SEBELUM MAHU HAPUSKAN PENCEN PENJAWAT AWAM, HAPUSKAN PENCEN MENTERI LEBIH DULU

Kerajaan dilaporkan dalam perancangan untuk menghapuskan skim pencen dengan lantikan baru penjawat awam di masa akan datang hanya akan dilakukan secara kontrak.

Lantikan kontrak itu adalah bagi menggantikan skim tetap dan berpencen yang menjadi amalan selama ini.

Dilaporkan bahawa perubahan ini dapat menjimatkan wang kerajaan sebanyak RM5 bilion setahun di mana sekarang ini bayaran pencen yang ditanggung kerajaan mencecah RM28 bilion setahun.

Wajarkah cadangan Jabatan Perkhidmatan Awam ini?

Sedarkah kerajaan bahawa majoriti penjawat awam ialah orang Melayu dan Bumiputera?

Apakah kerajaan benar-benar sudah ketiadaan wang atau PH yang menjadi kerajaan sekarang tidak lagi memerlukan undi penjawat awam yang berjumlah kira-kira 1.6 juta orang ramainya?

Jika masih memerlukan undi mereka yang kita tahu ramai daripada mereka menjadi pengundi PH dalam pilihanraya umum lalu, kerajaan mesti menolak cadangan Jabatan Perkhidmatan Awam ini.

Cadangan ini langsung tidak praktikal dan hanya menunjukkan kelemahan PH yang baru 15 bulan menjadi kerajaan.

Ia secara langsung akan menyebabkan penjawat awam tidak lagi menyokong PH dan mereka akan beralih kembali mengundi BN dalam pilihanraya akan datang.

Lagi pula, jika mahu menjimatkan wang kerajaan, bukan skim pencen untuk penjawat awam yang perlu dihapuskan.

Sebaliknya, kerajaan sepatutnya terlebih dahulu menghapuskan skim pencen untuk menteri, timbalan menteri dan Ahli Parlimen yang selama ini layak menikmatinya jika mereka berkhidmat melebihi tempoh tiga tahun.

Sesungguhnya dengan hanya tiga tahun menjadi menteri, timbalan menteri atau Ahli Parlimen tetapi sudah layak menikmati pencen puluhan ribu setiap bulan selepas berusia 55 tahun, ini lagi merupakan suatu pembaziran yang nyata dalam perbelanjaan wang kerajaan.

Dalam tempoh tiga tahun berkhidmat, tidak memadai sumbangan mereka dalam khidmat kepada rakyat dan negara yang melayakkan untuk diberi pencen penuh dengan menggunakan dana kerajaan.

Seharusnya selepas berkhidmat sekurang-kurangnya dua penggal atau 10 tahun, barulah menteri, timbalan menteri dan Ahli Parlimen layak menikmati pencen yang sama seperti kakitangan awam yang biasanya perlu mencurah bakti kepada kerajaan melebihi 25 tahun sebelum bersara. (Shahbudindotcom 07/09/2019)

2.5 2 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 14 September 2019 — 11:25 am
Subscribe
Notify of
guest
24 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
7 September 2019 6:04 pm

AKIBAT BERI AMANAH NEGARA KEPADA KAFIRUN MUNAFIQUN FAASIQUN…..MENYESAL TIDAK SUDAH….MASA TIDAK BOLEH UNDUR KEMBALI….. DAMAGE HAS BEEN DONE…. SEBELUM BERTINDAK RUJUK ALQURAN…… NGO demo bantah kezaliman India di Kashmir ……… NGO-NGO Islam diketuai Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) hari ini mengadakan perhimpunan membantah tindakan kerajaan India mencabul hak asasi manusia penduduk di Jammu & Kashmir yang jadi wilayah rebutan antara negara itu dengan Pakistan. Kira-kira 200 orang berhimpun di perkarangan Masjid Negara selepas solat Jumaat tadi di mana beberapa wakil NGO menyampaikan ucapan mereka, antaranya Presiden ABIM Mohamad Raimi Abdul Rahim, Presiden Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM), Azmi Abdul… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
7 September 2019 3:02 pm

MELAYU ADALAH RAJA DI LAUTAN…..SEBAB PENJAJAH TIDAK DAPAT TAKLUK MELAYU SEPENUHNYA ADALAH KERANA MEREKA TIDAK KUASAI SEPENUHNYA LAUTAN KETIKA ITU…… MELAYU BANGSA MARITIM …. .. Selain dari Melayu adalah bangsa Daratan sebagaimana wujudnya mereka pada Tanah Semenanjung hingga ke Segenting Kra dan di Tanah Champa di Kemboja, mereka yang paling utama adalah Bangsa Meritim (Lautan). Penyebaran mereka adalah amat luas, tetapi walaupun kelihatan bahawa penyebaran mereka di tanah daratan adalah kecil dari kawasan lautan, tetapi kawasan ini penting. Sem,enanjung Tanah Melayu adalah merupakan bahagian paling selatan bagi Benua Asia. Pergerakan mereka dari utara ke selatan dan seterusnya tersebar di kawasan… Read more »

Anonymous
Anonymous
7 September 2019 2:27 pm

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Mmg tak patut lah langkah yg dibuat kerajaan
Perkhidmatan awam dihapus skim persaraan
Bila perkecil..susah anak muda dpt pekerjaan
Kesian lah nanti kat si dia Irah dewi ku pujaan
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

najib bini rosmah
najib bini rosmah
7 September 2019 1:24 pm

Sokongan Cina dan India takkan kembali setakat maki kaum Melayu pemalas. Rakyat sudah tahu trick orang tua nyanyuk dan balas balik maki Madey dengan polisi Madey yang banyak tidak ketahuan halatuju. Caca merba dan tak boleh pakai.

Sebenarnya Madey pembongak dan penipu Rakyat nak angkut lebih ramai buruh asing masuk. Polisi Madey merosakkan komposisi kaum.. menyebabkan masalah sosial, kadar jenayah naik dan peluang kerja bagi Rakyat sendiri semakin kurang.

Polisi Madey nak mengenyangkan cukong dan pelabur asing dan biarkan Rakyat kebulor. Inilah padah bila Madey harap Menteri bersemburit di Hotel Sandakan yang jaga ekonomi kita. Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
7 September 2019 1:03 pm

DEEP STATE SEDANG SIAPKAN NEGARA UNTUK SAMBUT KEDATANGAN DAJJAL….. AGAMA TERUTAMA ISLAM AKAN MEREKA LUMPUHKAN….. RAKYAT AKAN DISUKARKAN KEHIDUPAN SUPAYA BERGANTUNG NYAWA KEPADA DAJJAL …. Tun Dr Mahathir di pergunakan? ……….. Ada orang bercakap cakap.ini hanya cakap cakap sahaja, tidak lebih daripada itu. Cakap cakap pasal Tun Dr Mahathir perdana menteri Malaysia telah dipergunnakan DAP dan PKR. Cakap tersebut dikatakan Tun Dr Mahathir telah pergunakan DAP dan PKR berkaitan dengan pindaan perlembagaan persekutuan berkiatan mahkamah syariah. DAP dan PKR hendak mansuhkan mahkamah syariah negeri negeri di Malaysia ini. Benarkah Kerajaan Pakatan harapan hendak pindaan perlembagaan persekutuan berkaitan mahkamah syariah. Barangkali… Read more »

anonymous
anonymous
7 September 2019 1:25 pm

NIH UBAT UTK ORANG2 YG SUKA PETIK CAKAP CAKAP. BUANG MASA CAKAP BANYAK. LAPOR POLIS, SAMAN, KITA JUMPA DI MAHKAMAH

Anggota Parlimen Setiawangsa Nik Nazmi Nik Ahmad hari ini membuat laporan polis terhadap dua individu yang didakwa membuat kenyataan berbaur fitnah kepada PKR.

Dalam laporan polisnya, beliau menamakan Ketua Penerangan Umno bahagian Pokok Sena, Noran Zamini Jamaluddin dan penulis blog Raja Petra Kamaruddin yang didakwa mengatakan PKR menolak al-Quran sebagai kitab sebenar.

Anonymous
Anonymous
7 September 2019 12:57 pm

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
JPA akan dikecilkan..Melayu bermuram durja
Kasihanlah bila difikirkan nasib Irah ku manja
Dah lah nak balik cuti raya pun mak abah taja
Bila grad nanti, dgn kjaan susah nak dpt kerja
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

najib bini rosmah
najib bini rosmah
7 September 2019 12:53 pm

Trick Madey sejak zaman purba dinasour dulu-dulu. Buat isu Melayu lemah, tarik subsidi Melayu, tarik hak Melayu, Melayu malas, Melayu itu dan ini. Nanti teater Madey akan keluar hero hindustan tunjuk baik pura-pura jaga Rakyat terutamanya Melayu Islam. Keluar macam-macam tawaran, bantuan dan berita baik buat Melayu Islam daripada Menteri prestasi rendah no quality. Trick pariah Menteri politik PH yang hilang sokongan dan nak melahap pencen. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
7 September 2019 12:48 pm

Sian Melayu.. makin jatuh harga getah skrap
Kat bandar kerja kerajaan lah depa berharap
Tapi JPA nak dikecilkan oleh kjaan PH kurap
Nasib ler ko, penat undi PH tapi diri tertiarap

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
7 September 2019 12:16 pm

KALAU NAK JADI CERDIK PANDAI…..HAYATI ALQURAN….BERWASPADA DGN KAFIRUN MUNAFIQUN FAASIQUN……..BARU LAH NEGARA AMAN MAJU… Tidak sepatutnya dilaksanakan demi kebaikan kakitangan kerajaan ………… KUALA LUMPUR: Pihak kerajaan perlu mengkaji dengan lebih terperinci berhubung cadangan untuk tidak lagi melaksanakan skim tetap dan pencen bagi lantikan baharu dalam perkhidmatan awam mulai tahun hadapan yang digantikan dengan mekanisme baharu iaitu skim lantikan kontrak. Menurut Naib Presiden PAS, Ustaz Idris Ahmad cadangan itu tidak sepatutnya dilaksanakan demi kebaikan satu juta kakitangan kerajaan di negara ini. Katanya, alasan yang diberikan untuk menjimatkan perbelanjaan negara sebanyak RM5 bilion setahun sangat tidak kukuh. โ€œIni merupakan satu alasan yang… Read more »

Anonymous
Anonymous
7 September 2019 12:04 pm

JPA ler tempat org2 Melayu boleh cari makan
Tapi sayang, JPA, kjaan PH udah nak kecilkan
Sian nanti anak2 Melayu nganggur & tertekan
Puak kafir apa lagi..syok ler depa gelak sakan

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
7 September 2019 11:38 am

INILAH PUNCA PENJAWAT AWAM JADI MANGSA….DEEP STATE BANKRAPKAN NEGARA MENJELANG 2020 UNTUK MENYAMBUT KEDATANGAN DAJJAL…..SIAPA BERTUHANKAN DIA NANTI SENANG LENANG…… Lepas Bagi Gaji Suku Juta Ringgit Sebulan Pada CEO Sime Darby Lantikan DAP, 220,000 Hektar Ladang Pula DiJual!!! Sime Darby memliki konsesi ladang sawit dengan keluasan 220,000 hektar di negara Liberia di Afrika… Konsesi yang luasnya 3 kali jumlah keluasan Singapura adalah selama 63 tahun… Pokok kelapa sawit mula ditanam bermula tahun 2011… Setakat ini, kumpulan itu sudah menanam kelapa sawit seluas 10,280 hektar dan 121 hektar dengan getah… Seumpama hari ini kahwin esok takkan beranak, apa yang mereka tanam… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
7 September 2019 11:29 am

YANG BUAT HAL NI PARTI KUNYIT RASUAH GENG ALJUBRY…..SI KITUL HANYA JADI BABI DICUCUK HIDUNG…… Ini ‘hadiahโ€™ K’jaan PH Untuk Rakyat, Mansuh Skim Pencen…….. JOHOR BAHRU 5 Sept. – Kenyataan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Datuk Seri Borhan Dolah berkenaan skim pencen mungkin tiada lagi menjelang tahun 2020 disifatkan sebagai โ€˜hadiahโ€™ kerajaan Pakatan Harapan (PH) untuk rakyat. Ketua Pemuda UMNO Johor, Mohd. Hairi Mad Shah berkata, walaupun belum muktamad, namun ity adalah berita yang menyedihkan kerana kerajaan sepatutnya membela nasib rakyat tetapi jelas tidak mampu berbuat demikian. Beliau turut mempersoalkan apakah menteri yang diberi mandat oleh rakyat menerima gaji puluhan ribu… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
7 September 2019 10:07 am

HELLO CAI CUBA JAWAB SOKLAN MUDAH NI…..MANA LEBIH BESAR 2.6B ATAU 31.0B….,MANDELIAR DAN ALJUBRY SAMA2 TERLIBAT…..KALAU PH KAMBUS ISU INI NANTI LPS PRU15 GS PULA SAMBUNG…….. Selepas Mahkamah Rayuan Tolak Rayuan Dr. Mahathir Dalam Kes FOREX RM31.5 Bilion, Beranikah Tommy Thomas Dakwa Dr. Mahathir?……. Mahkamah Rayuan telah menolak rayuan Perdana Menteri, Dr. Mahathir, untuk mengembalikan semula saman beliau yang memihin perisytiharan untuk membatalkan Lapuran Suruhanjaya Siasatan Di Raja (RCI) bagi menyiasat kerugian urus niaga matawang asing oleh Bank Negara Malaysia (BNM) pada tahun 1990’an… Hakim Ahmadi yang bersidang bersama Hakim Datuk Lau Bee Lan dan Hakim Datuk Has Zanah Mehat… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
7 September 2019 9:25 am

BMF MEMANG BANYAK FAEDAHNYA……PALING MENONJOL HARGA BARANG TURUN…..APA NAK DIHARAP PADA PH KAKI PAU….. Guan Eng semakin hilang โ€˜kewarasanโ€™ ……. KUALA LUMPUR โ€“ Lim Guan Eng dilihat semakin hilang kewarasan sejak kempen โ€˜utamakan barangan keluaran Muslimโ€™ mendapat sokongan ramai. Pemerhati politik, Azizi Safar berkata, pemimpin Pakatan Harapan (PH) khususnya Menteri Kewangan itu seolah-olah tidak memahami maksud โ€˜mengutamakanโ€™ dan boikotโ€™ sebelum mengeluarkan kenyataan yang memperlihatkan โ€˜kebodohanโ€™ dirinya. โ€œAgama Islam ajar supaya makan dan minum benda yang suci, bersih dan halal. Jadi, mengutamakan yang lebih diyakini kebersihan, kesucian dan status halal adalah perlu dilakukan. โ€œKempen ini bukan kempen boikot barangan bukan Islam.… Read more »

Anonymous
Anonymous
7 September 2019 8:38 am

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Memilih PH, PRU14, mmg Melayu langkah kiri
Perkhidmatan awan nanti, pencen tidak diberi
Kerja dgn kerajaan, kelak mmg susah nak cari
Tak tau lah nanti, lps grad, nasib Irah ku puteri
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

Anonymous
Anonymous
7 September 2019 8:32 am

Dibuat tohmahan ekonomi negara meruncing
Dgn umpan janji palsu PRU.. rakyat dipancing
Bila depa menang..rakyat habis kena kencing
PRU15 tinggal je, mata satu, pilih balik dacing

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
7 September 2019 8:31 am

Nampak sangat, kerajaan PH, semakin karut
Menteri2 Melayu hanya fikirkan nak isi perut
Perkhidmatan awam dikecil depa bodo turut
Ini le hasil, bila jadi DAPkafir punya tali barut

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
7 September 2019 8:28 am

Perkhidmatan awam org Melayu bergantung
Tapi saiznya nanti kecil sebab akan dipotong
Kamu undi PH adakah Melayu dapat untung?
Yang nyata.. asyik kena kencing & kelentong

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
7 September 2019 8:26 am

Melayu bodo spt keldai, kafir cerdik spt kancil
Perkhidmatan awam, depa hasut jadi perkecil
Lama kelamaan.. Melayu akan terus terpencil
Padan muka, undi lagi PH, kini baru le terkucil

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

Anonymous
Anonymous
7 September 2019 8:24 am

Perkhidmatan awam, kian makin terkulai layu
Sebab, ia tmpt bergantungnya orang2 Melayu
Dah tak blh buat apa2 lagi..walau kita merayu
Itu lah Melayu..undi lagi PH..padan muka you

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhh

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
7 September 2019 7:41 am

NEGARA KITA PUN APA KURANG DGN KERENAH BABI SAMPAI DAH CAMPUR URUSAN POLITIK NEGARA….. Vietnam hapus 4.7 juta babi …….. HANOI: Vietnam menghapuskan kira-kira 4.7 juta babi dalam usaha untuk mengawal wabak demam selesema Afrika yang merebak ke semua 63 daerah di negara itu, kata seorang pegawai, hari ini. Ketua Jabatan Kesihatan Haiwan, Pham Van Dong, berkata wabak itu mula dikesan pada Februari lalu dan sukar dikawal kerana tiada vaksin. โ€œKami sudah menghapuskan kira-kira 4.7 juta babi dan seperti anda sedia maklum, Kementerian Pertanian dan Pembangunan Luar Bandar mengesahkan, wabak itu sudah merebak ke 63 daerah dan bandar,โ€ kata Dong… Read more »

anonymous
anonymous
7 September 2019 8:44 am

Setahu aku, Engko dah jadi babi sebelom adanya kempen tu lagi non 7:41 am. menyondol ngan posting karut merapu melalot mengarut tak dak kaitan langsong dgn tajok pos tn, Budin.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
7 September 2019 7:34 am

PH JAGUH KAMPUNG JEE….MANA BERANI KE DEPAN ISU KASHMIR…… Kerajaan Persekutuan Digesa Campur Tangani Krisis Kashmir ………. Oleh ; Husaif Mamat MARANG, 6 September โ€“ Kerajaan Persekutuan digesa campur tangan membela nasib umat Islam di wilayah Kashmir yang sedang ditindas dengan kejam oleh pemerintah India. Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT), Ustaz Nasir Abdul Razak menegaskan, kerakusan kerajaan India yang menarik status autonomi wilayah Kashmir menyebabkan rakyat di sana hidup dalam tekanan dan seksaan. Jelasnya, tindakan yang dilakukan oleh pihak tidak bertanggungjawab itu berada di luar prinsip kemanusiaan dan undang-undang, justeru perbuatan itu seharusnya dikecam semua pihak termasuk kerajaan… Read more »