AZMIN SUDAH JADI BEBAN, RAMAI MAHU BELIAU DIGUGURKAN DARIPADA KABINET

Rombakan kabinet adalah perkara yang ditunggu-tunggu rakyat Malaysia ketika ini setelah ramai semakin sakit hati melihat gelagat beberapa menteri sejak 15 bulan yang lalu.

Adalah dipercayai sekembalinya Tun Mahathir Mohamad dari lawatan rasmi ke Osaka, Jepun beberapa hari lagi, perkara itu pasti akan menjadi keutamaannya.

Ada juga cakap-cakap yang mengatakan, di ketika melawat Kemboja, kemudian Russia dan seterusnya Osaka, beliau akan menggunakan masa yang terluang, terutama ketika dalam penerbangan untuk memikir mengenai susunan kabinet barunya.

Walaupun Tun Mahathir dilaporkan hanya akan melakukan penyusunan semula ke atas portfolio beberapa menteri tanpa ada sesiapa digugurkan atau calon baru dibawa masuk, tetapi dalam banyak perbualan umum didapati masih ramai yang mengharapkan sebaliknya.

Harapan mereka, setidak-tidaknya dua tiga menteri yang tidak berfungsi dengan baik dan bermasalah serta menjadi liabiliti yang nyata kepada negara, adalah wajib digugur serta digantikan.

Mendahului senarai mereka yang paling dikehendaki untuk digugurkan ialah Menteri Pembangunan Luar Bandar, Rina Harun; Menteri Pendidikan, Dr Mazlee Malik; Menteri Pembangunan Usahawan, Mohd Redzuan Md Yusof dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Waytha Moorthy.

Menteri paling bermasalah dan seperti sudah menjadi biawak hidup untuk dipikul oleh Tun Mahathir pula ialah Azmin Ali, Menteri Hal Ehwal Ekonomi.

Nama yang paling dikehendaki dan diterima umum sebagai paling wajar dibawa masuk dalam kabinet ialah Mustapa Mohamad, Ahli Parlimen Jeli yang kini sudah bersama dengan Bersatu.

Meskipun nama Hamzah Zainuddin turut disebut-sebut sebagai bakal dibawa masuk sama, tetapi ramai yang menolaknya kerana beliau bukanlah menteri yang bagus ketika bersama BN dahulu, malah watak oppurtunis masa lalunya lebih dilihat sebagai faktor ketidaklayakannya.

Namun demikian, ahli gabungan PH iaitu DAP dikhabarkan menolak keras mana-mana pemimpin yang melompat parti dan bersama BN ketika PRU14 lalu untuk diberi sebarang jawatan kabinet.

DAP dikatakan berpendirian bahawa tindakan melantik mereka bererti mengkhianati pilihan pengundi yang telah menumbangkan UMNO dan BN.

Dalam kes Azmin, meskipun jika tidak dengan tersebarnya enam lagi klip video terbaru yang dikaitkan dengannya, beliau sebenarnya sudah pun dilihat sebagai beban kepada Tun Mahathir sejak beberaoa bulan yang lalu.

Dengan pengakuan Haziq Abdullah Abdul Aziz dan siasatan polis yang mengambil masa terlalu lama terhadapnya, ramai yang percaya Azmin seolah-olah cuba dilindungi.

Tetapi, semakin lama cuba dilindungi, penerimaan umum terhadapnya jelas dilihat makin merosot. Makin lama siasatan polis tertangguh, makin ramai yang percaya beliau terlibat dalam perkara itu.

Yang lebih buruk, makin cuba dilindungi, tempiasnya makin membasahi kedudukan Tun Mahathir sendiri.

Lebih buruk, Azmin sendiri dalam masa yang sama tidak menunjukkan prestasi yang membanggakan sebagai Menteri Hal Ehwal Ekonomi. Tiada apa-apa pencapaian yang membanggakan sepanjang 15 bulan beliau memegang jawatan itu.

Tak usah diambil kira sumbangannya ke arah memulihkan ekonomi negara, menyelesaikan masalah Felda pun tidak ternampak perkembangannya lagi sehingga ini.

Di sebalik itu, kekerapan kerajaan memberi tugas sebagai menteri pengiring kepada Azmin menambah-burukkan lagi imej di mata dunia.

Misalnya, melantik beliau sebagai menteri pengiring kepada Yang Dipertuan Agong dalam lawatan rasmi baginda ke Indonesia baru-baru ini, sedangkan video beliau turut dihantar ke negara tersebut untuk dianalisa oleh Lokman Adam, ia akhirnya telah menjadikan dirinya persendaan media ketika lawatan diraja itu.

Dalam hal ini, tindakan Tun Mahathir memilih Azmin sebagai menteri pengiring ketika isu dirinya sedang membahang, selain menunjukkan ketidakpekaan Perdana Menteri yang sudah berusia 94 tahun, turut dilihat sebagai pengakuan Tun Mahathir secara tidak langsung bahawa Azmin bukanlah menteri yang penting dalam hal ehwal ekonomi negara.

Susulan itu, selain ramai yang mengharapkan agar Azmin digugurkan supaya Tun Mahathir tidak terus memikul biawak hidup dalam mengurus kerajaan, ada juga yang sinis mencadangkan suatu portfolio baru diwujudkan khas untuknya jika Perdana Menteri berasa terlalu sayang kepada Timbalan Presiden PKR yang selalu tidak hadir mesyuarat itu.

Portfolio itu ialah Menteri Pengiring Negara dengan tugas utama mengiringi pemimpin luar yang datang melawat Malaysia serta mengikut ke mana saja Perdana Menteri pergi mengelilingi dunia. (Shahbudindotcom 06/09/2019)

0 0 votes
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 14 September 2019 — 11:26 am
Subscribe
Notify of
guest
32 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
najib bini rosmah
najib bini rosmah
7 September 2019 6:39 am

Kalau ada bideo CCTV Azmin Menteri Ekonomi Madey tengah bersemburit dengan kicap di Hotel Calcutta sila viral. Sharing caring baring. Jangan biar CCTV kena padam polis Bombay. Kahkahkah!

wajdee21
wajdee21
7 September 2019 2:00 am

Berapa la Pak Sheikh bayar ko untuk kutuk Azmin. Huhuhu

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
7 September 2019 1:00 am

DEEP STATE JALANKAN PELBAGAI RANCANGAN SULIT UNTUK MENANG PRU15……

Mereka dah mula logistik untuk memenangi pertarungan demokrasi
……….

“Amatur berbicara mengenai strategi dan taktikal. Manakala profesional berbicara mengenai logistik”

Manpower, atau jumlah pemegang MyKad biru – adalah bab logistik untuk memenangi pertarungan atas pentas demokrasi kelak.

Saya tidak punyai bukti kukuh. Tetapi ada desas-desus yang kuat yang tidak enak didengar. Not only will ruin our democracy, but our sovereignty too. What say you?

FB
Dr Tanaka Mustafa

Anonymous
Anonymous
6 September 2019 11:34 pm

Irah,

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Abng balik ke Tunjang, sbb hujung minggu cuti
Kini abg dah tidak lah lagi merasa resah di hati
Lega le abg dengar, taufan Dorian dah berhenti
Semoga semua lancar urusan Irah di Universiti
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
6 September 2019 9:59 pm

TAHNIAH KEPADA MELAYU UNDI PH….NANTI DAPAT GAJI RM100,000 SEBULAN SEPERTI PEMAIN BOLA SEPAK PROFESSIONAL……BILA KERJA KERAJAAN…..APA PUN GS BOLEH JADIKAN ISU INI MENIFESTO PRU15….. Civil service permanent, pension schemes to be replaced ……. Under the new contractual scheme, the public sector can save RM5 billion a year, says the Public Service D-G. โ€“ The Malaysian Insight file pic, September 5, 2019. STARTING next year, new appointments in the public service may no longer be made under the permanent and pension schemes, which are poised to be replaced by an improved contractual plan. Director-General of Public Service Borhan Dolah said the… Read more »

Anonymous
Anonymous
6 September 2019 9:37 pm

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Tun nak rombak kabinet lepas balik dari Osaka
Itu hal parti PH, ikut jer lah, apa dia punya suka
Kejora kini dah rasa lapang tak ler lagi berduka
Irah dlm slmt.. Dorian dah henti badai Amerika
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’

โคmekcy sungei golok
โคmekcy sungei golok
6 September 2019 11:01 pm
Reply to  Anonymous

KAMU NI MACE ORE GILO TALOK

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
6 September 2019 9:23 pm

AlJUBRY JADI JURUCAKAP BUKAN MELAYU….TIPU SANA KELENTONG SINI..MORAL BANGSAT..PERNAH SALAH GUNA KUASA…KORUP..PUN MELAYU MASIH PERCAYA…ADA CIRI DAJJAL…. Cina Lebih Kuat Dari Melayu, Kata Anwar ……….. (Astro Awani) โ€“ Ekonomi kaum Cina terlalu kuat untuk diboikot oleh mana-mana pihak atau kaum lain, kata Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Jelasnya, orang Melayu dilihat mudah panik dan tiada keyakinan dalam isu melibatkan ekonomi. โ€œHal-hal yang tidak diberi ruang, bagi orang Melayu panik, tiada keyakinan. Habis Cina hendak tenggelam, habis kita ini. โ€œBukan dengan Cina sahaja, dengan India yang sedikit pun hendak telan kita, yang Cina ditakutkan juga, orang Melayu boikot sikit. Kekuatan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
6 September 2019 9:10 pm

SI KITUL CAKAP MACAM DIA TAK PERNAH JADI PM TERLAMA….APA YANG DIA BUAT HANYA PRAKTIK KAPITALISME DAN KRONISME…..NEGARA JADI MISKIN BAWAHNYA….. DYNASTY KITUL KAYA RAYA….. BANTULAH MELAYU TUN, BUKANNYA CERCA ………. Bantu Melayu Tun, Bukan Cerca, Bangsa ini Rakyat Malaysia juga! Wahai Tun M, untuk membantu sesebuah bangsa itu maju, ia bukan boleh datang dengan cacian dan makian, ianya juga bukan boleh datang dengan merendah-rendahkan bangsa itu. Ia datang dengan formula polisi yang baik, pendidikan yang baik dan juga implementasi yang baik. Mungkin Tun lupa, apabila Tun dan Anwar melaksanakan Dasar Penswastaan, ada ramai Melayu mendapat keistimewaan dari dasar ini,… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
6 September 2019 8:03 pm

Madey buat Pejabat PM sebagai balaci jurucakap syarikat asing Lynas untuk backup sisa radioaktif pula? Kalau Saddiq Menteri paling muda PH buat perangai bodoh sombong tak boleh diajar… masuk campur hal ehwal Kementerian lain ikut suka hati, sekarang Madey Menteri paling tua PH juga tidak kurang bodoh sombongnya. Padanlah pemimpin Bersatu dilabel parti UMNO kelas 3. Kalau ada jawatan tukang jilat dan ampu Lynas mungkin ramai Menteri Bersatu dan Pengerusi PTPTN nak mohon kerja. Kahkahkah!

najib bini rosmah
najib bini rosmah
6 September 2019 7:37 pm

Pesakit denial syndrome zaman Najib Razak dulu semua sembuh. Menteri BN, Ketua Bahagian, Pengerusi Yayasan, pembantu peribadi, SU sulit siap sekarang jadi saksi mahkamah membelot kepada Najib. Adakah pesakit denial syndrome zaman Madey belum rasa nak makan ubat banyak-banyak? Rakyat marhaen sedang supply ubat anti denial syndrome free kepada Madey. Kahkahkah.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
6 September 2019 7:29 pm

TAK KAN SAJA2 BUAT BAIK….MESTI ADA MAKSUD TERSIRAT…..ADA SAPE2 GILA NAK BAGI PINJAM DUIT…..SAKSI TAK BOLEH PAKAI….. Najibโ€™s Ex-Aide Says Took US$200,000 From Jho Low To Buy Property, Yet To Pay It Back …… (MMO) โ€“ A former special officer to Datuk Seri Najib Razak said fugitive financier Low Taek Jho gave him US$200,000 as a bridging loan for a home purchase in Kota Damansara in 2010, the High Court heard today. Datuk Amhari Efendi Nazaruddin revealed during cross-examination in Najibโ€™s main 1Malaysia Development Berhad (1MDB) corruption trial today that he had approached several people for the funds but only… Read more »

Sawaludinlamin
Sawaludinlamin
6 September 2019 7:22 pm

X sudah2 budin mewiridkan Min, Min,Min. Nak tido, masa tido, bangun tido, masa x tido asik min,min,min.ingatkan dok Ameen krna kesyukuran, rupa2nya dok Azmeen2 krna nak habuan dari aljubori9nzwr

Pm8
Pm8
6 September 2019 7:18 pm

Nampak bebenor penulis upahan. Hahaha usaha lg biar hujah nampak bijak.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
6 September 2019 6:16 pm

BUKAN SAHAJA MELAYU TAK BUAT KERJA PENDATANG ASING…..TAPI CINA DAN INDIA PUN SAMA…..KENAPA MELAYU SAHAJA BAHAN BELASAHAN…..INI RASIS PERINGKAT MELAMPAU….. Melayu Bukan Tuan Tapi Hamba Di Negara Sendiri …… The New Economic Policy or NEP, which was supposed to be the cure for the Malay โ€œdiseaseโ€ that Mahathir and Anwar are talking about, officially ended in 1991. Mahathir was the Prime Minister then while Anwar became Finance Minister in 1991 and Deputy Prime Minister in 1993. They knew, then, about the problem of the Malay โ€œdiseaseโ€. What did they do about the problem? Yesterday, prime minister-in-waiting since 1987, Anwar Ibrahim,… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
6 September 2019 6:01 pm

India mohon ekstradisi Zakir Naik, Madey berlagak hebat. Zakir Naik naik isu rasis, Madey membongak. India block pasaran sawit Malaysia, Madey pun datang menyembah Modi. Hebah pada Rakyat bincang isu Kashmir. Itulah kerja tikus nak kacau hal ehwal kucing. Sekali kucing menyeringai terus kena ngap sayot. Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
6 September 2019 5:59 pm

CINA RASIS 97% SOKONG D4P…PARTI KUALI TUMPANG SEKAKI…… Orang Islam mesti jadi pemula sikap anti rasis USTAZ ZOLKHARNAIN ABIDIN Dalam kalangan orang Cina dan India, ada orang yang rasis. Sama seperti orang Melayu rasis, mereka adalah ancaman kepada keharmonian hidup dalam kalangan masyarakat berbilang kaum. Saya tidak tahu sejauhmana anti rasis yang ada dalam agama selain Islam, tapi dalam Islam, rasis tidak diterima. Nabi tidak mengiktiraf orang yang rasis sebagai orang yang berada di atas landasan ajaran baginda. Konsep persaudaraan kemanusiaan yang diajar oleh Islam kepada penganutnya melangkaui agama apatah lagi bangsa. Kesatuan asal-usul menjadikan manusia setaraf pada ukuran kemanusiaan.… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
6 September 2019 5:54 pm

PENGADIL DAN PEMAIN ORANG YANG SAMA……BODOH LAH PH NI…… UMNO tak setuju SPR ambil alih tugas RoS ……. CADANGAN PENGAMBILALIHAN JEJASKAN KONSEP DEMOKRASI: TOK MAT SEREMBANโ€“ UMNO tidak bersetuju dengan cadangan pengambilalihan pendaftaran dan kawal selia parti politik oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) daripada Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (RoS). Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, parti politik seharusnya kekal dibawah kawal selia ROS dan bukannya SPR yang menurutnya akan menjejaskan konsep demokrasi yang diamalkan negara. โ€œKalau SPR sebagai pengadil kepada pilihan raya dan SPR juga mengawal parti politik, tidak bolehlah. Bagi saya sekiranya mahu jadi pengadil jadilah pengadil… Read more »

najib bini rosmah
najib bini rosmah
6 September 2019 5:52 pm

Madey simpan tikus-tikus nak rebut duit pencen konon boleh baiki labu dalam rumah. Siap tikus semburit pun nak beri perlindungan ala VVIP. Anak tikus sudah bolot banyak projek dan tak lama lagi bankrap kita lagi tolong bailout. Apa lagi Madey mahu? Cukuplah tu. Kahkahkah!

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
6 September 2019 5:50 pm

AKHIRNYA APA2 PUN MELAYU YG KENA….. Cadangan henti sistem pencen masih dalam kajian -TPM …….. KUALA LUMPUR 5 Sept- Selepas tular kenyataan ketua pengarah perkhidmatan awam, Datuk Seri Borhan Dollah berhubung kemungkinan tiada lagi skim pencen pada tahun depan untuk lantikan baharu dalam perkhidmatan awam, timbalan Perdana menteri petang tadi berkata cadangan itu masih dalam peringkat kajian. Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail berkata, ia akan dibawa ke peringkat Kabinet untuk persetujuan, lapor Bernama. โ€œSaya difahamkan ia akan diangkat kepada Kabinet untuk mendapatkan persetujuan atau pun tidak, kita akan bincangkan lebih lanjut lagi. โ€œNamun ia belum lagi diberi kepada Kabinet,… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
6 September 2019 5:45 pm

INILAH AKIBATNYA JIKA BIARKAN KAFIRUN PERINTAH NEGARA……. Cubaan Rejim India Kuasai Kashmir, Ditentang Penduduk Tempatan ……. Bilangan penahanan dan penangkapan meningkat di seluruh Kashmir sejak bulan lalu, selepas New Delhi membatalkan Perkara 370 Perlembagaan India yang memberi wilayah autonomi terhad. India melakukan tindakan keras yang tidak pernah dibuat sebelum ini bermula tengah malam pada 5 Ogos, dengan telefon dan internet digantung dan rantau itu berada di bawah kawalan ketat. Ahli politik pro-India tidak terkecuali dan sekurang-kurangnya tiga mantan ketua menteri kekal ditahan di tengah-tengah pemberhentian komunikasi secara total. Walaupun kerajaan mendakwa keadaan kembali normal di wilayah yang dipertikaikan itu, angka… Read more »

Anonymous
Anonymous
6 September 2019 4:03 pm

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Dari ptg smlm Kejora risau resah tak tentu hala
Blog Budin tak boleh buka, rasa diri
spt nak gila
Risau taufan Dorian US..kalau Irah ditimpa bala
Dpt masuk blog Budin ni spt dpt nyawa semula
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’

mohd sufian
mohd sufian
6 September 2019 3:58 pm

The Human brain has 14 billion cell’s losing 100,000 daily.At 94, how much left….
Read KUSUFIAN WRITE.

Anonymous
Anonymous
6 September 2019 3:55 pm

Friday, September 6, 2019 Selepas Mahkamah Rayuan Tolak Rayuan Dr. Mahathir Dalam Kes FOREX RM31.5 Bilion, Beranikah Tommy Thomas Dakwa Dr. Mahathir?………. Mahkamah Rayuan telah menolak rayuan Perdana Menteri, Dr. Mahathir, untuk mengembalikan semula saman beliau yang memihin perisytiharan untuk membatalkan Lapuran Suruhanjaya Siasatan Di Raja (RCI) bagi menyiasat kerugian urus niaga matawang asing oleh Bank Negara Malaysia (BNM) pada tahun 1990’an… Hakim Ahmadi yang bersidang bersama Hakim Datuk Lau Bee Lan dan Hakim Datuk Has Zanah Mehat berkata, “Seksyen 22 Akta Suruhanjaya Siasatan 1950 memperuntukkan budi bicara yang meluas kepada RCI untuk mengawal selia urusannya dan prosedurnya sendiri, termasuk… Read more »

Anonymous
Anonymous
6 September 2019 3:47 pm

Video seks gay: NGO gesa Sultan Selangor nasihat Azmin letak jawatan……….. Mohamad Fadli – September 6, 2019 1:10 PM 569 Shares………………. Presiden Pertubuhan Bangkit, Shahrin Azlan (kiri) menyerahkan memorandum dan forensik video seks gay kepada Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Munir Bani (tengah) di depan Istana Bukit Kayangan. SHAH ALAM: Dua badan bukan kerajaan (NGO) menyerahkan laporan forensik yang dijalankan syarikat United Kingdom berhubung video seks sejenis yang menyasarkan Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Mohamed Azmin Ali kepada Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah selepas tiada tindakan daripada pihak berkuasa. Presiden Pertubuhan Bangkit Shahrin Azlan berkata penularan video berkenaan ternyata memalukan negara… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
6 September 2019 3:24 pm

PATUT PH TERIMA KASIH DENGAN GS YG TURUN KAN HARGA BARANG…… PH Perlu Faham Maksud โ€˜Mengutamakanโ€™ Dan โ€˜Boikotโ€™ Sebelum Keluar Kenyataan Tak Waras …….. Pemerhati politik Azizi Safar berkata, pemimpin Pakatan Harapan (PH) khususnya Menteri Kewangan Lim Guan Eng perlu memahami maksud โ€˜mengutamakanโ€™ dan boikotโ€™ sebelum mengeluarkan kenyataan yang memperlihatkan diri mereka โ€˜bodohโ€™. Jelas beliau, Guan Eng ternyata semakin hilang kewarasannya sejak kempen โ€˜utamakan barangan keluaran Muslimโ€™ dilancarkan dan mendapat sokongan ramai. โ€œAgama Islam ajar supaya makan dan minum benda yang suci, bersih dan halal. Jadi, mengutamakan yang lebih diyakini kebersihan, kesucian dan status halal adalah perlu dilakukan. โ€œKempen ini… Read more »

Anonymous
Anonymous
6 September 2019 3:12 pm

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Sejak Khamis ptg dah 2 hari blog ni tk blh buka
Kejora termenung saja seharian bersedih duka
Resah betul hati, mengenang Irah, kat Amerika
Sbb dengar berita taufan Dorian bawak petaka
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’

๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’

Anonymous
Anonymous
6 September 2019 2:55 pm

Ekonomi makn terok.. Thursday, September 5, 2019 Giant Tutup : Bukan Saja Isu EPF Rugi Sewa, Anak-Anak Kita Hilang Kerja Siapa Nak Ganti? First here is the news from The Edge closure of Giant brings into question stores owned by EPF rented to Giant GCH Retail which owns Giant already closed 8 stores in 2019 โ€” 2 in Sept At least 4 more โ€” 2 in S’gor, 1 each in NS and Johor โ€” to be shut soon countryโ€™s largest supermarket/hypermarket operator by store count GCH Retail also operates Cold Storage, Mercato, Jasons branded supermarkets EPF owns โ€œa dozenโ€ buildings,… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
6 September 2019 2:54 pm

CINA KOMUNIS BUAT NEGARA JADI HURU HARA….. Hokkien Ala K’tan, Bukan Ala Komunis Walau Diterima Jadi Rakyat M’sia.. PASIR MAS: Tujuh bersaudara berbangsa Cina menjadi guru dan enam daripadanya mengajar subjek Bahasa Melayu kerana minat mendalam serta mahu mendidik anak bangsa. Mereka terdiri daripada empat beradik, Owee Kim Jim, 56, Owee Chu Lian, 51, Owee Chu Hun, 48 dan Owee Kim Kee, 46, yang mengajar Bahasa Melayu masing-masing di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tanjong Bunga, SMK Sultan Ibrahim 1, Pasir Mas, Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Khay Boon Rantau Panjang dan SJKC Chung Hwa, Kota Bharu. Manakala, suami Chu Hun,… Read more »

Anonymous
Anonymous
6 September 2019 2:43 pm

Madey nak lindongi Jemin..Hamid Bador yg pening hingga nak pencen awal…

Madey ingat Jemin masih boleh sekat anwar..

Ade menteri ekonomi tapi ekonomi merudum…madey tambah hutang…

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
6 September 2019 2:38 pm

KEMPEN BMF MESTI DITERUSKAN DAN DIPERHEBATKAN LAGI SUPAYA HARGA BARANG TERUS TURUN…..WOW HEBAT LA GS…..BELUM LG JADI KERAJAAN HARGA BARANG DAH TURUN…… Kami Tidak Boikot Cuma Tolak DAP …….. Kami tidak pernah kempen boikot. DAP jangan cuba-cuba menghasut dan jadi pengadu-domba. Yang kami seru adalah BMF – “Buy Muslim First”. Sokong produk dan perkhidmatan Muslim demi melonjakkan ekonomi kami yang jauh ketinggalan berbanding yang lain selama ini. Selama ini apa yang berlaku? Cuba YB jujur dan berterus-terang atau DAP sudah tidak kenal erti kejujuran. Bagaimanakah sokongan maayarakat bukan Islam terhadap: Kedai runcit Melayu? Kedai kain Melayu? Kedai Emas Melayu? Bengkel… Read more »

Anonymous
Anonymous
6 September 2019 2:35 pm

Madey kesana kemari …ekonomi kurang baik madey habiskan wang kerajaan….pegi jepun lagi nak pinjam wang dgn jepun lagi tambah hutang…..

Kalo tak boleh pulihkan ekonomi mesia berundur lah…jangan habihkan boreih….