ANWAR PM PADA 2020 ADALAH HARAPAN RAKYAT MALAYSIA

Keyakinan Anwar Ibrahim bahawa beliau akan mengambil alih tampuk pemerintahan negara pada 2020 sebenarnya adalah juga harapan bagi rakyat Malaysia.

Selain beliau merupakan satu-satunya pilihan pengganti yang telah dijanjikan, lawannya yang menyasarkan jawatan yang sama jelas tidak lagi relevan ketika ini.

Juga kata Anwar, “tiada tanda mana-mana parti akan memperkenal atau mempromosi dan melobi nama lain”.

Dengan beliau menggantikan Tun Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri, wajah baru negara dipercayai akan lebih menyerlah lagi bermula tahun 2020 nanti.

Menyingkap deretan idea-idea baru ketika beliau menjadi Timbalan Perdana Menteri sebelum ini serta derita yang ditanggungnya dalam perjuangan pembangkang sehingga berjaya menjadi kerajaan, Anwar diyakini lebih menyasarkan kepentingan rakyat dan negara ketika kuasa dalam genggamannya berbandinh segala kepentingan lain.

Lagi pula, tempoh dua tahun bagi Tun Mahathir memegang kuasa sejak 10 Mei 2018 adalah sesuatu yang munasabah untuk melakukan peralihan kuasa kepada Anwar.

Biarlah negara ini dipimpin seseorang yang arif tentang pembaharuan, reformasi dan Malaysia Baru lantaran telah bergelumang dengannya sejak 1998 lagi.

Reformasi akan terus menyerlah dan berkembang seiring dengan harapan rakyat memilih PH dalam pilihanraya lalu sebaik saja Anwar mengambil alih teraju negara ini daripada Tun Mahathir. (Shahbudindotcom 18/09/2019)

Updated: 18 September 2019 — 1:06 pm

110 Comments

Add a Comment
  1. KRISTIAN DI MALAYSIA HANYALAH 9% TAPI D4P BERIA2 BENAR NAK PROPAGANDA…..INI JELAS BUKTI PENGLIBATAN NEGARA LUAR…TENTUNYA ADA DANA BESAR DI BELAKANG
    ….

    Kristianisasi: Siasat T/Menteri Belia. -N/PAS

    ………
    .
    .

    Kristianisasi: PAS minta polis siasat Steven Sim
    KL: PAS meminta pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) menyiasat kenyataan Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Steven Sim Chee Keong berhubung agenda Kristianisasi yang dibawa DAP di negara ini.
    Menurut Naib Presidennya, Ustaz Idris Ahmad berkata, Steven perlu memberi penjelasan berhubung perkara itu.
    Dalam masa yang sama, beliau meminta semua organ parti itu untuk membuat laporan polis berhubung kenyataan Steven itu.
    Katanya, DAP sering kali mengkritik kerjasama PAS dan Umno seperti kumpulan ekstrem Taliban, membawa huru hara, perkauman dan sebagainya.
    “Perlu diingat kerjasama PAS dan Umno menepati perlembagaan negara dan tidak mengenepikan soal kebebasan agama lain serta tidak ganggu agama lain untuk beramal dengan amalan masing-masing.
    “Meskipun begitu, Islam tetap agama persekutuan. Persoalannya sekarang, bagaimana Kristian boleh menjadi satu agenda (Kristianisasi) di negara ini dan apakah ia naratif Malaysia baharu?” soalnya.
    Jelasnya, Malaysia mempunyai hampir 65 peratus orang Islam yang mana naratifnya menepati kontrak sosial yang telah pun berlalu.
    Sebelum ini, Timbalan Presiden PAS, Dato’ Ibrahin Tuan Man turut meminta DAP dan Pakatan Harapan supaya tidak mempamerkan dakyah ‘bogeyman’ dengan melabelkan penyatuan ummah sebagai klepto-teokrasi, talibanisme, rasisme dan ekstremisme.
    Hal ini kerana DAP begitu rancak mempromosi ‘The Kingdom of God’ dan ‘The Jesus Manifesto’ seperti yang diungkapkan oleh Steven Sim Chee Keong yang juga Ahli Parlimen Bukit Mertajam dalam forum Naratif Malaysia Baharu yang diadakan di Kota Damansara, 14 September lalu. – HARAKAHDAILY 18/9/2019

  2. Wahai org2 Mlyu/Islm, ayuh lh kta smua brstu
    Kalu brpch, kta akn jadi bngst mlrt suatu wktu
    Kita hairn dgn sikap Mlyu lbral yg berhati batu
    Bila Melayu/Islam nak bersatu, depa tibai latu
    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

    😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

    1. Klu tak brsatu..kmnangan kta, Islm, tk blh dpt
      Bila brpch blh, kta org Islm akn trus mrempat
      Dlm hal ini, alhmdlillah Umno/Pas brtindk cpt
      Apa yg Umno/Pas bust itu..mmg tndkn yg tpt
      👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

      👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
      😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😊😁😁😁

      1. Umno/Pas brsatu krna prbuatn itu Allah suka
        Helah putr blit puak2 kafir, kta Islm tk blh leka
        Puak kfir, yg sokong PH tu..hanya brmka-mka
        Yg prcya pauk kfir tu, hnya lah Mlyu pndrhaka
        👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

        😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

        1. Bagus lah, Umno/Pas kini sudah bersatu hati
          Ayt2 sruan Allah, nmpk nya, mereka dah tpati
          Bila kita brsatu, puak2 kafir akn kalah lah nnti
          Yg hairan nya..naper, Mlyu2 pndrhaka jdi anti?
          👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

          😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

          1. Krn brsngketa dlu, Umno & Pas rasa bersalah
            Sbb, Allah perentahkan Islam jgn brpch belah
            Mka kni mrka brsatu pdu & tdk lah lgi brbalah
            Ats pnytuan ini, kita ucp syukur alhamdulillah
            👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

            👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
            Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
            😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😊😁😁😁😊

            1. Umno & Pas..kini dh berbaik & tdk lgi brtlagah
              Kerna mrka mula sdar, prbuatn itu Allah tegah
              Bila bersatu, barulah Melayu/Islam jadi gagah
              Mlg nya, pnyatuan ini Mlyu pndrhaka sanggah
              👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

              😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
              Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

              1. Umno/Pas insaf & sdr..ats Allah pnya teguran
                Terutama ayat 103 & 105 dari surah Ali-‘Imran
                Brsatu pdu & tidak brpch belah itu Allah saran
                Tapi puak Mlyu pndrhaka sanggah, kita heran
                👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

                😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
                Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

  3. TAHNIAH KEPADA PH KERANA LETAKKAN NAMA NEGARA TEMPAT TERTINGGI DI DUNIA…..

    Malaysia di tempat pertama pencemaran udara tertinggi dunia
    September 19, 2019……

    Amat malang sekali apabila negara menjuarai statistik global dalam perkara yang tidak diingini.

    Susulan epidemik jerebu yang melanda negara sejak beberapa minggu lalu, Malaysia kini berada di kedudukan teratas dalam senarai negara dengan pencemaran udara tertinggi dunia.

    Berdasarkan cerapan indeks pencemaran udara (IPU) oleh World Air Quality Index (WAQI) pada Rabu jam 6.20 pagi, Malaysia mencatat bacaan IPU 266.

    Ia merupakan bacaan tertinggi di dunia, diikuti Afrika Selatan (217), Indonesia (207), India (194) dan China (178).

    Negara jiran seperti Singapura mencatat bacaan IPU 102, sementara Thailand pula 147.

  4. Irah,

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Abg tak smpt nk msuk ke sini Irah ku bidadari
    Tadi lps rcss abg ada msyrt smpai ke tgh hari
    Lps lunch..baru lah ilham pantun abg dok cari
    Ini, bru ler abg nk msuk & komen2 abg nk beri
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
      Bila dpt brpantun kat Irah bru ler abg rsa lega
      Esok Jmaat cuti, ptg ini nk blik kg kat kluarga
      US skrg dh hmpir tgh mlm, tak psti Irh tu jaga
      Slmt mlm syng..tdur lh & mmpikan tmn syrga
      💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

      💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
      💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  5. PUNCA UTAMA JEREBU IALAH PH KORUP…….

    Haze, corruption, and conflicts of interest

    Sept 19, Hazy Lunchtime: Great. So, the Cabinet is finally thinking of enacting laws to punish Malaysian firms responsible for forest fires in Indonesia responsible for the awful haze that has made life miserable for Malaysians and put the country on the map for yet another wrong reason (Malaysia di tempat pertama pencemaran udara tertinggi di dunia).

    Still top of the world. Source: airvisual.com

    But while those new laws are being drawn up, surely there are provisions which the Government can use against those firms. Our own Primary Industries Minister did make a reference to such a provisions ie cessation of the offending companies’ certification status just the other day when defending the 4 Malaysian companies allegedly responsible for the fires in Indonesia:

    “Those familiar with the industry will vouch for the fact that an act of open burning such as the current accusations would result in the cessation of their certification status not only in Indonesia but throughout their operations including in Malaysia.” – Theresa Kok raises concern on Indonesia’s action against 4 Msian firms

    Didn’t YB Kok brief the Cabinet on this available course of action? If she didn’t, why? Was she protecting the Malaysian companies? Or is it because one of these firms was linked to a fellow Cabinet Minister and party member? She needs explain these things to us.

    The haze is not new but we need new means and an iron will to tackle it. Conflicts of interest won’t do. And, please, the blame game is old – too old lah – and usually bites back, as I’m sure Yeo Bee Yee, our Energy, Science, Technology, Environment and Climate Change Minister, has discovered after her initial bravado and finger-pointing exchanges with her Indonesian counterpart Siti Nurbaya.

    Enacting tough laws, as the Cabinet has decided, is great but Singapore did it in 2014 and how has that worked for them so far?

    Another point to ponder:

  6. SEJAK PH JADI KERA SEGALANYA LINGKUP…….

    Kerugian ekonomi akibat jerebu
    …..

    oleh Prof Madya Dr Mohd Yusof Saari

    JEREBU yang melanda negara pada masa ini dijangka memberi kerugian kepada ekonomi.

    Kajian-kajian yang telah dilakukan ke atas Malaysia dan negara-negara lain menunjukkan kesan jerebu jelas memberi impak negatif kepada ekonomi.

    Kerugian kepada ekonomi akibat jerebu boleh dinilai secara langsung dan tak langsung. Kesan secara langsung menilai impak jerebu ke atas kesihatan pekerja dan prestasi sektor-sektor ekonomi.

    Cerapan awal oleh Kementerian Kesihatan menunjukkan bilangan pesakit yang mendapatkan rawatan di klinik kesihatan di seluruh negara meningkat antara 20 sehingga 30 peratus akibat jerebu.

    Hospital Shah Alam dilaporkan menerima pertambahan bilangan pesakit di antara 40 sehingga 80 orang semasa tempoh jerebu.

    Di Malaysia keseluruhannya terdapat 42 hospital di bawah seliaan Kementerian Kesihatan.

    Andaikan setiap hari sebanyak 40 pesakit yang terdiri daripada pekerja terkesan akibat jerebu. Mengikut perangkaan produktiviti Malaysia, seorang pekerja menjana RM225 sehari kepada pendapatan negara.

    Dengan mengambil perangkaan ini, negara berpotensi kehilangan pendapatan negara sebanyak RM378,000 sehari (40 x 42 x RM225) akibat daripada jerebu.

    Untuk sektor ekonomi, jerebu lebih memberi kesan langsung kepada sektor pelancongan. Bilangan pelancong dijangka akan berkurangan di sepanjang tempoh jerebu.

    Kajian yang dibuat di Brunei contohnya menunjukkan jerebu mengurangkan kehadiran pelancong sebanyak 3.8 peratus dan ini mengakibatkan Brunei kehilangan sekitar 1 juta Dollar Brunei.

    Sektor pelancongan di Malaysia lebih besar berbanding dengan Brunei dan merupakan penyumbang utama kepada pendapatan negara. Jadi, fenomena jerebu ini pastilah memberi kerugian ekonomi yang signifikan.

    Selain daripada sektor pelancongan, sektor perikanan juga terkesan akibat daripada jerebu.

    Kesan tak langsung jerebu kepada ekonomi berlaku akibat daripada impak sektor-sektor ekonomi seperti pelancongan yang telah terjejas.

    Penurunan kehadiran pelancong akan memberi kesan kepada perbelanjaan ke atas perniagaan perhotelan dan restoran, membeli-belah, dan pengangkutan.

    Begitu juga, penurunan bilangan tangkapan ikan berpotensi meningkatkan harga ikan di pasaran.

    Kesan jerebu juga mendatangkan kesan positif kepada sektor berkaitan perubatan seperti peningkatan permintaan ke atas penutup muka dan ubat-ubatan.

    Tetapi kesan positif ini adalah lebih kecil berbanding dengan kesan negatif akibat jerebu.

    Kesan kerugian ekonomi yang dihuraikan di atas hanyalah sebahagian saja daripada kesan sebenar akibat jerebu.

    Penilaian sebenar ke atas kerugian ekonomi akibat daripada jerebu perlu dilakukan untuk tujuan tindakan susulan.

    Contohnya, jika Malaysia ingin menuntut kerugian kepada negara jiran dan syarikat-syarikat berkenaan, maklumat berkaitan dengan kerugian ekonomi perlulah disediakan terlebih dahulu.

    Prof Madya Dr Mohd Yusof Saari ialah pemegang ijazah PhD daripada University of Groningen, the Netherlands. Beliau merupakan pensyarah di Fakulti Ekonomi dan Pengurusan, UPM dan juga Ketua Laboratori Kaedah Kuantitatif Analisis Dasar, Institut Kajian Dasar Pertanian dan Makanan, UPM.

    Indonesia dakwa jerebu di Kuala Lumpur berasal dari Sarawak
    Indonesia dakwa jerebu di Kuala Lumpur berasal dari Sarawak
    September 11, 2019

    In “Semasa”

    Jerebu itu siapa punya?
    Jerebu itu siapa punya?
    September 19, 2019

    In “Berita Sumber Luar”

    Ekonomi halal seluas lautan biru
    Oleh Dr Hakimah Yaacob HALAL adalah cabang ekonomi baharu yang bukan hanya bertumpu kepada makanan semata-mata namun mencipta Prosedur Operasi Standard (SOP) berkualiti tinggi membabitkan kebersihan, keselamatan, pembuatan, perkhidmatan, pemakaian serta cara hidup. Kualiti sebegini memberi lebih keyakinan kepada pelabur, pelancong serta pengguna. Dengan pertumbuhan ekonomi pesat, tuntutan kehidupan dan…

    1. DALLAJ PAS MAHATHIRVSANWAR JADI BERUK SEMUA NYA BUSUK.

  7. Anwar sedang bersiap untuk rebut jawatan PM, kata penganalisis…..
    Robin Augustin – September 19, 2019 9:21 AM
    367
    Shares……….

    Penganalisis percaya Presiden PKR Anwar Ibrahim tidak lagi akan bertolak ansur tentang tarikh pengambilalihan jawatan perdana menteri daripada Dr Mahathir Mohamad.
    PETALING JAYA: Seorang penganalisis politik menyuarakan keyakinan bahawa Presiden PKR Anwar Ibrahim sedang mempersiapkan diri untuk merebut jawatan perdana menteri, bukannya menunggu Dr Mahathir Mohamad menyerahkannya kepada beliau.

    Azmi Hassan dari Universiti Teknologi Malaysia berkata, ini tergambar dalam satu temu bual dengan Bloomberg semalam apabila Anwar berkata, beliau menjangka untuk mengambil alih kedudukan itu daripada Mahathir pada 2020.

    Beliau juga berkata, sokongan yang diterima Anwar daripada bekas ketua menteri Sarawak, Salleh Keruak dan bekas speaker Dewan Rakyat, Pandikar Amin Mulia merupakan petunjuk tentang apakah yang akan berlaku.

    “Garis perebutan itu akan menjadi lebih jelas selepas ini kerana Anwar perlu tahu siapakah penyokong dan musuh sebenar beliau,” katanya kepada FMT.

    Dalam satu perjanjian yang dibuat dalam kalangan pemimpin Pakatan Harapan (PH), Mahathir akan menyerahkan kuasa kepada Anwar pada satu tarikh yang tidak ditetapkan.

    Mahathir beberapa kali berkata beliau akan menunaikan janji itu apabila “negara berada dalam keadaan baik”.

    Azmi Hassan.
    Azmi berkata, presiden PKR itu perlu menunjukkan bahawa beliau mendapat sokongan daripada kebanyakan ahli Parlimen sebelum mengambil langkah menuntut jawatan berkenaan, dan sokongan daripada Salleh dan Pandikar Amin seolah-olah menandakan langkah itu telah bermula.

    Mengambil maklum Anwar menolak kemungkinan adanya pesaing bagi jawatan itu dalam temu bual tersebut, Azmi berkata, ia bertujuan memberikan mesej beliau memang pengganti Mahathir, selain memberitahu kesediaannya untuk menunggu selama dua tahun itu tidak boleh diubah.

    Tempoh dua tahun itu berakhir pada Mei 2020.

    “Saya tidak fikir Anwar akan menerima jawapan yang kabur sekarang setelah beliau menyebut garis masa yang spesifik,” katanya.

    Dalam beberapa minggu ini, Mahathir dikritik oleh pembangkang dan beberapa pihak dalam PH berkaitan beberapa isu, antaranya penjualan aset kerajaan dan keputusannya untuk mempertahankan penceramah warga India Dr Zakir Naik.

    Azmi berkata, perkembangan terbaru ini juga akan memberi tekanan kuat ke atas PH dan berisiko memecahkan gabungan politik itu kepada kem pro-Anwar dan pro-Mahathir.

    James Chin.
    James Chin dari Institut Asia di Universiti Tasmani berkata, beliau percaya Anwar memberi amaran kepada pencabarnya berhubung jawatan perdana menteri

    1. Sapa peduli Anwar Ibrahim tidak lagi akan bertolak ansur tentang tarikh pengambilalihan jawatan perdana menteri.

      Soal nya, boleh ke dia rampas jawatan tuh?

      Nak mamposssssssss kalau nak buat begitu?

  8. Sebagaimana kata The Third Force, Dr Mahathir, the greatest liar Malaysia has ever seen……..

    November 13, 2018 1:56 am Sazali Yunus
    726
    Shares……….

    “Jangan fikir Mahathir lebih bersih dari Najib” – Tun Musa Hitam
    Selangor Press

    Tun Musa Hitam dalam satu wawancara dalam program Diskusi, pernah membangkitkan sikap jahat Mahathir yang dianggap sebagai satu dosa besar. Dalam video yang diterbitkan dalam YouTube atas nama WartaMalayaNews merakamkan wawancara tersebut.

    Kata Tun Musa, “Mahathir nak blackmail saya, ‘Kau berhenti kalau tidak aku akan dedahkan aktiviti kau dengan seorang perempuan bawah umor’.

    “Dia berdosa.. biarlah dia berdosa besar, dia punya cerita, punya kotor…” tambah Tun Musa.

    Walau bagaimanapun Tun Musa Hitam terpaksa tunduk dengan tekanan Mahathir kerana dia berpendapat sekiranya dia melawan diktator zalim itu, dia juga akan mengalami kezaliman sebagaimana yang dialami oleh DS Anwar Ibrahim.

    Dengan itu juga Tun Musa Hitam menegaskan, “Tun Dr Mahathir Mohamad tidak boleh merasakan dirinya lebih bersih daripada Datuk Seri Mohd Najib Razak.”

    Malah hari ini rakyat melihat bahawa dialah yang lebih ‘lanun’ dan lebih ‘kleptokrat’ daripada tuduhannya ke atas Najib. Datuk Seri Najib ada kekuatannya yang tersendiri, tetapi Najib tidak berjuang sebagaimana seorang diktator.

    Mengakui kebijaksanaan Najib dalam menghadapi serangan bertubi-tubi daripada Mahathir itu, Musa berkata kesempatan untuk diasak dengan lebih teruk akan berlaku jika Najib tunduk pada kehendak Mahathir

    1. Madey memang jahat…pemfitnah..penipu..

      1. Kamu sokong sapa? Anwar? Dia peliwat, banduan 2 kali.

        Najib? Dia songlap wang rakyat RM2.6 biliun. Sekarang di mahkamahkan, otw to penjara 10-20 tahun.

        1. Sokong Tok Garu Hadi?

          Dia tak masuk buku pun.

    2. The Third Farce?

      Memang lawak jenaka.

  9. NAMPAK GAYA YANG KENA KE DALAM ADALAH SAKSI…..JIBENG BELUM TENTU…..

    Amhari as an ex Bank Negara staff ‘unaware’ transactions had to be declared
    ……….

    Datuk Amhari Efendi Nazaruddin, who previously worked at Bank Negara, has said he did not know that an influx of money from abroad into a local bank would be flagged by the central bank.

    The former special officer to Datuk Seri Najib Razak, who was also a Bank Negara scholar, said he was not aware of the regulation when asked by Najib’s lead counsel Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah.

    Shafee was questioning Amhari on a US$200,000 unpaid loan he received from fugitive financier Low Taek Jho, also known as Jho Low.

    The money was wired into Amhari’s Maybank current account on April 5,2011.

    He said Bank Negara did not query him on the transaction but Maybank made a call to him.

    Shafee: (After the call) Then you would have to fill in a form (to declare the transaction).

    Amhari: No, I didn’t. I told them over the phone. I said it was a bridging loan to pay for my current housing.

    Shafee: Do you know that a huge amount of money from abroad would be flagged?

    Amhari: No.

    Shafee: Are you aware not getting a clearance for the money is an offence?

    Amhari: No, I’m not.

    Shafee: Are you sure? Because you worked at Bank Negara before.

    Amhari: Bank Negara is large and I’m at the economics department.

    Shafee: So you don’t know it is an offence.

    Amhari: I don’t. The Maybank officer would have alerted me if there was something wrong with the money.

    Shafee: So you’re saying the bank officer did not alert you?

    Amhari: I’m saying there was never a query so I thought the money was good.

    Shafee: It is your duty and not the bank to declare the money.

    Amhari: I’m not aware.

    The court also heard that information from Amhari led to a raid by the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) on Low’s residence in Jalan Kia Peng.

    “I disclosed to the MACC about the whiteboard drawings in Kia Peng, ” the witness said.

    Amhari said he had visited Low’s home twice and was brought to the kitchen in the house.

    In the kitchen, there was a whiteboard which was used by Low during discussions on Terengganu Investment Authority.

    “I was detained by the MACC after I came back from my trips to Thailand and Cambodia with my family in July last year, ” he added.

    The Star

    Shafee questions Amhari over 1MDB being Najib’s ‘baby’
    Shafee questions Amhari over 1MDB being Najib’s ‘baby’
    September 18, 2019

    In “English Section”

    Ancaman dari Jho Low : Kenapa tak pernah rujuk/tanya Najib, soal Shafee kepada Amhari.
    1MDB: Bukan Najib tetapi Jho Low beri ancaman kepada saya – Amhari Dua hari memberi keterangan, Datuk Amhari Efendi Nazaruddin beberapa kali menegaskan tentang senario di mana beliau berhadapan dengan ancaman dan tekanan sehinggga memaksanya bersetuju membuka akaun bank luar negara dan menyertai ‘misi’ menyelamatkan 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Hari…

    September 5, 2019

    In “Berita Utama”

    Petik nama orang sudah mati : Datuk Amhari, ini adalah mahkamah untuk keadilan, ini bukan kedai kopi ya. Jika ada apa-apa bukti, anda kena buktikan dakwaan anda – Shafee
    1MDB: Orang dah meninggal tak boleh cerita apa lagi, betul? Betul, jawab saksi Perbicaraan kes berprofil tinggi 1Malaysia Development Berhad (1MDB), bermula dalam keadaan ‘panas’ apabila ketua pasukan peguam bela, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah memulakan sesi soal balas sebentar tadi. Ini merupakan kes penyewelengan dana bernilai RM2.3 bilion yang…

    1. Dia pon ngaku hentam duit jho lo..

    2. Sapa ckap JIBENG BELUM TENTU? Kamu cakap? Sapa caya.

      Jaga2, kot kamu DAJJAL PAS yang kena.

  10. PH SEKARANG MAIN WATAK DARTH VADER….BUKAN LAGI JEDI SPT DULU….CUBA BUAT KAT CINA INDIA….ADA BERANI KAAA….RASIS BETUL LAH PH NII…..KALAU BAPAK SKANDAL TAK BOLEH SELESAI…..JANGANLAH NAK HARAP BAPOK SKANDAL PLAK……

    Rumah di robohkan dengan zalim
    …….

    Malam ni lebih 90 keluarga di Paya Jaras, Sungai Buloh yang dizalimi Kerajaan Selangor terpaksa tidur beratapkan kanopi.

    Majoriti mereka berbangsa Melayu Bumiputera. Rumah yang berbelas2 tahun mereka duduki telah dirobohkan Kerajaan Negeri untuk projek Pembesaran Sungai.

    Ahli Parlimen Sungai Buloh adalah YB Sivarasa Rasiah mengatakan Kerajaan Selangor terpaksa robohkan kerana telah memberi tempoh sehingga 16 September lalu.

    Sebelum PRU14, Kerajaan Negeri telah menjanjikan mereka pampasan dan rumah Selangorku kepada penduduk yg terlibat.

    Tapi kali ni Rumah Selangorku katanya akan siap pada tahun 2021. Pampasan juga tidak diberi.

    Takkan diorang nak tidur sini sampai tahun 2021?

    Ada beberapa NGO dan Wakil dari badan Politik telah ke sana untuk membantu.

    -Tun Carlos

    TANPA NAMA
    19 September 2019 9:17 PG
    Di waktu Pakatan Hancing pimpinan parti rasis kafir harbi DAPig berkuasa, sebilangan rumah dan gerai perniagaan kaum Melayu dimusnahkan tanpa belas kasihan seolah-olah kaum Melayu adalah pendatang asing. !

    Sebaliknya rakyat China Komunis pula ditawarkan rumah dan mungkin kerakyatan di Msia. Inilah dasar gila apartheid Pakatan Hancing yang setaraf dengan dasar apartheid Israel.

    Wahai umat Islam, marilah kita semua bersatu padu untuk menyokong kerjasama PAS-UMNO untuk membela agama Islam dan hak umat Islam dan menyelamatkan negara dan rakyat dari kegagalan, kebodohan, salah tadbir dan kerakusan hawa nafsu serakah Pakatan Hancing yang bersikap anti-Islam dengan mengundi parti Islam PAS dan sekutunya dalam PRU 15.

    TANPA NAMA
    19 September 2019 9:28 PG
    Pemimpin-pemimpin Melayu dalam Pakatan Hancing terlalu mementingkan diri mereka sendiri dan mereka sibuk dengan agenda peribadi seperti mengejar jawatan pm dll sehingga mereka terlupa untuk membela nasib kaum Melayu yang ditindas.

    Mereka sebenarnya adalah khadam kepada pemimpin-pemimpin parti rasis kafir harbi DAPig ! Tanpa merasa malu dan segan mereka menyokong dan membela kepentingan puak kafir dengan menfitnah dan memburuk-burukkan kempen Utamakan Produk Muslim @ Buy Muslim First @ BMF.

    Merekalah musang berbulu ayam yang memusnahkan agama Islam dan umat Islam dari dalam. Mereka membiarkan agama Islam dan umat Islam dihina dan ditindas oleh puak kafir.

    Bahkan pendakwah Islam yang terkenal mahu solat di masjid pun perlu mendapatkan kebenaran dari parti rasis kafir harbi DAPig. Sikap dan perbuatan parti kafir harbi DAPig dan khadam-khadam liberalnya adalah sangat biadab dan melampaui batas.

    1. DAJJAL PAS BERNAMA MAHATHIRVSANWAR,

      MASIH BERFIKIRAN BUDAK KECIK KAMU YER? CAKAP PASAL DARTH VADER PULAK. GROW UP, MAN. INI ADULT PUNYA BLOG.

      KAMU SELALU CAKAP PASAL PERKAUMAN. MIRIP MELANGGAR AKTA HASUTAN.

      AKU SERU POLICE CYBER UNIT SUPAYA AWASI KOMEN2 KAMU. BILA CUKUP BUKTI KAMU MENGHASUT, CEKUT KAMU, REMAND DI BALAI POLIS MAKAN NASI BUNGKUS BANG SEMINGGU, DAHTU HERET KE MAHKAMAH, TUUDUH DI BAWAH AKTA HASUTAN.

  11. Anwar sudah layak jadi pm kerana pengalamanye dan kepintarannye.

    madey perlu digantikan segara kerana madey tolah rosakkan jenama PH..

    PH perlu diselamatkan…

    1. Peliwat…..maaf

      1. Liwat jubo ko yg dah krepot ker..

      2. Wsu bole otak mereng..

        Dr. Osman pertahan akuan bersumpah periksa Saiful
        pemudaumno
        11 years ago
        Advertisements
        Ad

        Dr. Mohamed Osman Abdul Hamid, doktor perubatan pertama yang memeriksa Mohd Saiful Bukhari Azlan yang mendakwa diliwat Datuk Seri Anwar Ibrahim, muncul semula hari ini selepas menghilangkan diri lebih sebulan dengan mempertahankan kandungan akuan bersumpahnya bahawa tiada kesan dia diliwat.

        Sambil mempertahankan kandungan laporan bersumpah itu, Dr. Mohamed Osman berkata, beliau mahu menyatakan keadaan sebenar berhubung dengan akuan bersumpah tersebut.

        Pada sidang media di Majlis Peguam hari ini, beliau berkata, pemeriksaan yang dijalankan olehnya menunjukkan tiada kesan Saiful dilihwat.

        Akuan bersumpah beliau telah dihebahkan secara meluas pada 28 Julai lali dalam laman web Malaysia Today, yang telah disambung perkhidmatannya semalam selepas dikenakan halangan kira-kira seminggu.

        Kata Dr. Mohamaed Osman, akuan bersumpah tersebut adalah dibuat oleh beliau sebelum meninggalkan Malaysia.

        Dr. Mohamed Osman merupakan rakyat Myanmar telah berkhidmat di beberapa hospital di negara ini lebih satu dekad.

        1. Dah kena sumbat dalam penjara masih nak in denial. Inagt hakim bodoh ke? Rakyat Myanmar……hahahaha. Patutlah kena halau negara sendiri

    2. Itu pendapat kamu sorang saja di sini. Tak jalan.

      Majoriti di sini mahukan Tun M teruskan sebagai PM sekurang kurang nya 1 penggal.

      1. Sangat setuju. Moga Allah senantiasa pelihara Tun untuk memimpin negara…aamiin

        1. Madey jalan pon dah senget sebelah..

          1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

            Dah habis modal ko yer?

            Senget sebelah hihihi

      2. Majoriti?….kikikik..kling mabok todi tahu kar ape itu majoriti?…

        1. Ko Beruk Tua 70an tahun tahu hanya nak masuk 6 aki dalam tanah. Selamat jalan, Atok.

  12. PH BELANJA RM1 BILLION UNTUK CYBER TROOPERS…..ALANGKAH BAIKNYA JIKA DILUPUSKAN SEBAHAGIAN PTPTN….TENTU RAKYAT SOKONG….BETULKAN CAI…..

    Berapa bayaran dibelanjakan kerajaan untuk 1400 kumpulan penyampai maklumat?
    ……….

    Walaupun kerajaan PH ada BERNAMA, ada media arus perdana dan ada unit komunikasi parti masing-masing untuk menyalurkan berita, mereka tak puas hati.

    Menteri Komunikasi DAP mengumumkan bahawa kerajaan sedang menubuhkan sebanyak 1,430 buah Komuniti Harapan Malaysia (KHM) di seluruh negara bagi menyampaikan maklumat daripada kerajaan.

    184 buah pusat Harapan ini sudah ditubuhkan di Sarawak.

    Gobind kata dia yakin KHM dapat memikul tanggungjawab dan penghayatan orang awam terhadap dasar-dasar kerajaan di samping memperkasakan jaringan komunikasi.

    Kalau setiap 1,430 pusat harapan ini ada 30 ahli, maka jumlah member baru adalah hampir 43,000 orang.

    Kalau elaun sebulan setiap ahli adalah RM1,000 sebulan maka jumlah kos bulanan adalah RM43 juta sebulan atau RM516 juta setahun.

    Jika elaun adalah RM2,000 seorang sebulan, kos dah cecah RM1 bilion setiap tahun untuk elaun sahaja.

    Belum masuk lagi kos latihan, kos henfon, kos pakej mobile data dan kos komputer.

    Sudah tentu bilangan besar dari keahlian di pusat-pusat ini adalah dari kalangan penyokong parti-parti PH.

    Maka media sosial akan menjadi lebih meriah lagi dengan komen-komen dari 1,430 buah unit Komuniti Harapan ini.

    Dari FB Najib Razak

    1. Ooooooooo maklumat dari lubang ju.. b.. o.

      Sudah tentu takda kredibility.

      Tidak semesti nya PH ikut cara dia, bayar berbilion kpd cyberstoopers dulu. Itu pun terguling jugak di Pru14.

      Born loser Al Jibo.

  13. Surat yang sama menyatakan lebih lanjut bahawa PDM Builders telah memenangi hak untuk projek tersebut melalui proses tender terpilih – yang bermaksud bahawa pembida telah dijemput – dan ia merujuk kepada surat kelulusan kementerian kewangan bertarikh 20 April 2018.

    PDM Builders telah dianugerahkan kontrak selepas Parlimen dibubarkan (7 April 2018). Bagaimanapun, beberapa cubaan untuk mendapatkan komen dari PDM Builders tidak berjaya.
    ==========================

    LANON2 MELAYU UMNO LULUSKAN MASA PARLIMEN DAH BUBAR! LANON2 UMNO MEEMANG PUKIMAK HARANJADAH. YANG SADISNYA FIRUUN2 PAS BOLEH SOKONG LAGI. MME PUNTONG AKYU API NERAKA MUNG FIRUUN2 PAS!

    1. Pada Mac, PH mengumumkan bahawa 121 projek era BN diluluskan.
      =====================
      Projek masa BN UMNO PAS, tapi LANON DAN FIRUUN FITNAH KATA PH yang buat. JADI BENARLAH BAHAWA PENYATUAN TU SEBENARNYA PENYATUAN LANON2 UMNO DGN FIRUUN2 PAS!

      PRU15 NANTI, MARI SAMA2 RAKYAT MALAYSIA! KITA BENAMKAN TERUS UMNO DAN PAS NIH 6 KAKI KEDLM TANAH!!!.

      1. Kenape nadey tak batalkan?..tak ada kuasa?..

    2. Surat tu mohon madey pertimbangkan tender reka dan bina kpd PDM builders…bukan surat kelulusan…projek di luluskan zaman najib…kenape madey tak batalkan projek yg sangat mahal ni?…ada syarat tak boleh batal ker?..

      1. Kalau Najib yang luluskan, kot Tun M mahu rakyat lihat betapa bodoh nya Najib. Selagi projek itu masih ada, akan busuk ler nama Najib Al Jibo. Tak payah risiko kes mahkamah dan gomen bayar ganti rugi kalau batalkan projek Najib Al Jibo tuh.

  14. MARILAH KITA BERDOA SUPAYA EKONOMI TIDAK LINGKUP SEBELUM GS AMBIL ALIH PEMERINTAHAN NEGARA…….

    Ekonomi Mahathir Jual Yang Untung, Beli Yang Tak Laku
    September 17

    oleh Ab Jalil Backer

    1. Perdana Menteri Tun Dr Mahathir menyatakan kerana Khazanah Nasional telah menyimpang dari perniagaan teras (core business). Mahathir kemudian menegaskan teras perniagaan Khazanah Nasional hanyalah membeli saham-saham yang tidak laku.

    2. Nampaknya tidak lama lagi kita akan nampak lebih banyak aset-aset khazanah akan dijual. Apakah penjualan-penjualan ini berkaitan dengan pihak-pihak yang membantu PH sebelum pilihan raya?

    3. Kenyataan Mahathir ini juga menunjukkan hasrat kerajaan untuk melakukan “bail out” dan menyelamatkan syarikat-syarikat bermasalah menggunakan dana negara.

    4. Sepanjang 10 tahun lalu Khazanah Nasional mencatatkan kejayaan memberangsang sama ada dari segi keuntungan mahu pun pegangan dalam industri strtategik negara.

    5. Malangnya selepas diambil alih oleh Pakatan Harapan, prestasi Khazanah merudum dan banyak pegangan strategik yang menguntungkan telah dijual.

    6. Nilai Bersih Dilaraskan (NWA) Khazanah telah merosot kepada RM91 bilion pada 31 Disember 2018, penurunan 21.6 peratus daripada RM116 bilion dicatatkan pada 31 Disember 2017.

    7. Nilai Aset Boleh Tunai (RAV) juga menurun kepada RM136 bilion daripada RM157 bilion dalam tempoh sama.

    8. Khazanah juga mencatatkan kerugian sebelum cukai sebanyak RM6.271 bilion pada 2018, berbanding keuntungan sebelum cukai sebanyak RM2.896 bilion pada tahun 2017.

    9. Saya fikir banyak rakyat tidak akan bersetuju dengan pendangan Dr Mahathir kerana Khazanah Nasional adalah “sovereign wealth fund of the Government of Malaysia”; yang diberi mandat menguruskan sebahagian dana negara bagi melabur dalam industri strategik dan mendapatkan keuntungan.

    10. Keuntungan ini membolehkan kerajaan melakukan perbelanjaan kebajikan kepada rakyat dan Khazanah melabur dalam bidang ekonomi tempatan baharu (start up business) yang berpotensi dikembangkan tetapi kekurangan modal.

    11. Saya fikir elok sesiapa menasihati Tun Mahathir supaya berhenti membuat keputusan tidak masuk akal.

    12. Pemikiran ekonomi beliau sudah ketinggalan 30 tahun, berdoa sahajalah negara ini tidak lingkup menjelang 4 tahun lagi.

    1. BAGUS BERDOA TUH, DAJJAL PAS BERNAMA MAHATHIRVSANWAR.

      KALAU IA PUN, KORANG BUKAN RETI KONOMI.

      INGAT, DI MERATA DUNIA ORNG BERLAINAN PENDAPAT PASAL KONOMI.

      KETAHUI LAH KAMU BAHAWA: PAKAR2 KONOMI MASIH BELUM SEPENDAPAT BERKENAAN SEBAB2 WORLD ECONOMIC DEPRESSION TAHUN 1930AN HINGGA HARI INI.

      Pssst, pernah dengor World Economic Depression?

  15. PH KRONISME……SALING SOKONG MENYOKONG ATAS DASAR RASIS…..

    Rakyat terancam, Teresa Kok pertahan 4 syarikat termasuk suami Menteri DAP punca jerebu
    September 18…..

    Jerebu mengundang bahaya. Perang mulut Indonesia- Malaysia mendedahkan 4 syarikat termasuk syarikat milik suami menteri penyebab jerebu. Bagaimanapun Teresa pertahan Menteri DAP dan suaminya itu dan berkata dakwaan Indonesia tak masuk akal.

    KUALA LUMPUR: Selepas Menteri Alam Sekitar dan Perhutanan Indonesia Siti Nurbaya Bakar menamakan empat syarikat Malaysia termasuk syarikat suami Menteri DAP Yeo Bee Yin Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Teresa Kok Menteri Industri Utama tampil ke depan membela sahabat baiknya itu.

    Teresa berkata tuduhan Indonesia syarikat kepala sawit Malaysia menyebabkan kebakaran hutan di republik itu disifatkan amat serius dan tidak masuk akal.

    Teresa mempertahankan 4 syarikat itu dan berkata empat syarikat Malaysia yang dinamakan republik itu antara syarikat penanaman kelapa sawit paling dihormati dan mengamalkan amalan penanaman yang lestari.

    “Saya bimbang dengan kenyataan daripada pihak berkuasa Indonesia yang menyita ladang anak syarikat milik empat syarikat kelapa sawit utama negara kerana dikatakan sebagai punca berlakunya kebakaran.

    “Empat syarikat terbabit adalah syarikat paling dihormati dan mereka mengamalkan penanaman lestari yang disahkan melalui pensijilan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa,” katanya dalam satu kenyataan

    Kok berkata, pihaknya sudah menghubungi empat syarikat berkenaan dan mereka turut memaklumkan sedia bekerjasama dengan pihak berkuasa Indonesia bagi memperbetulkan dakwaan terbabit.

    Yeo Bee Yin Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim sebelum ini bertegas dan lantang bersuara membidas Kerajaan Indonesia dan rakan sejawatnya Siti Nurbaya Bakar. Namun selepas Nurbaya mendedahkan 4 syarikat termasuk syarikat suami Menteri, Yeo Bee Yin dan kelu hanya mampu berkata terpulang kepada siasatan Indonesia.

    Tugas mempertahan Yeo Bee Yin dan suaminya Lee Yow Seng CEO IOI itu sekarang digalas oleh Teresa Kok.

    Teresa bimbang

    Katanya, beliau bimbang jika tuduhan terbabit digunakan aktivis anti-kelapa sawit yang boleh menjejaskan Indonesia dan Malaysia sebagai pengeluar minyak sawit utama.

    “Saya tidak dapat memberi ulasan terhadap siasatan dan laporan dari Indonesia sehingga saya mendapat akses kepada laporan siasatan.

    “Saya juga akan berbincang dengan rakan sejawat saya dari Indonesia dan berharap dapat menyelesaikan masalah ini dengan cepat dan mesra,” katanya.

    Indonesia sebelum ini menuding jari kepada empat syarikat Malaysia kerana menjadi punca kebakaran hutan di republik berkenaan hingga mengakibatkan jerebu.

    Empat syarikat itu ialah IOI Corporation, Sime Darby Plantation Bhd, TDM Bhd dan Kuala Lumpur Kepong Bhd

    [http://sabahkini2.com/en/news/2227/rakyat-terancam-teresa-kok-pertahan-4-syarikat-termasuk-suami-menteri-dap-punca-jerebu/view]

    1. DAJJAL PAS BERNAMA MAHATHIRVSANWAR,

      Kamu dan puak kamu ajer yang menuduh rasis itu ini. Tuduhan liar tanpa bukti, fakta atau penerangan yang boleh diterima rakyat jelata.

      Sekarang kamu nak lagakan Menteri Malaysia dengan pihak Indonesia pulak.

      Jangan bodoh sangat ler, Mamat. Hal jerubu ni dah berlaku tiap tahun, termasuk di zaman Najib Al Jibo memerintah. Dua pihak Indonesia dan Malaysia dah berunding bagi mengurangkan susah akibat jerubu tuh.

      Kau tahu apa Najib Al Jibo buat dulu? Tak payah cakap ler .. dia tak buat apa .. pegawai2 ajer yang tungkus lumus

  16. PENYATUAN LANON2 MELAYU (UMNO) DGN FIR`UUN2 MELAYU (PAS)

    Menurut laman web Kementerian Kerja Raya, kerja-kerja awal pecah tanah bermula pada 2016 manakala nilai projek itu didedahkan oleh pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Persekutuan Kelantan Mustapa Mohamed, yang turut dihadiri oleh Najib.

    Mustapa berkata projek itu, bernilai RM530 juta ketika itu, akan menggantikan bangunan persekutuan sedia ada, yang menempatkan agensi persekutuan. Bangunan baru itu akan menampung 2,000 orang, berbanding 820 sekarang.

    “Pembinaan ini adalah bukti bahawa perdana menteri (Najib) sangat prihatin dan berjuang demi kepentingan penjawat awam di negeri ini,” kata Mustapa seperti yang dipetik Utusan Malaysia.

  17. PENYATUAN LANON2 (UMNO) DENGAN FIR`UUN MELAYU (PAS)

    Pada hari berikutnya, bekas perdana menteri Najib Razak turut menulis mengenai perkara sama, dan mengkritik penggantinya Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad dan Menteri Kewangan Lim Guan Eng kerana gagal menangani isu itu.

    Bagaimanapun, semakan mendedahkan bahawa kelulusan untuk projek itu bermula semasa pentadbiran Najib sebagai perdana menteri dan menteri kewangan.

  18. Pada Ahad lalu, ahli majlis tertinggi Umno, Mohd Razlan Rafii telah menyiarkan satu surat sulit yang ditujukan kepada Pejabat Perdana Menteri yang menunjukkan bahawa Kementerian Kewangan telah bersetuju dengan syarat sebuah syarikat PDM Builders Sdn Bhd membangunkan projek itu.
    ====================
    Niat dia nak TIKAM Kerajaan PH, rupanya MENIKAM dirinya sendiri, SENJATA MAKAN TUAN. KIH KIH KIH KIH KIH. NAJIB RAZAK PURA2 TAK TAU, LANON MME MACAM TU, PENYATUAN LANON DGN FIR`UUN MELAYU! CISSSSS!

  19. MELAYU BERSATU BILA DIANCAM KOMUNIS….DULU LEPAS 13 MEI 1969……2019 KOMUNIS DATANG LAGI…..MUNGKIN LEPAS KOMUNIS BERJAYA DIUSIR MELAYU AKAN GADUH LAGI…..

    Muafakat Nasional Tamparan Hebat Kepada PH, Melayu Islam Enggan Dipermainkan
    ……

    Presiden Gerakan Islam Melayu, Ariffin Abu Bakar menjelaskan penyatuan UMNO dan PAS satu tamparan hebat kepada Pakatan Harapan (PH).

    Ini kerana katanya, PH sangat takut dan gentar akan penyatuan ummah yang dilakukan oleh PAS dan UMNO yang tentunya mereka tahu akan menggugat sokongan rakyat.

    “Penyatuan antara PAS dan UMNO ini adalah satu tamparan hebat kepada kepimpinan PH dari segi politik.”

    Jelas beliau, semenjak PH memenangi Pilihan Raya Umum (PRU) setahun lebih lalu, habis aset negara diratahnya selain Melayu/Islam terasa dipermainkan hingga menimbulkan kegusaran dan kegelisahan rakyat

    “Setahun pemerintahan PH seolah-olah mengenepikan apa-apa sahaja keutamaan Melayu dan Islam serta tidak menghormati Institusi Raja-raja selain tidak ambil kira sosial kontrak dan sebagainya.

    “Kami sangat menyokong penyatuan ummah ini dan ia memberi satu gambaran yang sangat jelas bahawa PRU-15, insya-Allah … kita akan merampas kembali dan kita minta anak muda agar kembalilah dan rapatkan saf, pegang panji-panji ini dan mengutamakan Islam dan Melayu,” katanya kepada UMNO-Online disini.

    Tambahnya lagi, mereka (PH) sengaja ingin memecahbelahkan satu kumpulan yang majoritinya orang Melayu dan Islam.

    “Orang Melayu dan Islam haruslah bangkit kembali dan merampas semula Putrajaya dari PH yang telah merosakkan perpaduan dan keamanan yang dinikmati rakyat berbilang kaum selama ini,” jelasnya lagi. – UMNO ONLINE

    1. DAJJAL PAS BERNAMA MAHATHIRVSANWAR,

      Siapa dia Presiden Gerakan Islam Melayu, Ariffin Abu Bakar nih? Pandai ke dia menganalisa politik? Awat tak pernah dengor nama dia hingga sekarang?

      “penyatuan UMNO dan PAS satu tamparan hebat kepada Pakatan Harapan”? Dia bodoh ker? PPBM dan PH telah hentam ke dua2 Umno PAS tersungkur di Pru14. Apa pulak kata PH takut penyatuan PAS dan UMNO?

      Cakap mcm budak kecik ajer korang Grow up ler ..

      1. CAGURA : Murid2 sakalian, sila pilih 1 saja jawapan yg paling tepat bagi soalan berikut:-

        Apakah nama piagam yg ditandatangani oleh Umno dan Pas?

        Murid 1: Piagam Yang Meragam cegu……..
        Murid 2: Piagam Nasional cagu………
        Murid 3: Piagam Penyatuan umah cegu cagu……..
        Murid 4: Piagam Umno Pas cegu cagu…….
        Murid 5: Piagam Kesatuan National cagu….

        CAGURA : Cukup cukup cukup tuuuuuuuuu…@@#$%^&*()(*&^%$#@
        ( pitam lalu pengsan ) ka ka ka ka ka……..

  20. Najib terlibat dalam projek rundingan terus RM450 juta
    Diterbitkan 18 Sep 2019, 10:02 malam

    Putrajaya kini dikritik oleh pembangkang berhubung satu dokumen bocor yang mencadangkan projek pembinaan bernilai RM450 juta telah diserahkan tanpa tender terbuka.

    Cubaan bagi mendapatkan pengesahan mengenai dakwaan ini mendedahkan bahawa projek tersebut telah diluluskan oleh pentadbiran UMNO PAS BN.

    Projek yang dipertikaikan itu ialah binaan baru Bangunan Gunasama Persekutuan di Kota Bharu di Kelantan.

  21. Najib Tun Razak

    Najib, 66, menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk memperoleh suapan berjumlah RM2.3 bilion dalam dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah wang yang sama.

    Ahli Parlimen Pekan itu didakwa melakukan empat kesalahan rasuah di Cawangan AmIslamic Bank Berhad, Jalan Raja Chulan, Bukit Ceylon di Kuala Lumpur antara 24 Feb 2011 dan 19 Dis 2014 manakala bagi semua pertuduhan pengubahan haram antara 22 Mac 2013 dan 30 Ogos 2013, di tempat sama.

  22. IKUT SKRIP FILEM TAN SRI P RAMLEE….BILA DAH BUAT JANJI MANIFESTO….KENA GADAI HARTA LAH PULAK……

    PH ‘Menang Sorak Kampung Tergadai’
    September 18…..

    Hari ini dikejutkan dengan berita bahawa Khazanah Nasional Berhad (Khazanah) dilaporkan berada dalam proses akhir penjualan pegangannya dalam Malaysia Airport Holding Berhad (MAHB) kepada sebuah syarikat pengurusan lapangan terbang di London iaitu Vinci & Gatwick Airports.

    Jika hal ini benar berlaku, adalah suatu perkara yang amat malang dan menyedihkan bagi rakyat Malaysia kerana MAHB adalah simbol kejayaan negara dalam industri penerbangan.

    Penjualan pegangan MAHB bermaksud lapangan terbang seperti Kuala Lumpur International Airport (KLIA) secara tidak langsung akan dimiliki oleh syarikat asing dan kita akan kehilangan aset nasional.

    Bukankah ini ibarat suatu penghinaan apabila satu-satunya pintu masuk ke negara kita diuruskan oleh syarikat asing? Aspek kedaulatan nasional serta keselamatan juga menjadi taruhan jika benar perkara ini berlaku.

    Terdapat juga kemungkinan untuk berlakunya pengecilan pengurusan jika MAHB diambil alih syarikat asing dan hal ini menyebabkan anak-anak tempatan yang bekerja dengan MAHB diberhentikan.

    Kerajaan PH adalah perosak kepada syarikat-syarikat tempatan kerana MAHB adalah syarikat milik kerajaan yang mencatatkan keuntungan tinggi iaitu RM727.30 juta pada Disember 2018 dan mempunyai hasil sebanyak RM4.85 bilion.

    Syarikat yang menjadi simbol kepada negara seharusnya dibantu supaya menjadi lebih berdaya saing di arena antarabangsa, bukannya dijual kepada syarikat asing.

    Seluruh rakyat Malaysia amat risau dengan tindakan kerajaan PH yang semakin hari semakin menjahanamkan negara dengan penjualan aset-aset penting milik awam, gagal menangani isu keselamatan, kelembapan ekonomi serta pelbagai lagi yang akan memusnahkan masa depan negara ini.

    Kerajaan PH dan seluruh pimpinannya adalah kegagalan terbesar yang pernah dihadapi rakyat dan negara kerana memilih PH pada PRU lepas tidak ubah seperti ‘menang sorak kampung tergadai’.

    Dr. Najmil Faiz Mohamed Aris

    1. Ikut cakap filem P Ramlee pulak .. apa daaa DAJJAL PAS BERNAMA MAHATHIRVSANWAR ini …

      Tarak standad betul. Low class ..

      Malas nak balun dia pun .. bodo sangat .. tak berbaloi

  23. PH DADDYKASI….INI MESTI KERJA ALJUBRY…..

    Siapa Bocor Surat PM Berikan Projek ‘Direct Nego’ RM450 Juta?
    …….

    SUSULAN viral sepucuk surat tertera tulisan Dr Mahathir yang memberikan sebuah projek bernilai RM450 juta, timbul pula persoalan siapa yang cuba mensabotaj Tun Dr Mahathir daripada dalam kementerian kewangan?

    Surat tersebut ditandatangani pegawai Bahagian Perolehan Kerajaan, Kementerian Kewangan.

    Manakala, sepucuk lagi surat daripada syarikat berkenaan, syarikat terbabit mengucapkan terima kasih kepada Dr Mahathir atas sokongsan dan kelulusan kepada projek itu.

    Manakala tulisan tangan Tun Dr Mahathir di atas surat tersebut pula disertakan bersama cop Perdana Menteri Malaysia yang bertarikh 4 Mac 2019.

    Buat masa sekarang, belum ada siapa-siapa yang menyangkal surat itu palsu, mahupun ianya ‘fake news’.

    Maka, timbul pula soalan-soalan daripada kem Mahathir tentang, siapakah di Kementerian Kewangan yang mahu mengkantoikan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad?

    Perlu diingat Dap bukan sahaja mempunyai Lim Guan Eng di kementerian tersebut malah, Tony Pua dan juga Ong Kian Ming juga ditempatkan secara strategik di kementerian tersebut. – umno-kedah.com

    Pemerhati
    September 19, 2019 at 12:15 am
    Permalink
    mesti ada sebab kenapa atok 95 tahun & menteri kewayangan beri kontrak itu secara direct nego, antara sebabnya ialah:

    1. sebab tokey syarikat itu kenalan tok pa & berjanji nak beri dana pada ppbm & pakatan hancing(ph) sebagai kickback

    oklah kalau sebabnya itu bersangka tak baik, diharap sebab ke 2 dibawah ini adalah bersangka baik

    2. sebab takde dalam negara apatah lagi di negeri Kelantan syarikat yang mampu bina bangunan gunasama persekutuan itu…agaknya bangunan itu terlalu unik untuk dibina, hanya syarikat berkenaan sahaja reti bina

    pssssssttt, ini ada cerita baik punya….

    walaupun dikatakan telah menjual peratusan tertentu pegangan sahamnya dalam opcom, ada orang ppbm beritahu aku bahawa boboi tetap dapat untung besar bila saham opcom melonjak naik tinggi selepas kerajaan umum RM21.6 bilion untuk NFCP…boboi jual sahamnya itu pada nominee untuk pertukaran nama pemilik saham sahaja…nominee itu tak bayar apa pun bila saham itu dijual kepadanya, dia cuma jaga & kira keuntungan saham yang melonjak naik tinggi itu dimana peratusan kecil keuntungan saham itu adalah untuknya(sebagai upah menjaga saham) & peratusan besar keuntungan adalah untuk boboi

    boboi jual peratusan tertentu sahamnya dalam opcom sebelum kerajaan umum RM21.6 bilion untuk NFCP itu sebab dia nak beri gambaran kepada rakyat kononnya dia takde conflict of interest, berlaku kronisme atau nepotisme…dengan erti kata lain bukan sebab daddykasi tapi sebab dedikasi boboi(apatah lagi adik-beradiknya yang lain) seorang usahawan yang berdikari & berjaya tak pernah minta tolong daddy yang menjadi sekali lagi seorang PM sebuah kerajaan

    Mula-mula projek perintis Pelan Gentian Optik dan Kesalinghubungan Negara(NFCP) diumumkan dengan bajet RM1 bilion oleh Kerajaan PH tahun lepas

    Namun apabila ianya diluluskan oleh kabinet minggu lepas, kos projek tiba-tiba menjadi RM21.6 bilion dan semuanya akan dibelanjakan sebelum PRU15.

    Selepas nilai RM21.6 bilion itu diumumkan telah diluluskan oleh kerajaan PH pada 28 Ogos 2019, harga saham Telekom Malaysia terus menjunam kerana pelabur bimbang bahawa TM akan dipaksa untuk menanggung bahagian besar dari kos tersebut.

    29 Ogos 2019: Telekom Malaysia down 9.6%; why are investors selling the shares?
    https://www.theedgemarkets.com/…/telekom-malaysia-down-96-w…

  24. Irah,

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Berusaha lah dnda tnpa menghirau pnat lelah
    Utk diri Irh di sna, abg sntiasa brdoa kpd Allah
    Smga ursn stdy Irh lncar, & tiada apa masalah
    Abg skrg ni sdg bersiap-siap, nak pgi ke sklah
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  25. Irah,

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Abg kni sdg bljr taip rgks shrthnd ikt style Irah
    Klu truk sgt smpai tk blh bca jgn le pla Irh mrh
    Dek krna trllu rndu, abg ini rsh glsh, tk tntu arh
    Utk dnda, abg doa agr dplhra Allh yg mh pmrh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
      Trma ksh lh krn uts wrkh kt abg di sni Irh sudi
      Tk tau lh abg ni, mcm mn nk bls Irh pnya budi
      Irh tk prlu le bls wrkh abg sbb Irh tu sbuk stdy
      Cmner Irh? abg taip shrthnd style Irah ni, jadi?
      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

      💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
      💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  26. Anwar jangan konfiden sangat madey akan serah jawatan pm tahun depan…

    Madey sudah terkenal kaki belit penipu u-tun…

    Ada misi nak kayerkan kroni dan anak branak blm selesai…..boboi pon blm jadi presiden Bersatu…

  27. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Abg faham, Irah tu, sibuk dgn tugasn dan kelas
    Wrkh2 dr abg ini, tak prlu brsusah2 Irh nk balas
    Namun, trima lah dr abg, slm & doa tulus ikhlas
    Biar abg brundur diri dulu..ni dah lbh jam 12:00
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  28. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Irah..tadi, abg mmriksa bdak pnya buku latihan
    Lepas tu abng tertidur sekejap, kerna keletihan
    Teringat Irah..hati abg ini, asyik jer dlm rintihan
    Namun abg hrp Irah di sana tak dlm kesedihan

    Irah..kaki pemfitnah, masih juga lagi menjelma
    Cuba le Irah perhatikan, Anonymous jam 10:45
    Pantun dia buat itu, tak ada kelas, atau jenama
    Tak mcm pantun abg ini, baris2 pnjg nya sama
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  29. Yati:

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Dah hampir 2 bulan Yati bersama abang
    Abang digoda,iman manakan tak tumbang
    Terima kasih sayangku hendakkan abang
    Kita seiring,sama berdiri sama tumbang

    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖

    1. Kejora woi, kenapa baris pantun kamu dah tak sama?Inilah banyak sangat mambang,ada mambang tanah,ada mambang air, mambang api!

      1. ada satu lagi,mambang tua umor 760 tahun

        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

        Mambang gua tempurong

        Kamu dah banyak mambang,Si Irah tu kasi lah kat aku.
        Kesian kat aku kejora oiiii,dah lama membujang. Omak bapak aku,dah lama nak kan menantu.

  30. TUDUHAN PH TERHADAP BN KLEPTOKRASI SUDAH TIDAK REVELAN KERANA PH SUDAH BERKUASA…..SUMBAT JE DALAM PENJARA SIAPA YG KAMU BENCI……

    ‘Bunuh membunuh pun boleh berbaik, inikan Umno-PAS’
    ……..
    “Pihak yang pernah bunuh-membunuh pun boleh berbaik, inikan pula Umno dan PAS,” kata bekas naib presiden PAS, Nakhaie Ahmad.

    Jelasnya taawun siyasi yang terjalin antara dua parti itu disebabkan orang Melayu dan umat Islam tidak dapat menerima perubahan dibawa kerajaan PH.

    Perubahan yang dimaksudkan itu, katanya, ialah apabila orang Melayu Islam berasakan hak mereka dan institusi raja semakin terhakis di bawah pentadbiran PH.

    “Dua parti ini mewakili orang Melayu, sanggup ketepikan perselisihan yang begitu kronik apabila majoriti Melayu berada dalam keadaan tidak selesa dan rasa tergugat.

    “Ini berlaku kerana perubahan politik selepas BN tewas dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 lalu, kekalahan BN adalah satu perkara besar,” katanya kepada Malaysiakini.

    Tambah beliau, isu kafir-mengkafir antara PAS dan Umno sebelum ini sudah tidak relevan dan tidak perlu diungkit lagi.

    Beliau berkata demikian sebagai mengulas kerjasama politik yang terjalin secara rasmi antara Umno dan PAS.

    Umno dan PAS menandatangani Piagam Muafakat Nasional pada Himpunan Penyatuan Ummah yang berlangsung pada 13 dan 14 Sept lalu.

    Detik bersejarah itu disaksikan lebih 2,000 perwakilan dan kira-kira 25,000 ahli serta penyokong kedua-dua parti yang membanjiri sekitar Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di Kuala Lumpur.

    Terdahulu, hubungan antara kedua-dua parti itu mula menjadi rapat selepas BN tewas dalam PRU ke-14 lalu.

    Nakhaie meninggalkan PAS pada 1989 sebelum menyertai Umno.

    Setelah menyertai Umno beliau dilantik sebagai Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) pada 1999 dan bersara pada 2009.

    Terserah pada PAS

    Bagi Setiausaha Agung Veteran Umno, Mustapha Yaakob, berkata Umno telah melupakan segala kisah pahit yang tercetus antara parti itu dan PAS.

    Katanya, pemimpin PH termasuk Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad tidak perlu campur tangan dalam soal hala tuju Umno dan PAS.

    “Terserahlah kepada PAS sama ada mahu menarik balik tuduhan yang mengatakan Umno kafir sebelum ini.

    “Bagi Umno kita telah lupakan kisah pahit yang lama dan kedua parti telah menguburkan segala kemarahan dan kebencian ke dalam lautan dan menggantikannya dengan pautan kasih sayang.

    “Hakikatnya Mahathir telah nampak penyatuan nasional Umno, PAS merupakan ancaman kepada kerajaan PH yang rapuh dibawah pimpinannya.

    “Mahathir dengan sengaja membangkitkan isu kafir dan permohonan maaf oleh PAS dengan harapan untuk menggagalkan piagam dan mengelirukan ahli Umno,” jelasnya.

    Sementara itu Mufti Kelantan, Mohamad Shukri Mohamad menyifatkan penyatuan ummah yang digerakkan Umno dan PAS selaras tuntutan Islam.

    “Kehendak agama supaya umat Islam sentiasa berada dalam keadaan kesatuan dan perpaduan. Tuntutan agama tidak boleh dipandang ringan, kita boleh berbeza pandangan, tetapi tidak boleh berpecah belah.

    “Kalau kita kata penyatuan ummah bersifat perkauman, bermakna kita menafikan kehendak al-Quran,” katanya.

  31. TUDUHAN D4P TERHADAP PENYATUAN UMMAH TEOKRASI JELAS MENUNJUKKAN MEREKA MEMANG KOMUNIS ATHEIST TIDAK PERCAYA KEPADA TUHAN…… MEREKA SEBENARNYA MENENTANG HAMPIR 100% RAKYAT YANG PERCAYA KEPADA TUHAN…….

    Polis perlu siasat forum Naratif Malaysia Baru
    ……….
    KATA MP | Komposisi orang Melayu Islam dianggarkan sekitar 69 peratus daripada 33 juta penduduk di Malaysia.

    Jumlah yang besar ini harus disatukan terlebih dahulu dengan acuan Islam sebelum mengorak langkah membina peradaban baru di negara ini.

    Dari segi politik pilihan raya, jumlah pengundi Melayu yang mengundi PAS dan Umno dalam PRU14 lalu adalah sekitar 70 peratus.

    Sekiranya jumlah ini digembleng secara positif, maka satu perubahan yang lebih baik akan dinikmati oleh seluruh rakyat Malaysia.

    PAS optimis penyatuan Melayu dengan acuan Islam mampu menstabilkan politik dan melonjakkan negara ke arah mercu yang lebih gemilang.

    Kekuatan politik Melayu juga akan menjadi benteng ampuh untuk mempertahankan tiang seri negara seperti yang diperuntukkan dalam perlembagaan, seperti Islam sebagai agama persekutuan, bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan hak istimewaan orang Melayu dan bumiputera.

    PAS juga ingin menegaskan bahawa penyatuan Melayu dengan acuan Islam tidak sesekali mengabaikan kaum lain untuk menganut agama pilihan mereka, menuturkan bahasa ibunda mereka dan menafikan hak ekonomi mereka.

    Perkara ini jelas dijamin dalam peruntukan perlembagaan dan tidak berubah.

    Penyatuan Melayu sebagai kaum majoriti mesti diposisikan dengan baik. Hal ini bukan hanya untuk kepentingan politik pilihan raya, tetapi untuk kesejahteraan kedaulatan negara.

    PAS mahu mengingatkan DAP dan PH supaya tidak mempamerkan dakyah ‘bogeyman’ dengan melabelkan penyatuan ummah sebagai klepto-teokrasi, talibanisme, rasisme dan ekstremisme.

    Walhal, pada masa sama DAP begitu rancak mempromosi The Kingdom of God dan The Jesus Manifesto seperti yang diungkapkan oleh Steven Sim (Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Ahli Parlimen Bukit Mertajam – DAP) dalam forum Naratif Malaysia Baru yang diadakan di Kota Damansara, 14 Sept lalu.

    Apa yang diperjuangkan oleh PAS dan Umno adalah penyatuan ummah yang lebih inklusif dengan mengutamakan perpaduan orang Melayu dan Islam tanpa prejudis terhadap kaum lain.

    Ia selaras dengan tuntutan Islam, perlembagaan dan konteks sejarah dan kepentingan semasa.

    Bagaimana pula dengan DAP? Adakah agenda Kristianisasi dalam politik Malaysia satu tindakan yang wajar?

    PAS menggesa pihak polis menyiasat penganjuran dan kandungan forum tersebut bagi mengelakkan kecelaruan dalam kalangan rakyat.

    TUAN IBRAHIM TUAN MAN ialah anggota parlimen Kubang Kerian dan timbalan presiden PAS.

  32. BERKAWAN DENGAN KOMUNIS MABUK CANDU…..LAMA2 SAMA MAKAN BABI MABUK…..

    ‘MB S’gor zalim jika rampas tanah petani terbabit pembakaran’
    ……..
    Pertubuhan Pelindung Khazanah Alam (Peka) melabelkan Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari sebagai zalim berhubung cadangannya untuk merampas tanah petani yang melakukan pembakaran terbuka sehingga memburukkan situasi jerebu di negara ini.

    Presidennya, Shariffa Sabrina Syed Akil berkata, aktiviti pembakaran itu telah dilakukan sejak berkurun-kurun lamanya, dan bukannya faktor utama punca jerebu di negara ini.

    “Apa yang mereka (petani) buat ini tiada impak besar dekat cuaca jerebu sekarang. Jadi kita sekarang ni tak boleh nak salahkan petani (negara) ini.

    “Jerebu yang berlaku sekarang ini daripada kebakaran secara meluas di Kalimantan.

    “Jadi itu sebenarnya masalah yang perlu kita selesaikan, bukan petani-petani yang membakar untuk pertanian mereka sebab itu sangat minimum,” katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

    Mengulas kenyataan Amiruddin yang dibuat pada Isnin lalu untuk merampas tanah petani yang terbabit dalam pembakaran terbuka, Shariffa Sabrina menyifatkan tindakan itu sebagai kejam dan zalim.

    “Jadi tak baiklah MB cakap macam tu, petani kita ni hanya kecil-kecillan sahaja mana ada petani kita di Selangor yang buat pembakaran secara besar besaran sebab Selangor ini banyak kawasan industri.

    “Kalau mereka bakar secara berperingkat pada saya tiada masalah sebab itu cara mereka nak membuat baja jadi kalau MB kata nak rampas tanah mereka zalimlah, tak baiklah,” katanya.

    Shariffa Sabrina sebaliknya mempersalahkan sikap kapitalis-kapitalis yang tamak dan gelojoh dengan aktiviti pembukaan, pembalakan dan pembakaran hutan secara berterusan.

    Katanya, ketiadaan penguatkuasa juga antara punca berleluasanya aktiviti yang mengundang pencemaran masalah jerebu yang di hadapi rakyat sekarang.

    Beliau juga berkata, pemimpin negara juga tidak terlepas daripada tanggungjawab ini malah harus dipersalahkan kerana didakwa membiarkan pembakaran itu berlaku.

    “Mereka patut disalahkan kerana nak sangat menanam kelapa sawit yang kononnya mendatangkan hasil lebih pada ekonomi negara.

    “Tapi sekarang bila berlakunya jerebu siapa nak datang, pelancong pun tak nak datang kesihatan pun terganggu jadi itu akan melibatkan peningkatan kos negara kita menjadi tinggi, jadi dalam jangka masa panjang yang ruginya kita lah sebagai rakyat.” katanya.

    Pengesanan Pusat Meteorologi Khas Asean (ASMC) menunjukkan bahawa jerebu di Semenanjung Malaysia berasal dari Sumatra manakala jerebu di Sarawak pula berasal dari Kalimantan.

  33. Keadaan ekonomi yg tak berkembang…isu2 panas berkaitan melayu dan uslam yg gagal di selesaikan oleh madey untungkan pas dan umno…madey kelihatan takut dgn DAP…

    Madey perlu di gantikan segera seblm bertambah parah..

  34. Populariti PH merudum sejak madey tipu manipestol…sekarang tambah turun bila madey tunjuk belang nak jaga kroni…jika madey kekal hingga akhir penggal PH akan tumbang…

    30 kerusi melayu tidak selamat untuk PH..

  35. Mana dia pergi, ‘juburgang’ Melayu petualang
    Kena Kejora tibai..terus dia lesap menghilang
    Baru dia kenal, Cgu Kejora bukan org calang2
    Dia kucing Parsi nak lwn Kejora rimau belang
    👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

  36. INI SEMUA PROPAGANDA CYBER TROOPERS PH…….DAPAT GAJI BUTA…..

    Tular pemborong Cina boikot petani Melayu tidak benar
    ……..
    Satu hantaran di Facebook bersama gambar mendakwa pemborong Cina memboikot hasil jualan petani Melayu susulan kempen Beli Produk Muslim Dulu (BMF) adalah tidak benar.

    Pengasas syarikat agroteknologi Agro Solution, Mohamad Azhar Mohd Noor mengakui terkejut dan pelik bagaimana gambar tersebut boleh disebarkan.

    Menurutnya, salah satu gambar tersebut diambil olehnya sejak sebulan lalu dan syarikatnya sendiri membeli hasil tanaman timun daripada petani terbabit.

    “Saya terkejut dan pelik, gambar itu sudah sebulan lebih, saya yang tangkap gambar itu dan kongsikan dalam grup WhatsApp antara petani-petani tetapi jadi isu pula.

    “Lelaki dalam gambar itu juga kawan saya, dia yang usahakan tanaman timun tu dan kami (Syarikat Agro Solution) beli dari dia.

    “Jadi apa yang dikatakan bahawa pemborong Cina tak beli (dari petani Melayu) tu salahlah,” katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

    Jelas Azhar, gambar tersebut juga diambil di Kuala Krai Kelantan dan bukannya di Pendang Kedah seperti yang ditularkan.

    Tak pernah jual kepada pemborong Cina

    Ketika dihubungi, penaman timun terbabit, Mohd Rusof Yusof mengesahkan pihaknya memang tidak pernah menjual kepada mana-mana pemborong Cina.

    “Di Kuala Krai susah cari pemborong Cina jadi memang selama ini pemborong saya semuanya orang Melayu,” katanya yang mengakui merupakan individu dalam gambar yang ditularkan.

    Terdahulu, tular satu hantaran di Facebook dengan beberapa keping gambar termasuk seorang lelaki dikatakan penanaman timun di Pendang.

    Hantaran tersebut mendakwa pemborong Cina kini tidak lagi mahu membeli hasil tanaman timun daripada petani Melayu.

    “Assalamualaikum, kesian dekat orang Melayu yang ada taman timun kawasan Pendang, Cina tak mahu ambil timun depa (mereka) kerana Cina boikot.

    “Padahal sebelum ini depa (pemborong cina) dok pi ambil berlori, beratus kilo dok di pokok, depa nak lelong saja timun itu 1kg RM1.

    “Siapa nak bagitahu, niat nak tolong. Timun rosak kalau tak kutip. Jom pakat tolong,” kata hantaran tersebut yang disertakan nombor petani berkenaan.

    Usaha Malaysiakini menghubungi nombor telefon yang tertera bagaimanapun gagal apabila ia tidak berjawab.

    Hantaran yang tular itu juga dikongsikan pegawai tugas-tugas khas kepada menteri di jabatan perdana menteri (Agama), Ali Muda yang turut mengulas isu berkenaan.

    “Ini bukan hendak memperleceh atau mempermainkan kempen BMF, tetapi hendak menceritakan kesan yang sedang berlaku di negara ini.

    “Saya sudah hantar berita ini (gambar yang tular) kepada grup yang meng’agama’kan kempen BMF dan menjadikan satu jihad suci, tetapi mereka suruh kerajaan bertanggungjawab menjaga membantu petani Melayu, semudah itu mereka cuci tangan,” katanya dalam hantaran di Facebook semalam.

    Ali Muda adalah individu sebelum ini dimaksudkan oleh Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin kerana didakwanya cuba memperlekehkan kempen BMF.

    Mohd Asri dalam hantarannya berkata pegawai menteri agama itu cuba ‘meletakkan’ cerita bahawa seorang pengusaha cili Muslim menjadi susah akibat kempen BMF apabila tauke-tauke Cina enggan membeli darinya.

    Kata Asri, beliau hairan kerana ada kalangan umat Islam sendiri cuba memperlekeh usaha membantu meningkatkan ekonomi umat Islam.

    Bagaimanapun Ali kemudian dilapor berkata beliau kesal apabila kenyataannya disalah tafsir Mohd Asri sehingga digambarkan memperlekehkan kempen berkenaan.

    “Sebaliknya, saya meminta orang Melayu yang berkempen BMF termasuk Mufti Perlis sendiri supaya segera membantu pengusaha cili terbabit setelah perniagaannya terkesan selepas kempen itu dilaksanakan,” kata Ali seperti dilapor Sinar Harian.

    Untuk rekod, kempen BMF dikesan sejak akhir tahun lepas, bertujuan menggalakkan pembelian produk keluaran Muslim.

    Kempen itu kurang mendapat perhatian sehingga sekitar Ogos, apabila semakin ramai orang menyertai laman dan kumpulan kempen tersebut di media sosial.

    Terdapat penyokong kempen itu bersikap lebih ekstrem dengan mengajak orang ramai memboikot produk bukan Muslim.

  37. USA MARAH PH ANUT KOMUNIS……

    M’sia kena tempias perang dagang Trump
    ………..
    Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad akan ke New York hujung bulan ini untuk menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

    Delegasi Malaysia dijangka akan mengadakan berbagai mesyuarat pada sisi perhimpunan tahunan PBB itu bagi mengajukan kepentingan negara.

    Bagaimanapun, penghalang antara Malaysia dan Amerika Syarikat adalah aduan Washington mengenai defisit dagangan dengan Malaysia.

    Ini bermaksud AS lebih banyak membeli sebahagian besar barangan dari Malaysia berbanding yang dibeli Malaysia dari AS.

    Tidak jelas sekiranya delegasi Malaysia ke PBB kali ini akan bertemu para pegawai AS bagi berbincang mengenai hubungan dagang tetapi jika ada pertemuan sedemikian, delegasi negara berharap akan mendapat layanan lebih baik berbanding apa yang diterima mereka dalam misi perdagangan ke AS pada April lalu.

    Misi perdagangan selama enam hari ke AS oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Darell Leiking dipuji sebagai berjaya dengan potensi pelaburan daripada para pelabur AS tetapi mesyuarat dengan Perwakilan Perdagangan AS Robert Lighthizer meninggalkan rasa pahit.

    Pada akhir pertemuan itu, delegasi Malaysia mendapati Lighthizer berkelakuan “tidak sopan, kasar dan tidak beradab,” kata pihak yang akrab dengan perkara itu kepada Malaysiakini.

    Mereka menjelaskan kelewatan delegasi Malaysia selama 15 minit kerana sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan juga tidak membantu.

    Sumber itu berkata walaupun Lighthizer memuji kerajaan baru kerana ‘menggantung’ beberapa rundingan dengan China yang disyaki terlibat rasuah, beliau menegaskan rundingan tersebut tidak patut diteruskan.

    Lighthizer dikatakan meremehkan penjelasan Leiking bahawa penamatan kontrak itu sama sekali akan mempunyai implikasi kewangan yang serius kepada Malaysia dan rundingan semula membuahkan beberapa konsesi untuk negara ini.

    Walaupun Malaysia telah menamatkan projek saluran paip gas yang diberikan kepada syarikat-syarikat China, ia memulakan semula projek Projek Laluan Kereta Api Pantai Timur (ECRL) yang dibiayai oleh Beijing sekitar dua minggu selepas mesyuarat dengan AS, selepas mendapat penjimatan kos sebanyak RM21.5 bilion.

    Sumber berkata daripada perbincangan mengenai hal berkenaan, mesyuarat itu menjadi bertambah teruk apabila Lighthizer secara kasar mempersoalkan Malaysia dalam beberapa isu termasuklah peraturan Bank Negara Malaysia yang melarang syarikat asing untuk memiliki lebih daripada 70 peratus pegangan dalam syarikat insurans di Malaysia, dengan itu memerlukan pemilik asing dengan pegangan penuh untuk melepaskan 30 peratus kepentingan mereka.

    Skim MySalam

    Kerajaan baru telah menyediakan syarikat insurans dengan alternatif, yang memerlukan mereka menyumbang nilai setara 30 peratus kepentingan ke dalam dana kesihatan untuk menyediakan insurans hayat percuma kepada golongan berpendapatan rendah, yang dikenali di Malaysia sebagai Skim MySalam.

    Ini telah dimaklumkan kepada Lighthizer, yang menolak alternatif itu sebagai “shakedown”.

    Sumber itu berkata Lighthizer kemudian secara menyindir dan berulang kali menyoal delegasi Malaysia jika mereka faham makna perkataan “shakedown” dan mengancam untuk bertindak balas.

    Mereka berkata Lighthizer turut membangkitkan mengenai defisit perdagangan dengan Malaysia tetapi tidak berminat apabila Malaysia menjelaskan justifikasi kepadanya.

    Satu kenyataan bertulis kerajaan di Dewan Rakyat pada 2017 membantah dakwaan AS mengenai defisit perdagangan bernilai AS$ 25 bilion dengan Malaysia, dengan Putrajaya meletakkannya lebih dekat kepada AS$ 5 bilion.

    Kerajaan mengatakan data yang meningkat adalah disebabkan perakaunan AS untuk data perdagangan melalui pihak ketiga, seperti eksport ke Amerika Syarikat melalui Singapura yang dikira sebagai import dari Malaysia dan bukannya Singapura.

    ‘Kelakuan mereka bukan urusan kami’

    Sumber Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) yang dekat dengan Leiking berkata, menteri itu menyatakan matlamat delegasi Malaysia adalah untuk mengukuhkan hubungan perdagangan dengan Amerika Syarikat dan tidak memberi perhatian terhadap adat tuan rumah.

    “Ini tidak menjadi isu untuk delegasi kami, kerana kami adalah tetamu mereka. Bukan isu pun. Urusan yang ada menjadi tumpuan utama kami dan kelakuan mereka tidak menjadi perhatian kami,” kata sumber itu.

    Malaysiakini telah menghubungi kedutaan AS di Kuala Lumpur dan sedang menunggu maklum balas.

    Lighthizer, dilihat sebagai orang penting di kalangan penasihat dalaman Presiden AS Donald Trump, juga menggambarkan sebagai individu pelopor perang perdagangan yang menggempur China, yang sejak itu memburuk dengan tarif baru pada awal bulan ini.

    Financial Times dalam artikel pendapatnya berkata di tengah-tengah perang dagang dengan China, pentadbiran Trump juga menyasarkan Vietnam, India dan “Malaysia boleh menjadi (sasaran) seterusnya.”

    Mahathir telah berkali-kali mengkritik pendekatan pentadbiran Trump yang suka melakukan perang dagang mengatakan ia mengancam rangsangan terhadap ekonomi global ke dalam kemelesetan.

    Perdana menteri Malaysia juga kurang bersikap diplomatik terhadap Trump, berkata sukar untuk bekerja dengan seseorang yang selalu mengubah fikirannya.

    Jabatan Negara Amerika Syarikat juga sedang giat melakukan publisiti untuk menegaskan pengaruh AS yang semakin berkurang di Asia Timur dan Pasifik dalam menghadapi kebangkitan China di rantau ini.

    Walau bagaimanapun, strategi ekonomi pentadbiran Trump mungkin mendorong negara-negara di rantau ini untuk berada di bawah pengaruh Beijing.

    Laporan tambahan oleh GERALDINE TONG.

    [

  38. Yati ku sayang :

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Yati ku sayang rajin,abang yang culas
    Bimbinglah abang,sorang guru pemalas
    Wajah mu bercahaya,hati mu nan ikhlas
    Tepak pinangan,akhirnya kan ku balas

    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

    1. dah apo kono ko ni jang oiiii,kojab munirah,kojab mas,kojab bapok mekcy,kojab yati kah kah kah ,dah buang tabiat ko yerrrrr

      porrahhhhhhhhh!!!!!

      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

    2. Irah,

      💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
      Anon 8:39 pm, gunakan sama dgn abg, idntiti
      Dibuat pantun, tujuan mau bagi Irah sakit hati
      Cuba fitnah konon yg abg ni bercinta dgn Yati
      Tapi, pantun dr abg, mesti Irah dpt kenal pasti
      💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

      💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
      💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    3. Anon 8:39 pm,

      Hrn..aku brcnta dgn Irh..naper Anon tk selesa
      Naper cinta Kejora-Irah, ko cuba mahu binasa
      Fitnah tu, sama le membunuh dia punya dosa
      Tak takut ke, akhirat nanti akan balasan siksa
      🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥

      👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

      1. Irah,

        💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
        Abg rasa..Anon 8:39 & JBond tu, org yg sama
        Pura2 sorng bt entri, sorng komen, style lama
        Heran le Irah, kita bercinta, depa tk dpt terima
        Biar jer lah Irah, depa mau cari dosa percuma
        💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

        💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
        💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

        1. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
          Duhai Irah ku, dewi manja penawar jiwa sukma
          Heran..depa sgt cemburu, bila kita brcngkrama
          Pelbagai cara dan gaya rupa depa tu menjelma
          Tak mstahil Anon8:39@JBond tu, Tanpa Nama
          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

          👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
          💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  39. WW3 IN MAKING……UNTUK MENCETUSKAN PERANG DUNIA,, NEW WORLD ORDER TELAH MENCETUSKAN BEBERAPA REVOLUSI YANG MEMBAWA KEPADA WW1&WW2….. REVOLUSI2 BERLANJUTAN LAGI SEHINGGA KINI TIDAK KURANG 10 REVOLUSI TELAH MELETUP YANG AKAN BERKESUDAHAN DENGAN WW3….TIDAK TERHENTI DI SITU KERANA SELEPAS ITU AKAN BERLAKU LAGI SIRI2 PERANG YANG MEREBAK SELURUH DUNIA….YANG DINAMAKAN ARMAGEDDON…..

    Plot kejatuhan Uthmaniyyah di kancah WW111
    ………
    YOUNG Turks menggulingkan Khalifah

    (1) Kejatuhan Uthmaniyyah pada 1924 sangat segar di dalam minda pengkaji sejarah. Kuasa besar Islam lenyap begitu sahaja akibat unsur-unsur sengal yang menyelinap masuk. Antaranya kemunculan geng Ittihad wat Taraqqi pada 1889 yang jelas melaksanakan agenda Zionis secara dalaman.

    Ittihad Wat Taraqqi memainkan peranan penting dalam memburukkan Khalifah Sultan Abdul Hamid II dengan konspirasi jahat, antaranya mencetuskan kebangkitan anak muda Turki (Young Turks) pada 1908 dan pada tahun berikutnya khalifah digulingkan.

    (2) Selepas itu, Sultan Mehmet Reshad naik takhta dan beliau banyak memberikan mandat kepada geng Ittihad wat Taraqqi. Ittihad wat Taraqqi yang dianggotai oleh Pasha-pasha ketika itu diberi tanggungjawab membuat dan melaksanakan undang-undang tentera berpusat di Istanbul.

    Uthmaniyyah diheret dengan tawaran dedak

    (1) Umum mengetahui Uthmaniyyah pada asalnya tiada kena mengena dengan Perang Dunia Pertama yang bermula Jun 1914. Asalnya pertembungan antara Kuasa Pusat yang dianggotai oleh Jerman, Hungary dan Itali berhadapan dengan Tentera Bersekutu yang dianggotai oleh British, Perancis dan Rusia.

    Geng Pasha yang sememangnya sejak awal lagi sudah cenderung ke arah Jerman. Namun, setelah Itali menarik diri dari kancah tersebut pada 1 Ogos 1914. Keesokan harinya geng Pasha telah membuat perjanjian “belakang tabir” untuk menyertai Kuasa Pusat berhadapan Tentera Bersekutu.

    (2) Beberapa bulan kemudian, Jerman mula menawarkan dedak kepada Uthmaniah sebagai tanda rasmi penglibatan Uthmaniyyah dalam Kuasa Pusat. Dedak yang ditaburkan oleh Jerman dengan anggaran 2 juta Kurush (mata wang Turki) diterima oleh Kerajaan Uthmaniyyah pada Oktober 1914.

    (3) Selang beberapa hari, tanpa diduga, geng Pasha yang sudah menikmati dedak, mula membelakangi khalifah dengan mengeluarkan arahan “mencari pasal” terhadap Tentera Bersekutu, dengan menyerang Kapal Perang Rusia yang merupakan geng Tentera Bersekutu. Sejurus serangan itu, Rusia isytihar perang kepada Uthmaniyyah.

    Perang meletus. Khalifah tiada pilihan, terpaksa menyeru Ummat Islam seluruh dunia bangkit menentang Tentera Bersekutu Kebangkitan demi kebangkitan, akhirnya mengorbankan 250 000 Tentera Uthmaniah. Rekod pemerintahan Khilafah Islamiah tercalar dalam isu ini.

    Tawaran jawatan dan janji yang dicapati

    (1) Dalam pada itu, pada 1916 berlakunya kebangkitan Arab hasil rancangan licik intelligent Inggeris (Lawrance Arabia) menghasut Syarif Hussein untuk mencetuskan kebangkitan tersebut dengan bersekongkol dengan Perancis dan Inggeris. Syarif Hussein ditawarkan jawatan memerintah Makkah dan Madinah jika berjaya menjatuhkan khilafah.

    (2) Ketika zaman Sultan Abdul Hamid II sebelum ini, beliau bertegas untuk tidak menyerahkan sekangkang kera pun tanah kepada Yahudi. Namun setelah Beliau digulingkan, ia membuka ruang kepada Inggeris untuk melaksanakan agenda Negara Yahudi.

    Justeru pada 1917, diadakan perjanjian Balfour sebagai batu asas kepada penubuhan Negara Yahudi tersebut. Setahun kemudian, berakhirnya Perang Dunia Pertama pada November 1918 yang menjadi laluan kepada runtuhnya Uthmaniyyah.

    (3) Dalam keadaan Uthmaniyyah sendiri berhadapan dengan krisis dalaman, hutang yang bertimbun untuk membina istana di pinggir Selat Balfour, dan juga sentimen Arab-Turki menyumbang kepada runtuhnya sebuah khilafah yang tercatat sejarah agungnya.

    (4) Setelah jatuhnya Khilafah Uthmaniyyah, Syarif Hussein yang sepatutnya dijanjikan jawatan memerintah Makkah dan Madinah, hanyalah janji dicapati. Akhirnya beliau dan kabilah Arabnya “terbuang” ke sebuah tanah tandus, hari ini dinamakan Jordan.

    – MUHAMMAD MUJAHID IR HJ MOHAMMAD FADZIL –

  40. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Irah..abg rsa dkt US sana tu, skrg jam 3:00 pg
    Msti Irah ku manja kini sdg nyenyak tidur lagi
    Abg kat rumah je, tak tahu ke mana nak pergi
    Tak de nk buat pe..abg tatap, wrkh2 yg Irh bgi
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

    💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
    💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  41. PH TUKAR WATAK….DARI HERO JADI VILLAIN…….

    Rumah Penduduk Diroboh. Mana Peri Manusia?,……

    SHAH ALAM: “Di mana sikap keperimanusiaan Kerajaan Negeri Selangor apabila mengambil tindakan meroboh rumah tanpa pemberitahuan terlebih dahulu kepada penduduk?” luah penduduk, Faisel Mohd Shapie.
    r3
    Katanya, tidak dinafikan telah ada notis perpindahan yang diberikan selama 30 hari yang berakhir pada 5 September lalu.

    Bagaimanapun ujarnya, kerajaan negeri melalui Timbalan Menteri Pembangunan Luar Bandar, R Sivarasa telah memberi tempoh penangguhan sehingga bulan November selepas penduduk membuat permohonan penangguhan pada 4 September lalu.
    “Namun apa yang berlaku, hari ini tiba-tiba rumah penduduk dirobohkan tanpa memberi sebarang pemberitahuan.
    “Penduduk tidak membuat apa-apa persediaan kerana ingat tiada sebarang perobohan sehingga November.
    “Sekarang ke mana kami nak pergi?” soalnya ketika ditemui di Sungai Kedongdong, Paya Jaras Hilir, Sungai Buloh hari ini di sini.
    Lebih menyedihkan katanya, apabila penduduk tidak mempunyai tempat tinggal apabila rumah mereka dirobohkan.
    Faisel berkata, penduduk tidak meminta sebarang pampasan atau sebagainya, hanya memerlukan tempoh sehingga hujung tahun ini sahaja berikutan tanah yang diduduki mereka hak milik kerajaan.
    Bagaimanapun, sesetengah penduduk mempertikai apabila mereka mempunyai geran tanah persendirian, tetapi tetap dirobohkan.
    Terlebih dahulu, sebanyak lebih kurang 92 buah rumah akan dirobohkan pada hari ini bagi perlaksanaan projek perlebaran Sungai Kedongdong.

  42. WW3 DIJANGKA 2020….ADAKAH KITA TELAH BERSEDIA…..DAN ARMAGEDDON SELEPAS ITU…..

    Muafakat Nasional: Pas tubuh jawatankuasa rangka pelan tindakan
    …….
    …….

    Pas menubuhkan Jawatankuasa Khas Merangka Pelan Tindakan ke arah merealisasikan Muafakat Nasional yang dimetrai dengan UMNO pada Sabtu lalu.

    Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan berkata, jawatankuasa itu akan dipengerusikan oleh Timbalan Presidennya, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan ahli-ahlinya terdiri dalam kalangan pemimpin tertinggi parti tersebut.

    Beliau yang setiausaha jawatankuasa itu berkata, pelan tindakan tersebut akan dirangka mengikut Piagam Muafakat Nasional dan memorandum persefahaman yang ditandatangani oleh kedua-dua parti berkenaan.

    “Segala hasil kajian dan rumusan jawatankuasa ini akan terlebih dahulu di bawa ke Jawatankuasa Perunding UMNO / Pas untuk diluluskan.

    “Pelan tindakan dan ‘road map’ ini akan dilaksanakan di semua peringkat parti,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

    Sabtu lalu, puluhan ribu penyokong kedua-dua parti Melayu tersebut membanjiri Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) untuk menyaksikan Majlis Menandatangani Piagam Muafakat Nasional yang dimetrai oleh Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

    Majlis tersebut menjadi detik bersejarah di antara dua seteru politik tersebut untuk berdamai selepas pertama kali bersama-sama ketika Barisan Nasional (BN) ditubuhkan pada tahun 1973 sebelum berpisah kira-kira lima tahun kemudian. – UTUSAN ONLINE

    1. RaLAT….WW3 DIJANGKA 2022

  43. MEREKA YANG TERLIBAT SEMUA DAH KELUAR PARTI….NAK CERITA APA LAGI…..HADI TAK PERNAH KAFIRKAN UMNO…..

    Bila Raja baharin tahu Amanat Haji Hadi?
    ……..

    TIMBALAN Menteri, Raja Baharin tidak cerdik menempelak ‘Amanat Haji Hadi’ setelah sekian masa berada dalam PAS.

    Isu Amanat itu mungkin tercetus lama sebelum Raja Baharin berdekat dengan PAS bahkan mendekati pemimpin PAS itu.

    Raja Baharin hanya dikenali masyarakat Terengganu setelah dia berjaya membebaskan dua anaknya dari jagaan bekas isterinya di Australia.

    Kejadian gempar itu berlaku lama selepas tercetusnya isu Amanat itu.

    Masyarakat luar PAS – politik dan tidak politik – melihat isu itu suatu yang buruk, negatif dan jijik. PAS dicemuh dan dijauhi oleh semua. Boleh dikira ia adalah masa payah bagi PAS.

    PAS adalah tubuh dan padu menghadapi cabaran itu. Sekalipun Tuan Guru Abdul Hadi sudah jadi orang terkenal masa itu tetapi bukan orang paling kanan dalam pimpinan PAS.

    Ramai lagi lebih kanan daripadanya seperti Haji Yusof Rawa, Tuan Guru Nik Abdul Aziz, Ustaz Fadzil Noor dan beberapa ulama kanan dalam Majlis Syura Ulamak.

    Tetapi semuanya tidak mencela dan menempelak Amanat itu dan peranan Tuan Guru Abdul Hadi dalam PAS. Bahkan PAS dan sekalian penyokongnya selesa dengan politik beliau dan semuanya menerimanya.

    Ketika semua di luar PAS cemuh beliau Raja Baharin, mungkin tidak rapat dengan PAS dan Tuan Guru itu, tetapi dia tidak diketahui tidak suka pada PAS. Bahkan pemimpin PAS Terengganu dan masyarakat PAS tidak melihatnya sebagai orang bermasalah dengan PAS.

    Tidak diketahui berapa lama dia sudah jadi ahli PAS. Tetapi PAS tidak melihatnya orang asing. Jika isu Amanat itu berubah negatif sepatutnya Raja Baharin tidak boleh dekat dengan PAS dan mesti menjauhkan diri daripada PAS.

    Sebaliknya dia diyakini oleh PAS hingga menerimanya sebagai calon dan apakah sumbangannya sehingga dia diterima jadi calon.

    Kuala Terengganu adalah kawasan baik bagi PAS. Mustafa Ali, Syed Azman, Wahid Endut antara calon PAS pernah menang di situ.

    Dalam orang kanan PAS, PAS terima Raja Baharin jadi calon.

    Jika parti itu dan amanat itu negatif bagi perpaduan Melayu dan Islam. Raja Baharin jangan dekat parti itu.

    Tidak dipastikan apa masalah dia boleh berbalah dengan PAS hingga dia tidak popular dengan orang PAS.

    Dipercayai masalah peribadi dengan orang PAS tetapi tidaklah kerana Amanat itu. Dia terus dipercayai, tidak faham dengan kerenah politik, maka dia tercampak daripada PAS atau dia mencampak dirinya daripada PAS.

    Isu Amanat itu tercetus awal 80-an. Sejak itu yang menyertai PAS tidak kurang, bahkan ramai. Amanat itu tidak jadi kayu ukur orang benci PAS. Berduyun-duyun orang menyertai PAS.

    Isu itu tidak menyebabkan Tuan Guru Abdul Hadi ditolak, bahkan beliau diterima sebagai Presiden PAS. Dalam masa pimpinannya hubungan dengan DAP bertambah rapat dan PKR terus mengosongkan tempat PAS dalam PH sehinggalah dia digantikan oleh parti serpihannya.

    Sesudah pecah dengan DAP, Wan Azizah terus mengharapkan PAS wajar bersama PH sekalipun isu Amanat Haji Hadi tidak pernah dilupai orang.

    Anwar Ibrahim bukan orang yang suka dengan Amanat itu, tetapi dia terima PAS dan Tuan Guru Abdul Hadi penting dalam membentuk Pakatan Rakyat dan kemudian PH.

    PAS terkeluar daripada Pakatan bukanlah kerana Amanat itu tetapi PAS yang tolak Anwar, Pakatan dan PH.

    Spesis Ikram yang ramai dalam PAS sejak dulu tahu buruk baik dan untung ruginya isu Amanat itu bagi PAS. Mereka tahu Ustaz Fadzil Noor, Ustaz Harun Taib dan lain-lain ragu penyertaan mereka dalam PAS. Tetapi mereka senang dengan Tuan Guru Abdul Hadi yang melayan mereka walaupun mereka tahu Tok Guru itu memikul beban atas isu Amanat Haji Hadi.

    Mereka kerumun PAS kerana sukakan Tok Guru.

    Antara mereka Tok Guru beri layanan bilik hawa dingin. Layanan Tok Guru itu mereka sangka boleh berpeluang mengambil alih pimpinan PAS.

    Ramai yang jadi pimpinan PAS selesa jadi pemimpin PAS walaupun mereka tahu kesan isu Amanat.

    Amanat tidak halang mereka memenuhi PAS tetapi mereka tidak senang dengan pimpinan Tok Guru kerana Tok Guru tidak terima Anwar jadi PM dan tidak senang DAP halang PAS untuk perjuang Islam melalui Pakatan. Adapun Raja Baharin jika PAS dan Tok Guru tidak restu bertanding dalam PAS, tidak siapa peduli dan tidaklah dia ada dalam politik.

    SUBKY LATIF

  44. KALAU PARTI KUNYIT JADI PEMBANGKANG TENTU DIA JADI HERO…..

    Rumah penduduk diroboh juga hari ini
    …….

    SHAH ALAM: “Di mana sikap keperimanusiaan Kerajaan Negeri Selangor apabila mengambil tindakan meroboh rumah tanpa pemberitahuan terlebih dahulu kepada penduduk?” luah penduduk, Faisel Mohd Shapie.

    Katanya, tidak dinafikan telah ada notis perpindahan yang diberikan selama 30 hari yang berakhir pada 5 September lalu.

    Bagaimanapun ujarnya, kerajaan negeri melalui Timbalan Menteri Pembangunan Luar Bandar, R Sivarasa telah memberi tempoh penangguhan sehingga bulan November selepas penduduk membuat permohonan penangguhan pada 4 September lalu.

    “Namun apa yang berlaku, hari ini tiba-tiba rumah penduduk dirobohkan tanpa memberi sebarang pemberitahuan.

    “Penduduk tidak membuat apa-apa persediaan kerana ingat tiada sebarang perobohan sehingga November.

    “Sekarang ke mana kami nak pergi?” soalnya ketika ditemui di Sungai Kedongdong, Paya Jaras Hilir, Sungai Buloh hari ini di sini.

    Lebih menyedihkan katanya, apabila penduduk tidak mempunyai tempat tinggal apabila rumah mereka dirobohkan.

    Faisel berkata, penduduk tidak meminta sebarang pampasan atau sebagainya, hanya memerlukan tempoh sehingga hujung tahun ini sahaja berikutan tanah yang diduduki mereka hak milik kerajaan.

    Bagaimanapun, sesetengah penduduk mempertikai apabila mereka mempunyai geran tanah persendirian, tetapi tetap dirobohkan.

    Terlebih dahulu, sebanyak lebih kurang 92 buah rumah akan dirobohkan pada hari ini bagi perlaksanaan projek perlebaran Sungai Kedongdong. – HARAKAHDAILY 18/9/2019

  45. Harapan Rakyat Malaysia

    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

    Suka juga PH bawah Anwar kalah…..

    2020…..PM in waiting
    2021…..PM in waiting
    2022…..PM in waiting
    2023…..PM in waiting
    2024…..PM in waiting

    beyond 2024…..permanently PM in waiting…..HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

    1. http://www.financetwitter.com/2019/09/queen-azizah-popularity-is-rising-and-could-easily-outshine-worlds-oldest-prime-minister-mahathir.html

      Wau Bule/Rahman 2 whatever old asshole,

      Hahaha, how come your 2 favorite bloggers has turncoat on Madey? Takkan depa2 ini semua eyeing for Media Advisor PM8 like you fitnah and alleged Budin.

      In reality, like Kadir Jasin said when he came to launch Budin’s book they are hardcores supporting the PH Konsensus.

      Yang dulu very loyalist Syed Outside The Box dah jadi regular critic Ayahanda asking deep questions on the failure of PH even dia dah declare tak akan vote PH kalau ada PRK kat area Jalan Tunku Abdul Rahman.

      Finance Twitter diatas lectures on the virtues of not being fork-tongued and how the YDPA and the Queen can teach Madey not to be too power arrogance and return to the twisters of old Madey.

      Lastly, Reformasi and DAP can have the last laugh by pullout from PH and make Madey and his Bersatu parasites ex overnight.

      Learn the realities of PH or shut up.

      1. Anon …. keep on dreaming in the haze. We will see who comes to the finishing line first….But certainly not PM in Waiting.

        Hahahaha……..You even have confused between Wau Bule and Rahman2… keep on guessing

  46. Umno & Pas, kini berbaik dan saling bersalam
    Elok lah, Umno & Pas lupakan sengketa silam
    Sebab jalan yg lurus hanya jalan agama Islam
    Kalau tak ikut jalan Allah kita nanti tenggelam

    😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
    👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

    1. Apa guna, Melayu/Islam bercerai dan berlaga
      Kalu bercerai, akan merugikan kita Islam juga
      Elok sgt lah Umno & Pas kini ‘berumahtangga’
      Menyahut seruan Allah, srh al-an’am, ayat 153
      👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

      😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
      👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

      1. Surah Al-Ana’am, ayat 153:

        وَأَنَّ هَـٰذَا صِرَٲطِى مُسۡتَقِيمً۬ا فَٱتَّبِعُوهُ‌ۖ وَلَا تَتَّبِعُواْ ٱلسُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِكُمۡ عَن سَبِيلِهِۦ‌ۚ ذَٲلِكُمۡ وَصَّٮٰكُم بِهِۦ لَعَلَّڪُمۡ تَتَّقُونَ (١٥٣)

        Dan bahawa sesungguhnya inilah jalanKu (agama Islam) yang betul lurus, maka hendaklah kamu menurutnya dan janganlah kamu menurut jalan-jalan (yang lain dari Islam), kerana jalan-jalan (yang lain itu) mencerai-beraikan kamu dari jalan Allah, Dengan yang demikian itulah Allah perintahkan kamu, supaya kamu bertakwa. (153)

        1. Jln2 lain membuat kita, dari jln Allah, bercerai
          Dalam surah al-An’am di atas jelas Allah hurai
          Syukur..sengketa Umno & Pas, Allah tlng lerai
          Kini depa ibarat pengantin, di bawah satu tirai
          😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

          💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

          1. Allah cuba nak tolong kita jauhi jurang neraka
            Bila kita berpecah belah tentu ler Allah murka
            Cuma yg kita heran, puak Melayu penderhaka
            Bila Melayu/Islam nak bersatu, depa tak suka
            👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

            😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
            Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

            1. Dasar parti PH, asyik jer org2 Mlayu tempelak
              Dalaman parti PH ini pula, tak henti2 bergolak
              Mlayu2 liberal, dari PH, mrata2 blog menyalak
              Taksub, nak tegak parti, Quran pun depa tolak
              👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

              😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
              Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

          2. dua2 dah lingkop di PRU14, baru ingat Allah?
            MUNAFIQ kamu umno Pas

    2. Madey Nuar pon berbaik dan saling bersalam
      Mereka pon sudah melupakan sengketa silam
      Sbb depa pon org Islam, ke kamu saja Islam?
      Tak ikut jln Allah lah umno & kamu tenggelam

      1. Pigi dah CAGURA cekgu cagu bontot belengas
        Juragang lutu skek jah, jangan lah rasa panas!
        Tidak ada disebut di dalam hadith dan juga nas
        Suruh melayu sokong parti umno dan juga pas

        1. CAGURA
          Engkao ni, mngalahkan budak kecik
          Hingus mu, meleleh leleh bergelema
          Kita kini membicarakan soal2 politik
          Merangkumi semua, bkn sja ugama

          1. juburgang 4:35 pm,

            Engkau ini, mengalahkan munafiq
            Tak suka berdebat tentang agama
            Aku ni juga cakap berkaitan politik
            Islam nak bersatu nape tak terima

            😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😁
            Kah kaahh kaaahhh kaaahh kaahh

        2. Pigi dah JUBURGANG jubur penuh kurap kudis
          Kejora luku skek jah.. jgn lah rasa panas berapi
          Tidak ada disebut di dalam nas dan juga hadith
          Suruh melayu sokong patri kafir harbi babi DAP

          😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

      2. juburgang 4:27 pm,

        Madey Nuar pura berbaik dan saling bersalam
        Mereka pula sukar melupakan sengketa silam
        Nuar lgi lh ingt, prstwa ke mhkmh usung tilam
        Mta kna tmbuk lbam pas tu humban ke dalam

        😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

  47. Betul la Budin ikut konsesus Anwar sebagai pengganti
    Tapi bila PKR becempera, Mahathir sangat susah hati
    Minta Anwar betulkan PKR dulu, itu kamu punya parti
    PKR sudah ok, Mahathir akan serah dgn. senang hati

    1. juragang,

      Nuar jadi PM?.. rata2 org Melayu rasa janggal
      Nak yakinkan Melayu terbela..,nyata dia gagal
      Dia blh jadi PM pun hanya setakat ini penggal
      Lps PRU15, dia, sekali dgn PH, sila meninggal

      😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
      Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

      https://youtu.be/DKbou9wfv8o
      (MALAYSIA INI, ORG CHINA PUNYA, ORG INDIA PUNYA… JGN FIKIR MALAYSIA INI MELAYU YG PUNYA..)

      1. Anwar ni, org2 Melayu rasa sangsi dan curiga
        Nak naikkan diri..Melayu dgn bgsa lain dilaga
        Dia kata, ‘hri ini kta prnth..esok mnyk trn hrga’
        Tapi, mnyk masih kena byar serupa dulu juga!
        👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

        😢😭😢😭😢😭😢😭😢😭😢😭😢😭😢😭😢😭
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

        https://youtu.be/NqdvE-l1AVo

        1. Kemelut siapa PM lps TDM makin meruncing
          Dlm PH bercakaran serupa anjing dgn kucing
          Nak serah dekat Nuar..dia tu sgt kuat kencing
          Pilihan trbaik, lps PRU15 ialh dari parti dacing
          👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

          😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
          👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

    2. hoi Nuar bangun!! tak habis-habis dengan mimpi disiang hari.

Leave a Reply

Your email address will not be published.