KALAU PENYATUAN NASIONAL, KENAPA HANYA ADA LOGO PAS DAN UMNO?

Projek kerjasama UMNO dan Pas yang sebelum ini bertemakan penyatuan ummah dilaporkan akan ditukar kepada penyatuan nasional.

Menurut sumber, dengan penggunaan kalimah “ummah” ada pihak dalam parti terbabit bimbang ia disalahertikan kepada agenda khusus untuk orang Islam semata-mata.

“Penyatuan nasional mungkin menjadi tema baru bagi piagam kerjasama Umno dan PAS yang akan dimeterai pada 14 September nanti.

“Kedua-dua parti mahu agenda itu dilihat lebih inklusif dan tidak berfokus semata-mata kepada agenda untuk umat Melayu dan Islam,” kata satu sumber yang rapat dengan kedua-dua parti.

Pada 31 Ogos lalu, Timbalan Presiden UMNO, Mohamad Hasan memaklumkan pihaknya memutuskan untuk menukar tema penyatuan ummah yang digunakan secara meluas ketika ini kepada nama lain.

Menurut Mohamad, perkara itu diputuskan ekoran terdapat pertikaian berhubung tema tersebut, selain mahu menggambarkan penyertaan semua kaum dalam penyatuan tersebut.

Tetapi, apa yang musykilnya, jika tema penyatuan nasional mahu digunakan, mengapakah logo yang digunakan hanya menggunakan logo UMNO dan Pas saja?

Malah baju T yang dikatakan akan dipakai oleh mereka yang hadir pada 14 September nanti juga hanya menampakkan logo UMNO dan Pas?

Kenapa tidak dilibatkan sekali, misalnya logo MCA dan MIC jika tema penyatuan nasional mahu digunakan dan penyertaan semua kaum diperlukan?

Kalau hanya UMNO dan Pas yang ditonjolkan, di mana penyatuan nasionalnya?

Bukankah lebih baik guna saja tema penyatuan ummah sebagaimana rancangan asal?

Janganlah tipu-tipu, guna tema penyatuan nasional tapi hanya menonjolkan dua logo parti Melayu saja.

Lagi pun, bukankah juga UMNO dan Pas sekarang ini sedang giat berkempen memboikot barangan keluaran bukan Melayu?

Maka, terlanjur dengan itu, tidakkah sepatutnya diboikot sekali pengundi bukan Melayu untuk menghadapi PRU akan datang? (Shahbudindotcom 07/09/2019)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 14 September 2019 — 11:24 am
Subscribe
Notify of
guest
50 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Abdullah
Abdullah
9 September 2019 8:42 am

Mk ni batu api. Bkn stkt pu, dzn pun dia jarum.. Apatah lagi bab agama islam. Dia no 1

Anonymous
Anonymous
8 September 2019 8:38 pm

Biar je le, kalu Umno & Pas nak buat penyatuan
Apa salah..Melayu/Islam mahu kpd perpaduan
Cg Kejora ni pula, tetiba je, jadi risau tak karuan
Baru je, 31/8 dpt warkah Irah..masih kerinduan
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 September 2019 4:10 pm

PH DIKETUAI MEREKA YG BERIDEOLOGI KOMUNIS…..JADI TIDAK HAIRAN KELUAR MACAM2 PERKARA YG TIDAK SEPATUTNYA BERLAKU…..RASUAH….MORAL TERUK…. PAHALA DOSA BUKAN PANDUAN HIDUP MEREKA…… Berkhidmat Untuk Rakyat Bukan PH, Penguasa Jangan Lindungi Penjenayah ……….. SEMINGGU sekali akan muncul berita-berita sensasi salah laku pemimpin Pakatan Harapan (PH) yang tentunya akan memeningkan Perdana Menteri (PM) pada masa kini. 2. Kalau nak dihitung, tidak terkiranya banyaknya salahlaku tersebut daripada sekecil-kecil sehinggalah ke sebesar-besar pangkat pemimpin yang tentunya membimbangkan kita sebagai rakyat terhadap nasib negara ini diperintah oleh mereka. 3. Anehnya, elemen gangsterisme, peras ugut dan salahlaku sebegini terpalit kepada hanya 3 parti komponen PH sendiri,… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 September 2019 3:39 pm

PENYATUAN IKUT GILIRAN….PRU14 CINA…. PRU15 MELAYU PULAK….MELAYU KAN BAIK…BAGI ORANG LAIN DULU…. Tema perpaduan ummah kekal: Asyraf Wajdi ………. KUALA LUMPUR – Tema perpaduan ummah yang akan diangkat dalam projek kerjasama UMNO dan Pas tidak akan ditukar kepada perpaduan nasional seperti khabar angin yang tersebar, kata Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki. Menurut beliau, ura-ura yang mendakwa projek kerjasama UMNO dan Pas yang bertemakan perpaduan ummah mungkin akan ditukar kepada perpaduan nasional untuk menjadikan ia lebih inklusif kepada masyarakat berbilang kaum di negara ini adalah tidak benar sama sekali. “Tak ada pertukaran tema. Kita akan kekalkan perpaduan ummah… Read more »

Anonymous
Anonymous
8 September 2019 1:28 pm

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Ribut Dorian baru jer lepasi, Carolina & Georgia
Khabar nya kini Dorian melanda di Nova Scotia
Ianya tu tak jauh lah dgn US, tmpt belajar si dia
Tak senang duduk le cikgu Kejora kat Malaysia
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

najib bini rosmah
najib bini rosmah
8 September 2019 1:21 pm

Lembam sungguh Menteri PH. Isu komando tertembak mati kawan pun gagal nak urus pantas. Bila peguam nak ambil kes baru kamu mencicit nak selesai siasat? Apa nyawa orang macam cicak senang kena lastik getah ke?

Kalau anak kena tangkap kes dadah pun terus Menteri menggelupor inikan pula mati kena peluru hidup tak gunapakai SOP keselamatan! Kalau penonton yang mati kena peluru sesat Menteri nak pasang peguam tak? Kahkahkah!

Nurdeen
Nurdeen
8 September 2019 3:10 pm

sudah ajal dia tuan, sop semua dah cukup, mereka cukup terlatih, saya percaya itu, bukan senang nak jadi komando tuan…..

najib bini rosmah
najib bini rosmah
8 September 2019 11:52 am

Bagilah nama apapun. Pengundi PH tetap takkan beri undi pada kamu…… atau PH lagi. Kahkahkah!

Anonymous
Anonymous
8 September 2019 11:13 am

MAHATHIR DAN PH TAK ROMPAK WANG RAKYAT MACAM NAJIB UMNO BN BUAT, TAPI RAKYAT KRITIK JUGA SEBAB PH YANG AJAR RAKYAT SUPAYA JADI CERDIK BERPOLITIK. bekas Ahli Parlimen Batu Tian Chua berkata, rakyat hari ini semakin cerdik dalam menilai pentadbiran sesebuah kerajaan. Malah katanya rakyat semakin berfikir secara kritis terhadap dasar serta keputusan yang dibuat oleh kerajaan. “Saya selalu kata bahawa rakyat mengambil 20 tahun untuk benci Mahathir, sekarang kita suka balik. Tapi 20 tahun rakyat baru sedar nak jatuhkan kerajaan dan BN. “Tun Abdullah Badawi dua penggal pegang kerajaan baru rakyat nak lawan dia. Najib satu penggal sahaja orang… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 September 2019 7:47 am

JELAS TERBUKTI….. ALJUBRY HANYA PERALAT MANDELIAR UNTUK JATUHKAN BN…..MASING2 PUNYAI AGENDA POLITIK……. An Interview With A Prime Minister-In-Waiting …….. This interview is a work of fiction and never happened and any similarities with a person or persons already dead, still alive, or about to die, is purely coincidental. NO HOLDS BARRED Raja Petra Kamarudin Datuk Seri, people are calling you the longest prime minister-in-waiting in the world who has been waiting for 32 years since 1987 to take over as Malaysia’s Prime Minister. What is your comment on the matter? Well, these things take time. Nelson Mandela also had to… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 September 2019 7:30 am

NEGARA BUKAN SAHAJA KABUR EKONOMI MALAH HANCUR SEJAK SI KITUL DAN ALJUBRY PEGANG NEGARA DULU LAGI SAMPAI SEKARANG…..DUIT JATUH DARI RM2.50 MENJADI RM4.20…..MEREKA HANYA PEMIMPIN KITAR SEMULA….. Malaysia’s Poverty Level Shocking Due To Government Failure, Says Anwar…….. (MMO) – PKR president Datuk Seri Anwar Ibrahim recommended the Economic Planning Unit (EPU) to recognise policy failures as a key factor behind the higher than expected levels of poverty in the country. In particular, he called upon Economic Affairs Minister Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, whose ministry oversees the EPU, to realise that such failures resulting in “great disaster” happens when the… Read more »

Ma Hussin
Ma Hussin
8 September 2019 7:28 am

Hebat bangsa MCA, cuma ada satu kerusi di parlimen, tapi mampu membaruakan bangsa AMNUU yg ada 40 kerusi, bayangkan kalau dlm PRU15 nanti bangsa MCA ni dapat 10 kerusi, bangsa AMNU akan sujud sembah bangsa MCA nih,hari ni berdegar bertempik pasal hak Melayu, bangsa MCA jeling jer, terus senyap, ada hati pula nak boikot barangan bangsa MCA, tapi muka sendiri tersorot dalam kain bangsa MCA!!

Ma Hussin
Ma Hussin
8 September 2019 7:15 am

Boikot barangan bangsa MCA, boikot sekali undi bangsa MCA, AMNU ada berani?, baru jer harbi Ka Siong berdehem, imam Melayu Islam AMNU dah terkecing, habis lencung bangsa AMNU, dah 60 tahun kena kencing dah mangli bangsa AMNU nih, terasa cam air sirap jer!!!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 September 2019 7:13 am

SAMADA JIBENG SALAH ATAU TIDAK….BIAR MAHKAMAH DAN RAKYAT YG MENILAI…..YG PENTING IKUT GILIRAN….BN SUDAH….PH SUDAH….LEPAS NI GILIRAN GS….. Kes 1MDB yang terang dan nyata tak dapat nak disembunyikan lagi Kes 1MDB: 10 perkara didedah bekas pegawai khas Najib ………. KES 1MDB | Lima hari pertama perbicaraan kes rasuah 1MDB bekas perdana menteri Najib Razak setakat ini telah menyaksikan bekas pegawai khas Najib, Amhari Efendi Nazaruddin tampil sebagai saksi penting pendakwaan. Amhari, 43, yang berkhidmat untuk Najib selama 10 tahun, memberi butiran mengenai kerja-kerja pegawai di Pejabat Perdana Menteri (PMO) dan urusan mereka dengan ahli perniagaan yang dikaitkan dengan 1MDB Low… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 September 2019 7:00 am

SEJARAH MELAYU DICEMARI PRNGKHIANATAN SESAMA SENDIRI DAN BERPECAH BELAH….CEPAT PERCAYA PIHAK KETIGA…..SETELAH TERDUDUK BARULAH MULA SEDAR MENCARI KELEMAHAN DIRI…..MELAYU MULA BELAJAR BERSATU DAN MEMBINA KEKUATAN EKONOMI…… Orang Islam mesti jadi pemula sikap anti rasis….. Dalam kalangan orang Cina dan India, ada orang yang rasis. Sama seperti orang Melayu rasis, mereka adalah ancaman kepada keharmonian hidup dalam kalangan masyarakat berbilang kaum. Saya tidak tahu sejauhmana anti rasis yang ada dalam agama selain Islam, tapi dalam Islam, rasis tidak diterima. Nabi tidak mengiktiraf orang yang rasis sebagai orang yang berada di atas landasan ajaran baginda. Konsep persaudaraan kemanusiaan yang diajar oleh Islam… Read more »

Anonymous
Anonymous
8 September 2019 6:21 am

Mula2 berapi2 nak dapatkan sokongan melayu…umno terdesak…

Pikir punyer pikir tak boleh penyatuan melayu saja….

Kena tukar kpd penyatuan nasional plak….kalo penyatuan nasional kena tukar jugak buy melayu first…

Halatuju umno dan pas kabur..

MOKHTAR MOHAMED NOR
MOKHTAR MOHAMED NOR
8 September 2019 6:01 am

Ok la tukar nama drpd ph tukar menifesto tipu rakyat hidup2

Arif muluk
Arif muluk
8 September 2019 7:15 am

Mokhtar mohamed, manifesto umno bn pada pru 13 dah dilaksanakan ke?
Umno dah nak dikafankan.
Ph masih ada masa 3 th lebih lagi.
Kalau nak berhujahpun hujahlah dgn fakta bukan auta.
Umpama ludah kelangit Kena muka sendiri.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
8 September 2019 12:37 am

STEPS OF PH POLITICAL CYCLE….CHEATING…ROBBING NATIONAL ASSETS….. NEW DEBTS….BLAME OPPOSITION……AFTER THAT JUST REPEAT THE SAME….. Tun M mahu terbitan bon Samurai kedua diteruskan ….. Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad mahu terbitan bon Samurai kedua diteruskan. Beliau berkata, Malaysia telah mendapat persetujuan Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe bagi terbitan bon tersebut, bagaimanapun kini terpulang kepada Kementerian Kewangan untuk meneruskan rundingan berkenaan. “Terpulang kepada Menteri Kewangan, sebab dia yang menguruskan (bon Samurai),” katanya pada sidang media di Kyoto, Jepun yang disiarkan secara langsung menerusi saluran Awani pada Sabtu. Jepun kali ini menawarkan kadar faedah yang lebih rendah iaitu 0.5 peratus berbanding… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
7 September 2019 10:39 pm

ANDA HANYA ADA 2 PILIHAN SAHAJA…. TENTERA DAJJAL ATAU ALMAHDI…… SYURGA ATAU NERAKA…… Agenda Besar DAP Yang Kita Tak Sedari……. Nasib dan masa depan masyarakat Melayu Islam di Malaysia sebenarnya sedang dicatur oleh kuasa asing yang ditunjangi bala tentera Dajjal Laknatullah… Bukan hanya bangsa Melayu yang bergolak untuk diserang bala tentera Dajjal Laknatullah… Siapa Kuasa Asing Yang Sedang Mencatur Nasib Dan Masa Depan Masyarakat Melayu Islam Malaysia Tidak dapat kita nafikan, kerajaan Pakatan yang sedang memerintah Malaysia pada hari ini ditunjangi oleh parti DAP… Siapa pula yang menunjangi parti DAP? parti DAP sebenarnya sedang mendokong agenda Israel di Malaysia (BACA… Read more »

ANAK MERDEKA
ANAK MERDEKA
8 September 2019 12:00 am

KAMU LAH ANTARA TENTERA DAJJAL TU BEDEBAH WOI, AKU PON ANTI DAP WALAUPUN DALAM PH, DALAM BERPOLITIK NI, GITU LAH,MACAM MAIN DAM AJI, KENA KASI ORANG MAKAN DULU,KALAU NAK MAKAN TIGA DAN NAIK AJI. EGENDA MENYELAMATKAN MALAYSIA DARI DIJUAL KEPADA CHINA DAH SELESAI DALAM PRU-14. TAPI PERJUANGAN BUKAN HABIS STAKAT ITU.PASTI ADA ISU BARU YANG MUNCUL UNTUK DI TANGANI. ISU ITU SEPERTI YANG KAU SEBOT.PERMAINAN DI TERUSKAN SEHINGGA MALAYSIA DI PULIHKAN. TAK PAYAH LAH AKU NAK SEBOT DISINI,PERKARA-PERKARA YANG BOLEH MENGERUHKAN HUBUNGAN KAUM.HAKIKATNYA RAKYAT ADA KUASA UNTUK MEMILIH. KAMU SETAKAT ANJING SALAK BUKIT JE.BIOR MEREKA YANG PENUH SENI STRATEGIK POLITIK… Read more »

ANAK MERDEKA
ANAK MERDEKA
8 September 2019 12:08 am
Reply to  ANAK MERDEKA

AL MAHDI LEBIH TERTARIK KEPADA TUN

DARI PUAK KAMU YANG SESAT

Arif muluk
Arif muluk
8 September 2019 7:18 am

Jangan salahkan orang lain.
Cermin muka sendiri.
Setiap kaum diberi kebebasan utk maju.
Kemudahan yg diberikan oleh kerajaan selama ini utk kaum melayu khasnya telah melebihi dari kaum2 lain.
Sampai bila nak jadi kaum subsidi.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
7 September 2019 10:22 pm

PH YG JAHAT BUKAN RAKYAT MAKIN CERDIK……. PH yang ajar rakyat kritik kerajaan – Tian Chua BANGI – Kerajaan Pakatan Harapan (PH) tidak perlu melenting dengan kritikan demi kritikan yang dilemparkan oleh rakyat di negara ini kepada kerajaan, kata Naib Presiden PKR, Tian Chua. Menurut beliau, budaya mengkritiknya dasar-dasar yang dilakukan kerajaan telah meresap ke hati rakyat sebagaimana yang pernah dibawa oleh PH sebelum merampas kepimpinan Putrajaya pada 9 Mei tahun lalu. “Sekarang rakyat berani lawan kerajaan dan kutuk menteri. Itu kita tidak boleh pertikai kerana kita sendiri yang ajar rakyat buat dan ini menjadikan kita mangsa,” katanya ketika merasmikan… Read more »

Anonymous
Anonymous
7 September 2019 10:18 pm

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Perkhidmatan awam.. akan diperkecilkan nanti
Orang2 Melayu, sudah mula merasa susah hati
Ada ijazah pun, keje kerajaan blm tentu gerenti
Pasti Irah akan risau kelak lepas grad universiti

Kerja dgn kjaan le..nasib org2 Melayu berserah
Perkhidmatan awan dikecil, Melayu hilang arah
Dgn keputusan ini, tentu le, org2 Melayu marah
Lps grad nanti.. tak tahu lah..camner nasib Irah
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗💙

ANAK MERDEKA
ANAK MERDEKA
8 September 2019 12:04 am
Reply to  Anonymous

AHHHH,,PEGANGAN POLITIK KAU PON TAK BETOL

BERLAGAK NAK PERKATA NASIB ORANG

PIKIR NASIB KAU TU,LEBIH BAIK!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
7 September 2019 10:05 pm

PH = BN….KITA UNDI GS PULA….BUKAN TAKSUB TAPI IKUT GILIRAN……. Old Malaysia Versus New Malaysia …… It is now almost 16 months since the 9th May 2018 general election, a.k.a. GE14, when the New Malaysia was formed to replace the Old Malaysia. Let us do a progress report on some of the differences, changes or reforms we are seeing in the New Malaysia compared to the Old Malaysia of pre-GE14. This list, of course, is only part of these changes or reforms. Old Malaysia: The Lynas rare earth factory was allowed to operate. New Malaysia: The Lynas rare earth factory… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
7 September 2019 9:41 pm

PH TAK KIRA NYAWA RAKYAT….HANYA FIKIR NAK MENJARAH…… Mangsa radioaktif Lynas diketemui Ketika orang Islam tengah ada kesedaran untuk utamakan produk buatan Muslim, ada pula pemimpin berugama Islam bersuara dengan nada berlainan. Mesti ada mangkok-mangkok social misfit yang terlalu nak jadi hero tunjuk pandai nak bersuara untuk berlainan ketika kita perlu bersatu, satu suara hanya mahu being different for the sake of being different (mahu berbeza demi untuk berbeza, bijak pun tidak). Sebelum Fuziah Salleh, Menteri KPDNKK, Saifuddin Nasution yang pertama kata boikot tiada kesan. Eloklah dicabar orang Islam. Bungkus kamu di Kulim Bandar Baru pada PRU akan datang. Anwar… Read more »

Anonymous
Anonymous
7 September 2019 9:37 pm

10) Tiga rundingan dengan China bertujuan untuk menyelamatkan 1MDB Sekitar masa yang sama ketika rundingan dengan Abu Dhabi sedang berjalan untuk mencapai penyelesaian hutang 1MDB, Amhari juga telah dihantar untuk misi lain ke China – bagi membincangkan projek-projek yang akan menyelamatkan 1MDB. Amhari berkata dia diarahkan oleh Najib untuk terlibat dalam perbincangan pelaburan China-Malaysia bagi menyelamatkan 1MDB. “Seperti yang ditunjukkan oleh (ahli perniagaan itu) Low Taek Jho menerusi kandungan ucapan dan pelan tindakan kepada saya, perjanjian dan usaha (antara Malaysia dan China) bertujuan untuk menjadi pelaburan yang akan membantu membayar hutang 1MDB (bailout) seperti hutang kepada Syarikat Pelaburan Petroleum Antarabangsa… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
7 September 2019 9:33 pm

IDEOLOGI PH : LIBERALISM… PLURALISM…. SECULARISM… KOMUNIS…NOT BELIEVE IN RELIGION AND GOD….. Projek kerjasama Umno dan PAS yang bertemakan perpaduan ummah mungkin akan ditukar kepada perpaduan nasional untuk menjadikan ia lebih inklusif kepada masyarakat berbilang kaum di negara ini. Menurut sumber, dengan penggunaan kalimah “ummah” ada pihak dalam parti terbabit bimbang ia disalahertikan kepada agenda khusus untuk orang Islam semata-mata. Sedangkan, katanya, kerjasama tersebut dibina dengan merangkumi rakyat Malaysia berbilang kaum. “Penyatuan nasional mungkin menjadi tema baru bagi piagam kerjasama Umno dan PAS yang akan dimeterai pada 14 Sept nanti. inRead invented by Teads “Kedua-dua parti mahu agenda itu dilihat… Read more »

Anonymous
Anonymous
7 September 2019 9:27 pm

9) Najib mengarahkan Amhari untuk berunding penyelesaian IPIC : Apabila Abu Dhabi berhasrat membawa Malaysia ke mahkamah antarabangsa berikutan hutang 1MDB kepada Syarikat Pelaburan Petroleum Antarabangsa (IPIC) pada tahun 2016, Najib kemudian mengarahkan Amhari untuk mengadakan misi rundingan. Dia diminta berunding dengan ketua pegawai eksekutif Mubadala, Khaldoon Mubarak di Abu Dhabi. “Najib menjelaskan jika Abu Dhabi mengheret Malaysia ke mahkamah antarabangsa kerana gagal membayar hutang bon yang dijamin oleh IPIC, ia akan menjejaskan hubungan dua hala antara negara, dan juga mencetuskan risiko politik dalam pilihan raya umum akan datang. “Pada masa itu, isu 1MDB masih menjadi topik hangat di seluruh… Read more »

Anonymous
Anonymous
7 September 2019 9:24 pm

DI SINI PAS TERLIBAT BERSEKONGKOL DENGAN UMNO NAJIB BILA TUAN IBRAHIM TUAN MAN NAIB PRESIDEN PAS INI PUAS HATI DITIPU OLEH KELING ARUL KANDA DAN MENYOKONG UMNO NAJIB 8) Pelan rasionalisasi 1MDB datang dari Jho Low: Antara lewat tahun 2014 dan awal 2015, Amhari menerima dokumen yang disediakan oleh Jho Low, yang memperinci rancangannya untuk menyelesaikan hutang 1MDB. Menurut saksi, dokumen yang bertajuk ‘1MDB Rationalisation Plan Overview: Accompanying Notes’ menerangkan pelan rasionalisasi untuk 1MDB. “Dokumen ini adalah rancangan Jho Low untuk menyelesaikan hutang 1MDB. Nota ini adalah untuk menjelaskan pelan rasionalisasi untuk 1MDB. Pelan ini merupakan isu hangat ketika itu.… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
7 September 2019 9:20 pm

BABI PH SETIA PADA MODI BUKAN MODEY….. Tun M Buat Dono Bila Modi Bangkitkan Isu Dr Zakir Naik …….. Perdana Menteri India Narendra Modi membangkitkan isu Zakir Naik dalam pertemuan dengan rakan sejawatnya dari negara ini Dr Mahathir Mohamad dalam pertemuan mereka semalam, kata Saifuddin Abdullah. Bagaimanapun, kata menteri luar, ia hanya disebut secara sekali lalu dan Mahathir pula tidak memberi respons kerana sibuk membincangkan isu lain. Zakir Naik telah disebut oleh Perdana Menteri Modi secara sekali lalu, dan dia (Modi) sebut perkara itu sedang dibincangkan oleh pegawai kedua-dua negara. Itulah cara beliau (Modi) sebut perkata itu. Kemudian, Tun Dr… Read more »

Anonymous
Anonymous
7 September 2019 9:16 pm

7) Jho Low arahkan naratif mengenai kawalan kerosakan 1MDB: Selepas skandal 1MDB mendapat tumpuan, PMO terutamanya Azlin yang merupakan ketua setiausaha sulit Najib perlu mendapatkan penyelesaian untuk melindungi imej Najib sebagai perdana menteri. Amhari berkata, Jho Low telah memainkan peranan dalam usaha menangani kesan skandal 1MDB, dengan beliau telah menyediakan kandungan ucapan dan pelan tindakan untuk PMO. Ahli perniagaan tersebut juga telah memberikan soalan-soalan lazim (FAQ) kepada PMO untuk digunakan apabila menjawab soalan 1MDB. Menurut keterangan Amhari, pada satu tahap, Jho Low juga menyediakan dokumen yang menyangkal dirinya sendiri mempunyai sebarang peranan dalam 1MDB. Amhari berkata apabila pihak berkuasa Malaysia… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
7 September 2019 9:15 pm

CITA2 PH : NEW MALAYSIA…NEW NATIONAL ORDER…. REPUBLIC COUNTRY….. Tun ingat Tanah Melayu ni wujud sejak dijajah British dan selepas merdeka sahajakah? ……. Oleh : Nurhayyu Zainal Rumpun Austronesia dah lama mendiami rantau Asia Tenggara, dari Wilayah Khmer ke Segenting Kra hingga ke Kota Gelanggi, kemudian dari Tanah Acheh hingga ke Kota Kecil Pasemah. Sejak wujudnya empayar Funan, Langkasuka, Tun Sun, Chih Tu, Kedah Tua/Gangga Negara/Lembah Bujang,Tan Tan, Bhumi Malayu ni dah cukup terkenal sebagai pelabuhan masyhur dan menjadi laluan perdagangan utama rantau Timur dan Barat. Jadi tak hairanlah kenapa ramai arkeologis dan sejarawan dunia mengatakan kerajaan lama di Bhumi… Read more »

Anonymous
Anonymous
7 September 2019 9:14 pm

6) Jho Low , TIA dan 1MDB: Amhari pertama kali menyertai mesyuarat berhubung rancangan untuk menubuhkan Lembaga Pelaburan Terengganu (TIA), (nama sebelum ditukarkan kepada 1MDB), atas perintah Jho Low, yang mendakwa bahawa dia mendapat kelulusan Najib untuk meyakinkan Amhari. Sekitar akhir 2008, pertemuan itu diadakan di Istana Terengganu di Kuala Lumpur, dan dipengerusikan oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin. Menurut Amhari, Jho Low telah membangkitkan rancangan untuk menubuhkan TIA kepada Agong ketika itu, tetapi Tuanku Mizan tidak memberikan sebarang keputusan. Amhari berkata dia mula mengetahui tentang rancangan untuk menubuhkan TIA menerusi kutipan dana apabila Jho Low menjelaskan kepadanya… Read more »

Anonymous
Anonymous
7 September 2019 9:09 pm

Kekalahan BN, pd PRU14 mmg lah ada hikmah
Kerana berpecah belah lah Melayu udah lemah
Secara politik..Melayu perlu dalm satu khemah
Bermula paduan Umno+ Pas jadi muqaddimah
💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Anonymous
Anonymous
7 September 2019 9:07 pm

5) Jho Low mengarahkan pembantu Najib untuk hapuskan dokumen, tetapi Amhari tidak melupuskan kesemuanya:

Amhari di mahkmah juga mendakwa bahawa Jho Low sentiasa mengingatkan dia dan Azlin untuk menghapuskan dokumen yang mereka miliki selepas setiap mesyuarat. Selain dokumen, pegawai-pegawai juga dimaklumkan untuk memadamkan setiap e-mel dan mesej Blackberry Messenger yang Jho Low telah hantar kepada mereka. Menurut Amhari, ketika menghapuskan dokumen dari perbincangan mereka, ada beberapa yang dia terlepas pandang. Amhari bagaimanapun percaya bahawa Azlin mungkin telah menghapuskan semua dokumen dalam simpanannya kerana menurutnya Azlin merupakan seseorang yang pandai menyimpan rahsia.

Anonymous
Anonymous
7 September 2019 9:04 pm

4) Jho Low menggunakan pembantu Najib untuk membuka akaun bank Pada 2012, Amhari dan Azlin membuka akaun bank di luar negara atas arahan Jho Low, dan Jho Low mendakwa ia sebagai akaun ‘standby’ dan ‘just in case’ yang akan dikendalikan olehnya. Walaupun kedua-dua mereka menyatakan kebimbangan, Amhari berkata mereka terpaksa mengikut perintah Jho Low kerana mereka takut sesuatu yang buruk akan berlaku kepada mereka atau kerjaya mereka jika mereka memilih untuk melawannya. Amhari kemudian mendapat tahu pada tahun 2016 bahawa akaunnya dengan BSI Switzerland mempunyai lebih dari AS$800,000 ketika dia menerima panggilan daripada bank. Bagaimanapun, akaun itu terpaksa ditutup atas… Read more »

Anonymous
Anonymous
7 September 2019 9:02 pm

3) Jho Low tahu lebih banyak maklumat daripada pegawai Najib sendiri Menurut Amhari, Najib sering berjumpa dengan Jho Low untuk membincangkan pelbagai perkara termasuk hal-hal sulit. Amhari yang menggambarkan Jho Low sebagai ‘penasihat penting’ kepada Najib berkata ahli perniagaan yang kini dalam buruan itu telah mengenali Najib sebelum Amhari menjadi pegawai khasnya. Amhari turut menggambarkan Jho Low ‘sangat rapat’ dengan Najib dan isterinya, Rosmah. Menurutnya, terdapat juga situasi ketika arahan khusus yang melibatkan perkara sulit diberikan kepadanya atau Azlin oleh Jho Low. Jho Low Dia percaya bahawa Najib telah meluluskan arahan ini kerana ketika mereka mengesahkan perkara tersebut dengan Najib,… Read more »

Anonymous
Anonymous
7 September 2019 9:00 pm

2) Jho Low berada dalam lingkungan keluarga Najib: Amhari pertama kali berjumpa dengan Jho Low pada tahun 2007 ketika menjadi pegawai khas kepada Mohd Effendi Norwawi, kemudian Menteri yang bertanggungjawab memantau EPU. Menurutnya, sejak pertama kali bertemu dengan Jho Low, ahli perniagaan itu banyak bercakap tentang keluarga Najib seolah-olah dia berada di dalam keluarga keluarga timbalan perdana menteri itu. Jho Low juga kemudian memberitahu Amhari bahawa dia rapat dengan Najib, dan Jho Low mengenali ahli parlimen Pekan itu melalui anak Najib, Riza Aziz memandangkan Jho Low sudah mengenali Riza sejak zaman remaja mereka. “Banyak kali Jho bercakap tentang kekerapan pertemuannya… Read more »

Anonymous
Anonymous
7 September 2019 8:55 pm

INI 10 PENGAKUAN DALAM MAHKAMAH OLEH PEGAWAI KHAS NAJIB RAZAK, AMHARI EFENDI NAZARUDIN DALAM PERBICARAAN KES SKANDAL 1MDB YANG SEDANG BERLANGSONG. 1) Pegawai Najib mengadakan pertemuan rahsia dengan Jho Low Amhari memberi keterangan mendakwa bahawa dian dan pegawai atasannya di PMO, Allahyarham Azlin Alias, telah bertemu Jho Low secara rahsia berhubung 1MDB tetapi hanya menyedari ia merupakan satu skandal apabila nama syarikat tersebut mula timbul dalam berita. Menurutnya, ini kerana kerja-kerja mereka dibahagikan secara berasingan, dan hanya Najib dan Jho Low “mempunyai gambaran keseluruhan mengenai apa yang dirancang”. Amhari memberi keterangan bahawa pertemuan dengan Jho Low dilakukan pada waktu malam… Read more »

Anonymous
Anonymous
7 September 2019 8:48 pm

INILAH TUJUAN SEBENAR PENYATUAN UMMAH UMNO PAS :

UNTUK MENYELAMATKAN BAPAK KLEPTOKRASI MALAYSIA DAN DUNIA ex-PM NAJIB RAZAK SERTA BARISAN MENTERI2 MP2 MB2 DAN YB2 UMNO DAN PAS YANG BERSEKONGKOL DALAM SKANDAL 1MDB YANG TERPAKSA DISOKONG OLEH PAS KERANA TELAH MENERIMA SOGOKAN RASUAH RM90JOTA DARI UMNO HASIL SKANDAL 1MDB.

Setan mata hijau, bergabung iblis mata merah
Mereka nak sambut kedtgan Dajjal laknatullah
Kenapa tidak guna tajuk asal penyatuan ummah
Tujuanya hendak tipu ahli, tunggulah laknat Allah

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
7 September 2019 8:36 pm

SLOGAN PH : KAMI LIBERALIST…KAMI PLURALIS….SOKONG LGBT….SOKONG LIWAT.,..SOKONG SEMBURIT….. Pemuda PAS Gesa Malaysia Bersuara Isu Kashmir … . Oleh : Adli Mohamad MARANG- Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT) menggesa agar kerajaan Malaysia bersuara di peringkat antarabangsa bagi membela nasib umat Islam di Kashmir. Ketua Pemudanya, Nasir Abdul Razak berkata, usaha mengenengahkan isu tersebut boleh dilakukan dengan menghantar surat bantahan ataupun menyatakan rasa tidak puas hati melalui saluran diplomatik. Namun malangnya, menurut beliau tiada lagi terdengar suara kerajaan Malaysia dikuasai Pakatan Harapan (PH) bersuara bagi membela dan menuntut hak ke atas masyarakat Kashmir walaupun berautoriti. Maka, dengan keadaan yang semakin… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
7 September 2019 8:23 pm

MANIFESTO PH : KAMI MENIPU… KAMI MENJARAH …..KAMI SALAHKAN BN….KAMI MAINKAN ISU RASIS…. Skim kontrak: Tindakan paling zalim, satu pengkhianatan, kata pemimpin PKR …… KUALA LUMPUR: Tindakan paling zalim dan satu pengkhianatan kepada pekerja sektor awam di negara ini. Itulah tanggapan Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR, Datuk Abdullah Sani Abdul Hamid berkaitan cadangan mengantikan skim tetap dan berpencen kepada skim lantikan kontrak. “Sepatutnya kakitangan awam diangkat martabatnya dalam mendukung aspirasi kerajaan sebagai pelaksana di peringkat pentadbiran. “Seandainya cadangan ini dianggap sebagai langkah penjimatan belanja mengurus maka saya dengan tegas katakan dan kerajaan harus ingat ia adalah tindakan yang paling zalim… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
7 September 2019 8:13 pm

THEIF CRIES THEIF……LIKE FATHER LIKE SON….. Mukhriz Ikut Jejak Langkah Guan Eng, Hutang Salahkan Kerajaan Dahulu …….. Mukhriz Ikut Jejak Langkah Guan Eng, Hutang Jadi Sandiwara Kenyataan Datuk Seri Mukhriz Mahathir bahawa kerajaan Pakatan Harapan (PH) di negeri itu terbeban kerana terpaksa menanggung hutang yang tinggi mencecah RM2 bilion warisan daripada kerajaan terdahulu adalah tidak bertanggungjawab. Hal demikian kerana Menteri Besar itu adalah sebahagian daripada kerajaan Barisan Nasional (BN) sebelum ini. Ketua Penerangan Pemuda UMNO Kedah, Syed Mohd. Johan Rizal Syed Unan Mashri berkata, kenyataan itu sekali gus menunjukkan sifat pemimpin-pemimpin di bawah kerajaan PH yang sebelum ini suka menuding… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
7 September 2019 8:03 pm

SIAPA SEBENAR PENGGANAS…..YANG MELANGGAR ATAU YG TUNTUT JANJI…..SESAMA KAFIRUN SOKONG MENYOKONG…… SESAMA MUSLIM LAGI PATUT BANTU MEMBANTU….. India isytihar 4 pemimpin, 2 kumpulan sebagai pengganas ……… NEW DELHI: India mengisytiharkan 4 pemimpin dan kumpulan Jaish-e-Mohammad (JeM) dan Lashkar-e-Taiba (LeT) sebagai pengganas di bawah undang-undang antikeganasan baru. Di bawah pengumuman yang dibuat kelmarin, kerajaan India mengisytiharkan Masood Azhar iaitu pemimpin JeM, Hafiz Saeed (pemimpin LeT) dan timbalannya, Zaki-ur-Rehman Lakhvi serta ketua pergerakan bawah tanah Dawood Ibrahim di bawah Akta Pencegahan Aktiviti-Aktiviti Haram (UAPA). Keputusan itu diambil kira-kira 1 bulan selepas Parlimen India meluluskan pindaan ke atas UAPA. Mengikut undang-undang UAPA yang… Read more »

Anonymous
Anonymous
7 September 2019 7:45 pm

Setan mata hijau, bergabung iblis mata merah
Mereka nak sambut kedtgan Dajjal laknatullah
Kenapa tidak guna tajuk asal penyatuan ummah
Tujuanya nak tipu ahli tunggulah laknat Allah

Latip
Latip
8 September 2019 2:02 am
Reply to  Anonymous

Mcm dah tak der idea dah nie ha ha tewas berdebat ke?

Amier
Amier
8 September 2019 2:14 pm
Reply to  Anonymous

Yang mata biru laut lagi sah2 lambang mata dajjal..sama bebenor dgn lambang mata dajjal Freemason di dollar US.. tersenarai parti sekular antarabangsa..PPBM makna Parti Pemecah Bangsa Melayu.. tertubuhnya semata-mata marahkan Najib dan nak selamatkan diri anak beranak didakwa korupsi masa jadi PM ke4..anak beranak jadi billion aire..hehee..join PH terus jadi suci sesuci nya