG TAK TAHU MALU DAP Penipu Bersiri, Tol Lebuhraya Persisiran Barat Dan Susur Keluar Teluk Intan Bukti Penipuan 19/04/2018, calon Ahli Parlimen Teluk Intan berjanji akan menghapuskan tol Lebuhraya Persisiran Barat dan Susur Keluar Teluk Intan sekiranya Pakatan Harapan berjaya membentuk Kerajaan Persekutuan. Hari ini, 31/05/2019, Nga Ko r Ming sudahpun menjadi Ahli Parlimen Teluk Intan. Pakatan Harapan sudahpun menjadi Kerajaan Persekutuan dan Negeri. Namun, tol Lebuhraya Persisiran Barat dan Susur Keluar Teluk Intan masih belum percuma. Malah, dengan muka tembok tidak tahu malu, Nga Kor Ming telah merasmikan tol berkenaan dengan memotong riben, bersama Timbalan Kerja… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
20 October 2019 7:02 am

Nak lawan teringatkan peristiwa 1998 Kalau masih terus melawan, takut peristiwa 1998 berulang kembali…mau tak mau, suka tak suka…terpaksarela terima laaa….apa nak buat lagi dah!!!…nasik dah jadi buboq… Aku ucap tahniah lah sebab berjaya mengembalikan kediktatoran pentadbiran madey…jadi, mana dia perubahan yg hangpa nak buat tu???… Kenai lama dah prinsip puak2 ni yg lebih flip flop drp penari breakdance…dia punya auta, pak haji serban besaq bakoi pun boleh termakan…demi kuasa yg sudah dalam genggaman, depa boleh jual prinsip semurah rokok john d blend…sanggup menempuh susah, menggadai nyawa dan masa depan, biar langgar undang-undang…asalkan untung berbaloi walaupun harga jual murah… Lepas… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
20 October 2019 6:37 am

Hassan Abdul Karim Ahli Parlimen Pasir Gudang bodoh.

Mengata “KALAU MAHU BERCAKAP SOAL MARUAH, CAKAPLAH TENTANG MARUAH SEMUA WARGANEGARA” itu ada lah bodoh.

Tiap masyarakat ada berbagai puak, berbagai kaum. Tak salah sesiapa mempromosikan kaum dia. Asalkan tidak menyentuh maruah kaum lain cara tidak baik.

Terutama nya bila mahu mendatangkan inspirasi dan semangat kepada kaum tersebut dengan tidak merendahkan maruah kaum lain.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
20 October 2019 4:47 am

BOLEHKAN DIPERCAYAI AGONG TONG M YANG TEGAR BERDOLAK DALIK …SEDANGKAN ANAK SENDIRI TIDAK TERDIDIK DENGAN BAIK Malaysia Semakin Hampir ‘Menghalalkan’ LGBT? Baru2 ini, kita di kejutkan dengan berita Lee Huan Wu, cucu kepada bekas pemimpin utama Singapura, mendiang Lee Kuan Yew telah ‘berkahwin’ dengan pasangan gay beliau Hang Yirui di Cape Town, Afrika… Dalam Twitter Lee Huan Wu, beliau mengatakan, “Hari ini saya mengahwini pasangan sehati sejiwa saya”… ‘Pasangan’ beliau, Hang Yirui juga memuatnaik status yang sama dalam akaun Instagram beliau… Pendirian Mendiang Lee Kuan Yew Mengenai Homoseksual Pendirian mendiang Lee Kuan Yew dalam isu LGBT jelas menampakkan pendirian yang… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
20 October 2019 4:43 am

TN,,PAK SEMAN,,WAU BULE DAN CAI2 PH TAK PERLU MERAPU DAN MENCARUT,,JWB SOKLAN NI….365 Kejayaan Kerajaan PH Memerintah selama setahun….. 1. Hutang kerajaan telah meningkat kepada RM741 bilion (51.8% dari KDNK) di bawah PH berbanding RM686 bilion (50.7% dari KDNK) di bawah BN. 2. Rizab antarabangsa Bank Negara MalUSD 109.4 bilion pada Mei 2018 kepada USD102.1 bilion pada Januari 2019. 3. Nilai Ringgit merosot berbanding matawang utama sejak 9 Mei 2018. Ketika itu, Ringgit diniaga pada kadar RM3.94 bagi setiap 1 USD, jatuh teruk kepada RM4.067 per USD pada Februari 2019. 4. Kita jatuh 2 anak tangga dalam Global Competitiveness Index… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
20 October 2019 4:40 am

PH PARTI TIONGKOK AKAN UTAMAKAN TIONGKOK …. PAS rayu campur tangan Raja-raja halang kontrak sosial dipertikaikan……. Oktober 18, 2019 Ahli Parlimen PAS, Mohd Khairuddin Aman Razali hari ini memohon campur tangan Raja-raja Melayu supaya memandang serius tindakan beberapa pemimpin DAP yang didakwa menentang secara terbuka titah supaya kontrak sosial tidak dipertikaikan. Beliau turut mencabar Pakatan Harapan (PH) supaya menendang keluar DAP dari pakatan itu selain menggesa pihak polis untuk menyiasat dan menangkap pemimpin yang mempersoalkan kontrak sosial, dengan mendakwa bahawa tindakan sedemikian berpotensi mendatangkan huru-hara dalam negara. “Saya meneliti dengan amat bimbang tindakan pemimpin DAP mempertikaikan kontrak sosial yang menjadi… Read more »

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
20 October 2019 4:09 am

Saya jaga mangsa penerima wang UMNO/1MDB daripada didakwa. Hangpa ingat sapa duk belakang Kongress? Bukan pelahap duit 1MDB? Depa ini wajib kita pertahan maruah walaupun terima duit pencuri. Awat hangpa bodo sangat?

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
20 October 2019 4:00 am

Hangpa jangan lupa sokong saya lagi 3 tahun. Cukong saya jaga demand lebih. Kalau saya mampuih, depa nak merempat pi mana? Hangpa tak kesian ka?

Lame Duck In The House
Lame Duck In The House
20 October 2019 3:56 am

Hangpa jangan bawa isu Kongress Maruah Melayu. Malu saya. Saya patut beri amanat dalam Kongress Maruah Mamak. Hangpa pi jemput saya sapa suruh. Bodo.

Kun Fa Ya Kun
Kun Fa Ya Kun
20 October 2019 3:23 am

INDIA: Para peniaga di India mengenepikan import minyak sawit Malaysia dan beralih kepada Indonesia. Ia susulan kenyataan yang Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad berhubung situasi di Kashmir. Sekurang-kurangnya tiga pengimport berkata, ketidaktentuan dalam hubungan dua hala menyebabkan mereka terpaksa mencari jalan alternatif. Manakala seorang sumber kerajaan yang mengendalikan perdagangan India dengan Asia Tenggara berkata, setakat ini masih tiada kenyataan rasmi berhubung sekatan import lagi. “Apa sahaja boleh berlaku. Mungkin ada beberapa sekatan yang akan dikenakan,” katanya yang tidk mahu dinamakan kerana beliau tidak mempunyai kuasa untuk bercakap mengenai perkara tersebut. Pengarah Eksekutif kumpulan pelobi, Solvent Extractors Association of… Read more »

Kun Fa Ya Kun
Kun Fa Ya Kun
20 October 2019 3:15 am

Hubungan 3 Penjuru Antara DAP, LTTE Dan Zionis Yahudi Umum mengetahui bahayanya LTTE ini yang mengganas dengan tujuan untuk mewujudkan negara Tamil berasingan di utara dan timur Sri Lanka… Tapi ramai yang tak tahu bahawa pengganas LTTE ini juga memiliki hubungan erat dengan Zionis Israel… Ibarat cinta 3 segi, hubungan DAP-LTTE dan LTTE-Israel ini bukan hubungan ‘bisher-bisher’… Bekas pegawai khas Lim Guan Eng, Mohamed Razali Abdul Rahman, pernah mendedahkan tentang hubungan DAP dengan Israel… Walau pun selepas beberapa tahun Mohamed Razali membuat pendedahan, hingga ke hari ini, dari DAP menjadi pembangkang hingga kini DAP menjadi kerajaan di peringkat pusat, tidak… Read more »

Один России!
Один России!
20 October 2019 3:10 am

Belanjawan 2020 : Survei Menunjukkan Mahathir Bohong Dr Mahathir dakwa ‘many malaysian happy with Budget 2020’ Benarkah dakwan PM ke-7 ini? Jika merujuk kepada survei oleh Buletin TV3 dan Astro Awani, lebih daripada 80% tidak ‘happy’ dengan Bajet 2020 ciptaan PH-DAP. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10156500766975965&id=11726505964 https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3077738145574679&id=131360500212473 Apa tidaknya, sah harga petrol dan air akan naik tahun depan. Kapitalis akan menggunakan alasan kenaikan ini untuk menaikkan harga produk mereka. Kita sedang menunggu aksi puak-puak yang sebelum ini rajin buat demo anti-kenaikan harga petrol dan sebagainya. Mujahid dan Mat Sabu adalah contohnya. Kenaikan 2 keperluan utama rakyat ini akan memberi kesan domino yang menyebabkan kenaikan… Read more »

SICARIO NARCOS
SICARIO NARCOS
20 October 2019 3:06 am

Bajet 2020 : Siapa Yang Tepuk Tangan Gembira? Kita perlu faham kelompongan dan putar belit Belanjawan 2020 yang dibentangkan beberapa hari yang lepas. Contoh, ‘graduan yang dapat kerja akan terima insentif gaji selama 2 tahun sebanyak RM500 sebulan sebagai tambahan kepada gaji yang diterima’. Syaratnya, menganggur lebih 12 bulan. Dan apabila kita baca laporan “RM500 sebulan sebagai tambahan kepada gaji yang diterima’, tentu ramai yang terus kagum dan puji PH-DAP TAPI rupa-rupanya, ia bukan begitu. Maksudnya, jika anda bergaji RM2,000, BUKAN bermakna wang dalam bank anda pada hujung bulan ialah RM2,500! Jauh sekali. RM500 itu didalam EPF dan hanya boleh… Read more »

SICARIO NARCOS
SICARIO NARCOS
20 October 2019 3:02 am

Amat mengejutkan apabila ada usaha untuk mengubah sejarah negara Malaysia dan mengagung-agungkan pengganas komunis! Dan perkara ini berlaku di depan batang hidung Maszlee Malik, menteri pendidikan PH! Ianya dalam bentuk komik dan akan disebarkan kepada sekolah-sekolah menengah kebangsaan dan jenis kebangsaan. Salah satu daripadanya ialah karikatur ini mengenai kaum Cina yang menyertai Parti Komunis Cina kerana tidak menyokong kerajaan ketika itu. Rujuk FB DSNR: https://www.facebook.com/157851205951/posts/10156421918325952/ Militan komunis didakwa menjadi ‘mangsa’, ‘menderita’ dan ‘terpaksa dipisahkan daripada keluarga’! This is absurd! Yang jelas, Komunis telah mengangkat senjata dan memerangi negara Malaysia yang merdeka dan berdaulat ketika itu. Ini penderhaka traitor namanya dan… Read more »

Buskers politik
Buskers politik
20 October 2019 2:53 am

KUALA LUMPUR: Mereka bukan wanita simpanan atau kekasih siapapun. Sebaliknya, golongan ini sekadar inginkan lelaki sebagai teman asmara atau ‘sex buddy’ untuk memenuhi nafsu serakah. Itulah cara hidup ala Barat yang menjadi sebahagian gaya hidup wanita di negara ini. Golongan ini biasanya duduk sebumbung bersama lelaki pilihan mereka tanpa ikatan perkahwinan sah. Wanita berkenaan hanya memilih lelaki yang sama-sama tidak inginkan komitmen, tidak mahu bercinta dan berkahwin secara formal. Seks hanya untuk memenuhi naluri dan nafsu. Gaya hidup bebas dan tidak bermoral ini didedahkan kepada Metro Ahad (MA) daripada sumber yang hanya mahu dikenali sebagai Aliza, 26, dan menetap di… Read more »

Geng Najib
Geng Najib
20 October 2019 2:42 am

DISEBALIK ‘ I HAVE THE NUMBERS’ SUARA RAKYAT2 Commentspolitik NasionalSaturday, 19 October 2019 BERBICARA jawatan perdana menteri ke-8, nama MP Semborong jadi bahan hujah di Parlimen, kerana dikatakan bahawa ahli parlimen itu dalang kepada komplot menubuhkan kerajaan ikatan baharu tanpa DAP dan Amanah. Jelas, maksud kepada ikatan baru itu, mahu menafikan perubahan jawatan Perdana Menteri sehingga PRU-15. Penulis teringat selepas PRU tahun 2008, perkatan “ i have the numbers’ terpacul daripada mulut Anwar, sehinggakan mendiang Karpal Singh menuduh jika berlaku perubahan kerajaan, maka ianya merupakan malapetaka kepada demokrasi negara. Gegaran perkataan “i have the numbers” menyebabkan puluhan MP Bn masa… Read more »

Geng Najib
Geng Najib
20 October 2019 2:39 am

Semasa PRU lepas Bersatu berkempen kepada orang Melayu dan muslim bahawa Tun Mahathir mampu mengawal DAP. Selepas PRU, kita dapati jawatan-jawatan penting dan strategik negara seperti Peguam Negara, Menteri Kewangan dan Menteri Komunikasi jatuh ke tangan DAP. Malah jawatan Menteri Pertahanan juga dipegang oleh boneka DAP. Cadangan nama Ketua Hakim sebelumnya juga dikatakan ada unsur pembabitan DAP. Sekarang Ketua Persurujaya SPRM pun walau dari PKR tetapi sangat mendukungi ideologi DAP. Hari ini lebih mengejutkan bila Pejabat Perdana Menteri (PMO) menyatakan pemberian komik yang berjudul ‘Inisiatif Jalur Dan Jalan – Meraih Manfaat Bersama’ kepada Presiden China, Xi Jinping oleh Perdana Menteri… Read more »

Geng Najib
Geng Najib
20 October 2019 2:25 am

PKR mengumumkan penyertaan Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal ke dalam parti itu, yang dinafikan ahli Parlimen Bukit Gantang itu. Dalam satu kenyataan, Pengerusi Perak Farhash Wafa Salvador berkata biro politik pusat memutuskan menerima Syed Abu Hussin sebagai ahli. Perkata itu diputuskan dalam mesyuarat Majlis Pimpinan Pusat (MPP) hari ini, katanya. “Dengan pengalaman yang dimiliki beliau, saya yakin ini dapat membantu kerajaan Pakatan Harapan (PH) dan memanfaatkan Majlis Pimpinan Negeri Perak pada masa yang sama,” kata Farhash. Sejurus selepas itu, Syed Abu Hussin bagaimanapun menafikan menyertai PKR. Tegasnya beliau masih ahli Parlimen bebas dan tidak pernah memohon menyertai PKR.… Read more »

Geng Najib
Geng Najib
20 October 2019 2:16 am

Kengkawan yang dikasihi kat blog penjilat Bang Non ni…korang tentu terfikir berkaitan kemelut bani Melayu yg bekerja keras tapi x kaya2 juga…takkan takde terfikir kot??? Sebab utamanya ialah…sistem ekonomi kita berbentuk semakin kuat bekerja org di bawah, semakin kaya org di atas. Kalau ada yg kaya raya hanya membuktikan begitu kerja kerasnya org di bawah. Semakin keras juga duit yg masuk ke dalam kantung jutawan tadi. Persoalannya, bagi bani Melayu yg mengharapkan bantuan kerajaan utk melepasi kesesakan hidup akibat kenaikan harga kapitalis jutawan tadi atau tokeh2 yg bercita2 menjadi jutawan melalui manipulasi harga dan hubungan baik dgn kerajaan. Kekadang bantuan… Read more »

Geng Najib
Geng Najib
20 October 2019 12:27 am

Nak tanya lah…bermaruah ke kita semua kalau beriye2 nak mengangkat bekas banduan kes semburit yang telah diputuskan bersalah oleh mahkamah dan kemudiannya dibebaskan dengan pengampunan DiRaja sebagai PM ke 8 nanti..tepuk dada, tanya pungkoq kalian semua bhai saab!!!!

Geng Najib
Geng Najib
19 October 2019 11:47 pm

Ramai penganalisa2 politik non partisan bersependapat bahawa Bang Non ni nampak sangat sengaja menimbulkan isu kerajaan baru tanpa DAPigs dan Amanah semata2 kerana dia tahu ini adalah satu tekanan yang ditujukan khusus kepada Tun Madey agar memenuhi janji pelan peralihan kuasa PM tu..dia tau dan sedar ini adalah grand design dari Tun untuk menafikannya jawatan tu dan sebagaimana yang kita sedia maklum, DS Hisham ni ada hubungan yang rapat dengan Jemin, seperti dalam gambar yang ditularkan kat Turki dulu. Bang Non sedar, jika terbentuknya kerajaan baharu tanpa DAPigs dan Amanah..ia adalah satu mesej jelas dari Tun bahawa Bang Nono konpom… Read more »

Geng Najib
Geng Najib
19 October 2019 11:22 pm

Sobat2 yang dikasihi sekelian..mohon untuk divert sikit dari tajuk posting Budin…tapi rasa2nya ini juga teramat penting memandangkan negara kini dalam keadaan red alert , apa tah lagi pemimpin2 PH khususnya Tokong kit Sial, Nobita dan penjilat tegar berani mati mereka…Bang Non, begitu beriye2 membela penyokong2 penggans2 LTTE ni..bolehkan beb??? TTE atau Liberation Tigers of Tamil Eelam ini ramai orang tidak tahu. Walaupun telah berkubur dengan terbunuh ketuanya Thiruvenkadam Velupillai Prabhakaran pada 19 May 2009 oleh tentera Sri Lanka, namun percubaan untuk menghidupkannya semula kini dikatakan berlaku di Eropah oleh bekas pemimpin LTTE yang terlepas lari pada tahun 2009 dan juga… Read more »

juragang
juragang
20 October 2019 1:31 am
Reply to  Geng Najib

Bekas Perdana Menteri Najib Razak menyumbang AS$1 juta kepada pengganas LTTE Tamil Sri Lanka pada tahun 2012 akibat pengusiran terhadap mereka – ARKIB

++++++++++++++++++

ngko Melayu bahalol Geng Najib

Geng Najib
Geng Najib
20 October 2019 1:54 am
Reply to  juragang

Woiit..arkib mana pulak yang kau petik ni beb..arkib dari koleksi peribadi si Rama Rama Samy atau arkib dari koleksi Prabhakaran tu bhai????

AKU ANAK MERDEKA
AKU ANAK MERDEKA
19 October 2019 11:11 pm

SEDIH JUGA AKU TENGOK SESETENGAH BANGSA KU MELAYU YANG BUTA HATI,BUTA MATA,DAN TAK DAPAT MENILAI MANA BAIK DAN MANA BURUK!

TQ KEPADA TINTA-TINTA PEJUANG KAT BLOG INI:
SEPERTI

1. TN
2. JURAGANG
3. WAU BULE
4. JIGIT
5. SUARA PEJUANG
6. IRKIZ

DAN LAIN-LAIN ANONYMOUS PEMBELA! TQ BRO

TERUSKAN BERENTRI,KERANA ANDA DIPIHAK YANG BENAR!

SOLUTE

Geng Najib
Geng Najib
20 October 2019 12:24 am

Semakin pelik dan memeningkan kepala sesetengah2 rakyat Msia sekarang ni…ada ke patut mereka yang memungkiri janji2 manifestomato, menipu, beralasan, U-Turn, copy paste dasar2 dan program2 kerajaan terdahulu…menentang hasrat menyatukan ummah dan menyokong serta membela pengganas2 LTTE di negara tercinta ni diangkat sebagai pihak yang benar,,dah mabuk ketum berperisa ubat nyamuk ke haah???

juragang
juragang
20 October 2019 12:53 am
Reply to  Geng Najib

KEPALA BAPAK KAU Najib, (ngko yg ajar tuh! jgn marah!!!). Lepas ngko busok kan reputasi Malaysia sbgai Negara Kleptokrasi Dunia ngko ngaku cintakan negara Malaysia? Memang sifat2 lanon cukop lengkap pada diri ngko Najib! Bukan ngko cintakan MONGOLIA ke Jib?

Geng Najib
Geng Najib
20 October 2019 1:22 am
Reply to  juragang

Jangan lah kita sekali2 menjatuhkan hukuman hanya kerana bisikan2 syaitan di telinga…kes masih lagi dibicarakan dan belum ada keputusannya lagi..dan kalau ikut ramai pengamal undang2 Msia, kebarang kalian untuk DSNR didapati tidak bersalah adalah sangat2 tinggi berdasarkan kenyataan saksi2 pihak pendakwaraya yang tidak konsisten dan langsung tak boleh dipercayai oleh hakim…pastinya, mereka hanya menang melaui media2 yang memutarbelitkan fakta perbicaraan dan masing2 berlumba2 untuk menjatuhkan hukuman mengikut arahan sang penguasa..by hook or by crook, DSNR WAJIB didapati bersalah demi memenuhi janji dalam manifestomato dulu tu !!!

Geng Najib
Geng Najib
20 October 2019 1:29 am
Reply to  Geng Najib

Pastinya..yang rakyat Msia nampak ialah cinta dan kasihnya Atoq kepada kroni2nya..apa taknya…ECRL yang dulu dikatakan akan dibatalkan kini disambung semula..dah tentu lah yang dapat projek tersebut ialah kroni2nya dan kini PLUS bakal dijual kepada kroninya jugak..takkan lah Atoq nak beri free macam tu aje, dah pasti ada persen yang lumayan untuknya..buat kelangsungan legasi dinasti keluarga selepas dia tiada..dan yang paling ditakutinya, jika ditakdirkan Bang Non naik jadi PM..dah tentu lah anak beranak dan kroni2 takkan merasa apa2 projek..gigit jari kaki aje lah depa semua, silap2 diheret ke muka pengadilan pulak oleh Bang Non..takkan lah dendam lama berkurun2 tu tak berbalas… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
20 October 2019 6:54 am
Reply to  Geng Najib

“jika ditakdirkan Bang Non naik jadi PM”?

Tak mungkin. Tak boleh. Dia ekas banduan 2 kali, kes liwat. Dia peliwat, tak boleh jadi PM di negara yang Perkara 3 Perlembagaan nya mengata bahawa agama negara ini ia lah Islam.

Tambah pula, Anwar terlalu tua untuk jadi PM, kata Mahathir
https://www.malaysiakini.com/news/337328

Tanpa Nama
Tanpa Nama
20 October 2019 7:01 am
Reply to  juragang

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

“KEPALA BAPAK KAU Najib, (ngko yg ajar tuh!” –

PALING TEPAT SEKALI.

AKU GEMBIRA BILA PAGI2 MEMBACA SI LANUN NAJIB DI MAKI DENGAN MAKIAN DIA SENDIRI.

IT MAKES MY DAY.

juragang
juragang
20 October 2019 12:40 am

Khas buat Aku Anak Merdeka yang bijak bestari!
Usah bersedih, itu kelemahan diri mereka sendiri
Kita hanya usaha moga mereka nanti menyedari
Bahwa mreka masih teraba raba dan tercari cari

Tanpa Nama
Tanpa Nama
20 October 2019 7:16 am

TK, BRO AAM.

SDR PUN PEJUANG KUAT DI SINI.

MARI LAH KITA TERUSKAN USAHA2 MEMBENAM KE LONGKANG “PENCURI, PEROMPAK, PELANUN” (KATA2 TDM) SUPAYA DIA TAK BOLEH NAIK LAGI, TERUS BERGELUMANG DI SITU DENGAN KOTORAN WANG HARAM YANG DI CURI NYA – SEBELUM DIA DIPENJARAKAN.

TIDAK BOLEH SESIAPA SEPERTI ITU DIBENARKAN DAPAT KELUAR DARI LONGKANG ITU.

AKU ANAK MERDEKA
AKU ANAK MERDEKA
19 October 2019 11:02 pm

UNTUK TUN…TERIMALAH LIRIK LAGU INI

Berbumbungkan angkasa kelabu
Lantainya bumi retak seribu
Setiap langkah perjalananmu beronak berliku
Betapa berat mata memandang
Berat lagi menggalas bebannya
Belum sempat menitis ke pipi
Tangisan kering sendiri

Berkali tersungkur
Pandanganmu kabur
Namun azam meneruskan hidup tak pernah
luntur
Engkaulah perwira di medan derita
Merentasi ranjau kehidupan dengan harapan

Luahan rasa derita jiwa
Pada wajah tiada rahsia
Menunggu malang berganti tuah
Usah kau berputus asa

AKU ANAK MERDEKA
AKU ANAK MERDEKA
19 October 2019 11:00 pm

TERIMA KASIH TUN KERANA SUDI MENTADBIR MALAYSIA SAMPAI HABIS PENGGAL.KEMBALIKAN NEGARA INI KE LANDASAN YANG BETUL SEPERTI DULU-DULU.

TUN KINI SEDANG BERHADAPAN DENGAN KADER-KADER DAJJAL YANG JAHAT DAN SEMESTINYA PAHLAWAN YANG TAK PERNAH TEWAS INI,AKAN MENGHALANG KEBANGKITAN ITU.

TQ AYAHANDA TUN!

TUN YANG KAMI SANJUNG!

Tanpa Nama
Tanpa Nama
20 October 2019 6:50 am

Tun akan dapat mengatasi masalah besar2. Mana yang berlarutan mungkin masalah remeh temeh dibiarkan nya dulu sebab mengejarkan selesai nya masalah yang besar2 itu.

Otak nya bermutu tinggi, pengalaman nya luas. Dia tak akan dapat memerintah 22 tahun di masa lalu dan kali ini sekurang kurang nya sepenggal kalau tak begitu.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
19 October 2019 10:32 pm

LANGKAH PH YANG KE EMPAT UNTUK MENGHANCURKAN NEGARA IALAH DENGAN MENAMBAH HUTANG NEGARA… WALAUPUN MEREKA JAJA KE HULU HILIR KERAJAAN DAHULU BANYAK HUTANG TAPI MEREKA TERUS MENOKOK HUTANG NEGARA…HUTANG NEGARA KINI ADALAH 840 BILLION DARI 680 BILLION..…MEREKA RASA TIDAK BERSALAH MELAKUKAN SEMUA KESALAHAN ITU KERANA MEREKA TELAH LETAKKAN SEMUANYA PADA KERAJAAN LEPAS…BAGI MEREKA ITU LAH LAMPU ALADIN DAN LICENSE TO KILL …..ALASAN BUAT HUTANG BARU UNTUK BAYAR HUTANG LAMA ADALAH IDEA HAPRAK…KINI TERBUKTI APA YANG MEREKA LAUNGKAN HUTANG NEGARA 1 TRILLION AKAN DITOMPOK OLEH MEREKA…KEADAAN KINI BERTAMBAH PARAH DENGAN STAGFLASI YANG AKAN DIALAMI NEGARA…RINGGIT BAKAL JADI TIDAK BERHARGA SEPERTI VENEZUELA… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
19 October 2019 10:31 pm

PH SENGAJA MUFLISKAN NEGARA SUPAYA NEGARA JADI KUCAR KACIR DAN PORAK PERANDA…TUJUAN MEREKA ADALAH UNTUK MENGUBAH STATUS QUO DAN PERLEMBAGAAN NEGARA DAN MENUKAR MENJADI REPUBLIK TANPA RAJA DAN SULTAN ..ITU LAH SATU SATUNYA MATLAMAT MEREKA..DAN SATU SATUNYA ALASAN MEREKA IALAH MELETAKKAN SEMUA KESALAHAN KEPADA KERAJAAN DAHULU…MEREKA BERUSHA KERAS KE ARAH ITU TANPA PEDULIKAN NASIB RAKYAT DAN KEMAKMURAN NEGARA…LANGKAH PH YANG KEDUA IALAH ISTIHAR BAHAWA NEGARA HANYA PUNYAI 4 SAHAJA JET PEJUANG YANG BERFUNGSI UNTUK MENGUNDANG CAMPUR TANGAN PIHAK ASING DALAM POLITIK NEGARA… LANGKAH SETERUSNYA IALAH MENJUAL SEGALA ASET2 NEGARA… TUMPUAN DIBERIKAN KEPADA ASET ISLAM MELAYU SUPAYA MELAYU TIDAK MAMPU BANGKIT..PALING… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
19 October 2019 10:27 pm

PH SENGAJA RANAPKAN EKONOMI NEGARA…MEREKA MEMANG MAHUKAN SUPAYA NEGARA INI JAHANAM…LANGKAH PERTAMA MEREKA LAKUKAN IALAH ISTIHARKAN SELURUH DUNIA… MALAYSIA BANKRAP …TINDAKAN TERSEBUT MENAKUTKAN PELABUR2 ASING MENYEBABKAN MEREKA BERTEMPIARAN LARI..AKIBATNYA NEGARA KEHILANGAN PELABURAN BERJUMLAH RM270 BILLION…BURSA HILANG 200 MATA…GDP JUGA JATUH DARI 5.9% KEPADA 4.7% ..RINGGIT JATUH DARI RM3.80 KEPADA RM 4.15….. PENGANGGURAN BERLELUASA..SISWAZAH KELUAR U MENGANGGUR..PELUANG TEMUDUGA HANYA 4% …ITU PUN BELUM TENTU DITERIMA…BERIBU2 DIBERHENTIKAN KERJA SETIAP BULAN…HARGA KELAPA SAWIT DAN GETAH JATUH MERUDUM…MEREKA BUKAN SAHAJA MENGENAKAN SST TETAPI MEMPERKENALKAN PELBAGAI CUKAI…CUKAI TANAH NAIK 800%…TARIF BILL UTILITY JUGA DINAIK KAN..PENJAWAT AWAM DIBERHENTIKAN KERJA 17 RIBU ORANG INI SEMUA BERLAKU SEJAK… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
19 October 2019 10:07 pm

KERAJAAN KOMUNIS ATHEIST NI DIA PANDAI POLITIK….90% EKONOMI DIA DAH PULUN…DIA DIAM JE LAA…..10% LAGI DIA BISING…..KALAU TAK DAPAT…..60% ASET NEGARA DIA PULUN DIAM…..40% LAGI KALAU TAK DAPAT DIA BISING …….. Komik ideologi komunis diedar ke sekolah …… KOTA BHARU: Komik Inisiatif Jalur dan Laluan (BRI) yang dikatakan menyebar propaganda komunis dan DAP diedarkan secara percuma di sekolah-sekolah di negara ini. Pengerusi Lajnah Pendidkan PAS Pusat, Dato’ Dr Mohamed Fadzli Hassan berkata, dibimbangi gerakan halus yang sangat jahat, subversif itu cuba mengubah struktur asas pembinaan negara kita. Sedangkan, katanya komunis bertentangan ideologi negara dan pernah diisytiharkan musuh nombor satu negara.… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
19 October 2019 9:52 pm

SESI BERKENALAN DENGAN PEMIMPIN NEGARA DITERUSKAN…PAK SHEIKH YANG MEMPUNYAI PAKEJ LENGKAP BERUPA KEBEJATAN MORAL,,BERFAHAMAN LIBERALISME DAN PLURALISME SERTA AHLI FREEMASON..PUNYAI RAPPORT BAIK DENGAN ISRAEL …APALAGI PARTY YANG DITERAJUI ADALAH BERLAMBANG MATA SATU…PAK DAJJAL JUGA TERLIBAT DALAM MEGA SKANDAL..CONTOH KETARA IALAH SKANDAL FOREX YANG BERJUMLAH RM 30 BILLION KETIKA MENJADI MOF….MELAYAKKAN BELIAU MENDAPAT PANGKAT DAJJAL.. TONG M HEBAT DARI SEGI MEMANIPULASI PEMIKIRAN RAKYAT ALA FIRAUN KUNO…SKANDAL BELIAU YANG BERTONG-TONG TELAH DI ILUSIKAN HANYA PERKARA YANG REMEH APABILA KEKAYAAN NEGARA LESAP LEBIH DARI SEPARUH DENGAN SKANDAL MEGA BERJUMLAH RM400 BILLION…BANYAK DASAR-DASAR KERAJAAN SEMASA PM-4 TELAH DIUBAH TERUTAMA DASAR PENSWASTAAN YANG MENYEBABKAN KEKAYAAN… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
19 October 2019 9:50 pm

MARI BERKENALAN DENGAN DUA PEMUKA UTAMA PH…PAK SHEIKH DAJJAL WALAUPUN BANGSAT, HINA DAN KEJI TELAH DIPUJA,,DISUCIKAN DAN DI DEWAKAN OLEH MUNAFIK MELAYU DAN DIPERALATKAN OLEH KAFIR HARBI BERTUJUAN MENEUTRALKAN ISLAM DENGAN FAHAMAN LIBERAL DAN PLURALISM SEPERTI MEMANDANG MUDAH UMAT ISLAM MURTAD BERDASARKAN KEBEBASAN BERAGAMA …MEMANDULKAN KETUANAN MELAYU DENGAN MENGUBAH PERLEMBAGAAN SPT STATUT ROM DAN UEC YANG TELAH DILULUSKAN…ICERD DAN PELBAGAI LAGI HASUTAN AKAN DIBUAT…DI LUAR NEGARA PAK DAJJAL MEMPUNYAI HUBUNGAN KUAT DENGAN ZIONIST.. TONG M PULA TANPA DISEDARI TELAH DIPERALAT OLEH KAFIR HARBI KERANA DANGKAL ILMU AGAMA..SEBELUM MENJAWAT PM-7 MEREKA YANG MATANG TELAH MENJANGKA APA YANG AKAN BERLAKU SETELAH TONG… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
19 October 2019 9:48 pm

MARI KITA KENALI PARA PEMIMPIN UTAMA KERAJAAN SEKARANG….RAMAI YANG LEBIH MENGENALI PAK SHEIKH DAJJAL BERBANDING TONG M BERDASARKAN PAK DAJJAL TELAH DIMAHKAMAHKAN DAN DISAHKAN SEBAGAI PENGAMAL LIWAT DAN MENJADI BANDUAN DUA KALI….TONG M DI ANGGAP LICIK WALAUPUN TELAH MEMBUAT BEGITU BANYAK SKANDAL TERUS DIPUJA DAN DIANGGAP SEPERTI TUHAN YANG SUCI TIADA KESALAHAN….SEMATA-MATA KERANA TIDAK PERNAH DIBICARAKAN OLEH MAHKAMAH DENGAN RM 400 BILLION SKANDAL MAKA PEMIMPIN INI DI ANGGAP SEPERTI DEWATA.…SEJARAH PM-4 YANG TELAH MERANAPKAN SEPARUH DARI EKONOMI NEGARA TELAH DIABAIKAN OLEH MEREKA YANG FANATIK INI…FAKTA DAN ANGKA DI MANA RINGGIT TELAH JATUH DARI RM 2.50 KEPADA RM 3,80 TELAH DICAMPAK… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
19 October 2019 9:24 pm

JAWAPAN KEPADA SOALAN : ADAKAH ISLAM TERANCAM DI MALAYSIA…. PH perkasa Islam? Kosong peratus’ Dalam ucapan ulang tahun kerajaan Pakatan Harapan, perdana menteri mengulangi apa yang sering kita dengar selama ini dari puak-puak anti-Islam dan Melayu supaya tidak memperkatakan tentang agama dan Melayu. Katanya dua perkara ini akan membawa perpecahan kaum dan menjejas hubungan antara penganut agama. Saya berbeza pendapat dengan Tun kerana jika isu agama dan bangsa Melayu ini tidak diperkatakan oleh orang Melayu sendiri maka siapa lagi yang akan mempertahankannya? Penganut agama lain sudah pasti tidak akan mempedulikan agama Islam sebaliknya akan berusaha memperkuatkan agama masing-masing. Ini sangat… Read more »

ApaNama
ApaNama
19 October 2019 8:59 pm

Kalau akaun UMNO boleh beku sebab 1MDB, mengapa tidak akaun DAP sebab LTTE?

Geng Najib
Geng Najib
20 October 2019 12:31 am
Reply to  ApaNama

Woiit..mana boleh beku beb…sebab TN ada share dalam akaun tu..tak caya..tanay kat dia…mesti dia mengaku punya lah!!!

Tanpa Nama
Tanpa Nama
20 October 2019 6:43 am
Reply to  Geng Najib

Tidur awal ler, Mamat Geng Najib yang asyik menjiolat Najib mengguna berbagai nama.

Bagus kamu guna nama betul sekarang tapi dah lepas tengah malam kau mengarut pulak.

Di umur 70an tahun elok tidur awal.