PENYATUAN UMMAH UMNO DAN PAS BELUM TENTU MAMPU TUMBANGKAN PH

Nampaknya suka benar UMNO dan Pas dengan penggabungan kedua-dua parti yang dijalin secara rasmi melalui Piagam Muafakat Nasional.

Dengan ditandatangani oleh Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi dan Presiden Pas, Hadi Awang, maka dengan ini sahlah sudah hubungan nikah dan kahwin kedua-dua parti itu.

Suka dan gembiranya UMNO dan Pas dengan kerjasama itu bukan setakat ada yang menitiskan airmata, bahkan sehingga merasakan kemenangan sudah pasti dalam genggaman pada PRU15 akan datang nanti.

Dalam beberapa kenyataan pemimpin kedua-dua parti jelas mereka sangat yakin dapat menumbangkan PH dan seterusnya menjadi kerajaan selepas ini.

Ahli Parlimen Kuala Nerus, Khairuddin Aman Razali tidak berselindung menegaskan mereka mampu memenangi sekurang-kurangnya 125 kerusi Parlimen melalui kerjasama kedua-dua parti.

Timbalan Presiden UMNO, Mohamad Hasan berkata, kerjasama UMNO dan Pas mampu menawan lima negeri iaitu Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Perak dan Kedah, selain berupaya mengekalkan penguasaan di Kelantan, Terengganu, Pahang dan Perlis.

Ketua Wanita UMNO, Noraini Ahmad dengan gembira memberitahu, kerjasama kedua-dua parti Melayu itu secara jelas membuktikan PH hanya akan jadi kerajaan sepenggal saja.

Coretan-coretan di media sosial oleh penyokong UMNO dan Pas juga menggambarkan betapa yakinnya mereka dapat mengambil alih kuasa dan menumbangkan PH pada PRU15 nanti.

Benarkah begitu?

Secara kasarnya, walaupun kerjasama UMNO dan Pas dilihat bakal memberi ancaman serta gugatan kepada PH, hakikatnya ia belum tentu menjamin kemenangan dalam PRU akan datang.

Sebelum UMNO dan Pas bermimpi lebih jauh untuk menggapai kuasa dan berangan-angan bahawa Putrajaya dalam genggaman, renungkan perkara-perkara berikut ini terlebih dahulu.

Pertama, PH baru memerintah negara selama setahun empat bulan sejak menang PRU14 pada Mei 2018 dan mereka ada masa kira-kira tiga tahun lapan bulan lagi sebelum PRU15 yang sepatutnya diadakan pada tahun 2023.

Dalam tempoh tiga tahun lapan bulan lagi itu bermacam-macam perkara boleh dilakukan oleh PH untuk menarik kembali sokongan rakyat yang merosot berikutan banyak janji tidak ditunaikan, perangai menteri-menteri yang menyedihkan serta keadaan negara yang tidak banyak berubah.

Terutama jika janji-janji manifesto berkaitan pemansuhan tol, pinjaman PTPTN dan menghapuskan hutang tidak wajar peneroka Felda dapat dilaksanakan dan beberapa menteri yang ada masalah moral serta lebih mengutamakan China serta Hong Kong berbanding rakyat sendiri turut diketepikan, sokongan rakyat pasti dapat dikembalikan.

Kalau rakyat gembira dan puas hati dengan kerajaan serta janji-janji ditunaikan, malah PH sudah pasti tiada skandal seperti 1MDB, menukar kerajaan kepada UMNO dan Pas tentu bukan lagi pilihan bagi pengundi.

Kedua, berbeza dengan PH yang mempunyai agenda untuk memerangi rasuah, membanteras penyelewengan dan memulihkan negara, kerjasama UMNO dan Pas sebaliknya hanya bersandarkan mainan sentimen kaum dan agama semata-mata untuk mendapatkan sokongan rakyat.

Mampukah isu kaum dan agama menambat hati rakyat atau ia akan menjauhkan lagi pengundi, khususnya bukan Melayu daripada Pas dan UMNO?

Gabungan kerjasama UMNO dan Pas pasti tidak berani menawarkan agenda memerangi rasuah dalam perjuangan mereka, sedangkan ianya merupakan isu yang dekat dengan hati rakyat yang cintakan negara ini.

Dengan Zahid Hamidi selaku Presiden UMNO, Najib Razak selaku Pengerusi Lembaga Penasihat BN dan Tengku Adnan Tengku Mansor sebagai Setiausaha Agung BN sedang berdepan pertuduhan rasuah, pecah amanah dan penggubahan wang haram, UMNO dan Pas dijangka akan mengenepikan agenda memerangani rasuah dalam tawaran mereka kepada rakyat dalam PRU akan datang.

Kalau pun dijadikan tawaran, sudah tentu ia akan menjadi bahan ketawa rakyat kerana bagaimana orang yang sedang berdepan kes rasuah mahu berjuang memerangi rasuah.

Sebahagian rakyat juga mungkin melihat agenda kerjasama UMNO dan Pas ini tidak lebih hanya mahu membebaskan semua yang kena tuduh itu melalui kerajaan yang berpindah tangan.

Ketiga, siapa calon Perdana Menteri dalam gabungan UMNO dan Pas ini?

Adakah Zahid Hamidi? Adakah Najib Razak? Ataukah Hadi Awang?

Siapa yang bakal dinamakan sebagai calon Perdana Menteri akan menentukan sama ada rakyat akan memberi sokongan atau sebaliknya.

Yang pasti, jika Zahid Hamidi dan Najib dijadikan calon Perdana Menteri, rakyat tidaklah begitu bodoh untuk memilih pemimpin yang sudah ditumbangkan dan kini berdepan puluhan kes di mahkamah untuk menerajui semula negara ini.

Kalau Hadi Awang pula jadi pilihan, memang beliau tidak ada beban kes mahkamah atau cacat cela pertuduhan rasuah, tetapi adakah UMNO sedia memberikan jawatan Perdana Menteri kepada Presiden Pas itu.

Keempat, menjelang Mei 2020 atau lewat sedikit daripada itu, dijangka peralihan kuasa daripada Tun Mahathir Mohamad kepada Anwar Ibrahim akan berlaku sebagaimana yang telah dijanjikan.

Apabila Anwar menerajui negara, selain mungkin banyak idea-idea baru diperkenalkan, dasar mengenai Melayu, Bumiputera dan Islam dalam negara juga tidak mustahil berjaya ditambah-baik yang akhirnya akan menyebabkan kerjasama UMNO dan Pas tidak lagi menarik untuk menambat hati rakyat.

Gandingan UMNO dan Pas untuk menumbangkan PH lebih cerah jika janji peralihan kuasa tidak ditunaikan dan Anwar dikhianati oleh Tun Mahathir.

Kelima, UMNO akan mengadakan pemilihan parti pada tahun 2021 akan datang ini. Jika Zahid Hamidi disabitkan bersalah oleh mahkamah dan tidak boleh lagi mempertahankan jawatannya ketika itu, tidak ada jaminan kepimpinan UMNO yang baru akan meneruskan kerjasama dengan Pas ini.

Berbeza dengan Pas yang hampir pasti Hadi Awang dan Tuan Ibrahim Tuan Man akan terus kekal menerajui parti itu, gelombang pemilihan UMNO sebaliknya sukar dijangka sejak mereka sudah ketiadaan kuasa ini.

Kalau Mohamad Hasan yang menjadi Presiden UMNO, barangkali boleh diyakini kerjasama akan diteruskan, tetapi bagaimana jika Hishammuddin Hussein atau Khairy Jamaluddin yang menjadi peneraju baru UMNO selepas pemilihan tahun 2021 nanti?

Apakah jaminan Hishammuddin atau KJ mahu terus bekerjasama dengan Pas?

Tidak cukup dengan itu, Hadi Awang sendiri pun barangkali tidak berminat lagi menjalin kerjasama dengan UMNO jika parti itu dipimpin oleh KJ misalnya yang boleh difahami bukan saja kedua-duanya berbeza dari segi usia, tetapi juga pemikiran dan pendekatan.

Dengan keadaan kerjasama belum tentu mampu bertahan sehingga PRU15 pada tahun 2023, bermakna hasrat gandingan UMNO dan Pas ingin menumbangkan PH bolehlah dikira tidak menentu juga.

Keenam, kerjasama UMNO dan Pas akan menjauhkan lagi sokongan pengundi bukan Melayu kepada kedua-dua parti itu serta menjadikan MCA dan MIC terus tidak mampu bernafas untuk memenangi sebarang kerusi.

Sokongan pengundi bukan Melayu dipercayai akan terus meningkat kepada DAP dan PKR di kawasan bandar dan separa bandar berikutan kerjasama UMNO dan Pas itu dilihat lebih cenderung mengakibatkan berkembangnya mainan politik kaum dan agama yang melampau serta menakutkan.

Dalam waktu yang sama, bergabungnya UMNO dan Pas juga akan menyebabkan harapan kedua-dua parti itu untuk memenangi lebih banyak kerusi di Sabah dan Sarawak turut makin menipis.

Tanpa sokongan bukan Melayu dan tidak berupaya mendapat banyak kerusi di Sabah dan Sarawak, bagaimanakah gabungan UMNO dan Pas ini mahu bermimpi mentadbir Malaysia?

Apakah dengan hanya sokongan pengundi Melayu saja, UMNO dan Pas mampu memperolehi kerusi yang mencukupi untuk menubuhkan kerajaan?

Atau kerjasama ini hanya akan menguntungkan Pas untuk terus mengekalkan kuasa di Kelantan dan Terengganu serta menambah penguasaan di Kedah kerana di negeri-negeri tersebut tidak ramai pengundi bukan Melayu?

Berdasarkan apa yang dibentangkan ini, meskipun berangan-angan dan bermimpi adalah percuma, UMNO dan Pas tidak harus terlalu awal terbuai dan syok sendiri seolah-olah Putrajaya sudah pasti dalam gapaian melalui kerjasama ini.

Jalan masih berliku, lurah dan lembah tidak menentu dan masa yang panjang menjelang tibanya tahun 2023 macam-macam boleh berlaku. (Shahbudindotcom 15/09/2019)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 17 September 2019 — 2:24 pm
Subscribe
Notify of
guest
106 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
16 September 2019 5:21 pm

Ade 30 kerusi parlimen kawasan melayu 3 penjuru jika dicamporkan undi pas dan umno melebihi undi PH….

Bermakna pru15 PH tak selamat…

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 5:18 pm

Sementara itu, Ramlah Musa, 51, yang juga merupakan ahli keluarga tragedi Memali ketika ditemui mengakui pada awalnya beliau sukar menerima kerjasama antara PAS dengan Umno. “Bagaimanapun saya lihat penyatuan ini perlu kerana ia perkara lebih besar kerana kedudukan orang Melayu dan Islam ketika ini dicabar. “Kita tidak ada pilihan selain bekerjasama dengan Umno, lagipun tragedi itu berlaku ketika ketua kerajaan sekarang menjadi perdana menteri. “Jadi tidak ada isu, kita maafkan Umno, tapi tidak maafkan perdana menteri ketika tragedi Memali dhulu selagi beliau tidak mohon maaf kepada kami,” katanya. Siti Mastura Musa, 29 berkata, kehadirannya ke PWTC adalah untuk menunjukkan orang… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 September 2019 12:19 pm

APA YANG BERLAKU SETELAH 62 TAHUN MERDEKA ADALAH KRGAGALAN SISTEM FEUDALISM DAN KAPITALISME…… POLITIK KIRI CUBA BUAT REGIME CHANGE KE ARAH MARXISM COMMUNISM…..TENGOKLAH KETIKA TANAH BESAR DULU….APABILA MEREKA BUKA EKONOMI KEPADA KAPITALISME MEREKA MENJADI MAJU……TAPI KAPITALISME ADA LIMIT DAN EKONOMI JADI BEKU SEPERTI USA…..APA PUN YG TADBIR DUNIA ADALAH ILLUMINATI/FREEMASON…..ITULAH SISTEM DICIPTA MEREKA UNTUK PORAK PERANDA KAN DUNIA…… PH Jangan Perlekeh Kerjasama PAS-UMNO …………… Penyatuan dua parti Melayu terbesar dengan menandatangani piagam muafakat dalam Himpunan Penyatuan Ummah kelmarin tidak boleh dilihat sebagai satu peristiwa yang remeh atau tidak signifikan. Pakatan Harapan (PH) harus peristiwa ini dengan cemas dan melakukan segala… Read more »

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 11:58 am

Umno & Pas bersatu..puak musuh jadi gentar
Pelbagai tohmahan & fitnah, depa cuba lontar
Permusuhan lama dulu, mereka kembali kitar
Tapi..PRU ke-15, PH tetap akan jatuh terlantar

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 September 2019 11:55 am

SIAPA KATA TONG M BAIK….TAHUN 2000 DIA RAMPAS 5% ROYALTY DARI TRENGGANU….DAH LAH BAGI CIPUT KLEPET PULAK TUU…..MEMANG SAH LAH CAI BUAT TONG JADI DEWA DOK SEMBAH….. Pakatan Harapan’s Election Manifesto Was A Huge Blunder ………. Hence the only way Pakatan Harapan can deliver its election promise of giving Sabah, Sarawak, Terengganu and Kelantan 20% oil royalty would be to bring back the GST. As long as there is no GST then the oil royalty has to remain at 5%. In short, the poor people and Bumiputeras of Sabah, Sarawak, Terengganu and Kelantan are paying for the removal of the… Read more »

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 11:33 am

Otak kluangman dangkal kerana nak tutup kelemahan madey….

Jawi entah kemana Zakir naik dikunci mulut oleh Dap…madey tak boleh buat ape2… Kalo madey bijak kontrol DAP takjan jawi dan Zakir jadi isu…madey takut kpd DAP…nadi pm pon dgn belas kasihan DAP…

Madey hanye bijak tipu rakyat..

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 12:24 pm
Reply to  Anonymous

anon 11:33 am,

Tak payah dilayan lah bro , itu KD mulut murai
Ekor bergelumang tahi..kokok dia jer berderai
Ada parang kontot, dia nak lagak jadi samurai
Pantun Kejora, dia cantas, itu KD KluangDarai!

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 September 2019 11:31 am

PH TAK HABIS2 DENGAN MENTALITY PEMBANGKANG…..ELOKLAH SANGAT LEPAS PRU15 KO JADI PEMBANGKANG….. SEKARANG KO KERA….KO HERET LAH KE MAHKAMAH ORANG YG KO BENCI TU….NANTI LEPAS PRU15….SIAPLAH KO DGN TOKONG SAMA GENG MASUK PENJARA…… Ramasamy Reveals That PAS And Its Leaders Are Crooks … .. So, according to Ramasamy, PAS leaders are facing corruption charges while the party received money stolen from 1MDB. If the authorities do nothing about these crimes then Pakatan Harapan will be accused of aiding and abetting criminal acts. The Attorney-General has to tell us when are these cases involving corruption charges against PAS leaders going to… Read more »

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 11:29 am

kluangmanSunday, September 15, 2019 11:30:00 AM
Apa yg aku nak bagitau adalah bagi Mahathir yg bersekutu dengan DAP, walau dengan jumlah kerusi yg sedikit tetapi masih menggunakan kebijaksanannya dan authority sebagai PM mengurus negara sekaligus tidak ada sesiapa termasuk DAP dan PKR untuk overulednya.

Sudah pasti ini adalah satu persefahaman yang baik dan politicking yg matang

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 11:08 am

Alhamdulillah..rahmat ,Allah punya kebesaran
Org2 Melayu/Islam, spt telah diberi kesedaran
Umno dan Pas, kini, sudah tak lagi bercakaran
Ianya demi Melayu/Islam punya kemakmuran

Perbuatan berpecah belah..Allah beri teguran
Maka mereka ikuti apa yang Allah telah saran
Mereka kembali kpd ayat2 Allah dari Al-Quran
Terutama, ayat 28 dan103 dari surah al-‘Imran
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 11:11 am
Reply to  Anonymous

Ayat 28, surah al-‘Imran:

لَّا يَتَّخِذِ ٱلۡمُؤۡمِنُونَ ٱلۡكَـٰفِرِينَ أَوۡلِيَآءَ مِن دُونِ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ‌ۖ وَمَن يَفۡعَلۡ ذَٲلِكَ فَلَيۡسَ مِنَ ٱللَّهِ فِى شَىۡءٍ إِلَّآ أَن تَتَّقُواْ مِنۡهُمۡ تُقَٮٰةً۬‌ۗ وَيُحَذِّرُڪُمُ ٱللَّهُ نَفۡسَهُ ۥ‌ۗ وَإِلَى ٱللَّهِ ٱلۡمَصِيرُ (٢٨)

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 11:11 am
Reply to  Anonymous

Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang-orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah dia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu) dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu) dan kepada Allah jualah tempat kembali. (28) 

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 11:14 am
Reply to  Anonymous

Ayat 103, surah al-‘Imran:

وَٱعۡتَصِمُواْ بِحَبۡلِ ٱللَّهِ جَمِيعً۬ا وَلَا تَفَرَّقُواْ‌ۚ وَٱذۡكُرُواْ نِعۡمَتَ ٱللَّهِ عَلَيۡكُمۡ إِذۡ كُنتُمۡ أَعۡدَآءً۬ فَأَلَّفَ بَيۡنَ قُلُوبِكُمۡ فَأَصۡبَحۡتُم بِنِعۡمَتِهِۦۤ إِخۡوَٲنً۬ا وَكُنتُمۡ عَلَىٰ شَفَا حُفۡرَةٍ۬ مِّنَ ٱلنَّارِ فَأَنقَذَكُم مِّنۡہَا‌ۗ كَذَٲلِكَ يُبَيِّنُ ٱللَّهُ لَكُمۡ ءَايَـٰتِهِۦ لَعَلَّكُمۡ تَہۡتَدُونَ (١٠٣)

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 11:15 am
Reply to  Anonymous

Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (agama Islam) dan janganlah kamu bercerai-berai dan kenanglah nikmat Allah kepada kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliah dahulu), lalu Allah menyatukan di antara hati kamu (sehingga kamu bersatu-padu dengan nikmat Islam), maka menjadilah kamu dengan nikmat Allah itu orang-orang Islam yang bersaudara dan kamu dahulu telah berada di tepi jurang Neraka (disebabkan kekufuran kamu semasa jahiliah), lalu Allah selamatkan kamu dari Neraka itu (disebabkan nikmat Islam juga). Demikianlah Allah menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keteranganNya, supaya kamu mendapat petunjuk hidayatNya.(103)

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 11:23 am
Reply to  Anonymous

Dgn puak2 kafir harbi, jangan lah kita melutut
Jika tidak, syariah agama Islam jadi terbantut
Bersatu dan jgn berpecah, itu yng Allah tuntut
Jadi, apa yg Umno/Pas buat itu mmg le patut
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 September 2019 10:43 am

PH BUAT CYBER TROOPERS BASIRKAN DUIT NEGARA……BETULLAH PH MASIH BERMENTALITI PEMBANGKANG…KO DAH JADI KERA TAK YAH LAH SUSAH2 NAK MASUK KELUAR KAMPUNG BUAT PENERANGAN…..KO TU PELAKSANA BUKAN CAKAP KOSONG…..KURANGKAN HARGA TOL DULU NAK BAGI RAKYAT SOKONG….TAPI KO NAK SAPU SEMUA TU…… 1,430 Buah Pusat Red Bean Army Cybertoopers Ditubuhkan Oleh Kerajaan ………… (FMT) – Sebanyak 1,430 buah Komuniti Harapan Malaysia (KHM) ditubuhkan di seluruh negara bagi menyampaikan maklumat daripada kerajaan dan memupuk semangat perpaduan dalam kalangan rakyat. Menteri Komunikasi dan Multimedia Gobind Singh Deo berkata bantuan rakyat amat penting dalam memainkan peranan sebagai rakan strategik melalui platform yang disediakan Jabatan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 September 2019 9:51 am

PRU-14 : CINA UNDI DAP 97%…..MELAYU UNDI PECAH DUA KEPADA PAS DAN UMNO 70%……MANA KAUM YANG RASIS …..CUBA CAI JAWAB…… What In Heaven’s Name Is Dominic Lau Smoking? ……….. “Penyatuan UMNO dan Pas yang membentuk satu perikatan hari ini tidak hanya akan menulis semula peta politik Malaysia, tetapi akan membahagikan lagi struktur sosial Malaysia yang pluralistik,” said Gerakan President Dominic Lau Hoe Chai. Dominic Lau added, “Pada PRU lalu, PH hanya mendapat 25 peratus hingga 30 peratus daripada sokongan orang Melayu dan sejak PH berkuasa, mereka berusaha untuk mengembalikan kepercayaan orang Melayu dengan mengekalkan matrikulasi serta meningkatkan pengambilan pelajar ke… Read more »

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 9:39 am

Juragang 9:14 am,

Molek sangak..mung renti, mung punyo jenaka
Mitok2 le di laok tu..mung keno sampok puaka
Biar ombar besar telang, ini Melayu pendehaka
Mung mapoh..,terus dihumbang dalang neraka
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

juragang
juragang
16 September 2019 9:14 am

haaa….aku sudoh dulu la CAGURA weh……nok gi kelaok, mmukak, tangkak ikang……mung doppe, blogging, makang, tido, kangkang, kahkahkah……..

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 9:29 am
Reply to  juragang

Juragang 8:34/8:38/8:45/8:58/9:14 am,

Mung tu dok cirdik..ambo ni ghaso sgt simpati
Sekoloh takak ‘es pi eng’ dok sampai universiti
Kijo cedok pantung ambo, buat sendiri dok reti
Ambo cadang..mung gi cari sungai..terjung titi

Umno & Pas..tak dok pung buat, apa2 muslihat
Cumo mahu ajar puok2 kapir laknat yang jahat
Sekali dgn mung.. keldai kapir..kami nok pahat
Lps PRU15, mung & PH, kami nak bagi berehat

Jangang lah juragang ini..fitnah dikarang cipta
Umno & Pas bukang buat pung apa2 sengketa
Sbb mung benci Umno/Pas, hati mung tu buta
Mung lebih termakang..DAP kapirr punya aota
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

juragang
juragang
16 September 2019 8:58 am

Begitu menyesal sekali kita terima khabar berita
Umno dan Pas, kini sepakat mencipta sengketa
Semoga istiqamah dalam agama & bangsa kita
Di Putrajaya PH kekal menakluki tampuk takhta

juragang
juragang
16 September 2019 8:45 am

Beristifarlah kita, apa yg umno pas sudah buat
Di PWTC umno pas datang mengatur muslihat
Piagam penyatuan, kini, telah pun kemas diikat
Bagus tu, bagi kat aku, boleh buat umpan pukat

Mohd
Mohd
16 September 2019 9:10 am
Reply to  juragang

Beri peluang pd BN sebelum ni dikhianati sebab tu ubah bagi pada PH. Tapi PH rupanya lebih teruk dari BN….Salah satu ayat keramat >> Malam ni menang esok minyak turun RM1.50….tak turun pon…..kesian rakyat kena tipu hidup-hidup. Cukuplah satu sebagai contoh…nak beri contoh banyak bukan boleh dilaksanakan pon…. tak larat nak dengar alasan. Alasan yang diberikan pon rakyat dah boleh nak agak apa alasannya. Cukuplah sepenggal je…

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 10:17 am
Reply to  Mohd

En Mohd,

Juragang tu, mmg lah bodoh turung temurung
Keno tipu dengang DAP, kubang babi diharung
Minyok, dikato RM1.50..tapi dok turung-turung
Bilo Umno/Pas nok catung, dia sangak gerung

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 10:37 am
Reply to  Anonymous

Mmg jurangang tu..bodoh bertingkak-tingkak
Malaung ni dok suko tengok Islang muafakak
Bab ugamo & bangso..bukang dio mau dekak
Sebak hati dio..dengang kapir DAP..doh lekak

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 8:42 am

Penjilat2 madey nampak bijak berhujjah tapi bulat2 kena tipu dgn madey tadah kencing madey…

Kikikikikik..

Wau bule
Wau bule
16 September 2019 8:52 am
Reply to  Anonymous

It is difficult for mahathir untuk tipu melayu yang gagal dibangsat umno dan muslim uang gagal disesat pas.

Inilah realiti fakta dan kebenaran

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 11:39 am
Reply to  Wau bule

Manipestol senang2 madey tipu..otak ko kat ana?…ko togok kencing madey..

Kikikikik..

Wau Bule
Wau Bule
16 September 2019 3:50 pm
Reply to  Anonymous

Kami tak pernah dibangsat oleh najib, disesat oleh Hadi dan ditipu mahathir. Kami melayu muslim yang mengundi pada melayu muslim yang bersatu dibawah pemimpin melayu muslim yang berealiti berfakta dan berkebenaran…..sorry bro…try again with intelligent argument

juragang
juragang
16 September 2019 8:38 am

Sangat tak wajar lah, apa yg.Umno & Pas buat
Melayu udah dilutu baru nak penyatuan ummat
Lagi pula dihati Melayu PH dah padat tersemat Ramai kntrektor Melayu untung apa yg PH buat

juragang
juragang
16 September 2019 8:34 am

Apa yang kita tunggu sekian lama, kini jadi realiti
Parti Melayu & parti Islam, kini menuju jalan mati
Bersatu mereka semata-mata kerna politik / parti
Bukannya utk survival Islam di masa depan nanti

juragang
juragang
16 September 2019 8:31 am

SNIPER plok kata mung KEJORA duksembah parti
Beto doh tu, sebak dalang ugama, mung tu dok reti
Kiranya mung nih sama macang kupulang itik serati
Cuma tahu makang dedok bedukang je, berkati kati

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 9:02 am
Reply to  juragang

Juragang,

Mung tu pulok, lagi le bangang biol, berkati-kati
DAP yg Madey kato komunih kini jadi buah hati
Bukang mung dok tahu, Islang DAP sangat anti
Maghoh Umno/Pas mung sanggup Islang mati
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Wau Bule
Wau Bule
16 September 2019 8:06 am

Salam semua,

Saya suka dengan pendapat sdra al-IL……”TERIMALAH ISLAM SEBAGAI SAUDARA”

Nak buat penyatuan saudara seislam?

Buang kepercayaan kepartian berlandaskan bangsa
Buang tabiat mengadak2kan FATWA seperti kafir mengkafir
Buang ego yang muslim kita saja yang betul
Buang melabel muslim lain salah

Terima perbezaan pendapat…Allah yang maha mengetahui
Jangan cepat menghukum…Biar Allah yang menghukum
Jangan cepat melatah…Tersilap langkah parah dibuatnya

Di Malaysia….TOTALLY EMBRACED FEDERAL CONSTITUTION
Insya Allah we can see penyatuan umat melayu dan muslim yang hidup dalam harmoni dan aman.

Kadang2 saya jealous melihat kehidupan muslim di sabah dan saarawak.

Wallahuaklam

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 8:40 am
Reply to  Wau Bule

Kalo madey tak tipu rakyat pas dan umno tak mampu tumbangkan PH..kalo madey mampu tingkatkan ekonomi dan kehidupan rakyat PH akan menang lagi..

Madey pikir untuk kroni dan anak branak dia saja…

Madey takut kpd DAP…Dap kunci mulut Zakir madey tak boleh buat ape2…Dap tolat hawi madey bisu…

juragang
juragang
16 September 2019 7:56 am

CAGURA, AIR DAN MINYAK tok buleh beccapo
Itu fakta dan realitinya, pd mung, Wau Bule tala!
Mung tu umno, MVSA tu pas ccapo buak ggapo
Koho kucha lana Melayu Islam tok tahu ke hala

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 8:54 am
Reply to  juragang

Juragang,

Kesiang lah PH kini supor ayang beghok kapor
Ghato2 kito dengar..ghakyak dok balung & tala
Umno/Pas nok catung.. gapo yg mung kelupor
Mung tu pulok, jadi keldai kapir tokong berhala
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 September 2019 4:27 am

ISLAM IS THE WAY OF LIFE…..ISLAM PUNYAI PENYELESAIAN TERHADAP SEGENAP ASPEK KEHIDUPAN MANUSIA…..SEBUT APA SAHAJA MESTI ADA ISLAM DI SANA…..KERANA ITU ISLAM MENGATASI AGAMA2 YANG LAIN…… MASALAH YG TIMBUL SELAMA INI KERANA KITA TIDAK AMBIL ISLAM SEBAGAI CARA HIDUP….SEBAGAI CONTOH KENAPA SELAMA INI KITA TIDAK BERJAYA SELESAIKAN MASALAH EKONOMI….SEBABNYA PEMIMPIN2 KITA AMBIL FEUDALISM DAN KAPITALISME SEBAGAI IDEOLOGY EKONOMI MEREKA…. Kegiatan Semburit Membawa Risiko Yang Tinggi …… . Sejak kebelakangan ini kita sering dengar perkataan “semburit” berikutan kes yang disebarkan dalam media sosial. (FMT) – Dari sudut definisi, semburit merupakan sejenis aktiviti luar tabii yang dilakukan oleh sepasang lelaki. Ia membabitkan… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
16 September 2019 7:28 am

Wahai Dajjal Pas MAHATHIRVSANWAR.

Kau tanya “KENAPA SELAMA INI KITA TIDAK BERJAYA SELESAIKAN MASALAH EKONOMI … SEBABNYA PEMIMPIN2 KITA AMBIL FEUDALISM DAN KAPITALISME SEBAGAI IDEOLOGY EKONOMI MEREKA….”

Kau faham ke apa itu ekonomi?

Dan apa itu FEUDALISM DAN KAPITALISME?

Ko tak suka KAPITALISME ker? Ko komunis ker?

Ikut fahaman Islam, Dajjal itu keluar sebelum Qiamat. Apasal kamu keluar cepat sangat?

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
16 September 2019 4:06 am

KACANG SAMAK LUPAKAN KULIT……ISLAM TETAP PUNYAI MASA DEPAN GEMILANG DI DUNIA DAN AKHIRAT…..JATUH BANGUN PERKARA BIASA TAPI KESUDAHAN BAIK AKHIRNYA MILIK ISLAM…..OLEH ITU ARAB BERJAYA KERANA ISLAM….MEREKA JADI HINA KERANA JAUH DARI ISLAM….INGAT PESAN NABI SAW….BERPUTARLAH KAMU IKUT RODA ISLAM….. Khalid Samad Does A U-Turn On Memali (FMT) – Amanah’s Khalid Samad said that PAS should be the one to push for a royal commission of inquiry (RCI) into the Memali incident as the Islamist party had raised the issue again recently. “Tell them (PAS and former prime minister Najib Razak) to push for an RCI. Why should they ask… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
16 September 2019 7:43 am

Wahai Dajjal Pas MAHATHIRVSANWAR,

Aku bukan nak perkecilkan kejayaan Arab / Islam. Ha nya nak tenyehkan kamu mengata ARAB BERJAYA KERANA ISLAM.

Zaman kegemilangan Islam 500 tahun hingga ke abad 13 dimusnahkan bila Baghdad pusat di masa itu) diserang, dikalahkan tentera turun temurun Genghis Khan yang telah menawan negeri China.

Yahudi sekarang kuasa nuklear. Arab tak. Iran kuasa nuklear tapi Iran bukan Arab.

SNIPER
SNIPER
16 September 2019 12:07 am

TUHAN DAH MENGANGKAT TUN SEBAGAI PM MENGALAHKAN KLEPTO,
JOM LA PI SUPPORT DIA,
TUN TU BUKAN KER BERAGAMA ISLAM
YANG KAMU NI KEJORA TAK HABIS-HABIS SEMBAH PARTI KAMU TU BUAT KEMENDA?(TIKET KE NERAKA)

SNIPER
SNIPER
15 September 2019 11:55 pm

KEJORA RINDU DS NAJIB UNTUK KEMBALI MENJADI PM

Tanpa Nama
Tanpa Nama
16 September 2019 7:49 am
Reply to  SNIPER

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

PENGSONGLAP RM2.6 BILIUN WANG RAKYAT DI 1MDB TAK BOLEH KEMBALI MENJADI PM. HINGGA BILA2.

BIAR KEJORA KERING AIR LIUR ATAU KURUS KERING TAK DAPAT LIHAT NAJIB AL JIBO KEMBALI MENJADI PM.

al-IL
al-IL
15 September 2019 11:47 pm

barang siapa yang mengagamakan parti politik anutannya akan ke neraka jua.

politik demokrasi mengizinkan sebarang tindakan tanpa batas,dan jangan jadikan agama bahan pilitik.Islam akan dikotorkan oleh mereka yg mempergunakan agama.

TERIMALAH ISLAM SEBAGAI SAUDARA

TERIMALAH MASJID SEBAGAI RUMAH ALLAH UNTUK KITA BERIBADAH DAN BUKAN BERHAJAT MENGUASAI MASJID UNTUK TUJUAN POLITIK ASSOBIYAH.

PENAMPILAN SYAITAN TERLALU HEBAT SEHINGGA DILANTIK MENJADI PENGHULU SEGALA MALAIKAT,TAPI AKHIRNYA DIREJAM ALLAH HANYA KERANA SIFAT RIAK.

Wau Bule
Wau Bule
15 September 2019 11:20 pm

PENYATUAN UMMAH UMNO DAN PAS BUKAN SAHAJA BELUM TENTU MAMPU TUMBANGKAN PH MALAH SEMEMANGNYA TAK MAMPU. AIR DAN MINYAK TIDAH BOLEH BERCAMPUR…..INILAH REALITI FAKTA DAN BENAR.

al-IL
al-IL
15 September 2019 11:51 pm
Reply to  Wau Bule

ULASAN ANDA LAHIR DARI JIWA YANG BERSIH DAN ANDA MEMPUNYAI PERTIMBANGAN YANG BAIK.

Anonymous
Anonymous
15 September 2019 10:37 pm

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Besok cuti..Kejora kini, rasa sedikit kelapangan
Terasa begitu pilu hati, asyik digamit kenangan
Disiksa lara rindu, rasa diri spt bulan kesiangan
Entah apa khabarnya di rantau, bakal tunangan
💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

SNIPER
SNIPER
15 September 2019 11:19 pm
Reply to  Anonymous

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

woiii shok sorang-sorang,buat malu persatuan warga-warga emas.Anak dara mana yang mahukan kamu.

pegi tido tok wan oiiiii,Inyak dah solat!Esok balik kampong,dokong cucu!!

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Tanpa Nama
Tanpa Nama
16 September 2019 7:53 am
Reply to  SNIPER

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

KESIAN TOK WAN DEGIL .. KENA SEKEL KEPALA

Anonymous
Anonymous
16 September 2019 8:41 am
Reply to  Tanpa Nama

Atuk Slipper,

Naper le Slipper, kat Kejora dibuat propaganda
Irah suka kat Kejora, naper atuk sebak di dada?
Dikata nya warga emas, Kejora yg masih muda
Isteri pun tidak ada, anak cucu hapa ker benda
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
15 September 2019 10:26 pm

WAHAI POLITIK TOKSIK KAMI SUDAH TAHU ARAH TUJU KAMU….. MALAYSIA BARU MEANS NEW NATIONAL ORDER LINKING CLOSELY AND GLOBALLY TO MEW WORLD ORDER… REGIME CHANGE FROM MONARCHY TO REPUBLIC ANARCHIST COUNTRY…..TO THE ARRIVAL OF ANTI CHRIST/DAJJAL… Broken Promises: No 20% Oil Royalty After All As Promised……. The front page of Sabah’s Daily Express newspaper yesterday screamed “No 20pc oil royalty for now”. In a press conference in Kuala Lumpur on Friday, Finance Minister Lim Guan Eng delivered bad news to Sabahans and Sarawakians. Lim said the Pakatan Harapan (PH) promise to give 20% instead of the current 5% in oil… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
16 September 2019 8:05 am

Wahai Dajjal PAS MAHATHIRVSANWAR,

Bukan saja kamu bodoh, kamu juga menghasut bila mengata REGIME CHANGE FROM MONARCHY TO REPUBLIC ANARCHIST COUNTRY.

Tidak ada siapa yang mahu porak perandakan keadaan di negara ini dengan mengadakan Republik, mengenepikan Raja2 Melayu.

Kamu yang cakap begitu ada lah menghasut.

Aku seru Police Cyber Unit kenal pasti kamu bersama MCMC, heret kamu ke Balai Polis, remand beberapa hari makan nasi bungkus, kemudian heret ke mahkamah, dituduh di bawah Akta Hasutan.

Anonymous
Anonymous
15 September 2019 10:21 pm

Bila Melayu/Islam bersatu kita amat bersyukur
Kalu asyik berpecah nanti kita akan tersungkur
Mana pergi, cai2 PH, habis lesap hilang sekor2
Awal.lagi..tak kan le dah membuta berdengkur
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

SNIPER
SNIPER
16 September 2019 12:02 am
Reply to  Anonymous

PAS DAN UMNO BUKAN BERSATU KERANA BANGSA DAN ISLAM

TAPI MOTIF SEBENARNYA SAMA ANGAN-ANGAN NAK KE PUTRA JAYA.

Anonymous
Anonymous
15 September 2019 10:09 pm

Kerjasama umno pas wujud kerana umno mahu kembali berkuasa…

Jika madey dapat menambat hati pengundi kerjasama pas umno tidak memberi kesan….

Tapi madey sendiri tipu manipestol yg sebabkan rakyat hilang keyakinan kpd madey dan PH..

Ada isu2 yg membabitkan islam dan melayu yg cuba dimainkan oleh DAP gagal di tangani oleh madey….kelihatanye madey takut kpd DAP…wakil DAP lantang kata madey buat keputusan sendiri…dizaman BN tiada wakil komponen berani kutuk madey…

Kelemahan madey diambik kesempatan oleh umno dan pas…jika .adey tidak digantikan PH akan tewas pru15..pru14 PH bukan menang besar..

Anonymous
Anonymous
15 September 2019 10:08 pm

Melayu bersatu padu, kerana menebus maruah
Sbb puak2 kafir dan talibarut dah semakin juah
Depa kata..kita pendatang, kat ini bumi bertuah
Kalu kita tak bersatu, nanti Melayu makan kuah
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

SNIPER
SNIPER
15 September 2019 11:58 pm
Reply to  Anonymous

MAKAN KUAH? OK LA TU,

KAU TENGOK JIRAN AKU TU,TIAP HARI MAKAN TULANG BUAT SOP

Anonymous
Anonymous
15 September 2019 10:01 pm

Lerintah Kit Siang…. PH jangan cuba jadi lebih Melayu daripada Umno, lebih Islam daripada PAS, kata Kit Siang…… FMT Reporters – September 15, 2019 1:26 PM 13.8k Shares Lim Kit Siang berkata, PH sebaliknya harus memenangi pengundi yang menyokong Umno dan PAS dalam pilihan raya tahun lepas. PETALING JAYA: Lim Kit Siang hari ini mengingatkan pakatan kerajaan supaya tidak cuba menjadi “lebih Melayu daripada Umno dan lebih Islam daripada PAS” bagi menghadapi kerjasama rasmi 2 parti terbesar orang Melayu itu yang ditandatangani semalam. Pemimpin veteran DAP itu berkata, Pakatan Harapan (PH) akan “gagal dan gagal” sekiranya ia cuba berbuat demikian… Read more »

Anonymous
Anonymous
15 September 2019 9:50 pm

Kerjasama pas umno tidak mustahil boleh tumbangkan PH kerana rakyat kelihatan sudah bosan dgn dolak dalik madey…madey punca populariti PH menurun…..keadaan ekonomi yg kurang memberangsangkan dan isu2 sentiasa timbol menjelaskan kelemahan madey…

Gantikan madey PH akan kembali kuat..

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
15 September 2019 9:26 pm

POLITIK KIRI TIDAK DAPAT BAGI NEGARA MANA YG JADI IKON MODEL POLITIK MEREKA….. TERNYATA MEREKA HIDUP DALAM KHAYALAN SEMATA…..PEMILIKAN HARTANAH PERIBUMI BARU 26% BERBANDING BANGSA LAIN… HAKIKATNYA PERIBUMI JADI HAMBA DI TANAH AIR SENDIRI… Guan Eng Digesa Berhenti Salahkan BN Kerana Pakatan Gagal Tunai Janji ……… (FMT) – Seorang aktivis hak Sarawak berkata, Menteri Kewangan Lim Guan Eng sepatutnya berhenti menyalahkan Barisan Nasional (BN) atas kegagalan kerajaan menunaikan banyak janjinya kepada negeri itu, sebaliknya wajar menawarkan “alasan lebih kukuh”. Pengasas Movement for Change Sarawak (MoCS), Francis Paul Siah berkata, rakyat Sarawak telah terlalu kerap mendengar alasan sehingga “ia tidak boleh… Read more »

Anonymous
Anonymous
15 September 2019 9:19 pm

Alhamdulillah.. Umno & Pas bina kesepakatan
Kita Islam bersatu..,mmg Allah punya tuntutan
Perjuangan kali ini bukan nak berebut jawatan
Tapi, lebih kpd utk membela nasib anak watan
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

Anonymous
Anonymous
15 September 2019 9:10 pm

Hati org2 Melayu kini merasa damai & nyaman
Pas dan Umno..kini bersatu bina kesefahaman
Allah pasti akan membantu org2 yang beriman
PRU ke-15.. Putrajaya kembali dlm cengkaman
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

Anonymous
Anonymous
15 September 2019 8:52 pm

Begitu gembira sekali kita terima khabar berita
Umno dan Pas, kini, sudah sepakat seia sekata
Semoga, gagah kembali.. agama & bangsa kita
Di Putrajaya kembali menakluki tampuk takhta
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

Anonymous
Anonymous
15 September 2019 8:41 pm

Bersyukurlah kita, Melayu/Islam mahu sepakat
Ke PWTC, ramai yang datang dr jauh dan dekat
Piagam penyatuan, kini, telah pun kemas diikat
Semoga perjuangan fisabilillah ini, Allah berkat
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

Anonymous
Anonymous
15 September 2019 8:33 pm

Mmg wajar sangatlah, apa yg Umno & Pas buat
Dgn penyatuan ummat baru le Melayu jadi kuat
Lagi pulak, dgn PH..,Melayu dah sangat meluat
Tak ada yg untungkan Melayu.. apa yg PH buat
👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

Anonymous
Anonymous
15 September 2019 8:20 pm

Apa yg kita tunggu sekian lama, kini jadi realiti
Parti Melayu & parti Islam kini dah bersatu hati
Bukan lah semata-mata kerna politik atau parti
Tapi, demi utk survival Islam masa depan nanti
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
15 September 2019 8:06 pm

BANGSA ASING TELAH DIBERI HAK KEISTIMEWAAN BERMULA DENGAN WARGA NEGARA PERCUMA SECARA BERAMAI2….HAK MEMILIK TANAH DAN HARTA SEHINGGA KEKAYAAN MEREKA JIKA DIKUMPULKAN AKAN MELEBIHI ASET NEGARA… WALAUPUN MEREKA BAWA FAHAM KOMUNIS ANTI MELAYU DAN ANTI ISLAM TETAPI MELAYU TETAP BERTOLAK ANSUR DENGAN MEREKA……TIADA NEGARA YG LEBIH BAIK DARI TANAH MELAYU YG MELAYAN MINORITY LEBIH DARI MELAYU…..KALAU TAK PERCAYA CUBA TUNJUKKAN IKON NEGARA MANA YG MENJADI MODEL KAMU WAHAI POLITIK KIRI.. … PH Jangan Cuba Jadi Lebih Melayu Daripada Umno, Lebih Islam Daripada PAS, Kata Kit Siang ………. (FMT) – Lim Kit Siang hari ini mengingatkan pakatan kerajaan supaya tidak cuba… Read more »

Wau Bule
Wau Bule
15 September 2019 6:37 pm

MAHATHIR/ANWAR Selagi melayu UMNO angkuh dengan ketuanan Melayu tanpa usaha selagi itu Melayu terkulai layu Selagi melayu PAS taksub dengan keislaman parti in name and in terms of form NOT SUBSTANCE tanpa memahami Al Quran selagi itu muslim tidak akan berubah Tun bukan penyebab Penyatuan Ummah Umno dan PAS….itu retorik Tun bukan penyebab melayu dan muslim ditindas….itu persepsi politik DAP bukan kunci utama perpecahan melayu muslim….itu bayangan dalam kepala melayu muslim yang tiada kesudahan takutkan DAP dan cina Tindakan memboikot barangan bukan muslim….ini tindakan mereka yang tiada ilmu Tindakan kempen membeli barangan muelayu muslim….ini tindakan yang tidak berealiti berfakta dan… Read more »

Anonymous
Anonymous
15 September 2019 10:14 pm
Reply to  Wau Bule

3 prk kawasan melayu madey tersungkur…mood orang melayu kpd PH sudah menurun…lihat kpd realiti jgn banyak berkhayal seperti madey….madey takut kerjasama pas umno dgn bangkit isu kapir yg sudah basi….madey tak berupaya membuktikan PH lebih bagus tapi sebaliknye madey tipu melayu…

Wau Bule
Wau Bule
15 September 2019 11:17 pm
Reply to  Anonymous

Anon 10.14

3 PRK bukan penentu tersungkur atau terdiri tegak mahathir.

Mood yang konon orang melayu kpd PH sudah menurun adalah fantasi bukan realiti

Mahathir tahu minyak dan air tak akan bercampur malah rasa selesa kerana ini fakta

Rome was not built overnight. Pembuktian akan mengambil masa. Negara dah nak lingkup tapi nasib baik dapat diselamatkan albeit slowly but surely adalah berkebenaran

Wau kemetek
Wau kemetek
15 September 2019 11:50 pm
Reply to  Anonymous

PH baru memerintah negara selama setahun empat bulan sejak menang PRU14 pada Mei 2018 dan mereka ada masa kira-kira tiga tahun lapan bulan lagi sebelum PRU15 yang sepatutnya diadakan pada tahun 2023. Dalam tempoh ini bermacam-macam perkara boleh dilakukan oleh PH untuk menarik kembali sokongan rakyat yang merosot berikutan banyak janji tidak ditunaikan, perangai menteri-menteri yang menyedihkan serta keadaan negara yang tidak banyak berubah. Tetapi rakyat juga harus bersimpati kepada kerajaan baru yang terpaksa memperbaiki kerosakan teruk akibat pemerintahan terdahulu. Pakatan Umno/Pas jangan terlalu yakin, untuk sampai ke tahun 2023 hubungan mereka juga berkemungkinan akan berlaku sesuatu yang tidak terduga.… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
15 September 2019 6:05 pm

ISLAM KUAT….. MELAYU LEMAH….MELAYU WAJIB BERGANTUNG DENGAN ISLAM….. HPU914 Telah Menempa Sejarah Baharu …….. (Harakah) – Himpunan Penyatuan Ummah (HPU914) telah menempa sejarah baharu sekali gus mengingatkan semula sejarah kejayaan Islam sekitar abad ke-15. Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata kedatangan Islam di Asia Barat pada suatu ketika dulu telah menyatukan bangsa Arab yang saling berperang sesama sendiri. Katanya lagi, agama Islam tanpa paksaan dan membawa konsep persaudaraan sesama manusia berjaya melebarkan pengaruh Islam berkembang ke Timur dan Barat sehingga ke Rantau Alam Melayu. “Sejarah Islam meninggalkan kesan kepada lahirnya lebih tiga ratus juta rumpun Melayu… Read more »

Anonymous
Anonymous
15 September 2019 5:43 pm

Budin kata, PRU-15, blm tentu lagi PH tumbang
Tapi cara tulisan tu nampak spt resah bimbang
Semenjak akhir2 ini, langkah PH kian sumbang
Sedarlah Budin, kekalahan PH udah di ambang

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
15 September 2019 5:39 pm

ASAL MELAYU SATU PARTI UMNO…..SEBAB UMNO TAK NAK DAULATKAN ISLAM TERTUBUHLAH PAS…..LEPAS TU TERTUBUH LAGI PARTI LAIN IKUT NAFSU DAN EMOSI….. HPU914: PAS, Umno Sentiasa Terima Kaum Lain ………… (Harakah) – PAS dan Umno sentiasa terbuka untuk menerima kehadiran bersama kaum lain di dalam lanskap politik negara berpaksikan acuan yang dibentangkan Islam, kata Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang. Menurut beliau, tindakan itu boleh dibuktikan dengan kebersamaan PAS bersama ahli bukan Islam dalam Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) serta parti dari pelbagai kaum didalam Gagasan Sejahera serta Umno yang terus menjalinkan hubungan dengan MCA dan MIC. “Ini… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
15 September 2019 4:26 pm

MACAM MANA NAK IKUT POLITIK KIRI…..MEREKA DAPAT KUASA MALAM MENGUNDI TERUS ANCAM SISTEM BERAJA….MAK TUBUH REPUBLIC COUNTRY…..TERUS DECLARED NATIONAL BANKRUPTCY….. Shouts Of ‘Allahu Akbar’ At PWTC As Umno, PAS Sign Historic Charter ………. (FMT) – Umno and PAS today signed a historic charter of political cooperation, marking the coming together of the two largest Malay-Muslim parties after decades of conflict. Umno president Ahmad Zahid Hamidi and his PAS counterpart Abdul Hadi Awang inked their signatures on a historic charter, as thousands of members from both parties watched at the Putra World Trade Centre. Shouts of the takbir (“God is Great”)… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
15 September 2019 3:36 pm

BATAS IMAN DAN KUFUR…..MUSLIM BOLEH JADI KAFIR JIKA LANGGAR BATAS….TAK KIRA SIAPA….AHLI PAS SEKALIPUN…. BUKAN KAFIR MENGKAFIR….. Thousands Throng PWTC To Witness Signing Of Umno-PAS pact….. (The Star) – Thousands of supporters from PAS and Umno thronged Putra World Trade Centre on Saturday (Sept 14), as the two former political rivals are set to form a historical cooperation. Supporters, with men donned in white and women wearing red headscarves, were seen gathering at PWTC, Umno’s headquarters, as early as 8am on the second day of Himpunan Penyatuan Ummah 2019 (Ummah Unity Gathering). Traders were also seen setting up booths selling… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
15 September 2019 2:33 pm

MANA BOLEH NAK BIARKAN PUAK REBEL,,PEMBERONTAK DAN TERRORIST DAN KOMUNIS BERMAHARAJA LELA DI NEGARA KITA…… Insulting Islam, Prophet Muhammad And The Sultans Should No Longer Be Crimes Under Malaysia Baru ………… (FMT) – DAP supremo Lim Kit Siang today called for the release of all those arrested under the Sedition Act and reminded the Pakatan Harapan government that it had promised to repeal the law in its election manifesto. He said the arrest of PSM activist Khalid Ismath and others was “completely indefensible as PH had pledged to abolish the repressive act”. “The police must free all arrested under the… Read more »

Anonymous
Anonymous
15 September 2019 12:29 pm

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Irah..,lepas recess tadi, abg ada dua period free
Nanti 12:40 ada kelas sampai jam 2:00 tgh hari
Di kelapangan ini.. salam dan doa, abg nak beri
Semoga dinda di dlm sejahtera Irah ku bidadari
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙