“YANG SALAH PEMIMPIN MELAYU DAN MAHATHIR PERLU BERHENTI SEGERA”

1. Kongres Maruah Melayu telah berakhir dan natijahnya pada saya jelas yakni menutup kegagalan pemimpin hari ini dengan menyalahkan orang Melayu.

2. Saya ulangi keyakinan saya sebelum kongres bahawa kongres ini hanyalah manifestasi kegagalan Mahathir dan pemimpin2 Melayu.

3. Negara pernah melahir dan menyaksikan pemimpin2 Melayu yang berjaya. Pemimpin2 itu adalah mereka yang selamatkan negara dari penjajah. Mereka juga berjaya membina Malaysia sejak Merdeka. Memimpin bangsa lain dengan kontrak sosial yg adil.

4. Mereka juga berjaya menangani cabaran Melayu pada masa itu, hak agama, bangsa, bahasa kesemuanya diperjuangkan dan berjaya diterima dalam perlembagaan negara.

5. Mereka pemimpin Melayu yang berjaya kerana menangani cabaran zaman itu dengan tepat dan tuntas. Mereka berjaya lakukan kerana mereka benar2 jujur dan ikhlas berjuang demi agama,bangsa dan negara.

6. Pemimpin Melayu hari ini gagal. Masih bicara soal perlembagaan dll yang telah pun dibereskan oleh pemimpin dahulu. Cabaran zaman ini tentulah berbeza. Cabarannya ialah ekonomi, cabaran harta, agihan harta yang adil, cabaran tidak mencuri harta negara.

7. Pemimpin Melayu hari ini tidak bicara perkara2 ini walaupun inilah cabaran zaman ini kerana mereka telah gagal. Merekalah yang paling banyak menyamun harta negara. Anak pinak, menantu merekalah yang paling kaya raya melahap harta negara.

8. Dan paling menjijikkan ialah mereka menutup kegagalan mereka dengan menyalahkan bangsa Melayu. Bangsa Melayu tidak bersalah. Mereka tidak pernah khianat kepada negara. Mereka tidak curi harta negara. Yang bersalah adalah pemimpin Melayu.

9. Cukuplah menzalimi bangsa sendiri. Dan juga bangsa lain. Menyalahkan bangsa sendiri dan memomokkan bangsa lain untuk menutup kegagalan sendiri. Apakah ada perkara yang lebih menjijikkan daripada ini?

10. Maka saya gesa sekali lagi agar Tun Mahathir yang Allah beri paling lama amanah kuasa dalam tempoh kepimpinan Melayu yang gagal ini agar melakukan perkara yang betul iaitu BERHENTI SEGERA.

11. Bangsa dan negara memerlukan pasukan baru kepimpinan Melayu yang sedia menghadapi cabaran zaman ini. Kepimpinan Melayu skrg termasuk Tun M tidak bersedia menghadapi cabaran zaman ini kerana mereka telah gagal. Kuasa yang diberi Allah mereka hanya kayakan anak menantu bini kroni mereka sahaja. Bangsa sendiri makin melarat, susah, merempat.

12. Makanya mereka terus melolong dan memekik cabaran zaman lampau dan memomokkan bangsa sendiri dan bangsa lain.

13. Tun Mahathir dan pemimpin seangkatannya, terimalah hakikat kamu telah gagal. Cukuplah dan berhentilah.

Mohamad Ezam Mohd Nor

6 Okt 2019, 7 Safar 1441H.

Updated: 6 October 2019 — 9:19 pm

44 Comments

Add a Comment
 1. abdullahibrahimlender@gmail.com

  We Offer all types of Finance Businesvs Personal

 2. D4P naik tocang, sbb madey benarkan. tengok je kes waytha moorthy. yg syahdu, haji hadi sokong madey pm sampai habis penggal.

 3. D4P MENJADI DURI DALAM DAGING PH…..MENJADI GUNTING DALAM LIPATAN……MENGAJAK ORANG YG INGIN BERSAMANYA DI NERAKA….DENGAN MENYOKONG AGENDA JAHAT TERSIRAT…. COMMUNISM ANARCHISM ATHEISM MARXISM SATANISM SOCIALISM…BAWA KE JURANG NERAKA DGN LUCIFERIAN……

  Lim Kit Siang tak rasis tak perkuda IPTA kah?……..

  05 Oktober 2019

  Semakin membara nampaknya kecaman pemimpin DAP ke atas Kongres Maruah Melayu anjuran bersama Universiti Malaya, Universiti Pendidikan Sultan Idris, Universiti Teknologi MAara dan Universiti Putra Malaysia.

  Bermula dengan Ronnie Liu dan diikuti oleh Charles Santiago yang mempersoalkan jangkaan kehadiran Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, di dalamnya, lalu disusuli oleh Dr P Ramasamy dan Lim Kit Siang sendiri.

  Lim Kit Siang mempersoalkan kewajaran empat universiti awam menganjurkannya sambil bertanya sama ada ia akan mempertegaskan prinsip-prinsip asas Perlembagaan dan Rukunegara selain menyahaktifkan bom jangka perkauman.

  Cara Lim Kit Siang bertanya memaparkan sikap holier-than-thou seolah-olah beliau tidak pernah memperjuangkan politik perkauman dan tidak pernah memperkudakan universiti awam sepanjang beliau terlibat dalam politik.

  Walhalnya Lim Kit Siang sebelum ini pernah menyahut seruan pertubuhan-pertubuhan Cina supaya parti-parti politik Cina bergabung tenaga bagi mengadakan satu persidangan semua pertubuhan dan parti politik Cina bagi menjaga kepentingan Cina.

  Lim Kit Siang juga sebelum ini pernah beberapa kali mendesak supaya dihapuskan pembahagian rakyat kepada bumiputera dan bukan bumiputera kononnya bagi membuka jalan kepada pembentukan masyarakat sivil dan bangsa Malaysia.

  Lim Kit Siang juga sebelum ini pernah bercakap mengenai isu-isu seperti ketidakadilan pembahagian rakyat kepada bumiputera dan bukan bumiputera serta pembelaan hak-hak kaum minoriti di Universiti Sains Malaysia dan Universiti Malaya.

  Lebih besar lagi ialah bila 2,095 pertubuhan Cina mengemukakan 17 tuntutan utama yang disertai oleh 83 tuntutan spesifik mereka, Lim Kit Siang langsung tidak pernah mempersoalkan kerasisannya malah menyokong kuatnya pula.

  Walhalnya antara tuntutan-tuntutan 2,095 pertubuhan Cina ini adalah supaya:

  (1) Tindakan afirmatif berdasarkan kaum hendaklah dihapuskan.

  (2) Pembahagian rakyat kepada bumiputera dan bukan bumiputera hendaklah dihapuskan.

  (3) Sistem kuota berdasarkan kaum dalam bidang ekonomi hendaklah dihapuskan.

  (4) Sistem kuota berdasarkan kaum dalam bidang pendidikan hendaklah dihapuskan.

  (5) Sekolah-sekolah Cina hendaklah dilindungi, dibantu dan ditambah bilangannya.

  Apakah tuntutan-tuntutan yang disokong kuat oleh Lim Kit Siang ini bukan merupakan percanggahan dengan prinsip-prinsip asas Perlembagaan dan Rukunegara selain bukan merupakan satu pengaktifan kepada bom jangka perkauman?

  Mengapa bila pertubuhan-pertubuhan Melayu mahu mengemukakan tuntutan, yang selaras dengan prinsip-prinsip asas Perlembagaan dan Rukunegara mereka dikecam tetapi bila pertubuhan-pertubuhan Cina mereka disokong kuat pula?

  Dan di mana salahnya universiti awam menganjurkan kongres ini bila Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik, sendiri menegaskan, pada 18 April lalu, mengenai pengembalian fungsi universiti kepada menyelesaikan masalah masyarakat?

  Lebih-lebih lagilah Universiti Teknologi MARA yang Seksyen 1A Aktanya menyebut jelas bahawa “The Universiti Teknologi MARA is established pursuant to and in accordance with the provisions of Article 153 of the Federal Constitution”.

  Ataukah Lim Kit Siang masih marah kerana hasrat beliau yang disuarakan di Parllimen pada 14 April 1976 supaya kerajaan mesti membuka Universiti Teknologi MARA kepada semua pelajar tidak kira kaum hingga kini belum terlaksana?

  Menepuk dulang paku serpih nampaknya Lim Kit Siang ini.

  DR. KAMARUL ZAMAN YUSOF

  1. DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR,

   KAMU FAHAM KE APA YANG KAMU TULIS COMMUNISM ANARCHISM ATHEISM MARXISM SATANISM SOCIALISM… LUCIFERIAN…… TUH?

   PAS KAFIR MENGKAFIR-ISM TAK SEBUT KER?

   BILA NAK SAMPAI PUTRAJAYA? DAH 60 TAHUN TAK SAMPAI KE MANA.

   NAK TUMPANG UMNO YANG NAJIB CURI WANG RAKYAT RM2.6 BILLION DI 1MDB KER? MANA BOLEH, MAT.

 4. Sronok juga, lyan atuk TN, tokong pnya pmuja
  Kita tunggu tengok apa lagi si tua itu mau jaja
  Cgu Kejora kini dh nk brgerak ke tempat kerja
  Nnti lapang, ada lagi atuk itu, Kejora nk blanja

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

  1. Lebih seronok membalun dan menibai Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama, hingga tak berani guna nama Geng Najib lagi.

   Dia sudah jadi pariah. I rest my case.

 5. ADA ORANG MASIH TINGGAL DALAM GUA….DIA TAK SEDAR PARTI POLITIK YG DIA SOKONG TELAH PERINTAH NEGARA….DIA TUDUH PEMBANGKANG KORUP DAN MACAM2 LAGI….KORANG DAH PEGANG KUASA….KORANG SUMBAT JE LA SEMUA PEMBANGKANG KORUP DALAM PENJARA…..HABIS CERITA…..KAMI ULANG LAGI…..KAMI MAHU KEADILAN DITEGAKKAN DENGAN MELIHAT BAPAK SKANDAL BERTONG2 BERADA DI KANDANG ORANG SALAH…. SEPERTI JIBENG DAN BAPOK SKANDAL….KHALAS….ADAKAH ANDA PENYOKONG PEMIMPIN KORUP?….ANDA AKAN BERSAMA DENGAN NYA DALAM NERAKA…..

  UMNO-PAS Will Win The Next General Election………….

  Murray Hunter, Asia Sentinel

  The national unity charter signed last month by long-time political adversaries Parti Islam se-Malaysia (PAS) and the United Malays National Organization (UMNO) to uphold the interests of Malays and designate Islam as the country’s official religion probably means the ruling Pakatan Harapan coalition will be a one-term government.

  Before the last general election, UMNO and the ruling Barisan Nasional were tired and deeply mired in corruption. Former Premier Mahathir Mohamed, leading his own party, Parti Pribumi Bersatu Malaysia, tapped into the loyalty of older Malays, gaining trust from the heartlands to save Malaysia from UMNO. He headed a coalition made up of Anwar Ibraham’s Parti Keadilan Rakyat, composed largely of rural moderate ethnic Malays; Parti Amanah Negara, composed of rural ethnic Malays; the Democratic Action Party, dominated by ethnic Chinese; and smaller splinter parties.

  The new mathematics created by the UMNO-PAS coalition means that the ruling coalition must take dramatic action over the next three years if it is to hold on. So far there appears no such calculus. Pakatan’s election has resulted in one disappointment after another, especially for those who expected political reform, as factions within the coalition attack each other, with little attention paid to governing. In addition, ugly racial bigotry and religious fervor are on the rise. The Pakatan government is starting to be perceived as betraying those who voted for them as indicated by a series of by-election losses last year.

  Pakatan’s mandate to govern

  The win for Pakatan was not like the 2008 electoral tsunami in which the then-Pakatan Rakyat was swept into power across five states, achieving 47.5 percent of the popular vote. There was no increase in aggregate votes in the 2018 election compared to previous elections. Pakatan received only 45.68 percent of the popular vote, down on the 50.87 percent in 2013.

  However, in a first-past-the-post (FPTP) electoral system, it’s where the votes are cast, rather than the aggregate vote. Pakatan gained enough seats to form a government with PAS contesting every peninsula seat, creating three-cornered contests, diluting the Barisan vote.

  Pakatan picked up seats in the Malay rural heartlands of Kedah, Terengganu, Perak, Selangor, Negri Sembilan, Melaka and Johor. Only about 20 percent of those Pakatan picked up came from urban areas. The rest came from winning four extra in Sarawak and eight by its partner Warisan in Sabah.

  Around a dozen UMNO defectors later crossed over, mainly to Mahahir’s Bersatu. In addition, defectors from Sabah UMNO, in near collapse, crossed over to Warisan, giving Pakatan a comfortable parliamentary majority. Pakatan also won over state governments in Kedah, Perak, Negri Sembilan, Melaka, Johor, and Sabah.

  Pakatan’s new gains built upon the traditional support base of the Democratic Action Party, anchored in the urban and township areas of Penang, Perak, Selangor, Klang Valley, Selangor, Melaka, and Johor. In East Malaysia, the DAP has a smattering of seats in urban concentrations in Sarawak and Sabah, supplemented with a number of Parti Keadilan Rakyat seats, where support has gradually grown. Pakatan’s traditional support base remains relatively resistant to swings against the coalition, with about 60 or so safe seats.

  Many of the DAP and PKR seats have been gerrymandered by the Barisan into above-average numbers of registered voters, such as the Kuala Lumpur suburb of Damansara with 121,263 registered against a national average of 67,300. These seats are malapportioned to dilute their national representation.

  However, Pakatan owes its victory not to faithful urban electors but rather voters from the rural Malay heartlands who listened to Mahathir’s message. A change of government was only actually enabled through the spoiler PAS although Pakatan also owes victory to the voters of Sabah and Sarawak.

  Consequently, Pakatan’s reform mandate is more fiction than fact. Pakatan’s real mandate is replacing UMNO with a viable alternative and fulfilling its promises to Sabah and Sarawak. Meeting that mandate to the satisfaction of the swing seats Pakatan picked up last election is the only way it can stay in government.

  The next general election

  Political dynamics can change very quickly. However, we can employ three simple assumptions:

  1. There will be no three-way political contests between UMNO and PAS.
  2. UMNO and PAS supporters will accept the new political alliance, and
  3. General voting patterns can be expected to remain similar to last election.

  That would mean Pakatan’s parliamentary representation would decrease from the 121 seats they currently hold to around 83. UMNO-PAS representation would increase from 97 to 123, allowing it to comfortably form the next federal government. Pakatan would also lose Kedah and Perak at the state level along with Melaka. Negri Sembilan would be a cliff-hangar. Pakatan might narrowly hang onto Selangor but lose 12 seats in the Johor State Assembly. DAP would hold onto Penang without any problems.

  Five cabinet ministers – Saifuddin Abdullah, Saifuddin Nausution Ismail, Mohd Redzuan Md Yusof, Baru Bian, and Mujahad Yusof Rawa who were elected with PAS’s help would lose their parliamentary seats. Education minister Maszlee Malik and Youth and Sports Minister Syed Saddiq are also likely to lose. Assuming Mahathir, who was born in 1925 and would then be 97 or 98 years of age, leaves politics, Langkawi would probably go to UMNO-PAS. Mahathir’s son Mukhriz in the neighboring federal seat of Jerlun would also lose his seat, as would Anwar’s daughter Nurul Izzah if she recontests her seat in Permatang Puah. All but one of the UMNO defectors to Bersatu, Mustapha Mohamed would likely and end their political careers.

  Bersatu would be decimated to only three seats, Amanah five, PKR 35s. DAP would only lose one seat.

  The result would be worse if the trends shown in the last few by-elections are any indication. For example, a 5 percent drop in turnout of Malays who supported Pakatan in the past general election would result in the loss of even more seats. A 10-20 percent drop in non-Malay turnout in mixed electorates would lose Pakatan another 10-20 seats.

  New voters might offset some of the losses. However, around half of the new voters will be in gerrymandered urban areas. This would favor UMNO-PAS, with new voters in the Malay heartlands identifying much more with their Islamic identity than previous generations.

  Pakatan would live and die on Malay-centric politics

  Pakatan’s by-election losses in Cameron Highlands, Semenyih, and Rantau indicate that the coalition no longer enjoys the same level of support it had in GE14. The Tanjung Plai seat in the coming by-election in Johor is notionally an UMNO-PAS seat with an approximately 12 percent majority, based on GE14 election figures. In the current environment, this deficit for Pakatan would almost be impossible to bridge unless other factors come into the equation, such as the stature of the contesting candidates. A more than probable win to UMNO-PAS would prove the logic behind their alliance is correct.

  With many of the seats Pakatan holds being notionally UMNO-PAS, retaining them will be an uphill task, even if Pakatan can improve its electoral popularity. Voters in the Malay heartlands, who are concerned with the cost of living, making an adequate income, and seeing their children get employment after graduation will determine the next election. They don’t understand the 1MDB scandal and the long-running trial. Personal wellbeing and local infrastructure development are what is important.

  Middle-class Malaysians who are disappointed with Pakatan’s failure to deliver reforms are primarily situated in urban and mixed urban/rural seats where incumbent MPs have large majorities. A decline in support by this group won’t result in a loss of too many seats for Pakatan.

  The next state election in Sarawak, due by 2021 will indicate the support for Pakatan and UMNO-PAS. Sabah is always a wild card due to the common practice of switching party allegiances by MPs after elections.

  UMNO-PAS will play on the insecurities of the rural electorates and paint Pakatan as anti-Malay and anti-Islam, which will be returned by Pakatan politicians with similar rhetoric. Pakatan can hope that the UMNO-PAS alliance falters and implodes, which could well happen given PAS’s track record with previous alliances. People within UMNO and PAS unhappy with seat allocations will sabotage their own alliance candidates in some seats. Supporters of UMNO may not vote for PAS candidates and visa versa due to deep-seated hate some have for their former adversaries. This is an area that Pakatan must exploit, if they have any hope of holding onto government.

  UMNO could be greatly weakened electorally if their loyalists don’t vote because of discontent with the alliance. Many notable UMNO leaders weren’t at the formalization ceremony at least partly because of the lack of credibility of the leadership. Pakatan could sabotage the alliance by seeking the Registrar of Societies (ROS) to order the dissolution of UMNO due to infringements of party rules. This could greatly weaken the alliance if there is no time for UMNO to regroup.

  The odds are that Mahathir will retire as prime minister in the year before the next general election and not contest his seat, leaving Anwar as the spearhead of the Pakatan campaign, which would suit the UMNO-PAS leadership perfectly.

  Based on the above analysis, DAP would be left with 41 seats and PKR with 35 seats forming the opposition with a handful of Amanah and Bersatu MPs. The Mahathir era would be finished with little legacy to show. His party Bersatu would be almost destroyed without any strong successor to rebuild it. Anwar may hold the office of prime minister for a short time, fulfilling his ambition. PKR would have to rebuild the party in the post-Anwar era. Which way the party goes will depend on which faction comes out stronger electorally.

  The percentage of Malays in the general population has been steadily increasing over the years. Malays represent just over 50 percent of Malaysia’s population. Malay-centric politics will be necessary to win elections. The big question is whether there are any alternative Malay-centric narratives which accommodate reform that would be acceptable to the portion of the electorate that is the kingmaker, the Malay heartlands? Otherwise, Malaysia will be trapped in the current racist-Malay-Islamic rhetoric.

  1. Geng Najib juga guna nama DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR.

   Tak kisah nama apa pun, yang penting dia di balun, ditibai hingga berborai.

   MENJERIT LER KAMU, MAMAT, HINGGA TAK KELUAR SUARA LAGI AKIBAT SERAK, MASUK TAHI BABI TIAP KALI BUKA MULUT .

 6. Kesian btul dgn atuk TN tua rnta otak dangkal
  Kggalan, Kngres Mruah Mlyu, tk dpt disangkal
  Dgn pantun2 Kejora, atuk tua tu, jadi mati akal
  Hrap maki hamun jer lah si tua tu punya bekal
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

  1. Atuk tua 70an tahun Geng Najib yang asyik menjilat Najib dibalun dan ditibai tiap kali masuk sini, hingga tak berani guna nama Geng Najib lagi.

   Nama itu dah jadi pariah. Dia sorang saja di sini sekarang, guna berbagai nama.

   Akan terus dibalun dan ditibai hingga terborai.

 7. Irah,

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Diharap Irah ttp terus gigih dgn smangat waja
  Semoga lps grad nanti, Irah brjaya dapat kerja
  Brusaha lah dinda & seterusnya brtwakal saja
  Abg akn ttp sntiasa berdoa..utk Irah ku manja
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 8. Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama termasuk Anonymous kah3 saja yang mengomel di sini dari pukul 9.37 pm malam tadi hingga 5:49 am pagi ini.

  Dahtu menanya mengapa orang lain tak masuk. Itu lah orang yang otak nya hanya 70gm masakan purata otak orang lain 140 gm. Bangang, sewel, bodoh tak terhingga.

  1. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Owh..msih hidup rupanya atuk TN tua bangka
   Panjang juga umur dia ini Melayu penderhaka
   Ingatkan dah mampos, ini tua jahanam puaka
   Lambat lagi rupanya, bangsat ini nk ke neraka
   🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

  2. Geng Najib dah jadi pariah. Dia masuk mengomen, orang lain boikot, tak mahu masuk.

   Melainkan di pagi hari, sebab dah biasa itu masa nya untuk membalun dan menibai dia. Tiap2 hari.

  3. Sekor saja yang memikir dan berpendirian spt Geng Najib di sini sekarang. Dibalun dan ditibai berterusan.

   Tidak boleh dibiarkan puak yang menyokong pencuri wang rakyat RM2.6 billion, yang menderhaka kpd bangsa dan negara, masuk sini tanpa dibalun secukup cukup nya.

 9. 😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
  Mmg cgu Kejora risaukan, nasib bngsa Mlayu
  Kjaan seolah-olah buat tk dngar, rkyat merayu
  Pluang pkerjaan pula kini makin kering & layu
  Entah bgmanalah nanti, nasib Irah ku nan ayu
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 10. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Mngata Mlyu mlas, hnya buat Mlyu marh saja
  Pnoreh pulun, tpi hrga gtah jtuh, tk ckup blnja
  Ada yg berijazah, tpi di grai mkn, depa brkerja
  Tk kurang juga, grduan dgn food truck berjaja
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

  1. Mngata Mlyu malas hnya rtorik politik smata2
   Mlyu ke laut, kbun gtah, bwa tksi, awl pgi buta
   Mrka jdi kuli, krja psaraya, juga angkt btu bata
   Kini, kita blh lihat, Mlyu dgn food truck mrata2

   Mmg tak wajar kalu asyik nak hina bngsa kita
   Sdg kan pmimpin, psl jwtn je, asyik brsngketa
   Lngkh utk tlong bngsa tiada, hnya lbh berauta
   Ingatlah Mlyu kini lbh crdik & mula celik mata

   Usah lah cuba beretorik..Mlayu kini tidak buta
   Mlyu tk kan trprngkap lagi dgn janji tipu dusta
   Th 2023, Mlyu nk buka, episod bru pnya cerita
   Dgn pnytuan ummah, Mlyu gagah, akn dicipta
   💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 11. Madey kaki tipu Melayu. Anak Madey sendiri pemalas, kuat ambil peluang sebab bin Madey dan bila gagal minta bapak bailout guna harta Kerajaan. Apa lagi Madey mahu tipu Melayu? Kahkahkah!

  1. Kamu mulut celupar. Penuh dengan tahi babi. Bila buka mulut, bau tahi babi.

   Menuduh cara liar, tanpa bukti, fakta dan punca maklumat yang sahih. Neraka alamat kamu.

 12. 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Org2 Mlyu nmpak dr awl, KMM mtlmat kelabu
  Ramai yg tk nak pergi, klu skadar mnjdi lembu
  Kemain gah lagi..cai2 riak kmpen “ayuh serbu”
  Tapi yg hadir..hanya lah dalm sekitar lima ribu
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 13. ADA ORANG JADI BURUNG KAKAK TUA….HANYA PANDAI SESATKAN ORANG TAPI TIDAK TAHU APA MAKSUDNYA….KAMI JELASKAN KEPADA ANDA MAKSUD SESAT….MEREKA YG SESAT ADALAH MEREKA YG BERMASALAH DARI SUDUT IMAN DAN AKIDAH….. SEBELUM BUAT TUDUHAN KAJILAH DULU APAKAH PERKARA2 YG BOLEH MENJEJASKAN AKIDAH SESEORANG…. SEBELUM ANDA FAHAM KONSEP BANGSA PELAJARI LAH DULU KONSEP IMAN,,TAUHID DAN AKIDAH…..

  Ahli UMNO Masuk PPBM Mula Rasa ‘Pengorbanan Maruah’ Sia-Sia – ………

  (Malaysia Gazette) – Ahli UMNO yang melompat parti untuk menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) sudah mula merasakan ‘pengorbanan’ mereka akan menjadi sia-sia jika Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri (PM).

  Tan Sri Shahrir Abdul Samad berkata, sungguhpun kepimpinan dan akar umbi UMNO menolak politik berasas kepada hanya pilihan antara ‘Anwar atau Mahathir’ dan lebih condong kepada penentuan masa depan politik negara melalui pilihanraya, Perdana Menteri Pakatan Harapan (PH) turut terdesak oleh bekas Ahli Parlimen UMNO yang melompat ke PPBM.

  “Mereka sudah mula merasakan bahawa ‘pengorbanan’ maruah diri mereka mungkin menjadi sia-sia kalau Anwar tidak dapat dihalang menjadi PM.

  “Inilah dorongan untuk mereka melompat. Untuk menghalang Anwar dari menjadi PM seperti janji Tun (Dr) Mahathir (Mohamad) kepada mereka yang sanggup menggadai maruah diri mereka.

  “Maka tidaklah luarbiasa apabila (Datuk Seri) Hamzah Zainudin dan rakan-rakannya selompatan telah ke hadapan menganjurkan satu kongres untuk membincangkan ‘maruah’ bangsa Melayu pula,” dakwa Ketua UMNO Bahagian Johor Bahru itu dalam kenyataan.

  Menurut Shahrir, manalah tahu, kongres ‘maruah’ Melayu ini akan menjadi sama sebagai penentu masa depan bangsa seperti Kongres Melayu 1946 yang menyatukan orang-orang Melayu untuk menentang gagasan Malayan Union.

  “Manalah tahu. Tapi dulu Malayan Union. Hari ini, Anwar Ibrahim. Dulu maruah bangsa, hari ini maruah ahli politik yang tersalah langkah.

  “Bagi Tun Mahathir, ianya bukan soal maruah dirinya atau maruah bangsa, mahupun maruah negara. Ianya bagaimana beliau bolih turun dengan selamat dari harimau yang ditunggangnya. Harimau itu ialah Anwar Ibrahim,” dakwanya.

  Kata Shahrir, gesaan Perdana Menteri untuk mewujudkan gabungan parti-parti politik Melayu bukanlah sesuatu yang memeranjatkan.

  Tambah beliau, ia telah disampaikan oleh Dr. Mahathir kepada kepimpinan UMNO buat pertama kalinya setelah lompatan Ahli Parlimen UMNO ke PPBM terhenti.

  Selain itu, ujarnya, cadangan mewujudkan gabungan parti-parti politik Melayu dilakukan kerana pelawaan kepada mereka yang masih dalam UMNO untuk menjadi ahli parlimen bebas tapi menyokong PPBM juga telah gagal.

  “Dorongan kepada gabungan parti-parti politik Melayu, iaitu usaha yang ketiga ini, ialah semata-mata untuk menyekat DS Anwar Ibrahim dari menjadi PM.

  “Inilah sebabnya bancian telah dibuat terhadap pendirian di kalangan ahli-ahli parlimen UMNO, soalannya simple sahaja: Anwar atau Mahathir?,” katanya.

  Shahrir mendakwa, kumpulan yang diketuai oleh Hamzah merupakan golongan yang jelas tidak mahukan Anwar menjadi Perdana Menteri dan rela meninggalkan UMNO untuk bersama Dr. Mahathir.

  Sememangnya tambah beliau, ia merupakan langkah politik yang ada asas dan logik namun dalam politik, sifat kesementaraan asas itu terbukti setelah UMNO dan Pas memantapkan kerjasama pada pilihanraya kecil Cameron Highlands, Semenyih dan Rantau.

  Kini, kerjasama antara UMNO dan Pas yang bermula dengan konsep Penyatuan Ummah menjelma sebagai Muafakat Nasional, iaitu satu gagasan bagi masa depan rakyat dan negara menjelang PRU15 dan sebagai suatu pemerintahan politik negara.

  1. And you believe a corrupt individual like shahrir samad? A man who was given RM1 mil 1MDB Money?

   Sblm comment melayu ini rosak oleh mahathir dan rivalry between anwar dan mahathir..know your history.

   I was not born yesterday. Probably you were born long after malaya acieved her independence. We were well taught about islam dan melayu masa itu adalah melayu berjiwa nasionalist. Sesat tak pernah ada isu. Kafir mengkafir tak ada. Bercerai berai kerana berkainan ideology tiada. Solat 2 imam tak pernah ada. Jati diri melayu kuat dan senantiasa dihormati.

   Kita tak pernah takut dengan Salib. Malah akidah kita intact. Kita hidup secara harmoni.

   Tengoklah sekarabg dengan Dap melayu yang telah terbangsat dan tersesat takut? Bila rasuah berleluasa coupled with Sleeping Hadhari and made worst by thieving ex PM and Pas who woud love to mengarabkan melayu lebih arab dari arab dan gelap mata dek halal haram viz duit umno….. melayu muslim dalam twrumbang ambing.

   Itulah realiti fakta dan kebenaran. Melayu dan muslim sekarang suka pada form dan rhetorics. Substance ZERO.
   Bila kenaxgertak terus berpolemik… nqk menang tanpa usaha, nak gaji besar tanpa usaha, nak orang resoek dia tapi tak respek rang lain etc etc.

   Lailla hailla anta subhanakainni kuntu minazzalimiin.

   1. Buat apa Wau Bule nak ungkit balik citer lama?
    Dh gerun ke bila ‘hidup Mlyu’ & ‘takbir’ brgema?
    Srupa ler, Mlyu pndrhka dgn DAP, kini brsama
    Dlu..kata DAP jhat & bwa ideologi komunisma
    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

    1. Dulu kata Nuar jahat & bwa ideologi plurlisma
     Nuar dikata, tiada moral & dgn jntn senggama
     Kni dgn bnduan pliwat, diajak brjuang brsama
     Lps itu nk lantik jadi PM pun, PH boleh terima
     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

     1. Yang sentiasa jahat adalah kamu, Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama.

      Selepas Najib terguling di Pru14, kamu menyanyah tak habis habis, mcm lepasan Hospital Bahagia.

      Tak sangka Najib terguling, hingga kamu jadi gila.

      1. Nyata bahawa membalun dan menibai dia hari2 ada kesan nya.

       Dah lama dia tak berani nak komen guna nama Geng Najib. Dia terasa di pariahkan.

   2. Setuju dan sokong apa Wau Bule kata.

    Terutama nya

    “made worst by thieving ex PM and Pas who woud love to mengarabkan melayu lebih arab dari arab dan gelap mata dek halal haram viz duit umno….. melayu muslim dalam twrumbang ambing.”

    1. RM90 juta dari RM2.6 biliun wang rakyat Najib curi dari 1MDB masuk ke akaun pemimpin2 PAS.

  2. DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR,

   KAMU BUKAN SAJA SESAT DARI SUDUT IMAN DAN AKIDAH, KAMU SESAT DARI SEGI SEGALA GALA NYA.

   Mana boleh kerjasama antara UMNO dan Pas menjadi perpaduan rakyat sebab sejarah membuktikan mereka bercekau, kafir mengkafir antara mereka, akan timbul lagi begitu menjelang PRU15.

 14. 👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  It’s all nonsense..the traitor Mlays, in PH party
  Wht can they do to regain Mlys pride & dignity
  KMM (MDC) resemble a big vessel but empty
  To those traitor Malays..we’re quite sympathy

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 15. Irah,

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Biar abg berterus terang duhai Irah ku nan ayu
  Dlm diri abg ini, mmg kntal smgt juang Melayu
  Dgn pndirian abg ini, dihrap Irah tk mrasa sayu
  It’s all politics Irh, wht evr it is, I’ll always love U
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 16. Naper lk blog Budin ni bgitu lengang dan sepi
  Mana pergi habis, Mlyu pndrhaka, lembu sapi
  Klmarin citer psal KMM, kemain kncang brapi
  Apa cai2 dh dipotong bkalan dedak oleh DAP?
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 17. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Buat adinda ku Irah, yg kini brada jauh di mata
  Dek trlalu rindu, abg tampil utk mencoret tinta
  Bkn nya apa..hnya skdar mngutus wrkh berita
  Abg fhm Irah sibuk, balasn wrkh abg tak pinta
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  Lebat tumbuh, dahan mengkudu
  Rendang berbayang, teduh merata
  Berat sungguh, menahan rindu
  Orang disayang, jauh di mata
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Smoga dirimu dlm sjhtera selalu dinda ku ratu
   Kita kini, cuma dipisahkan oleh jrak dan waktu
   Dinda tk pernah abg lupa wlau jauh bribu batu
   Tiada lh apa yg abg dpt brikan, hnya doa restu
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 18. Bagi Ezam, Kongres Mlyu pndrhaka spt sialan
  Mlyu dprsalah, nk ttup pmimpin pnya kggalan
  Kini, Mlyu pndrhaka, smakin hilang kekebalan
  Utk mreka, PRU15 nnti, kita ucap slamat jalan
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 19. Cai2 Mlyu pndrhaka tadi cuba nak tunjuk juah
  Sndiwra shj, konon nk bela Mlyu pnya maruah
  Tapi, cai2 bingai habis terkedu le makan kuah
  Kena penangan Mlyu sejati ktrunan Hng Tuah
  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 20. Kasihan btul, dgn cai2, puak Melayu pndrhaka
  Dihentam ISMA & Ezam.. cai2 jdi merah muka
  Dgn pmbela Mlyu/Islam, mati kutu ler mereka
  Trus hilang kelibat ini puak bakal2 ahli neraka
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 21. Ezam is a has been full of kotak2 kosong tersinpan di alice in wonderland…..jgn cakap banyak

  1. Ki ki ki..psti mlm ni, Wau Bule tidur tk nyenyak
   Truk TDM & Mlyu pndrhka ISMA & Ezm lanyak
   Bru tau bila Mlyu sejati jdi gajah turun minyak
   Dh mati kutu..dikata..’Ezam jgn cakap banyak’
   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

  2. http://msomelayu.blogspot.com/2019/10/busuk-kuah-maruah-melayu-tumpah.html?m=1

   Terbaik rumusan Mohd Sayuti Omar, nawaitu kongress bila tak betul Madey pulak yang jadi tukang kacau daun sampai kongress jadi anti-climaks.

   Gara2 followup secret meeting hari itu, bolehlah dgn smoking gun maruah Melayu, pistol dihalakan kpd kepala Madey, dia akan batalkan konsensus PH demi maruah Melayu. Tak kesampaian jugak nampaknya.

   Malah yang diharap nak batalkan konsensus PH, tengok terbatal idea konsensus baru Pakatan Nasional.

   The proof of the pudding yalah tengok sahaja hipokrasi in play di PRK Tanjong Piai nanti, straight fight Bersatu lawan UMNO-PAS tadak yang nak bagi walkover utk jaga maruah Pakatan Nasional. Dijangkakan, Bersatu akan kena telur lagi, he he.

   Kan lebih mudah sahaja bawak usul kpd Majlis Presiden PH, Bersatu dan Azmin nak game-overkan konsensus PH?

 22. Maruah Mlyu, tk blh jdi elok, dgn itu pnya cara
  Bahkan, Mlyu jadi lbh berselerak & brcempera
  Melayu perlu lah diselamatkan dlm ini negara
  Org yg berkenaan itu, eloklah berhenti segera
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 23. Kebenaran kata2 sdr Ezam itu, mmg terserlah
  Ketua negara kini, cukup cekap skali berhelah
  Mereka tk prnah mengaku mereka brmasalah
  Bila mrka gagal, bngsa Melayu pula, diprsalah
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 24. Tepat skali, apa yg sdr Ezam Md Nor bersuara
  Mmg ptut dia tibai..Mlyu drhka pnya sndiwara
  Org2 Melayu..dituduh sbg pencuri..apa bicara
  Ketua2 Melayu sbnarnya, yg curi harta negara
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Leave a Reply

Your email address will not be published.