KALAU TAK BERUBAH, UTUSAN TETAP BERDEPAN MASALAH

Akhbar Utusan sepatutnya sudah tutup dan tidak diterbitkan lagi hari ini. Ia berikutan keputusan syarikat itu mahu memberhentikan penerbitan akhbarnya sejak Rabu lalu.

Disebabkan gagal membayar gaji pekerja dan mereka sudah berpiket menuntut gaji yang tidak dibayar sejak tiga bulan lalu, sebagai jalan pintas, pengurusannya memutuskan untuk memberhentikan terus penerbitan akhbar Utusan Malaysia dan Kosmo.

Bagaimanapun, melalui campurtangan UMNO yang menyumbang RM1.6 juta untuk memberi pendahuluan gaji RM2,000 kepada 800 pekerja Utusan, di samping seruan pelbagai pihak agar akhbar bahasa Melayu tertua itu terus dipertahankan, langkah memberhentikan penerbitannya dibatalkan.

Berdasarkan jasa dan sumbangan Utusan selama ini, pelbagai seruan juga kemudiannya kedengaran agar rakyat sama-sama menyokong dengan membeli Utusan senashkah setiap hari sebagai jalan memastikannya terus bernyawa.

Dengan itu, sejak dua tiga hari lalu dilaporkan akhbar Utusan telah laris di pasaran. Banyak pihak melaporkan sebelum tengahari lagi ia sudah habis dijual. Ada juga yang merungut kerana tidak sempat membelinya.

Alhamdulillah, Utusan nampaknya sudah dapat nafas baru.

Namun, harus diingat kedaaan ini mungkin tidak lama. Ia boleh jadi hanya fenomena sementara dengan tujuan menunjukkan sokongan dan bantuan kepada Utusan.

Selebihnya, bagaimana untuk menjadikan Utusan terus bertahan, ia terpulang kepada pengurusan dan sidang pengarang akhbar berkenaan.

Mereka mesti sedia berubah menjadi akhbar rakyat. Selama ini Utusan adalah akhbar UMNO dengan mainan sentimen kaum dan agama yang melampau. Sebab itu, ia sedikit demi sedikit mula merosot jualannya. Rakyat jadi meluat.

Utusan harus menjadi akhbar rakyat. Walaupun ia milik UMNO, tapi janganlah totok sangat dengan UMNO. Lagi pula, UMNO sudah jadi pembangkang sekarang ini.

Maka, ia kena berubah dan pandai menyesuaikan diri. Jangan salahkan agensi kerajaan atau kementerian yang tidak lagi melanggan Utusan atau enggan membeli iklan sebagai punca kejatuhan Utusan.

Sekarang adalah kerajaan PH memerintah negara. Mustahil mereka mahu melanggan atau membeli iklan kalau berita dalam Utusan terlalu totok UMNO dan banyak menghentam PH.

Macam juga ketika BN berkuasa dahulu, tidak ada kementerian atau agensi yang mahu melanggan atau membeli iklan dalam Harakah dan Suara Keadilan kerana kedua-duanya adalah totok kepada Pas dan PKR.

Situasinya lebih kurang sama begitu.

UMNO kena berubah seperti akhbar The Star. Ia milik MCA tetapi tidak totok kepada MCA. Ia menjadi akhbar untuk semua.

Tidak ada orang membeli Star merasa seperti ia menyokong MCA. Tetapi ramai malu membeli Utusan kerana dilihat seperti orang UMNO. Masalahnya, orang UMNO sendiri ramai tak beli Utusan. Malah ramai yang beli Star daripada Utusan.

Utusan kini seperti diberi peluang kedua untuk terus hidup. UMNO tidak mungkin terus menolong Utusan dengan menyumbang wang secara bulanan untuk membayar gaji kakitangannya.

Utusan harus hidup sendiri. Menjual harta untuk hidup adalah pilihan paling lekeh bagi perniagaan. Syarikat akhbar mesti jual akhbar dan jual iklan.

Yang mustahak, Utusan mesti tampil dengan wajah baru yang benar-benar berbeza dengan Utusan yang totok UMNO sebelum ini.

Kalau ia totok UMNO seperti dulu, orang UMNO tetap tidak beli sangat pun Utusan. UMNO ada 3.5 juta ahli, jika sejak dulu ahli UMNO menyokong Utusan, mustahil ia berdepan masalah kewangan.

Maknanya, yang boleh menyokong dan membantu Utusan ialah rakyat biasa. Dengan perubahan wajah, perubahan laporan, perubahan kandungan dan perubahan pemikiran di kalangan pengarang-pengarangnya, Utusan diyakini boleh terus hidup.

Tetapi, jika tidak sedia berubah, Utusan akan terus berdepan masalah di masa-masa akan datang. Ia sama seperti UMNO, yang sepatutnya berubah sebelum ia rebah pada PRU14 lalu.

Belajarlah daripada sejarah. (Shahbudindotcom 23/08/2019)

0 0 vote
Article Rating
Kongsikan artikel ini
Updated: 23 August 2019 — 10:09 am
Subscribe
Notify of
guest
65 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
26 December 2019 9:47 pm

JANGAN JOIN PH NANTI JADI BODOH…… Aziz Bari patut henti jadi Adun, masuk kelas Perlembagaan ……… Naib Pengerusi DAP Perak, Dr Abdul Aziz Bari diingatkan supaya berhenti menjadi wakil rakyat dan mendaftar ke kelas Perlembagaan untuk belajar semula mengenai jati diri bangsa dan negara. Naib Presiden Parti Barisan Jemaah Islamiah (Berjasa), Ustaz Mohd Hazizi Abd Rahman berkata, Aziz Bari perlu segera berbuat demikian supaya masalah pemikiran yang dihadapinya tidak menjadi semakin kronik. “Masalah pemikiran Aziz Bari ini dipercayai kemungkinan akibat terlampau taksub dengan parti DAP. “Tidak ada sesiapa yang akan berkata kepada orang yang memakai baju terbalik di khalayak awam… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
24 August 2019 3:13 pm

JANGAN JOIN PH NANTI JADI BODOH…… Aziz Bari patut henti jadi Adun, masuk kelas Perlembagaan ……… Naib Pengerusi DAP Perak, Dr Abdul Aziz Bari diingatkan supaya berhenti menjadi wakil rakyat dan mendaftar ke kelas Perlembagaan untuk belajar semula mengenai jati diri bangsa dan negara. Naib Presiden Parti Barisan Jemaah Islamiah (Berjasa), Ustaz Mohd Hazizi Abd Rahman berkata, Aziz Bari perlu segera berbuat demikian supaya masalah pemikiran yang dihadapinya tidak menjadi semakin kronik. “Masalah pemikiran Aziz Bari ini dipercayai kemungkinan akibat terlampau taksub dengan parti DAP. “Tidak ada sesiapa yang akan berkata kepada orang yang memakai baju terbalik di khalayak awam… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
24 August 2019 11:20 am

Tidak boleh salahkan kaum pendatang di negara ini tapi mungkin boleh tuntut berbillion Ringgit dari the British colonial bastards yang bawa nenek moyang depa masuk –

Glasgow University will pay £20 million in reparations for its part in the slave trade in ‘historic’ first-of-its-kind move by a British institution –

https://www.dailymail.co.uk/news/article-7388577/Glasgow-University-pay-20million-reparations-slave-trade.html

Tanpa Nama
Tanpa Nama
24 August 2019 10:11 am

Tersonyap Beruk Tua 70an tahun Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama.

Dah tak berani guna nama Geng Najib sebab dibalun, ditibai, dibantai tiap kali keluar atas nama itu.

Tapi keluar atas nama lain pun ditibai jugak. Demikian lah nasib Beruk Tua yang mulut celupar.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
23 August 2019 10:39 pm

THE TRUE GAME…GAME OF THRONE…ANTARA AGONG DAN RAJA…MELAYU JADI BENTENG AKHIR…. The Real Target Is Not Zakir Naik But Mahathir ………. The only way they can topple Mahathir would be if the Malays-Muslims abandon him. The Chinese and Indians are solidly behind DAP and Anwar. Once the Malays-Muslims abandon Mahathir he can be isolated and then ousted. Then Anwar will take over as the new Prime Minister with DAP as the Deputy Prime Minister cum Finance Minister. Why do the Chinese and Indians want the government to deport Dr Zakir Naik or extradite him to India? Who was the person… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
24 August 2019 6:57 am

Beruk Tua Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama ini mengata “GAME OF THRONE…ANTARA AGONG DAN RAJA…MELAYU JADI BENTENG AKHIR” itu mempersendakan institusi YDP Agong dan Raja.

Dia menghasut / seditious. Police Cyber Security Unit perlu awasi dia.

Kepala hotak dia mengata “The only way they can topple Mahathir would be if the Malays-Muslims abandon him.”

Ha nya Najib Al Jibo yang bukan saja “the Malays-Muslims abandon him,” tapi juga bukan Melayu Muslim. Terguling di Peu14.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
23 August 2019 10:02 pm

NAMPAK GAYA PELAN KERA BABI PH TAK MENJADI……. Arab Saudi, Putera Faisal Masuk RM642 Juta Dalam Akaun Najib ……. (Bernama) – Seorang pegawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini mengesahkan terdapat kemasukan dana sebanyak RM642 juta daripada Kementerian Kewangan Riyadh (Arab Saudi) dan Putera Faisal Turki ke dalam akaun bank peribadi Datuk Seri Najib Tun Razak. Penolong Kanan Pesuruhjaya (PKPj) Bahagian Operasi Khas (BOK) SPRM Rosli Husain, 54, berkata, dana berkenaan dimasukkan ke dalam akaun bekas perdana menteri itu yang bernombor akhir 694. Rosli berkata, demikian ketika disoal peguam Harvinderjit Singh pada hari ke-56 perbicaraan kes Najib yang… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
24 August 2019 7:02 am

YANG TAK MENJADI IA LAH PELAN NAJIB AL JIBO. TERMASUK PELAN MENCURI WANG RAKYAT RM2.6 BILIUN DI 1MDB.

Bodoh bangang punya Najib wang itu masuk akaun bank dia. Selepas kena guling di Pru14, diheret ke mahkamah, dituduh.

Sekarang hari hari naik turun mahkamah, dibicarakan. Otw to penjara 10-20 tahun.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
23 August 2019 9:28 pm

KALAU PH BERTUKAR RUPA AKAN JADI KERA DAN BABI…..BINATANG TAK PERLU TUNAI JANJI…… Kerajaan Pakatan Harapan khianati amanah rakyat? ………… Amanah diukur berdasarkan sejauh manakah seseorang berpegang kepada janjinya. Antara faktor yang menjurus kepada lelahnya rakyat terhadap politik adalah retorik yang melampau. Sememangnya, sesetengah retorik amat terharu buat pertama kali didengar. Ada yang mendebarkan, ada juga yang membakar semangat, ada yang menyentuh hati, tatkala satu Malaysia tersepit dalam kebuntuan politik, diselubungi kemurungan, satu ketika dahulu. Namun, lagu yang paling sedap pun, akan mencungkil rasa jemu di akhirnya, jikalau dimainkan secara berulangan. Apatah lagi, senario politik telah berubah, lanskap politik telah… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
24 August 2019 7:07 am

YANG PENTING IA LAH UMNO/BN DAN PAS TAK PAYAH TUKAR RUPA – MEMANG SENTIASA BERUK, MONYET DAN BABI HUTAN.

Yang nyata mengkhianati rakyat ia lah Najib Al Jibo. Curi wang rakyat RM2.6 biliun di 1MDB. Di baling ke longkang di Pru14. Akan terus di dalam longkang, tak guna punya Al Jibo derhaka kpd negara.

Anonymous
Anonymous
23 August 2019 9:19 pm

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Di sini 9:15 am, rasanya kat US 1 jam lagi cerah
Rasanya, sdng/sudah solat subuh, intan ku Irah
Kat sudut hati ini, abg dah siapkan, satu daerah
Utk bakal isteri, ia bagai permata nak abg serah
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaahhhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Anonymous
Anonymous
23 August 2019 9:21 pm
Reply to  Anonymous

PERMATA UNTUK ISTERI – KOPRATASA
Karaoke: https://youtu.be/xpNDLHF-vyg

💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼
Telah ku siapkan satu daerah paling sunyi
Dalam hati ini untuk kau isi sebagai isteri

Untuk kau penuhi
dengan kemuliaan seorang wanita
Untuk kau beri erti dengan kelembutan
Untuk kau hargai dengan kasih sayang

Chorus:

Ku ingin kau jadi wanita mulia
Yang tahu harga budi dan hati
Seorang lelaki bernama suami

Kerana engkau isteri
Ku ingin kau mengerti bahawa hidup ini
Tak semudah yang kita janjikan
Yang kita janjikan
Kerana kau isteriku
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Anonymous
Anonymous
23 August 2019 9:54 pm
Reply to  Anonymous

udah-udah lah CAGURA oiitt
orang dah tak sudi,yg kamu meooowwwww macam bapak kucing (kucing tua telur labuh),Silap kamu jugak,kamu dok iklankan si Yati tu buat kemende!

pimai-pimai rezeki aku jugak!

jom irah!

ANAK MERDEKA
ANAK MERDEKA
23 August 2019 10:04 pm
Reply to  Anonymous

💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Irah,
Ibu dan ayah abang dah lama nak ke menantu.
Abang pilih irah,sebab berani masuk ke blog politik ni!

Abang seorang peguam muda.

Umur di ambang 30 an.

Abang tiada niat nak memisahkan Irah dengan
cikgu matematik tu.Lagi satu dia abang lihat
bertepuk sebelah tangan ja.Mungkin dia seorang
yang gila sexs. Baru irah masuk,dah sebut cinta.
Dia pun ada anak dara.cgu ganti yang dah mula
gedik gilorrrrrrkannya.

TAK KE HARU KAN,PERANGAI GITU!

Abang orang Perak!

Ayah abang ada dusun durian!

set

Tanpa Nama
Tanpa Nama
24 August 2019 7:17 am
Reply to  Anonymous

HAHAHA HOHOHO HIHIHI

Pak Tua Geng Najib “meooowwwww macam bapak kucing (kucing tua telur labuh)”.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
24 August 2019 7:14 am
Reply to  Anonymous

Memang Anonymous Kah kaahh kaahh @ Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama itu gila.

Mengata “Di sini 9:15 am,” masakan komen dia di rekod keluar pada 23 August 2019 9:19 pm.

Dia ada penyakit otak yang dinamakan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD).

ADHD is a brain disorder marked by an ongoing pattern of inattention and/or hyperactivity-impulsivity that interferes with functioning or development.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
24 August 2019 7:15 am
Reply to  Tanpa Nama

Inattention means wanders off task, has difficulty sustaining focus, and is disorganized – contoh nya, BLOGGING TAK IKUT TOPIC, MAIN HANTAM KROMO.

Hyperactivity means talks excessively or fidgets.
Jadi, PENUH KOMEN DIA DI SINI DI ATAS BERBAGAI NAMA, MENCIPTA WATAK MUNIRAH, MENCIPTA “WARKAH”2 DARI NYA. MENGGILA BAYANG NYA, MEMANTUN MANTAT, DLL.

Impulsivity means making hasty actions that occur in the moment without first thinking about them and that may have potential for harm. E.g MEMBUAT PERSONAL ATTACKS – BILA BUAT DEMIKIAN, DIA DI CARUT SE CARUT2 NYA.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
23 August 2019 9:18 pm

JOM KITA JOIN TENTERA ALMAHDI….NAK MASUK SYURGA KAN…… Government Malaysia: Solidariti Untuk Dr Zakir Naik ……. Hello there, I just signed the petition “Government Malaysia: Solidariti Untuk Dr Zakir Naik” and wanted to see if you could help by adding your name. Our goal is to reach 50,000 signatures and we need more support. You can read more and sign the petition here: http://chng.it/f7rpvggvGB Thanks! muhammad ikhram —- Rakyat Malaysia bersifat penyayang dan bertolenrasi.Kepelbagaian kaum dan agama selama ini membuktikan kita boleh hidup secara harmoni.Kita menilai seseorang dengan ilmu dan hujah benar,bukan dengan prejudis dan melemparkan tuduhan melulu. Kedatangan Dr… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
24 August 2019 7:23 am

Ini bukti bahawa MAHATHIRVSANWAR ini orang PAS yang sokong Zakir Naik. Dia kata “JOM KITA JOIN TENTERA ALMAHDI .. Untuk Dr Zakir Naik ..”

Maka sekarang tak payah waswas lah, boleh hentam MAHATHIRVSANWAR ini sebagai orang PAS tiap kali dia masuk.

Boleh juga hentam Umno bersama, sebab PAS “bekerjasama” dengan Umno, kononnya.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
23 August 2019 8:14 pm

BABI PH BUKAN MAIN LAGI KUTUK JAWI ….BILA BISNES PANDAI PULAK LETAK KHAT JAWI….. Produk Bukan Islam Guna Tulisan Jawi Kelirukan Pengguna …….. PERSATUAN Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menyokong larangan penggunaan tulisan jawi pada bungkusan produk dihasilkan pengusaha bukan Muslim. Ketua Aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan berkata, langkah itu perlu bagi mengelakkan pengguna keliru dengan syarikat pengusaha mahupun usahawan bukan Islam menggunakan tulisan jawi. “Ramai rakan kita yang bukan Islam membantah pendidikan jawi di peringkat sekolah atas alasan ia langkah islamisasi. “Oleh itu, kita setuju dengan pendapat mereka yang meletakkan tulisan jawi sebagai identifikasi Islam. “Maka, produk bukan Islam hendaklah… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
24 August 2019 7:28 am

YANG BABI IA LAH MEREKA YANG TAK RETI DEMOKRASI.

Perinsip demokrasi ia lah boleh berlainan pendapat dan pendirian.

Dan membantah secara sopan.

Tapi puak PAS (dan juga Umno) ramai yang biadab dan kurang ajar. Ada orang Pas yang baring atas jalan, coba menghalang kereta Raja Muda Perak lalu di suatu masa dulu.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
23 August 2019 7:49 pm

KERA PH CAKAP APA PUN DIA BUKAN FAHAM…..CARI PELUANG MENCURI BILA ORANG LEKA…… DBP tegur tukar ‘Hari Sukan Negara’ kepada ‘Malaysia Sports Challenge’ …….. PETALING JAYA: Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) menegur tindakan Kementerian Belia dan Sukan menukar nama Hari Sukan Negara (HSN) kepada “Malaysia Sports Challenge” (MySC’19), mengatakan penjenamaan semula itu tidak selari dengan hasrat kerajaan meluaskan penggunaan bahasa Melayu dalam program rasmi. DBP dalam kenyataan menarik perhatian kepada Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan dan Akta Bahasa Kebangsaan iaitu bahasa kebangsaan hendaklah digunakan dalam semua maksud rasmi, meliputi wacana lisan dan tulisan di peringkat persekutuan, negeri, badan-badan berkanun dan pihak… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
24 August 2019 7:32 am

Woi badut PAS,

YANG MENCURI IALAH GENG KAMU, NAJIB AL JIBO.

CURI WANG RAKYAT RM2.6 BILIUN DI 1MDB.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
23 August 2019 7:44 pm

BABI PH MANA TAHU PASAL CUTI…..SEHARI TAK MENYONDOL TAK SENANG DUDUK….. Exco Perak didakwa rogol pembantu rumah diminta bercuti …… .. PETALING JAYA: Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Azumu “menasihatkan” Exco Paul Yong Choo Kiong bercuti daripada tugas-tugas rasmi sehingga perbicaraan kes dakwaan merogol pembantu rumahnya selesai. Ia termasuk tidak mengambil bahagian dalam apa juga mesyuarat yang melibatkan proses membuat keputusan. Faizal berkata demikian selepas Peguam Negara Tommy Thomas memaklumkan Adun Tronoh itu akan didakwa mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan, yang memperuntukkan hukuman maksimum penjara 20 tahun dan sebatan jika sabit kesalahan. Paul dinasihatkan bercuti daripada tugas-tugas rasmi dan mesyuarat… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
24 August 2019 7:38 am

MENYONDOL POMPUAN DENGAN MENYONDOL WANG RAKYAT RM2.6 BILIUN YANG DI BUAT NAJIBO AL DOL MANA BESAR KESALAHAN NYA?

Tak pernah dengar “a person is innocent until proven guilty” ker?

Merogol itu hanya tuduhan saja sekarang Tapi Al Jibo is guilty sebab RM2.6 biliun masuk akaun bank dia.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
23 August 2019 5:55 pm

PH BUAT PERANGAI BABI.. .. Sekarang baru DAP nak biising.. punye la lama polis siasat engkau diam …….. Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Perak Ngeh Koo Ham membuat laporan polis malam tadi berhubung maklumat yang diterimanya berkenaan dakwaan rogol Adun Tronoh Paul Yong Choo Kong. Menurut laporan polis yang dilihat Malaysiakini, Ngeh berada di Ipoh sekitar jam 6 petang tadi apabila mendapat maklumat mengenai seorang individu yang dikatakan telah menemani pembantu rumah warga Indonesia itu ketika dia membuat laporan polis. “(Saya) telah terima maklumat bahawa orang yang membawa pembantu rumah Indonesia YB Yong Choo Kiong (seorang ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
24 August 2019 7:39 am

MENYONDOL POMPUAN DENGAN MENYONDOL WANG RAKYAT RM2.6 BILIUN YANG DI BUAT NAJIBO AL DOL MANA BESAR KESALAHAN NYA?

Tak pernah dengar “a person is innocent until proven guilty” ker?

Merogol itu hanya tuduhan saja sekarang Tapi Al Jibo is guilty sebab RM2.6 biliun masuk akaun bank dia.

Anonymous
Anonymous
23 August 2019 3:05 pm

🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Ari cuti pun, dgn adik Yati, susah Kejora nak lari
Dia tu, asyik saja msg soalan maths, setiap hari
Tadi dia hantar 3 soalan Coordinates Geometry
Kena le tolong dia, sbb Yati dah spt adik sendiri

Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

Anonymous
Anonymous
23 August 2019 2:55 pm

Irah,

🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Ayah abng ada pajak kebun, kat kawasan hutan
Ptg ini, abng akan ikut dia tolong kait rambutan
Kawasan itu, internet selalu nya tak ada liputan
Mungkin susah le sikit, untuk msg Irah ku intan
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
23 August 2019 2:52 pm

MARI KITA JSTUHKAN KERAjaan ZALIM PH…….. Rombongan PAS Pahang sokong padu ke HIMPUN ………… KUANTAN: PAS Kawasan-kawasan seluruh negeri ini telah membuktikan dukungan padu apabila mengadakan rombongan ke Himpunan Perpaduan Ummah (HIMPUN) Pantai Timur di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri, Kuala Nerus, Terengganu, malam tadi. Ahli Jawatankuasa PAS Kawasan Raub, Nor Amin Mohd Hanafi mengetuai sebuah bas PAS Raub, sementara PAS Kawasan Kuala Krau lebih bersemangat apabila menghantar dua bas melibatkan ahli-ahlinya dari Dun Jengka, Dun Jenderak dan Dun Kerdau. Manakala PAS Kawasan Bera juga tidak ketinggalan dengan sebuah PAS, sementara PAS Kawasan Lipis pula saling ta’awun apabila mengumpulkan sumbangan… Read more »

orgKAPUNG
orgKAPUNG
23 August 2019 7:13 pm

PAS macam Babi Gila

Anonymous
Anonymous
23 August 2019 1:05 pm

🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Abg makan nasi ni Irah.. emak dah siap hidang
Tadi ayah sembelih ayam, mak masak rendang
Ikan puyu, asam pedas..dapat ngail di bendang
Ada jugak kerabu pucuk ubi dgn udang padang
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
23 August 2019 12:39 pm

MENENTANG KERA BABI PH….JOM MARI KITA BERGANDING BAHU….. Penyerahan memorandum ke KBS bantah penukaran kempen hari sukan negara ke bahasa Inggeris ….. Putrajaya 23 Ogos: Sekumpulan aktivis yang menggelarkan diri mereka sebagai Ikatan Warga Malaysia (IKWAM) akan menyerahkan memorandum bantahan kepada kementerian belia dan sukan berhubung penukaran kempen hari sukan negara ke Malaysia Sport Challenge. Penyelaras IKWAM, Mohd Affandi Ramli atau lebih dikenali sebagai Ronasina ketika dihubungi berkata mereka akan menyerahkan memorandum tersebut di bangunan KBS di Putrajaya pada jam 2.45 petang ini selepas solat jumaat. Berikut merupakan kenyataan akhbar penuh : Perkara : *MENYERAH MEMORANDUM MEMBANTAH PENUKARAN KEMPEN HARI… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
23 August 2019 1:32 pm

KERJA BABI HUTAN UMNO PISS NI KITA KENTOTKAN AJER.

John Rambo

Pas hanya tahu nak bala kat orang yg bukan ahli pas je…Pas ikut sapa ?? Quran?Hadis? ..cuba tunjuk dalil yang membolehkan org lain dapat bala…

EMAM

Mana bole doa utk kurangkan huru hara negara. Lagi huru hara lagi pas suke, bole salahkan dap cina. Modal bagus punya.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
23 August 2019 12:33 pm

TENTERA ALMAHDI ERATKAN PERPADUAN….. Perkasakan Kerjasama Tiga Buah Negeri ……. KUALA NERUS – Himpunan 3 Menteri Besar Pantai Timur (HIMPUN) julung kali diadakan untuk memperkasakan kerjasama diantara tiga buah negeri yang telah terjalin sekian lama. Timbalan Pesuruhjaya III negeri Terengganu, Dr Alias Razak berkata, ketiga-tiga buah negeri memiliki sumber daya, strategi dan digerakkan secara bersepadu akan mendapat hasil yang sangat menakjubkan nanti. “Tujuan kita mengadakan himpunan adalah hasil perjuangan yang membawa bagi mencetuskan gelombang kesatuan ummah tiga buah negeri majoriti umat melayu Pantai Timur . “Jika kita imbau kembali kejayaan yang dikecapi hari ini adalah hasil usaha dan titik peluh… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
23 August 2019 1:45 pm

TETERA BABI HUTAN UMNO PISS INI MENYODOK SAJA TAHU NYA, CARI CACING, MAKAN TAHI MANA YANG ADA –

Papua bergolak sebab siswa digelar ‘monyet, anjing’ – M’kini

Tapi dalam blog ini ada Geng Najib berumur 70an tahun di gelar Monyet Tua. Dia masukan komen diatas berbagai nama termasuk MAHATHIRVSANWAR.

Di balun, di tibai, dia me lompat2 mcm kera kena belacan. Dahtu menyalak mcm anjing.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
23 August 2019 12:28 pm

BN BERDOLAK DALIK DAULATKAN ISLAM…..DATANG PH LAGI JAHANAM…. SEKARANG TIBA MASA UNTUK GS….. 25 Tuntutan Sambut Ke-70 Penubuhan Tanah Melayu (Malaya)……. Peguam cadang guna istilah Tanah Melayu KOTA BHARU: Seorang peguam mencadangkan wajar diguna istilah Negeri-Negeri Tanah Melayu selaras dengan Perkara 113 (6), 116(2), 121(1)(a) dan 161E(1) Perlembagan Persekutuan. Mohd Khairul Azam Abdul Aziz berkata, penggunaan istilah Semenanjung Malaysia dihentikan kerana istilah itu tidak wujud dalam perlembagaan negara. Dalam surat terbuka kepada Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad beliau mengemukakan 25 tuntutan orang Melayu sempena sambutan ke-70 penubuhan Tanah Melayu (Malaya). Beliau juga mahu kerajaan mendedahkan sama ada 7.3 juta… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
23 August 2019 1:53 pm

BN DAH LINGKUP APA NAK CAKAP LAGI? PAS GELAR UMNO, TERAS BN, KAFIRUN. SEMUA NYA TERGULING DI PRU14.

Jangan sibuk dan heboh ler korang. Kalau nak maki hamun dan carut, carut lah kpd the bloody British yang bawa masuk ungrateful ingrates coolies pendatang di masa depa memerintah dulu.

UMNO sama di pertanggung jawabkan sebab depa ada di zaman itu, terutama di masa rundingan Merdeka, di mana bloody Britishers mintak UMNO setuju pendatang diberi munafaat dalam Perlembagaan.

Sekarang nak kentot pun kena tengok kiri kanan.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
23 August 2019 12:21 pm

PH KERA BABI JADI KURANG AJAR SEBAB MELAYU BERDARAH YAHUDI YG BAGI MUKA……. Rasisme tidak pernah dipelopori oleh orang Islam …… ……. Prinsip keadilan yang tertanam sejak awal-awal perutusan Nabi SAW itu sudah menjadi perkara maklum dalam agama secara darurat, yakni tanpa perlu kajian dan penelitian. Jadi buat apa sibuk-sibuk mempertahankan slogan asing itu ? Hakikatnya slogan itu di Malaysia hanyalah ‘camouflage’ atau ‘flagship’ atau pengalih pandangan, agar kita terpengaruh dengan isu-isu selektif yang dipilih oleh pertubuhan rasis yang semua orang tahu itu. Di antara prinsip keadilan juga adalah memperakui hak tuan tanah, menghormati bahasa dan identitinya, serta mengakui budaya… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
23 August 2019 1:57 pm

PAS PISS UMNO LEBIH TERUK DARI YAHUDI. UMNO DI KAFIRKAN, UMNO HANYA TER SENGEH2 SAJA.

DAH NAK LINGKUP, AJAK PAS PISSKAN DEPA LAGI BEKERJASAMA KONON.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
23 August 2019 11:48 am

Budin kata “Ia sama seperti UMNO, yang sepatutnya berubah sebelum ia rebah pada PRU14 lalu.”

Paling ketara nya ia lah korapsi pemimpin UMNO. Najib Al Jibo hentam wang rakyat RM2.6 biliun di 1MDB.

Itu sebab besar UMNO lingkup di Pru14. Al Jibo sekarang naik turun mahkamah bicara lebih 40 tuduhan SPRM.

Presiden UMNO sekarang Wak Jahit pun korap juga. Ada 42 tuduhan korapsi di mahkamah.

Umno tak akan boleh berubah. Jahanam lah depa hingga masuk penjara dan UMNO mampuih.

Anonymous
Anonymous
23 August 2019 11:33 am

🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Maaflah..kiranya abg ganggu Irah yg sdg study
Abg balik Tunjang, baru sampai, dlm 1 jam tadi
Dgn mak & ayah, ingin rasa abg, nak balas budi
Boleh lah, tolong depa tu sikit2, kat sawah padi
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💕💖💗

Tanpa Nama
Tanpa Nama
23 August 2019 11:40 am
Reply to  Anonymous

Tiap blog post baru perlu ada penerangan berikut supaya pembaca tahu betapa kudut nya Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama termasuk Anonymous kah3, coba sabotaj blog pro-PH ini dengan karutan2 nya –

Komen2 tidak mengikut tajuk, tidak ada kaitan dengan isi kandungan blog pos. Aasyik mengarut, cakap pasal hal2 yang takda kaitan dengan blog pos langsung, macm orang gila.

Dia tidak hormatkan pemunya blog, tidak hormatkan pembaca2 sekelian. Dia coba sabotaj blog Budin ini. Oleh itu, dia perlu di balun, di tibai, di bedal. Dengan itu kita boleh dapat fun and entertainment on and out of him.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
23 August 2019 11:42 am
Reply to  Tanpa Nama

Dia sebenarnya orang gila, otak nya sentiasa aktif, hyper – dia ada penyakit gila yang di namakan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD).

Lihat
https://www.nimh.nih.gov/health/topics/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/index.shtml

ADHD is a brain disorder marked by an ongoing pattern of inattention and/or hyperactivity-impulsivity that interferes with functioning or development.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
23 August 2019 11:43 am
Reply to  Tanpa Nama

Inattention means a person wanders off task, has difficulty sustaining focus, and is disorganized – contoh nya, BLOGGING TAK IKUT TOPIC.

Hyperactivity means moving about constantly, including in situations in which it is not appropriate; Or excessively fidgets, or talks, or writes endlessly. Jadi, PENUH KOMEN DIA DI SINI DI ATAS BERBAGAI NAMA, MENJAWAB KOMEN2 SENDIRI MENGGUNA NAMA2 LAIN.

Impulsivity means making hasty actions that occur in the moment without first thinking about them and that may have potential for harm. E.g MEMBUAT PERSONAL ATTACKS – BILA BUAT DEMIKIAN, DIA DI CARUT SE CARUT2 NYA.

jigit
jigit
23 August 2019 11:52 am
Reply to  Anonymous

Jigit pun naik penin dengan ini kejora
sat kata cikgu sat kata peneroka
sat gilakan Si Mas, kemudian Irah pula
lepas Si yati ni sapa la pula jadi mangsa

kah kah kahhh

Tanpa Nama
Tanpa Nama
23 August 2019 2:01 pm
Reply to  jigit

Itu sebab dia sudah dinobatkan sebagai orang gila. Dia ada sakit otak ADHD –

ADHD is a brain disorder marked by an ongoing pattern of inattention and/or hyperactivity-impulsivity that interferes with functioning or development.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
23 August 2019 2:02 pm
Reply to  Tanpa Nama

Inattention means a person wanders off task, has difficulty sustaining focus, and is disorganized – contoh nya, BLOGGING TAK IKUT TOPIC.

Hyperactivity means moving about constantly, including in situations in which it is not appropriate; Or excessively fidgets, or talks, or writes endlessly. Jadi, PENUH KOMEN DIA DI SINI DI ATAS BERBAGAI NAMA, MENJAWAB KOMEN2 SENDIRI MENGGUNA NAMA2 LAIN.

Impulsivity means making hasty actions that occur in the moment without first thinking about them and that may have potential for harm. E.g MEMBUAT PERSONAL ATTACKS – BILA BUAT DEMIKIAN, DIA DI CARUT SE CARUT2 NYA.

Anonymous
Anonymous
23 August 2019 2:42 pm
Reply to  Tanpa Nama

Bro jigit,

Kejora ni cikgu mengajar di sekolah kat Jitra
Kat sekolah, ramai jugak cikgi2 yg anak dara
Termasuk le juga dgn si Yati, cgu sementara
Tapi, hanya Irah jer ler, yg ada kat hati Kejora
🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼🌷💐🌸💮🏵🌹🌺🌻🌼

Mas hanya illusi, fantasi..bukan satu hakikat
Yati pula, Kejora anggap dia sbg adik angkat
Irah tu, mmg lah betul2, Kejora udah terpikat
Jigit tolonglah doakan Kejora-Irah dpt berkat
💘❤💓💕💖💗💙💚💛💜💝💘❤💓💖💗

😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😂
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhh

jigit
jigit
23 August 2019 10:59 am

Utusan ni kena la siarkan artikel-artikel memuji-muja DSAI, baru penyokong-penyokong abam akan langgan surat khabar ni. Sekali-sekala kena hantam Tun…atau Hj hadi atau pemimpin DAP, tentu semakin ramai orang akan membaca utusan. Yang pentingnya kena la ambil wartawan yang mampu menulis secara kritikal dan membina. Mampu mengkritik setiap pihak samada dari pemerintah atau pembangkang secara adil dan berasaskan fakta….bukannya menyokong sesuatu pihak secara membabi buta atau memutarbelitkan kebenaran. Nak bagi menarik lagi…ambil KEJORA sebagai penulis tamu dalam ruangan pantun. Selain dari memberi hiburan, ianya dapat menghidupkan kembali budaya Melayu yang semakin dilupakan (pantun). Jangan sekali-kali diambil penulis separuh tiang seperti… Read more »

Anonymous
Anonymous
23 August 2019 3:35 pm
Reply to  jigit

BRAVO BRO JIGIT,

Ki ki ki..jigit tibai atuk TN kedi, cai Lim Kit Siang
Jigit kata, TN tua renta tu penulis separuh tiang
Mmg le, atuk tua bangka tu, bingai bodoh piang
Tengok TN kena tibai, Kejora jadi gembira riang
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Anonymous
Anonymous
23 August 2019 3:52 pm
Reply to  Anonymous

Terima kasih le jigit, cg Kejora bistari ni bro puji
Mmg pun semua ada ‘class’, pantun Kejora saji
Lbh2 lagu pantun dlm BI.. TN kedi tu Kejora taji
Maklum lah..,bakal tunangan, student psikoloji!
😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁😁

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

Anonymous
Anonymous
23 August 2019 3:52 pm
Reply to  Anonymous

Mmg lah bro jigit ni, orng yg sgt tinggi karamah
Atuk TN tua bangka kena tibai terus jadi lemah
Jigit tak suka orng mabok todi tiada berhemah
Kini atuk TN kedi, terperap je nyorok kat rumah
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Anonymous
Anonymous
23 August 2019 4:27 pm
Reply to  Anonymous

Lupa lak…

HA HAH HA
HO HOH HO
HII HIH HIII..

😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kah kaahh kaahhhh kaaahhhhh kaaaaahhhhhhh

Tanpa Nama
Tanpa Nama
24 August 2019 8:46 am
Reply to  Anonymous

Anonymous kah3 @ Pakcik Geng Najib ini sebenarnya orang gila, otak nya sentiasa aktif, hyper – pagi, petang, siang, malam. Dia ada penyakit otak yang dinamakan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD).

Lihat
https://www.nimh.nih.gov/health/topics/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/index.shtml

ADHD is a brain disorder marked by an ongoing pattern of inattention and/or hyperactivity-impulsivity that interferes with functioning or development.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
24 August 2019 8:47 am
Reply to  Tanpa Nama

Inattention means wanders off task, has difficulty sustaining focus, and is disorganized – contoh nya, BLOGGING TAK IKUT TOPIC, MAIN HANTAM KROMO.

Hyperactivity means talks excessively or fidgets.

Jadi, PENUH KOMEN DIA DI SINI DI ATAS BERBAGAI NAMA, MENCIPTA WATAK MUNIRAH, MENCIPTA “WARKAH”2 DARI NYA. MENGGILA BAYANG NYA, MEMANTUN MANTAT, DLL.

Impulsivity means making hasty actions that occur in the moment without first thinking about them and that may have potential for harm. E.g MEMBUAT PERSONAL ATTACKS – BILA BUAT DEMIKIAN, DIA DI CARUT SE CARUT2 NYA.

najib bini rosmah
najib bini rosmah
24 August 2019 5:35 pm
Reply to  jigit

Hahaha. Penulisan separuh tiang gak yang menyebabkan PH mula tahu kedudukan mereka. Baru nak upah penulis untuk angkat Menteri yang lemah, below par dan tak tahu buat kerja.

Banding aku dengan pengampu, tukang ramal dan penjilat PH yang ada. Apa sumbangan kamu pada PH? Lagi galak nak politiking sesama sendiri? FYI aku ni pengundi PH + supporter PH. Tak mainlah Utusan beb. Kahkahkah.

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
23 August 2019 10:34 am

PH ….KERA RASIS….BABI KOMUNIS….ELOK POLIS TANGKAP PUAK NI YG TIADA SEMANGAT KEBANGSAAN…… Kalau Malaysia Di Dakwa Milik Bersama, Kenapa Bila Jalur Gemilang DiPermainkan Hanya Segelintir Saja Bersuara!!! …….. BENDERA adalah simbol yang mewakili negara, ne­geri, orang dan organisasi… Perkataan bendera berasal daripada perkataan Portugis iaitu ‘bandeira’ bagi menggambarkan sepotong kain bercorak yang digunakan sebagai simbol sesebuah negara atau juga suatu entiti… Pada awal kewujudan bendera sejak beribu-ribu tahun lalu, orang Mesir, Parsi, Yunani dan Rom membawa pelbagai objek yang dijadikan simbol tuhan atau pemerintah mereka dikibarkan pada tiang… Tentera Mesir purba menggunakan kain ini sebagai alat penyelaras tentera di medan… Read more »

Tanpa Nama
Tanpa Nama
23 August 2019 10:58 am

MAHATHIRVSANWAR ini dituduh tapi tidak mengaku dia Geng Najib yang asyik menjilat Najib dengan mengguna berbagai nama, di khaskan nya nama itu untuk membodohkan diri mengkopipes dan mengulang benda yang sama tak henti2.

Mana dia mahu mengaku apa2, silap2 dia nafikan dia keluar dari perut emak nya.

Dia juga menafikan dia orang PAS tapi selalu komen pasal agama dan menyokong PAS. Kot satu masa nanti dia akan nafikan dia ada lah anak bapak nya.

Maka kopipes2 nya di jawab dengan kopipes apa saja yang busuk pasal PAS dan Umno. Dua2 busuk, mencuri wang rakyat berbiliun, PAS dapat sebahagian dari nya..

Tanpa Nama
Tanpa Nama
23 August 2019 11:04 am

Penulisan Chun Wai yang terbaru, ‘Marrying when it’s convenient’, menunjukkan bahawa dia adalah pro-DAP dan anti-PAS.

It was a marriage doomed from the start. Of course, the flirting was exciting and both sides enjoyed this phase of the courting. Then, they discussed marriage.

In fact, Umno and PAS announced two weeks ago that they had formalised political ties and proudly proclaimed that they were now “married” after a three-hour meeting between leaders of both parties.

(Continued)

Tanpa Nama
Tanpa Nama
23 August 2019 11:07 am

Continuation –

“We are married,” a beaming Umno President Mohamad said after meeting PAS leaders.

But the wedding of the year, between Umno and PAS, has become a non-event. Invitation cards don’t need to be sent out.

On Monday, PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang said such a union would be incestuous, likening both parties as siblings.

Correction: PAS was married to Barisan Nasional for five years from 1974 and with Barisan Alternatif (which included PKR and DAP) from 1999 till 2004. PAS is a serial divorcee with a bad record of staying in a marriage.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
23 August 2019 11:09 am

Continuation – To put it crudely, PAS slept with practically everyone including those it had branded “kafir” (infidels) and this even included Umno at one point. But now, Hadi apparently has amnesia, and is proclaiming Umno a brother. His argument is that a marriage (with Umno) will be incestuous, though flirting is permitted. In fact, Hadi even praised DAP then, saying the latter stood by the Islamist party when the Kelantan government crumbled in 1978. DAP, he noted, defended PAS when the Kelantan government fell to Barisan, “which caused chaos within the state.” He reportedly said Barisan, which was working… Read more »

MAHATHIRVSANWAR
MAHATHIRVSANWAR
23 August 2019 10:26 am

BUDAYA KERA BABI PH…….

Nama dalam bahasa kebangsaan tak ada prestij?
………..

Timbalan Menteri DAP kata tukar nama “Hari Sukan Negara” ditukar nama kepada nama Inggeris “Malaysia Sports Challenge 2019 (MySC’19)” kerana nama baru lebih berprestij.

Maksudnya.nama dalam bahasa kebangsaan tak ada prestij?

Lepas itu, dia kata ini idea Syed Saddiq. Bukan dari dia.

Tapi saya tengok Singapura pun guna nama “Pesta Sukan” untuk hari sukan mereka.
https://events.myactivesg.com/getactive2019/pesta-sukan

Singapura tak bimbang nama itu tak berprestij ke?

NAJIB RAZAK

Tanpa Nama
Tanpa Nama
23 August 2019 11:11 am

There are several reasons why PAS has suddenly decided to take a few steps back from the marriage with Umno. The excitement of seeing the possibility of regaining many crucial seats – including states lost in the last general election – if they worked together was simply overwhelming.

Calling for Muslim unity, they seem prepared to ignore the rest of Malaysians – the non-Muslims who have abandoned them anyway.

Adding to the delusion, they forget that Sabahans and Sarawakians are not supporters of the politics of race or religion. In fact, they despise political personalities of this sort.

Tanpa Nama
Tanpa Nama
23 August 2019 11:13 am
Reply to  Tanpa Nama

But PAS’ biggest problem is Hadi’s inconsistency. What’s disturbing is, he keeps using religion to justify his ever-changing stand for the sake of political expediency.

Only 30 years ago, he issued the proclamation known widely as Amanat Haji Hadi where he labelled Muslims who supported Umno and Barisan as kafir or infidels, and it disastrously led to Umno and PAS members attending prayers in different mosques.

He criticised the Federal Constitu­tion .. and declared that .. anyone who believed in the separation of politics and Islam was to be labelled an infidel.