“TERIMA HAKIKAT, WAWASAN 2020 GAGAL, PERANG BASMI KEMISKINAN GAGAL”

Sungguh sedih Sidang Parlimen penggal ketiga tahun 2019 yang bermula pada 7 September, iaitu empat hari sebelum pembentangan Belanjawan Negara 2020 oleh Menteri Kewangan pada Jumaat 11 September 2019 isu memerangi kemiskinan menjadi fokus perbahasan di parlimen.

Sepatutnya tahun 2020 adalah tahun Malaysia menjadi negara maju seperti yang diimpikan oleh Wawasan 2020 sejak 30 tahun yang lalu, 1990.

Sepuluh tahun terakhir Wawasan 2020 dari 2009 hingga 9.5.2018 kita diperintah oleh sebuah kerajaan yang dipanggil kleptokrasi yang mana gerombolan pucuk pimpinan berkuasa beserta parti politiknya mencuri khazanah negara.

Sejak tahun 1970 apabila Dasar Ekonomi Baru (DEB) diperkenalkan dengan satu dari dua tujuan utamanya iaitu membasmi kemiskinan tanpa mengira kaum, kita telah mencapai sedikit kemajuan dalam usaha itu.

Tetapi mulai akhir tahun 1980an terutama selepas peristiwa sedih Operasi Lalang dan perpecahan di dalam Umno, kita melihat satu fenomena baru di mana DEB telah dirampas oleh klik berkuasa yang bersifat oligarki menjadikan DEB satu dasar untuk mengkayakan segelintir elit ekonomi dan politik sama ada Melayu atau Bukan Melayu menjadi super kaya atau ultra kaya.

Mereka hijack atau rampas tujuan asal DEB. Maka terbitlah golongan kroni dan sistem crony- Capitalisme. Akhirnya DEB gagal. Wawasan 2020 gagal.

Dalam situasi inilah, kita selama ini didodoi oleh Kerajaan BN sejak 60 tahun yang lalu dan para Eksekutif Kerajaan Malaysia sejak setahun setengah yang lalu bahawa perang membasmi kemiskinan di Malaysia telah berjaya kerana kadar keniskinsn itu tak sampai 1% iaitu hanya 0.4% sahaja.

Rupa-rupanya kita rakyat negara ini termasuk Ahli ahli parlimen ditipu dengan angka statistik.

Hanya apabila kita dikejutkan oleh laporan rasmi Wakil khas dari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang menyatakan data rasmi kerajaan bahawa kadar kemiskinan di Malaysia 0.4% adalah silap dan tidak tepat, yang sebenarnya ialah pada kadar 15% barulah kita semua tersedar dari mimpi indah yang palsu.

Malaysia masih gagal memerangi kemiskinan sejak DEB diperkenalkan 50 tahun yang lalu. Kerajaan baru Malaysia jangan lagi berada dalam denial mode atau mod penafian.

Terima hakikat, kita sebagai satu negara bangsa telah gagal mencapai objektif utama DEB iaitu membasmi kemiskinan tanpa mengira kaum.

Kita perlu merangka satu dasar ekonomi yang benar-benar dapat membasmi kemiskinan rakyat. Ini merupakan satu tugas besar kerajaan Pakatan Harapan sekarang.

Sebagai seorang Ahli Parlimen saya teruja untuk membantu kerajaan yang memerintah sekarang untuk memerangi kemiskinan.

Bercakap sahaja tidak berguna, kini adalah masa untuk bertindak. Guballah dasar baru membasmi kemiskinan itu sekarang juga.

Hassan Abdul Karim

Ahli Parlimen Pasir Gudang

25.9.2019.

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 25 September 2019 — 11:32 am
Subscribe
Notify of
guest
60 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 September 2019 10:49 pm

DARI SEGI KEKUATAN HUJAH MEREKA TIDAK MAMPU KALAHKAN ISLAM…MEREKA GUNAKAN CARA KOTOR UNTUK KUASAI DUNIA….DENGAN KUASA EKONOMI,,MEDIA,,, CATURKAN POLITIK…. APABILA SAMPAI KEMUNCAK ALMAHDI AKAN MUNCUL MEMIMPIN .. SOSIALISASI ……. Maksud sosialisasi ialah pergaulan antara muslim dengan yang bukan muslim di dalam berbagai situasi dan peringkat. Faktor ini dilihat sebagai secara tidak langsung dan lebih berlaku berbanding dengan secara formal. Kita tidak bimbang dari segi prinsip akidah tauhid Islam, kerana ia merupakan kekukuhan utama di dalam Islam yang dapat menarik yang bukan Islam jika prinsip ini sampai kepada yang bukan Islam yang insya Allah secara rasional tidak dapat ditolak. Masalahnya bagaimana… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 September 2019 10:14 pm

ASALKAN MELAYU SEGALANYA SALAH…..INILAH FALSAFAH PH….. Nasib Melayu Berniaga – Kampung Baru -September 25, 2019 Bukan tak Bersyukur….Cina meniaga bertahun² kat Petaling Street sampai jalan tu langsung xleh lalu = kerajaan wartakan kawasan sebagai “kawasan penjaja Petaling Street”. Hias lawa², siap pintu gerbang. India meniaga kat Brickfields sampai jem teruk jalan = kerajaan wartakan kawasan sebagai “Little India”. Siap buat aliran jalan baru utk accommodate kawasan niaga. Cina meniaga tiap petang kat Connaught bebetul lepas susur ke East West Link dari Silk Highway sampai jem tiap petang kat situ = kerajaan x buat apa. X rush, x kacau, xde apa.… Read more »

AKU ANAK MERDEKA
AKU ANAK MERDEKA
25 September 2019 9:41 pm

Jepun bangun dari kehancuran bom atom,dengan semangat baru,bukan lagi cita-cita penjajahan tetapi pembangunan ekonomi,rakyat bersahsiah tinggi dan kerajinan yang tak terhingga.Mereka akhirnya berjaya .Wawasan 2020 ,dari idea Tun dan diserikan dengan slogan serta Dasar Pandang Ke Timur,dimulakan dengan penghantaran pelajar-pelajar Malaysia ke Jepun. Namun ciri-ciri menjayakan negara terutamanya pada kakitangan kerajaan langsung tidak mengikut ciri-ciri Jepun.Kurang malah sangat sedikit,nilai-nilai memperkasa Bahasa [email protected] dulunya Bahasa Malaysia dinobatkan sebagai bahasa pembangunan. Bahasa Inggeris pula diangkat naik.Penguasaan Bahasa Inggeris di lambangkan sebagai suatu darjat yang tinggi kepada rakyat yang dapat menguasai,namun sebenarnya,ianya sekadar alat untuk bertutur.Amat malang sekali,banyak urusan-urusan utama masih menggunakan bahasa… Read more »

AKU ANAK MERDEKA
AKU ANAK MERDEKA
25 September 2019 9:55 pm

Tempoh usia kemerdekaan kita sudah melepasi 60 tahun,dikira sudah memasuki ambang tua.Kita masih lagi mencari identiti diri! amat malang sekali.Apa yang kerajaan BN buat selama ini?

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 10:07 pm

AAM 9:55 pm,

60 thn..beban nak capai ngara maju, BN galas
Tapi BN telah ditumbangkan pada tahun 2018
Dapat ganti nya pula, kerajaan retorik yg culas
Bila gagal..salah krjaan lama dulu, dibuat alas
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 10:19 pm
Reply to  Anonymous

Idea wawasan 2020 itu, bilakah ianya bermula?
Knapa pula, usaha BN selama 60 th nak dicela
Wwsan 2020 itu, 22 th drnya di bwh siapa pula
Kalau nak ‘blame’, semua pihak kenalah ditala!
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 September 2019 9:21 pm

SI JAHANAM YG TAK FASIH BM NI ELOK LAH DI HANTAR BALIK KE TANAH BESAR….. Rakyat hilang kepercayaan kepada Peguam Negara…….. FAZLEEN SAFINA TOMMY THOMAS PATUT MALU, SILA LETAK JAWATAN SEGERA: BERJASA……. BANGI– Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia (Berjasa) menggesa Tommy Thomas meletak jawatan sebagai Peguam Negara susulan tindakan biadap menghina mahkamah dan menyalahi prinsip perundangan inkues. Isnin lalu, Hakim Koroner, Rofiah Mohamad memutuskan secara prima facie bahawa Tommy Thomas menghina mahkamah menerusi afidavit yang difailkan oleh Jabatan Peguam Negara pada 3 April lalu. Dia juga didakwa telah campur tangan salah dalam pelaksanaan keadilan (‘unlawful interference in the cause of justice’).… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 September 2019 8:41 pm

JANJI PH SI JAHANAM BUANG KES……. ADUN Tronoh Popular Di Kalangan Pelancong Wanita Terutamanya Dari Indonesia…….. Siapa kata kerajaan PH tak ada apa-apa sumbangan pada negara… Di peringkat pusat, segala-galanya bertambah sejak Pakatan ambil alih Putrajaya… Tapi yang paling win ialah sumbangan ADUN DAP Tronoh, Paul Yong Choo Kiong… Ramai yang tak sedar, ADUN Tronoh tu dah tolong mempopularkan Malaysia, terutamanya Perak, sempena Tahun Melawat Malaysia tahun depan… Khabarnya, ADUN Tronoh nie popular di kalangan pelancong-pelancong wanita, terutamanya yang datang dari Indonesia… Sebab apa, rasanya ramai dah tahu… Ingat Semburit, Jangan Lupakan Kes Rogol Adun TRONOH Kalau dalam kes Semburit,… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
25 September 2019 9:12 pm

CCTV pun kantoi padam itu yang takut nak buat pendakwaan. Azmin dan Haziq masuk bilik dan lif yang sama nak tunjuk apa lagi? Nanti peguam bela tanya mana rakaman CCTV Hotel Sandakan? IGP kata akan dapat cari CCTV hujung tahun. Rakaman tulen tapi Menteri Madey semburit palsu. Apa punya lembam Madey jaga kes semburit Azmin. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 8:32 pm

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kgagalan wwsan 2020 mmbri kesan yg parah
Anak2 muda kalut, tak tahu ke mana nak arah
Rmai yg blajar tinngi, mgharap msa dpn cerah
Pilu sungguh hati ku bila teringat rintihan Irah
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 8:33 pm
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kasihan betul dgn Irah ku, si dara manja jelita
Dengan wwsan 2020 dia meletakkan cita-cita
Dia masih ingat, cgu sekolah nya punya kata2
Lihatlah tuan2 di bawah ini, apa yg Irah cerita
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 8:37 pm
Reply to  Anonymous

MUNIRAH MARYONO

Tun tak boleh diganggu abang.Kan dia sedang perbaiki ekonomi.Irah masih ingat masa kat skolah rendah dulu,guru cakap tentang wawasan 2020,nak ke negara maju.Bila negara dah maju,tentu peluang pekerjaannya banyak.Irah sebagai student kat universiti harapkan pekerjaan bila abis nanti.

Abang keje ape.Kalau abang dah ada pekerjaan,lain la.Irah camna kalau tak ade keje nanti?Irah nak bawa diri ke mana.

Reply

8 June 2019 11:11 pm

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 8:38 pm
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Itu respon Irah 8/6/2019 bila Kejora menyapa
Nmun kgagalan wwsan 2020 Irah psti hampa
Tapi, tak kan ku biar Irah keburukan menimpa
Kerna Irah..Kejora pnya hati, jntung dan limpa
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 8:39 pm
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Dgn wwasan 2020 Irah menaruh pnuh hrapan
Namun kini..sperti gelap, cita2 yg Irah simpan
Tidak akan ku biar hdup Irah temui kegelapan
Biar Kejora yg tnggung Irah punya masa dpan
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 8:48 pm
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Bgitulah tingginya, harapan Irah manja pujaan
Irh kata..bila ngara maju..bnyk pluang pkrjaan
Tetapi kini, seperti lain pulak, jadinya keadaan
Sbb itu lah, kita perlu untuk menukar kerajaan
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 9:06 pm
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Mlihat rintihan Irah, Kejora jadi serba tak kena
Pilu dngr dia kata ‘Irah nak bawa diri ke mana’
Utk Irah, Kejora akn sedia sbuah singgahsana
Akn Kejora bawa, Irah, ke tmn syurga nirwana
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 9:42 pm
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Masa itu Irah dgn Kejora msih ada sdikit ragu
Dia belum tahu lagi, yng Kejora ini kerja cikgu
Bila dia dah tau, mula ler rindu membelenggu
Kejora & Irah..wrkah mesra, saling menunggu
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 9:43 pm
Reply to  Anonymous

MUNIRAH MARYONO

alamak abang cikgu rupanya,
maafkan Irah kalau terkasar bahasa,
bukannya ape cikgu,Irah pemimpin pelajar,hal politik kena tahu juga.

Reply

8 June 2019 11:53 pm

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 9:44 pm
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Masa tu, Irah belum bagi tahu dia gadis Jawa
Tpi, Kejora bleh agak, dia tu mesti cantik lawa
Rupa2nya, dia pmimpin pelajar yg berwibawa
Sbb tu Kejora nakkan Irah sbg tman istimewa
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 9:45 pm
Reply to  Anonymous

MUNIRAH MARYONO

Irah agak cikgu masih single kan ,betul
tak?pasal bahasakan diri abang.Masa Irah kat MRSM dulu,semua cikgu Matematik Irah,hansome-hansome.

Reply

9 June 2019 12:55 am

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 9:45 pm
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Wlau student oversea Irah tak eksyen brlagak
Diri cg Kejora ini masih single..dia dapat agak
Dia juga tahu, yg Kejora ni handsome & segak
Rasa diri, spt jelas RM100K, hutang trtunggak
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

AKU ANAK MERDEKA
AKU ANAK MERDEKA
25 September 2019 9:57 pm
Reply to  Anonymous

Tukar kerajaan?kembali kepada kerajaan BN yang gagal mengapai WAWASAN 2020?

AKU ANAK MERDEKA
AKU ANAK MERDEKA
25 September 2019 9:49 pm
Reply to  Anonymous

aku pon sedih baca nukilan ini, suatu harapan dari anak bangsaku.

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 10:20 pm

AAM 9:57 pm,

Idea wawasan 2020 itu, bilakah ianya bermula?
Knapa pula, usaha BN selama 60 th nak dicela
Wwsan 2020 itu, 22 th drnya di bwh siapa pula
Kalau nak ‘blame’, semua pihak kenalah ditala!
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 11:26 pm
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kesokannya aku dpt lagi wrkh dr Irah ku puteri
Irah masuk blog pun masa itu, secara curi-curi
Bru Kejora tahu, Irah rupanya study luar negeri
Sian..dia balik cuti rya, abh dia guna duit sndiri
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 11:27 pm
Reply to  Anonymous

MUNIRAH MARYONO Assalamualaikum,ini Irah datang cikgu Abah dan mama bawa beraye keliling.Irahkan suku Jawarian.Abah cakap “KENE ERET NEH’.Irah pon setahun sekali je balik kampong.Itupon abah dan mama guna duit sendiri.Cian abah,tiap tahun ribu-ribu abis. Cikgu,Irah kena bantu cikgu.Irah kena jumpa cikgu.Not now,tapi bila Irah abis study ok cikgu.Irah janji.Irah dah tahun akhir nih,Disember abislah.Irah nak keje kat Mesia,tak nak keje kat US,mama cakap kalau tak dak keje kat Mesia,keje sane Irah tak nak lah.Kalau jodoh ngan omputeh,tak nak le Irah.Irah nak kawin orang Melayu la. Irah study Psychology Cikgu,cikgu kehilangan sesuatu yg berharga kasih sayang Irah agak ? kan atau… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 11:28 pm
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Irah sorang insan dgn budipekerti, amat terpuji
Padan le dgn pngkhususan dia bdang saikoloji
Bukanlah smbarangan, kt US tmpt dia mengaji
Dia nk jumpa Kejora balik nsnti, itu yg Irah janji
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 11:29 pm
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Dek teringatkan Irah, hati ini, begitu pilu & sayu
Lucu juga, bla ingat balik kata2 Irah ku nan ayu
Dia tak nak kawin mt salih, dia nak kan Melayu
Cuma, dia mungkin malu utk nak cakap ‘I luv U’
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 11:30 pm
Reply to  Anonymous

MUNIRAH MARYONO Salam abang..aaaaaa malu Irah panggil gitu Bcause abangkan cikgu, Mama ckap jngan biadap bila ckap ngan guru, Tnks s mch,bcause up kan semangat Irah Irah can fly laju la abg,en Jigit tu friends ka? slalu je usik abang lucu Irah ptun abg. bila Irah amati ada unsur sedih abng penah ptus cinter ke! Orang Kdah setahu Irah ctik kan? same with Thai girl…beauty psal Irah// mama pesan tak kasi “special-special” masa Irah ke US dulu. , Mama says gitu tkut Irah hlang fokas kat study Irah Mama cakap lepas hbis study bole la..ha..ha.. klau tak de tetamu kat… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 11:30 pm
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Irah dgn malu-malu mula panggil Kejora abang
Bunga2 kemesraan, spt dah mula berkembang
Bibit-bibit kebahagiaan..dah berada di ambang
Begitu hiba & sayu esoknya ke US Irah terbang
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

najib bini rosmah
najib bini rosmah
25 September 2019 8:27 pm

Madey PM yang gagal. Wawasan 2020 gagal, DEB gagal, cari Jho Low gagal, Menteri semburit gagal, manifesto gagal, jaga alam sekitar gagal, data kemiskinan gagal, jaga maslahah Rakyat gagal…….. Madey nak tunggu Malaysia jadi failed state baru nak berambus ke? Semburit punya Madey. Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 September 2019 7:24 pm

LAGI KES DILEPAS OLEH SI JAHANAM…. Shafie bebas dari tuduhan salah guna dana RM1.5b…… Ogs 28, 2018 (Dikemaskini Ogs 28, 2018) Kow Gah Chie A A PARLIMEN | Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal dibebaskan daripada sebarang dakwaan salah laku semasa berkhidmat sebagai menteri pembangunan luar bandar dan wilayah suatu ketika dulu. Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Liew Vui Keong berkata Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menjalankan siasatan ke atas Mohd Shafie pada 21 April 2017. Katanya kertas siasatan berhubung kes berkenaan kemudian diserahkan kepada peguam kanan persekutuan pada 23 Mei tahun ini. “Setelah diteliti semua keterangan… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 6:54 pm

Mcm mana malaysia nak maju…politician ikut wawasan madey kena kaut kayer dulu…

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 September 2019 6:41 pm

MEMANG JAHANAM PEGUAM TOM CAT YG SEKOR NI….DAH LAH TAK RETI CAKAP MELAYU….PEGI LEPAS SKANDAL TOKONG…… Pengguguran Kes Guan Eng Timbulkan Fenomena ‘Terkezut’ Di Malaysia…… Melengkapkan skrip drama ‘penyucian’ pemimpin kerajaan Mahathirisme – DAP, YB Lim Guan Eng dan Phang Li Koon di bebas dan di lepaskan dari tuduhan salah guna kuasa pembelian banglo di Jalan Pinhorn oleh hakim Mahkamah Tinggi Pulau Pinang, Datuk Hadhariah Syed Ismail… Walau pun kononnya pihak pendakwa yang di wakili Datuk Masri Mohd. Daud minta supaya mahkamah cuma membebaskan tanpa melepaskan tapi hakim bertegas dengan keputusan membebaskan dan melepaskan Lim Guan Eng dan Phang Li… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 September 2019 4:46 pm

TINDAKAN PENANGGUHAN TOM CAT ADA MAKSUD TERSIRAT…..RIAK AIR DI KALI SUDAH KU TAHU JANTAN BETINA.. Tinggal Beberapa Hari Inkues, AG Baru Nak Arah Peguam Bomba Berundur? Selepas Saksi Di Ugut, Peguam Pula Terima Tekanan Apakah keputusan terhadap inkues menentukan punca kematian Allahyarham Mohd. Adib sudah di tentukan? Ada asasnya kenapa admin bertanya soalan begitu… Tentu kita masih ingat lagi, bagaimana rakyat Malaysia di gemparkan dengan berita saksi ke 24 dan saksi ke 27, prosiding inkues punca kematian Allahyarham Mohd. Adib, Dr. Mohd. Hafizam Hasmi dan Datuk Dr. Mohd Shah Mahmood membuat lapuran polis kerana mendakwa mereka telah di ugut oleh… Read more »

juragang
juragang
25 September 2019 4:20 pm

Ok Kjoro deh, sudoh dulu weh, aridoh nok malam
Ambe gi kelaok mung doa2 loh jgn ambe tngelam
Kak laok tuh nanti mgkin 2 – 3 hari ambe bekelam
Raye loh mung yer bila juragang kelaok bemalam

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 6:29 pm
Reply to  juragang

Wei juburgang, dgn ko ini, aku mmg lah curiga
Usah cuba nak kelentong Kejora otak brgeliga
Ko kata yg ko baru balik dari laut tadi jam 4:03
Skrng kat sini, jam 4:20, ko ckp gi ke laut juga?
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 6:34 pm
Reply to  Anonymous

Wei, juburgang tua kedi, bapok sotong lembut
Auta kau yng seterusnya, kau tak payah sebut
Mlm nanti kau akan kluar dgn pantun serabut
Lepas tu kau akan bagi tau, kat laut kuat ribut
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 6:39 pm
Reply to  Anonymous

Juburgang,

Usah nak kelentong ko ke laut, rezeki nak cari
Pda hal sbenarnya kau tu, mmg nak cabut lari
Risau dikata penakut alasan ke laut ngko beri
Sbb, ngko tak mampu bersaing, Kejora bistari
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 6:46 pm
Reply to  Anonymous

Wahai juburgang iblis, dua muka punya talam
Jam 4:20 pm, kau kata, hari dh dekat nk mlm?
Mata hati & biji mata kau tu dah kelabu kelam
Itulah akibat nya bila menentang ajaran Islam
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 September 2019 4:19 pm

ADIB PEMERGIAN MU AKAN KENANG SELAMANYA… DIKAU ADALAH LAMBANG PERJUANGAN KAMI UNTUK KAMI KEMBALIKAN MARUAH AGAMA DAN BANGSA……TAK KAN KAMI BIARKAN KAU PERGI BEGITU SAHAJA….AKAN KAMI TEBUS PERJUANGAN ANAK BANGSA….. Temple withdraws appeal after ‘Adib not beaten’ affidavit by AGC ……….. The Save Seafield Mariamman Temple Task Force today withdrew its appeal against the dismissal of its application to hold a watching brief at the inquest to determine the cause of firefighter Muhammad Adib Mohd Kassim’s death after the riots at the temple last November. The temple task force also withdrew its bid for a stay of the inquest pending… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 3:58 pm

Juburgang dgn Kejora, asyik sumpah seranah
Bila dia tersepit, mula ler dia bak keluar fitnah
Tapi..terkedu dia, bila Kejora tikam dan panah
Kini..trus lesap mghilang, lari tak cukup tanah

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 3:53 pm

Sblm PRU14 kemain kecoh citer pssal Jho Lo
Dah menang, ‘kita nak tangkap lah tapi slow2’
Lps tu, mnteri tokong cdg, buat tbung tin milo
Kini, tabung snyap jadi mcm skim P.Man Telo

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 3:43 pm

Bila diajukan kemiskinan bertambah parah sejak madey memerintah madey pandang sinis kajian PBB…

Anwar yg berusaha mendapatkan pakar ekonomi mengkaji semula tahap kemiskinan dan memberi pelan tindakan mengurangkan kemiskinan..

Madey sibok mencari ruang untuk kayakan kroni dan anak branak…

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 3:39 pm

Tak ramai melayu yg peduli soal wawasan 2020… Terutamanye golongan B40…mereka lebih menumpukan keperluan harian keluarga mereka…kehidupan yg tak berubah era BN dan PH..

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 3:34 pm

Dekat Kedah, ada satu tempat, Tanjung Dawai
Bertntangnya, Pantai Mrdeka tempat berkelah
Kat Johor pula ada tempat nama Tanjung Piai
Terlentang le, cai PH berduka, PRK akan kalah

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 September 2019 3:29 pm

DENGAN PERGINYA ADIB PETANDA BERMULANYA EPISODE2 TERGURIS DAN TERCALARNYA MARUAH AGAMA DAN BANSA….SATU PERSATU ASET2 BANGSA TELAH DIJUAL.,.SATU PERSATU KAWASAN KEDIAMAN PERIBUMI TELAH DIHALAU….SISTEM BERAJA CUBA DISINGKIR UNTUK GANTI DENGAN REPUBLIC…..SUPAYA POLITIK KIRI PUNYAI RUANG TERBUKA UNTUK MENJALANKAN AGENDA SULIT MEREKA….. Mahkamah tolak petugas, penganut kuil dalam inkues kematian Adib V Anbalagan -…… Pasukan petugas Sri Mariamman dan penganutnya tidak dibenar menjadi pihak berkepentingan dalam inkues kematian Muhammad Adib. SHAH ALAM: Mahkamah Koroner yang ditubuhkan untuk menentukan punca kematian anggota bomba, Muhammad Adib Mohd Kassim tahun lalu menolak permohonan pasukan petugas kuil Sri Maha Mariamman dan penganutnya mengambil bahagian dalam… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 3:25 pm

Juburgang tua nyanyuk slalu jer tersalah ubat
Dia mari ke blog Budin konon nk tunjuk hebat
Tapi, dia penakut, itu keparat lahanat musibat
Trus hilang lsap..bila nmpak Kjora pnya klibat
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

juragang
juragang
25 September 2019 4:03 pm
Reply to  Anonymous

Wei Kjogho koro muka poyo mcng kera smbng
Ambe gi klaok lah tngkak ikang nok cari mkang
Razeki halal jadi molek kite pnye mayang bang
Bkang mcng mung hase lende celoh kangkang

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 6:26 pm
Reply to  juragang

Wei juburgang, dgn ko ini, aku mmg lah curiga
Usah cuba nak kelentong Kejora otak brgeliga
Ko kata yng ko baru balik dari laut ini jam 4:03
Dkat atas nun, jam 4:20, ko ckp gi ke laut juga
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 2:52 pm

Duduk dlm PH, tak dak guna, ckap psal Mlayu
Sbb Mlayu dlm PH hanya jadi mcm kuda kayu
PPBM/PAN ciput bilis, DAP/PKR kuat bpak yu
Skali, abg bsar Ah Beng sergah..mlutut mrayu
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 2:32 pm

Madey bapak kroni dan pelindong rasuah…amalan mengkayakan kroni dan anak branak madey menyebabkan pemimpin2 umno mahu kaya jugak…madey tinggalkan amalan buruk kpd barisan pimpinan umno setelah letak jawatan… Dlm masa bersara madey masih mahu kawal pm untuk pastikan kroni dan anak branak dia selamat… Bila kroni dan anak branak tak dipedulikan oleh penhgantinye madey mengamok desak pm berundur dan digantikan dgn pilihanye… Najib keras kepala tidak mahu ikut desakan berundur…madey berundur dari umno tubuhkan Bersatu…. Kalo najib ikut kehendak madey ajib tidak ditumba gkan oleh madey malah najib boleh rompak banyak mana pon ikuy suka hati najib.. Kegagalan wawasan 2020… Read more »

juragang
juragang
25 September 2019 2:24 pm

Hasan Karim MP PKR yang lantang bersuara
Dlm Parlimen sering saja mencelah bersuara
Begitulh K`jaan PH sasar Mlyu kembali mara
Dalam semua bidang Melayu mesti jadi juara

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 2:36 pm
Reply to  juragang

Dlm.BN..MCA hanya minoriti, yg tak ada suara
Begitu juga MIC, sekadar utk prpaduan negara
Tapi DAP dlm PH, satu majoriti yg amat ketara
Sbb itu, Mlayu2 dlm PH, takut serupa dgn kera
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 September 2019 2:02 pm

ADIB PERGI TINGGALKAN KITA SEBAGAI HERO BANGSA DAN AGAMA….ADAKAH KITA DIAM KELU UNTUK BANGKIT BERJUANG KEMBALIKAN MARUAH AGAMA DAN BANGSA….. Ada Tangan Ghaib Dalam Menentukan Keputusan Inkues Allahyarham Mohd. Adib? ……. Dalam kita meraikan beberapa kejayaan rakyat seperti penarikan Malaysia dari Statut Rom, kejayaan hatrik rakyat menumbangkan calun PH dalam 3 PRK, Cameron Highland, Semenyih dan yang terkini di Rantau serta perkembangan positif dalam usaha penyatuan ummah di Malaysia, jangan sekali2 kita lupakan tuntutan keadilan terhadap Allahyarham Mohd. Adib, anggota Bomba yang terkorban kerana di pukul oleh 4 orang perusuh India ketika Allahyarham Mohd. Adib di arahkan untuk memberikan bantuan… Read more »

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 12:51 pm

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Irah..tdi lps rcess, abg klas 11:20-12:40 tghari
Skrg ni, mulai 12:40 sampai balik, abg dh free
Teringat kat dinda ku Irah, abg masuk ke mari
Smoga, dinda sejhtera sntiasa..dewi ku puteri
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 1:29 pm
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Rasa nya, kt tmpt Irah tu dlm skitar 10:30 mlm
Abg ini asyik saja trgamit dek kenangan silam
Di lautan rindu..,abng bagai hanyut tenggelam
Utk adinda..abg ingin utuskan, do’a dan salam
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

juragang
juragang
25 September 2019 2:23 pm
Reply to  Anonymous

Gila sinting angau sasau, sema ada pd Kjogho
Bahana jiwa melara…. nunggu mati koho koho
Ambe ingak baik mu nyanyi lgu Ke Phyarni Ho
Jangang2 mung mati nnti bekubo sblh Jho Lho

Anonymous
Anonymous
25 September 2019 2:42 pm
Reply to  juragang

Juburgang 2:23 pm,

Hang tua bangka, tp akai mcm budak tk baliaq
Gheja meghapu ghaban tak ketahwan ulu iliaq
Dkt Kejora, tok sah hang dok buat tuduhan liaq
Satgi Kejora marah, tangkap hang loceh peliaq
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
25 September 2019 12:08 pm

SALAH SORANG DARI 6 JAHANAM DALAM PARTI JAMBAN PH……. Azwanuddin Di Dakwa Kerana Membela Adib, AG Tolak Bukti Siasatan Di Bunuh? Adakah Salah Di Sisi Undang2 Malaysia Bila Kita Menuntut Keadilan Terhadap Penjawat Awam Yang Telah Di Pukul Hingga Mati Ketika Menjalankan Tugas?….. Di manakah Kedaulatan Undang-Undang atau Rule Of Law yang sering di laung2kan oleh pihak kerajaan Pakatan bila rakyat yang menuntut keadilan untuk Allahyarham Mohd. Adib bin Mohd. Kassim, seorang anggota bomba yang menjalankan tugas, jelas telah di pukul beramai2 dalam kejadian rusuhan di Kuil Seri Maha Mariamman, Subang Jaya tempoh hari, di tangkap dan di dakwa di… Read more »