BENARKAH PH JUGA NAK BUAT HIMPUNAN MELAYU?

Tersebar meluas di media sosial tentang suatu perhimpunan Melayu yang dikatakan bakal diadakan pada Oktober depan.

Perhimpunan yang dinamakan Kongres Maruah Melayu itu diberitakan akan diadakan pada 6 Oktober 2019 di Bukit Jalil, Kuala Lumpur.

Ia dikatakan anjuran sebuah NGO, tetapi penggerak di belakang tabirnya ialah beberapa bekas pemimpin UMNO yang telah melompat menyertai Bersatu.

Difahamkan juga kongres ini adalah susulan atau sebagai tindak balas terhadap himpunan penyatuan Melayu anjuran UMNO dan Pas, baru-baru ini.

Tun Mahathir Mohamad dinamakan sebagai tetamu kehormat serta akan menyampaikan amanat dalam kongres tersebut.

Benarkah semua ini?

Jika benar, perlukah Tun Mahathir selaku Pengerusi PH terlibat menyampaikan amanatnya?

Apakah sebagai kerajaan, PH perlu terlibat dalam perhimpunan seperti ini? (Shahbudindotcom 19/09/2019)

Updated: 19 September 2019 — 3:27 pm

104 Comments

Add a Comment
 1. LEPAS PRU15 NANTI KITA HUMBAN SEMUA BAPAK & BAPOK SKANDAL DALAM BILIK SEMPIT SUNGAI BULOH…….

  Skandal RM450 Juta : Beranikah Guan Eng DAP?……

  Beberapa perkara yg ‘diajar’ oleh ahli-ahli politik PH-DAP apabila berdepan dengan skandal ialah spin selagi boleh, jangan mengaku salah, tunding jari ke pihak lain dan soalan dijawab dengan soalan.

  Ini yang berlaku di ketika rakyat menyambut Hari Malaysia tapi negara digemparkan dengan projek RM450 juta pembinaan bangunan Gunasama Persekutuan di Tunjong, Kota Bharu Kelantan menerusi rundingan terus.

  Bila ditanya wartawan, Guan Eng tanya balik dengan soalan,
  “Adakah saya yang tandatangan (surat)?” soalnya.
  “Tetapi bukan saya yang tandatangan. Berapa banyak surat yang saya tandantangan? Dan oleh pegawai lain
  BILA wartawan sahkan surat itu tidak ditandatanganinya, Lim cakap lain pula,
  “Tolonglah, ada banyak surat yang ditandatangani… Saya perlu buat penilaian dulu.”
  Guan Eng DAP….kita bercakap tentang projek RM450 JUTA bukannya RM450. Pelik bila tidak tahu menahu langsung.

  Dr Mahathir pun sama, jawapan klasiknya iaitu beliau ‘tidak tahu menahu’.

  Ironi, walau tidak realistik jawapan-jawapannya, inilah taktik Guan Eng dan Mahathir untuk buy time dan beri mereka masa untuk ‘menyusun jawapan seterusnya’.

  Kita jangka alasan PH,
  1. Manifesto PH bukan ‘kitab suci’ maka janji tender terbuka tidak perlu ditepati sangat.
  2. PH ‘tidak boleh buat apa-apa’ kerana projek sudah diluluskan sebelum ini atau termaktub dalam rundingan atau apa-apa saja alasan.

  Padahal, kerajaan PH boleh pula berhentikan beberapa projek selepas PH mengambil alih kerajaan.
  3. Kaitkan kontrak ini dengan Najib Razak dan kerajaan BN.
  Jika Kit Siang DAP mahu interframe, dia akan sentiasa selit perkataan ‘kleptokrasi’ padahal dia telah label era Mahathir sebagai terkenal di dunia dengan KKN (Kronisme, Korupsi dan Nepotisme).
  APA PUN, kita minta Guan Eng DAP dan PH tidak cedok dan tidak pakai 3 jawapan di atas. Carilah alasan lain kerana PH nampak sangat sudah hilang punca dan alasan.

  Dalam masa yang sama, rakyat bertambah ragu-ragu. Baru setahun tetapi sudah macam-macam isu. Itu pun sebab didedahkan di socmed.

  Bagaimana jika ada perkara-perkara besar lain yang disembunyikan dan tidak diketahui oleh rakyat?

  Kesudahannya seperti biasa, isu ini panas sekejap dan akan ditenggelamkan begitu sahaja dengan isu-isu terbaru. PH anggap rakyat tidak boleh buat apa-apa dan hanya mampu melihat sahaja.

  14 comments:

  AnonymousSeptember 18, 2019 at 12:17 PM
  TOLAK DAPig !!!

  Reply
  Replies

  Kumpulan KEMERDEKAAN Melayu Penentang Penjajahan DAP!!September 18, 2019 at 8:07 PM
  Itulah, si SAMPAH/PEST DAP PERASUAH/PEROMPAK/PENJAJAH/PENGGANAS/PENIPU/PENYANGAK bangkai ANJING homo jijik ZIONIS ISrael tu, yg. mmg. amat KOTOR dan BUSUK mcm. BANGKAI ANJING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KES2 RASUAH/ROMPAKAN oleh si PERASUAH/PEROMPAK Pendatang Cina APEK guan eng DAP anjing ni terus diTUTUP secara HARAM – oleh geng SAMSENG Penipu/Penjenayah PEGUAM NEGARA PARIA pundek BANGKAI ANJING/PEST/SAMPAH DAP PENGGANAS dia tu, di –

  https://www.malaysia-today.net/2019/04/08/penang-undersea-tunnel-corruption-scandal-tommy-thomas-is-proving-to-be-a-bigger-crook-than-guan-eng/

  Penang Undersea Tunnel Corruption Scandal: Tommy Thomas is proving to be a bigger crook than Guan Eng

  By Raja Petra Kamarudin

  Malaysia Today net
  Last updated Apr 8, 2019

  Mana juga si BETINA tipah koya/SPRM bangkai ANJING, POLIS bah. KOMERSIAL paling tak guna dan LHDN PEROMPAK/PENIPU DAP bangkai ANJING homo JIJIK Zionis ISrael tu oi!!!!

  Kumpulan KEMERDEKAAN Melayu Penentang Penjajahan DAP!!September 18, 2019 at 8:08 PM
  Apa juga jadi pd. REPOT POLIS oleh sdr. Raggie Jessy Rithaudeen terCINTA kita, dr. The Third Force net, yg. amat BERANI ni – terhdp. si SAMSENG Penipu/Penjenayah PEGUAM NEGARA PARIA SAMPAH BADUT pundek bangkai ANJING DAP PENGGANAS, si BETINA Zety SUNDAL PENIPU tu dan syukri HOMO yg. dah LARI lintang pukang tu – kerana MENIPU dan MENGANIAYA dlm. KONPIRASI Zionis DAJAL depa, terhdp. YAB DS Najib terCINTA kami psl. 1MDB dan DERMA $2.6 BILLION dr. Almarhum Raja Abdullah oi (zety BETINA ni yg. suruh DERMA tu masuk AKAUN PERIBADI YAB DS Najib kita)?!!! JAWAB – KETUA POLIS NEGARA oi!!!!!!!!!!! Di –

  Police report lodged against Tommy Thomas, Zeti and Shukri, press conference tomorrow

  By Raggie Jessy

  The Third Force net
  July 16, 2018

  Kumpulan KEMERDEKAAN Melayu Penentang Penjajahan DAP!!September 18, 2019 at 8:10 PM
  Ini link REPOT POLIS tu!! Di –

  https://www.thethirdforce.net/police-report-lodged-against-tommy-thomas-zeti-and-shukri-press-conference-tomorrow/

  Reply

  AnonymousSeptember 18, 2019 at 3:36 PM
  Bangla cuci tandas sign surat tu. Boleh
  salahkan kerajaan dulu pula.Hantu raya
  boleh buat surat sokongan sebab tu serba
  tak tahu.

  Reply

  LGE akautan bertauliah alaf baruSeptember 18, 2019 at 7:47 PM
  Jual sign.jual sign.jual sign.itu mmg kejaan MENTERI

  Kumpulan KEMERDEKAAN Melayu Penentang Penjajahan DAP!!September 19, 2019 at 11:30 PM
  CELAKA lu PARIA PUNDEK SIAL HOMO si PENYAMAQ OTAK TAIK bangkai ANJING PARIA SIAL hindrafHOMO/ Tamil Eelam SETAN DAPpembunuh amat RASIS!! Tak habis2 nal menSABOTAJ akan BLOG2 Orang Asal islam/Melayu kami, spt. Blog Dr. MiM ni!!!!!

  Reply

  Kumpulan KEMERDEKAAN Melayu Penentang Penjajahan DAP!!September 19, 2019 at 11:53 PM
  Dan ini berita amat BAHAYA! Itulah, TAK guna TUNGGU PRU15 – sbb. akan diSABOTAJ habis2an,apalagi pengganas MOSSAD/CIA-SOROS dan KULI2 DAPpembunuh/PariaKR-anwar PARIA HOMO depa, yg. berPUSAT di SWITZERLAND, iaitu BERSIH – dah kuasai SPR baru haram jadah tu HABIS2an!!!!

  Tgk. RAKYAT Bumiputera kita diTIPU – rupa2nya 1000 IC kita dlm. masa hanya 5 BULAN thn. ini, waktu rejim PEROMPAK/PERASUAH PH-DAP bangkai ANJING homo JIJIK Zionis ISrael berkuasa, telah diJUAL kpd. WARGA2 ASING oleh si PENGGANAS Timbalan Pengarah JPN, dr. PENDATANG Cina BANGKAI BABI DAPpembunuh ANJING tu! Jadi mana, suara si BARUA Melayu-ANJING DAPpembunuh, si yiddin BANGKAI BABi tu oi(yiddin dah kena BLACKMAIL sampai MAMPOS oleh DAPpembunuh – sbb. GILA SEKS dgn. BINI Cina HAKIM PARIA, si PELACUR Cina terKANGKANG hanyir berLENDIR, yg. disyaki EJEN DAPpembunuh)!! Dan ini belum termsk. 250,000 KERAKYATAN yg. sewenangnya akan diberi kpd. WARGA2 ASING tak lama lagi, oleh si yiddin BANGKAI BABI tu!!! BABI betul si TERORISMA ni!! Bila KETUA POLIS NEGARA dan JPN – nak mEMBURU si PENGGANAS2 yg. dpt. IC PALSU ni, termsk. disyaki PENGGANAS2/PEMBUNUH2 PARIA HINDU amat BAHAYA dan KEJAM, TAMIL EELAM Sri Lanka oi, yg. berPUSAT di KONDO2 MEWAH (yg. PENGURUSAN Kondo2 mewah ni dr. puaka2 DAPpembunuh utk. mengHALANG akan SERBUAN2 Immigresyen)?!!!

  Sbb. tu DAPpembunuh/PariaKR-anwar PARIA HOMO – nak PENDAFTARAN AUTOMATIK utk. PENGUNDI2 – supaya PENGGANAS2/PEMBUNUH2 warga2 Asing,termsk. PENGGANAS2/PEMBUNUH2 UPAHAN depa dr. puaka2 TAMIL EELAM bangkai BABI [ramai dr. PARIA2 ni yg. MENYAMAQ sbg. pekerja2 kedai MAMAK dan PEMANDU2 LORI buas – utk. MERACUN dan MEMBUNUH umat ISLAM (yg. senang diKENALI dr. PAKAIAN/HIASAN Islam/Melayu di badan dan kereta)]- yg. MEMILIKI IC PALSU ni dpt. senang mENDAFTAR sbg. PENGUNDI2 (tanpa dpt. diKESAN IC2 palsu depa, terutamanya bila TAK fasih berBAHASA MELAYU (KEBANGSAAN)!! Lihat artikel amat BERNAS ni di –

  http://theunspinners.blogspot.com/2019/09/bolehkah-spr-beri-jaminan-bahawa.html

  Bolehkah SPR Beri Jaminan Bahawa Pemilik MyKad Secara Tidak Sah Tiada Dalam Senarai Pengundi Berdaftar

  The Unspinners Blogspot com
  9/17/2019

  Reply
  Replies

  Kumpulan KEMERDEKAAN Melayu Penentang Penjajahan DAP!!September 19, 2019 at 11:57 PM
  Maka, demi ALLAH SWT, ISLAM/umatnya, seluruh bangsa BUMIPUTERA kita dan TANAH MELAYU/NEGARA ISLAM, pusaka nenek moyang BUMIPUTERA berzaman kita ni –pemimpin2 ORANG ASAL Islam/Melayu yg. TULEN kita dr. UMNO-PAS-PPBM-KEM AZMIN mesti BERSATU segera – utk. MENUBUHkan KERAJAAN baru SEKARANG juga, dan mengHALANG habis2an anwar PARIA HOMO jadi PM HOMO amat JIJIK dan KEJI yg. PERTAMA kat NEGARA ISLAM/TANAH MELAYU, pusaka nenek moyang BUMIPUTERA berzaman kita ni, dan TPM dia dr. TUAN guan eng bangkai ANJING dia, si bangkai SAMPAH DAP ANJING kurap HOMO jijik ZIONIS ISrael , dibawah hak asasi ‘KESAMAAN’ SAMPAH dan PENIPU Zionis depa – kerana PRU 15 dan masa hadapan, disyaki akan diSABOTAJ oleh PENGGANAS2 SPR-Bersih DAPpembunuh tu, mcm. PRU14 (apalagi pengganas MOSSAD/CIA-SOROS dan KULI2 DAPpembunuh/PariaKR-anwar PARIA HOMO depa, yg. berPUSAT di SWITZERLAND, iaitu BERSIH – dah kuasai SPR baru haram jadah tu HABIS2an)!!

  Kumpulan KEMERDEKAAN Melayu Penentang Penjajahan DAP!!September 20, 2019 at 12:18 AM
  PEMBETULAN. Artikel PERTAMA:

  Penolong Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yg. MENJUAL IC2 PALSU ni, rupanya di PP, dan SEBENAQnya si BARUA Melayu BANGKAI BABI-si PENJILAT DUB*Q DAPpembunuh!!! Yg. 5 lain dlm. SINDIKET PENGGANAS ni yg. PENDATANG2 Cina BANGKAI BABI DAPpembunuh, termsk. sekoq DATUK!!! Bila nak diLUCUTkan gelaran DATUK Penggans Anjing Cina ni?!!

  Kumpulan KEMERDEKAAN Melayu Penentang Penjajahan DAP!!September 20, 2019 at 12:46 AM
  This comment has been removed by the author.

  Kumpulan KEMERDEKAAN Melayu Penentang Penjajahan DAP!!September 20, 2019 at 12:48 AM
  PEMNETULAN 2 (Maaf):

  Tgk. si peguam jamban PARIA BANGKAI BABI DAP bangkai ANJING homo JIJIK Zionis ISrael ni – yg. MEMBELA si DATUK Cina PENGGANAS tu, walau si peguma PARIA DAP ni AP!! APA KEJADAHnya ni??!!

  Maka, patutnya dlm. kes TERORISMA memalsukan BERIBU IC ni, KETUA POLIS NEGARA, IMMIGRESYEN/KDN dan JPN juga mesti MENYIASAT si BANGKAI2 ANJING Zionis Parasit EKSTREMIS/RASIS/FASIS/SUPREMASIS sampah DAP PERASUAH/PEROMPAK/PENJAJAH/PENGGANAS/PENIPU/PENYANGAK bangkai ANJING homo jijik ZIONIS ISrael tu, yg. amat KOTOR dan BUSUK mcm. BANGKAI ANJING !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Lihat di –

  https://suara.tv/19/09/2019/mathis-sarawanan-persoal-tindakan-rsn-rayer-bela-suspek-jual-mykad/

  Mathis Sarawanan Persoal Tindakan RSN Rayer Bela Suspek Jual MyKad

 2. Mlyu2 PH nak brhmpn, bikin hati kitorang geli
  Tak sedar ker dlm PH..Mlyu smua dh kna beli
  Kalu buat lebih2, nnti abg bsar DAP lnyak buli
  Tak tkut ker nnti kalu DAP gantung tak bertali
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 3. Berpijak le korang Mlyu2 PH, di alam yg nyata
  Dlm MsiaBaru..hak semua bangsa, sama rata
  Nak prjuang nasib Mlyu, dlm PH?..hanya auta
  Ianya hnyalah retorik dan gimik semata-mata
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

  1. Kalau diperhatikan character2 dibelakang program ini semua kroni Madey dlm Bersatu.

   Gerbang Perdana bukan syarikat kroni yg nak buat Jambatan Bengkok Johor-Singapura, projek terbatal tetapi depa dapat duit buta pampasan ratusan juta?

   Hamzah, bekas Menteri UMNO yalah pakar konspirasi yg melompat masuk Bersatu.

   Katanya program ini digerakkan oleh SetPol Madey Abu Bakar Yahya, orang kuat PERKASA dulu.

   Soalannya mengapa Bersatu tak boleh join progam Melayu-Islam Piagam Nasional Umno-PAS hari itu kerana dalam konteks Kerajaan PH, program ini nampak janggal, reaktif dan lari dari konsep Malaysia Baru yang dicanang Madey sendiri sbg Pengerusi PH. Malah diSarawak Malaysia Day Isnin lepas, Madey begitu bersemangat meyuarakan Perpaduan Nasional sbg teras politik PH bukan hanya Ketuanan Melayu.

   Katanya, SetPol PM sorang lagi Zahid Mat Ariff dah pack barang2 dan kosongkan bilik senyap2. Mungkin kes bicara SPRM rasuah Isa Samad dah nak bermula? Malu jugak PM yang kuat berslogan kpd rule of law, kalau SetPol kaki rasuah, maseh kekal jawatan dan butir-butir rasuah keluar diMahkamah secara terbuka. Inilah hukum karma bila maruah, jawatan tinggi, berkuasa dan habuan terpaksa dicampak, kerana amalan fitnah dan batu api menjadi pegangan hidup.

   Nampak sangat program Bersatu ini satu lagi cubaan pressure group Bersatu dan smoking gun utk desak Madey kekal PM 5 tahun dan batalkan Konsensus PH.

 4. Idea prhmpnn Mlyu PH..hnya jadi bhn ketawa
  Lupa ke depa..dasar MsiaBaru yg PH tu bawa
  DAP kata, Msian Msia, Mlyu tk de apa istmwa
  Ingat le, PAN/Brstu ulr lidi, DAP/PKR ulr sawa
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 5. Berani ker dlm PH, nak perkatakan ttg Melayu
  PAN & Brstu hnya bilis, DAP & PKR tu, bpak yu
  Takut le nanti DAP tokong bedal dgn btg kayu
  Nnti dgn DAPigs, trpksa minta ampun merayu
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 6. BUKAN SAHAJA RASUAH TAPI ISU KEMANUSIAAN…..INILAH PRODUK CAPITALISME DAN FEUDALISME……

  Sarawak Report Accuses Palm Oil Industry Of Worker Abuse
  SPECIAL REPORTS
  ………

  (SR) – The message drummed out for the past year through the enormously expensive PR blitz by the Oil Palm Industry is that all criticism of its practices are made-up lies formulated by evil NGOs, secretly paid by rival industries like soya bean and sugar beat.

  Any Malaysian who dares to suggest that there might be some truth behind the reasons why Europe in particular has entered a drive to make sure that palm oil products are sustainably sourced is denounced as ‘unpatriotic’.

  This highly aggressive refusal to address criticism and determination to use big bucks to discredit those concerned about human rights and the environment is typical of big businesses that have found themselves called out on damaging practices.

  The knee jerk reaction is to call in expensive PR companies to tell them what they want to hear, which is that they can bulldoze and discredit the criticism as long as they are paid enough cash. This is how the fossil fuel industries have acted, also tobacco, chemicals and pharmaceuticals and so many more.

  The same deep pockets then make sure to get government and decision-makers on side by lobbying and influencing them as hard as hard cash can buy.

  By now, these corporates ought to have worked out that in the long run such snarling and deceitful tactics are almost always disastrously counterproductive, leaving industries of this kind with their reputations in tatters.

  It is one thing to be called out for doing damaging and illegal things but to respond with aggressive and deceptive denial ultimately does ten times as much reputational damage as the true facts are inevitably exposed. However, there is so often a learning curve for those who made easy money (usually by acting in a criminally irresponsible fashion) and have got used to employing it to get their way.

  Nestle Admits To Damning Findings On Malaysian Plantations

  The Swiss food giant Nestle has learnt this reality the hard way and now often opts for admitting to failings and making efforts to improve. In the process it has on this occasion landed the Malaysian palm plantation deniers in the soup over the latest damning report, this time by a Swiss NGO, which has focused on the long neglected issue of mistreatment of mass migrant labour in Malaysia’s vast plantations.

  The nearest equivalent to what is happening on oil palm plantations today is possibly the indentured labour used by the British on sugar plantations some two centuries ago – generations before the world reached some basic agreements on human rights. Or maybe the present day cotton fields of Uzbekistan, considered a world atrocity.

  The abuse of migrant labour is in danger of becoming Malaysia’s national shame.

  The report, published today by the NGO Solidar Switzerland belatedly draws attention to the huge numbers of these undocumented migrant workers who are routinely exploited, particularly in East Malaysian plantations, many being from Indonesia.

  The pay on these plantations is so lamentable that few locals are willing to engage in the back breaking labour for so little return and Sarawak Report has already documented instances of what are believed to be far from isolated practices of passports being removed leaving underpaid and trapped migrants effectively slaves.

  No Schooling Or Medical Care For Child Workers

  According to a summary of today’s report:

  Swiss firms import one-third of their palm oil needs from Malaysia, much of which comes from Sabah, a state occupying the northeast part of the island of Borneo.
  There most of the difficult and dangerous work on plantations is carried out by Indonesian migrant workers, of whom around 840,000 are undocumented.

  It reported that around 50,000-200,000 children live with their parents on these plantations and help their families to survive by picking fruit and other work. The children born on plantations are often stateless, as Malaysia does not issue birth certificates to the children of migrant workers. They have no access to public schools or medical care. [Swiss Info]

  There are instances where children on plantations do receive education – Sime Derby has promoted itself for doing so. However, it has been this industry’s long held dirty secret that it employs millions of migrant labourers many in appalling conditions on illegally low pay.

  For as long as migrant children are working on such plantations without access to education and medical care this industry has no right whatsoever to rail and complain against its critics and foreign customers who are seeking assurances of better practices both towards workers and the environment before they will buy more of their products.

  The industry deniers are aggressively demanding that European customers should turn a blind eye and effectively endorse and participate in their ugly abuse rather than attempt to use their influence to ensure child labour and other appalling practices are abolished including irresponsible use of pesticides and fertilisers and the buring of peat soil.

  Saturation propaganda may manage to convince domestic listeners that all is well with what they do, however it won’t wash with Europeans for as long as reports like this are being published – and effectively conceded by the likes of the super-brand Nestle to be accurate.

  As one of the biggest global purchasers of palm oil, Swiss based Nestle, has admitted in this report that it is not able to vouch for well over half of the product it obtains from these Malaysian plantations – although the company says it is trying to do better on its sourcing:

  The food giant says it has improved its sourcing of palm oil. In 2018, 54% of the palm oil volumes were traceable to plantation, 91% traceable to mill, and 64% “responsibly sourced.
  In short, the food giant admits that in Malaysia as of last year only 64% of 54% of its palm oil could be both traced back to the plantation and found to be responsibly sourced – around a mere quarter of the total purchased.

  The report continues:

  The NGO says Nestlé buys large quantities of palm oil from Sabah, including from the factories that process palm oil from the plantations it investigated.
  “As a result, Nestlé and other food companies benefit from low wages and poor working conditions on the ground, which are at the root of child labour.”

  “Although Nestlé claims it does not tolerate forced and child labour in its supply chain, these worst forms of exploitation remain widespread. This shows once again that the fight against human rights and labour violations is still too low a priority for some multinationals.”
  This is the same week that Malaysians have been confronted with hard, acrid-smelling evidence that this industry’s continous and aggressive denials that it has damaged the environment through bad practices are also a certain lie.

  Malaysia has continued day after day to remain stuck under a toxic smog caused by peat burning after a year of denials by ministers and industry representatives that mass palm oil plantations damaged the environement or contributed to species extinction and global warming.

  Who do they think they are kidding? If Malaysians are prepared to believe such brazen claims, whilst wandering in a haze of pollution and propaganda it is up to them. Outsiders looking on can certainly read the situation and are deeply concerned not to end up part of this problem by driving the market for unsustainable and abusively sourced products.

  Palm oil producers are welcome to go to Europe and America and seek out similar abuses there – at least they will not be barred and deterred from entering plantations to check them out in the way researchers find they are so often in East Malaysia.

  Meanwhile, the Malaysian Oil Palm Industry and its Malaysian supporters, who will hear no evil, ought to realise why their cheeky claims not to have done damage to the environment or to have driven the near extinction of once vast populations of animals such as the organ utan are met with the deepest scepticism by global customers.

  This industry is asking people to believe that although all but a fraction of Malaysia’s forests have been wiped out over the past 40 years to make way for these plantations, none of this has anything to do with the near disappearance of the plants and animals that once lived in these very jungles.

  Meanwhile, the rest of the world is discussing the folly of destroying the DNA database for the future – see this week’s Forbes (the rich person’s magazine) on the idiocy of destroying the fascinating forests of Borneo for cheap palm oil.

  Malaysians should catch up and not pander to a small bunch of narrow minded businessmen with political connections. Accept the situation, take action to improve and rectify the situation and to regrow natural forests in areas illegally taken from native peoples and diversify using the unparalleled richness of the natural environment of the country.

  Then outsiders will start to take note and take comfort that they can buy more of Malaysia’s products, including palm oil, as matters are being put right.

  To furiously deny the undeniable is only to postpone a far worse outcome and deeply tarnish Malaysia’s good name in the process.

 7. PUSING KE MANA PUN AKHIRNYA BALIK KEPADA ASAL…..TETAP YANG JADI AGENDA GE ADALAH AGAMA DAN KAUM…HATTA USA SEKALIPUN….SEBAGAI CONTOH….NAK JADI PRESIDEN MESTI DAPAT SOKONGAN YAHUDI……

  UM Malay Excellence Studies Centre Organises Malay Congress On Oct 6
  ………

  (MMO) – The Universti Malaya Malay Excellence Studies Centre is organising a mammoth gathering of Malays on October 6 ― this time a non-political — for those who are non-partisan to have their voices heard by leaders in both the ruling parties and the Opposition.

  To be held at Axiata Arena, the closed-door stadium in Bukit Jalil, the gathering is called Kongres Maruah Melayu or Malay Pride Congress and aims to chart the community’s course in all aspects including economy and politics.

  Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad has been invited to give his amanat or mandate to an expected crowd of 20,000 including members and supporters of Malay non-governmental organisations (NGOs) around the country.

  The gathering follows the just concluded Umno-PAS Himpunan Perpaduan Ummah attended by some 30,000 members and supporters of both parties at the Putra World Trade Centre (PWTC) and which pledged to champion a Malay and Islamic course that was inclusive to non-Malays.

  In short, the two parties will not only champion the Malays and Islam but also Malaysians in general.

  Leaders of both parties have charted their course and are now working on the finer details such as divisions of seats and states.

  But for the coming non-partisan gathering, the organiser expects about five resolutions to be endorsed by the participants before these are handed over to Dr Mahathir for the government to implement.

  The resolutions expected include for a unified school system for racial integration; listing Islam as the official religion of the federation; and clarification of the racial and religious characteristics of candidates to be prime minister.

  Whether the gathering is a success or not, the fact is the Umno-PAS political co-operation has given birth to a countermovement to unite the Malays rather than divide them.

  It is unclear if the event has political backing.

  The Umno-PAS cooperation has, in a way, “threatened” the existence of Malay-based party in the ruling Pakatan Harapan (PH).

  It is not so much whether the cooperation is able to unite the Malays but that it highlights unfulfilled PH pledges and the coalition’s alleged dismantling of Malay and Islamic institutions.

  PH has only one Malay-based party, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu). The others — Parti Keadilan Rakyat (PKR) and Parti Amanah Negara (Amanah) — are multi-racial.

  Bersatu with its chairman, Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad, is expanding its influence and on a big membership drive to strengthen its position in the ruling coalition as well as in the country’s political arena.

  The party has achieved its second objective but the first is still a distance away and the Umno-PAS cooperation is an obstacle.

  The Malays are cautious as they feel the Malay parties in the ruling coalition lack the political will and power to address problems faced by the community as well as focus on their economic development.

  They feel the only Malay party they could bank on was Bersatu but it seems to have lost their trust and they are now looking for platforms that can champion their cause.

  Now they have an option: the Umno-PAS cooperation that is a mix of moderation and fundamentalism that appeals to both lower and middle-income Malays who make up the majority of voters.

  Telegram Subscribe Banner
  0 0 0 0 0 0
  64
  Shares

  Bukit JalilDr Mahathir MohamadKongres Maruah MelayuMalay Excellence Studies CentreMalay Pride CongressUniversti Malaya

 8. Semua nya komen Anonymous kah3 (Pak Tua 70an tahun Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama) selepas beberapa minit komen MAHATHIRVSANWAR (DAJJAL PAS yang keluar lebih awal dari Qiamat).

  Apakah dua nama ini orang yang sama? Tak kisah lah, 10 nama orang yang sama pun, dia mengarut, membohong, menipu, memfitnah, balun sokmo.

  1. Pigi dah..TN bingai biol bahalol, tua renta kedi
   Gebang lalok nko ni serupa keling mabok todi
   Jgn prasan naga le atuk, ngko tu hnya ular lidi
   Ko tk bw hujah lngsung cma kcaman peribadi
   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

   1. Sian ler dgn atuk TN kedi yg mati pucuk kekal
    Dilihat hujah2 pntun Kejora, dia trus mati akal
    Nak dijawab balik dia bodo piang otak dngkal
    Usah trjah laut dlm le atuk, dgn kail sejengkal
    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

    1. Atuk TN,

     Akui ler atuk, yng jiwa atuk tu kacau bergelora
     Atuk tuduh aku GN & tak akui yg aku ni Kejora
     Hati atuk mgakui nya..tapi..atuk bersandiwara
     Kerna, atuk cemburui aku, pemantun yg bitara

     Atuk kata aku ini GN, skdar memujuk jiwa lara
     Namun hati atuk tak mampu utk berpura-pura
     Di dlm hati, mmg kau mengakui aku ini Kejora
     16/9/19, jam 7:49 am, hati atuk terlpas bicara
     👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

     👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     1. (Ini entry dari SNIPPER)

      SNIPER

      KEJORA RINDU DS NAJIB UNTUK KEMBALI MENJADI PM

      Reply

      15 September 2019 11:55 pm

      1. (Ini respon/komen dari atuk TN)

       Tanpa Nama

       HAHAHA HOHOHO HIHIHI

       PENGSONGLAP RM2.6 BILIUN WANG RAKYAT DI 1MDB TAK BOLEH KEMBALI MENJADI PM. HINGGA BILA2.

       BIAR KEJORA KERING AIR LIUR ATAU KURUS KERING TAK DAPAT LIHAT NAJIB AL JIBO KEMBALI MENJADI PM.

       Reply

       16 September 2019 7:49 am

       1. Atuk dengki, kcekpn aku brpntun amat ketara
        Dah ler gitu, aku berjaya pula memikat si dara
        Tapi..,nak lindungi kata hati atuk, tak ada cara
        16/9/19, 7:49 am, atuk pnggil juga aku Kejora
        👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

        👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

        1. Itu lh Allah nk tnjuk, kpd org yg brprangai kera
         Atuk tidak dapt halang hati atuk dari bersuara
         Walau atuk asyik lbel aku ini GN buat angkara
         Allah dah paksa tangan atuk taip sbg KEJORA
         👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

         👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
         Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
         😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 9. TAK PAYAH LAH BAPOK SKANDAL JADI TIN KOSONG……BUAT LA SATU BLUE PRINT SUPAYA RAKYAT BOLEH NILAI ….BOLEH KE KO SELESAIKAN SEGALA MASALAH BERTIMBUN YG DIBUAT OLEH BAPAK SKANDAL DAN KO SEJAK DULU LAGI…..
  SEMUA NAK NANTI JADI PM…HARAM JADAH LAH KO…..

  Without PM’s Post, Anwar Can Still Fight For MA63, Says Sarawak…….

  (FMT) – Sarawakians are still sceptical of PKR president Anwar Ibrahim’s pledge to resolve matters pertaining to the Malaysia Agreement 1963 (MA63), says an activist.

  Francis Paul Siah of the Movement of Change Sarawak said this was because there have been too many unfulfilled promises from the Pakatan Harapan (PH) leadership.

  Siah said Anwar should not wait until he becomes the prime minister to resolve issues surrounding MA63.

  “As a PH bigwig and a prominent figure in the PH presidential council, Anwar is powerful enough to accelerate the pace of discussions so that a solution can quickly be found,” he told FMT.

  “Are all major decisions not made collectively by PH leaders?” he asked.

  He said as Anwar himself meets the prime minister regularly, it should not be a problem for him to bring up matters, including MA63.

  During his recent visit to Sabah, Anwar pledged to resolve matters pertaining to MA63 when he becomes prime minister.

  The government has formed a Special Cabinet Committee chaired by Prime Minister Dr Mahathir Mohamad, to review MA63. The move is part of a promise to restore the rights of Sabah and Sarawak as equal partners in the Malaysian federation.

  Last month, the Prime Minister’s Office announced that seven of 21 issues on MA63 had been resolved following consensus between Putrajaya, Sabah and Sarawak, including on Sabah’s timber and forest resources and Sarawak’s electricity and gas.

  Earlier this month, law minister Liew Vui Keong said the MA63 task force had submitted its final report to the Cabinet on Aug 31.

  Siah claimed there was political intrigue and power play at work within the PH government.

  But he said Anwar should still be given a chance.

  “It is only fair that Sarawakians give Anwar a chance to make good on his promises to Sarawak,” he said.

  1. SEMUA NAK SELESAI NANTI JADI PM ….HARAM JADAH LAH KO…..

   1. Kamu orang PAS. DAJJAL PAS. Tapi maki hamun macam babi hutan sesat di jalan raya.

    Padan lah korang dah 50 tahun tak sampai Putrajaya. Kajang atau Puchong pun tak sampai.

    Jalan bebaik yer? Jangan menyondol mcm babi hutan tak habis2.

 10. Irah,

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Abg ni mmg pntng, bila org buat smseng juah
  Ssama Islm beza poltik, ptpi jgn buang ukhwah
  Biar kita kaya budi, walau harta kita tk mewah
  Ok lah Irah..abg nak pgi tolong ayah, di sawah
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. Errata Irah,😂:

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Abg ni mmg pntng, bila org buat smseng juah
   Ssama Islm beza poltik, tpi jgn buang ukhwah
   Biar kita kaya budi, walau harta kita tk mewah
   Ok lah Irah..abg nak pgi tolong ayah, di sawah
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

   💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
   💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 11. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Irah..hari ni biasa le di Kedah Jumaat abg cuti
  Ada sekor Anon tua tu abg btul2 rsa sakit hati
  Nk komen org dia mki hmun, bdi bhsa tak reti
  Abg nak ajar sikit Anon pnyamun tu, budipkrti
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah.kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 12. ACCORDING TO MAZZINI AND ALBERT PIKE…..DOMINIONISM AND COMMUNISM ATHEISM ARE THE TRANSITION PLATFORMS TO LUCIFERIAN…..

  PAS MP Insists Church Forum Was Political, Urges Authorities To Probe Alleged Incitement
  ………

  (MMO) – A PAS MP maintained today that a forum held at a church on September 14 was used as a platform for political propaganda, rejecting a panellist and Christian group saying otherwise.

  Pasir Mas MP Ahmad Fadhli Shaari insisted the “New Malaysia Narrative” forum held at the Mega Chinese Methodist Church in Kota Damansara, Selangor was political in nature, suggesting the panellists and organisers be investigated for allegedly cultivating hate among the public.

  “To me, the forum is political in nature and instilling not love but hatred among the people.

  “PAS has been put into the wrong spotlight as an extremist party because of PAS deputy president Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man’s calling for the forum to be investigated,” he said in a statement here, which was published in PAS’ mouthpiece Harakah Daily.

  The Council of Churches Malaysia (CCM) yesterday criticised Tuan Ibrahim for insinuating that the church social forum used for the purpose of political propaganda.

  In rebutting Tuan Ibrahim’s claim, CCM clarified that the event was part of the church’s Malaysia Day observance to assist its members to contribute to nation building by participating in a shared narrative.

  Deputy Youth and Sports Minister Steven Sim Chee Keong, who attended the forum as one of the speakers, was accused of zealously promoting the “Kingdom of God”, a Christian concept of a spiritual realm over which God reigns or the fulfilment of God’s will on Earth.

  Tuan Ibrahim claimed that Sim allegedly preached the idea alongside other Christian topics such as the “Jesus Manifesto” at the Naratif Malaysia Baru (New Malaysia Narrative) forum on Saturday.

  The phrase Kingdom of God, or Kingdom of Heaven, occurs frequently in the New Testament, primarily attributed to Jesus Christ in the first three Gospels.

  In response, Sim said yesterday his reference to the Bible during the forum was merely aimed at urging Christians to become better Malaysians by rejecting racism and corruption.

  The Bukit Mertajam MP stressed that he did not criticise any religion nor did he proposes the establishment of a Christian government as claimed by Tuan Ibrahim.

  Sim said his speech stressed on values espoused by the Bible as guidance to become better citizens, such as justice, transparency, helping the weak and poor, rejecting corruption, oppression and racism.

  Ahmad Fadhli then posed several questions to Sim and the forum’s organisers, challenging them to explain how the event was apolitical when a panellist allegedly questioned the prominence of Islam in History textbooks used in Malaysia as well as the special privileges of the Malays.

  “Not political and intending to cultivate love for the country when forum panelists questioned the history textbook as allegedly containing too much elements of Islam?

  “Not political and intending to cultivate love for the country when forum panelists proposed that the history textbook syllabus is changed to include more elements of Christianity?

  “Not political and intending to cultivate love for the country when the forum panelists questioned the history textbooks that stated the Alliance Party was the one that obtain independence for this country?

  “Will the organisers and panellists answer these questions that I posed,” he demanded.

  He said the alleged topics alone were sufficient for the police to investigate.

  Malay-Muslim conservative groups here have consistently spoken out against Christianisation, human rights, and religious pluralism as alleged threats to the Malay-Muslim community in recent years.

  Last month, Gerakan Pembela Ummah, a coalition of Malay-Muslim groups, had listed several issues it deems “major threats” against the majority community, which included Christian evangelism.

 13. DATANG LA PROF KE PAKAR KE….. POLITIK KIRI TETAP DENGAN AGENDA MARXISM COMMUNISM ANARCHIST TO FORM REGIME CHANGE……

  Put Money From Samurai Bond To Good Use, Suspend ECRL, Says Jomo
  ………….

  (FMT) – Prominent economist KS Jomo today urged Putrajaya to put the money from its Samurai bond loan to good use, suggesting that the billion-ringgit East Coast Rail Link (ECRL) project be suspended.

  “Borrowing from Japan may be the best choice now, but what are we borrowing for? This brings us to the question of the ECRL,” he said during a forum on shared prosperity here.

  Jomo, who was part of the high-level Council of Eminent Persons tasked with advising the government on economic and financial matters, said the project should be suspended, especially following the court testimony by Najib Razak’s former special officer Amhari Efendi Nazaruddin that it was mooted by Barisan Nasional to bail out 1MDB.

  He said Putrajaya should hold talks with the Chinese government, which may not be keen on being linked to such projects as its president Xi Jinping steps up measures to curb corruption in his country.

  Jomo, who is currently a research adviser at Khazanah Research Institute, said Malaysia has a “huge opportunity” to renew the topic in terms of the project’s integrity and viability, as building the 648km railway may cost the government billions.

  At its last estimate, Putrajaya said the project would cost RM44 billion.

  Jomo said the ECRL project, to connect Kelantan to the Klang Valley, would be under-utilised and heavily subsidised, forcing future generations to bear the cost as well.

  “I am optimistic that Malaysia will approach the Chinese government with this new information which is now publicly available,” he added.

  He also urged the government not to be complicit with the actions of the previous administration.

  He said the money should instead be used on the people of Kelantan, adding that the state “does poorly on so many indicators”.

  For instance, he said, the people in Kelantan and Terengganu need clean water and a mechanism to deal with annual flash floods.

  “We need to deal with a lot of problems on the wellbeing of the people in Kelantan,” he added.

 14. NBR & M vs A,

  Anon tua 9:55 pm, tak smna-mna mari melatah
  Kmain gebang lebat, konon kita ini, dia nk ratah
  Kucing gnggu rimau, truk ler Anon ni kna getah
  Msuk terloncat-loncat..keluar macm kaki patah

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

  1. Anon pnyamun tu, nk lagak spt binatang buas
   Dia ngaku cytrper trbaik..tk sdar dunia ini luas
   Kini baru dia tahu bila bertemu buku dgn ruas
   Kna sekeh dgn Kejora, brak kncing dia tk lwas

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

   1. Anon pnyamun tua, kini smbunyi mcm klawar
    Takut pukulan Kejora, trus dia tak berani kluar
    Beruk makyeh tu dah cedera parah dlm & luar
    Agaknya abis basah tlam, trkncing dlm seluar

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

    1. Anon tua tu, rasa diri bnglo, tk sdar dia bngsal
     Dgn cgu Kejora bistari dia cuba nak cari pasal
     Dia hnya pmain Pntanque, Kejora kpten futsal
     Kini bila dh parah bru dia termenung menysal

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

     1. Anon tua tu rsa diri naga, tk sdar dia ank lipan
      Kejora spt kpal perang, dia buruk punya smpn
      Org tua gnyut nynyuk cri psl dgn pmuda tmpn
      Kejora lanyak teruk, kini dia tk berani brdepan

      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

      1. Anon tua tu serbu msuk serupa org mbok todi
       Nk lagak mcm tedung selar..tk sdar dia ulr lidi
       Cubaan dia, nak gempar grtak kita, tk menjadi
       Akhir nya dia mlngkh longlai kluar, itu tua kedi

       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
       Kah.kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

       1. Lantak dia le, Anon tua tu nak taksub dgn Tun
        Tapi nak komen org, biar le ada sopan santun
        Ini, mari trjah menggila tak ubah badut kartun
        Kena sepak dgn Kejora, dia trplnting, mlantun

        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
        Kah.kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

        1. Anon tua tu kini sdg termenung mengelamun
         Spt dubuk takut singa sembunyi dlm jerumun
         Bru padan dgn muka, itu barua tua penyamun
         Komen tk rti brhujah..hnya asyik maki hamun

         😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
         Kah.kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 15. MELAYU BERSATU BILA DIANCAM KOMUNIS ANTI TUHAN/AGAMA…..CINA INDIA PASTI SOKONG KERANA MEREKA JUGA PERCAYA KEPADA TUHAN……

  Umno-PAS – Formidable Political Force…….

  PAKATAN Harapan is panicking upon seeing the consolidation of the Umno-PAS political alliance.

  The way PH went on offensive to belittle, ridicule and slam the Umno-PAS combo clearly showed that the ruling federal coalition was shaken although not necessarily stirred.

  Who won’t be!

  Umno-PAS is a formidable political force to be reckoned with that PH cannot ignore or brush aside with disdain.

  Malay-Muslim Vote

  Umno-PAS pact is based largely on Malay-Muslim unity, a crucial electoral factor, isn’t it?

  Although PH won the 14th General Election (GE14), it didn’t win the majority Malay votes.

  At a glance, Umno’s popular vote tally in GE14 was 2,548,251, followed by the DAP with 2,098,068.

  PKR received 2,096,776, PAS got 2,041,580 followed by PPBM with 696,087 and PAN 648,274.

  PPBM’s vote bank is a little over a quarter of Umno’s while PAN’s vote bank is bit under a third of PAS’.

  Analysis showed that BN, mainly Umno, won 35% to 40% of Malay votes, followed by PAS at 30%-33% and PH combined at 25%-30%.

  Had it not been three-corner duels in many Malay-Muslim majority seats in GE14, PH will not be the federal government today.

  PH, consisting of PKR, DAP, PPBM and PAN, actually crawled over the finishing line with 45.56% popular votes.

  A political block needs at least 112 parliamentary seats to form the federal government with a simple majority.

  On GE14 election night of May 9, 2018, a wobbly PH barely scrapped past the post with just 113 seats, comprising PKR 47, DAP 42, Pribumi 13 and PAN 11.

  Frogs

  A year later however, PH boasts 130 MPs, due to party hopping by political opportunists.

  Umno won 54 federal seats on election night but now left with 38 as 16 MPs had defected – 12 frogging into PPBM and 2 others claiming to be independents.

  Led by Tun Mahathir Mohamad, PH captured the federal government on an anti Barisan Nasional (BN) wave.

  Initially, thanks public prolonged euphoria over BN’s historical defeat and extended political honeymoon period doled to a new government, PH enjoyed considerable public support at least until the end of 2018

  Downturn

  Since the beginning of this year however, nothing seems has gone right for PH.

  PH currently faces growing trust deficit and downturn in public support.

  Disgruntled people have taken PH to task for failing to fulfill its pre-election promises, flip-flopping in its policies and making U-turns on many previous BN policies that PH leaders condemned outright in the past.

  Promises to cut down cost of living; reduce prices of goods and services, especially fuel; erase National Higher Education Fund Corporation (PTPTN) loans; abolish highway tolls; provide free education; among others, have all gone down to the drain.

  Mahathir’s subsequent statement to ridicule election manifesto as “not a holy book that one must adhere to” did not go down well with the voters.

  In other words, Mahathir is saying that PH had conned its way to Putrajaya.

  Voters felt insulted and humiliated by PH false election promises.

  Now they yearn for retributions, hence growing public distrust and discontent.

  Bossku

  Immediate post-GE14 reaction by a jubilant and triumphant public was to predict a premature demise of BN.

  PH really thought Malaysia’s 7th Prime Minister (PM7) Mahathir, who was previously PM4 for 22 years, would finish off BN, especially Umno.

  If Umno was wiped out from the country’s political landscape, PH was confident it would rule the nation for decades to come.

  Such hopeful thoughts proved to be fallacious and premature because of Umno’s resilience and due to the emergence of a new phenomenon called ‘Bossku’.

  Former Prime Minister Datuk Seri Najib Razak’s roadshow as the boss for the masses really caught the public imagination, especially among Malays.

  Riding on Najib’s reinvigoration and popularity, Umno steadily started to regain lost electoral grounds, winning 3 consecutive by-elections in Cameron Highlands federal constituency and state seats of Semenyih and Rantau.

  Strong Pact

  Political observers claim that the Umno-PAS pact boosted by a strong tie-up with major parties from Sabah and Sarawak, could win between 145 and 170 parliamentary seats if GE15 was held tomorrow.

  Umno-PAS combo will be the favourites to win seats with 70% to 75% Malay voters while having a strong fighting chance in seats with 60% to 70% Malay voters.

  Umno-PAS pact could enjoy another advantage in GE15 with introduction of the new voting age limit of 18 as big majority of the next generation of new voters are Malays.

  By 2020, Malaysia is being projected to have 2.6 million teenagers aged 15 to 19, comprising nearly 2 million Malay-Muslims, followed by some 500,000 Chinese and 170,000 Indians.

  Umno-PAS appeal to Malay-Muslims because the pact talks about issues close to their hearts – Malay and Muslim rights, interests and benefits, in a cohesive united tone, something that PH can’t do.

  BN has already proven to be past master in consensus and conciliatory politics.

  PH, on the other hand, has had been marred and mired by hostility and distrust among partners from the beginning.

  PPBM, PKR, DAP and PAN could not agree on many things including on subjects of equality, meritocracy, national language, Islam, vernacular schools, education, Unified Examination Certificate (UEC),and the list goes on.

  Thus, Umno-PAS, or BN-PAS, is a win-win formula for all. – NTHQiBord, 19 September 2019.

  Anonymous
  19/09/2019 at 6:11 pm
  This is malaysia …we follow majority…3 years is counting down to end this non legal certificate ministers..the worst in history…

 16. Madey bukan selamatkan negara. Madey hanya jatuhkan Jibby yang telah jatuhkan barua Madey dan anak Madey. Jibby pula anak murid derhaka. Belajar klepto, kronisme dan rasisme tapi lawan Tok Guru sendiri. Jangan pusing-pusing sampai pening. Kahkahkah!

 17. Irah,

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Maafkn lh abg, kira nya mggnggu Irh sdg stdy
  Abg baru je balik dr subuh di surau, kejap tadi
  Jap gi abg nak tlng ayh tbs rmput kt swh padi
  Smntara ada ruang, nk bls, org tua punya budi
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 18. Lihatlah pmbca2, dekat bwh ni Anon musibat
  Kemain Anon pnyamun ni, gbang kncng lebat
  Tapi brbirat blkng pelesit ni Kejora tibai sebat
  Lintang pukang, cabut lari..Kejora perhambat

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

  1. KEJORA TONGGENG!ko kasi bungerrrr ni pada MVSA dAn nBR

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

   KAH KAH BARU KAMU BERTIGA TERASA DENGAN PENANGAN AKU,
   JANGAN LARI WOI,AKU CYBERR TROPER TERBAIK PH DAH DATANG
   KAMU BERTIGA MANGSA RATAHAN KU!!!

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

   Reply

   19 September 2019 9:55 pm
   ___________________________________________

   1. Anon penyamun tu awalnya kncng mcm ribut
    Tapi grtak keling Anon tua ni, tnang ku smbut
    Rupa2nya, dia hanyalah bapok sotong lembut
    Kejora tibai satu dua rngkp je, terus dia cabut

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

    1. Anon tua ni, awl nya mcm anjing menyeringai
     Tapi, Kejora ratah mudah je, mcm kuih dangai
     Klu cybtrooper terbaik, rupa gini punya bingai
     Yg lain2 tu, elok jer harakiri, terjun dlm sungai

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

     1. Anon penyamun tua, nak cari publisiti murahan
      Kmain dikata Kejora nk jadi dia pnya mgsa rthn
      Tapi dgn pendekar Kejora, dia tk daya bertahan
      Kena paku kpala, brundur le dia perlahan-lahan

      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

 19. Anon penyamun tadi smgt rapuh spt keropok
  Cuba nak berlagak megah tk sedar diri bapok
  Tapi dirasa kepalanya spt cgu Kejora hempok
  Trus dia cabut lari tak smpt Kejora nak cepuk

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 20. Anon penyamun tua tadi mari nak tunjuk juah
  Tapi dia tak nmpak lagi cg Kejora punya buah
  Mari mau cari megah tapi yg dpt makan kuah
  Kini dia mlngkah longlai prgi, tercalar maruah

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 21. DALAM BARISAN D4P ADA 2 IDEOLOGY BERTENTANGAN…. COMMUNISM DAN TEOKRASI ( EVANGELIST )…..BAGAIMANA 2 IDEOLOGY YG BERLAWANAN BOLEH ADA DALAM PARTI YG SAMA…..

  Ilham Centre: Pakatan Yet To Gain Malay Votes, Failed To Manage Perception War After GE14………..

  (MMO) – Pakatan Harapan (PH) has yet to secure Malay votes in the country and has also failed to manage the perception war in the digital world post-GE14, a recent study by think-tank Ilham Centre showed.

  In a statement, the research outfit pointed out that acceptance of PH among the Malay community was “minimal and fragile”, to the point where the union between PAS and Umno had been widely accepted as an alternative to Malay representation in the country’s politics.

  “Even though it is too early to determine and measure collectively, if PH fails to respond immediately then this coalition will be able to contest PH on equal terms as existing issues were advantageous to the Opposition,” it said today, adding that the voting trend study was conducted over a period of a year.

  On September 14, PAS and Umno signed a joint charter for their political cooperation that contained a “national agenda” accommodating the other races but was primarily concerned with Malay-Muslim interests.

  The collaboration was formed with the express purpose of defeating PH in the next general election.

  Meanwhile, Ilham Centre said PH in its entirety failed to manage the perception war in both the digital and conventional mediums, adding that the ruling coalition was unable to provide factual responses that could convince its audience.

  “Despite so, PH still has time and advantage if serious attention is given to Malay-Muslim issues effectively while recovering the economy successfully as stipulated in the country’s long term economic policy direction based on Shared Prosperity Vision 2021-2030,” it said.

 22. Mana gi Anon anak tikus yg merasa diri gajah
  Silap org le, dgn cgu Kejora dia cuba nk terjah
  Udah terduduk Anon pnyamun tu Kejora tujah
  Kini terus dia lesap hilang, tiada kelibat wajah

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 23. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Hri Msia yg lps..Kejora spt dpt penawar derita
  Dpd Irah pujaan, cg Kejora trima, coretan tinta
  Irah ttp juga mgutus wrkh..wlu Kejora tk pinta
  16/9/19, 2:20pm tibanya wrkh dr si dara jelita
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. MUNIRAH MARYONO

   Salam Sr Abg,
   Slmt Hari Msia
   Sjhtre utk ngre,doa irh n gng kt sni

   em irh ntai2 pst blg ni trdhlu
   Irh dh tahu rhsia abg
   Dh bce ntri en. frz
   ikt pgmtn psiko Irh,en frz tu brckp bnr
   mboi,dlu abg ade mkwe cntk,dr mas kckn btsh/ibn
   ape krgnye dgn cgu abg yg hdsome ni
   dh x de jdh,bt cam na, kan abg

   btl ckp abg,irh bsy sgt
   fnl yr kta kan

   abg,klau mkn bbr asyra jgn lpa kn irah ye
   dh 4 thn irh x mkn bbr tu
   dlu kt JB ,slalu sdre ksi
   kt sni asyk2 pzza je ha ha

   dh dkt tgh mlm
   irh nk spkn tgsn

   jumpa lgi,

   irh US

   Reply

   16 September 2019 2:20 pm

   1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kasihan rasa cg Kejora kat Irah di luar negara
    Mendengar rintihan Irah, hati ini bersedih lara
    Dah 4 thn lama nya, Irah tak mkn bbur Asyura
    Asyik makan pizza saja dia..sbg bahan selera
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
     Tk sngka nak dpt wrkh dr Irah yg jauh di mata
     Rasa gembira di hati tak tau camne nak cerita
     Gembira tu, bukan je kerna dari Irah dpt berita
     Tapi ‘abg cgu yg handsome ni’, itu yg Irah kata
     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

     💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
     💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 24. BAPAK&BAPOK SKANDAL TERSELAMAT DARI PENJARA KERANA MENANG PRU-14…. PAKATAN HARAM TAK AKAN APA2 KAN MEREKA KERANA MEREKA SEMUA PENYAMUN DAN GANGSTERS……..

  The Reason Malay Professors Are Called “Professor Kangkong”
  ……

  The fact that Mahathir, Daim and Anwar escaped punishment is not because they are innocent. It is because Pakatan Harapan is abusing its power by NOT taking any action against Mahathir, Daim and Anwar — after promising to do so before GE14….

  I have met many Malay PhD, or those who were doing their PhD, and I have to admit I was not impressed with most of them (I am tempted to say “all of them”). These people lack the right “criteria” to qualify for their PhD.

  These Malay PhD prove you can take the Malay out of the kampung but you cannot take the kampung out of the Malay.

  Take Prof Dr Mohd Tajuddin Mohd Rasdi as one example. He said, “The Umno-PAS alliance is good simply because these two parties have been sleeping together outside of wedlock for several years already and now they have decided to make themselves an ‘honest’ and ‘halal’ union.” (READ MORE HERE)

  To Dr Tajuddin, an electoral pact translates to “sleeping together out of wedlock”.

  Dr Tajuddin is supposedly a professor of architecture so maybe he should stick to designing public toilets because clearly political philosophy is NOT his forte (and before anyone questions my credentials, the answer is yes, I did take a ‘political philosophy’ course in Oxford — plus ‘philosophy of religion’, ‘world religions’, ‘age of revolutions’, ‘English civil war’, ‘the decline of the Roman Empire’, ‘Napoleon’, etc.).

  No doubt Dr Tajuddin was trying to insult PAS and Umno by referring to their cooperation as “sleeping together outside of wedlock”. At least Dr Tajuddin was kind enough to not refer to the Umno-PAS cooperation as Semburit.

  Anyway, I would suggest Dr Tajuddin buy and read Jonathan Wolfe’s book “An Introduction to Political Philosophy” published by Oxford University. Then maybe he will be more professional in his next article, befitting someone who is supposed to be a ‘professor’ and ‘doctor’.

  Dr Tajuddin also said, “These two have been using the same race and religion strategy for so long.”

  But then that is politics. Has Dr Tajuddin not heard of the Irish vote, the Jewish vote, the Black vote, the Muslim vote, the Catholic vote, and so on? In US politics, supposedly the most democratic country in the world, voting is along racial and religious lines. Hence political campaigns are also along racial and religious lines.

  Dr Tajuddin definitely needs to brush up on his political philosophy. In fact, if you want to win the US Presidency, you need to show you are Israel-friendly or else you will not win the Jewish vote. Are you telling me Dr Tajuddin does not know this?

  “Zahid and Najib are two leaders who have been accused of massive corruption and if their cases are speeded up and they are found guilty, then PAS and Umno will be shouldering what the Malays called ‘memikul biawak hidup’,” Dr Tajuddin gleefully added.

  Come on! Did Lim Kit Siang and DAP not say that Tun Dr Mahathir Mohamad, Tun Daim Zainuddin, Anwar Ibrahim, Rafidah Aziz, Muhyiddin Yassin, etc., are crooks who robbed Malaysian taxpayers of an estimated RM200 billion?

  Lim Kit Siang and DAP said that once Pakatan is in power they are going to arrest all the Umno crooks (who are now in PKR and PPBM) and send them to jail.

  Ahmad Zahid Hamidi and Najib Tun Razak may be facing trial. But they have not been convicted of any crime yet. Anwar Ibrahim has, three times. The fact that Anwar has been pardoned (for just one of the three convictions) does not make him a non-ex-convict. Anwar is still an ex-convict. So why talk about two people who have not been convicted and ignore the person who has been convicted three times?

  And did Kit Siang not accuse Anwar of collaborating with Mahathir and Daim in the RM31.5 billion Bank Negara Forex scandal, which would be worth RM60 billion today? It was Kit Siang who demanded the RCI (which was held) and it was Kit Siang who demanded that Mahathir, Daim and Anwar be punished.

  The fact that Mahathir, Daim and Anwar escaped punishment is not because they are innocent. It is because Pakatan Harapan is abusing its power by NOT taking any action against Mahathir, Daim and Anwar — after promising to do so before GE14.

  So, come on, Dr Tajuddin, Mister Professor-Doctor. Janganlah bagi malu Melayu. This is what they mean by “professor kangkong”. And was it not you who condemned the academicians of Malaysian universities? Using you as the yardstick, you are right when you said nasty things about the VCs of Malaysian universities.

  Rpk

 25. BAGAIMANA NAK KUMPULKAN SEMULA HARTA YANG DIJARAH PH PENYAMUN TARBUS……

  Forum Cabaran Dasar Ekonomi Baru Di Era Malaysia Baru
  ……..

  Biro Komunikasi Strategik Puteri Umno Malaysia mempelawa anda untuk menghadiri forum ‘Ekonomi Orang Melayu Di Era Malaysia Baru’.

  Forum ini akan membincangkan isu-isu ekonomi orang melayu dan juga cara untuk menyelesaikannya.

  Barisan panel yang hadir bersama untuk membincangkan isu ini adalah :-

  Ybhg. Tan Sri Dato Seri Abdul Khalid Ibrahim (Mantan Menteri Besar Selangor)

  YBhg. Datuk Seri Johari Abdul Ghani (Bekas Menteri Kewangan Malaysia)

  YBhg. Dato’ Seri Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar (Menteri Besar Terengganu)

  Butiran forum ini adalah seperti yang berikut :-

  Tarikh : 21hb September 2019 (Sabtu)
  Masa : 3.00 petang
  Tempat : Dewan Tun Hussein Onn,
  Aras 2, PWTC,
  Kuala Lumpur

  Kehadiran anda sangat dialu-alukan untuk bertukar pendapat dan mendapat idea memperkasakan ekonomi orang melayu.

  TEMPAT ADALAH TERHAD

  Kepada yang berminat untuk hadir boleh isikan maklumat anda di link borang di bawah.

  #melayubangkit #ekonomiorangmelayu

  https://forms.gle/gsYAoTZbmPVg7Vgb9

 26. TUN M,DAH SELAMAKAN NEGARA

  KAU MASIH LAGI JADI LEMBU!

  BUKAN MASA NAK MEROYAN PASAL KALAH PRU-14

  KAU BODOH SEBODOHNYA…SIANG MALAM DI BLOG ANTI PM NIH

  KAU INGAT PARTI KAU BOLEH MENANG DENGAN BEKALAN SIFAT BODOH KAU

  KEMPEN KEPALA BAPAK KAU KE?

 27. 💐 KEJORA TONGGENG!ko kasi bungerrrr ni pada MVSA dAn nBR!!!!

 28. PROF SEKALIPUN KALAU SOKONG PH JADI BODOH………

  To Dr Tajuddin Rasdi: 1+1=3, Not 1+1=2………….

  The good professor is unable to see the big picture

  Prof Dr Mohd Tajuddin Mohd Rasdi says Umno+PAS=Racism. Today, I am going to lecture the good professor on a subject called realpolitik, something they do not teach you in a school of architecture.

  In doing a political analysis, one needs to see the forest for the trees or must be able to see the big picture. Greek philosophers such as Plato were actually opposed to democracy, which was a Greek invention, because democracy is not fair and offers you no justice. Democracy, argued Plato, is the tyranny of the majority.

  Another philosopher, John Stuart Mill, in his 1859 book ‘On Liberty’, argued that the tyranny of the majority (or tyranny of the masses) is an inherent weakness of majority rule in which the majority of an electorate can and does place its own interests above and at the expense of those in the minority. This results in oppression of minority groups comparable to that of a tyrant or despot.

  Note that part: “an inherent weakness of majority rule in which the majority of an electorate can and does place its own interests above and at the expense of those in the minority.” So, can the “minorities” please stop complaining? You want democracy you got democracy. Now live with it!

  Thomas Jefferson, one of the authors of the American Constitution, expressed more or less the same thing when he said that pure direct democracy by the majority to elect a demagogue who, rather than work for the benefit of all citizens, set out to either harm those in the minority or work only for those of the upper echelon or population centres.

  If this had happened in 2018 instead of 2019, Barisan Nasional+PAS would be the government today
  Against that backdrop, you need to see what the Umno-PAS cooperation is all about.

  In the last general election, Barisan Nasional won 79 parliament seats while Pakatan Harapan won 113. PAS, on the other hand, won only 18, with 12 won by others. Total: 222 parliament seats.

  Now, in arithmetic, 1+1=2. In politics, 1+1=3.

  If Barisan Nasional and PAS had cooperated in the last general election in May 2018, the total they would have won is NOT 79 (for Barisan Nasional) plus 18 (for PAS) to give them a total of 97. It would have been 79+18+30 to give them a total of 127. And that means Pakatan Harapan would have won only 83 seats and not 113.

  Why would it have been 79+18+30 and not 79+18? Any PhD worth his salt would be able to figure that one out very easily.

  So, with Barisan Nasional and PAS winning 127 seats versus Pakatan Harapan’s only 83, who do you think would be the government today?

  Hence Prof Dr Mohd Tajuddin Mohd Rasdi’s formula that Umno+PAS=Racism is wrong. It is Umno+PAS=Win-Win. So, remember, 1+1 does not always equal 2. Sometimes 1+1 can equal 3. And in the Umno+PAS equation, 1+1=3.

  But then what about the minorities? Minorities! Read what Plato, Jefferson and Mill said.

 29. BAPOK SKANDAL TELAH DAN AKAN LAKUKAN KONSPIRASI SUPAYA BAPAK SKANDAL SEGERA LEPASKAN JAWATAN PM…..DI BELAKANG BAPOK ADA SOKONGAN PADU CINA INDIA……SETAKAT INI PERANGKAP
  SUPAYA MAJORITY MELAYU BENCI BAPAK BELUM MENGENA…

  Anwar Getting Ready To Fight For PM’s Post, Says Analyst…….

  A political analyst has voiced a belief that PKR president Anwar Ibrahim is getting ready to fight for the prime minister’s post instead of waiting for Dr Mahathir Mohamad to hand it to him.
  (FMT) – Azmi Hassan of Universiti Teknologi Malaysia said this was indicated in a Bloomberg interview yesterday in which Anwar said he expected to take over from Mahathir by 2020.

  He also said the endorsement Anwar received on Tuesday from former federal minister Salleh Said Keruak and former Dewan Rakyat speaker Pandikar Amin Mulia was an indication of things to come.

  “The battle lines will be made clearer after this as Anwar will need to know who his real supporters and enemies are,” he told FMT.

  Under an agreement struck by Pakatan Harapan (PH) leaders, Mahathir is to hand over power to Anwar on an unspecified date. Mahathir has repeatedly said he will keep his promise once the country is “on an even keel”.

  Azmi said the PKR president would need to show he had the backing of most MPs before going all out to claim his prize, and the expressions of support from Salleh and Pandikar were probably a means of getting the ball rolling.

  Noting that Anwar dismissed the possibility of having any rival for the PM’s post during the Bloomberg interview, Azmi said this was to send out the message that he was undoubtedly Mahathir’s successor and to put on notice that his waiting period of two years was not negotiable.

  The two-year period ends in May 2020.

  Azmi predicted that pressure would be piled on Mahathir in the coming months.

  “I don’t think Anwar’s camp will accept ambiguous answers now that he has mentioned a specific time frame,” he said.

  In recent weeks, Mahathir has come under criticism from the opposition as well as quarters in PH over issues ranging from the sale of government assets to his defence of controversial preacher Dr Zakir Naik.

  The latest developments, Azmi said, would also put immense pressure on PH and risk dividing the coalition into pro-Anwar and pro-Mahathir camps.

  James Chin of the University of Tasmania’s Asia Institute said he believed Anwar was warning off challengers to the prime minister’s post.

  He said the path to power would not be smooth for the PKR president because there were “many factors at play”, and he mentioned the cooperation between PAS and Umno as one of these.

  “If Umno and PAS can get the rural Malays to back them, Anwar will face a problem as many in PH believe only Mahathir can beat Umno and PAS in Malay areas,” he said.

 30. BUANG MASA KAU 3 ORANG MEROYAN NIH

  MASA TERBAIK MALAM JUMAAT NI, BACALAH YASIN DAN ZIKIR

  YANG KAU BERTIGA SEDANG MENYUMPAH SERANAH ORANG BUAT KEMENDE!!

  YANG SEKOR INGATKAN BETINA LEBIH DARI INGATKAN TUHAN

  BODOH SIAL!

  NASIB BAIK AKU SINGGAH KAT BLOK NI

  BOLEH JUGA NASIHATKAN KAU ORANG!

  TAK DAK ILMU KA KAU ORANG BERTIGA NIH?

  1. Wahai Anon pnyamun tua muka hitam kelabu
   Serupa dgn babi jer ko mari menyondol serbu
   Kta org tiada ilmu, tpi ko yg bodoh mcm lmbu
   Hrap maki caci, tapi hujah, abok kosong debu
   🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 31. TOKONG TAJA NAK KELABUKAN MATA MELAYU……UNTUNG KELING BAPAK SKANDAL KERALA NI JADI KETUA MELAYU YANG MUDAH LUPA…..SEBAT DAN JARAH RM400 BILLIONS ASET PUN MELAYU TAK KISAH…..

  Kongres Maruah Melayu: Penjualan yang belum selesai…….

  Kini terdedah rancangan PPBM untuk menyaingi samburan Perhimpunan Perpaduan Ummah pada September 13-14hb baru-baru ini.

  Pada Oktober 6hb, satu Kongress Maruah Melayu akan diadakan di Stadium Axiata Bukit Jalil.

  Lima jurusan hal-hal Melayu akan diperbincangkan; undang-undang, agama, bahasa, ekonomi dan pelajaran.

  Malam semalam ayahanda-ayahanda dengan penuh bertanjak telah diserahkan “hantaran belanja nikah kahwin”.

  Pegawai-pegawai serta pekerja-pekerja kerajaan dan penuntut-penuntut bakal dikerah untuk memenuhi stadium.

  Konon-kononnya ia perjumpaan suara-suara rakyat Melayu dan Islam yang ikhlas dan murni tanpa tangan-tangan politik.

  Rupa-rupanya tidak, ia telah dicemari dengan tangan-tangan politik yang kudakan ilmuwan dan para akademik untuk lalai berkongres ketika Melayu sedang ditekan.

  Pengerusinya pun mangkok hayun Dato Hamzah Zainuddin. Perbincangan di pejabat Bekas Pengerusi PWTC dan kroni Mahathir, Datok Yahya Jalil.

  Mungkin dia yang booking untuk PWTC bagi rancangan asal.

  Ahli-ahli dan pemimpin-pemimpin PPBM tidak dijemput. Konon tiada penglibatan politik. Auta sahaja…

  Resolusi dari tuntutan yang akan dibuat nampak macam permintaan rakyat. Konon tak macam #HPU914 yang merupakan perpaduan dua parti politik.

  Lepas Kongress, mereka nak berarak jumpa Tun Dr Mahathir. Mungkin sekali Mahathir akan hadhir untuk terima resolusi dan tuntutan mereka.

  Dia akan menerima dengan penuh drama dan syahdu. Ekoran itu, terus mereka mahu ambil tindakan untuk buang Lim Guan Eng.

  Entah bolehkah dilakukan?

  Mahathir pernah berkata DAP yang tentukan kedudukannya dan segala-galanya.

  Lim Kit Siang pun sudah kasi amaran. Rancangan DAP tidak boleh menyimpang.

  Jika betul Kongress ini diteruskan tanpa DAP bising, maknanya DAP yang beri izin dan biayai sekali. untuk lalaikan Melayu.

  Melayu-Melayu yang mudah lupa dan ditipu merayu-rayu kepada Mahathir.

  Janganlah berhenti dan kekallah hingga habis penggal. Hanya kamu sahaja yang upaya selamatkan bangsa.

  Walaupun sudah kena kencing, kami masih percaya kamu saja upaya tunaikan janji Manifesto.

  Niat baik kamu tidak tunjuk. Pencapaian mu banyak dan yang gagal, orang lain salah. Ketidak upayaan mu mengurus dan ketirisan ke poket mu tidak betul atau kami tutup mata.

  Selamatkanlah bangsa Melayu.

  Mahathir pun dengan teresak-esak membaca dengan penuh syahdu sajak baru tetapi maksud sebenarnya adalah yang dikarang DAP buatnya:
  Penjualan yang belum selesai!
  (pasca PH dapat kuasa)
  Sesungguhnya tidak ada yang lebih menyayat hati
  Dari melihat asset bangsaku dijarah
  Tidak ada yang lebih menyedihkan
  dari membiarkan bangsaku dihina
  Air mata tiada ertinya
  Sejarah silam tiada maknanya
  Sekiranya bangsa tercinta terpinggir
  Dipersenda dan dilupakan
  Bukan kecil langkah wira bangsa
  Para pejuang kemerdekaan
  Bagi menegakkan kemuliaan
  Dan darjat bangsa
  Selangkah bererti mara
  Mengharung sejuta dugaan
  Biarkan bertatih
  asalkan langkah itu yakin dan cermat
  bagi memastikan negara
  merdeka dan golongan terpilih itu selalu terpelihara
  Bagi lain-lainya air mata sengsara
  mengiringi setiap langkah eksesais kroni kita
  Tugas sekarang bukan sukar
  Kerana menjual pasca kemajuan tercapai
  Rupanya jauh senang dari bermandi
  Keringat dan darah untuk mengadakannya
  Lagi pula apalah ertinya Malaysia Bahru
  Kalau bangsaku asyik dibodohkan
  Dan terus dihina olehku,
  Mengangguk dan membenarkan,
  Kerana sekalipun bangganya negara
  kerana makmur dan mewahnya
  Kroniku masih memfaraid
  dan meminta-minta di negaranya sendiri
  Bukankah keangkuhkan dan obsessi
  Menghina dan menjatuhkan Bangsa sendiri
  Diwayangkan sebagai ‘Meneruskan perjuangan’
  Kedudukan Bangsa kita sebelum ini
  Kerana rupanya selain memerdekakan,
  Mengisi kemerdekaan jauh lebih sengsara
  Bangsaku bukan kecil hati dan jiwanya
  Bukankah sejak zaman berzaman
  Mereka menjadi pelaut, pengembara
  Malah penakluk terkemuka?
  Bukankah mereka sudah mengembangkan sayap
  Menjadi pedagang dan peniaga
  Selain menjadi ulama dan ilmuwan terbilang?
  Bukankah bangsaku pernah mengharung
  Samudera menjajah dunia yang tak dikenal
  Bukankah mereka pernah menjadi wira serantau
  Yang tidak mengenal erti takut dan kematian?
  Tugas kita belum selesai rupanya
  Bagi menjarah kepentingan dan asset bangsa
  kerana hanya kroni yang berjaya
  akan sentiasa dihormati
  Rupanya masih jauh dan berliku jalan kita
  Bukan sekadar mengayakan kengkawan dan mengisi jong-jong mereka
  tetapi mengangkat darjat dan kemuliaan palsu yang cuba didustakan sebagai buat selama-lamanya
  Hari ini, jalan ini pasti semakin berliku
  Kerana masa depan belum menjanjikan syurga
  Bagi mereka yang kita lemahkan dengan sengaja
  Dan kita andaikan mudah kecewa
  Kepada golongan terpilih dan kroni ketat
  Tetapi syurga dijanjikan sementaraSelagi ada masa untuk menjarah dan melipat
  Perjuangan kita belum selesai
  Kerana hanya yang cekal dan tabah
  Dapat membina mercu tanda
  Kroniku yang berjaya.
  (Adapatasi dari ciptaan asal bertarikh 4 Mei 1996)

  Poodah Mahathir keling Kerala!

  Janganlah nak temberang. Ini adalah alasan akhir kamu untuk kekal sebagai Perdana Menteri.

  Hanya Syed Hasan, Setiausaha Agong Perkasa yang buta hati dan konon baik sangka masih kata sajak berlainan maksudnya.

  Berilah pada Samurai terakhir. Lama dia tunggu….

  Bunuh diri nanti.

  Wow! Terjual negara dek Mahathir, Anwar dan Daim (MAD)

  H

  1. WOI MVSA PENYOKONG KEPALA BAPAK!

   MEROYAN NAMPAK! BUANG MASA SI LEMBU PENYEMBAH PARTI POLITIK NI!

   BAHASA MACAM SIAL!

   bodoh KAU SEBODOH NYA

   BUANG MASA ,SAPA PON TAK BACA KAU PUNYA KOMEN!

   CEHHHH

   1. TUN M,DAH SELAMAKAN NEGARA

    KAU MASIH LAGI JADI LEMBU!

    BUKAN MASA NAK MEROYAN PASAL KALAH PRU-14

    KAU BODOH SEBODOHNYA…SIANG MALAM DI BLOG ANTI PM NIH

    KAU INGAT PARTI KAU BOLEH MENANG DENGAN BEKALAN SIFAT BODOH KAU

    KEMPEN KEPALA BAPAK KAU KE?

 32. Irah,

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Rsanya kat US sana tu, wktu subuh dh masuk
  Abg ini macm biasa ler kat kg, sbb cuti besok
  Terlalu rindukan Irah..terasa, spt hati tertusuk
  Di hati ini, duri2 rindu menikam rata2 pelusuk
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. Tusok konon,ko tusok ja jubo MVSA dan NBR

   tUSOK jaNgan TAK tusok!CaM na MVSA dAn Nbr

   setuju ????????????????????????????????

   💐 KEJORA TONGGENG!ko kasi bungerrrr ni pada MVSA dAn nBR

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

   KAH KAH BARU KAMU BERTIGA TERASA DENGAN PENANGAN AKU,
   JANGAN LARI WOI,AKU CYBERR TROPER TERBAIK PH DAH DATANG
   KAMU BERTIGA MANGSA RATAHAN KU!!!

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

   1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhangan lopa\\\\\
    ???????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    jangan lopa pake KONDOM!

    jangan lari MVSA dan NBR, KEJORA SUDAH STIM MINYAK!

    KALU PAKE MINYAK BABI, LICIN SIKIT

    INI TIGA EKOR TENTERA DAJJAL SEMBELIT SEMBURIT

    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhangan lopa\\\\\
    ???????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

    1. Pigi dah Anon 9:55 pm, ssau sawan taik kuda
     Tak usah nak tunjuk bengkeng mndabik dada
     Gebang jer lebat, tapi bukti, abok pun tak ada!
     Dpd layan kau, lbh baik dgn Irah..aku brcanda

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

     1. KAHHHH KAHHHHHH KAHHHHHHHHHHH

      KAU SETAN MALAM JUMAAT KA?

      ATAU SETAN BODOH SESAT? SAPPPA YANG MAU KAN KAU?
      PEREMPUAN MANA YANG GILAKAN KAU TU ?PERASAN SITUA KEDI INI!

      KAH KAHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

      1. Anon 10:35 pm,

       👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊👊
       Woi..Anon ssau sewel prngai mcm penyamun
       Ko risau ye, blog ini geng Umno/Pas kerumun
       Langsung ko tak de hujah, hanya maki hamun
       Lbh baik, ko jolok lobang jubo ko tu dgn timun
       🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕

       😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

       1. WAHAI KEJORA SIBAPOK KEDI!

        PERGI KAU BACA AL-QURAN!

        BUKAN MENCAROT PADA MALAM-MALAM MULIA NI!

        ADA FAHAM!

        KAU INGAT AKU TAK TAHU SIAPA KAU KE?

        SEJARAH HOMOSEX KAU?

        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

        1. Wahai Anon penyamun hati bngkai jiwa parah
         Ternyata yg kau dah teruk sesat & hilang arah
         Itu bkn hmosex tapi pantun ajar Macy pnjarah
         Telah pun ku jelaskan semua nya kepada Irah

         😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
         Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 33. NAK DATANG KENA DAPAT RESTU TOKONG BABI DULU……KESIAN BETUL KAT MELAYU UNDI PH….HARAPKAN SUSU DIBALAS TUBA…..LAIN KALI JANGAN BERTOLAK ANSUR LAGI DGN KAFIRUN MUNAFIQUN….NANTI ANDA DITOLAK TANPA ANSUR….

  Penduduk Kg Kedondong kecewa Adun tak jenguk lepas perobohan
  Fadhli Sulaiman ……

  Penduduk Kampung Kedondong di Sungai Buloh kecewa kerana wakil rakyat kawasan mereka tidak turun padang melihat keadaan perobohan rumah di kawasan itu.

  Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Kampung Kedondong, Paya Jaras Azroy Abdul Manaf berkata, kali terakhir Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Paya Jaras Mohd Khairuddin Othman hadir berjumpa penduduk adalah pada awal bulan lalu.

  “Pada 3 hari bulan Ogos (Khairuddin turun padang), itupun bukan sebab perobohan. Waktu dia tawarkan Rumah Selangorku. Itu saja,’’ katanya kepada Malaysiakini ketika ditanya kali terakhir dia beliau berjumpa dengan Khairuddin.

  Azroy berkata, Khairuddin sewajarnya datang berjumpa dan mendengar rintihan penduduk walaupun rumah yang diroboh dibina atas tanah kerajaan.

  ‘’Walaupun mereka duduk di atas tanah kerajaan, sekurang-kurangnya Khairuddin datang beri penjelasan dan jawapan yang konkrit untuk masyarakat.

  ‘’Mereka di tanah kerajaan dan mereka sedia berpindah,’’ katanya.

  Tambah Azroy, penduduk mengharapkan bantuan Khairuddin yang juga exco kerajaan negeri Selangor.

  ‘’Kami harap sangat bantuan dari beliau tapi beliau tak bantu kami. Kami mengharapkan YB kerana (beliau) exco kerajaan negeri,” katanya.

  Sementara itu, ketika dihubungi, Khairuddin berkata, dia akan meminta pejabat daerah dan Pihak Berkuasa Tempatan untuk melihat keadaan penduduk kampung yang terjejas akibat perobohan yang dilakukan.

  ‘’Tak apa. Saya akan minta pejabat daerah dan PBT untuk tengok satu kampung di situ untuk lihat bagaimana cara kita nak bantu.

  ‘’Ada dalam kalangan mereka yang datang kita (kerajaan) cuba bantu. Tetapi ramai yang memilih untuk pilih demonstrasi dan tak nak berbincang.

  ‘’Itulah masalahnya,’’ katanya kepada Malaysiakini.

  Semalam, lebih 30 buah rumah di Kampung Kedondong, Paya Jaras yang dibina di atas tanah rizab milik kerajaan Selangor dirobohkan bagi meneruskan projek meluaskan sungai di tepi kawasan perumahan.

  Projek meluaskan sungai tersebut sudah lama dijalankan namun terpaksa ditangguh beberapa kali atas rayuan dari penduduk kampung.

  Notis penangguhan perobohan terakhir diberikan pada 4 September lalu oleh Ahli Parlimen Sungai Buloh Sivarasa Rasiah bersama Adun, serta pejabat tanah wakil daripada menteri besar Selangor.

  Penangguhan tersebut berkuatkuasa pada 5 September hingga 16 September 2019 namun, Azroy mendakwa notis perobohan tidak diberikan kepada penduduk sebelum perobohan yang dilakukan semalam.

  Azroy berkata, penduduk di kawasan berkenaan berharap tempoh pengangguhan diberikan lebih lama.

  “Kami dah cakap daripada awal kami sebagai penduduk tidak menghalang pembangunan. Kami cuma minta tempoh penangguhan.

  ‘’Mereka nak roboh, silakan roboh. Cuma penangguhan yang kami minta sebagai hak kemanusiaan,’’ katanya.

  Semalam, Khairuddin dilaporkan berkata prosedur perobohan di kawasan itu ditetapkan dengan penyerahan notis awal kepada penduduk terlibat.

  Katanya, penduduk terlibat telah menerima notis pertama sejak tahun 2015.

  Tawaran rumah Rumah Selangorku tanpa perlu menunggu giliran juga diberikan pada mereka melalui surat 2 Ogos lalu, katanya lagi.

  Mohd Khairuddin juga berkata, notis perobohan dikeluarkan beberapa hari kemudian dengan tempoh selama 30 hari supaya penduduk mencari rumah sewa lain.

  1. KAU AMEK TOKONG BABI TU,TAROH ATAS KEPALA KAU BODOH!

   MELAYU BODOH!LANGSONG KAU TAK HARGAI PERJUANGAN MENYELAMATKAN NEGARA!

   KAU TAK HARGAI LANSONG INSAN-INSAN YANG BERKORBAN UNTUK SELAMATKAN NEGARA DARI TERJUAL TERUS KEPADA CHINA KOMUNIS!

   MANA AKAL KAMU WAHAI MVSA?

   YANG KAU TAHU MENANAM SIFIT BENCI SESAMA MELAYU YANG BUKAN DARI PUAK KAMU!

   BODOH KAU SEBODOH BODOHNYA!

   KAU INSAN SIAL YANG DIANUGERAHKAN BAKAT MENULIS OLEH ILHAM DARI SYAITAN! BODOH KAU MENGGUNAKAN PANCAINDERA ANUGERAH TUHAN UNTUK MENGHINA DAN MEMPERSENDA SESAMA MELAYU SEISLAM.

   SIFAT ASSOBIYAH KAU TERLALU HEBAT!

   KAU TERGOLONG DALAM KALANGAN MANUSIA MUNAFIK!

   PEMBAWA SIAL KEPADA BANGSA SENDIRI!

 34. Inilah hasil perjuangan Madey yang rosakkan parti Melayu. Asal Umno ialah NASIONALISME. Madey angkut RASISME, NEPOTISME da KRONISME jadi budaya parti. Akhirnya bila sudah kena tendang buat BERSATU harap Melayu tertarik dengan auranya. Tapi aura Madey sudah malap. Jaga Rakyat jadi mimpi ngeri puak Madey. Sekarang budaya yang sama Madey bawa kembali tetapi bawah Bersatu. Rosaklah parti kau Madey…

  Madey bukan pejuang nasionalisme tulen. Bersatu akhirnya akan kekal sebagai UMNO Madey yang bawa kurap dan sopak daripada induknya. Macam ALIEN yang beranak dalam perut orang dan rosak pula tempat yang dia dilahirkan iaitu Malaysia! Nyah kau Madey sementara orang mahu kenang jasamu jatuhkan Kleptokrat Dunia! Kahkahkah!

 35. KENAPA KAFIR HARBI BEGITU BERIA2 BENAR NAK KRISTIAN KAN SISTEM PENDIDIKAN NEGARA……SEDANGKAN KRISTIAN BARU 9% POPULASI MEREKA….ELOKLAH D4P BERAMBUS DARI TANAH MELAYU…..

  DAP Kristianisasi? DR Ahmad Sanusi Ulas Dr Kamarul…
  …….

  Adakah DAP mendukung Kristianisasi? DR AHMAD SANUSI AZMI
  ADA benarnya juga persoalan yang dilontarkan oleh Dr Kamarul Yusuf. Dalam forum bertajuk “Naratif Malaysia Baharu” (New Malaysia Narrative) di Mega Chinese Methodist Church pada 14 September 2019 yang lalu, Dr Lee Kam Hing dari New Era College mempersoal buku teks sejarah yang diguna pakai di sekolah dan di universiti sekarang dan mencadangkan agar diubah kerana:
  (a) Ia terlalu mengutamakan Islam di mana 5 daripada 10 bab dalam buku teks Sejarah Dunia Tingkatan 4 didakwa menyentuh mengenai sejarah Islam dan hanya 3 daripadanya yang menyentuh mengenai sejarah dunia.
  (b) Sebahagian daripada tenaga penting yang mencorakkan sejarah masa lalu dan sejarah sekarang telah ditiadakan, diubahsuai atau ditukar bagi menjadikannya selari dengan sejarah kedominanan Melayu Islam, di mana naratif sekarang memberikan terlalu sedikit perhatian kepada kehadiran dan peranan bukan Melayu.
  Mengikut Dr Lee Kam Hing, satu perkara yang sangat perlu dimasukkan dalam buku teks sejarah yang diguna pakai di sekolah dan di universiti sekarang adalah sejarah Kristian kerana:
  (a)Kehadiran Kristian adalah satu bahagian penting daripada sejarah negara, khususnya sejarah Bumiputera Kristian.
  (b) Orang Kristian telah berada di Melaka sejak dari abad ke-15 sebelum kedatangan Portugis lagi.
  (c) Orang Melayu telah lama menerima Kristian di mana Munsyi Abdullah adalah dianggap umum sebagai bapa kepada Melayu Kristian moden.
  (b) Orang Kristian adalah sarjana peradaban Melayu.
  Lebih menarik, pemberi ucapan utama dan pemberi ucapan penutup kepada forum “Naratif Malaysia Baharu” di Mega Chinese Methodist Church ini adalah dua pemimpin kerajaan dari DAP, iaitu Steven Sim Chee Keong yang merupakan Ahli Parlimen Bukit Mertajam dan Michelle Ng Mei Sze yang merupakan ADUN Subang Jaya.
  Steven Sim, yang juga merupakan Timbalan Menteri Belia dan Sukan, bercakap panjang lebar mengenai betapa indahnya “the Kingdom of God” dan mengenai betapa “the Kingdom of God” adalah satu misi yang tidak dapat dihalang.
  Apabila forum ini dikritik oleh pelbagai pihak, Steven Lim DAP berkata bahawa ia adalah forum untuk warga Kristian sahaja. Ingatkah kita bagaimana pemerkasaan RUU355 yang hanya melibatkan orang Islam sahaja mendapat tentangan DAP dan persatuan Gereja?
  Mengapa apabila orang Islam memperjuangkan hak beragama mereka yang disokong oleh perlembagaan mendapat penentangan hebat dari DAP? Apakah DAP menyokong misi the Kingdom of God seperti anjuran Kristian tersebut?
  Sedarkah DAP bahawa Majlis Agama Islam Selangor pernah mengeluarkan satu risalah khas berhubung agenda Kristianisasi yang giat dijalankan di negara ini? Sila baca laporan MAIS:
  http://www.mais.gov.my/info-mais/informasi/penerbitan/muat-turun/34-buku-pendedahan-agenda-kristian-completed/file
  Semoga Allah memelihara kita semua.
  DR AHMAD SANUSI AZMI
  – HARAKAHDAILY 19/9/2019

 36. BN TAK DE LAH HINA DAN BANGSAT MACAM PH..PH SAMPAI JUAL SEMUA ASET NEGARA…SAMPAI JUAL NEGARA….BN BUAT ASET ….PH TUKANG JARAH…..

  Penyokong Tak Percaya PH Jarah Duit Petronas… Najib Lampirkan Bukti Dari Perbendaharaan Malaysia
  ……..

  Ekoran komen penyokong Pakatan Harapan (PH) yang tidak percaya kerajaan PH sedang menjarah syarikat Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS), bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak dalam Facebooknya memuatnaik fakta dan lampiran dari Perbendaharaan Malaysia.

  Katanya, selain pengumuman dividen dalam kenyataan kewangan tahunan PETRONAS, Perbendaharaan Malaysia dari Kementerian Kewangan juga mengeluarkan laporan kewangan yang membutirkan dividen yang diterima dari PETRONAS setiap suku tahun.

  “Suku keempat 2018: RM9 bilion. Suku keempat 2017: RM2 bilion (bawah Barisan Nasional (BN)
  https://www.treasury.gov.my/pdf/ekonomi/Q4-2018/Q4-2018.pdf (muka surat 7).

  “Suku pertama 2019: RM12 bilion. Suku pertama 2018: RM3 bilion (bawah BN)
  https://www.treasury.gov.my/pdf/ekonomi/Q1-2019/Q1-2019.pdf (muka surat 7).

  “Suku kedua 2019: RM14 bilion. Suku kedua 2018: RM5 bilion (bawah PH juga)
  https://www.treasury.gov.my/pdf/ekonomi/Q2-2019/Q2-2019.pdf (muka surat 7),” ujarnya.

  PH telah menjarah sebanyak RM82 bilion duit PETRONAS berbeza BN di zaman Najib, meninggalkan rizab untuk PETRONAS sebanyak RM174 bilion.

  Mengulas lanjut, Ahli Parlimen Pekan itu berkata ianya jelas bahawa dividen yang diambil oleh kerajaan PH dari PETRONAS bukan sahaja beberapa kali ganda lebih tinggi berbanding masa BN, malah semakin bertambah setiap suku tahun walaupun penjualan aset negara semakin rancak dan penambahan hutang negara semakin tinggi. – UMNO ONLINE

 37. Parok Bersatu PM Sementara 7 2/5 Madey kena dengan theoklepto gang punya penangan. Lingkup dah gaya Bersatu PRU15 nanti. Itulah kau Madey suka jaga Semburit dari jaga Rakyat. Kahkahkah!

 38. PENYATUAN FIR`UUN PAS DENGAN LANON UMNO

  Pas tempah mudarat cuba selamatkan Umno lemas

  Bekas aktivis Pas yang kini menyertai AMANAH, Mejar (B) Ustaz Hassan Deraman berpendapat tindakan Pas cuba menyelamatkan Umno yang semakin lemas selepas kehilangan kerajaan akan membawa mudarat besar kepada parti itu. “Saya tidak pernah percayakan Umno. Saya telah mengambil sikap menentang ketika Datuk Asri Muda membawa Pas bergabung dengan Umno dan menubuhkan Barisan Nasional (BN) pada awal 1970an dahulu. “Ketika itu, saya bertugas dalam tentera sebagai guru agama dan pergi berjumpa Tok Guru Nik Aziz untuk menzahirkn perasaan tidak setuju. Mejar (B) Ustaz Hassan Deraman “Tetapi oleh kerana menghormati beliau yang mengemukakan alasan-alasan yang munasabah saya hanya mendiamkan diri,” dipetik dari Mingguan Amanah.

 39. PENYATUAN FIR`UUN PAS DENGAN LANON UMNO

  Kemunculan AMANAH, katanya, amat tepat ketika Pas kini terheret dengan acuan politik Umno yang menyemarakkan ketaksuban bangsa dan mengapikan-apikan permusuhan dengan kaum lain sebagai kaedah mencari keuntungan politik. Berhubung sikap keras Pas terhadap DAP beliau terkejut kerana perkara itu adalah terbalik dengan sikap asal parti itu. “Ketika Tok Guru Nik Aziz masih ada, Pas begitu selesa mengambil langkah bekerjasama dengan DAP dan jelas parti itu mendapat pelbagai laba dari segi dakwah dan politik. “Tiba-tiba sekarang semata-mata untuk memuaskan nafsu politik Umno, parti itu menjadi pak turut untuk memborong segala permainan politik Umno yang menjadikan perkauman sebagai alat politik. “Sedangkan semua kita tahu akibat kejahatan politik Umnolah begitu banyak kepentingan orang Melayu dan Islam telah tergadai kepada pihak lain di negara ini,” tegas Mejar (B) Ustaz Hassan lagi.

 40. SELAMATKAN TANAH MELAYU DARI SKANDAL BAPAK DAN BAPOK……

  Rundingan Terus Masih Diperlukan – Dr Mahathir..,….

  PUTRAJAYA – Kerajaan tidak menafikan keperluan untuk mengadakan rundingan terus bagi beberapa perolehan atau pembelian, kata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

  Ia perlu ‘apabila sesuatu itu penting untuk tujuan tertentu’ misalnya dalam angkatan bersenjata.

  “Mereka (angkatan bersenjata) mengenal pasti peralatan tertentu dan jika peralatan tertentu itu berasal dari satu syarikat maka mereka boleh melakukan rundingan langsung.

  “Tetapi mereka mesti menyatakan sebab mengapa mereka ingin mengadakan rundingan terus dan mereka perlu mendapatkan kebenaran daripada Kementerian Kewangan,” katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Khas Kabinet Mengenai Anti Rasuah (JKKMAR), di sini, sebagaimana dilaporkan Bernama hari ini

  Ditanya mengenai surat yang tular mengenai projek pembinaan bernilai RM450 juta di Kota Bharu, Kelantan yang didakwa telah dianugerahkan melalui rundingan terus, Dr Mahathir menafikan ia merupakan projek rundingan langsung.

  “Tetapi anda telah melihat nota itu kerana ia telah tular. Anda telah melihat nota yang saya tulis – ia adalah penerusan projek yang telah diberikan kepada pihak ini. Sama ada rundingan langsung atau apa saja.”

  “Jadi apa yang saya katakan di situ, jika syarikat ini bersedia untuk mengurangkan kos dan jika ia adalah penerusan projek sebelumnya, saya fikir ia bukan rundingan langsung. Ia kerana syarikat itu sudahpun melaksanakannya, ia adalah kesinambungan,” kata beliau.

  Surat daripada kontraktor, PDM Builders Sdn Bhd kepada Dr Mahathir berhubung pembinaan Bangunan Gunasama Persekutuan di Tunjong, Kelantan telah menjadi tular. Surat itu turut mengandungi nota tulisan tangan Dr Mahathir.

  Nota itu menyatakan: “YB Menteri Kewangan, projek ini telah diberi kepada PDM Builders. Jika mereka dapat kurangkan kos, tender baru tidak perlu.”

  Surat itu juga menyatakan kontrak itu telah diluluskan oleh Kementerian Kewangan pada 20 April 2018 ‘secara tender terhad selektif’.

  Mengenai kritikan bahawa anaknya Datuk Seri Mukhriz Mahathir masih memiliki saham Opcom Holdings Bhd yang terlibat dalam projek kerajaan, Dr Mahathir berkata, “Saya tidak menandatangani apa-apa. Ada saya tandatangan apa-apa untuk mencadangkannya”

  Dr Mahathir berkata sepanjang pengetahuannya, Mukhriz telah melepaskan perniagaannya kerana beliau kini Menteri Besar Kedah.

  “Jadi jika anda memberi saya maklumat, saya akan bertanya kepadanya,” katanya.

 41. Cai2 sudah jadi spt musafir, yg terputus bekal
  Nak bgi komen pun tenggelam ujung pangkal
  Idea Mlyu PH mau brhimpun tu mmg dangkal
  Satu kerja yg tak manasabah & tak msuk akal
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 42. Mlyu PH nak brhmpun, satu prkra tk mnsabah
  Budin buat artikel ini, cai2 habis kalut gelabah
  Tk ada satu komen pun, yg cai bw persembah
  Tunggu apa lgi cai2, insaf le, bila nak berubah?
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 43. TENTERA ALMAHDI MESTI LENGKAPKAN DIRI DENGAN ILMU DAN AMAL ISLAMI….

  DAKWAH PERMULAAN DI ALAM MELAYU

  DAKWAH DI ALAM MELAYU…..

  Mekanisme perkembangan agama Islam ialah melalui dakwah secara hikmah. Pada zaman Khalifah Umar Ibn al-Khattab Islam tersebar ke serata kawasan tanahArab dan pada zaman Khalifah Uthman Ibn Affan sudah ada tentera laut yang dapat membuka seperti Pulau Cyprus.. Pada zamanUthman akhir abad ke 7M. hubungan antara kerajaan Islam dengan Sriwijaya di Sumatera telah berlaku. Kemudian jalan laut mulai diteroka dan terbuka ke timur, alternatif bagi Jalan Sutera ke negeri China.
  Pada zaman Kerajaan Abbasiyyah mulai abad ke 8 hubungan dagang melalui lautan menjadi aktif. Pedagang-pedagang Islam yang terdiri dari orangArab, Parsi dan pedagang-pedagang tempatan berlaku dengan pesat. Jalan laut adalah melalui Laut Merah, Hadhra al-Maut di Yaman, Parsi, Pantai Cromandal dan Gujerat, Ranir di India, Chittagong, Shahrul Nawi di Selatan Burma, Kepulauan Sumatera dan Srivijaya adalah laluan pedagang ke Patani, Pengkalan Cahaya, Kemboja dan Champa ke negeri China.
  Di dalam konteks Kerajaan Srivijaya yang pasti didatangi oleh pedagang-pedagang Islam tiada catatan yang jelas mengenai Islam di dalam kerjaan tersebut, walaupun sudah ada hubungan. Sebaliknya pengislaman di Sumatera diceritakan secara mitos dan legenda dan berlaku pada bahagian barat di pulau itu. Khususnya pada zaman kerajaan Samudera Pasai pada zaman pemerintahan Raja Merah Silu. Pendakwah seperti Faqir Muhammad telah datang berdakwah di Samudere Pasai dan mengislamkan penduduk di perpantaian Barat Sumatra,
  Secara mitos juga diceritakan di dalam Hikayat Raja-Raja Pasai bahawa Raja Merah Silu telah bermimpi menerima Islam dan keesokan menjadi realiti pendakwah mendarat membawa Islam. Raja Merah Silu menjadi Sultan di Pasai dengan gelaran Sultan Malikul Saleh. Pengislaman Malikul Salehmenandakan secara rasmi sebuah kerajaan di Sumatera menerima Islam. Pada masa ini kerajaan Srivijaya mengalami kelemahan. Antaranya diserang oleh kerajaan dati Jawa.
  Walau bagaimana pada masa ini rentetan keislaman berlaku di sepanjang pelabuhan di laut hingga ke China. Sezaman dengan kerajaan Pasai ialah Kerajaan Terengganu pada zaman Raja Mandalika bertempat di Kuala Berang yang bukti keislaman adalah sebagaimana tercatat pada Batu Bersrat Terengganu. Selari dengan perkembangan Islam di Pasai dan Terengganu, ialah di Jolo Filipina dan di Champa, Kamboja yang dijangka pendakwah yang datang ke sini pada peringkat permulaan adalah datangnya dari Parsi. Iniadalah kerana pengajaran Islam yang diterima penduduk adalah dari pendakwah Parsi. Kesan dapat dilihat pada kaedah-kaedah ibadat yang dilakukan. Kesan juga dapat dilihat pada gelaran politik seperti jawatan pemerintah dipanggil Norodom (Nuruddinm) dan nama-nama pemerintah sepertiHon Sun, berasal dari Hassan sebagaimana telah disebut terdapat legenda Siti Zubaidah Perang China yang berlaku di Champa negara Kamboja..
  Pertapakan permulaan yang merupakan rentetan pengislam di kepulauamn Melayu ini merupakan tapak-tapak bagi perkembangan dakwah keislaman di Alam Melayu. Peranan menyebarkan Islam seterusnya dilakukan oleh pemerintah dan pemimpin setempat.
  Perana n perniagaan dan dakwah adalah menjadi faktor penting bagi perkembangan Ilam di Alam Melayu. Penyebaran dakwah keislaman adalah secara damai dan tidak ada elemen peperangan berlaku bagi dakwah keislaman di Alam Melayu.
  Sekian.

  Dr Shafie Abu Bakar

 44. Begitu gah..Umno/Pas pnya prpduan ummah
  Di bngunan besar megah PWTC ia diterjemah
  Tapi Mlyu PH hanya kumpulan kecil yg lemah
  Padan je brhimpun kat Mt Sabu punya rumah
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 45. Umno/Pas brhimpun ikut arahan ayt al-Qur’an
  Terutama, dri srh Al-Hujurat dan srh Ali-‘Imran
  Mlyu PH nk brhmpun, ikut Jn Doe pnya ajaran
  Tapi, pnji htam ke bnde, PRK & Brstu brckaran
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

  1. Umno Pas bhmpon sebab di PRU14 alami kekalahan
   Jangan cuba nafikan, ini realiti dan bukanya khayalan!
   Hakikatnya Umno dengan PAS ikut perlakuan syaitan!
   Makin parah Melayu Islam bepecah itu dilaknat Tuhan

   1. juburgang 7:48 pm,

    Citer psal PRU-14, tk prlu lah juburgang ungkit
    Keadaan awk ini, dh spt anjing menyalak bukit
    Dgn dasar2 k’jaan PH, Mlyu kini, dh mkin sakit
    Mkin prah Mlyu brpch, camne tu, ce citer sikit?
    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 46. Prhmpnn Umno/Pas brkaitan hal wjib & sunat
  Berbaloi le ramai Mlyu dtg, berlelah dan penat
  Prhmpnn Mlyu PH setakat utk nk beri amanat
  Amanat ke bnder klu dgn bngsa belot khianat
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 47. Prhmpnn Umno/Pas demi Melyu & keislaman
  Dibuat di PWTC tmpt yng permai dan nyaman
  Prhmpnn Mlyu PH nanti DAP kata perkauman
  Kena dibuat di dewn Univ Tuaku Abd Rahman
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 48. Umno/Pas dh sinonim, dgn Mlyu punya idntiti
  Bila bergabung, ia akn mmbntuk satu majoriti
  Dlm PH..Mlyu hanya lah kecil ciput pnyu entiti
  Yg lbh ssuai dgn PH ialah, perhimpunan LGBT
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 49. Dgn himpunan Umno/Pas Mlyu dh rsa selesa
  Itu dh pun cukup..utk jadikan Melayu perkasa
  Apa yg PH nk buat, tk akan menambah perisa
  Ia hanya kerja yg akan mmbuang duit & masa
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 50. KENAPA PH DIAM PASAL WARGA HARAM….ADA AGENDA SULIT KE….

  Tubuh Segera RCI Tumpaskan Sindiket MyKad ‘Haram’
  ……….
  KUALA TERENGGANU, 18 September – Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Ahmad Amzad Hashim mendesak agar Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) ditubuhkan dengan segera bagi menyiasat siapakah dalang utama di sebalik sindiket penjualan kad pengenalan palsu (Mykad).

  “Dalam operasi yang dijalankan, dikatakan sejumlah 20 individu termasuklah pegawai Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) Pulau Pinang, ejen, orang tengah, penganjur dan pemilik kad pengenalan, sijil lahir serta pasport Malaysia secara ‘fraud’ telah ditahan.

  “Penubuhan RCI sangat diperlukan pada waktu ini memandangkan sindiket penjualan MyKad adalah suatu tragedi kepada negara serta melibatkan kepentingan awam,” katanya ketika dihubungi pemberita, di Kuala Terengganu, semalam.

  Tambahnya, Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mendedahkan kewujudan sindiket berkenaan dan kenyataan medianya turut memberikan indikasi bahawa ia belum ditumpaskan sepenuhnya.

  Amzad turut menjelaskan, pemberian MyKad kepada warganegara asing ini umpama bom jangka kepada penduduk tempatan.

  Menurutnya, sejak sekian lama, media melaporkan warga asing ini terlibat dengan pelbagai jenayah antaranya pemerdagangan manusia, sindiket judi atas talian, sindiket jual emas palsu dalam talian, penyeludupan dadah sehinggalah kepada sindiket pelacuran di premis-premis maksiat.

  “Banyak persoalan yang memerlukan kepada siasatan yang bebas daripada pengaruh politik. Rakyat mahu tahu apa motif utama MyKad ini diberikan secara besar-besaran? Berapakah jumlah sebenar yang telah dijual dan adakah mereka akan didaftarkan sebagai pengundi secara automatik pada pilihanraya akan datang?

  “Adakah ribuan MyKad yang diperoleh secara tidak sah ini hanya dikeluarkan di Pulau Pinang sahaja, bagaimana pula dengan negeri-negeri lain? Adakah lebih ramai pegawai Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) yang terlibat?” soalnya.

  Beliau juga merujuk peristiwa yang berlaku pada tahun 2008 yang mana terdapat cubaan seorang warga asing di Sabah yang telah menggunakan kad pengenalan diri palsu untuk memohon menjadi anggota tentera.

  Oleh itu, katanya, situasi tersebut dilihat sangat membimbangkan kerana melibatkan kedaulatan Malaysia dan mengancam keselamatan negara.

  “Paling mengejutkan adalah apabila Penolong Pengarah JPN Pulau Pinang, Mohd Faizul Ariffin dan lima lagi tertuduh yang kesemuanya rakyat tempatan telah ditangkap atas dakwaan terlibat dengan sindiket ini.

  “Sekiranya sindiket ini tidak terbongkar, bayangkan apa akan jadi kepada Pulau Pinang apabila individu ini dinaikkan pangkat kelak,” tegasnya.

  Menurut beliau lagi, tanpa suruhanjaya siasatan yang bebas, dikhuatiri penangkapan pegawai tinggi JPN itu hanyalah untuk menutup pengkhianat sebenar yang menyerahkan negara kepada yang tidak berhak.

  Amzad juga berharap agar pihak berkuasa dapat mengambil serius dalam menangani perkara berkenaan dengan segera.

 51. Himpunan ummah, utk bbskn Mlyu dr melarat
  Utk dpt, rahmat di dunia & juga, saham akhirat
  Himpunan umang2, utk heret Mlyu msuk jerat
  Tak payah buat ler, nnti yg dtg tak brapa kerat!
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 52. MARI KITA SELAMATKAN TANAH MELAYU DARI REGIME CHANGE KEPADA REPUBLIC ANARCHIST COMMUNIST ATHEIST COUNTRY…..

  Piagam Muafakat Nasional : Misi Selamatkan Malaysia
  ……..
  DUNGUN – Piagam Muafakat Nasional adalah satu ‘platform’ bagi misi untuk menyelamatkan Malaysia setelah rakyat melihat ketidakmampuan Pakatan Harapan(PH) untuk mentadbir negara dengan baik.

  Ketua Penerangan PAS Kawasan Dungun, Naraza Muda berkata, paling utama apabila komponen PH iaitu DAP begitu celupar, berani mengganggu dan mencabar terutama sekali perihal orang Islam di negara ini.

  “bila Institusi Diraja kita yang menjadi asas kemakmuran negara kita, Raja Perlembagaan disentuh, maka berlakulah kebangkitan di kalangan Melayu terutama sekali umat Islam di Malaysia,” jelasnya.

  Beliau menegaskan demikian ketika diminta mengulas piagam tersebut yang telah ditandatangani oleh dua parti terbesar orang Melayu iaitu PAS dan Umno, sabtu lalu di Pusat Dagangan Dunia Putra(PWTC) pada Isnin, 16 September.

  Menurutnya, sehingga hari ini, mereka gagal membuktikan kesalahan dan segala pertuduhan kepada bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

  “Seperti Isu 1MDB yang menjadi cetusan kemarahan semarak gerakan menjatuhkan Umno dan Barisan Nasional (BN) waktu itu.

  “Dalam masa yang sama, mereka gagal untuk menunaikan manifesto yang mereka janjikan seperti nak hapuskan tol, nak menurunkan harga minyak sehingga RM1.50,” ujar beliau.

  Justeru itu, katanya lagi, walaupun sebangsa, seagama tetapi prinsip perjuangan agak berbeza.

  “Tapi demi menyelamatkan negara kerjasama ini kita terjemahkan menjadi satu gerakan kita selamatkan Malaysia,” tambah Naraza lagi.

 53. Umno/Pas brgbung..Melayu2 pndrhaka pucat
  Kini, depa dah jadi mcm beruk, trloncat-loncat
  Idea mahu tiru Umno/Pas tu spt akal terencat
  Ush dibuat le, nnti DAP potong kaki..PH cacat
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 54. Irah,

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Biarlah abg berterus terang, dgn dinda ku Irah
  Dlm diri abg ini, mngalir hngt Mlyu pnya darah
  Berjuang mmbela Mlyu, pnuh tnaga abg kerah
  Di hrp dgn pndirian abg ini, Irah tidak le marah
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 55. BERSAMA D4P ADA NEW WORLD ORDER….BERSAMA PARTI MATA SATU ADA DAJJAL……

  PAS tidak sedia bersama PH selagi ada DAP
  …….
  KUALA NERUS: PAS menolak kerjasama dengan PH selagi ada bersama komponen itu DAP, yang secara jelas menolak perjuangan Islam yang dibawa oleh PAS.

  Pesuruhjaya PAS Terengganu, Senator Dato’ Husain Awang menegaskan, PAS menolak PH kerana pakatan itu menolak Islam yang diperjuangkan oleh PAS terutama DAP.

  Oleh itu, katanya PAS tidak bersedia untuk bersama dengan kerajaan PH selagi parti DAP ada bersama PH.

  “Sebab Pakatan Harapan awal-awal lagi sudah menolak Islam yang diperjuangkan oleh PAS terutama sekali DAP, yang mengetuai PH sekarang ini, yang menguasai dan mempengaruhi Pakatan Harapan ialah DAP.

  “Kita tidak bersedia untuk bersama Pakatan Harapan selagi DAP ada bersama PH,” tegasnya kepada Harakahdaily selepas majlis Pelancaran Kempen PAS Pilihanku 2.0 Peringkat Negeri Terengganu, di Dewan Kompleks Tarbiah At-Taqwa (Komtaq), Batu Enam, Kuala Nerus, malam tadi.

  Menurutnya, DAP menguasai dan mempengaruhi kerajaan PH selepas memenangi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 lalu.

  Selain itu, kata Dato’ Husain, PAS Terengganu kini sedang giat mengadakan kempen menambah keahlian sebanyak 15,000 ahli baharu sehingga akhir tahun ini.

  “Tujuan program ini ialah untuk mencapai matlamat keahlian PAS bagi negeri Terengganu (tambahan) 15,000 ahli baharu untuk tahun ini.

  “Kedudukan sekarang ini telah kita capai sekitar 12,000 keahlian dan masih kekurangan 8,000 hingga 10,000 ahli. Insya-Allah, dengan kempen ini sasaran untuk kita capai akan berjaya dalam tempoh empat bulan lagi,” jelasnya.

  Menurutnya, sebagai galakan kepada PAS kawasan masing-masing bayaran insentif sebanyak RM5,000 akan diberikan jika mencapai sasaran itu.

  Namun, katanya, bagi kawasan yang hanya mencapai sasaran minimum keahlian baharu PAS seramai 1,500 ahli akan menerima saguhati RM1,000 sahaja.

  Pada majlis itu, setiap kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) menerima agihan borang keahlian PAS yang disampaikan beliau.

  Majlis Pelancaran Kempen PAS Pilihanku 2.0 Peringkat Negeri Terengganu ini hanya melibatkan dua kawasan, Kuala Terengganu dan Kuala Nerus sahaja, manakala kawasan lain akan diadakan di tempat masing-masing.

  Hadir sama Setiausaha PAS Terengganu, Muhyidin Abdul Rashid, Bendahari PAS Terengganu, M. Sukrimun Samsuddin, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Buloh Gading, Ustaz Ridzuan Hashim dan Adun Tepoh, Ustaz Hishamuddin Abdul Karim. – HARAKAHDAILY 19/9/2

 56. Ki ki..PH teringin mcm Umno/Pas buat hari tu
  Baik tak payah..ia hanya akan membazir wktu
  Yg nk brhimpun pun ciput..Amanah & Bersatu
  Lagi pula, org2 Melayu, tak kan sudi beri restu
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 57. SEMOGA KITA SEMUA BERUSAHA MENJADI TENTERA ALMAHDI……

  Kafir Harbi Dan Sekutu Ada Kuasa Tapi Penyatuan Ummah Ada Senjata Rahsia………..

  Doa Almarhum Dato’ Fadzil Noor supaya Dr. Mahathir panjang umur untuk beliau lihat sendiri kerosakan yang di buat, Alhamdulillah maqbul…

  Sehingga sekarang Dr. Mahathir masih hidup dan menjadi Perdana Menteri tertua di dunia dan masih gagah berperang dengan timbalannya sambil melihat hasil kerosakan sistem pemerintahan yang jauh menyimpang dari Islam yang beliau buat dahulu…

  Doa Alarhum Tuan Guru Nik Aziz yang minta supaya DS Najib dan DS Zahid, jika ada ruang kebaikan, mereka dijadikan baik oleh Allah SWT, Alhamdulillah maqbul…

  DS Najib dan DS Zahid sekarang bersama dengan Umno, bermuafakat dengan PAS demi kepentingan agama dan bangsa…

  Pastinya muafakat ini untuk kebaikan…

  Doa orang Islam yang tidak mahu Lim Guan Eng nak jadi macam Khalifah Umar bin Abdul Aziz, alhamdulillah maqbul, sebab orang ramai tahu, dia bukannya benar-benar ikhlas mahu jadi macam Khalifah Umar, tetapi dia nak guna nama Khalifah Umar sahaja untuk pancing undi…

  Ramai orang Melayu Islam mengetahui hakikat itu…

  Doa Mat Sabu yang dia akan jadi gila jika tinggalkan PAS, alhamdulillah maqbul…

  Hingga sekarang, bukan dia seorang sahaja yang gila, malah seluruh pimpinan PAN turut menjadi gila bersama-sama Mat Sabu, terutama dengan termeterainya Piagam Muafakat Nasional…

  Doa ahli PAS untuk ditunjukkan kebenaran atas fitnah kepada PAS, terutama isu RM90 juta terimaan duit dari Umno, dimaqbulkan…

  Sehinggakan SPRM sendiri mengesahkan PAS, bersih daripada sebarang salah laku rasuah…

  Malah, kepada Umno sendiri, Pakatan Harapan masih terkial-kial mencari apa yang mereka kata bukti kukuh salah laku itu…

  Saksi dan bukti pun entah ke mana…

  Doa seluruh umat Islam di Malaysia yang mahukan Dr. Zakir Naik tidak dihalau keluar, alhamdulillah dimaqbulkan…

  Sehingga kini, rakan pengganas LTTE, kecewa dengan keputusan Dr. Mahathir untuk tidak melayan permintaan India supaya Malaysia mengembalikan Dr. Zakir Naik kepada mereka…

  Doa Sallehuddin Ayub kepada sesiapa cuba menjahanamkan PAS akan gagal kerana PAS ada penjaganya iaitu Allah SWT, Alhamdulillah maqbul…

  Dia sebut itu dalam Muktamar PAS sebagai amaran…

  Dan dia menjadi salah seorang yang gagal menjahanamkan PAS dari dalam dan sekarang dari luar…

  Doa sangat panjang Dr. Azhari, perwakilan Wilayah dalam Muktamar PAS tahun 2014 di Batu Pahat supaya Allah keluarkan jebon-jebon yang berada dalam PAS dimaqbulkan Allah…

  Setahun selepas itu, mereka keluar PAS dan menubuhkan PAN, atas cadangan DAP…

  Warna oren pun DAP yang pilihkan…

  Doa Presiden PAS untuk ditunjukkan PAN sememangnya khadam DAP, Alhamdulillah dimaqbulkan apabila dengan jelas mereka menuruti semua kehendak DAP…

  Mereka mengeluarkan segala kenyataan hanya jika menguntungkan DAP…

  Walaupun doa beliau untuk PAN bertahan hanya beberapa bulan tidak maqbul, tetapi dengan Allah SWT memanjangkan lagi hayat PAN, maka rakyat boleh melihat dengan lebih jelas lagi perangai mereka…

  Alhamdulillah..

  Doa Presiden PAS untuk menyatukan umat atas nama Islam, alhamdulillah maqbul pada 14 September 2019…

  Beliau telah lama menyedarkan masyarakat bahawa PAS akan berkerjasama dengan sesiapa sahaja, jika boleh membawa kebaikan kepada Islam…

  Itu jelas pada setiap masa dan setiap keadaan…

  Doa PAS suruh Umno K.O. yang dibacakan oleh adik Almarhum TG Nik Aziz, Ustaz Nik Radzi, Alhamdulillah maqbul…

  Bila Umno kalah, jadi mereka sedar bahawa PAS adalah sebuah jemaah yang tidak suka berkelahi melampau-lampau kerana perbuatan itu ialah ciri-ciri munafik…

  Umno sedar, PAS juga ada kekuatan untuk menyatukan ummah…

  Hilang sombong Umno…

  Doa Ketua Dewan Ulamak PAS, Dr. Nik Zawawi agar PH bercakaran sesama sendiri Alhamdulillah maqbul…

  Kita boleh lihat bagaimana mereka menyerang Dr. Mahathir semata-mata mahu menjadikan Anwar sebagai Perdana Menteri, sehinggakan diberi tekanan dengan menetapkan tarikh peralihan kuasa itu kepada Dr. Mahathir…

  Sampai sekarang dok berkelahi lagi…

  Doa Anwar, kroni-kroninya dan DAP nak jadikan Anwar PM8, alhamdulillah tak maqbul-maqbul lagi sampai sekarang, kerana terlalu ramai rakyat Malaysia yang mendoakan agar dia tidak akan naik selama-lamanya untuk menjadi Perdana Menteri…

  Ya Allah jangan dimaqbulkan doa Anwar nak jadi Perdana Menteri…

  Dan hari ini, genap 11 tahun, doa dan rancangan Anwar untuk tukar kerajaan pada 16 September 2008 dengan rancangan membeli menteri-menteri kabinet BN juga tidak maqbul, malah langsung tidak dilayan…

  Alhamdulillah kerana waktu itu, PAS juga berada bersama Anwar…

  Takut jika menang, nama PAS jadi terpalit juga dalam lipatan sejarah sebab terlibat sama dalam membeli kuasa…

  Ketika itu PAS dihasut untuk gilakan Putrajaya dengan harapan palsu, rampas Putrajaya dulu, baru buat Islam…

  Sampai sekarang, masih tak buat-buat…

  Sejarah melakarkan bagaimana dalam peperangan Badar, pahlawan Islam di bawah pimpinan yang cuma seramai 313 orang berjaya menewaskan 1,000 orang kafir musyrikin Mekah…

  Sejarah juga melakarkan bagaimana pejuang-pejuang Mujahidin yang serba kekurangan di Afghanistan berjaya menghalau keluar tentera kafir harbi Soviet Union yang lengkap bersenjata canggih…

  Benar, sekarang kafir harbi dan sekutunya mempunyai ikhtiar dan kuasa tetapi kita mempunyai ikhtiar dan doa…

  Bila Allah SWT mengkehendakinya, mustahil di sisi manusia tetapi amat mudah di sisi Allah SWT…

  Mari kita doakan lagi, semoga Muafakat Nasional ini berkekalan membawa kebaikan kepada Islam dan negara…

  Semoga negara kita tidak diperintah oleh golongan yang memusuhi Allah SWT dan rasulNya…

  Semoga kita diselamatkan Allah SWT dari api neraka yang bahan bakarnya ialah batu dan manusia…

  Amiin, Ya Robb…

  Kredit :

  Mohd Nasir Abdullah

 58. Ki ki ki.. apakah PH manyau, dek mamai mimpi
  Nk buat himpnan apa tu, himpunan lembu sapi?
  Berani kah Melayu2 pndrhaka nak bermain api?
  Tidak takut ke nanti, dihenyak dek tokong DAP?
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

 59. Tak boleh macam tu…. Tun tak boleh terlibat dalam hal seperti itu. Sepatutnya Abam yang dijemput menyampaikan amanat kerana dia adalah idola kita. Lagipun dia adalah PM Menunggu yang lama…. Hanya hero sebenar yang berhak mendapat segala kredibilitinya

  1. Bro jigit,

   Nk kata Nuar betul pliwat..tk brani, tkut bdosa
   Tapi, klu dia nk bela Mlyu, sorry le, tk de masa
   Sbb Nuar ini, akn buat apa sj utk kkal brkuasa
   Org jnis plurlis ini bhkn snggup klu jual bngsa
   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

   😢😭😢😭😢😭😢😭😢😭😢😭😢😭😢😭😢😭
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

   https://youtu.be/DKbou9wfv8o
   (MALAYSIA INI, ORG CHINA PUNYA, ORG INDIA PUNYA… JGN FIKIR MALAYSIA INI MELAYU YG PUNYA..)

   1. Nuat jolok bontot sapa ka jigit tak nak jaja
    cuma jigit kasihankan Nurul si manis manja
    udah le tak berteman tiada tempat bermanja
    jigit nak masuk kalu bimbang tak cukup belanja

    kah kah kahhh

    1. Bro jigit,

     Apa lah erti nya bunga kembang bro nak puja
     Kalu kburukn perdu nya sana sini bro dok jaja
     Bro brkenankn si Izzah tu..telan air liur le saja
     Lgi pula, Mjahid nu dok gila mcm mbok ganja
     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

     1. Mmg ler Kejora akui, Izzah tu janda cntik lawa
      Dgn bro jigit, pstinya cocok sekali kalu berdua
      Tapi tk blh ler stkt nak buat Nuat bapa mertua
      Bro kena lah kempen, lantik dia sebagai ketua
      👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

      👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      1. kih kih memanglah cocok Nurul sama saya
       siapa pun dapat memang dicocok juga
       soal ayahnya janganlah diambil kira
       politik dan cinta jangan dicampur sama…

       kah kah kahhh

       1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
        Mmg bro jigit dgn Nrul Izah, cocok dan serasi
        Ayuh bro tampilkan diri utk jigit-Nurul beraksi
        Bersama Kejora-Irah, kita jadi psngan sensasi
        Blg syhdu Budin ni..dgn bnga2 cnta kita hiasi
        💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

        💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
        💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

        1. Jgn ditunggu lama2, brtndak cepat le bro jigit
         Jika dh jatuh cinta, jgn disayang, wang ringgit
         Ingt lh bro, nk dpt Nurul tu saingan nya sengit
         Nnti dpt dekat Mujahid dulu, bro jari je le gigit

         😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
         Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Leave a Reply

Your email address will not be published.