MASIH ADAKAH MARUAH KONGRES MARUAH MELAYU ESOK?

Esok akan berlangsung Kongres Maruah Melayu di Shah Alam yang akan dihadiri oleh Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad sebagai pemberi amanatnya.

Walaupun kongres tersebut dianjurkan oleh empat universiti, tetapi dalang di belakang tabirnya ialah beberapa bekas pemimpin UMNO yang telah melompat parti menyertai Bersatu.

Menurut sumber, mesyuarat awal berkaitan kongres itu mula-mula dipengerusikan oleh Mustapha Mohamad, Ahli Parlimen Jeli, sebelum kemudian diambil alih oleh Hamzah Zainuddin, Ahli Parlimen Larut.

Kedua-dua mereka ini adalah bekas menteri UMNO yang hilang jawatan setelah tumbangnya BN pada PRU14 lalu dan barangkali kerana tidak ada keselesaan hidup sebagai pembangkang, lantaran biasa sebagai kerajaan yang percuma di sana sini, lantas mereka kemudian menyertai Bersatu.

Dalam hal ini, soalan pertama, di mana maruah Kongres Maruah Melayu ini jika dalang di belakang tabirnya pun dianggap tidak bermaruah dari segi politik?

Menggunakan nama universiti pula, selain untuk melindungi wajah dalang sebenar agar rakyat dapat dikaburi, tujuan lainnya ialah untuk memastikan dewan dipenuhi dengan hadirin yang ramai jumlahnya.

Sudah tular di media sosial berkenaan arahan wajib hadir kepada penuntut di universiti berkenaan menghadiri kongres tersebut, malah disebut juga kehadiran mereka akan turut diambil pada esok hari.

Oleh itu, bukan berapa ribu orang yang hadir ke kongres itu yang menjadi penantian pada hari esok, sebaliknya berapa ratus buah bas yang akan didapati bersusun di sekitar Stadium Malawati itu?

Jadi, soalan kedua, apa bendanya nak bincang soal maruah Melayu kalau yang hadir pun terpaksa diangkut, bahkan dipaksa dan mungkin perlu diberi sedikit wang saku?

Selain itu, kongres esok tidak lain ialah untuk membodek Tun Mahathir dengan gambaran menakut-nakutkan beliau kesan daripada penyatuan ummah UMNO dan Pas, baru-baru ini.

Oleh kerana difahami yang akan mati dulu dalam PRU akan datang akibat penyatuan ummah UMNO dan Pas ini ialah Bersatu, maka sudah tentu Tun Mahathir mudah ditakut-takutkan.

Ditambah lagi, beliau juga diburu masa yang semakin suntuk untuk akur kepada janji peralihan kuasa kepada Anwar Ibrahim yang sudah dipersetujuinya sebelum ini, di samping sokongan rakyat yang makin merosot di terimanya kebelakangan ini atas pelbagai isu serta pendiriannya yang berbolak-balik membuatkan ramai lagi jadi kecewa.

Dengan itu, tidak pelik jika antara resolusi kongres esok ialah mahukan Tun Mahathir terus kekal sebagai Perdana Menteri dengan lebih lama lagi dengan alasan beliaulah sandaran untuk membela nasib Melayu.

Tempoh lebih lama Tun Mahathir berkuasa yang mungkin diresolusikan hakikatnya hanya untuk kepentingan peribadi dalang belakang tabir tadi semata-mata.

Pastinya, habuan jawatan atau kontrak perniagaan akan menunggu selepas ini.

Soalan ketiga, maruah Melayu atau maruah siapa yang mahu diselamatkan melalui kongres itu nanti?

Tun Mahathir yang dijemput menyampaikan amanat berkenaan maruah Melayu dalam kongres esok adalah Perdana Menteri terkumpul selama hampir 24 tahun lamanya.

Beliau menjadi Perdana Menteri atas nama UMNO dan BN selama 22 tahun dan kini memegang kuasa bersama Bersatu dan PH kira-kira setahun lima bulan.

Jika dengan peluang berkuasa selama hampir 24 tahun daripada 62 tahun negara merdeka, tetapi masih lagi mahu menjerit tentang maruah Melayu, ia dengan sendirinya bermakna kegagalan Tun Mahathir sebagai seorang Perdana Menteri.

Maka, soalan keempat, apa yang Tun Mahathir telah lakukan bagi tempoh hampir 24 tahun berkuasa selama ini dalam konteks menolong serta membantu orang Melayu?

Wajarkah dengan kuasa ada dalam tangan, tapi masih mahu berkongres bagai dengan mulut untuk memperkatakan tentang maruah Melayu?

Kuasa yang pernah dan sedang dalam genggaman digunakan untuk apa dan menolong siapa selama ini? (Shahbudindotcom 05/10/2019)

0 0 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 5 October 2019 — 9:46 pm
Subscribe
Notify of
guest
60 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
abdullahibrahimlender@gmail.com
11 October 2019 1:26 pm

We Offer all types of Finance Business Personal

najib bini rosmah
najib bini rosmah
6 October 2019 3:37 pm

Kalau resolusi setakat angkat PM ke 7 yang lembam dan gagal…. percayalah Melayu akan angkat tangan dan tunjuk jari tengah. Mana boleh Melayu nak percaya lagi Melayu Celop DKK macam Madey? Kahkahkah!

Wau bule
Wau bule
6 October 2019 3:48 pm

Nak caya pada ex convict atau penerima fulus umno berserban…the choice is yours

Anon
Anon
6 October 2019 7:09 pm
Reply to  Wau bule

YDP Agong 15 dah hapuskan sume rekod dari tahun 1998 hingga 2018.
takde rekod camne boleh dakwa ex convict.
IMO, pengampunan penuh tanpa syarat buat sorang insan makan ati ulam jantung.

Anonymous
Anonymous
6 October 2019 2:06 pm

Di Shh Alam..KMM..Kmpulan Mlyu Mndrhaka
Badut2 Mlyu tampil, persembah lawak jenaka
Mngngkat maruah Mlyu..hnya wayang belaka
Sdgkan, dgn DAP kapir harbi, depa jdi boneka
๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Wau bule
Wau bule
6 October 2019 3:06 pm
Reply to  Anonymous

Bro…kamu kurang membaca.

Mengapa Ram Karpal berbunyi apabila mahathir kata pasal lompat parti,,,????

You have to be a smart politician, a tactician and strategist. Nanifesto PH…why mahathir konen semacam itu? Adalah satu2nya strategy SINDIRAN yang orang lain tak nampak VIZ dignity congress pada hari ini tadi….

Old wily fox inspite of his age is ever ready to strike and with good reasons….

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
6 October 2019 12:21 pm

KENAPA PH TAK NAK LULUSKAN ANTI HOPPING LAW….SUDAH TENTU PEMBANGKANG PUN AKAN SOKONG….JAWABNYA TAK LAIN TAK BUKAN….PH AMALKAN POLITIK KOTOR DAN RULE OF JUNGLE….. Youโ€™re Wrong On Party-Hopping, MP Tells Dr M …………. (FMT) โ€“ An MP has described the prime ministerโ€™s statement that party-hopping is fine as long as it is done for good reasons as โ€œregrettableโ€. Bukit Gelugor MP Ramkarpal Singh said party-hopping encourages a morally despicable act which should not be condoned. โ€œNo doubt, there have been several court rulings declaring that party-hopping is not illegal as politicians have a constitutional freedom to associate with any party… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
6 October 2019 11:49 am

KENGKAWAN SEKELIAN…. KALAU NAK TAHU SIAPA SEBENARNYA BANGSAT,,PENYESAT DAN MUNAFIK SILA BACA ARTICLE DI BAWAH….LEPAS NI JANGAN SUKA TUDUH ORANG LAIN….CARI SALAH SENDIRI…. MUHASABAH DIRI….. Allah Tidak Akan Redha Perjuangan Pakatan Harapan …………… Orang munafiq ialah orang yang cakap tidak serupa bikin dan orang yang tidak menunaikan janji-janjinya. Inilah sifat Pakatan Harapan dan sifat yang sangat dibenci oleh Islam. Oleh kerana itu Allah sesatkan mereka dan mereka gagal untuk menemui jalan yang lurus. Mereka akan sentiasa meraba-raba di dalam kegelapan dan akhirnya mereka akan terjunam ke dalam gaung. Seorang Islam dalam sehari lima waktu sembahyang diwajibkan membaca Surah Al-Fatihah sekurang-kurangnya… Read more »

ApaNama
ApaNama
6 October 2019 12:13 pm

Jika Mahathir munafik, kenapa Haji Hadi beria2 sokong dia? tanye je bang ๐Ÿ™‚

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
6 October 2019 1:31 pm
Reply to  ApaNama

MACAM KITA BUAT BISNES LA….KITA JUAL SEMUA ORANG KAN…..LAGI PUN TAK KAN LAH NAK TUNJUK ATAS MUKA DIA….KO MUNAFIK….KITA BAGI TAU SUPAYA ORANG LAIN JANGAN BUAT DIA SEBAGAI PEMIMPIN….NANTI RUGI DUNIA AKHIRAT…..

Wau bule
Wau bule
6 October 2019 2:15 pm

Then you are a munafiq yourself or even worst.

Mahathirvsa0nwar… i fully agree with the question by Apanama…
IF MAHATHIR IS MUNAFIQ, WHY HADI SUPPORT HIM?

SERUPA JUGA BUY MUSLIM FIRST. PURE HYPOCRISY OF HOGJEST LEVEL.

ARAK HARAM, ZINA HARAM, BABI HARAM
RASUAH 90 JUTA….shhhhhhhh.. sebenarnya beberapa pendaat ….
Hahahaha

Wau bule
Wau bule
6 October 2019 3:38 pm

Mahathirvsanwar Tidakkah kamu tahu bahawa PAS lah parti yang ada ciri2 kemunafiqan? Babi haram Zina haram Arak haram Sembelihan orang umno haram Imam umno tak sah maka ada kes 2 imam Suami isteri berlainan ideolgy … disuruh bercerai Dapat fulus umno senyap…halal kut? Beli kereta mewah guna duit umno senyap…halal kut? Beli hartanah rumai kedai guna duit umno…. halal kut. Tapi dulu kata umni kafir…. If these are not hypocrisies, what is? Sebab itu malaysia hanya dapat duduki tangga ke 38…negara-negara dalam dunia yang praktikkan islam. Buang hypocrisy tak bertempat … barangkali naik anak tangga…. IbsyaAlkah Mana rakan2 negara parti… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
6 October 2019 11:16 am

CINA YANG KURANG AJAR DI TANAH MELAYU…TAK KAN BERANI PULANG KE NEGARA2 TANAH BESAR CINA DAN LAIN2 NEGARA CINA….MEREKA TAHU AKAN DI SEKSA DIBUNUH DAN DIROGOL….CINA2 YG BERTEBARAN DI SELURUH DUNIA HARI INI ADALAH BERASAL DARI TRANSIT PULAU BIDUNG TRENGGANU…MEREKA MENDAPAT NYAWA DARI JASA MELAYU ISLAM….. Apabila Kaum Cina Melampaui Batas……. Katakanlah kaum Cina di Indonesia buat perangai macam kaum Cina di Malaysia. Apa yang akan terjadi? Kaum Bumiputera Indonesia tidak akan bagi muka kepada kaum Cina seperti mana orang Melayu bagi muka kepada orang Cina di Malaysia. Pada tahun 1965 hingga 1966, dianggarkan antara dua hingga ke tiga juta… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
6 October 2019 10:10 am

Anonymous Kah kaahh kaaahh ia lah Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama.

Tiap pagi perlu ada public service memberi penerangan berikut:

Pakcik Geng Najib yang asyik menjilat Najib dengan mengguna berbagai nama, termasuk Anonymous kah3 dan anonymous huruf kecil a, tak renti2 menulis macam2 karutan dan memantun mantat, tak ikut tajuk post.

Dia tidak hormatkan langsung pemunya blog, tidak hormatkan pembaca2 di sini. Dia coba sabotaj blog Budin yang pro-PH ini.

Kerana itu semua, dia perlu di balun, di tibai, di bantai. Dengan itu kita juga boleh dapat fun and entertainment on and out of him.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
6 October 2019 10:11 am
Reply to  Tanpa Nama

Pakcik Geng Najib ini sudah tua, umur 70an tahun, dah lama pencen, ahli Umno berpuluh tahun, Najib dah lama menjadi hero nya, berpuluh tahun menjilat Najib dengan gigih dan khusuk.

Begitu terlekat โ€œfixationโ€ nya dengan Najib sehingga bila Najib lingkup, sekarang dibicarakan di mahkamah, otw to prison, dia shock dan stress amat sangat, jatuh gila โ€“ kena sakit otak ADHD.

Maka komen2 Pakcik ini tidak mengikut tajuk, asyik mengarut, menghasut bangsa โ€œKelingโ€, agama Hindu dll, anarkis, gila.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
6 October 2019 10:12 am
Reply to  Tanpa Nama

Pakcik Geng Najib ini sebenarnya orang gila, otak nya sentiasa aktif, hyper โ€“ pagi, petang, siang, malam. Dia ada penyakit otak yang dinamakan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD).

Lihat
https://www.nimh.nih.gov/health/topics/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/index.shtml

ADHD is a brain disorder marked by an ongoing pattern of inattention and/or hyperactivity-impulsivity that interferes with functioning or development.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
6 October 2019 10:12 am
Reply to  Tanpa Nama

Inattention means wanders off task, has difficulty sustaining focus, and is disorganized โ€“ contoh nya, BLOGGING TAK IKUT TOPIC, MAIN HANTAM KROMO.

Hyperactivity means talks excessively or fidgets.
Jadi, PENUH KOMEN DIA DI SINI DI ATAS BERBAGAI NAMA, MENCIPTA WATAK MUNIRAH, MENCIPTA โ€œWARKAHโ€2 DARI NYA. MENGGILA BAYANG NYA, MEMANTUN MANTAT, DLL.

Impulsivity means making hasty actions that occur in the moment without first thinking about them and that may have potential for harm. E.g MEMBUAT PERSONAL ATTACKS โ€“ BILA BUAT DEMIKIAN, DIA DI CARUT SE CARUT2 NYA.

Anonymous
Anonymous
6 October 2019 2:38 pm
Reply to  Tanpa Nama

๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’๐Ÿ’
Udah2 lah, atuk TN tua renta monyet kera duku
Pyblic service pukimak kau tu lngsung tak laku
Semua org mmg tahu, yg kau tu dengkikan aku
Tapi, kau tak ada modal lain, sbb otak kau beku
๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž
Naper atuk suka serah kepala..bagi Kejora luku
Tak malu ke atuk..asyik je kena Kejora taji paku
Sedar lah yg atuk tu, kucing tua yg tumpul kuku
Lbh baik atuk tolong ajar cucu2 atuk baca buku
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah kaahh kaaahhh kaaapahhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•

Anonymous
Anonymous
6 October 2019 10:00 am

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Irah, sini 10:00 am, rasanya kt US tu kini senja
Maafkan abg tak masuk blog, dinda ku manja
Mmg abg ni sntiasa asyik ingatkan dinda shja
Tpi pagi tadi agak kalut, tergesa2 ke tmpt krja
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
6 October 2019 9:16 am

DEEP STATE TELAH MAINKAN DASAR POLITIK PENJAJAH DENGAN PECAH DAN PERINTAH……MENCIPTA LEBIH DARI 6 PARTI MELAYU DAN PECAH BELAHKAN MEREKA DENGAN PERGOLAKAN DALAMAN….DI BELAKANG MEREKA ZIONIST YG BERPENGALAMAN MEMECAH BELAHKAN ARAB SEHINGGA BERJAYA MENJATUHKAN KERAJAAN OTTHMANIAH….MERAMPAS PALESTINE DI TENGAH2 NEGARA ARAB YG BERJUMLAH 300 BILLIONS POPULATION…..OLEH ITU WAHAI UMAT ISLAM MARILAH KITA BERSATU DI BAWAH PANJI ALQURAN….. DAP Created Pakatan To Divide The Malays And Make Them Fight……. DAP has learned this very crucial lesson from the Zionists. Divide the Malays and make them fight with one another. DAP divides the Malays into Umno, PKR, PAS, PPBM and Amanah, etc.… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
6 October 2019 9:43 am

SHALLOW-BRAINED DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR PERLU SEDARI BAHAWA PAS YANG KAFIR MENGKAFIR HINGGA PECAB BELAH PERHUBUNGAN YANG TELAH DI BINA ANTARA UMNO DAN PAS.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
6 October 2019 8:45 am

BAPAK SKANDAL TENGOK KEADAAN MCM MANA NAK MAINKAN MELAYU LAGI….UNTUNGLAH KELING SEKOR NI…AYAH DIA DAPAT WARGA NEGARA SEBAB TUNKU…DIA TAK BERSYUKUR…KALAU TIDAK SEKARANG NI TGH MENCANGKUL SEBAGAI PETANI DI KERALA….ATAUPUN MUNGKIN LAMA DAH MAMPUS…..MUJUR LA MELAYU JENIS PELUPA DAN MALAS BERFIKIR….KALAU TIDAK TAK LAH DIA DAPAT KEISTIMEWAAN BEGITU SEKALI…… What Game Is Mahathir Playing?………. DAP was so vocal regarding the Umno-PAS Penyatuan Ummah move but has said nothing about this Sundayโ€™s Kongres Maruah Melayu. Why? This sounds quite odd. Maybe DAP knows what the real purpose of the Kongres Maruah Melayu is and that is why they are keeping quiet.… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
6 October 2019 9:46 am

DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR KEMALUAN BESAR TAK MAHU TENGOK FAKTA BAHAWA NAJIB CURI WANG RAKYAT RM2.6 BILIUN, KASI PEMIMPIN2 PAS RM90 JUTA, DEPA SENGAP, JADI SUBAHAT DENGAN NAJIB.

Anon
Anon
6 October 2019 7:46 am

20 tahun rakyat dibekal dgn naratif anwar peliwat.
Cuba dgr cite pihak 1 lg pulak. Buku Anwar returns the final twist merupakan permulaan yg baik.
Yg penting, guna akal, dan pilih naratif mana yg terbaik.

Wau bule
Wau bule
6 October 2019 8:14 am
Reply to  Anon

Anon

Naratif 20 tahun itu adalah berealiti berfakta nerkebenaran. Disokong tindakan mahkamah. Diberi ruand seluas dunia untuk jawab tuduhan namun Si pelaku dengan sombong menolak untuk disoalbalas dalam kandang OKT. All thesewere documented. Bukan fitnah

True…he was given royal pardon politically or otherwise. And alleged outburst by Justice Hamid in my view was red herring after he was bypassed in the judiciary. Interestingly KD ada komen dulu…what happened to yang beri pengampunan dan yang menerima pengampunan….hahaha

Bila maruah dah tiada….lu fikir sendirilah…..

Anon
Anon
6 October 2019 12:36 pm
Reply to  Wau bule

wau bule mahkamah perseketuan telah membebaskan dia dari pertuduhan meliwat azizan pada 2004, zaman Pak Lah yg tak mau campur kuasa badan kehakiman. kes sodomi 2, 9 jan 2012 Hakim Zabidin buat keputusan: ms 223 “Anwar Returns The Final Twist” After going thru the evidence, the court could not with 100% certainty exclude the probability that the [DNA]……..The accused is thus acquitted and discharged”. Yg paling utama, kena baca seksyen 377 akta kanun keseksaan dimana dinyatakan “Penetration is sufficient to constitute the carnal intercourse necessary to the offence described in this section”. maknakata, ada kesan penetration tapi takdak ejakulasi pun… Read more »

Wau bule
Wau bule
6 October 2019 8:38 am
Reply to  Anon

Anon When an outsider writes on local politics regardless personalities, regimes, philosophies etc etc, I will peruse through home records moreso if these involved judicial issues. Not unless our judicial findings are politically bias and/or erroneous factually, only then shall I protest. That is why I have never commented about about RCI on Forex where Mahathir was seen as being implicated by the acts of Nor Mohamad and Anwar as the then Finance Minister inspite of Nor admitted his misjudgement. I believe in the rule of law If the narratives were drawn by foreigners especially australians, more suspicoons set in.… Read more »

Wau Bule
Wau Bule
6 October 2019 6:57 am

MASIH ADAKAH MARUAH KONGRES MARUAH MELAYU ESOK? Maruah ialah nilai-nilai kebaikan atau kemuliaan diri atau kehormatan diri yang ada pada seseorang atau sesuatu kumpulan atau sesuatu bangsa. Maruah itulah yang menentukan harga diri seseorang atau sesuatu bangsa itu. Tanpa maruah, seseorang atau satu bangsa dianggap tidak ada harga diri, tidak ada kemuliaan dan tidak dihormati lagi. Ada tapi hakikatnya tidak ada. Sudah tidak dipandang dan tidak diperhitungkan. Hina dan tidak dihormati lagl. Melayu terbahagi pada dua 1. Yang telah dibangsat dan disesat dan sekarang tengah merapu seolah kehidupan dalam Hospital Bahagia….hilang nilai-nilai kebaikan atau kemuliaan dan kehormatan (maruah) diri individu… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
6 October 2019 7:04 am
Reply to  Wau Bule

Najib sudah tidak ada maruah nya bila mencuri RM2.6 biliun wang rakyat di 1MDB.

DoJ USA dan bank2 antarabangsa yang di guna Najib ada banyak bukti2 money laundering berikutan pencurian itu.

Anon
Anon
6 October 2019 11:39 am
Reply to  Wau Bule

Betul Budin nak bcg maruah yg tercemar. Spt kata RPK ini adalah prelude kpd Pakatan Nasional yang akan menggantikan Pakatan Harapan inisiatif Bersatu gara2 dilemma dan terikat dgn Konsensus PH yg dibuat Madey, Daim dan Anwar. Begitu long-winded utk get out of jail hingga perlu berkongress atas red herring maruah Melayu dgn musuh2 PH utk keluarkan resolusi Madey mesti dikekalkan PM 5 tahun dan terbatal Konsensus PH serah PM kpd Anwar spt usul Madey dan Daim utk tubuh PH. Malah tidak mustahil Najib dan Zahid pun akan diberi immuniti kalau play ball dgn maruah baru ini. Spt kata Kadir Jasin… Read more »

No.name
No.name
6 October 2019 5:41 am

Parti AMANAH dijemput ke..?
Parti tu berteraskn melayu Muslim juga..Kalau PAS d jemput kenapa tidak AMANAH..

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
6 October 2019 4:05 am

PARTI KADOK BERSATU HANYA JADI KELDAI TUNGGANGAN TOKONG BABI…..

Sukanya Sekolah Cina Dapat Ratus Ribu.. Jangan Jeles PAS UMNO…….
-October 05, 2019

Adakah Kementerian Pendidikan Malaysia sudah menjadi satu agensi di bawah Pakatan Harapan?

Peruntukkan atau sumbangan dari kerajaan tidak patut ada logo parti politik.

Mohon Maszlee beri penjelasan.

NajibRazak

Tanpa Nama
Tanpa Nama
6 October 2019 5:54 am

DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR,

KALAU BETUL DI TUNGGANG PUN, TAK LER SEBEGITU KEJI MCM KORANG YANG MAKAN BABI DI HIDANG SEBAGAI DAGING RUSA DEK MCA DLL.

Najib dah jadi tukang komplen logo parti politik ajer sekarang?

Itu pasai lain kali jangan curi wang rakyat RM2.6 biliun di 1MDB, old man.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
6 October 2019 7:10 am
Reply to  Tanpa Nama

NCA tak buat, pekerja2 jahat nya yang buat begitu, yang lain tak tahu.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
6 October 2019 4:00 am

PH BODOH DAN MEMPERBODOHKAN RAKYAT….PH SESAT DAN MENYESATKAN RAKYAT…… Ilmu hisab sekolah mana kamu guna?โ€ Soal Najib kepada Azmin……. Saya nak tahu ilmu hisab sekolah mana Menteri PH ini guna untuk kira sasaran Kemakmuran Bersama 2030 mereka. Salah satu sasaran utama untuk Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB2030) PH ialah untuk Malaysia mencapai nilai RM3.4 trilion untuk Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada tahun 2030. Lalu, menteri yang tidak boleh dicam oleh mana-mana kamera CCTV dalam dunia dan buku WKB2030 mereka pula kata mereka perlu mengekalkan kadar pertumbuhan KDNK purata sebanyak 4.7% setiap tahun sehingga tahun 2030 untuk mencapai sasaran ini.… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
6 October 2019 6:03 am

DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR,

UMNO, PAS DLL PARTI2 PEMBANGKANG MENIPU, MEMBOHING DAN MEMFITNAH AJER KEROJE NYE.

Najib konon nya lulus konomi di Englaaaaaand. Tapi Pegawai di Mlaysian Students Department London yang menjaga dia sebagai anak PM di masa itu kata dia balik Malaysia di masa bapak dia mati, dicalonkan mengganti bapak nya sebaagai Wakil Rakyat Pekan, tunggu hungga PRK, tak balik London di masa periksa unibasiti nya.

Lulus apakebendenye tak tahu tapi nak komen pasal pengeluaran dalam negara. Malo dah songel tu, songel ler dia.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
6 October 2019 3:52 am

BELUM TENTU BAPOK SKANDAL NAIK GANTIKAN BAPAK KEADAAN BERTAMBAH BAIK…..IA BERGANTUNG KEPADA IDEOLOGY,,NIAT ,,DSB….. IDEOLOGY CAPITALISME DAN SOCIALISM COMMUNISM DESIGNED BY LUCIFERIAN TO FAIL…..NEGARA NAK BERSIH DARI KORUP MACAM MANA SEDANGKAN YG PIMPIN NEGARA IALAH YG PALING KORUP BANGSAT DAN PENYESAT…. Pemimpin kerajaan jangan jadi munafik dan hipokrit…… Bekas Ketua Pemuda PKR, Mohamad Ezam Mohd Nor meminta para pemimpin, khususnya PM untuk berhenti menjadi munafik dan hipokrit. Katanya, โ€œselepas lebih 50 tahun merdekaโ€ dengan negara sepanjang masa dipimpin oleh orang Melayu tetapi terpaksa menganjurkan sebuah kongres yang โ€œmemalukanโ€ untuk mempertahankan maruah orang Melayu. Sepanjang masa itu, Ezam berkata, pemimpin Melayu… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
6 October 2019 6:07 am

DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR,

KAMU MASIH TAK RENTI2 CAKAP BENDA YANG KAMU TAK RETI APEKEBENDENYE – IDEOLOGY CAPITALISME DAN SOCIALISM COMMUNISM DESIGNED BY LUCIFERIAN TO FAILโ€ฆ.. AMAT BODOH LER BEGITU.

NEGARA PALING KORUP DI ZAMAN NAJIB AL JIBO. BUKAN SAJA KORUP TAPI SUDAH HILANG NILAI2 AKHLAK – HINGGA NAJIB SEBAGAI PM MENCURI WANG RAKYAT RM2.6 BILIUN DI 1MDB.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
6 October 2019 3:40 am

CINA DIBERI HAK2 ISTIMEWA SEHINGGA MEREKA MELEBIHI PERIBUMI….MEREKA PERLU BANDINGKAN KESELESAAN MEREKA DI TANAH MELAYU BERBANDING DENGAN NASIB UIGHUR DI TANAH BESAR….. Pompeo hentam China di Vatican atas layanan terhadap Uighur……. Oktober 03, 2019 VATICAN CITY: Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Mike Pompeo hari ini menghentam China atas layanan terhadap kaum Uighur, ketika persidangan di Vatican sedang berlangsung disebalik bayangan krisis politik di AS. Pompeo menyimpan kritikan paling kerasnya untuk China dalam ucaptama di sebuah persidangan Vatican mengenai kebebasan beragama. Negara lain yang dikritik adalah Cuba, Iran, Pakistan dan Myanmar. โ€œApabila pemerintah perintah secara mutlak, ia menuntut rakyat menyembah kerajaan, bukan… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
6 October 2019 6:20 am

YANG BANYAK BERLAKU CINA DIBERI HAK2 ISTIMEWA SEHINGGA MEREKA MELEBIHI PERIBUMI IA LAH DI ZAMAN BAJIB. DI KUANTAN DI BIARKAN NYA ADA SUATU KAWASAN INDUSTRI KHAS UNTUK RAKYAT CHINA YANG DI TADBIRKAN SEPERTI DI CHINA – SEMUA PEKERJA NYA CINA, BAHASA DI PAPAN2 TANDA PUN CINA. DI JOHOR BAHRU DIBIARKAN NYA FOREST TOWERS MEMBINA 700,000 UNIT KEDIAMAN MEWAH UNTUK RAKYAT CHINA. 700,000 X 4 PURATA SEFAMILI = 2.8 JUTA RAKYAT CHNA DI JADUALKAN DAPAT TARAF PENDUDUK TETAP LEPAS 10 TAHUN LAYAK MOHON KERAKYATAN. NASIB LAH TUN M KATA PEMBELI2 ITU TAK BOLEH DIBERI TARAF PENDUDUK TETAP. BOLEH BELI, SEWAKAN UNIT2… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
6 October 2019 6:58 am
Reply to  Tanpa Nama

BAJIB = NAJIB

Anonymous
Anonymous
5 October 2019 11:22 pm

๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ๐Ÿ
Sian [email protected] tua renta, si ular sawa
Sindri buat entri, sindri komen, aku nk ketawa
Kejora dpt Irah..dia bgitu dngki mrh & kecewa
Nk buat camne, Kejora jdi pilihn, si dara Jawa
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™
Irah dpt lihat & nilai, Kejora ni jejaka istimewa
Selalu brhujah..brdasar ayat Quran dan fatwa
Pntun2 kmas & mnarik pula Kejora asyik bwa
Mmg spdan sgt lah..Kejora dgn Irah nan lawa
๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘

Tanpa Nama
Tanpa Nama
6 October 2019 6:23 am
Reply to  Anonymous

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Anonymous Kah kaahh kaaahh = Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama kena balun.

Zack Zulu
Zack Zulu
5 October 2019 11:15 pm

KEJORA DAH LARI LINTANG PUKANG,BILA RAKAN MVSA NYA HILANG.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
6 October 2019 6:25 am
Reply to  Zack Zulu

BETUL BETUL BETUL

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Zack Zulu
Zack Zulu
5 October 2019 11:13 pm

ESOK!!!!!ESOK!!!!!
KEJORA,BUDIN GEDEBE DAN MVSA,PANDANG PENOH SAYU BILA
RIBUAN PENDOKONG KONGRES MUNCUL.

HARAP-HARAP PAK OTHMAN PON HADIR!
DAH LAMA TAK MASOK…GUANO?

Zack Zulu
Zack Zulu
5 October 2019 10:26 pm

TINDAKAN AYAHANDA TUN ADALAH BETUL
SELAMATKAN NEGARA DULU DARI ROMPAKAN TAHAP MEGA
JIKA DIBIARKAN NEGARA JUA TERGADAI

KINI EKONOMI KENA DIBINA SEMULA
DENGAN ASAS YANG KUKUH,BUKANNYA SEPERTI KERAJAAN TERDAHULU
DI WAYANGKAN DENGAN BRIM DAN LIMPAHAN JANJI

IBARAT SEBUAH KERETA ROSAK SEMASA KERAJAAN DULU
KINI DIBAWA MASOK KE BENGKEL,BANYAK ROSAKNYA DARI YANG DISANGKA!
MASA DIAMBIL UNTUK DIPERBAIKI MEMANGLAH LAMA!

TERUS PERBAIKI! SAMPAI ELOK!

KAMI YAKIN TUN BOLEH!

BIARKAN KERA-KERA MATA MERAH MELALAK KAT SINI
MEROYAN….MENYALAK..OWWWW..WWWWWWWW
SEPERTI MVSA DAN [email protected] sitahik kucing!

seronok jugak tengok bahasa meroyan mereka!!!
kah kah kah macam sial

JOM GELAK………..KAH KAH KAHHHHHHHHHHHH

007 James Bond
007 James Bond
5 October 2019 10:33 pm
Reply to  Zack Zulu

betullah apa kau cakap tu

aku pula tengah tunggu kalau-kalau ada entri dari si manis jawa kat amerika syarikat tu,nak bagi tau yang kejora tu dah gilakan si Yati.Yati tu bukan pon nak ke lelaki lembot macam dia.Alamat bekedut lah ko,sampe ke tue! Balasan kerana mempersenda Tun,Pemuda Bani Tamim.

Zack Zulu
Zack Zulu
5 October 2019 10:38 pm
Reply to  007 James Bond

OOOOO..LELAKI LEMBOT DAN TUA KALU GITU

ADA PELUANG AKU NAK NGORAT SIMANIS JAWA TEWWWW!!

007 James Bond
007 James Bond
5 October 2019 10:43 pm
Reply to  Zack Zulu

Kau sajalah yang amik si mirah tu

selamat kan si mirah

kalu jadi dengan Sang Jubo Kejora,malang la si mirah !silap haribulan dijubonyerrrr Kejora

Zack Zulu
Zack Zulu
5 October 2019 10:44 pm
Reply to  007 James Bond

AWAK NI PENGINTIP KA? NAMA 007

Zack Zulu
Zack Zulu
5 October 2019 11:09 pm
Reply to  Zack Zulu

PENGINTIP PON BETOL..TAK INTIK PON BETOL

KAH….KAH…..KAHHHHH

Tanpa Nama
Tanpa Nama
6 October 2019 6:28 am
Reply to  Zack Zulu

BUKAN PENGINTIP. DIA PENGUTIP.

KUTIP SISA2 DAN APA YANG ORANG LAIN TAK MAHU.

azimat
azimat
5 October 2019 10:15 pm

Sbb sblm ini dsn selamanya2 tun dok tolong cina,,dulu berssma umno. Sekarang berssma ph pulak dok tolong cina

Tanpa Nama
Tanpa Nama
6 October 2019 6:42 am
Reply to  azimat

Najib yang paling banyak tolong Cina. Dikatakan ada kahwin Cina, nama nya dan nama isteri nya di tulis di papan makluman di Mesjid Taman Tun Ismail, KL.

Masa dia usulkan “Look East to China” dulu, anak yang di hantar nya belajar di Beijing ia lah dari isteri Cina itu.

Bermakna kurang lah yang di beri nya kpd Melayu.

Wau bule
Wau bule
5 October 2019 10:10 pm

Masih ada maruah. Maruah intact especially the main speaker TDM the Statesman

Bukan Cash is King
Bukan pardoned ex convict of sodomy

This is not the congress of minyak campur air…..

Ibnu Ibrahim
Ibnu Ibrahim
5 October 2019 10:43 pm
Reply to  Wau bule

Hahaha… MEROYAN LAH KAU WAU BULE HOI… ORANG YANG BUTA POLITIK SAJA YANG MEMUJA2 TUN [email protected] ATOK

Zack Zulu
Zack Zulu
5 October 2019 11:05 pm
Reply to  Ibnu Ibrahim

bro ibnu,
nak aku bagi tau kamu,WAU BULE tu manusia berhati baik!
hanya yang bersih hati dan betul pertimbangannya masuk dan menyokong Tun kat sini.Kami terpanggil untuk masuk dari ilham yang tuhan bagi,bukan kerana nak kondem-kondem sapa ,kerana kami sedang berdepan kader-kader Dajjal!

Tanpa Nama
Tanpa Nama
6 October 2019 6:55 am
Reply to  Zack Zulu

berdepan kader-kader Dajjal pun takpa.

Kita boleh tewaskan mereka dengan fakta2 dan hujah2 yang kukuh, menyebut punca2 maklumat yang terkenal dan lama dipercayai masyarakat negara ini.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
6 October 2019 6:48 am
Reply to  Ibnu Ibrahim

Ibnu,

Kamu bukan saja buta politik, juga buta sejarah, tak mahu lihat sumbangan yang di buat Tun M di 22 tahun dia memerintah dulu.

Ada dengar Dasar Ekonomi Baru (DEB)? Kot kamu pekak dan buta, tak tahu bahawa itu suatu sumbangan besar Tun M. Melayu dapat 30% kekayaan korporat di zaman itu.

Di jangka banyak bertambah di pemerintahan nya sekarang, termasuk kekayaan di sektor2 lain ekonomi negara.