ADA MENTERI HANYA FIKIR UNTUK DAPAT PENCEN SEBELUM MATI

Malam tadi saya menikmati makan malam bersama beberapa kenalan yang antaranya adalah mereka yang diketahui mempunyai hubungan rapat dengan Anwar Ibrahim sejak zaman ABIM lagi.

Dalam berbual-bual mengenai pelbagai isu dalam negara, termasuk politik semasa, tiba-tiba terkeluar cerita berkenaan perlakuan seorang menteri yang dirasa cukup memalukan perbuataannya.

Menteri berkenaan dikatakan datang menemui Anwar dan meminta Presiden PKR itu agar tidak terlalu terburu-buru untuk mengambil alih jawatan Perdana Menteri daripada Tun Mahathir Mohamad.

Kata menteri tersebut, Anwar tidak perlu terlalu berpegang kepada tempoh masa kira-kira dua tahun yang dijanjikan kepadanya untuk penyerahan jawatan itu.

Sebaliknya, menteri itu mencadangkan agar Anwar hanya mengambil alih jawatan yang sudah sedia dijanjikan kepadanya itu selepas tiga tahun Tun Mahathir memegangnya.

Ditanya tentang alasannya, menteri tersebut secara berterus-terang menyatakan jika peralihan kuasa itu berlaku selepas tiga tahun, maka dapatlah beliau menikmati pencen penuh sebagai menteri selepas itu.

Tidak dipastikan sama ada menteri itu menyatakan demikian kerana tidak mahu berkhidmat di bawah kepimpinan Anwar sebagai Perdana Menteri atau beliau sudah dapat merasakan namanya memang tidak tersenarai sebagai anggota kabinet selepas ini.

Mendengar alasannya itu, Anwar dikatakan agak sedikit terganggu dengannya, lalu tanpa membuang masa bertindak “membasuhnya” tanpa belas kasihan pada ketika itu juga.

Anwar telah “membebel” kepada menteri tersebut dengan agak lama sehingga beliau dilaporkan terdiam, tertunduk malu dan tidak mampu mengangkat mukanya lagi.

Anwar lantas mengingatkannya tentang perjuangan PH bukan memikirkan untuk diri sendiri atau habuan berbentuk peribadi, tetapi membela rakyat sebagaimana yang mereka harapkan apabila berlakunya perubahan kerajaan.

Sebagai pemimpin yang berjuang untuk rakyat, apalagi menteri itu mempunyai kelulusan yang agak tinggi, bukan memiliki sijil palsu, tetapi perjuangannya yang nampaknya semata-mata hanya memikirkan pencen untuk dirinya sememangnya sesuatu yang benar-benar memalukan.

Ini bermakna, menteri tersebut langsung tiada keikhlasan dalam dirinya, baik kepada PH, parti yang diwakilinya, rakyat yang mengundinya serta Tun Mahathir yang melantiknya sebagai menteri.

Yang difikirnya hanya jawatan, kedudukan dan nikmat pelbagai habuan sebagai anggota jemaah menteri dan kemudian pencen penuh puluhan ribu sebagai bekalan sebelum mati.

Tidakkah ini sebenarnya amat-amat memalukan?

Dengan itu, bukan saja Anwar tidak harus melantiknya sebagai menteri apabila beliau mengambil alih jawatan Perdana Menteri nanti, bahkan sebaik-baiknya Tun Mahathir harus menggugurkannya dalam rombakan kabinet yang bakal diadakan tidak lama lagi.

Cisss….pemimpin sebegini tidak layak sama sekali berada di bumi Malaysia ini. (Shahbudindotcom 05/09/2019)

Kongsikan artikel ini
Updated: 14 September 2019 — 11:27 am

42
Leave a Reply

avatar
6 Comment authors
AnonymousMAHATHIRVSANWARnajib bini rosmahanonymous007 James Bond Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KEMPEN BUY MUSLIM’S FIRST BERJAYA TURUNKAN HARGA BARANG….NANTI PENENTANGNYA JUGAK DAPAT BELI BARANG MURAH……. Memperlekeh Anak Bangsa Sendiri …….. 1) Salah satu punca bangsa Melayu dan umat Islam susah nak bangkit adalah, terdapat banyaknya propaganda dan subliminal mesej yang memberi persepsi negatif terhadap bangsa Melayu dan umat Islam. 2) Bangsa Melayu dan umat Islam sering dikaitkan dengan gejala sosial, lepak, rempit, dadah, ketum, cabul, rompak dan sebagainya – samada dalam media masa TV dan surat khabar, filem-filem dan drama TV, dan juga memes dan troll di media sosial. 3) Faktor inilah yang menyebabkan tertanam dalam minda anak bangsa akan hal-hal… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

JADIKAN DULU JAWATAN KONTRAK UNTUK MP2 PH DULU……. Hapus Duit Untuk Rakyat, Kita Jimat RM5 Bilion ……… 1) Selepas ini cuba ahli Parlimen usulkan dalam dewan untuk potong 40% elaun Menteri dan Timbalan Menteri, KSU, Ketua-ketua Jabatan Kerajaan dan potong 30% elaun Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam. Agak-agak ada sokongan atau tidak? 2) Hanya kerana mahu jimat RM5 bilion setahun, kita memilih untuk hapuskan duit pencen untuk rakyat. Walhal kerajaan yang bijak dan bagus akan berikhtiar mencari jalan khusus untuk jana pendapatan RM5 bilion setahun supaya tidak ganggu duit pencen untuk rakyat. 3) Saya perchaya, ada pihak yang akan pusing kepada… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

BERKEPALAKAN KOMUNIS ITULAH JADI NYERRR……MISKINKAN ORANG DIA KAYA RAYA……. Negara Takda Duit Tapi Gaji Menteri Lebih Suku Juta …….. Dalam rakyat mengalami kos sara hidup yang tinggi dan menurunan ekonomi negara, Pakatan Harapan terus dengan berbalanja dengan mewah untuk pegawai eksekutif mereka. Kadir Jasin, merupakan Penasihat Media Perdana Menteri dan juga Ahli Majlis Tertinggi Bersatu tidak mempunyai akses kepada Menteri Kewangan sehingga bertanya melalui Facebook. Bukan itu sahaja, Rais Yatim juga kecewa dengan Gaji yang mewah untuk CEO Sime Darby dan luahkan di dalam Twitter! Tony Pua adalah orang yang bertanggungjawab menyusun lantikan di dalam GLC, beliau sepatutnya memberikan kenyataan… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KEMPEN GS TU BAGUS PEE…..BARANGAN BANYAK TURUN HARGA….BELUM LAGI GS PERINTAH HARGA DAH TURUN ….KALAU DAPAT GS PRU15 NANTI DAH TENTU LAGI BANYAK TURUN HARGA…..PH TIPU SST BOLEH TURUNKAN HARGA….HARGA NAIK ADA LA…..ADA YG SEBELUM NI TAK KENA PUN GST….TAPI BILA DATANG SST KENA PULAK….. Pemuda DAP ajak PAS, Umno teladani Nabi Muhammad ………. Ketua Pemuda DAP, Howard Lee, hari ini mengajak masyarakat Islam – terutamanya pemimpin PAS dan Umno – untuk mengambil teladan daripada cara Rasulullah SAW bermualamat. Nik Abduh Nik Abdul Aziz berkata kempen itu pada asalnya menggalakkan orang ramai mengutamakan produk Muslim tetapi kini dianggap PH sebagai… Read more »

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Dey Madey. Dua bulan dulu Menteri kamu yang lembam ada buat cadangan hapus monopoli TNB dan monopoli kroni kamu dalam Malaysia. Apa kamu buat Madey? Melawat luar negara sambil cium kencing lembu di tangan Modi? Bila nak hapus monopoli kalau Menteri kamu TIDUR dan INGAT PENCEN saja? Apa kamu buat Madey? Macai kamu sibuk nak jaga ekonomi konon tapi Menteri Ekonomi Madey sibuk bersemburit sampai lupa nak masuk meeting. Kahkahkah.

anonymous
Guest
anonymous

anon MAHATHIRVSANWAR oiii, ko pecaya ke ada MAALAIKAT yg jaga gunung tu?

007 James Bond
Guest
007 James Bond

APA KEJORA KATA :

Gembira abg..bila warkah Irah tiba di pangkuan
Ianya bagaikan satu sinar cahaya yg berkilauan
Tapi dengar taufan di Amerika abg ni kerisauan
Bimbangkan keselamatan dinda, di perantauan

INI DIA JAWAPANNYA :

๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’
KE PULAU TUALANG MENAIKINYA BOT
MENARA DI JETI NAMPAKNYA .. KABOR
KALAU SIIRAH GHAIB DIBAWANYA RIBUT
KEJORA LEK JA,YATI ADA TEMAN HIBOR

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

007JBond,

Apa yg ada di hati Cgu Yati, Kejora dpt meneka
Walau blm sebulan, semua Kejora udah teroka
Dgn Kejora ini, dia sudah lain mcm punya suka
Asyik saja dia ke meja Kejora, bergurau jenaka

Tentang kehadiran Irah, Yati tak pernah sangka
Kalau dia tahu, pasti hati nya, jadi parah terluka
Kejora tak citer dgn Yati pasal Irah kat Amerika
Biar manisan manis.. buat aper dicampur cuka
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’

Anonymous
Guest
Anonymous

๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’
Kejora bukan apa, cuba nak menolong je si Yati
Dia tu, kan ker baru..banyak tajuk yg dia tak reti
Bila dia terlebih rapat & mesra..Kejora mengerti
Namun..biar dtg bidadari,..Irah masih ttp di hati
๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’

๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’

Anonymous
Guest
Anonymous

Kita lahir untuk berbaik-baik bukan untuk bersengketa. Semasa kita lahir ke dunia, tangisan kita bukan untuk bersengketa. Tapi tangisan itu untuk memberitahu bahawa kita sudah lahir dan bersedia untuk bersama-sama semua orang memakmurkan dunia ini secara bersama-sama. *

Anonymous
Guest
Anonymous

Begitu pun, jika titik dan garisan itu boleh dipadam, maka padamlah dan kembalilah ke titik dan garisan keamanan. Perlu disebut, Nabi tidak berperang 24 jam sehari, 7 hari seminggu dan 30 hari sebulan. Rasis boleh mencetuskan sengketa dan perbalahan besar. Orang Islam mesti mengelaknya. Bukan saja rasis secara langsung, tapi semua perkara yang boleh membibitkan rasis wajib dielak.

Anonymous
Guest
Anonymous

Bersengketa kerana berbeza bangsa atau agama semata-mata bukanlah ajaran agama suci ini. Titik mula Islam bukannya sengketa tetapi aman. Titik tengah Islam juga aman, bahkan titik hujungnya juga aman. Kalau begitu, dimana titik sengketa peperangan yang menjanjikan syurga untuk orang mati syahid dan pahala yang besar untuk orang yang membunuh orang kafir? Titiknya ialah di luar daripada garisan keamanan. Titik itu berada pada garisan lain yang bukan garisan biasa tetapi garisan yang terpaksa dibuat setelah semua langkah untuk kekal di atas garisan keamanan menemui kegagalan. Titik dan garisan itu bukan asal, tetapi muncul secara terpaksa.

Anonymous
Guest
Anonymous

Nanti ada orang berkata, sampai bila kita perlu berpendirian begitu? Sahabat Nabi yang disakiti pernah bertanya Nabi, bilakah datangnya pertolongan Allah? Jawapan Nabi, pertolongan Allah itu dekat. Ya, dekat saja bagi orang yang sabar tapi jauh bagi orang gopoh, berputus asa dan tidak faham. Orang yang tidak faham sunnah alam dan peraturan Allah dalam memberi hidayah kepada manusia akan terasa usahanya sudah tepu, padahal dia hanya baru memulakan satu daripada jutaan langkah dakwah yang mesti ditempuhnya.

Anonymous
Guest
Anonymous

Lupakah kita kepada ungkapan, mudah-mudahan anak cucu mereka akan beriman dengan dakwah ini. Dan, itulah yang berlaku. Bukan saja anak cucu penduduk Taif yang beriman, tapi sejarah keindahan akhlak Nabi yang terakam dengan tinta emas itu menjadikan begitu ramai anak cucu manusia di seluruh dunia beriman.

Kita tidak boleh membiarkan orang bukan Muslim berbuat sesuka hati terhadap kita, dan kita juga tidak boleh berbuat sesuka hati terhadap mereka. Kezaliman tidak boleh dibalas dengan kezaliman, rasis tak boleh dijawab dengan rasis, dan keburukan tak elok dibalas dengan keburukan.

Anonymous
Guest
Anonymous

Sebahagian orang Islam berhujah, kata mereka, kita saja yang tunjuk baik, orang selain kita tidak begitu punโ€ฆ! Takkanlah kita nak buat baik sampai orang bukan Islam pijak kepala kita? Benar, kita tak boleh biar orang pijak kepala kita. Bukan saja pijak kepala, pijak jari kaki pun tak boleh dibiar jika memudaratkan kita dan agama kita. Islam mengajar kita memiliki jatidiri keislaman yang wajib dipertahankan. Sementara kita bangun membela diri, mempertahankan hak, tidak membiar kepala kita dipijak, kita jangan lupakan panji-panji akhlak yang wajib dijulang. Kita jangan runtuhkan jambatan dakwah yang telah, sedang dan akan dibina. Demikian petunjuk Nabi ketika diminta… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

Orang bukan Islam yang setia dengan pemerintah Islam, kemudian dia dizalimi oleh orang Islam dalam apa bentuk sekalipun mendapat jaminan pembelaan daripada Nabi di akhirat. Demikian kemuliaan manusia pada neraca Islam. Neraca ini tidak berubah kerana manusia secara fitrah dilahirkan untuk bersaudara bukan untuk bersengketa.

Perbezaan antara mereka untuk bertaaruf (saling berkenalan) bukan bertaharub (saling berperang). Justeru, untuk menampilkan keindahan Islam, orang Islam mesti menjadi pemula kepada pemikiran dan sikap anti rasis. Bukan sekadar pemula, orang Islam mesti konsisten dengan pendirian itu untuk menjamin konsistensi persepsi baik orang bukan Islam kepada Islam.

Anonymous
Guest
Anonymous

Dalam kalangan orang Cina dan India, ada orang yang rasis. Sama seperti orang Melayu rasis, mereka adalah ancaman kepada keharmonian hidup dalam kalangan masyarakat berbilang kaum. Saya tidak tahu sejauhmana anti rasis yang ada dalam agama selain Islam, tapi dalam Islam, rasis tidak diterima.

Nabi tidak mengiktiraf orang yang rasis sebagai orang yang berada di atas landasan ajaran baginda. Konsep persaudaraan kemanusiaan yang diajar oleh Islam kepada penganutnya melangkaui agama apatah lagi bangsa. Kesatuan asal-usul menjadikan manusia setaraf pada ukuran kemanusiaan.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

RUJUK HADIS NABI SAW….ASOBIYAH IALAH BANTU BANGSA KAMU ATAS KEZALIMAN…..TAPI ALQURAN JUGA SEBUT TAAWUN ATAS KEBAJIKAN DAN TAKWA….HADIS SAYANG NEGARA SEBAHAGIAN IMAN….HADIS KEPIMPINAN PADA QURAISH…..

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Kes 1MDB sudah mula. Nama Jho Low setiap hari diseru. Apahal daripada sekor ada dua ekor yang bersembunyi sekarang ni? Dulu rajin sangat buat press conference. Sekarang baru kamu tahu nak salahkan pengamal media. Macam ini pun nak jadi Malaysia Baharu? Kahkahkah!

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

6 bulan selepas ambil alih guna alasan Kerajaan baru. 1 tahun 3 bulan masih teringin nak pakai alasan yang sama? Menteri PH sah tak boleh pakai. Tak boleh buat kerja dan tak boleh jaga Rakyat. Dey Madey saham sudah jatuh paling teruk, nilai tukaran RM asyik 4.20 tak habis-habis. Apa kamu dah buat Madey? Pusing satu dunia bikin apa? Kasi turun 6 kaki dalam tanah jangan pusing-pusing sangat. Bazir duit Rakyat bayar cukai ooooi. Kahkahkah.

007 James Bond
Guest
007 James Bond

KEPALA BAPAK KAU,
INGAT SENANG KE NAK PULIHKAN EKONOMI YANG ROSAK TERUK,
AMBIL MASA,BIASALA,

KERETA YANG ROSAK DILIHAT DARI LUAR BOLEH SIAP CEPAT,
RUPERRRRRRNYER DALAMNYA LAGI TERUK!

SEKARANG KOMBINASI POMEN CINA DAN MELAYU UNTUK PEBAIK KERETA….DARI POMEN MELAYU TUNGGAL SEBELUM INI YANG
BUKAN PERBAIK,TAPI MENCURI EKSOSORI

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Kapla dungga nenek kamu. Menteri low potential banyak buat keputusan merapu. Madey beri keutamaan kepada projek membazir ikut nafsu sendiri. Macam mana nak pulih ekonomi nenek kamu tak ajar Menteri PH yang tolol. Sibuk main FB, twitter dan Whatsapp sampai semua perkara nak campur walaupun bukan portfolio dan skop Kementerian sendiri. Ini nenek kamu ajar untuk pulih ekonomi? Ini Menteri termasuk Madey semua cap ayam. Kahkahkah.

najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Menteri bawah Madey bukan sahaja prestasi rendah, nak makan pencen Menteri lagi? Buat kerja sekor-sekor tak boleh diharap oleh Rakyat… masih nak fikir pasal PENCEN? Apa kejadah kamu dilantik Madey jadi Menteri? Booooooooodoooooooooohhhhhhhhhhhh punya Menteri PH! Lagi bodoh Madey yang lantik mereka. Kahkahkah.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PARTI BABI CEROBOH POLITIK NEGARA…… Babi Indonesia ceroboh Melaka โ€“ EXCO Melaka MELAKA: Bandaraya bersejarah, Melaka yang beberapa kali dicerobohi penjajah sejak ratusan tahun dulu kini dikejutkan dengan pencerobohan terbaru dari Indonesia. Walau bagaimanapun, pencerobohan kali ini bukanlah dilakukan oleh manusia, sebaliknya oleh babi hutan yang berenang merentasi selat Melaka dari negara jiran itu. YB NORHIZAM BIN HASSAN BAKTEE, EXCO Pertanian, Pembangunan Usahawan dan Industri Asas Tani berkata babi hutan merupakan perenang yang cekap, tetapi kerajaan negeri tidak menyangka mereka berupaya merentasi selat Melaka yang sempit dari Sumatera demi mencari habitat baru, lapor The Star. โ€œPencerobohan dari laut oleh babi-babi… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

TANYA DEEP STATE ADAKAH MEREKA MERANCANG UNTUK TUKAR NEGARA KEPADA SISTEM REPUBLIC….. KALAU BEGITU MEREKA LAH YANG MULA HINA RAJA2…. Laporan Polis Terhadap Pemilik Twitter …….. KUALA TERENGGANU โ€“ Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT) merasa kesal dengan sikap seorang pelayar Twitter dengan nama Tg. Haslinda yang menukar gambar Tuanku Sultan Mizan dengan YB Datoโ€™ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang. Setiausahanya, Zaidan Abdullah berkata, tindakan pemilik akaun laman sosial itu adalah jelas bertujuan untuk menghina. โ€œJelas tujuannya untuk memburukkan YB Datoโ€™ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, namun mengedit gambar Tuanku Sultan Mizan adalah suatu penghinaan terhadap institusi… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SEMUA MAKLUM EKONOMI DIKUASAI DAN DIKONTROL OLEH HANYA SATU BANGSA….. MEREKA PUNYAI HARGA BERBEZA DAN KAWAL HARGA BARANG…..KERANA ITU PENIAGA KECIL TIDAK MAMPU BERSAING…..OLEH ITU JIHAD DAN PENGORBANAN DIPERLUKAN DEMI MEMECAHKAN MONOPOLI TERSEBUT….. Rakyat Sabah dan Sarawak Juga Mahu Diutamakan, Kempen Beli Barangan Bumiputera Bukan Rasis ……… Rakyat Sabah Juga Mahu Diutamakan, Kempen Beli Barangan Bumiputera Bukan Rasis Ketua Penerangan UMNO Bahagian Kota Kinabalu, Mohammad Azmi Amir Hussin menegaskan bahawa kempen mengutamakan beli barangan Bumiputera bukan rasis sebagaimana dakwaan segelintir pihak. Katanya, sudah tentu ini bukannya boikot kepada barangan keluaran lain tapi ianya cuma memberi pilihan kepada pembeli untuk membeli… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

DEEP STATE MEMANG BELUM SELESAI PERJUANGAN MEREKA SEHINGGALAH MEREKA TUBUH NEGARA REPUBLIC……PERJUANGAN KEMERDEKAAN SEBENARNYA ADALAH DIPERJUANG ALIM ULAMAK.. NASIONALIST HANYA LAH MENANGGUK DI AIR KERUH…. Merdeka: Perjuangan Yang Belum Selesai….. A Kadir Jasin ุจูุณู’ู…ู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุงู„ุฑูŽู‘ุญู’ู…ูŽู†ู ุงู„ุฑูŽู‘ุญููŠู… MUKHADIMAH: Pandangan yang terkandung dalam tulisan ini adalah pandangan peribadi saya. Saya menulis dalam kapasiti saya sebagai seorang blogger. Ia tiada kena mengena dengan apa-apa jawatan yang mungkin saya pegang. 1957: Perdana Menteri, Almarhum Tunku Abdul Rahman, isytihar merdeka MERDEKA! Merdeka! Merdeka! Selamat menyambut ulang tahun kemerdekaan yang ke-62. Mengikut takrif asal daripada bahasa Sanskrit โ€œmaharddhikaโ€, merdeka membawa maksud kekayaan, keagungan dan kekuasaan.… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’
Di blog syahdu ini lah diri mu Irah, abg bertemu
Rupanya, adinda kat luar negara menuntut ilmu
Tak disangka di hati abg ni, dinda sudi bertamu
Bagi abg pula, hati dan jiwa ini, ‘hanya pada mu’
๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’

๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’

Anonymous
Guest
Anonymous

HANYA PADA MU – QIARA
Karaoke: https://youtu.be/huxn-vWDqVk

๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’
Hanya pada mu
Ku serahkan segalanya
Kau bertakhta di nurani
Anggun cinta mu abadi
Hanya pada mu
Pertama dan yang terakhir
Pohon cinta ku merendang
Disirami kasih suci

Chorus:

Jiwa ku dipalu gemersik tak terkira
Hampir ku terlena dalam belaian mu
Cinta mu selembut sutera
Menjadi saksi kasih ku
Tiada dua hanyalah satu kau yang ku cintai

Sekelumit cinta sekurun kerinduan
Ku rempuhi ranjau duka
Membara sehangat api
Terhapus sepi di hati ku
Seulas bibir mu kelu tidak berkata
Namun ada sesuatu
Nurbisa dari mata mu
Terpancar cinta yang sejati

Awan yang berarak saujana membiru
Cerahlah wajah mu di rimba sendu ku
Menjadi hamparan cinta suci
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’

Anonymous
Guest
Anonymous

๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’
Gembira abg..bila warkah Irah tiba di pangkuan
Ianya bagaikan satu sinar cahaya yg berkilauan
Tapi dengar taufan di Amerika abg ni kerisauan
Bimbangkan keselamatan dinda, di perantauan
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’

๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’

Anonymous
Guest
Anonymous

Ada menteri yang hanya fikir pencen sblm mati
Bukan nya difikir, pasal kpd rakyat, nak berbakti
Mungkin skrg menteri jenis ni sukar utk diganti
Tunggu je PRU15..kita tukar, kesemuanya nanti

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’
Risau betul Kejora, taufan Dorian dari Bahamas
US yng dilanda taufan, Kejora spt hanyut lemas
Irah ada kat US, sbb itu lah Kejora resah cemas
Kerana Irah, bukan lah tukaran intan atau emas
๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’

๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’

Anonymous
Guest
Anonymous

๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’
Hati ini, asyik je teringat si dia yg lemah lembut
Tiada sehari dlm hidup, si dia itu tidak ku sebut
Ditambah lagi dgn US pula dilanda taufan ribut
Tak senang duduk diri ku ini resah dan serabut
๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’

๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KALAU DAH ANUTAN FAHAMAN KOMUNIS TENTULAH KELUAR MACAM2 BENDA YG TIDAK MENYENANGKAN…… Ini ‘kuman’ DAP, Jangkit Ke PH.. -SU Agung UMNO. PH terkena โ€˜kumanโ€™ DAP, asingkan soal agama dan pentadbiran KERAJAAN Pakatan Harapan (PH) disifatkan sudah dijangkiti โ€˜kumanโ€™ DAP apabila menyarankan supaya Piagam Muafakat Nasional Pas-UMNO hanya memberi tumpuan kepada soal ekonomi dan bukannya agama serta kaum. Setiausaha Agung UMNO, Tan Sri Annuar Musa berkata, bagi DAP, soal agama itu bukan menjadi tanggungjawab kerajaan dan tidak termasuk dalam urusan pentadbiran negara seperti mana menguruskan hal-hal ekonomi, politik dan isu-isu semasa. Menurut beliau, namun dalam ajaran Islam, tidak menyuruh umatnya mengasingkan… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’
Pihak keselamatan USA, kini, dlm bersiap sedia
Taufan Dorian..bergerak, dr Carolina ke Georgia
Tak senang duduk cikgu Kejora ni, kat Malaysia
Bimbang lah kalau sesuatu berlaku dekat si dia
๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’

๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PAKSI KEJAHATAN IALAH D4P……SIAPA YG MASIH BERAKAL SIHAT SEWAJIBNYA TINGGAL KAN PH……. Dalil Kenapa Rakyat Malaysia MESTI Tolak DAP….. Ketegangan antara kaum dilihat semakin meruncing di Malaysia walau pun secara kasarnya keadaan aman masih lagi dapat dikawal… Pemimpin PH terutamanya dari DAP dilihat langsung tidak membantu untuk meredakan keadaan… Malah menuding jari kepada pihak lain terutamanya UMNO dan PAS dengan tuduhan pemimpin UMNO dan PAS yang menjadi punca kepada bahang ketegangan antara kaum yang semakin dirasakan… Persoalannya, apakah benar dakwaan dan tuduhan pemimpin DAP itu? Seperti yang dinyatakan oleh Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Dr. Wajdi Dusuki, pemimpin DAP sebenarnya… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PH KENCING BERAK MERATA MUKA TAK MALU……PEMIMPIN KAKI JUBO…TAK TAU LA APA NAK JADI NEGARA TERCINTA….RASUAH DI BIARKAN….. Tubuh RCI Siasat Skandal Miskin M’sia – CAP Tubuh RCI siasat skandal kemiskinan Malaysia MOHIDEEN ABDUL KADER MINGGU lepas, pelapor khas PBB mengenai kemiskinan tegar dan hak asasi manusia, Philip Alston, mengumumkan bahawa Malaysia telah memalsukan ukuran kemiskinan dan kadar kemiskinannya lebih tinggi berbanding laporan rasmi. Di sebalik kadar kemiskinan rasmi 0.4 peratus, kadar kemiskinan sebenar Malaysia adalah dianggarkan 15 peratus. Ia bermaksud bahawa dasar kerajaan yang lepas tidak berkesan dalam menyampaikan hasil pembangunan. Tetapi disebabkan kita tertipu dengan kejayaan kita sendiri,… Read more »

jigit
Member
jigit

Wuishhhh….hebat sungguh sosok bernama Anwar Ibrahim ni…. sampaikan seorang Menteri pun tertunduk malu dihina dan dibasuh dek lelaki hebat ini. Tu baru jadi Ahli Parlimen saja…. begitu punya power. Kalau dah jadi PM nanti mau terkencing terberak menteri-menteri kabinet dibuatnya bila dipanggil untuk dibasuh.

Entah kenapa tetiba saya terkenang kepada tulisan-tulisan di dalam suratkhabar “PRAVDA” (ertinya “KEBENARAN”) terbitan sebuah agensi propaganda yang di kawal oleh POLIBURO (Political Bureau of Communist Party).

Tulisan-tulisan mereka mengenai ketokohan sesaorang pemimpin Parti Komunis Soviet Union sebijik macam tulisan Budin menyanjungi ketokohan boss dia Anwar Ibrahim. Rupa-rupanya sudah lama jurnalis-jurnalis Russia ni belajar daripada Budin…..hmmmmm

Anonymous
Guest
Anonymous

Pukulan tn jigit, kat tn Budin bunyinya sgt sinis!
Nampak spt, tn jigit juga, dulu sorang kolumnis
Tapi, banyak yang dari Russia kenangan manis
Apa jigit ni dah terpengaruh fahaman komunis?

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

jigit
Member
jigit

Hii hiii hiii….saya tak suka idiologi komunis sebab komunis boleh kawin sorang saja pada satu masa…

kah kah kahhh

Anonymous
Guest
Anonymous

Tn jigit,

๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’
Kejora ini.. bukan suka idiologi komunis Russia
Tapi dah semula jadi, dilahir sbg orang yg setia
Rasanya, kalau dgn seorang, hidup lbh bahagia
Lagi pula.. tak tergamak nak menduakan si dia
๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’

๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’

Anonymous
Guest
Anonymous

Memang ramai sudah pon MENTERI2,MP2,YB2 tidak bermaruah
Kerja 5 tahun saja pon, tapi dapat gaji dan elaun melimpah ruah
Kesian kat askar kita, gadai nyawa, tu anak A R Badul baru arwah
YB2 pencen mewah2, askar pencen, ada yg makan nasi tak berkuah