“TUN M CAKAP TAK SERUPA BIKIN, MACAM IBU KETAM”

1. Perhimpunan Agung Bangsa Bersatu yang sedang berlangsung di New York sekarang adalah medan pemimpin2 negara di dunia beraksi di pentas antarabangsa.

2. Tidak terkecuali PM kita yang diberikan ruang berucap beberapa minit sebagai ketua negara untuk menyatakan sikap terhadap isu negara dan antarabangsa.

3. Saban kali persidangan Tun Mahathir akan mempamerkan diri sebagai jaguh dunia, mengajar dunia erti keadilan khusus dalam soal negara2 besar mesti berlaku adil kepada negara2 kecil. Jangan ada penindasan oleh negara2 besar terhadap negara2 kecil.

4. Namun pada hemat saya PM tidak ada asas moral untuk bercakap soal keadilan di pentas dunia kerana di dalam negaranya sendiri pun beliau gagal mempamerkan prinsip keadilan buat semua.

5. Malaysia hari ini masih sebuah negara dimana orang besar dilindungi manakala orang kecil dihukum. Prinsip keadilan bagi kelompok elit yang dekat dengan kuasa berbeza denga prinsip dan praktis keadilan bagi orang biasa.

6. Buktinya jelas, seorang MB boleh meraih jutaan ringgit dalam tempoh sehari hasil jualan saham yang masih menjadi miliknya walaupun setelah mengangkat sumpah jawatan MB. Mukhriz melalui pegangan dalam syarikat Opcom masih boleh melakukan urusan saham miliknya dalam nilai jutaan ringgit sehari dikala rakyat biasa di negara ini berhempas pulas menyara kehidupan keluarga mereka. Ini rupa sebuah Malaysia Baru? Ini ciri negara pro reformasi dan perubahan?

7. Seorang lagi orang besar, seorang Menteri yang menghadapi dakwaan salahlaku songsang dari seorang individu yang tampil bersama bukti2 jelas juga tidak diambil apa2 tindakan terhadapnya sehingga ke hari ini. Malah Menteri Ekonomi ini diusung ke PBB untuk mewakili negara ini. Mana maruah negara?Kompas moral apa yang kita gunakan bagi membenarkan seorang menteri yang menghadapi dakwaan serius membabit maruah dirinya terus menjadi menteri dan menjadi wakil negara di pentas PBB?

8. Kedua-dua mereka, MB dan Menteri ini tidak sedikitpun tergugat walaupun melakukan perbuatan yang salah kerana mereka orang besar. Orang kecil pasti tidak dilepaskan daripada pertanggungjawaban ini. Inilah hakikatnya Malaysia hari ini. Dan atas hakikat ini kita masih punya muka melalak di pentas dunia bercakap soal negara besar menindas negara kecil? Walhal di negara sendiri kita secara terang membela dan melindungi orang besar yang melakukan kesalahan dan menindas orang kecil.

9. Saya menyeru Tun Mahathir supaya berhenti menjadi seperti ibu ketam yang mengajar anaknya berjalan betul. Jangan cakap tak serupa bikin. Kita mesti dilihat melakukan keadilan sebelum mengajar orang lain berlaku adil. Kalau tidak kita hanya boleh berkokok dipentas PBB tetapi tidak akan memberi apa2 kesan kepada dunia kerana kita tidak ada asas moral menegakkan yang hak dan menghapuskan yang batil kerana didalam negara kita sendiri kita mempertahankan kebatilan secara terang dan tanpa segan silu.

10. Jangan gadai maruah negara di mata dunia hanya kerana mahu mempertahankan kepentingan beberapa kerat kelompok elit dan pembesar negara.

Mohamad Ezam Mohd Nor

27 Sept 2019 / 27 Muharam 1441H.

0 0 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 28 September 2019 — 2:43 am
Subscribe
Notify of
guest
75 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 September 2019 6:24 pm

PH NAK BAWA NEGARA KEPADA COMMUNIST ATHEIST…..NEGARA SOCIALIST EKONOMI JUMUD TERUS…..BN BAWA NEGARA ACUAN FEUDALISM CAPITALISME EKONOMI AKAN BERKEMBANG TAPI SAMPAI SATU PERINGKAT AKAN TEPU…..TAPI EKONOMI ISLAM AKAN TERUS TERPACU SELAMANYA…. UNDILAH GS KE ARAH ITU….INSYALLAH BERJAYA….. ‘Menteri Pasola’ Dan ‘Cap Ayam’ PH Penyebab Malaysia Kekeringan Pelaburan, Galak Jual Aset Negara – Tok Mat September 28,…….. Kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang dipenuhi barisan jemaah menteri bertaraf ‘menteri pasola’ dan ‘cap ayam’ menyebabkan negara kekeringan pelaburan asing, bidas Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan. Katanya, walaupun setelah lebih setahun empat bulan PH berkuasa, keadaan ekonomi negara amat runcing dan semakin… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 8:18 pm

DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR ASYIK RECYCLE KOMEN2 DIA YANG LAMA HINGGA JADI TAHI. MAKA DI TAHIKAN KOMEN2 DIA ITU.

Tak habis2 cakap pasal juat asset negara, menuduh “Kekeringan Pelaburan” dsb nya. Tapi tak bagi data dan fakta atau punca2 yang sahih yng mengata begitu.

Tuduhan2 liar itu keluar dari lubang bntt dia.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 September 2019 6:01 pm

PH KERING IDEA… AKHIRNYA TIRU BN…. 220,000 Terima Bayaran BSH 2019 Isnin Ini PUTRAJAYA – Kerajaan akan membuat pembayaran Bantuan Sara Hidup (BSH) 2019 kepada 220,000 orang penerima yang membuat rayuan berjumlah RM120 juta mulai Isnin ini. Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata, pembayaran akan dikreditkan terus ke akaun bank masing-masing menggunakan maklumat akaun bank yang didaftarkan semasa permohonan rayuan BSH 2019. “Sejumlah RM4.2 bilion telah disalurkan bagi keseluruhan fasa bayaran BSH 2019 termasuk rayuan kepada hampir 3.9 juta isi rumah yang diluluskan. “Ia turut mengambil kira bayaran kadar tambahan sebanyak RM120 bagi setiap orang anak tanggungan terhad kepada maksima… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 8:22 pm

DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR otak kecik cakap pasal “TIRU BN”. Pada hal depa tiru PH – dulu berak bersepah belakang rumah, sekarang dah mula berak di jamban di projek2 perumahan yang di bina.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
28 September 2019 4:49 pm

Zaman Madey nak berakhir dahulu cukup suka dengan isu seks dan lucah. Ada bohsia, bohjan, bohtua sampailah kepada liwat. Kapla dungga ketua akhbar Madey memang kuat seks dan otak kuning. Sebab nak pejatuh lawan politik tak mampu.

Sekarang lawan politik guna isu semburit kunyit pada anak emas Madey. Memang padan muka kau Madey. Dari pencen sampai nak mati jaga isu lucah tanpa had. Kahkahkah!

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 8:25 pm

Mat Tonjol ini cakap pasal seks, semburit dll tak habis2.

Otak orang biasa berat nya lk 140 gm, otak dia hanya 70 gm – separuh saja.

Itu pasal di gelar Mat Tonjol.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 September 2019 3:19 pm

GS AKAN BIARKAN AHLI2 MEMBUAT PILIHAN TEPAT JIKA BN MEMILIH CALON MCA……ATAU MUNGKIN BERI KERJASAMA PENUH UNTUK TARIK UNDI CINA INDIA *PRU15….. #PrkTgPiai : PAS akan buktikan di Tanjung Piai, kata Hj. Hadi September 28, 2019 Menjangkakan tugas merampas kerusi Tanjung Piai daripada PH bukan sukar, PAS hari ini sekali lagi menyatakan kesediaan mereka menyokong siapa saja calon yang akan diturunkan BN, termasuk dari MCA. Ditanya wartawan jika PAS akan tetap memberikan sokongan jika BN memutuskan calon bagi kerusi itu ialah dari MCA, Presiden PAS Abdul Hadi Awang menjawab: “Ya.” Malah Abdul Hadi menambah, PAS akan membuktikan kesungguhan parti itu… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 8:28 pm

DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR KELUAR SEBAGAI DAJJAL LEBIH AWAL – BIASA NYA DAJJAL KELUAR DI MASA NAK KIAMAT.

BONTOT NYA RASA PANAS DI BALUN PAK SHEIKH ANWAR, JADI TAK THAN TUNGGU, DIA KELUAR LEBIH AWAL.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 September 2019 2:50 pm

DAJJAL ADALAH PEMIMPIN NEGARA YG MEMBAWA DASAR LIBERAL PLURAL MARXIST COMMUNISM ANARCHISM DOMINIONISM ATHEISM DAN AKHIRNYA MEMBAWA KEPADA LUCIFERIAN……. Kes Adib: Hamzah Zainuddin Perlu Desak AG Bercuti……… Alhamdulillah, pukul 9.00 pagi tadi, Hakim Mahkamah Koroner, Koroner Rofiah Mohamad, membuat keputusan punca kematian Allahyarham Mohd. Adib bukan perbuatan sendiri tetapi akibat perbuatan jenayah oleh dua atau lebih individu yang tidak dikenali (BACA DI SINI)… Keputusan yang dibuat oleh Mahkamah Koroner Shah Alam disambut dengan penuh kesyukuran oleh semua rakyat Malaysia yang cintakan keadilan… Kenyataan Media Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (PUTRA) Mendesak Tan Sri Rommy Thomas, Peduam Negara Agar Tidak Mencampuri Urusan… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 8:34 pm

DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR SELALU SANGAT KENA BALUN SEBAGAI DAJJAL PAS HINGGA DIA PUN COBA EKSPLOITASI ISTILAH DAJJAL YANG SUDAH JADI ICON UNTUK DIA.

DI ULANG2 NYA ISTILAH2 YANG DIA PUNGUT ENTAH DI MANA, BUNYI BERDENTAM DENTUM TAPI ENTAH DIA FAHAM KE TIDAK, TUHAN SAJA YANG TAU – LIBERAL PLURAL MARXIST COMMUNISM ANARCHISM DOMINIONISM ATHEISM.

BUNYI MACAM POKDA YANG SELALU CAKAP DENGAN GAH, HENTAK2 MEJA DI KEDAI KOPT.

Anonymous
Anonymous
28 September 2019 2:46 pm

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Agak nya cgu Kejora ini mmg nya Allah mau uji
Merindui si dia..gadis pintar, dgn akhlak terpuji
Tapi si dia, nak hdapi exam final year psaikoloji
Udah tentu si dia sgt sibuk membuat ulangkaji
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 September 2019 2:18 pm

PRODUK HALALAN TOYYIBAN MEMPUNYAI NILAI KOMERSIAL INTERNATIONAL….ANDA HIDUP DGN ALQURAN DAN ISLAM AKAN SEJAHTERA DUNIA AKHIRAT…… Pemuda M’sia Jual Produk Halal M’sia Di Saudi (14), Berkembang… ……….. KEDAI Asia yang berkonsepkan oriental menjual lebih 1,000 jenis produk makanan halal dari Malaysia d KEDAI Asia yang berkonsepkan oriental menjual lebih 1,000 jenis produk makanan halal dari Malaysia dan Asia. Kedai Asia kini popular di Jeddah SIAPA sangka seorang pemuda dari Malaysia, mengambil langkah berani membuka sebuah kedai di tengah-tengah kesibukan kota metropolitan Jeddah, Arab Saudi. Lebih membanggakan, ia merupakan kedai pertama milik rakyat Malaysia di negara teluk itu. Diberi nama Kedai… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 2:25 pm

DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR,

BAHASA APA HANG PAKAI? HALALAN TOYYIBAN?

HANG ORANG TALIBAN KER?

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 September 2019 2:10 pm

PRU14 MALAM POLITIK KIRI MULA MENCABAR ARTICLE 152 DAN 153 ……UNTUK TUBUHKAN NEGARA REPUBLIC…..MEREKA TIDAK SEDAR AKAN MEMBAWA KEPADA SOCIALISM ANARCHISM…..MENJADI ALAT KEPADA IBLIS DAN SYAITAN…… Deraian air mata ibu bapa Muhammad Adib Editor September 27, 2019 ALOR SETAR: “Dari malam tadi hingga pagi ini, perasaan saya sangat berdebar. Namun sebaik saja dimaklumkan keputusan inkues menyebelahi arwah, saya berasa sangat lega,” kata Asma Aziz, 52. Ibu kepada anggota bomba, Allahyarham Muhammad Adib Mohd Kassim itu berkata, apabila mengetahui keputusan inkues kematian anaknya, beliau dan suami, Mohd Kassim Abdul Hamid, 64, terus mengucapkan kesyukuran dengan deraian air mata. Beliau berkata, doa… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 2:30 pm

DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR,

HANG GILA KA?

SAPA ADA MENCABAR ARTICLE 152 DAN 153 ……UNTUK TUBUHKAN NEGARA REPUBLIC?

HAG MENGHASUT. POLIS CYBER UNIT PERLU AWASI HANG NIH.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
28 September 2019 2:08 pm

Hakikatnya yang jaga dan jilat pungkok Madey tetap kena bayar tol mahal dan tanggung kos sara hidup dan bil yang naik tanpa notis daripada cukong belaannya. Pelik depa bantai Anwar dan Israel tapi Madey yang kaki menipu. Kahkahkah!

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 2:10 pm

Kamu tak kena jilat pungkok tapi kena kentut dia.

Masa muka kau di bawah pungkok dia, dia ceret, berborai atas muka hang.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
28 September 2019 4:52 pm

Jaga kunyit Madey kena muka hang. Bekas Azmin korek tu. Kahkahkah!

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 8:37 pm

Kunyit Pak Sheikh sentiasa penuh di muka hang sebab hang suka dok di bawah bntt dia menunggu kentut nya hari hari.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 September 2019 2:02 pm

ENAM JAHANAM MESTI DIHABISI SUPAYA NEGARA INI AMAN SEJAHTERA KEMBALI ……… Adib mati kerana jenayah, Pemuda PAS desak pecat peguam negara…….. SHAH ALAM, 27 Sept — Pemuda PAS menggesa Peguam Negara Tan Sri Tommy Thomas meletak jawatan susulan keputusan Mahkamah Koroner hari ini. Naib ketuanya berkata keputusan inkues yang mendapati Muhammad Adib Mohd Kassim dipukul mengembalikan keyakinan terhadap sistem kehakiman negara. “Berdasarkan keputusan inkues hari ini yang memutuskan kematian Adib satu jenayah, kami meminta peguam negara dipecat atau sekurang-kurangnya dicutikan sehingga keadilan bagi pihak Adib dicapai. “Kedua, peguam negara tidak perlu menyemak semula atau merayu keputusan inkues,” kata Ahmad Fadhli… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 2:08 pm

DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR,

MASUK PAS, JADI 7 JAHANAM.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 September 2019 1:59 pm

POLITIK PH MEMANG JAHAT DAN KOTOR…..GUNA CARA PERAS UGUT DAN ANCAMAN……TAPI ALLAH SWT MASIH SAYANGKAN NEGARA INI KERANA MASIH RAMAI TENTERA ALMAHDI ….. Desak pihak IJN dan Dr. Ahmad Hafizan mohon ampun kepada Cik Miera Editor September 27, 2019 0 Cik Miera adalah seorang jururawat yang mengatakan Doktor berbohong mengenai kecederaan Muhammad Adib pada bulan Mac lalu. Dia memuat naik paparan di facebooknya setelah berasa sedih dengan laporan berita berkenaan keterangan Dr Ahmad Hafizam itu kerana melihat kesedihan yang ditanggung keluarga, tunang dan rakan2 sekerja Muhammad Adib sepanjang dirawat di IJN. Dr Ahmad Hafizam dalam keterangannya di mahkamah, berkata status… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 2:02 pm

DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR,

POLITIK PAS PALING MENJIJIKKAN.

MEMPOLITIKKAN AGAMA ISLAM.

Jigit
Jigit
28 September 2019 1:42 pm

Penulis artilel ini… Ezam Noor adalah orang kanan Anwar suatu ketika dulu. Jika nak dibandingkan dengan peranan Budin sekarang mcm kereta kancil dengan Porche Canyen la…. Budin setakat tukang sorak atau tukang pegang tali kekang kuda raja saja, sedangkan zam dulu adalah Dato Tenggomg, manakala Azmin pula Dato Bendahara. Azmin dan Ezam Noor kemudiannya terlibat dalam power struggle untuk memenangi hati Raja Segambut. Azmin menang, Ezam merajuk membawa diri bersama- sama kotaknya. Ezam mencuba nasib ke hulu ke hilir. Akhirnya Najib memungut beliau dan melantik sebagai senator. Di penghujungnya iaitu selepas tamat tempoh Senatorship beliau, Ezam seakan berubah mada dan… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 2:03 pm
Reply to  Jigit

“Ezam Noor adalah orang kanan Anwar suatu ketika dulu.”

Dia banyak memutar ke sana sini ker?

Gitu ler gamak nya orang Pak Sheikh.

Anonymous
Anonymous
28 September 2019 2:36 pm
Reply to  Tanpa Nama

Bro jigit 1:42 pm,

Kesian shbat ku, yg dikecewakan, gadis Russia
Udah empat isteri pun..masih juga tak bahagia
Dituduhnya Ezam, cuba nak mndapatkan si dia
Pdahal di hatinya sendiri ada mnyimpan rahsia
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Anonymous
Anonymous
28 September 2019 12:46 pm

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Rasa nya dekat US sana, kini sudah pun malam
Mmg rindu Kejora pd si dia tersangat mndalam
Si dia sibuk, Kejora tak nak ler, mencoret kalam
Biar Kejora seorang..di lautan rindu, tenggelam
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

najib bini rosmah
najib bini rosmah
28 September 2019 10:19 am

Data kemiskinan 0.4 pun Menteri semburit Madey tipu, mana laku suara Madey di PBB? Pakar ekonomi PBB pula dibantai Menteri lembam lantikan Madey.

Baik Madey bawa Menteri semburitnya beramai-ramai naik kereta terbang dan jatuh terhempas di Laut Andaman. Buat malu Malaysia bila Madey kutuk UN lembam. Nasib baik bukan UN semburit. Kahkahkah!

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 10:29 am

Kamu rakyat mana? Rakyat PBB ker? Ada sitifiket?

Mendoakan orang mati terhempas – mak bapak kau tak bimbing kau ker dulu? Kuat sangat berancok pagi petang siang malam hingga takda masa nak bimbing kau?

najib bini rosmah
najib bini rosmah
28 September 2019 10:36 am

Macai kuat minum kencing Madey sampai mabuk. Nak juga komen. Dey tambi lu mabuk kalu kasi longkang dalam duduk. Kahkahkah!

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 10:48 am

Takda point lain ker? Otak kamu 70 gm ker? Separuh ajer otak manusia biasa, 140 gm.

Hari2 siang malam mengarut di sini, cakap otak kurang.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
28 September 2019 11:17 am

Dey macai penjilat kencing Madey. 0.4 data kemiskinan fakta palsu Menteri semburit Madey bentang kau tak nak komen. Yang kau nak komen otak orang? Apa kau ni macai tak ada otak ke? Fakta ke laut. Kahkahkah!

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 11:56 am

Bila kena sekel kepala, dia keluarkan mother tongue “Dey macai”.

Otak kau dah ke laut, Mamat. Tak fahamkan bahawa bila kau komen berpatutan, dibiarkan. Bila mengarut, di pelangkong.

Selalu kau melanda landa, komen free for all saja. Bila kena sekel kepala, kau melompat lompat dengan mother tongue kau, yer?

najib bini rosmah
najib bini rosmah
28 September 2019 1:11 pm

Tipikal macai jilat pungkok Madey. Semua benda jadi rasis. Dey mabuk aku nak pakai apa pun apa kau pedulik? Macai sohai penjilat puki Madey. Kahkahkah!

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 8:42 pm

Hang tak jilat puki tapi hang jilat lubang bntt Pak Sheikh.

Habis dari bulu ke lubang, lidah hang bercabang bila sampai ke tengah lubang, seronok sangat gamak nya.

Sedap ker? Jaga2, nanti hang kena HIV, baru tau.

Anonymous
Anonymous
28 September 2019 9:26 am

Mana dia pergi, Jigit jejaka miang, terlajak usia
Tak nak citer lagi ke, prcintaan dgn gdis Russia
Kesian dia..minah tu belot, curang..dia dipersia
Agaknya kini dia brkwn mat rempit, kjar bohsia
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 9:55 am
Reply to  Anonymous

Anonymous Kah kaahh kaaahh ada lah Geng Najib umur 70an tahun yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama.

Bila lapang nanti aku akan keluarkan butiran latar belakang dia.

Anonymous
Anonymous
28 September 2019 9:08 am

Sudah 2 kali madey pujuk pelabor amerika labur malaysia….pelabor Jepon tak nak datang…pelabor amerika pon tak nak datang…

Madey janji akan selesaikan masalah dlm negara….madey bukan selesaikan masalah tapi tambah masalah dan isu…

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 9:57 am
Reply to  Anonymous

Kalau kamu atau PM puak kamu ajak depa melabor, depa akan labor dalam jamban di belakang rumah kamu di kampong.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
28 September 2019 10:23 am
Reply to  Anonymous

Nak melabur apa kalau semua masih copy paste yang lama? Kronisme dan nepotisme dijaga. Anak Madey jual saham dengan manipulasi jawatan MB, mana SPRM tak mai tangkap? Kalau rule of the Law MB berniaga kosmetik pun akan ditahan. Tapi sebab bapaknya PM Madey maka jadilah MB Mukhriz semburit. Kahkahkah!

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 10:33 am

Kamu tahu ker apa itu melabur? Kamu pernah melabur ker selin dari di jamban?

Kamu tahu ker apa dalam fikiran pelabur, apa yang menarik, apa yang tidak?

Tapi malang untuk Malaysia, bila pelabur nampak muka kau saja, depa cabut lari kuat2,

najib bini rosmah
najib bini rosmah
28 September 2019 10:40 am
Reply to  Anonymous

Pelabur tengok Madey jaga anaknya dan anak angkatnya daripada kes semburit dan salahguna kuasa. Malaysia takkan ada daya penarik kalau korupsi dan melindungi semburit macam Madey. Kahkahkah!

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 10:55 am

Kalau lah boss kamu Anwar Al Jub dapat jadi PM, semua kroni dan nepotism dapat ganjaran ler.

Kot ditawarkan anak nya Nurul jawatan Menteri juga. Aritu Nurul dah olak jawatan Ketua PKR Pulau Pinang, sambil mengomel pasal kronism dan nepotism.

Kalau kamu pegang jawatan, kronism dan nepotism penuh dalam beg kamu, kocek kamu dan seluar dalam kamu. Busuk 3 kali ganda.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
28 September 2019 11:21 am
Reply to  Anonymous

Siapa juga jadi PM jangan jaga semburit, jaga kronisme dan jaga nepotisme sahaja. Yang penting jaga Rakyat. Rakyat BOSS. PM hanya KULI. Menteri? Kalau PM KULI RAKYAT, Menteri KULI BATAK. Nak pencen daripada cukai Rakyat, kerja jangan lembam. Jangan malas macam Madey. Setahun 4 bulan habuk pun tarak. Kahkahkah!

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 11:58 am

Cakap mcm budak kecik baru tahu perinsip democracy siapa boss siapa kuli.

Sekolah mana dulu, Mamat?

najib bini rosmah
najib bini rosmah
28 September 2019 1:08 pm
Reply to  Anonymous

Komen macai kosong macam prestasi below par Madey. Dey budak hingusan buat homework kau jangan jadi lembam macam Menteri semburit. Di sini bukan kaunter pertanyaan nak jawab soalan bodoh kau. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
28 September 2019 9:07 am

Tidak habis2, TDM kini..Budin lanyak & hentam
Dia kata, PM kita skrg ini serupa dgn ibu ketam
J.Doe pula kata..dia ketua pmbawa panji hitam
Kejora nampak lwk sgt..gelak smpai nak pitam

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 9:49 am
Reply to  Anonymous

Kamu punya bodoh, tak tahu yang mana putih yang mana hitam.

Anonymous
Anonymous
28 September 2019 9:04 am

Madey nak kayakan kroni dan anak branak seblm berhijrah ke alam kubor…

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 9:45 am
Reply to  Anonymous

Kot kamu yang masuk kubur dulu.

Anonymous
Anonymous
28 September 2019 9:02 am

Hamid Bador kena gertak dgn lobakman nak saman terus takut..Hamid umumkan akan lantik pakar untuk sahkan Jemin ori dlm vedeo semburit….pakar malaysia cap ayam…

Berapa lama madey boleh lindongi Jemin semburit?…

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 9:43 am
Reply to  Anonymous

Selagi boss mu Anwar menunggu.

Anwar terlalu tua untuk jadi PM, kata Mahathir – Malaysiakini

https://www.malaysiakini.com › news

najib bini rosmah
najib bini rosmah
28 September 2019 11:32 am
Reply to  Anonymous

Hamid Bador pun tahu Azmin bersemburit dengan Haziq di Hotel Sandakan. Cuba perhati apa berlaku selepas kes semburit meletop? Madey jaga Azmin sampai melekat kunyit dekat pungkok dia. Kahkahkah!

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 12:00 pm

Kau dengar datuk kau cakap itu semua.

Datuk kau dah berpuluh tahun dalam tanah, Mat.

Anonymous
Anonymous
28 September 2019 8:58 am

Datuk nenek sebelah bapaK keturunan keling…Datuk nenek sebelah ibu keturunan melayu..anak jadi DKK..

Keturunan keling terkenal kuat membelit…

Bagi madey DKK jadi pm habis kena belit..

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 10:00 am
Reply to  Anonymous

Boss kamu Anwar pun DKK.

Boss PAS Tok Garu Hadi DKS – Darah Keturunan Siam.

Kamu sendiri DKP – Darah Keturuan Pariah.

Amacam, tepat tak?

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 September 2019 8:38 am

PENJENAYAH MESTI DIHUKUM…..MANA BOLEH SAJA2 MAAF…..ENAM JAHANAM MESTI DIHAPUSKAN……. Inkues Adib: Pemuda Umno mahu peguam negara letak jawatan, minta maaf ……. PETALING JAYA: Pemuda Umno menyambut baik keputusan inkues yang mendapati kematian anggota bomba Muhammad Adib Mohd Kassim berpunca dari perbuatan jenayah akibat dipukul, dan menggesa Peguam Negara Tommy Thomas meletakkan jawatan dan meminta maaf. Ketuanya, Asyraf Wajdi Dusuki berkata peguam negara wajar meminta secara terbuka atas kekhilafan besar kerana memfailkan afidavit berunsur skandal dan subjudis dengan mengambil posisi bahawa Adib tidak dibunuh, yang jelas mendahului prosiding inkues. Kata beliau, Pemuda Umno juga mahu polis mengambil tindakan segera tanpa menangguh… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
28 September 2019 8:08 am

Orang luar negara pun sudah tanya bila kau nak berambus Madey. Sebelum ini peniaga dan pelabur sudah cakap benda yang sama. Rakyat Malaysia sejak tahun lepas lagi sudah buat isu kedai kopi. Bila Madey nak berhenti dan serah jawatan PM kepada pengganti?

Jangan sudah mati dan mereput baru kau nak merangkak keluar kubur nak beritahu tarikh Madey. Orang sepak kau masuk kubur balik tau. Kahkahkah!

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 10:17 am

Mcm mana nak serah kpd pengganti?

Anwar terlalu tua untuk jadi PM, kata Mahathir – Malaysiakini – https://www.malaysiakini.com › news

hehe

najib bini rosmah
najib bini rosmah
28 September 2019 11:36 am

Macai Madey sendiri sindir Madey suruh berhenti pun Madey tak paham lagi aku pun tak tahu nak cakap apa lagi. Kahkahkah!

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 12:02 pm

Tak tahu apa nak cakap lagi?

Kan aku dah kata kau punya otak hanya 70 gm, separuh otak orang biasa.

Tapi teruskan ler tulis komen. We get fun and entertainment on and out of you.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 September 2019 7:18 am

PRU14 MALAM POLITIK KIR I MULA MAINKAN ISU ANTI ARTIKEL PERLEMBAGAAN 153 DAN ANTI RAJA UNTUK TUBUHKAN NEGARA REPUBLIC…..AKIBATNYA NEGARA JADI MAKIN TERUK DARI SEGI EKONOMI DAN PERGESERAN ANTARA KAUM….. MELAYU JADI SASARAN KEPADA DASAR MENINDAS…… Kematian Adib akibat terhentak pintu diterajang penyerang – Koroner Mahkamah Koroner Shah Alam menerima teori bekas ketua forensik Hospital UKM Dr Shahrom Abdul Wahid bahawa anggota bomba, Muhammad Adib Mohd Kassim mengalami kecederaan akibat tindakan penyerang dalam rusuhan di Kuil Sri Mahamariamman di Seafield tahun lalu. Dalam kejadian itu, Adib disentap dari kenderaan yang dinaikinya sehingga sebahagian badannya terkeluar dan pada masa sama pintu… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
28 September 2019 6:52 am

MASIH RAMAI MELAYU YG MENDEWAKAN BAPAK SKANDAL…..TAK KURANG JUGA BERTUHANKAN BAPOK SKANDAL….. WALAUPUN JELAS DENGAN SEJELAS2NYA KEDUANYA SARAT DENGAN SKANDAL….MEMANG PATUTLAH PENYOKONG KEDUANYA DIHINA DI DUNIA DAN AKHIRAT….KES JIBENG KITA TUNGGU APA KEPUTUSAN MAHKAMAH DAN KITA PUN TIDAK SOKONG KALAU JADI MENTERI SEKALI LAGI…… Keadilan Masih Tertangguh, Peguam Negara Patut Dipecat. Ini 9 Perkara. ……… KL: 27 Sept. – Perdana Menteri perlu menasihati Yang di-Pertuan Agong supaya memecat Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas ekoran bertindak tidak profesional dalam inkues allahyarham Mohamad Adib. Ketua Pembangkang,. Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, tindakan Peguam Negara itu telah memalukan Institusi Jabatan Peguam… Read more »

Anonymous
Anonymous
28 September 2019 5:47 am

Skjap msa brjalan..kini, dh nk msuk subuh pula
Kejora nak pegi ke surau, mghadap Allah Ta’ala
Sementara sihat, nak cari lah, sebanyak pahala
Sbg bekalan, di akhirat, bila dihidupkan semula
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Anonymous
Anonymous
28 September 2019 6:53 am
Reply to  Anonymous

Utk beramal ibadat Kejora rela bersusah payah
Msa kcil dlu, slalu gi surau, bnceng motor ayah
Alhamdulillah..hingga dwasa, Allah bri hidayah
Sbb tu dlm apa keadaan pun iman ni tak goyah
👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Anonymous
Anonymous
28 September 2019 6:54 am
Reply to  Anonymous

Dlm hal ibadah ini, kita tk blh buat benda gurau
Jgn asyik pulun hal dunia, tapi akhirat tak hirau
Takutlah kelak, di ‘sana’..kita tandus & kemarau
Kna rjin bca Quran & jmaah di msjid atau surau

👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Anonymous
Anonymous
28 September 2019 6:55 am
Reply to  Anonymous

Tau ke tuan2, di sisi Allah..siapa yg lbh istimwa
Ia bukan ler org kaya raya atau rupa paras lawa
Yg lbh mulia di sisi Allah, ialah org2 yg bertqwa
Ini firman Allah..bkn skadar ucapan atau fatwa!

😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Anonymous
Anonymous
28 September 2019 6:56 am
Reply to  Anonymous

Surah Al-Hujurat, ayat 13:

يَـٰٓأَيُّہَا ٱلنَّاسُ إِنَّا خَلَقۡنَـٰكُم مِّن ذَكَرٍ۬ وَأُنثَىٰ وَجَعَلۡنَـٰكُمۡ شُعُوبً۬ا وَقَبَآٮِٕلَ لِتَعَارَفُوٓاْ‌ۚ إِنَّ أَڪۡرَمَكُمۡ عِندَ ٱللَّهِ أَتۡقَٮٰكُمۡ‌ۚ إِنَّ ٱللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ۬ (١٣)

Anonymous
Anonymous
28 September 2019 6:57 am
Reply to  Anonymous

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih takwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu). (13)

Anonymous
Anonymous
28 September 2019 6:57 am
Reply to  Anonymous

Hndaklh kita sntiasa kuatkan iman di dlm dada
Ingatlah kpd Allah..sbelum kita masuk keranda
Beribadatlah kita, tdak di mana pun kita berada
Jgn kita dilalaikan olh anak pinak & hrta benda
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Anonymous
Anonymous
28 September 2019 6:58 am
Reply to  Anonymous

Surah al-Munafiqun, ayat 9:

يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ لَا تُلۡهِكُمۡ أَمۡوَٲلُكُمۡ وَلَآ أَوۡلَـٰدُڪُمۡ عَن ذِڪۡرِ ٱللَّهِ‌ۚ وَمَن يَفۡعَلۡ ذَٲلِكَ فَأُوْلَـٰٓٮِٕكَ هُمُ ٱلۡخَـٰسِرُونَ (٩)

Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu dilalaikan oleh (urusan) harta benda kamu dan anak-pinak kamu daripada mengingati Allah (dengan menjalankan perintahNya). Dan (ingatlah), sesiapa yang melakukan demikian, maka mereka itulah orang-orang yang rugi. (9) 

Anonymous
Anonymous
28 September 2019 6:59 am
Reply to  Anonymous

Kejora ni pelajaran agama, tdak le begitu tinggi
Tapi, tazkirah utk rkan2, rasa salah klu tak bagi
Ingatlah Allah, tak kira siang, mlm, ptg ker pagi
Kalu tdak kita akn trmsuk glongan org2 yg rugi
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Tanpa Nama
Tanpa Nama
28 September 2019 10:18 am
Reply to  Anonymous

Di sisi Allah, kamu doakan lah supaya jangan bukakan mulut kamu selalu sangat.

Anonymous
Anonymous
28 September 2019 5:16 am

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Si dia, bagi Kejora ibarat skuntum bunga seroja
Dia lah fajar subuh..dia jugak lembayung senja
Pada dialah, tmpt bergurau & juga tmpt brmnja
Hingga ke akhir hayat ini si dia akn Kejora puja
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
28 September 2019 5:07 am

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Luka lama Kejora, si dia tlong rwat, bgi sembuh
Pada si dia lah, kasih Kejora tumpang berlabuh
Tadi Kejora bngun tahajjud pahala nak diimbuh
Kini, nak baca Al-Quran menjelang msuk subuh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙