MAHATHIR MELAYU MUDAH LUPA?

Di bawah ini adalah petikan berita yang pernah disiarkan oleh Berita Harian pada 30 Disember 2018 yang lalu.

—————————————————-

PUTRAJAYA: Tun Dr Mahathir Mohamad membayangkan cadangan beberapa perwakilan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) yang mahu dirinya kekal sebagai Perdana Menteri selama sepenggal, tidak boleh dilaksanakan.

Pengerusi BERSATU itu berkata, perjanjian supaya beliau menjadi Perdana Menteri untuk sementara waktu, adalah satu pengorbanan yang perlu diterima ahli BERSATU.

Katanya, perjanjian itu dibuat sebelum Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) bersama parti komponen Pakatan Harapan (PH) supaya ‘musuh lama’ dapat bersatu untuk memastikan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berjaya ditumbangkan.

“Saya sedar desakan supaya kita terus ada Perdana Menteri yang tua ini lama-lama lagi, tapi suatu ketika dulu kita adalah pembangkang, kita tubuh parti dan harap dapat sokongan, khususnya daripada orang Melayu.

“Kalau dapat sokongan orang Melayu saja tanpa parti lain, saya tak yakin kita dapat menang. Untuk adakan gabungan parti, maka kita berunding dengan rakan kita.

“Satu syarat dikenakan ialah supaya (saya) yang juga bekas musuh ketat mereka boleh jadi Perdana Menteri untuk sementara.

“Jadi kita perlu berkorban dan terima syarat itu kerana yang utama bukan menjadi Perdana Menteri, tetapi menjatuhkan Datuk Seri Najib (Razak). Itu perjuangan kita,” katanya dalam ucapan penggulungan pada Perhimpunan Agung Tahunan (PAT) kali kedua BERSATU di sini, hari ini.

Terdahulu, ketika sesi perbahasan, beberapa perwakilan BERSATU mencadangkan supaya Dr Mahathir kekal sebagai Perdana Menteri sehingga Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Bagaimanapun, cadangan itu bercanggah dengan perjanjian dibuat antara pimpinan PH yang bersetuju melantik Dr Mahathir sebagai Perdana Menteri selama dua tahun, sebelum digantikan oleh Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dr Mahathir berkata, ahli BERSATU perlu bertolak ansur dan menerima perjanjian itu kerana pengorbanan setiap parti komponen PH ketika itu yang menghasilkan kemenangan pada PRU-14.

“Dalam perjuangan, perlu ada tolak ansur. Kalau kita berdegil, berkeras, kita akan binasa, jauh sekali mencapai matlamat digariskan kita,” katanya.

Sementara itu, dalam sidang medianya, Dr Mahathir berkata, beliau tidak pernah mengadakan perbincangan lanjut dengan Anwar berhubung tempoh ‘penyerahan’ jawatan Perdana Menteri kepada Presiden PKR itu.

Beliau berkata, perkara itu juga tidak dibincangkan langsung ketika makan malam bersama Anwar.

“Tiada. Kami tidak ada bercakap mengenai hal itu. Walaupun ketika kami sedang makan malam bersama, perkara itu tidak pernah dibangkitkan.

“Saya rasa beliau rasa selesa dengan janji bahawa beliau akan jadi pengganti saya mungkin dalam tempoh dua tahun.

“Mungkin dalam tempoh pendek. Apapun, mungkin juga saya tidak akan menyandang jawatan Perdana Menteri sehingga pilihan raya akan datang,” katanya.

—————————————————-

Sekarang, setelah hampir setahun berlalu dengan berita di atas disiarkan iaitu berdasarkan ucapan dan kata-kata Tun Mahathir sendiri, agak-agak masih ingatkah beliau dengan apa yang pernah diucapkannya itu?

Atau sudah lupa?

Mungkinkah beliau sengaja lupa?

Kalau dibandingkan apa yang ada di depan mata kita sehari dua ini, adakah Tun Mahathir sebenarnya antara orang Melayu yang mudah lupa sepertimana yang selalu disebutnya selama ini? (Shahbudindotcom 04/10/2019)

0 0 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 4 October 2019 — 6:57 pm
Subscribe
Notify of
guest
74 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
abdullahibrahimlender@gmail.com
11 October 2019 1:27 pm

We Offer all types of Finance Business Personal

Anonymousk
Anonymousk
5 October 2019 5:20 pm

Madey melayu mudah lupa?….Madey DKK bukan melayu…cakap pon berbelit2 mcm keling…

Masa PM 4 madey takut2kan melayu dgn DAP supaya umno kekal menang….sekarang madey yg takut DAP….sudah terbalik kot…

Anonymousk
Anonymousk
5 October 2019 2:31 pm

Wau bole dan TN kling mabok todi kroni madey ker?….kena kencing dgn madey jeer hingga hancing…

Anonymousk
Anonymousk
5 October 2019 2:29 pm

Beliau mendakwa ada bukti menunjukkan sejumlah besar kekayaan negara terkumpul di kalangan keluarga dan kroni pengerusi Bersatu itu. “Banyak syarikat dan projek diberikan kepada kroninya, terutama (pengerusi Majlis Penasihat Negara) Daim Zainuddin, (ahli perniagaan) Syed Mokhtar Albukhary serta anak-anaknya,” katanya Katanya, kuasa memang boleh mendatangkan ‘ketagihan’, terutama jika ia membolehkan seseorang itu mengkayakan diri, keluarga dan orang terdekat dengannya. “Kita sudah ada kleptokrasi. Adakah kini kita akan menjadi kleptokrasi kroni? Saya harap tidak.” Antara perkara yang mendapat perhatian sebelum ini ialah apabila kerajaan mengalihkan syarikat berkaitan kerajaan (GLC), termasuk Khazanah Nasional, daripada Kementerian Kewangan kepada Jabatan Perdana Menteri, manakala Petronas… Read more »

Anonymousk
Anonymousk
5 October 2019 12:48 pm

Anwar tak perlu sibok2 pasal madey nak serah ke tak nak serah…sampai masa panggil majlis presiden bersidang…pecat madey dari jawatan pengerusi PH….madey akan terguling dari jawatan pm kerana tiada sokongan majoriti lagi…

Anonymousk
Anonymousk
5 October 2019 12:50 pm
Reply to  Anonymousk

Ini aja cara ajar kaki putarbelit..

Anonymousk
Anonymousk
5 October 2019 12:32 pm

Syed Husin: Negara menuju ‘kleptokrasi kroni’ di bawah Dr M?
9:46 pagi (Dikemaskini 9:48 pagi)
Kow Gah Chie

A A
WAWANCARA | Pengasas bersama PKR Syed Husin Ali berpandangan Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad telah kembali kepada autoritarinisme dan menyuarakan kebimbangan terhadap masa depan negara.

Selepas Pakatan Harapan (PH) mengatakan telah menyelamatkan rakyat Malaysia daripada kerajaan kleptokratik pada PRU lalu, ahli politik veteran itu memberi amaran negara kini berisiko menuju ke arah “kleptokrasi kroni”.

“Mahathir sudah menjadi dirinya yang dulu, terutama beberapa bulan kebelakangan ini. Mahathir yang dulu bermakna dia diktatorial atau autoritarian,” katanya dalam wawancara bersama Malaysiakini.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
5 October 2019 11:58 am

DI BELAKANG SST IALAH POLITIK KIRI YANG MENGENDALIKAN RM KO1 TRILLION BISNESS GELAP…..MEREKA MENJALANKAN KEMPEN ANTI GST SUPAYA DAPAT MENGELAK DARI CUKAI…..PH SEBENARNYA LINDUNGI TAIKUN2 BUKAN RAKYAT….. Dua Sebab PH Hapuskan GST (Dan Satu Sebab DAP Tidak Akan Perkenalkannya Semula)………. Oktober 04, 2019 Kerajaan PH sudah lama tahu bahawa GST adalah lebih baik daripada SST. Dan mereka juga tahu bahawa apabila mereka hapuskan GST dan memperkenalkan SST tahun lepas maka akan ada kelompongan bajet berbillion ringgit kerana ketirisan kutipan hasil daripada sistem cukai SST yang tidak cekap. Namun mereka degil dan buat juga dan hapuskan GST. Ini adalah kerana dua… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
5 October 2019 10:10 am

GST FAILED…SST FAILED….. CAPITALISME AND SOCIALISM DESIGNED TO FAIL…… REMORSE MY FRIENDS…. KEMBALI KEPADA ISLAMIC SYSTEM….. Jumaat, Oktober 04, 2019 ABCD LGE, Zeti dan GST… ABCD EFG HIJK LMNOP QRSTU WXYZ ABCD LGE Sekarang sudah jadi menteri Hutang negara makin tinggi Ringgit terus jatuh lagi Jual aset sana sini Makan Maggi Mee lagi ABCDE Zeti Asyik diam sunyi Projek bagi ke suami? Dgn Najib minta lagi Projek kereta Atoq bagi ABCDE Zeti Lantik CEO besar gaji Sime Darby Property CEO PNB Britau Atoq tak kasi SPRM bila lagi… ABCD GST Rakyat kena tipu lagi PH kencing tak berhenti Ingat dah… Read more »

Wau bule
Wau bule
5 October 2019 10:48 am

Apa itu islamic system? If mere polemical and rhetorical…please fly kite. You are only good in kafir mengkafir, buat suami isteri brrcerai berai, menghalalkan rasuah….boleh tentukan sapa mati syahid sapa tidak. Sapa boleh nasuk syurga sapa masuk neraka.

Islamic system is not that way. You better watch video of tbose negara kafir yang amalkan islam in totality. Malaysia no. 38. Kuwait no 48. Arab Saudi yang kita idolakan no 137…

Bukalah minda. Allah bagi kita otak untuk berfikir…bukan untuk sempitkan pemikiran kita

Wau Bule
Wau Bule
5 October 2019 7:24 am

Saya percaya Mahathir ada maklumat yang kita semua tidak ketahui. sebab itu he is very hesitant to pass the baton as this maklumat could be detrimental to the nation as a whole. I think Azizah knows this and that is why she has been very reserved about handing over the reign. She knows very well as mahathir does…….

To Mahathir, do what you can do for the nation till you leave the seat. Let people condemn you but only you know it with the help of Allah swt.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
5 October 2019 8:13 am
Reply to  Wau Bule

His sodomy cases have been known world-wide, he was imprisoned twice for those.

It’s true a sodomist lends himself to blackmail attempts, particularly in a Muslim country which is more sensitive on such issues.

International blackmailing can be not just for money, also for political gains. The secret services of foreign governments have Dirty Tricks Departments which resort to all sorts of means to get their objectives.

Not just secret information of foreign governments but also getting leaders to to their bidding in the international arena.

Anonymousk
Anonymousk
5 October 2019 12:42 pm
Reply to  Tanpa Nama

Fitnaj kling mabok todi pon boleh buat..

Tanpa Nama
Tanpa Nama
5 October 2019 8:20 am
Reply to  Wau Bule

Memang amat aneh Azizah tidak give way to Anwar for the DPM post.

Betul, Azizah pun political animal, sudah pegang kuasa TPM, tak mahu lepas.

Tapi ganjil sekali si isteri kelihatan tak mahu lepaskan jawatan untuk suami meningkat ke jawatan PM.

Mungkin ada muslihat yang lebih besar dari udang di sebalik batu.

Anonymousk
Anonymousk
5 October 2019 12:41 pm
Reply to  Wau Bule

Penipu mudah tipu kau yg bongok….loyar burok buat cerita dongeng…

Madey tak percaya boleh menang tu pasal janji bulan dan bintang… Ada jugak manusia bongok kaki tipu mcm madey..

Kikikikik..

Kroni dan anak branak diutamakan..

Wau Bule
Wau Bule
5 October 2019 7:00 am

Naratif melayu muslim yang telah bangsat dan sesat 1. kami melayu tiada siapa boleh tegur kami. 2. kami mahu kerja yang baik baik…kerja kotor bukan untuk melayu 3. kami mahu gaji besar tapi tanggungjawab tiada 4. kami mahu orang buat apa yang kami suruh sebab kami tuan 5. kami mahu respek walaupun kami taiada apa yang perlu direspek 6. kami merompak menyamun itu hak kami 7. kami buang sampah merata2 suka hati kami 8. kami nak kafirkan orang lain suka hati kami 9. kami nak cakap melayu sahaja 10. kami nak pakai serban dan jubah macam orang arab 11. kami… Read more »

Anonymousk
Anonymousk
5 October 2019 12:44 pm
Reply to  Wau Bule

Ko yg dah dibangsatkan dan disesatkan dan dikencing oleh madey..

Tanpa Nama
Tanpa Nama
5 October 2019 7:00 am

Wahai pembaca sekelian, Sila lah baca ayat Tun Mahathir ini: “Saya rasa beliau (Anwar) rasa selesa dengan janji bahawa beliau akan jadi pengganti saya mungkin dalam tempoh dua tahun.” Sila hadhamkan kata2 nya “mungkin dalam tempoh dua tahun.” Bukan lah kata2 yang di pahat ke batu bersurat di mana2. Ha nya kata2 Tun M yang mengata “mungkin dalam tempoh dua tahun.” Perlu di ulang berkali kali – “mungkin dalam tempoh dua tahun.”, “mungkin dalam tempoh dua tahun.”, “mungkin dalam tempoh dua tahun.” Penting nya kita pegang kpd istilah “mungkin”. Bukan mengata “ha nya dua tahun.” Boleh di ulang juga istilah… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
5 October 2019 7:01 am
Reply to  Tanpa Nama

Perlu di ulang berkali kali – “mungkin dalam tempoh dua tahun.”, “mungkin dalam tempoh dua tahun.”, “mungkin dalam tempoh dua tahun.”

Penting nya kita pegang kpd istilah “mungkin”. Bukan mengata “hanya dua tahun.” Boleh di ulang juga istilah ini – “mungkin” “mungkin” “mungkin”.

Anonymousk
Anonymousk
5 October 2019 12:45 pm
Reply to  Tanpa Nama

Pahat kat kapla butuh ko…

Anonymous
Anonymous
5 October 2019 6:37 am

Irah,

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🌹🌺🌻🌼🌷
Kalu hari tak sekolah, abg selalu berjaga mlm
Buat qiymullail & bca quran ikut tntutan Islam
Utk Irah yng jauh, abg utuskan doa dan salam
Mga Irh, dlm plhraan Allah, Tuhan sklian alam
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
5 October 2019 6:49 am
Reply to  Anonymous

😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
Mmg jadi minat abg dari kecil brpntun madah
Otak mtmatik, tapi suka susunan bhasa indah
Nmun abg tk abaikan, akn hal beramal ibadah
Di smping brsukan mmncing & kgiatan riadah
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
5 October 2019 6:57 am
Reply to  Anonymous

👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
Abg selalu bgun qiyamullail klu besoknya cuti
Mahu cari bekalan, untuk hari kemudian nanti
Nmun..Irah, pd abg..spanjang masa ttp di hati
Oh ya..jap lagi abg rasa mahu tidur balik ganti
😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Tanpa Nama
Tanpa Nama
5 October 2019 7:18 am
Reply to  Anonymous

Tak renti2 keluar si Mamat yang dah segan nak pakai nama Geng Najib sebab di balun berterusan kerana asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama termasuk Anonymous Kah kaahh kaaahh.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
5 October 2019 7:20 am
Reply to  Tanpa Nama

Tiap pagi perlu ada public service memberi penerangan berikut:

Untuk makluman pembaca2 yang tak selalu masuk sini –

Pakcik Geng Najib yang asyik menjilat Najib dengan mengguna berbagai nama, termasuk Anonymous kah3 dan anonymous huruf kecil a, tak renti2 menulis macam2 karutan dan memantun mantat, tak ikut tajuk post.

Dia tidak hormatkan langsung pemunya blog, tidak hormatkan pembaca2 di sini. Dia coba sabotaj blog Budin yang pro-PH ini.

Kerana itu semua, dia perlu di balun, di tibai, di bantai. Dengan itu kita juga boleh dapat fun and entertainment on and out of him.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
5 October 2019 7:21 am
Reply to  Tanpa Nama

Pakcik Geng Najib ini sudah tua, umur 70an tahun, dah lama pencen, ahli Umno berpuluh tahun, Najib dah lama menjadi hero nya, berpuluh tahun menjilat Najib dengan gigih dan khusuk.

Begitu terlekat “fixation” nya dengan Najib sehingga bila Najib lingkup, sekarang dibicarakan di mahkamah, otw to prison, dia shock dan stress amat sangat, jatuh gila – kena sakit otak ADHD.

Maka komen2 Pakcik ini tidak mengikut tajuk, asyik mengarut, menghasut bangsa “Keling”, agama Hindu dll, anarkis, gila.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
5 October 2019 7:22 am
Reply to  Tanpa Nama

Pakcik Geng Najib ini sebenarnya orang gila, otak nya sentiasa aktif, hyper – pagi, petang, siang, malam. Dia ada penyakit otak yang dinamakan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD).

Lihat
https://www.nimh.nih.gov/health/topics/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/index.shtml

ADHD is a brain disorder marked by an ongoing pattern of inattention and/or hyperactivity-impulsivity that interferes with functioning or development.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
5 October 2019 7:23 am
Reply to  Tanpa Nama

Inattention means wanders off task, has difficulty sustaining focus, and is disorganized – contoh nya, BLOGGING TAK IKUT TOPIC, MAIN HANTAM KROMO.

Hyperactivity means talks excessively or fidgets.

Jadi, PENUH KOMEN DIA DI SINI DI ATAS BERBAGAI NAMA, MENCIPTA WATAK MUNIRAH, MENCIPTA “WARKAH”2 DARI NYA. MENGGILA BAYANG NYA, MEMANTUN MANTAT, DLL.

Impulsivity means making hasty actions that occur in the moment without first thinking about them and that may have potential for harm. E.g MEMBUAT PERSONAL ATTACKS – BILA BUAT DEMIKIAN, DIA DI CARUT SE CARUT2 NYA.

Anonymous
Anonymous
5 October 2019 8:23 am
Reply to  Tanpa Nama

🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
Udh2 le atuk TN bapok kdi, tua rnta kera duku
Public service pukimak ko itu, lngsung tk laku
Tk srik lgi ke dh brbenjol pala atuk tu aku luku
Org muka tbal, kulit babi ni, klh mmg tk ngaku
🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷

🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈
Sedar le skit, atuk TN, kucing tua tumpul kuku
Degn Kejora, spt kena buah tomoi lutut & siku
Dgn si Gora dlu pun..truk ko kena tibai & paku
Lps tu dicop ‘anak haram’ olh jigit pnulis buku
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Tanpa Nama
Tanpa Nama
5 October 2019 8:43 am
Reply to  Anonymous

Bak kata oghang Bota, Perak, ghentikan ler, kamu mer.

Kamu Geng Najib yang dah tua 70an tahun perlu tolong anak jaga cucu2 yang berderet tuh.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
5 October 2019 6:33 am

MANA SIDEK SIGARAGA….MENTERI BUDAK BERHINGUS……KATA NAK SEDIAKAN SEJUTA JOBS….KESIAN PEMUDA KITA…. MEREMPAT CARI KERJA….. Rabu, Oktober 02, 2019 Graduan menganggur gadai nyawa bantu keluarga…… Kisah ini sangat sedih… Inilah nasib anak muda di era Kerajaan PH…. Abang kakak semua tahukan ramai graduan yang menganggur tiada pekerjaaan. Ramai yang buat Grab, Food Panda, jual Coway, jadi pelayan supermarket, penjual nasi lemak dan macam-macam kerja lain yang bukan bidang mereka dan tidak selayaknya. Ini kisah seorang graduan kejuruteraan salah sebuah IPTA di negara kita. Puas sudah dia mencari kerja dalam bidangnya tetapi gagal. Banyak temuduga yang dia pergi tetapi gagal. Pada masa… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
5 October 2019 8:57 am

DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR,

Kamu Petik dari FB Shook Hero Malaya? Apa dia tuh? Sapa dia?

Ini cerita rekaan saja. Kot puak Pembangkang yang rekakan cerita itu. Beri nama pun tak tentu arah.

Kalau betul pun, hanya 1-2 orang tak dapat kerja. Beribu yang lain dapat.

Yang tak dapat kot ada rekod tak baik. Atau pigi interbiu berpakaian mcm samseng.

Anonymous
Anonymous
5 October 2019 5:52 am

Irah,

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Hati ini geram..org fitnh Irh, abg spt nak tabuh
T.ksih Irah, krna ubati luka abg, hingga smbuh
Hnya di hati Irah lah..tmpt hati abg ini brlabuh
Ok Irh..abg nk gi surau ni, jemaah solat subuh
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
5 October 2019 5:03 am

DAH HABIS ASET DALAM NEGARA KENA LELONG…..BAPAK SKANDAL INTAI ASET LUAR NEGARA PLAK…… Atoq asyik kagum… ada apa-apa ker? Atok pi China….orang tunjuk Proton Geely. Atok kagum. Kata usahasama macam ni perlu ditiru. 🤣 Atok pi Turki, orang tunjuk airport Turki milik Malaysia. Atok kagum. Tak sangka Malaysia boleh memiliki airport antarabangsa Turki. 🤣 Atok pi UK, orang tunjuk Projek Battersea, projek hartanah paling laku dan lumayan di UK yang dimiliki 100% oleh Malaysia. Atok kagum, takjub dan kata bangga dengan projek ini. Tak sangka Malaysia boleh buat semua ni. Itulah bezanya Atok dan Najib Tun Razak. Najib pergi ke… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
5 October 2019 9:00 am

DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR,

Tak boleh banding deng Najib Al Jibo. Dia curi wang rakyat RM2.6 biliun di 1MDB. Bedebah.

Anonymous
Anonymous
5 October 2019 4:13 am

Irah,

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Sni 4:00 pg, rsanya 1:00 pm tmpt dinda puteri
Agaknya dinda di sana tu, sdg makan tgh hari
Abg bgun solat thjud..pahala akhirat nk dicari
Utk adinda yg jauh, salam & doa, abg nak beri
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
5 October 2019 4:22 am
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Adinda teruslah berusaha dgn hati yang cekal
Abg ini tak lupakan akhirat, wlau nmpak nakal
Untuk nak ke ‘sana’, nak cari le, secukup bekal
Sbb kehidupan di sana itulah yang lebih kekal
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
5 October 2019 1:43 am

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kejora faham si dia tu sibuk sgt dgn pelajaran
Rindu mngcngkam..Kejora hdpi dgn ksabaran
Tatkala dirundung sepi..Kejora baca Al-Qur’an
Di samping brpantun sedikit..sebagai hiburan
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
5 October 2019 1:06 am

Irah,

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Tadi abg tertidur awal..kini abg bngun semula
Mahu solat sunat & baca Al-Quran cari pahala
Smoga dinda dlm sjahtera & dijauhi apa2 bala
Utk dinda..abg sntiasa brdoa..kpd Allah Ta’ala
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

juragang
juragang
4 October 2019 11:15 pm

woit…..admin main kotor wei,
naper komen juragang di alih alih tempat nih?

najib bini rosmah
najib bini rosmah
4 October 2019 11:08 pm

Manifesto tak buat. Saham jatuh. Matawang RM susut nilai. Pelabur tak menggalakkan. Hutang negara lagi bertambah daripada zaman Jibby. Bajet masih defisit dan makin bertambah defisitnya. GST ke SST. SST ke GST? Mana satu Madey pun tak tahu nak pilih? Ugutan kepada Rakyat konon kehendak Rakyat? Sebenarnya? Silap Madey gagal urus tadbir ekonomi Malaysia. Setahun 5 bulan Madey tidur. Sekarang baru nak kerja betul-betul 18 jam ke? Too late bangsat. Too late. Isu perkauman dan agama gagal diuruskan dengan berhemah. Kes Adib gagal diadili lebih awal sehingga suspek berkemungkinan gagal ditahan. Jerebu, sisa kimia, sisa radioaktif, tanah adat orang asal… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
5 October 2019 9:09 am

Hanya pendapat saja, tarak bukti, fakta, hujah2 yang munasabah atau punca maklumat yang sahih.

Komen ini adalah tuduhan liar puak Pembangkang sahaja.

Beratus boleh di buat seperti itu terhadap Pembangkang.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
4 October 2019 10:49 pm

Madey walk alone with kunyit now. Madey When? terus menjadi topik utama Rakyat Malaysia dan masyarakat dunia. Even HK PM thought Madey was only a busybody old man. So short reply. Aisehmen. How the “tiger of Asia” nobody cares one meh? Kahkahkah!

Tanpa Nama
Tanpa Nama
5 October 2019 9:15 am

Najib Al Jibo, Umno, PAS dan barisan Pembangkang cannot even walk nowadays. Only menghesut hesut. Dah terbaring sejak di telungkupkan di Pru14.

Wat talk nonsense one? Nobody cares about wild accusations by you all the frustrated lot.

Anonymous
Anonymous
4 October 2019 10:00 pm

💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
Kejora..cgu muda pakar dlm subjk matematik
Irah pula, siswazah psikologi yg bjiak & cantik
Mereka sedikit berbeza, dlm pegangan politik
Tapi..semua ditolak ke tepi bila cinta berputik
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Irah sokong PH.. ttapi dia tidak taksub fanatik
Kejora mnntang PH.. scara pntun yg sarkastik
Namun, mrka ttp saling merindui, setiap detik
Bagi mrka, cinta, tiada hjung nkhtah, atau titik
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

Anonymous
Anonymous
4 October 2019 10:02 pm
Reply to  Anonymous

💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
Cgu Kejora all rounder, student kta cgu fntstik
Irah tu pula, pmimpin plajar, penuh karismatik
Baru berknalan ttapi mrka intim dan romantik
Cinta suci yg pnuh dgn hrapan & sgt dramatik
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Cinta suci..bkn fantasi atau illusi ttpi realistik
Tpi mmg lmrah, ada pndngki mncul mngkritik
Silap ler, depa gi acah, cikgu silat & gimnastik
Hbis lntang pukang cgu Kejora panah & lastik
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

Irah
Irah
4 October 2019 10:49 pm
Reply to  Anonymous

Sdhlh kjora usah lgi brlgak suci
I dah tau u pnye prngai pribadi
Skrg pda u I sdh psti jadi benci
Sbb u sbnrny Mlyu tiada jatidiri

Anonymous
Anonymous
5 October 2019 1:24 am
Reply to  Irah

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Udah2 lah ‘Irah palsu’, kafir harbi punya balaci
Pintu kasih Kejora-Irah, usah le ko cuba kunci
Kpd Kejora ini..Irah sikit pun tak pernah benci
Kasih nya tak pernah berkurang, walau seinci
😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

Mekcy Golok
Mekcy Golok
4 October 2019 11:41 pm
Reply to  Anonymous

Dulu abe nak saye kok Mek
Abe tak lawa hidung kemek
Bilo Mek pelawa abe cemek
Cinto ihlah Mek abe penyek

Mekcy Golok
Mekcy Golok
4 October 2019 11:47 pm
Reply to  Mekcy Golok

Abe kekora ni jeneh boya
Mek rayu buak muka poya
Pait cinto mace buah priya
Sio2 kasi last jubo naya

menate mu nih

Mekcy Golok
Mekcy Golok
4 October 2019 11:54 pm
Reply to  Mekcy Golok

Jubo Mek dulu abe puja
Abe tutoh tekinja-kinja
Mek golek mace jpung ninja
Tak bayo pitih coma belanja

Mekcy Golok
Mekcy Golok
5 October 2019 12:01 am
Reply to  Mekcy Golok

Mek kecewa bawa diri
Abe belagak biri-biri
Jolok jubo pake jari
Mek repot abe kena gari

Mekcy Golok
Mekcy Golok
5 October 2019 12:09 am
Reply to  Mekcy Golok

Jubo Mek dulu abe sula
Cara duduk cara besila
Abe style mace gila-gila
Mek kemuk2 goye kepala

Anonymous
Anonymous
5 October 2019 1:32 am
Reply to  Mekcy Golok

Kesiae loh, kawae tengok mu tu, Mekcy Golok
Dek gatar jubor, mu dh jadi macae mbok lalok
Kawae ghaso, mu dngae juburgae padae elok
Mu mitok lor tolong jubor mu tu bagi dio jolok
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Tanpa Nama
Tanpa Nama
5 October 2019 7:09 am
Reply to  Anonymous

Kawe kesian kat muh, Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama termasuk Anonymous Kah kaahh kaaahh.

Kena belasah Mekcy Golok bertalu talu, tersengeh di sana sini.

Anonymous
Anonymous
5 October 2019 8:25 am
Reply to  Tanpa Nama

🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒🐒
Udh2 le atuk TN bapok kdi, tua rnta kera duku
Public service pukimak ko itu, lngsung tk laku
Tk srik lgi ke dh brbenjol pala atuk tu aku luku
Org muka tbal, kulit babi ni, klh mmg tk ngaku
🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷🐷

🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈
Sedar le skit, atuk TN, kucing tua tumpul kuku
Degn Kejora, spt kena buah tomoi lutut & siku
Dgn si Gora dlu pun..truk ko kena tibai & paku
Lps tu dicop ‘anak haram’ olh jigit pnulis buku
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

Tanpa Nama
Tanpa Nama
5 October 2019 9:18 am
Reply to  Anonymous

Asyik kopipes komen2 kamu lama ajer ler, Mamat yang dag ketandusan fakta dan hujah.

Enjoy yourself laughing alone, Mamat, while readers laugh quietly to their hearts’ content.

ApaNama
ApaNama
4 October 2019 9:38 pm

Bapok skandal? hehe…bg dia jadi PM utk 2/3 tahun, berduyun2 datang mintak maaf, cam tv 3 suku itu hari. move on la bang.
jgn sia2kan perngorbanan YDP Agong.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
5 October 2019 9:20 am
Reply to  ApaNama

Wat talking one you?

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
4 October 2019 9:20 pm

BAPAK SKANDAL KATA MELAYU LUPA SEBAB DIA KELING….KELING TAK LUPA…. KAMI MAHU KEADILAN….KAMI MAHU LIHAT BAPAK SKANDAL DUDUK DALAM KANDANG ORANG SALAH…. SEPERTI JIBENG DAN BAPOK SKANDAL…..PEMUJA2 DEWA BAPAK DIMINTA INSAF….DENGAN SKANDAL BERTONG2 ADAKAH BOLEH DIMAAFKAN….. SKANDAL PERWAJA SAHAJA PUN RM 22 BILLIONS…kenakan Beberapa Sekatan Ke Atas Pemandu! Padah Menanti GRAB! -October 04, 2019 Syarikat perkhidmatan e-hailing, Grab Inc (Grab) menyuarakan rasa terkejut dengan cadangan Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC) untuk mendenda pihaknya sebanyak RM86.7 juta kerana melanggar Seksyen 10 Akta Persaingan 2010. Syarikat itu menegaskan ia telah mematuhi sepenuhnya Akta Persaingan 2010. “Sementara peguam kami mengkaji keputusan cadangan itu, kami… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
5 October 2019 9:03 am

DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR,

KAMU RASIS. MENGHASUT, MENGATA ORANG “KELING”, ISTILAH YANG SUDAH LAMA DIANGGAP MENGHASUT.

AKU GESA POLICE CYBER UNIT BERSAMA MCMC KENALPASTI KAMU DAN HERET KE MAHKAMAH, TUDUH KAMU DI BAWAH AKTA HASUTAN.

Anonymous
Anonymous
4 October 2019 8:11 pm

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kngres mruah Mlyu apa nya yg PH nk canang
Tk usah ler Mlyu2 PH nk buat2 mabuk pinang
Sbenarnya Mlyu2 PH, kat atas darat berenang
TDM ckp ‘hrp skongan Mlyu je kita tk menang’
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
4 October 2019 8:22 pm
Reply to  Anonymous

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Mlyu2 PH ni, fhmn liberal & plural dpa dokong
Sbb itu, masa PRU-14..ramai Mlayu tk sokong
Yg bgi dpa mnang..,pnymbah brhala & tokong
Sbb tu kngrs mruah Mlyu hnya kong kali kong
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

juragang
juragang
4 October 2019 11:02 pm
Reply to  Anonymous

Sengkak bukan sebarangan punya sengkak
Sampai menteri2nya sekali dibekukan otak!
Depa tak tau kes1MDB slruh dunia dh rabak
PH bongkar je, barulah mata depa terbeliak

juragang
juragang
4 October 2019 11:00 pm
Reply to  Anonymous

Mmg susah ckap dgn Kjora tua berotak budak
KMM itu wcana akdemik bkan politik laa pekak
Mencari resolusi utk Melayu kembali bergerak
Stlah skian lma olih UMNO, Melayu disengkak

juragang
juragang
4 October 2019 11:09 pm
Reply to  Anonymous

Rkyat marhaen selambr je depa ratah goreng
Disuap BRIM, haji 1MDB sama depa gireng
Pkdmtn k/tgn awam dkembiri serupa kmbing
RM2.6B skandal 1MDB umno PAS skodeng

Anonymous
Anonymous
5 October 2019 1:08 am
Reply to  juragang

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Itu jer ler modal lapok, macai2 DAP kafir harbi
Balik-balik diulang-ulang citr lapok basi 1MDB
Tapi.. tak kan ke mana, boneka pemakan babi
PRU15 nnti..Melayu akan lenyek jadi tapai ubi
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
5 October 2019 1:15 am
Reply to  Anonymous

Tk usah ler juburgang nak mnyangkal berauta
PH tdak disukai oleh org2 Melayu merata-rata
Apa yg Kejora katakan ini bkan auta tapi fakta
Budin dh buktikan kat atas tu. TDM yang kata
👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Wau Bule
Wau Bule
4 October 2019 7:37 pm

Alhamdulillah Mahathir mudah lupa. Kalau tak lupa habis negara kita dihancur pm in waiting…….touch wood

najib bini rosmah
najib bini rosmah
4 October 2019 7:03 pm

Kalau jumpa ular sawa dengan Madey, kasihanilah ular sawa tersebut. Kita pijak-pijak muka Madey… sambil ular sawa belit sampai Madey minta nyawa lagi 3 tahun. Inilah balasan yang Madey DKK sedang terima. Kahkahkah!

anonymous
anonymous
4 October 2019 9:44 pm

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Najib berbinikan rosmah diatas ialah aku
Kerja aku dari dulu Madey aku kerja paku
Bila PH menang dulu cabot takut kena luku
Almaklumlah penakot jenis bapok kera duku

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
4 October 2019 10:19 pm
Reply to  anonymous

Pembaca2,

Lihat lah kat atas tu..seorang ‘anon’ otak beku
Boleh dikata kepada dirinya sendiri kera duku
Lps tu, dicrita dgn bangga, Tun dia asyik paku
Malaun mana ini..sebagai NBR, dia mengaku?
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

najib bini rosmah
najib bini rosmah
4 October 2019 10:31 pm

Macai yang tiada arah tujuan. Biarkan macai dengan mimpinya. Kalau boss mampus, macai akan ikut mampus. Jibby bukti terbaik macai dia semua sudah clear. Dey Rakyat the Boss, Madey just forever Coolie. Don’t ever forget that. Kahkahkah!

Tanpa Nama
Tanpa Nama
5 October 2019 9:22 am

How shallow your mind. Or your brains size below average. Maybe only 70 gm when the average is 140 gm.