KONGRES YANG GAGAL

Saya hadir untuk mendengar sendiri amanat Tun Mahathir dalam Kongres Maruah Melayu yang diadakan di Stadium Tertutup Shah Alam pada hari ini.

Bagi saya, kongres ini telah gagal menaikkan semangat dan maruah orang-orang Melayu tatkala pemimpin-pemimpin Melayu tidak kira ideologi dan kecenderungan bersusah payah hadir untuk mengharapkan sesuatu yang positif dari kongres ini.

Malangnya, kami hanya datang untuk ‘menadah telinga’ mendengar ucapan Tun Mahathir yang hanya merendah-rendahkan bangsa Melayu.

Saya kesal kerana resolusi-resolusi yang diketengahkan pada kongres kali ini tidak diendahkan langsung oleh Tun.

Pihak universiti dan tokoh-tokoh akademik sudah bersusah payah melakukan pelbagai sesi meja bulat dan kajian dalam satu tempoh masa yang agak panjang. Malangnya, semua ini adalah sia-sia dan seolah-olah tiada nilai kerana bukan sahaja Tun tiba lewat dan tidak mendengar resolusi-resolusi tersebut, tetapi dihina pula bangsa Melayu.

Tun Mahathir jelas sekali cuba merendah-rendahkan dan melemahkan semangat orang Melayu dengan retorik basi yang sebenarnya menconteng mukanya sendiri. Sebenarnya, banyak perkara yang diungkit bagi menyalahkan bangsa Melayu sebenarnya disebabkan dirinya sendiri.

Kami yang hadir, malah yang tidak hadir juga mengharapkan kongres ini menjadi platform perpaduan Melayu yang lebih besar kerana pemimpin-pemimpin Melayu dari blok kerajaan turut hadir bersama. Malangnya, semua ini hancur begitu sahaja.

Kesimpulannya, orang Melayu sekali lagi dipermain-mainkan. Malah, maruah bangsa Melayu semakin tercalar dan terhina.

Kongres ini telah GAGAL mencapai objektifnya.

Aminuddin Yahaya

Pengerusi UMMAH / Presiden ISMA

6 Oktober 2019

Kongsikan artikel ini
Updated: 6 October 2019 — 6:19 pm

56
Leave a Reply

avatar
10 Comment authors
abdullahibrahimlender@gmail.comAnonymouskApaNamanajib bini rosmahAnonymous Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
abdullahibrahimlender@gmail.com
Guest

We Offer all types of Finance Business Personal

anonymous
Member
anonymous

Madey dan puaknye hanye pandai copy paste dan penjenamaan semula dan menipu dgn putarbelit keling….idea kering….kehidupan rakyat tak berubah..

Gaji dan elaun PM dan menteri2 berpuluh ribu sebulan…

anonymous
Member
anonymous

Shared Prosperity’ Pakatan Harapan Adalah Polisi Copy Paste Dari Laman Bank Dunia…๐Ÿ˜ฏ๐Ÿ˜ฏ๐Ÿ˜ฏ Sempena Kongres Melayu nanti, kerajaan Pakatan Harapan dikatakan dengan ‘bangganya’ akan perkenalkan ‘polisi baru’, Shared Properity Vision 2030… Macam pernah dengar jer… Menurut Zakhir Mohamed, idea ini kononnya dari konsultan parti PPBM… Wow, marbeles… “Itโ€™s done not by MEA, EPU, PMโ€™s Dept, MOF, ISIS, PEMANDU, Teraju or any GLCs”… Jadi siapa yang buat polisi canggih nie? Institut Masa Depan (MASA) – supaya cerah masa depan nanti, tapi untuk masa depan siapa? Kalau ikut kata Zakhir Mohamed, MASA tu ialah PPBMโ€™s ‘think tank’ group yang terdiri dari Dato Dr.… Read more »

anonymous
Member
anonymous

Madey boleh buat seperti kata syed husin tapi madey tiada kuasa penuh dlm majlis presiden PH…madey boleh terguling…

Madey tiada maruah melindongi Jemin semburit dan perasuah seperti rafidah aziz…

ApaNama
Guest
ApaNama

Jemin tak semburit pun. hanya berlakon nak pekena anwar sbg tok dalangnya. sodomi 3.0 yg tak menjadi.
bagi anwar jadi pm, paling busuk, kes video haziq dapat diselesaikan. bonus lagi, tragedi memali dll.

anonymous
Member
anonymous

Otak ko dah sewel…

Lobakman dah hantar pengesahan pakar forensic Jemin ori kpd Hamid…Hamid dah gelabah nak cari pakar untuk sahkan Jemin ori..

anonymous
Member
anonymous

Anwar akan ‘dibunuh’ jika tentang Dr M, kata Syed Husin………. 9:33 pagi (Dikemaskini 9:41 pagi) Kow Gah Chie A A……….. Presiden PKR, Anwar Ibrahim akan dihukum dengan dipaksa berundur jika beliau menentang Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad, kata pengasas parti itu Syed Husin Ali. “Saya tahu sukar baginya kerana jika dia berbuat demikian, Mahathir akan segera membunuhnya secara politik,” katanya dalam wawancara dengan Malaysiakini pada Khamis. Kenyataan itu dikeluarkan empat hari selepas Syed Husin menimbulkan persoalan sama ada Anwar, bersama pemimpin veteran DAP Lim Kit Siang, Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin dan Presiden Amanah Mohamad Sabu, telah dikhianati oleh perdana menteri.… Read more »

anonymous
Member
anonymous

Madey perasan dia masih popular….madey hanye popular dlm kelompok yg sangat kecik… Yg Piai akan sahkan cakap madey… Dr M tolak kajian populariti PH merudum……… Okt 6, 2019 (Dikemaskini Okt 6, 2019) Wartawan Malaysiakini A A Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Dr Mahathir Mohamad menyifatkan hasil keputusan kaji selidik oleh Merdeka Center yang merekodkan populariti PH meruduh kepada 35 peratus sebagai “tidak tepat”. Sebaliknya, perdana menteri itu menyatakan keyakinan masih mempunyai sokongan di peringkat parlimen. โ€œSaya rasa sokongan di peringkat parlimen masih ada. Jadi kami tak akan disingkirkan. “Apa kita dapat daripada mereka ini (pelaksana kaji selidik), mereka tanya satu kelompok… Read more »

anonymous
Member
anonymous

Kongres melayu gagal bela maruah madey…madey masih berada di takok lama.

Kena sergah dgn DAP madey takut..

anonymous
Member
anonymous

Madey DKK memang tiada maruah..

10 janji dlm 100 hari memang tiada janji hapuskan tol…

Manifesto PH turut menawarkan pendidikan percuma di Universiti Awam (UA), pelaksanan gaji minimum RM1,500, hapuskan tol secara berperingkat, sejuta pekerjaan baharu dan mengurangkan dua juta pekerja asing.

Madey tekankan tiada janji hapus tol dlm buku manifesto PH….madey salahkan menteri PH kerana tak baca buku manipestol..

Madey ade maruah ker dgn tipu melayu?…kencing tikus dan kencing madey sama bahaya…

Madey boleh tipu dan kencingkan melayu Penjilat bongok..

Anonymous
Guest
Anonymous

Cai2 Mlyu pndrhaka tadi cuba nak tunjuk juah
Sndiwra shj, konon nk bela Mlyu pnya maruah
Tapi, cai2 bingai hanis terkedu le makan kuah
Kena penangan Mlyu sejati ktrunan Hng Tuah
๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

ApaNama
Guest
ApaNama

parti hampeh mana yg sokong dia lg?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ADA ORANG JADI BURUNG KAKAK TUA…..PANDAI SEBUT TAPI TAK TAHU APA MAKSUDNYA….DIA SEBUT DAJJAL…TAHUKAH DIA APA MAKNA DAJJAL?….KAMI SEBUTKAN MAKSUD DAJJAL SUPAYA ANDA TIDAK JADI PENGIKUT DAJJAL….DAJJAL ADALAH PEJUANG IDEOLOGIES DAN ISME2 YANG BUKAN ISLAM…..ANTARA 2 DAJJAL…ANDA PILIH DAJJAL TERBAIK UNTUK BERSAMA ANDA DI NERAKA…. Jangan Lupa, BN Jatuh Kerana Tun Mahathir Dalam PH …….. SEJARAH tertulis, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menerajui parti pembangkang dari tahun 1999 sehingga 2013 telah gagal untuk menjatuhkan UMNO serta Barisan Nasional (BN). Pada waktu itu. UMNO dan BN tidak tergugat langsung dengan kepimpinan Anwar memimpin pembangkang. Tetapi, dengan izin Allah SWT, apabila Tun… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž
Dh cabut lari anon pnyamun tua bapok sundal
‘Kejora tlur labuh..’, itu je, bapok tu pnya modal
Tapi tak trtahan bapok tua tu cgu Kejora bedal
Mna dia mmpu lwn cgu Kejora muda & handal
๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

anonymous
Member
anonymous

Kencing tikus dan kencing madey DKK sama bisa…

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Madey juga kutuk pimpinan PH tak baca manifesto sebelum berjanji. Tak lain tak bukan wajib kes Maszlee Malik dan tol Simpang Renggam. Pengundi PH di sana sudah bagi signal mahu tolak calon Bersatu sebab kaki kencing kuat. PPBM parti kencing Melayu bakal berkubur PRU15? Tengok gaya Madey ada chance lompat parti lagi jika PH kalah. Melayu celop DKK macam Madey memang tak boleh percaya. Madey sebijik macam ular kepala tujuh. Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

NBR,

Sbut tol Spg Rnggam, pasti Maslee jadi gerun
Ketua2 PH mmg le jnis penipu turun temurun
‘Hari ini PH brkuasa, esok hrga minyak turun?’
Smua janji2 depa ni serupa janji Tuhan Harun
๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Bukan setakat Maszlee Malik gerun, macai Madey pun tahu depa kena kencing Madey dan Menteri Bersatu. Tol bawah kuasa Kerajaan Persekutuan tapi Madey pusing belit macam ular marah Maszlee pulak buat janji tak baca manifesto PH. Padan muka hang Maszlee dapat boss Madey si tua lembam tapi licin macam ular kapla dungga. Madey selamat ke kubur Maszlee masuk jerat. Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

Kasihan btul, dgn cai2, puak Melayu pndrhaka
Kna hntam dgn ISMA, cai2 habis merah muka
Dgn pmbela Mlyu/Islam, mati kutu ler mereka
Hrap cerca caci je..ini puak bakal2 ahli neraka
๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

ADA ORANG BERPENYAKIT JIWA DENGAN TERLALU MEMUJA DAN MENDEWAKAN PEMIMPIN….SEHINGGA PEMIMPIN YG TERKENAL DENGAN BAPAK SKANDAL…BAPAK KRONISME….DENGAN SKANDAL BERTONG2 DIA BOLEH PUJA….ANDA AKAN BERSAMA ORANG YANG ANDA PUJA DI NERAKA….. PAS Miliki Strategi Terbaik…… DUNGUN โ€“ Sebelum menjadi kerajaan di Negeri Terengganu, PAS sudah merangka pelan dan strategi yang terbaik untuk rakyat. Timbalan Pesuruhjaya 1, Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu, Ustaz Satiful Bahri Mamat berkata, gambaran pentadbiran PAS telah berjaya meyakinkan rakyat sehingga dipilih memerintah semula. โ€œDulu sebelum kita tidak ada kuasa memerintah, kita beritahu dahulu hasrat kita kepada kerajaan pemerintah (UMNO) iaitu dasar dan apa yang akan dilaksanakan bagi… Read more »

anonymous
Member
anonymous

Kongres anjuran Bersatu bertopengkan IPTA…

Madey hanye ada midal yg sama mengenai melayu…kunu melayu malas…siapa yg kerja angkut sampah di PBT…siapa yg kelaut tangkap ikan…pendapatan mereka lebih 3000 ker sebulan?…ramai mana melayu yg bawak teksi jual burger dan niaga pasar malam?…

Anak madey tokey besar kerana Daddy kasi…

Anonymous
Guest
Anonymous

anon 9:24 pm,

PH sdar yg depa kini org2 Mlayu marah & anti
Tunggu masa saja nak tumbang, PRU15 nanti
Mka, org2 Mlyu mereka pulun le nk ambil hati
Lps itu, tk nk bagi nmpak..depa jual nama IPT
๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

D4P AKAN TUKAR NEGARA DARI SISTEM BERAJA KEPADA REPUBLIC COUNTRYโ€ฆ. ADAKAH ANDA SETUJU?โ€ฆ.. D4P AKAN TUKAR NEGARA DARI CAPITALISME KEPADA COMMUNISMโ€ฆ. ADAKAH ANDA SUKA?โ€ฆ. D4P AKAN BAWA NEGARA DRP PERCAYA KAN TUHAN KEPADA ANTI TUHANโ€ฆ.ADAKAH ANDA SOKONG?โ€ฆ..ANDA AKAN BERSAMA DENGAN ORANG YG ANDA SUKA DI NERAKAโ€ฆโ€ฆ Isu Hina Sultan Selangor, Nga Kor Meng Bodoh Sombong, Pandai Kurang Ajarโ€ฆโ€ฆ Sekali lagi Nga Kor Meng menunjukkan sikap biadap pada Raja Raja Melayuโ€ฆ Kali nie pada DYMM Sultan Selangorโ€ฆ Dalam satu hantaran ke akaun Facebook milik Nga Kor Meng di atas nama Nga Kor Meng Fans Club, Nga Kor Meng cuba menghasut orang-orang… Read more »

Wau bule
Guest
Wau bule

I will be the first malay and muslim to gi against DAP…tak kesah kit siang ngeh guan eng…

But i believe they would not dare. They will only act it if malays like you suka kena bagi raduah…

anonymous
Member
anonymous

Cakap jer lebih…madey takut DAP..

anonymous
Guest
anonymous

TERIMA KASIH TUN
UCAPAN HAMPIR 1 JAM
DEMI MENGABARKAN KELEMAHAN KITA
YANG PERLU KITA PERBAIKI

TERIMA KASIH JUA
KEPADA WAKIL-WAKIL PARTI PEMBANGKANG
YANG HADIR DEMI PERSAUDARAAN ISLAM
PI MAI PI MAI KITA TETAP SAUDARA

AYOH!!!!
KEJORA DAN MVSA
MASUK KAMU PARTI BERSATU!……………..

ITUPON KALAU KAMU BERDUA DITERIMA MASUK
DOSA KAMU KEPADA TUN DAN NEGARA BANYAK
MENGUMPAT ORANG TUA YANG BERJASA

Wau bule
Guest
Wau bule

Tersangatlah WIN punya komen

anonymous
Member
anonymous

Madey berjasa besar kpd kroni dan anak branak..lu orang hancing aje yg dapat..

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Dey Madey DKK hina bangsa Melayu sejak dahulukala sampai kini pun kamu sokong? Jenis Melayu tak ada otak. Kahkahkah!

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

I’ve told you so. Melayu Celup DKK macam Madey mana tahu bangkit semangat Melayu? Madey barua orientalis Barat aka gurkha DKK yang mahu jadi TUAN kepada Melayu. Madey bukan Melayu yang nak jaga ketuanan Melayu. Kahkahkah!

Wau bule
Guest
Wau bule

Kamu melayu celup dari indon. Jgn cakap banyak. Tak reti apa apa selain rasuah rasuah rasuah

anonymous
Member
anonymous

Madey bapak rasuah…najib belajo fari madey…

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Aku lagi kenal Madey daripada macai macam kamu. Baru lagi aku komen Madey cuma tahu hina Melayu dan merendahkan bangsa di khalayak ramai. Kebenaran sudah ada depan mata kamu. Berambuslah Madey. Majoriti Melayu tak sokong Madey. Madey gagal urus tadbir Malaysia dengan baik. Madey hanya sampah sejarah Malaysia. Kahkahkah!

Wau bule
Guest
Wau bule

I was not born yesterday…even before malaya achieved her independence.

I learn history before you were birn

So jangan merapu dan cakap banyak. You do not represent majority malays including me.

So….go on sulking…

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Yeah I know. We all know. 30% and you – a group of greedy boomers – kubur sudah panggil mari, rumah sudah halau pergi. Kahkahkah!

Anonymous
Guest
Anonymous

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Irah..rasanya US hmpir subuh, sini dah malam
Kt tmpt Irh tu kian cerah..tmpt abg kian kelam
Rindu jadi mkanan abg, sepi pula mnjadi ulam
Dlm lautan rindu..abg terus lemas, tenggelam
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

Puteri Lily
Guest
Puteri Lily

Tun bukan menghina Melayu!

tapi leteran orang yang lebih dulu makan garam kepada
bangsa Melayu supaya mengubah perangai/sikap tak nampak
kemajuan.Itu cara orang tua,biasalah.

UBAT KEBANYAKKANNYA PAHIT UNTUK DITELAN!

Semoga melayu semboh!

Anonymous
Guest
Anonymous

Pndangan Puteri Lily ini, rasanya kurang tepat
Mlyu bleh dikondem, tapi biarlah kena tempat
Bila dlm kongres mcm itu, dh spt mengumpat
Takut, yg dikendong trcicir, yg dikejar tk dapat
๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Wau Bule
Guest
Wau Bule

inilah contoh melayu yang narrow-minded. It is not condemnation. It is a big long lecture and advice agar kamu sedar siapa kamu sebagai melayu. Bukan hanya rasuah rasuah rasuah…….

anonymous
Member
anonymous

Madey bapak rasuah dan perompak besar..

Wau Bule
Guest
Wau Bule

Tersangatlah bersetuju. Excellent comment

Wau Bule
Guest
Wau Bule

ISMA…hahahahahaha

Balik tidur. Cakap berdegar….Malaysia no,38 ranking dunia mempraktik isle. Sudah sudahlah ISMA..menyibuk konon hendak islam ini itu. Habuk pun tak dak.

Orang lain semua salah…Isma saja betul. Disaman orang takut…
hipokrit.

Anonymous
Guest
Anonymous

Udah2 le Wau Bule, pndkong fhman plurlisma
Tk ada apa salah, dgn teguran yg dibuat ISMA
Ko ni mmg tk setuju pndngan golngan agama
Lbh2 lgi, hal keislaman..mmg ko sukar terima
๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Wau Bule
Guest
Wau Bule

Saya lah orang pertama tak setuju pluralisma seperti yang terdapat di Indonesia, Lebanon etc…Tak tahulah Anwar kut.

Teguran yang menampakkan mereka yang suka bersuperficiality dan indulge in hypocrisy

Saya sangat hormat pada real lama bukan superficial, suka nak mengarabkan melayu lebih arab dari arab sendiri

Saya paling suka terima hal2 islam yang betul bukan pandangan yang cakap tak serupa bikin.

Real muslims tak suka bersuperficiality because it breeds hypocrisy

anonymous
Member
anonymous

Anak madey marina ibu LGBT..ada madey komen?..

anonymous
Guest
anonymous

hadi dan anuar juga hadir
yang kamu kejora…tak habis menyalak
macam anjing tersepit ekor

oooooo,,,,,,ye tak ye..telur kamu tu dah labuh sampe lutuit

bertaubatlah

bilo dah labuh sampe tanah,baru nak betobat,sudah telambek

Anonymous
Guest
Anonymous

Udah2 lah Wau Bule tk usah ko nak berdrama
Ko dgn ko punya boss tu pun, sikap nya sama
Sblm ni ko benci PAS, kini ko benci pula ISMA
Dengan Islam, ko bagaikan fobea dan trauma
๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

anon pnyamun tua 8:51/9:01 pm,

Rentikan le lwak ko tu anon pnymun taik kuda
Masih lagi rasa cmburu kau itu, sebak di dada
Pedih trhiris hati ko..bila Kejora-Irah bercanda
Ko cuba fitnah tua kpd Kejora ank truna muda
๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Irah, pmimpin plajar, srikndi puteri sumbngsih
Dara jelita bijak lksana, baik budi & hati bersih
Mmg tk sngka, di blg ini dgn Kejora dia selisih
Bgitu cpt mesra & akhir nya, jdi spsng kekasih
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

Anonymous
Guest
Anonymous

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Di blog Budin ini, cinta nan suci telah berpadu
Bukan shj kedua pasangan ini saling merindu
Bila bermasalah, mreka juga, saling mengadu
Bgitulah kluhuran, yg trbit dr cinta nan syahdu
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

anonymous
Guest
anonymous

pantun kau dah tonggang langgang te he he

bila kena penangan ucapan tun

te he he

situa kejora yang berumur 76 tahun dan labuh telurnya.

jom gelak te he he

Anonymous
Guest
Anonymous

๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž
Mmg tak ptutlah klu bngsa Mlyu dkecam hina
Sepatutnya, dlm kongres tu, smgt Mlyu dibina
Tpi, bgi cg Kejora, ada yg lain jauh lbh brmkna
Nun..si dara mnja..yg kini jauh, dekat US sana
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

Anonymous
Guest
Anonymous

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Kejora pduli ada dgn Kongres Maruah Melayu
Di ingatan Kejora ini, hnya lah pasal Irah kat U
Bila tringatkan dia hati ini bgitu hiba dan sayu
Dia pun begitu juga, cuma blm ckp, ‘I love you’
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

Anonymous
Guest
Anonymous

๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž
KMM, ‘Kongres Mlyu Mnderhaka’ trnyata gagal
Resolusi diketepi, Mlyu dihina..ia amat janggal
Kita biar jer, Mlyu pndrhaka cukupkan penggal
Lps PRU-15, kpd Mlyu derhaka, sila meninggal
๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Ibnu Ibrahim
Guest
Ibnu Ibrahim

ATOK TU BUKANNYA MELAYU ASLI

Wau Bule
Guest
Wau Bule

Kamu pun pendatang Indon….janagn cakap banyak