KALAU AZMIN MASUK BERSATU, ADAKAH BELIAU BAKAL TPM KEPADA ANWAR?

Tun Mahathir Mohamad seperti sedang membuka laluan untuk Azmin Ali menyertai Bersatu apabila mengatakan akan menimbangnya jika Timbalan Presiden PKR itu sedia berbuat demikian.

“Dia tak ada buat permohonan, kalau dia buat permohonan, kita akan timbanglah,” kata Pengerusi Bersatu berhubung desas-desus Azmin akan melompat menyertai Bersatu.

Kenyataan ini memberi gambaran seolah-olah Tun Mahathir memang memerlukan Azmin dalam partinya.

Jika beliau tidak memerlukan Azmin, Tun Mahathir boleh saja menolak ura-ura kemasukannya yang menjadi perbualan ramai itu, tambahan lagi Menteri Hal Ehwal Ekonomi itu adalah pemimpin nombor dua dalam PKR ketika ini.

Dari segi logiknya, sebagai sesama parti dalam gabungan PH, adalah tidak manis untuk Tun Mahathit menerima kemasukan pemimpin daripada PKR untuk menyertai Bersatu.

Tetapi, kerana barangkali terlalu sayangkan Azmin atau beliau dilihat merupakan aset yang tak ternilai tinggi harganya, walaupun Ahli Parlimen Gombak itu ketika ini sedang disiasat dalam kes video Haziq, Tun Mahathir nampaknya cuba mengabaikan amalan yang tidak manis dan tidak digalakkan itu.

Kenapa Azmin nampak seperti begitu diperlukan oleh Tun Mahathir dalam Bersatu?

Secara kasarnya, tindakan Tun Mahathir ini mungkin kerana beliau nenyedari kedudukan Azmin semakin tidak diperlukan, malah tidak selamat lagi dalam PKR pada waktu ini.

Kelakuan Azmin sejak PH menjadi kerajaan yang seolah-olah sudah lupa diri, terlalu berkiblatkan kepada Tun Mahathir dan tidak lagi menghormati Anwar Ibrahim selaku Presiden PKR, mungkin antara sebab mengapa kedudukannya yang terancam itu.

Dalam waktu yang sama, kelakuan itu dikaitkan pula dengan kononnya Azmin lebih merupakan pilihan di hati Tun Mahathir untuk menggantikannya, meskipun perjanjian dan konsensus telah dimuafakati calon Perdana Menteri ke-8 adalah Anwar.

Dalam keadaan terancam itu, kalau pun Azmin selepas ini lebih kerap hadir mesyuarat PKR dan menunjukkan keakurannya kepada kedudukan Anwar, masa depannya tidak lagi seratus peratus terjamin dalam pemilihan PKR yang akan datang.

Beliau mungkin akan dilawan dan berkemungkinan akan kalah, terutama jika ketika itu Anwar sudah menjadi Perdana Menteri.

Dengan hilang jawatan Timbalan Presiden PKR, jawatannya dalam kerajaan juga bakal melayang selepas itu. Tun Mahathir pun sukar menyelamatkan Azmin jika beliau tiada jawatan dalam parti.

Jadi, satu-satu jalan untuk menjadikan masa depannya cerah ialah dengan menyertai Bersatu dan memegang jawatan yang tinggi dalam parti itu.

Apa jawatan yang Azmin bakal perolehi dalam Bersatu?

Oleh kerana pemilihan pucuk pimpinan Bersatu akan diadakan tahun depan, pelbagai kemungkinan nampaknya terbentang buat Azmin.

Ada yang mengatakan beliau bakal mengisi salah satu tempat Naib Presiden Bersatu dan ada pula yang yang menyebutnya sebagai bakal Presiden Bersatu menggantikan Muhyiddin Yassin.

Dikhabarkan, oleh kerana Muhyiddin masih tidak berapa sihat dan kerana itu tidak begitu menyerlah sebagai Presiden Bersatu, tempatnya dikatakan akan digantikan oleh Azmin.

Tambahan lagi, kalau sudah begitu kehendak hati Tun Mahathir, siapa dalam Bersatu yang berani membantahnya?

Sebagai imbalan tidak mempertahankan jawatan itu, Muhyiddin diberitakan telah dijanjikan jawatan Yang Dipertuan Negeri Melaka untuknya.

Tun Mahathir dikatakan berasa tidak selesa jika jawatan Presiden yang dikosongkan Muhyiddin itu digantikan oleh anaknya, Mukhriz yang kini memegang jawatan Timbalan Presiden kerana ia akan menjadikan Bersatu seperti parti nepotisme dan parti anak-beranak.

Untuk mengelakkan tanggapan itu, maka Azmin diperlukan untuk mengisi jawatan Presiden yang akan dikosongkan oleh Muhyiddin, manakala Mukhriz akan terus kekal sebagai Timbalan Presiden.

Bermakna, jika segala-galanya menjadi kenyataan, susunan kepimpinan Bersatu selepas ini ialah Tun Mahathir sebagai Pengerusi, Azmin sebagai Presiden dan Mukhriz sebagai Timbalan Presiden.

Oleh kerana jawatan Perdana Menteri sudah dijanjikan kepada Anwar dan sukar jika Tun Mahathir tidak menunaikannya kerana telah diikat oleh keputusan Majlis Presiden PH berkenaan dengannya, kemasukan Azmin ke dalam Bersatu dan dibentangkan permaidani merah untuk menjadi Presiden parti itu, ia dengan sendirinya menjadikan masa depannya dapat dicerahkan semula.

Azmin selepas itu mungkin akan dijadikan Timbalan Perdana Menteri untuk digandingkan dengan Anwar menerajui negara ini.

Iyalah…selepas ketiadaan Muhyiddin, siapa lagi yang ada dalam PH untuk digandingkan dengan Anwar?

Dengan kedudukan Azmin sebegai Presiden Bersatu dan Tun Mahathir masih Pengerusi PH, semua ini tidak mustahil dirancang dan dijadikan kenyataan, apa lagi Tun Mahathir memang pakar dalam menonjol dan menaikkan mana-mana pemimpin yang dikehendakinya.

Bagaimanapun, pokok yang terpenting sekali untuk segala-galanya berkaitan Azmin ini menjadi kenyataan dan mudah tentunya jika Tun Mahathir terus panjang umur untuk beberapa tahun lagi. (Shahbudindotcom 16/09/2019)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 16 September 2019 — 7:50 am
Subscribe
Notify of
guest
53 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
17 September 2019 6:29 pm

Pandikar label Anwar ‘samurai terakhir’, Salleh Keruak sokongnya sebagai PM 2:14 tengahari (Dikemaskini 4:27 petang) A A Pernah di pihak yang bertentangan, Presiden PKR, Anwar Ibrahim hari ini menghadiri majlis sambutan Hari Malaysia yang dianjurkan oleh bekas Speaker Dewan Rakyat Pandikar Amin Mulia, dan bekas menteri BN Salleh Said Keruak. Kedua-dua bekas panglima perang Umno itu menganjurkan sambutan Perhimpunan Memperingati Hari Malaysia Sabah 2019 di Dewan Seri Kilapi, Rampayan Laut, dekat Kota Belud di bawah NGO mereka Pertubuhan Bajau Bersatu Sabah (Usbo). Semasa sidang akhbar selepas majlis itu, Pandikar selaku presiden Usbo memohon maaf kepada Anwar berhubung beberapa kenyataan yang… Read more »

Anonymous
Anonymous
17 September 2019 3:06 pm

REFORMASI YANG DIRAMPAS( HIJACKED) 1.Saya sama sekali tidak terkejut dengan berita kelulusan projek rundingterus (direct nego) oleh Kementerian Kewangan yang tular dimedia sosial dan utama beberapa hari lalu. 2.Ianya hanya mempamerkan satu lagi hakikat bahawa kerajaan baru ini sama sahaja dengan kerajaan lama.Yang berbeza hanya dari segi slogan dan penampilan.Hakikatnya sama.Tiada beza. 3.Kelulusan oleh MOF secara rundingterus ini hanya satu daripada banyak keputusan2 lain yang sudah saban kali terpampang yang menunjukkan bahawa hakikatnya semangat reformasi tidak wujud dalam pentadbiran kerajaan baru ini. 4.Agenda dan semangat reformasi telah di rampas (hijacked) oleh kelompok elit yang menguasai negara lama sebelum ini.Dan reformasi… Read more »

Anonymous
Anonymous
17 September 2019 9:47 am

Bolehkah SPR Beri Jaminan Bahawa Pemilik MyKad Secara Tidak Sah Tiada Dalam Senarai Pengundi Berdaftar….. ………………………………Baru-baru ini, atas cadangan MP Pakatan Harapan, satu rang undang-undang untuk membolehkan semua rakyat Malaysia yang berusia 18 tahun ke atas akan didaftarkan secara automatik ke dalam pengkalan data maklumat pengundi berdaftar Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia @ SPR (BACA DI SINI)… Secara dasarnya, rang undang-undang yang telah diluluskan ini dengan mendapat undian 100% dari ahli parlimen baik dari kerajaan atau pembangkang merupakan satu cadangan yang baik… Dari aliran sokongan semasa anak muda kepada pembangkang, rang undang-undang yang baru ini memberikan kelebihan kepada pembangkang… Timbul persoalan pada… Read more »

Anonymous
Anonymous
17 September 2019 9:31 am

GPS Tak Yakin PH/Mahathir..!…. ……….Kenyataan ni dibuat sehari sebelum 16 September, dimana para pemimpin PH datang bertandang ke Kuching bagi meraikan sambutan hari Malaysia..steady Abang Joe..! Semalam, Pengerusi GPS Abang Johari Tun Openg berkata gabungan mereka lebih suka bergerak sendiri daripada menyertai mana-mana parti politik dari Semenanjung Malaysia. Abang Johari, yang juga Ketua Menteri Sarawak, dipetik Bernama sebagai berkata bahawa mereka kini memberi tumpuan kepada pembangunan negeri itu dan mahu memberi manfaat kembali kepada rakyat. “Kami lebih suka sendiri. Sekiranya kita menjaga rumah kita dengan baik, ramai orang akan datang untuk melabur, ” katanya seperti dilapor Bernama. Memang dia respond… Read more »

Anonymous
Anonymous
17 September 2019 9:28 am

Tun Razak Exchange bakal bergegar lagi? SESUDAH SUBUH Azmar sudah tamat kontrak dan tidak disambung? KONGLOMERAT kerajaan Tun Razak Exchange (TRX) yang menjadi pertikaian hangat kerana kewujudannya dikatakan tidak mengikut proses penubuhan dan matlamat jelas bakal bergegar lagi sekiranya ura-ura didengar ini benar, yakni CEO TRX akan bertukar tangan kepada bukan Melayu. CEO TRX kini adalah Azmar Talib yang akan tamat kontrak dan tidak akan disambung. Khabarnya tempat beliau itu akan diganti dengan COO TRX sekarang Tan Hwa Min? Sekiranya ini berlaku sudah pasti TRX akan mengilangi apakah yang berlaku di Same Darby baru-baru ini apabila CEOnya daripada orang Melayu… Read more »

Anonymous
Anonymous
17 September 2019 6:10 am

Sangat baik kalo Azmin dan konconye masuk Bersatu kerana parti Bersatu tak cukup ahli….pemergian Azmin boleh amankan PKR…

Tapi Azmin tak sanggup lepaskan jawatan Timbalan Presiden PKR…Dlm Bersatu belum tentu Azmin dapat jawatan…pemimpin Bersatu sediada tak mungkin benarkan azmin potong mereka…lebih2 lagi Mukeriz yg baru dapat projek free 21.6 billion tak mungkin beri laluan kpd Azmin….

Azmin ade pluang jadi pengerusi Bersatu jika madey sabggup serahkan jawatan tu…

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 September 2019 5:53 pm

HURU HARA ADALAH CARA TERCEPAT BAGI REGIME CHANGE…..NEW WORLD ORDER TELAH LAKSANA REVOLUSI2..,,PERANCIS,,, BOLSHEVIK,,,DLL..MEMBAWA KEPADA PERANG DUNIA 1….JATUHNYA OTTHMANIAH….WW2 PALESTINE JATUH KE TANGAN ZIONIST….MENUJU WW3….. Lim Kit Siang dah berkata, perpaduan umno dan pas akan buat negara huru hara. huru hara yang akan dilakukan oleh DAP macam yang pernah berlaku pada 13 Mei 1969. Kata kata tersebut suatu ikrar yang buat boleh buat main main oleh orang Melayu. Atau dengan kata umno dan Pas jangan ingat Lim Kit siang bercakap bagi pihak dirinya sendiri. Malah itulah ucapan 9krrar dari hati nurani seorang penganut komunis bahawa malaysia akan huru hara suatu… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 September 2019 5:25 pm

PH PALING TAK SUKA IALAH PERPADUAN….KERANA IA SALAH SATU DARI 3 SENJATA TERAMPUH UNTUK MENANG PRU…… MEREKA TELAH GUNA SENYAP2 DLM PRU14….. Andainya Nik Aziz, Fadzil Noor, Yusuf Rawa masih hidup… DENGAN termetrainya Piagam Muafakat Nasional antara UMNO dan PAS pada 14 September lalu, pelbagai pihak memberikan reaksi. Paling berahi adalah pemimpin-pemimpin PAN dan ultra kiasu. Seperti dijangka, tidak ada komen yang positif. Sepatutnya, sebagai saudara seislam, bersangka baiklah sedikit. Benda baik, bukannya maksiat. Berilah komen bermotivasi. Ini tidak, secara sengaja dan sedar, mereka tidak mahu umat Islam bersatu, suka melihat umat Islam berpecah, seperti mana yang dikehendaki ultra kiasu… Read more »

anonymous
anonymous
16 September 2019 6:44 pm

UMNO BN PALING SUKA DAPAT MENIPU PAS LAGI DAN LAGI DAN LAGI. UMNO BN AKAN KETAWA BERDEKAH DEKAH BILA MELIHAT PAS TERKUJAT KUJAT MENGELINTAU MENEPIS MENAFIKAN KEPADA AHLI AHLINYA YANG PAS BUKANLAH DITIPU OLEH UMNO BN TAPI CUMA BERLAKU SEDIKIT SILAPFAHAMAN SAJA. DAH KENA PATUK BERULANG KALI MASIH BERKAWAN DGN ULAR2 UMNO BN. BODOH PAS!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 September 2019 5:18 pm

INGAT NAK TUDUH PEMBANGKANG LUAR KERAJAAN……RUPANYA GADUH SAMA SENDIRI……. Dakwaan projek RM450j rundingan terus: Bukan saya tandatangan surat – Lim Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata beliau perlu menyemak dahulu surat yang dikatakan dikeluarkan kementeriannya berkenaan sebuah projek bernilai RM450 juta yang didakwa diberikan menerusi rundingan terus. “Adakah saya yang tandatangan (surat)?” soalnya ketika ditanya pemberita berkenaan surat itu, yang ditandatangani pegawai Bahagian Perolehan Kerajaan kementeriannya. Selepas mengesahkan surat itu bukan ditandatanganinya, Lim berkata beliau perlu membuat penilaian dahulu berhubung perkara itu. “Tolonglah, ada banyak surat yang ditandatangani… Saya perlu buat penilaian dulu. inRead invented by Teads “Anda merujuk apa… Read more »

anonymous
anonymous
16 September 2019 4:37 pm

Kahwin lari. Kesimpulan bagi mereka mengharap piagam itu memberi sesuatu yang lebih menarik dan menyentuh perasaan mereka, nampaknya tidak ada. Dan bagi saya piagam yang ditandatangani semalam, tak ubah hanya sebagai sekeping sijil nikah lari Umno dan Pas sahaja. Piagam itu sijil nikah yang ditanda tangani atau disahkan oleh pendaftar nikah, Zahid Hamidi dan Hadi Awang. Nikahnya pula di Selatan Thai secara kahwin lari. Bagaimana pun penggabungan Umno Pam (PAS)itu akan mula menampakkan kesannya sekiranya keduanya benar-benar ikhlas dan jujur. Keadaan ini boleh ditunjukkan dalam kerjasama semua peringkat. Pam dan Umno tidak sahaja sedia menubuhkan jawatankuasa bersama disemua peringkat pelaksanaan… Read more »

anonymous
anonymous
16 September 2019 4:27 pm

Di sini kedua pihak akan saling ragu meragui antara satu sama lain siapakah akan terperangkap. Berpandu kepada sejarah yang dikira akan terperangkap ialah Pam (PAS) kerana sebelum ini sudah berkali-kali parti itu kena main dengan Umno. Pam dijadikan kayu buruk oleh Umno untuk dijadikan titi sahaja. Setiap kali kesempitan dan kesusahan Umno akan berpaling kepada Pas untuk dijadikan pembantunya, Selepas selamat ia akan lupa Pas bahkan akan menghinanya. Umno akan ingat kembali kepada Pam apabila ia terhimpit lagi sekali.-MSO

anonymous
anonymous
16 September 2019 4:22 pm

Itu semua yang patut menjadi teras dan tunjang utama piagam itu tetapi sayang ia tidak ada dalam moke-up piagam itu.

Kita tahu piagam yang dibentang semalam bukan bersifat manifesto tetapi wawasan dan gagasan serta iltizam. Katanya butiran dan isi kandungan piagam seterusnya menjadi rahsia kepada para pemimpin kedua-dua buah parti itu. Kenapa dirahsiakan kepada umum, patutnya didedahkan untuk dinilai secara terbuka dan saksama. Bila ia bersifat misteri, kemungkinan ada dua, ia tidak ada apa-apa yang istimewa atau pun baharu, kedua, mungkin rahsia itu sebagai satu perangkap.- MSO

anonymous
anonymous
16 September 2019 4:18 pm

Sayang tidak ada sepatah perkataan menyebut dan menyentuh soal Hudud. Tanpa memasukkan Hudud ini jelas bahawa pembentukan dan pembinaan piagam itu dibuat oleh mereka yang berfikiran sekular?

Atau pun dari segi pendidikan piagam itu perlu mencatatkan semua sekolah akan menggunakan satu sistem sahaja dan silibus syariah Islam akan diwajibkan di sekolah dan peringkat universiti. Dan paling ditunggu oleh orang Pam (PAS) kecil dan besar, ialah mahu melihat nama Abdul Hadi dicatat sebagai satu-satunya PM sekiranya gabungan itu berjaya menguasai Malaysia.

anonymous
anonymous
16 September 2019 4:15 pm

Sepatutnya piagam semalam mencatat dengan jelas dan tegas juzu-juzu (aspek) Islam yang akan diperjuangkan dan dilaksanakan nanti. Misalnya berjanji untuk melaksanakan Hukum Hudud yang dituntut oleh Pam selama ini. Misalnya juga menyatakan nekad untuk mengharamkan parti chauvinis DAP yang sangat dibenci dan dicemburui itu. Bukankan Pam dan Umno sangat membenci DAP maka wajar dalam piagam itu menyebut dengan jelas agar parti itu diharamkan. -MSO

anonymous
anonymous
16 September 2019 4:09 pm

Meneliti kepada lima perenggan yang menjadi moke-up piagam itu tidak ada butiran yang mempunyai unsur-unsur “wow” yang boleh mengejutkan orang mendengar dan membacanya.

Apa yang orang ingin tahu, ialah bentuk kerjasama, pengisian dalam kerjasama itu, terma-terma diguna pakai yang lebih kemas dan konkrit. Sekiranya kerjasama itu berjaya mengambil alih kerajaan, apakah tawaran dan tajdid baharu seperti disebut itu. Apakah keutamaan dan priority kerajaan baharu nanti. Dan dalam konteks ini tentulah keistimewaan yang lebih istimewa diberikan kepada Islam dan Melayu. Kalau setakat janji hendak perkasa Islam dan Melayu, janji itu sudah bersepah – MSO

anonymous
anonymous
16 September 2019 4:03 pm

Nah, begitu juga air mata kesebakan kerana melihat dua parti berseteru itu bergabung, ia akan kering, lekang dan tinggal kulut di karpet tebal di Dewan itu sahaja dan tanpa membawa apa-apa erti dan perubahan. Mungkin apa yang baharu dan sesuatu signifikan dari majlis orang Pam dan Umno berjumpa teman baharu. Pemuda “ansarullah” pula dapat melihat “seripundi” Puteri Umno. – MSO

anonymous
anonymous
16 September 2019 4:00 pm

Di Dewan itu juga mereka diberi semangat agar meneruskan perjuangan dan dirayu bersatu, bersatu, bersatu dan jangan mudah mengalah. Melihat kepada jeritan dan semangat dikobarkan semacam langit pun akan runtuh. Al hasilnya apabila mereka pulang ke kawasan dan negeri masing-masing meninggalkan Dewan itu, Umno tetap berada dalam keadaan sama, tidak berubah. Semangat yang dicanang hancur belum pun sampai ke rumah. Umno kalah, bahkan tumbang kerajaanya. – MSO

anonymous
anonymous
16 September 2019 3:50 pm

Tiada elemen wow dalam piagam.
Apa yang sangat ditunggu kepada acara semalam bukan sahaja simbolik kepada tandatangani piagam penyatuan itu, tetapi isi atau kandungan piagam itu yang hendak diketahui. Orang menanti apakah kejutan atau tawaran-tawaran yang akan dimeteraikan. Orang ramai ingin tahu lebih dari itu, apakah isi piagam berkenaan, kelainan dengan tawaran Umno dan Pam selama ini. Orang bukan begitu teruja dengan dua tanda tangan Zahid Hamidi dan Hadi Awang. – MSO

anonymous
anonymous
16 September 2019 3:47 pm

Lantaran itu bagi saya, Umno tidak ikhlas atau percaya dengan gabungan itu mereka dapat membentuk kerajaan. Gabungan itu hanya untuk dijadikan helah (batu loncatan) dan jalan macam mana Umno menjamin kerusi yang ada sekarang ini kekal. Dengan kerusi itulah nanti ia akan “gadai” kepada PH yang sudah pasti akan memerintah semula. Jadi gabungan itu adalah helah tertentu daripada mereka oportunis dalam Umno?
Tiada elemen wow dalam piagam.-MSO

anonymous
anonymous
16 September 2019 3:45 pm

Justeru kecacatan dan kegagalan pertama himpunan semalam, ialah tanpa penyertaan serius daripada parti-parti pembangkang lain. Bukan presiden MIC dan MCA sahaja tidak kelihatan presiden parti semut lain yang bergabung dalam Gagasan Sejahtera bersama Pam juga tidak nampak batang hidung. Atau mungkin saya tidak ternampak dalam mana-mana gambar atau kilk video. (Maaf).-MSO

anonymous
anonymous
16 September 2019 3:39 pm

Dalam konteks politik, hakikat yang kena diinsafi, kekuatan Umno dan Pam (PAS) sahaja tidak mencukupi untuk menguasai sekurang-kurang 122 kerusi parlimen untuk memerintah negara ini. Suka atau tidak, gabungan itu memerlukan juga sokongan undi daripada kaum lain. Paling banyak pun kalau gabungan itu berjaya menguasai kerusi-kerusi Melayu tidak lebih 90 kerusi, angka itu tidak mencukupi untuk membentuk kerajaan.- MSO

anonymous
anonymous
16 September 2019 3:37 pm

Tanpa kehadiran presiden dan pemimpin utama parti-parti *MCA MIC) itu ia menunjukkan himpunan semalam gagal melambangkan penyatuan nasional dan mendapat restu sesama oposisi. Kegagalan itu menunjukkan kerjasama politik Umno dan Pam (PAS) melalui penyatuan itu tidak akan berjaya kerana ia tidak menyeluruh dan mendapat sokongan umum. Penyatuan ummah semalam diragui dan dicurigai oleh kaum lain yang sah menjadi warganegara ini.- MSO

anonymous
anonymous
16 September 2019 3:30 pm

Jumlah kehadiran tidak penting. Moment semalam adalah sejarah, bersatunya dua buah parti dari satu root sama yang selama ini bergaduh sampai pernah tertumpah darah. Kerana penyatuan semalam adalah penyatuan, gabungan politik (Umno dan Pam) untuk menumbangkan kerajaan, maka ia perlu dilihat dari segi politik apakah kesan kepada himpunan itu. Itu lebih penting daripada menerimanya sebagai bukan penyatuan hakiki seperti disuruh dan dituntut Tuhan. Seperti dikatakan tadi, himpunan semalam cuba digambarkan bersifat nasional, tetapi nampaknya dari segi praktik ia tidak mencerminkan akan “kenasionalan” itu apabila pemimpin utama daripada parti-parti komponen BN, yang masih setia, MCA dan MIC yang “setia waspada”, berkeadaan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 September 2019 1:48 pm

KRISTIANISASI SATU LAGI AGENDA NEW NATIONAL ORDER YANG BERKAIT RAPAT DENGAN NEW WORLD ORDER……DALAM PERANTARAAN KEPADA MARXISM COMMUNISM…..KEPADA REPUBLIC ANARCHIST…..KEPADA ARRIVAL OF ANTI CHRIST/DAJJAL….KENAPA CAI MASIH TIMBULKAN MASALAH EKONOMI….BARU SAHAJA DIJAWAB DALAM ENTRI YG LEPAS DAN SEBELUMNYA…..MEMANG SENGAJA NAK BUAT HAVOC….. Ke arah Kristiankan Sejarah M’sia? -Dr Kamarul Zaman. … . SEBELUM ini saya ingat saranan Dr Tajuddin Rasdi pada forum anjuran Dong Zong di Dewan Perhimpunan China Kuala Lumpur dan Selangor pada 5 Ogos 2019 supaya mata pelajaran sejarah distruktur semula dengan memasukkan sejarah Kristian, dari mana mereka datang dan apa sumbangan mereka kepada negara, hanyalah pandangan beliau sendirian… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 September 2019 12:50 pm

POLITIK KIRI GUNAKAN ISU RASIS,,ISLAM,,RAJA2 MELAYU UNTUK ADU DOMBA KAN SESAMA RAKYAT SUPAYA MEREKA DAPAT KEUNTUNGAN POLITIK…..KITORANG DAH BAGI SOALAN CEPU MAS KEPADA CAI TAPI SAMPAI SEKARANG BELUM BERJAWAB….BANGSA MANA YANG SEBENARNYA RASIS….16 BULAN TUNGGU JAWAPAN….. Isu boikot: Polis diberitahu Guan Eng melagakan Muslim dan bukan Muslim …….. Gerakan Bangsa Nasional hari ini berjumpa dengan pihak polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Subang Jaya, Selangor bagi meminta Ketua Polis Negara, Dato’ Seri Abdul Hamid Bador, untuk membuka kertas siasatan bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 dan akta-akta lain yang berkaitan bagi menyiasat Setiausaha Agong DAP, Lim Guan Eng. Ini… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 September 2019 12:39 pm

AIR MATA TIDAK DAPAT SELESAIKAN MASALAH…… HANYALAH PERSEDIAAN MENJADI TENTERA ALMAHDI YANG MENJADI PENENTU KEJAYAAN…. HAYATI ALQURAN SUPAYA ANDA HIDUP MATI KERANA NYA….. Ramai yang menitiskan air mata dan beremosi tatkala menyaksikan permeteraian PIAGAM MUAFAKAT NASIONAL … ……. Ramai yang menitiskan air mata dan beremosi tatkala menyaksikan permeteraian PIAGAM MUAFAKAT NASIONAL yang menyatukan dua parti terbesar orang Melayu-Islam UMNO dan PAS yang berpuluh tahun bersengketa. Puluhan ribu rakyat membanjiri dan memenuhi segenap penjuru PWTC hari ini untuk menyatakan sokongan dan tidak mahu terlepas untuk menjadi sebahagian daripada sejarah penting negara pada tanggal 14 September 2019 ini. Moga Allah berkati dan… Read more »

anonymous
anonymous
16 September 2019 1:14 pm

Yang di atas pentas tu air mata BUAYA, lihat mangsa hendak dilapah
Yang di bawah itu, air mata KEBODOHAN, tidak puas2 60thn dikekah
Bukankah selama itu, Melayu Islam yang pegang tampuk pemerintah?
Tapi kenapa hingga kini ekonomi orang Melayu Islam masih dibawah?

anonymous
anonymous
16 September 2019 3:56 pm

Sebelum ini pun Dewan Merdeka itu sudah kerap kebasahan dengan air mata para perwakilan yang terkesan melihat lakonan dan sandiwara para pemimpinnya. Dewan itu akan digema dengan isak tangis setiap kali dihujung perhimpunan. Bukan itu sahaja mendengar lagu Anak Kecil Main Api pun orang Umno boleh menangis “jebek jebek” (terisak penuh dengan lelehan airmata).

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 11:33 am

Irah,

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Hari ni cuti, abg balik tinggal bersama keluarga
Ayah ibu & adik2, bagi abg..sangat besar harga
Setiap masa..kesejahteraan mereka, abng jaga
Begitu lah hidup..sebelum nak berumahtangga

Sekarang ini, abg berada kat rumah pak sedara
Di situ, ada gotong royong..kacau bubur asyura
Seronok jugak dpt berjumpa dgn saudara mara
Tapi sayu pula teringat org jauh kat luar negara
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

MUNIRAH MARYONO
MUNIRAH MARYONO
16 September 2019 2:20 pm
Reply to  Anonymous

Salam Sr Abg, Slmt Hari Msia Sjhtre utk ngre,doa irh n gng kt sni em irh ntai2 pst blg ni trdhlu Irh dh tahu rhsia abg Dh bce ntri en. frz ikt pgmtn psiko Irh,en frz tu brckp bnr mboi,dlu abg ade mkwe cntk,dr mas kckn btsh/ibn ape krgnye dgn cgu abg yg hdsome ni dh x de jdh,bt cam na, kan abg btl ckp abg,irh bsy sgt fnl yr kta kan abg,klau mkn bbr asyra jgn lpa kn irah ye dh 4 thn irh x mkn bbr tu dlu kt JB ,slalu sdre ksi kt sni asyk2 pzza je… Read more »

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 5:14 pm

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Owh..tak sangka, ada warkah dari luar negara
Abg trtidur lps zohor letih kacau bubur asyura
Atas ingatan Irah, abg ucp t.ksih yg tak terkira
Tak tau nak citer..bagai mana hati ini gembira
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 5:16 pm
Reply to  Anonymous

Irah,

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Ini tuah abg Hari M’sia, lps tuah Hari Merdeka
Rupanya, ingat lagi dekat abg..org di Amerika
Nak dpt wrkh dr Irah ini, mmg abg tak sangka
Hilang lah segala resah gelisah dan pilu duka
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 5:18 pm
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Waahh..Irah ni percaya betul dgn citer si Gora
Dia itu, mmg nya musuh lama dgn abg Kejora
Nak klhkan abg cara berhujah tak jumpa cara
Maka, dia ciptakan, sebuah sketsa sandiwara
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 5:19 pm
Reply to  Anonymous

Irah,

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Citer Mas Merah, hanya sebuah lakonan cinta
Semuanya..hanya fantasi, illusi & bukan nyata
Ianya watak yg sengaja Gora karang dan cipta
Irah sabarlah..banyak lagi, yg abg mahu cerita
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 5:42 pm
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Hadirnya wrkh Irah..ubati segala risau gelisah
Tapi bila tidak dpt nak balas, hati abg ni resah
Skrg ni rmai adik bradik, nak pntun pun susah
Nnti le bila lpg, abg citer, itu Mas punya kesah
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 9:18 pm
Reply to  Anonymous

Irah,

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Sini jam 9 mlm, agaknya Irah dah hampir pagi
Sekarang abg dah lpg, ini abg dtg ke mari lagi
Trima kasih sekali lagi, atas wrkh yg Irah bagi
Ingatan Irah terhdp abg ni, abg sanjung tinggi
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 9:20 pm
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Dpt warkah dr Irah, mmg ler hati abg ni girang
Tapi tadi, abg di umah Pak Teh, ada ramai org
Susah le sikit, kat situ, pantun abg nak karang
Kini, balik rumah emak, dah lpg sikit sekarang
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 9:22 pm
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Tgah hari tadi dek tertidur, abg dah mcm alpa
Hingga tidak sedar, buah hati datng menyapa
Maaf le, kiranya tadi abg mmbuat Irah hampa
Oh ya mkn bubur asyura..Irah ttp abg tak lupa
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 9:27 pm
Reply to  Anonymous

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Irah bagi abg..lebih dari nilai, segunung emas
Merindui Irah..abg spt orng tenggelam lemas
Oh lupa lak, tadinya Irah ada sebut pasal Mas
Biar abg berterus terang, agar Irah tak cemas
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 9:35 pm
Reply to  Anonymous

Pasal Mas tu..kini baru abg nak pecah lobang
Ia direka si Gora konon ada dara sukakan abg
Mas Merah, di blog spt sekntum bunga kmbg
Berpantun dgn abg, hingga lah thp mambang
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 9:43 pm
Reply to  Anonymous

Abg ‘respon’ dgn ‘Mas’..,sekadar bersuka-suka
Konon, berbangga lah abg, kat sini, dpt ‘marka’
Mas pulak, disukai si Gora, seorang lagi jejaka
Walaupun abg sedar ia cuma khayalan belaka
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 9:50 pm
Reply to  Anonymous

Berillusi lah abg..’kami’ sbg sepasang merpati
Konon..abg dgn ‘Mas’ berjanji sehidup semati
Tapi, sekadar nak mengisi kekosongan di hati
Sdgkan abg tau ianya bukanlah sebuah realiti
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 10:03 pm
Reply to  Anonymous

9 hb Mei 2018, mmg le pahit punya kenangan
Pahit tu, bukan le kerana PH dpt kemenangan
Tapi tarikh tu, abng telah ditimpa kemalangan
4 bulan abg terlantar, sbb patah kaki & tangan

Dlm tempoh itu, Gora mula ler atur rancangan
Konon mahu bagi abg ni jadi bulan kesiangan
Gora kata Mas menerima dia punya pinangan
Atau dia dah rmps abg punya bakal tunangan
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 10:06 pm
Reply to  Anonymous

Abg pun menyedari, semuanya hanyalah jerat
Tapi Gora sangka yg abg ni, udah angau berat
Direka nya citer nak bagi abg kecewa melarat
Konon nya..Mas terima dia, bila dia mengurat
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 10:11 pm
Reply to  Anonymous

Namun..biàsa le di blog ini duhai Irah ku intan
Sandiwara fantasi illusi, permainan org jantan
Konon Mas tu, antara abg & Gora, jadi rebutan
Tapi..penampilan abng yg lbh hebat kelihatan
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 10:19 pm
Reply to  Anonymous

Disbb kecedaraan, 4 bulan abng tidak ke mari
Gora buat citer yg bila BN kalah, abg udah lari
Konon..Mas kecewa bila abg ini tak dpt dicari
Tapi abg tau, Mas tu watak rekaannya sendiri

Perbalahan pun berterusan lah hari demi hari
Ibarat abg & Gora tu..,berebut sorang bidadari
Abg pun tak nak kalah terus nak pertahan diri
Hingga reka cerita, yng Mas abg dah peristeri
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 10:25 pm
Reply to  Anonymous

March 2019..blog ini, Budin ubah format pula
Gora lps itu menghilang tak tau ke mana hala
Bla abg btemu Irah, abg ni Gora cuba nak tala
Citer illusi ‘Mas Merah’ dia bak keluar semula
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 10:30 pm
Reply to  Anonymous

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Begitulah Irah citernya kami punya sandiwara
Setahun lbh..abg & Gora, hidup dlm pura-pura
Gora kata, dia miliki Mas..abg tidak ambil kira
Sbb realitinya abg dah ada pengubat jiwa lara
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 9:49 am

Irah,

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Hari ini, 16 Sept, Hari Malaysia..abg di sini cuti
Begitu tersiksa rasa dek teringatkan buah hati
Di jambatan lara rindu ini abg kan terus meniti
Biar seribu tahun, diri mu tetap setia abg nanti

Irah antara yg bertuah..dalam ramai2 manusia
Pengorbanan ayah & ibu, usah le pula dipersia
Semoga diri Irah, selamat & dipanjangkan usia
Di keluangan ini..abg ucap, Selamat Hari M’sia
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

Wau bule
Wau bule
16 September 2019 8:35 am

Tidak. Sebab Anwar BUKAN PM ke-8..

najib bini rosmah
najib bini rosmah
16 September 2019 11:29 am
Reply to  Wau bule

Betul ter. Madey Pm ke 7 2/5. Anwar PM ke 8 3/5. Mukhriz dan Azmin semburit PM to AM kepit ketiak bapak. Kahkahkah!

Wau Bule
Wau Bule
16 September 2019 3:46 pm

Maaf Anwar tidak ada dalam list. Sama juga dengan Azmin dan Mukhriz. Orang lain yang lebih baik dan layak dari segi akhlak…..