SEBELUM PENYATUAN UMMAH JADI ANCAMAN, PERALIHAN KUASA TIDAK BOLEH LAGI DILENGAHKAN

Kerjasama UMNO dan Pas dengan tema penyatuan ummah akan dimetrai secara rasmi pada 14 September ini di PWTC, Kuala Lumpur.

Sehingga ini masih belum pasti sama ada tema penyatuan ummah akan dikekalkan atau ditukar kepada penyatuan nasional yang dikatakan bertujuan menampakkan ia lebih inklusif.

Tetapi, apa pun temanya, kerjasama dua parti Melayu terbesar itu dijangka akan memberi saingan yang hebat kepada PH dalam PRU akan datang.

Bahkan, dalam waktu yang sama akan memberi ancaman terutama kepada Bersatu dan Amanah yang juga merupakan parti Melayu,

Oleh itu, PH tidak harus memandang ringan berkenaan kerjasama ini, terutama jika selepas perhimpunan pada 14 September nanti, UMNO dan Pas terus mengadakan siri himpunan secara berterusan untuk membangkitkan semangat rakyat sebagaimana Himpunan Bersih sebelum ini.

Jika Himpunan Bersih berjaya menumbangkan BN, tidak mustahil himpunan penyatuan ummah yang digerakkan secara berterusan serta sistematik juga mampu menumbangkan PH.

Maka, apa perancangan PH untuk membendungnya?

Apakah mereka harus berdiam diri saja menyaksikan himpunan demi himpunan dianjurkan UMNO dan Pas sehingga menjelang PRU yang bakal diadakan tahun 2023 akan datang?

Bagaimana untuk mendepani kebangkitan rakyat yang mungkin berlaku itu?

Sebenarnya ada dua perkara utama yang tidak boleh diabaikan oleh PH kalau mahu melawan kerjasama penyatuan ummah yang digerakkan UMNO dan Pas itu.

Pertama, PH mesti mulai sekarang berusaha dengan lebih keras menunaikan janji-janji manifesto PRU14 yang lalu.

Janji yang ditunggu-tunggu seperti menghapuskan tol, berkaitan PTPTN dan Felda khususunya tidak boleh ditangguh-tangguh lagi untuk dilaksanakan.

Sebagaimana PH berani berjanji tentang perkara-perkara tersebut ketika mahu mendapatkan undi, mereka juga mesti berani menunaikannya setelah kuasa ada dalam tangan sekarang.

Jika tidak, terlalu sukar untuk PH mampu memenangi PRU15 akan datang.

Kedua, Tun Mahathir Mohamad juga kini tidak ada pilihan selain mesti menunaikan janji peralihan kuasa kepada Anwar Ibrahim dalam tempoh dua tahun sebagaimana yang telah dijanjikan.

Melengah-lengahkan janji penyerahan jawatan hanya akan menghakiskan lagi kepercayaan rakyat kepada PH di mana himpunan penyatuan ummah dijangka akan terus mendapat sambutan hangat berdasarkan janji yang tidak ditepati itu.

Selagi Tun Mahathir masih bersikap kabur dengan janji penyerahan jawatan kepada Anwar, selagi itu wujud tanggapan buruk bahawa jika janji kepada seorang individu pun mudah dimungkiri, apalagi janji kepada 32 juta rakyat Malaysia.

Tambahan lagi, setelah 15 bulan menjadi Perdana Menteri, ketidak-upayaan beliau memulihkan negara nampaknya semakin ketara, selain hal-hal berkaitan perniagaan anak-anaknya turut timbul semula kebelakangan ini.

Ini tentunya akan menjadikan suatu alasan yang mudah untuk himpunan penyatuan ummah terus mendapat sambutan sehinggalah isu peralihan kuasa itu dapat diselesaikan.

Sebaliknya, jika berlaku perubahan kepimpinan dengan Anwar menjadi Perdana Menteri baru menjelang Mei 2020 akan datang atau sebelum tarikh itu, nafas baru dalam negara dipercayai dapat dijelmakannya dengan segera.

Biasanya, dengan berlakunya peralihan kuasa, Perdana Menteri baru turut muncul dengan idea, program serta pendekatan baru yang segar yang lebih mampu menambat hati rakyat.

Apatah lagi, Anwar adalah merupakan pencetus kebangkitan reformasi sejak 1998 sehinggalah BN akhirnya berjaya ditumbangkan pada 2018, dalam kepalanya tentu sarat dengan idea-idea segar untuk kebaikan masa depan negara.

Dengan itu, suhu himpunan penyatuan ummah lebih mudah dapat disejukkan dan seterusnya memberi lebih harapan untuk PH mengekalkan kuasanya dalam PRU15 itu. (Shahbudindotcom 09/09/2019)

Kongsikan artikel ini
Updated: 14 September 2019 — 11:23 am

31
Leave a Reply

avatar
3 Comment authors
Tanpa NamaAnonymousMAHATHIRVSANWAR Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Anonymous
Guest
Anonymous

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Irah, sini 4:00 pm, rasanya 1:00 am Irah di sana
Agaknya adinda kini sedang nyenyak tidur lena
Lenalah intan mimpikan taman syurga nirwana
Abg nengok tv je, kat umah, tak de gi ke mana2
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama ini tak renti2 memantun mantat menggila bayangkan watak Irah yang di cipta nya sendiri.

Dia hanya coba menarik perhatian pembaca dari tajuk pos, coba sabotaj blog pro-PH ini.

Dia juga gila, sakit otak ADHD, penerangan sudah di beri.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PERPADUAN MESTI DIUTAMAKAN SUPAYA KITA DAPAT AMBIL ALIH NEGARA DARI POLITIK KIRI…… Agong: Perpaduan jika hilang sukar dikembalikan ……….. Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Riโ€™ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini bertitah mengingatkan seluruh rakyat Malaysia supaya tidak memperalatkan isu-isu sensitif bagi kepentingan mana-mana pihak. Titah Seri Paduka setiap rakyat dijanjikan hak serta kebebasan berlandaskan Perlembagaan Persekutuan, namun kebebasan tersebut mestilah tidak melangkaui nilai-nilai yang menjadi asas perpaduan negara. “Begitu juga dalam agenda politik, mesti ada noktah dan batasan yang tidak harus kita langgar. Jika polemik politik dibiarkan berlarutan, lambat-laun rakyat juga yang akan mendapat padahnya. “Percayalah, perpaduan dan keamanan yang… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Korang politik kanan? PAS bukan kah politik selatan? Politik south, merudum.

Contoh “batasan” bagi PAS: 1. jangan benarkan ahli PAS baring tas jalan menghalang kereta Raja Muda Perak lalu. 2. jangan kafir mengkafirkan Umno.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MARI KITA WARNAKAN KL DENGAN PUTIH PADA HARI JUMAAT…..CAI DAH BOOKED HOTEL KE……. Pertahan kalimah ummah demi tauhid, kata pensyarah ………. Beberapa hari menjelang PAS dan Umno mencatat sejarah menandatangani piagam bersama, seorang pensyarah mempertahankan kewajaran kedua-dua pihak mengekalkan istilah “penyatuanA ummah” untuk memaknakan detik tersebut. Pakar sosiologi pendidikan, Dr Zulkeflee Yaacob, dari Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), menyifatkan perkataan ummah lebih serasi digunakan dan lebih menjiwai umat Islam. “Ummah dapat menyatukan masyarakat Islam dan rakyat pelbagai kaum di negara ini. โ€œSaya rasa ada permainan politik retorik ketika orang Melayu sudah bersedia mendukung perjuangan Umno dan PAS atas nama penyatuan… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

“seperti dilapor harakahdaily ” –

Nyata lah MAHATHIRVSANWAR Dajjal PAS, asyik menyebut dan mengkopipes apa Harakah kah3 kata.

Persatuan Ummah OK tapi kalau di politikkan PAS UMNO jadi suspek. Jadi persatuan ummah PAS UMNO. Aku tak minat. Itu persatuan politik.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

POLITICAL COOPERATION NOT COALITION…..CAI DI JEMPUT HADIR SAMA…… Umno and PAS to stage mammoth rally in KL on Friday In a picture taken on March 5, 2019, Umno deputy president Datuk Seri Mohamad Hassan (left) and PAS deputy president Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man pose for a photo before their meeting at Menara Dato Onn in Kuala Lumpur.PHOTO: – The stage is set for the inking of a formal political cooperation between Malaysia’s two biggest Malay-based parties, as they prepare to hold a massive rally with an open invitation to everyone and an attendance expected to number over 10,000 people.… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

3000 cukup lah ..

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Ikut anggaran yang Polis buat, bukan yang korang buat ..

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

POLITIK KIRI SEDANG BAWA NEGARA KEPADA MARXISM COMMUNIST REPUBLIC ANARCHIST COUNTRY…..LEADING TO ARRIVAL OF ANTI CHRIST/DAJJAL….. K’jaan patut kaji semula dasar ekonomi gagal tangani kemiskinan – Pakar…… Dasar-dasar ekonomi negara yang gagal menangani kadar kemiskinan negara memang perlu dikaji semula memandangkan masalah kenaikan kos sara hidup di Malaysia ini adalah serius, kata pakar ekonomi Prof Nazari Ismail dari Universiti Malaya. Bagaimanapun, Nazari berpendapat rakyat tidak sewajarnya menuding jari terhadap kerajaan sahaja kerana masyarakat juga harus mengubah gaya hidup yang gemar berbelanja. โ€œKerajaan banyak membuat skim membasmi kemiskinan tetapi oleh kerana sistem kewangan tidak berubah malah tahap berhutang di dalam masyarakat… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

“POLITIK KIRI SEDANG BAWA NEGARA KEPADA MARXISM COMMUNIST REPUBLIC ANARCHIST COUNTRY”?

WHAT TALKING ONE, YOU?

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TONG M DAN ALJUBRY MEMANG SAH PEMIMPIN GAGAL…..SUDAH 50 TAHUN PERINTAH NEGARA TAPI HARU BIRU KUCAR KACIR…..RAKYAT HIDUP TAK SELESA….HANYA TUNGGU API UNTUK BAKAR …..MARI KITA BAGI PELUANG KEPADA GS…… Rayuan anak Melayu kepada Tun M ……. . Assalamualaikum Tun, Terlebih dahulu saya mendoakan YAB Tun dan keluarga berada dalam keadaan sihat sejahtera dan sentiasa dirahmati Allah SWT. Yang dihormati Tun, Saya bukanlah seorang yang layak memberikan nasihat kepada Tun. Tun bukan sahaja seorang perdana menteri tetapi seorang negarawan yang dikagumi seluruh dunia. Kemampuan Tun untuk meletakkan Malaysia sebagai sebuah negara yang pesat membangun tidak boleh dipertikaikan. Tun terkenal seorang… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

WAHAI MAHATHIRVSANWAR DAJJAL PAS,

DAJJAL FAHAMAN ISLAM KELUAR HANYA SEBELUM QIAMAT, SATU DARI TANDA2 NAK QIAMAT.

TAPI KAMU KELUAR LEBIH AWAL. DAJJAL NAK CAKAP PASAL GAGAL.

TAPI SEDAR LAH KAMU BAHAWA PAS DAH HIDUP LK 60 HAHUN TAPI TAK SAMPAI KEMANA MELAINKAN KELANTAN DAN TERENGGANU.

NAMPAK NYA PAS PUN NAK JADI DAJJAL.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

MARI KITA RAMAI2 TURUN SABTU…… Stick with ‘Muslim unity’ over ‘national unity’ theme for Umno-PAS rally – Harakah report …………. The upcoming Umno-PAS gathering should stick with the theme of Muslim unity (Penyatuan Ummah) instead of national unity, according to a Harakah Daily report. The PAS organ reported this based on the comments by Universiti Pendidikan Sultan Idris lecturer Zulkeflee Yaacob who said the current theme better represented Muslims. “I feel there is a political rhetoric game at a time when Malays are prepared to support Umno and PAS in the name of Muslim unity. “Do not find an excuse… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

TURUN RAMAI2 JAGA JANGAN TERGELINCIR.

bILA SUDAH RAMAI JAGA JANGAN TOLAK MENOLAK.

NANTI KAFIR MENGKAFIR PULAK.

MACAM PERNAH BUAT SUATU MASA DULU.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TONG M KATA TERPULANG KPD TOKONG…..TOKONG KATA TUNGGU ARAHAN TONG……

Siapa bohong siapa?
………..

Hari -hari rakyat di tipu. Tapi malang macai PH akan membela pemimpin mereka walaupun basah kunyup dengan kencing.

Engkau orang rasa sapa mohong?

Pada aku walau siapa pun yg mohong.. rakyat yang akan merana jika Bon2 tu jahanam..

Jika keadaan RM yang macam taik sekrg ni.. cuba lah korang kira berapa nak.bayo balik.. jika yen naik lambung2..?

Dan jahanam camna pun TM dah untung.. sudah dapat ANUGERAH KEHORMAT MA…

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

YANG PALING LUCU IA LAH TOK GARU HADI TAK NGAKU PAS/ PEMIMPIN2 NYA ADA TERIMA RM90 JUTA DARI NAJIB ALM JIBO. DARI WANG CURI RM2.6 BILION DARI 1MDB.

PAS SAMAN SARAWAK REPORT YANG BERITAKAN ITU. TAPI SEPARUH JALAN, TARIK SEMULA SAMAN ITU.

BERLAKAK LAKAK ORANG KETAWA DI LONDON (TEMPAT BICARA) DAN DI MALAYSIA. PAS JADI BAHAN KETAWA.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PH PERNAH BOIKOT PETRONAS DAN GARDENIA…….KENAPA TAK KOMEN…… Penipu bersiri bernama Lim Guan Eng datang lagi………. Entah dah berapa kali dah pemimpin PAS dan UMNO telah menafikan mereka sokong boikot barangan bukan Islam. Tapi Guan Eng ini macam tak faham. Sekarang dia gunakan isu ini untuk menyerang MCA dan MIC pula walaupun MCA dan MIC sudahpun keluarkan kenyataan bahawa rakyat patut sokong semua barangan buatan Malaysia tak kira bangsa atau agama. Apabila PM ke-7 mula-mula menimbulkan isu boikot ini saya berasa hairan juga. Kerana masa itu ramai tak sedar adanya kempen mengutamakan barangan Muslim ini dan ianya bukanlah satu isu… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

PAS dan UMNO telah menafikan …

Depa nafikan apa saja bila dah malu.

Entah2 depa jugak nafikan pasang 160 calun di Pru14 tapi mmenang hanya 18.

Begitu juga Umno. Yang lingkup, hilang kuasa di Pru14 itu.

Anonymous
Guest
Anonymous

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Hari ini, tarikh nya, 10 Muharram taqwim Hijrah
Sempena kapal Nuh AS, slmt dr banjir yg parah
Di kg..pakat buat bubur ‘Asyura, santan diperah
Tak tahu lah ada dibuat juga ke di US, tmpt Irah

Di kg abng, keluarga sibuk, kacau bubur asyura
Dekat Kedah, ia jadi mcm tahunan punya acara
Apa2 pun..utk Irah..abg ucapkan slm sejahtera
Moga2 Irah sihat & dlm suasana riang gembira
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PH TOLONG KEMPEN BMF…..BAGUSLAH MACAM TU….RAKYAT DAPAT HARGA KOMPETITIF…….. Apa hal Guan Eng macam kera kena belacan, kata presiden MCA ……… Presiden MCA Wee Ka Siong membidas Lim Guan Eng yang mencadangkan MCA gagal bersuara terhadap dakwaan kempen boikot produk bukan Islam. “Lim Guan Eng apa hal ini, melenting lagi macam kera kena belacan?” Soalnya. Wee berkata orang Islam berhak memilih produk halal dan mempertikaikan penguasaan Bahasa Malaysia menteri kewangan itu sekiranya Lim mentakrifkan perlakuan ini sebagai boikot barangan keluaran bukan Islam. “Eh kamu macam tak faham bahasa, kena balik sekolah ambil SPM balik. Bahasa Malaysia kamu faham tak? “(Antara)… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BMF TELAH BERI MANFAAT KPD SEMUA ORANG KERANA HARGA BARANGAN TELAH TURUN SECARA SIGNIFICANT……MESTI DITERUSKAN DARI MASA KE SEMASA….. โ€˜Buy Muslim-Made Firstโ€™ Campaign Kicks Off In Penang ……… UMMAH National deputy chairman Mohd Zai Mustafa (third left) with Penang muslim entrepreneur showing the campaign poster after launching the Buy Muslim Product campaign at Pen Mutiara Hotel in Bayan Lepas, Penang. Pic by: ZHAFARAN NASIB/The Star / 8 September 2019. (The Star) โ€“ The โ€œbuy Muslim-made firstโ€ campaign, championed by NGO group Gerakan Pembela Ummah (Ummah), has kicked off in Penang on Sunday (Sept 8). The launch of the campaign saw… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Bukan kah PENYATUAN UMMAH yang di ura2kan PAS dan sekutu nya sudah DI ANCAM? Mana boleh ada PERALIHAN KUASA jika demikian. Najib sudah busukkan nama Umno begitu teruk sekali, sudah lekat di pemikiran rakyat dan pengundi beberapa penggal PRU. Mencuri wang rakyat RM2.6 bilion di 1MDB, masuk dalam akaun bank dia. Tidak pernah dibuat sesiapa pemimpin di negara ini. “Curi, rompak, lanun” siang2 buta (daylight robbery). PENYATUAN UMMAH tidak akan berlaku di bawah Umno. Atau PAS yang subahat dengan Umno sebab Najib masukkan RM90 juta ke kaun bank pemimpin2 nya. Boleh berlaku di bawah PPBM, PKR dan Amanah. Telah pun… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PaRTI NYAMUK TAK AKAN BERTAHAN LAMA…..HANYA JADI TUNGGANGAN PARTI KOMUNIS…..UNTUK PENGARUHI MELAYU YG MALAS BERFIKIR…… Siti Mariah Narrowly Makes The Cut In Amanah Polls…….. (Malaysiakini) โ€“ Amanah Wanita chief Siti Mariah Mahmud (above) narrowly made the cut in the partyโ€™s Puchong divisional election. A number of top leaders have suffered defeat at the divisional level in the partyโ€™s maiden election. Mariah was at the tail end of the 15 elected candidates, according to a party source. The source said Mariahโ€™s support had suffered after her backers split into two groups, turning the field into a three-team contest. โ€œGenerally, there appeared… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

PARTI BULLAN TAK AKAN SAMPAI KE PUTRAJAYA, WALAU PUN “BEKERJASAMA” DENGAN UMNO. UMNO SUDAH DEMIKIAN BUSUK IMEJ NYA. AKIBAT NAJIB SONGLAP RM2.6 BILIUN WANG RAKYAT DI 1MDB.

IMEJ PAS PUN TURUT BERGELUMANG DENGAN TAHI. SEBAB PEMIMPIN2 NYA TERIMA RM90 JUTA DARI WANG SONGLAPAN ITU. DIBERITAKAN SARAWAzK REPORT. TOK GARU HADI AWANG SAMAN TAPI TARIK BALIK SAMAN ITU. TAKUT KELUAR LEBIH BANYAK PEKONG JIKA DI BICARAKAN.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

HARGA RUMAH NAIK MELAMBUNG SEJAK PKR AMBIL ALIH SELANGOR……SEJAK ITU HARGA NAIK SEHINGGA 400%…..PEMBERIAN AIR PERCUMA HANYALAH UMPAN KEPADA RAKYAT UNTUK MENANG PRU SETERUSNYA….. Xavier: New Water Tariffs To Be Known By Year-End…… (Bernama) โ€“ The new rates for water tariff in all states could be announced at the latest by year-end, the government announced. Water, Land and Natural Resources Minister Dr Xavier Jayakumar said the matter would be brought to the Cabinet for discussion. โ€œI will only announce the tariff increase in each state after the ministers agreed with the new ratesโ€ฆ maybe by the end of the year… Read more »

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

DAJJAL PAS MAHATHIRVSANWAR MENGATA “HARGA RUMAH NAIK MELAMBUNG SEJAK PKR AMBIL ALIH SELANGOR” TANPA BUKTI ATAU FAKTA ATAU PUNCA MAKLUMAT YANG SAHIH.

ITU MAKLUMAT YANG KELUAR DARI LUBANG BONTT NYA. DEMIKIAN LAH DAJJAL NYA SI MAMAT PAS INI.

Anonymous
Guest
Anonymous

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Ntah naper, hati asyik ingat Irah kat luar negara
Berat jugak rasa menanggung beban rindu lara
Di kelapangan ini abg ingin utus warkah mesra
Sambil nak ucap, kpd Irah..selamat hari Asyura

Di lautan rindu abg terus tenggelam dan karam
Kekadang hati ini jadi resah dan tidak tenteram
Mat saleh dok ngurat Irah, tu yg abg jadi seram
Apa2 pun Irah.. slmt hari Asyura..10 Muharram
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Anonymous kah3 ia lah Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai bana, sekarang dah tak berni guna nama Geng Najib langsung sebab asyik di balun di tibai di bantai.

macam2 karutan GN, memantun mantat di blog ini.

Komen2 tidak mengikut tajuk, tidak ada kaitan dengan isi kandungan blog pos. Aasyik mengarut, cakap pasal hal2 yang takda kaitan dengan blog pos langsung, macm orang gila.

Dia tidak hormatkan pemunya blog, tidak hormatkan pembaca2 sekelian. Dia coba sabotaj blog Budin ini. Oleh itu, dia perlu di balun, di tibai, di bedal. Dengan itu kita boleh dapat fun and entertainment on and out of him.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Dia sebenarnya orang gila, otak nya sentiasa aktif, hyper โ€“ dia ada penyakit gila yang di namakan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD).

Lihat
https://www.nimh.nih.gov/health/topics/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/index.shtml

ADHD is a brain disorder marked by an ongoing pattern of inattention and/or hyperactivity-impulsivity that interferes with functioning or development.

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Inattention means a person wanders off task, has difficulty sustaining focus, and is disorganized โ€“ contoh nya, BLOGGING TAK IKUT TOPIC.

Hyperactivity means moving about constantly, including in situations in which it is not appropriate; Or excessively fidgets, or talks, or writes endlessly. Jadi, PENUH KOMEN DIA DI SINI DI ATAS BERBAGAI NAMA, MENJAWAB KOMEN2 SENDIRI MENGGUNA NAMA2 LAIN.

Impulsivity means making hasty actions that occur in the moment without first thinking about them and that may have potential for harm. E.g MEMBUAT PERSONAL ATTACKS โ€“ BILA BUAT DEMIKIAN, DIA DI CARUT SE CARUT2 NYA.