PROSES PERALIHAN JAWATAN PERDANA MENTERI TAK SEHARUSNYA ADA MASALAH

Kebelakangan ini seolah-olah terdapat kecenderungan yang sengaja diada-adakan untuk menyulitkan proses peralihan jawatan Perdana Menteri daripada Tun Mahathir Mohamad kepada Anwar Ibrahim.

Di sebalik PH yang dianggotai PKR, DAP, Amanah dan Bersatu bersama dengan Warisan sudah memiliki majoriti dalam Parlimen dan dalam masa yang sama terdapat perjanjian penyerahan kuasa mesti dilakukan di pertengahan penggal, ada yang mengatakan proses memilih pengganti Perdana Menteri itu mesti diserahkan semula kepada 222 Ahli Parlimen menentukannya.

Kata yang memberi pendapat, kalau 112 atau lebih Ahli Parlimen setuju memilih Anwar, maka beliaulah Perdana Menteri seterusnya.

Tetapi, tambah mereka lagi, jika Anwar gagal mendapat undi sebanyak yang dikehendaki itu, bermakna jawatan Perdana Menteri boleh jatuh kepada sesiapa saja Ahli Parlimen yang lain yang berupaya memperolehi sokongan lebih banyak daripada Ahli-Ahli Parlimen.

Tidak kurang pula memberi pendapat kuasa memilih Perdana Menteri sebenarnya adalah kuasa Yang Dipertuan Agong, dengan itu ia hendaklah diserahkan kembali kepada baginda untuk menentukannya.

Kata yang berhujah, hanya kiranya Agong berkenan dan setuju dengan Anwar sebagai Perdana Menteri, barulah Presiden PKR itu berpeluang memegang jawatan itu.

Sebaliknya, tambah mereka, jika Agong memperkenankan Ahli Parlimen lain, misalnya Tengku Razaleigh Hamzah, Azmin Ali atau waima Ahmad Maslan sekali pun, maka melepaslah peluang Anwar daripada jadi Perdana Menteri.

Dicampur dengan golongan tertentu dalam PH dan pembangkang yang terus-menerus menyarankan agar Tun Mahathir berkhidmat sehingga habis penggal dan mengatakan biarlah rakyat membuat pilihan siapa Perdana Menteri seterusnya melalui mandat PRU15 akan datang, hakikat sebenarnya ialah mereka yang memberi pelbagai pendapat ini hanya ingin menolak Anwar daripada menjadi Perdana Menteri.

Mengapa ramai orang, termasuk daripada dalam PH sendiri, tiba-tiba jadi takut dan tidak mahu Anwar jadi Perdana Menteri?

Sedarkah mereka, PH ini atau sebelumnya PR, diasas, ditubuh, digembleng dan dikukuhkan oleh siapa?

Kenapa ketika nama Anwar dinamakan sebagai pengganti Tun Mahathir dan Tun Mahathir sendiri kemudiannya berjanji hanya mahu menjadi Perdana Menteri selama dua tahun saja, mereka pada waktu itu tidak bangun membantah?

Begitu juga, jika tidak mahu sangat kepada Anwar jadi Perdana Menteri, mengapa ketika Tun Mahathir datang ke mahkamah untuk berbaik semula dengan Presiden PKR itu dan daripada situlah Pengerusi Bersatu itu mendapat lebih kepercayaan daripada PH, tidak ada sesiapa yang cuba memprotesnya?

Mengapa hanya setelah PH menang PRU14, setelah Tun Mahathir dapat jadi Perdana Menteri buat kali kedua dan hanya menunggu proses peralihan kuasa sebagaimana yang dijanjikan dilaksanakan, pelbagai karenah jelek tidak ingat janji ini tiba-tiba muncul?

Haruslah diingat, yang menang PRU14 lalu dan berjaya membentuk kerajaan ialah PH bersama dengan Warisan, manakala lain-lain parti seperti UMNO, Pas dan sebagainya sudah berubah taraf menjadi pembangkang.

Sebagaimana PH telah berjaya memenangi pilihanraya, membentuk kerajaan dan memilih Perdana Menteri sebaik mencapai kemenangan pada 10 Mei 2018 lalu, proses menentukan pengganti Perdana Menteri juga adalah hak mutlak PH selagi ia menguasai kerajaan.

Ia adalah proses yang sama sepertimana Tun Hussein Onn menyerahkan jawatan kepada Tun Mahathir, Tun Mahathir menyerahkan jawatan kepada Tun Abdullah Badawi dan Tun Abdullah Badawi menyerahkan jawatan kepada Najib Razak sebelum ini.

Kenapa ketika semua peralihan jawatan itu tidak ada sesiapa mengeluarkan pendapat agar Ahli Parlimen diberi kuasa membuat pengundian atau diserahkan kepada Agong membuat pilihan?

Mengapa juga Pas pada waktu itu tidak sibuk-sibuk mengenai proses penggantian Perdana Menteri sebagaimana mereka macam cacing kepanasan sekarang ini apabila Anwar semakin hampir disahkan sebagai pengganti ketua kerajaan?

Sedarkah mereka bahawa kerja menentukan siapa pengganti Perdana Menteri adalah urusan parti kerajaan, bukan urusan pihak pembangkang?

Apa yang penting ialah Tun Mahathir mesti berpegang kepada janji dan bersama Majlis Presiden PH mesti meyakinkan Agong bahawa gabungan kerajaan yang ada ini masih memiliki majoriti yang sah dan dengan demikian, penyerahan jawatan kepada Anwar akan dapat dilakukan dengan lancar dan teratur.

Tidak perlu pembangkang sebagai orang luar untuk masuk campur atau sengaja menawarkan sokongan mereka kerana memilih Perdana Menteri adalah urusan parti yang membentuk kerajaan, manakala kerja pembangkang hanyalah memilih Ketua Pembangkang saja.

Ketika memilih Ketua Pembangkang, adakah parti-parti yang berada dalam kerajaan pernah cuba masuk campur? (Shahbudindotcom 16/08/2019)

Kongsikan artikel ini
Updated: 16 August 2019 — 3:52 pm

37
Leave a Reply

avatar
8 Comment authors
najib bini rosmahMunirah@IrahMAHATHIRVSANWARAnonymousMuhamad Zainal Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest
Notify of
najib bini rosmah
Guest
najib bini rosmah

Kalau Madey sudah lemah dan gagal memimpin PH… maka tahi, sampah dan lalang di luar rumah pun mahu jadikan sokongan. Belum masuk sokongan cicak mengkarung, Batman dan mak lampir dalam rumah. Kahkahkah.

Munirah@Irah
Guest

Tuan Budin janganlah risau gulana di hati
Kpd Anwar jawatan PM akan tetap dikasi
Banyaklah berdoa dan, sabarlah menanti
Mahathir negarawan kan mencipta legasi

Munirah@Irah
Guest

PAS sah tak mau Anwar jadi Perdana Menteri
Sebab hj. hadi pasti dgn Anwar kankalah badi
Dim PH tu siapa…kalau bukan ahli PKR sendiri
Yg lain2 tu cuma tungau, yg menyelit celah gigi

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

DUBOK PH SEMUA BENDA NAK JADIKAN POLITIK……..URUS NEGARA HARU BIRU…..EKONOMI GAGAL……NAK TUTUP KELEMAHAN….. Bukan Isu Cina/Melayu/India, Soal Nyawa &Kilang Haram.. Bantah! …………… Pemuda PAS solidariti penduduk bantah kilang haram SUNGAI PETANI: Dewan Pemuda PAS Malaysia telah bersolidariti bersama para penduduk dan NGO membantah kewujudan kilang haram yang beroperasi melupuskan sisa plastik di Taman Songket Indah, di sini sebentar tadi. Ketua Pemuda PAS Malaysia, Ir Khairil Nizam Khairudin menegaskan, bantahan tersebut kerana ianya isu melibatkan keselamatan nyawa penduduk di mana wujud risiko dari kesan pencemaran udara operasi kilang itu. “Ini bukan soal politik, tetapi kebimbangan terhadap nasib penduduk, kanak-kanak dan masa… Read more »

Munirah@Irah
Guest

Budin nampak arif sistem demokrasi berparlimen
DYM Agong lebih arif sistem raja berperlembagaan
Budin tak perlulah lagi memainkan ini sentimen
Dukung benih perpaduan hindari bibit petelagahan

Anonymous
Guest
Anonymous

๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Di blog Budin ini, bagai terlakar sebuah sejarah
Kisah seorang cikgu muda yng baik & pemurah
Cikgu ‘maths’, tapi Al-Quran hafal banyak surah
Kpd murid2 & masyarakat, kerap diberi tazkirah

Di blog ini lah dia bertemu dgn kekasihnya Irah
Seorang siswi, yg punyai masa depan, yg cerah
Kini di universiti, di US, tenaga & fikiran dikerah
Dia & cgu Kejora sama2 menanti penuh pasrah

Namun ramai org yg dengki, hati kudis & barah
Mereka jadi cemburu, dan resah tak tentu arah
Ada yng sampai mencaci, kerana terlalu marah
Tapi Kejora & Irah tahu, dlm bercinta itu lumrah
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

DUBOK PH JANJI NAMPAK DUIT DIA TERKAM…….NYAWA RAKYAT APA PEDULI……. Wee blasts Pakatan over Lynas’ licence renewal ……….. PETALING JAYA: Datuk Seri Dr Wee Ka Siong has taken a swipe at the Pakatan Harapan government for renewing rare earth producer Lynas Malaysiaโ€™s licence despite earlier promises to get rid of the plant. The MCA president said Pakatan had used the tagline of #SaveMalaysiaStopLynas in its previous campaigns, but it seemed now that their tagline should be #SaveMalaysiaKeepLynas. โ€œThere will be an anti-Lynas rally this Sunday (Aug 18) organised by the same group of people who supported Pakatan during the last… Read more »

Muhamad Zainal
Guest
Muhamad Zainal

Terlalu banyak sangat SYAITAN bertopengkan manusia sekarang. Mereka ingkar, bersubahat dan mengajak orang lain jadi MUNAFIK. Agama dan hukumnya ditolak ke tepi termasuk dan pimpinan PAS. Bukan mencegah orang berbuat mungkar, malah mengajar orang jadi mungkar.

Anonymous
Guest
Anonymous

๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Blog Shahudin ini menyimpan seribu kenangan
Di sini, cikgu Kejora bertemu bunga jambangan
Banyak pantun dibuat utk si bunga kesayangan
Namun internet lemah bagai menjadi halangan
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

KAFIR HARBI/ MUNAFIK MELAYU /FAASIQUN /DUBOK PH PASTI AKAN GAGAL DUNIA AKHIRAT…….. Akhirnya Akur… Kata sajalah kerajaan mati idea untuk menghalang dan menghalau lynas. Setelah bertahun mereka berpolitik menghasut rakyat dan kini telah mendapat mandat. Barulah mereka sedar dan faham apa itu erti perjanjian melibatkan negara. Apabila mereka perlu faham duit mengatasi politik. Isu zakir naik, isu dong zong, isu peruntukan sekolah cina, isu melibatkan nasionalisme yang kerap dimainkan oleh menteri PH sendiri dan gagal ditangani oleh kabinet PH. Lebih memualkan apabila DAP yang katanya perjuangkan “malaysia malaysian” akhirnya menunjukkan belang sebenar yang begitu sinis terhadap islam dan terlalu sayang… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Irah..sini 9:00 pm, rasanya Irah sana dah subuh
Sungguh bahagia pepohon cinta subur tumbuh
Semasa hati abg luka, Irah lah, jadi penyembuh
Ketika hati abg hanyut.. hati Irah tmpt berlabuh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

Anonymous
Guest
Anonymous

๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Cgu Kejora bukan lah saja bijak dlm matematik
Dia juga memiliki awek yg bijak, manja & cantik
Awek dia tu, seorang siswi yg minat dgn politik
Tapi si dia tu sederhana matang & tidak fanatik
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

ANONYMOUS
Guest
ANONYMOUS

TUN KESAYANGAN RAKYAT

MELAYU HAPRAK YANG MULUT TENGANGA NAK DUIT TUNAI JE BISING\

TUKANG SIBUK GENG UMNO DAN PAS

MEROYAN KALAH PRU

KAMI TENGAH BULAN MADU MENANG PRU NI

SYIOKKKKK OOOO..PALING NIKMAT 2 TAHUN

BILA KAMU SUMER NAK MASUK PPBM MACAM AKU WEEE

MEH LE

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Setuju dan sokong kata2 di atas.

ANONYMOUS
Guest
ANONYMOUS

dubuk-dubuk mata satu pon meroyan
(kecuali geng Azmin dan Zuraida memang sporting)
nak tukar pm lah konon

dubuk GS pon tompang nak laga-laga
ini la yg dikatakan dubuk sial

hanya pandai sondol daging yg singa tangkap

janji bertulis tak de,hanya yg ganti disebut,
yang janji mulut,boleh diubah sebab alasan munasabah,biasa la tu

tak dan setahun dah meroyan,termasuk budin

apa boleh buat

kahkahkah

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SYAITAN BISU HANYA BERSUARA BILA PEMBERI DEDAK DIBELASAH…… Isu taikun hina tentera: Mat Sabu persoal netizen…… ………Selepas tidak bersuara beberapa hari, akhirnya Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu mengeluarkan kenyataan berhubung kenyataan taikun pro Pakatan Harapan, Koon Yew Yin yang berkata โ€œtentera hanya tahu makan tidur dan patut ganti pekerja asing di ladang FELDA.โ€ Menurut laporan Free Malaysia Today, Mat Sabu mempersoalkan kritikan di media sosial dengan berkata beberapa dari mereka adalah selektif dan bersuara hanya kerana Koon adalah bukan melayu. Katanya lagi, bekas ketua menteri Sabah, Harris Salleh turut mengeluarkan kenyataan serupa, tetapi tiada pula… Read more »

Anonymous
Guest
Anonymous

๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Mmg politik, dipenuhi dgn onak ranjau dan duri
Politik yng betul2 bersih mmg susah nak dicari
Tak kesah lah abg..siapa juga perdana menteri
Yang penting, abg dpt memiliki Irah ku bidadari
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

anonymous
Guest
anonymous

aku sokong pendapat pasal pm ini
masalahnyerrr hubungan cinta tu,
kamu tu dah tua,70 an
nanti kamu rebah terkulai dimalam pertama

jangan main-main ,dengan puteri jawa
Nyai kidul

kalau irah dengan aku.ohhhhhhh arab kata”fadan tu”

(aku bukan TN )

Anonymous
Guest
Anonymous

Ki ki ki.. naper le awal2 lagi atuk dah tak ngaku
Apa atuk dah serik, dgn Kejora asyik kena luku?
Udah2 ler atuk, rentikanlah, perangai kera duku
Nanti berat pula atuk, kalau Kejora tibai & paku
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•๐Ÿ–•
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh

Anonymous
Guest
Anonymous

๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Mcm biasa lah Irah, monyet tua kedi ini meluru
Dia udah tua kerepot pun, masih nak cemburu?
Tapi biasalah, bila otak dah cacat, longgar skru
Tidak kan terlawan monyet tua ini dgn ini guru!
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท๐Ÿ’๐ŸŒธ๐Ÿ’ฎ๐Ÿต๐ŸŒน๐ŸŒบ๐ŸŒป๐ŸŒผ๐ŸŒท
Kah kaahh kaaahhh kaaaahhhh kaaaaahhhhhh
๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—๐Ÿ’™๐Ÿ’š๐Ÿ’›๐Ÿ’œ๐Ÿ’๐Ÿ’˜โค๐Ÿ’“๐Ÿ’•๐Ÿ’–๐Ÿ’—

(Bunga2 tu, abg nak kasi kat Irah jer tau..!!!
Utk atuk tua renta tu, abg nak bagi penampaq..๐Ÿ˜‚)

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

PH BUNUH MELAYU PERLAHAN2 MCM YAHUDI BUNUH PALESTINIANS….. Sawit: Hukum Luncai PH Yang Terjun Dg Labunya.. PH ke arah bunuh pekebun kecil sawit …….. BAGI meredakan kemarahan umum teifrhadap tindakan kerajaan PH memansuhkan bantuan tanam semula kelapa sawit bagi pekebun kecil sawit, lalu ditawarkan skim pinjaman menanam semula dengan kadar bunga dua peratus. Dipercayai tidak akan meredakan kemarahan itu kerana ia tidak dikira satu keputusan adil sekalipun dalih kerajaan adalah demi kepada semua pekebun sawit termasuk Felda dan Felcra. Pekebun kecil sawit pernah bertuah memiliki kebun itu semasa harga komoditi itu stabil โ€“ tinggi. Tetapi harga stabil tidak sentiasa. Banyaknya… Read more »

anonymous
Member
anonymous

Banyak isu sekarang yg gagal diselesaikan madey….msdey nak pikat sokongan melayu dgn tegas umum jawi wajib…madey nak sokongan orang islam beri perlindongan kpd Zakir naik…

Bila tentangan hebat dari cina dan india DaP tulur madey jadi kecut terus konar baring…melayu tak sokong madey…madey jadi takut dgn Dap..

ANONYMOUS
Guest
ANONYMOUS

KAMU CONTOH MELAYU HAPRAKAN

SI KITUL

DAH KALAH MEROYAN LAK

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Setuju dan sokong kata2 di atas.

MAHATHIRVSANWAR
Guest
MAHATHIRVSANWAR

SENANGNYA PH PERINTAH NEGARA….SEMUA HARTA NEGARA DIA SAPU DAH TU SALAHKAN JIBENG…… Saham GLC dalam DreamEdge : Apabila kantoi salahkan Najib……… Najib nafi lulus GLC beli saham projek kereta nasional ke-3 Najib Razak menolak dakwaan kerajaan Barisan Nasional di bawah pimpinannya meluluskan sebuah syarikat berkaitan kerajaan untuk membeli saham dalam DreamEDGE Sdn Bhd, syarikat yang bertanggungjawab membangunkan kereta nasional ke-3 pada 2017. Bekas perdana menteri itu berkata, kerajaan BN di bawah pimpinannya tidak pernah bercadang membangunkan projek kereta nasional ke-3, sebaliknya projek itu diilhamkan kerajaan Pakatan Harapan. โ€œMasa BN, kita tidak pernah mahu laksanakan projek Protiga (projek kereta nasional ke-3),… Read more »

ANONYMOUS
Guest
ANONYMOUS

MERACAU MERACAU MERACAU LAH BUDIN OIII

AKU DAN 32 JUtA RAKYAT MALAYSIA NAK TON JADI PM 5 TAHUN

KETUA SEELOKNNYA ORANG TUA!

MEREKA PENGALAMAN LEBIH!

PM BUKAN NAK KENA MAIN BOLA!

BOLEH PEGANG PEN DAN BERIDEALISME KIRA OK

zack
Guest
zack

TUN,DAIM,RAFIDAH,ZETI DAN AZMIN SEDANG PERBAIK EKONOMI

KAMI SEMUA SUPPORT!

anonymous
Member
anonymous

Tikus baiki labu….makin terok..

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kamu binatang Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama.

Otak tak banyak, emak bapak tak bimbing sebab asyik sondol menyondol buas seks, tak tahu pun bahawa di blogs, orang berdailog, berbincang.

Najib kata KEPALA BAPAK KAU, HAMJADAH. Kau tak guna satu sen pun dalam masyarakat, bagus kalau kau mati cepat.

anonymous
Member
anonymous

32 juta mau tong taik kekal pm?..bila ko kira 32 juta mahu madey penipu besar kekal pm?…kes tulisan jawi pon kena tenyeh dgn Dap tak ade yg bersuara sokong madey….kes zakir naik pemimpin Bersatu tidak sokong madey ….hihihi…geng penipu..

ANONYMOUS
Guest
ANONYMOUS

AIII tAK HORMAT PM KAU YERRR

MELAYU TAK GUNA KAU NI

ANONYMOUS
Guest
ANONYMOUS

PM ADA KUASA PASAL TULISAN JAWI TU

KECIK BUDAK punya isu,TAK YAH SOKONG-SOKONG

MACAM AKU HENtAM KAU!

tak yah nak sokong-sokong,aku jentik je

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

“terdapat perjanjian penyerahan kuasa mesti dilakukan di pertengahan penggal,” kata Budin.

Mana dia perjanjian itu Budin? Perjanjian bertulis ke tak bertulis? Sesiapa antara pembaca blog ini yang tahu sila kasi tahu di sini.

Siapa yang saksi perjanjian itu? Awak tak habaq butiran2 terperinci semua itu?

Saifudin, Ketua Sekretariat PH, kata di Kuantan pada awal tahun ini bahawa tiada tempoh atau tarikh bagi penyerahan kuasa itu kepada Pak Sheikh Anwar.

ANONYMOUS
Guest
ANONYMOUS

ADA…ADA…ADA

DITULIS DI JOBO KEJORA

MAI….MAI….MAIII tENGOK!

KEJORA WOII…COBA KAU SELAK SPENDA KAU

zack
Guest
zack

Apa? kat jubo,jangan main-main na

anonymous
Member
anonymous

Per hal plak ko sibok?…bukak blog sendiri laa ato cabar budin debat dgn koling mabok todi…

Tanpa Nama
Guest
Tanpa Nama

Kamu binatang Geng Najib yang asyik menjilat Najib mengguna berbagai nama.

Otak tak banyak, emak bapak tak bimbing sebab asyik sondol menyondol buas seks, tak tahu pun bahawa di blogs, orang berdailog, berbincang.

Najib kata KEPALA BAPAK KAU, HAMJADAH. Kau tak guna satu sen pun dalam masyarakat, bagus kalau kau mati cepat.