UNTUK KEFAHAMAN MUFTI PERLIS – PH TAK SAMA SEPERTI BN, TUN M TIADA KUASA TUKAR PENGGANTI

Ramai orang, termasuk Mufti Perlis, Dr Asri Zainul Abidin barangkali masih keliru dan tidak dapat membezakan antara sistem yang diamalkan oleh BN dan PH.

Dalam BN, penentuan siapa menjadi Perdana adalah berdasarkan siapa yang menjadi Presiden UMNO.

Presiden UMNO yang dipilih oleh perwakilan parti itu secara automatik adalah merupakan Perdana Menteri kerana UMNO merupakan parti paling dominan dan memiliki kerusi Parlimen terbanyak dalam BN.

Presiden UMNO, selain menjadi Perdana Menteri, adalah juga Pengerusi BN.

Dengan yang demikian, Presiden UMNO, Pengerusi BN dan Perdana Menteri berhak menentukan pengganti Perdana Menteri seterusnya kerana semua prosesnya ditentukan melalui UMNO saja.

Dalam menentukan pengganti Perdana Menteri, BN tiada kuasa apa-apa dan ia hanya menurut saja apa yang berlaku dan siapa yang dipilih oleh UMNO.

Apa yang berlaku dalam UMNO pula selalunya hanyalah mengikut selera dan kehendak siapa yang menjadi Perdana Menteri kerana segala kuasa berpusat padanya.

Tetapi, ia berbeza dengan PH. Dalam PH, yang berkuasa bukan Pengerusi PH, tetapi Majlis Presidennya yang dianggotai pemimpin-pemimpin utama daripada PKR, DAP, Amanah dan Bersatu.

Tun Mahathir Mohamad daripada Bersatu dipersetujui sebagai Pengerusi Majlis Presiden PH kerana beliau disepakati sebagai calon Perdana Menteri sebelum PRU14 lalu, selain tentunya disebabkan pengalaman dan ketokohan sebagai seorang pemimpin.

Selepas PH menjadi kerajaan, atas keduudukannya sebagai Perdana Menteri, beliau terus dikekalkan sebagai Pengerusi Majlis Presiden PH, meskipun Bersatu bukan parti dominan dan hanya menang 13 kerusi Parlimen saja dalam PRU14 lalu.

Bagaimanapun, tidak ada ketetapan pemimpin daripada Bersatu akan selama-lamanya menjadi Pengerusi Majlis Presiden PH sebagaimana Presiden UMNO sentiasa merupakan Pengerusi BN.

Apabila Anwar Ibrahim daripada PKR menjadi Perdana Menteri selepas Tun Mahathir nanti, maka beliaulah pula yang akan menjadi Pengerusi Majlis Presiden PH.

Siapa juga yang menjadi Perdana Menteri mewakili PH mesti dipersetujui, disepakati dan dikonsensuskan oleh Majlis Presiden PH.

Sebelum PRU14 lalu, Majlis Presiden PH telah bersetuju, bersepakat dan berkonsensus menamakan Tun Mahathir sebagai calon Perdana Menteri, Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai Timbalan Perdana Menteri serta Anwar sebagai pengganti kepada Tun Mahathir.

Tun Mahathir tiada kuasa untuk memlih pengganti pilihannya sendiri, sebagaimana amalan dalam BN, melainkan perlu mendapat persetujuan dan konsensus daripada Majlis Presiden PH.

Dalam hal ini, oleh kerana persetujuan dan konsensus menamakan Anwar sebagai pengganti Tun Mahathir sudah pun ada dan setakat ini ia tidak diubah oleh Majlis Presiden, bermakna kedudukan Presiden PKR itu sebagai bakal Perdana Menteri ke-8 adalah kekal dan tidak berubah.

Sebab itu, jika sistem PH ini difahami, sesiapa juga, termasuk Dr Asri tentunya tidak akan semberono bercakap, mengulas atau menulis surat terbuka meminta Tun Mahathir agar memilih pengganti yang lain selain daripada Anwar.

Tun Mahathir tiada kuasa apa-apa untuk mengubah keputusan yang telah dibuat oleh Majlis Presiden PH itu, kecuali mesti membawanya dalam mesyuarat dan meminta konsensus Majis Presiden PH mengenainya.

Kalau mahu permintaan seperti itu dilakukan juga, ja sepatutnya ditujukan kepada Majlis Presiden PH, bukannya kepada Pengerusi Majlis Presiden PH seorang diri.

Begitu juga dengan permintaan Dr Asri agar Tun Mahathir melakukan solat istikharah dengan tujuan meminta petunjuk daripada Tuhan berkenaan penggantinya turut tidak relevan sebenarnya.

Solat istikharah dilakukan sebelum sesuatu keputusan dibuat dan dipersetujui, bukan selepas adanya keputusan.

Kenapa baru sekarang Dr Asri terfikir meminta Tun Mahathir melakukan solat istikharah iaitu setelah PH ada ketetapan serta hanya selepas 16 bulan Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri?

Kenapa gesaan yang sama tidak dibuat sebelum 6 Januari 2018 di mana pada tarikh tersebut Kongres PH telah bersepakat untuk menamakan Tun Mahathir sebagai calon Perdana Menteri, Dr Wan Azizah Timbalan Perdana Menteri dan Anwar sebagai pengganti Perdana Menteri seterusnya? (Shahbudindotcom 27/09/2019)

Updated: 27 September 2019 — 8:18 am

67 Comments

Add a Comment
 1. POLITIK KIRI DAH LAMA BERSATU DAN BOIKOT PRODUK MELAYU….BILA MELAYU MULA SEDAR MEREKA MULA MEYUCUK JARUM PERPECAHAN…..

  ………

  Ungkit Sengketa Lama Mahu Pecah Belah Pas-UMNO: Tuan Ibrahim
  Ungkit Sengketa Lama Mahu Pecah Belah Pas-UMNO: Tuan Ibrahim
  PASIR MAS – Tindakan Pakatan Harapan (PH) mengungkit sengketa lama Pas dan UMNO yang dijadikan sebagai salah satu ‘senjata’ adalah untuk memecah belahkan kerjasama antara kedua-dua parti Melayu Islam itu menerusi Muafakat Nasional.

  Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, tujuan sengketa lama itu dihangatkan semula kerana mahu Pas dan UMNO kembali berpecah seperti yang berlaku sebelum ini.

  “Apa tujuan mereka berbuat demikian? Tindakan itu kerana mahu Pas dan UMNO berpecah semula.

  “Sehingga mereka sebut Pas dan UMNO boleh berpakat pada masa sekarang dan kemudian berpecah belah masa proses agihan kerusi untuk Pilihan Raya Umum (PRU) nanti,” katanya ketika menyampaikan ucapan pada Ceramah Perdana Hijratul Rasul dan Penyatuan Ummah Peringkat Negeri Kelantan di Stadium Mini Pasir Mas di sini malam tadi, lapor Sinar Harian.

  Turut hadir, Timbalan Mursyidul Am, Datuk Ahmad Yakob, Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan dan pimpinan tertinggi kedua-dua parti itu.

  Menurutnya, kedua-dua parti sudah berjanji untuk menyerahkan kepada jawatankuasa induk yang akan menentukan hala tuju.

  Katanya, Pas akan berusaha sebaik mungkin menjaga muafakat yang telah dibentuk itu.

  “Sebab itulah saya berpesan kepada semua supaya jaga hubungan dengan ALLAH.

  “Kalau kita tidak jaga hubungan dengan ALLAH, syaitan akan masuk tengah. Maka syaitan akan menghasut supaya timbul perasaan dengki, tidak puas hati,” katanya.

 2. Polis dan FRU gagal bertindak cepat dalam mengawal keadaan sehingga menyebabkan perusuh bertindak ganas. Menteri mana jaga KDN? Bukan Madey lantik? Bukan Menteri Bersatu? Ada minta maaf pada keluarga Adib? Macam harammmmmmmmmmmmmm. Memang patutlah Madey kelam-kabut nak jaga Melayu sekarang. Dah terlambat samdol. Kahkahkah!

 3. Keputusan koroner dalam kes Adib bukti Madey dan Menteri semburitnya sudah disahkan lembam dan gagal secara undang-undang. Kalau beri lagi 3 tahun habislah Malaysia dikerjakan Madey. Kahkahkah!

  1. NBR 7:36 am,

   Mhkmah putuskn..Adib mati, sbb dipukul cdera
   Penjenayah terbabit, perlu dihukum dgn segera
   Mreka prlu dihdapkan ke mhkmah dan dibicara
   Org2 Mlyu pula desak, dipecat Peguam Negara
   👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

   😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

 4. SI JAHANAM NI DI BACK UP KUAT OLEH TOKONG DAN PAK DAJJAL….TAPI DI LANTIK OLEH BAPAK SKANDAL…..MAKNANYA KESEMUA MEREKA SUBAHAT……MARILAH KITA BERI UNDI KEPADA GS…..SUPAYA ANDA TIDAK SUBAHAT JUGA SOKONG MEREKA YG BERSALAH……

  PAS gesa tubuh pasukan khas, teruskan prosiding terhadap peguam negara
  ……..

  PETALING JAYA: PAS menggesa polis segera menubuhkan pasukan siasatan khas dan membuka semula kertas siasatan pembunuhan anggota bomba, Muhammad Adib Mohd Kassim.

  Setiausaha Agung PAS, Takiyuddin Hassan berkata kes ini perlu disiasat sehingga ke akar umbi dan polis perlu menerima keputusan yang dibuat oleh mahkamah koroner sebagai keterangan prima facie.

  “PAS yakin pihak polis dengan bantuan semua pihak yang mahukan keadilan ditegakkan terutama melibatkan penjawat awam yang mati semasa dalam tugas mampu menangkap dan mengheret mereka yang terlibat ke muka pengadilan,” katanya dalam satu kenyataan.

  Mahkamah memutuskan Adib menemui ajal akibat perbuatan pihak ketiga yang menyerang dan memukul beliau dalam insiden rusuhan di Kuil Sri Maha Mariamman USJ 25 pada 27 Nov lalu.

  Koroner Rofiah Mohamad yang mendengar prosiding inkues kematian Adib memutuskan perkara itu setelah berpuas hati dengan keterangan saksi sepanjang siasatan berjalan.

  Mengulas lanjut, Takiyuddin berkata PAS turut menggesa prosiding menghina mahkamah terhadap Peguam Negara, Tommy Thomas diteruskan dengan tanpa gangguan.

  Beliau berkata ini bagi memperlihatkan keadilan ditegakkan dengan tanpa gentar atau memihak.

  “Tindakan ini perlu bagi meningkatkan keyakinan rakyat jelata terhadap Jabatan Peguam Negara khasnya dalam menegakkan keluhuran undang-undang dan menjamin keadilan,” katanya.

  Takiyuddin berkata PAS berpuas hati dengan keputusan inkues kematian Adib yang dibuat oleh Rofiah hari ini.

  “Iaitu kecederaan dan kematian Allahyarham adalah akibat daripada tindakan jenayah sekumpulan individu yang tidak dikenali,” katanya.

 5. Skjap msa brjalan..kini, dh nk msuk subuh pula
  Kejora nak pegi ke surau, mghadap Allah Ta’ala
  Sementara sihat, nak cari lah, sebanyak pahala
  Sbg bekalan, di akhirat, bila dihidupkan semula
  👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

  😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

  1. Utk beramal ibadat Kejora rela bersusah payah
   Msa kcil dlu, slalu gi surau, bnceng motor ayah
   Alhamdulillah..hingga dwasa, Allah bri hidayah
   Sbb tu dlm apa keadaan pun iman ni tak goyah
   👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳

   👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

   1. Dlm hal ibadah ini, kita tk blh buat benda gurau
    Jgn asyik pulun hal dunia, tapi akhirat tak hirau
    Takutlah kelak, di ‘sana’..kita tandus & kemarau
    Kna rjin bca Quran & jmaah di msjid atau surau

    👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

    1. Tau ke tuan2, di sisi Allah..siapa yg lbh istimwa
     Ia bukan ler org kaya raya atau rupa paras lawa
     Yg lbh mulia di sisi Allah, ialah org2 yg bertqwa
     Ini firman Allah..bkn skadar ucapan atau fatwa!

     😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

     1. Surah Al-Hujurat, ayat 13:

      يَـٰٓأَيُّہَا ٱلنَّاسُ إِنَّا خَلَقۡنَـٰكُم مِّن ذَكَرٍ۬ وَأُنثَىٰ وَجَعَلۡنَـٰكُمۡ شُعُوبً۬ا وَقَبَآٮِٕلَ لِتَعَارَفُوٓاْ‌ۚ إِنَّ أَڪۡرَمَكُمۡ عِندَ ٱللَّهِ أَتۡقَٮٰكُمۡ‌ۚ إِنَّ ٱللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ۬ (١٣)

      1. Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih takwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu). (13)

       1. Hndaklh kita sntiasa kuatkan iman di dlm dada
        Ingatlah kpd Allah..sbelum kita masuk keranda
        Beribadatlah kita, tdak di mana pun kita berada
        Jgn kita dilalaikan olh anak pinak & hrta benda
        👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

        👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

        1. Surah al-Munafiqun, ayat 9:

         يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ لَا تُلۡهِكُمۡ أَمۡوَٲلُكُمۡ وَلَآ أَوۡلَـٰدُڪُمۡ عَن ذِڪۡرِ ٱللَّهِ‌ۚ وَمَن يَفۡعَلۡ ذَٲلِكَ فَأُوْلَـٰٓٮِٕكَ هُمُ ٱلۡخَـٰسِرُونَ (٩)

         Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu dilalaikan oleh (urusan) harta benda kamu dan anak-pinak kamu daripada mengingati Allah (dengan menjalankan perintahNya). Dan (ingatlah), sesiapa yang melakukan demikian, maka mereka itulah orang-orang yang rugi. (9)

         1. Kejora ni pelajaran agama, tdak le begitu tinggi
          Tapi, tazkirah utk rkan2, rasa salah klu tak bagi
          Ingatlah Allah, tak kira siang, mlm, ptg ker pagi
          Kalu tdak kita akn trmsuk glongan org2 yg rugi
          👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

          👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳👳
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

 6. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Luka lama Kejora, si dia tlong rwat, bgi sembuh
  Pada si dia lah, kasih Kejora tumpang berlabuh
  Tadi Kejora bngun tahajjud pahala nak diimbuh
  Kini, nak baca Al-Quran menjelang msuk subuh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 7. DARIPADA BAGI KAT BAPOK LBH BAIK KEKALKAN BAPAK….. TAPI BAPAK PUN BUKAN BAIK SANGAT…..TOM CAT NI PUN BAPAK YG LANTIK…..TAPI CAI DUK DEWA KAN JUGAK …..

  TS TOMMY THOMAS MESTI DIPECAT ATAU MELETAKKAN JAWATAN
  *KENYATAAN AKHBAR*

  UMNO Perak mengulangi pendirian serta gesaan supaya Peguam Negara Tan Sri Tommy Thomas meletakkan atau dipecat dari jawatannya sekarang. Ini berikutan keputusan Mahkamah Koroner yang memutusakan Allahyarham Muhammad Adib Mohd Kasim “menemui ajal akibat perbuatan pihak ketiga”.

  2. Keputusan ini bertentangan dengan affidavit beliau.
  Bagi memastikan keadilan ditegakkan, Tommy mesti melepaskan jawatan kerana kes ini telah diserahkan kepada pejabat Peguam Negara untuk diambil tindakan.

  3. Bagaimana Peguam Negara dapat bertindak secara adil serta tidak memihak sedangkan affidavit beliau telah membuktikan, Tommy sudah mempunyai “pre-set mind” terhadap kes ini. Ini bukanlah kali pertama Peguam Negara dilihat membuat keputusan berdasarkan “pre-set mind”. Kes banglo bekas Ketua Menteri Pulau Pinang Sdra Lim Guan Eng, misalnya dibuang oleh pejabat Peguam Negara. Memandangkan beliau adalah bekas peguambela dalam kes ini, persepsi di mata rakyat adalah keputusan berkenaan mempunyai hubungkait dengan peranan beliau dalam kes sebelum ini.

  4. Selagi beliau dilibatkan dalam kes ini, keputusan yang dibuat akan mendatangkan kesangsian serta persoalan. Harus diingat, “keadilan bukan sahaja mesti ditegakkan, tetapi mestilah dilihat sebagai adil”.

  5. Oleh itu bagi memulihkan imej system perundangan negara, tindakan tegas mestilah diambil dengan memecat Tommy Thomas. Selagi ia beliau tidak meletakkan jawatan atau dipecat rakyat akan terus melihat pemerkosaan system undang-undang negara dan akibatnya akan hilang kepercayaan kepada system ini.

  6. Kita tidak mahu konsep “rule of law” yang dilaung-laungkan oleh kerajaan hanya menjadi retorik semata-mata bagi mereka mendapatkan kepercayaan rakyat. Kepercayaan rakyat Nampak sudah jelas diperkotak-katikkan selama ini dan dalam isu ini ia semakin Nampak kejelekannya.

  Sekian.

  *YB DATO’ SAARANI MOHAMAD*

 8. MELAYU PUN DAH JADI PROKSI PENJAJAH CINA….DARAH PEMBELOT….BUKIT BINTANG DAN KERAMAT ASALNYA TANAH MELAYU AKHIRNYA BERTUKAR TANGAN…..APA SALAHNYA PAJAK. . JADI HAK MELAYU SAMPAI BILA2..

  Bila ‘Ah Long’ Kata Mahu Tolong Orang Melayu Kampung Baru

  Baru-baru nie, Khalid Samad tawarkan pewaris Kg. Baru untuk jual tanah mereka dengan harga RM850/kaki persegi…

  Khabarnya ramai pewaris Kg. Baru yg tolak tawaran Khalid Samad sebab harga yang ditawarkan terlalu rendah, malah pakar hartanah pun akui harga tu jauh di bawah pasaran sedangkan Kg. Baru berada di tengah-tengah Bandaraya Kuala Lumpur!!!

  Dahsyat juga belit taukey Harapan Coin tu yer…

  Katanya dalam majlis tu Khalid Samad kena boooo!!!

  Bagi admin, kalau Khalid Samad betul-betul ikhlas nak tolong bangsa Melayu kat Kg. Baru tu, bukanlah dengan cara beli dan halau penduduk Kg. Baru tu keluar…

  Kalau admin jadi pewaris Kg. Baru pun admin tak setuju…

  Dah lah harga rendah, boleh pulak bayar 10% tahun nie dan bakinya bayar lagi 4 tahun…

  Nampak sangat nak membelit si Khalid Samad nie…

  Khalid Samad sepatutnya jumpa dan belajar dengan Tan Sri Ali Rustam bekas Ketua Menteri Melaka (BACA DI SINI)…

  Ali Rustam berjaya bangun dan indahkan Kg. Morten, Melaka yang pada tahun 60’an tak ada apa dan tahun 80’an jadi sarang penagih dadah tapi sekarang dah jadi tarikan pelancung dari dalam dan luar negara ke negeri Melaka…

  Tak ada pun penduduk Kg. Morten tu kena jual tanah, tak perlu dibina kediaman mewah walau pun Kg. Morten tu terletak di tengah2 pusat Bandaraya Melaka…

  Hasilnya sekarang, penduduk dapat nikmat dari industri hiliran macam jualan kraftangan, kuih muih tradisional, homestay pada pelancung dan kerajaan negeri dapat hasil dari kedatangan pelancung dalam dan luar negara…

  Tu kalau betul2 nak tolong bangsa Melayulah tapi kalau nak sakau komisen dari tanah org Melayu, terpulanglah pada kau Lid!!!

  Kalau nak sakau komisen hasil dari jual tanah, tanah kat Kg. Baru tu kecik jer…

  Admin cadangkan Khalid Samad ambil tanah kubur Cina yang ada kat tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur…

  Lagi banyak komisen dapat sebab 3 kali ganda lebih besar dari tanah Kg. Baru…

  Tanah-tanah kubur orang Islam pun dah banyak dialihkan demi untuk pembangunan, takkanlah tanah kubur atau jirat Cina ini tak boleh nak dialihkan demi untuk pembangunan, betultak Lid?

  Apa macam?

  ADA BERAN KER LID?

  Buat cadangan untuk ambil alih tanah tersebut daripada orang yang telah mati sebagaimana yang dilakukan oleh pemerintah Singapura?

  Khalid Samad buatlah plan pengambilan tanah demi untuk pembangunan negara…

  Berapa ribu rumah rakyat boleh dibuat kat situ?

  Kalau tak boleh buat rumah rakyat, bolehlah buat banglo utk rakyat China dan Hong Kong…

  Zuraida Kamaruddin boleh jadi promoter…

  Nie asyik-asyik tanah kampung Melayu jer kena sakau!!!

  Jadi, tak payahlah sibuk sangat dengan tanah Kg. Baru tu…

  Takut nanti kena ganggu jin…😂😂😂

  Lagi admin tak boleh terima, bila apa yang ditawarkan Khalid Samad tu ditolak oleh orang Melayu Kg. Baru, dia mula meroyan…

  Perli dan hina penduduk Kg. Baru…

  Kemonlah Lid, satu jer admin nak pesan, kalau niat dan tujuan kau tu ikhlas, pasti Allah SWT akan permudahkan perlaksanaannya tapi kalau tujuan dan niat kau tu tak ikhlas pasti Allah SWT akan menyukarkan perlaksanaannya…

  Apa yang admin nampak, ‘tawaran’ Khalid Samad pada penduduk Kg. Baru ibarat Ah Long yang kata mahu tolong!!!
  Ss

 9. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kejora kini, tak mau ganggu lagi, si dara pujaan
  Sbb si dia tu, tak lama lagi..nak ada pperiksaan
  Sudah tentulah, dia sdng kalut buat persediaan
  Buat smntara ini biarlh Kejora dihimpit prasaan
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Kejora agak, kat tmpt si dia tu dlm pkul sebelas
   Rasanya skarang ini si dia masih lagi ada kelas
   Tahun skhir..mesti teruk si dia brhempas pulas
   Lbh2 lagi..sem ini, jadi pnentu..sbb ini sem last
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 10. HARAP-HARAP TUN PEGANGLAH JAWATAN PM TU,BUKAN SETAKAT SATU PENGGAL,TAPI SAMPAI KEAKHIR HAYAT BELIAU.

  AKU DAN 32 500 644 RAKYAT MALAYSIA,TERMASUK BUDAK-BUDAK SOKONG TUN .

  HANYA DUA ORANG SAJA YANG TAK SOKONG.

  1. MVSA -SI JAHIL SEMBAH PARTI(AHLI NERAKA)
  2. KEJORA -SI GILA TINO TAHAP GABAN (KAKI LANCAP)

  1. Wahai anon penyamun, tua kutok tak sedar diri
   Kejora dah ckp, tak kesah, siapa prdna menteri
   Sbb, kerja Kejora, ttp mengajar juga setiap hari
   Yg aku asyik fikirkan..hanyalah Irah ku bidadari
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
   Ntah apa lah keadaan si dia tu, dekat luar ngeri
   Dia asyik risau..kalu lps grad, kerja tk dpt dicari
   Tapi wwasan 2020..dh jadi roti canai cicah kari
   Ko tak baca ke, 8 Jun 2019 posting yg Irah beri
   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   1. MUNIRAH MARYONO

    Tun tak boleh diganggu abang.Kan dia sedang perbaiki ekonomi.Irah masih ingat masa kat skolah rendah dulu,guru cakap tentang wawasan 2020,nak ke negara maju.Bila negara dah maju,tentu peluang pekerjaannya banyak.Irah sebagai student kat universiti harapkan pekerjaan bila abis nanti.

    Abang keje ape.Kalau abang dah ada pekerjaan,lain la.Irah camna kalau tak ade keje nanti?Irah nak bawa diri ke mana.

    Reply

    8 June 2019 11:11 pm

    1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
     Masa itu, Kejora menyapa Irah nak gurau2 saja
     Kejora bagi dkat dia, satu pntun scara brsahaja
     Kemudian Irah ckp pasal dia risau tak dpt kerja
     Dia mgadu kt Kejora..dgn rintihan yg sgt manja
     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

     💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

     1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
      Tarikh 8/6/19 itu lah detik mulanya perkenalan
      Seterusnya smakin intim dan mesra perbualan
      Dari Irah, terus dtg kat Kejora warkah2 susulan
      8 hb Oktober nnti, genap le perkenalan 4 bulan
      💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

      💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

      1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
       Itu wrkh dr Irah mlm 8 jun jam sebelas sebelas
       Lepas itu..antara kami..wrkah2 saling berbalas
       Kpd Kejora, Irh sntiasa ada ingatan tulus ikhlas
       Cuma Irah tu..terlalu sibuk dgn tigasan & kelas
       💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

       💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

       1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
        Krisauan, di hati Irah itu..mmg Kejora mengerti
        Dia mngharapkan pekerjaan, bila dh grad nanti
        Tapi, wwsan 2020 nmpaknya sudah jadi capati
        Hampa harapan Irah..& Kejora, turut pilu di hati
        💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

        💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

        1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
         Namun.. Kejora tetap berdoa..menadah tangan
         Moga trcapai, Irah punya cita dan angan-angan
         Agar Irah dpt melepasi..segala aral & rintangan
         Siapa ler yg tidak risaukan dgn bakal tunangan
         💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

         💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
         Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
         💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

         1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
          Mulanya, si dara tk tau..Kejora punya pekerjaan
          Kmdian Kejora ckp..cgu..maths, sbg kepakaran
          Tidak sangka..si dia spt melonjak kegembiraan
          Dari situ lah..berbunga dan berputik percintaan
          💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

          💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
          💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

          1. MUNIRAH MARYONO

           alamak abang cikgu rupanya,
           maafkan Irah kalau terkasar bahasa,
           bukannya ape cikgu,Irah pemimpin pelajar,hal politik kena tahu juga.

           Reply

           8 June 2019 11:53 pm

          2. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Mmg Kejora boleh agak..si dia tu lawa & cantik
           Sorang gdis muda belia..yg brminat dgn politik
           Tk ku sangka, dgn pmimpin plajar cinta brputik
           Seterusnya prbualan jdi kian mesra & romantik
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

           💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

          3. MUNIRAH MARYONO

           Irah agak cikgu masih single kan ,betul
           tak?pasal bahasakan diri abang.Masa Irah kat MRSM dulu,semua cikgu Matematik Irah,hansome-hansome.

           Reply

           9 June 2019 12:55 am

          4. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Bgitu cpat mkarnya, bunga-bunga kebahagiaan
           Makin msra & manja dgn Kejora, si dara pujaan
           ‘Kejora single & hndsome’, tpt, Irah pnya tekaan
           Tak tau nk citer syahdu, Kejora punya perasaan
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

           💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

          5. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
           Begitu lah keadaan nya, dgn org muda bercinta
           Tpi, tk mau gnggu Irah..utk dia..tk ku coret tinta
           Ok lah geng, Kejora pun kini dh mula pdih mata
           Besok & seterus nya, Kejora akn smbung cerita
           👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌

           😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 11. MAKIN TEROK AKU TENGOK GENG PENYOKONG GS DAN UMNO NI!

  MEROYAN,MACAM ORANG HILANG AKAL WARAS

  SEJAK BN KALAH DAN PAS SEBAGAI KING MAKER TAK MENJADI MASA PRU-14

  MVSA DAH MACAM SASAU-SAMPAI KATA DIANYA TENTERA AL-MAHDI
  HARI-HARI,SIANG MALAM KAT BLOK SINI-DAH KENA TERAJANG BINI BARU INI KERANA ASYIK NGADAP LAP TOP

  KEJORA DAH MACAM KUCING JANTAN GILO TINO
  MIOWOOOOOKKK…MIOOOKKKK SAMPAI KE PAGI,SEMBAHYANG KE MANA,KUSUT MASAI MACAM ORANG KETAGIH HEROIN.DULU DIA BELA NAJIB KAW..KAW,,SEKARANG DAH TERKEWEH-KEWEH MABOK CANDU GILO TINO.

  BUDIN PULAK…

  PERTAMA KALI AKU KENAL SIFAT SI BUDIN NI,MASA BERUCAP PROMOSI BUKU “ANWAR PM-KE 8”.DIA ADA CIRI-CIRI LELAKI LEMBOT JUGAK,,KIH..KIH..
  NAK PENAIK ANWAR JADI PM.SEELOKNYA POSTINGNYA,CERITAKANLAH PASAL KEHEBATAN ANWAR..INI TIDAK..PM TUN YANG COBA DI SEPAKNYA.

  MACAM-MACAM GELAGAT MANUSIA BERNAMA MELAYU NIH.BETOL KATA PM TUN,MELAYU TAK BIJAK BERPOLITIK!

  1. anon penyamun 10:26 pm,

   Kejora bkn tak bijak..tp dh tak minat dgn politik
   Pertama, sbb mau tumpu mengajar matematik
   Kedua.. sbb nak pelihara cinta yg baru berputik
   Ke3..apa lah politik, brbanding dgn awek cantik
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

 12. SEPATUTNYA MELAYU LAH TANDING PASAL MAJORITY MELAYU…..TAPI KAN PH KATA TAK NAK RASIS…..KENAPA TIMBULKAN PULA PASAL KAUM…..GS BAGI UMNO BUAT KEPUTUSAN PASAL UNDI PAS DAPAT SIKIT……

  Khalid, tak malu ke? – Ka Siong
  September 27, 2019 ….

  Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Abdul Samad sememangnya aktif dalam media sosial.

  Sering kali apabila timbul sesuatu isu melibatkan parti pembangkang, beliau akan menghias garis masa Twitter dan Facebook miliknya dengan sindiran-sindiran sinis.

  Terbaharu, beliau menyindir UMNO apabila Ahli Majlis Tertinggi parti itu, Datuk Lokman Noor Adam mencadangkan supaya calon MCA diletakkan dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Tanjung Piai yang akan diadakan nanti.

  “Melayu! Melayu! Melayu! Hidup Melayu! Melayu ditindas! Islam terancam! Bangkit Melayu! Melayu bersatu! Undi MCA ya. Hahahaha,” tulis Pengarah Biro Komunikasi Parti Amanah Negara (Amanah) itu dalam laman Twitter miliknya.

  Sindiran itu dibidas Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Wee Ka Siong yang menyifatkan Khalid sebagai seorang hipokrit.

  Kata Ka Siong, Khalid tidak perlu menjaga tepi kain orang kerana partinya sendiri mempunyai banyak masalah.

  “Khalid nak jadi batu api? Nak lagakan semua parti pembangkang? Nak perli atau nak caci? Untuk apa? Nampak sangat berniat jahat!

  “Khalid, jangan jaga tepi kain orang! Tengok parti sendiri. 148 mesyuarat agung tahunan (AGM) cawangan dan sayap Amanah terbatal. Tak malu ke?” soalnya melalui akaun Facebook miliknya hari ini.

  Ka Siong turut bertanya tentang perkembangan rancangan-rancangan yang pernah diumumkan Khalid untuk negara sebelum ini.

  “Tumpukan kerja kamu sebagai menteri. Di mana pelaburan RM1.6 trilion dari Qatar seperti yang pernah diumumkan? Dah lesap ke?

  “Ya tak ya, apa cerita dan perkembangan cryptocurrency Harapan Coin? Untung banyak ke?” katanya. – UTUSAN ONLINE

 13. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Mmg amat berat skali..bebanan rindu asmara
  Kkadang trasa diri, spt di tepi bahang api bara
  Nk dihalang, badai rindu ini, spt tk jumpa cara
  Hanya wrkh2 si dia, jadi perawat, badai gelora
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
  Begini lah nasib, yng ditanggung Cikgu Kejora
  Terpaksa bertahan asyik je dihimpit rindu lara
  Tetapi Kejora tak mau le, mengganggu si dara
  Sebab dia sibuk dgn pelajaran kat luar negara
  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Badai lara rindu terus mnghempas, bertalu-talu
   Mngenang si dara rasa hati spt trtusuk sembilu
   Tapi si dia, tak rela melihat Kejora dlm hiba pilu
   Lalu diutus si dara, wrkh utk Kjora 11 hri yg lalu
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   1. MUNIRAH MARYONO

    Salam Sr Abg,
    Slmt Hari Msia
    Sjhtre utk ngre,doa irh n gng kt sni

    em irh ntai2 pst blg ni trdhlu
    Irh dh tahu rhsia abg
    Dh bce ntri en. frz
    ikt pgmtn psiko Irh,en frz tu brckp bnr
    mboi,dlu abg ade mkwe cntk,dr mas kckn btsh/ibn
    ape krgnye dgn cgu abg yg hdsome ni
    dh x de jdh,bt cam na, kan abg

    btl ckp abg,irh bsy sgt
    fnl yr kta kan

    abg,klau mkn bbr asyra jgn lpa kn irah ye
    dh 4 thn irh x mkn bbr tu
    dlu kt JB ,slalu sdre ksi
    kt sni asyk2 pzza je ha ha

    dh dkt tgh mlm
    irh nk spkn tgsn

    jumpa lgi,

    irh US

    Reply

    16 September 2019 2:20 pm

    1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
     Keluhan & rintihan Kejora ternyata tidak sia-sia
     Rpa2 nya, mmg Kejora sntiasa di ingatan si dia
     Si dara tampil mngubati duka, di Hari Malaysia
     Sukar Kejora cerita, bg mana hati rasa bahagia
     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

     💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

     1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
      Kpd Kejora ini si dara sntiasa kenang dan ingat
      Dia cari juga ruang utk uts wrkh wlau sibuk sgt
      Mendpt wrkh darinya..rasa diri spt trima pingat
      Utk si dara Kejora akan terus mmberi smangat
      💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

      💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
      💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

      1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
       Mengingati si dara, Kejora sikit tak pernah alpa
       Siang..mlm, kerja..cuti..bila2 pun..tetap serupa
       Si dia ckp, kalu mkn bbur asyura..dia jgn dilupa
       Mmg Kejora tnai, prmintaan si dia tk ku hampa
       💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

       💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
       💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

       1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
        Dlm wrkh nya spt terselit satu soalan cepumas
        Trbangkit dr, sasauan Gora, yg tnggelam lemas
        Ia berkaitan dgn cinta illusi Kejora dengan Mas
        Namun, kpd si dara, Kejora perjelas dgn kemas
        💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

        💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 14. HAPUSKAN ENAM JAHANAM BARU NEGARA JADI AMAN……

  Peguam Negara Berjerubu, Bersihkan Jabatan Peguam!…….

  Bersihkan AGCM sebelum pembunuh Adib didakwa…….

  KUANTAN: Dewan Ulamak PAS Negeri Pahang menyambut baik keputusan Mahkamah Koroner pagi ini yang memutuskan kematian Al Marhum Muhammad Adib adalah akibat dibunuh sekumpulan manusia.
  Ketua Ulamak PAS Pahang, Ustaz Zuridan Mohd Daud berkata, ia sekali gus manafikan dakwaan sesetengah pihak bahawa ia berpunca daripada kemalangan dengan jentera bomba.
  Namun, pihaknya merasa sangsi untuk episod seterusnya sama ada pihak Peguam Negara mengendalikan pendakwaan terhadap kumpulan pembunuh itu dengan seadil-adilnya.
  Media hari ini melaporkan, Mahkamah Koroner menyerahkan kes ini kepada peguam negara dan polis untuk menjalankan siasatan pendakwaan.
  “Dalam hal ini keputusan Mahkamah Koroner menyerahkan kepada Peguam Negara dan Polis adalah keputusan yang betul. Sememangnya tugas menyiasat kes jenayah adalah kerja polis. Kerja mendakwa pula kerja Jabatan Peguam Negara Malaysia (AGCM).
  “Namun rakyat keliru, adakah kes ini akan mendapat pendakwaan yang sewajarnya sedangkan kewibawaan Peguam Negara sendiri sedang diperhati dan dipertikai banyak pihak. Dalam perbicaraan mencari punca ini pun Peguam Negara sudah terpalit dengan bermacam-macam perkara.
  “Dari awal lagi dia sudah kelihatan memberi isyarat bahawa kematian Adib bukan jenayah bunuh. Diikuti pula dengan permintaannya kepada pihak bomba supaya membatalkan perkhidmatan peguam yang mewakili jabatan itu,” pertikai beliau.
  Nyata beliau, isu membabitkan Peguam Negara menyebabkan timbul kegusaran di pihak keluarga Allahyarham sendiri yang akhirnya mendorong mereka mengambil tindakan undang-undang terhadap Peguam Negara.
  Di penghujung kes, diumumkan pula tindakan Peguam Negara, Tan Sri Tommy Thomas itu dianggap telah menghina mahkamah sebagaimana lebih awal dinyatakan pihak Koroner.
  Justeru katanya, dalam suasana institusi pendakwaan sedang berjerebu dengan tanggapan Peguam Negara yang tidak berwibawa, rakyat tidak yakin bahawa kumpulan pembunuh itu akan dihadapkan ke muka pengadilan.
  “Saya berharap Jabatan Peguam Negara perlu dibersihkan daripada Peguam Negara yang berjerebu sebelum kes pembunuhan Adib dibicarakan di mahkamah,” tegas beliau. – ….

 15. Madey kau sudah tidak layak pimpin negara. Banyak masalah tidak selesai. Lebih banyak masalah timbul sebab Menteri kau pilih sangat lembam dan semburit.

  Eloklah kau berambus Madey. Jangan memandai nak buat video semburit baru lagi. Pungkok kau tu Rakyat sudah tahu busuk sampai ke usus kaki tipu. Kahkahkah!

  1. Kau tak layak nak komen pun, layak masuk barisan angkat tong taik kalau di zaman belum ada sistem pembentungan najis dulu.

   Anwar terkenal sebagai King Semburit, Peliwat, Sodomizer. Najib terkenal sebagai pencuri RM2.6 biliun wang rakyat di 1MDB.

   Hadi Awang terkenal sebagai Presiden parti yang pemimpin nya terima RM90 juta dari wang Najib curi itu.

 16. Madey minta nyawa lagi 3 tahun. Dey Madey. Rakyat kata POOOOOOOOODAH…. Manifesto mana kau pakai? Manifesto semburit Azmin? Kahkahkah!

  1. Betul, Rakyat kata POOOOOOOOODAH …. kepada kamu.

   Kamu manusia tak guna satu sen pun, hanya tahu muka mulut keluarkan tahi.

   Banyak sangat tahi dalam mulut kamu hingga bila kmu buka saja, tahi mesti keluar.

   Amat busuk punya bendaklah.

 17. MULA2 PH ISYTIHAR KAT DUNIA NEGARA BANGKRAP….PELABUR2 HABIS CABUT LARI…..DAH TU SETIAP HARI ASET2 NEGARA DIJUAL RM60JUTA SEHARI….KATA NAK BUAT BAYAR HUTANG….TAPI MAKIN TAMBAH HUTANG….

  Bongkar Cerdik(?)nya PH, Jual Aset Negara RM2.5 Juta Tiap Jam……

  PH jual RM36 bilion aset negara dalam 500 hari…..

  KL: Kerajaan PH telah menjual terlampau banyak aset negara iaitu RM35.789 bilion dalam hanya 500 hari pemerintahannya bersamaan purata RM60 juta sehari atau RM2.5 juta setiap jam.
  Butiran terperinci mengenai perkara itu menjadi pendedahan kali kedua oleh Pensyarah Program Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Abdul Muein Abadi dalam hantaran di Facebook beliau, semalam.
  “Ada pihak cuba bandingkan dengan rekod Datuk Seri Najib Razak dahulu melupuskan aset Khazanah sebanyak RM45.3 bilion dalam tempoh 9 tahun. Sedangkan PH baru berkuasa 500 hari, tetapi sudah menjual RM35.789 bilion aset negara.
  “Terlampau banyak dijual dalam masa yang singkat. Paling membimbangkan tentulah hakikat bahawa penjualan aset-aset negara di bawah PH ini tidak diganti dengan pembelian aset-aset strategik terkemuka.
  “(Ini) Jauh berbeza dengan era BN di bawah Datuk Seri Najib Razak dahulu yang terbukti menyalurkan pula hasil pelupusan aset bagi menjana pelbagai pelaburan strategik yang lain,” ujarnya membedah perkara membimbangkan itu.
  Dalam rangkuman semua penjualan dibuktikan Abdul Muein, paling banyak aset negara dijual tersebut adalah kepada Jepun iaitu RM9.605 bilion diikuti China (RM9.11 bilion), serta Singapura (RM7.156 bilion).
  Kerisauan turut diketengahkan beliau adalah, disebalik saiz aset negara kian mengecil tanpa pelaburan strategik baru, namun hutang Malaysia telah meningkat naik sebanyak RM124 bilion iaitu kepada RM810 bilion sekarang.
  Pensyarah muda yang sedang menyiapkan Ijazah Sarjana Kedoktoran (PhD) di Belanda itu turut mengemukakan ‘rasional’ penjualan aset negara secara besar-besaran kepada tiga negara asing tersebut.
  “Objektif PH dilihat cuba untuk merundingkan kembali kos projek ECRL dan mendapatkan Jho Low (dengan China), cuba untuk mendapatkan Bon Samurai (dengan Jepun), dan mendapatkan kembali dana 1MDB.
  “Maka, apabila dihubungkan objektif PH ini, penjualan mega ini boleh dilihat sebagai ‘ganjaran’ demi mencapai objektif-objektif tersebut,” ujarnya yang turut memetik amaran bekas tokoh korporat dan bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.
  Menurut Khalid, tindakan kerajaan menjual aset negara merugikan Malaysia dalam dua perkara iaitu kalah dua perkara dimana harta itu sudah tiada lagi dan hutang pula memaksa dicari duit lain untuk ditambah lagi.
  Demikian itu nasihat Abdul Muein, Kerajaan PH wajib menghentikan serta-merta dasar menjual aset-aset negara kepada kuasa asing secara besar-besaran yang turut diperingat dengan tiga pepatah Melayu.
  ‘Di mana kayu bengkok, di sanalah musang meniti’
  ‘Ingat anta belum kena, hemat antara belum habis’
  ‘Manusia tertarik oleh tanah airnya, anjing tertarik oleh piringnya’. – HARAKAHDAILY 27/9/2019

  Komen : Al-hamdulillah, Tahniah Abdul Muein Abadi, Pensyarah Program Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang mendedahkan dalam hantaran di Facebook beliau, semalam. Bongkar terus!

  Lingkup negara, kalau dibiarkan puak-puak PH perintah negara berlanjutan! Sebelum negara ranap, ranapkan PH dulu dalam PRU akan datang! Mulakan dengan PRK Tanjung Piai..

  Ih

  1. Yang bankrap ada lah kmu dan gerombolan kamu. Bakrap idea, habis pemikiran, hati busuk macam tahi, bila kamu buka mulut saja, busuk macam tahi.

   Sedar ler wei. Jadi berguna kpd masyarakat ler. Lihat lah begitu banyak yang bagus dalam negara ini di lakukan PH.

   Korang Pembngkang ha nya minum air longkang, itu pasal apa yang keluar dari mulut kamu juga bau longkang.

 18. Jigit baru siap tulis buku baru
  Kisah cinta penuh syahdu
  Pompuan Rusia cinta Mamat Melayu
  Nak minta tolong Jora sunting buku tu

  Ini betul2… bukan main2…

  1. Bro jigit 12:23 pm,

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Dgn Kejora, tak guna kalau jigit nak pujuk rayu
   I rasa, blum lagi berminat nk sunting buku you
   Naper tak buat citer cinta, Melayu dgn Melayu
   Kejora akn minat kalu kisah cinta Irah nan ayu
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 19. KENAPA MELAYU TAKUT CINA….SEBAB CINA KUASAI EKONOMI DAN MEREKA TELAH LAMA BERSATU……MANA SAJA PARTI NAIK CINA TETAP UNTUNG…..MCA KE DAP KE……MELAYU PLAK ERA BN DAPAT KUAH….ERA. PH DAPAT AIR KENCING DAN TAHI……MELAYU O MELAYU….

  #PrkTgPiai : Biar Pengerusi BN yang umumkan siapa calon – Wee Ka Siong
  September 26,………

  Hari ini, selepas selesai Mesyuarat Jawatankuasa Pusat MCA, saya bersama pimpinan parti telah mengadakan sidang media di Wisma MCA.

  Pertama, saya telah mengumumkan pelantikan Datuk Chong Sin Woon sebagai Setiausaha Agung MCA yang baharu bagi menggantikan Datin Paduka Chew Mei Fun.

  Chong Sin Woon atau lebih dikenali dengan nama ‘Ah Chong’ yang pernah memegang jawatan Timbalan Menteri Pendidikan dan mantan Ketua Pemuda MCA ini pastinya akan memberi nilai tambah yang mantap untuk parti.

  Tahniah diucapkan dan selamat bertugas Ah Chong!

  Kedua, mesyuarat pada hari ini juga telah membincangkan mengenai penganjuran Mesyuarat Agung Tahunan MCA (AGM). Tarikh AGM ini akan diumumkan pada 2 Oktober nanti memandangkan berlakunya kekosongan kerusi di Parlimen Tanjung Piai.

  Ketiga, mengenai PRK Tanjung Piai.

  Di peringkat parti, MCA sememangnya sudah bersiap siaga. Semalam dalam pertemuan dengan Pengerusi MCA Bahagian Tanjung Piai, Dato Sri Wee Jeck Seng, beliau telah menyatakan komitmen untuk menggerakkan jentera parti.

  Jeck Seng akan mengetuai jentera di peringkat bahagian manakala Timbalan Pengerusi MCA negeri Johor, Datuk Lim Pay Hen akan mengetuai jentera peringkat negeri. Jentera PRK di peringkat pusat pula akan diketuai oleh Timbalan Presiden MCA Dato’ Dr Mah Hang Soon sambil dibantu Setiausaha Agung, Chong Sin Woon.

  Saya diasak oleh pemberita yang bertanyakan sama ada MCA akan meletakkan calon atau tidak. Namun saya kekal dengan pendirian bahawa soal calon ini akan diumumkan setelah keputusan secara kolektif menerusi Dewan Tertinggi Barisan Nasional dicapai.

  Pagi tadi saya ada berjumpa dengan Pengerusi BN iaitu Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dan kami akan memastikan BN merampas semula kerusi Tanjung Piai dalam PRK kali ini.

  Siapa pun calonnya, ia akan ditentukan secara kolektif oleh Dewan Tertinggi Barisan Nasional. Apa yang pasti, BN akan bertungkus-lumus untuk menawan Tanjung Piai!

  Tonton ‘live video’ di sini :

  Dari FB Wee Ka Siong

  1. MELAYU PLAK ERA BN NAJIB CURI DUIT RAKYAT RM2.6 BILION …. ERA PH PUAK PENCURI, PEROMPAK, PELANUN NAJIB MERASA GUILTY CONSCIOUS, TERASA KORANG DAPAT AIR KENCING DAN TAHI.

   BAGUS LAH. LAIN KALI JANGAN CURI DUIT RAKYAT SECARA TUNAI ATAU APA PUN.

 20. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Rasa spt tak tau nak buat apa, di ujung minggu
  Mmg lah tak tahan rindu lara yg membelenggu
  Tapi, Irah sibuk study..Kejora tak mahu ganggu
  Irah akan balik tk lama lagi..sabar je ler tunggu
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. Tak tau nak buat apa di ujung minggu
   Pi la mengai jangan dok melocok
   Duduk termenung menongkat dagu
   Risaukan Si Irah takut kena cocok….

   Hih hi hiii

   1. Jgn lah bro jigit, cuba nak merendahkan si dia
    Irah, seorang gadis beriman, yg jujur dan setia
    Dia bukanlah, macam jigit punya gadis Russia
    Dgn Kejora bistari, jigit tk perlulah nk berahsia

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 21. Ada yg kata dia baling gelas pun tak pecah
  Lebai suruh balik jadi doktor klinik1 mesia
  Musuhnya ramai dah tertiarap tahi berkecah
  Masih ada yang cakap si tua tu tak ada kuasa

  Kah kah kahhhh

  1. Bro jigit,

   Ada yang kata, dia baling gelas pun tak pecah
   Lebai suruh balik, jadi doktor klinik1 Malaysia
   Bro tidak risau ker, Nurul tu Mujahid dok acah
   Rasa nya Mujahid dgn bro, dia lbih muda usia

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

   1. Jodoh pertemuan di tangan tuhan
    Jika bukan rezeki tak perlu ditangiskan
    Jigit tak heran bab orang pompuan
    Duit ada kalu, boleh pilih mana yang berkenan

    1. Bro jigit 12:08 pm,

     Cinta tak dpt dibeli..itu, pujangga punya fatwa
     Dgn duit, boleh beli body je..tak dpt dibeli jiwa
     Lain keadaan cinta Kejora dgn Irah gdis Jawa
     Kjora yg trluka ini..hndak dirawat..Irah pelawa
     💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   2. Mujahid setakat tulis surat saja
    Jigit tulis buku panjang berjela
    Sampai nak berebut Nurul Jigit tak kuasa la
    Jigit ni hensem gajah ramai cewek gila

    Kah kah kahhh

    1. Bro jigit 12:18 pm,

     Bro ckp, rmai cewek, siapa dia, si bunga mlati
     Kata-kata jigit itu skadar hndak memujuk hati
     Mcm Kejora ini memang sudah ada pun bukti
     Bkn sebarang cewek, siswi US pnya universiti
     💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 22. En Bufin….
  Orang kata cakap siang pandang-pandang , cakap malam dengar- dengar sekeliling. Yang Budin cakap tak ada kuasa apa-apa tu seorang jejaka berusia 94 tahun yang cukup masak dengan sepak terajang politik. You jangan cabar dia…. you jangan cakap dia tak ada kuasa….

  If the old man is indeed toothless, tak ada macai2 Abam dan macai2 pembangkang meroyan dan saban hari setiap masa menyerang beliau. Buat apa membazirkan masa menyerang orang yang lemah.

  Kalau TM orang tua tu mahu menyingkirkan Anuar, dia boleh saja meminta Peguam Negara mengkaji balik samada proses pengampunan DSAI dibuat mengikut prosedur yang betul. Selalunya proses pengampunan seumpama itu memakan masa sekurang2nya dua bulan, bukannya dua minggu ! Bakal PM8 mungkin terpaksa kembali semula ke Bamboo River Resort.

  Jangan kata orang tua tu tak ada kuasa…. he is cunning as fox while some people are just a lame desperados….

  1. Jigit risau, bila Budin kata TDM tak ada kuasa
   Lgi pula, Nuat nk jdi PM, hnya mnunggu masa
   Sbnarnya, dgn Nurul, lama jigit mmndam rasa
   Kalu dpt kat Mujahid, pasti hidup jigit tersiksa
   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   1. Anak dara dah merasa, janda pun sudah
    Sebab itu jigit tak pernah gundah
    Jika ada yang berkenan sama Nurul Izzah
    Sila lah masuk, jigit tak kisah….

    Kah kah kahhhh

    1. Kejora dapt perasan, lain bunyi jigit pnya nada
     Tak sama, apa yg dsebut dgn yg di dalm dada
     Usah nak sembunyi..yg jigit udah gila tergoda
     Krna, Nurul bkn sbarng janda, dia janda muda
     💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Leave a Reply

Your email address will not be published.