KALAU PENYATUAN NASIONAL, KENAPA HANYA ADA LOGO PAS DAN UMNO?

Projek kerjasama UMNO dan Pas yang sebelum ini bertemakan penyatuan ummah dilaporkan akan ditukar kepada penyatuan nasional.

Menurut sumber, dengan penggunaan kalimah “ummah” ada pihak dalam parti terbabit bimbang ia disalahertikan kepada agenda khusus untuk orang Islam semata-mata.

โ€œPenyatuan nasional mungkin menjadi tema baru bagi piagam kerjasama Umno dan PAS yang akan dimeterai pada 14 September nanti.

โ€œKedua-dua parti mahu agenda itu dilihat lebih inklusif dan tidak berfokus semata-mata kepada agenda untuk umat Melayu dan Islam,โ€ kata satu sumber yang rapat dengan kedua-dua parti.

Pada 31 Ogos lalu, Timbalan Presiden UMNO, Mohamad Hasan memaklumkan pihaknya memutuskan untuk menukar tema penyatuan ummah yang digunakan secara meluas ketika ini kepada nama lain.

Menurut Mohamad, perkara itu diputuskan ekoran terdapat pertikaian berhubung tema tersebut, selain mahu menggambarkan penyertaan semua kaum dalam penyatuan tersebut.

Tetapi, apa yang musykilnya, jika tema penyatuan nasional mahu digunakan, mengapakah logo yang digunakan hanya menggunakan logo UMNO dan Pas saja?

Malah baju T yang dikatakan akan dipakai oleh mereka yang hadir pada 14 September nanti juga hanya menampakkan logo UMNO dan Pas?

Kenapa tidak dilibatkan sekali, misalnya logo MCA dan MIC jika tema penyatuan nasional mahu digunakan dan penyertaan semua kaum diperlukan?

Kalau hanya UMNO dan Pas yang ditonjolkan, di mana penyatuan nasionalnya?

Bukankah lebih baik guna saja tema penyatuan ummah sebagaimana rancangan asal?

Janganlah tipu-tipu, guna tema penyatuan nasional tapi hanya menonjolkan dua logo parti Melayu saja.

Lagi pun, bukankah juga UMNO dan Pas sekarang ini sedang giat berkempen memboikot barangan keluaran bukan Melayu?

Maka, terlanjur dengan itu, tidakkah sepatutnya diboikot sekali pengundi bukan Melayu untuk menghadapi PRU akan datang? (Shahbudindotcom 07/09/2019)

Updated: 14 September 2019 — 11:24 am

50 Comments

Add a Comment
 1. Mk ni batu api. Bkn stkt pu, dzn pun dia jarum.. Apatah lagi bab agama islam. Dia no 1

 2. Biar je le, kalu Umno & Pas nak buat penyatuan
  Apa salah..Melayu/Islam mahu kpd perpaduan
  Cg Kejora ni pula, tetiba je, jadi risau tak karuan
  Baru je, 31/8 dpt warkah Irah..masih kerinduan
  ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

  ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

 3. PH DIKETUAI MEREKA YG BERIDEOLOGI KOMUNIS…..JADI TIDAK HAIRAN KELUAR MACAM2 PERKARA YG TIDAK SEPATUTNYA BERLAKU…..RASUAH….MORAL TERUK…. PAHALA DOSA BUKAN PANDUAN HIDUP MEREKA……

  Berkhidmat Untuk Rakyat Bukan PH, Penguasa Jangan Lindungi Penjenayah ………..

  SEMINGGU sekali akan muncul berita-berita sensasi salah laku pemimpin Pakatan Harapan (PH) yang tentunya akan memeningkan Perdana Menteri (PM) pada masa kini.

  2. Kalau nak dihitung, tidak terkiranya banyaknya salahlaku tersebut daripada sekecil-kecil sehinggalah ke sebesar-besar pangkat pemimpin yang tentunya membimbangkan kita sebagai rakyat terhadap nasib negara ini diperintah oleh mereka.

  3. Anehnya, elemen gangsterisme, peras ugut dan salahlaku sebegini terpalit kepada hanya 3 parti komponen PH sendiri, iaitu Dap, PKR & Pan.

  โ€“ Salahlaku rasuah pegawai khas Menteri Pertahanan sekarang serta isu penglibatan dadah anak Presiden Pan yang terus didiamkan sehingga kini.

  โ€“ Kes rogol amah Indonesia oleh Exco Negeri Perak Dap yang dibela berterusan oleh rakan-rakan pemimpin Dap dengan mereka-reka cerita dan laporan palsu.

  โ€“ Kes jenayah kekerasan terbaru melibatkan Setiausaha Politik Presiden PKR yang sampai sehingga kini si pelaku diburu polis, dan โ€˜bossโ€™nya pula menafikan beberapa maklumat tentang keberadaan beliau.

  4. Ternyata elemen keganasan melampau dan buli menjadi asas utama PH menerajui negara. Lebih-lebih lagi ianya melibatkan parti bakal PM ke-8 yang tentunya memberikan igauan ngeri kepada rakyat.

  5. Sehubungan dengan itu, Pergerakan Pemuda UMNO Negeri Kelantan memohon tindakan pihak penguasa seperti Polis Diraja Malaysia (PDRM), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Peguam Negara untuk bertegas dan menangkap pelaku-pelaku ini bagi memberi gambaran bahawa kerajaan baru ini serius dalam menangani kes jenayah.

  6. PDRM sendiri perlu berberkecuali dan mengambil tindakan pada semua kesalahan demi kepentingan rakyat โ€œWithout Fear and Favourโ€. Kes-kes yang melibatkan provokasi agama dan perkauman yang dimainkan oleh pemimpin Dap, PKR dan Pan ini yang tentunya menghuru-harakan keharmonian dalam negara kita sebelum ini terlepas begitu sahaja.

  7. PDRM perlu buktikan kepada kami bahawa anda bukanlah berkhidmat untuk parti PH, tetapi berkhidmat untuk RAKYAT. Pemuda Kelantan membawa suara rakyat bahawa kami tidak berkompromi dengan sebarang perlindungan (cover up) kes yang melibatkan perosak negara ini. Kami semua di belakang anda.

  Noor Hariri bin Mohamed Noor

 4. PENYATUAN IKUT GILIRAN….PRU14 CINA…. PRU15 MELAYU PULAK….MELAYU KAN BAIK…BAGI ORANG LAIN DULU….

  Tema perpaduan ummah kekal: Asyraf Wajdi
  ……….

  KUALA LUMPUR โ€“ Tema perpaduan ummah yang akan diangkat dalam projek kerjasama UMNO dan Pas tidak akan ditukar kepada perpaduan nasional seperti khabar angin yang tersebar, kata Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki.

  Menurut beliau, ura-ura yang mendakwa projek kerjasama UMNO dan Pas yang bertemakan perpaduan ummah mungkin akan ditukar kepada perpaduan nasional untuk menjadikan ia lebih inklusif kepada masyarakat berbilang kaum di negara ini adalah tidak benar sama sekali.

  โ€œTak ada pertukaran tema. Kita akan kekalkan perpaduan ummah kerana konotasi ummah itu sudah inklusif merangkumi semua kaum.

  โ€œNabi Muhammad SAW orang pertama yang menggunakan perkataan ummah dalam Piagam Madinah kerana ummah sudah membawa maksud semua kaum,โ€ katanya kepada Sinar Harian.

  Asyraf menambah, pada 14 September ini, Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang akan mengisytiharkan nama piagam kerjasama dua parti itu dengan tema perpaduan ummah.

  โ€œNama piagam akan diumumkan 14 September ini, tema perpaduan ummah itu kekal,โ€ katanya.

  Sementara itu, Setiausaha Agung UMNO, Tan Sri Annuar Musa berkata, nama piagam pemeteraian kerjasama antara UMNO dan Pas hanya akan diumumkan pada 14 September ini.

  โ€œSaya tak boleh dedahkan apa-apa, 14 September ini kita akan umumkan,โ€ katanya ringkas.

  Manakala, Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan, sekadar menyatakan beliau tidak tahu sama ada tema itu ditukar daripada perpaduan ummah kepada perpaduan nasional.

  โ€œSaya tak tahu, cuba cari sumber yang buat dakwaan itu, Presiden akan umum,โ€ ujarnya.

  Hari ini, Malaysiakini melaporkan, menurut sumber, penggunaan kalimah “ummah” akan ditukar kepada nasional kerana ada pihak dalam parti terbabit bimbang ia disalahertikan kepada agenda khusus untuk orang Islam semata-mata.

  Sedangkan, katanya, kerjasama tersebut dibina dengan merangkumi rakyat Malaysia berbilang kaum.

 5. ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
  Ribut Dorian baru jer lepasi, Carolina & Georgia
  Khabar nya kini Dorian melanda di Nova Scotia
  Ianya tu tak jauh lah dgn US, tmpt belajar si dia
  Tak senang duduk le cikgu Kejora kat Malaysia
  ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

  ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

 6. Lembam sungguh Menteri PH. Isu komando tertembak mati kawan pun gagal nak urus pantas. Bila peguam nak ambil kes baru kamu mencicit nak selesai siasat? Apa nyawa orang macam cicak senang kena lastik getah ke?

  Kalau anak kena tangkap kes dadah pun terus Menteri menggelupor inikan pula mati kena peluru hidup tak gunapakai SOP keselamatan! Kalau penonton yang mati kena peluru sesat Menteri nak pasang peguam tak? Kahkahkah!

  1. sudah ajal dia tuan, sop semua dah cukup, mereka cukup terlatih, saya percaya itu, bukan senang nak jadi komando tuan…..

 7. Bagilah nama apapun. Pengundi PH tetap takkan beri undi pada kamu…… atau PH lagi. Kahkahkah!

 8. MAHATHIR DAN PH TAK ROMPAK WANG RAKYAT MACAM NAJIB UMNO BN BUAT, TAPI RAKYAT KRITIK JUGA SEBAB PH YANG AJAR RAKYAT SUPAYA JADI CERDIK BERPOLITIK.

  bekas Ahli Parlimen Batu Tian Chua berkata, rakyat hari ini semakin cerdik dalam menilai pentadbiran sesebuah kerajaan. Malah katanya rakyat semakin berfikir secara kritis terhadap dasar serta keputusan yang dibuat oleh kerajaan.

  โ€œSaya selalu kata bahawa rakyat mengambil 20 tahun untuk benci Mahathir, sekarang kita suka balik. Tapi 20 tahun rakyat baru sedar nak jatuhkan kerajaan dan BN. โ€œTun Abdullah Badawi dua penggal pegang kerajaan baru rakyat nak lawan dia. Najib satu penggal sahaja orang sudah lawan dia.

  โ€œUntuk kerajaan baharu hanya enam bulan sahaja rakyat akan benci. Memang betul, rakyat sudah benci. Kita bukan jadi jahat tetapi rakyat makin cerdik. โ€œApa yang kita lakukan rakyat akan kritik kerana ada kebebasan. Kerana kritikan itu dulu kita kena fikir dulu sebab ada pemantauan daripada Cawangan Khas. Tapi sekarang tidak ada. Senang sahaja kritik kerajaan,โ€ jelas Tian Chua.

 9. JELAS TERBUKTI….. ALJUBRY HANYA PERALAT MANDELIAR UNTUK JATUHKAN BN…..MASING2 PUNYAI AGENDA POLITIK…….

  An Interview With A Prime Minister-In-Waiting
  ……..

  This interview is a work of fiction and never happened and any similarities with a person or persons already dead, still alive, or about to die, is purely coincidental.
  NO HOLDS BARRED

  Raja Petra Kamarudin

  Datuk Seri, people are calling you the longest prime minister-in-waiting in the world who has been waiting for 32 years since 1987 to take over as Malaysiaโ€™s Prime Minister. What is your comment on the matter?

  Well, these things take time. Nelson Mandela also had to wait 51 years from 1943 to 1994 to become the President of South Africa. So, I still have another 19 years to go to beat Mandelaโ€™s record. And I was in jail for less than ten years while Mandela spent 27 years in jail. So, kalau nak kira, not so bad lah.

  In the early days of your political career, you called for a total ban on the English language and propagated for all signboards, correspondences, and so on, to be in Bahasa Malaysia. You even invented or coined many new Bahasa Malaysia words which originally did not exist. Do you regret your ultra-Malay stand of the 1970s?

  I would not call myself an ultra-Malayโ€ฆ

  But that was what the foreign media labelled you. In fact, they called you a firebrand.

  Maybe firebrand is too harsh a word.

  But did you not go around wearing Arab clothes and a white skull cap and you labelled those who wore western clothes and suits as kafir or infidels? In fact, it was you who started the kafir-mengkafir issue in the 1970s, long before PAS was blamed for it in the 1980s.

  I think what I said was taken out of context. I did not say they are kafir. I said they act like kafir.

  How can it have been taken out of context? You were anti-America and pro-Iran in 1979. When the Iran-Iraq War broke out in 1980, your ABIM movement sent a delegation to Iran as a show of support. They even went to the frontline where their bus got shot at.

  Well, in the 1970s most Muslims were anti-America and pro-Iran. When the Iran-Iraq War broke out we took Iranโ€™s side. It was the fashion then. But that does not mean I still maintain that stand today.

  So, you have changed your stand and are now pro-America and anti-Iran.

  I did not say that. We can be both pro-America and pro-Iran as the same time.

  Okay, but now that America is hurting Iranโ€™s economy very badly and people are suffering and children are dying because of the sanctions, what is your present stand? Do you support what America is doing to Iran?

  No, I donโ€™t support what America is doingโ€ฆ.

  So, you support Iran then.

  I did not say I support Iran. You are putting words into my mouth. I support both America and Iran.

  Okay, you support America but do not support what America is doing. What about Americaโ€™s trade war with China? Do you support Americaโ€™s trade sanctions on China?

  No, I donโ€™t.

  So, you are pro-China?

  I wonโ€™t say I am pro-China. I support both America and China.

  Do you support Sharia laws, RUU355 and Hudud?

  As a Muslim I have no choice but to support the Sharia.

  Even Hudud?

  Hudud is another matter.

  But Hudud is part of the Sharia.

  True, but then Hudud deals with criminal acts. We have other laws for criminal acts. Only when there are no common laws should Sharia laws apply.

  So, in cases of sexual misconduct, say like sodomy, which laws should apply? Sharia laws or common laws?

  We already have common laws for sexual misconduct so common laws should apply.

  But for sexual misconduct such as adultery or sex outside marriage they are not crimes under common law but crimes under Sharia law. And Malaysia punishes Muslims who commit adultery or have sex outside marriage under the Sharia law. Is this not a violation of your civil liberties since crimes should come under common law and not Sharia law?

  That is different.

  In what way? Oral and anal sex between married couples are also punishable under common law but some Islamic scholars says these are not crimes under Islam. And since family matters come under Sharia laws how do you solve this confusion and inconsistency?

  In this case common laws should apply.

  But you also asked that your allegation of sodomy come under Sharia laws and not common laws. So, did you not also favour Sharia laws over common laws?

  In my case it was different.

  You said Tun Dr Mahathir Mohamad is the biggest thief in Malaysian history and that he stole RM100 billion and that you have six boxes of evidence to support your allegation. So why do you now support him?

  Actually, it is not so much I support him but more that we needed to use him to topple Umno and Barisan Nasional in the last general election.

  So, do you support Mahathir or not?

  I support him but only as far as to topple Umno and Barisan Nasional is concerned.

  When do you want Mahathir to resign and hand power to you?

  As agreed, by May next year.

  That is about eight months from now. What if Mahathir does not hand power to you in May?

  That is the agreement.

  But what if he does not allow you to take over? What are you going to do?

  That is the agreement between Mahathir and me.

  Okay, Datuk Seri, thank you so much for agreeing to this interview. I wish you luck and I know you are going to need it if you wish take over as PM8 in May 2020.

  Thank you, RPK.

 10. NEGARA BUKAN SAHAJA KABUR EKONOMI MALAH HANCUR SEJAK SI KITUL DAN ALJUBRY PEGANG NEGARA DULU LAGI SAMPAI SEKARANG…..DUIT JATUH DARI RM2.50 MENJADI RM4.20…..MEREKA HANYA PEMIMPIN KITAR SEMULA…..

  Malaysiaโ€™s Poverty Level Shocking Due To Government Failure, Says Anwar……..

  (MMO) โ€“ PKR president Datuk Seri Anwar Ibrahim recommended the Economic Planning Unit (EPU) to recognise policy failures as a key factor behind the higher than expected levels of poverty in the country.

  In particular, he called upon Economic Affairs Minister Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, whose ministry oversees the EPU, to realise that such failures resulting in โ€œgreat disasterโ€ happens when the diagnosis behind the cause of poverty is wrong.

  โ€œLast month we were given a shocking account by Prof Alston from the United Nations, debunking our analysis statistics that poverty is at 0.4 per cent,โ€ Anwar said in his speech during the Kuala Lumpur and Selangor Indian Chamber of Commerce and Industryโ€™s (KLSICCI) 90th Anniversary and Premier Business Awards.

  The Port Dickson MP said he similarly found it difficult to believe the governmentโ€™s official poverty figures, as the reality on the ground is far different.

  โ€œIn any village in Port Dickson, you can go to a Malay kampung, Indian estate, Chinese fishing village, Orang Asli settlement, all of them register much greater figures of poverty.

  โ€œSo what Alston has done, notwithstanding some misgivings, is not shocking to me. But it would be shocking to those who have clear disconnect,โ€ he said.

  Anwar added Malaysiaโ€™s policies have either proven to be wrong or have clear fundamental flaws such as with the New Economic Policy, which he said has failed to address poverty even among the Malays after 40 years.

  โ€œIn real terms abject poverty remains. There has been social mobility but in terms of overall figures, it is certain that a major review is needed.

  โ€œWe must acknowledge the need for a review of fundamental programmes. Policies based on race have become obsolete, new policies based on needs is the way,โ€ he said.

  Anwar encouraged KLSICCI as well as its Malay and Chinese counterparts to undertake programmes which transcend race.

  โ€œIf we expect the Malays to change their mindset, then everyone must do the same. We cannot see old mindsets where programmes or foundations are only based on race.

  โ€œWe need to move on to a new economic agenda based on needs and the need of the country to grow. This means the government must do everything possible to propel the economy, attract investments within the Industrial Revolution 4.0,โ€ he said, adding this is necessary to reduce the rich-poor gap.

  Anwar earlier referred to the UNโ€™s Special Rapporteur on extreme poverty and human rights Philip Alston, who said on August 23 that Malaysiaโ€™s official poverty statistics is inaccurate as it does not reflect the living costs and excludes vulnerable populations from its figures.

  He added the probable poverty level in the country could be as high as 15 to 20 per cent.

  However Azmin objected to Alstonโ€™s bleak estimates as baseless, saying on August 24 that the government stands by its 0.4 per cent poverty figure as it is derived from internationally-accepted measurement standards.

 11. Hebat bangsa MCA, cuma ada satu kerusi di parlimen, tapi mampu membaruakan bangsa AMNUU yg ada 40 kerusi, bayangkan kalau dlm PRU15 nanti bangsa MCA ni dapat 10 kerusi, bangsa AMNU akan sujud sembah bangsa MCA nih,hari ni berdegar bertempik pasal hak Melayu, bangsa MCA jeling jer, terus senyap, ada hati pula nak boikot barangan bangsa MCA, tapi muka sendiri tersorot dalam kain bangsa MCA!!

 12. Boikot barangan bangsa MCA, boikot sekali undi bangsa MCA, AMNU ada berani?, baru jer harbi Ka Siong berdehem, imam Melayu Islam AMNU dah terkecing, habis lencung bangsa AMNU, dah 60 tahun kena kencing dah mangli bangsa AMNU nih, terasa cam air sirap jer!!!

 13. SAMADA JIBENG SALAH ATAU TIDAK….BIAR MAHKAMAH DAN RAKYAT YG MENILAI…..YG PENTING IKUT GILIRAN….BN SUDAH….PH SUDAH….LEPAS NI GILIRAN GS…..

  Kes 1MDB yang terang dan nyata tak dapat nak disembunyikan lagi
  Kes 1MDB: 10 perkara didedah bekas pegawai khas Najib
  ……….
  KES 1MDB | Lima hari pertama perbicaraan kes rasuah 1MDB bekas perdana menteri Najib Razak setakat ini telah menyaksikan bekas pegawai khas Najib, Amhari Efendi Nazaruddin tampil sebagai saksi penting pendakwaan.
  Amhari, 43, yang berkhidmat untuk Najib selama 10 tahun, memberi butiran mengenai kerja-kerja pegawai di Pejabat Perdana Menteri (PMO) dan urusan mereka dengan ahli perniagaan yang dikaitkan dengan 1MDB Low Taek Jho, atau lebih dikenali sebagai Jho Low.
  Amhari memulakan kerjayanya di Bank Negara Malaysia selepas tamat pengajian pada 1999, sebelum dipindahkan ke Unit Perancangan Ekonomi (EPU) sebagai pegawai khas Effendi Norwawi, yang merupakan menteri yang bertanggungjawab memantau EPU di bawah PMO pada tahun 2006.
  Dua tahun kemudian, Amhari kembali ke BNM sebagai pengurus Pusat Kewangan Islam Antarabangsa Malaysia dan sempat berkhidmat selama dua bulan ketika ditawarkan untuk menjadi pegawai khas Najib.
  Amhari kemudian ditugaskan untuk menguruskan media sosial dan komunikasi dalam talian untuk Najib, yang ketika itu merupakan timbalan perdana menteri. Tugas lain termasuk mempromosikan jenama 1Malaysia.
  Amhari diletakkan di bawah pengawasan Azlin. Apabila Najib menjadi perdana menteri keenam pada April 2009, Azlin menjadi pengarah Bahagian Ekonomi PMO, dan Amhari telah ditugaskan menjadi pegawai khas kepada PM yang turut berada di jabatan yang sama.

  Amhari Efendi Nazaruddin.
  Selepas kematian Azlin dalam nahas helikopter pada tahun 2015, Amhari kemudian diberikan tugas Azlin, termasuk urusan yang sangat sulit bagi mewakili pihak perdana menteri.
  Pada 2016, Amhari dipindahkan dari Bank Negara ke Khazanah Nasional Bhd, dan menerima gaji bulanan sebanyak RM55,000. DIa memperoleh RM25,000 sebulan ketika berada di bawah BNM.
  Menurut keterangannya di mahkamah, sejak pemindahannya ke Khazanah Nasional, Amhari memperoleh RM75,000 sebulan, termasuk RM20,000 lagi sebagai pengarah Orb Solutions Sdn Bhd, yang ditubuhkan pada tahun 2010 untuk membantu mempromosi Najib dalam talian.
  Antara perkara penting dari keterangannya adalah seperti berikut:
  1) Pegawai Najib mengadakan pertemuan rahsia dengan Jho Low
  Amhari memberi keterangan mendakwa bahawa dian dan pegawai atasannya di PMO, Allahyarham Azlin Alias, telah bertemu Jho Low secara rahsia berhubung 1MDB tetapi hanya menyedari ia merupakan satu skandal apabila nama syarikat tersebut mula timbul dalam berita.
  Menurutnya, ini kerana kerja-kerja mereka dibahagikan secara berasingan, dan hanya Najib dan Jho Low “mempunyai gambaran keseluruhan mengenai apa yang dirancang”.
  Amhari memberi keterangan bahawa pertemuan dengan Jho Low dilakukan pada waktu malam di Prince Hotel di Kuala Lumpur di mana projek dan keputusan utama dibincangkan.
  2) Amhari mendakwa Jho Low berada dalam lingkungan keluarga Najib
  Amhari pertama kali berjumpa dengan Jho Low pada tahun 2007 ketika menjadi pegawai khas kepada Mohd Effendi Norwawi, kemudian Menteri yang bertanggungjawab memantau EPU.
  Menurutnya, sejak pertama kali bertemu dengan Jho Low, ahli perniagaan itu banyak bercakap tentang keluarga Najib seolah-olah dia berada di dalam keluarga keluarga timbalan perdana menteri itu.
  Jho Low juga kemudian memberitahu Amhari bahawa dia rapat dengan Najib, dan Jho Low mengenali ahli parlimen Pekan itu melalui anak Najib, Riza Aziz memandangkan Jho Low sudah mengenali Riza sejak zaman remaja mereka.
  “Banyak kali Jho bercakap tentang kekerapan pertemuannya dengan keluarga Najib dan kadang-kadang dia tahu lebih banyak mengenai rancangan yang telah dibuat oleh keluarga Najib walhal saya sendiri, sebagai pegawai khasnya, tidak tahu mengenainya,” kata Amhari.
  Amhari juga mendakwa bahawa isteri Najib, Rosmah Mansor sering menerima panggilan daripada Jho Low.
  3) Jho Low tahu lebih banyak maklumat daripada pegawai Najib sendiri
  Menurut Amhari, Najib sering berjumpa dengan Jho Low untuk membincangkan pelbagai perkara termasuk hal-hal sulit.
  Amhari yang menggambarkan Jho Low sebagai ‘penasihat penting’ kepada Najib berkata ahli perniagaan yang kini dalam buruan itu telah mengenali Najib sebelum Amhari menjadi pegawai khasnya.
  Amhari turut menggambarkan Jho Low ‘sangat rapatโ€™ dengan Najib dan isterinya, Rosmah.
  Menurutnya, terdapat juga situasi ketika arahan khusus yang melibatkan perkara sulit diberikan kepadanya atau Azlin oleh Jho Low.

  Jho Low
  Dia percaya bahawa Najib telah meluluskan arahan ini kerana ketika mereka mengesahkan perkara tersebut dengan Najib, Najib mengetahuinya dan mengarahkan Amhari dan Azlin untuk mengikuti arahan yang diberikan oleh Jho Low.
  Amhari juga memberi keterangan bahawa dia percaya yang Jho Low adalah โ€œpakar manipulasiโ€, yang dapat memperoleh perkara yang diinginkan.
  “Sepanjang pengalaman saya berurusan dengan Jho Low, saya mendapati dia pandai dan manipulatif ketika berurusan dengan pegawai dari pelbagai peringkat dan pangkat, dari Malaysia atau luar negara, yang kebanyakannya diketahui Najib,” katanya.
  4) Jho Low menggunakan pembantu Najib untuk membuka akaun bank
  Pada 2012, Amhari dan Azlin membuka akaun bank di luar negara atas arahan Jho Low, dan Jho Low mendakwa ia sebagai akaun โ€˜standbyโ€™ dan โ€˜just in caseโ€™ yang akan dikendalikan olehnya.
  Walaupun kedua-dua mereka menyatakan kebimbangan, Amhari berkata mereka terpaksa mengikut perintah Jho Low kerana mereka takut sesuatu yang buruk akan berlaku kepada mereka atau kerjaya mereka jika mereka memilih untuk melawannya.
  Amhari kemudian mendapat tahu pada tahun 2016 bahawa akaunnya dengan BSI Switzerland mempunyai lebih dari AS$800,000 ketika dia menerima panggilan daripada bank. Bagaimanapun, akaun itu terpaksa ditutup atas arahan BSI dan dia terpaksa membuka akaun lain di Bangkok.
  Dia mendakwa kedua-dua akaun itu berada di bawah kawalan Low dan tidak tahu apa yang berlaku kepada wang itu.
  5) Jho Low mengarahkan pembantu Najib untuk hapuskan dokumen, tetapi Amhari tidak melupuskan kesemuanya
  Amhari di mahkmah juga mendakwa bahawa Jho Low sentiasa mengingatkan dia dan Azlin untuk menghapuskan dokumen yang mereka miliki selepas setiap mesyuarat.
  Selain dokumen, pegawai-pegawai juga dimaklumkan untuk memadamkan setiap e-mel dan mesej Blackberry Messenger yang Jho Low telah hantar kepada mereka.
  Menurut Amhari, ketika menghapuskan dokumen dari perbincangan mereka, ada beberapa yang dia terlepas pandang.
  Amhari bagaimanapun percaya bahawa Azlin mungkin telah menghapuskan semua dokumen dalam simpanannya kerana menurutnya Azlin merupakan seseorang yang pandai menyimpan rahsia.
  6) Jho Low bertemu dengan Agong terdahulu mengenai 1MDB
  Amhari pertama kali menyertai mesyuarat berhubung rancangan untuk menubuhkan Lembaga Pelaburan Terengganu (TIA), (nama sebelum ditukarkan kepada 1MDB), atas perintah Jho Low, yang mendakwa bahawa dia mendapat kelulusan Najib untuk meyakinkan Amhari.
  Sekitar akhir 2008, pertemuan itu diadakan di Istana Terengganu di Kuala Lumpur, dan dipengerusikan oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin.

  Menurut Amhari, Jho Low telah membangkitkan rancangan untuk menubuhkan TIA kepada Agong ketika itu, tetapi Tuanku Mizan tidak memberikan sebarang keputusan.
  Amhari berkata dia mula mengetahui tentang rancangan untuk menubuhkan TIA menerusi kutipan dana apabila Jho Low menjelaskan kepadanya tentang idea menggunakan papan putih di dapur rumah Jho Low di Jalan Kia Peng, Kuala Lumpur.
  Jho Low juga memaklumkan kepadanya bahawa rancangan TIA mengambil model dana kekayaan Mubadala di Abu Dhabi, dan TIA adalah projek Najib.
  Amhari juga memberi keterangan bahawa Jho Low terlibat dalam perancangan kerjasama 1MDB dengan IPIC dan Aabar. Bagaimanapun, Amhari berkata dia tidak mempunyai banyak maklumat kerana kebanyakan perbincangan telah dikendalikan oleh Azlin.
  7) Jho Low arahkan naratif mengenai kawalan kerosakan 1MDB
  Selepas skandal 1MDB mendapat tumpuan, PMO terutamanya Azlin yang merupakan ketua setiausaha sulit Najib perlu mendapatkan penyelesaian untuk melindungi imej Najib sebagai perdana menteri.
  Amhari berkata, Jho Low telah memainkan peranan dalam usaha menangani kesan skandal 1MDB, dengan beliau telah menyediakan kandungan ucapan dan pelan tindakan untuk PMO.
  Ahli perniagaan tersebut juga telah memberikan soalan-soalan lazim (FAQ) kepada PMO untuk digunakan apabila menjawab soalan 1MDB.
  Menurut keterangan Amhari, pada satu tahap, Jho Low juga menyediakan dokumen yang menyangkal dirinya sendiri mempunyai sebarang peranan dalam 1MDB.
  Amhari berkata apabila pihak berkuasa Malaysia menubuhkan pasukan petugas untuk menyiasat isu 1MDB, Jho Low menyerahkan dokumen kepadanya dan Azlin untuk membuktikan, antara lain, tidak ada kesalahan yang dilakukan oleh Petrosaudi.
  8) Pelan rasionalisasi 1MDB datang dari Jho Low
  Antara lewat tahun 2014 dan awal 2015, Amhari menerima dokumen yang disediakan oleh Jho Low, yang memperinci rancangannya untuk menyelesaikan hutang 1MDB.
  Menurut saksi, dokumen yang bertajuk ‘1MDB Rationalisation Plan Overview: Accompanying Notes’ menerangkan pelan rasionalisasi untuk 1MDB.
  “Dokumen ini adalah rancangan Jho Low untuk menyelesaikan hutang 1MDB. Nota ini adalah untuk menjelaskan pelan rasionalisasi untuk 1MDB. Pelan ini merupakan isu hangat ketika itu.
  “Oleh kerana isu 1MDB tersebut tidak begitu baik, rancangannya adalah untuk menjual semua aset dan liabiliti 1MDB, dan untuk menutup 1MDB.
  “Jho Low mahu menjual semua aset dan liabiliti 1MDB untuk menampung masalah hutang yang dihadapi oleh 1MDB.”
  9) Najib mengarahkan Amhari untuk berunding penyelesaian IPIC
  Apabila Abu Dhabi berhasrat membawa Malaysia ke mahkamah antarabangsa berikutan hutang 1MDB kepada Syarikat Pelaburan Petroleum Antarabangsa (IPIC) pada tahun 2016, Najib kemudian mengarahkan Amhari untuk mengadakan misi rundingan.
  Dia diminta berunding dengan ketua pegawai eksekutif Mubadala, Khaldoon Mubarak di Abu Dhabi.
  “Najib menjelaskan jika Abu Dhabi mengheret Malaysia ke mahkamah antarabangsa kerana gagal membayar hutang bon yang dijamin oleh IPIC, ia akan menjejaskan hubungan dua hala antara negara, dan juuga mencetuskan risiko politik dalam pilihan raya umum akan datang.
  “Pada masa itu, isu 1MDB masih menjadi topik hangat di seluruh dunia,” katanya.

  Menurut Amhari, satu siri rundingan kemudiannya dijalankan, termasuk antara 1MDB dan IPIC dan peguam kedua-dua syarikat tersebut, sebelum perjanjian penyelesaian akhirnya ditandatangani oleh kedua-dua pihak pada pertengahan 2017.
  10) Tiga rundingan dengan China bertujuan untuk menyelamatkan 1MDB
  Sekitar masa yang sama ketika rundingan dengan Abu Dhabi sedang berjalan untuk mencapai penyelesaian hutang 1MDB, Amhari juga telah dihantar untuk misi lain ke China – bagi membincangkan projek-projek yang akan menyelamatkan 1MDB.
  Amhari berkata dia diarahkan oleh Najib untuk terlibat dalam perbincangan pelaburan China-Malaysia bagi menyelamatkan 1MDB.
  “Seperti yang ditunjukkan oleh (ahli perniagaan itu) Low Taek Jho menerusi kandungan ucapan dan pelan tindakan kepada saya, perjanjian dan usaha (antara Malaysia dan China) bertujuan untuk menjadi pelaburan yang akan membantu membayar hutang 1MDB (bailout) seperti hutang kepada Syarikat Pelaburan Petroleum Antarabangsa (IPIC).
  “Saya juga boleh mengesahkan bahawa lawatan saya ke China (pada tahun 2016) hanya diketahui oleh Jho Low dan Najib,” kata Amhari.
  Projek-projek yang Amhari maksudkan adalah Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL), Saluran Paip Pelbagai Bentuk (MPP) dan Saluran Gas Paip Trans Sabah (TSGP).
  Merujuk kepada dokumen yang bertajuk ‘Action Point: China-Malaysia Economic Programme’ yang dihantar melalui e-mel kepada Amhari oleh Jho Low, Amhari berkata e-mel itu bertujuan untuk memastikan Najib memberi Terence Geh, rakan sekutu Jho Low, peranan penyelaras untuk 1MDB dan program penyelesaian hutang SRC yang dikaitkan dengan rundingan pelaburan Malaysia-China.
  Saksi itu berkata dokumen menyatakan cadangan projek yang boleh menyelamatkan 1MDB.
  “Dokumen tersebut memiliki nota pada maklumat (talking points) untuk mengemas kini status projek itu dan juga susulan kerja kepada tiga projek iaitu TSGP, MPP dan ECRL,” kata Amhari.

  Pada Nov 2016, Najib mengunjungi China untuk membuat beberapa perjanjian dengan negara tersebut dan syarikat-syarikat di negara itu.
  Menurut Amhari, perjanjian tersebut merupakan:
  1. Perjanjian kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan di antara China Communications Construction Company (CCCC) dengan ECRL Sdn Bhd, dan CPP dengan Suria Strategic Energy Resources Sdn Bhd (SSER)
  2. Perjanjian pembiayaan penuh antara China Exim dan ECRL dan antara China Exim dan SSER.
  3. Perjanjian penuh Bon Renminbi antara China dan ECRL, dan antara SSER dan pihak China.

 14. SEJARAH MELAYU DICEMARI PRNGKHIANATAN SESAMA SENDIRI DAN BERPECAH BELAH….CEPAT PERCAYA PIHAK KETIGA…..SETELAH TERDUDUK BARULAH MULA SEDAR MENCARI KELEMAHAN DIRI…..MELAYU MULA BELAJAR BERSATU DAN MEMBINA KEKUATAN EKONOMI……

  Orang Islam mesti jadi pemula sikap anti rasis…..

  Dalam kalangan orang Cina dan India, ada orang yang rasis. Sama seperti orang Melayu rasis, mereka adalah ancaman kepada keharmonian hidup dalam kalangan masyarakat berbilang kaum.
  Saya tidak tahu sejauhmana anti rasis yang ada dalam agama selain Islam, tapi dalam Islam, rasis tidak diterima. Nabi tidak mengiktiraf orang yang rasis sebagai orang yang berada di atas landasan ajaran baginda.

  Konsep persaudaraan kemanusiaan yang diajar oleh Islam kepada penganutnya melangkaui agama apatah lagi bangsa. Kesatuan asal-usul menjadikan manusia setaraf pada ukuran kemanusiaan.
  Orang bukan Islam yang setia dengan pemerintah Islam, kemudian dia dizalimi oleh orang Islam dalam apa bentuk sekalipun mendapat jaminan pembelaan daripada Nabi di akhirat.

  Demikian kemuliaan manusia pada neraca Islam. Neraca ini tidak berubah kerana manusia secara fitrah dilahirkan untuk bersaudara bukan untuk bersengketa. Perbezaan antara mereka untuk bertaaruf (saling berkenalan) bukan bertaharub (saling berperang).

  Justeru, untuk menampilkan keindahan Islam, orang Islam mesti menjadi pemula kepada pemikiran dan sikap anti rasis. Bukan sekadar pemula, orang Islam mesti konsisten dengan pendirian itu untuk menjamin konsistensi persepsi baik orang bukan Islam kepada Islam.

  Sebahagian orang Islam berhujah, kata mereka, kita saja yang tunjuk baik, orang selain kita tidak begitu punโ€ฆ! Takkanlah kita nak buat baik sampai orang bukan Islam pijak kepala kita?

  Benar, kita tak boleh biar orang pijak kepala kita. Bukan saja pijak kepala, pijak jari kaki pun tak boleh dibiar jika memudaratkan kita dan agama kita. Islam mengajar kita memiliki jatidiri keislaman yang wajib dipertahankan.

  Sementara kita bangun membela diri, mempertahankan hak, tidak membiar kepala kita dipijak, kita jangan lupakan panji-panji akhlak yang wajib dijulang. Kita jangan runtuhkan jambatan dakwah yang telah, sedang dan akan dibina.

  Demikian petunjuk Nabi ketika diminta kebenaran oleh malaikat penjaga gunung untuk mengangkat bukit dan menghempasnya ke atas penduduk Taif yang melukakan tubuh dan menyakitkan hati baginda.

  Lupakah kita kepada ungkapan, mudah-mudahan anak cucu mereka akan beriman dengan dakwah ini. Dan, itulah yang berlaku. Bukan saja anak cucu penduduk Taif yang beriman, tapi sejarah keindahan akhlak Nabi yang terakam dengan tinta emas itu menjadikan begitu ramai anak cucu manusia di seluruh dunia beriman.

  Kita tidak boleh membiarkan orang bukan Muslim berbuat sesuka hati terhadap kita, dan kita juga tidak boleh berbuat sesuka hati terhadap mereka. Kezaliman tidak boleh dibalas dengan kezaliman, rasis tak boleh dijawab dengan rasis, dan keburukan tak elok dibalas dengan keburukan.

  Nanti ada orang berkata, sampai bila kita perlu berpendirian begitu? Sahabat Nabi yang disakiti pernah bertanya Nabi, bilakah datangnya pertolongan Allah? Jawapan Nabi, pertolongan Allah itu dekat.

  Ya, dekat saja bagi orang yang sabar tapi jauh bagi orang gopoh, berputus asa dan tidak faham. Orang yang tidak faham sunnah alam dan peraturan Allah dalam memberi hidayah kepada manusia akan terasa usahanya sudah tepu, padahal dia hanya baru memulakan satu daripada jutaan langkah dakwah yang mesti ditempuhnya.

  Bersengketa kerana berbeza bangsa atau agama semata-mata bukanlah ajaran agama suci ini. Titik mula Islam bukannya sengketa tetapi aman. Titik tengah Islam juga aman, bahkan titik hujungnya juga aman.

  Kalau begitu, dimana titik sengketa peperangan yang menjanjikan syurga untuk orang mati syahid dan pahala yang besar untuk orang yang membunuh orang kafir? Titiknya ialah di luar daripada garisan keamanan.

  Titik itu berada pada garisan lain yang bukan garisan biasa tetapi garisan yang terpaksa dibuat setelah semua langkah untuk kekal di atas garisan keamanan menemui kegagalan. Titik dan garisan itu bukan asal, tetapi muncul secara terpaksa.

  Begitu pun, jika titik dan garisan itu boleh dipadam, maka padamlah dan kembalilah ke titik dan garisan keamanan. Perlu disebut, Nabi tidak berperang 24 jam sehari, 7 hari seminggu dan 30 hari sebulan.

  Rasis boleh mencetuskan sengketa dan perbalahan besar. Orang Islam mesti mengelaknya. Bukan saja rasis secara langsung, tapi semua perkara yang boleh membibitkan rasis wajib dielak.

  Kita lahir untuk berbaik-baik bukan untuk bersengketa. Semasa kita lahir ke dunia, tangisan kita bukan untuk bersengketa. Tapi tangisan itu untuk memberitahu bahawa kita sudah lahir dan bersedia untuk bersama-sama semua orang memakmurkan dunia ini secara bersama-sama.

 15. Mula2 berapi2 nak dapatkan sokongan melayu…umno terdesak…

  Pikir punyer pikir tak boleh penyatuan melayu saja….

  Kena tukar kpd penyatuan nasional plak….kalo penyatuan nasional kena tukar jugak buy melayu first…

  Halatuju umno dan pas kabur..

 16. MOKHTAR MOHAMED NOR

  Ok la tukar nama drpd ph tukar menifesto tipu rakyat hidup2

  1. Mokhtar mohamed, manifesto umno bn pada pru 13 dah dilaksanakan ke?
   Umno dah nak dikafankan.
   Ph masih ada masa 3 th lebih lagi.
   Kalau nak berhujahpun hujahlah dgn fakta bukan auta.
   Umpama ludah kelangit Kena muka sendiri.

 17. STEPS OF PH POLITICAL CYCLE….CHEATING…ROBBING NATIONAL ASSETS….. NEW DEBTS….BLAME OPPOSITION……AFTER THAT JUST REPEAT THE SAME…..

  Tun M mahu terbitan bon Samurai kedua diteruskan
  …..

  Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad mahu terbitan bon Samurai kedua diteruskan.

  Beliau berkata, Malaysia telah mendapat persetujuan Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe bagi terbitan bon tersebut, bagaimanapun kini terpulang kepada Kementerian Kewangan untuk meneruskan rundingan berkenaan.

  โ€œTerpulang kepada Menteri Kewangan, sebab dia yang menguruskan (bon Samurai),โ€ katanya pada sidang media di Kyoto, Jepun yang disiarkan secara langsung menerusi saluran Awani pada Sabtu.

  Jepun kali ini menawarkan kadar faedah yang lebih rendah iaitu 0.5 peratus berbanding 0.63 peratus yang diberikan bagi pinjaman bon Samurai sebelum ini.

  Mengenai pendapat pakar kewangan yang mengatakan langkah kerajaan menerbitkan bon baharu adalah berisiko tinggi, Dr. Mahathir berkata, beliau tidak pernah bersetuju dengan pandangan pakar.

  โ€œAda yang kata amat bahaya kalau kita guna bon Samurai kerana mungkin nilainya naik, itu satu kemungkinan tetapi kalau kita tidak tukar, kita guna pinjaman yang dikenakan kadar faedah enam hingga tujuh peratus maka itu akan tetap membebankan kita,โ€ katanya.

  Dr. Mahathir berkata, beliau mahu meneruskan terbitan itu namun pada masa sama akan mendengar pendapat pakar mengenainya.

  โ€œSaya mahu meneruskan ini (terbitan bon Samurai kedua), tetapi kita kena dengar pendapat pakar kerana saya bukan pakarโ€ฆmalah saya bukan pakar ekonomiโ€ฆjadi pendapat saya berkenaan ekonomi pun tidak betul tetapi entah macam mana negara kita dapat dibangunkan semasa saya jadi perdana menteri dulu.

  โ€œBagaimanapun kita tidak boleh berhutang daripada satu punca sahaja, kita mesti berhutang daripada banyak punca, kerana jika satu punca itu bermasalah, kita ada punca yang lain,โ€ katanya.

  Ketika ditanya mengenai nilai bon yang akan diterbitkan, Dr. Mahathir berkata, ia mungkin melebihi nilai terbitan pertama.

  Malaysia menerbitkan pusingan pertama bon Samurai pada Mac lepas bernilai 200 bilion yen (kira-kira RM7.34 bilion) dengan tempoh matang 10 tahun.- BERNAMA

  Orang Melayu ketinggalan kerana Mahathir.

  In “Berita Utama”

  Ancaman dari Jho Low : Kenapa tak pernah rujuk/tanya Najib, soal Shafee kepada Amhari.
  1MDB: Bukan Najib tetapi Jho Low beri ancaman kepada saya โ€“ Amhari Dua hari memberi keterangan, Datuk Amhari Efendi Nazaruddin beberapa kali menegaskan tentang senario di mana beliau berhadapan dengan ancaman dan tekanan sehinggga memaksanya bersetuju membuka akaun bank luar negara dan menyertai โ€˜misiโ€™ menyelamatkan 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Hariโ€ฆ

 18. ANDA HANYA ADA 2 PILIHAN SAHAJA…. TENTERA DAJJAL ATAU ALMAHDI…… SYURGA ATAU NERAKA……

  Agenda Besar DAP Yang Kita Tak Sedari…….

  Nasib dan masa depan masyarakat Melayu Islam di Malaysia sebenarnya sedang dicatur oleh kuasa asing yang ditunjangi bala tentera Dajjal Laknatullah…

  Bukan hanya bangsa Melayu yang bergolak untuk diserang bala tentera Dajjal Laknatullah…

  Siapa Kuasa Asing Yang Sedang Mencatur Nasib Dan Masa Depan Masyarakat Melayu Islam Malaysia

  Tidak dapat kita nafikan, kerajaan Pakatan yang sedang memerintah Malaysia pada hari ini ditunjangi oleh parti DAP…

  Siapa pula yang menunjangi parti DAP?

  parti DAP sebenarnya sedang mendokong agenda Israel di Malaysia (BACA DI SINI)…

  Tentu akan tertanya-tanya di minda kita, apalah yang istimewa sangat dengan masyarakat Melayu Islam sampaikan bangsa Yahudi cuba nak melenyapkan masyarakat Melayu Islam?

  Kerana bagi mereka khususnya pendeta Yahudi dan ahli kitab mereka sangat yakin bahawa di akhir zaman nanti akan muncul semula salah silah Bani Israel yang hilang dari 12 Keturunan anak-anak Nabi Ya’akub AS…

  Yang ada di Palestin sekarang hanyalah 2 keturunan Nabi Ya’akub AS iaitu umat Islam Palestin (salah silah keturunan Bunyamin) dan tentera Israel sekarang salah silah mereka dari keturunan Yahuza…

  Sedangkan anak-anak Nabi Ya’akub AS ada 12 orang…

  10 daripadanya telah lama meninggalkan bumi Anbiya’, mengembara ke benua Afrika, Asia Tengah dan Asia Tenggara…

  Yang masih kuat berpegang kepada ajaran Islam setakat ini dari kajian mereka adalah 3 kaum iaitu :

  ใ€‹Kaum Chechnya di Selatan Rusia yang kuat berjihad menentang tentera Soviet Union astau sekarang dikenali Russia…

  ใ€‹Kaum Afghanistan dan bumi ini sedang bergolak sejak Soviet Union/Russia masuk menyerang Afghanistan kerana bimbang dengan fahaman Islam yang diperjuangkan oleh umat Islam Afghanistan…

  Tetapi Soviet Union Russia akhirnya menyerah kalah setelah gagal menawan sepenuhnya bumi Afghan…

  Kini Amerika Syarikat pula ambil alih untuk menyerang Afghanistan dengan alasan kukuh World Trade Center dan Pentagon diserang oleh kononnya orang Arab…

  Yang disalahkan Afghanistan…

  Itu cuma alasan Amerika Syarikat untuk melibatkan diri dalam peperangan…

  Tapi kini bumi Afghan masih kekal berjihad…

  2 daripada 3 Keturunan Nabi Ya’akub sudah dikesan dan kini sedang diperangi, iaitu umat Islam Chechnya dan umat Islam di Afghanistan…

  Hanya ada satu lagi kaum yang belum diperangi habis-habisan oleh golongan elit Illuminati dan Freemason iaitu satu bangsa yang tinggal di hujung dunia…

  Mereka mengkaji mana bumi yang ada umat Islam di dalamnya dan Islam di situ masih subur dan kuat…

  Di manakah negara Islam yang berada di hujung dunia dan bukan di kalangan bangsa Arab…

  Mereka mencari dan mengkaji secara teliti sehingga menemukan ada satu bangsa ini (BACA DI SINI)…

  Bangsanya lembut dan peramah…

  Penuh dengan budi pekerti dan berhemah…

  Mereka ini asalnya bukan beragama Islam…

  Tapi Islam datang melalui pedagang dengan mudah…

  Raja mereka menerima Islam dan mengamalkan ajaran Islam tanpa was-was…

  Bangsa ini terletak di hujung dunia dan mereka (Illuminati dan Freemason) sangat yakin bangsa itu adalah bangsa Melayu yang kini kian menonjolkan perjuangan menegakkan Daulah Islamiah ke dalam kehidupan seharian mereka…

  Bangsa ini bukan bangsa penjajah dan dari tangan bangsa inilah (Bangsa Melayu bergabung dengan bangsa lain di kalangan Tentera Al Mahdi) akan mengalahkan bala tentera Dajjal di seluruh dunia, lebih-lebih lagi yang berada di bumi Anbiya’ khususnya Syam…

  Dajjal juga akan mati dibunuh di bumi Syam…

  Bumi Syam kini terbahagi kepada 4 buah negara iaitu Palestin, Syria, Lebanon dan Jordan termasuk tanah yang dijajah Israel…

  Sebelum bangsa ini membunuh mereka, mereka akan bunuh bangsa ini terlebih dahulu dengan cara halus, dengan cara cetuskan Peperangan Akhir Zaman…

  Umat Islam amnya di Nusantara baik dari Brunei, Indonesia, Singapura, khasnya di Malaysia mesti bersatu (Penyatuan Ummah) untuk menghadapi mereka kerana bumi ini tidak akan aman selagi bangsa Laknatullah ini masih bernafas di muka bumi Allah SWT ini…

  Selepas pupusnya Bani Israel yang derhaka kepada Allah SWT ini nanti, maka bumi ini akan makmur di bawah sistem kehidupan di bawah Pentadbiran Kerajaan Islam Khilafah Islamiyah…

  Pemimpin yang mentadbir kerajaan ketika itu adalah Imam Al Mahdi, cucu kandung dari salah silah keturunan Nabi Muhammad SAW dan dibantu oleh Al Masih Isa Putra Maryam AS…

  Kehidupan menuju ke zaman itu sangat perit kerana ramai di kalangan kita tewas dengan ujian dan godaan hawa nafsu kerana siapa yang ikut Imam Al Mahdi akan mendapati kehidupan yang sukar dan payah…

  Akan tetapi sesiapa yang ikut bala tentera Dajjal Laknatullah akan menikmati kemewahan dan kekayaan hidup yang luar biasa…

  Inilah ujian yang akan kita tempuhi sekarang sehingga zaman kemunculan Dajjal Laknatullah…

  Kemarau berpanjangan dan Peperangan Akhir Zaman akan meletus…

  Bukan hanya Bangsa Melayu yang bergolak untuk diserang bala tentera Dajjal Laknatullah….

  Akan tetapi semua negara Islam akan bergolak lebih-lebih lagi negara Islam dari Nusantara ini…

  Kerana jika ILLUMINATI DAN FREEMASON TIDAK HAPUSKAN BANGSA MELAYU (MUKMIN SEJATI) INI DAN AGAMA ISLAM INI, MAKA MEREKA SENDIRI AKAN DIBUNUH OLEH BANGSA MELAYU DI KALANGAN UMAT ISLAM YANG BERJIWA MUKMIN SEJATI…

  Pada masyarakat Melayu Islam, marilah kita persiapkan diri bagi menghadapi tentera Dajjal Laknatullah…

  Perkukuhkan ukhwah sesama masyarakat Melayu Islam di Malaysia…

  Perkukuhkan keimanan kita pada Allah SWT…

  DAP tidak bersendirian dalam usaha menentang kita tetapi mereka didokong oleh pergerakan yang ditunjangi oleh bangsa yang sangat terkenal dengan kecerdikan dan kezaliman, iaitu bangsa Yahudi…

  Bangsa inilah yang akan menjadi tonggak kepada kekuatan tentera Dajjal Laknatullah…

  Janganlah lagi kita berbalah dan berpecah sesama kita…

  Jangan lagi kita terpedaya dan terlena dengan kata-kata manis dan pujukan mereka…

  Pemimpin-pemimpin Melayu Islam yang sedar dengan kekuatan musuh yang sedang kita hadapi, telah memulakan gelombang penyatuan ummah bagi masyarakat Melayu Islam…

  Marilah kita bersama-sama menyertai jemaah penyatuan masyarakat Melayu Islam…

  Bersatulah dibawah kalimah syahadah yang membezakan antara umat Islam dan orang kafir…

  Bernaunglah dibawah panji-panji Islam yang mula dikibarkan…

  Bersama-sama kita memerangi agenda global yang di bawa DAP untuk menghancurkan masyarakat Melayu Islam…

  Walau apa pun kesusahan, penderitaan dan keperitan yang bakal kita tempuhi, hendaklah kita tempuhi dengan penuh kesabaran dan keimanan kerana sesungguhnya Allah SWT akan sentiasa bersama-sama dengan jemaah yang ikhlas memerangi musuh-musuhNya…

  1. KAMU LAH ANTARA TENTERA DAJJAL TU BEDEBAH WOI,
   AKU PON ANTI DAP WALAUPUN DALAM PH,
   DALAM BERPOLITIK NI, GITU LAH,MACAM MAIN DAM AJI,
   KENA KASI ORANG MAKAN DULU,KALAU NAK MAKAN TIGA DAN NAIK AJI.

   EGENDA MENYELAMATKAN MALAYSIA DARI DIJUAL KEPADA CHINA DAH SELESAI DALAM PRU-14. TAPI PERJUANGAN BUKAN HABIS STAKAT ITU.PASTI ADA ISU BARU YANG MUNCUL UNTUK DI TANGANI. ISU ITU SEPERTI YANG KAU SEBOT.PERMAINAN DI TERUSKAN SEHINGGA MALAYSIA DI PULIHKAN.

   TAK PAYAH LAH AKU NAK SEBOT DISINI,PERKARA-PERKARA YANG BOLEH MENGERUHKAN HUBUNGAN KAUM.HAKIKATNYA RAKYAT ADA KUASA UNTUK MEMILIH.

   KAMU SETAKAT ANJING SALAK BUKIT JE.BIOR MEREKA YANG PENUH SENI STRATEGIK POLITIK SEPERTI TUN BUAT KERJA. LEBIH BAIK KAU DIAM,KERANA KAU LEBIH KEPADA TAKSUP PARTI DARI KAU PATUH AGAMA ISLAM ITU SENDIRI.

   AKU MELIHAT KEBODOHAN KAU TU.

   JOM BERJUANG DARI DALAM, KITA SAMA-SAMA SUPPORT TUN.

   1. AL MAHDI LEBIH TERTARIK KEPADA TUN

    DARI PUAK KAMU YANG SESAT

  2. Jangan salahkan orang lain.
   Cermin muka sendiri.
   Setiap kaum diberi kebebasan utk maju.
   Kemudahan yg diberikan oleh kerajaan selama ini utk kaum melayu khasnya telah melebihi dari kaum2 lain.
   Sampai bila nak jadi kaum subsidi.

 19. PH YG JAHAT BUKAN RAKYAT MAKIN CERDIK…….

  PH yang ajar rakyat kritik kerajaan โ€“ Tian Chua
  BANGI โ€“ Kerajaan Pakatan Harapan (PH) tidak perlu melenting dengan kritikan demi kritikan yang dilemparkan oleh rakyat di negara ini kepada kerajaan, kata Naib Presiden PKR, Tian Chua.

  Menurut beliau, budaya mengkritiknya dasar-dasar yang dilakukan kerajaan telah meresap ke hati rakyat sebagaimana yang pernah dibawa oleh PH sebelum merampas kepimpinan Putrajaya pada 9 Mei tahun lalu.

  โ€œSekarang rakyat berani lawan kerajaan dan kutuk menteri. Itu kita tidak boleh pertikai kerana kita sendiri yang ajar rakyat buat dan ini menjadikan kita mangsa,โ€ katanya ketika merasmikan Mesyuarat Agung Tahunan PKR Cabang Serdang 2019 di Bangi Golf Resort.

  Tambah Tian Chua lagi, dasar mengkritik kerajaan terlalu menebal dalam rakyat masa kini kerana ia hebat diperjuangkan oleh PH selaku pembangkang dahulu.

  Justeru itu katanya, kepimpinan harus menerima kritikan demi kritikan rakyat dan terus bekerja demi memenangi hati rakyat sebelum Pilihan Raya Umum akan datang.

  โ€œApa yang kita perjuangkan bukan untuk diri sendiri, kita sudah jadi parti memerintah, jadi kita terpaksa telan apa yang kita cuba capai dulu.

  โ€œInilah hasil daripada perjuangan kita. Harap perkara ini tidak berulang lagi,โ€ katanya lagi.

  Jelas bekas Ahli Parlimen Batu itu lagi, rakyat hari ini semakin cerdik dalam menilai pentadbiran sesebuah kerajaan.

  Malah katanya rakyat semakin berfikir secara kritis terhadap dasar serta keputusan yang dibuat oleh kerajaan.

  โ€œSaya selalu kata bahawa rakyat mengambil 20 tahun untuk benci Mahathir, sekarang kita suka balik. Tapi 20 tahun rakyat baru sedar nak jatuhkan kerajaan dan BN.

  โ€œTun Abdullah Badawi dua penggal pegang kerajaan baru rakyat nak lawan dia. Najib satu penggal sahaja orang sudah lawan dia.

  โ€œUntuk kerajaan baharu hanya enam bulan sahaja rakyat akan benci. Memang betul, rakyat sudah benci.

  โ€œApa yang kita lakukan rakyat akan kritik kerana ada kebebasan. Kerana kritikan itu dulu kita kena fikir dulu sebab ada pemantauan daripada Cawangan Khas. Tapi sekarang tidak ada. Senang sahaja kritik kerajaan,โ€ jelas Tian Chua. -MalaysiaGazette

 20. ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
  Perkhidmatan awam.. akan diperkecilkan nanti
  Orang2 Melayu, sudah mula merasa susah hati
  Ada ijazah pun, keje kerajaan blm tentu gerenti
  Pasti Irah akan risau kelak lepas grad universiti

  Kerja dgn kjaan le..nasib org2 Melayu berserah
  Perkhidmatan awan dikecil, Melayu hilang arah
  Dgn keputusan ini, tentu le, org2 Melayu marah
  Lps grad nanti.. tak tahu lah..camner nasib Irah
  ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

  ๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
  ๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™

  1. AHHHH,,PEGANGAN POLITIK KAU PON TAK BETOL

   BERLAGAK NAK PERKATA NASIB ORANG

   PIKIR NASIB KAU TU,LEBIH BAIK!

 21. PH = BN….KITA UNDI GS PULA….BUKAN TAKSUB TAPI IKUT GILIRAN…….

  Old Malaysia Versus New Malaysia
  ……

  It is now almost 16 months since the 9th May 2018 general election, a.k.a. GE14, when the New Malaysia was formed to replace the Old Malaysia. Let us do a progress report on some of the differences, changes or reforms we are seeing in the New Malaysia compared to the Old Malaysia of pre-GE14. This list, of course, is only part of these changes or reforms.

  Old Malaysia: The Lynas rare earth factory was allowed to operate.

  New Malaysia: The Lynas rare earth factory is allowed to operate.

  Old Malaysia: Anwar Ibrahim was the prime minister-in-waiting.

  New Malaysia: Anwar Ibrahim is the prime minister-in-waiting.

  Old Malaysia: Malaysiaโ€™s external debts were RM680 billion (or RM960 billion if including guarantees).

  New Malaysia: Malaysiaโ€™s external debts are RM760 billion (or RM1.16 trillion if including guarantees).

  Old Malaysia: Cronyism, nepotism and abuse of power was rampant in Malaysia.

  New Malaysia: Cronyism, nepotism and abuse of power is rampant in Malaysia.

  Old Malaysia: The MACC, PDRM, and AGC acted as tools of the ruling party.

  New Malaysia: The MACC, PDRM, and AGC act as tools of the ruling party.

  Old Malaysia: The Malaysian education system sucked.

  New Malaysia: The Malaysian education system sucks.

  Old Malaysia: Many non-Malays could not speak the national language properly even when they were born in Malaysia.

  New Malaysia: Many non-Malays cannot speak the national language properly even when they are born in Malaysia.

  Old Malaysia: Absolute power lay in the hands of the Executive and not in the hands of Parliament, the Judiciary or the Monarchy.

  New Malaysia: Absolute power lies in the hands of the Executive and not in the hands of Parliament, the Judiciary or the Monarchy.

  Old Malaysia: A gathering of more than three people needed police approval.

  New Malaysia: A gathering of more than three people needs police approval.

  Only Malays will work for low pay
  Old Malaysia: Chinese and Indians refused to join the armed forces because the pay was too low.

  New Malaysia: Chinese and Indians refuse to join the armed forces because the pay is too low.

  Old Malaysia: Pakatan Harapan promised one million new jobs.

  New Malaysia: Pakatan Harapan promises one million new jobs.

  Old Malaysia: The unemployment rate was very high.

  New Malaysia: The unemployment rate is very high.

  Old Malaysia: The cost of living was very high.

  New Malaysia: The cost of living is very high.

  Old Malaysia: The rate of exchange was RM4 to the USD.

  New Malaysia: The rate of exchange is RM4.2 to the USD.

  Old Malaysia: The price of petrol (RON97) was RM2.47 per litre.

  New Malaysia: The price of petrol (RON97) is RM2.50 per litre.

 22. PH TAK KIRA NYAWA RAKYAT….HANYA FIKIR NAK MENJARAH……

  Mangsa radioaktif Lynas diketemui

  Ketika orang Islam tengah ada kesedaran untuk utamakan produk buatan Muslim, ada pula pemimpin berugama Islam bersuara dengan nada berlainan.

  Mesti ada mangkok-mangkok social misfit yang terlalu nak jadi hero tunjuk pandai nak bersuara untuk berlainan ketika kita perlu bersatu, satu suara hanya mahu being different for the sake of being different (mahu berbeza demi untuk berbeza, bijak pun tidak).

  Sebelum Fuziah Salleh, Menteri KPDNKK, Saifuddin Nasution yang pertama kata boikot tiada kesan.

  Eloklah dicabar orang Islam. Bungkus kamu di Kulim Bandar Baru pada PRU akan datang.

  Anwar pula jelas hanya gelembong saja dulu boleh bakar semangat orang untuk lawan tetap lawan.

  Ternyata dia hati kecil dan telor dah dipegang China Doll. Tak layak jadi PM.

  KEMPEN UTAMA BARANGAN MUSLIM

  Tiada kempen boikot pun tetapi kempen utamakan barangan Muslim.

  Cuba fikir…

  Kempen boikot ini hanya rekaan Mahathir sebagai strategy propaganda strawman.

  Fitnah orang atau kumpulan yang disasarkan sebagai berkata sesuatu negatif dan media serang bertalu-talu.

  Kemungkinan Mahathir yang mahu mulakan boikot guna cara reverse psychology untuk porak perandakan hubungan antara kaum sebagaimana dilakukan dalam isu Zakir Naik, jawi/khat, Dong Zong dan Lynas dengan menimbulkan kemarahan orang Cina dan Melayu Muslim.

  Dato Redwan, Menteri Keusahawanan pun ada komen. Dia bukan tahu apa tapi peradan nak lawan Muhyiddin.

  Apabila Timbalan Menteri di JPM yang bertanggongjawab dalam hal ehwal pentadbiran agama Islam sendiri yang mencurah air ke bara semangat yang sedang bahang untuk kuatkan ekonomi Islam, ada sesuatu tak kena dengan si buntal ini.

  PERTAMA

  Apalah halal cert jika bukan Islam yang usahakan macam berikut:

  KEDUA

  Mungkin politik Fuziah Salleh bergantung kepada sokongan kewangan dari pengundi dan penyokong bukan Islam.

  KETIGA

  Mangsa radioaktif Lynas?

  Rasanya, Fuziah berkemungkinan berhadapan dengan kesan dari sinaran radioaktif dari kilang Lynas yang telah menjejaskan fungsi organ otak, hati dan jantong dirinya.

  Masaalahnya hanya dia dan Wong Tuan Tat saja yang sakit otak, hati dan jantong. Yang kerja di Lynas pun tidak ada apa-apa.

  Geigger Muller counter tidak langsong mendaftarkan bacaan radioaktif yang tinggi dan luar biasa.

  Wow! Jual fitnah tak laku

 23. 10) Tiga rundingan dengan China bertujuan untuk menyelamatkan 1MDB Sekitar masa yang sama ketika rundingan dengan Abu Dhabi sedang berjalan untuk mencapai penyelesaian hutang 1MDB, Amhari juga telah dihantar untuk misi lain ke China – bagi membincangkan projek-projek yang akan menyelamatkan 1MDB.

  Amhari berkata dia diarahkan oleh Najib untuk terlibat dalam perbincangan pelaburan China-Malaysia bagi menyelamatkan 1MDB. “Seperti yang ditunjukkan oleh (ahli perniagaan itu) Low Taek Jho menerusi kandungan ucapan dan pelan tindakan kepada saya, perjanjian dan usaha (antara Malaysia dan China) bertujuan untuk menjadi pelaburan yang akan membantu membayar hutang 1MDB (bailout) seperti hutang kepada Syarikat Pelaburan Petroleum Antarabangsa (IPIC). “Saya juga boleh mengesahkan bahawa lawatan saya ke China (pada tahun 2016) hanya diketahui oleh Jho Low dan Najib,” kata Amhari. Projek-projek yang Amhari maksudkan adalah Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL), Saluran Paip Pelbagai Bentuk (MPP) dan Saluran Gas Paip Trans Sabah (TSGP).

  Merujuk kepada dokumen yang bertajuk ‘Action Point: China-Malaysia Economic Programme’ yang dihantar melalui e-mel kepada Amhari oleh Jho Low, Amhari berkata e-mel itu bertujuan untuk memastikan Najib memberi Terence Geh, rakan sekutu Jho Low, peranan penyelaras untuk 1MDB dan program penyelesaian hutang SRC yang dikaitkan dengan rundingan pelaburan Malaysia-China. Saksi itu berkata dokumen menyatakan cadangan projek yang boleh menyelamatkan 1MDB. “Dokumen tersebut memiliki nota pada maklumat (talking points) untuk mengemas kini status projek itu dan juga susulan kerja kepada tiga projek iaitu TSGP, MPP dan ECRL,” kata Amhari.

  Pada Nov 2016, Najib mengunjungi China untuk membuat beberapa perjanjian dengan negara tersebut dan syarikat-syarikat di negara itu. Menurut Amhari, perjanjian tersebut merupakan: 1. Perjanjian kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan di antara China Communications Construction Company (CCCC) dengan ECRL Sdn Bhd, dan CPP dengan Suria Strategic Energy Resources Sdn Bhd (SSER) 2. Perjanjian pembiayaan penuh antara China Exim dan ECRL dan antara China Exim dan SSER. 3. Perjanjian penuh Bon Renminbi antara China dan ECRL, dan antara SSER dan pihak China.

 24. IDEOLOGI PH : LIBERALISM… PLURALISM…. SECULARISM… KOMUNIS…NOT BELIEVE IN RELIGION AND GOD…..

  Projek kerjasama Umno dan PAS yang bertemakan perpaduan ummah mungkin akan ditukar kepada perpaduan nasional untuk menjadikan ia lebih inklusif kepada masyarakat berbilang kaum di negara ini.

  Menurut sumber, dengan penggunaan kalimah “ummah” ada pihak dalam parti terbabit bimbang ia disalahertikan kepada agenda khusus untuk orang Islam semata-mata.

  Sedangkan, katanya, kerjasama tersebut dibina dengan merangkumi rakyat Malaysia berbilang kaum.

  “Penyatuan nasional mungkin menjadi tema baru bagi piagam kerjasama Umno dan PAS yang akan dimeterai pada 14 Sept nanti.

  inRead invented by Teads
  “Kedua-dua parti mahu agenda itu dilihat lebih inklusif dan tidak berfokus semata-mata kepada agenda untuk umat Melayu, Islam,” katanya kepada Malaysiakini.

  Pada 31 Ogos lalu, Timbalan Presiden Umno, Mohamad Hasan , memaklumkan pihaknya memutuskan untuk menukar tema penyatuan ummah – yang digunakan secara meluas ketika ini – kepada nama lain.

  Menurut Mohamad, perkara itu diputuskan ekoran terdapat pertikaian berhubung tema tersebut, selain mahu menggambarkan penyertaan semua kaum di negara ini.

  Akan jadi sejarah

  “Ada orang kata ‘ummah’ itu hanya untuk orang Islam sedangkan ia hanya perkataan Arab untuk umat atau masyarakat.

  “Kita ambil maklum pertikaian ini dan akan tukar tema itu adalam fasa kedua kelak,” katanya dipetik Utusan Malaysia.

  Sementara itu, Malaysiakini mendapatkan Anggota Majlis Tertinggi Umno, Tajuddin Abdul Rahman bagi mengesahkan tentang tema berkenaan.

  Tajuddin bagaimanapun enggan mengulas lanjut mengenainya dan meminta supaya orang ramai menunggu pengumuman pada hari piagam berkenaan ditandatangani.

  Baca Abdul Azeez sedia serah kerusi pada PAS

  Bagaimanapun anggota parlimen Pasir Salak itu mengakui agenda kerjasama itu perlu dilihat lebih menyeluruh buat semua rakyat Malaysia.

  “Kami mahu menyelamat rakyat Malaysia, bukan saja orang Melayu, tetapi semua bangsa dan agama daripada pentadbiran PH.

  “Kami mempunyai agenda yang lebih luas untuk mewujudkan kesedaran rakyat Malaysia untuk bangkit dan bersatu.

  “Dengan kata lain, perpaduan ummah itu tidak hanya berfokus kepada orang Melayu Islam semata-mata, tetapi untuk semua,” katanya lagi.

  Sementara itu, Naib Presiden PAS, Idris Ahmad, berkata pemimpin kedua-dua parti telah meneliti dan memuktamadkan kandungan piagam yang akan dimeterai 14 Sept nanti.

  Katanya, perhimpunan itu akan menjadi sejarah negara apabila dua parti dominan orang Melayu dan penganut Islam bekerjasama secara rasmi.

 25. 9) Najib mengarahkan Amhari untuk berunding penyelesaian IPIC :

  Apabila Abu Dhabi berhasrat membawa Malaysia ke mahkamah antarabangsa berikutan hutang 1MDB kepada Syarikat Pelaburan Petroleum Antarabangsa (IPIC) pada tahun 2016, Najib kemudian mengarahkan Amhari untuk mengadakan misi rundingan. Dia diminta berunding dengan ketua pegawai eksekutif Mubadala, Khaldoon Mubarak di Abu Dhabi.

  “Najib menjelaskan jika Abu Dhabi mengheret Malaysia ke mahkamah antarabangsa kerana gagal membayar hutang bon yang dijamin oleh IPIC, ia akan menjejaskan hubungan dua hala antara negara, dan juga mencetuskan risiko politik dalam pilihan raya umum akan datang.

  “Pada masa itu, isu 1MDB masih menjadi topik hangat di seluruh dunia,” katanya. Menurut Amhari, satu siri rundingan kemudiannya dijalankan, termasuk antara 1MDB dan IPIC dan peguam kedua-dua syarikat tersebut, sebelum perjanjian penyelesaian akhirnya ditandatangani oleh kedua-dua pihak pada pertengahan 2017.

 26. DI SINI PAS TERLIBAT BERSEKONGKOL DENGAN UMNO NAJIB BILA TUAN IBRAHIM TUAN MAN NAIB PRESIDEN PAS INI PUAS HATI DITIPU OLEH KELING ARUL KANDA DAN MENYOKONG UMNO NAJIB

  8) Pelan rasionalisasi 1MDB datang dari Jho Low:

  Antara lewat tahun 2014 dan awal 2015, Amhari menerima dokumen yang disediakan oleh Jho Low, yang memperinci rancangannya untuk menyelesaikan hutang 1MDB. Menurut saksi, dokumen yang bertajuk ‘1MDB Rationalisation Plan Overview: Accompanying Notes’ menerangkan pelan rasionalisasi untuk 1MDB. “Dokumen ini adalah rancangan Jho Low untuk menyelesaikan hutang 1MDB. Nota ini adalah untuk menjelaskan pelan rasionalisasi untuk 1MDB. Pelan ini merupakan isu hangat ketika itu. “Oleh kerana isu 1MDB tersebut tidak begitu baik, rancangannya adalah untuk menjual semua aset dan liabiliti 1MDB, dan untuk menutup 1MDB. “Jho Low mahu menjual semua aset dan liabiliti 1MDB untuk menampung masalah hutang yang dihadapi oleh 1MDB.”

 27. BABI PH SETIA PADA MODI BUKAN MODEY…..

  Tun M Buat Dono Bila Modi Bangkitkan Isu Dr Zakir Naik
  ……..

  Perdana Menteri India Narendra Modi membangkitkan isu Zakir Naik dalam pertemuan dengan rakan sejawatnya dari negara ini Dr Mahathir Mohamad dalam pertemuan mereka semalam, kata Saifuddin Abdullah.

  Bagaimanapun, kata menteri luar, ia hanya disebut secara sekali lalu dan Mahathir pula tidak memberi respons kerana sibuk membincangkan isu lain.

  Zakir Naik telah disebut oleh Perdana Menteri Modi secara sekali lalu, dan dia (Modi) sebut perkara itu sedang dibincangkan oleh pegawai kedua-dua negara.
  Itulah cara beliau (Modi) sebut perkata itu.
  Kemudian, Tun Dr Mahathir pun tidak respons kerana banyak masa digunakan untuk bincang mengenai kes Kashmir, Saifuddin dipetik sebagai berkata oleh Bernama.

  Saifuddin juga menjelaskan tiada sebarang perbincangan di peringkat kementeriannya dengan Kementerian Luar Negeri India sekarang.

  Hanya nota diplomatik yang dihantar oleh India memohon untuk mengektradisi Dr Zakir, warganegara India yang mempunyai status pemastautin tetap (PR) di Malaysia, katanya lagi.

  Secara keseluruhan, Saifuddin berkata, isu Zakir tidak menjejaskan hubungan Malaysia dengan India.

  Sementara itu, Hindustan Times semalam melaporkan Modi meminta Mahathir mengekstradisi Zakir yang dikehendaki New Delhi atas dakwaan menghasut keganasan dan pengubahan wang haram.

  Kedua-dua pihak membuat keputusan bahawa pegawai kami akan terus berhubung mengenai perkara itu dan ia adalah isu penting bagi kami, kata Setiausaha Luar India, Vijay Gokhale.

  Zakir mendakwa tuduhan ke atasnya adalah rekaan semata-mata.

  Saifuddin berkata kedua-dua pemimpin berbincang mengenai hubungan dua gala secara umum, dalam pertemuan yang dibuat atas permintaan Modi, di luar acara Sidang Kemuncak Ekonomi Timur di Vladivostok, Rusia.

  Katanya, Modi mengambil masa yang panjang untuk menjelaskan kedudukan di Jammu dan Kashmir manakala Mahathir menjelaskan pendirian Malaysia bahawa semua pihak harus mematuhi resolusi-resolusi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

  Laporan media menyatakan ketegangan antara Pakistan dan India memuncak bulan lepas, susulan langkah India membatalkan status istimewa Jammu dan Kashmir yang membolehkan penduduknya menggubal undang-undang sendiri dan menghalang orang luar menetap di wilayah itu.

  Jammu dan Kashmir di rantau Himalaya yang majoriti penduduknya Islam, terbahagi dua masing-masing dikuasai India dan Pakistan. Kedua-dua pihak menuntut untuk menguasai sepenuhnya dua wilayah berkenaan.

  Sejak 1947, kedua-dua negara telah tiga kali berperang – pada 1948, 1965 dan 1971 – dua daripadanya untuk menguasai Kashmir.

 28. 7) Jho Low arahkan naratif mengenai kawalan kerosakan 1MDB:

  Selepas skandal 1MDB mendapat tumpuan, PMO terutamanya Azlin yang merupakan ketua setiausaha sulit Najib perlu mendapatkan penyelesaian untuk melindungi imej Najib sebagai perdana menteri. Amhari berkata, Jho Low telah memainkan peranan dalam usaha menangani kesan skandal 1MDB, dengan beliau telah menyediakan kandungan ucapan dan pelan tindakan untuk PMO. Ahli perniagaan tersebut juga telah memberikan soalan-soalan lazim (FAQ) kepada PMO untuk digunakan apabila menjawab soalan 1MDB. Menurut keterangan Amhari, pada satu tahap, Jho Low juga menyediakan dokumen yang menyangkal dirinya sendiri mempunyai sebarang peranan dalam 1MDB. Amhari berkata apabila pihak berkuasa Malaysia menubuhkan pasukan petugas untuk menyiasat isu 1MDB, Jho Low menyerahkan dokumen kepadanya dan Azlin untuk membuktikan, antara lain, tidak ada kesalahan yang dilakukan oleh Petrosaudi.

 29. CITA2 PH : NEW MALAYSIA…NEW NATIONAL ORDER…. REPUBLIC COUNTRY…..

  Tun ingat Tanah Melayu ni wujud sejak dijajah British dan selepas merdeka sahajakah?
  …….

  Oleh : Nurhayyu Zainal

  Rumpun Austronesia dah lama mendiami rantau Asia Tenggara, dari Wilayah Khmer ke Segenting Kra hingga ke Kota Gelanggi, kemudian dari Tanah Acheh hingga ke Kota Kecil Pasemah.

  Sejak wujudnya empayar Funan, Langkasuka, Tun Sun, Chih Tu, Kedah Tua/Gangga Negara/Lembah Bujang,Tan Tan, Bhumi Malayu ni dah cukup terkenal sebagai pelabuhan masyhur dan menjadi laluan perdagangan utama rantau Timur dan Barat.

  Jadi tak hairanlah kenapa ramai arkeologis dan sejarawan dunia mengatakan kerajaan lama di Bhumi Malayu ini wujud sebelum tamadun yunani dan rom lagi.

  Berkurun-kurun sudah Orang Melayu berdagang dengan pedagang dari China, India, Parsi, Turki dan Timur Tengah.

  Makanya berkurun-kurun jugalah Orang Melayu sudah korek Emas, Tembaga dan Timah untuk didagangkan.

  Berkurun kurun sudah Orang Melayu terkenal dengan sifat suka berlayar dan merantau untuk dagangkan hasil tani, herba kayu hutan dan lombong.

  Dan sehingga hari ini Orang Melayu masih bekerja keras sehingga ada yang buat 2-3 kerja sehari.

  Orang-orang politik ni BODOH!

  Dia hanya menilai sejarah ikut kompas penjajah bangsat.

  Dia tak nampak bagaimana British bangsat ini meranap dan merampas tanah-tanah dan hasil bumi yang menjadi sumber kolektif masyarakat setempat.

  Sama juga dengan orang kiri yang asyik berpolemik tentang Malaysia ikut nas ideologi dan kapitalisme beku.

  Dua-dua pun gagal menulis mengikut fakta dan menelusuri nilai keragaman budaya serta kewujudan bahasa pengantar melalui antropologi sejarah yang jujur.

  Ingat Bumi Malaysia (Tanah Melayu) ni wujud sejak perompak british menjajah dan selepas Merdeka ke?

  Artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pendirian

 30. 6) Jho Low , TIA dan 1MDB:

  Amhari pertama kali menyertai mesyuarat berhubung rancangan untuk menubuhkan Lembaga Pelaburan Terengganu (TIA), (nama sebelum ditukarkan kepada 1MDB), atas perintah Jho Low, yang mendakwa bahawa dia mendapat kelulusan Najib untuk meyakinkan Amhari. Sekitar akhir 2008, pertemuan itu diadakan di Istana Terengganu di Kuala Lumpur, dan dipengerusikan oleh Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin. Menurut Amhari, Jho Low telah membangkitkan rancangan untuk menubuhkan TIA kepada Agong ketika itu, tetapi Tuanku Mizan tidak memberikan sebarang keputusan. Amhari berkata dia mula mengetahui tentang rancangan untuk menubuhkan TIA menerusi kutipan dana apabila Jho Low menjelaskan kepadanya tentang idea menggunakan papan putih di dapur rumah Jho Low di Jalan Kia Peng, Kuala Lumpur. Jho Low juga memaklumkan kepadanya bahawa rancangan TIA mengambil model dana kekayaan Mubadala di Abu Dhabi, dan TIA adalah projek Najib. Amhari juga memberi keterangan bahawa Jho Low terlibat dalam perancangan kerjasama 1MDB dengan IPIC dan Aabar. Bagaimanapun, Amhari berkata dia tidak mempunyai banyak maklumat kerana kebanyakan perbincangan telah dikendalikan oleh Azlin.

 31. Kekalahan BN, pd PRU14 mmg lah ada hikmah
  Kerana berpecah belah lah Melayu udah lemah
  Secara politik..Melayu perlu dalm satu khemah
  Bermula paduan Umno+ Pas jadi muqaddimah
  ๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช

  ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜
  Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

 32. 5) Jho Low mengarahkan pembantu Najib untuk hapuskan dokumen, tetapi Amhari tidak melupuskan kesemuanya:

  Amhari di mahkmah juga mendakwa bahawa Jho Low sentiasa mengingatkan dia dan Azlin untuk menghapuskan dokumen yang mereka miliki selepas setiap mesyuarat. Selain dokumen, pegawai-pegawai juga dimaklumkan untuk memadamkan setiap e-mel dan mesej Blackberry Messenger yang Jho Low telah hantar kepada mereka. Menurut Amhari, ketika menghapuskan dokumen dari perbincangan mereka, ada beberapa yang dia terlepas pandang. Amhari bagaimanapun percaya bahawa Azlin mungkin telah menghapuskan semua dokumen dalam simpanannya kerana menurutnya Azlin merupakan seseorang yang pandai menyimpan rahsia.

 33. 4) Jho Low menggunakan pembantu Najib untuk membuka akaun bank Pada 2012, Amhari dan Azlin membuka akaun bank di luar negara atas arahan Jho Low, dan Jho Low mendakwa ia sebagai akaun โ€˜standbyโ€™ dan โ€˜just in caseโ€™ yang akan dikendalikan olehnya. Walaupun kedua-dua mereka menyatakan kebimbangan, Amhari berkata mereka terpaksa mengikut perintah Jho Low kerana mereka takut sesuatu yang buruk akan berlaku kepada mereka atau kerjaya mereka jika mereka memilih untuk melawannya. Amhari kemudian mendapat tahu pada tahun 2016 bahawa akaunnya dengan BSI Switzerland mempunyai lebih dari AS$800,000 ketika dia menerima panggilan daripada bank. Bagaimanapun, akaun itu terpaksa ditutup atas arahan BSI dan dia terpaksa membuka akaun lain di Bangkok. Dia mendakwa kedua-dua akaun itu berada di bawah kawalan Low dan tidak tahu apa yang berlaku kepada wang itu.

 34. 3) Jho Low tahu lebih banyak maklumat daripada pegawai Najib sendiri

  Menurut Amhari, Najib sering berjumpa dengan Jho Low untuk membincangkan pelbagai perkara termasuk hal-hal sulit. Amhari yang menggambarkan Jho Low sebagai ‘penasihat penting’ kepada Najib berkata ahli perniagaan yang kini dalam buruan itu telah mengenali Najib sebelum Amhari menjadi pegawai khasnya. Amhari turut menggambarkan Jho Low ‘sangat rapatโ€™ dengan Najib dan isterinya, Rosmah. Menurutnya, terdapat juga situasi ketika arahan khusus yang melibatkan perkara sulit diberikan kepadanya atau Azlin oleh Jho Low. Jho Low Dia percaya bahawa Najib telah meluluskan arahan ini kerana ketika mereka mengesahkan perkara tersebut dengan Najib, Najib mengetahuinya dan mengarahkan Amhari dan Azlin untuk mengikuti arahan yang diberikan oleh Jho Low. Amhari juga memberi keterangan bahawa dia percaya yang Jho Low adalah โ€œpakar manipulasiโ€, yang dapat memperoleh perkara yang diinginkan. “Sepanjang pengalaman saya berurusan dengan Jho Low, saya mendapati dia pandai dan manipulatif ketika berurusan dengan pegawai dari pelbagai peringkat dan pangkat, dari Malaysia atau luar negara, yang kebanyakannya diketahui Najib,” katanya.

 35. 2) Jho Low berada dalam lingkungan keluarga Najib:

  Amhari pertama kali berjumpa dengan Jho Low pada tahun 2007 ketika menjadi pegawai khas kepada Mohd Effendi Norwawi, kemudian Menteri yang bertanggungjawab memantau EPU. Menurutnya, sejak pertama kali bertemu dengan Jho Low, ahli perniagaan itu banyak bercakap tentang keluarga Najib seolah-olah dia berada di dalam keluarga keluarga timbalan perdana menteri itu.

  Jho Low juga kemudian memberitahu Amhari bahawa dia rapat dengan Najib, dan Jho Low mengenali ahli parlimen Pekan itu melalui anak Najib, Riza Aziz memandangkan Jho Low sudah mengenali Riza sejak zaman remaja mereka. “Banyak kali Jho bercakap tentang kekerapan pertemuannya dengan keluarga Najib dan kadang-kadang dia tahu lebih banyak mengenai rancangan yang telah dibuat oleh keluarga Najib walhal saya sendiri, sebagai pegawai khasnya, tidak tahu mengenainya,” kata Amhari. Amhari juga mendakwa bahawa isteri Najib, Rosmah Mansor sering menerima panggilan daripada Jho Low.

 36. INI 10 PENGAKUAN DALAM MAHKAMAH OLEH PEGAWAI KHAS NAJIB RAZAK, AMHARI EFENDI NAZARUDIN DALAM PERBICARAAN KES SKANDAL 1MDB YANG SEDANG BERLANGSONG.

  1) Pegawai Najib mengadakan pertemuan rahsia dengan Jho Low Amhari memberi keterangan mendakwa bahawa dian dan pegawai atasannya di PMO, Allahyarham Azlin Alias, telah bertemu Jho Low secara rahsia berhubung 1MDB tetapi hanya menyedari ia merupakan satu skandal apabila nama syarikat tersebut mula timbul dalam berita. Menurutnya, ini kerana kerja-kerja mereka dibahagikan secara berasingan, dan hanya Najib dan Jho Low “mempunyai gambaran keseluruhan mengenai apa yang dirancang”. Amhari memberi keterangan bahawa pertemuan dengan Jho Low dilakukan pada waktu malam di Prince Hotel di Kuala Lumpur di mana projek dan keputusan utama dibincangkan.

 37. INILAH TUJUAN SEBENAR PENYATUAN UMMAH UMNO PAS :

  UNTUK MENYELAMATKAN BAPAK KLEPTOKRASI MALAYSIA DAN DUNIA ex-PM NAJIB RAZAK SERTA BARISAN MENTERI2 MP2 MB2 DAN YB2 UMNO DAN PAS YANG BERSEKONGKOL DALAM SKANDAL 1MDB YANG TERPAKSA DISOKONG OLEH PAS KERANA TELAH MENERIMA SOGOKAN RASUAH RM90JOTA DARI UMNO HASIL SKANDAL 1MDB.

  Setan mata hijau, bergabung iblis mata merah
  Mereka nak sambut kedtgan Dajjal laknatullah
  Kenapa tidak guna tajuk asal penyatuan ummah
  Tujuanya hendak tipu ahli, tunggulah laknat Allah

 38. SLOGAN PH : KAMI LIBERALIST…KAMI PLURALIS….SOKONG LGBT….SOKONG LIWAT.,..SOKONG SEMBURIT…..

  Pemuda PAS Gesa Malaysia Bersuara Isu Kashmir

  .

  Oleh : Adli Mohamad

  MARANG- Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT) menggesa agar kerajaan Malaysia bersuara di peringkat antarabangsa bagi membela nasib umat Islam di Kashmir.

  Ketua Pemudanya, Nasir Abdul Razak berkata, usaha mengenengahkan isu tersebut boleh dilakukan dengan menghantar surat bantahan ataupun menyatakan rasa tidak puas hati melalui saluran diplomatik.

  Namun malangnya, menurut beliau tiada lagi terdengar suara kerajaan Malaysia dikuasai Pakatan Harapan (PH) bersuara bagi membela dan menuntut hak ke atas masyarakat Kashmir walaupun berautoriti.

  Maka, dengan keadaan yang semakin tegang, beliau mengesa agar pihak berkuasa seperti Liga Arab perlu bertindak segera bagi memberi pembelaan kepada masyarakat Kashmir.

  โ€œKita tidak mahu nasib yang berlaku kepada masyarakat Arakan di Myanmar juga berlaku di kahsmir.

  Hari ini dapat dilihat masyarakat di Kashmir dihambat, dibunuh serta dirogol, begitulah hebatnya cabaran yang berlaku pada masyarakat Kashmir,โ€ jelasnya.

  Beliau berkata demikian pada Himpunan Solidariti Untuk Kashmir yang diadakan selepas solat Jumaat di Masjid Titian Baru, Kedai Buloh semalam, yang turut dihadiri kira-kira 500 orang jemaah.

  Menurutnya lagi, himpunan yang diadakan DPPNT itu diadakan serentak di seluruh negara, dan digerakkan melalui dewan pemuda di setiap negeri, tanda sokongan dan solidariti terhadap rakyat Kashmir.

  Beliau menyatakan perbuatan kejam yang dilakukan ke atas masyarakat Kahsmir perlu dikecam dengan sekeras-kerasnya kerana perlakuan itu sangat tidak bertanggungjawab dan diluar norma kehidupan manusia.

  โ€œKami pihak DPPNT mengharapkan semua masyarakat Islam terutamanya anak-anak muda perlu bersatu hati (juga) dapat mengetahui perkembangan yang berlaku di Kashmir pada hari ini,โ€ pinta beliau.

  Sementara itu, Pengarah Pilihanraya Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu, Muhammad Irsyad Syafiq Burhanuddin kesal kerana Negara Arab, liga Arab dan Organisasi Islam (OIC) yang sepatutnya menjadi hero, berdiam diri.

  โ€œKenapa mereka tidak melaksanakan tanggungjawab mereka mempertahankan umat Islam dan negara Islam yang ditindas pada hari ini?

  Wahai dunia dan dengarlah apa yang kami nak bagitau pada hari ini bahawa seluruh umat Islam yang ada didalam dunia ini adalah bertanggungjawab.

  Kami nak bagitau kepada manusia di arab dan kuasa-kuasa besar arab jika tidak mahu menggambil tanggungjawab kami di Negara Malaysia akan ambil tanggungjawab,โ€ tegasnya.

  Dan pesan beliau lagi, jika sekiranya kerajaan Malaysia tidak mahu mengambil tanggungjawab ini, beliau menyatakan seluruh umat Islam akan bergerak melalui PAS.

  Setelah sekian lama umat Islam ditindas di negara sendiri, kuasa besar dunia membisu, buta dan tidak berakal, umat Islam tidak mahu lagi berdiam diri, kini masa untuk bangun bersolidariti.

  Isu Kashmir tercetus apabila kerajaan India pimpinan Narendra Modhi telah menarik semula artikel 370 dalam perlembagaan India yang menyaksikan Kashmir kehilangan kuasa memerintah wilayah mereka itu yang diebrikan semenjak 1947.

  Kini warga India, terutama yang beragama hindu, mula memasuki wilayah itu dengan bantuan dari pasukan keselamatan India, yang menyebabkan banyak berlaku pencerobohan dan pertumpahan darah, dimana mangsa majoritinya muslim.

 39. MANIFESTO PH : KAMI MENIPU… KAMI MENJARAH …..KAMI SALAHKAN BN….KAMI MAINKAN ISU RASIS….

  Skim kontrak: Tindakan paling zalim, satu pengkhianatan, kata pemimpin PKR
  ……
  KUALA LUMPUR: Tindakan paling zalim dan satu pengkhianatan kepada pekerja sektor awam di negara ini.

  Itulah tanggapan Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR, Datuk Abdullah Sani Abdul Hamid berkaitan cadangan mengantikan skim tetap dan berpencen kepada skim lantikan kontrak.

  โ€œSepatutnya kakitangan awam diangkat martabatnya dalam mendukung aspirasi kerajaan sebagai pelaksana di peringkat pentadbiran.

  โ€œSeandainya cadangan ini dianggap sebagai langkah penjimatan belanja mengurus maka saya dengan tegas katakan dan kerajaan harus ingat ia adalah tindakan yang paling zalim dan saya tidak akan diam membisu seribu bahasa,โ€ katanya dalam kenyataan seperti dipetik Utusan Malaysia.

  Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Datuk Seri Borhan Dolah baru-baru ini memberitahu, mulai tahun depan lantikan baharu dalam perkhidmatan awam mungkin tidak dibuat di bawah skim tetap dan berpencen sebaliknya digantikan dengan skim lantikan kontrak yang ditambah baik.

  Langkah itu diputuskan dalam mesyuarat jawatankuasa khas pembaharuan perkhidmatan awam yang mahukan perkhidmatan awam dikecilkan secara berfasa dan berdasarkan keperluan selain mengurangkan bebanan pencen yang kini mencecah RM28 bilion.

  Kata Abdullah Sani, walaupun perkara tersebut pernah dicadangkan sewaktu pentadbiran Barisan Nasional (BN) namun kini langkah itu tidak seharusnya dibangkitkan sebaliknya perlu dilenyapkan daripada agenda kerajaan Pakatan Harapan.

 40. THEIF CRIES THEIF……LIKE FATHER LIKE SON…..

  Mukhriz Ikut Jejak Langkah Guan Eng, Hutang Salahkan Kerajaan Dahulu
  ……..

  Mukhriz Ikut Jejak Langkah Guan Eng, Hutang Jadi Sandiwara

  Kenyataan Datuk Seri Mukhriz Mahathir bahawa kerajaan Pakatan Harapan (PH) di negeri itu terbeban kerana terpaksa menanggung hutang yang tinggi mencecah RM2 bilion warisan daripada kerajaan terdahulu adalah tidak bertanggungjawab.

  Hal demikian kerana Menteri Besar itu adalah sebahagian daripada kerajaan Barisan Nasional (BN) sebelum ini.

  Ketua Penerangan Pemuda UMNO Kedah, Syed Mohd. Johan Rizal Syed Unan Mashri berkata, kenyataan itu sekali gus menunjukkan sifat pemimpin-pemimpin di bawah kerajaan PH yang sebelum ini suka menuding jari kepada kerajaan BN sudah berjangkit kepada Mukhriz.

  Beliau mengingatkan bahawa Mukhriz adalah Menteri Besar di bawah kerajaan BN selama tiga tahun.

  โ€œKita fikirkan hanya Lim Guan Eng sahaja yang suka bersandiwara memainkan sentimen soal hutang kerajaan dahulu, tetapi Mukhriz juga sudah seperti Menteri Kewangan itu.

  โ€œUmum tahu jumlah terbesar hutang kerajaan Kedah adalah bagi tujuan infrastruktur pembekalan air bersih kepada orang ramai, yang sekarang kita lihat bekalan asas ini sudah pun hampir mencapai ke setiap rumah penduduk negeri ini.

  โ€œApakah salah berhutang demi kemudahan rakyat? Adakah terbeban sekiranya rakyat mendapat kemudahan air bersih ini? soalnya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

  Pada 4 September lalu, Muhkriz berharap kerajaan Pusat dapat mempertimbangkan untuk menyemak semula dasar diamalkan kerajaan terdahulu dalam usaha membantu negeri berpendapatan rendah tidak terbeban dengan jumlah hutang yang banyak.

  Sebagai contoh katanya, bagi menaik taraf loji rawatan air dan lain-lain kemudahan berkaitan, kerajaan negeri telah menanggung hutang hampir RM2 billion dan ia adalah satu jumlah yang mustahil untuk dibayar kerajaan negeri.

  Kata Syed Mohd. Johan Rizal lagi, sejak dahulu lagi hutang kerajaan negeri kepada kerajaan Pusat adalah bersifat boleh diuruskan, malah wujud sikap tolak ansur antara kedua-dua pihak apabila tibanya soal pembayaran.

  Katanya, kerajaan Pusat di bawah pimpinan BN tidak pernah menekan kerajaan negeri untuk melangsaikan hutang dengan kadar segera kerana memahami kedudukan kewangan kerajaan negeri.

  โ€œJadi kenapa tiba-tiba Mukhriz pula menyatakan kerajaan negeri terbeban. Adakah beliau tidak faham dalam pengurusan negeri dan negara bahawa hutang itu adalah perkara normal,โ€ kata beliau.

  Beliau seterusnya menarik perhatian, semasa sidang Dewan Undangan Negeri Kedah pada April lepas, Mukhriz menyatakan bahawa kerajaan Pusat bersedia melupuskan hutang bekalan air di Kedah yang berjumlah RM1.7 bilion dengan menukarnya kepada geran.

  โ€œApa sudah jadi dengan hasrat kerajaan Pusat itu. Sudah lima bulan berlalu tanpa perkembangan lanjut atau cadangan itu juga sudah U-turn,โ€ katanya secara sinis. โ€“ UTUSAN ONLINE

 41. SIAPA SEBENAR PENGGANAS…..YANG MELANGGAR ATAU YG TUNTUT JANJI…..SESAMA KAFIRUN SOKONG MENYOKONG…… SESAMA MUSLIM LAGI PATUT BANTU MEMBANTU…..

  India isytihar 4 pemimpin, 2 kumpulan sebagai pengganas
  ………

  NEW DELHI: India mengisytiharkan 4 pemimpin dan kumpulan Jaish-e-Mohammad (JeM) dan Lashkar-e-Taiba (LeT) sebagai pengganas di bawah undang-undang antikeganasan baru.

  Di bawah pengumuman yang dibuat kelmarin, kerajaan India mengisytiharkan Masood Azhar iaitu pemimpin JeM, Hafiz Saeed (pemimpin LeT) dan timbalannya, Zaki-ur-Rehman Lakhvi serta ketua pergerakan bawah tanah Dawood Ibrahim di bawah Akta Pencegahan Aktiviti-Aktiviti Haram (UAPA).

  Keputusan itu diambil kira-kira 1 bulan selepas Parlimen India meluluskan pindaan ke atas UAPA.

  Mengikut undang-undang UAPA yang terdahulu, hanya satu kumpulan boleh diisytiharkan sebagai sebuah organisasi pengganas. Bagaimanapun, di bawah pindaan baru, kerajaan boleh membuat pengisytiharan itu terhadap seorang individu.

  Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri India berkata: โ€œFasal (a) subseksyen (1) seksyen 35 Akta tersebut memberi kuasa kepada kerajaan untuk memaklumkan nama seseorang dalam Jadual Keempat Akta, jika beliau dipercayai terlibat dalam keganasan.โ€

  Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri juga menyatakan 5 kes keganasan terhadap Masood Azhar termasuk serangan pada 14 Feb di Pulwama yang menyebabkan 40 anggota Pasukan Polis Rizab Pusat terbunuh.

  Dalam pada itu, Bernama memetik laporan agensi berita Turki Anadolu berkata, Amerika Syarikat (AS) menyambut baik tindakan India mengisytihar keempat-empat pemimpin terbabit dan JeM dan LeT sebagai pengganas di bawah undang-undang antikeganasan baru.

  โ€œKami berdiri bersama-sama India dan memuji negara itu kerana memanfaatkan kuasa perundangan yang baru untuk berbuat demikian,โ€ kata Pemangku Pembantu Setiausaha Negara AS bagi Hal Ehwal Asia Selatan dan Asia Tengah, Alice Wells menerusi Twitter.

 42. Setan mata hijau, bergabung iblis mata merah
  Mereka nak sambut kedtgan Dajjal laknatullah
  Kenapa tidak guna tajuk asal penyatuan ummah
  Tujuanya nak tipu ahli tunggulah laknat Allah

  1. Mcm dah tak der idea dah nie ha ha tewas berdebat ke?

  2. Yang mata biru laut lagi sah2 lambang mata dajjal..sama bebenor dgn lambang mata dajjal Freemason di dollar US.. tersenarai parti sekular antarabangsa..PPBM makna Parti Pemecah Bangsa Melayu.. tertubuhnya semata-mata marahkan Najib dan nak selamatkan diri anak beranak didakwa korupsi masa jadi PM ke4..anak beranak jadi billion aire..hehee..join PH terus jadi suci sesuci nya

Leave a Reply

Your email address will not be published.