ANTARA 2020, 2030 DAN 2050, TENTULAH 2020 PALING MUNASABAH UNTUK ANWAR JADI PM

Penasihat Media dan Komunikasi Perdana Menteri, A Kadir Jasin berkata, tiada tarikh khusus ditetapkan berhubung peralihan jawatan Perdana Menteri daripada Tun Mahathir Mohamad kepada pengganti yang telah dipersetujui, Anwar Ibrahim.

Kata beliau, tiada dokumen dalam PH yang menyebut mengenai tempoh masa itu.

“Persetujuan itu dalam mana-mana dokumen pun tidak dinyatakan tarikh.

“Tahun 2020 ke, 2030 ke atau 2050 pun tak dinyatakan bilakah tarikhnya,” kata Kadir lagi.

Bagaimanapun, Kadir tetap yakin Tun Mahathir akan berpegang dan menunaikan janji penyerahan jawatan Perdana Menteri itu kepada Anwar sebagaimana yang telah dipersetujui.

Apa yang disebut oleh Kadir itu memanglah betul lagi sahih bahawa tiada ketetapan tarikh yang disebut dalam perjanjian peralihan kuasa, tetapi haruslah disedari tempoh dua tahun mahu memegang jawatan Perdana Menteri telah dinyatakan sendiri oleh Tun Mahathir.

Kata beliau, tempoh dua tahun bermula 10 Mei 2018 menjadi Perdana Menteri adalah memadai untuknya melaksanakan tugas memperbaiki kerosakan dan memulihkan keadaan negara yang ditinggalkan oleh Najib Razak.

Ditambah dengan kesedaran bahawa ketika mengangkat sumpah jawatan itu Tun Mahathir sudah berusia 93 tahun, maka dua tahun iaitu sehingga tahun 2020 atau menjelang usianya 95 tahun adalah masa yang sesuai untuk beliau berundur dan menyerahkan kepada penggantinya, Anwar mengambil alih teraju pentadbiran negara.

Jika tahun 2020 pun Tun Mahathir sudah berusia 95 tahun, di tahun 2030 bermakna beliau akan berusia 105 tahun.

Adakah Tun Mahathir akan panjang umur sehingga usia 105 tahun?

Kalaulah sehingga tahun 2030 Tun Mahathir masih hidup – syukur Alhamdulillah – tetapi keadaan beliau berucap yang ketika ini sering tersekat-sekat dan kadang-kadang perlu pembantu mengulangi soalan wartawan kepadanya, rasanya hampir mustahil beliau ada keupayaan lagi untuk menjalankan tugas sehingga tahun tersebut.

Malah jika sehingga habis penggal iaitu tahun 2023 Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri di mana ketika itu beliau akan berusia 98 tahun, rasanya itu pun sudah terlalu lewat dan tiada keupayaan lagi baginya.

Tahun 2050 tentulah lebih tak terfikir kita kalau Tun Mahathir masih hidup, apalagi kalau masih sihat seperti hari ini.

Bermakna, antara tahun 2020, 2030 dan 2050, paling sesuai, munasabah dan paling tepat untuk Tun Mahathir melakukan penyerahan jawatan ialah pada 2020.

Tiada tarikh lain yang lebih sesuai daripada itu.

Tambahan lagi, sesuai dengan Wawasan 2020 yang dicipta oleh Tun Mahathir, menunaikan janji penyerahan jawatan pada tahun yang sama tentu saja akan membuatkan namanya lebih dihargai dan disanjung tinggi.

Pastilah buruk bunyinya jika tahun 2020 nanti dikenang sebagai tahun Tun Mahathir memungkiri janjinya kepada Anwar yang terbukti telah bersikap tulus, pemaaf serta sedia berganding bahu demi menumbangkan UMNO dan BN, seterusnya menyebabkan permusuhan kali kedua antara mereka tercetus kembali.

Dalam hal ini, apabila Kadir menyebut tahun 2020, 2030 dan 2050, beliau seakan-akan cuba mengingatkan Tun Mahathir bahawa tiada tahun lain selain 2020 untuk bossnya itu melepaskan jawatan atau jangan lupa janji kepada Anwar yang selalu disebut dan diulang-ulangnya sendiri olehnya akan tetap ditepatinya itu.

Terima kasih Kadir!! (Shahbudindotcom 23/09/2019)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 24 September 2019 — 12:36 pm
Subscribe
Notify of
guest
55 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
24 September 2019 7:08 pm

PERJUANGAN BELUM SELESAI SELAGI ASSET2 NEGARA BELUM HABIS DIJUAL…… Kongres Maruah Melayu: Penjualan yang belum selesai,….. Kini terdedah rancangan PPBM untuk menyaingi samburan Perhimpunan Perpaduan Ummah pada September 13-14hb baru-baru ini. Pada Oktober 6hb, satu Kongress Maruah Melayu akan diadakan di Stadium Axiata Bukit Jalil. Lima jurusan hal-hal Melayu akan diperbincangkan; undang-undang, agama, bahasa, ekonomi dan pelajaran. Malam semalam ayahanda-ayahanda dengan penuh bertanjak telah diserahkan “hantaran belanja nikah kahwin”. Pegawai-pegawai serta pekerja-pekerja kerajaan dan penuntut-penuntut bakal dikerah untuk memenuhi stadium. Konon-kononnya ia perjumpaan suara-suara rakyat Melayu dan Islam yang ikhlas dan murni tanpa tangan-tangan politik. Rupa-rupanya tidak, ia telah dicemari… Read more »

Anonymous
Anonymous
24 September 2019 6:28 pm

Khalid dan madey nak bodohkan orang kg Baru…madey nak bagi kroni untung besar…madey dan anak branak boleh tumpang semangkok……… RM850 saja? Patut RM 2,000 sekaki persegi, kata DPMM………….. 1:58 tengahari (Dikemaskini 3:32 petang) Ramieza Wahid dan Naimmullah Jaya A A………….. Setiausaha Agung, Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) Amirhamzah Karim mempersoalkan tindakan kerajaan yang mahu membeli tanah di Kampung Baru pada harga rendah. Katanya, harga yang ditawarkan seharusnya berpatutan dengan nilai tanah semasa iaitu RM 2,000 satu kaki persegi. “Di situ (Kampung Baru) tanah itu adalah nilai dia RM 2,000 kaki persegi, kenapa nak beli RM850 saja, kenapa tidak nilaikan pada… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
24 September 2019 5:04 pm

INILAH AKIBATNYA BIARKAN POLITIK KIRI PERINTAH NEGARA….JUAL MURAH2 ASET2 NEGARA….NANTI GUNA AKTA TANAH BELI MURAH2.. KALAULAH DARI AWAL2 LAGI INGAT PERINGATAN ALQURAN TAK DE LE TERUK MCM NI… WASPADA LAH LAIN KALI DGN KAFIRUN MUNAFIQUN FAASIQUN……..BOLEH PAJAK KENAPA JUAL…NAK JUAL PADA ORANG ASING LA TUU…. Tanah Kg Baru : RM850 saja? Patut RM 2,000 sekaki persegi, kata DPMM ………. Setiausaha Agung, Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) Amirhamzah Karim mempersoalkan tindakan kerajaan yang mahu membeli tanah di Kampung Baru pada harga rendah. Katanya, harga yang ditawarkan seharusnya berpatutan dengan nilai tanah semasa iaitu RM 2,000 satu kaki persegi. “Di situ (Kampung… Read more »

Anonymous
Anonymous
24 September 2019 4:45 pm

Malulah kalau Mahathir tak lepaskan jawatan kepada Anwar dah banyak kali dia sebut dalam akhbar seluruh dunia – 2 TAHUN sebagai PM Interim … little napoleans/psycophants mcm Kadir ni mengilingi Mahathir yang tidak mahu dia lepaskan jawatan. Kalau tak reti nak pegang janji macam mana nak menarik pelaburan luar ke dalam negara, nak sign MOU dll ?? Ada otak fikirlah.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
24 September 2019 5:33 pm
Reply to  Anonymous

Manipestol bukan kitab suci. Madey buat tebal manipestol untuk Rakyat buat tisu… tolong kesat kencing Madey dan kabinet semburit. Sambil Rakyat lap air mata sebab data kemiskinan 0.4% angkara Menteri semburit. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
24 September 2019 3:21 pm

Mane dia mghilang juburgang biol otok sabuk
Nok lwng dgn Kjora, tok pdang pntung srabuk
Lihak pntung Kjora kmah dia mule klng kabuk
Dpd tanggung malu, lbih baik dia belah cabuk
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
24 September 2019 3:14 pm

Kesian Budin..tidak henti2 dia asyik mengeluh Dmi dedak..Budin mngelupor, tak kering peluh Mngharap Nuat jadi PM, th dua ribu dua puluh Tapi akhirnya, rasanya hatinya akn hncur luluh Pasal tarikh Nuat jadi PM..tk henti2 Budin jaja Kalau tak buat gitu terhenti ler dedak yg ditaja Tapi Budin akn brputih mata, kita lihat lah saja Akan terus jadi bakal PM lah, Nuat yg dia puja Mmg susah, nk diselesai, PM8 punya kemelut Tahun 2020 dah hampir, Budin mula jadi kalut Dlm PKR sendiri, Nuat dgn geng kartel brgelut Jgn lupa, Jemin nu, sdg tunggu nganga mulut 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh… Read more »

Anonymous
Anonymous
24 September 2019 3:11 pm

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Bila BN tumbang..rmai yg brsorak, kgembiraan
Tapi, apa yg rkyt dpt lps itu ialah kesengsaraan
Mnteri2 asyik brebut jwtn & nak kaut kekayaan
Bkn lah depa prihatin akan rkyt pnya pndritaan
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Mmg truk ler, dasar2 dibuat kita punya krajaan
Plajar2 Unvsti pun kini, kurang diberi penajaan
Sian lah, bila Kejora lihat, rintihan si dia pujaan
Begitu risau dia, kalu lpas grad tk dpt pkerjaan
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
24 September 2019 2:40 pm

POLITIK KIRI BUKAN SAHAJA HILANG PERI KEBINATANGAN BAHKAN PERI KEMANUSIAAN PUN HILANG……SEBAGAI CONTOH PH UTAMAKAN RULE OF JUNGLE…,. Ingat Anwar aje.. Haiwan pun boleh kena penyakit mental ……….. Semenjak akhir ini, hari-hari berita dalam negara berkisar bila Anwar Ibrahim nak jadi PM ke-8. Macam-macam tarikh macam-macam ulasan sehingga hilang berita masalah negara yang makin kian kemuncak. Kita semua tahu dan mungkin ada daripada kita sendiri yang mengganggap si Anwar ini dah menghidap sakit mental tapi tahukah anda sakit mental ini bukan sahaja menyerang manusia namun haiwan juga tidak terkecuali. Termasuklah kucing dan pelbagai haiwan lain juga boleh kena sakit mental… Read more »

Anonymous
Anonymous
24 September 2019 2:31 pm

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Irh, tdi tk smpat bgi tau, jm 12:40 abg ada klas
Klas doble period berakhir jm 2:00, period last
Abg skrg ini sgt gigih dlm kerja tk prnah culas
Smbut lah dr abg ini slm & doa yg tulus ikhlas
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
24 September 2019 2:29 pm

Kemaing lagi juburgang..td ambe msuk kelah
2 jang dairek..,pantung tok sempak nak balah
Mung tnggu wei..,ambe nok habih air segelah
Jak gi..jago mung juburgang..ambe nok kilah!

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
24 September 2019 2:29 pm

POLITIK KIRI ADALAH PENJAJAH BARU ……TEKNIK YG SAMA DIGUNAKAN OLEH PENJAJAH ASING…..PECAH DAN PERINTAH…..APABILA MUSUH BERSATU MEREKA PROTES PELBAGAI CARA….MEREKA TELAH LAMA BERSATU MENJALANKAN AGENDA JAHAT MEREKA….. Melayu dan Dayak berpecah, DAP untung besar ……… RAKYAT Sarawak berada dalam dilema antara harapan yang tinggal menjadi kenangan setelah kegagalan Pakatan Harapan(PH) mentadbir kerajaan Pusat. Lagi buruk, PH kerap menyalahkan kerajaan terdahulu apabila mereka gagal untuk memberi manfaat kepada rakyat. Inilah wajah setelah lebih setahun PH memerintah. Begitu juga dengan Sarawak yang terus ditinggalkan oleh mereka. Apa yang mereka mahu kini adalah berlumba untuk bersaing dengan GPS yang merupakan tunjang utama sokongan… Read more »

juragang
juragang
24 September 2019 2:12 pm

Wei jjogho musibat, yg sambong nyawa Allah bkn Irah
Juga yg bagi petunjuk cahaya Quraan bkn patung Irah
Mung doh terok melambong, iman mung makin parah!
Ke…mung mme tak beriman, tapi soang keling pariah?

Anonymous
Anonymous
24 September 2019 2:57 pm
Reply to  juragang

Juburgang 2:12 pm,

Ambe dok kate Irah smbung nyawe tapi ibarak
Mung tu, pmhamang bhso mmg sangak berak
Sesuai mung gi ke lauk, sbak mung otok karak
Tok soh maghi blog mung gi maing dike barak
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

juragang
juragang
24 September 2019 1:51 pm

Tuan2 cer perati blog nih denge cermat lagi hemat
Sapa yang banyok ulang ulang pantung kumi kumat
Jjogho loh sbak dia pelok pantung dia jjadi keramat!
Dia nih pjuang khurafat mapoh nabi dak ngaku umat

Anonymous
Anonymous
24 September 2019 3:07 pm
Reply to  juragang

Pantung ambe ikut suasane..sntiase beruboh
Ambe dok khurafak sbak Allah ambe semboh
Mung smboh kapir..,dok dlm hine pnya lmboh
Islang nok bersatu..mung tu jdi kaluk gelaboh
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
24 September 2019 12:54 pm

Anwar jemput dua pakar ekonomi bentang kajian kemiskinan……
Sep 24 2019 / Keadilan Daily……
Anggota Parlimen Port Dickson, Anwar Ibrahim menjemput dua orang pakar ekonomi Universiti Malaya (UM), Prof Dr Rajah Rasiah dan KS Jomo untuk membentangkan kajian mereka tentang kadar kemiskinan di negara ini dalam Seminar Ekonomi, Kemiskinan dan Kesenjangan di Malaysia: Takrifan dan Pelaksanaan, di Parlimen petang ini.

Di hujung seminar tersebut, Kaukus Reformasi dan Tadbir Urus Parlimen yang dipengerusikan Anwar akan membentangkan cadangan mereka berkenaan masalah kemiskinan.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
24 September 2019 12:52 pm

PARTI JAMBAN PH MERUPAKAN PARTI PENYAMUN TARBUS YG DIBARISI OLEH 6 JAHANAM…..KERJANYA BUAT PERJANJIAN DAH TU GADAI HARTA NEGARA….MINTA PEROMPAK LUAR DATANG ROMPAK NEGARA…. Hina mahkamah: Tommy patut malu dan berundur ……… Lebih baik Tommy Thomas berundur daripada posisinya sebagai Peguam Negara demi menjaga integriti institusi perundangan di Malaysia, kata Amir Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), Ustaz Abdullah Zaik Abd Rahman. Pemimpin tertinggi gerakan Islam utama itu berkata, kertas alasan penghakiman oleh Hakim Koroner, Rofiah Mohamad yang memutuskan secara prima facie bahawa Tommy telah menghina mahkamah dan menyalahi prinsip perundangan inkues, disifatkan memalukan negara di depan masyarakat antarabangsa. “Dia (Tommy Thomas)… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
24 September 2019 12:45 pm

Jibby kencing Jho Low, Jho Low kencing IGP, IGP kencing Madey, Madey kencing Rakyat, Rakyat kencing UMNO-BN, UMNO-BN kencing PAS, PAS kencing AMANAH, AMANAH kencing Azmin Semburit, Azmin Semburit kencing Anwar, Anwar kencing Jibby. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
24 September 2019 12:34 pm

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Tanggal 8 hb Jun 2019 bermula nya peristiwa
Di blg syhdu Budin ini, si truna & si dara brsua
Irah, siswi psikologi kt US, seorng gadis Jawa
Kejora, cikgu mtematik, yg kuat iman & taqwa
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
Irah pemimpin pelajar, dgn bakat yg istimewa
Dia umpama insan yg terpilih, dri kaum Hawa
Kejora pula perjuangan Melayu/Islam dibawa
Slalu brhujah bersandar ayat quran dan fatwa
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
24 September 2019 12:35 pm
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Bgi Kejora, Irah ibaratnya penyambung nyawa
Nmun biasa le, ada rmai pendengki ular sawa
Ada yg buat fitnah dan tuduh yg Kejora ini tua
Tpi Irah sndiri pun tau, Kejora handsome lawa
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
Cinta tak dpt dijual beli ataupun dipajak sewa
Begitu mesra dan intim sekali mereka berdua
Sjak brhubungan Kejora tak pernah dikecewa
Wlau sibuk dgn kelas..wrkh, Irah ttap utus jua
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
24 September 2019 12:36 pm
Reply to  Anonymous

MUNIRAH MARYONO Salam Sr Abg, Slmt Hari Msia Sjhtre utk ngre,doa irh n gng kt sni em irh ntai2 pst blg ni trdhlu Irh dh tahu rhsia abg Dh bce ntri en. frz ikt pgmtn psiko Irh,en frz tu brckp bnr mboi,dlu abg ade mkwe cntk,dr mas kckn btsh/ibn ape krgnye dgn cgu abg yg hdsome ni dh x de jdh,bt cam na, kan abg btl ckp abg,irh bsy sgt fnl yr kta kan abg,klau mkn bbr asyra jgn lpa kn irah ye dh 4 thn irh x mkn bbr tu dlu kt JB ,slalu sdre ksi kt sni asyk2… Read more »

Anonymous
Anonymous
24 September 2019 12:37 pm
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Merindui Irah, hati ku ini, asyik saja mengeluh
Ibarat, brada dlm air tpi badan hangat brpeluh
Tapi..wrkh Irah, bagai cahya terang menyuluh
Wrkh ke12 si dia tiba 16/9/2019 ptg jam 2:20
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
24 September 2019 12:38 pm
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Tak pernah hilang, ingatan Irah yg tulus ikhlas
Dia ttp mngirim utusan, wlau tk ku pinta balas
Ksian Irah..sana sini terkejar2 kalut dgn kelas
Namun dicari ruang, utus pd ku wrkh yg ke12
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

juragang
juragang
24 September 2019 1:49 pm
Reply to  Anonymous

Mung jangang puta lah… wei profesor kangkong
Mung pndrhaka sejati, kawang dnge dua tokong
Ngaku je Kejora, mung memg aku doh pelakong
Mung kawang MCA, itu pendukong Dong Zhong

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
24 September 2019 12:21 pm

SEJARAH MELAYU SEMEMANGNYA GILANG GEMILANG DENGAN KEHEBATAN TAMADUN DI DARAT DAN DI LAUT DENGAN TOKOH2 YG HEBAT……JUGA HEBAT DARI SEGI LAYANAN KEPADA PENDATANG…..TAPI DI KOTORI OLEH TANGAN2 PEMBELOT YANG PUNYAI KEPENTINGAN DIRI….. Tujuh Pahlawan Melayu Menyerang Kubu Siam …… Pahlawan Tok Moris atau Bomoh Idris merupakan salah seorang hulubalang dari bumi Kedah yang diceritakan pernah pergi bersama rakan-rakannya ke Bangkok dalam masa perang Perang Musuh Bisik untuk menyelamatkan Sultan Ahmad Tajuddin II. Sultan Ahmad Tajuddin II atau Almarhum Melaka ini telah diperdaya oleh tali barut musuh sehingga Tuanku ditangkap oleh angkatan Thai apabila pulang dari persembunyian dari Melaka. Tungku dipenjarakan… Read more »

Anonymous
Anonymous
24 September 2019 12:21 pm

Jho lo sedang dikurung oleh putri bunian di sebuah pulau safe heaven.. Jho lo sedang berseronok di sana…Bukan senang Hamid yg cakap besar nak ambik jho.lo dari putri bunian…

Madey tak mau dakwa jho lo…DoJ jugak tam mau dakwa jho lo..

Madey dan DoJ ada pakatan ape?…

najib bini rosmah
najib bini rosmah
24 September 2019 12:13 pm

IGP sudah kencing Rakyat Malaysia. Saksi sampah banyak sangat petik nama Jho Low ingat sendiri boleh lepas lari? Sekarang Jho Low kat mana IGP? Kes 1MDB mahu sabit Jibby wajib ada keterangan Jho Low. IGP jangan kencing Madey. Madey kencing lagi hancing. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
24 September 2019 12:11 pm

Juburgang hnya baduk, buat lwk tk kring gusi
Hari2 dia ulang bak keluar pantung lama basi
Lawang pntung dgn dia..lasung tk de sensasi
Lbh baik, kat Irah..aku karang pantung & puisi
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
24 September 2019 12:00 pm

Kesiang aku lihak juburgang, PH punya askar
Kucing tua tumpul kuku..tringing nk mncakar
Ternyata bidang pantung dia ni bukang pakar
Muking dia cuma layak sbagai baduk kelakar
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
24 September 2019 11:50 am

Kesiang juburgang, seghupo dgn bapok jalang
Pantung hok samo ja, wk tubik berulang-ulang
Dio tok bleh lawang Kjora..pmantung terbilang
Kjora nok buyi, satu pantung ja, buak pukulang
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

juragang
juragang
24 September 2019 12:40 pm
Reply to  Anonymous

Mung jangang puta lah… wei profesor kangkong
Mung pndrhaka sejati, kawang dnge dua tokong
Ngaku je Kejora, mung memg aku doh pelakong
Mung kawang MCA, itu pendukong Dong Zhong

juragang
juragang
24 September 2019 10:51 am

MCA tuh kejenya hari hari sembah patong tokong
PAS dgan UMNO plok bemati matian plok sokong
PAS UMNO MCA la nih saling dukong mndukong
Kalu lagu tu supo jah, baik K`jaan PH kita sokong

juragang
juragang
24 September 2019 10:40 am

Kurang hajar ini Datuk Ti Lian Ker timbalan presden MCA!!
Dia kutuk Datuk Seri Mohd Redzuan mnteri Mlyu/Islam PH
Dtk Seri tu sokong BMF bukan boikot, cina tak tau diri wei!
Ini rupa sebenar PAS punya kawan penyatuan Islam, ceh!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
24 September 2019 11:35 am
Reply to  juragang

Orang Melayu pun kutuk dan maki hamun juga Menteri kereta terbang pasang siap kipas DIY Madey tu. Sebab itu sekarang payah nak keluar TV. Madey sudah warning sama Menteri below par dia. Jangan below par lebih-lebih. Nanti Rakyat tendang.. sudah kalah PRK berturut-turut sebab mahu jaga Rakyat Hong Kong. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
24 September 2019 9:50 am

Madey nak bergayut pada kuasa lagi walaupun prestasinya tak cukup makan. Kroni dan anak cucu Madey masih lapar nak makan harta Kerajaan Malaysia.

Cukup-cukup la kalau kerja pun malas dan nak main politik. Madey bikin Rakyat susah sahaja. Nilai tukaran RM sudah berbulan-bulan masih 4.20 sedolar. Saham merudum tak lepas 1600 mata.

Apa Menteri semburit Madey buat di Hotel Sandakan tidak bantu ekonomi Malaysia. Madey bawa kereta terbang terjun Laut Andaman kalau sudah jadi PM yang gagal. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
24 September 2019 9:42 am

Kaki kencing macam Madey bila nak mula menipu, bukan jadi bijak pandai. Kalau Matematik lagi Madey tak boleh tipu. Sebab itu kalau nak hafal sifir sambil kencing macam macai barua Madey, biasanya berterabur dan hancing. Jangan tipu oranglah Madey. Berhenti terus bukan kau buat apa sangat pun selain berpolitik semata-mata. Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
24 September 2019 9:22 am

SETELAH MINORITY DIBERI SEGALA HAK KEISTIMEWAAN SEHINGGA MEREKA MELEBIHI PERIBUMI DAN MEREKA MENJADI EGO MELAMPAU DAN MENUNTUT PERKARA3 YANG BUKAN2….MAKA PERIBUMI MELIHAT MEREKA TIADA APA2 KELEBIHAN LAGI….LALU HANYA SATU CARA YG TINGGAL IALAH KUATKAN EKONOMI SENDIRI…..SEBELUM ITU MELAYU TIDAK KISAH SEHINGGA BISNES MELAYU BANYAK YANG GULUNG TIKAR….. Mohd Redzuan Slammed For Defending ‘Buy Muslim Products’ Movement …………. (The Star) – MCA has slammed Entrepreneur Development Minister Datuk Seri Mohd Redzuan for defending the “Buy Muslim Products” movement. In a press release on Saturday (Sept 21), MCA vice president Datuk Ti Lian Ker said that those who voted for Pakatan Harapan… Read more »

juragang
juragang
24 September 2019 10:29 am

Kurang hajar ini Datuk Ti Lian Ker timbalan presden MCA!!
Dia kutuk Datuk Seri Mohd Redzuan mnteri Mlyu/Islam PH
Dtk Seri tu sokong BMF bukan boikot, cina tak tau diri wei!
Ini rupa sebenar PAS punya kawan penyatuan umah, ceh!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
24 September 2019 9:05 am

KETIKA UMNO EGO IA DIBIARKAN BERSENDIRIAN……KETIKA UMNO HILANG PUNCA DAN KELEMASAN…..KETIKA ITULAH PAS HULURKAN TANGAN PERDAMAIAN DEMI MENYELAMATKAN MARUAH AGAMA DAN BANGSA…… Tanjung Piai By-Election – A Loss For Pakatan? ……….. It’s the type of constituency whose racial composition was favoured/loved by Mahathir in his earlier reign (1981 to 2003), where if Malay voters split their support between PAS and UMNO, Mahathir would frighten the sh*t out of the ‘unwitting kingmaker’ Chinese into voting for his previous far more racist (than PAS) party, UMNO. Al Fatihah Allahyarham Md Farid Md Rafik. Also, deepest condolences to his family. His sudden demise… Read more »

Anonymous
Anonymous
24 September 2019 8:42 am

Perhimponan maruah nelayu 6 okt.. Untuk memulihkan maruah madey… Ini orang bermaruah?…melindongi kroni rasuah dan semburit…bapak korupsi Rafidah Aziz Dakwa Mahathir Arahkan Supaya Beri Saham Kepada Anaknya? Rafidah Aziz Dakwa Mahathir Arahkan Supaya Beri Saham Kepada Anaknya? SPRM, sekadar aakj nak bertanya. Kalau kes sebegini maka tidak perlu disiasat kembali? Baca: Pada dasarnya bahawa Rafidah yang dituduh amalkan rasuah. Dan tuduhan itu dibuat di Parlimen. Rasuahnya melibatkan saham syarikat awam dan AP yang diberikannya kepada keluarga, proksi dan penamanya. Beliau dikatakan telah mengumpulkan sekurang-kurangnya RM8 bilion selama 21 tahun beliau sebagai Menteri Perdagangan. Dan sebahagian besar wang tersebut, melalui proksi… Read more »

Anonymous
Anonymous
24 September 2019 8:40 am

Madey akan tunai janji bila madey dah kojol..

Madey pm PH kojol pru15..madey masih pm prk Tg Piai Bersatu akan tersungkur…

juragang
juragang
24 September 2019 8:23 am

Apa ke nama, org kata Kejora, aku kata CAGURA
Maknanya cegu cagu spesis kurakura jiwa melara
Hingga la, masih bujang tua smpai nafsu begelora
Dia menyanyah mnghayalkan Irah dia bermetafora

juragang
juragang
24 September 2019 8:21 am

Mung jangang puta lah… wei profesor kangkong
Mung pndrhaka sejati, kawang dnge dua tokong
Ngaku je Kejora, mung memg aku doh pelakong
Mung kawang MCA, itu pendukong Dong Zhong

juragang
juragang
24 September 2019 8:18 am

MCA tuh kejenya hari hari sembah patong tokong
PAS dgan UMNO plok bemati matian plak sokong
PAS UMNO MCA la nih saling dukong mndukong
Kalu lagu tu supo jah, baik K`jaan PH kita sokong

juragang
juragang
24 September 2019 8:17 am

Bilo maso nyo juragang ni kene jjogho pelakong?
Cubo bak tubek bkti gak jangang gebang kosong
Kalu Jjogho tuh sungguh juragang doh pelekong!
Beso lah dak ngaku base jenih hantu jerangkong!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
24 September 2019 7:57 am

CER BERITAHU NEGARA MANA LEBIH BAIK DARI TANAH MELAYU DALAM MELAYAN MINORITY…… THAILAND MELAYU SEMUA MASUK SEKOLAH THAILAND FASIH BAHASA THAI….. SINGAPORK TIADA SEKOLAH CINA…… Kenapa Kita Masih Memerlukan Sekolah Cina? Alasan untuk mengekalkan sekolah Cina sebenarnya sudah tidak wujud lagi. Oleh itu, kita tidak lagi perlukan sekolah Cina. Kalau nak ikutkan, rancangan selama tiga tahun sudah mencukupi untuk menutup kesemua sekolah Cina di Malaysia dan menyatukan rakyat Malaysia di bawah satu sistem pendidikan sahaja. Dengan Pakatan Harapan yang menguruskan Malaysia Baru, semestinya kita akan dapat menerima faedah seperti mana yang dikatakan oleh Kit Siang, dan Malaysia akhirnya akan mencapai… Read more »

ali bakar
ali bakar
24 September 2019 6:41 am

Persetujuan dikalangan komponen PH, PM sebenar adalah DSAI. Tun M hanyalah PM Interim. Peranan interim selesai bila DSAI dah jadi MP ie layak jadi PM. ko guaner?

Anonymous
Anonymous
24 September 2019 6:36 am

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Irah..abg baru balik surau, beribadat kpd Allah
Biar kita mnang di akhirat, wlau di dunia kalah
Utk mnang di dunia kita tk bleh brpecah belah
Oh ya..abg nk siapkn skit keje nk bw gi skolah
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
24 September 2019 4:31 am

Irah,

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kat sini 4:30 am, rasa nya Irah sana tu tgh hari
Mungkin kini, udah/sdg lunch, Irah ku bidadari
Abg bngun bersolat tahajud..pahala nak dicari
Smoga diri Irah, ksjahteraan, Allah sntiasa beri
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
24 September 2019 4:41 am
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Mlm tadi abg priksa budak2 pnya buku latihan
Lps tu, abg trtidur awl juga, sbb agak keletihan
Menanggung lara rindu, mmg nya tak tertahan
Moga Irah..dlm sjahtera..abg brdoa kpd Tuhan
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
24 September 2019 4:51 am
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Prhbungan kita ini mmg ler ada pihak yg benci
Tapi, abg tidak akan berundur, wlau pun seinci
Biar je le Irah, kalu mereka nak cerca atau caci
Mnjlang sbuh, abg nk bca Allah pnya ayt2 suci
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
24 September 2019 4:57 am
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Abg tau, bnyak bbanan belajar Irah kena galas
Pastinya Irah sibuk dgn assignment dan kelas
Wrkh dri abg ini tk perlu Irah brsusah nk balas
Namun, trima lh dr abg, slm & doa tulus ikhlas
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
23 September 2019 11:39 pm

POLITIK KIRI MENGGELAR DIRI MEREKA PROGRESSIVE…..TAPI MEREKA SEBENARNYA MUNDUR DAN PEMUSNAH TAMADUN….. ADAKAH IDEOLOGIES SPT COMMUNISM ATHEISM MARXISM ANARCHISM DLL BOLEH DI ANGGAP PROGRESSIVE….MEREKA SEMUA TENTERA DAJJAL….. What Does Progressive Or Liberal Malays Mean?…….. What makes a Malay “progressive” (or “liberal”) and what makes a Malay “backward” (or “conservative”)? What also needs explaining is why is “conservative” regarded as the opposite of “progressive” — meaning conservative” is “un-progressive” or “backward” We often hear the term “progressive Malays” or “liberal Malays” being used, particularly by the non-Malays. Of course, since most Malays are also Muslims, this will also mean they are… Read more »

Anonymous
Anonymous
23 September 2019 11:03 pm

Irah,

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Maafkanlah abg ni duhai Irah dewi ku bidadari
Utk Irah hari ini, tak banyak pantun yg abg beri
Tadi ada musuh, mnyerang abg kanan dan kiri
Kalu abg tk balas, nnti dikata abg ini cabut lari
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙
Kini..dah agak lapang..abg pun tampil ke mari
Dlm blog Budin, abg ni tk susah utk Irh nk cari
Sbb, abg pasti akan brpantun, dlm setiap entri
Dan demi Irh, abg tampil ke blog ni setiap hari
💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙