PENYATUAN UMMAH UMNO DAN PAS BELUM TENTU MAMPU TUMBANGKAN PH

Nampaknya suka benar UMNO dan Pas dengan penggabungan kedua-dua parti yang dijalin secara rasmi melalui Piagam Muafakat Nasional.

Dengan ditandatangani oleh Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi dan Presiden Pas, Hadi Awang, maka dengan ini sahlah sudah hubungan nikah dan kahwin kedua-dua parti itu.

Suka dan gembiranya UMNO dan Pas dengan kerjasama itu bukan setakat ada yang menitiskan airmata, bahkan sehingga merasakan kemenangan sudah pasti dalam genggaman pada PRU15 akan datang nanti.

Dalam beberapa kenyataan pemimpin kedua-dua parti jelas mereka sangat yakin dapat menumbangkan PH dan seterusnya menjadi kerajaan selepas ini.

Ahli Parlimen Kuala Nerus, Khairuddin Aman Razali tidak berselindung menegaskan mereka mampu memenangi sekurang-kurangnya 125 kerusi Parlimen melalui kerjasama kedua-dua parti.

Timbalan Presiden UMNO, Mohamad Hasan berkata, kerjasama UMNO dan Pas mampu menawan lima negeri iaitu Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Perak dan Kedah, selain berupaya mengekalkan penguasaan di Kelantan, Terengganu, Pahang dan Perlis.

Ketua Wanita UMNO, Noraini Ahmad dengan gembira memberitahu, kerjasama kedua-dua parti Melayu itu secara jelas membuktikan PH hanya akan jadi kerajaan sepenggal saja.

Coretan-coretan di media sosial oleh penyokong UMNO dan Pas juga menggambarkan betapa yakinnya mereka dapat mengambil alih kuasa dan menumbangkan PH pada PRU15 nanti.

Benarkah begitu?

Secara kasarnya, walaupun kerjasama UMNO dan Pas dilihat bakal memberi ancaman serta gugatan kepada PH, hakikatnya ia belum tentu menjamin kemenangan dalam PRU akan datang.

Sebelum UMNO dan Pas bermimpi lebih jauh untuk menggapai kuasa dan berangan-angan bahawa Putrajaya dalam genggaman, renungkan perkara-perkara berikut ini terlebih dahulu.

Pertama, PH baru memerintah negara selama setahun empat bulan sejak menang PRU14 pada Mei 2018 dan mereka ada masa kira-kira tiga tahun lapan bulan lagi sebelum PRU15 yang sepatutnya diadakan pada tahun 2023.

Dalam tempoh tiga tahun lapan bulan lagi itu bermacam-macam perkara boleh dilakukan oleh PH untuk menarik kembali sokongan rakyat yang merosot berikutan banyak janji tidak ditunaikan, perangai menteri-menteri yang menyedihkan serta keadaan negara yang tidak banyak berubah.

Terutama jika janji-janji manifesto berkaitan pemansuhan tol, pinjaman PTPTN dan menghapuskan hutang tidak wajar peneroka Felda dapat dilaksanakan dan beberapa menteri yang ada masalah moral serta lebih mengutamakan China serta Hong Kong berbanding rakyat sendiri turut diketepikan, sokongan rakyat pasti dapat dikembalikan.

Kalau rakyat gembira dan puas hati dengan kerajaan serta janji-janji ditunaikan, malah PH sudah pasti tiada skandal seperti 1MDB, menukar kerajaan kepada UMNO dan Pas tentu bukan lagi pilihan bagi pengundi.

Kedua, berbeza dengan PH yang mempunyai agenda untuk memerangi rasuah, membanteras penyelewengan dan memulihkan negara, kerjasama UMNO dan Pas sebaliknya hanya bersandarkan mainan sentimen kaum dan agama semata-mata untuk mendapatkan sokongan rakyat.

Mampukah isu kaum dan agama menambat hati rakyat atau ia akan menjauhkan lagi pengundi, khususnya bukan Melayu daripada Pas dan UMNO?

Gabungan kerjasama UMNO dan Pas pasti tidak berani menawarkan agenda memerangi rasuah dalam perjuangan mereka, sedangkan ianya merupakan isu yang dekat dengan hati rakyat yang cintakan negara ini.

Dengan Zahid Hamidi selaku Presiden UMNO, Najib Razak selaku Pengerusi Lembaga Penasihat BN dan Tengku Adnan Tengku Mansor sebagai Setiausaha Agung BN sedang berdepan pertuduhan rasuah, pecah amanah dan penggubahan wang haram, UMNO dan Pas dijangka akan mengenepikan agenda memerangani rasuah dalam tawaran mereka kepada rakyat dalam PRU akan datang.

Kalau pun dijadikan tawaran, sudah tentu ia akan menjadi bahan ketawa rakyat kerana bagaimana orang yang sedang berdepan kes rasuah mahu berjuang memerangi rasuah.

Sebahagian rakyat juga mungkin melihat agenda kerjasama UMNO dan Pas ini tidak lebih hanya mahu membebaskan semua yang kena tuduh itu melalui kerajaan yang berpindah tangan.

Ketiga, siapa calon Perdana Menteri dalam gabungan UMNO dan Pas ini?

Adakah Zahid Hamidi? Adakah Najib Razak? Ataukah Hadi Awang?

Siapa yang bakal dinamakan sebagai calon Perdana Menteri akan menentukan sama ada rakyat akan memberi sokongan atau sebaliknya.

Yang pasti, jika Zahid Hamidi dan Najib dijadikan calon Perdana Menteri, rakyat tidaklah begitu bodoh untuk memilih pemimpin yang sudah ditumbangkan dan kini berdepan puluhan kes di mahkamah untuk menerajui semula negara ini.

Kalau Hadi Awang pula jadi pilihan, memang beliau tidak ada beban kes mahkamah atau cacat cela pertuduhan rasuah, tetapi adakah UMNO sedia memberikan jawatan Perdana Menteri kepada Presiden Pas itu.

Keempat, menjelang Mei 2020 atau lewat sedikit daripada itu, dijangka peralihan kuasa daripada Tun Mahathir Mohamad kepada Anwar Ibrahim akan berlaku sebagaimana yang telah dijanjikan.

Apabila Anwar menerajui negara, selain mungkin banyak idea-idea baru diperkenalkan, dasar mengenai Melayu, Bumiputera dan Islam dalam negara juga tidak mustahil berjaya ditambah-baik yang akhirnya akan menyebabkan kerjasama UMNO dan Pas tidak lagi menarik untuk menambat hati rakyat.

Gandingan UMNO dan Pas untuk menumbangkan PH lebih cerah jika janji peralihan kuasa tidak ditunaikan dan Anwar dikhianati oleh Tun Mahathir.

Kelima, UMNO akan mengadakan pemilihan parti pada tahun 2021 akan datang ini. Jika Zahid Hamidi disabitkan bersalah oleh mahkamah dan tidak boleh lagi mempertahankan jawatannya ketika itu, tidak ada jaminan kepimpinan UMNO yang baru akan meneruskan kerjasama dengan Pas ini.

Berbeza dengan Pas yang hampir pasti Hadi Awang dan Tuan Ibrahim Tuan Man akan terus kekal menerajui parti itu, gelombang pemilihan UMNO sebaliknya sukar dijangka sejak mereka sudah ketiadaan kuasa ini.

Kalau Mohamad Hasan yang menjadi Presiden UMNO, barangkali boleh diyakini kerjasama akan diteruskan, tetapi bagaimana jika Hishammuddin Hussein atau Khairy Jamaluddin yang menjadi peneraju baru UMNO selepas pemilihan tahun 2021 nanti?

Apakah jaminan Hishammuddin atau KJ mahu terus bekerjasama dengan Pas?

Tidak cukup dengan itu, Hadi Awang sendiri pun barangkali tidak berminat lagi menjalin kerjasama dengan UMNO jika parti itu dipimpin oleh KJ misalnya yang boleh difahami bukan saja kedua-duanya berbeza dari segi usia, tetapi juga pemikiran dan pendekatan.

Dengan keadaan kerjasama belum tentu mampu bertahan sehingga PRU15 pada tahun 2023, bermakna hasrat gandingan UMNO dan Pas ingin menumbangkan PH bolehlah dikira tidak menentu juga.

Keenam, kerjasama UMNO dan Pas akan menjauhkan lagi sokongan pengundi bukan Melayu kepada kedua-dua parti itu serta menjadikan MCA dan MIC terus tidak mampu bernafas untuk memenangi sebarang kerusi.

Sokongan pengundi bukan Melayu dipercayai akan terus meningkat kepada DAP dan PKR di kawasan bandar dan separa bandar berikutan kerjasama UMNO dan Pas itu dilihat lebih cenderung mengakibatkan berkembangnya mainan politik kaum dan agama yang melampau serta menakutkan.

Dalam waktu yang sama, bergabungnya UMNO dan Pas juga akan menyebabkan harapan kedua-dua parti itu untuk memenangi lebih banyak kerusi di Sabah dan Sarawak turut makin menipis.

Tanpa sokongan bukan Melayu dan tidak berupaya mendapat banyak kerusi di Sabah dan Sarawak, bagaimanakah gabungan UMNO dan Pas ini mahu bermimpi mentadbir Malaysia?

Apakah dengan hanya sokongan pengundi Melayu saja, UMNO dan Pas mampu memperolehi kerusi yang mencukupi untuk menubuhkan kerajaan?

Atau kerjasama ini hanya akan menguntungkan Pas untuk terus mengekalkan kuasa di Kelantan dan Terengganu serta menambah penguasaan di Kedah kerana di negeri-negeri tersebut tidak ramai pengundi bukan Melayu?

Berdasarkan apa yang dibentangkan ini, meskipun berangan-angan dan bermimpi adalah percuma, UMNO dan Pas tidak harus terlalu awal terbuai dan syok sendiri seolah-olah Putrajaya sudah pasti dalam gapaian melalui kerjasama ini.

Jalan masih berliku, lurah dan lembah tidak menentu dan masa yang panjang menjelang tibanya tahun 2023 macam-macam boleh berlaku. (Shahbudindotcom 15/09/2019)

Updated: 17 September 2019 — 2:24 pm

106 Comments

Add a Comment
 1. Ade 30 kerusi parlimen kawasan melayu 3 penjuru jika dicamporkan undi pas dan umno melebihi undi PH….

  Bermakna pru15 PH tak selamat…

 2. Sementara itu, Ramlah Musa, 51, yang juga merupakan ahli keluarga tragedi Memali ketika ditemui mengakui pada awalnya beliau sukar menerima kerjasama antara PAS dengan Umno.

  “Bagaimanapun saya lihat penyatuan ini perlu kerana ia perkara lebih besar kerana kedudukan orang Melayu dan Islam ketika ini dicabar.

  “Kita tidak ada pilihan selain bekerjasama dengan Umno, lagipun tragedi itu berlaku ketika ketua kerajaan sekarang menjadi perdana menteri.

  “Jadi tidak ada isu, kita maafkan Umno, tapi tidak maafkan perdana menteri ketika tragedi Memali dhulu selagi beliau tidak mohon maaf kepada kami,” katanya.

  Siti Mastura Musa, 29 berkata, kehadirannya ke PWTC adalah untuk menunjukkan orang muda juga menyokong penyatuan orang Melayu.

  “Kami kecewa dengan kerajaan hari ini. Apa-apa yang ditawarkan masa pilihan raya dahulu gagal dilaksanakan. Bagi kami ini peluang dan cara kami untuk suarakan rasa tidak puas hati,” katanya.

  Diifahamkan kerjasama PAS-Umno bertujuan meperkukuhkan kedududukan orang Melayu dan Islam di samping mengambil kira Malaysia sebagai negara majmuk dan berbilang agama, bangsa dan budaya.

 3. APA YANG BERLAKU SETELAH 62 TAHUN MERDEKA ADALAH KRGAGALAN SISTEM FEUDALISM DAN KAPITALISME…… POLITIK KIRI CUBA BUAT REGIME CHANGE KE ARAH MARXISM COMMUNISM…..TENGOKLAH KETIKA TANAH BESAR DULU….APABILA MEREKA BUKA EKONOMI KEPADA KAPITALISME MEREKA MENJADI MAJU……TAPI KAPITALISME ADA LIMIT DAN EKONOMI JADI BEKU SEPERTI USA…..APA PUN YG TADBIR DUNIA ADALAH ILLUMINATI/FREEMASON…..ITULAH SISTEM DICIPTA MEREKA UNTUK PORAK PERANDA KAN DUNIA……

  PH Jangan Perlekeh Kerjasama PAS-UMNO
  ……………
  Penyatuan dua parti Melayu terbesar dengan menandatangani piagam muafakat dalam Himpunan Penyatuan Ummah kelmarin tidak boleh dilihat sebagai satu peristiwa yang remeh atau tidak signifikan. Pakatan Harapan (PH) harus peristiwa ini dengan cemas dan melakukan segala yang perlu jika mahu terus berkuasa atau tersungkur menjadi parti pemerintah untuk satu penggal sahaja.

  Beberapa kenyataan PH yang memperlekehkan kerjasama ini mungkin hanyalah satu helah psikologi kepada ahli-ahli PH dan rakyat amnya yang semakin kecewa dengan persembahan PH yang sebelum ini menampilkan diri mereka sebagai alternatif yang membawa harapan baru. Adalah harapan saya supaya PH tidak termakan dengan propaganda mereka sendiri dan melakukan segala yang perlu untuk mengembalikan keyakinan rakyat terhadap agenda dan manifesto yang membawa mereka kepada kejayaan dalam PRU-14.

  Sejarah kerjasama UMNO-PAS

  Dari aspek sejarahnya, kerjasama UMNO dan PAS bukannya sesuatu yang mustahil memandangkan PAS lahir dari perut UMNO. PAS sebenarnya ditubuhkan atas inisiatif ulama-ulama dalam UMNO yang cuba mengisi ruang kerana tiadanya wadah Islam dalam UMNO. Sebenarnya Bahagian Agama UMNO di bawah kepimpinan Ahmad Fuad Hassan telah menganjur satu muktamar ulama-ulama Islam pada 21-22 Februari 1950 di Muar, Johor, dan diikuti dengan Persidangan Persatuan Ulama-ulama Se-Malaya yang Kedua yang berlangsung pada 23 Ogos 1951 yang melahirkan Pertubuhan Ulama Se-Malaya. Akhirnya Persatuan Ulama Se-Malaya menjadi PAS apabila seorang bekas anggota Hizbul Muslimin, Uthman Hamzah mencadangkan namanya dipinda kepada Pertubuhan Islam Se-Malaya (PAS). Ahmad Fuad juga merupakan Presiden PAS yang pertama.

  Maka, adalah tidak mengejutkan apabila dua parti ini dapat bersatu atas nama Perpaduan Ummah, iaitu sesuatu yang susah dicabar oleh mana-mana orang Islam kerana «Perpaduan Ummah dari konsepnya adalah sesuatu yang diharapkan sebagai kehendak agama. Rakyat di peringkat akar umbi juga mahukan supaya orang Islam dapat bersatu walaupun pada realitinya wujud pelbagai pecahan dan mazhab politik yang berbeza di kalangan orang Islam sendiri mahupun agama-agama lain di negara kita.

  Namun, apa kita kena faham adalah zaman kerjasama antara UMNO dan PAS yang pertama adalah selepas Peristiwa 13 Mei 1969, iaitu selepas Pilihanraya tahun 1969 di mana Parti Perikatan hilang majoriti dua pertiga buat pertama kalinya dalam Parlimen. Selepas Darurat tahun 1969, Presiden PAS masa itu Mohd Asri Muda mengumumkan pada Januari 1972, selepas rundingan dengan UMNO, bahawa PAS akan menyertai gabungan Perikatan yang kemudiannya ditukar nama kepada Barisan Nasional (BN). Justifikasi utama Mohd Asri untuk bergabung dengan UMNO adalah, selepas rusuhan kaum 1969, perpaduan Melayu amat penting, dan ini memerlukan kerjasama antara dua parti politik etnik Melayu.

  Jika kita menilai keputusan untuk penggabungan UMNO-PAS pada hari ini, matlamatnya tidak banyak berubah, iaitu dalam suasana UMNO hilang kuasa pda hari ini, maka ada kepentingan untuk mereka bersama. Ini adalah matlamat politik untuk mengambilalih kuasa politik. Matlamatnya tidak banyak berbeza pada awal 1970-an, kecuali pada masa itu UMNO masih berkuasa dan merupakan gabungan yang lebih kuat. Hari ini senario mungkin lebih condong kepada PAS di mana PAS boleh dilihat sebagai rakan kongsi setaraf (equal partner) berbanding dengan senario 1970-an di mana pada masa itu PAS dilihat sebagai rakan kongsi junior kepada UMNO. Zaman kedua-dua parti etnik melayu ini bersatu adalah zaman krisis, baik tahun 1969 mahupun 2019, maka kerjasama ini harus dilihat sebagai situasi menang-menang (win-win situation) untuk kedua-dua parti ini.

  Jangan lempar batu jika anda tinggal di rumah kaca

  Orang di rumah kaca tidak harus melempar batu. Ini adalah nasihat kepada PH. Apabila Lim Kit Siang bertanya siapakah yang bakal menjadi Perdana Menteri jika gabungan parti Melayu Islam ini menang, ia seperti mendorong kita bertanya, adakah Anwar akan menggantikan Mahathir.

  Persoalan mengenai Perdana Menteri merupakan satu krisis yang wujud dalam PH, di mana misteri sama ada Anwar akan menggantikan Mahathir terus menjadi bahan yang boleh menimbulkan perpecahan dalam PH, malah konflik perpecahan utama dalam PKR juga adalah persoalan yang hangat didebat oleh seluruh rakyat. Maka, kata pepatah sebagai nasihat kepada Kit Siang adalah jangan lempar batu jika anda tinggal di rumah kaca.

  Satu lagi sikap yang memperlekehkan kerjasama antara UMNO dan PAS adalah melihatnya sebagai sesuatu yang tidak akan bertahan lama kerana mereka mempunyai agenda yang berbeza. Tun Mahathir mengatakan bahawa PAS masih belum tarik balik perkataan kafir terhadap UMNO. Jika PH mempersoalkan kenapa UMNO dan PAS dapat bergabung apabila satu masa dulu PAS pernah melabel UMNO sebagai kafir, maka persoalan yang sama ada jawapannya dalam pengalaman kerjasama dalam PH sendiri. Tiada sesiapa yang dapat meramalkan sebelum ini bahawa Kit Siang, Mat Sabu dan Anwar Ibrahim boleh bersama Mahathir dalam barisan yang sama. Jika mereka ini dapat bersama, mengapa pula UMNO dan PAS tidak boleh bersama? Pernah dikatakan dan diingatkan banyak kali bahawa dalam politik tidak ada musuh dan kawan yang berkekalan.

  PH ada tugas berat untuk memenangi hati rakyat

  Satu masalah utama dalam PH adalah mereka tidak menunaikan janji manifesto mereka yang begitu popular, sebaliknya mereka terjerumus dalam isu-isu yang tidak popular. Contohnya isu-isu seperti ICERD, Statut Rom, Khat, kereta nasional ketiga dan lain-lain lagi yang sebenarnya tiada dalam Manifesto PH dan tidak ada rakyat yang mendesak mereka untuk berbuat demikian, tetapi mereka sendiri yang menimbulkannya dan kini mengalami padahnya. Sementara isu-isu popular seperti memansuhkan tol, membantah Lynas, menghapuskan PTPTN yang merupakan isu-isu utama yang dijanjikan sudah dibuat U-turn pula.

  Intipati utama janji-janji Manifesto PH seperti menangani kenaikan kos sara hidup, mengurangkan kuasa Perdana Menteri, melawan rasuah dan menghapuskan monopoli dalam industri seperti BERNAS dan Astro, memang ada dilakukan. Walaupun PH ada membawa sedikit faedah kepada rakyat dalam isu seperti Skim MySalam dan membina rumah mampu milik, namum usaha-usaha ini masih belum nampak keberkesanannya dan dikaburkan oleh isu perkauman dan agama yang menjadi agenda utama. Kronisisme masih diamalkan, dan siapa yang berani kata kuasa PM sudah dikurangkan?

  Selain itu, rakyat yang berpendapatan rendah terus merana. Rumah mampu milik tidak mampu dibeli oleh mereka. Pekebun kecil mendapat pendapatan yang rendah, Jabatan Kebajikan secara senyapnya mengurangkan beberapa faedah yang ada sebelum ini, Skim Pencen kepada Penjawat Awam akan dihentikan pada masa depan. Ramai pekerja yang sebelum ini merupakan pekerja tetap dengan jaminan kerja menjadi pekerja kontrak dengan gaji minimum dan tiada jaminan kerja. Graduan susah mendapat pekerjaan dan lain-lain lagi.

  Apa yang PH harus fokus sekarang adalah bagaimana memenangi hati rakyat biasa, terutamanya golongan pekerja, petani, pekebun kecil dan nelayan. Dasar PH yang tidak membantu golongan majoriti rakyat amat merungsingkan.

  Lebih 40% ekonomi Malaysia dikawal oleh syarikat berkaitan kerajaan (GLC), maka Kerajaan mempunyai kepentingan dan kawalan terus dalam ekonomi, namun gaji pekerja tidak naik berbanding dengan gaji jawatan tertinggi dalam GLC. Gaji CEO GLC sebulan terlalu tinggi dan tidak menampakkan kesungguhan PH untuk mengurangkan jurang gaji. GLC juga mengawal hospital dan pendidikan swasta di samping mengenakan kos dan harga tinggi, manakala rakyat menanggung hutang tinggi untuk belajar dan mendapat rawatan. Kini Kerajaan mahu membantu syarikat hartanah menjual rumah mewah pula.

  Kerajaan PH nampaknya seperti lebih mengutamakan golongan korporat kerana cukai korporat dan cukai lain yang dicadangkan terhadap golongan maha kaya tidak mahu diimplementasi, dan pada masa yang sama pelbagai polisi penjimatan dilakukan dan biasanya akan disalahkan jika dilakukan oleh kerajaan yang sebelum ini. Rakyat sudah bosan dengan alasan yang menuding jari kepada kerajaan yang sebelum ini kerana PH menjanjikan langit dan bintang dalam manifestonya.

  Rumusan

  PSM pernah mengatakan bahawa jika PH ingin menggerakkan negara kita ke hadapan, maka status ekonomi dan kaum tidak harus lagi dihubungkaitkan. Ia harus mengubah pendekatan untuk memastikan semua rakyat Malaysia daripada golongan B40 menjadi penerima faedah tindakan afirmatif; memastikan program yang membantu Melayu T20 tidak merugikan B40; memastikan program yang efektif dilaksanakan untuk membina kapasiti perusahaan kecil dan sederhana (SME); memastikan keseimbangan etnik yang lebih baik dalam perkhidmatan awam; dan memastikan pemikiran ekonomi neoliberal tidak menghalang usaha membentuk jaring kebajikan yang komprehensif untuk semua rakyat Malaysia.

  PH masih terus dengan acuan BN walaupun membuat sedikit perubahan kosmetik. Maka tidak hairanlah apabila ada orang menggelarnya sebagai BN 2.0.

  Sokongan yang semakin meningkat kepada UMNO dan PAS hari ini sebenarnya adalah keluhan rakyat yang susah untuk menyara kehidupan harian. Keluhan rakyat ini dirasai oleh semua kaum, namun mereka dipesongkan oleh agenda perkauman sempit. PH perlu menangani isu ini dengan mencari penyelesaian ekonomi berlandaskan prinsip membantu semua yang memerlukan. Kenyataan Pemuda PH yang berkata bahawa tugas PH adalah untuk berkhidmat kepada rakyat dan tidak dipesong oleh Himpunan Perpaduan Ummah adalah pandangan yang munasabah. PH harus mengambil posisi menghormati musuh politiknya dan tidak sama sekali berfikir rakyat itu bodoh. Kerjasama UMNO-PAS kini sudah masuk ke tahap baru dan cabaran ini sama sekali tidak boleh diketepikan, diremehkan atau diperlekehkan. PH tiada pilihan lain kecuali kena bekerja lebih keras untuk menawan semula hati rakyat.

  ==========

  S. Arutchelvan ialah Timbalan Pengerusi Nasional Parti Sosialis Malaysia (PSM).

 4. Umno & Pas bersatu..puak musuh jadi gentar
  Pelbagai tohmahan & fitnah, depa cuba lontar
  Permusuhan lama dulu, mereka kembali kitar
  Tapi..PRU ke-15, PH tetap akan jatuh terlantar

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 5. SIAPA KATA TONG M BAIK….TAHUN 2000 DIA RAMPAS 5% ROYALTY DARI TRENGGANU….DAH LAH BAGI CIPUT KLEPET PULAK TUU…..MEMANG SAH LAH CAI BUAT TONG JADI DEWA DOK SEMBAH…..

  Pakatan Harapan’s Election Manifesto Was A Huge Blunder
  ……….

  Hence the only way Pakatan Harapan can deliver its election promise of giving Sabah, Sarawak, Terengganu and Kelantan 20% oil royalty would be to bring back the GST. As long as there is no GST then the oil royalty has to remain at 5%. In short, the poor people and Bumiputeras of Sabah, Sarawak, Terengganu and Kelantan are paying for the removal of the 6% GST.

  “All police and civil service personnel should familiarise themselves with the PH’s 14th general election manifesto to know the spirit, philosophy and direction of the PH government even though laws and policies have not yet been changed…so that they would not act in open opposition of the PH pledge for a New Malaysia,” said Lim Kit Siang yesterday.

  On 26th July 2019, Kit Siang said, “Give PH space to be open with Malaysians and admit if any of the promises made is almost impossible to be implemented, and I believe Malaysians will appreciate this rather than our attempts to hide it.”

  In his speech, Kit Siang said the five “pillars” of PH’s GE14 manifesto are easing the people’s burden, political and institutional reforms, generating sustainable and equitable development, restoring the status of Sabah and Sarawak as stipulated under the Malaysia Agreement 1963, and creating a New Malaysia which is inclusive, moderate and held in high esteem by the world.

  Lim added Malaysians including PH leaders should realise and acknowledge that many of the coalition’s supporters felt that the PH government was now following the ways of the Barisan Nasional government which it toppled.

  “I believe they are wrong but at the same time we must be able to convey the message and convince them that their disappointment is misplaced and the PH government is always committed to correcting the direction of the country to that of a new Malaysia,” Kit Siang said.

  Kit Siang is all hot air and no substance

  Many words from a man who boasts he has uttered 10 million words in his political career but empty words that reveal no clues as to what Pakatan Harapan is going to do to achieve these lofty plans and ideals. I mean, Kit Siang talks endlessly about what Pakatan should aim for but not a single word about how to achieve these aims. And that is basically the trademark of the windbag named Kit Siang: mere hot air with no substance.

  And this is what Kit Siang’s bed-mate, P. Ramasamy, said today:

  This new national charter, as a political platform for Umno and PAS, tells nothing about the concrete agenda of both the parties in ensuring balanced economic development for Malaysians, eradicating the scourge of poverty, eradication of corruption, abuse of power, ensuring transparency on the part of the government and the removal of laws that stand in the way of human rights. The Malay-Muslim unity is just a mere call for Malays to unite on the grounds of race and religion.

  Yes, in essence Ramasamy accuses Umno and PAS of not having a vision and mission. We must assume that means DAP and Pakatan Harapan do have a vision and mission. If not, Tok Samy would not dare accuse Umno and PAS of not having a vision and mission if DAP and Pakatan Harapan also do not have a vision and mission. And DAP’s and Pakatan’s mission and vision is called “Pakatan Harapan’s GE14 Election Manifesto”.

  The Malay-Muslim unity is just a mere call for Malays to unite on the grounds of race and religion, says Ramasamy of the LTTE

  And that is why Kit Siang said, “All police and civil service personnel should familiarise themselves with the PH’s 14th general election manifesto to know the spirit, philosophy and direction of the PH government even though laws and policies have not yet been changed…so that they would not act in open opposition of the PH pledge for a New Malaysia.”

  But then did Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad not say that Pakatan Harapan’s GE14 Election Manifesto is not a Bible? — meaning Pakatan Harapan need not really follow it strictly or to the letter.

  So why present a very detailed GE14 Election Manifesto if you do not really need to follow it or never intended to keep your promises? Mahathir replied to this question by saying when Pakatan Harapan drafted that election manifesto they never thought they were going to win the election — meaning they would not need to deliver these promises since they are not the government.

  The good news is: Pakatan Harapan won the election. The bad news is: now Pakatan Harapan needs to deliver their promises. The worse news is: Pakatan Harapan cannot deliver those promises because the promises were not realistic. And the worst news is: now the voters are not happy and feel they were cheated and lied to.

  So, for Kit Siang to ask the police and civil service to “read and familiarise themselves with Pakatan Harapan’s GE14 Election Manifesto” and for Ramasamy to accuse Umno and PAS of not having a vision and mission is a huge mistake. What if Malaysians really do read and familiarise themselves with Pakatan Harapan’s GE14 Election Manifesto? Would that not backfire on them?

  What happened to all those 100 days promises?
  Tomorrow is 16th September, the anniversary of the creation of Malaysia when Sabah and Sarawak “joined up with Malaya to form Malaysia” or “were given to Malaysia by the British” (depending on whose version of history you are reading). And on every anniversary of the formation of Malaysia, Sabah and Sarawak will bring up the issue of the Malaysia Agreement and what they were promised.

  Pakatan Harapan specifically promised Sabah and Sarawak certain things in their GE14 Election Manifesto. But let us look at just one of those promises: 20% oil royalty for all the oil-producing states. And these oil-producing states are Sabah, Sarawak, Terengganu and Kelantan.

  But then these four oil-producing states — Sabah, Sarawak, Terengganu and Kelantan — are not under Pakatan Harapan. So Pakatan is not going to give states that are basically not “owned” by Pakatan Harapan 20% oil royalty. If they could, they would even like to take back the 5% that the states are enjoying like what they did to Terengganu in 2000. So Pakatan has to break its promise of increasing the oil royalty for Sabah, Sarawak, Terengganu and Kelantan from 5% to 20%.

  Even more important is the fact that Malaysia’s revenue has fallen short because Pakatan has abolished the GST. After singing ABCDGST all over Malaysia, Pakatan Harapan had no choice but to abolish the GST. And this has created a huge hole in the pocket. So, to make up for this shortfall, the government has to steal the money from Petronas.

  Hence the only way Pakatan Harapan can deliver its election promise of giving Sabah, Sarawak, Terengganu and Kelantan 20% oil royalty would be to bring back the GST. As long as there is no GST then the oil royalty has to remain at 5%. In short, the poor people and Bumiputeras of Sabah, Sarawak, Terengganu and Kelantan are paying for the removal of the 6% GST.

  Rpk

 6. Otak kluangman dangkal kerana nak tutup kelemahan madey….

  Jawi entah kemana Zakir naik dikunci mulut oleh Dap…madey tak boleh buat ape2… Kalo madey bijak kontrol DAP takjan jawi dan Zakir jadi isu…madey takut kpd DAP…nadi pm pon dgn belas kasihan DAP…

  Madey hanye bijak tipu rakyat..

  1. anon 11:33 am,

   Tak payah dilayan lah bro , itu KD mulut murai
   Ekor bergelumang tahi..kokok dia jer berderai
   Ada parang kontot, dia nak lagak jadi samurai
   Pantun Kejora, dia cantas, itu KD KluangDarai!

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 7. PH TAK HABIS2 DENGAN MENTALITY PEMBANGKANG…..ELOKLAH SANGAT LEPAS PRU15 KO JADI PEMBANGKANG….. SEKARANG KO KERA….KO HERET LAH KE MAHKAMAH ORANG YG KO BENCI TU….NANTI LEPAS PRU15….SIAPLAH KO DGN TOKONG SAMA GENG MASUK PENJARA……

  Ramasamy Reveals That PAS And Its Leaders Are Crooks

  ..

  So, according to Ramasamy, PAS leaders are facing corruption charges while the party received money stolen from 1MDB. If the authorities do nothing about these crimes then Pakatan Harapan will be accused of aiding and abetting criminal acts. The Attorney-General has to tell us when are these cases involving corruption charges against PAS leaders going to trial. And when is the government going to recover the money PAS allegedly stole from 1MDB?

  “PAS is not an innocent party either. While there might be corruption charges against its leaders, it does not diminish the fact that there are serious allegations of the party benefiting from 1MDB funds before the last general election from Umno,’” said DAP’s P. Ramasamy, the deputy chief minister II of Penang. (READ MORE HERE)

  These are indeed very serious charges against PAS and its leaders. And the fact this allegation comes from someone very senior in DAP of the rank of deputy chief minister II of Penang, this matter cannot end here and must be investigated.

  And, if the allegations are true, action must be taken against PAS and those corrupt PAS leaders.

  “There might be corruption charges against its leaders and there are serious allegations of the party benefiting from 1MDB funds”
  Ramasamy says there are corruption charges against PAS leaders. Which leaders are these and how much were they bribed and who bribed them?

  In the Penang Undersea Tunnel corruption case we know the details. Names, dates, times, place and amounts involved have all been revealed in the MACC investigation. Ramasamy needs to also give specifics such as names, dates, times, place and amounts involved in the corruption cases involving the PAS leaders.

  Ramasamy also said PAS benefited from 1MDB funds in the previous general election in May last year. The government is going all out to recover money allegedly stolen from 1MDB. If PAS is also one of those parties who stole money from 1MDB then this matter also cannot end here. Further action must be taken to recover the money and to bring the thieves to justice.

  So, according to Ramasamy, PAS leaders are facing corruption charges while the party received money stolen from 1MDB. If the authorities do nothing about these crimes then Pakatan Harapan will be accused of aiding and abetting criminal acts. The Attorney-General has to tell us when are these cases involving corruption charges against PAS leaders going to trial. And when is the government going to recover the money PAS allegedly stole from 1MDB?…..

 8. kluangmanSunday, September 15, 2019 11:30:00 AM
  Apa yg aku nak bagitau adalah bagi Mahathir yg bersekutu dengan DAP, walau dengan jumlah kerusi yg sedikit tetapi masih menggunakan kebijaksanannya dan authority sebagai PM mengurus negara sekaligus tidak ada sesiapa termasuk DAP dan PKR untuk overulednya.

  Sudah pasti ini adalah satu persefahaman yang baik dan politicking yg matang

 9. Alhamdulillah..rahmat ,Allah punya kebesaran
  Org2 Melayu/Islam, spt telah diberi kesedaran
  Umno dan Pas, kini, sudah tak lagi bercakaran
  Ianya demi Melayu/Islam punya kemakmuran

  Perbuatan berpecah belah..Allah beri teguran
  Maka mereka ikuti apa yang Allah telah saran
  Mereka kembali kpd ayat2 Allah dari Al-Quran
  Terutama, ayat 28 dan103 dari surah al-‘Imran
  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

  1. Ayat 28, surah al-‘Imran:

   لَّا يَتَّخِذِ ٱلۡمُؤۡمِنُونَ ٱلۡكَـٰفِرِينَ أَوۡلِيَآءَ مِن دُونِ ٱلۡمُؤۡمِنِينَ‌ۖ وَمَن يَفۡعَلۡ ذَٲلِكَ فَلَيۡسَ مِنَ ٱللَّهِ فِى شَىۡءٍ إِلَّآ أَن تَتَّقُواْ مِنۡهُمۡ تُقَٮٰةً۬‌ۗ وَيُحَذِّرُڪُمُ ٱللَّهُ نَفۡسَهُ ۥ‌ۗ وَإِلَى ٱللَّهِ ٱلۡمَصِيرُ (٢٨)

   1. Janganlah orang-orang yang beriman mengambil orang-orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman dan sesiapa yang melakukan (larangan) yang demikian maka tiadalah dia (mendapat perlindungan) dari Allah dalam sesuatu apapun, kecuali kamu hendak menjaga diri daripada sesuatu bahaya yang ditakuti dari pihak mereka (yang kafir itu) dan Allah perintahkan supaya kamu beringat-ingat terhadap kekuasaan diriNya (menyeksa kamu) dan kepada Allah jualah tempat kembali. (28) 

    1. Ayat 103, surah al-‘Imran:

     وَٱعۡتَصِمُواْ بِحَبۡلِ ٱللَّهِ جَمِيعً۬ا وَلَا تَفَرَّقُواْ‌ۚ وَٱذۡكُرُواْ نِعۡمَتَ ٱللَّهِ عَلَيۡكُمۡ إِذۡ كُنتُمۡ أَعۡدَآءً۬ فَأَلَّفَ بَيۡنَ قُلُوبِكُمۡ فَأَصۡبَحۡتُم بِنِعۡمَتِهِۦۤ إِخۡوَٲنً۬ا وَكُنتُمۡ عَلَىٰ شَفَا حُفۡرَةٍ۬ مِّنَ ٱلنَّارِ فَأَنقَذَكُم مِّنۡہَا‌ۗ كَذَٲلِكَ يُبَيِّنُ ٱللَّهُ لَكُمۡ ءَايَـٰتِهِۦ لَعَلَّكُمۡ تَہۡتَدُونَ (١٠٣)

     1. Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (agama Islam) dan janganlah kamu bercerai-berai dan kenanglah nikmat Allah kepada kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliah dahulu), lalu Allah menyatukan di antara hati kamu (sehingga kamu bersatu-padu dengan nikmat Islam), maka menjadilah kamu dengan nikmat Allah itu orang-orang Islam yang bersaudara dan kamu dahulu telah berada di tepi jurang Neraka (disebabkan kekufuran kamu semasa jahiliah), lalu Allah selamatkan kamu dari Neraka itu (disebabkan nikmat Islam juga). Demikianlah Allah menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keteranganNya, supaya kamu mendapat petunjuk hidayatNya.(103)

      1. Dgn puak2 kafir harbi, jangan lah kita melutut
       Jika tidak, syariah agama Islam jadi terbantut
       Bersatu dan jgn berpecah, itu yng Allah tuntut
       Jadi, apa yg Umno/Pas buat itu mmg le patut
       👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

       👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
       Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
       😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

 10. PH BUAT CYBER TROOPERS BASIRKAN DUIT NEGARA……BETULLAH PH MASIH BERMENTALITI PEMBANGKANG…KO DAH JADI KERA TAK YAH LAH SUSAH2 NAK MASUK KELUAR KAMPUNG BUAT PENERANGAN…..KO TU PELAKSANA BUKAN CAKAP KOSONG…..KURANGKAN HARGA TOL DULU NAK BAGI RAKYAT SOKONG….TAPI KO NAK SAPU SEMUA TU……

  1,430 Buah Pusat Red Bean Army Cybertoopers Ditubuhkan Oleh Kerajaan
  …………

  (FMT) – Sebanyak 1,430 buah Komuniti Harapan Malaysia (KHM) ditubuhkan di seluruh negara bagi menyampaikan maklumat daripada kerajaan dan memupuk semangat perpaduan dalam kalangan rakyat.

  Menteri Komunikasi dan Multimedia Gobind Singh Deo berkata bantuan rakyat amat penting dalam memainkan peranan sebagai rakan strategik melalui platform yang disediakan Jabatan Penerangan Malaysia itu.

  “Daripada jumlah berkenaan, sebanyak 184 buah telah ditubuhkan di Sarawak setakat 23 Ogos 2019,” katanya semasa berucap pada Program Merdeka@Komuniti 2019 di Kampung Semeba, Batu Kitang hari ini.

  Beliau yakin KHM dapat memikul tanggungjawab dan penghayatan orang awam terhadap dasar-dasar kerajaan di samping memperkasakan jaringan komunikasi serta kerjasama antara rakyat pelbagai kaum.

  “Tanggungjawab ahli jawatankuasa KHM yang telah dilantik adalah besar kerana mereka merupakan tangan, mata dan telinga kerajaan dalam menyampaikan maklumat dan keluh-kesah rakyat selain membantu segala inisiatif kerajaan sampai kepada sasaran,” katanya.

  Program hari ini merupakan antara usaha kerajaan untuk menjalin ikatan kerjasama antara pemimpin dan masyarakat setempat sebagai rakan strategik dalam usaha membangunkan negara.

  Hadir sama Ahli Parlimen Stampin Chong Chieng Jen dan Ketua Pengarah Penerangan, Roselindawati Abdul Rahman.

  Sementara itu, Chong meminta rakyat supaya memberi ruang dan menyokong kerajaan dalam usahanya memastikan pentadbiran negara bersih daripada rasuah dan salah guna kuasa.

  “Sempena tema Hari Malaysia ‘Sayangi Malaysiaku: Malaysia Bersih’, marilah kita sama-sama berusaha untuk menjadikan Malaysia lebih baik dengan tadbir urus yang efisen dan lebih telus,” katanya pada program itu.

 11. PRU-14 : CINA UNDI DAP 97%…..MELAYU UNDI PECAH DUA KEPADA PAS DAN UMNO 70%……MANA KAUM YANG RASIS …..CUBA CAI JAWAB……

  What In Heaven’s Name Is Dominic Lau Smoking?
  ………..

  “Penyatuan UMNO dan Pas yang membentuk satu perikatan hari ini tidak hanya akan menulis semula peta politik Malaysia, tetapi akan membahagikan lagi struktur sosial Malaysia yang pluralistik,” said Gerakan President Dominic Lau Hoe Chai.

  Dominic Lau added, “Pada PRU lalu, PH hanya mendapat 25 peratus hingga 30 peratus daripada sokongan orang Melayu dan sejak PH berkuasa, mereka berusaha untuk mengembalikan kepercayaan orang Melayu dengan mengekalkan matrikulasi serta meningkatkan pengambilan pelajar ke insititusi pendidikan itu.”

  “Gerakan sentiasa menekankan kepelbagaian dan percaya bahawa politik pluralistik adalah masa depan negara dan berharap akan mendapat sokongan rakyat secara bersama khususnya dalam mempertahankan sistem politik majmuk di negara ini.”

  What in heaven’s name is Dominic Lau smoking? Whatever it is it is making him hallucinate and lose his mind. I have heard many ridiculous things in my life but what Dominic Lau said takes first prize.

  Dominic Lau says the Umno-PAS unity move would turn Malaysia into a racist country. He also says that 25-30% of the Malays voted for Pakatan Harapan. If 25-30% of the Malays voted for Pakatan Harapan, as Dominic Lau says, that means 70-75% of the Malays voted for Umno and PAS.

  But then DAP proudly shouts and screams that 95-97% of the Chinese voted for Pakatan Harapan. If 95-97% of the Chinese voted for Pakatan Harapan but only 70-75% of the Malays voted for Umno and PAS, who are the racists here? Dominic Lau says that by combining Umno’s and PAS’s 70-75% support that makes the Malays racist but if 95-97% of the Chinese vote for Pakatan Harapan that does not make them racists.

  Logic apa benda ni? Dominic Lau should just close down Gerakan and all its members go join DAP. Or Maybe DAP and Gerakan can do their own Penyatuan Ummah Cina.

  But then would DAP even want Gerakan? DAP sapu 95-97% of the Chinese votes while the balance went to MCA. How many Chinese votes did Gerakan win? Almost nothing. In fact, the votes that Gerakan won were not Chinese votes. And Gerakan did not win a single seat.

  Gerakan is what the Malays would say hidup segan mati tak mahu. Dominic Lau should focus on his own party instead of talking about Umno and PAS. At least Umno and PAS won 100% of the 99 state and parliament seats in Terengganu and Kelantan. And Umno will soon be joining the Kelantan and Terengganu state governments.

  What is Dominic Lau’s mission and vision for Gerakan? Does he have any? Or is his mission merely to whack Umno, PAS, the Malays and Islam, hoping that the Chinese will throw Gerakan a few votes just so that the party has an excuse for not closing down?

  RSP

 12. Juragang 9:14 am,

  Molek sangak..mung renti, mung punyo jenaka
  Mitok2 le di laok tu..mung keno sampok puaka
  Biar ombar besar telang, ini Melayu pendehaka
  Mung mapoh..,terus dihumbang dalang neraka
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

 13. haaa….aku sudoh dulu la CAGURA weh……nok gi kelaok, mmukak, tangkak ikang……mung doppe, blogging, makang, tido, kangkang, kahkahkah……..

  1. Juragang 8:34/8:38/8:45/8:58/9:14 am,

   Mung tu dok cirdik..ambo ni ghaso sgt simpati
   Sekoloh takak ‘es pi eng’ dok sampai universiti
   Kijo cedok pantung ambo, buat sendiri dok reti
   Ambo cadang..mung gi cari sungai..terjung titi

   Umno & Pas..tak dok pung buat, apa2 muslihat
   Cumo mahu ajar puok2 kapir laknat yang jahat
   Sekali dgn mung.. keldai kapir..kami nok pahat
   Lps PRU15, mung & PH, kami nak bagi berehat

   Jangang lah juragang ini..fitnah dikarang cipta
   Umno & Pas bukang buat pung apa2 sengketa
   Sbb mung benci Umno/Pas, hati mung tu buta
   Mung lebih termakang..DAP kapirr punya aota
   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

 14. Begitu menyesal sekali kita terima khabar berita
  Umno dan Pas, kini sepakat mencipta sengketa
  Semoga istiqamah dalam agama & bangsa kita
  Di Putrajaya PH kekal menakluki tampuk takhta

 15. Beristifarlah kita, apa yg umno pas sudah buat
  Di PWTC umno pas datang mengatur muslihat
  Piagam penyatuan, kini, telah pun kemas diikat
  Bagus tu, bagi kat aku, boleh buat umpan pukat

  1. Beri peluang pd BN sebelum ni dikhianati sebab tu ubah bagi pada PH. Tapi PH rupanya lebih teruk dari BN….Salah satu ayat keramat >> Malam ni menang esok minyak turun RM1.50….tak turun pon…..kesian rakyat kena tipu hidup-hidup. Cukuplah satu sebagai contoh…nak beri contoh banyak bukan boleh dilaksanakan pon…. tak larat nak dengar alasan. Alasan yang diberikan pon rakyat dah boleh nak agak apa alasannya. Cukuplah sepenggal je…

   1. En Mohd,

    Juragang tu, mmg lah bodoh turung temurung
    Keno tipu dengang DAP, kubang babi diharung
    Minyok, dikato RM1.50..tapi dok turung-turung
    Bilo Umno/Pas nok catung, dia sangak gerung

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

    1. Mmg jurangang tu..bodoh bertingkak-tingkak
     Malaung ni dok suko tengok Islang muafakak
     Bab ugamo & bangso..bukang dio mau dekak
     Sebak hati dio..dengang kapir DAP..doh lekak

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

 16. Penjilat2 madey nampak bijak berhujjah tapi bulat2 kena tipu dgn madey tadah kencing madey…

  Kikikikikik..

  1. It is difficult for mahathir untuk tipu melayu yang gagal dibangsat umno dan muslim uang gagal disesat pas.

   Inilah realiti fakta dan kebenaran

   1. Manipestol senang2 madey tipu..otak ko kat ana?…ko togok kencing madey..

    Kikikikik..

    1. Kami tak pernah dibangsat oleh najib, disesat oleh Hadi dan ditipu mahathir. Kami melayu muslim yang mengundi pada melayu muslim yang bersatu dibawah pemimpin melayu muslim yang berealiti berfakta dan berkebenaran…..sorry bro…try again with intelligent argument

 17. Sangat tak wajar lah, apa yg.Umno & Pas buat
  Melayu udah dilutu baru nak penyatuan ummat
  Lagi pula dihati Melayu PH dah padat tersemat Ramai kntrektor Melayu untung apa yg PH buat

 18. Apa yang kita tunggu sekian lama, kini jadi realiti
  Parti Melayu & parti Islam, kini menuju jalan mati
  Bersatu mereka semata-mata kerna politik / parti
  Bukannya utk survival Islam di masa depan nanti

 19. SNIPER plok kata mung KEJORA duksembah parti
  Beto doh tu, sebak dalang ugama, mung tu dok reti
  Kiranya mung nih sama macang kupulang itik serati
  Cuma tahu makang dedok bedukang je, berkati kati

  1. Juragang,

   Mung tu pulok, lagi le bangang biol, berkati-kati
   DAP yg Madey kato komunih kini jadi buah hati
   Bukang mung dok tahu, Islang DAP sangat anti
   Maghoh Umno/Pas mung sanggup Islang mati
   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

 20. Salam semua,

  Saya suka dengan pendapat sdra al-IL……”TERIMALAH ISLAM SEBAGAI SAUDARA”

  Nak buat penyatuan saudara seislam?

  Buang kepercayaan kepartian berlandaskan bangsa
  Buang tabiat mengadak2kan FATWA seperti kafir mengkafir
  Buang ego yang muslim kita saja yang betul
  Buang melabel muslim lain salah

  Terima perbezaan pendapat…Allah yang maha mengetahui
  Jangan cepat menghukum…Biar Allah yang menghukum
  Jangan cepat melatah…Tersilap langkah parah dibuatnya

  Di Malaysia….TOTALLY EMBRACED FEDERAL CONSTITUTION
  Insya Allah we can see penyatuan umat melayu dan muslim yang hidup dalam harmoni dan aman.

  Kadang2 saya jealous melihat kehidupan muslim di sabah dan saarawak.

  Wallahuaklam

  1. Kalo madey tak tipu rakyat pas dan umno tak mampu tumbangkan PH..kalo madey mampu tingkatkan ekonomi dan kehidupan rakyat PH akan menang lagi..

   Madey pikir untuk kroni dan anak branak dia saja…

   Madey takut kpd DAP…Dap kunci mulut Zakir madey tak boleh buat ape2…Dap tolat hawi madey bisu…

 21. CAGURA, AIR DAN MINYAK tok buleh beccapo
  Itu fakta dan realitinya, pd mung, Wau Bule tala!
  Mung tu umno, MVSA tu pas ccapo buak ggapo
  Koho kucha lana Melayu Islam tok tahu ke hala

  1. Juragang,

   Kesiang lah PH kini supor ayang beghok kapor
   Ghato2 kito dengar..ghakyak dok balung & tala
   Umno/Pas nok catung.. gapo yg mung kelupor
   Mung tu pulok, jadi keldai kapir tokong berhala
   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

 22. ISLAM IS THE WAY OF LIFE…..ISLAM PUNYAI PENYELESAIAN TERHADAP SEGENAP ASPEK KEHIDUPAN MANUSIA…..SEBUT APA SAHAJA MESTI ADA ISLAM DI SANA…..KERANA ITU ISLAM MENGATASI AGAMA2 YANG LAIN…… MASALAH YG TIMBUL SELAMA INI KERANA KITA TIDAK AMBIL ISLAM SEBAGAI CARA HIDUP….SEBAGAI CONTOH KENAPA SELAMA INI KITA TIDAK BERJAYA SELESAIKAN MASALAH EKONOMI….SEBABNYA PEMIMPIN2 KITA AMBIL FEUDALISM DAN KAPITALISME SEBAGAI IDEOLOGY EKONOMI MEREKA….

  Kegiatan Semburit Membawa Risiko Yang Tinggi
  ……
  .

  Sejak kebelakangan ini kita sering dengar perkataan “semburit” berikutan kes yang disebarkan dalam media sosial.
  (FMT) – Dari sudut definisi, semburit merupakan sejenis aktiviti luar tabii yang dilakukan oleh sepasang lelaki.

  Ia membabitkan tusukan alat kemaluan salah seorang pasangan ke dalam ruang dubur pasangan mereka.

  Dalam kajian populasi, terma paling tepat yang digunakan untuk lelaki yang melakukan aktiviti semburit ini adalah MSM, iaitu “Men who have sex with men”.

  Terma ini lebih tepat kerana ia membuka minda masyarakat bahawa mereka yang bersemburit tidak semestinya golongan “gay” sahaja.

  Perlu kita tahu bahawa terdapat juga golongan yang gemar melakukan seks terhadap kedua-dua lelaki dan juga wanita (biseksual).

  Anda juga perlu tahu bahawa seseorang yang melakukan semburit juga tidak semestinya mempunyai minat terhadap lelaki.

  Populasi dalam penjara misalnya, banyak melakukan aktiviti bersemburit walaupun mereka berorientasi heteroseksual.

  Namun sudah pasti ia mempunyai risiko tertentu pada kesihatan badan anda.

  Golongan MSM merupakan populasi paling berisiko untuk menghidap jangkitan kelamin yang berbahaya.

  Menurut Pusat Kawalan Penyakit Amerika Syarikat (CDC), kumpulan ini mewakili 67% daripada keseluruhan kes HIV baru pada tahun 2016 di Amerika Syarikat.

  Di Malaysia pula, mereka membentuk 46% daripada keseluruhan populasi penghidap penyakit HIV. Selain HIV, bersemburit juga mempunyai risiko paling tinggi untuk jangkitan kelamin yang lain seperti sifilis dan chlamydia.

  Asasnya, lubang dubur manusia bukanlah bahagian badan yang dicipta untuk menerima tusukan oleh sesuatu objek khususnya yang dilakukan berulang kali.

  Lapisan permukaan dinding lubang dubur adalah nipis dan cenderung untuk koyak atau luka.

  Ia juga tidak mempunyai rembesan cecair semula jadi yang dikaitkan dengan keterangsangan ketika bersetubuh.

  Untuk itu, tusukan zakar ketika bersetubuh ini akan menyebabkan berlakunya trauma (luka) pada pembukaan lubang dubur dan juga dinding dalaman lubang dubur.

  Luka atau koyak pada tisu permukaan dubur menjadi titik masuk yang mudah untuk bakteria dan juga virus daripada air mani seseorang untuk masuk.

  Kesimpulannya, tabiat seks melalui lubang dubur membawa risiko penyebaran penyakit jangkitan kelamin yang sangat tinggi akibat daripada kecenderungan untuk berlakunya kecederaan permukaan dalaman badan.

  Bakteria dan virus yang berada dalam cecair badan seseorang dapat dipindah masuk ke badan orang lain ketika bersetubuh melalui titik-titik masuk ini.

  Sekiranya anda pernah melakukan aktiviti semburit, berjumpalah dengan doktor untuk mendapatkan ujian saringan dan, jika perlu, nasihat berkaitan dengan pilihan rawatan yang sesuai.

  1. Wahai Dajjal Pas MAHATHIRVSANWAR.

   Kau tanya “KENAPA SELAMA INI KITA TIDAK BERJAYA SELESAIKAN MASALAH EKONOMI … SEBABNYA PEMIMPIN2 KITA AMBIL FEUDALISM DAN KAPITALISME SEBAGAI IDEOLOGY EKONOMI MEREKA….”

   Kau faham ke apa itu ekonomi?

   Dan apa itu FEUDALISM DAN KAPITALISME?

   Ko tak suka KAPITALISME ker? Ko komunis ker?

   Ikut fahaman Islam, Dajjal itu keluar sebelum Qiamat. Apasal kamu keluar cepat sangat?

 23. KACANG SAMAK LUPAKAN KULIT……ISLAM TETAP PUNYAI MASA DEPAN GEMILANG DI DUNIA DAN AKHIRAT…..JATUH BANGUN PERKARA BIASA TAPI KESUDAHAN BAIK AKHIRNYA MILIK ISLAM…..OLEH ITU ARAB BERJAYA KERANA ISLAM….MEREKA JADI HINA KERANA JAUH DARI ISLAM….INGAT PESAN NABI SAW….BERPUTARLAH KAMU IKUT RODA ISLAM…..

  Khalid Samad Does A U-Turn On Memali

  (FMT) – Amanah’s Khalid Samad said that PAS should be the one to push for a royal commission of inquiry (RCI) into the Memali incident as the Islamist party had raised the issue again recently.

  “Tell them (PAS and former prime minister Najib Razak) to push for an RCI. Why should they ask me to do it? It is PAS’ issue, they brought it up, not us,” Khalid, who is the Amanah communications director, told reporters at the “Festival Permainan Malaysia” here today.

  He was asked to comment on Najib’s criticisms of the delay in setting up an RCI to probe the tragedy despite Khalid previously promising that Pakatan Harapan would do so if it won the last general election.

  Najib had wondered what PH was waiting for despite being in power for 16 months.

  But Khalid, who is the Federal Territories minister, said that even though the government did not discuss establishing an RCI on Memali, it did not downplay the incident.

  “Only the heartless would say the tragedy was a minor issue,” he said in an apparent swipe at PAS secretary-general Takiyuddin Hassan.

  Takiyuddin had recently appeared to downplay the tragedy, saying it was seen as a “small issue” compared to the bigger agendas involving PAS and Umno, which signed their unity charter yesterday.

  The Kampung Memali incident in Baling, Kedah, in 1985 saw a confrontation between police and supporters of religious teacher Ibrahim Libya, who resisted attempts to arrest him under the Internal Security Act.

  It resulted in the deaths of 18 people, including four policemen.

  The incident cropped up again after Prime Minister Dr Mahathir Mohamad questioned the cooperation between PAS and Umno, reminding the latter that it was once called “kafir”, or infidel, by the Islamist party.

  In response, Umno Youth said Mahathir has yet to apologise to PAS over the incident, which happened during his tenure as the fourth prime minister.

  1. Wahai Dajjal Pas MAHATHIRVSANWAR,

   Aku bukan nak perkecilkan kejayaan Arab / Islam. Ha nya nak tenyehkan kamu mengata ARAB BERJAYA KERANA ISLAM.

   Zaman kegemilangan Islam 500 tahun hingga ke abad 13 dimusnahkan bila Baghdad pusat di masa itu) diserang, dikalahkan tentera turun temurun Genghis Khan yang telah menawan negeri China.

   Yahudi sekarang kuasa nuklear. Arab tak. Iran kuasa nuklear tapi Iran bukan Arab.

 24. TUHAN DAH MENGANGKAT TUN SEBAGAI PM MENGALAHKAN KLEPTO,
  JOM LA PI SUPPORT DIA,
  TUN TU BUKAN KER BERAGAMA ISLAM
  YANG KAMU NI KEJORA TAK HABIS-HABIS SEMBAH PARTI KAMU TU BUAT KEMENDA?(TIKET KE NERAKA)

 25. KEJORA RINDU DS NAJIB UNTUK KEMBALI MENJADI PM

  1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

   PENGSONGLAP RM2.6 BILIUN WANG RAKYAT DI 1MDB TAK BOLEH KEMBALI MENJADI PM. HINGGA BILA2.

   BIAR KEJORA KERING AIR LIUR ATAU KURUS KERING TAK DAPAT LIHAT NAJIB AL JIBO KEMBALI MENJADI PM.

 26. barang siapa yang mengagamakan parti politik anutannya akan ke neraka jua.

  politik demokrasi mengizinkan sebarang tindakan tanpa batas,dan jangan jadikan agama bahan pilitik.Islam akan dikotorkan oleh mereka yg mempergunakan agama.

  TERIMALAH ISLAM SEBAGAI SAUDARA

  TERIMALAH MASJID SEBAGAI RUMAH ALLAH UNTUK KITA BERIBADAH DAN BUKAN BERHAJAT MENGUASAI MASJID UNTUK TUJUAN POLITIK ASSOBIYAH.

  PENAMPILAN SYAITAN TERLALU HEBAT SEHINGGA DILANTIK MENJADI PENGHULU SEGALA MALAIKAT,TAPI AKHIRNYA DIREJAM ALLAH HANYA KERANA SIFAT RIAK.

 27. PENYATUAN UMMAH UMNO DAN PAS BUKAN SAHAJA BELUM TENTU MAMPU TUMBANGKAN PH MALAH SEMEMANGNYA TAK MAMPU. AIR DAN MINYAK TIDAH BOLEH BERCAMPUR…..INILAH REALITI FAKTA DAN BENAR.

  1. ULASAN ANDA LAHIR DARI JIWA YANG BERSIH DAN ANDA MEMPUNYAI PERTIMBANGAN YANG BAIK.

 28. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Besok cuti..Kejora kini, rasa sedikit kelapangan
  Terasa begitu pilu hati, asyik digamit kenangan
  Disiksa lara rindu, rasa diri spt bulan kesiangan
  Entah apa khabarnya di rantau, bakal tunangan
  💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  1. Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

   woiii shok sorang-sorang,buat malu persatuan warga-warga emas.Anak dara mana yang mahukan kamu.

   pegi tido tok wan oiiiii,Inyak dah solat!Esok balik kampong,dokong cucu!!

   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

   1. HAHAHA HOHOHO HIHIHI

    KESIAN TOK WAN DEGIL .. KENA SEKEL KEPALA

    1. Atuk Slipper,

     Naper le Slipper, kat Kejora dibuat propaganda
     Irah suka kat Kejora, naper atuk sebak di dada?
     Dikata nya warga emas, Kejora yg masih muda
     Isteri pun tidak ada, anak cucu hapa ker benda
     👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

     😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

 29. WAHAI POLITIK TOKSIK KAMI SUDAH TAHU ARAH TUJU KAMU….. MALAYSIA BARU MEANS NEW NATIONAL ORDER LINKING CLOSELY AND GLOBALLY TO MEW WORLD ORDER… REGIME CHANGE FROM MONARCHY TO REPUBLIC ANARCHIST COUNTRY…..TO THE ARRIVAL OF ANTI CHRIST/DAJJAL…

  Broken Promises: No 20% Oil Royalty After All As Promised…….

  The front page of Sabah’s Daily Express newspaper yesterday screamed “No 20pc oil royalty for now”.

  In a press conference in Kuala Lumpur on Friday, Finance Minister Lim Guan Eng delivered bad news to Sabahans and Sarawakians.

  Lim said the Pakatan Harapan (PH) promise to give 20% instead of the current 5% in oil royalties to the two states could not be fulfilled yet. The Finance Minister blamed the usual suspect, the 1MDB financial scandal, for the government’s failure to carry out the election manifesto promise. The DAP secretary-general said the 20% quantum had to wait.

  In a WhatsApp group, a Sabahan who had voted for PH in GE14, attached a photograph of the Daily Express front page and commented: “Wait? See you in GE15. You shall wait.”

  Rewind to the country’s 14th General Election in 2018.

  PH told Sabahans and Sarawakians that it supported more autonomy for the two states: “In line with the spirit of the Malaysia Agreement and the ascension of Sabah and Sarawak with Malaya to form Malaysia…. Full autonomy on education and healthcare, 20% oil royalty and half of all tax receipts collected in Sabah and Sarawak must be returned to the states.

  “They will be fully responsible for the administration and financing of all healthcare and education in their respective states,” Lim said in a video shot before GE14 which is still going viral among Sabahans and Sarawakians.

  “So remember, 20% oil royalty, from the present 5%, 50% of all tax receipts, whether it’s corporate, personal or GST, return to the respective states.”

  About 500 days after the formation of the PH government, Sabahans and Sarawakians still remember Lim’s yet to be delivered promises.

  Three days before Malaysia Day tomorrow, the Finance Minister’s bad news put a dampener on the celebration of the 56th anniversary of Sabah, Sarawak, Singapore and Malaya coming together to form the Federation of Malaysia.

  Oil royalties are among the sharpest thorns in the relationship between the Borneon states and Putrajaya. They believe that they have been cheated out of their own natural resources. They think that rapid development in Peninsular Malaysia came at the expense of their states’ wealth.

  Take, for example, the 102km Kampung Tongod to Kampung Inarad unsealed road – a combination of gravel and tanah merah (red earth) – that passes through virgin jungle and oil palm plantations in Sabah’s Kinabatangan Parliamentary constituency, which is about the size of Pahang.

  Depending on the road’s condition, the trip can take anywhere from six to 13 hours. Over the same distance in the peninsula, Kuala Lumpur to Melaka takes less than two and a half hours.

  After 56 years of being a part of Malaysia, the Malaysians in Kampung Tongod wonder why their village is not linked to the rest of the world by a sealed road like those they see in Peninsular Malaysia on feel good television ads. They feel Putrajaya treats them like stepchildren.

  With the fall of Barisan National (BN), Sabahans and Sarawakians were hopeful that the new coalition of hope would bring change. They have found that in terms of the promise of development, it is a different government but the same betrayal.

  But then, betrayal is nothing new to these two states.

  Take, for example, the promise by the then Deputy Prime Minister and Umno deputy president Datuk Seri Anwar Ibrahim that if BN defeated Parti Bersatu Sabah (PBS) in the 1994 state election, it would fully develop the state within 100 days of forming the government. PBS won the polls narrowly but BN eventually came to rule the state when political frogs jumped to join the coalition. But its promise remained a promise.

  Sabah and Sarawak are an important political block when there’s a deadlock in Peninsular Malaysia. In GE13, BN and PH were almost even in terms of MPs. Sabahans and Sarawakians overwhelmingly voted for the ruling coalition and kept it in power. As a reward, then Prime Minister Datuk Seri Najib Razak appointed seven ministers from Sarawak and six ministers from Sabah in his Cabinet. It was the highest number of Cabinet representatives from the two states ever.

  Realising the importance of these two states in winning the Federal government, one of the promises of the PH GE14 manifesto was to return Sabah and Sarawak to the status accorded to them in the original Malaysia Agreement 1963. PH has tried to amend the Federal Constitution to restore the status of Sabah and Sarawak as equal partners with Peninsular Malaysia. How-ever, it failed to do so when it could not get the support of all 19 MPs from Gabungan Parti Sarawak (GPS, the coalition of Sarawak political parties that abandoned BN after GE14). GPS felt that the amendment was vague. It wanted the government to spell out what rights were to follow.

  PH has also established a special Cabinet committee to study the implementation of MA63, the Malaysian Agreement of 1963 which set out the terms and conditions under which Sabah, Sarawak and Singapore agreed to merge with Malaya to form Malaysia. On Aug 19, the Federal government announced it had moved closer to restoring Sabah and Sarawak’s full rights under MA63 by resolving seven of the 21 issues raised by the two Borneon states.

  However, opposition leaders in Sabah and Sarawak are not too impressed with the progress of this high-powered committee. They feel that it is the same old, same old talk.

  For ordinary Sabahans and Sarawakians, discussions about resolving the 21 issues under MA63 are too technical. Judging by social media posts and man-in-the-street conversations, many feel that whether it is BN or PH, their lives have not changed. They are concerned about bread and butter issues. They think that their lives will improve when the billions “stolen” from their states’ oil resources are returned.

  They envy the prosperity of their oil-producing neighbour, Brunei, which declined Kuala Lumpur’s invitation to join the Federation of Malaysia in 1963.

  Sabahans and Sarawakians can only wait for the 20% of oil royalties promise to be fulfilled or for GE15. Whichever comes first.

  1. Wahai Dajjal PAS MAHATHIRVSANWAR,

   Bukan saja kamu bodoh, kamu juga menghasut bila mengata REGIME CHANGE FROM MONARCHY TO REPUBLIC ANARCHIST COUNTRY.

   Tidak ada siapa yang mahu porak perandakan keadaan di negara ini dengan mengadakan Republik, mengenepikan Raja2 Melayu.

   Kamu yang cakap begitu ada lah menghasut.

   Aku seru Police Cyber Unit kenal pasti kamu bersama MCMC, heret kamu ke Balai Polis, remand beberapa hari makan nasi bungkus, kemudian heret ke mahkamah, dituduh di bawah Akta Hasutan.

 30. Bila Melayu/Islam bersatu kita amat bersyukur
  Kalu asyik berpecah nanti kita akan tersungkur
  Mana pergi, cai2 PH, habis lesap hilang sekor2
  Awal.lagi..tak kan le dah membuta berdengkur
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

  1. PAS DAN UMNO BUKAN BERSATU KERANA BANGSA DAN ISLAM

   TAPI MOTIF SEBENARNYA SAMA ANGAN-ANGAN NAK KE PUTRA JAYA.

 31. Kerjasama umno pas wujud kerana umno mahu kembali berkuasa…

  Jika madey dapat menambat hati pengundi kerjasama pas umno tidak memberi kesan….

  Tapi madey sendiri tipu manipestol yg sebabkan rakyat hilang keyakinan kpd madey dan PH..

  Ada isu2 yg membabitkan islam dan melayu yg cuba dimainkan oleh DAP gagal di tangani oleh madey….kelihatanye madey takut kpd DAP…wakil DAP lantang kata madey buat keputusan sendiri…dizaman BN tiada wakil komponen berani kutuk madey…

  Kelemahan madey diambik kesempatan oleh umno dan pas…jika .adey tidak digantikan PH akan tewas pru15..pru14 PH bukan menang besar..

 32. Melayu bersatu padu, kerana menebus maruah
  Sbb puak2 kafir dan talibarut dah semakin juah
  Depa kata..kita pendatang, kat ini bumi bertuah
  Kalu kita tak bersatu, nanti Melayu makan kuah
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
  Kah. kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

  1. MAKAN KUAH? OK LA TU,

   KAU TENGOK JIRAN AKU TU,TIAP HARI MAKAN TULANG BUAT SOP

 33. Lerintah Kit Siang….

  PH jangan cuba jadi lebih Melayu daripada Umno, lebih Islam daripada PAS, kata Kit Siang……
  FMT Reporters – September 15, 2019 1:26 PM
  13.8k
  Shares

  Lim Kit Siang berkata, PH sebaliknya harus memenangi pengundi yang menyokong Umno dan PAS dalam pilihan raya tahun lepas.
  PETALING JAYA: Lim Kit Siang hari ini mengingatkan pakatan kerajaan supaya tidak cuba menjadi “lebih Melayu daripada Umno dan lebih Islam daripada PAS” bagi menghadapi kerjasama rasmi 2 parti terbesar orang Melayu itu yang ditandatangani semalam.

  Pemimpin veteran DAP itu berkata, Pakatan Harapan (PH) akan “gagal dan gagal” sekiranya ia cuba berbuat demikian kerana taktik itu akan meminggirkan 5.5 juta penyokong daripada pelbagai latar belakang kaum dan agama yang mengundinya dalam pilihan raya umum tahun lepas.

  Beliau berkata, PH sebaliknya harus melaksanakan agenda Malaysia Baru dan memenangi 2.5 juta pengundi yang menyokong Umno dan 2 juta pengundi PAS dalam pilihan raya 9 Mei itu.

 34. Kerjasama pas umno tidak mustahil boleh tumbangkan PH kerana rakyat kelihatan sudah bosan dgn dolak dalik madey…madey punca populariti PH menurun…..keadaan ekonomi yg kurang memberangsangkan dan isu2 sentiasa timbol menjelaskan kelemahan madey…

  Gantikan madey PH akan kembali kuat..

 35. POLITIK KIRI TIDAK DAPAT BAGI NEGARA MANA YG JADI IKON MODEL POLITIK MEREKA….. TERNYATA MEREKA HIDUP DALAM KHAYALAN SEMATA…..PEMILIKAN HARTANAH PERIBUMI BARU 26% BERBANDING BANGSA LAIN… HAKIKATNYA PERIBUMI JADI HAMBA DI TANAH AIR SENDIRI…

  Guan Eng Digesa Berhenti Salahkan BN Kerana Pakatan Gagal Tunai Janji
  ………

  (FMT) – Seorang aktivis hak Sarawak berkata, Menteri Kewangan Lim Guan Eng sepatutnya berhenti menyalahkan Barisan Nasional (BN) atas kegagalan kerajaan menunaikan banyak janjinya kepada negeri itu, sebaliknya wajar menawarkan “alasan lebih kukuh”.

  Pengasas Movement for Change Sarawak (MoCS), Francis Paul Siah berkata, rakyat Sarawak telah terlalu kerap mendengar alasan sehingga “ia tidak boleh diterima lagi”.

  “Satu soalan penting yang mesti dijawab oleh Lim dan rakan PH ialah: ‘Apakah manifesto pilihan raya umum ke-14 Pakatan Harapan (PH) juga dirangka oleh kerajaan BN sebelum ini?’. Tentu PH sedar tentang hutang besar BN, hatta pada masa itu.

  “Jika demikian, kenapa buat janji kosong kepada rakyat, termasuk di Sabah dan Sarawak?” katanya.

  Francis berkata, Guan Eng harus menawarkan “alasan lebih kukuh” atas kegagalan menunaikan janji yang dibuat oleh PH.

  Beliau berkata, kenyataan menteri kewangan itu berhubung royalti minyak kepada Sabah dan Sarawak seolah-olah menunjukkan Malaysia tidak boleh hidup tanpa minyak dan gas dari 2 negeri Borneo itu.

  “Dengan kata lain, Guan Eng memberitahu rakyat Sabah dan Sarawak bahawa Putrajaya memerlukan hasil minyak dan gas dari negeri mereka untuk membiayai keutamaan lain,” katanya.

  “Mereka menjanjikan (royalti) 20%, tetapi beri hanya 5%. Hari ini rakyat Sarawak berkata: ‘Kenapa berjuang untuk dapatkan hanya 20%, sedangkan ia 100% milik kita?”.

  “MoCS mahu mengingatkan Putrajaya bahawa rakyat Sarawak tidak lagi naif seperti ibu bapa kami sebelum ini yang menandatangani MA63 (Perjanjian Malaysia 1963) dan membawa Sarawak ke dalam Malaysia.”

  Francis berkata, rakyat Sarawak “mengimpikan saat mereka memiliki 100% daripada kekayaan negeri itu”, tanpa perlu berkongsi dengan Semenanjung.

  “Ini pesanan kami kepada Putrajaya,” katanya.

  Pada Jumaat, Guan Eng berkata, kerajaan mahu menunaikan janjinya memberi 20% royalti minyak kepada Sarawak, tetapi tidak dapat berbuat demikian kerana negara dibebani hutang yang ditinggalkan oleh kerajaan sebelum ini.

  “Jumlahnya RM150 bilion. Ia bukan angka kecil. 1MDB dan skandal berkaitannya serta skandal lain bukan 1MDB, semuanya melibatkan dana sebanyak RM150 bilion,” katanya di Kuala Lumpur.

  Ahli Parlimen Batang Sadong Nancy Shukri berkata, Guan Eng cuba mencari alasan untuk mengelak daripada membayar wang yang dijanjikan kepada Sarawak.

  Beliau bertanya sama ada Guan Eng takut sekiranya Sarawak menjadi kaya dalam sekelip mata jika diberikan haknya.

  “Kami tuntut semua yang menjadi hak kami seperti yang terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan. Kami juga mahu janji yang dibuat sebelum pilihan raya umum ke-14 dahulu ditunaikan,” katanya.

  Nancy juga mengingatkan Pengerusi DAP Sarawak Chong Chieng Jen bahawa beliau pernah berkata Sarawak tidak perlu mengemis bagi mendapatkan royalti 20% itu sekiranya PH menang pilihan raya.

  “Beliau mengulangi kenyataan serupa dalam satu klip video. Semua rekod ini masih ada,” katanya kepada FMT.

 36. Alhamdulillah.. Umno & Pas bina kesepakatan
  Kita Islam bersatu..,mmg Allah punya tuntutan
  Perjuangan kali ini bukan nak berebut jawatan
  Tapi, lebih kpd utk membela nasib anak watan
  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

 37. Hati org2 Melayu kini merasa damai & nyaman
  Pas dan Umno..kini bersatu bina kesefahaman
  Allah pasti akan membantu org2 yang beriman
  PRU ke-15.. Putrajaya kembali dlm cengkaman
  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

 38. Begitu gembira sekali kita terima khabar berita
  Umno dan Pas, kini, sudah sepakat seia sekata
  Semoga, gagah kembali.. agama & bangsa kita
  Di Putrajaya kembali menakluki tampuk takhta
  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

 39. Bersyukurlah kita, Melayu/Islam mahu sepakat
  Ke PWTC, ramai yang datang dr jauh dan dekat
  Piagam penyatuan, kini, telah pun kemas diikat
  Semoga perjuangan fisabilillah ini, Allah berkat
  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

 40. Mmg wajar sangatlah, apa yg Umno & Pas buat
  Dgn penyatuan ummat baru le Melayu jadi kuat
  Lagi pulak, dgn PH..,Melayu dah sangat meluat
  Tak ada yg untungkan Melayu.. apa yg PH buat
  👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

 41. Apa yg kita tunggu sekian lama, kini jadi realiti
  Parti Melayu & parti Islam kini dah bersatu hati
  Bukan lah semata-mata kerna politik atau parti
  Tapi, demi utk survival Islam masa depan nanti
  💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

 42. BANGSA ASING TELAH DIBERI HAK KEISTIMEWAAN BERMULA DENGAN WARGA NEGARA PERCUMA SECARA BERAMAI2….HAK MEMILIK TANAH DAN HARTA SEHINGGA KEKAYAAN MEREKA JIKA DIKUMPULKAN AKAN MELEBIHI ASET NEGARA… WALAUPUN MEREKA BAWA FAHAM KOMUNIS ANTI MELAYU DAN ANTI ISLAM TETAPI MELAYU TETAP BERTOLAK ANSUR DENGAN MEREKA……TIADA NEGARA YG LEBIH BAIK DARI TANAH MELAYU YG MELAYAN MINORITY LEBIH DARI MELAYU…..KALAU TAK PERCAYA CUBA TUNJUKKAN IKON NEGARA MANA YG MENJADI MODEL KAMU WAHAI POLITIK KIRI..

  PH Jangan Cuba Jadi Lebih Melayu Daripada Umno, Lebih Islam Daripada PAS, Kata Kit Siang
  ……….

  (FMT) – Lim Kit Siang hari ini mengingatkan pakatan kerajaan supaya tidak cuba menjadi “lebih Melayu daripada Umno dan lebih Islam daripada PAS” bagi menghadapi kerjasama rasmi 2 parti terbesar orang Melayu itu yang ditandatangani semalam.

  Pemimpin veteran DAP itu berkata, Pakatan Harapan (PH) akan “gagal dan gagal” sekiranya ia cuba berbuat demikian kerana taktik itu akan meminggirkan 5.5 juta penyokong daripada pelbagai latar belakang kaum dan agama yang mengundinya dalam pilihan raya umum tahun lepas.

  Beliau berkata, PH sebaliknya harus melaksanakan agenda Malaysia Baru dan memenangi 2.5 juta pengundi yang menyokong Umno dan 2 juta pengundi PAS dalam pilihan raya 9 Mei itu.

  “Jika kerajaan PH tidak mengambil langkah itu, sebaliknya terus dipandu oleh 5 janji teras manifestonya dalam pilihan raya umum ke-14, kerjasama Umno-PAS akan ambruk dari dalam, hatta sebelum pilihan raya umum ke-15 akan datang,” katanya dalam satu kenyataan.

  Kit Siang memberi amaran bahawa kerjasama PAS-Umno akan memburukkan lagi “politik toksik kaum dan agama” ke paras yang tidak pernah dilihat sebelum ini.

  Beliau juga membidas komponen Barisan Nasional (BN), iaitu MCA dan MIC, kerana merestui kerjasama itu.

  “Ini berlaku walaupun MCA sebelum ini mengugut untuk “menendang” Umno keluar daripada BN jika ia “mesra dengan PAS”.

  Menjelang acara bersejarah itu, MCA berkata, ia “bersetuju dan menghormati” apa-apa kerjasama antara parti pembangkang di Malaysia selagi ia selari dengan Perlembagaan Persekutuan dan menjunjung kesederhanaan.

  MCA juga menghantar wakil ke majlis menandatangani piagam kerjasama antara PAS dan Umno itu atas semangat BN dan “bagi memastikan perhimpunan tersebut akur kepada nilai kepelbagaian budaya dan kesederhanaan”.

 43. MAHATHIR/ANWAR

  Selagi melayu UMNO angkuh dengan ketuanan Melayu tanpa usaha selagi itu Melayu terkulai layu

  Selagi melayu PAS taksub dengan keislaman parti in name and in terms of form NOT SUBSTANCE tanpa memahami Al Quran selagi itu muslim tidak akan berubah

  Tun bukan penyebab Penyatuan Ummah Umno dan PAS….itu retorik

  Tun bukan penyebab melayu dan muslim ditindas….itu persepsi politik

  DAP bukan kunci utama perpecahan melayu muslim….itu bayangan dalam kepala melayu muslim yang tiada kesudahan takutkan DAP dan cina

  Tindakan memboikot barangan bukan muslim….ini tindakan mereka yang tiada ilmu

  Tindakan kempen membeli barangan muelayu muslim….ini tindakan yang tidak berealiti berfakta dan berkebenaran.

  Melayu dan muslim sebenarnya takut dengan bayang bayang sendiri….inspite of assurance of 4 perkara seperti berikut:

  1. Kuasa Raja Raja Melayu
  2. Agama Islam Agama Persekutuan
  3. Hak Keistimewaan Orang melayu
  4. Bahasa Melayu Bahasa Kebangsaan

  Persoalannya have we as malays and muslims embraced this in totality??? The answer is STRAIGHT NO

  Contoh:

  1. Bila skandal 1MDB mula2 timbul, apakah tindakan majlis raja….hanya nasihat? maka berlarutan skandal ini sehingga memaksa kerajaan BN ditumbangkan oleh rakyat berbilang kaum dan agama
  2. Bila skandal 1MDB dan SRC tersebar luas, apakah para mufti pernah bersuara? maka najib terus bertindak tanpa segan dan silu dan kemarahan rakyat terus membara
  3. Bila skandal2 ini terburai, mengapakah setengah melayu yang bersuara dipecat ditendag keluar dsbnya? maka najib memecat pengkritik, ada ditangkap dsbnya. Rakyat mana yang tak marah
  4. Bila bahasa melayu bahasa kebangsaan ditentang? Yang ada penggunaan bahasa inggeris dipertingkatkan atas realiti bahasa komunikasi perdangangan dalam dan luar negeri. Tiada larangan bahasa melayu dan bahas kebangsaan digunakan.

  Persoalannya mengapa ini berlaku??????

  Melayu dan muslim tak berealiti berfakta berkebenaran.

  When Mahathir took over he is PM a malay and a muslim……..
  When Mahathir took over skandal 1MDB dan SRC mula dibawa kemahkamah dan sedang dalam perbicaraan. When Mahathir took over not all promises were carried out but Rome was not built overnight. Mahathir is a human and has his weaknesses and shortcomings. But with Anwar knocking on the door asking for the PM seat which he does not deserved (THOUGH SOME ARRANGEMENTS WERE MADE EARLIER) it has impeded plans. Everything is squarely blamed to Mahathir.

  The BN losers started to play the blame game. They know they cannot win in GE15 but running through racial and religious platform they sucked PAS into joining them….NOT UNTUK BANGSA DAN NEGARA. PAS on their could not win and they are realistic. So they are now roped into the foray by having PENYATUAN UMMAH with Umnolosers which is essentially superficial and will fail along the way. Why…OIL AND WATER does not MIX…To spice up the story start to call names of Nik Aziz and Haron Din…. a joke.

  In my limited capacity as a voter, a malay by race and muslim by faith, if we genuinely want UMMAH yang bersatu….GET A CLEAR STRONG LEADER. I do not see anybody in the interim except Mahathir. I do not idolise him but this is the reality fact and the truth. Yes he is not perfect
  He is not a saint. He is juat a a practical man who wants to see this nation moving forward. He has been alleged to enrich his children. He has been alleged to enrich his cronies. He has been alleged this and that. But he remains steadfast and moves on. If melayu muslim betul2 sayang bangsa dan agama, all shud back him up. I do not be bother myself with which political vehicle malays and muslims want him to use……..

  For as long as melayu dibangsatkan dan muslim disesatkan…..sampai bila2 pun PENYATUAN UMMAH IS A FARCE……..wallahuaklam

  1. 3 prk kawasan melayu madey tersungkur…mood orang melayu kpd PH sudah menurun…lihat kpd realiti jgn banyak berkhayal seperti madey….madey takut kerjasama pas umno dgn bangkit isu kapir yg sudah basi….madey tak berupaya membuktikan PH lebih bagus tapi sebaliknye madey tipu melayu…

   1. Anon 10.14

    3 PRK bukan penentu tersungkur atau terdiri tegak mahathir.

    Mood yang konon orang melayu kpd PH sudah menurun adalah fantasi bukan realiti

    Mahathir tahu minyak dan air tak akan bercampur malah rasa selesa kerana ini fakta

    Rome was not built overnight. Pembuktian akan mengambil masa. Negara dah nak lingkup tapi nasib baik dapat diselamatkan albeit slowly but surely adalah berkebenaran

   2. PH baru memerintah negara selama setahun empat bulan sejak menang PRU14 pada Mei 2018 dan mereka ada masa kira-kira tiga tahun lapan bulan lagi sebelum PRU15 yang sepatutnya diadakan pada tahun 2023. Dalam tempoh ini bermacam-macam perkara boleh dilakukan oleh PH untuk menarik kembali sokongan rakyat yang merosot berikutan banyak janji tidak ditunaikan, perangai menteri-menteri yang menyedihkan serta keadaan negara yang tidak banyak berubah. Tetapi rakyat juga harus bersimpati kepada kerajaan baru yang terpaksa memperbaiki kerosakan teruk akibat pemerintahan terdahulu.

    Pakatan Umno/Pas jangan terlalu yakin, untuk sampai ke tahun 2023 hubungan mereka juga berkemungkinan akan berlaku sesuatu yang tidak terduga. Seperti ikatan perkahwinan terburai justeru bukan atas dasar kerana Allah dan cinta sejati, tetapi hanya kerana nafsu.

    Mengulas isu kafir yang dianggap Pas sudah basi, jangan disamakan mengkafirkan sesama Islam semudah mengibaratkan nasi gulai kari. Perbuatan tersebut berkait hukum Islam, bukan hukum masak memasak. Sebab itu saya selalu berpesan kepada rakan2 gunakan sehingga ketahap maksima otak dan akal sendiri dengan berpaksikan ajaran Islam untuk menentukan baik buruknya sesuatu ketetapan. Jangan mudah terikut ikut pemikiran orang awam walau dari gulungan fahaman parti politik mana sekalipun. Wallahu’alam bisshawab.

 44. ISLAM KUAT….. MELAYU LEMAH….MELAYU WAJIB BERGANTUNG DENGAN ISLAM…..

  HPU914 Telah Menempa Sejarah Baharu
  ……..

  (Harakah) – Himpunan Penyatuan Ummah (HPU914) telah menempa sejarah baharu sekali gus mengingatkan semula sejarah kejayaan Islam sekitar abad ke-15.

  Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata kedatangan Islam di Asia Barat pada suatu ketika dulu telah menyatukan bangsa Arab yang saling berperang sesama sendiri.

  Katanya lagi, agama Islam tanpa paksaan dan membawa konsep persaudaraan sesama manusia berjaya melebarkan pengaruh Islam berkembang ke Timur dan Barat sehingga ke Rantau Alam Melayu.

  “Sejarah Islam meninggalkan kesan kepada lahirnya lebih tiga ratus juta rumpun Melayu sehingga kini.

  “Namun telah dipecahkan oleh penjajah menjadi beberapa negara, termasuk Malaysia, sehingga berpecah lagi dalam satu negara dan bangsa sendiri.

  “Kini kita ingin mencipta sejarah baru untuk generasi yang akan datang, dengan kembali semula kepada penyatuan umat dan bangsa, mengikut acuan petunjuk Allah bagi mencapai kejayaan itu,” ucapnya.

  Beliau yang berucap dalam HPU914 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) mewakili seluruh keluarga besar PAS bersama Gagasan Sejahtera menyampaikan salam persaudaraan kepada keluarga besar Umno, BN dan rakan-rakan NGO.

 45. Budin kata, PRU-15, blm tentu lagi PH tumbang
  Tapi cara tulisan tu nampak spt resah bimbang
  Semenjak akhir2 ini, langkah PH kian sumbang
  Sedarlah Budin, kekalahan PH udah di ambang

  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

 46. ASAL MELAYU SATU PARTI UMNO…..SEBAB UMNO TAK NAK DAULATKAN ISLAM TERTUBUHLAH PAS…..LEPAS TU TERTUBUH LAGI PARTI LAIN IKUT NAFSU DAN EMOSI…..

  HPU914: PAS, Umno Sentiasa Terima Kaum Lain
  …………

  (Harakah) – PAS dan Umno sentiasa terbuka untuk menerima kehadiran bersama kaum lain di dalam lanskap politik negara berpaksikan acuan yang dibentangkan Islam, kata Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.

  Menurut beliau, tindakan itu boleh dibuktikan dengan kebersamaan PAS bersama ahli bukan Islam dalam Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) serta parti dari pelbagai kaum didalam Gagasan Sejahera serta Umno yang terus menjalinkan hubungan dengan MCA dan MIC.

  “Ini adalah titik persamaan di antara dua parti Melayu Islam yang boleh menerima siapa sahaja yang bersama konsep ini. Kita juga bersama menentang siapa sahaja yang mahu merosakkan negara ini yang tidak mahu mengikut acuan kita,” katanya ketika menyampaikan ucapan bersempena Himpunan Penyatuan Ummah di PWTC, di sini, hari ini.

  Selain itu, beliau turut menyeru rakyat pelbagai kaum dan etnik dari Sarawak dan Sabah agar sama-sama memelihara perpaduan yang sedia terjalin dan menolak sebarang pendekatan ekstrem yang boleh memecahkan penyatuan tersebut.

  Berpegang kepada semangat Perlembagaan Persekutuan, beliau mewakili PAS dan agenda penyatuan ummah bersama-sama beriltizam untuk meningkatkan taraf hidup peribumi Sabah dan Sarawak serta menyeru semua pihak memperkukuhkan komitmen terhadap Perjanjian Malaysia 1963 dengan memperbaiki segala kelemahan sepanjang perlaksanaannya supaya menuju ke arah ymenguatkan Persekutuan dan merapatkan jurang perbezaan yang wujud selama ini.

  “Marilah kita kekalkan sistem demokrasi dan menyuburkannya. Halang campur tangan asing terhadap perubahan negara kita. Biarlah kita sendiri yang membuat perubahan. Maka potongkan tangan-tangan yang melambai ‘makhluk asing’ untuk mengacau negara kita.

  “Tanamkan sifat sayangkan bangsa sendiri dan selamatkan semua bangsa bersama Islam. Ini bukannya perkauman, kerana kalaulah kita ini bersifat perkauman (rasis) sudah lama bangsa lain tidak boleh hidup bersama kita.

  “Teruskan perjalanan kita mencipta sejarah perpaduan bangsa bersama Islam dan perpaduan manusia bersama Islam yang tetap memimpin,” ujarnya.

 47. MACAM MANA NAK IKUT POLITIK KIRI…..MEREKA DAPAT KUASA MALAM MENGUNDI TERUS ANCAM SISTEM BERAJA….MAK TUBUH REPUBLIC COUNTRY…..TERUS DECLARED NATIONAL BANKRUPTCY…..

  Shouts Of ‘Allahu Akbar’ At PWTC As Umno, PAS Sign Historic Charter
  ……….

  (FMT) – Umno and PAS today signed a historic charter of political cooperation, marking the coming together of the two largest Malay-Muslim parties after decades of conflict.

  Umno president Ahmad Zahid Hamidi and his PAS counterpart Abdul Hadi Awang inked their signatures on a historic charter, as thousands of members from both parties watched at the Putra World Trade Centre.

  Shouts of the takbir (“God is Great”) reverberated through the hall as both leaders signed a document calling for political cooperation, in what is seen by observers as posing the greatest challenged to the year-old Pakatan Harapan government which came to power on the back of a promise of reforms and multicultural engagement.

  Thousands of PAS and Umno members watch as their top leaders bury decades-old enmity at PWTC today.

 48. BATAS IMAN DAN KUFUR…..MUSLIM BOLEH JADI KAFIR JIKA LANGGAR BATAS….TAK KIRA SIAPA….AHLI PAS SEKALIPUN…. BUKAN KAFIR MENGKAFIR…..

  Thousands Throng PWTC To Witness Signing Of Umno-PAS pact…..

  (The Star) – Thousands of supporters from PAS and Umno thronged Putra World Trade Centre on Saturday (Sept 14), as the two former political rivals are set to form a historical cooperation.

  Supporters, with men donned in white and women wearing red headscarves, were seen gathering at PWTC, Umno’s headquarters, as early as 8am on the second day of Himpunan Penyatuan Ummah 2019 (Ummah Unity Gathering).

  Traders were also seen setting up booths selling food and party memorabilia inside and outside of PWTC.

  As the speeches by top leaders from both parties began, supporters were even seen spilling out onto the main road, given the sheer amount of supporters who turned up at PWTC.

  An unnamed Umno supporter told The Star that this was the biggest crowd PWTC had seen in many years.

  “Even the previous Umno general assemblies weren’t able to pull a crowd this size,” he added.

  Some PAS supporters even spent the night here, as they slept inside the PWTC after attending the first day of the Himpunan Perpaduan Ummah on Friday (Sept 13).

  “My back hurts but it is all worth it. We need to unite at times like this,” said a PAS supporter.

  The two parties are set to sign an official charter to make their political cooperation official.

  Pakatan Harapan leaders have criticised the pact as championing Malay-centric interests and accused the cooperation as sidelining other races.

 49. MANA BOLEH NAK BIARKAN PUAK REBEL,,PEMBERONTAK DAN TERRORIST DAN KOMUNIS BERMAHARAJA LELA DI NEGARA KITA……

  Insulting Islam, Prophet Muhammad And The Sultans Should No Longer Be Crimes Under Malaysia Baru
  …………

  (FMT) – DAP supremo Lim Kit Siang today called for the release of all those arrested under the Sedition Act and reminded the Pakatan Harapan government that it had promised to repeal the law in its election manifesto.

  He said the arrest of PSM activist Khalid Ismath and others was “completely indefensible as PH had pledged to abolish the repressive act”.

  “The police must free all arrested under the Sedition Act,” the Iskandar Puteri MP said in a statement.

  “All police and civil service personnel should familiarise themselves with the PH’s 14th general election manifesto to know the spirit, philosophy and direction of the PH government even though laws and policies have not yet been changed.

  “(This is) so that they would not act in open opposition of the PH pledge for a New Malaysia.”

  Mohd Radzi Alias
  yes release all of them but replace with LKS and LGE. That will be wonderful.

  Fookokkin Foo
  Kit siang should also say

  1.fuel price should be at RM1.50 /litre
  2.toll should be abolished
  3.studets should stop repay ptptn loan
  4.employers should pay minium salary of RM1500/ month
  5.car price should drop 20% as taxes will be reduced.
  6. Prices of daily goods should drop as gst 6% alredy removed. Price should be cheaper.
  (These are some of it)
  All those above are promised by ph/dap.
  Like · Reply · Mark as spam · 9 · 21h

  Sayadi Damansuri
  Memang Paria si tua LKS ini, dia mahu semua bebas dalam Malaysia ini, tak ada Undang2 macam bangsa Cina DAP berniaga tak ada halal haram, janji dapat duit, duit adalah Tuhan mereka. Apa nak heran !!!!
  Orang macam ini akan mempo
  rak-perandakan negara macam yang di buat 13 Mei….

  Randpakir Rand
  Catch this toxic man and put inside.

  Mohd Razali
  You asked police and civil service personnel to familiarise themselves PH’s general election manifesto, while you yourselves dumped your own manisfesto? Bloody hypocrite!

  Alisya Alias
  paria lks…u want to use jungle law???

  M Zin
  ” All police and civil service personnel should familiarise themselves with the PH’s 14th general election manifesto to know the spirit, philosophy and direction of the PH government”

  What Police familiar, maybe only DAP supporters(?) for YB Tn Haji Mohamad and YB Dr Wan never told us this ‘it is OK to insult’ spirit
  ( nor YB Tan Sri MoHA Muhyiddin

 50. 💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Irah..,lepas recess tadi, abg ada dua period free
  Nanti 12:40 ada kelas sampai jam 2:00 tgh hari
  Di kelapangan ini.. salam dan doa, abg nak beri
  Semoga dinda di dlm sejahtera Irah ku bidadari
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

  💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

 51. Kalau betul2 mahu ikuti ajaran AL QURAN, ask yourself

  1. melayu dan muslim mana yang kita mahu berjalan seiring….yang membangsatkan bangsa melayu dengan wang ringgit/menyesat muslim dengan fatwa kafir mengkafir????????

  2. mengapa perlu terlalu ramai pemimpin yang berlumba2 nak jadi Perdana Menteri/Menteri/Timbalan Menteri/Ketua GLCs dsbnya? Mengapa tak ikut saja yang ada dan susun kepimpinan satu persatu????

  Kalau ikut hati perlu ada hanya satu parti melayu dan muslim. Senang to embrace the realilties with facts and truths….wallahuaklam

 52. Ini lah berita yg. patutnya dah siar sekian lama
  Parti Melayu & Parti Islam.. sedia bekerjasama
  Bagaikan lagu..yang sudah bertemu dgn irama
  Sayangnya telah Melayu layu baru ia menjelma

  Melayu terpaksa mula semula anjak paradigma
  Kerna selama ni dipisahkan bangsa dan agama
  Sbb mainan politik umno pas 60thn punya lama
  Parti Melayu & Islam bertarung sesama ugama

  Ketuanan Melayu?…..orang2 kafir sudah terima!
  Gabung dgn PH, itulah bukti kita hidup bersama
  PRU15 nanti.. tamatlah umno pas punya drama
  Parti PH.. akan kekal memerintah selama lama!

  1. Juragang punya pantun, serupa hingus gelema
   Dgn cikgu Kejora, tak mungkin senada seirama
   Ujung tiap baris, aku tak ulang perkataan sama
   Tapi ko tiru.. ulang guna 3 kali, perkataan ‘lama’
   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

   1. Juragang,

    Usah berlagak jerung ler kalu dah anak gelama
    Jgn nak jadi ayam sabung, diri tu ayam serama
    Kalu dah TV analog, usah cuba, jadi TV plasma
    Kejora, tmt 30 juzuk..Juragan masih juz ‘Amma

    Pantun yg juragang tiru-edit mcm tak ada tema
    Nak banding Kejora punya.. ia tak tepati skema
    Ngko pinda resepi kari dah bertukar jadi kurma
    Hilang habis segala keenakan, aura dan aroma

    Ilmu cikgu Kejora selaut, Juragang besar hama
    Tapi kamu cuba nak berpantun ingin ukir nama
    Tak tau le samada kamu belajar lps tingkatan 5
    Naper boleh berbeza, ejaan, ‘ugama’ & ‘agama’?

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

 53. Ini lah yng Melayu/Islam nantikan sekian lama
  Ia bab perjuangan untuk bela bangsa & agama
  Umno = Melayu & Pas = Islam, duduk bersama
  “Hidup Melayu” dan “Takbir” serentak bergema
  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

  😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

  1. Bila kalah PRU14 org Melayu timbul kesedaran
   Kekalahan itu mmg lah banyak beri pengajaran
   Mungkin dulunya quran tak dijadikan sandaran
   Jgn berpecah belah..itu dlm Quran, Allah saran
   👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

   😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

   1. Bila tidak bersatu, org2 Islam akan bermasalah
    Di dalm politik, kita nanti ketinggalan dan kalah
    Maka kenalah kita, berpegang kepada tali Allah
    Dlm al-quran kita diperintah jgn berpecah belah
    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

    😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
    Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

    1. Umno & Pas dulunya mmg asyik jer bercakaran
     Tetapi mereka mula sedari Allah punya teguran
     Kini, mereka kembali menyahut ayat2 Al-Qur’an
     Terutama sekali.. ayat 103, dari Surah Al-‘Imran
     👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

     😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
     Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
     👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

     1. وَٱعۡتَصِمُواْ بِحَبۡلِ ٱللَّهِ جَمِيعً۬ا وَلَا تَفَرَّقُواْ‌ۚ وَٱذۡكُرُواْ نِعۡمَتَ ٱللَّهِ عَلَيۡكُمۡ إِذۡ كُنتُمۡ أَعۡدَآءً۬ فَأَلَّفَ بَيۡنَ قُلُوبِكُمۡ فَأَصۡبَحۡتُم بِنِعۡمَتِهِۦۤ إِخۡوَٲنً۬ا وَكُنتُمۡ عَلَىٰ شَفَا حُفۡرَةٍ۬ مِّنَ ٱلنَّارِ فَأَنقَذَكُم مِّنۡہَا‌ۗ كَذَٲلِكَ يُبَيِّنُ ٱللَّهُ لَكُمۡ ءَايَـٰتِهِۦ لَعَلَّكُمۡ تَہۡتَدُونَ (١٠٣) 

      1. Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (agama Islam) dan janganlah kamu bercerai-berai dan kenanglah nikmat Allah kepada kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliah dahulu), lalu Allah menyatukan di antara hati kamu (sehingga kamu bersatu-padu dengan nikmat Islam), maka menjadilah kamu dengan nikmat Allah itu orang-orang Islam yang bersaudara dan kamu dahulu telah berada di tepi jurang Neraka (disebabkan kekufuran kamu semasa jahiliah), lalu Allah selamatkan kamu dari Neraka itu (disebabkan nikmat Islam juga). Demikianlah Allah menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keteranganNya, supaya kamu mendapat petunjuk hidayatNya.

       1. Demikian, Allah dah jelaskan ayat2 keterangan
        Berpecah belah itu..Allah dah berikan larangan
        Ayat2 tali Allah ini, Umno & Pas buat pegangan
        Semoga lps ini, Melayu/Islam dpt kemenangan
        💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

        👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
        Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
        😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

        1. Ketika bermusuhan Allah suruh kenang nikmat
         Kalau dah berbaik-baik, tentu akan lbh selamat
         Di dlm ayat tersebut, Allah menjanjikan rahmat
         Sbb itulah kita perlu kepada perpaduan ummat
         👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

         😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
         Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

         1. Dulu, org Umno & Pas tak blh bertentang muka
          Dua kelompok ini bercakaran & saling tak suka
          Tapi kini Allah seperti dah satukan hati mereka
          Sbb mahu selamatkan depa dari jurang neraka
          👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

          😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
          Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

          1. Puak2 kafir pula, kini dah menunjukkan curang
           Di bumi kita sendiri, puak2 itu mula nak serang
           Kalau bermusuhan..kita bagai berada di jurang
           Sbb itu lah..berpecah belah itu, Allah melarang
           👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

           😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

          2. Bila kalah PRU14, ramai Melayu yg jadi terkedu
           Tapi, kini, dgn ayat2 Al-Quran mereka berpandu
           Umno dan Pas..udah sedia untuk bersatu padu
           Inilah, yg umat Islam lama tunggu dan merindu
           👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

           👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

          3. Allah dah nyatakan..,umat Islam itu bersaudara
           Di dalam ayat yng di atas itu..mmg jelas tertera
           Parpaduan Umno & Pas..berupa satu drpd cara
           Hidup Melayu hidup Islam ayuh kita terus mara
           💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

           😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

          4. Jika tak bersatu padu, kita kan terus jadi lemah
           Kekalahan di PRU14..nyata ada banyak hikmah
           Melayu/Islam sgt perlu kpd perpaduan ummah
           Di PWTC kini penyatuan itu dah pun diterjemah
           👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

           👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

          5. Berpegang lah terus kita.. dgn Allah punya ayat
           Allah sudah janji..untuk beri petunjuk & hidayat
           Biar puak2 kafir & tali barut nya terus jadi gayat
           PRU15 nanti, puak2 ni akan tinggal jadi hikayat
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

           💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

          6. Islam jgn bercerai berai..dlm quran, Allah sebut
           Alhamdulillah, ayat Allah ini Umno-Pas sambut
           Dgn perpaduan ini, tali barut kafir mula serabut
           Sbb PRU yg ke 15 nanti, Putrajaya akan direbut
           😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

           💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪
           Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
           👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏

       2. يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَأُنْثَىٰ وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا ۚ إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ ۚ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ Surah Al-Hujarat ayat 13.
        Perpaduan Pas/Amno memang cantik jika ikhlas kerana Allah, semoga dalam masa yang sama tidak memusuhi dengan perkataan yang tidak wajar terhadap saudara sesama Islam hanya kerana berlainan fahaman politik.

 54. Selagi Madey dan Menteri semburitnya duduk kencing Rakyat dalam Kabinet, anggap je Hadi atau Zahid sudah selangkah jadi PM ke 8 PRU15 nanti. Tiada kompromi lagi. Kahkahkah!

 55. TIDAK RUGI BERBAIK CUMA JANGAN SAMPAI DIPERALAT…….

  HPU914 Telah Menempa Sejarah Baharu
  ……..

  (Harakah) – Himpunan Penyatuan Ummah (HPU914) telah menempa sejarah baharu sekali gus mengingatkan semula sejarah kejayaan Islam sekitar abad ke-15.

  Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata kedatangan Islam di Asia Barat pada suatu ketika dulu telah menyatukan bangsa Arab yang saling berperang sesama sendiri.

  Katanya lagi, agama Islam tanpa paksaan dan membawa konsep persaudaraan sesama manusia berjaya melebarkan pengaruh Islam berkembang ke Timur dan Barat sehingga ke Rantau Alam Melayu.

  “Sejarah Islam meninggalkan kesan kepada lahirnya lebih tiga ratus juta rumpun Melayu sehingga kini.

  “Namun telah dipecahkan oleh penjajah menjadi beberapa negara, termasuk Malaysia, sehingga berpecah lagi dalam satu negara dan bangsa sendiri.

  “Kini kita ingin mencipta sejarah baru untuk generasi yang akan datang, dengan kembali semula kepada penyatuan umat dan bangsa, mengikut acuan petunjuk Allah bagi mencapai kejayaan itu,” ucapnya.

  Beliau yang berucap dalam HPU914 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) mewakili seluruh keluarga besar PAS bersama Gagasan Sejahtera menyampaikan salam persaudaraan kepada keluarga besar Umno, BN dan rakan-rakan NGO.

 56. TONG M DAH JARAH PETRONAS RM600 BILLIONS…..LAYANAN BAGAI LEMBU TUNAI…..TABUNG KRONI YANG PENUH…..LEPAS FUND PETRONAS KERING….TABUNG RAKYAT PULA KERING… MANA LAGI NAK CAKAU….

  Our Squandered Oil Fund Could Have Been Our Pension Fund
  ……………

  The Malaysian government is pointing to our near-empty national coffers as a justification for not paying pensions to our civil servants.

  Considering our petroleum industry started in the 1970s, compare our financial state to that of the Government Pension Fund of Norway, also known as their Oil Fund which was only established in 1990 to invest the surplus revenues of the Norwegian petroleum sector. The Norwegian Government Pension Fund Global has invested in international financial markets, so the risk is independent of the Norwegian economy. Today, their Pension Fund has over US$1 trillion in assets, including 1.5% of global stocks and shares, making it the world’s largest sovereign wealth fund. In 2018 it was worth about US$195,000 per Norwegian citizen.

  So, who should bear responsibility for squandering all our oil & gas revenue since the seventies? And pensions are not the only casualty of our parlous financial state – in our oil-producing state of Sarawak, there are insufficient funds to repair the thousand or so dilapidated schools!

  Petronas, the non-pensionable cash cow

  The truth is, since the seventies, the profligate spending of the New Economic Policy has been largely funded by the exploitation of offshore oil which, by 1985 contributed 26% of all government revenues. This has continued right up to the 2019 budget.

  Tengku Razaleigh Hamzah, who was the founding chairman and chief executive of Petronas, has said that Putrajaya had been using the oil and gas firm as a cash cow, especially in bailing out government-linked outfits of financial trouble. He said that since its inception in 1974 and until 2011, Petronas had paid the government RM529 billion in dividends, taxes, petroleum proceeds and export duties. He said the reliance of Petronas to help government-linked outfits out of financial trouble had been going on since 1985.

  A finance minister from 1976 to 1984, Tengku Razaleigh said Petronas had rescued Bank Bumiputra with a RM2.5 billion bailout in 1985 and again in 1991 when it coughed up another RM1 billion. He said Petronas also had to rescue the financially ailing Konsortium Perkapalan Berhad for RM2 billion in 1997. He added that Petronas was made to underwrite the construction of the Twin Towers, located in the heart of Kuala Lumpur, for RM6 billion and the building of the extravagant Putrajaya, the administrative capital of the federal government, for RM22 billion:

  “This amount could have been used more productively to fund a national pension programme for Malaysians, as has been done by a certain Scandinavian country.”

  Tengku Razaleigh said the exorbitant amount of the bailout and construction of these projects that were forced onto Petronas had deprived the company of the much-needed cash build-up for reinvestment, which would ensure its business sustainability. According to him, since 1997 the subsidies to the national power supplier, the independent power producers and some other non-power outfits amounted to RM136.5 billion. And while these power producers continued to enjoy subsidised fuel price, petroleum subsidy to the consumers – which purportedly cost the government RM14 billion in 2011 – was partly discontinued.

  When the English are in a fix, they settle for a cup of tea; In Malaysia, we call for a Royal Commission of Inquiry (RCI). This Petronas-linked pension issue does look like an RCI moment!

  Kua Kia Soong is the adviser to Suaram.

 57. Nikah sudah, kawin sudah bersetubuh belum…. tunggu PRU15

  1. Bro jigit,

   Halatuju Umno dan Pas, kini sudah makin jelas
   Tggng jawab bela bangsa/agama, mau digalas
   Kini dua parti ini bergabung secara tulus ikhlas
   Mau pulihkan maruah negara, lepas PRU ke 15

   Luka lama Umno/Pas, kini dah pulih & sembuh
   Parti dgn jenama & tekad baru, hendak ditubuh
   Ia jadi tempat baru..utk Melayu/Islam berlabuh
   Hapa ke jadah, yg bro nak kait dgn bersetubuh?
   👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎

   😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
   Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

 58. Ini lah berita yg kita telah nantikan sekian lama
  Parti Melayu & Parti Islam.. sedia bekerjasama
  Bagaikan lagu..yang sudah bertemu dgn irama
  Laungan Hidup Melayu & Takbir pasti bergema

  Org Melayu, dah mula buat anjakan paradigma
  Kerna tak boleh dipisahkan bangsa dan agama
  Kini akan muncul, parti dgn baru punya jenama
  Parti Melayu & Islam.. berjuang bersama-sama

  Ketuanan Melayu..puak2 kafir tak mahu terima
  Bergabung dalm pakatan, hanya lakonan cuma
  PRU15 nanti, akan tamatlah depa punya drama
  Parti PH..hanya akan tinggal kenangan & nama
  😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

 59. TAKUT KE APA DIN ANWAR X DPAT JADI PM

Leave a Reply

Your email address will not be published.